Emberi Erőforrások Minisztériuma

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Emberi Erőforrások Minisztériuma"

Átírás

1

2 Emberi Erőforrások Minisztériuma Pszichiátriai szakápoló és gyógyfoglalkoztató Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25% A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák. A feladatsor első részében találhatóak az 1-30-ig számozott feladatot tartalmazó vizsgakérdések. Ezek lesznek a húzótételek. A második részben található a tanári példány, mely az értékelést segíti. A tételsor az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendeletben foglalt szakképesítés 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben kiadott szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

3 1. Ismertesse a kommunikáció alapjait! Fejtse ki az akut betegeknél alkalmazott kommunikációs technikákat! - alapfogalmak - a kommunikáció axiómái - a kommunikáció szintjei - verbális kommunikáció - non verbális kommunikáció - a kommunikáció zavarai - zavart vagy módosult tudatállapot - az akut beteg vonatkoztatási rendszere Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

4 2. Ismertesse a szocioterápia fogalmát, célját, főbb formáit és hatásait! - a szocioterápia fogalma - szocioterápia célja - szocioterápiák főbb formái: munkaterápia, foglalkozásterápiák - hatása az egyénre Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

5 3. Ismertesse a terápiás közösségekben működő csoportfoglalkozásokat és a gyógyfoglalkoztató, mint csoportvezető feladatait! - a terápiás közösség fogalma, terápiás közösségek - kiscsoport - nagycsoport - nyitott és zárt csoport - vezetői attitűd - vezetői feladatok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

6 4. Ismertesse a pszichopatológiai fogalmát és a pszichés működések fő területeit! - a pszichopatológia fogalmi meghatározása - kogníció - affektivitás - magatartás - globális jellegű működések Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

7 5. Ismertesse a pszichoedukáció céljait és a leggyakoribb alkalmazási területeit, részletezze a szkizofréniával élő beteg és hozzátartozóinak pszichoedukációját! - fogalma, célja - a terápia előnyei - fájdalomszindróma, mentális zavarok - pszichoedukáció szkizofréniával élő betegeknél - hozzátartozói csoportok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

8 6. Ismertesse a pszichiátriai vizsgáló módszereket és a pszichiátriai kivizsgálás menetét! - a pszichiátriai vizsgálat célja - a pszichiátriai diagnózis - a pszichés működések eltérésének értékelése - a tünetek jellemzői - pszichodiagnosztika - laboratómiai vizsgálatok - elektrofiziológiai vizsgálatok - képalkotó vizsgálatok - klasszifikációs rendszerek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

9 7. Ismertesse a meggyőző kommunikáció jellemzőit a beteggel való kommunikáció során! - a kommunikáció sikeressége a meggyőzés szempontjából - a meggyőzés hatása - a mondanivaló strukturálása - a közlés tartalmának elfogadása - a közlő sajátosságai, a kommunikáció forrása - a kommunikáció tartalma, érveléstechnika - a meggyőzés fő és mellékútja Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

10 8. Ismertesse a traumával és stresszorral összefüggő zavarokat valamint az ide tartozó diagnosztikai és terápiás eljárásokat a DSM-5 alapján! - kötődési zavarok - stresszreakciók - alkalmazkodási zavarok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

11 9. Ismertesse a DSM-5 alapján a szkizofrénia spektrum zavarokat, okait, tüneteit, formáit, kivizsgálását, terápiáját! - pszichózis meghatározása - epidemiológia - etiológia - tünetek - DSM-5 osztályozása súlyossági sorrendben - katatónia - a szkizofrénia lefolyása - kivizsgálás - kezelés- gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiák Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

12 10. Ismertesse a hangulatzavarok okait, megjelenési formáit, kivizsgálását és kezelését! - a hangulat és a hangulatzavar fogalma - pszichoszociális faktorok, pszichológiai tényezők - megjelenés - Depresszió, etiológiája, epidemiológiája, klinikai felosztása - Kivizsgálás - kezelése - Bipoláris affektív zavar, Bipoláris I, Bipoláris II zavar, a mániás epizód klinikai tünetei, kezelése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

13 11. Ismertesse a disszociatív (konverziós) és szomatoform zavarok típusait, megjelenési formáit, tüneteit és terápiáját! - definíció - kóroktana - aszomatoform zavarok felosztása, tünetek - terápia - speciális ápolói megfigyelések, magatartás Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

14 12. Ismertesse a pszichiátriai rehabilitáció és gondozás fogalmát, célját, feladatait, módszereit valamint a gyermekvédelmi ellátórendszert! - a pszichiátriai gondozás és színterei - a pszichiátriai rehabilitáció - a gyermekvédelem fogalma, veszélyeztetettség és jelzési kötelezettség - gyermekvédelmi szakellátások - gyermek- és ifjúságpszichiátria szakterülete és ellátási rendszere Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

15 13. Ismertesse a tipikusan gyermek-, és serdülőkorban kezdődő pszichiátriai zavarokat! - intellektuális képességzavarok - kommunikációs és specifikus tanulási zavarok - mozgászavarok - autizmus spektrum zavarok - figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar/hiperkinetikus zavar - tik-zavarok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

16 14. Ismertesse az evészavarok, formáit, kialakulását, terápiáját a különböző életkorok tükrében! - anorexia nervosa - bulémia nervosa - pica - ételelutasítással járó érzelemzavar - szelektív evés - fóbiás típusú evészavar - falászavar - izimdiszmorfia - ortorexia nervosa Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

17 15. Csoportosítsa a pszichiátriában alkalmazott gyógyszereket! Térjen ki a mellékhatásokra! Ismertesse a neuroleptikus malignus szindróma okát, tüneteit, terápiáját! - antidepresszívumok - fázisprofilaktikumok - anxiolyticumok - antipszichotikumok - a NMS mint a legsúlyosabb mellékhatás Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

18 16. Ismertesse a szorongás jellemzőit, a szorongásos zavarokat, tüneteit, típusait és kezelését! - a szorongás jellemzői, okai - a szorongó gyermek - a szorongás tünetei - típusai - kivizsgálás - kezelése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

19 17. Ismertesse a személyiségzavarok klasszifikációját, kóreredetét, terápiás lehetőségeit és típusait! - a személyiségzavarok típusai - kóreredet - vizsgálati módszerek - terápiás lehetőségek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

20 18. Ismertesse a mentális retardáció (bio-pszicho-szociális fogyatékosság) okait, formáit, diagnosztikáját, kezelését, habilitációját, rehabilitációját! - a mentális retardáció (bio-pszicho-szociális fogyatékosság) organikus okai - klinikum, tünettan - diagnosztika, képességvizsgáló eljárások, neuropszichológiai tesztek - a mentális retardáció (bio-pszicho-szociális fogyatékosság) kezelése - habilitáció, rehabilitáció- szocioterápiák, korai fejlesztés Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

21 19. Ismertesse a drogok használatával összefüggő pszichiátriai problémákat és betegségeket! - addikció, tolerancia, framakológiai tolerancia - az addikció ismérvei - az addikció neurobiológiája - a diagnózis meghatározása - a pszichoaktív szerek felosztása, kapcsolódó zavarok - a drogfogyasztáshoz közvetlenül kapcsolódó kockázatok és csökkentésük Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

22 20. Ismertesse a konfliktus fogalmát, beszéljen a konfliktuskezelő stratégiákról! Ismertesse a gyógyfoglalkoztató feladatait a csoporton belüli konfliktusok kezelésében! - a konfliktus jelentése, fogalma, fajtái - konfliktus kezelési stratégiák - agresszív helyzetek kommunikációs kezelésének lehetőségei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

23 21. Ismertesse a szexuális diszfunkciók és a nemi identitás zavarait! - életciklusok és pszicho szexuális fejlődés - a szexuális működés fázisai - szexuális működészavarok (diszfunkciók) - a nemi identitás zavarai - parafíliák - a szexuális fejlődés zavarai - a szexuális orientációk Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

24 22. Ismertesse a kényszerbetegség (obsztesszív-kompulzív zavar OCD) okait, jellemzőit, terápiáját! - az OCD kialakulása - a kényszeres tünetek jellemzői, leggyakoribb obszessziók, kompulziók - terápiák Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

25 23. Ismertesse a legfontosabb alvászavarokat és azok jellemzőit! - az egészséges alvás - az alvászavarok, típusai, tünetei - a cirkadián ritmus - alvás-ébrenlét cirkadián ritmus zavar Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

26 24. Ismertesse az organikus és mentális zavarokat! - az organikus mentális zavarok jellemzői - organikus zavarok - dementia, dementiák osztályozási lehetőségei - a dementiát okozó legfontosabb kórképek, tünetei, terápiájuk - a delírium szindróma, a delírium legfontosabb tünetei, okai - organikus amnesztikus szindróma - egyéb organikus metális zavarok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

27 25. Ismertesse az alkohol okozta szomatikus, mentális és viselkedés zavarokat, diagnosztikai szempontjait, és a kialakult alkoholfüggőség kezelését! - az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatásai - az alkohol használatával összefüggő zavarok, a kóros alkoholhasználat - a személyiségstruktúra lehetséges szerepe az alkoholfüggőség kialakulásában - a hosszú távú alkoholfogyasztás tünetei, szövődményei - alkoholmegvonási szindróma okai, tünetei terápiája, az ápoló feladatai - alkohol okozta pszichotikus tünetek - alkohol okozta amnesztikus szindróma - az alkoholprobléma szűrése, diagnosztika - farmakoterápia, pszichoterápiás módszerek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

28 26. Ismertesse a pszichiátriai sürgősségi állapotokat! - a sürgősség fogalmának típusai, meghatározása - a sürgősségi pszichiátriai esetek fő csoportjai, típusai - a leggyakoribb sürgősségi pszichiátriai ellátást igénylő kórképek, állapotok - korlátozó intézkedések Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

29 27. Ismertesse a gyermekbántalmazás és az igazságügyi gyermekpszichiátriai vonatkozásait! - epidemiológia - a gyermekbántalmazás definíciói, fajtái - példák az elkövetés kontextusa szerint - közigazgatási eljárások Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

30 28. Ismertesse a pszichiátriai betegek ápolásának jogi szempontjait, beszéljen a forenzikus pszichiátriai ellátásról! - az 1997 évi CLIV. tv. szabályai alapján, a tv. X. fejezete- pszichiátriai intézeti gyógykezelés, korlátozó intézkedések, a pszichiátriai ellátás során korlátozható betegjogok, a bírói szemle intézménye - forenzikus pszichiátria és büntetőjog - forenzikus pszichiátria és polgári jog Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

31 29. Ismertesse a pre-, peri- és postnatális mentális zavarok jellemzőit, kezelésüket! - reprodukciós zavarok - párkapcsolati zavarok - várandósság, várandóssággal kapcsolatos krízisek - szülés, születés - pszichés zavarok és a terápiás javallatok - a várandós anya farmakoterápiás kérdései - ápolói feladatok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

