RapidMiner telepítés i. RapidMiner telepítés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "RapidMiner telepítés i. RapidMiner telepítés"

Átírás

1 i RapidMiner telepítés

2 ii COLLABORATORS TITLE : RapidMiner telepítés ACTION NAME DATE SIGNATURE WRITTEN BY Jeszenszky, Péter szeptember 17. REVISION HISTORY NUMBER DATE DESCRIPTION NAME

3 iii Tartalomjegyzék 1 RapidMiner telepítés 1 2 Az R Extension telepítése Windows R telepítés JAVA_HOME környezeti változó beállítás rjava és JavaGD telepítés R_HOME és PATH környezeti változó beállítás R Extension telepítés RapidMiner újraindítás Linux R telepítés JDK telepítés rjava és JavaGD telepítés R_HOME és PATH környezeti változó beállítás R Extension telepítés RapidMiner újraindítás JDBC meghajtóprogramok telepítése HSQLDB Oracle Hivatkozások 6

4 iv Ábrák jegyzéke 1. Az R Extension telepítési leírása (Windows) A jri.dll állomány kiválasztása (Windows) Az R Extension telepítésének befejezése (Windows) Az ikonsor az R Extension telepítése után (Windows) Az R Extension telepítési leírása (Linux) A libjri.so állomány kiválasztása (Linux) Az ikonsor az R Extension telepítése után (Linux) Kivonat A dokumentum a RapidMiner program telepítésével és beállításával kapcsolatos témákat tárgyal.

5 1 / 7 1. RapidMiner telepítés A RapidMiner Windows és Linux rendszerekben is telepíthető rendszergazdaként. Ennek nyilvánvaló előnye az, hogy a program minden felhasználó számára rendelkezésre áll a továbbiakban. Ebben az esetben viszont a Help Update RapidMiner... menüpont kiválasztásával csak a rendszergazda képes az alaprendszer frissítésére, további csomagokat azonban minden felhasználó telepíthet. megjegyzés A szerző Linux alatt rendszergazdaként az /opt könyvtárba telepítette a programot. 2. Az R Extension telepítése Az R Extension az R statisztikai és grafikai környezetet [4] integrálja a RapidMiner-be. Telepítése sajnos nem teljesen automatikusan történik, hanem»kézi«beállításokat is igényel. A szakasz lépésről-lépésre haladva mutatja be a telepítés menetét Windows R telepítés Telepítsük az R-t, mely a oldalról tölthető le. A jelenleg aktuális verzió a számú JAVA_HOME környezeti változó beállítás Be kell állítani a JAVA_HOME környezeti változót, melynek értékeként a Java installációt tartalmazó könyvtár elérési útvonalát kell megadni. Ha a számítógépünkre telepítve van az Oracle Java fejlesztői csomagja (JDK) akkor a környezeti változó értéke legyen az ezt tartalmazó könyvtár elérési útvonala. Például a szerző számítógépén ez C:\Program Files\Java\jdk1.8.0_05. Az sem baj, ha nincs JDK telepítve, mivel a RapidMiner részeként is kapunk egy Java futtató környezetet (JRE). Ebben az esetben az ezt tartalmazó könyvtár elérési útvonalát kell megadni a környezeti változó értékeként. Például a szerző számítógépén ez C:\Program Files\Rapid-I\RapidMiner5\jre rjava és JavaGD telepítés Indítsuk el az R-t adminisztrátor jogosultsággal és telepítsük benne az rjava csomagot [5], mely lehetővé teszi az R számára Java objektumok használatát, valamint a JavaGD grafikus eszközmeghajtó csomagot [3], mely a grafikus kimenet Java alkalmazásokhoz történő átirányítására szolgál. A telepítés elvégezhető a parancsértelmezőben az > install.packages(c("rjava", "JavaGD")) parancs végrehajtásával vagy a Packages Install package(s)... menüpont kiválasztásával. Mindkét esetben megjelenik egy CRAN mirror című ablak, melyben a csomagok letöltéséhez ki kell választani egy szervert. Bármelyik megfelelő, de célszerű egy földrajzilag közelebbi választása, a szerző az ausztriai szervert ajánlja R_HOME és PATH környezeti változó beállítás Állítsuk be az R_HOME környezeti változót, melynek értékeként az R installációt tartalmazó könyvtár elérési útvonalát kell megadni. Ez például a szező számítógépén C:\Program Files\R\R A PATH környezeti változó értékéhez pedig adjuk hozzá annak a könyvtárnak az elérési útvonalát, melyben az R részeként kapott R.dll állomány található. Ez az R és magasabb számú verziói esetén %R_HOME%\bin\i386 illetve %R_ HOME%\bin\x64 32-bites operációs rendszer esetén az előbbit, 64-bites esetén pedig az utóbbi kell használni, korábbi verziók esetén pedig %R_HOME%\bin.

