I. Milyen szerep hárul a szakértőre az eljárásban?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. Milyen szerep hárul a szakértőre az eljárásban?"

Átírás

1 Az EuroExpert 10 európai ország igazságügyi szakértőinek reprezentánsait kérdezte a szakértés különböző témáival kapcsolatban, rávilágítandó a rendszerek eltérőségére és közös vonásaira. Kérdések és válaszok I-től X-ig. I. Milyen szerep hárul a szakértőre az eljárásban? A bíróság vagy a felek bízhatják meg a szakértőt a szakvélemény elkészítésével, a tényállás tisztázására. A szakértő bizonyítási eszköz, elsősorban a bírósági bizonyítási eljárásban felmerülő kérdések megválaszolása a feladata. A kérdés általánosságban nem válaszolható meg. A válasz mindig attól függ, hogy pontosan milyen eset képezi a bírósági eljárás tárgyát. A szakértő az elvártak szerint- megállapításokat tesz, vagy a példának okáért méréseket és vizsgálatokat végez. A szakértő minden esetben szakvéleményének tárgya és konkrét megbízásának tartalma mentén orientálódik,

2 értékelése elkészítéséhez. A szakértő jogosult a bíróság számára vizsgálatokat lefolytatni a tényállás tisztázása végett. Megbízása feljogosítja arra, hogy a feleknek kérdéseket tegyen fel és azoktól dokumentumokat kérjen be. Ausztria A bíró segítőjeként nem csupán szakismeretét bocsátja rendelkezésre, hanem közvetlenül a ténymegállapításnál is aktív szerepet kap. Önállóan is vizsgálódhat. Portugália A szakértő elsődleges feladata a ténymegállapítás. Szakértői véleménye eredményét követhetően kell megjelenítenie és megindokolnia, ezzel teljesítve a bírósággal szembeni kötelezettségét. Elsődleges kötelessége a bíróság segítőjeként a bíró és a felek számára a tények és a következtetések világos feltárása. Amennyiben a bíróságnak a ténymegállapításban és kiértékelésben professzionális segítségre és támogatásra van szüksége, megfelelő szakértelemmel bíró szakértőt von be az eljárásba. Amennyiben a bíróság nem rendelkezik a megfelelő szakértelemmel, szakértő segítségét veszi igénybe, annak szakmai állásfoglalását és megítéléseit. A szakértők adott tényállásokat értékelnek, és adott kérdéseket válaszolnak meg. Emellett részesei a bírósági döntéshozatalnak. A szakértő azon tények megállapítója, melyek a jogvita és szakértői értékelés tárgyát képezik. A bíróság akkor von be szakértőt az eljárásba, ha döntése olyan tényektől függ, melyek megállapítása konkrét szakismeretet kíván. A szakértő így a bíróság segítőjének tekinthető. 1.1 A szakértő tényeket állapít meg? Igen. A szakértő tényeket állapíthat meg, ha ez a bírósági megbízás tárgya. A ténymegállapításra legtöbbször a bizonyításfelvétel keretében kerül sor, a bíróság által. Felkérhetik végkövetkeztetések levonására vagy megállapítások megtételére. Mindez a bizonyítási eljárási határozattól ill. a megbízás tartalmától függ. A rövid válasz nem. A bíróság állapítja meg a tényeket. A szakértői vélemény a

3 megállapított tények alapján készül. A bíróság jogosult eldönteni, hogy a szakértő megállapításait figyelembe veszi-e vagy sem. A szakértő bizonyos fokig bevonható a ténymegállapításba. Ez esetben a feleknek kérdéseket tehet fel és dokumentumokat kérhet. A felek írásos állásfoglalást nyújtanak át, ezeket DIRES -eknek hívják. A szakértőt törvény kötelezi, hogy állásfoglalásában ezeket is figyelembe vegye. A kész szakértői véleményt a bíróságnak kell benyújtani. Ausztria Mivel a szakértő önállóan is vizsgálódhat, mely során igénybe veheti a felek segítségét, tevékenysége jelentős szereppel bír a bírósági döntéseknél, különös tekintettel a ténymegállapításra. Tevékenysége határai, ezen tények értékelésénél húzhatók meg. Nem véleményezheti ezen tények valóságtartalmát. Ez csupán a bíró hatáskörébe tartozik. Portugália Igen. Elsődleges feladata a ténymegállapítás. A szakértői vélemény indoklása érthető kell hogy legyen, és a bíróság valamennyi kérdését részletesen meg kell válaszolni. A bíróságnak a döntés szempontjából releváns tényeket össze kell gyűjteni a bizonyításfelvételi eljáráshoz. A szakértő ebben másodlagos szereplő. Igen. A szakértő felelős a ténymegállapításért is. A szakértő bizonyos fokig ténymegállapító. Felelős azon bizonyítékokért, melyek adott esetben perdöntőek. Az ő feladata a bizonyításfelvétel vezetése és kivitelezése, ennek ellenére a bizonyítás mérlegelésének joga a bíróság kezében van. Eldönti, hogy a szakértő megállapításait és értékeléseit követi-e vagy sem. Igen. A szakértő állapítja meg a tényeket, erre építi szakértői véleményét és ezekből vonja le a végkövetkeztetéseket. A folytatásban: II. Milyen súllyal nyom a latba a szakértői teljesítmény a peres eljárásban?

4 II. Milyen súllyal nyom a latba a szakértői teljesítmény a peres eljárásban? A polgári perrendtartás öt bizonyítási eszköze közül az igazságügyi szakértő szolgáltatta eszköz rendelkezik a legbizonyítóbb erővel. A bíróság saját tapasztalataira és ismereteire építve hoz törvényes döntést. A bíróság előtt elhangzottak alapján és a bemutatott bizonyítékok kiértékelését követően kell meghoznia törvényes döntését, ez utóbbi alapulhat a szakértői véleményen vagy annak egyes részletein. A jogvitában vizsgálódó bírósági szakértő megállapításainak bizonyító ereje nagyon erős. A felek által felkért szakértők bizonyítékainak súlya átlagosnak mondható. Ausztria Különbséget kell tenni a bíróság által és a felek által felkért szakértői vélemény között: előbbi komoly tekintélyt élvez, mert a bírósági szakértő személyében az igazságszolgáltatás objektivitás és pártatlanság kötötte független szerve, akinek a véleménye nagy befolyással bír. Tevékenységének eredménye különös bizalmat élvez. A felek által beszerzett szakértői vélemény megítélése már nem ilyen magas fokú. Bár szerzőjét ugyanúgy köti az objektivitás, a pártatlanság és a függetlenség, de véleménye esetében hiányoznak a felek teljes körű informáltságának törvényi garanciái és a szakvélemény elkészítésének bírósági kontrollja. Ezért a felek által felkért szakértő véleménye okirati bizonyítéknak számít. A bíróságnak ezt tartalmilag tanulmányoznia és a bíróság által felkért szakértőket annak tartalmával szembesíteni kell. Portugália Mivel viszonylag egyszerű a szakértők cseréjét elérni, a szakértő pozíciója nem olyan magas, mint jellemzően más jogrendszerekben. Ennek ellenére a bíróság döntéshozatalánál ugyanolyan jelentőséggel bír a szakértői vélemény, mint az egyéb bizonyítási eszközök. A szakértői vélemény magas piedesztálon áll, mivel a szakértő különleges szaktudás birtokosa. A szakértői vélemény egyben bizonyítási eszköz. Ugyanolyan értékű, mint a bizonyítási eljárásban felvonultatott más eszközök. A bizonyító érték mindig esetfüggő. A bíróság elrendelheti szakértő jelenlétét, ha azt az eljárás előmenetele és a jobb megértés megkívánja. A szakértői vélemény elismertsége nagyon magas. Sok esetben a szakértői vélemény képzi a bírósági döntés alapját. Különösen a közlekedési és a kártérítési ügyekben kap döntő szerepet a szakértő véleménye.

