Településmérnök MSC TELEPÜLÉSTÖRTÉNET. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Településmérnök MSC TELEPÜLÉSTÖRTÉNET. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens"

Átírás

1 Településmérnök MSC TELEPÜLÉSTÖRTÉNET Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék Építőmérnöki Tanszék

2 A Kárpát-medence településtörténete 4. A településállomány formálódása a polgári korszakban

3 A településfejlődés politikai és gazdasági feltételei Az évi forradalom és szabadságharcot követően a társadalmi és politikai berendezkedés gyökeres változása merőben új feltételeket teremtett a településfejlődés számára: Megszűnt a települések feudáliskori jogállása, a földesúri fennhatóság, megnyílt az út a települési autonómia kialakulása előtt. Megszüntették a gazdaság rendi korlátait (céhek által korlátozott iparfejlődés), megteremtődtek a szabad verseny feltételei. A településfejlődésben is a szabad verseny vált meghatározó tényezővé. A kapitalizálódó gazdaság új településfejlesztő tényezőket hívott életre, mint a gyáripar, a polgári közigazgatás intézményei, a vasúti csomópontok, stb. A birtokviszonyok változása, a jobbágyfelszabadítást követő határrendezés nyitotta meg az utat a tanyásodás, valamint a falvak belterületének rendezése előtt. A jobbágyfelszabadítás szabaddá tette a migrációt.

4 A településfejlődés politikai és gazdasági feltételei Az 1867-es kiegyezést követően az állami szuverenitás visszanyerése újabb településfejlesztő tényezőket sorakoztatott fel: Kialakulhatott az államélet hazai központja (Budapest). Lehetőség nyílt önálló gazdaságpolitika kialakítására. Az állam szerepet vállalhatott és vállalt is a nagy beruházásigényű, lassan megtérülő infrastrukturális fejlesztésekben: a főváros világvárossá való kiépítésének támogatása, az államvasutak kialakításával és fejlesztésével támogatta a vasútépítést, ezzel együtt a gazdaság fejlesztését, támogatta a vízrendezési-folyamszabályozási munkákat és közreműködött a hitelrendszer kialakításában.

5 A településfejlődés politikai és gazdasági feltételei Az 1860-as években zajló újabb agrárkonjunktúra melyet a Monarchia védővámjai is segítettek alakulása meghatározó jelentőségű volt a településfejlődés szempontjából is. A belső tőkeképződés legfontosabb forrása az erőteljes iparosodás és iparosítás, közlekedésfejlesztés ellenére továbbra is a mezőgazdaság és agrárgazdaság (malom-, szesz-, cukoripar, stb.) az agrártermékek kereskedelme maradt. A kiegyezést követően az agrárgazdaság részesedése a nemzeti jövedelem előállításából 79%-ot tett ki, így a gazdasági-társadalmi folyamatokat, a településfejlődést, a települések modernizációját elsősorban az agrárium helyzete alakította. Az agrárkonjunktúra hatására az alföldi, alföldperemi városok 150 éve tartó népességgyarapodása 1848 után is folytatódott a század fordulójáig.

6 A településfejlődés politikai és gazdasági feltételei A jobbágyfelszabadítást követően a földek 38-41%-a került a parasztság kezébe, így 1860-ban a parasztbirtokok a mezőgazdasági területek 45-46%-át tették ki. A föld nélküli zsellérek száma azonban ennek ellenére is magas volt, az agrárlakosság 80%-a közülük került ki és az ország lakosságának is 60%-át alkották. A földbirtokviszonyok ilyen módon való alakulása hatással volt a településfejlődésre is: Lassan kialakuló parasztgazdálkodás. Nagyarányú falusi szegénység. A kis parasztgazdaságok önellátásra törekvése fékezte a mezőgazdaság modernizációját (árutermelés hiánya) és ezzel együtt a falvak korszerűsödését is. A termőföld szűkében lévő régiókból (Felvidék hegyvidéki megyéi, Kárpátalja, Erdély, Göcsej) tovább folyik az áttelepedés az ország középső részébe. Növekedett az időszakos migráció az idénymunkák idején. A belföldi munkaalkalmak szűkössége (a földnélkülieket, mint munkaerőt sem a nagybirtok, sem a kibontakozó ipar nem tudta felszívni) a század fordulóján nagyarányú kivándorlási hullámot váltott ki.

7 A településfejlődés politikai és gazdasági feltételei Az agrárkonjunktúra fokozta a már korábban megindult területi differenciálódást. Az agrárkonjunktúra és ezzel együtt a gazdasági és települési modernizáció területei Magyarországon: Kisalföld, a Dunántúli dombság északi és nyugati pereme (Vas megye, Kemenesalja, Veszprém megye), a Mezőföld, Dél- Baranya, Bácska, Bánát, az Alföld több középtája, Budapest környéke. Az agrártermelés és kereskedelem szempontjából kedvezőtlen helyen fekvő hátrányos helyzetű területek: Erdély, a Felvidék hegyvidéki része, Horvát- Szlavónország, Felső-Tiszavidék, az Északi-középhegység északi előtere, Cserehát, Nyírség, Zalai-dombság. E területek közötti fejlettségbeli különbségek máig érezhetők.

8 A településfejlődés politikai és gazdasági feltételei Az alföldi extenzív gabonatermesztés mellett belterjes kertkultúrák is kialakultak: Makói hagymatermesztő körzet, Szegedi és kalocsai paprikatermesztés, Duna-Tisza közi zöldség, gyümölcs és szőlőkultúra területei. Jelentősége a filoxéravészt követően vált jelentőssé. A homoktalajok ellenállóak voltak a filoxérával szemben, így hatalmas szőlőültetvényeket telepítettek ide. E szerepátvétel (hegyaljai területek 80%-a elpusztult) nyomán fejlődött Kecskemét, Nagykőrös, Kiskőrös, Szeged, Izsák, Bácsalmás. A Hegyalja bortermelő mezővárosai pedig a mai napig nem tudták kiheverni a filoxéravész kártételeit tól Magyarország mezőgazdaságának általános helyzete kedvezőtlenebbé vált, melynek oka elsősorban a tengerentúli agrártermékek megjelenése Európa piacain, mely verseny hatására a termékek ára csökkenni kezdett. Csak a Monarchia piacait sikerült védővámokkal megtartani tól kezdve azon alföldi mezővárosok fejlődése megtorpant, ill. hanyatlásnak indult, melyek a konjunktúra időszakában nem tudtak egyéb funkciókat (gyáripar, belterjes mezőgazdasági kultúrák, kulturális szerepkör) a településre vonzani.

