Barangolás a Cseres-hegységben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Barangolás a Cseres-hegységben"

Átírás

1 Barangolás a Cseres-hegységben

2 Írták: Ing. Eva Belanová Bc. Jana Garayová Rajz: Ing. Erika Kružliaková Készült az INTERREG... pályázati projekt keretében az Európai Unió és a Magyar Köztársaság inanszírozásával Kiadja: Nyomdai munkák: Kedves barátaink, ISBN, 2010

3 Egy ökológiai oktató programot készítettünk Nektek, amely néhány érdekes terepmunkából tevődik össze. Segítségével megismerhetitek a Cseres-hegység tájait és természeti szépségeit. Megismerkedhettek számos védett területtel, értékes növénnyel ôs állattal. Megtapasztalhatjátok az ökoszisztémák működésének törvényszerűségeit, megismerhetitek a szakemberek munkáját és a természeti környezetben való viselkedés alapszabályait. A program 9 tevékenységet foglal magába. Mindegyikük önálló felkészülést igényel. Az elméleti felkészülést még a tanteremben vagy klubhelységben ajánlatos elsajátítani kellő szakirodalom vagy internet segítségével, de felhasználható szakember előadása is. Néhány részt önálló munkaként is elkészíthettek. Ezután következik a terepi megfigyelő munka. A program záró részében ajánlott túravonalak találhatók, amelyekhez ajánlatos beszerezni a 141-es (Cerová vrchovina, Lučenec) és a 144-es számú (Bodvianska pahorkatina, Rimavská Sobota) turistatérképet. Nem szabad elfelejteni, hogy védett területeken fogtok túrázni, ezért betartandó néhány szabály, amelyekre a védett terület bejáratánál elhelyezett jelzések figyelmeztetnek benneteket. Elméleti felkészülés, ajánlott szakirodalom: a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet (CHKO Cerová vrchovina) kiadványa 2010-ből, NATURA 2000 kiadványok a Cseres-hegység európai jelentőségű területeiről (Homokkődombok, Bagolyvár, a Cseres-hegység erdei élőhelyei), Használt rövidítések: CHKO Tájvédelmi Körzet (chránená krajinná oblasť) MCHÚ kisterületű természetvédelmi terület (maloplošné chránené územie) PR természeti rezervátum (prírodná rezervácia) PP természeti emlék (prírodná pamiatka) NPR nemzeti természeti rezervátum (národná prírodná rezervácia) NPP nemzeti természeti emlék (národná prírodná pamiatka) CHA védett terület (chránený areál) NCH tanösvény (náučný chodník) NATURA 2000 európai jelentőségű területek hálózata (sústava európsky významných území) A gyakorlatok időtartama a gyerekek korához igazítható, ha több idő áll rendelkezésünkre, jobban belemélyedhetünk a feladatba.

4 1. GYAKORLAT: A Cseres-hegység természetvédelmi területei Cél: bemutatni a vidék védett területeit Felkészülés: elméleti felkészülést igényel. A Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet kiadványainak segítségével megismerkedünk a vidék természetvédelmi területeivel. A mellékletben szereplő Cseres-hegység vak térképét kinagyítjuk A3 formátumra és kinyírjuk a természetvédelmi területek kártyácskáit (MCHÚ). Tartósabbá tételük miatt be is laminálhatjuk. Segédeszközök: Cseres-hegység vak térképe, MCHÚ kártyácskák, Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet kiadvány, 16 rajzlap A3. Időtartam: a gyakorlat 1. része legkevesebb 60 perc, 2. rész 30 perc. Hely: tanterem, klubhelység, ha a kártyácskák lamináltak, akkor a terepen is. Megvalósítás: 1. rész: Az egyes természetvédelmi területek kártyácskáit (MCHÚ) szétosztjuk egymás között. Minden területről (kártyácskáról) posztert vagy beszámolót készítünk, amit elmondunk a többiek előtt (pl. területünk hol fekszik, mit védenek benne). 2. rész: A kártyácskákat összekeverjük és ismét szétosztjuk egymás között úgy, hogy ne ugyanazt kapjuk, mint az előbb. Ezután tegyük rá kártyácskánkat a Cseres-hegység vak térképére, arra a körvonalazott területre, amelyet helyesnek tartunk. Végül a kiadványból ellenőrizzük, hogy kártyácskánk valóban ahhoz a területhez tartozik-e. 2. GYAKORLAT: Pexeso Cél: megismerni az egyes természetvédelmi területeket és védelmük tárgyát. Felkészülés: megismerkedünk a játékszabályokkal és a klasszikus pexesotól való eltérésekkel. Segédeszközök: a természetvédelmi területek (MCHÚ) kártyácskái (az 1. gyakorlatból), kinyírva, laminálva. Időtartam: 45 perc. Hely: tanterem, klubhelység, ha a kártyácskák lamináltak, akkor a terepen is.

5 Megvalósítás: minden MCHÚ kártyácskához tartozik egy másik kártyácska, amely a védelem tárgyát ábrázolja. A klasszikus pexesohoz hasonlóan játsszuk, keressük az egymáshoz tartozó párokat. 3. GYAKORLAT: a Cseres-hegység tölgyei Cél: megismerni a hegység tölgyeit jellegzetes jegyei szerint, ökológiai igényeiket. Felkészülés: elméleti ismeretek az egyes tölgyfajtákról, a közöttük való eltérésekről. A terepre megfelelő lábbeli és sportos öltözet, esetleg rovarirtó spray ajánlatos. Segédeszközök: alátét, munkalap, tölgy képe, határozókulcs, lágy ceruza, mérőszalag. Időtartam: 4-5 óra. Hely: turistaösvény a Szár-kőre (PR Steblová skala), Pogányvárra (NPR Pohanský hrad), esetleg a Karancsra vagy a Monoszára. Megvalósítás: négyes csoportokra osztódunk úgy, hogy minden csoportnak jussanak segédeszközök. Megfigyeljük az egyes tölgyfajok alakja, kérge, levele és termése közötti különbségeket. Először a levelek és a termés alapján a határozókulcs szerint meghatározzuk, milyen fajról van szó. Ezt ráírjuk a munkalapra. Ezután a munkalapot rátesszük a fa kérgére és ceruzával dörzsöljük, hogy megfelelő lenyomatot nyerjünk. A fa alatt keresünk levelet és termést, amelyeket szintén rárajzoljuk a lapra. Becsléssel meghatározzuk a fa magasságát és mérőszalaggal megmérjük a fa kerületét. Lerajzoljuk a fa alakját is. Ezeket több fajnál elvégezzük, közben megfigyeljük, hogy melyik faj milyen állapotban található, melyik bontott leveleket korábban. Eszerint már távolból felismerhetünk néhány fajt. 4. GYAKORLAT: Élő erdő Cél: megismerkedni az erdő szerkezetével, felismerni a fafajtákat. Felkészülés: elméleti felkészülés keretén belül elsajátítani a növényés állathatározóval való munkát. A terepre megfelelő lábbeli és sportos öltözet, esetleg rovarirtó spray ajánlatos. Segédeszközök: növény (fa-) és állathatározó, mérce, munkalap, alátét, ceruza, toll. Időtartam: 4-5 óra. Hely: Somoskői rezervátum (NCH Šomoška), környező gazdasági erdők.

