A TÜV Rheinland InterCert Kft. rendszertanúsítási szabályzata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A TÜV Rheinland InterCert Kft. rendszertanúsítási szabályzata"

Átírás

1 1. A szabályzat célja A TÜV Rheinland InterCert Kft. Rendszertanúsító-helye és tanúsítási kirendeltségei által lefolytatott menedzsment rendszer auditjának és tanúsításának folyamata. A tanúsító szervezet célja, hogy az általa kiállított tanúsítvány vagy igazolás a tanúsítási eljárás folyamán rögzített tényeken alapuljon, megállapításai a valóságnak megfelelőek legyenek. A Megbízó egy harmadik fél számára hitelt érdemlően igazolni tudja vállalt kötelezettségei teljesítését. 2. Alkalmazási terület A szabályzat hatálya a TÜV Rheinland InterCert Kft-re és tanúsítási kirendeltségeire, mint tanúsító szervezetre valamint a tanúsító szervezettel kapcsolatban álló Megbízóra terjed ki, aki a tanúsító szervezet szolgáltatásait abból a célból veszi igénybe, hogy a tanúsító szervezet tanúsítványával illetve igazolásával harmadik fél számára igazolja menedzsment rendszerének megfelelő működését, a vonatkozó szabványoknak való megfelelőségét. Jelen szabályzat együtt érvényes a felek között kötött megbízási szerződésben foglaltakkal. A tanúsító szervezet szolgáltatásait megbízási szerződésben rögzített keretek között, díjazás ellenében végzi. A szolgáltatás ellentételezésének megállapításakor figyelembe veszi a Megbízó menedzsment rendszerének adottságait, az alapul vett követelményrendszert, valamint a tanúsító szervezet működésére vonatkozó szabványokat (MSZ EN ISO/IEC 17021:2011) és akkreditálási előírásokat. 3. Fogalom meghatározások Jelen szabályzatban használt fogalmak az ISO 9000:2005 szabványban foglaltak szerint értendők. További fogalmak, illetve kifejezések használata az ISO/IEC 17021:2011 szabvány alapján történik. 4. A tanúsító szervezet szolgáltatásai, a rendszertanúsítás folyamata 4.1. Mintavételes eljárás A szabványos menedzsmentrendszerek független harmadik fél általi auditálása mintavételes eljárással történik, ezért a rendszerekben más/több hiba is előfordulhat, mint amit az auditorok megállapítottak Időpont egyeztetés, tájékoztatás Egyéb megállapodás hiányában Megbízó az auditok időpontját a tanúsító szervezet által kijelölt auditvezetővel egyezteti úgy, hogy az a tanúsító szervezetek tevékenységét szabályozó előírások (továbbiakban előírások) követelményeinek megfeleljen. Az auditvezető gondoskodik más érintett személyek értesítéséről, a folyamatba történő bevonásáról, a tanúsító szervezet tájékoztatásáról Előaudit Amennyiben Megbízó igényli, a tanúsítási audit előtt a tanúsító szervezet előauditot folytathat le. Az előaudit célja a rendszerben megmutatkozó gyenge pontok, hibák, szabványtól való eltérések feltárása. A vizsgálatot a rendszertanúsítással megbízott auditor csoport egyik tagja, többnyire az auditvezető végzi. Az előaudit RTSZ_5_0 1 / 11 (rev től)

2 eredményéről Megbízó a helyszínen szóbeli tájékoztatást, az auditot követően előaudit jelentést kap, mely tartalmazza a további szükséges lépéseket a tanúsítási eljárás sikeres lefolytatása érdekében. Az előauditra fordított idő nem számítható be a tanúsítási auditra előírt helyszíni audit időnek A benyújtott rendszerdokumentáció értékelése Megbízó legalább 4 héttel a tanúsítási vagy megújítási audit tervezett helyszíni időpontja előtt eljuttatja a tanúsító szervezet kijelölt auditvezetőjének az aktuális rendszer dokumentációját (kézikönyv, folyamatleírások, eljárás utasítások, valamint az auditvezető kérésére további dokumentumokat). A dokumentációt az auditorok átvizsgálják és értékelik. Az értékelés pozitív eredménye előfeltétel a tanúsítási eljárás további lefolytatásához. Ha a dokumentáció nem elégíti ki a vonatkozó szabvány követelményeit, tanúsítási auditot csak az eltérések, tisztázatlan részek rendezése után lehet lefolytatni. A Megbízó egy teljes körű dokumentált belső auditot szabvány valamennyi követelményére kiterjedően és egy átfogó, dokumentált vezetői értékelést köteles lefolytatni. A tanúsítási auditot csak akkor lehet végrehajtani, ha a vezetői felülvizsgálat pozitív eredménnyel zárult, a rendszer a Megbízó saját értékelése szerint a vonatkozó szabvány valamennyi követelményét kielégíti Helyszíni tanúsítási audit A Megbízónál végrehajtott helyszíni audit keretében a bevezetett menedzsment rendszer működését és megfelelőségét értékelik. A rendszernek ki kell elégítenie az alapul vett szabvány, előírás, valamint minőségirányítási rendszer esetében a termékekre vonatkozó - jogszabályban rögzített követelményeket, környezetközpontú irányítási rendszerek esetében a hatályos környezet, munka-és egészségvédelmi menedzsment rendszerek tanúsítása esetén a munkavédelmi-, munkaegészségügyi jogszabályi követelményeket. Élelmiszerbiztonsági rendszerek esetében a termékek és termék-előállítási folyamatoknak a higiéniai követelményeit is ki kell elégítenie. A menedzsment rendszerek első kezdeti tanúsítási auditja két szakaszban történik A tanúsítási audit 1. szakasza Az tanúsítási audit 1. szakaszának helyszíni végrehajtására az auditvezető audit tervet küld a Megbízónak az audit előtt. Az első szakasz során az auditorok a következő tevékenységeket végzik: A Megbízó dokumentációs rendszerének összevetése a gyakorlati alkalmazással. Helyszínen tanulmányozható dokumentáció vizsgálata. Információt gyűjtenek az irányítási rendszer alkalmazási területéről, folyamatairól, helyszíneiről, a vonatkozó jogszabályi szempontokról, és ezek teljesüléséről (beleértve az esetleges kizárások tényleges jogosságát). A tervezett és végrehajtott, dokumentált belső auditok, vezetőségi átvizsgálás ellenőrzése, a felső vezetés értékelésének megbeszélése az irányítási rendszer felkészültségét illetően a tanúsításra. Az audit első szakaszáról az auditorok auditjelentést készítenek. Ebben rögzítik a menedzsment RTSZ_5_0 2 / 11 (rev től)

3 rendszer érvényességi területét, igazolják az esetleges kizárások jogosságát, és szabványpontonként felsorolják az audit 1. szakasza során észlelt olyan eltéréseket, melyek az audit 2. szakaszáig kijavításra kell, hogy kerüljenek a sikeres tanúsítás érdekében. Az auditorok az 1. szakasz keretében ellenőrzik az ajánlatkérőn feltüntetett adatok valóság tartalmát. Amennyiben a menedzsmentrendszer érvényességi területére (tevékenységre), létszámra, telephely(ek)re vonatkozóan a korábbi adatokhoz képest eltérést észlelnek, a tanúsító szervezet újra vizsgálja a tanúsításra vonatkozó ráfordítás szükségletét, és szükség esetén szerződésmódosítást kezdeményez. Az audit vezetője megállapodik a Megbízó képviselőjével az észlelt hiányosságok megszüntetésére szükséges időráfordításról. Meghatározzák az audit 2. szakaszának reális időpontját, ami nem lehet távolabbi időpont, mint az 1. szakasz utolsó helyszíni napjától számított 3 hónap A tanúsítási audit 2. szakasza A tanúsítási audit 2. szakasza során az auditorok a Megbízó menedzsment rendszerének a szabvány valamennyi követelményének való megfelelőségét vizsgálják. A vonatkozó követelmények be nem tartása esetén az eltéréseket az auditorok a helyszínen eltérésjelentésekben rögzítik. A Megbízónak jogában áll az eltéréseket elfogadni, és a jelentés(eke)t aláírni, vagy eltérő véleménye esetén álláspontját szintén írásban közölni. Az audit végén záró megbeszélés keretében az auditorok számot adnak az audit eredményéről és ismertetik álláspontjukat a tanúsítási eljárás eredményét illetően. Amennyiben az audit során eltéréseket találtak, Megbízó köteles ezen eltéréseket megszüntetni, és intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy hasonló eltérések a jövőben ne fordulhassanak elő. Az intézkedések hatékonyságát Megbízónak az auditorok felé igazolnia kell, amit megfelelő dokumentumok benyújtásával, vagy az auditorok ismételt helyszíni látogatása során az intézkedések bemutatásával tud megtenni. Utóaudit szükségességéről az auditvezető dönt. Az auditvezető döntését a tanúsító szervezet felülbírálhatja. Megbízónak a javító intézkedéseket legkésőbb a tanúsítási audit utolsó helyszíni napját követő 3 hónapon belül kell igazolnia. Amennyiben erre három hónapon belül nem kerül sor, akkor a javító intézkedések hatékonyságát minden esetben utóaudit keretében kell ellenőrizni. Utóauditra a tanúsítási auditot követő hat hónapon belül kerülhet sor. A határidő letelte után a tanúsítási auditot, mint sikertelen eljárást le kell zárni. Nem jelentős szabálytalanságok esetében az auditorok észrevételt tesznek, melyet szintén az eltérésjelentésben dokumentálnak. Megbízó ebben az esetben köteles egy intézkedési tervet készíteni és az auditornak bemutatni. A javító intézkedések tényleges bevezetésének ellenőrzésére a felügyeleti auditon kerül sor. A tanúsítási audit, illetőleg az utóaudit lefolytatását követően az auditorok auditjelentést készítenek, amit átadnak a Megbízónak. RTSZ_5_0 3 / 11 (rev től)

