5. Forgalomirányítás távolságvektor alapú protokollal

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "5. Forgalomirányítás távolságvektor alapú protokollal"

Átírás

1 5. Forgalomirányítás távolságvektor alapú protokollal

2 Tartalom 5.1 Nagyvállalati hálózatok karbantartása 5.2 RIP protokollal történő forgalomirányítás 5.3 Forgalomirányítás az EIGRP protokollal 5.4 EIGRP megvalósítása

3 Nagyvállalati hálózatok karbantartása 5.1

4 Nagyvállalati környezet Hierarchikus felépítés Fiókirodák és a távoli (mobil) alkalmazottak LAN és WAN technológiák Demilitarizált zóna (DMZ)

5 Nagyvállalati hálózatok

6 Nagyvállalati hálózatok Forgalomszabályozás Nagy megbízhatóság Magas színvonalú szolgáltatások Tartalék útvonalak Szolgáltatásminőségi eljárások (QoS) Csomagszűrés

7 Nagyvállalati hálózatok

8 Nagyvállalati hálózati topológiák Csillag Kiterjesztett csillag Részleges háló Teljes háló

9 Csillag topológia A fiókirodák több helyszínről csatlakoznak a csillag központjához. Központosított irányítását tesz lehetővé. Így minden kritikus szolgáltatás és a technikai szakemberekből álló csapat is egy helyszínen lehet. Egyszerűen bővíthető.

10 Kiterjesztett csillag topológia Egy új fiókiroda hozzáadása mindössze a csillag központjához történő egyetlen, új csatlakozást igényel. Így egy egyszerű csillag egy kiterjesztett csillag topológiává válik. A csillag és a kiterjesztett csillag topológiában egyetlen pont (a középpont) meghibásodása a hálózat teljes működésképtelenségét okozhatja.

11 Háló, részleges háló topológia Minden újabb kapcsolat, újabb alternatív útvonala nagyobb megbízhatóság. Újabb linkek hozzáadásával a topológia egyre inkább összekapcsolt csomópontok hálójává alakul. Ugyanakkor minden egyes újabb kapcsolat többletköltséget és többletterhelést is jelent.

12 Részleges háló topológia Egy meghatározott részéhez adott redundáns kapcsolat részleges háló topológia Kritikus részek (kiszolgálófarmok, tároló hálózatok) rendelkezésre állását, megbízhatóságát javítja.

13 Teljes háló topológia Ha egyáltalán nem megengedett az üzemkimaradás, Egy teljes háló topológiában minden egyes csomópont az összes többi csomóponttal összeköttetésben van. Ez a leginkább hibaellenálló topológia, de egyben ez a legköltségesebb is.

14 Internet topológiája Az internet kitűnő példája a háló topológiájú hálózatoknak. Az internet topológiája állandóan változik, egyes csatlakozások eltűnnek, mindeközben újabbak válnak elérhetővé. Tartalék kapcsolatok segítik a forgalomirányitást, és biztosítják a megbízható útvonalat a célállomás felé.

15 Nagyvállalati hálózati topológiák

16 Irányítótábla Az irányítótábla a RAM-ban található. A közvetlenül kapcsolódó és a távoli hálózatokról tartalmaz információt. Minden hálózatot egy kimenő interfésszel vagy egy következő ugrással azonosít. Minden útvonalhoz egy számértéket is rendel, amely az út megbízhatóságát, pontosságát jelzi (adminisztratív távolság).

17 Statikus és dinamikus forgalomirányítás

18 Közvetlenül kapcsolódó útvonalak Az interfész hálózati címe, az alhálózati maszkja, valamint az interfész típusa és a száma az irányítótáblában, mint közvetlenül kapcsolódó hálózat jelenik meg. Az irányító táblában C betű jelöli.

19 Statikus útvonalak A hálózati rendszergazda manuálisan konfigurálja. Tartalmazza a célhálózat hálózatcímét és maszkját, kimenő interfészt vagy a következő ugrás IP-címét. Az irányító táblában S betű jelöli. Adminisztratív távolságuk 1.

20 Dinamikus útvonalak Dinamikus irányító protokollok által. R betű azonosítja a RIP és D betű az EIGRP irányító protokollt. Az adminisztratív távolságot is ennek alapján kapja az útvonal.

21 Véghálózat A hálózat ki- és bemenő forgalmának egyetlen pontra való korlátozásával jön létre. A statikus forgalomirányítás ilyenkor előnyösebb. A határátjárók általában statikus útvonalakat használnak az internetszolgáltató biztonságos és stabil elérésére.

22 Statikus forgalomirányítás

23 Statikus forgalomirányítás előnyei A legtöbb dinamikus irányító protokollnál fellépő többletterhelés nélkül nyújt továbbítási funkciót. A dinamikusnál nagyobb adatbiztonságot nyújt, mivel nincs szüksége irányítási frissítésekre. Egy hekker bármikor elfoghat egy dinamikus irányítási frissítést, és így információt szerezhet a hálózatról.

24 Statikus forgalomirányítás hátrányai Időigényes, odafigyelés igényel, manuálisan kell begépelni. Elgépelési hiba csomagvesztéssel, működésképtelenséggel járhat. A manuális konfigurációfrissítés ideje alatt a hálózatban irányítási hibák jelentkezhetnek.

25 Statikus és dinamikus forgalomirányítás

26 Statikus útvonal konfigurálása

27 Kimenő interfész Mielőtt egy forgalomirányító továbbítja a csomagot, meg kell határozni a kimenő interfészt. Kimenő interfésszel konfigurált statikus útvonalak csak egyszeri keresést igényelnek az irányítótáblában.

28 Következő ugrás A következő ugrással megadott útvonalak esetén kétszer is szükség van az irányítótábla átvizsgálására. A csomag célcíméhez illeszkedő statikus útvonal kiválasztása. A kimenő interfészt meghatározása a statikus útvonalban megadott következő ugrás címéhez tartozó bejegyzéssel

29 Útvonalösszegzés Több statikus útvonal egyetlen bejegyzéssé egyesítése Csökkenti az irányítótábla méretét és hatékonyabbá teszi a keresési folyamatot. A célhálózatokat egy hálózati cím fogja össze. Mindegyik statikus útvonal ugyanazt a kimenő interfészt vagy következő ugrás IP-címét használja.

