Kibvített vezeti értekezlet Székesfehérváron

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kibvített vezeti értekezlet Székesfehérváron"

Átírás

1 XVI. Évfolyam 4. szám Kibvített vezeti értekezlet Székesfehérváron november 5-én kibvített vezeti értekezletet tartott Társaságunk a Fejér Megyei Igazgatóság tanácstermében, Székesfehérváron. Dr. Molnár László gazdasági vezérigazgató-helyettes vezetésével a évi operatív terv értékelésére került sor. Dr. Kovács Miklós kontrolling osztályvezet eladásából a résztvevk megtudhatták, hogy a DRV Rt. mködése várhatóan 2001-ben is eredményes lesz. Az értékesített ivóvíz mennyisége mind a lakosság (108%), mind a közületek (117%) esetében jelentsen meghaladta a tervezettet, míg a vízátadás mennyisége köszönheten a hosszú távú szerzdéseknek a tervhez és a tényadatokhoz képest is 100 % körüli. Jelents javulás volt tapasztalható a szennyvízszolgáltatás területén is, a tényadatokhoz képest is 2%-os növekedést regisztráltak, és körülbelül 7000 szennyvízbekötésre került sor idén. Bár az iparivíz értékesítése a tavalyi tényadatokhoz képest csökkent, a tervhez képest azonban jól 102%-on állunk. Ez azzal magyarázható, hogy jól terveztünk, mivel elre látható volt, hogy az iparivízértékesítés egy része átkerül a közületi ivóvíz értékesítésbe. A mennyiségek növekedésével párhuzamosan az árbevétel is javult, és az eredmény is meg fogja haladni az elz évet. A területi egységek vezeti is beszámoltak gazdálkodásukról. Solti Dezs arról tájékoztatta az értekezletet, hogy több Baranya megyei település is a DRV-hez való csatlakozási szándékát fejezete ki, s jelents árbevétel többletet regisztráltak a vízátadás esetében a Pécsi Igazgatóságon. Hullay Gyula beszámolójában kiemelte, hogy a kéttényezs díjrendszer 2 település kivételével valamennyi önkormányzati tulajdonú víziközmvel rendelkez településen bevezették - kapcsán pozitív tapasztalataik vannak, és a korszerbb díjrendszer a fogyasztást is pozitív irányban befolyásolta a Fejér Megyei Igazgatóság területén. Palánki János szintén eredményes gazdálkodásról számolhatott be, a Nyugat-balatoni Igazgatóság ivóvíz-értékesítése éves szinten számolva körülbelül 3 %-kal ntt, a csatornaszolgáltatás esetében ugyanez az érték plusz 4-5 %. Lenthár József a kéttényezs díj bevezetése kapcsán ugyancsak pozitív fogadtatásról szólt, bár az Észak-balatoni Igazgatóság ellátási területe dönten állami tulajdonban van. Az igazgató úr szerint a locsolási kedvezménynek az értékesített ivóvíz mennyisége szempontjából is jelentsége volt.

2 Bóta László nem tudott végleges számadatokat adni, mivel az IS-U modul október elsejei bevezetése miatt 20 nap még nem lett kiszámlázva a fogyasztóknak a Somogy Megyei Igazgatóság területén, illetve a tervben nem kalkulálták a csekkes fizetési módra való átállást. Éves szinten mérve valószínleg a tervhez képest alacsonyabb eredmény várható. Májer József Dél-balatoni igazgató 264 millió forint többlet árbevételrl számolt be. Az éves prognózis szerint a tervhez képest 150 ezer m3-rel több ivóvizet fognak értékesíteni. Máté László elmondta, hogy a Gépészeti Igazgatóság a 2001-es tervet teljesíteni tudja, köszönheten annak, hogy jelenleg is számos munkán dolgoznak. A gazdálkodásuk számadatainak közzétételére csak a kontrolling osztállyal való egyeztetést követen kerülhet sor, mivel jelenleg számos, az igazgatóságok között fel nem osztott, költség jelentkezett náluk. A Gépészeti Igazgatóság átvilágításával kapcsolatban Molnár Béla fejlesztési igazgató adott tájékoztatást. A DRV Rt. Igazgatósága januári ülésén kezdeményezte a Gépészet átvilágítását, melyre legutoljára 1994-ben került sor. A munkát a Közgazdaságtudományi Egyetem munkatársai végezték el augusztus 31-ei határidvel. Három f területet vizsgáltak a szakemberek: 1.Problémaelemzés: a Gépészet és a területi egységek kapcsolata, objektívan értékelhet legyen a tevékenység, az elszámolási rend javítása 2. Kihasználatlan kapacitások vizsgálata 3. Szervezeti változtatások A projekt befejezését követen az átvilágítást végz szakemberek a cégvezetéssel értékelték az eredményeket, majd az Igazgatóság kérésére október 31-ig intézkedési terv készült, melynek kidolgozásába az Üzemi Tanács és a Szakszervezet is be lett vonva. A Gépészeti Igazgatóság továbbra is az Részvénytársaságon belül marad, elsdleges cél a hosszú távú hatékony mködés kialakítása, szem eltt tartva a munkahelyek védelmét is. Az intézkedési terv eredményeirl egy év múlva kell beszámolni az Igazgatóság számára. Dr. Bogár Dezs, a DRV Rt. Igazgatóságának elnöke, hozzászólásában a DRV Híreknek tavaly decemberben adott nyilatkozatára utalt vissza, melyben a 2000-es évet túlszárnyalhatatlannak tartotta. A beszámolókból azonban kiderült számára, hogy a Társaság hatékonysága tovább javult és még eredményesebb gazdálkodással zárhatjuk az évet. Az elnök úr reményét fejezte ki, hogy a szolgáltatói szféra decentralizációja megsznik és idvel 8 12 szolgáltató látja majd el Magyarország lakosságát, ezért mindent meg kell tennünk, hogy a DRV Rt. ezek egyike legyen.

3 Az értekezletet Tóth István vezérigazgató zárta le és utalt dr. Bogár Dezs szavaira, melyeket akár hosszú távú stratégiai célkitzésként is megfogalmazhatunk. D.L. Két év a korszersítések, változások jegyében Beszélgetés Tóth István vezérigazgató úrral Két évvel ezeltt nyerte meg a pályázatot, s foglalta el 1999 november 1-én a DRV Rt. vezérigazgatói székét Tóth István. Az elmúlt idszakban rengeteg változás zajlott - s zajlik azóta is folyamatosan - a cég életében, amelynek jó része az új vezérigazgató személyéhez kötdik. - Milyen elképzelésekkel vágott neki két éve a nagy feladatnak, a cég irányításának és átszervezésének, s ezek közül mit tudott megvalósítani? - kérdeztük a vezérigazgató urat. - A pályázatom kidolgozásánál megfogalmaztam egyfajta küldetést, a cég Üzenetét, s ehhez igyekeztem magam a késbbiekben is tartani, ezt próbáltam megvalósítani. Mi is volt ez az üzenet? A fogyasztónak megbízhatóság, a tulajdonosoknak garancia, az alkalmazottaknak stabilitás, a vizes szakmának pedig vezet szerep. A cégvezetnek, azaz nekem elkötelezetten e célokat kellett megvalósítanom, s biztosítanom a fokozatos fejldést a változások megfelel irányításával. Meghatároztam a Társaság irányítására, alapfeladatainak ellátására, mködésére, gazdálkodására és vállalkozási tevékenységére is több fontos feladatot. Olyanokat, mint például a fogyasztó orientált mködés megteremtése, növekv szerepvállalás a küls kapcsolatokban, a szakmai vezet szerep kivívása, az integrált informatikai rendszer megvalósítása, a vezeti irányítási rendszer korszersítése, a társasági kultúra ersítése, valamint a gazdálkodás átláthatóságának biztosítása Ilyen elképzelések figyelembevételével próbáltam tehát dolgozni a két év során, s úgy gondolom, nagyon sok mindent sikerült megvalósítani. Az integrált informatikai rendszer megvalósulása például folyamatban van. Ezen a területen igen fontos dolgok történtek az elmúlt két évben, hiszen csaknem minden dolgozót érint. Ez egy három éves program, amelynek jótékony hatásait a munkatársaim esetleg csak késbb tapasztalják. A küls kapcsolataink javításában is nagyot léptünk elre. Jómagam személyesen is találkoztam nagyon sok önkormányzati vezetvel, a hatóságok és társvízmvek igazgatóival. Egyeztettük elképzeléseinket, s úgy gondolom, hogy megoldásokra törekv viszonyt sikerült kialakítanunk. Szintén megfelelen alakul a kapcsolatunk társszerveinkkel, s az országos szakmai szövetséggel is.

4 Nagyon fontos az ISO minségbiztosítási rendszer megvalósulása, amelyet egy másfél éves program során sikerült elérnünk. Az elmúlt idszakban átértékeltük a kisegít tevékenységünket is, melynek keretében például a Gépészeti Igazgatóság átvilágítása ebben az évben történt meg. Itt egy intézkedési terv alapján bizonyos változtatásokra lesz szükség, de hozzáteszem: a vizsgálat eredményeként nem az én eredeti elképzelésem, azaz az önállósulás valósul majd meg. Az integrált informatikai rendszer megvalósítása volt egy kiemelt feladat, amelyhez kapcsolódva több, radikálisabbnak nevezhet szervezetkorszersítési javaslattal is éltem az Igazgatóság irányába, ebbl azonban nem minden elképzelést sikerült megvalósítanom. Az értékesítés-központú gazdálkodás megvalósítása során például bevezettük a havi számlázást és szervezetileg is újdonság, hogy egy értékesítési igazgató irányítja ezt a tevékenységet. A hatékony kommunikáció megteremtése is rendkívül fontos, hiszen nem az a lényeg, hogy mi mit mondunk, hanem az, hogy a lakosság mindebbl mit és mennyit ért meg? Úgy látom, ezen a téren is sikerült eredményt elérnünk. Jónak értékelem például a cégen belüli bels tájékoztatást szolgáló Hírforrás aktuális információit, elkészült a cégbemutató filmünk, színvonalas kiadványaink születtek, s mindezek együtt jelzik, hogy jó irányban haladunk. A két évvel ezeltti pályázatom utolsó végkövetkeztetése azt feltételezte, hogy a cégvezet legfontosabb feladata a változásmenedzsment lesz. Nos, ez valóban így is lett, hiszen a szolgáltatásaink szinten tartása, illetve fokozása mellett kellett az új elképzeléseket kidolgozni. Azt azért nem gondoltam, hogy ezeket a változásokat ilyen nehéz lesz elfogadtatni és megvalósítani, s egyszerre ennyiféle tényezt kell figyelembe venni. Elég, ha csak azt mondom, hogy dolgozóink átlagban tíz-tizenöt éve végzik ennél a cégnél munkájukat. Megszokták az eddigi módszereket, megoldásokat, s nem könny átállniuk egy merben új formára. Azt hiszem, hogy összességében mégiscsak sikerült ezt a változásmenedzsmentet eddig úgy végrehajtani, hogy az igazgatóság, a tulajdonosok, de a dolgozók is elfogadták, megértették a változások szükségességét. - A jelents átalakítások, szervezeti-szervezési módosítások mennyiben következményei annak, hogy Ön korábban (1997-ben) egy évig Amerikában, a Syracuse egyetemen a regionális menedzserek feladatait tanulta? - Az ottani tanulmányaimat több területen is tudom hasznosítani, de legfképpen a kommunikációs tevékenységben jelent nagy segítséget. A vélemények szabadságát nagyon fontosnak tartom, hiszen a fejldést az biztosítja, ha mindenki bátran elmondhatja a dolgokról a véleményét. A szervezeti-szervezési változásokat nem az amerikai példa, hanem elssorban a mai kor igényei és követelményei kényszerítik ki a részvénytársaságnál. - Az elmúlt két év jelents feladatai mellett vajon egy vezérigazgatónak jut-e ideje a családjára, hobbijára? - Természetesen rengeteg a munkaidn túli elfoglaltság, de azért úgy igyekszem, hogy ha módomban áll, idben hazaérjek, vagy odaérjek a kispályás focibajnokság soron következ mér-

