NEMZETI ZARÁNDOKLAT. Emlékút Strasshofba. A békesség és emlékezés útjait keressük. A zarándoklat magánfinanszírozásban valósult meg.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NEMZETI ZARÁNDOKLAT. Emlékút Strasshofba. A békesség és emlékezés útjait keressük. A zarándoklat magánfinanszírozásban valósult meg."

Átírás

1 A békesség és emlékezés útjait keressük NEMZETI ZARÁNDOKLAT Emlékút Strasshofba A zarándoklat magánfinanszírozásban valósult meg. Ezért különösen hálásak vagyunk Fröhlich Katalinnak, a Dohány utcai körzet Alapítványnak, továbbá Kocsis Máté VIII. kerületi Polgármester úrnak és Sántha Imréné Alpolgármester asszonynak, hogy 20, illetve 15 db jegy megvásárlásával hozzájárultak a rendezvény költségeihez. Ács Városért Társaság Fotó: Keszler Áron, Szűcs Béla Albert, Veres László, Bobella Tamás, Bencze Tamás Grafika: Cerka Grafikai Stúdió, Veresegyház Kiadó: BONA MÉDIA 2014.

2 A Nemzeti Zarándoklat létrehozásában részt vettek: Áldozatkész ácsi,budapesti és strasshofi önkéntesek, továbbá: Czakó Ignác Einhorn László Fátrai Kornélia Dell'Asta Brigitta Dési Tamás Kántás János Keszler Áron Kuna Márton és testvérei Lányi Eszter Napsugár Anna Nemesházi Orsolya Petrasovits Anna Róbert Péter Rónai Zsuzsa Rosenfeld Ildikó Szűcs Béla Albert Tarcali Beáta Török Zsuzsa Varga Imre atya Veres László Vezér Olga Dr. Fonó Gábor Kissné Balázs Erika Vajas Viktória és csapata Strasshof Munkacsoport: Bernhard Blank Walter Bonhardi Christian Neumaier Zsuzsanna Peal Gabriella Pohanka Leopoldine Pollak Lorent Steiner Annelise Winter Strasshof város Önkormányzata Strasshofi Rendőrség Strasshofi Tűzoltóság Strasshofi Mentőszolgálat

3 1 A BÉKESSÉG ÉS EMLÉKEZÉS ÚTJAIT kerestük mindannyian, akik május 13-án hétfőn különvonatunkkal nekivágtunk az ausztriai Strasshofnak. A magyarországi deportálások 69. évfordulóján úgy éreztük, fizikailag is meg kell tapasztalnunk azt a helyet, ahová a honfitársainkkal, rokonainkkal és kelet-európai sorstársaikkal zsúfolt vagonok befutottak a Harmadik Birodalom egyik legforgalmasabb elosztó pályaudvarára. Légi felvételek a korabeli strasshofi táborról 1944-ből. Strasshof km-re fekszik Budapesttől, Béccsel összenőtt tipikus osztrák kisváros. A deportáltakat innen vagy továbbirányították, vagy éppen a helyi láger munkaerő szükségletét elégítették ki. Sok deportált a helybéli gazdáknál mezőgazdasági, és más munkákat végzett. A helyi láger létét mély hallgatás övezte. Nem volt jel, nem volt nyom egészen ig. A lelkes helyiekből létrejött Strasshof munkabizottság elhatározta, hogy felkutatja, mi is történt a városukban, és a tábor helyére emlékművet állít. Irene Suchy novemberében Bécsben megjelent interjúkötetében rengeteg vidéki honfitársunk nevét megtaláltuk. Megfogant bennünk a gondolat, hogy mi magyarok legyünk az első zarándokok a rettegés agyonhallgatott európai tranzitállomásán. Az egykori halálmenet útvonalán haladunk Irene Suchy interjúkötete felkavarta az állóvizet Ausztriában

