5. Melléklet: Bubi kártya részletes specifikációja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "5. Melléklet: Bubi kártya részletes specifikációja"

Átírás

1 1 5. Melléklet: Bubi kártya részletes specifikációja 1. A kártya A leszállítandó Bubi kártya jellemző adatai az alábbiak: Fizikai adatok Alaki jellemzők: ISO/IEC 7810 szabvány szerinti ID1 méretben, 0,76 mm (30 mil) vastagságú, összetett (kompozit) kártyatest, lézerezhető PVC fedőfóliával ellátott műanyag kártya, in-lay: Mifare Plus 4K X; Grafikai jellemzők: a BKK arculati tervnek megfelelő offszet alapnyomat az elő és hátoldalon (egyeztetendő),. Chip-re vonatkozó adatok Az alkalmazott chip a Mifare Plus 4K X, eredetiségét (a gyártó által megadott eljárás szerint) a beszállítás során a Megrendelő szúrópróbaszerűen ellenőrizheti. Chip-azonosító (a chipmemóriában): 7 byte-os egyedi gyári UID. Kártyaszám (a chipmemóriában): 19 számkarakterekből álló egyedi azonosítószám (PAN; felépítése: 1. karakter: '9', 2-4. karakter: országjel, '348', 5-6. karakter: kibocsátó azonosító szám, 7-8. karakter: '00', karakter: szám, 18. karakter: ellenőrző számjegy (Luhn)). A Mifare Plus 4K kártyachip adattartalma: A chipmemória tartalmazza a Megrendelő által megadott statikus adatobjektumokat, továbbá a kártya számát (PAN). A jogtalan felhasználás, valamint a módosítás elleni védelmet a szállítás során transport kulcs és adminisztratív eljárások biztosítsák. 1.1 Szállítandó: a fentieknek megfelelő proximity kártya. 2. A kártyaterminál A kártya terminál négy összetevőből áll: az RFID kártyaolvasóból, a kriptográfiai műveleteket végző hardver/szoftver együttesből, valamint a kommunikációt az olvasó, illetve a szerver irányába megvalósító eszközökből. A kártyaterminál tárolja, és használja fel a kártyákhoz tartozó kriptográfiai kulcsokat, kezeli a kártyaadatokat. Ezeket a kártyaterminálban, megfelelő biztonsági funkciók védelme alatt kell tudni kezelni.

2 2 A leszállítandó kártyaterminál jellemző adatai az alábbiak: Proximity kártyák kezelésére alkalmas, beépíthető kártyaolvasó modul, amely alkalmas a fentiekben megadott (Mifare Plus 4K X) chip-pel történő szabályozott (megfelelően biztonságos) együttműködésre. SAM chip számára működési lehetőség szükséges. Keypad-re nincs szükség, az adatbevitel és a kijelzés érintőképernyő alkalmazásával valósul meg. Kommunikáció: legalább RS-232 az olvasó irányába; megoldandó a távoli szerverhez kapcsolódás. Működési környezet: kültéri, hőmérséklet: -20 és +50 C-fok között. A távoli szerver legyen alkalmas az összes megajánlott kártyaolvasó kezelésére, a kártyaadatok kiolvasására és az adatok értelmezésére (azaz a terminálfunkciókra), ezek alapján az elvárt alkalmazások működtetésére. A távoli szerver nem írhat a kártyára, ezért nem tartalmazhatja a kártya módosítására alkalmas kulcsokat és adatokat. A kártyaterminál a működése során hozzon létre a tranzakciókat és biztonsági eseményeket hiteles módon rögzítő naplófájlokat. 2.1 Szállítandó: a fentieknek megfelelő kártyaterminál. 3. Rendszerelőkészítés Az előkészítés során meghatározásra kerülnek a Mifare Plus 4K konfigurációjának, valamint a kártyaterminál (olvasó és távoli szerver megfelelő eszközeinek) konfigurálásának kulcsai és adatai. Ehhez részletes, a biztonsági megoldásokat is tükröző dokumentációra van szükség; emellett szükséges egy, a biztonsági funkciókat leíró, megfelelően részletes dokumentum is. 3.1 Szállítandó: tárgyszerű specifikáció, rendszerterv és szabályozási dokumentum 4. Kártya előkészítés A Bubi kártya alapnyomatának elkészítését követően a kártyákat, valamint a velük összerendelt egyedi (gyári) chip-azonosítókat (UID) és kártyaszámokat (PAN) tartalmazó hiteles dokumentumot, egyeztetett biztonsági eljárás mellett kell leszállítani a Megrendelő telephelyére. 4.1 Szállítandó: kártyák, továbbá hitelesített, tételes szállítói jegyzék. 5. Kártya megszemélyesítés

3 3 A kártyamegszemélyesítéshez a chip elektronikus kártyamegszemélyesítésére (ld. kriptográfiai kulcsok kezelése és kártyafunkciók beállítása; keya és keyb megadása; AES-128 kulcsok, CRYPTO1 kulcsok) alkalmas eszköz szükséges. A kártya a megszemélyesítés befejezésekor SL1 biztonsági szintre lesz állítva, az adathozzáférés AES-128 szimmetrikus kulcsú titkosítás szerint is kezelhető. Nyilvános kulcsként a KeyA, titkos kulcsként a KeyB használható. A Megrendelő által meghatározott adattartalom felírását követően létre kell hozni a SHA-256 lenyomatot, amit szintén a chip-be kell írni. Proximity check és originality check nincs. A rendszerben legyen olyan eszköz, vagy eszközök, amely a Mifare Plus 4K védelmi képességeinek megfelelően képes ellátni az elektronikus kártyamegszemélyesítési funkciókat és a kulcs- és konfigurációs adatok tárolását és védelmét. A Vállalkozó adjon szabályozási mintadokumentumot a fenti működés eljárásaihoz kapcsolódó szabályozás megvalósítására. 5.1 Szállítandó: elektronikus megszemélyesítésre eszközök, mintadokumentum, továbbá hitelesített, tételes szállítói jegyzék (a rendszer menedzsment számára). 6. Kártyahasználat A Megrendelő ügyfelei a Bubi kártyákat a proximity kártyáknak megfelelő módon használják fel. A jelen tervek szerint a kártyahasználathoz PIN-kód nem tartozik. A vállalkozó adja meg a PIN-kód kezelésére vonatkozó javaslatát (eszközök és adataik), amit indokolással fogalmazzon meg. (A Megrendelő ügyfelei számára előnyös, ha nincs PIN használat, de elfogadható, hogy a Pályázó üzleti kockázati okokból PIN-kód alkalmazását tervezi. A műszaki részleteket a rendszertervben kell megadni.) A kártyamemóriába rögzített adatok, a nyilvános (keya) kulcs megadása után, azok számára, akik megfelelő eszközzel (Mifare Plus 4K kezelésére alkalmas RFID olvasó, valamint alkalmas szoftver) rendelkeznek erre, szabadon olvashatók. Az adatintegritás-védelmet részben a titkos kulcs (keyb) biztosítja. Speciális ellenőrzés végezhető a memóriában levő adatok integritása vonatkozásában, az SHA-256 lenyomat ellenőrzésével, illetve a detached elektronikus aláírással (a lenyomatot és az elektronikus aláírást a Megrendelő megszemélyesítő rendszere generálja). Az elektronikus aláírásokat a Megrendelő szerverében kell tárolni. 6.1 Szállítandó: kezelési leírás; javaslat a PIN-kód kezelésére.

