icompetiton forduló Elméleti kérdések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "icompetiton 2009 1. forduló Elméleti kérdések"

Átírás

1 Statikus forgalomirányítás icompetiton forduló Elméleti kérdések 1. kérdés A következő parancsok közül melyiket használjuk statikus útvonal beállítására? a. Router (config)# ip route add Serial 0/0 b. Router (config)# ip route Serial 0/0 c. Router (config)# route Serial 0/0 d. Router (config)# route add Serial 0/0 2. kérdés Egy forgalomirányítón, ami épp most indult el egy üres konfigurációval, a rendszergazda kiadta a no shutdown parancsot a Fa0/0-n, amivel up/up állapotba hozta azt. Ezek után kiadta a következő parancsot: Router (config)# ip route fa0/0 100 A következők közül melyik állítás igaz? a. Az /26 útvonal adminisztratív távolsága 100-as értékkel jelenik meg az útválasztási táblában b. A /26 hálózat felé küldött csomagokat a forgalomirányító eldobja c. A /26 útvonal mértéke 100-as értékkel jelenik meg az útválasztási táblában d. Ez az útvonal akkor is benne lesz az útválasztási táblában, ha egy ugyanehhez a hálózathoz vezető útvonalat kapunk egy OSPF frissítés által 3. kérdés Egy távoli hely felé vezető útvonalat konfiguráltunk egy forgalomirányítón a következő paranccsal: Router (config)# ip route fastethernet 0/ Válassza ki az összes lehetséges választ: a. Az útvonalat helytelenül konfiguráltuk, és nem lesz hozzáadva az útválasztási táblához b. Egyetlen lekérdezés elegendő lesz az útvonaltáblában ahhoz, hogy megkapjuk mind a kimenő interfészt, mind a következő ugrás IP-címet c. Ha a FastEthernet interfész leáll, a forgalomirányítónak lesz egy tartalék útvonala a felé a n keresztül d. A távoli /24 hálózat nem fog közvetlenül csatlakozóként szerepelni az útválasztási táblában e. A parancs nem érvényes. Vagy a következő ugrást kell megadni, vagy a kimenő interfészt. 4. kérdés Egy távoli hely felé vezető útvonalat konfiguráltunk egy forgalomirányítón a következő paranccsal: Router (config)# ip route fastethernet 0/0 1 Hogyan jelenik meg a bejegyzés az útválasztási táblában? a. S /24 is connected, fastethernet 0/0 b. C /24 is directly connected via fastethernet 0/0

2 c. S /24 is directly connected, fastethernet 0/0 d. C /24 is connected via fastethernet 0/0 e. Nem lehet megállapítani; egy irányító protokoll által felismert útvonalat választhat ki az IOS 5. kérdés Adott a következő topológia és a show ip route parancs kimenete az R1-en. Mit lehet elmondani a /24 hálózat felé vezető útvonalról? a. a /24 egy statikusan beállított útvonal és adminisztratív távolsága 1 b. A Serial 1/0-t egy másodlagos IP-címre állították be a /24 hálózatról c. Az R1-nek egy másik /24 hálózata is van, amit valamelyik másik interfészére csatlakoztattak d. A /24 egy statikusan konfigurált útvonal, de egy közvetlenül csatlakozó útvonal adminisztratív távolságával rendelkezik 6. kérdés Amikor megadunk egy statikus útvonalat, aminek van következő ugrás IP-címe egy Ethernet hálózaton, mi a legjobb választás az útvonal megadásakor? a. Mindkettő működik, nincs különbség. b. A legjobb, ha mindkét módon megadjuk az útvonalat. c. Az adott forgalomirányító kimenő interfészét megadva. d. A következő ugrás forgalomirányító IP-címét megadva. 7. kérdés A R1 (config)# ip route parancs a következőt fogja beállítani a /24 hálózatról az útválasztási táblában: a. 5-ös értékű sávszélességet b. 5-ös értékű mértéket c. 5-ös értékű adminisztratív távolságot

3 d. 5-ös értékű prioritást Dinamikus irányító protokollok 1. kérdés Válassza ki a helyes állításokat a terheléselosztás koncepciójára vonatkozóan: a. Az OSPF által a terheléselosztásra használt útvonalak száma alapértelmezés szerint hat b. A RIPv1 akár négy egyenlő költségű útvonalon támogatja a forgalom terheléselosztását c. Az IGRP képes nem egyenlő költségű útvonalakon is terheléselosztásra d. A RIPv1 nem támogatja a terheléselosztást több egyenlő költségű útvonalon e. Az OSPF terheléselosztás által használt útvonalak alapértelmezett száma négy 2. kérdés Válassza ki a helyes válaszokat a passive interface parancsra vonatkozóan különböző irányító protokollok esetén: a. ha a parancsot egy RIP interfészen adtuk ki, akkor a forgalomirányító még képes fogadni és feldolgozni az interfészhez kapcsolódó szomszédoktól érkező frissítéseket b. ha a parancsot egy OSPF interfészen adtuk ki, akkor a forgalomirányító nem lesz képes fogadni és feldolgozni az interfészhez kapcsolódó szomszédoktól érkező frissítéseket c. ha a parancsot egy RIP interfészen adtuk ki, akkor a forgalomirányító nem fogja feldolgozni az interfészhez kapcsolódó szomszédoktól érkező frissítéseket d. ha a parancsot egy EIGRP interfészen adtuk ki, akkor a forgalomirányító még képes fogadni és feldolgozni az interfészhez kapcsolódó szomszédoktól érkező frissítéseket 3. kérdés Az irányítási hurkok elkerülésének lehetőségeként, mit jelent a látóhatár-megosztás visszirányú mérgezéssel koncepciója, amikor RIP-et használunk? a. Sosem fogadunk el nagyobb mértékű útvonalakat, ha már létezik egy jobb mértékű útvonalunk b. Egy megszűnt útvonalat elérhetetlenként hirdetünk, 16 ugrásnyi mértékkel c. Amikor egy szomszédtól előzőleg megtanult útvonalat visszafelé kihirdetünk neki, mindig elérhetetlenként állítjuk be, 16 ugrásnyi értékkel d. Sosem hirdetünk visszafelé egy szomszédnak olyan útvonalat, amit tőle tanultunk meg 4. kérdés Mit jelent a TTL betűszó? a. Time To Load b. Time To Leave c. Time To Learn d. Time To Live 5. kérdés Válassza ki az összes lehetséges megoldást: a. Az IGRP minden irányítási információt elküld minden útvonalfrissítés alkalmával b. Az IGRP felfedezi a szomszédokat, mielőtt kicseréli az útválasztási információkat

4 c. Az EIGRP felfedezi a szomszédokat, mielőtt kicseréli az útválasztási információkat d. Az OSPF-nek nincs teljes térképe a topológiáról az irányítási frissítések továbbítása előtt e. Az IGRP forgalomirányítóknak egyeztetni kell a K-értékeiket a szomszédjukkal, mielőtt irányítási információt cserélnek f. Az OSPF egy SPF-fát használ az adott forgalomirányítót gyökérként kijelölve, a Bellman Ford-féle legrövidebb-út algoritmust használva 6. kérdés Tekintsük a dinamikus és statikus forgalomirányítást. Válassza ki a helyes válaszokat arra vonatkozóan, mik az előnyei és hátrányai a dinamikus irányításnak: a. Rendszergazdai beavatkozás szükséges, ha a topológia megváltozik b. Mind egyszerű, mind bonyolult topológiákhoz megfelelő c. Biztonságosabb, mint a statikus irányítás d. Nagyméretű hálózatokban a konfigurálás nagyon időigényes 7. kérdés Melyek a következők közül távolságvektor-alapú protokollok? a. EIGRP b. IS-IS c. RIP d. OSPF 8. kérdés Válassza ki,melyik kritérium a legmagasabb prioritású, amikor kiválasztunk egy útvonalat egy másik helyett az útválasztási folyamat során: a. mérték b. terhelés c. adminisztratív távolság d. sávszélesség RIP 1. kérdés Amikor a RIP v1-et alkalmazzuk, alapértelmezésben melyik üzeneteket küldi ki a RIP, és melyeket fogadja? a. v1 és v2 üzenetet küld, v1-et fogad b. v1 üzenetet küld, v1 és v2-t fogad c. v1 és v2 üzenetet küld, v1 és v2-t fogad d. v1-et küld, v1-et fogad 2. kérdés Tanulmányozza az alábbi hálózati topológiát!

5 Mit lehet elmondani erről a hálózatról a RIP protokollra vonatkozóan, a teljes kapcsolódás elérése érdekében? a. Mind a RIP v1, mind a v2 használható b. Csak a RIP v2 használható c. Csak a RIP v1 használható d. Egyik verziójú RIP sem használható 3. kérdés Amikor kiadjuk a network parancsot az R1 forgalomirányítón, milyen interfészeken kezdi meg a RIP folyamat elindítását? a. s3/0 és s2/0 b. s1/0 és s4/0 c. minden intefészen d. s1/0, s3/0 és s4/0 4. kérdés A topológiában minden forgalomirányító RIP v1-et futtat. Minden RIP folyamatot a no autosummary paranccsal konfiguráltunk, és a network parancsot is kiadtuk minden közvetlenül csatlakozó hálózatra. Melyik forgalomirányító fogad egy ICMP csomagot a cél IP-címmel, amikor az R1- en kiadjuk a ping parancsot?