9 A településfejlődés politikai és gazdasági feltételei Az ipar szerepe a városodási folyamatokban a dualizmus idején. Korábban a kézműipar erősen koncentrálódott árutermelést folytatott és közvetlenül kapcsolódott a piachoz, így városi funkciókat töltött be. A század fordulójára a tömegtermelést többségében már a gyáripar töltötte be és kapcsolatrendszere áttörte a piackörzeti kereteket. Jelentős népességtömörüléseket hozott létre, melynek hatására modernizáció és városodás-városiasodás indult meg: Korábbi nagyvárosokba települt ipar: Budapest, Pozsony, Temesvár, Pécs, Arad, Fiume (1900-ban fő közötti ipari foglalkoztatott). Bányavidékek (szén, vas- és szinesérc lelőhelyek, kohászat és gépipar): Felvidék középső része, Garam völgye, Diósgyőr, Salgótarján, Ózd, Krassó- Szörényi-érchegység, Resicabánya. Könnyű- és élelmiszeripari körzetek: Pozsony-Győr-Szombathely háromszög, a mezőgazdasági területek peremei. Infrastruktúra építés, elsősorban vasútépítés: Kaposvár, Nyíregyháza, Temesvár

10 A vasútépítés üteme a 19. századi Magyarországon Forrás: Magyarország története

11 A településfejlődés politikai és gazdasági feltételei Míg Nyugat-Európában a már kiforrott kapitalista városhálózat alakította a maga igényei szerint a vasúthálózatot, addig Magyarországon a kiépülő vasúthálózat gyakorolt messzemenő befolyást a településhálózat alakulására. A vasút a meglévő településfejlődés tendenciáit erősítette fel, olykor rendkívül látványosan, segítette a településfejlesztő energiák kibontakozását. A vasút hatására javuló forgalmi helyzetű, s ennek köszönhetően fejlődő gazdaságú városok: Szombathely, Nyíregyháza, Kaposvár, Szolnok, Békéscsaba, Temesvár, Arad, Zsolna, a kisebb városok közül Barcs, Celldömölk, Dombóvár, Szerencs, Püspökladány, Mátészalka. A vasútépítés nyomvonala és hálózatának szerkezete miatt kedvezőtlen forgalmi helyzetbe került városok (stagnáló gazdaság, pozícióromlás): Veszprém, Esztergom, Kőszeg, Kalocsa, Eger, Gyöngyös, Szekszárd

12 Városhierarchia a század fordulóján Beluszky Pál szerint a városok hierarchikus rangját a városi alapfunkciók mennyisége és sokfélesége, az egyes településekben előforduló városi alapfunkciókat pedig a tágan értelmezett szolgáltatások hierarchiájának felsőbb szintjein elhelyezkedő szerepkörök, intézmények testesítik meg. A kialakult rangsor alapján a figyelembe vett intézményeket 6 osztályba sorolta: 1. Fővárosi (országos) intézmények (minisztériumok) (1 település) 2. Regionális központok intézményei (pl. egyetemek, bíróságok, stb.) (2-18) 3. Fejlett megyeszékhelyek intézményei (ügyvédi kamarák, gimnáziumok, bankfiókok) (19-39) 4. Megyeszékhely-szintű intézmények (megyei törvényszék, tanítóképzők, kórházak) (40-79) 5. Középvárosi intézmények (gimnáziumok, közjegyzők, pénzügyőrségek) (80-185) 6. Kisvárosi járási székhely szintű intézmények (járásbíróságok, adóhivatalok, a járási közigazgatás intézményei ( )

13 Budapest fejlődési szakaszai a dualizmuskorabeli Magyarországon A városhierarchia élén, abból messze kiemelkedve Budapest állt. A regionális fejlődés általános törvényszerűségeinek megfelelően a modernizáció kezdetben Magyarországon is néhány pólusban indult meg, különösen miután a modernizációra fordítható tőke korlátozottan állt rendelkezésre. Pest, Buda és Óbuda már a 18. században egyre inkább az ország központjává vált. Kiváló forgalmi fekvése révén a legfőbb haszonélvezője lett az agrárkonjunktúrának és az 1867-es kiegyezés után a 20 milliós Magyarország fővárosa, a kiépülő polgári közigazgatás központja lett. A feudáliskor urbanizációja Pest, Buda és Óbuda közigazgatási határai között maradt. A polgári korszakban azonban az urbanizáció túllépte e határokat, mely korszakban az elővárosi fejlődésnek, ill. a kezdődő agglomerálódásnak több etapja volt.

14 Budapest fejlődési szakaszai a dualizmuskorabeli Magyarországon Az 1. etapban (kb ig) megindult az elővárosok kialakulása, ill. egyes települések esetében az átlagot meghaladó népességnövekedés. A kiegyezésig ez a folyamat a pesti oldal északi szektorára szorítkozott. Az 1931-ben földesúri telepítés hatására létrejött Újpest 1848 és 1870 között lakossága a nyolcszorosára emelkedett. Lakosságának többsége a kézműiparban volt foglalkoztatva. Újpest mellett Rákospalota és Rákoskeresztúr népességgyarapodása mutat ekkor agglomerációs folyamatokra, mely népességnövekedés az intenzívebbé váló agrártermelés munkaerő szükségletét szolgálta.

15 Budapest fejlődési szakaszai a dualizmuskorabeli Magyarországon A 2. etapban ( ) az elővárosi fejlődés kiterjeszkedése és kiteljesedése, új kapcsolatfajták jelentkezése jellemző (pl. a lakosság és az ipari tevékenység kitelepedése a városhatáron túlra és a napi ingázás megjelenése. Pest déli előterében 1860-tól a volt Grassalkovich-uradalom felparcellázásával kialakuló telepek minden előzmény nélküliek voltak és a későbbi Kispesten és Pesterzsébeten indultak meg. Kisegzisztenciák, vállalkozó kedvű szegénység lakta. A soroksári HÉV megnyitásával rohamosan fejlődött Újpest. A későbbi Nagy-Budapesthez csatolt agrárfalvak növekedése is erre az időszakra tehető: Rákospalota, Budafok, Tétény, Rákoskeresztúr, Soroksár

16 Budapest fejlődési szakaszai a dualizmuskorabeli Magyarországon A 3. etapban az ingázás tömegessé válása és az elővárosi gyáripar kialakulásagyarapodása hozott új elemet az elővárosi fejlődésbe, melynek feltétele az elővárosi közlekedés kiépülése volt. Ebben szerepet a villamos és HÉV vonalak játszottak.

17 Regionális centrumok a század fordulóján A regionális központok (országrészközpontok) körében, a településhierarchia csúcsán a jogállás, a funkció, a hierarchiaszint és a városok társadalmi viszonyai megfeleltek egymásnak, összerendezettek. Tíz regionális centrum. Teljes értékű regionális központok: Zágráb, Kolozsvár, Pozsony, Szeged, Kassa Részleges szerepet betöltő regionális központok: Debrecen, Pécs, Temesvár, Nagyvárad, Arad

18 A városok funkcionális típusai a század fordulóján Agrárvárosok (Gyár)Ipari városok Garnizon város Központi szerepkörű városok Speciális funkciójú városok Vegyes (kevert) funkciójú városok

19 A városok komplex típusai a század fordulóján Településföldrajzi szempontból a településhálózat elemeinek legfontosabb jellemzője a hálózatban elfoglalt hely (a hierarchia) és az egyes szerepkörök súlya által kialakított szerkezet (a funkcionális típus). Egy-egy város karakterét a hierarchikus szint, a funkcionális szerkezet, a helyi társadalom jellemzői mellet számos jellemvonás színezi: a tradíciók, a lakosság nemzetiségi összetétele, a befogadó nagy tájak helyzete, a természeti adottságok, a városkép, stb.