4 4 7. Kártya kivonás Adminisztratív eljárás, melyet a Megrendelő ügyfélszolgálata lát el az ügyféladatbázis felhasználásával. A kivont kártyák letiltási listára kerülnek, amely alapján a rendszer már nem fogadja el ezeket. 7.1 Szállítandó: a letiltási lista létrehozásának, kibocsátásának, esetlegesen: prompt (online) lekérdezésének szolgáltatásai. 8. Kártyaterminál előkészítés és megszemélyesítés (üzembe helyezés) Ez az eljárás az adminisztratív és műszaki funkciók ellátását tartalmazza. Kritikus feladat a Mifare Plus 4K kriptográfiai kulcsok elhelyezése, tárolása, használata és védelme. Az előkészítés és megszemélyesítés során a Mifare Plus 4K kártyához tartozó kulcsokat és adatokat, valamint a terminál használatát és védelmét szolgáló adatokat kell megadni. Ekkor kell megadni és védett módon rögzíteni a terminál egyedi azonosítóját is. Két terminál típus különböztethető meg. Az egyik típus a kerékpár-dokkolók olvasóival áll közvetlen kapcsolatban, az ilyennél a kártyára íráshoz szükséges kulcsokat és adatokat nem kell kezelni. A másik típus a kártyamegszemélyesítő munkahelyeken dolgozik, ott a kártya minden biztonsági funkciójának kezelésére, így a felírásra is szükség van. Ennek megfelelően ennek egy jól védett rendszerben kell működnie (meg kell akadályozni a jogosulatlanul kibocsátott kártyák megjelenését). A megszemélyesítő rendszerben legyen SAM elhelyezési és működtetési lehetőség (egy későbbi alkalmazás számára). 8.1 Szállítandó: elektronikus megszemélyesítésre alkalmas eszközök, kezelési leírás, továbbá hitelesített, tételes szállítói jegyzék (a rendszer menedzsment számára). 9. Kártyaterminál használata A kártyaterminál jogszerű használatát biztosítani kell, a jogosulatlan hozzáférést meg kell akadályozni. A védelem ki kell, hogy terjedjen a logikai és fizikai védelemre, valamint az adminisztratív védelemre (ld. munkaszervezés, felelősség, számonkérhetőség) is. A tranzakciókat és a biztonsági eseményeket (pl. károkozás) hamisítás ellen védett, hiteles eljárással rögzíteni (naplózni) kell. A naplóban szerepeljen: a bejegyzés időpontja, a terminál egyedi azonosítója, a bejegyzés tárgya és lényegi adatai.

5 5 A naplófájlokat rendszeresen ellenőrizni kell. Biztosítani kell az ellenőrzéshez olyan eszközöket, amelyekkel megbízható módon lehet megállapítani a helyes működést, illetve a lehető legrövidebb időn belül fel lehet ismerni egy adott ponton (helyszínen) a támadási kísérleteket. 9.1 Szállítandó: naplózó rendszer, naplóellenőrző alkalmazás, naplókezelési leírás. 10. Kártyaterminál kivonása Az elromlott, illetve a támadást szenvedett (kompromittálódott) terminálokat ki kell vonni a használatból. Azokat a terminálokat, amelyekben kártyára történő felírás volt lehetséges, külön kell kezelni. Ilyen terminálok kompromittálódása esetén az összes érintett kulcsot le kell cserélni új kulcsra Szállítandó: kártyaterminál kivonására vonatkozó szabályozási javaslat. 11. Kriptográfiai kulcsmenedzsment megvalósítása A kártya és kártyaterminálok kezeléséhez szükséges kriptográfiai kulcsok és egyéb titkosnak minősített kártyaadatok létrehozását, tárolását, szabályozott felhasználását, és szükség szerinti megsemmisítését megfelelő hardver és szoftver alkalmazásával kell biztosítani. A megfelelőséget a Pályázó az általa meghatározott kockázati tényezők kezelésének leírásával indokolja. A menedzsment biztosítsa az adott kulcsok és adatok verziókövetését is. A menedzsment funkcióinak használatát hamisítás ellen védett, hiteles eljárással rögzíteni (naplózni) kell Szállítandó: kriptográfiai kulcsok és egyéb titkosnak minősített kártyaadatok menedzselését támogató alkalmazás, kockázatelemzés, a menedzsment kezelésére vonatkozó szabályozási javaslat. 12. Kártyamenedzsment megvalósítása A kártyamenedzsment feladata az, hogy egy adott kártya teljes életciklusát követni lehessen, a beszállítástól kezdve (ld. előbb: tételes szállítói jegyzék) a kivonásig, minden szakaszban. A kártyaéletciklus szakaszai: a) beszerzés alatt, b) beszállítva, c) tárolva, d) előkészítve, e) megszemélyesítve, f) kibocsátás alatt, g) használatban, h) kivonva.

6 Szállítandó: a kártyák életciklus szerinti menedzselését támogató alkalmazás, a menedzsment kezelésére vonatkozó szabályozási javaslat. 13. Kártyaterminál-menedzsment megvalósítása A kártyaterminál-menedzsment feladata az, hogy egy adott kártyaterminál teljes életciklusát követni lehessen, a gyártástól kezdve a kivonásig, minden szakaszban. A kártyaterminál-életciklus szakaszai: a) beszerzés alatt, b) beszállítva, c) tárolva, d) előkészítve, e) megszemélyesítve, g) használatban, h) kivonva Szállítandó: a kártyaterminálok életciklus szerinti menedzselését támogató alkalmazás, a menedzsment kezelésére vonatkozó szabályozási javaslat. 14. Speciális kártyaterminál megvalósítása mobil eszközökre A Bubi rendszerben megvalósítandó mobil alkalmazás tegye lehetővé a Mifare Plus 4K X chipek NFC NDEF tartalmának a kiolvasását és felhasználását Továbbiak a műszaki dokumentáció mobil alkalmazás részében találhatók. 15. Fizikai biztonság A kártyaolvasók, valamint a hozzájuk kapcsolódó kommunikációs eszközök illetéktelen fizikai hozzáférésvédelme biztosítandó. Hasonlóképpen: a tartalék kártyák és kártyaolvasók tárolása is hozzáférés védelmet kell, hogy kapjon. A megszemélyesítő munkahelyek fokozott biztonságú védelmét munkaidőben is, és azon túl is biztosítani kell. A szerverek kiemelt, mindenre kiterjedő, minősített szintű védelmét el kell látni. A fizikai biztonság meglétére és fenntartására a Pályázó szervezeti vezetője tegyen nyilatkozatot. A nyilatkozat majd mellékletként lesz csatolva a nyertes Pályázóval kötendő szerződéshez Szállítandó: Funkcionális rendszerterv, amely tartalmazza a fenti elvárások teljesítését, ide értve az alapszintű, a fokozott biztonságú és a minősített szintű védelem teljesítését (a meghatározást ld. a köv. pontban); a Megrendelő által hitelesített tesztjegyzőkönyvek.

