Nyíri Attila alitta irí. Kapcsolatok wotalo paq

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nyíri Attila alitta irí. Kapcsolatok wotalo paq"

Átírás

1 Nyíri Attila alitta irí Kapcsolatok wotalo paq

2 teknünneb t%evétgemy Yata%tál gászagi za %uicároh Megtéveszt bennünket az igazság látszata Horatius egés!ekévet gásóríb A aidó%par\ A bíróság tevékenysége (rapszódia) negér,wétí!ozib ttötnö abkava% dáv A,esétílne"eiq wábih a telétí za.meledév tláv éttet sétnemlef a Régen A vád szavakba öntött bizonyíték, az ítélet a hibák kiegyenlítése, a felmentés tetté vált védelem. gáspanam,talsavaj űre%%é ólav erésélétíle ttetnűb a dáv A,levésézőllem we!ét a sévkeröt ólav ersétnemlef telétí za.nájpala sádónofe%%ö imladasrát ó%gév sétnemlef a Manapság A vád a bűntett elítélésére való ésszerű javaslat, az ítélet felmentésre való törekvés a tények mellőzésével, a felmentés végszó társadalmi összefonódás alapján. nabávah getegref ,tágirotalif Filatorigát, január 18.

3 !ége% si ek%üb +imráb,ifréf Ay Yné%e wőn a gof men iq anilom ed ozrit A férfi, bármily büszke is szegény ki nem fog a nők eszén Tirso de Molina őkagárd A A drágakő,nebmelere% a ingéle ;ré gigé ajgnál wen+em? tanallip ót%avmahle za.trélálah a semedré,aktir negi melere%?+i ;nakos ój ár si wan"áv te+ema,"nö" ű!éfgelem.nasa%%oh rám wensereq,za +édevne% setezgév,dav ;"af ikras sé gásórrof,%lüteküsgem neb+ema,dne~."av e%ér wen+em?,rahiv s xzehmelere% "an a lleq im ;men téq a rábe"u lleq,llá dettőle +em?,molakla.negi "e lügév sé sé Elégni a szerelemben, 'melynek lángja égig ér; Az elhamvasztó pillanat érdemes a halálért. Ily' szerelem igen ritka, vágynak is rá jó sokan; Melegfényű gyöngy, amelyet keresnek már hosszasan. Vad, végzetes szenvedély az, forróság és sarki fagy; Csend, amelyben megsüketülsz, s vihar, 'melynek része vagy. Mi kell a nagy szerelemhez? kell ugyebár a két nem; Alkalom, 'mely előtted áll, és és végül egy igen. nabávah a!adlöf ,tsepsiq Kispest, szeptember 4.

4 rám ttezeke"i rebme soko wos temlere% a inlozagi nábotso Sok okos ember igyekezett már ostobán igazolni a szerelmet!ére men gésegne" A A gyengeség nem erény,lé nebnelej melere% A.si nabtlúm gés!ekétléf a,simah tehel sánábgem A.léc a séréknomá% a ah A szerelem jelenben él, a féltékenység múltban is. A megbánás lehet hamis, ha a számonkérés a cél. nabávah a!adlöf ,a'araregé Égeraracsa, szeptember 24.

5 inadlo lleq gem teke+ema,wo!álat wannavy Ywandódlogem lótkugam we+ema,wannav sé sonáj.v etőg Vannak talányok, amelyeket meg kell oldani és vannak, amelyek maguktól megoldódnak Goethe W. János ajádallab ővesúh A A húsevő balladája watgól wosúh nabájármaq,nekege% avt%akalef,we%ér,wátjaf eléfnölüq.meremsi mes teküven inadnomle tétenétröty,menetsi,tőre tsom jda YXmekenné ázzoh dajda Kamrájában húsok lógtak Felakasztva szegeken, Különféle fajták, részek, Nevüket sem ismerem. Történetét elmondani Adj most erőt, Istenem, Adjad hozzá énnekem!,iknednim tnim,wnützöq tlé "Ú,nesedne',neűre%"E táglod ipan né+ehaknum.neseklel ő attálle,tnétröt im "oh,wa' re%"e gím YXmenetsI,tza ajdut iqy.medeflef re%"e nálat Úgy élt köztünk, mint mindenki, Egyszerűen, csendesen, Munkahelyén napi dolgát Ellátta ő lelkesen. Míg egyszer csak, hogy mi történt, Ki tudja azt, Istenem! Talán egyszer felfedem.,etlésemle,ttöjtá rokim? :melerés etré tnékim wetgnü' we+em?,wosúh a "oh,neke%ér őzöbnölüq,wáttagnoro%,wátgoferzöq YXmenetsI,tő le d"ah eny.meleléf a atpakle S 'Mikor átjött, elmesélte, Miként érte sérelem: Hogy a húsok, 'melyek csüngtek Különböző részeken, Közrefogták, szorongatták, Ne hagyd el őt, Istenem! S elkapta a félelem.,segésű!rö% wujkala za,nelet!éf,sotalátu,watgnolot tto evévlüröq :neletpéq intufle trem S evzégigem,evröte%%ö,menetsi,wützöq tllá tto.meme% téq attál etni Az alakjuk szörnyűséges, Utálatos, fénytelen, Körülvéve ott tolongtak, S mert elfutni képtelen: Összetörve, megigézve Ott állt köztük, Istenem, Szinte látta két szemem. 1

6 ,dará gedih,etzeré "Ú,neletvén +em?,őre wav,avá" "oh,me%ih men gidep.neletdév si men wa' gém,sénelej a tlov ú!o%i,menetsi,tset a egneˇ.neletgév mes taraka za S Úgy érezte, hideg árad, Vak erő, 'mely névtelen, Pedig nem hiszem, hogy gyáva, Még csak nem is védtelen. Iszonyú volt a jelenés, Gyenge a test, Istenem, S az akarat sem végtelen.,lappan a ttel tteze+etém nerebé tiáka%jé,laggarah "an le ettötlöt.nelet!éq inlé "í "oh,tővöj s tatlúm a et%ékrüf,menetsi,%tál et te+em?y Y.medegnegem _ lüde"e Mételyezett lett a nappal, Éjszakáit éberen Töltötte el nagy haraggal, Hogy így élni kénytelen. Fürkészte a múltat s jövőt, 'Melyet te látsz, Istenem, Egyedül megengedem. wotanallip őt%emred A,nebétih wáttagnigem wotalafsúh a watlocnát.nepézöq tlov ő,nebröq re%!éq iklel,rehet so+ús,menetsi ó,ttev tőre.nerebme tdairgem A A dermesztő pillanatok Megingatták hitében, Táncoltak a húsfalatok Körben, ő volt középen. Súlyos teher, lelki kényszer Erőt vett, ó Istenem, A megriadt emberen. rokke ttel ánnalatkala,meletjes a arámá árrú enneb tláv telümér.netezré nazój a lút,za +ádazrob ótatzótri,menetsi,ro%i%%agem.nekejjé ráv áer +em? Alaktalanná lett ekkor Számára a sejtelem, Rémület vált benne úrrá Túl a józan érzeten. Irtóztató borzadály az, Megannyiszor, Istenem, 'Mely reá vár éjjeken. 2

7 ,woglod a%uq naltatahtál,netétös wokédasah,wosámotál sukit%atnaf.mezré "ú,tlétá te+em? welél %onog setenetter,menetsi,widólo!úg.meledév 'nin enelle S Láthatatlan kusza dolgok, Hasadékok sötéten, Fantasztikus látomások, 'Melyet átélt, úgy érzem. Rettenetes gonosz lélek Gúnyolódik, Istenem, S ellene nincs védelem. wetdőltémsi wesénelej,nebé!éf wáka%jé za,atdalef "oh,tágásrotáb.metrégem leggéssejlet tésétetnüb so+ús,ű!rö y,menetsi,%ba%ár te+em? Y.nesevét ejlesiv en Jelenések ismétlődtek Az éjszakák fényében, Bátorságát, hogy feladta, Teljességgel megértem. Szörnyű, súlyos büntetését 'Melyet rászabsz, Istenem, Ne viselje tévesen.,ttöröte%%ö eklel-etset,neletre% etelé za si ttopaq sé tréq to'ánat.nese"eq lőtikalav,atda iq "oh,to'ánat Ay,menetsI,dodut et wa~ Y.nekeklel a tá %tál et Teste-lelke összetörött, Az élete szertelen, Tanácsot kért és kapott is Valakitől kegyesen. A tanácsot, hogy ki adta, Csak te tudod, Istenem, Te látsz át a lelkeken.,djam winűtle sétrésíq Ay,dner igér a lláa%%iv néret sévesúh a ah"oh.neletre% +o %e%el men nebővöj a jlé lekkétrém,menetsi :ddnom tza wa' en S YXme%etgem "oh,tza menah A kísértés eltűnik majd, Visszaáll a régi rend, Hogyha a húsevés terén Nem leszesz oly szertelen. Mértékkel élj a jövőben S ne csak azt mondd: Istenem, Hanem azt, hogy megteszem! nabávah ótnobgéj ,tsepsiq Kispest, február 22. 3

8 ,dut tnednim ifréf Ay Ydut nabboj tnednim őn a őzre% nelteremsi A férfi mindent tud, a nő mindent jobban tud Ismeretlen szerző wo!álat wo!ál A A lányok talányok wo!ál a "oh,modut.wo!álat "an!ozib wo!ál a "ohlevim.wo!ákro%ob idlöf wo!ára za nálat.wo!ávko% gidnim men wo!árap men gidep.wo!ál a weze rám,wo!áih a bbákni.wo!ál a wanlotóp tim? Tudom, hogy a lányok bizony nagy talányok. Mivelhogy a lányok földi boszorkányok. Talán az arányok nem mindig szokványok. Pedig nem parányok már ezek a lányok. Inkább a hiány ok, 'mit pótolnak a lányok. nabávah getegref ,tsepsiq Kispest, január 14.

9 wen+ema,sédőzre% na+o gássazáh A wüjremsi tájótírob a wa' A házasság olyan szerződés, amelynek csak a borítóját ismerjük gássazáh bbojgel A eksőlev\ A legjobb házasság (velőske).aktir negi gássazáh ój lótmagam tsom molurále.aktit a im wenne "oh,tza :te"ü lőbbe woláni' men loh?,gássazáh a za bbojgel.teküs jréf a,wav!o%%a za Jó házasság igen ritka. Elárulom most magamtól azt, hogy ennek mi a titka. Nem csinálok ebből ügyet: Legjobb az a házasság, 'hol az asszony vak, a férj süket. nabávah wele%.711,tsepsiq Kispest, április 12.

10 ,%ége nabgáliv a rebme za ttotísotzib esédőljef a wa' Az ember a világban egész, csak a fejlődése biztosított né wisám A A másik én :wikal né bböt nebiknednim.rú "e sé ógrava' "e,gelne"e za wa' ge!él A.rú"eb"e ékkörö tim?,lleq inlé te+em?,telé za ;eléfbböt,na+o-ne+i wenlüse"e wetelgév trem.nebkétrém bbo"angel a,setétnelle te%émret A.ótaht%avloe%%ö ed,wétáj si ze "oh,tza modut.ólav si no"an "ohka',tsám"e azznov tétnelle za ;tákisám a sengám tnim sotavó za wnünöt%ö wa~.tábih wos avtívajiq,%onog "av ój tehel sros A.norá imráb _ tezev ed,dnalaq "an "e tnim,ze na+o.molá afla',...pé% "e "av :tezre% a'ruf rebme za,son.sereq tsám sé tsám gidnim,ój mesos za,nav lezöq im?.sekedré za nav bbe%%em,nav tenemtá tzöq né téq A ;inetsi enneb nav sé trőb a tze "oh,jab a za wa~.irem men gém innevlef Mindenkiben több én lakik: egy csavargó és egy úr. A lényeg csak az egyenleg, 'mit örökké egybegyúr. Az élet, 'melyet élni kell, ilyen-olyan, többféle; Mert végletek egyesülnek a legnagyobb mértékben. A természet ellentétes, de összeolvasztható. Tudom azt, hogy ez is játék, csakhogy nagyon is való. Az ellentét vonzza egymást, mint mágnes a másikát; Csak ösztönünk az óvatos kijavítva sok hibát. A sors lehet jó vagy gonosz, de vezet bármi áron. Olyan ez, mint egy nagy kaland, vagy egy szép..., csalfa álom. Nos, az ember furcsa szerzet: mindig mást és mást keres. 'Mi közel van, az sosem jó, messzebb van az érdekes. A két én közt átmenet van, és van benne isteni; Csak az a baj, hogy ezt a bőrt felvenni még nem meri. nabávah sádlá ,a'araregé Égeraracsa, július 4.