6 2 / R Extension telepítés Indítsuk el a RapidMiner programot és telepítsük benne az R Extension kiterjesztést a Help Updates and Extensions (Marketplace)... menüpont kiválasztásával. A kiterjesztés telepítése után a programot újra kell indítani. Az újraindítás után meg fog jelenni egy olyan ablak, mely a telepítés és beállítás lépéseit ismerteti, itt a Select JRI library file gombra kattintva mehetünk tovább (1. ábra). 1. ábra. Az R Extension telepítési leírása (Windows) A 2. ábra azt a következő ablakot mutatja, melyben meg kell keresnünk az állományrendszerben az rjava csomaghoz tartozó jri.dll állományt. Például a szerző számítógépén az állomány a C:\Program Files\R\R-3.1.1\library\ rjava\jri\x64 könyvtárban található. tipp A jri.dll állomány helyének meghatározásához az R parancsértelmezőjében hajtsuk végre a >.libpaths() parancsot. Az állományt a parancs eredményeként kapott könyvtárak valamelyikében találjuk az rjava\jri\i386 illetve a rjava\jri\x64 alkönyvtárban. 32-bites operációs rendszer esetén az előbbiben, 64-bites esetén pedig az utóbbiban lévő jri.dll-t kell használni. 2. ábra. A jri.dll állomány kiválasztása (Windows) A jri.dll állomány kiválasztása után az Manually restart RapidMiner gombot megnyomva lépjünk ki a programból (3. ábra).

7 3 / 7 3. ábra. Az R Extension telepítésének befejezése (Windows) RapidMiner újraindítás Ha sikeres volt a telepítés, akkor a RapidMiner következő indításánál az ablak tetején az ikonsorban megjelenik az R Extension ikonja (4. ábra). 4. ábra. Az ikonsor az R Extension telepítése után (Windows) 2.2. Linux Az alábbi leírás az Ubuntu és Linux Mint rendszerekben történő telepítés menetét ismerteti R telepítés Telepítsük az R-t, melyhez a $ sudo apt-get install r-base parancsot kell végrehajtani JDK telepítés Telepítsük az Oracle JDK-t. A telepítés során gondoskodjunk arról is, hogy kerüljön beállításra a JAVA_HOME környezeti változó, melynek értékeként a JDK installációt tartalmazó könyvtár elérési útvonalát kell megadni. Például a szerző számítógépén a beállítást az /etc/profile.d/jdk.sh állomány tartalmazza az alábbi módon:... export JAVA_HOME=/usr/lib/jvm/java-8-oracle rjava és JavaGD telepítés figyelem Az alábbiakhoz szükséges, hogy megfelelően be legyen állítva a JAVA_HOME környezeti változó! Telepítsük az rjava csomagot [5], mely lehetővé teszi az R számára Java objektumok használatát, valamint a JavaGD grafikus eszközmeghajtó csomagot [3], mely a grafikus kimenet Java alkalmazásokhoz történő átirányítására szolgál. A telepítést az alábbi parancsok végrehajtásával végezzük el: $ sudo R CMD javareconf $ sudo R > install.packages(c("rjava", "JavaGD")) > q("no") A csomagok telepítése során megjelenik egy CRAN mirror című ablak, melyben a letöltéséhez ki kell választani egy szervert. Bármelyik megfelelő, de célszerű egy földrajzilag közelebbi választása, a szerző az ausztriai szervert ajánlja.

