Mintavétel, mintaelőkészítés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mintavétel, mintaelőkészítés"

Átírás

1 Műszaki analitikai kémia Mintavétel, mintaelőkészítés Dr. Galbács Gábor Kihívások a mintavétel és mintaelőkészítés során A korszerű (ultra) nyomanalitikai méréstechnikák nagyon alacsony koncentrációkkal foglalkoznak, ráadásul nagyon kis mennyiségű mintát igényelnek (pl. µl vagy nanomól) és a mintára vonatkozóan igen sokrétű kémiai információt próbálnak szolgáltatni (pl. speciáció, szerkezeti információ vagy izotópösszetétel, stb.). Mindezek összességében igen nagy kihívást jelentenek a mintavétel és mintaelőkészítés folyamatai számára, hiszen az igen kis mennyiségű és alacsony koncentrációjú mintákat meg kell óvni a szennyeződéstől és a veszteségektől, ugyanakkor a kémiai információ minél nagyobb hányadát kell megőrizni.

2 Statisztikai megfontolások Szinte minden analitikai mérés során szükség van mintavételre, hiszen ritkán kivitelezhető minden egyes mintadarab, illetve a minta teljes mennyiségének feldolgozása. Mennyiségi analízis során a mintavétel révén gyűjtött minták halmazára kapott eredmények alapján adunk becslést a teljes anyagmennyiségre jellemző koncentrációra. Ez normális eloszlást feltételezve a mérési eredmények átlaga. A gyakorlatban meg kell adnunk azt az intervallumot is, amelyet mérési adataink becsült értéke körül elképzelve, abba a mért mennyiség valódi értéke adott megbízhatósággal esik (konfidenciasáv). µ = x ± t s n t s/ n +t s/ n A Student-féle t értékeket táblázatokból vehetjük, a megbízhatósági szint és az ismételt mérések száma függvényében. A konfidenciasáv szélessége tehát a szórással (tapasztalati szórással) arányos. Statisztikai megfontolások A teljes analitikai folyamatra vonatkozó szórás értékéhez minden egyes részlépés járulékot ad, a statisztika szabályai szerint. Az egyszerűség érdekében szokás szerint három részlépést (mintavétel, előkészítés, analízis) feltéve: s = sm + se + s 2 a Az optimális eset természetesen az, amikor ez az érték a lehető legkisebb. Az optimáláshoz érdemes megvizsgálni a részlépések okozta szórást és azok közül a meghatározót minimalizálni. A teljes analitikai folyamat szórása (s) párhuzamos minták analízisével (precizitás), míg az analitikai mérésre jellemző szórás (s a ) homogén, standard minták közvetlen elemzésével becsülhető. A mintavételezéshez vagy az előkészítéshez tartozó szórás értéke (s m ) különbségképzéssel kapható meg.

3 A mintavételi terv Az analízis előtt mintavételi tervet kell kidolgozni, amelynek meg kell felelnie az analízis céljának (pl. felület/szerkezetvizsgálat esetén a minta tisztasága alapvető követelmény; minőségi analízis esetén a koncentrációviszonyok szempontjából a mintának nem kell reprezentatívnak lennie; megfelelőségi tesztek pontossága kisebb lehet, stb.) A mintavételi terv kidolgozásakor a következő alapvető kérdésekkel kell foglalkoznunk: Honnan? ( kell a mintákat gyűjteni) Milyen? ( típusú minták kellenek) Mekkora? ( mennyiségű mintarészleteket kell minimálisan gyűjteni) Hány? ( mintát kell begyűjteni és mérni) A mintavételi terv Honnan vegyük a mintákat? Ha a mérendő/jellemzendő anyagi rendszer homogén (igen ritka eset), akkor bárhonnan vehetjük a mintákat. Sokkal gyakoribb eset, hogy térben és/vagy időben a rendszer heterogén (pl. rétegződés, ülepedés, lebomlás, stb. miatt); ilyenkor többféle megközelítés lehetséges. Véletlenszerű helyeken való mintavételezés (random sampling) Időigényes, de sok esetben a legjobb eredményt adja. Végrehajtásához általában célszerű a mintázandó területet/térfogatot rácsosan felosztani és a mintázási helyet véletlenszám-generálással koordináták szerint kiválasztani.

4 A mintavételi terv Honnan vegyük a mintákat? Előzetes információk alapján szervezett mintavételezés (judgmental sampling) A rendszerre vonatkozó előzetes ismereteink alapján szervezzük, választjuk ki a mintavétel helyét (pl. toxicitás vizsgálatoknál a beteg egyedek kiválasztása preferált lehet; hatóságilag előírt protokollok követése; várható szennyező források közelében mintázunk, stb.). Általában a legkevesebb minta vételét igényli, de pontossága nagymértékben függ az előzetes információk helyességétől. A mintavételi terv Honnan vegyük a mintákat? Rendszeres mintavételezés (systematic sampling) Tipikusan a térbeli és/vagy időbeli heterogenitás feltérképezése esetén alkalmazzuk. A vizsgálandó területet/térfogatot cellákra osztjuk, majd minden cellából veszünk mintát, szükség esetén a mintavételt rendszeres időközönként ismételjük. A mintavételezés idejének vagy ismétlési gyakoriságának rövidebbnek kell lennie, mint a változás karakterisztikus ideje/periódusa. (ide vonatkozó a Nyquist teoréma, f mintavétel 2 f változás ).

5 A mintavételi terv Honnan vegyük a mintákat? Szervezett és rendszeres mintavételezés (systematic-judgmental) Olyan mintavételi megközelítés, amely pl. mozgó/változó szennyezés kiterjedésének feltérképezését szolgálhatja (pl. immisszió mérése, talajvízbe szívárgószennyezés felmérése, stb.). A mintavételi terv Honnan vegyük a mintákat? Szervezett és véletlen mintavételezés (judgmental-random sampling) Sok esetben az anyagi rendszer jól körülhatárolható egységekre (strata) osztható. Ezeket külön-külön véletlen mintázásnak vetünk alá (pl. nehézfém szennyezés vizsgálata a városi porban; rétegzett közegek mintázása, stb.). Akkor is jól használható stratégia, ha pl. a véletlen mintavételnél fennállna az esélye, hogy észrevétlen maradnak fontos, lokalizált hibahelyek/szennyezők, stb. A sztratifikálás több lépésben tovább finomítható. Ennek a mintavételezési stratégiának az is előnye, hogy a legtöbbször egy stratum homogénebb, mint a teljes rendszer, így a mintavételi szórás (hiba) is kisebb lesz.

6 A mintavételi terv Milyen típusú mintákat gyűjtsünk? Kimarkolt minta (grab sample) Ez a legáltalánosabb eset; a vizsgálandó rendszer egy tagját, egy részletét kivesszük (pl. darabos termék levétele a gyártósorról minőségellenőrzéshez, talajminta, t alapanyagból merítéssel vett mintarészlet,stb.). t tb Összegzett minta (composite sample) Ez lényegében több kimarkolt minta tartalmának összekeverésével, egyesítésével keletezik. Alkalmazására inkább kényszerűségből kerülsor, pl. amikor a darabos minták egyedi mennyisége nem elegendő az analízishez (pl. halak PCB tartalmának mérése min. 50 g mintát igényel, ezt kisméretű halfajból nem lehet kinyerni, stb.) in-situ minta Ilyen minta vételéről akkor beszélünk, amikor az analízis során nincs szükség a minta kiemelésére/eltávolítására az anyaghalmazból, tehát nem destruktív analízisek során, monitorozási szituációkban esetekben kerül sor, fluid fázisokban (pl. ph-mérés folyamatszabályzási célból áramló közegekben). A mintavételi terv Mekkora mintamennyiséget kell gyűjteni? Amikor a mintát az anyagi rendszerből kivesszük, elegendő mennyiséget kell kivennünk ahhoz, hogy esélye legyen a reprezentativitásra (gondoljunk egy darabos/szemcsés anyagi rendszerre). Túl nagy mintamennyiség kezelése azonban nagy idő- és költségigényű, ezért racionális mintamennyiségekben érdemes gondolkozni. A probléma lényegében ugyanez akkor is, amikor a mintából almintákat különítünk el párhuzamos mérések számára a laborban.

7 A mintavételi terv Mekkora mintamennyiséget kell gyűjteni? Vegyünk egy egyszerű esetet: a rendszer kétféle szemcséből áll(aésb), de csak az egyik (A) tartalmazza a meghatározandó komponenst (binomiális eloszlás). Ha véletlenszerűen választunk ki n részecskét, akkor abban az A típusú részecskék várható száma n a = n p ha p a valószínűsége (előfordulási gyakorisága az A típusú részecskéknek). Ekkor a mintavétel szórása és relatív szórása (a binomiális eloszlás miatt) s m = RSD m = n p (1 p) n p (1 p) n p Ha tehát megadjuk a relatív szórás célértékét, akkor n (a részecskék száma) minimális értéke számítható. 1 p 1 n = p RSD m A mintavételi terv Mekkora mintamennyiséget kell gyűjteni? SZÁMPÉLDA Tegyük fel, hogy egy nyomanalitikai feladat során az anyaghalmaz részecskéinek csak 10-4 %-a tartalmazza a mérendő komponenst (p= 10-6 ). Mennyi részecskét kell begyűjtenünk ahhoz, hogy a mintavételből származó relatív szórás csak 1% legyen (RSD m = 0.01)? 1 p n = 10 6 = = 6 2 p RSDm 10 (0.01) 9 Tehát legalább 10 9 darab részecskét kell kivenni a mintavételkor.

8 A mintavételi terv Mekkora mintamennyiséget kell gyűjteni? Az előbbi példában szereplő, nyomanalitikában nem is túl szigorú követelmény a 10 9 számú részecske kezelése. Azonban ha az egyes részecskék csak akár 1 mg tömegűek, a feltétel máris 1 tonna minta kivételét igényli! A megoldás nyilvánvalóan a részecskék méretének (tömegének) csökkentésében rejlik ezáltal a mintamennyiség kezelhető méretűre csökkenthető. Ha pl. a részecskék átmérőjét aprítással felére csökkentjük, akkor ugyanannyi számú részecske tömege már csak nyolcada lesz az eredetinek, mivel gömbszerű alakot feltételezve 3 m r Az aprítást és a mintamennyiség apasztását mindig alapos homogenizálásnak is kell kísérnie, hiszen különben nőne a mintavételből származó mérési hiba. A mintavételi terv Mekkora mintamennyiséget kell gyűjteni? a negyedelési eljárás lépései minta felező gép (riffle)

9 A mintavételi terv Hány mintát kell begyűjteni és mérni? Már megállapítottuk, hogy a mintaszám a konfidenciasáv képlete szerint összefüggésben van a begyűjtött és az analizált minták számával. µ = x ± t s n Ha a képletet a csak mintavétel szórásával írjuk fel, akkor a mintavételből származó hibát kapjuk meg. A képletet átrendezhetjük úgy is, hogy az elérendő minták számát adja meg egy elvárt mértékű hiba esetén. e = µ x n = 2 t s e 2 m 2 A képlet relatív szórás és hiba behelyettesítésével is használható. A számítást nehezíti, hogy t értéke függ n-től, ezért az csak szukcesszív approximációval oldható meg. A mintavételi terv Hány mintát kell begyűjteni és mérni? SZÁMPÉLDA Egy mintavételhez köthető relatív szórás értéke 2% (RSD m %= 2%). Szeretnénk, ha a mintavételből származó relatív mérési hiba nem lenne több, mint 0.80% (e%= 0.80%) a 95%-os megbízhatósági szinten. A lépésenkénti közelítéshez előbb vegyük az n= tartozó t értéket a Student-féle táblázatból, majd a kapott n érték alapján jobb becslést tehetünk t-re. Ezzel újból számolunk és ezt addig folytatjuk, amíg n már nem változik tovább = = 24 n = = n = 0.80 n 2 2 = 27 Jelen példában tehát a megoldás az, hogy 27 db mintát kell venni.

