ROMÁN NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ROMÁN NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK"

Átírás

1 KÖZÉPSZINT ÉS EMELT SZINT ROMÁN NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Szövegértés 1.1. Különböző műfajú és tematikájú szövegek lényegének megértése Információk értelemszerű szelektálása, célirányos kiválasztása és újraalkotása Önálló véleményformálás az új ismeretek, gondolatok befogadásakor Megfelelő tájékozottság és jártasság a nyomtatott és elektronikus információforrásokban, a médiaműfajokban Grammatikai és irodalmi ismeretek alkalmazása írott és elektronikus formában közvetített szövegek megértésében és megformálásában. 1.2 Irodalmi és nem irodalmi szövegek értelmezése Szövegértelmezési eljárások alkalmazása a különböző szövegfajták köréből Az irodalom nevelő-, ismeret- és élményközvetítő szerepének megértése és bemutatása Különböző szövegfajták (szépirodalmi, tudományos, hivatalos, publicisztikai) összevetése, nyelvi, stilisztikai, szerkezeti sajátosságainak felismerése Az írott közlés kohéziójának, logikai kapcsolatainak feltárása, a cél és a kommunikatív kontextus meghatározása Szövegen belüli és szövegek közötti jelentésbeli, ok-okozati összefüggések felismerése és megértése A címzettnek, a témának és a mondanivalónak megfelelő írásos és élőszavas szövegek helyes megformálása. 2. Írásbeli szövegalkotás 2.1. Irodalmi és nem irodalmi témák feldolgozása különböző típusú szövegekben. (Pl. a kisebbségek helye és szerepe az Európai Unióban; kétnyelvűség, a nyelvcsere; a globalizáció; a kulturális örökség; az emberi kapcsolatok, az érzelmi intelligencia megnyilatkozási formái; a számítógépes újvilág.) 2.2. Címnek, címzettnek, témának megfelelő tartalmú, stílusú, felépítésű írásmű megformálása a mindennapi élet magán- és hivatalos műfajaiban. (Pl. jegyzet, ajánlás, kronologikus beszámoló, úti napló, beszámoló színházi vagy filmélményről, értekezés, esszé, műértelmezés.) 2.3. Probléma írásos megvitatása az önálló érvelés és a meggyőzés módszerével Olvasmányélmény kifejezése tartalmi, nyelvi és szerkezeti szempontból egyaránt Művészi alkotással kapcsolatos esztétikai élmény kifejezése szabatos stílusban és logikus felépítésben Hivatalos iratok megalkotásához szükséges tartalmi és formai követelmények készségszintű elsajátítása és alkalmazása (pl. kérvény, önéletrajz, pályázat, jegyzőkönyv) A szövegszerkesztés normáinak, technikai lépéseinek alapos ismerete, biztos helyesírás, jó arányérzék és esztétikus íráskép. 3. Beszéd, szóbeli szövegalkotás 3.1. Önálló közlés megformálása, alkalmazkodva a nyelvi normához, az adott beszédhelyzethez, témához, illetve műfajhoz Jól összefogott, lényegre törő, logikus felépítésű szóbeli előadás (megfelelő artikuláció, helyes hangsúly, hanglejtés, beszédtempó). 4. Fogalomhasználat 4.1. Az olvasmányélmények értő-érző befogadása, fogalmilag helytálló bemutatása Etikai, esztétikai, költészettani, nyelvi fogalmak megfelelő alkalmazása Fogalmak megvilágítása gyakorlati példák alapján. Csak emelt szinten 4.4. Fogalmak összefüggéseinek értelmezése, összevetése történeti kontextusokban.

2 B) ISMERETKÖRÖK 1. Román nyelv TÉMÁK VIZSGASZINTEK Középszint Emelt szint 1.2. Nyelvek Európában Különböző nyelvcsaládok. Neolatin nyelvek. A diakrón és a szinkrón nyelvvizsgálat. Agglutináló (ragozó), izoláló (elszigetelő) és flektáló (hajlító) nyelvtípusok. A nyelv mint változó rendszer. Mozaikok az írás történetéből A román nyelv története A román nyelv neolatin nyelv. Keletkezéstörténetének főbb szakaszai. Érintkezés idegen népekkel, azok hatása a nyelv alakulására, változására. Egy szöveg(részlet) elemzése a régi román irodalomból (két-három nyelvtörténeti példa bemutatása). Nyelv- és művelődéstörténeti összefüggések felismerése. A szókészlet rétegeződése Nyelvtörténeti korszakok Az írott nyelvi norma kialakulása A történelmi-kulturális kontextus és a szókincsformálás összefüggései. A nyelvrokonság mibenléte, kritériumai. Nyelvtörténeti források: nyelvemlékek (írott, nyomtatott). A román nyelvű írás kezdetei: Scrisoarea lui Neacsu din Cimpulung. A máramarosi szövegek jelentősége. A protestantizmus hatása a román kultúrára. A vallásos irodalom hatása a román nyelv fejlődésre. A Bukaresti Biblia. A nagy történetírók szerepe a román kultúra terjesztésében. A történetírás hozzájárulása a román irodalmi nyelv és az irodalom fejlődéséhez. A könyvnyomtatás terjedése. Román nyelvterületek Nyelvművelés Költők-írók vallomásai a nyelvről. A mai román nyelvművelés alapkérdései (pl. neologizmusok, idegen szavak, közhelyek) Nyelv és társadalom Nyelvváltozatok Dialektusok: dákoromán (munténiai, moldovai, bánáti, körösvidéki, máramarosi); aromán; meglenoromán; isztroromán. A mai román nyelv tagolódása. Főbb nyelvváltozatok: köznyelv, nyelvjárások, csoportnyelvek. A földrajzi és társadalmi rétegeződés megnyilvánulása a szókincsben: regionális köznyelv, szaknyelv, rétegnyelv, ifjúsági nyelv, szleng. A magyarországi románok nyelvi változatai. Nyelv és helyesírás. A műfordítások szerepe, jelentősége. Az írott és az elektronikus információforrások szerepe a nyelvművelésben. A mai román nyelv vertikális és horizontális rétegződése. Különböző nyelvjárási szövegek elemzése. Kisebbségi nyelvhasználat,

3 TÉMÁK Kisebbségi nyelvhasználat VIZSGASZINTEK Középszint Emelt szint A bihari nyelvjárás, körös-marosi kétnyelvűség, nyelvcsere. nyelvjárás. Egynyelvű szótárak rendeltetésszerű A társadalmi-kulturális kontextus és a használata. nyelv változásának összefüggései. Magyarországon beszélt más kisebbségi nyelvek megnevezése A nyelvi szintek Irodalmi és nem irodalmi szövegek hang-, alak-, mondat- és jelentéstani elemzése. Ismeretek alkalmazása a különböző szövegtípusok megformálásában Hangtan Hangtani alapismeretek. Magán- és mássalhangzótörvények. Hangcsoportok (diftongus, triftongus, félhangzó). Hiátus. Hangsúlyos és hangsúlytalan szótagok Szóalaktan A szuffixumok és prefixumok szerepe a szóalak felépítésében és jelentésében. Nyelvhelyesség a szóképzésben. Szó- és szövegkörnyezet Szófajtan Szófajtani alapismeretek. A szófajok rendszere. Átmeneti szófajok helyesírása A mondat szintagmatikus felépítése A mondat felépítése, fő részei. Az állítmányi szerkezet és a bővítmények elemzése. Az állítmány és az alany egyeztetése. Az alárendelő és a mellérendelő szintagma. A román és a magyar hangállomány összevetése. Alapszavak, képzett szavak, szócsaládok. Szavak értelmének meghatározása szövegkörnyezetben. A román helyesírás alapelvei. Egy szöveg(részlet) szótani elemzése. Szófajváltás példákkal illusztrálva. Alaki és értelmi egyeztetés. Az alany és az állítmány viszonyának értelmezése. Mondatok szintagmatikus szerkezeteinek készségszintű meghatározása és ágrajzainak megformálása Mondattan Mondattani fogalmak ismertetése. A mondat az élőszavas és az írásos közlésben. Az összetett mondat. A mellérendelés és alárendelés A mondat a szövegben A mondat és a szöveg. A mondat és a szöveg kapcsolatának A mondat jelentése szövegkörnyezetben. bemutatása. A mondat denotatív és konnotatív jelentése. A szinteződés és a tömbösödés jelenségei Logikai és tartalmi viszonyok Nyelvi és nem nyelvi jelek szerepe a kijelentő, kérdő, óhajtó, felkiáltó és felszólító mondatok megkülönböztetésében. A mondatok modalitása. Mondatfajták elemzése nyelvtani, jelentéstani eszközökkel Szókincs és frazeológia A szókincs változásának okai. A szókészlet bővülése; az átvétel és a belső keletkezés. Szócsaládok. Antonimák, szinonimák, A szóalkotás ritkább módjai. (Pl. mozaikszavak, népetimológia.)

4 TÉMÁK VIZSGASZINTEK Középszint Emelt szint homonimák, frazeológiai egységek. Az összetett szavak helyesírása Szöveg és szövegtípusok A szöveg természete. A szöveg nyelvi és nem nyelvi jelei. Szövegelemzési gyakorlatok, logikaijelentéstani összefüggések felismerése. Szövegkohézió; globális és lineáris kohézió Szövegfunkciók A szöveg és a kommunikáció. A szöveg két alapformája (az élőbeszéd és az írás). A különböző szövegtípusok jellemzői. A szöveghasználati szabályok ismerete. A kommunikáció kódja (nyelvi és nem nyelvi összetevői). A szövegösszetartó erő és összetevői (nem nyelvi tényezői; jelentésbeli kapcsolatai; nyelvtani kapcsolatai) A szöveg szerkezete A szövegértést és a szövegalkotást meghatározó kommunikációs körülmények. A tájékoztató, a kifejező és a felhívó szövegfunkciók. A szöveg szerkezeti egységei. A (prózai) szöveg- és makroszerkezeti egységei. Rendszermondat, szövegmondat. A szöveg szerkezettípusai: Időrendi (lineáris), térbeli, logikai. Más szerkesztésmódok (párhuzamosság, ellentétezés, keretes, mozaikszerű, képzettársításos) A szöveg jelentése A szöveg globális kohéziójának eszközei: A szöveg témahálózata, az izotópia, tartalmi-logikai kapcsolatok (térbeli, időbeli, logikai viszonyok, ok-okozati kapcsolatok); a témajelölő cím. Jelentésbeli kapcsolóelemek a szövegben (kulcsszavak, rokon jelentésű szavak, többjelentésű szavak, azonos alakú szavak, ellentétes jelentésű szavak). A téma-réma kapcsolatok A szöveg grammatikája Grammatikai kapcsolóelemek, előre- és visszautalások. A mondat szórendje. A szöveg ritmusa Szövegértelmezés Témahálózat felismerése a különböző szövegtípusokban Az intertextualitás Az intertextualitás értelmezése irodalmi és nem irodalmi szövegekben. A CD-ROM és az internet intertextualitásának főbb jellemzői Kommunikáció A kommunikációs folyamat tényezői és A gesztusnyelv. A szövegszintek és a szövegösszetartó erő összefüggései. Prózai szöveg szerkezeti elemzése (mikro- és makroszerkezeti egységei; szerkezettípusai). Egy szöveg lokális, temporális, kauzális szegmentumainak feltárása. Témahálózatok jelölése. A grammatikai kapcsolóelemek szerepe a szövegösszefüggés megteremtésében. Szövegértelmezési feladatok megoldása (témahálózatok mikro- és makrostruktúrák követése, egyeztetés, szórend).

