A SunPak FSP egy migrációszegény* termékcsoport érzékeny (élelmiszer-, és dohány) csomagolásokhoz.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A SunPak FSP egy migrációszegény* termékcsoport érzékeny (élelmiszer-, és dohány) csomagolásokhoz."

Átírás

1 SUNPAK FSP 1. Meghatározás A SunPak FSP egy migrációszegény* termékcsoport érzékeny (élelmiszer-, és dohány) csomagolásokhoz. 2. Termék tulajdonságok A SunPak FSP festékek: lehetıvé teszik az élelmiszer csomagolások gyártását kiváló organoleptikus (szag*, szennyezés*, és hexanal*) tulajdonságokkal, úgy, hogy a biztonságos termékekre elıírt 60 mg/kg (ppm) összes migrációs limitnél jóval alacsonyabb migrációs szint érhetı el olyan összetevıkön alapul ( trigliceridek ), melyek az emberi szervezet számára nem toxikusak. Ezekbıl nincs korlátozás a napi bevitelre (Daily intake). Ebbıl adódóan az European Food Safety Authority nem ad meg ezekbıl specifikus migrációs limitet. Ezen felül ezek az olajok engedélyezett élelmiszer adalékok, melyeket az FDA listáz (21CFR ) lehetıvé teszi az élelmiszercsomagolás gyártását az érvényes követelmények szerint, mint a Framework Regulation (EC) No 1935/2004, és a Good Manufacturing Practice Regulation (EC) No 2023/2006, valamint a kapcsolódó szabályozások növényi-olaj alapúak, és nem tartalmaznak ásványi olajokat elérhetık négyszínnyomó változatban, illetve 17 keverı színnel direkt szín elıállításához megfelelnek az ipari színszabványoknak, mint ISO 2846:1, és megvalósítható az ISO 12647:2 szabvány szerinti nyomtatás nem száradnak oxidációval hengerfrissek *tekintse meg a szószedetet a dokumentum végén 3. Termék felhasználhatóság 3.1 Applikációk Az optimális felhasználási terület a SunPak FSP festékeknek az alacsony illatú csomagolások gyártása (kartondobozok, elválasztók, stb.) az élelmiszer-, kozmetikai-, gyógyszer-, vagy dohányipar részére. A javasolt gépkonfiguráció 4+ színes, fordító nélküli, bármilyen gyártmányú gép, vizes lakk felhordására alkalmas lakkozómővel.

2 A Nyomdáknak meg kell gyızıdniük arról, hogy az élelmiszercsomagolás, melyet gyártanak ezzel a festékkel, felbecsült a veszélyessége, és megfelel a hatósági elıírásoknak, ezáltal a végfelhasználót nem veszélyezteti. Míg a SunPak FSP festékek sokoldalú felhasználásra alkalmasak, alkalmasságuk korlátozott lehet, ha a javasolt alkalmazási rendet nem tartják be. Ha a felhasználással kapcsolatosan bármi kétsége merülne fel, vegye igénybe a SunChemical szakembereinek segítségét! A SunPak FSP festékeket nem szabad használni az alábbi területeken: olyan alkalmazásoknál, ahol a hımérséklet meghaladja a 100 C hımérsékletet (sütıbe/mikrohullámú sütıbe helyezés) ez jelenleg vizsgálat alatt van. olyan élelmiszercsomagolásokhoz, melyeknél az élelmiszer a csomagoláson festékkel direkt érintkezik ha a vizes lakkozás nem lehetséges nem szívóképes nyomathordozók nyomtatásához (filmek, fóliák, fémlemezek, fémgızölt papírok, PE réteggel kasírozott kartonok, stb.) poszter nyomtatáshoz 3.2 Nyomathordozók A SunPak FSP festékek az alábbi nyomathordozók nyomtatására alkalmasak: egy, vagy két oldalon mázolt kartonok egy, vagy két oldalon mázolt papírok Kérjük, bizonyosodjon meg arról, hogy a nyomathordozó megfelel a végfelhasználás követelményeinek (organoleptikus, és migrációs) 3.3 Lakkozhatóság Az In-line felüllakkozás vizes lakkal kötelezı. Kérjük, bizonyosodjon meg arról, hogy a lakk megfelel a végfelhasználás követelményeinek (organoleptikus, és migrációs) 3.4 Interakció mőanyag filmekkel Néhány esetben a nyomtatott anyagokat mőanyag filmekbe csomagolják (pl. dohánycsomagolások, vagy péksütemények csomagolásai). Néhány polimer (mint a polipropilén, vagy polietilén) rendszerint elnyeli a folyékony festék-összetevıket, melynek eredményeképp a fólia felhıs lesz, vagy megváltoztatja a méreteit, amit duzzadásnak is nevezünk. A SunPak FSP festékek jelentısen csökkentett az oldószer migráció potenciálja, de ennek ellenére ipari körülmények között elvégzett tesztet javaslunk, ha ez a jelenség probléma lehet.

3 4. Színek A SunPak FSP festékek elérhetık a korábban megemlített kész festékekként. A Processz színek megfelelnek az ipari színszabványoknak, mint ISO 2846:1, és kompatibilisek az ISO 12647:2 szabvány szerinti nyomtatáshoz. Az alábbi táblázatok összegzik a fényállóságokat, és egyéb állóságokat a négyszínnyomó, és a keverı színekhez: PROCESS COLOURS PRODUCT CODE LIGHT FASTNESS ISO ** ALCOHOL ISO 2836 ** SOLVENT MIXTURE ISO 2836 ** ALKALI ISO 2836 ** SUNPAK FSP Processz Fekete FSP SUNPAK FSP Processz Cián FSP SUNPAK FSP Processz Magenta FSP SUNPAK FSP Processz Sárga FSP ** további információkért ezekrıl a sztenderdekrıl kérjük, forduljon a SunChemical képviselıihez! BASE COLORS PRODUCT CODE PRODUCT CODE LIGHT FASTNESS ISO ALCOHOL ISO 2836 SOLVENT MIXTURE ISO 2836 SUNPAK FSP Sárga FSB11 Zöld árnyalatú Sárga SUNPAK FSP Sárga FSB18 Középsárga SUNPAK FSP Narancs FSB21 Narancs SUNPAK FSP Vörös FSB33 Ellenálló melegvörös SUNPAK FSP Vörös FSB36 Ellenálló Magenta SUNPAK FSP Rubin FSB42 Vöröses árnyalatú Magenta SUNPAK FSP Rubin FSB35 Kékes árnyalatú Magenta SUNPAK FSP Carmine FSB37 Ellenálló, kékes árnyalatú Magenta SUNPAK FSP Resistant. FSB54 Ellenálló rózsaszín Rózsaszín SUNPAK FSP Viola FSB53 Ellenálló Viola SUNPAK FSP Kék FSB17 Cián SUNPAK FSP Vöröseskék FSB63 Ellenálló Kék SUNPAK FSP Reflex Kék FSB65 Reflex, Kékes árnyalatú* SUNPAK FSP Zöld FSB71 Zöld SUNPAK FSP Fekete FSB50 Fekete SUNPAK FSP Áttetszı Fehér FSB48 Áttetszı Fehér SUNPAK FSP Fedı Fehér FSB45 Fedı Fehér ALKALI ISO 2836 * Ez a festék az úgynevezett Triarilcarbon pigmentet tartalmazza. Ezen pigment-típus limitált ellenállóságokkal rendelkezik oldószerekkel, és lúgokkal szemben, és jellemzıen kivérezhet lakkok alól. Ipari körülmények között végzett vizsgálat kötelezı, hogy a végfelhasználói reklamációk elkerülhetık legyenek.