5 kzésére. Ugyanis a mai napig rúgom a labdát a DRV városi bajnokságban szerepl csapatában. A foci egyébként családi hagyomány nálunk, hiszen édesapám a Siófok színeiben tizenegy év alatt számtalan mérkzést játszott, s számolatlanul ltte a gólokat. Az én focista karrieremet fiatalon, 15 éves koromban derékba törte egy térdsérülés, így csak néhány évet játszhattam a MAFC-ban, utána a tanulás és az amatr foci maradt számomra. Nagyobbik fiam mindjárt nagykorú lesz, Almádiba jár az angol-magyar kéttannyelv gimnáziumba, kisebbik fiam 12 éves. Mindketten imádják a számítógépet, sportban nem a focit, inkább az úszást szeretik. Emellett nemrégiben kisebb fiammal íjászkodni is elkezdtünk, s be kell vallanom: nagyon érdekes sportágat ismerhettünk meg, amelyet minden vasárnap gyakorolunk a siófoki ltéren. Beszereztem egy csigás íjat, s fiam egy terep íjászversenyen már el is ért egy harmadik helyezést. Gyarmati László Beindult az IS-U modul A DRV Hírek olvasóit már több alkalommal tájékoztattuk az IS-U, úgynevezett Közmvek modul bevezetésének folyamatáról. A Társaság teljes értékesítési és fogyasztói kapcsolatrendszerét magában foglaló informatikai megoldása pár hete a mindennapi használatba került. Bolygóné Polgár Klára, ügyfélszolgálati önálló csoportvezet, a modul bevezetése óta gyjtött tapasztalatokat osztja meg röviden az érdekldkkel. - Mely igazgatóságokon üzemel már élesben az IS- U modul? - A Somogy megyei és Pécsi Igazgatóságokon október 1-tl, az Észak- és Nyugat-balatoni Igazgatóságokon pedig november 1-tl üzemel élesben az SAP informatikai rendszer számlázási és ügyfélszolgálati modulja. - Hogyan értékeli röviden az elmúlt egy hónap tapasztalatait? - Az els éles indulást természetszerleg nagy várakozás, és nem kevés izgalom elzte meg. Az adatáttöltés, egy-két hibát eltekintve, sikeresnek bizonyult, aztán néhány dologról megtapasztalhattuk, hogy még a régi számlázási rendszerben bizony másképpen kellett volna eljárni, elkerülend az okozott többletmunkát. A következ induló csoportok természetesen tájékoztatva lettek a hibalehetségekrl, náluk más jelleg apróbb hibák fordultak el. A rendszer indulásakor jogosultsági beállítási problémák is felmerültek, melyek azonnali beavatkozással ki lettek küszöbölve, jelenleg már csak új igények szerinti módosítások alkalmával szükséges beavatkozás.

6 - A modul használói kitl kaphatnak segítséget a munkavégzés során felmerül esetleges problémák esetén? - Az els tömeges számlázáskor a Compaq tanácsadói személyesen nyújtanak támogatást az Igazgatóságokon. Ezen túlmenen segítségnyújtás érdekében folyamatosan égnek a telefonvonalak párhuzamosan több is - különösen az informatikai modulgazdáknál, valamint a kijelölt felhasználóknál. Az informatikai rendszer beüzemelésével kapcsolatos kezdeti nehézségeken tehát túl vagyunk, természetesen az átállás nehézségeivel minden igazgatóságnak, illetve végfelhasználónak külön-külön kell megküzdenie. - Kijelenthetjük-e, hogy - eltekintve a kisebb-nagyobb zökkenktl - sikeres volt az új rendszerre való átállás? - Legfontosabb szempont, hogy az IS-U modul mködik, a számlázási és ügyfélszolgálati munkálatok az elzetes ütemezésnek megfelelen folynak. Tudjuk, hogy nagyon sok gyakorlásra van még szükségünk a megfelel rutin elsajátításához, valamint a rendszer biztosította lehetségek minél jobb kihasználásához. - gy - Mennyi lesz a víz ára? 6-7 %-os emelést tervezünk - mondja dr. Molnár László Október elejétl zajlanak már az ártárgyalások az illetékesekkel, hogy januártól menynyibe kerüljön az egyes területeken a víz- és a csatorna szolgáltatás? A DRV Rt.-nél az ár kialakítását dr. Molnár László gazdasági vezérigazgató-helyettes irányítja. - Mikorra fejezdnek be ezek a megbeszélések, és milyen mérték áremelkedés várható? - kérdeztük dr. Molnár László úrtól. - A tényleges víz- és csatornadíjat legkésbb a Karácsony eltti hetekben meg kell állapítani mindenütt, hiszen a jöv évet már ezek ismeretében kell kezdenünk. Az eltelt hetekben igyekeztünk prognosztizálni, hogy a magyar makrogazdaságban milyen tendenciák várhatók 2002-ben, s ehhez igyekeztünk alakítani a mi elképzeléseinket is. A két éves költségvetés miatt gyakorlatilag könnyebb a helyzetünk, hisz elre látható folyamatok zajlanak. Ezzel együtt természetesen kisebb-nagyobb igazítások várhatók, hiszen például az infláció az idei évben is meghaladta a tervezettet, s csaknem eléri a tíz százalékot. A tárgyalások javában zajlanak, s rengeteg helyen kell egyeztetéseket folytatnunk, mivel körüli önkormányzattal vagyunk a térségben kapcsolatban.

7 Ezeknél segítenünk kell, s el kell készítenünk az önkormányzati ármegállapításokat, hiszen arra a helyi önkormányzatok a jogosultak. Külön nehezíti idén a dolgunkat, hogy jövre országgylési és önkormányzati választások is lesznek, s emiatt a szokásosnál is nehezebb elfogadtatni az árnövekedést a leköszön, esetleg újra indulni szándékozó polgármesterekkel, képviselkkel. Az állami közmvekkel szolgáltatott víz- és csatornadíjak megállapításába is bejátszhatnak a választások, de ezt a díjat majd a Miniszter állapítja meg. Az önkormányzatokkal kapcsolatos egyeztetéseket elssorban a területi közmigazgatóságaink és a vállalkozási osztály irányítja, az ehhez szükséges makrogazdasági és társasági szint mutatókat a kontrolling osztály és a DRV Központ szolgáltatja. Az állami díjak megállapításához az adatok a központba érkeznek, s elssorban a kontrolling osztály és az én irányításommal történik az egyeztetés. Mi úgy gondoljuk, hogy a 2002-ben országosan várható, csaknem tíz százalékos inflációval szemben mintegy 6-7 százalékos áremelésbl racionálisabb, költségkímélbb gazdálkodással a DRV Rt. meg tudja oldani a biztonságos mködését, ezért ilyen mérték emelést szeretnénk elérni. Az elrejelzések alapján a KöViM által irányított területeken is ekkora díjemelés látszik elfogadhatónak. Az állami támogatási keret 4.9 milliárd forintra emelkedik az idei 4.5 milliárdról, ez 6,3 százalékos növekedést jelent, tehát a mi általunk kezdeményezett 6-7 százalékos emelkedés is reálisnak tnik. A minisztérium által közzétett tájékoztatót október közepén az országos fkönyveli értekezleten kaptuk meg Gyrben, s ennek alapján készítettük el a számításainkat. Az öt regionális társaságnak két konzultációt is szervezett a minisztérium, Kazincbarcikán és Hévízen. Ezeken elkészültek azok a számítások, amelyek meghatározzák az ártárgyalásainkat. - Évek óta felszínen van, de összességében mégsem sikerült elfogadtatni a két tényezs díjat. Hogyan áll ennek az új elszámolási rendszernek a bevezetése? - A számításokat elkészítettük erre vonatkozóan is az állami közmvek esetében, s az önkormányzatoknak továbbra is ajánljuk ennek bevezetését. Több mint ötven településen már alkalmazzák a két tényezs díjat, s ahol ezt a változtatást végrehajtották, elégedettek a rendszerrel. Szociálpolitikai gondjaik sincsenek vele, hisz csak ugyanazok az ilyen jelleg gondok kerültek el, amelyek a másik díjrendszerben is fennállnak. A Balaton térségében, valamint a Velencei-tó környékén 140 településen - ahol igazából a leginkább szükség lenne rá - a minisztériumon múlik, hogy bevezetik-e. Mi elvégeztük a számításokat, s igazságosabbnak tartanánk az áttérést, tehát továbbra is javasoljuk a bevezetését, de nem rajtunk múlik. Az viszont már elrelépést jelent, hogy nemrégiben a Balatoni Szövetség elnöksége is elfogadta az elterjesztésünket azzal, hogy 250 Ft/fogyasztó rendelkezésre állási díjat számoltunk havonta az ivóvízre, és a szennyvízre is ugyanennyit. Ez 50 forinttal több, mint öt évvel ezeltt, amikor elkezdtük ezt a rendszert szorgalmazni. Egy családi költségvetés ezzel a rendelkezésre állási díjjal 7-8 köbméter vízfogyasztásnál kerül nullszaldóra, ha viszont ennél többet fogyaszt, akkor relatívan csökken a kiadása. Aki egyáltalán nem fogyaszt vizet, de a csap ott van a házában, s bármikor használhatja, annak egy évben maximum hatezer forint lehet a költsége. Ahhoz, hogy egy négytagú család fogyasztása nullszaldós legyen, naponta elég 60 liter vizet elhasználni személyenként. A normális higiénikus körülményeket feltételezve az európai átlag ennek duplája, mintegy liter körüli. A kéttényezs díj ellen leginkább az üdültulajdonosok berzenkednek - érthet módon -, mert k nem igazán akarnak rendelkezésre állási díjat fizetni arra az idre, amikor nem tartózkod-

8 nak a nyaralóikban. Nekünk viszont karácsonykor, vagy akár húsvétkor is biztosítanunk kell számukra a vízvétel lehetségét, tehát bármikor jönnek, s megnyitják a csapot, azon víz folyik. Ez az a lehetség, amit szerintünk nekik is finanszírozniuk kell. Ezekkel az érvekkel terjesztettük elképzelésünket idén is a miniszter elé, aki eldönti majd, hogy 2002-ben például a Balaton térségében bevezetik-e az új rendszert. Gyarmati László Igazgatók, jogászok a vízért Országos szakmai konferenciát szerveztek szeptember án Siófokon a Hotel Aranyhídban a Víz és Csatornamvek Országos Szakmai Szövetségéhez tartozó cégek igazgatói, jogászai részére. Az érdekldk ezután többek között megismerkedhettek a közbeszerzésrl szóló törvény alkalmazásával a víziközm beruházásoknál, szó volt a szakképzési hozzájárulás idszer kérdéseirl, majd a résztvevk megtekintették a DRV Rt. Gépészeti Igazgatóságán a vízmér hitelesít laboratóriumot. A konferencia házigazdája a Dunántúli Regionális Vízm Rt. volt, amelyet a tanácskozás elején Tóth István vezérigazgató mutatott be röviden a hallgatóságnak. Sor került a DRV Rt.-rl készült film sbemutatójára is, amelyet profi szinten készített el a siófoki szerzpáros: Szatori János operatr és Krausz Andrea rendez. A nap legfontosabb eladását dr. Varga Miklós, az Országos Vízügyi Figazgatóság figazgatója tartotta "Stratégiai gondolatok a vízközm szolgáltatásról" címmel. évre szóló - koncepciójáról. A konferencia második napján a Víz és Csatornamvek Országos Szakmai Szövetsége elkészítette az év végén esedékes tisztújító választást, majd dr. Hajós Bé- Dr. Varga Miklós la, a KöViM helyettes államtitkára tartott eladást és fórumot a vízközm szolgáltatás EU csatlakozást érint idszer kérdéseirl és a vízgazdálkodás hosszú távú gyarmati -

