NEMZETI ZARÁNDOKLAT. Emlékút Strasshofba. A békesség és emlékezés útjait keressük. A zarándoklat magánfinanszírozásban valósult meg.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NEMZETI ZARÁNDOKLAT. Emlékút Strasshofba. A békesség és emlékezés útjait keressük. A zarándoklat magánfinanszírozásban valósult meg."

Átírás

1 A békesség és emlékezés útjait keressük NEMZETI ZARÁNDOKLAT Emlékút Strasshofba A zarándoklat magánfinanszírozásban valósult meg. Ezért különösen hálásak vagyunk Fröhlich Katalinnak, a Dohány utcai körzet Alapítványnak, továbbá Kocsis Máté VIII. kerületi Polgármester úrnak és Sántha Imréné Alpolgármester asszonynak, hogy 20, illetve 15 db jegy megvásárlásával hozzájárultak a rendezvény költségeihez. Ács Városért Társaság Fotó: Keszler Áron, Szűcs Béla Albert, Veres László, Bobella Tamás, Bencze Tamás Grafika: Cerka Grafikai Stúdió, Veresegyház Kiadó: BONA MÉDIA 2014.

2 A Nemzeti Zarándoklat létrehozásában részt vettek: Áldozatkész ácsi,budapesti és strasshofi önkéntesek, továbbá: Czakó Ignác Einhorn László Fátrai Kornélia Dell'Asta Brigitta Dési Tamás Kántás János Keszler Áron Kuna Márton és testvérei Lányi Eszter Napsugár Anna Nemesházi Orsolya Petrasovits Anna Róbert Péter Rónai Zsuzsa Rosenfeld Ildikó Szűcs Béla Albert Tarcali Beáta Török Zsuzsa Varga Imre atya Veres László Vezér Olga Dr. Fonó Gábor Kissné Balázs Erika Vajas Viktória és csapata Strasshof Munkacsoport: Bernhard Blank Walter Bonhardi Christian Neumaier Zsuzsanna Peal Gabriella Pohanka Leopoldine Pollak Lorent Steiner Annelise Winter Strasshof város Önkormányzata Strasshofi Rendőrség Strasshofi Tűzoltóság Strasshofi Mentőszolgálat

3 1 A BÉKESSÉG ÉS EMLÉKEZÉS ÚTJAIT kerestük mindannyian, akik május 13-án hétfőn különvonatunkkal nekivágtunk az ausztriai Strasshofnak. A magyarországi deportálások 69. évfordulóján úgy éreztük, fizikailag is meg kell tapasztalnunk azt a helyet, ahová a honfitársainkkal, rokonainkkal és kelet-európai sorstársaikkal zsúfolt vagonok befutottak a Harmadik Birodalom egyik legforgalmasabb elosztó pályaudvarára. Légi felvételek a korabeli strasshofi táborról 1944-ből. Strasshof km-re fekszik Budapesttől, Béccsel összenőtt tipikus osztrák kisváros. A deportáltakat innen vagy továbbirányították, vagy éppen a helyi láger munkaerő szükségletét elégítették ki. Sok deportált a helybéli gazdáknál mezőgazdasági, és más munkákat végzett. A helyi láger létét mély hallgatás övezte. Nem volt jel, nem volt nyom egészen ig. A lelkes helyiekből létrejött Strasshof munkabizottság elhatározta, hogy felkutatja, mi is történt a városukban, és a tábor helyére emlékművet állít. Irene Suchy novemberében Bécsben megjelent interjúkötetében rengeteg vidéki honfitársunk nevét megtaláltuk. Megfogant bennünk a gondolat, hogy mi magyarok legyünk az első zarándokok a rettegés agyonhallgatott európai tranzitállomásán. Az egykori halálmenet útvonalán haladunk Irene Suchy interjúkötete felkavarta az állóvizet Ausztriában

4 2 Az Ács Városért Társaságnak rögtön tetszett a strasshofi zarándoklat gondolata. Jól emlékeztek még a Vészkorszak ácsi mártírjainak tisztelgő 2007-es emlékműállítás nehézségeire. Hiába, civilnek még Ausztriában sem könnyű a dolga. Különösen Szűcs Béla Bertalan, Petőfi díjas újságíró-helytörténész és Varga Imre, Ács katolikus plébánosa azonosult a tervvel. Szűcs Béla Bertalan Petőfi díjas újságíró, Ács helytörténésze és Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának Elnöke: Akik nem tettek semmit azért, hogy ez ne történjék meg! A Mazsihisz éves Mártír megemlékezésein itt, Ácson a Római Katolikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház mindig képviseltette magát. Így részvételük az ausztriai zarándoklaton szinte adta magát. Határ menti település lévén, fővédnöknek egyöntetűen Lomnici Zoltánra gondoltunk. A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsának Elnöke elfogadta felkérésünket. Varga Imre, az Ácsi Római Katolikus Szűz Mária Plébánia plébánosa és Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának Elnöke Aggódva figyeltük, hogy vajon más irányzatú zsidók és keresztények csatlakoznak-e kezdeményezésünkhöz. Örömmel tapasztaltuk, hogy már az előkészületekben is részt vettek. Hamarosan kiderült, hogy a Nemzeti Zarándoklat terve túllépi Ács kereteit. Vidéki civilekként igyekeztünk ötvözni minden jó ötletet és tanácsot, melyet olyan nagy tapasztalatokkal rendelkező szervezetektől kaptunk, mint az Élet menete, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete, vagy a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága. KŐTŐL KŐIG Ács, A Holokauszt emlékművet Israel Ábelesz, Kálmán bácsi, Ács első rabbijának ükunokája, Petrasovits Anna és Winkler Miksa leplezi le május 8. Ulrike Mittendorf-Krisner, Strasshof evangélikus lelkésze és Peter Lukas diakónus Imával a békéért.

5 3 Kiemelten fontos célunk volt, hogy iskolák köztük vidéki iskolák diákjai is részt tudjanak venni a megemlékezésen. Ezúton szeretnénk kiemelni Hoffman Rózsa Államtitkár asszony empátiáját. Időközben a hallássérült és értelmi fogyatékos tagokból álló Napsugár jeltánc együttes jelezte, hogy szívesen jönnének velünk és rövid műsort is adnának. A Mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium szintén műsorral készült. A Napsugár Jeltánccsoport fellépéshez készülődik A mezőtúri csoport Schweitzer József Professzor, ny. főrabbi úr, Erdő Péter bíboros úr, Bölcskei Gusztáv lelkész úr rajtunk lévő áldása elfogadást és megbékélést adott a zsidó és keresztény résztvevőknek, hívőknek és nem hívőknek egyaránt. Mindenki a maga módján fordult rá az Emlékezés és a Békesség útjára Voltak, akik imával és böjttel készültek, voltak, akik visszaemlékezéseket böngésztek, vagy tudományos közléseket rendszereztek, voltak, akik a zene, a tánc, vagy a jeltánc nyelvén készülődtek. Külön kell szólnunk a külügyi vonatkozásokról. Nagy örömünkre szolgált, hogy Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete, Michael Zimmerman, az Osztrák Köztársaság nagykövete, Karyn Posner-Mullen az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének Tanácsosa, Szalai-Bobrovniczky Vince, hazánk bécsi nagykövete igent mondott meghívásunkra. Hálásan köszönjük Varga János Atyának, a bécsi Pázmáneum rektorának segítő közreműködését. Az IsReal együttes Zarándoklaton való részvételének híre pedig igencsak felvillanyozta a készülődő zarándokokat. A Zarándok Híradóban nemcsak fájdalmas és komoly dolgokat hallhattak az utazók: Az IsReal és Markovics Zsolt szegedi főrabbi úr A bejárás A Nemzeti Zarándoklat indulása előtt egy héttel meglátogattuk Strasshofot, bejártuk a rendezvény helyszínét, és részt vettünk a helyiek által szervezett Imával a békéért! délutánon. Végre személyesen is találkozhattunk a lelkes helyi civilekkel.