4 Az eltérésekre vonatkozó javító intézkedések ellenőrzését követően az auditvezető az audit dokumentációt jóváhagyásra és a tanúsítási döntés meghozatala végett benyújtja a tanúsító szervezetnek A tanúsítvány kiállítása és kiadása A tanúsító szervezet döntéséről a Megbízót írásban értesíti. Az audit eredményeinek illetve a javító intézkedések elfogadása esetén a tanúsító szervezet egy tanúsítványt, illetve bizonyos követelmény rendszerek esetében megfelelőségi igazolást állít ki a Megbízó nevére, címére és az irányítási rendszer hatálya alá tartozó szakmai területre. A tanúsítvány a Megbízó igényének megfelelően különböző nyelveken kerül kiállításra. A tanúsítvány regisztrálása érdekében az érvényességi területet magyar, német és angol nyelven is meg kell adni. A tanúsítvány három évig érvényes az előírásoknak megfelelően végrehajtott rendszerfelügyeletek esetén. A tanúsítvány átadására Megbízó fizetési kötelezettségeinek teljesítését követően kerül sor. Amennyiben a Megbízó nem tesz eleget a rendszerfelügyeletre vonatkozó fizetési kötelezettségének, a tanúsítvány érvényességének felfüggesztését, majd végleges visszavonását eredményezheti A tanúsított rendszer felügyelete A felügyeleti auditot a tanúsítási auditot követő egy illetve két év múlva kell végrehajtani úgy, hogy a felügyeleti audit helyszíni vizsgálatára és az esetleges eltérések kijavítására és annak igazolására a tanúsítási audit 2. szakasz utolsó napjáig sor kell, hogy kerüljön. Célszerű a felügyeleti auditot a tanúsítási audit 2. szakaszának utolsó napjához képest 3 hónapon belül időzíteni. A tanúsítási auditot követő 2. felügyeleti, valamint a megújító auditokat követő felügyeleti auditok (1. és 2.) végrehajtásának időintervalluma -3 hónaptól +1 hónapig terjed. A felügyeleti audit fenti határidőn belüli végre nem hajtása a tanúsítvány érvényességének felfüggesztését eredményezi. A tanúsítvány érvényessége ezek után már csak rendkívüli audit keretében állítható vissza. A rendkívüli audit határidejének elmulasztása a tanúsítvány érvényességének megszüntetését eredményezi. Felügyeleti audit előtt Megbízó köteles tájékoztatni a tanúsító szervezetet a szervezeti felépítésében, tevékenységi körében, a foglalkoztatottak számában, illetőleg a rendszer dokumentációjában végrehajtott változtatásokról. Amennyiben a felügyeleti audit során megállapítható, hogy a korábban hozott javító intézkedések végrehajtására nem került sor, vagy azok hatékonysága nem megfelelő, újabb eltéréslapot kell kiállítani. A tanúsítvány érvényessége megszűnik, ha a vonatkozó intézkedések a felügyeleti audit lezárásának időpontjáig nem kerülnek bevezetésre Rendkívüli felügyeleti audit Rendkívüli felügyeleti auditra kerülhet sor abban az esetben, ha a felügyeleti auditok lezárására a megadott határidőn belül nem kerül sor és ezért a tanúsítvány érvényességét a tanúsító szervezet felfüggeszti. Ettől az időponttól számított további négy hónapon belül rendkívüli felügyeleti helyszíni audit keretében lehet a felfüggesztett érvényességű tanúsítvány érvényességét visszaállítani. Amennyiben ez a helyszíni audit nem RTSZ_5_0 4 / 11 (rev től)

5 történik meg, ezt követően a tanúsítvány érvényessége 1 hónap múlva megszűnik. A rendkívüli felügyeleti audit díja ebben az esetben a szokásos felügyeleti audit díjától eltérhet. Megbízó menedzsment rendszerével kapcsolatban harmadik fél megalapozott panasszal él a tanúsító szervezet felé úgy, hogy a rendszer szabvány követelményeknek való megfelelése megkérdőjeleződik. Amennyiben a kérdést más úton nem lehet tisztázni, rendkívüli felügyeleti auditot kell végrehajtani Kibővítő audit Amennyiben a Megbízó a tanúsítványa érvényességi területét kívánja módosítani, a rendszer hatálya alá vont telephelyeinek számát kívánja bővíteni, vagy jelentős létszámváltozás történt, kibővítő audit lefolytatására van lehetőség. A kibővítő audit mértékét és díjazását a tanúsító szervezet és Megbízó egy külön megállapodás keretében rögzíti Megújító audit A kiállított tanúsítvány a tanúsítási döntéstől számítva három évig érvényes, ezt követően érvényességét automatikusan elveszíti. A tanúsítvány érvényességének fenntartása érdekében megújító auditot kell végrehajtani. A megújító auditra az érvényben lévő tanúsítvány érvényességi ideje alatt kerülhet sor. Amennyiben a tanúsítvány érvényessége lejárt, ezt követően csak teljes körű tanúsítási eljárás lefolytatása után lehet egy új tanúsítványt kiállítani. 5. A tanúsítvány használata, a használati jog terjedelme 5.1.Szerzői jog A tanúsítványra vonatkozó szerzői jog a tanúsító szervezet tulajdona. Megbízó a kiadott tanúsítványra kizárólag annak érvényességi területén és érvényességi idejére szerez használati jogot. Az érvényesség felfüggesztése vagy visszavonása esetén a használati jog szünetel, illetve megszűnik Érvényességi terület A tanúsítvány kizárólag a Megbízó tanúsított szervezeti egységére, tevékenységi körére, illetve a tanúsítványon feltüntetett telephelyére érvényes. A tanúsítvány használata a Megbízó más, nem tanúsított szervezeti egységei, illetve telephelyei számára nem megengedett. Megbízó a tanúsítvány jogosultságának megfelelő használatáért felelősséggel tartozik A tanúsítvány jogosulatlan használata miatti követelések a tanúsítóval szemben Amennyiben termékfelelősség, jótállás vagy szavatossági előírások alapján, vagy a tanúsítvány ezen szabályozásban rögzítettekkel ellentétes használata miatt a tanúsító szervezettel szemben követeléseket támasztanak, úgy Megbízó kötelessége, hogy a tanúsító szervezetet harmadik féllel szembeni mindenfajta kötelezettség alól mentesítse. Ugyanez érvényes olyan esetekre is, amikor harmadik fél a Megbízó által végzett megtévesztő vagy félrevezető reklámtevékenységek miatt a tanúsító szervezettel szemben követeléseket támaszt. RTSZ_5_0 5 / 11 (rev től)

