Issue 1 HU Szoftver a CD-ROMon útmutató

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Issue 1 HU Szoftver a CD-ROMon útmutató"

Átírás

1 Issue 1 HU Szoftver a CD-ROMon útmutató Az elektronikus tájékoztató a "Nokia tájékoztatók elõírásai és feltételei (1998. június 7.)" szabályzat hatálya alá tartozik ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.)

2 Copyright Nokia Mobile Phones Minden jog fenntartva. A dokumentum vagy bármely része nem másolható, nem továbbítható, nem terjeszthetõ és nem tárolható a Nokia elõzetes írásbeli engedélye nélkül. A Nokia és a Nokia Connecting People a Nokia Corporation bejegyzett védjegye. Az említett egyéb termékek és cégek neve tulajdonosuk védjegye lehet. A Nokia folyamatosan fejleszti termékeit. Emiatt fenntartja magának a jogot, hogy az e dokumentumban ismertetett termékek jellemzõit elõzetes bejelentés nélkül módosítsa vagy továbbfejlessze. A Nokia semmilyen körülmények között nem felelõs adatok elveszéséért, anyagi veszteségért vagy bármely más véletlen, következmény vagy közvetett kárért, akárhogyan is történt. A jelen dokumentum tartalmát ebben a formában kell elfogadni. Az érvényes jogszabályok által meghatározottakon kívül a Nokia semmiféle kifejezett vagy vélelmezett garanciát nem vállal a dokumentum pontosságával, megbízhatóságával vagy tartalmával kapcsolatban, beleértve de nem kizárólagosan az értékesíthetõségre vagy egy adott célra való alkalmasságra vonatkozó garanciát. A Nokia fenntartja a jogot, hogy bármikor elõzetes értesítés nélkül átdolgozza vagy visszavonja a jelen dokumentumot. A termékek választéka országonként eltérhet. Kérjük, tájékozódjon a legközelebbi Nokia kereskedõnél. Megfelelõségi nyilatkozat A Nokia Hungary Kft, 1461 Budapest Pf.392, mint a Nokia Mobile Phones (Keilalahdentie 4, Espoo, Finland) hivatalos importõre a gyártó nevében saját felelõsségére kijelenti, hogy a készülék az 1999/5/EC direktíva alapvetõ követelményeinek megfelel, továbbá az alábbi biztonságtechnikai és távközlési standardokkal konform: EN , EN , ETS , EN 60950/IEC 950, ES 59005, 1999/519/EC A készülék a 3/2001.(I.31.)MeHVM rendeletben elõírt alapvetõ követelményeknek és a 31/1999(VI.11) GM-KHVM rendeletben megadott védelmi elõírásoknak megfelel. A gyártó a terméket CE jelzéssel ellátta. CE 168 GARANCIÁRA VONATKOZÓ FONTOS MEGJEGYZÉS Annak érdekében, hogy a termék hosszú ideig használható maradjon, kérjük vegye figyelembe, hogy a telefon igen törékeny és drága színes kijelzõvel rendelkezik, amely ha a készüléket leejtjük vagy egyéb módon ütõdésnek tesszük ki, eltörhet. A korlátozott gyártói garanciánk érvényét veszti a termék felett, ha a kárt gondatlan kezelés okozta.

3 Tartalomjegyzék...1 Szoftver telepítése a CD-ROM-ról...1 Távoli szinkronizálás...2 Mértékegység váltó...7 Fájl nézõ...10 Notes (Jegyezetek)...18 Multimedia converter (Multimédia konverter)...22 Játékok...26 Egyebek...39

4 BIZTONSÁGUNK ÉRDEKÉBEN Olvassuk el az alábbi egyszerû alapszabályokat. Be nem tartásuk veszélyekkel járhat, sõt törvénysértõ lehet. További részletes információkat a Felhasználói útmutatóban találunk. AZ ÚTON ELSÕ A BIZTONSÁG Vezetés közben ne használjuk a kommunikátort; a jármûvel használat elõtt álljunk meg. INTERFERENCIA A rádiótelefonok interferencia-érzékenyek, ami idõnként a teljesítmény romlását okozhatja. KÓRHÁZBAN KAPCSOLJUK KI Tartsuk be a vonatkozó elõírásokat és szabályokat. Orvosi berendezések közelében kapcsoljuk ki a telefont. REPÜLÕGÉPEN KAPCSOLJUK KI A rádiótelefonok interferenciát okozhatnak. Repülõgépen tilos használni õket. TANKOLÁSKOR KAPCSOLJUK KI Ne használjuk a telefont üzemanyagtöltõ állomásokon. Üzemanyagok vagy vegyszerek közelében ne telefonáljunk. ROBBANTÁSI MÛVELETEK HELYSZÍNÉN KAPCSOLJUK KI Ne használjuk a telefont olyan helyen, ahol robbantást készítenek elõ. Ügyeljünk a korlátozásokra, és tartsuk be az érvényes szabályokat és elõírásokat. MEGFELELÕ HASZNÁLAT A telefont csak normál helyzetben (a fülünkhöz tartva) használjuk. Feleslegesen ne érjünk az antennához. SZAKSZERÛ SZERVIZ A készülék üzembe helyezését és javítását csak szakképzett szolgáltató végezheti.

5 TARTOZÉKOK ÉS AKKUMULÁTOROK Csak a gyártó által jóváhagyott tartozékokat és akkumulátorokat alkalmazzunk. Ne csatlakoztassunk inkompatibilis készülékeket. HÍVÁSOK KEZDEMÉNYEZÉS A TELEFONNAL Zárjuk be a fedelet, gyõzõdjünk meg arról, hogy a telefon be van kapcsolva és a szolgáltatás területén van. Üssük be a kívánt számot a terület kódjával együtt, majd nyomjuk meg a gombot. A beszélgetés végén nyomjuk meg a gombot. A hívások fogadása a gomb lenyomásával történik. SEGÉLYKÉRÕ HÍVÁSOK Zárjuk vissza a készülék fedelét. Kapcsoljuk be a telefont és ellenõrizzük, hogy mûködik-e. Tartsuk lenyomva a néhány másodpercig, hogy a kijelzõ tartalma törlõdjön. Üssük be a segélyszolgálat számát, majd nyomjuk meg a gombot. Adjuk meg a tartózkodási helyünket. Ne szakítsuk meg a kapcsolatot, amíg fel nem szólítanak rá. BIZTONSÁGI MÁSOLATOK KÉSZÍTÉSE Fontosabb adatainkról mindig készítsünk biztonsági másolatot. CSATLAKOZÁS MÁS KÉSZÜLÉKHEZ Más eszközökhöz való csatlakoztatás elõtt, a biztonsági elõírások megismerése érdekében, olvassuk el a másik készülék ismertetõjét is. Ne csatlakoztassunk inkompatibilis készülékeket. INFRAVÖRÖS FÉNNYEL MÛKÖDÕ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA Az infravörös fénysugarat ne irányítsuk mások szemébe. Ügyeljünk rá, hogy ne zavarjunk más infravörös eszközöket.

6 1. Szoftver a CD-ROM-on A jelen útmutató információkat tartalmaz a termékcsomagban található CD-ROMon lévõ szoftver telepítésére vonatkozóan. Ezek az alkalmazások a Software for the communicator (Szoftver a kommunikátor számára) és a Sofware for PC (Szoftver a számítógép számára) részben találhatók. Megjegyzendõ, hogy egyes kiegészítõ programok saját felhasználó névvel rendelkezhetnek. Ezek a CD-ROMon a programok mellett találhatók. Szoftver telepítése a CD-ROM-ról A kommunikátor CD-ROM-ján lévõ alkalmazások és fájlok készen állnak arra, hogy a kommunikátorra telepítsük vagy átvigyük azokat. A telepítést az alábbiak szerint végezzük el: 1 Ellenõrizzük, hogy a számítógépen telepítettük a PC Suite programot. Ezt a programot a termékcsomagban található CD-ROM-on találjuk. 2 A CD-ROM-ot helyezzük a számítógép CD-ROM meghajtójába. 3 Az alábbiakat tehetjük: A kommunikátorral a termékcsomagban található adapter kábel használatával rácsatlakozunk a számítógépre. Vagy a kommunikátort és a számítógépet elõkészítjük az infravörös kapcsolatra. Bõvebb információkért lásd a Felhasználói útmutatót. Tipp: A szoftver telepítésére vonatkozó bõvebb információkért lásd a Felhasználói útmutatót. 1

7 2 Tipp: A memóriakártya használatával a kommunikátoron több helyet teremthetünk a CD-ROM különbözõ alkalmazásai és fájljai számra. 4 A CD-ROM automatikusan megnyílik. Ha nem, nyissuk meg a CD-ROM felhasználói felületét úgy, hogy a CD-ROM fájlstruktúrájában duplán rákattintunk a Nokia9210.exe fájlra. 5 A CD-ROM felhasználói felületébõl keressük meg és válasszuk ki a telepítendõ programot és kattintsunk az Install (Telepítés) parancsra. Megjegyzés: Csak olyan kiegészítõ alkalmazásokat telepítsünk, amelyek nyelve megegyezik a kommunikátoréval. Távoli szinkronizálás A Nokia 9210 Communicator számára készült Távoli szinkronizálás program lehetõvé teszi a naptár és névjegyzék adatok szinkronizálását GSM adathíváson keresztül különbözõ Internet naptár és címjegyzék alkalmazásokkal, valamint többfunkciós vállalati irodai megoldásokkal, mint a Lotus Notes. A szinkronizáló alkalmazás a SyncML technológiát használja a szinkronizáláshoz. A távoli szerver beállítások az un. szinkronizáló profilok. Több profilt is beírhatunk, ha több szerverrel vagy alkalmazással akarunk szinkronizálni. Megjegyzés: A SyncML kompatibilitásra vonatkozó bõvebb információkért forduljunk a szolgáltatóhoz vagy a vállalati segítõpulthoz. Megjegyzés: Ez a termék The SyncML Initiative által kifejlesztett szoftvert tartalmaz.

8 Új szinkronizáló profil létrehozása Amikor elindítjuk a Távoli szinkronizálást az aktuális szinkronizáló profil jelenik meg a fõ képernyõn a Remote Synchronisation (Távoli szinkronizálás) cím alatt. Ha nem hoztunk létre profilt, a kijelzõn a (No profiles defined) (Nincs profil megadva) szöveg jelenik meg. Az új profil létrehozásához az alábbiakat tegyük: 3 1. ábra 1 Ha nincs profil megadva, nyomjuk meg a New (Új) gombot. Egy párbeszéd ablak nyílik ki. Folytassuk a 4. lépéstõl. 2 Ha már legalább egy profilt megadtunk, a rendelkezésre álló profilok megtekintéséhez, a fõ képernyõn nyomjuk meg a Profile Settings (Profil beállítások) gombot. 3 Ha új profilt egy meglévõ beállításai alapján akarunk létrehozni, válasszuk ki az alapként használandót és kattintsunk a New (Új) gombra. Egy párbeszéd ablak nyílik ki. 4 Határozzuk meg az alábbiakat: Tipp: Ha olyan új profilt hozunk létre, amely egy régit vesz alapul, válasszuk ki azt a profilt, melynek értékei a legjobban megközelítik az új profil értékeit.