6 a. csak az R3 b. csak az R2 c. mind az R2, mind az R3 d. Egyik sem. Az ICMP csomagot az R1 eldobja 5. kérdés A topológiában minden forgalomirányító RIP v1-et futtat. Minden RIP folyamatot a no autosummary paranccsal konfiguráltunk, és a network parancsot is kiadtuk minden közvetlenül csatlakozó hálózatra. Melyik forgalomirányító fogad egy ICMP csomagot a cél IP-címmel, amikor az R1-en kiadjuk a ping parancsot? a. csak az R2 b. Egyik sem. Az ICMP csomagot az R1 eldobja c. Mind az R2, mind az R3 d. Csak az R3 6. kérdés Válassza ki a helyes választ a RIP időzítőkre vonatkozóan: a. egy útvonal törlődik az útválasztási táblából, ha a forgalomirányító nem kap semmilyen frissítést róla több mint 180 másodpercig b. egyik állítás sem helyes c. a visszatartási időzítő célja, hogy megelőzze az irányítási hurkok kialakulását a hálózat konvergálásának időtartama alatt d. a visszatartási időzítő 60 másodperccel hosszabb, mint az érvénytelenségi időzítő 7. kérdés Minden forgalomirányító RIP-et futtat. Mi okozhatja a képen látható viselkedést?

7 a. Az R1 RIPv2-t futtat, míg az R2 és az R3 RIPv1-et b. Az R1-en nincs érvényben a no auto-summary parancs c. Az R2-n és R3-on nincs érvényben a no auto-summary parancs d. Időzítési problémák vannak a hálózatban EIGRP 1. kérdés Egy forgalomirányítót a következő parancsokkal konfiguráltunk: Router (config)#interface FastEthernet 0 Router (config-if)#speed 100 Router (config-if)#bandwidth Ha EIGRP-t állítottunk be az adott interfészen, mi lesz a maximális, EIGRP folyamat által felhasznált sávszélesség alapértelmezésben ezen a kapcsolaton? a. 5 Mbps b. 7,5 Mbps c. 75 Mbps d. egyik válasz sem helyes e. 10 Mbps f. 50 Mbps 2. kérdés Egy EIGRP folyamatban a második legjobb útvonal egy hálózathoz a. egy tartalék forgalomirányító arra az esetre, ha a legjobb kiesik b. egy forgalomirányító, ami felelős az EIGRP frissítések továbbításáért arra a hálózatra c. egy forgaomirányító, ami értesíti a helyi forgalomirányítót arról a hálózatról d. az a forgalomirányító, ami adatot továbbít arra a hálózatra 3. kérdés Adva van a következő kimenet egy EIGRP-t futtató forgalomirányítóról.

8 Válassza ki a helyes választ a /16 útvonalra vonatkozóan! a. Az útvonalnak nincs második legjobb útvonala. Ha a jelenlegi legjobb kiesik, az útvonal aktív állapotba kerül b. Az útvonalnak két második legjobb útvonala van. Ha a jelenlegi legjobb kiesik, mindkét útvonal előlép legjobb útvonallá c. Az útvonalnak egy második legjobb útvonala van d. Az útvonalnak két második legjobb útvonala van. Ha a jelenlegi legjobb kiesik, csak a Serial 0/0-n keresztül vezető útvonalat vezetjük be az útválasztási táblába 4. kérdés Az EIGRP korlátozott frissítéseket küld a. amikor egy útvonal mértéke megváltozik b. csak bizonyos szomszédok számára c. amikor egy bizonyos időzítő eléri a 0-t d. jóvá kell hagyni, különben az útvonalat stuck in active -nek jelöljük meg e. a szomszédokkal való viszonyok kkiépítése céljából 5. kérdés A következők közül mi okozhatja azt, hogy két EIGRP forgalomirányító egyáltalán nem épít ki szomszédsági viszonyt? a. Hálózattípus eltérése b. Hitelesítési problémák c. K értékek eltérése d. Verzióeltérés e. Terület eltérés f. Hello időzítő eltérése 6. kérdés

9 A show ip route parancsban melyik a következők közül az a betű, ami azt jelöli,hogy az útvonalat EIGRP-vel tanulta meg? a. P b. R c. E d. G e. Egyik sem f. I 7. kérdés Válasszon ki mindent, ami az EIGRP összetett mértékére vonatkozik! a. Az EIGRP öt K értéket használ annak érdekében, hogy megállapítsa az összetett mértékét (K1-től K5-ig) b. Az EIGRP alapértelmezett összetett mértéke csak a sávszélességet, terhelést és az MTU-t veszi figyelembe c. Az EIGRP egy összetett képletet használ, ami a sávszélesség, késleltetés, megbízhatóság és terhelés értékén alapul, amikor kiszámítja az összetett mértéket d. Alapértelmezésben a K1 (sávszélesség-paraméter) és K2 (késleltetés-paraméter) értéke 1-re, míg a többi K érték 0-ra van beállítva 8. kérdés Az EIGRP csomagtípusok a következők: a. UPDATE b. QUERY c. REQUEST d. REPLY OSPF 1. kérdés Az R1 forgalomirányítót (ami 12.3 vagy újabb IOS-t futtat) a következő parancsokkal konfiguráltuk: R1 (config)# interface FastEthernet 0/1 R1 (config-if)# ip address R1 (config-if)# no shutdown R1 (config)# interface FastEthernet 0/0 R1 (config-if)# ip address R1 (config-if)# no shutdown R1 (config)# router ospf 1 R1 (config-router)# network area 0 R1 (config-router)# network area 1 R1 (config-router)# network area 2 R1 (config-router)# network area 3 Melyik területhez fognak tartozni az egyes interfészek? a. FastEthernet 0/0 - area 0; FastEthernet 0/1 - area 2 b. FastEthernet 0/0 - area 1; FastEthernet 0/1 - area 3 c. FastEthernet 0/0 - area 1; FastEthernet 0/1 - area 2 d. FastEthernet 0/0 - area 3; FastEthernet 0/1 - area 3

10 2. kérdés A következők közül melyik érvényes módja annak, hogy megváltoztassuk az OSPF útvonalak mértékét? a. A referencia sávszélesség megváltoztatása b. Az auto-bandwidth parancs kiadása c. Az interfészek MTU-jának megváltoztatása d. Az ip ospf cost parancs használata 3. kérdés Mik lehetnek a következők közül az okai annak, hogy két OSPF-et futtató forgalomirányító nem tud teljes szomszédságot kialakítani? a. Az OSPF folyamatazonosító nem azonos mindkét forgalomirányítón b. Az OSPF hálózattípus nem azonos mindkét forgalomirányítón c. A forgalomirányítók nincsenek közvetlen kapcsolatban d. A deklarált sávszélesség az interfészeken nem azonos mindkét forgalomirányítón 4. kérdés Az eszközök az alábbi topológiában OSPF-et futtatnak. Hány darab teljes szomszédság épül ki a forgalomirányítók között? a. 5 b. 6 c. 4 d kérdés Válassza ki a HELYTELEN állításokat az OSPF csomagtípusokra vonatkozóan! a. A Link-state Acknowledgement (LSAck) csomagokat használjuk a többi csomagtípus nyugtázására

11 b. A kapcsolatállapot-frissítési csomagok (LSU) használatával az OSPF forgalomirányítók meghatározott kapcsolatállapot bejegyzéseket kérnek le a többi OSPF forgalomirányítótól c. A hello csomagokat arra használjuk, hogy szomszédsági viszonyt alakítsunk ki és tartsunk fenn a többi OSPF forgalomirányítóval d. Az OSPF forgalomirányítók Database Adjacency (DBA) csomagokat cserélnek, amikor kialakítják a szomszédsági viszonyt a többi OSPF forgalomirányítóval 6. kérdés A következők közül melyik nem jelent OSPF hálózattípust? a. Szórásos többes hozzáférésű b. Pont-multipont c. Pont-pont d. Egyik felsorolt sem e. Virtuális kapcsolat f. Nem szórásos többes hozzáférésű (NBMA) 7. kérdés Mi az OSPF költsége egy olyan kapcsolaton, aminek beállított sávszélessége 64 kbps? a. 156 b c. 54 d kérdés Hogyan reagál az irányítási folyamat, amikor két OSPF-et futtató szomszédos forgalomirányítónak ugyanaz az azonosítója (router ID)? a. A szomszédsági viszony kiépítése megakad a 2WAY állapotnál, és egy implicit figyelmeztető üzenetet látunk a konzolon b. A forgalomirányítók normálisan viselkednek, az OSPF folyamat normálisan folytatódik c. A szomszédság lehet hogy nem alakul ki, és egy egy implicit figyelmeztető üzenetet látunk a konzolon d. Ez a helyzet nem lehetséges 9.kérdés Milyen értéket választ ki az OSPF folyamat forgalomirányító azonosítóként, ha a router-id parancsot nem adjuk ki, és nincs loopback interfész beállítva? a. A legmagasabb értékű IP-címet bármely interfészéről b. A legalacsonyabb értékű IP-címet bármely interfészéről c. A legalacsonyabb értékű IP-címet bármely aktív interfészéről d. A legmagasabb értékű IP-címet bármely aktív interfészéről 10. kérdés A következő kimenetet tekintve, mi lesz az OSPF forgalomirányító azonosító, tudva, hogy minden egyéb OSPF beállítás alapértéken van?

