3. RETRIEVER MUNKAVIZSGA. Munkavizsga szabályzat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3. RETRIEVER MUNKAVIZSGA. Munkavizsga szabályzat"

Átírás

1 3. RETRIEVER MUNKAVIZSGA Munkavizsga szabályzat A munkavizsga célja a retriever örökletes tulajdonságainak, képzettségének, vadászati használhatóságának vizsgálata. A retriever csak sikeres vizsga után indulhat kiállításon munkaosztályban. A vizsga megrendezhető az év bármely szakaszában, ha az időjárási és területi körülmények megfelelőek. A február 28. és augusztus 1. közötti időszakban tartott rendezvényekhez kizárólag tenyésztésből kihelyezett apróvad használható. A munkavizsgán csak olyan retriever vehet részt, amely az FCI által elismert származási lappal rendelkezik. Betegségre gyanús, vagy beteg kutyát nem szabad felvezetni. Szemmel láthatóan vemhes és szoptató szuka nem vezethető fel. Tüzelő szukák a munkavizsgán nem vehetnek részt. Minden retrievernek azonosíthatónak kell lennie (microchip melynek meg kell egyeznie a származási lapon szereplő számmal). Azonosíthatatlan kutya nem bírálható. A nevezés a munkavizsgára írásban, legkésőbb 10 nappal a rendezvény előtt a megadott nevezési címre postán, faxon vagy ben küldendő el, amely az alábbi dokumentumokat kell, hogy tartalmazza: törzskönyv másolat, nevezési díj befizetését igazoló bizonylat, GRK tagságot igazoló bizonylat a fejlécen kitöltött munkavizsga bírálati lap (a klub honlapjáról letölthető dokumentum) A vizsgázó kutya munkájának értékelése pontig terjed. A vizsgán az 50%+1, vagyis legalább 51 pontot elért kutya tekinthető megfeleltnek. Lövést a vizsgán csak sörétes vadászlőfegyverből szabad leadni. A kutya testi fenyítése nem megengedhető, a vizsgából való kizárást vonja maga után. Elektromos nyakörv használata nem megengedett. Pórázon történő vezetés nem megengedett. Minden kutyának ép vadat kell biztosítani.

2 Ha egy kutya egy feladatra 0 pontot kapott, nem folytathatja a vizsgát. A bíró időtartamtól függetlenül felszólíthatja a kutyavezetőt a kutya behívására, amint számára egyértelművé válik, hogy a kutya nem képes eredményesen végrehajtani a feladatot. Minden feladatnál bírálandó vad felvétele, elhozása és átadása, a puhaszájúság. Az átadás kézbe történjen. A retrievernél szabályos az átadás, ha álló vagy ülő helyzetben teszi a kutya. Ha a kutya a felvett vadat fogásigazítás miatt teszi le, de utasítás nélkül felveszi, nem számít hibának. 1/a. Standhajtás, mezei irányításos elhozással Két részből álló feladat, melyben a kutyák stabilitását (steadiness) vizsgáljuk, majd egy irányitásos elhozás, vagyis úgy, hogy a kutya nem látja a vad kihelyezését. A vizsgázó kutyákat vonalban felállitjuk, egyszerre minimum 2, maximum 4 kutya bírálható. A vezetők a kutyák mellett helyezkednek el, a bíró utasítására leveszik a pórázt, majd megkezdődik a hajtás. A vizsgázó kutyák vonalban állásának sorrendjét sorsolással kell eldönteni, a legalacsonyabb számú kerül a vonal jobb szélére. A vonal előtt kb. 40 méterrel 2-3 segítő hajtást imitálva, zajongva elhalad, miközben sörétes vadászlőfegyverből lövések kerülnek leadásra. Két vad már a vonal felállása előtt ki van helyezve, mely a vonal előtt, de egymástól (jobbra-balra) kb. 50 méter távolságban vannak, tehát a vonalból indított kutya kaphat elhozást a jobb vagy bal oldali vad elhozására (indokolt esetben a vad helye - a vezető számára látható, de a kutyának segítséget nem adó- jelzéssel ellátható). Sem a kutya, sem a vezető nem láthatja a kihelyezést. A kihelyezésre kerülő vadfajt a bírók határozzák meg, mely minden kutya esetében azonos. A lövések leadásakor a segítők törekedjenek arra, hogy a kihelyezett vad területének irányaiba lőjenek (ha van erre lehetőség a biztonsági szempontok figyelembe vételével), illetve hogy legalább annyi lövés kerüljön