6 4 Strasshof vasárnap délben Ez az út vezet az Emlékműhöz: Imával a békéért-helyi civil megemlékezés a Második Világháború befejezéséről A Nemzeti Zarándoklat szellemi előkészítéseként, a Holokauszt Emlékközponttal karöltve meghívtuk Budapestre Irene Suchy asszonyt könyvének bemutatására. Az indulásunk előtt öt nappal tartott esemény létrejöttét az Osztrák Kulturális Intézetnek köszönhetjük. Ezúton is szívből köszönjük Dr. Susanne Bachfischer igazgató asszony és Nemesházi Orsolya titkár asszony finom rezonálását megkeresésünkre május 8-án a Holokauszt Emlékközpontban megtartottuk Irene Suchy Strasshof című könyvének bemutatóját, melyet két strasshofi túlélővel, Hacsek Lászlóval és Drucker Tiborral folytatott pódium beszélgetés követett. Az est moderátora a HDKE igazgatója, Szita Szabolcs professzor úr volt, Török Zsuzsa kommunikációs igazgató, Lányi Eszter projectvezető, és Frisch György kuratóriumi tag segített az előkészítésben és utómunkálatokban. A rendezvényt személyes jelenlétével tisztelte meg Michael Zimmerman, az Osztrák Köztársaság nagykövete. Dr. Susanne Bachfischer igazgató asszony az Osztrák Kulturális Intézetben fogadja vendégeit

7 5 Képek a könyvbemutatóról Drucker Tibor, Michael Zimmerman, Irene Suchy, Szita Szabolcs, Hacsek László Frisch György, Hacsek László, Drucker Tibor(takarva) Michael Zimmerman, Szita Szabolcs, Irene Suchy Hacsek László, Dr. Szigeti Ágnes, Jávor Mátyásné sz. Hacsek Zsuzsa, az események idején anyaméhben Irene Suchy Strasshof című kötetének bemutatója május 9.

8 6 A Nemzeti zarándoklatot kezdeményező Ács Városért Társaság és a Holokauszt Emlékközpont az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával május 8-án, szerdán 17 órakor rendezte meg Irene Suchy Strasshof című kötetének bemutatóját. A Strasshof an der Nordbahn: Die NS-Geschichte eines Ortes und ihre Aufarbeitung címmel német nyelven megjelent könyvet elsőként az osztrák szerzőnő mutatta be. A személyes visszaemlékezéseket és a strasshofi átmenő táborokról fellelhető dokumentumok, kutatások eredményeit egyaránt feldolgozó kötetet nehezen fogadta az osztrák közvélemény mondta dr. Irene Suchy, pedig a kiadást követően egyre több információ jutott el hozzá a Szegedről, Debrecenből és Szolnokról érkező magyar transzportok túlélőitől. Tanulmányát egy alaposabb feltáró munka kezdeti lépésének tekinti. A szerző szavai után prof. Szita Szabolcs történész, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója foglalta össze a témában az 1980-as években folytatott kutatásainak eredményeit, melyek magyar nyelven Utak a pokolból címmel jelentek meg. Előadásából megtudhatták a jelenlévők, hogy június végén az SS Magyarországról Komoly Ottó és Kasztner Rezső tárgyalásai egyik következményeként Bécs náci polgármesterének korábbi kérésére Auschwitz-Birkenau helyett a Bécs melletti Strasshofba öt magyar deportáltakat szállító vonatot irányított. A rendezőpályaudvar közelében, az ún. átmenő táborban családostól helyezték el a zsidó deportáltakat. Innen lehetett a munkaerőhiánnyal küzdő helyi gazdaságoknak, üzemeknek igényelni őket. Számos helyen nehéz körülmények között, kemény fizikai munkát végeztettek velük, de létezett egy másik Ausztria is. A helyi lakosok közül titokban többen élelemmel, ruhával segítették, emberséges bánásmódban részesítették a náluk dolgozó nőket és gyerekeket fejtette ki Szita professzor. Az új kötetet értékelve elmondta: fontos lépésnek tartja kiadását, hiszen Ausztria és Magyarország közös útja és feladata az emlékeztetés, a fájdalmas tragédia részletes feldolgozása. A könyvbemutató vendégei között megszólaltak szemtanúk is: köztük Drucker Tibor és Hacsek László, akik gyermekként élték át a deportálás megpróbáltatásait Bécsújhelyen illetve Alsó- Ausztria kis településein. Az érdekes és tartalmas eseményen megjelent többek között Dr. Michael Zimmermann, Ausztria budapesti nagykövete, az Osztrák Kulturális Fórum képviseletében Nemesházi Orsolya és Frisch György, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) elnöke. A szellemi felkészülés további fontos állomása volt az Erzsébetvárosi Televízió interjúja Róbert Péterrel,az ORZSE docensével,a Nemzeti Zarándoklat résztvevőjével és előadójával. Róbert Péter egyetemi docens az Erzsébetvárosi Televízióban a Strasshofban történtekről beszél

9 7 És eljött a nagy nap. Az utazás technikai előkészületeinek során tapasztalt bürokratikus közöny mind feledésbe merült, mikor megismertük Vajas Viktóriát, a MÁV Nemzetközi értékesítő szakértőjét, Tukacs Gábort, Nagy Károlyt és a többieket! Köszönünk mindent! A KeletiPályaudvarnál induláskor A gyülekezés képei Az önkormányzatok fölkötik szalagjukat a zarándoklat zászlajára Felkértük az egykori halálmenet mentén fekvő önkormányzatokat, hogy szalagozással köszöntsék a településükön áthaladó zarándokokat.

10 8 Markovics Zsolt, Szeged főrabbija megfújja a Sófárt Mohos Gábor, a Magyar Püspöki Konferencia titkára Magyarné Balogh Erzsébet, Református Misszió igazgatója Ilan Mor nagykövet úr Az útvonal térképe

11 9 Tatabányán, Komáromban, Ácson, Győrben, Mosonmagyaróváron és Hegyeshalmon a zarándokok Verdi Nabucco, Rabszolgák dalának hangjaira szálltak fel a vonatra. Útközben a Zarándok Híradóban túlélők visszaemlékezéseit, a HDKE középiskolai pályázat dolgozatainak részleteit, zsoltárokat, történeti feljegyzéseket, hozzászólásokat hallgattunk.