12 a b c d Forgalomirányító konfigurálás áttekintése 1. kérdés A következő címtartományok tartoznak a felügyelete alá: /24, /24 és /24. Hogyan hirdetheti meg ezt a tartományt az optimális módon, tudva azt, hogy a /24 nem tartozik a vállalatához? a /24 és /23 b /23 és /23 c /24, /24 és /24 d /22 2.kérdés A vállalata rendelkezik néhány IP-címmel a /16 tartományból, de nem minddel. Egy show ip route parancs azon a forgalomirányítón, amin keresztül a szervezet eléri az Internetet, azt mutatja, hogy a vállalat a következő címtartományokat birtokolja és haszálja: /22, /22, /21. Hogyan fogná össze ezeket optimálisan egyetlen bejegyzésbe? a /19 b /20 c /20 d /21 3. kérdés Vizsgáljuk meg a következő kimenetet:

13 A forgalomirányítót a következő paranccsal is konfiguráltuk: Router (config)# ip route FastEthernet0/0 A következő útvonalak közül melyik szerepel az útválasztási táblában a fenti információkat figyelembe véve? a. egy elsőszintű végső útvonal és egy második szintű szülőútvonal b. egy elsőszintű szülőútvonal és két második szintű gyermekútvonal c. két második szintű végső útvonal d. két elsőszintű gyermekútvonal e. egy második szintű útvonal és két elsőszintű végső útvonal f. két elsőszintű útvonal és egy második szintű végső útvonal 4. kérdés Melyik következő parancsot adjuk ki annak érdekében, hogy megnézzük egy interfész MTU-ját? a. show interfaces b. show ip interface c. show ip eigrp interfaces d. show ip ospf interface e. show controllers 5. kérdés Mik az értelemszerű helyek/tevékenységek, alapértelmezett sorrendben, amiket egy forgalomirányító megpróbál a konfigurációs fájl betöltése érdekében? a. NVRAM, TFTP server, belépés Setup módba b. RAM, belépés Setup módba, TFTP szerver lekérdezése c. NVRAM, belépés Setup módba, TFTP szerver lekérdezése d. FLASH, RAM, TFTP szerver e. ROM, TFTP szerver, NVRAM 6. kérdés Amikor a globális konfigurációs módbeli service password-encryption parancsot használjuk, az eredmény a következő: a. Minden beállított titkosítatlan jelszó titkosítva lesz a Cisco-féle 7-es típusú jelszavakkal, ami egy nagyon erős típusú titkosítás b. Minden beállított titkosítatlan jelszó titkosítva lesz a Cisco-féle 5-ös típusú jelszavakkal, ami egy nagyon erős típusú titkosítás c. Minden beállított titkosítatlan jelszó titkosítva lesz a Cisco-féle 5-ös típusú jelszavakkal, ami egy gyenge típusú titkosítás d. Minden beállított titkosítatlan jelszó titkosítva lesz a Cisco-féle 7-es típusú jelszavakkal, ami egy gyenge típusú titkosítás 7. kérdés

14 A következő topológiával rendelkezünk, valamint az R1-ről származó kimenettel. Minden interfészt helyesen állítottunk be és működnek, up állapotban vannak. Mit gondol, mi okozza az R1 konfigurációja tekintetében a sikertelen ping-et? a. Az alapértelmezett átjáró rossz irányba mutat b. Valamilyen probléma van az R1 útválasztási táblájával c. Az R1 kiküldi a csomagokat az R2 felé, de az R2 nem válaszol d. Az ip classless parancsot nem adtuk ki e. A csomag célcíme nem egyezik egyik bejegyzéssel sem az útválasztási táblában 8. kérdés A show ip route parancs következő kimenetében mit jelent a kiemelt időzítő? R /8 [120/1] via , 00:00:12, Serial1/0 a. visszatartási időzítő b. az utolsó frissítés óta eltelt idő c. a hátralévő idő az útvonal törléséig d. a hátralévő idő addig, míg az útvonalat elérhetetlennek tekintjük 9. kérdés A Cisco forgalomirányítók az adminisztratív távolságot (AD) használják a legjobb útvonal kiválasztására, amikor ugyanazon célhálózatról tanulnak meg információt különböző irányítási forrásokból. Válassza ki a helyes válaszokat: a. Amikor statikus útvonalat adunk meg a következő ugrás IP-címmel, az alapértelmezett AD érték megjelenik a show ip route parancs kimenetében b. Egy OSPF útvonal elsőbbséget élvez egy IS-IS útvonalhoz képest, ugyanazon cél felé

15 c. Amikor statikus útvonalat adunk meg a kimenő interfésszel, az alapértelmezett AD érték megjelenik a show ip route parancs kimentében d. Az adminisztratív távolság bármlely érték lehet 0 és 256 között. Minél alacsonyabb az érték, annál preferáltabb az útvonal forrása e. Egy EIGRP frissítés által fogadott összefogott útvonal az útválasztási táblában 5-ös AD értékkel jelenik meg f. Ha összeadjuk az IGRP, külső EIGRP, külső BGP és OPSF adminisztratív távolságokat, 400- at kapunk 10. kérdés Tekintsük a következő kimenetet: Hogyan kezeljük le azt a csomagot, aminek a cél IP-címe? a. Továbbítva lesz a FastEthernet 1/0 interfészen b. Továbbítva lesz a FastEthernet 0/0 interfészen c. Továbbítva lesz a IP-című eszköznek d. Eldobjuk

16 Megoldások Statikus forgalomirányítás 1. kérdés A helyes válasz: b A statikus útvonalakat az ip route parancs segítségével konfiguráljuk, amit globális konfigurációs módban adunk ki: ip route prefix mask {ip-address interface-type interface-number [ip-address]} [dhcp] [distance] [name next-hop-name] [permanent track number] [tag tag] Lásd: CCNA Exploration, Routing protocols and concepts Purpose and Command Syntax of ip route. 2. kérdés A helyes válasz: b Amikor statikus útvonalat állítunk be egy forgalomirányítón, a kimenő interfésznek up/up állapotban kell lennie és IP-címének kell lennie azért, hogy az adott útvonal bekerüljön az útválasztási táblába. A fenti példában nem adtunk meg IP-címet a Fa0/0-n, ezért a forgalomirányítónak nincs információja /26 hálózatról. 3. kérdés A helyes válaszok: b, d A parancs hozzáad egy útvonalat a /24 hálózat felé az útválasztási táblához, megadva mind a következő ugrás IP-címet, mind a kimenő interfészt. Emiatt a forgalomirányítónak nem kell rekurzív lekérdezést végeznie azért, hogy megállapítsa a kimenő interfészt. Az útvonal közönséges statikus útvonalként fog megjelenni a táblában. 4. kérdés A helyes válasz: c Mivel az útvonalat a kimenő interfésszel adtuk meg, statikusként fog megjelenni az útválasztási táblában, de egyúttal közvetlenül csatlakozóként is. Az útvonalhoz tartozó következő ugrás IP-címet Proxy ARP segítségével állapítjuk meg. 5. kérdés A helyes válasz: a Annak ellenére, hogy az útvonal directly connected -ként szerepel a táblában, a /24 hez tartozó bejegyzés statikusként van megjelölve. Ez akkor következik be, amikor egy statikus útvonalat a kimenő interfésszel adunk meg a következő ugrás helyett. Adminisztratív távolsága 1 lesz. 6. kérdés A helyes válasz: d Egy Ethernet hálózaton a legjobb választás, ha a következő ugrás forgalomirányító IP-címét adjuk meg. Egyébként ha statikus útvonalat definiálunk a kimenő interfésszel, a következő ugrás forgalomirányítónak futtatnia kell a Proxy ARP-t azért, hogy válaszolhasson a megfelelő következő ugrásra vonatkozó kérésekre. Ez a követelmény bizonyos esetekben lehet, hogy nem áll rendelkezésre.