4 2 Az Ács Városért Társaságnak rögtön tetszett a strasshofi zarándoklat gondolata. Jól emlékeztek még a Vészkorszak ácsi mártírjainak tisztelgő 2007-es emlékműállítás nehézségeire. Hiába, civilnek még Ausztriában sem könnyű a dolga. Különösen Szűcs Béla Bertalan, Petőfi díjas újságíró-helytörténész és Varga Imre, Ács katolikus plébánosa azonosult a tervvel. Szűcs Béla Bertalan Petőfi díjas újságíró, Ács helytörténésze és Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának Elnöke: Akik nem tettek semmit azért, hogy ez ne történjék meg! A Mazsihisz éves Mártír megemlékezésein itt, Ácson a Római Katolikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház mindig képviseltette magát. Így részvételük az ausztriai zarándoklaton szinte adta magát. Határ menti település lévén, fővédnöknek egyöntetűen Lomnici Zoltánra gondoltunk. A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsának Elnöke elfogadta felkérésünket. Varga Imre, az Ácsi Római Katolikus Szűz Mária Plébánia plébánosa és Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának Elnöke Aggódva figyeltük, hogy vajon más irányzatú zsidók és keresztények csatlakoznak-e kezdeményezésünkhöz. Örömmel tapasztaltuk, hogy már az előkészületekben is részt vettek. Hamarosan kiderült, hogy a Nemzeti Zarándoklat terve túllépi Ács kereteit. Vidéki civilekként igyekeztünk ötvözni minden jó ötletet és tanácsot, melyet olyan nagy tapasztalatokkal rendelkező szervezetektől kaptunk, mint az Élet menete, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete, vagy a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága. KŐTŐL KŐIG Ács, A Holokauszt emlékművet Israel Ábelesz, Kálmán bácsi, Ács első rabbijának ükunokája, Petrasovits Anna és Winkler Miksa leplezi le május 8. Ulrike Mittendorf-Krisner, Strasshof evangélikus lelkésze és Peter Lukas diakónus Imával a békéért.

5 3 Kiemelten fontos célunk volt, hogy iskolák köztük vidéki iskolák diákjai is részt tudjanak venni a megemlékezésen. Ezúton szeretnénk kiemelni Hoffman Rózsa Államtitkár asszony empátiáját. Időközben a hallássérült és értelmi fogyatékos tagokból álló Napsugár jeltánc együttes jelezte, hogy szívesen jönnének velünk és rövid műsort is adnának. A Mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium szintén műsorral készült. A Napsugár Jeltánccsoport fellépéshez készülődik A mezőtúri csoport Schweitzer József Professzor, ny. főrabbi úr, Erdő Péter bíboros úr, Bölcskei Gusztáv lelkész úr rajtunk lévő áldása elfogadást és megbékélést adott a zsidó és keresztény résztvevőknek, hívőknek és nem hívőknek egyaránt. Mindenki a maga módján fordult rá az Emlékezés és a Békesség útjára Voltak, akik imával és böjttel készültek, voltak, akik visszaemlékezéseket böngésztek, vagy tudományos közléseket rendszereztek, voltak, akik a zene, a tánc, vagy a jeltánc nyelvén készülődtek. Külön kell szólnunk a külügyi vonatkozásokról. Nagy örömünkre szolgált, hogy Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete, Michael Zimmerman, az Osztrák Köztársaság nagykövete, Karyn Posner-Mullen az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének Tanácsosa, Szalai-Bobrovniczky Vince, hazánk bécsi nagykövete igent mondott meghívásunkra. Hálásan köszönjük Varga János Atyának, a bécsi Pázmáneum rektorának segítő közreműködését. Az IsReal együttes Zarándoklaton való részvételének híre pedig igencsak felvillanyozta a készülődő zarándokokat. A Zarándok Híradóban nemcsak fájdalmas és komoly dolgokat hallhattak az utazók: Az IsReal és Markovics Zsolt szegedi főrabbi úr A bejárás A Nemzeti Zarándoklat indulása előtt egy héttel meglátogattuk Strasshofot, bejártuk a rendezvény helyszínét, és részt vettünk a helyiek által szervezett Imával a békéért! délutánon. Végre személyesen is találkozhattunk a lelkes helyi civilekkel.

6 4 Strasshof vasárnap délben Ez az út vezet az Emlékműhöz: Imával a békéért-helyi civil megemlékezés a Második Világháború befejezéséről A Nemzeti Zarándoklat szellemi előkészítéseként, a Holokauszt Emlékközponttal karöltve meghívtuk Budapestre Irene Suchy asszonyt könyvének bemutatására. Az indulásunk előtt öt nappal tartott esemény létrejöttét az Osztrák Kulturális Intézetnek köszönhetjük. Ezúton is szívből köszönjük Dr. Susanne Bachfischer igazgató asszony és Nemesházi Orsolya titkár asszony finom rezonálását megkeresésünkre május 8-án a Holokauszt Emlékközpontban megtartottuk Irene Suchy Strasshof című könyvének bemutatóját, melyet két strasshofi túlélővel, Hacsek Lászlóval és Drucker Tiborral folytatott pódium beszélgetés követett. Az est moderátora a HDKE igazgatója, Szita Szabolcs professzor úr volt, Török Zsuzsa kommunikációs igazgató, Lányi Eszter projectvezető, és Frisch György kuratóriumi tag segített az előkészítésben és utómunkálatokban. A rendezvényt személyes jelenlétével tisztelte meg Michael Zimmerman, az Osztrák Köztársaság nagykövete. Dr. Susanne Bachfischer igazgató asszony az Osztrák Kulturális Intézetben fogadja vendégeit

