1, Hulladék memória: A játék célja: Játék menet:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1, Hulladék memória: A játék célja: Játék menet:"

Átírás

1 1, Hulladék memória: Megismertetni a éves korcsoportot a hulladék csoportokkal és a szelektív hulladékgyűjtéssel. Ezen kívül a játék segít a memória fejlesztésében, a kreativitásban és a gyors helyzet felismerésben. Játék menet: Itt csapatok játszanak egymás ellen. Az a csapat győz, aki megadott idő alatt több logó párt tudott magának kifordítani. Az animátor indítja a játékot. Első csapat választ egy kifordítható négyzetet, amely másik oldalán lát egy ábrát. Ez lehet maga a hulladék képe, de lehet a gyűjtő edényzet, ahová majd a következő ábrán lévő képnek stimmelnie kell. Ha nem sikerül a párosítás, akkor vissza kell fordítani a lapokat a semleges oldalukkal. Most a következő csapat forgatja ki a lapokat. Viszont a már látott és visszaforgatott lapokat a csapat többi tagjai igyekeznek memorizálni ( megjegyezni hol látták) és segítenek a játékban. Így közösen nagyobb eséllyel tudják összerakni a megfelelő párokat. Az értékelésnél ha még lesz idő, az animátorral megbeszélik a hulladék fajták párosításának a menetét és az esetleges hibás információkat kijavítják közösen. Az a csapat nyer, aki a legtöbb párt tudta összeforgatni adott időn belül!

2 2 Veszélyes halak: Megismertetni a gyerekekkel a veszélyes hulladékokat, illetve a hulladékok fajtáit. E mellett a gyerekek ügyessége, mozgás koordinációja is fejlődhet. A játék a 6-10 éves korcsoportok számára ad kellő ismeretet. A csapat tagaja 4fő a papír tó négy sarkába állnak és horgász botokkal megpróbálják adott időn belül a legtöbb halat kifogni. Ám a kifogott halakat a tó mellett elhelyezett, és felcímkézett gyűjtő edényekbe kell, megfelelően elhelyezni. A halak egyik oldalán olyan ábrák vannak, amelyek veszélyes hulladékokat ábrázolnak, az edények oldalán pedig olyan címkék, amelyekbe a megfelelő anyagot bele kell dobni! Az animátor segítségével a gyerekek átgondolt döntést tudnak hozni, hogy melyik a megfelelő hely ehhez. A játék értékelésénél a kifogott halak száma és a helyesen, a megfelelő gyűjtő edényzetbe rakása adja meg a végső számot. A rossz helyre bedobott hal pontszám levonással jár. 3,

3 3, Hulladék csocsó: Megismertesse a éves korosztállyal a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát és, hogy felismerjék játékos úton azokat a hulladék fajtákat illetve a fajták szerinti gyűjtési rendszereket, amelyek a hétköznapi életben is rendelkezésre állnak. A játék fejleszti a csapatmunkát, a kézügyességet és a helyzetfelismerést. Két csapat játszik egymás ellen az animátorok vezetésével. A két csapatnak van db 2 féle színű golyója, amelyet az ellenfél megfelelő oldali kapujába kell juttatni. Mivel ez a csocsó átalakított és nem a hagyományos asztal, így ennél a játéknál a kapuk a kapus mögött a két sarokban helyezkednek el. Tetejükön előre meghatározott ábrát helyez el az animátor, amelyek átlós oldalon ugyan azokat a jeleket tartalmazza. Így a játék ezzel is megnehezült. Cél az ellenfél megfelelő kapujába a megfelelő színű labda bejuttatása, illetve ha a labda bement a megfelelő helyre, akkor szóban a csapat valamelyik tagjának el is kell mondani, hogy miért oda és mit kell helyesen a gyűjtő helyre bedobnia?! A játék értékelésénél az animátorok plusz ponttal jutalmazzák a helyes helyre menő labdát és a jó választ. Levonás jár a rossz helyre belőtt labdáért és a helytelen válaszért!