6 5.4. A tanúsítvány módosítása Megbízó nem jogosult a tanúsítványon semminemű változtatást végezni, a tanúsítvány alakját vagy tartalmát indokolt esetben a csak az azt kiadmányozó tanúsító szervezet változtathatja meg. Ha a tanúsítványon bármely okból változtatás szükséges, akkor Megbízó köteles a változtatás érdekében a tanúsító szervezetet írásban megkeresni. A megkeresés indokolásában meg kell adni a változtatás okát és célját. A tanúsító szervezet meghatározza a tanúsítvány megváltoztatása érdekében szükséges lépéseket. (például rendkívüli audit végrehajtása a telephelyek számának bővítése miatt.) A változtatáshoz szükséges lépések végrehajtásáról és díjazásáról a Megbízóval külön megállapodást kell kötni. A szükséges lépések végrehajtása és sikeres lezárását követően lehet a tanúsítványon a kért változtatást átvezetni A tanúsítvány használati joga Megbízó tanúsítvány használati joga azonnali hatállyal megszűnik, ha: Megbízó a tanúsítás szempontjából meghatározó változásokról a tanúsító szervezetet haladéktalanul nem értesíti; visszaélnek a tanúsítvánnyal, Megbízó a tanúsítványt szerződésszegő módon használja; a felügyeleti audit eredményei nem igazolják a rendszer előírásszerű működését; a felügyeleti auditot Megbízó hibájára visszavezethetően nem lehet elvégezni; Megbízó vagyona terhére felszámolási eljárás folyik vagy Megbízó csődeljárási kezdeményezését a bíróság vagyon hiányában elutasította; a tanúsítási eljárással kapcsolatosan kiállított számla kiegyenlítése a megbízási szerződésben rögzített határidőn belül nem történt meg és a Megbízó a Megbízott póthatáridőt tartalmazó írásbeli fizetési felszólítása ellenére sem tesz eleget fizetési kötelezettségének; eljárásjogilag vagy bírósági határozat alapján a tanúsítvány érvényben tartását megtiltják; Megbízó a Megbízási szerződést egyoldalúan felbontja, vagy szerződési kötelezettségeit egyéb módon megsérti A tanúsítvány érvényességnek felfüggesztése, megszüntetése A tanúsító szervezetnek jogában áll a fent felsorolt indokok alapján a tanúsítvány érvényességét felfüggeszteni illetve, megszüntetni. A felfüggesztett érvényességű tanúsítvány ismételt érvényesítése a 4.8. az érvénytelenített tanúsítvány ismételt érvényesítése a 4.10 pontok alapján lehetséges. Amennyiben ismételt érvényesítésre a megadott határidőn belül nem kerül sor, a megszűnt érvényességű tanúsítványt Megbízó köteles a tanúsító szervezetnek visszajuttatni a tanúsítványról készült másolatokat visszavonni, megsemmisíteni. Felfüggesztett, illetve érvénytelenített tanúsítvány esetében Megbízó nem hivatkozhat többé tanúsított voltára, nem használhatja az erre utaló jeleket, feliratokat, logókat. Amennyiben Megbízó a felfüggesztett, illetve érvénytelenített tanúsítványt, mint érvényes tanúsítványt használja, annak visszaküldését megtagadja, vagy egyéb módon nem tesz eleget e szabályzatban foglaltaknak, a tanúsító szervezetnek jogában áll jogainak érvényesítése érdekében bírósághoz fordulni. Amennyiben a tanúsító szervezet a tanúsítvány jogtalan használatából adódóan anyagi vagy erkölcsi kárt szenved, a tanúsítvány jogtalan használójával szemben kártérítési követeléssel élhet. RTSZ_5_0 6 / 11 (rev től)

7 6. A tanúsító szervezet felelőssége A tanúsító szervezet felelősséget vállal a hibás teljesítésből eredő összes kárra a tanúsító szervezet munkatársainak szándékos vagy súlyos gondatlansággal elkövetett hibás teljesítése esetén a szerződés összegének tízszereséig, hanyag gondatlanságból (figyelmetlenségből) elkövetett hibás teljesítés esetén a szerződési összeg kétszereséig, beleértve a személyi, dologi és anyagi károkat; a megbízásából dolgozó munkatársaiért, auditoraiért, de a felelősségnek a tanúsító szervezet tekintetében történő korlátozása azonos módon érvényes a tanúsító szervezet munkatársai, vezető tisztségviselői és egyéb közreműködői tekintetében is. A tanúsító szervezet nem vállal felelősséget azzal kapcsolatban, hogy az általa kiállított tanúsítvány alapján más szervek (pl. hatóságok, a vizsgáló hivatalok, egyéb műszaki ellenőrző intézmények) Megbízó szervezetéről vagy termékeiről pozitív véleményt fognak alkotni, vagy engedélyeket fognak kiadni; a jogszabályok állandóságáért, hatályosságáért, a valóságban történő érvényesülésükért vagy a joghézagokért; azért, hogy a tanúsítványt a piaci versenyben korlátozás nélkül lehet használni; a tanúsítvány használatából eredő károkra. 7. A kiadott tanúsítvány regisztrálása az interneten A TÜV Rheinland által tanúsított vállalatokról az interneten elérhető portálon keresztül közvetlen információhoz juthat minden érdeklődő. A szolgáltatás neve: Certipedia. Az internet elérhetősége: A tanúsítást követően a Megbízó egyedi azonosító számot, úgynevezett ID számot kap. Az azonosítószám alapján a TÜV Rheinland által működtetett adatbázisban megtalálható a tanúsításra és Megbízóra vonatkozó minden fontos információ. 8. A TÜV Rheinland logó használata 8.1. A TÜV Rheinland logó használati joga Sikeres tanúsítás esetén Megbízó jogot szerez a TÜV Rheinland logó használatára az alábbi formában: A jogosultság feltétele érvényes megbízási szerződés a Megbízó és a tanúsító szervezet között, a hivatkozott tanúsítvány érvényessége és a szerződésben rögzített kötelezettségek betartása. RTSZ_5_0 7 / 11 (rev től)

8 8.2. A TÜV Rheinland logó jelentése A logó önmagában igazolja a hivatkozott menedzsment rendszer tanúsítottságát, a szabvány követelményeinek való megfelelést. Használata kizárólag a hivatkozott menedzsment rendszer tanúsítvány érvényességi ideje alatt, érvényességi területén, tanúsított telephelyeire engedélyezett. A logó a tanúsító szervezet tulajdona, Megbízó csak az adott logóhoz kapcsolódó rendszer tanúsított állapotának idejére szerez használati jogot. Megbízó a használati jogot harmadik félre át nem ruházhatja. Megbízó a logó jogosultságának megfelelő használatáért felelősséggel tartozik A TÜV Rheinland logó használatának feltételei, alkalmazási köre A logót a Megbízónak, és kizárólag a Megbízó cégnevével vagy cégjelével közvetlen kapcsolatban szabad használni. A logót tilos a Megbízó termékén, a termék csomagolásán, vizsgálati jegyzőkönyvön vagy bármely egyéb helyen, oly módon elhelyezni, hogy harmadik személy a logó használatából arra a téves következtetésre jusson, hogy a tanúsított állapot a Megbízó termékére vonatkozik. A Megbízó a logót nem használhatja fel a hirdetései során félrevezető módon. Megbízónak gondoskodnia kell arról, hogy ne keltse annak érzetét, hogy a tanúsítás hatósági felülvizsgálat illetve jóváhagyás lenne. A jel (logó) az arányok megtartásával, a kívánt méretben használható fel. A jel tartalmazza a tanúsítási szerv emblémáját, a tanúsítás / igazolás alapjául szolgáló szabvány számát. Megbízó nem jogosult a logót megváltoztatni. Ha a logót bármely okból meg kell változtatni, akkor Megbízó köteles a változtatás érdekében a tanúsító szervezetet írásban megkeresni. A megkeresés indoklásában meg kell adni a változtatás okát és célját. A tanúsító szervezet a megkeresés alapján jogos igény esetén teljesíti a logón kért változtatásokat. A logó megváltoztatásával kapcsolatos költségeket a Megbízó viseli A TÜV Rheinland logó használatának felügyelete A logó alkalmazásának felülvizsgálata üzleti levélpapíron, hirdetési szóróanyagon, vagy bármely egyéb helyen a felügyeleti audit keretében, illetve a piac megfigyelésével történik A logó jogosulatlan használata miatti követelések a tanúsítóval szemben Amennyiben termékfelelősség, jótállás vagy szavatossági előírások alapján, vagy a logó ezen szabályozásban rögzítetteknek nem megfelelő használata miatt a tanúsító szervezettel szemben követeléseket támasztanak, úgy a Megbízó kötelessége, hogy a tanúsító szervezetet harmadik féllel szembeni mindenfajta kötelezettség alól mentesítse. Ugyanez érvényes olyan esetekre is, amikor harmadik fél a Megbízó által végzett megtévesztő vagy félrevezető reklámtevékenységek miatt a tanúsító szervezettel szemben követeléseket támaszt A logóhasználati jog megszűnése A Megbízó logó használati joga megszűnik, ha a logó használat alapjául szolgáló rendszer tanúsított állapota az érvényesség lejártával megszűnik és az érvényesség meghosszabbítását a Megbízó a tanúsító szervezetnél nem kezdeményezte; a tanúsító szervezet a tanúsítvány érvényességét felfüggeszti, vagy megszünteti; RTSZ_5_0 8 / 11 (rev től)

