Elnézést kell kérjek azoktól akik tényleg komolyan üzemeltetnek néptárhelyeket.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Elnézést kell kérjek azoktól akik tényleg komolyan üzemeltetnek néptárhelyeket."

Átírás

1 Elérhető mindig a honlapod? 99%-os rendelkezésre állási idő. Bérelt tárhelyen sokszor felmerül a kérdés, hogy a vállalt ~9X,X%-os rendelkezésre állás tényleg garantált-e. Nos vannak esetek mikor ez csak mese azzal a bizonyos habbal. Vannak olcsó tárhelyek, ahol gyakorlatilag fillérekért juthatunk korlátlan erőforrás használathoz (MySQL, PHP, Domain.. tekintetében) (már maga a korlátlan szó is gáz). Viszont az esetek többségében a rengeteg prímán megírt és alul optimalizált tartalomkezelő rendszereknek köszönhetően, vagy egyszerűen a nagy látogatottság (* a sok Hostolt domannel) miatt a forgalom kiszolgálhatatlanná válik. Ilyenkor persze a honalapunk nem lesz elérhető, egyszerűen azért, mert a szerver gép nem győzi a kérések kiszolgálását. Furák ezek a tárhely szerződések is, figyeld a kisbetűs részt. Korlátlanul van minden mint a búcsúban, ha meg a forgalmad zavarja a többi oldal kiszolgálását akkor egyszerűen lekapcsolnak, és ezt majdnem bűntettlenül megtehetik mivel a szerződésekben erre figyelnek. Persze én megértem hogy nem lehet X ezer forintért korlátlan erőforrás-használatot biztosítani (és ebből fejleszteni), de akkor nem parasztvakítók. Elnézést kell kérjek azoktól akik tényleg komolyan üzemeltetnek néptárhelyeket. Mikor jelent ez igazi problémát: Elvileg mindig, mivel azt a látogatót akit egyszer nem tudsz kiszolgálni, többet az életben nem látod. Egy bizonytalan tárhelyen nem kezdhetsz stabil projektbe, és még csak nem is tervezhetsz. Gyakorlatilag a jelentőségét akkor veszi észre az ember, ha mondjuk fizetős hirdetője van, és nem tudja garantálni a rendelkezésre állást. (Értsd: Fizetnek a reklámért, és mikor a hirdető ellenőrzi az oldal az nem elérhető.) Mit tehetünk ilyenkor? Anélkül, hogy a kimaradásokat bizonyítani tudnánk, semmit. Mert ugye senki nem gondolja hogy XY szolgáltató (őszinteségi rohamot kap és) azt mondja, hogy igen tényleg leálltunk az éjszaka (sorry ebben hónapban ne fizess). A múltkor tárhelyet kerestem, kedves szomszédomnak (aki az inspirációt adta), egy magyar céget találtam ami 100%-ban garantálta a rendelkezésre állást, és pénz visszafizetési garanciát vállalt erre. A szolgáltatás viszont rendkívül drága volt. Mit veszel a nyakadba ha ezzel elkezdesz foglalkozni? Ha ezzel a témával el kezdesz foglalkozni, vége a nyugalmadnak mint a Dallasnak Első gondolat: Üzleti szolgáltatásod van?

2 Üzleti szolgáltatásod van? Bérelj vagy vegyél szervert Állítsd be Fizesd a költségeit (Internet, Rendszergazdi, stb..) Anyagi kár jelentős De a legtöbb esetben az ilyen kezdeményezések (saját üzleti célú honlap) első időszakban bőven deficitet termel, ha egyáltalán valaha is beindul a szekér. Ebben az időszakban, komoly tőkével kéne rendelkezni a fenti dolgok megvalósításához. Valószínű a delikvens olcsó tárhelyet fog bérelni magának. Hogyan ellenőrizhetjük, a site működését? Vannak online fizetős szolgáltatások amik erre épültek. (meglepő módon Site elérhetőségét monitorozó magyar szolgáltatót kevés van) Saját Szkriptet írunk, ami meghatározott időnként lefut és t küld a kimaradás tényéről Online szolgáltatások: A felsorolt honlapoknak van ingyenes szolgáltatása, de a fizetős verzió sokkal ígéretesebb. (keresett kifejezés) Ha tudjuk igazolni a kimaradásokat: Ebben az esetben már lehet alapja a szolgáltatóval való vitára. Beszélünk a szolgáltatóval, hogy nem ezt vállalta. Szolgáltatót váltunk Egyéb Site optimalizálás: Bár a leírásban fel sem merül bennünk hogy a terhelésben mi is szerepet játszunk, lássunk néhány ötletet mivel csökkenthetnénk szerver és a magunk dolgát. A tartalom változás függvényében hozzunk létre statikus tartalmakat és azokat dobáljuk a látogatók elé. Felesleges SQL kéréseket indítani, lapokat összerakni, mikor a tartalom 24 óránként egyszer változik. Kód optimalizálás (gyorsítás) Képfájlok méretének csökkentése JavaScript és CSS fájlok tömörítése Ha nagy a baj, a robotokat küldjük el melegebb tájakra ott indexeljenek De miért nem csinálunk mi magunk egyszerű szkriptet ami időnként lefut, és küld egy t dátummal a kimaradás tényéről. Mi kell hozzá: A szkript (ez meglesz hamarosan) Egy másik szolgáltatás (tárhely) ahonnan futtatjuk, vagy akár saját gép ami 24 órában pötyög Egy időzítő ami időnként futtatja a szkriptet. (Cron) Tárhely követelmények: Ne ott legyen ahol az ellenőrzést végezzük, mert ha nem működik a szerver, akkor a szkriptünk sem fut le. PHP futtatási lehetőség, és fopen függvények. Működésről: A program működhet webről, vagy parancssorból. A program induláskor beolvassa az adatokat (adat.txt fájlból), majd megnyitja a megadott URL-t. Ha sikerült hurrá és továbblép, ha nem sikerült akkor dobja az t. Egy rendkívül kisméretű fájt adjunk meg az útvonal végén, ha lehet változó névvel. adat.txt (CSV; szeparátor: fájl tartalmáról:

3 adat.txt (CSV; szeparátor: fájl tartalmáról: A fájlt a 6. sortól veszi figyelembe a program, tehát az elejét hagyd meg (ha kitörlöd írd át a programot a 9. sorban 1. $adatok=file(abs_path. adat.txt ); ). A sorok tartalma: A levél címe; címed amire a hibaüzenet megy; hivatkozás (link) pl.: 1. domain.tld teszt; akarmi@az-en-domainom.hu; az-en-domainom.hu/utvonal/pp.jpg A letöltés tartalmaz 2 nagyon pici fájlt (pp.jpg, pp.txt). Ezt nevezd át, majd töltsd fel a tárhelyedre, és az hivatkozásban add meg az új nevét. Természetes hivatkozhatsz más kisméretű fájlra, a lényeg hogy kicsi legyen. pl.: van egy domained: ide az images/ könyvtárba feltöltötted a pp.jpg képet mondjuk alma.jpg néven. Akkor az adat.txt fájl hivatkozás helyére ezt írod: De megadhatsz neki ilyen útvonalat is: /var/www/az-en-domain.hu/images/alma.jpg. Ha az eket a profi Gmail.com szolgáltatásra (saját fiókra) küldjük, akkor a levelek szépen kereshetően lesznek tárolva. A program ismert hibái: Nem kezeli le a hibaüzeneteket, csak azt vizsgálja, hogy kapott-e tartalmat. Tehát ha a szolgáltató dob egy 404 hibaoldal, az nekünk már azt jelenit, hogy elérhető az oldal. Csak a teljes leállásokról fog figyelmeztetést adatni. Ha a távoli fájlt tartalmát összehasonlítjuk a helyben tárolt változattal, akkor pontosabb információt ad a szkript. Hogy tudod tesztelni, a működését: Átnevezed a adat.txt fájlban megadott, állományt. Ha a siteodon a 404 hibaüzikre oldalt dobsz, akkor bár a fájlt nem találja, de mivel átirányításkor kap tartalmat ezért a kérés sikeresnek minősül. (Megjegyzem ilyenkor tényleg elérhető, mert volt válasz.) Ezért nem alkalmas a szkript arra, hogy 100%-os biztonsággal szavatoljuk az eredményét. Persze lehet javítani rajta, de ha hálózati vagy hardveres okokból nem elérhető a szkriptünk, akkor megint szia teszt van. Biztonság: A adat.txt fájlt olyan helyre tedd ahol nem tudják behívni a böngészőbe. Magát a fájlokat olyan helyre tedd ami nem egyszerűen kitalálható (hozz létre valami hülye mappa nevet és oda másold be). Csak saját felelőségre használd a szkriptet, ne képezze a vitád alapját. Természetesen ez a megoldás sem garantálja, hogy a siteod mindig elérhető lesz, de legalább tudni fogsz róla ha leáll. Letöltések tartalma: site_tester.sh parancssoros változat web_site_tester.php weboldalra feltehető változat. adat.txt fájl beállítások subject; ;url pp.jpg nagyon pici jpg kép pp.txt szöveges fájl Csv fájlunk (adat.txt): 1. ####################################################################### 2. # töltsük fel egy (pp.jpg) képet az adott könyvtárba és azt hívjuk meg 3. # teszt neve (Subject); ( cím);url az állományra (URL Path); 4. # pl.: tesztem; teszt@te-neved.tld; 5. ####################################################################### 6. subject; @te-neved.tld; Php tartalom: error_reporting(0); set_time_limit(0); $dir=dirname( FILE ). / ; define( ABS_PATH, $dir);

4 define( ABS_PATH, $dir); #adat.txt első 5 sorát nem dolgozzuk fel (komment) $adatok=array_slice(file(abs_path. adat.txt ), 5); $datum=date( Y-m-d H:i:s ); ob_start(); foreach($adatok as $soradat){ $row=array_map( trim, explode( ;, $soradat)); $nev=$subject=$row[0]; $ =$row[1]; $url=$row[2]; if(empty($url) empty($ )){ continue; $t=false; $t=site_open($url); if(!$t){ //sikertelen $mailbody= A/Az {$url honlap {$datum időpontban nem volt elérhető. ; SITE_MAIL($ , $subject. {$mailbody, $mailbody, honlap ellenorzes ); ob_end_flush(); flush(); ####################################################################### #funkciók // küldés function SITE_MAIL($to, $subject, $mailbody,$from= honlap-ellenor@honlap-ellenor987.hu ) { $mailheader = From:.$from. rn. Reply-To:.$from. rn. X-Mailer: PHP/. phpversion(); $mail_txt=<< To: $to Subject: $subject Body: $mailbody From: $from MAIL_TXT; //echo $mail_txt; if (mail($to, $subject, $mailbody, $mailheader)){ return true; return false; function SITE_OPEN($url) { ini_set( user_agent,'msie 4.0b2; ); $p = fopen($url, r'); $result = fread($p,8192); return $result;?> Időzítés, futtatás Ubuntun:

5 Időzítés, futtatás Ubuntun: Saját gépről, mikor megy a géped néha meghívja az adott URl-t: Ubuntu Linuxon GNOME ütemezővel ( létre tudsz hozni olyan bejegyzést ami időközönként lefuttat egy állományt. Én mikor kipróbáltam Lynx nevű parancssoros böngészővel hívtam meg a weboldalon található ellenőrző szkriptet. (lynx apt-get install lynx apt.-get install gnome-schedule További időzítés: WebCron, Cron. Online Cron szolgáltatások is vannak, itt szintén beállíthatjuk hogy mikor fusson le egy kérés adott fájlra. Webes Cron szolgáltatások: CronTab generátor: Windowson is létre lehet hozni időzített feladatokat, és IE-vel lefuttatható az adott weboldalon található szkript. nincs kapcsolódó bejegyzés. Téma: Webalkalmazás fejlesztés Forrás: Szerző: ArtH2O Erdeti URL:

Miért jó ez: A Xampp csomag előnyös tulajdonságai: rendkívül jól felszerelt naprakész telepíteni-és frissíteni gyerekjáték.

Miért jó ez: A Xampp csomag előnyös tulajdonságai: rendkívül jól felszerelt naprakész telepíteni-és frissíteni gyerekjáték. Ez a leírás a xampp.org oldalon található Windows-ra telepíthető csomagjához készült. A doksi segítségével lokális fejlesztéshez (localhoston 127.0.0.1) új domaint hozhatunk létre. Miért jó ez: hasonló

Részletesebben

Miért érdemes váltani, mikor ezeket más szoftverek is tudják?

Miért érdemes váltani, mikor ezeket más szoftverek is tudják? Néhány hónapja elhatároztam, hogy elkezdek megismerkedni az Eclipse varázslatos világával. A projektet régóta figyelemmel kísértem, de idő hiányában nem tudtam komolyabban kipróbálni. Plusz a sok előre

Részletesebben

Smarty AJAX. Miért jó ez? Ha utálsz gépelni, akkor tudod. Milyen műveletet tudunk elvégezni velük:

Smarty AJAX. Miért jó ez? Ha utálsz gépelni, akkor tudod. Milyen műveletet tudunk elvégezni velük: Smarty AJAX Smarty sablonrendszer fegyverzetét (Funkcióit) igyekszik kiegészíteni, néhány alap AJAX metódussal, amivel a megjelenést, kényelmet vagy a funkcionalitást növelhetjük. A Smarty Ajax függvényeknek

Részletesebben

Webtárhely létrehozása a WWW.freeweb.hu helyen. Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu. 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés).

Webtárhely létrehozása a WWW.freeweb.hu helyen. Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu. 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés). Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu Kép 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés). 3. 4. Értelemszerűen kitölteni a regisztrációs lapot, és elküldeni. 5. Postafiókomra érkező levélben

Részletesebben

Kedvenc Linkek a témakörben: MySQL mindenkinek Vizuális adatbázis tervezés

Kedvenc Linkek a témakörben: MySQL mindenkinek Vizuális adatbázis tervezés Nagyon fontos, hogy az adatbázis tervezések folyamán is, ugyan úgy mint a megvalósítandó programhoz, legyenek modelljeink, dokumentációk, diagramok, képek, stb.., ezek segítségével könnyebben átlátjuk

Részletesebben

A leírás bemutatja hogy mint minden másra, Favicon készítésre is alkalmas az ingyenes Gimp rajzolóprogram.

A leírás bemutatja hogy mint minden másra, Favicon készítésre is alkalmas az ingyenes Gimp rajzolóprogram. A leírás bemutatja hogy mint minden másra, Favicon készítésre is alkalmas az ingyenes Gimp rajzolóprogram. 1, Készítsünk egy 160 160-as új képet. Azért kell ekkora, hogy kényelmesen elférjünk benne, majd

Részletesebben

Az Educatio weboldalain elhelyezhető hirdetések technikai paraméterei

Az Educatio weboldalain elhelyezhető hirdetések technikai paraméterei Az Educatio weboldalain elhelyezhető hirdetések technikai paraméterei Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a következő feltételek szerint készült bannerek elhelyezését vállalja weboldalain:

Részletesebben

Válltáska Ubuntu 8.04 Hardy Heron. A Hardy Heron jelentését feszegető téma: http://ubuntu.hu/blog/szota/a-hardy-heron-az-milyen-micsoda-magyarul

Válltáska Ubuntu 8.04 Hardy Heron. A Hardy Heron jelentését feszegető téma: http://ubuntu.hu/blog/szota/a-hardy-heron-az-milyen-micsoda-magyarul Válltáska Ubuntu 8.04 Hardy Heron A Hardy Heron jelentését feszegető téma: http://ubuntu.hu/blog/szota/a-hardy-heron-az-milyen-micsoda-magyarul Milyen szoftvereket használok Ubuntu Linuxon. Szoftver telepítés:

Részletesebben

Kedvenc Ingyenes editorok avagy milyen a programozó jobbkeze? PSPAD editor DEVPHP IDE

Kedvenc Ingyenes editorok avagy milyen a programozó jobbkeze? PSPAD editor DEVPHP IDE Kedvenc Ingyenes editorok avagy milyen a programozó jobbkeze? Az Interneten nagyon sok fizetős szoftver gyakorlatilag sz sem ér, ezért mindenkinek azt javaslom mielőtt még gyors költekezésbe kezdene nézzen

Részletesebben

Web harvesztelés. Automatikus módszerekkel

Web harvesztelés. Automatikus módszerekkel Országos Széchényi Könyvtár Miről lesz szó? Mi is az a web harvesztelés? Mire és hol használjuk? Miért hasznos? Saját megvalósításaink Mi a web harvesztelés? Interneten található weboldalak begyűjtése,