4 4, Folyamatábrák Megismertetni a év közötti korcsoportot a hulladék feldolgozás folyamatával és azok helyes sorrendjével. A játék fejleszti a fiatalok megoldó képességét, kreativitását, csapatmunkáját. A játék menet: A csapattagok látják az üres, rajzokkal teli táblákat ( papír, üveg, műanyag, gumi, fém) de nem látják a nyilakat és a feliratokat. Az a tábla mellé van rakva. Rövid magyarázat után az animátor elindítja az órát és a csapattagoknak mind az 5 táblára helyesen bele kell rakni a szövegeket és a nyilakat. Az értékelésnél plusz pont a helyesen elhelyezett szövegekért és nyilakért, levonás a rossz helyre tett szövegért és nyilakért

5 5, Hulladék pöckölős Megismertetni a 6-10 éves korcsoportot a szelektíven gyűjtött hulladékok fogalmával, megismertetni, hogy milyen szín, milyen hulladékot jelképez? A játék folyamán a színek és hulladék frakciók megfelelő helyre történő eljuttatása. A játék fejleszti a megoldó képességet, a kézügyességet és a kreativitást. A gyerekek egy hatszögletű papír asztal előtt állnak, amelyen a velük szembeni 4 oldalon határoló lapok vannak. Ezeken a lapokon a 4 fő frakció színe és neve látható. Az asztallap a lapoknak megfelelő részeken szintén fel van osztva olyan területekre, amelyek számokkal vannak megjelölve. A cél az, hogy a játékosok előtti START helyről a megfelelő színű kupakot, a megfelelő nevű frakció előtti területre juttassák. Lehetőleg ezt úgy tegyék meg, hogy a frakció előtti terület legmagasabb pontszámába juttassák a kupakot. Ezt az ujjukkal pöckölve tegyék meg és lehetőleg figyeljenek a színek és a frakciók kiválasztására. A játékban az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjti össze illetve helyesen oldja meg a feladatot. Színek és frakciók megjegyzése a cél. Az animátor feladata, hogy a gyerekekkel közösen átbeszéljék ennek fontosságát és jelentőségét.

6 6, Hulladék piramis Megismertetni a éves korosztállyal a hulladék hierarchia fogalmát és felépítését. E játék komoly ismeretekkel látja el a gyerekeket, hiszen sorrendet kell állítaniuk az újra használattól a hulladék lerakásig. A játék fejleszti a gondolkodásukat, az ilyen jellegű ismereteket, a megoldó képességüket és a kreativitásukat. A játékban egy fejére állított piramist találunk üres ablakokkal. Ezekbe az ablakokba be kell helyezni a hulladék hierarchiának megfelelő mondatokat, leírásokat, neveket. A táblák amelyeket a megfelelő helyre be kell akasztani a piramis előtt egy asztalon hevernek. Az értékelésnél az animátor levonással él a nem megfelelő szintre berakott megnevezések miatt. Ezeknél a helyeknél röviden át is beszélik, hogy mi volt a nem megfelelő gondolat menet, ami miatt nem helyére került az a megnevezés.

7 7, Hulladék dominó: A szelektíven gyűjtött hulladékok fajtáinak megismertetése és ezek kreatívan való összeegyeztetése a helyes ártalmatlanítással, begyűjtéssel kapcsolatos ismereteknek éves korosztály számára nem egyszerű feladat, de mivel képes dominókról van szó így a feladat megoldása egyszerűbbé válik. Kiválóan fejleszti a megoldó képességet, a képfelismerést, a kreatív gondolkodást. Mint a hétköznapi dominónál, a játék erre a szisztémára épül. Bár tapasztalataim alapján vannak akik még ebben az időben magát a dominó (mint játék) fogalmát sem ismerik. Ezért az animátornak elég részletesen el kell magyaráznia, hogy miért is úgy kell játszani a játékot ahogy. A játéknak több kreatív megoldása is van bár a végső megoldást az a vegyes megoldás adja. Hiszen lehet frakciókat is egymással párosítani, illetve lehet frakciókat a gyűjtés móddal. A dominók a földön helyezkednek el falap formájában és erre vannak ráragasztva azok a képek, amelyek alapján a dominó megfelelő oldalát össze kell illeszteni! A játék értékelésénél az animátor szemügyre veszi, hogy a dominók megfelelő oldallal vannak-e összepárosítva és így minél hosszabb kígyót alkotnak. A pontozásnál a helyesen összerakott dominók számát veszik figyelembe. Levonás a rosszul összepárosított dominónál.