7 5 Képek a könyvbemutatóról Drucker Tibor, Michael Zimmerman, Irene Suchy, Szita Szabolcs, Hacsek László Frisch György, Hacsek László, Drucker Tibor(takarva) Michael Zimmerman, Szita Szabolcs, Irene Suchy Hacsek László, Dr. Szigeti Ágnes, Jávor Mátyásné sz. Hacsek Zsuzsa, az események idején anyaméhben Irene Suchy Strasshof című kötetének bemutatója május 9.

8 6 A Nemzeti zarándoklatot kezdeményező Ács Városért Társaság és a Holokauszt Emlékközpont az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával május 8-án, szerdán 17 órakor rendezte meg Irene Suchy Strasshof című kötetének bemutatóját. A Strasshof an der Nordbahn: Die NS-Geschichte eines Ortes und ihre Aufarbeitung címmel német nyelven megjelent könyvet elsőként az osztrák szerzőnő mutatta be. A személyes visszaemlékezéseket és a strasshofi átmenő táborokról fellelhető dokumentumok, kutatások eredményeit egyaránt feldolgozó kötetet nehezen fogadta az osztrák közvélemény mondta dr. Irene Suchy, pedig a kiadást követően egyre több információ jutott el hozzá a Szegedről, Debrecenből és Szolnokról érkező magyar transzportok túlélőitől. Tanulmányát egy alaposabb feltáró munka kezdeti lépésének tekinti. A szerző szavai után prof. Szita Szabolcs történész, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója foglalta össze a témában az 1980-as években folytatott kutatásainak eredményeit, melyek magyar nyelven Utak a pokolból címmel jelentek meg. Előadásából megtudhatták a jelenlévők, hogy június végén az SS Magyarországról Komoly Ottó és Kasztner Rezső tárgyalásai egyik következményeként Bécs náci polgármesterének korábbi kérésére Auschwitz-Birkenau helyett a Bécs melletti Strasshofba öt magyar deportáltakat szállító vonatot irányított. A rendezőpályaudvar közelében, az ún. átmenő táborban családostól helyezték el a zsidó deportáltakat. Innen lehetett a munkaerőhiánnyal küzdő helyi gazdaságoknak, üzemeknek igényelni őket. Számos helyen nehéz körülmények között, kemény fizikai munkát végeztettek velük, de létezett egy másik Ausztria is. A helyi lakosok közül titokban többen élelemmel, ruhával segítették, emberséges bánásmódban részesítették a náluk dolgozó nőket és gyerekeket fejtette ki Szita professzor. Az új kötetet értékelve elmondta: fontos lépésnek tartja kiadását, hiszen Ausztria és Magyarország közös útja és feladata az emlékeztetés, a fájdalmas tragédia részletes feldolgozása. A könyvbemutató vendégei között megszólaltak szemtanúk is: köztük Drucker Tibor és Hacsek László, akik gyermekként élték át a deportálás megpróbáltatásait Bécsújhelyen illetve Alsó- Ausztria kis településein. Az érdekes és tartalmas eseményen megjelent többek között Dr. Michael Zimmermann, Ausztria budapesti nagykövete, az Osztrák Kulturális Fórum képviseletében Nemesházi Orsolya és Frisch György, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) elnöke. A szellemi felkészülés további fontos állomása volt az Erzsébetvárosi Televízió interjúja Róbert Péterrel,az ORZSE docensével,a Nemzeti Zarándoklat résztvevőjével és előadójával. Róbert Péter egyetemi docens az Erzsébetvárosi Televízióban a Strasshofban történtekről beszél

9 7 És eljött a nagy nap. Az utazás technikai előkészületeinek során tapasztalt bürokratikus közöny mind feledésbe merült, mikor megismertük Vajas Viktóriát, a MÁV Nemzetközi értékesítő szakértőjét, Tukacs Gábort, Nagy Károlyt és a többieket! Köszönünk mindent! A KeletiPályaudvarnál induláskor A gyülekezés képei Az önkormányzatok fölkötik szalagjukat a zarándoklat zászlajára Felkértük az egykori halálmenet mentén fekvő önkormányzatokat, hogy szalagozással köszöntsék a településükön áthaladó zarándokokat.