9 4 Tipp: Az egyszerû használat érdekében, a leggyakrabban használt profilt válasszuk alapértelmezett profilként. Általános oldal Default (Alapértelmezett): A rendelkezésre álló szinkronizáló profilok közül legalább az egyiket ki kell választatnunk alapértelmezett profilként. Az adott profil alapértelmezettként való kiválasztásához válasszuk a Yes (Igen) opciót. A gyors hozzáféréshez az alapértelmezett profil jelenik meg a fõ képernyõn. Profil name (Profil név): Írjunk be egy meghatározó nevet a profil számára. Példa: Saját irodai naptár. Mindegyik profilnak egyedi profilnévvel kell rendelkeznie. Use (Használ)/Internet access (Internet hozzáférés)/host address (Központi cím)/port (Port)/HTTP Authentication (HTTP azonosító): A helyes értékekért forduljunk a szolgáltatóhoz vagy a rendszeradminisztrátorhoz. User name (Felhasználói név): A szinkronizáló szerverünkhöz használt azonosító. A megfelelõ azonosítóért forduljunk a szolgáltatóhoz vagy a rendszeradminisztrátorhoz. Password (Jelszó): Írjuk ide a jelszót. Biztonsági okokból a jelszó csillagokként (*****) jelenik meg. A megfelelõ jelszóért forduljunk a szolgáltatóhoz vagy a rendszeradminisztrátorhoz. Megjegyzés: A Settings (Beállítások) gomb csak a HTTP Authentication (HTTP azonosítás) mezõben aktív.

10 Adatok oldal 2. ábra Ezen az oldalon választhatjuk ki, hogy mely adatokat szinkronizáljuk a szerverrel. 1 A nyíl gombokkal válasszuk ki az alkalmazást és kattintsunk a Change (Módosít) gombra majd a Yes (Igen) vagy No (Nem) gombra. 2 A Calendar (Naptár) vagy a Contacts (Névjegyzék) beállításainak meghatározásához nyomjuk meg a Settings (Beállítások) gombot. Egy párbeszéd ablak nyílik ki. Határozzuk meg az alábbiakat: Calendar file (Naptár fájl)/contacts file (Névjegyzék fájl): A kommunikátoron lévõ megfelelõ adatbázis kiválasztásához nyomjuk meg a Browse (Böngészõ) gombot. Remote calendar (Távoli naptár)/remote contacts (Távoli névjegyzék): Forduljunk a szolgáltatóhoz vagy a rendszeradminisztrátorhoz. Megjegyzés: Mielõtt szinkronizálni tudjuk a naptári adatokat, a kommunikátoron létre kell hoznunk naptár fájlt. Naptár fájl létrehozásához használjuk a Calendar (Naptár) alkalmazást. 5

11 6 Az adatok szinkronizálása 1 A fõ képernyõn ellenõrizzük, hogy a megfelelõ profilt választottuk ki. Nyomjuk meg a Sync gombot. A szinkronizálás állapota a képernyõ alján jelenik meg. 2 Ha a szinkronizálást befejezése elõtt le akarjuk állítani, nyomjuk meg a Cancel (Mégsem) gombot. 3 A program értesít, amikor a szinkronizálás befejezõdött. A naplófájl megnyitásához nyomjuk meg a View log (Naplót megnéz) gombot vagy, ha vissza akarunk térni a fõ képernyõre, nyomjuk meg a Close (Bezár) gombot. A meglévõ szerver profilok módosítása 1 A fõ képernyõn nyomjuk meg a Profile Settings (Profil beállítások) gombot. A szerver profilok listája jelenik meg. 2 A nyíl gombokkal válasszuk ki a módosítandó profilt és nyomjuk meg az Edit (Módosít) gombot. 3 Igény szerint módosítsuk a profilt. A helyes értékekért forduljunk a szolgáltatóhoz, rendszeradminisztrátorhoz vagy a kézikönyvhöz. A beállításokra vonatkozó részletekért lásd Általános oldal on page 4. oldal vagy Adatok oldal on page 5. oldal. 4 A változtatások elfogadásához és az ablak bezárásához nyomjuk meg a Close (Bezár) gombot.

12 A meglévõ szerver profilok törlése 1 A fõ képernyõn nyomjuk meg a Profile Settings (Profil beállítások) gombot. A szerver profilok listája jelenik meg. 2 A nyíl gombokkal válasszuk ki a törlendõ profilt és nyomjuk meg a Delete (Töröl) gombot. Szinkronizálás más szerverrel 1 A fõ képernyõn nyomjuk meg a Profile Sync (Profil szinkronizálás) gombot. A szerver profilok listája jelenik meg. 2 Válasszuk ki a profilt és nyomjuk meg a Sync gombot. A szinkronizálási napló megtekintése Megnézhetjük a profil utolsó szinkronizálásának naplóját. 1 A fõ képernyõn nyomjuk meg a Profile Sync (Profil szinkronizálás) gombot. A szerver profilok listája jelenik meg. 2 Válasszuk ki a profilt és nyomjuk meg a View Log (Naplót megnéz) gombot. A napló tartalmazza a frissített, felvitt és törölt tételek számát. 7 Mértékegység váltó A Nokia 9210 Communicator számára készült Unit converter (Mértékegység váltó) alkalmazást mértékegységek átváltására használhatjuk.

13 8 3. ábra A konverziós eszköz megnyitásához a fõ képernyõn válasszunk ki egy konverziós kategóriát és nyomjuk meg az Open (Megnyit) gombot). A konverziós kategóriák és egységek az alábbiak: Konverziós kategória A egység B egység Pénznem USD EUR Terület ft 2 m 2 Energia kcal kj Hossz mi km Tömeg lbs kg Teljesítmény hp (LE) kw Nyomás Pa b Hõmérséklet F C Idõ d (nap) h (óra) Sebesség mph km/h

14 9 Ûrtartam gal (US) liter Egy bizonyos konverziós kategóriához a konverziós eszköznek két kerete van, lásd a 3. ábrát. Egyszerre csak egy keret lehet aktív. A keretekben mindig a megfelelõ értékek szerepelnek; ha a két keret egyikében megváltoztatjuk az értéket, a másik keretben ennek megfelelõen változik az érték. Megjegyzés: A számológép kapacitása korlátozott, ezért a kerekítéseknél hibák fordulhatnak elõ. Mértékegységek megváltoztatása Egy adott konverziós kategóriának megváltoztathatjuk az egységeit. Például, a pénznem kategóriában USD helyett FRF-t akarunk átváltani. 1 Az adott konverziós kategória megváltoztatásához, a konverziós eszközben nyomjuk meg a Change unit (Egység módosítása) gombot. Egy párbeszéd ablak nyílik ki. 2 Válasszunk a listából vagy a keresõ mezõbe írjuk be a mértékegység nevét. 3 A változtatás elfogadásához nyomjuk meg a Select (Indít) gombot vagy az elvetéséhez a Cancel (Mégsem) gombot. Pénznem egységek hozzáadása és módosítása Megjegyzés: Csak pénznem egységek módosíthatók, törölhetõk vagy vihetõk fel. Tipp: A keretek közötti mozgáshoz használjuk a Tab gombot.

15 10 Tipp: Egy pénznem törléséhez jelöljük ki és nyomjuk meg a Menü gombot; válasszuk a File (Fájl) > Delete currency (Pénznem törlése) menüpontokat. Nyomjuk meg a Delete (Törlés) gombot. 1 Jelöljük ki és nyissuk meg a pénznem kategóriát. 2 A kategória módosításához jelöljük ki és nyomjuk meg az Open (Megnyit) gombot. Új pénznem hozzáadásához nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk ki a File (Fájl) > New currency (Új pénznem ) menüpontokat. Egy párbeszéd ablak nyílik ki. 3 Határozzuk meg az alábbiakat: Name (Név): A pénznem egység neve. Symbol (Jel): A pénznem egység rövidítése. 4 Nyomjuk meg a Calculate ratio (Számítási arány) gombot és határozzuk meg az alábbiakat: Ratio (Arány): Az átváltás aránya alapegységenként. Egy párbeszéd ablak nyílik ki. 5 Határozzuk meg az új és az alap pénznem egység értékeit és nyomjuk meg a Cancel (Mégsem) gombot. 6 A változtatások elfogadásához nyomjuk meg a Close (Bezár) gombot. Fájl nézõ A Fájl nézõ lehetõvé teszi, hogy számos szövegszerkesztõ, grafikus vagy egyéb fájl formátumot megtekintsünk. Ezen felül, megnyithatunk és kicsomagolhatunk archív fájlokat.

16 11 4. ábra Támogatott fájlformátumok A CD-ROM öt telepítõ fájlt tartalmaz, amelyek különbözõ fájlformátumokat támogatnak. Az alábbi lista tartalmazza a rendelkezésre álló telepítõ fájlokat és az általuk támogatott fájlformátumokat. Telepítõ fájl Támogatott fájlformátumok Támogatott fájl kiterjesztések Minden telepítõ fájl MS_Powerpoint.sis MS_Excel.sis Sima szöveg Windows bitmap Portable Network Graphics (Hordozható hálózati grafika) Windows Metafile Microsoft Powerpoint 3/4/7/97/ 98/2000 Microsoft Excel 2/3/4/5/7/97/98/ 2000 TXT BMP, RLE, ICO, CUR PNG WMF, EMF PPT, POT, PPS XLS, XLC

17 12 MS_Office.sis Lotus_WP_AMI.sis Other.sis: Képformátumok Other.sis: Szöveg formátumok Microsoft Powerpoint 3/4/7/97/ 98/2000 Microsoft Excel 2/3/4/5/7/97/98/ 2000 Microsoft Word 1/2/4/5/6/7/97/ 98/2000 Lotus v. 1/2/3/4/5/97/Millenium Lotus Ami Pro WordPerfect 4/5/6/7/8 WordPerfect Graphic Lotus Ami Draw Computer Graphics Metafile Compuserve GIF Paintbrush Tagged Image File Format PPT, POT, PPS XLS, XLC DOC, WRI WQ1, WKU, WK1, WK3, WK4, WK5, WK6, 123 SAM WPD WPG SDW CGM GIF PCX, DCX TIF, JPG, JIF Internet Hypertext Markup Language HTML Sima szöveg TXT vcardvcf Rich text format RTF

18 13 Other.sis: Archivált fájlok Other.sis: Egyéb formátumok Fájlok megtekintése Winzip, PKZIP Unix Gzip Unix Compress Microsoft project Visio Megjegyzés: A rendelkezésre álló menü opciók és parancsok a megnyitott fájl típusától függnek. 1 Az Extras (Extrák) alkalmazás listában jelöljük ki a File viewer (Fájl nézõ) opciót és nyomjuk meg az Enter gombot. 2 Az Open (Megnyitás) párbeszédablak jelenik meg. 3 A támogatott fájl megkereséséhez nyomjuk meg a Browse (Böngészés) gombot és nyomjuk meg az OK gombot. A fájl megnyílik. A fájl típusától függõen az alábbi opciók állnak rendelkezésre: Minden fájl A nézet megváltoztatásához nyomjuk meg a Zoom in (Nagyít) és a Zoom out (Kicsinyít) gombot. Ha a dokumentumot vagy a fájlt teljes méretében akarjuk látni a képernyõn, nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a View (Nézet) > Full screen mode (Teljes képernyõ) menüpontokat. ZIP, EXE TGZ TAR, TAZ MPP VSD

