A KUTYA kiképzése. MEOE Debreceni Önálló Jogú Szervezte. NEMZETKÖZI MENTŐKUTYA (HPO R) IV. rész

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A KUTYA kiképzése. MEOE Debreceni Önálló Jogú Szervezte. NEMZETKÖZI MENTŐKUTYA (HPO R) IV. rész"

Átírás

1 A KUTYA kiképzése MEOE Debreceni Önálló Jogú Szervezte NEMZETKÖZI MENTŐKUTYA (HPO R) IV. rész

2 BH 1 alapfokú kísérőkutya vizsga A BH 1. vizsgát minden kutya, méret- és fajtakorlátozás nélkül leteheti. A vizsgára jelentkezés feltétele, a vizsga napján betöltött minimálisan 14 hónapos kor. A BH 1. vizsga a további vizsgá(k)ra való jelentkezés feltétele!

3 A vizsga két részből, "A" kiképzőpályán bemutatott gyakorlatokból és "B" forgalomban való viselkedésből áll. A pályagyakorlatokat a bíró pontozza, és ha a vizsgázó kutya nem éri el a maximálisan adható pontszám 70%-át (70pont) akkor az a kutya már nem vehet rész a második (B) ágazatban. A vizsga végén, értékeléskor nem kap pontszámot a kutya csak eredményes vagy eredménytelen minősítést. Függetlenül az eredménytől, a vizsga időkorlátozás nélkül bármikor megismételhető, kivéve a vizsga napján.

4 BH 1 vizsga gyakorlati levezetése: A teljesítménybíró, úgynevezett elfogulatlansági, más néven közömbösségi próbával kezdi a vizsgát. Erre jó alkalom a tetoválás, ill. a chip ellenőrzése, a kutya azonosítása. Ezt követően a bírónak jogában áll bármikor megszakítani a vizsgát, ha kétsége merül fel a kutya közömbösségét illetőleg és "Az elfogulatlansági próbán nem felelt meg" bejegyzés kerül a teljesítmény füzetbe.

5 A rész: Engedelmességi gyakorlatok: Pórázon vezetés Szabadon követés Menet közben ültetés Menet közben fektetés behívással Helybemaradás figyelemelvonással

6 B rész: Vizsga utcai forgalomban A következő gyakorlatokat a kiképző pályán kívül, a bíró által kijelölt helyen, utcán, téren stb. kell lebonyolítani. A forgalmat semmi esetre sem szabad zavarni. A vizsgának ez a szakasza meglehetősen időigényes. Több kutya vizsgáztatása esetén sem lehet a feladatok számát vagy idejét lecsökkenteni. Ebben a részben az egyes feladatokat nem pontozza a bíró. A vizsga eredményességét vagy eredménytelenségét, a kutya a forgalomban való viselkedése, közömbössége, magabiztossága határozza meg. Az alább felsorolt gyakorlatokat a bíró ötletszerűen állíthatja össze, a helyi sajátosságok figyelembevételével.

7 A vizsga gyakorlati levezetése: 1. Mozgás csoportban: Bíró utasítására a felvezető, pórázon vezetett kutyájával elindul az utcán, egy előre meghatározott útvonalon. Eközben a bíró, egy meghatározott távolságról követi az eseményeket. A kutyának a felvezető bal oldalán kell laza pórázon haladnia úgy, hogy a jobb válla egy vonalban legyen, gazdája bal térdével. A kutya minden kényszerítés nélkül, szabad akaratából kell, hogy mennie gazdája mellett. A gyalogosokkal szemben, valamint a jármű forgalommal szemben a kutyának közömbösnek kell lennie. Egy idő múlva, egy futó járókelő /megbízott személy/ keresztezi útjukat. A kutyának nyugodtnak és semlegesnek kell maradnia. Ezután a felvezető kutyájával, egy minimum 6 főből álló, laza embercsoporton halad át. Áthaladás közben, a csoport egyik tagja megszólítja a felvezetőt, és kezet nyújt neki. Ekkor a felvezető vezényszavára a kutyának vagy leülnie, vagy lefeküdnie kell, és nyugodtan kell várakoznia a rövid beszélgetés alatt.

8 2. Kerékpárossal való találkozás: A felvezető laza pórázon halad kutyájával az utcán, miközben egy csengető kerékpáros megelőzi őket. Egy nagyobb távolság után megfordul a biciklista, és szemből közelíti meg őket. Ismét csenget és úgy halad el mellettük, hogy a kutya a felvezető és a kerékpáros között legyen. A pórázon vezetett kutyának közömbösnek kell maradnia.

9 3. Autóval való találkozás: A felvezető laza pórázon vezetett kutyájával több kocsi mellett halad. Hirtelen az egyik autó elindul, majd később egy másik kocsinak becsapják az ajtaját. Ezután közvetlen mellettük lelassít egy kocsi, vezetője letekeri az ablakot, és útbaigazítást kér a felvezetőtől. A felvezető leülteti, vagy lefekteti maga mellé a kutyáját, és felvilágosítást ad az érdeklődőnek. A kutyának nyugodtnak és közömbösnek kell maradnia az összes járművel szemben.

10 4. Kocogóval vagy gördeszkással való találkozás: A felvezető pórázon vezetett kutyájával, egy gyérebb forgalmú úton halad. Legalább két futó hátulról megelőzi őket, anélkül hogy ők a sebességüket megváltoztatnák. Miután a két futó eltávolodott, szemből érkezik egy új futó, akinek sebessége megváltoztatása nélkül kell szemből elhaladnia mellettük. A kutyának nem kötelező szorosan a gazda mellett mennie, de a futót nem akadályozhatja. Megengedett ezeknél a gyakorlatoknál, hogy a kutya ülve vagy fekve várja a futókat. A kocogókat gördeszkásokkal is lehet helyettesíteni.

11 5. Kutyákkal való találkozás: Hátulról, majd szemből elhaladó másik kutyással szemben, a vizsgázó kutyának semlegesnek kell maradnia. A felvezető a gyakorlat közben ismételgetheti a lábhoz vezényszót, sőt ülve és fekve is bevárhatja a zavaró kutyát.

12 6. A forgalomban rövid időre magára hagyott, pórázra kötött kutya viselkedése, valamint más állatokkal szembeni viselkedése: A bíró utasítására a felvezető, pórázon vezetett kutyájával, egy forgalmasabb útszakaszon halad. Rövid idő elteltével, a bíró utasítására a felvezető megáll és egy fához, falhoz, kerítéshez vagy valami hasonlóhoz, pórázával kiköti a kutyáját. Ezután kb. 2 percre magára hagyja kutyáját. Bemegy egy üzletbe, vagy egy kapualjba, de lényeg, hogy a kutya őt ne lássa. A kutya állva, ülve és fekve is várakozhat. A felvezető távolléte során, egy megbízott személy, pórázon vezetett kutyájával, kb. öt lépés távolságnyira, elhalad a kikötött kutya mellett. A magára maradt kutyának, a felvezető távollétében, mindvégig nyugodtan kell viselkednie. Az elhaladó kutya nem lehet verekedős, harapós, nem rángathatja a pórázt, nem ugathat, azaz teljesen közömbösnek kell lennie. A gyakorlat végén, a bíró utasítására a felvezető visszamehet a kikötött kutyájához.

13 NEMZETKÖZI MENTŐKUTYA VIZSGASZABÁLYZAT IPO- R MENTŐKUTYA VIZSGÁK Mentőkutya-alkalmassági vizsga MK-A (RH-E ) Mentőkutya-nyomkövető vizsga A MK-NY A ( RH-F A ) Mentőkutya-nyomkövető vizsga B MK-NY B ( RH-F B ) Mentőkutya-területkereső vizsga A MK-T A ( RH-FL A ) Mentőkutya-területkereső vizsga B MK-T B ( RH-FL B ) Mentőkutya-romkereső vizsga A MK-R A ( RH-T A ) Mentőkutya-romkereső vizsga B MK-R B ( RH-T B ) Mentőkutya-lavina vizsga A MK-L A ( RH-L A ) Mentőkutya-lavina vizsga B MK-L B ( RH-L B ) Mentőkutya-lavina vizsga C MK-L C ( RH-L C ) Mentőkutya-vízimentő vizsga A MK-V A ( RH-W A ) Mentőkutya-vízimentő vizsga B MK-V B ( RH-W B ) Mentőkutya-vízimentő vizsga C MK-V C ( RH-W C )

14 A VIZSGA NAPJÁN A KUTYÁK MINIMÁLIS KORHATÁRA: MK-E vizsga 14 hónap A vizsgák 18 hónap B vizsgák 19 hónap C vizsgák 20 hónap ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK: A kutyavezetők szabadon dönthetnek arról, hogy alkalmassági, vagy valamelyik A szintű vizsgával kezdenek-e. Ebben a rövidített ismertetőben az alkalmassági, nyomkövető, területkereső ill. romkereső vizsgákat ismertetjük. A teljesítménybírónál történő be- és lejelentkezésnél a kutyákat sima pórázon és nagy szemű láncnyakörvön kell felvezetni. A póráz lazán a bal kézben tartandó. Minden gyakorlat alapállással kezdődik és ér véget. A következő gyakorlat megkezdésére a bíró ad engedélyt. Sikeres A szintű vizsga esetén a team azonnal vizsgázhat az azonos kategóriájú következő szinten, ha a kutya életkora ezt lehetővé teszi. Sikertelen vizsga esetén az ismétlésre ugyanabban a kategóriában min. 6 nap múlva kerülhet sor.

