TALAJJAL ÉRINTKEZŐ SZERKEZETEK SZIGETELÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TALAJJAL ÉRINTKEZŐ SZERKEZETEK SZIGETELÉSE"

Átírás

1 TALAJJAL ÉRINTKEZŐ SZERKEZETEK SZIGETELÉSE

2 Nedvességhatások Az épületet érő nedvesség forrásai: gyártási, építési (keverő, technológiai) víz, építés közbeni csapadékhatás; meteorológiai hatásokból (eső, csapóeső, hó, pára); talajból; üzemeltetésből, használatból; épületgépészeti vezetékek, berendezések, közművek meghibásodásából. Az épületszerkezetek átnedvesedése kihatással van: az ember közérzetére, egészségére; az épület használatára, üzemeltetésére (anyagok, technológia, stb.); az épület állagára (anyagai, szerkezetei, berendezései állapotára); az épület esztétikai megjelenésére. A talajból származó nedvességhatások: talajpára talajnedvesség szivárgó-, réteg- és torlaszvíz, talajvíz.

3

4 A talajvíz: nem vízáteresztő rétegek felett és/vagy között összegyűlt, a talajszemcsék üregeit kitöltő szabad víz; hidrosztatikai nyomással rendelkezik, felhajtóerőt fejt ki; szintje változó, általában késő tavasszal a legmagasabb; a geotechnikai vizsgálat során észlelt szintje a megütött talajvízszint; a korábbi mérésekre alapozottan megadható a pl. 100 éves gyakorisággal várható maximális szintje; maximális szintje fölött 50 cm-rel jelölhető ki mértékadó szintje, mely az épületszerkezeti tervezés kiinduló adata;

5 A talajvíz kémiai összetétele A talajvízben oldott sók, savak a betonra és habarcsra nézve agresszív hatásúak lehetnek, ilyenek: a szulfáttartalom, mely mint vízben oldott só a beton mészhidrát és trikálciumaluminát tartalmával reakcióba lép, a kristályosodáskor kalcium-szulfo-aluminát képződik, a bekövetkező térfogat-növekedés repesztő hatású (ez a cementbacilus); ha az SO4-tartalom kisebb mint 300 mg/liter, és a ph érték >7,5-nél, nincs szükség védekezésre; 300 mg/liter fölötti SO4-tartalom esetén különleges védő- és szigetelő szerkezetek beépítésére van szükség; a szénsavas lágy víz kioldja a betonból a Ca(OH)2 -t, a kioldott mész a szerkezet felületén mint cseppkő rakódik ki, s a beton szilárdsága csökken; az ipari szennyeződések egyedi vizsgálódást igényelnek; +20 C -ot meghaladó hőmérséklet a veszélyességet fokozza.

6 Az utólag visszatöltött munkagödörben összegyűlt torlaszvíz, a lejtős felületen szivárgó víz, a vízzáró talajrétegen áramló rétegvíz az épület mellett felduzzadva, időlegesen, hidrosztatikai nyomással jelentkezhet.

7 A talajnedvesség: felszíni vizekből leszivárgó, talajvízből felszívódó, tehát gravitációs illetve hajszálcsöves erők hatása alatt álló, a talajszemcsék felületéhez tapadó víz, mely nem fejt ki hidrosztatikai nyomást. A talajpára: a szemcsés talaj hézagait gőz formájában kitöltő nedvesség, mely az épületszerkezetek felületén lecsapódik, s így talajnedvességként hat. A nedvesség útját minden irányból el kell zárni.

8 Az épület és a talajvíz viszonya: az épület teljes pincéje talajvízbe merül; a pince egy lemélyített része talajvízbe merül; az egész épület (pince) a talajvíz szintje fölött van.

9 Építmények szárazsági igényei Teljes szárazság (porszárazság): a szerkezeten annyi nedvesség sem juthat át, amennyi a védett tér relatív páratartalmát megemelné; ez a követelmény állandó emberi tartózkodásra szolgáló terek, nedvességre érzékeny technológiák esetén. Viszonylagos szárazság: a szerkezeten annyi nedvesség juthat át, amennyi a belső felületen azonos idő alatt el tud párologni; megengedhető nedvességre nem érzékeny anyagokat, technológiákat befogadó terek pl. zöldségtárolók, borospincék - esetén. Korlátozott szárazság: a víz bejutása a térbe az építtető által tudomásul vett évszakban, korlátozott időtartamban és magasságban megengedett; ilyen terek pl. az ártéri létesítmények pincéi.

10 A szigetelések teljesítményfokozatai Vízhatlan szigetelés: meghatározott nyomáson (adott vastagságban és rétegszámban, kialakításban stb.) vizet nem enged át. Vízzáró szigetelés: meghatározott nyomáson annyi vizet enged át, amennyi a védett oldalon, a helyiség üzemi hőmérsékletén, mesterséges szárítás nélkül képes elpárologni; számszerűsítve: ez 0,2 l/m2, nap vízmennyiséget jelent. Az összefüggés az építmények szárazsági igénye és a szigetelőképesség között: a teljes (por-) szárazság követelményét csakis a vízhatlan szigetelések elégítik ki; a viszonylagos szárazság követelményének a vízzáró szigetelések is megfelelnek.

11 Összefüggés a nedvességokozók és a szigetelések között: nedvességokozó szigetelés talajpára esetén talajnedvesség esetén szivárgó és rétegvíz esetén talajvíz esetén kötött talajban szivárgóval szivárgó nélkül pára elleni védelem nedvesség elleni szigetelés víznyomás elleni szigetelés

12 A szigetelés története Sok ezer éve a Tigris és az Eufrátesz vidékén már ismerték a bitument, a fürdőket, partvédő-műveket bitumen-habarccsal, burkolattal védték. Alkalmazása később évszázadokra feledésbe merült, s csak 1600 körül, Trinidad, Bermudez természetes aszfalttavainak felfedezése után kezdenek ismét foglalkozni az anyaggal. Szigetelési szerkezetként a 19. század végén jelenik meg újra, s az I. világháború után válik általánossá. A közbeeső évszázadokban az épületek nedvességvédelmére az alábbi módszereket alkalmazták: a kiemelt fontosságú épületeket templomokat, kastélyokat magaslatokra építették, kiemelték; a talajjal érintkező szerkezeteknél a kapilláris és párolgási viszonyok kedvező arányainak megteremtésére törekedtek, szellőző-szivárgó aknákkal, átszellőztetett padlókkal stb.; a nedvességfelvétel mérséklése érdekében vízzáró anyagokat (kő, agyag, pala, üveg, sőt marhavérrel átitatott pallók) építettek be.

13

14

15 A szigetelés aljzata: szilárd, térfogatálló, fagyálló; a talajvíz vegyi hatásainak ellenálló; száraz, pormentes; megfelelő hőmérsékletű kell legyen. Ezen túlmenően a vízszintes (beton, vasalt beton) aljzat: talajnedvesség esetén 6 cm, talajvíz esetén 10 cm vastagságú; sima felületű (léccel lehúzott, egyenletes, kavicsfészkektől, kiálló szemektől mentes) legyen; a függőleges aljzat: sima felületű (vakolt, simított, dörzsölt); alaktartó (szükség esetén merevített) a fal készítésekor, a szigetelés készítésekor, élettartama során; A szigetelés aljzatának kritikus részei az élek, hajlatok, síktörések. Itt megoldandó: az elmozdulás-mentesség; a bedolgozhatóság; a kritikus igénybevételek (törés, szakadás, élnyomás, stb.) elkerülése; a lekerekítés, hajlatképzés; a szigetelés megerősítése (hajlaterősítés).

16 a támadás felöli oldalon vannak: a védett oldalon vannak: a talajnedvesség elleni lemezszigetelések a talajnedvesség és talajvíz elleni bevonat-, habarcsszigetelések a talajvíz elleni, ellenszerkezettel készülő szigetelések a talajvíz elleni hátrahorgonyzott acéllemez szigetelés réteg- és torlaszvíz elleni szigetelések

17 A szigetelés anyagai és módszerei Követelmények A szigeteléssel szemben támasztott követelmények: Szárazsági követelmény A szárazság (vízhatlanság, vízzáróság) függ az anyagtól, vastagságtól, rétegszámtól. Szilárdsági követelmény A szigetelésnek a várható mechanikai igénybevételekkel szemben elegendő szilárdsággal kell rendelkeznie: ha a szigetelésre csak nyomó-igénybevétel felvételére képes, folyamatos megtámasztására van szükség, az igénybevétel közel egyenletes és merőleges irányú kell legyen; a régi, korhadó papírbetétes vékony bitumenes lemezeknél a minimális beszorítást >10 kn/m2-ben írták elő ; ha a szigetelés képes húzó és hajlító igénybevételek felvételére, nem igényel folyamatos megtámasztást (pl. acéllemez).