19 14 A fájl elküldéséhez nyomjuk meg a Send (Küldés) gombot. A Send (Küldés) párbeszédablak jelenik meg. Az opciók: As a mail ( ként)/ Via Infrared (Infrán). Az küldés megerõsítéséhez nyomjuk meg a Send (Küldés) gombot. A fájl nézõ bezárásához nyomjuk meg a Close (Bezár) gombot. Szöveges dokumentumok és képek Ha a fájlt a képernyõ teljes szélességében meg akarjuk jeleníteni, nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a Picture (Kép)/Document (Dokumentum) > Fit to width (Teljes szélesség) menüpontokat. Ha a fájlt olyan méretben akarjuk megjeleníteni, hogy ráférjen a képernyõre, válasszuk a Picture (Kép)/Document (Dokumentum) > Fit to window (Ablak méret) menüpontokat. Szöveges dokumentumok és munkalapok A Document (Dokumentum) vagy a Spreadsheet (Munkalap) menü számos megjelenítési opciót tartalmaz: Draft view (Vázlat nézet): A vázlat nézet kiválasztásához nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a Document (Dokumentum) > Draft view (Vázlat nézet) vagy a Spreadsheet (Munkalap) > Draft view (Vázlat nézet) menüpontokat. A vázlat nézetben a dokumentum vagy a munkalap szövege egyszerû betûtípusban jelenik meg. A karakter formátum, bekezdés igazítás, sorköz és a tabulátorok nem jelennek meg. A vázlat nézetben a beágyazott objektumok sem jelennek meg.

20 Normal view (Normál nézet): A normál nézet kiválasztásához nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a Document (Dokumentum) > Normal view (Normál nézet) vagy a Spreadsheet (Munkalap) > Normal view (Normál nézet) menüpontokat. A normál nézetben megjelenik minden font formátum és beágyazott objektum ugyanúgy, mint az eredeti dokumentumban. Page view (Oldal nézet): Az oldal nézet kiválasztásához nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a Document (Dokumentum) > Page view (Oldal nézet) vagy a Spreadsheet (Munkalap) > Page view (Oldal nézet) menüpontokat. Az oldal nézetben a dokumentum vagy a munkalap fájl szövege ugyanúgy jelenik meg, mint az eredeti dokumentumban, beleértve a sortöréseket, hasábokat, margókat, fejléceket, lábléceket és megjegyzéseket. Képek Ha a képet a képernyõ teljes szélességében meg akarjuk jeleníteni, nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a Picture (Kép) > Fit to width (Teljes szélesség) menüpontokat. Ha a képet olyan méretben akarjuk megjeleníteni, hogy ráférjen a képernyõre, válasszuk a Picture (Kép) > Fit to window (Ablak méret) menüpontokat. A Picture (Kép) > Rotate (Elforgat) menüpontokkal a képet 90 fokkal forgathatjuk el az óra mutató járásával megegyezõ irányba. Ha a képet eredeti állapotában akarjuk megnézni, válasszuk a Picture (Kép) > Reset to original (Eredetit visszaállít) menüpontokat. Archivált fájlok A kijelölt fájlok kicsomagolásához nyomjuk meg az Extract (Kicsomagol) gombot. A cél mappa párbeszédablaka jelenik meg. Az archívumban lévõ minden fájl kicsomagolásához nyomjuk meg az Extract all (Mindet kicsomagol) gombot. Tipp: Szöveges dokumentum megtekintése közben kijelölhetünk szövegrészeket, amelyeket a vágólapra másolhatunk és más alkalmazásokban beilleszthetjük. 15

21 16 Tipp: A Next slide (Következõ dia)/ Previous slide (Elõzõ dia) billentyûkombinációi a Shift-Ctrl-N és a Shift-Ctrl-P. Az archívumban lévõ fájl megtekintéséhez nyomjuk meg a View (Nézet) gombot. Az archívum tételeit sorba is rendezhetjük. A sorba rendezési kritérium meghatározásához válasszuk a Edit (Szerkesztés) > Sort by (Rendezés) menüpontokat. A lehetõségek: Name (Név)/Date (Dátum)/Size (Méret). A sorrend meghatározásához válasszuk a Edit (Szerkesztés) > Sort Order (Sorrend) menüpontokat. Az opciók: Ascending (Növekvõ)/Descending (Csökkenõ). Powerpoint prezentációk A diák megtekintéséhez nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a Slide (Dia) > Next slide (Következõ dia)/ Previous slide (Elõzõ dia) menüpontokat. A Slide (Dia) menü többi menüparancsai ugyanúgy mûködnek, mint a Picture (Kép) menü menüparancsai. A Fájl nézõ opcióinak konfigurálása Nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a View (Nézet) > Options (Opciók) menüpontokat. Egy kétoldalas párbeszéd ablak nyílik ki. Határozzuk meg az alábbiakat: Nézet oldal Default font (Alapértelmezett betûtípus): Az alapértelmezett betûtípus megváltoztatásához nyomjuk meg a Change (Módosít) gombot. A betûtípus párbeszédablak jelenik meg.

22 View unknown as (Ismeretlen típus megjelenítése): Annak meghatározása, hogy a fájl nézõ hogyan kezelje az ismeretlen fájltípusokat. Az opciók: Text (Szöveges)/Hexadecimal Hexadecimális)/Do not view (Nem jeleníti meg). Unsupported files as (Nem támogatott fájlok): Annak meghatározása, hogy a fájl nézõ hogyan kezelje a nem támogatott fájltípusokat. Az opciók: Ask user (Felhanáló adja meg)/open in registered app (Regisztrált alkalmazásban)/ View as unknown (Ismeretlenként jeleníti meg). Egyéb oldal Show gridlines (Rácsok megjelenítése): Válasszuk ki a munkalap rácsainak alapértelmezett beállítását. A lehetõségek: Yes (Igen)/No (Nem). Sort archives by (Archívumok rendezése): Válasszuk ki az archív fájlok sorba rendezésének kritériumait. A lehetõségek: Name (Név)/Date (Dátum)/Type (Típus)/Size (Méret). Archives sort order (Archívumok sorrendje): Válasszuk ki az alapértelmezett sorrendet. Az opciók: Ascending (Növekvõ)/Descending (Csökkenõ). A párbeszédablak bezárásához nyomjuk meg a Close (Bezár) gombot. 17

23 18 Notes (Jegyezetek) 5. ábra A jegyzetek egy egyszerû szövegszerkesztõ, ahová rövid jegyzeteket írhatunk be és jegyzetlistákat hozhatunk létre. Létrehozhatunk több jegyzetet és azokról jegyzetlistát készíthetünk. A listát többféleképpen rendezhetjük és elmenthetjük egy jegyzetfüzetbe. A jegyzetekben használhatunk sok olyan szabvány parancsot, amelyek a szövegszerkesztõben rendelkezésre állnak. A Jegyezetek játék csak angol nyelven létezik. Jegyzetek és jegyzetfüzetek létrehozása és törlése Új jegyzet létrehozásához nyomjuk meg a New note (Új jegyzet) gombot. Egy jegyzet törléséhez nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a File (Fájl) > Delete note (Jegyzet törlése) menüpontokat. Új jegyzetfüzet létrehozásához nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk ki a File (Fájl) > New file (Új fájl) menüpontokat. A különbözõ témákhoz külön jegyzetfüzeteket tarthatunk fent.

24 Nézetek Megtekinthetjük egy jegyzet vagy egyszerre egy jegyzet és jegyzetlista tartalmát. A nézet kiválasztásához nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a View (Nézet) > Split view (Osztott nézet)/note view (Jegyzet nézet) menüpontokat. Az osztott nézetben, a nézetek közötti váltáshoz nyomjuk meg a Change Focus (Fókusz módosítás) gombot. Az aktuális nézet teljes képernyõs megjelenítéséhez nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a View (Nézet) > Full screen (Teljes képernyõ) menüpontokat. Visszatéréshez a normál nézetbe válasszuk ismét a Full screen (Teljes nézet) menüpontot. A jegyzet szövegének formázása 1 Jelöljük ki a módosítandó szövegrészt. 2 Nyomjuk meg a Menü gombot és a Format (Formátum) menüben válasszunk az opciók között: A szövegben használt betûtípus módosításához válasszuk a Font (Betûtípus...) opciót vagy az egyéb opciókat, mint a félkövér, dõlt, aláhúzás vagy felsorolás. Szavak száma egy jegyzetben Nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk Tools (Eszközök) >Word count (Szószám) menüpontokat. Tipp: A jegyzet nézet alkalmas nagy mennyiségû szöveg szerkesztésére. Az osztott nézettel a jegyzetfüzetben böngészhetünk. Tipp: A szószámláló funkció hasznos, ha a jegyzeteket rövid üzenetben akarjuk elküldeni, ahol a karakterek száma 160-re korlátozódik. 19

25 20 Jegyzet helyesírásának ellenõrzése Ha telepítettük a helyesírás ellenõrzõ alkalmazást, az alábbiak szerint ellenõrizhetjük a jegyzet helyesírását: 1 Nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk Tools (Eszközök) > Spell check (Helyesírás ellenõrzés ) menüpontokat. 2 Ha egy ismeretlen szóhoz több javaslatot akarunk kapni, jelöljük ki a Suggestions (Javaslatok) mezõt és válasszuk a Change (Módosít) opciót. Jegyzetek rendezése A jegyzeteket a jegyzetfüzetben az alábbiak szerint rendezhetjük: 1 Nyomjuk meg a Menü gombot, válasszuk a Tools (Eszközök) > Sort by (Rendezés) menüpontokat és adjuk meg a rendezés kritériumait. Az opciók: Creation Date (Létrehozás dátuma)/last Modified Date (Utolsó frissítés dátuma)/title (Alfabetikus). 2 A sorrend kiválasztásához nyomjuk meg a Menü gombot, válasszuk a Tools (Eszközök) > Sorting Order (Sorrend) menüpontokat, majd az Ascending (Növekvõ) vagy a Descending (Csökkenõ) opciót. Egyéni beállítások A jegyzetek egyéni beállításainak megtekintéséhez nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a Tools (Eszközök) > Preferences (Egyéni beállítások) menüpontokat. Egy kétoldalas párbeszédablak jelenik meg. Határozzuk meg az alábbiakat:

26 Nézet beállítások Show title of entries on (Tételcímek megjelenítésének helye) Annak meghatározása, hogy az osztott nézetben a lista a bal vagy a jobb oldalon legyen. Entry width (Tétel szélessége) A jegyzet szélességének meghatározása az osztott nézetben. Választhatunk 10 és 80% között. Display (Kijelzõ) A képernyõ alján lévõ állapotsor dátumformátumának meghatározása. Az opciók: Last update date (utolsó frissítés dátuma)/creation date (létrehozás dátuma). Jegyzet beállítások Always start on a new note (Indítás mindig új jegyzettel) Meghatározhatjuk, hogy amikor a Notes (Jegyzetek) alkalmazást elindítjuk, automatikusan egy új jegyzet jelenjen meg a felhasználó számára. Az opciók: No (Nem)/ Yes (Igen). Include in list (Listába vesz) Meghatározhatjuk, hogy az osztott nézetben a jegyzetlistában mennyi szöveg jelenjen meg a jegyzetbõl. Az opciók: First line (Elsõ sor)/ All text (Minden szöveg). A First line (Elsõ sor) opció csak a jegyzet elsõ sorát jeleníti meg. Az All text (Minden szöveg) opció annyi szöveget jelenít meg, amennyi lehetséges. 21 Jegyzetek nyomtatása Egy jegyzet nyomtatásához nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a File (Fájl) > Printing (Nyomtatás) > Print (Nyomtatás...) menüpontokat. Az oldal elrendezésének meghatározáshoz nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a File (Fájl) > Printing (Nyomtatás) > Page setup (Oldalbeállítás...) menüpontokat.

