3. RETRIEVER MUNKAVIZSGA. Munkavizsga szabályzat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3. RETRIEVER MUNKAVIZSGA. Munkavizsga szabályzat"

Átírás

1 3. RETRIEVER MUNKAVIZSGA Munkavizsga szabályzat A munkavizsga célja a retriever örökletes tulajdonságainak, képzettségének, vadászati használhatóságának vizsgálata. A retriever csak sikeres vizsga után indulhat kiállításon munkaosztályban. A vizsga megrendezhető az év bármely szakaszában, ha az időjárási és területi körülmények megfelelőek. A február 28. és augusztus 1. közötti időszakban tartott rendezvényekhez kizárólag tenyésztésből kihelyezett apróvad használható. A munkavizsgán csak olyan retriever vehet részt, amely az FCI által elismert származási lappal rendelkezik. Betegségre gyanús, vagy beteg kutyát nem szabad felvezetni. Szemmel láthatóan vemhes és szoptató szuka nem vezethető fel. Tüzelő szukák a munkavizsgán nem vehetnek részt. Minden retrievernek azonosíthatónak kell lennie (microchip melynek meg kell egyeznie a származási lapon szereplő számmal). Azonosíthatatlan kutya nem bírálható. A nevezés a munkavizsgára írásban, legkésőbb 10 nappal a rendezvény előtt a megadott nevezési címre postán, faxon vagy ben küldendő el, amely az alábbi dokumentumokat kell, hogy tartalmazza: törzskönyv másolat, nevezési díj befizetését igazoló bizonylat, GRK tagságot igazoló bizonylat a fejlécen kitöltött munkavizsga bírálati lap (a klub honlapjáról letölthető dokumentum) A vizsgázó kutya munkájának értékelése pontig terjed. A vizsgán az 50%+1, vagyis legalább 51 pontot elért kutya tekinthető megfeleltnek. Lövést a vizsgán csak sörétes vadászlőfegyverből szabad leadni. A kutya testi fenyítése nem megengedhető, a vizsgából való kizárást vonja maga után. Elektromos nyakörv használata nem megengedett. Pórázon történő vezetés nem megengedett. Minden kutyának ép vadat kell biztosítani.

2 Ha egy kutya egy feladatra 0 pontot kapott, nem folytathatja a vizsgát. A bíró időtartamtól függetlenül felszólíthatja a kutyavezetőt a kutya behívására, amint számára egyértelművé válik, hogy a kutya nem képes eredményesen végrehajtani a feladatot. Minden feladatnál bírálandó vad felvétele, elhozása és átadása, a puhaszájúság. Az átadás kézbe történjen. A retrievernél szabályos az átadás, ha álló vagy ülő helyzetben teszi a kutya. Ha a kutya a felvett vadat fogásigazítás miatt teszi le, de utasítás nélkül felveszi, nem számít hibának. 1/a. Standhajtás, mezei irányításos elhozással Két részből álló feladat, melyben a kutyák stabilitását (steadiness) vizsgáljuk, majd egy irányitásos elhozás, vagyis úgy, hogy a kutya nem látja a vad kihelyezését. A vizsgázó kutyákat vonalban felállitjuk, egyszerre minimum 2, maximum 4 kutya bírálható. A vezetők a kutyák mellett helyezkednek el, a bíró utasítására leveszik a pórázt, majd megkezdődik a hajtás. A vizsgázó kutyák vonalban állásának sorrendjét sorsolással kell eldönteni, a legalacsonyabb számú kerül a vonal jobb szélére. A vonal előtt kb. 40 méterrel 2-3 segítő hajtást imitálva, zajongva elhalad, miközben sörétes vadászlőfegyverből lövések kerülnek leadásra. Két vad már a vonal felállása előtt ki van helyezve, mely a vonal előtt, de egymástól (jobbra-balra) kb. 50 méter távolságban vannak, tehát a vonalból indított kutya kaphat elhozást a jobb vagy bal oldali vad elhozására (indokolt esetben a vad helye - a vezető számára látható, de a kutyának segítséget nem adó- jelzéssel ellátható). Sem a kutya, sem a vezető nem láthatja a kihelyezést. A kihelyezésre kerülő vadfajt a bírók határozzák meg, mely minden kutya esetében azonos. A lövések leadásakor a segítők törekedjenek arra, hogy a kihelyezett vad területének irányaiba lőjenek (ha van erre lehetőség a biztonsági szempontok figyelembe vételével), illetve hogy legalább annyi lövés kerüljön

3 leadásra ahány kutya van a vonalban. A vonalat és a vadakat úgy kell felállítani, hogy az elhozások hátszéllel kerüljenek végrehajtásra. Bírálandó a kutyák stabilitása, nyugodtsága. Amelyik kutya vezényszó nélkül elhagyja vezetőjét, de 4-5 méteren belül meg tudja állítani és vissza tudja hívni, tovább folytathatja a hajtást, de erre a részfeladatra maximum 10 pontot kaphat. A másodszorra is beugró kutya, valamint a vezető kontrollja alól kikerülő, visszahívhatatlan kutya 0-pontot kap akkor is, ha behozza a vadat. A vezető a hajtás alatt nem beszélhet és nem érhet a kutyához. Az a kutya amelyik zajos (nyüszít) pontlevonással büntetetndő, szélsőséges esetben (hangos, folyamatos nyüszögés vagy ugatás) kizárandó. Miután a hajtók átértek a vonal előtti hajtás egyik oldaláról a másikra, akkor a hajtás véget ér és a bíró indítja a kutyákat elhozásra. Minden vizsgázó kutyának egy vadat kell elhoznia, felváltva egyet jobbról, egyet balról. Miután egy kutya felvette a vadat, addig egy segítő (amíg a kutya visszafelé tart vezetőjéhez) újra kihelyez ugyanoda egy vadat. A feladat végrehajtásánál a vezető a vad irányába küldi a kutyát, majd a bíró által meghatározott a területen tartva keresteti a kihelyezett vadat. A vezető az indítási helyet nem hagyhatja el, mert az pontlevonással jár. A feladat során összesen 2 indítás megengedett, pont levonásával. Újraindításnak számít, ha a kutyát a vezető behívja, illetve az indítási helyre visszatér. Hibátlan munkát ennél a feladatnál az a kutya végez, amelyik kutya lendületesen megy a kijelölt területre, végig a bíró által meghatározott keresendő területen tartható és a területet, rövid idő alatt lekeresi. A kutyán látszik a találni akarás és maximálisan együtt működik a vezetőjével. A vadat jó iramban viszi a vezetőjéhez. Az a kutya, amelyik kikerül vezető kontrollja alól, a bíró által megjelölt területet jelentős mértékben elhagyja és oda a vezető a bírói utasítására sem tudja visszairányítani, 0-pontot kap akkor is, ha ezt követően behozza a vadat. Ha a kutya nem azt a vadat veszi fel amelyikért küldték vagy a felvétel után nem a vezetőhöz megy vissza, hanem tovább keres, majd vadat cserél az 0 pontot kap. A további pontokat az elkövetett hibák súlya és mértéke alapján a bírók határozzák meg.