18 A megengedett nyomó-igénybevételek A szigetelés anyaga Oxidált bitumenes lemezek (ragasztott vékony, hegesztett vastag) Modifikált bitumenes lemezek (APP hegesztett, vastag) Öntapadó bitumenes lemezek Műanyag lemezek (PVC, EPDM, BK, PIB) Nyomószilárdság MPa (MN/m 2 ) 0,7 1,0 0,4 40 Alakváltozási követelmény Az épületszerkezetek terhelés és hőmérsékletváltozások hatására bekövetkező a tervezés során meghatározható nagyságú és irányú - elmozdulásainak helyén dilatációs hézagot kell kialakítani. A szigetelés dilatációs hézagai a várható igénybevételeket károsodás nélkül kell elviseljék. Tartóssági követelmény A szerkezettel takart szigetelés utólag nem javítható, ezért várható élettartamát az épületével megegyezően kell megállapítani. A szigetelés az építmény fennállásának időtartamáig kell kielégítse a szárazsági követelményt.

19

20 A szigetelések változatai: a) bevonat-szigetelések b) lemezszigetelések b.1.) bitumenes, b.2.) műanyag, b.3.) acéllemez c) duzzadó szigetelések d) Tömegszigetelés Bevonat-szigetelések Általános jellemzésük: száraz, szemcsés talaj esetén alkalmazhatók; talajnedvesség és talajvíz esetén, vízzáró szigetelésként készíthetők; a támadott és a védett oldalon egyaránt készíthetők; homogén bevonatot képeznek, toldások nélkül; repedésmentes aljzatot igényelnek; a mechanikai hatások ellen védelmet igényelnek; nem terhelhetők, ezért vízszintes falszigetelésként nem építhetők be (ott lemezszigetelés készül); padló- és függőleges falszigetelés céljára használatosak;

21 A bitumenmázak 2 rétegben, ~ 1 mm-es vastagsággal készülnek: oldószeres változatban és vizes emulzió formájában. A bitumenes masszák, habarcsok általában 1 rétegben, készülnek: talajpára ellen 2 mm, talajnedvesség ellen 3 mm vastagsággal. A vakolat-szigetelések: a hagyományos cementvakolat-szigetelés (talajnedvesség ellen 4 rétegben, 2-3 cm vastagsággal, talajvíz ellen 5-78 rétegben 2,5-5 cm vastagsággal, koptatóréteggel ellátva készül: ; Vakolat-szigeteléseket készítenek torkrét-technológiával is. A száraz cementhomok keveréket vízzel, nyomás alatt a felületre lövik, a habarcsképződés a felületen történik. A szigetelés 3-4 rétegben készül, 1 réteg vastagsága 1,5 cm. egy-, vagy kétkomponensű, cement- és műgyanta bázisú vizes anyagok: felhordásuk 2-3 rétegben történik, a kész szigetelés vastagsága 4-6 mm; a védendő felületre jól tapadnak, de repedésáthidaló képessége csak a rugalmas anyagoknak van; a hajlatok, élek, munkahézagok, csőátvezetések erősítésére a szigetelés két rétege közé üvegszövet erősítő sávot fektetnek.

22 Lemezszigetelések Változatai: bitumenes, műanyag és acéllemez szigetelések. Bitumenes lemezszigetelések A változatok: oxidbitumenes vékonylemez szigetelés; oxidbitumenes vastaglemez szigetelés; modifikált bitumenes lemezszigetelés. Oxidbitumenes vékonylemez szigetelések A bitumen ragasztó és szigetelő szerepet tölt be. Származása szerint: természetes és mesterséges alapú. Előállítási módja szerint: vákuum-bitumen vagy fújt bitumen.

23 A vékonylemez hordozórétege lehet korhadó: papír (jutaszövet), illetve nem korhadó: üvegfátyol, üvegszövet. (A korhadó betétes lemezeket 10 kn/m2 beszorítással kell beépíteni, ez előzi meg a vízfelvétellel járó korhadást.) A lemezek felülete: csupasz, vagy homokolt. A szigetelés készítése : hideg bitumenmáz kellősítéssel ellátott felületre; a lemezeket hézagcserében fektetve, talajnedvesség esetén 10 cm, talajvíz esetén 15 cm széles átlapolással; a lemezeket - lépcső, ollós vagy lépcsős-ollós módon - toldva; a teljes felületen forró ( C ) bitumenes ragasztással (bevonó és ragasztó kenéssel); hólyag, ránc és gyűrődés-mentesen lesimítva; talajnedvesség ellen 2 rétegben, 5 kg/m2 bitumenmennyiséget felhordva; talajvíz ellen 4 rétegben, kg/m2 bitumenmennyiséggel, minden réteget felragasztása után lángpisztollyal felmelegítve és összesimítva, forrasztva.

24

25

26 Oxidbitumenes vastaglemez szigetelés Anyaga: 3 4 mm vastag, hegeszthető oxidbitumenes lemez, mely magával hozza a szükséges bitumen-mennyiséget. Hordozórétege: üvegfátyol, üvegszövet, poliészter-fátyol, poliészter-szövet. Felülete: homokolt, illetve PE-fólia kasírozású. Beépítése: a lemezek PB-gázos lángpisztollyal történő megolvasztásával, teljes felületű ragasztásával; talajnedvesség ellen 1 (2) rétegben (+ védőréteg); talajvíz esetén (maximum 10 m vízoszlop-magasságig) 3 rétegben (+ védőréteg); a szigetelés védőrétege 1 réteg bitumenes vékonylemez, vagy PE-fólia.

27 Modifikált bitumenes lemezszigetelések A modifikálás: a hagyományos bitumenes lemezek tulajdonságainak (feszültség-alakváltozási viszonyaik, rugalmasságuk, bedolgozhatóságuk) javítása műanyagokkal. Változatok és tulajdonságok: anyag oxidbitumenes lemezek APP (plasztomer) ataktikus polipropilén SBS (elasztomer) sztirol-butadién-sztirol lágyuláspont C hideg hajlíthatóság C

28 A hordozóréteg és tulajdonságai: üvegfátyol kis szakítószilárdság; üvegszövet nagyobb szakítószilárdság; poliészter fátyol nagy szakítószilárdság, nagy nyúlóképesség; kettős hordozóréteg. A felület: homokhintésű, PE-fólia kasírozású. A lemezvastagság: mm. A beépítés módja: lángolvasztással hegesztve, vagy öntapadó módon; talajnedvesség esetén 1 rétegben, talajvíznyomás esetén 2 rétegben, mindig védőréteggel; a lemezek fektetése és toldása valamint védelme a hegeszthető vastaglemezekével azonos. Az öntapadó lemezek: egyik oldalára tartósan képlékeny, elasztomer-bitumen masszát hordanak fel, amit a beépítésig impregnált papír véd; kellősített felületre 8 cm-es toldásokkal, 15 cm-es átfedésekkel építik be; fektetésük nagy figyelmet igényel, mert helyzetük utólag nem módosítható; előnyeik különösen zárt térben történő szigeteléskor érvényesülnek.

29

30 Műanyag lemezszigetelések A szerves óriásmolekulájú anyagok rugalmasságuk, nyújthatóságuk alapján két csoportba oszthatók: plasztomerek (műanyagok): kevésbé nyúlnak, maradó alakváltozást szenvednek; elasztomerek (műkaucsukok): jól nyújthatók, visszanyerik eredeti alakjukat, viszont a helyszínen alig formálhatók, a csomópontokat ezért üzemben alakítják ki. A szigeteléshez használt műanyagok polimerizációs, illetve poliaddíciós folyamatok eredményei: a polimerizációs anyagok hőre lágyulóak, beépítésükkor ezt a tulajdonságot használják ki. a poliaddíciós anyagok (pl. a PUR hab) megszilárdulás után tovább nem alakíthatók. Plasztomer lemezek: PVC (pl. TROCAL), összeépítés hegesztéssel; ECB: etilén-kopolimer bitumen, (pl. CARBOFOL), összeépítés forrólevegős hegesztéssel; PIB: poliizobutilén (pl. a régi NEOACID), összeépítés oldószeres hegesztéssel. Elasztomer lemezek: EPDM: etilén-propilén-dién-monomer, műgumi; makro-molekuláris anyagok, melyeknél l=2 l; a lemezek felület-folytonosítása belső tömítő csíkkal erősített, vulkanizáló ragasztással és él-tömítéssel történik.