12 10 A Professzor úr levelének másolata

13 11 Markovics Zsolt Szeged főrabbija: Mit láttok? kérdezte egy hang a 12 éves kisfiú akasztására összecsődített táborlakóktól. Mi azt látjuk, hogyan akasztották föl Istent Én most azt látom, milyen ereje van annak, hogy együtt vagyunk. Milyen ereje van annak, hogy közösek a céljaink. Kérünk Téged, tegyél békét a Földön, adjál békét országunknak, adjál békét közösségeinknek! Markovics Zsolt Szeged főrabbija felolvassa Schweitzer József professzor, nyugalmazott főrabbi levelét. Sokan voltak, akik a rossz oldalon álltak! Mohos Gábor, a Magyar Püspöki Konferencia titkára Ravasz püspök elhatározta, hogy a mentés szeretetszolgálatába állítja az egész egyházi közösséget. A harmadik zsidótörvény nyíltan fajvédelmi törvény volt, ezért a Jó pásztor missziói bizottság célja a zsidó családok és személyek gondozása volt járták a gettókat, a munkaszolgálatos századokat élelemmel, ruhával, cipővel, Bibliával. A Protestáns Memorandum az igazságosság és a nemzet érdekében emelt szót az üldözöttekért. Magyarné Balogh Erzsébet, Református Misszió igazgatója Bocsáss meg Isten, hogy megfordítottuk a parancsodat: Azt mondtuk: Ölj! Azt mondtuk: Ne szeress! Állíts helyre bennünket!.és megalázottságukban Ő ott volt velük.

14 12 A békesség útjait keressük. Egyértelmű tény, hogy nagyon sok magyarnak megkerülhetetlen felelőssége van a történtekben. Fel kell hívnunk a figyelmet a keresztények felelősségére, mert sokan nem tették meg azt, ami a hitük lényege. A kulcs a szeretet és a megértés zsidók és keresztények között. Meg kell emlékeznünk a strasshofi embermentőkről is, akik a magyar túlélők elmondása szerint sokat segítettek a deportáltaknak. Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke Nagy tisztesség számomra, hogy végigjárhatom veletek azt az utat, melyet testvéreim akkor végigjártak. Izrael Állam a garancia arra, hogy soha többé nem történhet meg az, ami 70 évvel ezelőtt megtörtént. Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete Zarándoktársak vagyunk, a XX. század terheit hordozzuk és közös a lehetőségünk, hogy a szabadsággal jól éljünk Az igazságtalanságok és szörnyűségek jelképe, melyet itt láthatunk, az égbe mutat. Köszönöm, hogy az igazak helytállásáról is szó volt. Igazakéról, akik a katolikus egyház részéről együtt szenvedtek Vértanúhalált haltak Isten előtt alázattal kell járnunk, ahogy Schweitzer József nyugalmazott főrabbi figyelmeztetett. Kérjük az Örökkévaló közös Istent,. Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora

15 13 Michael Zimmerman Ausztria budapesti nagykövete házigazda szerepben méltatta a zarándoklatot, és idézte fel a közelmúlt emlékező rendezvényeit Ausztriában. A II. Világháborút és a Holokausztot nem lehet elfelejteni, mindent meg kell tenni, hogy a tanulságok elevenen éljenek. Michael Zimmerman Ausztria budapesti nagykövete Karyn Posner-Mullen: Az amerikai zsidók nevében is beszélek hozzátok. A vonatból figyeltem a városokat, az állomásokat, ahol csatlakoztak újabb és újabb zarándokok. Minden állomáson elmondtam egy kaddist akiket származásuk miatt küldtek a halálba. Köszönöm azoknak, akik nem zsidó létükre is eljöttek, és itt vannak emlékezni. Karyn Posner-Mullen, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének közkapcsolati tanácsosa Dr. Feldmajer Péter, MAZSIHISZ elnöke Hol vannak a rokonok? Minden zsidó családban felvetették ezt a gyerekek. De a szülők nem akarták megterhelni a felnövő nemzedéket, mi is történt valójában. Szerencsém volt, intézték el tömören a túlélők. A Strasshofi túlélők szerencsés helyre kerültek. Ez persze viszonyítás kérdése. Kerülhettek volna pl. Auschwitzba is. Olyanok voltak, mint mi. Magyarok voltak, zsidó emberek voltak. Hazájuknak tekintették Magyarországot. A strasshofi parasztgazdák közül is voltak olyanok, akik tudták, mit jelent embernek lenni. Mikor először itt voltam, nem volt itt semmi. Ma itt az Emlékmű. Nagy utat tettünk meg Európában bár sokan ma is megpróbálják a gyűlöletet fenntartani.itt, Strasshofban is tudnak már róla, hogy mi is történt itt, bevalljuk a történelmünket.és egymás szemébe tudunk már nézni itt és Ausztriában máshol is. Szita Szabolcs professzor a HDKE igazgatója

16 után betiltotta a magyar kormány a félkatonai szervezetek működését az országban Örömteli módon a zsidó kultúra (és vallás) reneszánszának lehetünk szemtanúi Magyarországon. Szalay-Bobrovniczky Vince Hazánk bécsi nagykövete Akármilyen felekezethez tartozunk, egyetlen feladatunk van: a Szeretet. Ulrike Mittendorf-Krizner Strasshof evangélikus lelkésze Napsugár jeltánccsoport

17 15

18 16

19 17

20 18 Hazafelé Markovics Zsolt, Szeged főrabbija Charles Nforbin a Lighthouse Chapel-ből IsReal Együttes

21 augusztus 9-10-én a strasshofi civilek Petrasovits Anna meghívására Budapestre érkeztek, összegezni a májusi zarándoklat tapasztalatait, és megbeszélni a jövő évi rendezvény előkészületeinek lépéseit. Dr. Botos János, a HDKE igazgató helyettese és Frisch György kuratóriumi tag fogadja a strasshofiakat. Tordai Péter a BSZH elnöke, a MAZSIHISZ alelnöke és Dési Tamás külügyi titkár fogadja a delegációt és méltatja a helyiek tényfeltáró munkáját és az emlékek ápolását. A Strasshofi civilek

22 20 Irene Suchy írása a rendezvényről: Presentation of Strasshof an der Nordbahn die NS Geschichte eines Ortes und ihrer Aufarbeitung No better way to celebrate a European Holiday: Budapest Holocaust Institute invited me to present my book. Some of the former victims expressed elegantly and warmly their gratefulness. This is one side, the Austrian one: after almost seventy years of ignoring, an a strong desire to forget and to be forgotten, history was brought to light. The history of the camp area of seven camps where victims were tortured between 1941 and Two thirds of the victims came from Hungary, rounded up and deprived of any goods in collection camps in East-Hungary in 1944, brought to Strasshof in one-week-trips not even treated like animals where they were distrubeted to more then 50 camps in Vienna and more than 200 camps in Lower Austria. This is the other side, the Hungarian one: after the invitation to Strasshof in 2011, being honoured guests and invited to lunch and an opera performance of Anna Frank by Grigori Frid, the victims look for there names in the list oft the book, look for their documents, tell the author new data, the names and lives of other victims. Research is one side they are thankful for, active remembrance the other output. It was not a death camp, a Strasshof-teenage victim said at the presentation of the book on May 8th, while another one told the story from his view of a 6-year-old remembering the birth of his sister in the Jewish hospital at Malzgasse. Since activ researching the story, beginning in 2009, some of our friends have died, became sick or too weak to gather again. Ongoing research and remebrance activities includes them thankfully and is dedicated to them. Without their hosting and openness many stories would be covered and never be heard. The two sides cannot avoid meeting. A door has been opened, a door into the untold past, honouring the late parents, now open for the stories to be told to grand children and friends. On Monday 13th 2013, a pilgrimage of 200 will come from Hungary to Strasshof, accompanied by the ambassadors. In victims will come invited from all over European countries, where they were captured and lost their freedom. It might be and the process already started that for Strasshof, the wounded region, all the commemroration acts are of healing power. Irene Suchy

A Miniszterelnökség a Civil Alap 2014 keretében a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 programjaira 2013 őszén pályázatot írt ki. Egyesületünk A lapátosok

A Miniszterelnökség a Civil Alap 2014 keretében a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 programjaira 2013 őszén pályázatot írt ki. Egyesületünk A lapátosok A Miniszterelnökség a Civil Alap 2014 keretében a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 programjaira 2013 őszén pályázatot írt ki. Egyesületünk A lapátosok serege és az emlékezet címmel beadott pályázatára elnyert

Részletesebben

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY FELTÉTELES MONDATOK 1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL I. A) Egészítsd ki a mondatokat!