32 30. Foglalja össze az öngyilkos magatartás fogalmát (Balázs és Kapornai, 2012), az öngyilkosság epidemiológiai adatait, rizikó faktorait, védőfaktorait (Balázs és Kapornai, 2012)! Térjen ki a preszuicidális szindrómára! Beszéljen az öngyilkosság megelőzésének lehetőségeiről! Határozza meg a krízisintervenció fogalmát! - az öngyilkos magatartás - epiodemiológia - rizikó faktorok - preszuicidális szindróma - öngyilkosság megelőzésének lehetőségei - krízis, krízisintervenció Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

33 AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI Tanári példány 1. Ismertesse a kommunikáció alapjait! Fejtse ki az akut betegeknél alkalmazott kommunikációs technikákat! - alapfogalmak - a kommunikáció axiómái - a kommunikáció szintjei - verbális kommunikáció - non verbális kommunikáció - a kommunikáció zavarai - zavart vagy módosult tudatállapot - az akut beteg vonatkoztatási rendszere Kulcsszavak, fogalmak: - adó, vevő, kód, hír, csatorna, zaj, adás, feedback, keret - direkt és metakommunikáció, körkörös folyamat, több csatorna, két szint verbális és non verbális - információk közvetítése - nyelv és szóhasználat, utalásos kommunikáció - a non verbális kommunikáció:- testbeszéd, testtartás, térközszabályozás, gesztusok, mimika; vokalitás légzés, hangerő, hangszín, érthetőség, hangsúly, hanglejtés - zaj, anyanyelv, iskolázottság - az aktív meghallgatás egy tanulható képesség, nem tartom alapelemnek, ezért ebben a tételben véleményem szerint részletesen tárgyalni nem szükséges - a módosult tudatállapot kommunikációs értékelési rendszere, az informácifeldolgozás sajátos módusulása - valóságellenőrzés, nyelvi árnyalatok eltünése, vonatkoztatások, informácó feldolgozás változása, szuggesztiók iránti fogékonyság

34 2. Ismertesse a szocioterápia fogalmát, célját, főbb formáit és hatásait! - a szocioterápia fogalma - szocioterápia célja - szocioterápiák főbb formái: munkaterápia, foglalkozásterápiák - hatása az egyénre Kulcsszavak, fogalmak: - rehabilitáció, és formái reintegráció, kiesett funkciók visszaállítása - integráció, reintegráció - munkaterápia egymásra épülő szintjei: ráhagyó foglalkozás, terápiás céllal végzett munka, munkatréning szakasz, szakmai munkára való felkészítés, foglalkozásterápiák: - zeneterápia: aktív, passzív, biblioterápia, színjátszás terápia, kreatív és művészet terápia, képzőművészeti terápiák, játékterápiák - szociális teljesítőképesség, szociális tanulás, újranevelés

35 3. Ismertesse a terápiás közösségekben működő csoportfoglalkozásokat és a gyógyfoglalkoztató, mint csoportvezető feladatait! - a terápiás közösség fogalma, terápiás közösségek - kiscsoport - nagycsoport - nyitott és zárt csoport - vezetői attitűd - vezetői feladatok Kulcsszavak, fogalmak: - a betegek és a gyógyító személyzet közötti interakció, nagycsoport, személyzeti csoport, betegönkormányzat, önsegítő csoportok - max.15 főig, csoport összetétele: homogén vagy heterogén - 15 fő felett, kliensek plusz team tagok, összetétele állandóan változik, kettős vezetés (terapeuta+ co-terapeuta), optimálisan a hét minden napján, általában hetente, felmerülő problémák megbeszélése, ventillációs felület, közösség visszajelzése, önismeret alakulása - nyitott csoport: összetétele homogén, a tagok változhatnak, szabad ki és bejárás a csoportban. Csak a kezdési időpont adott. - Zárt csoport: meghatározott ülésszám. A csoporttagok állandóak. Struktúrált csoport. - vezetői attitűd: empatikus, elfogadó, határozott, önzetlen, nyitott, modell nyújtó, őszinte - a betegek felkészítése a foglalkozásra, közös munka elérése, értékelés, dokumentálás - kohéziót teremt, a csoport segítése, megfelelő légkör megteremtése, interperszonális feedback

36 4. Ismertesse a pszichopatológiai fogalmát és a pszichés működések fő területeit! - a pszichopatológia fogalmi meghatározása - kogníció - affektivitás - magatartás - globális jellegű működések Kulcsszavak, fogalmak: - kóros pszichés működések - Kogníció- megismerés, kognitív működések: percepció, apercepció, gnosztikus funkciók, A tudat: orientáció, figyelem, vigilitás, tartalmi működés. A tudat éberségi szintjének zavarai: hypnoid tudatzavar (neurológiai), pszichiátriai zavarok, a tudat tartalmi zavarai, a figyelem zavarai, működésének zavarai, érzékelés, észrevevés és ingerfeldolgozás és zavarai, az emlékezés és zavarai, a gondolkodás és zavarai - Affektivitás: ösztön, érzelem, hangulat. Ösztönkésztetések zavarai, érzelmek kóros eltérései, indulati élet, közérzet, hangulat zavarai - Külső megjelenések és viselkedés: intrapszichés háttér, külső megnyilvánulások, külső megjelenés és viselkedéskifejező mozgások mennyiségi és minőségi zavarai, akarati megnyilvánulások zavarai, komplex magatartás tünetek - Globális jellegű működések: Intellektus, személyiség, beállítódás, attitűd

37 5. Ismertesse a pszichoedukáció céljait és a leggyakoribb alkalmazási területeit, részletezze a szkizofréniával élő beteg és hozzátartozóinak pszichoedukációját! - fogalma, célja - a terápia előnyei - fájdalomszindróma, mentális zavarok - pszichoedukáció szkizofréniával élő betegeknél - hozzátartozói csoportok Kulcsszavak, fogalmak: - a betegek illetve hozzátartozók felvilágosítása, felkészítése az adott problémáról illetve kezelésről - téves információk, kiszolgáltatottság érzés, együttműködés, betegség visszatérés - ellenjavallata nincs, nem specifikus pszichoterápiás hatás, jellege miatt minimális ellenállás, kompetenciaérzés erősödése - mentális zavarok (szkizofrénia, szorongás, depresszió, étkezési zavarok) - korai figyelmeztető tünetek, gyógyszerszedés fontossága, napi rutin, kommunikáció bővülés, ellenkező attitűd, jövőkép, családi környezet fontossága, beteg-hozzátartozó-segítő összetételű csoport, információ átadás - a betegség megismerése, elfogadása, a kliens hatékony segítése, együttműködés javítása illetve elérése. Mindennapi életvezetésre felkészítő és az elvesztett funkciók visszaállítására- szocioterápiás csoportok.

38 6. Ismertesse a pszichiátriai vizsgáló módszereket és a pszichiátriai kivizsgálás menetét! - a pszichiátriai vizsgálat célja - a pszichiátriai diagnózis - a pszichés működések eltérésének értékelése - a tünetek jellemzői - pszichodiagnosztika - laboratómiai vizsgálatok - elektrofiziológiai vizsgálatok - képalkotó vizsgálatok - klasszifikációs rendszerek Kulcsszavak, fogalmak: - kapcsolatfelvétel, együttműködés megalapozása, információ ismeretgyűjtés, állapot megítélése, diagnózis felállítása, kezelési terv készítése - keresztmetszeti kép, hosszmetszeti kép, szimptomatológiai szint, szindromatológiai szint, etiológiai szint - Objektív és szubjektív szintek (megfigyelés, beleérzés, adatfeldolgozás és értékelés, szintézis) - minőségi, mennyiségi - személyiségdiagnosztika, viselkedés diagnosztika, teljesítménytesztek, gyermek pszichodiagnosztika (világjáték, bábjáték), neuropszichológia, diagnosztikus kérdőívek és tünetbecslő skálák (önkitöltő és interjú alapuló) - szervi betegségben nem szenvedő pszichés betegnél: szűrés, rizikófaktorok, komorbiditásnál, neuropszichiátriai betegségek gyanúja esetén, alkohol, gyógyszer drog abúzus, függőség esetén, akut, szubakut tüneti kép, tartós gyógyszeres kezelésben részesülő pszichés betegségek - EKG, EEG, Eeg brain mapping, MEG - CT, MR, SPECT, PET, RTG, Carotis doppler UH - BNO 10, DSM V

39 7. Ismertesse a meggyőző kommunikáció jellemzőit a beteggel való kommunikáció során! - a kommunikáció sikeressége a meggyőzés szempontjából - a meggyőzés hatása - a mondanivaló strukturálása - a közlés tartalmának elfogadása - a közlő sajátosságai, a kommunikáció forrása - a kommunikáció tartalma, érveléstechnika - a meggyőzés fő és mellékútja Kulcsszavak, fogalmak: - a kommunikáció forrása, tartalma, befogadója - behódolás, azonosulás, belsővé válás - bevezetés, a beszéd kidolgozása, befejezés, megerősítés - kognitív megközelítés, kognitív disszonancia, az ésszerűsítés csapdája, kognitív disszonancia negatív elhárítása, a közlés tartalmának megfelelő cselekvés, - a szimpátia elnyerése, hitelesség, a kommunikátor megjelenése, viselkedése, híre, szakértelme - egyoldalú érvelés, kétoldalú érvelés, érzelmi vagy racionális érvelés, a következtetés levonásának módja, a környezet befolyásoló hatása, vakcsoport technika

40 8. Ismertesse a traumával és stresszorral összefüggő zavarokat valamint az ide tartozó diagnosztikai és terápiás eljárásokat a DSM-5 alapján! - kötődési zavarok - stresszreakciók - alkalmazkodási zavarok Kulcsszavak, fogalmak: - kötődési zavarok: reaktív kötődési zavar, gátolatlan társas kapcsolati zavar - PTSD (Poszttraumás stressz zavar) kialakulásának lehetőségei, epidemiológia, komorbiditás, stresszorok, tünetei, terápia pszicho, - és farmakoterápia, akut stressz zavar, akut stresszreakció - alkalmazkodási zavarok kialakulása, lezajlása, kezelése - egyéb nem meghatározott traumával és stresszorral kapcsolatos zavarok - előfordulási gyakorisága kora gyermekkorban, rizikótényezők

41 9. Ismertesse a DSM-5 alapján a szkizofrénia spektrum zavarokat, okait, tüneteit, formáit, kivizsgálását, terápiáját! - pszichózis meghatározása - epidemiológia - etiológia - tünetek - DSM-5 osztályozása súlyossági sorrendben - katatónia - a szkizofrénia lefolyása - kivizsgálás - kezelés- gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiák Kulcsszavak, fogalmak: - szkízis - gyermek illetve serdülőkori kezdet, 18 év fölött kezdődő megbetegedések - multifaktoriális modell (genetikai, neurobiológiai, környezeti és pszichoszociális hatások) - Bleuler i 4 A, pozitív tünetek: téveszmék, hallucinációk, inkoherens beszéd, szétesett, bizarr vagy katatón viselkedés, negatív tünetek: érzelmi elsivárosodás, anhedonia, alogia, kognitív károsodás - szkizotípiás zavar, téveszmés zavar, rövid pszichotikus zavar, szkizofreniform zavar, szkizofrénia, szkizoaffektív zavar - A DSM-5-ben kísérő diagnózisként adható meg (stupor, katalepszia, mutaizmus, mannierizmus, sztereotípiák, spontán agitáltság, echolália, echopraxia legalább 3 tünet megléte esetén) - premorbid fázis, prodromalis fázis, pszichotikus fázis teljes felépüléssel, pszichotikus fázis az epizódok közötti deficittel, terápia rezisztens állapot - általános kivizsgálás, EKG, labor, pszichodiagnosztika, differenciáldiagnózis - antipszichotikumok (első illetve második generációs antipszichotikumok, tartós hatású depot készítmények, (relatív) ellenjavallatok, hatás, mellékhatás, gyógyszerelhagyás veszélyei, ECT, pszichoszociális intervenciók, suicidum megelőzése, preszuicidális jelek felismerése!