4 5. Általános Kezelés 5.1 Tárolás A SunPak FSP festékeket szobahımérsékleten, 5 C, és 35 C között kell tárolni. Ilye n körülmények között a SunPak FSP festékek legalább 36 hónapig megırzik szavatosságukat, bontatlan vákuumcsomagolt dobozaikban. A 200 kg-os hordóból, a bontás után 6 hónapon belül el kell használni a festékeket. Ha nyitott dobozban tárolja a festéket, ne használjon semmilyen vegyszert a közelükben (például bırösödés gátlót ne fújjon a festékekre). 5.2 Hulladékkezelés A SunPak FSP festékek hulladékait ugyanúgy kell kezelni, mint az egyéb íves ofszet festékek hulladékát. Ezt úgy kell végezni, hogy a jó ipari gyakorlattal összhangban legyen, illetıleg megfeleljen minden helyi, országos, és nemzetközi szabályozásnak. 6. Nyomtatás körülményei 6.1 Vízadalékok SunFount 410; 5-10% IPA tartalommal normál vízminıséghez SunFount 480; 5-7% IPA tartalommal hengerkopaszodás megelızésére SunFount 455; 0-5% IPA tartalommal, IPA-mentes nyomtatáshoz fejlesztve SunFount LMQ 6222 alkalmas 7-10% IPA tartalommal normál vízminıséghez, migrációt nem befolyásol Ezek az adalékok nem befolyásolják a termék szagát/szennyezését. 6.2 Nyomtatási Segédanyagok SunPak LMQ Tack reducer Gél LMC70 Lehetıvé teszi a nehezen nyomható kartonok nyomtatását. 6.3 Nyomólemezek A SunPak FSP bármilyen típusú alumínium alapú nyomólemezzel használható (CtP lemezek, hagyományos pozitív, és negatív lemezek) 6.4 Nyomógép Tisztítása A nemkívánatos szennyezések elkerülése végett, melyek a hagyományos nyomdaipari segédanyagokból származhatnak az élelmiszercsomagolást nyomtató nyomógépet ideális esetben csak élelmiszer nyomtatásra kell kinevezni, és csak SunPak FSP festékkel szabad használni. Ha ez nem megvalósítható, a nyomógép alapos, átfogó tisztítását javasoljuk, hogy a nyomógép hengerein megmaradó maradék anyagokat eltávolítsuk.

5 További, részletesebb javaslatokért tájékozódjon a SunChemical Best Practice Guide-jébıl, és tanulmányozza a biztonsági dokumentumokat (MSDS). 7. Végfelhasználói Biztonság Minden Sun Chemical Európa által gyártott festék, és kapcsolódó anyagok a CEPE/EuPIA Kizáró listája alapján lett felépítve. Ez kizárja a karcinogén, mutagén, vagy reprotoxikus anyagok használatát a Category 1, és 2 (CMR 1&2) -ben szerepeltetett összetevık közül, amit a Dangerous Substances Directive (67/548/EEC), és a Dangerous Preparations Directive (1999/45/EC) (Category 1A, és 1B a CLP Regulációk (EC) No 1272/2008) szerint) szerepeltet. Éppúgy nem használ olyan anyagokat, melyek mérgezı (T), vagy nagyon mérgezı (T+) (CLP Akut Toxikus Kategóriák 1,2, vagy 3). Nem használ továbbá olyan pigmenteket, színezékeket, melyek antimon, arzén, kadmium, króm (vi), ólom, higany, vagy szelén alapúak. A SunPak FSP szintén megfelel az EuPIA Guideline on Printing Inks applied to the nonfood Contact Surface of Food Packaging Materials and Articles, és az EuPIA Good Manufacturing Practices for the Production of Packaging Inks formulated for use on the non-food-contact surfaces of food packaging and articles intended to come into contact with food, ami megfelel az Európai Regulációk (EC) No 2023/2006 elıírásainak. E dokumentumok másolatai elérhetık az EuPIA-nál (Honlap: Összetételi Nyilatkozat elérhetı a SunPak FSP festékekrıl kérés esetén, a részletesebb információk biztosítása érdekében. Minden összetevı, ami a SunPak FSP festékekben megtalálható, listázva van a Swiss Ordinance on Materials and Articles in Contact with Food 6. bekezdésében (SR ). Az FSP festékek lehetıvé teszik, hogy olyan csomagolásokat állítsanak elı, melyek megfelelnek a Csomagolások, illetve a Csomagolási Hulladékok Direktívája (94/62/EC), és a CONEG nehézfém limitjeinek. A SunPak FSP festékek nem tartalmaznak kémiai katalizátorokat, melyek Kobalt (Co), Mangán (Mn), vagy más, fémalapú katalizátorok. Az FSP használható EN 71-3 (játék szabvány) szerinti csomagolóanyagok nyomtatásához. 8. Szabályozások A SunPak FSP festéksorozat csak olyan élelmiszercsomagolás gyártására alkalmas, melynél az élelmiszer nem érintkezik a nyomtatott felületekkel, amennyiben az érvényes Jó Gyártási Gyakorlatot betartják (GMP), és e által javasoltak szerint járnak el. A nyomtató, feldolgozó, és a csomagoló vagy töltı együttesen felelıs a törvények szerint, hogy megbizonyosodjanak, a késztermék megfelel a tervezett felhasználásnak, és e megfelelı felhasználás esetén a festék, és lakk komponensek ne migrálhassanak olyan mértékben, hogy azok mennyisége a termékben meghaladja a törvényi, és ipari elıírásokban közölt értékeket. Ezeket az EU Framework Regulation (EC) No 1935/2004, a GMP Regulation (EC) No 2023/2006, és a Swiss Ordinance on Materials and Articles in Contact with Food (SR ) tartalmazzák. Azt javasoljuk, hogy a kész

6 csomagolásokat teszteljék a felhasználás megfelelı, reprezentatív körülmények között, ha bármilyen kétség merül fel a megfelelıség esetén. 9. Technikai Szószedet Aldehidek olyan összetételő kémiai család, mint a Pentanal, Hexanal, Heptanal és Octanal. Ezek könnyen és számszerően meghatározhatók olyan kémiai analitikai módszerekkel, mint a gázkromatográfia (GC). A GC szétválasztja a kémiai komponensek keverékét, és meghatározza koncentrációjukat. Összetett in-line analízis, mint a tömeg-spektrográfia (MS) minden komponenst azonosít. Nincs olyan szabvány, ami elıírná az aldehidek meghatározásának módját a nyomatokban. Azok a Laboratóriumok, akik eredményeikrıl összehasonlítást kívánnak végezni partnereikkel, meg kell állapodniuk a vizsgálatok részleteiben, és procedúrájában. Hexanal olyan szagos elegy, ami oxidációs bomlásterméke a növényi olajoknak, és gyakran része az íves ofszet festékeknek. A SunPak FSP festék nem tartalmaz olyan növényi olajokat, melyek oxidálódhatnak. Migráció (nem kívánatos) anyagvándorlás a csomagolás komponensei (festék, alapanyag, lakk, stb.) és a termék között (pl. élelmiszer). A hagyományos festékekben használt olajok, oldószerek (ásványi, és növényi olaj alapúak is) potenciális, és jelentıs migrációs források. Migráció elıírható megfelelı tesztmetódusokkal, és elıfordulhat akkor is, ha nem változtatja meg a termék organoleptikus tulajdonságait. Szag/szennyezés elıírható organoleptikus tesztek alapján, mint EN (szag), és EN (szennyezés). Oxidáció kémiai reakció oxigénnel. Gyakran elindul a kémiai katalizátor jelenlétében. A kémiai reakció termékei aldehidek és egyéb szagos összetevık. Eltérıen a hagyományos íves ofszet festékektıl, SunPak FSP festékek egyike sem tartalmaz oxidációs száradású alapanyagokat vagy katalizátorokat. 10. Technikai Segítség /Kontakt További információkért, kérjük, keresse fel a helyi Sun Chemical csapatát, vagy látogasson el weboldalunkra a címen A SunPak a SunChemical Corporation bejegyzett termékneve.