Részletesebben

Gyuszi, Pirinyó és Marika

Gyuszi, Pirinyó és Marika Édesapánk Skerlán Gyula emlékére, aki első magyar felolvasója volt e templomnak. Gyuszi, Pirinyó és Marika Isten áldja a Szent Imre Egyházközséget fennállásának 100-ik évfordulója alakalmából. László és

Részletesebben

KERÜLETI DIÁKHETEK VERSENYKIÍRÁS 2017.

KERÜLETI DIÁKHETEK VERSENYKIÍRÁS 2017. 1183. Budapest, Thököly u. 11. Tel.: 290-0642 Fax: 290-8222. KERÜLETI DIÁKHETEK VERSENYKIÍRÁS 2017. Kapcsolattartó: Dobner Tímea Erzsébet dobner.timea@gmail.com Játékos irodalmi és nyelvi vetélkedő 1183

Részletesebben

Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében

Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében Honvédelmi tárgyi emlékek, harcjárművek, fegyverek és megannyi érdekes program várta a családokat június 10-12. között a Nyilastáblán. Az V. Rákosmenti

Részletesebben

Téma: Az írástudók felelőssége

Téma: Az írástudók felelőssége Téma: Az írástudók felelőssége 2002. november 21 Meghívott vendégünk: Fábián Gyula író, a Szabad Föld főszerkesztője Bevezető előadásának címe: A sajtó hatalma 2002. december 20 Meghívott vendégünk: Gyurkovics

Részletesebben

VÁC VÁROS UZONYI BÁLINT DIÁKPOLGÁRMESTER BESZÁMOLÓJA 2016/2017 TANÉV

VÁC VÁROS UZONYI BÁLINT DIÁKPOLGÁRMESTER BESZÁMOLÓJA 2016/2017 TANÉV VÁC VÁROS UZONYI BÁLINT DIÁKPOLGÁRMESTER BESZÁMOLÓJA 2016/2017 TANÉV VÁC 2017 Képviselőtestületi ülés 2016.05.21. A diák-polgármesteri beiktatás után meghívást nyertem a soron következő képviselő-testületi

Részletesebben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben Hitéleti alkalmaink a 2017-2018-as tanévben Intézményünk vezérigéje a 2017-2018-as tanévben: "A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek megismerése ad értelmet." (Példabeszédek könyve 9,10)

Részletesebben

KOSZTOLÁNYI HÍRADÓ. Kosztolányi Dezső. Kosztolányi Dezső Céltársulás 2015. november 30. I. évf./1.

KOSZTOLÁNYI HÍRADÓ. Kosztolányi Dezső. Kosztolányi Dezső Céltársulás 2015. november 30. I. évf./1. Kosztolányi Dezső Céltársulás 2015. november 30. I. évf./1. KOSZTOLÁNYI HÍRADÓ Csodálatos is, hogy egy nótáról mi minden jut eszébe egy magyarnak. De még csodálatosabb, hogy egy nótáról minden magyarnak

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

OLYMPICS! SUMMER CAMP

OLYMPICS! SUMMER CAMP OLYMPICS! SUMMER CAMP YOUNG BUSINESS CAMP 3D DESIGN CAMP OLYMPICS SUMMER CAMP 20 24 JUNE AND 27 JUNE 1 JULY AGE: 6-14 Our ESB native-speaking teachers will provide a strong English learning content throughout

Részletesebben

Please stay here. Peter asked me to stay there. He asked me if I could do it then. Can you do it now?

Please stay here. Peter asked me to stay there. He asked me if I could do it then. Can you do it now? Eredeti mondat Please stay here. Kérlek, maradj itt. Can you do it now? Meg tudod csinálni most? Will you help me tomorrow? Segítesz nekem holnap? I ll stay at home today. Ma itthon maradok. I woke up

Részletesebben

Óratervezet. Megfigyeltük a fák és az emberek élete közötti hasonlóságot a Biblia képes beszédein keresztül.

Óratervezet. Megfigyeltük a fák és az emberek élete közötti hasonlóságot a Biblia képes beszédein keresztül. Óratervezet Az izraeli Yad Vashem Intézet és a budapesti Holokauszt Emlékközpont 2013-ban meghirdetett egy pályázatot, amelynek címe: A holokauszt a művészetek nyelvén. Az alsótagozatos diákok egy csoportjával

Részletesebben

Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság

Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság Alapítás: 1991-2014: 23. év A Keresztény-Zsidó Társaság a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács tagszervezete * 2014. május- június Keresztény-Zsidó Társaság, 1052

Részletesebben

Családfa. Drucker Fülöpné (szül..meisel Jozefa) 1868 1940. Witz Mórné (szül.deutsch Lujza)? 1940. Witz Mór 1860-as évek 1944

Családfa. Drucker Fülöpné (szül..meisel Jozefa) 1868 1940. Witz Mórné (szül.deutsch Lujza)? 1940. Witz Mór 1860-as évek 1944 Családfa Apai nagyapa Drucker Fülöp 1860-as évek 1935 Apai nagyanya Drucker Fülöpné (szül..meisel Jozefa) 1868 1940 Anyai nagyapa Witz Mór 1860-as évek 1944 Anyai nagyanya Witz Mórné (szül.deutsch Lujza)?

Részletesebben

Légyavilágvilágossága évi karácsonyi kezdeményezés november 24. december 25.

Légyavilágvilágossága évi karácsonyi kezdeményezés november 24. december 25. Légyavilágvilágossága 2017. évi karácsonyi kezdeményezés 2017. november 24. december 25. MOTTÓ Amint követjük a Szabadító példáját, valamint úgy élünk, ahogyan Ő élt és tanított, akkor ez a világosság

Részletesebben

Holokauszt Emlékközpont Ahol a Múlt a Jövőnek üzen...