17 7. kérdés A helyes válasz: c Az utolsó paraméter a fenti parancsban az adminisztratív távolságot jelenti a megadott útvonalhoz. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Purpose and Command Syntax of ip route Dinamikus irányító protokollok 1. kérdés A helyes válasz: c, e Minden felsorolt protokoll képes a forgalom terheléselosztására négy egyenlő költségű útvonalon, alapértelmezésben. A RIPv1 és RIPv2 által használt útvonalak maximális száma hat. Az EIGRP és az IGRP ezen felül képes terheléselosztást végezni nem egyenlő költségű útvonalakon is. 2. kérdés A helyes válasz: a, b Mivel a RIP nem alakít ki szomszédsági viszonyokat, a passzív interfészen fogadott irányítási frissítéseket még feldolgozza. Másrészről, az OSPF és az EIGRP a szomszédok közti viszonyokon alapul; ha a passive interface parancsot kiadjuk, a hello csomagokat nem küldik ki azon az interfészen, emiatt a fennálló viszonyok megszűnnek. 3. kérdés A helyes válasz: c A látóhatár-megosztás visszirányú mérgezéssel arra vonatkozik, hogy elérhetetlenként hirdetünk meg a szomszéd felé olyan útvonalat, amit tőle tanultunk, hogy elkerüljük az irányítási hurkokat. Az elérhetelenséget úgy értelmezzük, hogy az egy maximális értékű mérték. A RIP-nél egy mérgezett útvonal mértéke 16. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Split Horizon with Poison Reverse. 4. kérdés A helyes válasz: d A Time To Live (TTL) egy 8 bites mező az IP fejlécben, ami korlátozza az ugrások számát, amiket a csomag bejár a hálózaton, mielőtt eldobják. A TTL mező célja, hogy elkerülje azt a szituációt, amelyben egy kézbesíthetetlen csomag végtelenségig köröz a hálózaton. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts IP and TTL. 5. kérdés A helyes válasz: a, c, d Az IGRP távolságvektor-alapú irányítási protokoll, ami periodikusan elküldi teljes irányítótábláját, és nem létesít szomszédsági viszonyokat vagy egyeztet bármely információt a szomszédaival. Az EIGRP távolságvektor-alapú irányítási protokoll, és csak akkor küld ki információt egy interfészen, ha előtte kialakított egy szomszédságot az azon a kapcsolaton lévő szomszédokkal. Az OSPF kapcsolat-állapot alapú irányító protokoll, és a Dijkstra-féle legrövidebb-út algoritmust használja. A konvergálás felgyorsítása érdekében az OSPF először továbbítja a kapott frissítéseket, és csak aztán módosítja ennek megfelelően az útválasztási táblázatát. 6. kérdés A helyes válasz: b A vonatkozó dinamikus irányítási jellemzők a statikus ellenében: A konfigurálás kevésbé érzékeny a hibákra

18 A protokollok automatikusan reagálnak a topológiaváltozásokra A rendszergazdának kevesebb ráhatása van az irányító protokoll által megtanult útvonalakra biztonsági veszély A rendszergazdának kevesebb problémája van a konfiguráció karbantartásával, amikor hozzáad vagy töröl hálózatokat Jobban skálázható, a hálózat kiterjesztése rendszerint nem okoz problémát. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Dynamic Routing Protocols -> Advantages. 7. kérdés A helyes válasz: a, c Az OSPF és az IS-IS kapcsolatállapot-alapú protokollok, míg a RIP és EIGRP definíció szerint távolságvektor-alapúak. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Dynamic Routing Protocols -> Overview. 8. kérdés A helyes válasz: c Az adminisztratív távolság egy 0 és 255 közötti érték, helyi vonatkozással bír, ez tesz különbséget a különböző irányító protokolloktól megtanult ugyanazon útvonalak között. A mérték különbözteti meg az ugyanazon protokoll által meghirdetett ugyanazon útvonalakat. A terhelés és a sávszélesség konfigurálható jellemzői egy kapcsolatnak, hatásuk az irányítási protokollra van. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts 3.4 Administrative Distances and 3.3 Metrics. RIP 1. kérdés A helyes válasz: b A RIP továbbítás-kompatibilis protokoll, ami azt jelenti, hogy a RIP v1 képes kommunikálni a v2- vel, de nem kétirányúan. Ezért amikor a RIP v1 elindul, csak v1 üzeneteket küld ki, de fogadja mindkét verzió üzeneteit. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Enabling and Verifying RIPv2. 2. kérdés A helyes válasz: a A RIP v1 osztályalapú, míg a RIP v2 osztályok nélküli. Ha az irányítási frissítések által megkapott hálózatok alhálózatai ugyanannak az osztály alapú nagyobb hálózatnak, mint amibe a fogadó interfész tartozik, akkor a RIP v1 alkalmazza az azon az interfészen beállított alhálózati maszkot. A topológiában minden hálózat alhálózata a /24-nek ugyanazzal a maszkkal, emiatt a helyes alhálózati maszkkal tanulhatók meg, akár a RIP v1-et, akár a v2-t használjuk. 3. kérdés A helyes válasz: d A RIP aktiválásakor osztály alapú. Emiatt a RIP automatikusan elindul minden interfészen, ami része annak a nagy osztály alapú hálózatnak, amit a fenti parancsban megadtunk. 4. kérdés A helyes válasz: d

19 Amikor egy forgalomirányító RIP v1 frissítést küld, és az alhálózatra vonatkozó információ része ugyanannak a fő hálózatnak, mint a frissítést kibocsátó interfész, de az alhálózati maszk eltérő (és nem /32), akkor a forgalomirányító nem hirdeti azt az alhálózatot. Emiatt az R3 nem küld semmilyen információt a /25-ről az R1 felé; az R1 irányítótáblája a csak a következő végső útvonalakat tartalmazza: /26 directly connected /26 directly connected 5. kérdés A helyes válasz: a Amikor egy forgalomirányító fogad egy RIP v1 frissítést, a RIP-nek meg kell állapítania annak az útvonalnak az alhálózati maszkját. Ha az útvonal másik nagy osztályalapú hálózatba tartozik, mint a fogadó interfész, a RIP v1 az alapértelmezett osztályalapú maszkot alkalmazza. A RIP az ugrásszámot használja mértékként, emiatt az R1 a /24-et az R2-től 1-es mértékkel tanulja meg, az R3-tól pedig 2-es mértékkel; az R1 útválasztási táblája csak a következő végső útvonalakat tartalmazza: /26 közvetlenül kapcsolódó /26 közvetlenül kapcsolódó /26 RIP-pel megtanult az R3-on keresztül /24 RIP-pel megtanult az R2-n keresztül 6. kérdés A helyes válasz: c A RIP három különböző időzítőt használ: érvénytelenségi időzítő: 240 másodpercre van beállítva; ha egy útvonalra vonatkozó frissítés nem érkezik be a lejárata előtt, az útvonalat érvénytelennek jelöljük meg (mértéke 16-ra lesz állítva) törlési időzítő: 240 másodpercre van állítva; amikor lejár, az útvonal törlésre kerül az útválasztási táblából visszatartási időzítő: 180 másodpercre van állítva; egy elérhetetlennek nyilvánított útvonal addig marad az útválasztási táblában, amíg ez le nem jár, míg az útvonalra vonatkozó, de rosszabb mértékű frissítéseket figyelmen kívül hagyjuk a frissítések valószínűleg olyan forgalomirányítóktól származnak, amelyek még nem értesültek az elérhetetlen hálózatról. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Periodic Updates: RIPv1 and IGRP. 7. kérdés A helyes válasz: c A RIPv2 alapértelmezett viselkedése az, hogy összefogja a hálózatokat az osztályalapú határokon. Az automatikus összefogás letiltható a RIPv2-ben a no auto-summary paranccsal forgalomirányítókonfigurációs módban. Ha az R2-n és az R3-on engedélyezve van az automatikus összefogás, az R1-nek lesz információja a /24-ről mindkét forgalomirányítótól, ugyanazzal a mértékkel. Mivel a RIP csomagonkénti terheléselosztást végez az egyenlő mértékű útvonalak között, néhány ICMP csomag nem éri el a célját, a fenti kimenetet produkálva. Ezért, ha az automatikus összefogást letiltjuk az R2-n és az R3-on, de nem szükségszerűen az R1-en, a fenti ping-ek mindegyike sikeres lenne. A ping parancs eredménye jelzi, hogy az R1 megtanulta az útvonalakat a többi forgalomirányítótól, ezért az R1 nem futtat RIPv2-t és a többi RIPv1-et. Ezen kívül az időzítési eltérések nem számítanak ebben az esetben, mert a RIP nem épít ki szomszédsági viszonyokat.

20 EIGRP 1. kérdés A helyes válasz: a Alapértelmezésben az EIGRP csak maximum 50 százalékát használja fel az interfész beállított sávszélességnek (vagy az alapértelmezett sávszélessségnek) a csomagjai továbbításához. A beállított sávszélesség értékét Kbps-ban mérjük. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Fine-tuning EIGRP. 2. kérdés A helyes válasz: a Az EIGRP második legjobb útvonal egy olyan fogalomirányító, ami tartalék következő ugrásként szolgál; abban az esetben, ha a legjobb (a következő ugrás a cél felé) elérhetetlen lesz, a forgalomirányító azonnal elkezdi a csomagok irányítását a második legjobb felé, az újrakonvergálás idejét megspórolva. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Feasible Successors, Feasibility Condition and Reported Distance. 3. kérdés A helyes válasz: a A második legjobb útvonal egy olyan szomszéd, aminek van egy hurokmentes tartalék útvonala ugyanahhoz a hálózathoz, mint a legjobb útvonalnak, miközben kielégíti az alkalmassági feltételt is. Az alkalmassági feltétel teljesül, ha a szomszéd jelentett távolsága (RD) egy hálózat felé szigorúan kevesebb, mint a helyi forgalomirányító legkisebb távolsága (FD) ugyanahhoz a célhálózathoz. Ezért a következőket lehet levezetni a fenti kimentből a /16 hálózatról: Az EIGRP topológiatáblában es értékű FD-vel szerepel A a felé vezető legjobb útvonal A két másik forgalomirányító által hirdetett RD egyenlő az FD-vel, nem elégíti ki az alkalmassági feltételt. 4. kérdés A helyes válasz: a, b A korlátozott frissítések speciális, előidézett frissítések, amiket akkor küldünk, ha topológiváltozás történt. Ezeket csak azoknak a szomszédoknak küldjük ki, amelyeknek szüksége van rájuk. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Bounded Updates: EIGRP. 5. kérdés A helyes válasz: b, c Az EIGRP forgalomirányítók közti szomszédság kialakításának feltételei többek között: A hitelesítési adatokat helyesen kell beállítani mindkét eszközön A K értékeknek, amikből a mértéket számítjuk, egyezniük kell. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts EIGRP Composite Metric and the K Values and Authentication. 6. kérdés A helyes válasz: e Az EIGRP által megtanult útvonalakhoz társított betű az útválasztási táblában a D, ami a DUAL-ra utal. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Examining the Routing Table.