9 a tanúsító szervezet vagy a Megbízó a tanúsítási eljárás lefolytatására és a tanúsítvány használatára vonatkozó szerződést felmondja. Abban az esetben, ha a Megbízó a Megbízási szerződés, a TÜV Rheinland InterCert Kft. Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF), valamint a jelen szabályzatban rögzített előírásokat megsérti, és ezzel a tanúsító szervezetnek anyagi vagy erkölcsi kárt okoz, a tanúsító szervezet fenntartja a jogát a logó használatának visszavonására, az esetleges kártérítési igényének érvényesítésére. 9. Jogok és kötelezettségek 9.1. A tanúsító szervezet jogai A tanúsító szervezet joga, hogy a tanúsítási folyamatot végrehajtó auditorokat kijelölje, szükség esetén külső szakértőt vonjon be a vizsgálatba; a megbízási szerződésben rögzített díjakat és költségeket a szolgáltatás végrehajtását követően a szerződés fizetési feltételei szerint Megbízó felé kiszámlázza; a kiadott árajánlat érvényességi idejét meghatározza; az árajánlatban, illetőleg a szerződésben rögzített árakat a Megbízóval folytatott előzetes egyeztetést követően a szolgáltatás tényleges mértékéhez igazítsa, amennyiben a hibás kalkuláció a Megbízó hibás adatközlésére vagy az időközben beállt jelentősebb változásokra vezethető vissza; a megbízási szerződést egyoldalúan felmondja és a tanúsítási eljárást lezárja, az esetleges korábban kiállított tanúsítványt érvénytelenítse és visszavonja, amennyiben a Megbízó a szerződésben vállalt kötelezettségeinek póthatáridőt is tartalmazó írásbeli felszólítás ellenére nem tesz eleget, vagy a szerződésben rögzített árak a Megbízó hibás adatszolgáltatása vagy az időközben beállt változások miatt nincsenek összhangban a tényleges indokolt, szükséges és a tanúsító szervezet által tételesen igazolt ráfordításokkal és a Megbízó a szerződés módosítását megfelelő indok nélkül megtagadja A tanúsító szervezet kötelezettségei A tanúsító szervezet és a tanúsító auditorok kötelessége, hogy a kapott információkat bizalmasan kezeljék, harmadik félnek tovább nem adják; az eljárást a tanúsító szervezet előírásai alapján folytassák le; a tanúsító szervezet a tanúsítási eljárást arra megfelelő jogosultsággal és szakmai felkészültséggel rendelkező auditorokkal hajtassa végre, a tanúsításban részt vevő személyekről (auditvezető, auditorok, szakértők, esetleg tolmács) a tanúsító szervezet szakmai önéletrajzot küld a Megbízónak; az auditon részt vevő auditor gyakornokok (traineek) személyét előzetesen a Megbízó tudomására hozzák, hogy részvételüket az auditon engedélyezze; akkreditáló szervezet részvételi szándékát az auditon előre jelezzék, ehhez Megbízó jóváhagyását megkérjék; az audit során és azt követően készített jelentések tartalma a valóságnak megfeleljen; RTSZ_5_0 9 / 11 (rev től)

10 az audit időpontok meghatározásánál Megbízó kéréseit, adottságait figyelembe vegyék; a tanúsítási eljárás változásáról a Megbízó felé időben tájékoztatást adjon, szükség esetén a vonatkozó szerződés módosítását kezdeményezze; a kiadott tanúsítványokról, azok érvényességéről feljegyzést vezessen, ahhoz a nyilvánosság számára hozzáférést biztosítson; Megbízó részéről a tanúsítási eljárással szemben felmerülő panaszokat rögzítse, és érdemben kezelje; Megbízó részéről a tanúsítási eljárással kapcsolatos észrevételeket kezelje, és indokolt esetben intézkedéseket hozzon A Megbízó jogai A Megbízó joga, hogy: az előaudit, a tanúsítási audit, az utóaudit valamint a felügyeleti auditok időpontjára a szerződésben megállapodott időtartamokon belül, a vonatkozó akkreditálási előírások betartása mellett a vezető auditorral történő egyeztetés után javaslatot tegyen, a tanúsító szervezet által kijelölt auditorok személye ellen indokolt esetben előzetesen írásban kifogással éljen, a kifogásait azonban köteles indokolni, a megbízási szerződéstől elálljon, a tanúsítási folyamatot megszakítsa, amennyiben valamennyi, az elállás vagy a megszakítás pillanatáig esedékes fizetési kötelezettségének eleget tett, döntését azonban köteles írásban indokolni, az auditorok esetleges szakszerűtlen tevékenysége, az auditjelentésben rögzített valótlanságok miatt a tanúsító szervezet vezetője felé panasszal éljen, vagy a tanúsító szervezettől független irányító testülethez forduljon A Megbízó kötelezettségei A Megbízó kötelezettsége, hogy a megbízási szerződésben rögzített kötelezettségeit mindenkor betartsa, a vezető auditorral történő egyeztetés alapján a szükséges dokumentációt (kézikönyv, eljárás utasítások), a kitöltött tanúsíthatóság vizsgálatát szolgáló kérdőívet (csak új tanúsítás esetében) a mellékleteivel együtt legalább 4 héttel a tanúsítási audit előtt a tanúsító szervezethez vagy a kijelölt auditvezetőhöz eljuttassa, a tanúsítási auditot végző auditorok munkáját segítse, a tanúsításhoz szükséges és a valóságnak megfelelő információt közöljön, az auditorok számára a menedzsment rendszerrel kapcsolatos dokumentációkba, feljegyzésekbe és a munkafolyamatokba betekintést engedélyezzen, valamennyi érintett terület megtekintését és illetékes személlyel történő találkozást lehetővé tegye, az egyes munkafázisok elvégzését a teljesítés igazolás aláírásával elismerje, RTSZ_5_0 10 / 11 (rev től)

11 a fizetési feltételekben rögzített fizetési kötelezettségének a tanúsítási audit eredményétől függetlenül eleget tegyen, az auditok díjait, költségeit, a tanúsítvány kiállításának és regisztrálásának díját, utazási és szállásköltségeket a fizetési feltételeknek megfelelően megfizesse, tanúsításával ne éljen vissza, ne közöljön hamis, a tanúsítási eljárással vagy a tanúsító szervezettel kapcsolatban félrevezető információkat, a tanúsítás felfüggesztése, visszavonása vagy lejárta esetén hagyjon fel a tanúsításának reklámozásával, és küldje vissza a tanúsító szervezet által követelt tanúsítványokat, valamennyi a tanúsított rendszerre vonatkozó panaszt valamint az ezekre hozott intézkedéseket feljegyezze és a tanúsító szervezet auditorainak bemutassa, a tanúsító szervezetet a tanúsítvány kiadását követő időszakban beálló, a rendszer működését befolyásoló változásról, a vállalat szervezetének átalakításáról, jelentősebb létszámváltozásról tájékoztassa. TÜV Rheinland InterCert Kft. H-1132 Budapest, Váci út 48/A-B. telefon telefax: tuv@hu.tuv.com RTSZ_5_0 11 / 11 (rev től)

A Vasúti alkalmazások megfelelőségértékelési iroda szabályzata

A Vasúti alkalmazások megfelelőségértékelési iroda szabályzata 1. A szabályzat célja A TÜV Rheinland InterCert Kft. Vasúti alkalmazások megfelelőségértékelési irodája által lefolytatott, a 31/2010. (XII.23.) NFM rendelet szerinti, a vasúti járművek üzembe helyezése

Részletesebben

A TÜV Rheinland InterCert Kft. rendszertanúsítási szabályzata az orvostechnikai eszközök gyártói részére

A TÜV Rheinland InterCert Kft. rendszertanúsítási szabályzata az orvostechnikai eszközök gyártói részére 1. A szabályzat célja Jelen szabályzat (ORTSZ) rögzíti a TÜV Rheinland InterCert Kft. (TRI) Orvosi eszközök rendszertanúsító helye által az MSZ EN ISO 13485:2012 / EN ISO 13485:2012 + AC/2012 szerint végzett

Részletesebben

A TÜV Rheinland InterCert Kft. rendszertanúsítási szabályzata az orvostechnikai eszközök gyártói részére

A TÜV Rheinland InterCert Kft. rendszertanúsítási szabályzata az orvostechnikai eszközök gyártói részére 1. A szabályzat célja Jelen szabályzat (ORTSZ) rögzíti a TÜV Rheinland InterCert Kft. (TRI) Orvosi eszközök osztálya által az MSZ EN ISO 13485:2010 / ISO 13485:2003 szerint végzett rendszertanúsítási eljárását,

Részletesebben

A TÜV Rheinland InterCert Kft. rendszertanúsítási szabályzata az orvostechnikai eszközök gyártói részére

A TÜV Rheinland InterCert Kft. rendszertanúsítási szabályzata az orvostechnikai eszközök gyártói részére 1. A szabályzat célja Jelen szabályzat (ORTSZ) rögzíti a TÜV Rheinland InterCert Kft. (TRI) Orvosi eszközök rendszertanúsító helye által az MSZ EN ISO 13485:2016 / EN ISO 13485:2016 szerint végzett rendszertanúsítás