11 ,zív gm :lüreq arsádatá lánkó~y,ós i!ávsá gm á11114,wédari= gm á1334 Ymuirétkab reze 455 sé tárdihné% gm á11123 őzre% nelteremsi Csóknál átadásra kerül: 9 mg víz, 0,71 mg zsiradék, 0,54 mg ásványi só, 0,18 mg szénhidrát és 250 ezer baktérium Ismeretlen szerző nokja za wja Ajk az ajkon.wizektniré tset a lánkó~.títevzöq za xwelél a sé Csóknál a test érintkezik. És a lélek? Az közvetít. nabávah telekiq ,tsepsiq Kispest, március 9.

12 mele!éq a nebékedré +úsne"e za intezifgem lleq wankosám tárá Az egyensúly érdekében a kényelem árát másoknak kell megfizetni lüklén taraka Akarat nélkül,wala na+o wnüttözöq lé,ajábih "an a za weniq?,erimmes rám té%e za "oh.ajlán%ah mes erimmes ed,ne"et si tim,gem ajdnom sám ;atalodnog óllánö 'nin lé tetelé naltamlatrat.a"opip a avzávotét Él közöttünk olyan alak, 'kinek az a nagy hibája, hogy az eszét már semmire, de semmire sem használja. Más mondja meg, mit is tegyen, nincs önálló gondolata; Tartalmatlan életet él tétovázva a pipogya. nabávah te%é!e.11711,tsepsiq Kispest, november 26.

13 ed,intagrava' tehel tó% Ay Ygásólav ttötnöebcré ttet a rodnás südegeh.jfi A szót lehet csavargatni, de a tett ércbeöntött valóság ifj. Hegedüs Sándor nav ettögöm ima Ami mögötte van,tikráb %remsigem ah Xtimmes jda en aró% ó% ólo/afal A ólav arra nápu', _ gér rám _ wenrebme za.wéjjúble égöm "oh,sáko% aságlasrát.sá!rokic sé seké nav ttet wa','nin ó% má.nabjab,nab%%or-nabój,e!él trem,lé%eb za.e!ére s ajábih ikráb nebtelé za.inlepere% sepéq,tto tluzrot e%ége.ttogof zohsám rokim? :ajtjah agásúih.akras-%elliha ze xdáv a enelle im.tágam ilezpéq wa',rebme za tnop!icip rem men sé se!i'iq ika _ rám innel za Xikalav nebétlé Ha megismersz bárkit, szóra ne adj semmit! A lafatyoló szó csupán arra való Az embernek már rég, hogy mögé elbújjék. Társalgása szokás, ékes és cikornyás. Ám szó nincs, csak tett van jóban-rosszban, bajban. Az beszél, mert lénye, hibája s erénye. Az életben bárki képes szerepelni. Egésze torzult ott, 'mikor máshoz fogott. Hiúsága hajtja: ez Achilles-sarka. Mi ellene a vád? csak képzeli magát. Piciny pont az ember, kicsinyes és nem mer Az lenni már aki éltében valaki! nabávah getegref ,tsepsiq Kispest, január 19.

14 wa' "oh,e!évröt wetne% a zay Yézöq wugam wit%ere tá!ú' a aróm Az a szentek törvénye, hogy csak a csúnyát eresztik maguk közé Móra pé% ima Ami szép,etré matgobol nabroq lataif.pé% ima,dnim tlov mőtere%,etréq mes iknes melőtné tza ráb.péq a arám ttozotláv ed : xlügév leppé% a tnétröt si im "oh.lügéselef tza mettevle Fiatal korban lobogtam érte, szeretőm volt mind, ami szép. Bár azt éntőlem senki sem kérte, de változott mára a kép. Hogy mi is történt a széppel végül? : elvettem azt feleségül. nabávah molá ,tsepsiq Kispest, december 26.

15 ,só!a ój a %el lóbá!a zay Y%%or a lőbőlü% a návtsi nogáz Az anyából lesz a jó anyós, a szülőből a rossz Zágon István erékélme má!a Anyám emlékére,tamatu detle"if :tamosros detzevret.látllá mettögöm tazagi "oh,datdut :tasimah "av matdnom.láttál méleb "Ú nebkelél "av nebtset :metzeré tamladjáf.látlat%agívgem nároq ój "av nőséq :nátuléd gem mettöj.látráv ékkörö,na"oh _ tim,matdut men :matgopot návotét.látda to'ánat nabma"á metdükef :nasazál,negeteb.láttotí"ó"gem,er"e mándok%apaq :ennev eblö iq?,'nin.lát"ah armagam,mesédréq ennel gém :mennetlef weniq 'nin.láttagllahle rám,detrégem "oh,modut :detré gem wénnet tim.lájkal menneb "oh,tememe% moku'eb :temegne táh ssezev Xssál mette+eh Figyelted utamat, Tervezted sorsomat: Mögöttem álltál. Tudtad, hogy igazat Mondtam vagy hamisat: Úgy belém láttál. Testben vagy lélekben Fájdalmat éreztem: Megvígasztaltál. Későn vagy jó korán Jöttem meg délután: Örökké vártál. Nem tudtam, mit hogyan, Tétován topogtam: Tanácsot adtál. Feküdtem ágyamban Betegen, lázasan: Meggyógyítottál. Kapaszkodnám egyre, Nincs, 'ki ölbe venne: Magamra hagytál. Még lenne kérdésem, Nincs kinek feltennem: Már elhallgattál. Tudom, hogy megérted, Mit tennék meg érted: Hogy bennem lakjál. Becsukom szememet, Vezess hát engemet: Helyettem láss! nabávah telekiq ,tsepsiq Kispest, március 14.

16 "oh,i%ih atsilaedi za wa~y Yza iken ima,sotnof a za weniknednim atloras itnorb Csak az idealista hiszi, hogy mindenkinek az a fontos, ami neki az Brontë Sarolta amlá mák!o%%a Asszonykám álma :sátálmolá za ttolmorle,ajgnah wlah wa',tlov men epéq gáliv wisám "e levima.atlo'ámlot tétenezü "oh,etlözöq neőtehtré arjú gem ttetelü% elev _ ttöj argáliv a rokima _.aradam wéq gásgodlob A,gásjú tlov men ze armomá.lügév ttőn wa' metih a má,evtléf mözrő neltelév men.lügéselef tő mettev sé Elromlott az álomlátás: Képe nem volt, csak halk hangja, Amivel egy másik világ Üzenetét tolmácsolta. Érthetően közölte, hogy Vele született meg újra Amikor a világra jött A boldogság kék madara. Számomra ez nem volt újság, Ám a hitem csak nőtt végül. Nem véletlen őrzöm féltve, És vettem őt feleségül. nabávah a!adlöf.1711,a'araregé Égeraracsa, szeptember 25.

17 lakkádo' telé za nav elet Tele van az élet csodákkal agáriv telé za Az élet virága,were" a ezüt telé gnál ótahtlo men iq tá wátda wekédezmen wnár tdaram "í,tnék'niq,sátat+of gam a?"oha.abáihmen wujvó were" a naólnosah.agáriv telé za Élet tüze a gyerek, ki nem oltható láng Nemzedékek adták át kincsként, így maradt ránk Ahogy' a mag folytatás, óvjuk nemhiába. Hasonlóan a gyerek az élet virága. nabávah őtevgam.11711,a'araregé Égeraracsa, október 16.

18 _ ebkődre ógúz a nav ttoy Yebkődercra za avríeb námláq tót Ott van a zúgó erdőkbe Beírva az arcredőkbe" Tóth Kálmán arálálah mápa adallab Ballada apám halálára,nabcrah a létsele tnéksőh iq?,fe=ójy,dolurá men gér tan%áv a,rodnás,tdaramle ima,tza ika,návtsi et s.dodut men rám ébböt inzejefeb,nabám a wetlé men wiq? XermI XtigraM,tárab ój tö it Xmár wetejle"if,panrásav "e netsep itrap-anud a.wnápa ój gem tlah,!ét%ereq űh tnim Xejélef wetestni,neb!!em a,nnef,it,náragus wösőh a rélef djam ah,ejénez wlah wáréf% a tő ajdagof Y.nágalli' tse za elev wete"el s,notáh"eh a,nokobmod a evlektá,teke"löv a s tőzem-tődre trájeb :sonáj irí,létré erégév datuy YXtedeklel a rú za tá ejlelö József, 'ki hősként elestél a harcban, Sándor, a vásznat rég nem árulod, s te István, aki azt, ami elmaradt, befejezni többé már nem tudod. Margit! Imre! 'kik nem éltek a mában, figyeljetek rám! ti öt jó barát, a Duna-parti Pesten egy vasárnap, mint hű keresztény, halt meg jó apánk. Ti, fenn, a mennyben, intsetek feléje! ha majd felér a Hősök sugarán, fogadja őt a szférák halk zenéje, s legyetek vele az est csillagán. Átkelve a dombokon, a hegyháton, bejárt erdőt-mezőt s a völgyeket, Utad végére értél, Nyíri János: ölelje át az Úr a lelkedet!,lavátnálap siq nebézeq,nesűred,gola" takatu itreq a atráj,nabáilbib dnamalf a +áriq %ő tnim.goladna nettihgem tzöq epén iq? ta!okla za rám ah,élefetse má,ttölöf bmod idsóid a tllá nabríp,avlokudnab nassal lóbájáknum a.ttögöm atáh a tám a at"ahle,ttezén éle agam evlü ná%aret,dloh a tlü arálláv a menka' gím?,ttezédi tatlúm,tlésem lőrievret.tlodúd takátón ttetjelefle gér s norá! ózzi,nekelet sűh atráj "Í,teketreq!i'iq a s takáctu za :sonáj irí,létré erégév datuy YXtedeklel a rú za tá ejlelö Derűsen, kezében kis palántával, járta a kerti utakat gyalog, mint ősz király a flamand bibliában, 'ki népe közt meghitten andalog. Ám estefelé, ha már az alkonyat pírban állt a diósdi domb fölött, a munkájából lassan bandukolva, elhagyta a mát a háta mögött. Teraszán ülve maga elé nézett, 'míg csaknem a vállára ült a Hold, terveiről mesélt, múltat idézett, s rég elfelejtett nótákat dúdolt. Így járta hűs teleken, izzó nyáron az utcákat s a kicsiny kerteket, Utad végére értél, Nyíri János: ölelje át az Úr a lelkedet! 1

19 nabólav,wnükenim tlésem nétse!áh,apa bboj alán nödlöf e tlé men,abmolah wettehlőd waráv sé we"eh.ahos gem tlojah men wnápa za ed,tdevét lo/áf eréme% a rok+o ah S,wéttetré mes gem tiamlá za trem,tegések%üb a abágam atrázeb.wétlezpéq?"oha tnim,ő tlov sám trem nebézeq lakkomá%re% tjátrebmetpe,nátu ajáknum tleq-tráj namádiv nebégetegner súd iékőtőlő%.námo! ezeq téq watdakaf wö"nö",norá! cneliqnevteh gidde ő tlé "Í,telet droz navclo! lügév gem tlé "í s :sonáj irí,létré erégév datuy YXtedeklel a rú za tá ejlelö Hány estén mesélt minekünk, valóban nem élt e földön nála jobb apa, hegyek és várak dőlhettek halomba, de az apánk nem hajolt meg soha. S ha olykor a szemére fátyol tévedt, mert az álmait meg sem értették, bezárta magába a büszkeséget, mert más volt ő, mint ahogy' képzelték. Szeptembertájt szerszámokkal kezében vidáman járt-kelt munkája után, szőlőtőkéi dús rengetegében gyöngyök fakadtak két keze nyomán. Így élt ő eddig hetvenkilenc nyáron, s így élt meg végül nyolcvan zord telet, Utad végére értél, Nyíri János: ölelje át az Úr a lelkedet!,etse wetnép,wuttál bbótugel nődim,tá nokobmod idsóid a tnem tto,etdefeb tetreq %ége za aké!rá.tá+ús etelé ettiv nialláv s,ttogra!aq ávoh,notú?+em,ajdut iq,dloh a trev tötsüze néjef sered,rokgnarahtse wütsereq arjú rokim?.tlov errem ettetjes immes a wa',nokobmol a tezgév a ttöj avnahus,távol űní%jé wáttál si nebböt nojátléfjé nebélpel tétös tnima.tá nodsóid lunaltó% ttotatgáv,norá%amzi' a tto%tál ajú/nakras,ttetegnep tátón a'ruf "e nebzöq s :sonáj irí,létré erégév datuy YXtedeklel a rú za tá ejlelö Midőn legutóbb láttuk, péntek este, ott ment a diósdi dombokon át, árnyéka az egész kertet befedte, s vállain vitte élete súlyát. Ki tudja, mely' úton, hová kanyargott, deres fején ezüstöt vert a Hold, 'mikor újra kerestük estharangkor, csak a Semmi sejtette merre volt. Suhanva jött a Végzet a lombokon, többen is látták éjszínű lovát, amint sötét leplében éjféltájon vágtatott szótlanul Diósdon át. Sarkantyúja látszott a csizmaszáron, s közben egy furcsa nótát pengetett, Utad végére értél, Nyíri János: ölelje át az Úr a lelkedet! 2