5 TÉMÁK VIZSGASZINTEK Középszint Emelt szint funkciói; nyelvi és nem nyelvi kódjai. A különböző kommunikációtípusok alapos ismerete A jel, a jelrendszer Jel, jelentés, jeltárgy. A nyelvi jelek rendszere. Morfémák, lexémák, szintagmák, mondatok. Hangalak és jelentés kapcsolata. Hangutánzó, hangulatfestő szavak (a jelölő és jelölt között valós összefüggés). A jelentésmező Közlésmódok és műfajok A nyelvi kódok beszélt és írott formái Szövegtípusok és kommunikációs szintek szerint A média, elektronikus kommunikáció A kommunikáció célja. A közlés logikai-szemantikai felépítése. A szövegösszefüggés három síkja (nyelvtani, jelentésbeli, nyelven kívüli). Különböző szövegfajták tartalmi és formai kapcsolata a kommunikációs folyamattal. A tömegkommunikáció. Szövegtípusok és viselkedési szokások. Kommunikáció iránya: dialogikus és monologikus szövegek. Kommunikációs funkciók: elbeszélő, leíró és érvelő szövegek. Szóbeli és írásbeli szövegtípusok. Szövegtípusok a kommunikációs szintek szerint (szépirodalmi, tudományos, hivatalos, magánéleti, közéleti). Szövegalkotás módja: tervezett vagy spontán szövegek. A szövegtípusok és a stílusrétegek. Tömegközlési és tájékoztatási eszközök (a sajtó, a rádió és a televízió). Tájékoztató és véleményközlő sajtóműfajok. A rádiós műfajok. Előre rögzített műsorok (nemzetiségi adás, dokumentumműsor). Az elektronikus média új műfajai (az e- mail, az internet). Az iskolarádió és -újság jellemző műfajainak bemutatása. A különböző szövegtípusok tartalmi, nyelvi és szerkezeti jegyeinek ismerete. Egy téma megjelenítése különféle szövegtípusokban. Néhány példa megformálása a legjellemzőbb sajtóműfajokból. A nemzetiségi rádió- és tévéműsorok, valamint a román nyelvű hetilap bemutatása önálló véleményformálással. A nemzetiségi műsorok jelentősége Retorikai alapismeretek A szónoklattan jellemzői. Alapismeretek a retorika történetéből. Néhány történeti értékű szöveg(rész) összevetése, értékelése A retorika Retorika és kommunikáció A nyilvános megszólalás szövegtípusai A nyilvános beszéd és a kommunikációs folyamat tényezői. A szónoki beszéd fajtái: a tanácsadó és alkalmi beszéd. A szövegszerkesztés logikus menetének ismerete (témaválasztás, címadás,

6 TÉMÁK VIZSGASZINTEK Középszint Emelt szint szövegtípus kiválasztása). Az érvelő szöveg helyes felépítése szóbeli és írásos formában egyaránt Érvelés, vita Az érvek fajtái és az érvelés módszerei. Az érvelés műfajai: bizonyítás és cáfolat. A kulturált vitatkozás kritériumai. Különböző érvelő típusú szövegek megformálása és bemutatása. Írásos és élőszavas érvelések tárgyszerű értékelése tartalmi és nyelvi szempontból Nyelv és stílus A stílus fogalma és jelentősége. Stíluselem, stílusérték Stílusrétegek A román nyelv beszélt és írott nyelvű stílusrétegeinek jellemzése; a társalgási, a hivatalos, a publicisztikai és a tudományos stílus ismérvei Stíluseszközök A képszerűség stíluseszközei: képek, képrendszerek felismerése. Képek és összetett képrendszerek értelmezése Az állandósult szókapcsolatok stílusértéke A román szólások és közmondások etikai és esztétikai sajátosságai. Román-magyar szólások és közmondások összehasonlítása, kölcsönhatások felismerése. TÉMÁK Életművek a román irodalomból 2. Irodalom 2.1. Szerzők, művek VIZSGASZINTEK Középszint Mihai Eminescu, George Cosbuc, Octavian Goga, George Bacovia, Tudor Arghezi, Lucian Blaga Az életút főbb állomásai, a költői életmű sajátossága. Helyi és időbeni tájékozottság, társadalmi - kulturális kontextus, természet- és szülőföldélmény. Pályarajz főbb időrendi adatokban, néhány román és magyar kortárs megnevezése. A jelentősebb alkotások értelmezése. Kapcsolatok költők (pl. O. Goga - Ady E.) és művek között (pl. témák, motívumok, létélmények, műfajok, kifejezési módok). A művek helye az adott korszakban. Memoriterek élőszavas és írásos közlésben. Kritikák értelmezése Portrék Dimitrie Cantemir, Nicolae Balcescu, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Barbu Emelt szint Komplex pályarajz, az életmű jellemzése. A pályaszakaszokat jellemző főbb témák, kérdések, ihletforrások, hitvallások. Eszmeáramlatok és stílusirányzatok hatása a költői életműre (pályaszakaszokra). Kötetek, kötetkomponáló elvek (ciklusok, témák, motívumok). Román, magyar, (világ)irodalmi párhuzamok. A mű korabeli fogadtatása, utóélete. A költő helye és szerepe a román irodalomban, (egy-egy életmű esetén) a világirodalomban. Recenziók értelmezése, önálló véleményalkotás. 2-3 lírai és/vagy 1-2 epikai alkotás szövegközpontú elemzése, többletjelentéseinek megfejtése.

7 TÉMÁK A XX. század román irodalmából Román származású alkotók művei a világirodalomban A magyarországi románok irodalmából VIZSGASZINTEK Középszint Emelt szint Stefanescu Delavrancea, Ion Creanga, Jártasság a társadalmi-kulturális Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, Mihail közegben, a művészeti életben, a Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil kortársak között Petrescu, George Calinescu, Nichita (pl. 48-asok a román és a magyar Stanescu, Ana Blandiana. történelem színpadán), barátságok Az életmű főbb sajátosságainak (Ion Creanga, I. L. Caragiale, Mihai kiemelése. Eminescu), közös ihletforrás (pl. a 2-3 lírai és/vagy néhány epikai alkotás folklórhagyomány), tematikai bemutatása. párhuzamok (pl. Miorita, M. Művek értelmezése az eszmei és Sadoveanu: Baltagul, Móricz Zs.: esztétikai irányzatok, a téma, a műfaj, a Barbárok). kompozíció, a témahálózatok, Műfaji, tematikai, nyelvi sajátosságok jelentésmezők alapján. bemutatása a korszak eszmei Tematikai, formai, tér- és időbeli, okokozati, műfaji összefüggések keresése, összefüggésben. áramlataival és stílusirányzataival felismerése az értelmezett művekben. Világirodalmi és társművészeti Némi kitekintés a társművészetekre és a párhuzamok. magyar irodalmi alkotásokra. Műfordítások, román-magyar irodalmi Memoriterek - mindegyik költőtől egyegy költemény, továbbá összefüggő kapcsolatok. szövegrészlet, jellemző szállóigék. Mircea Eliade, Emil Cioran, Geo Legalább hat szerző a XX. század Bogza, román irodalmából. Vasile Voiculescu, Marin Preda, Eugen A választott alkotó 2-3 lírai és/vagy 1-2 Barbu, Fanus Neagu, St. Augustin epikai, illetve drámai művének Doinas, Marin Sorescu, Theodor lényeglátó elemzése. Mazilu. Hitvallások, élethelyzetek, Választandó legalább négy szerző a kérdésfelvetések, létértelmezések, felsoroltak közül. motívumok bemutatása. Hat mű ismerete a XX. század román Műfaji, stílusbeli sajátosságok irodalmából szabad választás szerint. felismerése a korstílussal összhangban. Az adott szerző 2-3 költeményének Párhuzamok a román és a magyar értelmezése és/vagy 1 epikai vagy irodalmi alkotásokban. Román-magyar drámai művének bemutatása. irodalmi kapcsolatok, fordítások, Memoriterek. színház, film. Tájékozódás a román származású, de más népek irodalmában ismertté vált alkotók világában (pl. Panait Istrati, Eugen Ionescu, Vintila Horia). Legalább egy szerző 2-3 lírai és/vagy 1-2 epikai vagy drámai alkotásának elemzése. Memoriterek. Moise Nicoara, Iosif-Ioan Ardelean, David Voniga, Iustin Popfiu, Iosif Vulcan. Tájékozódás az életműben. Küldetéstudatuk bemutatása 1-2 jellemző írásuk alapján. Tájékozódás a magyarországi románok irodalmában. Szülőföldélmény, gyökerek, származástudat (pl. Magdu Lucian, Ilie Tartalmi és műfaji sajátosságok, jelképrendszerek, motívumok. A művek ihletforrásai. A szerzők helye a világirodalomban. A szellemi háttér leírása, kultúrtörténeti áttekintés. Szerepük a magyarországi románság szellemi felemelkedésében. Összefüggések az értelmezett alkotások között. Közös témák és motívumok, műfaji, poétikai sajátosságok. A magyarországi román nemzetiségi irodalom helye a román irodalomban.

8 TÉMÁK Kölcsönhatások és párhuzamok a világ- és a román irodalom között Színház- és drámatörténet Középszint Ivanus 1-1 művében). Irodalmi témák: világegyetem (pl. M. Eminescu: Luceafarul, Vajda J.: Üstökös); természetélmény: (pl. V. Alecsandri: Baraganul, Petőfi S.: Az Alföld, M. Eminescu: Lacul, Lamartine: Lacul); szerelem: (pl. V. Alecsandri: Steluta, M. Eminescu: Floarea albastra, Vajda J.: Húsz év múlva); az emberi élet nagy eseményei (születés-házasságkötés) (pl. L. Blaga: Nastere, G. Cosbuc: Nunta Zamfirei, Nagy L.: Menyegző) család: (pl. B. St. Delavrancea: Bunica, Bunicul, G. Cosbuc: Mama, Petőfi Sándor: Egy estém otthon). művészi sors (pl. Mesterul Manole, M. Eminescu: Luceafarul, L. Blaga: Eu nu strivesc corola de minuni a lumii, H. Lovinescu: Moartea unui artist, Babits M.: Jónás könyve, Ch. Baudelaire: Albatros), emberi gyengeségek: (pl. B. St. Delavrancea: Hagi Tudose, I. Slavici: Moara cu noroc, Moliére: Avarul); választás szerint legalább öt alaptéma bemutatása (témánként 3 mű a különböző korok szerzőinek alkotásaiból). Művek átfogó bemutatása (tematikai, szemléletbeli, tér- és időbeli, műfaji összefüggések). Memoriterek (3 teljes mű és néhány idézet, szállóige). Színháztörténeti alapismeretek. A dráma fejlődése. Színházi és irodalmi hagyományok bemutatása az alábbi drámák értelmezésekor. Ion Luca Caragiale: O noapte furtunoasa Lucian Blaga: Mesterul Manole Horia Lovinescu: Moartea unui artist Marin Sorescu: Iona VIZSGASZINTEK Emelt szint Kapcsolatok a magyar irodalommal, kölcsönhatások, kétnyelvűség. Alaptémák az irodalomban és a társművészetekben. Néhány téma mélyreható kifejtése kitekintve magyar és más világirodalmi művekre is, témánként 2-3 alkotás (pl. világegyetem: Biblia Genezis, M. Eminescu: Scrisoarea I., Vörösmarty M.: Csongor és Tünde, Berzsenyi D.: Fohászkodás). Tematikus-motivikus kapcsolatok, filozófiai, etikai és esztétikai vonatkozások. Fordítások, román-magyar irodalmi kapcsolatok. Két dráma elemzése a kortárs román irodalomból.