9 Nemzetközi vizes konferencia Rangos esemény helyszíne volt Siófok október 4 6 között. Az IAWD - a Duna vízgyjt területéhez tartozó vízmvek nemzetközi szövetsége a Pannonia Hotel Hungáriában rendezte meg a felszíni és felszín alatti vizek minségével foglalkozó konferenciáját. Ismerkedés a mtárgyakkal Balatonfkajáron A rendezvény megnyitására Siófok város polgármesterét, Dr. Balázs Árpádot kérte fel a bécsi székhely szervezet, majd a DRV Rt. képviseletében Varga Gyula István köszöntötte a mintegy 60 résztvevt. Dr. Balázs Árpád üdvözli a résztvevket Az érdekes eladásokat követen, vidám hangulatú vacsora zárta a napot egy küls-somogyi településen, Lullán, ahol a résztvevk megkóstolhatták a magyar konyha specialitásait, tüzes borainkat, illetve ízelítt kaptak a magyar népszokásokból. Májer József eladása a telep mködésérl A konferencia második napján ismét Varga Gyula István állhatott az emelvényre. Társaságunk ftechnológusa Magas alga, phyto- és zooplankton tartalmú felszíni vizek kezelési lehetségei az ivóvíztermelés céljából címmel tartott eladást. Varga Gyula István eladást tart A rendezvény zárónapján a DRV Rt. fakultatív kirándulást szervezett Balatonfkajárra, ahol az érdekldk megtekintették az európai normáknak megfelelen mköd szennyvíztisztító telepet. A házigazda szerepkörét Májer József Dél-balatoni igazgató, illetve Kuti János telepvezet látták el. Májer József igazgató úr részletesen bemutatta az ISO minségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkez szennyvíztisztító telepet és az ahhoz kapcsolódó szennyvízelvezet rendszer mködését, valamint ismertette társaságunk legfontosabb adatait. Dónucz László

10 A hálózatszerelk megmérettetése elméletben és gyakorlatban A Víz- és Csatornamvek Országos Szakmai Szövetsége szeptember 18-án és 19-én, Tatán, illetve Dorogon rendezte meg az I. Országos víziközmhálózat szerelverseny -t, melynek házigazdája, lebonyolítója az Északdunántúli Vízm Részvénytársaság volt. A DRV Rt.-t a Fejér megyei Igazgatóság Velencei Üzemvezetsége képviselte a rendezvényen, ifj. Mekota István, Rózsa László és Varga László hálózatszerelk személyében. A DRV-s csapat kísérjével - vezetjével, Sass Gyulával összegeztük a szerelversenyen szerzett tapasztalatokat, élményeket. A rendezvény egyik alapvet célja az volt, hogy a szakmában dolgozók megmérettetési lehetséget kapjanak, és a nyilvánosság számára bebizonyítsák, hogy a szolgáltatók munkája révén minségi értékek állnak a szolgáltatás hátterében. A versenyen 17 víziközm szolgáltató képviseltette magát, 3 3 fs csapatokkal. A versenyzk az els napon a Tatai Edztábor konferencia termében mérték össze elméleti felkészültségüket, teszt-feladatok megoldásával és szóbeli versenyen. A második napon az ÉDV Rt. dorogi üzemének telepén, egy elre tervezett rekonstrukciós munka valóságos kivitelezésére épül gyakorlati versenyre került sor, melynek során ivóvízhálózat építési - szerelési és bekötés - szerelési ismereteikrl adtak számot a versenyzk. A verseny szüneteiben a víziközm szolgáltatók jelentsebb beszállítói, a szivattyúkat és hálózatbeszerelési anyagokat forgalmazó cégek, illetve a verseny szponzorai tartottak szakmai bemutatókat. A DRV Rt. csapata, a 8. hely megszerzésével, végül a középmeznyben végzett. A verseny a szakmai elismerés mellett, értékes nyereményekért zajlott. Az els helyen végzett Északmagyarországi Regionális Vízm Rt. csapata jutalomként az olaszországi Greiner cég üzemében 3 napos tanulmányúton, az INTEREX WAGA Kft. vendégeként 1 napos velencei látogatáson vehet részt. A színvonalas verseny értékeléseként, Makrai Mihály a Tiszamenti Vízmvek Rt. vezérigazgatója - a zsri elnöke - elmondta, hogy a zsri és a szakmai szövetség megnyugtatónak tartja, hogy a versenyzk az elméleti és gyakorlati versenyen magas szint felkészültségükrl tettek tanúbizonyságot. A versenynek, a helyezést elért csapatokon kívül, nyertese minden résztvev és víziközm szolgáltató, de elssorban a fogyasztók, akiknek a jól felkészült szakemberekkel rendelkez víziközm szolgáltatók biztosítják az ivóvízellátást és a szennyvízelvezetést. A DRV Hírek ezúton gratulál az Északdunántúli Vízm Részvénytársaságnak a verseny színvonalas megszervezéséhez és lebonyolításához, illetve a gyztes ÉRV Rt.-nek, aki a kezdeményezést folytatva, 2002-ben a verseny házigazdája lesz. Dónucz László

11 Üzemi Tanács Választás November 22-én a Társaság nyolc gazdasági egységénél lezajlott az üzemi tanács választás, mely valamennyi helyszínen érvényes és eredményes volt. A választáson a munkavállalók több mint 70%-a vett részt, a 72 jelöltbl 52 fnek szavazva bizalmat. A szavazók elssorban a szakszervezeti színekben indulókat támogatták, így a VKDSZ DRV Rt. MSZ jelöltjei révén 88%-os támogatottságot szerzett. Ez a támogatási szint azt jelenti, hogy a Társaság reprezentatív szakszervezeteként, továbbra is önállóan köthet kollektív szerzdést. A november 22-ei eseményeket követen kerül sor a helyi üzemi tanácsok elnökeinek megválasztására, a központi üzemi tanácsba delegáltak kijelölésére. A választási szabályzat alapján delegált 13 f december 4-én a központi székházban választja meg a testület vezetjét. Barta Erika választási koordinátor Ez év márciusában változás történt a DRV Rt.-nél a PR vezet személyében. Jánossy Gábor - aki a továbbiakban logisztikai osztályvezetként dolgozik társaságunknál - Dónucz Lászlónak adta át a szóban forgó feladatkört. Az elmúlt nyolc hónap történéseit foglaltuk össze a Társaság PR vezetjével, valamint bemutatjuk a legfrissebb kiadványokat.

12 - Hogyan sikerült beilleszkedni egy nagyvállalat mindennapos életébe? Dónucz László az új kiadványokkal - Szerencsés helyzetben voltam idekerülésemkor, mivel Jánossy Gáborral néhány hétig közösen végeztük el a Társaság kommunikációjával, arculati jegyeivel, és a bizalomépítéssel kapcsolatos feladatokat, így nem estem egybl a mélyvízbe. Rendkívül sokat köszönhetek eldömnek, aki néhány hét leforgása alatt megismertette velem a cég mködési mechanizmusát, s megmutatta a szakma lehetséges buktatóit. Feladatom ellátásához nélkülözhetetlen a cég ismerete, illetve a személyes kapcsolatok kialakítása, így mindenképpen hasznos volt, hogy a területi egységeinket személyesen kerestük fel. Az eltelt id úgy érzem, azt bizonyítja, hogy sikerült beilleszkednem a vizesek nagy családjába, valamennyi vezet és dolgozó segítkészen közremködött ebben, jó munkakapcsolatot alakítottam ki mindenkivel. - Milyen konkrét feladatokkal kellett megbirkóznia az ismerkedést követen? Az ismerkedést hamarosan a konkrét munka váltotta fel. Izgalmas feladatnak ígérkezett a DRV Hírek általam elször szerkesztett számához az információgyjtés, a lapban szerepl cikkek összeállítása, illetve a Központ által rendezett Juniális lebonyolításában való részvétel. A mindennapos feladatok ellátása mellett, számos nagyhorderej megbízatást kaptam. Csaknem öt hónapig tartott a cégrl készített referenciafilm elkészítése és megvalósítása. A filmben szerepl helyszínek bejárása ismét alkalmat adott a cég további megismerésére, kapcsolatok felvételére. A film premierjére a Szakmai Szövetség szeptember 25-ei igazgatói és jogász konferenciáján került sor. A DRV Rt.-rl készült referenciafilm borítója is sokszínen mutatja be tevékenységünket

13 A referenciafilm gazdag képi anyaggal, hangulati elemekkel, és tartalmas információkkal mutatja be Társaságunkat. A területi egységeink bemutatkozása mellett, szerephez jutott a múlt felidézése is, valamint megfogalmazódnak a jöv stratégiai gondolatai. Jövre szeretnénk az ellátási területünkön mköd valamennyi általános iskolának eljuttatni a filmet, hogy a téma iránt legfogékonyabbaknak, a jöv fogyasztóinak mutathassuk be Társaságunk tevékenységét. Elkészítettük a film rövidített, angol nyelv verzióját is, mely külföldi partnereinket látja el hasznos tudnivalókkal. - Úgy tudom, a film mellett idén több kiadvány is megjelent a DRV Rt-rl, illetve annak mködési egységeirl. Melyek ezek, mit kell róluk tudnunk? - Jánossy Gábor elkészít munkáját befejezve, május végén készült el, az ügyfélszolgálatok munkáját segít: A bekötési vízmér és a mellékmérk kapcsolata a Társasházaknál cím kiadványunk, mely a társasházakban felmerül elszámolási problémák lehetséges okait próbálja feltárni, és segítséget, útmutatást nyújt az esetleges hibák megoldásában. A kiadványt, a Társaságunkat felkeres közös képviselknek szántuk, akik közvetít szerepet töltenek be a lakóközösség és a DRV Rt. között a vitás helyzetekben. Prospektus a fkajári szennyvízteleprl Augusztus utolsó napjaiban került ki a nyomdából a Balatonfkajári Szennyvíztisztító Telepet bemutató magyar angol nyelv brossura, mely a közeljöv bvítési munkáinak eltérbe kerülésével, lobbyervel hathat. A kiadvány szemléletesen mutatja be a minségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkez szennyvíztisztító telepünk mködését. A hiánypótló prospektus a szennyvíztisztító telepet felkeres szakemberek, partnercégek szempontjából is nagy jelentséggel bír, hiszen részletes információkat, fotókat, folyamatábrát, helyszínrajzot is tartalmaz. Szeptember végén jelent meg a Társaság új általános cégbemutató prospektusa, mely három nyelven (magyar német angol) ad tájékoztatást a DRV Rt. küldetésérl, tevékenységi körérl, mködési területérl. A kiadványban helyet kaptak a legfontosabb stratégiai célkitzések, a minség- és környezeti politika is. Térképek segítségével szemléletesen mutatjuk be az ivóvízhálózatba, illetve a csatornaszolgáltatásba bevont településeket, a mködtetett regionális rendszereket, valamint a balatoni szennyvízrégiókat. Az összefzött anyag mellett, a mappában cserélhet lapokat is elhelyeztünk, melyek a legfontosabb mszaki gazdasági adatokat, a szervezeti felépítést, a cégvezetést mutatják be, illetve a díjakkal kapcsolatos aktuális információkat tartalmazzák. - Milyen további kiadványok várhatóak a PR Iroda gondozásában a közeljövben? -Folyamatban van a Gépészeti Igazgatóság Diagnosztikai Csoportjának prospektuskészítése is. A csoport tevékenységi körét egy színvonalas, színes kiadvány segítségével szeretnénk eladhatóbbá tenni. Várhatóan decemberben készül el a prospektus. Egyébként a Gépészeti Igazgatóság esetében egy átfogó marketing kampányt is kezdeményezünk, melynek során többek között referenciafilmet, bemutatkozó prospektust is készítünk majd. Az IS-U modul bevezetésével a fogyasztóknak szóló általános tájékoztatók megújítása

14 sem várathat magára, illetve jövre prospektust készítünk a DRV Rt. által szabadalmaztatott szagtalanítási eljárásról is. Társasházak lakóinak is szól egy színes kiadvány Feladataink között továbbra is elsrangú helyen szerepel a DRV Hírek szerkesztése, mely küls és bels kapcsolatainkban egyaránt fontos információhordozó. Természetesen várjuk munkatársaink, partnereink, fogyasztóink észrevételeit, javaslatait, hogy a kommunikáció segítségével javíthassuk cégünk küls bels megítélését. - Gyarmati - Németországi tapasztalataim az IGU -ban, Kielben Mint Korábban a DRV Hírek hasábjain is hírül adtuk: egyik dolgozónk, Németh Zsolt a közelmúltban Németországban járt tanulmányúton. Az alábbiakban az ott szerzett tapasztalatairól ad számvetést: A kölni székhely Carl Duisberg Társaság (CDG) egy német szövetségi állami alapítvány, melynek célja fiatal vezetk továbbképzése és ezáltal még hasznosabbá tétele a gazda - ország számára. Ez egy nemzetközi viszonylatban is jelents továbbképz szakmai program, melyben Magyarország mint els körben az EU-hoz társuló országok egyike vett részt, öszszesen 10 kiküldend magyar ösztöndíjassal. A kiküldötteket egész Németország területén helyezték el, a Carl Duisberg Gesellschaft hálózatának és kapcsolatrendszerének, illetve a szakterületnek megfelelen. Nevezési feltételek voltak: egyetemi végzettség; néhány éves szakmai tapasztalat, lehetleg vezeti beosztással; nagyon jó német nyelvismeret (az adott szakterület munka -nyelve / szaknyelve miatt); tanúsított számítógépes ismeretek. Mivel a nevezési feltételeknek megfeleltem, következett egy 3 körös kiválasztási periódus. Ezeken túljutva kaptam meg a hivatalos levelet a pályázat elnyerésérl és kezdtem meg

