Pályázat a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum könyvtárigazgató beosztásra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pályázat a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum könyvtárigazgató beosztásra"

Átírás

1 Pályázat a Szent István Egyetem könyvtárigazgató beosztásra Benyújtó: Orbán Éva fıkönyvtáros, igazgatóhelyettes Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum

2 Pályázat a Szent István Egyetem 2 könyvtárigazgató beosztás ellátására, 2010.április Tartalom Szakmai program a SZIE vezetésére ( ) - Rövid összefoglaló... 3 Szakmai program a SZIE vezetésére ( )... 8 Küldetés és jövıkép... 8 Szakmai program ( )... 9 Állománygyarapítás és feldolgozás... 9 Szolgáltatásfejlesztés... 9 Felhasználóképzés Történeti győjtemények és sírgondozás Akadálymentesítés Az infrastruktúra fejlesztése Marketing és fundraising (adomány és támogatás-szervezés) Emberi erıforrás-gazdálkodás Minıségügy Összegzés Szakmai önéletrajz Fontosabb publikációk, elıadások, poszterek, szerkesztıi munkák Mellékletek A szakképzettséget igazoló dokumentumok másolatai Az erkölcsi bizonyítványról szóló igazolás, a személyi adatlap és nyilatkozat és vagyonnyilatkozat különálló mellékletben található.

3 3 Szakmai program a Szent István Egyetem vezetésére ( ) Rövid összefoglaló * Küldetés és jövıkép Az (a továbbiakban Könyvtár) egyetemi könyvtár, az állatorvos-tudomány egyetlen nyilvános, tudományos szakkönyvtára, levéltára és muzeális szakgyőjteménye Magyarországon, a Szent István Egyetem könyvtári hálózatának tagja. Küldetése kettıs: felelıs az hazai állatorvosi szakirodalom és a történeti emlékek lehetıleg teljes körő győjtéséért, megırzéséért, feldolgozásáért és rendelkezésre bocsátásáért, teljes körő hozzáférést biztosít az állatorvoslás hazai és nemzetközi szakirodalmához és információforrásaihoz az állatorvosképzés, a kutatás, az állat-egészségügyi rendszer valamennyi résztvevıje és minden érdeklıdı számára, és közvetíti nekik a könyvtári rendszer valamennyi szolgáltatását. Ezekkel a tevékenységekkel támogatja az állategészségügyi tudásbázis építését és hasznosítását, valamint hozzájárul a szolgáltatási színvonal emelkedéséhez a kedvtelésbıl tartott és haszonállatok állat-egészségügyi ellátása, a vadállatok egészségvédelme, a biztonságos élelmiszer-elıállítás és az élı környezet védelme területén. Ezen túlmenıen győjti és rendelkezésre bocsátja a biológusképzéshez szükséges szakirodalmat, adatbázisokat és információforrásokat. A Könyvtár jövıképe: győjteményét és szolgáltatásait folyamatosan európai színvonalon biztosítja, jelentıs szerepet tölt be az országos szakirodalom- és információszolgáltatásban, ezért aktív szerepet vállal az országos rendszerekben és kezdeményezésekben (Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA), Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR), Nemzeti Digitális Adattár (NDA), Magyar Digitális Képkönyvtár (MDK), Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshetı adatbázisa (Matarka), Hungarian Open Repositories (HUNOR), Magyar Tudományos Mővek Tára (MTMT), Magyar Könyvtárak Internetes Tájékoztató Szolgáltatása (Libinfo) stb.), digitalizálási programjával hozzájárul a nemzeti dokumentumvagyon bıvítéséhez (EISZ, MDK, NDA), informatikai infrastruktúrája segítségével virtuális könyvtárként 24 órán át a használók rendelkezésére áll, oktatási tevékenységével felkészíti használóit az elektronikus adatbázisok és dokumentumok készség szintő használatára és ennek révén az élethosszig tartó tanulásra, hozzájárul az intézményi tudásvagyon feltárásához és közzétételéhez, * A pályázat teljes szövege az interneten az alábbi helyen olvasható:

4 4 vezetése és dolgozói elkötelezettek a szolgáltatások minıségének folyamatos fejlesztése mellett. Szakmai program ( ) A könyvtár által a következı három évben a stratégiai terv megvalósítása érdekében végrehajtandó fontosabb feladatok vázlatos összefoglalása: Állománygyarapítás és feldolgozás a közkedvelt elektronikus könyvek, könyvcsomagok nagyobb arányú beszerzése, az állomány visszamenıleges számbavétele (feldolgozatlan könyvállomány, oktatók életmőve, Magyar Állatorvosok Lapja), a tömörraktár betelepítése, a dokumentumok állagának védelme, a Huntéka integrált rendszer múzeumi és levéltári moduljának beszerzése, a különbözı közgyőjtemény-részek és információhordozók egységes keresése, a biológusképzés szakirodalommal való ellátása. Szolgáltatásfejlesztés a távoli, 24 órás hozzáférés biztosítása és bıvítése, korszerő könyvtári portál létrehozása. intézményi adattár (repozitórium) létrehozása, a publikációs adatbázisok (Magyar Tudományos Mővek Tára) adminisztrátori teendıinek ellátása, a feltöltés támogatása, tudománymetriai elemzés, az országos adatbázis szolgáltatások (MOKKA, MOKKA-R, ODR, NDA, KPA/MTMT, MDK) közvetítése, a biológiai, állatorvosi és agrár területet lefedı szakirodalmi adatbázisok népszerősítése országos szinten. Felhasználóképzés a könyvtári informatikai képzést a magyar állatorvostan-hallgatókra is kiterjeszteni az alábbi formák valamelyikével: o A könyvtári informatikai integrálása más írásbeli dolgozatot kérı tárgyak keretébe (4-6-8 órás alkalmi kiegészítésként). o A könyvtári informatika kétlépcsıs oktatása külön tárgyként: bevezetés az elsımásodik évben, majd mélyebb adatbázis-használati, a tudományos írásra felkészítı kurzus a szakdolgozati témaválasztáskor. o A könyvtári informatika egy tömbben történı oktatása, a szakdolgozati idıszak elıtt. a tananyag és a módszerek folyamatosan alakítása, javítása, a képzık képzése : távoktatási kurzus létesítése könyvtárosok számára.

5 5 Történeti győjtemények és sírgondozás történész-levéltáros végzettségő munkatárs felvétele, felkészülés az állatorvosképzés 225. évfordulójának megünneplésére. Levéltári feladatok az 1996 utáni iratanyag átvétele, a levéltári nyilvántartások adatbázisba szervezése, a gazdag fényképgyőjtemény rendezése és feldolgozása, az anyakönyvek digitalizálása, részvétel a Felsıoktatási Levéltári Szövetség által tervezett tanrend-adatbázis feltöltésében a kari anyaggal. Múzeumi feladatok a múzeumi anyag leltározása, elektronikus adatbázisba történı felvitel elıkészítése, majd az adatok felvitele a Huntéka megfelelı moduljába, az állatorvosi eszközök katalógusának nyomtatott megjelentetése; a Virtuális Állatorvostörténeti Győjtemény javítása és adatbázisba szervezése; mindkét forma angol változatának elkészítése, évente egy-két idıszaki kiállítás rendezése, részvétel a Múzeumok Éjszakáján és más múzeumi együttmőködési programokban, a múzeumi szakma szervezeteiben való aktívabb részvétel. Magyary-Kossa Szakmatörténeti Könyvgyőjtemény az egyes könyvekben található illusztrációkat és más érdekességek feldolgozása a katalógusban, az állomány leltározása, a lelıhelyek beírása az adatbázisba, állatorvos kutatók keresése egy-egy témakör könyveinek feldolgozására, publikálására. Sírgondozás Thanhoffer Alajos sírjának rendezése, a betők aranyozása, Varga Ferenc sírjának felújítása, Lipthay István sírjának felújítása, Azary Ákos nevének felvésetése a sírra, Monostori Károly számára síremlék állítása. Akadálymentesítés A személyi segítı biztosítása, a kerekesszékes olvasók kiszolgálására alkalmas számítógépes munkaállomás, és a hallássérültek jelnyelvi támogatása mellett: a gyengénlátók és vakok számára indított hangos folyóirat- és dokumentumszolgáltatás folytatása, bıvítése, az új könyvtári portál akadálymentessége, az idıs vagy kisgyermekes használók nehézségeinek kezelése, további akadálymentesítési lehetıségek (könyvtár, múzeum) keresése.

6 6 Az infrastruktúra fejlesztése A következı három évben pályázati és támogatási lehetıségek keresésével az alábbi infrastrukturális fejlesztések végrehajtására van szükség. Épület és bútorzat Halaszthatatlan teendık: az elektromos hálózat felújítása és áramtalanítási lehetıség, a bútorzat felújítása (székek, fotelok, asztalok, polcok, szınyegek, helyi világítás) cseréje, legalább a beázott helyiségek festetése, a kopott ablakok, ajtók mázolása, elektronikus beléptetı rendszer beszerelése és mőködtetése, a szociális helyiségek korszerősítése, a munkakörülmények javítása. A három éves idıszak végére a SZIE Intézményfejlesztési Tervben ( ) is prioritást élvezı célként szereplı épületbıvítést (tetıtér beépítést) el kell indítani. Ezen belül célunk: könnyőszerkezetes beépítéssel egyéni kutatóhelyek és kisebb közösségi terek kialakítása, biztonsági rendszer kiépítése, informatikai és e-learning infrastruktúra kialakítása, képzési és bemutató terek létrehozása. Informatikai infrastruktúra A karon az egyetlen nyilvános számítógép-terem a könyvtárban mőködik Feladataink (a SZIE szintő szolgáltatásokkal összehangolva): a hallgatói számítógép-park részleges cseréje, megfelelı szerverek beszerzése, szoftvervásárlás igény szerint (pl. hálózati bibliográfiai szoftver), a digitalizálási háttér biztosítása. Marketing és fundraising (adomány és támogatás-szervezés) Marketing tevékenységünk javításával remélhetjük, hogy a költségvetésen kívül a fejlıdést biztosító forrásokhoz juthatunk, amelyek a következı három évben fıként a kulturált szolgáltatási és munkakörülmények megtartásához szükségesek. Feladatok: a Könyvtár marketing stratégiájának elkészítése, az új szolgáltatások kampányszerő ismertetése, folyamatos aktív jelenlétet a könyvtári/információs és állatorvosi szakmai konferenciákon, élénkíteni kell az egyetemen belüli információáramlást, figyelni kell a pályázati lehetıségeket, és kapcsolatokat kell építeni mind a potenciális partner-könyvtárakkal, mind a kar oktatóival, akikkel együtt lehet pályázni, bıvíteni kell a pályázati lehetıségek megszokott (NKA, TÁMOP stb.) körét.

