TÁBOROZÓ TÁRSASJÁTÉK. Játékszabály és megoldásfüzet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÁBOROZÓ TÁRSASJÁTÉK. Játékszabály és megoldásfüzet"

Átírás

1 TÁBOROZÓ TÁRSASJÁTÉK Játékszabály és megoldásfüzet 1.

2 TÁBOROZÓ TÁRSASJÁTÉK Játékszabály 1. JÁTÉK ESZKÖZEI: Erdő: - 1 pakli kártya (60 db) újoncpróba - 1 pakli kártya (60 db) első próba - 1 pakli kártya (60 db) második próba Tábori építmények: - Közösségi sátor: 4 darab - Őrsi körlet: 10 darab - Táborkapu: 1 darab - Táborkereszt: 1 darab - Zászlórúd: 1 darab - GH sátor: 1 darab - Zuhanysátor: 2 darab - Tábortűz: 1 darab - Híd: 1 darab - Latrina: 2 darab Építőanyag kártyák: - 1 db gyűjtőkártya - bogrács: 1 db - WC papír: 1db Akció kártyák: - 1 db engedélyek kártya - 5 darab kihívás kártya - 1 pakli (15 db) balszerencse kártya: 3 db futóhomok 3 db vaddisznó 3 db vöröshangya 3 db szikla 3 db facsemete - 1 pakli (14 db) Meglepetés kártya 7 db üzenet 7 db váratlan fordulat (lóhere, vadász, tündér, UAZ, Forrás, ÁNTSZ néni, Ajándék) - 1 forrásjelölő kavics (egy valódi kavics) 2.

3 2. A JÁTÉK CÉLJA: Egy cserkésztábor megépítése. (A játék plusz célja lehet, hogy egy bizonyos időn belül készüljön el a tábor, pl. 1 órán belül.) A játék nevelési céljai lehetnek: - Kooperatív játékként az őrsi közösség megerősítése - A próba anyagának ismétlése, gyakorlása - A tábori építkezés logikájának tudatosítása - A táborra készülődés - Az előző évi tábori élmények felelevenítése 3. A JÁTÉK MENETE: Előkészületek A játék vezetője aki, lehetőleg az őrsvezető kiválasztja, hogy melyik próbához tartozó kártyacsomaggal kívánnak játszani. A kártyákat megkeveri és a kérdésekkel lefelé, tetszőleges - négyszögletű, amorf kerek erdő - alakzatban kirakja. Az erdő egyik oldalát megjelöljük a kaviccsal, ezen az oldalon lesz a forrás. Az öt kihívás kártya közül a játszók csoportja kiválaszt egyet. A kiválasztás történhet találomra, vagy a játékvezető is megítélheti, hogy az őrs mekkora kihívásra kész. A kihívás kártyán látható, hogy miket kell megépítenie az őrsnek, s ehhez mennyi alapanyagot kell öszszegyűjteniük. A játék Az első körben a játékosoknak az Engedélyek -et kell megszerezniük, ehhez közösen kell énekelniük egy népdalt. Ha ez a pont nem teljesül, akkor már el is csomagolhatjuk a játékot, hiszen engedélyek nélkül nem indulhatunk cserkésztáborba. A második körben az őrs egyik tagja felhúz egy tetszőleges kártyát az erdőből. A kártya kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani, hogy helyes válasz esetén a kártya helye egy tábori építmény helyét jelöli ki. A felhúzott kártya jobb felső sarkában egy áthúzott száj jelzi, ha a kérdést nem lehet hangosan felolvasni. A kérdéseket közösen is megválaszolhatja az őrs, de lehet úgy is játszani, hogy mindig a kártya húzójának kell válaszolnia. A, Amennyiben a válasz helyes volt, a kártyán jelzett számú építőanyag kártyát kap az őrs és építkezhet a kártya helyén. B, Amennyiben a válasz helytelen volt, a balszerencse kártyák közül húznak egyet, melyet a felhúzott kártya helyére teszünk. A játékosok az építőanyagaik beváltásával építkezhetnek az erdőben. Az egyszer letett építmények helye nem változtatható, csak ha a balszerencse úgy hozza, hogy újra kell építeni. (lásd.: ÁNTSZ néni, 6. üzenet kártya) A játék folytatódik a következő kérdés kiválasztásával. Ahogy gyűlnek az alapanyagok és a tér a táborépítésre, úgy a játékosok eldönthetik, hogy mikor váltják be az anyagokat építményre és mit mikor helyeznek le a játéktérre. Ne feledjük, ha az elején úgy rendelkeztünk, minderre egy óra áll rendelkezésre. A játékosoknak lehetősége van bográcsot, WC-papírt és meglepetés kártyákat is vásárolni, 3.

4 mely utóbbiak szerencsés esetben feloldhatják balszerencséjüket, vagy épp újabb nehézséget okozhatnak. Áruk: 4 farönk vagy 4 kötél. A játék végén, vagy döntéstől függően egy óra eltelte után, a játékvezető ellenőrzi, hogy mit sikerült a táborból megépíteni, és mennyire logikusan, tudatosan. Rögzítik/lefényképezik az eredményeket, hogy összemérhető legyen a legközelebbi alkalom eredményeivel, vagy más őrs eredményeivel is. 4. KÁRTYÁK JELENTÉSEI Balszerencse kártyák: - Szikla: A sziklára nem lehet építkezni. Feloldhatja: Lóherés meglepetés kártya. - Futóhomok: A futóhomok helyén, és akörül egy 3x3as területen nem lehet építkezni. Feloldhatja: Lóherés meglepetés kártya. - Vaddisznó: A vaddisznó helyén és a kártya négy sarkánál nem lehet építkezni. Feloldhatja: A vadász, a lóherés, valamint az 5-ös számú meglepetés kártya - Vöröshangya: A vöröshangya helyén és a kártya négy oldalán nem lehet építkezni. Feloldhatja: Lóherés meglepetés kártya. - Facsemete: A facsemete helyén nem lehet építkezni, soha. Meglepetés kártyák: Üzenet kártyák: - 1. Lelki vezetőtök csatlakozik a táborhoz. Építsetek neki saját őrsi körletet! (A játék végére kell teljesíteni a feladatot.) - 2. Önkéntes munkát végeztetek a szomszédos faluban, hálából kölcsön adják nektek a bográcsukat. (A játék vezetője átadja a bogrács kártyát.) - 3. Egy gondos szülő utánatok küldött egy táborra elegendő WC-papírt.. (A játék vezetője átadja a WC-papír kártyát.) - 4. A körzeted egyik csapata felajánlja, hogy a táborban használjátok az UAZ-ukat. A vízproblémáitok megoldódtak. (A játék vezetője a váratlan fordulat kártyák közül kiválasztja és átadja az UAZ kártyát, ezt a játékosok leparkolhatják az erdő szélén.) - 5. Vége a vadászigénynek. Szabadon építhetsz a korábban elzárt erdei részre is. (Ha van vaddisznó az erdőben, akkor az eltávolítható, ha nincs, akkor a kártya érvényét veszti.) - 6. Villám csapott egy fába, rádőlt egy építményetekre. Vegyetek le egy építményt, és építsétek újra! (A játékvezető döntése, hogy ő veszi le az egyik építményt, vagy a játékosokra bízza, hogy mit vesznek le a táborból.) - 7. Iható, kristálytiszta forrást mutat nektek a helyi erdész a táborhoz közel. A vízellátásotok megoldódott. (Ekkor a játékvezető a meglepetés kártyák közül kiveszi a forrás kártyát, és átadja a játékosoknak, akik bármely szabad területre letehetik. Ha nincs szabad terület, akkor a kártya elveszik.) Váratlan fordulatok: - Lóhere: Ezzel kiválthatjátok a facsemetén kívül bármely balszerencse kártyátokat. Tartsátok meg, szükség esetén használjátok! 4.

5 - Vadász: Ha van vaddisznótok, akkor kilövi a vaddisznót. Ha nincs vaddisznótok, akkor vadászlest épít, így amelyik kérdéskártyára helyezi az őrsvezető, oda már nem építkezhettek. - Tündér: Az erdő tündére egy tetszőleges 1 kártyányi építési helyet ad nektek. - Ajándék: Kérés szerint jelenthet 3 db farönköt, vagy 3 db kötelet, vagy 3 db ponyvát. - UAZ: Ezzel megoldódik a vízellátás, parkoljátok le az erdő szélére. - Forrás: Bármely üres építkezési területre helyezhető, ha nincs szabad terület, a kártya elveszik. - ÁNTSZ néni: ÁNTSZ ellenőrzést kaptatok, a GH-t nem találta megfelelőnek, építsétek újra! 5. FELDOLGOZÁSI LEHETŐSÉGEK: Az őrsvezető megkérdezheti, hogy - hol kezdték el az építkezést? Miért ott? - hogyan érdemes kiválasztani a tábor helyszínét? - milyen sorrendben építkeztek? - mit a legfontosabb megépíteni, és miért? - változtatnának-e a táborukon, ha igen mit? - mely építményt hova helyeztek? - mit hova érdemes építeni? - melyik kérdés ment nehezebben, miért? 6. TOVÁBBI VÁLTOZATOK A JÁTÉKRA: A, Meglepetésekkel A játékvezető/játékosok dönthetnek úgy, hogy nem kizárólag az egyik alap kártyacsomagból helyeznek el kártyákat a játéktáblán, hanem belekeverhetnek pár balszerencse kártyát és/vagy meglepetés kártyát is. B, Bővített kérdésekkel Találtok üres kártyákat is, melyekre szabadon adhattok meg kérdést akár az adott próbával, az őrssel, vagy csapattal kapcsolatban. Ezeken a kártyákon nektek kell eldöntetni azt is, hogy mely kérdésért mennyi építőanyag jár. Ezeket az extra kártyákat ugyanúgy belekeverhetitek az alap kártyák közé. C, Több csoportban Több őrs is játszhat együtt, ekkor érdemes két paklit egymás mellé illeszteni és egy erdőként kezelni. Ilyenkor az őrsök egymás után, felváltva húzhatnak kártyákat és kezdhetik meg az építkezést, arra ügyelve, hogy nem közelíthetik meg egymás táborát hallótávolságon (négy mezőnél) jobban. 5.