3 leadásra ahány kutya van a vonalban. A vonalat és a vadakat úgy kell felállítani, hogy az elhozások hátszéllel kerüljenek végrehajtásra. Bírálandó a kutyák stabilitása, nyugodtsága. Amelyik kutya vezényszó nélkül elhagyja vezetőjét, de 4-5 méteren belül meg tudja állítani és vissza tudja hívni, tovább folytathatja a hajtást, de erre a részfeladatra maximum 10 pontot kaphat. A másodszorra is beugró kutya, valamint a vezető kontrollja alól kikerülő, visszahívhatatlan kutya 0-pontot kap akkor is, ha behozza a vadat. A vezető a hajtás alatt nem beszélhet és nem érhet a kutyához. Az a kutya amelyik zajos (nyüszít) pontlevonással büntetetndő, szélsőséges esetben (hangos, folyamatos nyüszögés vagy ugatás) kizárandó. Miután a hajtók átértek a vonal előtti hajtás egyik oldaláról a másikra, akkor a hajtás véget ér és a bíró indítja a kutyákat elhozásra. Minden vizsgázó kutyának egy vadat kell elhoznia, felváltva egyet jobbról, egyet balról. Miután egy kutya felvette a vadat, addig egy segítő (amíg a kutya visszafelé tart vezetőjéhez) újra kihelyez ugyanoda egy vadat. A feladat végrehajtásánál a vezető a vad irányába küldi a kutyát, majd a bíró által meghatározott a területen tartva keresteti a kihelyezett vadat. A vezető az indítási helyet nem hagyhatja el, mert az pontlevonással jár. A feladat során összesen 2 indítás megengedett, pont levonásával. Újraindításnak számít, ha a kutyát a vezető behívja, illetve az indítási helyre visszatér. Hibátlan munkát ennél a feladatnál az a kutya végez, amelyik kutya lendületesen megy a kijelölt területre, végig a bíró által meghatározott keresendő területen tartható és a területet, rövid idő alatt lekeresi. A kutyán látszik a találni akarás és maximálisan együtt működik a vezetőjével. A vadat jó iramban viszi a vezetőjéhez. Az a kutya, amelyik kikerül vezető kontrollja alól, a bíró által megjelölt területet jelentős mértékben elhagyja és oda a vezető a bírói utasítására sem tudja visszairányítani, 0-pontot kap akkor is, ha ezt követően behozza a vadat. Ha a kutya nem azt a vadat veszi fel amelyikért küldték vagy a felvétel után nem a vezetőhöz megy vissza, hanem tovább keres, majd vadat cserél az 0 pontot kap. A további pontokat az elkövetett hibák súlya és mértéke alapján a bírók határozzák meg.

4 1/b. Vonalhajtás jelölésekkel - 2 elhozással Ideális területnek a sík mező - nem túl magas (max. 50 cm) aljnövényzettel -, számít. A mezőt szabdalhatják bokrok, vagy fák, de ebben az esetben úgy kell a vadat kihelyezni (kidobni), hogy mind a kutya, mind a felvezető lássa a dobásokat. Egyszerre minimum 2, maximum 4 kutya bírálható (ha esetleg 5 vizsgázó kutya van, akkor be lehet hívni mindet a vonalba, ha annál több, akkor 3 vagy 4 kutyás vonalakat kell alkotni). A vezetők a bírókkal együtt hajtóvonalat alkotva egymástól olyan távolságra helyezkedjenek el (kb. 5m), hogy a bírók el tudják bírálni a kutya láb melletti munkáját és a vezetővel való kapcsolatot. A puskás segítő és a vad kihelyezéséért felelős segítő a vonal előtt kb. 40 m-re helyezkednek el. A hajtás a bíró utasítására indul el. A bíró jelzésére a puskás segítő lövést ad le, a hajtóvonal előtt elhelyezkedő segítő a lövés után kidobja a szárnyasvadat a vonaltól kb. 50 m távolságra úgy, hogy mind a vezető mind a kutya számára látható legyen az esés. Lövéskor a vonal megáll. Ezután bírói utasításra a megnevezett vezető kutyájával elhozatja a vadat. A hajtás tovább indul, majd lövéskor ismét megáll, és a következő kutya dolgozhat. Ha egy kutya nem hozza el a vadat, akkor azt a segítőnek kell felszednie. Hibátlan munkát ennél a részfeladatnál az a kutya végez (20 pontot csak az kaphat), amelyik jól jelölve, lendületesen hozza be a vadat. Nem számít hibának, ha a vad mögé, mellé szaladva a szelet kihasználva keresi meg a vadat. A kutyák felváltva dolgoznak, minden kutyának két elhozást kell végrehajtania. Amelyik kutya vezényszó nélkül elhagyja vezetőjét, de 4-5 méteren belül meg tudja állítani és vissza tudja hívni, tovább folytathatja a hajtást, de erre a részfeladatra maximum 10 pontot kaphat. A másodszorra is beugró kutya, valamint a vezető kontrollja alól kikerülő, visszahívhatatlan kutya 0-pontot kap akkor is, ha behozza a vadat.

5 A további pontokat az elkövetett hibák súlya és mértéke, alapján a bírók határozzák meg. Kívánatos, hogy a kutya az indítás után, az esések helyét megjegyezve lendületesen a helyes irányba induljon, és maximum a vad néhány méteres környezetében keresve a vadat rögtön felvegye, és azt vezetőjének minél gyorsabban vigye, és a kezébe adja. A vezető az indítás helyéről szükség esetén (pont levonás terhe mellett) irányíthatja a kutyát. A vadtól túl nagy távolságra és túl sokáig történő keresés, illetve a túlzott irányítás szintén pont levonást eredményezhet. A feladat akkor teljesített és bírálható, ha a kutya mindkét vadat behozza. Elhozás nélkül a munka 0 ponttal értékelhető. Bírálandó a kutya láb melletti munkája, fegyelmezettsége, vezetőjével való kontaktusa, lövésre való viselkedése, jelölőképessége, munkakedve, orrhasználata. A két részfeladatot önállóan kell osztályozni (10 pont a lábmunka/stabilitás, pont a két elhozás). 2. Légszimatos kerestetés Egy a bírók által meghatározott max. 50x50 méteresen területen két vad (szőrmés vagy tollas) kerül kihelyezésre úgy, hogy sem a kutya, sem a vezető nem láthatja azt. A bíró utasítására a vezető a kutyát keresésre küldi, akinek egymás után mindkét vadat meg kell találnia és behoznia. Ideális munkának az tekinthető (10-10 pont), ha a kutya önállóan, lendületesen keres, a vezetőnek nem kell elhagynia helyét és nem, vagy csak minimálisan kell a kutyával kommunikálnia.

6 Ha szükséges a kutya biztatható, irányítható illetve a vezető maga is elhagyhatja az indítási helyet és mozoghat a kijelölt területen, de mindezek pontlevonásokat hoznak magukkal. Kizárást von maga után, ha a vezető maga találja meg a madarat, a kutya nem veszi fel a vadat, vadat cserél, elhagyja a keresési területet és nem visszahívható vagy feladja a keresést. 3. Kettős elhozás nádból és nyílt vízről jelöléssel Az első kacsát a parttól legalább méter távolságra a nyílt vízre kell bedobni, majd a másodikat egy vízállásos vagy száraz, náddal benőtt területre. A kihelyezéseket (dobásokat) közvetlenül megelőzően egy-egy lövést kell leadni. A két vadat úgy kell kihelyezni, hogy az indítás helyétől a feléjük tartó képzeletbeli egyeneseknek legalább 45, legfeljebb 90 fokos szöget kell bezárniuk. A kutyát és a vezetőt a vízparttól méter távolságra úgy kell felállítani, hogy mindketten lássák mindkét madár leesési helyét. Kívánatos, hogy a nádas széle, ahová az első kacsát dobták és az indítási hely között is legyen legalább 5-10 méter távolság. Az elhozási sorrend kötött, először a nádasban levő kacsát kell kihozni, utána azt, amit a nyílt vízre dobtak. Egyszeri újraindítás megengedett. Újraindításnak számít, ha a kutyát a vezető behívja, illetve az indítási helyre visszatér. Nem számít újraindításnak, ha a kutya kijön a nád szélére, de a vezető parancsára azonnal visszamegy. Hibátlan munkát ennél a feladatnál az a kutya végez (30 pontot csak az kaphat), amely a szabályzatban előírt sorrendben, önállóan vagy minimális segítséggel találja meg a vadat, lendületesen megy be a nádba és ott kitartóan keres, majd az első behozást követően a második kacsáért tétovázás nélkül megy a vízbe. Mindkét vadat megtalálás után egyenesen, jó tempóval viszi a gazdájához.

7 Ha a kutya a kacsát behozás közben fogásigazítás céljából teszi le, az nem hiba, de az pontlevonással járó hiba, ha a kutya a vadat vízből kijövet közvetlenül vagy menet közben azért teszi le, hogy megrázza magát. Az is pontlevonással járó hiba, ha a kutya madárral a szájában rázza magát. Ha a terület adottságai vagy az időjárási körülmények indokolttá teszik, akkor a kihelyezési és az elhozási sorrend megfordulhat. (pl. sodrása van a víznek, vagy erős szél fúj) A pontszámokat az elkövetett hibák súlya és mértéke alapján a bírók határozzák meg. A feladat végrehajtása csak akkor minősíthető, ha a kutya mindkét madarat a szabályzatban meghatározott sorrendben behozta. Elhozás nélkül a munka, illetve a szabályzattól eltérő sorrendben való behozás 0 pontra értékelhető. Bírálandó a kutya munkakedve, találni akarása, a nádban való önálló keresés, vízszeretete, gyorsasága, jelölőképessége, viselkedése vaddal a szájában, és a vad kézbe történő átadása. Kizáró okok lövés félőség, agresszivitás emberrel és a többi kutyával szemben fékezhetetlenség, a vezető kezéből tartósan való kikerülés vad rágása, tépése, elásása kemény száj apportírozás megtagadása vízbe menetel megtagadása bármely feladatra kapott 0 pont folyamatos, zavaró nyüszítés, ugatás

8 vadcsere (ha a kutya már felvette az egyik vadat, és a másikat megtalálva azt hozza, az előbbit otthagyva) elhozási sorrend be nem tartása Pontozás Feladat Max.pontszám 1.a) Vonalhajtás I. - (stabilitás 10, irányításos elhozás 10) 20 1.b) Vonalhajtás II. - (lábmunka 10, elhozások 10-10) 30 2.) Légszimatos kerestetés 20 4.) Kettős jelöléses elhozás nádból és nyílt vízről - (elhozások 15-15) 30 Összesen 100

Obedience Hungary Team Sportegyesület Obedience Kezdő osztály verseny és vizsgaszabályzata

Obedience Hungary Team Sportegyesület Obedience Kezdő osztály verseny és vizsgaszabályzata Obedience Hungary Team Sportegyesület Obedience Kezdő osztály verseny és vizsgaszabályzata Az obedience kiképzés a kutyának egy együttműködő és kontrollált viselkedést tanít. Hangsúlyt kell fektetni a

Részletesebben

Vizsgaszabályzat. Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület. K99 Egyesület

Vizsgaszabályzat. Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület. K99 Egyesület Vizsgaszabályzat 2010 Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület K99 Egyesület A vizsgarendszer összeállításában felhasználásra került az FCI IPO szabályzata. A K99 címû

Részletesebben

NEMZETKÖZI MENTŐKUTYA VIZSGASZABÁLYZAT /IPO-R/

NEMZETKÖZI MENTŐKUTYA VIZSGASZABÁLYZAT /IPO-R/ NEMZETKÖZI MENTŐKUTYA VIZSGASZABÁLYZAT /IPO-R/ Érvényes 2000, január 1-től. A vizsga felépítése Vizsgafokozatok A Nemzetközi Mentőkutya-Vizsgaszabályzat (IPO-R) a következő osztályokat foglalja magában:

Részletesebben

2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2.

2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2. FCI minősítést nem adó vizsga, csak Magyarországon teljesíthető és érvényes! 2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2. 1. gyakorlat: Pórázon vezetés 20 pont 2. gyakorlat: Szabadonkövetés 20 pont 3. gyakorlat:menet

Részletesebben

TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT

TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT LABRADOR RETRIEVER fajtára MAGYAR LABRADOR RETRIEVER EGYESÜLET 2014 TARTALOMJEGYZÉK 1. A fajta leírása. 4 2. Tenyészcél 6 3. Tenyésztés módszere. 6 3.1. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél

Részletesebben

MEOE ORSZÁGOS AGÁRVERSENY- ÉS COURSING SZABÁLYZAT

MEOE ORSZÁGOS AGÁRVERSENY- ÉS COURSING SZABÁLYZAT MAGYAR EBTENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE (MEOE) mint a Fédération Cynologique Internationale (FCI) tagja MEOE ORSZÁGOS AGÁRVERSENY- ÉS COURSING SZABÁLYZAT Érvényes: 2009.02.18. 1. Általános rendelkezések

Részletesebben

Szánhúzó Kutyások Kynológiai Egyesülete SZIBÉRIAI HUSKY fajta TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

Szánhúzó Kutyások Kynológiai Egyesülete SZIBÉRIAI HUSKY fajta TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Szánhúzó Kutyások Kynológiai Egyesülete SZIBÉRIAI HUSKY fajta TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Tartalom: 1. Fajtaleírás, standard 1. oldal 2. Tenyészcél 9. oldal 3. Minősítési rendszer 10. oldal 4. Tenyésztési szabályzat

Részletesebben

FINA VÍZILABDA FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2013-2017

FINA VÍZILABDA FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2013-2017 FINA VÍZILABDA FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2013-2017 A FINA nemzetközi vízilabda szabályok az MVLSZ döntése szerint a mindenkori hazai kiegészítésekkel érvényesek a magyarországi vízilabda eseményeken. A

Részletesebben

2000. augusztus 24. napjától államilag elismert tenyésztő szervezet, a. Magyar Ír Farkasagár Egyesület. TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Ír farkasagár

2000. augusztus 24. napjától államilag elismert tenyésztő szervezet, a. Magyar Ír Farkasagár Egyesület. TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Ír farkasagár A 2000. augusztus 24. napjától államilag elismert tenyésztő szervezet, a Magyar Ír Farkasagár Egyesület TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Ír farkasagár a 98/20134. (X.24.) VM rendeletben foglaltak szerint 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

International Balaton Carp Cup

International Balaton Carp Cup International Balaton Carp Cup IBCC 2015. április 20-25 VERSENYSZABÁLYZAT I; Általános: a; A verseny hivatalos elnevezése: International Balaton Carp Cup (a továbbiakban: verseny ) b;a verseny szervezője

Részletesebben

Budapest, 2013. augusztus 21. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2013-2014.

Budapest, 2013. augusztus 21. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2013-2014. Budapest, 2013. augusztus 21. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2013-2014. FODISZ országos diáksport versenynaptár Sportág A verseny megnevezése Korcsoport

Részletesebben

A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata

A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsga lebonyolításával kapcsolatos alapvető követelmények A vizsgáztatás során különös figyelemmel kell viseltetni a vizsgázó személy (továbbiakban Vizsgá-zó)

Részletesebben

PÁSZTORKUTYÁK MAGYARORSZÁGON- ÁRKOSI JÓZSEF NAGY ÉS TÁRSA KIADÓ BUDAPEST 2007 - Részletek

PÁSZTORKUTYÁK MAGYARORSZÁGON- ÁRKOSI JÓZSEF NAGY ÉS TÁRSA KIADÓ BUDAPEST 2007 - Részletek PÁSZTORKUTYÁK MAGYARORSZÁGON- ÁRKOSI JÓZSEF NAGY ÉS TÁRSA KIADÓ BUDAPEST 2007 - Részletek A KUTYA MUNKÁBAN Valamikor nagyon régen, amikor még elődeink és a farkasok egymással versengtek a tápláléklánc

Részletesebben

2. VÍVÁS SZABÁLYAI A RÉSZ

2. VÍVÁS SZABÁLYAI A RÉSZ 2. VÍVÁS SZABÁLYAI A RÉSZ 2.1 Alkalmazás területe Az alábbi szabályokat kell alkalmazni a vívó számban, amelyet egy csoportban, elektromos párbajtőrrel és minden hivatalos UIPM versenyen teremben kell

Részletesebben

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség ALAKI SZABÁLYZAT

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség ALAKI SZABÁLYZAT I. Alaki formák és vezénylésük: Vajdasági Magyar Cserkészszövetség ALAKI SZABÁLYZAT I.1. FIGYELEM! - Nagyobb területen elhelyezkedõ cserkészek vagy egységek tevékenységének megszüntetésére Figyelem! vezényszót

Részletesebben

Szabályzat 2011. dátum: 2011/08/07

Szabályzat 2011. dátum: 2011/08/07 Szabályzat 2011 dátum: 2011/08/07 Tartalomjegyzék 1. Általános tudnivalók...3 1.1. Ring Challenge...3 1.2. Fogalmak, alap információk...3 1.2.1. Rendező...3 1.2.2. Résztvevő...3 1.2.3. Szabályzat...3 1.2.4.

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A JELENTKEZÉSI LAPOK KITÖLTÉSÉHEZ

ÚTMUTATÓ A JELENTKEZÉSI LAPOK KITÖLTÉSÉHEZ ÚTMUTATÓ A JELENTKEZÉSI LAPOK KITÖLTÉSÉHEZ Ahhoz, hogy valaki részt vehessen a felvételi eljárásban, természetesen jeleznie kell továbbtanulási szándékát. E célból egységes jelentkezési lapokat készítettünk,

Részletesebben

AZ MNASZ SPORTBÍRÓK ÁLTALÁNOS MŰKÖDÉSI KÓDEXE 2012

AZ MNASZ SPORTBÍRÓK ÁLTALÁNOS MŰKÖDÉSI KÓDEXE 2012 2012.08.29. AZ MNASZ SPORTBÍRÓK ÁLTALÁNOS MŰKÖDÉSI KÓDEXE 2012 I. Meghatározások Ezen kódex az MNASZ alapszabálya alapján létrehozott Sportbírói Kollégium működésére vonatkozik. A kódex az FIA sportszabályai

Részletesebben

AGILITY TANÍTÁS ALAPJAI /a pozitív felvezetés/

AGILITY TANÍTÁS ALAPJAI /a pozitív felvezetés/ AGILITY TANÍTÁS ALAPJAI /a pozitív felvezetés/ Ezt az agility oktató anyagot azoknak ajánljuk, akik vagy saját maguk képzik a kiskutyájukat erre a gyönyörű és szórakoztató sportra, vagy kezdő kutyások

Részletesebben

XIX. Hanshi Kupa 2014.

XIX. Hanshi Kupa 2014. XIX. Hanshi Kupa 2014. Meghívásos, nemzetközi részvételű, gyermek és felnőtt csapatbajnokság, valamint egyéni, junior light- és semi-contact küzdelem és felnőtt full-contact VIADAL December 6. Szombat

Részletesebben

SZEGEDI RENDÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA

SZEGEDI RENDÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA Szám: 30024-.../2013. SZEGEDI RENDÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA Jóváhagyom! Dr. Bardócz Csaba r. ezredes rendőrségi főtanácsos igazgató A SZEGEDI RENDÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA Szeged 2013.