10 A mintavételi terv Hány mintát kell begyűjteni és mérni? Természetesen a teljes analízis hibáját nemcsak a mintavételezés, hanem a többi részlépés is meghatározza, így a mintavételi hibájának javítását csak racionális mértékben érdemes erőltetni. Ha pl. a mérési hiba túlnyomó része a minta feldolgozása (előkészítése) során keletkezik, akkor nincs értelme a vett minták számát növelni, hanem több almintát kell kialakítani és feldolgozni. A döntésnél egyéb persze egyéb megfontolásokat is kell tennünk, pl. mekkora anyaghalmazból tudunk mintát venni és mekkora az analízis költsége, időigénye, stb. A mintavételi terv végrehajtása A nyomanalitikai mintavétel során nyilvánvalóan ügyelnünk kell arra, hogy a minta fizikai és kémiai tulajdonságai ne változzanak a folyamat során, illetve a minta tárolása, laborba szállítása során. Emiatt nagy gondot kell fordítani a mintavevő/tároló eszközök és tartósító reagensek tisztaságára (szennyezésveszély) és a tárolóedények megfelelő tömörségére/inertségére (veszteség veszélye). Mindemellett a végrehajtás módját és eszközeit az analízis céljának megfelelően kell megválasztani. A továbbiakban a minta halmazállapota szerint tárgyaljuk a mintavételi eseteket: folyadék gáz szilárd

11 A mintavételi terv végrehajtása folyadékminták begyűjtése Homogén oldatok, vagy kezelhető térfogatú, manuálisan homogenizálható oldatok esetében a mintavétel megvalósítható a tárolóedény bemerítésével/feltöltésével, vagy fecskendővel, pipettával, stb. Mindazonáltal a kivitelezés módja nem érdektelen. Gyors folyású természetes víztömegek, sekély tárolók/tavak (< 5 m) vagy gyorsan áramló közegek homogénnek tekinthetők, belőlük a levegővel érintkező felszín kivételével bárhonnan vehetünk mintát (a felszínen olajfilm vagy biofilm úszhat, ami egyes komponensekk feldúsulásával jár, stb.) A többi természetes víztömeg általában jelentős mélységi heterogenitást mutat, ezért a mintázást a legtöbbször a felszín alatt a szükséges mélységben kinyitható edényekkel gyűjtjük. A mintavételi terv végrehajtása folyadékminták begyűjtése Folyadékminták figyelőkutakból vagy csővezetékből való mintavétele előtt a csőrendszert át kell öblíteni jelentős mennyiségű folyadék kipumpálásával, kifolyatásával (a stagnáló és levegővel, mesterséges anyagokkal érintkező folyadék összetétele más lehet, mint a fő tömegé). Azöblítéstaddig végezzük, amíg pl. több kúttérfogatnyi folyadék kifolyt (több perc), vagy amikor az elfolyó folyadék ph-ja, vezetőképessége és hőmérséklete állandóvá nem válik. Nagy sebességű pumpálás során a folyadék a kútban felkavarodhat, ezért a legjobb kis áramlási sebességű, speciális tasakszerű táguló tartályt (bladder pump) tartalmazó mintavevő alkalmazása.

12 A mintavételi terv végrehajtása folyadékminták tárolóedényei A tiszta tárolóedényeket célszerű alaposan átöblíteni a mintával. Az edényt lezárás előtt közel színültig töltjük a folyadékkal, hogy csak minimális levegőmennyiség (headspace) maradjon a minta felett, ami csökkenti az illékony komponensek veszteségét és a levegővel való kémiai reakció esélyét. A tárolóedény anyagával szemben fontos követelmény, hogy nyomanalitikai célra tiszta, kémiailag nagymértékben inert és legalább folyadéktömör legyen, nagyon kicsi legyen az adszorpciós képessége valamint a mintatartósítás érdekében elvégzendő műveletek (pl. sterilizálás, fagyasztás, kémiai reagensek) hatását is kibírja. Általában laboratóriumi üveg (Pyrex, Simax, stb.) vagy műanyag edényeket (Teflon vagy PP, esetleg LDPE) használunk, rugalmas záróelemmel (hőtágulás/összenyomhatatlanság). Üvegedényeket használunk szerves vegyületeket és oldott gázokat tartalmazó minták esetén, mivel a műanyag felületek reakcióba léphetnek ezekkel az anyagokkal, illetve abszorbeálják, átengedik a gázokat. Műanyag edényeket alkalmazunk nyomnyi fémek meghatározásakor, mivel az üveg felület jól adszorbeálja a fémionokat, ami nyomanalízisnél jelentős veszteséget okozhat. A mintavételi terv végrehajtása folyadékminták tárolóedényei A. Mizuike, Enrichment techniques for inorganic trace analysis, Springer Verlag, 1983.

13 A mintavételi terv végrehajtása folyadékminták tárolóedényei műanyagok permeabilitása adszorpció műanyag felületeken J. Cooper: Plastic containers for pharmaceuticals, WHO, A mintavételi terv végrehajtása folyadékminták tárolóedényei A tárolóedényekkel kapcsolatos másik fontos kérdés a tárolóedények tisztítása használat előtt. Erre új edények esetén is szükség van, hiszen a gyári tisztaság nyomanalitikai célra a legtöbbször nem megfelelő. Példák: általános célra használatos, vagy szilárd minták tárolására szolgáló, formára öntött műanyag edényeknél gyakori a gyártószerszámok kenését szolgáló, szappanszerű vagy olajos jellegű szennyeződés, felületi apró fémrészecskék. az orvosi/mikrobiológiai célra készített steril eszközök, tárolóedények biológiai anyagot, mikroorganizmusokat, stb. ugyan nem tartalmaznak, de szervetlen nem toxikus szennyeződések előfordulhatnak rajtuk. (ezen edények anyaga sem feltétlenül megfelelő, hiszen erélyes kémiai reagensekkel általában elreagálnak, pl. rozsdamentes eszközök, vagy PE, PC, PS edények esete) üvegeszközök esetén az érdes felületű csiszolatok, a dugók műanyag bélései jelentik a szennyeződések fő forrását.

14 A mintavételi terv végrehajtása folyadékminták tárolóedényei Ma a nyomanalitikában gyakori az egyszer használatos műanyag vagy üveg tárolóedények alkalmazása, amelyeket használat előtt megtisztítunk. Az egyéb eszközök esetében is egyszeri használatra törekszünk (pl. mikropipetta hegyek, transzfer pipetták, stb.). A kivételt a mérőlombikok, tölcsérek, főzőpoharak jelentik, amelyeket általában kisszámú esetben alkalmazunk. A tisztítás során kerülendő a krómkénsav, permangánsav alkalmazása detergensek alkalmazása csapvíz alkalmazása koptató eszközök, híg HF alkalmazása üvegeknél Alkalmazható megoldások vízgőzzel való kezelés felhevített, ultratiszta ásványi savak váltott, hosszú idejű alkalmazása tiszta laborvízzel való igen alapos öblítés ultrahangos rázatás (üvegedényeknél) A mintavételi terv végrehajtása folyadékminták tartósítása Mintatartósításra igen gyakran szükség van, ugyanis a legritkább esetben tudjuk azonnal az analízist elkezdeni (pl. terepen), és maga a mintaelőkészítés és mérés is gyakran hosszabb időt vesz igénybe. A minta összetétele megváltozhat, pl. fotokémiai iátalakulások lá k (pl. talajvízben) a levegő oxidáló hatása illékony komponensek távozása (gőztérbe/edény anyagába/szabadba csapadék kiválása mikroorganizmusok elszaporodása A tartósítást ugyanakkor körültekintően kell elvégezni, hogy az megfeleljen az analízis céljának (pl. speciációs vagy izotóp analízis) és a reagensek ne vigyenek be szennyezéseket. Ráadásul a konténer anyaga is befolyásolja a minta stabilitását. A tartósítással kapcsolatos alapelvek: savanyítás nem oxidáló ásványi savval lehűtés vagy nehézfém adagolása a mikrobiológiai folyamatok lassítására oxidábilis komponensek esetén enyhe redukálószer adagolása nyomanalízis esetén napokon belül elvégezni a mérést

15 A mintavételi terv végrehajtása folyadékminták tartósítása folyt. A mintavételi terv végrehajtása folyadékminták tartósítása

16 A mintavételi terv végrehajtása gázminták begyűjtése Gázok mintavételezésének legegyszerűbb módja egy szeleppel ellátott edény vagy tasak megtöltése, miután azt alaposan átöblítettük a gázzal. A tartály anyaga fém (pl. saválló acél ) vagy fluoropolimer (Teflon, Tedlar= PVF), igen ritkán üveg. Használatosak még fémtartályok Teflon béléssel és többrétegű rugalmas műanyag tasakok fémbevonattal (pl. Al) is. A tasakok leginkább egyszer használatosak. A mintavételt minden esetben úgy kell megoldani, hogy a pumpán ne haladjon keresztül a mintázandó gáz és minimális egyéb csövezéssel érintkezzen. A mintavételi terv végrehajtása gázminták begyűjtése Gázok tartályba/tasakba történő mintavételezésének előnye, hogy a minta a leginkább reprezentatív, hátránya viszont, hogy a gázkomponensek egy része a tárolóedény falán/falában megkötődhet, a gázok reaktív komponenseket is tartalmazhatnak (pl. ózon, nitrogén-oxidok), illetve hogy a gázminta koncentrációja sok esetben túl alacsony a közvetlen méréshez. Ezen nehézségek egy része leküzdhető acél tartály esetében kriogenikus hűtéssel, vagyis a gázok kifagyasztásával. Egy másik lehetőség a gáz szorpciós (adszorpciós/abszopciós) begyűjtése alkalmas oldószerben vagy szilárd szorbensben való megkötéssel.