7 7 16. IT biztonság A rendszer eszközeit biztonsági osztályokba kell sorolni, kockázatelemzést kell végezni a rendszerelemekre, illetve a komplett rendszerre. Ezeket a megállapításokat a funkcionális specifikációnak és a rendszertervnek tükröznie kell. A kritikus események bekövetkeztekor riasztó/értesítő megoldásokat kell alkalmazni. A rendszert a tervdokumentumok mellett, megfelelő szintű, részletes kezelői leírásokkal és naplóellenőrzési eszközökkel kell átadni. Az IT biztonság meglétére és fenntartására a Pályázó szervezeti vezetője tegyen nyilatkozatot. A nyilatkozat majd mellékletként lesz csatolva a nyertes Pályázóval kötendő szerződéshez Szállítandó: Biztonsági kockázatok kezelése dokumentum, ide értve az alapszintű, a fokozott biztonságú és a minősített szintű védelem - mint cél - meghatározását; a Megrendelő által hitelesített tesztjegyzőkönyvek.

Elektronikus azonosítás biztonsági megoldásai

Elektronikus azonosítás biztonsági megoldásai Elektronikus azonosítás biztonsági megoldásai 1 NetLock Kft. Előadók: Pető Ferenc peto.ferenc@citypass.hu Schalamonek Henrik schalamonek.henrik@citypass.hu Oktatási anyagok: www.citypass.hu 2 A tantárgy

Részletesebben

A CityPass rendszer Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Nemzeti Innovációs Hivatal NetLock Kft. intelligens kártyán alapul

A CityPass rendszer Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Nemzeti Innovációs Hivatal NetLock Kft. intelligens kártyán alapul A CityPass rendszer A CityPass közösségi kártyarendszert és szolgáltatást egy többszereplős konzorcium fejlesztette ki a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ és a Nemzeti Innovációs Hivatal támogatásával.

Részletesebben

Radio Frequency IDentification (RFID) II.

Radio Frequency IDentification (RFID) II. Radio Frequency IDentification (RFID) II. 1 Ismétlés Több működési frekvencia Energiaellátás szerint különböző megoldások ISO 14443-A 13.56 Mhz, passzív energiaellátás, 10 cm-es hatókör Implementációk:

Részletesebben

Krasznay Csaba Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem

Krasznay Csaba Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Krasznay Csaba Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Korábban soha nem látott mennyiségű közigazgatási rendszer- és szoftverfejlesztés történik Magyarországon A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint

Részletesebben

eidas - AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 910/2014/EU RENDELETE

eidas - AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 910/2014/EU RENDELETE eidas - AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 910/2014/EU RENDELETE Elektronikus aláírás A papír alapú aláíráshoz hasonlóan: dokumentumot hitelesít Viszont szigorúan véve nem a dokumentumot írjuk alá, hanem

Részletesebben

IT BIZTONSÁGTECHNIKA. Tanúsítványok. Nagy-Löki Balázs MCP, MCSA, MCSE, MCTS, MCITP. Készítette:

IT BIZTONSÁGTECHNIKA. Tanúsítványok. Nagy-Löki Balázs MCP, MCSA, MCSE, MCTS, MCITP. Készítette: IT BIZTONSÁGTECHNIKA Tanúsítványok Készítette: Nagy-Löki Balázs MCP, MCSA, MCSE, MCTS, MCITP Tartalom Tanúsítvány fogalma:...3 Kategóriák:...3 X.509-es szabvány:...3 X.509 V3 tanúsítvány felépítése:...3

Részletesebben

Near Field Communication (NFC)

Near Field Communication (NFC) Near Field Communication (NFC) 1 Mi is az az NFC? NFC = Near Field Communication (Rövid hatótávolságú kommunikáció) Kommunikációs szabványgyűjtemény Okostelefonok, mobil eszközök Az NFC és RFID kapcsolata:

Részletesebben

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu PROCONTROL Proxer 6 RFID Proximity kártyaolvasó Verzió: 2.0 2012. Létrehozás dátuma: 2012.08.07 18:42 1. oldal, összesen: 5 A Proxer6 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (egyéb

Részletesebben

TERVEZETT FELADATOK LEÍRÁSA

TERVEZETT FELADATOK LEÍRÁSA 1. SZ. MELLÉKLET TERVEZETT FELADATOK LEÍRÁSA A NÉPSZÁMLÁLÁS LEBONYOLÍTÁSHOZ SZÜKSÉGES INFORMATIKAI ESZKÖZÖK RAKTÁROZÁSA, NYILVÁNTARTÁSA ÉS KAPCSOLÓDÓ LOGISZTIKAI FELADATOK ELLÁTÁSA TÁRGYÚ ELŐZETES PIACI

Részletesebben

Gyakran ismétlődő kérdések az elektronikus aláírásról

Gyakran ismétlődő kérdések az elektronikus aláírásról Gyakran ismétlődő kérdések az elektronikus aláírásról Mi az elektronikus aláírás és mi a célja? A jövő gazdaságában meghatározó szerepet kapnak a papíralapú iratokat, számlákat, megrendeléseket, dokumentumokat

Részletesebben

PROCONTROL Proxer6. RFID Proximity kártyaolvasó. Procontrol Proxer6. Verzió: 3.0 2014. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.

PROCONTROL Proxer6. RFID Proximity kártyaolvasó. Procontrol Proxer6. Verzió: 3.0 2014. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol. PROCONTROL Proxer6 RFID Proximity kártyaolvasó Verzió: 3.0 2014. 1. oldal, összesen: 5 A Proxer6 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (változatos alakú, például karkötő vagy kulcstartó

Részletesebben

Szolgáltatási szabályzat titkosító tanúsítvány szolgáltatáshoz (HSZSZ-T)

Szolgáltatási szabályzat titkosító tanúsítvány szolgáltatáshoz (HSZSZ-T) Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság Szolgáltatási szabályzat titkosító tanúsítvány szolgáltatáshoz (HSZSZ-T) Verziószám 4.0 Objektum azonosító (OID) 1.3.6.1.4.1.14868.1.4.4

Részletesebben

Bankkártya elfogadás a kereskedelmi POS terminálokon

Bankkártya elfogadás a kereskedelmi POS terminálokon Bankkártya elfogadás a kereskedelmi POS terminálokon Költségcsökkentés egy integrált megoldással 2004. február 18. Analóg-Digitál Kft. 1 Banki POS terminál elemei Kliens gép processzor, memória, kijelző,

Részletesebben

Elektronikus aláírás. Miért van szükség elektronikus aláírásra? A nyiltkulcsú titkosítás. Az elektronikus aláírás m ködése. Hitelesít szervezetek.