8 8, Klímamentő tábla Megismertetni a éves korosztályt a klímaváltozás okaival, illetve rávezetni őket azokra a megoldásokra, amelyek hatással lehetnek Földünk további életére. Természetesen ezen keresztül megismertet a saját lehetőségeinkkel és talán elgondolkodtatja a gyerekeket a jövőjükről. A játék fejleszti a globális gondolkodást, a Világnézetet, a kreativitást, és a csapatmunkát. A játékosok egy klímamentő tábla előtt állnak, amelyről sok szöveg és kép ki lett véve. A kivett szövegek és képek a tábla előtt egy asztalon találhatóak. Ezeket az ábrákat a csapatoknak vissza kell helyezniük a megfelelő helyre és sorrendbe. Az ábrák mágnesesen helyezhetők vissza a helyükre. Az értékelésnél az animátor figyel az ábra hiánytalanságára, és a szövegek megfelelő helyre való beillesztésére. A jó megoldást pontokkal jutalmazza, a rosszakat pontlevonással bünteti.

9 9, Logópárosító Megismertetni a éves korosztályt az őket körülvevő szimbólumokkal, amelyek megtalálhatóak saját lakókörnyezetükben, tanulmányaikban és az általános műveltség elengedhetetlen kelléke. A játék fejleszti az általános műveltséget, megoldó készséget és gondolkodást. A klímamentő tábla másik oldalán helyezkedik el szintén fém lapra kasírozva ez a tabló, melyen zöld mezőben fehér korongokat látunk. A fehér korongokba a tábla alján elhelyezett korongok szimbólumainak neve található. Cél, hogy adott időn belül a megfelelő helyre kerüljön a megfelelő korong vagy logó. Értékelésnél az animátor ellenőrzi a logók helyén valóságát és amennyiben van eltérés azt közösen javítja a játékosokkal. A pontszám az adott jó megoldások arányában adható.

10 10, Tudatos vásárlók Mindennapjainkban találkozunk a fogyasztói társadalom ópiumával, a vásárlással! Ebben segít ez a játék kialakítani a éves korosztály számára egy olyan szemléletet, amelyben helyesen tudnak dönteni abban, hogy mit és miért vásároljanak meg?! Természetesen ez a játék az életre nevel és benne fejleszti a fiatalok egészséges életvitelét, gondolkodás módját és megoldó képességét. A játék menet A csapat kap egy bevásárló listát, amelyben egy bevásárláskor szokásos élelmiszereket kell megvásárolni egy boltban. A bolt jelen esetben egy molinó, amely egy bevásárló polcot szimbolizál, ahol a polcokon különböző ételek, különböző csomagolásban és módon vannak kihelyezve. Ezt mágneses kis lapok teszik ebben az esetben, amin képek vannak. A bevásárló team-nek tudatos gondolkodásmóddal kell kiválasztani a megfelelő árucikket és behelyeznie a kosarába. A bevásárlás végeztével az animátor értékel. Értékelésnél az animátor rávezeti a helytelenül kiválasztott termék jóra való kicserélésére a fiatalokat, hiszen a tudatos vásárlás egyik fő szempontja, hogy csak olyan árucikket vásárolunk meg, amiben a lehető legkevesebb hulladék van! E szerint és a tudatos vásárlás szempontjai szerint értékel az animátor.

11 11, Hulladékos csúzli Játékos és interaktív formában megismertetni a 6-20 éves korcsoporttal a szelektív hulladékgyűjtőket és helyesen kiválasztva bele csúzlizni az oda illő hulladék fajtát. A játék fejleszti a gyerekek ismeretét, gyakorlatiasságukat, kézügyességüket, kreativitásukat. A játék menet: A játékosok beállnak a nagy csúzli mögé és a velük szemben lévő hulladékos gyűjtőszigetbe megpróbálják bele csúzlizni a megfelelő hulladékos rongylabdát. Cél, hogy a megfelelő gyűjtőedénybe a megfelelő színű labda kerüljön. Értékelésnél a jó helyre lőtt labda értékelhető. A rossz helyre belőtt pontlevonással jár!