20 A városok komplex típusai a század fordulóján Beluszky Pál a hierarchia, a funkcionális szerkezet és a társadalom jellemzői alapján az alábbi kategóriákat különbözteti meg a 20. század eleji Magyarországon: Főváros Városi társadalmú, jelentős városi tradíciókkal rendelkező, urbánus megjelenésű, nagy- és középvárosok Városi társadalmú, mezővárosi múltú, urbánus megjelenésű nagy- és középvárosok Hiányos városi társadalmú, központi szerepkörű közép- és kisvárosok Tradicionális kisvárosok Városi jogú (városi múltú), de városi szerepkört nem vagy alig betöltő települések Szerényen polgárosodott, de jelentős igazgatási-adminisztratív szerepkört betöltő városok Új igazgatási-piaci kis központok Mezővárosok Gyáripari városok Mindenféle speciális városok

21 IRODALOM Győrffy István (1976) Hajdúböszörmény települése. Föld és ember VI. Budapest Beluszky Pál (2003) Magyarország településföldrajza Dialog Campus, Budapest-Pécs Gyimesi Sándor (1975) A városok a feudalizmusból a kapitalizmusba való átmenet időszakában, Budapest Magyarország története Budapest, 1987.

22 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

KOLTAI ZOLTÁN, PTE FEEK. A geográfus útjai Tóth József Emlékkonferencia március 18.

KOLTAI ZOLTÁN, PTE FEEK. A geográfus útjai Tóth József Emlékkonferencia március 18. PIACKUTATÁS A MAGYAR TELEPÜLÉSEKRŐL, A TELEPÜLÉSEK VERSENYKÉPESSÉGÉRŐL KICSIT MÁSKÉNT KOLTAI ZOLTÁN, PTE FEEK A geográfus útjai Tóth József Emlékkonferencia 2014. március 18. KUTATANDÓ PROBLÉMA (2004/05

Részletesebben

RECHNITZER JÁNOS mint fentebb jeleztük újabb szervezetek jöttek létre. Vidéken csökkent az intézmények száma, míg a fővárosban kisebb mértékben emelkedett, ugyanakkor megnőtt az intézményi méret, nagyobb

Részletesebben

A települések általános kérdései. Dr. Kozma Gábor

A települések általános kérdései. Dr. Kozma Gábor A települések általános kérdései Dr. Kozma Gábor A., A településekkel kapcsolatos alapfogalmak I. A település 1. Definíció: a., Mendöl T.: a település egy embercsoport lakó- és munkahelyének térbeli egysége

Részletesebben

A felsőoktatás regionalitása

A felsőoktatás regionalitása A felsőoktatás regionalitása Prof. Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, rektor helyettes Széchenyi István Egyetem, Győr III. Országos Marketing Konferencia Pécs, 2010. október 20-21. Új helyzet, új környezet

Részletesebben

VI. turnus (Kontaktnapok: szerda) Képzés időtartama: 2015. augusztus 24. - 2015. október 15.

VI. turnus (Kontaktnapok: szerda) Képzés időtartama: 2015. augusztus 24. - 2015. október 15. VI. turnus (Kontaktnapok: szerda) Képzés időtartama: 2015. augusztus 24. - 2015. október 15. Budapest, Balassagyarmat, Cegléd, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza,

Részletesebben

Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest

Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest 1024 Budapest 1025 Budapest 1026 Budapest 1027 Budapest

Részletesebben

FÖLDGÁZ ÜGYINTÉZÉSI PONTOK ÜNNEPI NYITVATARTÁSA

FÖLDGÁZ ÜGYINTÉZÉSI PONTOK ÜNNEPI NYITVATARTÁSA FÖLDGÁZ ÜGYINTÉZÉSI PONTOK ÜNNEPI NYITVATARTÁSA Abaújszántó posta zárva zárva zárva 14:00-18:00 08:00-12:00 zárva 08:00-12:00 14:00-18:00 zárva zárva Ajka 1 posta zárva 14:00-18:00 zárva zárva 12:00-16:00

Részletesebben

Kisvárosi mentalitás a várossá válás egyik kulcstényezője?

Kisvárosi mentalitás a várossá válás egyik kulcstényezője? Kisvárosi mentalitás a várossá válás egyik kulcstényezője? Horeczki Réka MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Kis- és középvárosok szerepe a területi fejlődésben. MRTT XIV. Vándorgyűlése Nagyvárad, 2016.

Részletesebben

IrányítószámTelepülés 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest

IrányítószámTelepülés 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest IrányítószámTelepülés 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest 1024 Budapest 1025 Budapest 1026 Budapest 1027 Budapest

Részletesebben

Frissítve: augusztus :28 Netjogtár Hatály: 2008.XII Magyar joganyagok - 303/2008. (XII. 18.) Korm. rendelet - a hivatásos önkormányz

Frissítve: augusztus :28 Netjogtár Hatály: 2008.XII Magyar joganyagok - 303/2008. (XII. 18.) Korm. rendelet - a hivatásos önkormányz Magyar joganyagok - 303/2008. (XII. 18.) Korm. rendelet - a hivatásos önkormányzat 1. oldal 303/2008. (XII. 18.) Korm. rendelet a hivatásos önkormányzati tűzoltóságot fenntartó helyi önkormányzatok egyszeri

Részletesebben

A TERÜLETI EGYENLŐTLENSÉGEK

A TERÜLETI EGYENLŐTLENSÉGEK A TERÜLETI EGYENLŐTLENSÉGEK KIALAKULÁSA Áldorfainé Czabadai Lilla tanársegéd SZIE-GTK RGVI aldorfaine.czabadai.lilla@gtk.szie.hu FOGALMI HÁTTÉR Területi egyenlőtlenség = regionális egyenlőtlenség? A tér

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény FDB 1403 Történeti földrajz II. (elmélet, a tárgy kollokviummal zárul) Elsajátítandó tananyag: A hazai történeti geográfia eredményei és feladatai. A Kárpát-medencében élő társadalmak

Részletesebben

Címkereső / Utcakereső - Házszámszintű térkép és címkereső magyar város részletes térképe itt! [Térképnet.hu]

Címkereső / Utcakereső - Házszámszintű térkép és címkereső magyar város részletes térképe itt! [Térképnet.hu] Címkereső / Utcakereső - Házszámszintű térkép és címkereső - 150 magyar város részletes térképe itt! [Térképnet.hu] Az utcakereső szolgáltatás segítségével könnyen megtalálhatja a keresett címet! Csak

Részletesebben

Tantárgy neve. Magyarország társadalomföldrajza I-II. Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0

Tantárgy neve. Magyarország társadalomföldrajza I-II. Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Tantárgy neve Magyarország társadalomföldrajza I-II. Tantárgy kódja FDB1603; FDB1604 Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

AZ OKTATÁS VÁROSKARAKTERT ALAKÍTÓ SZEREPE A MAI MAGYARORSZÁGON KOLTAI ZOLTÁN, PTE KPVK

AZ OKTATÁS VÁROSKARAKTERT ALAKÍTÓ SZEREPE A MAI MAGYARORSZÁGON KOLTAI ZOLTÁN, PTE KPVK AZ OKTATÁS VÁROSKARAKTERT ALAKÍTÓ SZEREPE A MAI MAGYARORSZÁGON KOLTAI ZOLTÁN, PTE KPVK Felsőoktatási kihívások Alkalmazkodás stratégiai partnerségben 12. Nemzeti és nemzetközi lifelong learning konferencia