Részletesebben

Bevezetés a Python programozási nyelvbe

Bevezetés a Python programozási nyelvbe Bevezetés a Python programozási nyelvbe 8. Gyakorlat modulok random számok (utolsó módosítás: 2017. aug. 3.) Szathmáry László Debreceni Egyetem Informatikai Kar 2017-2018, 1. félév Modulok Amint a programunk

Részletesebben

RapidMiner telepítés i. RapidMiner telepítés

RapidMiner telepítés i. RapidMiner telepítés i RapidMiner telepítés ii COLLABORATORS TITLE : RapidMiner telepítés ACTION NAME DATE SIGNATURE WRITTEN BY Jeszenszky, Péter 2014. szeptember 17. REVISION HISTORY NUMBER DATE DESCRIPTION NAME iii Tartalomjegyzék

Részletesebben

Weboldal grafika készítés elméleti síkon Grafikából szabáványos CSS és XHTML sablon

Weboldal grafika készítés elméleti síkon Grafikából szabáványos CSS és XHTML sablon Az elméleti rész után jöhet a gyakorlati megvalósítás. A grafika nem lesz túl bonyolult, hogy egyszerűen reprodukálható legyen bárki számára. A megvalósítási szakasz inkább csak érzékeltetés, hogy mire

Részletesebben

A jquery.clickheat egy jquery plugin, ami lekezeli a kattintásokat a kijelölt tartományban. jquery.clickheat

A jquery.clickheat egy jquery plugin, ami lekezeli a kattintásokat a kijelölt tartományban. jquery.clickheat A jquery.clickheat egy jquery plugin, ami lekezeli a kattintásokat a kijelölt tartományban. jquery.clickheat Egy kijelölt terültet vagy az egész dokumentumon lekezeli a kattintásokat, majd egy AJAX (GET)

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Az internet jellemzői 25 perc 2. Szolgáltatások az interneten 20 perc

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

Moodle IPSZILON előadás - 2005. március 23.

Moodle IPSZILON előadás - 2005. március 23. Telepítési és üzemeltetési feladatok a Moodle LMS rendszerben Vágvölgyi Csaba (vagvolgy@kfrtkf.hu) Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Debrecen Amiről szó lesz A telepítés rövid ismertetése

Részletesebben

Használati utasítás.

Használati utasítás. Lotus Notes Naptár Windows telefonra Használati utasítás. Írta: Varga Róbert 1 http://www.robertwpapps.uw.hu Bevezetés: Ezt az alkalmazást a fejlesztő saját használatra írta a teljesség igénye nélkül.

Részletesebben

Operációs rendszerek gyak.

Operációs rendszerek gyak. Operációs rendszerek gyak. Linux alapok III., Bash Cirok Dávid Hirling Dominik Szegedi Tudományegyetem Cirok.David@stud.u-szeged.hu Hirling.Dominik@stud.u-szeged.hu Linux alapok III., Bash 1 Linkelés 2

Részletesebben

Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 6.ELŐADÁS. Fájlkezelés PHP-ben

Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 6.ELŐADÁS. Fájlkezelés PHP-ben Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 6.ELŐADÁS 2015-2016 Fájlkezelés PHP-ben Fájlok és könyvtárak kezelése 2 A PHP a Javascript-hez hasonlóan, nem képes a felhasználó merevlemezén

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam.

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam. Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam. Hogyan állítsam be az Outlook-ot ingyenes e-mail címhez? 10. lecke Hogyan állítsam be az Outlook-ot, ha

Részletesebben

InCash számlázó program és a Webshop Hun rendszer összekötése

InCash számlázó program és a Webshop Hun rendszer összekötése InCash számlázó program és a Webshop Hun rendszer összekötése Az InCash számlázó programkészítő cég, egy köztes programot hozott létre, amely segítségével webáruházakban generálódó megrendeléseket képes

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

A NetBeans IDE Ubuntu Linux operációs rendszeren

A NetBeans IDE Ubuntu Linux operációs rendszeren A NetBeans IDE Ubuntu Linux operációs rendszeren Készítette: Török Viktor (Kapitány) E-mail: kapitany@lidercfeny.hu 1/10 A NetBeans IDE Linux operációs rendszeren Bevezető A NetBeans IDE egy Java-ban írt,

Részletesebben

PHP-MySQL. Adatbázisok gyakorlat

PHP-MySQL. Adatbázisok gyakorlat PHP-MySQL Adatbázisok gyakorlat Weboldalak és adatbázisok Az eddigiek során megismertük, hogyan lehet a PHP segítségével dinamikus weblapokat készíteni. A dinamikus weboldalak az esetek többségében valamilyen

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

Google Drive szinkronizálása asztali géppel Linux rendszeren

Google Drive szinkronizálása asztali géppel Linux rendszeren Google Drive szinkronizálása asztali géppel Linux rendszeren Ha valamilyen Ubuntu disztribúciót használsz, akkor nincs nehéz dolgod a telepítést illetően, hiszen egyszerűen PPA tárolóban is elérhető. Az

Részletesebben

Magyar Rádióvevő A Magyar Rádió internetes vevője Budapest, 2007-07-05 Programverzió: 1.1.28 Dokumentumverzió: 1.2 Tartalom Rendszerkövetelmények...3 A Magyar Rádióvevő használata...3 Beállítások...4 A

Részletesebben

Orbán Balázs-Attila DEVELOPERS FROM SCRATCH

Orbán Balázs-Attila DEVELOPERS FROM SCRATCH Orbán Balázs-Attila DEVELOPERS FROM SCRATCH MUNKAERŐPIACI SAJÁTOSSÁGOK 1.2M 50e 90 15 5 A-TERV: KÉPEZZÜNK MAGUNKNAK keresés keret mit tanítunk? hogyan tanítunk? cél? I. KÉPZÉS: KERESÉS ismerős motiváció