31 A műanyag szigetelőlemezeket 1 rétegben építik be, ez fokozott gondosságot és a lemezek védelmét követeli meg. Az egyik leggyakrabban alkalmazott szigetelőanyag a lágy PVC lemez. A lemezek toldása: min. 50 mm-es átlapolással és >30 mm-es hegesztéssel, (a biztonság növelésére a lemezszél él-tömítésével), vagy kettős hegesztési varrattal, közötte ellenőrző csatornával. A hegesztés történhet: forró levegővel, oldószerrel, hegesztő ékekkel, elemekkel (kézi vagy gépi módszerrel), mikrohullámmal (csak üzemben). A hegesztés ellenőrzése: mechanikusan, folyadékkal, vagy vákuum eljárással történhet.

32

33

34 A lemezek beépítése: a szigetelőlemez aljzatkiegyenlítő rétegre kerül, anyaga: 200 gr/m2 felülettömegű műanyag filc, műanyaglemez; a szigetelőlemez egy rétegben, az igénybevételhez (nedvesség, talajvíz) igazodó vastagsággal épül be; fölötte védőréteg készül, anyaga 1 mm vastag, félkemény PVC lemez (PIB esetén bitumenes lemez); a sarkok kialakítása előre formázott elemek segítségével történik; a beépítéshez használt segédanyagok: fóliabádog, műanyagszalagok, rögzítő elemek. a PVC, ECB lemezeket szabadon fektetik, függesztik, (a PIB lemezeket ragasztják) függőleges felületen a szigetelőlemezt 3-5 m-ként mechanikusan rögzített fóliabádog szalaghoz, vagy előre bebetonozott PVC profilhoz - rögzíteni kell. Nedvesség-hatás Minimális vastagság (mm) PVC ECB PIB EPDM talajpára 0, talajnedvesség 1, Talajvíznyomás 4 m-ig 4m fölött 1,5 >2,0 2,0 2,5 1,5 2,0 1,5 1.5

35 Acéllemez szigetelések Acéllemez szigetelés alkalmazására kizárólag talajvíznyomás esetén kerül sor. Készülhet: lágy lemezszigetelések nagy igénybevételű szakaszain (pl. alap és pillér csatlakozások, csőáttörések) és önálló szigetelésként. Ez utóbbi esetben anyaga: 2-4 mm vastag acéllemez, ha a hidrosztatikai nyomás felvételére vasbeton ellenszerkezettel megtámasztva készül; 4-7 mm vastag acéllemez, ha a víznyomást a szerkezethez való hátrahorgonyozás veszi fel. Rögzítésére vezetősínek, bekötőkarmok, kihorgonyzó acélok szolgálnak. Felület-folytonosítása vízhatlan hegesztéssel történik; a varratellenőrzés az építés nagyon fontos része. A korrózióvédelem: a külső oldalon injektálással, a belső oldalon vb. szerkezettel, lőtt cementhabarccsal, vagy mázolással oldható meg.

36

37

38 Nedvességre duzzadó szigetelés A fokozottan vízzáró szigetelés anyaga nátriumbentonit, mely nedvességhatásra kiterjed, s kitölti a rendelkezésére álló teret, ezzel megakadályozva a víz áthatolását. Kizárólag talajvíznyomás esetén alkalmazzák. Az anyagot hullámkarton-lemez bordái közé töltik, a táblaméret 1,22 1,22 m, vastagsága 5 mm (WOLCLAY szigetelés). Beépítése: a lemezek fektetése min. 4 cm-es átlapolással, rögzítése a fogadószerkezethez szegekkel, tűzőgéppel történik; az építés közbeni védelmet - a reakció idő előtti beindulásának elkerülésére - PE fóliával oldják meg; a nedvességvédelmet kiegészítő segédanyagok, nedvességre duzzadó anyagú rudak, paszták szolgálják.

39 Tömegszigetelés A tömegszigetelés vízzáró betonszerkezetet jelent; a szerkezet egyúttal ellátja a szigetelés feladatát is. A vízzáróságot ( 30 cm-es) vastagsága és (a pórusmennyiség és nagyság korlátozásával meghatározott) anyagminősége biztosítja. A vízzáró beton előírt szemszerkezettel, technológiával, speciális adalékokkal készül. Előírás a repedésmentes szerkezet. A munkahézagok távolsága maximum m, lezárásuk műanyag-szalagokkal, nedvességre duzzadó profilokkal oldható meg. Alkalmazása talajnedvesség és talajvíz ellen vízzáró szigetelésként; egyszerű keresztmetszet és geometria esetén jön szóba.

TALAJJAL ÉRINTKEZŐ ÉPÜLETSZERKEZETEK

TALAJJAL ÉRINTKEZŐ ÉPÜLETSZERKEZETEK Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék TALAJJAL ÉRINTKEZŐ ÉPÜLETSZERKEZETEK okl. építészmérnök, okl. épületszigetelő szakmérnök Budapest 2011. 02.

Részletesebben

A HOSSZÚTÁVON MEGBÍZHATÓ ÉPÜLETSZERKEZETEK LÉTESÍTÉSÉNEK FELTÉTELEI ÉPÜLETSZERKEZETEK TERVEZÉSE DR. Gábor László: az első kérdés: mikor és miért van szükség? a második kérdés: hová kerülnek? a harmadik

Részletesebben

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens ÉPÜLETSZIGETELÉS Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens Pintér & Laczkovits Épületszigetelő Szakmérnök Bt. pinter.laczkovits@t-online.hu Talajnedvesség

Részletesebben

Magasépítéstan alapjai 3. Előadás

Magasépítéstan alapjai 3. Előadás MAGASÉPÍTÉSTAN ALAPJAI Magasépítéstan alapjai 3. Előadás BME MET Előadó: 2014/2015 II. szemeszter egyetemi docens, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék BME MET 2014 / 2015 II. szemeszter 3. Előadás

Részletesebben

Verlag Dashöfer Szakkiadó 1062 Budapest Andrássy út 126. Bitumenes lemez csapadékvíz elleni szigetelések

Verlag Dashöfer Szakkiadó 1062 Budapest Andrássy út 126. Bitumenes lemez csapadékvíz elleni szigetelések Verlag Dashöfer Szakkiadó 1062 Budapest Andrássy út 126. Bitumenes lemez csapadékvíz elleni szigetelések Copyright Verlag Dashöfer Szerző: Horváth Sándor Bitumenes lemez csapadékvíz elleni szigetelések

Részletesebben

Tetőszigetelések 4. Épületszerkezettan 4

Tetőszigetelések 4. Épületszerkezettan 4 Tetőszigetelések 4. Épületszerkezettan 4 Tetők rétegei a kritikus réteg: vízszigetelés hőszigetelés teherhordó szerkezet szigetelőanyagok fajtái BITUMENES SZIGETELŐLEMEZEK MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI műszaki

Részletesebben

MAGASÉPÍTÉSTAN I. 1. Előadás: Pont-, gerenda- és lemezalapozások

MAGASÉPÍTÉSTAN I. 1. Előadás: Pont-, gerenda- és lemezalapozások 1. Előadás: Pont-, gerenda- és lemezalapozások BME MET Előadó: 2012/2013 II. szemeszter Medgyasszay Péter PhD egyetemi docens, BME Magasépítési Tanszék TARTALOM 1. Bevezetés, visszacsatolás 1.1 Alapelvek,

Részletesebben

Soba. FlamLINE. Fugaszalag 3 dimenziós hézagmozgáshoz

Soba. FlamLINE. Fugaszalag 3 dimenziós hézagmozgáshoz Soba Fugaszalag 3 dimenziós hézagmozgáshoz Egyszerû beépíthetôség lángolvasztással 1 Szigetelôlemez elvágása a dilatációnál fugaszalag elhelyezése és lángolvasztással történô rögzítése 2 fugaszalag fugaszalag

