2 Pénzügyi Jelentés 00 7

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2 Pénzügyi Jelentés 00 7"

Átírás

1 Pénzügyi Jelentés 2007

2 Ernst & Young Kft. H-1132 Budapest, Váci út Budapest 62 Pf. 632, Hungary Tel: , Fax: Cg Független Könyvvizsgálói Jelentés A Magyar Villamos Művek Zrt. részvényesei részére 1. Elvégeztük a Magyar Villamos Művek Zrt. és leányvállalatai (továbbiakban a Csoport) mellékelt évi összevont (konszolidált) éves beszámolójának a könyvvizsgálatát, amely összevont (konszolidált) éves beszámoló a december 31-i fordulónapra elkészített összevont (konszolidált) mérlegből melyben az eszközök és források egyező végösszege 722,665 millió Ft a mérleg szerinti eredmény 36,451 millió Ft nyereség-, az ezen időponttal végződő évre vonatkozó összevont (konszolidált) eredmény-kimutatásból és a számviteli politika meghatározó elemeit és az egyéb magyarázó megjegyzéseket tartalmazó összevont (konszolidált) kiegészítő mellékletből áll. 2. A Csoport évi összevont (konszolidált) éves beszámolójáról március 12- én korlátozás nélküli véleményt bocsátottunk ki. A vezetés felelőssége az összevont (konszolidált) éves beszámolóért Az összevont (konszolidált) éves beszámolónak a számviteli törvényben foglaltak és a Magyar országon elfogadott általános számviteli elvek szerint történő elkészítése és valós bemutatása az ügyvezetés felelőssége. Ez a felelősség magában foglalja az akár csalásból, akár hibából eredő, lényeges hibás állításoktól mentes összevont (konszolidált) éves beszámoló elkészítése és valós bemutatása szempontjából releváns belső ellenőrzés kialakítását, bevezetését, fenntartását, a megfelelő számviteli politika kiválasztását és alkalmazását, valamint az adott körülmények között ésszerű számviteli becslések elkészítését. A könyvvizsgáló felelőssége 3. A mi felelősségünk az összevont (konszolidált) éves beszámoló véleményezése az elvégzett könyvvizsgálat alapján, valamint az összevont (konszolidált) üzleti jelentés és az összevont (konszolidált) éves beszámoló összhangjának megítélése. 4. A könyvvizsgálatot a magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok és a könyvvizsgálatra vonatkozó Magyarországon érvényes törvények és egyéb jogszabályok alapján hajtottuk végre. A fentiek megkövetelik, hogy megfeleljünk bizonyos etikai követelményeknek, valamint hogy a könyvvizsgálatot úgy tervezzük meg és végezzük el, hogy kellő bizonyosságot szerezzünk arról, hogy az összevont (konszolidált) éves beszámoló nem tartalmaz lényeges hibás állításokat.

3 5. A könyvvizsgálat magában foglalja olyan eljárások végrehajtását, amelyek célja könyvvizsgálati bizonyítékot szerezni az összevont (konszolidált) éves beszámolóban szereplő összegekről és közzétételekről. A kiválasztott eljárások, beleértve az összevont (konszolidált) éves beszámoló akár csalásból, akár hibából eredő, lényeges hibás állításai kockázatának felméréseit, a könyvvizsgáló megítélésétől függnek. A kockázatok ilyen felmérésekor a könyvvizsgáló az összevont (konszolidált) éves beszámoló ügyvezetés általi elkészítése és valós bemutatása szempontjából releváns belső ellenőrzést azért mérlegeli, hogy olyan könyvvizsgálati eljárásokat tervezzen meg, amelyek az adott körülmények között megfelelőek, de nem azért, hogy a vállalkozás belső ellenőrzésének hatékonyságára vonatkozóan véleményt mondjon. A könyvvizsgálat magában foglalja továbbá az alkalmazott számviteli alapelvek megfelelőségének és az ügyvezetés számviteli becslései ésszerűségének, valamint az összevont (konszolidált) éves beszámoló átfogó bemutatásának értékelését. Az üzleti jelentéssel kapcsolatos munkánk az üzleti jelentés és az összevont (konszolidált) éves beszámoló összhangjának megítélésére korlátozódik, és nem tartalmazza egyéb, a Csoport nem auditált számviteli nyilvántartásaiból levezetett információk áttekintését. 6. Meggyőződésünk, hogy a megszerzett könyvvizsgálati bizonyíték elegendő és megfelelő alapot nyújt a könyvvizsgálói véleményünk megadásához. Vélemény 7. A könyvvizsgálat során a Magyar Villamos Művek Zrt. összevont (konszolidált) éves beszámolóját, annak részeit és tételeit, azok könyvelési és bizonylati alátámasztását az érvényes magyar nemzeti könyvvizsgálati standardokban foglaltak szerint felülvizsgáltuk, és ennek alapján elegendő és megfelelő bizonyosságot szereztünk arról, hogy az összevont (konszolidált) éves beszámolót a magyar számviteli törvényben foglaltak és a Magyarországon alkalmazott általános számviteli elvek szerint készítették el. Véleményünk szerint az összevont (konszolidált) éves beszámoló a Magyar Villamos Művek Zrt. által irányított társaságcsoport december 31-én fennálló vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről megbízható és valós képet ad. Az összevont (konszolidált) üzleti jelentés az összevont (konszolidált) éves beszámoló adataival összhangban van. Véleményünk korlátozása nélkül felhívjuk a figyelmet az alábbi bekezdésekben bemutatottakra: 8. A Csoport tevékenységével és hosszú távú áramvásárlási szerződéseivel kapcsolatban az Európai Unió vizsgálatokat folytat, melyek hatása és kimenetele jelenleg bizonytalan:

4 8.1. A Csoport szerződő félként szerepel korábban kötött hosszú távú villamos energia-vásárlási megállapodásokban ( HTM ). Az Európai Unió ( EU ) év végén eljárást indított a Magyar Állam ellen annak megállapítására, hogy a HTM-ek tartalmaznak-e az EU joggal össze nem egyeztethető állami támogatást év folyamán előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálatot, adatgyűjtést folytattak le az MVM Zrt-nél és több leányvállalatánál annak megállapítására, hogy az MVM Zrt és leányvállalatai megsértették-e az érvényes EU versenyjogi szabályokat. Az EU esetleges elmarasztaló döntései jelentős kedvezőtlen kihatással lehetnek a Csoport üzletmenetére A 2080/2007. (V. 11.) Kormány határozat értelmében a HTM-ekben eladóként szereplő erőművekkel a szerződések újratárgyalása folyik. A Paksi Atomerőművel és a Mátrai Erőművel a szerződések kompenzáció igény nélkül felbontásra kerültek. A Dunamenti Erőmű és és az AES Tisza Erőmű ICSID eljárást indított a Magyar Állam ellen a várható eljárással összefüggő érdeksérelmek ügyében. Jelenleg nem áll rendelkezésre információ a még fel nem bontott szerződésekkel kapcsolatos esetleges kártérítési igények jogosultságára és összegére vonatkozóan, azonban az összeg jelentős lehet Mivel bármilyen bírság, büntetés, vagy esetleges jövőbeni kötelezettség léte, összege és kötelezettje is bizonytalan, illetve a management megítélése szerint a HTM-ekkel összefüggésben az esetlegesen felmerülő kötelezettségek elsősorban a Magyar Államot terhelhetik, a Csoport nem képzett céltartalékot az EU hivatkozott vizsgálataival, illetve a HTM-ek esetleges megszűnésével kapcsolatban 9. A Csoport a december 31-i mérlegében passzív időbeli elhatárolásként 27 milliárd Ft-ot mutat ki a rendszerirányítói- és rendszerszintű szolgáltatói hatósági tarifákkal és KÁP tarifával kapcsolatban. Az elhatárolások az 5/2005. GKM rendelet szerinti díjkalkulációs módszerből adódnak; a tarifákra vonatkozóan alkalmazott MEH szabályozás szerint az évenkénti költség felülvizsgálat keretében a tárgyidőszaki indokolt terv-tény eltérések a következő évek tarifában kerülnek korrigálásra. A későbbi években realizálódó eltéréseket a Csoport elhatárolásként szerepelteti a beszámolóban. Ezen tételek akkor kerülnek realizálásra, ha azokat a MEH elfogadja. Budapest, április 9. Havas István Ernst & Young Kft. Bejegyzett könyvvizsgáló Nyilvántartásba-vételi szám: Kamarai tagsági szám:

5 4 MÉRLEG Eszközök (aktívák) (-ban) Sorszám A tétel megnevezése Előző év Tárgyév a b c e 01. A. Befektetett eszközök ( ) I. Immateriális javak ( ) Alapítás-átszervezés aktivált értéke Kísérleti fejlesztés aktivált értéke Vagyoni értékű jogok Szellemi termékek Üzleti vagy cégérték 08. Immateriális javakra adott előlegek 09. Immateriális javak értékhelyesbítése II. Tárgyi eszközök ( ) Ingatlanok és a kapcsolódó vagyoni értékű jogok Műszaki berendezések, gépek, járművek Egyéb berendezések, felszerelések, járművek Tenyészállatok 15. Beruházások, felújítások Beruházásokra adott előlegek Tárgyi eszközök értékhelyesbítése III. Befektetett pénzügyi eszközök ( ) Tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban Tartósan adott kölcsön kapcsolt vállakozásban 21. Egyéb tartós részesedés Tartósan adott kölcsön egyéb részesedési viszonyban álló vállalkozásban 23. Egyéb tartósan adott kölcsön Tartós hitelviszonyt megtestesítő értékpapír Befektetett pénzügyi eszközök értékhelyesbítése 26. Befektetett pénzügyi eszközök értékelési különbözete 27. Aktív tőkekonszolidációs különbözet (28+29) leányvállalkozásokból társult vállalkozásokból B. Forgóeszközök ( ) I. Készletek ( ) Anyagok Befejezetlen termelés és félkész termékek Növendék-, hízó- és egyéb állatok 35. Késztermékek Áruk Készletekre adott előlegek II. Követelések ( ) Követelések áruszállításból és szolgáltatásból (vevők) Követelések kapcsolt vállalkozással szemben Követelések egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozással szemben Váltókövetelések 43. Egyéb követelések Követelések értékelési különbözete 45. Származékos ügyletek pozitív értékelési különbözete 46. Konszolidálásból eredő társasági adó követelés III. Értékpapírok ( ) Részesedés kapcsolt vállalkozásban 49. Egyéb részesedés Saját részvények, saját üzletrészek Forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok Értékpapírok értékelési különbözete 53. IV. Pénzeszközök (54+55) Pénztár, csekkek Bankbetétek C. Aktív időbeli elhatárolások ( ) Bevételek aktív időbeli elhatárolása Költségek, ráfordítások aktív időbeli elhatárolása Halasztott ráfordítások 60. ESZKÖZÖK ÖSSZESEN ( )

6 5 MÉRLEG Források (passzívák) (-ban) Sorszám A tétel megnevezése Előző év Tárgyév a b c e 61. D. Saját tőke ( ) I. Jegyzett tőke Ebből: visszavásárolt tulajdoni részesedés névértéken 64. II. Jegyzet, de még be nem fizetett tőke (-) 65. III. Tőketartalék IV. Eredménytartalék V. Lekötött tartalék VI. Értékelési tartalék (69+70) Értékhelyesbítés értékelési tartaléka Valós értékelés értékelési tartaléka 71. VII. Mérleg szerinti eredmény VIII. Leányvállalati sajáttőke változás IX. Konszolidáció miatti változások ( ) Adósság konszolidálás különbözetből Közbenső eredmény különbözetből Aktív tőkekonszolidációs különbözet amortizációja Társult vállalkozások részesedés értékének vátozása Látens adó X. Külső tulajdonosok részesedése E. Céltartalékok ( ) Céltartalék a várható kötelezettségekre Céltartalék a jövőbeni költségekre Egyéb céltartalék F. Kötelezettségek ( ) I. Hátrasorolt kötelezettségek ( ) Hátrasorolt kötelezettségek kapcsolt vállalkozással szemben 87. Hátrasorolt kötelezettségek egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozással szemben 88. Hátrasorolt kötelezettségek egyéb gazdálkodóval szemben 89. Passzív tőkekonszolidációs különbözet II. Hosszú lejáratú kötelezettségek ( ) Hosszú lejáratra kapott kölcsönök 92. Átváltoztatható kötvények 93. Tartozások kötvénykibocsátásból 94. Beruházási és fejlesztési hitelek Egyéb hosszú lejáratú hitelek Tartós kötelezettségek kapcsolt vállalkozással szemben 97. Tartós kötelezettségek egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozással szemben 98. Egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek III. Rövid lejáratú kötelezettségek ( ) Rövid lejáratú kölcsönök Ebből: az átváltoztatható kötvények 102. Rövid lejáratú hitelek Vevőktől kapott előlegek Kötelezettségek áruszállításból és szolgáltatásból (szállítók) Váltótartozások 106. Rövid lejáratú kötelezettségek kapcsolt vállalkozással szemben Rövid lejáratú kötelezettségek egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozással szemben Egyéb rövid lejáratú kötelezettségek Kötelezettségek értékelési különbözete 110. Származékos ügyletek negatív értékelési különbözete 111. Konszolidálásból adódó társasági adó kötelezettség 112. G. Passzív időbeli elhatárolások ( ) Bevételek passzív időbeli elhatárolása Költségek, ráfordítások passzív időbeli elhatárolása Halasztott bevételek FORRÁSOK ÖSSZESEN ( )

7 6 A EREDMÉNYKIMUTATÁS (összköltség eljárással -ban) Sorszám A tétel megnevezése Előző év Tárgyév a b c e 01. Belföldi értékesítés nettó árbevétele Exportértékesítés nettó árbevétele I. Értékesítés nettó árbevétele (01+02) Saját termelésű készletek állományváltozása Saját előállítású eszközök aktivált értéke II. Aktivált saját teljesítmények értéke (04+05) III. Egyéb bevételek Ebből: visszaírt értékvesztés III/A. Adósságkonszolidálás miatt keletkező - eredményt növelő - konszolidációs különbözet 10. Anyagköltség Igénybe vett szolgáltatások értéke Egyéb szolgáltatások értéke Eladott áruk beszerzési értéke Eladott (közvetített) szolgáltatások értéke IV. Anyagjellegű ráfordítások ( ) Bérköltség Személyi jellegű egyéb kifizetések Bérjárulékok V. Személyi jellegű ráfordítások ( ) VI. Értékcsökkenési leírás VII. Egyéb ráfordítások Ebből: értékvesztés VII/A. Adósságkonszolidálás miatt keletkező - eredményt csökkentő - konszolidációs különbözet 24. A. Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye ( ) Kapott osztalékok társult vállalkozástól Kapott osztalékok egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozástól Részesedések értékesítésének árfolyamnyeresége 28. Ebből: kapcsolt vállalkozástól kapott 29. Befektetett pénzügyi eszközök kamatai, árfolyamnyeresége Ebből: kapcsolt vállalkozástól kapott 31. Egyéb kapott (járó) kamatok és kamatjellegű bevételek Ebből: kapcsolt vállalkozástól kapott Pénzügyi műveletek egyéb bevételei Ebből: értékelési különbözet 35. VIII. Pénzügyi műveletek bevételei ( ) Befektetett pénzügyi eszközök árfolyamvesztesége 37. Ebből: kapcsolt vállalkozásnak adott 38. Fizetendő kamatok és kamatjellegű ráfordítások Ebből: kapcsolt vállalkozásnak adott Részesedések, értékpapírok, bankbetétek értékvesztése 41. Pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai Ebből: értékelési különbözet 43. IX. Pénzügyi műveletek ráfordításai ( ) B. Pénzügyi műveletek eredménye (35-43) C. Szokásos vállalkozási eredmény (24+44) X. Rendkívüli bevételek XI. Rendkívüli ráfordítások D. Rendkívüli eredmény (46-47) E. Adózás előtti eredmény (45+48) XII. Adófizetési kötelezettség XII/A. Konszolidálásból adódó (számított) társasági adókülönbözet (+ - ) F. Adózott eredmény ( ) Eredménytartalék igénybevétele osztalékra, részesedésre 54. Jóváhagyott osztalék, részesedés Kisebbségi tulajdonosok részesedése G. Mérleg szerinti eredmény ( )