Részletesebben

Bajmócy Péter, PhD egyetemi docens SZTE TTIK Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék

Bajmócy Péter, PhD egyetemi docens SZTE TTIK Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék Bajmócy Péter, PhD egyetemi docens SZTE TTIK Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék Népesedési trendek a településrendszerben: konvergens vagy divergens településfejlődés? 2013. november 9. Természetes

Részletesebben

Város és gazdaság 2009.12.01. Város és gazdaság Szabó Julianna 2009. Város és gazdaság. Város és gazdaság Szabó Julianna 2009

Város és gazdaság 2009.12.01. Város és gazdaság Szabó Julianna 2009. Város és gazdaság. Város és gazdaság Szabó Julianna 2009 b B mészáros sörfőző söröző istálló Winchester 1148 élelmiszer kereskedelem szolgáltatás, vegyeskereskedés ruházat bőrösök ötvös fémműves építőmester 1 London 1851 2 1870 1890 3 1910 1940 Városi sorrend

Részletesebben

Lánc Áruházszám áruház neve város TESCO Abony Hipermarket Abony TESCO Ajka Hipermarket Ajka TESCO Baja Hipermarket Baja TESCO 41019

Lánc Áruházszám áruház neve város TESCO Abony Hipermarket Abony TESCO Ajka Hipermarket Ajka TESCO Baja Hipermarket Baja TESCO 41019 Lánc Áruházszám áruház neve város TESCO 41050 Abony Hipermarket Abony TESCO 41770 Ajka Hipermarket Ajka TESCO 41650 Baja Hipermarket Baja TESCO 41019 Balassagyarmat Hipermarket Balassagyarmat TESCO 41021

Részletesebben

Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO

Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO 1 Tesco Veszprém Ajka 8400 Ajka, Fő út 66. 2 Tesco Bács-Kiskun Baja 6500 Baja, Gránátos u. 11. 3 Tesco Nógrád Balassagyarmat 2660 Balassagyarmat, Mikszáth Kálmán u.

Részletesebben

Fót vevőszám vásárlás időpont nyugtaszám 35 14/04/2014 5:54:00 PM 7117

Fót vevőszám vásárlás időpont nyugtaszám 35 14/04/2014 5:54:00 PM 7117 "Minden 35. vásárló visszanyeri vásárlása teljes összegét" játék nyertes nyugtaszámok Levásárlási határidő meghosszabbítva plusz 1 nappal! A nyertes sorszámú nyugta tulajdonosa legkésőbb 2014. április

Részletesebben

HÖT-ök napi készenléti szolgálati létszáma 54%-os egységes tartalékképzéssel (megyei bontásban)

HÖT-ök napi készenléti szolgálati létszáma 54%-os egységes tartalékképzéssel (megyei bontásban) -ök napi készenléti szolgálati létszáma 5%-os egységes tartalékképzéssel (megyei bontás) Létszám Módosított javaslat OSZ jav. tartalék % nettó OSZ jav. Tartalék % Mohács 5 5, 5,, - -,,, 5,, -, 5,, 5, 5,

Részletesebben

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK A TÁRSADALMI GAZDASÁGI FÖLDRAJZ ALAPFOGALMAI

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK A TÁRSADALMI GAZDASÁGI FÖLDRAJZ ALAPFOGALMAI TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK A TÁRSADALMI GAZDASÁGI FÖLDRAJZ ALAPFOGALMAI Geográfia 1.természeti földrajz (amely természettudomány) 2.társadalmi-gazdasági földrajz (amely társadalomtudomány) népességföldrajz

Részletesebben

Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek

Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek Lakossági Általános Szerződési Feltételek 1. Melléklet Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek Tartalomjegyzék 1.... 3 2. Média- és Hírközlési Biztos... 3 3. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság... 4

Részletesebben

Jelentős EU források a vasúti fejlesztésekben. Dr. Mosóczi László igazgató

Jelentős EU források a vasúti fejlesztésekben. Dr. Mosóczi László igazgató Jelentős EU források a vasúti fejlesztésekben Dr. Mosóczi László igazgató BEVEZETŐ, TARTALOM VASÚTI INFRASTRUKTÚRA KORSZERŰSÍTÉS Támogatási források 2014-2020 között Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (wwwantszhu), valamint

Részletesebben

Duna stratégia és a közlekedésfejlesztési elképzelések összhangja

Duna stratégia és a közlekedésfejlesztési elképzelések összhangja Duna stratégia és a közlekedésfejlesztési elképzelések összhangja Szűcs Mihály főosztályvezető-helyettes Belügyminisztérium Előadásvázlat MMK tanulmány Mi a Duna Régió Stratégia? Magyarország DRS szerepe,

Részletesebben

Városok Magyarországon (és Európában)

Városok Magyarországon (és Európában) Városok Magyarországon (és Európában) Városépítészeti séták Veszprém megyében rendezvénysorozat Balatonfűzfő, 2018. július 3. Körmendy Imre Magyarország városhierarchiája 1910 ben 1 A városok fejlesztése,

Részletesebben

Az infrastruktúra alapjai 7. előadás. Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben III.

Az infrastruktúra alapjai 7. előadás. Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben III. Az infrastruktúra alapjai 7. előadás Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben III. A közlekedési infrastruktúra keresleti oldalának alakulása A vasúti személyforgalom alakulása a világon

Részletesebben

KISPÁLYÁS LABDARÚGÁS CSOPORTBEOSZTÁS

KISPÁLYÁS LABDARÚGÁS CSOPORTBEOSZTÁS KISPÁLYÁS LABDARÚGÁS CSOPORTBEOSZTÁS Nevezők száma: 24 csapat A-csoport: Szolnoki Törvényszék Kaposvári Törvényszék Győri Ítélőtábla Kúria Budapest Környéki Törvényszék Kecskeméti Törvényszék B-csoport:

Részletesebben

Jelentős EU források a vasúti fejlesztésekben

Jelentős EU források a vasúti fejlesztésekben Jelentős EU források a vasúti fejlesztésekben IX. Határok nélküli partnerség Győrik Balázs Koordinációs főmérnök BEVEZETŐ, TARTALOM VASÚTI INFRASTRUKTÚRA KORSZERŰSÍTÉS Támogatási források 2014-2020 között

Részletesebben

ITT KELL IGÉNYELNI A NYUGDÍJAT

ITT KELL IGÉNYELNI A NYUGDÍJAT ITT KELL IGÉNYELNI A NYUGDÍJAT Nyugdíj iránti igényt az alábbi járási hivatalnál illetve ha a jogszerző már nyugellátásban részesült a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni. Nemzetközi nyugdíjügyekben

Részletesebben

Területi Kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szervezeti egységeinek elérhetőségei:

Területi Kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szervezeti egységeinek elérhetőségei: Fogyasztóvédelmi szervek [1] Területi Kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szervezeti egységeinek elérhetőségei: Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi

Részletesebben

A NIF Zrt. vasútfejlesztési projektjei. XV. Közlekedésfejlesztési és beruházási Konferencia Bükfürdő, március Völgyi Miklós igazgató