10 8 Markovics Zsolt, Szeged főrabbija megfújja a Sófárt Mohos Gábor, a Magyar Püspöki Konferencia titkára Magyarné Balogh Erzsébet, Református Misszió igazgatója Ilan Mor nagykövet úr Az útvonal térképe

11 9 Tatabányán, Komáromban, Ácson, Győrben, Mosonmagyaróváron és Hegyeshalmon a zarándokok Verdi Nabucco, Rabszolgák dalának hangjaira szálltak fel a vonatra. Útközben a Zarándok Híradóban túlélők visszaemlékezéseit, a HDKE középiskolai pályázat dolgozatainak részleteit, zsoltárokat, történeti feljegyzéseket, hozzászólásokat hallgattunk.

12 10 A Professzor úr levelének másolata

13 11 Markovics Zsolt Szeged főrabbija: Mit láttok? kérdezte egy hang a 12 éves kisfiú akasztására összecsődített táborlakóktól. Mi azt látjuk, hogyan akasztották föl Istent Én most azt látom, milyen ereje van annak, hogy együtt vagyunk. Milyen ereje van annak, hogy közösek a céljaink. Kérünk Téged, tegyél békét a Földön, adjál békét országunknak, adjál békét közösségeinknek! Markovics Zsolt Szeged főrabbija felolvassa Schweitzer József professzor, nyugalmazott főrabbi levelét. Sokan voltak, akik a rossz oldalon álltak! Mohos Gábor, a Magyar Püspöki Konferencia titkára Ravasz püspök elhatározta, hogy a mentés szeretetszolgálatába állítja az egész egyházi közösséget. A harmadik zsidótörvény nyíltan fajvédelmi törvény volt, ezért a Jó pásztor missziói bizottság célja a zsidó családok és személyek gondozása volt járták a gettókat, a munkaszolgálatos századokat élelemmel, ruhával, cipővel, Bibliával. A Protestáns Memorandum az igazságosság és a nemzet érdekében emelt szót az üldözöttekért. Magyarné Balogh Erzsébet, Református Misszió igazgatója Bocsáss meg Isten, hogy megfordítottuk a parancsodat: Azt mondtuk: Ölj! Azt mondtuk: Ne szeress! Állíts helyre bennünket!.és megalázottságukban Ő ott volt velük.

14 12 A békesség útjait keressük. Egyértelmű tény, hogy nagyon sok magyarnak megkerülhetetlen felelőssége van a történtekben. Fel kell hívnunk a figyelmet a keresztények felelősségére, mert sokan nem tették meg azt, ami a hitük lényege. A kulcs a szeretet és a megértés zsidók és keresztények között. Meg kell emlékeznünk a strasshofi embermentőkről is, akik a magyar túlélők elmondása szerint sokat segítettek a deportáltaknak. Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke Nagy tisztesség számomra, hogy végigjárhatom veletek azt az utat, melyet testvéreim akkor végigjártak. Izrael Állam a garancia arra, hogy soha többé nem történhet meg az, ami 70 évvel ezelőtt megtörtént. Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete Zarándoktársak vagyunk, a XX. század terheit hordozzuk és közös a lehetőségünk, hogy a szabadsággal jól éljünk Az igazságtalanságok és szörnyűségek jelképe, melyet itt láthatunk, az égbe mutat. Köszönöm, hogy az igazak helytállásáról is szó volt. Igazakéról, akik a katolikus egyház részéről együtt szenvedtek Vértanúhalált haltak Isten előtt alázattal kell járnunk, ahogy Schweitzer József nyugalmazott főrabbi figyelmeztetett. Kérjük az Örökkévaló közös Istent,. Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora

15 13 Michael Zimmerman Ausztria budapesti nagykövete házigazda szerepben méltatta a zarándoklatot, és idézte fel a közelmúlt emlékező rendezvényeit Ausztriában. A II. Világháborút és a Holokausztot nem lehet elfelejteni, mindent meg kell tenni, hogy a tanulságok elevenen éljenek. Michael Zimmerman Ausztria budapesti nagykövete Karyn Posner-Mullen: Az amerikai zsidók nevében is beszélek hozzátok. A vonatból figyeltem a városokat, az állomásokat, ahol csatlakoztak újabb és újabb zarándokok. Minden állomáson elmondtam egy kaddist akiket származásuk miatt küldtek a halálba. Köszönöm azoknak, akik nem zsidó létükre is eljöttek, és itt vannak emlékezni. Karyn Posner-Mullen, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének közkapcsolati tanácsosa Dr. Feldmajer Péter, MAZSIHISZ elnöke Hol vannak a rokonok? Minden zsidó családban felvetették ezt a gyerekek. De a szülők nem akarták megterhelni a felnövő nemzedéket, mi is történt valójában. Szerencsém volt, intézték el tömören a túlélők. A Strasshofi túlélők szerencsés helyre kerültek. Ez persze viszonyítás kérdése. Kerülhettek volna pl. Auschwitzba is. Olyanok voltak, mint mi. Magyarok voltak, zsidó emberek voltak. Hazájuknak tekintették Magyarországot. A strasshofi parasztgazdák közül is voltak olyanok, akik tudták, mit jelent embernek lenni. Mikor először itt voltam, nem volt itt semmi. Ma itt az Emlékmű. Nagy utat tettünk meg Európában bár sokan ma is megpróbálják a gyűlöletet fenntartani.itt, Strasshofban is tudnak már róla, hogy mi is történt itt, bevalljuk a történelmünket.és egymás szemébe tudunk már nézni itt és Ausztriában máshol is. Szita Szabolcs professzor a HDKE igazgatója