7 7 Az állategészségügynek, gyógyszerforgalmazóknak, magánállatorvosoknak, állatorvosi szervezeteknek nyújtott szolgáltatások árát felül kell vizsgálni, illetve további támogatókat kell körükben találni. Meg kell oldani a könyvtár számára adományozott, az állományból nem hiányzó könyvek árusítását. Emberi erıforrás-gazdálkodás A Könyvtár legfontosabb erıforrása a felkészült, elkötelezett szakembergárda. A támogató szervezeti kultúra, az intézményi és egyéni célok összehangolása, az alkotás öröme fontos motiváló tényezık, ugyanakkor vigyázni kell, hogy a forráshiányt ne a dolgozók kizsákmányolásával pótoljuk. Különösen aggasztó a legmagasabb szintő informatikai felkészültséggel rendelkezı fiatal munkatársak rendkívül alacsony bére, ami több esetben pályaelhagyáshoz vezetett. A következı három év kiemelt feladatai e téren: A munkatársak szakmai fejlıdésének folyamatos támogatása o a továbbképzéshez, konferenciákon való részvételhez szükséges feltételek biztosítása, o a belsı szakmai és operatív információáramlás javítása, o a belsı továbbképzések rendszerének megerısítése (személyes és távoktatásos formában). A munkatársak szakmai kutatómunkájának és publikálásának támogatása. A munkatársak teljesítményének folyamatos értékelése, anyagi és szóbeli elismerése. A munkakörnyezet és a munkafeltételek javítása. Minıségügy A Könyvtár folyamatos kiváló mőködését a minıségirányítási rendszer garantálhatja. A minıségügyi kézikönyv összeállítása. o a már meglévı elemek összegyőjtése és egységes szerkezet kialakítása, o a megkezdett folyamatszabályozás végrehajtása és dokumentálása. Az igény- és szükségletvizsgálat, illetve az elégedettségmérés folyamatossá tétele o beépítése a hallgatói értékelési rendszerbe, o a többi használó számára alkalmas felmérési forma kialakítása. A minıségdíj elnyeréséhez szükséges önértékelés megtervezése és elkészítése. Összegzés Szakmai programom lényege a fejlıdés folytonosságának biztosítása, a könyvtár stratégiai tervének megvalósítása, amely sokirányú (könyvtár, levéltár, múzeum, állategészségügy, biológia) szakmai kötıdésünk folyamatos ápolását igényli. E mellett fokozni kell a Könyvtár aktivitását a fejlıdéséhez szükséges források felkutatásában és megszerzésében, hiszen csak így biztosítható, hogy az egyre nehezedı környezeti feltételek között is javítani tudjuk szolgáltatásaink minıségét.

8 8 Szakmai program a Szent István Egyetem vezetésére ( ) Küldetés és jövıkép Az (a továbbiakban Könyvtár) egyetemi könyvtár, az állatorvos-tudomány egyetlen nyilvános, tudományos szakkönyvtára, levéltára és muzeális szakgyőjteménye Magyarországon, a Szent István Egyetem könyvtári hálózatának tagja. Küldetése kettıs: felelıs az hazai állatorvosi szakirodalom és a történeti emlékek lehetıleg teljes körő győjtéséért, megırzéséért, feldolgozásáért és rendelkezésre bocsátásáért, teljes körő hozzáférést biztosít az állatorvoslás hazai és nemzetközi szakirodalmához és információforrásaihoz az állatorvosképzés, a kutatás, az állat-egészségügyi rendszer valamennyi résztvevıje és minden érdeklıdı számára, és közvetíti nekik a könyvtári rendszer valamennyi szolgáltatását. Ezekkel a tevékenységekkel támogatja az állategészségügyi tudásbázis építését és hasznosítását, valamint hozzájárul a szolgáltatási színvonal emelkedéséhez a kedvtelésbıl tartott és haszonállatok állat-egészségügyi ellátása, a vadállatok egészségvédelme, a biztonságos élelmiszer-elıállítás és az élı környezet védelme területén. Ezen túlmenıen győjti és rendelkezésre bocsátja a biológusképzéshez szükséges szakirodalmat, adatbázisokat és információforrásokat. A Könyvtár stratégiai tervében olyan jövıkép és feladatsor rajzolódik ki, amelynek eléréséhez a következı három évben jelentıs szellemi és anyagi befektetést igénylı fejlesztésekre lesz szükség. A jövıkép fıbb pontjai: A Könyvtár győjteményét és szolgáltatásait folyamatosan európai színvonalon biztosítja, jelentıs szerepet tölt be az országos szakirodalom- és információszolgáltatásban, ezért aktív szerepet vállal az országos rendszerekben és kezdeményezésekben (Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA), Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR), Nemzeti Digitális Adattár (NDA), Magyar Digitális Képkönyvtár (MDK), Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshetı adatbázisa (Matarka), Hungarian Open Repositories (HUNOR), Magyar Tudományos Mővek Tára (MTMT), Magyar Könyvtárak Internetes Tájékoztató Szolgáltatása (Libinfo) stb.), digitalizálási programjával hozzájárul a nemzeti dokumentumvagyon bıvítéséhez (EISZ, MDK, NDA), informatikai infrastruktúrája segítségével virtuális könyvtárként 24 órán át a használók rendelkezésére áll, oktatási tevékenységével felkészíti használóit az elektronikus adatbázisok és dokumentumok készség szintő használatára és ennek révén az élethosszig tartó tanulásra, hozzájárul az intézményi tudásvagyon feltárásához és közzétételéhez, vezetése és dolgozói elkötelezettek a szolgáltatások minıségének folyamatos fejlesztése mellett.

9 9 Szakmai program ( ) A könyvtár a következı három évben a stratégiai terv megvalósítása érdekében az alábbi fontos feladatokat hajtja végre: Állománygyarapítás és feldolgozás A szakirodalomnak, az Országos Dokumentum-ellátási Rendszerben vállalt kötelezettségeknek is megfelelı, a hazai állatorvosi dokumentumtermésre teljes körően kiterjedı győjtése mellett a közkedvelt elektronikus könyvek, könyvcsomagok nagyobb arányú beszerzésére van szükség. Gazdaságosabb a Szent István Egyetem valamennyi könyvtára számára elektronikus könyvcsomagokat elıfizetni, ezért ezt a lehetıséget igyekszünk erısíteni. Folytatjuk az állomány visszamenıleges számbavételét: mind a feldolgozatlan könyvállomány bevitelét a Huntéka integrált rendszerbe, mind az egykori és mai jeles oktatók életmővének teljes körő feldolgozását. Biztosítjuk ezeknek az adatoknak a Mokkával (Magyar Országos Közös Katalógus) való kompatibilitását és rendszeres feltöltését. TÁMOP pályázat keretében folytatjuk a Magyar Állatorvosok Lapja retrospektív feldolgozását a Matarka adatbázisba. Folytatjuk a tömörraktár megkezdett fokozatos továbbépítését és betelepítését, és ezzel párhuzamosan a központi raktár rendezését, a dokumentumok állagának védelmét. Beszerezzük a Huntéka integrált rendszer múzeumi és levéltári modulját, amelyben lehetıvé válik a levéltári dokumentumok feldolgozása, valamint az Állatorvostörténeti Győjtemény katalogizálása. Ezek hátteréül szolgál a Jadox szoftver és szerver, amely alkalmas nagy mennyiségő teljes szöveges és képi információ tárolására. A fejlesztés révén a különbözı közgyőjtemény-részek és információhordozók egységes keresésére nyílik lehetıség. Folyamatosan kiemelt feladatnak tekintjük a biológusképzés szakirodalommal való ellátását. Szolgáltatásfejlesztés A Portál programmal, illetve az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Terv "Tudásdepó Expressz" átfogó céljaival összhangban eleget kell tennünk a megváltozott felhasználói szokásoknak, és a könyvtárnak tanuló (és tanító) szervezetté kell válnia, amely hozzásegíti használóit az élethosszig tartó információszerzéshez. Elsıdleges feladat folyamatosan biztosítani a távoli, 24 órás hozzáférést az elıfizetéses adatbázisokhoz, elektronikus könyvekhez, folyóirathoz és az intézményi adattárhoz. Tervezzük e lehetıség kibıvítését a hallgatókra és más beiratkozott olvasókra is. Korszerő, a webes és metaadat-kezelésre vonatkozó szabványoknak megfelelı könyvtári portált hozunk létre, és erre telepítjük át meglévı honlapunk tartalmait. Ezen a portálon új szolgáltatásokat indítunk. Intézményi adattárat (repozitóriumot) hozunk létre, amelybe a kar dolgozói és hallgatói feltölthetik szakmunkáikat, oktatási segédleteiket, és egyéb szakmai tartalmaikat. E munkát összehangoljuk a Szent István Egyetem hasonló adattárának építésével.

10 10 Folyamatosan támogatjuk és adminisztrátorként segítjük a kar kutatóit abban, hogy a publikációs adatbázisokba (Magyar Tudományos Mővek Tára) pontosan tudják felvinni adataikat és le tudják hívni a számukra szükséges, jó minıségő listákat. Ezekbıl tudománymetriai elemzéseket készítünk. Közvetítjük az országos adatbázis szolgáltatásokat (MOKKA, MOKKA-R, ODR, NDA, KPA/MTMT, MDK) használóink számára. Országos szinten és az egyetem keretében tanfolyamok, konferenciák stb. szervezésével hozzájárulunk az EISZ keretében elérhetı, a biológiai, állatorvosi és agrár területet lefedı szakirodalmi adatbázisok népszerősítéséhez, használatuk és a keresés fejlesztéséhez. Felhasználóképzés Az internetes információkeresés térhódításával egyre nagyobb jelentıségő a felhasználóképzés: a felkészítés a hatékony keresésre, a minıségi források kiszőrésére, a találatok értékelésére és kezelésére, a dolgozatok, publikációk készítésére. E készségek fejlesztése az élethosszig tartó tanulás egyik legfontosabb eleme. A hallgatók vonatkozásában elsıdleges cél, hogy a könyvtári informatikai képzést a magyar állatorvostan-hallgatókra is kiterjesszük. A könyvtárnak erre olyan alternatív megoldási módokat kell kidolgoznia, amelyek elfogadhatóak a nagy tanulmányi terhek mellett. Ezek a következı irányban képzelhetık el: o A könyvtári informatikai integrálása más írásbeli dolgozatot kérı tárgyak keretébe (4-6-8 órás alkalmi kiegészítésként). o A könyvtári informatika kétlépcsıs oktatása külön tárgyként: bevezetés az elsımásodik évben, majd mélyebb adatbázis-használati, a tudományos írásra felkészítı kurzus a szakdolgozati témaválasztáskor. o A könyvtári informatika egy tömbben történı oktatása, a szakdolgozati idıszak elıtt. Folyamatos és rendkívül fontos feladat, hogy a potenciális használók igényeinek megfelelıen a tananyagot és a módszereket folyamatosan alakítsuk, javítsuk. A képzık képzése : a Szent István Egyetem Moodle e-learning rendszerének felhasználásával kurzus létesítése könyvtárosok számára a CAB, FSTA és Zoological Record adatbázisok kereséséhez és más szakmai kérdések közös feldolgozásához. Történeti győjtemények és sírgondozás A Könyvtár az utóbbi években kényszerően lemondott a történeti győjteményeket gondozó munkatárs foglalkoztatásáról. Idıközben azonban olyan mértékben növekedtek az állatorvostörténettel kapcsolatos feladatok, hogy a helyzet tarthatatlanná vált. A feladatok a 2012-es, 225. jubileumi tanév közeledtével tovább szaporodnak majd. A legfontosabb feladat történész-levéltáros végzettségő munkatárs felvétele, akinek elsıdleges feladata a levéltár szakszerő gondozása, az esedékes iratátvételek lebonyolítása, de a múzeumi és a Magyary-Kossa Szakmatörténeti Könyvgyőjteménnyel kapcsolatos feladatok ellátásban is részt kell vennie. Felkészülés az állatorvosképzés 225. évfordulójának megünneplésére. Levéltári feladatok az 1996 utáni iratanyag átvétele,