7 Függelék DIREKTSZÍN KEZELÉS A legjobb színegyezéshez javasolt precíz próbanyomó berendezés, és számítógépes színmérı használata. A SunPak Irocart felhasználói részére elérhetı színadatbázis, a hatékony színkidolgozáshoz. Az adatbázis elérhetı több nyomathordozóra, beleértve a mázolt és mázolatlan papírokat, és kartonokat. Az alapanyagok színeltérése (fehérsége), valamint különbözı olaj-elnyelése miatt, egy direkt szín, különbözı árnyalatokat vehet fel eltérı nyomathordozókon. Továbbá meg kell jegyeznünk, hogy a szín a festékszáradás folyamán változhat. Ha a nyomat in-line lakkozva van, ez a hatás minimalizálódik. E hatásokat figyelembe kell venni, ha a precíz színvisszaadás követelmény. Sötét színeknél, és nagy színerıknél gyakran elıfordul az úgynevezett bronzing hatás, ami a színérzet változását jelenti különbözı észlelési szögeknél. Ez nem termékhiba, és a nyomathordozó felszíne miatt jön létre. In-line lakkozás, vagy fóliázás megszünteti ezt a hatást. Ha a (proof) nyomat nincs felüllakkozva, a fényesség szintje, ami az alapanyagtól függ, befolyásolhatja a spektrofotométerek mérési eredményeit. Az emberi szem, és a spektrofotométer különbözı módon érzékeli a fényt, és a bronzinghatást. A különbözı spektrofotométerek felépítésük, különösen a geometriájuk, és a használt szoftver miatt, másképp veszik figyelembe a fényességet, és a bronzing-hatást. Ezért, a megadott színelıírásnak tartalmaznia kell az alapanyagot, a próbanyomtatás körülményeit, lakk használatát (vagy mellızését) és a nyomtatás, illetve mérés között eltelt idıt. ÁLLÓSÁGI, ÉS FÉNYÁLLÓSÁGI KÖVETELMÉNYEK Az élettartama alatt a nyomat megváltoztatja színét. A fényállóság, és egyéb állósági tulajdonságai határozzák meg a nyomat azon képességét, mennyire tudja megtartani eredeti színét a felhasználása alatt. A terméktábla (a dokumentum elızı oldalain) tartalmazza azokat az ipari szabványokat, melyek szerint a tesztjeinket végeztük. A tiszta keverıszínek tulajdonságai mások, mint a belılük kevert színeké. Általános szabályként alkalmazható, hogy a legalacsonyabb állóságú festék tulajdonságaival rendelkezik a kevert szín. Minél színerısebb egy adott kevert szín, annál inkább ellenálló, míg a színerejének csökkentésével állóságai is gyengülnek. Az állóságok szintjére szintén befolyással van a pigmentek összetétele, az alapanyag, a színerı, a festékréteg vastagsága, a nyomat képe (teljes tónus, kis kitöltési arányú autotípia, stb.), tárolási körülmények, kitettség ideje, stb. FÉNYÁLLÓSÁG A fényállóság akkor fontos, ha a nyomatokat napfény érheti. Kültéren használt színeknek a fényállósága minimum WS 6 kell, hogy legyen (és lúgállónak, mivel általában lúgos kémhatású ragasztókkal helyezik ki a nyomatot). A csomagolások fényállósági igényét a felhasználás szabja meg. Olyan csomagolásokat, melyekrıl feltételezhetı, hogy ablak közelében helyeznek el, minimum WS 5 fényállóságú festékkel kell nyomtatni. KÉMIAI ÁLLÓSÁGOK Az állósági tulajdonságok akkor játszanak szerepet, ha a nyomatot feldolgozzák, vagy kémiai anyagok, vagy detergensek érhetik. Vizes felülnyomó lakkok oldószereket, vagy nagy mennyiségő ammóniát tartalmazhatnak, ami miatt szükség lehet a lúg-, és oldószerállóságra. Gyakorlati teszt végzése javasolt. UV lakkok monomereket tartalmaznak, amelyek befolyásolhatják a nyomatokat. Gyakran lúg-, alkohol-, és oldószerkeverék-állóság követelmény. Itt is gyakorlati tesztekre van szükség.

SICURA PLAST 770 3 SOROZAT

SICURA PLAST 770 3 SOROZAT SICURA PLAST 770 3 SOROZAT 1. LEÍRÁS A SICURA PLAST 770 igen sokoldalú rendszer felületek széles választékán, nevezetesen nem áteresztő felületeken megtapadó alkalmazásra. Ez a sorozat íves - és -magasnyomó

Részletesebben

Az ehető nyomat Nyomtató Szimpózium Tengelic 2011. november 25.

Az ehető nyomat Nyomtató Szimpózium Tengelic 2011. november 25. Az ehető nyomat Nyomtató Szimpózium Tengelic 2011. november 25. Beta-Roll Holding Nemzetközi piac Magyarország, Románia, Szerbia, Horvátország, Bulgária, Bosznia-Hercegovina stb. Tevékenységünk optimalizálása

Részletesebben

Íves UV: követendő eljárások. Walter Dreschel Vulcan Reeves 2007.04.25. PrintCity

Íves UV: követendő eljárások. Walter Dreschel Vulcan Reeves 2007.04.25. PrintCity Íves UV: követendő eljárások Walter Dreschel Vulcan Reeves 2007.04.25. Magyarország, 2007. április 1: Bevezetés az UV-be 2: UV fogyóeszközök Kendők és hengerek Tisztítószerek Papír és nyomathordozók Az

Részletesebben

No Change Service! Verzió 01.08 Felülvizsgálat dátuma 24.03.2009 Nyomtatás Dátuma 24.03.2009

No Change Service! Verzió 01.08 Felülvizsgálat dátuma 24.03.2009 Nyomtatás Dátuma 24.03.2009 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Gyártó/Szállító : Schülke & Mayr GmbH Robert-Koch-Str. 2 22851 Norderstedt Germany Telefon: +4940521000 Telefax:

Részletesebben

Inkredible íves ofszet nyomdafestékek RAPIDA RESISTA REFLECTA IMPRESSION SURPRIZE PERFEXION. More than just ink

Inkredible íves ofszet nyomdafestékek RAPIDA RESISTA REFLECTA IMPRESSION SURPRIZE PERFEXION. More than just ink Inkredible íves ofszet nyomdafestékek RESISTA RAPIDA REFLECTA IMPRESSION SURPRIZE PERFEXION More than just ink Az együttműködés az újítások teremtő ereje technológia fejlesztés szakértelem tapasztalat

Részletesebben

Nyomdafestékek jellemzői. Viszkozitás Hígíthatóság Száradási idő

Nyomdafestékek jellemzői. Viszkozitás Hígíthatóság Száradási idő Nyomdafestékek jellemzői Viszkozitás Hígíthatóság Száradási idő A viszkozitás függ: a kötőanyagtól a pigment koncentrációtól a diszpergálási módtól a tárolás időtartamától a habzástól Hígítás Erősen befolyásolja