Részletesebben

9.6 A tanúsítvány felfüggesztése, visszavonása vagy alkalmazási területének szűkítése

9.6 A tanúsítvány felfüggesztése, visszavonása vagy alkalmazási területének szűkítése 9.6 A tanúsítvány felfüggesztése, visszavonása vagy alkalmazási területének szűkítése 9.6.1 Cégünk a tanúsítványok felfüggesztésére, visszavonására, vagy az alkalmazási terület szűkítésére vonatkozó politikája,

Részletesebben

A TAM CERT tanúsítási eljárás leírása MSZ EN ISO 9001 szerint

A TAM CERT tanúsítási eljárás leírása MSZ EN ISO 9001 szerint Tartalomjegyzék 1. Kérelmezés átvizsgálása, audit előkészítése...2 1.1 Előaudit...2 1.2 Kérdéskatalógus...2 1.3 Auditmegbízott...2 2 A kezdeti (tanúsító) audit...2 2.1 A kezdeti audit 1. szakasza:...2

Részletesebben

Logó, tanúsítvány használatának szabályai Eljárás

Logó, tanúsítvány használatának szabályai Eljárás E példány sorszáma: Eljárás Készítette: Dr. Lajos Attila Minőségirányítási vezető Jóváhagyta: Borszéki Péter Ügyvezető igazgató copyright (szerzői jog): Ezen dokumentum tartalma nem reprodukálható sem

Részletesebben

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/42-01 eljárás készítése 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

1. Az Általános Szerződési Feltételek hatálya

1. Az Általános Szerződési Feltételek hatálya 1. Az Általános Szerződési Feltételek hatálya 1.1. Az Általános Szerződési Feltételek az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE (2011. március 9.) az építési termékek forgalmazására vonatkozó

Részletesebben

1. ÉRVÉNYESSÉGI TERÜLET ECM IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK EURÓPAI TANÚSÍTÁSI SZOLGÁLATA KFT. A Tanúsítási szolgáltatásnyújtás általános feltételei a tanúsítási szerződések alapján végzett tevékenységekre érvényesek.

Részletesebben

Tanúsítási szerződés

Tanúsítási szerződés 1. oldal, összesen: 7 SZERZŐDÉS az irányítási rendszer tanúsító auditálásáról a tanúsítás lehetséges megszerzésével a(z) xxxxxxxxxxx szabvány szerint mely a TÜV Österreich Kihelyezett Tanúsító Képviselete

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Felülvizsgálta, aktualizálta:... Hegedüs Zsuzsanna mb. operatív vezető 2016.02.21. Jóváhagyta:...

Részletesebben

A TÜV Rheinland InterCert Kft. Felvonó- és emelőgép ellenőrzési iroda szabályzata

A TÜV Rheinland InterCert Kft. Felvonó- és emelőgép ellenőrzési iroda szabályzata 1. A szabályzat célja A TÜV Rheinland InterCert Kft. Felvonó- és emelőgép ellenőrzési irodája által lefolytatott ellenőrzések folyamatának meghatározása. A szervezet célja, hogy az általa kiállított ellenőrzési

Részletesebben

ÉMI TÜV SÜD Kft. ÉMI TÜV SÜD Kft. Ipari Berendezések és Hegesztéstechnológia Osztály. Budapest,

ÉMI TÜV SÜD Kft. ÉMI TÜV SÜD Kft. Ipari Berendezések és Hegesztéstechnológia Osztály. Budapest, Tanúsítási Rend az Építési Termék Rendelet (305/2011/EU) hatálya alá tartozó acél- és alumíniumszerkezetek megfelelőség tanúsítására az EN 1090-1 előírásainak megfelelően ÉMI TÜV SÜD Kft. Ipari Berendezések

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kérjük, amennyiben árajánlatunkkal kapcsolatban bármiféle kérdés felmerül, szíveskedjenek bennünket megkeresni. Készséggel állunk rendelkezésükre.

Kérjük, amennyiben árajánlatunkkal kapcsolatban bármiféle kérdés felmerül, szíveskedjenek bennünket megkeresni. Készséggel állunk rendelkezésükre. TÜV AUSTRIA CERT GMBH Kihelyezett Tanúsító Képviselete xxxxxxxxx Kft. xxxxxxxxxxxxxxxxxxx részére! Budapest Bánya u. 1. H-9999 Ügyintézőnk neve Tel./Mellék Ajánlat száma Iktatószám Dátum Kukkkk Gyulai

Részletesebben

UL Tanúsítási Kézikönyv - ULKK / MRSZ - Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség

UL Tanúsítási Kézikönyv - ULKK / MRSZ - Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség A.4. Felelősségek az MRSZ - Motoros Könnyű repülő Sport Szövetség MKSSZ Légi alkalmasság Tanúsítás folyamatában: A.4.1. Felelősségek a SES A1 és az UL A2 területek Légi alkalmasság felülvizsgáló folyamatában:

Részletesebben

Változások folyamata

Változások folyamata ISO 9001:2008 Változások az új szabványban Változások folyamata A változtatások nem csak a rendszer dokumentumait előállítókra vonatkozik, hanem: az ellenőrzéseket végzőkre, a belső auditot végzőkre, és

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra Oldal: 1 / 5 1. A szabályzat célja Jelen működési és eljárási szabályzat célja a megfelelőségértékelési tevékenység szabályozása a kijelölt területen. 2. Alkalmazási terület ÉMI-TÜV SÜD Kft. kijelölt területe.

Részletesebben

Recobin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Recobin Kft.) Általános Szerződési Feltételei (továbbiakban: ÁSZF)

Recobin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Recobin Kft.) Általános Szerződési Feltételei (továbbiakban: ÁSZF) Recobin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Recobin Kft.) Általános Szerződési Feltételei (továbbiakban: ÁSZF) 1. Az ÁSZF alkalmazása 1.1. A Recobin Kft. szállításai és szolgáltatásai ha a

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-04 BELSŐ AUDIT Átdolgozta és aktualizálta:... Tigerné Schuller Piroska minőségirányítási vezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző

Részletesebben

TERMÉKTANÚSÍTÁS ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEI TERMÉKTANÚSÍTÁS

TERMÉKTANÚSÍTÁS ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEI TERMÉKTANÚSÍTÁS 1. Érvényességi terület Az alábbi feltételek a megállapodások szerinti teljesítésekre érvényesek, ezek alatt szolgáltatásokat, információkat, valamint a megbízás keretében végzett egyéb teljesítéseket

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Irányítótestület. Irányítótestületének Alapszabályzata. Alapszabályzat. 1. kiadás

TÜV Rheinland InterCert Kft. Irányítótestület. Irányítótestületének Alapszabályzata. Alapszabályzat. 1. kiadás Alapszabályzat 1. kiadás Jelen szabályzat a hozzátartozó szabályozó dokumentumokkal a TÜV Rheinland InterCert Kft. szellemi tulajdona. Ezek továbbadása vagy tartalmának közlése csak a Kft. minőségügyi

Részletesebben

Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5. 2000 Szentendre, Dózsa György út 20.

Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5. 2000 Szentendre, Dózsa György út 20. Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5 Megbízó szervezet megnevezése: Szentendrei Betonárugyár ZRt. Székhelye: 2000 Szentendre, Dózsa György út 20. Az audit során vizsgált illetve megtekintett telephelye(i):

Részletesebben

ISO 9001 Útmutató. Bevezetés. Érvényességi terület és kizárások. Audit folyamat

ISO 9001 Útmutató. Bevezetés. Érvényességi terület és kizárások. Audit folyamat Bevezetés Ezt a dokumentumot azért állítottuk össze, hogy segítsen megismerni az Ön szervezetének szerepét és felelősségét a regisztrációs/tanúsító folyamatban és vázolja az EMT/NQA általános elvárásait,

Részletesebben

BELSŐ AUDIT 2. ELJÁRÁS LEÍRÁSA

BELSŐ AUDIT 2. ELJÁRÁS LEÍRÁSA BELSŐ AUDIT MINŐSÉGÜGYI ME 08 1. AZ CÉLJA Az eljárás célja a minőségirányítási rendszer belső auditálásának szabályozása. Jelen szabályozás rögzíti a belső audit megtervezésének, végrehajtásának folyamatát,

Részletesebben

1/8 Követelményrendszer rendszertanúsításhoz

1/8 Követelményrendszer rendszertanúsításhoz 1/8 Követelményrendszer rendszertanúsításhoz A minőség-, környezetközpontú és élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek (a továbbiakban: irányítási rendszerek) tanúsításához vezető lépések. 1. A MERT-CERT

Részletesebben

Nemzeti Akkreditálási Rendszer

Nemzeti Akkreditálási Rendszer Nemzeti Akkreditálási Rendszer Szabvány- és jogszabály változások kezelése NAR-02 2. kiadás Jóváhagyta: Bodroghelyi Csaba főigazgató-helyettes Készítésért felelős: Tartalmi összhang vizsgálat: Jogi megfelelőség:

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 1. Általános feltételek A Pannon Tanúsító Kft. (a továbbiakban: Pannon Tanúsító) független tanúsító szervezet, tevékenységét az MSZ EN ISO/IEC 17021:2011 Megfelelőségértékelés. Irányítási rendszerek auditját

Részletesebben

e-versenyeztetési eljárás Eljárás száma: BKV Zrt. V-15/15 AJÁNLATI FELHÍVÁS Budapest, 2015.

e-versenyeztetési eljárás Eljárás száma: BKV Zrt. V-15/15 AJÁNLATI FELHÍVÁS Budapest, 2015. K-NY Metró telephelyre ISO 14001:2004 szabvány szerint kialakított Környezetközpontú Irányítási Rendszer (KIR) megújító és két felügyeleti auditjának végrehajtása e-versenyeztetési eljárás Eljárás száma:

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. szervezetek minõsítési NAR-01M. Hatálybalépés: 2008. november 1. 3. kiadás

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. szervezetek minõsítési NAR-01M. Hatálybalépés: 2008. november 1. 3. kiadás NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer Vizsgáló, ellenõrzõ és tanúsító szervezetek minõsítési eljárása kijelöléshez NAR-01M 3. kiadás Hatálybalépés: 2008. november 1. Tartalomjegyzék

Részletesebben

A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között

A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus Ráckeve 2015. Október 08-09. Készítette: Bodrogi Sándorné minőségfejlesztési vezető 1 Újraélesztés

Részletesebben

I. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának célja. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának feltételei

I. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának célja. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának feltételei TARTALOMJEGYZÉK I. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának célja II. III. IV. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának feltételei Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának megtagadása

Részletesebben

Gyöngy István MS osztályvezető

Gyöngy István MS osztályvezető Gyöngy István MS osztályvezető www.emi-tuv.hu Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra?. 25 éve Magyarországon Tanúsítás / Hitelesítés: NAT akkreditáció

Részletesebben

A BME ITS ZRT. TANÚSÍTÓ JELE HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYAI. Szabályzat SZA

A BME ITS ZRT. TANÚSÍTÓ JELE HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYAI. Szabályzat SZA A BME ITS ZRT. TANÚSÍTÓ JELE HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYAI Szabályzat SZA-0-02-00 ÉRVÉNYBEN Azonosító jel: SZA-0-02-00 Oldalszám: 5 összesen 1 Módosítások Kiadás száma rev.02. Módosítás oka Készítette Dátum

Részletesebben

A TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia. Vizsgaszabályzat

A TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia. Vizsgaszabályzat A TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia Vizsgaszabályzat TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia üzleti terület Cím: 1132 Budapest, Váci út 48 / A - B. Telefon: 461-1240 Fax: 461-1199. E-mail: akademia@hu.tuv.com

Részletesebben

Szabaduljon meg a papírtól és nyerjen! promóció hivatalos részvételi- és játékszabályzata

Szabaduljon meg a papírtól és nyerjen! promóció hivatalos részvételi- és játékszabályzata Szabaduljon meg a papírtól és nyerjen! promóció hivatalos részvételi- és játékszabályzata 1. A promóció szervezője A Szabaduljon meg a papírtól és nyerjen! elnevezésű promóció (a továbbiakban: Promóció

Részletesebben

A KIVÁLASZTÁSI ELJÁRÁSBAN HOZOTT DÖNTÉSEKKEL SZEMBENI PANASZKEZELÉSI ELJÁRÁS SZABÁLYAI

A KIVÁLASZTÁSI ELJÁRÁSBAN HOZOTT DÖNTÉSEKKEL SZEMBENI PANASZKEZELÉSI ELJÁRÁS SZABÁLYAI A KIVÁLASZTÁSI ELJÁRÁSBAN HOZOTT DÖNTÉSEKKEL SZEMBENI PANASZKEZELÉSI ELJÁRÁS SZABÁLYAI Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 programperiódus Verzió 1, 2016. március 1. cikk»a

Részletesebben

Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011.

Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011. Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011. 1 Kalibrálás 2 Kalibrálás A visszavezethetőség alapvető eszköze. Azoknak a műveleteknek az összessége, amelyekkel meghatározott feltételek mellett megállapítható

Részletesebben

Az irányítási rendszerek tanúsítási folyamatának szabályzata

Az irányítási rendszerek tanúsítási folyamatának szabályzata Kiadás: 3 Változat: 14 Kiadás dátuma: 2014.07.14. QNY-13-00 Oldal : 1/6 1.Általános tájékoztató Egy szervezet irányítási rendszerének felülvizsgálatát az adott szakterületen jártas audit-team végzi. A

Részletesebben

e.com-cert Kft. Nyilvános információk

e.com-cert Kft. Nyilvános információk A tanúsító szervezet adatai: A cég teljes neve: e.com-cert International Certfication Bureau Rendszertanúsító Kft. Rövidített neve: e.com-cert Kft. Székhely címe: H-1061 Budapest, Paulay Ede utca 46. Ügyvezető

Részletesebben

A KÖZÉRDEKŰ ADATOK MEGISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ IGÉNYEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉT RÖGZÍTŐ SZABÁLYZAT

A KÖZÉRDEKŰ ADATOK MEGISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ IGÉNYEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉT RÖGZÍTŐ SZABÁLYZAT A KÖZÉRDEKŰ ADATOK MEGISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ IGÉNYEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉT RÖGZÍTŐ SZABÁLYZAT Érvényes: 2016. január 1-től visszavonásig.. Dr. Horváthné Németh Klára ügyvezető igazgató Az információs önrendelkezési

Részletesebben

Építőipari Panaszmentességi Igazolás

Építőipari Panaszmentességi Igazolás Építkezők Országos Egyesülete Építőipari Panaszmentességi Igazolás Szabályzat Tartalomjegyzék I. Az Építőipari Panaszmentességi Igazolás kiállításának célja II. Az Építőipari Panaszmentességi Igazolás

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció / IV. szint: Formanyomtatványok MF-202-Ajánlat -MIR AJÁNLAT

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció / IV. szint: Formanyomtatványok MF-202-Ajánlat -MIR AJÁNLAT AJÁNLAT a Mester Példány MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszerének kialakítására. Készítette: BMS-Consulting Bt. Budapest, 2007. július 08. file: MF-202-Ajanlat-MIR 1 / 12 Fejezet

Részletesebben

IAF és ILAC Közgyűlés októberi főbb határozatai November 7.

IAF és ILAC Közgyűlés októberi főbb határozatai November 7. IAF és ILAC Közgyűlés 2017. októberi főbb határozatai 2017. November 7. IAF Resolution 2017-05 Adatbázis Kezelési Bizottság Jelentése - Database Management Committee Report A Közgyűlés elismeréssel fogadta

Részletesebben

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzoltó készülék k tanúsítás s folyamata, tapasztalatai a vizsgáló intézet szemével Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzvédelmi Megfelelőségi gi Tanúsítv tvány szerepe

Részletesebben

Ajánlatkérőhöz az alábbi kérdések/észrevételek érkeztek:

Ajánlatkérőhöz az alábbi kérdések/észrevételek érkeztek: BKV Zrt. 61-es villamos vonal Ördög-árok menti 1.sz. és 2.sz. támfal átépítésének és Riadó utcai KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS NYÚJTÁSA (4. sz.) Ajánlatkérőhöz az alábbi kérdések/észrevételek érkeztek: 1.) Kérdés/észrevétel:

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Ikt.sz: 39/66/2017. 202187 ÁGASEGYHÁZA NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA 6076 Ágasegyháza, Óvoda utca 2. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1 ÁLTALÁNOS RÉSZ Bevezetés Az óvoda a dolgozók, szülők, partnerek panaszainak egységes

Részletesebben

NAR IRT 2. kiadás

NAR IRT 2. kiadás Irányítási rendszereket tanúsító szervezetek NAR-01-04-IRT 2. kiadás Jóváhagyta: Bodroghelyi Csaba főigazgató-helyettes Készítésért felelős: Tartalmi összhang vizsgálat: Jogi megfelelőség: Jászayné Sziklai

Részletesebben

ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA (27/2012 EK) ÉS AZ ISO 50001:2012 SZABVÁNY KAPCSOLATA KOHL ZSUZSANNA ÜGYVEZETŐ FRAMEWORK HUNGARY KFT.

ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA (27/2012 EK) ÉS AZ ISO 50001:2012 SZABVÁNY KAPCSOLATA KOHL ZSUZSANNA ÜGYVEZETŐ FRAMEWORK HUNGARY KFT. ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA (27/2012 EK) ÉS AZ ISO 50001:2012 SZABVÁNY KAPCSOLATA KOHL ZSUZSANNA ÜGYVEZETŐ FRAMEWORK HUNGARY KFT. Előírások Ösztönző programok KKV-knak energetikai auditok végeztetésére.