30 Útvonalösszegzés

31 Tartalék útvonalak Lebegő statikus útvonal (floating static route) Az adminisztratív távolság beállításával. Adminisztratív távolsága nagyobb legyen mint a dinamikus irányító protokoll által tanult útvonalé. Nem kerül be az irányítótáblába, csak a dinamikusan tanult útvonal kiesése esetén.

32 Adminisztratív távolság

33 Lebegő statikus út konfigurálása

34 Lebegő statikus út működése

35 Alapértelmezett útvonalak Az irányítótáblák nem tudnak minden egyes internet címhez bejegyzést eltárolni. Az alapértelmezett útvonal egy átjárót határoz meg arra az esetre, ha az irányítótábla nem tartalmaz bejegyzést a célhálózathoz. Általában az alapértelmezett útvonalak az ISP felé vezető út legközelebbi forgalomirányítójára mutatnak.

36 Alapértelmezett útvonalak

37 RIP protokollal történő forgalomirányítás 5.2

38 Távolságvektor alapú irányító protokoll Távolságvektor alapú irányító protokollt futtató forgalomirányító: A hálózati információt a közvetlenül kapcsolódó szomszédjaival osztja meg. Azok továbbítják az információt az ő szomszédjaiknak, mindaddig, míg a vállalat minden forgalomirányítójához el nem jut az információ.

39 Távolságvektor alapú irányító protokoll Távolságvektor alapú irányító protokollt futtató forgalomirányító: Nem ismeri a célállomásig terjedő teljes útvonalat, csak a távoli hálózat távolságát és irányát, azaz vektorát. Az összes információja a közvetlenül kapcsolódó szomszédjaitól származik. A leggyakrabban használt mérték az ugrásszám.

40 Távolság és vektor

41 Távolságvektor alapú irányító protokoll jellemzői Régebbi verziójú, kevésbé erőteljes forgalomirányítón is képesek futni. Kevesebb memóriát és feldolgozási teljesítményt igényelnek. Rendszeres időközönként a teljes irányítótáblájukat elküldik a szomszédos forgalomirányítóknak szórásos vagy csoportos küldés segítségével.

42 Távolságvektor alapú irányító protokoll jellemzői Ha több útvonalat is ismer egy célhoz, a legkisebb mértékű utat hirdeti. Nagy hálózatokban lassú. RIPv1. és RIPv2. távolságvektor alapú protokoll míg az EIGRP (hibrid) továbbfejlesztett lehetőségeket tartalmaz. A RIPng-t, a RIP legújabb változatát kifejezetten az IPv6 támogatására.

43 Routing information protocol - RIP Az első szabványosított távolságvektor alapú IP irányító protokoll. 30 s-ként küld irányítási frissítéseket minden aktív interfészen szórással. Osztály alapú irányító protokoll. Automatikusan összegzi az alhálózatokat az osztály határokon és a frissítésekben nem küld alhálózati maszkot.

44 RIP Nem támogatja a VLSM-et és a CIDR-et. Vagy a helyi interfészén beállított alhálózati maszkot, vagy az alapértelmezett osztály alapú maszkot használja. A RIPv1-el hirdetett alhálózatoknak a megfelelő forgalomirányítás érdekében folytonosaknak kell lenniük.

45 RIP konfigurálása

46 RIPv2 Osztály nélküli irányító protokoll. Támogatja a VLSM és az CIDR használatát. A frissítések tartalmazzák az alhálózati maszkot. Nem folytonos hálózatok használata megengedett. Kikapcsolható az automatikus hálózat összegzés.

47 Irányítótábla frissítés RIPv1 a címet használó szórásos küldés (broadcast) segítségével. RIPv2 csoportos küldés segítségével a es címen. Kevesebb sávszélességet foglal le. Azok az eszközök, melyeken nincs RIPv2 konfigurálva az adatkapcsolati rétegben, eldobják a csoportos küldéses csomagokat.

48 Irányítótábla frissítés

49 RIPv2 hitelesítés és titkosítás Rendelkezik hitelesítő eljárással. Az irányítási információk titkosítása az irányítótáblák tartalmát elrejti a jelszóval vagy a hitelesítő információval nem rendelkező forgalomirányítók elől.

50 RIPv1 és RIPv2 közös jellemzők Az ugrásszám a mérték. 15 ugrás a maximum A TTL értéke 16 ugrás Alapértelmezetten 30 s-ként a frissít. Az irányítási hurkok kiküszöbölése Útvonalmérgezés, visszirányú mérgezés, láthatármegosztás és visszatartó számlálók

51 RIPv1 és RIPv2 közös jellemzők Frissítésekhez az UDP 520-as portját használják Az adminisztratív távolság értéke 120 Az üzenet fejrésze maximum 25 hitelesítés nélküli útvonalat tartalmaz

52 Útvonal frissítése az irányítótáblában Ha a kapott útvonal ismeretlen A forgalomirányító beírja az irányítótáblájába. Ha az útvonalra már található bejegyzés Ha egy másik forrástól származik, csak akkor írja be, ha jobb ugrásszámmal rendelkezik a réginél. Ha ugyanattól a forrástól származik, akkor mindenképpen kicseréli az új bejegyzésre, még akkor is, ha a mérték nem jobb.

53 RIPv1 és RIPv2 együttműködése Alapértelmezésben a RIPv2 csak 2. verziójú frissítéseket küld és fogad. Ha mindkét verziót kell használni, akkor a RIPv2-t úgy kell konfigurálhatja, hogy 1. és 2. verziójú frissítést egyaránt küldjön és fogadjon. A RIPv1 alapértelmezésben 1. verziójú frissítéseket küld, de mindkettőt fogadja.