Részletesebben

Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra

Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra Szükséges elofeltétel Szükséges operációs rendszer: Windows 2003 SP1 Oracle kliens verzió: 9.2.0.1.0 (9R2) Valid SQLNet.ORA fájl, amely tartalmazza a céges

Részletesebben

PROFIT HOLDING Hungary Zrt. WEB üzletág

PROFIT HOLDING Hungary Zrt. WEB üzletág PROFIT HOLDING Hungary Zrt. WEB üzletág SZOLGÁLTATÁSOK és HIVATALOS ÁRLISTÁI 1. WEB szolgáltatások 1.1 Honlap szoftver Internetes honlap működtetésére alkalmas NetID v3.0 rendszerben működő szoftver rendelkezésre

Részletesebben

Dokumentumok konvertálása PHP-vel parancssorból. A feladat a következő:

Dokumentumok konvertálása PHP-vel parancssorból. A feladat a következő: Dokumentumok konvertálása PHP-vel parancssorból. A feladat a következő: Konvertáljunk át n darab doc, rtf, pdf fájlt.txt szöveges formátumba, úgy hogy később kereshető, kategorizált, módosítható legyen

Részletesebben

Parancssoros megoldások:

Parancssoros megoldások: Mondanom sem kell, hogy a bőség zavarával állunk szembe a képernyőkép készítés területén is. Nem meglepő módon számtalan ingyenes lehetőségünk van arra, hogy akár egy éppen elindított alkalmazásról, egy

Részletesebben

Youtube videó letöltés és konvertálás Linuxon

Youtube videó letöltés és konvertálás Linuxon Youtube videó letöltés és konvertálás Linuxon A szkript futtatásához szükségünk van 2 program telepítésére (youtube dl, mencoder), ezeket a következő parancs kiadásával tudjuk a legegyszerűbben telepíteni:

Részletesebben

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd.

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Első lépés: Töltsd le a programot innen: http://download.vessoft.com/files/fyds/freeyoutubedownoad.exe

Részletesebben

r e l o a d. n o n p r o f i t f o r u m. e u Telepítési útmutató 3. RELOADED

r e l o a d. n o n p r o f i t f o r u m. e u Telepítési útmutató 3. RELOADED r e l o a d. n o n p r o f i t f o r u m. e u Telepítési útmutató 3. RELOADED HUSK 1101/1.5.1/0105 Szoftver Telepítési Útmutató A program a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára.

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. Ebben a tájékoztatóban több helyen hivatkozunk különböző azonosítókra

Részletesebben

DogsWorld nevelde telepítése és beállítása

DogsWorld nevelde telepítése és beállítása DogsWorld nevelde telepítése és beállítása Kérdés vagy probléma esetén: dogsworld@uw.hu 1 Tartalomjegyzék DogsWorld nevelde telepítése és beállítása... 1 1. Az UW tárhelyen regisztráció... 3 2. Az UW beállítása...

Részletesebben

Mit? Online tortarendelés

Mit? Online tortarendelés Mit? Online tortarendelés Miért lesz más/jobb, mint a hasonló oldalak? Grafikus felületen mindenki saját maga tervezheti meg a torta felületét, éjjel-nappal van kiszállítás Kinek? Egyszerűbb kezeléssel

Részletesebben

Operációs rendszerek. 4. gyakorlat. BASH bevezetés, script írása, futtatása UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 4. gyakorlat. BASH bevezetés, script írása, futtatása UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED BASH bevezetés, script írása, futtatása Operációs rendszerek 4. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik

Részletesebben

III. Felzárkóztató mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

III. Felzárkóztató mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési utasítás ARP, ICMP és DHCP protokollok vizsgálata Ezen a mérésen a hallgatók az ARP, az ICMP és a DHCP protokollok működését tanulmányozzák az előző mérésen megismert Wireshark segítségével. A mérés

Részletesebben

Szkriptnyelvek. 1. UNIX shell

Szkriptnyelvek. 1. UNIX shell Szkriptnyelvek 1. UNIX shell Szkriptek futtatása Parancsértelmez ő shell script neve paraméterek shell script neve paraméterek Ebben az esetben a szkript tartalmazza a parancsértelmezőt: #!/bin/bash Szkriptek

Részletesebben

PHP. Adatbázisok gyakorlat

PHP. Adatbázisok gyakorlat PHP Adatbázisok gyakorlat Mi a PHP? A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) egy nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. A PHP-kódunk általában

Részletesebben

1. Bevezetés szeptember 9. BME Fizika Intézet. Szám. szim. labor ea. Tőke Csaba. Tudnivalók. feladat. Tematika. Moodle Házi feladatok

1. Bevezetés szeptember 9. BME Fizika Intézet. Szám. szim. labor ea. Tőke Csaba. Tudnivalók. feladat. Tematika. Moodle Házi feladatok Számítógépes szimulációk 1. Bevezetés BME Fizika Intézet 2015. szeptember 9. Bevezetés A félév menete C-ismétlés, 1. rész Oktatók: Nagyfalusi Balázs: nagyfalusi@phy.bme.hu, F3 211. : tcsaba@eik.bme.hu,

Részletesebben

Zimbra levelező rendszer

Zimbra levelező rendszer Zimbra levelező rendszer Budapest, 2011. január 11. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Dokumentum információ... 3 Változások... 3 Bevezetés... 4 Funkciók... 5 Email... 5 Társalgás, nézetek, és keresés...