4 1/b. Vonalhajtás jelölésekkel - 2 elhozással Ideális területnek a sík mező - nem túl magas (max. 50 cm) aljnövényzettel -, számít. A mezőt szabdalhatják bokrok, vagy fák, de ebben az esetben úgy kell a vadat kihelyezni (kidobni), hogy mind a kutya, mind a felvezető lássa a dobásokat. Egyszerre minimum 2, maximum 4 kutya bírálható (ha esetleg 5 vizsgázó kutya van, akkor be lehet hívni mindet a vonalba, ha annál több, akkor 3 vagy 4 kutyás vonalakat kell alkotni). A vezetők a bírókkal együtt hajtóvonalat alkotva egymástól olyan távolságra helyezkedjenek el (kb. 5m), hogy a bírók el tudják bírálni a kutya láb melletti munkáját és a vezetővel való kapcsolatot. A puskás segítő és a vad kihelyezéséért felelős segítő a vonal előtt kb. 40 m-re helyezkednek el. A hajtás a bíró utasítására indul el. A bíró jelzésére a puskás segítő lövést ad le, a hajtóvonal előtt elhelyezkedő segítő a lövés után kidobja a szárnyasvadat a vonaltól kb. 50 m távolságra úgy, hogy mind a vezető mind a kutya számára látható legyen az esés. Lövéskor a vonal megáll. Ezután bírói utasításra a megnevezett vezető kutyájával elhozatja a vadat. A hajtás tovább indul, majd lövéskor ismét megáll, és a következő kutya dolgozhat. Ha egy kutya nem hozza el a vadat, akkor azt a segítőnek kell felszednie. Hibátlan munkát ennél a részfeladatnál az a kutya végez (20 pontot csak az kaphat), amelyik jól jelölve, lendületesen hozza be a vadat. Nem számít hibának, ha a vad mögé, mellé szaladva a szelet kihasználva keresi meg a vadat. A kutyák felváltva dolgoznak, minden kutyának két elhozást kell végrehajtania. Amelyik kutya vezényszó nélkül elhagyja vezetőjét, de 4-5 méteren belül meg tudja állítani és vissza tudja hívni, tovább folytathatja a hajtást, de erre a részfeladatra maximum 10 pontot kaphat. A másodszorra is beugró kutya, valamint a vezető kontrollja alól kikerülő, visszahívhatatlan kutya 0-pontot kap akkor is, ha behozza a vadat.

5 A további pontokat az elkövetett hibák súlya és mértéke, alapján a bírók határozzák meg. Kívánatos, hogy a kutya az indítás után, az esések helyét megjegyezve lendületesen a helyes irányba induljon, és maximum a vad néhány méteres környezetében keresve a vadat rögtön felvegye, és azt vezetőjének minél gyorsabban vigye, és a kezébe adja. A vezető az indítás helyéről szükség esetén (pont levonás terhe mellett) irányíthatja a kutyát. A vadtól túl nagy távolságra és túl sokáig történő keresés, illetve a túlzott irányítás szintén pont levonást eredményezhet. A feladat akkor teljesített és bírálható, ha a kutya mindkét vadat behozza. Elhozás nélkül a munka 0 ponttal értékelhető. Bírálandó a kutya láb melletti munkája, fegyelmezettsége, vezetőjével való kontaktusa, lövésre való viselkedése, jelölőképessége, munkakedve, orrhasználata. A két részfeladatot önállóan kell osztályozni (10 pont a lábmunka/stabilitás, pont a két elhozás). 2. Légszimatos kerestetés Egy a bírók által meghatározott max. 50x50 méteresen területen két vad (szőrmés vagy tollas) kerül kihelyezésre úgy, hogy sem a kutya, sem a vezető nem láthatja azt. A bíró utasítására a vezető a kutyát keresésre küldi, akinek egymás után mindkét vadat meg kell találnia és behoznia. Ideális munkának az tekinthető (10-10 pont), ha a kutya önállóan, lendületesen keres, a vezetőnek nem kell elhagynia helyét és nem, vagy csak minimálisan kell a kutyával kommunikálnia.

6 Ha szükséges a kutya biztatható, irányítható illetve a vezető maga is elhagyhatja az indítási helyet és mozoghat a kijelölt területen, de mindezek pontlevonásokat hoznak magukkal. Kizárást von maga után, ha a vezető maga találja meg a madarat, a kutya nem veszi fel a vadat, vadat cserél, elhagyja a keresési területet és nem visszahívható vagy feladja a keresést. 3. Kettős elhozás nádból és nyílt vízről jelöléssel Az első kacsát a parttól legalább méter távolságra a nyílt vízre kell bedobni, majd a másodikat egy vízállásos vagy száraz, náddal benőtt területre. A kihelyezéseket (dobásokat) közvetlenül megelőzően egy-egy lövést kell leadni. A két vadat úgy kell kihelyezni, hogy az indítás helyétől a feléjük tartó képzeletbeli egyeneseknek legalább 45, legfeljebb 90 fokos szöget kell bezárniuk. A kutyát és a vezetőt a vízparttól méter távolságra úgy kell felállítani, hogy mindketten lássák mindkét madár leesési helyét. Kívánatos, hogy a nádas széle, ahová az első kacsát dobták és az indítási hely között is legyen legalább 5-10 méter távolság. Az elhozási sorrend kötött, először a nádasban levő kacsát kell kihozni, utána azt, amit a nyílt vízre dobtak. Egyszeri újraindítás megengedett. Újraindításnak számít, ha a kutyát a vezető behívja, illetve az indítási helyre visszatér. Nem számít újraindításnak, ha a kutya kijön a nád szélére, de a vezető parancsára azonnal visszamegy. Hibátlan munkát ennél a feladatnál az a kutya végez (30 pontot csak az kaphat), amely a szabályzatban előírt sorrendben, önállóan vagy minimális segítséggel találja meg a vadat, lendületesen megy be a nádba és ott kitartóan keres, majd az első behozást követően a második kacsáért tétovázás nélkül megy a vízbe. Mindkét vadat megtalálás után egyenesen, jó tempóval viszi a gazdájához.