11 11 a levéltári nyilvántartások adatbázisba szervezése (E-Archivum, illetve a Huntéka megfelelı modulja), a gazdag fényképgyőjtemény rendezése és feldolgozása (az MDK célkitőzéseivel összhangban), az anyakönyvek digitalizálása az archiválás és a kutathatóság biztosítása érdekében, részvétel a hallgatói adatbázis létrehozásában, részvétel a Felsıoktatási Levéltári Szövetség által tervezett tanrend-adatbázis feltöltésében a kari anyaggal. Múzeumi feladatok Múzeumi anyag leltározása, elektronikus adatbázisba történı felvitel elıkészítése, majd az adatok felvitele a Huntéka megfelelı moduljába. A kiállított állatorvosi eszközök katalógusának nyomtatott megjelentetése és a Virtuális Állatorvos-történeti Győjtemény javítása és adatbázisba szervezése. Mindkét forma angol változatának elkészítése. Évente egy-két idıszaki kiállítás rendezése. Részvétel a Múzeumok Éjszakáján és más múzeumi együttmőködési programokban. A múzeumi szakma szervezeteiben való aktívabb részvétel. Magyary-Kossa Szakmatörténeti Könyvgyőjtemény Szeretnénk elısegíteni a teljes egészében feldolgozott győjtemény használatát. Ennek érdekében: A nyilvános katalógusban is megjelenı módon feltüntetjük az egyes könyvekben található illusztrációkat és más érdekességeket. Leltározzuk az állományt, és a könyvek pontos lelıhelyét beírjuk az adatbázisba. Állatorvos kutatókat keresünk egy-egy témakör könyveinek feldolgozására, publikálására. Sírgondozás Az utóbbi években Mészáros M. János munkáját folytatva a Könyvtár vállalta az állatorvos sírok folyamatos figyelemmel kísérését, gondozását és szükség esetén felújíttatását. A következı három év tervei e téren: Thanhoffer Alajos sírjának rendezése, a betők aranyozása. Varga Ferenc sírjának felújítása. Lipthay István sírjának felújítása Azary Ákos nevének felvésetése a sírra. Monostori Károly számára síremlék állítása. Akadálymentesítés A Könyvtár munkatársai megfelelı ismeretekkel és érzékenységgel rendelkeznek a különbözı hátránnyal küzdı olvasók problémáival kapcsolatban, s amennyire a hely adottságai lehetıvé teszik, igyekeznek a szolgáltatásokat akadálymentesíteni. Személyi segítıt biztosítanak a portára érkezı, speciális igényő olvasók és látogatók számára. Az István utcai portához közel esı és teljesen az utcaszinten lévı raktárban olyan számítógépes munkaállomás mőködik,

12 12 amely alkalmas kerekes székes olvasók kiszolgálására. Megoldott a hallássérült olvasók jelnyelvi támogatása. Folytatjuk és igény szerint bıvítjük a gyengénlátók és vakok számára indított hangos folyóirat- és dokumentumszolgáltatást. Az új könyvtári portál kialakításakor figyelemmel vagyunk a látássérültek speciális igényeire. Számba vesszük azokat a problémákat, amelyekkel idıs vagy kisgyermekes használóink küzdenek, és igyekszünk ezeket megoldani. Keressük a múzeum és a könyvtár mozgássérültek számára történı akadálymentesítésének további lehetıségeit. Az infrastruktúra fejlesztése Ahogyan az egész Kar, Könyvtárunk számára is gondot okoz, hogy 130 éves épületben mőködik. Az infrastruktúra avulása számos területen hátráltatja a megbízható, korszerő szolgáltatást, ugyanakkor a keretek igen korlátozottak. A következı három évben pályázati és támogatási lehetıségek keresésével az alábbi infrastrukturális fejlesztések végrehajtására van szükség. Épület és bútorzat Halaszthatatlan teendık: Az elektromos hálózat felújítása és áramtalanítási lehetıség megteremtése az épület egészében. A bútorzat felújítása (székek, fotelok, asztalok, polcok, szınyegek, helyi világítás). Legalább a beázott helyiségek festetése, a kopott ablakok, ajtók mázolása. Elektronikus beléptetı rendszer beszerelése és mőködtetése. A szociális helyiségek korszerősítése, a munkakörülmények javítása. A három éves idıszak végére a SZIE Intézményfejlesztési Tervben ( ) is prioritást élvezı célként szereplı épületbıvítést (tetıtér beépítést) el kell indítani. Ezen belül célunk: könnyőszerkezetes beépítéssel egyéni kutatóhelyek és kisebb közösségi terek kialakítása, biztonsági rendszer kiépítése, informatikai és e-learning infrastruktúra kialakítása, képzési és bemutató terek létrehozása. Informatikai infrastruktúra A karon az egyetlen nyilvános számítógép-terem a könyvtárban mőködik, és itt van csak lehetıség másolásra és nyomtatásra. Számítógépeink többsége az ún. EISZ laborban a csodával határos módon 2003 óta folyamatosan, üzemszünet nélkül mőködik. Feladataink (a SZIE szintő szolgáltatásokkal összehangolva): A hallgatói számítógép-park részleges cseréje (monitorok és számítógépek az EISZ laborban).

13 13 Megfelelı szerverek beszerzése a portál, repozitórium és távoli asztal szolgáltatáshoz, illetve az új Huntéka modulok mőködtetéséhez. A fájlszerver felújítása vagy cseréje. Szoftvervásárlás igény szerint (pl. hálózati bibliográfiai szoftver). A digitalizálási háttér biztosítása (digitális fényképezıgép és A3-as vagy dobszkenner szükséges ahhoz, hogy a könyvtári, levéltári, múzeum digitalizálási feladatokat megfelelı minıségben tudjuk elvégezni). Marketing és fundraising (adomány és támogatás-szervezés) A szolgáltatásokban megnyilvánuló szakmai kiválóság a legjobb marketing, de a használók rendelkezésére álló termékek és szolgáltatások bısége, sokszínősége szükségessé teszi, hogy a Könyvtár növelje láthatóságát, azaz szolgáltatásaink, tevékenységének ismertségét és elismertségét. Marketing tevékenységünk javításával remélhetjük, hogy a költségvetésen kívül a fejlıdést biztosító forrásokhoz juthatunk, amelyek a következı három évben fıként a kulturált szolgáltatási és munkakörülmények megtartásához szükségesek. Elsı lépés a könyvtár marketing stratégiájának elkészítése. Fontos az új szolgáltatások kampányszerő megismertetése a használókkal, elégedettségük folyamatos mérése. Biztosítani kell a folyamatos jelenlétet a könyvtári/információs és állatorvosi szakmai konferenciákon elıadásokkal, poszter-bemutatókkal, Élénkíteni kell az egyetemen belüli információáramlást: a Könyvtár eredményeinek folyamatos ismertetése az egyetemi újságban, egyetemi fórumokon. Folyamatosan figyelni kell a pályázati lehetıségeket, és kapcsolatokat kell építeni mind a potenciális partner-könyvtárakkal, mind a kar oktatóival, akikkel együtt lehet pályázni. Bıvíteni kell a pályázati lehetıségek megszokott (NKA, TÁMOP stb.) körét úgy is, hogy a más szervezetek által kiírt lehetıségeket figyeljük. Az állategészségügynek, gyógyszerforgalmazóknak, magánállatorvosoknak, állatorvosi szervezeteknek nyújtott szolgáltatás árát felül kell vizsgálni, illetve további támogatókat kell körükben találni. Meg kell oldani a könyvtár számára adományozott, az állományból nem hiányzó könyvek árusítását. Emberi erıforrás-gazdálkodás A Könyvtár legfontosabb erıforrása a felkészült, elkötelezett szakembergárda, amely az utóbbi években számos olyan feladatot végzett el külön díjazás nélkül, amelyre más könyvtárak milliókat költenek. A támogató szervezeti kultúra, az intézményi és egyéni célok összehangolása, az alkotás öröme fontos motiváló tényezık, ugyanakkor vigyázni kell, hogy a forráshiányt ne a dolgozók kizsákmányolásával pótoljuk. Különösen aggasztó a legmagasabb szintő informatikai felkészültséggel rendelkezı fiatal munkatársak rendkívül alacsony bére, ami több esetben pályaelhagyáshoz vezetett. A következı három év kiemelt feladatai e téren: A munkatársak szakmai fejlıdésének folyamatos támogatása o a továbbképzéshez, konferenciákon való részvételhez szükséges feltételek biztosítása, o a belsı szakmai és operatív információáramlás javítása,

14 14 o a belsı továbbképzések rendszerének megerısítése (személyes és távoktatásos formában). A munkatársak szakmai kutatómunkájának és publikálásának támogatása. A munkatársak teljesítményének folyamatos értékelése, anyagi és szóbeli elismerése. A munkakörnyezet és a munkafeltételek javítása. Minıségügy A Könyvtár folyamatos kiváló mőködését a minıségirányítási rendszer garantálhatja. A Könyvtárnak az utóbbi hét évben folytatott minıségügyi törekvései egységes rendszert alkotnak, amelyeket a következı három évben a minıségügyi kézikönyvben rögzíteni kell, és pályázni kell a Minısített könyvtár címre, illetve a Könyvtári Minıségdíj elnyerésére. Ennek érdekében az elıttünk álló feladatok a következık: A minıségügyi kézikönyv összeállítása. o a már meglévı elemek összegyőjtése és egységes szerkezet kialakítása, o a megkezdett folyamatszabályozás végrehajtása és dokumentálása. Az igény- és szükségletvizsgálat, illetve az elégedettségmérés folyamatossá tétele o beépítése a hallgatói értékelési rendszerbe, o a többi használó számára alkalmas felmérési forma kialakítása. A minıségdíj elnyeréséhez szükséges önértékelés megtervezése és elkészítése. Összegzés Szakmai programom lényege a Könyvtárnak az utóbbi harminc év alatt elért eredményeire támaszkodva a fejlıdés folytonosságának biztosítása, a könyvtár stratégiai tervének megvalósítása, amely sokirányú (könyvtár, levéltár, múzeum, állategészségügy, biológia) szakmai kötıdésünk folyamatos ápolását igényli. E mellett fokozni kell a Könyvtár aktivitását a fejlıdéséhez szükséges források felkutatásában és megszerzésében, hiszen csak így biztosítható, hogy az egyre nehezedı környezeti feltételek között is javítani tudjuk szolgáltatásaink minıségét.