42 10. Ismertesse a hangulatzavarok okait, megjelenési formáit, kivizsgálását és kezelését! - a hangulat és a hangulatzavar fogalma - pszichoszociális faktorok, pszichológiai tényezők - megjelenés - Depresszió, etiológiája, epidemiológiája, klinikai felosztása - Kivizsgálás - kezelése - Bipoláris affektív zavar, Bipoláris I, Bipoláris II zavar, a mániás epizód klinikai tünetei, kezelése Kulcsszavak, fogalmak: - pszichoszociális faktorok, pszichológiai tényezők: (fejlődés, korai kapcsolat, szülő-gyermek kapcsolati zavar, diszfunkcionális viselkedés, kognitív torzulások) - depresszió/ mánia/kevert tünetek, unipoláris/bipoláris - depresszió: major depresszió, minor depresszió, disztímia, genetikai meghatározottság, családi halmozódás, negatív életesemények, biológiai sérülékenység. Gyermek és serdülőkori kezdet és jellemzői, felnőttkori kezdet. klinikai felosztása: enyhe, közepes, súlyos depressziós epizód-pszichotikus tünetekkel vagy nélkül. Major depressziós epizód 9 tünete, fennállásuk ideje, perzisztáló depressziós epizód, premenstruációs diszfória - általános kivizsgálás, labor, pszichodiagnosztika, differenciáldiagnosztiak - szuicidum megelőzése, preszuicidális jelek felismerése, pszichoedukáció, szupportív terápia, specifikus pszichoterápiák. Gyermekeknél első helyen a pszichoteráűpia áll, CBT (Viselkedés és kognitív viselkedés, az interperszonális és támogató terápiák állnak) Gyógyszeres kezelés: hangulatjavítóktca, SSRI, SNRI MAO-gatlók, agomelatin. Gyermekeknél csak súlyos esetben fluoxetin. A gyógyszerválasztás szempontjai. Fizikai aktivitás, alvásmegvonás, fényterápia, ECT (elektroconvulsiv terápia), TMS (transcraniális mágneses stimuláció), DBS (mélyagyi stimuláció), VNS (vagus stimuláció). - a mánia definíciója, tünetei. Hypománia, mánia pszichotikus tünetek nélkül és pszichotikus tünetekkel. Szupportív pszichoterápia, pszichoedukáció, kognitív viselkedésterápia, rítus terápia. Hangulatstabilizálók adása, mellékhatások, gyógyszerszint mérés! - ápolási teendők depressziós és mániás fázisban lévő betegeknél

43 11. Ismertesse a disszociatív (konverziós) és szomatoform zavarok típusait, megjelenési formáit, tüneteit és terápiáját! - definíció - kóroktana - aszomatoform zavarok felosztása, tünetek - terápia - speciális ápolói megfigyelések, magatartás Kulcsszavak, fogalmak: - disszociatív (az emlékezés, tudat, a szenzoros és motoros működések egységének időszakos szétválása) és szomatoform (orvosilag nem magyarázható szervpanaszok) tünetcsoportok - multifaktoriális (több tényezős) - szomatizációs zavar, egyeztetve a lektorral. marad - konverziós zavar, hypochondriasis, szomatoform fájdalomzavar- fibromialgia, krónikus fáradtság szindróma - disszociatív zavarok: a disszociatív pszichogén amnézia, disszociatív fuga, disszociatív transz-és megszállottsági állapot, disszociatív identitászavar, disszociatív (emócionális stupor) - aggraváció (fakticiózus tünetcsoport) és szimuláció (színlelés) Münchhausen szindróma - terápia: komplex, tartós terápiás program, invazív beavatkozásokat elkerülő, supportív terápiák. Viselkedés és kognitív terápiák - Fontos a szomatikus szenzációk empatikus meghallgatása, együttérző elfogadás, organicitás lehetséges fennállására mindig gondolni kell!

44 12. Ismertesse a pszichiátriai rehabilitáció és gondozás fogalmát, célját, feladatait, módszereit valamint a gyermekvédelmi ellátórendszert! - a pszichiátriai gondozás és színterei - a pszichiátriai rehabilitáció - a gyermekvédelem fogalma, veszélyeztetettség és jelzési kötelezettség - gyermekvédelmi szakellátások - gyermek- és ifjúságpszichiátria szakterülete és ellátási rendszere Kulcsszavak, fogalmak: - a pszichiátriai gondozás meghatározása, célja, törvényi szabályozása (1997. évi CLIV, tv. 89. és 190. alapján - elsődleges színtér: a megelőzés, mely lehet elsődleges, másodlagos, harmadlagos, másodlagos színtér: a pszichiátriai járóbeteg ellátás, harmadik színtér: Felvételes osztályok, negyedik színtér: rehabilitációs intézmények, egyéb színterek - komplex kezelés, rehabilitációs terv, közösségi terápiák, közösségi pszichiátria intézményrendszere - a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997.évi XXXI. törvény. - pénzbeli és természetbeni ellátások, a gyermekek átmeneti gondozása, családok átmeneti otthona, a gyermek védelembe vétele - az otthont nyújtó ellátások, az utógondozás és utógondozói ellátás, területi gyermekvédelmi szakszolgáltatás - egészségügyön belüli és egészségügyön kívüli

45 13. Ismertesse a tipikusan gyermek-, és serdülőkorban kezdődő pszichiátriai zavarokat! - intellektuális képességzavarok - kommunikációs és specifikus tanulási zavarok - mozgászavarok - autizmus spektrum zavarok - figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar/hiperkinetikus zavar - tik-zavarok Kulcsszavak, fogalmak: - értelmi fejlődés zavara, értelmi fogyatékosság, Leggyakoribb okai- multikauzális etiológia (Down szindróma, Williams-szindróma, fragilis X szindróma, magzati alkoholszindróma). Élethosszig fennálló nem progresszív zavar. Terápia: gyógypedagógiai rehabilitáció, viselkedés terápia, képességfejlesztés - nyelvi zavar, beszédzavarok: beszédhang-kiejtési zavar, a beszédfolytonosság gyermekkorban kezdődő zavara (dadogás), társas (pragmatikai kommunikáció zavara, - specifikus tanulási zavarok: a leggyakoribb idegfejlődési zavar az ún. nem várt alulteljesítés olvasási zavar, írásbeli kifejezés zavara, matematikai zavar. - terápia: egyéni, specifikus intervenciós technikák - mozgászavarok (Motoros jártasság zavarai): A mozgáskoordináció fejlődési zavara, sztereotíp mozgászavar - autizmus spektrum zavar: autisztikus triász, poligénes öröklésmenet valószínűsíthető, heritabilitási index. Agyi eltérések. Az információfeldolgozás sajátosságai: naív tudatelméleti deficit, a végrehajtó működések zavara, jellegzetes kognitív stílus. Kezelés: individuális terápiás program, vizuális eszközök alkalmazaása, kognitív viselkedésterápia - ADHD: Frontostiriális kórkép, genetikai eredet meghatározó. Központi tünetek: hipeaktivitás, figyelmetlenség, impulzivitás. A tünetek BNO-10 és DSM-5 szerint. Kezelés: komplex intervenció- pszichoedukáció, CBT. - gyógyszeres terápia: atomoxetin, SNRI - TIK: A Tourette-zavar és tünetei. Motoros tikkek, vokális tikkek- megjelenési idejük. Genetikai faktorok szerepe- poligénes öröklésmenet. - terápia: gyógyszeres kezelés, mélyagyi stimuláció, viselkedésterápia, szokásmód tréning, expozíció és válaszgátlás

46 14. Ismertesse az evészavarok, formáit, kialakulását, terápiáját a különböző életkorok tükrében! - anorexia nervosa - bulémia nervosa - pica - ételelutasítással járó érzelemzavar - szelektív evés - fóbiás típusú evészavar - falászavar - izimdiszmorfia - ortorexia nervosa Kulcsszavak, fogalmak: - a gyermekkori kezdetű anorexia nervosa, a gyermekkori anorexia GOS kritériumai, a megváltozott táplálkozási magatartás, a gyermekkori AN hosszú távú szövődményei, az AN DSM-5 kritériumai. - az AN beteg személyisége. Az AN altípusai, alaptünetei. Kezelése: szomatikus terápia, pszichoterápia - bulémia nervosa: gyermekkorban ritka, serdülőkorban nem tér el a felnőttkori kezdetű korképektől. A BN kritériumai a DSM-5 alapján. Terápia: szomatikus terápia, pszichoterápia - pica: étkezésre nem alkalmas anyagok elfogyasztása. Lehetséges okok, a kisdedkor után fennmaradó pica hajlamosító tényezői - ételelutasítással járó érzelemzavar: emócionális zavar. - a táplálkozás megtagadásának vagy visszautasításának tünetei, veszélyei, differenciáldiagnózis felállítása - szelektív evés: A szelektív evés diagnosztikai kritériumai (Nicholls és mtsai, 2001, Bryant-Waugh és Lask, 2007). Terápia: CBT, relaxáció, imagináció, szülők bevonása - fóbiás típusú evészavar: poszttraumás típus, betegségelőny típus. A fóbiás típusú evészavar tünetei. Terápia: fizikai állapot felmérése, CBT, relaxáció, játékterápia - falászavar: túlevéses zavar. A gyermekkori falászavar tünetei, a falászavar kritériumai a DSM-5 alapján Terápia: Családterápia, CBT - izimdiszmorfia: testképzavar, inverz anorexia, testépítő férfiaknál - ortorexia nervosa: Egészségesétel-függőség, kényszeres viselkedésformák, rítusok