5 A folytatásban: II/1. Köteles a bíró a szakértő megállapította tényeket teljes mértékben figyelembe venni, vagy eltekinthet azoktól? II/1. Köteles a bíró a szakértő megállapította tényeket teljes mértékben figyelembe venni, vagy eltekinthet azoktól? II/2. Figyelembe kell vennie a bírónak a szakvélemény megállapításait, vagy eltérve azoktól, képviselhet ellentétes véleményt? II/3. Amennyiben a bíró nem vesz tudomást a szakértő megállapításairól, köteles-e megindokolni eljárásmódját? 1. Az elv az, hogy a bíróságnak, azaz a bírónak joga van a szakértői tényeket figyelembe venni, de ez nem kötelező számára, ha azokat nem tartja elég meggyőzőnek. 2. Nem. Amennyiben a bíróság nem tartja meggyőzőnek a szakvéleményt, kiegészítő állásfoglalásra kérheti fel a szakértőt vagy egy másik szakértőt vonhat be az eljárásba. 3. Nincs egyértelmű szabályzás, mely döntése indoklására kötelezné a bíróságot. A polgári perrendtartás (ZPO) előírja, hogy a bíróságnak minden esetben meg kell indokolni a döntéseit. Ebből az következik, hogy a bíróságnak fel kell sorolnia az okokat, melyek mentén nem vette figyelembe a szakértő megállapításait. A döntés indoklásának hiánya vagy helytelen indoklás az ítéletet a következő fokon eljáró bíróság hatályon kívül helyezheti. (Bár a válasz nemleges, válaszadás ott, ahol ez magyarázatra szorul) 1. A döntés egyedül a bíróság kezében van. 2. A bíróság erről saját felelősségi körében hoz döntést. A bíróság ezen döntését törvényileg nem követhető indoklás esetén a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezheti. 3. Az angol bíróságok döntései általánosságban megfelelő módon nyomon követhetőek A bíróság a döntéshozatalnál vagy eltekint a szakértő bevonásától vagy a komplikáltabb eseteknél szakértőt rendel ki, aki vizsgálódásának eredményeit szakértői véleményében összegzi. A szakértő és a bíróság kapcsolata nagyon szoros. Egy a felek által megbízott szakértő véleménye figyelembe vehető, általában nem képezi azonban a bírósági szakértő döntéshozatalának alapját.

6 Ausztria 1. A bíróság eltekinthet a szakértő megállapításaitól, de figyelembe veheti a szakértői véleményben vagy annak egyes részeiben tett kijelentéseket. 2. Az osztrák polgári perrendtartásban a bíróság szabadon dönthet, hogy megállapítást bizonyító erejűnek tart-e vagy sem. A bizonyítási eredmények gondos vizsgálatát követően kerül megítélésre, hogy mely tények fogadhatók el bizonyító erejűként. Ez igaz a szakértői bizonyítási eszközökre is. Amennyiben a bírót nem vagy csak részben győzték meg a szakértő által feltárt tények, úgy azokat ítéletében elvetheti, vagy csak részben veheti alapul. A szakértő tapasztalásai és végkövetkeztetése helyességének megítéléskor a bíró nincs a szakértő véleményéhez kötve, mivel döntésekor figyelembe veheti azt, de el is határolódhat tőle. 3. A osztrák polgári perrendtartás alapján vitás eljárást követő ítéletben a bíró köteles pontosan megindokolni, hogy az ítéletben megállapított tényállást miért tekintette bizonyítottnak vagy miért nem vett figyelembe bizonyos bizonyítási eredményeket. Tehát ha nem veszi figyelembe a szakértői vélemény megállapításait, ezt indokolnia kell. 1. A bíróságnak joga van a szakértői tényeket figyelembe venni, de ez nem kötelező számára, legjobb tudása és lelkiismerete szerint értékeli a szakértői véleményt. 2. A bíróság figyelembe veheti a szakértő megállapításait és végkövetkeztetéseit, de ez nem kötelező érvényű számára. 3. A bíróságnak meg kell indokolnia a döntését. 1. A bíróság figyelembe veheti a szakértői véleményt, de nem köteles erre. 2. A bíróság megítélése teljes mértékben eltérhet a szakértőétől. 3. Amennyiben a bíróság nem veszi figyelembe a szakértő megállapításait, indoklással tartozik. 1. A bíróság nincs kötve a szakértő megállapításaihoz és megítéléseihez. A bíróság hozhat döntést a szakvélemény alapján, de tőle függ, hogy így jár-e el, vagy sem A bíróság nem köteles a szakértő állításait figyelembe venni. Amennyiben nem a szakvélemény alapján dönt, nem köteles indokolni, hogy miért nem. 1. A szakértői véleményt a többi bizonyítékhoz hasonlóan értékelik, nem bír nagyobb bizonyítóerővel. A bíróság nem köteles a szakvélemény alapján döntést hozni. 2. A bíróság nem köteles a szakvélemény megállapításait figyelembe venni. A folytatásban: III. Léteznek előírt követelmények a szakértő kvalifikációját illetően?

7 III. Léteznek előírt követelmények a szakértő kvalifikációját illetően? A polgári eljárásjog nem ismer ilyen definíciót vagy leírást. A polgári perrendtartás 404. paragrafusának második bekezdése kimondja, hogy egy hatóságilag kirendelt és felesketett igazságügyi szakértő a bíróság előtt előnyt élvez egy nem hatóságilag kirendelt szakértővel szemben, amennyiben az adott szakterületen dolgozik hatóságilag kirendelt és felesketett igazságügyi szakértő. Alapvetően azonban bárki kaphat megbízást a bíróságtól egy írásos vagy szóbeli szakvélemény elkészítésére, ha kiemelkedő a szaktudása, személyében erkölcsileg feddhetetlen, valamint az ügy tárgyát tekintve függetlenül és semlegesen jár el. A hatóságilag kirendelt és felesketett igazságügyi szakértők a német Ipari- és Kereskedelmi Kamarák iparűzési rendtartásának (GewO) 36. paragrafusa, a Kézműves Kamarák kézműves rendtartásának (HwO) 91. paragrafusa, valamint az Építészek és Mérnökök Szakmai Kamaráinak rendelkezése értelmében, a megfelelő vizsgáztatási eljárás sikeres lezárást követően arra esküdnek, hogy szakvéleményüket legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint, kizárólag szaktudásuk alapján készítik el, tekintet nélkül arra a személyre, akiről a szakvélemény készül, vagy akit az érinteni fog. A hatóságilag kirendelt szakértők különösen megbecsült tagjai a szakértői szakmának. A kirendelő és feleskető hatóságoknak az előzetes vizsgáztatási eljárás során meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a szakértő szakmailag és személyében is megfelelően kvalifikált. Törvényi szabályozás nincs, de a kvalifikációval szemben támasztott elvárások írásban rögzítettek és általánosan ismertek. A szakértőnek rendelkeznie kell a szakterülete megkövetelte képzettséggel és tapasztalattal. Emellett személyében erkölcsileg feddhetetlennek kell lennie. Elvárás még a műveltség, függetlenség, pártatlanság és az objektivitás. A szakértőnek átlag feletti kvalifikációval kell rendelkeznie. Ausztria Az osztrák privátjog értelmében minden olyan személy szakértőnek tekinthető, aki különleges tudással és képességekkel bír egy bizonyos szakterületen. Az eljárásjogban elsődlegesen certifikált szakértőt rendelnek ki. Certifikált szakértőnek tekintendő az a személy, akit egy törvényileg szabályozott tanúsítási eljárás sikeres befejeztével a tartományi bíróság illetékes elnöke a felesketett és bíróságilag certifikált szakértők és tolmácsok (igazságügyi szakértők és bírósági tolmácsok listája) elektronikus listájára felvesz. Az igazságügyi szakértőkről és tolmácsokról rendelkező törvény (SDG), mely ezen

