XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny. Magasraktár-modell vezérlése gyakorlati feladat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny. Magasraktár-modell vezérlése gyakorlati feladat"

Átírás

1 BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny március Magasraktár-modell vezérlése gyakorlati feladat Hengeres munkadarabokat kell egy hárompolcos, polconként hat tárolópozícióval rendelkező magasraktárban eltárolni illetve kérés esetén a raktárból kiadni. A színük szerint megkülönböztetünk piros, fekete és ezüst munkadarabokat. A raktár alsó polcán gyűjtjük a fekete munkadarabokat, a középső polcon az ezüst színűket, a felső polcon pedig a pirosakat. A polc mellett baloldalon található az adagoló végpontja, jobb oldalon pedig az ürítési csúszda torkolata. A magasraktár polcrendszerének vázlata és az egyes pozíciók jelölése az alábbi ábrán látható (az ürítési pozíció szürkével stilizálva). kód kód Anguláris pozíciók C B A C B A Axiális pozíciók A tárolópozíció szint ön-inicializálás (nem használjuk) B tárolópozíció szint felső polc kihúzás / betolás C tárolópozíció szint felső polc megfogás D tárolópozíció szint középső polc kihúzás / betolás E tárolópozíció szint középső polc megfogás F tárolópozíció szint adagoló színvizsgálat G adagoló pozíció szint alsó polc kihúzás / betolás adagoló kihúzás H ürítő pozíció szint alsó polc megfogás adagoló megfogás ürítő elengedés Összeállította: Lamár Krisztián főiskolai adjunktus

2 2. oldal Axiális beavatkozó Radiális beavatkozó Anguláris beavatkozó Munkadarab megfogó

3 3. oldal

4 4. oldal Az adagoló egy szállítószalagot szimbolizáló vízszintes csúszda, melyen kézzel kell a munkadarabokat a végpontig (ütközésig) betolni. A magasraktár pozíciói egy három-szabadságfokú manipulátor segítségével érhetők el. A polcok íves kialakításúak, így az egyes mozgások irányai egyértelműen megkülönböztethetők, ha a raktár polcait egy henger palástjára képzeljük el. A függőleges tengelyirányú transzlációs mozgatást egy lineáris villamos szervomotor végzi (AXIÁLIS beavatkozó). A vízszintes körpályás rotációs mozgatást egy villamos szervomotor végzi (ANGULÁRIS beavatkozó) A vízszintes sugárirányú transzlációs mozgást egy monostabil mágnesszeleppel vezérelt kettős működésű pneumatikus munkahenger végzi (RADIÁLIS beavatkozó). A munkahenger mindkét végállapotánál visszajelzést ad. A munkadarabok megfogása egy monostabil mágnesszeleppel vezérelt pneumatikus megfogóval történik, a megfogó nyitott vagy zárt állapotáról visszajelzés nincs. A manipulátor megfogója színérzékelő jeladóval van felszerelve, amelynek segítségével az adagolóban lévő munkadarab színét tudjuk megállapítani. A jeladó az érzékelt színt kétbitesen kódolva adja. Az axiális és anguláris beavatkozók pozícionálása önműködő. A mozgatást az alábbi szabályok szerint kell végezni: Először a pozíció adatvonalakra adjuk rá a kívánt (axiális vagy anguláris) célpozíciónak megfelelő hárombites kódot (ld. a magasraktár polcrendszerének vázlata melletti táblázatot), majd 50ms várakozási idő után kiadjuk a megfelelő beavatkozóra vonatkozó 200ms hosszúságú indítójelet. A pozíció adatvonalakra adott kód nem változhat, mialatt az indítójel aktív! A pozícionálás befejeződését az adott beavatkozóhoz rendelt visszajelző bit logikai 1 értéke jelzi. A visszajelző bit kiértékelését az indítójel lefutó éle után kell kezdeni. A két beavatkozó működtethető egyidejűleg is, de a már elindított beavatkozóra vonatkozó újabb indító impulzusokat a manipulátor figyelmen kívül hagyja a pozícionálás befejeződéséig. A manipulátor mozgatása Munkadarab kivétele az adagolóból Visszahúzott radiális munkahenger mellett az axiális és az anguláris beavatkozót az adagoló színvizsgálati pozíciójára állítjuk. Nyitott megfogóval kitoljuk a radiális munkahengert, 1 sec várakozási idő múlva beolvassuk a munkadarab színének megfelelő kétbites kódot, ezután visszahúzzuk a radiális munkahengert. Leereszkedünk az adagoló megfogási szintjére, nyitott megfogóval kitoljuk a radiális munkahengert, megfogjuk a munkadarabot, majd 1 sec várakozási idő múlva felemelkedünk az adagoló kihúzási szintjére, és visszahúzzuk a radiális munkahengert.

5 5. oldal Munkadarab elhelyezése a raktárban Visszahúzott radiális munkahenger mellett az axiális beavatkozót a munkadarab színének megfelelő polc betolási szintjére, az anguláris beavatkozót pedig a kívánt tárolópozícióra állítjuk. Kitoljuk a radiális munkahengert, majd elengedjük a munkadarabot. 1 sec várakozási idő után nyitott megfogóval visszahúzzuk a radiális munkahengert. Munkadarab kivétele a raktárból Visszahúzott radiális munkahenger mellett az axiális beavatkozót a munkadarab színének megfelelő polc megfogási szintjére, az anguláris beavatkozót pedig a kívánt tárolópozícióra állítjuk. Nyitott megfogóval kitoljuk a radiális munkahengert, megfogjuk a munkadarabot, majd 1 sec várakozási idő múlva felemelkedünk az adott munkadarab színének megfelelő polc kiházási szintjére, és visszahúzzuk a radiális munkahengert. Munkadarab ürítése Visszahúzott radiális munkahenger mellett az axiális és az anguláris beavatkozót az ürítő elengedési pozíciójára állítjuk. Kitoljuk a radiális munkahengert, és elengedjük a munkadarabot. 1 sec várakozási idő után nyitott megfogóval visszahúzzuk a radiális munkahengert. Védelem A berendezés magas beszerzési értéke megkívánja, hogy a programozási tévedésekből fakadó esetleges mechanikai sérülésektől megóvjuk. Ezért a modellt önálló védelmi rendszerrel láttuk el. A védelem működése a következő: Védett módban a rendszer a külső vezérlő jelekre nem reagál. A védett módot a RESET nyomógomb mögötti piros lámpa világítása jelzi. A védett módba való belépés kiváltó okát egy erre a célra fenntartott alfanumerikus LCD kijelzőn megjeleníti. A védett mód a RESET nyomógomb megnyomásával oldható fel. Ilyenkor a rendszer ön-inicializálást hajt végre. Ha az ön-inicializálás lefutott, akkor a RESET nyomógomb mögötti piros lámpa elalszik, jelezve, hogy a rendszer kész fogadni a külső vezérlőjeleket. Védett módba a következő események hatásra kerülhet a rendszer: Első indítás (bekapcsolás). VÉSZ-STOP nyomógomb megnyomása. Radiális beavatkozó állapotváltása anguláris vagy axiális mozgás közben. Anguláris mozgási parancs kitolt radiális beavatkozó mellet. Axiális mozgási parancs kitolt radiális beavatkozó mellet. Ez alól KIVÉTEL az alábbi axiális pozíciók közötti (üzemszerű) mozgás:

6 6. oldal A megvalósítandó feladat ismertetése A berendezésnek két üzemmódja van: BERAKODÁS és KIRAKODÁS. Berakodás esetén a munkadarabokat az adagolóból a raktárba mozgatjuk, míg kirakodáskor a raktárból az ürítő csúszdára. A verseny folyamán csak a KIRAKODÁS üzemmód programozása a feladat. Ennek megfelelően az ÜZEMMÓD kapcsolónak és a STÁTUSZ jelzőfénynek nincs szerepe. A raktár töltöttségi állapotának valós-idejű lekérdezésére nincs mód, ezért szoftveresen kell nyilvántartani, hogy az adott munkadarabból éppen hány példány van a raktárban. A tesztelés során úgy indítjuk a rendszert, hogy a raktárban mindhárom típusú munkadarabból 4-4 példány van tárolva (az F-E-D-C tárolópozíciókban). Rendszerindításkor a manipulátort visszahúzott radiális munkahengerrel és nyitott megfogóval ürítő pozícióba kell állítani. Ezt nevezzük ALAPHELYZET-nek. Alaphelyzetben lehet megadni a kivételre kért munkadarabokat. A KÉRÉS jelű háromállású kétbites kódkapcsolóval kell beállítani a kívánt színt, majd meg kell nyomni a BEÍR jelű gombot. Ilyen módon négy vagy kevesebb kérést lehet tárolni. A negyedik kérés beírása utáni újabb kéréseket figyelmen kívül kell hagyni. A STOP gomb rövid megnyomása törli a legutolsó kérést, hosszú (2 másodpercnél hosszabb) megnyomása pedig törli az összes beírt kérést. Ha legalább egy kérés tárolva van, akkor a START nyomógomb megnyomásával indítható a kirakodás. A manipulátor a munkadarabokat a tárolt kérések sorrendjében veszi ki a raktárból és helyezi el az ürítő csúszdára. A tárolópozíciók ürítése jobbról balra (A F irányban) történik, a legelső betöltött tárolópozíciónál kezdve. Kirakodás közben a BEÍR jelű nyomógombra nem reagál. Az összes kérés kiszolgálása után a tárolt kéréseket törölni kell és a manipulátort alaphelyzetben kell parkolni. Ezután a BEÍR jelű nyomógombbal újabb kérések tárolása kezdeményezhető. A STOP gomb megnyomásakor a folyamatban lévő kérés teljesítését még be kell fejezni, a további kéréseket pedig törölni kell. Ha a raktárban nincs a kért munkadarab, akkor színvizsgálattal meg kell nézni, hogy az adagolóban milyen munkadarab van. Ha az adagolóból teljesíthető a kérés, akkor a kiszolgálás folytatódik, ellenkező esetben hibajelzést kell adni, és a fennmaradó kéréseket törölni kell. A hiba a STOP gomb lenyomás utáni felengedésével nyugtázható. Ekkor a hibajelzés megszűnik, és a rendszer alaphelyzetbe áll. Ezután újabb kérések tárolása kezdeményezhető. Kijelezések A FUTÁS (zöld) jelzőfény jelzi, ha a manipulátor bármilyen mozgást végez. Álló állapotban, illetve hiba esetén sötét. A HIBA (piros) jelzőfény jelzi, ha a működés során hiba lépett fel. A hétszegmenses számkijelző a kérések beírásakor illetve alapállapotban jelzi, hogy hány kérés van tárolva (sötét, 1, 2, 3, 4). Kirakodás közben az éppen feldolgozott munkadarab színének megfelelő nagy kezdőbetűt jeleníti meg (P, E, F). Hiba esetén annak a munkadarabnak a színét jelzi ki, amelyiket nem sikerült kiadni.

7 7. oldal Tesztelés A tesztelés során úgy indítjuk a rendszert, hogy a raktárban mindhárom típusú munkadarabból 4-4 példány van tárolva (az F-E-D-C tárolópozíciókban). Az adagolóban elöl egy piros, mögötte egy fekete munkadarab van A manipulátornak a program indításakor ürítési pozícióba kell mennie START gomb megnyomásakor nincs reakció Öt kérés: piros fekete piros ezüst fekete o kijelzés kérés közben: ZÖLD lámpa sötét, hétszegmenses kijelző: sötét, 1 4 o ötödik kérést figyelmen kívül hagyja o START gomb megnyomása: kiszolgálás, utána alaphelyzet o kijelzés futás közben: ZÖLD fény, hétszegmenses kijelző: P-F-P-E kezdőbetűk o kijelzés, ha lefutott: ZÖLD fény kialszik, hétszegmenses kijelző: sötét o Kiszolgálás közben a BEÍR nyomógombra nem reagál Két tetszőleges kérés (STOP gomb hosszú megnyomása: az összes kérést töröljük) Négy kérés: piros piros piros ezüst (STOP gomb rövid megnyomása: az utolsó kérést töröljük) o kiszolgálás: piros piros (kiszolgálása közben STOP gomb megnyomása: kiszolgálást befejezi, alaphelyzet) Négy kérés: piros ezüst piros fekete o kiszolgálás: piros (adagolóból) ezüst piros (HIBA) o kijelzés hiba esetén: PIROS fény (hiba megállapításától folyamatosan), ZÖLD elalszik, hétszegmenses kijelző: P Hiba állapotban a BEÍR gombra és a START gombra nem reagál STOP gomb hosszú megnyomása. Lenyomáskor és nyomva tartás közben nincs reakció, felengedéskor: PIROS fény elalszik, alaphelyzetbe megy (ZÖLD fény) A zsűri által megadott kérések tárolása és kiszolgálása. Kiegészítő információ az érdeklődő utókor számára: Jelen dokumentumot a versenyt megelőzően a résztvevő csapatok rendelkezésére bocsátottuk, ez alól kivétel csak a 6. és 7. oldalon található feladat- és tesztelési leírás volt, melyet a verseny napján adtunk át.

8 8. oldal Hardver csatlakozási felület Az alkalmazott végrehajtók és kijelzők aktív bemeneti feszültségszintje 24 V. Az alkalmazott jeladók aktív kimeneti feszültségszintje 24 V. Digitális bemenetek Megjegyzés Vezeték sorszám 1 START nyomógomb 01 2 STOP nyomógomb NC 02 ÜZEMMÓD kapcsoló 3 0: berakodás 03 1: kirakodás 4 BEÍR nyomógomb 04 5 KÉRÉS kódkapcsoló A adatbit 05 6 KÉRÉS kódkapcsoló B adatbit 06 Kódolás: BA 00: 01: ezüst 10: fekete 11: piros 7 Színérzékelő jeladó A adatbit 07 8 Színérzékelő jeladó B adatbit 08 Kódolás: BA 00: nincs munkadarab 01: ezüst 10: fekete 11: piros 9 Radiális beavatkozó alaphelyzetben Radiális beavatkozó kitolva Axiális pozícionálás visszajelzés Anguláris pozícionálás visszajelzés 12

9 9. oldal Digitális kimenetek Vezeték sorszám 1 FUTÁS jelzőfény 13 2 STÁTUSZ jelzőfény 14 3 HIBA jelzőfény 15 4 Hétszegmenses számkijelző A adatbit 16 5 Hétszegmenses számkijelző B adatbit 17 6 Hétszegmenses számkijelző C adatbit 18 Kódolás: CBA megjelenített karakter 000: sötét 001: 1 010: 2 011: 3 100: 4 101: P 110: E 111: F 7 Radiális munkahengert kitoló szelep 19 8 Munkadarab megfogót záró szelep 20 9 Axiális / Anguláris pozíció A adatbit Axiális / Anguláris pozíció B adatbit Axiális / Anguláris pozíció C adatbit 23 Kódolás: ld. a magasraktár polcrendszerének vázlata melletti táblázatot 12 Axiális pozícionálás indítása Anguláris pozícionálás indítása A másik gyakorlati feladathoz lesz csak szükséges A másik gyakorlati feladathoz lesz csak szükséges A másik gyakorlati feladathoz lesz csak szükséges 28 Tápfeszültség csatlakozás Vezeték sorszám 1 +24V 29 2 GND 30 A csatlakozó 24V és GND jelű pontjairól csak a PLC-k leválasztott I/O moduljainak a táplálása megengedett. A PLC-k központi egységének táplálását külön forrásból kell megoldani, és a két feszültségrendszer közötti galvanikus leválasztást áthidalni tilos!

10 10. oldal Csatlakozási séma Az elmúlt évek versenyein megszokott csatlakozó kábelt az alábbi ábra szerint kell illeszteni a felhasználói PLC galvanikusan leválasztott I/O moduljaihoz. A csatlakozó 24V és GND jelű pontjairól csak a PLC-k leválasztott I/O moduljainak a táplálása megengedett. A PLC-k központi egységének táplálását külön forrásból kell megoldani, és a két feszültségrendszer közötti galvanikus leválasztást áthidalni tilos!

