AZ INFORMÁCIÓS TERRORIZMUS FEGYVEREI ÉS MÓDSZEREI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ INFORMÁCIÓS TERRORIZMUS FEGYVEREI ÉS MÓDSZEREI"

Átírás

1 AZ INFORMÁCIÓS TERRORIZMUS FEGYVEREI ÉS MÓDSZEREI Gyányi Sándor 1) Az információs terrorizmus Az "információs terrorizmus" kifejezés a valódi terrorizmus fogalmának átültetése az információs rendszerek világába. Ahhoz, hogy megértsük, célszerű elsőként megvizsgálni, mi is az a terrorizmus? Terrorizmus [1]: 1. megfélemlítés, zsarolás, bosszúállás céljából elkövetett rémtettek sorozata; 2. politikai okokból végrehajtott merényletek (emberrablás, robbantás, gyilkosság stb ) sorozata. Vagy egy másik definíció szerint [2]: Terror, megkülönböztetés nélküli támadás: minden olyan erőszakos cselekmény, v. azzal való fenyegetés, amelynek elsődleges célja, hogy rettegést keltsen a polgári lakosság körében. Az információs terrorizmus tehát különböző merényletek végrehajtása információs rendszerek ellen. Fontos megjegyezni, hogy egy ilyen akció elkövetése nem jelent feltétlenül terrorista tevékenységet. A különböző számítógépes bűnözők által elkövetett cselekményeket általában anyagi haszonszerzés, a learatott dicsőség motiválja, míg a terroristák politikai, vallási vagy ideológiai meggyőződésből követik el tetteiket. Egy információs rendszer megtámadása, működésének lehetetlenné tétele nagy sajtóvisszhangot vált ki, a terrorizmus egyik legfontosabb motiváló tényezője pedig a minél nagyobb nyilvánosság, ez fontos része a stratégiának. 2) A célpontok kiválasztása Napjainkban nagyon divatos kifejezés az "információs társadalom". Az információ a keletkezése után egyre gyakrabban elektronikus formát ölt, így az információk cseréje is elektronikus eszközökkel, számítógépekkel történik. Azonban az információcsere meggyorsítása az élet könnyebbé tétele mellett veszélyeket is rejt: egyre nagyobb lesz a társadalom függősége. Minél több helyen használják az informatikai rendszereket, annál nagyobb kárt tud okozni egy ilyen rendszer kiesése, ráadásul egyre több bizalmas információt is tárolnak. A nyilvános informatikai hálózatok - amilyen az Internet is - lehetőséget adnak arra, hogy a támadó a Föld bármely pontjáról végrehajtsa akcióját (amennyiben adottak a helyszínen a hálózati hozzáférés paraméterei).

2 A legnagyobb visszhangot a kormányzati rendszerek megtámadása váltja ki, ezért az ilyen rendszerek mindig kiemelt fontosságúak a terroristák szempontjából. Néhány, a legkedveltebb célpontok közül [3] alapján: Készenléti szolgálatok (tűzoltóság, rendőrség, katasztrófavédelem); Kormányzati rendszerek; Energia előállító, tároló és szállító rendszerek (gáz, olaj, villamos energia); Közmű szolgálatok rendszerei (víz, csatorna); Távközlési rendszerek; Banki- és pénzügyi hálózatok; Közlekedés. 3) Támadási módszerek A támadás alapvető célja az, hogy a célpont működését minél hosszabb időre lehetetlenné tegye. Ehhez vagy át kell venni a célpont feletti uralmat, vagy pedig olyan körülményeket kell teremteni, amelyek mellett a folyamatos működés, szolgáltatás lehetetlenné válik. A célpont feletti uralom megszerzése nem egyszerű feladat, ehhez ugyanis a védelmi rendszereken kell keresztültörni. Egy informatikai rendszerbe távolról, az informatikai hálózaton keresztül behatolni kizárólag konfigurálási vagy egyéb hibák kihasználásával lehet (egy távolról elérhető rendszert feltételezhetően az üzemeltetők igyekeznek védetté tenni). Ilyen hibák lehetnek: Helytelen beállítások az informatikai környezetben (nem hitelesített belépés engedélyezése); Kihasználható programhibák az operációs rendszerben (minden operációs rendszer fejlesztése során követnek el hibát a programozók, az ilyen hibák nyilvánossá tétele után hamar elkészülnek a javítások, a rendszergazda feladata ezek követése); Kihasználható programhibák a szolgáltatásokat megvalósító alkalmazásokban (itt is kiemelt jelentőségű az ilyen hibák, "lyukak" befoltozása); Nem megfelelő adminisztrátori magatartás, az emberi hibák kihasználása (az informatikai rendszerek általában felhasználóhoz kötött azonosítóval és jelszóval védettek, ezekre a felhasználóknak kell vigyázniuk). A fentiek alapján kijelenthető, hogy a célpont feletti uralom megszerzését leggyakrabban az emberi mulasztások kihasználása teszi lehetővé, még a programhibák felhasználhatósága is emberi okokra vezethető vissza. Egy komoly célpontot ilyen módszerekkel megtámadni nagyon komoly előkészítéssel, többrétű tevékenységgel lehetséges. Ennél sokkal kisebb energia ráfordítással is látványos eredményeket lehet elérni, ha a cél egyszerűen csak a célpont működésének lehetetlenné tétele.