Részletesebben

Különleges hatású UV száradású szitafestékek

Különleges hatású UV száradású szitafestékek Különleges hatású UV száradású szitafestékek ELŐSZÓ Mint a nyomdászok többségének a széles-formátumú grafikai piacon, nehézséget okozhat, hogy kitűnjön a tömegből. A versenyelőny hirtelen elveszítéséhez

Részletesebben

Poliaddíció. Polimerek kémiai reakciói. Poliaddíciós folyamatok felosztása. Addíció: két molekula egyesülése egyetlen fıtermék keletkezése közben

Poliaddíció. Polimerek kémiai reakciói. Poliaddíciós folyamatok felosztása. Addíció: két molekula egyesülése egyetlen fıtermék keletkezése közben Polimerek kémiai reakciói 6. hét Addíció: két molekula egyesülése egyetlen fıtermék keletkezése közben Poliaddíció bi- vagy polifunkciós monomerek lépésenkénti összekapcsolódása: dimerek, trimerek oligomerek

Részletesebben

ULTRIL 377 CATEGORY III CERTIFICATION. STC377E - Rev 4 18.08.2005

ULTRIL 377 CATEGORY III CERTIFICATION. STC377E - Rev 4 18.08.2005 STC377E - Rev 4 18.08.2005 CATEGORY III CERTIFICATION 0334 ULTRIL 377 A 0072 számú jóváhagyott testület által kibocsátott CE-típusú Vizsgálati Igazolások 0072/014/162/09/94/0013 I.F.T.H Av. Guy de Collongue

Részletesebben

MŰNYOMÓ PAPÍROK ÉS KARTONOK ívben

MŰNYOMÓ PAPÍROK ÉS KARTONOK ívben MŰNYOMÓ PAPÍROK ÉS KARTONOK ívben CLARO famentes fehér műnyomópapír, TCF, 2x mázolt szatinált silk és fényes kivitelben 90 g/m2 315,- Ft/kg 328,- Ft/kg 341,- Ft/kg 351,- Ft/kg 384,- Ft/kg 100-170 g/m2

Részletesebben

ÚT A BIZTONSÁG FELÉ [1] MARZEK KNER PACKAGING.

ÚT A BIZTONSÁG FELÉ [1] MARZEK KNER PACKAGING. ÚT A BIZTONSÁG FELÉ [1] Gyógyszergyártók ajánlásai Csomagolás Tabletta Tartalom Eredetitől eltérő minőségű a csomagolóanyag Nincsen magyar nyelvű felirat a dobozon Nincsen OGYI-T vagy EU engedélyszám a

Részletesebben

UV-MAGASNYOMÓ FESTÉKEK UV-SICURA TYPO 41-2 SOROZAT SZINTETIKUS FELÜLETEKHEZ

UV-MAGASNYOMÓ FESTÉKEK UV-SICURA TYPO 41-2 SOROZAT SZINTETIKUS FELÜLETEKHEZ UV-MAGASNYOMÓ FESTÉKEK UV-SICURA TYPO 41-2 SOROZAT SZINTETIKUS FELÜLETEKHEZ 1. RÖVID LEÍRÁS / FELHASZNÁLÁSI TERÜLET UV-fényre radikális mechanizmussal keményedő, nagy teljesítményű és nagy színerejű univerzális

Részletesebben

Nyomtatástechnológia

Nyomtatástechnológia Nyomtatástechnológia Flexo nyomtatás Mélynyomtatás Ofszet nyomtatás Flexográfia Gumihengeres felhordás Előnye: Könnyebben kontrollálható a festékfelhordás Flexográfia Rákelkés használata 3-hengeres rendszer

Részletesebben

33 sorozat ÚJ! alacsony égetési hőfokú festékek üvegre

33 sorozat ÚJ! alacsony égetési hőfokú festékek üvegre 1. Általános ismertető Ebben a műszaki információs leírásban a Ferro cég az Új 33-as széria üveg festék sorozatot mutatja be. A sorozat 17, díszüvegek dekorálására alkalmas ólom tartalmú üvegfestékből

Részletesebben

SURFACE SPECIALIST. Prospektus Kft Veszprém, Tartu u. 6. Tel.: Fax:

SURFACE SPECIALIST. Prospektus Kft Veszprém, Tartu u. 6. Tel.: Fax: SURFACE SPECIALIST Prospektus Kft. 8200 Veszprém, Tartu u. 6. Tel.: 06-88-422-914 Fax: 06-88-405-012 www.prospektusnyomda.hu info@prospektusnyomda.hu Nyomdánk bemutatása Nyomdánkat magas technológiai színvonalú

Részletesebben

Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei. Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz

Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei. Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz A mőanyagok definíciója A mőanyagok olyan makromolekulájú anyagok, melyeket mesterségesen, mővi úton hoznak létre

Részletesebben

Név: POLI-FARBE Vegyipari Kft Cím: H-6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78/453-130, 78/453-133 Fax: 78/453-014

Név: POLI-FARBE Vegyipari Kft Cím: H-6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78/453-130, 78/453-133 Fax: 78/453-014 1. AZ ANYAG/ KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA 1.1.Az anyag/készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: 1.2. A társaság/vállalat azonosítása 1.2.1. Gyártó Név: POLI-FARBE Vegyipari Kft Cím: H-6235

Részletesebben

SIGMADUR 520 (SIGMADUR HB FINISH) 7524

SIGMADUR 520 (SIGMADUR HB FINISH) 7524 2005 szeptember 2004 márciusi kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS JELLEMZŐI kétkomponenses, selyemfényű, alifás akril poliuretán vastagrétegű fedőbevonat - könnyen felszórható hengerrel és airless szórással

Részletesebben

Név: Poli-Farbe Vegyipari Kft. Cím: 6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78 453 130 Fax: 78 453 014

Név: Poli-Farbe Vegyipari Kft. Cím: 6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78 453 130 Fax: 78 453 014 Kiállítás kelte: 2004.12.13. 1. oldal, összesen: 6 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE 1.1.A készítmény neve: 1.2. Gyártó Név: Poli-Farbe Vegyipari Kft. Cím: 6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78 453 130 Fax: 78 453 014

Részletesebben

Mit jelent a megbízható minőség az étrend-kiegészítő gyártás

Mit jelent a megbízható minőség az étrend-kiegészítő gyártás Mit jelent a megbízható minőség az étrend-kiegészítő gyártás során (Nyomonkövethetőség az alapanyagtól a késztermékig) Dr. Sándor Edit orvosigazgató Pharma Nord 1990-től az EU jogszabályozásában, á

Részletesebben

A projekt rövidítve: NANOSTER A projekt idıtartama: 2009. október 2012. december

A projekt rövidítve: NANOSTER A projekt idıtartama: 2009. október 2012. december A projekt címe: Egészségre ártalmatlan sterilizáló rendszer kifejlesztése A projekt rövidítve: NANOSTER A projekt idıtartama: 2009. október 2012. december A konzorcium vezetıje: A konzorcium tagjai: A

Részletesebben

Használati utasítás HARD SURFACE. Transzferpapírok. CL Hard Surface I CL Hard Surface II SIGNDEPOT.EU

Használati utasítás HARD SURFACE. Transzferpapírok. CL Hard Surface I CL Hard Surface II SIGNDEPOT.EU Használati utasítás HARD SURFACE Transzferpapírok I Megnevezés Paropy...2 Paropy I...3 Akril...4 Karton Papírok......5 Kerámia Bögrék...6 Kerámia Csempék...7 Kristály/Üveg...8 Bőr...9 Oldal Mágnes...10