54 Útvonalfrissítés RIPv1 és RIPv2 Interfész konfigurációs parancs ip rip send version < > ip rip receive version < >

55 RIPv2 konfigurálása

56 RIPv2 további lehetőségei Hitelesítés konfigurálása R(config-if)#ip rip authentication mode md5 Alapértelmezett útvonal hirdetése R(config-router)#default-information originate Automatikus útvonalösszefogás letiltása R(config-router)#no auto-summary Útvonal frissítés küldésének letiltása R(config-router)#passive-interface interfész

57 RIP problémái Lassú konvergencia irányítótáblában hibás bejegyzések kerülhetnek Irányítási hurkok Végtelenig számlálás Kiküszöbölése Visszirányú mérgezés Látóhatármegosztás Visszatartó időzítők Eseményvezérelt frissítések

58 Irányítási hurok A hálózat elérhetetlenné válik. Mielőtt R3 frissítést küldene R2-nek, R2 elküldi frissítését R3-nak felé menő forgalom R2 és R3 között reked.

59 Végtelenig számlálás A hálózat elérhetetlenné válik. Mielőtt R3 frissítést küldene R2-nek, R2 elküldi frissítését R3-nak. Majd R3 küld frissítést R2-nek.

60 Visszirányú mérgezés Ha egy hálózat elérhetetlen, akkor a forgalomirányító megváltoztatja arra az útvonalra vonatkozó mértéket 16-ra, Minden más forgalomirányító is elérhetetlennek látja. Ez a tulajdonság akadályozza meg a mérgezett útvonalakon küldött információk terjedését.

61 Látóhatármegosztás Megakadályozza, hogy azon az interfészén hirdessen egy útvonalat, amelyiken megismerte azt.

62 Visszatartó időzítő Megakadályozzák egy leállt útvonalra vonatkozó frissítésnek az elfogadását, ha a frissítés a leállást követő meghatározott időintervallumon belül érkezik, és nagyobb mértéket szerepel. Ha a időzítő lejárta előtt az eredeti útvonal helyreáll, vagy olyan útvonal információt kap, mely kisebb mértékkel rendelkezik, akkor azonnal használni kezdi.

63 Ellenőrzés show ip rip database debug ip rip debug ip rip {events} show running-config show ip route ping

64 Forgalomirányítás az EIGRP protokollal 5.3

65 A RIP korlátai Mérték az ugrásszám, amely bonyolult hálózatokban nem a legoptimálisabb. Periodikus frissítéseket küld, mely sávszélességet foglal. A forgalomirányítóknak ezeket fogadniuk kell és fel kell dolgozniuk. Hosszú konvergencia idő

66 Továbbfejlesztett belső átjáró irányító Cisco fejlesztette protokoll (EIGRP) Más távolságvektor alapú protokollok korlátait próbáljáka meg kiküszöbölni. Számos tulajdonságában hasonlít a RIP irányító protokollhoz, miközben sok fejlettebb funkciót is támogat.

67 EIGRP VLSM és CIDR támogatás Összetett mérték A sávszélességen és a késleltetésen alapszik Gyors konvergencia DUAL algoritmus a hurokmentes forgalomirányítás érdekében A topológia megváltozásakor egyszerre szinkronizálja az érintett forgalomirányítókat

68 EIGRP Terheléselosztás egyenlő és különböző mértékű útvonalak között is Több hálózati rétegbeli protokoll támogatása RTP szállítási rétegbeli protokoll támogatása Adminisztratív távolsága 90

69 Adminisztratív távolság

70 EIGRP irányítótábla Kitűnő választás bonyolult, elsősorban Cisco eszközöket használó, nagyvállalati hálózatok számára. Több irányítótáblát is tud kezelni, amivel számos irányított protokoll (mint például az IP és az IPX) számára képes irányítási információt gyűjteni. Nem küldi el a teljes irányítótáblájának tartalmát a frissítésekben.

71 EIGRP irányítótábla Csoportos küldést (multicast) alkalmazva részleges frissítést küld az adott változásokról, az érintett forgalomirányítójának. Ezeket kapcsolt frissítéseknek hívják, mivel csak bizonyos paraméterekhez kapcsolódó információt tartalmaznak.

72 Helló üzenetek Hello csomagok küldésével tartja fenn a kapcsolatot szomszédjaival. Kisméretűek, sávszélességnek csak kis részét foglalják.

73 EIGRP táblák Több táblát tart fenn a frissítési információk tárolására és a gyors konvergencia biztosításához. Szomszédtábla Topológiatábla Irányítótábla

74 Szomszédtábla Közvetlenül kapcsolódó szomszédos forgalomirányítókról tartalmazza a címét és a hozzá kapcsolódó interfészét. Hello csomagban megtartási idő Amíg egy forgalomirányító a szomszédját elérhetőnek tekinti. Ha a megtartási időintervallum alatt nem érkezik hello csomag a szomszédtól, akkor elérhetetlennek minősül. Topológia változás

75 Szomszédtábla, hello csomagok

76 Topológiatábla Szomszédoktól tanult útvonalakat tartalmazza. A DUAL algoritmus kiszámolja a legjobb útvonalakat a célhálózatok felé. Négy elsődleges, hurokmentes útvonalat tartalmaz célhálózatonként. A legjobb útvonalak bekerülnek az irányítótáblába is. A tartalék útvonalak a topológiatáblába találhatók.

77 Topológiatábla

78 Topológiatábla Legkisebb távolság (Feaseable Distance, FD) Meghirdetett távolság (Advertized, AD) Jelentett távolság (Reported, RD) Legjobb útvonal (Successor, S) Második legjobb útvonal (Feaseable Successor, FS)

79 Irányítótábla Csak a legjobb útvonalakat tartalmazza. Az EIGRP két módon jelenít meg információt az útvonalakról: Az EIGRP által tanult útvonalakat D-vel jelöli. A más irányító protokollok által megtanult statikus vagy dinamikus útvonalakat D EX-el jelöli.

80 Irányítótábla

81 Szomszédsági viszonyok kialakítása Hello csomagok a szomszédok felderítésére és a szomszédsági viszonyok kialakítására. A megtartási idő a hello intervallum háromszorosa. Ha a megtartási idő lejár és az EIGRP elérhetetlennek nyilvánítja az útvonalat, a DUAL algoritmus újra kiértékeli a topológiatáblát és frissíti az irányítótáblát.

82 Szomszédtábla, hello csomagok

83 Változások felismerése A szomszédok a következő csomagok segítségével tanulnak új -, újra felfedezett - és elérhetetlen utakat: Nyugtázó Frissítő Lekérdező Válasz

84 Változások felismerése DUAL működése Ha egy útvonal kiesik, akkor az aktív állapotba kerül. Ha a DUAL talált új útvonalat, akkor az bekerül az irányítótáblába és passzív állapotba kerül.