3 A DoS (Denial of Service) támadásokat szokás "Szolgáltatás megtagadásos" támadásnak is nevezni. Ha a támadó fizikailag támad meg egy rendszert és megsemmisíti, akkor is megszűnik a szolgáltatás, azonban a szakirodalom DoS támadásnak kifejezetten azokat a módozatokat nevezi, amelyek a célpont túlterhelésével éri el a működésképtelenséget. Ezért véleményem szerint a lényeget jobban fedi a "túlterheléses támadás" kifejezés. A DoS támadások első változataiban a támadók kevés számú végpontról (általában "feltört" gépekről) indították akcióikat, a kiszemelt célpontot elárasztva olyan adatcsomagokkal, amelyek a célpont informatikai rendszerét túlterhelték. Később megjelentek az elosztott DoS (DDOS: Distributed Denial of Service) támadások is, amikor a támadók már egy sereg végpontról egyszerre indították meg akcióikat. 4) DoS támadási módszerek osztályozása A DoS támadások osztályozását több szempontból is elvégezhetjük. A támadó végpontok száma szerint: "Klasszikus", kevés számú végpontból induló támadás; Elosztott, egy időben nagyszámú, akár több százezer végpontból induló támadás. A támadás módszere szerinti osztályozás: Hálózati rétegben kivitelezett támadás: a hálózati réteg az OSI modell harmadik rétege, az ilyen támadások a célponthoz vezető informatikai hálózat erőforrásait (sávszélesség) terhelik túl; Alkalmazási rétegben kivitelezett támadás: az OSI modell legfelső rétege, a támadó ilyen esetben a szolgáltatást nyújtó eszköz (kiszolgáló) erőforrásait (memória, háttértároló kapacitás, számítási teljesítmény) terheli túl. A DoS támadások történelme során a fenti módszerek valamennyi kombinációja előfordult már. a) Hálózati rétegben kivitelezett DoS támadás A támadó egyetlen végpontból olyan hálózati forgalmat generál, amelynek feldolgozását a célpont nem képes végrehajtani. A támadó végpont általában egy jól megválasztott, jelentős erőforrással rendelkező rendszer. A támadó által generált forgalom általában ICMP (Internet Control Message Protocol) vagy UDP (User Datagram Protocol) csomagok sokasága, amelyek forráscíme könnyen hamisítható. Hatásossága nem jó, mivel a támadás könnyen felfedhető, és a támadó által generált forgalom letiltható. A támadó végpont kiválasztása körültekintést igényel, mivel a támadó és a célpont között húzódó teljes kommunikációs csatornának bírnia kell a túlterheléshez szükséges forgalmat. Az ábra ezt a csatornát mutatja:

4 Támadó 100Mbit/s 1Mbit/s 10Mbit/s Célpont 1. ábra. A támadási útvonal összeszűkülésének problémája b) Alkalmazási rétegben kivitelezett DoS támadás A támadás során a támadó gondosan megválasztott üzeneteket küld a célpontnak. A támadási módszer a kliens-szerver rendszerekben tapasztalható aszimmetria jelenségét használja ki. Egy kérés elküldése sokkal kevesebb erőforrást igényel, mint a választ előállítani. Ha a valódi világban működő telefonos tudakozóra gondolunk, belátható, hogy a kérdezőnek egyszerűbb feltennie a kérdést, mint a tudakozónak megkeresni a kérdésre adandó választ. A népszerű World Wide Web kiszolgálók a visszaküldött tartalmakat napjainkban már legtöbbször dinamikusan, a kérés feldolgozása során állítják elő valamilyen adatbázisból nyerve a szükséges adatokat. Ha elég sok adatbázis műveletre kényszerül a kiszolgáló, akkor kifogyhatnak az erőforrások. c) Hálózati rétegben kivitelezett DDoS támadás A támadók a célpont kommunikációs csatornájára egy időben nagyszámú végpontról (általában az uralmuk alá hajtott otthoni számítógépekről, népszerű nevükön: zombikról) küldik a csomagokat. A támadók kilétének kiderítése majdnem lehetetlen, a támadó végpontok forgalmának korlátozása úgyszintén. A leggyakrabban itt is UDP vagy ICMP csomagok segítségével történik a támadás. d) Alkalmazási rétegben kivitelezett DDoS támadás A szolgáltatást nyújtó alkalmazást egy időben nagyszámú végpont veszi tűz alá. Nagy mennyiségű végponttal lehetséges akár egy levelező szerver háttértárolóját is teletölteni használhatatlan levelekkel. Ha a célponton kéretlen levelek elleni szűrés is működik, akkor a hatalmas levéltömeg átvizsgálása a processzort fogja túlterhelni, így a kiszolgáló feldolgozási ideje olyan drámaian megnő, ami gyakorlatilag egyenértékű a leállással. 5) Virtuális hadjáratok A virtuális térben szinte állandóan zajlanak támadások. Az átlagember természetesen nem mindig szerez ezekről tudomást, leggyakrabban a filmekben találkozik a cyber bűnözéssel általában jelentősen túlmisztifikálva ezért sokan nem is veszik komolyan. Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány konkrét esetet az utóbbi egy év távlatából:

5 Biztosítási alkuszok elleni DoS támadás, november November 2-án hajnali 3 órakor elindult a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Kft kötelező biztosítás-2007 kalkulátora. Az indulást követően, pontban 8 óra 00-kor a Netrisk szervereit rosszindulatú DoS támadás érte, melynek egyetlen célja a Netrisk szervereinek lebénítása, a Netrisk szolgáltatásának elérhetetlenné tétele volt. A támadást délután 17 órakor sikerült elhárítani, és a szolgáltatás ettől az időponttól ismét zavartalanul elérhető. A DoS támadás áldozata nem csak a fenti cég volt, a piac három vezető cégét azonos időben érte támadás. Joggal feltételezhetjük, hogy a támadást nem terrorista szervezetek követték el, sokkal inkább konkurenciaharc gyanítható a háttérben, de a vaklárma esélyét sem lehet kizárni. DNS root szerverek elleni DDoS támadás, február 2007 február 6-án támadás érte az Internet fontos alapszolgáltatásának, a DNS szolgáltatás gyökér szervereinek (root servers) egy részét. Két root szerver rövid időre megbénult (az ICANN és az USA védelmi minisztériuma által üzemeltetett). Az elkövetők a feltételezések szerint dél-koreai crackerek voltak, az elkövetés eszközei pedig botnetek voltak. Az Internet használók közül kevesen tudják, hogy a domain nevek nem tartoznak a számítógép hálózatok szükségszerű elemei közé, létüket legfőképpen az indokolja, hogy a felhasználók nem szívesen jegyeznek meg bonyolult és hosszú számsorozatokat. A könnyebben megjegyezhető domain nevek számmá (IP címmé) történő fordítását végzik a DNS szerverek, a legfelső szintű domain nevekhez (mint például a "hu", "com") tartozó alapinformációkat tárolják a root szerverek. A 13 ilyen szerver különböző hálózatokban működik, egy részüket fizikailag is elosztott rendszerként valósították meg (a hálózatban egyetlen végpontként működő szerver valójában több, különböző helyen található gép, amelyek terhelésmegosztással működnek). Az elosztott struktúrának köszönhetően stabil működésűek, valamennyi egyidejű működésképtelenné tétele nagyon nehéz feladat. Megtámadásuk komoly eredményekkel kecsegtet - mivel leállásuk után egy nappal gyakorlatilag elérhetetlenné válna a hálózat összes kiszolgálója - így valószínűleg a jövőben is lesznek próbálkozások ez irányban. Az orosz-észt konfliktus, 2007 május április 27-én a helyi orosz kisebbség tiltakozása ellenére a tallini szovjet második világháborús emlékművet lebontották és áthelyezték. Hamarosan utcai zavargások törtek ki, Oroszország tiltakozott az eset miatt. Az emlékmű áthelyezését követően hamarosan megindultak a cybertámadások. Az észt szakértők szerint sok ezek közül közvetlenül visszavezethető volt orosz kormányzati számítógépekre. A megtámadott célpontok közül néhány:

6 (Forrás: ArborNet). Ha megvizsgáljuk ezeket, akkor gyakorlatilag visszaköszönnek a 2. fejezetben felsorolt kedvelt célpontok. A legnagyobb csapást a rendőrség szenvedte el, de a célpontok között ott volt a pénzügyminisztérium, egyéb kormányzati szervek és természetesen a bankok is. A támadások több napig folyamatosan zajlottak, nem kis kárt okozva az észt gazdaságnak. Észtországban rendkívül magas az Internet felhasználóinak száma, a gazdaság is jóval nagyobb mértékben függ az elektronikus kommunikációtól, mint mondjuk Magyarország. Az észtek komoly eredményeket értek el az elektronikus közigazgatás bevezetésében is, így nagymennyiségű célpontot szolgáltattak a támadóknak. Ez a támadás azért is tekintendő súlyosnak, mivel a célpont egy NATO tagállam volt, és az alapszerződés értelmében a többi tagállamnak segítséget kell nyújtania támadás esetén. A katonai szövetség történetében ez volt az első ilyen jellegű támadás egy tagállam ellen, így nem állt rendelkezésre kipróbált eljárásrend. A NATO szakértőket küldött az észtek segítségére, próbáltak bizonyítékokat szerezni a támadók kilétére. Szerencsére a konfliktus kapcsán minden fél kellő önmérsékletet tanúsított, de egy sokkal feszültebb helyzet esetén nehezen megjósolható a végkifejlet. 6) Összefoglalás Ahogy az információ egyre nagyobb értékké válik, úgy szaporodnak el az ezzel kapcsolatos támadások is. A legnépszerűbb nyilvános információs hálózat (Internet) alapjai még a 70-es évekből származnak, így nagyon sok gyenge pont is a támadók rendelkezésére áll. Emellett a felhasználók száma is dinamikusan növekszik, egyre újabb, informatikai szempontból kevésbé képzett rétegek kezdik napi rendszerességgel használni a Világhálót, ők pedig könnyű prédának számítanak a számítógépes bűnözők számára. Az operációs rendszerek is egyre bonyolultabbá válnak, a nagyobb bonyolultság pedig több hibalehetőséget is jelent. Ezek a tényezők együttesen növelik a támadásokra felhasználható eszközök számát, így a közeli jövőben nem várható a támadások számának

7 mérséklődése. A biztonságosabb jövő érdekében minden fronton küzdeni kell, beleértve az átlagfelhasználó informatikai képzettségének növelését is. Irodalom [1]: Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezések, Akadémiai Kiadó, Budapest, 2006 [2]: Hadtudományi Lexikon, MHTT, Budapest, 1995 [3]: Kovács László: Az információs terrorizmus eszköztára, in: Hadmérnök, január. ISSN

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA Dr. Haig Zsolt mk. alezredes egyetemi docens ZMNE BJKMK Információs Műveletek és Elektronikai Hadviselés Tanszék haig.zsolt@zmne.hu AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA Az előadás az MTA Bolyai

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

A számítási felhő világa

A számítási felhő világa A számítási felhő világa Ismerkedés az alapfogalmakkal és egyéb aspektusok 0 Copyright 2012 FUJITSU Számítási felhő - tematika 1. Történeti előzmények 2. A felhő fogalma 3. Szolgáltatások a felhőből 4.

Részletesebben

Testnevelési Egyetem VPN beállítása és használata

Testnevelési Egyetem VPN beállítása és használata Testnevelési Egyetem VPN beállítása és használata Tartalom 1. Figyelmeztetés!... 2 2. Hogyan működik a VPN?... 2 3. Beállítás... 3 3.1 Tudnivalók a beállítás előtt... 3 4. Használat... 7 5. Igénylés...

Részletesebben

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári.

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári. Györgyi Tamás Szoba: A 131 Tanári E-Mail: gyorgyit@petriktiszk.hu 2 Számítógépek megjelenésekor mindenki külön dolgozott. (Personal Computer) A fejlődéssel megjelent az igény a számítógépek összekapcsolására.