47 15. Csoportosítsa a pszichiátriában alkalmazott gyógyszereket! Térjen ki a mellékhatásokra! Ismertesse a neuroleptikus malignus szindróma okát, tüneteit, terápiáját! - antidepresszívumok - fázisprofilaktikumok - anxiolyticumok - antipszichotikumok - a NMS mint a legsúlyosabb mellékhatás Kulcsszavak, fogalmak: - hangulatjavítók TCA, SSRI, SNRI MAO-gatlók, agomelatin - Litium, lamotrigin, valproát, carbamazepin. Gyógyszerszint mérés (Li intoxikáció!) terápiás szint ellenőrzés, vérkép, májfunkció, vesefunkciók ellenőrzése. Li intoxikáció tünetei, súlyos estben intenzív terápia, dialízis - anxiolitikumok: benzodiazepinek hatásuk: anxiolitikus hatás kis és nagypotenciálú szerek, mechanizmus, kiürülés, kölcsönhatások. Tolarencia, dependencia, megvonásos tünetek, mérgezés tünetei, terápiás javaslat anxioszelektív szerek (5-HT 1A receptor agonisták) típusai, szorongás csökkentés és antidepresszáns hatás - antipszichotikumok: tipusos, atipusos, hosszú hatású készítmények hatása, alkalmazása. Relatív ellenjavallatai. Mellékhatások: vegetatív, Neuroendokrín, metabolikus, haematológiai, egyéb hatások. Extrapiramidális tünetek, Parkinzonszindróma, akatízia, tardív diszkinézia, Neuroleptikus Malignus Szindróma: életveszélyes szövődmény, láz rigiditás, vegetatív zavarok, tudatzavar, EPS, CK, FVS emelkedés- intenzív terápiás ellátás - ápolói teendők: hatás, mellékhatás felismerése

48 16. Ismertesse a szorongás jellemzőit, a szorongásos zavarokat, tüneteit, típusait és kezelését! - a szorongás jellemzői, okai - a szorongó gyermek - a szorongás tünetei - típusai - kivizsgálás - kezelése Kulcsszavak, fogalmak: - élettani funkciói, konstruktív- destruktív- deficites, jelentősége, multikauzális háttér (genetikai, hormonális, neurobiológiai) - a szorongó gyermekkörnyezeti, családi hatásai, a szociális tanulás- adaptív megküzdési stratégiák sérülése - neurológiai tünetek, pszichés tünetek, általános tünetek, mellkasi, hasi tünetek, vegetatív tünetek, más, nem specifikus tünetek, szorongás a személyiség szervezettségi szintje szerint - szeparációs szorongásos zavar, gyermekkori szelektív mutizmus, pánikbetegségpánikroham, pánikzavar, agorafóbia, Szociális szorongásos zavar - Szociális fóbia, speciális fóbia- gyermek vagy serdülőkori kezdet!, generalizált szorongásos zavar,- késő kamaszkortól, korai felnőttkortól lassan, fokozatosan alakul kiszélsőséges szorongás Kényszerbetegség, Poszttraumás stressz - általános kivizsgálás, differenciáldiagnózis (belgyógyászati betegségek, egyéb pszichiátria kórképek, intoxikáció, megvonás - pszichoedukáció, szupportív terápia, specifikus terápiák, gyógyszeres kezelés, kivéve gyermekeknél. Magyarországon jelenleg nincs engedélyezett készítmény gyermekkori szorongásos zavarokra.

49 17. Ismertesse a személyiségzavarok klasszifikációját, kóreredetét, terápiás lehetőségeit és típusait! - a személyiségzavarok típusai - kóreredet - vizsgálati módszerek - terápiás lehetőségek Kulcsszavak, fogalmak: - paranoid személyiségzavar, szkizoid személyiségzavar, szkizotíp személyiségzavar, antiszociális személyiségzavar, borderline személyiségzavar, hisztrionikus személyiségzavar, narcisztikus személyiségzavar, elkerülő személyiségzavar, dependens személyiségzavar, obszesszív-kompulzív személyiségzavar - Genetikai faktorok, biológiai faktorok, pszichológiai faktorok - klinikai vizsgálat, pszichodiagnosztika (Rorschach, MMPI, TCI, TAT) - pszichodiamikus terápiák, csoport és szocioterápiák, CBT, Linehan magatartásterápiája, gyógyszeres kezelések

50 18. Ismertesse a mentális retardáció (bio-pszicho-szociális fogyatékosság) okait, formáit, diagnosztikáját, kezelését, habilitációját, rehabilitációját! - a mentális retardáció (bio-pszicho-szociális fogyatékosság) organikus okai - klinikum, tünettan - diagnosztika, képességvizsgáló eljárások, neuropszichológiai tesztek - a mentális retardáció (bio-pszicho-szociális fogyatékosság) kezelése - habilitáció, rehabilitáció- szocioterápiák, korai fejlesztés Kulcsszavak, fogalmak: - prenatalis genetikai, genetikai, prenatális és környezeti, prenatalis multifaktoriális, perinatalis, posztnatalis, poligenetikus befolyások, pszichoszociális és kulturális hatások, multifaktoriális okok, a prevenció genetikai és környezeti aspektusai - enyhe mentális retardáció, mérsékelt retardáció, súlyos mentális retardáció, nagyon súlyos mentális retardáció (bio-pszicho-szociális fogyatékosság) - képességvizsgáló eljárások: Raven progresszív matrica teszt, Wechsler-féle intelligenciavizsgálat, Vineland skála Neuropszichológiai tesztek: Bender próba, Benton próba, Frosting teszt. Differenciáldiagnosztika - kezelés: általános elvek, gyógyszeres terápiák- antipszichotikumok, lítium, pszichostimulánsok - a habilitáció célja, rehabilitáció- szocioterápia, korai fejlesztések, gyógyfoglalkoztatás, védett munkahelyek

51 19. Ismertesse a drogok használatával összefüggő pszichiátriai problémákat és betegségeket! - addikció, tolerancia, framakológiai tolerancia - az addikció ismérvei - az addikció neurobiológiája - a diagnózis meghatározása - a pszichoaktív szerek felosztása, kapcsolódó zavarok - a drogfogyasztáshoz közvetlenül kapcsolódó kockázatok és csökkentésük Kulcsszavak, fogalmak: - hozzászokás, tolarencia, diszciplináris vagy farmakokinetikus tolerancia, élettani és farmakodinamikus tolerancia, szenzitizáció - kényszeres viselkedés, sóvárgás (drogéhség, craving), incentivitás-kielégülés - az agy jutalmazó szerepének rendszere, a hipotalamusz-hipofízis adrenális tengely - a szerhasználati zavar DSM-5 szerinti három fokozatú diagnózis felállítása - opiátok (heroin, morfin, metadon, buprenorfin) idegrendszeri hatásai, tünetek, elvonás, - kokain- a kokain intoxikáció tünetei, a kokain indukált pszichotikus zavar, toxikus delírium, elvonási tünetek, - hallucinogének- hallucinogén káros használata, dependencia szindróma, akut intoxikáció, pszichotikus zavar nem specifikus mentális és viselkedészavra, hangulati zavarok, szorongásos zavarok, perzisztáló perceptuális zavar -LSD, PCP - egyéb stimulánsok amfetamin és amfetamin típusú szerek- Ecstasy (MDMA), cannabis-intoxikáció, dependencia szindróma, depresszió és/vagy szorongás, hipománia, mániform tünetek, cannabis indukálta pszichózisok, reproduktív funkció károsodása - a túladagolás veszélyei, tünetei a szerbevitel módja, szexuális kockázatok

52 20. Ismertesse a konfliktus fogalmát, beszéljen a konfliktuskezelő stratégiákról! Ismertesse a gyógyfoglalkoztató feladatait a csoporton belüli konfliktusok kezelésében! - a konfliktus jelentése, fogalma, fajtái - konfliktus kezelési stratégiák - agresszív helyzetek kommunikációs kezelésének lehetőségei Kulcsszavak, fogalmak: - konfliktus, konfliktus az egyének között, a konfliktus kifejeződése, a konfliktuskezelés alapszabályai - a 6 alapérzés - a félelem fiziológiája, mentális hatásai - általános viselkedési szabályok, kongruencia - konfliktus kezelési stratégiák, az eszkalációs spirál (eszkaláció és deeszkaláció) - elkerülendő stratégiák (bagatellizálás, fölényes, parancsoló hangnem, a páciens kritizálása, viszont agresszió), Javasolt módszerek: egy ember beszéljen hozzá, nyugalom mutatása, visszatükrözés, az okok megértése, konkretizálás, empatikus visszajelzések, a verbális agresszió leállítása, a beszélgetés konstruktív irányba terelése, más panaszkezelési fórum felajánlása - az agresszió megelőzésének lehetőségei, kockázatelemzés, a kockázat csökkentésének személyi és technikai lehetőségei, biztonsági szabályzat bevezetése, agresszió megelőzési és kezelési tréning, kapcsolati szntű megelőzési lehetőségek

53 21. Ismertesse a szexuális diszfunkciók és a nemi identitás zavarait! - életciklusok és pszicho szexuális fejlődés - a szexuális működés fázisai - szexuális működészavarok (diszfunkciók) - a nemi identitás zavarai - parafíliák - a szexuális fejlődés zavarai - a szexuális orientációk Kulcsszavak, fogalmak: - pre és perinatalis időszak, kisgyermekkor, gyermekkor, serdülőkor, ifjúkorfelnőttkor, időskor - szexuális vágy, izgalmi szak, platószak, orgazmus, visszafejlődés szakasza - szexuális funkciózavarok: - szociokulturális tényezők, individuális tényezők, interperszonális faktorok, a szexuális diszfunkciót leggyakrabban okozó megbetegedések. A funkciózavarok klinikai megjelenési formái: Csökkent vagy hiányzó szexuális vágy, ejaculatio praecox, erektilis diszfunkció ejaculatio tarda, a nő izgalmi fázisának zavarai, a női orgasztikus zavarok, vaginismus és diszpareunia. Terápia: Erekciós zavar: fizikai vagy gyógyszeres módszerek, lubrikációs zavaroknál síkosítók használata, párterápia - a nemi identitás zavarai: - transz-szexualizmus, transzvesztitizmus, gyermekkori nemi identitászavar - parafíliák: fetisizmus, fetisisztikus transzvesztitizmus, exhibicionizmus, voyeurismus, pedofília, szado-mazohizmus, frottőrizmus, nekrofília, zoofília - a szexuális fejlődés zavarai: a szexuális érés zavara, egodisztóniás szexuális orientáció, a szexuális kapcsolat zavara - szexuális orientációk: homoszexualitás, biszexualitás, kényszeres maszturbáció, szexuális addikciók

54 22. Ismertesse a kényszerbetegség (obsztesszív-kompulzív zavar OCD) okait, jellemzőit, terápiáját! - az OCD kialakulása - a kényszeres tünetek jellemzői, leggyakoribb obszessziók, kompulziók - terápiák Kulcsszavak, fogalmak: - biológiai tényezők, neuroanatómiai tényezők, neurokémiai tényezők, pszichológiai magyarázatok. gyermekkorban induló OCD-és komorbid zavarai, felnőttkorban induló OCD - kényszergondolat (obszesszió), kényszercselekvés (kompulzió). Obszessziók: kontaminációs jellegű kényszergondolatok, agresszív kényszergondolatok, szexuális kényszergondolatok, patológiás kételkedés, vallásos kényszergondolatok, szimmetriával, pontossággal kapcsolatos kényszergondolatok. Kompulziók: Tisztálkodási, ellenőrzési kényszercselekvések, rituálék (mentális, ismétléses, imádkozási), megszámolási kényszercselekvések - gyógyszeres terápia (dózis és kezelési időtartam!) - pszichoterápiák, viselkedés terápia, - pszichiátriai sebészet. - gyermekeknél alkalmazott terápiák.