16 után betiltotta a magyar kormány a félkatonai szervezetek működését az országban Örömteli módon a zsidó kultúra (és vallás) reneszánszának lehetünk szemtanúi Magyarországon. Szalay-Bobrovniczky Vince Hazánk bécsi nagykövete Akármilyen felekezethez tartozunk, egyetlen feladatunk van: a Szeretet. Ulrike Mittendorf-Krizner Strasshof evangélikus lelkésze Napsugár jeltánccsoport

17 15

18 16

19 17

20 18 Hazafelé Markovics Zsolt, Szeged főrabbija Charles Nforbin a Lighthouse Chapel-ből IsReal Együttes

21 augusztus 9-10-én a strasshofi civilek Petrasovits Anna meghívására Budapestre érkeztek, összegezni a májusi zarándoklat tapasztalatait, és megbeszélni a jövő évi rendezvény előkészületeinek lépéseit. Dr. Botos János, a HDKE igazgató helyettese és Frisch György kuratóriumi tag fogadja a strasshofiakat. Tordai Péter a BSZH elnöke, a MAZSIHISZ alelnöke és Dési Tamás külügyi titkár fogadja a delegációt és méltatja a helyiek tényfeltáró munkáját és az emlékek ápolását. A Strasshofi civilek

22 20 Irene Suchy írása a rendezvényről: Presentation of Strasshof an der Nordbahn die NS Geschichte eines Ortes und ihrer Aufarbeitung No better way to celebrate a European Holiday: Budapest Holocaust Institute invited me to present my book. Some of the former victims expressed elegantly and warmly their gratefulness. This is one side, the Austrian one: after almost seventy years of ignoring, an a strong desire to forget and to be forgotten, history was brought to light. The history of the camp area of seven camps where victims were tortured between 1941 and Two thirds of the victims came from Hungary, rounded up and deprived of any goods in collection camps in East-Hungary in 1944, brought to Strasshof in one-week-trips not even treated like animals where they were distrubeted to more then 50 camps in Vienna and more than 200 camps in Lower Austria. This is the other side, the Hungarian one: after the invitation to Strasshof in 2011, being honoured guests and invited to lunch and an opera performance of Anna Frank by Grigori Frid, the victims look for there names in the list oft the book, look for their documents, tell the author new data, the names and lives of other victims. Research is one side they are thankful for, active remembrance the other output. It was not a death camp, a Strasshof-teenage victim said at the presentation of the book on May 8th, while another one told the story from his view of a 6-year-old remembering the birth of his sister in the Jewish hospital at Malzgasse. Since activ researching the story, beginning in 2009, some of our friends have died, became sick or too weak to gather again. Ongoing research and remebrance activities includes them thankfully and is dedicated to them. Without their hosting and openness many stories would be covered and never be heard. The two sides cannot avoid meeting. A door has been opened, a door into the untold past, honouring the late parents, now open for the stories to be told to grand children and friends. On Monday 13th 2013, a pilgrimage of 200 will come from Hungary to Strasshof, accompanied by the ambassadors. In victims will come invited from all over European countries, where they were captured and lost their freedom. It might be and the process already started that for Strasshof, the wounded region, all the commemroration acts are of healing power. Irene Suchy

A kanadai emigráció magyarságszolgálatért

A kanadai emigráció magyarságszolgálatért A PANORÁMA AJÁNLATA IN THIS ISSUE OF PANORÁMA Elismerések külhoni honfitársainknak Magas rangú állami kitüntetéseket vehettek át külhonban élõ honfitársaink, akik közül e lapszámunkban dr. Horváth Jánost,

Részletesebben

Városszépító programok a szekszárdi klubban. RID 2010 gyôzetes Szilasi László: Szentek hárfája. Életet ajándékba Gift of Life Magyarország