9 2.2. Értelmezési szintek, megközelítések TÉMÁK VIZSGASZINTEK Középszint Témák, motívumok Párhuzamosságok, tematikus, motivikus összefüggések felismerése és kifejtése (pl. az áldozati motívum: a Manastirea Argesului és a Kőműves Kelemenné című balladákban, valamint a L. Blaga: Mesterul Manole c. drámájában). További témák, motívumok értelmezése (pl. hegy, erdő, folyó, tenger, ember és természet, természet és szerelem, bűn és bűnhődés, pénz, hegy-völgy, fénysötétség, háború-béke, szeretetelidegenedés, élet-halál, ifjúkoröregkor, falusi és nagyvárosi életformák) Műfajok, poétika Különböző korok műfajai (koronként egy-két irodalmi példával). Különböző korokban keletkezett azonos műfajú alkotások összehasonlítása, közös és eltérő jegyeinek bemutatása. A műfaj történeti változásainak felismerése. (Pl. a doina a népköltészetben és Eminescu lírájában.) Népköltészeti és műköltészeti műfajok megfelelése (pl. doina-elégia, a táncszóepigramma, népballada, műballada, népmese-műmese). Művek többszempontú elemzése (pl. tematikai, műfaji, szerkezeti és poétikai szempontból) Korszakok, stílustörténet Az irodalom és a társművészetek kapcsolata: legalább egy korszak két művészeti ágának megjelenítése néhány szabadon választott alkotásban Irodalomtörténet A román irodalom és kultúra főbb korszakainak bemutatása az ószláv nyelvű román kultúra és a román nyelvű írás kezdeteitől napjainkig. Művelődéstörténeti korszakok, filozófiai és esztétikai irányzatok, életművek ismerete. Egy írói életút részletes bemutatása. Egy-egy alkotás értelmezése egy korszakból, egy szerző munkásságából. Szerzők és művek bemutatása történeti, kronológiai tények kontextusában. Irodalmi ismeretterjesztés nyomtatott és elektronikus formában (pl. recenzió, CD-ROM, internet). Emelt szint A térben és időben közeli, ill. távoli román-, magyar- és világirodalmi műveket összekötő témák, motívumok szerepének megértése. Jelentésmezők, témahálózatok, motívumok feltárása különböző korok táj- és szerelmi költészetéből (koronként egy-egy alkotás alapján). Az irodalom alaptémái és főbb motívumai az élőszavas és az írásos közlésben. Műfaji hagyomány és újítás. A műfaj történeti változásainak okai, a hagyományos formák fölbomlásának indokai. Különböző korokban keletkezett, azonos műfajú alkotások poétikai jellemzői. Egy-egy román, magyar és világirodalmi műfajteremtő alkotás értelmezése, poétikai sajátosságainak a felismerése. Egy-egy műfaj változásainak figyelemmel kísérése a kezdetektől napjainkig (pl. ódák, balladák a román irodalomban, mese- és regényformák). Egy-egy korszak összehasonlítása (pl. romantika és realizmus, impresszionizmus és expresszionizmus). Példák a román, a magyar és az egyetemes művészetből. Kultúrtörténeti és román irodalomtörténeti korszakok időrendi és ok-okozati összefüggésekben való bemutatása. (Pl. A vallásos irodalom hozzájárulása a román nyelv fejlődéséhez; a történetírás hozzájárulása a román irodalmi nyelv és román irodalom fejlődéséhez; a humanizmus, a felvilágosodás, a modern román kultúra kialakulásának társadalmi, politikai, kulturális keretei.) Korszakok, folyamatok, történetileg változó hagyományok. Folyamatosság és egyidejűség bizonyítása szerzők és művek tükrében.

10 FOGALMAK A ROMÁN NYELV ÉS AZ IRODALOM ISMERETKÖREIHEZ Középszint és emelt szint Az emelt szint fogalomismereti követelményeit dőlt betűvel jelezzük. 1. ROMÁN NYELV állandósult és alkalmi stílusérték állandósult szókapcsolat, szólás, szóláshasonlat, szállóige, közmondás beszédaktusok diakrónia, szinkrónia diftongusok, triftongusok egyeztetés a szintagmákban érvelés: tétel (állítás), érv, ellenérv, cáfolat expresszivitás, eufemizmus neolatin nyelvcsalád főbb nyelvtípusok grammatikai szinonimitás hangszimbolika, hangutánzás, hangulatfestés, alliteráció jel, jelrendszer jelentés(rétegek) szóban, mondatban, szövegben jelentésszerkezet, jelentéselem, jelentésmező, jelhasználati szabály, kevert nyelvűség, kétnyelvűség kommunikáció, a kommunikációs folyamat funkciói, tényezői kommunikáció létformái: szóbeliség, írásbeliség, magánéleti, nyilvános kommunikáció központozás: gondolatjel, zárójel, kettőspont, pontosvessző, idézőjel szerepe mondatfajták: modalitás, elsődleges, másodlagos mondat- és szövegfonetikai eszközök mondatszerkezet: egyszerű mondat, összetett mondat (alárendelő, mellérendelő) mondatábrázolási modell nyelv vízszintes és függőleges tagolódása: nyelvjárás, sztenderd, köznyelv, regionális köznyelv, csoportnyelvek, szleng nyelvjárások (körösvidéki nyelvjárás) retorika: szónoklat, alkalmi beszéd, meggyőző szövegműfajok stílus, stíluselem, stílushatás szóelem (morféma) fajtái szóalkotás: szóképzés, szóösszetétel, mozaikszó szófaji rendszer szójelentés: egyjelentésű, többjelentésű, azonos alakú szó; rokon- és ellentétes jelentésű szó, hangutánzó, hangulatfestő szó szóképek: metafora, hasonlat, szinesztézia, allegória, szimbólum téma, réma szöveg, szövegmondat, szövegegységek: bekezdés, tömb, szakasz szövegjelentés: témahálózat, tételmondat, kulcsszó szövegkapcsoló elemek: kötőszó, névmás, névelő, határozószó, előre- és visszautalás szövegkohézió (lineáris, globális) szövegtípus, szövegfajta pályázat; ajánlás, műelemzés-értelmezés; vita, referátum, előadás, hivatalos levél, meghatalmazás, kérvény, önéletrajz testbeszéd (nem nyelvi kommunikáció fajtái, szerepe) tömegkommunikáció tájékoztató, véleményformáló műfajai: hír, tudósítás, kommentár, cikk, interjú, riport, glossza, recenzió

11 2. IRODALOM reneszánsz, humanizmus barokk felvilágosodás klasszicizmus romantika realizmus naturalizmus impresszionizmus szimbolizmus samanatorismul poporanismul (népiesség) modernizmus tradicionalizmus avantgárd expresszionizmus szürrealizmus dadaizmus futurizmus (poszt)modernizmus Műnemek és műfajok líra, lírai műfajok szonett glossza ars poetica elégia óda dal, himnusz átmeneti műfajok: napló, levél, fiktív levél, ballada, leíró költemény epika, epikai műfajok: elbeszélő költemény, elbeszélés, eposz fabula, krónika, legenda, mese, mítosz, monda, novella, parabola karcolat regény, regénytípusok: kalandregény, verses regény, családregény, történelmi regény, fejlődésregény, esszéregény, életrajzi regény, lélektani regény dráma: tragédia, komédia, színmű Biblia: a Biblia irodalmi műfajai: prófécia, zsoltár, evangélium, példabeszéd Kifejezési módok, szerző-narrátor-hős szerző, narrátor, hős, jellemábrázolás, típus mű, kompozíció, szegmentumok (localis, temporalis, persona, cauzalis, actionis) jelentés, jelentésrétegek, nyitott mű, téma, motívum, témahálózat, jelentésmező cselekmény mondanivaló expozíció konfliktus bonyodalom tetőpont végkifejlet prológus epilógus leírás portré antitézis dialógus

12 (belső) monológ katarzis harmónia, diszharmónia, feszültség, feszültségoldás, késleltetés, helyzet- és jellemkomikum Stilisztika, szóképek, stilisztikai eszközök stilisztika, stílus élőszavas stílus direkt és indirekt (közvetlen és közvetett) stílus szépirodalmi stílus publicisztikai stílus tudományos stílus hivatalos stílus szóképek jelző metafora megszemélyesítés hiperbola allegória stilisztikai eszközök költői kérdés alliteráció hasonlat esztétikai minőségek fantasztikum fenség groteszk szép rút komikum tragikum tragikomikum humor, irónia, gúny, szarkazmus Verstani (alap)fogalmak verselés - hangsúlyos, időmértékes, verslábak, sorfajták, strófaképletek rím(fajták) ritmus

13 LIMBA SI LITERATURA ROMANA I. CERINTE DETALIATE DE BACALAUREAT NIVEL MIJLOCIU SI NIVEL RIDICAT A) COMPETENTE 1. Intelegerea textului 1.1. Intelegerea esentei textelor ce difera in functie de gen si de tematica Selectarea rationala (logica) a informatiilor, alegerea si realcatuirea lor in functie de obiectivele propuse Formarea opiniilor personale deodata cu receptarea noilor cunostinte si notiuni Formarea orientarii adecvate si a unor deprinderi corecte in folosirea surselor de informatii din presa scrisa si electronica, in genurile publicistice Aplicarea cunostintelor de gramatica si de literatura in intelegerea si alcatuirea textelor transmise prin presa scrisa si electronica Interpretarea textelor fictionale si non-fictionale Procedee de intelegere a textului si exercitii pe baza diverselor tipuri de texte; receptarea organica a ideilor, argumentatiei si opiniilor din textele respective Intelegerea si promovarea rolului educativ al literaturii Compararea diverselor tipuri de texte (beletristice, stiintifice, oficiale, publicistice), identificarea trasaturilor lingvistice, stilistice si structurale specifice Definirea coeziunii mesajului scris si a raporturilor sale logice, stabilirea obiectivelor si a contextului de comunicare Identificarea si intelegerea raporturilor semantice si cauzale in interiorul textului si intre diverse texte Formularea corecta a textelor scrise si orale in functie de destinatar, tematica si mesaj. 2. Producerea de texte scrise 2.1. Prelucrarea temelor fictionale si non-fictionale in cadrul diverselor tipuri de texte (de ex. locul si rolul minoritatilor in Uniunea Europeana; bilingvismul, schimbarea de cod; mondializarea; nivelul de trai de calitate, comportamentul uman; formele de manifestare a culturii afective; lumea calculatoarelor.) 2.2. Formarea textelor in scris in functie de continutul, de stilul si de structura titlului, a destinatarului si a temei (de ex. insemnari, recomandare, relatare cronologica, prezentarea impresiilor in urma vizionarii unei piese de teatru sau a unui film, disertatie, eseu, interpretarea operei) Dezbaterea in scris a unei teme date cu metoda argumentatiei individuale si a convingerii Prezentarea impresiilor de lectura sub forma de compunere bine conceputa din punct de vedere al continutului, limbii si structurii Exprimarea impresiilor estetice legate de opere de arta, intr-un stil bine conturat cu o structura logica distincta Elaborarea unui jurnal de calatorie despre o excursie memorabila, peisaje pitoresti, mostenire culturala Insusirea si aplicarea la nivel de deprinderi ale cerintelor de continut si de forma legate de formularele oficiale (cerere, autobiografie, dosar pentru concurs, proces verbal) Cunoasterea aprofundata a normelor si a mijloacelor tehnice de redactare; siguranta in scrierea corecta, simt corect al masurii si aspect estetic al grafiei. 3. Vorbirea, producerea de texte orala 3.1. Formularea unei comunicari individuale potrivit normelor limbii, situatiei de comunicare, temei si genului Comunicarea orala coerenta, de evidentiere a esentei, construita logic (articulare potrivita, accent corect, intonatie potrivita, ritm corect in vorbire). 4. Folosirea conceptelor 4.1. Receptarea rationala si afectiva a impresiilor de lectura, prezentarea cu concepte adecvate.