55 23. Ismertesse a legfontosabb alvászavarokat és azok jellemzőit! - az egészséges alvás - az alvászavarok, típusai, tünetei - a cirkadián ritmus - alvás-ébrenlét cirkadián ritmus zavar Kulcsszavak, fogalmak: - legaktívabb és legátfogóbb komplex élettani működésünk - insomnia- a gyermekkori insomnia, gyakoribb komorbid pszichiátriai és testi betegségek, az insomnia 4 fő formája, a felnőttkori insomnia általános kritériumai - az alvászavarok nemzetközi osztályozása szerint (ICSD-2), az insomnia kezelésének 4 alappillére - narcolepsia, OSAS (alvás alatti légzészavarok) éjszakai és nappali tünetek, parasomniák: - alvajárás (somnambulismus) - bruxismus - enuresis nocturia - rémálmok - REM magatartászavar - éjszakai felriadás (pavor nocturnus), Periodikus végtagmozgási zavar - alvás-ébrenlét cirkadián ritmus zavar: Megkésett alvásfázis szindróma, előretolódott alvásfázis szindróma, szabálytalan alvás-ébrenlét ciklus, Nem 24 órás alvás-ébrenléti ritmus - hypersomniák

56 24. Ismertesse az organikus és mentális zavarokat! - az organikus mentális zavarok jellemzői - organikus zavarok - dementia, dementiák osztályozási lehetőségei - a dementiát okozó legfontosabb kórképek, tünetei, terápiájuk - a delírium szindróma, a delírium legfontosabb tünetei, okai - organikus amnesztikus szindróma - egyéb organikus metális zavarok Kulcsszavak, fogalmak: - hátterében központi idegrendszeri vagy szervi okok húzódnak meg, - DSM-5 alapján idegfejlődési zavarok, neurokognitív zavarok, BNO-10 - súlyosság, beteg életkora, kórok, gyógykezelhetőség, lokalizáció, szövettani eltérések - Alzheimer típusú dementia, diffúz Lewy-testes dementia, frontotemporalis és vascularis dementia - tünetei: tudatzavar, figyelemzavar, kogníció globális zavara, affektív zavarok, alvás-ébrenlét ciklus zavara Okai: intracranialis, extracranialis - az amnesztikus szindróma diagnosztikus kritériumai, legfontosabb okai (általános testi megbetegedések, primer agyi bántalmak, szerhasználattal kapcsolatos okok) - organikus hallucinózis, organikus deluzív (paranoid) zavar

57 25. Ismertesse az alkohol okozta szomatikus, mentális és viselkedés zavarokat, diagnosztikai szempontjait, és a kialakult alkoholfüggőség kezelését! - az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatásai - az alkohol használatával összefüggő zavarok, a kóros alkoholhasználat - a személyiségstruktúra lehetséges szerepe az alkoholfüggőség kialakulásában - a hosszú távú alkoholfogyasztás tünetei, szövődményei - alkoholmegvonási szindróma okai, tünetei terápiája, az ápoló feladatai - alkohol okozta pszichotikus tünetek - alkohol okozta amnesztikus szindróma - az alkoholprobléma szűrése, diagnosztika - farmakoterápia, pszichoterápiás módszerek Kulcsszavak, fogalmak: - az alkohol felszívódása, lebomlása az emberi szervezetben, az alkohol hatása a központi idegrendszerre, a GABA receptorhoz köthető hatás - az alkohol okozta akut intoxikáció, patológiás részegség, abúzus, dependencia, a dependencia BNO-10 szerinti kritériumai - Jellinek féle típusok (Alfa, Béta, Gamma, delta, Epszilon), az alkoholfüggőség Cloninger-féle tipiológiája - testi betegségek (cardiovascularis betegségek, májbetegségek, vese és metabolikus betegségek, gastrointestinalis betegségek, légzőrendszer betegségei, neurológiai betegségek, fertőzések, traumatológiai sérülések, (veleszületett rendellenesség), pszichiátriai tünetek, szociális következmények - az alkoholmegvonási szindróma kialakulásának okai, az alkoholmegvonási szindróma deliriummal - delirium tremens. Életveszélyes állapot: tudati integritás és vigilancia fluktuációja, zavartság, dezorientációk, élénk hallucinációk heveny megvonási tünetekkel. Terápia: benzodiazepinek, antipszichotikumok, bétablokkolók, parenterális B vitamin adása, esetlegesen antiepileptikum adása. Ápolói feladatok: szoros obszerváció, monitorozás, észlelő lap vezetése, folyadékpótlás, teljes körű szükséglet kielégítés. Ellátása intenzív osztályos feladat - alkoholos hallucinózis, alkoholos paranoia, alkoholos féltékenység - az amnesztikus szindróma tüneti triásza, a Wernicke-encephalopathia, Korzakovszindróma. elsődlegesen tiamin adása parenteralisan. - laborvizsgálatok, önkitöltős tesztek (CAGE-kérdőív, AUDIT-C), a motivációs interjú technika alkalmazása - disulfiram kezelés, naltrexon, acetil-homotaurinát, önsegítő csoportok, AA klubok

58 26. Ismertesse a pszichiátriai sürgősségi állapotokat! - a sürgősség fogalmának típusai, meghatározása - a sürgősségi pszichiátriai esetek fő csoportjai, típusai - a leggyakoribb sürgősségi pszichiátriai ellátást igénylő kórképek, állapotok - korlátozó intézkedések Kulcsszavak, fogalmak: - medicinális sürgősségi állapot (sürgős szükség), sürgősségi pszichiátria, pszichiátriai sürgősségi állapot, sürgősségi pszichiátriai gyógykezelés - pszichiátriai sürgősség- szomatikus sürgősség nélkül, pszichiátriai betegség, következményes szomatikus sürgősséggel, szomatikus sürgősséget kísérő pszichiátriai tünetegyüttes, szomatikus sürgősség, kórelőzményben pszichiátriai betegséggel. - mentális zavarok (akut pszichotikus állapot, szorongásos állapot, mániás állapot, depresszív állapot), addiktológiai (szerhasználattal összefüggő) zavarok - intoxikációk, megvonásos állapotok, gerontopszichiátriai zavarok, gyermek és serdülőkori pszichiátriai zavarok, szomatikus problémák, gyógyszerekkel összefüggő sürgősségi állapotok- az antipszichotikumok heveny mellékhatásai és ellátásuk, az egyéb leggyakoribb tünetek, állapotok a sürgősségi pszichiátriában, zavart beteg, agresszív beteg, regresszív beteg, negativisztikus beteg. - a korlátozó intézkedések jogi háttere, formái, kivitelezése, dokumentálása

59 27. Ismertesse a gyermekbántalmazás és az igazságügyi gyermekpszichiátriai vonatkozásait! - epidemiológia - a gyermekbántalmazás definíciói, fajtái - példák az elkövetés kontextusa szerint - közigazgatási eljárások Kulcsszavak, fogalmak: - az UNICEF 2003-as vizsgálati eredményei - veszélyeztetettség, Elhanyagolás, az elhanyagolás fajtái (érzelmi elhanyagolás, fizikai elhanyagolás), Bántalmazás. A bántalmazás fajtái: érzelmi bántalmazás, fizikai bántalmazás, szexuális abúzus, egyéb formák: koldulásra, lopásra, prostitúcióra, hazugságra kényszerítés, szociális bántalmazás, gazdasági bántalmazás, a gyermekbántalmazás különleges formái: Méhmagzat károsító magatartás, alkohol és drogabúzus, Münchausen by proxy, a gyermek önmagát veszélyezteti - családon belüli erőszak, bullying-megfélemlítés, rendszerabúzus - bántalmazás észlelése a gyermek egészségügyi ellátása során 1997 évi XLVII. tv. 24, a gyermekvédelmi jelzőrendszer eljárása évi XXXI. tv, 17, a távoltartás 2009.évi LXXII. tv, a kapcsolattartás korlátozása, polgárjogi eljárások, büntetőeljárások: A Büntető Törvénykönyvről szóló évi C. tv

60 28. Ismertesse a pszichiátriai betegek ápolásának jogi szempontjait, beszéljen a forenzikus pszichiátriai ellátásról! - az 1997 évi CLIV. tv. szabályai alapján, a tv. X. fejezete- pszichiátriai intézeti gyógykezelés, korlátozó intézkedések, a pszichiátriai ellátás során korlátozható betegjogok, a bírói szemle intézménye - forenzikus pszichiátria és büntetőjog - forenzikus pszichiátria és polgári jog Kulcsszavak, fogalmak: - főszabályként a tv. többi fejezete szerint kell eljárni, néhány speciális esetben alkalmazandók a x. fejezet rendelkezései. - a pszichiátriai intézeti gyógykezelés: Önkéntes gyógykezelés, sürgősségi gyógykezelés, - a bírói szemle intézménye: az intézeti felvétellel, kezeléssel kapcsolatos bírósági határozat joghatásai - korlátozó intézkedések: évi CLIV. Törvény Az egészségügyről X. fejezte 60/2004. számú (VII.6.) ESzCsM rendelet, 15/2006. számú EüM. rendelet, - a pszichiátriai ellátás során korlátozható betegjogok, - a beszámítás képesség: Az alkotmánybíróság 723/B/1991/6. számú határozata alapján, A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978.évi IV. tv. 24 bekezdése - a belátási képesség megítélése, gondnoksági perek: cselekvőképesség korlátozása, ügycsoportokra meghatározva. Eljárási és egyéb eljárási szabályok

61 29. Ismertesse a pre-, peri- és postnatális mentális zavarok jellemzőit, kezelésüket! - reprodukciós zavarok - párkapcsolati zavarok - várandósság, várandóssággal kapcsolatos krízisek - szülés, születés - pszichés zavarok és a terápiás javallatok - a várandós anya farmakoterápiás kérdései - ápolói feladatok Kulcsszavak, fogalmak: - meddőség, funkcionális meddőség, érzelmi reakciók - párkapcsolatok alakulása, párkapcsolati szerepek és szerepzavarok - nem kívánt terhesség, terhességmegszakítás, várandósság, mint egészséges krízis szituáció; terhesség, mint krízisállapot; sikertelen terhesség, poszttraumás stressz - alternatív szülés, szülészeti iskolák - pre,- peri,- és posztnatális szorongásos zavarok, depresszió, pszichózisok, tünetei, - farmakoterápia: anxiolyticumok, antipszichotikumok alkalmazása kockázatelőny mérlegelése - szoros obszerváció, esetleges sérülések megakadályozása, pszichoedukáció, betegvezetés kompetencián belül