15 ALKALMASSÁGI VIZSGA / MK-A / I. Fegyelmező + ügyességi gyakorlat II. Szimatmunka

16 I. Fegyelmező + ügyességi gyakorlat 1) Pórázon vezetés: /10 pont/ Alapállásból indul, vezényszó csak induláskor adható. A gyakorlat során be kell mutatni egy balra át, egy jobbra át és egy hátraarc fordulatot. 2) Szabadon követés: /15 pont/ Alapállásból indul, vezényszó csak induláskor adható. A gyakorlat során be kell mutatni egy balra át, egy jobbra át, egy hátraarc fordulatot, valamint egy megállást. A gyakorlat alatt motor zúg és két lövés dörren / 6-9 kaliber/ 3) Kellemetlen anyagon történő áthaladás: / 10 pont / Alapállásból indulva a vezetőnek és kutyájának kb. egy 3X3 m-es kellemetlen anyaggal felszórt területen kell áthaladnia. Áthaladás után hátra arc, majd a visszafelé úton a vezetőnek meg kell állni, a kutyának le kell ülni, ezt követően tovább haladnak.. A gyakorlat alapállásban ér véget. 4) Behívás: / 10 pont/ Vezényszó: "menj" "hozzám" alapállásból indul, a vezető a bíró parancsára szabadon engedi és elküldi a kutyáját. Amikor a kutya kb. 10 m-re eltávolodott, a vezető a bíró parancsára behívja. 5) Mozgó csoporton való áthaladás: / 10 pont / Egy vezényszó "lábhoz" adható induláskor. A kutyavezető szabadon követésben áthalad kutyájával a legkevesebb 4 főből álló mozgó csoporton, és minimum egyszer megáll a csoportban

17 6) Akadályok: / 15 pont / Vezényszavak: akadályonként "lábhoz" "hopp". A kutyavezető átvezeti kutyáját az akadályokon egymás után sorba. Az akadályok lehetnek sövény, hordó, ugró akadályok min. magasság 0,4m, max. magasság 0,8m. 7) Merev fapalló: / 10 pont/ Egy vezényszó adható "lábhoz". A kutyavezető átvezeti kutyáját a feljáróval ellátott, merev fapallón, melynek hossza kb. 4,5m, magassága és szélessége 0,4m. 8) A kutya szállítása: / 10 pont/ Vezényszó "hozzám" "lábhoz". A kutyát vezetője, vagy egy másik személy felveszi, viszi 10 m-t átadja másik személynek, vagy a vezetőnek, újabb 10 m cipelés után a személy leteszi a kutyát. A bíró utasítására a vezető magához hívja kutyáját. Amennyiben a vezető volt a második szállító személy, behívás előtt el kell távolodnia 10 m â013re a kutyától. 9) Fektetés zavarással: / 10 pont / Vezényszó "feküdj" "ülj". A kutyavezető a kutyát a kijelölt helyre viszi " feküdj" vezényszó kiadása után 30 lépésnyire eltávolodik a kutyájától, ezután egy másik kutya az 1-8 gyakorlatokat hajtja végre, az 5-ös gyakorlatnál a helyben maradó kutya vezetője beáll a csoportba, majd visszatér a várakozási helyére. Bírói utasításra visszamegy kutyájához, majd a bíró parancsára felülteti.

18 II. Szimatmunka Szimatmunkáknál felugatás esetén a kutyának a megtalált személy 2 m-es körzetében kell maradnia. Szabad jelzésnél és "Bringsel"-ezésnél a kutyának a vezetőjét a legrövidebb úton a személyhez kell vezetni. Amennyiben a kutya jelzését az elrejtett személy, vagy a vezetője befolyásolja a gyakorlat O pont. Nyomkövetés Jelzőgyakorlat Nyomtartás Tárgy jelzés /3x10/ A jelzőgyakorlatnál a személy 30 m távolságra ül, vagy fekszik. A jelzés után a vezető odamegy a kutyájához elvezeti 3 m-re majd lefekteti, felsegíti a személyt, majd a bíró utasítására elhozza kutyáját és lejelentkezik a bírónál. A nyom 600 lépéses / 70 cm lépéshossz /, 30 perc késleltetésű saját nyom, jelzett kiindulási ponttal, 3 tárggyal. Az első tárgy az első nyomszáron, a második tárgy a második nyomszáron, a harmadik tárgy a nyomvégén. Tárgyak mérete nem lehet nagyobb egy cipő méreténél, és a színe nem üthet el a környezettől

19 Területkutatás Kivitelezés :30 pont Személy jelzése :70 pont Első hibás jelzés: mínusz 20 pont Második hibás jelzés: a keresés befejezése Terület nagyság: m2 Keresendő személy: 1 Kidolgozási idő: 10 perc A kutya és a vezetője láthatja a keresendő személy indulását, közben a vezető szavakkal bíztathatja kutyáját.

20 Romkutatás Kivitelezés :30 pont Személy jelzése :70 pont Első hibás jelzés: mínusz 20 pont Második hibás jelzés: a keresés befejezése Terület nagyság: m2, egy szint Keresendő személy: 1 Kidolgozási idő: 15 perc A kutya és a keresendő személy között, látási és érintési kontaktus lehet.

21 NYOMKÖVETŐ, ROM-, TERÜLETKERESŐ VIZSGA A ÉS B SZINT I. Engedelmes II. Ügyességi III. Szimat munka I. FEGYELMEZŐ MUNKA / 50 PONT / Az 1-6 gyakorlatok sorrendje a gyakorlatok megkezdése előtti sorsolással dől el. A csoport min. 4 főből - ebből 1 pórázon vezetett kutyával áll. A gyakorlatok alatt végig motorzaj hallható, a 2 lövés az 1-6 gyakorlatok során bármikor elhangozhat.

22 1. Szabadonkövetés: / 10 pont/ Alapállásból indul, vezényszó csak induláskor és jármód váltáskor adható. Kiinduló ponttól előre 50 lépés, hátraarc normál-, futó-, lassú-, normál lépés. Min. 1 jobbra-, és egy balra át, és 2 megállás bemutatása normál lépésben. Csoporton áthaladás min. 1x megállás a csoportban. 2. Menetközben ültetés: / 5 pont / Vezényszó: " lábhoz" " ülj". Alapállás lépés után ültetés vezető tovább 30 lépés, utána vezető állj, hátraarc, bírói utasításra vissza a kutyához. 3. Menetközben fektetés behívással: / 5 pont / Vezényszó: " lábhoz" "feküdj" "hozzám" "lábhoz". Alapállás lépés után fektetés. Vezető tovább min. 30 lépés., állj, hátraarc bírói utasításra behívás, alapállás. 4. Menetközben állítás behívással: / 5 pont / Vezényszó: "lábhoz" "áll" "hozzám" "lábhoz" 5. Síktalajon apportírozás: / 5 pont / Vezényszó: "hozd" "erezd" "lábhoz". Vezető egy tárgyat min. 10 lépésre eldob. "hozd" vezényszóra a kutya visszahozza majd átadja gazdájának, a gyakorlat alapállásban ér véget.