Elektronikus aláírás. Miért van szükség elektronikus aláírásra? A nyiltkulcsú titkosítás. Az elektronikus aláírás m ködése. Hitelesít szervezetek. Elektronikus aláírás Miért van szükség elektronikus aláírásra? A nyiltkulcsú titkosítás. Az elektronikus aláírás m ködése. Jogi háttér Hitelesít szervezetek. Miért van szükség elektronikus aláírásra? Elektronikus

Részletesebben

2. előadás. Radio Frequency IDentification (RFID)

2. előadás. Radio Frequency IDentification (RFID) 2. előadás Radio Frequency IDentification (RFID) 1 Mi is az az RFID? Azonosításhoz és adatközléshez használt technológia RFID tag-ek csoportosítása: Működési frekvencia alapján: LF (Low Frequency): 125

Részletesebben

AUTOMATED FARE COLLECTION (AFC) RENDSZEREK

AUTOMATED FARE COLLECTION (AFC) RENDSZEREK AUTOMATED FARE COLLECTION (AFC) RENDSZEREK A biztonságos elektronikus kereskedelem alapjai Házi feladat 2011. november 28., Budapest Szép Balázs (H2DLRK) Ill Gergely (Z3AY4B) Tartalom Bevezetés AFC általános

Részletesebben

20 éve az informatikában

20 éve az informatikában Ki vagy? Felhasználók azonosítása elektronikus banki rendszerekben Gyimesi István, fejlesztési vezető, Cardinal Kft. Elektronikus bankolás Internet Banking/Mobil Banking/Ügyfélterminál alkalmazások három

Részletesebben

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt Követelmény felmérés DW séma tervezése Betöltési modul tervezése Fizikai DW tervezése OLAP felület tervezése Hardver kiépítése Implementáció Tesztelés, bevezetés

Részletesebben

IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA

IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA infokommunikációs technológiák IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA BEVEZETÉS Mit jelent, hogy működik a felhő alapú adattárolás? Az adatainkat interneten elérhető

Részletesebben

IP alapú távközlés. Virtuális magánhálózatok (VPN)

IP alapú távközlés. Virtuális magánhálózatok (VPN) IP alapú távközlés Virtuális magánhálózatok (VPN) Jellemzők Virtual Private Network VPN Publikus hálózatokon is használható Több telephelyes cégek hálózatai biztonságosan összeköthetők Olcsóbb megoldás,

Részletesebben

Az elektronikus információs rendszerek védelmére alkalmazható módszerek az Információbiztonsági törvény szemszögéből 2014. Május

Az elektronikus információs rendszerek védelmére alkalmazható módszerek az Információbiztonsági törvény szemszögéből 2014. Május Az elektronikus információs rendszerek védelmére alkalmazható módszerek az Információbiztonsági törvény szemszögéből 2014. Május 1 Napjaink kiemelten fontos az információs társadalmát érő fenyegetések

Részletesebben

IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA

IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA infokommunikációs technológiák IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA BEVEZETÉS Mit jelent, hogy működik a felhő alapú adattárolás? Az adatainkat interneten elérhető

Részletesebben

Elektronikus számlázás. Czöndör Szabolcs

Elektronikus számlázás. Czöndör Szabolcs Elektronikus számlázás Czöndör Szabolcs Számlázási módszerek Jogszabály Menedzsment E-számla Informatika NAV Elektronikus számla fogalma ÁFA tv. 259. (5)elektronikus számla: az e törvényben előírt adatokat

Részletesebben

Követelmények a megbízható működés terén. Információbiztonsági osztályozás a megbízható működés szempontjából. T - T üz T

Követelmények a megbízható működés terén. Információbiztonsági osztályozás a megbízható működés szempontjából. T - T üz T Követelmények a megbízható működés terén Információbiztonsági osztályozás a megbízható működés szempontjából Megbízható működés Az informatikai rendszerek megbízható működését úgy értelmezzük, hogy az

Részletesebben

A Hivatal érvényben lévő alábbi dokumentumok létrehozása, szinkronizálása szükséges

A Hivatal érvényben lévő alábbi dokumentumok létrehozása, szinkronizálása szükséges Informatikai Biztonsági feladatok: Fizikai biztonsági környezet felmérése Logikai biztonsági környezet felmérése Adminisztratív biztonsági környezet felmérése Helyzetjelentés Intézkedési terv (fizikai,

Részletesebben

Elektronikus Aláírási Szabályzat. Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása

Elektronikus Aláírási Szabályzat. Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása Elektronikus Aláírási Szabályzat Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása v.1.8 OID azonosító: 1.3.6.1.4.1.26851.0.0.0.8 2012. március

Részletesebben

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2.1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a E-Group Magyarország Rt. által kifejlesztett és forgalmazott. Signed Document expert (SDX) Professional 1.

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a E-Group Magyarország Rt. által kifejlesztett és forgalmazott. Signed Document expert (SDX) Professional 1. TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

Elektronikus hitelesítés a gyakorlatban

Elektronikus hitelesítés a gyakorlatban Elektronikus hitelesítés a gyakorlatban Tapasztó Balázs Vezető termékmenedzser Matáv Üzleti Szolgáltatások Üzletág 2005. április 1. 1 Elektronikus hitelesítés a gyakorlatban 1. Az elektronikus aláírás

Részletesebben

A DOLLÁROS PIZZA TÖRTÉNETE, AVAGY MENNYIT ÉR A BITCOIN?

A DOLLÁROS PIZZA TÖRTÉNETE, AVAGY MENNYIT ÉR A BITCOIN? A 40.000.000 DOLLÁROS PIZZA TÖRTÉNETE, AVAGY MENNYIT ÉR A BITCOIN? Sándor Barnabás biztonságtechnikai mérnök, etikus hacker Budapest, 2019. március 19. Péztörténet Időutazás 2004 Sándor Barnabás 2007 Fazekas+

Részletesebben

Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány

Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány eegészség Program 27. Projekt Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány Készítette: Szentgáli Ádám (Stubenvoll Bt.) 1.1 Budapest, 2004 szeptember 30 Tartalom I. Az EKNY adatbank,

Részletesebben

WebEC kliens számítógép telepítése és szükséges feltételek beállítása, az alábbi ellenőrző lista alapján történik.