62 30. Foglalja össze az öngyilkos magatartás fogalmát (Balázs és Kapornai, 2012), az öngyilkosság epidemiológiai adatait, rizikó faktorait, védőfaktorait (Balázs és Kapornai, 2012)! Térjen ki a preszuicidális szindrómára! Beszéljen az öngyilkosság megelőzésének lehetőségeiről! Határozza meg a krízisintervenció fogalmát! - az öngyilkos magatartás - epiodemiológia - rizikó faktorok - preszuicidális szindróma - öngyilkosság megelőzésének lehetőségei - krízis, krízisintervenció Kulcsszavak, fogalmak: - halálvágy, öngyilkossági gondolatok és tervek, megkísérelt öngyilkosság, befejezett öngyilkosság. - epidemiológia adatok hazánkban, Európában és a világban, öngyilkossági a fiatal korosztályban. Férfiak-nők aránya. - elsődleges rizikófaktorok: pszichiátriai betegség- gyermekeknél és felnőtteknél is elsősorban MDD, pszichoaktív szerhasználat, gyermekkorban a harmadik legnagyobb öngyilkossági kockázattal járó állapot a viselkedészavar, míg felnőtteknél a szkizofrénia, megelőző öngyilkossági kísérlet - másodlagos rizikófaktorok: negatív életesemények Harmadlagos rizikófaktorok: olyan, ami nem megváltoztatható (elsődleges és másodlagos rizikófaktorok szövődve. Védőfaktorok: gyermekeknél, felnőtteknél. - Ringel-féle triász: 1. fokozódó érzelmi beszűkülés, 2. agresszivitás gátlása, saját maga ellen fordított agresszió, 3. öngyilkossági fantáziák - Cry for help (magyarul, nem szószerinti fordításban segélykiáltás), preszuicidális jelek felismerése, időben történő beavatkozással megelőzhető - krízis meghatározása (válsághelyzet), akut öngyilkossági veszély elhárítása - krízisintervenciós centrumok, segélyvonalak

Affektív zavarok - hangulatzavarok. Hidasi Zoltán

Affektív zavarok - hangulatzavarok. Hidasi Zoltán Affektív zavarok - hangulatzavarok Hidasi Zoltán Alapfogalmak Érzelem (emóció) Indulat (affektus) Hangulat (-thymia) Közérzet (-phoria) Hangulatzavarok Szindrómák Klasszifikáció Epidemiológia Diagnózis

Részletesebben

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Szigorlati tételsor az Elmegyógyászat és Pszichoterápia az orvosi gyakorlatban tantárgyakhoz Érvényes 2019. július 22-től A. Pszichopatológia,

Részletesebben

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

Pszichopatológia 2. DISSZOCIATÍV ZAVAROK

Pszichopatológia 2. DISSZOCIATÍV ZAVAROK Pszichopatológia 2. DISSZOCIATÍV ZAVAROK Prof. Dr. Perczel - Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék 2018 szakképzés 1. évfolyam 1 DSM IV DSM V 8. Szomatoform zavarok Szomatikus

Részletesebben

2012-2013 TANÉV Szigorlati tételsor

2012-2013 TANÉV Szigorlati tételsor 2012-2013 TANÉV Szigorlati tételsor A - Szorongásos zavarok (kivéve: stressz okozta kórképek): osztályozás, tünettan, kórlefolyás. B - A neurotranszmitterek szerepe a pszichiátriai betegségekben. A tudat

Részletesebben

Pszichiátriai kollokviumi tételsor 1. rész: Alapfogalmak

Pszichiátriai kollokviumi tételsor 1. rész: Alapfogalmak 1. rész: Alapfogalmak 58 db tétel 1. A nyúltvelő 2. A híd 3. Kisagy 4. Középagy 5. Formatio reticularis 6. Bazális ganglionok 7. Thalamus 8. Hypothalamus 9. Hippocampus 10. Amygdala 11. Septalis area 12.

Részletesebben

Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok. Hidasi Zoltán

Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok. Hidasi Zoltán Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok Hidasi Zoltán Szorongás Meghatározás Fiziológiás szorongás Tünetek Szorongásos zavarok Terápia Fogászati vonatkozások Félelem v. szorongás Szorongás:

Részletesebben

Disszociatív zavarok, traumával és stresszorral összefüggő zavarok. Mi a disszociáció? Az emlékezés, a tudat, a szenzoros és

Disszociatív zavarok, traumával és stresszorral összefüggő zavarok. Mi a disszociáció? Az emlékezés, a tudat, a szenzoros és Disszociatív zavarok, traumával és stresszorral összefüggő zavarok Pécsi Tudományegyetem Mi a disszociáció? Az emlékezés, a tudat, a szenzoros és motoros működések egységének időszakos szétválása A disszociáció

Részletesebben

Pszichiátriai szigorlati tételsor 1. rész: Alapfogalmak

Pszichiátriai szigorlati tételsor 1. rész: Alapfogalmak 1. rész: Alapfogalmak 58 db tétel 1. A nyúltvelő 2. A híd 3. Kisagy 4. Középagy 5. Formatio reticularis 6. Bazális ganglionok 7. Thalamus 8. Hypothalamus 9. Hippocampus 10. Amygdala 11. Septalis area 12.

Részletesebben

Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19.

Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19. Háziorvosi konferencia Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19. Alkohol okozta mentalis zavarok Magyarországon 2013-ban 720-725 ezer fő érintett az alkoholproblémával. Népesség 4,6 %-a nagyivó 15% mértékletes

Részletesebben

SZAKVIZSGA TÉTELSOR KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS GYERMEK SZAK (96 TÉTEL)

SZAKVIZSGA TÉTELSOR KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS GYERMEK SZAK (96 TÉTEL) SZAKVIZSGA TÉTELSOR 2017. KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS GYERMEK SZAK (96 TÉTEL) A szakvizsga tételek 3 fő témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörből

Részletesebben

Felvételes pszichiátriai osztályos gyakorlat 15 hónap (ezen belül 3 hó pszichiátriai sürgősségi ellátás)

Felvételes pszichiátriai osztályos gyakorlat 15 hónap (ezen belül 3 hó pszichiátriai sürgősségi ellátás) Képzés célja: Kölcsönös bizalmon alapuló orvos-beteg viszony kialakítása és megtartása. A kórképek felismerése, differenciáldiagnosztikai elkülönítése. Terápia beállítása és követése, esetleges mellékhatások

Részletesebben

Címek 1. A nyúltvelő 2. A híd 3. Kisagy 4. Középagy 5. Formatio reticularis 6. Bazális ganglionok 7. Thalamus 8. Hypothalamus 9. Hippocampus 10.

Címek 1. A nyúltvelő 2. A híd 3. Kisagy 4. Középagy 5. Formatio reticularis 6. Bazális ganglionok 7. Thalamus 8. Hypothalamus 9. Hippocampus 10. Címek 1. A nyúltvelő 2. A híd 3. Kisagy 4. Középagy 5. Formatio reticularis 6. Bazális ganglionok 7. Thalamus 8. Hypothalamus 9. Hippocampus 10. Amygdala 11. Septalis area 12. Gyrus cinguli 13. Corpus

Részletesebben

Füredi-Németh: oldalszámok. Füredi-Németh (A pszichiátria magyar kézikönyve,bp.2015) Tringer: oldalszámok Internetes elérhetőség Pilling: Gyász

Füredi-Németh: oldalszámok. Füredi-Németh (A pszichiátria magyar kézikönyve,bp.2015) Tringer: oldalszámok Internetes elérhetőség Pilling: Gyász Címek 1. rész: Alapfogalmak 1. A nyúltvelő 13 2. A híd 14 3. Kisagy 14 4. Középagy 15 5. Formatio reticularis 16 6. Bazális ganglionok 17 7. Thalamus 19 8. Hypothalamus 19 9. Hippocampus 21 10. Amygdala

Részletesebben

XIII./1. Az öngyilkosság

XIII./1. Az öngyilkosság XIII./1. Az öngyilkosság Osváth Péter dr. Bevezetés Az öngyilkos viselkedés gyakorisága és okai Az öngyilkos viselkedés a befejezett, illetve megkísérelt önpusztítás korunkban mind fontosabb népegészségügyi

Részletesebben

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II.

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. Ratkóczi Éva ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. SZEMÉLTISÉGZAVAROK Párbeszéd (Dialógus) Alapitvány Semmelweis Egyetem Me ntálbigiéné In tézet TARTALOM ELŐSZÓ 11 A LELKI ZAVAROKRÓL SZÓLÓ ISMERETEK ALKALMAZÁSA

Részletesebben

SZAKVIZSGA TÉTELEK Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Felnőtt szak (91 tétel)

SZAKVIZSGA TÉTELEK Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Felnőtt szak (91 tétel) SZAKVIZSGA TÉTELEK 2016. Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Felnőtt szak (91 tétel) A szakvizsga tételek 3 fő témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörből

Részletesebben

SZAKVIZSGA TÉTELEK KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS FELNŐTT SZAK (91 TÉTEL)

SZAKVIZSGA TÉTELEK KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS FELNŐTT SZAK (91 TÉTEL) SZAKVIZSGA TÉTELEK 2017. KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS FELNŐTT SZAK (91 TÉTEL) A szakvizsga tételek 3 fő témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörből

Részletesebben

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek Alkohollal kapcsolatos zavarok Az alkoholbetegség Az alkoholisták mértéktelen ivók, alkoholfüggőségük olyan szintet ér el, hogy észrevehető mentális zavarokat okoz, károsítja test-lelki egészségüket, interperszonális

Részletesebben

A sürgősségi pszichiátriai ellátás és jogi szabályozása FOK IV.

A sürgősségi pszichiátriai ellátás és jogi szabályozása FOK IV. A sürgősségi pszichiátriai ellátás és jogi szabályozása FOK IV. Sürgősség a pszichiátriában Bármely zavar elsősorban a viselkedésben, de gondolkodásban, észrevevésben, érzelmek területén, amely azonnali

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szenvedélybetegek, vagy pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményében ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján

Részletesebben

BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS

BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK 1. A gyógypedagógia alapfogalmai, elméletei, kapcsolata más tudományokkal

Részletesebben

ELŐADÁS VÁZLAT. Balázs Judit

ELŐADÁS VÁZLAT. Balázs Judit ELŐADÁS VÁZLAT GYERMEKKORBAN KEZDŐDŐ FELNŐTT PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK: AUTIZMUS, ADHD, TIC-ZAVAR Balázs Judit 2012. november 15-17. SEMMELWEIS EGYETEM, KÖTELEZŐ SZINTEN TARTÓ TANFOLYAM AUTIZMUS FOGALMI SOKASÁG

Részletesebben

Designer szerhasználók a pszichiátriai ellátásban morbiditás és komorbiditás. Szily Erika SE, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Designer szerhasználók a pszichiátriai ellátásban morbiditás és komorbiditás. Szily Erika SE, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Designer szerhasználók a pszichiátriai ellátásban morbiditás és komorbiditás Szily Erika SE, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2017. 12. 14. ÁTTEKINTÉS Új pszichoaktív szerek használata - aktualitások

Részletesebben

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek Dr. Pikó Károly Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórháza

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban. Lukács Péter DEOEC ORFMT

Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban. Lukács Péter DEOEC ORFMT Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban Lukács Péter DEOEC ORFMT A pszichológiában a pszichodiagnosztika alatt a különféle lelki folyamatok egyéni, ill. típusos jellegzetességeinek feltérképezése

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

SZAKVIZSGA TÉTELEK Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Gyermek szak (96 tétel)

SZAKVIZSGA TÉTELEK Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Gyermek szak (96 tétel) SZAKVIZSGA TÉTELEK 2016. Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Gyermek szak (96 tétel) A szakvizsga tételek 3 fő témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörből

Részletesebben

DEMENCIA. Viselkedési zavarok és pszichiátriai tünetek (BPSD) Dr Egervári Ágnes

DEMENCIA. Viselkedési zavarok és pszichiátriai tünetek (BPSD) Dr Egervári Ágnes DEMENCIA Viselkedési zavarok és pszichiátriai tünetek (BPSD) Dr Egervári Ágnes a demencia mindig tünetegyüttes, melynek hátterében sokféle betegség állhat Demencia tünetei Alaptünetek: memóriazavar ( rövid

Részletesebben

AZ INDULATOK MEGELŐZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

AZ INDULATOK MEGELŐZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN AZ INDULATOK MEGELŐZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN Dr Pilling János Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Hazai újsághírek Leütötte orvosát egy beteg a pécsi kórházban Három

Részletesebben

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja.