6 TÁBOROZÓ TÁRSASJÁTÉK Megoldások ÚJONC PRÓBA 1. Ki alapította a cserkészetet és mikor? 1907-ben Robert Baden-Powell 2. Mondd el az összejövetel előtti imát! Mindenható Úristen! Alázatos szívvel fordulunk Tehozzád munkánk kezdetén. Nagyra törők céljaink, de gyarló a mi erőnk. Kérünk ezért minden erőnek forrása, támaszd meg gyengeségeinket, tedd eredményessé munkánkat, hogy azzal amit tanulunk/teszünk a Te dicsőségedet szolgáljuk, hazánknak és embertársainknak javára lehessünk. Add, hogy megalkuvás nélkül törekedjünk a jellemes életre, szent igazságodtól és a becsülettől soha el ne tántorodjunk. Ámen 3. Mondd el az összejövetel utáni imát! Hálát adunk Uram az imént vett jókért, erős a szándékunk, hogy igaz jótettek fakadjanak nyomukban. Add szándékunkra áldásodat! Ámen 4. Énekeld el a Cserkészinduló első versszakát! Cserkész fel a fejjel a harsona zeng, Álljunk csata sorba vidáman! Ránk vár a világ ez a harc a mienk, Katonái vagyunk valahányan! Jó fegyverünk, izmos karunk, Égő szemünk, s vidám dalunk! Amerre nézünk megterem, A győzelem a győzelem! 5. Mi a cserkészjel és annak magyarázata? A köszöntésre emelt 3 ujj, amely az Isten, haza, embertárs iránti kötelességteljesítésre utal. A hüvelykujj rajta van a kisujjon ezzel is jelképezve, hogy a nagy védi a kisebbet. 6. Mi a magyar cserkészek jelvénye és mit jelképez? Háromágú stilizált liliom, középen a szent koronával. A korona a magyarságunkat jelképezi, a liliom három ága pedig a fogadalom 3 részére (kötelességteljesítés, segítségnyújtás, törvénytartás) emlékeztet. 7. Magyarázd el hogyan fognak a cserkészek kezet és miért? Bal kézzel és tisztelegve. Azért bal kézzel mert az közelebb van a szívhez. 8. Mi a cserkészjelszó? Légy résen! 6.

7 9. Hogyan hangzik a cserkészköszöntés? Jó munkát! 10. Mondd el a cserkészfogadalom szövegét! "Én, [teljes név] fogadom, hogy híven teljesítem kötelességeimet, amelyekkel Istennek, hazámnak és embertársaimnak tartozom. Minden lehetőt megteszek, hogy másokon segítsek. Ismerem a cserkésztörvényt, és azt mindenkor megtartom." 11. Sorold fel 5 magyar monda címét! Például: Csodaszarvas, Fehér ló mondája, Gyászmagyarok, A vérszerződés, Lehel kürtje, Álmos vezér, Emese álma, Attila kardja stb. Segíthet: Lengyel Dénes Régi magyar mondák című könyve 12. Sorolj fel 5 magyar népdalt majd énekeld el az egyiket! Például: A csitári hegyek alatt, Érik a szőlő, Által mennék én a Tiszán ladikon, Az én rácsos kapum, Két szál pünkösdrózsa stb. Segíthet: Cserkészek daloskönyve 13. Ki a csapatod névadója? Ismertesd röviden az életét! Ha nem tudod, érdeklődj a vezetőidnél. 14. Mik a magyar koronázási jelvények? Szent korona, koronázási palást, jogar, országalma, koronázási kard 15. Rajzold le a magyar címert! 16. Mit kell elcsomagolni egy 1 napos túrára? Hátizsák, élelem, kulacs, diákigazolvány, zsineg, bicska, esőkabát, pénztárca, gyufa, zsebkendő, ceruza, jegyzetfüzet. 17. Ki a csapatparancsnokod, rajparancsnokod, őrsvezetőd? Nevezd meg őket! Ha nem tudnád, érdeklődj vezetőidnél! 18. Mi az őrsvezetőd címe, telefonszáma? Ha nem tudnád, kérdezd az őrsvezetődet! 19. Sorold fel az egyenruha főbb részeit! Cserkészkalap, cserkészing, cserkésznyakkendő, öv, fiúknál nadrág, lányoknál szoknya. 20. Milyen jelvények és hol találhatók a cserkészingen? Csapatszám: jobb karon, felette kerületi jelvény Hungária jelvény: jobb zseb felett, őrsvezetői képesítést és megbízatást igazoló csíkok: bal zseben, tiszti karlapok bal karon, évvirágok és hárslevelek: bal zseb felett, próbajelvények, bal karon, WOSM jelvény: jobb zseben. 7.

8 21. Sorold fel az őrsöd névadó állatának, növényének néhány jellegzetes tulajdonságát! A különböző növény és állathatározók segíthetnek. 22. Becsüld meg talpméreted segítségével az őrsi szoba hosszát! 23. Becsüld meg önméreteid segítségével valamelyik őrstársad magasságát! 24. Énekelj el egy cserkészdalt! Például: Megjött már a fecskemadár, Fel-fel cserkészpajtás, Nagytáborba indulnék Segíthet: A cserkészek daloskönyve 25. Mutasd meg az egyszerű kettős csomót! 26. Kössél egy szorító nyolcast! 27. Mond el a Himnusz első versszakát! Isten, áldd meg a magyart Jó kedvvel, bőséggel, Nyújts feléje védő kart, Ha küzd ellenséggel; Bal sors akit régen tép, Hozz rá víg esztendőt, Megbűnhődte már e nép A múltat s jövendőt! 8.

9 28. Szavald el a Szózat első két versszakát! Hazádnak rendületlenül Légy híve, ó magyar; Bölcsőd az s majdan sírod is, Mely ápol s eltakar. A nagy világon e kívül Nincsen számodra hely; Áldjon vagy verjen sors keze: Itt élned, halnod kell. 29. Mi a cserkésztörvény 1. pontja? A cserkész egyeneslelkű és feltétlenül igazat mond. 30. Mondd el a cserkésztörvény 2. pontját! A cserkész híven teljesíti kötelességeit, amelyekkel Istennek, hazájának és embertársainak tartozik. 31. Mondd el a cserkésztörvény 3. pontját! A cserkész ahol tud segít. 32. Mi a cserkésztörvény 4. pontja? A cserkész minden cserkészt testvérének tekint. 33. Mondd el a cserkésztörvény 5. pontját! A cserkész másokkal szemben gyöngéd, magával szemben szigorú. 34. Mi a cserkésztörvény 6. pontja? A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz és kíméli a növényeket. 35. Mi a cserkésztörvény 7. pontja? A cserkész feljebbvalójának jó lélekkel és készségesen engedelmeskedik. 36. Mi a cserkésztörvény 8. pontja? A cserkész vidám és meggondolt. 37. Mondd el a cserkésztörvény 9. pontját! A cserkész takarékos. 38. Mondd el a cserkésztörvény 10. pontját! A cserkész testben és lélekben tiszta. 39. Fütyüld el a gyülekező sípjelét! 40. Mondd el a 3 kedvenc szabadtéri játékodat! Segíthet: Cserkészek játékoskönyve 9.

10 41. Énekeld el a cserkészinduló 2. versszakát! Cserkész fel a fejjel az óra közel, Kel a magyar éjben a hajnal. Most kell az erős kar, a férfiú-mell, Ezeréves acél-akarattal. Zúg, mint a harci trombita: A Lomnic és a Hargita, Értünk kiált, felénk süvölt Az ősi föld, a drága föld. 42. Énekeld el a cserkészinduló 3. versszakát! Szabadba cserkész! A nap arca nevet, Ott pezsdül a friss, tüzes élet. Járjuk be a mezőt, meg a rengeteget, Szabad ott a szabadban a lélek! Ott szemben, szívben tiszta láng, S az Isten arca néz le ránk. Leheletén ott megterem Erő, szabadság, győzelem 43. Fütyüld el az állj és vigyázz sípjeleket! 44. Hogyan és kinek jelentenéd be, ha balesetet látsz? A mentők száma: 104, az általános segélyhívószám: 112. Amit feltétlenül el kell mondani a telefonba: a számot, amiről telefonálunk, a nevünket, a baleset pontos helyét (utca, házszám, közúton annak számát illetve a kilométerszelvényt, a legközelebbi település nevét). Ha nem tudjuk pontosan meghatározni a helyszínt, adjunk meg hozzávetőleges tájékozódási pontokat (pl. a híd után 2 kilométerre), a sérültek számát, korát, nemét, az esetleges különleges körülményeket (pl.: a nő terhes), a baleset fajtáját (pl.: autóbaleset), egyéb veszélyforrásokról való tájékoztatás (pl.: leszakadt nagyfeszültségű vezeték, kiömlött vegyi anyag, robbanásveszély stb.). Mindig várjuk meg, hogy a mentős bontsa a vonalat, ne csapjuk le a telefont, mert adódhatnak újabb kérdések. 45. Énekelj el egy étkezés előtti imát! Pl.: Édes Jézus légy vendégünk, áldd meg amit adtál nékünk. Adjad Uram, hogy jólessék, Jézus neve dicsértessék. 46. Énekelj el egy étkezés utáni imát! Pl. Aki ételt, italt adott, annak neve legyen áldott. Mi jóllaktunk hála Isten, annak is adj, kinek nincsen. 10.

11 47. Mutasd meg a svábhurkot! 48. Próbáld elmagyarázni a többieknek az 5. cserkésztörvény lényegét. A cserkész másokkal szemben gyöngéd, magával szemben szigorú. (Bármelyik cserkészkönyvben megtalálható törvények magyarázata segíthet.) 49. Párosítsd a neveket és indokold a megoldást! Egressy Béni, Kölcsey Ferenc, Erkel Ferenc, Vörösmarty Mihály Vörösmarty Mihály Egressy Béni Szózat kötője, zeneszerzője Kölcsey Ferenc Erkel Ferenc Himnusz költője, zeneszerzője 50. Mit jelent a következő útjel? Rossz víz 51. Mit jelent a következő útjel? Levél 3 lépésre 52. Melyik mondában találhatók a következő szavak: görög császár, kapu, buzogány? Botond 53. Mond el a többieknek az Egyszer volt Budán kutyavásár című mesét! Mesélés közben nem használhatod a következő szavakat, kifejezéseket: kutya, Mátyás, király, Buda, vásár Ha nem megy, olvasd el Lengyel Dénes Régi magyar mondák című könyvében. 54. Mire vonatkoznak a következő szavak, kifejezések: szárazság, nagy szél, gyúlékony anyagok közelsége, idegen terület? Ilyenkor nem lehet tüzet gyújtani. 55. Írd körül a többieknek a cserkésztörvény 4. pontját úgy, hogy nem használhatod a következő szavakat: cserkész, testvér, negyedik, törvény A cserkész minden cserkészt testvérének tekint. 11.