23 6. Kúszás: / 5 pont/ Vezényszó: "feküdj" "ülj". A gyakorlat a kutya fektetésével kezdődik. 10 m kúszás után - mely alatt szükséges számú vezényszó és kézjel adható -, a kutya fekszik, majd vezényszóra lábhoz ül. A gyakorlat alatt a vezető vagy együtt kúszik a kutyával, vagy mellette megy. 7. Előreküldés fektetéssel: / 5 pont/ Vezényszó: "előre" "feküdj" "ülj". Alapállásból indulva lépés megtétele után a vezető kb. 40 lépésre előreküldi kutyáját, majd lefekteti. Bírói utasításra odamegy kutyájához majd felülteti. 8. Fektetés zavarással: / 10 pont/ Vezényszó: "feküdj" "ülj". A vezető a kijelölt helyre vezeti majd lefekteti kutyáját, majd min. 40 lépésre eltávolodik tőle. A kutyának nyugodtan helyben kell maradnia míg a másik kutya az 1-6 gyakorlatokat bemutatja. A helyben maradó kutya vezetőjének be kell állnia a csoportba. Bírói utasításra vezető visszamegy kutyájához és felülteti.

24 II. Ügyességi munka A 35 cm marmagasság alatti kutyák esetében a következő akadály méretek lehetnek /nem kötelező/: Vízszintes létra: magasság: 0,30m, foktávolság: 0,20m Távolugró: szélesség: 1,50m, magasság: 0,15m, Mélység: 0,50m Kúszófolyosó: átmérő: 0,30m, hossz: 3m Asztalok közötti távolság: 20m

25 1. Mozgó hordóhíd: / 5 pont / Méretek: hordók átmérője:0,40m Palló hossz: 4,0m, szélesség:0,30m Vezényszó: "fel" "állj" "lábhoz" "ülj" 2. Libikóka: / 5 pont / Méretek: középpont magassága: 0,4-0,5m, hossz:4,0m, szélesség 0,3m Vezényszó: "fel" "lábhoz" "ülj" 3. Vízszintes létra: / 10 pont / Méretek: magasság:0,5m, hossz.4,0m, szélesség:0,5m, foktávolság:0,3m, Fokszélesség:0,05m Vezényszó: "fel" "ülj" 4. Távolugrás: / 5 pont / Méretek: hossz:1,50m, szélesség:1,0m, magasság:0,30m Vezényszó: "hopp" "áll" "ülj" 5. Kúszógyakorlat: / 5 pont / Méretek: hossz:3,0m, átmérő: 0,5m Vezényszó: "kússz" "áll" "ülj"

26 6. Kellemetlen anyagon történő áthaladás: / 5 pont / Mérete: kb. 3 x 3 m terület melyen építési törmelék, gumi, fém stb. anyagok vannak elszórva Vezényszó: " lábhoz". Áthaladás szabadon követésben oda-vissza. Visszaúton egy megállás a területen. 7. Iránybaküldés: / 10 pont / Méretek: Kiindulási ponttól kb. 20,0 m-re jól megjelölt pont, 3 db asztal (hordó, stb.) egymástól kb. 40,0m-re, max. magasságok: 0,6m Vezényszó: "előre" "áll" 3x "asztal" és "fel", "hozzám" "ülj" 8. Kutya szállítása és átadása: / 5 pont / A vezetője, vagy másik személy felveszi a kutyát kb. 10m-t viszi, majd átadja egy másik személynek, ő is viszi 10 m-t a kutyát, majd leteszi. Bíró utasítására vezető behívja kutyáját. Vezényszó: "hozzám" "ülj".

27 III. Szimatmunka Szimatmunka során ugatással történő jelzésnél a kutya nem távolodhat 2m-nél messzebb a személytől. A vezető vagy az "áldozat" által befolyásolt személyjelzés 0 pont. Nyomkövetésnél szagfelvétel, elindulás 3 percen belül, különben 0 pont. Hibás tárgyjelzés esetén alkalmanként -3 pont levonás. Kivitelezés 10 m-es pórázon vagy szabadon. Lépéshossz kb. 70 cm, tárgyak max. cipőméretűek, tereptől nem elütő színnel. Terület- ill. Romkeresésnél első hibás jelzés: - 40 pont második hibás jelzés: szimatmunka vége 1 "áldozat" meg nem találása - 61 pont B szinten 3-6 "áldozat". A személyek száma vizsgán belül megegyezik.

28 Nyomkövetés A szint 1000 lépéses 90 perc késleltetésű 5 töréses idegen nyom, terep váltással, 5 tárggyal. Nyomvégén ülő vagy fekvő személy. Indítás: bíró által megmutatott 20 m-es egyenesről.

29 Nyomkövetés B szint 2000 lépéses 180 perc késleltetésű 7 töréses / min. 2 hegyesszögű / idegen nyom, terep váltással, 7 tárggyal. Nyomvégén ülő vagy fekvő személy. Indítás: 20 x 20 m-es 2 helyen megjelölt négyszögben található tárgyról.

30 Területkutatás A szint 100 x 200 m-es nyitott és fedett terület 2 személlyel. Terület lekeresése 50 m-ént megjelölt íven. Érintési és látási kontaktus az "áldozat" és a kutya között lehetséges.a vezető a kiindulási pontot csak a bíró engedélyével hagyhatja el. A keresés arról a pontról folytatódik, ahol a vezető volt, amikor a kutya jelzett.

31 Területkutatás B szint 100 x 300 m-es min. 50%-ban fedett, ill. rajta épület, terület. Lekeresés 50 m-ént megjelölt úton. A vezető a kiindulási pontot csak a bíró engedélyével hagyhatja el. A keresés arról a pontról folytatódik, ahol a vezető volt, amikor a kutya jelzett.

32 Romkeresés A szint Terület nagysága m2 egy vagy több szint, 2 személy. Az "áldozatok" és a kutya között nem lehet látási és érintési kontaktus. Megtalált személy esetén a keresés folytatható a rejtekhelytől, vagy a kiindulási helyről.

33 Romkutatás B szint Terület nagysága m2 egy vagy több szint, 3-6 "áldozat" Az áldozatok és a kutya között nem lehet látási és érintési kontaktus. Megtalált személy esetén a keresés folytatható a rejtekhelytől, vagy a kiindulási helyről.

34 Mentőkutya Ágazatok: Mentőkutya képzésnek öt különböző fázisa van: 1. Nyomkövetés 2. Területkutatás 3. Romkutatás 4. Lavinamentés 5. Vízimentés

35 A nyomkövetés Mit nevezünk nyomnak? A NYOM az a jól körülhatárolható talajrészlet, amely felületén fizikailag megkötötte a nyomot létrehozó ember egyéni szagát. Ez a mi esetünkben a keresendő követendő nyom a feltételezett eltűnt személy egyéni lábnyoma.

36 A nyomkövetés Mit nevezünk és miből tevődik össze a lábnyom? Lábnyomnak nevezzük a lábbeli vagy a mezítelen, harisnyás láb látható talaj lenyomatát, amelyhez a nyomképző személy egyéni szaga is társul. A folyamatos járásnak köszönhetően amennyiben a talaj minősége megfelelő keletkezett lábnyomsorozatot lábnyomcsapásnak, a láthatatlan járásnyomot nyomvonalnak nevezzük. Nagyon ritka az olyan optimális eset, amikor az ember számára is jól látható lábnyomcsapással találkozunk (friss szántás), az ember számára láthatatlan apró szagrészecskék nyomvonallá alakulnak, amely érzékeléséhez a nyomkövető kutya szaglószervének érző receptorai szükségesek. Az apró szagrészecskék egy része eloszlik a levegőben, a másik része azonban a nyomképző személy haladási útvonalán a talajra csapódik, ez teszi lehetővé, hogy a kutya a talaj felszínét szagolva képes érzékelni a követendő személy egyéni szagát. A szagrészecskék olyan kicsinyek, hogy nincs más módszer a láthatóvá tételükhöz csak a nyomkövető kutya jelzése.

37 A nyomkövetés A talajra lépés pillanatában az ember súlyának következtében talajsérülés keletkezik, ez a sérülés a lábnyom, vagy lábnyomtöredék. A talajsérülés (lábnyom) során megváltozik a talaj felső szerkezete, szétzúzódnak az ott lévő lágy növényi részek, apró élő szervezetek stb., így a talaj szerkezetének megváltozása egyben a talajra jellemző szag megváltozásával is jár. Ezek a felszabaduló szaganyagok egy sajátos szagkeveréket alkotnak, amely jellemző ugyan az adott pillanatban a talajsérülésre, de nem alkalmas arra, hogy a kutya ennek alapján azonosítani tudja a nyomképző személyt. A sikeres nyomkövetéshez szükséges, hogy ehhez a szagkeverékhez csatlakozzanak még az ember egyéni szagrészecskéi.