WebEC kliens számítógép telepítése és szükséges feltételek beállítása, az alábbi ellenőrző lista alapján történik. WebEC kliens számítógép telepítése és szükséges feltételek beállítása, az alábbi ellenőrző lista alapján történik.! Feltétel a helyi tűzfalon engedélyezve legyenek a 2443 és a 6443-as portok. 1. HW/SW

Részletesebben

A Z E L E K T R O N I K U S A L Á Í R Á S J O G I S Z A B Á L Y O Z Á S A.

A Z E L E K T R O N I K U S A L Á Í R Á S J O G I S Z A B Á L Y O Z Á S A. JOGI INFORMATIKA A Z E L E K T R O N I K U S A L Á Í R Á S J O G I S Z A B Á L Y O Z Á S A. A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve

Részletesebben

ELEKTRONIKUS SZÁMLA A PAPÍRHEGYEN TÚL

ELEKTRONIKUS SZÁMLA A PAPÍRHEGYEN TÚL Vékony János Kiemelt Ügyfélkapcsolati Vezető ELEKTRONIKUS SZÁMLA A PAPÍRHEGYEN TÚL Papír alapú számla bizonylatok feldolgozása és tárolása 2006. április 04. Állami Nyomda Állami Nyomda csoport 3 magyarországi

Részletesebben

Azonosításra szolgáló információk

Azonosításra szolgáló információk Azonosításra szolgáló információk 1 Elektronikus azonosító típusok 1. Papír vagy plasztik + nyomdatechnika (optikailag leolvasható azonosítók) 1. Vonalkód 2. OCR (Optical character recognition) 3. MRZ

Részletesebben

Elektronikus rendszerek a közigazgatásban elektronikus aláírás és archiválás elméletben

Elektronikus rendszerek a közigazgatásban elektronikus aláírás és archiválás elméletben Copyright 2011 FUJITSU LIMITED Elektronikus rendszerek a közigazgatásban elektronikus aláírás és archiválás elméletben Előadó: Erdősi Péter Máté, CISA elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatási

Részletesebben

WorkNet rendszer. Gyártás-, termelés-felügyeleti rendszer a munkaidő, munkaszámok, és a felhasználás dolgozónkénti nyilvántartására

WorkNet rendszer. Gyártás-, termelés-felügyeleti rendszer a munkaidő, munkaszámok, és a felhasználás dolgozónkénti nyilvántartására WorkNet rendszer Gyártás-, termelés-felügyeleti rendszer a munkaidő, munkaszámok, és a felhasználás dolgozónkénti nyilvántartására A WorkNet termelés-felügyeleti rendszer a gyártási folyamat folyamatos

Részletesebben

Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása

Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása A kedvezményezett neve: Farmos Község Önkormányzata A projekt címe: Farmos Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása A szerződött

Részletesebben

Kérdések és válaszok internetes kártyás fizetésről KÁRTYAELFOGADÁS

Kérdések és válaszok internetes kártyás fizetésről KÁRTYAELFOGADÁS Kérdések és válaszok internetes kártyás fizetésről KÁRTYAELFOGADÁS Milyen típusú kártyákkal lehet fizetni? A VISA és az Mastercard dombornyomott kártyáival, ill. egyes VISA Electron kártyákkal. A VISA

Részletesebben

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT INFORMATIKAI SZABÁLYZAT HATÁLYOS: 2011. MÁRCIUS 30.-TÓL 1 INFORMATIKAI SZABÁLYZAT Készült a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény és a szerzői

Részletesebben

Intelligens beléptetõ rendszerek - RFID hengerzárárbetétek

Intelligens beléptetõ rendszerek - RFID hengerzárárbetétek Intelligens beléptetõ rendszerek - RFID hengerzárárbetétek Intelligent Key Entry Önálló mûködésû (stand alone) RFID zárbetétek Általános tudnivalók Az IK-EC8/EC8K/EC8U nagy precíziós, jó minõségû rozsdamentes

Részletesebben

HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND

HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND BOLEVÁCZ ÉS VÖRÖS ÜGYVÉDI IRODA 1053 Budapest, Veres Pálné utca 9. I/2. Budapesti Ügyvédi Kamara 2291 HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND Kiadás dátuma 2015. február 20. 1 TARTALOM 1. A másolatkészítési rend

Részletesebben

Az elektronikus közszolgáltatások biztonságáról

Az elektronikus közszolgáltatások biztonságáról 1 3.. Melléklet a /2009. számú kormány-előterjesztéshez A Kormány /2009. (.) Korm. r e n d e l e t e Az elektronikus közszolgáltatások biztonságáról A Kormány az elektronikus közszolgáltatásról szóló 2009.

Részletesebben

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium ajánlása a közigazgatásban alkalmazható hitelesítési rendekre. 2005. december 7.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium ajánlása a közigazgatásban alkalmazható hitelesítési rendekre. 2005. december 7. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium ajánlása a közigazgatásban alkalmazható hitelesítési rendekre 2005. december 7. 1. Bevezetés Ez a dokumentum az elektronikus közigazgatásban alkalmazható hitelesítési

Részletesebben

Az elektronikus ügyintézés: a közigazgatási hatósági ügyek elektronikus úton történő ellátása, az eközben felmerülő tartalmi és formai kezelési

Az elektronikus ügyintézés: a közigazgatási hatósági ügyek elektronikus úton történő ellátása, az eközben felmerülő tartalmi és formai kezelési Az elektronikus ügyintézés: a közigazgatási hatósági ügyek elektronikus úton történő ellátása, az eközben felmerülő tartalmi és formai kezelési munkamozzanatok összessége. Az elektronikus út:az eljárási

Részletesebben

Tájékoztató a KryoNet E-számla programcsomaghoz szükséges tanúsítványról

Tájékoztató a KryoNet E-számla programcsomaghoz szükséges tanúsítványról Tájékoztató a KryoNet E-számla programcsomaghoz szükséges tanúsítványról Tanúsítvány kötelezettség Az elektronikus úton kibocsátott számlát az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi törvény szerint fokozott

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma szeptember 2.

Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma szeptember 2. PDF dokumentum aláírása és időbélyegzése: Adobe Reader XI és Adobe Acrobat Reader DC Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2016. szeptember 2. Tartalom 1. Bevezető...3 2. Aláíró

Részletesebben

Tájékoztató az online pénztárgéprendszerben használt csere pénztárgépekkel kapcsolatos egyes kérdésekről

Tájékoztató az online pénztárgéprendszerben használt csere pénztárgépekkel kapcsolatos egyes kérdésekről Tájékoztató az online pénztárgéprendszerben használt csere pénztárgépekkel kapcsolatos egyes kérdésekről Jogi háttér A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kakucs község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2012. január 17-én (kedden) 15.00 órai kezdettel

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kakucs község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2012. január 17-én (kedden) 15.00 órai kezdettel E L Ő T E R J E S Z T É S Kakucs község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2012. január 17-én (kedden) 15.00 órai kezdettel a Kakucs községi Polgármesteri Hivatal dísztermében megtartandó képviselő-testületi

Részletesebben

StP Műszaki Fejlesztő, Gyártó és Kereskedelmi Kft.