Részletesebben

vízszigetelési megoldások Minden részletében minőség

vízszigetelési megoldások Minden részletében minőség vízszigetelési megoldások Minden részletében minőség vízszigetelési megoldások Az épületek nedvesség elleni védelme kulcsfontosságú az építkezések és a felújítások során. A Weber nemzetközi tapasztalatának

Részletesebben

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - Pincefalak

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - Pincefalak Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - ak Egyre gyakoribb felhasználói igény, az épületeink terepszint alatti tereinek (pincehelységeinek) a teljes értékű lakásként való kialakítása. Ebből kifolyólag

Részletesebben

A megoldás sok más tényezőtől is függ, pl.: - a terep, a talaj, - az épület alaprajzi és szerkezeti rendszere, - a pince, - az alapozás módja

A megoldás sok más tényezőtől is függ, pl.: - a terep, a talaj, - az épület alaprajzi és szerkezeti rendszere, - a pince, - az alapozás módja 20/B tétel Munkáltatója alvállalkozóként mélyépítési műtárgyak szigetelésére vállalkozik. Megbízza Önt a szigetelési munkák helyszíni irányításával. Ismertesse a mélyépítésben elterjedt talajnedvesség,

Részletesebben

31 582 04 0000 00 00 Építményszigetelő Építményszigetelő 31 582 04 0100 31 02 Vízszigetelő Építményszigetelő 2/45

31 582 04 0000 00 00 Építményszigetelő Építményszigetelő 31 582 04 0100 31 02 Vízszigetelő Építményszigetelő 2/45 077-0 Speciális szigetelési feladatok A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés

Részletesebben

VILLAS TERMÉKEKKEL. 49. Hídmérnöki Konferencia Balatonfüred HÍDAK PÁLYASZERKEZETEINEK FUGAKÉPZÉSE

VILLAS TERMÉKEKKEL. 49. Hídmérnöki Konferencia Balatonfüred HÍDAK PÁLYASZERKEZETEINEK FUGAKÉPZÉSE 49. Hídmérnöki Konferencia 2008.10.10 Balatonfüred HÍDAK PÁLYASZERKEZETEINEK FUGAKÉPZÉSE VILLAS TERMÉKEKKEL Vonatkozó előírások UT.2-2.107:1998 Aszfaltburkolatok repedéseinek és hézagainak kitöltése UT.2-3.701:1998

Részletesebben

Alkalmazástechnikai Útmutató. Alépítményi szigetelés

Alkalmazástechnikai Útmutató. Alépítményi szigetelés Alkalmazástechnikai Útmutató Alépítményi szigetelés 2006 EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕK TELJES FELÚJÍTÁSA Alépítményi szigetelés RÉTEGRENDEK 1. Talajnedvesség elleni szigetelés általános rétegfelépítés

Részletesebben

275/2013. (VII.16.) Kormány Rendelet

275/2013. (VII.16.) Kormány Rendelet élyes üdvözlet Mindenkinek Bitumenes lemezek alkalmazása a 275/2013. (VII.16.) Kormány Rendelet szerint HARASZTI LÁSZLÓ elméleti oktató és műszaki tanácsadó ICOPAL VILLAS Kft A rendelet célja.. Az Elvárt

Részletesebben

VÁLASSZA AZ ADESO ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIÁT ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA

VÁLASSZA AZ ADESO ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIÁT ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA Miért válassza az ADESO öntapadó technológiát Miért válassza az ADESO öntapadó technológiát Az ADESO technológia egy forradalmi megoldás kettős összetételű öntapadó lemezek gyártására,

Részletesebben

Alápincézetlen épület lábazat szigetelése

Alápincézetlen épület lábazat szigetelése Alápincézetlen épület lábazat szigetelése Felszívódó nedvesség ellen az épületszerkezeteket és a beépített anyagokat védeni kell. A VILLAS HUNGÁRIA Kft. mindazokhoz a feladatokhoz, amelyek a talajvíz és

Részletesebben

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek 1 Annak érdekében, hogy tartós és megbízható tetőszigetelés készülhessen, nem elegendő csak egy jó szigetelőlemezt gyártani. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a szigetelőlemeznek más termékekkel összeférhetőnek

Részletesebben

Alépítményi és felszíni vízelvezetések

Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alkalmazási területek: Talajjal érintkező függőleges épületszerkezetek HDPE dombornyomott és felületszivárgó lemezek Talajon fekvő padlószerkezetek Zöldtetők Mérnöki

Részletesebben

Alépítményi és felszíni vízelvezetések

Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alépítményi és felszíni vízelvezetések A vízelvezetésről általában A talajban és a felszínen megtalálható különbözõ megjelenési formájú vizek veszélyt jelenthetnek az épületeinkre. Az épületet érõ nedvességhatások

Részletesebben

MÉLYÉPÍTÉSI SZIGETELÉSEK JELLEMZŐ HIBÁI. Leggyakoribb hibák. Hibásan elkészített teknőszigetelés

MÉLYÉPÍTÉSI SZIGETELÉSEK JELLEMZŐ HIBÁI. Leggyakoribb hibák. Hibásan elkészített teknőszigetelés MÉLYÉPÍTÉSI SZIGETELÉSEK JELLEMZŐ HIBÁI Dr. Kakasy László okleveles építészmérnök építésügyi- és igazságügyi műszaki szakértő Leggyakoribb hibák A szigeteléssel szembeni elvárások téves meghatározása Nem

Részletesebben

Sika vízszigetelési technológiák az épületfelújításban 21. századi fegyverek az építészek kezében

Sika vízszigetelési technológiák az épületfelújításban 21. századi fegyverek az építészek kezében Sika vízszigetelési technológiák az épületfelújításban 21. századi fegyverek az építészek kezében Mindent egy kézből Az alapoktól a tetőig Betontechnológia Talajnedvesség elleni szigetelés Padlóburkolat

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kovács Ferencné. Talajból származó nedvességhatásokkal szembeni szigetelés készítése. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Kovács Ferencné. Talajból származó nedvességhatásokkal szembeni szigetelés készítése. A követelménymodul megnevezése: Kovács Ferencné Talajból származó nedvességhatásokkal szembeni szigetelés készítése A követelménymodul megnevezése: Víz-, hő- és hangszigetelés készítése I. A követelménymodul száma: 0476-06 A tartalomelem

Részletesebben

Bazaltgyapot. Dűbel. Nobasil PTE

Bazaltgyapot. Dűbel. Nobasil PTE 1, Bazaltgyapot Nobasil PTE Terhelhető hő- és hangszigetelő tábla, elsősorban úsztatott padlószerkezetek lépéshang-szigetelésére, közbenső födémek akusztikai és tűzvédelmi szigeteléseként. 2, Dűbel 1 /

Részletesebben

TALAJVÍZ ÉS TALAJNEDVESSÉG ELLENI VÉDELEM

TALAJVÍZ ÉS TALAJNEDVESSÉG ELLENI VÉDELEM TALAJVÍZ ÉS TALAJNEDVESSÉG ELLENI VÉDELEM SZIGETELÉSI ELVEK Ha a talajszemcsék közötti üregeket és hézagokat nem tölti ki a víz, hanem az csak a szemcsékhez kötötten van jelen, valamint a talajban lévõ

Részletesebben

TALAJVÍZNYOMÁS ELLENI SZIGETELÉSEK UTÓLAGOSAN. Dr. Kakasy László Talajvíznyomás elleni szigetelés utólagosan. Tisztázandó kérdések

TALAJVÍZNYOMÁS ELLENI SZIGETELÉSEK UTÓLAGOSAN. Dr. Kakasy László Talajvíznyomás elleni szigetelés utólagosan. Tisztázandó kérdések TALAJVÍZNYOMÁS ELLENI SZIGETELÉSEK UTÓLAGOSAN Dr. Kakasy László 2017. Tisztázandó kérdések Talajvíz szintje Víztelenítés? Mértékadó, építési vízszint Talaj szerkezete Talajvíz utánpótlás sebessége Víztelenítés

Részletesebben

Talajon fekvő padló szigetelése (földszintes épület)