38 A nyomkövetés Keresett nyom: A keresett nyom a keresett személy által létrehozott nyom, amelynek a felderítése a kutyával végzett nyomkövetés célja. Megtévesztő zavaró nyom: A keresett nyom mellett, alatt, felett húzódó közömbös személyek vagy állatok által létrehozott nyomokat, amelyek a kutyát nyomkövetés közben zavarhatják, megtéveszthetik. Folytonos nyom: Ha a személy útvonala a kutya indítási helyétől a személy tartózkodási helyéig felderíthető. Megszakított nyom: Akkor keletkezik, ha a személy átkel egy patakon, és a túlsó parton folytatja az útját. A nyomkövetésben szakadás következik be. Ilyen esetekben újra kell keresni a nyom folytatását. Végeszakadt nyom: Például, ha a személy valamilyen gépjárműre száll, és azzal folytatja az útját. Ilyen esetben a nyomkövetés végeszakad, mert a szagnyomok megszakadnak.

39 A nyomkövetés Szimatkatlan Az a szagnyom, amely a nyomképző személy 30 s-nél hosszabb helyben tartózkodása során keletkezik. Szimatkatlan keletkezik például azon a helyen, ahol a személy várakozott, leült vagy lefeküdt. A szimatkatlan felismerése a KUTYAVEZETŐ feladata! Szimatforrás Szagnyomok maradnak tárgyakon is, amelyek a személy tulajdonát képezték, vagy amelyek a személlyel közvetlen érintkezésbe kerültek. (Például: Kesztyű, sapka, kilincs) Az ilyen egyéni szagot hordozó tárgyakat nevezzük szimatforrásnak. A szagnyomok felhasználására a kutya indításakor kerül sor.

40 A nyomkövetés A szagnyomok felosztása a nyomkövetés befolyásoló tényezők alapján. A keletkezés időpontja szerint: - Friss forró nyom - Meleg nyom - Hideg nyom

41 Nyomkövetés: A Kutya feladata: Egy adott pontról (pl.: föld, szék, táska, kendő) a keresendő személy szagát felvéve és azt talajszimattal követve a nyomon lévő tárgyakat és a célszemélyt megtalálja és jelezze. Fontos tulajdonság: A koncentrálóképesség, a türelem és a kiegyensúlyozottság megléte Jelzés: A jelzés lehet: ugatás, kaparás illetve a kutya lefekszik a nyom végén.

42 Területkutatás Be nem látható, nehezen járható, nagy terjedelmű terület gyors és szisztematikus átvizsgálása, és a területen lévő, nem életszerű helyzetben levő személy megtalálása és jelzése a feladat. Ezen a munkaterületen feltétel: a jó orr, a gyors ütemű keresés, precizitás és a jó irányíthatóság. Bár erre a munkára is kiképezhető bármilyen típusú kutya, igazán jó eredményeket a középtermetű juhászkutyafajták (német, belga, francia) a retrieverek, terrierek, border colliek, dobermanok és snauzerek érnek el. Ennek oka jó orruk és gyorsaságuk. Természetesen eredményes lehet egy tacskó vagy újfunlandi is, de azért a kis termet vagy a túl nagy test tömeg hátrányossá válhat. A szőr hossza se utolsó szempont. Ha mondjuk egy bobtail átrohan egy sűrű bozótoson sok fáradságba kerül megszabadítani a bundájába ragadt tüskéktől, bogyóktól, bogáncstól.

43 A területkutatás általában tömegesen történik, tehát fontos, hogy a kutya jól tűrje az idegen emberek és kutyák jelenlétét, közömbös legyen velük és póráz nélkül is dolgozzon társaságukban. A területkutatás során hasznos információkat kaphatunk az eltűntek hozzátartozóitól ill. ha később érkezünk a helyszínre, akkor a keresés vezetőjétől (általában rendőr vagy tűzoltó). Ilyenkor minden lehetőséget megragadunk, hogy tisztázzuk hol lehet, vagy akár hol nincs az eltűnt személy. Ezt nevezzük területkizárásnak, azaz ha pl. vki öngyilkossági szándékkal tűnt el, akkor próbáljuk az eltűnése közelében lévő terülteket átvizsgálni, és ha nincs ott kizárni a keresési területből.

44 A kutyákkal csatárláncban dolgozunk, a kutyák előttünk haladva folyamatosan keresik az emberi jelenlétre utaló nyomokat, s ha megtalálják, akkor akár többen együtt is hangosan felugatják. Területen a személykeresést más speciális eszközök is segíthetik: sárkányrepülő, helikopter, hőkamera, nehezen járható terepen lovas vagy terepjárós felderítők. De a kutyák jelenléte semmikép sem elhanyagolható, mert az emberi keresési taktikák közül nem ismerünk egyet sem, amely száz százalékosan alkalmazható - ha valaki pl.egy bokor alatt fekszik pár méterre az úttól, azt sem helikoterból, sem terepjáróról nem fedezhetjük fel, maximum a hőkamera használata nyújthat segítséget a kutyák alkalmazása mellett.

45 Romkutatás Nagyobb katasztrófák, gázrobbanások, omlások és szétszóródott roncsok keletkezésekor az alattuk rekedt, elsősorban élő vagy halott személyeket jelző kutya. Nemcsak a sérült helyét és a hozzá vezető legrövidebb utat, de külön képzés esetén azt is jelzi, hogy élő vagy halott ember van-e a rom alatt. Ez a fázis kívánja talán a legtöbbet a kutyától. Itt egyértelműen a közepes, ill. a kis termetű kutyák vannak előnyben, mert ezek könnyebben mozognak, könnyebben mozgathatók mesterségesen (alpin technika) a romok között és alatt, és kisebb az esélye, hogy újabb omlást okozzanak.. A kis testű kutyák plusz segítségként a romok alá szorultaknak vizet, kötszert és zseblámpát vihetnek, ha a mentés hosszú ideig tart. A hosszú szőr a romok között is előnytelen, mert bármikor becsípődhet, megéghet és tisztítása is nehezebb, mint a rövid vagy félhosszú szőrűeké.

46 Ez a munka is megköveteli a kitűnő idegrendszert, kondíciót, koncentrálóképességet és nagyfokú fegyelmet követel az ebtől. Gondoljunk csak bele, milyen feladat áll a romkutató kutya elé földrengés után. Óriási zaj, utcán vonuló teherautók, a romokat takarító exkavátorok, különböző mentőcsapatok, rendfenntartók, hozzátartozóik után kétségbeesetten kutató emberek, a csákányok zaja, a légkalapácsok ütései, a buldózerek robaja apokaliptikus koncertté áll össze. Nagy por, hideg vagy meleg, bomló testek szaga is zavarhatja a munkát. Tüzek gyulladhatnak, a romok alatt maradt gázkészülékek robbanhatnak fel újabb sérüléseket okozva. Végül a fertőtlenítő anyagok erős szaga is próbára teheti a mentőkutyák orrát. Ezt a zűrzavart kell leküzdeni a kutyának, és a kutyavezető irányítása alatt átkutatni a romokat. És a romkutató kutya nélkülözhetetlen, még a legnagyobb teljesítményű kereső eszközöket is túlszárnyalja.

47 A mentőkutya egyik legnagyobb előnye, hogy mindenkor bevethető. Nem zavarják a zajok, amik például az akusztikusan működő szondákat megzavarják működés közben, ráadásul az eltűntek gyakran eszméletlenek, így nem feltétlenül tudnak hallható jeleket,pl. kopogást adni. Földrengések, robbanások helyszínén gyakran keletkeznek tüzek, ilyenkor a termikusan működő szondák használata is korlátozott. Az elektromagnetikus szondákhoz válaszadóra van szükség, amelynek az áldozatnál kellene lennie. A modern technika egyre jobban segítheti a mentési munkákat, de helyettesíteni nem tudja a romkutató kutyákat.

48 LAVINAKUTATÁS: A kutya feladata, hogy a néha több méter vastag hóréteg alatt felkutassa és jelezze a lavina által elsodort emberek helyzetét. Nemcsak az embereket, hanem a használati tárgyak helyét is jelzik ezek a kutyák, mert pl. a síléc vagy a hátizsák megtalálása fontos információ lehet a tulajdonosa helyzetére vonatkozóan. Itt a kutyavezetőnek az egészségügyi ismeretek mellett a lavinák természetével is meg kell ismerkednie. Középtermetű, mozgékony, s vastag bundájú kutyák vannak ezen a pályán előnyben, hisz a vastag hóban átázhat a szőrük, fontos a hőszigetelés. Általában német és belga juhászokat,labradorokat és snauzerokat láthatunk a sípályák mellett. VIZIMENTÉS: A kutya feladata a vízben fuldokló partra segítése, még akkor is, ha a személy eszméletlen. A mai napig újfunlandi kutyákat képeznek erre a munkára, mivel egy eszméletlen vagy pánikba esett ember vontatásához tekintélyes erő és nyugalom kell, mellyel e fajta rendelkezik.