8 7

9 8 Tartalomjegyzék A. A társaságcsoport bemutatása A.1. A társaságcsoport főbb jellemzői, tevékenysége...11 A.1.1. A társaságcsoport kialakulása, célja és főbb tevékenységei...11 A.1.2. A társaságcsoport konszolidációs körének kialakítása, tagjainak bemutatása...12 A. 2. A társaságcsoport számviteli politikája...14 A A könyvvezetés módja...14 A A beszámolókészítés rendje...14 A A beszámoló készítésének gyakorisága, határideje...15 A Az MVM Zrt. és társaságcsoportjának értékelési eljárásai...15 A Az MVM Zrt. és társaságcsoportjának amortizációs politikája...17 A Az értékvesztés elszámolása...15 A A készletek értékelési eljárásai...15 A A leltározás...16 A A céltartalékképzés módszere...18 A A szokásos üzletmenet és a rendkívüli események minősítése...18 A A számviteli előírások konszolidációs célú kiegészítése és értelmezése...16 A. 3. A konszolidált mérleg és eredménykimutatás kialakítása során alkalmazott módszerek bemutatása...17 A A konszolidálás előkészítő feladatai...17 A A tőkekonszolidálás során alkalmazott módszerek...17 A Az adósságkonszolidálásnál alkalmazott módszerek...18 A A közbenső eredmények kiszűrésénél alkalmazott módszerek...18 A A bevételek és ráfordítások kiszűrésénél alkalmazott módszerek...18 A A látens adók képzésénél alkalmazott módszerek...18 B. Mérleghez kapcsolódó kiegészítések B. 1. Befektetett eszközök...19 B Immateriális javak...20 B Tárgyi eszközök...21 B Befektetett pénzügyi eszközök...22 B. 2. Forgóeszközök...23 B Készletek...24 B Követelések...24 B Értékpapírok...27 B Pénzeszközök...26 B. 3. Aktív időbeli elhatárolások...26 B. 4. Saját tőke alakulása...28 B. 5. Céltartalék...29 B. 6. Kötelezettségek...31 B. 7. Passzív időbeli elhatárolások...33

10 9 C. AZ EREDMÉNY KIMUTA TÁS HOZ KAPCSOLÓDÓ KIEGÉSZITÉSEK C. 1. A társaságcsoport adózás előtti eredményének értékelése...34 C Üzemi eredmény alakulása...36 C Értékesítés nettó árbevételének alakulása...36 C Aktivált saját teljesítmények...36 C Költségek részletezése...36 C Egyéb bevételek és ráfordítások alakulása C Pénzügyi műveletek eredményének értékelése...39 C A rendkívüli eredmény értékelése C. 2. A társaságcsoport konszolidált adófizetési kötelezettsége D. VAGYONI, PÉNZÜGYI, JÖVEDELMI HELYZET ALAKULÁSÁT BEMUTATÓ MUTATÓSZÁMOK D. 1. A társaságcsoport vagyoni helyzetének alakulása...41 D. 2. A társaságcsoport pénzügyi helyzetének alakulása...42 D. 3. A társaságcsoport jövedelmezőségének alakulása...43 D. 4. Cash-flow kimutatás...43 D. 5. Hitelszerződéshez kapcsolódó mutatók E. TÁJÉKOZTATÓ RÉSZ E. 1. Kapcsolt vállalkozások és egyéb részesedési viszonyok...45 E. 2. A részvénytársaság tisztségviselőinek járandósága...45 E. 3. Kutatás-kísérleti fejlesztési tevékenység...45 E. 4. A könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányításáért, vezetéséért felelős személy, nyilvántartásban szereplő adatai...46 E. 5. Az éves beszámoló aláírására jogosult személyek...46 E. 6. Könyvvizsgálat...46 E. 7. Egyéb kiegészítő információk...46 MELLÉKLETEK... 53

11 10

12 11 A. A társaságcsoport bemutatása A.1. A társaságcsoport főbb jellemzői, tevékenysége A.1.1. A társaságcsoport kialakulása, célja és főbb tevékenységei A társaságcsoport a gazdálkodó szervezetek és a gazdasági társaságok átalakulásáról szóló évi XIII. törvény 16. -a szerint a Kormány 3165/1991. sz. április 25-én kelt határozatának megfelelően a Magyar Villamos Művek Tröszt átalakulásával jött létre a Tröszt Központ jogutódaként működő MVM Rt.-ből, valamint a Tröszt tagvállalataiból kialakított részvénytársaságokból, korlátolt felelősségű társaságokból. A társaságcsoport a magyar villamosenergiarendszeren belül meghatározó: a villamosenergia -termelés vonatkozásában a PA Zrt. kiemelkedő jelentőségű, az ország teljes villamosenergiatermelésének mintegy 40%-át adja, a VE Zrt. termelése ennél lényegesen kisebb volumenű. A társaságcsoport tulajdonolja az átviteli hálózatot, melyen a teljes hazai nagyfeszültségű villamosenergia-forgalom bonyolódik, valamint nagykereskedelmi tevékenységével kiszolgálja a hazai közüzemi fogyasztás döntő részét, továbbá biztosítja a rendszerirányításhoz szükséges eszközállomány döntő részét, közte a szekunder tartalék erőművi kapacitást is. A társaságcsoporthoz 2005-ben visszakerült MAVIR ZRt.-vel a magyar villamosenergia rendszert irányító tevékenység, a rendszerirányítási engedélyes tevékenység is visszakerült a társaságcsoporthoz, lényegesen emelve ezzel korábbi jelentőségét. A társaságcsoport célja a villamosenergia-rendszerben betöltött funkciójának megfelelni, s ezáltal lehetővé tenni az ország biztonságos és minden igényt kielégítő áramellátását. A Villamos Energia Törvény (VET) tevékenységi kategóriáit alkalmazva a társaságcsoport tevékenységi struktúrájában csaknem minden villamosenergia-ipari tevékenység képviselve van (termelés, rendszerirányítás, átvitel, kereskedelem). A PA Zrt., a VE Zrt., a GTER Zrt., a Tatabánya Erőmű Kft., a MIFŰ Kft. és az MVM Észak-Buda Projekt Kft. termelői engedélyesként működnek. A közüzemi nagykereskedelmi tevékenységet augusztus 1-jétől az anyavállalattól átvette a év végén alapított, 100%-ban MVM Zrt. tulajdonában lévő MVM Trade Zrt., és továbbra is kereskedelmi engedélyesként tevékenykedik az MVM Partner ZRt. A MAVIR ZRt évi bevonásával a rendszerirányítói engedélyes tevékenység is a társaságcsoporthoz került. A szolgáltató típusú rendszerirányítás (TSO) létrehozásával az anyavállalat 2006-ban átadta az átviteli engedélyes tevékenységét a MAVIR ZRt-nek, így az MVM Zrt. holdingközpontként a társaságcsoport irányítói szerepét tölti be. Az MVM-csoport 2006-ban stratégiai holdinggá alakult, amely az MVM 2005 júliusában elfogadott középtávú üzleti stratégiájában rögzített cél elérése érdekében történt. A Holding június 1-től ún. elismert vállalatcsoportként működik. Az irányítási rendszer átalakításának jogi keretrendszerét a július 1-jével hatályba lépett, a Gazdasági Társaságokról szóló évi IV. törvény biztosítja, amely az elismert vállalatcsoport intézményének bevezetésével lehetőséget ad arra, hogy az elkülönült anyavállalat-leányvállalat jellegű viszonyban álló, de üzleti értelemben mégis közös irányítású cégek

13 12 egységes üzletpolitikai koncepció alapján működhessenek. Ennek során az elismert vállalatcsoport vezetô tagja a csoport stratégiai céljainak elérése érdekében egységes eszközrendszer alkalmazásával irányítja a társaságcsoport vállalatait. Az elismert vállalatcsoporttá alakulás során létrejöttek az anyavállalat és az irányított társaságok közötti együttműködést szabályozó szerződések, illetve a társaságok vezető testületei módosították az érintett cégek alapszabályait. Az új irányítási rendszer nem cél, hanem egy korszerű eszköz a cégcsoport versenyképességének javítása, értékének növelése érdekében. Ugyanakkor semmiféle módon nem érinti az egyes leányvállalatok engedélyes tevékenységét, elsődleges célja a csoportszinten hatékony üzleti működés biztosítása. A Gazdasági Társaságokról szóló évi IV. törvényben bevezetett jogintézmény révén az anyavállalat MVM Zrt. immár egységes, hatékony irányítási eszközrendszer birtokában koordinálja a cégcsoport leányvállalatainak üzleti tevékenységét. Az elismert vállalatcsoportba az alábbi leányvállalatok tartoznak: Paksi Atomerőmű Zrt. (továbbiakban PA Zrt.) Országos Villamostávvezeték ZRt. (OVIT ZRt.) MVM Trade Villamosenergia Kereskedelmi ZRt. (MVM Trade ZRt.) MVM Partner Energiakereskedelmi ZRt. (MVM Partner ZRt.) GTER Gázturbinás Erőműveket Üzemeltető és Karbantartó Kft. (GTER Kft.) Tatabánya Erőmű Kft. (TBER Kft.) Miskolci Fűtőerőmű Kft. (MIFŰ Kft.) MVM Észak-Buda Projekt Kft. ERBE ENERGETIKA Mérnökiroda Kft. (ERBE Kft.) VILLKESZ Villamosipari Kereskedelmi és Szol gál tató Kft. (VILLKESZ Kft.) MVMI Informatika ZRt. (MVMI ZRt.) MVM KONTÓ Pénzügyi és Számviteli Szolgáltató Központ ZRt. (MVM KONTÓ ZRt.) Vértesi Erőmű Zrt. (VE Zrt.) A.1.2. A társaságcsoport konszolidációs körének kialakítása, tagjainak bemutatása A társaságcsoportban kölcsönös részesedés az MVM Zrt. és a Paksi Atomerőmű Zrt. között áll fenn, de ennek mértéke elhanyagolható, így a teljes körbe bevont vállalkozások egyszintű társaságcsoportot képeznek. A konszolidációs kör kialakítása során az MVM Zrt. mint anyavállalkozás az Sztv. -ben meghatározott szabályok szerint járt el. A kapcsolattípusok meghatározásánál egyrészt a szavazati jogokra, másrészt a tisztségviselők választási és visszahívási lehetőségére, illetve az irányítást biztosító megállapodásra támaszkodott. A konszolidációba teljes körűen bevont vállalkozások esetében - a teljes kör kialakításánál - a következő szempontokat vette figyelembe: a teljes körbe bekerült társaságok többsége közvetve vagy közvetlenül funkcionáló része a lényegében vett villamosenergia rendszernek, ezek vagyoneszközei és tevékenységei jelentősek a rendszeren belül; ezek a társaságok felkészültek konszolidációs információszolgáltatás vonatkozásában, adatfeldolgozási, technikai lehetőségeik ismertek, az eddigi együttműködési tapasztalatok alapján feltételezni lehetett, hogy képesek a konszolidációs követelményeket teljesíteni; a hitelező bankok információs igénye is alapvetően az MVM Zrt. irányítása alatt lévő ilyen társaságokra terjed ki. A társaságcsoportot december 31-én a tulajdoni jogokat tekintve 1 anya- 22 leány- 1 közös vezetésű, 5 társult és 7 egyéb részesedési viszonyú vállalkozás azaz összesen 36 társaság alkotta. A évi 16 vállalkozáshoz viszonyítva a évben a konszolidációba teljes körűen bevont vállalkozások köre öt társasággal (MVM Észak-Buda Projekt Kft., Atomix Kft., Hotel Vértes Kft., Hotel Aranyhíd Kft., Bánhida Erőmű Kft.) bővült, így az anyavállalaton kívül 20 leányvállalatot foglal magába.

14 13 A 2006-ban történt konszolidációba teljes körűen bevont vállalkozások körének jelentős bővítése során a fent említett öt társaság még nem készült fel az adatszolgáltatásra, ezért a Sztv (1) a) pontjára tekintettel csak 2007-től kerültek teljes körű bevonásra. A teljes konszolidációs kör bővülését a 2006-ban már jórészt megvalósult holdinggá szerveződés és ennek következtében a széleskörű vezetői információs igények megnövekedése tette szükségessé. A konszolidációba teljes körűen bevont leányvállalkozások: Paksi Atomerőmű Zrt.: villamosenergia termelést végez nukleáris üzemanyagból; OVIT ZRt.: hálózati létesítmények kivitelezője; Vértesi Erőmű Zrt.: villamosenergia-termelő, -kereskedő, szénbányászati tevékenységet folytat; MAVIR ZRt.: az átviteli hálózatot működteti és rendszerirányítási tevékenységet folytat; MVM Trade Zrt.: villamosenergia kereskedelmi tevékenységet végez; MVM Partner Zrt.: villamosenergia kereskedelmi tevékenységet végez; GTER Zrt.: fő tevékenysége az MVM Zrt. tulajdonú gyorsindítású tartalék gázturbinás erőművek kezelése, üzemeltetése; ERBE Zrt.: energetikai létesítmények tervezését, beruházások bonyolítását végzi; TBER Kft.: Tatabánya hőellátása, illetve kapcsolt tevékenységként villamosenergia-előállítás a feladata; MIFŰ Kft.: Miskolc város távhőellátását biztosítja; MVM Észak-Buda Projekt Kft.: gázturbinás ko generációs fűtőerőmű létesítése és üzemeltetése; VILLKESZ Kft.: főleg létesítmények üzemeltetésével, őrzésével, karbantartásával foglalkozik; Energo-Merkur Kft.: elsősorban villamos szerelvények, kábelek kereskedelmét végzi; MVMI Zrt.: a társaságcsoport tagjainak informatikai szolgáltatást nyújt; MVM Kontó ZRt.: a társaságcsoport tagjainak számviteli és pénzügyi szolgáltatásokat nyújt; Atomix Kft.: a PA Zrt. leányvállalata, a PA Zrt. területén végez szolgáltatásokat; MVM Adwest GmbH: ausztriai bejegyzésű, bécsi székhelyű társaság, az MVM Zrt. első külföldi befektetése, elsősorban villamosenergiakereskedelemmel foglalkozik; Hotel Vértes Kft.: fő tevékenysége az üdültetés, a VE Zrt. leányvállalata, Hotel Aranyhíd Panoráma Kft.: fő tevékenysége az üdültetés, a VE Zrt. leányvállalata; Bánhida Erőmű Kft.: fő tevékenysége a villamosenergia-termelés, ami jelenleg szünetel, a VE Zrt. leányvállalata. A konszolidációba társultként bevont vállalkozások: Leányvállalkozás: Niker d.o.o.: Horvátországban bejegyzett, szintén üdültetéssel foglalkozó leányvállalat; HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt.: projekttársaságként kezdte meg az áramtőzsde létrehozását, az engedély megszerzését követően ennek működtetése lesz a feladata. Közös vezetésű vállalkozás: EKS Service Kft.: döntően távvezeték-korrózióvédelemmel foglalkozó társaság. Társult vállalkozások: a Dunamenti Erőmű ZRt.: szénhidrogén-felhasználáson alapuló villamosenergia-termelést végző vállalkozás, amelyben az MVM Zrt.-nek jelentős részesedése van; a Mátrai Erőmű ZRt.: alapvetően villamosenergiatermelést és ehhez kapcsolódó szénbányászati tevékenységet folytató jelentős részesedés; az ER-EF Erőmű Kft.: gépek, szállítóeszközök nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozás; Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Kht.: üdültetéssel foglalkozó vállalkozás; MM Energy Corporate Finance Beratungs GmbH.

15 14 A Niker D.o.o. a társaság méretére tekintettel és az adatszolgáltatás nehézségeit figyelembe véve kapott mentességet a teljes körű bevonás alól, a HUPX Zrt. esetében a mentesség oka, hogy még nem kezdte meg a tevékenységét. A társaságcsoport konszolidációs köreit az A.1. és az A.2. mellékletek szemléltetik. A. 2. A társaságcsoport számviteli politikája A társaságcsoport-szintű számviteli politikai előírások rögzítik azokat a főbb szabályokat, amelyek a társaságcsoport értékeléséhez szükséges egységességet biztosítják. Ennek megfelelően ban minden leányvállalat beépítette a saját számviteli politikájába az anyavállalat által meghatározott előírásokat. Bizonyos kérdésekben az egyes társaságoknak önálló döntési joga és felelőssége van az előírt kereteken belül, ezek a választások azonban nem sérthetik a konszolidáció során elvárt egységes értékelés elvét. Az egységes számviteli politika alapján kialakított egyedi számviteli politikák a Számviteli Törvény alapelveire támaszkodnak, azok gyakorlati érvényre juttatását szolgálják. A A könyvvezetés módja A társaságcsoport társaságai az Sztv. előírásai szerint kettős könyvvezetésre kötelezettek, bizonylati rendjüket saját hatáskörben határozzák meg. A főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartások egyezőségét minden tagvállalat biztosítja. A társaságcsoport cégeinél a számviteli információs rendszer működtetése érdekében az anya vállalat egységesen havi zárlati kötelezettséget írt elő. Az Sztv. által előírt költségnemi elszámolás (5. számlaosztály) mellett a társaságok alkalmazzák a (6-os és 7-es) költséghelyi, költségviselői elszámolást is, illetve az SAP-rendszer ahhoz hasonló CO-modulban történő részletezését. A A beszámolókészítés rendje A társaságcsoporthoz tartozó társaságok beszámolójának a társaságok vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről és változásáról a tényleges körülményeknek megfelelő valós képet kell mutatni. Az éves beszámolók az Sztv.-ben előírt és az anyavállalat által egységesen meghatározott szerkezetben készülnek, a továbbrészletezés a társaságcsoport szintű előírásokon túl a vállalkozások döntése szerint megengedett. Minden konszolidálásba teljes körűen bevont leányvállalatnál kötelező a könyvvizsgálat, a konszolidált beszámolót is minden évben könyvvizsgáló ellenőrzi. Az összevont éves beszámolónak a konszolidálásba bevont vállalkozások együttes vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről kell megbízható és valós képet adni. Az MVM Zrt január 1-jétől az Sztv. előírása szerint, az ÁPV ZRt. többségi tulajdonossal egyeztetett módon konszolidált éves beszámolót készít. Ennek részei: konszolidált mérleg: a Sztv. 6. számú melléklet A változata szerint, konszolidált eredménykimutatás: a társaságcsoport körében a konszolidált eredménykimutatás kialakításához az MVM Zrt. mint anyavállalkozás az Sztv. 2. sz. mellékletében szereplő a konszolidálásból eredő tételekkel kiegészített A formátumot választotta, konszolidált kiegészítő melléklet. Ezen túlmenően szintén az Sztv. vonatkozó előírása alapján az MVM Zrt. konszolidált üzleti jelentést is készít.

