az ésszerű szétválasztás határai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "az ésszerű szétválasztás határai"

Átírás

1 HULLADÉKOK ÉS KEZELÉSÜK Szelektív hulladékgyűjtés az ésszerű szétválasztás határai Tárgyszavak: szelektív hulladékgyűjtés; újrahasznosítás; újrafelhasznált anyag. A másodnyersanyagoknak tekinthető és akként is kezelendő hulladékfrakciók külön gyűjtése a nyersanyag- és hulladékgazdálkodás lényeges eleme. Az elv és évszázados gyakorlat többfelől indokolható: A frakcionált gyűjtés és hasznosítás abban az esetben ésszerű, ha ennek módszerei gazdaságosak, illetve az elkülönített nyersanyag máshonnan nem, vagy nehezen hozzáférhető. Példák erre: a fémhulladék újraolvasztása, háziállatok etetése összegyűjtött ételmaradékokkal, papírgyártás a cellulóz mint nyersanyag előállítása előtt rongyokból, szakadt halászhálókból (először Kínában Kr. u. 105-től, majd Európában 1366-tól az olaszországi Treviso papírgyárában). Másodnyersanyagok felhasználása ésszerű lehet tisztán piacgazdasági szempontból, de ösztönzések (kedvezmények, támogatások) is elősegíthetik: A hulladékhasznosítás az importfüggés csökkentése érdekében politikai törekvés és stratégia is lehet. Példa erre a hitleri Németország és az NDK. Számos hulladékgazdálkodási program és törvény jelöli ki a hulladék hasznosításának prioritását a megsemmisítéssel vagy lerakással szemben (elsőként az 1975 óta hatályos 75/442/EGK jelű EU-irányelv). Németországban a frakcionált hulladékgyűjtés egyre intenzívebb programjainak három évtizede után, kb óta vitatják a minden határon túli bővítés ésszerűségét, igényelve az elkülönítés mértékének meghatározását.

2 A hulladék külön gyűjtésének története Németországban 1904 Potsdam várostervezése elrendeli a háztartási hulladékok elkülönítését a következők szerint: hamu és söpört szemét, konyhai hulladék (állatok etetésére), valamint vegyes száraz hulladék (cserép, üveg, rongy). Ezek a frakciók nagyjából fedik a mai hármas felosztású gyűjtést , majd a harmadik birodalomban és az NDK-ban a hasznosítható szilárd, száraz és konyhai hulladék kötelező gyűjtése az első üveggyűjtő tartályok kihelyezése több kihelyezett tartály különféle száraz hulladéknak szerves hulladék ( Biotonne ) és különféle veszélyes hulladékok külön gyűjtésének kezdete hűtőszekrények gyűjtése (fluor-klór-szénhidrogének leltára ), 1986 a szövetségi hulladéktörvény előírja a hulladékfrakciók elkülönített kezelését, gyűjtését, egyesek kötelező leadását a csomagolásokra vonatkozó rendelet kibocsátása nyomán megalakul a Duales System Deutschland (DSD) a zárt ciklusú anyaggazdálkodás előírásával kiegészített hulladéktörvény számos hulladék, ill. használt áru kötelező visszavételéről is intézkedik akkumulátorokra kötelező, elektromos és elektronikai berendezésekre önkéntes visszavétel a kereskedelemben rendelet használt faáru elkülönítéséről és hasznosításáról betét rendeleti bevezetése egyutas csomagolásokra villamos és elektromos készülékek kötelező visszavétele (1. táblázat). A külön gyűjtés törvényes kötelezettsége Németországban jelenleg 15 anyagra, ill. termékre terjed ki (beszámítva a három, szín szerint elkülönítendő üveghulladékot). Tervezik a skála bővítését, pl. használt zsiradékokkal, használt kisipari PVC-profilokkal, poliuretánhab-patronokkal és használt CD-kkel, nyomtató festékpatronokkal.

3 1. táblázat A kommunális hulladék külön gyűjtésének helyzete Németországban Hulladékfajta Akkumulátor Papír, karton A különgyűjtés bevezetésének módja, ideje 1985 óta veszélyes hulladék ipar: mindig a papírhulladék áremelkedésekor, háztartás: 1986 óta mindenütt Gyűjtőrendszer Szabályozás Gyűjtött mennyiség, Mt/év visszavétel a kereskedelemben külön tartály, préskonténer, raktárkonténer Üveg 1974-től külön tartály, raktárkonténer Fa amikor gazdaságos terjedelmes hulladék válogatás, építési hulladék akkumulátorrendelet csomagolási rendelet csomagolási rendelet fahulladékrendelet EGK háztartások összesen 0,012 0,012 6,3 13,64 2,38 DSD: 2,266 kb. 2,8 kb. 2,8 kb. 2,6 (más forrásból) Műanyag amikor gazdaságos (prés)konténer önkéntes 0,6 0,6 Könnyű vegyes csomagolások 1991-től DSD külön zsák vagy tartály csomagolási rendelet, 1998 Gépjármű 1997-től kötelező termékvisszavétel használtautótörvény, 2002 Fémhulladék 1985-től folyamatos 1986 óta erőteljesebb veszélyes hulladék gyűjtése, visszavétel gyógyszertárban Lejárt gyógyszerek ócskavaskereskedelem terj. hulladék, szelektív gyűjtés önkéntes önkéntes csomagolásrendelet Fáradt olaj visszavétel fáradtolajrendelet Ruha, cipő folyamatos raktárkonténer, jótékonysági (zsákos) gyűjtések Szerves és zöld hulladék Elektromos készülékek Veszélyes és kistételű hulladék folyamatos, 1981-től a lakosság 47%-a hűtők 1980-tól, villamos berendezések 2005-től mindenütt folyamatos, mindenütt lazán vagy konténerben, zsákban elvitel, v. leadás (krj.hulladék) visszavétel az eladónál elvivő és leadó rendszerek 0,4 0,4 0,33 a DSDből + egyéb gyűjtés önkéntes 0,648 biohulladékrendelet, 1998 önkéntes, majd speciális törvény szövetségi és tartományi hulladéktörvények visszamenőleges forgalomból kivonás, évi kb. 4M 24,5 0,4 BIO: 4,2 zöld: 3,8 > 0,3 ismeretlen kb. 0,2