27 22 A nyomtatás elõtt, a nyomtatási kép megtekintéséhez nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk a File (Fájl) > Printing (Nyomtatás) > Print preview (Nyomtatási kép...) menüpontokat. Jegyzetek megkeresése A keresõ párbeszédablak lehetõvé teszi a felhasználó számára, hogy gyorsan és egyszerûen az egész jegyzetfüzetben szövegrészre keressen rá vagy szövegrészt cseréljen ki. 1 Nyomjuk meg a Menü gombot és válasszuk az Edit (Szerkesztés) > Find (Keresés ) menüpontokat. 2 Írjuk be a keresendõ szöveget. A csereszöveg beírásához nyomjuk meg a Replace (Csere) gombot. 3 Az Options (Opciók) gomb megnyomásával a keresést finomíthatjuk betûváltás érzékenyre vagy megadhatjuk, hogy egész szóra vagy a szó csak egy részére keressen rá a keresõ. 4 Nyomjuk meg a Find (Keresés) gombot. A keresõ végigkeresi az aktuális jegyzetet, majd a jegyzetfüzet minden jegyzetét. 5 A következõ elõfordulás megkereséséhez nyomjuk meg a Find next (Következõ keresése) gombot. Tipp: NIM a Nokia Interleaved Multimedia fájl formátum rövidítése. Multimedia converter (Multimédia konverter) A Multimedia converter (Multimédia konverter) egy számítógépes alkalmazás. A Multimedia converter (Multimédia konverter) alkalmazással a közismert videó fájlformátumokat átalakíthatjuk a Nokia 9210 Communicator által lejátszható

28 NIM formátummá. Ezenkívül, a közismert hangfájl formátumokat átalakíthatjuk WAV formátummá, valamint a meglévõ WAV formátumú fájlokat optimalizálhatjuk a Nokia 9210 Communicator számára. Használhatunk átalakított WAV fájlokat például csengõhangokként ábra A konverter használatának jelentõs elõnyei vannak: Egy fájl átalakítása során, az átalakított hang vagy videó fájl mérete általában sokkal kisebb lesz, mint az eredeti fájlé. Ezért a kommunikátoron történõ lejátszás kevesebb feldolgozást igényel és így sokkal gördülékenyebb. Valójában, sok fájl átalakítás nélkül le sem játszható a kommunikátoron. Amikor a kommunikátorral egy WAV fájlt játszunk le, a hang minõsége jobb. Megjegyzés: A Multimedia converter (Multimédia konverter) a legtöbb Windows Media Player alkalmazással lejátszható fájlt támogatja. A támogatott fájlok pontos készlete függ a rendszerre telepített

29 24 Media Player verziójától és a telepített hang és videó codec-ektõl. Általában a Multimedia converter (Multimédia konverter) támogatja a legtöbb AVI, WAV, MPG, és MP3 fájlokat. Egy csak hangfájl optimalizálása 1 A menüben válasszuk ki a File (Fájl) > Open (Megnyit) menüpontokat. Egy párbeszéd ablak nyílik ki. 2 A böngészõvel keressük meg az átalakítandó hangfájlt és kattintsunk az OK gombra. A fájl információ átkerül az ablak bal oldalán lévõ Original (Eredeti) file (fájl) mezõkbe. A mezõk tartalmazzák a fájl típusát, a fájl méretét és a lejátszás hosszúságát. 3 Az Audio format (Hang formátum) mezõben válasszuk ki a két opció egyikét: Low compression (Alacsony tömörítés): A legjobb hangminõséghez. Normal compression (Normál tömörítés): Kicsit gyengébb minõség, de jelentõsen kisebb fájl méret. 4 Kattintsunk a Convert (Átalakít) gombra. Az átalakított fájlhoz tartozó fájl információ átkerül az ablak jobb oldalán lévõ Converted (Átalakított) file (fájl) mezõkbe. 5 Az új fájl elmentéséhez a menüben válasszuk ki a File (Fájl) > Save as (Mentés másként) menüpontokat.

30 Videó fájl átalakítása 1 A menüben válasszuk ki a File (Fájl) > Open (Megnyit) menüpontokat. Egy párbeszéd ablak nyílik ki. 2 A böngészõvel keressük meg az átalakítandó videó fájlt és kattintsunk az OK gombra. A fájl információ átkerül az ablak bal oldalán lévõ Original (Eredeti) file (fájl) mezõkbe. A mezõk tartalmazzák a fájl típusát, a fájl méretét és a lejátszás hosszúságát. 3 A Video quality (Videó minõség) mezõben válasszuk ki a két opció egyikét: Smooth motion, small image size (Sima mozgás, kis képméret): Az elérhetõ legnagyobb filmkocka sebességhez. Normal motion, normal image size (Normál mozgás, normál képméret): Normál méret és a mozgás enyhén akadozó. 4 Ha a fájl videót és hangot is tartalmaz, az Audio format (Hang formátum) mezõben válasszuk ki a két opció egyikét: Music, normal compression (Zene, normál tömörítés) : Ezt a funkciót akkor használjuk, ha a forrás fájl zenét vagy egyéb olyan hanganyagot tartalmaz, amely jó hangminõséget igényel. Voice, high compression (Beszéd, nagy tömörítés): Ha az eredeti fájl csak beszédhangokat tartalmaz vagy a kis fájlméret fontosabb mint a hangminõség. 5 Kattintsunk a Convert (Átalakít) gombra. Az átalakított fájlhoz tartozó fájl információ átkerül az ablak jobb oldalán lévõ Converted (Átalakított) file (fájl) mezõkbe. Tipp: A Frame rate (Filmkocka sebesség) jelzi, hogy a mozgás illúzióját keltõ egyes képek váltakozásának a sebessége milyen gyors legyen a lejátszott videón. A filmkocka sebességet kép per másodpercben mérik (fps). Minél kevesebb képet használunk, annál vibrálóbb lesz a videó. 25

31 26 Tipp: Az eredeti fájlt lejátszhatjuk az átalakítás elõtt és az átalakított fájlt az átalakítás után. Az indexképernyõk alatt lévõ vezérlõk használatával indíthatjuk el, szüneteltethetjük és állíthatjuk le a lejátszást. Tipp: A Nokia játékszolgáltatásaiért szerezzünk Club Nokia klubtagságot a címen. 6 Az új fájl elmentéséhez a menüben válasszuk ki a File (Fájl) > Save as (Mentés másként) menüpontokat. Megjegyzés: Az átalakítás közben nem indíthatjuk el a fájlok lejátszását. A PC Suite fo Nokia 9210 Communicator alkalmazásával másolhatjuk a kommunikátorra az átalakított fájlokat. Bõvebb információkért lásd a termékcsomagban lévõ PC Suite útmutatót. Játékok A kommunikátor nem csak egy hatékony üzleti eszköz, de tartalmaz néhány izgalmas szórakoztató funkciót is a szabadidõre. Ez a fejezet nagyszerû játékokat ismertet, amelyekkel a Nokia 9210 Communicatoron játszhatunk. Telepítés Ellenõrizzük, hogy a Nokia 9210 Communicator csatlakozik a számítógépre. Nyissuk meg a CD-ROM-ot, a Software for the communicator/games nevû mappában jelöljük ki a telepítendõ játékot és nyomjuk meg az Install (Telepítés) gombot. Bounce A Bounce egy olyan játék, amelyben egy kis labdát irányítunk egy veszélyekkel teli mezõben. Mindegyik szinten össze-vissza kell pattogtatnunk a labdát, miközben elkerüljük a veszélyeket és összegyûjtjük azokat a köröket, amelyek a következõ

32 szintre jutáshoz szükségesek. Ha a labdát magasabbra akarjuk pattintani, hogy elérjük a nehezen elérhetõ köröket használjuk a gumi blokkokat. Útmutatás rendelkezésre áll a játékon belül is. A Bounce játék csak angol nyelven létezik. 7. ábra Követelmények A Bounce játék telepítéséhez a Nokia 9210 Communicatoron 1,5 Mb szabad memóriára és 800 Kb szabad lemezhelyre vagy memóriakártyára van szükség. A Bounce játék elindítása 1 A nyíl gombok használatával válasszuk ki a Bounce ikont az Extras (Extrák) listából és nyomjuk meg az Open (Megnyit) gombot. 2 Amikor látjuk az animált Bounce emblémát, bármely gomb megnyomásával a fõmenübe léphetünk. 3 Válasszunk a menü tételei közül, a nyíl gomb használatával jelöljük ki a kívánt tételt és az elindításához nyomjuk meg az Enter gombot. Fõ képernyõ A fõ képernyõn öt választási lehetõség van: Start Game (Játék elindítása), Online (Online), Options (Opciók), High Scores (Legmagasabb pontszámok) és Quit (Kilépés). 27

33 28 A Quit (Kilépés) kiválasztásához nyomjuk meg a > nyíl gombot, majd az Entert vagy a legalsó parancsgombot. A játék elindítása A Start Game (Játék elindítása) menü négy opcióval rendelkezik: New Game (Új játék) Continue (Folytatás), Instructions (Instrukciók), Back (Vissza). A New Game (Új játék) új játékot indít az 1. szintrõl. A Continue (Folytatás) a Continue (Folytatás) menüt hozza elõ. Az Instructions (Utasítások) elindít egy, a játék funkcióit ismertetõ bemutató játékot. A Back (Vissza) opcióval visszatérhetünk a fõ képernyõre. Folytatás A Continue (Folytatás) menü négy sorral rendelkezik a korábban elmentett játékok számára. Mindegyik sor tartalmazza az elmentett játék szintjére és a hátralévõ szintek számára vonatkozó információkat. Egy sor kiválasztásával elindíthatjuk a játékot onnan, ahol elõzõleg abbahagytuk és annyi élettel, amennyi maradt, mielõtt elmentettük a játékot. Ha egy elmentett játékot töltünk be a pontszám lenullázódik, ezért csak úgy érhetjük el a maximális pontszámot, ha egyhuzamban játsszuk le a játék összes szintjét! A Back (Vissza) opcióval visszatérhetünk a fõ képernyõre. Online Az Online (Online) opció kiválasztásával rácsatlakozhatunk a Nokia 9210 Communicator játék honlapra. Megjegyzendõ, hogy ennek a funkciónak a mûködtetéséhez a kommunikátort elõzõleg konfigurálni kell az Internet