Részletesebben

Entity Framework alapú adatbáziselérés

Entity Framework alapú adatbáziselérés Entity Framework alapú adatbáziselérés Dr. Johanyák Zsolt Csaba http://johanyak.hu A gyakorlat célja Model-first megközelítéssel Entity-Framework modell létrehozása, majd ebből adatbázis generálása LocalDB-ben.

Részletesebben

Telepítsünk operációs rendszereket egyszerűen.

Telepítsünk operációs rendszereket egyszerűen. Telepítsünk operációs rendszereket egyszerűen. A VirtualBox egy ingyenes szoftveres megoldás az Innotek GmbH produktuma virtuális gépek létrehozására. Saját kép formátummal rendelkezik.vdi, amely elvileg

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

Powershell 2. gyakorlat

Powershell 2. gyakorlat Szkriptek készítése, folytatás Könyvtárban levő bejegyzések száma, mérete (Új: measure-object) /batch/ megszamol2.ps1 $hossz=(get-childitem measure-object -property length).count write-host ("konyvtarban

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

Természetesen készíts egy csempe nevű könyvtárat és ide mentsd az index.html állományt.

Természetesen készíts egy csempe nevű könyvtárat és ide mentsd az index.html állományt. Csempe kalkula tor A küldetésünk az, hogy segítsünk kiszámítani egy fürdőszoba csempeszükségletét (felületét). Sőt, ha a kalkulátort használó ügyfél elégedett egyből elküldheti az e-mail címét, hogy a

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Új technológiák az Ubuntuban. Új fejlesztések Amik egy éven belül jelenhetnek meg az Ubuntuban

Új technológiák az Ubuntuban. Új fejlesztések Amik egy éven belül jelenhetnek meg az Ubuntuban Új technológiák az Ubuntuban Új fejlesztések Amik egy éven belül jelenhetnek meg az Ubuntuban Mely területeket érintik ezek Ahogy az alkalmazásokat kezeljük Ahogy az adatainkat kezeljük Ahogy a személyes

Részletesebben

WEBFEJLESZTÉS 2. ADATBÁZIS-KEZELÉS, OSZTÁLYOK

WEBFEJLESZTÉS 2. ADATBÁZIS-KEZELÉS, OSZTÁLYOK WEBFEJLESZTÉS 2. ADATBÁZIS-KEZELÉS, OSZTÁLYOK Horváth Győző Egyetemi adjunktus 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C, 2.420 Tel: (1) 372-2500/1816 2 Ismétlés Ismétlés 3 Fájl/Adatbázis 3 4 Szerver 2 CGI

Részletesebben

6. Az alaprendszer szolgáltatásai

6. Az alaprendszer szolgáltatásai 6 6. Az alaprendszer szolgáltatásai Ebben a fejezetben meg fogjuk ismerni az alapértelmezett telepítés során bekapcsolt modulok főbb szolgáltatásait, és a rendszer főbb finomhangolási lehetőségeit. A következő

Részletesebben

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport 10-es Keressünk egy egész számokat tartalmazó négyzetes mátrixban olyan oszlopot, ahol a főátló alatti elemek mind nullák! Megolda si terv: Specifika cio : A = (mat: Z n m,ind: N, l: L) Ef =(mat = mat`)

Részletesebben

OE-NIK 2010/11 ősz OE-NIK. 2010. ősz

OE-NIK 2010/11 ősz OE-NIK. 2010. ősz 2010/11 ősz 1. Word / Excel 2. Solver 3. ZH 4. Windows 5. Windows 6. ZH 7. HTML 8. HTML 9. ZH 10. Adatszerkezetek, változók, tömbök 11. Számábrázolási kérdések 12. ZH 13. Pótlás A Windows felhasználói

Részletesebben

Online adatszolgáltatás beállítása a Számlázás-házipénztár programban (SZAMLA)

Online adatszolgáltatás beállítása a Számlázás-házipénztár programban (SZAMLA) Online adatszolgáltatás beállítása a Számlázás-házipénztár programban (SZAMLA) 1. Menüpontok A Számlázás-házipénztár programban az online adatszolgáltatáshoz kapcsolódó beállítások, funkciók egy új menüpontba

Részletesebben

A virtuális környezetet menedzselő program. Első lépésként egy új virtuális gépet hozzunk létre a Create a New Virtual Machine menüponttal.

A virtuális környezetet menedzselő program. Első lépésként egy új virtuális gépet hozzunk létre a Create a New Virtual Machine menüponttal. 1. Virtuális gép létrehozása (VMWARE Player) A virtuális környezetet menedzselő program. Első lépésként egy új virtuális gépet hozzunk létre a Create a New Virtual Machine menüponttal. Megadjuk, hogy a

Részletesebben

Flash és PHP kommunikáció. Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft

Flash és PHP kommunikáció. Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft Flash és PHP kommunikáció Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft A lehetőségek FlashVars External Interface Loadvars XML SOAP Socket AMF AMFphp PHPObject Flash Vars Flash verziótól függetlenül

Részletesebben

A JAVA FUTTATÁSAKOR ELŐFORDULÓ HIBA-

A JAVA FUTTATÁSAKOR ELŐFORDULÓ HIBA- A JAVA FUTTATÁSAKOR ELŐFORDULÓ HIBA- ÜZENETEK ÉS AZOK KIKERÜLÉSE Jelen jegyzet az ÉTDR Java platformon futtatható alkalmazásainak betöltésekor esetlegesen előugró hibaüzenetek kikerülése végett készült.