A NIF Zrt. vasútfejlesztési projektjei. XV. Közlekedésfejlesztési és beruházási Konferencia Bükfürdő, március Völgyi Miklós igazgató XV. Közlekedésfejlesztési és beruházási Konferencia Bükfürdő, 2014. március 18-20. Völgyi Miklós igazgató TARTALOM VASÚTI INFRASTRUKTÚRA KORSZERŰSÍTÉS Támogatási források 2014-2020 között Európai Hálózatfinanszírozási

Részletesebben

START Klub Kártya átvevő helyek

START Klub Kártya átvevő helyek START Klub Kártya átvevő helyek Balassagyarmat, vasútállomás: 2660 Balassagyarmat, Benczúr Gyula u. u. 1/a Kunszentmiklós-Tass, vasútállomás: 6090 Kunszentmiklós-Tass, Vasút u. 9. H-V: 00:00-24:00 H-V:

Részletesebben

H/18068/64. Az Országgyűlés. Alkotmány- és igazságügyi bizottságának. a j á n l á s a

H/18068/64. Az Országgyűlés. Alkotmány- és igazságügyi bizottságának. a j á n l á s a H/18068/64. Az Országgyűlés Alkotmány- és igazságügyi bizottságának a j á n l á s a az Országos Területfejlesztési Koncepcióról szóló H/18068. számú törvényjavaslat z á r ó v i t á j á h o z (Együtt kezelendő

Részletesebben

F.3. számú függelék. Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása

F.3. számú függelék. Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása F.3. számú függelék Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása Hatályos: 2015.07.07. 1/5. oldal GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 1. Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Fogyasztóvédelemi

Részletesebben

ÉPÍTETT KÖRNYEZET ÉS IDENTITÁS: történelmi tényező a települések életében Jankó Ferenc NYME KTK Kérdésfeltevés előtt: mi a történelem? Azaz: mit értünk a történelem szerepe alatt? Definíciók helyett: az

Részletesebben

- Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatal (székhelye: 1054 Budapest, Széchenyi u. 2.)

- Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatal (székhelye: 1054 Budapest, Széchenyi u. 2.) A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) 2011-től új szervezetben működik - A NAV vámszervei - Nettó BÉRKALK A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) 2011-től új szervezetben működik - Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal,

Részletesebben

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és 1. tétel: A források és mutassa be az indiai vallások hatását a társadalom szerkezetére, működésére! 2. tétel: A források és mutassa be a hódító háborúkat követő gazdasági változásokat és azok társadalmi

Részletesebben

AP 3.2: Future network (>2009)

AP 3.2: Future network (>2009) AP 3.2: Future network (>2009) Western transdanubia 01/149 Györ-Moson-Sopron Fertõszentmiklós Fertõszentmiklós Bregencpuszta 5 424 01/254 Györ-Moson-Sopron Jánossomorja Jánossomorja Hulladéklerakó 384

Részletesebben

Megyei jogú városok. 2011. évben alkalmazott épületek. adóztatással kapcsolatos adatai. Forrás: MJV önkormányzati adóhatóságai

Megyei jogú városok. 2011. évben alkalmazott épületek. adóztatással kapcsolatos adatai. Forrás: MJV önkormányzati adóhatóságai Megyei jogú városok 2011. évben alkalmazott épületek (egyéb építmények, lakások) adóztatással kapcsolatos adatai Forrás: MJV önkormányzati adóhatóságai Megyei jogú városok 2011. évi építményadó előírásai

Részletesebben

NIF ZRT. ELŐKÉSZÍTÉS ALATT ÁLLÓ VASÚTI PROJEKTJEI XX. KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA

NIF ZRT. ELŐKÉSZÍTÉS ALATT ÁLLÓ VASÚTI PROJEKTJEI XX. KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA NIF ZRT. ELŐKÉSZÍTÉS ALATT ÁLLÓ VASÚTI PROJEKTJEI XX. KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA BÜKFÜRDŐ 2019. ÁPRILIS 9-11 BACH RÓBERT VASÚTFEJLESZTÉSI IGAZGATÓ JELENLEGI PROJEKTJEINK Kivitelezés:

Részletesebben

A Magyarországon telepített traffipaxok országos listája

A Magyarországon telepített traffipaxok országos listája A Magyarországon telepített traffipaxok országos listája 2019.02.15 BÁCS-KISKUN MEGYE Kecskemét, 5. sz. főút, 82+592 km-szelvény Apostag, 51. sz. főút, 74+494 km-szelvény Baja, 51. sz. főút, 159+319 km-szelvény

Részletesebben

Átlag napi elérés a 15 évesek és idősebbek körében országos

Átlag napi elérés a 15 évesek és idősebbek körében országos MR2-Petőfi MR3-Bartók 1 network 16 14 Átlag napi elérés a 15 évesek és idősebbek körében országos 1517 139 12 1173 1 8 6 513 456 633 4 2 13 Forrás: Ipsos-GfK s Közönségmérés, 211.május, ReachN Mintaelemszám:

Részletesebben

A NIF Zrt. vasútfejlesztési projektjei VAMAV Kft. Partnertalálkozó 2015. január 28. Dr. Mosóczi László igazgató

A NIF Zrt. vasútfejlesztési projektjei VAMAV Kft. Partnertalálkozó 2015. január 28. Dr. Mosóczi László igazgató VAMAV Kft. Partnertalálkozó 2015. január 28. Dr. Mosóczi László igazgató TARTALOM VASÚTI INFRASTRUKTÚRA KORSZERŰSÍTÉS Támogatási források 2014-2020 között Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz Integrált

Részletesebben

Magyar Orvosi Kamara Baranya Megyei Területi Szervezete. Magyar Orvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete

Magyar Orvosi Kamara Baranya Megyei Területi Szervezete. Magyar Orvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete Magyar Orvosi Kamara Baranya Megyei Területi Szervezete Cím: 7621 Pécs, Ferencesek utcája 7. Tel: 06-72-210-903, 06-72-210-903 E-mail: bmorvkam@bok.axelero.net Magyar Orvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi

Részletesebben

Apró- és kisfalvas településszerkezet. Jellemzői: Apró és kisfalvas térségek városai (nagyobb települései) Településszerkezetek, települések

Apró- és kisfalvas településszerkezet. Jellemzői: Apró és kisfalvas térségek városai (nagyobb települései) Településszerkezetek, települések Településszerkezetek, települések Urbánné Malomsoki Mónika SZIE GTK RGVI 2016/2017. tanév tavaszi félév 3155 település 346 város 2809 község (2016.) a 2011. évi CLXXXIX. Tv Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

Versenyképtelen vidék? Térségtípusok a versenyképesség aspektusából

Versenyképtelen vidék? Térségtípusok a versenyképesség aspektusából Versenyképtelen vidék? Térségtípusok a versenyképesség aspektusából Pénzes János, PhD egyetemi adjunktus A vidékfejlesztés jelene és jövője műhelykonferencia Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár,

Részletesebben

Településszerkezetek, települések. Urbánné Malomsoki Mónika SZIE GTK RGVI 2018/2019. tanév

Településszerkezetek, települések. Urbánné Malomsoki Mónika SZIE GTK RGVI 2018/2019. tanév Településszerkezetek, települések Urbánné Malomsoki Mónika SZIE GTK RGVI 2018/2019. tanév 3155 település 346 város 2809 község (2018.) a 2011. évi CLXXXIX. Tv Magyarország helyi önkormányzatairól Közigazgatási

Részletesebben

Barnaövezetek Magyarországon, kiváltképpen Budapesten

Barnaövezetek Magyarországon, kiváltképpen Budapesten Barnaövezetek Magyarországon, kiváltképpen Budapesten Barta Györgyi Ipari műemlékek megőrzése és hasznosítása nemzetközi konferencia 2006. szeptember 29 30. Mi a barnaövezet? 1980-as években az USA-ban.