Talajon fekvő padló szigetelése (földszintes épület) Talajon fekvő padló szigetelése (földszintes épület) A mai hőtechnikai és felhasználói igényeket tekintve elkerülhetetlen az épületeink földszinti padlószerkezetének megfelelő hőszigetelése a vízszigetelés

Részletesebben

Szigetelés. Szigetelés rendeltetése

Szigetelés. Szigetelés rendeltetése Szigetelés Szigetelés rendeltetése Az épületet sokféle nedvesség éri, víz támadja. E hatások egy része kívülről, más része belülről éri. Kívülről: - a terepszint felett a csapadék, - a talajban a talajvíz,

Részletesebben

TERMÉK ADATLAP. Sika WP fugaszalagok. WP AF-28 és WP DF-28 típusok TERMÉKLEÍRÁS

TERMÉK ADATLAP. Sika WP fugaszalagok. WP AF-28 és WP DF-28 típusok TERMÉKLEÍRÁS TERMÉK ADATLAP WP AF-28 és WP DF-28 típusok Rugalmas PVC-P fugaszalagok szakaszolt Sikaplan WP vízszigetelő lemezekhez TERMÉKLEÍRÁS A rugalmas PVC-P anyagból készültek a szakaszolt Sikaplan WP vízszigetelő

Részletesebben

Építőanyagok I - Laborgyakorlat. Bitumen és vízszigetelő anyagok

Építőanyagok I - Laborgyakorlat. Bitumen és vízszigetelő anyagok Építőanyagok I - Laborgyakorlat Bitumen és vízszigetelő anyagok A víz elleni védelem anyagai Építőanyagok vízáteresztő képessége [liter/m 2 nap] Vízhatlan anyagok Adott nyomáson vizet egyáltalán nem engednek

Részletesebben

Vízszigetelés a lakásban

Vízszigetelés a lakásban Vízszigetelés a lakásban Alapok, pincék, támfalak vízszigetelése Alapozás PLASTIMUL PRIMER PLASTIMUL C Felhordható hengerrel, ecsettel. Közvetlenül a száradási idő eltelte után a fedőréteget fell kell

Részletesebben

DEITERMANN Épület vízszigetelõ rendszerek

DEITERMANN Épület vízszigetelõ rendszerek DEITERMANN Épület vízszigetelõ rendszerek Gazdaságos és megbízható DEITERMANN épületvízszigetelõ termékek és rendszerek Talajnedvesség, csurgalékvíz vagy talajvíz a gond? Melyik rendszer a megfelelõ? A

Részletesebben

TALAJVÍZ ÉS TALAJNEDVESSÉG ELLENI VÉDELEM

TALAJVÍZ ÉS TALAJNEDVESSÉG ELLENI VÉDELEM TALAJVÍZ ÉS TALAJNEDVESSÉG ELLENI VÉDELEM SZIGETELÉSI ELVEK Ha a talajszemcsék közötti üregeket és hézagokat nem tölti ki a víz, hanem az csak a szemcsékhez kötötten van jelen, valamint a talajban lévõ

Részletesebben

hari melyszig 1 Tisztelettel köszk Bitumenes anyagokról, lemezekről röviden Elasztomer bitumen Öntapadó SBS bitumenes lemezek Plasztomer bitumen

hari melyszig 1 Tisztelettel köszk Bitumenes anyagokról, lemezekről röviden Elasztomer bitumen Öntapadó SBS bitumenes lemezek Plasztomer bitumen Tisztelettel köszk szöntöm m a Hallgatóimat Bitumenes anyagokról, lemezekről röviden Haraszti László Elméleti oktató 3o-95-97-161 Oxidált (fúvatott) bitumen Elasztomer bitumen Hőállóság +7o C Hideghajlíthatóság

Részletesebben

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM ÖNÖKET!

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM ÖNÖKET! SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM ÖNÖKET! Kartellben a természettel etikusan A kartell konkurens (versenytárs) vállalatok írásbeli vagy szóbeli megállapodása az egymás közti verseny korlátozására. (forrás: WIKIPÉDIA)

Részletesebben

Lábazatok szigetelése

Lábazatok szigetelése Lábazatok szigetelése Épületeink lábazati szerkezeteit különösen nagy gondossággal és szakszerűséggel kell hőszigeteléssel és vízszigeteléssel ellátni. Épületfizikailag ez a szerkezeti csomópont nagyon

Részletesebben

REOXTHENE TECHNOLOGY REOXTHENE TECHNOLOGY BITULIGHT -5 C VÍZSZIGETELŐ LEMEZ FORRADALMI TECHNOLÓGIÁVAL

REOXTHENE TECHNOLOGY REOXTHENE TECHNOLOGY BITULIGHT -5 C VÍZSZIGETELŐ LEMEZ FORRADALMI TECHNOLÓGIÁVAL REOXTHENE VÍZSZIGETELŐ LEMEZ FORRADALMI TECHNOLÓGIÁVAL INNOVATÍV BITUMEN POLIMER KEVERÉK HIHETETLENÜL KÖNNYŰ SÚLY (4 mm-ig = 33 kg) ÉS KÖNNYŰ KEZELÉS NAGYOBB TELJESÍTMÉNYŰ TERMÉK ÚJ CSOMAGOLÁS A TERMÉK

Részletesebben

Amire a munkához szüksége van:

Amire a munkához szüksége van: Amire a munkához szüksége van: Vastagbevonó Földdel érintkező épületrészeknek a talaj nedvességével, nem nyomó talajvízzel és feltorlódó szivárgóvízzel szembeni védelmére. Alkalmas: függőleges és vízszintes

Részletesebben

ÉPSZERK / félév

ÉPSZERK / félév ÉPSZERK-5 2015/2016. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK KÜLÖNLEGES VÁLASZFALAK Előadó JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens BME ÉPÜLETSZERKEZETTANI TANSZÉK CSARNOK VÁLASZFAL RAKTÁR CSARNOKTÉR FELADAT

Részletesebben

Aktuális akciós árak

Aktuális akciós árak akciós AQUAFIN-1K Vízzáró 7 bar nyomásig 25 kg 268 Ft 6 700 Ft 8 509 Ft Merev vízszigetelő habarcs Kül- és beltérben egyaránt alkalmazható Hidraulikusan köt Szulfátálló AQUAFIN-2K Talaj- és torlaszvíz

Részletesebben

Műszaki Füzet TETŐRENDSZEREK

Műszaki Füzet TETŐRENDSZEREK Műszaki Füzet TETŐRENDSZEREK Mapeplan PVC-P quaderno PVC-HU-poly.indd 1 TETŐRENDSZEREK MapEplaN PVC-P quaderno PVC-HU-poly.indd 2 TARTALOMJEGYZÉK Oldal 04 Oldal 06 Oldal 08 Oldal 18 Oldal 20 1. Környezetbarát

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése:32 582 06 Vízszigetelő, melegburkoló Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama:

Részletesebben

Protan alkalmazástechnikai útmutató:

Protan alkalmazástechnikai útmutató: Protan alkalmazástechnikai útmutató: A tetőszigetelések tervezésénél és kivitelezésénél a jelen alkalmazástechnikai útmutató mellett az Épületszigetelők Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége

Részletesebben

Műanyaglemez csapadékvíz elleni szigetelések

Műanyaglemez csapadékvíz elleni szigetelések Verlag Dashöfer Szakkiadó 1062 Budapest Andrássy út 126. Műanyaglemez csapadékvíz elleni szigetelések Copyright Verlag Dashöfer Szerzők: Foglszinger Ildikó Horváth Sándor Műanyaglemez csapadékvíz elleni

Részletesebben

ADESOGUARD. A vezető öntapadólemezes. függőleges felületein való alkalmazásra

ADESOGUARD. A vezető öntapadólemezes. függőleges felületein való alkalmazásra A vezető öntapadólemezes technológia! MODIFIKÁLT ADESOGUARD Az ADESOGUARD kiváló minőségű, SBS modifikált, öntapadó bitumenes lemez, az ADESO keverék rétegzési technológiával készül, felső oldalán nagysűrűségű

Részletesebben

RÉTEGRENDEK. Projekt: KEOP ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁS PROJEKT KIVITELI TERV /KEOP / / Épület:

RÉTEGRENDEK. Projekt: KEOP ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁS PROJEKT KIVITELI TERV /KEOP / / Épület: RÉTEGRENDEK Projekt: KEOP ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁS PROJEKT KIVITELI TERV /KEOP-7.13.0/15-2015-0028/ Épület: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 1013 Budapest, Krisztina tér 4. (Hrsz.:

Részletesebben

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése Pincepadlók

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése Pincepadlók Talajba kerülő szerkezetek szigetelése Pincepadlók Egyre gyakoribb felhasználói igény, az épületeink terepszint alatti tereinek (pincehelységeinek) a teljes értékű lakásként való kialakítása. Ebből kifolyólag

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kovács Ferencné. Vízszigetelésnél használható lemezek fektetési. előírásai, a lemezszigetelésnél alkalmazható

MUNKAANYAG. Kovács Ferencné. Vízszigetelésnél használható lemezek fektetési. előírásai, a lemezszigetelésnél alkalmazható Kovács Ferencné Vízszigetelésnél használható lemezek fektetési előírásai, a lemezszigetelésnél alkalmazható kiegészítő elemek, a szigetelés kivitelezése A követelménymodul megnevezése: Víz-, hő- és hangszigetelés

Részletesebben

Lapostető rendszerek Termékismertető

Lapostető rendszerek Termékismertető Lapostető rendszerek Termékismertető 2014. február Jelen termékismertető megjelenésével minden korábbi kiadványunk érvényét veszti. A változtatás jogát fenntartjuk. Lapostető rendszerek Termékismertető

Részletesebben

ICOPAL A vízszigetelés szakértője

ICOPAL A vízszigetelés szakértője Icopal Bitumenes lemezek ICOPAL A vízszigetelés szakértője Part of BMI Group 2 Icopal Bitumenes lemezek ICOPAL A vízszigetelés szakértője Az ICOPAL a világ vezető vízszigetelő anyag gyártója az alépítményi

Részletesebben

Construction. Általános ismertetés. Technológia Kiadás dátuma 09/2008 Verziószám: 04 Sikaplan mélyépítési szigetelés. Felhasználási terület

Construction. Általános ismertetés. Technológia Kiadás dátuma 09/2008 Verziószám: 04 Sikaplan mélyépítési szigetelés. Felhasználási terület Technológia Kiadás dátuma 09/2008 Verziószám: 04 Sikaplan mélyépítési szigetelés Sikaplan mélyépítési szigetelés Általános ismertetés Construction Felhasználási terület Követelmények A szigetelési rendszer

Részletesebben

Bt. . Top. Protect. Step. Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek SZIGETELÉSVÉDELEM

Bt. . Top. Protect. Step. Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek SZIGETELÉSVÉDELEM Bt. SZIGETELÉSVÉDELEM. Top. Protect. Step Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek A termék anyaga Ipari melléktermékekbôl visszanyert, újrafelhasznált gumiból készült

Részletesebben

Adott a mellékelt kialakítású kétszintes családi ház, melynél a földszint felett burkolt és zöldtetővel kialakított lapostető található!

Adott a mellékelt kialakítású kétszintes családi ház, melynél a földszint felett burkolt és zöldtetővel kialakított lapostető található! Adott a mellékelt kialakítású kétszintes családi ház, melynél a földszint felett burkolt és zöldtetővel kialakított lapostető található! Készítse a tankörvezető által kiadott csoport szerinti anyagok és

Részletesebben

Kábel-membrán szerkezetek

Kábel-membrán szerkezetek Kábel-membrán szerkezetek Ponyvaanyag Vegyipar, textilipar és műanyag feldolgozó ipar együttes fejlődésének eredménye a modern ponyvaanyag Két fő alkotóelem Textilbetét, a szilárdsági tulajdonságot biztosítja

Részletesebben

Foglalkozási napló. Kőműves

Foglalkozási napló. Kőműves Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Kőműves (OKJ száma: 34 582 4) szakma gyakorlati oktatásához 0. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Tanuló Tanulók adatai

Részletesebben

Név : Fruitbonbon Kft. Beregsurányi édesipari üzeme Kelt: március 30.

Név : Fruitbonbon Kft. Beregsurányi édesipari üzeme Kelt: március 30. Név : Fruitbonbon Kft. Beregsurányi édesipari üzeme Kelt: 2015. március 30. A munka leírása: Nyílt felszínű 1467 m3-es tüzivíztározó Készítette: Ferencz Béla Méret-mennyiség kimutatás Megnevezés Anyagköltség

Részletesebben

Szerkezeti csomópontok Silka

Szerkezeti csomópontok Silka Szerkezeti csomópontok Silka Lábazati megoldás Silka mészhomoktégla teherhordó falszerkezet Silka burkoló előtétfallal ásványi zártcellás kavicságy Dréncsőrendszer ha szükséges Burkolat vasalt aljzat talajnedvesség

Részletesebben

Drénlemezek. termékcsalád típusai:

Drénlemezek. termékcsalád típusai: Drénlemezek Többfunkciós drénlemez család, mely hatékonyan alkalmazható felületi vízelvezetésre és a nedvesség távoltartására mind függõleges mind pedig vízszintes épületszerkezeteknél. Anyaga nagy szilárdságú

Részletesebben

{loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=28 image INDUFLOOR-IB2360. Műgyanta záró réteg betonra. {tab=termékleírás}

{loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=28 image INDUFLOOR-IB2360. Műgyanta záró réteg betonra. {tab=termékleírás} {loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=13 imageid=68} {phocagallery view=category categoryid=25 imageid=136} {phocagallery view=category categoryid=28 image {phocagallery Vékonybevonat

Részletesebben

Bitumenes hídszigetelés ICOPAL lemezekkel és termékekkel

Bitumenes hídszigetelés ICOPAL lemezekkel és termékekkel élyes üdvözlet Mindenkinek Bitumenes hídszigetelés ICOPAL lemezekkel és termékekkel HARASZTI LÁSZLÓ elméleti oktató és műszaki tanácsadó ICOPAL VILLAS Kft. Az ICOPAL cégről.. Az Icopal Csoport megalakulása

Részletesebben

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok:

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Az ASO-Dichtband-2000 egy új típusú kompozit anyag, amely tartós, nyújtható, vízszigetelő, de a páraván

Részletesebben

ÉPÜLETEK REKONSTRUKCIÓS TERVEZÉSE

ÉPÜLETEK REKONSTRUKCIÓS TERVEZÉSE Magasépítéstan II. ÉPÜLETEK REKONSTRUKCIÓS TERVEZÉSE 4. 7. Előadás: Fémlemez Nedves pincefalak, táblás és szalagfedések lábazatok fenntartható felújítása MET.BME.HU 2013 / 2014 I. Szemeszter BME MET 2014/2015

Részletesebben

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8.1. Szigetelôlapok felszerelése falazatra, födémre A FABETON szigetelôlemezeket mechanikai rögzítéssel, dûbelezéssel erôsítjük a szigetelendô felületre.

Részletesebben

Construction. Hézagzáró szalagok. Termékleírás. Termékadatok. Megjelenés. Műszaki Adatlap Kiadás dátuma 05/2006 Verziószám: 03 Sika PVC fugaszalagok

Construction. Hézagzáró szalagok. Termékleírás. Termékadatok. Megjelenés. Műszaki Adatlap Kiadás dátuma 05/2006 Verziószám: 03 Sika PVC fugaszalagok Műszaki Adatlap Kiadás dátuma 05/2006 Verziószám: 03 Sika PVC fugaszalagok Sika PVC fugaszalagok Hézagzáró szalagok Termékleírás Rugalmas hézagzáró lágy PVCszalag, mely részben, vagy teljesen van bebetonozva.