7 Ha a kutya a kacsát behozás közben fogásigazítás céljából teszi le, az nem hiba, de az pontlevonással járó hiba, ha a kutya a vadat vízből kijövet közvetlenül vagy menet közben azért teszi le, hogy megrázza magát. Az is pontlevonással járó hiba, ha a kutya madárral a szájában rázza magát. Ha a terület adottságai vagy az időjárási körülmények indokolttá teszik, akkor a kihelyezési és az elhozási sorrend megfordulhat. (pl. sodrása van a víznek, vagy erős szél fúj) A pontszámokat az elkövetett hibák súlya és mértéke alapján a bírók határozzák meg. A feladat végrehajtása csak akkor minősíthető, ha a kutya mindkét madarat a szabályzatban meghatározott sorrendben behozta. Elhozás nélkül a munka, illetve a szabályzattól eltérő sorrendben való behozás 0 pontra értékelhető. Bírálandó a kutya munkakedve, találni akarása, a nádban való önálló keresés, vízszeretete, gyorsasága, jelölőképessége, viselkedése vaddal a szájában, és a vad kézbe történő átadása. Kizáró okok lövés félőség, agresszivitás emberrel és a többi kutyával szemben fékezhetetlenség, a vezető kezéből tartósan való kikerülés vad rágása, tépése, elásása kemény száj apportírozás megtagadása vízbe menetel megtagadása bármely feladatra kapott 0 pont folyamatos, zavaró nyüszítés, ugatás

8 vadcsere (ha a kutya már felvette az egyik vadat, és a másikat megtalálva azt hozza, az előbbit otthagyva) elhozási sorrend be nem tartása Pontozás Feladat Max.pontszám 1.a) Vonalhajtás I. - (stabilitás 10, irányításos elhozás 10) 20 1.b) Vonalhajtás II. - (lábmunka 10, elhozások 10-10) 30 2.) Légszimatos kerestetés 20 4.) Kettős jelöléses elhozás nádból és nyílt vízről - (elhozások 15-15) 30 Összesen 100

Bírálati szempontok: fegyelmezettség, stabilitás, érdeklődés. Pontozás: 15 pont.

Bírálati szempontok: fegyelmezettség, stabilitás, érdeklődés. Pontozás: 15 pont. A munkavizsga célja a Retrieverek örökletes tulajdonságainak, képzettségi szintjének, idegrendszeri stabilitásának valamint apróvadas vadászati alkalmazhatóságának vizsgálata. A munkavizsga egész évben

Részletesebben

ŐSZI TENYÉSZVIZSGA VIZSLAFAJTÁK RÉSZÉRE (ŐTV)

ŐSZI TENYÉSZVIZSGA VIZSLAFAJTÁK RÉSZÉRE (ŐTV) I. Általános rendelkezések: ŐSZI TENYÉSZVIZSGA VIZSLAFAJTÁK RÉSZÉRE (ŐTV) 1. A vizsga célja: megállapítani a fiatal vizsla természetes, örökletes adottságait különös képen a vadászatra való rátermettségre,

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT A küllembírálat során egy elismert küllembíró értékeli a kutya megjelenését a fajtastandard alapján. A tenyésztéshez

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 8.SZÁMÚ MELLÉKLET VERSENY SZABÁLYZATOK

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 8.SZÁMÚ MELLÉKLET VERSENY SZABÁLYZATOK GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 8.SZÁMÚ MELLÉKLET VERSENY SZABÁLYZATOK A vadászkutyák munkájának összevetésére és a legkiválóbb egyedek kiválasztására versenyek rendezhetők. A versenyeket a

Részletesebben

Terápiás kutyák verseny szabályzata

Terápiás kutyák verseny szabályzata Terápiás kutyák verseny szabályzata A terápiás kutyák igen sokrétű feladat megoldására kiképzett és folyamatosan tanuló, és emellett dolgozó ebek. A sokféle tevékenységük közül ezen versenyen két legfontosabb

Részletesebben

Őszi Tenyészvizsga vizslafajták részére (Magyar vizslák részére) I. Általános rendelkezések

Őszi Tenyészvizsga vizslafajták részére (Magyar vizslák részére) I. Általános rendelkezések Őszi Tenyészvizsga vizslafajták részére (Magyar vizslák részére) I. Általános rendelkezések 1. A vizsga célja: megállapítani a fiatal vizsla természetes, örökletes adottságait, különös tekintettel a vadászaton

Részletesebben

KÖRUNG SZABÁLYZAT. I. A Körungmester

KÖRUNG SZABÁLYZAT. I. A Körungmester Hunnia-Rex Német Juhászkutya Egyesület (HNJE) H-1116 Budapest, Tétényi út 128/b-130. KÖRUNG SZABÁLYZAT A Hunnia Német Juhászkutya Egyesület a szakszerű német juhászkutya tenyésztés érdekében a Standard-gazda

Részletesebben

ŐSZI TENYÉSZVIZSGA I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK: II. FELADATOK RÉSZLETES ISMERTETÉSE: NÉMET VIZSLAFAJTÁK RÉSZÉRE A. MEZEI MUNKA

ŐSZI TENYÉSZVIZSGA I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK: II. FELADATOK RÉSZLETES ISMERTETÉSE: NÉMET VIZSLAFAJTÁK RÉSZÉRE A. MEZEI MUNKA ŐSZI TENYÉSZVIZSGA NÉMET VIZSLAFAJTÁK RÉSZÉRE I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK: 1. A vizsga célja: megállapítani a fiatal vizsla természetes, örökletes adottságait különös képen a vadászatra való rátermettségre,

Részletesebben

VERSENY BEVEZETŐ SZINT

VERSENY BEVEZETŐ SZINT MEOESZ MAGYAR PÁSZTORKUTYÁK MUNKAVERSENYE Startszám: VERSENY BEVEZETŐ SZINT B ágazat (8 HÓNAPOS KORTÓL) BÍRÁLATI LAP A kutyavezető önként elfogadja a teljesítménybíró, ill. a rendező utasításait, valamint

Részletesebben

ScH I. - VK I. vizsga Nyomkövetés. A nyomkövetés elõkészítése

ScH I. - VK I. vizsga Nyomkövetés. A nyomkövetés elõkészítése ScH I. - VK I. vizsga Nyomkövetés A nyomkövetés elõkészítése 1. Pórázon lévõ kutyával a kutyavezetõ jelentkezik a bírónál. 2. A tetoválási szám leolvasása és a vizsgapapírokkal való összevetése. 3. Lazán

Részletesebben

Vízi-mezei verseny vizslák részére

Vízi-mezei verseny vizslák részére I. A feladatok részletes ismertetése: I. Mezei munka Lövés előtti munka Vízi-mezei verseny vizslák részére A verseny kiírható páros vagy egyéni kereséssel, amit a rendező szervezet a nevezési felhívásban

Részletesebben

Nemzetközi Rövidszőrű Német vizsla Tenyészvizsga (IKP) vizsgaszabályzata

Nemzetközi Rövidszőrű Német vizsla Tenyészvizsga (IKP) vizsgaszabályzata Nemzetközi Rövidszőrű Német vizsla Tenyészvizsga (IKP) vizsgaszabályzata I. A vizsga célja 1 (1) A Német Rövidszőrű Német Vizsla Szövetség által rendezett Nemzetközi Mezei és Vizi Vizsga célja, hogy: a)

Részletesebben

III. TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI SZABÁLYZATOK

III. TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI SZABÁLYZATOK III. TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI SZABÁLYZATOK 5. A tenyésztésre való alkalmasság mérésének eszközei (tenyészfelmérés) A kutya tenyészteljesítményének mérése a tenyészfelméréseken történik. A tenyészfelmérések

Részletesebben

VADÁSZKUTYA VIZSGA ÉS VERSENY SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK kivonat

VADÁSZKUTYA VIZSGA ÉS VERSENY SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK kivonat I. Érvényesség VADÁSZKUTYA VIZSGA ÉS VERSENY SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK kivonat 1. A szabályzat az FCI besorolás szerint vadászkutya fajtacsoportokba (V/2 VI VII - VIII) tartozó fajtákra vonatkozó

Részletesebben

CACIT Hortobágy Kupa Dr. Radó András Emlékverseny és Szent Hubertusz Vadászverseny

CACIT Hortobágy Kupa Dr. Radó András Emlékverseny és Szent Hubertusz Vadászverseny XII. CACIT Hortobágy Kupa Dr. Radó András Emlékverseny és Szent Hubertusz Vadászverseny 2008. október 18 19. Hortobágy CACIT Hortobágy Kupa Dr. Radó András Emlékverseny és Szent Hubertusz Vadászverseny

Részletesebben

2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2.