6 Megvalósítás: a rezervátum tanösvényéről kb. 100 m hosszú erdei szakaszon megfigyeljük és feljegyezzük a természetes, gazdaságilag nem művelt erdő növényeit, állatait beleértve a rovarokat is. A határozókulcsokból igyekszünk őket meghatározni és minden egyes észlelt fajt feljegyzünk. Amikor végeztünk, átmegyünk egy rezervátumon kívül eső gazdasági erdőbe. Itt hasonlóan járunk el. Végül összehasonlítjuk a két jegyzéket és ha lelkiismeretesen feljegyeztünk mindent, látni fogjuk, hogy a rezervátum erdője, ahol nem folyik fakitermelés, jóval gazdagabb fajokban, mint a gazdasági erdő. 5. GYAKORLAT: A gyurgyalag megfigyelése Cél: megismerkedni a gyurgyalaggal és a természetvédők munkájával a terepen. Felkészülés: a megfigyelőhelyek (homokkőfalak) kiválasztását ajánlatos előre konzultálni a tájvédelmi körzet munkatársaival. Ismerkedjünk meg a terepgyakorlat előtt a gyurgyalagok életmódjával. A terepgyakorlatot május második felétől július közepéig ajánlatos elvégezni. A terepre megfelelő lábbeli és sportos öltözet, esetleg rovarirtó spray ajánlatos. Segédeszközök: alátét, munkalap, ceruza. Időtartam: min. 120 perc. Hely: gyurgyalag fészkelőhelye. Megvalósítás: először elkészítjük a megfigyelt homokkőfal rajzát. Minden benne levő lyukat gondosan bejelölünk, hiszen ezek lehetnek a gyurgyalag fészkelőhelyei. Ezután olyan megfigyelőhelyet keresünk, ahol nem zavarjuk az ember közelségére érzékeny gyurgyalagokat (ajánlatos árnyékos helyet találni, ahol hosszabb időt is eltölthetünk). Kezdődhet a megfigyelés. Figyeljük, melyik lyukba repül be gyurgyalag, amit feljegyzünk. Kb. 2 órás megfigyelés után átvonulhatunk egy másik homokkőfalhoz, ahol folytatjuk a megfigyelést. Az eredményt átadjuk a tájvédelmi körzet munkatársainak. 6. GYAKORLAT: A rét színei Cél: megkülönböztetni az intenzíven megművelt, kevésbé megművelt és felhagyott rétet, legelőt. Felkészülés: nem igényel különösebb felkészülést. A terepre megfelelő lábbeli és sportos öltözet, esetleg rovarirtó spray ajánlatos. Segédeszközök: öntapadós papír, alátét, filctoll, ceruza, munkalap. Időtartam: min. 90 perc.

7 Hely: a Cseres-hegység rétjei és legelői. Megvalósítás: négyes csoportokra osztódunk, de a gyakorlat egyenként is elvégezhető. Minden csoportban kell hogy legyenek segédeszközök. A csoportok feladata meglátogatni egy intenzíven megművelt, egy időszakosan megművelt és egy felhagyott rétet, legelőt. Mind a háromfajta legelőn vagy réten (de nem természetvédelmi területen) figyeljük a színeket és a különböző színű virágok szirmait, leveleit, vagy a talajmintát ráragasztjuk az öntapadós papírra. Feljegyezzük a gyakorlat időpontját és a megfigyelés helyét. Végül összehasonlítjuk, hol gazdagabb a színskála. Rendszerint a nem intenzíven megművelt, de nem is teljesen felhagyott réten vagy legelőn sokrétűbb a növényvilág. 7. GYAKORLAT: A rét leveleinek formái Cél: megismerkedni a levelek sokrétűségével és szerepével. Felkészülés: nem igényel különösebb felkészülést. A terepre megfelelő lábbeli és sportos öltözet, esetleg rovarirtó spray ajánlatos. Segédeszközök: alátét, munkalap, színesceruza, ceruza. Időtartam: 45 perc. Hely: a Cseres-hegység rétjei és legelői. Megvalósítás: négyes csoportokra osztódunk, de a gyakorlat egyenként is elvégezhető. Minden csoportban kell hogy legyenek segédeszközök. A csoportok feladata a réten feljegyezni a lehető legtöbb levélalakot, az egyszerűtől az összetettig. Megfigyeljük és berajzoljuk a levelek széleit is. Az előző gyakorlathoz hasonlóan különböző legelőket és kaszált réteket látogatunk meg (intenzíven megművelt, időszakosan megművelt, felhagyott rétet, legelőt). Végül összehasonlítjuk, hol gazdagabbak a levelek alakjai. 8. GYAKORLAT: A növény képmása Cél: fejleszteni a megfigyelőképességet, felismerőképességet, közelről megismerni a növényeket. Felkészülés: rövid elméleti felkészülés a növény egyes részeiről, a meghatározáshoz szükséges jegyeiről. Segédeszközök: alátét, munkalap, színesceruza, ceruza, határozókulcs. Időtartam: 2-4 óra (a megfigyelőhelyek szerint) Hely: rétek, erdőszélek, lágyszárú növényekben gazdag erdők (lehetőleg vízfolyás közelében).

8 Megvalósítás: kettős csoportokat alakítunk. Minden csoport rendelkezzen segédeszközökkel. A feladat lényege, hogy a munkalap szerint lerajzoljuk a talált növényt, annak minden részletét és megnevezzük azokat. Megfigyeljük a virág színét, a levelek, a szár alakját. A gyakorlatot megismételhetjük réten, erdőben vagy erdei patak mellett. A végén összehasonlítjuk a rajzokat, megfigyeljük, hogy egyazon területen és más-más területek között milyenek az eltérések. Mi okozza ezeket az eltéréseket? 9 GYAKORLAT: A Csereshegyég domborzati formái Cél: a tájvédelmi körzet jellegzetes domborzati formáinak megismerése. Felkészülés: a hegység domborzatának áttanulmányozása. Segédeszközök: kutatási napló, ceruza vagy toll, fényképezőgép. Időtartam: a megfigyelt helyektől függően. Hely: Somoskő (NCH Šomoška), Bagolyvár (PP Soví hrad), Szár-kő (PR Steblová skala), Karancs, Ajnácskő. Megvalósítás: a mellékletekből elővesszük a munkanaplót, a rajzról beazonosítjuk a megfigyelt helyet és a munkanapló szerint elvégezzük a kutatást. Tippünk: a megfigyelt helyeket változtathatjuk, ha más képeket ragasztunk be a munkanaplóba. Az alábbiakban található néhány további érdekes domborzati forma.