11 11. oldal Csatlakozási útmutató Jelen szakasz célja, hogy javaslatot adjon a technológia modell egyes funkcióinak a vizsgálatára a felhasználói PLC I/O felületének csatlakoztatása után. A hardver csatlakozás kialakítása (a csatlakozó kábel és PLC I/O pontjainak illesztése) minden csapat számára otthoni feladat, melyet a bekötési táblázatok alapján lehet elvégezni. A számozott vezetékek kiosztását úgy határoztuk meg, hogy a másik gyakorlati feladat megoldásához ne kelljen újrahuzalozni a PLC-t. A csatlakozás vizsgálata a programozási feladatot megelőző napon késő délután történik, ugyanabban a sorrendben, mint a másnapi (éles) tesztelés. Az itt bemutatott vizsgálati lépések az akció-reakció elvét követik. Ezeken a lépéseken következetesen végighaladva viszonylag gyorsan bizonyosodhatunk meg a csatlakozás helyességéről vagy esetleges hibáiról. A csatlakozás vizsgálatára minden csapatnak tíz perc áll rendelkezésre. A PLC I/O pontjainak helyes és odafigyelő bekötését feltételezve ez az idő bőségesen elegendő. A vizsgálathoz nem célszerű programot írni, gyorsabb (és megbízhatóbb) eredmény érhető el a PLC diszkrét kimeneteinek manuális gerjesztésével (pl. FORCE-olással). A továbbiakban az alábbi egyszerűsítő írásmódot fogjuk használni: DI(1) A PLC azon diszkrét bemeneti pontja, amelyhez az (1) sorszámú vezeték csatlakozik DO(13) A PLC azon diszkrét kimeneti pontja, amelyhez az (13) sorszámú vezeték csatlakozik Akció Reakció 1 VÉSZ-STOP nyomógomb megnyomása A RESET nyomógomb mögötti piros lámpa kigyullad 2 RESET nyomógomb megnyomása Ön-inicializálás lefuttatása Amikor végzett: a piros lámpa elalszik 3 A felhasználói PLC I/O felületének csatlakoztatása 4 A felhasználói PLC tápfeszültség alá helyezése 5 START nyomógomb megnyomása DI(1) =1 6 STOP nyomógomb megnyomása DI(2) = 0 7 ÜZEMMÓD kapcsoló berakodás állásban 8 ÜZEMMÓD kapcsoló kirakodás állásban DI(3) = 0 DI(3) = 1 9 BEÍR nyomógomb megnyomása DI(4) = 1

12 12. oldal 10 KÉRÉS kódkapcsoló ezüst állásban DI(6,5) = KÉRÉS kódkapcsoló fekete állásban DI(6,5) = KÉRÉS kódkapcsoló piros állásban DI(6,5) = DO(13) = 1 FUTÁS jelzőfény kigyullad 14 DO(14) = 1 STÁTUSZ jelzőfény kigyullad 15 DO(15) = 1 HIBA jelzőfény kigyullad 16 DO(16..18) = xxx Célszerű mind a nyolc kombinációt kipróbálni A hétszegmenses kijelzőn a megfelelő karakterek megjelennek 17 DO(19) = 1 Radiális beavatkozó kitolódik DI(9) = 1 0 DI(10) = DO(19) = 0 Radiális beavatkozó visszahúzódik 19 DO(20) = 1 Munkadarab megfogó záródik 20 DO(20) = 0 Munkadarab megfogó kinyílik 21 DO(23,22,21) = DO(24) = Axiális pozicionálás elindul DI(11) = 1 0 Amikor elérte a színvizsgálati (5) szintet: DI(11) = DO(23,22,21) = DO(25) = Anguláris pozicionálás elindul DI(12) = 1 0 Amikor elérte az adagoló (G) pozíciót: DI(12) = DO(19) = 1 Radiális beavatkozó kitolódik 26 Az adagolóban nincs munkadarab DI(8,7) = Az adagolóban ezüst munkadarab van DI(8,7) = Az adagolóban fekete munkadarab van DI(8,7) = Az adagolóban piros munkadarab van DI(8,7) = DO(23,22,21) = DO(24) = Védelmi hibajelzés: nem megengedett axiális pozícionálás kitolt megfogóval 32 A felhasználói PLC tápfeszültségének kikapcsolása 33 A felhasználói PLC csatlakozásának eltávolítása

XXI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny

XXI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny XXI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny 2015. április 10. Pécs 2. Technológiai Programozó Feladat Feladatkiírás Tartalomjegyzék 1. I/O Lista... 3 2. Általános információk...

Részletesebben

PLC Versenyfeladat. XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, március Összeállította az EvoPro Kft.

PLC Versenyfeladat. XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, március Összeállította az EvoPro Kft. PLC Versenyfeladat XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, 2008. március 19-21. Összeállította az EvoPro Kft. Általános bemutatás A feladatban szereplő eszköz egy 8x8 képpontos LED-mátrix

Részletesebben

A kitolóhenger végezzen (+) mozgást a START gomb lenyomására, (-) mozgást a STOP gomb megnyomására. A vezérlő szelep monostabil.

A kitolóhenger végezzen (+) mozgást a START gomb lenyomására, (-) mozgást a STOP gomb megnyomására. A vezérlő szelep monostabil. Allocation_List O0.0 Y1_1 Kitolóhengert vezérlö szelep (monos) O0.1 Y1_2 Vákuum kapcsoló szelep BE (bistabil) O0.2 Y1_3 Vákuum kapcsoló szelep KI (bistabil) O0.3 Y1_4 Forgatóhengert mozgató szelep BALRA

Részletesebben

2000 Szentendre, Bükköspart 74 WWW.MEVISOR.HU. MeviMR 3XC magnetorezisztív járműérzékelő szenzor

2000 Szentendre, Bükköspart 74 WWW.MEVISOR.HU. MeviMR 3XC magnetorezisztív járműérzékelő szenzor MeviMR 3XC Magnetorezisztív járműérzékelő szenzor MeviMR3XC járműérzékelő szenzor - 3 dimenzióban érzékeli a közelében megjelenő vastömeget. - Könnyű telepíthetőség. Nincs szükség az aszfalt felvágására,

Részletesebben

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1-

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Dinnyeválogató v2.0 Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Omron K3HB-VLC elektronika illesztése mérlegcellához I. A HBM PW10A/50 mérlegcella csatlakoztatása

Részletesebben

WorldSkills előválogató Mechatronika 2009. PLC feladat. 2009. március 4. - Gödöllő

WorldSkills előválogató Mechatronika 2009. PLC feladat. 2009. március 4. - Gödöllő WorldSkills előválogató Mechatronika 2009 PLC feladat 2009. március 4. - Gödöllő PLC feladat: Válogatóállomás beprogramozása Súlyozás (PLC feladatra kapható pont / összes pont): Feladatra adott maximális

Részletesebben

TM-73733 Szervó vezérlő és dekóder

TM-73733 Szervó vezérlő és dekóder TM-73733 Szervó vezérlő és dekóder Használati útmutató 2011 BioDigit Ltd. Minden jog fenntartva. A dokumentum sokszorosítása, tartalmának közzététele bármilyen formában, beleértve az elektronikai és mechanikai

Részletesebben

Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb

Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb Kezelési útmutató akkumulátoros (12V) automata elektronikához A készülék használata Időzítés Ciklus 1. 2 Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb Az akkumulátor csatlakozók megfelelő polaritással

Részletesebben

Panel bekötési pontok:

Panel bekötési pontok: Panel bekötési pontok: 1.-2. Közös pont minden be és kimenethez 3. 24Vac, 7W terhelhetőségű kimenet külső eszközök táplálásához 4.-5. Közös pont minden be és kimenethez 6. 24Vac 10W kimenet figyelmeztető

Részletesebben

Útmutató EDC kézivezérlőhöz

Útmutató EDC kézivezérlőhöz Útmutató EDC kézivezérlőhöz ALAPFUNKCIÓK A kézivezérlő használata során állítsa az EDC vezérlő előlapján található forgó kapcsolót 0 állásba. Ezáltal a felhasználó a kézivezérlő segítségével férhet hozzá,

Részletesebben

Programozott vezérlések (NGB_AU026)

Programozott vezérlések (NGB_AU026) Programozott vezérlések (NGB_AU026) SMC IPC-202A folyadékcsomagoló egység programozása Bajzek Patrik A59SUA Illés József Y6NXZA Kardos Péter EWR0PS Kelemen János G781BE Kovács Benedek E002J6 A projekt

Részletesebben

MPLC-06-MIO 1 analóg és 3 digitális bemeneti állapotot átjelző interfész. Műszaki leírás

MPLC-06-MIO 1 analóg és 3 digitális bemeneti állapotot átjelző interfész. Műszaki leírás MPLC-06-MIO analóg és digitális bemeneti állapotot átjelző interfész MultiCom Fejlesztő és Szolgáltató Kft. H -1033 Budapest, Szőlőkert u. 4. Tel.: 437-8120, 437-8121, Fax.: 437-8122, E-mail: multicomkft@multicomkft.hu,

Részletesebben

Felhasználói és Telepítői Kézikönyv AT 7070 Elektronikus vezérlő garázskapukhoz

Felhasználói és Telepítői Kézikönyv AT 7070 Elektronikus vezérlő garázskapukhoz ELETTRONIC DIVISION Felhasználói és Telepítői Kézikönyv AT 7070 Elektronikus vezérlő garázskapukhoz ALAPRAJZ RF CODE CLOSE OPEN PROG 1 2 3 4 ON 5 6 7 8 POWER 1 2 3 4 SLOW SPEED + TR1 + TR2 10 5 6 7 8 9

Részletesebben

Szélkövetés: Ehhez az üzemmódhoz a PR3-as paraméter értékét 0-ra kell állítani.