Részletesebben

DHA VÉDELMI RENDSZER EREDMÉNYEINEK STATISZTIKAI VIZSGÁLATA

DHA VÉDELMI RENDSZER EREDMÉNYEINEK STATISZTIKAI VIZSGÁLATA DHA VÉDELMI RENDSZER EREDMÉNYEINEK STATISZTIKAI VIZSGÁLATA Laboratory of Cryptography and System Security (CrySyS) Híradástechnika Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (szabog@crysys.hu)

Részletesebben

GLOBÁLIS KIHÍVÁS, REGIONÁLIS VÁLASZOK

GLOBÁLIS KIHÍVÁS, REGIONÁLIS VÁLASZOK GLOBÁLIS KIHÍVÁS, REGIONÁLIS VÁLASZOK KIBERBIZTONSÁG KELET-KÖZÉP-EURÓPÁBAN Berzsenyi Dániel külső munkatárs Stratégiai Védelmi Kutatóközpont Copyright 2012 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Tűzfal fogalma Olyan alkalmazás, amellyel egy belső hálózat megvédhető a külső hálózatról (pl. Internet) érkező támadásokkal szemben Vállalati tűzfal Olyan tűzfal, amely

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

PTA CERT-Hungary Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ

PTA CERT-Hungary Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ Puskás Tivadar Közalapítvány PTA CERT-Hungary Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ Adathalászat (phishing) 2012. május Tartalom Bevezető...3 Adathalászat (phishing)...3 Banki és pénzügyi szektor ellen irányuló

Részletesebben

Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre

Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre - 1 - Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre 1. lépés: az Egyetem Novell hálózatába történő bejelentkezéskor az alábbi képernyő jelenik meg: az első sorban a felhasználónevet, a második

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

DDOS TÁMADÁSOK VESZÉLYEI ÉS AZ ELLENÜK VALÓ VÉDEKEZÉS

DDOS TÁMADÁSOK VESZÉLYEI ÉS AZ ELLENÜK VALÓ VÉDEKEZÉS Gyányi Sándor Budapesti Műszaki Főiskola, gyanyi.sandor@kvk.bmf.hu DDOS TÁMADÁSOK VESZÉLYEI ÉS AZ ELLENÜK VALÓ VÉDEKEZÉS Absztrakt Az információs technológiák térnyerése miatt a társadalom sokkal nagyobb

Részletesebben

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor Ismerkedjünk tovább a számítógéppel Alaplap és a processzeor Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív

Részletesebben

Léteznek nagyon jó integrált szoftver termékek a feladatra. Ezek többnyire drágák, és az üzemeltetésük sem túl egyszerű.

Léteznek nagyon jó integrált szoftver termékek a feladatra. Ezek többnyire drágák, és az üzemeltetésük sem túl egyszerű. 12. Felügyeleti eszközök Néhány számítógép és szerver felügyeletét viszonylag egyszerű ellátni. Ha sok munkaállomásunk (esetleg több ezer), vagy több szerverünk van, akkor a felügyeleti eszközök nélkül

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8 Kocsis Gergely 2018.11.12. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása. Április 22.

2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása. Április 22. 2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása Az óra rövid vázlata Nemzetközi együttműködések áttekintése A CAIDA céljai A CAIDA főbb kutatási irányai 2007-2010 között Internet

Részletesebben

DDoS támadások, detektálás, védekezés. Galajda József - Core Transport Network Planning Expert

DDoS támadások, detektálás, védekezés. Galajda József - Core Transport Network Planning Expert DDoS támadások, detektálás, védekezés Galajda József - Core Transport Network Planning Expert (D)DoS - áttekintés (D)DoS (Distributed) Denial of Service Szolgáltatás megtagadással járó támadás Célja egy

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek A Phantasy Bt. (székhely: 1158 Budapest, Késmárk u. 1., adószám: 20179063-2-42, EU-adószám: HU20179063) mint "Szolgáltató", a felhasználói (továbbiakban: "Felhasználó")

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok Felhasználói réteg DNS, , http, P2P

Számítógépes Hálózatok Felhasználói réteg DNS,  , http, P2P Számítógépes Hálózatok 2007 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P 1 Felhasználói réteg Domain Name System Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

Felhasználói réteg. Számítógépes Hálózatok Domain Name System (DNS) DNS. Domain Name System

Felhasználói réteg. Számítógépes Hálózatok Domain Name System (DNS) DNS. Domain Name System Felhasználói réteg Domain Name System Számítógépes Hálózatok 2007 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

Mértékegységek a számítástechnikában

Mértékegységek a számítástechnikában Mértékegységek a számítástechnikában BIT legkisebb adattárolási egység Értékei lehetnek: 0,1. Bájt= 8 BIT a számítógép számára egységesen kezelhető legkisebb egység. (Bit,) Bájt, KiloBájt, MegaBájt, GigaBájt,

Részletesebben

Nagyméretű webes projektek a felhőben

Nagyméretű webes projektek a felhőben Nagyméretű webes projektek a felhőben Prém Dániel Tanszéki mérnök TÁMOP-4.2.1.B-11/2/KMR-0001 Résztvevők: Dr. Kozlovszky Miklós, Dr. Schubert Tamás, Dr. Póser Valéria, Ács Sándor, Prém Dániel Cloud-Computing

Részletesebben

A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése

A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése KRIDLOVÁ Anita Miskolci Egyetem, Miskolc anitacska84@freemail.hu A vállalkozások számára ahhoz, hogy

Részletesebben

Folyamatok. 6. előadás

Folyamatok. 6. előadás Folyamatok 6. előadás Folyamatok Folyamat kezelése, ütemezése folyamattábla új folyamat létrehozása átkpcsolás folyamatok elválasztása egymástól átlátszó Szál szálkezelő rendszer szálak védése egymástól

Részletesebben

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal. Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.hu. 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 3 1.1 Architektúra (terv) felülvizsgálat...