4 A legjelentősebb hasznosított hulladékfrakciók Papír A kommunális hulladék tömeg szerint legnagyobb mennyiségben hasznosított frakciója a papír, amelyből Németországban 2000 óta évente közel 14 M tonnát gyűjtenek össze külön frakcióként, ennek 47%-át háztartásokban és az iparban (a német statisztikák a vendéglátóipari és a kereskedelmi kisegységeket is ide számítják). A háztartási mennyiséget 2003-ig a DSD-kulcs szerint csomagoló és nyomtatott részre osztották fel 25:70 arányban, 2004 óta a területi struktúra és gyűjtőrendszer szerinti felosztások érvényesek. A nyomtatott termékek külön gyűjtése nem vált be, ma leggyakoribb az összes papírfajtát elvivő rendszer. A gyűjtőrendszer kiválasztását a frakció hasznosíthatósága dönti el. Az európai papírhulladék-fajták listáján szereplő maradékot pl. a papíripar felhasználásra alkalmatlannak nyilvánította. A száraz értékesíthető hulladékok gyűjtőtartályából később kiválogatandó papírra pedig a papírhulladék-jegyzék kimondja: ezt a származást meg kell jelölni, nehogy keveredjék más papírhulladékkal. Üveghulladék Az üvegrecycling az 1970-es évek közepén a háztartási hulladék anyagában történő hasznosításának katalizátora volt. Az üveg a csomagolások hasznosításának 50%-os részesedésével, ma is legfontosabb anyaga, de a kommunális hulladék egészére vonatkoztatva megelőzi mind a papír, mind a szerves- és zöldhulladék-frakció. Az újrabeolvasztás szigorú minőségi követelményei miatt vezették be a három szín szerinti leadó rendszert, üveggyűjtést, de kétséges, hogy ez az igényes módszer a betétkényszer miatt fogyatkozó mennyiség és a PET palackok növekedő aránya mellett fenntartható. Műanyaghulladék A csomagolási műanyaghulladék újrahasznosítását rendezi a csomagolási rendelet, a többi háztartási műanyaghulladék fajtatiszta gyűjtésére viszont nincs átfogó rendszer. Kétségtelen azonban, hogy a külön gyűjtést ma kevésbé teszi szükségessé a tökéletesebb energetikai hasznosítás.

5 Fémhulladék A fémcsomagolások (italdobozok) külön gyűjtését szintén szabályozta a csomagolási rendelet. A háztartási és kisipari hulladékból származó vas hasznosítása azonban 2005-től külön gyűjtés nélkül is megoldható az égetőkbe és biológiai kezelőkbe beiktatott (a nemvasfémre is kiterjedő) fémkiválasztás útján is. Egyébként a háztartási hulladékból származó rész a teljes vasfémhasznosításnak csupán töredéke. Szerves (bio-) és zöldhulladék Németországban ez a második legnagyobb mennyiségben hasznosított hulladékfrakció. Fontosabb évi adatai: a gyűjtésben az ország településeinek 77%-a, lakosainak 47%-a vett részt; további csatlakozás alig van, 2003-ig nőtt a gyűjtött mennyiség, a konyhai hulladék begyűjtési aránya kb. 50, a kerti hulladéké 80%-os, a keleti országrészben a biohulladék gyűjtési aránya csak kb. 1/3-a a nyugatinak. Európában 1995 és 2000 között évente 11,2 Mt biohulladék és 5,4 Mt zöldhulladék gyűlt össze. Ebben Németország a lakossági arányánál jóval többet, 36, ill. 50%-ot képvisel. Komposzt formájában való hasznosításával kapcsolatban a helységek 26%-a jelentett eladási nehézségeket. Egy évi közlemény az összegyűlt szerves hulladékban a felhasználást akadályozó, hibásan gyűjtött anyag 1 5%-os, néhány esetben 7%-os súlyarányáról számol be. Ezért sűrű, anonim (nem kertes) beépítésű körzetekben tanácsos lehet lemondani az amúgy is csak a konyhai hulladékból álló biogyűjtésről. A veszélyes hulladékok külön gyűjtésének ésszerűségét sokan kétségbe vonják, mivel erre a frakcióra is sokan alkalmazhatják a háztartási hulladék kezelésének eljárását, pl. az elégetést. Emellett a gyűjtött mennyiség sem számottevő. A kiselejtezett villamos berendezések külön kezelését elsősorban ártalmas anyagaik indokolják. Így jelent meg elsőként a hűtőszekrények 1981-ben indult gyűjtését előíró rendelet, tekintettel a hűtőközeget képező, a környezetre igen ártalmas fluor-klór-szénhidrogénekre. A évi rendelet pedig, az EU-direktvával összhangban, a készülékek 10 kategóriájára kötelezővé teszi a forgalmazó számára a használat utáni visszavételt.

6 Az EU-irányelv 2006 végéig 1 főre számítva legalább évi 4 kg készülék összegyűjtését írja elő. Ezt a mennyiséget néhány német tartomány már el is érte. Jelenleg országosan 16 kg/fő év van kereskedelmi forgalomban a gyártók prognózisa szerint, 1,1 Mt/év leadott tömeg mellett ez a jövőben 13,5 kg/fő.év elektromos berendezés leadásának felel meg, reálisabb azonban 4-8 kg/fő.évvel számolni. Az e téren több éves multú skandináv államok már elérték az egy fő által évente leadott, ill. visszavett kg-ot. A hulladék külön gyűjtésének értékelése A frakciók szerinti németországi hulladékgyűjtés 25 évének eredményeit összegezve és értékelve érdemes számba venni a pozitív és negatív tanulságokat: Összesen kb. 310 Mt kommunális hulladékra sikerült megtalálni a gazdasági hasznosítás módját (nem számítva a még nagyobb tömegű építési és acélhulladék felhasználását). Ez egyenként 10 M m 3 -es befogadású 31 hulladéklerakó vagy t/év feldolgozó kapacitású 115 égetőmű megtakarításának felel meg. A különféle hulladékok külön gyűjtésen alapuló hasznosítása a környezetvédelemnek a lakosság által elfogadott és szívesen gyakorolt részévé vált eltávolított mennyiség hasznosított mennyiség Mt ábra A kommunális hulladék külön gyűjtésének eredménye 25 év folyamán