16 15 A A beszámoló készítésének gyakorisága, határideje A konszolidált beszámoló elkészítése miatt az MVM Zrt. hatásköre az egyedi mérlegek elkészítési napjának meghatározása. Az éves beszámolók Fordulónapja: december 31. A készítés időpontja: január 20. A cégbírósági átadás határideje: május 29. A konszolidált beszámoló Fordulónapja: december 31. A készítés időpontja: február 29. A cégbírósági átadás határideje: június 30. A beszámolók minden évben az MVM Zrt. által közreadott Zárlati Ütemterv alapján, napra ütemezve készülnek. A Zárlati Ütemterv összeállításánál a közvetlen irányítási jogosultsággal rendelkező ÁPV ZRt., valamint egyes nemzetközi partnerek, mint pl. a Világbank, továbbá a könyvvizsgálat szempontjai is érvényre jutnak. A Az MVM Zrt. és társaságcsoportjának értékelési eljárásai Az egységes számviteli politikák biztosítják a társaságcsoporton belül az eszköz- és forráscsoportok egységes értékelését a konszolidációhoz szükséges módon, ezért a konszolidáció során újraértékelésre nem volt szükség. A Az MVM Zrt. és társaságcsoportjának amortizációs politikája A cégek önállóan döntve határoznak meg leírási módokat a Sztv.-ben, illetve az egységes számviteli politikában megengedett keretek között. Az MVM Zrt.-nél és társaságainál a leírási kulcsok minden esetben az Sztv. által előírt módon, a valós élettartamok, illetve a várható teljesítmények alapján kerülnek meghatározásra. Az értékcsökkenési leírás alapja egységesen és kö te le zően a maradványértékkel csökkentett bruttó érték. Az amortizáció elszámolása egységesen havi gyakorisággal történik, a tárgyhavi nyitó bruttó értékre vetítve. Az MVM Zrt.-nél és társaságainál az Ft alatti tárgyi eszközök értékét üzembe helyezésük időpontjában, egy összegben számolják el értékcsökkenési leírásként. A terven felüli értékcsökkenési leírásról, illetve annak visszaírásáról az eszközök egyedi értékelése során a társaságoknak saját hatáskörben kell dönteni az Sztv. elveinek figyelembevételével. A közbenső eredménykonszolidáció során mindig az egyedi beszámolókban alkalmazott értékcsökkenési leírási kulcsokat vesszük figyelembe. A kiszűrt fedezetek amortizáció elszámolásával való visszavétele csak az aktiválást követő évben kezdődik ban kivételt képez ez alól a TSO január 1-jei létrehozásával kapcsolatos eszközátadások konszolidációs elszámolása, melynek során a nagy eszközérték és a teljes évre eső értékcsökkenés miatt - már tárgyévben megkezdődött az egyedi mérlegben elszámolt eszközérték módosítása az értékcsökkenések konszolidációs csökkentésével. A Az értékvesztés elszámolása Értékvesztést a Sztv.-ben meghatározott módon számolnak el, illetve írnak vissza a társaságok a vásárolt készletek, a saját termelésű készletek, a követelések, az értékpapírok és a befektetések esetében is. Az értékvesztés bekövetkezésének megállapítása, minősítése a vállalkozás döntési joga. A Készletek értékelési eljárásai A vásárolt készletek esetében a készletek nyilvántartási módját az Sztv. által engedélyezett nyilvántartási módok közül általában a társaságok önállóan határozzák meg. A nyilvántartási módoktól függetlenül a mérlegben a vásárolt készleteket az Sztv. szerinti beszerzési áron kell értékelni.

17 16 A saját termelésű készleteket a Sztv.-ben és a társaságcsoportra társaságcsoporti irányelv alapján, de saját döntési körbe tartozóan elkészített Önköltségszámítási Szabályzatban meghatározott módon, közvetlen önköltségen kell értékelni. Az anyagok esetében az MVM Zrt. és társaságai a folyamatos mennyiségi és értéknyilvántartást alkalmazzák. A A leltározás A leltározásra vonatkozóan társaságcsoport szintű szabályozás nincs érvényben, de minden társaságnak kötelezően szabályozni kell saját hatáskörben, sajátosságaik figyelembevételével ezt a területet az Sztv. vonatkozó előírásai szerint. A A céltartalékképzés módszere Céltartalékképzésre meghatározott jogcímeken az Sztv. biztosít lehetőséget, vállalkozási döntés, hogy ezekkel él-e a cég, vagy sem. (Kivételt képeznek azok az esetek, melyekre vonatkozóan az Sztv. kötelezően előírja a céltartalék képzését.) Az MVM-csoportnál a társaságok döntési körébe tartozó céltartalék képzési esetekben egyedi elbírálás alapján történik a céltartalék képzése. A A szokásos üzletmenet és a rendkívüli események minősítése Az Sztv. nevesíti azon bevételi és ráfordítási jogcímek többségét, amelyek csak az egyéb bevételek, ráfordítások, illetve a rendkívüli bevételek, ráfordítások között számolhatóak el. A társaságcsoport a törvényben meghatározott elôírásoknak megfelôen jár el. A A számviteli előírások konszolidációs célú kiegészítése és értelmezése A társaságcsoport számviteli politikájának alapját a Számvitelről szóló évi C. törvény (Sztv.) határozza meg. A társaságcsoport az Sztv.-ben előírt lényegesség elvét a konszolidálás során a következők szerint értelmezte: teljes körű bevonás alól mentességet biztosított azoknak a leányvállalkozásoknak, illetve unokáknak (leányvállalatok leányvállalatainak), amelyek nem tudnak megfelelően eleget tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek; a tőkekonszolidációnál keletkezett aktív tőkekonszolidációs különbözet a Sztv. szerint előírt 20%-os leírási kulccsal amortizálódik, 10 értéket meg nem haladó, tárgyév során felvett különbözet egy összegben kerül leírásra; a kisebbségi tulajdonosokra jutó tárgyévi eredmények elkülönítésére csak akkor kerül sor, ha a külső tulajdonosi részesedés meghaladja az 1%-ot; a konszolidálásnál az egymással szembeni követelések és kötelezettségek, valamint bevételek és ráfordítások tekintetében a lényegesség elvét figyelembe véve nem kell kezelni azokat az eltéréseket, amelyek esetében az eltérések értéke nem haladhatja meg a 10 -ot; a közbenső eredmény konszolidáció során az 5 alatti kiszűrt eredmény a lényegességi határt figyelembe véve egy összegben, tárgyévben leírásra kerül.

18 17 A. 3. A konszolidált mérleg és eredménykimutatás kialakítása során alkalmazott módszerek bemutatása A A konszolidálás előkészítő feladatai A magyarországi székhelyű leányvállalatok esetében az egységes számviteli politikában meghatározott értékelési módszerek és az egységes beszámoló készítés miatt külön előkészítő feladatokra nincs szükség. A Bécsben bejegyzett MVM-Adwest euróban, osztrák számviteli szabályok szerint elkészített mérlegét és eredménykimutatását érintik az előkészítések: a devizában elkészült beszámoló adatait át kell számítani forintra; biztosítani kell az egységes értékelést. Mivel a két ország számviteli előírásai lényegében azonosak, és a vállalatcsoport egészét tekintve az MVM-Adwest nagyságrendileg nem meghatározó, így az esetleges értékelési különbözetek nem tekinthetők jelentősnek. Ezért az MVM-Adwest esetében csak az alapvető Sztv. eltéréseket kell kezelni: kapcsolt vállalkozásokkal szembeni követelések / kötelezettségek elkülönítése, kapcsolt vállalkozástól kapott / annak fizetett kamatok elkülönítése, rövid-, illetve hosszú lejáratú fogalom azonos használata, időbeli elhatárolások kezelése, céltartalék fogalma, költségnemek fogalma. A fentiek figyelembevételével készült el a konszolidációhoz szükséges tartalmú és formátumú MVM- Adwest egyedi mérleg és eredménykimutatás. A Sztv a által megengedett módszerek közül az anyavállalat az alábbit választotta: Az első teljes körű bevonás időpontjában amely az MVM-Adwest esetében megegyezik a mérlegfordulónappal érvényes árfolyamon számítja át a mérlegtételek értékét. Az eredménykimutatásnál pedig valamennyi tételt havi átlagárfolyamon a tényleges felmerülés időpontjában veszi figyelembe. Az eredménykimutatás mérleg szerinti eredménye és a saját tőke mérleg szerinti eredménye között az eltérő árfolyamok miatt keletkezett különbözetet az egyéb bevételek, illetve az egyéb ráfordítások között kell elszámolni. A A tőkekonszolidálás során alkalmazott módszerek A tőkekonszolidálás során kiszűrjük a konszolidációs körben jelentkező tőkehalmozódásokat. A társaságcsoport az alapítással kapcsolatos első konszolidálást a megszerzés időpontjának értékviszonyai alapján, a részesedés szerzéssel kapcsolatos első konszolidációt a fordulónapi értékviszonyok alapján valósítja meg, könyv szerinti módszerrel. Az első bevonáskor, illetve újabb részesedés megszerzésekor keletkező aktív és passzív tőkekonszolidációs különbözeteket a teljes körűen bevont társaságok esetén veszi fel a mérlegbe. Társult vállalkozások esetén a Sztv. előírásai szerint csak az aktív tőkekonszolidációs különbözet kerül a mérlegbe, a passzív különbözetet csak a Kiegészítő Mellékletben mutatja be. Teljes körű konszolidáció: Az összevont beszámolóban az anyavállalatot megillető részesedés helyére a leányvállalat eszközei, a források közé a leányvállalatnak a számított részesedéssel csökkentett forrásai kerülnek. A tárgyévben képződött mérleg szerinti eredménynek a csoportot megillető része a társaságcsoport mérleg szerinti eredményének részeként jelenik meg ennek a leányvállalkozások saját

19 18 tőke változásaként való megjelenítésére a következő évi konszolidálásnál kerül sor, míg a fennmaradó rész a kisebbségi tulajdonosok részesedése sorra kerül átvezetésre. Equity-módszer: A konszolidációban társultként kezelt társaságok az anyavállalat részesedésének értékelése révén kerülnek be az összevont éves beszámolóba. A részesedés értékelése valójában azt a célt szolgálja, hogy bemutatásra kerüljön mennyit ér az anyavállalat befektetésének értéke a rá jutó arányos saját tőke értékének figyelembe vételével. Az equity-módszerrel értékelt társaságok tárgyévi eredménye megjelenik a konszolidált mérleg szerinti eredményben a pénzügyi műveletek bevételei vagy ráfordításai soron belül. A Az adósságkonszolidálásnál alkalmazott módszerek A társaságcsoport teljes körűen bevont tagvállalatai között keletkezett egymással szembeni követelések és kötelezettségek kiszűrésre kerülnek, így azok az eredménykimutatásra forgalmi értékként nem hatnak. A A közbenső eredmények kiszűrésénél alkalmazott módszerek A közbenső eredmények kiszűrésénél alkalmazott módszer lényege, hogy minden belső körbe történő kibocsátásnál amikor valamely konszolidációs körön belül lévő társaság valamely másik, körön belüli társaság részére végzett tevékenységéből eszköz származik, az adott helyen jelentkező közbenső eredmény kiszűrésre kerül. Az ezt követő években a létrehozott eszköz mozgását figyelembe véve a kiszűrt eredményt fel kell oldani az egyes tagvállalatoknál alkalmazott amortizációnak megfelelően, illetve amikor az eszköz a teljes kört elhagyja, vagy a körön belül anyagjellegű ráfordításként, egyéb ráfordításként, illetve rendkívüli ráfordításként elszámolásra kerül. A A bevételek és ráfordítások kiszűrésénél alkalmazott módszerek A belső körből realizált bevételek a hozzájuk kapcsolódó, illetve azokkal egyező költségek és ráfordítások egymással szemben kerülnek kiszűrésre, hogy a bevételek és ráfordítások társaságcsoport szinten ne halmozódjanak. A A látens adók képzésénél alkalmazott módszerek A látens adó a konszolidált eredménykimutatás alapján számított társasági adó fizetési kötelezettség és a ténylegesen jelentkező kötelezettség (a konszolidálásba bevont társaságok éves beszámolójában levő társasági adó) különbözete. Előjelétől függően lehet áthúzódó adókövetelés, illetve áthúzódó adótartozás. Látens adó az egyedi beszámolókban az Sztv. értelmében nem keletkezhet. Konszolidációs képzésére a közbenső eredmények kiszűrésénél kerül sor. A kiszűrt közbenső eredmény feloldása során a látens adó feloldásra kerül. A látens adók képzésére minden évben az érvényes nyereséget terhelő adók kulcsával kerül sor, amelyek alapján a konszolidálásból adódó társasági adó különbözetek a jövőben megtérülésre kerülnek. Amiatt, hogy a jelenlegi információk szerinti különadó a jövőben is fennmarad, a látens adók képzésére a társasági adó és különadó együttes kulcsával került sor (2007-ben 16+4%).

20 19 B. Mérleghez kapcsolódó kiegészítések Az eszköz- és forrástételek mérleg főcsoportonkénti alakulása évhez viszonyítva az alábbi: Megnevezés Megoszlás 2006 Megoszlás 2007 Befektetett eszközök ,54 69,00 Forgó eszközök ,47 30,54 Aktív időbeli elhatárolások ,99 0,46 ESZKÖZÖK ,00 100,00 Saját tőke ,39 60,18 Céltartalékok ,02 5,80 Kötelezettségek ,98 26,53 Passzív időbeli elhatárolások ,62 7,49 FORRÁSOK ,00 100,00 B. 1. Befektetett eszközök A befektetett eszközök mérlegsorainak bázis évhez viszonyított alakulása az alábbi: Megnevezés Eltérés Változás % Immateriális javak ,42 Tárgyi eszközök ,34 Befektetett pénzügyi eszközök ,56 Befektetett eszközök ,06 Az elismert vállalatcsoport kialakításához szükséges szerkezetátalakítás során több eszközmozgással járó tranzakció (apport, értékesítés) történt, melyek eredményre és eszközökre gyakorolt hatása a konszolidáció során kiszűrésre került. Az MVM Csoport kialakítása során történt főbb változások: MVMI ZRt.-nek, mely a társaságcsoporton belül végez informatikai szolgáltatást, értékesítésre kerültek a szolgáltatást igénybe vevő társaságok szolgáltatáshoz kapcsolódó eszközei;

21 20 az MVM Zrt. a tulajdonában lévő erőművi eszközöket a MIFŰ Kft.-be apportálta; a VILLKESZ Kft. részére apportálásra került MVM Zrt. tulajdonú, budaörsi ingatlan a Kft. irattárának elhelyezésére és nyomdai tevékenységének végzésére szolgál. Tárgyévben teljes körűen bevonásra került öt társaság, melyek eddig társult vállalkozásként, a befektetett pénzügyi eszközök között szerepeltek: MVM Észak-Buda Projekt Kft. Atomix Kft. Bánhida Erőmű Kft. Hotel Vértes Kft. Hotel Aranyhíd Panoráma Kft. B Immateriális javak Az egyes mérlegsorok változása a bázisévhez viszonyítva: Megnevezés Eltérés Változás % Alapítás-átszervezés aktivált értéke ,44 Kísérleti fejlesztés aktivált értéke ,97 Vagyoni értékű jogok ,06 Szellemi termékek ,89 Immateriális javak értékhelyesbítése ,29 Immateriális javak összesen ,42 A társaságcsoport immateriális javainak nettó értéke 1,42%-kal, az előző évi ról ra növekedett ben 45,44%-kal, 299 -ra csökkent az alapítás, átszervezés aktivált értéke, ami elsősorban az MVM Zrt. és a MAVIR ZRt. egyedi mérlegében elszámolt amortizáció növekedését tükrözi. Jelentősnek mondható a kísérleti fejlesztés aktivált értékének közel 52%-os növekedése is, ami a PA Zrt-nél megjelenő növekedés következménye. A tárgyévben az értékhelyesbítések az alábbi módon alakultak: vagyoni értékű jogok (tárgyévben nem változott) 2 szellemi termékek nyitó 19 változás MAVIR ZRt.-nél +36 konszolidációs feladás +324 szellemi termékek záró 379 A konszolidáció során pótlólagosan feladott értékhelyesbítés a 2006-ban (a TSO kialakítása során) átadott eszközök értékéből az átadás során keletkezett eszközértéknövekedés kiszűrése miatti csoportszintű eszközveszteség ellentételezésére szolgál. Ezen felértékelt eszközök értéke a konszolidációs módosítások elvégzése után is összességében az egyedi társaságok nyilvántartásaiban szereplő értéken szerepel, de nettó értékük és a hozzájuk kapcsolódó értékhelyesbítés aránya eltér a társaságoknál szereplőétől. A társaságcsoport így megtartja az eszközök értékelése során alkalmazott módszerrel becsült eszközértéket. Az immateriális javak állományának változásait a mérlegsoronkénti bruttó érték és az értékcsökkenés állományának részletezésével a B.1. melléklet mutatja be.