Részletesebben

A város Budapesttől és Kecskeméttől is félórányi autózásra, mintegy 40 km-re, az ország földrajzi középpontjától - Pusztavacstól - 20 km-re

A város Budapesttől és Kecskeméttől is félórányi autózásra, mintegy 40 km-re, az ország földrajzi középpontjától - Pusztavacstól - 20 km-re Dabas a Gödöllői dombvidék déli nyúlványai és az Alföld találkozási pontjain terül el. Az Alföld három kisebb tájegységének, a pesti síkság déli részének, a kiskunsági homokbuckák északi peremének, valamint

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Megyei Semmelweis Kórház-Rendelőintézet Cím: 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72. Tel.: (46) 515-200

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Megyei Semmelweis Kórház-Rendelőintézet Cím: 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72. Tel.: (46) 515-200 Sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciák Bács-Kiskun megye: Bajai Városi Kórház Cím: 6500 Baja, Rókus u. 10. Tel.: (79) 422-233, (79) 422-328, (79) 423-373, (79) 425-575, (79) 428-452 Bács-Kiskun Megyei

Részletesebben

Kisvárosok szerepe a munkaerő-ingázásban

Kisvárosok szerepe a munkaerő-ingázásban Kisvárosok szerepe a munkaerő-ingázásban MÁTÉ ÉVA - PIRISI GÁBOR* KISS BALÁZS PTE TTK FI TÁRSADALOMFÖLDRAJZI ÉS URBANISZTIKAI TANSZÉK *Munkáját az MTA Bolyai János kutatási ösztöndíja támogatta MRTT VÁNDORGYŰLÉS

Részletesebben

A készülékeket online és az alábbi boltjainkban tudod megvásárolni:

A készülékeket online és az alábbi boltjainkban tudod megvásárolni: A készülékeket online és az alábbi boltjainkban tudod megvásárolni: 1 Allée 1117, Budapest Október 23. u. 8-10 +36 20 6208 180 H-SZO: 10:00-21:00 V: 10:00-19:00 Astoria 1075, Budapest Károly krt. 3/a.

Részletesebben

Public. sztenderd nyitvatartású bankfiókjainkban meghirdetett pénztári órák: Budapest, II. kerület, Hidegkúti út

Public. sztenderd nyitvatartású bankfiókjainkban meghirdetett pénztári órák: Budapest, II. kerület, Hidegkúti út Hirdetmény egyedi pénztári órák meghirdetésére Kedves Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy jelen Hirdetményben meghatározott bankfiókjainkban pénztári órákat hirdetünk meg. Az egyedi pénztári órákon

Részletesebben

Tájékoztató. A képzés célja:

Tájékoztató. A képzés célja: Tájékoztató A gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok együttműködésének elősegítése. A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem okozta ártalmak azonosítása és kezelése c. képzésről A képzést szervezi:, EFOP-1.2.4-VEKOP-16-2016-

Részletesebben

Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei

Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 1. Melléklet Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei Tartalomjegyzék 1.... 3 2. Média- és Hírközlési Biztos... 3 3. Pest Megyei Kormányhivatal...

Részletesebben

Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei

Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 1. Melléklet Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei Tartalomjegyzék 1.... 3 2. Média- és Hírközlési Biztos... 3 3. Nemzeti Fogyasztóvédelmi

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSTÉRSÉGEK TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉGE

A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSTÉRSÉGEK TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉGE A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSTÉRSÉGEK TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉGE BARANYAI NÓRA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS MTA KRTK REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XII. VÁNDORGYŰLÉSE VESZPRÉM

Részletesebben

Magyarországon élő ember (a teljes felnőtt lakosság hét ezreléke) kényszerül majd valamennyi időt utcán vagy hajléktalan szállón éjszakázni.

Magyarországon élő ember (a teljes felnőtt lakosság hét ezreléke) kényszerül majd valamennyi időt utcán vagy hajléktalan szállón éjszakázni. Előrejelzések a Február Harmadika kutatás sorozat adatainak a felhasználásával PROGNÓZIS Nr. 1. 2012-2018 tartó időszakban előreláthatóan 58.500 Magyarországon élő ember (a teljes felnőtt lakosság hét

Részletesebben

Public. sztenderd nyitvatartású bankfiókjainkban meghirdetett pénztári órák: Budapest, II. kerület, Hidegkúti út

Public. sztenderd nyitvatartású bankfiókjainkban meghirdetett pénztári órák: Budapest, II. kerület, Hidegkúti út Hirdetmény egyedi pénztári órák meghirdetésére Kedves Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy jelen Hirdetményben meghatározott bankfiókjainkban pénztári órákat hirdetünk meg. Az egyedi pénztári órákon

Részletesebben

A Magyar Regionális Tudományi Társaság XVI. Vándorgyűlése Kecskemét

A Magyar Regionális Tudományi Társaság XVI. Vándorgyűlése Kecskemét A Magyar Regionális Tudományi Társaság XVI. Vándorgyűlése Kecskemét 2018.10.18-19 Az észak-magyarországi városok központi szerepkörének változása a kiskereskedelemben, az ezredforduló után Készítették:

Részletesebben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Regionális VP főigazgatóságai és a felügyeletük alatt álló VP igazgatóságok közérdekű információi:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Regionális VP főigazgatóságai és a felügyeletük alatt álló VP igazgatóságok közérdekű információi: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Regionális VP főigazgatóságai és a felügyeletük alatt álló VP igazgatóságok közérdekű információi: szerv NAV Repülőtéri NAV 1. számú Repülőtéri NAV 2. számú Repülőtéri K, Cs:

Részletesebben

Település típusok és kialakulásuk. Urbánné Malomsoki Mónika SZIE GTK RGVI 2018/2019. tanév

Település típusok és kialakulásuk. Urbánné Malomsoki Mónika SZIE GTK RGVI 2018/2019. tanév Település típusok és kialakulásuk Urbánné Malomsoki Mónika SZIE GTK RGVI 2018/2019. tanév 3155 település 346 város 2809 község (2018.) a 2011. évi CLXXXIX. Tv Magyarország helyi önkormányzatairól Közigazgatási

Részletesebben

MODERN VÁROSOK PROGRAM

MODERN VÁROSOK PROGRAM MODERN VÁROSOK PROGRAM Miről szól a Modern Városok Program? 23 megyei jogú város 23 megállapodás 3 ütem Megállapodások Első ütem: 13 város Második ütem: 6 város 2015-13 város 2016-6 város 2017-4 város

Részletesebben

Magyarország településföldrajza

Magyarország településföldrajza Magyarország településföldrajza Település: tartós megtelepedésre alkalmas hely, ahol az emberek élnek és dolgoznak. Típusai: Mozgékony települések Pl. A nomád állattenyésztő népek sátras települései Állandó