14 4.2. Folosirea motivata a conceptelor etice, estetice, poetice si lingvistice Clarificarea conceptelor pe baza exemplelor. Numai la nivel ridicat Interpretarea si compararea notiunilor in diferite contexte istorice. TEME B) DOMENII DE CUNOSTINTE 1. Limba romana 1.2. Limbile in Europa Diverse familii de limbi. Limbile neolatine. Analiza limbii din perspectiva diacronica si sincronica Istoria limbii romane Limba romana este o limba neolatina (romanica). Etapele mai importante ale genezei limbii. Legaturile cu alte popoare, influenta lor asupra formarii si schimbarii limbii. Raportul intre contextul istorico-cultural si formarea vocabularului. Esenta, criteriile inrudirii limbilor Epoci ale istoriei limbii Izvoare ale istoriei limbii: monumente de limba (scrise, tiparite). Inceputurile scrierii in limba romana: Scrisoarea lui Neacsu din Cimpulung. NIVELUL EXAMENULUI Nivelul mijlociu Nivelul ridicat Limbi aglutinante (cu afixare), izolante (determinate de topica) si fliexionare (cu flexiune). Limba ca sistem in schimbare. Aspecte din istoria scrierii. Analiza unui (fragment) text din epoca veche a literaturii romane (prezentarea a doua-trei exemple din istoria limbii). Identificarea raporturilor intre lingvistica si istoria culturii. Stratificarea vocabularului. Limba si ortografia Formarea normelor limbii scrise Importanta textelor maramuresene. Influenta protestantismului asupra culturii romane. Influenta literaturii religioase asupra dezvoltarii limbii romane. Biblia de la Bucuresti (Biblia lui Serban Cantacuzino, 1688) Rolul marilor cronicari in raspindirea culturii romane. Contributia istoriografiei la dezvoltarea limbii literare si a literaturii romane. Raspindirea tiparirii cartilor. Aria limbii romane Cultivarea limbii Confesiuni ale poetilor si scriitorilor despre limba. Probleme fundamentals ale cultivarii actuals a limbii romane (de ex. neologisme, cuvinte straine, locuri comune) Limba si societatea Variantele de limba Dialectele: daco-roman (muntenesc, moldovenesc, banatean, crisean, maramuresean); aroman; meglenoroman; istroroman. Rolul si importanca traducerilor literare. Rolul informatiilor scrise si electronice in procesul cultivarii limbii.

15 TEME Folosirea limbii de catre minoritati NIVELUL EXAMENULUI Nivelul mijlociu Nivelul ridicat Startificarea orizontala si verticala a limbii romane actuale. Stratificarea limbii romane. Principalele variante ale limbii: limba comuna, dialectele, limbaje de grup. Manifestarea stratificarii geografice si sociale in vocabular: limba comuna regionala, limbaje speciale, limbaje de grup, limbaj al tineretului, argoul (jargonul). Variantele lingvistice ale romanilor din Ungaria. Dialectul bihorean. Dialectul crisean-muresean. Folosirea curenta a dictionarelor explicative. Denumirea altor limbi apartinind minoritatilor din Ungaria Nivelurile limbii Analiza textelor fictionale si nonfictionale din punct de vedere fonetic, morfologic, sintactic si semantic. Aplicarea cunostintelor in formarega diverselor tipuri de texte. Cunostinte fonetice Fonetica Regulile vocalelor si consoanelor. Grupuri fonetice (diftongul, triftongul, semivocala). Hiatul. Silabele accentuate si Morfematica neaccentuate. Rolul sufixelor si prefixelor in compozitia formei cuvintelor si semnificatia lor. Corectitudinea in formarea cuvintelor. Cuvintele si textele in context. Analiza diverselor texte dialectale. Folosirea limbii de catre minoritati, bilingvismul, schimbareade cod. Legaturile intre contextul socio-cultural si schimbarile la nivelul limbii. Analiza comparata a sunetelor romanesti si maghiare. Cuvinte din fornul principal, cuvinte derivate, familii de cuvinte. Definirea sensului cuvintelor in context. Principiile fundamentale ale ortografiei Morfologie Structura sintagmatica a propozitiei Cunostinte de morfologie. Sistemul partilor de vorbire. Ortografia partilor de vorbire de tranzitie. Structura propozitiei, principalele parti ale propozitiei. Analiza structurii predicative si a complementelor. Acordul intre predicat si subiect. Sintagma de subordonare si de coordonarea. Analiza morfologica a unui text sau a unui fragment. Schimbarea valorii gramaticale cu exemple. Acordul formal si cel logic. Interpretarea raportului subiect-predicat. Definirea la nivel de deprinderi a structurilor sintagmatice ale propozitiei si alcatuirea schemei arborescente. Prezentarea conceptelor sintactice Sintaxa Propozitia in comunicarea orala si scrisa. Fraza. Coordonarea si subordonarea.

16 TEME Propozitia in context Propozitia si textul. Semnificatia propozitiei in context. Semnificatii denotative si conotative ale propozitiei Raporturi logice si de continut Vocabularul si frazeologia NIVELUL EXAMENULUI Nivelul mijlociu Nivelul ridicat Rolul semnelor lingvistice si extralingvistice in diferentierea propozitiilor enuntiative, interogative, optative, exclamative si imperative. Relatia intre vorbitor si sensul propozitiilor. Analiza felului propozitiilor din punct de vedere gramatical si semantic. Cauzele schimbarii vocabularului. Mijloace de imbogatire a vocabularului; imprumutul si constructiile interne. Familii de cuvinte. Antonime, sinonime, omonime, unitati frazeologice. Ortografia cuvintelor compuse Textul si tipuri de texte Natura textului. Semnele lingvistice si extralingvistice ale textului. Coeziunea textului; coeziunea globala si lineara Functiile textului Textul si comunicarea. Cele doua forme fundamentale ale textului (vorbirea curenta si scrierea). Caracteristicile diverselor tipuri de texte. Cunoasterea regulilor de folosire a textului. Codul comunicatiei (componentele lingvistice si extralingvistice) Structura textului Contexte de comunicare care determina intelegerea textului si producerea de text. Functiile de orientare, de exprimare si de scoatere in evidenta ale textului. Unitatile structurii textului. Unitatile structurii textului (de proza) si ale macrostructurii. Propozitia in contextul structurii, propozitia in text. Tipuri de structurare a textului: temporala (lineara), spatiala, logica. Alte modalitati de structurare (paralelism, opozitie, constructii in cadru, ordonare armonioasa a elementelor eterogene, asociatii de idei). Prezentarea raportului intre propozitie si text. Fenomenul coeziunii lineare si al coeziunii globale. Modalitati mai putin cunoscute ale formarii cuvintelor. (de ex. abrevierile, etimologia populara). Exercitii de analiza textului, identificarea raporturilor logicosemantice. Forta de coeziune a textului si componentele ei (factorii de natura extralingvistica; relatiile semantice; relatiile gramaticale). Raportul intre nivelurile textului si forta de coeziune a textului. Analiza structurala a textului in proza (unitatile de micro- si macrostructura; tipurile de structura). Scoaterea la iveala a segmentelor saptiale, temporale, cauzale. Delimitarea retelelor tematice.

17 TEME Semnificatia textului Mijloacele coeziunii globale ale textului: reteaua tematica a textului, izotopie, raporturi de continut si logice (raporturi spatiale, temporale, logice, raporturi cauza-efect); titlul pentru marcarea temei. Elemente semantice de relatie in context (cuvinte-cheie, sinonime, polisemnatism, omonime, antonime). Raporturi tema-rema Gramatica textului Elemente gramaticale de legatura, conexiuni si retroactiuni (feed-back). Topica frazei. Ritmul textului. Identificarea retelei tematice in diverse tipuri de texte Interpretarea textului Interpretarea intertextualitatii in textele fictionale si non-fictionale. Prineipalele carateristici ale intertextualitatii intre CD-ROM si internet Intertextualitatea 1.7. Comunicarea Semnul linguistic, sistemul de semne 1.8. Moduri si genuri ale comunicarii In functie de tipuri de texte si de niveluri de comunicare NIVELUL EXAMENULUI Nivelul mijlociu Nivelul ridicat Factorii si functiile procesului de comunicare; semnele lingvistice si extralingvistice. Semnul linguistic, semnificatia, obiectul semnului. Sistemul semnelor lingvistice. Morfeme, lexeme, sintagme, fraze. Raportul intre aspectul fonetic semnificatie. Cuvinte onomatopeice, evocative (raportul real intre semnificant si semnificat). Cimpurile semantice. Codul linguistic oral si cel scris. Scopul comunicatiei. Compozitia logico-semantica a comuncarii. Cele trei secvente ale contextualitatii (gramaticala, semantica, extralingvistica). Raportul la nivelul continutului si al Formei intre diversele tipuri de texte si procesul de comunicare. Comunicarea in masa. Tipuri de texte si deprinderile de comportament. Directia comunicarii: texte dialogice si monologice. Functiile de comunicare: texte narative, descriptive si argumentative. Tipuri de texte orale si scrise. Tipuri de texte in functie de nivelurile Rolul elementelor de legatura in realizarea contextualitatii. Rezolvarea temelor de interpretare a textului (retelele tematice, urmarirea micro- si macrostructurilor, acordul, topica). Limbajul gesturilor. Cunoasterea aprofundata a tipurilor de comunicare. Cunoasterea caracteristicilor de continut, de limba si de structura ale diverselor tipuri de texte.