49 Köszönöm a figyelmet!

Terápiás kutyák verseny szabályzata

Terápiás kutyák verseny szabályzata Terápiás kutyák verseny szabályzata A terápiás kutyák igen sokrétű feladat megoldására kiképzett és folyamatosan tanuló, és emellett dolgozó ebek. A sokféle tevékenységük közül ezen versenyen két legfontosabb

Részletesebben

ScH I. - VK I. vizsga Nyomkövetés. A nyomkövetés elõkészítése

ScH I. - VK I. vizsga Nyomkövetés. A nyomkövetés elõkészítése ScH I. - VK I. vizsga Nyomkövetés A nyomkövetés elõkészítése 1. Pórázon lévõ kutyával a kutyavezetõ jelentkezik a bírónál. 2. A tetoválási szám leolvasása és a vizsgapapírokkal való összevetése. 3. Lazán

Részletesebben

Az engedelmes vizsga a MEOE Elnöksége által, 2007-ben elfogadott, jelenleg érvényben lévő szabályzat.

Az engedelmes vizsga a MEOE Elnöksége által, 2007-ben elfogadott, jelenleg érvényben lévő szabályzat. engedelmes vizsga e Az engedelmes vizsga a MEOE Elnöksége által, 2007-ben elfogadott, jelenleg érvényben lévő szabályzat. Bevezetés A kutyaiskolákat sokan keresik fel azzal, hogy szeretnék, ha a családi

Részletesebben

2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2.

2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2. FCI minősítést nem adó vizsga, csak Magyarországon teljesíthető és érvényes! 2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2. 1. gyakorlat: Pórázon vezetés 20 pont 2. gyakorlat: Szabadonkövetés 20 pont 3. gyakorlat:menet

Részletesebben

VERSENY BEVEZETŐ SZINT

VERSENY BEVEZETŐ SZINT MEOESZ MAGYAR PÁSZTORKUTYÁK MUNKAVERSENYE Startszám: VERSENY BEVEZETŐ SZINT B ágazat (8 HÓNAPOS KORTÓL) BÍRÁLATI LAP A kutyavezető önként elfogadja a teljesítménybíró, ill. a rendező utasításait, valamint

Részletesebben

Vizsgaszabályzat. Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület. K99 Egyesület

Vizsgaszabályzat. Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület. K99 Egyesület Vizsgaszabályzat 2010 Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület K99 Egyesület A vizsgarendszer összeállításában felhasználásra került az FCI IPO szabályzata. A K99 címû

Részletesebben

NEMZETKÖZI MENTŐKUTYA VIZSGASZABÁLYZAT /IPO-R/

NEMZETKÖZI MENTŐKUTYA VIZSGASZABÁLYZAT /IPO-R/ NEMZETKÖZI MENTŐKUTYA VIZSGASZABÁLYZAT /IPO-R/ Érvényes 2000, január 1-től. A vizsga felépítése Vizsgafokozatok A Nemzetközi Mentőkutya-Vizsgaszabályzat (IPO-R) a következő osztályokat foglalja magában:

Részletesebben

Magyar Mentőkutyás Vizsga

Magyar Mentőkutyás Vizsga Magyar Mentőkutyás Vizsga Általános leírás A vizsga célja, hogy más országokhoz hasonlóan nemzeti szinten is felmérje és minősítse a személykereső munkára képzett keresőkutya állományt. A minősítés évi

Részletesebben

Brandon. január / january ... ... ... Felsőfokú romkutató vizsgával rendelkezik. Vezetője Mészáros Ágnes, önkéntes mentőkutya kiképző.

Brandon. január / january ... ... ... Felsőfokú romkutató vizsgával rendelkezik. Vezetője Mészáros Ágnes, önkéntes mentőkutya kiképző. Untitled-1.indd 1 Brandon Felsőfokú romkutató vizsgával rendelkezik. Vezetője Mészáros Ágnes, január / january Untitled-1.indd 2 sophie Alapfokú területkutató vizsgával rendelkezik. Vezetője Szabó Norbert,

Részletesebben

MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE A KATEGÓRIA 1. SZINT

MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE A KATEGÓRIA 1. SZINT MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE A KATEGÓRIA 1. SZINT v1.0-161025 2 TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 3 KIEMELT CÉLOK... 3 ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK... 3 A VIZSGARENDSZER

Részletesebben

IPO-1 verseny szabályzat

IPO-1 verseny szabályzat IPO-1 verseny szabályzat 1. Szabadon követés: Vezényszó: lábhoz csak elinduláskor és ütemváltáskor engedélyezett. A kutyavezető a pórázon lévő kutyájával a bírónál alapállásban jelentkezik. A bíró engedélyére

Részletesebben

Engedelmes vizsga E/1. Vizsgaszabályzat (rövidített változat) 2010. 1/1. Pórázon követés (30 pont) 1/2. Ültetés eltávolodással (25 pont)

Engedelmes vizsga E/1. Vizsgaszabályzat (rövidített változat) 2010. 1/1. Pórázon követés (30 pont) 1/2. Ültetés eltávolodással (25 pont) Engedelmes vizsga E/1 1/1. Pórázon követés (30 pont) 30-35 normál lépés 5-10 normál lépés 5-10 futólépés 5-10 lassú lépés 5-10 normál lépés 90 fokos jobbra át 15 normál lépés 90 fokos jobbra át 15 normál

Részletesebben

A K99 vizsgarendszer bemutatása

A K99 vizsgarendszer bemutatása A K99 vizsgarendszer bemutatása A korábbi időkhöz képest a harmadik évezred jelentősen más, új kutyatartási kultúrát honosított meg. Az ember bevitte a kutyát a családjába, lényegesen nagyobb figyelmet

Részletesebben

MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE

MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE B KATEGÓRIA - Bevethetőségi vizsga v1.0-161025 2 TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 3 KIEMELT CÉLOK... 3 ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK...

Részletesebben

Gyakorló feladatok Egyenletes mozgások

Gyakorló feladatok Egyenletes mozgások Gyakorló feladatok Egyenletes mozgások 1. Egy hajó 18 km-t halad északra 36 km/h állandó sebességgel, majd 24 km-t nyugatra 54 km/h állandó sebességgel. Mekkora az elmozdulás, a megtett út, és az egész

Részletesebben

A K99 vizsgarendszer bemutatása

A K99 vizsgarendszer bemutatása A K99 vizsgarendszer bemutatása A korábbi időkhöz képest a harmadik évezred jelentősen más, új kutyatartási kultúrát honosított meg. Az ember bevitte a kutyát a családjába, lényegesen nagyobb figyelmet

Részletesebben

Német lovas vizsgák (RA) Lovaglás tanulása kis lépésekben

Német lovas vizsgák (RA) Lovaglás tanulása kis lépésekben Német lovas vizsgák (RA) Lovaglás tanulása kis lépésekben Fordította: Kövy András Eredmények RA Arany Vizsga vagy eredmények RA 1 Díjlovaglás RA 1 RA 1 Ugratás RA 1 Eredmények Vizsga vagy Eredmények RA

Részletesebben

Segítőkutyák vizsgafeladatai Rohamjelző Személyi segítő Terápiás Vakvezető

Segítőkutyák vizsgafeladatai Rohamjelző Személyi segítő Terápiás Vakvezető Hallássérülteket segítő Mozgássérültsegítő Segítőkutyák vizsgafeladatai Rohamjelző Személyi segítő Terápiás Vakvezető 1. vizsgán való megfelelés követelményei - - - z értékelés szempontjai vizsga 1. helyen

Részletesebben

A személyi segítő kutyák vizsgaszabályzata

A személyi segítő kutyák vizsgaszabályzata A személyi segítő kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott és bármilyen környezetben képes együttműködni

Részletesebben

V. SZEGVÁR KUPA JÚNIUS 10. 1

V. SZEGVÁR KUPA JÚNIUS 10. 1 V. SZEGVÁR KUPA 2017. JÚNIUS 10. 1 Általános szabályozás A versenyen bármilyen fajtájú és nemű kutya indulhat. Oltási könyv nélkül a versenyző nem vehet részt a versenyen. Kötelező felszerelés minden ágazatban:

Részletesebben

Vizsgaszabályzat gyűjtemény

Vizsgaszabályzat gyűjtemény Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Vizsgaszabályzat gyűjtemény Érvényes: 2007. Copyright by MEOE Tartalomjegyzék - Előszó.. - Rövidítések... - Életkori szabályok... - Kísérőkutya Vizsga (BH).. - Bevezető...