15 kinttartózkodásomat Kiel-ben, Schleswig-Holstein fvárosában, a Keleti-tenger partján. A szakmai továbbképzés - melyet a DRV Rt. vezérigazgatója, Tóth István úr, messzemenkig támogatott - Észak-Németország egyik legjelentsebb vízvizsgáló és környezet-ellenrz intézetében, az IGU -ban történt. Ezúton is köszönet a támogatásért. A 3, 5 hónapos program a következképpen alakult: A. Bevezet- és felkészít szakasz Kölnben a CDG szervezésében (1 hét): A német trénerek a következ szemináriumokat tartották, melyekrl írott anyagot is kaptunk: - kommunikáció, - változás menedzsment (change management), - marketing, - vezetéselmélet, - stratégiai menedzsment, - közgazdaságtani alapok B. Az IGU bemutatása és a szerzett tapasztalatok (3 hónap): Az IGU (Institut für Gewässerschutz und Umgebungsüberwachung Dr. Biernath-Wüpping GmbH) kb. 10 éve feljogosított és akkreditált környezetellenrz és vízvizsgáló intézet. Komplex környezetanalitikai szolgáltatást nyújt, mellyel piacels a régióban. A kft. egyszemélyes tulajdonosával és vezetjével Dr. Biernath-Wüpping úrral nagyon jó személyes és szakmai kapcsolatot tudtam kialakítani. Az IGU laboratóriumának tevékenységi területe kiterjed: a talajok, vizek (természetes-, ivó-, talaj-, szenny-), leveg, olaj, vegyszerek, más folyadékok, hulladékok és elhasznált anyagok, valamint munkavédelmi (higiéniai) vizsgálatok elvégzésére, beleértve a mindenkori mintavételt, a laboratóriumi vizsgálatot, az eredmények kiértékelését, szakérti véleményezését és a helyrehozatalhoz(szanáláshoz) szükséges mérnöki tevékenységet is. Az adott minta kémiai-, illetve biológiai, azon belül mikrobiológiai paramétereit vizsgálják. Több mint 1000 m2 laborfelülettel, a legkorszerbb High-Tech analitikai készülékekkel és mikrobiológiai eljárásokkal (pl. gyorstesztek és tesztcsíkok), ill. on-line monitoring rendszerekkel tették lehetvé a legmagasabb szint analitikai és mikrobiológiai-biológiai minségbiztosítást. Mindehhez egy sor magasan kvalifikált vegyész, biológus, geológus, hidrológus és mérnök, illetve megfelel adminisztrációs háttér teremtette meg a humán erforrást. A 3 szintes épületegyüttes és tucatnyi, funkciójában szétválasztott labor-rész, valamint komplett mintavev kocsik és pl. a talajmintákhoz speciális fúrókocsik szolgáltatták a hátteret. Saját itthoni feladataimból adódóan, mint laborvezet, súlypontozottan a laboratóriumi minségbiztosítás és akkreditációs területeket tanulmányoztam behatóan: az IGU-nak és társlaborának, a BioBac labornak Minségügyi Kézikönyvét, a munkautasításokat, a Minségügyi Kézikönyvek függelékeit, validálási jegyzkönyveket, szervezeti ábrákat, a teljes dokumentációt, stb. Megismertem a helyi laborszoftvert, mely több helyen hasonló sajátságokat mutatott az ittenivel, azzal a különbséggel, hogy ott számlázási- és készletnyilvántartó részt is integráltak többek között a programba. Ezenkívül segédleteket kaptam a hamburgi akkreditációs bizottság vezetjétl, Georg J. Mechelke úrtól, aki fontos, akkreditációt segít dokumentumokkal látott el. Voltam a Schleswig-Holstein szövetségi állam Természet- és Környezetvédelmi Intézetben. Itt is fontos szakmai kapcsolatokat kötöttem a vezetkkel.

16 A CDG nem csekély mérték financiális segítségével részt vehettem Tübingenben, egy 3 napos mikrobiológiai továbbképzésen, Mikroorganizmusok a vízben: Cryptospridiumok és Giardiák kimutatása konvencionális és molekuláris módszerekkel címmel. Errl is részletes anyagot kaptam, képekkel, ábrákkal, tankönyvvel, floppyval és tanúsítványnyal. Így a DRV Rt. vezérigazgatójának szándéka is teljesült, ebbe az irányba történ specializációmmal. Ugyancsak a CDG szponzorálásával részt vehettem egy multimédiás, többnapos továbbképzésen, Magdeburgban. Errl is kaptam tanúsítványt. C. Befejez- és értékel szakasz, ismét Kölnben, melynek tematikája a következ volt (1 hét): - Konfliktus menedzsment - Innovációs menedzsment - Projekt menedzsment A foglalkozásokat szakavatott német trénerek tartották bemutatókkal, melyrl jegyzetet is kaptunk. A teljes program zárásaként, ünnepélyes keretek között adták át mindannyiunk számára a Végbizonyítványt: egyrészt a Carl Duisberg Gesellschafttól / és az adott szakmai partnertl, azaz az IGU-tól. Remélem, ezáltal a széplaki vizsgálólaboratórium új akkreditációs normának, az MSZ EN ISO/IEC 17025:2000-nek való megfelelést gördülékenyebbé tudom tenni, nagymértékben fel tudom gyorsítani, illetve egyéb laboratóriumi fejlesztésekhez is segítséget kívánok nyújtani. Tapasztalataim a cég érdekld munkatársai számára természetesen mindig hozzáférhetk. Targoncaverseny az ügyesség, gyorsaság, szakszerség jegyében Mindig nagy öröm számunkra, ha olyan munkatársakról írhatunk a DRV Hírek hasábjain, akik a cégnél rájuk bízott feladatok teljesítésén túl, egyéb tevékenységük, hobbyjuk kapcsán is felhívják magukra a figyelmet, és egyben öregbítik cégünk, a DRV Rt. hírnevét. A DRV Rt. Nyugat-balatoni Igazgatóságának két keszthelyi munkatársa Vasas József és Prémecz Gyula az sz folyamán részt vett a megyeszékhelyen rendezett targoncavezet versenyen, ahol a mindennapi munka során szerzett tapasztalatokat kamatoztatva elkel helyezést értek el. Németh József szállítási vezet tájékoztatott bennünket, hogy az eseményrl a Zalai Hírlap szeptember 24-ei száma is beszámolt az alábbi cikk keretében.

17 Vetélked, amely továbbképzés is Keszthely (h.á) A városban szombaton rendezték meg a megyei targoncavezet-verseny helyi elválogató fordulóját. Az elméleti és gyakorlati feladatokból álló megmérettetésre csaknem húszan neveztek. - A vetélkedés mellett szakmai továbbképzést is jelent ez a program említette a helyszínen Gazsó Sándor, a rendezvényt lebonyolító Zala megyei TIT Öveges József Ismeretterjeszt Egyesület igazgatóhelyettese, hozzátéve azt is, hogy a szakmai hátteret a zalai munkaügyi és munkabiztonsági felügyelség biztosítja. A TIT széles oktatási profiljában vezet helyet foglal el a veszélyes üzem kategóriába tartozó targoncakezeli képzés. A versenybíróság a nevezk elméleti ismereteit tesztfeladatokkal mérte fel, a gyakorlatban pedig a verseny mottójaként emlegetett Ügyesség, gyorsaság és szakszerség jegyében mutatták meg felkészültségüket a targoncások az alkalmi rutinpályán. - Sokféle gép kezelésére van jogosítványom így Vasas József. Egyébként szerelként dolgozom, csak alkalmanként kezelek targoncát a cégnél immár hat éve. Gyakorlati verseny a rutinpályán - Én raktáros vagyok, ugyancsak egy része a munkámnak a targoncavezetés tette hozzá a DRV színeiben nevezett kollégája, Prémecz Gyula, aki második helyezést szerezve került a döntbe Szi Benedek Tibor helyi gyztessel és a harmadik helyen végzett Gardy Balázzsal, a Vasipari és Gépgyártó Kft. dolgozóival együtt. Nyugdíjas búcsúztató Részvénytársaságunk vezetése december 05-én rendezte meg az idei évben nyugdíjba vonuló munkatársainak ünnepélyes búcsúztatását. A nyugdíjba vonulók névsora: KÖZPONT Bánföldi Erzsébet, Hencz Gyuláné, Takács Béla GÉPÉSZETI IGAZGATÓSÁG Balatincz József, Horváth Imre, Mez Imre, Farkas József, Antal Imre, Perényi István, Simonics István, Lendvai János NYUGAT-BALATONI IGAZGATÓSÁG Soós Ferenc, Rosta Gyula, Temleitner Károly, Kiss Miklós, Partics Aladár, Takács Béla,

18 Márkus Ferenc, Majtász Kálmán, Kiss Ottó, Éri Ferenc, Bakos László, Dénes Tamás, Gombócz János FEJÉR MEGYEI IGAZGATÓSÁG Kollmann Józsefné, Nyemcsek József, Zsákovics István, Palla László, Novák Éva, Lója Ervin, Halmai István, Kalló Éva SOMOGY MEGYEI IGAZGATÓSÁG Beck Lajos, Horváth Béla, Tóth István, Sági József, Bíró Gyula, Vincze Zoltán PÉCSI IGAZGATÓSÁG dr. Hamvas Antalné, Petrócz Mátyás DÉL-BALATONI IGAZGATÓSÁG Bazsák Gyula, Birkás László, Fehér László, Kasza Emánuel, Kristóf Ferenc, Seffer Ferenc, Székelyi Béla, Szlivka Ferenc, Tóth István, Valter László, Weisz Ilona ÉSZAK-BALATONI IGAZGATÓSÁG Tóth József, Hentes István, Fehér Tiborné, Szabó József, Bakonyvári József, Paulin Györgyné, Török Gyula, Pintér Imre Színes krétapor Schiszler Vilmos mohácsi diszpécser kollégánk kiállításáról Történet következik képekrl és az egykori szófogadó fiúról, aki sok-sok év elteltével újra rátalált valamire. Egy felntt mese, amelyikben meglátják majd, jól megfér egymás mellett a DRV szépen parkosított telepének hangulata a mohácsi Duna parttal, az ISO minségbiztosítás követelményrendszere, negyvennégyféle növény a kertben, százharminc kép a lakásban, egy csendes kicsi alkotótárs a szolárium szobában, és egy kedves, mért családi kritikus is. Kezddjék hát a történet, rendhagyó módon, mindjárt a közepén. A német nevében öt templom városában, Pécsen a Lenau házban, a kiállítás helyszínén, ahol a találkozót megbeszéltük Schiszler Vilmossal. Mindketten fél órával korábban érkezünk meg. Az emeleti teremben találok rá, a meghívón szerepl fényképe alapján Napkelte és Naplemente eltt. Errl a két képrl mindjárt kiderül, hogy a régi szerelem a Duna-part, és a DRV szépen parkosított telepe adta hozzá az ihletet. Miközben sétálunk a kiállító terem helyiségeiben, a lakóhely Somberek, és Mohács környékének kedves tájai és épületei elevenednek meg a képeken, majd a szigorú tekintet fköts sváb asszonyok portréi elé érve, szóba kerül az indulás is.