18 TEME Mijloace de comunicare in presa, mijloace de comunicare electronica 1.9. Cunostinte de retorica Retorica Tipuri de texte ale comunicarii oficiale Argumentatia, dezbaterea NIVELUL EXAMENULUI Nivelul mijlociu Nivelul ridicat comunicarii (beletristica, stiintifica, oficiala, din sfera particulara si publica). Modul de producere de text: texte planificate sau spontane. Tipuri de texte si straturi de stiluri. Mijloace de comunicare in masa si de informace (presa, radioul si televiziunea). Genuri de presa de informare si de prezentare a opiniilor. Genuri radiofonice. Prezentarea citorva exemple ale Programe inregistrate (emisiunile pentru genurilor de presa caracteristice. minoritati, programe de documentare). Prezentarea emisiunilor de radio si Genurile noi ale presei electronice ( ul, internetul). prezentarea saptaminalului romanesc pe televiziune ale minoritatilor, respectiv Prezentarea genurilor caracteristice baza opiniilor personale. emisiunilor de radio pentru scolari. Importanta emisiunilor minoritatilor. Trasaturile caracteristice ale retoricii. Retorica si comunicare. Comunicarea oficiala si factorii procesului de comunicare. Genurile discursului retoric: discursul consultativ si discursul ocazional. Cunoasterea demersului logic al compozitiei textului (alegerea temei, a titlului, a tipului de texte). Elaborarea corecta a textului argumentativ sub forma orala si scrisa. Felurile argumentelor si modalitatile argumentatiei. Genurile argumentatiei: demonstrarea si combaterea cu argumente. Criteriile dezbaterii civilizate Limba si stilul Notiunea de stil si importanta ei. Elemente de stil, valoarea stilistica Niveluri stilistice Caracterizarea nivelurilor stilistice ale limbii vorbite si scrise. Indiciile stilului de conversatie, ale stilului official, publicistic si stiintific Mijloace de realizare a stilului Valoarea stilistica a legaturilor permanentizate intre cuvinte Mijloacele de realizare a plasticitatii: recunoasterea figurilor de stil si a sistemelor de tropi. Trasaturile etice si estetice ale zicalelor si proverbelor romanesti. Cunostinte fundamentale din istoria retoricii. Analiza contrastiva si aprecierea unor texte (sau fragmente) cu valoare istorica. Elaborarea si prezentarea diverselor texte argumentative. Evaluarea concreta a argumentatiei scrise si orale din punct de vedere linguistic si al continutului. Interpretarea figurilor de stil si a sistemelor de tropi. Compararea dictoanelor si proverbelor romanesti si maghiare, identificarea interdependentelor.

19 TEME Opere ale literaturii romane 2. Literatura 2.1. Autori, opere NIVELUL EXAMENULUI Nivelul mijlociu Nivelul ridicat Mihai Eminescu, George Cosbuc, Octavian Goga, George Bacovia, Tudor Arghezi, Lucian Blaga. Etapele mai importante ale vietii, trasaturile operei poetice. Orientare in timp si in spatiu, contextul socio-cultural, experienta traita in mijlocul naturii si impresiile asupra locului natal. Activitatea literara in date cronologice, indicarea citorva nume de scriitori contemporani maghiari si romani. Interpretarea creatiilor mai importante. Relatii intre poeti (de ex. O. Goga - Ady E.) si opere (de ex. teme, motive, experiente fundamentale, genuri, moduri de expresie). Locul operelor in perioada respectiva. Texte invatate pe de rost prezentate oral si in scris. Interpretarea scrierilor critice Portrete Dimitrie Cantemir, Nicolae Balcescu, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Barbu Stefanescu Delavrancea, Ion Creanga, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Calineseu, Nichita Stanescu, Ana Blandiana. Evidentierea trasaturilor principale ale operei. Prezentarea a 2-3 creatii poetice si/sau a citorva creatii epice. Interpretarea operelor in functie de curentele ideologice si estetice, de tematica, gen, compozitie, retele tematice si cimpurile semantice. Cautarea corelatiei in functie de tematica, forma, spatiu si timp, cauzaefect, gen, si recunoasterea lor in opera de analizat. Privire generala asupra artelor inrudite si asupra creatiilor literare maghiare. Texte memorizate - cite o poezie de la fiecare poet -, un fragment de text coerent, maxime specifice. Prezentarea complexa a activitatii caracterizarea operei. Teme, probleme, surse de inspiratie, arte poetice caracteristice pentru diferitele etape ale creatiei. Influenta curentelor de idei si a directiilor stilistice asupra operei poetice (etapelor de creatie). Volumele, principii de ordonare a volumelor (cicluri, teme, motive). Paralelisme literare romano-maghiare si din literatura universal Receptarea de catre contemporani a operei si destinul ulterior al cartii. Locul si rolul poetului in literatura romana (in cazul operelor in parte) si in literatura universala. Interpretarea recenziilor, formularea opiniilor proprii. Analiza textuala a 2-3 creatii poetice si/sau a 1-2 creatii epice, identificarea conotatiilor acestora. Capacitatea de a se orienta in mediile socio-culturale, in viata artistica, printre contemporani (de ex. pasoptisti in istoria romaneasca si maghiara), prietenii literare (I. Creanga, I. L. Caragiale, M. Eminescu), surse comune de inspiratie (de ex.: traditiile folclorice), paralelisme tematice (de ex.: Miorita - Baltagul -Barbarii de Móricz Zs.). Realismul (naturalismul) lui M. Sadoveanu si al lui Móricz Zs. Prezentarea trasaturilor genului, tematicii si ale limbii in contextul curentelor ideologice si stilistice ale epocii. Paralelisme din literatura universala si din domeniul artelor inrudite. Traduceri literare, relatii literare romano-maghiare.

20 TEME Aspecte ale literaturii romane a sec. XX Operele autorilor de origine romana in literatura universala Aspecte ale literaturii romanilor din Ungaria Influente reciproce si paralelisme intre literatura romana, maghiara si cea universala. NIVELUL EXAMENULUI Nivelul mijlociu Nivelul ridicat Mircea Eliade, Emil Cioran, Geo Bogza, Vasile Voiculescu, Marin Preda, Eugen Barbu, Fanus Neagu, St. Augustin Doinas, Marin Sorescu, Teodor Mazilu. De ales cel putin patru autori din cei mentionati mai sus. Cunoasterea a sase opere din literatura romana a sec. XX, la alegere. Interpretarea a 2-3 poezii si/sau prezentarea unei opere epice sau dramatice. Texte invatate pe din afara. Capacitatea de a se orienta in lumea autorilor de origine romana care s-au remarcat in literatura altor popoare (de ex. Pannit Istrati, Eugen Ioneseu, Vintila Horia). Analiza a cel pulin 2-3 creatii lirice si/sau a 1-2 opere epice sau dramatice ale unui autor. Texte memorizate. Moise Nicoara, Iosif-Ioan Ardelean, David Voniga, Justin Popfiu, Iosif Vulcan. Orientarea in opera. Prezentarea promovarii misiunii lor pe baza a 1-2 scrieri caracteristice. Orientarea in literatura romanilor din Ungaria. Experienta locului natal, radacinile, constiinta de apartenenta (de ex. in cite o opera a lui Magdu Lucian si Ilie Ivanus). Teme literare: universal (de ex. M. Eminescu: Luceafarul, Vajda J. Üstökös); natura: (de ex. V. Alecsandri: Baraganul, Petőfi S.: Az Alföld, M. Eminescu: Lacul, Lamartine: Lacul); iubirea: (de ex. V. Alecsandri: Steluta, M. Eminescu: Floarea albastra, Vajda J.: Húsz év múlva); marile evenimente ale vietii omenesti nastereanunta: (de ex. L. Blaga: Nastere, G. Cosbuc: Nunta Zamfirei, Nagy L: Menyegző) familia: (de ex. B. St. Delavrancea: Bunica, Bunicul, G. Cosbuc: Mama, Petőfi S.: Egy estém otthon). Cunoastarea a cel putin sase autori din literatura romana din sec. XX. Analiza aprofundata a 2-3 opere poetice si/sau a 1-2 opere epice, respectiv a unei opere dramatice apartinind autorului ales. Prezentarea artelor poetice, atitudinii fata de anumite situatii in viata autorului, expunerii unor probleme, a unor motive. Identificarea trasaturilor ale genului si stilului in consens cu stilul specific epocii. Paralelisme in creatiile literare romane si maghiare. Relatii literare romanomaghiare, traduceri, teatru, film. Trasaturi specifice de continut si de gen, sisteme de simboluri, motive. Sursele de inspiratie ale operelor. Locul autorilor in literatura universala. Descrierea fondului spiritual, prezentare cu caracter de istorie a culturii. Rolul lor in ridicarea spirituala a romanilor din Ungaria. Raporturi intre operele interpretate. Teme si motive comune, caracteristicile poetice si de gen. Locul literaturii romane din Ungaria in literatura romana. Raporturi, influente reciproce cu literatura maghiara, bilingvismul. Teme fundamentale in literatura si in artele inrudite. Prezentarea complexa a citorva teme, realizind legaturi asemanatoare cu opere din literatura maghiara si universala, cite 2-3 opere din functie de fiecare tema. (de ex.: universul: Biblia: Geneza, M. Eminescu: Scrisoarea I, Vörösmarty M.: Csongor és Tünde, Berzsenyi D.: Fohászkodás). Raporturi tematice si motivice, referinte, filozofice, etice si estetice. Traduceri, relatii literare romano-

21 TEME Istoria teatrului si a dramaturgiei NIVELUL EXAMENULUI Nivelul mijlociu Nivelul ridicat Destinul artistului (de ex. Mesterul maghiare. Manole, M. Eminescu: Luceafarul, L. Blaga: Eu nu strivesc corola de minuni a lumii, H. Lovinescu: Moartea unui artist, Babits M.: Jónás könyve, Ch. Baudelaire: Albatros), Slabiciuni ale omului: (de ex. B. St. Delavrancea: Hagi Tudose, I. Slavici: Moara cu noroc, Moliére: Avarul). Prezentarea a cinci teme fundamentale laa alegere (3 opere in functie de fiecare tema din creatiile autorilor din diverse epoci). Prezentarea generala a operelor (raportura tematice, de viziune, spatiale, si temporale, de gen). Texte memorizate (3 creatii intregi si citeva citate, maxime). Cunostinte fundamentale in domeniul istoriei teatrului. Evolutia dramaturgiei. Prezentarea traditiilor teatrale si literare la analiza urmatoarelor drame: Ion Luca Caragiale: O noapte furtunoasa Lucian Blaga: Mesterul Manole Horia Lovinescu: Moartea unui artist Marin Sorescu: Iona Analiza a doua opere din dramaturgia contemporana romaneasca. TEME 2.2. Nivel de interpretare, moduri de abordare NIVELUL EXAMENULUI Nivelul mijlociu Nivelul ridicat Teme, motive Identificarea si prezentarea paralelismelor, raporturilor tematice si motivice (de ex.: motivul jertfei: in baladele Manastirea Argesului - Mesterul Manole si Kőműves Kelemenné, respectiv in drama lui L. Blaga: Mesterul Manole). Interpretarea altor teme si motive (de ex. munte, padure, riu, mare, omul si natura, natura si iubirea, crima si pedeapsa, banii, deal-vale, luminaintuneric, razboi-pace, iubireinstrainare, viata-moarte, tineretebatrinete, forme de viata rustice si orasenesti) Genuri, poetica Genurile in epoci diferite (1-2 exemple literare din fiecare epoca). Compararea creatiilor de acelasi gen concepute in epoci diferite, prezentarea trasaturilor lor comune si deosebite. Intelegerea rolului temelor si motivelor ce leaga opere - apropiate sau indepartate in time si spatiu - romanesti, maghiare sau din literatura universala. Identificarea cimpurilor semantice, retelelor tematice si motivelor din poezia naturii si din poezia de dragoste din epoci diferite (pe baza unei creatii din fiecare epoca). Teme fundamentale literare si principalele ei motive in comunicarea orala si scrisa. Traditie si inovatie la nivelul genului. Cauzele schimbarilor istorice, motivele desfiintarii formelor traditionale. Trasaturile poetice ale creatiilor concepute in epoci diferite, de acelasi