85 Változások felismerése

86 Szomszédok közötti kommunikáció Nyugtázó csomag Jelzi a frissítő, a lekérdező és a válasz csomagok megérkezését. Egyedi címzésű Frissítő csomag A szomszédoknak küldött, topológiainformációt tartalmazó csomag. A szomszédok ennek alapján frissítik a topológiatábláikat.

87 Szomszédok közötti kommunikáció Lekérdező csomag Ha a DUAL egy útvonalat aktív állapotba helyez, a szomszédoktól kér információt a célhálózatról. Egyedi és csoportos küldés Válasz Ez alapján találja meg a DUAL a legjobb útvonalat a célhálózat felé. Egyedi küldés.

88 Reliable Transport Protocol, RTP Cisco fejlesztette Negyedik rétegbeli szállítási protokollt. Az RTP garantálja a különböző hálózati rétegbeli protokollok mindegyike számára az EIGRP csomagok kézbesítését és fogadását.

89 Szállítás lehet RTP TCP-hez hasonló megbízható (frissítő, lekérdező, válasz csomagok) UDP-hez hasonlító legjobb szándék szerinti (nyugtázó, helló csomagok) Csomagcímzés lehet Egyedi Csoportos ( )

90 RTP

91 EIGRP összetett mérték Sávszélesség Késleltetés Megbízhatóság Terhelés

92 Sávszélesség Egy állandó kbit/s-ban megadott érték. A legtöbb soros interfész 1544 kbit/s-os értéket használja alapértelmezetten. T1 kapcsolatnak sávszélessége. Nem a tényleges fizikai sávszélesség. A sávszélesség befolyásolja a mérték számítását legjobb útvonal kiszámítását.

93 Sávszélesség

94 Sávszélesség, késleltetés Alapértelmezésben K1=K3=1 és K2=K4=K5=0. Az 1 érték azt mutatja, hogy a sávszélesség és a késleltetés egyforma súllyal játszanak szerepet az összetett mérték számításában.

95 Késleltetés A kimenő interfész típusától függő állandó érték. Az alapértelmezett érték 20,000 mikroszekundum soros interfésznél 100 mikroszekundum Fast Ethernet interfésznél A késleltetési érték megváltoztatása az nem befolyásolja a hálózat működését.

96 Késleltetés

97 Megbízhatóság Megadja, hogy milyen gyakran történik hiba az adott összeköttetésen. Ez az érték automatikusan változik az összeköttetés körülményeitől függően. Az értékek 0 és 255 között lehetnek. A 255/255 ös érték 100%-os megbízhatóságot jelent.

98 Terhelés A az összeköttetést használó forgalom nagyságát jelöli. Egy kisebb terhelési érték jobb értéket jelent, mint a nagy. Az 1/255 jelenti a minimálisan terhelt összeköttetést. A 255/255 a 100%-osan kihasznált összeköttetés.

99 Topológiatábla Mértékekhez tartozó értékek Legkisebb távolság (Feaseable Distance, FD) Meghirdetett távolság (Advertized, AD) Jelentett távolság (Reported, RD) Feladata ezek karbantartására. A DUAL fenti értékek alapján választja ki a Legjobb útvonalat (Successor, S) Második legjobb útvonalat (Feaseable Successor, FS)

100 Topológiatábla felépítése Legkisebb távolság A legjobb EIGRP mérték a forgalomirányítótól a célhálózatig. Meghirdetett távolság a szomszéd által hirdetett legjobb mérték. Legjobb útvonal A legkisebb távolsággal rendelkező hurokmentes útvonal. Több legjobb útvonal is létezhet

101 Topológiatábla felépítése Második legjobb útvonal A legjobb útvonal legkisebb távolságánál kisebb jelentett távolsággal rendelkező útvonal lesz. A topológiatáblában tárolja és a legjobbat közülük az eredeti legjobb útvonal kiesése esetén legjobb útvonalként az irányítótáblába helyezi.

102

103 EIGRP megvalósítása 5.4

104 Alapkonfiguráció EIGRP konfigurálása R(config)#router eigrp AS R(config-router) network hál_ip hely_maszk

105 Autonóm rendszerazonosító (AS) Az EIGRP irányítási folyamat engedélyezéséhez szükséges. 16 bites érték lehet. Folyamatazonosítóként szolgál. Csak helyi jelentősége van. Az EIGRP irányítási folyamatban résztvevő forgalomirányítók mindegyikén egyeznie kell.

106 Helyettesítő maszk Kiszámításához vonja ki az alhálózati maszkot a ből. Alhálózati maszk is használható. Show running-config parancs a helyettesítő maszkot jeleníti meg.

107 További lehetőségek Szomszédsági viszonyok követése Router(config-router)#eigrp log-neighborchanges Elősegíti az EIGRP hálózat stabilitásának megfigyelését. Sávszélesség Router(config-if)#bandwith szám A nem pontos érték megakadályozhatja a ténylegesen legjobb útvonal kiválasztását.

108 Ennek megelőzésére lehetőség van az EIGRP konfiguráción belül a hirdetések hitelesítésének engedélyezésére. Az EIGRP hitelesítéséhez előre megosztott kulcsokra van szükség. Az EIGRP kulcsokat a rendszergazda tartja karban egy kulcsláncon keresztül. Az EIGRP hitelesítések konfigurációja két lépésből áll: a kulcs létrehozása és a kulcsot használó hitelesítés engedélyezése.

109 Hirdetések hitelesítésének engedélyezésére A forgalomirányító a frissítések forrásait az információk feldolgozása előtt hitelesíti. Előre megosztott kulcsokra van szükség. a rendszergazda tartja karban egy kulcsláncon keresztül. Az EIGRP hitelesítések konfigurációja két lépésből áll: a kulcs létrehozása és a kulcsot használó hitelesítés engedélyezése

110 Kulcs létrehozása R(config)#key chain lánc_neve A kulcslánc nevét határozza meg és belép kulcslánc konfigurációs módba. R(config-keychain)#key kulcs_azon Azonosítja a kulcs számát és belép a megadott kulcsazonosító konfigurációs módba. R(config-keychain-key)#key-string szöveg Azonosítja a kulcs karakterláncot (jelszót). Minden forgalomirányítón egyeznie kell.