9 - sőregi Bagolyvár pri Šuriciach - Bénai-sziklák - kilátás a Karancsról

10 Javaslott látogatási útvonalak: POGÁNYVÁR (NPR POHANSKÝ HRAD) Kiindulópont: Óbást (Stará Bašta) Az útvonal hossza: 7,5 km Szintkülönbség: 350 m Időtartam: 3 óra Leírás: Óbástból a kiépített tanösvény mentén jutunk fel a Pogányvárra. A déli lejtőn szárazságkedvelő növényekkel és melegkedvelő tölgyesekkel találkozhatunk. A pogányvári bazaltfennsík peremén lecsuszamlott sziklatömböket figyelhetünk meg, amelyek szétesése után kőtengerek jöttek létre. A kőtömbök között számos bazaltbarlang található. A fennsíkról a zöld jelzést követve a Tilicsen keresztül ahonnan szép kilátás nyílik a tájvédelmi körzet központi részére lejutunk Ajnácskőre. POGÁNYVÁR A TILICSEN KERESZTÜL Kiindulópont: Ajnácskő (Hajnáčka) Az útvonal hossza: 2,5 km Szintkülönbség: 255 m Időtartam: 2 óra Leírás: Ajnácskő központjából a zöld turistajelzést követve jutunk fel a Tilicsre (475 m). Ajnácskőt elhagyva a homokkőfalakban gyurgyalagok fészkelő üregeit figyelhetjük meg, a réten pedig szárazságkedvelő növényekkel találkozhatunk. A Tilics alatt néhány tölgyfajt pillanthatunk meg. A Tilics egy hasadékban megszilárdult bazaltláva, számos szárazságtűrő növényfajjal. A zöld jelzésren feljutunk a Pogányvár bazaltfennsíkjára, ahonnan Sőregre mehetünk tovább (+ 1 óra), vagypedig a piros jelzést követve Abroncsosra ( óra) és Sátorosbányára (+ 2 óra) gyalogolhatunk le. POGÁNYVÁR Kiindulópont: ajnácskői vasútállomás, vagy Sőreg Az útvonal hossza: 4 km Szintkülönbség: 350 m Időtartam: 2 óra

11 Leírás: az ajnácskői vasútállomástól kiindulva, Sőreg felől szép kilátás nyílik a Bagolyvár sziklaszirtjére. Ez egy tűzhányó kráter alatti csatornájának megmaradt kitöltése. A homokkőfalakban gyurgyalag fészkelőhelyeit, üregeit figyelhetjük meg, de szárazságkedvelő növényekkel, állatokkal is találkozhatunk. A Pogányvár fennsíkjáról a zöld jelzést követve lejuthatunk Ajnácskőre, a piros jelzésen azonban Sátorosbányáig mehetünk. RAGÁCS (NPR RAGÁČ) Kiindulópont: Ajnácskő Az útvonal hossza: 5,6 km Szintkülönbség: 260 m Időtartam: 3 óra Leírás: Ajnácskőről a zöld turistajelzésen tölgyes-gyertyános erdőn keresztül jutunk fel a Ragácsra. Az egykori tűzhányó tetejéről szép kilátás nyílik a környékre. A csúcs alatt gázkifúvásos üregek is fennmaradtak. A tűzhányóból lávafolyam ömlött ki, amely keskeny hegygerincet képez. A gerinc déli lejtőit melegkedvelő tölgyes borítja, a sziklákat pedig szárazságkedvelő növényfajok. RAGÁCS Kiindulópont: Détér (Gemerské Dechtáre) Az útvonal hossza: 7 km Szintkülönbség: 320 m Időtartam: 2 óra Leírás: a kék jelzésű turistaút Détérből indul ki a Szénág pusztán keresztül fel a Ragácsra. Az útvonalon a vidékre jellegzetes településeket, dimbes-dombos tájat és szárazságkedvelő növényeket, a Ragács alatt pedig tölgyes erdőket láthatunk. A Ragácsról a zöld jelzésen Ajnácskőre gyalogolhatunk le (+ 1 óra). SOMOSKŐ (NPR ŠOMOŠKA) Kiindulópont: Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) Az útvonal hossza: 2,5 km Szintkülönbség: 100 m Nehézség: kevésbé nehéz útvonal Időtartam: 3 óra

12 Leírás: a zöld turistajelzés elvezet a tanösvény kezdetéig, a somoskői rezervátum előtti parkolóig. A tanösvényen láthatunk tavacskákat, ősi bükköst, kőtengert és a híres bazaltorgonát öt- és hatszögletes bazaltoszlopokkal. A hegy csúcsán középkori várrom áll, ahonnan szép kilátás nyílik a szomszédos Salgóvárra és környékére. MACSKALYUK TANÖSVÉNY (NCH MAČACIA) Kiindulópont: Sátorosbánya Az útvonal hossza: 5 km Szintkülönbség: 50 m Nehézség: kevésbé nehéz útvonal Időtartam: 3 óra Leírás: a Macskalyuk kőbányába eljuthatunk Sátorosbányából a piros jelzésen, de a somoskői rezervátumból is, ha a bejárat után letérünk balra. Az egykori hatalmas, ma már felhagyott kőbányában megismerkedhetünk a medvesi lávatakaró felépítésével, a kőfejtés módjával és az egykori bányásztelepüléssel. KARANCS (KARANČ) Kiindulópont: Sátorosbánya Az útvonal hossza: 3,5 km Szintkülönbség: 340 m Időtartam: 4 óra Leírás: a Sátorosbányai vasútmegállótól vezet fel egy új, a térképeken még nem jelzett sárga turistaösvény. Az út szép bükkösökön vezet keresztül. A 725 m magas Karancsot, amely a Cseres-hegység legmagasabb hegye, egy hatalmas andezittömb képezi. Csúcsán kilátó található, amelyről szép kilátás nyílik a Sátor-hegyre a szlovákiai oldalon valamint a magyar oldalon található Karancs-Medves tájvédelmi körzetre. BÉNAI-SZIKLÁK, MONOSZA (PP BELINSKÉ SKALY, MONOSA) Kiindulópont: Fülek vagy Béna (Fiľakovo, Belina) Az útvonal hossza: 6 km Szintkülönbség: 370 m Időtartam: 3 óra

13 Leírás: Béna községből a sárga turistajelzésen jutunk fel a bénai hegygerincre, amelynek nyugati oldalában találhatók az igen érdekes Bénai-sziklák, néhány lecsuszamlott bazaltoszloppal. A sárga jelzés tovább halad a Monosza-hegyre, amely egykor tűzhányó volt és belőle tódult ki a hegygerincet képező lávafolyam. Innen Abroncsoson keresztül Sátorosbányára juthatunk, de a piros jelzésen a Pogányvárra is elgyalogolhatunk. Útvonalunk főleg tölgyes erdőkön vezet keresztül. ZABODA-KŐ (PP ZABODA) Kiindulópont: Ajnácskő Az útvonal hossza: 2 km Szintkülönbség: 250 m Nehézség: kevésbé nehéz útvonal Időtartam: 1:30 óra Leírás: a sárga turistajelzés Ajnácskő központjából indul ki. Az úton szép kilátás nyílik Ajnácskő várára és a környező vulkáni domborzatra. A Zaboda-kő vulkáni kúphegyét tölgyesek borítják, a csúcs alatt molyhos tölggyel. A csúcs sziklái egy régi lávafolyam maradványai. Utunkat innen a Szár-kőre vagy a Ragácsra folytathatjuk. SZÁR-KŐ (PR STEBLOVÁ SKLALA) Kiindulópont: Ajnácskő Az útvonal hossza: 5 km Szintkülönbség: 260 m Időtartam: 4 óra Leírás: Ajnácskőről a Szár-kőre a Zaboda-kőn keresztül juthatunk a sárga jelzésen (a zöld jelzésen, a Ragácson keresztül igényesebb az út). Utunk során megismerkedhetünk szárazségtűrő növényekkel, állatokkal, tölgyes erdőkkel és a Szár-kő egykori vulkáni kráterének hatalmas bazaltoszlopaival. A Szár-kőről a zöld jelzésen tovább haladhatunk Várgedére (+ 3 óra). SZÁR-KŐ Kiindulópont: Várgede (Hodejov) Az útvonal hossza: 8 km Szintkülönbség: 280 m Időtartam: 4 óra