15 15 Szakmai önéletrajz Név: Orbán Éva Erzsébet Születési hely, idı: Budapest, május 19. Lakcím: 1092 Budapest, Bakáts tér 4. Iskolai végzettség, szakképzettség Rákóczi Gimnázium, Sárospatak Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar angol nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár - könyvtáros pedagógia szakos elıadó 1986 Szakfordítói igazolvány (angol nyelv) 1993 Maurice B. Line: Könyvtári menedzsment szeminárium 2005 Európai Számítógép-használói Jogosítvány 2010 Eötvös József Fıiskola minıségügyi menedzser Munkahely, szakmai tevékenység 1980 Országos Széchényi Könyvtár, Könyvtártudományi és Módszertani Központ Oktatási osztály Munkakör: továbbképzı tanfolyamok tervezés, szervezése felsıfokú végzettségő könyvtárosok számára, oktatási segédletek készítése, oktatás Könyvtártechnológiai, majd Módszertani, Kutatási és Oktatási osztály Munkakör: a könyvtári szervezés területének gondozása, tanácsadás, oktatás, segédletek készítése. Jelentısebb feladatok: szervezés-módszertani tanfolyam tartása, feladatgyőjtemény készítése (1989); szakmai irányelvek kidolgozása a könyvtári és információs intézményi munkakörök képesítési követelményeirıl (1985), a könyvtári bizonylatokról (szabvány, bizonylat katalógus); részvétel a Belkereskedelmi Minisztérium Könyvtára, a szegedi Somogyi Könyvtár munkaszervezete korszerősítésében, az Országos Széchényi Könyvtár gépesítésének elıkészítésében; kiadvány-szerkesztés (marketing, gazdasági munka témákban) gyermekgondozási szabadság Móricz Zsigmond Gimnázium Munkakör: iskolai könyvtáros 1996 Állatorvostudományi Egyetem Központi Könyvtár, majd Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, fıkönyvtáros Munkakörök:

16 szakinformátor 1998-tól olvasószolgálat-vezetı 2000-tıl igazgatóhelyettes 2008-tól az Állatorvos-történeti Győjtemény kurátora Jelentısebb projektek, feladatok: - a Noctua c. hírlevél szerkesztése - távoktatási anyag készítése és folyamatos fejlesztése a könyvtári informatika magyar és angol nyelvő oktatásához ( - ) - a könyvtári informatika oktatása angol nyelven - könyvtári minıségbiztosítás (a Könyvtári Minıség 21 projekt keretében: induló felmérés készítése; szervezeti kultúra felmérés, folyamatszabályozás) - honlapfejlesztés (oktatási segédletek, linkgyőjtemények, állatorvostörténeti forrásgyőjtemény, Magyar Állatorvosi Panteon) - könyvtári marketing (kapcsolattartás az állatorvosi szakmával) - az állatorvos-történeti kutatásszervezési és feldolgozási feladatok (Magyar Digitális Képkönyvtár, az Állatorvos-történeti Győjtemény felújítása, idıszaki kiállítások rendezése) Egyéb szakmai tevékenység: oktatás (más felsıoktatási intézményben) az Információs szervezetek mőködése és munkafolyamatai tárgy oktatása (ELTE posztgraduális szakinformátor képzés) 1981 szakfordítások készítése angolból és angolra, például: A személyek neve mint a katalógusok besorolási adata. 1984; Csapó E.: The education and extension training of librarians in Hungary. 1985; PRECIS 1986; Rijsbergen, C.J.: Információkeresés. 7, 8. fejezet, 1987; Az IFLA irányelvei közmővelıdési könyvtárak számára 1987.; Technological specifications (a debreceni UNIVERSITAS tenderéhez), 1992; HUNMARC manual, 1994;HNB/CD Manual, 1994; HLISA, Könyvtári Figyelı, Tudományos és Mőszaki Tájékoztatás cikkek, referátumok stb szerkesztıi munkák, például: Noctua : sive nova ex bibliotheca veterinaria (1997 ) Pedagógiai látókör, 1979.; Fehér György: Biographia, 2007.; Mészáros M. J.: Állatorvosi Tanintézményünk 1818-tól 2004-ig elhunyt tanárainak és elıadóinak sírjai magyarországi temetıkben honlap szerkesztés, például: Magyar Állatorvosi Panteon adatbázis-keresıfelület és honlap tesztelés CAB adatbázisok kiállítás-rendezés Illusztrációk a 120. éves állat-egészségügyi törvényhez. (Az évi VII. törvénycikk vívmányai) 2008 Zongora és patkolástan : Mővészet és tudomány a Nádaskay és Varga családokban a században, látássérültek számára is élményt nyújtó kiállítás, 2009.

17 17 Nyelvismeret angol felsıfokú nyelvvizsga (diploma) dán, lengyel olvasás, társalgás jelnyelv társalgás (C1) Egyéni tagság egyetemi, szakmai és társadalmi szervezetekben SZIE Állatorvos-tudományi Kar, Kari Tanács, választott tag Magyar Országos Állatorvos Egyesület, Állatorvostörténeti Társaság titkár Magyar Orvostörténeti Társaság Magyar Biológiai Társaság, Állattani Szekció Magyar Könyvtárosok Egyesülete Matarka Egyesület alapító tag, feldolgozó Libinfo (Magyar Könyvtárak Internetes Tájékoztató Szolgáltatása) válaszadó European Association for Health Information and Libraries, European Veterinary Libararies Group levelezılista-kezelı CABI EuroLAB Library Advisory Board (member) tanácsadó, a CABI által készített honlapok, adatbázisok, keresıfelületek stb. eseti véleményezése Részvétel nemzetközi szakmai konferenciákon From Paper to Electronic: Animal Health Information in Transition. 4th International Conference of Animal Health Information Specialists, 6-9 August 2003, Budapest. (Szervezı) Pathways to New Roles: The Education, Training and Continuing Development of the Health Library & Information Workforce. EAHIL Workshop, Kraków, September, From Altamira until now: Information Transference ways. 9th European Conference of Medical and Health Libraries. Santander, Spain September, Abstracts and posters. Santander : Copicentro, p.92. Külföldi tanulmányutak állatorvosi könyvtárakba és múzeumokba: Knižnica, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Kassa, Szlovákia, 1997 Universitätsbibliothek der Veterinärmedizinischen Universität Wien, Bécs, Ausztria, 1998 Biblioteca UniversităŃii de ŞtiinŃe Agricole şi Medicină, Kolozsvár, Románia, 1999 Bibliothek der Tierärztlichen Hochschule Hannover, Veterinärmedizinhistorisches Museum, Hannover, Németország, 2000 Viikin kampuskirjasto, Helsingin yliopiston kirjasto, Helsinki, Finnország, 2006 Kitüntetések Szent István Egyetemi babérkoszorú arany fokozata, 2008 Magyar Felsıoktatásért Emlékplakett, 2002 Miniszteri dicséret (Mővelıdési Miniszter), 1987

18 18 Személyes erısségek A Minıségmenedzsment szakirányú továbbképzés keretében 2009-ben a Gallup Intézet Strength Finder felmérése alapján megvizsgálták személyes erısségeimet, amelyek közül a tudásvágy (érdeklıdés, gondolkodás), az erıs felelısségtudat, a kreativitás és koncepciózusság, a kiválóságra törekvés és a kezdeményezıkészség bizonyultak a legfontosabb vonásaimnak. Ezeken kívül jellemez még a kitartás, a precizitás, a nagy munkabírás, a meggyızhetıség, az emberek iránti tisztelet és a humorérzék. Motiváció Szakmai életem elsı közel tíz évét oktatásszervezıként és oktatóként, illetve tanácsadóként a könyvtári gyakorlat fölött töltöttem: élveztem a rálátást a könyvtárak és a könyvtárügy gyakorlatára és helyzetére, magabiztosan nyilvánítottam véleményt. Az utóbbi másfél évtizedet a gyakorlat sőrőjében töltöttem, és minden percét élvezem a könyvtári és múzeumi munkának és megtanultam tisztelni a közgyőjtemények kétkezi munkásait. Bár korábbi tapasztalataim, szakképzettségem szinte valamennyi elemét alkalmazni tudtam, a napi feladatok súlya alatt elveszítettem a tágabb perspektívát, amellyel korábban rendelkeztem. A minıségmenedzsment hozzám közelálló szemlélete ismét megadta számomra azt a keretet, amelyben biztos kézzel lehet nagyobb léptékő feladatokat megoldani. Úgy vélem, szakmai képzettségem és tapasztalatom sokszínősége és személyes erısségeim megalapozhatják további vezetıi munkámat.

19 19 Fontosabb publikációk, elıadások, poszterek, szerkesztıi munkák Könyvek, kéziratok, elektronikus tananyagok Orbán Éva: Folyamatszabályozás a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeumban. Szakdolgozat. Budapest : Eötvös József Fıiskola : Magyar Gallup Intézet, p. Orbán Éva: Keresısuli (Elektonikus tananyag). Budapest : SZIE Állatorvos-tudományi Könyvtár, Orbán Éva: Bevezetés az irodalomkutatásba. Budapest, SZIE Állatorvos-tudományi Könyvtár, Orbán Éva, Pádár Éva, Miszori Katalin: Könyvtári informatika állatorvosok és zoológusok számára. (Elektronikus tananyag). Budapest : SZIE Állatorvos-tudományi Könyvtár, Orbán Éva: Library informatics for students of veterinary science. (Elektronikus tananyag) Budapest : SZIE Állatorvos-tudományi Könyvtár, Orbán Éva: 27 szervezésmódszertani feladat. Segédlet a Szervezésmódszertan könyvtárosok számára címő továbbképzı tanfolyamhoz. Budapest, OSZK KMK, Orbán Éva (összeáll.): A könyvtári és információs intézményi munkakörök képesítési követelményei. Bp. : OSZK KMK, p. Orbán Éva (összeáll.): Példatár a könyvek katalogizálásához. Budapest : OSZK KMK, p. Orbán Éva (szerk.) : Példatár különféle dokumentumtípusok bibliográfiai leírásához. Budapest : Népmővelési Propaganda Iroda, p. Társzerzıvel: Ungváry Rudolf Orbán Éva (szerk.): Osztályozás és információkeresés : Kommentált szöveggyőjtemény. Budapest : Országos Széchényi Könyvtár, köt., Az osztályozás és elmélete. 543 p. 2. köt., Az információkeresés és elmélete. 535 p.