12 56. Mire ismersz rá a következő szavakból: győzelem, pezsdül, erő, nap, friss lélek, szabadba? Cserkészinduló 3. versszaka. 57. Mi a kakukktojás: gyülekezz, sebesen, óvatosan, zárkózz, vigyázz? Zárkózz, mert ez karjel. 58. Mi a zászló és a lobogó közt a különbség? Zászló: adott színű, esetleg valamely ábrával, jelvénnyel díszített, nyélhez (rúdhoz) erősített szabályos alakú kelmedarab. Lobogó: árbocra zsinórral (kötéllel) felvonható zászlóváltozat 59. Mi a kakukktojás: vezetők hozzám!, jó út, levél három lépésre, hazamentem, várj itt? Vezetők hozzám, mert ez nem útjel. 60. Az állítások közül az egyik hamis. Melyik az? A Hungária jelvényt közvetlenül a jobb zseb felett viseljük. A csapatszám az ing bal ujján található. Az őrsvezetők képesítési, megbízatási jelvényüket a bal ingzseben viselik. 12.

13 ELSŐ PRÓBA 1. Hogyan tudod meghatározni az északi irányt, ha nincs nálad iránytű? - Éjjel a Nagygöncöl (Nagymedve) csillagkép segítségével, annak iránymutatásával megtalálod a Sarkcsillagot, az mutatja az északi irányt.(a Göncölszekér utolsó két csillagát kösd össze egy egyenessel, és húzd tovább ezt a képzeletbeli egyenest! A két csillag távolságát mérd fel ötször erre az egyenesre.) - Népi meghatározás (nem biztonságos): amerre nő a moha, arra van Dél. - Nap járásából, ha ez nehezen megy, akkor le kell szúrni egy botot, és úgy könnyebb. - Mutatós óra segítségével. (Tedd az órát vízszintesen a tenyeredbe. Fordíts úgy, hogy az óra kismutatója éppen a Nap felé mutasson! Húzz képzeletben egy vonalat télen a 12-es, nyáron az 1-es szám és az óralap középpontja között. E vonal és a kismutató által bezárt szöget felezd meg! Az így kapott ponton és az óralap közepén áthaladó egyenes jelöli ki számodra a déli irányt.) 2. Csukja be mindenki a szemét. A játékvezető indítsa el az óráját és mérjen 1 percet. A bekötött szemű cserkészek kézfeltartással jelezzék mikor érzik úgy, hogy letelt az egy perc. Cél az, hogy az őrsből min. egy tag érezze meg, mikor telt le az egy perc( +/-10 másodperc eltérés megengedett)! Aki legközelebbre tippel az győz. 3. A játékvezető kezdje el az ABC-t magában mondani. Egy cserkész mondjon stop-ot tetszőleges időben. A megállított betűvel kell minél gyorsabban 5 db lágyszárú növényt gyűjteni! Aki leghamarabb tud, ő győz. 4. Ki a kakukktojás és miért? Nagy Imre, Kossuth Lajos, Széchenyi István, Batthyány Lajos Nagy Imre, mert ő az 1956-os forradalom kulcsalakja, a másik három személy az 1848-as megmozdulásokkor volt fontos egyéniség. 5. Ki a kakukktojás és miért? Szent Imre, Szent István, Szent Gellért, Szent László Szent László, mert az államalapításkor nem volt szerepe. 6. Mi a kakukktojás és miért? Szovjetek, Lyukas magyar zászló, Márciusi ifjak, Szabad Európa Rádió Márciusi ifjak, mert ez a 48-as forradalom és szabadságharchoz köthető, a többi fogalom 56-oshoz. 7. Mi a hiba? Javítsátok ki: Cserkész fel a fejjel az óra közel, kel a magyar térben a hajnal Térben helyett éjben. 8. Ki szerezte a Himnusz zenéjét? Erkel Ferenc 9. Ki szerezte a Szózat zenéjét? Egressy Béni 10. Soroljátok fel a koronázási jelvényeket! Országalma, jogar, palást, korona, kard 13.

14 11. Mutatkozz be egy tetszőleges idegen nyelven 3 mondatban! Angol: My name is Maria. I am 14 years old. I live in Hungary. I have 2 sisters. I like playing volleyball. Német: Ich heiße Maria. Ich bin 14 Jahre alt. Ich wohne in Ungarn. I habe 2 Brüder. Ich mag Volleyball spielen. Francia: Je m appelle Maria. J habite en Hongrie. J ai 14 ans. J ai 2 soeurs et un frere. 12. Kössétek meg a halászcsomót! 13. Kössetek egy ívelt kettőst! 14. Kössetek egy csúszó hurkot! 15. Kössetek egy állóhurkot! 14.

15 16. Mi a hiba? Javítsd ki: Ott szemben szívben tiszta láng s az Isten arca néz le ránk, értünk kiállt felénk süvölt az ősi föld a drága föld! Az első tagmondat és a második tagmondat különböző cserkészinduló versszakban található meg. 17. Apróhirdetés: 5 év körüli gyereket keresek, aki átfér egy lyukon, amit a buzogányommal vágtam. Ígérem nem lesz baja! Botond 18. Apróhirdetés: Segítsetek! Börtönbe kerültem, mert megöltem a németek vezérét! Ha nem szabadítanátok ki, legalább mentsétek meg a kürtömet! Lehel 19. Apróhirdetés: Tisztelt Plébános Úr! Megfelelő imát keresek az ellenség ellen. Át kell hatolnom a hegyen, de nem látok kiutat. Istenem, most segíts! Szent László (Tordai-hasadék legenda) 20. Apróhirdetés: Álomfejtőt keresek. Aki tudja mit jelent álmomban a turul, hívja a telefonszámot! Emese 21. Apróhirdetés: Felmosónőt keresek a nyulak-szigeti domonkos rendi kolostorba. Csak lányok jelentkezését fogadjuk el. Fizetés: lakás, és teljes ellátás. Ráadásul napi húsz Miatyánkot is elmondunk érte. A házfőnök. Szent Margit 22. Apróhirdetés: Mesepénzeket árulok, kő formájúakat. 1 percig úgy néznek ki, mintha pénzek lennének, aztán visszaváltoznak kővé. Szent László 23. Rajzoltasd le egy őrstársaddal az alábbi jelképet úgy, hogy háttal ültök egymásnak! (Nem használhatsz konkrét szimbólumjelöléseket, mint például kör, négyzet, vonal, nyíl) Ha sikerült lerajzolni, mondd el a jelentését! Bújj el 24. Mit jelentenek az alábbi cserkészútjelek? Jó víz Rossz víz 25. Mi a különbség a két útjel között? Menj haza Hazamentem 15.

16 26. Mennyit kapsz, ha kivonod a megyeri nagytábor évszámából a vági tutajút évszámát? 13 (Megyeri nagytábor: 1926, Vági tutajút 1913) 27. Rajzold le a 'levél három lépésre' megnevezésű útjelet! 28. Melyik a várj itt cserkész útjel? 29. Hol és hogyan tároljuk a baltát? Mire kell figyelni? Nem nedves helyen, és nem a földön. Erdőben nem vágjuk bele egy fába, főként nem az élőbe, hanem egy kis ágra nem túl magasan "felakasztjuk", amíg nem készítünk neki fedett szerszámtartót. Meg kell nézni, hogy nem mozog-e a feje, ha igen, akkor kis faékkel a mozgást meggátoljuk. Amikor használjuk, akkor sosem áll a balta használása előtti területen senki, hogyha véletlenül lerepül a balta feje, akkor ne okozzon sérülést. 30. Miről ismerszik meg a jó fűrész? A fémlapon elállnak a tüskék, és nem mozog a keretben a fémlap. (A rögzítést mindig meg kell nézni. Remélhetőleg nem rozsdás, és a fémlap nem ferdült el.) 31. Mik a hozzávalói a paprikás krumplinak? Burgonya, paprika, só, víz, olaj/zsír, hagyma, kolbász/virsli, esetleg galuska (liszt, tojás, só, víz) 32. Mit nem teszünk a palacsinta tésztájába? Tojás, tej, liszt, ásványvíz, sütőpor Sütőpor 33. Mutassátok be egy zászlóval, a vigyázz állást és a tisztelgést! Magyar, vagy csapatzászlóval: A zászlótartó a zászlót "vigyázz" állásban, jobb talpa belső élénél tartja a földön, jobb karját könyökben hajlítva a zászlórudat vállmagasságban markolva (bal kar nyújtva a test mellett) függőlegesen. A "Tiszte-legj!" vezényszóra a zászlótartó bal lábbal előre lép (testsúly mindkét lábon), bal kezével megragadja a zászlórudat a jobb marok felett és előre dönti a zászlót anélkül, hogy a talajon lévő végét mozdítaná. Ezzel egy időben a jobb kezet lejjebb csúsztatva úgy rögzíti a rudat, hogy a bal kar nyújtása után is szilárd helyzetben rögzítse a zászlót. A "Vi-gyázz!" vezényszóra a bal láb visszalépéssel és bal kar test mellé nyújtásával "vigyázz" állásba, a zászlót függőleges helyzetbe állítjuk, jobb kéz vállmagasságban tartja a rudat. A zászlóőrök tiszteletadásnál is csak "vigyázz"-ban állnak. (Forrás: Alaki szabályzat) 34. Kik rendelkeznek segédtiszti képesítéssel a csapatotokban? Mivel foglalkoznak egyébként? Kérdezd az őrsvezetődet! 35. Milyen szolgálatokat ismersz a táborban? Néhány példa, de csapatonként eltérő lehet: tűzrakás, gh-s, imafelelős, meglepetés őrs, vízhordó, őrködés 36. Melyik fajta gombát tilos megenni: szarvasgombát, csiperkét, légyölő galócát? Légyölő galóca 16.