8 4 / R_HOME és PATH környezeti változó beállítás Állítsuk be az R_HOME környezeti változót, melynek értékeként az R installációt tartalmazó könyvtár elérési útvonalát kell megadni. Ez például a szező számítógépén /usr/lib/r. A PATH környezeti változó értékéhez pedig adjuk hozzá az $R_ HOME/bin könyvtárat. A beállításokhoz hozzuk létre az /etc/profile.d/rapidminer.sh állományt az alábbi tartalommal: export R_HOME=/usr/lib/R export PATH=$PATH:$R_HOME/bin R Extension telepítés megjegyzés Ezt a lépést már nem szükséges rendszergazdaként végezni akkor sem, ha a RapidMiner programot rendszergazdaként telepítettünk. Minden egyes felhasználó saját maga is elvégezheti az alábbiakat. Viszont az R_HOME és PATH környezeti változók megfelelően be kell, hogy legyenek állítva! Indítsuk el a RapidMiner programot és telepítsük benne az R Extension kiterjesztést a Help Updates and Extensions (Marketplace)... menüpont kiválasztásával. A kiterjesztés telepítése után a programot újra kell indítani. Az újraindítás után meg fog jelenni egy olyan ablak, mely a telepítés és beállítás lépéseit ismerteti, itt a Select JRI library file gombra kattintva mehetünk tovább (5. ábra). 5. ábra. Az R Extension telepítési leírása (Linux) A 6. ábra azt a következő ablakot mutatja, melyben meg kell keresnünk az állományrendszerben az rjava csomaghoz tartozó libjri.so állományt. Ez például a szező számítógépén az /usr/local/lib/r/site-library/rjava/jri/ könyvtárban található.

9 5 / 7 tipp A következő módon állapíthatjuk meg, hogy hol található a szóban forgó libjri.so állomány. Indítsuk el az R-t és hajtsuk végre az alábbit: >.libpaths() A kimenetben megjelenő valamely könyvár alatt találjuk az rjava/jri/ könyvtárat, mely az állományt tartalmazza. 6. ábra. A libjri.so állomány kiválasztása (Linux) A libjri.so állomány kiválasztása után a Manually restart RapidMiner gombot megnyomva lépjünk ki a programból RapidMiner újraindítás Ha sikeres volt a telepítés, akkor a RapidMiner következő indításánál az ablak tetején az ikonsorban megjelenik az R Extension ikonja (7. ábra). 7. ábra. Az ikonsor az R Extension telepítése után (Linux) 3. JDBC meghajtóprogramok telepítése A RapidMiner részeként több JDBC meghajtóprogramot is kapunk, melyek lehetővé teszik különböző relációs adatbáziskezelőrendszerek elérését. Sajnos azonban a program nem biztosít Oracle JDBC meghajtóprogramokat, és a tartalmazott HSQLDB [1] meghajtóprogram sem a legfrissebb. A szakasz ezeknek a hiányosságoknak a kiküszöbölésére ad megoldást [2] alapján. A JDBC meghajtóprogramokat a RapidMiner installációt tartalmazó könyvtárban kell elhelyezni a lib\jdbc (Windows) illetve lib/jdbc (Linux) alkönyvtárban. Ez például a szerző számítógépén Windows alatt a C:\Program Files\Rapid-I\ RapidMiner5\lib\jdbc könyvtár.