20 20 Ungváry Rudolf Orbán Éva: A két- és többnyelvő tezauruszok irodalma : Kritikai szemle és annotált bibliográfia. Bp. : OSZK KMK : KG Informatik, p. Folyóiratcikkek Orbán Éva: Életre szóló tapasztalat : Folyamatszabályozás egy kis könyvtárban (Esettanulmány). = Könyvtári Figyelı, (Közlésre elfogadva.) Orbán Éva: Lupéval Liszt nyomában. = Kamarai Állatorvos, Orbán Éva: Dr. Mészáros M. János ( ) öröksége. = Magyar Állatorvosok Lapja, Orbán Éva: Új képviselı az Állatorvos-történeti Világszövetségben. = Magyar Állatorvosok Lapja, Orbán Éva: Emléktábla avatás Újpesten, Varga Ferenc sebész professzor házának falán : szeptember 2-án. = Kamarai Állatorvos, Orbán Éva: EVLG at the Santander Conference. = EAHIL Newsletter to European librarians Orbán Éva: A második Kómár-emléknap (Cegléd, június 8.) = Állatorvosi Kamarai Hírek, Orbán Éva: Encounters with vets: from behind a traditional/transitional reference desk. EVLG Newsletter, ORBÁN Éva: A könyvtári törvénykezés reformja Közép-Európában: igények és elvárások. A nyugat-európai könyvtári törvénykezés áttekintése. = Könyvtári Figyelı Orbán Éva: A könyvtárak személyzeti politikájának problémái. Könyvtári Figyelı Társszerzıvel: Kótai István Orbán Éva: Az elsı doktorok II. = Kamarai Állatorvos, Kótai István Orbán Éva: In memoriam Dubravszky Róbert és Mészáros M. János : Egy mélyítı tükör ez... Kamarai Állatorvos, Mészáros János Orbán Éva. Tolnay Sándor szerepe a magyar állatorvosképzés és - szaknyelv kialakításában. Magyar Orvosi Nyelv, , Horváth Tibor Orbán Éva: PRECIS. = Tudományos és Mőszaki Tájékoztatás,

21 21 Tanulmányok konferencia kiadványban Orbán Éva: Ökológiai gazdálkodás, ökológiai állattartás. Válogatott információforrások. In: Az Európai Uniós szabályozás a takarmányozásban, adalékanyagok gyógyszer nélkül. Budapest, november 14. Összeáll. és szerk.: Kósa Emma. Budapest : SZIE ÁOTK : Vet-Nutrition, p Orbán Éva: Új irányok az állategészségügy és az élelmiszerbiztonság információellátásában. In: Az elmúlt három év állategészségügyi, élelmiszerbiztonsági problémái és a megoldás lehetıségei. Budapest, november 9. Összeáll. és szerk.: Kósa Emma. Budapest : SZIE ÁTK, Vet-Nutrition, p Orbán Éva: Állattenyésztés és takarmányozás az Európai Uniós csatlakozás után. Válogatott internetforrások. In: Az EU csatlakozás utáni idıszak tapasztalatai a magyar állattenyésztésben. Budapest, november 11. Összeáll. és szerk.: Kósa Emma. Budapest : SZIE ÁOTK : MÁOK : Biomedicina Részvénytársaság : Vet-Nutrition Bt., p Társszerzıvel: Winkler Bea Orbán Éva: Agrárvilág: adatok és magyarázatok.. In: Agrártermelés alakulása az EU-ban. Balatonvilágos, október 29. Összeáll. és szerk.: Kósa Emma. Budapest : SZIE ÁOTK : MÁOK : Vet-Nutrition-Consulting Kft., p Cserey Lászlóné Orbán Éva: Takarmányozási információforrások a világhálón. In: Takarmányozástani Tudományos Napok. Budapest, június 8-9. Összeáll. és szerk.: Kósa Emma. Budapest : SZIE ÁTK Állattenyésztési, takarmányozástani és laborállat tudományi intézet, pp Elıadások teljes szöveggel konferencia kiadványban: Orbán Éva: Nyomozás az irodalomban: Oxyuris és társai. In: Hüllık és alacsonyabbrendő állatok gyógyászata. Budapest, március Budapest : MVÁÁT : Fıvárosi Állat- és Növénykert, Orbán Éva: Váltott lovakkal : A SZIE szolgáltatásai lovas állatorvosoknak. In: XV. Lógyógyászati Kongresszus november 30.- december 1. Kapitány Wellness Hotel, Sümeg Társzerzıvel: Winkler Bea Orbán Éva: Net the net generation! In: "Towards a New Information Space - Innovations and Renovations" The 11th European Conference of Medical and Health Libraries, Helsinki, Finland. 23rd - 28th June ea_winkler_paper.pdf Orbán Éva Makrai Tímea. Special user groups: an impetus to development. In: From paper to electronic: veterinary information in transition. 4th International Conference of Animal

22 22 Health Information Specialists. Proceedings. 6-9 August, Budapest. Budapest, : VSL SZIU, Konferencia elıadások, poszterek Elıadások: Orbán Éva: Mindent a könyökprotézisrıl. Magyar Kisállatortopédiai Egyesület, január Orbán Éva: Könyvtár határok nélkül. MÁVSZ Konferencia, Tátralomnic, október Orbán Éva: Információs pláza állatorvosoknak. MÁOK Fıvárosi Szervezet ıszi kongresszusa, november 8. Az állatorvosi munka információs háttere - Gyakorlati útmutató az Állatorvos-tudományi Könyvtár szolgáltatásainak használatához. Fejer megyei továbbképzés január február 5. Orbán Éva: Információval az élelmiszerbiztonságért! Informacio Medicata konferencia szeptember Orbán Éva: Új lehetıségek az állategészségügy szakirodalmi információ-ellátásában. Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Mezıgazdasági Szekció ülése november Orbán Éva: At your service, Doc! Viikki Science Library, Helsinki, Finland, Poszterek: Orbán Éva: Panorama or focus? Poster. In: EAHIL Workshop, Kraków, September, Bakonyi Ferencné Cserey Lászlóné Szabóné Szávay Judit Orbán Éva. Veterinary librarian: a rare species. Poster. In: EAHIL Workshop, Kraków, September,

23 23 Orbán Éva: Quality information for veterinarians. Poster. In: From Altamira until now: Information Transference ways. 9th European Conference of Medical and Health Libraries. Santander, Spain September, Abstracts and posters. Santander : Copicentro, p. 92. Szerkesztés Noctua sive nova ex bibliotheca veterinaria (Hírlevél) Fehér György: Biographia : Elhunyt tanáraink és elıadóink életrajza Budapest : SZIE ÁOTK, Mészáros M. János: Az állatorvos-képzés 1818-tól 2004-ig elhunyt tanárainak és elıadóinak sírjai. Budapest : SZIE ÁOTK, Bartalis Imre: Velünk elı történelem. Székesfehérvár : AlphaVet, 2007.

ÁLLATORVOS-TÖRTÉNET MINDENKINEK

ÁLLATORVOS-TÖRTÉNET MINDENKINEK ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI KÖNYVTÁR, LEVÉLTÁR ÉS MÚZEUM ÁLLATORVOS-TÖRTÉNET MINDENKINEK Orbán Éva könyvtárigazgató orban.eva@aotk.szie.hu A kezdetek ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI KÖNYVTÁR, LEVÉLTÁR ÉS MÚZEUM Hisz mindnyájunknak

Részletesebben

- átfogó cél: munkaerı-piaci aktivitás növelése a humán erıforrás minıségének, foglalkoztathatóságának javításán keresztül

- átfogó cél: munkaerı-piaci aktivitás növelése a humán erıforrás minıségének, foglalkoztathatóságának javításán keresztül TÁMOP Társadalmi Megújulás Operatív Program - a munkaerıpiac kínálati oldalára irányuló intézkedések, az emberi erıforrások fejlesztése - átfogó cél: munkaerı-piaci aktivitás növelése a humán erıforrás

Részletesebben

A Szigetvár Város Önkormányzata Városi Könyvtár stratégiai terve a 2008-2013 közötti idıszakra

A Szigetvár Város Önkormányzata Városi Könyvtár stratégiai terve a 2008-2013 közötti idıszakra A Szigetvár Város Önkormányzata Városi Könyvtár stratégiai terve a 2008-2013 közötti idıszakra A szigetvári Városi Könyvtárnak, mint 56 éves története során oly sokszor 2008-tıl is új társadalmi kihívásokkal

Részletesebben

I N T É Z K E D É S I T E R V ig

I N T É Z K E D É S I T E R V ig I N T É Z K E D É S I T E R V 2016-2018-ig Rövid távú intézkedési terv az 52/2017. (II. 22.) számú Képviselı-testületi Határozattal elfogadott Hajdúnánás Város Közmővelıdési Koncepciójához Irányelvek Tárgyi,

Részletesebben

Pályázat a Szent István Egyetem Könyvtár könyvtár fıigazgató beosztásra. Pályázati azonosító: FH-32/2010

Pályázat a Szent István Egyetem Könyvtár könyvtár fıigazgató beosztásra. Pályázati azonosító: FH-32/2010 Pályázat a Szent István Egyetem Könyvtár könyvtár fıigazgató beosztásra Pályázati azonosító: FH-32/2010 Benyújtó: Orbán Éva fıkönyvtáros, igazgatóhelyettes Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár,

Részletesebben

I N T É Z K E D É S I T E R V TERVEZET ig

I N T É Z K E D É S I T E R V TERVEZET ig I N T É Z K E D É S I T E R V TERVEZET 20172019ig Rövid távú intézkedési terv az 52/2017. (II. 22.) számú Képviselıtestületi Határozattal elfogadott Hajdúnánás Város Közmővelıdési Koncepciójához Irányelvek

Részletesebben

RÉSZISMERETI KÉPZÉSEK. Felsıoktatás-pedagógia és felsıoktatás-menedzsment témájú

RÉSZISMERETI KÉPZÉSEK. Felsıoktatás-pedagógia és felsıoktatás-menedzsment témájú Felsıoktatás-pedagógia és felsıoktatás-menedzsment témájú RÉSZISMERETI KÉPZÉSEK Tájékoztató a ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar neveléstudományi MA szak felsıoktatás-pedagógia szakirányán induló Felsıoktatás-pedagógia,

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. Kontakt Humán Szolgáltató Közhasznú Társaság 8900 Zalaegerszeg, Kert utca 39. e-mail: foglalkoztatas@kontaktkht.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. Kontakt Humán Szolgáltató Közhasznú Társaság 8900 Zalaegerszeg, Kert utca 39. e-mail: foglalkoztatas@kontaktkht. A Kontakt Kht. pályázatot hirdet tanácsadó munkakörre zalaegerszegi, zalaszentgróti-keszthelyi telephelyre várhatóan 2008. június 1. 2010. július 31-ig terjedı idıtartamra. Az alkalmazás a Munka Törvénykönyve

Részletesebben

Kérdıív az iskolai (kollégiumi) könyvtárak szakfelügyeletéhez

Kérdıív az iskolai (kollégiumi) könyvtárak szakfelügyeletéhez Kérdıív az iskolai (kollégiumi) könyvtárak szakfelügyeletéhez A yvtár elérhetıségei A fenntartó Létszám-adatok képzés Intézménytípus Az intézmény elérhetıségei jellege 1. Azonosító 2. neve 2.1. OM azonosítója

Részletesebben

A Web-alapú tudásbázis a logisztika és kereskedelem területén (WebLogTrade) projekt bemutatása