22 21 B Tárgyi eszközök A mérlegsorok bázisévhez viszonyított alakulása az alábbi: Megnevezés Eltérés Változás % Ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok Ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok értékhelyesbítése Műszaki berendezések, gépek, járművek Műszaki berendezések, gépek, járművek értékhelyesbítése Egyéb berendezések, felszerelések, járművek Egyéb berendezések, felszerelések, járművek értékhelyesbítése , , , , , ,51 Beruházások, felújítások ,43 Beruházásokra adott előlegek ,91 Tárgyi eszközök összesen ,34 A társaságcsoport tárgyi eszközeinek nettó értéke 6,34%-kal, az előző évi ról ra nőtt. A legnagyobb részt továbbra is a PA Zrt. ingatlanjai, műszaki berendezései, a MAVIR ZRt. átviteli tevékenységet kiszolgáló eszközei, valamint az ezekre elszámolt értékhelyesbítés teszik ki. A tárgyévi új beruházás (beszerzés, létesítés) értéke Új társaságok bevonása Tárgyi eszközök utáni elszámolt terv szerinti értékcsökkenés összege Beruházásra adott előleg változása Selejtezés Értékesített tárgyi eszköz nettó értéke Értékhelyesbítés változása Egyéb változás Értékhelyesbítés a könyvekben először 2003-ban került felvételre az MVM Zrt.-nél az átviteli hálózat és a távközlés eszközeire. Az átviteli hálózat 2006-ban átkerült a MAVIR ZRt. tulajdonába. Az eszközök értékét egy független értékelő cég (Deloitte Kft.) év végén a mérlegkészítéskori piaci értékre módosította, amely különbözet 2007-ben a MAVIR ZRt.-nél A könyv szerinti érték és a piaci érték ezen különbségének a jövőbeni pénzáramokban történő megtérülése csak abban az esetben biztosított, amennyiben a MEH az átviteli tarifa meghatározása során ezen piaci értéket, és a piaci érték alapján kalkulált értékcsökkenést elismeri.

23 22 Az immateriális javaknál leírt módon az eszközátadáshoz kapcsolódóan az MVM Zrt. könyveiben keletkezett és a konszolidációs körből beszerzett eszközök bekerülési értékében felmerülő belső nyereség a konszolidáció során a tárgyi eszközök értékéből is kiszűrésre kerülnek, így pótlólagos értékhelyesbítés feladása szükséges. A tárgyév végéig felmerült belső nyereség kiszűrések miatti értékhelyesbítés halmozott értéke A távközlési eszközök továbbra is az anyavállalat tulajdonában vannak, 2007-ben 315 -tal nőtt az értékhelyesbítés összege. Így a konszolidált mérlegben megjelenő tárgyi eszköz értékhelyesbítés összege lett. A tárgyi eszközök állományának változásait a mérlegsoronkénti bruttó érték és az értékcsökkenés állományának részletezésével a B.2. melléklet mutatja be. B Befektetett pénzügyi eszközök A befektetett pénzügyi eszközök mérlegsoronkénti alakulását az alábbi táblázat mutatja: Megnevezés Eltérés Változás % Tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban ,01 Egyéb tartós részesedés ,53 Egyéb tartósan adott kölcsön ,85 Tartós hitelviszonyt megtestesítő értékpapír ,97 Aktív tőkekonszolidációs különbözet ,71 Befektetett pénzügyi eszközök összesen ,56 A kapcsolt vállalkozásokban lévő részesedések értékének csökkenése főként a tárgyévben teljes körűen bevont társaságok értékéből adódik. A tartós hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok csökkenéséből jelentős részt alkot, a TBER Kft.-nél eladott 330 értékű kötvény. A társaságcsoport tulajdonában lévő részesedések részletesen az B.3. mellékletben kerültek bemutatásra. Az aktív tőkekonszolidációs különbözet a B.4. mellékletben található meg részletesen. A évben elszámolt értékvesztés bemutatását a B.5. melléklet tartalmazza.

24 23 B. 2. Forgóeszközök A forgóeszközök mérlegsorainak bázisévhez viszonyított alakulása az alábbi: Megnevezés Eltérés Változás % Készletek ,02 Követelések ,45 Értékpapírok ,63 Pénzeszközök ,39 Forgóeszközök ,03 B Készletek A készletek mérlegsorainak bázisévhez viszonyított alakulása az alábbi: Megnevezés Eltérés Változás % Anyagok ,25 Befejezetlen termelés és félkész termékek ,95 Késztermékek ,45 Áruk ,64 Készletekre adott előlegek ,08 Készletek összesen ,02 Az anyagok között a legjelentősebb a nukleáris üzemanyagkészlet, mely 312 -tal növekedett az alábbi tárgyévi készletmozgások hatására: Megnevezés Eltérés Változás % Nyitó készlet (+) ,96 Beszerzés (+) ,13 Felhasználás (-) ,01 Értékvesztés (selejtezés) (-) ,68 Záró készlet (+) ,76 A beszerzés a bázisévhez képest tal nőtt. A növekedés összegben mennyiségi, összetétel- (típus) és árváltozás (a kazetták vételára évtől EUR-ban kerül meghatározásra) miatti növekedés, mely 292 -tal csökkent az árfolyamváltozás hatására.

25 24 A tárgyévi felhasználás (költség) a évhez képest 592 -tal nőtt, melyből 839 a termelés, -514 a töltetérték és töltetösszetétel változásának, 267 az elszámolási módszer módosításának a következménye. A tárgyévi készlet értékét csökkentette a lerakódással szennyezett kazettákat érintő selejtezés os összege, valamint a normál üzemidejükben korlátozott felhasználású kazetták 314 -os értékvesztése. A nukleáris üzemanyagkészlet értéke a felhasználás módszerének változása mellett a évben az alábbi módon alakult: Megnevezés Kiégésarányos módszer Termelésarányos módszer Eltérés Változás % Nyitó készlet (+) ,56 Beszerzés (+) ,00 I-XII. havi ktg. (-) ,63 Értékvesztés (-) ,00 Záró készlet ,87 Az elszámolási módszer változásának hatása a évre vonatkozóan 267 összegű átmeneti költségnövekedés, illetve blokki készletcsökkenés. A két módszer közötti eltérés csak átmeneti, mert az a használati idő (üzemidő) a nukleáris üzemanyag kazetta típusától függően 3 vagy 4 év alatt kiegyenlítődik, és ezt követően 2008-ban (1., 3., 4. blokk esetében), illetve 2009-ben (2. blokk esetében) megszűnik. B Követelések A követelések mérlegsorainak bázisévhez viszonyított alakulása az alábbi: Megnevezés Eltérés Változás % Követelések áruszállításból és szolgáltatásból (vevők) Követelések kapcsolt vállalkozással szemben Követelések egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozással szemben , , ,82 Egyéb követelések ,72 Konszolidálásból eredő társasági adó követelés ,98 Összesen ,45

26 25 A kapcsolt vállalkozásokkal szembeni követelések az alábbiak szerint alakultak: Niker d.o.o. HUPX Zrt. EKS-Service Kft. Dunamenti Erőmű ZRt. Mátrai Erőmű ZRt Az egyéb követelések részletei az alábbiak szerint alakultak: Megnevezés Eltérés Változás % Költségvetéssel szembeni követelések ,80 Társasági adó ,39 ÁFA ,58 Különadó ,65 Helyi adó ,85 VPOP ,79 Egyéb ,60 Munkavállalókkal szembeni követelés ,29 Adott előlegek ,79 Rövid lejáratú kölcsön ,94 Részesedéssel kapcsolatos követelés ,00 Különféle egyéb követelés ,44 Összesen ,72 Az egyéb követelések állománya System Consulting Zrt.-nek adott rövid lejáratú kölcsön (9 477 ) és a részesedésekkel, értékpapírokkal kapcsolatos követelések (1 820 ) miatt emelkedett. A évben elszámolt értékvesztés bemutatását a B.5. melléklet tartalmazza. A részesedési viszonyú vállalkozásokkal szembeni tőke és egyéb követeléseket a B.7. melléklet részletezi. B Értékpapírok A forgóeszközök állományon belül az értékpapírok értéke a tárgyidőszak végén 249, amely az alábbi tételekből tevődik össze: Eladásra vásárolt egyéb részesedés Saját részvények Eladásra vásárolt hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

27 26 A bázishoz viszonyított 173 -os növekedést a Paksi Atomerőmű Zrt. által megvásárolt MVM részvények okozzák, amit mérsékelt az EBRD kamatozó kötvény 2008 évi (utolsó) 32 -os része miatti csökkenés. B Pénzeszközök A pénzeszközök változása a bázisévhez viszonyítva az alábbi: Megnevezés Eltérés Változás % Pénztár, csekkek ,88 Bankbetétek ,41 Összesen ,39 B. 3. Aktív időbeli elhatárolások Az aktív időbeli elhatárolások mérlegsorainak bázishoz viszonyított alakulása az alábbi: Megnevezés Eltérés Változás % Bevételek aktív időbeli elhatárolása ,96 KÁP ,94 Átállási díjbevétel ,00 ÁKD ,00 Szénfillér ,00 Kamat ,99 Árbevétel ,77 Egyéb ,50 Költségek, ráfordítások aktív időbeli elhatárolása ,27 Bérleti díj ,22 Egyéb költségek ,34 Összesen ,12 A tárgyévi rendszerirányítói és rendszerszintű szolgáltatói tarifák az előző évben lefolytatott tarifaelőkészítési munkálatok során a tárgyévre vonatkozó előrejelzések alapján kerülnek meghatározásra a MEH által. A tárgyévi tényszámok felülvizsgálata során indokoltnak minősített, a tervtől eltérően alakuló bevételek/ráfordítások a következő évek tarifáiban kerülnek korrigálásra, mely korrekciós mechanizmust részletesen rögzít az 5/2005. (I. 21.) GKM rendelet. Ezen eljárásból következően az összemérés számviteli alapelvének megfelelően a MAVIR ZRt. időbeli elhatárolásként számolja el a következő évek tarifáiban figyelembe vett, előző évi és tárgyidőszaki indokolt

28 27 terv-tény eltérések fedezetéül szolgáló bevételeket. Az elhatárolások elszámolása során a rendszerirányítási tarifáknak megfelelően kerülnek elhatárolásra a rendszerirányítást, rendszerszolgáltatást, KÁP-ot érintő korrekciók. A későbbi években tarifanövelésként megjelenő tételek aktív időbeli elhatárolásként, a tarifacsökkentő tételek passzív időbeli elhatárolásként kerülnek bemutatásra. A jelenlegi árképzési rendszer szerint a év várható-tény értékeinek különbözete, valamint a év tervvárható értékeinek különbözete elismerésre került a 2007-es tarifában. A év terv-várható értékeinek különbözete a 2008-as tarifa díjában kerül elismerésre. A tarifakorrekciós elhatárolások nettó árbevételt érintő tételei passzív időbeli elhatárolásként kerültek elszámolásra, ennek részletezését a B.7. pont tartalmazza. Az MVM Trade ZRt.-nél megjelenő ÁKD elhatárolás évi elszámolása: Az MVM Zrt. gazdaságvezetésének döntése következményeként augusztus 1-től kezdődően a villamosenergia közüzemi nagykereskedelem kiszervezésre került az erre a tevékenységre létrehozott MVM Trade ZRt.-be. Az ÁKD követelés értéke apport tárgyát képezte ezer Ft összegben, mely értéket a GKM V /5/2006. számú levele október 18-i keltezéssel megerősített, a Cégbíróság pedig befogadta. Az ÁKD követelés januári nyitó értéke a kamatok figyelembe vételével ezer Ftra alakult. A Magyar Energia Hivatal 196/2007 sz. határozata alapján a 2007 február 1-től hatályos közüzemi nagykereskedelmi ár fokozatosan fedezetet teremt az árkülönbözeti kiegészítő díj kamataival növelt összegére. A határozat alapján évben az aktív időbeli elhatárolások között szereplő ezer Ft ÁKD összegét feloldottuk, és eredmény terhére elszámoltuk. Kapacitásaukciók, átállási bevétel: november 9-én a közüzemi nagykereskedő megtartotta a magyarországi kilencedik kapacitásaukciót. Az MVM Trade ZRt. a termékeket a hatályos villamosenergia-törvény értelmében, minden villamosenergia-kereskedő és feljogosított fogyasztó számára átlátható módon, a Magyar Energia Hivatal által határozattal jóváhagyott Árverési Szabályzat szerint értékesítette a hivatal képviselője és közjegyző felügyelete mellett. A kilencedik kapacitásárverésen 19-en vettek részt, amely az árverések történetében rekordot jelent. Az MVM Trade ZRt. két, úgynevezett zsinór terméket ajánlott megvételre: A január 1 és június 30. közötti ajánlati időszakra 100 MW, féléves zsinór terméket a január 1 és december 31. közötti ajánlati időszakra 250 MW éves zsinór terméket. A féléves termék iránti fokozott érdeklődés miatt a közüzemi nagykereskedő élt az Árverési Szabályzat adta lehetőséggel, és 10%-kal megnövelte az eredetileg felajánlott mennyiséget, így a féléves termékből 110 MW talált vevőre, 15,325 Ft/ kwh átlagáron. Az ajánlattevők mérsékeltebb érdeklődése miatt az éves termékből 226 MW kapacitás 15,102 Ft/ kwh átlagáron kelt el. Az aukción értékesített 2 457,5 GWh villamosenergiához kapcsolódó átállási bevétel pontosított értéke ezer Ft volt, melyből előlegként ezer Ft-ot a MAVIR ZRt. már átutalt az MVM Trade ZRt.-nek. Az ezer Ft különbözet kifizetése I. negyedévében várható.

29 28 B. 4. Saját tőke alakulása A saját tőke értékét meghatározó mérlegsorok bázisévhez viszonyított alakulása az alábbi: Megnevezés Eltérés Változás % Jegyzett tőke ,00 Jegyzett, be nem fizetett tőke (-) 0 0,00 Tőketartalék ,00 Eredménytartalék ,09 Lekötött tartalék ,61 Értékelési tartalék ,15 Mérleg szerinti eredmény ,48 Leányvállalati saját tőke változása ,53 Konszolidáció miatti változások ,17 Külső tulajdonosok részesedése ,98 Saját tőke összesen ,84 A saját tőke részletes alakulását a B.6. melléklet tartalmazza. A társaságcsoport saját tőkéje a bázishoz viszonyítva 8,84%-kal, abszolút összegben tal növekedett. Ez a változás a tárgyévi eredményből és az eszközök piaci értékeléséből adódik. A konszolidáció során lekötött tartalék képzésére került sor a Paksi Atomerőmű Zrt. által vásárolt MVM Zrt. részvényekre. Az értékelési tartalék december 31-i záró állománya , melynek összetétele a következő: Ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok értékhelyesbítése Műszaki berendezések, gépek értékhelyesbítése Szellemi termékek értékhelyesbítése Egyéb berendezések felszerelések értékhelyesbítése Vagyoni értékű jogok értékhelyesbítése

30 29 B. 5. Céltartalék A céltartalékok mérlegsorainak, valamint tételeinek alakulása a bázisévhez viszonyítva 1 -ban az alábbi: Jogcím Tárgyévi felhasználás Tárgyévi képzés Átértékelés Nyitóegyenleg Záróegyenleg Céltartalék a várható kötelezettségekre Kollektív szerződés szerint jövőbeni kifizetésekre Dunamenti számlavita Környezetvédelem Rendszerszintű tartalékteljesítmények beszerzési költségeinek változására Hosszú távú alapítványi támogatásra AES Tisza függő kötelezettség Bányabezárás Végkielégítésre Korengedményes nyugdíj EMS elszámolási vita Rekultivációs ktgekre képzett Erőmű bezárási kötelezettség Adókockázatra Egyéb Összesen: Céltartalék a jövőbeni költségekre Tokozott üzemanyag hosszútávú kezelésének megoldására Karbantartási munkálatok Paks kiégett üzemanyagkazetta II. blokki munkák költségeire Várható környezetvédelmi költségek Biztosítási költségekre és járulákaira Összesen: Egyéb céltartalék BEDE-COOP kártérítési igény 1 1 Összesen: Összes céltartalék: Aktuáriusi számítás becslése szerint december 31-én értékű halmozott kötelezettsége merül fel a társaságcsoportnak, melynek kifizetése a jövőben a Kollektív Szerződés szerint a munkavállalók nyugdíjba vonulásakor, jutalmazásakor válna esedékessé.