Részletesebben

Sérülékenység kezelés. Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ

Sérülékenység kezelés. Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ Sérülékenység kezelés Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ 1 A biztonságérzet a veszély érzékelésének hiánya 2 Mi a sérülékenység? Sérülékenység: Az IT biztonság területén a sérülékenység

Részletesebben

vezeték nélküli Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com

vezeték nélküli Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com Biztonság és vezeték nélküli hálózat? Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com 1 Amiről szó lesz - tervezés Mi az a CVD? Hogyan készül Mire e használjuk áju Vezeték nélküli

Részletesebben

4. Hivatkozási modellek

4. Hivatkozási modellek 4. Hivatkozási modellek Az előző fejezetben megismerkedtünk a rétegekbe szervezett számítógépes hálózatokkal, s itt az ideje, hogy megemlítsünk néhány példát is. A következő részben két fontos hálózati

Részletesebben

Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben. Börtsök András Projekt vezető. www.nospammail.hu

Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben. Börtsök András Projekt vezető. www.nospammail.hu Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben Börtsök András Projekt vezető www.nospammail.hu Email forgalom 2010 2010. májusában Magyarország az egy főre jutó spamek

Részletesebben

LEHETSÉGES-E TERRORTÁMADÁSOK VÉGREHAJTÁSA AZ INFORMÁCIÓS RENDSZEREKEN KERESZTÜL?

LEHETSÉGES-E TERRORTÁMADÁSOK VÉGREHAJTÁSA AZ INFORMÁCIÓS RENDSZEREKEN KERESZTÜL? Dr. Kovács László mk. ornagy LEHETSÉGES-E TERRORTÁMADÁSOK VÉGREHAJTÁSA AZ INFORMÁCIÓS RENDSZEREKEN KERESZTÜL? Jelen írás célja egyetlen kérdés felvetése. A kérdés pedig így hangzik: lehetséges -e, és ha

Részletesebben

Írásjogtól Rootig AIX-on

Írásjogtól Rootig AIX-on Írásjogtól rootig AIX-on Tanulmány Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.hu. Írásjogtól rootig AIX-on 1. Bevezető A Silent Signal Kft. szakértői egy etikus hackelési projekt

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Segédlet Hálózatok. Hálózatok 1. Mit nevezünk hálózatnak? A számítógép hálózat más-más helyeken lévő számítógépek összekapcsolását jelenti.

Segédlet Hálózatok. Hálózatok 1. Mit nevezünk hálózatnak? A számítógép hálózat más-más helyeken lévő számítógépek összekapcsolását jelenti. Segédlet Hálózatok Hálózatok 1. Mit nevezünk hálózatnak? A számítógép hálózat más-más helyeken lévő számítógépek összekapcsolását jelenti. 2. A hálózat célja - Erőforrások megosztása ami azt jelenti, hogy

Részletesebben

NIIF és a Sulinet + fejlesztések

NIIF és a Sulinet + fejlesztések NIIF és a Sulinet + fejlesztések 2014. január 9. Sulinet + nyílt nap Budapest Mohácsi János Hálózati igh. NIIF Intézet NIIF Intézet és szolgáltatásai NIIF Intézet és Program 1986 óta működik Felsőoktatás,

Részletesebben

NIIF Sulinet szolgáltatásai

NIIF Sulinet szolgáltatásai 2013. március 28. Networkshop 2013 Sopron Mohácsi János Hálózati igh. NIIF Intézet Történeti áttekintés Közháló 2004-ben: Internet hozzáférés biztosítása Szélessáv elterjesztése Problémák ismertek 2010-2011

Részletesebben

2010. 1 sz. IK FŐIGAZGATÓI UTASÍTÁS. Az intézményi kollégiumok informatikai hálózatainak működéséről és ezen hálózatok használatáról

2010. 1 sz. IK FŐIGAZGATÓI UTASÍTÁS. Az intézményi kollégiumok informatikai hálózatainak működéséről és ezen hálózatok használatáról 2010. 1 sz. IK FŐIGAZGATÓI UTASÍTÁS Az intézményi kollégiumok informatikai hálózatainak működéséről és ezen hálózatok használatáról Az Eszterházy Károly Főiskola (továbbiakban EKF) Informatikai Központjának

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

Technológia az adatszivárgás ellen

Technológia az adatszivárgás ellen 2008.12.15. Technológia az adatszivárgás ellen 2008. november 17. Fazekas Éva, Processorg Software 82 Kft. Áttekintés 1 A probléma 1. blé 2. Az elvárt eredmény 3. Megoldási lehetőségek 4. A technológia

Részletesebben

III. előadás. Kovács Róbert

III. előadás. Kovács Róbert III. előadás Kovács Róbert VLAN Virtual Local Area Network Virtuális LAN Logikai üzenetszórási tartomány VLAN A VLAN egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

Sávszélesség szabályozás kezdőknek és haladóknak. Mátó Péter <atya@fsf.hu>

Sávszélesség szabályozás kezdőknek és haladóknak. Mátó Péter <atya@fsf.hu> Sávszélesség szabályozás kezdőknek és haladóknak Mátó Péter Az előadás témái A hálózati kapcsolatok jellemzői A hálózati protokollok jellemzői A Linux felkészítése a sávszélesség szabályzásra

Részletesebben

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon - áttekintés és példák - Varga Pál pvarga@tmit.bme.hu Áttekintés Általános laborismeretek Junos OS bevezető Routing - alapok Tűzfalbeállítás alapok

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

Hálózati sávszélesség-menedzsment Linux rendszeren. Mátó Péter <atya@fsf.hu> Zámbó Marcell <lilo@andrews.hu>