Részletesebben

Településszerkezetek, települések

Településszerkezetek, települések Településszerkezetek, települések Urbánné Malomsoki Mónika SZIE GTK RGVI 2014/2015. tanév tavaszi félév 3154 település 346 város 2808 község (2015.) a 2011. évi CLXXXIX. Tv Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

arculatának (1989 2002)

arculatának (1989 2002) A Kárpát-medence rpát-medence etnikai arculatának átalakulásatalakulása (1989 2002) Kocsis Károly MTA FKI ME MFTK A Magyar Regionális Tudományi Társaság III. Vándorgyűlése (2005.11.24 26.) Sopron Kárpát

Részletesebben

Pest megye. Név cím telefonszám Budapet

Pest megye. Név cím telefonszám Budapet Név cím telefonszám Budapet 1047 Budapest Váci u. 61-63. 1/272-1150 1103 Budapest Gyömrői u. 1-5. 1/357-6660 1083 Budapest Práter u. 44-48. 1/299-0377 1164 Budapest Vidám vásár u. 36. 1/402-3990 Fogarasi-Buda

Részletesebben

Lansinoh termékeket forgalmazó Rossmann üzletek

Lansinoh termékeket forgalmazó Rossmann üzletek 2740 Abony, Kossuth tér 4. 8400 Ajka, Szabadság tér 14. 2170 Aszód, Kossuth Lajos u. 15. 6500 Baja, Csermák Mihály tér 4. 2660 Balassagyarmat, Rákóczi út 34-36. 8230 Balatonfüred, Jókai M. út 17. 4060

Részletesebben

Széchenyi és Budapest

Széchenyi és Budapest Közös Dolgaink rendezvénysorozat 2010. szeptember 22. Széchenyi emlékére Széchenyi és Budapest Dr. Berényi János tud. tanácsadó Széchenyi és Pest-Buda 1826-ban Pestre költözik, 1829-ben polgárjogot

Részletesebben

A tárgyalások elhalasztásának adatai a helyi bíróságokon, büntető ügyszakban év

A tárgyalások elhalasztásának adatai a helyi bíróságokon, büntető ügyszakban év A tárgyalások elhalasztásának adatai a helyi bíróságokon, büntető ügyszakban 2011. év felmer. obj. ok együtt új határnap napolt Főváros 30527 8293-69 238 4451 96 308 4 395 7 195 70 217 657 1586 311 5501

Részletesebben

Mucsi Balázs Sándor főigazgató Pelyhéné Bartha Irén főigazgató 2015.06.15 Dr. Varga Zoltán Balázs 2015.06.15

Mucsi Balázs Sándor főigazgató Pelyhéné Bartha Irén főigazgató 2015.06.15 Dr. Varga Zoltán Balázs 2015.06.15 BAJAI SZAKKÉPZÉSI 6500 Baja, Petőfi Sándor utca 1 12.) 2015.06.15 Korm. rendelet Virág Tibor főigazgató BÉKÉSCSABAI SZAKKÉPZÉSI 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1 BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI BUDAPESTI GAZDASÁGI

Részletesebben

Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei

Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 1. Melléklet Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei Tartalomjegyzék 1.... 3 2. Média- és Hírközlési Biztos... 3 3. Pest Megyei Kormányhivatal...

Részletesebben

1. óra: Területi statisztikai alapok viszonyszámok, középértékek

1. óra: Területi statisztikai alapok viszonyszámok, középértékek 1. óra: Területi statisztikai alapok viszonyszámok, középértékek Tér és társadalom (TGME0405-GY) gyakorlat 2018-2019. tanév Viszonyszámok Viszonyszá m Viszonyítandó adat (A) Viszonyítási alap (B) 1. Megoszlási

Részletesebben

Magyarország településszerkezete. Urbánné Malomsoki Mónika SZIE GTK RGVI 2017/2018. tanév tavaszi félév

Magyarország településszerkezete. Urbánné Malomsoki Mónika SZIE GTK RGVI 2017/2018. tanév tavaszi félév Magyarország településszerkezete Urbánné Malomsoki Mónika SZIE GTK RGVI 2017/2018. tanév tavaszi félév 3155 település 346 város 2809 község (2016.) 2011. évi CLXXXIX. Tv Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

11 - gépész szakmacsoport. Ideiglenes felvételi rangsor. Összes jelentkező (fő): 272

11 - gépész szakmacsoport. Ideiglenes felvételi rangsor. Összes jelentkező (fő): 272 1997.05.22. Székesfehérvár 74399953967 271 1997.07.19. Székesfehérvár 77745272516 270 1997.09.02. Budapest 72606002573 264 1997.10.18. Székesfehérvár 73516505996 200 1997.11.04. Székesfehérvár 73916032558

Részletesebben

A MEE taglétszám helyzete

A MEE taglétszám helyzete Magyar Elektrotechnikai Egyesület A MEE taglétszám helyzete Güntner Attila 2009.November 21. OET Paks Előzmények Szeptemberben a fizető tagok száma 3300 Fő volt EE döntése alapján a Régió képviselők felmérték

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA Cím 1111 Budapest, Prielle Kornélia utca 4/a 896-21-74 237-48-80 E-mail isz.aso@bfkh.hu 13.00 18.00 13.00 16.00 8.30 13.00 8.30 12.30 BARANYA MEGYEI

Részletesebben

Nyitva tartás ÁRUHÁZ Cím TPP pult H-Sz Szo

Nyitva tartás ÁRUHÁZ Cím TPP pult H-Sz Szo ÁRUHÁZ Cím TPP pult Nyitva tartás H-Sz CS P Szo V Ajka 8400 Ajka, Fő út 66. Aréna Plaza 1087 Budapest, Kerepesi út 9. Aréna Pláza 1087 Budapest, Kerepesi út 9. Baja 6500 Baja, Gránátos u. 11. Baja 6500

Részletesebben

Az ügyfélkapcsolati helyek nyitvatartási ideje és telefonszáma. T-Pont üzletek Cím Telefonszám Faxszám Nyitvatartási idő

Az ügyfélkapcsolati helyek nyitvatartási ideje és telefonszáma.  T-Pont üzletek Cím Telefonszám Faxszám Nyitvatartási idő Ügyfélkapcsolati helyek, valamint felügyeleti szervek elérhetősége Az ügyfélkapcsolati helyek nyitvatartási ideje és telefonszáma Lakossági ügyfelek részére Ügyfélszolgálat megnevezése Lakossági 1412 ügyfélszolgálat

Részletesebben

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI PUSKÁS DÁNIEL FŐOSZTÁLYVEZETŐ NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG 2016.