20 rám am wájtatuq abáih nebéjtreq,ttögöm wő!ef siq a,ne!évsö za,rátah tláv árrávis a ttel réhefóh.döq a ttög+öpmöh neűre%jet loh? arkáf a wajrav a rokim?,nablanjah,we"ejgnah a tnim,abros wetlü "ú arknápa ój ár wa' wnutlálat rokka.ttelef wánráp,nab"á izáhróq a,lakkosánov amén,gástdapás nácra,tehel tne% "e wa' ne+ima,tlov pé% watzokládo'le dnim wétremsi wika Xtehemle levékéb _ :nó%ú'úb a,wotárab,im etré wnütnem ttőleléd,ttelef tnah sögör a tő avtaris :sonáj irí,létré erégév datuy YXtedeklel a rú za tá ejlelö Kertjében hiába kutatják ma már az ösvényen, a kis fenyők mögött, hófehér lett a sivárrá vált határ, 'hol tejszerűen hömpölygött a köd. Hajnalban, 'mikor a varjak a fákra úgy ültek sorba, mint a hangjegyek, akkor találtunk csak rá jó apánkra a kórházi ágyban, párnák felett. Arcán sápadtság, néma vonásokkal, szép volt, amilyen csak egy szent lehet, akik ismerték mind elcsodálkoztak a búcsúszón: Békével elmehet! Délelőtt mentünk érte mi, barátok, siratva őt a rögös hant felett, Utad végére értél, Nyíri János: ölelje át az Úr a lelkedet!,nabcrah a létsele tnéksőh iq?,fe=ójy,dolurá men gér tan%áv a,rodnás,tdaramle ima,tza ika,návtsi et s.dodut men rám ébböt inzejefeb Xwete"el ttü"e,"em ah XermI XtigraM,no"an tő wotájráv avzá"iv sé,wetelev _ nnef,tto _ wéssahzoklálat "oh Y.nogalli' itse za,ttelef dsóid :nökőhlef a lút,tto lój tő wájdagof,tlov aránat 'löb te%évűmtreq a,nökőzem igé za bbávot tahzoglod.dloh a rámmi sápmál wörö zeh+em?,sodllá% dahla"na loh?,tto dierévtsety,delev wenestírü trátken wörö :sonáj irí,létré erégév datu YXtedeklel a rú za tá ejlelö József, 'ki hősként elestél a harcban, Sándor, a vásznat rég nem árulod, s te István, aki azt, ami elmaradt, befejezni többé már nem tudod. Margit! Imre! ha megy, együtt legyetek! és vigyázva várjátok őt nagyon, hogy találkozhassék ott, fenn veletek, Diósd felett, az esti csillagon. Fogadják őt jól ott, túl a felhőkön: a kertművészet bölcs tanára volt, dolgozhat tovább az égi mezőkön, 'melyhez örök lámpás immár a Hold. Testvéreid ott, 'hol angyalhad szálldos, örök nektárt ürítsenek Veled, Utad végére értél, Nyíri János: ölelje át az Úr a lelkedet! nabávah telekiq ,tsepsiq Kispest, kikelet havában 3

21 :wéletöq itárab zagi za adni neltetehpétté% Az igaz baráti kötelék: széttéphetetlen inda gástárab Barátság :golod aktir gástárab A.wolodóh :modut "oha,ajpala za.molazib :ne"el "oh,za ejőzmellej.nelteznö :wánof men za,tahtjú! tima.gásnotzib :zoko tsézré őselój wa~.sotnof ze :sönö'löq ah,sézré za ze.sökörö :srát őtrégem,tárab a lleq.%ráv eriq? :tere% ttü"e laddiábih.tedegét :résíkle ő,%ém ávohráb.ré takos :"ah lüde"e,lleq ah"oh ed."av dagam :delev 'nin ah,ár %tahtímá.deréle :na"oh,%et tim,sotnof za men Xnav menah A barátság ritka dolog: hódolok. Az alapja, ahogy tudom: bizalom. Jellemzője az, hogy legyen: önzetlen. Amit nyújthat, az nem fonák: biztonság. Csak jóleső érzést okoz: ez fontos. Ez az érzés, ha kölcsönös: örökös. Kell a barát, megértő társ: 'kire vársz. Hibáiddal együtt szeret: tégedet. Bárhová mész, ő elkísér: sokat ér. De hogyha kell, egyedül hagy: magad vagy. Számíthatsz rá, ha nincs veled: eléred. Nem az fontos, mit tesz, hogyan: hanem van! nabávah terégí ,a'araregé Égeraracsa, május 12.

22 gástlugofle őtehző"el nezehen tetere% A A szeretet nehezen legyőzhető elfogultság tetere% a menneb eksőlev\ Bennem a szeretet (velőske).nav :armomá% tetere% A,ttöj nannoh,ajdut mes iknes.naltatahzára"amgem "í.méntere% gidnim "oh,modut,tő metere% na"oh,mezré.mé!e trem,metere% tréza s A szeretet számomra: van. Senki sem tudja, honnan jött, így megmagyarázhatatlan. Tudom, hogy mindig szeretném. Érzem, hogyan szeretem őt, s azért szeretem, mert enyém. nabávah ótnobgéj ,tsepsiq Kispest, február 4.

23 levika,őn bbasotaládo'gel Ay gidnim wnutzoklálat si ahalav Ywnuttotíka% neppé levika,za aluˇ ranör A legcsodálatosabb nő, akivel valaha is találkoztunk mindig az, akivel éppen szakítottunk Renard Gyula ózú'úb Búcsúzó,saq a tto,rásoq a tti Xssagola' en et megne :dándut men neppé ah trem.dákicrop nednim simah :modnomgem te"e za tza.mobmalag,"av!ál afla',%tegetih,táf-tűf %régí.%tere% tsám _ modut _ nebzöq,%ráv,%nezü si abáih.%ráj luróp na"u melev :danátu rám woráj men.tadáctu za mölüreq Itt a kosár, ott a kas, engem te ne csalogass! Mert ha éppen nem tudnád: hamis minden porcikád. Azt az egyet megmondom: csalfa lány vagy, galambom. Ígérsz fűt-fát, hitegetsz, közben tudom mást szeretsz. Hiába is üzensz, vársz, velem ugyan pórul jársz. Nem járok már utánad: kerülöm az utcádat. nabávah a!adlőf ,a'araregé Égeraracsa, szeptember 23.

24 neb+ema,rep na+o telé za telétí za ttetelü%gem rám Az élet olyan per, amelyben már megszületett az ítélet x i!!e wa~ Csak ennyi?,wnüleklef sé wnu%la.wnüteven sé wnurís,wnutagllah sé wnudnom.wnusavlo sé wnurí,wnülelef sé wnüdréq.wnülepic sé wnü%ev,wnulárgu sé wnullá.wnulák%ú sé wnu%táj,wnudaram sé wnü"em.wnulahgem sé wnülé Alszunk és felkelünk, sírunk és nevetünk. Mondunk és hallgatunk, írunk és olvasunk. Kérdünk és felelünk, veszünk és cipelünk. Állunk és ugrálunk, játszunk és úszkálunk. Megyünk és maradunk, élünk és meghalunk. nabávah a!adlöf ,a'araregé Égeraracsa, szeptember 5.

25 ,gássóda aláh A!ámoda melere% a A hála adósság, a szerelem adomány dázzoh wa~ Csak Hozzád watzodaljah négnel wotalli ónalli,netlet nebsev!ef a,tadih wüjéröq ttő%!ávrávi% űní%kos.metnem dázzoh rokim?,wé!rá za tdükefár arti=áp dlözdgarams ;tlolad gnah i!reze,pan a mettölöf tllá tnék!ara tdavlogem.tlot ajápmop wení% nabtallavuf "ál a wogáriv ilovát,na"ál watlojahgem _ avró% éle dabál _ takumri%,inpétel.mat"áv natlusatti,"áv a ttel sedé%eb né+émgel meklel A ;tlopmoloq neletnü%,őlle% itagu! a tlekené lőr!émer.tlof nednim tlárbiv sé :nednim tlov "í enneb nebgéspé% a nebbe ;gév a sé tedzeq a,dázzohet tú za ze ttel se'émkörö siq.gé nebmeví% +ema Illanó illatok lengén hajladoztak a fenyvesben telten, Sokszínű szivárvány szőtt köréjük hidat, 'mikor hozzád mentem. Smaragdzöld pázsitra ráfeküdt az árnyék, ezernyi hang dalolt; Megolvadt aranyként állt fölöttem a nap, színek pompája tolt. Távoli virágok a lágy fuvallatban meghajoltak lágyan, Letépni, szirmukat lábad elé szórva ittasultan vágytam. A lelkem legmélyén beszédes lett a vágy, szüntelen kolompolt; Reményről énekelt a nyugati szellő, és vibrált minden folt. Ebben a szépségben benne így volt minden: a kezdet és a vég; Kis örökmécses lett ez az út tehozzád, amely szívemben ég. nabávah te%é!e.1711,a'araregé Égeraracsa, november 3.

26 :actu %ége za gem ajllah abtus mogáv temevdeq%%or Hallja meg az egész utca: rosszkedvemet vágom sutba ló% iken wa~ Csak neki szól,"ü "an men,%avat a tti.//üf a nasrahlef náctu,sám menah,ógir a men. Yságno= i%avaty :gnidni Itt a tavasz, nem nagy ügy, Utcán felharsan a fütty. Nem a rigó, hanem más, Siending: Tavaszi zsongás. nabávah ré!eq jú ,a'araregé Égeraracsa, augusztus 7.

27 nabmoladorib iamór igér A wátvó wenetsi za te+ehzűt a A régi római birodalomban a tűzhelyet az istenek óvták +ehzűt idála~ Családi tűzhely,nohtto za ttel ámmolagof ;egelem +ehzűt wos-wos :tláv éppéklej sogásólav.elej sázotrate%%ö,wáh!oq igér,sogástárab ttogopor zűt a loha nesemelleq si wenlüf A.topan a eb evzejef,ttogrof-ttögrüs!o%%aizáh ;dáv etré men téleté ajdála' siq ődegelem.tátalli za etzevlé,wétnö%ökgem lavó% seví ;ttet arlat%a za tima lemme% sáláh ettölüröq.tetere% a ttog+omog :tígelem men rám gáspanam ;séveq ttel sétrégem a er"e ttaim gáslovát A.sézeknirévát a bböt,wátbodiq rám te+ehzűt A ;tih a wa',tdaram ima :wannav ttü"e etse loha.tígelem welél a tto Fogalommá lett az otthon, sok-sok tűzhely melege; Valóságos jelképpé vált: összetartozás jele. Barátságos, régi konyhák, ahol a tűz ropogott A fülnek is kellemesen fejezve be a napot. Háziasszony sürgött-forgott, ételét nem érte vád; Melegedő kis családja élvezte az illatát. Szíves szóval megköszönték, amit az asztalra tett; Körülötte hálás szemmel gomolygott a szeretet. Manapság már nem melegít: a megértés lett kevés; A távolság miatt egyre több a távérinkezés. A tűzhelyet már kidobták, ami maradt, csak a hit; Ahol este együtt vannak: ott a lélek melegít. nabávah terégí ,a'araregé Égeraracsa, május 16.