17 A mintavételi terv végrehajtása gázminták begyűjtése A szorpciós mintavétel legtöbbször a gáz szilárd szorbenssel történő közegen való átszívatásával valósul meg. A gázminta visszanyerése termikus deszorpcióval vagy oldószeres extrakcióval lehetséges. A szorbens anyaga lehet szervetlen anyagok (pl. szilikagél, alumina, szilikátok, aktív szén) vagy szerves polimer (pl. 2,4- difenil p-fenilén oxid, sztirol-divinilbenzol gyanta). A szervetlen szorbensek hatékonysága kiváló poláris gázkomponensek megkötésére, hátrányuk viszont, hogy erősen kötik a vizet is, ami csökkenti kapacitásukat. A polimer alapú szorbenseknek kicsi az affinitása a vízhez és a legillékonyabb komponensek (pl. kis szénatomszámú alkoholok, ketonok) kivételével hatékonyan használhatók minden gázkomponenshez. A legillékonyabb komponensek megkötésére aktív szén használatos, mivel ennek nagyon erős amegkötőképessége, de ez a deszorpciót is nehezíti. A mintavételi terv végrehajtása gázminták begyűjtése Itt érdemes megemlíteni azt is, hogy definíció szerint illékony (gőznyomás mikro atm) félillékony (pico atm gőznyomáső mikro atm) nem illékony (gőznyomás pico atm) A szorpciós mintavételnél a mintavevőn átszívatott gáz térfogatát mindig mérnünk kell, hiszen a koncentráció számításánál erre szükségünk lesz a dúsulás miatt. A térfogatmérés azért is fontos, mert a szorbensek kapacitása természetesen véges (tipikusan L illékony, és m 3 félillékony komponensekre), ezért a mintavétel során ügyelni kell, hogy be ne következzen az áttörés (breakthrough volume), hiszen ettől a ponttól kezdve a mintavétel nem reprezentatív. A biztonság érdekében szokás egy kisebb kapacitású másodlagos szorbenst is elhelyezni az elsődleges mögé a mintavevő rendszerben indikátorként.

18 A mintavételi terv végrehajtása gázminták begyűjtése Különleges esetet képeznek a fémgőzök és a nem illékony alkotók. Higanygőző mintavételezésére é é bevált szorpciós módszer az amalgámképzés é alkalmazása, amelynél a felületükön amalgámképző fémmel (legtöbbször inert arannyal) bevont apró szilika golyókból álló szorbenst alkalmaznak. A higanyt az amalgámból termikus deszorpcióval űzik ki. A nemillékony alkotók általában vagy szilárd részecskék maguk, vagy azokhoz kötötten találhatók a gázmintákban (aeroszol). Ezekre a komponensekre porleválasztón vagy szűrőközegen való átszívatással mintavételezünk. Sok esetben (pl. élettani hatásuk miatt) méret szerint is el szükséges különíteni a gyűjtött részecskéket; ehhez többszörös szűrőket (stacked filters) vagy kaszkád impaktort alkalmazunk. A mintavételi terv végrehajtása aeroszol minták begyűjtése Szokásosan négy méret szerinti kategóriát különböztetünk meg: összes részecske (TSP, total suspended particulate) PM10 frakció (10 µm-nél kisebb részecskék frakciója) PM2.5 frakció (2.5 µm-nél kisebb részecskék frakciója) Ultrafinom részecskék frakciója (UFP, 0.1 µm-nél kisebb frakció)

19 A mintavételi terv végrehajtása aeroszol minták begyűjtése Az aeroszol mintavételhez (gázok szűrésére) használatos filterek a folyadékokhoz használatosakkal megegyeznek, mégsem csereszabatosak. Pl. az üvegszövet (quartz/glass fiber) filterek jól használhatók szénhidrogének távollétében az aeroszol mintavételezéshez (durva osztású frakciók), de kémiailag agresszív folyadékközegnek nem tud ellenállni, így elszennyezné a mintát. A gamma sugárzással méretpontos pórusokkal ellátott PC vagy Teflon membránok jól használhatók folyadékok vákuumszűrésére, de elektrosztatikus töltésük és kis mechanikai szilárdságuk aeroszol alkalmazásnál gondot jelenthet. A térfogati szűrőközegeknek (pl. üvegszövet) mindig sokkal nagyobb a kapacitása és erősebben kötik a részecskéket, mint a membránok (screen). A mintavételi terv végrehajtása szilárd minták begyűjtése Szilárd mintákkal sokféle formában találkozhatunk, amelyek általában mind heterogén összetételűek (rétegződést mutatnak), ezért a mintavételre vonatkozóan testreszabott koncepciót és eszközöket kell kialakítani. Például: üledékek k talajminták szemcsés anyagok lemezek, tömbök biológiai minták (növényi, állati, emberi szövetminták) A szilárd minták általában keményebbek, mintázásuk nagyobb mechanikai erőkifejtést igényel, mint a gáz vagy folyadék mintáké, reaktivitásuk azonban általában kisebb, ezért a mintavevő eszközök mechanikai/fizikai jellemzői valamivel fontosabbak, mint a kémiai jellemzők. Általában rozsdamentes acél vagy titán mintavevőket alkalmaznak, egyes esetekben műanyag bevonattal. A fém eszközökből származó szennyezésveszélyre főként nyomelem analitika esetén kell odafigyelni. Egy további körülmény a szilárd minta esetleges felmelegedése a mintavétel során (pl. fúrás, vágás, darabolás), ami az illékony komponensek elvesztését okozza.

20 A mintavételi terv végrehajtása szilárd minták begyűjtése Üledékminták mintavételezése Üledékekből általában markolóval vagy dugattyús fúróval vesznek mintát. A markoló nagyobb mennyiségű mintát gyújt be, azonban nem nyújt mélységi információt és hajlamos a finomabb szemcsés frakciót elveszíteni a felkeveredés miatt. A dugattyús fúró általában megőrzi a frakciókat, de kisebb mennyiségű mintát gyűjt be. A mintavételi terv végrehajtása szilárd minták begyűjtése Talajminták mintavételezése A talajmintákat kis mélységből (pl. 30 cm) kanállal vagy lapáttal közvetlenül vehetünk. Nagyobb (max. pár méteres) mélységből munkaárok ásásával, és a mintát laterálisan (oldalirányban) kivéve, vagy kézi fúróval vehetünk mintát. Ennél nagyobb mélységből vagy közetekből csak gépi fúróval lehet mintát venni Ez utóbbi megoldás előnye, hogy a mélységi információ is megőrződik (magminta).

21 A mintavételi terv végrehajtása szilárd minták begyűjtése Szemcsés, porszerű anyagok mintavételezése Ezeket az anyagokat legkönnyebben főként szúró mintavevővel (sample thief) lehet mintavételezni. Ennek nagy előnye, hogy a vett minta mennyisége könnyen szabályozható és ráadásul a rétegződési információ is megörződik. Lemezek és tömbök mintavételezése Értelemszerűen ezek az anyagok vágással, darabolással, fúrással mintázhatók és a vágáskor, fúráskor keletkező szemcséket lehet begyűjteni. A rétegződési információ a mintázás több helyen vagy több mélységben való elvégzésével megőrizhető. Lemezek vágással, vagy lyukasztással mintázhatók. Ennél a mintázási folyamatnál a legnagyobb a veszélye a szennyezéseknek és az illékony komponensek elvesztésének. A mintavételi terv végrehajtása szilárd minták begyűjtése Biológiai minták mintavételezése A biológiai minták speciális esetet képeznek, és a mintázást a legtöbbször nem is kémikus végzi. A következő körülmények megfontolandók: humán minták esetén a laborszemélyzet is szennyezésforrást jelent célszerű az egész speciment/szövetet/szervet eltávolítani és homogenizálni homogenizálás sokszor csak oldatbavitellel vagy fagyasztva őrléssel érhető el sok esetben szükséges lehet a mintákat összegezni Szilárd minták tárolása Általában kevéssé átlátszó műanyag edényeket alkalmazunk, amelyeket lehetőség színültig töltünk a levegő kizárása érdekében. Szükség esetén inert gázzal védhetjük a mintákat, ha illékony komponenseket nem kell meghatározni. A biológiailag aktív (nem steril) minták hűtése/fagyasztása itt is bevett gyakorlat.

22 Fizikai mintaelőkészítés Mintaelőkezelés levegőből származó szennyezések A fizikai (és kémiai) mintaelőkészítés során a minta intenzív kontaktusba kerül a levegővel is, ami a környezet (kutatólabor/ipari labor/terep/stb.) függvényében számos komponenssel elszennyezheti mintáinkat. Nyomanalitikai szinten ezzel a szennyezési forrással már komolyan számolni kell, ultranyomanalízis esetén pedig speciális légtechnikájú munkahely nélkül az analízist lehetetlen kivitelezni. Részecskék és finom cseppek (aeroszolok) Kopásból, rázkódásból, rozsdásodásból, párolgásból, kondenzációból származó cseppek és récsecskék származhatnak a padlóból, festékekből, szerelvényekből, berendezésekből, bútorokból, a szálló porból és a személyzettől (haj, bőr, ruházat és kozmetikumok), k) stb. Az aeroszolok hordozóként is szerepelhetnek más szennyezések számára. Gázok Vegyszergőzök minden kémiai laborban előfordulnak; pl. savgőzök, oldószergőzök, vízgőz, ammónia, higanygőz, sűrített gázokból palackokból, stb.

23 Mintaelőkezelés fizikai műveletek és eszközök Jelen tárgyalás során a fizikai műveleteket olymódon definiáljuk, mint amelyek célja nem a minta összetételének kémiai átalakítása, hanem a minta válogatása vagy olyan állandó állapotra hozása, amely alkalmas az analízisre. Laborbeli, kismennyiségű mintákon végrehajtott műveletekkel és azok nyomanalitikai aspektusaival foglalkozunk, amelyek főként szilárd mintákhoz kapcsolódnak. Akövetkező műveleteket soroljuk ide: aprítás/őrlés szemcseméret szerinti válogatás (szitálás/szűrés) szárítás és bepárlás roncsolásmechanikai ibehatással formára hozás A tárgyalást kiegészíti a következő eszközök működési elvének ismertetése is: besugárzás mikrohullámmal ultrahangos agitátor (szonikálás) Mintaelőkezelés aprítás/őrlés Az aprításra/őrlésre általában a homogenizálás miatt van szükség az alminták/laborminták (analízis számára kezelhető méretű minták) kivétele előtt, vagy a kémiai mintaelőkészítési lépések során való reaktivitás növelése miatt. Az aprítást nagyobb szemcsék esetében törőmozsárral szokás kezdeni (mm méretű végső részecskék), majd dörzs-mozsárral és golyósmalommal (akár µm méretű végső részecskék) folytatni. Rugalmas vagy biológiai minták esetében az őrlést általában fagyasztás mellett végezzük a törékeny állapot elérése érdekében.