Részletesebben

14. sz. melléklet. Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei

14. sz. melléklet. Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei 14. sz. melléklet Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei Tartalomjegyzék 1. Nemzeti Média- és Hatóság... 3 2. Média- és Biztos... 4 3. Pest Megyei Kormányhivatal... 4 4. JÁRÁSI

Részletesebben

A regionális központok szerepének változása Magyarország városhálózatában a szabad királyi városoktól a NUTS régióközpontokig

A regionális központok szerepének változása Magyarország városhálózatában a szabad királyi városoktól a NUTS régióközpontokig A regionális központok szerepének változása Magyarország városhálózatában a szabad királyi városoktól a NUTS régióközpontokig Kulcsszavak: szabad királyi város, törvényhatósági jogú város, megyei jogú

Részletesebben

Tantárgyi követelmények

Tantárgyi követelmények Tantárgyi követelmények a 2017/2018-as tanév II. félévére Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus BFD1219L A világgazdaság történeti földrajza 1. konzultáció A történeti földrajz fogalma, tárgya, célja,

Részletesebben

HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ESZKÖZÖK A HAZAI KISVÁROSOKBAN

HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ESZKÖZÖK A HAZAI KISVÁROSOKBAN HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ESZKÖZÖK A HAZAI KISVÁROSOKBAN Horeczki Réka MTA KRTK RKI Áramlások a térgazdaságban XVI. MRTT Vándorgyűlés Kecskemét, 2018. október 18 19. Az előadás és a tanulmány elkészülését

Részletesebben

Tájékoztató. A képzés célja:

Tájékoztató. A képzés célja: Tájékoztató A gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok együttműködésének elősegítése. A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem okozta ártalmak azonosítása és kezelése c. képzésről A képzést szervezi:, EFOP-1.2.4-VEKOP-16-2016-

Részletesebben

Dél-Magyarországon vonattal

Dél-Magyarországon vonattal Dél-Magyarországon vonattal a határközi kapcsolatok tekintetében is Háry Márk elnökségi tag, Magyar Közlekedési Klub Környezet-és Természetvédelmi Szervezetek 22. Országos Találkozója Kiskunhalas, 2012.

Részletesebben

KISVÁROSOK KÖZÖTT A LEGKISEBBEK. A VÁROSFEJLŐDÉS ATIPIKUS FORMÁI?

KISVÁROSOK KÖZÖTT A LEGKISEBBEK. A VÁROSFEJLŐDÉS ATIPIKUS FORMÁI? Eger, 2015. november 19-20. Az előadás és a tanulmány elkészülését az OTKA (NK 104985) Új térformáló erők és fejlődési pályák Kelet-Európában a 21. század elején kutatási projekt támogatja. KISVÁROSOK

Részletesebben

A magyar vasút fejlődési irányai

A magyar vasút fejlődési irányai 3.2.6. A magyar vasút fejlődési irányai A Pán-európai vasúti folyosók A Páneurópai folyosók magyar szakaszai (2000. augusztus) A TINA vasúti folyosók Magyarországon Magyarországot érintő Helsinki folyosók

Részletesebben

Támogatott program megnevezése. Gyógyszerek, kötszerek, szemüvegek, kórházi csomagok támogatása

Támogatott program megnevezése. Gyógyszerek, kötszerek, szemüvegek, kórházi csomagok támogatása TÁMOGATÁSI DÖNTÉS az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hajléktalanokért Közalapítvány között kötött, 15349-1/2018/SZOCSZOLG ügyiratszámú együttműködési megállapodás alapján, a Hajléktalanokért Közalapítvány

Részletesebben

szépen ragyogjatok! Dr. Csillag István miniszter Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, 2003. november 18.

szépen ragyogjatok! Dr. Csillag István miniszter Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, 2003. november 18. szépen ragyogjatok! Dr. Csillag István miniszter Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, 2003. november 18. A hazai növekedés külső feltételei nem javultak, míg a lassuló növekedési dinamika a

Részletesebben

KIBONTAKOZÓ TENDENCIÁK AZ IPARI PARKOK TERÉN

KIBONTAKOZÓ TENDENCIÁK AZ IPARI PARKOK TERÉN KIBONTAKOZÓ TENDENCIÁK AZ IPARI PARKOK TERÉN REevolutio Regionális Fejlesztési Konferencia és Kerekasztal 2009. június 3. RAKUSZ LAJOS TISZTELETI ELNÖK IPE Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai

Részletesebben

Danfoss NAGYKERESKEDŐK CÍMLISTÁJA (Fűtéstechnika)

Danfoss NAGYKERESKEDŐK CÍMLISTÁJA (Fűtéstechnika) Érvényes: 2006. december 1-től Baja MART Mestercentrum 6500 BAJA (79) 524-180 (79) 524-182 Ipartelepi út 2. (79) 524-181 Balatonlelle MART Mestercentrum 8638 BALATONLELLE (85) 550-192 (85) 550-193 Rákóczi

Részletesebben

MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETI TÉRSZERKEZETE ÉS HATÁSA A MAI TÉRALAKÍTÁSRA. Csüllög Gábor 1

MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETI TÉRSZERKEZETE ÉS HATÁSA A MAI TÉRALAKÍTÁSRA. Csüllög Gábor 1 MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETI TÉRSZERKEZETE ÉS HATÁSA A MAI TÉRALAKÍTÁSRA Csüllög Gábor 1 Magyarország Európai Uniós csatlakozásával együtt járó regionális tagolásának kialakítása sok vitával jár, amelyeknek

Részletesebben

Magyarország térszerkezeti kihívásai és a megyei területfejlesztés. Szabó Pál PhD. docens Regionális Tudományi Tanszék ELTE, Budapest

Magyarország térszerkezeti kihívásai és a megyei területfejlesztés. Szabó Pál PhD. docens Regionális Tudományi Tanszék ELTE, Budapest Magyarország térszerkezeti kihívásai és a megyei területfejlesztés Szabó Pál PhD. docens Regionális Tudományi Tanszék ELTE, Budapest Felépítés 1) Melyek Magyarország főbb térszerkezeti jellemzői? 2) Melyik

Részletesebben

Diákhitel Központ Zrt.

Diákhitel Központ Zrt. Diákhitel Központ Zrt. Éves kiadvány Statisztikai melléklet 2005/2006. tanév Országos statisztikai adatok a Diákhitelben részesülő ügyfelekről Budapest, 2006. augusztus 31. TARTALOM: 1.1. Országos statisztikai

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA Cím 1111 Budapest, Prielle Kornélia u. 4. Telefon / fax 209-93-38 / Fax 209-9339 e-mail isz.aso@bfkh.hu 13:00-18:00 13:00-16:00 8:30-13:00 8:30-12:30

Részletesebben

Fiók neve Nyitvatartási rend Cím Telefon

Fiók neve Nyitvatartási rend Cím Telefon Ajkai Fiók 8400 Ajka, Szabadság tér 4/a. 88/510-030 Allee Skála Fiók H: 10.00-20.00 K: 10.00-20.00 Sze:10.00-20.00 Cs: 10.00-20.00 P: 10.00-20.00 Szo:10.00-14.00 Allee Bevásárlóközpont 1117 Budapest, Október

Részletesebben

14 - informatika szakmacsoport. Ideiglenes felvételi rangsor. Összes jelentkező (fő): 371

14 - informatika szakmacsoport. Ideiglenes felvételi rangsor. Összes jelentkező (fő): 371 1996.12.25. Székesfehérvár 77185818432 371 1997.01.03. Budapest 78472120542 306 1997.01.05. Csíkszereda 76736716540 177 1997.03.29. Budapest 73911985594 48 1997.04.26. Székesfehérvár 78395363431 350 1997.05.02.

Részletesebben