28 sorip siq "e tnim,na+o já% iőn Ay Ynegevü ilet lakkosulicab,té'ep illirgitip A női száj olyan, mint egy kis piros pecsét, bacilusokkal teli üvegen Pitigrilli wó~ Csók nebmetelé golod "an A,molá "e tnim,na+o nebdne' tadá% ahup ah"oh.moráz lemme% ttoku' A nagy dolog életemben olyan, mint egy álom, Hogyha puha szádat csendben csukott szemmel zárom. nabávah molá ,tsepsiq Kispest, december 15.

29 sepéq men nebételé %ége ika,navy Yzo!ámlunat tima,tza ingoflef namfoh.b Van, aki egész életében nem képes felfogni azt, amit tanulmányoz B. Hofman irti' ia%anap "E %amaq Egy csitri kamasz panaszai YXwenkere" a za ójy :wo"av né wodni za.wentere% mielü% _ wanraka,wenzepéq ;né djam rokka we"el,wettehel men wő ah.néret vle!,trops,enez tza motahtatumgem ;motahzokatnobiq,nav megésőtehel.mojab _ tacut "e őtteqnezit _ 'nin "oh ;wizektniré dnim sé,nav!ámodut wos-wos.wi"ednim ajda tze,rökótál selé% lleq ;wenéntere% tim "oh,wájdut men,me%ih tza.wenénlümérgem táh,...mánláv ánna+o ah ;őtehsévár imráb,pal at%it meklel A Xődidaba% a lleq :wo"av were" '%ih ed Az indok én vagyok: jó az a gyereknek! Képeznek, akarnak szüleim szeretnek. Ha ők nem lehettek, legyek akkor majd én; Megmutathatom azt zene, sport, nyelv terén. Lehetőségem van, kibontakozhatom; Hogy nincs tizenkettő egy tucat bajom. Sok-sok tudomány van, és mind érintkezik; Kell széles látókör, ezt adja mindegyik. Azt hiszem, nem tudják, hogy mit szeretnének; Ha olyanná válnám..., hát megrémülnének. A lelkem tiszta lap, bármi rávéshető; De hisz' gyerek vagyok: kell a szabadidő! nabávah terégí ,a'araregé Égeraracsa, május 5.

30 :ludav meltémsi,nepé% meltémsi ludjas,witügem temeví% a ah Ismétlem szépen, ismétlem vadul: ha a szívemet megütik, sajdul a%anap a!a so!ál "E Egy lányos anya panasza Xtle%érem tim!ál a,dlezpéq.tlle"é% men wa' innemado,etré no"an?+o navado.etrékgem si tézeq a gém,ttelleq le trem,ázzoh tnemle :ttedzekiken "oh,tehel "ú S,%raka gem ah,lájdosazáhy YX%raka le ah,megne le "év,gém metré men tne"é% ne+i Xgéstnem erre %el men sé 'nin Képzeld, a lány mit merészelt! Odamenni csak nem szégyellt. Odavan oly' nagyon érte, Még a kezét is megkérte. Elment hozzá, mert el kellett, S úgy lehet, hogy nekikezdett: Házasodjál, ha meg akarsz, Végy el engem, ha el akarsz! Ilyen szégyent nem értem még, Nincs és nem lesz erre mentség! nabávah wele% ,tsepsiq Kispest, április 15.

31 ;lát saku+,tsüf űrűs,!o%%a sogarahy Ylánzáh a samlatrá dnim moráh a ze akódnom ipén Haragos asszony, sűrű füst, lyukas tál; ez a három mind ártalmas a háznál népi mondóka x géle ó% "E Egy szó elég?,gnál imlere% wizetél ráb.tnáb imalav ah,dahol +em',tnáp "e tehel nemeví% A.tnár eb'rög rám ó% "e te+em? Bár létezik szerelmi láng, 'mely lohad, ha valami bánt. A szívemen lehet egy pánt, 'melyet egy szó már görcsbe ránt. nabávah telekiq ,tsepsiq Kispest, március 9.

32 Ytere% men ed,semlere% wa' ifréf Ay sojal anáupaq A férfi csak szerelmes, de nem szeret" Capuana Lajos menelte"e eksőlev\ Egyetlenem (velőske) :nelte"e za "av et,dodnom,nartáb morátlef tólav A.nelte"eq si eri!!emráb :detrégem t!ét a molodnog,nadráillimtö gém wnülé xde+ése za i!!em táhet Mondod, te vagy az egyetlen: A valót feltárom bátran, bármennyire is kegyetlen. Gondolom a tényt megérted: Élünk még ötmilliárdan, tehát mennyi az esélyed? nabávah sádlá ,a'araregé Égeraracsa, július 29.

33 Yznép ődi zay %ot%arfoet Az idő pénz Teophrasztosz sátáliq őt%eggü'le Elcsüggesztő kilátás :depele né"e wos-wos ;innel gadzag entere% Ú :i%ih tréza lőbsédevét.tetelé za i%et znép,amlá tahláv arólav ;serü?+o men ebe= ah"oh,sereq not+of nátza tréze ahtáh a :itetlé sé indaa%%iv anlov ój ;teketelé tlobargem A tehel "ú wa' indelefle.i!!em im "oh s,tromo! A,dala%le ődi za má ;arsám-er"e jab nav lazza arsátagllah s,tísimmesgem.ttala pan tnednim létí Sok-sok egyén eleped: Úgy szeretne gazdag lenni; Tévedésből azért hiszi: Pénz teszi az életet. Valóra válhat álma, Hogyha zsebe nem oly' üres; Ezért aztán folyton keres, És élteti: a hátha Jó volna visszaadni A megrabolt életeket; Elfeledni csak úgy lehet A nyomort, s hogy mi mennyi. Ám az idő elszalad, Azzal van baj egyre-másra; Megsemmisít, s hallgatásra Ítél mindent nap alatt. nabávah molá ,tsepsiq Kispest, december 3.

34 lüde"e lóbdráillimtah Hatmilliárdból egyedül letétgéle Elégtétel tűteb a el matrí ro%kos,nabkala "an sé i'iq,tza matlodnog mesahos ed.matdut tim?,tehtnelej tsám ttotagotrat tsétepelgem,si armomá% _ motáleb _ :lutucnuh "an ttet si ávól.simah siq a ttopa'eb,űteb M za űteb a ze ;ne+imráb "av "an ne"el,ópakgem za,tnelej tima X menelte"e :"av et trem Sokszor írtam le a betűt kicsi és nagy alakban, De sohasem gondoltam azt, mást jelenthet, 'mit tudtam. Meglepetést tartogatott belátom számomra is, Lóvá is tett nagy huncutul: becsapott a kis hamis. Ez a betű az M betű, legyen nagy vagy bármilyen; Amit jelent, az megkapó, mert te vagy: egyetlenem! nabávah telekiq.711,tsepsiq Kispest, március 23.

35 ,sőre na+o wa' cnál nednim me%cnál bbégne"gel a tnim Minden lánc csak olyan erős, mint a leggyengébb láncszem lunaltalugofle Elfogulatlanul,témlere% újfi za mololad ;wengé nebzűt semen mieme,té% mepét tekekéletöq A.wenév a wantahtírotnát men S,metelezpéq a llá% avdagarle ;abrás a 'nilib nednim wéjlluh :melev nav mörö za lüde"e Xa+áriq telé za we%el "Í Dalolom az ifjú szerelmét, Szemeim nemes tűzben égnek; A kötelékeket tépem szét, S nem tántoríthatnak a vének. Elragadva száll a képzeletem, Hulljék minden bilincs a sárba; Egyedül az öröm van velem: Így leszek az élet királya! nabávah ótnobgéj ,"ehbávs Svábhegy, február 17.

36 wangásújfi za ajtlitgem tne%lá za ttetevökle nabároq lataif tima,tzadnim Az álszent megtiltja az ifjúságnak mindazt, amit fiatal korában elkövetett memlere% ősle Első szerelmem,tnotraq gév "e mattálgem ;avrava'eleb tlov!ál,ttőn mezeklab téq erre%"e.atradah téven a má%,sájotak+up tnim,tlov sőlpe ;agizu!,segevüme%,ettet éppé% melere% A.armomá% sibbálagel, _ a/ukilup tnim _ matlohol ;anátu,massahtál "oh matgaraf sé matrí tesrev.arkáfkküb a tekeví% mettötlökle temeznépbe`,argásjú sení% wos-wos tiepékcra we%éní% trem.arámá% a iq matgáv,matgof tézeq nabizom A ;rév a tlobod nebmelüf,te"ehtrélleg anlov matdroh.rékgem arra ő tto ah,tsálunat a matloga!ah ;tlüsetré mápa lőr+em?,tlekenefle,tágam atgof.tlűhiq "í moságobol s Megláttam egy vég kartont, lány volt belecsavarva; Egyszerre két balkezem nőtt, szám a nevét hadarta. Szeplős volt, mint pulykatojás, szemüveges, nyuziga; A szerelem széppé tette, legalábbis számomra. Loholtam mint pulikutya, hogy láthassam, utána; Verset írtam és faragtam szíveket a bükkfákra. Zsebpénzemet elköltöttem sok-sok színes újságra, Mert színészek arcképeit vágtam ki a számára. A moziban kezét fogtam, fülemben dobolt a vér; Hordtam volna Gellérthegyet, ha ott ő arra megkér. Hanyagoltam a tanulást, 'melyről apám értesült; Fogta magát, elfenekelt, s lobogásom így kihűlt. nabávah terégí ,a'araregé Égeraracsa, május 16.

37 ,gém atón "e lüdne' ebmelüfy Ygér nebmeví% a rám ttoda!!u% tti esérétgem icókár Fülembe csendül egy nóta még, Itt szunnyadott már a szívemben rég Rákóczi megtérése walá% naltatahtíka%le Elszakíthatatlan szálak gnez nebmeklel atógér rám űrö!ö" a.atón ra"am,jahud ahén,sedé roksám rokima,nav s.sevreseq-súb má!a tlolad,ttelef mő'löb evlekené s.tere!eq trú" nebzöq aknum wedéle' a lórájá% pé%.wené za tllá% pén ra"am A,widomlá "í le résíq ze.gimorís a Lelkemben zeng már régóta a gyönyörű magyar nóta. Néha duhaj, máskor édes, s van, amikor bús-keserves. Dalolt anyám bölcsőm felett, s énekelve gyúrt kenyeret. Munka közben a cselédek szép szájáról szállt az ének. A magyar nép így álmodik, ez kísér el a síromig. nabávah a!adlöf ,a'araregé Égeraracsa, szeptember 8.

38 gáv absúh a rám nátu ődi "E gásúromo% ittalatadut a Egy idő után már a húsba vág a tudatalatti szomorúság őlürekrebme Emberkerülő, _ Xdetehihle _ si rebme na+o nav.ttetevikmá% sigém,lé wnülev,lét a lótrá! tnim,lótkosám tüle.lé nabgáliv ttetmeret agamnö,wnütelé za arámá% negedi.wnülev wa' nav etset a ttaime,tiáka%jé za itlöt nab!ágam.tígálivtá ejém%e lőrlüleb,tnéketemer wnützöq lákifatés Xt!ége% lőbví% molánjas nétni%ő Van olyan ember is elhiheted!, Velünk él, mégis számkivetett. Elüt másoktól, mint nyártól a tél, Önmaga teremtett világban él. Idegen számára az életünk, Emiatt a teste van csak velünk. Magányban tölti az éjszakáit, Belülről eszméje átvilágít. Sétafikál köztünk remeteként, Őszintén sajnálom szívből szegényt! nabávah netsipan.2711,a'araregé Égeraracsa, június 16.

39 ,ege'eq,/nop,aku',a'rahy Ye%e ne'nin,lusúb ika sátípallágem 'löb Harcsa, csuka, ponty, kecsege, aki búsul, nincsen esze bölcs megállapítás őtetzekélme Emlékeztető,tere% tika,iq-iq.teven arra!ozib,de%ih men "av,de%ih Xdelev _ mál _ wo"av "í Ki-ki, akit szeret, bizony arra nevet. Hiszed, vagy nem hiszed, így vagyok lám veled! nabávah őt evgam.11711,a'araregé Égeraracsa, október 19.

40 ,tlluh ab+ámoh ttaim wosázotláv tlúm a wotit bbo"angel ttel "í sé Változások miatt homályba hullt, és így lett legnagyobb titok a múlt x inlesivle "av sőre Erős vagy elviselni?,lef tza ddef en weniknes,tadoktit a gem dzirő.levikráb dot%ogem ah,rám aru za %dneel men,dehret a tláv ásso+ús trem,sigém dodnomle ah xdeken ezzirőgem "oh,lótsám e-dotahnávíq Őrizd meg a titkodat, senkinek ne fedd azt fel, Nem leendsz az ura már, ha megosztod bárkivel. Ha elmondod mégis, mert súlyossá vált a terhed, Kívánhatod-e mástól, hogy megőrizze neked? nabávah ré!eq jú ,a'araregé Égeraracsa, augusztus 31.