2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2. FCI minősítést nem adó vizsga, csak Magyarországon teljesíthető és érvényes! 2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2. 1. gyakorlat: Pórázon vezetés 20 pont 2. gyakorlat: Szabadonkövetés 20 pont 3. gyakorlat:menet

Részletesebben

A BBS-KTK a szabályzat összeállításakor a fajta származási országának követelmény rendszerét figyelembe vette.

A BBS-KTK a szabályzat összeállításakor a fajta származási országának követelmény rendszerét figyelembe vette. 4. TENYÉSZ-VIZSGA (TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI) SZABÁLYZAT A TENYÉSZ-VIZSGA RÉSZEI: 4.1 TENYÉSZ-SZEMLE 4.2 TEMPERAMENTUMVIZSGÁLAT A BBS-KTK a szabályzat összeállításakor a fajta származási országának követelmény

Részletesebben

TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT

TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, email : info@fci.be _ TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT - Hagyományos

Részletesebben

Vizsgaszabályzat. Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület. K99 Egyesület

Vizsgaszabályzat. Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület. K99 Egyesület Vizsgaszabályzat 2010 Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület K99 Egyesület A vizsgarendszer összeállításában felhasználásra került az FCI IPO szabályzata. A K99 címû

Részletesebben

TERELÉSI KÉPESSÉG VIZSGA MEOESZ-TKV

TERELÉSI KÉPESSÉG VIZSGA MEOESZ-TKV Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége 1194 Budapest, XIX. kerület, Hofherr Albert u. 38-40. Tel : +36-1-208-23-07 Fax : +36-1-208-23-06, email : info@kennelclub.hu TERELÉSI KÉPESSÉG VIZSGA

Részletesebben

Engedelmes vizsga E/1. Vizsgaszabályzat (rövidített változat) 2010. 1/1. Pórázon követés (30 pont) 1/2. Ültetés eltávolodással (25 pont)

Engedelmes vizsga E/1. Vizsgaszabályzat (rövidített változat) 2010. 1/1. Pórázon követés (30 pont) 1/2. Ültetés eltávolodással (25 pont) Engedelmes vizsga E/1 1/1. Pórázon követés (30 pont) 30-35 normál lépés 5-10 normál lépés 5-10 futólépés 5-10 lassú lépés 5-10 normál lépés 90 fokos jobbra át 15 normál lépés 90 fokos jobbra át 15 normál

Részletesebben

Pumi Tenyésztési Program 4. sz. melléklete MAGYAR PUMI KLUB KIÁLLÍTÁSI SZABÁLYZAT

Pumi Tenyésztési Program 4. sz. melléklete MAGYAR PUMI KLUB KIÁLLÍTÁSI SZABÁLYZAT Pumi Tenyésztési Program 4. sz. melléklete MAGYAR PUMI KLUB KIÁLLÍTÁSI SZABÁLYZAT A MPK által rendezett kiállítások Tenyészminősítést adó rendezvény nek minősülnek. A MPK elnökségi döntés alapján más rendezvény

Részletesebben

Obedience magyar nemzeti verseny és vizsgaszabályzat, Obedience Kezdő osztály feladatai

Obedience magyar nemzeti verseny és vizsgaszabályzat, Obedience Kezdő osztály feladatai Obedience magyar nemzeti verseny és vizsgaszabályzat, Obedience Kezdő osztály feladatai Az Obedience sport tanítása alatt a kutya elsajátítja az együttműködő és irányítható viselkedést. A hangsúly mindig

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok MEGKÖTVE TARTANI RETRIEVERT NEM SZABAD!!! 3.1. Tenyészkutyák tartása gazdasági

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, email : info@fci.be TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT - Hagyományos

Részletesebben

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA 1. A tenyészszemle célja: A tenyészszemle a fajta tenyésztési programjának meghatározó eleme. Célja: a gondozott

Részletesebben

MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE A KATEGÓRIA 1. SZINT

MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE A KATEGÓRIA 1. SZINT MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE A KATEGÓRIA 1. SZINT v1.0-161025 2 TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 3 KIEMELT CÉLOK... 3 ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK... 3 A VIZSGARENDSZER

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 063 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. február. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások: A dolgozatot

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK AZ OBEDIENCE VIZSGÁKHOZ ÉS VERSENYEKHEZ AZ OBEDIENCE 1. ÉS 2. OSZTÁLYBAN

ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK AZ OBEDIENCE VIZSGÁKHOZ ÉS VERSENYEKHEZ AZ OBEDIENCE 1. ÉS 2. OSZTÁLYBAN ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK AZ OBEDIENCE VIZSGÁKHOZ ÉS VERSENYEKHEZ AZ OBEDIENCE 1. ÉS 2. OSZTÁLYBAN Érvényes 2014. május 26-tól. A MEOESZ és FCI által elfogadott szabályzat. TARTALOM I. Részvételi

Részletesebben

Vonszalékmunka (Sebzett apróvad utánkeresése)

Vonszalékmunka (Sebzett apróvad utánkeresése) Vonszalékmunka (Sebzett apróvad utánkeresése) A vonszalékmunkával kutyánkat felkészíthetjük a vadászaton gyakran előforduló sebzésre, a menekülő apróvad felkutatására, terítékre hozására. Ezt a munkát

Részletesebben

IPO-1 verseny szabályzat

IPO-1 verseny szabályzat IPO-1 verseny szabályzat 1. Szabadon követés: Vezényszó: lábhoz csak elinduláskor és ütemváltáskor engedélyezett. A kutyavezető a pórázon lévő kutyájával a bírónál alapállásban jelentkezik. A bíró engedélyére

Részletesebben

KÉPESSÉGVIZSGA (KV) I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK II. A VIZSGAFELADATOK ISMERTETÉSE FÜRJÉSZEBEK RÉSZÉRE 1. A FRISS NYÚLCSAPÁN VÉGZETT MUNKA

KÉPESSÉGVIZSGA (KV) I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK II. A VIZSGAFELADATOK ISMERTETÉSE FÜRJÉSZEBEK RÉSZÉRE 1. A FRISS NYÚLCSAPÁN VÉGZETT MUNKA KÉPESSÉGVIZSGA (KV) FÜRJÉSZEBEK RÉSZÉRE I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Képességvizsgára legalább 9 hónapos kort betöltött, de 18 hónapnál nem idősebb fürjészeb nevezhető. Kivételes esetben képességvizsgára

Részletesebben

Az engedelmes vizsga a MEOE Elnöksége által, 2007-ben elfogadott, jelenleg érvényben lévő szabályzat.