8 tanúsítási procedúrát szabályozza, tartalmazza az ehhez szükséges sztenderdeket, mind a formai, mind a tartalmi elvárások tekintetében. Az eljárás betartása saját hatáskörű felvételi eljárás keretében a bíróság elnökének vezetésével kerül ellenőrzésre, be kell szerezni többek között egy független bizottság (Zertifizierungskommission) szakvéleményét is, és ezt követően bírálja el az elnök a felvételi kérelmet. A listára történő első felvétel 5 évig érvényes, a minőség folyamatos szavatolására. Amennyiben a szakértői listára történő bejegyzés feltételei továbbra is adottak, ez újabb 10 évre meghosszabbítható. Az ismételt tanúsítási eljárás során vizsgálják az első öt év tevékenységét, valamint a továbbképzést is. Portugália A szakértőnek függetlennek, pártatlannak és a bírósági vagy hatósági munkához kompetensnek kell lennie. Igen. Ezeket a követelményeket a szakértőkről, tolmácsokról és fordítókról szóló törvény 5. paragrafusának első bekezdése tartalmazza. A szakértőnek a következő elvárásoknak kell eleget tenni: - szakterületének megfelelő végzettség a szakértői listára történő felvételhez - speciális kurzusok elvégzése - gyakorlati tapasztalat (legalább 7 év) - sikeres szakértői záróvizsga egy bizonyos szakterületen - speciális továbbképzés abszolválása Igen. A szakértőnek rendelkeznie kell - a szlovén állampolgársággal - folyékonyan kell beszélnie a szlovén nyelvet - jogképesnek kell lennie - nem lehet büntetett előéletű - erkölcsileg feddhetetlen - legalább főiskolai végzettséggel rendelkezik - szakértői ismeretekkel bír - gyakorlati tapasztalata van (legalább 6 éve szakértői tevékenység) A szakmai kamarák, kulturális és tudományos intézmények minden év januárjában publikálják igazságügyi szakértői listáikat. Igen. A kvalifikáció mindig azon szakterület függvénye, melyen a szakértő tevékenykedik. Ezen a szakterületen átlag feletti kvalifikációval kell rendelkeznie. Így pl. eltérőek az elvárások egy orvos és egy ingatlanbecslő esetében.

9 IV. Megfogalmazódnak konkrét elvárások a szakértő teljesítményével kapcsolatban? A szakértői vélemény formája és tartalmi követelményei nincsenek törvényileg szabályozva. Ezek a kérdésfelvetésen és a szakvélemény alapvető logikai felépítésén alapulnak. Ez azt jelenti, hogy egy szakvélemény ténymegállapítással kezdődik, majd ezt követően kerül sor az azokból adódó következtetések levonására, végezetül a konkrét kérdésfelvetésekre, figyelembe véve a tényekből levezetett következtetéseket. Szabályzásokat rögzít a szakértői rendtartás és a kirendeléssel kapcsolatos feltételrendszerek. Irányelvek szabályozzák a kérdést. Ezen felül létezik az Academy of Experts szakértői vélemény mintanyomtatványa, melyet a szervezet Jogi bizottsága dolgozott ki. A bizottság tagjai magas rangú bírók, akik személyükben képviselik az angliai törvénykezést. A szakvéleménynek tartalmaznia kell a tények és eredmények írásos összefoglalóját. Ausztria Az osztrák polgári jogban a szakértői vélemény készülhet szóban is és írásban is. Meg kell indokolni, mind a bíró, mind a felek számára érthető módon, hogy a szakértő miért, melyik verzió mellett döntött. Az írásos vélemény elején szerepeltetni kell a bíróság megbízását, és az abból következő bizonyítást. Fel kell sorolni továbbá azokat a témákat és kérdéseket, melyek az utóbbiakból adódtak, és a szakértő szaktudására apellálnak. A szakvélemény részletes megállapításai mellett jelezni kell az összes ténybeli kapcsolódási pontot, mint pl. az érintettek kijelentéseit, a történtek feltételezett lefolyását, a fizikális és kémiai vizsgálatok eredményeit, további az alkalmazott teszteket, azok eredményeit, a vizsgálati metódusokat, egyéb eredményeket, leleteket, fel kell tárni a bevont segítők kilétét stb. Világosan felismerhetővé kell tenni a szakvélemény előzményeit és azt a területet, ahol az érvényességgel bír. Amennyiben egyes körülmények a bíró bizonyítási mérlegelésétől függnek, vagy további bizonyítékok bevonása válik szükségessé, úgy a szakértőnek az adott állapot szerinti különböző variánsokat kell ismertetnie (alternatív szakértői vélemény), saját értékelés nélkül. A szakvéleményben a szakértőnek a következtetéseit vagy a tapasztalati ténymegállapításait kell rögzítenie. A szakértői értékelés is indoklás köteles, utalással a forrásokra. A szakvélemény legvégén a szakértőnek lehetőleg mindenki számára érthetően kell a következtetéseit eredményként összefoglalnia. Indokolandó az is, hogy miért nem sikerült egyes kérdéseket megválaszolni.

10 Portugália A szakvéleménynek követhető indoklást kell tartalmaznia és választ kell adnia a bíró részéről felmerülő kérdésekre. A szakértőt meghallgatják az eljárás során. Felszólíthatják a szakvélemény írásos elkészítésére is. Több résztvevő szakértő közös szakvéleményt készít. Az idevágó követelményeket a szakértőkről, tolmácsokról és fordítókról szóló törvény 17. paragrafusa tartalmazza, többek között: - az oldalakat be kell számozni - a szakvéleménynek bevezetést kell tartalmazni - az eredményt rögzíteni kell - a végkövetkeztetéseket ki kell fejteni - csatolmányok szerepeltetése A szakvélemény készülhet szóban - vagy a bíróság felszólítására - írásban is. Az igazságügyi szakértőnek írásban kell benyújtania a szakvéleményét a bíróság által megállapított határidőn belül. Igen. Írásos, előre meghatározott formában. Vannak esetek, amikor a szakértő szóban jegyzőkönyvbe mondja a megállapításait. V. Vannak olyan törvényi előírások, melyek megszabják a szakértők jogait és kötelességeit? Igen. Szabályzásokat rögzít a polgári perrendtartás (ZPO) 402. és 416. paragrafusa, és a büntető perrendtartás paragrafusa. A kirendelő testületek szakértői szabályzatai és a Szakértői Intézet tanúsítási feltételei is tartalmaznak jogokat és kötelezettségeket a szakértőkre nézve. Nincs általános érvényű szabályzás a szakértők jogai és kötelességei vonatkozásában. Különböző előírások tartalmaznak azonban utalásokat, melyekből a jogok és kötelességek levezethetők. A legátfogóbb szabályzás a polgári perrendtartás törvényeiben és iránymutatóiban található. Itt fektették le az alapvető követelményeket.