Holokauszt Emlékközpont Ahol a Múlt a Jövőnek üzen... Nem tudja megnyitni hírlevelünket? Kérjük, kattintson ide! Holokauszt Emlékközpont Ahol a Múlt a Jövőnek üzen... 2012. februári hírlevél VISSZATEKINTŐ 67 éve, január 17-én veszett nyoma Budapesten Raoul

Részletesebben

Családfa. Apa. Anya. Adler Mátyás 1897 1944. Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895 1944. Házastárs. Testvérek. Interjúalany. Pudler János 1921 1999

Családfa. Apa. Anya. Adler Mátyás 1897 1944. Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895 1944. Házastárs. Testvérek. Interjúalany. Pudler János 1921 1999 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Adler? Nincs adat Pollák? Pollák?-né?? 1837 1942 (szül.?)? 1911 Apa Adler Mátyás 1897 1944 Anya Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895

Részletesebben

A Present Perfect Tense magyar megfelelői

A Present Perfect Tense magyar megfelelői - 105 - Donga György A Present Perfect Tense magyar megfelelői Szövegelemzés közben egyik hallgatómnak szeget ütött a fejében, hogy egyik olvasmányunk két mondatát, egy jelen idejű és egy múlt idejű mondatot

Részletesebben

Családfa. Kertész Józsefné (szül. Klein Szeréna)? 1955/56. Fischer Péterné (szül Stein Rózsa)? 1944. Fischer Péter 1888 1917

Családfa. Kertész Józsefné (szül. Klein Szeréna)? 1955/56. Fischer Péterné (szül Stein Rózsa)? 1944. Fischer Péter 1888 1917 Családfa Apai nagyapa Kertész (Klein) József 1875 1957 Apai nagyanya Kertész Józsefné (szül. Klein Szeréna)? 1955/56 Anyai nagyapa Fischer Péter 1888 1917 Anyai nagyanya Fischer Péterné (szül Stein Rózsa)?

Részletesebben

A népműveléstől a közösségi művelődésig Durkó Mátyás Emlékkonferencia 2016. PROGRAMFÜZET

A népműveléstől a közösségi művelődésig Durkó Mátyás Emlékkonferencia 2016. PROGRAMFÜZET PROGRAMFÜZET Debreceni Egyetem BTK NI Andragógia Tanszék 2 Durkó Mátyás Emlékkonferencia Debreceni Egyetem Főépület Debrecen, Egyetem tér 1. 2016. június 16-17. A rendezvény szervezői: Debreceni Egyetem

Részletesebben

A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XIX. NYÁRI EGYETEME

A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XIX. NYÁRI EGYETEME A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XIX. NYÁRI EGYETEME 2012. július 15. július 21. FŐVÉDNÖK: P. DR. NÉMET LÁSZLÓ SVD NAGYBECSKEREKI MEGYÉSPÜSPÖK A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XIX. NYÁRI EGYETEME 2012. július 17. 2012.

Részletesebben

A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON

A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON Bevezetés A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON Abayné Hamar Enikő Marselek Sándor GATE Mezőgazdasági Főiskolai Kar, Gyöngyös A Magyarországon zajló társadalmi-gazdasági

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT. on of for from in by with up to at

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT. on of for from in by with up to at ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Sok sikert! 1. Válaszd ki a helyes

Részletesebben

Az egyén méltósága szent és sérthetetlen

Az egyén méltósága szent és sérthetetlen Bét Orim Hírlevél XI. évfolyam 2. szám www.betorim.hu 2015. február Az egyén méltósága szent és sérthetetlen A német alkotmány első s legfontosabb kitétele az, hogy az egyén méltósága szent és sérthetetlen.

Részletesebben

Orbán Viktor a Semmelweis Emlék Szimpóziumon Teheránban

Orbán Viktor a Semmelweis Emlék Szimpóziumon Teheránban Orbán Viktor a Semmelweis Emlék Szimpóziumon Teheránban A Semmelweis Emlékév megemlékezései között is kiemelkedő esemény zajlott Teheránban vasárnap és hétfőn. A két napos Semmelweis Emlékülésen a nőgyógyászati

Részletesebben

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Molnár Irmát

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Molnár Irmát A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Molnár Irmát 2014. 09. 08. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Molnár Irma zsoboki lelkészasszonyt szeptember 6-án, az általa alapított Bethesda

Részletesebben

Meghívó - KZST. Keresztény-Zsidó Társaság. 2012.november

Meghívó - KZST. Keresztény-Zsidó Társaság. 2012.november Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság 2012.november Keresztény-Zsidó Társaság, 1052 Budapest, Deák tér 4. Ajánlja fel személyi jövedelemadója 1%át: Adószám: 19672964-1-41. Számlaszám: 11706016 20465717.

Részletesebben

2010. június 13 Trianon 90 év 2010. június 4-én délután fél ötkor országszerte megkondultak a harangok. Megkondultak, mert 90 évvel ezelőtt ezen a napon írták alá azt a békeszerződést, mellyel Magyarországot

Részletesebben

HÍD MÚLT ÉS JELEN KÖZT

HÍD MÚLT ÉS JELEN KÖZT HÍD MÚLT ÉS JELEN KÖZT Csapat neve: Iskola neve: Szerezhető pontszám: 120 pont Elért pontszám: Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest Klapka u. 47. 2. A következő feladatok megoldása előtt tanulmányozzátok

Részletesebben

SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME

SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME 2014. július 20. július 26. FŐVÉDNÖK: DR. VERES ANDRÁS szombathelyi megyéspüspök A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME 2014. július 20. 2014. július 26.

Részletesebben

Oktatási útiterv. A Holokauszt Emlékközpontban. www.hdke.hu. 2010. június 10.

Oktatási útiterv. A Holokauszt Emlékközpontban. www.hdke.hu. 2010. június 10. Oktatási útiterv A Holokauszt Emlékközpontban 2010. június 10. Az Emlékközpont oktatási küldetése a holokauszt eseményeinek, szereplőinek hiteles megismertetése a magyar oktatási rendszerben tanulókkal

Részletesebben

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 18., tel: 88/ , fax: 88/

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 18., tel: 88/ , fax: 88/ Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 18., tel: 88/426-088, fax: 88/426-287 e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár

Részletesebben

A jövedelem alakulásának vizsgálata az észak-alföldi régióban az 1997-99. évi adatok alapján

A jövedelem alakulásának vizsgálata az észak-alföldi régióban az 1997-99. évi adatok alapján A jövedelem alakulásának vizsgálata az észak-alföldi régióban az 1997-99. évi adatok alapján Rózsa Attila Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Intézet, Számviteli

Részletesebben

82. FELADATLAP 3 feladat 3 szinten

82. FELADATLAP 3 feladat 3 szinten 82. FELADATLAP 3 feladat 3 szinten BEGINNER Egy kis nyelvtan mindenkinek kell! Sok tanuló azért akad el, akár már az elején, mert az angol nyelvtan összeakad a magyar nyelvtannal. Na nem feltétlen a különbségeket

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja

A Biblia gyermekeknek. bemutatja A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus és Lázár Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org BFC

Részletesebben

SAJTÓFORGATÓKÖNYV A HOLOKAUSZT MAGYARORSZÁGI ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA És meséld el fiaidnak! Weboldal: holokausztaldozatai.kormany.