31 30 A Dunamenti Erőmű Zrt.-vel kapcsolatos számlavitából eredő céltartalékolást az MVM Zrt. az MVM Trade ZRt.-vel közösen képezte, a 2006-os törtévi felmerülés arányában. Erre a két társaság közötti kezességvállalási szerződés ad lehetőséget és teremt jogosultságot. A vitatott érték egyébként összesen volt ban, ebből az MVM Trade ZRt ot, az MVM Zrt. pedig ot képzett. A tárgyévben ezen jogcímen további céltartalék képzésére került sor az MVM Trade ZRt.-nél. Így az összeg a évek teljes körű rendezését tartalmazza, mely a kapacitástöbbletek le nem kötését, a mérés alapú és a menetrendes elszámolás különbségét, valamint a G 1 hőtartaléktartást foglalja magában. A rendszerszintű tartalékteljesítmények beszerzési költségeinek változására képzett céltartalék a rendszerszintű tartalékok árazásához vagyis a tartalékok MVM Trade ZRt. általi beszerzéseinek szerződés szerinti illetve hatóságilag szabályozott árai közötti különbségének fedezésére megképzett összeghez kapcsolódik. A Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott két alapítvány (Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány, ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány) jövőbeni támogatására hosszú távú megállapodást írt alá, melynek fizetései kötelezettségére céltartalékot képzett. A Tiszai Erőmű privatizációs szerződéséből adódó, környezetvédelmi kárelhárítási munkákkal kapcsolatos potenciális AES- veszteség megtérítésére irányuló kötelezettségre az MVM Zrt. könyveiben a tárgyidőszakban is visszatérően sor került céltartalék képzésre, a beszámolási időszak végén ennek összege A paksi 2. blokki üzemzavar után maradt sérült üzemanyag tartós elhelyezésének megoldására céltartalékot képezett a PA Zrt. A helyreállítási projekttel kapcsolatos a jelenleg ismert összes jövőbeni költségre 508 összegű céltartalék került kialakításra, azonban nem kizárt annak lehetősége, hogy a jövőben jelenleg nem ismert további költségek merülnek fel. A PA Zrt. kiégett üzemanyag-kazettáira képzett céltartalék ( USD) mérlegfordulónapi értéke 1 722, ám ez a bázisévhez képest a mérlegfordulónapra vonatkozó devizaértékelés hatására változott. A jövőbeni költségekre képzett céltartalék az érvényben lévő kereskedelmi szerződés alapján a kiégett nukleáris üzemanyag-kazetták Oroszországba történő kiszállításához kapcsolódó pótdíj összege. A Paksi Atomerőmű Zrt. az közötti időszakban db kiégett kazettát tervezett Oroszországba kiszállítani, melyre érvényes szerződéssel rendelkezik. E nagy volumenre való tekintettel az orosz féltől árengedményt kapott azzal a feltétellel, hogy ha a szerződés szerinti mennyiség kiszállítása a Paksi Atomerőmű Zrt. hibájából nem teljesül, akkor a már kiszállított kazettákra az eredeti árat pótlólag meg kell fizetni. A kiszállítás a szerződött mennyiségben a mai napig nem teljesült, ami a két fél között a felelősség kérdésében vitát eredményezett. Ez a vita még nem zárult le. A Paksi Atomerőmű Zrt. rövid megszakításokkal, de folyamatosan tárgyal az orosz féllel. A Paksi Atomerőmű Zrt. továbbra is fenntartja véleményét, miszerint a kiégett üzemanyagkazetta visszaszállítását kezdetben az akkori orosz rendelkezések, az orosz kormány végleges álláspontjának, illetve az Orosz-Magyar Kormányközi Megállapodáshoz kapcsolódó áprilisi jegyzőkönyv módosításának elhúzódása, majd később egyebek közt a magyar Atomtörvény hatálybalépése akadályozta, így a szerződés teljesítésére a továbbiakban nem kerülhetett sor. Az orosz fél álláspontja szerint továbbra sincs akadálya az együttműködés folytatásának és megalapozottnak tartja azon követelését, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. teljesítse az között ténylegesen teljesített kiégett üzemanyag-kazetta kiszállítása utáni utólagos kifizetést. Ugyanakkor jelezte, hogy kész a vitás kérdést tárgyalások útján rendezni.

32 31 A céltartalék képzésére még az MVM Zrt. és a Paksi Atomerőmű Zrt. között a tárgyban korábban létrejött megállapodás szolgál alapul, amely megállapodásból fakadó kötelezettségét az MVM Zrt. a közüzemi engedélyes tevékenység kiszervezésekor az MVM Trade ZRt-nek továbbadta. A teher továbbadását az indokolja, hogy az esetleges fizetési kötelezettség jellegét tekintve csak a villamosenergia-árakon keresztül térülhet meg. B. 6. Kötelezettségek A kötelezettségek összegét meghatározó mérlegsorok bázishoz viszonyított alakulását az alábbi táblázat szemlélteti: Megnevezés Eltérés Változás % Hátrasorolt kötelezettségek ,64 Passzív tőkekonszolidációs különbözet ,64 Hosszú lejáratú kötelezettségek ,02 Beruházási és fejlesztési hitelek ,53 Egyéb hosszú lejáratú hitelek ,92 Egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek ,56 Rövid lejáratú kötelezettségek ,60 Rövid lejáratú kölcsönök 1 1 0,00 Rövid lejáratú hitelek ,99 Vevőtől kapott előleg ,88 Kötelezettségek áruszállításból és szolgáltatásból (szállítók) ,05 Rövid lejáratú kötelezettségek kapcsolt vállalkozással ,84 Rövid lejáratú kötelezettségek egyéb rész. visz. szemben ,00 Egyéb rövid lejáratú kötelezettségek ,68 Kötelezettségek összesen ,89

33 32 Az egyéb rövid lejáratú kötelezettségek növekedéséből jelentős részt tesz ki a VET előírása szerint a rendszerirányítási bevétel részeként beszedett átállási díj kamatokkal növelt továbbadandó értékének növekedése. A kapcsolt vállalkozásokkal szembeni kötelezettségek az alábbiak szerint alakultak: Dunamenti Erőmű ZRt. Mátrai Erőmű ZRt. Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. EKS Service Kft. Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Kht Az egyéb rövid lejáratú kötelezettségek alakulását az alábbi táblázat mutatja: Megnevezés Eltérés Változás % Költségvetéssel kapcsolatos ,31 ÁFA ,20 Társadalombiztosítási köt ,43 Személyi jövedelemadó ,89 Vízkészlethasználati-díj ,25 Társasági adó ,00 VPOP ,00 Egyéb ,10 Munkavállalókkal szemben ,19 VET által előírt kötelezettségek ,54 Egyéb ,19 Összesen ,68 A passzív tőkekonszolidációs különbözet alakulását a B.7. melléklet, a hitelek részletes kimutatását a B.8. melléklet mutatja be.

34 33 B. 7. Passzív időbeli elhatárolások Megnevezés Eltérés Változás % Bevételek passzív időbeli elhatárolása ,13 KÁP ,00 Rendszerirányítási díj ,42 Rendszerszintű szolgáltatások ,38 Bérleti díj ,21 Árbevétel (villamosenergia) ,00 Összevont árfolyamnyereség ,00 Egyéb bevétel ,50 Költségek, ráfordítások passzív időbeli elhatárolása ,30 KÁP ,27 Működési költség ,00 Import villamosenergia ,00 Vásárolt gáz ,00 Egyéb ,46 Halasztott bevételek ,09 CO 2 kvóta ,91 Kapacitáaukció bevétele ,04 Fejlesztésre kapott támogatás ,59 Egyéb ,70 Összesen ,24 A KÁP, a rendszerirányítási díj és a rendszerszintű szolgáltatások passzív időbeli elhatárolása az előző évekhez hasonlóan a rendszerirányítási tevékenységre vonatkozó speciális árképzési eljárás következménye; az alkalmazott módszer részletes leírása a B.3. pontban található.

35 34 C. Az eredmény kimutatáshoz kapcsolódó kiegészítések C. 1. A társaságcsoport adózás előtti eredményének értékelése A társaságcsoport tárgyévi gazdasági helyzetének alakulása a bázisidőszakkal az alábbi főbb tényezők hatásának figyelembe vételével hasonlítható össze: A évben megvalósult jelentős szervezeti és tevékenységi változások a TSO létrehozásával a Hálózati Igazgatóság tevékenységének integrálása a MAVIR ZRt.-be, a villamosenergia közüzemi nagykereskedelmi tevékenység átkerült az MVM Trade Villamosenergia Kereskedelmi Zrt.-be mind a konszolidálásra előkészített eredménykimutatás alapján az egyedileg elért adózás előtti eredmény ( ) alakulására, mind pedig a konszolidációs módosító tételekre jelentős hatással voltak. Ebből a TSO létrehozásával kapcsolatos apporton és értékesítésen elért eredmény a közbenső eredmény kiszűrésével összegben visszavételre került, azaz csökkentette a társaságcsoport egyedileg elért adózás előtti eredményét (a évben a konszolidált adózás előtti eredmény volt). A tárgyévben a konszolidációba teljes körűen bevont vállalkozások köre öt társasággal (MVM Észak-Buda Projekt Kft., Atomix Kft., Hotel Vértes Kft., Hotel Aranyhíd Kft., Bánhida Erőmű Kft.) bővült, melyek egyedileg elért adózás előtti eredménye a társaságcsoport ezen belül is a Termelési Divízió előkészítő eredménykimutatásának adózás előtti eredményét együttesen 612 -tal csökkentette, melyből jelentős a Bánhida Erőmű os eredménye (vesztesége).

36 35 A társaságcsoport a 2007-es üzleti évet adózás előtti eredménnyel zárta, mely az eredménykimutatás fő tételeinek vonatkozásában az alábbiak szerint alakult: Hiv. Tétel megnevezése Eltérés Változás % I. Értékesítés nettó árbevétele ,98 II. Aktivált saját teljesítmények értéke ,64 III. Egyéb bevételek ,21 IV. Anyagjellegű ráfordítások ,63 V. Személyi jellegű ráfordítások ,41 VI. Értékcsökkenési leírás ,36 VII. Egyéb ráfordítás ,86 A Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye ,11 B Pénzügyi műveletek eredménye ,17 D Rendkívüli eredmény ,71 E Adózás előtti eredmény ,30 A társaságcsoport konszolidálásra előkészített eredménykimutatásának adózás előtti eredménye nyereség, mely a konszolidálás során tal csökkent. A tárgyévi adózás előtti eredmény alakulását az alábbi főbb konszolidációs tényezők befolyásolták: A tőkekonszolidáció az adózás előtti eredmény változását főként a tárgyévben elszámolt leányvállalatokban lévő üzletrészre elszámolt értékvesztés MIFÛ Kft.-ben lévő üzletrészre elszámolt értékvesztés 671, Bánhida Erőmű Kft.-ben lévő üzletrészre pedig 564 visszaírt összegével, együttesen tal növelte. Valamint a tárgyévben a társultként (részesedés értékeléssel) kezelt társaságok tárgyévi értékelésének hatása 524 -os csökkenés. Az adósságkonszolidálás során kiszűrt fizetett, jóváhagyott osztalék, részesedés A közbenső eredmény konszolidáció tal csökkentette az adózás előtti eredményt, ebből a kiemelkedő tételek: Ügyviteli informatikai eszközök átruházásán elért eredmény kiszűrésének hatása: , Gázmotoros erőmű apporton elért eredmény visszavétele: , A TSO létrehozásával kapcsolatosan előző évben elért eredmény tárgyévi hatása: , A társaságcsoporton belül végzett beruházásokon elért eredmények, ebből kiemelkedően az OVIT ZRt. átviteli hálózathoz kapcsolódó tevékenységének eredménye, melynek hatása: A bázisidőszakhoz viszonyítva a konszolidációs szinten elért adózás előtti eredmény os növekedését főként a társaságok egyedileg elért eredményességének jelentős javulása befolyásolta, mely elsősorban az üzemi (üzleti) tevékenység eredményének növekedésében MVM Trade ZRt , MVM Zrt , Paksi Atomerőmű Zrt mutatkozik meg.

37 36 Az eredmény alakulását befolyásoló tényezők további részletes bemutatását a következő pontok tartalmazzák. C Üzemi eredmény alakulása C Értékesítés nettó árbevételének alakulása Az értékesítés nettó árbevételének bázisévhez viszonyított os növekedése főként a villamosenergia-kereskedelmi tevékenységhez, az átviteli tevékenységhez valamint a rendszerirányítás és rendszerszintű szolgáltatások értékesítésének os növekedéséhez kapcsolódik, mely a társaságcsoport értékesítési nettó árbevételének 94,67%-át teszi ki. Az erőművek (Termelési divízió) által termelt villamosenergia értékesítés árbevétele 85%-ban a társaságcsoporton belül realizálódik. Az értékesítés nettó árbevételén belül az exportértékesítés os növekedése is a fenti tevékenységekhez kapcsolódik, ezen belül jelentős az MVM Adwest GmbH export értékesítésének os növekedése. Az értékesítés nettó árbevételének főbb tevékenységek szerinti megbontását divíziók szerint összevontan a C.1. melléklet mutatja be. C Aktivált saját teljesítmények Az aktivált saját teljesítmények bázis időszakhoz viszonyított os növekedése főként a Szolgáltatási Divízió elsősorban az OVIT ZRt. átviteli hálózathoz kapcsolódó építőipari tevékenysége által a társaságcsoporton belül végzett saját teljesítmények összegű növekedésének az eredménye. C Költségek részletezése A költségként* elszámolt tételek a bázisévhez viszonyítva az alábbiak szerint alakultak: Megnevezés Eltérés Változás % Anyagköltség ,50 Igénybevett szolgáltatások értéke ,69 Egyéb szolgáltatások értéke ,68 Eladott áruk beszerzési értéke ,38 Eladott (közvetített) szolgáltatások értéke ,18 Anyagjellegű ráfordítások ,63 Bérköltség ,98 Személyi jellegű egyéb kifizetések ,83 Bérjárulékok ,95 Személyi jellegű ráfordítások ,41 Értékcsökkenési leírás ,36 Költségek összesen ,34 *Beleértve az eladott áruk és közvetített szolgáltatások beszerzési értékét is.

38 37 A költségként elszámolt tételek összességében tal növekedtek (15,34%) a bázisidőszakhoz viszonyítva, erre főként az eladott áruk beszerzési értékének mely 98,81%-ban a villamosenergia beszerzési költsége a növekedése volt hatással. Az anyagjellegű ráfordítások változását az előzőeken túlmenően az anyagköltség és az eladott (közvetített) szolgáltatások növekedése is jelentősen befolyásolta, melyre az alábbi főbb tényezők voltak hatással: Az anyagköltség változását elsősorban a Ter me lési Divízióhoz tartozó társaságok anyagköltségeinek változása befolyásolt. Ebből a Vértesi Erőmű Zrt. vásárolt tüzelőanyag költségének változása ( ) (jelentős a vásárolt bio-tüzelőanyagok felhasználásának növekedése), a Paksi Atomerőmű Zrt. nukleáris üzemanyagköltségének változása (+592 ) (főként a termelésnövekedés, illetve a töltet értékének és összetételének változása következménye), valamint a Tatabánya Erőmű Kft. tüzelőanyag költsége, amely tal változott. Az előbbiek hatásán túl a tárgyévben teljes körűen bevonásra került MVM Észak-Buda Projekt Kft. anyagköltsége további tal befolyásolta a változást. Az eladott közvetített szolgáltatások értékének növekedését főként a MAVIR ZRt. és az OVIT ZRt. tevékenységei befolyásolták. A személyi jellegű ráfordítások összességében tal növekedtek (14,41%) a bázis évhez képest, mely egyrészt a társaságcsoportban elfogadott átlagos bérfejlesztésből (7,5%), másrészt a konszolidációba teljes körűen bevont társaságok körének bővüléséből adódik ( ), ebből az Atomix Kft. személyi jellegű ráfordításainak értéke A költségek megbontását divíziók szerint összevontan a C.2. melléklet mutatja be. C Egyéb bevételek és ráfordítások alakulása Az egyéb bevételek alakulását a következő táblázat szemlélteti: Megnevezés Eltérés Változás % Értékesített immateriális javak és tárgyi eszközök ,71 Értékesített, átruházott követelés elismert értéke ,00 Kapott bírság, kötbér, késedelmi kamatok, kártérítés ,09 Káresemények bevételei ,57 Kapott támogatás, juttatás ,66 Szénipari szerkezetátalakítási támogatás ,57 KÁP ,35 Céltartalék-felhasználás ,60 Visszaírt értékvesztés ,00 Egyéb ,69 Összesen ,21

39 38 Az egyéb bevételek és egyéb ráfordítások értékében a rendszerirányítóra (MAVIR ZRt.) vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően a KÁP bevétel ( ) a KÁP ráfordítás értékével megegyező. Az Európai Bizottság által jóváhagyott, a magyar szénipar éveire vonatkozó szerkezetátalakítási terve keretében a társaságcsoporton belül a Vértesi Erőmű Zrt. jogosult évenként degresszív módon meghatározott támogatásra, melynek tárgyévi összege A céltartalék-képzés és felhasználás jogcímek szerinti bemutatását a B.5 pont részletesen tartalmazza. A kapott támogatások bázishoz viszonyított változása főként a Tatabánya Erőmű Kft. gázártámogatásának megszűnése, azaz jogszabályi változás alapján az elszámolás technika változásának a következménye, melynek hatása Az egyéb ráfordításokat a következő táblázat tartalmazza: Megnevezés Eltérés Változás % Értékesített immateriális javak és tárgyi eszközök nyilvántartási értéke ,03 Értékesített, átruházott követelés könyv szerinti értéke ,30 Fizetett kártérítések, károkkal kapcsolatos ráfordítások ,77 Fizetett bírság, kötbér, késedelmi kamatok ,26 Dolgozóknak fizetett rendszeres járadék ,71 Támogatások és juttatások ,91 KÁP ,35 CO 2 kvóta ,71 Céltartalék képzés ,00 Értékvesztés elszámolása ,72 Tárgyi eszközök és immat.javak selejtezésének, egyéb kivezetésének nettó értéke ,77 KNPA ,00 Költségvetéssel szemben elszámolt adók, járulékok ,30 Önkormányzatokkal szemben elszámolt adók ,21 Egyéb ,63 Összesen ,86 A Paksi Atomerőmű Zrt. által a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba (KNPA) befizetett, a költségvetési törvényben meghatározott tárgyévi összege A tárgyévben elszámolt CO 2 kvóta felhasználás egyrészt a évre a Nemzeti Kiosztási Lista alapján megállapított egységekből a tárgyidőszaki kvóta felhasználást (Vértesi Erőmű Zrt , Tatabánya Erőmű Kft. 765 ), másrészt pedig a évre kapott kvótából a bázis időszak hiányának pótlását (1 ) tartalmazza. A tárgyévben elszámolt értékvesztés értékéből jelentős a Paksi Atomerőmű Zrt. nukleáris üzemanyag készletét érintő értékű értékvesztése, melyből a lerakódással szennyezett kazettá kat érintő selejtezése 2 620, valamint a normál üzemidejükben korlátozott felhasználású kazetták értékvesztése 314. Az elszámolt értékvesztés további részletes bemutatását B.5. melléklet tartalmazza.