11 Az Ikarian Refeer Rules -ok tartalmazzák ezeket, melyeket a House of Lords, azaz a legfelsőbb fellebbviteli fórum is megerősített. Ezek az irányelvek nem bírnak olyan kötelezettséggel mint a törvényi szabályzások, azonban útmutatással szolgálnak a szakértők számára, elfogadottságuk magas, mind a szakértők, mind az ügyvédek és a bíróságok körében. A szakértők kötelezettségeire vonatkozó alapvető normák a 35.3-as részben (CPR) találhatók. Ebben a részben határozza meg a szakértő elsődleges kötelességét, ami a bíróság szolgálata. Ez a kötelezettség átfedésben van azon személlyel szembeni kötelezettségével, aki a szakértőnek megbízást adott vagy fizetett. A 35.5 rész (CPR) határozza meg, hogy a szakértőnek írásban kell benyújtania bizonyítékait, hacsak a bíróság nem rendelkezett másként. A szakvéleménynek tartalmaznia kell a levont végkövetkeztetéseket, és bizonyítékként a bizonyításfelvétel részének tekintendő. Alapvetően az írásos forma szükséges, amennyiben az írásbeliség nem kerül betartásra vagy a szakvélemény érthetetlen, úgy az bizonyítékként sem használható. A szakértő szerepe a felek ügyvédeinek megbízásától függ. A szakértő megbízatása szólhat vizsgálat vagy teszek lefolytatására és megállapítások meghozatalára. Nem, nincsenek ilyenek. Annak ellenére, hogy a szakértőket egy szakterület legkvalifikáltabb szaktekintélyeiként tartják számon. Ez a definíció csak a szakértő szakmai kompetenciájára vonatkozik, és nem a bíróság előtti jogállására. A bíróság igény szerint rendel ki szakértőt, aki megállapításokat tesz és vizsgálódik. A szakértő megítélése és végkövetkeztetései alapján születik meg a bíróság döntése. Ausztria Igen. Az osztrák eljárásjog alapján a szakértő egy olyan személy, aki különleges szaktudásának köszönhetően, a bírósággal megosztja szakterülete tapasztalati ismereteit, és/vagy releváns tényeket állapít meg, és/vagy ezekből végkövetkeztetéseket von le. Így aztán egyrészről a bíró segítője, kiegészíti annak hiányos tárgyi tudását, másrészről bizonyító erővel bír, a tények megállapítását lehetővé téve. A szakértő nem felelős szerv, mert személyében nem hoz döntéseket, szakértői véleményével fontos bizonyítékokkal szolgál a bíróság felé. A bíróságilag kirendelt szakértő, aki a bírósági eljárás során, vétkes módon nem tényszerű szakvéleményt ad, a felek felé felel tévedése következményeivel. Harmadik személlyel szembeni felelősség csak kivételes esetekben létezik.

12 Portugália Nem. A portugál polgári jog nem tartalmaz jogokat és kötelezettségeket a szakértő vonatkozásában. Azonban különböző jogforrásokból levezethetők jogok és kötelességek. Ezek értelmében a szakértő köteles együttműködni a bírósággal a ténymegállapítás és az igazság kiderítése okán. A szakértőnek gondosan, kompetensen és pártatlanul kell eljárnia. A bíróság kötelességszegés esetén büntetést szabhat ki a szakértőre. A szakértő jogai és kötelességei a polgári perrendtartásban (127. paragrafus) kerülnek szabályzásra, valamint a szakértőkről, tolmácsokról és fordítókról szóló törvényben (382/2004-es törvény). Igen. A jogokat és kötelességeket különböző előírások szabályozzák. Találunk szabályzókat pl. a polgári perrendtartásban és az igazságügyi minisztérium irányelvei között is. Igen. A bírósági szakértők jogait és kötelességeit a spanyol polgári perrendtartás rögzíti. A szakértő az igazságszolgáltatás része és szakterületének szakértője. Köteles az elvárt szakértői teljesítményt kompetensen és pártatlanul kivitelezni (L.E.C. 340-es törvény). A szakértőket a szakmai kamarák és tudományos intézmények listái alapján választják és rendelik ki. Igen. A jogok és kötelességek a Polgári Jogban kerültek lefektetésre. További szabályzások találhatók a szakértőkről, tolmácsokról és fordítókról szóló törvényben, valamint az igazságügyi minisztérium rendelkezéseiben. A folytatásban: VI. Jogi felelősséggel tartozik a szakértő a hibás szakvéleményért?

3. Milyen korlátozások vannak ha vannak egyáltalán a videokonferencia útján beszerezhető bizonyítéktípusok tekintetében?

3. Milyen korlátozások vannak ha vannak egyáltalán a videokonferencia útján beszerezhető bizonyítéktípusok tekintetében? Olaszország 1. Van-e lehetőség videokonferencia útján történő bizonyításfelvételre akár a megkereső tagállam bíróságának részvételével, akár közvetlenül e tagállam bírósága által? Ha igen, melyek a vonatkozó

Részletesebben

Etikai Kódex. Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását.

Etikai Kódex. Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását. Etikai Kódex Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását. A bels ellen rzés olyan független, objektív bizonyosságot adó eszköz

Részletesebben

Szerbia Legfelsőbb Kasszációs Bíróságának hatásköre az új polgári eljárásjogi jogszabályok tükrében

Szerbia Legfelsőbb Kasszációs Bíróságának hatásköre az új polgári eljárásjogi jogszabályok tükrében Dr. Szalma Mária Szerbia Legfelsőbb Kasszációs Bíróságának hatásköre az új polgári eljárásjogi jogszabályok tükrében I. A Szerb Köztársaság Bíróságokról szóló törvénye 1 értelmében az ország legfelsőbb

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról ELŐTERJESZTÉS Biatorbágy Város Önkormányzata közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálatáról Biatorbágy Város Képviselő-testülete 16/2010. (02.18.) Öh. sz. határozatával vizsgálta felül és fogadta el új

Részletesebben

EU jogrendszere október 11.

EU jogrendszere október 11. EU jogrendszere 2017. október 11. együttműködés a tagállami bíróságok és az Európai Bíróság között a tagállami bíróság az előtte folyamatban levő ügyben előzetes döntést kér az Európai Bíróságtól uniós

Részletesebben

Enying Város Önkormányzatának közbeszerzési szabályzata

Enying Város Önkormányzatának közbeszerzési szabályzata Enying Város Önkormányzatának közbeszerzési szabályzata Enying Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2011. évi CVIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 22. (1) bekezdésében foglalt kötelezettség alapján

Részletesebben

Egyesült Királyság. 3. Milyen korlátozások vannak ha vannak egyáltalán a videokonferencia útján beszerezhető bizonyítéktípusok tekintetében?

Egyesült Királyság. 3. Milyen korlátozások vannak ha vannak egyáltalán a videokonferencia útján beszerezhető bizonyítéktípusok tekintetében? Egyesült Királyság Anglia és Wales 1. Van-e lehetőség videokonferencia útján történő bizonyításfelvételre akár a megkereső tagállam bíróságának részvételével, akár közvetlenül e tagállam bírósága által?

Részletesebben

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a Magyar Nemzeti Bank által működtetett, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a Magyar Nemzeti Bank által működtetett, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a Magyar Nemzeti Bank által működtetett, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a pénzügyi szolgáltatók között létrejött szolgáltatás

Részletesebben

Takács Tibor Igazságügyi szakértő

Takács Tibor Igazságügyi szakértő Takács Tibor Igazságügyi szakértő A vadkárok kezelésének a folyamata: Mező- és erdőgazdaságban keletkezett károk esetében az 1996. évi LV. Tv. (Vtv) 75-81/A -ai és a 79/2004 (V.4.) FVM rendelet (Vhr)

Részletesebben

Az igazságügyi és rendészeti miniszter. /2006. (.) IRM rendelete

Az igazságügyi és rendészeti miniszter. /2006. (.) IRM rendelete Tervezet! 2006. június 12. Az igazságügyi és rendészeti miniszter /2006. (.) IRM rendelete az Állategészségügyi Igazságügyi Szakértői Testület, valamint a Mezőgazdasági Igazságügyi Szakértői Testület szervezetéről

Részletesebben

Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt

Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt Az EUB feladatai túlmutatnak a hagyományos jogalkalmazási feladatokon 1. Alkotmánybírósági jellegű funkciók (pl. kötelezettségszegési eljárás,

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 3525 MISKOLC, Városház tér 1. Telefon: (46) 517-700*, (46) 517-713 Telefax: (46) 352-525 E-mail: tvb@hivatal.baz.hu III-1494-1/2014. a Borsod-Abaúj-Zemplén

Részletesebben

Tantárgy összefoglaló

Tantárgy összefoglaló Tantárgy összefoglaló Tantárgy megnevezése Tantárgy képzési céljai Jogi ismeretek Cél: A hallgatók legyenek tudatában a jogszabályok (azok elérhetőségei) jelentőségének, szerepének és ismerjék meg: - a

Részletesebben

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10.