12 12, Hulladék labirintus A játékban a 6-10 éves korosztály számára az a cél, hogy minél jobban megismerjék azon színeket, amelyeket megkülönböztetünk a szelektív gyűjtőszigeteken. A játék egyben fejleszti a gyerek koordinációs készségét, a játékos társával való együttműködést és segít párosítani a szín és a beledobandó anyagok milyenségét. A játék két oldalán fülek helyezkednek el. Ezeket két gyerek, egymással szemben megfogja. A játék közepére behelyezett, valamilyen színű labdát, a játék sarkaiban elhelyezett azonos színű dobozba kell eljuttatni. Mindezt úgy, hogy közben a labda ne essen bele a labirintusban elhelyezkedő lyukakba. Ha beleesek, akkor a játék előröl kezdődik. Ha nagyon ügyesek a játékosok, akkor a középre behelyezett labdák számát lehet növelni. Fontos, hogy a megfelelő színű labdát, a megfelelő színű sarokba juttassák el, mert csak az kerül értékelésre. A rontott színért pontlevonás jár!

ÖKO-Pack Játszóház. a szelektív hulladékgyűjtésről, a tudatos vásárlásról és a komposztálásról!

ÖKO-Pack Játszóház. a szelektív hulladékgyűjtésről, a tudatos vásárlásról és a komposztálásról! ÖKO-Pack Játszóház a szelektív hulladékgyűjtésről, a tudatos vásárlásról és a komposztálásról! Egyetlen gramm tapasztalat többet ér egy tonna teóriánál (John Dewey, 1912) Az ÖKO-Pack Játszóház egy környezeti

Részletesebben

Biztonság, Védelem, Tudomány

Biztonság, Védelem, Tudomány MŰSZAKI KATONAI KÖZLÖNY az NKE online folyóirata, 2013. július, 2. Különszám Biztonság, Védelem, Tudomány Védelmi tanulmányokat folytató hallgatók és a témában oktatók tudományos fóruma Pál Gabriella NKE

Részletesebben

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak!

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésröl óvodapedagógusoknak Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia,

Részletesebben

A modul neve: Ember által okozott környezeti problémák, megoldási lehetőségek

A modul neve: Ember által okozott környezeti problémák, megoldási lehetőségek A modul neve: Ember által okozott környezeti problémák, megoldási lehetőségek A modul célja: Környezettudatos magatartás megalapozása. Az ember által okozott több globális környezeti probléma közül a globális

Részletesebben

GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK

GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK 0611. MODUL GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK Hány eset van? KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA 0611. Gondolkodási módszerek Hány eset van? Tanári útmutató 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

Ne légy Jeti! Hatástanulmány

Ne légy Jeti! Hatástanulmány Hatástanulmány a NE LÉGY JETI! fenntarthatósági rendezvénysorozat a kiskunfélegyházi kistérségben című pályázat keretében megrendezésre kerülő programsorozatának hatásosság méréséről HBF Hungaricum Kft.

Részletesebben

Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez

Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez Kedves Kolléga! Resseau szerint a játék maga a tanulás, ahol ez nem uralkodó elem, ott a tanulás nehezített, akadályozott. Fontos, hogy sokféle játékot tanítsunk meg a gyerekeknek. Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez

Részletesebben

számok különböző alakjai

számok különböző alakjai Matematika A 1. évfolyam számok különböző alakjai 13. modul Készítette: bóta mária kőkúti ágnes matematika A 1. ÉVFOLYAM 13. modul számok különböző alakjai MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

TARTOZÉKOK - - -=- - - A JÁTÉK CÉLJA - - - -=- - - -

TARTOZÉKOK - - -=- - - A JÁTÉK CÉLJA - - - -=- - - - Arkadia 2 4 játékos részére 10 99 éves Szerző: Rüdiger Dorn Illusztrátor: Michael Menzel, Walter Pepperle Design: DE Ravensburger, KniffDesign Fotók: Becker Studios Ravensburger Game Nr. 26 433 9 Magyarra

Részletesebben

Környezettudatos életre nevelés alsó tagozaton az idegennyelv-oktatás keretében

Környezettudatos életre nevelés alsó tagozaton az idegennyelv-oktatás keretében Környezettudatos életre nevelés alsó tagozaton az idegennyelv-oktatás keretében BENCÉNÉ FEKETE Andrea Kaposvári Egyetem, Pedagógiai Kar, Kaposvár fekete.andrea@ke.hu A környezettudatos életmód Állandó

Részletesebben

Akadálymentes környezet. Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása

Akadálymentes környezet. Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása Akadálymentes környezet Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., Budapest 2011 Írta Rácz Zsuzsanna A fotókat a szerző készítette. Szakmai lektor Őszi