10 6 / HSQLDB A HSQLDB legutóbbi stabil verziója a számú, a RapidMiner pedig jelenleg a korábbi 1.8 verzióhoz tartalmaz meghajtóprogramot, mely az újabb HSQLDB verziókhoz nem használható. Töltsük le a oldalról a program megfelelő verzióját, melyet egy hsqldb-x.y.z.zip nevű állomány tartalmaz. A tömörített állományban található hsqldb-x.y.z/ hsqldb/lib/hsqldb.jar állománnyal írjuk felül az állományrendszerben a korábbi hsqldb.jar állományt Oracle A oldalról tölthetjük le az Oracle JDBC meghajtóprogramokat. Például az Oracle Database 11g verziókhoz az ojdbc6.jar állományt kell letölteni és elhelyezni a fenti könyvtárba. fontos Az órai munkához az Oracle Database 11g Release 1 meghajtóprogramokat válasszuk. A RapidMiner programot futtató felhasználók.rapidminer könyvtárába el kell helyezni az alábbi tartalmú konfigurációs állományt jdbc_properties.xml néven, ahol a 4. sorban értelemszerűen a meghajtóprogam elérési útvonalát kell megadni: 1 <drivers> 2 <driver name="oracle" 3 drivers="oracle.jdbc.driver.oracledriver" 4 driver_jar="c:\program Files\Rapid-I\RapidMiner5\lib\jdbc\ojdbc6.jar" 5 defaultport="1521" 6 7 dbnameseperator=":" 8 type_varchar="varchar2" 9 type_text="blob" 10 type_integer="integer" 11 type_real="real" 12 type_time="time" 13 type_date="date" 14 type_datetime="timestamp" 15 identifier_quote_open="&apos;" 16 identifier_quote_close="&apos;" 17 value_quote_open=" " 18 value_quote_close=" "/> 19 </drivers> Linux rendszerekben a konfigurációs állomány helye az állományrendszerben a $HOME/.RapidMiner5 könyvtárban van. Windows alatt például a szerző számítógépén a C:\Felhasználók\Jeszy\.RapidMiner5 könyvtárban kellett elhelyezni az állományt. megjegyzés A szerző tapasztalatai szerint az Oracle JDBC meghajtó Linux alatt a jdbc_properties.xml állomány nélkül is használható. 4. Hivatkozások [1] HSQLDB (HyperSQL Database),

11 7 / 7 [2] JDBC Drivers Rapid-I-Wiki, [3] rjava Java Graphics Device, [4] The R Project for Statistical Computing, [5] rjava Low-level R to Java interface,

Javac és Eclipse útmutató

Javac és Eclipse útmutató Javac és Eclipse útmutató Készítette: Simon Balázs, BME IIT, 2012. Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 2 2 JRE és JDK... 2 3 Java és Javac... 2 4 Környezeti változók... 3 4.1 Környezeti változók beállítása

Részletesebben

Oracle fejlesztőkörnyezet telepítése

Oracle fejlesztőkörnyezet telepítése Oracle fejlesztőkörnyezet telepítése Ahhoz, hogy otthon is használni tudjuk a kabinetben megszokott SQL Developer-t, három különböző szoftverkomponens telepítésére lesz szükségünk: Java SE Platform (JDK)

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

telepítési útmutató K&H Bank Zrt.

telepítési útmutató K&H Bank Zrt. K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu telepítési útmutató K&H e-bank Budapest, 2015. március 09. K&H e-bank

Részletesebben

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése ÁNYK53 Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése Az ÁNYK53 egy keretprogram, ami a személyi jövedelemadó bevallás (SZJA,

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó (v1.14) Tartalomjegyzék Telepítési útmutató... 4 Jar állományok futtatása és hozzárendelése a Java futtató környezethez... 10 Program telepítése... 11 Hálózatos telepítés

Részletesebben

Johanyák Zsolt Csaba, Kovács Péter, Göcs László. Linux hálózati adminisztráció a gyakorlatban

Johanyák Zsolt Csaba, Kovács Péter, Göcs László. Linux hálózati adminisztráció a gyakorlatban Johanyák Zsolt Csaba, Kovács Péter, Göcs László Linux hálózati adminisztráció a gyakorlatban 2013 2012-2013, Johanyák Zsolt Csaba, Kovács Péter, Göcs László 1.3. Kiadás Szakmai lektor: Bodor Zoltán Nyelvi

Részletesebben

Infocentrum Számlázó hálózatos verzió + Firebird Adatbázismotor

Infocentrum Számlázó hálózatos verzió + Firebird Adatbázismotor Infocentrum Számlázó hálózatos verzió + Firebird Adatbázismotor Teljes telepítés Windows környezetben 1996-2010 Infocentrum Szoftver Stúdió Összefoglaló lépések: 1.) Adatbázismotor telepítés (Firebird