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEKRE VONATKOZÓ EURÓPAI UNIÓS SZABÁLYOZÁS.MOSTANÁIG CSAK BIZOTTSÁGI

Részletesebben

A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX

A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX 2012. április BEVEZETŐ A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 17. -ának (3) bekezdése

Részletesebben

A tőzsdén jegyzett gazdálkodók könyvvizsgálatának specialitásai

A tőzsdén jegyzett gazdálkodók könyvvizsgálatának specialitásai A tőzsdén jegyzett gazdálkodók könyvvizsgálatának specialitásai Mádi-Szabó Zoltán 2010. november 18. és 22. AUDIT Tartalom A közérdeklődésre klődé számot tartó tó gazdálkodó dó fogalma Értékpapírt kibocsátó

Részletesebben

Békéltető testülettel és Panaszkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás

Békéltető testülettel és Panaszkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás Békéltető testülettel és Panaszkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás A békéltető testületek alapvető intézményi és eljárási szabályairól a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény rendelkezik. A

Részletesebben

Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület december 8-án tartott ülésén elfogadott állásfoglalások

Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület december 8-án tartott ülésén elfogadott állásfoglalások Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület 2017. december 8-án tartott ülésén elfogadott állásfoglalások 7. A magánszakértői vélemény elkészítésére sor kerülhet a magánszakértői

Részletesebben

BIRTOKVÉDELMI KÉRELEM. Az alábbi adatokat kérjük szíveskedjen nyomtatott nagybetűkkel kitölteni!

BIRTOKVÉDELMI KÉRELEM. Az alábbi adatokat kérjük szíveskedjen nyomtatott nagybetűkkel kitölteni! 3.000 Ft illeték helye BIRTOKVÉDELMI KÉRELEM Alulírott hivatkozva a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 5:8. -ában, valamint a jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról szóló 17/2015.

Részletesebben

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Iktatószám: Tárgy: BA-04/001/00122-0004/2018 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Smart Food 2015 Kft.-t (székhely: 7623 Pécs, Rákóczi

Részletesebben

I. MELLÉKLET. 1. rész

I. MELLÉKLET. 1. rész HU I. MELLÉKLET 1. rész A TANÁCSADÓ BIZOTTSÁG VAGY AZ ALTERNATÍV VITARENDEZÉSI BIZOTTSÁG STANDARD MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (AZ (EU) 2017/1852 IRÁNYELV 11. CIKKÉNEK (3) BEKEZDÉSE) [A szaktekintéllyel bíró független

Részletesebben

Etikai Bizottság Szervezeti és Működési Rendje

Etikai Bizottság Szervezeti és Működési Rendje S z o l n o k i Főiskola Etikai Bizottság Szervezeti és Működési Rendje S z o l n o k 2010 Preambulum A Szolnoki Főiskola Szenátusa 2006. április 25-én hozott döntése alapján Etikai Bizottságot működtet.

Részletesebben

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a Magyar Nemzeti Bank által működtetett, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a Magyar Nemzeti Bank által működtetett, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a Magyar Nemzeti Bank által működtetett, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a pénzügyi szolgáltatók között létrejött szolgáltatás

Részletesebben

ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság Hatályos: 2013. május 29. ArteusCredit Zrt. 1134 Budapest, Róbert K. krt. 59., Telefon: 06/1 814 2179 1 Az ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Részletesebben

Közigazgatási hatósági eljárásjog 8. Előzetes megjegyzések. A közigazgatás kontrollja

Közigazgatási hatósági eljárásjog 8. Előzetes megjegyzések. A közigazgatás kontrollja Közigazgatási hatósági eljárásjog 8. A jogorvoslati rendszer alapjai Előzetes megjegyzések Törvényesség követelménye megfeleljen a meghozatalra vonatkozó valamennyi anyagi és eljárási szabálynak Egy aktus

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Általános rendelkezések Záró rendelkezések

TARTALOMJEGYZÉK Általános rendelkezések Záró rendelkezések 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói Követelményrendszer 9. függelék AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI JOGORVOSLATI ELJÁRÁS SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január

Részletesebben

A bizonyítás. A bizonyítás fogalma

A bizonyítás. A bizonyítás fogalma A bizonyítás A bizonyítás fogalma A tényállás tisztázása a hatóság hivatalbóli kötelessége, minden eljárásban megkerülhetetlen. A bizonyítási eljárás (vagy bizonyítás) - a hivatalbóli eljárás alapelvén

Részletesebben

Az előadás tartalmi felépítése

Az előadás tartalmi felépítése A diasort hatályosította: dr. Márkus Györgyi (2014.augusztus 15.) 1 Az előadás tartalmi felépítése 1. A közigazgatási szervek hatósági jogalkalmazói tevékenysége, a közigazgatási eljárási jog és a közigazgatási

Részletesebben

A Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület. Szervezeti és Működési Szabályzata 1. oldal A Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület Szervezeti és Működési Szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat /továbbiakban: SZMSZ/ tartalmazza az Egyesület szervezeti felépítésével, működésével

Részletesebben

Tájékoztató a jogairól

Tájékoztató a jogairól Tájékoztató a jogairól Ez a tájékoztató fontos információkat tartalmaz az Ön jogairól, ha a rendőrségen tartózkodik. Jogok alatt azokat a fontos szabadságokat és igénybe vehető segítségeket értjük, amelyek

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS Az OTP Reál Globális TOP Nyilvános Tőkevédett Zártvégű Származtatott Alap befektetőinek Vélemény Elvégeztük az OTP Reál Globális TOP Nyilvános Tőkevédett Zártvégű Származtatott

Részletesebben

Az új szakértői törvény. Dósa Ágnes dr.

Az új szakértői törvény. Dósa Ágnes dr. Az új szakértői törvény Dósa Ágnes dr. Az igazságügyi szakértői tevékenység jogi környezete jelentősen átalakult Ennek csak egyik eleme az igazságügyi szakértőkről szóló 2016. évi XXIX. törvény hatálybalépése

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PK KÖVETELÉSKEZELŐ ZRT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatályba léptette: 4/2018 (II.14.). sz. Vezérigazgatói Utasítás Hatályba lépés dátuma: 2018. február 14. Érvényes: Visszavonásig 1 Jelen szabályzat rögzíti

Részletesebben

A STONEHENGE J.J KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

A STONEHENGE J.J KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA A STONEHENGE J.J KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA Verzió: Készítette: Hatályba lépés napja: v1 Sajti László szervezeti igazgató 2014. január 02. 1 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I.1. A Szabályzat célja Jelen

Részletesebben

HU 1 HU KÖZVETÍTŐK EURÓPAI MAGATARTÁSI KÓDEXE

HU 1 HU KÖZVETÍTŐK EURÓPAI MAGATARTÁSI KÓDEXE HU HU HU KÖZVETÍTŐK EURÓPAI MAGATARTÁSI KÓDEXE E magatartási kódex számos olyan alapelvet határoz meg, amelyek mellett az egyes közvetítők saját felelősségükre önkéntes alapon elkötelezhetik magukat. A

Részletesebben

Taktaközi Önkormányzati Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Társulás Közbeszerzési Szabályzata

Taktaközi Önkormányzati Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Társulás Közbeszerzési Szabályzata Taktaközi Önkormányzati Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Társulás Közbeszerzési Szabályzata Taktaközi Önkormányzati Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Társulás (3922, Taktaharkány, Gépállomás

Részletesebben

Urs 24ggyí,léy Hivatali. i1 2,~ ; g, íatutt c009mac23. Tisztelt Elnök Asszony! módosító javaslatot. Módosító rendelkezések 11.