24 Mintaelőkezelés őrlés golyósmalomban Mintaelőkezelés fagyasztva őrlés (a leopárd béka példája) Leopárd béka (5 9 cm)

25 Mintaelőkezelés aprítás/őrlés Látni kell, hogy az aprítás/őrlés nyomanalitikai szempontból igen aggályos művelet. Veszteségi és szennyezési folyamatok bőven előfordulhatnak: a szemcseméret csökkenése a felület növekedésével jár, ami kedvez az illékony komponensek veszteségének és erősíti a levegő oxidatív hatását az aprítás/őrlés során jelentős hő fejlődik, ami növelheti a komponensek reakcióképességét és az illékony alkotók veszteségét növeli az őrlőberendezések koptató hatása miatt az őrlőanyagokból szennyezések jutnak a mintába, illetve a minták egymást keresztszennyezik az aprítás/őrlés során a puhább részecskék mérete gyorsabban fog csökkenni, ezért ügyelnünk kell arra, hogy a minta teljes mennyisége a megkívánt méretűre aprítódjon (ellenőrzés szitálással) A fenti okok miatt csak szükség a szükséges ideig és mértékben szabad alkalmazni az aprító/őrlő eljárásokat. Mintaelőkezelés szennyezések aprítás/őrlés során

26 Mintaelőkezelés szitálás A szitálás az aprítással/őrléssel, illetve a szemcseméret szerinti szétválogatással összefüggő művelet. Fém (rozsdamentes acél) vagy műanyag szálakból szőtt hálót tartalmazó szitákat, szitasorozatokat alkalmazunk. Pórusméret: min. 20 µm. A szita mérete a mintamennyiséghez igazodik. Nagyobb mennyiségű mintákat vagy frakcionáló szitálást szitagéppel végzünk. Mintaelőkezelés szitálás A szitálás művelete a mintára nézve a következő veszélyeket rejti: a szita pórusméretéhez közeli szemcsék elvesztése a szitába való beragadás miatt veszteség kiporzás miatt (csökkenthető nedves szitálással) keresztszennyezés nem megfelelően kitisztított szita miatt szennyezés a minta és a szita anyagának reakciója miatt (főként nedves szitálásnál) vagy a szita anyagának korróziója miatt A sziták tisztítása tehát nagyon fontos, amit gyakorlatilag csak ultrahangos kádban, detergenssel szabad végezni. Kivételes körülmények között max. 5%-os ecetsavas vagy Na 2 CO 3 -os oldat is alkalmazható. Minden esetben alapos laborvizes öblítés és teljes szárítás (max. 80 C-os, tiszta levegővel) szükséges.

27 Mintaelőkezelés szűrés Folyadék vagy gáz közegű mintákban előforduló szilárd szemcsék eltávolítása a mintából két okból is fontos lehet: a szilárd szemcsék vagy zavarják az analízist, vagy éppen azokat akarjuk vizsgálni. A szűrést mindig az alkalmazásnak megfelelő pórusméretű, anyagú és tisztaságú szűrőközeggel végezzük. Például oldott/lebegő komponensek elválasztására folyadékból 0.2 vagy 0.45 µm-es szűrő szükséges, levegő aeroszoltartalmát 2.5 vagy 10 µm-es szűrőkkel vizsgálják (PM2.5 és PM10), stb. Nyomanalitikai célra kizárólag nagytisztaságú és megfelelő kémiai ellenállóságú műanyag membránszűrőket alkalmazunk. Legkisebb pórusméret: µm. Kisméretű szemcséket (mikron tartomány) tartalmazó vagy gélszerű folyadékminták szűrését szinte mindig nyomás vagy vákuum alkalmazásával gyorsítjuk. Kis térfogatú (max. pár ml) minták szűrésére a fecskendőszűrők is beváltak, főként HPLC alkalmazásokban. Mintaelőkezelés szűrőeszközök

28 Mintaelőkezelés szűrés Nylon PTFE Cellulóz acetát Papír (cellulóz) Polikarbonát Üveg/kvarc szövet Gázok szűrése Gázminták szűrése szintén membránszűrőkkel történhet. Porleválasztókat, kaszkád impaktorokat is alkalmaznak.

29 Szárítás Számos szilárd (és folyékony) mintatípus nedves/oldószeres állapotban kerül a laboratóriumba (pl. élelmiszerminták, biológiai minták, ipari nyersanyagok, y stb.). Ez analitikailag azt jelenti, hogy mintáink ismeretlen és változó mennyiségű oldószert (vizet) tartalmaz. Értelmes mennyiségi analízis ilyen körülmények között nem lehetséges; ezért kell a mintát kiszárítani vagy legalábbis oldószer tartalmát egy állandó, ismert alacsony szintre hozni. A szárítást általában tömegállandóságig szokás végezni egy olyan magas hőmérsékleten, amely még nem károsítja a mintát (nem veszítünk el illékony komponenseket, nem indul meg bomlási folyamat, stb.) Ez azt jelenti, hogy a mintát a megfelelő hőmérsékleten addig tartjuk tömegének rendszeres ellenőrzése mellett, amíg tömege már nem változik tovább. Szárítás Aszárításműveletének végrehajtása többféle módon és eszközzel lehetséges, a fontosabbak: exszikkátorral gázégővel/elektromos főzőlapon szárítószekrényben (védőgázzal vagy anélkül) vákuum bepárlóban (bepárlás) fagyasztva szárítás mikrohullámú besugárzással

30 Mintaelőkezelés szárítás Szárítás szárítószekrényben Zárt kialakítású légtermosztát (légkeveréses vagy gravitációs), ami szabályzott értéken képes tartani a minta hőmérsékletét. A felfűtés lehet akár teljesen időprogramozott, és lehet a szekrény gázzáró (gázöblítés vagy vákuum használatához). A maximális hőmérséklet általában max. 250 C, ezért a fűtött tér nemcsak rozsdamentes acélból, hanem Teflon bevonattal is ellátható (nyomanalitikai kivitel). Liofilizálás (fagyasztva-szárítás) áítá) 1. lépés: C-on a víztartalom kifagyasztása (L S) 2. lépés: csökkentett (néhány mbar) nyomáson enyhe melegítés (<< 0 C); szublimáció (S G) 3. Lépés: nagy vákuumban (néhány µbar) egy kicsit erőteljesebb melegítés (közel 0 C), hogy biztosan minden vízmolekula eltávozzon Mintaelőkezelés mikrohullámú energiaközlés Mikrohullámú energiaközlés A mikrohullámú besugárzás (dielektromos) melegítő hatásának mechanizmusa: polarizálható vagy permanens dipólusmomentummal rendelkező molekulák a változó EM tér irányába törekszenek beállni, azonban annak változását a nagy frekvencia ( Hz) miatt nem tudják azonnal követni. Ennek eredményeképpen fáziskésés áll elő, ami dielektromos veszteséghez vezet. Az EM tér energiája elektromos, majd kinetikus (termikus) energiává alakul. A folyamatot gyakran hasonlítják a belső surlódáshoz is.

31 Mintaelőkezelés mikrohullámú energiaközlés A mikrohullámú melegítés tehát az anyag egészét egyszerre melegíti ionos konvekció és dipólrotáció révén, amiatt hatékonyabb, gyorsabb, mint a hagyományos melegítés. A melegítés összetett anyagok esetén természetesen nem teljesen egyenletes, mivel a rétegek/zónák határain a reflexió és elhajlás helyi túlmelegedést okozhat (superheating). Az erős dielektromos jellemzőkkel rendelkező anyagok általában jól melegednek, a nempolárisak kevéssé ez szelektív melegítésre is lehetőséget ad. Mintaelőkezelés mikrohullámú energiaközlés A mikrohullámú energiaközlésnek analitikai szempontból számos előnye van: gyorsabb, hatékonyabb mintaelőkezelést/-készítést tesz lehetővé alaktalan mintákat is lehet így melegíteni kémiailag ellenálló és magas hőmérsékleten lágyuló/olvadó ló/ol anyagokból agokból a sugárzás számára átlátszó, zárt, inert edényzet készíthető, amelyeken belül is lehet melegíteni a mintát Érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy a laborcélokra készülő mikrohullámú mintaelőkészítő rendszerek nem összehasonlíthatók a háztartási mikrosütőkkel. extra biztonságielemek g folytonos szabályozás Teflon/kerámia edényzet edényzetek léghűtése elszívó rendszer programozott működés hőmérséklet kontroll nyomás kontroll

32 Mintaelőkezelés mikrohullámú szárítás és bepárlás A mikrohullámú mintaelőkészítő rendszerekben hatékonyan, kis szennyeződésveszély mellett, kíméletesen száríthatók majdnem tetszőleges minták. Ilyenkor egy üveg/porcelán edényzetben, szűrt levegő átáramoltatása mellett történik a száradás. Bepárlás is végezhető tiszta körülmények között (félig zárt PTFE edényzet), amikor a felszabaduló gőzöket az elszívó rendszer távolítja el. A mikrohullámú besugárzás más folyamatok segítésére is alkalmas (lásd később). Mintaelőkezelés ultrahanggal való energiaközlés

33 Mintaelőkezelés ultrahanggal való energiaközlés Ultrahang által a folyadékokban létrehozott kavitásokban lokálisan magas nyomás és hőmérséklet áll elő. Ez az analitikai mintaelőkészítés kémiai és fizikai folyamatainak segítésére többféleképpen is hasznosítható, például: szilárd anyagok feloldása, kioldása szuszpenzió/emulzió keverése, lebegtetése sejtek és rugalmas anyagok roncsolása elválasztás segítése (G/L szeparáció, dialízis) Mintaelőkezelés mechanikai formára hozás Vannak olyan műszeres analitikai eljárások (pl. IR, XRF, GD-AES, stb.) amelyek alkalmasak közvetlenül szilárd minták vizsgálatára, nem kell azokat előzetesen oldatba vinnünk. Ha az elemzést ilyen módszerrel végezzük, akkor kémiai mintaelőkészítésre nincs szükség, csak a minta megfelelő mechanikai formára hozására, hogy a minta mérhető, illetve a műszerbe behelyezhető legyen: tömbök vágása (kisebb munkadarab, metszet készítése) polírozás (a felületi egyenetlenségek csökkentése) porított minták korong alakúra préselése filmhúzás (pl. polimerek melegítésével vagy oldószeres kezelésével) öntvény készítése gyorshűtés mellett (megfelelő alak létrehozása és a szegregálódás csökkentése ötvözeteknél)

34 Kémiai mintaelőkészítés Lehetséges célok Amintákkémiaielőkészítése is többféle módon történhet, az analízis céljainak megfelelően. Itt a következő fontosabb módszereket fogjuk tárgyalni: 1. Elválasztás (extrakció) 2. Dúsítás/hígítás (bepárlással, extrakcióval, stb.) 3. Származékképzés (maszkolás, jelölés, stb.) 4. Roncsolás elemanalízis céjára

35 Elválasztás (extrakció) Az elválasztási műveletek célja bizonyos mintakomponensek egymástól különválasztása, elkülönítése. Többnyire három lépésben valósítjuk meg: 1. Az érintett komponensek kémiai átalakítása (ha szükséges) 2. A komponensek megosztása két egymással érintkező fázisban (megoszlási egyensúly) 3. A fázisok fizikai/mechanikai elkülönítése Ezen lépéseket illusztrálják a következő ábrák. Megjegyzés: az oldószeres kioldás is az elválasztási műveletek egyik fajtája, amikor nincs kémiai átalakítás és a mintánk szilárd halmazállapotú Elválasztás (extrakció) Az elválasztási műveletek a mintaelőkészítés legfontosabb csoportját képezik. Ennek oka, hogy elválasztást igen gyakran végzünk az analízis során, pl.: amérendő megszabadítása zavaró komponens(ek)től amérendő átvitele a mérésre alkalmasabb fázisba a minta tisztítása a minta közegének egyszerűsítése stb.

36 Elválasztás (extrakció) Első lépés: kémiai átalakítás (konverzió) Egy A és C komponensekből álló minta reagáltatása X reagenssel (példa): Elválasztás (extrakció) Második lépés: megoszlás A mintakomponensek megoszlása két fázis között (1 és 2); az AX komponens egyensúlyi koncentrációja a 2. fázisban, míg a C komponensé az 1. fázisban nagyobb (példa): A két fázis lehet: gáz és folyadék, gáz és szilárd, folyadék és folyadék, folyadék és szilárd ).