34 hozzáférésre. Ha bezárjuk a böngészõt, visszatérünk a Bounce játék fõmenüjébe. A honlapon folyamatosan jelennek meg a súgók, tippek, és hírek erre és az egyéb játékokra vonatkozóan. Megjegyzés: E funkció használatához a kommunikátor telefonját be kell kapcsolni. Ne kapcsoljuk be a telefont olyan helyen, ahol a mobiltelefonok használata tilos, illetve ahol azok interferenciát vagy veszélyt okozhatnak. Opciók Az Options (Opciók) menü három opcióval rendelkezik, Change Keys (Gombok módosítása), Change Sound (Hang módosítása) és Back (Vissza). A Change Keys (Gombok módosítása) opció lehetõvé teszi, hogy megváltoztassuk a vezérlõgombokat. A Change Sound (Hang módosítása) opcióval a hangjelzések hangerejét állíthatjuk be. A Back (Vissza) opcióval visszatérhetünk a fõ képernyõre. Legmagasabb pontszámok A High Scores (Legmagasabb pontszámok) opció a Bounce játékban elért legmagasabb pontszámok listáját jeleníti meg. A Back (Vissza) opció kiválasztásával visszatérhetünk a fõ képernyõre. Vezérlõk A < és a > nyíl gomb mozgatják a labdát balra és jobbra. A labdát a space gomb megnyomásával pattinthatjuk. Az Options (Opciók) menü Change Keys (Gombok módosítása) opciójával a vezérlõgombokat megváltoztathatjuk. 29

35 30 A méret megváltoztatása A labda a megfelelõ tárgyak érintésekor változtatja a méretét. A nagyobb labda magasabbra pattan és gyorsabban mozog, valamint a vízen is tud úszni. A kis méretû labda a kis réseken át tud csúszni. Bemutató A játékban számos különbözõ elem van. A játék funkcióinak bemutatóját megnézhetjük az Instructions (Utasítások) opció kiválasztásával a Start Game (Játék elindítása) menüben. A bemutatóból bármely gomb megnyomásával kiléphetünk. A játék felfüggesztése Ha megnyomjuk az Esc vagy bármely parancsgombot a játék megáll. Amikor a játék szünetel, az Options (Opciók) menüben megváltoztathatjuk a gombokat és a hangerõt. A játékot befejezhetjük vagy újraindíthatjuk. Szintek között Az egyes szintek végén lehetõségünk van elmenteni a játékot, módosítani a játék opciókat, kilépni a játékból vagy folytatni. Ha elmentjük a játékot, egy lista jelenik meg négy játék sorral, amelyek az eddig elmentett játékok szint számát tartalmazzák. Az Options (Opciók) kiválasztásával ugyanaz a lista jelenik meg mint a fõ képernyõ Options (Opciók) menüjében. Az End game (Játék vége) opcióval befejezhetjük a játékot és visszatérünk a fõ képernyõre. A Continue (Folytatás) opcióval továbblépünk a következõ szintre.

36 Játék vége A játék akkor ér véget, ha teljesítettünk minden rendelkezésre álló szintet vagy elvesztettük minden életünket. Ha a pontszámunk elég magas a játék végén, lehetõségünk van arra, hogy beírjuk a nevünket a legmagasabb pontszámok listájába. Triplepop A Triplepop játék egy gyorsütemû kirakós játék, amelyben a képernyõ oldalai felõl különbözõ színû labdák repülnek a képernyõ közepére, ahol egy halmot alkotnak. A halom elforgatásával, a szabadon repülõ labdákat oda helyezhetjük a halmon ahová akarjuk. Ha három egyforma színû labdát egymás mellé tudunk helyezni eltûnnek. Ha nem vagyunk elég gyorsak, a halom túlnõ a határokon és elveszítjük a játékot. A Triplepop játék csak angol nyelven létezik ábra Követelmények A Triplepop játék telepítéséhez a Nokia 9210 Communicatoron 1,5 Mb szabad memóriára és 800 Kb szabad lemezhelyre vagy memóriakártyára van szükség.

37 32 A Triplepop játék elindítása 1 A nyíl gombok használatával válasszuk ki a Triplepop ikont az Extras (Extrák) listából és nyomjuk meg az Open (Megnyit) gombot. 2 Amikor elérünk az animált Triplepop emblémához, bármely gomb megnyomásával a fõmenübe léphetünk. 3 Válasszunk a menü tételei közül, a nyíl gomb használatával jelöljük ki a kívánt tételt és az elindításához nyomjuk meg az Enter gombot. Fõ képernyõ A fõ képernyõn öt választási lehetõség van: Start Game (Játék elindítása), Online (Online), Options (Opciók), High Scores (Legmagasabb pontszámok) és Quit (Kilépés). A Quit (Kilépés) kiválasztásához nyomjuk meg a > nyíl gombot, majd az Entert vagy a legalsó parancsgombot. Játék elindítása menü A Start Game (Játék elindítása) menü négy opcióval rendelkezik: New Game (Új játék) Change Skill (Fokozat módosítása), Instructions (Instrukciók), Back (Vissza). A New Game (Új játék) opcióval az aktuális szinten kezdve elindíthatunk egy új játékot. A Change Skill (Fokozat módosítása) opcióval a Skill Options (Fokozat opciók) képernyõt nyitjuk meg, ahol megváltoztathatjuk a nehézségi szinteket és az Instructions (Utasítások) opcióval a játék útmutatóját nyithatjuk meg. A Back (Vissza) opcióval visszatérhetünk a fõ képernyõre.

38 A játék nehézségének módosítása A Skill Options (Fokozat módosítása) menü három lehetséges beállítást tartalmaz (Easy (Könnyû), Medium (Közepes) és Hard (Nehéz)), valamint a Back (Vissza) opciót, mellyel visszaléphetünk a fõ képernyõre. Az aktuálisan kiválasztott fokozat van kijelölve. Online Az Online (Online) opció kiválasztásával rácsatlakozhatunk a Nokia 9210 Communicator játék honlapra. Megjegyzendõ, hogy ennek a funkciónak a mûködtetéséhez a kommunikátort elõzõleg konfigurálni kell az Internet hozzáférésre. Ha bezárjuk a böngészõt, visszatérünk a Triplepop játék fõmenüjébe. Megjegyzés: E funkció használatához a kommunikátor telefonját be kell kapcsolni. Ne kapcsoljuk be a telefont olyan helyen, ahol a mobiltelefonok használata tilos, illetve ahol azok interferenciát vagy veszélyt okozhatnak. Opciók Az Options (Opciók) menü három opcióval rendelkezik, Change Sound (Hang módosítása), Change Keys (Gombok módosítása) és Back (Vissza). A Change Sound (Hang módosítása) opcióval a hangjelzések hangerejét állíthatjuk be. A Change Keys (Gombok módosítása) opció lehetõvé teszi, hogy a vezérlõgombokat megváltoztassuk és a Back (Vissza) opcióval visszatérhetünk a fõ képernyõre. Legmagasabb pontszámok A High Scores (Legmagasabb pontszámok) opció a Triplepop játékban elért legmagasabb pontszámok listáját jeleníti meg. A Back (Vissza) opció kiválasztásával visszatérhetünk a fõ képernyõre. 33

39 34 Játék A képernyõn lévõ labda halmot irányítjuk, melynek a közepén egy fekete kõ van. A játék közben labdák jelennek meg jobbról és balról, a képernyõ közepe felé mozognak és a halomra ragadnak. A halom a < és a > nyíl gombokkal forgatható, így változtathatjuk a beérkezõ labda helyét. A halom addig nõ, amíg átlépi a kör alakú határt és ekkor a játéknak vége. Négy különbözõ színû labda van: vörös, zöld, sárga és kék. Az ugyanolyan színû labdák hármas (vagy hosszabb) láncai eltûnnek, és mindegyik kipukkadt labdáért 5 pontot kapunk. Ezután már csak a beljebb lévõ labdára kell figyelni. A belsõ labda láncok nem pukkadnak ki maguktól, hanem a más színekbõl álló láncok kipukkadása tünteti el õket. Ahogyan az idõ lassan telik, az egyes labdák a halomban elkezdenek villogni és kõvé válnak. A kövek csak úgy tûntethetõk el, hogy speciális bónusz labdákat engedünk rájuk. A játék elején egy üres bónusz labdamérõ látható. Ezt úgy tölthetjük fel, hogy egyszerre négy vagy több labdát pukkasztunk ki. Minél hossza a lánc, annál nagyobb lesz a bónusz. Amikor a bónuszmérõ feltöltõdött az ikonok jelzik, hogy melyik bónusz labda indul el, ha megnyomjuk a <fire> (tûz) gombot. Négy különbözõ bónusz labda van, mindegyiknek különbözõ hatása van a halomra. A hatások az alábbiak: a halomba való becsapódásának pontja melletti labdát pukkantja ki a középsõ kõ mellett lévõ labdákat pukkantja ki a halom körül lévõ labdagyûrût pukkantja ki minden labdát kipukkant, ami a becsapódása gyûrûjében és afeletti gyûrûben van.

40 Ha a pontszámunk elég magas a játék végén, lehetõségünk van arra, hogy beírjuk a nevünket a legmagasabb pontszámok listájába. Vezérlõk Az alapértelmezett vezérlõk: Bal - a < nyíl gomb Jobb - a > nyíl gomb Tûz - space gomb A játék szüneteltetése Ha megnyomjuk az Esc vagy bármely parancsgombot a játék megáll. Amikor a játék szünetel, a Játék opciók menüben megváltoztathatjuk a gombokat és a hangerõt. A játékot befejezhetjük vagy újraindíthatjuk. 35 Card Deck A Solitaire (Pasziánsz) kártyajáték talán a ismertebb és legnépszerûbb kártyajáték. A Card Deck for the Nokia 9210 Communicator érdekes szórakozást nyújt és számos pasziánsz kártyajátékot tartalmaz. 9. ábra

41 36 Követelmények A Card Deck játék telepítéséhez a Nokia 9210 Communicatoron 1,2 Mb szabad memóriára és 400 Kb szabad lemezhelyre vagy memóriakártyára van szükség. A Card Deck elindítása 1 A nyíl gombok használatával válasszuk ki a Card Deck ikont az Extras (Extrák) listából és nyomjuk meg az Open (Megnyit) gombot. 2 Amikor megjelenik a Card Deck indítási képernyõje, nyomjuk meg a Play (Játék) gombot és a listából válasszunk ki egy játékot. Ha a játék szabályairól többet akarunk megtudni, nyomjuk meg a Ctrl + H billentyûkombinációt. Vezérlõk A kurzor mozgatásához használjuk a nyílgombokat. Az egyik pakliról a másikra való mozgáshoz nyomjuk meg a < vagy a > nyílgombot. A paklin belüli mozgáshoz használjuk a fel és a le nyílgombokat. Egy lap felvételéhez és lerakásához nyomjuk meg a space vagy a <Z> gombot. Újraosztáshoz nyomjuk meg az Enter gombot. Online A címen látogassuk meg a Nokia 9210 Communicator játék honlapját, ahol az erre és más játékokra vonatkozó súgókat és tippeket találunk.