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez. Dr. Szemelyácz János Budapest, február 20.

Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez. Dr. Szemelyácz János  Budapest, február 20. Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez Dr. Szemelyácz János www.indit.hu Budapest, 2016. február 20. 1 Addiktív ciklus Pszichoaktív szer bevétele, vagy kóros viselkedési folyamat

Részletesebben

Gyermekpszichiátriai ismeretek

Gyermekpszichiátriai ismeretek Gyermekpszichiátriai ismeretek Speciális szükséglet megállapításának pszichiátriai vonzatai Dr. Nagy Péter, Vadaskert Kórház és Szakambulancia. Vázlat Gyermekpszichiátriai diagnosztika általában Gyermekpszichiátriai

Részletesebben

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak. ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak. ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július I.KÖTELEZŐ tantárgyak tételei 1. Az intelligencia meghatározásai,

Részletesebben

A neurózisok története napjainkig. I. A neurotikus állapotok általános leírása

A neurózisok története napjainkig. I. A neurotikus állapotok általános leírása A neurózisok története napjainkig I. A neurotikus állapotok általános leírása A neurózis fogalom története Cullen: lázak kachexiák lokális betegségek neurózisok Neurosis: coma adynamia spasmus vesania

Részletesebben

Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája

Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája Dr. Budavári Ágota ECP 1 Életvitel, veszélyeztetettség Válási gyakoriság Balesetező hajlam Munkanélküliség, hajléktalanság Kriminális cselekmény

Részletesebben

DIAGNOSZTIKAI RENDSZEREK A PSZICHIÁTRIÁBAN ÉS A KLINIKAI PSZICHOLÓGIÁBAN

DIAGNOSZTIKAI RENDSZEREK A PSZICHIÁTRIÁBAN ÉS A KLINIKAI PSZICHOLÓGIÁBAN DIAGNOSZTIKAI RENDSZEREK A PSZICHIÁTRIÁBAN ÉS A KLINIKAI PSZICHOLÓGIÁBAN Nagy Beáta Magda Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék Szakképzés I. évfolyam 2015. Mi a diagnózis? A klinikai kép,

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére Diagnosztikai jelentések értelmezése és elemzése egy 13-18 év közötti fiatal

Részletesebben

ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder

ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder ELİADÁS KIVONAT 2008. november 06. Balázs Judit Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Ambulancia, Budapest ADHD pervalenciája 3-7 %-a az iskolás korú gyermekeknek

Részletesebben

A neurózisok története napjainkig I A. neurotikus állapotok általános leírása

A neurózisok története napjainkig I A. neurotikus állapotok általános leírása A neurózisok története napjainkig I A neurotikus állapotok általános I. A neurotikus állapotok általános leírása A neurózis fogalom története Cullen: lázak kachexiák lokális betegségek neurózisok Neurosis:

Részletesebben

Pedagógia - gyógypedagógia

Pedagógia - gyógypedagógia 2 Pedagógia - gyógypedagógia 1. A pedagógia tudománya. A nevelés fogalma és alapvető jegyei 2. A nevelés szükségessége: a személyiség fejlődését befolyásoló tényezők (öröklés, környezet, nevelés) 3. Érték,

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján A feladatsor 1-20-ig számozott

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis)

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) M2 Unit 3 Jövőbeli lehetséges krízishelyzetek előrejelzése az anamnézis és a diagnosztikai jelentések alapján A normál serdülőkori magatartás

Részletesebben

A pszichopatológia egyes kérdései

A pszichopatológia egyes kérdései A pszichopatológia egyes kérdései Az abnormális viselkedés Milyen kritériumok alapján különíthetjük el a normális és az abnormális viselkedést? - Eltérés a statisztikai átlagtól ebbıl a szempontból abnormális

Részletesebben

Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA

Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA Mi a disszociáció? Énvédő mechanizmus Bizonyos feltételek mellett a traumák emlékei leválnak a tudat többi részétől, a tudaton kívül

Részletesebben

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 Tartalom BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 1. fejezet AZ ISKOLAFÓBIÁRÓL 19 Iskolakerülésrôl van-e szó? 19 Az iskolafóbia típusai 20 Az iskolafóbia szempontjából fontos három korcsoport 21 Szorongásos

Részletesebben

Bevezetés s a gyermek- pszichofarmakológi

Bevezetés s a gyermek- pszichofarmakológi Bevezetés s a gyermek- pszichofarmakológi giába Gádoros Júlia Vadaskert Kórház Budapest A kezdetek Bradley 1937 benzedrinkezelés ötvenes években megjelent antipszichotikumok és antidepresszívumok 1960-ban

Részletesebben

A GYERMEK- ÉS IFJÚKOR PSZICHÉS ZAVARAINAK TANKÖNYVE. szerkesztette: Balázs Judit, Miklósi Mónika

A GYERMEK- ÉS IFJÚKOR PSZICHÉS ZAVARAINAK TANKÖNYVE. szerkesztette: Balázs Judit, Miklósi Mónika A GYERMEK- ÉS IFJÚKOR PSZICHÉS ZAVARAINAK TANKÖNYVE szerkesztette: Balázs Judit, Miklósi Mónika AGYERMEK-ÉSIFJÚKOR PSZICHÉS ZAVARAINAK TANKÖNYVE Szerkesztette: Balázs Judit, Miklósi Mónika A Szerkesztõk

Részletesebben

Mentális retardáció BNO 10 (F70-79) BNO-10 BNO-10 BNO-10. Mentális retardáció és pszichopatológia

Mentális retardáció BNO 10 (F70-79) BNO-10 BNO-10 BNO-10. Mentális retardáció és pszichopatológia BNO 10 (F70-79) Mentális retardáció Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, Pécs Abbamaradt vagy nem teljes mentális fejlődés, amelyre jellemző a különböző készségek romlása, olyan készségeké amelyek

Részletesebben

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B M1854 FELADATOK Értelmezi az idősek társadalmi helyzetét, szociális 4 problémáit, a modern életforma hatásait életmódjukra Megtervezi a gondozási folyamatot, közreműködik az ápolási, rehabilitációs és

Részletesebben

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása Dr. Gallai Mária gyermekpszichiáter Fejlődési zavar Fejlődési zavar gyanúja: megkésett eltérő disszociált fejlődés Fejlődési részterületek:

Részletesebben

Mentális retardáció komplex kezelése. Készítette: Dr. Hódy Szilvia

Mentális retardáció komplex kezelése. Készítette: Dr. Hódy Szilvia Mentális retardáció komplex kezelése Készítette: Dr. Hódy Szilvia Mentális retardáció Az emberek között jelentős különbségek vannak értelmi képességeiket illetően. Korunk civilizációs társadalmában könnyebben

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

Gyermekpszichiátria. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Gyermekpszichiátria. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Gyermekpszichiátria PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Gyermekpszichiátria Gyermekkorban diagnosztizálható zavarok Gyermek és serdülıkorban induló pszichiátriai betegségek Fejlıdési perspektíva

Részletesebben

Az alkoholfüggőség (nép)egészségügyi vonatkozásai

Az alkoholfüggőség (nép)egészségügyi vonatkozásai Az alkoholfüggőség (nép)egészségügyi vonatkozásai Dr. Rónai Balázs centrumvezető főorvos Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház, Sümegi Pszichiátriai Centrum Balatonfüred, 2012. szeptember 14. Az alkoholfüggőség

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Hirsch Anikó, Galgóczy Katalin MRE Bethesda Gyermekkórház, Pszichoszomatikus Részleg Mert az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél,

Részletesebben

Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében

Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében Lakatos Enikő¹, ², Balog Piroska¹ ¹Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet, Budapest ²Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok

Részletesebben

A társadalmi visszailleszkedés, pszichoszociális támogatás pszichiátriai betegségben

A társadalmi visszailleszkedés, pszichoszociális támogatás pszichiátriai betegségben A társadalmi visszailleszkedés, pszichoszociális támogatás pszichiátriai betegségben Kassai-Farkas Ákos dr 2015.11.09. OORI Rehabilitációs tanfolyam 1 A pszichiátriai rehabilitáció þ az a folyamatos és

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Előszó 9

Tartalomjegyzék. Előszó 9 Tartalomjegyzék Előszó 9 1. Fejezet: Mi a depresszió? 17 A depresszióról alkotott kép 21 Fekete kutya 22 Sötét alagút 24 Börtön 25 Sűrű köd 25 Melankólia 26 Freud 27 Az antidepresszívumok felfedezése...

Részletesebben

A szorongásos kórképek. Bitter István november 29.

A szorongásos kórképek. Bitter István november 29. A szorongásos kórképek Bitter István 2017. november 29. Előzmények Neurózisok 1980 - APA: Diagnostic and Statistic Manual (DSM) III.: Szorongásos kórképek, szomatoform kórképek, étkezési zavarok, stb.