7 A kommunális hulladék hasznosítási aránya, folyamatos növekedéssel, 2002-re elérte az 54%-ot (1. ábra), de csak egyesek számára már ma sem követhető bonyolult gyűjtési rendszerekkel, amelyeket a legújabb hulladéktörvény alapján további leadóés elszállítórendszerekkel kellene bővíteni. Ez elveheti az emberek kedvét a külön gyűjtéstől, ami bizonyos mértékben már ma is érvényes, mivel sokan nem bíznak a könnyű csomagolások és a DSD-rendszerben összegyűlt csomagolóanyagok hasznosíthatóságában, nem következett be az a díj- és költségcsökkenés, amelyet a politikusok a hulladékelkülönítés nyomán igértek, sőt a hasznosítás gyakran ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos eltávolítás, vagy annál akár drágább is, mint a DSD esetében (minderről pedig hallgat a politika), végül a kommunális hulladék külön gyűjtése utáni maradék kezelési költsége a minőségi követelmények miatt nagyobb a nyers hulladék lerakásánál. Ebben a helyzetben fontos volna más megoldások mérlegelése, nem tévesztve szem elől a frakciókénti gyűjtést megelőzően, a korai 70- es évektől kezdve szerzett (részben már elfelejtett) tapasztalatokat, ti. hogy az akkori vegyes hulladék osztályozása és feldolgozásra való előkészítése a berendezések alacsony műszaki színvonala miatt nem volt sikeres, az elkészült komposzt akkori minősége sem felel meg a mai környezetvédelmi előírásoknak, tehát használhatatlan, az üveghulladék utólagos szín szerinti válogatásának munka- és költségigénye nincs arányban értékképzésével, papír kinyerése vegyes hulladékból higiéniai okokból vetendő el. A kommunális hulladék ipari hasznosításra való előkészítésének eljárásai, a fizikai és kémiai gyorselemzések gépi válogatással kombinálva, az elmúlt 30 év alatt jelentősen fejlődtek, nagyrészt helyettesítik a kézi műveleteket. Erre építenek azok az irreális, pusztán néhány kísérleti eredményre hivatkozó fejtegetések, amelyek szerint nincs szükség semmiféle frakcionált hulladékgyűjtésre. Emellett ez az elképzelés adós marad a ma nagy tételekben külön gyűjtött hulladékfajták (papír, üveg, komposztalapanyag) hasznosításra előkészítő módszereinek kidolgozásával. Az egytartályos hulladékgyűjtés utópiája helyett érdemes volna azokkal a megoldásokkal foglalkozni, amelyek a külön gyűjtés megőrzött előnyeit javított válogatótechnikákkal egészítik ki:

8 A Logistik elnevezésű munkacsoport 2002-ben közzétett javaslata szerint a maradék szemetet tároló tartály mellett egyelőre meg kellene tartani a biotartályt (esetleg eltekintve azoktól a területektől, ahol rossz eredménnyel folyik a hulladék szétválogatása). A száraz hulladék jelenlegi legalább öt gyűjtőtartálya fokozatosan leépítendő, először háromra, majd kettőre, végül egy közös tartályra az értékesíthető frakciók számára. Ezzel újraéledne a 80- as évek száraz, szilárd hulladékok gyűjtésére szolgáló közös tartálya, amely a modern gépesített válogató módszereket kihasználva, az értékes hulladékok többek közt elektronikai készülékekkel és akkumulátorokkal kibővített skáláját öleli fel (2. ábra). külön gyűjtés utáni maradék szerves és zöld hulladék száraz hasznosítható hulladék értékes minőség csomagolás, villamos készülékek, akkumulátorok egyéb értékes anyagok, pl. azonos, nem csomagolásra használt anyagok használt textiliák visszavételi rendszer száraz szerkezeti anyagok logisztikai rendszere háromtartályos rendszer kéttartályos rendszer egytartályos rendszer textilgyűjtőtartály biohulladékgyűjtő tartály üveghulladék konténere hasznosítható anyagok + papír konténere hasznosítható anyagok + üveg + papír konténere maradék tartálya a terjedelmes hulladék elszállítása üveghulladékkonténer papírhulladék hasznosítható anyagok konténere esetleg zsákolt papírhulladék esetleg zsákolt papír- és üveghulladék (probléma a színek szerinti szétválasztás) 2. ábra Javaslat a jövő hulladékgazdálkodására A német Környezetügyi Hivatal évi kiadványa hasonló stratégiát ismertet, négy kiegészítéssel: továbbra is elengedhetetlen az ártalmas szennyezők eltávolítása, hasonlóképpen a szerves hulladék külön gyűjtése,

9 a vas- és nemvashulladékot az égetőművek és biológiai hulladékkezelők maradékából kell kiválogatni, a frakcionált hulladékgyűjtés szűkítendő és egyszerűsítendő. A német Környezetügyi Szakértői Tanács 2002-ben megjelent közleményében szintén óvatosságra int a vegyes hulladékkoncepcióval való kísérletezéssel kapcsolatban, főként mivel az veszélyezteti a lakosságnak a környezet megóvásával motivált készségét hulladékainak osztályozására. Mindezek a közbenső, átmeneti és kompromisszumos javaslatok sok hasonlóval együtt, annak felismerése nyomán születtek, hogy a több helyről javasolt egytartályos rendszer nem használható. Főként azért, mert nem veszi, nem veheti figyelembe tömegüknél fogva nagy jelentőségű hulladékfajták hasznosításának érzékeny kritériumait. Németországban meggondolandó az is, hogy a lerakást minőségileg behatároló rendelet határidejének megfelelően 2005 júniusáig kiépült, nyers hulladékot kezelő kapacitások középtávú műszaki megoldást ígérnek. Feltételezhető azonban, hogy a hulladék anyagában való hasznosítására alkalmas berendezések tervezése és gyártása, valamint a szükséges logisztika jobban képes alkalmazkodni az egyszerűsített hulladékgyűjtéssel kijelölt anyaghasznosító feladatokhoz. Így további leadó- és elszállító rendszerek, vagy a különgyűjtés után maradt hulladék osztályozásának bevezetése és kötelezővé tétele előtt több figyelmet kellene fordítani a vegyes száraz hulladék feldolgozásának lehetőségeire. Összeállította: Dr. Boros Tiborné Doedens, H.; Dornbusch, H.-J.: Entwicklungen bei den Systemen der getrennten Sammlung. = Müll und Abfall, 37. k. 6. sz p Fricke, K.; Goedecke, H.; Einzmann, U.: Die Getrenntsammlung und Verwertung von Bioabfällen Bestandsaufnahme, ANS sorozat, 44. k. Die Zukunft der Getrenntsammlung von Bioabfällen, p Egyéb irodalom Kertész B.: A csomagolási termékdíj-mentesség megszerzésének lehetőségei a módosult szabályozások tükrében. = Műszaki Kiadványok 133. Műanyag- és Gumiipari Évkönyv, 3. k p Faurné Csukat G.: Hulladék PET-palackok hasznosítása újrafeldolgozással, technológiai kis- és középvállalatok számára. = Műszaki Kiadványok, Műanyag- és Gumiipari Évkönyv, 3. k p

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22.

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22. Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében Előadó: Uhri László 2015. április 22. A Hulladék Keretirányelv előírja, hogy 2020-ig a háztartásokból származó papír-, fém-

Részletesebben

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés Urbánné Lazák Emese Közszolgáltató Konferencia Balatonalmádi, 2017. október 18-20.