Szélkövetés: Ehhez az üzemmódhoz a PR3-as paraméter értékét 0-ra kell állítani. Szélkövető v4 1 Bekapcsolást követően a szélkövető elektronika kijelzőjén a SZEL42 felirat jelenik meg néhány másodpercre, majd ezt követően pedig az ALAP felirat (Az Auto/Kézi kapcsoló lekapcsolva). A

Részletesebben

AIPHONE KVI. Telepítési és Használati útmutató. Szerelőkészlet Mennyiség Megnevezés A. Vandálbiztos, kültéri, fém kezelőegység

AIPHONE KVI. Telepítési és Használati útmutató. Szerelőkészlet Mennyiség Megnevezés A. Vandálbiztos, kültéri, fém kezelőegység AIPHONE 2004/06 változat KVI Típusszám:120130 Vandálbiztos, kültéri, fém kezelőegység Telepítési és Használati útmutató Szerelőkészlet Mennyiség Megnevezés A Ábra 1 TORX M4x10 csavar 1 TORX T20 kulcs 2

Részletesebben

Használati Útmutató V:1.25

Használati Útmutató V:1.25 Használati Útmutató V:1.25 Vezérlés egységei: Kulcsos kapcsoló BAT LED Biztosíték Csatlakozók Kijelző START/MENU Ok gomb FL.YEL - gomb RED + gomb Memória Akkumulátor Modem Készülék Üzembe helyezése: 1.

Részletesebben

Poolcontroller. Felhasználói leírás

Poolcontroller. Felhasználói leírás Poolcontroller Felhasználói leírás Ring Elektronika Ipari és Elektronika Kft. Budapest 1031 Pákász u. 7. Tel/Fax:+3612420718, Mobil: 06209390155 e-mail: ring.elektronika@mail.datanet.hu web: www.ringel.hu

Részletesebben

KeyLock-2V Digitális kódzár 2 kimenettel

KeyLock-2V Digitális kódzár 2 kimenettel KeyLock-2V Digitális kódzár 2 kimenettel HU Felhasználói és programozói leírás A kézikönyv tartalmára és a benne leírt berendezésre vonatkozóan a fejlesztő és gyártó fenntartja a változtatás jogát. A gyártó

Részletesebben

AARTECH EASY LOCK Használati útmutató

AARTECH EASY LOCK Használati útmutató Aartech Easy Lock típusú kódkilincs ismertető A kódkilincs 35 80 mm vastagságú ajtókhoz alkalmazható, ahol az 5. ábrán B-vel jelölt távolság legalább 21 mm. Kisebb távolság esetén (legfeljebb 14 mm-ig),

Részletesebben

Kezelési leírás. Portos motor DELUX-R

Kezelési leírás. Portos motor DELUX-R Kezelési leírás Portos motor DELUX-R 1 Tartalomjegyzék Elektromos bekötés Végállás pozíciók beállítása Távirányító egységek hozzáadása/törlése Közbenső pozíciók programozása Végállás pozíciók szerkesztése

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv MC442H típusú léptetőmotor meghajtóhoz

Felhasználói kézikönyv MC442H típusú léptetőmotor meghajtóhoz Felhasználói kézikönyv MC442H típusú léptetőmotor meghajtóhoz Műszaki adatok: Kimeneti áram: 1,0 4,2 A 15 beállítható mikró lépés felbontás (400-25 600 lépcső / fordulat) Rms érték: 3,0 A Tápfeszültség:

Részletesebben

KeyLock-23 Digitális kódzár 2 kimenettel, 3 bemenettel

KeyLock-23 Digitális kódzár 2 kimenettel, 3 bemenettel KeyLock-23 Digitális kódzár 2 kimenettel, 3 bemenettel HU Felhasználói és programozói leírás A kézikönyv tartalmára és a benne leírt berendezésre vonatkozóan a fejlesztő és gyártó fenntartja a változtatás

Részletesebben

F1Q Timer V2.1 Brushless motorvezérlő és időzítő az F1Q kategória számára. Leírás

F1Q Timer V2.1 Brushless motorvezérlő és időzítő az F1Q kategória számára. Leírás F1Q Timer V2.1 Brushless motorvezérlő és időzítő az F1Q kategória számára Leírás Az áramkör az F1Q szabadon repülő kategóra modelljei számára készült, egy háromfázisú szabályzót és három szervót képes

Részletesebben

Kimenetek száma Kimenet Szoftveres beállítás Bank funkció Típus. Nincs Nincs H8PS-8BP 16 H8PS-16BP 32 H8PS-32BP. Felbontás Kábelhossz Típus

Kimenetek száma Kimenet Szoftveres beállítás Bank funkció Típus. Nincs Nincs H8PS-8BP 16 H8PS-16BP 32 H8PS-32BP. Felbontás Kábelhossz Típus H8PS Digitális pozícionáló Kiváltja a mechanikus pozícionálókat Kompatibilis az abszolút kódadókkal Maximális fordulat: 1600 1/min Nagyméretû LCD-kijelzõ 8 / 16 / 32 db tranzisztoros kimenet 96 x 96 mm-es

Részletesebben

Házi feladat. 1. ábra. Mh1 Adagoló henger. Vákum E12 F I O M 2 0 1 2 E10. Mh4 Emelő henger E11 M O I F O. Tolólap E14 E13 E2 E3 E4 F I O M 2 0.

Házi feladat. 1. ábra. Mh1 Adagoló henger. Vákum E12 F I O M 2 0 1 2 E10. Mh4 Emelő henger E11 M O I F O. Tolólap E14 E13 E2 E3 E4 F I O M 2 0. Házi feladat Adott az. ábrán látható korongválogató berendezés. A csőtárba betárolt 6 db korongon lentről fölfele a felirat olvasható kétszer. Ekkor a vályú üres. A feladat az, hogy a korongok kitárolása

Részletesebben

2. Telepítés HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Jellemzô adatok Centralis Receiver RTS. inteo Centralis Receiver RTS. Centralis Receiver RTS.

2. Telepítés HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Jellemzô adatok Centralis Receiver RTS. inteo Centralis Receiver RTS. Centralis Receiver RTS. Rádióvevô HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Ahhoz, hogy Ön optimálisan ki tudja használni a Centralis-Receiver RTS rádióvevô által kínált elônyöket, kérjük, olvassa el figyelmesen ezt a használati útmutatót. Kérdések,

Részletesebben

TM-73726 Szervó vezérlő

TM-73726 Szervó vezérlő TM-73726 Szervó vezérlő Használati útmutató 2011 BioDigit Ltd. Minden jog fenntartva. A dokumentum sokszorosítása, tartalmának közzététele bármilyen formában, beleértve az elektronikai és mechanikai kivitelezést

Részletesebben

Q36A VEZÉRLÉS EGY-VAGY TÖBBSZÁRNYAS KAPUKHOZ

Q36A VEZÉRLÉS EGY-VAGY TÖBBSZÁRNYAS KAPUKHOZ Q36A VEZÉRLÉS EGY-VAGY TÖBBSZÁRNYAS KAPUKHOZ A VEZÉRLŐEGYSÉG RÉSZEI A A választó gomb B B választó gomb C Megerősítő gomb (YES) / Emelkedés D Tiltó gomb (NO) / Csökkenés F1 24 V AC, 800 ma biztosíték F2

Részletesebben

1. 2. 3. 4. 1. 2. 3.