40 39 C Pénzügyi műveletek eredményének értékelése Pénzügyi műveletek eredmény bázisévhez viszonyított változása az alábbiak szerint történt: Megnevezés Eltérés Változás % Pénzügyi bevételek ,75 Kapott osztalék ,90 Kamatbevétel kapcsolt vállalkozásoktól ,92 Kamatbevétel pénzintézettől ,51 Egyéb kapott kamat ,97 Társult vállalkozások értékelése ,00 Egyéb ,56 Pénzügyi ráfordítások ,19 Fizetett kamat kapcsolt vállalkozásoknak ,00 Pénzintézetnek fizetett kamat ,53 Egyéb fizetett kamat ,53 Társult vállalkozások értékelése ,00 Egyéb ,37 Pénzügyi eredmény A pénzügyi műveletek eredménye a évhez képest tal növekedett, melyre az alábbi főbb tényezők voltak hatással: Pénzintézeteknek fizetett és kapott kamatok együttesen a pénzügyi eredmény változását tal javították. A pénzügyi műveletek eredményét a kapott osztalékok tal növelték évben a kapott osztalékok az alábbiak szerint alakultak: Közös vezetésű vállalkozástól kapott osztalék (EKS Service Kft.): 50 Társult vállalkozástól kapott osztalék: ebből a Dunamenti Erőmű Kft-től 3 589, a Mátrai Erőmű Kft-től Egyéb részesedési viszonyban lévő: vállalkozástól 4 melyből az Oroszlányi szolgáltató Zrt-től 3, a Hotel Carbona Zrt-től pedig 1 a fizetett osztalék. Egyéb kapott osztalék (MOL Nyrt.): 6 A kapcsolt vállalkozásoktól kapott kamatok az alábbiak szerint alakultak: EKS Service Kft. 48 Niker D.o.o. 16

41 40 C A rendkívüli eredmény értékelése A rendkívüli eredmény fő tételeinek vonatkozásában az alábbiak szerint alakult: Megnevezés Eltérés Változás % Rendkívüli bevételek ,54 Fejlesztési célból megvalósult immateriális javak, tárgyi eszközök elszámolása ,96 Többletként fellelt eszközök ,26 CO 2 kvóta ,16 Egyéb rendkívüli bevétel ,67 Rendkívüli ráfordítások ,62 Véglegesen átadott pénzeszközök, nyújtott támogatás ,92 Állami alapjuttatás fix járadéka ,00 Tartozás átvállalás ,00 Térítés nélkül átadott eszközök nyilvántatási értéke ,00 Elengedett követelés értéke ,00 Egyéb rendkívüli ráfordítás ,00 Rendkívüli eredmény ,71 A rendkívüli eredmény a bázisidőszakhoz viszonyítva tal csökkent, melyre főként a CO 2 -kvóta-elszámolás változása volt hatással. A tárgyévi CO 2 -kvóta-elszámolás az alábbiak szerint alakult a Vértesi Erőmű ZRt. és a Tatabánya Erőmű Kft. összevont adatai alapján: Felhasználás hatása: 9 652, Értékesített CO 2 kvóta nyilvántartási áron: 273, Értékvesztés kivezetése: 427. A fejlesztési célra átvett pénzeszközök a Számviteli Törvény előírásainak megfelelően a fejlesztés során létrejött eszközhöz kapcsolódóan, az eszköz értékcsökkenési leírási ütemének megfelelően kerülnek rendkívüli bevételként elszámolásra. A fejlesztési célra átvett pénzeszközből rendkívüli bevételként elszámolásra került a MAVIR ZRt.-nél 168, a Vértesi Erőmű ZRt.-nél pedig 49 a megvalósult használatba vett eszközök értékcsökkenési leírásával egyezően. C. 2. A társaságcsoport konszolidált adófizetési kötelezettsége A társaságcsoportnak azaz a konszolidációba teljes körűen bevont leányvállalatoknak a évben ténylegesen adófizetési (társasági adó és különadó) kötelezettsége keletkezett. A tárgyévi látens adó , ami a konszolidálás miatti társasági adókülönbözet értéke, mely a ténylegesen fizetendő adófizetési kötelezettséget nem változtatja, csak megmutatja, hogy a konszolidálásba bevont vállalkozásoknak tal kevesebb társasági adó fizetési kötelezettsége keletkezett volna az összevont (konszolidált) eredménykimutatás alapján.

42 41 D. Vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzet alakulását bemutató mutatószámok D. 1. A társaságcsoport vagyoni helyzetének alakulása Befektetett eszközök aránya Befektetett eszközök () Összes eszköz () Érték december , december ,69 Forgóeszközök aránya Forgóeszközök () Összes eszköz () Érték december , december ,31 Tőkeellátottsági mutató Saját tőke () Összes forrás () Érték december , december ,60 Tőkefeszültségi mutató Kötelezettségek () Saját tőke () Érték december , december ,44 Tőkenövekedési ráta Saját tőke () Jegyzett tőke () Érték december , december ,17 Befektetett eszközök fedezettsége Saját tőke + hosszú lejáratú kötelezettségek () Befektetett eszközök () Érték december , december ,02 Egy részvényre jutó könyv szerinti érték (BVPS) Saját tőke (E Ft) Részvények darabszáma Érték december , december ,37 A befektetett eszközök és a forgóeszközök arányára meghatározó befolyással volt az MVM Zrt. és a Paksi Atomerőmű Zrt. pénzeszközeinek os növekedése, mely nélkül a két eszközcsoport változása közel azonos mértékű lenne. A tőkeellátottsági mutató javulását a ben elért eredmény okozta.

43 42 D. 2. A társaságcsoport pénzügyi helyzetének alakulása Tőkeáttétel Kötelezettségek () Összes forrás () Érték december , december ,27 Eladósodottsági ráta Nettó adósság 1 () Saját tőke () Érték december , december ,05 Likviditási ráta Forgóeszközök () Rövid lejáratú kötelezettség () Érték december , december ,00 Likviditási gyorsráta Pénzeszközök + követelések + értékpapírok () Rövid lejáratú kötelezettség () Érték december , december ,51 Készletek forgási időtartama Készletek átlagos állománya (CO 2 kvóta nélkül) () Értékesítés nettó árbevétele/365 () Érték december , december ,70 Vevők forgási időtartama Átlagos vevőállomány (kapcsolt vevőkkel) () Értékesítés nettó árbevétele/365 () Érték december , december ,20 Szállítók forgási időtartama Átlagos szállító állomány (kapcsolt szállítókkal) () Anyag jellegű ráfordítás/365 () Érték december , december ,32 Kamatfedezeti mutató EBITDA 2 () Kamatráfordítás () Érték december , december ,71 1 Kamatozó kötelezettségek - pénzeszközök - forgatási célú értékpapírok 2 Üzemi eredmény + amortizáció Az eladósodottságra kedvező hatással volt a tárgyévi eredmény és a csökkenő hitelállomány. A likviditás javulását a fent említett pénzeszköz-növekedés és a pozitív üzemi eredmény tette lehetővé. A vevőkövetelés növekedése az MVM Trade ZRt., a MAVIR ZRt., az OVIT ZRt. és a Vértesi Erőmű ZRt. vevőállományának növekedésére vezethető vissza.

44 43 D. 3. A társaságcsoport jövedelmezőségének alakulása Saját tőke arányos nyereség (ROE) Adózott eredmény () Saját tőke () Érték (%) december , december ,35 Eszközarányos eredmény (ROA) Adózott eredmény () Összes eszköz () Érték (%) december , december ,03 Árbevétel arányos eredmény (ROS) Adózott eredmény () Értékesítés nettó árbevétele () Érték (%) december , december ,79 Osztalékfizetési ráta Fizetendő osztalék () Jegyzett tőke () Érték (%) december , december ,50 Egy részvényre jutó adózott eredmény (EPS) Adózott eredmény (E Ft) Részvények darabszáma Érték december , december ,45 EBITDA ráta EBITDA () Értékesítés nettó árbevétele () Érték (%) december ,15% december ,92% A társaságcsoport jövedelmezősége a tárgyévben jelentősen javult. D. 4. Cash-flow kimutatás A társaságcsoport december 31-én záró pénzeszközállománnyal rendelkezett, amely tal több az előző évi állománynál. A rendelkezésre álló cash-flow-t a működési, a befektetési és a finanszírozási cash-flow alakította, melynek bemutatását a D. 1. melléklet tartalmazza.

45 44 D. 5. Hitelszerződéshez kapcsolódó mutatók Szindikált hitelmutató I. Korrigált EBITDA 1 () Kamat Ráfordítások 2 () Érték (%) december , december ,88 Szindikált hitelmutató II. Korrigált Nettó Adósság 3 () Tárgyi Nettó Eszközérték 4 () Érték (%) december , december , csoportszintű üzemi eredmény - teljeskörűen bevont Projekttársaságok üzemi eredménye + csoportszintű kapott osztalék + csoportszintű amortizáció - teljes körűen bevont projekttársaságok amortizációja 2. + csoportszintű fizetett kamatok - teljes körűen bevont projekttársaságok fizetett kamatai 3. + csoportszintű kamatozó kötelezettség - teljeskörűen bevont projekttársaságok kamatozó kötelezettségei - csoportszintű pénzeszközök - csoportszintû forgatási célú értékpapírok + teljes körűen bevont projekttársaságok pénzeszközei + teljeskörűen bevont Projekttársaságok forgatási célú értékpapírjai 4. + csoportszintű saját tőke - csoportszintű immateriális javak Projekttársaságok Miskolci Fűtőerőmű, MVM Észak-Buda, Tatabánya Erőmű

46 45 E. Tájékoztató rész E. 1. Kapcsolt vállalkozások és egyéb részesedési viszonyok A társaság az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársasághoz (ÁPV Zrt.) tartozó társaságcsoport konszolidációs körének tagja. A konszolidált beszámolót összeállító társaság az ÁPV Zrt. (1133 Budapest Pozsonyi út 56.). A beszámoló az (ÁPV Zrt.) MVM Zrt. székhelyén tekinthető meg. Az MVM Zrt. a számviteli törvény előírásai alapján konszolidált éves beszámolót készít az MVM társaságcsoportra vonatkozóan. A konszolidált és a társasági egyedi beszámoló a társaság székhelyén tekinthető meg. E. 2. A részvénytársaság tisztségviselőinek járandósága Az anyavállalat igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak évi tevékenységéért az alábbi járandóság került kifizetésre: Megnevezés Tiszteletdíj bruttó összege Ft Igazgatóság Felügyelő Bizottság Összesen: Részükre sem előleg, sem kölcsön folyósítására nem került sor. E. 3. Kutatás-kísérleti fejlesztési tevékenység A tárgyidőszakban a Nemzeti Kutatásfejlesztési Pályázat keretében az alábbi két témában vesz részt közreműködőként a MAVIR ZRt.: Kockázatbecslés és gazdasági tervezés valószínűségi időjárás-előrejelzések felhasználásával (nyilvántartási száma 3A/051/2004.) Valósidejű adatorientált döntéstámogató rendszer tervezése és megvalósítása (nyilvántartási száma GVOP /3) A PA Zrt.-nél a kísérleti fejlesztés aktivált értékének állománya a bázisévhez képest 78 -tal növekedett az alábbi tételek összesített hatásaként: A kísérleti fejlesztés nyitó állománya: 152 A tárgyévben kutatás-fejlesztési költségként elszámolt 624 -ból az immateriális javak befejezetlen kísérleti fejlesztésként állományba vett értéke: +187 A tárgyévben a kísérleti fejlesztés állománya csökkent, az eszközökre történő aktiválás következtében: -109 A kísérleti fejlesztés tárgyévi záró állománya: 230

47 46 E. 4. A könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányításáért, vezetéséért felelős személy nyilvántartásban szereplő adatai Gombkötő Zsuzsa Lakcím: 2111 Szada, Szőlő utca 22. Az MVM Zrt. számviteli osztályának vezetője a Pénzügyminisztérium 93/2002.(V.5.) Kormányrendelet alapján, számon nyilvántartásba vett könyvviteli szolgáltatási tevékenység folytatására jogosult személy. A Magyar Villamos Művek Zrt. részére a számviteli szolgáltatást a MVM KONTÓ Pénzügyi és Számviteli Szolgáltató Központ Zrt. nyújtja. E. 5. Az éves beszámoló aláírására jogosult személyek Aláírásra jogosultak Önálló aláírási jogosultsággal: Dr. Kocsis István vezérigazgató Lakcím: 2016 Leányfalu, Móricz Zs. u. 163/c Együttes aláírási jogosultsággal: Molnár László gazdasági vezérigazgató-helyettes Lakcím: 7030 Paks, Arany János u.57. Gombkötő Zsuzsa számviteli osztályvezető Lakcím: 2111 Szada, Szőlő utca 22. E. 6. Könyvvizsgálat A társaság könyvvizsgálója: Cég: Ernst & Young Kft. A könyvvizsgálat elvégzéséért felelős személy: Havas István Kamarai tagsági szám: E. 7. Egyéb kiegészítő információk Mérlegben nem szereplő kötelezettségek: Az Európai Bizottság Versenyfelügyeleti Főha tósága május 5-én, az 1/2003 tanácsi rendelet 20. cikk (4) bekezdése szerint helyszíni vizsgálatot rendelt el az MVM Zrt.-nél, illetve annak két leányvállalatánál, a MAVIR ZRt.-nél és az MVM Trade ZRt.- nél. A vizsgálat célja alapvetően az MVM Zrt. erőfölénnyel történő visszaélése gyanújának tisztázása az MVM Zrt. és két leánytársasága vonatkozásában. A bizottság C 41/2005. számon a tiltott állami támogatások kapcsán, illetve a COMP/B-1/ számon versenyjogi vizsgálat kapcsán vizsgálja az MVM Zrt. által kötött HTM*-ek összeegyeztethetőségét a közösségi joggal. A három társaságnál május 16-án egyidejűleg lefolytatott helyszíni ellenőrzésre került sor. A vizsgálat jelenleg is folyamatban van, végleges döntés még nem született, így végső kimenetele sem ismert a mérlegkészítés időpontjában. A vizsgálatok befejezésének eredményeként elképzelhető, hogy a HTMeket jelentősen át kell alakítani, illetve egyes HTM-eket meg kell szüntetni. A HTM-ek átalakításából, felbontásából származó terhek nagyságrendje jelenleg megbízhatóan nem állapítható meg, mint ahogy a költségek/ráfordítások viselője sem. Ennek megfelelően *hosszú távú megállapodások