Az engedelmes vizsga a MEOE Elnöksége által, 2007-ben elfogadott, jelenleg érvényben lévő szabályzat. engedelmes vizsga e Az engedelmes vizsga a MEOE Elnöksége által, 2007-ben elfogadott, jelenleg érvényben lévő szabályzat. Bevezetés A kutyaiskolákat sokan keresik fel azzal, hogy szeretnék, ha a családi

Részletesebben

A MINŐSÍTÉSI RENDSZERBEN CSAK AZON EGYEDEK OSZTÁLYOZHATÓAK, AMELYEK A TENYÉSZ-SZEMLÉN TENYÉSZTHETŐ MINŐSÍTÉST SZEREZTEK.

A MINŐSÍTÉSI RENDSZERBEN CSAK AZON EGYEDEK OSZTÁLYOZHATÓAK, AMELYEK A TENYÉSZ-SZEMLÉN TENYÉSZTHETŐ MINŐSÍTÉST SZEREZTEK. 2.4 Minősítési rendszer A minősítési rendszernél kiemelt fontosságúak az egészségügyi eredmények, a küllem és temperamentum minősítések. Ezért az Egyesület a következő pozitív kiemeléseket és minősítési

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 0513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

IV. Nemzetközi Német Katonai Lovas Bajnokság Gotha Csapatfeladatok leírása (fordítás)

IV. Nemzetközi Német Katonai Lovas Bajnokság Gotha Csapatfeladatok leírása (fordítás) IV. Nemzetközi Német Katonai Lovas Bajnokság 2017. 09. 08-10. Gotha Csapatfeladatok leírása (fordítás) A csapatfeladatok és az egyéni feladatok német és angol nyelvű leírását az alábbi linken találjátok:

Részletesebben

CTPE-CHIHUAHUA ÉS TÖRPE SPÁNIEL TENYÉSZTŐK KYNOLÓGIAI

CTPE-CHIHUAHUA ÉS TÖRPE SPÁNIEL TENYÉSZTŐK KYNOLÓGIAI Pályázni lehet: Év Derby kutyája Év Felnőtt Kutyája Év Veterán kutyája Év Minor Puppy / Puppy kutyája Év Tenyésztője címre A 2015. év Derby kutyája címre nevezni lehet minden olyan kutyát, amely 2014ben

Részletesebben

Segítőkutyák vizsgafeladatai Rohamjelző Személyi segítő Terápiás Vakvezető

Segítőkutyák vizsgafeladatai Rohamjelző Személyi segítő Terápiás Vakvezető Hallássérülteket segítő Mozgássérültsegítő Segítőkutyák vizsgafeladatai Rohamjelző Személyi segítő Terápiás Vakvezető 1. vizsgán való megfelelés követelményei - - - z értékelés szempontjai vizsga 1. helyen

Részletesebben

ITF TAEKWON-DO MAGYAR BAJNOKSÁG GYERMEK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT ÜLLŐ, 2015.

ITF TAEKWON-DO MAGYAR BAJNOKSÁG GYERMEK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT ÜLLŐ, 2015. ITF TAEKWON-DO MAGYAR BAJNOKSÁG GYERMEK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT ÜLLŐ, 2015. Verseny megnevezése: Rendező Szervezet: ITF Taekwon-do Magyar Bajnokság Magyar ITF Taekwon-do Szövetség Sasok Sportegyesület

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

SZABÁLYOK ÉS ÚTMUTATÓK OBEDIENCE VERSENYEKRE 1., 2. ÉS 3. SZINTEN

SZABÁLYOK ÉS ÚTMUTATÓK OBEDIENCE VERSENYEKRE 1., 2. ÉS 3. SZINTEN FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1 er, 13, B 6530 Thuin (Belgique), tel : +32.71.59.12.38, fax : +32.71.59.22.29, internet: www.fci.be SZABÁLYOK ÉS ÚTMUTATÓK OBEDIENCE VERSENYEKRE

Részletesebben

A Sólyi Sőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete borverseny szabályzata

A Sólyi Sőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete borverseny szabályzata A Sólyi Sőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete borverseny szabályzata A Sólyi Szőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete minden évben borversenyt rendez, hogy a gazdák egymás között meg tudják méretni boraikat. I. Nevezési

Részletesebben

Tesztszabályzat. (Oxford Online Placement Test)

Tesztszabályzat. (Oxford Online Placement Test) Tesztszabályzat (Oxford Online Placement Test) Ez a dokumentum a Scandinavian Education Agency TM SCEDA kizárólagos tulajdona. A dokumentum célja a vállalat mindenkori nyelvi teszteken résztvevők tájékoztatása

Részletesebben

MHKHSZ GYALOGSÁGI ALAKI MINŐSÍTŐ FELADATSOR 20x40 négyszög, a sarkokon lévő betűk (K, H, F, M) a saroktól 5 m-re vannak. Egyesület neve:...

MHKHSZ GYALOGSÁGI ALAKI MINŐSÍTŐ FELADATSOR 20x40 négyszög, a sarkokon lévő betűk (K, H, F, M) a saroktól 5 m-re vannak. Egyesület neve:... MHKHSZ GYALOGSÁGI ALAKI MINŐSÍTŐ FLADATSOR 20x40 négyszög, a sarkokon lévő betűk (K, H, F, M) a saroktól 5 m-re vannak. Bíró:... gyesület neve:... Gyalogosok száma:... fő Képviselt korszak: 2. világháború

Részletesebben

CÉL SZERVEZÉS A MAGYAR VIZSLÁK EURÓPA KUPÁJÁNAK SZABÁLYAI

CÉL SZERVEZÉS A MAGYAR VIZSLÁK EURÓPA KUPÁJÁNAK SZABÁLYAI A MAGYAR VIZSLÁK EURÓPA KUPÁJÁNAK SZABÁLYAI CÉL Az Europa Kupa célja a magyar vizslák sokoldalú munkáját ismertetni. Illusztrálni a magyar vizsla használhatóságát a nemzetközi versenyeken, amiken handlerek,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI MATEMATIKA ÚTMUTATÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 21. OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI MATEMATIKA ÚTMUTATÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 21. OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Matematika középszint Javítási-értékelési útmutató 063 MATEMATIKA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. február. OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

IV. EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG FELNŐTT, IFJÚSÁGI, SERDÜLŐ 2013.

IV. EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG FELNŐTT, IFJÚSÁGI, SERDÜLŐ 2013. IV. EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG FELNŐTT, IFJÚSÁGI, SERDÜLŐ 2013. Verseny megnevezése: Rendező Szervezet: IV. Eagles Cup Nemzetközi ITF. Taekwon-do Bajnokság Magyar ITF Taekwon-do Szövetség Sasok Sportegyesület

Részletesebben

V. MIGHTYFIST EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG GYEREK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT 2015

V. MIGHTYFIST EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG GYEREK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT 2015 Verseny megnevezése: Rendező Szervezet: V. MIGHTYFIST Eagles Cup Nemzetközi ITF. Taekwon-do Bajnokság Magyar ITF Taekwon-do Szövetség, Sasok Sportegyesület Rendező: Szalay Gábor V.dan, Békássy Csaba V.dan

Részletesebben

VADÁSZKUTYAFAJTÁK VADÁSZATI ALKALMASSÁGI VIZSGÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEI BUDAPEST

VADÁSZKUTYAFAJTÁK VADÁSZATI ALKALMASSÁGI VIZSGÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEI BUDAPEST VADÁSZKUTYAFAJTÁK VADÁSZATI ALKALMASSÁGI VIZSGÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEI BUDAPEST 2007 A szabályzatot szerkesztette: Eppel János Dr. Sándor Gyula Az egyes fejezeteket írta és összeállította: B hm István Dr.