1. 2. 3. 4. 1. 2. 3. Kezelési útmutató DC Automatavezérlésű Mézpörgető készülékhez Kérjük, hogy olvassa el, mielőtt a készüléket üzemeltetni kezdené! Érvényes: 2009. március 01.-től A készülék használatba vételének feltételei:

Részletesebben

SSB-T9K4 rádiós kódzár

SSB-T9K4 rádiós kódzár SSB-T9K4 rádiós kódzár Felszerelés és programozás előtt olvassa el figyelmesen az alábbi útmutatót, különös tekintettel a 4. oldalon lévő MEGJEGYZÉSEK-re. Ezen berendezések használatakor és felszerelésekor

Részletesebben

Bekötési rajz a Wheels WRS6 típusú ugrókódú távirányítós relémodulhoz

Bekötési rajz a Wheels WRS6 típusú ugrókódú távirányítós relémodulhoz Bekötési rajz a Wheels WRS6 típusú ugrókódú távirányítós relémodulhoz A készülék sokoldalúan használható minden olyan területen, ahol egyszeru vezérlési feladatokat kell megoldani és távirányításúvá tenni.

Részletesebben

LÉPCSŐHÁZI AUTOMATÁK W LÉPCSŐHÁZI AUTOMATA TIMON W SCHRACK INFO W FUNKCIÓK W MŰSZAKI ADATOK

LÉPCSŐHÁZI AUTOMATÁK W LÉPCSŐHÁZI AUTOMATA TIMON W SCHRACK INFO W FUNKCIÓK W MŰSZAKI ADATOK W LÉPCSŐHÁZI AUTOMATA TIMON 150 BZ327210-A W FUNKCIÓK Energiamegtakarítás funkció Beállíthatóság 0,5 30 perc Halk működés Nagy bekapcsoló képesség, 80 A max / 20 ms 3 vagy 4 vezetékes bekötés Glimmlámpaállóság:

Részletesebben

eco1 egymotoros vezérlés

eco1 egymotoros vezérlés ECO-1 Egymotoros vezerle s oldal: 1 osszes: 4 - MŰSZAKI UTMUTATO - 1. Felépítés eco1 egymotoros vezérlés 1: Tap csatlakozo 2: Villogo csatlakozo 3: Motor csatlakozo 4: Indito bemenetek csatlakozoi 5: Biztonsagi

Részletesebben

PEDECOMP PR-2/D iskolai csengetőóra

PEDECOMP PR-2/D iskolai csengetőóra K E Z E L É S I L E Í R Á S PEDECOMP PR-2/D iskolai csengetőóra Falucskai István villamosmérnök Érd, Berzsenyi u. 28. Tel.: 30/224-6648 http://www.pedecomp.hu 1. A KÉSZÜLÉK 2 1. A készülék Üzemmódok: beá

Részletesebben

SIOUX-RELÉ. Sioux relé modul telepítési leírás Szerkesztés MACIE0191

SIOUX-RELÉ. Sioux relé modul telepítési leírás Szerkesztés MACIE0191 SIOUX-RELÉ Sioux relé modul telepítési leírás Szerkesztés 1.2 20MACIE0191 1 Leírás 1.1 Leírás A Sioux-relé egy soros modul, amely tartalmaz egy master kártyát, amely maximum két slave kártyával bővíthető.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2 Telepítés A rendszer standard telepítése Eszköz leírása Eszköz mérete 4

Tartalomjegyzék. 2 Telepítés A rendszer standard telepítése Eszköz leírása Eszköz mérete 4 PL500 Tartalomjegyzék 1 Figyelmeztetések 2 2 Telepítés 3 2.1 A rendszer standard telepítése 3 2.2 Eszköz leírása 3 2.3 Eszköz mérete 4 2.4 Hajtómotor és fogasléc telepítése 4 2.5 Telepítés ellenőrzése

Részletesebben

Channel Expander 1.xx Használati útmutató

Channel Expander 1.xx Használati útmutató Channel Expander 1.xx 1. oldal 2. oldal Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...3 Áttekintés...4 A készülék rögzitése...5 Tápfeszültség csatlakoztatása...8 Öntözés vezérlő csatlakoztatása...8 Szelep kimenetek

Részletesebben

HANDY PROGRAMOZÓ EGYSÉG STAR VEZÉRLÉSHEZ Használati útmutató. SAFEHOME v1.1

HANDY PROGRAMOZÓ EGYSÉG STAR VEZÉRLÉSHEZ Használati útmutató. SAFEHOME v1.1 HANDY PROGRAMOZÓ EGYSÉG STAR VEZÉRLÉSHEZ Használati útmutató SAFEHOME v1.1 Ez a leírás szakképzett telepítőknek szól. A telepítés megkezdése előtt figyelmesen olvassa el a teljes leírást. A termék nem

Részletesebben

S868C3E-1 típusú vezérlő napkollektoros házi melegvízellátó rendszerekhez

S868C3E-1 típusú vezérlő napkollektoros házi melegvízellátó rendszerekhez S868C3E-1 típusú vezérlő napkollektoros házi melegvízellátó rendszerekhez Használati utasítás Megjegyzés: Mivel termékünk folyamatos fejlesztés alatt van, a használati utasítás képei eltérhetnek az Ön

Részletesebben

Kezelési útmutató. Egyfázisú 230V-os 50Hz hálózatról üzemelő háromfázisú motor hajtására alkalmas. AC Automatavezérlésű Mézpörgető készülékhez

Kezelési útmutató. Egyfázisú 230V-os 50Hz hálózatról üzemelő háromfázisú motor hajtására alkalmas. AC Automatavezérlésű Mézpörgető készülékhez Kezelési útmutató Egyfázisú 230V-os 50Hz hálózatról üzemelő háromfázisú motor hajtására alkalmas AC Automatavezérlésű Mézpörgető készülékhez Kérjük, hogy olvassa el, mielőtt a készüléket üzemeltetni kezdené!

Részletesebben

micron s e c u r i t y p r o d u c t s EzeProx proximity kártyaolvasó és kódbillentyűzet

micron s e c u r i t y p r o d u c t s EzeProx proximity kártyaolvasó és kódbillentyűzet micron s e c u r i t y p r o d u c t s EzeProx proximity kártyaolvasó és kódbillentyűzet Jellemzők - 500 kártya vagy kulcstartós kártya tanítható meg akár vegyesen is - 30 programozható, maximum 6 számjegyű

Részletesebben

MT-543Ri plus/04 DIGITÁLIS HŐFOKSZABÁLYZÓ, IDŐZÍTŐVEL, HANGJELZÉSSEL HŰTÉS-FŰTÉSTECHNIKAI ÉS EGYÉB, IDŐZÍTÉST IGÉNYLŐ IPARI ALKALMAZÁSOKHOZ

MT-543Ri plus/04 DIGITÁLIS HŐFOKSZABÁLYZÓ, IDŐZÍTŐVEL, HANGJELZÉSSEL HŰTÉS-FŰTÉSTECHNIKAI ÉS EGYÉB, IDŐZÍTÉST IGÉNYLŐ IPARI ALKALMAZÁSOKHOZ MT-543Ri plus/04 DIGITÁLIS HŐFOKSZABÁLYZÓ, IDŐZÍTŐVEL, HANGJELZÉSSEL HŰTÉS-FŰTÉSTECHNIKAI ÉS EGYÉB, IDŐZÍTÉST IGÉNYLŐ IPARI ALKALMAZÁSOKHOZ Méréshatár: NTC -50 +105 C Pt100-99 - +300 C Pontosság: 1 digit

Részletesebben

Junior DC Elemes vezérlő automatika HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Junior DC Elemes vezérlő automatika HASZNÁLATI UTASÍTÁS Junior DC Elemes vezérlő automatika HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1/5 Fontos: 2-3 másodperces késéssel reagál a szelep az ON vagy OFF gomb megnyomására energiatakarékosság céljából. Két kézi indítás választható:

Részletesebben

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 523 01 Mechatronikus-karbantartó

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ - FONTOS TEENDŐK VIDEOKONFERENCIA ELŐTT - A VIDEOKONFERENCIA ÜZEMBE HELYEZÉSE - HÍVÁS KEZDEMÉNYEZÉSE ÉS FOGADÁSA - A KAMERA ÉS A MIKROFON HASZNÁLATA

Részletesebben

TM TM TM-77203

TM TM TM-77203 TM-77201 TM-77202 TM-77203 Árnyékállomás rendszer Használati útmutató 2012 BioDigit Ltd. Minden jog fenntartva. A dokumentum sokszorosítása, tartalmának közzététele bármilyen formában, beleértve az elektronikai

Részletesebben

PLC feladatok. 1. feladat

PLC feladatok. 1. feladat PLC feladatok 1. feladat Csillag-delta kapcsolás. Egy ipari berendezés vezérléséhez PLC programot kell készíteni. A működéshez a hidraulikus rendszerben az üzemi nyomást az M1 háromfázisú aszinkronmotorral