Részletesebben

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE Célok a települési szilárd hulladék 40%-ának hasznosítása 2009ig, 50%-ának hasznosítása 2013 végéig a lerakott hulladék biológiailag

Részletesebben

60 % 40 % Mai óra tartalma. HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű. Szilárd települési hulladék mennyisége

60 % 40 % Mai óra tartalma. HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű. Szilárd települési hulladék mennyisége HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű Prof.Dr. Csőke Barnabás Miskolci Egyetem Eljárástechnikai Tanszék Mai óra tartalma Szilárd települési hulladékok mennyiségi

Részletesebben

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén Az eddigiekben felhasznált 2000 millió Ft fejlesztési forrás eredménye képekben és a tervek Abaúj Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése, továbbá az OHKT-nak történő megfelelés

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése, továbbá az OHKT-nak történő megfelelés Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése, továbbá az OHKT-nak történő megfelelés Juhász Zoltán Közszolgáltató Konferencia Balatonalmádi, 2017. október 18-20.

Részletesebben

60 % 40 % Mai óra tartalma. 4.óra A települési szilárd szelektív gyűjtése HULLADÉKFELDOLGOZÁS. Magyarországon 200 450 kg/fő/év 4 4,5 millió t/év

60 % 40 % Mai óra tartalma. 4.óra A települési szilárd szelektív gyűjtése HULLADÉKFELDOLGOZÁS. Magyarországon 200 450 kg/fő/év 4 4,5 millió t/év HULLADÉKFELDOLGOZÁS 4.óra A települési szilárd szelektív gyűjtése Prof.Dr. CSŐKE BARNABÁS Miskolci Egyetem, Eljárástechnikai Tanszék Mai óra tartalma Szilárd települési hulladékok mennyiségi és minőségi

Részletesebben

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra Dióssy László KvVM szakállamtitkár A fenntartható fejlődés és hulladékgazdálkodás A fenntartható fejlődés biztosításának

Részletesebben

KESZTHELY VÁROS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSA évekre. Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft Végh Szilárd ügyvezető igazgató

KESZTHELY VÁROS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSA évekre. Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft Végh Szilárd ügyvezető igazgató KESZTHELY VÁROS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSA 2009-2016 évekre Készítette: Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft Végh Szilárd ügyvezető igazgató Keszthely jellemzői hulladékgazdálkodás szempontjából Város

Részletesebben

Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére. Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád

Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére. Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád Idén száznál több lerakót be kell zárni, de sok helyen még nincs kész az új. Sorban dılnek be a begyőjtı cégek,

Részletesebben

A körforgásos gazdaság hazai kihívásai

A körforgásos gazdaság hazai kihívásai A körforgásos gazdaság hazai kihívásai László Tibor Zoltán Főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási Főosztály Gazdasági szervezetek környezetvédelmi feldatai körforgásos

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés

Részletesebben

A körforgásos gazdaság felé

A körforgásos gazdaság felé A körforgásos gazdaság felé V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős Államtitkár A VÁLTOZÁS KORA! XIX. Hulladékhasznosítási Konferencia 2017. szeptember 28-29. Gyula,

Részletesebben

A hulladék keretirányelv és a műanyagokra vonatkozó közösségi szabályozás változásai, hatásuk a hazai jogszabályi környezetre

A hulladék keretirányelv és a műanyagokra vonatkozó közösségi szabályozás változásai, hatásuk a hazai jogszabályi környezetre A hulladék keretirányelv és a műanyagokra vonatkozó közösségi szabályozás változásai, hatásuk a hazai jogszabályi környezetre Dr. Szentesi Szilvia A Magyar Vegyipari Szövetség XXV. Környezetvédelmi és

Részletesebben

A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése

A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése XX. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás Szombathely, 2010. május 11-12-13. Horváth Elek, ügyvezető Gépsystem Kft. A Gépsystem

Részletesebben

A körforgásos gazdaság és a hazai hulladékgazdálkodási tervezés. Humusz Ház Február 22. Markó Csaba

A körforgásos gazdaság és a hazai hulladékgazdálkodási tervezés. Humusz Ház Február 22. Markó Csaba A körforgásos gazdaság és a hazai hulladékgazdálkodási tervezés Humusz Ház 2017. Február 22. Markó Csaba Miről lesz szó? Nemzeti Környezetvédelmi Program 2015-2020 (NKP) A környezet védelmének általános

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatói integráció - az NHKV Zrt. koordinációs feladatai

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatói integráció - az NHKV Zrt. koordinációs feladatai Hulladékgazdálkodási közszolgáltatói integráció - az NHKV Zrt. koordinációs feladatai Hadnagy Attila fejlesztési és stratégiai igazgató-helyettes Budapest, 2017. november 9. Globális problémák a hulladékgazdálkodásban

Részletesebben

A települési hulladék kezelésének jogi szabályozása

A települési hulladék kezelésének jogi szabályozása A települési hulladék kezelésének jogi szabályozása Dr. Hornyák Margit c. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem Győr, 2016. november 16. A kezdetek. 1-ör. Meghagyatik szigorúan minden háztulajdonosnak,

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

WAHL HUNGÁRIA FINOMMECHANIKAI KFT. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 2008-2012

WAHL HUNGÁRIA FINOMMECHANIKAI KFT. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 2008-2012 WAHL HUNGÁRIA FINOMMECHANIKAI KFT. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 28-212 Mosonmagyaróvár, 27.november 22. 1. A Kft. általános leírása Neve és címe : WAHL Hungária Finommechanikai Kft. 92 Mosonmagyaróvár Barátság

Részletesebben

1) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek esetében a települési szilárd hulladék elszállítására heti egy alkalommal szerdai napokon kerül sor.

1) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek esetében a települési szilárd hulladék elszállítására heti egy alkalommal szerdai napokon kerül sor. 9 1. számú melléklet 23242526, 2728 1) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek esetében a települési szilárd hulladék elszállítására heti egy alkalommal szerdai napokon kerül sor. 2) A települési

Részletesebben

MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL. leírás

MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL. leírás MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL leírás Mik azok az e-hulladékok? Olyan elektromos árammal működő készülékek, valamint azok alkatrészei és tartozékai, amelyek már nem használhatók.