14 Leírás: a zöld turistajelzés Várgedéről indul ki és végigvezet az egykori lávafolyam alkotta hegygerincen, a Gudán és a Cserép-kőn a Szár-kőre. A sziklás helyeken szárazságtűrő növényzettel és állatokkal találkozhatunk, az erdős helyeken szép tölgyesekkel. A Szár-kőről a zöld jelzésen Ajnácskőre juthatunk el (+ 3 óra). FÜLEKI VÁR (NCH FIĽAKOVSKÝ HRAD) Kiindulópont: Fülek (Fiľakovo) Az útvonal hossza: 0,5 km Szintkülönbség: 100 m Nehézség: kevésbé nehéz útvonal Időtartam: 1 óra Leírás: a tanösvény a füleki vár területét mutatja be. Megismertet bennünket a várhegy kialakulásával, az egykori tűzhányó rétegeivel és a vár történelmével. Ha védett területen járunk, ne felejtsük el betartani a szabályokat (az ösvényekről ne térjünk le, a hulladékot ne dobjuk el, ne tépjük le a virágokat, ne fogjuk meg az állatokat stb.). Köszönjük. Mellékletek Természetvédelmi területek rajzai A Cseres-hegység vak térképe A védelem tárgyainak rajzai Munkalap: a fa képmása Munkalap: a Cseres-hegység tölgyei Munkalap: élő erdő Munkalap: a gyugyalag megfigyelése Munkalap: a rét színei Munkalap: a levelek alakjai Munkalap: a növény képmása Kutatási napló

Túrák, előadások, családi programok, terepi vezetés

Túrák, előadások, családi programok, terepi vezetés Túrák, előadások, családi programok, terepi vezetés info@nngeopark.eu Terepi vezetés Amennyiben szeretné megismerni a Medves vidékét, örömmel segítünk. Túravezetőink már 2500 Ft/óra díjtól akár személyre

Részletesebben

J_ 02.. számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. I. Tartalmi összefoglaló

J_ 02.. számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. I. Tartalmi összefoglaló J_ 02.. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Felsőrákosi-rétek helyi jelentőségű természetvédelmi területének

Részletesebben

Nagyvisnyó Sporttábor

Nagyvisnyó Sporttábor Nagyvisnyó Sporttábor Augusztus 17. Indulás: I. csoport 9.00 II. csoport 10.30 Tisza tavi hajókirándulás-poroszló Közös túra a Dédesi várromhoz 5 600 m (oda-vissza) kb. 2,5 óra Augusztus 18. A túra hossza:

Részletesebben

A Karancs Medves és a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet. Nógrád és Gömör határán

A Karancs Medves és a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet. Nógrád és Gömör határán A Karancs Medves és a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet Nógrád és Gömör határán A Karancs Medves és a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet Nógrád és Gömör határán A BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG MONOGRÁFIÁI

Részletesebben

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a 1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához UGOD KÖZSÉG POLGÁRMESTERE RÉSZÉRE! Javaslat a Szárhegyi kilátó hely- és erdőismereti tanösvény [nemzeti

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN Barati Sándor (Zöld Akció Egyesület) Hudák Katalin (Miskolc Megyei Jogú város Polgármesteri Hivatala) Pannónia Szálló, 2014. febr.

Részletesebben

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó Jelzése: piros

Részletesebben

TEMATIKUS OKTATÁSI-NEVELÉSI TERV

TEMATIKUS OKTATÁSI-NEVELÉSI TERV TEMATIKUS OKTATÁSI-NEVELÉSI TERV Műveltségi szint: ISCED 1 Művelődési terület: Természet és társadalom TANÉV OKTATÓ ALÁÍRÁS Megvitatva és jóváhagyva a módszertani Iskolaigazgató csoport ülésén: Dátum Aláírás

Részletesebben

Beretzk Péter Természetvédelmi Klub

Beretzk Péter Természetvédelmi Klub Beretzk Péter Természetvédelmi Klub 1998-2010 KUTATÁS -madármegfigyelések -élıhelytérképezés -fajösszetétel -régiós összehasonlítások 2006: beépítéssel való veszélyeztetettség: 4 HELYI VÉDETT 1998-2010

Részletesebben

Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken

Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken Király Gergely Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Kar Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken ÉLŐ ERDŐ KONFERENCIA 2017. MÁRCIUS 21-22. SOPRON, MAGYARORSZÁG A Natura 2000 hálózat kijelölésnek szempontjai

Részletesebben

Ismétlő kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ismétlő kérdések 3. Ismétlő kérdések 2. Ismétlő kérdések 4. Ismétlő kérdések 5.

Ismétlő kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ismétlő kérdések 3. Ismétlő kérdések 2. Ismétlő kérdések 4. Ismétlő kérdések 5. Ismétlő kérdések. Mire utal a térképen a sárga szín? Tájfutó elméleti ismeretek. foglalkozás Nyílt területre, fák nélkül Homokos talajra Lankás, dombos vidékre Ismétlő kérdések. Ha egyenesen haladunk az

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015. I. forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015. I. forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015 I. forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa I. fordulójában, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

AZ ADATOK ÉRTELMEZÉSE

AZ ADATOK ÉRTELMEZÉSE Territóriumtartó fajok Ezeknél a fajoknál az ún. territóriumtérképezés klasszikus módszerét alkalmazzuk. Ez abból áll, hogy a mintaterületünkről részletes, 1:10.000 vagy 1:25.000 méretarányú térképet kell

Részletesebben

Szlovákiában jártunk Természetvédelmi MSc terepgyakorlat

Szlovákiában jártunk Természetvédelmi MSc terepgyakorlat Szlovákiában jártunk Természetvédelmi MSc terepgyakorlat A természetvédelmi mérnök MSc szak megújult tanterve a nemzetközi irányba való nyitás jegyében külföldi terepgyakorlattal bővült. A másodéves hallgatók

Részletesebben

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek TERMÉSZET ÉS BIODIVERZITÁS Miért fontos Önnek is? A biodiverzitás az élet biológiai sokféleségét jelenti. Ez jólétünk és gazdaságunk alapja Az élelem, a víz, a levegő, az egészség, a talaj termőképessége

Részletesebben

Balatonszőlősi kirándulások. Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak

Balatonszőlősi kirándulások. Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak Balatonszőlősi kirándulások Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak 1. útvonal A falu nyugati végén, a 2. számú fotótúra- ponttól indulunk.