111 Kulcsot használó hitelesítés engedélyezése R(config-if)#ip authentication mode eigrp AS md5 Meghatározza, hogy MD5 hitelesítés szükséges a csomagok küldéséhez, fogadásához. Rconfig-if)#ip authentication key-chain eigrp AS lánc_neve Konfiguráció AS azonosítója. Előzőleg konfigurált kulcslánc.

112 EIGRP útvonalösszegzés Osztály alapú határokon automatikusan összevonja az alhálózatokat. Egy bejegyzést készít az összevont útvonal számára. A legjobb útvonal ez esetben mindig az összevont útvonal. Minden olyan forgalom, melyet az alhálózatokba címeztek ezen az egy útvonalon megy végig.

113 EIGRP útvonalösszegzés Ha az alapértelmezett összegzés tiltva van, akkor a frissítések tartalmazzák az alhálózati információt. Alhálózatokhoz és az összevont útvonalhoz is van bejegyzés az irányítótáblában. Szülő útvonal - Összevont útvonal Gyermek útvonal - Alhálózati bejegyzés

114 EIGRP útvonalösszegzés Szülő útvonal Null0 összevont útvonal az irányítótáblában. Nem egy tényleges útvonal. hirdetési célra használt összevont útvonal. Ha egy csomag célcíme azonos valamely gyermek útvonallal, akkor a továbbítja. Ha a csomag célcíme csak az összevont útvonallal egyezik, akkor eldobja.

115 EIGRP útvonalösszegzés R(config)#no auto-summary

116 Manuális útvonalösszegzés Kikapcsolt automatikus összevonás mellett minden alhálózatot hirdetnek a forgalomirányítók. Egy rendszergazda találkozhat olyan esettel, amikor bizonyos útvonalakat összegezni kell, míg másokat nem. A manuális összevonást interfészenként kell elvégezni.

117 EIGRP útvonalösszegzés

118 Ellenőrzés show ip protocols show ip route show ip eigrp neighbors detail show ip eigrp topology show ip eigrp interfaces detail show ip eigrp traffic debug eigrp packet debug eigrp fsm

119 Az EIGRP korlátai és problémái Nem működik több gyártó eszközével kialakított rendszerben Nem hierarchikus hálózati felépítés mellett működik. Létrejöhetnek hatalmas irányítótáblák. Több memóriát és feldolgozást igényel. A rendszergazdának magas szintű technikai tudással kell rendelkeznie.

120 Ez a minősített tanári segédanyag a HTTP Alapítvány megbízásából készült. Felhasználása és bárminemű módosítása csak a HTTP Alapítvány engedélyével lehetséges. info@http-alapitvany.hu A segédanyag a Cisco Hálózati Akadémia CCNA Discovery tananyagából tartalmaz szöveges idézeteket és képeket. A tananyag a Cisco Inc. tulajdona, a cég ezzel kapcsolatban minden jogot fenntart.

FORGALOMIRÁNYÍTÁS TÁVOLSÁGALAPÚ IRÁNYÍTÓ PROTOKOLLAL. Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka

FORGALOMIRÁNYÍTÁS TÁVOLSÁGALAPÚ IRÁNYÍTÓ PROTOKOLLAL. Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka FORGALOMIRÁNYÍTÁS TÁVOLSÁGALAPÚ IRÁNYÍTÓ PROTOKOLLAL Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka Nagyvállalati hálózatok karbantartása Nagyvállalati hálózatok 3 A nagyvállalati hálózatok

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok 1. Statikus forgalomirányítás 2. Dinamikus forgalomirányítás 3. Irányító protokollok Áttekintés Forgalomirányítás Az a folyamat, amely révén

Részletesebben

6. Forgalomirányítás

6. Forgalomirányítás 6. Forgalomirányítás Tartalom 6.1 Az irányító protokollok konfigurálása 6.2 Külső forgalomirányító protokollok Az irányító protokollok konfigurálása 6.1 Vissza a tartalomjegyzékre A forgalomirányítás alapjai

Részletesebben

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással A Cisco kapcsolás Networking alapjai Academy Program és haladó szintű forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással Mártha

Részletesebben

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ A routerek elsődleges célja a hálózatok közti kapcsolt megteremtése, és

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok 1. Távolságvektor alapú forgalomirányítás 2. RIP 3. IGRP Útvonalfrissítő üzenetek Frissítések - Periódikusan - Topológia megváltozásakor

Részletesebben

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei?

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_01 Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_02 a) Csomagkapcsolás b) Ütközés megelőzése egy LAN szegmensen c) Csomagszűrés d) Szórási tartomány megnövelése e) Szórások

Részletesebben

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői Tartalom Router és routing Forgalomirányító (router) felépítésük működésük távolságvektor elv esetén Irányító protokollok autonóm rendszerek RIP IGRP DHCP 1 2 A 2. réteg és a 3. réteg működése Forgalomirányító

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 9. gyakorlat Forgalomirányítás (RIP) Somogyi Viktor S z e g e d i T u d o m

Részletesebben

4. Vállalati hálózatok címzése

4. Vállalati hálózatok címzése 4. Vállalati hálózatok címzése Tartalom 4.1 IP-hálózatok hierarchikus címzési sémája 4.2 A VLSM használata 4.3 Az osztály nélküli forgalomirányítás és a CIDR alkalmazása 4.4 NAT és PAT használata IP-hálózatok

Részletesebben

Forgalomirányítás (Routing)

Forgalomirányítás (Routing) Forgalomirányítás (Routing) Tartalom Forgalomirányítás (Routing) Készítette: (BMF) Forgalomirányítás (Routing) Autonóm körzet Irányított - irányító protokollok Irányítóprotokollok mőködési elve Távolságvektor

Részletesebben

2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép hálózatok 9. gyakorlat Forgalomirányító protokollok, RIP Somogyi Viktor, Bordé Sándor

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Routing Information Protocol (RIP)