Részletesebben

Google Analytics és mérési lehetőségei. Békési Károly

Google Analytics és mérési lehetőségei. Békési Károly Google Analytics és mérési lehetőségei Békési Károly Tartalom Mi a Google Analytics, és mire jó? Gyors kezdéshez Gyakorlati alkalmazások Következtetések Bemutatkozás - ez itt nem a reklám helye Békési

Részletesebben

Gimp mozaikszó a ( GNU Image Manipulation Program) szavakból származik. Platform: Linux, Unix, Windows, MacOSX

Gimp mozaikszó a ( GNU Image Manipulation Program) szavakból származik. Platform: Linux, Unix, Windows, MacOSX Rengeteg ingyenes program van, amely sok esetben többet ér mint egy fizetős szoftver. A lapon a legjobb ingyenes grafikai programokat vettem górcső alá. Gimp mozaikszó a ( GNU Image Manipulation Program)

Részletesebben

A függvény kód szekvenciáját kapcsos zárójelek közt definiáljuk, a { } -ek közti részt a Bash héj kód blokknak (code block) nevezi.

A függvény kód szekvenciáját kapcsos zárójelek közt definiáljuk, a { } -ek közti részt a Bash héj kód blokknak (code block) nevezi. Függvények 1.Függvények...1 1.1.A függvény deníció szintaxisa... 1..Függvények érték visszatérítése...3 1.3.Környezettel kapcsolatos kérdések...4 1.4.Lokális változók használata...4 1.5.Rekurzív hívások...5.kód

Részletesebben

1.2. Szolgáltató az Online és Nyomtatott Kuponhirdetés korrektúráját megszerkeszti, majd Hirdető elektronikus levélcímére továbbítja jóváhagyásra.

1.2. Szolgáltató az Online és Nyomtatott Kuponhirdetés korrektúráját megszerkeszti, majd Hirdető elektronikus levélcímére továbbítja jóváhagyásra. Általános Szerződési Feltételek Szolgáltató adatai Szolgáltató neve: HNB-Group Kft. Székhelye, és levelezési címe: 2600 Vác, Tabán utca 24. Cégjegyzékszáma: 13-09-172935 Adószáma: 25084429-2-13 Ügyfélszolgálata:

Részletesebben

Web-fejlesztés NGM_IN002_1

Web-fejlesztés NGM_IN002_1 Web-fejlesztés NGM_IN002_1 Rich Internet Applications RIA Vékony-kliens generált (statikus) HTML megjelenítése szerver oldali feldolgozással szinkron oldal megjelenítéssel RIA desktop alkalmazások funkcionalitása

Részletesebben

II. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

II. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési Utasítás Linux/Unix jogosultságok és fájlok kezelése Linux fájlrendszerek és jogosultságok Linux alatt, az egyes fájlokhoz való hozzáférések szabályozása érdekében a fájlokhoz tulajdonost, csoportot

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Hálózatos telepítés Windows és Linux operációs rendszereken A program nem használja a Registry-t. A program három könyvtárstruktúrát használ, melyek a következők:

Részletesebben

A MOODLE KERETRENDSZER TELEPÍTÉSE

A MOODLE KERETRENDSZER TELEPÍTÉSE Mgr. Námesztovszki Zsolt A MOODLE KERETRENDSZER TELEPÍTÉSE Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény Budapest, 2013. MOODLE A MOOLDE

Részletesebben

Dropbox - online fájltárolás és megosztás

Dropbox - online fájltárolás és megosztás Dropbox - online fájltárolás és megosztás web: https://www.dropbox.com A Dropbox egy felhő-alapú fájltároló és megosztó eszköz, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez

Részletesebben

2009.11.20. Weboldalkészítés sablonok segítségével Nyitrai Erika. Miről lesz szó? WEBOLDALKÉSZÍTÉS SABLONOK SEGÍTSÉGÉVEL. Saját honlapot szeretnék

2009.11.20. Weboldalkészítés sablonok segítségével Nyitrai Erika. Miről lesz szó? WEBOLDALKÉSZÍTÉS SABLONOK SEGÍTSÉGÉVEL. Saját honlapot szeretnék Miről lesz szó? ELTE IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék WEBOLDALKÉSZÍTÉS SABLONOK SEGÍTSÉGÉVEL Mit tehetek, ha szeretnék egy saját honlapot vagy blogot? Mik a főbb problémák? Milyen megoldások születhetnek?

Részletesebben

Editor, IDE, Php, HTML, CSS, JS fejlesztéshez

Editor, IDE, Php, HTML, CSS, JS fejlesztéshez Sokszor olvasom cikkekben, hogy a legtöbb Linux user azért választja ezt a rendszert, mert szereti a kihívásokat, szeret kísérletezni. Ez persze bőven nem igaz, mert ki az az ökör, aki állandóan rendszert

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

Tárhely-választás. hogyan igazodjunk el a tárhely-szolgáltatók világában

Tárhely-választás. hogyan igazodjunk el a tárhely-szolgáltatók világában Tárhely-választás hogyan igazodjunk el a tárhely-szolgáltatók világában Konstantinusz Kft. 2010 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezetés... 2 3. Milyen kérdésekre kell válaszolnunk magunkban?...

Részletesebben

Jelszavas hozzáférés korlátozás

Jelszavas hozzáférés korlátozás Jelszavas hozzáférés korlátozás Ebben a cikkben az egyik legelterjedtebb web szerver, az Apache kiszolgálón mőködı technikát mutatunk be. Az Apache általi lehetıséget azért ragadjuk ki, mert ennek a szerver

Részletesebben

Frissítési útmutató

Frissítési útmutató Frissítési útmutató 9.9 11.0 LOGA 2001 Kiadva: 2010. december 17. LOGA Frissítési Útmutató (9.9 11.0) Általános tudnivalók:...2 A frissítés menete:...3 A 10.0 telepítő varázsló futtatása....4 A 11.0 telepítő

Részletesebben

Miről lesz szó? Setup Project készítése. Tulajdonságok. 1. Készítsünk egy setup project alkalmazást egy már elkészített, lefordított programhoz.