Részletesebben

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Szám: 523-2/2016. UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Készült: Ugod Község Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága 2016. december

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.01.06 szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.01.06. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 280 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 605

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.12.21. csütörtök A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 9.00 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 185 HUF oda vissza pedig 185; Összesen:

Részletesebben

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016.

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016. FÖLDRAJZ 2015/2016. minden földrajzi tudománynak természetszerűleg a szülőföldés honismeret a kiindulása és kezdete. Egyént és népet egyaránt saját környezete érdekel legelőször /Fodor Ferenc / Dunaújváros,

Részletesebben

25.Útvonal: Csobot-bükk-tisztás (1170 m) - Rakottyás-völgy - Leonte-domb - Bélbor község (880 m)

25.Útvonal: Csobot-bükk-tisztás (1170 m) - Rakottyás-völgy - Leonte-domb - Bélbor község (880 m) Bélbor útvonalai 24.Útvonal: Bükk-havas (1309 m) - Csobot-bükk-csúcs (1254 m) - a Rakottyás telep alatti út (900 m) - Obcsina-csúcs (1387 m) - Malom-bérc (1380 m) - Köves-mező (1380 m) - Kistoplica-mező

Részletesebben

A Tétényi-plató földtani felépítése, élővilága és környezeti érzékenysége Készítette: Bakos Gergely Környezettan alapszakos hallgató

A Tétényi-plató földtani felépítése, élővilága és környezeti érzékenysége Készítette: Bakos Gergely Környezettan alapszakos hallgató A Tétényi-plató földtani felépítése, élővilága és környezeti érzékenysége Készítette: Bakos Gergely Környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Dr. Leél-Őssy Szabolcs 2014. Célkitűzés Bemutatni: A területről

Részletesebben

GÁNT, 2012. MÁJUS 25-27. LOMBATTA LOMBATTA

GÁNT, 2012. MÁJUS 25-27. LOMBATTA LOMBATTA PROJEKT TERV MEGVALÓSULÁS HELYE, IDEJE: RÉSZLETES ÜTEMTERV: TERVEZÉS A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA GÁNT, 2012. MÁJUS 25-27. PROJEKTTERV KÉSZÍTÉSE 2011. OKTÓBER 15. ANIKÓ TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ

Részletesebben

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

Ellenőrző kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ellenőrző kérdések 2. Ellenőrző kérdések 3. Ellenőrző kérdések 5. Ellenőrző kérdések 4.

Ellenőrző kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ellenőrző kérdések 2. Ellenőrző kérdések 3. Ellenőrző kérdések 5. Ellenőrző kérdések 4. Ellenőrző kérdések. Hogy hívjuk a tájoló forgatható részét? Tájfutó elméleti ismeretek 3. foglalkozás Kelepce Szekerce X Szelence Ellenőrző kérdések. Mivel jelölik a vaddisznók dagonyázó-helyét? Ellenőrző

Részletesebben

4A MELLÉKLET: A1 ÉRTÉKELÉSI LAP: komponens

4A MELLÉKLET: A1 ÉRTÉKELÉSI LAP: komponens 4A MELLÉKLET: A1 ÉRTÉKELÉSI LAP: komponens A LERAKÓBAN KELETKEZETT GÁZ EMISSZIÓS TÉNYEZŐJE [1 = alacsony kockázat, 5 = magas kockázat] Lerakóban keletkezett A1 B1 C1 *1 A hulladék vastagsága a talajvízben

Részletesebben

2013. évi barlangi feltáró kutatási jelentés

2013. évi barlangi feltáró kutatási jelentés Pécs-Baranyai OrigóHáz Egyesület Mecseki Karsztkutató Csoport 7629 Pécs, Komlói út 94.-98. 2013. évi barlangi feltáró kutatási jelentés 1 A Mecseki Karsztkutató Csoport 2013. évi jelentése Barlangi feltáró

Részletesebben

Liptovská Osada Staré Hory. (bejárási tervezet)

Liptovská Osada Staré Hory. (bejárási tervezet) Liptovská Osada Staré Hory (bejárási tervezet) M02/16 Liptovská Osada (Oszada) - Liptovské Revúce (Háromrevuca) - Staré Hory (Óhegy) M02/16 Liptovská Osada - Staré Hory Közbeeső települések: Liptovská

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI

A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA BUDAPEST 2019. MÁRCIUS 28. Készítette: Dr. Kovács Attila Tvt. 60. AZ ÜGYÉSZ SZEREPE A TERMÉSZETVÉDELEMBEN

Részletesebben

Jelentés az Ali Baba-barlangban a évben végzett kutató munkáról

Jelentés az Ali Baba-barlangban a évben végzett kutató munkáról GBTE-13/2011. Jelentés az Ali Baba-barlangban a 2010. évben végzett kutató munkáról Kapja: Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (9021 Győr, Árpád u. 28-32.) Duna-Ipoly

Részletesebben

Tour de Délvidék Badacsonyi tavasz április 28.- május 1.

Tour de Délvidék Badacsonyi tavasz április 28.- május 1. Tour de Délvidék Badacsonyi tavasz 2018. április 28.- május 1. Nemrég a Keszthelyi hegységben túráztunk, az egyik kilátóból szépen látszott a 2018. évi Tour majális túra színtere, a Tapolcai medence a

Részletesebben

Gördülő Tanösvény témakör-modulok

Gördülő Tanösvény témakör-modulok Gördülő Tanösvény témakör-modulok E: Élőhelyek és életközösségeik E.1. Lombhullató erdők és élőviláguk tölgyesek bükkösök E.2. Tűlevelű erdők és élőviláguk E.3. E.4. E.5. E.6. lucfenyvesek Patakvölgyi,

Részletesebben

A felszín ábrázolása a térképen

A felszín ábrázolása a térképen A felszín ábrázolása a térképen Rajzold le annak a három tájnak a felszínét, amelyről a tankönyvben olvastál! Írd a képek alá a felszínformák nevét! Színezd a téglalapokat a magassági számoknak megfelelően!

Részletesebben

Vizsgálódás mikroszkóppal.