A Web-alapú tudásbázis a logisztika és kereskedelem területén (WebLogTrade) projekt bemutatása A Web-alapú tudásbázis a logisztika és kereskedelem területén (WebLogTrade) projekt bemutatása Típus: Leonardo da Vinci projekt Innovációtranszfer Fıpályázó: TÜV Rheinland Akademie GmbH, Berlin, Németország

Részletesebben

hatályos: 2012.02.29 -

hatályos: 2012.02.29 - A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minıség- és Szervezetfejlesztési Intézet Egészségügyi Szakképzı és Továbbképzı Intézet közleménye az egészségügyi szakképzések területén mőködı szaktanácsadói hálózatba

Részletesebben

STRATÉGIAI FEJLESZTÉSI TERV 2008-2013

STRATÉGIAI FEJLESZTÉSI TERV 2008-2013 SZENT ISTVÁN EGYETEM ÁLLATORVOS- TUDOMÁNYI KAR Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum Stratégiai fejlesztési terv Oldalszám: 1/31 Változat: S2 Dátum: 2011-08-09 STRATÉGIAI

Részletesebben

A könyvtárak fejlesztési lehetőségei. a TÁMOP-ban és a TIOP-ban

A könyvtárak fejlesztési lehetőségei. a TÁMOP-ban és a TIOP-ban A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály A könyvtárak fejlesztési lehetőségei az EU támogatási rendszerében (2007-2013) Országos

Részletesebben

A FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAK

A FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAK A FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAK SZEREPE A MEGVÁLTOZOTT KÖRNYEZETBEN Virágos Márta Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma marta@lib.unideb.hu KÖNYVTÁRI TÖRVÉNY ÉS KÖNYVTÁRI STRATÉGIA A Könyvtári törvény elfogadásával

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu E l ı t e r j e s z t é s - a Képviselı-testületnek Közmővelıdési Megállapodás

Részletesebben

Szent István Egyetem ÜGYRENDJE

Szent István Egyetem ÜGYRENDJE SZENT ISTVÁN EGYETEM ÁLLATORVOS- TUDOMÁNYI KAR Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum ügyrendje Oldalszám: 1/16 Változat: A1 Dátum: 2011-01-31 Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi

Részletesebben

Szent István Egyetem ÜGYRENDJE

Szent István Egyetem ÜGYRENDJE SZENT ISTVÁN EGYETEM ÁLLATORVOS- TUDOMÁNYI KAR Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum ügyrendje Oldalszám: 1/16 Változat: A2 Dátum: Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi

Részletesebben

Rendezvény archívum 2001

Rendezvény archívum 2001 Január 2001. január 9. A NEKTÁR Alkalmazói Tanácsának 2001. január 15. AMICUS-bemutató 20001. január 18. A Könyvtári és Szakirodalmi Tájékoztatási Szabványosítási Bizottság 2001. január 23. A Magyar Tudományos

Részletesebben

SZEMÉLYES ADATOK. jvasarhelyi@foek.hu MUNKAHELYEK Ö N É L E T R A J Z

SZEMÉLYES ADATOK. jvasarhelyi@foek.hu MUNKAHELYEK Ö N É L E T R A J Z Ö N É L E T R A J Z SZEMÉLYES ADATOK Név VÁSÁRHELYI JUDIT Cím 8294 KAPOLCS, KOSSUTH U. 94. Telefon 87/437-012 30/325-3040 Fax E-mail jvasarhelyi@foek.hu Állampolgárság magyar Születési idı 1944. június

Részletesebben

A könyvtári rendszer

A könyvtári rendszer A könyvtári rendszer Mi a könyvtár? Információk (dokumentumok) rendszerezett gyűjteménye, amelyet közhasználatra szánnak. A könyvtár gyűjt (könyv, periodika, CD, DVD stb.) rendszerez, hogy visszakereshetők

Részletesebben

BALATONBOGLÁR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE ELİTERJESZTÉS. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete

BALATONBOGLÁR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE ELİTERJESZTÉS. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete BALATONBOGLÁR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE Ügyiratszám: 1-12 / 2014. Sorszám: 5. ELİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete 2014. december 22-én tartandó ülésére Tárgy:

Részletesebben

Rövid összefoglalás a projektrıl:

Rövid összefoglalás a projektrıl: Rövid összefoglalás a projektrıl: B.-A.-Z. megye könyvtárainak konzorciumban megvalósuló fejlesztése, melynek eredményeként bıvülnek a szolgáltatások és széles kör számára elérhetıvé válnak. Egységes,

Részletesebben

Magyar Mezıgazdasági Múzeum Könyvtára

Magyar Mezıgazdasági Múzeum Könyvtára MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár Levélcím: 1367 Bp. 5., Pf. 129. Tel: (36-1) 364-0071 Fax: (36-1) 364-0076 E-mail: foigazgato@mmgm.hu Honlap: www.mmgm.hu Magyar Mezıgazdasági

Részletesebben

VIIKKI TUDOMÁNYOS KÖNYVTÁR Finnország mezőgazdasági könyvtára

VIIKKI TUDOMÁNYOS KÖNYVTÁR Finnország mezőgazdasági könyvtára VIIKKI TUDOMÁNYOS KÖNYVTÁR Finnország mezőgazdasági könyvtára Pádár Éva - Orbán Éva MKE Mezőgazdasági Szekció Budapest, 2006. november 24. KÖRNYEZETE HELSINKI EGYETEMI KÖNYVTÁRI RENDSZER Központi könyvtár:

Részletesebben

FİOSZTÁLYVEZETİ-HELYETTES

FİOSZTÁLYVEZETİ-HELYETTES A Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nevében a köztisztviselık jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 10. (1) bekezdése

Részletesebben

A könyvtárak, mint tanulási terek

A könyvtárak, mint tanulási terek A könyvtárak, mint tanulási terek Partnerség az egész életen át tartó tanulásban WORKSHOP Nyíregyháza 2008.Június 5. A könyvtár mindenkori feladata volt és lesz a tanulás segítése Klasszikus szolgáltatóként:

Részletesebben

2012. EüK. 10. szám közlemény 1 (hatályos: 2012.06.12 - )

2012. EüK. 10. szám közlemény 1 (hatályos: 2012.06.12 - ) A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minıség- és Szervezetfejlesztési Intézet Egészségügyi Szakképzı és Továbbképzı Intézet közleménye az egészségügyi szakképzések területén mőködı szaktanácsadói hálózatba

Részletesebben

hirdetési lehetıséget Városi Televízióval civil szervezet bejelentett székhelyéül iratszekrényt számítástechnikai képzés munkerı-piaci

hirdetési lehetıséget Városi Televízióval civil szervezet bejelentett székhelyéül iratszekrényt számítástechnikai képzés munkerı-piaci Salgótarján Megyei Jogú Város A l p o l g á r m e s t e r é tıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. Tel.: (32) 314-668 Szám: 14945/2009. Javaslat a Nógrád Megyei Civil Szolgáltató Központot mőködtetı Mozgáskorlátozottak

Részletesebben

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK Készítette: Fenyvesi Judit 2016. Elhangzott a Felkészítés a könyvtárhasználati tehetségfejlesztésre a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny új koncepciójának tükrében c.

Részletesebben

SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN

SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN Táskai Erzsébet 2010 KISKÖRÖS A Bárczi Gusztáv Módszertani Központ szervezeti felépítése Önálló intézményegységek Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK, IRÁNYOK A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAKBAN

VÁLTOZÁSOK, IRÁNYOK A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAKBAN VÁLTOZÁSOK, IRÁNYOK A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAKBAN SZÉKELYNÉ TÖRÖK TÜNDE ELTE EGYETEMI KÖNYVTÁR MI LESZ VELED, FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁR?...nem tudjuk, hogyan alakul a könyvtáros szakma......mi

Részletesebben

Igényfelmérés 2011. Adatok Neme: 7 férfi. 6 fő. életkor: 18-30 év között 5 fő 31-50 év között 38 fő 51-65 év között 28 fő 66- év 3 fő

Igényfelmérés 2011. Adatok Neme: 7 férfi. 6 fő. életkor: 18-30 év között 5 fő 31-50 év között 38 fő 51-65 év között 28 fő 66- év 3 fő Igényfelmérés 2011 Adatok Neme: 7 férfi 67 nő életkor: 18-30 év között 5 fő 31-50 év között 38 fő 51-65 év között 28 fő 66- év 3 fő szakmai végzettség: középfokú felsőfokú munkakör: beosztott középvezető

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város. emihaly@salgotarjan.hu JAVASLAT

Salgótarján Megyei Jogú Város. emihaly@salgotarjan.hu JAVASLAT Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármesterétıl emihaly@salgotarjan.hu Szám: 81317/02/09. JAVASLAT az Észak-magyarországi Operatív Program Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezet támogatására vonatkozó

Részletesebben

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum tankönyvgyűjteményének középés hosszú távú stratégiája A Nemzeti Tankönyvtár feladatai

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach. Megnyit. MI Almanach projektismertetı rendezvény április 29., BME, I. ép., IB.017., 9h-12h.

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach. Megnyit. MI Almanach projektismertetı rendezvény április 29., BME, I. ép., IB.017., 9h-12h. Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach Megnyit itó - Célkitőzések 1 Elızetes program I. Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach: a projekt és a résztvevık 9.00-9.10 Megnyitó. A projekt

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. megnevezés évszám kibocsátó intézmény Mővelıdési menedzser 2003 Debreceni Egyetem Jogász 2004 Debreceni Egyetem

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. megnevezés évszám kibocsátó intézmény Mővelıdési menedzser 2003 Debreceni Egyetem Jogász 2004 Debreceni Egyetem SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. TAKÁCS-MIKLÓSI MÁRTA I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS megnevezés évszám kibocsátó intézmény Mővelıdési menedzser 2003 Debreceni Egyetem Jogász 2004 Debreceni Egyetem II. OKTATÁSI TEVÉKENYSÉG

Részletesebben

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 8. sz. melléklete AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2012.

Részletesebben

1125 Budapest Kikelet u.57. Telefonszám(ok) 0613382156/132 Mobil Fax(ok) 0613382156/144

1125 Budapest Kikelet u.57. Telefonszám(ok) 0613382156/132 Mobil Fax(ok) 0613382156/144 Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév (nevek) / Utónév (nevek) Cím(ek) 1125 Budapest Kikelet u.57. Telefonszám(ok) 0613382156/132 Mobil Fax(ok) 0613382156/144 E-mail(ek) hock.zsuzsa@fppti.hu Állampolgárság

Részletesebben

ALAPÍTÁSI ENGEDÉLYT KAPOTT KÖNYVTÁRI KÉPZÉSI PROGRAMOK

ALAPÍTÁSI ENGEDÉLYT KAPOTT KÖNYVTÁRI KÉPZÉSI PROGRAMOK ALAPÍTÁSI ENGEDÉLYT KAPOTT KÖNYVTÁRI KÉPZÉSI PROGRAMOK A képzés neve, engedélyének érvényessége Könyvtárosok mentálhigiénéje II. Konfliktuskezelés 2008. július 8. Európai Számítógép Kezelői Ismeretek (ECDL).