17 37. Melyik fának termése a makk? Tölgyfa 38. Melyik fának a kérge fehér? Nyírfa, nyárfa 39. Melyik a fiatalabb a kecskecsaládban, a bak vagy a gödölye? Gödölye, mert a nőstényt hívják úgy ivarérésig. (A bak, kifejlett hím kecske.) 40. Ki a rangidős a szarvasmarha családban? Az ökör vagy a tinó? Ökör 41. Milyen világpolitikai esemény történt a londoni dzsembori évében, 1920-ban, amiért a magyarok nem vehettek részt a cserkésztalálkozón? Trianoni békeszerződés aláírása, magyar területek elcsatolása. 42. Teleki Pál főcserkész és Bi-Pi egy évben távoztak el az élők sorából. A második világháború hányadik esztendejében volt mindez? 1941-ben hunytak el, tehát a második évben, mivel a második világháború között volt. 43. Hányadik cserkésztalálkozó volt a gödöllői dzsembori? Negyedik 44. Hányszor volt Gödöllőn világszintű cserkésztalálkozó, ún. jamboree? Kétszer, 1933-ban a WOSM-nak és 1939-ben a Lánycserkészszövetségnek. 45. Bi-Pi-nek mi volt az eredeti foglalkozása? Katona volt. 46. Bi-Pi mely kontinenseken teljesített szolgálatot? Ázsia, Afrika 47. Ki fogalmazta meg a magyar cserkésztörvényt? Sík Sándor 48. Mutogass el egy általad választott szerelmes népdal történetét! Szituációtól függ. Néhány példa: Két szál pünkösdrózsa; Kék a kökény; Erdő,erdő 49. Írd körbe az alábbi kifejezést: krónika! Szituációtól függ. Definíció: A középkor jellegzetes történeti műfaja. Fejlettebb formája a gesta (valakinek vagy valakiknek a cselekedetei). A krónikákban az eseményeket időrendi sorrendben, rendszerezés, magyarázat, összefoglalás nélkül jegyezték föl. Készítőik, a krónikások többnyire egyházi emberek voltak. A művek elnevezése nem mindig felel meg tartalmuknak. Anonymus és Kézai Simon Gesta Hungaroruma műfajilag krónika, Kálti Márk, Thuróczi János Chronica Hungaroruma pedig gesta. A középkor óta is használják a krónika szót a legkülönbözőbb szépirodalmi és tudományos művek címében. 50. Menjetek egy szólánckört az alábbi témában: hazai vadon élő állatok! Szituációtól függ. 17.

18 51. Rajzoljátok le az Elsőbbségadás kötelező jelentésű kresz-táblát! 52. A biciklisnek elsőbbsége van-e az autóval szemben a gyalogos átkelőhelyen? Csak akkor, ha leszáll a kerékpárjáról és tolva halad át. Amennyiben a gyalogos átkelőhely mellett kerékpárút is van, abban az esetben elsőbbsége van. 53. Mi a mentők segélyhívó száma? 104 és a 112, mint általános segélyhívó 54. Mindenki mondjon az őrsből egy egész csapat által játszott csapatjáték szabályt! Szituációtól függ. 55. Soroljatok fel három népszokást, amelyeket december hónapban tartunk! Luca búza, Luca pogácsa, Luca húzás, Luca szék, Mikuláshoz kötődő, Betlehemes, kántálás, étkezési szokások karácsonykor, az év utolsó napjának szokásai. 56. A hivatalos levélnél milyen elköszönési formákat ismersz? Tisztelettel, üdvözlettel, stb. 57. Milyen időjárási viszonyoknál tilos fürdeni? Amikor vihar van, és villámlik. 58. Őrsileg mérjetek le 5 m-t pontosan úgy, hogy csak a kinyújtott kezeteket használjátok! Szituációtól függ. Szükséges mérőszalag. 59. Soroljatok fel három különböző térképfajtát! Autóstérkép, Kerékpáros térkép, Turistatérkép, Katonai térkép, Tájfutó térkép, Csillagtérkép, Történelmi térkép, stb. 60. Ki a példaképetek és miért? Soroljátok fel és minimum három mondatban magyarázzátok is meg, hogy miért azt a személyt választottátok! Szituációtól függ. Egy példa: Nekem Assisi Szent Klára a példaképem, akit bérmálkozáskor is választottam. Egyszerűségével és önzetlenségével követendő példát állított elém. Én is hasonlóan ezt a két tulajdonságot tartom legkövetendőbbnek mindennapjaimban. 18.

19 MÁSODIK PRÓBA 1. Ki Magyarország köztársasági elnöke, miniszterelnöke, ki az országgyűlés elnöke? Ha nem tudod, nézzetek utána az őrsvezetővel. 2. Ki a helyi egyházközséged plébánosa, lelkésze? Hogy hívják az egyházad főbb vezetőit? Ha nem tudod a választ járjatok utána az őrsvezetővel 3. Kössél egy mentőcsomót! 4. Kössél egy halászcsomót! 5. Készíts egy kötélrövidítő csomót! 6. Mondj 8 katonadal címet (ide értve a kuruc és 48-as dalokat is), majd énekelj el ezek közül egyet! Például: Százados úr sejehaj, Gábor Áron rézágyúja, Kossuth Lajos azt üzente, A jó lovas katonának, Huszárosra vágatom a hajamat, Jól van dolga, Kimegyek a doberdói harctérre, Huszár gyerek, Csínom Palkó, csínom Jankó, Kossuth Lajos táborában, Piros csákó süvegem, Tyukodi pajtás, stb 7. Mi a teendő fehérarcú ájulás esetén? A fehérarcú ájulás tünete a sápadt arc és a nehezen tapintható pulzus. Ilyenkor, az illetőt lefektetjük, a lábát felemeljük, kioldjuk a szoros ruhát és megitatjuk. Nagy eséllyel leesett a vércukor szintje, ezért adhatunk neki szőlőcukrot, csokit, esetleg más cukros ételt. 8. Mi a teendő fehérarcú ájulás esetén? A fehérarcú ájulás esetén a beteg arca sápadt, pulzusa alig tapintható. Ilyenkor fektessük le az illetőt, lábát emeljük magasba, itassuk meg, szoros ruházatát lazítsuk meg. 19.

20 9. Tej, tojás, liszt, só, olaj - Mi készíthető ezekből az alapanyagokból és hogyan? Például palacsinta. A lisztet a tejjel simára keverjük, majd további folyamatos keverés mellett, a tojást és a kevés sót is hozzáadjuk. Felhevítjük a serpenyőt, ha szükséges, pár csepp olajjal. Mikor felmelegedett, annyit öntünk bele a masszából, hogy azt elterítve vékony palacsintákat kapjunk. A megsült palacsintákat ízlés szerint megtöltjük. 10. Fejtsd meg: Szülőföld 11. Fejtsd meg: Barátság 12. Mit tennél az őrsi mentőládába? Ragtapaszok, kötözőpólya, steril gézlap, gyorstapasz, fertőtlenítőszer (pl. Betadin), fásli, háromszögletű kendő, csipesz, olló, biztosítótű, Gyógyszerek: fájdalom és lázcsillapító 13. Mikor volt az első négy dzsembori? Mit tudsz mesélni róluk? Az első jamboree (Londonban): 5000 cserkész a világ 34 országából. Bi-Pi-t a világ főcserkészévé kiáltják ki A második jamboreet Koppenhágában rendezték meg Ismét Anglia (Birkenhead) ad színhelyet III. dzsemborinak ( sár-jamboree ) Gödöllői jamboree: 54 országból 30 ezer cserkész vett részt 14. Melyik népdalra ismersz rá a következő szavak, kifejezések segítségével? Énekeld is el! babám, járom, határon, eke, párja Szánt a babám 15. Melyik népdalra ismersz rá a következő szavak, kifejezések segítségével? Énekeld is el! szekered, tenyered, mezítláb, lakkozni, rózsás patkó Béreslegény 16. Melyik népdalra ismersz rá a következő szavak, kifejezések segítségével? Énekeld el! ölelsz, kezedet, hó, ló, hegyek, kisangyalom A csitári hegyek alatt 17. Melyik népdalra ismersz rá a következő szavak, kifejezések segítségével? Énekeld el! szerelem, lobogó, babám, gyönge kezeimet Megrakják a tüzet 18. Milyen cserkészesemény köthető a következő évszámokhoz? I. dzsembori, London december 28. MCSSZ megalakulása január 8. BiPi halála 19. Milyen cserkészesemények köthetők a következő évszámokhoz? Scouting for boys megjelenése első cserkészcsapatok Magyarországon Gödöllői dzsembori 20.

21 20. Milyen cserkészesemények köthetők a következő évszámokhoz? III. Jamboree - Birkenhead első cserkésztábor Brownsea szigeten magyar cserkészet (MCsFSz Magyar Cserkészfiúk Szövetsége) betiltása 21. Melyik a kakukktojás? 1926., 2013., 2000., 1933., Mindegyik nemzeti nagytábor időpontja, kivéve 1933, mert az dzsemborié. 22. Sertéshús, zsír, vagy olaj, hagyma, só, pirospaprika - Mi készíthető ezekből az alapanyagokból és hogyan? Sertéspörkölt A húst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymákat apróra vágjuk, zsíron megfonnyasztjuk. Tehetünk hozzá apróra vágott paprikát, paradicsomot és pár percig együtt pároljuk. Rátesszük a húst, sózzuk, és addig pároljuk, míg a saját levét kezdi elfőni. Megszórjuk a pirospaprikával, és mindig csak pici vizet aláöntve készre pároljuk. Nem baj, ha többször zsírjára pirul. 23. Marhahús, olaj, burgonya, sárgarépa, petrezselyem, pirospaprika, víz - Mi készíthető ezekből az alapanyagokból és hogyan? Gulyásleves A húst megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és felaprózzuk. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a húst, és erős tűzön, folyamatosan kevergetve néhány percig pirítjuk. Adhatunk hozzá felaprított a zöldpaprikát, a paradicsomot, egy kevés sót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében csaknem puhára pároljuk (kb. 1 óra). Közben meghámozzuk a répaféléket és a burgonyát, a répaféléket karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk, majd valamennyit a húshoz adjuk, és annyi vízzel eresztjük fel, amennyi levest akarunk készíteni (kb. 1,2 liter). A köménymaggal fűszerezzük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük. 24. Mikor van? - Húsvét - tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap - Vízkereszt - január 6. - Luca napja december Mikor van? - Szentivánéj - június Pünkösd - húsvétot követő 50. nap - Szent György nap - április Melyik jeles naphoz köthetők a következő népszokások? - tűz átugrása - június 24., Szentivánéj - májusfa állítása Május 1. - házszentelés Vízkereszt 27. Melyik híres magyar felfedezőnk nevét rejti az alábbi anagramma? Miért lett híres?: elekesi mutál Teleki Sámuel, utazó ban ő fedezte fel és nevezte el Afrikában a Rudolf és Stefánia tavakat. Ugyanazon nevű dédapja alapította Marosvásárhelyen a híres Teleki Tékát, az első magyar közkönyvtárat. 21.