Miről lesz szó? Setup Project készítése. Tulajdonságok. 1. Készítsünk egy setup project alkalmazást egy már elkészített, lefordított programhoz. Miről lesz szó? Setup Project készítése Szabadi Tamás tobias@inf.elte.hu Setup project készítése egy már meglévő, lefordított programhoz Specifikus Setup project készítése egy általunk készített projecthez

Részletesebben

WORDPRESS KEZDŐKNEK 2013

WORDPRESS KEZDŐKNEK 2013 WORDPRESS KEZDŐKNEK 2013 KIADTA WebHostIcon Tárhely-és Domain Szolgáltató Kft. 1081 Budapest, Légszesz u. 4. Borítókép: freedigitalphotos.net Tartalomjegyzék Bevezető... 4 Alapvető biztonsági megoldások...

Részletesebben

Adatbázis háttér játszóházi beléptető és nyilvántartó rendszerhez Egy valós rendszer bemutatása

Adatbázis háttér játszóházi beléptető és nyilvántartó rendszerhez Egy valós rendszer bemutatása Ábrahám Péter Gazdaságinformatika Levelező szak ESEVND Adatbázis háttér játszóházi beléptető és nyilvántartó rendszerhez Egy valós rendszer bemutatása "1 Tartalomjegyzék Bevezetés, feladat ismertetése

Részletesebben

Web programoz as 2009 2010

Web programoz as 2009 2010 Web programozás 2009 2010 Áttekintés A web rövid története Kliens szerver architektúra Néhány alapfogalom Kliens- illetve szerver oldali technológiák áttekintése Áttekintés: miről lesz szó (kurzus/labor/vizsga)

Részletesebben

Teljes körű weboldal, API és DDoS védelmi szolgáltatás

Teljes körű weboldal, API és DDoS védelmi szolgáltatás Közép-európai disztribútorunk a Yellow Cube. www.greywizard.com www.yellowcube.eu Teljes körű weboldal, API és DDoS védelmi szolgáltatás A Grey Wizard weboldalak, webshopok és API-k védelmét biztosító,

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

7. Laboratóriumi gyakorlat, 1. rész : Vezérlési szerkezetek II.

7. Laboratóriumi gyakorlat, 1. rész : Vezérlési szerkezetek II. 7. Laboratóriumi gyakorlat, 1. rész : Vezérlési szerkezetek II. A gyakorlat célja: 1. A shell vezérlő szerkezetei használatának gyakorlása. A használt vezérlő szerkezetek: if/else/fi, for, while while,

Részletesebben

Kreatívok technikai specifikációja gemiusdirecteffect+ (gde+) és AdOcean hirdetéskiszolgáló szerverekhez. Magyarország

Kreatívok technikai specifikációja gemiusdirecteffect+ (gde+) és AdOcean hirdetéskiszolgáló szerverekhez. Magyarország Kreatívok technikai specifikációja gemiusdirecteffect+ (gde+) és AdOcean hirdetéskiszolgáló szerverekhez Magyarország I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK A kreatív előkészítése: 1. Kérjük, küldje el a kampány során

Részletesebben

Saját webhelyet szeretnék!

Saját webhelyet szeretnék! A webes megjelenés alapjai 2 Miről lesz szó? Előkészületek Mit kell eldönteni? Tervezés Egyszerű oldal készítése Mozillával Az oldal elemei site kezelésű HTML alapok CSS alapok Mi a webhelyem célja? Megvalósítási

Részletesebben

NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései

NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8 operációs rendszeren 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3.

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

Telepítési Kézikönyv

Telepítési Kézikönyv Intelligens Dokumentum Kezelő Rendszer Telepítési Kézikönyv 1/15. oldal Dokumentum áttekintés Dokumentum címe: doknet telepítési kézikönyv Dokumentum besorolása: szoftver telepítési leírás Projektszám:

Részletesebben

Egyszerűsített beszámoló Az egyszeres könyvvitelt vezető egyéb szervezet, illetve közhasznú egyéb szervezet részére 2009.

Egyszerűsített beszámoló Az egyszeres könyvvitelt vezető egyéb szervezet, illetve közhasznú egyéb szervezet részére 2009. A szervezet megnevezése: FSF.hu Alapítvány A szervezet címe, telefonszáma: 2030, Érd Mátyás király u. 62 Adószám: 18247806 1 13 Bírósági bejegyzés száma: 11 Pk. 61063/7 Egyszerűsített beszámoló Az egyszeres

Részletesebben

Weboldalak biztonsága

Weboldalak biztonsága Weboldalak biztonsága Kertész Gábor kertesz.gabor@arek.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ http://arek.uni-obuda.hu/~kerteszg Mi a web? Gyakori tévedés: az internet és a web nem ugyanaz!

Részletesebben

Moodle -egy ingyenes, sokoldalú LMS rendszer használata a felsőoktatásban

Moodle -egy ingyenes, sokoldalú LMS rendszer használata a felsőoktatásban Moodle -egy ingyenes, sokoldalú LMS rendszer használata a felsőoktatásban Vágvölgyi Csaba (vagvolgy@kfrtkf.hu) Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Debrecen Moodle??? Mi is ez egyáltalán? Moodle

Részletesebben

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 1. FELADAT 1. Továbbküldés esetén milyen előtaggal egészül ki az e-mail tárgysora? Jelölje a helyes választ (válaszokat)! [1 pont] a) From: b) Fw: c) To: d) Vá: 2. Melyik

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. AuthentIC Manager

Részletesebben