Részletesebben

Nyomtatványok kitöltése és előkészítése feladásra. etananyag

Nyomtatványok kitöltése és előkészítése feladásra. etananyag Nyomtatványok kitöltése és előkészítése feladásra etananyag 1. Áttekintés Elektronikus adó- és járulékbevallását az Ügyfélkapun belépve, a NAV portáljáról letöltött és saját számítógépére telepített Általános

Részletesebben

Hivatalos Jogszabálytár Prémium telepítési segédlet

Hivatalos Jogszabálytár Prémium telepítési segédlet Hivatalos Jogszabálytár Prémium telepítési segédlet Intézmények részére Jelen dokumentációt főként azon intézményeknek készítettük, ahol szolgáltatásunk korlátlan számú felhasználói változata kerül telepítésre.

Részletesebben

Az SHA256 hash algoritmus váltással kapcsolatos lépések

Az SHA256 hash algoritmus váltással kapcsolatos lépések Az SHA256 hash algoritmus váltással kapcsolatos lépések Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(14) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 4 3. Szükséges jogosultság a

Részletesebben

WINPA POSTÁZÓ SZOFTVERHEZ Utolsó módosítás: 2013.10.07. Szoftver verzió: v11.0.20 Készült: LibreOffice 4 alkalmazással

WINPA POSTÁZÓ SZOFTVERHEZ Utolsó módosítás: 2013.10.07. Szoftver verzió: v11.0.20 Készült: LibreOffice 4 alkalmazással TELEPÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETŐI ÚTMUTATÓ WINPA POSTÁZÓ SZOFTVERHEZ Utolsó módosítás: 2013.10.07. Szoftver verzió: v11.0.20 Készült: LibreOffice 4 alkalmazással 1 / 18 Tartalomjegyzék 1 ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ...3

Részletesebben

A MOKKA szoftver telepítése és használata

A MOKKA szoftver telepítése és használata A MOKKA szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7, 8, 8.1 rendszeren Cégbírósági eljárásokban történő felhasználás esetén 1(38) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

3. A szerver kialakítása

3. A szerver kialakítása 3 A Drupal tartalomkezelő a telepítést és a frissítést lehetővé tevő grafikus telepítővel rendelkezik. Ennek működéséhez azonban célszerű egy megfelelő környezetet összeállítanunk, amely a Drupal számára

Részletesebben

A Windows parancssor használatának alapjai

A Windows parancssor használatának alapjai I. rész A Windows parancssor használatának alapjai A Microsoft Windows parancssor azok számára készült, akik Microsoft Windows Server 2003 és Microsoft Windows XP Professional operációs rendszert használnak.

Részletesebben

Frissítések... 1 Áttekintő... 3 Nyomtatványkitöltő program Online üzemmód... 3 Nyomtatványkitöltő program Offline üzemmód... 3 Üzemmód beállítása...

Frissítések... 1 Áttekintő... 3 Nyomtatványkitöltő program Online üzemmód... 3 Nyomtatványkitöltő program Offline üzemmód... 3 Üzemmód beállítása... Frissítések 1 Frissítések... 1 Áttekintő... 3 Nyomtatványkitöltő program Online üzemmód... 3 Nyomtatványkitöltő program Offline üzemmód... 3 Üzemmód beállítása... 3 Tűzfalak, biztonsági beállítások...

Részletesebben

T-Mobile Communication Center Termékismertetô

T-Mobile Communication Center Termékismertetô T-Mobile Communication Center Termékismertetô Márkajelek! A T-Mobile és a T-Mobile Communication Center a Deutsche Telekom Csoport bejegyzett márkajelei.! A Windows 98SE, a Windows 2000 és a Windows XP

Részletesebben

Electra - Telepítési útmutató OTP BANK NYRT.