Kommunikációs rendszerek programozása. Routing Information Protocol (RIP) Kommunikációs rendszerek programozása Routing Information Protocol (RIP) Távolságvektor alapú útválasztás Routing Information Protocol (RIP) TCP/IP előttről származik (Xerox Network Services) Tovább fejlesztve

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 10. gyakorlat OSPF Zelei Dániel, Bordé Sándor S z e g e d i T u d o m á n y

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben

6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben 6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben Tartalom 6.1 A megfelelő IP-címzési terv kialakítása 6.2 A megfelelő IP-címzési és elnevezési séma kialakítása 6.3 Az IPv4 és az IPv6 leírása A megfelelő

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép hálózatok 10. gyakorlat Forgalomirányítás Somogyi Viktor, Bordé Sándor S z e g e d

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 10. Alhálózatok és forgalomirányítási alapismeretek 1. Irányított protokollok 2. IP alapú irányító protokollok 3. Az alhálózatok működése Irányított protokollok Irányított protokoll

Részletesebben

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz)

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz) Cisco Teszt Question 1 Az ábrán látható parancskimenet részlet alapján mi okozhatja az interfész down állapotát? (2 helyes válasz) a. A protokoll rosszul lett konfigurálva. b. Hibás kábel lett az interfészhez

Részletesebben

Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka

Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka A vállalati hálózatok és az internetszolgáltatók a hierarchikus (egymásra épülő részekből álló) felépítésük és bővíthetőségük miatt kapcsolatállapot

Részletesebben

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt 14 feladat 15 perc (14:00-14:15) ck_01 Melyik parancsokat kell kiadni ahhoz, hogy egy kapcsoló felügyeleti célból, távolról elérhető legyen? ck_02 S1(config)#ip address 172.20.1.2

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

Oktatási segédlet A CNNA vizsgára való felkészüléshez Cisco Certified Network Associate

Oktatási segédlet A CNNA vizsgára való felkészüléshez Cisco Certified Network Associate Németh Imre: Az Enhanced IGRP (EIGRP) és az Open Short Path First (OSPF) Oktatási segédlet A CNNA 640-802 vizsgára való felkészüléshez Cisco Certified Network Associate Németh Imre WSUF 2011 A CNNA vizsga

Részletesebben

Dinamikus routing - alapismeretek -

Dinamikus routing - alapismeretek - Router működési vázlata Dinamikus routing - alapismeretek - admin Static vs Dynamic Static vs Dynamic Csoportosítás Csoportosítás Belső átjáró protokollok Interior Gateway Protocol (IGP) Külső átjáró protokollok

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 5. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer: ARP Útválasztás: route IP útvonal: traceroute Parancsok: ifconfig, arp,

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 11. gyakorlat OSPF Deák Kristóf S z e g e d i T u d o m á n y e g y e t e m

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992 Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland, BME TMIT 2018. október 29. Link-state protokollok OSPF Open Shortest Path First Első szabvány RFC 1131 ( 89) OSPFv2 RFC 2178 ( 97) OSPFv3 RFC 2740 (

Részletesebben

JÁNOS SZAKKÖZÉPI SKOLA

JÁNOS SZAKKÖZÉPI SKOLA Cisco Networking Kapcsolás Academy alapjai, Program haladó forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 2. Egyterületű OSPF Név 1. Link-state (kapcsolatállapot alapú) protokollok

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 7. gyakorlat Statikus forgalomirányítás, RIP Bordé Sándor S z e g e d i T u

Részletesebben

icompetiton 2009 1. forduló Elméleti kérdések

icompetiton 2009 1. forduló Elméleti kérdések Statikus forgalomirányítás icompetiton 2009 1. forduló Elméleti kérdések 1. kérdés A következő parancsok közül melyiket használjuk statikus útvonal beállítására? a. Router (config)# ip route add 172.100.1.0

Részletesebben

1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend?

1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. kép 2. kép 3. kép 4. kép a. 1. kép b. 2. kép c. 3. kép d. 4. kép 2. Hálózati adatátvitel során milyen tényezők okoznak

Részletesebben

Internet használata (internetworking) Készítette: Schubert Tamás

Internet használata (internetworking) Készítette: Schubert Tamás Internet használata (internetworking) Készítette: (BMF) Internet/1 Internet használata (internetworking) Az együttműködő számítógépek kapcsolódhatnak: kizárólag LAN-hoz, kizárólag WAN-hoz, vagy LAN-ok

Részletesebben

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont Hálózati réteg Hálózati réteg Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont közötti átvitellel foglalkozik. Ismernie kell a topológiát Útvonalválasztás,

Részletesebben

CCNA 3. A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 3. EIGRP. IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA Név. CISCO Hálózati Akadémia Program

CCNA 3. A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 3. EIGRP. IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA Név. CISCO Hálózati Akadémia Program Cisco Networking Kapcsolás Academy alapjai, Program haladó forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 3. EIGRP Név 1. Az EIGRP fogalmai, bemutatása 2. Az EIGRP konfigurálása

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013 (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások

Hálózati Technológiák és Alkalmazások Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland BME TMIT 2016. október 28. Internet topológia IGP-EGP hierarchia előnyei Skálázhatóság nagy hálózatokra Kevesebb prefix terjesztése Gyorsabb konvergencia

Részletesebben

Routing. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék

Routing. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék Routing Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu Út(vonal)választás - bevezetés A csomagok továbbítása általában a tanult módon,

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8 Kocsis Gergely 2018.11.12. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

BajaWebNet hálózatfeladat Egy kisvállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A kisvállalatnak jelenleg Baján, Egerben és Szolnokon vannak irodaépületei, ahol vezetékes, illetve vezeték nélküli hálózati

Részletesebben

2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend?

2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. Melyek a VPN hálózatok típusai? a. Távoli b. Internetes c. Intranetes d. Elosztási e. Hozzáférési f. Központi 2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1.