22 28. Melyik híres magyar zeneszerzőnk nevét rejti az alábbi anagramma? béta rablók Bartók Béla 29. Melyik a kakukktojás? Szűr, bunda, suba, ködmön, pendely, bekecs Pendely, mert az egy női alsóruha, míg a többit a felsőtesten hordták 30. Ki hol járt? Párosítsd a híres magyar utazókat a megfelelő hellyel! Benyovszky Móricz, Kőrösi Csoma Sándor, Teleki Sámuel, Vámbéry Ármin Afrika, Közép Ázsia, Tibet, Madagaszkár Benyovszky Móric - Madagaszkár Kőrösi Csoma Sándor - Tibet Teleki Sámuel - Afrika Vámbéry Ármin - Közép Ázsia 31. Sorolj fel 5 magyar zeneszerzőt és 1-1 művüket! például: Bartók Béla - Kékszakállú herceg vára Kodály Zoltán - Psalmus Hungaricus Erkel Ferenc - Himnusz, Bánk bán Liszt Ferenc - Koronázási mise Lehár Ferenc - Víg özvegy Egressy Béni Szózat 32. Sorolj fel 10 magyar költőt, írót! például: Költők: Petőfi Sándor, Arany János, Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Weöres Sándor, József Attila, Ady Endre, Radnóti Miklós, Sík Sándor, Babits Mihály Írók: Móricz Zsigmond, Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza, Móra Ferenc, Németh László, Ottlik Géza, Janikovszky Éva, Jókai Mór, Tamási Áron, Wass Albert, Jókai Anna 33. Ki írta a felsorolt verseket? Szondi két apródja, Walesi bárdok, Buda halála Arany János 34. Sorolj fel 5 magyar nemzeti parkot! Aggteleki NP, Balaton-felvidéki NP, Bükki NP, Duna-Dráva NP, Duna-Ipoly NP, Fertő-Hansági NP, Hortobágyi NP, Kiskunsági NP, Kőrös-Maros NP, Őrségi NP 35. Melyik cserje levelét, termését látod a képen? Galagonya 22.

23 36. Melyik fa levelét, termését látod a képen? Korai juhar 37. Melyik fa levelét, termését ismered fel? Égerfa 38. Fejtsd meg a rovásírást, majd mondd meg a három kifejezés közül melyik nem illik a többi közé! sátjúynylégesosle elsősegélynyújtás kakukktojás sétísejletgésseletok kötelességteljesítés sátratynévrot törvénytartás 39. Melyik állat lábnyomát ismered fel? Róka Nyúl 40. Melyik állat lábnyomát ismered fel? Szarvas Kis ragadozó 23.

24 41. Rajzold le a következő térképjeleket: V kápolna emlékmű gödör forrás alagút 42. Rajzold le a következő térképjeleket: barlang temető kút kis híd megye határ 43. Rajzold le a következő térképjeleket: egyedülálló lombos fa bánya jelentősebb vasútállomás magassági pont kikötő 44. Mondd el hogyan tudod megállapítani az északi irányt éjszaka! Az északi irányt mutató Sarkcsillagot úgy találhatjuk meg, hogy a Nagy Medve (Göncöl) csillagkép hátsó két csillagát gondolatban összekötjük, és távolságukat ötször felmérjük gondolatban a két csillagot összekötő meghosszabbított egyenesre. 45. Írd körül az iránytűt úgy, hogy nem használhatod a következő szavakat: tájoló, irány, észak, mutat, égtáj 46. Mutogasd el a többieknek a következő fogalmat: akadályverseny 47. Eső, jó, vagy rossz idő várható? Fejezd be a mondatokat! Ha a fecskék alacsonyan szállnak, akkor eső várható. Ha az utakon sok hangya nyüzsög, akkor eső várható. Ha a gomolyfelhők a nap folyamán szaporodnak, majd estére kitisztul az égbolt, akkor jó idő várható. 48. Eső, jó, vagy rossz idő várható? Fejezd be a mondatokat! 24.

25 Ha a füst a kéményből felfelé száll, akkor jó idő várható. Ha a lóhere, vadgesztenyefa levelei lekonyulnak, összecsukódnak, akkor eső várható. Ha a szélirány követi a napot, akkor jó idő várható 49. Melyik gyógynövényt ismered fel a képről? Mire használható? Orvosi körömvirág A belőle kinyert színezéket régen festékként, szirmait ételek ízesítésére használták. Gyulladás gátló, sebgyógyulást elősegítő, viszketéscsökkentő tulajdonsága miatt számos krém tartalmazza. Teája gyomor és nyombélfekélyre használható. Szájöblítőként is alkalmazzák. 50. Melyik gyógynövényt ismered fel a képről? Mire használható? Orvosi székfű, vagy kamilla Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású. Külsőleg és belsőleg is alkalmazható, inhalálva köhögéscsillapító, légutakat tisztítja, fertőtleníti. Bőrbetegségekre, sebgyógyításra is alkalmazható. Számos kozmetikai termékben is megtalálható. 25.

26 51. Melyik gyógynövényt ismered fel a képről? Mire használható? Fekete bodza Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő, izzasztó hatású Virágából szörp, tea, terméséből szörp, lekvár készíthető. C vitamin tartalma duplája a citrusféléknek, sok nyomelemet tartalmaz. 52. Melyik tájegység a kakukktojás? Mezőség, Bácska, Bánát, Csallóköz, Szigetköz Szigetköz a mai Magyarország területén van, míg a többi a jelenlegi határokon kívül fekvő tájegység 53. A felsoroltak közül mely tájegységek vannak a Dunántúlon? Rétköz, Sárköz, Szigetköz, Rábaköz A Rétköz kivételével mindegyik. 54. Melyik szomszéd ország területén vannak a következő tájegységek? Székelyföld - Románia Csallóköz - Szlovákia Bácska - Szerbia Felvidék Szlovákia 55. Melyik csillagkép nevét rejti a szóhalmaz? EYMEGAVND Nagymedve 56. Összekeveredve olvashatod naprendszerünk bolygóinak nevét. Tedd a Naptól távolodó sorrendbe! Neptunusz, Mars, Szaturnusz, Föld, Merkúr, Jupiter, Uránusz, Vénusz Megoldás: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz 57. BiPi utolsó üzenetében olvasható: "Legyetek elégedettek azzal, amit kaptatok és használjátok fel a lehető legjobban." Mit gondolsz mit akart ezzel üzenni nekünk? Pár mondatban fogalmazd meg a gondolataidat! 58. "Igyekezzetek ezt a világot kicsit jobb állapotban magatok mögött hagyni, mint ahogy találtátok..." Vajon mit akart ezzel üzenni nekünk BiPi? Mondd el pár mondatban a gondolataidat! 59. Mondj 3 neves magyar cserkészvezetőt! Pl.:Sík Sándor, Teleki Pál, Karácsony Sándor, Temessy Győző, Almássy László, Sztrilich Pál 26.

27 60. Ki volt Sík Sándor? (Legalább 3 állítást mondj róla!) 1889-ben született Budapesten, 1963-ban halt meg. Piarista tanár, tartományfőnök, költő és műfordító, cserkészvezető volt ban Kossuth-díjat kapott. A magyar cserkészmozgalom egyik alapítója, a budapesti Piarista Gimnázium cserkészcsapatának első parancsnoka. Ő írta a cserkésztörvény szövegét. 27.

28 TARTALOM Játékszabály 1. Játék eszközei:... 2 Erdő:... 2 Építőanyag kártyák:... 2 A játék nevelési céljai lehetnek: A játék menete: Kártyák jelentései... 4 Balszerencse kártyák:... 4 Meglepetés kártyák:... 4 Üzenet kártyák:... 4 Váratlan fordulatok: Feldolgozási lehetőségek: További verziók a játékra:... 5 Megoldásfüzet Újonc próba... 6 Első próba Második próba KÉSZÜLT A PFM HÁLÓZAT KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL

1. Ki Magyarország köztársasági elnöke, miniszterelnöke, ki az országgyűlés elnöke? 4 db

1. Ki Magyarország köztársasági elnöke, miniszterelnöke, ki az országgyűlés elnöke? 4 db 1. Ki Magyarország köztársasági elnöke, miniszterelnöke, ki az országgyűlés elnöke? 4 db 2. Ki a helyi egyházközséged plébánosa, lelkésze? Hogy hívják az egyházad főbb vezetőit? 4 db 3. Kössél egy mentőcsomót!

Részletesebben

1. Hogyan tudod meghatározni az északi irányt, ha nincs nálad iránytű? 3 db

1. Hogyan tudod meghatározni az északi irányt, ha nincs nálad iránytű? 3 db 1. Hogyan tudod meghatározni az északi irányt, ha nincs nálad iránytű? 3 db 2. Csukja be mindenki a szemét. A játékvezető indítsa el az óráját és mérjen 1 percet. A becsukott szemű cserkészek kézfeltartással

Részletesebben

A játékosok célja. A játék elemei. Spielablauf

A játékosok célja. A játék elemei. Spielablauf Donald X. Vaccarino játéka 2-4 játékos részére, 8 éves kortól A játék elemei 8 különböző játéktábla rész (A továbbiakban negyed) A játékosok célja Minden játékos települések ügyes megépítésével saját birodalmát

Részletesebben

Külföldi Magyar Cserkészszövetség

Külföldi Magyar Cserkészszövetség 2018. április 15. 2018 Akadályverseny Cs. II meghivó levél Kedves Cserkésztestvérem! Nagy örömet jelent az egész hun nép számára Atilla Urunk esketése leendő feleségéhez, a szépséges Mikolt hercegnőhöz!

Részletesebben

ROMÁNIAI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG

ROMÁNIAI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG ROMÁNIAI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG BELSŐ SZABÁLYZAT ZÁSZLÓKRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK Jelen irat a szervezeten belüli zászlók, lobogók és fanionok formai követelményeit, használatát szabályozza. I. Szövetségi

Részletesebben

Külföldi Magyar Cserkészszövetség

Külföldi Magyar Cserkészszövetség 2019. április 2018 Akadályverseny Cs. III Meghívó Levél Kedves Cserkésztestvéreim! Holdanyánk már ezerszer végigjárta a csillagos eget. A Napanyánk megannyiszor biztosította hosszú, küzdelmekkel teli utunk

Részletesebben

Külföldi Magyar Cserkészszövetség

Külföldi Magyar Cserkészszövetség 2018. április 15. 2018 Akadályverseny Cs. III meghivó levél Kedves Cserkésztestvérem! Nagy örömet jelent az egész hun nép számára Atilla Urunk esketése leendő feleségéhez, a szépséges Mikolt hercegnőhöz.