48 47 a csoport nem képzett céltartalékot a vizsgálatból eredő esetleges bírságok, büntetések fedezetére. A fent ismertetett EU-vizsgálatokra, valamint az új villamosenergia-piaci modell várható változásaira figyelemmel, az esetleges idő előtti HTM megszüntetésekkel összefüggésben a Budapesti Erőmű ZRt., a Mátrai Erőmű ZRt., a Csepeli Áramtermelő Kft. és az AES Tisza Erőmű Kft. levelet küldött az MVM Trade ZRt. részére, melyben számszerűsítették várható kompenzációs igényüket. Ezen értesítő levelek nem tekinthetők hivatalos igénybejelentésnek, azok csupán a HTM-ek esetleges idő előtti államigazgatási döntés alapján történő megszüntetésére vetített, HTM alapú bruttó követelések esetleges mértékére vonatkozó, tájékozató jellegű becslések. Mindezekre figyelemmel ezen bejelentéseknek nincs hatása a évi éves beszámolóra. MVM Zrt. Biztosítékokkal fedezett kötelezettségek (90. (3) (a)) A Világbanktól a szekunder tartalék gázturbinák létesítésére 1998-ban felvett hitelhez kapcsolódóan az MVM Zrt júliusában árbevétel engedményezési megállapodást kötött a Pénzügyminisztériummal (PM), amelynek értelmében a DÉMÁSZ Nyrt. az MVM Zrt. felé fennálló mindenkori tartozását a PM felé teljesíti, amennyiben a Világbanknak érvényesítenie kellene a magyar állammal szembeni garanciaigényét (a hitel lejárata: március 15.). Vállalt kezességek (90. (3) (c)) Az MVM Zrt. kezességet vállalt a hosszú távú áramvásárlási szerződések MVM Trade ZRt.-re történő átruházásához kapcsolódóan a szállítók felé az MVM Trade ZRt. nem vitatott kötelezettségekre vonatkozó, 15 napot meghaladó fizetési késedelme esetén a kötelezettségek kiegyenlítésére. Az MVM Zrt. az MVM-Adwest GmbH EEX tőzsdetagságához kapcsolódóan EUR öszszegig készfizető kezességet vállalt az érintett klíringtag felé. Az MVM Zrt. az MVM Trade ZRt., az MVM Partner Zrt. és az MVM-Adwest GmbH villamosenergiakereskedelmi ügyleteiből eredő mindenkori fizetési kötelezettségeire EUR öszszegig kezességet vállalt egy külföldi villamosenergia-ipari társaság felé. Az MVM Zrt. az MVM-Adwest GmbH villamosenergia-kereskedelmi ügyleteiből eredő mindenkori fizetési kötelezettségeire egyenként EUR összegig kezességet vállalt három külföldi villamosenergia-ipari társaság felé. Az MVM Zrt. az MVM Partner Zrt. villamosenergiakereskedelmi ügyleteiből eredő mindenkori fizetési kötelezettségeire EUR összegig kezességet vállalt egy hazai villamosenergia-ipari társaság felé. Az MVM Zrt. a Tatabánya Erőmű Kft. hosszú távú gázszállítási szerződésből eredő egyes fizetési kötelezettségeire 166,9 összegig kezességet vállalt az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedelmi Zrt. felé. Az MVM Zrt. az MVM Észak-Buda Projekt Kft. hosszú távú karbantartási szerződésből eredő mindenkori fizetési kötelezettségeire kezességet vállalt a TURBOMACH S.A. felé. Az MVM Zrt. a MAVIR ZRt. treasury keretszerződésből eredő mindenkori fizetési kötelezettségeire készfizető kezességet vállalt a K&H Bank Nyrt. felé. Az Európai Bizottság Versenypolitikai főigazgatósága C 41/2005. számon a tiltott állami támogatások kapcsán, COMP/B-1/ számon pedig versenyjogi vizsgálat kapcsán vizsgálja az MVM Zrt. által kötött HTM-ek összeegyeztethetőségét a közösségi joggal. A C41/2005. számon indított ügyben az eljárás a Magyar Állammal szemben folyik, a vizsgálat célja

49 48 annak tisztázása, hogy az erőművi HTM-ek, illetve a kapacitás-felszabadítás után fizetett átállási költségmechanizmus tiltott állami támogatásnak minősülhet-e. A COMP/B- 1/39318.számon indított ügyben a bizottság azt vizsgálja, hogy az érintett villamosenergia-piacon, elsősorban a megkötött HTM-eken keresztül az MVM Zrt. megvalósít-e erőfölénynyel való visszaélést. A vizsgálatok befejezésének eredményeként elképzelhető, hogy a HTM-eket jelentősen át kell alakítani, illetve egyes HTM-eket meg kell szüntetni. A fentiekben ismertetett EU-vizsgálatokra figyelemmel a Kormány a villamosenergiaiparban kötött hosszú távú szerződések rendezéséről szóló 2080/2007.(V.11.) Korm.sz. határozatában előírta, a villamosenergia-iparban kötött hosszú távú szerződések (HTM-ek) az EU feltételeihez igazodó rendezését. A HTMek helyzetének rendezésére irányuló tárgyalások során a kormányzat olyan új kereskedelmi megállapodások megkötésére törekszik, amelyek technikailag a hatályos HTM-ek felbontását jelentik, gyakorlatilag pedig új formában és új tartalommal EU-konform kereskedelmi megállapodásokat hoznak létre a kedvező portfólió átlagárnak a fogyasztókhoz történő továbbítása érdekében. Paksi Atomerőmű Zrt. A részvénytársaság helyzetére, annak értékelésére jelentősen kiható mérlegben nem szereplő kötelezettségek (kezességvállalás, váltó-átruházásából eredő, függő és biztos fizetési kötelezettség, stb.) az alább részletezetteken túl nincsenek. A Paksi Atomerőmű Zrt.-nek a pénzügyi helyzet szempontjából jelentőséggel bíró, a mérlegben kimutatott összegen felül a i állapotnak megfelelően 5-6. blokkot érintő, 252 összegű fix járadékfizetési kötelezettsége van, melynek végső lejárati éve A társaságnak nincs olyan zálogjoggal vagy hasonló joggal biztosított kötelezettsége, amely visszafizetendő összege nagyobb a kapott összegnél. A társaság a halasztott vámfizetési engedélyhez 150 összegű bankgaranciával rendelkezik. A Paksi Atomerőmű Zrt. a tulajdonos által is támogatott módon arra készül, hogy az atomerőmű üzemidejét meghosszabbítsa. Az erre vonatkozó beruházási munkák 2002-ben megkezdődtek, de a végső döntést a szükséges engedélyek megszerzését követően kell majd meghozni. A munkák előkészítésére a Középtávú Beruházási-Fejlesztési Programban a fedezet rendelkezésre áll. Az ezt követő munkákra a szükséges forrást a képződő amortizáció biztosítja. Az Atomenergiáról szóló évi CXVI. törvény (Atomtörvény) 40. -a rendelkezik a radioaktív hulladékok végleges elhelyezéséről, valamint a kiégett üzemanyag átmeneti tárolásával és végleges elhelyezésével, továbbá a nukleáris létesítmény leszerelésével összefüggő feladatok elvégzéséről; a 41. pedig kimondja, hogy a radioaktív hulladék végleges elhelyezését, valamint a kiégett üzemanyag átmeneti tárolásának és végleges elhelyezésének, továbbá a nukleáris létesítmény leszerelésének költsége az engedélyest, költségvetési intézmény esetén a központi költségvetést terheli. A Kormány az Országos Atomenergia Hivatalt bízta meg azzal, hogy a feladatok ellátására alapítsa meg a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaságot (RHK Kht.). Ugyanezen rendelet 62. -a szerint a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap (KNPA vagy Alap) elkülönített állami pénzalapként finanszírozza e feladatok végrehajtását, úgy, hogy az arra kötelezett személyek vagy szervezetek befizetéseiket közvetlenül a KNPA Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára teljesítik. A 240/1997. (XII.18.) Korm. rendelet 2. -ának (1) bekezdés c) pontjában a tervezési és beszámolási feladatok körében elrendelte az Alapból

50 49 finanszírozandó tevékenységek és bevételi források közép- és hosszú távú terveinek elkészítését és azok évenkénti felülvizsgálatát. A közép- és hosszú távú tervek és a költségbecslés rendszeres felülvizsgálatát az indokolja, hogy a távoli jövőben esedékes kiadásokra reális fedezetet biztosítson a KNPA. Így valósul meg az az alapelv, hogy az atomenergiát felhasználó generáció fizesse meg a felhasználásból fakadó, jövőben esedékes tevékenységek költségeit, és ne hagyjon indokolatlan terheket a következő generációra. Az Alap évi létrejöttétől a Paksi Atomerőmű Zrt. összes Alapba történő befizetése (2008. évi értéken ). A társaságot a KNPA középés hosszú távú terveinek prognózisa alapján 2017-ig, a társaság üzemelési engedélyeinek lejártáig, azaz az erőművi blokkok jelenleg várható üzemidejének végéig (2008. évi értéken) további befizetési kötelezettség terheli. Az éves befizetési kötelezettséget az RHK Kht. által készített (a KNPA Szakbizottság és az Országos Atomenergia Hivatal által jóváhagyott) közép- és hosszú távú terv alapján határozzák meg, amelyet az OAH-t felügyelő miniszter véglegesít. Ezt követően KNPA befizetési kötelezettség az éves állami költségvetési törvényben kerül rögzítésre. A jövőben várható költségek meghatározása, a befizetési kötelezettség, és annak évek közti megoszlása egy komplex, jelentős becslési bizonytalanságokat tartalmazó számítási módszeren alapul. Ezen kötelezettségre vonatkozó becslés a jövőben jelentősen módosulhat, amelynek következtében a társaság éves befizetési kötelezettsége is jelentősen megváltozhat. Továbbá az éves befizetések összege és azok évek közötti megoszlása eltérhet az összes befizetési kötelezettség időarányos részétől. Társaságunk rendelkezik a jogszabályi előírásokon alapuló, illetve a nemzetközi gyakorlatban általában alkalmazott biztosításokkal. Ezek közül kiemelkedik a Nukleáris Kárfelelősségi, a Vagyonbiztosítás, valamint a vezető tisztségviselőkre vonatkozó biztosítás. Biztosításaink paraméterei szakértő cég által készített kockázati mátrixon alapulnak. Társaságunk közötti időszakban db kiégett kazettát tervezett Oroszországba kiszállítani, melyre érvényes szerződéssel rendelkezik. E nagy volumenre való tekintettel az orosz féltől árengedményt kapott azzal a feltétellel, hogy ha a szerződés szerinti mennyiség kiszállítása a Paksi Atomerőmű Zrt. hibájából nem teljesül, akkor a már kiszállított kazettákra az eredeti árat pótlólag meg kell fizetni. A kiszállítás a szerződött mennyiségben a mai napig nem teljesült, ami a két fél között a felelősség kérdésében vitát eredményezett, ami még nem zárult le. A Paksi Atomerőmű Zrt. rövid megszakításokkal, de folyamatosan tárgyal az orosz féllel. A Paksi Atomerőmű Zrt. továbbra is fenntartja véleményét, miszerint a kiégett üzemanyag-kazetta visszaszállítását kezdetben az akkori orosz rendelkezések, az orosz kormány végleges álláspontjának, illetve az Orosz- Magyar Kormányközi Megállapodáshoz kapcsolódó áprilisi jegyzőkönyv módosításának elhúzódása, majd később egyebek közt a magyar Atomtörvény hatálybalépése akadályozta, így a szerződés teljesítésére ezután nem kerülhetett sor. Az orosz fél álláspontja szerint továbbra sincs akadálya az együttműködés folytatásának, és megalapozottnak tartja azon követelését, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. teljesítse az között ténylegesen teljesített kiégett üzemanyag-kazetta kiszállítása utáni utólagos kifizetést. Ugyanakkor jelezte, hogy kész a vitás kérdést tárgyalások útján rendezni. Ezen esetleges fizetési kötelezettség fedezete a villamos energia értékesítés árbevételében mint egyedi költségtérítés biztosított.

51 50 Vértesi Erőmű ZRt. Az MVM ZRt. megbízásából az ERBE ENERGETIKA Kft. a évben a Vértesi Erőmű ZRt. erőműveire (oroszlányi, bánhidai és a tatabányai) bezárási és rekultivációs tervek költségeit felülvizsgálta. Az elkészített szakértői anyag alapján az Oroszlányi Erőmű bezárási, bontási és rekultivációs költségek becsült értéke: a Tatabányai Erőmű bezárási, bontási és rekultivációs költségek becsült értéke (VÉRT kötelezettség): 448 a Bánhidai Erőmű bezárási, bontási és rekultivációs költségek becsült értéke 525, ebből: a VE Zrt. kötelezettség: 107 a Bánhidai Erőmű Kft. kötelezettsége: 418 A Vértesi Erőmű ZRt. az erőművek bezárási, bontási és rekultivációs tervezett költségeit a évi mérlegében, teljes összegben az eddigi céltartalék képzést figyelembe véve céltartalékként alakított ki összesen összegben. A Bánhida Erőmű Kft. mérlegében a Kft. kötelezettségére 418 céltartalékot képzett. A Tatabányai Erőmű viszonylatában a Vértesi Erőmű ZRt. kötelezettségeire az előző években már a teljes összegű céltartalékot kialakította, a 2006 évi mérleg ezt már tartalmazza 518 értékben. A Vértesi Erőmű ZRt. a könyveiben a Bánhida Erőmű Kft. befektetését a évig keletkezett veszteség miatt leértékelte a saját tőke / jegyzett tőke arányában. Ennek értéke 564. A költségek az ÁFÁ-t nem tartalmazzák. A társaság a korábbi években csoportos létszámleépítésre képzett céltartalékot felhasználta. A Vértesi Erőmű ZRt. a évtől a évig terjedő időszak várható létszámleépítésére 865, korengedményes nyugdíjazás miatti kötelezettségekre 240 céltartalékot képzett. A társaság a folyamatban lévő perekkel kapcsolatosan várható kifizetések miatt évben 25 céltartalékot képzett, a korábbi évekből visszaírásra került a perek befejeződése miatt 23. A társaság felülvizsgálta raktári készleteinek mozgását január 1. és december 31. között, és az egy éve nem mozgó készletekre 1 értékvesztést számolt el, valamint az év folyamán 5 raktárkészlet-selejtezés történt. Vevőkövetelés leértékelése 0,4 értékben szerepel a beszámolóban. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nyilvántartása alapján a társaság a évre tonna CO 2 -kvótával rendelkezett. Az előzetes számítások szerint a évi felhasználás tonna lett, ami az engedélyezett kvótán belül maradt, ezért ezzel kapcsolatos céltartalékképzési kötelezettség nem jelentkezett a társaságnál. A Vértesi Erőmű ZRt.-nél jelenleg érvényben lévő kollektív szerződés VI. fejezetének 6/d. pontja, XII. fejezetének 6/a., 6/c., 6/e., pontja és a 3. számú melléklet b. pontjai rögzítik a társaság munkavállalóira vonatkozó nyugdíjba vonulási, jubileumi és egyéb jutalmak (bányamentők, önkéntes tűzoltók) körét és mértékét. A társaság ezzel kapcsolatos kötelezettségekre teljes összegben céltartalékot képzett a évben a többségi tulajdonos tudomásul vételével. A társaság rendelkezik a Közgyűlés által elfogadott Középtávú Stratégiával (9/2005. (IV.8.) számú határozat), amely biztosítja a vállalkozás folytatásának feltételeit. A vállalkozás folytatása elvének érvényesülését a társaság biztosította a retrofit program megvalósításával (2006 évben befejeződött). A szénipari szerkezetátalakítási támogatás folyósítása a vonatkozó EU-határozat szerint 2010-ig rendezett.

52 51 A Társaság gazdálkodásának eredményességét javítja a megújuló energiaforrásból termelt, kötelező átvételű villamosenergia-értékesítésének realizálódása, amelyet a Magyar Energia Hivatal 2008 évre vonatkozóan 250 GWh mennyiségben határozatában jóváhagyott. A évben az ebből származó árbevétel várhatóan eléri a 7 milliárd Ft-ot (6 845 ), a évi 3 milliárd forinttal szemben. A társaság december 31-i tervezett rövidlejáratú hitelállománya a beruházási hitel egyéves törlesztésének átvezetésével 7 715, átvezetés nélkül A társaság jelenleg os rövidlejáratú hitellel és ezt kiegészítő os rulírozó hitellel rendelkezik. A hitelező mindkét esetben a Magyar Villamos Művek ZRt. Úgy ítéljük meg, hogy az MVM ZRt. társaságcsoporton belül a Vértesi Erőmű ZRt évi termelési és fejlesztési tevékenysége (működése) finanszírozható. A Vértesi Erőmű ZRt tól 2012-ig évenként tonna CO 2 -kvótával rendelkezik a 13./2008 (I.30.) Kormányrendelet szerint, amely szintén a vállalkozás folytatásának feltételeit biztosítja. Társaságunk által a Nemzeti Energia takarékossági Program pályázati rendszeréhez benyújtott A távhőellátás szolgáltató oldali korszerűsítése tárgyú NEP /03/04/01 számú pályázatát az Energiatakarékossági Tárcaközi Bizottság támogatására érdemesnek ítélte. A Bánhidai Lakótelepen történő fejlesztés megvalósításához a Gazdasági Minisztérium 2005 évben 49 támogatást biztosított. A támogatás biztosítékaként az ingatlant terhelő egyetemleges jelzálog alapítására került sor 49 összegben, mely a létrehozott vagyon eredeti célnak megfelelő megvalósításától számított 5 évig áll fenn. A társaság december 31-én fennálló hitelgaranciái az alábbiak: Állami készfizető kezesség a beruházási hitelre MVM ZRt. garancia a rövidlejáratú hitelek esetében A Vértesi Erőmű ZRt. mint a Bánhida Kft. 100%- os tulajdonosa továbbra is az erőmű energetikai létesítményként történő hasznosításában érdekelt. A Bánhida Erőmű Kft december 31. napjáig a Magyar Energia Hivatal által kiadott 183/2006 számú határozat szerint Villamosenergia-termelői működési engedéllyel rendelkezik. A Magyar Energia Hivatal 185/2006 számú határozata szerint március 31. napjáig Villamosenergia-termelési tevékenység szüneteltetési engedéllyel rendelkezik. A Vértesi Erőmű ZRt. Felügyelő Bizottsága január 31-i ülésén tájékoztatást kért a Bánhida Erőmű Kft. jelenlegi helyzetével kapcsolatosan. A Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata által 2005 augusztusában elrendelt változtatási tilalom 2008 augusztusában lejár (maximális idő) illetve megszűnik. A Bánhidai Erőmű telephelyi adottságai továbbra is magában foglalják a minimum 100 MW-os kondenzációs vagy akár 230 MW kombinált ciklusú villamosenergia-termelést. A Bánhidai Erőmű fejlesztési lehetőségeit vizsgáló ERBE tanulmány alapján megbeszélések történtek Bánhida Erőmű Kft., Vértesi Erőmű ZRt. és a Tatabánya Erőmű Kft. szakembereivel. Ezek alapján és a korábbi vizsgálatok és tanulmányok figyelembevételével két változat befektetési vizsgálatát javasoltuk MVM ZRt. számára: 1. Kombinált ciklusú gázturbinás erőmű 2. Kőszéntüzelésű erőmű A javaslatok alapján MVM ZRt. eldöntheti, hogy mindkét vagy az egyik változat részletes vizsgálatát elrendeli-e, illetve befektetők felé közvetíti a lehetőséget.