Részletesebben

Sebury BC Önálló RF kártyás és kódos beléptető

Sebury BC Önálló RF kártyás és kódos beléptető Sebury BC-2000 Önálló RF kártyás és kódos beléptető A BC-2000 önálló RF kártyás és kódos beléptető a legújabb mikroprocesszoros technológia segítségével képes zárak, kapuk vezérlésére. A programozás a

Részletesebben

Követővezérlés időzítőkkel

Követővezérlés időzítőkkel Követővezérlés időzítőkkel Szállítószalagok együttes vezérlése A kikapcsolás-késleltetéses időzítő tipikus alkalmazására láthatunk példát a következő feladat megoldásában, ahol a szilárd anyag feltorlódását

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ PX1, PX5, PX15

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ PX1, PX5, PX15 R PORTOS motorok vezérlési rendszere Portos Hungary K 2220 Vecsés Dózsa György u. 86. Tel.: +36-29/550-280 Mobil.:+36-20/376-1776 +36-20/457-0266 E-mail: portos@portos.hu www.portos.hu KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Beltéri / kültéri önálló Proximity kártyaolvasó R885S

Beltéri / kültéri önálló Proximity kártyaolvasó R885S Beltéri / kültéri önálló Proximity kártyaolvasó R885S Telepítési és kezelési útmutató v1.1 R885S Tartalomjegyzék: Telepítés... 2 Felszerelés és kábelezés... 3 Eszköz felszerelése fém felületre... 3 Műszaki

Részletesebben

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER. Kültéri egység VDT 595A. VDT-595A Leírás v1.4.pdf

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER. Kültéri egység VDT 595A. VDT-595A Leírás v1.4.pdf 2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Kültéri egység VDT 595A VDT-595A Leírás v1.4.pdf Tartalom 1 Kaputábla és Funkciói... 3 2 Kaputábla leírása... 3 3 Zárnyitás műszaki adatai... 4 4 Felszerelés... 4 5 Rendszer

Részletesebben

DRL 01. NAPPALIVILÁGÍTÁS MODUL Daytime Running Light / Coming Home / Leaving Home. Szerelési útmutató

DRL 01. NAPPALIVILÁGÍTÁS MODUL Daytime Running Light / Coming Home / Leaving Home. Szerelési útmutató DRL 01 NAPPALIVILÁGÍTÁS MODUL Daytime Running Light / Coming Home / Leaving Home Szerelési útmutató 5A KÉK 6 Jobboldali reflektor +12V PIROS 2 PIROS 7 +12V Gyújtás +12V ZÖLD 4 KÉK 8 Baloldali reflektor

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Standalone Kódzár Beléptető rendszer Felhasználói kézikönyv S, K és N1 szériához Kérem olvassa el figyelmesen telepítés előtt 1. Csomaglista Név Mennyiség Kódzár 1 Felhasználói kézikönyv 1 Szerszám 1 Tipli

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS. A FÉMALK Zrt. Öntött járműipari alkatrészek automatizált ellenőrzési rendszerének és eszközeinek fejlesztésére

KUTATÁSI JELENTÉS. A FÉMALK Zrt. Öntött járműipari alkatrészek automatizált ellenőrzési rendszerének és eszközeinek fejlesztésére KUTATÁSI JELENTÉS A FÉMALK Zrt. Öntött járműipari alkatrészek automatizált ellenőrzési rendszerének és eszközeinek fejlesztésére ösztöndíj pályázathoz. Készítette: Rádics János Péter Budapest 2010 1/11

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 51 523 01 PLC programozó Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

BU 1000 típusú vezérlés, ULIXES 24V motorhoz. Technikai jellemzők és kapcsolási rajz

BU 1000 típusú vezérlés, ULIXES 24V motorhoz. Technikai jellemzők és kapcsolási rajz BU 1000 típusú vezérlés, ULIXES 24V motorhoz Technikai jellemzők és kapcsolási rajz A Stagnoli vezérlése a 24V motorokhoz, használható egy vagy két karos 24VDC motorokhoz. A mozgatás enkóderrel történik

Részletesebben

UJJLENYOMAT OLVASÓ. Kezelői Kézikönyv

UJJLENYOMAT OLVASÓ. Kezelői Kézikönyv UJJLENYOMAT OLVASÓ Kezelői Kézikönyv 2 Funkció leírása Belépés programozási módba MESTER kód megváltoztatása Új felhasználói ujjlenyomat hozzáadása Felhasználói ujjlenyomat törlése F1/F2-S egyszerűsített

Részletesebben

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Kameraillesztő. VDCU Felhasználói és telepítői kézikönyv VDCU. VDCU Leírás v1.0.pdf

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Kameraillesztő. VDCU Felhasználói és telepítői kézikönyv VDCU. VDCU Leírás v1.0.pdf 2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Kameraillesztő VDCU Felhasználói és telepítői kézikönyv VDCU VDCU Leírás v1.0.pdf Tartalomjegyzék 1 Készülék felépítése...3 2 Műszaki paraméterek...3 3 DIP kapcsolók beállítása...4

Részletesebben

Premier 412, 816, 816+ és 832 felhasználói útmutató. Kezelési útmutató. PREMIER 412, 816, 816+ és 832. központokhoz

Premier 412, 816, 816+ és 832 felhasználói útmutató. Kezelési útmutató. PREMIER 412, 816, 816+ és 832. központokhoz Kezelési útmutató PREMIER 412, 816, 816+ és 832 központokhoz RKPLCD, LCDL kezelőegység használatával A kezelőegység felépítése Az Ön vagyonvédelmi rendszeréhez egy vagy több kezelőegység csatlakozik. Ezekkel

Részletesebben

VDCU használati utasítás

VDCU használati utasítás VDCU használati utasítás A VDCU a 2 vezetékes Futura Digital rendszerhez tervezett többfunkciós eszköz. 2 db CCTV kamera csatlakoztatható felhasználásával a rendszerhez, továbbá világítás vagy zárnyitás

Részletesebben

DFÁVA-EP. Digitális földzárlati áramnövelő ellenállást vezérlő automatika. Műszaki leírás. Azonosító: BU 13 11586-01

DFÁVA-EP. Digitális földzárlati áramnövelő ellenállást vezérlő automatika. Műszaki leírás. Azonosító: BU 13 11586-01 DFÁVA-EP Digitális földzárlati áramnövelő ellenállást vezérlő automatika Műszaki leírás Azonosító: BU 13 11586-01 Ez a leírás az EuroProt készülékcsalád számára készült EPKU-2004 jelű általános kezelési

Részletesebben

CMF 14+ Saját távirányítóval és a gépkocsi távirányítójával is működtethető riasztókészülék. Telepítési útmutató

CMF 14+ Saját távirányítóval és a gépkocsi távirányítójával is működtethető riasztókészülék. Telepítési útmutató CMF 14+ Saját távirányítóval és a gépkocsi távirányítójával is működtethető riasztókészülék Telepítési útmutató Tartalomjegyzék A készülék tulajdonságai 3 Műszaki specifikáció 3 A készlet tartalma 4 A

Részletesebben

Ütem Lámpafázisok A számláló értéke ütemmerker 1 P 0 M1 2 P 1 M2 3 P S 2 M3 4 Z 3 M4 5 Z 4 M5 6 Z 5 M6 7 Z 6 M7 8 S 7 M8

Ütem Lámpafázisok A számláló értéke ütemmerker 1 P 0 M1 2 P 1 M2 3 P S 2 M3 4 Z 3 M4 5 Z 4 M5 6 Z 5 M6 7 Z 6 M7 8 S 7 M8 Ütemvezérelt lefutóvezérlések Közlekedési lámpa vezérlése Egy közlekedési lámpa 3 időegységig piros, ahol a 3. időegységben a piros mellett a sárga lámpa is világít. Ezután 4 időegység zöld fázis következik.