Hálózati sávszélesség-menedzsment Linux rendszeren. Mátó Péter <atya@fsf.hu> Zámbó Marcell <lilo@andrews.hu> Hálózati sávszélesség-menedzsment Linux rendszeren Mátó Péter Zámbó Marcell A hálózati kapcsolatok jellemzői Tipikus hálózati kapcsolatok ISDN, analóg modem ADSL, *DSL Kábelnet,

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer hálózatban

WIN-TAX programrendszer hálózatban WIN-TAX programrendszer hálózatban Számítógépes hálózat Hálózat kialakítása Szerver gépre telepítendő alkalmazások: Adatbázis kiszolgáló (Firebird 2.5-ös verzió) WIN-TAX programrendszer Kliens gépre telepítendő

Részletesebben

Operációs rendszerek. A védelem célja. A fenyegetés forrásai. Védelmi tartományok. Belső biztonság. Tartalom

Operációs rendszerek. A védelem célja. A fenyegetés forrásai. Védelmi tartományok. Belső biztonság. Tartalom Tartalom Operációs rendszerek 12. Az operációs rendszerek biztonsági kérdései Simon Gyula A védelem célja A fenyegetés forrásai Belső biztonság Külső biztonság Felhasznált irodalom: Kóczy-Kondorosi (szerk.):

Részletesebben

Bevezető. Az informatikai biztonság alapjai II.

Bevezető. Az informatikai biztonság alapjai II. Bevezető Az informatikai biztonság alapjai II. Póserné Oláh Valéria poserne.valeria@nik.uni-obuda.hu http://nik.uni-obuda.hu/poserne/iba Miről is lesz szó a félév során? Vírusvédelem Biztonságos levelezés

Részletesebben

Bemutató el adás Bodnár Ferenc e-egészségügy 2009 Bevetési és tevékenységirányítási rendszerek az egészségügyben

Bemutató el adás Bodnár Ferenc e-egészségügy 2009 Bevetési és tevékenységirányítási rendszerek az egészségügyben Bemutató előadás Bemutató előadás Bodnár Ferenc e-egészségügy 2009 Bevetési és tevékenységirányítási rendszerek az egészségügyben SEGÉLYKÉRÉS-SEGÉLYNYÚJTÁS ÁLTALÁNOS FUNKCIONÁLIS FELÉPÍTÉSE INTÉZMÉNYI

Részletesebben

Hálózatos adatbázis-kapcsolódási problémák és azok javítása

Hálózatos adatbázis-kapcsolódási problémák és azok javítása WINTAX programrendszer hálózatos vagy helyi adatbázis-szerverhez vagy adatbázis-kezelőhöz kapcsolódáskor jelentkező kapcsolódási problémák leírása és azok megoldásai. Korábban a Hálózatos beállítás bejegyzésben

Részletesebben

Adatvédelmi Szabályzat

Adatvédelmi Szabályzat Adatvédelmi Szabályzat 1. Bevezetés 1.1. Jelen adatvédelmi szabályzat (a Szabályzat ) a HC Pointer Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 7634 Pécs, Ürögi fasor 2/a., cégjegyzékszám: Cg.: 02-09-000359)

Részletesebben

13. gyakorlat Deák Kristóf

13. gyakorlat Deák Kristóf 13. gyakorlat Deák Kristóf Tűzfal Miért kell a tűzfal? Csomagszűrés - az IP vagy MAC-cím alapján akadályozza meg vagy engedélyezi a hozzáférést. Alkalmazás/Webhely szűrés - Az alkalmazás alapján akadályozza

Részletesebben

3/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói Utasítás a PTE rendszereihez az egyetem külső partnerei részére adott távoli hozzáférések szabályozásáról

3/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói Utasítás a PTE rendszereihez az egyetem külső partnerei részére adott távoli hozzáférések szabályozásáról 3/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói Utasítás a PTE rendszereihez az egyetem külső partnerei részére adott távoli hozzáférések szabályozásáról 1. oldal Telefon: +36 (72) 501-500 Fax: +36 (72) 501-506 1. Dokumentum

Részletesebben

iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi

iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi ii iseries: Client Access Express - Mielőtt elkezdi Tartalom Rész 1. Client Access Express - Mielőtt elkezdi.................

Részletesebben

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB ADATSEBESSÉG ÉS CSOMAGKAPCSOLÁS FELÉ 2011. május 19., Budapest HSCSD - (High Speed Circuit-Switched Data) A rendszer négy 14,4 kbit/s-os átviteli időrés összekapcsolásával

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7 Kocsis Gergely 2017.05.08. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály -

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 1 GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 2018. február 5. Debrecen Keczán Attila rendszergazda 2 GDPR informatikus szemmel Bemutatkozás Adminisztratív

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Hajdu György: A vezetékes hálózatok Hajdu Gy. (ELTE) 2005 v.1.0 1 Hálózati alapfogalmak Kettő/több tetszőleges gép kommunikál A hálózat elemeinek bonyolult együttműködése Eltérő

Részletesebben

Elosztott rendszerek. Az elıadás. Az elosztott rendszer definíciója. Köztesrétegként felépülı elosztott rendszer

Elosztott rendszerek. Az elıadás. Az elosztott rendszer definíciója. Köztesrétegként felépülı elosztott rendszer 1. elıadás Az elıadás Elosztott ek 1. Bevezetés Tankönyv: Andrew S. Tanenbaum Maarten van Steen: Elosztott Rendszerek Alapelvek és Paradigmák http://people.inf.elte.hu/bonnie bonnie@inf.elte.hu Az elosztott

Részletesebben

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása Milyen előnyei vannak a hálózatoknak. Csoportosítsd a hálózatokat kiterjedésük szerint! Milyen vezetékeket használnak a hálózatok kialakításánál?