42 Snake EX A Snake EX a klasszikus Nokia Snake játék bõvített változata a Nokia 9210 Communicator számára. 10. ábra Követelmények A Snake EX játék telepítéséhez a Nokia 9210 Communicatoron 1,2 Mb szabad memóriára és 650 Kb szabad lemezhelyre van szükség. A Snake EX játék elindítása 1 A nyíl gombok használatával válasszuk ki a Snake EX ikont az Extras (Extrák) listából és nyomjuk meg az Open (Megnyit) gombot. 2 Amikor megjelenik az animált Snake EX kezdõ képernyõ, a vezérlõk, nehézségi fokozat és a több játékos beállítások kiválasztásához nyomjuk meg a Settings (Beállítások) és a Mode (Üzemmód) gombot. 3 Új játék elindításához nyomjuk meg a Play (Játék) gombot. 37

43 38 Játék A cél, hogy a kígyó egyre hosszabb legyen; irányítsuk az étel felé. A kígyót nem lehet megállítani vagy megfordítani. Próbáljuk meg elkerülni, hogy a falba vagy a farkába ütközzön. Az ételen kívül a mezõn megjelennek egyéb tárgyak. Ezek a játékot segíthetik vagy ideiglenesen nehezítik. A képernyõn kérdõjelként jelennek meg. A hatásuk csak akkor derül ki, ha a kígyó már megette. A játékot kétféleképpen lehet játszani. A klasszikus mód, ahol kiválaszthatjuk a játékteret és a kígyó mozgásának a sebességét. Az extrém módban az egyik pályáról a másikra lépünk tovább, ha elértünk egy bizonyos pontszámot. Ezt a játékot ketten is játszhatják, egymással versenyezve. Ketten játszhatják egy készüléken vagy infravörös kapcsolaton keresztül két készüléken. Vezérlõk és nyelv A kígyót háromféleképpen irányíthatjuk: Közvetlenül a nyílgombok használatával Relatív a < és a > nyílgomb használatával. A kígyó az óra mutató járásával megegyezõ vagy azzal ellentétes irányba fordul. Átlósan az átlós nyílgombok használatával. A bal felsõ nyíl fordítja a kígyót fel vagy balra és a jobb alsó nyíl fordítja le vagy jobbra. A kígyónak nyelve van. Ezt használhatjuk arra, hogy az ételt távolabbról kapja el. A nyelvet a space gombbal vezérelhetjük. Nehézségi fokozat A játék öt nehézségi szinttel rendelkezik. Az elsõ szinten a kígyó lassan mozog és könnyen irányítható. A magasabb szinteken a kígyó gyorsabban mozog, de a megevett étel több pontot ér.

44 Pályák A klasszikus módban kiválaszthatjuk a pályát, ahol a játékot el akarjuk kezdeni. A pályák különbözõ ételeket és kérdõjeleket tartalmaznak. Az extrém mód az elsõ pályán kezd és továbbhalad a következõkre, ha elérünk egy bizonyos pontszámot. Powerups A játékban hét különbözõ erõsítõ van. Ezek a játékot átmenetileg megkönnyíthetik vagy nehezíthetik. Elõre nem tudható, hogy mi lesz a hatásuk. Ételadó: még több étel jelenik meg a mezõben. Sérthetetlenség: a kígyó át tud menni a falakon és a farkán, anélkül hogy meghalna. Csökkentõ: csökkenti a kígyó hosszát. A hatás állandó. Nyugtató: lelassítja a kígyót. Fordító: megfordítja a játék vezérlõit. Nyelv: a kígyónak kétszeresére nyújtja a nyelvét. Turbo: növeli a kígyó sebességét. 39 Egyebek Betûtípusok A kommunikátor számára rendelkezésre álló karakterstílusok számának növelése érdekében további betûtípusok találhatók a Others (Egyéb) almappában.

45 40 Helyesírás ellenõrzés Ha a Nokia 9210 Communicatorra telepítettük a Spell checker (Helyesírás ellenõrzõ) alkalmazást, akkor azokban az alkalmazásokban, ahol a menülistában rendelkezésre áll a Spell check (Helyesírás ellenõrzés...), mint például a Word, ellenõrizhetjük a szavak és szövegek helyesírását. A helyesírás ellenõrzõre vonatkozó részletesebb információkért lásd Helyesírás ellenõrzés on page 32. oldal a Felhasználói útmutatóban. Megjegyzés: Csak az angol nyelvû szövegeken és szavakon végezhetünk helyesírás ellenõrzést.

A CD-n található szoftver útmutatója

A CD-n található szoftver útmutatója Issue 2 HU A CD-n található szoftver útmutatója Az elektronikus tájékoztató a "Nokia tájékoztatók elõírásai és feltételei (1998. június 7.)" szabályzat hatálya alá tartozik ( Nokia User s Guides Terms

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A. NOKIA PC SUITE 4.51a FOR NOKIA 6510 PROGRAMCSOMAGHOZ. Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva.

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A. NOKIA PC SUITE 4.51a FOR NOKIA 6510 PROGRAMCSOMAGHOZ. Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva. FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A NOKIA PC SUITE 4.51a FOR NOKIA 6510 PROGRAMCSOMAGHOZ Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva. Tartalom 1. BEVEZETÉS...1 2. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK...1 3. A PC SUITE

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. A MODEM SETUP for Nokia 6510 PROGRAMCSOMAGHOZ. Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva.

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. A MODEM SETUP for Nokia 6510 PROGRAMCSOMAGHOZ. Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva. FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MODEM SETUP for Nokia 6510 PROGRAMCSOMAGHOZ Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva. Tartalom 1. BEVEZETÉS...1 2. A MODEM SETUP FOR NOKIA 6510 TELEPÍTÉSE...1 3.

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. A MODEM SETUP for Nokia 6310i PROGRAMCSOMAGHOZ. Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva.

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. A MODEM SETUP for Nokia 6310i PROGRAMCSOMAGHOZ. Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva. FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MODEM SETUP for Nokia 6310i PROGRAMCSOMAGHOZ Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva. Tartalom 1. BEVEZETÉS...1 2. A MODEM SETUP FOR NOKIA 6310i TELEPÍTÉSE...1 3.

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A. NOKIA PC SUITE 4.81 FOR NOKIA 6310i PROGRAMCSOMAGHOZ. Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva.

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A. NOKIA PC SUITE 4.81 FOR NOKIA 6310i PROGRAMCSOMAGHOZ. Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva. FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A NOKIA PC SUITE 4.81 FOR NOKIA 6310i PROGRAMCSOMAGHOZ Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva. Issue 2 Tartalom 1. BEVEZETÉS...1 2. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK...1 3. A

Részletesebben

Nokia átalakító (CA-55) Telepítési útmutató kiadás

Nokia átalakító (CA-55) Telepítési útmutató kiadás Nokia átalakító (CA-55) Telepítési útmutató 9238694 1. kiadás Copyright 2005 Nokia. Minden jog fenntartva. A dokumentum vagy bármely része nem másolható, nem továbbítható, nem terjeszthetõ és nem tárolható

Részletesebben

Home Media Server. A Home Media Server telepítése aszámítógépre. A médiafájlok kezelése. Home Media Server

Home Media Server. A Home Media Server telepítése aszámítógépre. A médiafájlok kezelése. Home Media Server 2007 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. Az említett egyéb termékek és cégek neve tulajdonosuk védjegye

Részletesebben

2007 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye.

2007 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. 2007 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. Az említett egyéb termékek és cégek neve tulajdonosuk védjegye

Részletesebben

Online nyomtatás 4.0. 1. kiadás

Online nyomtatás 4.0. 1. kiadás Online nyomtatás 4.0 1. kiadás 2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. A Nokia tune a Nokia Corporation

Részletesebben

2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye.

2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. Letöltés! 1. kiadás 2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. A Nokia tune a Nokia Corporation hangvédjegye.

Részletesebben

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató EPSON Digitális fényképezőgép / Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató Minden jog fenntartva. Jelen kézikönyv a SEIKO EPSON CORPORATION előzetes írásbeli engedélye nélkül sem részben sem egészben nem

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv 9354326 1. kiadás

Felhasználói kézikönyv 9354326 1. kiadás Az elektronikus tájékoztató a "Nokia tájékoztatók elõírásai és feltételei (1998. június 7.)" szabályzat hatálya alá tartozik ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.) Felhasználói kézikönyv

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. A Nokia Connectivity Cable Drivers telepítése

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. A Nokia Connectivity Cable Drivers telepítése FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A Nokia Connectivity Cable Drivers telepítése Tartalom 1. Bevezetés...1 2. Követelmények...1 3. A Nokia Connectivity Cable Drivers Telepítése...2 3.1 A telepítés előtt...2 3.2 A Nokia

Részletesebben

Felhasználói útmutató 9353185 1. kiadás

Felhasználói útmutató 9353185 1. kiadás Az elektronikus tájékoztató a "Nokia tájékoztatók elõírásai és feltételei (1998. június 7.)" szabályzat hatálya alá tartozik ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.) Felhasználói útmutató

Részletesebben

Nokia Lifeblog 2.5. Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5. Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People, az Nseries és az N76 a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. Az említett egyéb termékek

Részletesebben

Gyorskalauz NOKIA MMS BIZTONSÁGI KAMERA

Gyorskalauz NOKIA MMS BIZTONSÁGI KAMERA Gyorskalauz NOKIA MMS BIZTONSÁGI KAMERA A KAMERA HASZNÁLATBAVÉTELE KÉP RÖGZÍTÉSE A MOZGÁSÉRZÉKELÉS HASZNÁLATA AZ IDÕZÍTETT FELVÉTEL HASZNÁLATA A HÕMÉRSÉKLET ELLENÕRZÉSE 1. kiadás HU 9311305 Biztonságunk

Részletesebben

Használati utasítás 9353918 1. kiadás

Használati utasítás 9353918 1. kiadás Az elektronikus tájékoztató a "Nokia tájékoztatók elõírásai és feltételei (1998. június 7.)" szabályzat hatálya alá tartozik ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.) Használati utasítás

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Az elektronikus tájékoztató a "Nokia tájékoztatók elõírásai és feltételei (1998. június 7.)" szabályzat hatálya alá tartozik ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.) Felhasználói kézikönyv

Részletesebben

Hálózati szolgáltatások

Hálózati szolgáltatások 2007 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People, az Nseries és az N77 a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. Az említett egyéb termékek és cégek neve tulajdonosuk

Részletesebben

1. fejezet: Bevezetés. 2. fejezet: Első lépések

1. fejezet: Bevezetés. 2. fejezet: Első lépések 1. fejezet: Bevezetés A Media Player 100 olyan digitális médialejátszó, amely USB memóriához és kártyaolvasókhoz egyaránt csatlakoztatható. Az otthoni szórakoztatóközpontra csatlakozik, és lehetővé teszi