Városszépító programok a szekszárdi klubban. RID 2010 gyôzetes Szilasi László: Szentek hárfája. Életet ajándékba Gift of Life Magyarország rotary címlap nov:layout 1 12/2/10 7:34 AM Page 1 3. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM 2010. DECEMBER ÁRA: 1500 FT; 7 EUR Városszépító programok a szekszárdi klubban RID 2010 gyôzetes Szilasi László: Szentek hárfája Életet

Részletesebben

január 1-5. A Bné Akiva Debrecenben tartotta vezetőképző táborát.

január 1-5. A Bné Akiva Debrecenben tartotta vezetőképző táborát. Eseménytár Az 1991. év zsidó vonatkozású krónikája január hónap január 1. Egyéves izraeli munkavállalása miatt írásban lemondott Schőner Alfréd főrabbi a Dohány utcai templom rabbi székéről, valamint tagságáról

Részletesebben

Kanadai jótékonysági tábor diákoknak. Canadian Charity Camp for Students. Sikeresen zárult a IV. Magyar Világtalálkozó

Kanadai jótékonysági tábor diákoknak. Canadian Charity Camp for Students. Sikeresen zárult a IV. Magyar Világtalálkozó A PANORÁMA AJÁNLATA Kanadai jótékonysági tábor diákoknak Idén is csodálatos élményben volt részük azoknak a határon túli diákoknak, akik ingyenesen vehettek részt a kanadai Rákóczi Alapítvány által, immár

Részletesebben

5. Hírlevél. Rotary Club Szolnok. 2007. pünkösd 2006/2007. Rotary év. Tartalomjegyzék

5. Hírlevél. Rotary Club Szolnok. 2007. pünkösd 2006/2007. Rotary év. Tartalomjegyzék 5. Hírlevél Rotary Club Szolnok 2007. pünkösd 2006/2007. Rotary év A 2006-os Charter ünnepségen részt vett klubtagok. Balról jobbra, felső sor: Kardos Tamás, Dr. Barazutti László, Erdei György, Kiss László,

Részletesebben

Atanévkezdésre elkészül

Atanévkezdésre elkészül XXIII. évfolyam 7. szám DUNAVARSÁNY ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA 2012. július Jó ütemben halad a felújítás Atanévkezdésre elkészül az Árpád Fejedelem Általános Iskola megújult tornacsarnoka. Szeptember

Részletesebben

A DEVECSERI ROTARY HÁZ

A DEVECSERI ROTARY HÁZ 4. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM 2011. OKTÓBER ÁRA: 1500 FT; 7 EUR AZ ÉV PROJEKTJE: A DEVECSERI ROTARY HÁZ Rotarys licitálás a Facebookon A Rotary nyit a fiatalok felé Gyôri fröccsnapok biztos siker K Ö S Z Ö N T

Részletesebben

" az elhatározó vonásokat itt kaptam,

 az elhatározó vonásokat itt kaptam, MÉCSVILÁG A Mátészalkai Mûvészetbarát Egyesület Mûhelye " az elhatározó vonásokat itt kaptam, már készen, szüleimtõl." Emléktábla Képes Géza szülõházán Augusztus 19-én estére szólt az invitálás, mely Mátészalka

Részletesebben

Egymás iránti tisztelettel

Egymás iránti tisztelettel XXI. évfolyam 7-8. szám 2011. július augusztus Az alapítás éve: 1928 Közéleti lap Ingyenes 2011. június 16-án tartotta ülését a városi képviselő-testület Az önkormányzat ülésén a képviselők az ügyrendet

Részletesebben

H í r l e v é l. 2011. május MÁRIÁVAL AZ ÉLET ÚTJÁN

H í r l e v é l. 2011. május MÁRIÁVAL AZ ÉLET ÚTJÁN H í r l e v é l Zarándokoknak, útépítőknek, partnereknek 2011. május Májusban különösen is odafigyelünk az Istenszülő Szűz Máriára mi Máriautasok kiváltképpen is. Mit is adhat nekünk az idei május, ha

Részletesebben

RID 2011 nyertese: A kis kavics, Lovas Ildikó regénye. Hobo is segít, hogy legyen passzív háza a fogyatékosoknak

RID 2011 nyertese: A kis kavics, Lovas Ildikó regénye. Hobo is segít, hogy legyen passzív háza a fogyatékosoknak 4. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM 2011. DECEMBER ÁRA: 1500 FT; 7 EUR RID 2011 nyertese: A kis kavics, Lovas Ildikó regénye Hobo is segít, hogy legyen passzív háza a fogyatékosoknak Fiatal rotarysok játszóteret építettek

Részletesebben

H Í R L E V É L MAGYAR TESTVÉRI BÖRTÖNTÁRSASÁG PRISON FELLOWSHIP HUNGARY

H Í R L E V É L MAGYAR TESTVÉRI BÖRTÖNTÁRSASÁG PRISON FELLOWSHIP HUNGARY H Í R L E V É L MAGYAR TESTVÉRI BÖRTÖNTÁRSASÁG PRISON FELLOWSHIP HUNGARY A megrepedt nádszálat nem töri el... (Mt 12,20) Köszöntő Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, az idei év második börtönmissziós

Részletesebben

Rákóczi Hírvivo 2015.