Részletesebben

13.A. Ön egy kisvállalat rendszergazdájaként a hálózati eszközök konfigurálását és folyamatos ellen

13.A. Ön egy kisvállalat rendszergazdájaként a hálózati eszközök konfigurálását és folyamatos ellen 1 13.A. Ön egy kisvállalat rendszergazdájaként a hálózati eszközök konfigurálását és folyamatos ellenőrzését kapta feladatként. Ismertesse az irányító protokollok működését és konfigurálását! 13.1 Ismertesse

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

1. Forgalomirányítók konfigurálása

1. Forgalomirányítók konfigurálása 1. Forgalomirányítók konfigurálása Üzemmódok: Felhasználói Privilegizált Globális konfigurációs váltás: enable (en), váltás: exit váltás: configure terminal (conf t), váltás: exit váltás: változó, váltás:

Részletesebben

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Ebben a feladatban a korábban megismert hálózati topológia módosított változatán kell különböző konfigurációs feladatokat elvégezni. A feladat célja felmérni

Részletesebben

Routing IPv4 és IPv6 környezetben. Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el

Routing IPv4 és IPv6 környezetben. Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el Routing IPv4 és IPv6 környezetben Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el Tartalom 1. Hálózatok osztályozása Collosion/Broadcast domain Switchelt hálózat Routolt hálózat 1. Útválasztási eljárások

Részletesebben

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán CISCO gyakorlati segédlet Összeállította: Balogh Zoltán 2 1. Forgalomirányítók alapszintű konfigurálása Hostname megadása: (config)#hostname LAB_A Konzol és telnet kapcsolatok jelszavainak megadása: (config)#line

Részletesebben

IP alapú kommunikáció. 4. Előadás Routing 1 Kovács Ákos

IP alapú kommunikáció. 4. Előadás Routing 1 Kovács Ákos IP alapú kommunikáció 4. Előadás Routing 1 Kovács Ákos Routing Útvonalválasztási processz, mely utat keres két hálózat között Nem csak az IP-s világ része PSTN telefonoknál is volt útvonalválasztás A switch-elt

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Újdonságok Nexus Platformon

Újdonságok Nexus Platformon Újdonságok Nexus Platformon Balla Attila balla.attila@synergon.hu CCIE #7264 Napirend Nexus 7000 architektúra STP kiküszöbölése Layer2 Multipathing MAC Pinning MultiChassis EtherChannel FabricPath Nexus

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6 Kocsis Gergely 2018.04.11. Hálózati konfiguráció $ ifconfig Kapcsoló nélkül kiíratja a csomópont aktuális hálózati interfész beállításait. Kapcsolókkal alkalmas

Részletesebben

A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus

A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus hozzáférési listában. access-template Manuálisan elhelyez

Részletesebben

CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április)

CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április) CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április) Ez egy előzetes áttekintés a még fejlesztés alatt álló új Cisco CCNA Exploration tananyagról. Az első és második szemeszter anyagának angol nyelvű változata

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok

Számítógépes Hálózatok Számítógépes Hálózatok 7a. Előadás: Hálózati réteg ased on slides from Zoltán Ács ELTE and. hoffnes Northeastern U., Philippa Gill from Stonyrook University, Revised Spring 06 by S. Laki Legrövidebb út

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7 Kocsis Gergely 2017.05.08. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5 Kocsis Gergely 2013.03.28. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon - áttekintés és példák - Varga Pál pvarga@tmit.bme.hu Áttekintés Általános laborismeretek Junos OS bevezető Routing - alapok Tűzfalbeállítás alapok

Részletesebben

IP alapú kommunikáció. 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos

IP alapú kommunikáció. 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos IP alapú kommunikáció 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos Az internet ~84000 (2018 )különböző hálózatból épül fel, ezeket domainnek nevezzük Minden domain több routerből és hostból áll, amelyet egy szervezt

Részletesebben

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés 5. Hálózati címzés Tartalom 5.1 IP-címek és alhálózati maszkok 5.2 IP-címek típusai 5.3 IP-címek beszerzése 5.4 IP-címek karbantartása IP-címek és alhálózati maszkok 5.1 IP-címek Az IP-cím egy logikai

Részletesebben

(Cisco Router) Készítette: Schubert Tamás. Site-to-Site VPN/1

(Cisco Router) Készítette: Schubert Tamás. Site-to-Site VPN/1 Site-to-Site VPN (Cisco Router) Készítette: (BMF) Site-to-Site VPN/1 Tartalom Site-to-Site VPN VPN megvalósítások a különböző OSI rétegekben Az IPsec folyamat lépései Internet Key Exchange (IKE) Az IKE

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Hálózati beállítások Készítette: Jámbor Zoltán 2016

Hálózati beállítások Készítette: Jámbor Zoltán 2016 Hálózati beállítások Miről lesz szó? Hálózati csatoló(k) IP paramétereinek beállítása, törlése, módosítása. IP paraméterek ellenőrzése. Hálózati szolgáltatások ellenőrzése Aktuális IP paraméterek lekérdezése

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT november 5. HSNLab SINCE 1992

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT november 5. HSNLab SINCE 1992 Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland, BME TMIT 2018. november 5. Adatátviteli feltételek Pont-pont kommunikáció megbízható vagy best-effort (garanciák nélkül) A cél ellenőrzi a kapott csomagot:

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások

Hálózati Technológiák és Alkalmazások Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland BME TMIT 016. március 9. Routing - Router Routing (útválasztás) Folyamat, mely során a hálózati protokollok csomagjai a célállomáshoz jutnak A routing

Részletesebben

Internet Protokoll 6-os verzió. Varga Tamás

Internet Protokoll 6-os verzió. Varga Tamás Internet Protokoll 6-os verzió Motiváció Internet szédületes fejlődése címtartomány kimerül routing táblák mérete nő adatvédelem hiánya a hálózati rétegen gépek konfigurációja bonyolódik A TCP/IPkét évtizede

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 4. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer Interfész konfigurációja IP címzés: címosztályok, alhálózatok, szuperhálózatok,

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II Kocsis Gergely 2016.04.29. Route tábla Lekérdezése: $ route -n $ netstat -rn Eredmény: célhálózat átjáró netmaszk interfész Route tábla Útválasztás: -

Részletesebben

az egyik helyes választ megjelölte, és egyéb hibás választ nem jelölt.

az egyik helyes választ megjelölte, és egyéb hibás választ nem jelölt. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI)

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI) lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) -

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) - lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