41 Yilegre! top?ót a wa',wizoglod meny nöbö%üq a légödlü\ sézejefiq ipén ialaz Nem dolgozik, csak a tó pot nyergeli (üldögél a küszöbön) zalai népi kifejezés sélükű%eb imlezré Érzelmi beszűkülés,ődi za rú "an no"an.wi+ofté% :"av lüde"e itízgör gásasrát wa~.giedi "e nebnelej :őkdlöfrém sotzib enneb.!émese i!tanallip ővöj a s,tlúm a wélme.néziv nelej a zeve nabá!áih talo'paq.we!ét naltala!rá za,me'nikó% a wélme tnűt.we%érü/üf men rám,mál S Nagyon nagy úr az idő, Egyedül vagy: szétfolyik. Csak társaság rögzíti Jelenben egy ideig. Benne biztos mérföldkő: Pillanatnyi esemény. Emlék a múlt, s a jövő Evez a jelen vizén. Kapcsolat hiányában Az árnyalatlan tények. Tűnt emlék a szókincsem, S lám, már nem fütyürészek. nabávah telekiq.12711,tsepsiq Kispest, március 2.

42 ,séveq?+o sávi,séve séteven,vdekój 'nin ah Evés, ivás oly kevés, ha nincs jókedv, nevetés ttellem %orba réhef Fehér abrosz mellett,leté za názagi lój wise "Ú ;lánlat%a za wenlü nebböt ah,gásmádiv izagi witelü% tto S.láki=um ó% a wa'men loha Úgy esik jól igazán az étel, ha többen ülnek az asztalnál; S ott születik igazi vidámság, ahol nemcsak a szó muzsikál. nabávah őtevgam ,a'araregé Égeraracsa, október 1.

43 tzöq wemörö za mörü zay,nessehel i!!a wa~ lőtvreseq a sedé za "oh Ynessehev tzí bboj gém itramsöröv Az üröm az örömek közt Csak annyi lehessen, Hogy az édes a keservtől Még jobb ízt vehessen Vörösmarty arájpansételü% megéselef Feleségem születésnapjára nabgássazáh a %ér ősle,mörö at%it a :zém a,nebmetelé "av!éf "oh sé.mönö%öq lattúze tza _ ro%kos no"an _ widosám A,mörü za :tanábúb a wnussuj en le,monávíq tza Xmölölű" trem,giádo,ságobol a "oh,llá wnutjar,+édevne% ólognál a wézzi nabájámrof =árap.lét a nöj ah,si rokka Első rész a házasságban a méz: a tiszta öröm, És hogy fény vagy életemben, azt ezúttal köszönöm. A második nagyon sokszor a búbánat: az üröm, Azt kívánom, el ne jussunk odáig, mert gyűlölöm! Rajtunk áll, hogy a lobogás, a lángoló szenvedély, Parázs formájában izzék akkor is, ha jön a tél. nabávah a!adlöf.711,a'araregé Égeraracsa, szeptember 2.

44 ,rebme za sereq tikalav é e lü%égeiq levika Valakit keres az ember, akivel kiegészül eggyé metremsilef Felismertem metremsilef sé mattálgem :netnem,tnétsüt,nabmo! noza, _ menneb _ nneb tti látkar tek%éf.nebmeví% a lüneltődi,raka ika,wa' nessereq.ramah,nasro" tepékröküt :elev wa' né rám wo"av "Ú Xelef wisám meklel et "él Megláttam és felismertem Azon nyomban, tüstént, menten: Fészket raktál itt benn bennem, Időtlenül a szívemben. Keressen csak, aki akar, Tükörképet gyorsan, hamar. Úgy vagyok már én csak vele: Légy Te lelkem másik fele! nabávah netsipan ,a'araregé Égeraracsa, június 4.

45 no"an tréie'lökre őn Ay Ysőlelef a ifréf a ro%kos robág ira%av A nő erkölcseiért nagyon sokszor a férfi a felelős Vaszary Gábor wotitifréf Férfititok őn "e te+em?,woktit wannav,tahdut men gem ahos wanmiasrátifréf a ze :tada ótahlán%ah inzű totrops tehel "oh,tza _ wú/ wav tlálat teme% _,si lassám sé rö%bböt,lappan.wujdut im wa' ah,ój Vannak titkok, 'melyet egy nő soha meg nem tudhat, Ez a férfitársaimnak használható adat: Azt, hogy lehet sportot űzni szemet talált vak tyúk Nappal, többször és mással is, jó, ha csak mi tudjuk. nabávah ré!eq jú.11711,a'araregé Égeraracsa, augusztus 26.

46 tálanof sení% wésem A Xdajnof lób!ávrávi% A mesék színes fonalát szivárványból fonjad! őzűdnog Gondűző,dnov ebdelö tedekemreˇ.dnog %evlüröq ah,si rokka,dnof arálláv a tadoraq Xddnom ebélüf tedésem sé Gyermekedet öledbe vond, akkor is, ha körülvesz gond. Karodat a vállára fond, és mesédet fülébe mondd! nabávah ré!eq jú ,a'araregé Égeraracsa, augusztus 8.

47 ,sám imalav enelleq abáih ságlasrát sairavdu za daram Hiába kellene valami más, marad az udvarias társalgás lunalattalugnah Hangulattalanul abáihdnim léngé súrob,erőn a ár wezén :nav atgu!pan,mesevdeq,ajhy Y.ebőse tdalluf "áv Borús égnél mindhiába nézek rá a nőre, Hja, kedvesem, napnyugta van: vágy fulladt esőbe. nabávah te%é!e ,tsepsiq Kispest, november 26.

48 ,erék%éf a rádam a tnimy,erré sövűh rodnáv újmo,eblöa!a wemre a tnim yebröq sajá! e né mo áv!ara Mint a madár a fészkére, Szomjú vándor hűvös érre, Mint a gyermek anyaölbe, Vágyom én e nyájas körbe Arany nabdamlatah Hatalmadban,anlov látlov et men et ah ;né ahos anlov matlov mes né S,im wnántahlov men tsom rokka.némerep gáliv a mándóllaq artallagus sönölüq E,tede!éf ősleb a mattálgem tamogásólavlüde E.ttezetél _ eb atnov ságolli~ _ nabúro%ok!éf _ rokke,welél a menneb tleq ertelé nebénez ilüklén gevö.welé rám,mettel sám atóza Ha te nem te voltál volna, S én sem voltam volna soha én; Akkor most nem volhatnánk mi, Kallódnám a világ peremén. Egy különös sugallatra Megláttam a belső fényedet, Egyedülvalóságomat Csillogás vonta be létezett. Ekkor fénykoszorúban Életre kelt bennem a lélek, Szöveg nélküli zenében Azóta más lettem, már élek. nabávah molá.11711,tsepsiq Kispest, december 24.

49 !ére loh?,nav sé,nűb loh?,nav!éf inetsi za nokocra Van, hol bűn, és van, hol erény arcokon az isteni fény sédőltémsi neltetehih Hihetetlen ismétlődés,táva% rév a gem metremsi rokka ;werem avgobodví% wa' si nátu vé i!!a inlodnogár,támlagzi sétmeret a metlétá.were" úcra socnár icipici "e ttezénmár rokima Akkor ismertem meg a vér szavát, Rágondolni annyi év után is csak szívdobogva merek; Átéltem a teremtés izgalmát, Amikor rámnézett egy icipici ráncos arcú gyerek. nabávah getegref ,cloksim Miskolc, február 6.

50 ,wnühret a rebme nednimy Ywnügéskü% ár 'nin gíma akódnom ipén Minden ember a terhünk, amíg nincs rá szükségünk népi mondóka x őn a t%aláv na"oh eksőlev\ Hogyan választ a nő? (velőske).wanat%aláv wőn a,modut t%aláv rokim őn +emén :wanágamnö tőtere% "e.ajnáb men tza,ne+im "oh,tza,t%aláv lazza da arra wa~.ajtál na"oh ibböt a "oh Tudom, a nők választanak. Némely nő mikor választ egy szeretőt önmagának: Azt, hogy milyen, azt nem bánja. Csak arra ad azzal választ, hogy a többi hogyan látja. nabávah ré!eq jú ,a'araregé Égeraracsa, augusztus 23.

51 Xtemen iőn a iremsi men nö _y YXmeremsi tnegi iőn a wa' né,nabólav _ se"irf itniraq Ön nem ismeri a női nemet! Valóban, én csak a női igent ismerem! Karinthy Frigyes x sözöq a loh Hol a közös?,wetré men tim?,imalav nav ;welél téq sé tset téq,jaf "E :tehel na"oh sigém rokka.telef wisám a wüjtré men,wnudut ttü"e sika' inlé ;wnu"áv a "e trem,si tréza,sám +ema,nát sárávle za.sát%ogemaknum a sám sé :wizöbnölüq si wnusátál ;wisám a -ő' s űrökselé :őrétle si wnüdé%eb A.őrötarléc sé őge'ef,talo'paq "av melezré za ;tah +ema,"áv imlatah "av :sám si wnusádózokéját.%ádav tto s,tti ttozotálroq nabgássazáh a léf wi"e,ajda tágam leggéssejlet :da si wisám a timalav.tazodlá za gésnelteggüf,akigol sé vré ó% a tti ;ajtuf men rám ersézré má.melezré za rú bbo"an tto XneltetehtrÉ xsözöq a loh Van valami, 'mit nem értek, Egy faj, két test és két lélek; Akkor mégis hogyan lehet: Nem értjük a másik felet. Élni csakis együtt tudunk, Azért is, mert egy a vágyunk; Az elvárás tán, amely más, És más a munkamegosztás. Látásunk is különbözik: Széleskörű s cső- a másik; A beszédünk is eltérő: Fecsegő és célratörő. Az érzelem vagy kapcsolat, Vagy hatalmi vágy, amely hat; Tájékozódásunk is más: Korlátozott itt, s ott vadász. Egyik fél a házasságban Teljességgel magát adja, Valamit a másik is ad: Függetlenség az áldozat. Itt a szó érv és logika, Ám érzésre már nem futja; Ott nagyobb úr az érzelem. Hol a közös? Érthetetlen! nabávah molá.711,tsepsiq Kispest, december 22.

52 ,tegreq rebme wos-wos teke+ema,takomlá za tehel mes?ppékimmes _ "av sro"?+imráb _ inrélotu Az álmokat, amelyeket sok-sok ember kerget, utolérni bármily gyors vagy semmiképp sem lehet x má!a,léttel ávoh Hová lettél, anyám?,zém a llá nolat%a,ré!eq,aet,%ábloq,zén wa',zén wa' má!a.réhefóh acra za,sájot a,tjas a ssirf,jav a ttellem rávkel,sám sigém "ohalav.+avat tnim,na+o men lügév ebé%é' A,táet a mötlötiq lüklén gnah melésem.táedi mosros a,tere!eq a mogáv,tajav a menekár tedere za sözöq.taludzom a menneb s,telé za luti'le,lat%a za rám serü,delé meklel tröt ed.la%%agiv nav elet,gé men,zűt a davmah,mánatjú! tecrep a,gém en :motatzótrat Xmá!a,melev jdaram,nálaf mábo% winűt :si né wodairlef,nálat ze tlov molá xsigém tnétrötgem "av Asztalon áll a méz, kolbász, tea, kenyér, Anyám csak néz, csak néz, az arca hófehér. Friss a sajt, a tojás, lekvár mellett a vaj, Valahogy mégis más, nem olyan, mint tavaly. A csészébe végül kitöltöm a teát, Mesélem hang nélkül a sorsom ideát. Vágom a kenyeret, rákenem a vajat, Közös az eredet s bennem a mozdulat. Elcsitul az élet, üres már az asztal, De tört lelkem éled, tele van vigasszal. Hamvad a tűz, nem ég, a percet nyújtanám, Tartóztatom: ne még, maradj velem, anyám! Tűnik szobám falán, felriadok én is: Álom volt ez talán, vagy megtörtént mégis? nabávah a!adlöf ,a'araregé Égeraracsa, szeptember 6.