Részletesebben

A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből

A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből Dr. Makai Martina Helyettes államtitkár KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG ÜZLETI FÓRUM Circular Hungary Program Budapest 2018. november 14. 1 Az EU körforgásos

Részletesebben

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Természet és környezetvédelem Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Hulladék-kérdés Globális, regionális, lokális probléma A probléma árnyalása Mennyisége

Részletesebben

A szerves hulladékok kezelése érdekében tervezett intézkedések

A szerves hulladékok kezelése érdekében tervezett intézkedések A szerves hulladékok kezelése érdekében tervezett intézkedések A települési szilárdhulladék-fejlesztési stratégiában (20072016) meghatározottak szerint Farmasi Beatrix tanácsos KvVM Környezetgazdasági

Részletesebben

Az FKF Nonprofit Zrt. által üzemeltetett hulladékudvarokra vonatkozó, kötelezően alkalmazandó hulladék átvételi eljárásrendek

Az FKF Nonprofit Zrt. által üzemeltetett hulladékudvarokra vonatkozó, kötelezően alkalmazandó hulladék átvételi eljárásrendek Az FKF Nonprofit Zrt. által üzemeltetett hulladékudvarokra vonatkozó, kötelezően alkalmazandó hulladék átvételi eljárásrendek Lakosság által beszállításra kerülő átvételi rendje Az FKF Nonprofit Zrt. által

Részletesebben

LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája

LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája 1 ÁSVÁNYOK KUTATÁSÁBÓL, BÁNYÁSZATÁBÓL, KŐFEJTÉSBŐL, FIZIKAI ÉS KÉMIAI 01 04 08 kő törmelék és hulladék kavics, amely

Részletesebben

Fejlesztési Stratégia a Nemzeti Célok elérésére

Fejlesztési Stratégia a Nemzeti Célok elérésére Fejlesztési Stratégia a Nemzeti Célok elérésére Előadó: Weingartner Balázs elnök-vezérigazgató Nyíregyháza, 2017. május 9. Globális problémák a hulladékgazdálkodásban Globális hulladékáram Növekvő hulladékmennyiség

Részletesebben

Szennyvíziszapok kezelése és azok koncepcionális pénzügyi kérdései

Szennyvíziszapok kezelése és azok koncepcionális pénzügyi kérdései Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Víz Keretirányelv Munkacsoport SZENNYVÍZISZAP 2013 - HALADUNK, DE MERRE? című konferenciája Szennyvíziszapok kezelése és azok koncepcionális pénzügyi

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás a Hajdúságban

Hulladékgazdálkodás a Hajdúságban Hulladékgazdálkodás a Hajdúságban Sánta Krisztián divízióvezető Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. www.hhgkft.hu 2014. November 6. Néhány érdekesség A szilárd és folyékony hulladék elszállításának

Részletesebben

Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya

Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya Vándorffy István:Logisztikai és a környezet 2011. március Logisztikai területek Raktározás és a környezet Szállítás és környezet Inverz logisztika

Részletesebben

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26.

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26. TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA 2013. SZEPTEMBER 26. A SZABÁLYOZÁSI KÖRNYEZET VIZSGÁLATA A TERMOLÍZIS EURÓPAI ÉS HAZAI SZABÁLYOZÁSÁNAK GYAKORLATA Dr. Farkas Hilda SZIE-GAEK A KUTATÁS CÉLJA A piaci igények

Részletesebben

Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája

Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája Előadó: Nagy Ágnes Hasznosítási iroda Miskolc, 2017. április 27. Az NHKV Zrt., mint Koordináló Szerv feladatai. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

Részletesebben

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget:

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: 1. Örkényi út Buszforduló (Gyón) 2. Vasút út Halász Jenő u. (Gyón) 3. Szőlő u. Iskola előtt (Gyón) 4. Szent István út Halász Kúria környéke

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére

Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére Előadó: Kövecses Péter fejlesztési igazgató 2016. november 23. Globális problémák a hulladékgazdálkodásban Globális hulladékáram Növekvő hulladékmennyiség

Részletesebben

HÁZHOZ MENŐ LOMTALANÍTÁS VECSÉSEN. Részletes tájékoztató 2017.

HÁZHOZ MENŐ LOMTALANÍTÁS VECSÉSEN. Részletes tájékoztató 2017. HÁZHOZ MENŐ LOMTALANÍTÁS VECSÉSEN Részletes tájékoztató 2017. Vecsés Város Önkormányzata és a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. örömmel tájékoztatja a kedves lakosságot, hogy 2017 tavaszától Vecsésen

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázatot 2011 októberében nyújtottuk be A fővárosi

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer és az energetikai hasznosítás hosszú távú célkitűzések

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer és az energetikai hasznosítás hosszú távú célkitűzések A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer és az energetikai hasznosítás hosszú távú célkitűzések Dr. Makai Martina Zöldgazdaság fejlesztésért- klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért

Részletesebben

Vaszarról a hulladékudvarra 2011-ben összesen 813,05 m 3 hulladékot szállítottak be, melynek százalékos összetételét az alábbi grafikon szemlélteti.

Vaszarról a hulladékudvarra 2011-ben összesen 813,05 m 3 hulladékot szállítottak be, melynek százalékos összetételét az alábbi grafikon szemlélteti. Tisztelt Lakosok! A GYŐRSZOL Zrt megküldte részünkre a 2011. évi hulladékgazdálkodásra vonatkozó tájékoztatást. Ebben nyomon követhető az előző évben a hulladékudvar igénybevétele, a szelektív gyűjtés

Részletesebben

Hulladékkezelés. Gyűjtés-tárolás

Hulladékkezelés. Gyűjtés-tárolás Hulladékkezelés Gyűjtés-tárolás feladatok az első technológiai lépés A hulladékkezelés technológiai folyamatának első fázisa a hulladék összegyűjtése és tárolása az elszállításig a keletkezés üteméhez

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Zrt. házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása. FKF Zrt.

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Zrt. házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása. FKF Zrt. Budapest Főváros Önkormányzata és az házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázat 2011 októberében került benyújtásra A

Részletesebben

A hazai italos karton hulladékok jelenlegi lakossági szelektív gyűjtési hatékonysága és növelésének indokai

A hazai italos karton hulladékok jelenlegi lakossági szelektív gyűjtési hatékonysága és növelésének indokai A hazai italos karton hulladékok jelenlegi lakossági szelektív gyűjtési hatékonysága és növelésének indokai Vezetői efoglaló szelektív gyűjtési rendszerek hozzáférhetősége A lakossági, szelektív gyűjtési

Részletesebben

A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása

A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása Oldószerként nem használatos szerves anyagok

Részletesebben

TISZTELT KÖZÖS KÉPVISELŐ!