ROMÁN NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ROMÁN NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉP- ÉS EMELT SZINT ROMÁN NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Szövegértés 1.1. Különböző műfajú és tematikájú szövegek lényegének megértése. 1.1.1. Információk

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE ÉRETTSÉGI

TARTALOMJEGYZÉK A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK 2017 MÁJUS 1 A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE TARTALOMJEGYZÉK 1Kötelező szerzők Művek a magyar irodalomból I...2 1.1Petőfi Sándor...2 1.2Arany János...2 1.3Ady Endre...2 1.4Babits Mihály...2 1.5Kosztolányi

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C 1. Tétel : Hagyomány és újítás Petőfi Sándor tájleíró költészetében 2. Tétel : Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel : Látomásos szimbolizmus

Részletesebben

(tanárok: Haász Gyöngyi, Rabi Magdolna, Jakab József, Nagy Erika) 3. A nemzet sorsának megjelenítése Ady Endre költészetében

(tanárok: Haász Gyöngyi, Rabi Magdolna, Jakab József, Nagy Erika) 3. A nemzet sorsának megjelenítése Ady Endre költészetében Érettségi tételek magyar irodalomból, 2013/ 2014 (tanárok: Haász Gyöngyi, Rabi Magdolna, Jakab József, Nagy Erika) ÉLETMŰVEK 1. Petőfi forradalmi látomásköltészete 2. Arany János balladái 3. A nemzet sorsának

Részletesebben

MAGYAR NYELV (36 óra)

MAGYAR NYELV (36 óra) Magyar nyelv és irodalom helyi tanterv Emelt szint 11. évfolyam MAGYAR NYELV (36 óra) Téma Ismeret Órakeret Ember és nyelv Kommunikáció A magyar nyelv története Nyelv és társadalom A nyelv szerepe a világról

Részletesebben

HELYI TANTERV. Magyar Nyelv

HELYI TANTERV. Magyar Nyelv HELYI TANTERV Magyar Nyelv 10. évfolyam A szöveg 16 óra A szövegértési és szövegalkotási képesség megfelelő szintje: szövegértési, szöveg-feldolgozási stratégiák (átfutás, jóslás, előzetes tudás aktiválása,

Részletesebben

ROMÁN NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ROMÁN NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉP- ÉS EMELT SZINT ROMÁN NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Szövegértés 1.1. Különböző műfajú és tematikájú szövegek lényegének megértése. 1.1.1. Információk

Részletesebben

Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017.

Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017. Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017. Készítette: Imrik Gyöngyi szaktanár 1 1. Tétel Művek a magyar irodalomból Petőfi Sándor tájköltészete 2. Tétel Művek a magyar irodalomból

Részletesebben

A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása

A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása Az osztályozó vizsga témakörei magyar nyelvből 9. osztály A kommunikáció rádiós, televíziós és sajtóműfajai A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása A szóelemek fajtái Az ige

Részletesebben

SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL közpészint 2013

SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL közpészint 2013 Tatabányai Integrált Szakiskola Középiskola és Kollégium Cím: 2800 Tatabánya, Cseri u. 35. Telefon: +36 34 309 545 E-mail: ititkar@is-kola.hu Web: www.is-kola.hu Fax: +36 34 309 549 SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR

Részletesebben

11. A reneszánsz világirodalmából, Petrarca vagy Boccaccio

11. A reneszánsz világirodalmából, Petrarca vagy Boccaccio Témakörök pótvizsgára magyar irodalom 9. évfolyam 1. A művészet és a valóság jellemzése, a műnemek és a műfajok definiálása példával. 2. A Biblia 3. A homéroszi eposzok világképe, embereszménye 4. Szophoklész:

Részletesebben

A 2015. évi szóbeli érettségi tételek magyar irodalomból 12. A

A 2015. évi szóbeli érettségi tételek magyar irodalomból 12. A A 2015. évi szóbeli érettségi tételek magyar irodalomból 12. A Életművek 1. Petőfi Sándor szerelmi költészete 2. Arany János balladái 3. Ady Endre magyarság versei 4. Babits Mihály: Jónás könyve 5. Kosztolányi

Részletesebben

5. osztályos tananyag

5. osztályos tananyag 1. A kommunikáció OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI MAGYAR NYELVTAN 2. A kommunikációs kapcsolat 3. A szövegszerkesztés állomásai 4. Az elbeszélés 5. A leírás 6. Jellemzés 5. osztályos tananyag 7. A hangok világa;

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A 1. Tétel: Hagyomány és újítás Petőfi Sándor költészetében 2. Tétel: Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel: Látomásos szimbolizmus : Ady Endre

Részletesebben

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ a Nemzeti Tankönyvkiadó (Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó) középiskolai magyar nyelv és kommunikáció tankönyvsorozata alapján (00931-1031/1)

Részletesebben

VIZSGAKÖVETELMÉNYEK: MAGYAR NYELV 6 ÉVFOLYAMOS

VIZSGAKÖVETELMÉNYEK: MAGYAR NYELV 6 ÉVFOLYAMOS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK: MAGYAR NYELV 6 ÉVFOLYAMOS 7. évfolyam Beszédkészség, szóbeli szövegek megértése és alkotása Vélemény, vita, érv; megbeszélés, hozzászólás, felszólalás, kiselőadás, köszöntő, ünnepi

Részletesebben

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL 2015 13.C Hári Andrea (HA) Vámosné Polyák Krisztina (VPK) 2015 SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELSOR MAGYAR

Részletesebben

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM Az osztályozó vizsga követelményei Szakközépiskola IRODALOM Az irodalom tantárgy osztályozó vizsgáján az osztályzat kialakítása az egységes követelmények szerint történik (40%-tól elégséges). Írásbeli

Részletesebben

MAGYAR TÉTELEK. Témakör: MŰVEK A MAGYAR IRODALOMBÓL I. KÖTELEZŐ SZERZŐK Tétel: Petőfi Sándor tájlírája

MAGYAR TÉTELEK. Témakör: MŰVEK A MAGYAR IRODALOMBÓL I. KÖTELEZŐ SZERZŐK Tétel: Petőfi Sándor tájlírája MAGYAR TÉTELEK IRODALOM 1. Tétel: Petőfi Sándor tájlírája 2. Tétel: Arany János balladaköltészete 3. Tétel: Ady Endre emberi és költői arca a Léda-versek tükrében 4. Tétel: Babits Mihály: Jónás Könyve

Részletesebben

magyar nyelv és irodalomból

magyar nyelv és irodalomból Helyi tanterv az emelt szintű fakultációhoz magyar nyelv és irodalomból a 100/1997. kormányrendelet alapján. 12. osztály emelt fakultáció heti 2 óra, 32 hét, összesen 64 óra A magyar nyelv és irodalom

Részletesebben

Osztályvizsga Évfolyam: 8. osztály Írásbeli Időtartam 90p Nyelvi feladatlap

Osztályvizsga Évfolyam: 8. osztály Írásbeli Időtartam 90p Nyelvi feladatlap A TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK MAGYAR NYELVBŐL A tanulmányok alatti vizsgák szerkezete és az értékelés elvei Osztályozóvizsga Írásbeli Szóbeli Időtartam 45p 10p Aránya az értékelésnél 70% 30% A vizsga értékelése:

Részletesebben

12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai

12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai 12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai Beszéljen a tétel címében felsorolt témákról! Vesse össze az alábbi példában szereplő kifejezést a mai nyelv állapotával!

Részletesebben

Fakultációs tanterv. a magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz

Fakultációs tanterv. a magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz Fakultációs tanterv a magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz 4 / 5 /6 évfolyamos gimnázium, fakultációs csoportok Éves óraszámok évfolyamonként: 11. 72 óra 12. 60 óra 1. Célok és feladatok A magyar nyelv

Részletesebben

Javító-, különbözeti, osztályozó és javítóvizsga tételek magyar nyelv és irodalomból

Javító-, különbözeti, osztályozó és javítóvizsga tételek magyar nyelv és irodalomból Javító-, különbözeti, osztályozó és javítóvizsga tételek magyar nyelv és irodalomból A vizsga szóbeli és írásbeli vizsgarészből áll. A magyar nyelv és irodalom szakközépiskolában és szakiskolában egy tantárgynak

Részletesebben

A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: írásbeli és szóbeli Emelt szinten: írásbeli és szóbeli A magyar nyelv és irodalom érettségi vizsga célja

Részletesebben

HELYI TANTERV MAGYAR EMELT Tantárgy

HELYI TANTERV MAGYAR EMELT Tantárgy Energetikai Szakgimnázium és Kollégium 7030 Paks, Dózsa Gy. út 95. OM 036396 75/519-300 75/414-282 HELYI TANTERV MAGYAR EMELT Tantárgy 0-0 - 2-2 óraszámokra Készítette: Csergő Vilmosné munkaközösség-vezető

Részletesebben

Irodalom. II. A Biblia 4. A Biblia jellemzői Szereplők és történetek a Bibliából (Bibliai kislexikon című rész a füzetből)

Irodalom. II. A Biblia 4. A Biblia jellemzői Szereplők és történetek a Bibliából (Bibliai kislexikon című rész a füzetből) Témakörök a javítóvizsgára magyar nyelv és irodalom tantárgyból SZÉ 12/1/E (A kihúzott tétel (irodalom és nyelvtan) 35%-os teljesítése esetén elégséges) 9. évfolyam Irodalom I. Az antikvitás irodalma 1.

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. Középszint és emelt szint

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. Középszint és emelt szint MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Középszint és emelt szint 1. Szövegértés 1.1. Információk feldolgozása és megítélése Információk célirányos és kritikus használata:

Részletesebben

VI. Jelentéstan - A szavak csoportosítása a hangalak és a jelentés kapcsolata szerint.

VI. Jelentéstan - A szavak csoportosítása a hangalak és a jelentés kapcsolata szerint. OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGÁK TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A HELYI TANTERV ALAPJÁN - MÓDÓSTÁS 2013. SZEPTEMBER 1-JÉTŐL NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAM I. Hogyan tanuljunk? -A tanulás módszerei. -A vázlatírás. - Könyv-

Részletesebben

Tanmenet Heti 1 óra, évi 37 óra

Tanmenet Heti 1 óra, évi 37 óra AJÁNLOTT SZEMPONTOK A TANULÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉ- KELÉSÉHEZ Mind a szövegtani anyagot, mind a stilisztikát ajánlatos diagnosztizáló értékeléssel kezdeni, feltárni a tanulók előzetes tudását. A szövegtani

Részletesebben

Szakiskolát végzettek érettségire történő felkészítése. 14. számú melléklet. (Nappali képzés) Hatályos: 2014. év április hó 01.

Szakiskolát végzettek érettségire történő felkészítése. 14. számú melléklet. (Nappali képzés) Hatályos: 2014. év április hó 01. Ikt.sz: 14. számú melléklet Békés Megyei Harruckern János Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium /Gyula Szent István

Részletesebben

Tanmenetjavaslat a 10. osztályos nyelvtan kísérleti tankönyvhöz

Tanmenetjavaslat a 10. osztályos nyelvtan kísérleti tankönyvhöz Tanmenetjavaslat a 10. osztályos nyelvtan kísérleti tankönyvhöz Ór Az óra témája (tankönyvi Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag, fogalmak a lecke) vagy funkciója 1 Bevezetés, tanévkezdés

Részletesebben

jétől érvényes jogi dokumentumok

jétől érvényes jogi dokumentumok 2017. 01. 01-jétől érvényes jogi dokumentumok 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.)