19 - Mohácson, egy iparos magyarországi német családba születtem. Apám cipész, édesanyám varrón volt. Így aztán hiába fedezték fel tanáraim az általános iskolában a rajztehetségemet, a család akaratára nekem is tisztes polgári szakmát kellett választanom. Ahogy mondja, elektrikus lett belle. Aztán katonaság, munkás évek, nsülés, gyerekek. Idáig a nem kötelez, de szokásos koreográfia. Aztán, és itt kerül újra szóba a DRV, ahol tán a mszakozás ritmusából adódóan, meg a szép környezet hatására, újra elkezdett rajzolgatni. Elször csak magának, késbb a rokonságnak is. Mint elmondja, elsnek terepszemlére indul, hogy felmérje melyik-melyik lakásba milyen színvilágú képet illik készítenie névnapra vagy születésnapra. Így jött azaz ötlete is, hogy az igazgatóság mind az ötvenhat n dolgozójának virágot rajzoljon nnapra. Ha már a vállalatnál tartunk, az ISO rendszer is szóba kerül, ugyanis tle, mint a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatba kerül diszpécsertl is fokozottabb odafigyelést követel. Kikapcsolódásra a tizenkét órás munka után a rajzolásnál jobbat el sem tudna képzelni. Segítség az is, hogy sikerült házat vásárolniuk és kiköltözniük Somberekre, a Mohácshoz közeli kedves kis faluba, így biztosítva az alkotáshoz a nyugodt légkört. Bár a tervezett vállalkozás nem jött össze, a szoláriumból a szoba megmaradt, és lett belle mterem. Itt készültek a kiállítás képei egy nagyon hálás alkotótárs, a Kicsi nev kutya társaságában. Nemcsak állandó belépje van, hanem kötelez idnként benéznie a feleségnek, Tábori Juditnak, mert mint az alkotó mondja (s ezt nem a kötelez udvariasságból magam is igazolom) olyan természetes érzéke van, mint egy rajztanárnak. Egyébként a családi kritikus szerepkör mellett, másodállásban is a DRV dolgozója. Kerekedik talán már, de még nem lehet teljes ez a kép a kiállítás, az igazi bemutatkozás létrejöttének leírása nélkül. - Alapjában rejtzköd típusú vagyok, de segítséget, támogatást kaptam jónéhány embertl is. Többek között Bosnyák Mihály mohácsi mvésztanártól, akitl nemcsak nagyon sok mindent lestem el, hanem feltétlen megbízom az értékítéletében is, mert csak ránéz valamire, és azt is meg tudja mondani, hogy mit akartam ábrázolni. Mihelisz Ferenctl, a Sombereki Mveldési Otthon igazgatójától, aki már több kiállítást rendezett a képeimbl. ajánlott Háber Jánosnak a Lenau Ház igazgatójának a figyelmébe. Bíztattak, ajánlottak, hívtak, így kerültem ide. Ahogy befejezi a mondatot, mintha elre megbeszéltük volna, visszaérünk az eredeti kiindulási pontunkhoz. Örömmel mutatja újra képén, a vízen játszódó fények szín kavalkádját. - Krétaporral dolgozom, ez gyorsabb, mintha olajfestékkel kellene. Úgy érzem, így sikerül jobban megragadnom a pillanat varázsát, egy gyorsan elmúló naplemente szinte minden szí-

20 nét fel tudom dolgozni. Van egy fixáló anyag, amivel lefújom a végén a színes krétaport, így olyan hosszú élet lehet, akár a hagyományos módszerekkel készült alkotások. A franciáktól ismerem, ott terjedt el mostanában ez a technika. Kiderül, hiszen a tárlat is szolgál rá bizonyságul néhány elvontabb nonfiguratív mvel, hogy azért nem mindig ragaszkodik a látható, valóságh ábrázolásához. - Néha pillanatnyi ötletek, felvillanások skiccei alapján utólag is dolgozom. Megkérem, álljon a kedvenc mvei elé, hogy a leírtak mellé mi is adhassunk képet a cikk olvasóinak. A végére pedig a kihagyhatatlan kérdés: Nincs-e benne utólagos fájdalom, csalódás, hogy nem választhatta annak idején mindezt élethivatásul? - Egyáltalán nincs, semmiféle. Elfogadom, hogy így történt, mert nagyon sok örömöt találok benne, és úgy érzem, teljes ember vagyok. Megtalálni magunkban a harmóniát, azt hiszem, ez a legfontosabb. Ebben aztán teljességgel egyetértünk, bár emlegettünk azért egy pénz nev valamit, polgári jólétet, biztonságot, amelyek mind kellenek hozzá. Búcsúzás után rögtön rájövök, nem a hiányzó dolgok a fontosak, mikor most itt van elttünk egy jó példa. Végtére is nem baj, ha mi nem tudunk festeni vagy rajzolni, annyi módja van még, hogy mi is megtaláljuk a magunk kifejezési módját. Mint mondják: a jó példa ragadós, akár a színes krétapor, ha ért kézzel bánnak vele. Ha nem hiszik, nézzék meg Schiszler Vilmos képeit! Emlékkút Iszkaszentgyörgynek Szabó Gábor Iszkaszentgyörgy községben október 26-án új községházát adtak át. Ebbl az alkalomból a DRV Rt. Fejér Megyei Igazgatósága emlékkutat adományozott a településnek, melyet az Igazgatóság dolgozói alkottak. Az egymásra boltozatszeren boruló TATÁR kövek védik a felszín alól feltör ivóvizet. Köszöntjében Hullay Gyula igazgató úr emlékeztette a település lakosságát arra, hogy a jó minség víz kincs, melyet óvnunk, védenünk kell. A díszkutat az ünnepség keretében Kontrát Károly, a Belügyminisztérium politikai államtitkára indította el.

21 Tisztelt Szakszervezeti Tagjaink! Tisztelt Munkatársak! A VKDSZ DRV Rt. Munkahelyi Szakszervezete az alábbiakról tájékoztatja tagjait, a munkatársakat: 1. Munkahelyi Szakszervezetünk Választmánya október 16-ai ülésén Tóth István vezérigazgató úr elterjesztésében megtárgyalta, majd elfogadta, a 2001 évre kötött kiegészít bérmegállapodást (mellékelve). A megállapodás melléklete (bizalmiaknak megküldtük) azt mutatja, 479 munkavállalónk bruttó alapbére ezer Ft között van, 1300 munkavállaló 50 és 65 ezer Ft bruttó alapbért keres Társaságunknál. A megállapodás az érintett munkavállalóinknak jelent dec. 01-tl egyenként differenciáltan bérfejlesztést. A megállapodás rendelkezik arról is, hogy 135,5 millió Ft alapbér arányos kifizetésére kerüljön sor valamennyi munkavállalónknak, a meghatározott feltételek alapján. Munkahelyi Szakszervezetünk bízik abban, hogy ez a megállapodás az els lépés annak irányában, hogy a minimálbér erteljes emelése következményeit, a bértorlódást, a különböz szakmai csoportok között ellensúlyozza. 2. Mikor a DRV Hírek jelen száma megjelenik, már túlleszünk a nov. 22-re kiírt üzemi tanács választásokon. Választmányunk nov. 14-ei ülésén értékelte az elkészületeket és üzemi titkáraink véleménye röviden az alábbiakban összegezhet: Üzemi bizalmi testületeink, megtárgyalták az ÜT választás 3 évének munkáját és dönten képviselink beszámolóit eredményesnek ítélték. Megtörtént a VKDSZ jelöltjeinek a megnevezése. Minden esélyük megvan arra, hogy az ÜT választásokon jelöltjeink megkapják a szavazatok több mint 65%-os támogatását. 3. Választmányunk nov. 14-ei ülésén az alábbi döntéseket hozta: Elfogadta évzáró kibvített Választmányi ülésünk idpontját mely: nov. 28, 10 óra, Siófok, Tanmhely. Napirendje: Tájékoztató a DRV Rt. idarányos és várható gazdálkodási eredményérl. Eladó: Tóth István vezérigazgató úr. Beszámoló: az MSZ évi szakszervezeti munkájáról. Eladó: Gábor Imre titkár A VKDSZ Országos Szövetsége Szakszervezeti Munkáért Kitüntetés odaítélésérl dönt decemberi ülésén. Munkahelyi szakszervezetünk: Bocsev István elnököt, Szcs József ÜSZB titkárt terjeszti elfogadásra az Országos Választmánynak A DRV Rt. ETIKAI BIZOTTSÁGÁBA Alt Gyz, Bels Sándor Választmányi tagokat, Gábor Imre titkárt jelölte tagként a választmány Aktuális témakörök között több kérdésrl adott tájékoztatást Gábor Imre titkár. Kiemelésre az alábbiakat tartjuk: A VKDSZ Országos Szövetsége Munkaügyi konferenciát rendezett nov. 05-én.

22 A VKDSZ decemberi ülésén véglegesíti a Signál Biztosító és a VKDSZ közötti megállapodást, mely az alábbi biztosítási feltételeket tartalmazza: Érintett tagjaink a nap 24 órájában a világ bármely táján balesetet szenvednek, biztosítási szolgáltatásban részesülnek (pl. úti, munkahelyi, közlekedési, háztartási, sportolás közben és egyéb esetekben történt baleseteknél). A biztosítási szolgáltatások a következk: Baleseti halál esetén Ft baleseti rokkantság esetén Ft kórházi napidíj 400.-Ft/nap Azonnali szolgáltatások: csonttörés Ft egyéb súlyos sérülés esetén Ft Munkahelyi balesetre járó szolgáltatás: 3 napot meghaladó táppénzes állományba kerülésnél Ft 21 napot meghaladó táppénzes állományba kerülésnél Ft A biztosítási szolgáltatás díja: (tagszervezeti költségvetés terhére) A tagonként fizetend díj összege havonta : 30.-Ft/f/ évi: 360.-Ft/f nov. 07-én került sor a VKDSZ és a KöViM között megkötött megállapodás értékelésére a minisztériumban: Felek a tárgyalást eredményesnek ítélték, hisz az öt Részvény társaság éves viszonylatban 12.5%-os átlagkereset fejlesztést realizál az átlagban 10%-al tervezettel szemben 2001 évben. A VKDSZ ugyanakkor fenntartotta külön véleményét, mely lényege, minimum 1% további fejlesztésre biztosítson lehetséget a tulajdonos azon társaságoknál, ahol a fejlesztés fedezete rendelkezésre áll. Az alábbi indokok alapján: Az országos átlagkereset a versenyszférában 17%-al növekedett. Az infláció a tervezett 6-7% helyett 9% fölött lesz éves viszonylatban. A Regionális Társaságok átlagkeresete alacsonyabb, mint a NG átlag, ezen túl az ágazaton belüli összehasonlítás is hátrányt mutat pld. A DRV Rt. 30-ik a víz szolgáltató szervezetek ágazati összevetésében. A VKDSZ átadta állásfoglalását a évi Bérfejlesztésre vonatkozóan. A tárgyalás folytatódik. 4. A tájékoztatónkhoz az alábbi anyagokat mellékeljük: Bérmegállapodás, a VKDSZ Szövetség állásfoglalása a évi Bérmegállapodáshoz,

Közzétette: ( Még nincs értékelve

Közzétette:   (  Még nincs értékelve 2015 május 04. Flag Szöveg méret 90 100 Mentés 110 120 130 140 150 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1 % 1/5 Give 1 % 2/5 Mérték Give 1 % 3/5 Give 1 % 4/5 Give 1 % 5/5 Érdekl?dve olvastam

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE SOPRON 2006 1. Általános rendelkezések (1) A Rektori Hivatal az egyetemen mköd önálló átfogó szervezeti egység, mely ellátja az egyetem igazgatási

Részletesebben

A MABOSZ Kertvezetők Tanácsa volt a vendégünk

A MABOSZ Kertvezetők Tanácsa volt a vendégünk Vendégül láttuk a MABOSZ Kertvezet?k Tanácsának tagjait Szeptember els? felében, a "PTE Zöld Egyetem" program keretén belül, otthont adtunk a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ)

Részletesebben

HR FOLYAMATOK FEJLESZTÉSE A FELSOKTATÁSBAN: BELS KÉPZÉSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN

HR FOLYAMATOK FEJLESZTÉSE A FELSOKTATÁSBAN: BELS KÉPZÉSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN HR FOLYAMATOK FEJLESZTÉSE A FELSOKTATÁSBAN: BELS KÉPZÉSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN Dr. Koltai Zoltán PhD, egyetemi docens (PTE FEEK) Dr. habil. Nemeskéri Zsolt, egyetemi docens (PTE