TISZTELT KÖZÖS KÉPVISELŐ! TISZTE LT KÖZÖ S KÉPV ISELŐ Kérjük,e! Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Pécs város területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre (KEHOP-3.2.1-15-2017-00021)

Részletesebben

Hulladékhasznosító Mű bemutatása

Hulladékhasznosító Mű bemutatása Hulladékhasznosító Mű bemutatása Fenntartható Hulladékgazdálkodás GTTSZ Fenntartható Fejlődés Tagozata Sámson László, igazgató, Hulladékkezelési Igazgatóság, FKF Nonprofit Zrt. Budapest, 2018. április

Részletesebben

Komposztálással és biológiai lebomlással hasznosítható egyszer használatos műanyag csomagolóeszközök - zsákos zöldhulladék gyűjtés Szép Károly, FKF

Komposztálással és biológiai lebomlással hasznosítható egyszer használatos műanyag csomagolóeszközök - zsákos zöldhulladék gyűjtés Szép Károly, FKF Komposztálással és biológiai lebomlással hasznosítható egyszer használatos műanyag csomagolóeszközök - zsákos zöldhulladék gyűjtés Szép Károly, FKF Nonprofit Zrt. CÍM: 1081 Budapest, Alföldi u. 7. Az előadás

Részletesebben

Klug Lajos vezérigazgató

Klug Lajos vezérigazgató A lakossági szelektív hulladékgyűjtés helyzete és lehetőségei Klug Lajos vezérigazgató Szelektíven a múltban Az hulladékgazdálkodására ható tényezők Jogi környezet Az Európai Parlament és a Tanács 2008/98/EK

Részletesebben

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 21/2008. (VIII. 30.) KvVM rendelete az elemek és akkumulátorok, illetve hulladékaik kezeléséről

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 21/2008. (VIII. 30.) KvVM rendelete az elemek és akkumulátorok, illetve hulladékaik kezeléséről A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 21/2008. (VIII. 30.) KvVM rendelete az elemek és akkumulátorok, illetve hulladékaik kezeléséről A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. (2) bekezdés

Részletesebben

Adatszolgáltatás haszonanyag

Adatszolgáltatás haszonanyag Adatszolgáltatás haszonanyag 2015-2016 Haszonanyag: valamennyi a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hasznosítható hulladék. Hasznosítható hulladéknak tekinthető különösen: 1) csomagolási

Részletesebben

Műanyaghulladék menedzsment

Műanyaghulladék menedzsment Műanyaghulladék menedzsment 1. Előadás 2015. IX. 11. Dr. Ronkay Ferenc egyetemi docens Elérhetőség: T. ép. 314. ronkay@pt.bme.hu Ügyintéző: Dobrovszky Károly dobrovszky@pt.bme.hu A bevezető előadás témája

Részletesebben

A használt elektronikai készülékekből származó hulladék kezelési rendszere

A használt elektronikai készülékekből származó hulladék kezelési rendszere A használt elektronikai készülékekből származó hulladék kezelési rendszere Németországban Az elektronikai hulladékok hasznosítása szakmai konferencia ÖKOTECH 2012, Budapest 2012. május 16. Előadó: Björn

Részletesebben

Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban

Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban Hulladékból tüzelőanyag előállítás gyakorlata 2016 őszén c. Konferencia 2016. November 30. Előzmények 2000-es évek elején látható volt a megyében

Részletesebben

Az FKF Nonprofit Zrt. által üzemeltetett hulladékudvarokra vonatkozó, kötelezően alkalmazandó hulladék átvételi eljárásrendek

Az FKF Nonprofit Zrt. által üzemeltetett hulladékudvarokra vonatkozó, kötelezően alkalmazandó hulladék átvételi eljárásrendek Az FKF Nonprofit Zrt. által üzemeltetett hulladékudvarokra vonatkozó, kötelezően alkalmazandó hulladék átvételi eljárásrendek Lakosság által beszállításra kerülő hulladékok átvételi rendje Az FKF Nonprofit

Részletesebben

A Mecsek-Dráva projekt szerepe a térség versenyképességének növelésében. Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft.

A Mecsek-Dráva projekt szerepe a térség versenyképességének növelésében. Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft. A Mecsek-Dráva projekt szerepe a térség versenyképességének növelésében Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft. Hulladékgazdálkodási fejlesztések indokoltsága A 2000 évi Hgt. és végrehajtási rendeletei

Részletesebben

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete a köztisztaság fenntartásáról, a települési szilárd hulladék kezeléséről, a hulladékok szelektív gyűjtéséről és ártalommentes

Részletesebben

Tisztelt Lakosok! Gyarmaton a hulladékudvar nyitvatartása: hulladékudvar

Tisztelt Lakosok! Gyarmaton a hulladékudvar nyitvatartása: hulladékudvar Tisztelt Lakosok! A GYŐRSZOL Zrt megküldte részünkre a 2011. évi hulladékgazdálkodásra vonatkozó tájékoztatást. Ebben nyomon követhető az előző évben a hulladékudvar igénybevétele, a szelektív gyűjtés

Részletesebben

Fenntartható fejlődés szakkör

Fenntartható fejlődés szakkör Fenntartható fejlődés szakkör Környezetbarát termékek Az újrahasznosítás lehetőségei 3-4. foglalkozás 2010.03.11. 2 1.Mit értünk környezetbarát terméken? Környezetbarát Termék védjegy Környezetbarát Termék

Részletesebben

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14.

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14. Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv tervezete László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. november 14. Miért van szükség az Országos Hulladékgazdálkodási Tervre? 1. Jogszabályi kötelezettség

Részletesebben

Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (I...) önkormányzati rendelete

Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (I...) önkormányzati rendelete Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (I....) önkormányzati rendelete a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről és a közszolgáltatás

Részletesebben

Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények.

Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények. EGYÉB HULLADÉKOK 6.1 Üveg a települési szilárd hulladékban Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények. Az üvegpalack és öblösüveg nyersanyaga a homok, CaCO

Részletesebben

Az EU hulladékpolitikája. EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399

Az EU hulladékpolitikája. EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399 Az EU hulladékpolitikája EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399 Hulladékgazd kgazdálkodási alapelvek szennyező fizet gyártói felelősség ( számonkérhetőség)

Részletesebben

Hulladéktelep-kezelő Hulladéktelep-kezelő

Hulladéktelep-kezelő Hulladéktelep-kezelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az újrahasznosított író-nyomó papírok használatának elősegítése

Az újrahasznosított író-nyomó papírok használatának elősegítése Az újrahasznosított író-nyomó papírok használatának elősegítése Graczka Sylvia Projektgazda: Reflex Egyesület KEOP-6.1.0/B/11-2011-0020 Környezeti tanácsadás fejlesztése a Nyugat-Dunántúlon fókuszban a

Részletesebben

A 2013.1.1. óta hatályos szöveg. Tartalomjegyzék. 1. A rendelet hatálya 1. 2. Értelmező rendelkezések 1

A 2013.1.1. óta hatályos szöveg. Tartalomjegyzék. 1. A rendelet hatálya 1. 2. Értelmező rendelkezések 1 OptiJus Opten Kft. I. 438/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet 438/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet a közszolgáltató hulladékgazdálkodási tevékenységéről és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének

Részletesebben

385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről

385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről 385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről A Kormány a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 88. (1) bekezdés 1. és 31. pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Mecsek-Dráva: Múlt- jelen- JÖVŐ