Vizsgálódás mikroszkóppal. Időtartam: 1,5 2,5 óra Melyik korcsoportnak ajánljuk? Kiscsoporttól nagycsoportos korosztályig, és 1. osztályosoknak ( A programcsomagot egészben ajánljuk, de egy-egy része külön is megvalósítható) Vizsgálódás

Részletesebben

Natura 2000 területek bemutatása

Natura 2000 területek bemutatása Natura 2000 területek bemutatása Némethné Kavecsánszki Alexandra Zöld Óvoda információs nap Natura 2000 hálózat» Natura 2000 hálózat az EU ökológiai hálózata, az uniós természetvédelem alappillére.» Célja:

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA I. forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA I. forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2016 I. forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa I. fordulójában, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

A BALASSI BÁLINT NYOLCÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUM OTTHON AZ ERDŐBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT BESZÁMOLÓJA AZ MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL. Résztvevők

A BALASSI BÁLINT NYOLCÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUM OTTHON AZ ERDŐBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT BESZÁMOLÓJA AZ MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL. Résztvevők A BALASSI BÁLINT NYOLCÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUM BESZÁMOLÓJA AZ OTTHON AZ ERDŐBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL Résztvevők A programon iskolánk 9. évfolyamos diákjai vettek részt két osztályból. A szervezési

Részletesebben

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu Kedves Vendégeink! Idén nyolc színes túrával várjuk az aktívan kikapcsolódni vágyókat Mórahalmon és környékén. Fedezze fel velünk a Homokhátság

Részletesebben

Gyermekkorunk kirándulóhelyei Agócs Éva Emléktúra

Gyermekkorunk kirándulóhelyei Agócs Éva Emléktúra Gyermekkorunk kirándulóhelyei Agócs Éva Emléktúra Jelvényszerző túra A Hegyiember és Baráti Köre 2018. november 7-től meghirdeti a Gyermekkorunk kirándulóhelyei - Agócs Éva Emléktúra elnevezésű jelvényszerző

Részletesebben

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt A NyDOP-2009-2.1.1./C.D.E pályázati program keretén belüli Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt címen lehetőség nyílik a soproni

Részletesebben

VI. Magyar Földrajzi Konferencia 295-302

VI. Magyar Földrajzi Konferencia 295-302 Andrei Indrieş 1 AZ ERDÉLYI-SZIGETHEGYSÉG TERMÉSZETI PARK BEVEZETÉS A 75 000 hektáron elterülı Erdélyi Szigethegység Természeti Parkot 2003-ban nyilvánították védett területté. A Természeti Park három

Részletesebben

BUDAPEST HATVAN VASÚTI FŐVONAL REKONSTRUKCIÓS PROJEKT

BUDAPEST HATVAN VASÚTI FŐVONAL REKONSTRUKCIÓS PROJEKT MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ 1.1 Településhálózati összefüggések A település az Aszódi Járáshoz tartozik. A település Aszód és Gödöllő vonzáskörzetébe tartozik. 1.2 A területfejlesztési

Részletesebben

Nagyméretarányú térképezés 7.

Nagyméretarányú térképezés 7. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Vincze László Nagyméretarányú térképezés 7. NMT7 modul Digitális fotogrammetriai módszerek és dokumentálása DAT készítéséhez SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen

Részletesebben

GIMNÁZIUM, A FÓTI KÁROLYI KASTÁLY PARKJA, FÓTI SOMLYÓ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET

GIMNÁZIUM, A FÓTI KÁROLYI KASTÁLY PARKJA, FÓTI SOMLYÓ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA Kérjük, készítsen projekt-tervet és írja le a tervezett tevékenységeket, legfeljebb 2 oldalon. A projekt-tervet bontsa lépésekre: tervezési, szervezési, megvalósítási,

Részletesebben

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban Kihívások és lehetséges megoldások Tóth Péter Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Virágzó Vidékünk Európa Nap- Hogyan tovább

Részletesebben

A főváros természeti értékeinek kezelése, valamint hazai és nemzetközi jelentősége. Előadó: Bajor Zoltán Főkert Nonprofit Zrt.

A főváros természeti értékeinek kezelése, valamint hazai és nemzetközi jelentősége. Előadó: Bajor Zoltán Főkert Nonprofit Zrt. A főváros természeti értékeinek kezelése, valamint hazai és nemzetközi jelentősége Előadó: Bajor Zoltán Főkert Nonprofit Zrt. A fővárosban található természeti értékek csoportosítása: Országos jelentőségű

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.03.10. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.03.10. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 325 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 650

Részletesebben

Tájfutó eszközök. Tájfutó elméleti ismeretek. Síkrajz: A térképjelek csoportosítása. 1. foglalkozás. kék színnel (É-D vonal! is) (ember alkotta)

Tájfutó eszközök. Tájfutó elméleti ismeretek. Síkrajz: A térképjelek csoportosítása. 1. foglalkozás. kék színnel (É-D vonal! is) (ember alkotta) Tájfutó eszközök Tájfutó elméleti ismeretek. foglalkozás Tájfutó öltözék A térkép Méretarány :0000 azaz cm = 00 m :4000, :5000 Északi irány Alap szintköz 5 m Méreten felül ábrázolás Tereptárgyak eltolása

Részletesebben

Környezeti és fitoremediációs mentesítés a Mátrában

Környezeti és fitoremediációs mentesítés a Mátrában Környezeti és fitoremediációs mentesítés a Mátrában A Zagyva- Tarna vízgyűjtője A két folyó között a Mátra Hol vagyunk? Gyöngyösoroszi 0 A Mátra földrajza A Mátra az Északi-középhegység része Európa legnagyobb

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ 1. FORDULÓ 1. Feladat: Erdő kvíz Válasszátok ki a helyes megoldást! 1.A magyarországi erdőterület nagysága a honfoglalás idején ekkora lehetett: A) 5-7 % B) 18-20 % C) 40-60% D) 80-90% 2. Magyarország

Részletesebben

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált 2. leghosszabb folyó Európában, hossza: 2850 km Fekete-erdőből

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1029 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Siena LUXUSVILLA ELADÓ SIENA VÁROSÁBAN LEIRÁS A zöld

Részletesebben

A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása

A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása Készítette: Ádám Dénes Okl. erdőmérnök Igazságügyi szakértő www.erdoszakerto.hu Tartalom Helyszín Domborzat Termőhely Erdőállomány

Részletesebben

Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó. Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom

Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó. Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom 1 2 Mi történt on akkor, amikor megszülettem? Mi történt on akkor, amikor megszülettem? Egyéni kutatás:

Részletesebben

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK 1 1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK ORSZÁGOS VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK Draskovich-kastély, ma diákotthon Köztársaság tér 7. 976 hrsz. M 378 M ll. Kastélykert,

Részletesebben

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30.

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. 1 Madárvárta Tematika Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. 1. témakör: Tavaszi Madárles (Spring Alive) Cél: tudományos jellegű, azt életkori sajátosságoknak

Részletesebben

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK A természet mindennél és mindenkinél jobb vezető, ha tudjuk, hogyan kövessük. C. G. Jung Az előadás vázlata Természetvédelmi

Részletesebben

2. forduló. Matematika

2. forduló. Matematika 2. forduló Matematika 1. Három öreg bölcs alszik egy nagy fa alatt. Egy arra járó csintalan gyerkőc mindhármuk homlokára egy piros kört fest, majd kacagva elszalad. Amikor a bölcsek felébrednek, és meglátják

Részletesebben

Natura 2000 területek bemutatása

Natura 2000 területek bemutatása Natura 2000 területek bemutatása Némethné Kavecsánszki Alexandra Ökoiskola információs nap Natura 2000 hálózat» Natura 2000 hálózat az EU ökológiai hálózata, az uniós természetvédelem alappillére.» Célja:

Részletesebben

Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban (kizárólag óvodás és iskolai csoportoknak, iskolai tanévben) 2019. május - június, szeptember - október Hortobágy, hazánk varázslatos szépségű tája,

Részletesebben

Kirándulás a Károly-kilátóhoz A MEDVETALP TÚRACSOPORTTAL!