Urs 24ggyí,léy Hivatali. i1 2,~ ; g, íatutt c009mac23. Tisztelt Elnök Asszony! módosító javaslatot. Módosító rendelkezések 11. Országgyűlési Képviselő Urs 24ggyí,léy Hivatali i1 2,~ ; g, íatutt c009mac23. l )! Módosító iavasla t Dr. Szili Katalin asszonynak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Asszony! A Házszabály

Részletesebben

MAGYAR ÍRÁSTERÁPIÁS EGYESÜLET MINŐSÍTETT SZAKTANÁCSADÓI BÁZIS SZAKMAI-ETIKAI KÓDEXE

MAGYAR ÍRÁSTERÁPIÁS EGYESÜLET MINŐSÍTETT SZAKTANÁCSADÓI BÁZIS SZAKMAI-ETIKAI KÓDEXE MAGYAR ÍRÁSTERÁPIÁS EGYESÜLET MINŐSÍTETT SZAKTANÁCSADÓI BÁZIS SZAKMAI-ETIKAI KÓDEXE 1. Preambulum 1.1 A Szakmai-Etikai Kódex (továbbiakban: SZEK) célja, hogy meghatározza Magyar Írásterápiás Egyesület

Részletesebben

Tanácsi ügyek felgyorsításának lehetőségei

Tanácsi ügyek felgyorsításának lehetőségei Tanácsi ügyek felgyorsításának lehetőségei Dr. Mikló Katalin SZTNH Szabadalmi Fórum 2014. április 23. Jogszabályi háttér Megsemmisítési eljárás - feltételei (Szt. 42. ) - eljárási szabályok (Szt. 80.,

Részletesebben

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE FEGYELMI SZABÁLYZATA Érvényes: 2011. január 2. Készítette: Monoki László FB. elnök Jóváhagyta: Bukta László elnök 1 1. Szabályzat célja és hatálya (1) A szabályzat

Részletesebben

A Pénzügyi Békéltető Testület

A Pénzügyi Békéltető Testület A Pénzügyi Békéltető Testület Dr. Nadrai Géza PBT elnök Sajtótájékoztató Budapest, 2011. február 23. A Pénzügyi Békéltető Testület létrehozásának előzményei A békéltető testületek rendszerének problémái

Részletesebben

A HALLGATÓI JOGORVOSLAT RENDJE

A HALLGATÓI JOGORVOSLAT RENDJE V. RÉSZ A HALLGATÓI JOGORVOSLAT RENDJE Hatály 243. (1) A Ftv. 73. (2) bekezdése szerint a hallgató a Főiskola döntése vagy intézkedése, illetve intézkedésének elmulasztása (a továbbiakban együtt: döntés)

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI JOGORVOSLATI ELJÁRÁS SZABÁLYZATA

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI JOGORVOSLATI ELJÁRÁS SZABÁLYZATA 2. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói Követelményrendszer 9. függelék AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI JOGORVOSLATI ELJÁRÁS SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2014.október

Részletesebben

a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D

a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D 2018.09.01. 1/8 Ezen szakosztályi ügyrend az alábbi jogszabályok és szabályzatok alapján és figyelembevételével

Részletesebben

A diasort hatályosította: dr. Szalai András (2016. január 31.)

A diasort hatályosította: dr. Szalai András (2016. január 31.) A diasort hatályosította: dr. Szalai András (2016. január 31.) 1 Az előadás tartalmi felépítése 1. A közigazgatási szervek hatósági jogalkalmazói tevékenysége, a közigazgatási eljárási jog és a közigazgatási

Részletesebben

Panaszkezelési szabályzat

Panaszkezelési szabályzat ARGENTUM HOLDING ZRT. Panaszkezelési szabályzat Az ügyfelek panaszainak bejelentéséről, kezeléséről, nyilvántartásától Elfogadva az Alapító /2014 (.). határozatával 2014.01.01. Lucsik János Elnök-vezérigazgató

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Egyesület neve: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Székhely: 1125 Budapest, Szarvas Gábor út 58-60. Nyilvántartási szám: 01-02-0000010 Adószám: 19025702-2-43 E-mail: mmsz@maltai.hu

Részletesebben

A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM. r e n d e l e t e

A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM. r e n d e l e t e A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM r e n d e l e t e a katonai szolgálati viszony méltatlanság címén történő megszüntetésének eljárási szabályairól A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú

Részletesebben

VIS MAIOR - SZABÁLYZAT

VIS MAIOR - SZABÁLYZAT VIS MAIOR - SZABÁLYZAT 1.) Hatáskör 1.1. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hagyományosan látja el a vis maior hivatkozások érvényesítésének igazolására irányuló tevékenységét. A vis maior igazolások

Részletesebben

Gyöngyös Város Önkormányzatának KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA

Gyöngyös Város Önkormányzatának KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA Gyöngyös Város Önkormányzatának KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA Gyöngyös Város Önkormányzata a közpénzek ésszerű és hatékony felhasználása és nyilvános ellenőrizhetőségének megteremtése, továbbá a közbeszerzések

Részletesebben

A román igazságszolgáltatási rendszerről dióhéjban. Szerző: Dr. Szűcs Réka

A román igazságszolgáltatási rendszerről dióhéjban. Szerző: Dr. Szűcs Réka A román igazságszolgáltatási rendszerről dióhéjban Szerző: Dr. Szűcs Réka 1 A Szolnoki Törvényszék és a bírói egyesület közös szervezésében szakmai látogatáson vettünk részt 2015. május 30-án, Nagyváradon

Részletesebben

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Iktatószám: Tárgy: BA-04/001/00224-0002/2018 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal TREM GOLD Bt.-t (székhely: 7629 Pécs, Szeptember

Részletesebben

Az új Pp. jogalkalmazási kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület január 12-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások 1

Az új Pp. jogalkalmazási kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület január 12-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások 1 Az új Pp. jogalkalmazási kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület 2018. január 12-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások 1 17. A Pp. 269. (1) bekezdés c) pontjában írt jogsértő szerzésmód csak

Részletesebben

Birtokvédelmi eljárás

Birtokvédelmi eljárás Birtokvédelmi eljárás 2015. március 1-ével hatályba lépett a jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról szóló 17/2015. (II.16.) Korm. rendelet, amely a korábbi 228/2009. (X.16.) Korm. rendeletet

Részletesebben

A szakértői díj megállapítása, ellenőrzése, mérséklése. Szerző: dr. Rózsa Erika. 2015. július 20.

A szakértői díj megállapítása, ellenőrzése, mérséklése. Szerző: dr. Rózsa Erika. 2015. július 20. A szakértői díj megállapítása, ellenőrzése, mérséklése Szerző: dr. Rózsa Erika 2015. július 20. A bírósági eljárásban a szakértő kirendelésére vonatkozó elsődleges jogszabályi rendelkezéseket a polgári

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM

ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM 1. verzió ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE Budapest, 2009. december Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat 1. számú mellékletének, a Szervezeti és

Részletesebben

Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT

Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT Fonyód 2014 1 A szabályzat illetékessége és hatásköre Illetékesség: A MAPOSZ illetékes a MAPOSZ tagjai, A MAPOSZ által üzemeltetett

Részletesebben

Ügyvédek képzési rendszerei az Európai Unióban Szlovénia Az információ szolgáltatója: Szlovén Ügyvédi Kamara (Odvetniška zbornica Slovenije)

Ügyvédek képzési rendszerei az Európai Unióban Szlovénia Az információ szolgáltatója: Szlovén Ügyvédi Kamara (Odvetniška zbornica Slovenije) Ügyvédek képzési rendszerei az Európai Unióban Szlovénia Az információ szolgáltatója: Szlovén Ügyvédi Kamara (Odvetniška zbornica Slovenije) 2014. április AZ ÜGYVÉDEK EMZETI KÉPZÉSI REDSZERÉEK LEÍRÁSA

Részletesebben

A KIVÁLASZTÁSI ELJÁRÁSBAN HOZOTT DÖNTÉSEKKEL SZEMBENI PANASZKEZELÉSI ELJÁRÁS SZABÁLYAI

A KIVÁLASZTÁSI ELJÁRÁSBAN HOZOTT DÖNTÉSEKKEL SZEMBENI PANASZKEZELÉSI ELJÁRÁS SZABÁLYAI A KIVÁLASZTÁSI ELJÁRÁSBAN HOZOTT DÖNTÉSEKKEL SZEMBENI PANASZKEZELÉSI ELJÁRÁS SZABÁLYAI Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 programperiódus Verzió 1, 2016. március 1. cikk»a