Mecsek-Dráva: Múlt- jelen- JÖVŐ Mecsek-Dráva: Múlt- jelen- JÖVŐ Érintett terület: 313 önkormányzat (Baranya-Somogy Tolna megyék) Érintett lakosság: 426 022 fő Általános adatok Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program- Települési Szintű

Részletesebben

Szolgáltatási díjak az OHKT tükrében

Szolgáltatási díjak az OHKT tükrében Szolgáltatási díjak az OHKT tükrében Előadó: Schubert Viktor közszolgáltatási koordinációs igazgató Budapest, 2016. május 5. Fogalmak kapcsolata OHKT Standard díj Szolgáltatási díj Korrekció OHKT Európai

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai a körforgásos gazdaság irányában

A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai a körforgásos gazdaság irányában Köztisztasági Egyesülés Balatonfüred, 2019. április 24-26. A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai a körforgásos gazdaság irányában Weingartner Balázs Fenntartható fejlesztésekért felelős államtitkár

Részletesebben

Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány

Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány Dr. Tóthné dr. Szita Klára Miskolci Egyetem regszita@gold.uni-miskolc.hu Főbb témakörök Az elemzés célja Miért a hűtőgép? Az Electrolux környezeti

Részletesebben

Tóth Zoltán z.toth@electro-coord.hu 1

Tóth Zoltán z.toth@electro-coord.hu 1 Elektronikai hulladékok kezelése XVII. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás Szombathely, 2007. április 24-25-26. Tóth Zoltán z.toth@electro-coord.hu 1 Háztartási gépek mennyisége a háztartásokban

Részletesebben

~ 2 ~ Bevezető. BTG Budaörsi Településgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság 2040 Budaörs, Dózsa György u. 21.

~ 2 ~ Bevezető. BTG Budaörsi Településgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság 2040 Budaörs, Dózsa György u. 21. ÜZLETI JELENTÉS 2012 2013. április 12. ~ 2 ~ Bevezető A z e l m ú l t 5 é v e t t e k i n t v e a l e g i n n o v a t í v a b b a 2 0 1 2 - e s e s z t e n d ő v o l t. A B T G K f t. e r ő f o r r á s

Részletesebben

A HULLADÉK GYŰJTÉS ÉS HASZNOSÍTÁS GAZDASÁGI STABILITÁSA ÉS POTENCIÁLJA. Előadó: Horváth Ferenc Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége

A HULLADÉK GYŰJTÉS ÉS HASZNOSÍTÁS GAZDASÁGI STABILITÁSA ÉS POTENCIÁLJA. Előadó: Horváth Ferenc Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége A HULLADÉK GYŰJTÉS ÉS HASZNOSÍTÁS GAZDASÁGI STABILITÁSA ÉS POTENCIÁLJA Előadó: Horváth Ferenc Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége Tartalom HOSZ bemutatása Fa hulladék Műanyag hulladék Üveg hulladék

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE TERÜLETFEJLESZTÉSI, TERÜLETRENDEZÉSI ÉS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGA 8200 VESZPRÉM, MEGYEHÁZ TÉR 1.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE TERÜLETFEJLESZTÉSI, TERÜLETRENDEZÉSI ÉS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGA 8200 VESZPRÉM, MEGYEHÁZ TÉR 1. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE TERÜLETFEJLESZTÉSI, TERÜLETRENDEZÉSI ÉS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGA 8200 VESZPRÉM, MEGYEHÁZ TÉR 1. Szám: 04/107-2/2016 Sürgős minősítésű indítvány E L Ő T E R J E S Z T

Részletesebben

PÁLYÁZATI ŰRLAP Kérjük, a kitöltött nyomtatványt küldjék vissza a következő e-mailre: budapest@tanzerconsulting.com,

PÁLYÁZATI ŰRLAP Kérjük, a kitöltött nyomtatványt küldjék vissza a következő e-mailre: budapest@tanzerconsulting.com, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. Öko-Pack Nonprofit Kft. Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. Hungakku Nonprofit Kft. Re lem Nonprofit Kft..A.S.A. Magyarország Kft.

Részletesebben

Most legyél válogatós!

Most legyél válogatós! Jó helyen járok, mik ezek a színek? Hová lettek a régi kukák? És miért ilyen szépek az újak? Mert 2012. szeptemberétõl a Corvinuson is bevezetésre került a szelektív hulladékgyûjtés! Ne a tanulnivalót,

Részletesebben

1. Mit takar a használt elektromos és elektronikus berendezés és az ebből keletkező e- hulladék?

1. Mit takar a használt elektromos és elektronikus berendezés és az ebből keletkező e- hulladék? Kedves Vásárlóink! Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezés (ehulladék) a kommunális hulladéktól elkülönítetten gyűjtendő, települési hulladékként nem ártalmatlanítható!

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás pályázati lehetőségei- KEOP

A hulladékgazdálkodás pályázati lehetőségei- KEOP A hulladékgazdálkodás pályázati lehetőségei- KEOP Huba Bence igazgató KvVM Fejlesztési Igazgatóság KEOP Operatív Program szintű forrásallokációja Természetvédelem 3% Energiahatékonyság 3% MEF 4% Fenntartható

Részletesebben

Megfelelőségi Vizsgálat és Intézkedési Terv. Urbánné Lazák Emese közszolgáltatási koordinátor Budapest, szeptember 28.

Megfelelőségi Vizsgálat és Intézkedési Terv. Urbánné Lazák Emese közszolgáltatási koordinátor Budapest, szeptember 28. Megfelelőségi Vizsgálat és Intézkedési Terv Urbánné Lazák Emese közszolgáltatási koordinátor Budapest, 2016. szeptember 28. Jogszabályi áttekintés I. A közszolgáltató tevékenysége Országos Hulladékgazdálkodási

Részletesebben

ÖkoPosta: a jövőnekcímezve Magyar Posta Zrt. környezetvédelmi alrendszerei, hulladék újrahasznosítás

ÖkoPosta: a jövőnekcímezve Magyar Posta Zrt. környezetvédelmi alrendszerei, hulladék újrahasznosítás ÖkoPosta: a jövőnekcímezve Előadó: Hermann-né Garai Mária EBK osztályvezető Magyar Posta Zrt. Biztonsági Főigazgatóság EBK Osztály Budapest, 2017. november 8. Magyar Posta Zrt. környezetvédelmi alrendszerei,

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében

Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében Óbudai Zöld Szabadegyetem Szabó Magdolna 2011. december 1. főtanácsadó Törvényi háttér Európa Tanácsi alapelvek, Környezeti akcióprogramok 1990. évi LXV. trv.