Részletesebben

PEDECOMP PR-2 iskolai csengetőóra

PEDECOMP PR-2 iskolai csengetőóra K E Z E L É S I L E Í R Á S PEDECOMP PR-2 iskolai csengetőóra Falucskai István villamosmérnök Érd, Berzsenyi u. 28. Tel.: 30/224-6648 http://www.pedecomp.hu 1. A KÉSZÜLÉK 2 1. A készülék Üzemmódok: beá

Részletesebben

Használati útmutató M-SHEV hő és füstelvezető központhoz

Használati útmutató M-SHEV hő és füstelvezető központhoz Használati útmutató M-SHEV hő és füstelvezető központhoz felépítése A hő és füstelvezető központ alap alkotóeleme az energia ellátás, ami magába foglalja a hálózati tápegységet, a töltőelektronikát és

Részletesebben

3. A DIGILENT BASYS 2 FEJLESZTŐLAP LEÍRÁSA

3. A DIGILENT BASYS 2 FEJLESZTŐLAP LEÍRÁSA 3. A DIGILENT BASYS 2 FEJLESZTŐLAP LEÍRÁSA Az FPGA tervezésben való jártasság megszerzésének célszerű módja, hogy gyári fejlesztőlapot alkalmazzunk. Ezek kiválóan alkalmasak tanulásra, de egyes ipari tervezésekhez

Részletesebben

PROGRAMOZHATÓ HŐMÉRSÉKLETÉRZÉKELŐ td-1_hu 04/11

PROGRAMOZHATÓ HŐMÉRSÉKLETÉRZÉKELŐ td-1_hu 04/11 TD-1 PROGRAMOZHATÓ HŐMÉRSÉKLETÉRZÉKELŐ td-1_hu 04/11 1. Alkalmazás Az érzékelő a hőmérsékletet érzékeli és információt nyújthat: a túl alacsony hőmérsékletről, pl. melegház, virágüzlet, gyerekszoba, stb.;

Részletesebben

WiLARM-MICRO GSM Modul Telepítői Útmutató Verzió: 2.0

WiLARM-MICRO GSM Modul Telepítői Útmutató Verzió: 2.0 Verzió: 2.0 Tartalomjegyzék WiLARM-MICRO... 1... 1 A GSM modul működése, főbb funkciói... 3 A modul részei... 3 Mini USB csatlakozó... 3 Sorkapcsok... 3 Tápellátás... 3 Bemenetek... 3 LEDek... 4 LEDek

Részletesebben

SYS700-PLM Power Line Monitor modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család

SYS700-PLM Power Line Monitor modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család DDC rendszerelemek, DIALOG-III család KIVITEL ALKALMAZÁS A az energiaellátás minőségi jellemzőinek mérésére szolgáló szabadon programozható készülék. Épületfelügyeleti rendszerben (BMS), valamint önállóan

Részletesebben

1. A berendezés programozása

1. A berendezés programozása 1. A berendezés programozása Az OMRON ZEN programozható relék programozása a relé előlapján elhelyezett nyomógombok segítségével végezhető el. 1. ábra ZEN vezérlő előlapja és a kezelő gombok Ha a beállítások

Részletesebben

RUPERT MÉRNÖKI IRODA. MODEM V.23 v3.1 RS232. Termék ismertető 2006.10.08

RUPERT MÉRNÖKI IRODA. MODEM V.23 v3.1 RS232. Termék ismertető 2006.10.08 RUPERT MÉRNÖKI IRODA MODEM V.23 v3.1 RS232 Termék ismertető 2006.10.08 Műszaki paraméterek: A MODEM V.23 v3.1 típusú készülék moduláris kiépítésű, speciálisan PLC készülékek adatátviteli kommunikációjának

Részletesebben

Fázishasításos elven működő vezérlő elektronika rezgőadagoló működtetéséhez, Imax. 8A.

Fázishasításos elven működő vezérlő elektronika rezgőadagoló működtetéséhez, Imax. 8A. VIBRAC - 8 Fázishasításos elven működő vezérlő elektronika rezgőadagoló működtetéséhez, Imax. 8A. TS sínre szerelhető kivitel (IP 0) Verzió szám:00-00-00-009 Jellemzők: Lágy indítás, beállítható felfutás

Részletesebben

JIM4 garázskapu mozgató szett JIM4. garázskapu mozgató szett CP.J4 vezérléssel

JIM4 garázskapu mozgató szett JIM4. garázskapu mozgató szett CP.J4 vezérléssel 1 JIM4 garázskapu mozgató szett CP.J4 vezérléssel Felszerelési javaslat: JIM4 garázskapu mozgató szett 2 Technikai adatok: Tápfeszültség: Motor: Teljesítmény: Sebesség: Emelőerő: Hőm. Tartomány: Zajszint:

Részletesebben

FÉNYERŐSSÉG-SZÉLERŐSSÉG ÉRZÉKELŐ KÖZPONT HASZNÁLATI UTASíTÁSA JOLLY-FEBO AE0711 TARTALOM

FÉNYERŐSSÉG-SZÉLERŐSSÉG ÉRZÉKELŐ KÖZPONT HASZNÁLATI UTASíTÁSA JOLLY-FEBO AE0711 TARTALOM FÉNYERŐSSÉG-SZÉLERŐSSÉG ÉRZÉKELŐ KÖZPONT HASZNÁLATI UTASíTÁSA JOLLY-FEBO AE0711 TARTALOM Paragrafus Tárgy 1. Vezérlés / Szemléltetés panel 1.1. PARANCSOK 1.2. SZEMLÉLTETÉS 2. Üzemmódok 2.1. AUTOMATIKUS

Részletesebben

Versenyző kódja: 29 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 523 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 29 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 523 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 523 012015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 523 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Villamosipari

Részletesebben

PRN-5T KEZELÉSI ÚTMUTATÓ PRN-5T. !!! A berendezés jellemzői: PORTOS motorok vezérlési rendszere. Technikai adatok:

PRN-5T KEZELÉSI ÚTMUTATÓ PRN-5T. !!! A berendezés jellemzői: PORTOS motorok vezérlési rendszere. Technikai adatok: Portos Hungary Kft 2220 Vecsés Dózsa György u. 86. Tel.: +36-29/550-280 Mobil.:+36-20/376-1776 +36-20/457-0266 E-mail: portos@portos.hu www.portos.hu urthermore, R PORTOS motorok vezérlési rendszere KEZELÉSI

Részletesebben

A LÉGKONDICIONÁLÓ TÁVIRÁNYÍTÓJA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

A LÉGKONDICIONÁLÓ TÁVIRÁNYÍTÓJA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A LÉGKONDICIONÁLÓ TÁVIRÁNYÍTÓJA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MAGYAR TARTALOM ELSŐ LÉPÉSEK ELSŐ LÉPÉSEK TARTALOM 1. ELSŐ LÉPÉSEK 1. Első ek 02 2. Kijelző 03 3. Gombok 04 4. Működtetés 08 3. 4.

Részletesebben

Kisvakond-ParkKft. www.kisvakond.eu

Kisvakond-ParkKft. www.kisvakond.eu Kisvakond-ParkKft. www.kisvakond.eu ( ERR =Error=hiba). Az időkapcsoló mindegyik működtethető állomást bekapcsolja, s a kijelzőjén látható a működő kör száma és a hátralévő idő. Az öntözési program végezetével

Részletesebben

SR mini PLC Modbus illesztő modul. Modul beállítása Bemeneti pontok kiosztása főmodul esetén Bemeneti pontok címkiosztása kiegészítő modul esetében

SR mini PLC Modbus illesztő modul. Modul beállítása Bemeneti pontok kiosztása főmodul esetén Bemeneti pontok címkiosztása kiegészítő modul esetében SR mini PLC Modbus illesztő modul Modul beállítása Bemeneti pontok kiosztása főmodul esetén Bemeneti pontok címkiosztása kiegészítő modul esetében Kimeneti pontok címkiosztása főmodul esetében, olvasásra

Részletesebben

Digitális sebességfokozat kijelző szerelési útmutató

Digitális sebességfokozat kijelző szerelési útmutató Digitális sebességfokozat kijelző szerelési útmutató Műszaki adatok: Tápfeszültség (U): 6-24V DC Áramfelvétel max (I): 50mA Vezetékek jelölése: Piros vezeték: Fekete vezeték: Kék-fehér vezeték: Sárga-fehér

Részletesebben

Gyártó, forgalmazó: Kezelési útmutató

Gyártó, forgalmazó: Kezelési útmutató Gyártó, forgalmazó: Piroda Kft., H- 5900 Orosháza, Szabó D. u. 30. Königin-Trade Kft, H- 5900 Orosháza, Szentesi út 31. Tel.: +36 30 609 6666, Fax: +36 68 410 666, E-Mail: info@konigin-trade.com, Web:

Részletesebben

Funkciók: Kétkörös, 3 vezetékes ütésérzékelő. (Gyenge ütés 9 figyelmeztető csipogás, erős behatás 30 másodperc szirénázás) Központizár vezérlő