37 Elválasztás (extrakció) Harmadik lépés: fizikai elkülönítés A két fázist alkalmas módszerrel (pl. szűrés, dekantálás, centrifugálás, stb.) egymástól elkülönítjük. Elválasztás (extrakció) Az elválasztást többféle üzemmódban végezhetjük el: 1. Egylépéses ( batch ): egyetlen elválasztást végzünk a két fázis között 2. Többlépéses vagy sorozatos ( multiple/sequential batch ): egymás után többször hajtjuk végre az elválasztást a hatékonyság növelése érdekében 3. Folyamatos extrakció: a megosztó fázis állandó áramoltatásával nagy hatékonyságú elválasztást érünk el (ilyen pl. a frakcionált desztilláció és a kromatográfia)

38 Elválasztás (extrakció) Az elválasztási műveletek jellemzésére az alábbi mennyiségek használatosak. Mindenütt feltételezzük a termodinamikai egyensúly beálltát (1 és 2 a fázisok, A és B a komponensek) Megoszlási (egyensúlyi) állandó: [ A] K D = [ A] Megoszlási hányados: Elválasztási tényező: 1 2 [A összes ] 1 D = [A ] β = K K DA DB összes 2 D vagy D A B Elválasztás (extrakció) Az elválasztás hatékonysága sok külső tényezőtől is függhet, pl. nyomás, hőmérséklet vagy a rendszer ph-ja, ezért ezeket is optimálni célszerű az alkalmazáskor. Példa: a megoszlási hányados értékének függése a ph-tól benzoesav vízből dietil-éterbe való extrakciójakor.

39 Elválasztás (extrakció) - alkalmazások Az elválasztási műveleteknek egész tárháza ismeretes, amelyek az alkalmazás céljában, az érintkező fázisokban, stb. különböznek. A legfontosabbak a következők: Folyadék-folyadék extrakció (két nem elegyedő folyadék) Csapadékképzés (eltérő oldhatóságon alapul) Ioncsere (szilárd-folyadék ioncsere egyensúlyon alapul) Adszorpció/deszorpció (szilárd fázis, szorpciós egyensúly) Illékonyítás/desztilláció (eltérő illékonyságon alapul) Abszorpció (eltérő oldhatóságon alapul) Dialízis (féligáteresztő hártyán keresztül való diffúzió esete) Kioldás (szilárd mintából) Kioldás (extrakció) Szilárd mintákból egyes komponensek kioldása lehet szükséges az analízishez, különböző célból. Példák: 1. Élelmiszerek zsírtartalmának meghatározása (a zsírok nagymértékben apolárisak, így apoláris oldószerrel, pl. hexán vagy petroléter, végezhetjük a kioldást) 2. Talajok kioldható fémion-tartalmának vizsgálata (vízzel, ecetsavval, ammónium-acetáttal, EDTA oldattal szekvenciálisan végezve az extrakciót meghatározható a talajok növények számára hozzáférhető fémtartalma, stb.) 3. Adalékok vizsgálata műanyagokban (a gyártás során műanyagokba, gumiárukba kerülő monomerek, lágyítók, öregedésgátló, gyorsítók és más adalékok vizsgálatához szintén kioldást alkalmaznak megfelelő oldószerrel)

40 Kioldás (extrakció) Az extrakció legegyszerűbbmódjaaszilárd(célszerűen a nagy hasznos felület miatt finom szemcsézettségű) minta összerázása a megfelelő oldószerrel egy zárt lombikban vagy választótölcsérben, majd az oldat tisztájának (oldószer + kioldott mintaalkotók) leszűrése. Itt jegyezzük meg, hogy a folyadék-folyadék extrakció művelete is hasonló technikailag. Kioldás - Soxhlet extrakció A Soxhlet extraktorban a mintát egy speciális vastag pórusos szűrő-papírszerű tokba teszik. Az oldószer az alsó lombikból forralással a felső térbe kerül, ahol egy hűtő agőzöket kondenzálja és a visszacsöpögő folyadék a mintára kerül. A filter térben a folyadék feleslege átbukik az alsó lombikba. Az oldott anyag az oldószerrel a szifonból a lombikba kerül, ahonnan csak az oldószer távozik, így a lombikban egyre töményebb formában lesz jelen az extrahált komponens. Ez a ciklus újra ismétlődhet akár órákon át is. Az extrakció végén a filtert általában a maradék szilárd anyaggal együtt kidobjuk. Az oldószer a kioldott komponensek termikus kímélése érdekében alacsony forráspontú, pl. diklór-metán vagy dietil-éter.

41 Elválasztás - folyadék-folyadék extrakció A folyadék-folyadék extrakció során két nem elegyedő folyadékfázis (pl. egy poláris és egy nem poláris oldószer) között oszlatjuk el a mérendő komponens(eke)t. Felhasznált eszköz: választótölcsér. Gyakori alkalmazási példa a fémionok vizes oldatból apoláris szerves közegbe való átrázása. Itt a poláris karakterű fémionokat pl. semleges töltésű, stabilis, apoláris kelátkomplexbe kötve tehetjük alkalmassá a szerves fázisba való átjuttatásra. ( vizes közeg ) (szerves oldószeres közeg) Elválasztás - folyadék-folyadék extrakció Példa: Al 3+ ionok elválasztása oxinnal (8-hidroxi-kinolinnal) ( vizes közeg ) ( ldó kö ) (szerves oldószeres közeg) CHCl 3

42 Elválasztás csapadékképzéssel Az elválasztás alapulhat azon is, hogy a komponenst csapadékba (folyadékból szilárd fázisba) visszük, vagyis oldhatóságát nagyon lecsökkentjük. Ilyenkor a fázisok elválasztása pl. szűréssel vagy centrifugálással lehetséges. Példa: fémionok szulfidcsapadékjainak képzése (jobbra) Példa: teljes vérminták fehérjetartalmának kicsapása és eltávolítása klinikai analízis előtt 5%-os vizes TCA (triklór-ecetsav) reagens alkalmazásával Elválasztás ioncserével Ionos karakterű komponensek elválasztása ioncsere egyensúlyok kihasználásával is lehetséges. Az ioncsere folyamatokat oldatminták és szilárd ioncserélő gyanták (polimerek) között. Az ioncsere tulajdonságú polimerek olyan elágazó szénláncú (keresztkötéseket tartalmazó) oldhatatlan polimerek, amelyek ionogén csoportokat tartalmaznak. Ezek az ionogén csoportok képesek kationok vagy anionok reverzibilis megkötésére. Az egyik leggyakoribb polimer a polisztirol-divinilbenzol (PSDVB).

43 Elválasztás ioncserével - alkalmazások Az ioncserélő gyanták fontos gyakorlati alkalmazása a vízlágyítás illetve ioncserélt víz előállítása. Az analitikai alkalmazási példák között szerepel pl. fémion lecserélése protonokra (kation cserélő gyantával), ami sav-bázis titrálás alkalmazását teszi lehetővé a fémion meghatározására. Példa: vízminták sótartalmának meghatározása Elválasztás - illékonyítás és desztilláció Egyszerű és gyakori módszer a desztilláció, ami a komponensek eltérő forráspontján (illékonyságán) alapul. (a) Desztilláló készülék (b) frakcionált desztilláló

44 Elválasztás - illékonyítás és desztilláció Egy másik rokon eljárás az illékonyítás, amikor kémiai reakcióval a szilárd vagy oldott állapotban lévő komponenseket kémiai reakcióval (és melegítéssel) gázhalmazállapotúvá alakítjuk. Példák: W 3 2 ( s) + O2,(g) WO3,(g) Szeparálandó kevert fázisok Vivőgáz (pl. Ar) gáz fázis SiO HF SiF H O 2 As 3+ (aq) + 3 H AsH (g) 3(g) folyadék fázis gáz-folyadék szeparátor Elválasztás dialízissel A dialízis egy féligáteresztő hártya segítségével, a komponensek méretbeli különbségén alapuló elválasztási eljárás. Különösen biokémiai rendszerek kolloid méretű és oldott komponenseinek elválasztására alkalmazzák. Példa: alkoholmentes sörök (és borok) előállítása dialízis előtt dialízis után

45 Dúsítás Dúsítás azokban az analitikai alkalmazásokban szükséges, amikor a mérendő komponensek koncentrációja alacsonyabb, mint ami jól mérhető. A legtöbb esetben a dúsítás során valójában elválasztást végzünk oly módon, hogy az elválasztás után kisebb végtérfogatba juttatjuk a mérendő komponenst. Példák: Bepárlás (oldószer elpárologtatása) Folyadék-folyadék y extrakció (eltérő polaritású közeg!) Csapadékképzés és visszaoldás Ioncserélő gyantán megkötés majd leszorítás Adszorpció/deszorpció (gyors, tranziens deszorpció) Hűtött csapda (kifagyasztás) stb. Származékképzés A származékképzést, mint önálló (elválasztástól független) mintaelőkészítő eljárást a következő esetekben alkalmazunk: 1. Kromofor (szín) kifejlesztése 2. Radioizotópos derivatizáció (radioaktívvá tétel) 3. Maszkírozás

46 Származékképzés - kromoforok Egyes analitikai módszerek esetében, amelyek a vizsgálandó molekulák fényelnyelésén alapulnak (spektroszkópia), gyakori a mérendő komponens olyan származékképzési reakciója, amely célja a fényelnyelés biztosítása vagy annak fokozása. Kromofornak nevezzük egy molekula fényelnyeléséért (színért) felelősrészét. Példák: szalicilsav + Fe 3+ vas-szalicilátó komplex színtelen Mn 2+ oxidációja Mn 7+ halvány rózsaszín ibolyaszín élénk ibolyaszínű 3 + redukció PO4 + MnO4 + H molibdofoszforsav molibdénkék Származékképzés radioizotópos jelölés Bizonyos analitikai módszerek esetén előnyös lehet a mérendő komponens(eke)t radioaktív reagenssel megjelölni. Az ilyen származéknak előnye, hogy a mérendő komponens jelenléte, feldúsulása, stb. kimutatható akkor is, amikor az maga színtelen, stb. (pl. autoradiográfia). A konverzió egyik módja a lecserélhető protonok tríciumra cserélése. Példa: egér sejtekrőlkészült metszet autoradiográfiás képe (tricionált timidinnel jelölt DNA); egy másik példa lehet a vékonyréteg kromatográfia

47 Származékképzés - maszkírozás Van lehetőség arra is, hogy bizonyos komponenseket bár azokat ténylegesen nem távolítjuk el a mintaoldatból elrejtsünk a vizsgálati eljárás elől. Ennek módja olyan kémiai reakcióba vinni a kérdéses komponenseket, amelyek nagy stabilitású, de oldatban maradó vegyületeket eredményeznek. Ez a folyamat a maszkírozás (álcázás). Például a többértékű fémionok leggyakrabban alkalmazott álcázószerei a különböző komplexképző reagensek (pl. EDTA, F -,stb.). Ezek a komplexek sokszor annyira stabilak, hogy ilyenkor a fémionok hidroxid- vagy szulfidcsapadékja sem válik le. Elbontásuk legtöbbször csak erős ásványi savakkal főzve lehetséges. Roncsolás elemanalízishez A roncsolás során célunk egy szilárd minta kémiai kötéseinek elroncsolása és a komponensek olyan formára hozása, amely már egy alkalmas oldószerben jól feloldódik (oldatba vitel). Főbb módozatai: 1. Hamvasztás (oxidálható biológiai/szerves mintákhoz) 2. Roncsolás savelegyekkel (feltárás) 3. Ömlesztés