53 rokpan "röˇ tne ikay,tetlü men tokric rok+áhim tne?zib za Ytehtöq men tűrpes aluger ipén Aki Szent György napkor cirkot nem ültet, Az biz' Szent Mihálykor seprűt nem köthet népi regula x sőremsi Ismerős?,telé za "á wanlataif ;lat%a za wengerö őtteq a ze lánrokpézöq.lat%agivgem tikráb xdé%eb wenim :"á za amén ;lad nav lánlat%a wa',arra ár %%öj evdösődi.lakkava% wotllá?"oh Fiatalnak ágy az élet, öregnek az asztal; Középkornál ez a kettő bárkit megvigasztal. Néma az ágy: minek beszéd? csak asztalnál van dal; Idősödve jössz rá arra, hogy' álltok szavakkal. nabávah getegref ,tsepsiq Kispest, január 11.

54 le++ema,tekéletöq a inatíka%le mogoj 'niny Yteknim e%%ö wettötöq wamlatah bbőslef óel jot%lot Nincs jogom elszakítani a köteléket, amellyel felsőbb hatalmak kötöttek össze minket Tolsztoj Leó nére!et netsi Isten tenyerén,!o%%a ek%üb megéselef.őn ő "oh,arra ek%üb,no"an dráli% sé!okéljah.őkpala :%amát sotzib,menneb tifréf a ilü'eb.ój ttel "í metelé za melőlebné %el men ahos.ópo%'e' ek'egerö,lügéselef tnem zehifréf.melevné widőröt "ú lügév ttel men nátza tréze.metelé za wétájní%,tatu za eb wujráj ttü"e.nednim a nöj evtevlláv,daka gidnim mörö sözöq.netsi za djam tígesgem s Feleségem büszke asszony, büszke arra, hogy ő nő. Hajlékony és szilárd nagyon, biztos támasz: alapkő. Becsüli a férfit bennem, az életem így lett jó. Soha nem lesz énbelőlem öregecske csecsszopó. Férfihez ment feleségül, úgy törődik énvelem. Ezért aztán nem lett végül színjáték az életem. Együtt járjuk be az utat, vállvetve jön a minden. Közös öröm mindig akad, s megsegít majd az Isten. nabávah getegref.12711,tsepsiq Kispest, január 7.

55 ,mezén mes gem norá y Ynelét meteglelö akódnom ipén Nyáron meg sem nézem, ölelgetem télen népi mondóka setelne"e ah,ój Jó, ha egyenletes,ah+áq a né táh we"el ddah X%lelö laddoraq te+em?,ahtán a djam "í lürekle.lezöq wa' %llá mázzohné s,nebgedih e táh wastjú! ddah Xtegelem,%evlüröq +em?,negedi,et,meken "av men.tegele wotahda "í,innet lleq men arma=arap.nálat djam wizzi gigév,indegelem %dut gem malán Xmák!o%%a i'iq,le ddih Hadd legyek hát én a kályha, 'melyet karoddal ölelsz! Elkerül így majd a nátha, s énhozzám állsz csak közel. Hadd nyújtsak hát e hidegben, 'mely körülvesz, meleget! Nem vagy nekem, te, idegen, így adhatok eleget. Parazsamra nem kell tenni, végig izzik majd talán. Nálam meg tudsz melegedni, hidd el, kicsi asszonykám! nabávah te%é!e ,luz Suhl, november 9.

56 ,woraka :agásgodlob ifréf A raka :agásgodlob őn a A férfi boldogsága: akarok, a nő boldogsága: akar X táh jgacaq Kacagj hát! Xssere% no"an,má=ór,ssere Xssegetih en,%tere% men ah tanáb a trem,majdóla' en.danátuet teht%émele,men sávgarah,lleq gásmádiv Xmesevdeq pé%,gidnim jgacaq :nav moko "an!ozib erre.nagodlob wa' wnütehlé "Í Szeress, rózsám, nagyon szeress! Ha nem szeretsz, ne hitegess! Ne csalódjam, mert a bánat Elemészthet teutánad. Vidámság kell, haragvás nem, Kacagj mindig, szép kedvesem! Erre bizony nagy okom van: Így élhetünk csak boldogan. nabávah ré!eq jú ,a'araregé Égeraracsa, augusztus 9.

57 wangásólavlüde"e zay Yaké!rá za ú%%oh i!odrág Az egyedülvalóságnak hosszú az árnyéka Gárdonyi őgreseq Kesergő má!a es,mápa es,nogáliv a neze bmogek/ip tnim,wogól.nolá%anréc ú%%oh,ejimmes 'nis wanna ;we%evle djam tika,tüs pan a errema.we"em arra elev láni' si tákiltnáp,lóbgásgodlob a rú teví% őtere% téq.lótágam zűfe%%ö tnetsiój a medréq,?ebgé sagam a,nnef távrá za,gem ajdnom xertél atzoh wenim Se apám, se anyám ezen a világon, Lógok, mint pitykegomb hosszú cérnaszálon. Annak sincs semmije, akit majd elveszek; Amerre a nap süt, vele arra megyek. Pántlikát is csinál Úr a boldogságból, Két szerető szívet összefűz magától. Kérdem a jóistent fenn, a magas égbe', Mondja meg, az árvát minek hozta létre? nabávah getegref.11711,tsepsiq Kispest, január 7.

58 nav za,wizetél ima,nabájólav woglod a,evzén er"e za,bböt A esét%ejretiq wanna Ami létezik, az van a dolgok valójában, A több, az egyre nézve, annak kiterjesztése matlokkuriq Kirukkoltam,né mesahos.et mesahos im a gidnim.ebme%e ráj,né daramle.et daramle imledejef.esebböt a,né +éme% "E.et +éme% "e tél téq lügév.eb- "E davlo Sohasem én, sohasem te. Mindig a mi jár eszembe. Elmarad én, elmarad te. Fejedelmi a többese. Egy személy én, egy személy te. Végül két lét olvad Egy -be. nabávah wele% ,tsepsiq Kispest, április 15.

59 ,avtí!ozibeb 'nin lőrimalav gímay Ysegéstehel gidda,wizetél men "oh +ehzöq ipanzöq Amíg valamiről nincs bebizonyítva, hogy nem létezik, addig lehetséges köznapi közhely gelezöq Közeleg,tedzeq a tlov zamlahaigrene.welél a ttetelü% lőb+em? te+ema,lé si am ságrofröq A.wezédilef tti lenneze tőlü% wanágam t%aláv welél A ;wnülé loha,nödlöf a,tti,zehibböt a djam llá%a%%iv lügév.wnüréta%%iv ebdlöf a ah,má%kelél a ttel ttozorátahgem ;tegés"e za ajda +ema taht%aláv nodaba% welél a sé.degét,megne :teknüq?+emráb nétedzeq wődi imlenétröt A,má%géssepén a tlov!ére% welél ődnetelü%gem a tréze.názamlah ttöződi tebböt,welél a rám ludrof nebbesebes _ őn atnopan epén dlöf a _,argáliv a nöj bbaramah er"e Xődi za tti :tetzemle"if s Energiahalmaz volt a kezdet, 'melyből született a lélek. A körforgás ma is él, amelyet ezennel itt felidézek. A lélek választ magának szülőt itt, a Földön, ahol élünk; Végül visszaszáll majd a többihez, ha a földbe visszatérünk. Meghatározott lett a lélekszám, amely adja az Egységet; És a lélek szabadon választhat bármely'künket: engem, téged. A történelmi idők kezdetén szerény volt a népességszám, Ezért a megszületendő lélek többet időzött halmazán. Sebesebben fordul már a lélek, a Föld népe naponta nő Egyre hamarabb jön a világra, s figyelmeztet: Itt az idő! nabávah a!adlöf ,a'araregé Égeraracsa, szeptember 14.

Nyíri Attila alitta irí. Tágul-e a Világegyetem? x mete egáliv a e-lugát

Nyíri Attila alitta irí. Tágul-e a Világegyetem? x mete egáliv a e-lugát Nyíri Attila alitta irí Tágul-e a Világegyetem? x mete egáliv a e-lugát ,ne+i tréza gésnednimgáliv A tlü%éq lőbimmes a trem :alitta irí Nyíri Attila: A világmindenség azért ilyen, mert a semmiből készült

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Sötétségből a fénybe emelsz

Sötétségből a fénybe emelsz Sötétségből a fénybe emelsz A H/A iszm iszm Sötétségből a fénybe emelsz, A H/A E Szabadítóm Te vagy! A H/A iszm iszm Ha eltévednék, Tegkeresel Fiszm H Soha nem engedsz el! E H/isz iszm iszm Te vagy Uram,

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Máglya (50x40 cm, vászon, olaj zsűrizett) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA SZERETET és SZEX Szex nélkül lehet élni, de szeretet nélkül nem. (Dobrosi

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Válogatott verseim Christin Dor 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Valami Valami váratlan, Valami ismeretlen, Valami, ami magához vonz. Valami érzéki, Valami felülmúlhatatlan, Valami, ami megbabonáz.

Részletesebben

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1 É N E K F Ü Z E T A S V Á B H E G Y I R E F O R M Á T U S G Y Ü L E K E Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN JÓ ISTENÜNKRŐL ÉNEKELNI, MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K

Részletesebben

Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA...

Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA... Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA... Fa leszek, ha fának vagy virága. Ha harmat vagy: én virág leszek. Harmat leszek, ha te napsugár vagy... Csak hogy lényink egyesüljenek. Ha, leányka, te vagy a mennyország:

Részletesebben

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek 1. Ugye voltál gyermek, Mi most is vagy Lerohantak az évek, az idő elhagy. Bámuló szemmel, újra nyíló szívvel játssz mindent át. Mit az élet kínált neked. Felnőtt lettél,

Részletesebben

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT Szent Claret Mária Antal (1807 1870) gondolatai alapján Szeretett gyermekem! Látogass meg engem gyakran az Oltáriszentségben! Nem szükséges hosszasan maradnod és sokat

Részletesebben

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár!

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár! Virágom, virágom Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár! Szép szál legény gyere át, Szívemben a bánat jár. Hozzál egy kis pálinkát, Hogy legyen egy

Részletesebben

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise D A G A Bevonulás Két ember eléd lép, két ember Téged kér, D A G A Két ember eléd áll, két ember Téged vár, A D H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk! Cis Fis H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk!

Részletesebben

Könnyek útja. Versválogatás

Könnyek útja. Versválogatás Könnyek útja Versválogatás Szerző: Nemes Kiss Kata Minden jog fenntartva Borítóterv és kivitelezés: Boris Vanessza Szerkesztette: Lélek Sándorné 2014. Előszó a Könnyek útjához: A szépség: álom. Az álom

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

Nyíri Attila alitta irí. Talányok wo!álat

Nyíri Attila alitta irí. Talányok wo!álat Nyíri Attila alitta irí Talányok wo!álat sé tél a má% setteqnezit A ajda tégéssejlet ődi za A tizenkettes szám a lét és az idő teljességét adja 1!álaT Talány 1,afnetsi "e wereq ttala gé "e wereq.agá "én

Részletesebben

SCHUMANN CHAMISSO. Frauenliebe und Leben. Asszonyszerelem, asszonysors

SCHUMANN CHAMISSO. Frauenliebe und Leben. Asszonyszerelem, asszonysors SCHUMANN CHAMISSO Frauenliebe und Leben Op. 42 Asszonyszerelem, asszonysors Frauenliebe und leben Asszonyszerelem, asszonysors Op.42 1. Mióta láttam őt, vaknak hiszem magam, Bárhová is nézek, csak őt látom;

Részletesebben

KOCSÁR MIKLÓS. Dalok magyar költ k verseire

KOCSÁR MIKLÓS. Dalok magyar költ k verseire KOCSÁR MIKLÓS Dalok magyar költk verseire Énekhangra és zongorára 2. Gyurkovics Tibor versei ÖLELJ MEG ENGEM, ISTEN 1. Fönn 2. Antifóna 3. Figura 4. Istenem LÁTJÁTOK FELEIM KÉRÉS EGYHELYBEN POR-DAL Kontrapunkt

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve

Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve PPEK 904 Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina Kis Boldogasszony képeskönyve mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár

Részletesebben

Hallottalak sírni téged

Hallottalak sírni téged Haza melyik út vezet A szívem égtıl elzárt madár De érzem egyszer hazatalál Karodon vittél évekig És most is énrám vársz Már érzem haza melyik út vezet Nélküled minden nagyvárosban Az utcán kígyók közt

Részletesebben

Gyermekimák. mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában.