Részletesebben

8294 Kapolcs 8293 Vigántpetend JEGYZŐKÖNYV

8294 Kapolcs 8293 Vigántpetend JEGYZŐKÖNYV Önkormányzati Képviselő-testület Önkormányzati Képviselő-testület 8294 Kapolcs 8293 Vigántpetend Száma: 332-16/2012. JEGYZŐKÖNYV Készült: Kapolcs község Önkormányzata Képviselőtestülete és Vigántpetend

Részletesebben

Fogyasztóbarát város lett Salgótarján, rekordszámú pozitív listás cég kapott elismerést

Fogyasztóbarát város lett Salgótarján, rekordszámú pozitív listás cég kapott elismerést Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 75/2015 Kedves Kolléga! Hírlevelünk következő számában tisztelettel tájékoztatjuk Önt arról, hogy SALGÓTARJÁN az országban tizenötödikként

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SPORT ÉS REKREÁCIÓS BIZOTTSÁGÁNAK MKÖDÉSI RENDJE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SPORT ÉS REKREÁCIÓS BIZOTTSÁGÁNAK MKÖDÉSI RENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SPORT ÉS REKREÁCIÓS BIZOTTSÁGÁNAK MKÖDÉSI RENDJE SOPRON 2008 A Nyugat-Magyarországi Egyetem Sport és Rekreációs Bizottságának (a továbbiakban:

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának december 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ MÁSODIK

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának december 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ MÁSODIK Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 2016. december 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 2016. MÁSODIK L MEGYE: KOORDINÁTOR NEVE: - Moson- Sopron Megye Dr. Jáki Katalin Szakszervezet

Részletesebben

A MINSÉGFEJLESZTÉSI CSOPORT SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI SZABÁLYZATA BEVEZETÉS. A 3/2002. (II.15. ) OM rendelet a következ0ket határozza meg:

A MINSÉGFEJLESZTÉSI CSOPORT SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI SZABÁLYZATA BEVEZETÉS. A 3/2002. (II.15. ) OM rendelet a következ0ket határozza meg: Csak úgy tudunk megfelelni gyorsan változó környezetünknek, ha folyamatosan tervezünk és ismerünk minden lehetséget, mely nyitva áll elttünk. Newt Gingrich A MINSÉGFEJLESZTÉSI CSOPORT SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI

Részletesebben

Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban. Felsoktatási minségtérkép

Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban. Felsoktatási minségtérkép Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban Felsoktatási minségtérkép 8. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia 2012. április 26-27., Gödöll Hegyi-Halmos Nóra ELTE PPK OFI Felsoktatási

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye. Szám: 14/349-3/2011. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei

Részletesebben

HBM HÍRLAP március 4.évfolyam 3.szám. Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida)

HBM HÍRLAP március 4.évfolyam 3.szám. Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida) HBM HÍRLAP 2013. március 4.évfolyam 3.szám Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida) ADÓ ÉS JÁRULÉKVÁLTOZÁS 2013-ban! Debrecen, 2013. február 19. Az ADÓ és Járulékok jogszabályváltozásról tartott előadást

Részletesebben

A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség Tisztújító Közgy?lése 2015

A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség Tisztújító Közgy?lése 2015 A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség 2015. március 10-én Tisztújító Közgy?lést tartott a Campus étterem különtermében. A küldöttek a részletes programot, a Közgy?lés anyagát és a jelöl?listát elektronikus

Részletesebben

Ónod Község Önkormányzata 3551 Ónod, Rákóczi u. 64. * Tel.:

Ónod Község Önkormányzata 3551 Ónod, Rákóczi u. 64. * Tel.: Ónod Község Önkormányzata 3551 Ónod, Rákóczi u. 64. * Tel.: 46 466-101 Ónod Képviselő-testülete 2008. november 5-én megtartott rendkívüli nyilvános ülésén Meghozott határozatok: 93/2008. (XI. 5.) határozat:

Részletesebben

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. Felelős műszaki vezetői és építési

Részletesebben

Ipari Parkok Egyesület 2006. évi közhasznú jelentése

Ipari Parkok Egyesület 2006. évi közhasznú jelentése Ipari Parkok Egyesület 2006. évi közhasznú jelentése Adószám: 18067460-2-41 Statisztikai számjel: 18067460-7310-529-01 Székhely: 1012 Budapest, Attila út 123. 1.sz. melléklet: közhasznú egyszersített éves

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Hajdúbagos Község Önkormányzat május 14-én megtartott rendkívüli nyílt Képviselő-testületi ülésén.

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Hajdúbagos Község Önkormányzat május 14-én megtartott rendkívüli nyílt Képviselő-testületi ülésén. Ikt. szám: 6-10/2013. POLGÁRMESTERI HIVATAL HAJDÚBAGOS, Nagy u. 101. JEGYZŐKÖNYV Készült: Hajdúbagos Község Önkormányzat 2013. május 14-én megtartott rendkívüli nyílt Képviselő-testületi ülésén. TARTALOMBÓL

Részletesebben

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt )

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt ) 5. sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 05-ig!

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 05-ig! Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 2016. július 05-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 2016. ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL MEGYE: KOORDINÁTOR NEVE: Baranya megye Horváth Sándorné A

Részletesebben

XX. Villamosenergia-ipari Asztalitenisz Találkozó 2009. október 16-17-18 GYR

XX. Villamosenergia-ipari Asztalitenisz Találkozó 2009. október 16-17-18 GYR XX. Villamosenergia-ipari Asztalitenisz Találkozó 2009. október 16-17-18 GYR Versenykiírás 1. A verseny célja: A villamosenergia-ipar hagyományainak és a dolgozók egészségének megrzése, az emberi kapcsolatok

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 4. NAPIREND Ügyiratszám: 1/330-4/2008. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2008. december 23-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívandó: A szennyvízcsatorna

Részletesebben

Balatonkenese Nagyközség Önkormányzata Képvisel-testületének. 25/2004.(VII.14.) rendelete

Balatonkenese Nagyközség Önkormányzata Képvisel-testületének. 25/2004.(VII.14.) rendelete Balatonkenese Nagyközség Önkormányzata Képvisel-testületének 25/2004.(VII.14.) rendelete az önkormányzati tulajdonú közüzem vízmbl szolgáltatott ivóvízért és a közüzem csatornam használatáért fizetend

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Fejes Edit, Sariyüce Tolga Deniz, Cardak Salih, Csörgő István kuratóriumi tagok

JEGYZŐKÖNYV. Fejes Edit, Sariyüce Tolga Deniz, Cardak Salih, Csörgő István kuratóriumi tagok JEGYZŐKÖNYV Készült: Török-Magyar Kulturális, Információs és Művészeti Alapítvány Kuratóriumának 2015. szeptember 5-én, szombaton 15 órakor megtartott üléséről Az ülés helye: 1094 Budapest Ferenc tér 5.

Részletesebben

A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk

A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül. Aki gondolkodik, de nem tanul, nagy

Részletesebben

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei I. A munkavédelmi képviselők jogait, kötelezettségeit, feladatait a munkavédelmi törvény (1993.évi XCIII. törvény a munkavédelemről) VI. fejezete

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A Tudományos Diákkör A Tudományos Diákköri munka Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács A kari Tudományos Diák

TARTALOMJEGYZÉK A Tudományos Diákkör A Tudományos Diákköri munka Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács A kari Tudományos Diák 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói követelményrendszer 12. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Eseménynaptár. www.hook.hu, e-mail: info@hook.hu

Eseménynaptár. www.hook.hu, e-mail: info@hook.hu Eseménynaptár Időpont Helyszín Esemény 2015. március 3. Dunaújváros Gazdálkodási folyamatok feltérképezése a Dunaújvárosi Főiskolán Lenner Tamás 2015. március 5. Nyíregyháza Gazdálkodási folyamatok feltérképezése

Részletesebben

11. Jegyzőkönyv. 2./ Javaslat Egyházasdengeleg Község Önkormányzata vagyonáról szóló rendelet megalkotására

11. Jegyzőkönyv. 2./ Javaslat Egyházasdengeleg Község Önkormányzata vagyonáról szóló rendelet megalkotására 11. Jegyzőkönyv Készült: Egyházasdengeleg Község Önkormányzata Képviselő- testületének 2013. július 2-án 13.00 órától megtartott üléséről. Jelen vannak:, Berkes Balázs polgármester, Jakus Árpádné, Kovácsné

Részletesebben

Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS. 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben Bérbesorolási rendszer

Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS. 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben Bérbesorolási rendszer Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben 2017. Bérbesorolási rendszer Tartalomjegyzék Vasúti tevékenység bérbesorolási rendszere... Hiba! A könyvjelz nem

Részletesebben

Békéscsaba, Szabadság tér 11-17. a Cigány Kisebbségi Önkormányzat székhelyén, a III. emeleti irodában.

Békéscsaba, Szabadság tér 11-17. a Cigány Kisebbségi Önkormányzat székhelyén, a III. emeleti irodában. Békéscsaba Megyei Jogú Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata 5600 Békéscsaba, Szabadság tér 11-17. Ikt.sz.: /2008. J E G Y Z Ő K Ö N Y V (Tekintettel az ülés hangfelvételen történt rögzítésére, a jegyzőkönyv

Részletesebben

J E G Y Z K Ö N Y V. Készült: Sülysáp Nagyközségi Önkormányzat képvisel-testületének 2005. január 31-én megtartott ülésérl.

J E G Y Z K Ö N Y V. Készült: Sülysáp Nagyközségi Önkormányzat képvisel-testületének 2005. január 31-én megtartott ülésérl. J E G Y Z K Ö N Y V Készült: Sülysáp Nagyközségi Önkormányzat képvisel-testületének 2005. január 31-én megtartott ülésérl. Jelen vannak: A polgármester, a jegyz, a települési képviselk a mellékelt jelenléti

Részletesebben

A FÖLDEÁKI ISKOLÁSOKÉRT KÖZALAPÍTVÁNY. módosított alapító okirata

A FÖLDEÁKI ISKOLÁSOKÉRT KÖZALAPÍTVÁNY. módosított alapító okirata A FÖLDEÁKI ISKOLÁSOKÉRT KÖZALAPÍTVÁNY módosított alapító okirata amely azért készült, hogy az I. pontban felsorolt alapító az 1959. évi IV. törvény, a Polgári törvénykönyv 74/'G. -aiban meghatározott rendelkezéseket

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 05-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ Veszprém MEGYE: Vizl Péterné

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 05-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ Veszprém MEGYE: Vizl Péterné Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 2016. július 05-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 2016. MEGYE: KOORDINÁTOR NEVE: Veszprém Vizl Péterné Szakszervezet megnevezése: 1.Pedagógusok

Részletesebben

XIX. Évfolyam 1. szám

XIX. Évfolyam 1. szám XIX. Évfolyam 1. szám Hosszú hetek óta a Népszabadság 2004. január 14-ei számának "Egy pohár víz a Klenity-dlben" cím ironikus hangvétel cikke jár a fejemben. A történet fszereplje - egy a fvárostól mindössze

Részletesebben

Kulturális rendezvényszervező szakképesítés

Kulturális rendezvényszervező szakképesítés Kulturális rendezvényszervező szakképesítés Kulturális rendezvényszervez? szakképesítés OKJ azonosító: 51 345 01 A tanfolyam felnőttképzési nyilvántartásba vételi száma: E-000327/2014/A025 A Kulturális

Részletesebben

Dozmat Község Önkormányzata Képviselő-testülete április 29- i nyílt ülésének jegyzőkönyve

Dozmat Község Önkormányzata Képviselő-testülete április 29- i nyílt ülésének jegyzőkönyve 7/2013. Dozmat Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2013. április 29- i nyílt ülésének jegyzőkönyve Tartalmazza: 9/2013. (V.2.) önkormányzati rendeletet az önkormányzat 2012. évi költségvetésének végrehajtásáról

Részletesebben

Emlékeztet! Kedvezményezett: Zöld Kultúra Egyesület (8693, Kisberény, Pet!fi S. utca 20.)