Részletesebben

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft. MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft. MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS Az ISIS-COM Kft. IP-alapú hálózatában kizárólag TCP / IP protokoll használható. 1. SZOLGÁLTATÁS MEGHATÁROZÁSA, IGÉNYBEVÉTELE SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA: Az adathálózati

Részletesebben

Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz

Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz Mire kell odafigyelni egy frissítendő/migrálandó Windows esetén? Léteznie kell egy frissítést végző felhasználónak. A frissítendő/migrálandó rendszer naprakész legyen, a legfrissebb javítások és szerviz

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. számú melléklet. Etikai Kódex. 1. Az el fizet személyes adatai

1. számú melléklet. Etikai Kódex. 1. Az el fizet személyes adatai 1. számú melléklet Etikai Kódex 1. Az el fizet személyes adatai Amennyiben az el fizet személyes adatai (bejelentkezési azonosító, jelszó) nem a szolgáltató hibájából kerülnek illetéktelen személyhez,

Részletesebben

Kyäni internetes adatkezelési irányelvek

Kyäni internetes adatkezelési irányelvek Kyäni Internet Privacy Policy-10.10-HU-EU Kyäni internetes adatkezelési irányelvek A Kyäni, Inc. és annak kapcsolt vállalkozásai (együttesen a Kyäni), valamint ezek leányvállalatai elkötelezettek a Disztribútorok

Részletesebben

Elosztott rendszer architektúrák

Elosztott rendszer architektúrák Elosztott rendszer architektúrák Distributed systems architectures Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 12. Andrew S. Tanenbaum, aarten van Steen: Distributed Systems: rinciples

Részletesebben

AMIT A SÁVSZÉLESSÉGRŐL TUDNI KELL

AMIT A SÁVSZÉLESSÉGRŐL TUDNI KELL AMIT A SÁVSZÉLESSÉGRŐL TUDNI KELL Az RKSZ Kft. az eltérő felhasználói igényekhez igazodva különböző gyorsaságú adatforgalmat, le- és feltöltési sebességeket biztosító szolgáltatási csomagokat alakított

Részletesebben

Történet John Little (1970) (Management Science cikk)

Történet John Little (1970) (Management Science cikk) Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Vezetői információs rendszerek Döntéstámogató rendszerek (Decision Support Systems) Döntések információn

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ. A Windows névfeloldási szolgáltatásai

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ. A Windows névfeloldási szolgáltatásai SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ A Windows névfeloldási szolgáltatásai Jaszper Ildikó jaszper.ildiko@stud.u-szeged.hu Jaszper.Ildiko@posta.hu Budapest, 2007. május 19. - 1 - TARTALOMJEGYZÉK 1. Névfeloldás...

Részletesebben

Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése. Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009

Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése. Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009 Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009 Előadás tartalma Adatbázis biztonsággal kapcsolatos fogalmak értelmezése Rendszertani alapok Rendszerezési kategóriák

Részletesebben

A Személyes adatok tárolásának módja, az Adatkezelés biztonsága

A Személyes adatok tárolásának módja, az Adatkezelés biztonsága 1 / 7 2012.04.13. 12:36 Adatkezelési Szabályzat A Fogyasztó előzetes tájékoztatása a személyes adatainak felhasználásáról és az adatok tárolásának idejéről. Az Adatkezelési szabályzat az Általános Szerződési

Részletesebben

a.) Internet-hozzáférési szolgáltatás, tartalom-meghatározás és előfizetési díj:

a.) Internet-hozzáférési szolgáltatás, tartalom-meghatározás és előfizetési díj: MEZEI-VILL Villamosipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 41 Berettyóújfalu, Puskin u. 12. Tel.: 6-54/5-4 Fax: 6-54/5-382 Mobil: 6-3/9587-416 mezeijo@externet.hu Tisztelt Előfizetőink! Ezúton értesítjük

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

Adatszolgáltatás a Postai Informatikai Rendszer számára. Dr. Nyuli Attila Alkalmazásfejlesztési és Üzemeltetési Osztály

Adatszolgáltatás a Postai Informatikai Rendszer számára. Dr. Nyuli Attila Alkalmazásfejlesztési és Üzemeltetési Osztály Adatszolgáltatás a Postai Informatikai Rendszer számára Dr. Nyuli Attila Alkalmazásfejlesztési és Üzemeltetési Osztály Jelenlegi helyzet: Elérni kívánt célok: Postai adatszolgáltatás változásai - áttekintés

Részletesebben

Az Internet. avagy a hálózatok hálózata

Az Internet. avagy a hálózatok hálózata Az Internet avagy a hálózatok hálózata Az Internet története 1. A hidegháború egy fontos problémája Amerikában a hatvanas évek elején: Az amerikai kormányszervek hogyan tudják megtartani a kommunikációt

Részletesebben

MYSEC TALK SPECIAL SPAMMING BOTNET KLIENS A BONCASZTALON

MYSEC TALK SPECIAL SPAMMING BOTNET KLIENS A BONCASZTALON MYSEC TALK SPECIAL SPAMMING BOTNET KLIENS A BONCASZTALON ELŐADÁS FEJEZETEI BOTNETEK ÁTTEKINTÉSE RENDSZER ÁTTEKINTÉSE LOGELEMZÉS AZ ELSŐ NYOM.. AZ ELSŐ REAKCIÓ, AZUTÁN A MÁSODIK FÁJLOK & FUNKCIÓK LOGELEMZÉS

Részletesebben

Informatika 9. évf. Webböngésző. Internet és kommunikáció II.

Informatika 9. évf. Webböngésző. Internet és kommunikáció II. Informatika 9. évf. Internet és kommunikáció II. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Webböngésző Cookie: süti. A felhasználóról szóló információ, amit egy webszerver helyez el a felhasználó számítógépén.