Részletesebben

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Symbian rendszer...2 1.1 Funkciók és követelmények...2 1.2 Telepítés és használat...2 2. Windows Mobile rendszer...6 2.1

Részletesebben

Online megosztás kiadás

Online megosztás kiadás Online megosztás 3.1 1. kiadás 2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. A Nokia tune a Nokia Corporation

Részletesebben

Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian. alarm shop. Windows mobile Android IPhone Blackberry

Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian. alarm shop. Windows mobile Android IPhone Blackberry Glover Electric kft. www.visiotech.hu Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian Windows mobile Android IPhone Blackberry 1.Symbian Operációs Rendszer 1. Először telepítenie kell a

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv 9352426 2. kiadás

Felhasználói kézikönyv 9352426 2. kiadás Az elektronikus tájékoztató a "Nokia tájékoztatók elõírásai és feltételei (1998. június 7.)" szabályzat hatálya alá tartozik ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.) Felhasználói kézikönyv

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Bluetooth Software frissítés leírása Windows 7 rendszerhez IVE-W530BT

Bluetooth Software frissítés leírása Windows 7 rendszerhez IVE-W530BT Bluetooth Software frissítés leírása Windows 7 rendszerhez IVE-W530BT 1 Bevezetés Ez a kézikönyv leírja a szükséges lépéseket a fejegység Bluetooth firmware frissítéséről. Olvassa el az összes figyelmeztetést

Részletesebben

CK-100 Nokia autóskészlet 9210124/1

CK-100 Nokia autóskészlet 9210124/1 CK-100 Nokia autóskészlet 9210124/1 2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People, a Navi és az Eredeti Nokia tartozékok (Nokia Original Accessories) logó a Nokia Corporation bejegyzett

Részletesebben

Termékinformáció Adapter A: Video C: USB B: SVHS D: Jelzőlámpa az USB-porthoz csatlakoztatva világít

Termékinformáció Adapter A: Video C: USB B: SVHS D: Jelzőlámpa az USB-porthoz csatlakoztatva világít Termékinformáció Adapter A: Video C: USB B: SVHS D: Jelzőlámpa az USB-porthoz csatlakoztatva világít A Video Editor telepítése Kapcsolja be a számítógépet, és csatlakoztassa a Video Editor-t egy szabad

Részletesebben

Csevegés. Nokia N76-1

Csevegés. Nokia N76-1 Csevegés Nokia N76-1 NINCS GARANCIA Lehet, hogy a készülékhez mellékelt, harmadik fél által írt alkalmazásokat olyan természetes vagy jogi személyek hozták létre és birtokolják, akik nem kapcsolódó vállalatai

Részletesebben

A P-touch Transfer Manager használata

A P-touch Transfer Manager használata A P-touch Transfer Manager használata Verzió 0 HUN Bevezetés Fontos megjegyzés A dokumentum tartalma és a termék műszaki adatai értesítés nélkül módosulhatnak. A Brother fenntartja a jogot, hogy értesítés

Részletesebben

A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója

A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója 9234594 2. kiadás A Nokia, a Nokia Connecting People és a Pop-Port a Nokia Corporation bejegyzett védjegyei. Copyright 2005 Nokia. Minden jog

Részletesebben

2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye.

2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. Csevegés 1. kiadás 2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. A Nokia tune a Nokia Corporation hangvédjegye.

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

A PC Suite telepítési útmutatója

A PC Suite telepítési útmutatója A PC Suite telepítési útmutatója Az elektronikus tájékoztató a "Nokia tájékoztatók elõírásai és feltételei (1998. június 7.)" szabályzat hatálya alá tartozik ( Nokia User s Guides Terms and Conditions,

Részletesebben

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő Felhasználói kézikönyv Bevezető Ez a felhasználói kézikönyv a HF-DVR5704T 4 csatornás H.264 tömörítésű hálózati rögzítő használatát mutatja be. Nem tér ki az eszköz telepítésére,

Részletesebben

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok Az általánosan használt fájltípusok A háttértárakon tárolt adathalmazokat fájloknak (állományoknak) nevezzük. A fájlokat két csoportba soroljuk. Az indítható, futtatható programokat tartalmazó fájlokat

Részletesebben

A csomag a következő elemeket tartalmazza: Ha a fenti elemek bármelyike hiányzik, kérjük, keresse meg viszonteladóját.

A csomag a következő elemeket tartalmazza: Ha a fenti elemek bármelyike hiányzik, kérjük, keresse meg viszonteladóját. A termék a következő operációs rendszerekkel működik: Windows XP, 2000, Me, and 98SE Kezdő lépések DSM-320 Vezeték nélküli Médialejátszó A következőkre lesz szüksége: Windows XP, 2000, Me vagy 98SE, 500MHz-es

Részletesebben

OTOsuite. Telepítési útmutató. Magyar

OTOsuite. Telepítési útmutató. Magyar OTOsuite Telepítési útmutató Magyar Ez a dokumentum leírja miképp telepítse az OTOsuite szoftvert DVD-ről, pendrive-ról vagy tömörített fájlból. Rendszerkövetelmények 1,5 GHz processzor vagy gyorsabb (ajánlott:

Részletesebben

A B C D. 2 Telepítse a meghajtóprogramot. 3 Nincs szükség semmilyen lépésre 4 MD-3100 USB ADSL MODEM. Termékismertetõ

A B C D. 2 Telepítse a meghajtóprogramot. 3 Nincs szükség semmilyen lépésre 4 MD-3100 USB ADSL MODEM. Termékismertetõ MD-300 USB ADSL MODEM Termékismertetõ A. Tápfeszültség kijelzõ (be: USB-hez csatlakoztatva és a PC be van kapcsolva / ki: nincs csatlakoztatva vagy a PC ki van kapcsolva. B. ADSL LINK jelzõfény (villog:

Részletesebben

Általános nyomtató meghajtó útmutató

Általános nyomtató meghajtó útmutató Általános nyomtató meghajtó útmutató Brother Universal Printer Driver (BR-Script3) Brother Mono Universal Printer Driver (PCL) Brother Universal Printer Driver (Inkjet) B verzió HUN 1 Áttekintés 1 A Brother

Részletesebben

Az órát az első használat előtt legalább 2 órával fel kell tölteni.

Az órát az első használat előtt legalább 2 órával fel kell tölteni. Használati utasítás 1. Biztonsági figyelmeztetés Az órát az első használat előtt legalább 2 órával fel kell tölteni. Biztonsági kód Az alapértelmezett kód 1122. Ez a kód megakadályozza, hogy más személyek

Részletesebben

Felhasználói útmutató a Nokia 7250i készülékhez 9356320 2. kiadás

Felhasználói útmutató a Nokia 7250i készülékhez 9356320 2. kiadás Az elektronikus tájékoztató a "Nokia tájékoztatók elõírásai és feltételei (1998. június 7.)" szabályzat hatálya alá tartozik ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.) Felhasználói útmutató

Részletesebben

A Nokia SU-5 Image Viewer használati utasítása. 9311073 1. kiadás

A Nokia SU-5 Image Viewer használati utasítása. 9311073 1. kiadás A Nokia SU-5 Image Viewer használati utasítása 9311073 1. kiadás MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A Nokia Hungary Kft, 1461 Budapest Pf. 392, mint a Nokia Mobile Phones (Keilalahdentie 4,02150 Espoo, Finland)

Részletesebben

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp. SQL Backup and FTP A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.com/ A program telepítésének menete A telepítő elindítása után megjelenő képernyő a Next > gomb megnyomásával

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

Használati utasítás Prestigio Nobile PER3562. Alapvető műveletek

Használati utasítás Prestigio Nobile PER3562. Alapvető műveletek Használati utasítás Alapvető műveletek Nyomja meg és tartsa benyomva a Power gombot a készülék bekapcsolásához. A készülék automatikusan belép a főmenübe a Kezdő képernyőn az üdvözlő képernyő után. A főmenü

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Az Ön kézikönyve NOKIA 7110 http://hu.yourpdfguides.com/dref/823058

Az Ön kézikönyve NOKIA 7110 http://hu.yourpdfguides.com/dref/823058 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Di1611/Di2011 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Driver Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 A PC szkennelés beállítása 2 Csatlakozás az USB portra 3 A TWAIN meghajtó telepítése 3.1 A TWAIN meghajtó telepítése Plug

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

CMS videó megjelenítő szoftver használata

CMS videó megjelenítő szoftver használata CMS videó megjelenítő szoftver használata Bevezető Ez a felhasználói kézikönyv a HF-DVR5704T 4 csatornás H.264 tömörítésű hálózati rögzítőhöz mellékelt CMS szoftver használatát mutatja be. Nem tér ki az

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

A Nokia PT-8 (Nokia 6630 telefonhoz kifejlesztett) videoállvány használati útmutatója kiadás

A Nokia PT-8 (Nokia 6630 telefonhoz kifejlesztett) videoállvány használati útmutatója kiadás A Nokia PT-8 (Nokia 6630 telefonhoz kifejlesztett) videoállvány használati útmutatója 9234167 1. kiadás MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kizárólagos felelõsségére kijelenti, hogy a PT-8 termék

Részletesebben

Netis vezeték nélküli, N típusú USB adapter

Netis vezeték nélküli, N típusú USB adapter Netis vezeték nélküli, N típusú USB adapter Gyors üzembe helyezési útmutató WF-2109, WF-2111, WF-2116, WF-2119, WF-2119S, WF-2120, WF-2123, WF-2150, WF-2151, WF-2190, WF-2503 1 A csomag tartalma A csomag,

Részletesebben

Fontos megjegyzés: Telepítse először az illesztőprogramot, majd csatlakoztassa a VideoCAM ExpressII eszközt az USB porthoz!

Fontos megjegyzés: Telepítse először az illesztőprogramot, majd csatlakoztassa a VideoCAM ExpressII eszközt az USB porthoz! Fontos megjegyzés: Telepítse először az illesztőprogramot, majd csatlakoztassa a VideoCAM ExpressII eszközt az USB porthoz! Telepítés előtt olvassa el ezt a fontos megjegyzést! 1. A VideoCAM ExpressII

Részletesebben

AD-43 Nokia audiovezérlõ 9255407/1

AD-43 Nokia audiovezérlõ 9255407/1 AD-43 Nokia audiovezérlõ 2 1 3 4 5 6 7 8 10 9 11 9255407/1 Az áthúzott, kerekes szemétgyûjtõ-tartály azt jelenti, hogy az Európai Unión belül a készüléket élettartama végén szelektív gyûjtõhelyre kell

Részletesebben

ConCorde FHD-1100S HD Médialejátszó

ConCorde FHD-1100S HD Médialejátszó ConCorde FHD-1100S HD Médialejátszó Felhasználói kézikönyv Bevezetõ Az Ön által megvásárolt HD media lejátszója a következõ fájl formátumokat támogatja: Video: H.264, AVI MP4 RM MPEG RMVB VOB MOV DAT,

Részletesebben

Felhasználói útmutató CVR mobil kliens, ios rendszerhez.