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Általános rendelkezések A Tagkollégium Fegyelmi Bizottsága A fegyelmi eljárás formai és tartalmi követelményei, az elj

TARTALOMJEGYZÉK Általános rendelkezések A Tagkollégium Fegyelmi Bizottsága A fegyelmi eljárás formai és tartalmi követelményei, az elj 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 10. függelék 5. melléklet Az ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM FEGYELMI és KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3064/2015. (IV. 10.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3064/2015. (IV. 10.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő. 1572 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3064/2015. (IV. 10.) AB VÉGZÉSE alkotmányjogi panasz visszautasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő végzést: Az Alkotmánybíróság

Részletesebben

Budapest, január

Budapest, január GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM Iktatószám: GKM/1325/1/2008. A gazdasági és közlekedési miniszter /2008. ( ) GKM rendelete a közlekedési és az ipari területeken végzett igazságügyi szakértői tevékenység

Részletesebben

Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész

Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész BÜNTETŐ HATÁROZATOK SZERKESZTÉSE Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész Büntető határozatok szerkesztése I. A büntető határozatok fogalma II.

Részletesebben

Csanádpalota Város Önkormányzatának Közbeszerzési szabályzata

Csanádpalota Város Önkormányzatának Közbeszerzési szabályzata Csanádpalota Város Önkormányzatának Közbeszerzési szabályzata Csanádpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII törvény (a továbbiakban: Kbt.) 22. (1) bekezdése

Részletesebben

I. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának célja. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának feltételei

I. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának célja. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának feltételei TARTALOMJEGYZÉK I. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának célja II. III. IV. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának feltételei Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának megtagadása

Részletesebben

A VISEGRÁDI NÉGYEK LEGFŐBB ÜGYÉSZEINEK SOPOTI NYILATKOZATA

A VISEGRÁDI NÉGYEK LEGFŐBB ÜGYÉSZEINEK SOPOTI NYILATKOZATA A VISEGRÁDI NÉGYEK LEGFŐBB ÜGYÉSZEINEK SOPOTI NYILATKOZATA SOPOT, 2015. MÁJUS 15. EURÓPAI ÜGYÉSZSÉG 1. A Visegrádi Négyek kiemelt figyelmet fordítanak az Európai Ügyészség felállításáról szóló egyeztetésekre.

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének. Az éves beszámolóról készült jelentés. Vélemény

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének. Az éves beszámolóról készült jelentés. Vélemény FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének Az éves beszámolóról készült jelentés Vélemény Elvégeztük a Magyar Pénzverő Zrt. ( a Társaság ) 2018. évi éves beszámolójának könyvvizsgálatát,

Részletesebben

Pétervására Város Önkormányzatának eseti közbeszerzési szabályzata

Pétervására Város Önkormányzatának eseti közbeszerzési szabályzata Pétervására Város Önkormányzatának eseti közbeszerzési szabályzata "ELSŐ LÉPÉS Szociális célú városrehabilitáció Pétervásárán tárgyú, ÉMOP-3.1.1-12-2013-0013 azonosítószámú projekt közbeszerzési eljárásaira

Részletesebben

Előadó: Kiss Andor. okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, vezető főtanácsos kormánytisztviselő

Előadó: Kiss Andor. okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, vezető főtanácsos kormánytisztviselő Előadó: Kiss Andor okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, vezető főtanácsos kormánytisztviselő Bevezetés A hatósági eljárásjog hazai fejlődése Általános eljárási törvény Magyarországon 1957. évi IV.

Részletesebben

Stratégiai? környezeti vizsgálatok

Stratégiai? környezeti vizsgálatok Stratégiai? környezeti vizsgálatok Döntéshozatali piramis Perspectives on Strategic Environmental Assessment, edited by Maria Rosario Partidario and Ray Clark, Lewis Publishers, 2000 Környezeti hatások

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Gyulai Munkaügyi Bíróság 3.M.491/2002/4. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Gyulai Munkaügyi Bíróság dr. Csányi Éva jogtanácsos (Független Rendőr Szakszervezet 1077 Budapest, Király u. 71., 1388 Pf.: 52.)

Részletesebben

A nagykorú cselekvőképességének korlátozása az új Ptk. alapján

A nagykorú cselekvőképességének korlátozása az új Ptk. alapján A nagykorú cselekvőképességének korlátozása az új Ptk. alapján Szerző: dr. Rózsa Erika 2015. június 10. 2014. március 15. napján hatályba lépett az új Polgári Törvénykönyv, mely átalakította a cselekvőképesség

Részletesebben

Múcsonyi Helyi Választási Bizottság

Múcsonyi Helyi Választási Bizottság Múcsonyi Helyi Választási Bizottság 3744 Mucsony, Fő út 2. : 48/403-078 Fax: 48/403-078/126 sz. mellék hivatali e-mail: hivatal@mucsony.hu A Múcsonyi Helyi Választási Bizottság 47/2014. (X.12.) határozata

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések A szakértés alapismeretéről szóló elméleti képzésének és számonkérésének szabályzata 1 A Elnöksége az igazságügyi szakértőkről szóló 2016. évi XXIX. törvény (a továbbiakban: Szaktv.) 76. (1) bekezdés g)

Részletesebben

Abony Városi Önkormányzat Polgármesterétől H-2740 Abony Tel.,fax: (53) Kossuth tér 1.

Abony Városi Önkormányzat Polgármesterétől H-2740 Abony Tel.,fax: (53) Kossuth tér 1. Abony Városi Önkormányzat Polgármesterétől H-2740 Abony Tel.,fax: (53) 360-010 Kossuth tér 1. Az előterjesztés elkészítésében közreműködött: Jegyzői Titkárság Az előterjesztést megtárgyalja: Pénzügyi Bizottság

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK 673/2014 RENDELETE (2014. június 2.) a közvetítő testület, valamint annak eljárási szabályzata létrehozásáról (EKB/2014/26)

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK 673/2014 RENDELETE (2014. június 2.) a közvetítő testület, valamint annak eljárási szabályzata létrehozásáról (EKB/2014/26) L 179/72 AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK 673/2014 RENDELETE (2014. június 2.) a közvetítő testület, valamint annak eljárási szabályzata létrehozásáról (EKB/2014/26) AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK KORMÁNYZÓTANÁCSA,

Részletesebben

A Demokratikus Koalíció Etikai és Fegyelmi szabályzata

A Demokratikus Koalíció Etikai és Fegyelmi szabályzata Etikai és Fegyelmi szabályzata 1. Az Etikai Bizottság: 1. biztosítja, hogy a párt az Alapszabálynak megfelelően tevékenykedjen, elősegíti az Alapszabály egységes értelmezését, ennek érdekében saját döntése

Részletesebben

A KOLLÉGIUM FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE

A KOLLÉGIUM FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 9/B. függelék 5. melléklet A KOLLÉGIUM FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE BUDAPEST,

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának.

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

2017. ÉVI CXXX. TÖRVÉNY AZ ÚJ POLGÁRI PERRENDTARTÁS

2017. ÉVI CXXX. TÖRVÉNY AZ ÚJ POLGÁRI PERRENDTARTÁS 2017. ÉVI CXXX. TÖRVÉNY AZ ÚJ POLGÁRI PERRENDTARTÁS Sajtótájékoztató a Szegedi Ítélőtáblán 2017. október 25-én, a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napján Miért kellett az új szabályozás? A jelenlegi

Részletesebben

Bevezetés a p o p l o g l á g ri i elj l á j rásjo j g o b g a Dr. r P ri r b i ul u a l L ász s ló e y g e y t e e t m e i m i do d ce c n e s

Bevezetés a p o p l o g l á g ri i elj l á j rásjo j g o b g a Dr. r P ri r b i ul u a l L ász s ló e y g e y t e e t m e i m i do d ce c n e s Bevezetés a polgári eljárásjogba Polgári eljárásjog elıadás Dr. Pribula László egyetemi docens Bevezetés 1./ Alapfogalmak 2./ A polgári eljárásjog forrásai 3./ A polgári eljárásjogi szabályok hatálya 4./

Részletesebben

A Vadnai Helyi Választási Bizottság 18/2014.(X.12.) határozata a polgármester választás eredményének megállapításához.