Részletesebben

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Scheuring N.(1); Danis I.(2); Németh T.(3); Papp E.(1); Czinner Antal Prof.(1) Heim Pál Gyermekkórház, Budapest, Belgyógyászat (1);

Részletesebben

Sürgősségi ellátás a pszichiátriában DR. SZUROMI BÁLINT

Sürgősségi ellátás a pszichiátriában DR. SZUROMI BÁLINT Sürgősségi ellátás a pszichiátriában DR. SZUROMI BÁLINT SEMMELWEIS EGYETEM, PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINIKA 2017. DECEMBER 6. Sürgősségi ellátás a pszichiátriában Meghatározás, jellemzők Jogi

Részletesebben

Kristóf Andrea SE-IBOI

Kristóf Andrea SE-IBOI Kristóf Andrea SE-IBOI Kábítószer-kereskedelem Kábítószer birtoklása Kóros szenvedélykeltés Kábítószer készítésének elősegítése Kábítószer-prekurzorral visszaélés Új pszichoaktív anyaggal visszaélés Teljesítményfokozó

Részletesebben

A gyermek és ifjúságpszchiátriai kórképek klasszifikációja. Dr. Vetró Ágnes

A gyermek és ifjúságpszchiátriai kórképek klasszifikációja. Dr. Vetró Ágnes A gyermek és ifjúságpszchiátriai kórképek klasszifikációja Dr. Vetró Ágnes 1 A klasszifikáció mint kognitív képesség Elvonatkoztatás az egyeditől Általánosítás Szabályszerűségek levonása Tervszerű csoportosítás,

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

Gyermekkori hiperaktivitás és magatartászavarok diagnosztikája

Gyermekkori hiperaktivitás és magatartászavarok diagnosztikája Gyermekkori hiperaktivitás és magatartászavarok diagnosztikája Dr. László Zsuzsa Klinikai szakpszichológus Viselkedésterapeuta Fimota Központ 1062 Budapest Bajza utca 68. T: 30 92 10 352 www.fimota.hu

Részletesebben

Agresszív cselekmények megelőzésének lehetőségei. Dr. Pilling János Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

Agresszív cselekmények megelőzésének lehetőségei. Dr. Pilling János Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Agresszív cselekmények megelőzésének lehetőségei Dr. Pilling János Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Hazai újsághírek az elmúlt egy évből Leütötte orvosát egy beteg a pécsi kórházban Három

Részletesebben

Erős szavak. Az agresszió megelőzésének és kommunikációs kezelésének lehetőségei. Dr. Pilling János Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

Erős szavak. Az agresszió megelőzésének és kommunikációs kezelésének lehetőségei. Dr. Pilling János Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Erős szavak. Az agresszió megelőzésének és kommunikációs kezelésének lehetőségei Dr. Pilling János Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Hazai újsághírek Leütötte orvosát egy beteg a pécsi kórházban

Részletesebben

dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd

dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd A kognitív szemlélet alkalmazása pszichotikus betegek rehabilitációja és gondozása során dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

Asperger syndrome related suicidal behavior: two case studies Neuropsychiatric Disease and Treatement 2013 (9), 1815-1819

Asperger syndrome related suicidal behavior: two case studies Neuropsychiatric Disease and Treatement 2013 (9), 1815-1819 Asperger syndrome related suicidal behavior: two case studies Neuropsychiatric Disease and Treatement 2013 (9), 1815-1819 Csupor Éva 2014. október 27. Bevezetés (általában az Asperger-szindrómáról) diagnosztizálás

Részletesebben

Pszichiátriai megbetegedések előfordulása, tünettana és korai felismerése

Pszichiátriai megbetegedések előfordulása, tünettana és korai felismerése Pszichiátriai megbetegedések előfordulása, tünettana és korai felismerése Dr. Németh Attila Főigazgató főorvos Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet Pszichiátriai zavarok gyakorisága

Részletesebben

Szomatoform (szomatikus tünet) zavarok, kényszerbetegség és kapcsolódó zavarok. A szomatoform (szomatikus tünet) zavarok általános jellemzők

Szomatoform (szomatikus tünet) zavarok, kényszerbetegség és kapcsolódó zavarok. A szomatoform (szomatikus tünet) zavarok általános jellemzők Szomatoform (szomatikus tünet), kényszerbetegség és kapcsolódó Pécsi Tudományegyetem A szomatoform (szomatikus tünet) általános jellemzők A hisztéria és a hipochondria az ókortól ismertek Paul Briquet

Részletesebben

időpont helyszín időtartam tananyagegység neve Regisztráció SZÜNET 2. A kommunikációs képesség felmérésének alapjai

időpont helyszín időtartam tananyagegység neve Regisztráció SZÜNET 2. A kommunikációs képesség felmérésének alapjai ÓRAREND Továbbképzés címe: AAK augmentatív és alternatív kommunikáció diagnoszta képzés Alapítási engedély száma: 12/13/2019 Továbbképzési csoport azonosítószáma: 7190121/1 1. A komplex kommunikációs igény

Részletesebben

Szakvizsga tételek Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Gyermek szak (91 tétel) A szakvizsga tételek 3 fı témakört ölelnek

Szakvizsga tételek Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Gyermek szak (91 tétel) A szakvizsga tételek 3 fı témakört ölelnek Szakvizsga tételek 2009. Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Gyermek szak (91 tétel) A szakvizsga tételek 3 fı témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörbıl

Részletesebben

Krízishelyzetek az iskolában Parrag Bianka, Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat

Krízishelyzetek az iskolában Parrag Bianka, Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Krízishelyzetek az iskolában Parrag Bianka, Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bevezető Iskolapszichológiától az iskolában végzett nevelési tanácsadásig A szakszolgálati intézmények működését szabályozó

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Tárgyleírás A drog és az idegrendszer. A drogok hatásmechanizmusa. Addiktológiai alapfogalmak. A függőség kialakulását

Részletesebben

lyiségzavarok Dr. Unoka Zsolt

lyiségzavarok Dr. Unoka Zsolt Sémakérdıív v a személyis lyiségzavarok mérésében Dr. Unoka Zsolt Személyis lyiségzavarok DSM-IV rendszere Személyiségzavarok általános kritériumai: 1. kogníciók (az a mód, ahogy önmagát, a másikat és

Részletesebben

Az ADHD kezelése gyerek- és felnőttkorban. László Zsuzsa Fimota Központ 1063 Bp, Bajza u 68.

Az ADHD kezelése gyerek- és felnőttkorban. László Zsuzsa Fimota Központ 1063 Bp, Bajza u 68. Az ADHD kezelése gyerek- és felnőttkorban László Zsuzsa Fimota Központ 1063 Bp, Bajza u 68. www.fimota.hu Terápiák összehasonlítása 68% 56% 34% 25% gyógyszer gyógyszer vis.terápia köz.rutin vis.terápia

Részletesebben

PSZICHOTERÁPIÁS ÉS MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORT TERVEZETT, REHABILITÁCIÓS IRÁNYÚ SZAKMAI MŰKÖDÉSE

PSZICHOTERÁPIÁS ÉS MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORT TERVEZETT, REHABILITÁCIÓS IRÁNYÚ SZAKMAI MŰKÖDÉSE PSZICHOTERÁPIÁS ÉS MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORT TERVEZETT, REHABILITÁCIÓS IRÁNYÚ SZAKMAI MŰKÖDÉSE Pszichológus: Bujdosó Balázs Déri Barna Krekó Kata Művészetterapeuta: Giczi Andrea Horváth Judit Takács Marianna

Részletesebben

A pszichiátriai betegek jogvédelme

A pszichiátriai betegek jogvédelme A pszichiátriai betegek jogvédelme Simon Zsuzsa szociálpolitikai szakértő TÁMOP-557-08/1-2008-0001 A pszichiátria történeti gyökereit tekintve hatalmát és jogosítványait arra kapta, hogy a törvényt nem

Részletesebben

ISCA-D I. modul Hangulatzavarok. Baji Ildikó

ISCA-D I. modul Hangulatzavarok. Baji Ildikó ISCA-D I. modul Hangulatzavarok Baji Ildikó 1 Diagnosztizálási nehézségek Emocionális problémák verbális kifejezési nehézsége Testi tünetekben való megjelenésgyermekgyógyászok Komorbiditások Szülők affektív

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés 1. Megbeszélés 2013. december 17.

Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés 1. Megbeszélés 2013. december 17. Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés és foglalkoztatás Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés 1. Megbeszélés 2013. december 17. Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés és foglalkoztatás

Részletesebben

Gyermekpszichiátria. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Gyermekpszichiátria. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Gyermekpszichiátria PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Gyermekpszichiátria Gyermekkorban diagnosztizálható zavarok Gyermek és serdülıkorban induló pszichiátriai betegségek Fejlıdési perspektíva

Részletesebben

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail. A szülés utáni depresszióról Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.com Szülés után lehetséges. Poszt partum blue Poszt partum depresszió

Részletesebben

KÉNYSZERBETEGSÉG - OBSZESSZIV-KOMPULZIV ZAVAR

KÉNYSZERBETEGSÉG - OBSZESSZIV-KOMPULZIV ZAVAR KÉNYSZERBETEGSÉG - OBSZESSZIV-KOMPULZIV ZAVAR A szorongásos zavarok A szorongás, az irracionális és patológiás félelem tárgyat keres magának. A struktúraképzõ A szorongásos zavarok elem lehet az idõ (pánik),

Részletesebben

Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban. Dr. Lővei Csilla

Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban. Dr. Lővei Csilla Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban Dr. Lővei Csilla 2015. 10. 29. Rehabilitációt igénylő gyermekkori kórállapotok: Neurológiai kórképek (myelodysplasia, CP, neuromuscularis bet., neurotraumat.)

Részletesebben

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016 Nehézségek a kommunikációban Bán Ildikó 2016 MILYEN A JÓ ORVOS? a beteg szemszögéből Mi teszi az orvost jó orvossá? 72% - jó személyes viszony a beteg és az orvosa között (empátia, figyelem, meghallgatja

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 34 762 01 Szociális gondozó és ápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok

Részletesebben

Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól" Kassai-Farkas Ákos"

Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól Kassai-Farkas Ákos Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól" Kassai-Farkas Ákos" Definíció A közösségi pszichiátriai gondozás és rehabilitáció a ma érvényes betegjogokkal összhangban igyekszik elkerülni

Részletesebben

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre Magyari Judit A betegek és családtagjaik lelki alkalmazkodásában nagy szerepe van: a rákkal kapcsolatos mai társadalmi

Részletesebben

Konzultáció. Bitter István 2012 dec. 10.

Konzultáció. Bitter István 2012 dec. 10. Konzultáció Bitter István 2012 dec. 10. Pszichiátriai viszgálat 1. Megjelenés, viselkedés Pl. cooperativ, hosztilis, őszinte, csábító stb.; Pszichomotorium, szorongás látható tünetei ide is kerülhetnek

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/38

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/38 A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a vizsga szóbeli

Részletesebben

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin Betegségmagatartás Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin WHO definíciója: Mi az egészség? Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság

Részletesebben

Münchausen szindróma by proxy

Münchausen szindróma by proxy Münchausen szindróma by proxy drbesnyő Márta Vadaskert Kórház és Szakambulancia Definíció, meghatározás A gyermekbántalmazás egyik súlyos formája Asher/1951/ Felnőttek betegségtüneteket találnak ki maguknak,

Részletesebben

Gyermekkori hiperaktivitás és magatartászavarok diagnosztikája. Dr. László Zsuzsa Klinikai szakpszichológus Viselkedésterapeuta

Gyermekkori hiperaktivitás és magatartászavarok diagnosztikája. Dr. László Zsuzsa Klinikai szakpszichológus Viselkedésterapeuta Gyermekkori hiperaktivitás és magatartászavarok diagnosztikája Dr. László Zsuzsa Klinikai szakpszichológus Viselkedésterapeuta Fimota Központ 1062 Budapest Bajza utca 68. T: 30 92 10 352 www.fimota.hu

Részletesebben

Mentálhigiénés asszisztens / PEFŐ

Mentálhigiénés asszisztens / PEFŐ 1. a) Fogalmazza meg a szociális munka főbb dilemmáit, és saját munkaköréből támassza alá egy-egy példával! b) Határozza meg a neurózis és a pszichózis fogalmát! Soroljon fel jellemző tüneteket, tünetegyüteseket!

Részletesebben