Gyermekimák. mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában. PPEK 879 Gyermekimák Gyermekimák mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában. Bővebb felvilágosításért és a könyvtárral kapcsolatos legfrissebb

Részletesebben

Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. S ha én lennék a cinege a fán, A dallal Istent dicsérném.

Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. S ha én lennék a cinege a fán, A dallal Istent dicsérném. 1 - Pillangó ha lehetnék... 7 Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. 7 S ha én lennék a cinege a fán, dallal Istent dicsérném. 7 Vagy kis halként a tó fenekén buborékot vígan eregetném. e

Részletesebben

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta Kötelező versek 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN Varázskréta Ismerek egy öregasszonyt, - igazat mondok, nem tréfát - aki egyszer a tavasztól elkérte a varázskrétát. És azóta, mint a tavasz, hegyre dombra és mezőre,

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL MESTEREKRŐL Sok szó esik a régen élt és önmagát felismerő mesterekről, ám gyakran egyfajta misztikus ködbe burkolóznak bennünk, mintha elérhetetlenek, legendák volnának, amivé mi sosem válhatunk. Számtalan

Részletesebben

Andrew Lloyd Webber Musical-jeiből

Andrew Lloyd Webber Musical-jeiből Andrew Lloyd Webber Musical-jeiből As If We Never Said Goodbye Mintha sosem mentem volna el Norma dala a Sunset Boulevard c. musical-ből. Don Black és Christopher Hampton angol szövegéből, saját fordítása

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

Mindenkit Szeressetek

Mindenkit Szeressetek Gondolatok Mindenkit Szeressetek Életem napjaiban Szivem sarkaiban Egyszerű szeretettel Gondolok mindenkire. A szél fújásával Szabadon száguldok. Szivem dobogásával Ajkam suttogásával Szeretettel kérlek

Részletesebben

Szűcs Ilona: Zongora az éjben. Nyitott ablakomban állva A kerten át, hallgatom, Hogy finom, játszi ujjak Hangot csiholnak a zongorán.

Szűcs Ilona: Zongora az éjben. Nyitott ablakomban állva A kerten át, hallgatom, Hogy finom, játszi ujjak Hangot csiholnak a zongorán. A Miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolában helyezték ki az ország első Verstablóját csütörtökön. Az Irodalmi Rádió akciójának segítségével a fiatalok a kortárs alkotók művészetéhez kerülhetnek közelebb.

Részletesebben

Örvendjetek, mert Isten úgy szeret

Örvendjetek, mert Isten úgy szeret Örvendjetek, mert Isten úgy szeret il 4,4; Jn 3,16; Mt 24,42 Sz: r. Pálhegyi erenc : Pálhegyi ávid m é- két a- kar, Ör- vend- je- tek, m mert Is- ten úgy sze- ret. m m nem zord í- vend- té- le- tet! m

Részletesebben

Szeretettel köszöntelek Benneteket!

Szeretettel köszöntelek Benneteket! Házaspáros alkalom Szeretettel köszöntelek Benneteket! Siklósiné Földvári Gabi 2012-11-18 1 Téma 2012-11-18-án A szülő-, illetve családcentrikus házasság 2 Ismételjünk ismét egy picit A férfi elhagyja

Részletesebben

Kösd össze az összeillı szórészeket!

Kösd össze az összeillı szórészeket! há tor gyöngy tás mor kás fu ház ál rom á mos sá rus szo dály moz szít szom széd ol vad pond ró dí ves da dony ned rál süly lyed tom na ka bog ge gár bál dol lo bol bun bát bár da bo be kar pa e ca koc

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Pasarét, 2011. november 17. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Alapige: 2Korinthus 5,10 Mert nékünk, mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt,

Részletesebben

Nyíri Attila. Kapcsolatok

Nyíri Attila. Kapcsolatok Nyíri Attila Kapcsolatok Megtéveszt bennünket az igazság látszata Horatius A bíróság tevékenysége (rapszódia) Régen A vád szavakba öntött bizonyíték, az ítélet a hibák kiegyenlítése, a felmentés tetté

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

Nyíri Attila alitta irí. Tanító versek wesrev ótínat

Nyíri Attila alitta irí. Tanító versek wesrev ótínat Nyíri Attila alitta irí Tanító versek wesrev ótínat ,gof tognál ramah af lataif Ay Ynabbol si le ramah ed gésse'löb ipén A fiatal fa hamar lángot fog, de hamar el is lobban népi bölcsesség egib A wétájkere"

Részletesebben

Vörösmarty Mihály életműve

Vörösmarty Mihály életműve Vörösmarty Mihály életműve A ROMANTIKUS TRIÁSZ NAGY ALAKJA Javasolt feldolgozási idő: 80 perc 1. feladat Készítsd el Vörösmarty Mihály életrajzának 10 pontos vázlatát! A következő elemek feltétlenül szerepeljenek

Részletesebben

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi együtt vagyunk 126 A tisztelet csak Istené 48 A végtelenhez

Részletesebben

Nyíri Attila alitta irí. Vegyes versek wesrev se ev

Nyíri Attila alitta irí. Vegyes versek wesrev se ev Nyíri Attila alitta irí Vegyes versek wesrev se ev őtíreq bba%onoggel a molá za Az álom a leggonoszabb kerítő őzűfőpic A A cipőfűző tnék"nö" waragob ;nebtse za wanllá%,lognah si wö'üt.nebbe% es sámírp

Részletesebben

Héra Jeges öle tüskés hópelyhekt ől duzzadó felh đ Héra szeme eső eső eső esđ eső esđ esđ

Héra Jeges öle tüskés hópelyhekt ől duzzadó felh đ Héra szeme eső eső eső esđ eső esđ esđ Héra Jeges öle tüskés hópelyhekt ől duzzadó felh đ Héra szeme eső eső eső esđ eső esđ esđ a gyémántgolyó ' vígan szaladgál a fekete lemez serceg ő ereiben a gumifal nélküli fekete biliárdasztalon Vétkek

Részletesebben

ŐRIZZ, URAM! Lekció: 1Sámuel 24,1-9

ŐRIZZ, URAM! Lekció: 1Sámuel 24,1-9 Pasarét, 2011. szeptember 4. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza ŐRIZZ, URAM! Lekció: 1Sámuel 24,1-9 Alapige: 1Sámuel 26,23-25 Az Úr mindenkinek megfizet a maga igazsága és hűsége szerint, mert

Részletesebben

HOGY MENT A HEGY? ~ 40 ~

HOGY MENT A HEGY? ~ 40 ~ HOGY MENT A HEGY? Hogy ment a hegy olyan magasra? Hogy görgött fel a szikla rajta? Hogy ment az út a hegyre fel, mikor még út se volt? Hogy lett a csúcs, hogy lett a bérc oly furcsa zord? Hogy nőtt a hegy

Részletesebben

Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.*

Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.* HÚZD A KUTAT. Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.* Húzd a kutat és idézd föl bátran tiszta szellemét, hadd merüljön fel a mélyből, hol aludta szenderét! Csillogjon ezüstruhája, hömpölyögjön

Részletesebben

Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-611-5. Mercator Stúdió, 2009

Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-611-5. Mercator Stúdió, 2009 A magyar irodalom és kultúra örökbecsű értékeinek ápolása, terjesztése érdekében az Országos Széchenyi Könyvtárral együttműködve kiadja a Mercator Stúdió. Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Műszaki

Részletesebben

Az Első Unitárius Népfőiskolai Tanfolyam Kolozsvárt.

Az Első Unitárius Népfőiskolai Tanfolyam Kolozsvárt. csendes óráimban, vagy álmatlan éjszakáimon át kirajzolódtak előttem a mélytitkú tárnák s gyakran hallani véltem a gépek zakatolását s a verejtékhúzó csákányok döngését a rózsafáim alatt, vagy a templomunk

Részletesebben

Barátság élet szerelem. 99 vers. Beri Joci (Lego-Ember) Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Barátság élet szerelem. 99 vers. Beri Joci (Lego-Ember) Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Barátság élet szerelem 99 vers Beri Joci (Lego-Ember) 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! A Barátság, Élet, Szerelem verses kiadvány, egy négyrészesre tervezett sorozat első része. Továbbá köszönettel

Részletesebben

Nyíri Attila alitta irí. Összefoglaló verstan natvle! ólalgofe%%ö

Nyíri Attila alitta irí. Összefoglaló verstan natvle! ólalgofe%%ö Nyíri Attila alitta irí Összefoglaló verstan natvle! ólalgofe%%ö :alitta irí Nyíri Attila: natsrev ólalgofe%%ö Összefoglaló verstan űm imladori za :wéléftéq wosátokla őnelejgem nabmoladori za.srev.1.azórp.11

Részletesebben

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy i ( LEGUJABB QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy 1-= :-: dalkedvelö. :-: 1,,:,1 Megjelent H.-Nl... Vásárhelyen. t Kapható,: Török Pál könyvárusnill "'IL" "Kigyó-u. 2.... ", NYOMATOTT NEMES ÁRMIN

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

Shy: Napfoltjaim. Publio Kiadó ISBN: 978-1-4709-4308-0

Shy: Napfoltjaim. Publio Kiadó ISBN: 978-1-4709-4308-0 Shy: Napfoltjaim Publio Kiadó ISBN: 978-1-4709-4308-0 2011 "A világ nem attól szép, hogy süt a NAP, hanem attól, hogy ezt nem csak a szemünkkel láthatjuk." Előrevetített árnyék Előszó Dragon György tollából...

Részletesebben

Idézetek a gyermekről. "Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot!"

Idézetek a gyermekről. Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot! Idézetek a gyermekről "Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot!" "A gyermek állandóan szembesül a kérdéssel: -Mi leszel, ha nagy leszel? Nagy bátorságot

Részletesebben

Hamis és igaz békesség

Hamis és igaz békesség Hamis és igaz békesség Lectio: Jer 1,1-15 Textus: Jer 1,14 A lelkipásztor így szólt egy asszonyhoz: - Asszonyom, szokta önt kínozni a Sátán? - Engem? Soha! - No, akkor ez annak a jele, hogy ön még a Sátáné,

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus, a nagy Mester

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus, a nagy Mester A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus, a nagy Mester Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible

Részletesebben

MESEBÁL 3.A hõs kisegér Huszti Zoltán

MESEBÁL 3.A hõs kisegér Huszti Zoltán MSBÁL. hõs kisegér Huszti Zoltán nek 12 Marsch lt egy - szerélt a kam - ra sar - ka mé - lyén, Laczó Zoltán Vince lt egy - szerélt egy órus ora hõs kis - e-gér. Hosz - szú far - ka volt és büsz - ke nagy

Részletesebben

Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde

Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde AHOL AZ ÉG ÉS A FÖLD TALÁLKOZIK Javasolt feldolgozási idő: 70 perc 1. feladat Az alábbi szövegrészletek Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című drámai költeményéből

Részletesebben

Versajánló a Márciusi ifjak című szavalóversenyre

Versajánló a Márciusi ifjak című szavalóversenyre Versajánló a Márciusi ifjak című szavalóversenyre Juhász Gyula: Petőfi ünnepére Petőfi ünnepére, fel, A munka véle ünnepel, Dalában él múlt és jelen És a jövő, a végtelen. Átzeng az bércen és folyón Virrasztva

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

Kisiskolás az én nevem,

Kisiskolás az én nevem, 1. Hallgasd meg a verset! Mondd el, kirõl szól! Kisiskolás az én nevem Kisiskolás az én nevem, ki nem hiszi, jöjjön velem. Iskolába sietek én, nem ülök már anyám ölén. Iskolában jól figyelek, ha kérdeznek,

Részletesebben

Por BRASNYO ISTVÁN CSILLAGOK

Por BRASNYO ISTVÁN CSILLAGOK Por BRASNYO ISTVÁN CSILLAGOK Szalmakazal, ahová az emberek lefekszenek aludni a derült éjszakában, a tarlón fekete szél susog a tejút örökös íve alatt, és a durva kenderpokrócuk testeket domborítanak egészen

Részletesebben

TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ. TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ Szerző:Szöveg: S. Temple ford.: ifj. Kulcsár Tibor Zene: S. Temple, N. Warren

TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ. TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ Szerző:Szöveg: S. Temple ford.: ifj. Kulcsár Tibor Zene: S. Temple, N. Warren TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ Szerző:Szöveg: S. Temple ford.: ifj. Kulcsár Tibor Zene: S. Temple, N. Warren 1. Tégy engem békeköveteddé, Hogy hinthessem az igemagvakat. Ó, Szentlelked