Felhasználói útmutató CVR mobil kliens, ios rendszerhez. Felhasználói útmutató CVR mobil kliens, ios rendszerhez. Működési feltételek A felhasználói útmutató ios V7.0.4 verziószámú operációs rendszer felhasználásával készült. Az applikáció telepítése 1. Az App

Részletesebben

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába. Csak a lényeg érthetően!

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába. Csak a lényeg érthetően! Molnár Mátyás Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába Csak a lényeg érthetően! Diavetítés vezérlése OLVASÁSI NÉZET Az olvasási nézetben az ablak címsora és az állapotsor a képernyőn marad, a kettő között

Részletesebben

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre Easton420 Automata Telefon hangrögzítő V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre A mellékelt telepítő CD-t helyezze a számítógép lemez olvasó egységbe, várja meg az automatikus indítási képernyőt. Majd válassza

Részletesebben

KISOKOS Windows TARTALOM. Vista rendszerhez

KISOKOS Windows TARTALOM. Vista rendszerhez KISOKOS Windows Vista rendszerhez TARTALOM 1. fejezet: RENDSZERKöVETELMéNYEK...1 2. fejezet: NYOMTATóSZOFTVER TELEPíTéSE WINDOWS HASZNáLATA ESETéN...2 Szoftver telepítése helyi nyomtatáshoz... 2 Szoftver

Részletesebben

CD-ROM (Szoftver, Használati útmutató, garancia) 5V DC, 2.5A Áram-adapter

CD-ROM (Szoftver, Használati útmutató, garancia) 5V DC, 2.5A Áram-adapter Ez a terméket bármely ma használatos web böngészővel (pl. Internet Explorer 6 or Netscape Navigator 7.0) beállítható. Kezdő lépések DP-G321 AirPlus G 802.11g/2.4GHz Vezeték nélküli Multi-Port Nyomtató

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ WIFI ADAPTER

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ WIFI ADAPTER KEZELÉSI ÚTMUTATÓ WIFI ADAPTER Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Kérjük, hogy használat előtt figyelmesen olvassa el a kezelési útmutatóban leírtakat! HD-WIFI-2017_170501 1 FIGYELEM! A berendezést

Részletesebben

Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0

Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0 Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0 GARANCIA KIZÁRÁSA Lehet, hogy a készülékhez mellékelt, harmadik fél által írt alkalmazásokat olyan természetes vagy jogi személyek hozták létre és birtokolják,

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató

Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató Tartalomjegyzék 1. A csomag tartalma... 1 2. Hardware csatlakoztatása... 1 3. A router webes felületen történő beüzemelése... 2 4. Hibaelhárítás...

Részletesebben

Kapcsolatkezelõ Felhasználói útmutató

Kapcsolatkezelõ Felhasználói útmutató Kapcsolatkezelõ Felhasználói útmutató 1.0. kiadás, HU 2010 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, Nokia Connecting People és a Nokia Original Accessories logó a Nokia Corporation védjegyei, illetve bejegyzett

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 11

Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 11 Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 11 NOVELL GYORSKALAUZ KÁRTYA A SUSE Linux Enterprise Desktop 11 új verziójának telepítéséhez a következő műveletsorokat kell végrehajtani. A jelen dokumentum áttekintést

Részletesebben

3. Gyors útmutató 4. Garanciakártya

3. Gyors útmutató 4. Garanciakártya A csomag tartalma 1. Prestigio webkamera főegység 2. Alkalmazás szoftver CD Használatvétel 3. Gyors útmutató 4. Garanciakártya 1. Kapcsolja be a PC-t, vagy notebookot. 2. Dugja be az USB csatolót a PC,

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

A GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület

A GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület GroupWise WebAccess Alap-illesztőfelület gyorskalauz 8 Novell GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület Gyorskalauz www.novell.com A GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület használata Miután a rendszergazda

Részletesebben

HP Mobile távirányító (csak egyes típusokon) Felhasználói útmutató

HP Mobile távirányító (csak egyes típusokon) Felhasználói útmutató HP Mobile távirányító (csak egyes típusokon) Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporation védjegye vagy bejegyzett

Részletesebben

Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató

Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató Modell szám: DL4201 Tartalomjegyzék 1. A csomag tartalma... 1 2. Hardware csatlakoztatása... 1 3. A modem webes felületen történő beüzemelése...

Részletesebben

Kezdő lépések. Nokia N95-1 9205559, 1. kiadás HU

Kezdő lépések. Nokia N95-1 9205559, 1. kiadás HU Kezdő lépések Nokia N95-1 9205559, 1. kiadás HU A készülék gombjai és részei (telefon mód) Típusszám: Nokia N95-1. A továbbiakban Nokia N95 néven szerepel. 1 Fõkapcsoló 2 és választógombok a parancsok

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Szoftvertelepítési útmutató NPD4758-00 HU

Szoftvertelepítési útmutató NPD4758-00 HU Szoftvertelepítési útmutató NPD4758-00 HU Szoftvertelepítés Megjegyzés az USB-csatlakozáshoz: Ne csatlakoztassa az USB-kábelt, amíg nem kap rá utasítást. Ha megjelenik ez a képernyő, kattintson a Cancel(Mégse)

Részletesebben

A Digitális medál I felhasználói kézikönyve. 9362378 1. kiadás

A Digitális medál I felhasználói kézikönyve. 9362378 1. kiadás A Digitális medál I felhasználói kézikönyve 9362378 1. kiadás MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A Nokia Hungary Kft, 1461 Budapest Pf. 392, mint a Nokia Mobile Phones hivatalos importõre a gyártó nevében saját

Részletesebben

Android Commander Felhasználói kézikönyv

Android Commander Felhasználói kézikönyv Android Commander Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Wi-Fi Direct útmutató

Wi-Fi Direct útmutató Wi-Fi Direct útmutató Egyszerű beállítás a Wi-Fi Direct használatával Hibaelhárítás Függelék Tartalomjegyzék A kézikönyv használata... 2 A kézikönyvben használt szimbólumok... 2 Jogi nyilatkozat... 2

Részletesebben

Sony Ericsson X8 (Xperia) (RoadSync) beállítása Virtualoso email levelezésre

Sony Ericsson X8 (Xperia) (RoadSync) beállítása Virtualoso email levelezésre Sony Ericsson X8 (Xperia) (RoadSync) beállítása Virtualoso email levelezésre A következô lépések segítségével állíthatja be a Virtualoso email levelezést Sony Ericsson X8 készülékre. Az alkalmazás beállítását

Részletesebben

INFORMATIKA Felvételi teszt 1.

INFORMATIKA Felvételi teszt 1. INFORMATIKA Felvételi teszt 1. 1) Mi a szoftver? a) Szoftvernek nevezzük a számítógépet és minden kézzel megfogható tartozékát. b) Szoftvernek nevezzük a számítógépre írt programokat és az ezekhez mellékelt

Részletesebben

Bluetooth Software frissítés leírása

Bluetooth Software frissítés leírása Bluetooth Software frissítés leírása Windows 7 rendszerhez Alkalmazandó 2012 utáni termékek esetén CDE-13xBT & CDE-W235BT & CDA-137BTi Ez a kézikönyv leírja a szükséges lépéseket a fejegység Bluetooth

Részletesebben

ivms-4200 kliensszoftver

ivms-4200 kliensszoftver ivms-4200 kliensszoftver Felhasználói segédlet v1.02 2012.11.21. HU 1. TARTALOM 1. Tartalom... 2 2. Bevezető... 2 2.1. Felhasználás... 2 2.2. Hardverigény... 2 3. Használat... 3 3.1. Vezérlőpult... 3 3.2.

Részletesebben

N300 WiFi USB Micro Adapter (N300MA)

N300 WiFi USB Micro Adapter (N300MA) Easy, Reliable & Secure 2012 On Networks All rights reserved. 240-10825-02 Instructions: If the CD does not start automatically, browse to the CD drive and double-click on autorun.exe. For Mac OS, double-click

Részletesebben

NINJA kezelői program letöltése és installálása

NINJA kezelői program letöltése és installálása NINJA kezelői program letöltése és installálása A regisztrálás, illetve feltöltés után Ön kapott egy e-mailt tőlünk, melyben leírtuk Önnek a szolgáltatás eléréséhez nélkülözhetetlen, fontos adatokat. A

Részletesebben

Digitális karóra rögzítő. Felhasználói kézikönyv. (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra)

Digitális karóra rögzítő. Felhasználói kézikönyv. (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra) Digitális karóra rögzítő Felhasználói kézikönyv (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra) Profil: - Mikrofon - Infravörös éjszakai lámpa - USB interfész - HD kamera - Bekapcsolás/Kikapcsolás,

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Nokia N76-1. Kezdő lépések. 9254327, 2. kiadás HU

Nokia N76-1. Kezdő lépések. 9254327, 2. kiadás HU Nokia N76-1 Kezdő lépések 9254327, 2. kiadás HU A készülék gombjai és részei (összecsukott és kinyitott állapot) A továbbiakban: Nokia N76. 1 Jobb oldali fedélgomb 2 Középsõ gomb 3 Bal oldali fedélgomb

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

Ismerkedés a MyPal készülékkel. Kezelőszervek a hátlapon

Ismerkedés a MyPal készülékkel. Kezelőszervek a hátlapon Ismerkedés a MyPal készülékkel Kezelőszervek az előlapon Kezelőszervek az oldalon Kezelőszervek a hátlapon Kezelőszervek a készülék tetején Kezelőszervek a készülék alján A MyPal készülék beüzemelése Mielőtt

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

SAP DocuSign Aláírási Útmutató

SAP DocuSign Aláírási Útmutató SAP DocuSign Aláírási Útmutató Tartalomjegyzék 1. SAP DocuSign Aláírási Útmutató... 2 2. E-mail értesítés fogadása... 2 3. A Dokumentum aláírása... 3 4. További opciók... 4 4.1 Befejezés később... 4 4.2

Részletesebben

Bluetooth párosítás. Felhasználói útmutató

Bluetooth párosítás. Felhasználói útmutató Bluetooth párosítás Felhasználói útmutató Copyright 2012, 2016 HP Development Company, L.P. A Microsoft, a Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporation az Egyesült Államokban bejegyzett védjegyei.

Részletesebben

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. A kezdő képernyő...4 4. Alap funkciók működése...4 5. Belső hívások...5

Részletesebben

HOOK-3x DSI. Használati útmutató. lowrance.com MAGYAR. HOOK-3x DSI

HOOK-3x DSI. Használati útmutató. lowrance.com MAGYAR. HOOK-3x DSI HOOK-3x DSI Használati útmutató MAGYAR HOOK-3x DSI lowrance.com Copyright 2015 Navico Minden jog fenntartva. A Lowrance és a Navico a Navico bejegyzett védjegye. A Navico bármikor megváltoztathatja szabályzatait

Részletesebben

Felhasználói Útmutató. Center V2

Felhasználói Útmutató. Center V2 Felhasználói Útmutató Center V2 Verzió: v8.5 Készült: Budapest, 2012 Riarex Kft. megbízásából - 1 - Riarex Kft. 1.3 A Center V2 képernyője 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 16 15 17 17 18 19 20 21 22 1-1

Részletesebben