SAJTÓFORGATÓKÖNYV A HOLOKAUSZT MAGYARORSZÁGI ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA És meséld el fiaidnak! Weboldal: holokausztaldozatai.kormany. SAJTÓFORGATÓKÖNYV A HOLOKAUSZT MAGYARORSZÁGI ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA És meséld el fiaidnak! Weboldal: holokausztaldozatai.kormany.hu 2011. ÁPRILIS 14. - MISKOLC 11.00 11.25 Földes Ferenc Gimnázium 3525

Részletesebben

Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság

Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság Alapítás: 1991-2015: 24. év A Keresztény-Zsidó Társaság a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács tagszervezete 2015. március Keresztény-Zsidó Társaság, 1052 Budapest,

Részletesebben

Gottsegen National Institute of Cardiology. Prof. A. JÁNOSI

Gottsegen National Institute of Cardiology. Prof. A. JÁNOSI Myocardial Infarction Registry Pilot Study Hungarian Myocardial Infarction Register Gottsegen National Institute of Cardiology Prof. A. JÁNOSI A https://ir.kardio.hu A Web based study with quality assurance

Részletesebben

Mellékeljük a meghívót. Az on vagy az alábbi telefon számon lehet rendelést tenni.

Mellékeljük a meghívót. Az on vagy az alábbi telefon számon lehet rendelést tenni. Invitation Meghívó (English and Hungarian) Az Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány ezen belül az Amerikai Magyar Klub egy összekötő híd szerepét tölti be a két ország között. A magyar származású és érzelmű

Részletesebben

Családfa. Nincs adat. Salamonné (szül. Siegel Johanna)? 1941. Schwartz. Nincs adat. Salamon? 1927. Apa. Anya. Kornveis Ignác 1882 1929

Családfa. Nincs adat. Salamonné (szül. Siegel Johanna)? 1941. Schwartz. Nincs adat. Salamon? 1927. Apa. Anya. Kornveis Ignác 1882 1929 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Schwartz Salamon? 1927 Anyai nagyanya Schwartz Salamonné (szül. Siegel Johanna)? 1941 Apa Kornveis Ignác 1882 1929 Anya Kornveis Kornélia (szül. Schwarz

Részletesebben

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részbol áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

Pihenőház. 2007. november 8-án ünnepélyes keretek között megtörtént az alapkő letétele.

Pihenőház. 2007. november 8-án ünnepélyes keretek között megtörtént az alapkő letétele. Pihenőház A Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete 2001. februárjában alapította meg a dr. Altorjay István Fogyatékos Gyermekek Nappali Intézményét, melynek fő feladata azoknak a halmozottan sérült

Részletesebben

Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság október 12-én órakor megtartott rendes üléséről

Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság október 12-én órakor megtartott rendes üléséről Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottsága Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság 2016. október 12-én 12.00

Részletesebben

MINTAPROGRAM A MINŐSÉGI IDŐSKORÉRT

MINTAPROGRAM A MINŐSÉGI IDŐSKORÉRT MINTAPROGRAM A MINŐSÉGI IDŐSKORÉRT HU11-0005-A1-2013 24. HÍRLEVÉL Oldal 2 KÖSZÖNŐ LEVÉL A Mintaprogram a minőségi időskorért program részeként az Alapítvány Alsómocsoládért gondozásában a nemzetközi gyakorlatban

Részletesebben

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE 3. szám, 2015. március 3. szám - 2015. március Apró lépések a családokért Néhány évvel ezelőtt egy kolléganőm felhívott, hogy nem tudja, mit csináljon, ugyanis abortuszra

Részletesebben

Hunfoglalás - Kékes-Vertikál, Kékestető 1 kör - 6 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista

Hunfoglalás - Kékes-Vertikál, Kékestető 1 kör - 6 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista Profi 1 1087 VARGA Zoltán Csaba 1972 00:55:25 1 1 9:14 min/km +00:00:00 1 1009 BITA Árpád 1985 00:56:34 2 2 9:25 min/km +00:01:08 1 1063 PICHLER Tamás 1988 01:05:55 3 3 10:58 min/km +00:10:27 3 352 SZABÓ

Részletesebben

Magyar-Lengyel Barátság Napja Rákosmentén

Magyar-Lengyel Barátság Napja Rákosmentén Magyar-Lengyel Barátság Napja Rákosmentén Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata, Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Rákoshegyi Bartók Zeneház (1174

Részletesebben

Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény

Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény A Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata először érkezik

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT. to into after of about on for in at from

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT. to into after of about on for in at from ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Sok sikert! 1. Válaszd ki a helyes

Részletesebben

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részből áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

A Keresztényekért Alapítvány 2010. évi aktivitásai

A Keresztényekért Alapítvány 2010. évi aktivitásai A Keresztényekért Alapítvány 2010. évi aktivitásai 1. 2010. év január 6-án, az Európai Bizottság Szociális, Foglalkoztatási és Antidiszkriminációs Bizottságának megkeresésére kérdőívet töltött ki és küldött

Részletesebben

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján.

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A 3. gyertya December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A gyertyagyújtás sorrendjében a harmadik gyertya színe rózsaszín, mivel a bűnbánatba már egy kis öröm is keveredik,

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/36. Történet.

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/36. Történet. A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus születése Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : E. Frischbutter; Sarah S. 60/36. Történet www.m1914.org Bible

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2007. május 14-én 16,15 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2007. május 14-én 16,15 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről 14 / 2007. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. május 14-én 16,15 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről A rendkívüli képviselő-testületi ülés helyszíne:

Részletesebben

É V V É GI B E S ZÁ M OLÓ

É V V É GI B E S ZÁ M OLÓ É V V É GI B E S ZÁ M OLÓ 2015. DECEMBER 31. Január 10-én-én, a Regina Mudi-templom ovis miséjén a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola 3.a osztályos tanulói egy rövid jelenettel szerepeltek.

Részletesebben

Előszó.2. Starter exercises. 3. Exercises for kids.. 9. Our comic...17

Előszó.2. Starter exercises. 3. Exercises for kids.. 9. Our comic...17 2011. december Tartalom Előszó.2 Starter exercises. 3 Exercises for kids.. 9 Our comic....17 1 Előszó Kedves angolul tanulók! A 2010/2011- es tanévben elkezdett újságunkat szeretnénk továbbra is szerkeszteni

Részletesebben

Felhívás. érted is amit olvasol? (Apostolok Cselekedetei 8:30)

Felhívás. érted is amit olvasol? (Apostolok Cselekedetei 8:30) Felhívás Valamennyi Tiszáninneni református általános iskola és a miskolci egyházi iskolák 7-8. osztályosai részére meghirdetett Biblia-értő angol nyelvi versenyen való részvételre. érted is amit olvasol?

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ügyiratszám: 40.253-6/2009. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Sopron Megyei Jogú Város Horvát Kisebbségi Önkormányzatának 2009. április 28- án, a Sopron, Ferenczy János u. 2. szám alatt tartott rendkívüli

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

A közoktatási ügyet a nemzet legfontosabb ügyének tekintem

A közoktatási ügyet a nemzet legfontosabb ügyének tekintem MEGHÍVÓ A VERITAS Történetkutató Intézet, az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Neveléstörténeti Munkabizottsága és a Magyar Történelmi Társulat tisztelettel meghívja A közoktatási ügyet a nemzet legfontosabb

Részletesebben

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben.