Részletesebben

AJÁNLATI FELHÍVÁS. e-versenyeztetési eljárás. Eljárás száma: BKV Zrt. V-497/14. Budapest, 2015.

AJÁNLATI FELHÍVÁS. e-versenyeztetési eljárás. Eljárás száma: BKV Zrt. V-497/14. Budapest, 2015. BKV Zrt. energetikai folyamataira vonatkozó Minőségirányítási rendszer MSZ EN ISO 9001:2009. számú szabványnak megfelelő Tanúsító auditja, valamint kettő éven keresztüli felügyeleti auditja e-versenyeztetési

Részletesebben

Tanúsító eljárás MR - ISO 14001 02-EU-02

Tanúsító eljárás MR - ISO 14001 02-EU-02 1/17 oldal TARTALOMJEGYZÉK 1 Rendeltetés 2 2 Meghatározások 2 3 Illetékességek 3 3.1 A KIR osztály tanúsítási megbízottja, környezeti szakértő szervezet vezetője 3 3.2 Vezető környezeti szakértő / vezető

Részletesebben

Közbeszerzési, beszerzési és egyéb beszerzési eljárásokkal kapcsolatos kötelezettségek, az eljárások ellenőrzése

Közbeszerzési, beszerzési és egyéb beszerzési eljárásokkal kapcsolatos kötelezettségek, az eljárások ellenőrzése 1 Közbeszerzési, beszerzési és egyéb beszerzési eljárásokkal kapcsolatos kötelezettségek, az eljárások ellenőrzése I. Az eljárás megindítása előtti kötelezettségek: (közvetlen támogatási szerződéshez kapcsolódó

Részletesebben

Nyereményjáték szabályzat a Netex-Magyarország Kft. által a https://www.facebook.com/webkiallitas oldalon meghirdetett nyereményjátékokhoz

Nyereményjáték szabályzat a Netex-Magyarország Kft. által a https://www.facebook.com/webkiallitas oldalon meghirdetett nyereményjátékokhoz Nyereményjáték szabályzat a Netex-Magyarország Kft. által a https://www.facebook.com/webkiallitas oldalon meghirdetett nyereményjátékokhoz 2014. 12. 22. Netex-Magyarország Kft. Bevezető A jelen szabályzat

Részletesebben

4/2006. (II. 16.) GKM rendelet a Nemzeti Akkreditáló Testület eljárásaiért fizetendõ igazgatási szolgáltatási. (2013. április 7-tõl hatályos szöveg)

4/2006. (II. 16.) GKM rendelet a Nemzeti Akkreditáló Testület eljárásaiért fizetendõ igazgatási szolgáltatási. (2013. április 7-tõl hatályos szöveg) 4/2006. (II. 16.) GKM rendelet a Nemzeti Akkreditáló Testület eljárásaiért fizetendõ igazgatási szolgáltatási díjakról (2013. április 7-tõl hatályos szöveg) A Nemzeti Akkreditáló Testület szervezetérõl,

Részletesebben

A STONEHENGE J.J KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

A STONEHENGE J.J KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA A STONEHENGE J.J KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA Verzió: Készítette: Hatályba lépés napja: v1 Sajti László szervezeti igazgató 2014. január 02. 1 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I.1. A Szabályzat célja Jelen

Részletesebben

INTERCERT MINŐSÍTŐ ÉS TANÚSÍTÓ KFT.

INTERCERT MINŐSÍTŐ ÉS TANÚSÍTÓ KFT. INTERCERT MINŐSÍTŐ ÉS TANÚSÍTÓ KFT. InterCert-E01 szabvány szerinti minőségirányítási rendszer és/vagy MSZ EN ISO 14001:2005 a tanúsítvány regisztrálására és a tanúsítás Az eljárásban található valamennyi

Részletesebben

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Eszköz neve, típusa Mennyiség Gyártási szám

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Eszköz neve, típusa Mennyiség Gyártási szám Szerződés száma: BÉRLETI SZERZŐDÉS A szerződő Felek: Bérbe adó: Cím: Adószám: Cégbejegyzés száma: Telefon/fax: a továbbiakban Bérbe adó valamint, valamint Bérlő: Cím: Posta cím: Számlavezető

Részletesebben

SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE

SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE A Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás Társulási Iroda (továbbiakban: Társulási Iroda) szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjét

Részletesebben

26/2001. (X. 4.) GM rendelet

26/2001. (X. 4.) GM rendelet - 1-26/2001. (X. 4.) GM rendelet a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól szóló 4/1999. (II. 24.) GM rendelet módosításáról A műszaki

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT BIATORBÁGYI BENEDEK ELEK ÓVODA PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Intézmény OM- azonosítója 032933 Intézményvezető:... Hingyiné Molnár Ildikó Legitimációs eljárás Nevelőtestület nevében: Alkalmazotti közösség nevében:

Részletesebben

1/5. ÉMI-TÜV SÜD KFT. KERMI Osztály 1043 Budapest, Dugonics utca 11. Terméktanúsítás, megfelelőségi jel, jelhasználat szabályozása. 1.

1/5. ÉMI-TÜV SÜD KFT. KERMI Osztály 1043 Budapest, Dugonics utca 11. Terméktanúsítás, megfelelőségi jel, jelhasználat szabályozása. 1. ÉMI-TÜV SÜD KFT. KERMI Osztály 1043 Budapest, Dugonics utca 11. 1. Terméktanúsítás A terméktanúsítást az MSZ EN ISO/IEC 17065:2013 számú szabvány előírásai alapján végezzük. A tanúsítvány kiadása az ÉMI-TÜV

Részletesebben

NEM MEGFELELŐSÉGEK KEZELÉSE 2011.

NEM MEGFELELŐSÉGEK KEZELÉSE 2011. A nem megfelelősségek kezelése 1.2 MU 2011 (A 345/2004. (XII. 22.) Korm. rendelet alapján a műsorelosztó szolgáltatást végzők részére) Dokumentum kontroll Szervezeti egység Funkció Név Aláírás Készítette:

Részletesebben

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 11/2006. (VIII. 1.) MNB rendelet a hitelintézeti elszámolóházak üzletszabályzatára és szabályzataira vonatkozó követelményekről A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény 60. -a (1) bekezdésének

Részletesebben

Dabas és Környéke Vízügyi Kft.

Dabas és Környéke Vízügyi Kft. Dabas és Környéke Vízügyi Kft. H-2370 Dabas, Széchenyi u. 3. Tel: 29/360-321; 29/360-323 Tel./fax: 29/360-323 E-mail: info@dakov.hu KÉPZÉSI SZABÁLYZAT kiadás /változat 1.0 jóváhagyta, hatályba léptette:

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ENO-PACK KFT.

ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ENO-PACK KFT. ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ENO-PACK KFT. 1. oldal Társaságunk adatkezelőként a személyes adatok kezelésének céljait és eszközeit önállóan vagy másokkal együtt meghatározza, adatfeldolgozóként pedig

Részletesebben

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 3. Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 3. Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 3 Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 6 Kerekes László minőségirányítási

Részletesebben

Hatályos: 2011. május 26-tól

Hatályos: 2011. május 26-tól GYULA ÉS KÖRNYÉKE TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS FELESLEGES VAGYONTÁRGY HASZNOSÍTÁSI ÉS SELEJTEZÉSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2011. május 26-tól A Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás Kistérségi Iroda

Részletesebben

2011. ÓE BGK Galla Jánosné,

2011. ÓE BGK Galla Jánosné, 2011. 1 A mérési folyamatok irányítása Mérésirányítási rendszer (a mérés szabályozási rendszere) A mérési folyamat megvalósítása, metrológiai megerősítés (konfirmálás) Igazolás (verifikálás) 2 A mérési

Részletesebben

Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet

Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály (MMFF) Műszaki Felügyeleti Osztály (MFO) Jarabek Péter, műszaki biztonsági referens (jarabek.peter@bfkh.gov.hu)

Részletesebben

4/1999. (II. 24.) GM rendelet. a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól

4/1999. (II. 24.) GM rendelet. a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól 4/1999. (II. 24.) GM rendelet a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól A műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról ELŐTERJESZTÉS Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról Biatorbágy Város Képviselő-testülete 16/2010. (02.18.) Öh. sz. határozatával vizsgálta felül és fogadta el új

Részletesebben

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a fenti célból a Hitelezők maguk közül [ ]-t jelölik ki koordinátornak (a Koordinátor ).