Részletesebben

SICURA FLEX 39-8 NYOMDAFESTÉKEK 1. RÖVID LEÍRÁS / FELHASZNÁLÁSI TERÜLET 2.TULAJDONSÁGOK / NYOMANDÓ ANYAGOK

SICURA FLEX 39-8 NYOMDAFESTÉKEK 1. RÖVID LEÍRÁS / FELHASZNÁLÁSI TERÜLET 2.TULAJDONSÁGOK / NYOMANDÓ ANYAGOK SICURA FLEX 39-8 1. RÖVID LEÍRÁS / FELHASZNÁLÁSI TERÜLET UV-fényre radikális mechanizmussal keményedő flexo-nyomdafestékek papírhoz, inline corona-kezelt polietilénhez, lakkozott/primerezett polietilénhez

Részletesebben

SIGMADUR 550 (SIGMADUR GLOSS) 7537

SIGMADUR 550 (SIGMADUR GLOSS) 7537 2006. november 2005. szeptemberi kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS kétkomponenses, alifás akril poliuretán bázisú fedőbevonat JELLEMZŐI - korlátlan átfesthetőség - kitűnően ellenáll az időjárás behatásainak

Részletesebben

MESTER Dekor Ragasztó

MESTER Dekor Ragasztó (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 6 Verziószám: 2013/01 A biztonsági adatlap elkészítésének kelte: 2013. július 1. Felülvizsgálat kelte: Az előző verzió hatályon kívül helyezésének

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az EEC 91/155-ös direktívájával egyetértésben

BIZTONSÁGI ADATLAP az EEC 91/155-ös direktívájával egyetértésben 1. TIKKURILA Dátum: 2003. 05. 02. BIZTONSÁGI ADATLAP az EEC 91/155-ös direktívájával egyetértésben 1. A TERMÉK MEGHATÁROZÁSA / ÉS GYÁRTÓJA 1.1 A termékre vonatkozó információ A termék neve: SIROPLAST 2,

Részletesebben

A színérzetünk három összetevőre bontható:

A színérzetünk három összetevőre bontható: Színelméleti alapok Fény A fény nem más, mint egy elektromágneses sugárzás. Ennek a sugárzásnak egy meghatározott spektrumát képes a szemünk érzékelni, ezt nevezzük látható fénynek. Ez az intervallum személyenként

Részletesebben

Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 Felülvizsgálat: 2010. 11. 13. Változatszám: 2

Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 Felülvizsgálat: 2010. 11. 13. Változatszám: 2 Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 1. A keverék és a társaság azonosítása 1.1. A keverék azonosítása: égetett alumíniumoxid kerámiák 1.2. A keverék felhasználása: szigetelőcső, gyújtógyertya szigetelő,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Nyomdaipari gépmester szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 5 213 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3.

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3. Oldal:1/5 1. Termék neve 1.1.Kereskedelmi elnevezés: súrolópor 1.2.Gyártó, forgalmazó cég: Cím: Telefon:Fax: +36/62-242-238 1.3.Sürgősségi telefon: Monolit Trade Kft. 6800 Hódmezővásárhely, Garzó Imre

Részletesebben

MŰNYOMÓ PAPÍROK ÉS KARTONOK ívben

MŰNYOMÓ PAPÍROK ÉS KARTONOK ívben MŰNYOMÓ PAPÍROK ÉS KARTONOK ívben Claro New famentes fehér műnyomópapír, TCF, 3x mázolt szatinált silk és fényes kivitelben 90 g/m2 343,- Ft/kg 357,- Ft/kg 371,- Ft/kg 382,- Ft/kg 418,- Ft/kg 100-170 g/m2

Részletesebben

No Change Service! Verzió 01.01 Felülvizsgálat dátuma 22.05.2010 Nyomtatás Dátuma 24.08.2011

No Change Service! Verzió 01.01 Felülvizsgálat dátuma 22.05.2010 Nyomtatás Dátuma 24.08.2011 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Gyártó/Szállító : Schülke & Mayr Benelux b.v. Prins Bernardlaan 2 c 2032 HA Haarlem Netherlands Telefon: +310235352634

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. FRESSH CITROM ILLATÚ WC-gél 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE

BIZTONSÁGI ADATLAP. FRESSH CITROM ILLATÚ WC-gél 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/4 BIZTONSÁGI ADATLAP FRESSH CITROM ILLATÚ WC-gél 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: WC-gél A készítmény megnevezése:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP TRIFENDER

BIZTONSÁGI ADATLAP TRIFENDER Budapest 2007. október 11. készítmény neve: 1. A készítmény neve: Gyártó cég neve: Biovéd 2005 Kft. 9923 Kemestaródfa, Kemesmáli út 23. telefon: 20/951-81-51, fax: 20/460-41-99 email: bioved@bioved.hu

Részletesebben

2005. április 14.-ei kiadás 1 oldal 5oldalból. Felvilágosítást adó terület: Minőségbiztosítási és alkalmazástechnikai osztály

2005. április 14.-ei kiadás 1 oldal 5oldalból. Felvilágosítást adó terület: Minőségbiztosítási és alkalmazástechnikai osztály 2005 április 14-ei kiadás 1 oldal 5oldalból 1) Anyag- /gyártási-és cégmegjelölés Adatok a termékről: Cikkszám: 28342 Termék megnevezés: Szállító: Südsalz GmbH Salzgrund 67 74076 Heilbronn Tel: 0049/ 71316494-0

Részletesebben

Közösen értéket teremtünk

Közösen értéket teremtünk Csomagolófóliák Közösen értéket teremtünk Tartalom: 3 oldal: Cégprofil 4 oldal: Fóliatömlõk 5 oldal: Sík és egyéb fóliák 6 oldal: Konfekcionálás, adalékok és nyomtatás 7 oldal: Termékkínálat Cégprofil

Részletesebben

PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. Hulladékkezelési díjak 2015.

PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. Hulladékkezelési díjak 2015. EWC Megnevezés Ve szé lyes Átvételi ár NEM LAKOSSÁGI nettó Ft+ÁFA/kg (bruttó Ft/kg) Átvételi ár LAKOSSÁGI nettó Ft+ÁFA/kg (bruttó Ft/kg) Megjegyzés 08 01 11 Szerves oldószereket, illetve más veszélyes

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint TIP folyékony szappan Felülvizsgálat: 2013-02-12 Verzió: 01 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi

Részletesebben

(20 C-on, összekevert termékre)

(20 C-on, összekevert termékre) TERMÉKLEÍRÁS 2009. augusztus 2009. júliusi kiadás átdolgozása két komponenses, magas szárazanyag tartalmú, magas építéső, poliamiddal térhálósodó, epoxigyanta bázisú bevonat JELLEMZİI - Általános célú

Részletesebben

MESTER Mennyezetlap és Díszléc Ragasztó

MESTER Mennyezetlap és Díszléc Ragasztó (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 6 Verziószám: 2015/1 A biztonsági adatlap elkészítésének kelte: 2015.03.20 Felülvizsgálat kelte: Az előző verzió hatályon kívül helyezésének

Részletesebben

SIGMACOVER 256 (SIGMACOVER CM PRIMER) 7412

SIGMACOVER 256 (SIGMACOVER CM PRIMER) 7412 2005. szeptember 2004. szeptemberi kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS kétkomponenses, poliamiddal térhálósodó, átfesthető, vastagrétegű, cinkfoszfát epoxi bázisú alapozó JELLEMZŐI - általánosan alkalmazható

Részletesebben

Komposztálással és biológiai lebomlással hasznosítható hajlékonyfalú műanyag csomagolások KT 58. Érvényes: július 11-étől 2015.