Részletesebben

EGYMI EGYESÜLET. Hogyan tovább EGYMI-k? Radicsné Szerencsés Terézia egyesületi elnök Budapest, 2012. május 21

EGYMI EGYESÜLET. Hogyan tovább EGYMI-k? Radicsné Szerencsés Terézia egyesületi elnök Budapest, 2012. május 21 EGYMI EGYESÜLET Hogyan tovább EGYMI-k? Radicsné Szerencsés Terézia egyesületi elnök Budapest, 2012. május 21 Szeretettel köszöntjük a szakmai nap résztvevıit! 2012. Május 21 1 Az Országos EGYMI Egyesület

Részletesebben

Oktatás és tanulás online környezetben

Oktatás és tanulás online környezetben A digitális átállás hatása a Könyvtári Intézet továbbképzéseire avagy Miért foglalkozunk az online tanulással? Oktatás és tanulás online környezetben Szepesi Judit Bánkeszi Katalin Szepesi Judit Miről

Részletesebben

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ - 2018 ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA A Közbeszerzési Hatóság a kiemelkedő színvonalú közbeszerzési szakmai

Részletesebben

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben IKT kompetenciák Farkas András f_andras@bdf.hu A tanítás holisztikus folyamat, összekapcsolja a nézeteket, a tantárgyakat egymással és a tanulók személyes

Részletesebben

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 8. sz. melléklete AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2016.

Részletesebben

9/1999. (XI. 29.) Ör. számú rendelete

9/1999. (XI. 29.) Ör. számú rendelete Nyirád Község Önkormányzati Képviselı-testületének 9/1999. (XI. 29.) Ör. számú rendelete A HELYI KÖZMŐVELİDÉSRİL Nyirád 1999. 1 Nyirád Község Önkormányzati Képviselı-testületének 9/1999. (XI. 29.) Ör.

Részletesebben

Szent István Egyetem, Gödöllı KÖRNYEZETTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA MINİSÉGBIZTOSÍTÁSI SZABÁLYZAT

Szent István Egyetem, Gödöllı KÖRNYEZETTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA MINİSÉGBIZTOSÍTÁSI SZABÁLYZAT Szent István Egyetem, Gödöllı KÖRNYEZETTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA MINİSÉGBIZTOSÍTÁSI SZABÁLYZAT A doktori iskola (DI) minıségbiztosítási tevékenységét a SZIE Doktori és Habilitációs Tanácsa által kidolgozott

Részletesebben

KISKÖRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATAL. Szervezetfejlesztés Kisköre Város Polgármesteri Hivatalában ÁROP-1.A.2.

KISKÖRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATAL. Szervezetfejlesztés Kisköre Város Polgármesteri Hivatalában ÁROP-1.A.2. KISKÖRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATAL Szervezetfejlesztés Kisköre Város Polgármesteri Hivatalában ÁROP-1.A.2./A-2008-0163 A PROJEKT LEÍRÁSA Kisköre, 2010. március 31. A projekt az Európai Unió

Részletesebben

Pszichológiai és pedagógiai irodalom a NymE SEK Könyvtárában

Pszichológiai és pedagógiai irodalom a NymE SEK Könyvtárában Pszichológiai és pedagógiai irodalom a NymE SEK Könyvtárában Tematikus könyvajánló?? avagy a pedagógiai olvasás és tanulás útjai Gerölyné Kölkedi Éva könyvtári szakértı, NymE RPSZKK 2010. november 4. A

Részletesebben

Miért lehet a Balaton régió TDM mintarégió Magyarországon. Rosta Sándor és Dani Barbara

Miért lehet a Balaton régió TDM mintarégió Magyarországon. Rosta Sándor és Dani Barbara Miért lehet a Balaton régió TDM mintarégió Magyarországon Rosta Sándor és Dani Barbara Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság TDM rendszer célja

Részletesebben

PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL

PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL KERBER ZOLTÁN TÁMOP 3.1.15 SZAKMAI VEZETŐ TÁMOP 3.1.15 projekt

Részletesebben

A projekt elırehaladásának bemutatása. Jakobsenné Szentmihályi Rózsa Szakmai vezetı Edu-Coop Pedagógiai Intézet Coop System Projektiroda

A projekt elırehaladásának bemutatása. Jakobsenné Szentmihályi Rózsa Szakmai vezetı Edu-Coop Pedagógiai Intézet Coop System Projektiroda A projekt elırehaladásának bemutatása Jakobsenné Szentmihályi Rózsa Szakmai vezetı Edu-Coop Pedagógiai Intézet Coop System Projektiroda Regionális Hálózatfejlesztı Központ TÁMOP 3.2.2 Az RHK alapvetıen

Részletesebben

Könyvtárhasználati kurzusok és kompetenciák. Kristóf Ibolya, Kristof.Ibolya@lib.szie.hu Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár

Könyvtárhasználati kurzusok és kompetenciák. Kristóf Ibolya, Kristof.Ibolya@lib.szie.hu Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Könyvtárhasználati kurzusok és kompetenciák Kristóf Ibolya, Kristof.Ibolya@lib.szie.hu Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Tartalom Könyvtárbemutatók, használóképzés Célcsoport Tartalom

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. Helység: BUDAPEST Irányítószám: 1 0 2 5 Megye: - Helység: Budapest Irányítószám: 1 0 2 5 Utca /

KÉPZÉSI PROGRAM. Helység: BUDAPEST Irányítószám: 1 0 2 5 Megye: - Helység: Budapest Irányítószám: 1 0 2 5 Utca / KÉPZÉSI PROGRAM I. A KÉPZÉSI PROGRAMOT MEGVALÓSÍTÓ ADATAI I. 1. A képzési programot megvalósító adatai: Név: KONSZENZUS ALAPÍTVÁNY BUDAPESTI SZERVEZETE Helység: BUDAPEST Irányítószám: 1 0 2 Megye: - Utca

Részletesebben

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve Mikolasek Zsófia

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve Mikolasek Zsófia A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve 2013-2018 Mikolasek Zsófia József Attila Megyei és Városi Könyvtár KSZR Szakma Nap, Tatabánya, 2018.06.18. Törvényi háttér 2013. május 31. 39/2013 EMMI rendelet

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsıoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Földrajz kar 1.3 Intézet Magyar Földrajzi Intézet 1.4 Szakterület Földrajz 1.5 Képzési

Részletesebben

Elızmények. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009.

Elızmények. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009. Aszód Város Önkormányzatai Képviselı Testülete részére 2170 Aszód, Szabadság tér 9. Tárgy: Beszámoló az iskola Minıségirányítási

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS megnevezés évszám kibocsátó intézmény Történelem szakos középiskolai tanár 1999 PPKE Német nyelv és irodalom szakos 1999 PPKE középiskolai tanár II. OKTATÁSI

Részletesebben

Kenyeres István (Budapest Főváros Levéltára) Szabadkai Levéltári Nap Előadás-vázlat

Kenyeres István (Budapest Főváros Levéltára) Szabadkai Levéltári Nap Előadás-vázlat Kenyeres István (Budapest Főváros Levéltára) A SZOLGÁLTATÓ LEVÉLTÁR MAGYARORSZÁGON Szabadkai Levéltári Nap 2008. Előadás-vázlat Az előadás bemutatta a magyarországi levéltári terület érintő kormányzati

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRI RENDSZER

A MEGÚJULÓ ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRI RENDSZER A MEGÚJULÓ ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRI RENDSZER AZ ÍTÉLKEZŐ MUNKA TÁMOGATÁSÁBAN GERENCSÉR JUDIT a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtára vezetője KOVÁCSNÉ GARAMSZEGI MARIANNA a Fővárosi Törvényszék vezető

Részletesebben

A TIOP kiemelt projekt

A TIOP kiemelt projekt Az integrált munkaügyi és szociális szolgáltató rendszer kereteinek megteremtése az Állami Foglalkoztatási Szolgálat infrastruktúrájának fejlesztésével HÍRLEVÉL 2012. IV. évfolyam 12. szám A TIOP 3.2.1.

Részletesebben

Minıségfejlesztés

Minıségfejlesztés - Minıségfejlesztés Az alprojekt bemutatása Az alprojekt során a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat újabb 21 munkaügyi kirendeltségén kerül bevezetésre a HEFOP intézkedés keretében kidolgozott és 60 kirendeltségen

Részletesebben

D R. F A R K A S A N D R Á S

D R. F A R K A S A N D R Á S D R. F A R K A S A N D R Á S E G Y E T E M I D O C E N S SZEMÉLYI ADATOK ISKOLÁK MUNKAHELYEK Születési dátum: 1966.05.01 Születési hely: Zalaegerszeg Családi állapot: nıs [1985-1989] Berzsenyi Dániel Fıiskola

Részletesebben

Projekttervezés alapjai

Projekttervezés alapjai Projekttervezés alapjai Langó Nándor 2009. október 10. Közéletre Nevelésért Alapítvány A stratégiai tervezés folyamata Külsı környezet elemzése Belsı környezet elemzése Küldetés megfogalmazása Stratégiai

Részletesebben

Bemutatkozik az MTA Könyvtára

Bemutatkozik az MTA Könyvtára TARTALOM Bemutatkozik az MTA Könyvtára 1. alapozó program A mintegy 60-90 perces látogatás során levetítjük a könyvtár történetéről és kincseiről készült kisfilmet, bemutatjuk a különféle funkciójú olvasói

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 1-i rendkívüli ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 1-i rendkívüli ülésére 9. Elıterjesztés Képviselı-testületének 2012. március 1-i rendkívüli ülésére Tárgy: Lajosmizse Város igazgatói beosztására beérkezett pályázatok elbírálása Az elıterjesztést készítette: Nagy Judit irodavezetı

Részletesebben

EU szabályozási környezet

EU szabályozási környezet PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 III. évfolyam GM szak/vállszerv. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ EU szabályozási környezet 2011/2012. I. félév 1 Budapesti

Részletesebben

Könyvtári munkafolyamatok

Könyvtári munkafolyamatok Könyvtári munkafolyamatok Könyvtári munkafolyamatok Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok Könyvtári munkafolyamatok Főfolyamatok Vezetési folyamatok Állományalakítás A dokumentum

Részletesebben

BUDA MARIANN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

BUDA MARIANN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ BUDA MARIANN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS mentálhigiénikus 1995 KLTE kutató-fejlesztı szakpedagógus 1987 KLTE matematikus és matematika szakos 1979 KLTE középiskolai tanár II. OKTATÁSI TEVÉKENYSÉG

Részletesebben

A 2011. MÁRCIUS 9-I SZENÁTUSI ÜLÉSEN HOZOTT

A 2011. MÁRCIUS 9-I SZENÁTUSI ÜLÉSEN HOZOTT A 2011. MÁRCIUS 9-I SZENÁTUSI ÜLÉSEN HOZOTT HATÁROZATOK SZE 1014/3.2/2011.(III.09.) határozat: A Kodolányi János Fıiskola Hallgatói Önkormányzat Szervezeti és Mőködési Szabályzat módosításának elfogadása