Részletesebben

Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT

Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT Hungarian PRACTICE TEST Füzetszám: Globális Problémamegoldó Teszt GYAKORLÓ TESZT BIZALMAS ANYAG Copyright 2011, Procter & Gamble Cincinnati, OH 45202 U.S.A. FIGYELMEZTETÉS: Minden jog fenntartva. A jelen

Részletesebben

Tarokkversenyek szervezőinek segítség a Tarokk Regiszter használatához

Tarokkversenyek szervezőinek segítség a Tarokk Regiszter használatához Versenyszervezőknek! *** Tartalomjegyzék *** 1. Versenyek lebonyolítása... 2 2. Verseny kiírások készítése... 6 3. Helysorsolások... 7 4. Gépi lapkiosztások... 10 5. Különleges esetek kezelése... 13 6.

Részletesebben

A HULLADÉK ÚJ ÉLETE ÖTLETTÁR. Játékok, fejlesztő eszközök újra hasznosítható hulladékokból

A HULLADÉK ÚJ ÉLETE ÖTLETTÁR. Játékok, fejlesztő eszközök újra hasznosítható hulladékokból A HULLADÉK ÚJ ÉLETE ÖTLETTÁR Játékok, fejlesztő eszközök újra hasznosítható hulladékokból Készítette: Korcsmárosné Tóth Tünde Így kezdődött! A környezetvédelem, a környezet szeretetére nevelés elkezdése

Részletesebben

2009. szeptember 7-október 2-ig. Manó környezetvédelem (három hetes projekt) Pörbölyi óvoda vegyes életkorú csoportja

2009. szeptember 7-október 2-ig. Manó környezetvédelem (három hetes projekt) Pörbölyi óvoda vegyes életkorú csoportja B-A-P Mikrotérségi Nevelési-Oktatási Központ Városi Óvoda Óvoda Pörböly TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0062 2009. szeptember 7-október 2-ig Manó környezetvédelem (három hetes projekt) Pörbölyi óvoda vegyes életkorú

Részletesebben

JÁTÉKOS MATEMATIKA - MATEMATIKAI JÁTÉKOK

JÁTÉKOS MATEMATIKA - MATEMATIKAI JÁTÉKOK 1037 Budapest, Laborc u 2. /b OM: 201037 Tel: 436 0118, Fax: 436 0119 Email: laborc.suli@gmail.com Web: www.laborciskola.t-online.hu JÁTÉKOS MATEMATIKA - MATEMATIKAI JÁTÉKOK Készítette: Kántorné Nagy Éva

Részletesebben

Módszertani foglalkozások hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó testnevelők és pedagógusok számára

Módszertani foglalkozások hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó testnevelők és pedagógusok számára Módszertani foglalkozások hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó testnevelők és pedagógusok számára Szeged, 2014. Összeállította Dr. Bóka Ferenc Dinya Eszter A szerkesztésben közreműködött Alattyányi

Részletesebben

Tanulmányi verseny 2013. Segédlet a versenyre jelentkező diákok és tanárok részére

Tanulmányi verseny 2013. Segédlet a versenyre jelentkező diákok és tanárok részére Tanulmányi verseny 2013. Segédlet a versenyre jelentkező diákok és tanárok részére Kedves Játékosok! A Pénzügyi oktatási program (POP) keretében meghirdetett tanulmányi versennyel kapcsolatos tudnivalókat

Részletesebben

Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola. Irányítószám: 8700 Utca, házszám: Széchenyi utca 60.

Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola. Irányítószám: 8700 Utca, házszám: Széchenyi utca 60. Intézmény neve: Intézmény e-mail címe: Kitöltő neve: 1. A "Jó gyakorlat" Megnevezése: "Zöld pötty " 2. A tulajdonos neve: képviselője: 3. A megvalósítás helyszíne: Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú

Részletesebben

CARCASSONNE MR. JACK SAMURAI STONE AGE PUERTO RICO. 7.oldal. www.tabulamagazin.hu. A játékok története. 24. oldal. 15. oldal. 21. oldal. 29.