Komposztálással és biológiai lebomlással hasznosítható hajlékonyfalú műanyag csomagolások KT 58. Érvényes: július 11-étől 2015. Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. 1027 Budapest, Lipthay utca 5. Telefon: (+36-1) 336-1156, fax: (+36-1) 336-1157 E-mail: kornyezetbarat.termek@t-online.hu http: //www.kornyezetbarat-termek.hu KT 58

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

CSÚSZÁSMENTES LAPOK ÉS HAJLÍTOTT LÁBAZAT

CSÚSZÁSMENTES LAPOK ÉS HAJLÍTOTT LÁBAZAT IPARI BURKOLATOK AZ IPARI LÉTESÍTMÉNYEK TERVEZÉSEKOR FOKOZOTT FIGYELMET IGÉNYELNEK A VONATKOZÓ HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK, VALAMINT A TERMÉSZETES HASZNÁLATBÓL ADÓDÓ MAGAS IGÉNYBEVÉTELNEK VALÓ MEGFELELÉS. AZ

Részletesebben

Tel: +49 69 4000-0 Fax: +49 69 4000-286. Tel.: 306-1410 Fax: 306-1403

Tel: +49 69 4000-0 Fax: +49 69 4000-286. Tel.: 306-1410 Fax: 306-1403 SunChemical ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EC szerint A kiadvány kelte: 2007.11.25. Oldal: 1/5 Tárgy: MSDS 1. A készítmény és a társaság megnevezése A termék megnevezése, illetıleg kódszáma: Íves ofszet

Részletesebben

CNI Kft. PRÉGELŐ FÓLIÁK

CNI Kft. PRÉGELŐ FÓLIÁK www.cni.hu http://www.apigroup.com/ CNI Kft. PRÉGELŐ FÓLIÁK Kapcsolat: Petrohai Balázs, Cégünk a világhírű API GROUP fóliáit képviseli Magyarországon, közel 8 éve, lézerpontos, pormentes egyedi igényeket

Részletesebben

Deutsch Átdolgozás kelte : 09.11.2010 Verzió (Felülvizsgálat) : 4.0.1 (4.0.0) Nyomtatás kelte : 08.09.2011. Bostik GmbH. 33829 Borgholzhausen

Deutsch Átdolgozás kelte : 09.11.2010 Verzió (Felülvizsgálat) : 4.0.1 (4.0.0) Nyomtatás kelte : 08.09.2011. Bostik GmbH. 33829 Borgholzhausen 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása Butil tömítoanyag profil alakban Illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Forgalmazó: IFOTECH Clean Kft. Telefon: +36 30 9397 635. AGS 3550 tutoprom Tartós Anti-Graffiti Bevonat

Forgalmazó: IFOTECH Clean Kft. Telefon: +36 30 9397 635. AGS 3550 tutoprom Tartós Anti-Graffiti Bevonat Tartós Anti-Graffiti Bevonat Tartalom Termékleírás és tulajdonságok Előkészítés - Hatékonyság - Tárolás Felhordási módok Graffiti eltávolítás Biztonsági intézkedések Felhasználási példák 2 Termékleírás

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: BRADOLIFE fertőtlenítő kendő fertőtlenítő kendő Florin Vegyipari és Kereskedelmi

Részletesebben

Hulladék, engedélyezés, szankció az uniós jogban

Hulladék, engedélyezés, szankció az uniós jogban Hulladék, engedélyezés, szankció az uniós jogban 2010. szeptember 9. Budapest dr. Bérczi Anna - Jövı nemzedékek országgyőlési biztosának irodája Tartalom 1. Az uniós hulladékjog 2. A hulladék fogalmának

Részletesebben

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-0991/2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MÉLYÉPTERV Kultúrmérnöki Kft. Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája

LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája 1 ÁSVÁNYOK KUTATÁSÁBÓL, BÁNYÁSZATÁBÓL, KŐFEJTÉSBŐL, FIZIKAI ÉS KÉMIAI 01 04 08 kő törmelék és hulladék kavics, amely

Részletesebben

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3.

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3. Oldal:1/5 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó, forgalmazó cég: Cím: Telefon/Fax:: Sürgősségi telefon: Monolit Trade Kft. 6800 Hódmezővásárhely, Garzó Imre utca 3. +36/62-241-239 Egészségügyi

Részletesebben

VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK

VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK A HIDROFILT Analitikai Laboratórium a mintavételt, helyszíni- és laboratórium vizsgálatokat szabványok és validált egyedi módszer szerint végzi. mintavétele laboratóriumi

Részletesebben

1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA

1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA AGROLABOR KFT. 5000 Szolnok, Tölgy utca 16553/3 hrsz. Tel.: 56/514-014, 56/514-012 Fax: 56/514-013 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA 1.1. Anyag azonosítása: Kereskedelmi név: Trinátrium-foszfát

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Nincs veszélyesként besorolva. Nem valószínő hogy káros a vízi élıszervezetekre.

BIZTONSÁGI ADATLAP. Nincs veszélyesként besorolva. Nem valószínő hogy káros a vízi élıszervezetekre. 1. Az anyag/készítmény és a cég/üzem azonosítása A készítmény megnevezése: Energrease LS2 Kód Alkalmazás: Kenızsír jármőipari alkalmazásokhoz 401937 Gyártó cég: BP Lubricants and Special Products Limited

Részletesebben

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Black & Dark Készült okt. 19-.én az 1907/2006 EK rendelet /REACH/ szerint

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Black & Dark Készült okt. 19-.én az 1907/2006 EK rendelet /REACH/ szerint 1 1. Termék neve 1.1.Termékazonosító folyékony mosószer 1.2. Felhasználás: Sötét színű textilanyag mosásra 1.3.Gyártó/Forgalmazó cég: Satina Gold Kft Cím: 6800 Hódmezővásárhely Erzsébeti út 12 Tel/Fax:

Részletesebben

a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1612/2009 számú akkreditált státuszhoz A KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamû Kft. Minõségvizsgáló Laboratórium (7400 Kaposvár, Dombóvári út 0325 hrsz.)

Részletesebben

EWC kódok Engedély veszélyes hulladék tárolására

EWC kódok Engedély veszélyes hulladék tárolására 07 01 03* halogéntartalmú szerves oldószerek, mosófolyadékok és anyalúgok 07 01 04* egyéb szerves oldószerek, mosófolyadékok és anyalúgok 07 02 03* halogéntartalmú szerves oldószerek, mosófolyadékok és

Részletesebben

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően Licskó István BME VKKT Mikroszennyezők definíciója Mikroszennyezőknek azokat a vízben mikrogramm/liter (µg/l) koncentrációban jelenlévő

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 2. ÖSSZETÉTEL/ÖSSZETEVŐKKEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓ. Tömegszázalék % CAS (TSCA) szám

BIZTONSÁGI ADATLAP 2. ÖSSZETÉTEL/ÖSSZETEVŐKKEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓ. Tömegszázalék % CAS (TSCA) szám X200, EX3001A-0101, 1/5 1. A TERMÉK ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA Termék neve: Xstamper Refill Ink CS-10N, CS-20N, CS-60N (fekete)(kék)(piros)(zöld)(barna)(narancssárga)(lila)(sárga)(rózsaszín) Általános

Részletesebben

Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat

Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat Bevezetés Az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK (REACH) rendelete a vegyi anyagok regisztrálásáról,

Részletesebben

Színek 2013.10.20. 1

Színek 2013.10.20. 1 Színek 2013.10.20. 1 Képek osztályozása Álló vagy mozgó (animált) kép Fekete-fehér vagy színes kép 2013.10.20. 2 A színes kép Az emberi szem kb. 380-760 nm hullámhosszúságú fénytartományra érzékeny. (Ez

Részletesebben

Nyomdaipari technológia. Debreceni Egyetem AMTC Műszaki Kar Nappali tagozat

Nyomdaipari technológia. Debreceni Egyetem AMTC Műszaki Kar Nappali tagozat Nyomdaipari technológia Debreceni Egyetem AMTC Műszaki Kar Nappali tagozat 2007/2008 tanév v 1. félév f v 7. előad adás C Gépészmérnöki Tanszék NYOMDAI ANYAGOK A NYOMDAI ANYAGOK FŐBB F CSOPORTJAI Termékk

Részletesebben

1836 - FONDO FINITURA ACRILICO S. IMPA 2K ADVANCE 1817 - ACRYL URETANICO L. 1853 - PU 420 NEW 1833 - ACRYL URETANICO O.