21 7. kérdés A helyes válasz: a, c Az EIGRP összetett mértékét a sávszélesség, késleltetés, megbízhatóság és a terhelés alapján határozzuk meg, öt K érték használatával. Alapértelmezésben az EIGRP folyamat csak a sávszélességet és a késleltetést használja, beállítva a megfelelő K1 és K3 értékét 1-re, míg a többi K értéket 0-ra. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts EIGRP Composite Metric and the K Values. 8. kérdés A helyes válasz: a, b és d A REQUEST csomagtípus nem szerepel az EIGRP protokollban. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts RTP and EIGRP Packet Types. OSPF 1. kérdés A helyes válasz: c A 12.3-as IOS-szel kezdődően az OSPF folyamat átrendezi a network parancsokat a konfigurációs fájlban a legspecifikusabbtól a legkevésbé specifikusig. Egy interfészt ahhoz a területhez sorolunk, ami a leginkább specifikus olyan hálózatot tartalmazza, ami egyezik vagy tartalmazza az interfészen beállított IP-címet. Más szavakkal, a konfigurációs fájlban az első network parancsot, ami egyezik, vagy tartalmazza az interfész IP-címét, vesszük figyelembe. 2.kérdés A helyes válasz: a, d Két módszer van az OSPF útvonalak mértékének megváltoztatására: A mérték teljes felülírása az ip ospf cost parancs segítségével Az interfész sávszélességének megváltoztatása, ami a mérték kiszámításakor használt paraméter. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Modifying the Cost of the Link. 3. kérdés A helyes válasz: b, c A szomszédságok csak szomszédos forgalomirányítók között épülnek ki. Egyéb korlátozások között azért, hogy két forgalomirányító OSPF szomszédságot építhessen ki, az szükséges, hogy azonos hálózattípus legyen beállítva a köztük lévő kapcsolaton. A sávszélesség és az OSPF folyamatazonosító nem számít a szomszédság kialakítási folyamatában. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Verifying OSPF. 4. kérdés A helyes válasz: a A forgalomirányítók egy többes hozzáférésű hálózaton egy DR-t és egy BDR-t választanak. Minden egyéb forgalomirányító DROthers lesz (ez jelzi azt, hogy a forgalomirányító sem nem DR, sem nem BDR). A DROthers csak a DR-el és a BDR-el épít ki teljes szomszédságot a hálózaton. Emiatt: 4 teljes szomszédság alakul ki mindkét DROthers, valamint a DR és BDR között 1 teljes szomszédság alakul ki a DR és a BDR között 5. kérdés A helyes válasz: b, d Az OSPF ötféle csomagtípust használ:

22 Hello a szomszédsági viszony kialakítására és fenntartására a többi OSPF forgalomirányítóval Database Description (DBD) egy rövidített listát tartalmaz a küldő forgalomirányító kapcsolatállapot adatbázisáról, és arra használják a fogadó forgalomirányítók, hogy összevessék a helyi kapcsolatállapot adatbázissal Link-state Request (LSR) információkérésre használjuk a DBD bármely bejegyzésére vonatkozóan Link-state Update (LSU) az LSR-ekre adott válaszul használjuk, valamint új információk hirdetésére Link-state Acknowledgement (LSAck) egy LSU megérkezésének megerősítésére használjuk Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts OSPF Packet Types 6. kérdés A helyes válasz: d Az OSPF öt hálózattípust definiál: Pont-pont Szórásos többes hozzáférésű Nem szórásos többes hozzáférésű (NBMA) Pont-multipont Virtuális kapcsolat Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Challenges in Multiaccess Networks 7. kérdés A helyes válasz: b Az OSPF költséget a következő képletnek megfelelően számítjuk ki: Költség = (Kbps) / sávszélesség (Kbps) Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts OSPF Metric 8. kérdés A helyes válasz: c Amikor két forgalomirányítónak ugyanaz az azonosítója egy OSPF irányítási körzetben, a szomszédságuk valószínűleg nem alakul ki és az IOS egy hasonló üzenetet jelenít meg: %OSPF-4-DUP_RTRID1: Detected router with duplicate router ID Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts OSPF Router ID 9. kérdés A helyes válasz: d Ha egy OSPF forgalomirányítón a router-id parancsot nem adjuk ki, és nincs loopback interfész beállítva, akkor a legmagasabb értékű aktív IP-címet használja bármely interfészéről. Az interfésznek nem kell benne lennie valamelyik OSPF network parancsban, azonban aktívnak kell lennie az up állapotban kell lennie. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts OSPF Router ID. 10. kérdés A helyes válasz: b

23 Ha egy OSPF forgalomirányítót nem konfiguráltunk a router-id paranccsal (alapkonfiguráció), és nincs beállítva loopback interfész sem (mint a fenti kimenetben), akkor az azonosító a legmagasabb értékű IP-cím lesz bármelyik interfészről. Az interfésznek nem kell benne lennie valamelyik OSPF network parancsban, azonban aktívnak kell lennie az up állapotban kell lennie. A vonali protokoll állapota nem számít ebben a folyamatban. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts OSPF Router ID. Forgalomirányító konfigurálás áttekintése 1. kérdés A helyes válasz: a Írjuk fel a hálózatokat bináris formában, és számoljuk össze a bal oldalon kezdve az egyező biteket. Ez azt adja, hogy a két utolsó címtartomány összefogható egy /23 hálózatba ( /23). Egy további összefogás (a /22-be) egy fekete lyukat eredményezne egy idegen hálózat (a /24) meghirdetésével. 2. kérdés A helyes válasz: c Írjuk fel a hálózatokat bináris formában, és számoljuk össze a bal oldalon kezdve az egyező biteket. Ez azt adja, hogy a három címtartomány összefogható a /20 hálózati címmel. 3.kérdés A helyes válasz: f Egy elsőszintű útvonal olyan útvonal, aminek az alhálózati maszkja egyenlő vagy kisebb, mint a hálózati cím osztályalapú maszkja. Ez lehet végső útvonal vagy szülőútvonal. Egy végső útvonal olyan útvonal, ami tartalmazza vagy a következő ugrás IP-címet és/vagy a kimenő interfészt. Egy szülőútvonal keletkezik akkor, amikor egy útvonal olyan maszkkal kerül be az útválasztási táblába, ami nagyobb mint az osztályalapú maszk. Az alhálózat egy második szintű gyermekútvonala a szülőútvonalnak. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts 8.1. The Routing Table Structure. Emiatt, amikor konfiguráljuk a fenti statikus útvonalat, egy elsőszintű végső útvonalat adunk az útválasztási táblához. Tekintve a FastEthernet 0/0 interfészen beállított netmaszkot, két lehetőség van: A maszk nem nagyobb, mint az osztályalapú maszk => egy elsőszintű végső útvonal került be az útválasztási táblába A maszk nagyobb, mint az osztályalapú maszk => egy elsőszintű szülőútvonal ( /24) és egy második szintű végső gyermekútvonal került be az útválasztási táblába. 4. kérdés A helyes válasz: a, b A show interfaces parancs kilistázza a statisztikákat a forgalomirányító vagy hozzáférési kiszolgáló összes interfészére nézve. A kimenet változó lehet a hálózattól függően, amire az adott interfészt beállították. A show ip interface parancs kilistázza a használhatósági állapotát azoknak az interfészeknek, amiket IP-hez konfiguráltunk. A show ip eigrp interfaces parancs megjeleníti az EIGRP-hez konfigurált interfészek információit. A show ip ospf innterfaces parancs megjeleníti az OSPF-hez kapcsolódó interfészinformációkat.