Kirándulás a Károly-kilátóhoz A MEDVETALP TÚRACSOPORTTAL! Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Kirándulás a Károly-kilátóhoz A MEDVETALP TÚRACSOPORTTAL! Kirándulás

Részletesebben

141/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet. a Soproni Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról

141/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet. a Soproni Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról 141/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet a Soproni Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról Az egyes jogszabályok és jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 2007. évi LXXXII. törvény

Részletesebben

PÁSZTÓ 86 HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MELLÉKLETEK 1. MELLÉKLET A 9/2018. (IX.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ Szabályozási terv 2. MELLÉKLET A 9/2018. (IX.

PÁSZTÓ 86 HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MELLÉKLETEK 1. MELLÉKLET A 9/2018. (IX.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ Szabályozási terv 2. MELLÉKLET A 9/2018. (IX. PÁSZTÓ 86 HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MELLÉKLETEK 1. MELLÉKLET A 9/2018. (IX.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ Szabályozási terv 2. MELLÉKLET A 9/2018. (IX.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ Sajátos jogintézmények

Részletesebben

tvonalak rendszere Gyalogos turistaútvonalak gon, - Magyarországon, ravezetője, kségi tagja, a Magyar Természetbar

tvonalak rendszere Gyalogos turistaútvonalak gon, - Magyarországon, ravezetője, kségi tagja, a Magyar Természetbar Gyalogos turistaútvonalak tvonalak rendszere - Magyarországon, gon, európai kitekintéssel - Összeállította: Dr. Molnár r András s JózsefJ a Műanyag M SC Természetj szetjáró Szo.. bronzjelvényes nyes túravezett

Részletesebben

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA MEGVALÓSULÁS HELYE, IDEJE: RÉSZLETES ÜTEMTERV: TERVEZÉS GYEREKEKKEL 2012 MÁRCIUS 1MÁJUS 10., GÖDÖLLŐIDOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINAVÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS

Részletesebben

ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Séta a Balaton-felvidéken

ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Séta a Balaton-felvidéken ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Kódszám: Séta a Balaton-felvidéken A Káli-medence a Balaton-felvidéken található. Honfoglaló ősünknek, Kál vitéznek őrzi a nevét. Az Árpád-korban

Részletesebben

A Gödöllői Királyi Kastély parkjának élővilága. Óratervezet

A Gödöllői Királyi Kastély parkjának élővilága. Óratervezet A Gödöllői Királyi Kastély parkjának élővilága Óratervezet Készítette: Szénásiné Demeter Gyöngyi Montágh Imre Általános Iskola, Gödöllő Természetismeret 6. osztály Idő A tanóra folyamata Tevékenységek,

Részletesebben

A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve

A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve fotó: Richard Wesley Nagy Gergő Gábor 1 Rottenhoffer István 2,3 2012. 1 Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti

Részletesebben

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken?

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken? KOVÁCSNÉ DANI TÜNDE Projektfeladat Problémafelvetés Az alsó tagozatos gyerekek minden évfolyamon ismerkednek természetismeret órákon az erdő élővilágával. Vizuális nevelés terén is sokszor tananyag az

Részletesebben

Kedves Olvasó! Mottó: Mondókázzunk, játsszunk, védjük! Tisztelettel: a szerző

Kedves Olvasó! Mottó: Mondókázzunk, játsszunk, védjük! Tisztelettel: a szerző Kedves Olvasó! Ebben a kiadványban környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos, rövid, könnyen elmutogatható/tornázható versek találhatóak. Cél, hogy az óvodai/kisiskolai tornagyakorlatok közé egy-egy

Részletesebben

VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT

VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK 1.

Részletesebben

Területtel védett természeti értékek

Területtel védett természeti értékek Természetvédelem Területtel védett természeti értékek Területtel védett természeti értékek: Nemzeti parkok I. A NEMZETI PARK FOGALMA 1996. évi LIII. törvény a természet védelméről: 28. (2): Nemzeti park

Részletesebben

II. NEGYEDÉV.

II. NEGYEDÉV. II. NEGYEDÉV 04.04. Természetjáró Alapismereti Elméleti Oktatás 3 Helyszín: Budapest, V. ker. Curia u. 3. BTSSZ TUTI 04.05. Természetjáró Alapismereti Elméleti Oktatás 4 Helyszín: Budapest, V. ker. Curia

Részletesebben

szka102_31 É N É S A V I L Á G Készítette: Iván Zsuzsa SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_31 É N É S A V I L Á G Készítette: Iván Zsuzsa SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_31 É N É S A V I L Á G Milyen az iskolánk környéke? Készítette: Iván Zsuzsa SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 340 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium A tábor időpontja: 2010. szeptember 22-23-24 A tábor helyszíne: Duna-Ipoly Nemzeti Park, Ipolydamásd A tábor célja:

Részletesebben

A KÖZÖSSÉGI JELENTŐSÉGŰ ERDŐS ÉLŐHELYTÍPUSOK FENNTARTÁSÁNAK KÉRDÉSEI

A KÖZÖSSÉGI JELENTŐSÉGŰ ERDŐS ÉLŐHELYTÍPUSOK FENNTARTÁSÁNAK KÉRDÉSEI Dr. Szmorad Ferenc erdőmérnök, természetvédelmi szakértői tevékenységet végző egyéni vállalkozó A KÖZÖSSÉGI JELENTŐSÉGŰ ERDŐS ÉLŐHELYTÍPUSOK FENNTARTÁSÁNAK KÉRDÉSEI ÉLŐ ERDŐ KONFERENCIA 2017. MÁRCIUS 21-22.

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

PESTKÖRNYÉKI KÁRPÁT EGYESÜLET. Tavaszi programok

PESTKÖRNYÉKI KÁRPÁT EGYESÜLET. Tavaszi programok PESTKÖRNYÉKI KÁRPÁT EGYESÜLET Tavaszi programok 2012. március - május. 1. Március 3: Börzsöny Csúcsai: Gál-hegy Hegyes-tető A túra útvonala: Kismaros Gál-hegy Törökmező Kövesmező Hegyes-tető Szent Mihály-hegy

Részletesebben

Térkép és vetülettan I-II.

Térkép és vetülettan I-II. Tantárgy neve Térkép és vetülettan I-II. Tantárgy kódja FDB1303; FDB1304 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2+1 Összóraszám (elm+gyak) 1+0, 0+1 Számonkérés módja kollokvium + gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

32/2007. (X. 18.) KvVM rendelet. az Aggteleki Nemzeti Park védettségének fenntartásáról

32/2007. (X. 18.) KvVM rendelet. az Aggteleki Nemzeti Park védettségének fenntartásáról 32/2007. (X. 18.) KvVM rendelet az Aggteleki Nemzeti Park védettségének fenntartásáról Az egyes jogszabályok és jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 2007. évi LXXXII. törvény 6.