Részletesebben

REOXTHENE TECHNOLOGY EVOLIGHT -10 C VÍZSZIGETELŐ LEMEZ FORRADALMI TECHNOLÓGIÁVAL

REOXTHENE TECHNOLOGY EVOLIGHT -10 C VÍZSZIGETELŐ LEMEZ FORRADALMI TECHNOLÓGIÁVAL REOXTHENE REOXTHENE TECHNOLOGY VÍZSZIGETELŐ LEMEZ FORRADALMI TECHNOLÓGIÁVAL INNOVATÍV BITUMEN POLIMER KEVERÉK HIHETETLENÜL KÖNNYŰ SÚLY (4 mm-ig = 36 kg) NAGYOBB TELJESÍTMÉNYŰ TERMÉK KIVÉTEleSEN KÖNNYŰ

Részletesebben

ÉPSZERK / félév. Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens

ÉPSZERK / félév. Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens ÉPSZERK-5 2013/2014. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens Válaszfalak fogalma: épületen belüli, függőleges térelválasztó szerkezetek Jellemzők: nem hordanak

Részletesebben

TETŐSZIGETELÉSEK SZÉLSZÍVÁS ELLENI RÖGZÍTÉSE R+R KONSTRUKT SZAKMAI NAP

TETŐSZIGETELÉSEK SZÉLSZÍVÁS ELLENI RÖGZÍTÉSE R+R KONSTRUKT SZAKMAI NAP TETŐSZIGETELÉSEK SZÉLSZÍVÁS ELLENI RÖGZÍTÉSE R+R KONSTRUKT SZAKMAI NAP Történeti áttekintés miért irányelv? európai szabályozási gyakorlat: - csak anyagvizsgálati szabvány - a szerkezetalkalmazás

Részletesebben

Beépítési - felhasználási útmutató

Beépítési - felhasználási útmutató Beépítési - felhasználási útmutató A KVK Parabit, a.s. bitumenes vízszigetelő lemezek beépítésének általános irányelvei Termékcsoportok A bitumenes lemezeket beépítésük alapján a következőképpen csoportosítjuk:

Részletesebben

REOXTHENE TECHNOLÓGIA REOXTHENE TECHNOLOGY EASY LIFT -12 C VÍZSZIGETELŐ LEMEZ FORRADALMI TECHNOLÓGIÁVAL LEMEZ FAL-PADLÓ CSATLAKOZÁSHOZ

REOXTHENE TECHNOLÓGIA REOXTHENE TECHNOLOGY EASY LIFT -12 C VÍZSZIGETELŐ LEMEZ FORRADALMI TECHNOLÓGIÁVAL LEMEZ FAL-PADLÓ CSATLAKOZÁSHOZ O LO INNOVATÍV BITUMEN POLIMER KEVERÉK -12 C REOXTHENE TECHNOLOGY HAJLÉKONYSÁG ALACSONY HŐMÉRSÉKLETEN IS REOXTHENE TECHNOLÓGIA HN G Patent Pending Y E RE TH E N TE C OX VÍZSZIGETELŐ LEMEZ FORRADALMI TECHNOLÓGIÁVAL

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Kőműves és hidegburkoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 08 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet)

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet) Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely felhelyezési útmutató csak a Tegola Canadese bitumenes zsindely Alkalmazástechnikai Előírásaival együtt érvényes A Gothik zsindely fogadószerkezete:

Részletesebben

UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK TALAJNEDVESSÉG ELLEN. SZIGETELÉS A FALAK KERESZTMETSZETÉBEN. dr. Kakasy László 2014.

UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK TALAJNEDVESSÉG ELLEN. SZIGETELÉS A FALAK KERESZTMETSZETÉBEN. dr. Kakasy László 2014. UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK TALAJNEDVESSÉG ELLEN. SZIGETELÉS A FALAK KERESZTMETSZETÉBEN dr. Kakasy László 2014. ÉPÜLETDIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK, MINT A FELÚJÍTÁSI TERVEZÉS ALAPJAI 1. Az épületszerkezetek anyagának,

Részletesebben

Construction. Teljes felületen tapadó, rugalmas, poliolefin bázisú (FPO) vízszigetelő lemez mélyépítési szerkezetekhez.

Construction. Teljes felületen tapadó, rugalmas, poliolefin bázisú (FPO) vízszigetelő lemez mélyépítési szerkezetekhez. Construction Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2013.12.12. Termékazonosító szám: 020704103000000001 Teljes felületen tapadó, rugalmas, poliolefin bázisú (FPO) vízszigetelő lemez mélyépítési szerkezetekhez

Részletesebben

CR 90 Kristályképzô. Háromszoros védelem a víz behatolásával szemben

CR 90 Kristályképzô. Háromszoros védelem a víz behatolásával szemben CR 90 Kristályképzô Háromszoros védelem a víz behatolásával szemben 1. Vízzáró bevonatot képez 2. Kristályosodási folyamat 3. Hajszálrepedések öngyógyulása CR 90 Kristályképzô Háromszoros védelem a víz

Részletesebben

Alkalmazástechnikai Útmutató. Lapostetõ

Alkalmazástechnikai Útmutató. Lapostetõ Alkalmazástechnikai Útmutató Lapostetõ 2006 Alkalmazástechnikai Útmutató Lapostetõ 2006 ÚJ EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕ CSOMÓPONTI RÉSZLETEI Attika kialakítása beton aljzat esetén 5% 3 4 4 5 5 6 7 8 min.

Részletesebben

DELTA -ALPINA. Rendkívüli biztonság! Hegeszthető, páraáteresztő, tetőalátéthéjazat.

DELTA -ALPINA. Rendkívüli biztonság! Hegeszthető, páraáteresztő, tetőalátéthéjazat. DELTA Értéket véd. Energiát takarít meg. Komfortot teremt. P R É M I U M - M I N Ő S É G Rendkívüli biztonság! Hegeszthető, páraáteresztő, univerzális tetőalátéthéjazat. A legmagasabb igénybevételnek kitett

Részletesebben

MUNKAANYAG. Csibáné Bakó Judit. Az épületeket érő nedvességhatások, azok következményei. A vízszigetelési tervek tartalma, olvasása

MUNKAANYAG. Csibáné Bakó Judit. Az épületeket érő nedvességhatások, azok következményei. A vízszigetelési tervek tartalma, olvasása Csibáné Bakó Judit Az épületeket érő nedvességhatások, azok következményei. A vízszigetelési tervek tartalma, olvasása A követelménymodul megnevezése: Víz-, hő- és hangszigetelés készítése I. A követelménymodul

Részletesebben

Anyagtan II. Építőanyagok (2014) kiemelt vizsgakérdések (ismeretük nélkül, elégtelen az érdemjegy)

Anyagtan II. Építőanyagok (2014) kiemelt vizsgakérdések (ismeretük nélkül, elégtelen az érdemjegy) Anyagtan II. Építőanyagok (2014) kiemelt vizsgakérdések (ismeretük nélkül, elégtelen az érdemjegy) 1. A mész szilárdulása, cementszerű kötése (képlet) - A cement pernyetartalma miért csökkenti a beton

Részletesebben

TERVEZÉSI SEGÉDLET CSOMÓPONTI RAJZGYÜJTEMÉNY LAPOSTETÔ SZIGETELÉS

TERVEZÉSI SEGÉDLET CSOMÓPONTI RAJZGYÜJTEMÉNY LAPOSTETÔ SZIGETELÉS TERVEZÉSI SEGÉDLET CSOMÓPONTI RAJZGYÜJTEMÉNY LAPOSTETÔ SZIGETELÉS Bemutatkozás Ezt a Tervezési segédletet a RENOLIT Vízszigetelő ágazatának (RENOLIT Waterproofing) magyarországi képviselőjeként a RENOLIT

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK TALAJNEDVESSÉG ELLENI SZIGETELÉS

TARTALOMJEGYZÉK TALAJNEDVESSÉG ELLENI SZIGETELÉS TARTALOMJGYZÉ TALAJNDSSÉG LLN SZGTLÉS RÉTGRND 6.1 Általános rétegfelépítés vízszintesen 6.2 Általános rétegfelépítés függõlegesen RÉSZLTRAJZO 6.1.1 Szélsõ fal alatt átvezetett szigetelés 6.1.3 Szigetelési

Részletesebben

(Tájékoztatások) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL, SZERVEITŐL, HIVATALAITÓL ÉS ÜGYNÖKSÉGEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG

(Tájékoztatások) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL, SZERVEITŐL, HIVATALAITÓL ÉS ÜGYNÖKSÉGEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG 2010.6.25. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 167/1 IV (Tájékoztatások) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL, SZERVEITŐL, HIVATALAITÓL ÉS ÜGYNÖKSÉGEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG A Bizottság közleménye

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minőség, élettartam A termék minősége

Részletesebben

Építés és felújítás injektálással és. injektálható mikro cölöp felhasználásával.