Részletesebben

Hungarikum: A legeredetibb gulyásleves

Hungarikum: A legeredetibb gulyásleves 1 / 6 2016.04.03. 19:45 en hu Hungarikum: A legeredetibb gulyásleves Ajánlom Megosztás 49 Minden magyar kedvenc tunkolós eledele kétségkívül a gulyásleves. Egy kis hús, paprika, krumpli, csipetke, na meg

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN VECSÉS

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN VECSÉS AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN VECSÉS Köznevelési intézmény: Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola Anton Grassalkovich Grundschule Wetschesch

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek SZÓKINCSEM füzetek A SZÓKINCSEM füzetek szókincs fejlesztő füzetek A szókincs azt jelenti, hogy hány szót ismerünk és tudunk jól használni Minél több szót ismersz és tudod a jelentésüket, annál nagyobb

Részletesebben

Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Magyar nyelv és irodalom tanmenet 2015-2016.

Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Magyar nyelv és irodalom tanmenet 2015-2016. Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Magyar nyelv és irodalom tanmenet 2015-2016. Tankönyv: Földvári Erika: Olvasókönyv (Mozaik Kiadó) Földvári Erika: Olvasás munkafüzet (Mozaik

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

1848. március 15. 1. Interaktív, szerkesztett műsor kicsiknek. A tevékenység menete

1848. március 15. 1. Interaktív, szerkesztett műsor kicsiknek. A tevékenység menete Demény Piroska 1848. március 15. 1 Interaktív, szerkesztett műsor kicsiknek A tevékenység menete Szerepbe lépés Érkezéskor minden gyermek névkártyát húz (az 1948. márciusi eseményekhez kapcsolódó nevek:

Részletesebben

Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet

Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet A kis képek alapján mondd el a mesét saját szavaiddal! Te milyen csodatarisznyát szeretnél? Írd le! Az olvasófüzetedben dolgozz! Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet Írd le a fejezet címét! Hány méterre

Részletesebben

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 7 8. évfolyam

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 7 8. évfolyam 1. feladat A. Egy sakkozó 40 partit jatszott és 25 pontot szerzett (a győzelemért egy pont, a döntetlenért fél pont, a vereségért nulla pont jár). Mennyivel több partit nyert meg, mint amennyit elvesztett?

Részletesebben

Kérdés : Az erdő minden fája olyan egyforma, nem tudod merre mentek. Helyben maradsz, vagy elindulsz egy irányba? Merre? Jön valaki segíteni?

Kérdés : Az erdő minden fája olyan egyforma, nem tudod merre mentek. Helyben maradsz, vagy elindulsz egy irányba? Merre? Jön valaki segíteni? Szituáció Kirándulsz a barátaiddal. A társaid sietnek, de te lemaradsz, hogy könnyíts magadon. Elindulsz vissza az ösvényre, de a többiek elmentek, már nem látod őket. Nem hallod őket, nem látod, nem is

Részletesebben

GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. ÁPRILIS

GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. ÁPRILIS GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. ÁPRILIS Eddig nehezebb típusú feladatokkal dolgoztunk. Most, hogy közeledik a tavaszi szünet, játékra hívunk benneteket! Kétszemélyes játékokat fogunk játszani és elemezni.

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Gyerek kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57.

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Tanítók Fekete István Egyesülete Feladási határidő: 2017. január 13. (péntek) HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Forduló: II. Évfolyam: 2. Az iskola kódja: H- A versenyző neve: Elérhető

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

Kris Burm játéka. Tartozékok

Kris Burm játéka. Tartozékok Kris Burm játéka Én legyek erősebb, vagy az ellenfelemet gyengítsem? Ezt a húzós kérdést kell feltenni magadnak minden egyes körödben. Tartozékok - 1 játéktábla - 30 fehér korong: 6 Tzaar, 9 Tzarnő és

Részletesebben

Lovagok és királylányok lapbook

Lovagok és királylányok lapbook Lovagok és királylányok lapbook ÁRNYÉKOK PÁROSÍTÓ SZIMBÓLUMOK PÁROSÍTÓ A lovagokat és a királylányokat vágd ki, majd ragaszd a következő oldalon lévő négyzetlapokra! Tedd növekvő/csökkenő sorrendbe,

Részletesebben

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok.

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. Elsőként bemutatkozunk egymásnak. Ekkor derül ki, hogy értik a nyelvünket,

Részletesebben

OLVASÁSI KÉPESSÉGEKET FEJLESZTŐ PROGRAM

OLVASÁSI KÉPESSÉGEKET FEJLESZTŐ PROGRAM OLVASÁSI KÉPESSÉGEKET FEJLESZTŐ PROGRAM 1. NAP PROGRAMJA Ezen a héten újabb, egymáshoz nagyon hasonló betűkkel játsszunk! Azonban ők már nem csak hárman vannak, hanem bizony nyolcan, így a dolgunk is nehezebb

Részletesebben

Menüjavaslatok. Vacsorára

Menüjavaslatok. Vacsorára Menüjavaslatok Vacsorára Főtt tojás Főtt tojás 4 db tojás 1000 g friss spenót 300 ml 10%-os tejszín 60 g liszt 30 ml napraforgó olaj 4 gerezd fokhagyma 5 g petrezselyemzöld 2 g őrölt bors 1 l víz 1 db

Részletesebben

Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével,

Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével, 1 Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével, az adventtel és a szentmisével fogunk foglalkozni..

Részletesebben

A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül.

A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül. WASABI Játékszabály A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül. A JÁTÉK ELŐKÉSZÜLETEI A játék kezdetén minden játékos kap 4 kockát,

Részletesebben

A Jungle Speed -et 2 15 (vagy még több!) játékos játszhatja, hétéves kortól.

A Jungle Speed -et 2 15 (vagy még több!) játékos játszhatja, hétéves kortól. A Jungle Speed -et 2 15 (vagy még több!) játékos játszhatja, hétéves kortól. A JÁTÉK CÉLJA A játékosok megpróbálnak minél gyorsabban megszabadulni a kártyáiktól. A JÁTÉK ELŐKÉSZÍTÉSE A totemet a kör közepére

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1. Feladat Életrajz Beck Andrea 1977-ben született.. Diplomát szerzett kommunikációs, majd területen. Első könyve, A Titoktündér

Részletesebben

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót.

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót. A part alatt Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Vizet önt a da-gasz-tó-tek-nő-be. Szekérre rakja a bú-za-ké-vét. Le-ka-szál-ja a búzát. Dagasztja a tésztát. Kévébe köti a búzát.

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

Fejlesztési területek:

Fejlesztési területek: Fejlesztési területek: Mozgásfejlesztés Nagymozgások, finommozgások Testséma fejlesztés Téri tájékozódás Percepciófejlesztés Vizuális percepció; Auditív percepció; Verbális fejlesztés Beszéd- és kommunikáció

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 4. osztályos feladatsor II.

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN GYÁL

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN GYÁL AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN GYÁL Gyáli Ady Endre Általános Iskola 2360 Gyál, Ady Endre utca 20. Ady Endre utca Arany János utca Balassa János utca Balogh Ádám utca Barackos

Részletesebben

1. ISMERKEDÉS A SAKK VILÁGÁVAL

1. ISMERKEDÉS A SAKK VILÁGÁVAL 1. ISMERKEDÉS A SAKK VILÁGÁVAL Hogyha gyakran sakkozom, szupererôm megkapom. Táblajáték sakk Társasjáték Tornáztatjuk az agyunkat Tornáztatjuk a testünket Készítsd el a saját koronádat! 3 Sakkjáték 2 játékos

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2019/2020. TANÉVBEN GYÁL

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2019/2020. TANÉVBEN GYÁL AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2019/2020. TANÉVBEN GYÁL Gyáli Ady Endre Általános Iskola 2360 Gyál, Ady Endre utca 20. Ady Endre utca páros oldal, páratlan oldal 1-87-ig Balassa János utca Balogh

Részletesebben

OLVASÁS FEJLESZTÉSE 6.HÉT PROGRAMJA

OLVASÁS FEJLESZTÉSE 6.HÉT PROGRAMJA OLVASÁS FEJLESZTÉSE 6.HÉT PROGRAMJA OLVASÁS FEJLESZTÉSE 1.NAP PROGRAMJA Elsőként megismerkedünk azokkal a betűkkel, amelyekkel ezen a héten dolgozni fogunk. Ezek pedig: b,d,p Nem elég, hogy vizuálisan

Részletesebben

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó CSILLAGÁSZATI TESZT Név: Iskola: Osztály: 1. Csillagászati totó 1. Melyik bolygót nevezzük a vörös bolygónak? 1 Jupiter 2 Mars x Merkúr 2. Melyik bolygónak nincs holdja? 1 Vénusz 2 Merkúr x Szaturnusz

Részletesebben

Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival J á t é k s z a b á l y

Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival J á t é k s z a b á l y Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival Játékszabály A JÁTÉK ELŐKÉSZÍTÉSE Az első játék előtt le kell választani a sablonról a zsetonokat és a játékos jelölőket. TÁRSASJÁTÉK 2 4 FŐ RÉSZÉRE JÁTÉKIDŐ KB.

Részletesebben

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Hogyan képzeled el az erdőt és benne az ottfelejtett kasztyűt? Szerinted ki felejtette ott? Színezd ki a kártyákat, és ragaszd a megfelelő helyre: egy pár vagy fél pár

Részletesebben

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán) VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)... Minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet, s ezért ősszel a napok rövidülni kezdenek,

Részletesebben

Mi a cserkészet? A cserkészélet közösségi formában érvényesül, őrsök, rajok, csapatok, kerületek és a szövetség.