Részletesebben

Vadászkutyafajták vadászati. alkalmassági vizsgájának követelményei

Vadászkutyafajták vadászati. alkalmassági vizsgájának követelményei Vadászkutyafajták vadászati alkalmassági vizsgájának követelményei Vadászkutyafajták vadászati alkalmassági vizsgájának követelményei Országos Magyar Vadászkamara 2011 A szabályzatot szerkesztette Eppel

Részletesebben

A kétszintű érettségi vizsga. 2014/2015. tanév május- júniusi vizsgaidőszak

A kétszintű érettségi vizsga. 2014/2015. tanév május- júniusi vizsgaidőszak A kétszintű érettségi vizsga 2014/2015. tanév május- júniusi vizsgaidőszak MÉG MIELŐTT JELENTKEZNÉL Átgondolásra javasoljuk: A pályaválasztás a 4 lábú szék: Mi az ami érdekel? Mitől csillan fel a szem?

Részletesebben

Fedettpályás fogathajtó versenyek versenyszabályzata 2012-2013

Fedettpályás fogathajtó versenyek versenyszabályzata 2012-2013 Fedettpályás fogathajtó versenyek versenyszabályzata 2012-2013 Az alábbi szabályokat az érvényben lévő Általános Szabályzattal és a Nemzetközi Fogathajtó Versenyek Szabálygyűjteményével együtt kell értelmezni.

Részletesebben

IPO-2 verseny szabályzat

IPO-2 verseny szabályzat IPO-2 verseny szabályzat 1. Szabadon követés: Vezényszó: lábhoz csak elinduláskor és ütemváltáskor engedélyezett. A kutyavezető a pórázon lévő kutyájával a bírónál alapállásban jelentkezik. A bíró engedélyére

Részletesebben

TOP schnauzer - pinscher versenyfelhívás 2015.

TOP schnauzer - pinscher versenyfelhívás 2015. TOP schnauzer - pinscher versenyfelhívás 2015. 1 Meghirdetett kategóriák: TOP Schnauzer, Fiatal TOP Schnauzer, Veterán TOP Schnauzer TOP Pinscher, Fiatal TOP Pinscher, Veterán Top Pinscher TOP Kennel,

Részletesebben

V. SZEGVÁR KUPA JÚNIUS 10. 1

V. SZEGVÁR KUPA JÚNIUS 10. 1 V. SZEGVÁR KUPA 2017. JÚNIUS 10. 1 Általános szabályozás A versenyen bármilyen fajtájú és nemű kutya indulhat. Oltási könyv nélkül a versenyző nem vehet részt a versenyen. Kötelező felszerelés minden ágazatban:

Részletesebben

Tudnivalók az érettségi vizsgákról 2016.

Tudnivalók az érettségi vizsgákról 2016. Tudnivalók az érettségi vizsgákról 2016. Készült: a többször módosított 100/1997. (VI.13.) Kormányrendelet és az Oktatási Hivatal által kiadott szabályzatok alapján A vizsgakövetelmények tartalma és a

Részletesebben

FCI TERMÉSZETES TERELÉSI KÉPESSÉGVIZSGA SZABÁLYZAT (FCI NHAT)

FCI TERMÉSZETES TERELÉSI KÉPESSÉGVIZSGA SZABÁLYZAT (FCI NHAT) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, internet : www.fci.be FCI TERMÉSZETES TERELÉSI KÉPESSÉGVIZSGA

Részletesebben

Kosárlabda. A versenyt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány hirdeti meg.

Kosárlabda. A versenyt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány hirdeti meg. Kosárlabda A versenyt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány hirdeti meg. 1. A verseny célja: a. A kosárlabda sportág népszerűsítése és megszerettetése az iskoláskorú tanulók

Részletesebben

Játékszabály. Logikai játék 2 5 fő részére 7 éven felülieknek 1 játszma időtartama kb. 45 perc. A doboz tartalma:

Játékszabály. Logikai játék 2 5 fő részére 7 éven felülieknek 1 játszma időtartama kb. 45 perc. A doboz tartalma: Játékszabály Logikai játék 2 5 fő részére 7 éven felülieknek 1 játszma időtartama kb. 45 perc A doboz tartalma: 75 fakocka (15 15 db öt színből) 5 db kétoldalú játéktábla pontozótábla 5 db pontszám jelölő

Részletesebben

Sport kutyának és embernek

Sport kutyának és embernek Sport kutyának és embernek A ágazatra 100 pont B ágazatra 100 pont C ágazatra 100 pont tagolódik. Össz.: 300 pont IPO-II A ágazat Idegen nyom, leglább 400 lépés, 3 szár, 2 törés (kb. 90 fok), 2 idegen

Részletesebben

XII. CMAS USZONYOSÚSZÓ VILÁGKUPA FEBRUÁR , EGER VERSENYKIÍRÁS

XII. CMAS USZONYOSÚSZÓ VILÁGKUPA FEBRUÁR , EGER VERSENYKIÍRÁS VERSENYKIÍRÁS 1. JOGOSULTSÁG: SZABÁLYZAT A Magyar Búvár Szakszövetség a CMAS felhatalmazásával 2017. február 24-26. között Egerben rendezi meg a XII. CMAS Uszonyosúszó Világkupa első fordulóját. A Magyar

Részletesebben

2017. ÉVI VETERÁN TRIPLETT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG ÉS VÁLOGATÓ VERSENYKIÍRÁSA

2017. ÉVI VETERÁN TRIPLETT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG ÉS VÁLOGATÓ VERSENYKIÍRÁSA Magyar Pétanque Szövetség Fédération Hongroise de Pétanque Hungarian Federation of Pétanque H-7396 Magyarszék, Kossuth Lajos u. 33. Tel: +36 70 933 0215 Fax: +36 72 521-006 E-mail: info@petanque.hu 2017.