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Az Ötágú síp című sorozatban határon túli magyar kulturális műhelyeket mutattunk

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Kovács Márk elnök Balogh Beáta igazgató

Jegyzőkönyv. Kovács Márk elnök Balogh Beáta igazgató Jegyzőkönyv Készült Kaposvár Megyei Jogú Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata Kaposvár, Szántó u. 5. szám alatti hivatali helységében 2018. szeptember 18. napján 14.00 órakor megtartott üléséről. : Köszöntötte

Részletesebben

Püspökladány Város Önkormányzatának Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága

Püspökladány Város Önkormányzatának Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága Püspökladány Város Önkormányzatának Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága 2012. szeptember 26-i soron kívüli ülésének jegyzőkönyve 67/2012. (IX.26.) sz. Városfejlesztési, Környezetvédelmi

Részletesebben

M E G H Í V Ó ZSIDÓK ÉS KERESZTÉNYEK AZ ÉVSZÁZADOK SODRÁBAN INTERPRETÁCIÓK EGY TÉMÁRA. című tudományos konferenciára

M E G H Í V Ó ZSIDÓK ÉS KERESZTÉNYEK AZ ÉVSZÁZADOK SODRÁBAN INTERPRETÁCIÓK EGY TÉMÁRA. című tudományos konferenciára M E G H Í V Ó ZSIDÓK ÉS KERESZTÉNYEK AZ ÉVSZÁZADOK SODRÁBAN INTERPRETÁCIÓK EGY TÉMÁRA című tudományos konferenciára Miskolci Egyetem, 2013. április 17 18. FŐVÉDNÖK Őexc. Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi

Részletesebben

Családfa. Lazarovits Józsefné (szül. Rosenfeld Róza) 1860-as évek 1943. Fülöp Jakabné (szül.? Eszter) Fülöp Jakab. Lazarovits József 1860-as évek 1944

Családfa. Lazarovits Józsefné (szül. Rosenfeld Róza) 1860-as évek 1943. Fülöp Jakabné (szül.? Eszter) Fülöp Jakab. Lazarovits József 1860-as évek 1944 Családfa Apai nagyapa Lazarovits József 1860-as évek 1944 Apai nagyanya Lazarovits Józsefné (szül. Rosenfeld Róza) 1860-as évek 1943 Anyai nagyapa Fülöp Jakab 1860-as évek 1939 Anyai nagyanya Fülöp Jakabné

Részletesebben

Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság

Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság Meghívó - KZST Keresztény-Zsidó Társaság Alapítás: 1991-2014: 23. év A Keresztény-Zsidó Társaság a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács tagszervezete 2014. november Keresztény-Zsidó Társaság, 1052 Budapest,

Részletesebben

A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége

A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége Az MTA Néprajztudományi Bizottsága 2014-ben két alkalommal ülésezett (január 15- én és november 11-én). Az ülésre első alkalommal a Néprajzi Múzeum Tanácstermében

Részletesebben

Eredeti műszaki rajz, foto és képdokumentáció felkutatása során 1926-ból találtam még képet, amin még fenn az urna, de már teljesen töredezett

Eredeti műszaki rajz, foto és képdokumentáció felkutatása során 1926-ból találtam még képet, amin még fenn az urna, de már teljesen töredezett Küldetésem, fogadalmam teljesült, miszerint Kőrösi Csoma Sándor halálának az idei 170. évfordulóján, darjeelingi síremlékénél sikerült gyönyörűen visszaállítani az eredeti állapotot, a díszurna végre,

Részletesebben

Paks, Lukács Vilmos

Paks, Lukács Vilmos Visken jártunk Testvér gyülekezetünkben nagy esemény volt 2010. március 21.-én. Több évi küzdelem után sikerült kiharcolniuk, hogy Jenei Károly lelkipásztort beiktassák. Az esperes úrnak más elképzelése

Részletesebben

ELŐADÁSOK. Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés

ELŐADÁSOK. Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés ELŐADÁSOK Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés 1. Szabó Dezső Trianonról. Konferencia-előadás, Evangélikus iskolák kutató tanárainak I. konferenciája Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, 2013.

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Kaposvár Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata az írásban kiküldött napirendet elfogadta.

Jegyzőkönyv. Kaposvár Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata az írásban kiküldött napirendet elfogadta. Jegyzőkönyv Készült a Kaposvár Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Kaposvár, Fő utca 63- szám alatt 2012. november 8-án 10.00-kor megtartott üléséről. Jelen voltak: a csatolt jelenléti

Részletesebben

Összefoglaló az ISTENES VERSEK A MAGYAR IRODALOMBAN elnevezésű versenyről

Összefoglaló az ISTENES VERSEK A MAGYAR IRODALOMBAN elnevezésű versenyről Összefoglaló az ISTENES VERSEK A MAGYAR IRODALOMBAN elnevezésű versenyről A verseny megrendezésének időpontja: 2019. 02. 16. rendező intézményének neve: Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

Legyenek eggyé kezedben

Legyenek eggyé kezedben Legyenek eggyé kezedben EGYETEMES IMAHÉT ÖKUMENIKUS ZÁRÓ ALKALMA KITEKINTÉSSEL A BIBLIA ÉVÉRE 2009. január 25. vasárnap - 15. 30 tól a gyülekezés alatt a Miskolc - Belvárosi Evangélikus Egyházközség In

Részletesebben

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Izsák Sámuel? 1914 Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944 Legmann Rudolf 1856 1938 Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925

Részletesebben

Hunfoglalás - Kékes-Vertikál, Kékestető 1 kör - 6 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista

Hunfoglalás - Kékes-Vertikál, Kékestető 1 kör - 6 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista Férfi 20 év alatt 1 1102 BOROS Ádám 2004 01:14:33 7 7 12:25 min/km +00:00:00 2 1064 RÁCZ Balázs 1997 01:18:10 11 10 13:01 min/km +00:03:37 3 352 SZABÓ Dávid 1999 01:18:43 12 11 13:06 min/km +00:04:08 4

Részletesebben

MAGYARORSZAG UJJAEPITESE ES PDF

MAGYARORSZAG UJJAEPITESE ES PDF MAGYARORSZAG UJJAEPITESE ES PDF ==> Download: MAGYARORSZAG UJJAEPITESE ES PDF MAGYARORSZAG UJJAEPITESE ES PDF - Are you searching for Magyarorszag Ujjaepitese Es Books? Now, you will be happy that at this

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Jelen voltak: a csatolt jelenléti ív szerint

Jegyzőkönyv. Jelen voltak: a csatolt jelenléti ív szerint Jegyzőkönyv Készült Kaposvár Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat Kaposvár, Szent Imre u. 14. alatti székhelyén 2014. február 25-én 17.00-kor megtartott üléséről. Jelen voltak: a csatolt

Részletesebben

(Asking for permission) (-hatok/-hetek?; Szabad ni? Lehet ni?) Az engedélykérés kifejezésére a következő segédigéket használhatjuk: vagy vagy vagy

(Asking for permission) (-hatok/-hetek?; Szabad ni? Lehet ni?) Az engedélykérés kifejezésére a következő segédigéket használhatjuk: vagy vagy vagy (Asking for permission) (-hatok/-hetek?; Szabad ni? Lehet ni?) SEGÉDIGÉKKEL Az engedélykérés kifejezésére a következő segédigéket használhatjuk: vagy vagy vagy A fenti felsorolásban a magabiztosság/félénkség

Részletesebben

Kiránduljunk vonattal! Csoportos utazási tájékoztató

Kiránduljunk vonattal! Csoportos utazási tájékoztató Kiránduljunk vonattal! Csoportos utazási tájékoztató MÁV-START / ÉKSZ - 07/015/2015 Kirándul az egész iskola! Charter vonatainkat nagy létszámú, több száz f s csoportok részére ajánljuk. A vonatok menetrendjét

Részletesebben

9. évfolyam 1. szám február 10.