Mi a cserkészet? A cserkészélet közösségi formában érvényesül, őrsök, rajok, csapatok, kerületek és a szövetség. Ebben az esztend őben van 125 éve, hogy Sík Sándor papkölt ő, cserkélszvezet ő született. Számos cserkészkölteményt írt, egyik leghíresebb köztük a Megyeri Hitvallás..Abból alábbi részlet:. Hiszek! A kevesek

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2016/2017. TANÉVBEN GYÁL

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2016/2017. TANÉVBEN GYÁL AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2016/2017. TANÉVBEN GYÁL Köznevelési intézmény: Gyáli Ady Endre Általános Iskola 2360 Gyál, Ady Endre utca 20. Felvételi körzet: Ady Endre utca páros oldal, páratlan

Részletesebben

Dobble Denis Blanchot játéka 2-8 játékos számára 7 éves kortól

Dobble Denis Blanchot játéka 2-8 játékos számára 7 éves kortól Dobble Denis Blanchot játéka 2-8 játékos számára 7 éves kortól Mi a Dobble? A Dobble egy 55 lapos kártyapakli, melynek minden lapján 8 szimbólum látható. A lapokon összesen több mint 50 különbüző szimbólum

Részletesebben

A MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG VEZETŐKÉPZÉSI, KÉPESÍTÉSI, MEGBÍZATÁSI és IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA

A MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG VEZETŐKÉPZÉSI, KÉPESÍTÉSI, MEGBÍZATÁSI és IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA A MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG VEZETŐKÉPZÉSI, KÉPESÍTÉSI, MEGBÍZATÁSI és IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA 2000. október 7. A Vezetőképzési, Képesítési, Megbízatási és Igazolási Szabályzat (továbbiakban VKMISZ) a Magyar

Részletesebben

Feladatok a meséhez. 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka?

Feladatok a meséhez. 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka? Feladatok a meséhez 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! 2. Válaszolj! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka? Milyen munkaeszközökkel találkozott? Milyen munkahelyekre

Részletesebben

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak Feladatlap lókedvelő könyvbarátoknak Összegyűjthető 56 / Név: Iskola, osztály:. Lakcím:. Elérhetőség: mail, telefon Beküldés határideje: 2012. április 13. Cím: Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Gyermekkönyvtár

Részletesebben

1. osztály - Olvasás Mintafeladat

1. osztály - Olvasás Mintafeladat Segítséggel olvassátok el az alábbi rövid szöveget, majd színezzétek ki az adventi koszorút a szöveg alapján! A karácsony előtti várakozás jelképe az adventi koszorú. A hagyomány szerint zöld fenyőágakból

Részletesebben

TAJ MAHAL SZABÁLY ÁTTEKINTÉS/ ÖSSZEFOGLALÓ

TAJ MAHAL SZABÁLY ÁTTEKINTÉS/ ÖSSZEFOGLALÓ TAJ MAHAL Cél: SZABÁLY ÁTTEKINTÉS/ ÖSSZEFOGLALÓ A legtöbb pontot összegyűjteni a játék végére. Játék előkészítése: A játéktábla felépítése: A játéktábla 12 tartományra van felosztva, minden tartomány 4

Részletesebben

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY FELADATLAP 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása A közúti közlekedés biztonságát szolgáló köznevelési intézményi nevelési

Részletesebben

térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal!

térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal! A római számok 1. Budapesten a kerületeket római számokkal jelölik. Vizsgáld meg a térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal! Hányadik kerületben található a Parlament épülete? Melyik kerületbe

Részletesebben

1. számú házi felnőtt háziorvosi körzethez tartozó utcák jegyzéke. Utca elnevezése A körzethez tartozó utca/ Megjegyzés:

1. számú házi felnőtt háziorvosi körzethez tartozó utcák jegyzéke. Utca elnevezése A körzethez tartozó utca/ Megjegyzés: 1. számú házi felnőtt háziorvosi körzethez tartozó utcák jegyzéke Ady Endre utca teljes - Aradi utca teljes - Arany János utca teljes - Arató utca teljes - Batthyány Lajos utca teljes - Belső utca teljes

Részletesebben

ÖSSZESEN: Utcanevek. Állandó lakosok száma (fő) 1. melléklet a 26/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelethez

ÖSSZESEN: Utcanevek. Állandó lakosok száma (fő) 1. melléklet a 26/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelethez I. számú háziorvosi körzet körzethatára (utcajegyzék) 1. melléklet a 26/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelethez Utcanevek Öreghegy pincesor 25 Ságvári utca 47 Szabadság tér 143 Templom utca 33 Török Bálint

Részletesebben

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 13. Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 1. Tedd időrendi sorrendbe egy ókori görög fiú életének eseményeit! Írj sorszámot a négyzetekbe! írni-olvasni tanulás olajfakoszorú kifüggesztése

Részletesebben

1. évfolyam. Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás. Heti óraszám: Éves órakeret felosztás témakörönként. Témakörök

1. évfolyam. Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás. Heti óraszám: Éves órakeret felosztás témakörönként. Témakörök 1. évfolyam Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás Éves óraszám: Heti óraszám: 36. óra 1. óra Éves órakeret felosztás témakörönként Témakörök Az iskola 4 Az iskolás gyerek 4 Tájékozódás az iskolában

Részletesebben

Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó. Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom

Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó. Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom 1 2 Mi történt on akkor, amikor megszülettem? Mi történt on akkor, amikor megszülettem? Egyéni kutatás:

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN SZÁZHALOMBATTA

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN SZÁZHALOMBATTA AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN SZÁZHALOMBATTA Köznevelési intézmény: Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola 2440 Százhalombatta, Damjanich utca 24. Ady Endre utca Álmos

Részletesebben

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve Csapat/iskola: Beadás ideje: Tudnivalók A teszt 100 kérdésből áll. Minden kérdésnél felsoroltunk 3 lehetséges választ, amelyek közül a Példabeszédek

Részletesebben

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1 TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN Egy híres sakkozó nevét kapod, ha jó úton jársz. Írd át színessel a név betûit! P O V G P O L G J Á R D U J T U T D I I T 2. Moziba mentek a bábok. Nézz körül a nézôtéren, és válaszolj

Részletesebben

1. Mátyás híres könyvtára a Bibliotheca Corviniana. Mi volt a korabeli neve?

1. Mátyás híres könyvtára a Bibliotheca Corviniana. Mi volt a korabeli neve? "ÉRC, MÁRVÁNY ÉS KÖNYV NEM HAGY ENYÉSZNI SOHA." (BONFINI) MÁTYÁS KIRÁLY PÁLYÁZAT I. FORDULÓ (HATÁRIDŐ: 2018. MÁRCIUS 25.) FELSŐ TAGOZATOS CSAPATVERSENY CSAPATNÉV/TAGOK: ISKOLA, OSZTÁLY: ELÉRHETŐSÉG: 1.

Részletesebben

A GYORS REFLEXEK JÁTÉKA 2 5 JÁTÉKOS RÉSZÉRE 4 ÉVES KORTÓL

A GYORS REFLEXEK JÁTÉKA 2 5 JÁTÉKOS RÉSZÉRE 4 ÉVES KORTÓL A GYORS REFLEXEK JÁTÉKA 2 5 JÁTÉKOS RÉSZÉRE 4 ÉVES KORTÓL Játékszabály Milyen játék a Dobble Kids? A Dobble Kids egy 30 lapos kártyapakli, amelynek minden lapján 6 állat látható. A lapokon összesen 30

Részletesebben

Színes névtáblák. Fimo Kids kiégethető gyurmából

Színes névtáblák. Fimo Kids kiégethető gyurmából Színes névtáblák Fimo Kids kiégethető gyurmából Készítsünk színes, ötletes névtáblákat gyermekünkkel szobájának ajtajára, ajándékkísérőnek. A táblákhoz a Fimo Kids, gyerekkézre tervezett, puha és vidám

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév 13 1. Fejtsétek meg a keresztrejtvényt!a megfejtés után megtudjátok, hogy a harmadik fordulónak mi a témája! 1. Itt adták át Közép-Európa

Részletesebben

A felelős állattartás néhány szabálya

A felelős állattartás néhány szabálya Tanuló neve: Dátum: A felelős állattartás néhány szabálya 1. Táplálás Egyetlen gyógyszer sem képes oly sok betegséget megelőzni, mintha olyan ételt eszünk, amilyenre szükségünk van. Gondoljunk csak arra,

Részletesebben

A felszín ábrázolása a térképen

A felszín ábrázolása a térképen A felszín ábrázolása a térképen Rajzold le annak a három tájnak a felszínét, amelyről a tankönyvben olvastál! Írd a képek alá a felszínformák nevét! Színezd a téglalapokat a magassági számoknak megfelelően!

Részletesebben

Mit csináltak vacsora után? Hányan ültek a vacsoraasztalnál? Miért nem ismerte meg sem a kovács, sem a tanító Mátyás királyt?

Mit csináltak vacsora után? Hányan ültek a vacsoraasztalnál? Miért nem ismerte meg sem a kovács, sem a tanító Mátyás királyt? "ÉRC, MÁRVÁNY ÉS KÖNYV NEM HAGY ENYÉSZNI SOHA." (BONFINI) MÁTYÁS KIRÁLY PÁLYÁZAT I. FORDULÓ (HATÁRIDŐ: 2018. MÁRCIUS 25.) ALSÓ TAGOZATOS EGYÉNI VERSENY NÉV: ISKOLA, OSZTÁLY: ELÉRHETŐSÉG: 1. Olvasd el Szép

Részletesebben

XI.4. FŐZŐCSKE. A feladatsor jellemzői

XI.4. FŐZŐCSKE. A feladatsor jellemzői XI.4. FŐZŐCSKE Tárgy, téma Előzmények Cél Egyenes arányosság. Egyenes arányosság ismerete. A feladatsor jellemzői Problémamegoldás fejlesztése. A projektmunka gyakorlása. A feladatsor által fejleszthető

Részletesebben

A Fuggerek Tervező: Klaus-Jürgen Wrede

A Fuggerek Tervező: Klaus-Jürgen Wrede A Fuggerek Tervező: Klaus-Jürgen Wrede 2-4 játékos részére 10 éves kortól játékidő kb. 30-45 perc Tartalom 9 árkártya az árak jelölésére (1-9 gulden) 1 Gazdag Jakab-kártya 5 áruértékjelző kártya 45 árukártya

Részletesebben

Külföldi Magyar Cserkészszövetség

Külföldi Magyar Cserkészszövetség Kedves Cserkésztestvéreim! 2016 április 11 A szovjet csapatok kivonulása új reményt hozott hazánkba, de ahhoz, hogy életben tartsuk a reménység lángját, állandóan felkészülten, résen kell álljunk. Nyilván

Részletesebben

A KING JAMES BIBLIA 1611 APOKRIF IMÁDSÁG és AZARIAH dal három zsidó. A dal, a három zsidók és Azariah ima