48 Roncsolás elemanalízishez - hamvasztás A hamvasztás a legegyszerűbb roncsolási eljárás lényegében egy ellenálló porcelán vagy fémtégelyben hőmérséklet-szabályzott módon való égetésről van szó (> C). A levegő oxigénjével a szervesanyag elég és a mintából fémoxidok képződnek; emellett a nehezen párolgó szulfát-, szilikát-, foszfátsók maradnak vissza. Ezek a vegyületek alkalmas savakban vagy savelegyekben sokszor feloldhatók. A folyamat során egyes illékony elemek, vagy ilyen vegyületeket képző fémek elveszhetnek (pl. halogének, As, Sb, Hg, stb.), ezért szokásos a hamvasztást segítő reagenseket is hozzáadni a mintához. Ilyen reagens pl. a kénsav, ami magas forráspontú, nem illékony szulfátokat képző sav. Roncsolás elemanalízishez savelegyekkel A roncsolás egyik leggyakoribb módja oxidáló hatású savakkal vagy savelegyekkel együtt főzni a mintát (feltárás). Ehhez leggyakrabban a következő savakat használjuk: HNO 3 H 2 SO 4 H 3 PO 4 H 2 O 2 Királyvíz (HCl:HNO 3 1:3) Szilikátos minták teljes feltárásához HF hozzáadása is szükséges. Nyitott edényben való végrehajtáskor elveszítjük az illékony elemeket, de a veszteség minimalizálható, ha a feltárást zárt edényben (feltáró bomba) végezzük.

49 Roncsolás elemanalízishez savelegyekkel Savas roncsolás zárt edényben Anton Paar High Pressure Asher

50 Roncsolás ömlesztéssel A roncsolás legagresszívebb módszere az ömlesztés. Ez a módszer a Lewis-féle sav-bázis (elektronpár donor/akceptor) reakciók és a redoxi reakciók olvadékban való felgyorsulásán alapul. A feltárást legalább 400 C (de akár 1200 C) hőmérsékleten ékl hajtjuk végre, a reagensek szeres feleslege mellett. Példa: Na 2 CO 3 reagens alkalmazása szilikátok oldatba vitelére CO 2 3 hevítés CO SiO 2 + O SiO + O 2 Példa: K 2 S 2 O 7 reagens alkalmazása fémoxidok oldatba vitelére K S O 2 2 hevítés 7 K SO SO 3 Fe O SO 3 Fe (SO 2 4 ) 3 Roncsolás ömlesztéssel Savas jellemű anyagok (pl. szilikátok, szulfátok) feltárását alkálilúg és alkáli-karbonát szilárd reagensekkel, Pt vagy Ni tégelyben végezzük. Lúgos jellemű anyagok (pl. oxidok) feltárását alkáli-piroszulfát, ammóniumsó és kénsav reagensekkel végezzük szilikátos edényben. A fentiek mellett egyes esetekben redukáló hatású (pl. szénpor, kénpor, stb.) vagy oxidáló hatású (Na 2 O 2 vagy NaNO 3 ) segédanyagokat is hozzáadnak a feltáró keverékhez.

Mintavétel és mintaelőkészítés II.

Mintavétel és mintaelőkészítés II. Mintavétel és mintaelőkészítés II. Dr. Galbács Gábor NYOMANALÍZIS Az analízis általános lépései Mintavétel és tartósítás Mintaelőkezelés (fizikai műveletek) Mintaelőkészítés (kémiai műveletek) Műszeres

Részletesebben

Mintavétel és mintaelőkezelés

Mintavétel és mintaelőkezelés Mintavétel és mintaelőkezelés Galbács Gábor Az analízis általános lépései Mintavétel és tartósítás Mintaelőkezelés (fizikai műveletek) Mintaelőkészítés (kémiai műveletek) Műszeres mérés Kihívások a mintavétel

Részletesebben

Kromatográfiás módszerek

Kromatográfiás módszerek Kromatográfiás módszerek Mi a kromatográfia? Kromatográfia ugyanazon az elven működik, mint az extrakció, csak az egyik fázis rögzített ( állófázis ) és a másik elhalad mellette ( mozgófázis ). Az elválasztást

Részletesebben

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás I.

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás I. Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás I. Halmazállapotok, fázisok Fizikai állapotváltozások (fázisátmenetek), a Gibbs-féle fázisszabály Fizikai módszerek anyagok tisztítására - Szublimáció

Részletesebben

Debreceni Egyetem Műszaki Kar Környezet- és Vegyészmérnöki Tanszék

Debreceni Egyetem Műszaki Kar Környezet- és Vegyészmérnöki Tanszék Debreceni Egyetem Műszaki Kar Környezet- és Vegyészmérnöki Tanszék Belső konzulens: Dr. Bodnár Ildikó Külső konzulens: Dr. Molnár Mihály Társkonzulens: Janovics Róbert Tanszékvezető: Dr. Bodnár Ildikó

Részletesebben

Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással

Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással A titrálás lényege, hogy a meghatározandó komponenst tartalmazó oldathoz olyan ismert koncentrációjú oldatot adagolunk, amely a reakcióegyenlet szerint

Részletesebben

Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC)

Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) Kromatográfiás módszerek osztályba sorolása 2 Elúciós technika A mintabevitel ún. dugószerűen történik A mozgófázis a kromatogram kifejlesztése alatt folyamatosan

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés,

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve.. Szulfátion

Részletesebben

A NYOMANALITIKAI CÉLÚ MINTAVÉTEL, MINTAELŐKÉSZÍTÉS ALAPELVEI

A NYOMANALITIKAI CÉLÚ MINTAVÉTEL, MINTAELŐKÉSZÍTÉS ALAPELVEI Galbács G. Galbács Z. Sipos P.: Műszeres analitikai kémiai gyakorlatok MIN A NYOMANALITIKAI CÉLÚ MINTAVÉTEL, MINTAELŐKÉSZÍTÉS ALAPELVEI A műszeres analitikai kémiai technikákat, amelyek általában a klasszikus

Részletesebben

Név: Dátum: Oktató: 1.)

Név: Dátum: Oktató: 1.) 1.) Jelölje meg az egyetlen helyes választ (minden helyes válasz 1 pontot ér)! i). Redős szűrőpapírt akkor célszerű használni, ha a). növelni akarjuk a szűrés hatékonyságát; b). a csapadékra van szükségünk;

Részletesebben

Dr. Abrankó László. Műszeres analitika. (Mintaelőkészítés)

Dr. Abrankó László. Műszeres analitika. (Mintaelőkészítés) Dr. Abrankó László Műszeres analitika (Mintaelőkészítés) Bevezetés az analitikai kémiába Mi az analitikai kémia? Tudomány és gyakorlat, melynek módszereivel azonosítani lehet egy anyagi minta kémiai alkotórészeit,

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 54 524 03 Vegyész technikus Tájékoztató

Részletesebben

Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft

Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft Klasszikus analitikai módszerek Csapadékképzéses reakciók: Gravimetria (SZOE, víztartalom), csapadékos titrálások (szulfát, klorid) Sav-bázis

Részletesebben

Ipari vizek tisztítási lehetőségei rövid összefoglalás. Székely Edit BME Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék

Ipari vizek tisztítási lehetőségei rövid összefoglalás. Székely Edit BME Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék Ipari vizek tisztítási lehetőségei rövid összefoglalás Székely Edit BME Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék Kezelés Fizikai, fizikai-kémiai Biológiai Kémiai Szennyezők típusai Módszerek Előnyök

Részletesebben

7. gyak. Szilárd minta S tartalmának meghatározása égetést követően jodometriásan

7. gyak. Szilárd minta S tartalmának meghatározása égetést követően jodometriásan 7. gyak. Szilárd minta S tartalmának meghatározása égetést követően jodometriásan A gyakorlat célja: Megismerkedni az analízis azon eljárásaival, amelyik adott komponens meghatározását a minta elégetése

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

Radioaktív nyomjelzés

Radioaktív nyomjelzés Radioaktív nyomjelzés A radioaktív nyomjelzés alapelve Kémiai indikátorok: ugyanazoknak a követelményeknek kell eleget tenniük, mint az indikátoroknak általában: jelezniük kell valamely elemnek ill. vegyületnek

Részletesebben

Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium

Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1 Minta-előkészítés A minta-előkészítési eljárás kiválasztásának szempontjai: A minta halmazállapota A minta összetétele A

Részletesebben

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 8. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Minták alapján történő értékelések A statisztika foglalkozik. a tömegjelenségek vizsgálatával Bizonyos esetekben lehetetlen illetve célszerűtlen a teljes

Részletesebben

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens.

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens. Kémia, BMEVEAAAMM Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens Jegyzet dr. Horváth Viola, KÉMIA I. http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/anal/

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFOM

MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFOM MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MA RKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARK ETINFO MARKETINFO MARKETINFO

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK

KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK Atomszerkezettel kapcsolatos feladatok megoldása a periódusos rendszer segítségével, illetve megadott elemi részecskék alapján. Az atomszerkezet és a periódusos rendszer kapcsolata.

Részletesebben

Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése. Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams

Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése. Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése Bálint Mária Bálint Analitika Kft Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams Kármentesítés aktuális

Részletesebben

Folyadékinjektálásos gázkromatográfiás mérések a WESSLING-tesztben: EPH, SVOC, peszticidek

Folyadékinjektálásos gázkromatográfiás mérések a WESSLING-tesztben: EPH, SVOC, peszticidek Új utak keresése a környezetanalitikában Folyadékinjektálásos gázkromatográfiás mérések a WESSLING-tesztben: EPH, SVOC, peszticidek dr. Berente Bálint WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. (WIREC) Áttekintés

Részletesebben

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont 1. feladat Összesen: 8 pont 150 gramm vízmentes nátrium-karbonátból 30 dm 3 standard nyomású, és 25 C hőmérsékletű szén-dioxid gáz fejlődött 1800 cm 3 sósav hatására. A) Írja fel a lejátszódó folyamat

Részletesebben

A laboratóriumban különféle anyagokból készült eszközöket használunk. A feladataink elvégzéséhez legszükségesebbeket ismertetjük.