7. Feszítőfa protokoll Spanning-tree protocol

7. Feszítőfa protokoll Spanning-tree protocol A Cisco kapcsolás Networking alapjai és Academy haladó szintű Program forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 7. Feszítőfa protokoll Spanning-tree protocol Mártha Péter

Részletesebben

FOKSZ Mérnökinformatikus záróvizsga szóbeli tételsor

FOKSZ Mérnökinformatikus záróvizsga szóbeli tételsor FOKSZ Mérnökinformatikus záróvizsga szóbeli tételsor Hálózatok tárgycsoport Számítógép-hálózatok 1. A fizikai és az adatkapcsolati réteg jellemzése, legfontosabb feladatai (átviteli közegek, keretezési

Részletesebben

IP beállítások 3. gyakorlat - Soproni Péter 2009. tavasz Számítógép-hálózatok gyakorlat 1 Bemutató során használt beálltások Windows IP-cím: 192.168.246.100 (változtatás után: 192.168.246.101) Alhálózati

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások

Hálózati Technológiák és Alkalmazások Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland Moldován István BME TMIT 2016. október 21. Routing - Router Routing (útválasztás) Folyamat, mely során a hálózati protokollok csomagjai a célállomáshoz

Részletesebben

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás.

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás. Hálózati réteg WSN topológia. Útvonalválasztás. Tartalom Hálózati réteg WSN topológia Útvonalválasztás 2015. tavasz Szenzorhálózatok és alkalmazásaik (VITMMA09) - Okos város villamosmérnöki MSc mellékspecializáció,

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

WorldSkills HU 2008 döntő Packet Tracer

WorldSkills HU 2008 döntő Packet Tracer WorldSkills HU 2008 döntő Szeged, 2008. október 17. FIGYELEM! Az eszközök konfiguráláshoz a grafikus felület korlátozottan vehető igénybe! Helyzetismertetés Most kerültünk a WSC vállalathoz, mint hálózati

Részletesebben

4.1.5.3 Laborgyakorlat: A hálózat alhálózatokra bontása

4.1.5.3 Laborgyakorlat: A hálózat alhálózatokra bontása 4.1.5.3 Laborgyakorlat: A hálózat alhálózatokra bontása Célkitűzések Ip címzési terv készítése kis hálózat számára. Háttérismeretek és előkészületek A feladat során, az ISP helyszíni telepítő és szervizes

Részletesebben

III. előadás. Kovács Róbert

III. előadás. Kovács Róbert III. előadás Kovács Róbert VLAN Virtual Local Area Network Virtuális LAN Logikai üzenetszórási tartomány VLAN A VLAN egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

Részletesebben

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i 1. Bevezetés (készítette: Fodor Kristóf fodork@tmit.bme.hu) A routerek a hozzájuk csatolt hálózati szegmensek

Részletesebben

routing packet forwarding node routerek routing table

routing packet forwarding node routerek routing table Az útválasztás, hálózati forgalomirányítás vagy routing (még mint: routeing, route-olás, routolás) az informatikában annak kiválasztását jelenti, hogy a hálózatban milyen útvonalon haladjon a hálózati

Részletesebben

VÁLLALATI HÁLÓZATOK CÍMZÉSE. Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka

VÁLLALATI HÁLÓZATOK CÍMZÉSE. Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka VÁLLALATI HÁLÓZATOK CÍMZÉSE Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka IP-HÁLÓZATOK HIERARCHIKUS CÍMZÉSI SÉMÁJA Egyszintű és hierarchikus hálózatok A helyi hálózatban bekövetkező ütközések

Részletesebben

Az 1. ábrán látható értékek szerint végezzük el az IP-cím konfigurációt. A küldő IP-címét a következő módon tudjuk beállítani:

Az 1. ábrán látható értékek szerint végezzük el az IP-cím konfigurációt. A küldő IP-címét a következő módon tudjuk beállítani: DiffServ mérési utasítás 1. ábra Hálózati topológia Routerek konfigurálása IP-cím konfiguráció Az 1. ábrán látható értékek szerint végezzük el az IP-cím konfigurációt. A küldő IP-címét a következő módon

Részletesebben

V2V - routing. Intelligens közlekedési rendszerek. VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció. Simon Csaba

V2V - routing. Intelligens közlekedési rendszerek. VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció. Simon Csaba V2V - routing Intelligens közlekedési rendszerek VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció Simon Csaba MANET Routing Protokollok Reaktív routing protokoll: AODV Forrás: Nitin H. Vaidya, Mobile Ad Hoc

Részletesebben

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe Tartalom Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP Adatkapcsolati réteg A hálózati kártya (NIC-card) Ethernet ARP Az ARP protokoll Az ARP protokoll által beírt adatok Az ARP parancs Az ARP folyamat alhálózaton

Részletesebben

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 Tartalomjegyzék Csatlakozás az internetre Hálózati eszközök Bináris számrendszer IP-cím Hálózati berendezések IP hierarchia Hálózati hierarchia Alhálózatok Topológiák Hálózatok

Részletesebben

2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 2. gyakorlat OSI modell, Ethernet alapok Bordé Sándor S z e g e d i T u d o

Részletesebben

Hálózatok építése és üzemeltetése

Hálózatok építése és üzemeltetése Hálózatok építése és üzemeltetése OSPF gyakorlat 1 Ismétlés 2 Routing protokollok Feladatuk optimális útvonal (next hop) kiszámítása bármely csomópontok között aktuális állapot információ gyűjtés a hálózatról

Részletesebben

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári.

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári. Györgyi Tamás Szoba: A 131 Tanári E-Mail: gyorgyit@petriktiszk.hu 2 Számítógépek megjelenésekor mindenki külön dolgozott. (Personal Computer) A fejlődéssel megjelent az igény a számítógépek összekapcsolására.

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység Elágazás azonosító száma megnevezése: 4 481 03 0010 4 01 Informatikai hálózat-telepítő és -üzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1163-06

Részletesebben

4. előadás. Internet alapelvek. Internet címzés. Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban?

4. előadás. Internet alapelvek. Internet címzés. Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban? 4. előadás Internet alapelvek. Internet címzés Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban? A hálózati réteg fontos szerepet tölt be a hálózaton keresztüli adatmozgatásban,

Részletesebben