Rákóczi Hírvivo 2015. 25. évfolyam I. szám, 2015. március A Rákóczi Szövetség lapja Rákóczi Hírvivo Sikeres a Beiratkozási Program Több a gyerek a felvidéki iskolákban Gloria Victis Sikeresen zárult a vetélkedő Vezetőképző

Részletesebben

30 ÉVE TARTÓ HŰ SÁFÁRSÁG

30 ÉVE TARTÓ HŰ SÁFÁRSÁG A Soproni Református Egyházközség ünnepi tájékoztatója 9400 Sopron, Deák tér 2. Tel./Fax.: 06-99/523-308 / Honlap: sopron.refdunantul.hu / E-mail cím: reformatus.sopron@gmail.com 30 ÉVE TARTÓ HŰ SÁFÁRSÁG

Részletesebben

Fasori Hírmondó. Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán, hogy mi az? Nem éppen ádvent

Fasori Hírmondó. Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán, hogy mi az? Nem éppen ádvent Fasori Hírmondó A BUDAPEST - FASORI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM LAPJA 2013/2. SZÁM TIMOR DOMINI PRINCIPIUM SCIENTIÆ ERÔS VÁR A MI ISTENÜNK! Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán,

Részletesebben

BÉKESSÉG A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA. Hálaadás a mi erőnk! békével töltötte be szívemet és gondolatomat,

BÉKESSÉG A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA. Hálaadás a mi erőnk! békével töltötte be szívemet és gondolatomat, www.albaref.hu A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA 2011. szeptember XVII. évfolyam 4. szám Hálaadás a mi erőnk! Ez az a nap, amelyet az Úr elrendelt, vigadozzunk és örüljünk ezen! (Zsolt 118:

Részletesebben

Közhírré tétetik! Közmeghallgatás

Közhírré tétetik! Közmeghallgatás XIX. évfolyam, 2011. december 17. 10. KISBÍRÓ WWW.KISUJSZALLAS.HU KISÚJSZÁLLÁS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HÍRLEVELE Közhírré tétetik! Közmeghallgatás Kisújszállás Város Önkormányzata 2011. december 20-án 16.00 órakor

Részletesebben

Nagykálló polgármestere azon a rendezvényen, ahol ünnepélyes és hangulatos műsorral köszöntötték Nagykálló pedagógusait a Művelődési Házban.

Nagykálló polgármestere azon a rendezvényen, ahol ünnepélyes és hangulatos műsorral köszöntötték Nagykálló pedagógusait a Művelődési Házban. XXI. évfolyam 6. szám 2011. június A Nagykállói Hírmondó következő száma 2011 szeptemberében jelenik meg! A pedagógus munkája olyan, mint a csendes eső Így nevezte a tanárok és tanítók munkáját Juhász

Részletesebben

Kárpátaljai Hírmondó

Kárpátaljai Hírmondó Kárpátaljai Hírmondó X. évfolyam 3. szám, 2014. szeptember Kecskés Béla Magammal viszem Megnézem jól mindennap a világot, mely szép és rút, de legalább valós: mert bármikor itthagyhatom már súgja fülembe

Részletesebben

A konferencián részt vett lelkészek

A konferencián részt vett lelkészek A PANORÁMA AJÁNLATA IN THIS ISSUE OF PANORÁMA Sikeres III. Magyar Világtalálkozó Hatvanöt országból érkeztek vendégek a III. Magyar Világtalálkozóra, s a Budapesten és 12 településen megtartott eseménysorozaton

Részletesebben

Kárpátaljai Hírmondó

Kárpátaljai Hírmondó Kárpátaljai Hírmondó X. évfolyam 1. szám, 2014. március Áprily Lajos Mennék eléd Mennék eléd, mert itt vagy már közel. A déli oldalon leselkedel. Gyökerek hallják könnyű léptedet, átküldesz egy-egy halk

Részletesebben

KERÜLETI ÚJSÁG A XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA XXIII. évfolyam 2. szám 2014. január 29.