A laboratóriumban különféle anyagokból készült eszközöket használunk. A feladataink elvégzéséhez legszükségesebbeket ismertetjük. 8 1.2. Laboratóriumi eszközök A laboratóriumban különféle anyagokból készült eszközöket használunk. A feladataink elvégzéséhez legszükségesebbeket ismertetjük. 1.2.1. Üvegeszközök Kémcsövek Hıálló üvegbıl

Részletesebben

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Bevezetés A kerámia masszák folyósításkor fő cél az anyag

Részletesebben

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Disszociációs egyensúlyi állandó HAc H + + Ac - ecetsav disszociációja [H + ] [Ac - ] K sav = [HAc] NH 4 OH NH 4 + + OH - [NH + 4 ] [OH - ] K bázis = [ NH 4 OH] Ammóniumhidroxid

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gáz egyenlet és általánosított gáz egyenlet 5-4 A tökéletes gáz egyenlet alkalmazása 5-5 Gáz halmazállapotú reakciók

Részletesebben

GLUCAGONUM HUMANUM. Humán glükagon

GLUCAGONUM HUMANUM. Humán glükagon 01/2008:1635 GLUCAGONUM HUMANUM Humán glükagon C 153 H 225 N 43 O 49 S M r 3483 DEFINÍCIÓ A humán glükagon 29 aminosavból álló polipeptid; szerkezete megegyezik az emberi hasnyálmirígy α-sejtjei által

Részletesebben

MÉRÉSI EREDMÉNYEK PONTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI

MÉRÉSI EREDMÉNYEK PONTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI MÉRÉSI EREDMÉYEK POTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI. A mérési eredmény megadása A mérés során kapott értékek eltérnek a mérendő fizikai mennyiség valódi értékétől. Alapvetően kétféle mérési hibát különböztetünk

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion képlete. Az ion neve O 4. Foszfátion. Szulfátion CO 3. Karbonátion. Hidrogénkarbonátion O 3. Alumíniumion. Al 3+ + Szulfidion

Minta feladatsor. Az ion képlete. Az ion neve O 4. Foszfátion. Szulfátion CO 3. Karbonátion. Hidrogénkarbonátion O 3. Alumíniumion. Al 3+ + Szulfidion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve Foszfátion Szulfátion

Részletesebben

Élelmiszerek. mikroszennyezőinek. inek DR. EKE ZSUZSANNA. Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium. ALKÍMIA MA november 5.

Élelmiszerek. mikroszennyezőinek. inek DR. EKE ZSUZSANNA. Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium. ALKÍMIA MA november 5. Élelmiszerek mikroszennyezőinek inek nyomában DR. EKE ZSUZSANNA Elválasztástechnikai Kutató és ktató Laboratórium ALKÍMIA MA 2009. november 5. Kémiai veszélyt lytényezők Természetesen előforduló mérgek

Részletesebben

Food Processing Equipment. NEAEN Unicook ATMOSZFÉRIKUS NYOMÁSON SZAKASZOSAN ÜZEMELŐ FŐZŐÜST

Food Processing Equipment. NEAEN Unicook ATMOSZFÉRIKUS NYOMÁSON SZAKASZOSAN ÜZEMELŐ FŐZŐÜST Food Processing Equipment NEAEN Unicook ATMOSZFÉRIKUS NYOMÁSON SZAKASZOSAN ÜZEMELŐ FŐZŐÜST Az univerzális szakaszosan üzemelő NEAEN Unicook főzőüst hatékony és kedvező megoldást kínál különböző élelmiszer

Részletesebben

2.4.27. VIZSGÁLAT NEHÉZFÉMEKRE NÖVÉNYI DROGOKBAN ÉS NÖVÉNYI DROGKÉSZÍTMÉNYEKBEN

2.4.27. VIZSGÁLAT NEHÉZFÉMEKRE NÖVÉNYI DROGOKBAN ÉS NÖVÉNYI DROGKÉSZÍTMÉNYEKBEN Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.8.2.-1 07/2014:20427 2.4.27. VIZSGÁLAT NEHÉZFÉMEKRE NÖVÉNYI DROGOKBAN ÉS NÖVÉNYI DROGKÉSZÍTMÉNYEKBEN Figyelmeztetés: a zárt, nagynyomású roncsolóedények és a mikrohullámú laboratóriumi

Részletesebben

1. változat. 4. Jelöld meg azt az oxidot, melynek megfelelője a vas(iii)-hidroxid! A FeO; Б Fe 2 O 3 ; В OF 2 ; Г Fe 3 O 4.

1. változat. 4. Jelöld meg azt az oxidot, melynek megfelelője a vas(iii)-hidroxid! A FeO; Б Fe 2 O 3 ; В OF 2 ; Г Fe 3 O 4. 1. változat z 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Melyik sor fejezi be helyesen az állítást:

Részletesebben

Általános Kémia, BMEVESAA101

Általános Kémia, BMEVESAA101 Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, csonkagi@gmail.com 1 Jegyzet Dr. Csonka Gábor http://web.inc.bme.hu/csonka/ Óravázlatok:

Részletesebben

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen Készítette: Battistig Nóra Környezettudomány mesterszakos hallgató A DOLGOZAT

Részletesebben

SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz

SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1626/2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz Az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. Környezet- és Munkavédelmi Vizsgálólaboratórium (1033 Budapest, Mozaik

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gázegyenlet és általánosított gázegyenlet 5-4 A tökéletes gázegyenlet alkalmazása 5-5 Gáz reakciók 5-6 Gázkeverékek

Részletesebben

Radiokémiai neutronaktivációs analízis (RNAA)

Radiokémiai neutronaktivációs analízis (RNAA) Radiokémiai neutronaktivációs analízis (RNAA) Vajda Nóra Irodalom: R. Zeisler, N. Vajda, G. Kennedy, G. Lamaze, G. L. Molnár: Activation Analysis a Handbook of Nuclear Chemistry -ben (szerk. A. Vértes,

Részletesebben

Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár. Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár,

Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár. Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, csonkagi@gmail.com 1 Jegyzet Dr. Csonka Gábor http://web.inc.bme.hu/csonka/ Facebook,

Részletesebben

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1099/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A VOLUMIX Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Mintavételi és emissziómérési csoport (7200

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT I. Egyszerű választásos teszt Karikázza be az egyetlen helyes, vagy egyetlen helytelen választ! 1. Hány neutront tartalmaz a 127-es tömegszámú, 53-as rendszámú jód izotóp? A) 74

Részletesebben

Az extrakció. Az extrakció oldószerszükségletének meghatározása

Az extrakció. Az extrakció oldószerszükségletének meghatározása Az extrakció Az extrakció oldószerszükségletének meghatározása Az extrakció fogalma és fajtái olyan szétválasztási művelet, melynek során szilárd vagy folyadék fázisból egy vagy több komponens kioldását

Részletesebben

KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK

KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK A környezetvédelem analitikája KON KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK A GYAKORLAT CÉLJA: A konduktometria alapjainak megismerése. Elektrolitoldatok vezetőképességének vizsgálata. Oxálsav titrálása N-metil-glükamin

Részletesebben

LACTULOSUM. Laktulóz

LACTULOSUM. Laktulóz Lactulosum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:1230 LACTULOSUM Laktulóz és C* epimere C 12 H 22 O 11 M r 342,3 [4618-18-2] DEFINÍCIÓ 4-O-(β-D-galaktopiranozil)-D-arabino-hex-2-ulofuranóz- Tartalom: 95,0 102,0

Részletesebben

Minta-előkészítési módszerek és hibák a szerves analitikában. Volk Gábor WESSLING Hungary Kft.

Minta-előkészítési módszerek és hibák a szerves analitikában. Volk Gábor WESSLING Hungary Kft. Minta-előkészítési módszerek és hibák a szerves analitikában Volk Gábor WESSLING Hungary Kft. Véletlen hiba, szisztematikus hiba Szisztematikus hiba: nehezen felderíthető, nagy eltérést is okozhat Véletlen

Részletesebben

a réz(ii)-ion klorokomplexének előállítása...

a réz(ii)-ion klorokomplexének előállítása... Általános és szervetlen kémia Laborelőkészítő előadás IX-X. (2008. október 18.) A réz(i)-oxid és a lecsapott kén előállítása Metallurgia, a fém mangán előállítása Megfordítható redoxreakciók Szervetlen

Részletesebben

Művelettan 3 fejezete

Művelettan 3 fejezete Művelettan 3 fejezete Impulzusátadás Hőátszármaztatás mechanikai műveletek áramlástani műveletek termikus műveletek aprítás, osztályozás ülepítés, szűrés hűtés, sterilizálás, hőcsere Komponensátadás anyagátadási

Részletesebben

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás IX-X.

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás IX-X. Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás IX-X. A réz(i)-oxid és a lecsapott kén előállítása Metallurgia, a fém mangán előállítása Megfordítható redoxreakciók Szervetlen vegyületek hőbomlása

Részletesebben

Az elektromos kettősréteg. Az elektromos potenciálkülönbség eredete, értéke és az azt befolyásoló tényezők. Kolloidok stabilitása.

Az elektromos kettősréteg. Az elektromos potenciálkülönbség eredete, értéke és az azt befolyásoló tényezők. Kolloidok stabilitása. Az elektromos kettősréteg. Az elektromos potenciálkülönbség eredete, értéke és az azt befolyásoló tényezők. Kolloidok stabilitása. Adszorpció oldatból szilárd felületre Adszorpció oldatból Nem-elektrolitok

Részletesebben

Környezeti levegő porkoncentrációjának mérési módszerei és gyakorlati alkalmazásuk. Dr. Ágoston Csaba, Pusztai Krisztina KVI-PLUSZ Kft.

Környezeti levegő porkoncentrációjának mérési módszerei és gyakorlati alkalmazásuk. Dr. Ágoston Csaba, Pusztai Krisztina KVI-PLUSZ Kft. Környezeti levegő porkoncentrációjának mérési módszerei és gyakorlati alkalmazásuk Dr. Ágoston Csaba, Pusztai Krisztina KVI-PLUSZ Kft. A szállópor fogalma, keletkezése Ha van vízművek, van levegőművek

Részletesebben

Környezetvédelmi analitika (8.előadás)

Környezetvédelmi analitika (8.előadás) Környezetvédelmi analitika (8.előadás) In memoriam Dr. Fekete Jenő Jenei Péter, BME SzAK Tsz. HPLC csoport Kromatográfiás módszerek osztályba sorolása A komponens vándorlását (migrációját) okozó erõ nyomáskülönbség

Részletesebben

Szűrés. Gyógyszertechnológiai alapműveletek. Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertechnológia és Biofarmáciai Intézet

Szűrés. Gyógyszertechnológiai alapműveletek. Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertechnológia és Biofarmáciai Intézet Szűrés Gyógyszertechnológiai alapműveletek Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertechnológia és Biofarmáciai Intézet Szűrés Szűrésnek nevezzük azt a műveletet, amelynek során egy heterogén keverék, különböző

Részletesebben

A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged Kálnay Istvánné, Nyíregyháza Lektorálta: .. Kozma Lászlóné, Sajószenpéter

A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged Kálnay Istvánné, Nyíregyháza Lektorálta: .. Kozma Lászlóné, Sajószenpéter A feladatokat írta: Harkai Jánosné, Szeged Kálnay Istvánné, Nyíregyháza Lektorálta: Kódszám:.. Kozma Lászlóné, Sajószenpéter 2011. május 14. Curie Kémia Emlékverseny 8. évfolyam Országos döntő 2010/2011.

Részletesebben

A Kémiai Laboratórium feladata

A Kémiai Laboratórium feladata A Kémiai Laboratórium feladata Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban 2. Előadó: Csiki Tímea osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Igazgatóság Munkahigiénés

Részletesebben

Radionuklidok meghatározása környezeti mintákban induktív csatolású plazma tömegspektrometria segítségével lehetőségek és korlátok

Radionuklidok meghatározása környezeti mintákban induktív csatolású plazma tömegspektrometria segítségével lehetőségek és korlátok Radionuklidok meghatározása környezeti mintákban induktív csatolású plazma tömegspektrometria segítségével lehetőségek és korlátok Stefánka Zsolt, Varga Zsolt, Széles Éva MTA Izotópkutató Intézet 1121

Részletesebben

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE A légkör szerkezete kémiai szempontból Homoszféra, turboszféra -kb. 100 km-ig -turbulens áramlás -azonos összetétel Turbopauza

Részletesebben

A feladatok megoldásához csak a kiadott periódusos rendszer és számológép használható!