Részletesebben

Van egy. Géber László

Van egy. Géber László Géber László Van egy Van egy különleges jógagyakorlat, a beszédszünet. Néhány órától egykét napig tarthat, és jelentős idegenergia felhalmozódásával jár. Az utóbbi időben gyakran próbálom alkalmazni, illetve

Részletesebben

œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ j œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ

œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ j œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Álmok kusza kerteiből Babits Mihály T.T.T., H.M, T.M. együtt (hangszerkíséret nélkül) Œ Álmodtam én és az á - lom, az á - lom én magam vol-tam. zene: Heinczinger Miklós Œ Ó 5 Kertben bolygtam, és magam

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

136 Con Dolore. Tenor 1. Tenor 2. Bariton. Bass. Trumpet in Bb 2. Trombone. Organ. Tube bell. Percussions

136 Con Dolore. Tenor 1. Tenor 2. Bariton. Bass. Trumpet in Bb 2. Trombone. Organ. Tube bell. Percussions Tenor 1 Tenor 2 Bariton Bass Trumpet in Bb 1 Trumpet in Bb 2 Trombone Percussions Organ 136 Con Dolore Tube bell X. Nikodémus: Mer - re vagy, Jé - zus, hol ta - lál - lak? Mu-tass u - tat az út - ta- lan

Részletesebben

Fordította: Szedő Dénes. Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) A KIS PARASZTLEÁNYKA (Exiit diluculo)

Fordította: Szedő Dénes. Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) A KIS PARASZTLEÁNYKA (Exiit diluculo) Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) Ó, Fortuna, mint a Luna egyre-másra változol: majd nagyobbodsz, majd meg elfogysz; hej, az élet ronda sor: gabalyítja s igazítja játszva az ember fejét:

Részletesebben

A Mese és a Dal. Bevezetés (Zsolt. 19 és a Zsidó levél 1 alapján) (Zsoltárok 19,1-2, parafrázis)

A Mese és a Dal. Bevezetés (Zsolt. 19 és a Zsidó levél 1 alapján) (Zsoltárok 19,1-2, parafrázis) A Mese és a Dal Bevezetés (Zsolt. 19 és a Zsidó levél 1 alapján) A Menny arról énekel, hogy milyen nagy az Isten, és az egek azt kiáltják: nézzétek, mit teremtett! Minden nap és minden éjjel errõl beszélnek.

Részletesebben

Függelék. 2. Unitárius hitvallás.

Függelék. 2. Unitárius hitvallás. Függelék. 2. Unitárius hitvallás... Hiszek egy Istenben a világ teremtőjében fenntartójában és az emberiség szeret'ő atyjában;.. Hiszek az ember Jézusban" az ő isteni kulde. tésében az ő tanainak udvözítő

Részletesebben

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde.

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Pasarét, 2013. október 24. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza A LÉLEK KARDJA Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Imádkozzunk! Hálaadással

Részletesebben

Ady Endre magyarság versei. Az Ugar-versek

Ady Endre magyarság versei. Az Ugar-versek Ady Endre magyarság versei. Az Ugar-versek MIT ÉR AZ EMBER, HA MAGYAR? Javasolt feldolgozási idő: 120 perc 1. feladat Olvasd el Ady Endre Vér és arany című kötetéből Az ős Kaján című verset, majd válaszolj

Részletesebben

NYUGALOMBA LÉPÉSKOR MONDOTT PAPI BÚCSÚBESZÉD. *)

NYUGALOMBA LÉPÉSKOR MONDOTT PAPI BÚCSÚBESZÉD. *) NYUGALOMBA LÉPÉSKOR MONDOTT PAPI BÚCSÚBESZÉD. *) 2. Kor. 18, 11. Végezetre Atyámfiai, legyetek jó egészségben, épüljetek, vigasztaltassatok meg, egy értelemben legyetek, békeségben lakjatok, és a szeretetnek

Részletesebben

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013)

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) Név, osztály:... Visszaküldési határidô: 2013. március 11. 2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) A világ összes kincse Ebben a feladatsorban Bátky András: A világ összes kincse című könyvéhez kapcsolódóan találtok

Részletesebben

Homloka a hűvös márványpadlót érintette. Te most hallgass, Szávitri! emelte fel lá nyát maga mellé Aszvapati király. Náradához fordult: Te meg

Homloka a hűvös márványpadlót érintette. Te most hallgass, Szávitri! emelte fel lá nyát maga mellé Aszvapati király. Náradához fordult: Te meg Szatjavánt. Meglátták és felnevettek. A nagyobbik felkapott egy elszáradt, tavalyi fügét, és megdobta a lányt. A másik a fér fit vette célba. Ide építsd! ujjongott Szávitri. Ide építsd a palotánkat! Ezek

Részletesebben

Barabás Erzsébet. Árnyakat vet a fény

Barabás Erzsébet. Árnyakat vet a fény Barabás Erzsébet Árnyakat vet a fény A vonat Életünk állomásai különböző pontokon vannak. Néha felszállunk, néha leszállunk. És olykor eltévedünk. Az ember életét nem egyetlen út határozza meg. Hiába lépsz

Részletesebben

Keresztút 2. JÉZUS VÁLLÁRA VESZI A KERESZTET

Keresztút 2. JÉZUS VÁLLÁRA VESZI A KERESZTET Keresztút Ha jó emberekkel találkozol, megtapasztalod, milyen jó, ha szeretnek. Kérdezted már egyszer is magadtól: honnan ez a szeretet? Mi, emberek ezt nem az utcán találtuk valahol vagy a kereskedőnél

Részletesebben

Dániel könyve. Világtörténelem dióhéjban

Dániel könyve. Világtörténelem dióhéjban Dániel könyve Világtörténelem dióhéjban 2300 éves prófécia Kr.e. 457 Kr.u. 34 Kr.u. 1844 490 év 1810 év 70 hét Rendelet 1. rész Evangélium 2. rész 10-11 Ki Mikáél? Mózes éneke Szólt az ellenség: `Üldözöm

Részletesebben

Mozgássérült Passió 2010

Mozgássérült Passió 2010 Mozgássérült Passió 2010 1. Bevezetı zene 2. Barabás Gyorsan jön a színre az oltár környékérıl Barabás Laci: Szabadon engedtek, engem, a lázadót!? İt, pedig keresztre feszítették! İt, aki semmi rosszat

Részletesebben

SZERETETLÁNG IMAÓRA 2011. november 2. DÍCSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS!

SZERETETLÁNG IMAÓRA 2011. november 2. DÍCSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS! SZERETETLÁNG IMAÓRA 2011. november 2. DÍCSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS! Urunk, Jézus Krisztus, te azt mondtad:,,ahol ketten-hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok köztük.'' És az egyház így énekel:,,ahol

Részletesebben

IGE. rovat. Lelki percek

IGE. rovat. Lelki percek A nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskola lapja I. évfolyam, 1. szám Nyíradony, 2011. október Lelki percek Papp Miklós lelki igazgató rovata Ha azt mondod egy embernek: milyen nagyszerű

Részletesebben

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. JÚNIUS 29. Alapítva: 2003. XI. évfolyam VI. szám SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK 2. OLDAL VISSZAPILLANTÓ 5. OLDAL SZENT MÓNIKA 3. OLDAL KEDVES CSALÁDOK 6. OLDAL

Részletesebben

KIFiNFO K I F I. Kedves Olvasónk! 2008. december Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület

KIFiNFO K I F I. Kedves Olvasónk! 2008. december Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület KIFiNFO K I F I 2008. december Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület Kedves Olvasónk! A KIFI hét éves működése után szükségesnek látjuk, hogy munkánkról rendszeres tájékoztatást adjunk mindazok számára,

Részletesebben

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK 2013. márciusi kiadás MéTa kiadó 2013 Minden jog fenntartva! Fotók: Qaradah Szimonetta Nyomtatás: Nemzeti Védelmi Szolgálat Tartalomjegyzék: Szerintük mit jelent. Szerinted mit

Részletesebben

Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére. Pirosmalac. Hangos mese

Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére. Pirosmalac. Hangos mese Varázsbetű Mesetár Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére http://varazsbetu.hu/mesetar Pirosmalac Hangos mese (A hanganyag itt található: http://varazsbetu.hu/mesetar/pirosmalac)

Részletesebben

Varga Patrícia. Csillagtenger. Levegő

Varga Patrícia. Csillagtenger. Levegő Varga Patrícia Csillagtenger Levegő Az idő nem állt meg Múlik rendesen Peregnek az órák Peregnek a percek. Üresség keletkezett bennem, mikor elmentél Egy szomorú éjjelen. Sötét felhők takarták el a napot,

Részletesebben

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328 Pasarét, 2015. december 20. (vasárnap) családi karácsony PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Takaró János AZ ÉLET KENYERE Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328 Alapige: János 6,32-35 Jézus pedig így válaszolt nekik:

Részletesebben

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal)

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) DALSZÖVEGEK (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) 14. Támaszd meg oldalad Két arany pálcával. Meg is simakodjál, Meg is mosakodjál, Beszélve: Töröld meg magad

Részletesebben

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról.

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. 3 ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT Ő av apukám,

Részletesebben

GÁL LÁSZLÓ VERSEI KÓRHÁZBAN. a fehér ágy fekete világ háromszor rab az öreg a beteg az ablak alatt tavasz születik nekik mondom irigyen nem neked

GÁL LÁSZLÓ VERSEI KÓRHÁZBAN. a fehér ágy fekete világ háromszor rab az öreg a beteg az ablak alatt tavasz születik nekik mondom irigyen nem neked GÁL LÁSZLÓ VERSEI KÓRHÁZBAN a fehér ágy fekete világ háromszor rab az öreg a beteg az ablak alatt tavasz születik nekik mondom irigyen nem neked és jól van így mondom magamnak és így is jól van így is

Részletesebben

Az 1 Krón 1,1-ben is említik valamint a: Jób 31,33; Lk 3,38; Róm 5,14; 1 Kor 15,22, 45; 1 Tim 2,13, 14.

Az 1 Krón 1,1-ben is említik valamint a: Jób 31,33; Lk 3,38; Róm 5,14; 1 Kor 15,22, 45; 1 Tim 2,13, 14. Alig tudjuk elképzelni, hogy milyen lehetett az, amikor Ádám volt az első és egyetlen ember a Földön. Biztosan magányos volt egyedül. Ádám számára ez természetes volt, még soha nem ismert egy másik embert.

Részletesebben

Boldog, szomorú dal. 134 Tempo giusto. van gyer - me- kem és. már, Van. Van. már, fe - le - sé - gem. szo-mo - rít - sam? van.

Boldog, szomorú dal. 134 Tempo giusto. van gyer - me- kem és. már, Van. Van. már, fe - le - sé - gem. szo-mo - rít - sam? van. Boldog, szomorú dl Kosztolányi Dezsõ Soprn 13 Tempo giusto Lczó Zoltán Vince Alt Tenor Briton Vn már ke - nye-rem, bo- rom is vn, vn gyer - me- kem és Bss Vn Vn fe - le - sé - gem. Szí - vem mi-nek is

Részletesebben

Adventi Hírnök Szálljatok le szálljatok le

Adventi Hírnök Szálljatok le szálljatok le 1. Adventi Hírnök 1. Adventi hírnök: friss fenyő ág, Lobog az első gyertya láng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. 2. Adventi hírnök: friss fenyő ág, Lobog már két kis gyertya láng!

Részletesebben

Karácsony. Ismét itt van a Karácsony, Szeretetünk szinte lángol. A szeretet ünnepére, Tegyünk egymás örömére. Ha így élünk szeretetben,

Karácsony. Ismét itt van a Karácsony, Szeretetünk szinte lángol. A szeretet ünnepére, Tegyünk egymás örömére. Ha így élünk szeretetben, Karácsony Ismét itt van a Karácsony, Szeretetünk szinte lángol. A szeretet ünnepére, Tegyünk egymás örömére. Ha így élünk szeretetben, Boldogabb lesz minden ember. Ha szeretetem szívből adom, Ez a legnagyobb

Részletesebben

S Z Í N E S JÁ T É K

S Z Í N E S JÁ T É K S Z Í N E S JÁ T É K 3 10 éves gyermekeknek Láttál már SZIVÁRVÁNYT? Ugye milyen szép? Hogyan keletkezik a szivárvány? Süt a nap és esik az eső, vagy eláll az eső és kisüt a nap. A levegőben sok a vízcsepp.

Részletesebben