StP Műszaki Fejlesztő, Gyártó és Kereskedelmi Kft. StP Műszaki Fejlesztő, Gyártó és Kereskedelmi Kft. Beléptető-rendszer funkciók verzió: 1.3 Elérhetőségek 1158 Budapest, Késmárk u. 11-13. Telefon: +36 1 410-0556; +36 20 480-5933 Fax: +36 1 414-0913 E-mail:

Részletesebben

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG E-JOG 2001. évi XXXV. törvény Az elektronikus aláírás törvényi fogalma: elektronikusan aláírt elektronikus dokumentumhoz azonosítás céljából logikailag hozzárendelt vagy azzal elválaszthatatlanul összekapcsolt

Részletesebben

ELEKTRONIKUS DOKUMENTUMTÁROLÁSI SZOLGÁLTATÁS (EDT)

ELEKTRONIKUS DOKUMENTUMTÁROLÁSI SZOLGÁLTATÁS (EDT) ELEKTRONIKUS DOKUMENTUMTÁROLÁSI SZOLGÁLTATÁS (EDT) SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ LAP 2017. július 1. v 3.00 EREDETI Tartalom 1. A SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA... 3 2. A SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELE... 5 3. A SZOLGÁLTATÁS FELHASZNÁLÁSI

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a Utimaco Safeware AG által kifejlesztett és forgalmazott

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a Utimaco Safeware AG által kifejlesztett és forgalmazott TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

AC-MFS. RFID kártyaolvasó és kódzár. Felhasználói leírás

AC-MFS. RFID kártyaolvasó és kódzár. Felhasználói leírás AC-MFS RFID kártyaolvasó és kódzár Felhasználói leírás 1.Tulajdonságok 1.1 Műszaki adatok Kártyaolvasó típusa Mifare 13.56 MHz Olvasási távolság 1-15 cm Nyitási lehetőségek Kártya / Kulcstartós kártya

Részletesebben

Magyar Telekom fokozott e- Szignó. nem-minősített hitelesítés szolgáltatás. Standard Üzleti Tanúsítvány. Fokozott Személyi Tanúsítvány

Magyar Telekom fokozott e- Szignó. nem-minősített hitelesítés szolgáltatás. Standard Üzleti Tanúsítvány. Fokozott Személyi Tanúsítvány Magyar Telekom fokozott e- Szignó nem-minősített hitelesítés szolgáltatás Standard Személyi Tanúsítvány Standard Üzleti Tanúsítvány Fokozott Személyi Tanúsítvány Fokozott Üzleti Tanúsítvány Hitelesítési

Részletesebben

S, mint secure. Nagy Attila Gábor Wildom Kft. nagya@wildom.com

S, mint secure. Nagy Attila Gábor Wildom Kft. nagya@wildom.com S, mint secure Wildom Kft. nagya@wildom.com Egy fejlesztő, sok hozzáférés Web alkalmazások esetében a fejlesztést és a telepítést általában ugyanaz a személy végzi Több rendszerhez és géphez rendelkezik

Részletesebben

Hitelesítési Rend nyilvános körben kibocsátott minősített tanúsítványokra (HR-MTT)

Hitelesítési Rend nyilvános körben kibocsátott minősített tanúsítványokra (HR-MTT) Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság Hitelesítési Rend nyilvános körben kibocsátott minősített tanúsítványokra (HR-MTT) Verziószám 3.0 OID szám 1.3.6.1.4.1.14868.2.2.1.3

Részletesebben

TARTALOM PRIMON APP KEZELÔFELÜLET. PRIMON App 6.0 újdonságok. PRIMON App. PRIMON 6.0 és PRIMON App kompatibilis KonicaMinolta eszközök

TARTALOM PRIMON APP KEZELÔFELÜLET. PRIMON App 6.0 újdonságok. PRIMON App. PRIMON 6.0 és PRIMON App kompatibilis KonicaMinolta eszközök TARTALOM 2 3 7 7 8 8 8 9 9 9 10 10 PRIMON APP KEZELÔFELÜLET PRIMON App 6.0 újdonságok PRIMON App PRIMON 6.0 és PRIMON App kompatibilis KonicaMinolta eszközök További újdonságok PRIMON App felület már A4-es

Részletesebben

Pályázati lehetıségek az ECOD bevezetéséhez. Horváth Ferenc, Kereskedı Synergon Retail Systems Kft.

Pályázati lehetıségek az ECOD bevezetéséhez. Horváth Ferenc, Kereskedı Synergon Retail Systems Kft. Pályázati lehetıségek az ECOD bevezetéséhez Horváth Ferenc, Kereskedı Synergon Retail Systems Kft. Tartalom Az ECOD bevezetésének költségei Források Pályázati lehetıségek Eredmények Az ECOD bevezetésének

Részletesebben

V/6. sz. melléklet: Táv- és csoportmunka támogatás funkcionális specifikáció

V/6. sz. melléklet: Táv- és csoportmunka támogatás funkcionális specifikáció V/6. sz. melléklet: Táv- és csoportmunka támogatás funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2. 1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

Kérdések és válaszok internetes kártyás fizetésről

Kérdések és válaszok internetes kártyás fizetésről Kérdések és válaszok internetes kártyás fizetésről KÁRTYAELFOGADÁS Milyen típusú kártyákkal lehet fizetni? A VISA és az Mastercard dombornyomott kártyáival, ill. egyes VISA Electron kártyákkal. A VISA

Részletesebben

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (1.kiadás) A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (2003. június) NATO/PFP NYILT ÉSZAKATLANTI SZERZŐDÉS SZERVEZETE, NATO SZABVÁNYOSÍTÁSI HIVATAL (NSA) NATO

Részletesebben

Beléptető rendszer RFID (érintésmentes) olvasóval

Beléptető rendszer RFID (érintésmentes) olvasóval Beléptető rendszer RFID (érintésmentes) olvasóval A cégünk piacvezető cég az RFID azonosítás területén, melynek köszönhetően innovativ megoldásokat ajánl a sokszínű piaci igények kielégítésére. A transpeed

Részletesebben

Adatbevitelt támogató rendszer távközlési objektumok nyilvántartási rendszeréhez. dr. Kovács Oszkár www.logonex.eu