A KING JAMES BIBLIA 1611 APOKRIF IMÁDSÁG és AZARIAH dal három zsidó. A dal, a három zsidók és Azariah ima www.scriptural-truth.com Az ima Azariah A KING JAMES BIBLIA 1611 APOKRIF IMÁDSÁG és AZARIAH dal három zsidó A dal, a három zsidók és Azariah ima 1:1 és mentek a tűz közepén dicsérő Isten, és az áldás az

Részletesebben

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló 1. Mennyi az eredmény 15+17 15+17 15+17=? A) 28 B) 35 C) 36 D)96 2. Melyik szám van a piramis csúcsán? 42 82 38 A) 168 B) 138

Részletesebben

Érd 775 Helytörténeti verseny. I. forduló

Érd 775 Helytörténeti verseny. I. forduló Érd 775 Helytörténeti verseny I forduló 1 Melyik a kakukktojás, és miért? (Több válasz is lehetséges, a helyes válaszok plusz pontot érnek! Nem fogadjuk el azonban azt a választ, hogy Margit vagy Hedvig

Részletesebben

835 + 835 + 835 + 835 + 835 5

835 + 835 + 835 + 835 + 835 5 Orchidea Iskola VI. Matematika verseny 20/20 II. forduló. A macska és az egér jobbra indulnak el. Ha az egér négyzetet ugrik, akkor a macska 2 négyzetet lép előre. Melyik négyzetnél éri utol a macska az

Részletesebben

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére Ára: 960 Ft RP-001/2MFEI Hittan 1 Iskolai Munkafuzet Borito.indd All Pages 2014.07.04. 10:26:12 ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA

XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA 1. 2. feladat: havi benzinköltség mc01901 Gábor szeretné megbecsülni, hogy autójának mennyi a havi benzinköltsége. Gábor autóval jár dolgozni, és így átlagosan

Részletesebben

Játéklehetőségek a logi munkafüzetben

Játéklehetőségek a logi munkafüzetben Játéklehetőségek a logi munkafüzetben gyereketeto.hu/jatekok/jateklehetosegek-logi-munkafuzetben/ Szerző: Virag 2016. 11. 15. A Budapesti POK Őszi Pedagógiai Napok keretében tartottam egy előadást, melynek

Részletesebben

Az Albertirsa város forgalmi rendjéről szóló 21/2011. (VIII.29.) önkormányzati rendelet 1. sz. melléklete helyébe, e rendelet 1. sz. melléklete lép.

Az Albertirsa város forgalmi rendjéről szóló 21/2011. (VIII.29.) önkormányzati rendelet 1. sz. melléklete helyébe, e rendelet 1. sz. melléklete lép. Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XI.02.) rendelete az Albertirsa város forgalmi rendjéről szóló 21/2011.(VIII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról Albertirsa Város Önkormányzatának

Részletesebben

Drámajátékok. a Kamasz emez-amaz. című szerkesztett dramatikus játékhoz.

Drámajátékok. a Kamasz emez-amaz. című szerkesztett dramatikus játékhoz. Drámajátékok a Kamasz emez-amaz című szerkesztett dramatikus játékhoz. A foglalkozások egy előadás előkészítése. A dramaturgia közösen készült ám ebben a vezető szerep bevallom inkább az enyém volt. A

Részletesebben

Egri csillagok vetélkedő április 7.

Egri csillagok vetélkedő április 7. Egri csillagok vetélkedő 1. Találjatok ki egy nevet a csapatotoknak, ami kapcsolódik az Egri csillagokhoz! 2. Ki mondta? Párosítsd össze a borítékban található mondatokat a regény szereplőivel! Bornemissza

Részletesebben

Híres Komárom be van véve Klapka György a fővezére Büszkén kiáll a csatatérre Hajrá huszárok! Utánam előre! 02. Százados úr sejehaj

Híres Komárom be van véve Klapka György a fővezére Büszkén kiáll a csatatérre Hajrá huszárok! Utánam előre! 02. Százados úr sejehaj 01 Klapka induló Föl-föl vitézek a csatára A Szent Szabadság oltalmára Mennydörög az ágyú csattog a kard Ez lelkesíti a magyart Föl-föl látjátok lobogómat Indulj vidáman robogó had Édes hazánkért hősi

Részletesebben

A feladat sorszáma: Standardszint: 4 6. Számfogalom. kialakítása. Számfogalom. kialakítása. Számfogalom. kialakítása

A feladat sorszáma: Standardszint: 4 6. Számfogalom. kialakítása. Számfogalom. kialakítása. Számfogalom. kialakítása A feladat sorszáma: Standardszint: 4 6. A standard(ok), amelye(ke)t a feladattal mérünk: Számtan, számelmélet, algebra Számfogalom kialakítása Használja a valamennyivel több, valamennyivel kevesebb fogalmát

Részletesebben

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Lekérdezõ: PNACK Nagykáta Dátum: :10:04 Gál Brigitta Lapszám: 1

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Lekérdezõ: PNACK Nagykáta Dátum: :10:04 Gál Brigitta Lapszám: 1 Gál Brigitta Lapszám: 1 001. szavazókör Azonosító: 14-087-001-6, Cím: Gimnázium, Dózsa Gy. u. 26/a., OEVK: 09 Árpád köz teljes közterület 24 Árpád utca teljes közterület 110 Czakó András utca teljes közterület

Részletesebben

A játékosok evőpálcikákat használva próbálják a sushikat tányérjukra helyezni különböző kombinációkban, hogy azokkal pontokat szerezzenek.

A játékosok evőpálcikákat használva próbálják a sushikat tányérjukra helyezni különböző kombinációkban, hogy azokkal pontokat szerezzenek. KAITEN SUSHI Egy Sushi bárban ízlésednek megfelelően számos ízletes sushit kaphatsz. De milyen kombinációban állítsuk össze a legfinomabb sushit? Ez már azon múlik, milyen ügyesen bánsz az evőpálcikákkal,

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1.Feladat TOTÓ (Húzd alá a helyes választ!) 1. Mibe lépett bele Kópé, amikor vérzett a lába? egy hegyes szögbe egy süni

Részletesebben

a. Melyik nagyvárost hívják Nagy Almának? Itt rendezik meg évente a világ leghosszabb ultra maratoni futóversenyét.

a. Melyik nagyvárost hívják Nagy Almának? Itt rendezik meg évente a világ leghosszabb ultra maratoni futóversenyét. 1. feladat a. Melyik nagyvárost hívják Nagy Almának? Itt rendezik meg évente a világ leghosszabb ultra maratoni futóversenyét. Hogyan hívják ezt a versenyt? Pontosan hol rendezik meg a versenyt? Hány kilométert

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

Összeszerelési útmutató. Magas gyerekágy 120 / 160 szintig

Összeszerelési útmutató. Magas gyerekágy 120 / 160 szintig Összeszerelési útmutató Magas gyerekágy 120 / 160 szintig 1 Köszönjük, hogy termékünket választotta! Termékeink egyedi kézi gyártásúak, ezért a szokásosnál nagyobb ügyességet igényel összeszerelésük. Kérjük

Részletesebben

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise D A G A Bevonulás Két ember eléd lép, két ember Téged kér, D A G A Két ember eléd áll, két ember Téged vár, A D H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk! Cis Fis H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk!

Részletesebben

Cartagena 2. - Kalózfészek

Cartagena 2. - Kalózfészek Cartagena 2. - Kalózfészek (A menekülés folytatódik) Tervezte: Leo Colovini Kiadja: Winning Moves Deutschland GmbH Luegallee 99 40545 Düsseldorf www.winning-moves.de 2-5 játékos részére, 8 éves kortól,

Részletesebben

Cinege mesék Ez történt a 8. héten. Középpontban az eső (esernyő és gumicsizma)

Cinege mesék Ez történt a 8. héten. Középpontban az eső (esernyő és gumicsizma) Cinege mesék Ez történt a 8. héten Középpontban az eső (esernyő és gumicsizma) 1. Ezen a héten a tornateremben "kiemelt tornaeszközzé" váltak az esernyők és a gumicsizmák: esernyővel egyensúlyoztunk a

Részletesebben

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály IV. osztály 1. feladat. Ha leejtünk egy labdát, akkor az feleakkora magasságra pattan fel, mint ahonnan leejtettük. Milyen magasról ejtettük le a labdát, ha ötödször 10 cm magasra pattant fel? 2. feladat.

Részletesebben

Kezdetben csak ezeket a lapkákat használjátok:

Kezdetben csak ezeket a lapkákat használjátok: Ez a füzet a Színvilág gyermekjátékainak leírását tartalmazza. Ezek a játékok felfedik a színek csodálatos világát, ugyanakkor alkalmasak arra is, hogy a kicsiket bevezessék a társasjátékozás örömébe.

Részletesebben

Unokáinknak ültetjük

Unokáinknak ültetjük Unokáinknak ültetjük 1. Írj jellemzôket a diófa megjelölt részeirôl! koronája:...... törzse:... kérge fiatalon:...... idõskorban:......... 2. Az alábbi mondatok közül néhányba hiba csúszott. Húzd át a

Részletesebben

IZSÁK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete

IZSÁK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete IZSÁK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete A háziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi körzetek meghatározásáról Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek?

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? 1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? a). b) 2.) Az 1956 os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke látható a képen. Ki ő? Életrajzi adatainak nézzetek utána! Neve Születési helye,

Részletesebben

A játékot tervezte Wolfgang Panning; 2 4 személyre, 8 éves kortól

A játékot tervezte Wolfgang Panning; 2 4 személyre, 8 éves kortól A játékot tervezte Wolfgang Panning; 2 4 személyre, 8 éves kortól A Taj Mahal - Mughal maharadzsa lenyűgöző szerelmi vallomása hitveséhez - már majdnem kész. Már csak a színpompás mozaikok hiányoznak.

Részletesebben

Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2011.(VIII.29.) önkormányzati rendelete Albertirsa város forgalmi rendjéről

Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2011.(VIII.29.) önkormányzati rendelete Albertirsa város forgalmi rendjéről Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2011.(VIII.29.) önkormányzati rendelete Albertirsa város forgalmi rendjéről Albertirsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alkotmány

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

ISKOLAI TÖRTÉNELEM VERSENY

ISKOLAI TÖRTÉNELEM VERSENY ISKOLAI TÖRTÉNELEM VERSENY 2013/2014. TANÉV NÉV:.. OSZTÁLY:. Az idei történelem verseny témája: Szent István és az államalapítás kora. A feladatok közül próbálj mindegyikre válaszolni. Ne csüggedj, ha

Részletesebben