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.11.25. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 280 HUF oda vissza pedig 185; Összesen: 465

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0543 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Firenze Luxusbirtok Toszkánában LEIRÁS Ennek a régi,

Részletesebben

Tematikus séták a Honismeret Napja alkalmából április 12. I. séta Kezdés időpontja: 8 óra. A középkori Veszprém legendáinak nyomában

Tematikus séták a Honismeret Napja alkalmából április 12. I. séta Kezdés időpontja: 8 óra. A középkori Veszprém legendáinak nyomában Indulás helye: Jezsuita templom Időtartama:, óra A séta hossza:, km 0. április. I. séta Kezdés időpontja: óra A középkori Veszprém legendáinak nyomában Veszprém belvárosában felkeressük azokat a fontosabb

Részletesebben

Tanóra / modul címe: KOMPLEX BIOLÓGIAI TERPGYAKORLAT. Üljünk a térkép köré, és tekintsük át az előzetes terepgyakorlati útitervet!

Tanóra / modul címe: KOMPLEX BIOLÓGIAI TERPGYAKORLAT. Üljünk a térkép köré, és tekintsük át az előzetes terepgyakorlati útitervet! Tanóra / modul címe: KOMPLEX BIOLÓGIAI TERPGYAKORLAT A tanóra célja: A Szársomlyó - mint ökológiai egység tanulmányozása, vizsgálata. 1. Feladat Nézzük meg közösen ezt a filmrészletet! 2. Feladat Üljünk

Részletesebben

Jelentés az Ali Baba-barlangban a 2011. évben végzett kutató munkáról

Jelentés az Ali Baba-barlangban a 2011. évben végzett kutató munkáról GBTE-03/2012. Jelentés az Ali Baba-barlangban a 2011. évben végzett kutató munkáról Kapja: Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (9021 Győr, Árpád u. 28-32.) Duna-Ipoly

Részletesebben

A 2017/2018 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. INFORMATIKA II. (programozás) kategória

A 2017/2018 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. INFORMATIKA II. (programozás) kategória Oktatási Hivatal A 217/218 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai 1. feladat: Csatornák (24 pont) INFORMATIKA II. (programozás) kategória Egy város csomópontjait csatornahálózat

Részletesebben

Szőlőtelepítés Tokaj-Hegyalja Natura 2000-es természeti területein. Zsólyomi Tamás Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság ökológiai szakreferens

Szőlőtelepítés Tokaj-Hegyalja Natura 2000-es természeti területein. Zsólyomi Tamás Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság ökológiai szakreferens Szőlőtelepítés Tokaj-Hegyalja Natura 2000-es természeti területein Zsólyomi Tamás Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság ökológiai szakreferens Mit védünk? A szőlőtelepítések által érintett védett természeti

Részletesebben

Időpont: szeptember (péntek-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal.

Időpont: szeptember (péntek-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Időpont: 2017. szeptember 22-24.(péntek-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Szállás: panzióban, Boga-telepen, 2-3-4 személyes zuhanyzós szobákban. Étkezés: közös boltolás, félpanzió a szálláson.

Részletesebben

A változat (1,5+1,5 óra)

A változat (1,5+1,5 óra) Biológia egészségtan 7 8. évfolyam számára A változat (1,5+1,5 óra) A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Az ember és természet műveltségterület és ezen belül a biológia tantárgy középpontjában

Részletesebben

Unokáinknak ültetjük

Unokáinknak ültetjük Unokáinknak ültetjük 1. Írj jellemzôket a diófa megjelölt részeirôl! koronája:...... törzse:... kérge fiatalon:...... idõskorban:......... 2. Az alábbi mondatok közül néhányba hiba csúszott. Húzd át a

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1149/2008. Tervezet a Somogyvári Kupavár-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. szeptember

Részletesebben

Hármashatár-hegyi kilátópont

Hármashatár-hegyi kilátópont 2016. áprilisától látogatható a Hármashatár-hegy legmagasabb pontján épült új kilátó. A fából készült szerkezet 8 méter magas, és tökéletes panoráma nyílik róla Budapestre. Csatapunk ezúttal a gömb alakot

Részletesebben

Biológia 7 8. évfolyam számára

Biológia 7 8. évfolyam számára Biológia 7 8. évfolyam számára A változat (A kiadó honlapjáról letölthető az ajánlás 2+1 órás változata is) A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Az ember és természet műveltségterület és

Részletesebben

A MEXIKÓI SIERRA GORDA NEMZETI PARK (KELETI-SIERRA MADRE) NÉHÁNY, LEGINKÁBB SAJÁTOS FELSZÍNI (?) KARSZTFORMÁJA Hevesi Attila 1

A MEXIKÓI SIERRA GORDA NEMZETI PARK (KELETI-SIERRA MADRE) NÉHÁNY, LEGINKÁBB SAJÁTOS FELSZÍNI (?) KARSZTFORMÁJA Hevesi Attila 1 A MEXIKÓI SIERRA GORDA NEMZETI PARK (KELETI-SIERRA MADRE) NÉHÁNY, LEGINKÁBB SAJÁTOS FELSZÍNI (?) KARSZTFORMÁJA Hevesi Attila 1 A Sierra Gorda Nemzeti Park a Sierra Madre Oriental (Keleti-Miasszonyunk-hegység)

Részletesebben

Fedezd fel és ismerd meg Óbánya titkait! Falunéző séta 2013.07.15.

Fedezd fel és ismerd meg Óbánya titkait! Falunéző séta 2013.07.15. Fedezd fel és ismerd meg Óbánya titkait! 2013.07.15. Minden feladatot ki kell tölteni! Üresen nem hagyunk semmit! Szükséges eszközök: toll, ceruza, vonalzó, színes ceruzák Hát, akkor jó munkát kívánok!

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA Neve: Kőrösi Csoma Sándor Általános Címe: 2120 Dunakeszi, Garas u. 26. Résztvevő diákok száma: körülbelül 500 diák Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 4 tanár Kapcsolattartó

Részletesebben

Természetvédelmi tervezést támogató erdőállapot-felmérési program: célok, választott módszerek, minőségbiztosítás

Természetvédelmi tervezést támogató erdőállapot-felmérési program: célok, választott módszerek, minőségbiztosítás Természetvédelmi tervezést támogató erdőállapot-felmérési program: célok, választott módszerek, minőségbiztosítás Standovár Tibor¹, Kelemen Kristóf¹, Kovács Bence¹, Kozák Csaba², Pataki Zsolt³ és Szmorad

Részletesebben

Éves túratervben nem szereplő túrák pontszámai. Stoderzinken parkoló Steinerhaus Friedenshirhirclein - Stoderzinken csúcs Brünner Hütte Parkoló

Éves túratervben nem szereplő túrák pontszámai. Stoderzinken parkoló Steinerhaus Friedenshirhirclein - Stoderzinken csúcs Brünner Hütte Parkoló Éves túratervben nem szereplő túrák pontszámai 2014. Ausztria 2014. 07. 20. Stoderzinken parkoló Steinerhaus Friedenshirhirclein - Stoderzinken csúcs Brünner Hütte Parkoló 7km 350 m 2014/07/6-6 18,5 2014.

Részletesebben