Részletesebben

Kincsvadászat. Feladatleírás Regular Category / Junior High School. WRO Magyarország Nemzeti Forduló 2015

Kincsvadászat. Feladatleírás Regular Category / Junior High School. WRO Magyarország Nemzeti Forduló 2015 Kincsvadászat Feladatleírás Regular Category / Junior High School WRO Magyarország Nemzeti Forduló 2015 Ez a dokumentum a World Robot Olympiad magyarországi Nemzeti Fordulóján érvényes. A Nemzetközi Döntő

Részletesebben

ELZETT CERTA HORGÁSZEGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA. 1.. A fegyelmi szabályzat célja

ELZETT CERTA HORGÁSZEGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA. 1.. A fegyelmi szabályzat célja ELZETT CERTA HORGÁSZEGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA 1.. A fegyelmi szabályzat célja A szabályzat szankciórendszerén keresztül biztosítani az egyesület tagsága számára az egyesületi élet zavartalan működését,

Részletesebben

A CZIMRE KUTYAISKOLA SZABÁLYZATA

A CZIMRE KUTYAISKOLA SZABÁLYZATA A CZIMRE KUTYAISKOLA SZABÁLYZATA A KUTYAVEZETŐ TELJES ANYAGI, JOGI ÉS ERKÖLCSI FELELŐSSÉGGEL TARTOZIK AZ ÖNMAGA ÉS/VAGY KUTYÁJA ÁLTAL OKOZOTT MINDENNEMŰ KÁRÉRT! AZ ISKOLÁN LÉVŐ TISZTELETBELI OKTATÓK ÉS

Részletesebben

A K99 vizsgarendszer bemutatása

A K99 vizsgarendszer bemutatása A K99 vizsgarendszer bemutatása A korábbi időkhöz képest a harmadik évezred jelentősen más, új kutyatartási kultúrát honosított meg. Az ember bevitte a kutyát a családjába, lényegesen nagyobb figyelmet

Részletesebben

MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE

MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE B KATEGÓRIA - Bevethetőségi vizsga v1.0-161025 2 TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 3 KIEMELT CÉLOK... 3 ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK...

Részletesebben

JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015

JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015 JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015 A Torna mérkőzéseit az MKOSZ által meghatározott 3 3 kosárlabda mérkőzések az alábbi szabályai szerint kell játszani. A Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok előírásai érvényesek

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elektronikai alapismeretek emelt szint ÉETTSÉG VZSGA 0. október 5. ELEKTONKA ALAPSMEETEK EMELT SZNTŰ ÍÁSBEL ÉETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉTÉKELÉS ÚTMTATÓ EMBE EŐFOÁSOK MNSZTÉMA Egyszerű, rövid feladatok Maximális

Részletesebben

VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015

VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015 VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015 V E R S E N Y K I Í R Á S A verseny fővédnöke:balczó ANDRÁSa Nemzet Sportolója A verseny célja: Versenyzés biztosítása közép- és hosszútávfutók, illetve

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elektronikai alapismeretek középszint ÉETTSÉGI VIZSGA. május. ELEKTONIKAI ALAPISMEETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍÁSBELI ÉETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉTÉKELÉSI ÚTMTATÓ NEMZETI EŐOÁS MINISZTÉIM Egyszerű, rövid feladatok

Részletesebben

Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata

Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a.) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott és bármilyen

Részletesebben

FOGLALKOZÁS TERVEZET

FOGLALKOZÁS TERVEZET FOGLALKOZÁS TERVEZET Dyslexia- prevenciós, dyscalculiaprevenciós foglalkozás kutyával Foglalkozás vezető: Jéckel Ildikó logopédus, gyógypedagógus Terápiát segítő állatfelvezető: Töttősiné Törő Anita gyógypedagógus,

Részletesebben

MAGYAR MUAYTHAI SZAKSZÖVETSÉG IFMA MUAYTHAI AMATŐR VERSENYRENDSZERE 2018.

MAGYAR MUAYTHAI SZAKSZÖVETSÉG IFMA MUAYTHAI AMATŐR VERSENYRENDSZERE 2018. MAGYAR MUAYTHAI SZAKSZÖVETSÉG IFMA MUAYTHAI AMATŐR VERSENYRENDSZERE 2018. I. A versenyrendszer célja: a, a Magyar Muaythai Szakszövetség (MMSZ) amatőr versenyrendszerének elsődleges célja a Muaythai (thaibox)

Részletesebben

MAGYAR MUAYTHAI SZAKSZÖVETSÉG IFMA MUAYTHAI AMATŐR VERSENYRENDSZERE 2018.

MAGYAR MUAYTHAI SZAKSZÖVETSÉG IFMA MUAYTHAI AMATŐR VERSENYRENDSZERE 2018. MAGYAR MUAYTHAI SZAKSZÖVETSÉG IFMA MUAYTHAI AMATŐR VERSENYRENDSZERE 2018. I. A versenyrendszer célja: a, a Magyar Muaythai Szakszövetség (MMSZ) amatőr versenyrendszerének elsődleges célja a Muaythai (thaibox)

Részletesebben

FCI Coursing Európa-bajnokság Észtország

FCI Coursing Európa-bajnokság Észtország FCI Coursing Európa-bajnokság 2019 - Észtország Rendező: FCI delegált: Szervező: Versenyvezető: Helyszín: Információ: Ideje: Coursing típusa: Fajtabeosztás: Fédération Cynologique Internationale (F.C.I.)

Részletesebben

Kincsem Parki Profi Agárverseny kiírás és versenyszabályzat 2015.

Kincsem Parki Profi Agárverseny kiírás és versenyszabályzat 2015. Kincsem Parki Profi Agárverseny kiírás és versenyszabályzat 2015. A verseny elnevezése: Profi Agár Versenyek a Kincsem Parkban A verseny fajtája: meghívásos síkversenysorozat Időpontok: június 19., július

Részletesebben

Mi az a Táblajáték? Játék vagy sport? Még ha Táblajátékról is beszélünk, ez egy sport, mert vannak szövetségek,nemzeti és nemzetközi versenyek.

Mi az a Táblajáték? Játék vagy sport? Még ha Táblajátékról is beszélünk, ez egy sport, mert vannak szövetségek,nemzeti és nemzetközi versenyek. Mi az a Táblajáték? Játék vagy sport? Még ha Táblajátékról is beszélünk, ez egy sport, mert vannak szövetségek,nemzeti és nemzetközi versenyek. Dobd a korongokat a táblára, és közelítsd a mesterhez (a

Részletesebben

CP-ISRA Nemzetközi Boccia Szabályok

CP-ISRA Nemzetközi Boccia Szabályok Bevezetés CP-ISRA Nemzetközi Boccia Szabályok Jelen szövegben bemutatott szabályok a boccia játékra vonatkoznak. A nemzetközi boccia versenyek szervezésével kapcsolatos további információk a Nemzetközi

Részletesebben

Strandkézilabda alapjai játékvezetés szempontjából

Strandkézilabda alapjai játékvezetés szempontjából Strandkézilabda alapjai játékvezetés szempontjából Szabályismertetés röviden (miben más ) Bonifert Ferenc 2014. május Miben más? Játéktér Játékosok száma Speciális körülmények Sorsolás Játékidő Kezdés

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. május 5. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

kitölthető online módon a Vizsgaközpont honlapján nyomtatható formátumban letölthető a Vizsgaközpont honlapjáról

kitölthető online módon a Vizsgaközpont honlapján nyomtatható formátumban letölthető a Vizsgaközpont honlapjáról VIZSGASZABÁLYZAT 1. Jelentkezés 1.1. Vizsgaidőpont A DExam Vizsgaközpont (a továbbiakban: Vizsgaközpont) naptári évenként három alkalommal szervez nyelvvizsgaidőszakot, május június, október november és