A feladatok megoldásához csak a kiadott periódusos rendszer és számológép használható! 1 MŰVELTSÉGI VERSENY KÉMIA TERMÉSZETTUDOMÁNYI KATEGÓRIA Kedves Versenyző! A versenyen szereplő kérdések egy része általad már tanult tananyaghoz kapcsolódik, ugyanakkor a kérdések másik része olyan ismereteket

Részletesebben

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően Licskó István BME VKKT Mikroszennyezők definíciója Mikroszennyezőknek azokat a vízben mikrogramm/liter (µg/l) koncentrációban jelenlévő

Részletesebben

Titrimetria - Térfogatos kémiai analízis -

Titrimetria - Térfogatos kémiai analízis - Titrimetria - Térfogatos kémiai analízis - Alapfogalmak Elv (ismert térfogatú anyag oldatához annyi ismert konc. oldatot adnak, amely azzal maradéktalanul reagál) Titrálás végpontja (egyenértékpont) Törzsoldat,

Részletesebben

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5.1. Átismétlendő anyag 1. Adszorpció (előadás) 2. Langmuir-izoterma (előadás) 3. Spektrofotometria és Lambert Beer-törvény

Részletesebben

7. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2002.

7. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2002. 7. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2002. Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthető legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhető

Részletesebben

SZILÁRD FÁZISÚ EXTRAKCIÓ MINDIG UGYANÚGY

SZILÁRD FÁZISÚ EXTRAKCIÓ MINDIG UGYANÚGY SZILÁRD FÁZISÚ EXTRAKCIÓ MINDIG UGYANÚGY Szakács Tibor, Szepesi Ildikó ABL&E-JASCO Magyarország Kft. 1116 Budapest, Fehérvári út 130. ablehun@ablelab.com www.ablelab.com SZILÁRD FÁZISÚ EXTRAKCIÓ SOLID

Részletesebben

MODERN MŰSZERES ANALITIKAI MÓDSZEREK

MODERN MŰSZERES ANALITIKAI MÓDSZEREK Galbács Gábor MODERN MŰSZERES ANALITIKAI MÓDSZEREK AZ ANALITIKAI KÉMIAI KUTATÁSOKRÓL Az analitikai kémiát sokszor úgy definiálják, értelmezik, hogy az a kémia azon területe, amely a kémiai rendszerek (

Részletesebben

ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN

ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN A Föld atmoszférája kolloid rendszerként fogható fel, melyben szilárd és folyékony részecskék vannak gázfázisú komponensben. Az aeroszolok kolloidális

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Név: Neptun kód: _ mérőhely: _ Labor előzetes feladatok 20 C-on különböző töménységű ecetsav-oldatok sűrűségét megmérve az

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1523/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ECO DEFEND Környezetvédelmi Mérnöki Iroda Kft. (1113 Budapest, Györök utca 19.) akkreditált

Részletesebben

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 1 A rendszer fogalma A körülöttünk levő anyagi világot atomok, ionok, molekulák építik

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM)

Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM) Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM) I. Elméleti alapok: A vizek savasságát a savasan hidrolizáló sók és savak okozzák. A savasságot a semlegesítéshez szükséges erős bázis mennyiségével

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési hibák súlya és szerepe a mérési eredményben A mérési hibák csoportosítása A hiba rendűsége Mérési bizonytalanság Standard és kiterjesztett

Részletesebben

Oldatok - elegyek. Elegyek: komponensek mennyisége azonos nagyságrendű

Oldatok - elegyek. Elegyek: komponensek mennyisége azonos nagyságrendű Oldatok - elegyek Többkomponensű homogén (egyfázisú) rendszerek Elegyek: komponensek mennyisége azonos nagyságrendű Oldatok: egyik komponens mennyisége nagy (oldószer) a másik, vagy a többihez (oldott

Részletesebben

A TÖMEGSPEKTROMETRIA ALAPJAI

A TÖMEGSPEKTROMETRIA ALAPJAI A TÖMEGSPEKTROMETRIA ALAPJAI web.inc.bme.hu/csonka/csg/oktat/tomegsp.doc alapján tömeg-töltés arány szerinti szétválasztás a legérzékenyebb módszerek közé tartozik (Nagyon kis anyagmennyiség kimutatására

Részletesebben

A ferrát-technológia klórozással szembeni előnyei a kommunális szennyvizek utókezelésekor

A ferrát-technológia klórozással szembeni előnyei a kommunális szennyvizek utókezelésekor A ferrát-technológia klórozással szembeni előnyei a kommunális szennyvizek utókezelésekor Gombos Erzsébet PhD hallgató ELTE TTK Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ Környezettudományi Doktori

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

Allotróp módosulatok

Allotróp módosulatok Allotróp módosulatok Egy elem azonos halmazállapotú, de eltérő molekula- vagy kristályszerkezetű változatai. Created by Michael Ströck (mstroeck) CC BY-SA 3.0 A szén allotróp módosulatai: a) Gyémánt b)

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1795/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: AIRMON Levegőszennyezés Monitoring Kft. (1112 Budapest, Repülőtéri út 6. 27.

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1795/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az AIRMON Levegőszennyezés Monitoring Kft. (1112 Budapest, Repülőtéri út 6. 27. ép.) akkreditált területe: I. Az akkreditált

Részletesebben

SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS

SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Az eredményes munka szempontjából szükség van arra, hogy a kozmetikus, a gyakorlatban használt alapanyagokat ismerje, felismerje

Részletesebben

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 14 pont

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 14 pont 1. feladat Összesen: 10 pont Az AsH 3 hevítés hatására arzénre és hidrogénre bomlik. Hány dm 3 18 ºC hőmérsékletű és 1,01 10 5 Pa nyomású AsH 3 -ből nyerhetünk 10 dm 3 40 ºC hőmérsékletű és 2,02 10 5 Pa

Részletesebben

Biofizika szeminárium. Diffúzió, ozmózis

Biofizika szeminárium. Diffúzió, ozmózis Biofizika szeminárium Diffúzió, ozmózis I. DIFFÚZIÓ ORVOSI BIOFIZIKA tankönyv: III./2 fejezet Részecskék mozgása Brown-mozgás Robert Brown o kísérlet: pollenszuszpenzió mikroszkópos vizsgálata o megfigyelés:

Részletesebben

Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai. Pető Róbert

Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai. Pető Róbert Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai Pető Róbert 1. Miért? 2. Mikor? 3. Hogyan? 4. Egyéb felhasználási lehetőségek 1. Miért? 2. Mikor? 3. Hogyan? 4. Egyéb felhasználási lehetőségek Miért? A jó

Részletesebben

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27 Az egyensúly 6'-1 6'-2 6'-3 6'-4 6'-5 Dinamikus egyensúly Az egyensúlyi állandó Az egyensúlyi állandókkal kapcsolatos összefüggések Az egyensúlyi állandó számértékének jelentősége A reakció hányados, Q:

Részletesebben

3. feladat. Állapítsd meg az alábbi kénvegyületekben a kén oxidációs számát! Összesen 6 pont érhető el. Li2SO3 H2S SO3 S CaSO4 Na2S2O3

3. feladat. Állapítsd meg az alábbi kénvegyületekben a kén oxidációs számát! Összesen 6 pont érhető el. Li2SO3 H2S SO3 S CaSO4 Na2S2O3 10. osztály Kedves Versenyző! A jobb felső sarokban található mezőbe a verseny lebonyolításáért felelős személy írja be a kódot a feladatlap minden oldalára a verseny végén. A feladatokat lehetőleg a feladatlapon

Részletesebben

Adszorpció folyadékelegyekből 2. Elektrolit oldat

Adszorpció folyadékelegyekből 2. Elektrolit oldat Adszorpció folyadékelegyekből 2. Elektrolit oldat Bonyolultabb, mert min. 3 komponens van: anion, kation és oldószer. Általában 5 komponens: anion, kation, oldószer-anion, oldószer-kation, disszociálatlan

Részletesebben

ATOMEMISSZIÓS SPEKTROSZKÓPIA

ATOMEMISSZIÓS SPEKTROSZKÓPIA ATOMEMISSZIÓS SPEKTROSZKÓPIA Elvi jellemzők, amelyek meghatározzák a készülék felépítését magas hőmérsékletű fényforrás (elsősorban plazma, szikra, stb.) kis méretű sugárforrás (az önabszorpció csökkentése

Részletesebben

Katalízis. Tungler Antal Emeritus professzor 2017

Katalízis. Tungler Antal Emeritus professzor 2017 Katalízis Tungler Antal Emeritus professzor 2017 Fontosabb időpontok: sósav oxidáció, Deacon process 1860 kéndioxid oxidáció 1875 ammónia oxidáció 1902 ammónia szintézis 1905-1912 metanol szintézis 1923

Részletesebben

1. Bevezetés 2. Kémiai oxigénigény meghatározása feltárt iszapmintákból vagy centrifugátumokból 2.1. A módszer elve

1. Bevezetés 2. Kémiai oxigénigény meghatározása feltárt iszapmintákból vagy centrifugátumokból 2.1. A módszer elve 1. Bevezetés A természetes vizekben található rendkívül sokféle anyag az egyes komponensek kvantitatív meghatározását nehéz analitikai feladattá teszi. A teljes analízis azonban az esetek többségében nem

Részletesebben

Környezeti analitika laboratóriumi gyakorlat Számolási feladatok áttekintése

Környezeti analitika laboratóriumi gyakorlat Számolási feladatok áttekintése örnyezeti analitika laboratóriumi gyakorlat Számolási feladatok áttekintése I. A számolási feladatok megoldása során az oldatok koncentrációjának számításához alapvetıen a következı ismeretekre van szükség:

Részletesebben

Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő Kód

Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő Kód 9. osztály Kedves Versenyző! A jobb felső sarokban található mezőbe a verseny lebonyolításáért felelős személy írja be a kódot a feladatlap minden oldalára a verseny végén. A feladatokat lehetőleg a feladatlapon

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

6. változat. 3. Jelöld meg a nem molekuláris szerkezetű anyagot! A SO 2 ; Б C 6 H 12 O 6 ; В NaBr; Г CO 2.

6. változat. 3. Jelöld meg a nem molekuláris szerkezetű anyagot! A SO 2 ; Б C 6 H 12 O 6 ; В NaBr; Г CO 2. 6. változat Az 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Jelöld meg azt a sort, amely helyesen

Részletesebben

GOMBÁK TOXIKUS ELEMTARTALMA SZENNYEZETT TÉRSÉGEKBEN

GOMBÁK TOXIKUS ELEMTARTALMA SZENNYEZETT TÉRSÉGEKBEN GOMBÁK TOXIKUS ELEMTARTALMA SZENNYEZETT TÉRSÉGEKBEN Készítette: Kazinczi Krisztián ELTE TTK Környezettan BSc Témavezető: Dr. Tatár Enikő Egyetemi docens 2014 Bevezetés Mesterséges nehézfém szennyező források

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben