Alkalmazásgyorsítás, terhelésmegosztás, SSL terminálás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1.1.1. Alkalmazásgyorsítás, terhelésmegosztás, SSL terminálás"

Átírás

1 1 Adatközpont szolgáltatások Alkalmazásgyorsítás, terhelésmegosztás, SSL terminálás Szolgáltatási szabvány Az ajánlatban szereplı berendezések teljes mértékben megfelelnek a jelenleg érvényben lévı ITU-T ajánlásoknak és nemzetközi szabványoknak Megajánlott kapcsolat A szolgáltatás célja, feladata az intézmények szerverein futó központi alkalmazások és a nyilvános szolgáltatások (pl. WEBes szolgáltatás) gyorsítása. Szolgáltatás jellemzık: Az intézmények adatközponti szerverein futó alkalmazásainak gyorsítása, az intézmény számítógépeirıl történı elérés válaszidejének csökkentése. Az intézmény nyilvános szolgáltatásainak (pl. WEBes szolgáltatás) több szerver használatával és azok közötti teljesítmény megosztás segítségével történı gyorsítása, megbízhatóságának növelése. Https alapú kapcsolatok gyorsítása speciális hardware eszközök használatával. A megoldás alkalmas az intézmény elızıekben lokálisan használt alkalmazásainak központi megvalósítása esetén hasonló válaszidık elérésére. A nyilvános szolgáltatások megbízhatóságának növelésére és nagy terhelés esetén a válaszidı csökkentésére. Együttmőködési képesség, szabványosság: Szabványos, késıbbiekben tetszılegesen bıvíthetı szolgáltatás. A szerverek és alkalmazások nem igényelnek extra software kiegészítést. A terhelésmegosztó megoldás bıvítése a megfelelı licencek megvásárlásával történhet maximum az eszköz kapacitásáig terjedıen. Az ajánlott Cisco ACE loadbalancer eszköz családja vezetı szerepet tölt be az iparágban mind skálázható teljesíményével, mind funkció gazdagságával. Az ACE 4710 önálló Appliance1/2/4 Gbps a Catalyst6500 berendezésbe rakható ACE modul 4/8/16 Gbps teljesítményre képes. Az ACE eszközök a terhelésmegosztás mellett SSL forgalom terminálást és biztonsági funkciókat is ellátnak.

2 2 Távoli Felhasználó VPN Felhasználó EKG ACE Megoldás WEB Intézményi Alkalmazás Ügyfél Az ACE termékcsalád fı jellemzıi Tehelés megosztás Az ACE Appliance és modul megoldás képes több fizikai szerver közötti terhelés megosztásra a külsı szerverkérést elıre definiált algoritmus (pl. szerver terheltség) szerint irányítja az egyes fizikai szerver felé. Ezzel a szolgáltatás teljesítménye és megbízhatósága jelentısen megnı - a szerverek teljesítménye összeadódik, és fizikai szerver kieséskor a szolgáltatás nem áll le. SSL terminálás Az ACE megoldás magában foglalja az SSL alapú forgalom terminálását - a szerver titkosítási funkcióit az ACE veszi át - csökkentve ezzel a szerverek terhelését. Webszerver elérés gyorsítása Az ACE appliance a webserverek elérésének gyorsítására számos optimalizációs technológiát tartalmaz: Image optimalizásás Delta optimalizálás ActiveX, Java Applet objektumgyorsítás XML/XSL transzformáció Web késleltetés csökkentés (Flash Forward, Smart Redirect, Flash Connect) Az ACE Appliance megoldás beépített http tömörítést tartalmaz, ami csökkenti a szerver ez irányú terheltségét. Adatközponti terhelésmegosztás nagy teljesítménnyel - A terhelés megosztás teljesítménye ACE modulkonként 8Gbps teljesítményig skálázható. Alkalmazás megbízhatóságának növelése - Az ACE megoldás a beépített failover mechanizmus révén növeli az egyes alkalmazások megbízhatóságát. Az egyes szerverek és alkalmazások és szerverek elérhetıségét speciális un. health probeok segítségével vizsgálja. Az egyes forgalmakhoz intelligens döntésen alapulva választja ki az alkalmazás szempontjából optimális szervert. Biztonság - Az ACE termékek az utolsó elemek az alkalmazás szerverek elıtt, így különös jelentıségük van a biztonság szempontjából. Az ACE alkalmazás tőzfal és részletes csomagszőrési funkcióval rendelkezik. Mindez lehetıséget ad a DOS támadások kivédésére és alkalmazásszintő védelem biztosítására. Virtualizációs képességek - Az ACE termékcsalád 5 virtulás contextust támogat alapkiépítésben, amely a szolgáltatás késıbbi bıvítésekor az appliance esetén 20, a modul esetén pedig 250 virtuális contextusra bıvíthetı.

3 3 Szolgáltatás Ennek révén az intézmény egyetlen eszközén több egymástól teljesen független load balancer valósíthat meg. Ez kevesebb eszközt igényel, amely hely-, tápellátás csökkenéssel és jelentıs költség megtakarítással jár. Szabály alapú rendszeradminisztráció - Többszintő adminisztrációs lehetıség biztosítja az egyes hálózati adminisztrátorok/osztályok hozzáférési jogait tekintve - növelve ezzel a biztonságot és hatékonyságot. Szolgáltatási javaslatok, Szolgáltatási osztályok Terhelés megosztás SSL kapcsolat HTTP tömörítés Alkalmazás gyorsítás Ügyfél Virtuális kontextus Alap 0.5Gbps Mbps igen 5 nem Közepes 1Gbps Mbps igen 5 nem Közepes - 1Gbps Mbps igen 5 igen redundáns Emelt 2Gbps Gbps igen 5 nem Nagy 4Gbps nincs nincs 5 nem Sebességő Redundáns kialakítás A nagysebességő szolgáltatás alkalmazás gyorsítást nem támogat, viszont kifejezetten sok ügyfél esetén képes nagy teljesítményő terhelés megosztásra és SSL terminálra Mintakonfigurációk A kiírás a terhelés elosztóra nem tartalmaz mintakonfigurációt! Mintakonfigurációban a következı feltételezésekkel számolunk: Megrendelı telepítés elıtt megadja minden egyes terhelés megosztáshoz a szükséges adatokat (szolgáltató IP cím és port, tag szerverek IP címe és portja, elvárt sticky mőködés). Egy Layer4 szolgáltatás elosztását valósítjuk meg. A tag szerverek mőködésének ellenırzési módja a ping. A tag szerverek közötti terhelés elosztás egyenletes. Megrendelı megtervezi a terheléselosztó logikai és fizikai beillesztését a hálózatba: Megadja a terhelés elosztó IP címeit A telepítéskor csak a már odakészített kábeleket kell a Válallkozó által a megadott adatok alapján elırekonfigurált terhelés elosztóhoz csatlakoztatni. Nincs szükség migrációra. A telepítés munkaidıben történik. A teszt eszközt Megrendelı biztosítja, a tesztet Megrendelı végzi, Vállalkozó képviselıjének jelenlétében. A tesztelés közvetlenül a telepítés után, munkaidıben történik, alap funkcionális és redundancia tesztet tartalmaz (az egyes tag szerverek elérhetetlenségét megrendelı szimulálja), maximum 2 óra idıtartamban.

4 4 Amennyiben a teszt során vagy a késıbbiekben a terhelésmegosztó konfigurációján a megadott adatok változása miatt módosítani kell, a munkát Vállalkozó pótmunkaként kiszámlázza Szolgáltatás csomagok A szolgáltatás csomag tartalmazza: A konfigurációhoz szükséges adatok összegyőjtését. A munkaidın kívüli telepítést Tetszıleges támogatott szerver ellenırzési mód és terhelés elosztás beállítását, maximum 10 szolgáltatás esetén. A csomag tartalma két mérnökhét támogatás, melyet a rendszer finomhangolsára lehet felhasználni. Mivel nincs mintakonfiguráció, szolgáltatás csomagot sem kalkuláltunk! Installáció, migráció Ezen új elemek hálózatba illesztésének a hálózat leállásával járó munkálatai külön karbantartási ablakot igényelnek, amelyet 2 héttel elıre bejelentve az érintett helyszínekre való bejutási engedélyekkel rendelkezı személyekkel végez el Magyar Telekom. A feladatok elvégzését úgy idızítjük, hogy bármilyen okból elıforduló sikertelenség esetén az eredeti állapot a karbantartási idı végére visszaállítható legyen. A sikertelenség okát jegyzıkönyvben rögzítik a Magyar Telekom és az adott intézmény illetékes szakemberei Átvételi teszt Az átadás-átvételi tesztek során vállaljuk, hogy az átvételi dokumentumban részletezett, elıre meghatározott paraméterek mérését elvégezzük és sikerességét dokumentáljuk, majd a tesztjegyzıkönyvben átadjuk Hálózat felügyelet, hibajelentés és hibajavítás A Magyar Telekom által üzemeltetett eszközöket hálózatfelügyeleti rendszerünkbe integráltan végezzük, hibabejelentéseket hibajegykezelı rendszerünkben nyomonkövethetı módon rögzítjük. A hibaelhárítást a szerzıdésben rögzített SLA szolgáltatási szinthez rögzített idın belül elvégezzük Tervezett karbantartás

5 5 Tervezett karbantartást pénteken csúcsidın kívül OOh01 perctıl, 02h00-ig végezzük. Minden olyan tervezett karbantartást, amely a szolgáltatási színvonal csökkenéséhez vezethet, két héttel elıbb egyeztetjük, a tervezett karbantartási menetrendet mellékeljük Teljesítmény és rendelkezésre állás A szolgáltatás rendelkezésre állása éves: 99,5%. A megajánlott szolgáltatási csomagban szereplı berendezés biztosítja a bıvíthetıséget a meglévı szolgáltatások kiesése nélküli intézményszámhoz tartozó, illetve teljesítmény licensz segítségével. Feladat a nyilvános szolgáltatás (korábban egyetlen szerveren történı alkalmazás) megbízhatóságának növelése (több szerver használata) Szolgáltatási jelentések Az Ajánlattevı informatikai rendszerrel támogatott hibajegy kezelı rendszert üzemeltet. A támogató rendszerbıl a Felhasználó által bejelentett és hibajegyen rögzített hibaesemények adatai kerülnek legyőjtésre. A szolgáltatási jelentések tartalmazzák az aktuális hónap hibáit és rendelkezésre állási mutatóit, valamint ugyanezen adatokat éves göngyölt formában, - összeköttetésenként Szolgáltatási színvonal A szolgáltató vállalja az SLA-ban rögzített rendelkezésre állási paraméterek betartása mellett biztosítja a Help Desk elérhetıségét, reakcióidıket és a hiba elhárítását Dokumentálási eljárások Szolgáltató vállalja, hogy a kiegészítı szolgáltatásokról a szükséges átadásátvételi, tesztelési, nyilvántartási és üzemeletetési dokumentumokat elkészítjük Rendszermentési, feldolgozási és Log mentési eljárások A terheléselosztó berendezéseknél nem történik rendszermentési és log győjtési eljárás.

Riverbed Sávszélesség optimalizálás

Riverbed Sávszélesség optimalizálás SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Riverbed Sávszélesség optimalizálás Bakonyi Gábor hálózati mérnök Nem tudtuk, hogy lehetetlen,

Részletesebben

Radware terhelés-megosztási megoldások a gyakorlatban

Radware terhelés-megosztási megoldások a gyakorlatban Radware terhelés-megosztási megoldások a gyakorlatban Networkshop 2014 2014. április 24. Palotás Gábor vezető hálózati mérnök, CCIE #3714 A Radware-ről röviden Több mint 10,000 ügyfél A cég növekedése

Részletesebben

InfoVista újdonságok. Sándor Tamás. fımérnök. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49

InfoVista újdonságok. Sándor Tamás. fımérnök. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. InfoVista újdonságok T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Sándor Tamás fımérnök Nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk.

Részletesebben

Egy országos IP hálózat telepítésének tapasztalatai Szolgáltató születik

Egy országos IP hálózat telepítésének tapasztalatai Szolgáltató születik SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Egy országos IP hálózat telepítésének tapasztalatai Szolgáltató születik Nem tudtuk, hogy

Részletesebben

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek IV. számú módosításának kivonata 2010. március 15. Általános szerzıdési

Részletesebben

A HBONE+ projekt kapcsán megjelent új hálózati lehetıségek

A HBONE+ projekt kapcsán megjelent új hálózati lehetıségek A HBONE+ projekt kapcsán megjelent új hálózati lehetıségek 2012.02.23. HBONE+ projekt Farkas István NIIF Intézet Tartalomjegyzék Elızmények Hálózat jelenlegi állása, lehetıségek Közeljövı TÁMOP 4.1.3 2.

Részletesebben

Szolgáltatások minőségi mutatói - üzleti. Tartalom. 3. sz. melléklet

Szolgáltatások minőségi mutatói - üzleti. Tartalom. 3. sz. melléklet 3. sz. melléklet Szolgáltatások minőségi mutatói - üzleti Tartalom 1.1 GTS Ethernet Line... 4 1.1.1 Szolgáltatás várható kiépítési ideje... 4 1.1.2 Szolgáltatás tényleges kiépítési ideje... 5 1.1.3 Szolgáltatás

Részletesebben

Szolgáltatási szint és performancia menedzsment a PerformanceVisor alkalmazással. HOUG konferencia, 2007 április 19.

Szolgáltatási szint és performancia menedzsment a PerformanceVisor alkalmazással. HOUG konferencia, 2007 április 19. Szolgáltatási szint és performancia menedzsment a PerformanceVisor alkalmazással Szabó Balázs HOUG konferencia, 2007 április 19. Mirıl lesz szó NETvisor Kft bemutatása Szolgáltatási szint alapjai Performancia

Részletesebben

Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét!

Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét! Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét! http://m.equicomferencia.hu/ramada Liszkai János senior rendszermérnök vállalati hálózatok Miről is lesz szó? Adatközpont

Részletesebben

A T-Online Adatpark és Dataplex hálózati megoldásai

A T-Online Adatpark és Dataplex hálózati megoldásai A T-Online Adatpark és Dataplex hálózati megoldásai Gyebnár Krisztián T-Online 2007.02.27. Tartalom A DataCenter logika - fizika DataCenter IP szolgáltatások DataCenter Hálózat Anycast routing A szolgáltatás

Részletesebben

HBONE aktualitások február

HBONE aktualitások február HBONE aktualitások február 2012.02.02. HBONE ülés Farkas István NIIF Intézet Tartalomjegyzék Az elmúlt hónapok eseményei Várható események Egyéb 2. oldal Az elmúlt hónapok eseményei A DWDM gerinc még mindig

Részletesebben

Teljes körű weboldal, API és DDoS védelmi szolgáltatás

Teljes körű weboldal, API és DDoS védelmi szolgáltatás Közép-európai disztribútorunk a Yellow Cube. www.greywizard.com www.yellowcube.eu Teljes körű weboldal, API és DDoS védelmi szolgáltatás A Grey Wizard weboldalak, webshopok és API-k védelmét biztosító,

Részletesebben

Hálózati szolgáltatások biztosításának felügyeleti elemei

Hálózati szolgáltatások biztosításának felügyeleti elemei Budai Károly IT architekt 2012. október 11. Hálózati szolgáltatások biztosításának felügyeleti elemei Szolgáltatás biztosítás általános modellje FELHASZNÁLÓ szolgáltató ügyfélszolgálat szolgáltató üzemeltetői

Részletesebben

Szolgáltat. gfelügyeleti gyeleti rendszer fejlesztése. NETWORKSHOP 2010 Sándor Tamás

Szolgáltat. gfelügyeleti gyeleti rendszer fejlesztése. NETWORKSHOP 2010 Sándor Tamás Szolgáltat ltatási minıségfel gfelügyeleti gyeleti rendszer fejlesztése se a HBONE hálózatbanh NETWORKSHOP 2010 Tartalom SLA menedzsment, teljesítmény menedzsment InfoVista bemutatás InfoVista az NIIFI-nél

Részletesebben

hardver-szoftver integrált rendszer, amely Xwindow alapú terminálokat szervez egy hálózatba

hardver-szoftver integrált rendszer, amely Xwindow alapú terminálokat szervez egy hálózatba = hardver-szoftver integrált rendszer, amely Xwindow alapú terminálokat szervez egy hálózatba HaXSoN Szerver Vékonyterminál vékonyterminál A HaXSoN vékonyterminál jellemzői - kis méretű, alacsony fogyasztású,

Részletesebben

1.1. Központilag menedzselt tőzfalszolgáltatás az intézmények részére. 1.1.1. Szolgáltatási szabvány

1.1. Központilag menedzselt tőzfalszolgáltatás az intézmények részére. 1.1.1. Szolgáltatási szabvány 1 1.1. Központilag menedzselt tőzfalszolgáltatás az intézmények részére 1.1.1. Szolgáltatási szabvány Az ajánlott tőzfal technológia a következı protokoll ajánlásokat implementálja: Finger - RFC 1288.

Részletesebben

ELOik Tanúsított iratkezelés

ELOik Tanúsított iratkezelés 2011.10.03. 1 ELOik Tanúsított iratkezelés dr. Domokos László Ovitas Magyarország Informatikai Kft. www.ovitas.hu Budapest, 2011. Október 4. Témák ELO ELO & tanúsított iratkezelés ELOik modul ELOik funkciók

Részletesebben

QuickSend. E-Mail, és SMS küldés program. Felhasználói kézikönyv. Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft.

QuickSend. E-Mail, és SMS küldés program. Felhasználói kézikönyv. Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft. E-Mail, és SMS küldés program Felhasználói kézikönyv Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft. -1- (30)264-92-05 Tartalomjegyzék A programról általában... 3 Hardware software igény...

Részletesebben

Bevezető. PoC kit felépítése. NX appliance. SPAN-Proxy

Bevezető. PoC kit felépítése. NX appliance. SPAN-Proxy Bevezető A dokumentum célja összefoglalni a szükséges technikai előkészületeket a FireEye PoC előtt, hogy az sikeresen végig mehessen. PoC kit felépítése A FireEye PoC kit 3 appliance-t tartalmaz: NX series:

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

A szükséges új mérıpontok kialakítása, mérık, kommunikációs hálózat, adattovábbító eszközök elhelyezésével.

A szükséges új mérıpontok kialakítása, mérık, kommunikációs hálózat, adattovábbító eszközök elhelyezésével. A FÜGGELÉK Az Energy Online szolgáltatás terjedelme A szolgáltatások telepítése és konfigurálása Meglévı intelligens (kommunikáció képes) mérık integrálása és adattovábbítása az Energy Online szerverek

Részletesebben

Storage optimalizálás egyetemi hálózatokban

Storage optimalizálás egyetemi hálózatokban Storage optimalizálás egyetemi hálózatokban Bakonyi Gábor SCI-Network zrt. Tartalom Bevezetés Adattárolási módszerek Optimalizálás Esettanulmány Összefoglalás Optimalizálási igények Költségek csökkentése:

Részletesebben

Szolgáltató: N-Telekom Kft. 1./1. melléklet Szolgáltatási csomagok Dusnok 2009.04.15.

Szolgáltató: N-Telekom Kft. 1./1. melléklet Szolgáltatási csomagok Dusnok 2009.04.15. 1./1. melléklet Szolgáltatási csomagok Dusnok 2009.04.15. Egyéni elıfizetık részére: A csomagok igénybevételéhez a Szolgáltatótól bérelt LAN-CITY / Motorola Docsis Kábel Modem szükséges. 1. START Light

Részletesebben

E-Számlázás az ECOD rendszeren belül. Horváth Péter, Senior Projekt Menedzser Synergon Retail Systems Kft.

E-Számlázás az ECOD rendszeren belül. Horváth Péter, Senior Projekt Menedzser Synergon Retail Systems Kft. E-Számlázás az ECOD rendszeren belül Horváth Péter, Senior Projekt Menedzser Synergon Retail Systems Kft. Tartalom ECOD EDI rendszer Magyarországon és a helyi ECOD HelpDesk E-számlák archiválása az ECOD

Részletesebben

Szolgáltatások minőségi mutatói - lakossági. Tartalom. 3. sz. melléklet

Szolgáltatások minőségi mutatói - lakossági. Tartalom. 3. sz. melléklet 3. sz. melléklet Szolgáltatások minőségi mutatói - lakossági Tartalom 1.1 GTS Ethernet Line... 3 1.2 GTS Ethernet VPN... 3 1.3 GTS Media Line... 3 1.4 GTS Internet Access (Bérelt vonali Internet)... 3

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Nincs informatika-mentes folyamat! Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Oláh Róbert számvevı tanácsos Az elıadás témái 2 Miért, mit, hogyan? Az IT ellenırzés

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL Találja meg az Ön számára legmegfelelőbb megoldást! ADSL/VDSL INTERNET Az Invitech Solutions költséghatékony és korszerű megoldásaival támogatja vállalkozását. Szolgáltatásunkat

Részletesebben

Everything Over Ethernet

Everything Over Ethernet Everything Over Ethernet Következő Generációs Adatközpontok felépítése Lenkei Árpád Arpad.Lenkei@snt.hu 2009. November 12. www.snt-world.com 0 0 Tartalom Adatközpont 3.0 Migráció fázisai, kihívások Építőelemek

Részletesebben

A polgármesteri hivatal informatikai rendszere a városirányítás szolgálatában

A polgármesteri hivatal informatikai rendszere a városirányítás szolgálatában A polgármesteri hivatal informatikai rendszere a városirányítás szolgálatában Zalán László osztályvezetı Informatikai Osztály 2013.06.10. 1/23 A hivatal informatikai hálózata 2013.06.10. 2/23 Forrás integrált

Részletesebben

K+F a Hálózattervezés területén

K+F a Hálózattervezés területén K+F a Hálózattervezés területén Sipos Attila Fejlesztési igazgatóhelyettes Magyar Telekom PKI Távközlésfejlesztési Igazgatóság 2007.09.25, 1 oldal Tartalomjegyzék K+F együttműködés a hálózattervezés területén

Részletesebben

Teszt terv Új funkció implementációja meglévı alkalmazásba

Teszt terv Új funkció implementációja meglévı alkalmazásba Teszt terv Új funkció implementációja meglévı alkalmazásba Passed Informatikai Kft. www.passed.hu Farkas Gábor 2007-P-123-45-T-1-1 IIR - Test Manager course 2 Szerepkör Név Aláírás Aláírás dátuma IT Projekt

Részletesebben

IBM Rational AppScan. IBM Software Group. Preisinger Balázs Rational termékmenedzser. balazs.preisinger@hu.ibm.com +36 20 823-5698

IBM Rational AppScan. IBM Software Group. Preisinger Balázs Rational termékmenedzser. balazs.preisinger@hu.ibm.com +36 20 823-5698 IBM Software Group IBM Rational AppScan Preisinger Balázs Rational termékmenedzser balazs.preisinger@hu.ibm.com +36 20 823-5698 2009 IBM Corporation A valóság IBM Software Group Rational software Security

Részletesebben

A HBONE 2004. évi fejlesztési eredményei

A HBONE 2004. évi fejlesztési eredményei A HBONE 2004. évi fejlesztési eredményei Farkas István MTA SZTAKI 1 Tartalomjegyzék A gerinchálózat kiterjesztése Új nagysebességű végpontok Központi bővítések Vidéki bővítések Meglévő végpontok bővítése

Részletesebben

Az E-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások támogatása címő Pályázati felhívás és útmutató II. számú melléklete: Árajánlati sablon

Az E-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások támogatása címő Pályázati felhívás és útmutató II. számú melléklete: Árajánlati sablon Az E-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások támogatása címő Pályázati felhívás és útmutató II. számú melléklete: Árajánlati sablon A pályázónak a pályázati kiírás keretében megvalósítandó projektjéhez

Részletesebben

C É G I S M E R T E Tİ M A J U T E M É R N Ö K I R O D A

C É G I S M E R T E Tİ M A J U T E M É R N Ö K I R O D A Központ: H-3100 Salgótarján, Kıvirág út 6. Iroda: H-1183 Budapest, Üllıi út 454. Telefon: (32) 310-565; Fax: (70) 901-5644 Mobil: (70) 319-7843 e-mail: info@majute.hu web: www.majute.hu C É G I S M E R

Részletesebben

Internet Szolgáltatási Szerződés V2.2

Internet Szolgáltatási Szerződés V2.2 Internet Szolgáltatási Szerződés V2.2 amely létrejött a Azonosító 0006 Cégnév/Név Székhely Számlaküldés címe Levelezési cím Adószám/Szig.szám. Kapcsolattartó Telefonszám FAX E-MAIL cím A továbbiakban mint

Részletesebben

2009.04.29. 2009. április 24. INFO Savaria 2009 2. 2009. április 24. INFO Savaria 2009 4. 2009. április 24. INFO Savaria 2009 3

2009.04.29. 2009. április 24. INFO Savaria 2009 2. 2009. április 24. INFO Savaria 2009 4. 2009. április 24. INFO Savaria 2009 3 Négy adatbázis-kezelı rendszer összehasonlítása webes környezetben Sterbinszky Nóra snorav@gmail.com Áttekintés Növekvı igény hatékony adatbázis- kezelıkre a világhálón Hogyan mérhetı ezek teljesítménye

Részletesebben

Mikor és hogyan érdemes virtualizálni?

Mikor és hogyan érdemes virtualizálni? CNW Rendszerintegrációs Zrt. Tamási Leander» Rendszermérnök Mikor és hogyan érdemes virtualizálni? 2012. március 27.» IT üzemeltetés Főbb témák 30 percben 1) Virtualizáció célterületei, előnyei 2) Virtualizációs

Részletesebben

TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához. (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra)

TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához. (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra) TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra) A tervezett fejlesztés helyszíne (Forrás: maps.google.hu) Salgótarján, 2012. június 20.

Részletesebben

Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások

Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások KIFÜ színpad Infotér Konferencia 2016. november 9. Lázár János Távközlési Üzletágvezető Antenna Hungária vezeték nélküli stratégia és célkitűzések ANTENNA

Részletesebben

HBONE aktualitások március

HBONE aktualitások március 2013.03.07. HBONE ülés Farkas István NIIF Intézet Tartalomjegyzék Az elmúlt hónapok eseményei Várható események Egyéb 2. oldal NIIF Infrastruktúra fejlesztési pályázatok: Társadalmi Infrastruktúra Operatív

Részletesebben

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi törvény értelmében a Magyarországon forgalomba hozni csak olyan tőzoltótechnikai terméket, tőz- vagy robbanásveszélyes készüléket,

Részletesebben

A szolgáltatásokhoz kapcsolódó általános feltételeket az UPCRUO fejezetei ismertetik.

A szolgáltatásokhoz kapcsolódó általános feltételeket az UPCRUO fejezetei ismertetik. HÁLÓZATI SZERZİDÉS amely létrejött egyrészrıl a UPC MAGYARORSZÁG KFT. Székhelye: 1092 Budapest, Kinizsi u. 30-36. Cégjegyzékszáma: 01-09-366290 Adószám: 10987278-2-44 (a továbbiakban: UPC ), valamint másrészrıl

Részletesebben

Újdonságok Nexus Platformon

Újdonságok Nexus Platformon Újdonságok Nexus Platformon Balla Attila balla.attila@synergon.hu CCIE #7264 Napirend Nexus 7000 architektúra STP kiküszöbölése Layer2 Multipathing MAC Pinning MultiChassis EtherChannel FabricPath Nexus

Részletesebben

NIIF VoIP projekt. 3. HBONE tábor Budapest, november 4-6.

NIIF VoIP projekt. 3. HBONE tábor Budapest, november 4-6. NIIF VoIP projekt Fehér Ede, NIIF Iroda Tirpák Miklós, MTA SzTAKI Szendrői József, Synergon 3. HBONE tábor Budapest, 2003. november 4-6. 1 Tartalomjegyzék Az NIIF VoIP projekt státusza A VoIP szolgáltatás

Részletesebben

Rubin SMART COUNTER. Műszaki adatlap 1.1. Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba. Rubin Informatikai Zrt.

Rubin SMART COUNTER. Műszaki adatlap 1.1. Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba. Rubin Informatikai Zrt. Rubin SMART COUNTER Műszaki adatlap 1.1 Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba Rubin Informatikai Zrt. 1149 Budapest, Egressy út 17-21. telefon: +361 469 4020; fax: +361

Részletesebben

AJÁNLAT AJÁNLATI SZÁM: AIV AJÁNLAT MEGNEVEZÉSE: K-35-ÖS KATASZTERI SZÁMÚ RÉTEGVIZES KÚT VIZÉNEK AMMÓNIAMENTESÍTÉSE

AJÁNLAT AJÁNLATI SZÁM: AIV AJÁNLAT MEGNEVEZÉSE: K-35-ÖS KATASZTERI SZÁMÚ RÉTEGVIZES KÚT VIZÉNEK AMMÓNIAMENTESÍTÉSE AJÁNLAT AJÁNLATI SZÁM: AIV-111118 AJÁNLAT MEGNEVEZÉSE: K-35-ÖS KATASZTERI SZÁMÚ RÉTEGVIZES KÚT VIZÉNEK AMMÓNIAMENTESÍTÉSE MEGBÍZÓ: LAKITELEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA AJÁNLATTEVİ: DUNATEC KFT. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Webmester képzés tematika oktatott modulok

Webmester képzés tematika oktatott modulok Webmester képzés tematika oktatott modulok 1167-06 - Webmester Figyeli és gyűjti a munkájával kapcsolatos újonnan felmerülő technológiákat, trendeket Felülvizsgálja, fejleszti és dokumentálja saját munkafolyamatainak

Részletesebben

Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben

Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben Mérő Gábor PepsiAmericas Kft Technikai szolgáltatási Vezető Hajdú Miklós ICON Számítástechnikai Rt Alkalmazás- és Rendszerfelügyeleti

Részletesebben

Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató

Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató Modell szám: DL4201 Tartalomjegyzék 1. A csomag tartalma... 1 2. Hardware csatlakoztatása... 1 3. A modem webes felületen történő beüzemelése...

Részletesebben

ZL180. Mőszaki leírás:

ZL180. Mőszaki leírás: A vásárolt terméket csak megfelelı szakismerettel rendelkezı, cégünk által felkészített szakember szerelheti fel, kötheti be és helyezheti üzembe a készülék leírásában szereplı módon! A leírás végén olvassa

Részletesebben

Internet of Things 2

Internet of Things 2 Az Internet jövıje Internet of Things Dr. Bakonyi Péter c. Fıiskolai tanár 2009.09.29. Internet of Things 2 2009.09.29. Internet of Things 3 2009.09.29. Internet of Things 4 2009.09.29. Internet of Things

Részletesebben

Informatikai projektmenedzsment

Informatikai projektmenedzsment Schwarczenberger Istvánné dr.: Informatikai projektmenedzsment Az informatikai projektek sikeres végrehajtásához megfelelı projektvezetési technikát kell alkalmaznunk, egyébként nem számíthatunk a határidık

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

Lajber Zoltán. Bevezetés. lajbi@zeus.gau.hu. Informatikai Hivatal. Tervezési szempontok: teljesítmény, karbantarthatóság, biztonság.

Lajber Zoltán. Bevezetés. lajbi@zeus.gau.hu. Informatikai Hivatal. Tervezési szempontok: teljesítmény, karbantarthatóság, biztonság. Lajber Zoltán lajbi@zeus.gau.hu Szent István Egyetem, Gödöllő Informatikai Hivatal Bevezetés Tervezési szempontok: teljesítmény, karbantarthatóság, biztonság. Teljesítmény: hálózati technológiák, kiszolgáló

Részletesebben

Hálózati hibakezelés menete az NIIF Intézetnél. 2013.XI.06. XIII. HBONE Workshop Balatongyörök. Mácsai Gábor Szabó Ferenc

Hálózati hibakezelés menete az NIIF Intézetnél. 2013.XI.06. XIII. HBONE Workshop Balatongyörök. Mácsai Gábor Szabó Ferenc Hálózati hibakezelés menete az NIIF Intézetnél 2013.XI.06. XIII. HBONE Workshop Balatongyörök Mácsai Gábor Szabó Ferenc Hibák jelentésének csatornái Interswitch (Call Center): A végponti kapcsolattartó

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek Üzleti szolgáltatások

Általános Szerződési Feltételek Üzleti szolgáltatások Tartalom 1.1 GTS Ethernet Line és GTS Smart Ethernet... 5 1.1.1 Szolgáltatás várható kiépítési ideje... 6 1.1.2 Szolgáltatás tényleges kiépítési ideje... 6 1.1.3 Szolgáltatás rendelkezésre állása... 6

Részletesebben

Wi-Fi Direct útmutató

Wi-Fi Direct útmutató Wi-Fi Direct útmutató Egyszerű beállítás a Wi-Fi Direct használatával Hibaelhárítás Tartalomjegyzék A kézikönyv használata... 2 A kézikönyvben használt szimbólumok... 2 Jogi nyilatkozat... 2 1. Egyszerű

Részletesebben

83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet. a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről

83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet. a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának

Részletesebben

IBM felhő menedzsment

IBM felhő menedzsment IBM Váltsunk stratégiát! Budapest, 2012 november 14. IBM felhő menedzsment SmartCloud Provisioning és Service Delivery Manager Felhő alapú szolgáltatások Felhasználás alapú számlázás és dinamikus kapacitás

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Ajánlás v Tartalomjegyzék vii Köszönetnyilvánítás A szerzõrõl xv Bevezetés xvii

Tartalomjegyzék. Ajánlás v Tartalomjegyzék vii Köszönetnyilvánítás A szerzõrõl xv Bevezetés xvii Tartalomjegyzék Ajánlás v Tartalomjegyzék vii Köszönetnyilvánítás A szerzõrõl xv Bevezetés xvii xiii I. rész Az SSH alapjai 1. fejezet Az SSH áttekintése 3 Az SSH1 és az SSH2 különbségei...................................

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK WEBTÁRHELY BÉRBEADÁSRA

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK WEBTÁRHELY BÉRBEADÁSRA Webalap Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 6000 Kecskemét, Tövis u. 76. ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK WEBTÁRHELY BÉRBEADÁSRA Hatályos: 2006. november 1-tıl 1 1. A szerzıdés tárgya A Szolgáltató a Felhasználó

Részletesebben

A hét mesterlövész Győzzük vagy legyőzzük a problémákat?

A hét mesterlövész Győzzük vagy legyőzzük a problémákat? A hét mesterlövész Győzzük vagy legyőzzük a problémákat? Liszkai János senior rendszermérnök, vállalati hálózatok EQUICOM Kft. Tamási Ákos junior rendszermérnök, vállalati hálózatok EQUICOM Kft. Bevezető

Részletesebben

Projektmenedzsment Szervezet Szervezeti és Mőködési Szabályzat

Projektmenedzsment Szervezet Szervezeti és Mőködési Szabályzat SAJÓSZENTPÉTER VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Projektmenedzsment Szervezet Szervezeti és Mőködési Szabályzat 2009 Tartalomjegyzék 1. A szervezet feladat- és hatásköre... 3 2. Szervezet felépítése... 4 3. A tagok

Részletesebben

Az Invitel adatközponti virtualizációja IBM alapokon

Az Invitel adatközponti virtualizációja IBM alapokon Az Invitel adatközponti virtualizációja IBM alapokon Németh Sándor Invitel Távközlési Zrt. 2040 Budaörs, Puskás T. u. 8-10. nemeths@invitel.co.hu Tel. : +36 1 801 15 00 Tartalom 2 A tipikus IT infrastruktúra

Részletesebben

Belsı ellenırzési jelentés

Belsı ellenırzési jelentés Enying Város Önkormányzata Belsı Ellenırzés 8130 Enying Kossuth u. 26. Tel/fax: 22/372-002 Iktatószám: Ellenırzés száma: 9/2010 Azonosító: 9-3/2010 Belsı ellenırzési jelentés Enying Város Önkormányzata

Részletesebben

SCHNETv6 IPv6 a Schönherzben. 5/7/12 Tóth Ferenc - IPv6 a Schönherzben 1

SCHNETv6 IPv6 a Schönherzben. 5/7/12 Tóth Ferenc - IPv6 a Schönherzben 1 SCHNETv6 IPv6 a Schönherzben 5/7/12 Tóth Ferenc - IPv6 a Schönherzben 1 A projektben résztvevő szervezetek Bemutatkozik a Schönherz 5/7/12 Tóth Ferenc - IPv6 a Schönherzben 2 A Schönherz, mint kollégium

Részletesebben

A cloud szolgáltatási modell a közigazgatásban

A cloud szolgáltatási modell a közigazgatásban A cloud szolgáltatási modell a közigazgatásban Gombás László Krasznay Csaba Copyright 2011 Hewlett-Packard Development Company HP Informatikai Kft. 2011. november 23. Témafelvetés 2 HP Confidential Cloud

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység Elágazás azonosító száma megnevezése: 4 481 03 0010 4 01 Informatikai hálózat-telepítő és -üzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1163-06

Részletesebben

Tisztelt Bizottságok!

Tisztelt Bizottságok! Elıterjesztés a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság, valamint a Közbiztonsági Ideiglenes Bizottság együttes ülésére Tárgy: Térfigyelı kamerák kiépítése Szekszárdon Tisztelt Bizottságok! A 2012. március 1-i

Részletesebben

Felhasználók hitelesítése adatbiztonság szállításkor. Felhasználóknak szeparálása

Felhasználók hitelesítése adatbiztonság szállításkor. Felhasználóknak szeparálása Szabó Zsolt adatbiztonság tároláskor Felhasználók hitelesítése adatbiztonság szállításkor Felhasználóknak szeparálása jogi és szabályozási kérdések incidens kezelés öntitkosító meghajtókat Hardveres Softveres

Részletesebben

Gondolatok a postai hálózathoz való hozzáférés egyes kérdéseirıl

Gondolatok a postai hálózathoz való hozzáférés egyes kérdéseirıl Gazdasági Versenyhivatal MTA Közgazdaságtudományi Intézet 2010. január 13. dr. Urbán Péter Gondolatok a postai hálózathoz való hozzáférés egyes kérdéseirıl 1. Mi a (nyilvános) postai hálózat? Mi a hozzáférési

Részletesebben

Egy városi MESH RLAN pilothálózat tapasztalatai a Digitális Gyır projekt tükrében

Egy városi MESH RLAN pilothálózat tapasztalatai a Digitális Gyır projekt tükrében Egy városi MESH RLAN pilothálózat tapasztalatai a Digitális Gyır projekt tükrében Fehér András 1 Tartalom Projektkörnyezet A hálózat Hálózat felügyelet Alkalmazások 2 Projektkörnyezet Digitális Gyır 2003

Részletesebben

NIIF Sulinet szolgáltatásai

NIIF Sulinet szolgáltatásai 2013. március 28. Networkshop 2013 Sopron Mohácsi János Hálózati igh. NIIF Intézet Történeti áttekintés Közháló 2004-ben: Internet hozzáférés biztosítása Szélessáv elterjesztése Problémák ismertek 2010-2011

Részletesebben

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások NETinv távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés NETinv 1.4.2 Távközlési szolgáltatók és nagyvállatok

Részletesebben

Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás HATÁROZAT ... ...

Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás HATÁROZAT ... ... Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás...... HATÁROZAT Szám: 7/2009. (III.16.) BTT határozat Tárgy: A Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás Társulási Tanács Közbeszerzési szabályzatának elfogadása A Bakonyi

Részletesebben

Kódszám: TIOP-2.3.4/07/1. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. 1.

Kódszám: TIOP-2.3.4/07/1. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. 1. KIEMELT PROJEKT PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett Mentésirányítási rendszer fejlesztése címő kiemelt projekthez Kódszám: TIOP-2.3.4/07/1 A projekt az

Részletesebben

Technikai elemzés. c.člá. Fio o.c.p., a.s. Fio o.c.p., a.s. Forrás: Bloomberg 8/2011

Technikai elemzés. c.člá. Fio o.c.p., a.s. Fio o.c.p., a.s. Forrás: Bloomberg 8/2011 Technikai elemzés c.člá Fio o.c.p., a.s. A S&P 500 index visszapattant a trendcsatorna alsó határától, ahogy azt legutóbb jeleztük. Nem emelkedett viszont új maximumokra és az ellenállás mőködött. Úgy

Részletesebben

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT Kudor Attila műszaki igazgató attila.kudor@komzrt.hu KOM KÖZPONTI OKOS MÉRÉS ZRT. 100%-os MAVIR tulajdonú projektvállalat A Központi Okoshálózati Mintaprojekt végrehajtója

Részletesebben

BIX Viszonteladói Program (BIXViP)

BIX Viszonteladói Program (BIXViP) BIX Viszonteladói Program (BIXViP) 1. A BIX Viszonteladói Program célja: A BIX szolgáltatásainak Budapesten kívüli helyszínekre, transzparens módon történő eljuttatása szerződött Viszonteladó partnerek

Részletesebben

Ipari Kábelezés Piaci szegmens: Egészségügy. Hermann Christen Version 1009 System Management Industry

Ipari Kábelezés Piaci szegmens: Egészségügy. Hermann Christen Version 1009 System Management Industry Ipari Kábelezés Piaci szegmens: Egészségügy Hermann Christen Version 1009 System Management Industry Agenda Egészségügy: szabványok és irányelvek Alkalmazások Alkalmazások és megoldások Különleges követelmények

Részletesebben

A DocuBase önkormányzati programrendszer

A DocuBase önkormányzati programrendszer A DocuBase önkormányzati programrendszer RÖVID ISMERTETİ Milyen céllal készült a DocuBase? A DocuBase az önkormányzat testületének, illetve bizottságainak munkájához szükséges dokumentumokat nyilvántartó,

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv 1. A csomag tartalma

Részletesebben

GPON rendszerek bevezetése, alkalmazása a Magyar Telekom hálózatában

GPON rendszerek bevezetése, alkalmazása a Magyar Telekom hálózatában GPON rendszerek bevezetése, alkalmazása a Magyar Telekom hálózatában 16. Távközlési és Informatikai Hálózatok Szeminárium és Kiállítás, 2008. 2008.10.16. 1. oldal Információéhség csökkentése: kép, mozgókép

Részletesebben

VMware vsphere. Virtuális Hálózatok Biztonsága. Zrubecz.Laszlo@andrews.hu. Andrews IT Engineering Kft.