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a fenti célból a Hitelezők maguk közül [ ]-t jelölik ki koordinátornak (a Koordinátor ). 1/e melléklet [A CMS Cameron McKenna LLP (Magyarországi Fióktelepe) által megvitatás céljára készített tervezet, a felek fenntartják a további változtatás jogát.] [Hitelfelvevő neve] részére [Hitelfelvevő

Részletesebben

A végelszámolási eljárás

A végelszámolási eljárás A végelszámolási eljárás A pénztár - a felszámolás esetét kivéve - csak végelszámolást követően szűnhet meg (Öpt. 45. (1) bekezdés). A pénztár végelszámolási eljárására az e törvényben meghatározott eltérésekkel

Részletesebben

A Configuro Válságkezelő és Tanácsadó Kft. Panaszkezelési Szabályzata

A Configuro Válságkezelő és Tanácsadó Kft. Panaszkezelési Szabályzata A Configuro Válságkezelő és Tanácsadó Kft. Panaszkezelési Szabályzata I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. A Szabályzat célja A panaszkezelés szabályozásának célja a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról 1991. évi

Részletesebben

Ajánlati felhívás BKV Zrt. V-327/16 AJÁNLATI FELHÍVÁS

Ajánlati felhívás BKV Zrt. V-327/16 AJÁNLATI FELHÍVÁS A BKV Zrt. meghatározott alkalmazási területeire bevezetett MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány szerinti minőségirányítási rendszerének tanúsító auditja, valamint kettő éven keresztüli felügyeleti auditja e-versenyeztetési

Részletesebben

a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről

a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről 26/2016. (VI. 30.) BM rendelet a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Nyomda- és Papíripari Szövetség 1114 Budapest, Bartók Béla út 41. fszt. 6. EGYÜTTES VÉDJEGY HASZNÁLATI SZABÁLYZAT. Budapest, 2013. február 12.

Nyomda- és Papíripari Szövetség 1114 Budapest, Bartók Béla út 41. fszt. 6. EGYÜTTES VÉDJEGY HASZNÁLATI SZABÁLYZAT. Budapest, 2013. február 12. Nyomda- és Papíripari Szövetség 1114 Budapest, Bartók Béla út 41. fszt. 6. EGYÜTTES VÉDJEGY HASZNÁLATI SZABÁLYZAT Budapest, 2013. február 12. EGYÜTTES VÉDJEGY HASZNÁLATI SZABÁLYZAT 1. A védjegyek és a

Részletesebben

Az akkreditálási és felügyeleti

Az akkreditálási és felügyeleti NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer Az akkreditálási és felügyeleti vizsgálati eljárásban résztvevõ minõsítõk és szakértõk NAR-06 5. kiadás Hatályos: 2011. december 21. Tartalomjegyzék

Részletesebben

PANASZKEZELÉS. Az alábbiakban összefoglaljuk a természetes személyek és a nem természetes személyek által igénybe vehető panaszbejelentés rendjét.

PANASZKEZELÉS. Az alábbiakban összefoglaljuk a természetes személyek és a nem természetes személyek által igénybe vehető panaszbejelentés rendjét. PANASZKEZELÉS A BaranyaCredit Zrt. egyik elsődleges célja Ügyfelei magas színvonalú kiszolgálása. A legjobb szándékunk ellenére is előfordulhat, hogy olyan problémával találkozik, melyet munkatársaink

Részletesebben

Érvényes: 200x.. -től

Érvényes: 200x.. -től Iktatási adatok. Info-Lánc Bt (Vállalkozó) P0x-0x/2003 Cégnév (Megrendelő) V á l l a l k o z á s i s z e r z ő d é s Érvényes: 200x.. -től lokális számítógép hálózattal támogatott ügyviteli

Részletesebben

Tracon Budapest Kft ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszere

Tracon Budapest Kft ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszere Tracon Budapest Kft ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszere Vitvera László 2013.március Tracon Electric 1 Tanúsító cég, audit Folyamatosan bizonyítani kell, hogy a cég jól működik Tanúsító audit

Részletesebben

VAKÁCIÓ AKCIÓ! Sávszélesség prómóció szabályzat

VAKÁCIÓ AKCIÓ! Sávszélesség prómóció szabályzat VAKÁCIÓ AKCIÓ! Sávszélesség prómóció szabályzat I. A promóció szervező neve: Kábelfix Kft. (a továbbiakban Szervező) székhelye: 2612 Kosd, Kossuth utca 41. cégjegyzékszáma: Cg: 13-09-066609 adószám: 10825529-3-13

Részletesebben

e-versenyeztetési eljárás Eljárás száma: BKV Zrt. V-161/16 AJÁNLATI FELHÍVÁS Budapest, 2016.

e-versenyeztetési eljárás Eljárás száma: BKV Zrt. V-161/16 AJÁNLATI FELHÍVÁS Budapest, 2016. BKV Zrt. MSZ EN ISO 50001:2012 szabvány szerint bevezetett energiairányítási rendszerének tanúsítói auditja, valamint kettő éven keresztüli felügyeleti auditja e-versenyeztetési eljárás Eljárás száma:

Részletesebben

Közbeszerzési Hatóság közleménye

Közbeszerzési Hatóság közleménye Közbeszerzési Hatóság közleménye A Közbeszerzési Hatóság - a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 187. (2) bekezdésének ab) alpontjával, valamint az r) ponttal összhangban

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Termék Vizsgálati, Ellenőrzési és Tanúsítási Szabályzata

TÜV Rheinland InterCert Kft. Termék Vizsgálati, Ellenőrzési és Tanúsítási Szabályzata TÜV Rheinland InterCert Kft. Termék Vizsgálati, Ellenőrzési és Tanúsítási Szabályzata Tartalom 1. Alkalmazási terület 2. Szerződéses feltételek 3. Vizsgálati szabályzat 4. Tanúsítási szabályzat 5. Ellenőrzési

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Piliscsaba Nagyközség Önkormányzatának 23/2002. (XII. 17.) Öt. r. számú rendelete a helyi önkormányzati képviselők és a polgármester vagyon-nyilatkozataikra vonatkozó eljárás szabályzatáról Általános rendelkezések

Részletesebben

Szabályzat a felszámolási tevékenység során felmerült panaszok kezeléséről

Szabályzat a felszámolási tevékenység során felmerült panaszok kezeléséről Szabályzat a felszámolási tevékenység során felmerült panaszok kezeléséről 1. A szabályzat célja Jelen szabályzat rögzíti az ügyfelek bejelentései, észrevételei, panaszai befogadásának, kivizsgálásának,

Részletesebben

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE [ ] a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása, valamint a tervező és gyártó szervezetek

Részletesebben

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01 D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar eljárás készítése ME/42-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

Minőségügyi Eljárásleírás Belső Audit

Minőségügyi Eljárásleírás Belső Audit Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Minőségügyi Eljárásleírás Belső Audit Dokumentum adatai Azonosító kód/fájlnév Verziószám Mellékletek száma ME02_ÁOK 1.0 6 Készítették Minőségügyi szempontból

Részletesebben

Gyakorlati kérdések az adóellenőrzésekkel kapcsolatban

Gyakorlati kérdések az adóellenőrzésekkel kapcsolatban Gyakorlati kérdések az adóellenőrzésekkel kapcsolatban Adóellenőrzés folyamata az Adózás rendjéről szóló törvény (ART.) tükrében. Az adóhatóság és az adózó jogai és kötelezettségei az adóellenőrzés során.

Részletesebben

VIN-FAKTOR ZRT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

VIN-FAKTOR ZRT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT VIN-FAKTOR ZRT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatályba léptette: 1/2010. sz. Vezérigazgatói Utasítás Hatályba lépés dátuma: 2010. január 05. Érvényes: Visszavonásig A Társaság Panaszkezelési Szabályzatában

Részletesebben

1/2017. (I.19.) SZÁMÚ POLGÁRMESTERI ÉS JEGYZŐI EGYÜTTES UTASÍTÁS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS

1/2017. (I.19.) SZÁMÚ POLGÁRMESTERI ÉS JEGYZŐI EGYÜTTES UTASÍTÁS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS JEGYZŐJE 1/2017. (I.19.) SZÁMÚ POLGÁRMESTERI ÉS JEGYZŐI EGYÜTTES UTASÍTÁS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL ÉS POLGÁRMESTERI

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Készült: 2011. szeptember 19. Utolsó módosítás dátuma: 2011. szeptember 19. Utolsó módosítás hatályos: 2011. szeptember 19. Általános Szerződési Feltételek (1) A ToolSiTE Informatikai és Szolgáltató Kft.

Részletesebben

A BorsodChem Csoport Etikai Vonal Szabályzata. 2009. június

A BorsodChem Csoport Etikai Vonal Szabályzata. 2009. június A BorsodChem Csoport Etikai Vonal Szabályzata 2009. június 1. A SZABÁLYZAT CÉLJA Az Etikai Vonal működésének részletes leírása, a felelősség és hatáskörök egyértelmű rögzítése, a bejelentett panaszok

Részletesebben

Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció -

Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció - Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció - Kulcsszavak - Teljes dokumentáltság, szabályozottság - Visszavezethetőség - Rendszeres külső és belső ellenőrzés - Folyamatos fejlődés - Esetlegesség,

Részletesebben