24 A show controllers parancs hardverközeli információkat ad, ami hasznos hibaelhárításkor és diagnosztikai célból. További információ: Cisco IOS Software Releases 12.4 Mainline Command References. 5. kérdés A helyes válasz: a Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Router Boot-up Process. 6. kérdés A helyes válasz:d Azt a módszert, amit a service password-encryption engedélyezésekor használunk, Cisco féle 7-es típusnak hívják. Ez egy gyenge, szabványosított titkosítás az enable módbeli és vty vonali jelszavaknak a konfigurációs fájlban. Ezenkívül ha valaki megad egy titkosított jelszót, azt könnyű feltörni, mivel az algoritmus visszafordítható. 7. kérdés A helyes válasz: d Az ip classless parancsot arra használjuk, hogy engedélyezzük az osztályok nélküli viselkedést. Ha nincs engedélyezve egy forgalomirányítón,akkor bármely cél-ip keresési folyamat, ami egy elsőszintű szülőútvonal gyermekútvonalán keres, és nem találja a megfelelő célt, a csomag eldobását eredményezi. 8. kérdés A helyes válasz: b A bemutatott útválasztási táblabejegyzés azt mutatja, hogy a /8-at RIP segítségével tanultuk meg. Az időzítő az eltelt időt jeleníti meg az utolsó frissítés óta, másodpercben kifejezve. Lásd: CCNA Exploration, Routing Protocols and Concepts Periodic Updates: RIPv1 and EIGRP. 9. kérdés A helyes válasz: a, b és f Az adminisztratív távolság egy 0 és 255 közti érték, helyi vonatkozással, ami különbséget tesz az irányító protokollok között. Egy forgalomirányító előnyben részesíti azt az útvonalat, aminek kisebb az AD-je. A szabványosított adminisztratív távolságok a fenti protokollokhoz: IGRP 100, External EIGRP 170, External BGP 20, OSPF 110, IS-IS 115. Az EIGRP összefogott útvonalaknak csak helyileg 5-ös értékű az AD-je, azon a forgalomirányítón, ami generálta őket, de mint átlagos EIGRP útvonalak lesznek meghirdetve a többi forgalomirányító felé AD 90. A csak következő ugrással megadott statikus útvonalak AD-je a show ip route parancs kimenetében megjelenik. 10. kérdés A helyes válasz: a Egy forgalomirányító a cél felé a leginkább specifikus útvonalra továbbítja a csomagot, ami tartalmazza a cél IP-címet. A nak a leginkább specifikus útvonala a fenti táblázatban a következő: S /16 is directly connected, FastEthernet1/0

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok 1. Statikus forgalomirányítás 2. Dinamikus forgalomirányítás 3. Irányító protokollok Áttekintés Forgalomirányítás Az a folyamat, amely révén

Részletesebben

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással A Cisco kapcsolás Networking alapjai Academy Program és haladó szintű forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással Mártha

Részletesebben

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei?

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_01 Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_02 a) Csomagkapcsolás b) Ütközés megelőzése egy LAN szegmensen c) Csomagszűrés d) Szórási tartomány megnövelése e) Szórások

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok 1. Távolságvektor alapú forgalomirányítás 2. RIP 3. IGRP Útvonalfrissítő üzenetek Frissítések - Periódikusan - Topológia megváltozásakor

Részletesebben

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán CISCO gyakorlati segédlet Összeállította: Balogh Zoltán 2 1. Forgalomirányítók alapszintű konfigurálása Hostname megadása: (config)#hostname LAB_A Konzol és telnet kapcsolatok jelszavainak megadása: (config)#line

Részletesebben

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ A routerek elsődleges célja a hálózatok közti kapcsolt megteremtése, és

Részletesebben

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői Tartalom Router és routing Forgalomirányító (router) felépítésük működésük távolságvektor elv esetén Irányító protokollok autonóm rendszerek RIP IGRP DHCP 1 2 A 2. réteg és a 3. réteg működése Forgalomirányító

Részletesebben

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt 14 feladat 15 perc (14:00-14:15) ck_01 Melyik parancsokat kell kiadni ahhoz, hogy egy kapcsoló felügyeleti célból, távolról elérhető legyen? ck_02 S1(config)#ip address 172.20.1.2

Részletesebben

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i 1. Bevezetés (készítette: Fodor Kristóf fodork@tmit.bme.hu) A routerek a hozzájuk csatolt hálózati szegmensek

Részletesebben

6. Forgalomirányítás

6. Forgalomirányítás 6. Forgalomirányítás Tartalom 6.1 Az irányító protokollok konfigurálása 6.2 Külső forgalomirányító protokollok Az irányító protokollok konfigurálása 6.1 Vissza a tartalomjegyzékre A forgalomirányítás alapjai

Részletesebben

1. Forgalomirányítók konfigurálása

1. Forgalomirányítók konfigurálása 1. Forgalomirányítók konfigurálása Üzemmódok: Felhasználói Privilegizált Globális konfigurációs váltás: enable (en), váltás: exit váltás: configure terminal (conf t), váltás: exit váltás: változó, váltás:

Részletesebben

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz)

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz) Cisco Teszt Question 1 Az ábrán látható parancskimenet részlet alapján mi okozhatja az interfész down állapotát? (2 helyes válasz) a. A protokoll rosszul lett konfigurálva. b. Hibás kábel lett az interfészhez

Részletesebben

WorldSkills HU 2008 döntő Packet Tracer

WorldSkills HU 2008 döntő Packet Tracer WorldSkills HU 2008 döntő Szeged, 2008. október 17. FIGYELEM! Az eszközök konfiguráláshoz a grafikus felület korlátozottan vehető igénybe! Helyzetismertetés Most kerültünk a WSC vállalathoz, mint hálózati

Részletesebben

Dinamikus routing - alapismeretek -

Dinamikus routing - alapismeretek - Router működési vázlata Dinamikus routing - alapismeretek - admin Static vs Dynamic Static vs Dynamic Csoportosítás Csoportosítás Belső átjáró protokollok Interior Gateway Protocol (IGP) Külső átjáró protokollok

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép hálózatok 10. gyakorlat Forgalomirányítás Somogyi Viktor, Bordé Sándor S z e g e d

Részletesebben

III. előadás. Kovács Róbert

III. előadás. Kovács Róbert III. előadás Kovács Róbert VLAN Virtual Local Area Network Virtuális LAN Logikai üzenetszórási tartomány VLAN A VLAN egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 9. gyakorlat Forgalomirányítás (RIP) Somogyi Viktor S z e g e d i T u d o m

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Routing Information Protocol (RIP)

Kommunikációs rendszerek programozása. Routing Information Protocol (RIP) Kommunikációs rendszerek programozása Routing Information Protocol (RIP) Távolságvektor alapú útválasztás Routing Information Protocol (RIP) TCP/IP előttről származik (Xerox Network Services) Tovább fejlesztve

Részletesebben

Forgalomirányítás (Routing)

Forgalomirányítás (Routing) Forgalomirányítás (Routing) Tartalom Forgalomirányítás (Routing) Készítette: (BMF) Forgalomirányítás (Routing) Autonóm körzet Irányított - irányító protokollok Irányítóprotokollok mőködési elve Távolságvektor

Részletesebben

4. Vállalati hálózatok címzése

4. Vállalati hálózatok címzése 4. Vállalati hálózatok címzése Tartalom 4.1 IP-hálózatok hierarchikus címzési sémája 4.2 A VLSM használata 4.3 Az osztály nélküli forgalomirányítás és a CIDR alkalmazása 4.4 NAT és PAT használata IP-hálózatok

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 11. gyakorlat OSPF Deák Kristóf S z e g e d i T u d o m á n y e g y e t e m

Részletesebben

5. Forgalomirányítás távolságvektor alapú protokollal

5. Forgalomirányítás távolságvektor alapú protokollal 5. Forgalomirányítás távolságvektor alapú protokollal Tartalom 5.1 Nagyvállalati hálózatok karbantartása 5.2 RIP protokollal történő forgalomirányítás 5.3 Forgalomirányítás az EIGRP protokollal 5.4 EIGRP

Részletesebben

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont Hálózati réteg Hálózati réteg Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont közötti átvitellel foglalkozik. Ismernie kell a topológiát Útvonalválasztás,

Részletesebben

JÁNOS SZAKKÖZÉPI SKOLA

JÁNOS SZAKKÖZÉPI SKOLA Cisco Networking Kapcsolás Academy alapjai, Program haladó forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 2. Egyterületű OSPF Név 1. Link-state (kapcsolatállapot alapú) protokollok

Részletesebben

1. Kapcsolók konfigurálása

1. Kapcsolók konfigurálása 1. Kapcsolók konfigurálása Üzemmódok: Felhasználói Privilegizált Globális konfigurációs váltás: enable (en), váltás: exit váltás: configure terminal (conf t), váltás: exit váltás: változó, váltás: exit,

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5 Kocsis Gergely 2013.03.28. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Oktatási segédlet A CNNA vizsgára való felkészüléshez Cisco Certified Network Associate

Oktatási segédlet A CNNA vizsgára való felkészüléshez Cisco Certified Network Associate Németh Imre: Az Enhanced IGRP (EIGRP) és az Open Short Path First (OSPF) Oktatási segédlet A CNNA 640-802 vizsgára való felkészüléshez Cisco Certified Network Associate Németh Imre WSUF 2011 A CNNA vizsga

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 10. gyakorlat OSPF Zelei Dániel, Bordé Sándor S z e g e d i T u d o m á n y

Részletesebben

1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend?