Emlékeztet! Kedvezményezett: Zöld Kultúra Egyesület (8693, Kisberény, Pet!fi S. utca 20.) Emlékeztet! a Zöld Kultúra Egyesület (8693 Kisberény, Pet!fi Sándor utca 20.) 2076918180 számon nyilvántartott pályázatának keretében megvalósított Kisebbségi Kerekasztal elnevezés" rendezvényr!l. Kedvezményezett:

Részletesebben

Etyek Község. 48/2008. (II. 8.) sz. Képvisel-testületi határozata 49/2008. (II. 8.) sz. Képvisel-testületi határozata

Etyek Község. 48/2008. (II. 8.) sz. Képvisel-testületi határozata 49/2008. (II. 8.) sz. Képvisel-testületi határozata Etyek Község 48/2008. (II. 8.) sz. Képvisel-testületi határozata 49/2008. (II. 8.) sz. Képvisel-testületi határozata 1 J E G Y Z K Ö N Y V Készült: Etyek Község Önkormányzat Képvisel-testületének 2008.

Részletesebben

A Kerékpáros Magyarország Program végrehajtásáért felels Kerékpáros Tárcaközi Bizottság (KTB) Ügyrendje

A Kerékpáros Magyarország Program végrehajtásáért felels Kerékpáros Tárcaközi Bizottság (KTB) Ügyrendje A Kerékpáros Magyarország Program végrehajtásáért felels Kerékpáros Tárcaközi Bizottság (KTB) Ügyrendje 1. A KTB célja: A Kerékpáros Tárcaközi Bizottság (továbbiakban:ktb) munkájának a célja az Új Magyarország

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Az ülés helye: Jelen vannak: Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának 2015. november 24-én 13 00 órától megtartott üléséről

Részletesebben

A BUDAPESTI M SZAKI F ISKOLA SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REJT SÁNDOR KÖNNY IPARI ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI KAR

A BUDAPESTI M SZAKI F ISKOLA SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REJT SÁNDOR KÖNNY IPARI ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI KAR A Budapesti M szaki F iskola Szervezeti és M ködési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és M ködési Rend 7. függelék 2. verzió A BUDAPESTI M SZAKI F ISKOLA SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REJT

Részletesebben

Új név a Strandfoci Kupán: Mészi Frucht Kft.

Új név a Strandfoci Kupán: Mészi Frucht Kft. Szép nyári id?, remek mérk?zések, szebbnél szebb cselek, védések és látványos gólok jellemezték az idei strandfoci kupát Dunaújvárosban. Reggel 09.00 órakor a Mirage - Riki FC mérk?zéssel kezd?dött a Szalki

Részletesebben

BELLA standardok bevezetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok a Zala Megyei Kórházban intézeti koordinátori szemmel.

BELLA standardok bevezetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok a Zala Megyei Kórházban intézeti koordinátori szemmel. BELLA standardok bevezetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok a Zala Megyei Kórházban intézeti koordinátori szemmel. Bognárné Laposa Ilona (Zala Megyei Kórház) Intézetünk sikerrel pályázott a GYEMSZI

Részletesebben

Tekintettel arra, hogy a program célja a minél szélesebb körű ismeretetek átadása, a tanulmányút során számos intézménylátogatásra is sor került.

Tekintettel arra, hogy a program célja a minél szélesebb körű ismeretetek átadása, a tanulmányút során számos intézménylátogatásra is sor került. Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy hírlevelünkben tájékoztassuk arról, hogy Egyiptomi Fogyasztóvédelmi Ügynökség (CPA) magas rangú delegációja érkezett tanulmányútra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz.

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. Javadalmazási Bizottságának ügyrendje

Az OTP Bank Nyrt. Javadalmazási Bizottságának ügyrendje Az OTP Bank Nyrt. Javadalmazási Bizottságának ügyrendje I. A Javadalmazási Bizottság jogállása A Javadalmazási Bizottság az Igazgatóság által létrehozott, folyamatos működésű bizottság, mely segíti a vezérigazgató

Részletesebben

MELLearN Konferencia Szegeden

MELLearN Konferencia Szegeden 9 9, 8$0 :, ()*(, %# ; A TARTALOMBÓL: Ünnep eltt 1 MELLearN Konferencia Szegeden 1 Új kihívások a felnttképzésben 2 MELLearN szimpózium az ONK-n 4 Rövid hírek 5 A MELLearN Egyesület vezetsége és munkatársai,

Részletesebben

Javaslat a szennyvízcsatorna évi díjainak megállapítására Előterjesztő: Dr. Gémesi György

Javaslat a szennyvízcsatorna évi díjainak megállapítására Előterjesztő: Dr. Gémesi György Gödöllő Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2010. december 16-i ülésére Tárgy: Javaslat a szennyvízcsatorna 2011. évi díjainak megállapítására Előterjesztő: Dr. Gémesi György - 2 - Tisztelt

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának december 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ MÁSODIK

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának december 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ MÁSODIK Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 2016. december 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 2016. MÁSODIK L MEGYE: KOORDINÁTOR NEVE: Fejér Jámbor Ferencné Szakszervezet megnevezése:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. november 12-i ülésére Tárgy: Tájékoztató a Zirci BULI, a Bakonyi Betyárnapok és a Bakonyi Vágta jövőjével kapcsolatos egyeztetésekről

Részletesebben

1,) A kerékpárút önrészének módosítása és a kivitelező kiválasztása

1,) A kerékpárút önrészének módosítása és a kivitelező kiválasztása Készült: Bajót Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 2008. október 14- én megtartott rendkívüli testületi ülésén. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácsterme Bajót, Kossuth Lajos utca 69.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Tahitótfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Szám: 20/2010. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Tahitótfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. október 12-én (kedd) 18 00 órakor tartott

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: Szakáld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2015.április 29. napján megtartott ülésén.

Jegyzőkönyv. Készült: Szakáld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2015.április 29. napján megtartott ülésén. Szakáld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 3596 Szakáld, Aradi út. 4. Jegyzőkönyv Készült: Szakáld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2015.április 29. napján megtartott ülésén. Jelen vannak:

Részletesebben

Ezüst fokozatú támogatóink:

Ezüst fokozatú támogatóink: Szerelőverseny 2007 2007. október 3-án és 4-én Társaságunk adott otthont a víziközmű ágazat egyik legjelentősebb szakmai rendezvényének, a VII. Országos Vízkiközmű Szerelőversenynek. A Magyar Víziközmű

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 39/2015. Kedves Kolléga!

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 39/2015. Kedves Kolléga! Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 39/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy hírlevelünkben tájékoztassuk arról, hogy Egyiptomi Fogyasztóvédelmi Ügynökség (CPA) magas

Részletesebben

Vezetői számvitel / Controlling II. előadás. Controlling rendszer kialakítása Controlling részrendszerek A controller

Vezetői számvitel / Controlling II. előadás. Controlling rendszer kialakítása Controlling részrendszerek A controller Vezetői számvitel / Controlling II. előadás Controlling rendszer kialakítása Controlling részrendszerek A controller I. A controlling rendszer kialakítását befolyásoló tényezők A controlling rendszer kialakítását

Részletesebben

Valente József képviselő távolmaradása okát előzetesen jelezte.

Valente József képviselő távolmaradása okát előzetesen jelezte. 1 Szám: 20-50/2011. TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT SÜMEGPRÁGA 8351 SÜMEGPRÁGA, RÁKÓCZI U. 17. T/F: 87/350-587 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2011. október 6-án 17,45 órakor kezdődött nyilvános üléséről. Az ülés

Részletesebben

Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai

Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai 1./ Az elnökség 2014. évi tevékenységének értékelése, évzáró. Előterjesztő: Kárpáti Zoltán megyei elnök Előterjesztés módja: írásban illetve szóban 2./ A jelenlévők

Részletesebben

Eseménynaptár. www.hook.hu, e-mail: info@hook.hu

Eseménynaptár. www.hook.hu, e-mail: info@hook.hu Németh Gergő elnökségi tag beszámolója Eseménynaptár Időpont Helyszín Esemény 2015. február 28. Dunaújváros Egyeztetés - EFOTT civil falu Téma: Feladatkörök beosztása 2015. február. 28. Dunaújváros Egyeztetés

Részletesebben

Kunadacs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének február 12-én megtartott üléséről felvett J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Kunadacs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének február 12-én megtartott üléséről felvett J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Kunadacs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 6097. Kunadacs Rákóczi u. 2. Telefon: 76/558-131 Fax: 76/422-057 E-mail: kunadacs.ph@tanet.hu 57-3/2015. Kunadacs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Stengl Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Stengl Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Stengl Kereskedelmi és Székhely: 7632 Pécs, Júlia u. 13. IV. em. 13. Tel: 06 30 758 75 16 Fax: 06 72 520 263 Tisztelt leendő Partnerünk! Kérem, engedje meg, hogy röviden bemutassuk cégünket. A Stengl Kereskedelmi

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV EGYHÁZASHOLLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA. Rendelet: Határozatok: Amely készült 2014.április 28-i nyilvános képviselő-testületi ülésről

JEGYZŐKÖNYV EGYHÁZASHOLLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA. Rendelet: Határozatok: Amely készült 2014.április 28-i nyilvános képviselő-testületi ülésről EGYHÁZASHOLLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA JEGYZŐKÖNYV Amely készült 2014.április 28-i nyilvános képviselő-testületi ülésről Rendelet: 6 /2014.(IV.29.) Önkormányzat 2013. évi költségvetési rendeletének módosítása

Részletesebben

Határozati javaslatként a meghívóban szerepl napirendi javaslat elfogadását javasolja.

Határozati javaslatként a meghívóban szerepl napirendi javaslat elfogadását javasolja. Barbacs Községi Önkormányzat 9169 Barbacs, Kossuth utca 5. 91-5/2015.NY. Készült: Barbacs Községi Önkormányzat Képvisel-testülete 2015. május 26-án 17.00 órakor a barbacsi Önkormányzat tanácskozótermében

Részletesebben

Összefoglaló a TÁMOP projekt Regionális Mentori Szakmai Találkozójának Gyulai rendezvényéről május 8.

Összefoglaló a TÁMOP projekt Regionális Mentori Szakmai Találkozójának Gyulai rendezvényéről május 8. Összefoglaló a TÁMOP 2.1.2 projekt Regionális Mentori Szakmai Találkozójának Gyulai rendezvényéről 2014. május 8. Készítette: Vári Barbara TÁMOP 2.1.2 kommunikációs munkatárs 1 A Intézet TÁMOP 2.1.2 projektirodája

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült Mogyorósbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének augusztus 31-i ülésén

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült Mogyorósbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének augusztus 31-i ülésén J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Mogyorósbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. augusztus 31-i ülésén Jelen vannak: Havrancsik Tibor, Ifj. Havrancsik Tibor, Seresné Papp Zsuzsanna, Somogyi

Részletesebben

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévíz Az élet forrása A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévízi turizmusa számokban Magánszállás 812 ház 2240 szoba 4692 ágy Kereskedelmi szállás 20 Hotel (3-5 * ) 2078 szoba 5814 ágy Összesen

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYLÉSÉNEK ÁPRILIS 29-I ÜLÉSÉRE

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYLÉSÉNEK ÁPRILIS 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 02-2/101-15/2009. TÁRGY: KIEGÉSZÍT FORRÁS BIZTOSÍ- TÁSA A PKK KIVITELEZÉSI KÖZBESZERZÉSÉHEZ MELLÉKLET: E LTERJESZT É S PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYLÉSÉNEK 2009. ÁPRILIS 29-I ÜLÉSÉRE

Részletesebben

Erdőkürt Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2176 Erdőkürt, Kossuth út 51. Tel./fax: 32/

Erdőkürt Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2176 Erdőkürt, Kossuth út 51. Tel./fax: 32/ Erdőkürt Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2176 Erdőkürt, Kossuth út 51. Tel./fax: 32/479-179 E-mail: hivatal@erdokurt.hu 14. SZÁMÚ J E G Y Z Ő K Ö N Y V (Ülés ideje: 2017. november 13.) Napirend:

Részletesebben

E G Y Ü T T MKÖDÉSI K E R E T M E G Á L L A P O D Á S

E G Y Ü T T MKÖDÉSI K E R E T M E G Á L L A P O D Á S E G Y Ü T T MKÖDÉSI K E R E T M E G Á L L A P O D Á S amely létrejött egyrészrl: név: Város Önkormányzata székhely: 2000, Városház tér 1-3. PIR törzsszám: 395368 KSH azonosító: 1315440 adószám: 15395364-2-13