KERÜLETI ÚJSÁG A XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA XXIII. évfolyam 2. szám 2014. január 29. ÁRPÁDFÖLD CINKOTA MÁTYÁSFÖLD RÁKOSSZENTMIHÁLY SASHALOM KERÜLETI ÚJSÁG A XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA XXIII. évfolyam 2. szám 2014. január 29. www.budapest16.hu 2 Adja 1%-át kerületi alapítványnak!

Részletesebben

XXIV. évf. 2014. SZEPTEMBER - OKTÓBER - NOVEMBER. Szent Mihály hava - Mindszent hava - Szent András hava

XXIV. évf. 2014. SZEPTEMBER - OKTÓBER - NOVEMBER. Szent Mihály hava - Mindszent hava - Szent András hava Sziklaforrás XXIV. évf. 2014. SZEPTEMBER - OKTÓBER - NOVEMBER Szent Mihály hava - Mindszent hava - Szent András hava SZENT LÁSZLÓ EGYHÁZKÖZSÉG 3400 Mezõkövesd, Szent László tér 28. Telefon: (49)313-225

Részletesebben

Köszönet a helytállásért» Szabó Tamás polgármesteri András, a kerület polgári

Köszönet a helytállásért» Szabó Tamás polgármesteri András, a kerület polgári 2 önkormányzat 4 közérdekű 9 mesterségem címere 10-11 múltidéző Személyre szabott segítségnyújtás Bemutatkoznak az önkormányzati képviselők dr. Csomor Ervin Dallamok szárnyán Interjú Tomhauser Noémivel

Részletesebben

Hol vagy magyarok tündöklõ csillaga?

Hol vagy magyarok tündöklõ csillaga? 20 B e s z á m o l ó EKOSZ - EMTE Frigyesy Ágnes Hol vagy magyarok tündöklõ csillaga? A Nemzeti Jogvédõ Alapítvány tagjainak és baráti körének emberjogi megfigyelõ útja Kárpátalján Fejezzék be! (Mármint

Részletesebben

2008. VENI SANCTE. Hivatali órák: Hétköznapokon reggel 1 /28 és este 6 órakor

2008. VENI SANCTE. Hivatali órák: Hétköznapokon reggel 1 /28 és este 6 órakor XI. évfolyam 4. szám 2008. VENI SANCTE Felsõ-krisztinavárosi Keresztelõ Szent János Plébánia, 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 9., telefon: 356-0089 Szentmisék rendje: Hivatali órák: Hétköznapokon reggel

Részletesebben

Zebegény. Három település együtt emlékezett az elhurcoltakra. Betörés! Zebegény önkormányzatának lapja

Zebegény. Három település együtt emlékezett az elhurcoltakra. Betörés! Zebegény önkormányzatának lapja Zebegény Zebegény önkormányzatának lapja Három település együtt emlékezett az elhurcoltakra A málenkij robot elhurcoltjaira - az áldozatokra és a még köztünk élõkre - emlékeztünk január 8-án délelõtt a

Részletesebben

Mondjunk NEM-et a szélsőjobbra! A 2012. február 1-jei Új Színház előtti antifasiszta tüntetés

Mondjunk NEM-et a szélsőjobbra! A 2012. február 1-jei Új Színház előtti antifasiszta tüntetés Tovább Évkönyv 2013 Mondjunk NEM-et a szélsőjobbra! A 2012. február 1-jei Új Színház előtti antifasiszta tüntetés KIÁLTVÁNYA Minden jó szándékú emberhez, szervezeteikhez, a demokratikus pártokhoz, az egyházakhoz,

Részletesebben

Elhagyták fészküket. A tartalomból:

Elhagyták fészküket. A tartalomból: 2013. május 17. KÖZÉRDEKŰ ÖNKORMÁNYZATI LAP XIV. ÉVFOLYAM 6. SZÁM Középiskolai ballagás Elhagyták fészküket A középiskola végzős diákjai számára május 4-én szólalt meg utoljára az iskola csengője. A ballagókat,

Részletesebben

VILÁGPO STA ISTEN NAGYOBB DICSÕSÉGÉRE. Magyar zarándokok Latin-Amerikában (6., 16. oldal)

VILÁGPO STA ISTEN NAGYOBB DICSÕSÉGÉRE. Magyar zarándokok Latin-Amerikában (6., 16. oldal) VILÁGPO STA Új folyam, IV. évf. 3. sz. A verbita missziós szerzetesek lapja 2008. õsz Jozefa nõvér boldoggáavatása (8. oldal) ISTEN Felszentelték az új nagybecskereki püspököt (10. oldal) NAGYOBB DICSÕSÉGÉRE

Részletesebben