Építés és felújítás injektálással és. injektálható mikro cölöp felhasználásával. Építés és felújítás injektálással és injektálható mikro cölöp felhasználásával. Sántha Béla Pécs. 2014. 03. 16. Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom. Budapest Március 15. tér 2. PINCESZINT Falszerkezetének

Részletesebben

SPEED SYNTAN SBS Forradalmi technológia

SPEED SYNTAN SBS Forradalmi technológia Lapostetők kockázat nélkül SPEED SYNTAN SBS Forradalmi technológia EURÓPAI SZABADALOM NR EP 1 330 356 B1 SPEED SYNTAN SBS TECHNOLÓGIA www.icopal.hu www.icopal.com ICOPAL A vízszigetelés szakértője Az ICOPAL

Részletesebben

Különböző burkolóanyagok biztonságos és deformálódás mentes fektetése 1.6. Csempék és lapok burkolása homlokzatokra

Különböző burkolóanyagok biztonságos és deformálódás mentes fektetése 1.6. Csempék és lapok burkolása homlokzatokra .6 Külső homlokzatok burkolatai. rész Mindig felmerül az építtetők és tervezők arra vonatkozó kívánsága, hogy a legújabb építészeti elképzeléseik homlokzatát kerámia csempével burkolják. Az előnyök kézenfekvők:

Részletesebben

Hézagtömítés Sika Dilatec rendszerrel

Hézagtömítés Sika Dilatec rendszerrel Hézagtömítés Sika Dilatec rendszerrel Hézagtömítés Sika Dilatec rendszerrel Mozgási- és munkahézagok tömítésére, v csatlakozásra Hidak Lapostetők szige A Sika Dilatec rendszer rugalmas szigetelést biztosít

Részletesebben

Megbizható, magas minőség a vízszigetelés minden területén

Megbizható, magas minőség a vízszigetelés minden területén 2010 Megbizható, magas minőség a vízszigetelés minden területén ALKALMAZÁSTECHNIKAI KÉZIKÖNYV www.xtratherm.com www.iso-line.hu www.isomedia.hu A TALAJVÍZ ELLENI SZIGETELÉSEK FOGADÓSZERKEZETEINEK KIALAKÍTÁSA

Részletesebben

Szálerősített cementhabarcs rugalmas vízszigeteléshez és betonvédelemhez

Szálerősített cementhabarcs rugalmas vízszigeteléshez és betonvédelemhez Construction Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2015/09/21 Termékazonosító szám: 02 07 01 01 002 0 000043 Szálerősített cementhabarcs rugalmas vízszigeteléshez és betonvédelemhez Termékleírás A Sikalastic -152

Részletesebben

Tetőszigetelések 3. Épületszerkezettan 4

Tetőszigetelések 3. Épületszerkezettan 4 Tetőszigetelések 3. Épületszerkezettan 4 Tetők rétegei vízszigetelés hőszigetelés teherhordó szerkezet Tetők rétegei - lejtésképzés hőszigetelés lejtésképzés valamennyi tetősíkon lejtéskorrekció vonalra

Részletesebben

EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕK TELJES FELÚJÍTÁSA. Tetõfelújítás

EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕK TELJES FELÚJÍTÁSA. Tetõfelújítás K TELJES FELÚJÍTÁSA Tetõfelújítás RÉTEGRENDEK 1. Egyenes rétegrendû melegtetõ teljes felújítása filces kiszellõzõ réteg beépítéssel. Egyenes rétegrendû melegtetõ teljes felújítása mechanikai rögzítéssel

Részletesebben

6. Szerkezeti csomópontok ajánlott kialakítása

6. Szerkezeti csomópontok ajánlott kialakítása A betonszilárdság gyakorlati figyelembevételének lehetôsége vasalt falak, vagy pillérek esetén reálisan C értékig terjedhet. A teherviselô falak záradékaként, a födémek a bekötési szintjén koszorúgerendát

Részletesebben

Üdvözlöm Önöket a Büsscher&Hoffmann Kft. nevében! Büsscher & Hoffmann

Üdvözlöm Önöket a Büsscher&Hoffmann Kft. nevében! Büsscher & Hoffmann Üdvözlöm Önöket a Büsscher&Hoffmann Kft. nevében! 2019.03.07. Vízszigetelési rendszerek 07.03.2019 Tartalom Cégünk története Termékválaszték Elasztomer bitumen a lapostetőszigetelésben Alkalmazási területek

Részletesebben

mélyépítési szigetelések

mélyépítési szigetelések Mapei Polyglass gyártmányú tervezési és kivitelezési ismeretei A MAPEI Kft. megbízásából készült kiadványt készítették: ISO-MÉDIA Kft. Bangha László Gábor és Zádor Oszkár Szakmai közreműködő: Ipacs András

Részletesebben

STYROFOAM hőszigetelés

STYROFOAM hőszigetelés STYROFOAM hőszigetelés Lépéshangszigetelés Talajjal érintkező épületszerkezetek, padlók hőszigetelése több lakótér, takarékos komfort STYROFOAM Minőség, amelyre építhet www.styrofoam.hu Pincefal, padló,

Részletesebben

élyes üdvözlet Mindenkinek

élyes üdvözlet Mindenkinek KONFERENCIASOROZAT 2015 élyes üdvözlet Mindenkinek KONFERENCIASOROZAT 2015 SZERVEZŐK SZAKMAI VÉDNÖK HARASZTI LÁSZLÓ elméleti oktató és műszaki tanácsadó ICOPAL Kft MÉDIATÁMOGATÓK Az Elvárt Műszaki teljesítmény:

Részletesebben

Megvalósult munka: SAVCOR FACTORY Project 30 2090 Komárom, Monostori Ipari Park, Hrsz: 7128/5, Hungary

Megvalósult munka: SAVCOR FACTORY Project 30 2090 Komárom, Monostori Ipari Park, Hrsz: 7128/5, Hungary 2005. ÉV TETŐJE pályázat Benyújtó: ENTEROL KFT 2040 Budaörs, Károly király út 90. Megvalósult munka: SAVCOR FACTORY Project 30 2090 Komárom, Monostori Ipari Park, Hrsz: 7128/5, Hungary Tárgy: Tetőszigetelési

Részletesebben

TAGÁLLAMOKTÓL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK

TAGÁLLAMOKTÓL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK 2008.12.16. HU Az Unió Hivatalos Lapja C 321/1 IV (Tájékoztatások) TAGÁLLAMOKTÓL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK A Bizottság közleménye az építési termékekre vonatkozó tagállami törvényi, rendeleti és közigazgatási

Részletesebben

SIKA VÍZSZIGETELÉSI RENDSZEREK BOROS MIHÁLY SIKA HUNGÁRIA KFT

SIKA VÍZSZIGETELÉSI RENDSZEREK BOROS MIHÁLY SIKA HUNGÁRIA KFT SIKA VÍZSZIGETELÉSI RENDSZEREK BOROS MIHÁLY SIKA HUNGÁRIA KFT. 2016.11.17. BUILDING TRUST 1910 ÓTA A SIKA VÍZSZIGETELŐ MEGOLDÁSO- KAT NYÚJT TÖBB, MINT 100 ÉVE AZ ELSŐ TERMÉK A SIKA -1 MÉG MINDIG FORGALOMBAN

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK BITUMENES LEMEZ FEDÉSÛ ÚJ MAGASTETÕK OSB LAPOKON, EUROSZIG LEMEZEKKEL

TARTALOMJEGYZÉK BITUMENES LEMEZ FEDÉSÛ ÚJ MAGASTETÕK OSB LAPOKON, EUROSZIG LEMEZEKKEL TARTALOMJEGYZÉK SÍKPALA FEDÉSÛ MAGASTETÕK FELÚJÍTÁSA EUROSZIG LEMEZEKKEL BITUMENES LEMEZ FEDÉSÛ ÚJ MAGASTETÕK OSB LAPOKON, EUROSZIG LEMEZEKKEL HULLÁMPALA FEDÉSÛ MAGASTETÕK FELÚJÍTÁSA POLYMANT HÕSZIGETELÕ

Részletesebben

(EGT vonatkozású szöveg) (2010/C 71/03)

(EGT vonatkozású szöveg) (2010/C 71/03) C 71/88 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.3.19. A Bizottság közleménye az építési termékekre vonatkozó tagállami törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések közelítéséről szóló, 1988. december

Részletesebben