1836 - FONDO FINITURA ACRILICO S. IMPA 2K ADVANCE 1817 - ACRYL URETANICO L. 1853 - PU 420 NEW 1833 - ACRYL URETANICO O. 1836 - FONDO FINITURA ACRILICO S. 1836. Kétkomponensű akril alapozó fedőbevonat 3,5 Kg 15 184 Ft (Nº) 14 Kg 49 920 Ft (Nº) Akrilgyanta és izocianátos adalék alapú, a konvereterek és az alapszínek felhasználásával,

Részletesebben

Az ECHA új nyilvános konzultációt kezdeményezett tizenhárom lehetséges különös aggodalomra okot adó anyagról

Az ECHA új nyilvános konzultációt kezdeményezett tizenhárom lehetséges különös aggodalomra okot adó anyagról Sajtóközlemény Nyilatkozat: Ez egy eredetileg angol nyelven közzétett dokumentum fordítása. Az eredeti dokumentum az ECHA weboldalán érhető el. ECHA/PR/11/04 Az ECHA új nyilvános konzultációt kezdeményezett

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/5 * 1 Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Termékazonosító Ref. FM004096 Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Anyag/készítmény

Részletesebben

ÉMI TÜV SÜD. Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése. Magasházy György

ÉMI TÜV SÜD. Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése. Magasházy György ÉMI TÜV SÜD Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése Magasházy György 2016.11.29. ÉMI - TÜV SÜD 2016. 12. 01. Hulladékból tüzelőanyag előállítás gyakorlata 2016 őszén Slide 1 Szakértelem és tapasztalat

Részletesebben

A projekt rövidítve: NANOSTER A projekt időtartama: 2009. október 2012. december

A projekt rövidítve: NANOSTER A projekt időtartama: 2009. október 2012. december A projekt címe: Egészségre ártalmatlan sterilizáló rendszer kifejlesztése A projekt rövidítve: NANOSTER A projekt időtartama: 2009. október 2012. december A konzorcium vezetője: A konzorcium tagjai: A

Részletesebben

Termékek mágnesezhető poros repedésvizsgálathoz. Hordozóanyagok, adalékanyagok, egyéb szerek

Termékek mágnesezhető poros repedésvizsgálathoz. Hordozóanyagok, adalékanyagok, egyéb szerek TERMÉK ÁTTEKINTÉS ek penetrációs vizsgálathoz ek mágnesezhető poros repedésvizsgálathoz Hordozóanyagok, adalékanyagok, egyéb szerek Berendezések (vizsgálószettek, referencia etalonok, lámpák, mérőberendezések)

Részletesebben

BIZALMAS MŐSZAKI JELENTÉS 46303

BIZALMAS MŐSZAKI JELENTÉS 46303 BIZALMAS MŐSZAKI JELENTÉS 46303 Dátum: 2006. Június 7. PROJEKT SZÁMA: AN0139 Székhely: Shawbury, Shrewsbury Shropshire SY4 4NR Egyesült Királyság T: +44 (0) 1939 250383 F: +44 (0) 1939 251118 E: info@rapra.net

Részletesebben

Szelektív papírgyűjtésre vonatkozó szabályok az MSZN EN 643 szerint

Szelektív papírgyűjtésre vonatkozó szabályok az MSZN EN 643 szerint Szelektív papírgyűjtésre vonatkozó szabályok az MSZN EN 643 szerint Papír és karton A begyűjtött papír és karton kategóriáinak európai jegyzéke a papírgyűjtési ágazatban érdekelt szakértők, szervezetek,

Részletesebben

Az élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásával kapcsolatos megnyugtató információk

Az élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásával kapcsolatos megnyugtató információk OÉTI SAJTÓ-HÁTTÉRBESZÉLGETÉS 2006. február 1. Az élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásával kapcsolatos megnyugtató információk Biztonság Mint tudjuk, az élelmiszer-adalékanyagokat szükségszerően alkalmazza

Részletesebben

Műanyag- és nyomdaipari műszeres mérések. Készítette: Hajsz Tibor GAMF Kecskemét, 2010.5.31.

Műanyag- és nyomdaipari műszeres mérések. Készítette: Hajsz Tibor GAMF Kecskemét, 2010.5.31. Műanyag- és nyomdaipari műszeres mérések Készítette: Hajsz Tibor GAMF Kecskemét, 2010.5.31. Bevezetés Mérési igények: Amit a törvény előír Amit a vevő előír Ami csak magunknak kell Bevezetés Mérési igények:

Részletesebben

No Change Service! Verzió 01.07 Felülvizsgálat dátuma 24.03.2009 Nyomtatás Dátuma 24.03.2009

No Change Service! Verzió 01.07 Felülvizsgálat dátuma 24.03.2009 Nyomtatás Dátuma 24.03.2009 Verzió 01.07 Felülvizsgálat dátuma Nyomtatás Dátuma 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Gyártó/Szállító : Schülke & Mayr GmbH Robert-Koch-Str. 2 22851

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Hewlett-Packard Hungary Ltd Neumann Janos u. 1. 1117 Budapest Hungary Telefon 06 1-229-9999. Bırrel érintkezve ártalmas.

Biztonsági adatlap. Hewlett-Packard Hungary Ltd Neumann Janos u. 1. 1117 Budapest Hungary Telefon 06 1-229-9999. Bırrel érintkezve ártalmas. 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy a készítmény azonosítása Vállalat azonosító adatai 2. A VESZÉLYEY AZONOSÍTÁSA 40-5079 Osztályozás Xn, R20/21 Akut egészségkárosító

Részletesebben

Narancs, Vörös, Kék és Zöld.