Részletesebben

2019-től nappali tagozatra felvett hallgatóknak

2019-től nappali tagozatra felvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF= egyéni felkészülés D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv =

Részletesebben

Békés Városi Könyvtár Békés, Széchenyi tér 4. SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Békés Városi Könyvtár Békés, Széchenyi tér 4. SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT Békés Városi Könyvtár Békés, Széchenyi tér 4. SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1./ A Szervezeti és Mőködési Szabályzat célja A Szervezeti és Mőködési Szabályzat (továbbiakban: SZMSZ) célja, hogy rögzítse

Részletesebben

2019-től levelező tagozatra felvett hallgatóknak

2019-től levelező tagozatra felvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem. a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet

Eötvös Loránd Tudományegyetem. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet 1 / 5 2017. 07. 14. 8:08 Eötvös Loránd Tudományegyetem a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai

Részletesebben

Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban

Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban Némethné Hajdu Márta projekt menedzser Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete 2011. 03. 17 Mint a csillagokat a távcsövek, úgy húztam körém, s egyre

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem. a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet

Eötvös Loránd Tudományegyetem. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet 1 / 5 2017.01.06. 8:45 Eötvös Loránd Tudományegyetem a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet Eötvös Loránd Tudományegyetem ELTE Bölcsészettudományi

Részletesebben

ELFOGADÁS BEFOGADÁS EGYÜTTMŐKÖDÉS

ELFOGADÁS BEFOGADÁS EGYÜTTMŐKÖDÉS ELFOGADÁS BEFOGADÁS EGYÜTTMŐKÖDÉS Az együttnevelés eredményei a többségi intézmények szemszögébıl, avagy miért van szükségünk az Egységes Módszertani Intézményekre? Készítette: Lırincsikné Kovács Olga

Részletesebben

SSDL Service Skills Driving Licence Képzés a foglalkoztathatóság javításáért

SSDL Service Skills Driving Licence Képzés a foglalkoztathatóság javításáért SSDL Service Skills Driving Licence Képzés a foglalkoztathatóság javításáért SZTMK Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) Szolgáltatástudományi Módszertani Központ Alapítvány (SZTMK) szolgáltatóipari

Részletesebben

Könyvtári kölcsönzések kezelése

Könyvtári kölcsönzések kezelése Könyvtári kölcsönzések kezelése Célkitőzés Feladatunk egy egyetemi könyvtár kölcsönzéseit nyilvántartó rendszert elkészítése, amely lehetıséget nyújt a könyvtár tagjainak, illetve könyveinek nyilvántartása.

Részletesebben

Hogyan segítheti a fenntartható fejlıdés mágikus hármasa a kézmőipari vállalkozásokat? Értékfenntartó gazdálkodás az európai kézmőiparban

Hogyan segítheti a fenntartható fejlıdés mágikus hármasa a kézmőipari vállalkozásokat? Értékfenntartó gazdálkodás az európai kézmőiparban Hogyan segítheti a fenntartható fejlıdés mágikus hármasa a kézmőipari vállalkozásokat? Értékfenntartó gazdálkodás az európai kézmőiparban Gál Zsuzsanna projektkoordinátor LEONARDO projekt Szeged, 2009.

Részletesebben

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Edutus Egyetem Szenátusa által 82/2018. (aug. 31.) számú határozatával egységes szerkezetben elfogadva. Kiadás száma Módosítás száma Határozat száma Hatályos

Részletesebben

SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu

SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu SZEMÉLYES ADATOK Név E-mail SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu Állampolgárság Magyar Születési idő 1974. 02. 02. Születési hely BUDAPEST MUNKATAPASZTALAT 2010. 05. 01. ELTE BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI

Részletesebben

SALGÓTARJÁNI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM

SALGÓTARJÁNI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM SALGÓTARJÁNI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM Preambulum Az aláíró felek fontos feladatnak tartják a salgótarjáni kistérség társadalmi-gazdasági fejlıdésének támogatását a humánerıforrás fejlesztésével

Részletesebben

A RUMI RAJKI ISTVÁN ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KÖZSÉGI ÉS ISKOLAI KÖNYVTÁRÁNAK STRATÉGIAI TERVEZETE 2013-2017

A RUMI RAJKI ISTVÁN ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KÖZSÉGI ÉS ISKOLAI KÖNYVTÁRÁNAK STRATÉGIAI TERVEZETE 2013-2017 A RUMI RAJKI ISTVÁN ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KÖZSÉGI ÉS ISKOLAI KÖNYVTÁRÁNAK STRATÉGIAI TERVEZETE 2013-2017 Rum,. Felülvizsgálva: 2015. január 5. 1. A tervezet célja A községi és iskolai könyvtár stratégiai

Részletesebben

A nemzetiségi és határon túli tankönyv- és médiatár. A Pedagógiai Könyvtár tankönyvgyűjteményi stratégiája

A nemzetiségi és határon túli tankönyv- és médiatár. A Pedagógiai Könyvtár tankönyvgyűjteményi stratégiája A nemzetiségi és határon túli tankönyv- és médiatár A Pedagógiai Könyvtár tankönyvgyűjteményi stratégiája OFI - Pedagógiai Könyvtár és Múzeum A Magyar Pedagógusok Háza Információs központ, országos tudományos

Részletesebben

Magyarpolány Községi Önkormányzat 6./2000./IV.27./ Önk. sz. rendelete a helyi közmővelıdésrıl és kultúráról.

Magyarpolány Községi Önkormányzat 6./2000./IV.27./ Önk. sz. rendelete a helyi közmővelıdésrıl és kultúráról. Magyarpolány Községi Önkormányzat 6./2000./IV.27./ Önk. sz. rendelete a helyi közmővelıdésrıl és kultúráról. Magyarpolány Községi Önkormányzat Képviselıtestülete a kulturális javak védelmérıl és a muzeális

Részletesebben

EGYMI EGYESÜLET avagy Egy mindenkiért mindenki egyért!

EGYMI EGYESÜLET avagy Egy mindenkiért mindenki egyért! EGYMI EGYESÜLET avagy Egy mindenkiért mindenki egyért! Az együttmőködés civil gyakorlata az EGYMI egyesület munkájában Radicsné Szerencsés Terézia egyesületi elnök 2010. március 29. Miért jött létre az

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a 2016-os naptári évre a bécsi Collegium Hungaricumban folytatandó kutatásokra

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a 2016-os naptári évre a bécsi Collegium Hungaricumban folytatandó kutatásokra PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 2016-os naptári évre a bécsi Collegium Hungaricumban folytatandó kutatásokra Tartalom PÁLYÁZAT CÉLJA... 2 PÁLYÁZATI FELTÉTELEK... 2 A PÁLYÁZATI ELJÁRÁS... 2 AZ ÖSZTÖNDÍJ MÉRTÉKE...

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu JAVASLAT - a Képviselı-testületnek - Sárospatak Város Rendelıintézete

Részletesebben

Table of contents. Tuesday 31 March Wednesday 01 April Thursday 02 April

Table of contents. Tuesday 31 March Wednesday 01 April Thursday 02 April Table of contents Tuesday 31 March 2015... 1 Wednesday 01 April 2015... 2 Thursday 02 April 2015... 4 i Tuesday 31 March 2015 Networkshop 2015 Tuesday 31 March 2015 T-Systems) - A Terem (15:00-16:20) -

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Bozóki Sándor

Oktatói önéletrajz Bozóki Sándor egyetemi docens Közgazdaságtudományi Kar Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1996-2001 ELTE-TTK, alkalmazott matematikus 1999-2003 ELTE-TTK, matematika tanár

Részletesebben

A területfejlesztés intézményrendszere

A területfejlesztés intézményrendszere A területfejlesztés intézményrendszere 10. elıadás Regionális politika egyetemi tanár Törvény a területfejlesztésrıl és rendezésrıl (1996. XXI: tv. (III.20.)) Alapelvek és feladatok Alapelv: felkészülni

Részletesebben

A turizmus fejlesztésének aktuális kérdései

A turizmus fejlesztésének aktuális kérdései A turizmus fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Nemes Andrea fıosztályvezetı Turisztikai Fıosztály Bükfürdı, 2010. december 2-3. Országos TDM Konferencia Vázlat A Turizmusfejlesztés fı irányai Szabályozási

Részletesebben

A Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálatról Az intézmény küldetése

A Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálatról Az intézmény küldetése Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda A Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálatról Az intézmény küldetése A magyarországi

Részletesebben

A Humanus adatbázis a Magyar Tudományos Művek Tára human-reál egyensúlyának

A Humanus adatbázis a Magyar Tudományos Művek Tára human-reál egyensúlyának Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár A Humanus adatbázis a Magyar Tudományos Művek Tára human-reál egyensúlyának megteremtésében Hagyományok és kihívások II. Szakmai nap az Egyetemi Könyvtárban

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Bozóki Sándor

Oktatói önéletrajz Bozóki Sándor egyetemi docens Közgazdaságtudományi Kar Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1999-2003 ELTE-TTK, matematika tanár 1996-2001 ELTE-TTK, alkalmazott matematikus

Részletesebben

MIDRA Digitális tudásvagyon a Miskolci Egyetemen

MIDRA Digitális tudásvagyon a Miskolci Egyetemen MIDRA Digitális tudásvagyon a Miskolci Egyetemen Burmeister Erzsébet (erzsi@uni-miskolc.hu) Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum A könyvtár mint a tudomány innovatív környezete: Körkép a digitális

Részletesebben

Képzési igények a MELLearN Felsőoktatási Hálózatban

Képzési igények a MELLearN Felsőoktatási Hálózatban Képzési igények a MELLearN Felsőoktatási Hálózatban Sass Judit (BCE) - judit.sass@uni-corvinus.hu Bodnár Éva (BCE) - eva.bodnar@uni-corvinus.hu Kálmán Anikó (BME) - drkalmananiko@gmail.com Célok, előzmények

Részletesebben

Beszámoló a Magyar Tudományos Akadémia 2011. évi költségvetési irányelveirıl

Beszámoló a Magyar Tudományos Akadémia 2011. évi költségvetési irányelveirıl Tervezet Beszámoló a Magyar Tudományos Akadémia 2011. évi költségvetési irányelveirıl Budapest, 2010. május A Magyar Tudományos Akadémia 2011. évi költségvetési irányelvei A Magyar Tudományos Akadémiáról

Részletesebben

ALAPÍTÁSI ENGEDÉLYT KAPOTT KÖNYVTÁRI KÉPZÉSI PROGRAMOK

ALAPÍTÁSI ENGEDÉLYT KAPOTT KÖNYVTÁRI KÉPZÉSI PROGRAMOK ALAPÍTÁSI ENGEDÉLYT KAPOTT KÖNYVTÁRI KÉPZÉSI PROGRAMOK A képzés neve, engedélyének érvényessége Európai Számítógép Kezelői Ismeretek (ECDL). [Távoktatás keretében is.] 2008. december 9. Régi nyomtatványok

Részletesebben