Adatbevitelt támogató rendszer távközlési objektumok nyilvántartási rendszeréhez. dr. Kovács Oszkár www.logonex.eu Adatbevitelt támogató rendszer távközlési objektumok nyilvántartási rendszeréhez dr. Kovács Oszkár www.logonex.eu Helyzetkép (1) 2 Helyzetkép (2) A hálózat üzemeltető: OSS rendszer A hatóság: kataszter,

Részletesebben

Vonalkód olvasó rendszer. Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1]

Vonalkód olvasó rendszer. Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1] Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1] T a r t a l o m j e g y z é k 1 Bevezetés... 3 1.1 A rendszer rövid leírása... 3 1.2 A dokumentum célja... 3 1.3 A rendszer komponensei... 3 1.4

Részletesebben

A Pénzforgalmi és bankkártya üzletszabályzat 1. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL

A Pénzforgalmi és bankkártya üzletszabályzat 1. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL A Pénzforgalmi és bankkártya üzletszabályzat 1. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL C) A bankkártyákra vonatkozóan Magánszemély számlatulajdonos esetén igényelhető chip kártyák 2013 január 1-et

Részletesebben

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II.

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II. Elektronikus levelek Az informatikai biztonság alapjai II. Készítette: Póserné Oláh Valéria poserne.valeria@nik.bmf.hu Miről lesz szó? Elektronikus levelek felépítése egyszerű szövegű levél felépítése

Részletesebben

1 Informatikai beszerzések.

1 Informatikai beszerzések. 1 Informatikai beszerzések. Az informatikai szabályzat beruházási fejezete az informatikai eszközök beszerzésével kapcsolatos belső tevékenységet, illetve a szállítóktól elvárt, a beszállítás részeként

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

sorszámmal, fénykép és szöveg nyomtatóval, 1 kbájt memóriával. 13,56 MHz Mifare Ultralight kulcstartós jeladó, 1 kbájt memória.

sorszámmal, fénykép és szöveg nyomtatóval, 1 kbájt memóriával. 13,56 MHz Mifare Ultralight kulcstartós jeladó, 1 kbájt memória. Jeladók EM 125 khz UNIQUE EMC-1 EM 125 khz ISO méretű PVC proximitykártya, fénykép és szöveg nyomtatási lehetőség PVC nyomtatóval. EMC-2 EM 125 khz ISO méretű vastag (kapcsos) proximity-kártya, nyomtatott

Részletesebben

Másolatkészítési szabályzat

Másolatkészítési szabályzat Microsec zrt. Másolatkészítési szabályzat a hiteles elektronikus másolatok előállításáról ver. 1.0 Kiadás dátuma: 2017.09.26. Változáskövetés Kiadás Hatályba lépés kelte Készítette Ellenőrizte Változás/Megjegyzés

Részletesebben

A Pénzforgalmi és bankkártya üzletszabályzat 1. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL

A Pénzforgalmi és bankkártya üzletszabályzat 1. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL A Pénzforgalmi és bankkártya üzletszabályzat 1. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL C) A bankkártyákra vonatkozóan Magánszemély számlatulajdonos esetén igényelhető chip kártyákra vonatkozóan

Részletesebben

A Pénzforgalmi és bankkártya üzletszabályzat 1. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL

A Pénzforgalmi és bankkártya üzletszabályzat 1. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL A Pénzforgalmi és bankkártya üzletszabályzat 1. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL C) A bankkártyákra vonatkozóan Magánszemély számlatulajdonos esetén igényelhető chip kártyák Hatályos: 2014.

Részletesebben

SIMPLEPAY ONLINE FIZETÉSI RENDSZER Fizetési tájékoztató

SIMPLEPAY ONLINE FIZETÉSI RENDSZER Fizetési tájékoztató SIMPLEPAY ONLINE FIZETÉSI RENDSZER Fizetési tájékoztató MIT ÉRDEMES TUDNI A SIMPLEPAY FIZETÉSI RENDSZERRŐL? A SimplePay Online Fizetési Rendszert az OTP Mobil Kft. fejleszti és üzemelteti. Az OTP Mobil

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ SZEPTEMBER 15. ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR OPERATÍV PROJEKTVEZETŐ

TÁJÉKOZTATÓ SZEPTEMBER 15. ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR OPERATÍV PROJEKTVEZETŐ TÁJÉKOZTATÓ AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP ORSZÁGOS KITERJESZTÉSE KAPCSÁN A CSATLAKOZTATÁSI KONSTRUKCIÓRÓL 2016. SZEPTEMBER 15. ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR OPERATÍV PROJEKTVEZETŐ Önkormányzati ASP 1.0 Az Önkormányzati

Részletesebben

ÁLTALÁNOS JELLEGŰ ELŐÍRÁSOK. A hitelesítési folyamat résztvevőit, az alapelemeket és a főbb kapcsolódási pontokat az 1.

ÁLTALÁNOS JELLEGŰ ELŐÍRÁSOK. A hitelesítési folyamat résztvevőit, az alapelemeket és a főbb kapcsolódási pontokat az 1. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter 2/2002. (IV. 26.) MeHVM irányelve a minősített elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokra és ezek szolgáltatóira vonatkozó biztonsági követelményekről

Részletesebben

Bevezetés. Adatvédelmi célok

Bevezetés. Adatvédelmi célok Bevezetés Alapfogalmak Adatvédelmi célok Adatok és információk elérhet!ségének biztosítása és védelme Hagyományosan fizikai és adminisztratív eszközökkel Számítógépes környezetben automatizált eszközökkel

Részletesebben

Gyökértanúsítványok telepítése Windows Mobile operációs rendszerekre

Gyökértanúsítványok telepítése Windows Mobile operációs rendszerekre Gyökértanúsítványok telepítése Windows Mobile operációs rendszerekre Windows Mobile 2003 / 2003 SE / WM 5 / WM6 rendszerekre 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A Windows

Részletesebben

SIMPLEPAY ONLINE FIZETÉSI RENDSZER Fizetési tájékoztató

SIMPLEPAY ONLINE FIZETÉSI RENDSZER Fizetési tájékoztató SIMPLEPAY ONLINE FIZETÉSI RENDSZER Fizetési tájékoztató MIT ÉRDEMES TUDNI A SIMPLEPAY FIZETÉSI RENDSZERRŐL? A SimplePay Online Fizetési Rendszert az OTP Mobil Kft. fejleszti és üzemelteti. Az OTP Mobil

Részletesebben

Adatkezelés: Adatkezelési tájékoztató:

Adatkezelés: Adatkezelési tájékoztató: Adatkezelés: Adatkezelési tájékoztató: Az webáruház használata során a In-Car-Tel Kft.részére rendelkezésére bocsátott személyes adatokat bizalmasan kezeli, és nem adja ki további fél számára, kivéve abban