Narancs, Vörös, Kék és Zöld. Narancs, Vörös, Kék és Zöld. A homlokzat A jövő ötletei. Ragyogó narancs ARTLINE NARANCS 5OR1 5OR2 NARANCS 1 NARANCS 2 5OR3 5OR4 NARANCS 3 NARANCS 4 5OR5 5OR6 NARANCS 5 NARANCS 6 5OR7 5OR8 NARANCS 7 NARANCS

Részletesebben

TERMÉK BIZTONSÁGI ADATLAP

TERMÉK BIZTONSÁGI ADATLAP 1 AZ ANYAG/KÉSZĺTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT AZONOSĺTÁSA Az anyag/készítmény azonosítása A készítmény használata CAS sz Product code(s) Vállalat azonosító adatai Segélykérı telefonszám Mérgezési Információs

Részletesebben

Termékelônyök: Idôjárásálló Gyors száradás Szinte teljesen szagmentes. es báz

Termékelônyök: Idôjárásálló Gyors száradás Szinte teljesen szagmentes. es báz Termékelônyök: viz sú Idôjárásálló Gyors száradás zinte teljesen szagmentes es báz i Vizes bázisú termékek Falfesték kategóriában már elfogadottak, de a fára, fémre való festékeknél még szokatlanok a vízzel

Részletesebben

A Csomagolási hulladékokról

A Csomagolási hulladékokról A Csomagolási hulladékokról Fıbb elıírásai: 2000. évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Alapfogalmak (hulladék, gyártó újrahasználat stb.) Hulladékgazdálkodási alapelvek (gyártói felelısség, szennyezı

Részletesebben

A műanyagkártyák felhasználása során fellépő rétegtapadási problémák okainak vizsgálata

A műanyagkártyák felhasználása során fellépő rétegtapadási problémák okainak vizsgálata A műanyagkártyák felhasználása során fellépő rétegtapadási problémák okainak vizsgálata Endrédy Ildikó, Novotny Erzsébet Óbudai Egyetem, Budapest, endredy.ildiko@uni-obuda.hu Állami Nyomda Nyrt., Budapest,

Részletesebben

icon by MACSA Tiszta. Gyors. Megfizethető. AZ ESÉLY A VÁLTÁSRA

icon by MACSA Tiszta. Gyors. Megfizethető. AZ ESÉLY A VÁLTÁSRA icon by MACSA Tiszta. Gyors. Megfizethető. AZ ESÉLY A VÁLTÁSRA AZ ESÉLY A VÁLTÁSRA icon, az új lézerjelölő a Macsa-tól Az icon egy specialista a Macsa-tól. Ez az új, kiskarakteres jelölő felszámolja a

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A központilag összeállított vizsgafeladatok a következő témaköröket tartalmazzák: Szakmai ismeretek Minőségi vizsgálatok Munkajog, munkavédelem A tételhez használható segédeszközöket

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP I.RÉSZ - LEÍRÁS

BIZTONSÁGI ADATLAP I.RÉSZ - LEÍRÁS BIZTONSÁGI ADATLAP LiPigments 333 South Dean Street Englewood, NJ 07631 Tel:201-371-3777 Fax: 201-871-4942 (website:www.lipigments.com) MÁRKANÉV: LiPigments Aqua KÓD: Kozmetikai nem Organikus Színek SZÍN

Részletesebben

INTERKERÁM. 20 éve a szilikátipar szolgálatában. Ólom probléma: kérdések és válaszok

INTERKERÁM. 20 éve a szilikátipar szolgálatában. Ólom probléma: kérdések és válaszok INTERKERÁM 20 éve a szilikátipar szolgálatában Ólom probléma: kérdések és válaszok Az ólom jelenti a legfőbb gondot a kerámia készítők és felhasználók számára, mert számos egészség károsodást - pl. reprodukciós

Részletesebben

SIGMASHIELD 220 (SIGMA MULTIGUARD PRIMER) 7922

SIGMASHIELD 220 (SIGMA MULTIGUARD PRIMER) 7922 2008. január 2005. szeptemberi kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS két komponensű, magas szárazanyag tartalmú, poliamin adducttal térhálósodó, epoxi alapozó JELLEMZŐI általánosan alkalmazható acél bevonati

Részletesebben

SIGMACOVER 456 (SIGMACOVER CM COATING) 7466

SIGMACOVER 456 (SIGMACOVER CM COATING) 7466 2005. szeptember 2004. szeptemberi kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS kétkomponenses, átfesthető, vastagrétegű, poliamiddal térhálósodó epoxi bázisú bevonat JELLEMZŐI - általánosan használható, vastagrétegű

Részletesebben

Technikai adatlap - ABS UNI színek

Technikai adatlap - ABS UNI színek Technikai adatlap - ABS UNI színek Az abs élzárók magas minőségű termoplasztikus, maximálisan ellenálló és hőálló műanyagból gyártott ABS élzárók (acrylonitrile butadiene styrene) Előnyei: Színtartóak,

Részletesebben

Papyrus Hungária Zrt - Grafikai papírok - Öntapadó termékek

Papyrus Hungária Zrt - Grafikai papírok - Öntapadó termékek Fasson Vellux A Fasson Vellux gépsima, fehér famentes íves öntapadó papír ofszet nyomtatásra, beltéri felhasználásra. A nyomathordozó 80 g-os, 100 mikron vastag, a teljes vastagsága pedig 203-220 mikron.

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/6 * 1 Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Termékazonosító Ref. FM007323 Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Anyag/készítmény

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint Kiállítás dátuma: 2007.06.21. Verzió: 2 Oldal: 1/5 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója: Kereskedelmi elnevezés: Handez Felhasználási terület: Fertıtlenítı hatású kézi folyékony

Részletesebben

Tetrapack funkcióséma

Tetrapack funkcióséma Tetrapack funkcióséma F0 Élelmiszert frissen tart F1 Élelmiszer minıséget megtart F11 Fénytıl véd F12 Mikroorganizmustól véd (elzár?) F13 Levegıtıl elzár F2 Élelmiszert tárol F21 Teret határol F22 Feltöltést

Részletesebben

SIGMA PHENGUARD 935 (SIGMA PHENGUARD COATING) 7435

SIGMA PHENGUARD 935 (SIGMA PHENGUARD COATING) 7435 2005. szeptember 2003. januári kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS JELLEMZŐI SZÍN/FÉNY két komponenses, vastagrétegű, aminnal térhálósodó fenolepoxi bevonat a Sigma Phenguard tartálybevonat rendszer második

Részletesebben

Perlacolor: A KREATÍV LEHETŐSÉGEK VÉGTELEN TÁRHÁZA

Perlacolor: A KREATÍV LEHETŐSÉGEK VÉGTELEN TÁRHÁZA Perlacolor: A KREATÍV LEHETŐSÉGEK VÉGTELEN TÁRHÁZA Directa: Perlacolor A KREATÍV LEHETŐSÉGEK VÉGTELEN TÁRHÁ Z A A Perlacolor márkanévhez tartozó színező termékpaletta ideális kiegészítője. A Directa ideiglenes

Részletesebben

TERMÉK BIZTONSÁGI ADATLAP

TERMÉK BIZTONSÁGI ADATLAP 1 AZ ANYAG/KÉSZĺTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT AZONOSĺTÁSA Az anyag/készítmény azonosítása A készítmény használata CAS sz Product code(s) Vállalat azonosító adatai Segélykérı telefonszám Mérgezési Információs

Részletesebben

51 213 02 0100 31 01 Papírfeldolgozó Nyomtatványfeldolgozó 2/59

51 213 02 0100 31 01 Papírfeldolgozó Nyomtatványfeldolgozó 2/59 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/5 * 1 Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Termékazonosító Ref. FM003716 Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Anyag/készítmény

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/7 1 Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Termékazonosító Cikkszám:. KULIRPLAST 18 PREMIUM, KPT 18P ver. 1. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve

Részletesebben

Stabilizált hidrogén-peroxidon alapuló környezetbarát fertıtlenítıszer

Stabilizált hidrogén-peroxidon alapuló környezetbarát fertıtlenítıszer HUWA-SAN TR 50 Stabilizált hidrogén-peroxidon alapuló környezetbarát fertıtlenítıszer (színtelen, szagtalan, biológiai lebomlóképesség) HUWA-SAN TR 50 Víz-és Csatornamővek részére A fertıtlenítıszerek

Részletesebben