9. évfolyam 1. szám február 10. 9. évfolyam 1. szám hirkukac@or-zse.hu 2015. február 10. 1 / 8 BÚCSÚZUNK Az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói búcsúznak prof. DR. SCHWEITZER JÓZSEF z"cl, nyugalmazott országos

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Tervezet

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Tervezet EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Tervezet Amely létrejött az alábbi szervezetek közreműködésével: Dombóvár Város Önkormányzata 7200 Dombóvár, Szabadság utca 18. 15733555-2-17 Képviseli: Szabó Loránd, Dorog

Részletesebben

Reformáció Emlékbizottság az előkészület. Dr. Birkás Antal E-mail: antal.birkas@emmi.gov.hu www.reformacio2017.hu

Reformáció Emlékbizottság az előkészület. Dr. Birkás Antal E-mail: antal.birkas@emmi.gov.hu www.reformacio2017.hu Reformáció Emlékbizottság az előkészület Dr. Birkás Antal E-mail: antal.birkas@emmi.gov.hu www.reformacio2017.hu Megemlékezés vagy ünneplés? Az Emlékbizottság létrejötte; tagjai; működése, szervezeti felépítése.

Részletesebben

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész FONTOS! Ha ennek az ajándékanyag sorozatnak nem láttad az 1. részét, akkor mindenképpen azzal kezdd! Fekete Gábor www.goangol.hu A sorozat 1. részét itt éred el: www.goangol.hu/ajandekok/phrasalverbs

Részletesebben

Az angol nyelv tantárgy 9. évfolyamos osztályozó vizsga témakörei (heti 2 óra)

Az angol nyelv tantárgy 9. évfolyamos osztályozó vizsga témakörei (heti 2 óra) Az angol nyelv tantárgy 9. évfolyamos osztályozó vizsga témakörei (heti 2 TANKÖNYV ÉS MUNKAFÜZET: NEW HEADWAY ELEMENTARY, FOURTH EDITION A tankönyv anyaga a 7-11 unit között a hozzá tartozó munkafüzeti

Részletesebben

HOLOKAUSZT BUDAPESTEN NÁCI TÁBOROK ÉS A FELSZABADULÁS

HOLOKAUSZT BUDAPESTEN NÁCI TÁBOROK ÉS A FELSZABADULÁS HOLOKAUSZT BUDAPESTEN NÁCI TÁBOROK ÉS A FELSZABADULÁS TARTALOM Bevezetés... 3 Sorstípusok... 4 Táborok... 5 Felszabadulás, hazatérés... 10 2 BEVEZETÉS 1945 kora nyarától kezdve a hazatérő deportáltak egy

Részletesebben

Befejeződött a püspöki konferencia téli ülése Magyar Kurír Katolikus Hírportál, December 3, 2015

Befejeződött a püspöki konferencia téli ülése Magyar Kurír Katolikus Hírportál, December 3, 2015 Befejeződött a püspöki konferencia téli ülése Magyar Kurír Katolikus Hírportál, December 3, 2015 A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia december 1 2-ig megtartotta téli rendes ülését, amelyen az alábbi

Részletesebben

Családfa. Kohn Móricné (szül.? Vilma)? Grünbaum?-né (szül.?)? Kohn Móric? Grünbaum??? Apa. Anya. Grünbaum András

Családfa. Kohn Móricné (szül.? Vilma)? Grünbaum?-né (szül.?)? Kohn Móric? Grünbaum??? Apa. Anya. Grünbaum András Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Grünbaum??? Grünbaum?-né (szül.?)? 1945 Kohn Móric? 1918 Kohn Móricné (szül.? Vilma)? 1945 Apa Grünbaum András 1890 1951 Anya Grünbaum Margit

Részletesebben

Kossuth Staféta Futóverseny 2014 Sárospatak - Sátoraljaújhely

Kossuth Staféta Futóverseny 2014 Sárospatak - Sátoraljaújhely * 2001-2002 LÁNY EGYÉNI EREDMÉNYEK * * 2001-2002 FIÚ EGYÉNI EREDMÉNYEK * 1 191 Takács Dániel 56:15 4:42 2 104 Behina Bálint Kazinczy Ferenc Általános Iskola 1:01:08 5:06 3 126 György Zsolt Szent Erzsébet

Részletesebben

AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS. MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság tér 6. magyar- romani nyelven

AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS. MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság tér 6. magyar- romani nyelven XX. NEMZETKÖZI JUBILEUMI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS R ÉS ZLETES P RO GRAMTERVEZET IDŐ : 2010. október 26-27. HELYSZÍN: MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság

Részletesebben

Székács József püspök visszaemlékezései

Székács József püspök visszaemlékezései Székács József püspök visszaemlékezései Székács József püspök visszaemlékezései Szerkesztette, sajtó alá rendezte, jegyzetekkel ellátta, a névmagyarázatokat készítette és a bevezető tanulmányt írta Kertész

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Sample letter number 5. International Culture Festival PO Box 34467 Harrogate HG 45 67F Sonnenbergstraße 11a CH-6005 Luzern Re: Festival May 19, 2009 Dear Ms Atkinson, We are two students from Switzerland

Részletesebben

APÁKGYERMEKGONDOZÁSI SZABADSÁGON-AVAGY EGY NEM HAGYOMÁNYOS ÉLETHELYZET MEGÍTÉLÉSE A FÉRFIAKSZEMSZÖGÉBŐL

APÁKGYERMEKGONDOZÁSI SZABADSÁGON-AVAGY EGY NEM HAGYOMÁNYOS ÉLETHELYZET MEGÍTÉLÉSE A FÉRFIAKSZEMSZÖGÉBŐL APÁKGYERMEKGODOZÁSI SZABADSÁGO-AVAGY EGY EM HAGYOMÁYOS ÉLETHELYZET MEGÍTÉLÉSE A FÉRFIAKSZEMSZÖGÉBŐL PROF: HABIL BECSIK ADREA 1 - DR. JUHÁSZ TÍMEA 2 Összefoglalás: em mondhatjuk, hogy ma még sok férfi megy

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2014. november 14. Születésnapi rendezvény Fazekas Lajos fazekas népi iparművész,

Részletesebben

Emlékezzünk a Szent Koronát megőrző hősökre és barátokra!

Emlékezzünk a Szent Koronát megőrző hősökre és barátokra! Ráckeve Város Polgármestere és a Ráckevei Molnár Céh Alapítvány meghívást kapott a Szent Korona hazatérésének 35. évfordulóján tartott megemlékezésre és az azt követő fogadásra. A megemlékezésre az V.

Részletesebben

A magyar vers ünnepe

A magyar vers ünnepe A magyar vers ünnepe Tizedik alkalommal hirdette meg a Palóc Társaság a magyarságversek előadói versenyét az ipolysági születésű Sajó Sándor emlékének ápolására. A versmondó versenyre 2010. november 12-én,

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Nílus hercege

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Nílus hercege A Biblia gyermekeknek bemutatja A Nílus hercege Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot és Lazarus Átírta : M. Maillot és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children

Részletesebben

A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE KARSZTFEJLŐDÉS XIX. Szombathely, 2014. pp. 137-146. A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE ANALYSIS OF HYDROMETEOROLIGYCAL DATA OF BÜKK WATER LEVEL

Részletesebben