Funkciók: Kétkörös, 3 vezetékes ütésérzékelő. (Gyenge ütés 9 figyelmeztető csipogás, erős behatás 30 másodperc szirénázás) Központizár vezérlő Funkciók: Kétkörös, 3 vezetékes ütésérzékelő. (Gyenge ütés 9 figyelmeztető csipogás, erős behatás 30 másodperc szirénázás) Központizár vezérlő kimenet (külső CPL relé nélkül) Állandó távirányított Zárás/Nyitás

Részletesebben

Digitális sebességfokozat kijelző szerelési útmutató

Digitális sebességfokozat kijelző szerelési útmutató Digitális sebességfokozat kijelző szerelési útmutató Műszaki adatok: Tápfeszültség (U): 6-24V DC Áramfelvétel max (I): 50mA Vezetékek jelölése: Piros vezeték: Tápfeszültség pozitív Fekete vezeték: Test

Részletesebben

T2-CNCUSB vezérlő család hardver segédlet

T2-CNCUSB vezérlő család hardver segédlet T2-CNCUSB vezérlő család hardver segédlet CPU5A Kártyaméret: 100x100mm 3 vagy 4 tengelyes interpoláció, max.125 KHz léptetési frekvencia. Szabványos kimenetek (Főorsó BE/KI, Fordulatszáám: PWM / 0-10V,

Részletesebben

ROSSLARE AC-B31 önálló egyajtós beléptető rendszer 500 felhasználóig

ROSSLARE AC-B31 önálló egyajtós beléptető rendszer 500 felhasználóig Rosslare AC-B31 ROSSLARE AC-B31 önálló egyajtós beléptető rendszer 500 felhasználóig Telepítési és kezelési utasítás: Három működési mód (normál, kiiktatott, biztonsági) Kód keresési funkció a programozáskor

Részletesebben

Adatfeldolgozó rendszer tervezése funkcionális elemekkel

Adatfeldolgozó rendszer tervezése funkcionális elemekkel Adatfeldolgozó rendszer tervezése funkcionális elemekkel F1. Tervezzünk egy adatbányász egységet, amely egy 256x8 bites ROM adattároló memóriában megkeresi a megadott keresési feltételnek megfelelő legelső

Részletesebben

S2302RF vezeték nélküli programozható digitális szobatermosztát

S2302RF vezeték nélküli programozható digitális szobatermosztát vezeték nélküli programozható digitális szobatermosztát Termékjellemzők: 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 1 1 Programozhatóság: 7 napos előre programozhatóság Kijelezhető hőmérséklet tartomány 0 C~40 C (0.1 C-os

Részletesebben

FARFISA, FA/FC52 ELEKTRONIKUS KÓDZÁR

FARFISA, FA/FC52 ELEKTRONIKUS KÓDZÁR 1.oldal FARFISA, FA/FC52 ELEKTRONIKUS KÓDZÁR 2.oldal Az FC52 kódzárral két relét lehet működtetni a feltanított számkódok segítségével. Mindkét reléhez egyenként maximálisan 4 4 számkódot lehet felprogramozni.

Részletesebben

TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ. [Itt felvehet egy kivonatot vagy más fontos kimutatást. A kivonat általában a dokumentum tartalmának rövid összegzése.

TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ. [Itt felvehet egy kivonatot vagy más fontos kimutatást. A kivonat általában a dokumentum tartalmának rövid összegzése. Guard Control Kft 1112 Budapest Repülőtéri u. 2. Telefon+3612037557 Fax+3612033742 http://szemelykivalaszto.hu TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ [Itt felvehet egy kivonatot vagy más fontos kimutatást. A kivonat általában

Részletesebben

A vezérlő alkalmas 1x16, 2x16, 2x20, 4x20 karakteres kijelzők meghajtására. Az 1. ábrán látható a modul bekötése.

A vezérlő alkalmas 1x16, 2x16, 2x20, 4x20 karakteres kijelzők meghajtására. Az 1. ábrán látható a modul bekötése. Soros LCD vezérlő A vezérlő modul lehetővé teszi, hogy az LCD-t soros vonalon illeszthessük alkalmazásunkhoz. A modul több soros protokollt is támogat, úgy, mint az RS232, I 2 C, SPI. Továbbá az LCD alapfunkcióit

Részletesebben

Thomson Speedtouch 780WL

Thomson Speedtouch 780WL Thomson Speedtouch 780WL Thomson Speedtouch 780WL Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a Thomson Speedtouch 780WL eszközt. Kérdés esetén kollégáink várják

Részletesebben

Kábel bekötés ellenőrző készülék. Műszaki leírás

Kábel bekötés ellenőrző készülék. Műszaki leírás Méréstechnika Kft 2100 Gödöllő Szabadság tér 26/A Kábel bekötés ellenőrző készülék Műszaki leírás A készülék szerel kábelek folyamatosság, és zárlat ellenőrzésére szolgál. Műszaki adatok: Tápfeszültség

Részletesebben

Kezelési utasítás SITRANS F M MAG 8000 & MAG 8000 CT 02/2010. SITRANS F M MAG8000 és MAG8000 CT elektromágneses áramlásmérő típusok

Kezelési utasítás SITRANS F M MAG 8000 & MAG 8000 CT 02/2010. SITRANS F M MAG8000 és MAG8000 CT elektromágneses áramlásmérő típusok Kezelési utasítás 02/2010 SITRANS F M MAG 8000 & MAG 8000 CT SITRANS F M MAG8000 és MAG8000 CT elektromágneses áramlásmérő típusok 2 Általános utasítások Az üzembe helyezés során figyelembe kell venni

Részletesebben

SATEL SZW-02 Beltéri kódkapcsoló

SATEL SZW-02 Beltéri kódkapcsoló CA-SZW-02 1 SATEL SZW-02 Beltéri kódkapcsoló A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel vannak illusztrálva,

Részletesebben

RX V. Műszaki jellemzők. 1 CSATORNÁS TANÍTHATÓ RÁDIÓS VEVŐ 433,92 Mhz. Telepítési és használati útmutató KAPU AUTOMATIZÁLÁS VEVŐ CSATLAKOZÓI

RX V. Műszaki jellemzők. 1 CSATORNÁS TANÍTHATÓ RÁDIÓS VEVŐ 433,92 Mhz. Telepítési és használati útmutató KAPU AUTOMATIZÁLÁS VEVŐ CSATLAKOZÓI RX 4331 12-24V 1 CSATORNÁS TANÍTHATÓ RÁDIÓS VEVŐ 433,92 Mhz Telepítési és használati útmutató KAPU AUTOMATIZÁLÁS 1. ábra VEVŐ CSATLAKOZÓI Műszaki jellemzők ANTENNA RX 4331 12-24V Tápellátás 12v / 24V ac

Részletesebben

WP1 Vezérlő Használati Útmutató

WP1 Vezérlő Használati Útmutató WP1 Vezérlő Használati Útmutató Lásd a kötési diagram. 24Volt 9Volt A vezérlő egy 9V-os Rain Bird szolenoidot működtet. Győződjön meg róla, hogy a szelepeket a vezérlővel összekötő vezeték, kisfeszültségű

Részletesebben

SYS700-A Digitális szabályozó és vezérlõ modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család. Terméktámogatás:

SYS700-A Digitális szabályozó és vezérlõ modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család. Terméktámogatás: DDC rendszerelemek, DIALOG-III család KIVITEL ALKALMAZÁS A SYS00-A a Dialog-III készülékcsalád analóg jelek kezelésére alkalmas tagja, amely kifejezetten épületgépészeti szabályozási és vezérlési feladatok

Részletesebben

Szerelési Útmutató. uni1 relés vevőegység. Dokumentum módosítás: Uni1 1/5

Szerelési Útmutató. uni1 relés vevőegység. Dokumentum módosítás: Uni1 1/5 uni1 relés vevőegység uni1 relés vevőegység Szerelési Útmutató Dokumentum módosítás: 2009.08.29 1 Első kiadás Módosítás dátuma Módosítás száma Megjegyzés a módosításhoz Uni1 1/5 Fontos figyelmeztetések:

Részletesebben

DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A készülék bemutatása 1 REC - Felvétel gomb 2 Stop/Kikapcsolás gomb 3 UP - FEL/Visszatekerés 4 DOWN LE/Előretekerés 5 HOLD - Billentyűzár 6 VOL + (hangerő

Részletesebben