Részletesebben

PROGRAMA PENTRU TEZA CU SUBIECT UNIC LA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ

PROGRAMA PENTRU TEZA CU SUBIECT UNIC LA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ PROGRAMA PENTRU TEZA CU SUBIECT UNIC LA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ CLASA A VII-A 2008-2009 13 I. FEJLESZTÉSI KÖVETELMÉNYEK 3. A szövegolvasás képességének fejlesztése 4. Az írásbeli kifejezőképesség

Részletesebben

a 10. osztályban tanult magyar nyelvi és kommunikációs ismeretek anyaggyűjtés, vázlatírás, grafikai szervezők használata

a 10. osztályban tanult magyar nyelvi és kommunikációs ismeretek anyaggyűjtés, vázlatírás, grafikai szervezők használata MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 11. TANMENETJAVASLAT (heti 1, évi 37 óra) Taneszközök: Antalné Szabó Ágnes Raátz Judit: Magyar nyelv és kommunikáció 11. tankönyv (NT- 17337) Antalné Szabó Ágnes Raátz Judit:

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyag Magyar irodalom 9. évfolyam. dráma: Madách Imre: Ember tragédiája, líra: Petőfi Sándor: Nemzeti dal)

Osztályozó vizsga anyag Magyar irodalom 9. évfolyam. dráma: Madách Imre: Ember tragédiája, líra: Petőfi Sándor: Nemzeti dal) Magyar irodalom 9. évfolyam 1.) Műnemek, műfajok (líra, epika, dráma) - Példákkal magyarázva (alkotó neve, mű címe) ( példákkal: epika: Gárdonyi Géza: Egri Csillagok, dráma: Madách Imre: Ember tragédiája,

Részletesebben

HELYI TANTERV. Nyelvtan

HELYI TANTERV. Nyelvtan HELYI TANTERV Nyelvtan 9. évfolyam Kommunikáció, tömegkommunikáció 12 óra Mindennapi kommunikációs helyzetekben való megnyilvánulás, törekvés az érthető, kifejező beszédre. A beszéd zenei eszközei, nem

Részletesebben

Műalkotások keltette hangulat, élmény, vélemény, álláspont, értékelés kifejezése

Műalkotások keltette hangulat, élmény, vélemény, álláspont, értékelés kifejezése Műalkotások keltette hangulat, élmény, vélemény, álláspont, értékelés kifejezése. Gyakorlati írásművek szerkezeti, tartalmi, nyelvi normáinak alkalmazása. Az információk célirányos, etikus és kritikus

Részletesebben

Atalanta Üzleti Szakgimnázium, Gimnázium és Szakközépiskola MAGYAR NYELV VIZSGATEMATIKA 12. OSZTÁLY 2018/2019. TANÉV I. FÉLÉV

Atalanta Üzleti Szakgimnázium, Gimnázium és Szakközépiskola MAGYAR NYELV VIZSGATEMATIKA 12. OSZTÁLY 2018/2019. TANÉV I. FÉLÉV Atalanta Üzleti Szakgimnázium, Gimnázium és Szakközépiskola MAGYAR NYELV VIZSGATEMATIKA 12. OSZTÁLY 2018/2019. TANÉV I. FÉLÉV Általános nyelvészeti ismeretek 1. A nyelv mint jelrendszer (nyelvi szintek

Részletesebben

AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VÁLTOZÁSAI 2017-TŐL

AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VÁLTOZÁSAI 2017-TŐL AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VÁLTOZÁSAI 2017-TŐL Kötelezők emelt szinten Medgyes Sándor 2017. Március 25. Károly Gáspár Református Egyetem Kossuth Lajos Gimnázium A VÁLTOZÁS CÉLJAI Minőségi produktum elérésének

Részletesebben

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ Programa şcolară a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului cu nr..../... MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI TINERETULUI PROGRAMA ŞCOLARĂ REVIZUITĂ LIMBA ŞI LITERATURA

Részletesebben

NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2

NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2 NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. 10. 11. Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2 12. 13. Irodalom 2 2 4 É 3 É Magyar nyelv 2 2 1 É 1 É Történelem és társadalomismeret

Részletesebben

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és szövegalkotás Mtk. 26./4.

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és szövegalkotás Mtk. 26./4. Óra 1. émakör, tananyag Ismerkedés az új taneszközökkel Ismétlés Hangtani ismeretek MAGYAR NYELV ömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és nyelvhelyesség

Részletesebben

A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. Emelt szint

A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. Emelt szint A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Emelt szint A magyar nyelvi képzés célja a szövegelemzési jártasság fokozatos bővítése a tanult szövegtani, jelentéstani, stilisztikai, retorikai ismeretekkel; a kritikai érzék

Részletesebben

AZ OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI

AZ OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI AZ OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI Magyar nyelv és irodalom Szakgimnázium Az osztályozó vizsga formája: írásbeli vizsga A vizsga időtartama: mindkét tantárgyból (magyar nyelv, irodalom) 45 perc A vizsga

Részletesebben

HELYI TANTERV. Magyar Nyelv

HELYI TANTERV. Magyar Nyelv HELYI TANTERV Magyar Nyelv 9. évfolyam Kommunikáció, tömegkommunikáció 14 óra Mindennapi kommunikációs helyzetekben való megnyilvánulás, törekvés az érthető, kifejező beszédre. A beszéd zenei eszközei,

Részletesebben

Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY Órakeret:36 óra

Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY Órakeret:36 óra / Fejlesztési cél Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY :36 óra Beszédkészség, szóbeli szövegek megértése és alkotása 11 óra A beszéd zenei eszközei: dallam, hangsúly, tempó, hangerő, szünet; beszédhelyzet;

Részletesebben

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ Aprobat cu Ordin al ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5198 / 01.11.2004 M I N I S T E R U L E D U C A Ţ I E I Ş I C E R C E T Ă R I I CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM PROGRAME ŞCOLARE PENTRU

Részletesebben

heti óraszám 2 2 3 4 évi óraszám 74 74 111 128 otthoni tanulási idő 37 37 55,5 64

heti óraszám 2 2 3 4 évi óraszám 74 74 111 128 otthoni tanulási idő 37 37 55,5 64 IRODALOM 1 A kerettanterv alapján készült helyi tanterv óraterve IRODALOM 9. osztály 10. osztály 11. osztály 12. osztály 37 hét 37 hét 37 hét 32 hét heti óraszám 2 2 3 4 évi óraszám 74 74 111 128 otthoni

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Négy évfolyamos gimnáziumi képzés 9-12. osztály Az alábbi kerettanterv a négy évfolyamos gimnáziumok és szakközépiskolák számára készült. A magyar nyelv és irodalom tantárgy tanítás

Részletesebben

/Gyula Szent István út 38./ Szakiskolát végzettek szakközépiskolai érettségire történő felkészítésének helyi tanterve

/Gyula Szent István út 38./ Szakiskolát végzettek szakközépiskolai érettségire történő felkészítésének helyi tanterve Ikt.sz: 9/a. számú melléklet Békés Megyei Harruckern János Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium /Gyula Szent István

Részletesebben

Óraszám Tananyag Fogalmak Tevékenységek Kapcsolódási pontok 1. Bevezetés: a tankönyv

Óraszám Tananyag Fogalmak Tevékenységek Kapcsolódási pontok 1. Bevezetés: a tankönyv NT-11713/1 IRODALOM 7. TANMENETJAVASLAT Fejezetcím: A romantika: 32 óra Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Órakeret Egy korstílus a romantika

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9-12. évfolyam Célok és feladatok A magyar nyelv és irodalom tantárgy biztos és állandó értékeket és a jelenben alakuló, változó kultúrát közvetít. Tartalommal tölti meg és erősíti

Részletesebben

A MIKES KELEMEN MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTÁRGYVERSENY KÖVETELMÉNYEI 2007/2008-AS TANÉV

A MIKES KELEMEN MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTÁRGYVERSENY KÖVETELMÉNYEI 2007/2008-AS TANÉV A MIKES KELEMEN MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTÁRGYVERSENY KÖVETELMÉNYEI 2007/2008-AS TANÉV V VIII. OSZTÁLY I. KÖVETELMÉNYEK Képességek szövegértés problémalátás szövegalkotás különböző szövegtípusokban

Részletesebben

Irodalom A változat 5. évfolyam

Irodalom A változat 5. évfolyam Irodalom A változat 5. évfolyam Heti: 2 óra, Évi: 72 óra Célok és feladatok - Meseélmények, mesehősök, mesei fordulatok, mesei jellemzők rendszerezése - A János vitéz olvasása, feldolgozása, szereplők

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Középszint és emelt szint 1. Szövegértés 1.1. Információk

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló Magyar nyelv és irodalom tantárgy 7-8. évfolyam 2013. Magyar nyelv és irodalom 7 8. évfolyam A 7 8. évfolyamon a változó és egyre összetettebb

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM 13. E (2016.)

MAGYAR IRODALOM 13. E (2016.) MAGYAR IRODALOM 13. E (2016.) 1. Az apostol Petőfi eszméinek szótára. (Illyés Gyula) Tétel: Petőfi Sándor: Az apostol 2. Nálam a kompozícióban van a poétika. (Arany János) Tétel: Arany János kései balladái

Részletesebben

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ MATERNĂ

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ MATERNĂ C E N T R U L NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXA M I N A R E PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ MATERNĂ BACALAUREAT 2011 Pagina 1 din 5 PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA

Részletesebben

Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Mathiász János Tagintézménye Balatonboglár, Szabadság utca 41.

Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Mathiász János Tagintézménye Balatonboglár, Szabadság utca 41. Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola 8630 HELYI TANTERV Szakközépiskola ÉRVÉNYES: 2011. szeptember 1-től 1 Célok és feladatok A szakközépiskolában folyó nevelés-oktatás továbbépíti, kiszélesíti és elmélyíti

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. Középszint és emelt szint

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. Középszint és emelt szint MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Középszint és emelt szint 1. Szövegértés 1.1. Információk feldolgozása és megítélése Információk célirányos és kritikus használata:

Részletesebben

Minimumkövetelmények magyar nyelvből (5. osztály) Minimumkövetelmények irodalomból 5. osztály

Minimumkövetelmények magyar nyelvből (5. osztály) Minimumkövetelmények irodalomból 5. osztály Minimumkövetelmények magyar nyelvből (5. osztály) HELYESÍRÁS: 1. Írása legyen rendezett, olvasható. 2. Megfelelő tempóban írjon diktálás esetén. 3. Kevés hibával másoljon 8-10 soros szöveget vagy 10-15

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM A szakiskolások középiskolája 11 12. évfolyamának feladata olyan ismeretek és képességek nyújtása, amelyek átfogják az általános műveltség középiskolai körét. Tekintetbe veszi,

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Közép- és emelt szinten egyaránt 1. Szövegértés Információk feldolgozása és megítélése. Információk célirányos és kritikus használata:

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A Budapest, 2002. május 24., péntek 72. szám II. kötet TARTALOMJEGYZÉK 40/2002. (V. 24.) OM r. Az érettségi vizsga részletes követelményeirõl

Részletesebben

Társalgási (magánéleti) stílus

Társalgási (magánéleti) stílus Társalgási (magánéleti) stílus Meghatározás kötetlen társas érintkezésben használt nyelvi formák Általános jellemzők, elvárások közvetlen, Könnyen érthető, Személyiség kifejezése Kommunikációs funkciók

Részletesebben

Javítóvizsga követelmények Tartalom

Javítóvizsga követelmények Tartalom Tartalom 9. évfolyam...2 Irodalom javítóvizsga tételsor...2 Nyelvtan javítóvizsga tételsor...3 10. évfolyam...4 Irodalom javítóvizsga tételsor...4 Nyelvtan javítóvizsga tételsor...5 11. évfolyam...6 Irodalom

Részletesebben

A projektidőszak (szeptember-november) tanterve. Anyanyelvismeret III.-IV. Osztály

A projektidőszak (szeptember-november) tanterve. Anyanyelvismeret III.-IV. Osztály Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investește în oameni! Axa prioritară 1 Educație și formare profesională în sprijinul

Részletesebben

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ EXAMEN DE BACALAUREAT - 2008 PROBA ORALĂ MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008 SZÓBELI VIZSGATÉTELEK

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ EXAMEN DE BACALAUREAT - 2008 PROBA ORALĂ MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008 SZÓBELI VIZSGATÉTELEK Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare Învăţământul Preuniversitar LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ EXAMEN DE BACALAUREAT - 2008 PROBA ORALĂ MAGYAR NYELV

Részletesebben

Tanmenet a 9. évfolyamok számára

Tanmenet a 9. évfolyamok számára Tanmenet a 9. évfolyamok számára Óraszám Tananyag Tevékenységi formák 1 3. KÖNYVTÁRISMERET, KÖNYVTÁRHASZNÁLAT A katalógus, a katalóguscédula, internetes katalógusok. Az interneten való tájékozódás. Különféle

Részletesebben

BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév)

BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév) BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév) Neptun kód Tanegység Heti Féléves Beszámolási óraszám óraszám kötelezettség Kredit Megjegyzés Előfeltétel 1. év 1. félév BTSBN001X01 Filozófia

Részletesebben

FIŞA DISCIPLINEI 1. 1. Date despre program

FIŞA DISCIPLINEI 1. 1. Date despre program FIŞA DISCIPLINEI 1 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Creştină Partium 1.2 Facultatea Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane 1.3 Departamentul Limba şi literatura maghiară

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8. évfolyam

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8. évfolyam MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8. évfolyam Óra Az óra anyaga Fogalmak, ismeretek Készségfejlesztés Szemléltetés, koncentráció Megjegyzés 1. Év eleji ismétlés A tanult fogalmak ismétlése A 7. osztályos

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MOZAIK KERETTANTERVRENDSZER A GIMNÁZIUMOK SZÁMÁRA NAT 2003 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9-12. évfolyam Készítette: Várhidi Gyula A kerettantervrendszert szerkesztette és megjelentette: MOZAIK KIADÓ SZEGED,

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola Helyi Tanterve magyar nyelv és irodalom tantárgyból a nyelvi előkészítő évfolyamon Készítette: a gimnázium magyar szakmai munkaközössége 2018.

Részletesebben

Osztályvizsga Évfolyam: 12. Írásbeli Időtartam 240p Próbaérettségi

Osztályvizsga Évfolyam: 12. Írásbeli Időtartam 240p Próbaérettségi A TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK MAGYAR IRODALOMBÓL A tanulmányok alatti vizsgák szerkezete és az értékelés elvei Osztályozóvizsga Írásbeli Szóbeli Időtartam 60p 10p Aránya az értékelésnél 70% 30% A vizsga

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8.a évfolyam

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8.a évfolyam MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8a évfolyam Óra Az óra anyaga Fogalmak, ismeretek Készségfejlesztés Szemléltetés, koncentráció Megjegyzés 1 2 Ism Irodalomelméleti fogalmak Szövegértés felmérése Az

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák évfolyamonkénti tematikai lebontása: Magyar nyelv:

Az osztályozóvizsgák évfolyamonkénti tematikai lebontása: Magyar nyelv: Az osztályozóvizsgák évfolyamonkénti tematikai lebontása: Magyar nyelv: 9. évfolyam A kommunikáció fogalma A médiaműfajok A beszéd és a nyelv A hangok és a hangtörvények A szóelemek A szóalkotás módjai

Részletesebben

I. A VIZSGAPROGRAMOK ALAPELVEI: II. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK: III. VIZSGATANTÁRGYAK, VIZSGATÉTELEK STRUKTÚRÁJA

I. A VIZSGAPROGRAMOK ALAPELVEI: II. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK: III. VIZSGATANTÁRGYAK, VIZSGATÉTELEK STRUKTÚRÁJA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ ŞI METODICA PREDĂRII ACESTEIA, METODICA ACTIVITĂŢII INSTRUCTIV-EDUCATIVE DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREŞCOLAR PENTRU OBŢINEREA DEFINITIVATULUI ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT EDUCATOARE LA CLASELE CU

Részletesebben

Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Mathiász János Tagintézménye Balatonboglár, Szabadság utca 41.

Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Mathiász János Tagintézménye Balatonboglár, Szabadság utca 41. Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola 8630 HELYI TANTERV Esti gimnázium ÉRVÉNYES: 2011. szeptember 1-től 1 Célok és feladatok A felnőttoktatás 9-12. évfolyamának feladata az általános műveltség kiterjesztése

Részletesebben

A magyar nyelv és irodalom műveltségterület a Nemzeti alaptantervben és a kerettantervekben Dr. Horváth Zsuzsanna

A magyar nyelv és irodalom műveltségterület a Nemzeti alaptantervben és a kerettantervekben Dr. Horváth Zsuzsanna A magyar nyelv és irodalom műveltségterület a Nemzeti alaptantervben és a kerettantervekben Dr. Horváth Zsuzsanna A magyar nyelv és irodalom képzési, tanulási-tanítási folyamatának felépülése /felépítése

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ANYAGA. 2013/2014-es tanév. Magyar nyelv és irodalom. 9. évfolyam, szakközépiskola

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ANYAGA. 2013/2014-es tanév. Magyar nyelv és irodalom. 9. évfolyam, szakközépiskola OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ANYAGA 2013/2014-es tanév Magyar nyelv és irodalom 9. évfolyam, szakközépiskola MAGYAR NYELV I. Kommunikáció, tömegkommunikáció A kommunikáció tényezői, funkciói. A kommunikáció típusainak,

Részletesebben

Kommunikáció, tömegkommunikáció

Kommunikáció, tömegkommunikáció 9. évfolyam A magyar nyelvi tanulmányok, a nyelvvel és a nyelv megismerésével kapcsolatos tevékenységek ja a tanulók szövegértési technikáinak, szókincsének, befogadói érzékenységének, fogalomértésének

Részletesebben

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ

LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ Anexa nr. 2 la ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 3458 / 09.03.2004 MINISTERUL EDUCAŢ IEI, CERCETĂ RII Ş I TINERETULUI CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM PROGRAME ŞCOLARE PENTRU

Részletesebben

Helyi tanterv magyar nyelv és irodalomból emelt szintű fakultáció 11. évfolyam Heti 2 óra Összesen 72 óra

Helyi tanterv magyar nyelv és irodalomból emelt szintű fakultáció 11. évfolyam Heti 2 óra Összesen 72 óra Helyi tanterv magyar nyelv és irodalomból emelt szintű fakultáció 11. évfolyam Heti 2 óra Összesen 72 óra Az előrehaladást elsősorban az emelt szintű érettségire való felkészülés határozza meg. Mivel ez

Részletesebben

ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VIZSGATÁRGYBÓL

ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VIZSGATÁRGYBÓL Közép- és emelt szintű értékelési skálák összehasonlítása tárgyú kutatás-fejlesztési projekt ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VIZSGATÁRGYBÓL TÁMOP-3.1.8-09/1-2010-0004 azonosító számú, Átfogó

Részletesebben

/,0%$ù,/,7(5$785$0$*+,$53URJUDPD±%$&$/$85($7 2007 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI KÖVTELMENÉNYRENDSZER 2007

/,0%$ù,/,7(5$785$0$*+,$53URJUDPD±%$&$/$85($7 2007 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI KÖVTELMENÉNYRENDSZER 2007 0,1,67(58/('8&$,(,ù,&(5&(75,, 6(59,&,8/1$,21$/'((9$/8$5(ù,(;$0,1$5( /,0%$ù,/,7(5$785$0$*+,$53URJUDPD±%$&$/$85($7 2007 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI KÖVTELMENÉNYRENDSZER 2007 1. A követelmények a képességekre,

Részletesebben

Javítóvizsga magyar nyelv és irodalom

Javítóvizsga magyar nyelv és irodalom Javítóvizsga magyar nyelv és irodalom 9. évfolyam 1. Irodalomelméleti alapfogalmak Műnemek jellemzése, műfajok besorolása Alapfogalmak: fikcionalitás, intertextualitás, műnem, műfaj 2. Mitológia: görög

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. Középszint és emelt szint

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. Középszint és emelt szint MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Középszint és emelt szint 1. Szövegértés 1.1. Információk feldolgozása és megítélése Információk célirányos és kritikus használata:

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. Középszint és emelt szint

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. Középszint és emelt szint MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Középszint és emelt szint 1. Szövegértés 1.1. Információk feldolgozása és megítélése Információk célirányos és kritikus használata:

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8.D évfolyam

MAGYAR IRODALOM Tömbösített tanmenet 8.D évfolyam MAGYAR IRODALOM ömbösített tanmenet 8.D évfolyam Óra Az óra anyaga Fogalmak, ismeretek Készségfejlesztés Szemléltetés, koncentráció Megjegyzés 1. Bevezető óra Az irodalmi művek Beszélgetés Kötelező olvasmány

Részletesebben

A tanári záróvizsga tételei a Román nyelv és irodalom osztatlan tanárképzés nappali tagozatán

A tanári záróvizsga tételei a Román nyelv és irodalom osztatlan tanárképzés nappali tagozatán A tanári záróvizsga tételei a Román nyelv és irodalom osztatlan tanárképzés nappali tagozatán A)Cunoştinţe generale de Limba română/ conţinuturi [Általános román nyelv tartalmak/ismeretek]: Lingvistică

Részletesebben

MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII CENTRUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR PROGRAMA

MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII CENTRUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR PROGRAMA MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII CENTRUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA: LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ MATERNĂ BACALAUREAT

Részletesebben

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01.

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01. Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01.1 (A) változatához Magyar nyelv és irodalom az általános iskolák 5 8. évfolyama

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar Irodalomtudományi Intézet 1.4 Szakterület

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

A magyar nyelv és irodalom kerettanterveiről tankönyvi szakértőknek

A magyar nyelv és irodalom kerettanterveiről tankönyvi szakértőknek A magyar nyelv és irodalom kerettanterveiről tankönyvi szakértőknek Horváth Zsuzsanna, Kerber Zoltán Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2013. február 20 A magyar nyelv és irodalom kerettantervei Az előadás

Részletesebben

SYLLABUS. DF DD DS DC megnevezése X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter

SYLLABUS. DF DD DS DC megnevezése X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Bölcsészettudományi Kar Szak Német nyelv és irodalom Német nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom Angol nyelv és irodalom Német/román

Részletesebben

IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI Az idegen nyelv érettségi vizsga célja Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó

Részletesebben