Részletesebben

KÖRUNG SZABÁLYZAT. I. A Körungmester

KÖRUNG SZABÁLYZAT. I. A Körungmester Hunnia-Rex Német Juhászkutya Egyesület (HNJE) H-1116 Budapest, Tétényi út 128/b-130. KÖRUNG SZABÁLYZAT A Hunnia Német Juhászkutya Egyesület a szakszerű német juhászkutya tenyésztés érdekében a Standard-gazda

Részletesebben

HANIMEC Barátság Kupa

HANIMEC Barátság Kupa HANIMEC Barátság Kupa Általános szabályozás A versenyen bármilyen fajtájú és nemű kutya indulhat (keverékek is!). Az első 2 szintet 8 hónapos kortól, a harmadik szintet 12 hónapos kortól lehet teljesíteni,

Részletesebben

IPO-2 verseny szabályzat

IPO-2 verseny szabályzat IPO-2 verseny szabályzat 1. Szabadon követés: Vezényszó: lábhoz csak elinduláskor és ütemváltáskor engedélyezett. A kutyavezető a pórázon lévő kutyájával a bírónál alapállásban jelentkezik. A bíró engedélyére

Részletesebben

Sport kutyának és embernek

Sport kutyának és embernek Sport kutyának és embernek A ágazatra 100 pont B ágazatra 100 pont C ágazatra 100 pont tagolódik. Össz.: 300 pont IPO-II A ágazat Idegen nyom, leglább 400 lépés, 3 szár, 2 törés (kb. 90 fok), 2 idegen

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK AZ OBEDIENCE VIZSGÁKHOZ ÉS VERSENYEKHEZ AZ OBEDIENCE 1. ÉS 2. OSZTÁLYBAN

ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK AZ OBEDIENCE VIZSGÁKHOZ ÉS VERSENYEKHEZ AZ OBEDIENCE 1. ÉS 2. OSZTÁLYBAN ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK AZ OBEDIENCE VIZSGÁKHOZ ÉS VERSENYEKHEZ AZ OBEDIENCE 1. ÉS 2. OSZTÁLYBAN Érvényes 2014. május 26-tól. A MEOESZ és FCI által elfogadott szabályzat. TARTALOM I. Részvételi

Részletesebben

Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata

Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a.) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott és bármilyen

Részletesebben

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA 1. A tenyészszemle célja: A tenyészszemle a fajta tenyésztési programjának meghatározó eleme. Célja: a gondozott

Részletesebben

VIII. Robotprogramozó Országos Csapatverseny Regionális versenyfeladatok évfolyam

VIII. Robotprogramozó Országos Csapatverseny Regionális versenyfeladatok évfolyam A robot portjainak kiosztása VIII. Robotprogramozó Országos Csapatverseny Regionális versenyfeladatok Motorok: B és C Szenzorok: Ütközésérzékelő: Fény/szín szenzor: Fény/szín szenzor: Ultrahang szenzor:

Részletesebben

A. A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata

A. A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata A. A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsga lebonyolításával kapcsolatos alapvető követelmények A vizsgáztatás során különös figyelemmel kell lenni a vizsgázó személy (továbbiakban Vizsgázó) egyéni

Részletesebben

TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT

TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, email : info@fci.be _ TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT - Hagyományos

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT A küllembírálat során egy elismert küllembíró értékeli a kutya megjelenését a fajtastandard alapján. A tenyésztéshez

Részletesebben

A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései

A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései A mozgáskorlátozottak külön engedélye és jelzése 51/A. A 13. (1) bekezdésének g/1. és i/1. pontjában, a 14. (13) bekezdésében, a 17. (1) bekezdésének

Részletesebben

Bírálati szempontok: fegyelmezettség, stabilitás, érdeklődés. Pontozás: 15 pont.

Bírálati szempontok: fegyelmezettség, stabilitás, érdeklődés. Pontozás: 15 pont. A munkavizsga célja a Retrieverek örökletes tulajdonságainak, képzettségi szintjének, idegrendszeri stabilitásának valamint apróvadas vadászati alkalmazhatóságának vizsgálata. A munkavizsga egész évben

Részletesebben

TERELÉSI KÉPESSÉG VIZSGA MEOESZ-TKV

TERELÉSI KÉPESSÉG VIZSGA MEOESZ-TKV Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége 1194 Budapest, XIX. kerület, Hofherr Albert u. 38-40. Tel : +36-1-208-23-07 Fax : +36-1-208-23-06, email : info@kennelclub.hu TERELÉSI KÉPESSÉG VIZSGA

Részletesebben

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral:

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: (a hatályos KRESZ KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 54. ) (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy

Részletesebben

Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata

Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a.) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott és bármilyen

Részletesebben

Obedience magyar nemzeti verseny és vizsgaszabályzat, Obedience Kezdő osztály feladatai

Obedience magyar nemzeti verseny és vizsgaszabályzat, Obedience Kezdő osztály feladatai Obedience magyar nemzeti verseny és vizsgaszabályzat, Obedience Kezdő osztály feladatai Az Obedience sport tanítása alatt a kutya elsajátítja az együttműködő és irányítható viselkedést. A hangsúly mindig

Részletesebben

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

A teljes OTÉK: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700253.kor. Kiemelések az OTÉK-ból - az "akadálymentes" szóra. Általános előírások

A teljes OTÉK: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700253.kor. Kiemelések az OTÉK-ból - az akadálymentes szóra. Általános előírások A teljes OTÉK: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700253.kor Kiemelések az OTÉK-ból - az "akadálymentes" szóra Általános előírások 31. (1) 89 Az építményeket csak úgy szabad elhelyezni,

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Autópálya Autópálya Autóút Autóút Főútvonal Főútvonal Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező A szembejövő

Részletesebben

Mozgással kapcsolatos feladatok

Mozgással kapcsolatos feladatok Mozgással kapcsolatos feladatok Olyan feladatok, amelyekben az út, id és a sebesség szerepel. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás esetén jelölje s= a megtett utat, v= a sebességet, t= az id t. Ekkor érvényesek

Részletesebben

A 2014. augusztus 16-án, Szentbalázson megrendezendő Megyei Önkéntes Összetett Tűzoltóversenyhez

A 2014. augusztus 16-án, Szentbalázson megrendezendő Megyei Önkéntes Összetett Tűzoltóversenyhez 2014. évi Somogy Megyei Önkéntes Összetett Tűzoltó Verseny VERSENYSZABÁLYZAT A 2014. augusztus 16-án, Szentbalázson megrendezendő Megyei Önkéntes Összetett Tűzoltóversenyhez 1. A versenyben való részvétel

Részletesebben

GD Dollies Műszaki leírás

GD Dollies Műszaki leírás GD Dollies Műszaki leírás A szállítóeszköz elektromos működtetésű, rádiós távvezérlésű két kocsiból álló egység, mely páros és szóló üzemmódban egyaránt használható. Elsősorban beltéri ill. üzemi területen

Részletesebben

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ 1. Egy téglalap alakú háztömb egyik sarkából elindulva 80 m, 150 m, 80 m utat tettünk meg az egyes házoldalak mentén, míg a szomszédos sarokig értünk. Mekkora az elmozdulásunk?

Részletesebben

KRESZ és közútkezelés

KRESZ és közútkezelés KRESZ és közútkezelés Forgalmász napok Sopron 2013. június 12-13. Nagy Zoltán osztályvezető Magyar Közút NZRT. telefon: 819-9133 e-mail:nagy.zoltan@kozut.hu A józan paraszti ész hiánya minden területen

Részletesebben

Navigáci. stervezés. Algoritmusok és alkalmazásaik. Osváth Róbert Sorbán Sámuel

Navigáci. stervezés. Algoritmusok és alkalmazásaik. Osváth Róbert Sorbán Sámuel Navigáci ció és s mozgástervez stervezés Algoritmusok és alkalmazásaik Osváth Róbert Sorbán Sámuel Feladat Adottak: pálya (C), játékos, játékos ismerethalmaza, kezdőpont, célpont. Pálya szerkezete: akadályokkal

Részletesebben

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 13. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag Budapest 2016. január A dokumentum a floorball sportág jegyzőkönyvvezetői tudnivalók leírását tartalmazza.