Electra - Telepítési útmutató OTP BANK NYRT. OTP BANK NYRT. 1 Electra telepítési és regisztrálási útmutató v6.02-04 verziótól Tartalom 1. MINIMUM HADVER ÉS SZOFTVER FELTÉTELEK... 3 2. A PROGRAM TELEPÍTÉSÉNEK FOLYAMATA... 4 3. KOMMUNIKÁCIÓ... 6 4.

Részletesebben

FIRA Elektronikus Aláírás Termék v1.5

FIRA Elektronikus Aláírás Termék v1.5 FIRA Elektronikus Aláírás Termék v1.5 Támogató dokumentáció Support Guide SG Verzió: 1.5.0 Dátum: 2015.05.05. Készítette: Juhász Ágnes polysys 1989-2015 Copyright 2015, Polysys Kft 1/37 Copyright 2015,

Részletesebben

Telepítési és aktiválási útmutató

Telepítési és aktiválási útmutató Telepítési és aktiválási útmutató Köszönjük, hogy a memoq 4.5 rendszert választotta, amely immár a szabadúszó fordítók, a fordítóirodák és a vállalatok első számú fordítási környezete. Az alábbiakban arról

Részletesebben

F-Secure Policy Manager 5

F-Secure Policy Manager 5 F-Secure Policy Manager 5 A vállalati biztonság integrált megoldása Adminisztrátori kézikönyv. A könyvben hivatkozott valamennyi terméknév a neki megfelelő gyártó kereskedelmi védjegye vagy bejegyzett

Részletesebben

Telepítési és konfigurálási útmutató

Telepítési és konfigurálási útmutató IBM DB2 Universal Database Telepítési és konfigurálási útmutató 8-as verzió GC22-5308-00 IBM DB2 Universal Database Telepítési és konfigurálási útmutató 8-as verzió GC22-5308-00 Mielőtt ezt a tájékoztatást

Részletesebben

ECDL operációs rendszer segédlet II..

ECDL operációs rendszer segédlet II.. Nagyon sok esetben előfordul, hogy háttértártárainkon nem találunk bizonyos fájlokat (Nem emlékszünk melyik mappában van, esetleg arra nem, hogy mi a fájl neve, vagy egyéb tulajdonságaira.), vagy épp bizonyos

Részletesebben

Eszközszolgáltatás keretében Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója

Eszközszolgáltatás keretében Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója Eszközszolgáltatás keretében Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 2003 operációs rendszeren 1(25)

Részletesebben

K e z e l ő i l e í r á s

K e z e l ő i l e í r á s Kezelői leírás Kezelői leírás 2010 május 10 HNS SPC Statisztikai folyamatszabályozó és minőségellenőrző program Copyright 1995-2010 HNS Műszaki Fejlesztő Kft. 9027 Győr, Gesztenyefa u. 4. Tel.: (96) 506-930

Részletesebben

KELER KID Internetwork System (KIS)

KELER KID Internetwork System (KIS) KELER KID Internetwork System (KIS) Éles és teszt program installációs segédlet Verzió: 2.0 2015. 04. 10. Cardinal Kft. 2015. Tartalomjegyzék 1. Néhány alapvető információ...3 1.1 KID program hardware

Részletesebben

E107 kézikönyv 2 Kezdőtől a haladó szintig

E107 kézikönyv 2 Kezdőtől a haladó szintig E107 kézikönyv 2 Kezdőtől a haladó szintig Szerkesztőség, könyv: A kézikönyv az e107 Magyarország kiadásában készült. A kézikönyv engedély nélküli terjesztése, felhasználása nem megengedett. Az első kézikönyvet

Részletesebben

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Első lépések:... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési kulcs... 4 Felhasználói adatok... 5 Telepítő csomagok

Részletesebben

Automatizált Java Build. ApacheAnt használatával

Automatizált Java Build. ApacheAnt használatával Automatizált Java Build ApacheAnt használatával 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Az Apache Ant... 3 4 Felhasználás... 5 5 Összefoglalás... 9 6 Irodalomjegyzék... 9 30_Automatizalt

Részletesebben

A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni.

A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni. Használati utasítás az elektronikus kézikönyvhöz A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni. 1. Mozgassa a kurzort az

Részletesebben