Részletesebben

Európában összehasonlító tanulmány

Európában összehasonlító tanulmány HULLADÉKOK ÉS KEZELÉSÜK 4.3 4.1 Hulladékcsökkentés és -újra Európában összehasonlító tanulmány Tárgyszavak: hulladékcsökkentés; újra; hulladékgazdálkodás. A felmérés célja és résztvevői Már a nyolc európai

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 8. Szétszerelési folyamatok logisztikája

Újrahasznosítási logisztika. 8. Szétszerelési folyamatok logisztikája Újrahasznosítási logisztika 8. Szétszerelési folyamatok logisztikája Szétszerelési folyamat logisztikai modellje KT KT RSS MT MT RSS KT KT BT O KT SBT SBT KT KT KT RSS MT MT MT SS MT SS MT MT RSS MT MT

Részletesebben

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Táltoskert Biokertészet Életfa Környezetvédő Szövetség Csathó Tibor - 2014 Fenntarthatóság EU stratégiák A Földet unokáinktól kaptuk kölcsön! Körfolyamatok

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének január 27. napján tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének január 27. napján tartandó ülésére Szám: 105-18/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. január 27. napján tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Részletesebben

KEOP Hulladékgazdálkodási projektek előrehaladása Kovács László osztályvezető

KEOP Hulladékgazdálkodási projektek előrehaladása Kovács László osztályvezető KEOP Hulladékgazdálkodási projektek előrehaladása Kovács László osztályvezető NKEK Nonprofit Kft. Vízügyi, Hulladékgazdálkodási és KA Divízió Hulladékgazdálkodási Osztály KEOP-1.1.1 Települési szilárdhulladékgazdálkodási

Részletesebben

DUPAREC KFT. Céges dokumentumok jogszabályi előírások szerinti megsemmisítése garanciával

DUPAREC KFT. Céges dokumentumok jogszabályi előírások szerinti megsemmisítése garanciával DUPAREC KFT. Céges dokumentumok jogszabályi előírások szerinti megsemmisítése garanciával Tegyen meg mindent a bizalmas üzleti információk védelméért és járuljon hozzá a fenntartható fejlődéshez! FENNTARTHATÓ

Részletesebben

Magyar joganyagok - 385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet - a hulladékgazdálkodási kö 2. oldal (3) A konténer és a válogatómű tekintetében az egyes hull

Magyar joganyagok - 385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet - a hulladékgazdálkodási kö 2. oldal (3) A konténer és a válogatómű tekintetében az egyes hull Magyar joganyagok - 385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet - a hulladékgazdálkodási kö 1. oldal 385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről A Kormány

Részletesebben

A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei

A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei Pónya Gábor TQM menedzser (000) 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 124 225 Westel: A piacvezető Előfizetők számának alakulása 363 547

Részletesebben

www.hargitamegye.ro www.elhetojovo.ro /elhetojovohr OKTATÓ KIADVÁNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK V VIII. OSZTÁLYOS TANULÓI RÉSZÉRE

www.hargitamegye.ro www.elhetojovo.ro /elhetojovohr OKTATÓ KIADVÁNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK V VIII. OSZTÁLYOS TANULÓI RÉSZÉRE S M I D H A R G H I T A I H R H A R G I T A F E L E L Ő S K Ö Z Ö S S É G, É L H E T Ő J Ö V Ő! www.hargitamegye.ro www.elhetojovo.ro /elhetojovohr OKTATÓ KIADVÁNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK V VIII. OSZTÁLYOS

Részletesebben

1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez 1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Nyilvántartó cégbíróság: Kecskeméti Törvényszék Cg.: 03-09-126039 Adószám: 24290054-2-03

Részletesebben

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei. A hulladékudvarok. a lomtalanítási akciók során sem szállít

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei. A hulladékudvarok. a lomtalanítási akciók során sem szállít Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei A téma tartalma: A hulladékudvarban gyűjthető hulladékok A hulladékudvarok kialakítása Hulladékudvar példák Egy hulladékudvar Budapesten Kapcsolódó témák:

Részletesebben

Kezelési technológia (helyszín)

Kezelési technológia (helyszín) Zöld Híd B.I.G.G. NKft. technológiája A hulladékok kezelését a környezetvédelmi és műszaki igazgatóság alá tartozó telephelyeken végezzük közel 100 munkatárs segítségével. A két telephely technológiája

Részletesebben

Tájékoztató a szelektív hulladékszállítás évi rendjéről GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2018-BEN IS! Tisztelt Ingatlantulajdonos!

Tájékoztató a szelektív hulladékszállítás évi rendjéről GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2018-BEN IS! Tisztelt Ingatlantulajdonos! GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2018-BEN IS! Házhoz menő lomtalanítás Társaságunk 2013-ban bevezette az évente egy alkalommal, az ingatlantulajdonossal előre egyeztetett időpontban a háztartásban keletkezett

Részletesebben

GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2014-BEN IS! Tájékoztató a szelektív hulladékszállítás rendjéről Érvényes: 2014.03.01-2014.12.31-ig

GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2014-BEN IS! Tájékoztató a szelektív hulladékszállítás rendjéről Érvényes: 2014.03.01-2014.12.31-ig GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2014-BEN IS! Házhoz menő lomtalanítás Társaságunk a 2014. évben is elvégzi az évente legalább 1 alkalommal, az ingatlantulajdonossal előre egyeztetett időpontban háztól történő,

Részletesebben

Jogszabályok és jogesetek a Nulla Hulladék tükrében. dr. Kiss Csaba EMLA

Jogszabályok és jogesetek a Nulla Hulladék tükrében. dr. Kiss Csaba EMLA Jogszabályok és jogesetek a Nulla Hulladék tükrében dr. Kiss Csaba EMLA EMLA 1992/1994 alapítás Közérdekű környezetvédelmi jogi tanácsadó iroda 600+ peres üggyel Tagja a Justice and Environment és a The

Részletesebben

PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. Hulladékkezelési díjak 2015.

PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. Hulladékkezelési díjak 2015. EWC Megnevezés Ve szé lyes Átvételi ár NEM LAKOSSÁGI nettó Ft+ÁFA/kg (bruttó Ft/kg) Átvételi ár LAKOSSÁGI nettó Ft+ÁFA/kg (bruttó Ft/kg) Megjegyzés 08 01 11 Szerves oldószereket, illetve más veszélyes

Részletesebben

Hulladékgyűjtő udvarban elhelyezhető hulladék típusok:

Hulladékgyűjtő udvarban elhelyezhető hulladék típusok: Hulladékgyűjtő udvarban elhelyezhető hulladék típusok: A Hulladékgyűjtő udvar olyan zárt területtel és szakképzett személyzettel ellátott gyűjtőhely, ahová több fajta és nagyobb tömegű előre szelektált

Részletesebben