1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. kép 2. kép 3. kép 4. kép a. 1. kép b. 2. kép c. 3. kép d. 4. kép 2. Hálózati adatátvitel során milyen tényezők okoznak

Részletesebben

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon - áttekintés és példák - Varga Pál pvarga@tmit.bme.hu Áttekintés Általános laborismeretek Junos OS bevezető Routing - alapok Tűzfalbeállítás alapok

Részletesebben

Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet

Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet A leírást készítette: Török Viktor (Kapitány) GAMF mérnökinformatikus rendszergazda FOSZK hallgató, Hálózatok II. tárgy Web: http://prog.lidercfeny.hu/ Források: Medgyes

Részletesebben

A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus

A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus hozzáférési listában. access-template Manuálisan elhelyez

Részletesebben

Az RSVP szolgáltatást az R1 és R3 routereken fogjuk engedélyezni.

Az RSVP szolgáltatást az R1 és R3 routereken fogjuk engedélyezni. IntServ mérési utasítás 1. ábra Hálózati topológia Routerek konfigurálása A hálózatot konfiguráljuk be úgy, hogy a 2 host elérje egymást. (Ehhez szükséges az interfészek megfelelő IP-szintű konfigolása,

Részletesebben

Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka

Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka A vállalati hálózatok és az internetszolgáltatók a hierarchikus (egymásra épülő részekből álló) felépítésük és bővíthetőségük miatt kapcsolatállapot

Részletesebben

2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend?

2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. Melyek a VPN hálózatok típusai? a. Távoli b. Internetes c. Intranetes d. Elosztási e. Hozzáférési f. Központi 2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1.

Részletesebben

13.A. Ön egy kisvállalat rendszergazdájaként a hálózati eszközök konfigurálását és folyamatos ellen

13.A. Ön egy kisvállalat rendszergazdájaként a hálózati eszközök konfigurálását és folyamatos ellen 1 13.A. Ön egy kisvállalat rendszergazdájaként a hálózati eszközök konfigurálását és folyamatos ellenőrzését kapta feladatként. Ismertesse az irányító protokollok működését és konfigurálását! 13.1 Ismertesse

Részletesebben

IP beállítások 3. gyakorlat - Soproni Péter 2009. tavasz Számítógép-hálózatok gyakorlat 1 Bemutató során használt beálltások Windows IP-cím: 192.168.246.100 (változtatás után: 192.168.246.101) Alhálózati

Részletesebben

Képességeken alapuló felmérés. Akadémiai hallgatói változat

Képességeken alapuló felmérés. Akadémiai hallgatói változat CCNA Discovery Hálózati feladatok kis- és középvállalatoknál vagy internetszolgáltatóknál Képességeken alapuló felmérés Akadémiai hallgatói változat Célkitűzés(ek) Első rész- Egy IP-címzési terv készítése

Részletesebben

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Ebben a feladatban a korábban megismert hálózati topológia módosított változatán kell különböző konfigurációs feladatokat elvégezni. A feladat célja felmérni

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek Kommunikációs rendszerek programozása ről általában HUB, Bridge, L2 Switch, L3 Switch, Router 10/100/1000 switch-ek, switch-hub Néhány fontosabb működési paraméter Hátlap (backplane) sávszélesség (Gbps)

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 5. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer: ARP Útválasztás: route IP útvonal: traceroute Parancsok: ifconfig, arp,

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 4. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer Interfész konfigurációja IP címzés: címosztályok, alhálózatok, szuperhálózatok,

Részletesebben

6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben

6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben 6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben Tartalom 6.1 A megfelelő IP-címzési terv kialakítása 6.2 A megfelelő IP-címzési és elnevezési séma kialakítása 6.3 Az IPv4 és az IPv6 leírása A megfelelő

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 3. A forgalomirányítók konfigurálása CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 3. A forgalomirányítók konfigurálása CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 3. A forgalomirányítók konfigurálása 1. A forgalomirányítók konfigurálása 2. A konfigurálás befejezése hostname Eger! enable secret 5 $1$A0SY$IVcNK8Ici8BFCKbKEC5bp/! ip subnet-zero!!

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

20 bájt 8 bájt. IP fejléc UDP fejléc RIP üzenet. IP csomag UDP csomag

20 bájt 8 bájt. IP fejléc UDP fejléc RIP üzenet. IP csomag UDP csomag lab Routing protokollok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem IP forgalomirányítás általában Hierarchikus (2 szintű) AS-ek közötti: EGP Exterior Gateway

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÁS TÁVOLSÁGALAPÚ IRÁNYÍTÓ PROTOKOLLAL. Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka

FORGALOMIRÁNYÍTÁS TÁVOLSÁGALAPÚ IRÁNYÍTÓ PROTOKOLLAL. Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka FORGALOMIRÁNYÍTÁS TÁVOLSÁGALAPÚ IRÁNYÍTÓ PROTOKOLLAL Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka Nagyvállalati hálózatok karbantartása Nagyvállalati hálózatok 3 A nagyvállalati hálózatok

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 1 GNS3: installálás és konfiguráció GNS3: hálózatszimulátor Valódi router/hoszt image-ek hálózatba kapcsolása emulált linkeken keresztül: CISCO, Juniper,

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az 1. ábrán látható értékek szerint végezzük el az IP-cím konfigurációt. A küldő IP-címét a következő módon tudjuk beállítani:

Az 1. ábrán látható értékek szerint végezzük el az IP-cím konfigurációt. A küldő IP-címét a következő módon tudjuk beállítani: DiffServ mérési utasítás 1. ábra Hálózati topológia Routerek konfigurálása IP-cím konfiguráció Az 1. ábrán látható értékek szerint végezzük el az IP-cím konfigurációt. A küldő IP-címét a következő módon

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Konfiguráljuk be a TCP/IP protokolt a szerveren: LOAD INETCFG A menüpontokból válasszuk ki a Proctcols menüpontot:

Konfiguráljuk be a TCP/IP protokolt a szerveren: LOAD INETCFG A menüpontokból válasszuk ki a Proctcols menüpontot: A TCP/IP protokolll konfigurálása Konfiguráljuk be a TCP/IP protokolt a szerveren: LOAD INETCFG A menüpontokból válasszuk ki a Proctcols menüpontot: A NetWare-ben beállítható protokolllok jelennek meg

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 10. Alhálózatok és forgalomirányítási alapismeretek 1. Irányított protokollok 2. IP alapú irányító protokollok 3. Az alhálózatok működése Irányított protokollok Irányított protokoll

Részletesebben

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 Tartalomjegyzék Csatlakozás az internetre Hálózati eszközök Bináris számrendszer IP-cím Hálózati berendezések IP hierarchia Hálózati hierarchia Alhálózatok Topológiák Hálózatok

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 12. gyakorlat Network Address Translation Deák Kristóf S z e g e d i T u d

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység Elágazás azonosító száma megnevezése: 4 481 03 0010 4 01 Informatikai hálózat-telepítő és -üzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1163-06

Részletesebben

Számítógép-hálózatok. Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez

Számítógép-hálózatok. Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez Számítógép-hálózatok Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez IPV4 FELADATOK Dr. Lencse Gábor, SZE Távközlési Tanszék 2 IP címekkel kapcsolatos feladatok 1. Milyen osztályba tartoznak a következő

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

(Cisco Router) Készítette: Schubert Tamás. Site-to-Site VPN/1

(Cisco Router) Készítette: Schubert Tamás. Site-to-Site VPN/1 Site-to-Site VPN (Cisco Router) Készítette: (BMF) Site-to-Site VPN/1 Tartalom Site-to-Site VPN VPN megvalósítások a különböző OSI rétegekben Az IPsec folyamat lépései Internet Key Exchange (IKE) Az IKE

Részletesebben

CISCO gyakorlati segédlet

CISCO gyakorlati segédlet CISCO gyakorlati segédlet 1. Forgalomirányítók konfigurálása Hostname megadása: (config)#hostname LAB_A Konzol és telnet kapcsolatok jelszavainak megadása: (config)#line con 0 (config-line)#password cisco

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 4. Tartományvezérlő és a DNS 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. INTERNET

Részletesebben

Routing IPv4 és IPv6 környezetben. Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el

Routing IPv4 és IPv6 környezetben. Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el Routing IPv4 és IPv6 környezetben Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el Tartalom 1. Hálózatok osztályozása Collosion/Broadcast domain Switchelt hálózat Routolt hálózat 1. Útválasztási eljárások

Részletesebben

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe Tartalom Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP Adatkapcsolati réteg A hálózati kártya (NIC-card) Ethernet ARP Az ARP protokoll Az ARP protokoll által beírt adatok Az ARP parancs Az ARP folyamat alhálózaton

Részletesebben

DHCP. Dinamikus IP-cím kiosztás DHCP szerver telepítése Debian-Etch GNU linuxra. Készítette: Csökmei István Péter 2008

DHCP. Dinamikus IP-cím kiosztás DHCP szerver telepítése Debian-Etch GNU linuxra. Készítette: Csökmei István Péter 2008 DHCP Dinamikus IP-cím kiosztás DHCP szerver telepítése Debian-Etch GNU linuxra Készítette: Csökmei István Péter 2008 IP címek autmatikusan A DHCP szerver-kliens alapú protokoll, nagy vonalakban a kliensek

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások

Hálózati Technológiák és Alkalmazások Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland Moldován István BME TMIT 2016. október 21. Routing - Router Routing (útválasztás) Folyamat, mely során a hálózati protokollok csomagjai a célállomáshoz

Részletesebben

Mindent egybevetve CCNA Discovery II. szemeszter Hálózati feladatok kis- és középvállalatoknál vagy internetszolgáltatóknál Case Study