A Vadnai Helyi Választási Bizottság 18/2014.(X.12.) határozata a polgármester választás eredményének megállapításához. VADNAI HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG A Vadnai Helyi Választási Bizottság 18/2014.(X.12.) határozata a polgármester választás eredményének megállapításához A Vadnai Helyi Választási Bizottság a helyi önkormányzati

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra Oldal: 1 / 5 1. A szabályzat célja Jelen működési és eljárási szabályzat célja a megfelelőségértékelési tevékenység szabályozása a kijelölt területen. 2. Alkalmazási terület ÉMI-TÜV SÜD Kft. kijelölt területe.

Részletesebben

5/2012. (VII. 18.) OBH Elnöki ajánlás a munkacsoportok ügyrendjéről

5/2012. (VII. 18.) OBH Elnöki ajánlás a munkacsoportok ügyrendjéről 5/2012. (VII. 18.) OBH Elnöki ajánlás a munkacsoportok ügyrendjéről A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 76. (1) bekezdés b) pontjában írt felhatalmazás alapján a bírák

Részletesebben

A Pusztaföldvári Helyi Választási Bizottság 28/2014. (X.13.) határozata

A Pusztaföldvári Helyi Választási Bizottság 28/2014. (X.13.) határozata A Pusztaföldvári Helyi Választási Bizottság 28/2014. (X.13.) határozata A Pusztaföldvári Helyi Választási Bizottság a helyi önkormányzati képviselők 2014. október 12. napjára kitűzött általános választásán

Részletesebben

Új távlatok az európai alapjogvédelemben - az EU csatlakozása az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez

Új távlatok az európai alapjogvédelemben - az EU csatlakozása az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez Új távlatok az európai alapjogvédelemben - az EU csatlakozása az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK Nemzetközi- és Európajogi Tanszék Európa Központ Szeged, 2010. november

Részletesebben

TÖRVÉNYESSÉGE ÉS A BIZONYÍTÉKOK ÉRTÉKELÉSE. A bizonyítás tárgya

TÖRVÉNYESSÉGE ÉS A BIZONYÍTÉKOK ÉRTÉKELÉSE. A bizonyítás tárgya végrehajtás szervezete továbbítja, a 20/2009. (VI. 19.) IRM rendeletben foglaltak szerint. Az első két nyilvántartás közvetlen felhasználói a büntetőeljárásban közreműködő szervek, a harmadik adatbázisnak

Részletesebben

Értékelés az igazságügyi szakértő követelményei szerint

Értékelés az igazságügyi szakértő követelményei szerint Értékelés az igazságügyi szakértő követelményei szerint Csirmaz László (Debreceni Igazságügyi Szakértői Kamara) Magyar Ingatlanszövetség, EUFIM Konferencia 2012.10.04. Általában mi a jellemzi az igazságügyi

Részletesebben

MAGYAR ZÁLOGHITEL FAKTORÁLÓ ÉS PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

MAGYAR ZÁLOGHITEL FAKTORÁLÓ ÉS PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA MAGYAR ZÁLOGHITEL FAKTORÁLÓ ÉS PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2015. május 11. napjától visszavonásig Hatályba léptette: 2015. május 11. napján

Részletesebben

Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból

Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból 1. A polgári eljárásjog alapfogalmai: peres- ill. nem peres eljárás, az eljárás alanyai, tárgya, célja, a bírósági út. 2. A polgári eljárásjog helye a jogrendszerben,

Részletesebben

Tartalom. Tartalom Általános rendelkezések Jelentkezés az alapismereti oktatásra és a vizsgára Vizsgabizottság...

Tartalom. Tartalom Általános rendelkezések Jelentkezés az alapismereti oktatásra és a vizsgára Vizsgabizottság... Tartalom Tartalom... 1 Általános rendelkezések... 2 Jelentkezés az alapismereti oktatásra és a vizsgára... 3 Vizsgabizottság... 4 A vizsga lefolytatása... 4 Jegyzőkönyv... 4 Tanúsítvány... 4 Díj... 5 Hatálybalépés...

Részletesebben

I. Általános szabályok

I. Általános szabályok Az Érdi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály hatáskörébe tartozó ügyek I. Általános szabályok 1. Illetékességi területek Az építésügyi és építésfelügyeleti feladatok tekintetében:

Részletesebben

A keresettel/viszontkeresettel/beszámítással szembeni írásbeli ellenkérelem nyomtatvány

A keresettel/viszontkeresettel/beszámítással szembeni írásbeli ellenkérelem nyomtatvány 1 A keresettel/viszontkeresettel/beszámítással szembeni írásbeli ellenkérelem nyomtatvány KERESETTEL/VISZONTKERESETTEL/BESZÁMÍTÁSSAL SZEMBENI ÍRÁSBELI ELLENKÉRELEM 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1.1. Eljáró bíróság

Részletesebben

Az építészeti-műszaki tervezési jogosultság részletes szabályairól.

Az építészeti-műszaki tervezési jogosultság részletes szabályairól. Az építészeti-műszaki tervezési jogosultság részletes szabályairól. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (2) bekezdés c) pontjában, valamint a földmérési

Részletesebben

Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató

Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató Tisztelt Lektor Úr/Asszony! Egy tudományos dolgozat bírálatára szóló felkérés a lektor tudományos munkásságának elismerése. Egy folyóirat szakmai reputációja jelentős

Részletesebben

Tekintettel arra, hogy a tagállamok közül Dánia nem vett részt e rendelet elfogadásában, rá nézve e rendelet nem kötelező, és nem alkalmazható.

Tekintettel arra, hogy a tagállamok közül Dánia nem vett részt e rendelet elfogadásában, rá nézve e rendelet nem kötelező, és nem alkalmazható. A kis értékű követelések európai eljárása 1. A vonatkozó Európai Uniós jogszabály A határokon átnyúló, kis értékű fogyasztói és kereskedelmi követelések egyszerűsített és gyorsított elbírálására vonatkozó

Részletesebben

Űrlap kizárási indítvány bejelentéséhez B-36 nyomtatvány

Űrlap kizárási indítvány bejelentéséhez B-36 nyomtatvány Űrlap kizárási indítvány bejelentéséhez B-36 nyomtatvány I. Mely esetben kell benyújtani? Az alapvető emberi jogok és szabadságok védelméről szóló nemzetközi és hazai szabályozás célja a tisztességes büntetőeljárás

Részletesebben

A bírósági közvetítői eljárás

A bírósági közvetítői eljárás ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ ÜGYFELEKNEK A bírósági közvetítői eljárás A közvetítés vagy más néven mediáció egy olyan, a hagyományos vitarendező (peres) eljárásoktól lényegesen eltérő megoldás, melynek az a célja,

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (...) GKM rendelete. a kereskedelmi szakértői tevékenység engedélyezéséről

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (...) GKM rendelete. a kereskedelmi szakértői tevékenység engedélyezéséről A gazdasági és közlekedési miniszter /2006. (...) GKM rendelete a kereskedelmi szakértői tevékenység engedélyezéséről A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. -a (2) bekezdésének c) pontjában

Részletesebben

A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz

A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz Poszler Gergő Európai Bizottság Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóság C/2 csoport Közbeszerzési jog I. A jelen prezentációban szereplő információk

Részletesebben