CARCASSONNE MR. JACK SAMURAI STONE AGE PUERTO RICO. 7.oldal. www.tabulamagazin.hu. A játékok története. 24. oldal. 15. oldal. 21. oldal. 29. I. évfolyam 2. szám 2008. július online kiadás ISSN 2060-6206 FREE A játékok története ókor, második rész A játékválasztásról általános ismertető A doboz mögött Klaus-Jürgen Wrede 38 3 36 www.tabulamagazin.hu

Részletesebben

Tanári útmutató. a Nyomozás Budapesten sorozat Irány: a Budai vár! című projektnapjának megszervezéséhez

Tanári útmutató. a Nyomozás Budapesten sorozat Irány: a Budai vár! című projektnapjának megszervezéséhez Tanári útmutató a Nyomozás Budapesten sorozat Irány: a Budai vár! című projektnapjának megszervezéséhez 1. Célok A tevékenységsor egy kincskeresős nyomozás keretébe ágyazva kívánja elősegíteni, hogy a

Részletesebben

GLOBÁLIS PROBLÉMAMEGOLDÓ TESZT - GYAKORLÓTESZT

GLOBÁLIS PROBLÉMAMEGOLDÓ TESZT - GYAKORLÓTESZT GLOBÁLIS PROBLÉMAMEGOLDÓ TESZT - GYAKORLÓTESZT COPYRIGHT 2008 PROCTER & GAMBLE CINCINNATI, OH 45202 U.S.A. FIGYELEM: Minden jog fenntartva. A szerző írásbeli hozzájárulása nélkül sem formailag, sem tartalmilag

Részletesebben

Gondolkodásfejlesztés táblajátékkal

Gondolkodásfejlesztés táblajátékkal Gondolkodásfejlesztés táblajátékkal GÉNIUSZ KÖNYVEK A Géniusz Könyvtárat a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége által koordinált Magyar Géniusz Program, valamint a Tehetséghidak Program keretében

Részletesebben

Teszt készítése Moodle kurzusokban

Teszt készítése Moodle kurzusokban Teszt készítése Moodle kurzusokban Az elsajátított tananyag ellenőrzésére szolgáló eszközök közül tanárok közt egyik legkedveltebb a teszt. A Moodle Teszt modulja nagyon sok opcióval rendelkezik, így tág

Részletesebben

MATEMATIKA C 9. évfolyam 10. modul MI FÜGG MITŐL?

MATEMATIKA C 9. évfolyam 10. modul MI FÜGG MITŐL? MATEMATIKA C 9. évfolyam 10. modul MI FÜGG MITŐL? Készítette: Kovács Károlyné MATEMATIKA C 9. ÉVFOLYAM 10. MODUL: MI FÜGG MITŐL? TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Valószínűségszámítás

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Valószínűségszámítás MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Valószínűségszámítás A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

Fenyődi Andrea Pénzesné Börzsei Anita. Kézikönyv. Az én világom 1. tanításához

Fenyődi Andrea Pénzesné Börzsei Anita. Kézikönyv. Az én világom 1. tanításához Fenyődi Andrea Pénzesné Börzsei Anita Kézikönyv Az én világom 1. tanításához A kiadványt az Oktatási Hivatal TKV/4084-15/2013 határozati számon 2013. 04. 05-tól 2018. 08. 31-ig tankönyvvé nyilvánította.

Részletesebben

0644. MODUL SZÁMELMÉLET. Közös osztók, közös többszörösök KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA

0644. MODUL SZÁMELMÉLET. Közös osztók, közös többszörösök KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA 0644. MODUL SZÁMELMÉLET Közös osztók, közös többszörösök KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA 0644. Számelmélet Közös osztók, közös többszörösök Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

EMBER ÉS TÁRSADALOM MŰVELTSÉGI TERÜLET

EMBER ÉS TÁRSADALOM MŰVELTSÉGI TERÜLET Falus Katalin Knausz Imre EMBER ÉS TÁRSADALOM MŰVELTSÉGI TERÜLET OKTATÓI MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. 2009 Kiadja az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Részletesebben

Több egyenlő rész 35. modul feldolgozása a tanulói személyiségfejlesztés tükrében (3. osztály, teljes lefedettség)

Több egyenlő rész 35. modul feldolgozása a tanulói személyiségfejlesztés tükrében (3. osztály, teljes lefedettség) Több egyenlő rész 35. modul feldolgozása a tanulói személyiségfejlesztés tükrében (3. osztály, teljes lefedettség) Nekem először nem tetszett a kompetencia matek, de márciusban már belejöttem. Nagyon tetszett

Részletesebben