Részletesebben

A 450 MHZ-es frekvencia és a kormányzati hálózatok fejlesztésének kapcsolódásai

A 450 MHZ-es frekvencia és a kormányzati hálózatok fejlesztésének kapcsolódásai A 450 MHZ-es frekvencia és a kormányzati hálózatok fejlesztésének kapcsolódásai Dr. Kelemen Csaba Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2016. március 3. KORMÁNYZATI HÁLÓZATOK FEJLŐDÉSÉNEK FŐBB MÉRFÖLDKÖVEI

Részletesebben

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok Alapfogalmak Biztonság Biztonsági támadások Biztonsági célok Biztonsági szolgáltatások Védelmi módszerek Hálózati fenyegetettség Biztonságos kommunikáció Kriptográfia SSL/TSL IPSec Támadási folyamatok

Részletesebben

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B Számítógépes vírusok Barta Bettina 12. B Vírusok és jellemzőik Fogalma: A számítógépes vírus olyan önmagát sokszorosító program,mely képes saját magát más végrehajtható alkalmazásokban, vagy dokumentumokban

Részletesebben

BUSINESS MINŐSÉG KOMPROMISSZUKOK NÉLKÜL

BUSINESS MINŐSÉG KOMPROMISSZUKOK NÉLKÜL 2016 BUSINESS MINŐSÉG KOMPROMISSZUKOK NÉLKÜL A Business csomagok megalkotásakor nem akartuk feltalálni a spanyol viaszt, azokon a területeken, ahol milliárdos cégek már bizonyítottak. Az volt a cél, hogy

Részletesebben

IT hálózat biztonság. A hálózati támadások célpontjai

IT hálózat biztonság. A hálózati támadások célpontjai 6. A hálózati támadások célpontjai Smart TV Számítógépes technológia (4K, wifi, ) Legtöbbször Android operációs rendszerű Wifi, DirectWifi, Bluetooth kapcsolatra képes Átjáróként használható más hálózati

Részletesebben

ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS HADMÉRNÖKI KAR HADMÉRNÖKI DOKTORI ISKOLA GYÁNYI SÁNDOR

ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS HADMÉRNÖKI KAR HADMÉRNÖKI DOKTORI ISKOLA GYÁNYI SÁNDOR ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS HADMÉRNÖKI KAR HADMÉRNÖKI DOKTORI ISKOLA GYÁNYI SÁNDOR Az információs terrorizmus által alkalmazott támadási módszerek és a Doktori (PhD) értekezés tervezet

Részletesebben

Az Invitel adatközponti virtualizációja IBM alapokon

Az Invitel adatközponti virtualizációja IBM alapokon Az Invitel adatközponti virtualizációja IBM alapokon Németh Sándor Invitel Távközlési Zrt. 2040 Budaörs, Puskás T. u. 8-10. nemeths@invitel.co.hu Tel. : +36 1 801 15 00 Tartalom 2 A tipikus IT infrastruktúra

Részletesebben

Mikor és hogyan érdemes virtualizálni?

Mikor és hogyan érdemes virtualizálni? CNW Rendszerintegrációs Zrt. Tamási Leander» Rendszermérnök Mikor és hogyan érdemes virtualizálni? 2012. március 27.» IT üzemeltetés Főbb témák 30 percben 1) Virtualizáció célterületei, előnyei 2) Virtualizációs

Részletesebben

Fájlrendszerek. A Windows operációs rendszerek fájlrendszere

Fájlrendszerek. A Windows operációs rendszerek fájlrendszere Fájlrendszerek A Windows operációs rendszerek fájlrendszere Fájlrendszerek definíció A számítástechnika egy fájlrendszer alatt a számítógépes fájlok tárolásának és rendszerezésének a módszerét érti, ideértve

Részletesebben

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket?

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? Egy email szövegében elhelyezet információ annyira biztonságos, mintha ugyanazt az információt

Részletesebben

Vezetéknélküli technológia

Vezetéknélküli technológia Vezetéknélküli technológia WiFi (Wireless Fidelity) 802.11 szabványt IEEE definiálta protokollként, 1997 Az ISO/OSI modell 1-2 rétege A sebesség függ: helyszíni viszonyok, zavarok, a titkosítás ki/be kapcsolása

Részletesebben

8. Hálózatbiztonsági alapok. CCNA Discovery 1 8. fejezet Hálózatbiztonsági alapok

8. Hálózatbiztonsági alapok. CCNA Discovery 1 8. fejezet Hálózatbiztonsági alapok 8. Hálózatbiztonsági alapok Tartalom 8.1 A hálózati kommunikáció veszélyei 8.2 Támadási módszerek 8.3 Biztonságpolitika 8.4 Tűzfalak használata A hálózati kommunikáció veszélyei 8.1 A hálózatba való behatolás

Részletesebben

A tűzfal mögötti adatvédelem. Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14.

A tűzfal mögötti adatvédelem. Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14. A tűzfal mögötti adatvédelem Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14. Előszó a lánc erősségét a leggyengébb láncszem határozza meg! 2014.05.14. 2 Hálózati biztonsági kérdések Tűzfal Internet

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Informatikai adatvédelem a. Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató

Informatikai adatvédelem a. Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató Informatikai adatvédelem a gyakorlatban Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató Az informatika térhódításának következményei Megnőtt az informatikától való függőség Az informatikai kockázat üzleti kockázattá

Részletesebben

Adatvédelem 1., Definicíók, meghatározások

Adatvédelem 1., Definicíók, meghatározások Adatvédelem A Birdiecar weboldal, a www.birdiecar.eu honlap üzemeltetője, a "NAGY ÉS FIAI" Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (1131 Budapest, Jász utca 179., a továbbiakban szolgáltató,

Részletesebben

Túlterheléses informatikai támadási módszerek és a velük szemben alkalmazható védelem

Túlterheléses informatikai támadási módszerek és a velük szemben alkalmazható védelem ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Doktori Tanács GYÁNYI SÁNDOR Túlterheléses informatikai támadási módszerek és a velük szemben alkalmazható védelem című doktori (PhD) értekezésének szerzői ismertetése

Részletesebben

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatósága A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Szabályzata a Távkereskedés

Részletesebben