Részletesebben

ROMÁNIAI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG BELSŐ SZABÁLYZAT

ROMÁNIAI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG BELSŐ SZABÁLYZAT ROMÁNIAI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG BELSŐ SZABÁLYZAT ALAKISÁGOKRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK Szabályzatot készítette: Borka Botond sv. Molnár Szilárd csv. Vitek Norbert sv. Köszönet mindazon személyeknek akik hozzászólásukkal

Részletesebben

TARTALOM. 1., BEVEZETÉS 3. oldal. 2., RENDEZÉS 3. oldal. 3., PROGRAM 4. oldal. 4., NEVEZÉSEK 6. oldal. 5., BIZTOSÍTÁS 8. oldal

TARTALOM. 1., BEVEZETÉS 3. oldal. 2., RENDEZÉS 3. oldal. 3., PROGRAM 4. oldal. 4., NEVEZÉSEK 6. oldal. 5., BIZTOSÍTÁS 8. oldal 1 TARTALOM 1., BEVEZETÉS 3. oldal 2., RENDEZÉS 3. oldal 3., PROGRAM 4. oldal 4., NEVEZÉSEK 6. oldal 5., BIZTOSÍTÁS 8. oldal 6., REKLÁMOK ÉS AZONOSÍTÓK 8. oldal 7., GUMIABRONCSOK 9. oldal 8., ÜZEMANYAG

Részletesebben

Teszt készítése Moodle kurzusokban

Teszt készítése Moodle kurzusokban Teszt készítése Moodle kurzusokban Az elsajátított tananyag ellenőrzésére szolgáló eszközök közül tanárok közt egyik legkedveltebb a teszt. A Moodle Teszt modulja nagyon sok opcióval rendelkezik, így tág

Részletesebben

A GOLF SZABÁLYAI LÉNYEGES VÁLTOZÁSOK. II. Meghatározások III. Játékszabályok. 1. A játék 2. Match play 3. Stroke play AZ ÜTŐK ÉS A LABDA

A GOLF SZABÁLYAI LÉNYEGES VÁLTOZÁSOK. II. Meghatározások III. Játékszabályok. 1. A játék 2. Match play 3. Stroke play AZ ÜTŐK ÉS A LABDA A GOLF SZABÁLYAI TARTALOM ELŐSZÓ LÉNYEGES VÁLTOZÁSOK FEJEZETEK A JÁTÉK I. Etikett II. Meghatározások III. Játékszabályok 1. A játék 2. Match play 3. Stroke play AZ ÜTŐK ÉS A LABDA 4. Az ütők 5. A labda

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata által szervezett kispályás labdarúgó bajnokság Szabályzata

Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata által szervezett kispályás labdarúgó bajnokság Szabályzata Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata által szervezett kispályás labdarúgó bajnokság Szabályzata I. RÉSZ NEVEZÉS Nevezési határidő és -díj 1. Az ELTE ÁJTK kispályás

Részletesebben

Az egyéni squash játékszabályai

Az egyéni squash játékszabályai 1 Az egyéni squash játékszabályai 2010. (1-8 Mellékletekkel) Érvényes: 2010. november 01-től 2 Tartalom 1. A játék 2. Pontozás rendszere 3. Bemelegítés 4. Adogatás 5. A labdamenet 6. A jó visszaütés 7.

Részletesebben

BÜKFÜRDŐ RALLYE 2014 Bükfürdő, 2014. május 9-11.

BÜKFÜRDŐ RALLYE 2014 Bükfürdő, 2014. május 9-11. 2 3 4 5 6 FIGYELEM! 7 ISMÉT! RALLYE2 NAPI LICENCE Ha szeretnél belekóstolni a Rallye2 Bajnokság versenyébe, itt a remek alkalom! RALLYE2 NAPI LICENCE Rövidebb időre, azaz egy alkalomra, versenyre szól,

Részletesebben

FIA TÚRAAUTÓ VILÁGBAJNOKSÁG

FIA TÚRAAUTÓ VILÁGBAJNOKSÁG 2011. ÉVI ALAPKIÍRÁS FIA TÚRAAUTÓ VILÁGBAJNOKSÁG FIA TÚRAAUTÓ VILÁGBAJNOKSÁG TARTALOMJEGYZÉK Előszó... 2 Szabályzatok... 2 Általános vállalások... 2 Általános feltételek... 2 Licencek... 2 A Bajnokság

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség

Magyar Labdarúgó Szövetség Magyar Labdarúgó Szövetség NEMZETI BAJNOKSÁG I. OSZTÁLY NB I. férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság versenykiírása 2014 2015. Tartalom 1. A bajnokság szervezője és rendezője, a bajnokság típusa

Részletesebben