Részletesebben

Magyar Telekom. Minősített Időbélyegzés. Szolgáltatási Szabályzata

Magyar Telekom. Minősített Időbélyegzés. Szolgáltatási Szabályzata Magyar Telekom Minősített Időbélyegzés Szolgáltatási Szabályzata Egyedi objektum-azonosító (OID):...1.3.6.1.4.1.17835.7.1.2.11.3.13.2.1 Verziószám:...2.1 Hatályba lépés dátuma: 2012.01.20. 1. oldal (összesen:

Részletesebben

A Pénzforgalmi és bankkártya üzletszabályzat 1. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL

A Pénzforgalmi és bankkártya üzletszabályzat 1. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL A Pénzforgalmi és bankkártya üzletszabályzat 1. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL C) A bankkártyákra vonatkozóan Magánszemély számlatulajdonos esetén igényelhető chip kártyák 2013 január 1-et

Részletesebben

Elektronikus Aláírási Szabályzat. Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása

Elektronikus Aláírási Szabályzat. Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása Elektronikus Aláírási Szabályzat Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása v.2.0 2013. október 01. MNB EASZ 2/7 Tartalom 1 ÁLTALÁNOS

Részletesebben

I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet, Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) Vonatkozó szabványok: MSZ 9333: 2011 A műszaki

Részletesebben

Kriptográfiai alapfogalmak

Kriptográfiai alapfogalmak Kriptográfiai alapfogalmak A kriptológia a titkos kommunikációval foglalkozó tudomány. Két fő ága a kriptográfia és a kriptoanalízis. A kriptográfia a titkosítással foglalkozik, a kriptoanalízis pedig

Részletesebben

Tevékenység adminisztráció Központi Elektronikus Szolgáltatást Igénybevevők Nyilvántartása I. Belépés a szoftverbe, szolgáltatás igénybevétel rögzítés

Tevékenység adminisztráció Központi Elektronikus Szolgáltatást Igénybevevők Nyilvántartása I. Belépés a szoftverbe, szolgáltatás igénybevétel rögzítés Tevékenység adminisztráció Központi Elektronikus Szolgáltatást Igénybevevők Nyilvántartása I. Belépés a szoftverbe, szolgáltatás igénybevétel rögzítés Előadó: Nagy Zoltán és Dobsa Tünde Szociális Intézmények

Részletesebben

tulajdonjogok j védelmére

tulajdonjogok j védelmére ADNS Attestation DataNet Service Új, hatékony megoldás a szellemi tulajdonjogok j védelmére Egyedi hamisíthatatlan címke + távoli adatbázis 1 ADNS Tartalom: 1. A rendszer elemei - Jogjegy - Informatikai

Részletesebben

Elektronikus rendszerek a közigazgatásban

Elektronikus rendszerek a közigazgatásban Copyright 2011 FUJITSU LIMITED Elektronikus rendszerek a közigazgatásban Előadó: Erdősi Péter Máté, CISA elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatási szakértő Fujitsu Akadémia 1 Copyright 2011 FUJITSU

Részletesebben

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4.

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. Móricz Pál ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. változások célja Előadás tartalma megváltozott fogalmak, filozófia mit jelentenek

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT MŰSZAKI LEÍRÁS

MÓDOSÍTOTT MŰSZAKI LEÍRÁS Van Hool gyártmányú autóbuszokhoz csapágyak beszerzése (BKV Zrt. T-383/16) KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MÓDOSÍTOTT MŰSZAKI LEÍRÁS 2017.06.28. Műszaki követelmények A mellékletben az egyes tételeknél

Részletesebben

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató GPRS Remote GPRS alapú android applikáció távvezérléshez Kezelési útmutató Tartalomjegyzék Általános leírás... 1 Új modul beállítás... 2 Új okostelefon beállítás... 2 Modulok karbantartása... 3 Okostelefonok

Részletesebben

A MEGBÍZHATÓ GÉPJÁRMŰVEZETŐK ADATBÁZISA DRIVER IDENTIFICATION DATABASE

A MEGBÍZHATÓ GÉPJÁRMŰVEZETŐK ADATBÁZISA DRIVER IDENTIFICATION DATABASE A MEGBÍZHATÓ GÉPJÁRMŰVEZETŐK ADATBÁZISA DRIVER IDENTIFICATION DATABASE A DIDb rendszer lényege - A DIDb rendszer alapja egy 2008 óta folyamatosan és dinamikusan bővülő online adatbázis, mely a regisztráción

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. MÁV INFORMATIKA Kft. által kifejlesztett és forgalmazott. DSign UI 1.6. aláíró alkalmazás

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. MÁV INFORMATIKA Kft. által kifejlesztett és forgalmazott. DSign UI 1.6. aláíró alkalmazás TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001. (VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

Az üzemanyag vételezés szabályai

Az üzemanyag vételezés szabályai Az üzemanyag vételezés szabályai Fenti témakör az Országos Mentőszolgálat(továbbiakban :OMSz)-nál 2006-ban lett kidolgozva Minőségügyi Kézikönyv-ben Az Országos Mentőszolgálat üzemanyag ellátási,üzemanyagkártya-kezelési,valamint

Részletesebben

Innovatív eszközök, kártyarendszerek, megoldások

Innovatív eszközök, kártyarendszerek, megoldások Innovatív eszközök, kártyarendszerek, megoldások Bevezetés A Metacom Holding tulajdonában lévő Metapay Kft. által fejlesztett Metapay fizetési megoldás használatával komplett turisztikai kártyarendszert

Részletesebben

Elektronikus aláírás. Gaidosch Tamás. Állami Számvevőszék

Elektronikus aláírás. Gaidosch Tamás. Állami Számvevőszék Elektronikus aláírás Gaidosch Tamás Állami Számvevőszék 2016.05.24 Tartalom Mit tekintünk elektronikus aláírásnak? Hogyan működik? Kérdések 2 Egyszerű elektronikus aláírás 3 Demo: valódi elektronikus aláírás

Részletesebben

13. óra op. rendszer ECDL alapok

13. óra op. rendszer ECDL alapok 13. óra op. rendszer ECDL alapok 1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére.

Részletesebben

Informatikai és Biztonsági Szabályzat. I. Bevezető rendelkezések

Informatikai és Biztonsági Szabályzat. I. Bevezető rendelkezések Informatikai és Biztonsági Szabályzat A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992.évi LXIII. törvény rendelkezéseinek végrehajtása és egységes alkalmazása, valamint

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A JOGOSULTSÁGOK KIOSZTÁSÁHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A JOGOSULTSÁGOK KIOSZTÁSÁHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A JOGOSULTSÁGOK KIOSZTÁSÁHOZ Tartalomjegyzék Bevezető... 3 Belépés az Intézményvezetői mesterjelszó-kezelő rendszerbe... 3 Meglévő felhasználó jogosultságainak módosítása... 5 Új felhasználó

Részletesebben