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2007. JÚNIUS 21-EI ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2007. JÚNIUS 21-EI ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2007. JÚNIUS 21-EI ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 123-6/2007. MELLÉKLETEK: 1DB TÁRGY: A Baranya Megyei Önkormányzat Nagy László Gimnáziuma, Szakközépiskolája,

Részletesebben

Kiválóság kultúra fejlődése a DMRV Zrt.-nál Előadás a KIVÁLÓSÁG TAVASZ 2012 rendezvényen 2012. 03. 08. Előadó: Vogel Csaba vezérigazgató

Kiválóság kultúra fejlődése a DMRV Zrt.-nál Előadás a KIVÁLÓSÁG TAVASZ 2012 rendezvényen 2012. 03. 08. Előadó: Vogel Csaba vezérigazgató Kiválóság kultúra fejlődése a DMRV Zrt.-nál Előadás a KIVÁLÓSÁG TAVASZ 2012 rendezvényen 2012. 03. 08. Előadó: Vogel Csaba vezérigazgató 1 A CÉG TÖRTÉNETE, JOGELŐDÖK A cég fennállását 1928. október 21-től

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2013. szeptember 18. Dr. Pavlek Tünde

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Foktő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. február 25-én, 17 órakor kezdődő üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Foktő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. február 25-én, 17 órakor kezdődő üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Foktő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. február 25-én, 17 órakor kezdődő üléséről Ülés helye: Önkormányzati Hivatal tanácsterme Jelen vannak: Bakai Károly

Részletesebben

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE Tel : 49/411-346; 500-169 Fax : 0649/500-170 Adószám:18417803-1-05 Bank Sz.:55100162-12001462 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2011. április 09-én, Mezőkövesden, az

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 1136-9/2013. 1. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez az

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 5/2015. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Vasszécseny, Tanakajd, Csempeszkopács, Rum, Rábatöttös és Zsennye Községek Képviselő-testületeinek 2015. május 12-én megtartott együttes üléséről Hozott döntések: Vasszécseny

Részletesebben

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS SZEPTEMBER 24-I ÜLÉSÉRE

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS SZEPTEMBER 24-I ÜLÉSÉRE E LŐTERJESZTÉS A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2015. SZEPTEMBER 24-I ÜLÉSÉRE 7. IKTATÓSZÁM: 33-9/2015. MELLÉKLET: 5 db TÁRGY: Tájékoztató Fejér megye Integrált Területi Programja tervezésével és végrehajtásával

Részletesebben

Rétság Városi Sport Egyesület

Rétság Városi Sport Egyesület - Rétság Városi Sport Egyesület - Részlet az alapszabályból: A Rétság Városi Sport Egyesület az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény alapján önállóan m köd társadalmi szervezet. Az egyesület a

Részletesebben

VASUTASOK SZAKSZERVEZETE EGYSÉGES SZOLIDARITÁSI ÉS SZOLGÁLTATÁSI ALAP (ESZSZA) SZABÁLYZAT

VASUTASOK SZAKSZERVEZETE EGYSÉGES SZOLIDARITÁSI ÉS SZOLGÁLTATÁSI ALAP (ESZSZA) SZABÁLYZAT VASUTASOK SZAKSZERVEZETE EGYSÉGES SZOLIDARITÁSI ÉS SZOLGÁLTATÁSI ALAP (ESZSZA) SZABÁLYZAT A Vasutasok Szakszervezete XVII. Kongresszusa által módosított Alapszabálya V. fejezet 4.a alpontjának harmadik

Részletesebben

A Kari Tanács a napirendi pontokat a módosító javaslatokkal együtt egyhangúlag elfogadta.

A Kari Tanács a napirendi pontokat a módosító javaslatokkal együtt egyhangúlag elfogadta. Jegyzőkönyv a 2008. november 26-ai Kari Tanács üléséről (PTE ETK Pécs, Vörösmarty u. 4. Kari Tanácsterem) Jelen vannak: a mellékelt jelenléti ív szerint. Köszöntötte a Kari Tanács ülésen megjelenteket.

Részletesebben

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 1055 Budapest, Honvéd u. 38. Telefon: 06/1/ , 70/ Fax: 06/1/

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 1055 Budapest, Honvéd u. 38. Telefon: 06/1/ , 70/ Fax: 06/1/ Eseménynaptár Időpont Helyszín Esemény Május 8-10. Kecskemét HÖOK Küldöttgyűlés Május 19. Budapest HÖOK Elnökségi Ülés Május 22. Budapest HÖOK Választmányi Ülés Május 23. Budapest Ifjúsági Szakmai Egyeztető

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Az Egészségügyi és Szociális Bizottság 2015. április 23-ai munkaterv szerinti nyílt üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Az Egészségügyi és Szociális Bizottság 2015. április 23-ai munkaterv szerinti nyílt üléséről Oroszlány Város Önkormányzata Képviselő testületének Egészségügyi és Szociális Bizottsága 8/2015. ESZB JEGYZŐKÖNYV Készült: Az ülés helye: Jelen voltak: Távol volt: Meghívottak: Az Egészségügyi és Szociális

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v Készült:Kenderes Város Önkormányzati Képviselő-testületének június 22-én 14 órakor tartott rendkívüli, nyílt üléséről.

J e g y z ő k ö n y v Készült:Kenderes Város Önkormányzati Képviselő-testületének június 22-én 14 órakor tartott rendkívüli, nyílt üléséről. J e g y z ő k ö n y v Készült:Kenderes Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2016. június 22-én 14 órakor tartott rendkívüli, nyílt üléséről. - Az ülés helye: Városháza tárgyaló terme Jelen vannak:

Részletesebben

A Víz Keretirányelv végrehajtása

A Víz Keretirányelv végrehajtása WAREMA Nyári Egyetem Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar A Víz Keretirányelv végrehajtása Dr.Ijjas István egyetemi tanár a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke BME Vízépítési és Vízgazdálkodási

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. nem képviselő, a bizottság tagja

JEGYZŐKÖNYV. nem képviselő, a bizottság tagja JEGYZŐKÖNYV Készült: Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő- testületének Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság 2010. december 14-én tartott üléséről. Jelen vannak: Zrinszki István B.Tóth Attila

Részletesebben

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Hatókör Folyamatos kiterjesztés földrajzi és tartalmi értelemben: Adott helyszíntől

Részletesebben

!"#$%& #$%&'+',!-- '( %$)#* )+*%, ( )-##%. #/0$*#/)#%0#%1* % %%, 2( $0&1* % %%$.!3 #.)-##% 4( 3/ *)#)5-###%..)-##%

!#$%& #$%&'+',!-- '( %$)#* )+*%, ( )-##%. #/0$*#/)#%0#%1* % %%, 2( $0&1* % %%$.!3 #.)-##% 4( 3/ *)#)5-###%..)-##% '( %$)#* )+*%,!"#$%&!"" #$%&'())%$%&*+ #$%&'+',!-- # ( )-##%. #/0$*#/)#%0#%1* % %%, 2( $0&1* % %%$.!3 #.)-##% 4( 3/ *)#)5-###%..)-##% 6( *$**#$**#7#)#/0$)* 7)*.&5###5-###%./#/.*8) *#$* *0* (.#*$/.*&/0$)9##

Részletesebben

Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács december 20-i üléséről

Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács december 20-i üléséről 1997. év Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács 1996. december 20-i üléséről Napirend előtti felszólalásában a munkavállalói oldal a szervezkedési szabadságot veszélyeztető és a munka világát szabályozó

Részletesebben

VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS. A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1

VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS. A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1 VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1 70. 2 (1) A munkáltató az egészséges és biztonságos munkavégzés érdekében köteles a munkavállalókkal,

Részletesebben

Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2628 Szob, Köztársaság u. 2. / 06-27-370-890 / borzsony.duna@gmail.com / www.borzsonyleader.

Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2628 Szob, Köztársaság u. 2. / 06-27-370-890 / borzsony.duna@gmail.com / www.borzsonyleader. Emlékeztető Tárgy: Projektlátogatások ECOSYAL program 2. Időpont: 2014. augusztus 28. Helyszín: Szokolya, IKSZT 2014. áprilisától a Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület bekapcsolódott egy már

Részletesebben

PALOZNAK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA PALOZNAK

PALOZNAK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA PALOZNAK PALOZNAK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA PALOZNAK Szám: 2/189-3/2013. JEGYZŐKÖNYV KÉSZÜLT: ÜLÉS HELYE: JELEN VANNAK: BEJELENTÉSSEL TÁVOL: TANÁCSKOZÁSI JOGGAL MEGHÍVOTT: Paloznak Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Mérges Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Mérges, Béke tér 14. 11-A/2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2011. december 13-án a Mérges Községházban közmeghallgatással egybekötött testületi üléséről.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. - Közgyűléshez - A Szatmár Leader Közhasznú Egyesület munkaszervezetének évben elvégzett feladatairól

E L Ő T E R J E S Z T É S. - Közgyűléshez - A Szatmár Leader Közhasznú Egyesület munkaszervezetének évben elvégzett feladatairól E L Ő T E R J E S Z T É S - Közgyűléshez - A Szatmár Leader Közhasznú Egyesület munkaszervezetének 2015. évben elvégzett feladatairól Előterjesztő: Dr. Péter Csaba, elnök Az előterjesztést készítette:

Részletesebben

Hajdúböszörményi. Robotolimpia. Beszámoló. Minden jó könyv egy-egy tanítója a nemzetnek (Gárdonyi) Alapítvány

Hajdúböszörményi. Robotolimpia. Beszámoló. Minden jó könyv egy-egy tanítója a nemzetnek (Gárdonyi) Alapítvány Hajdúböszörményi Robotolimpia 2019 Beszámoló Minden jó könyv egy-egy tanítója a nemzetnek (Gárdonyi) Alapítvány 2019. május 25-én immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a Minden jó könyv egy-egy tanítója

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Soltész Balázs aljegyző. Vadászi Sándor RNÖ elnöke

JEGYZŐKÖNYV. Soltész Balázs aljegyző. Vadászi Sándor RNÖ elnöke K ö r ö m K ö z s é g i Önkormányzat Képviselő - testülete 3577 Köröm, Rákóczi u. 11. Tel.: 49/459-821; Fax: 49/459-817 E-mail: korom@korom.hu Szám: 2/2014. JEGYZŐKÖNYV Készült: Köröm Község Képviselő-testületének2014.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Az Idősügyi Tanács üléséről Hort Község Önkormányzat Tanácskozó termében 2015. január 29-én.

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Az Idősügyi Tanács üléséről Hort Község Önkormányzat Tanácskozó termében 2015. január 29-én. JEGYZŐKÖNYV Készült: Az Idősügyi Tanács üléséről Hort Község Önkormányzat Tanácskozó termében 2015. január 29-én. Jelen vannak: Horváth Sándor Kormos Gábor Sánta Mátyás Rózsavölgyi Jánosné Brunner Istvánné

Részletesebben

A Pannon Lapok Társasága lapjai. 2011-ben

A Pannon Lapok Társasága lapjai. 2011-ben A Pannon Lapok Társasága lapjai 2011-ben Sajtópiaci pozícióink 1. Legolvasottabb megyei újságok A PLT lapjai 2011-ben is A 15 év feletti lakosság körében mért olvasottság eredménye megyénként, országos

Részletesebben

Fedőlap. Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja:

Fedőlap. Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja: Fedőlap Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja: 2016. 12. 15. Javaslat az autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítási közszolgáltatás ellátására megkötött

Részletesebben

TAPOLCSÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLAI KOLLÉGIUM KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

TAPOLCSÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLAI KOLLÉGIUM KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 1 TAPOLCSÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLAI KOLLÉGIUM KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014 Tartalomjegyzék 2 1. Bevezető (helyzetelemzés) 2. Helyzetfeltárás. A működéssel kapcsolatos belső feltételrendszer bemutatása

Részletesebben

Jegyzőkönyv (2013. november 19.)

Jegyzőkönyv (2013. november 19.) TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR Hallgatói Önkormányzat 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: 487-8137 Fax: 202-3859 http://www.tofk.elte.hu Jegyzőkönyv (2013. november 19.) Előzetesen kiküldött napirendi

Részletesebben