Részletesebben

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata:

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata: 1. A Ismertesse az egyéni vadászati módokat! Egyéni vadászati módok Egyéni vadászat során ejthető vadfajok Egyéni vadászat biztonsági előírásai Egyéni vadászat etikai előírásai 1. B Ismertesse a vadászaton

Részletesebben

FCI RACING PIGEON GRAND PRIX BEOGRADSKI AS POBEDNIK 2018 SZABÁLYZATA. 1. szakasz

FCI RACING PIGEON GRAND PRIX BEOGRADSKI AS POBEDNIK 2018 SZABÁLYZATA. 1. szakasz Verseny: FCI Racing Pigeons Grand Prix Szervező: Udruženje Beogradski AS Pobednik Állam: Szerb Köztársaság Helység: Beograd FCI RACING PIGEON GRAND PRIX BEOGRADSKI AS POBEDNIK 2018 SZABÁLYZATA 1. szakasz

Részletesebben

MEOESZ Be Vizsga Őrző - Védő Pásztorkutyák Számára

MEOESZ Be Vizsga Őrző - Védő Pásztorkutyák Számára Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége 1194. Budapest, XIX kerület, Hofherr Albert u. 38-40. Tel: +36-1-208-23-07, email: info@kennelclub.hu Fax: +36-1-208-23-06 MEOESZ Be Vizsga Őrző -

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. feladatlap Egyszerű, rövid feladatok megoldása Maximális pontszám: 40. feladat 4 pont

Részletesebben

NATIONAL DOBERMANN KLUB HUNGARY Tenyésztési Vizsgaszabályzat

NATIONAL DOBERMANN KLUB HUNGARY Tenyésztési Vizsgaszabályzat NATIONAL DOBERMANN KLUB HUNGARY Tenyésztési Vizsgaszabályzat Mogyorósi István ELNÖK 0 TARTALOM I.1. A tenyészszemle, főtenyészszemle célja... 2 I.2. Tenyészszemle, Főtenyészszemle rendezvények... 2 I.

Részletesebben

Történelmi Íjász országos versenyrendszer céllistája, segédlete

Történelmi Íjász országos versenyrendszer céllistája, segédlete - 1 - MÍSZ- Történelmi szakmai bizottsága kötelező céllistája Történelmi Íjász országos versenyrendszer céllistája, segédlete Általános szabályok a célokra: Célkategóriák: CÉL- lövészet :(klasszikus lőlapok)

Részletesebben

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pályázati felhívása a tartósan betöltetlen háziorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatására

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pályázati felhívása a tartósan betöltetlen háziorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatására A támogatás célja: Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pályázati felhívása a tartósan betöltetlen háziorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatására A legalább 12 hónapja betöltetlen

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Köszöntő

Tartalomjegyzék. Köszöntő Tartalomjegyzék Köszöntő Általános rész 1. Vizsgák szükségessége és célja. Képességvizsgákon való részvétel feltételei. Munkavizsgán való részvétel feltételei. Vizsgák rendezője 5. Bírók 6. Vizsgavezető

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 061 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. május 9. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások: A dolgozatot

Részletesebben

Tájékoztató. a Magyar Vívó Szövetség szervezésében megrendezésre kerülő IV. Országos Sulivívó Találkozóhoz és Sulivívó Diákolimpiához

Tájékoztató. a Magyar Vívó Szövetség szervezésében megrendezésre kerülő IV. Országos Sulivívó Találkozóhoz és Sulivívó Diákolimpiához Tisztelt Résztvevők! Tájékoztató a Magyar Vívó Szövetség szervezésében megrendezésre kerülő IV. Országos Sulivívó Találkozóhoz és Sulivívó Diákolimpiához A Magyar Vívó Szövetség az idei évben negyedik

Részletesebben

MJSZ UTÁNPÓTLÁS TESZTELÉS

MJSZ UTÁNPÓTLÁS TESZTELÉS MJSZ UTÁNPÓTLÁS TESZTELÉS A Magyar Jégkorong Szövetség az idei évtől kezdődően kötelezi arra a klubokat, hogy a mellékelt útmutatások alapján végezzék el az utánpótláskorú játékosok felmérését. Minden

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 207/ 2009.06.05./ GB PEKINGESE (Pekingi palotakutya) 2 SZÁRMAZÁS: Kína. VÉDNÖK:

Részletesebben

Budaörsi 1. Számú Általános Iskola. Az első évfolyamra jelentkezők sorsolással történő felvételi szabályzata

Budaörsi 1. Számú Általános Iskola. Az első évfolyamra jelentkezők sorsolással történő felvételi szabályzata Budaörsi 1. Számú Általános Iskola Az első évfolyamra jelentkezők sorsolással történő felvételi szabályzata Tartalom 1. Törvényi hivatkozások... 2 2. A nem körzetünkbe lakó tanulók a következőképpen juthatnak

Részletesebben

RC Off-Road Autómodellező Egyesület

RC Off-Road Autómodellező Egyesület RC Off-Road Autómodellező Egyesület RCOR téli kupa terepversenyek szabályzata 2012-13 KATEGÓRIÁK: 1/8 BUGGY ELEKTROMOS KATEGÓRIA 1/8 TRUGGY ELEKTROMOS KATEGÓRIA 1/10 SCT ELEKTROMOS KATEGÓRIA 1/10 BUGGY

Részletesebben

II. Hévízi Derby (C0 - A2)

II. Hévízi Derby (C0 - A2) II. Hévízi Derby (C0 - A2) Verseny ideje: 2008.06.06-2008.06.08 Típusa: A - kategória Hévíz, Kossuth u. Helyszíne: Labdarúgó edzőpálya és környéke Nevezés # lezárása 1 2008.06.02.nap 22:00 2 2008.06.02.nap

Részletesebben

INDOOR TAMBURELLO Nemzetközi játékszabályzat

INDOOR TAMBURELLO Nemzetközi játékszabályzat INDOOR TAMBURELLO Nemzetközi játékszabályzat Tartalomjegyzék 1. fejezet Pálya Vonalak Biztonsági és neutrális zónák Játékterület 2. fejezet Labda 3. fejezet Ütők 4. fejezet Játszmák és meccsek Pontozás

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK AZ OBEDIENCE VIZSGÁKON ÉS VERSENYEKEN A NEMZETKÖZI OBEDIENCE OSZTÁLYBAN C.A.C.I.OB CÍM KIADÁSÁVAL

ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK AZ OBEDIENCE VIZSGÁKON ÉS VERSENYEKEN A NEMZETKÖZI OBEDIENCE OSZTÁLYBAN C.A.C.I.OB CÍM KIADÁSÁVAL FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, internet: http://www.fci.be ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK

Részletesebben

A K99 vizsgarendszer bemutatása

A K99 vizsgarendszer bemutatása A K99 vizsgarendszer bemutatása A korábbi időkhöz képest a harmadik évezred jelentősen más, új kutyatartási kultúrát honosított meg. Az ember bevitte a kutyát a családjába, lényegesen nagyobb figyelmet

Részletesebben