Részletesebben

Amatőr lovas verseny

Amatőr lovas verseny Amatőr lovas verseny Ügyességi versenyek szabályzata Az ügyességi verseny három versenyszámból áll, nehézségi sorrendben: 1. Kezdő 2. Könnyű 3. Nehéz Minden versenyszám nyílt, korhatár nélküli. A versenyrendező

Részletesebben

1. gyakorlat. Egyenletes és egyenletesen változó mozgás. 1. példa

1. gyakorlat. Egyenletes és egyenletesen változó mozgás. 1. példa 1. gyakorlat Egyenletes és egyenletesen változó mozgás egyenletes mozgás egyenletesen változó mozgás gyorsulás a = 0 a(t) = a = állandó sebesség v(t) = v = állandó v(t) = v(0) + a t pályakoordináta s(t)

Részletesebben

MHKHSZ GYALOGSÁGI ALAKI MINŐSÍTŐ FELADATSOR 20x40 négyszög, a sarkokon lévő betűk (K, H, F, M) a saroktól 5 m-re vannak. Egyesület neve:...

MHKHSZ GYALOGSÁGI ALAKI MINŐSÍTŐ FELADATSOR 20x40 négyszög, a sarkokon lévő betűk (K, H, F, M) a saroktól 5 m-re vannak. Egyesület neve:... MHKHSZ GYALOGSÁGI ALAKI MINŐSÍTŐ FLADATSOR 20x40 négyszög, a sarkokon lévő betűk (K, H, F, M) a saroktól 5 m-re vannak. Bíró:... gyesület neve:... Gyalogosok száma:... fő Képviselt korszak: 2. világháború

Részletesebben

Newton törvények, lendület, sűrűség

Newton törvények, lendület, sűrűség Newton törvények, lendület, sűrűség Newton I. törvénye: Minden tárgy megtartja nyugalmi állapotát, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgását (állandó sebességét), amíg a környezete ezt meg nem változtatja

Részletesebben

X. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny Szabályzata 2013/2014 tanév

X. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny Szabályzata 2013/2014 tanév X. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny Szabályzata 2013/2014 tanév VERSENYKATEGÓRIA: CSAPATVERSENY A verseny célja a belügyi rendészeti ismeretek tantárgyat tanuló középiskolások rendészeti

Részletesebben

TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató

TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató A kerékpárszállító az első használat előtt figyelmes összeszerelést igényel. Ez a folyamat megfelelő körültekintéssel házilag is elvégezhető, de amennyiben

Részletesebben

ADR 8.rész. Veszélyes áruk szállítása alagútban HVESZ 1

ADR 8.rész. Veszélyes áruk szállítása alagútban HVESZ 1 ADR 8.rész Veszélyes áruk szállítása alagútban HVESZ 1 Alagút szabályozás - előzmények 1999.03.24 Mont Blanc tunnel Belga gkv. Hűtős kamion 9 tonna margarin 12 tonna liszt Füst megállás Rakomány kigyullad

Részletesebben

MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny

MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny Tartalomjegyzék Bejelentkezés a tudáspróbára... 3 Kijelentkezés... 3 Megkezdett tudáspróba folytatása... 4 Tudáspróba kiválasztása... 5 Tudáspróba kiválasztása...

Részletesebben

ŐSZI TENYÉSZVIZSGA VIZSLAFAJTÁK RÉSZÉRE (ŐTV)

ŐSZI TENYÉSZVIZSGA VIZSLAFAJTÁK RÉSZÉRE (ŐTV) I. Általános rendelkezések: ŐSZI TENYÉSZVIZSGA VIZSLAFAJTÁK RÉSZÉRE (ŐTV) 1. A vizsga célja: megállapítani a fiatal vizsla természetes, örökletes adottságait különös képen a vadászatra való rátermettségre,

Részletesebben

Használati útmutató. SM256 Szobakerékpár indoor cycling Scud Spin X

Használati útmutató. SM256 Szobakerékpár indoor cycling Scud Spin X Használati útmutató SM256 Szobakerékpár indoor cycling Scud Spin X 1 Biztonsági útmutató 1. Szerelje össze a terméket a kézikönyvben feltüntetett utasításoknak megfelelően. Használjon cnyeregkis eredeti

Részletesebben

Pálya : Az a vonal, amelyen a mozgó test végighalad. Út: A pályának az a része, amelyet adott idő alatt a mozgó tárgy megtesz.

Pálya : Az a vonal, amelyen a mozgó test végighalad. Út: A pályának az a része, amelyet adott idő alatt a mozgó tárgy megtesz. Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg, ahhoz viszonyítjuk. pl. A vonatban utazó ember

Részletesebben

1. Alapelvek a közlekedésben

1. Alapelvek a közlekedésben 1. Alapelvek a közlekedésben 1. Mit jelent a közlekedésben a bizalmi elv? a) Számíthat arra, hogy a KRESZ minden helyzetben és helyen pontosan szabályozza a közlekedésben részt vevők jogait és kötelességeit.

Részletesebben

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET)

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) Kor: Nem: férfi/nő Település:... Jogosítvány: Van/Nincs 1) Mi a tábla megnevezése? KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) a. Egyéb veszély b. Vigyázz! Autó c. Elsőbbségadás kötelező 2) Mi a tábla megnevezése?

Részletesebben

Bor Pál Fizikaverseny 2013/2014-es tanév DÖNTŐ április évfolyam. Versenyző neve:...

Bor Pál Fizikaverseny 2013/2014-es tanév DÖNTŐ április évfolyam. Versenyző neve:... Bor Pál Fizikaverseny 2013/2014-es tanév DÖNTŐ 2014. április 26. 7. évfolyam Versenyző neve:... Figyelj arra, hogy ezen kívül még a további lapokon is fel kell írnod a neved! Iskola:... Felkészítő tanár

Részletesebben

A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata

A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsga lebonyolításával kapcsolatos alapvető követelmények A vizsgáztatás során különös figyelemmel kell viseltetni a vizsgázó személy (továbbiakban Vizsgá-zó)

Részletesebben

PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok.

PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok. PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok. A bója akadályok építhetők kicsi vagy nagy bójából, a labirintusban és a beékező és kiérkező bójakapuk csak kis bójából építhetők. Minden bója tetején

Részletesebben

3. RETRIEVER MUNKAVIZSGA. Munkavizsga szabályzat

3. RETRIEVER MUNKAVIZSGA. Munkavizsga szabályzat 3. RETRIEVER MUNKAVIZSGA Munkavizsga szabályzat A munkavizsga célja a retriever örökletes tulajdonságainak, képzettségének, vadászati használhatóságának vizsgálata. A retriever csak sikeres vizsga után

Részletesebben

Nemzetközi vizsgaszabályzat kivonat

Nemzetközi vizsgaszabályzat kivonat FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) Place Albert 1er, 13, B 6530 Thuin (Belgique), tel :+32.71.59.12.38, fax : +32.71.59.22.29, email : http://www.fci.be INTERNATIONALE RETTUNGSHUNDE ORGANISATION

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

A középszintű gyakorlati érettségi vizsga

A középszintű gyakorlati érettségi vizsga Forrás: Oktatási Hivatal A középszintű gyakorlati érettségi vizsga A középszintű gyakorlati érettségi vizsgán az érettségizőnek az elégséges osztályzat megszerzéséért legalább 10%-os eredményt kell elérnie.

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

Pálya : Az a vonal, amelyen a mozgó test végighalad. Út: A pályának az a része, amelyet adott idő alatt a mozgó tárgy megtesz.