Mindent egybevetve CCNA Discovery II. szemeszter Hálózati feladatok kis- és középvállalatoknál vagy internetszolgáltatóknál Case Study Mindent egybevetve CCNA Discovery II. szemeszter Hálózati feladatok kis- és középvállalatoknál vagy internetszolgáltatóknál Case Study Készítette: Kovács Róbert K. 2/14. b Célkitűzés(ek): Készítse el egy

Részletesebben

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1 G Data MasterAdmin TechPaper_#0202_2013_09_09 1 Tartalomjegyzék G Data MasterAdmin... 3 Milyen célja van a G Data MasterAdmin-nak?... 3 Hogyan kell telepíteni a G Data MasterAdmin-t?... 4 Hogyan kell aktiválni

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása (NGB_TA024_1) MÉRÉSI JEGYZ ŐKÖNYV. (4. mérés) OSPF protokollal megvalósított Quagga router

Kommunikációs rendszerek programozása (NGB_TA024_1) MÉRÉSI JEGYZ ŐKÖNYV. (4. mérés) OSPF protokollal megvalósított Quagga router Kommunikációs rendszerek programozása (NGB_TA024_1) MÉRÉSI JEGYZ ŐKÖNYV (4. mérés) OSPF protokollal megvalósított Quagga router 1 Mérés helye: Széchenyi István Egyetem, L-1/7 laboratórium, 9026 Győr, Egyetem

Részletesebben

További részletes tájékoztatásért lásd: System Administration Guide (Rendszeradminisztrátori útmutató).

További részletes tájékoztatásért lásd: System Administration Guide (Rendszeradminisztrátori útmutató). Gyorsútmutató a hálózati beállításokhoz XE3023HU0-2 Jelen útmutató a következőkhöz tartalmaz információkat: Gyorsútmutató a hálózati beállításokhoz (DHCP) a következő oldalon: 1 Gyorsútmutató a hálózati

Részletesebben

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz I BEÁLLÍTÁS Videorögzítőkhöz Kérjük olvassa át figyelmesen ezt az útmutatót a készülék használata előtt és tartsa meg jövőben felhasználás céljára. Fenntartjuk a jogot a kézikönyv tartalmának bármikor

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. Andrejkovics Imre (RI8HFG), Ferenczy Ádám (MRGSZ4), Kocsis Gergely (GK2VSO) Mérés megrendelője: Derka István

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. Andrejkovics Imre (RI8HFG), Ferenczy Ádám (MRGSZ4), Kocsis Gergely (GK2VSO) Mérés megrendelője: Derka István MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Mérés helye: Széchenyi István Egyetem, L-1/7 laboratórium, 9026 Győr, Egyetem tér 1. Mérés ideje: 2011 december 1.- 11:20-13:00 Mérés tárgya: VoIP rendszer kialakítása Cisco IP telefonokkal

Részletesebben

IP anycast. Jákó András BME TIO

IP anycast. Jákó András BME TIO IP anycast Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME TIO Tematika Mi az IP anycast? Hogy működik? Mire használható? Alkalmazási példa Networkshop 2011. IP anycast 2 IP...cast IP csomagtovábbítási módok a

Részletesebben

Internet Protokoll 6-os verzió. Varga Tamás

Internet Protokoll 6-os verzió. Varga Tamás Internet Protokoll 6-os verzió Motiváció Internet szédületes fejlődése címtartomány kimerül routing táblák mérete nő adatvédelem hiánya a hálózati rétegen gépek konfigurációja bonyolódik A TCP/IPkét évtizede

Részletesebben

A belső hálózat konfigurálása

A belső hálózat konfigurálása DHCP A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. Szerver (Windows 2012) SWITCH Kliens gép (Windows 7) Hálózati kártya (LAN1) Hálózati kártya (LAN1) Állítsunk be egy lan1

Részletesebben

8.) Milyen típusú kábel bekötési térképe látható az ábrán? 2 pont

8.) Milyen típusú kábel bekötési térképe látható az ábrán? 2 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM NAT/PAT. Számítógép hálózatok gyakorlata

2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM NAT/PAT. Számítógép hálózatok gyakorlata NAT/PAT Számítógép hálózatok gyakorlata ÓBUDAI EGYETEM 2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL Címkezelés problematikája Az Internetes hálózatokban ahhoz, hogy elérhetővé váljanak az egyes hálózatok

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 6. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 6. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 6. gyakorlat Forgalomirányítás DEFINÍCIÓ A hálózati réteg szoftverének azon része, amely azért a döntésért felelős, hogy a bejövő csomag melyik kimeneti vonalon kerüljön továbbításra.

Részletesebben

2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM. IP címzés. Számítógép hálózatok gyakorlata

2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM. IP címzés. Számítógép hálózatok gyakorlata IP címzés Számítógép hálózatok gyakorlata ÓBUDAI EGYETEM 2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL Az IP cím 172. 16. 254. 1 10101100. 00010000. 11111110. 00000001 Az IP cím logikai címzést tesz

Részletesebben

CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április)

CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április) CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április) Ez egy előzetes áttekintés a még fejlesztés alatt álló új Cisco CCNA Exploration tananyagról. Az első és második szemeszter anyagának angol nyelvű változata

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások

Hálózati Technológiák és Alkalmazások Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland BME TMIT 016. március 9. Routing - Router Routing (útválasztás) Folyamat, mely során a hálózati protokollok csomagjai a célállomáshoz jutnak A routing

Részletesebben

Segédlet a Hálózati architektúrák és protokollok laborgyakorlathoz v0.6

Segédlet a Hálózati architektúrák és protokollok laborgyakorlathoz v0.6 Segédlet a Hálózati architektúrák és protokollok laborgyakorlathoz v0.6 Bevezetés A laborgyakorlaton alkalmazott operációs rendszer: Linux Disztribúció: Knoppix Linux Live 6.x (DVD változat) Linux parancsok:

Részletesebben

20 bájt 8 bájt. IP fejléc UDP fejléc RIP üzenet. IP csomag UDP csomag

20 bájt 8 bájt. IP fejléc UDP fejléc RIP üzenet. IP csomag UDP csomag lab Routing protokollok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem IP forgalomirányítás általában Hierarchikus (2 szintű) AS-ek közötti: EGP Exterior Gateway

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés 5. Hálózati címzés Tartalom 5.1 IP-címek és alhálózati maszkok 5.2 IP-címek típusai 5.3 IP-címek beszerzése 5.4 IP-címek karbantartása IP-címek és alhálózati maszkok 5.1 IP-címek Az IP-cím egy logikai

Részletesebben

Cisco IOS alapozás (Szakály Attila)

Cisco IOS alapozás (Szakály Attila) IOS: Internetwork Operating System Cisco IOS alapozás (Szakály Attila) CLI: Command Line Interface A routereken és switcheken többféle konfigurációs mód van és mindenhol más parancsok adhatók ki, így ha

Részletesebben

állomás két címmel rendelkezik

állomás két címmel rendelkezik IP - Mobil IP Hogyan érnek utol a csomagok? 1 Probléma Gyakori a mozgó vagy nomád Internetfelhasználás Az IP-címét a felhasználó meg kívánja tartani, viszont az IP-cím fizikailag kötött ennek alapján történik

Részletesebben

V2V - routing. Intelligens közlekedési rendszerek. VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció. Simon Csaba

V2V - routing. Intelligens közlekedési rendszerek. VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció. Simon Csaba V2V - routing Intelligens közlekedési rendszerek VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció Simon Csaba MANET Routing Protokollok Reaktív routing protokoll: AODV Forrás: Nitin H. Vaidya, Mobile Ad Hoc

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 90 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 30%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 90 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 30%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

FOKSZ Mérnökinformatikus záróvizsga szóbeli tételsor

FOKSZ Mérnökinformatikus záróvizsga szóbeli tételsor FOKSZ Mérnökinformatikus záróvizsga szóbeli tételsor Hálózatok tárgycsoport Számítógép-hálózatok 1. A fizikai és az adatkapcsolati réteg jellemzése, legfontosabb feladatai (átviteli közegek, keretezési

Részletesebben

CCNA 3. A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 3. EIGRP. IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA Név. CISCO Hálózati Akadémia Program

CCNA 3. A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 3. EIGRP. IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA Név. CISCO Hálózati Akadémia Program Cisco Networking Kapcsolás Academy alapjai, Program haladó forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 3. EIGRP Név 1. Az EIGRP fogalmai, bemutatása 2. Az EIGRP konfigurálása

Részletesebben

Hálózati réteg - áttekintés

Hálózati réteg - áttekintés Hálózati réteg - áttekintés Moldován István BME TMIT Rétegződés Az IP Lehetővé teszi hogy bármely két Internetre kötött gép kommunikáljon egymással Feladata a csomag eljuttatása a célállomáshoz semmi garancia

Részletesebben

4. előadás. Internet alapelvek. Internet címzés. Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban?

4. előadás. Internet alapelvek. Internet címzés. Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban? 4. előadás Internet alapelvek. Internet címzés Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban? A hálózati réteg fontos szerepet tölt be a hálózaton keresztüli adatmozgatásban,

Részletesebben