VMware vsphere. Virtuális Hálózatok Biztonsága. Zrubecz.Laszlo@andrews.hu. Andrews IT Engineering Kft. Virtuális Biztonsága Andrews IT Engineering Kft. 1 Fizikai hálózatok Virtuális hálózatok VLAN 2 Hardver környezet ESX beállítások (ESXi, ESX) 3 4 vshield Manager vshield Zones/vShield App vshield Edge

Részletesebben

Léteznek nagyon jó integrált szoftver termékek a feladatra. Ezek többnyire drágák, és az üzemeltetésük sem túl egyszerű.

Léteznek nagyon jó integrált szoftver termékek a feladatra. Ezek többnyire drágák, és az üzemeltetésük sem túl egyszerű. 12. Felügyeleti eszközök Néhány számítógép és szerver felügyeletét viszonylag egyszerű ellátni. Ha sok munkaállomásunk (esetleg több ezer), vagy több szerverünk van, akkor a felügyeleti eszközök nélkül

Részletesebben

Kültéri, nagy teljesítményő LED Fényforrások

Kültéri, nagy teljesítményő LED Fényforrások Kültéri, nagy teljesítményő LED Fényforrások 120W, 50W, 30W 1 A Bricks Bits Kft. kifejezetten kültéri, valamint kültéri fényforrások belsı téren való felhasználási területén nagy teljesítményő lámpatestek

Részletesebben

A HBONE aktualitások február 7.

A HBONE aktualitások február 7. A HBONE aktualitások Farkas István istvan@niif.hu 1 Tartalomjegyzék Az elmúlt hónapok eseményei Várható események Egyéb 2 Az elmúlt hónapok eseményei IOS cserék (nagyobb biztonság (számos IOS bug!) és

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek Üzleti szolgáltatások

Általános Szerződési Feltételek Üzleti szolgáltatások Tartalom 1.1 GTS Ethernet Line... 5 1.1.1 Szolgáltatás várható kiépítési ideje... 6 1.1.2 Szolgáltatás tényleges kiépítési ideje... 6 1.1.3 Szolgáltatás rendelkezésre állása... 6 1.1.4 Maximális hibaelhárítási

Részletesebben

Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások ANMS. távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés

Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások ANMS. távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások ANMS távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés ANMS Távközlési szolgáltatók számára Az ANMS egy fejlett

Részletesebben

Szakmérnöki továbbképzés. Épületgépészeti szabályozástechnika. Dr. Magyar Zoltán

Szakmérnöki továbbképzés. Épületgépészeti szabályozástechnika. Dr. Magyar Zoltán Szakmérnöki továbbképzés Épületgépészeti szabályozástechnika Dr. Magyar Zoltán Tartalom 1. Épületgépészeti rendszerek üzemeltetése Beüzemelés, commissioning tevékenység Épületek belsı légállapotának kritériumai

Részletesebben

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések SZIPorkázó technológiák SzIP kompatibilis sávszélesség mérések Liszkai János Equicom Kft. SZIP Teljesítőképesség, minőségi paraméterek Feltöltési sebesség [Mbit/s] Letöltési sebesség [Mbit/s] Névleges

Részletesebben

2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása. Április 22.

2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása. Április 22. 2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása Az óra rövid vázlata Nemzetközi együttműködések áttekintése A CAIDA céljai A CAIDA főbb kutatási irányai 2007-2010 között Internet

Részletesebben

Hálózatkezelés Szolgáltatási minőség (QoS)

Hálózatkezelés Szolgáltatási minőség (QoS) System i Hálózatkezelés Szolgáltatási minőség (QoS) 6. verzió 1. kiadás System i Hálózatkezelés Szolgáltatási minőség (QoS) 6. verzió 1. kiadás Megjegyzés Jelen leírás és a tárgyalt termék használatba

Részletesebben

Windows Server 2012: a felhő OS

Windows Server 2012: a felhő OS Windows Server 2012: a felhő OS Minden alapképesség gyökeresen átalakul: biztonság, fájlszerver, hálózat, storage, szerver és desktop virtualizáció, távelérés, felügyelet Az operációs rendszer több, korábban

Részletesebben

Alkalmazásportfólió. Szoftvermenedzsment. menedzsment. Racionalizálás. Konszolidáció. Nyilvántartás. Elemzés

Alkalmazásportfólió. Szoftvermenedzsment. menedzsment. Racionalizálás. Konszolidáció. Nyilvántartás. Elemzés Megjegyzés: Egyes megoldásokban, ahol -szel kell jelölni a helyes választ, K (= közömbös) jelzés arra utal, hogy az és az hiánya egyaránt elfogadható (= valami lehetséges, de nem jellemzı). 5.1. A sorokban

Részletesebben

SZIPorkázó optikai hálózatok telepítési és átadás-átvételi mérései

SZIPorkázó optikai hálózatok telepítési és átadás-átvételi mérései SZIPorkázó technológiák SZIPorkázó optikai hálózatok telepítési és átadás-átvételi mérései Kolozs Csaba EQUICOM Méréstechnikai Kft. Főleg száloptikai hálózatok épülnek GINOP 3.4.1 technológia megoszlás

Részletesebben

Virtuális magánhálózat Virtual Private Network (VPN)

Virtuális magánhálózat Virtual Private Network (VPN) Virtuális magánhálózat Virtual Private Network (VPN) Maliosz Markosz 10. elıadás 2008.03.12. Bevezetés VPN = Látszólagos magánhálózat Több definíció létezik Lényeges tulajdonságok: Biztonságos kommunikáció

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység -06 3-06 68-06 Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 8 03 0000 00 00 Informatikai rendszergazda Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 68-06

Részletesebben