Pálya : Az a vonal, amelyen a mozgó test végighalad. Út: A pályának az a része, amelyet adott idő alatt a mozgó tárgy megtesz. Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg, ahhoz viszonyítjuk. pl. A vonatban utazó ember

Részletesebben

ComfortControl 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 06 HÁTTÁMLA SZÖGE 04 ÜLÉSMAGASSÁG 07 KARFA MAGASSÁG

ComfortControl 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 06 HÁTTÁMLA SZÖGE 04 ÜLÉSMAGASSÁG 07 KARFA MAGASSÁG 1. lépés: Oldja ki a széket. 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 2. lépés: Igazítsa a széket a testéhez. 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 04 ÜLÉSMAGASSÁG 3. lépés: Igazítsa a széket munkastílusához. 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA

Részletesebben

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK VÁLTOZZ A VILÁGGAL HEFOP 2.1.6. PROGRAM NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA HEFOP-2.1.6/05/1-2005-08-0062/1.0 NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK Készítette: Abonyi Krisztina

Részletesebben

Obedience Hungary Team Sportegyesület Obedience Kezdő osztály verseny és vizsgaszabályzata

Obedience Hungary Team Sportegyesület Obedience Kezdő osztály verseny és vizsgaszabályzata Obedience Hungary Team Sportegyesület Obedience Kezdő osztály verseny és vizsgaszabályzata Az obedience kiképzés a kutyának egy együttműködő és kontrollált viselkedést tanít. Hangsúlyt kell fektetni a

Részletesebben

B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok

B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok A forgalmi vezetés vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban járművet vezetnie 50 percen keresztül. A forgalmi vezetés

Részletesebben

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Tartalom Német juhászkutya...1 Teste...3 Feje...3 Marmagassága...4 Testtömege...4 Szőrzete...4 Színei...4 Alomszáma...4 Várható élettartama...5 Vérmérséklete...5 Jelleme...5

Részletesebben

Inter Rescue. Kivonat a KARISZ Inter Rescue kutató kutyás szakág minősítő rendszeréből

Inter Rescue. Kivonat a KARISZ Inter Rescue kutató kutyás szakág minősítő rendszeréből Inter Rescue Kivonat a KARISZ Inter Rescue kutató kutyás szakág minősítő rendszeréből A KARISZ Karitatív Szövetség 2003-ban azzal a céllal jött létre, hogy elsősorban Magyarországon, valamint a szomszédos

Részletesebben

Versenyszabályzat. A 2015.05.30-án Szulokban megrendezendő, Megyei Önkéntes Tűzoltóversenyhez

Versenyszabályzat. A 2015.05.30-án Szulokban megrendezendő, Megyei Önkéntes Tűzoltóversenyhez Versenyszabályzat A 2015.05.30-án Szulokban megrendezendő, Megyei Önkéntes Tűzoltóversenyhez 1. A versenyben való részvétel személyi feltételei: A versenyben részt vevő egyesület tagja legyen. Érvényes

Részletesebben

Egy feladat megoldása Geogebra segítségével

Egy feladat megoldása Geogebra segítségével Egy feladat megoldása Geogebra segítségével A következőkben a Geogebra dinamikus geometriai szerkesztőprogram egy felhasználási lehetőségéről lesz szó, mindez bemutatva egy feladat megoldása során. A Geogebra

Részletesebben

KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁS (Szabadtéri rendezvényre)

KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁS (Szabadtéri rendezvényre) VIDOR FESZTIVÁL 2018 Nyíregyháza, Kossuth tér Nagyszínpad KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁS (Szabadtéri rendezvényre) VIDOR FESZTIVÁL 2017 2018. augusztus 24-szeptember 1. Nyíregyháza, 2018. 07. 22. Készítette: Tempó-Loki

Részletesebben

13. Utasítást adó jelzőtáblák

13. Utasítást adó jelzőtáblák 13. Utasítást adó jelzőtáblák (1) 47 Az utasítást adó jelzőtáblák: a) 48 Kötelező haladási irány (17 19. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban

Részletesebben

ALAPFOKÚ BARLANGJÁRÓ TANFOLYAM

ALAPFOKÚ BARLANGJÁRÓ TANFOLYAM ALAPFOKÚ BARLANGJÁRÓ TANFOLYAM Mentés Ország János Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület Orfű Megelőzés: Felszíni ügyelet (a kijövetel tervezett időpontjával, riasztási telefonszámmal) Helyi barlangászokkal

Részletesebben

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl.

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl. Útvonaltípust jelzõ táblák KRESZ Táblák 1. Elsõbbséged van a betorkolló útról, illetve autóúton a keresztezõ útról érkezõkkel szemben. A táblával jelzett helyen nem kell számítanod sem kerékpárosokra,

Részletesebben

a. Melyik nagyvárost hívják Nagy Almának? Itt rendezik meg évente a világ leghosszabb ultra maratoni futóversenyét.

a. Melyik nagyvárost hívják Nagy Almának? Itt rendezik meg évente a világ leghosszabb ultra maratoni futóversenyét. 1. feladat a. Melyik nagyvárost hívják Nagy Almának? Itt rendezik meg évente a világ leghosszabb ultra maratoni futóversenyét. Hogyan hívják ezt a versenyt? Pontosan hol rendezik meg a versenyt? Hány kilométert

Részletesebben

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm)

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Termék száma: 1112 Biztonsági utasítások A teljes biztonság érdekében mindig ellenőrizze a trambulin részeit, hogy nem e sérültek vagy töröttek az alkatrészek.

Részletesebben

a, Hogyan nevezik a képen látható kerékpáros közlekedési eszközt?

a, Hogyan nevezik a képen látható kerékpáros közlekedési eszközt? 1. feladat A. a, Hogyan nevezik a képen látható kerékpáros közlekedési eszközt? b, Melyik országban használták először? c, Húzd alá azon országok nevét, ahol ma is fontos szállítási szerepe van ennek?

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban Kiss Irén Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban A követelménymodul megnevezése: Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése A követelménymodul száma: 1428-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

2. FELSZERELÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEK

2. FELSZERELÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEK Bevezetés Boccia Szabályok Jelen szövegben bemutatott szabályok a boccia játékra vonatkoznak. A játékszabályok minden olyan nemzetközi versenyre vonatkoznak, amelyet a BISFed (Boccia Nemzetközi Sport Szövetség)

Részletesebben

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 1 A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 6 Az áramlatsűrűség (forgalomsűrűség) a követési távolsággal ad egyértelmű összefüggést: a sűrűség reciprok értéke a(z) (átlagos) követési távolság.

Részletesebben

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák 17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők: a) 113 Kijelölt gyalogos-átkelőhely (103. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt

Részletesebben

Mezőhegyi Amatőr Gokart Bajnokság 2011. Általános Biztonsági Szabályok

Mezőhegyi Amatőr Gokart Bajnokság 2011. Általános Biztonsági Szabályok Mezőhegyi Amatőr Gokart Bajnokság 2011. Általános Biztonsági Szabályok A pályán való tartózkodásra vonatkozó szabályok, valamint biztonsági követelmények megegyeznek az edzések és versenyek esetén. Pályára

Részletesebben

Térkövezés helyes kivitelezése!

Térkövezés helyes kivitelezése! 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Kiss Zoltán www.kissbau.com 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Az udvar tervezése először egy gondolattal kezdődik, hogy valamit kellene kezdeni az udvarral, mert

Részletesebben

FEI Fogathajtó Világbajnokság Fiatal Lovak számára. Tartalomjegyzék

FEI Fogathajtó Világbajnokság Fiatal Lovak számára. Tartalomjegyzék FEI Fogathajtó Világbajnokság Fiatal Lovak számára Tartalomjegyzék 1. Általános elvek... 2 2. A FEI versenynaptárba felvehető versenyek elnevezése... 2 3. Szabályzatra vonatkozó hivatkozások... 2 1. Kocsik

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE FINA VÍZILABDA FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2009-2013 A FINA nemzetközi vízilabda szabályok az MVLSZ döntése szerint a mindenkori hazai kiegészítésekkel érvényesek

Részletesebben

III. Az állati kommunikáció

III. Az állati kommunikáció III. Az állati kommunikáció I. Kommunikáció a fajtestvérekkel I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés beszélgető állatok? I. Kommunikáció a fajtestvérekkel

Részletesebben

Versenyszabályzat. Farkasokkal Kocogó. http://www.medveotthon.hu/ Rajt

Versenyszabályzat. Farkasokkal Kocogó. http://www.medveotthon.hu/ Rajt Versenyszabályzat Farkasokkal Kocogó http://www.medveotthon.hu/ Rendezvény időpont: 2015. október 4. (vasárnap) Rajt Futás 11:00-tól 3,5 km (7-14 év) 11:30-tól 3,5 km (15-30 év) 12:00-tól 3,5 km (31 év

Részletesebben

2/2007. Elnöki Szabályzat 6. számú Függeléke. a B+E és a D1+E kategóriás biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés, valamint rutin vizsgák rendjéről

2/2007. Elnöki Szabályzat 6. számú Függeléke. a B+E és a D1+E kategóriás biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés, valamint rutin vizsgák rendjéről 2/2007. Elnöki Szabályzat 6. számú Függeléke és üzemeltetés, valamint rutin vizsgák rendjéről Készítette: Képzési és Vizsgáztatási Főosztály 1. változat kiadásának időpontja: 2007. február 1. változat

Részletesebben

A TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia. Vizsgaszabályzat

A TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia. Vizsgaszabályzat A TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia Vizsgaszabályzat TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia üzleti terület Cím: 1132 Budapest, Váci út 48 / A - B. Telefon: 461-1240 Fax: 461-1199. E-mail: akademia@hu.tuv.com

Részletesebben