53 52 Az erőműre jelenleg is van befektetői érdeklődés. Tárgyalásban vagyunk az erőmű területeire vonatkozó rendezési tervet készítő irodával és az általa bevont környezetvédelmi céggel, mely tárgyalások alapján feltételezhető, hogy a rendezési terv lehetővé teszi a telephely energetikai létesítményként történő hasznosítását. Így várható, hogy 2008 augusztusa a 3 éves változtatási tilalom lejárta előtt az Önkormányzat, új az erőmű érdekeit is figyelembe vevő rendezési tervet fogad el. A munkavállalók létszámának és jövedelmének alakulását az E. 1. melléklet részletezi. A társaság tulajdonában lévő veszélyes hulladékok és környezetre káros anyagok adatait az E. 2. melléklet, a környezet védelmét közvetlenül szolgáló tárgyi eszközök adatait pedig az E. 3. melléklet tartalmazza. Budapest, március 14. Dr. Kocsis István vezérigazgató

54 53 Mellékletek A. fejezet A. 1. melléklet: A társaságcsoport konszolidációs körei A. 2. melléklet: A konszolidálásba teljes körűen bevont, illetve társultként kezelt vállalkozások társaságcsoporthoz tartozó tulajdonosainak bemutatása A. 3. melléklet: A társaságcsoport halmozott mérlegének eszköz oldala (Aktívák) A. 4. melléklet A társaságcsoport halmozott mérlegének forrás oldala (Passzívák) A. 5. melléklet A társaságcsoport halmozott eredménykimutatása A. 6. a) melléklet A társaságcsoport konszolidált mérlegének kialakítása (Aktívák) A. 6. b) melléklet A társaságcsoport konszolidált mérlegének kialakítása (Passzívák) A. 6. c) melléklet A társaságcsoport konszolidált eredménykimutatásának kialakítása B. fejezet B. 1. melléklet: Az immateriális javak állományának alakulása B. 2. melléklet: A tárgyi eszközök állományának alakulása B. 3. melléklet: Konszolidált tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban B. 4. melléklet: Az aktív tőkekonszolidációs különbözet alakulása B. 5. melléklet: Az értékvesztések alakulása B. 6. melléklet: A konszolidált saját tőke változásai B. 7. melléklet: A passzív tőkekonszolidációs különbözet alakulása B. 8. melléklet: A hitelek alakulása C. fejezet C. 1. melléklet: A társaságcsoport értékesítésének nettó árbevétele termékenként, illetve terméktípusok szerint divíziónként összevontan C. 2. melléklet: A társaságcsoport költségeinek részletezése divíziónként összevontan D. fejezet D. 1. melléklet: Cash-flow kimutatás E. fejezet E. 1. melléklet: Konszolidált munkaügyi adatok E. 2. melléklet: Környezetre káros anyagok és veszélyes hulladékok készletváltozása E. 3. melléklet: Környezetvédelmet szolgáló tárgyi eszközök állományváltozása

55 54 A.1. melléklet A Társaságcsoport konszolidációs körei év TELJES KÖRŰEN BEVONT VÁLLALKOZÁSOK Anya (1) Leány (20) Magyar Villamos Művek Zrt Budapest, Vám u Országos Villamostávvezeték ZRt Budapest, Körvasút sor 105. Paksi Atomerőmű Zrt Paks, Pf.: 71. Hrsz.:8803 Vértesi Erőmű ZRt Oroszlány, Külterület Pf.: 23. Tatabánya Erőmű Kft Tatabánya, Vájár köz 2. MVM Trade ZRt Budapest, Vám u MVM Partner ZRt Budapest, Vám u MAVIR ZRt Bp. Petermann bíró u MVM Észak-Buda Projekt Kft Budapest, Vám u Bánhida Erőmű Kft Tatabánya, Környei út 38. Atomix Kft Paks, Gesztenyés u. 2. Energo-Merkur Kft Budapest, Grassalkovich u ERBE ENERGETIKA Kft Budapest, Budafoki u. 95. MIFŰ Miskolci Fűtőerőmű Kft Miskolc, Tatár u. 29/b. Villkesz Kft Budapest, Révész u. 18. Gter Kft Budapest, Vám u MVMI Informatikai Zrt Paks, Pf. 71. MVM KONTÓ Zrt Paks, Gagarin u. 1. Hotel Vértes Kft Siófok, Battyhány u. 24. Hotel Aranyhíd Kft Balatongyörök, Petőfi u. 5. MVM-ADWEST GmbH. Ausztria, 1080 Wien Josefstadter Str.78/12

56 TÁRSULTKÉNT KEZELT VÁLLALKOZÁSOK Leány (2) Közös vezetésű (1) Társult (5) NIKER Kft. Horvátország, Rovinj HUPX Zrt Budapest, Medve u EKS-Service Kft Budapest, Késmárk u Dunamenti Erőmű ZRt Százhalombatta, Erőmű u. 2. Mátrai Erőmű ZRt Visonta, Erőmű út 11. ER-EF Erőmű Kft Tuzsér, MÁV Pályaudvar Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Kht Harkány, Zsigmondy sétány 1. MM Energy GmbH. Ausztria, 1010 Wien Bauernmarkt 2. EGYÉBKÉNT KEZELT VÁLLALKOZÁSOK Egyéb részesedési viszonyú (7) Energetikai Lapkiadó Kht Budapest, Angyalföldi u. 5/b. Hotel Carbona ZRt Hévíz, Attila u. 1. Komárom Thermálfürdő Szolgáltató Kft Komárom, Táncsics Mihály. u Oroszlányi Szolgáltató ZRt Oroszlány, Bánki Donát u. 2. Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés 1211 Budapest, Gyepsor u. 1. Duncan M Donald Company Secretary NIRA LIMITED Victoria Street Dougles Isle of Man IM 1 2 LR Tolna Megyei Turisztikai Kht Tamási, Nyírfa sor

57 56 A.2. melléklet A konszolidálásba teljes körűen bevont, illetve társultként kezelt vállalkozások társaságcsoporthoz tartozó tulajdonosainak bemutatása év értékek -ban Konszolidálásba bevont vállalkozások A vállalatcsoporthoz tartozó tulajdonosok tulajdoni hányada és részesedéseik könyv szerinti értéke Megnevezés Székhely Bevonásának Saját tőkéjének értéke MVM Zrt. Minősége Alapja Módja Előző évben Tárgyévben Változás % KSZ érték Paksi Atomerőmű Zrt. % KSZ érték Vértesi Erőmű Zrt. % KSZ érték MAVIR ZRt. % KSZ érték MVM Zrt Budapest, Vám u Anya AV Teljeskörű , Anyavállalkozás ~ 205 ~ 0 ~ 0 Ovit ZRt Budapest, Körvasút sor 105. Leány Szav.jog Teljeskörű , Paksi Atomerőmű Zrt Paks, Pf. 71. Leány Szav.jog Teljeskörű , Vértesi Erőmű ZRt Oroszlány, Külterület Pf.23. Leány Szav.jog Teljeskörű , MVM Partner ZRt Budapest, Vám u Leány Szav.jog Teljeskörű , Tatabánya Erőmű Kft. MAVIR ZRt. Energo Merkur Kft Tatabánya Vájár köz Budapest, Petermann bíró u Budapest, Grassalkovich u Leány Szav.jog Teljeskörű , Leány Szav.jog Teljeskörű , Leány Szav.jog Teljeskörű , ERBE ENERGETIKA Kft Bp. Budafoki u. 95. Leány Szav.jog Teljeskörű , Villkesz Kft Bp. Révész u. 18. Leány Szav.jog Teljeskörű , MVM-Adwest GmbH. Ausztria, 1080 Wien Josefstadter Str.78/12 Leány Szav.jog Teljeskörű , Gter Kft Bp. Vám u Leány Szav.jog Teljeskörű , MVM Trade ZRt Bp. Vám u Leány Szav.jog Teljeskörű , MVMI Informatika ZRt Paks, Pf. 71. Leány Szav.jog Teljeskörű , MVM Kontó ZRt Paks, Pf. 71. Leány Szav.jog Teljeskörű , MIFŰ Kft Miskolc, Tatár u. 29/b. Leány Szav.jog Teljeskörű , MVM Észak-Buda Projekt Kft Bp. Vám u Leány Szav.jog Teljeskörű ,

58 Konszolidálásba bevont vállalkozások A vállalatcsoporthoz tartozó tulajdonosok tulajdoni hányada és részesedéseik könyv szerinti értéke Megnevezés Székhely Bevonásának Saját tőkéjének értéke MVM Zrt. Minősége Alapja Módja Előző évben Tárgyévben Változás % KSZ érték Paksi Atomerőmű Zrt. Atomix Kft Paks Gesztenyés u. 2. Leány Szav.jog Teljeskörű ,000 1 % KSZ érték Vértesi Erőmű Zrt. % KSZ érték MAVIR ZRt. % KSZ érték Hotel Vértes Kft. Hotel Aranyhíd Panoráma Kft. Bánhida Erőmű Kft. HUPX Zrt.* 8600 Siófok, Battyhány u Balatongyörök, Petőfi u Tatabánya, Környei út Budapest, Medve u Leány Szav.jog Teljeskörű , Leány Szav.jog Teljeskörű , Leány Szav.jog Teljeskörű , Társult Szav.jog Equity , Niker d.o.o. Horvátország, Rovinj Társult Szav.jog Equity ,000 1 Leányvállalkozások ~ ~ 1 ~ ~ 20 EKS Service Kft Bp. Késmárk u Társult Szav.jog Equity , Közös vezetésű vállalkozások Dunamenti Erőmű ZRt Százhalombatta, Erőmű u. 2. Társult Szav.jog Equity , ~ 62 ~ 0 ~ 0 ~ 0 Mátrai Erőmű ZRt Visonta, Erőmű út 11. Társult Szav.jog Equity , ER-EF Erőmű Kft. Harkányi Gyógyfürdő Kht Budapest, Béla király út 30. C.ép Harkány, Zsigmondy sétány 1. Társult Szav.jog Equity ,000 1 Társult Szav.jog Equity , , MM Energy Corporate Finance Beratungs GmbH* Ausztria, Wien Társult Szav.jog Equity , Társult vállalkozások ~ ~ 100 ~ 0 ~ 0 ÖSSZESEN ~ ~ ~ 20 * tárgyévben lett társult 57

59 58 A.3. melléklet A Társaságcsoport halmozott mérlegének eszköz oldala (Aktívák) év értékek -ban Mérlegtételek Jele Megnevezése Holding központ A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei divíziók szerint összevontan Kereskedelmi divízió Szolgáltatási divízió TSO Termelési divízió Összesen A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK I. IMMATERIÁLIS JAVAK Alapítás, átszervezés aktivált értéke Kísérleti fejlelsztés aktivált értéke Vagyoni értékű jogok Szellemi termékek Üzleti vagy cégérték Immateriális javakra adott előlegek Immateriális javak értékhelyesbítése II. TÁRGYI ESZKÖZÖK Ingatlanok és kapcs.vagyoni ért.jogok Műszaki berendezések, gépek, járművek Egyéb berendezések, felszerelések, járművek Tenyészállatok Beruházások Beruházásokra adott előlegek Tárgyi eszközök értékhelyesbítése III. BEFEKTETETT PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK Tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban Tartósan adott kölcsön kapcsolt váll.-ban Egyéb tartós részesedés Tartósan adott kölcsön egyéb rész.visz.váll Egyéb tartósan adott kölcsön Tartós hitelviszonyt megtestesítő értékpapír Befektetett pü.-i eszk. értékhelyesbítése Befektetett pü.-i eszk. értékelési kül

60 Mérlegtételek Jele Megnevezése Holding központ A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei divíziók szerint összevontan Kereskedelmi divízió Szolgáltatási divízió TSO Termelési divízió Összesen B. FORGÓESZKÖZÖK I. KÉSZLETEK Anyagok Befejezetlen termelés és félkész termékek Növendék -hízó és egyéb állatok Késztermékek Áruk Készletre adott előlegek II. KÖVETELÉSEK Vevők (követelések áruszáll. és szolg.) Követelések kapcsolt váll. szemben Követelések egyéb rész.visz.váll. szemben Váltókövetelések Egyéb követelések Követelések értékelési különbözete Származékos ügyletek pozitív ért. különb III. ÉRTÉKPAPíROK Részesedés kapcsolt vállalkozásban Egyéb részesedés Saját részvények üzletrészek Forgatási célú hitelviszonyt megtest.értékp Értékpapírok értékelési különbözete IV. PÉNZESZKÖZÖK Pénztár, csekkek Bankbetétek C. AKTíV IDŐBELI ELHATÁROL.ÁSOK Bevételek aktív időbeli elhatárolása Költségek, ráfordítások aktív időbeli elhat Halasztott ráfordítások ESZKÖZÖK ÖSSZESEN

61 60 A.3. a melléklet A Társaságcsoport halmozott mérlegének eszköz oldala (Aktívák) év értékek -ban Mérlegtételek A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei Jele Megnevezése Holding központ MVM MVM Trade Kereskedelmi divízió MVM Partner MVM Adwest Összesen Ovit Erbe Villkesz Szolgáltatási divízió MVM Kontó MVMI Energo- Merkur Összesen A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK I. IMMATERIÁLIS JAVAK Alapítás, átszervezés aktivált értéke Kísérleti fejlelsztés aktivált értéke Vagyoni értékű jogok Szellemi termékek Üzleti vagy cégérték Immateriális javakra adott előlegek Immateriális javak értékhelyesbítése II. TÁRGYI ESZKÖZÖK Ingatlanok és kapcs.vagyoni ért.jogok Műszaki berendezések, gépek, járművek Egyéb berendezések, felszerelések, járművek Tenyészállatok Beruházások Beruházásokra adott előlegek Tárgyi eszközök értékhelyesbítése III. BEFEKTETETT PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK Tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban Tartósan adott kölcsön kapcsolt váll.-ban Egyéb tartós részesedés Tartósan adott kölcsön egyéb rész.visz.váll Egyéb tartósan adott kölcsön Tartós hitelviszonyt megtestesítő értékpapír Befektetett pü.-i eszk. értékhelyesbítése Befektetett pü.-i eszk. értékelési kül. 0 0

62 Mérlegtételek A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei Jele Megnevezése Holding központ MVM MVM Trade Kereskedelmi divízió MVM Partner MVM Adwest Összesen Ovit Erbe Villkesz Szolgáltatási divízió MVM Kontó MVMI Energo- Merkur Összesen B. FORGÓESZKÖZÖK I. KÉSZLETEK Anyagok Befejezetlen termelés és félkész termékek Növendék -hízó és egyéb állatok Késztermékek Áruk Készletre adott előlegek II. KÖVETELÉSEK Vevők (követelések áruszáll. és szolg.) Követelések kapcsolt váll. szemben Követelések egyéb rész.visz.váll. szemben Váltókövetelések Egyéb követelések Követelések értékelési különbözete Származékos ügyletek pozitív ért. különb. 0 0 III. ÉRTÉKPAPíROK Részesedés kapcsolt vállalkozásban Egyéb részesedés Saját részvények üzletrészek Forgatási célú hitelviszonyt megtest.értékp Értékpapírok értékelési különbözete 0 0 IV. IV. PÉNZESZKÖZÖK Pénztár, csekkek Bankbetétek C. AKTíV IDŐBELI ELHATÁROL.ÁSOK Bevételek aktív időbeli elhatárolása Költségek, ráfordítások aktív időbeli elhat Halasztott ráfordítások 0 0 ESZKÖZÖK ÖSSZESEN

63 62 A.3. b melléklet A Társaságcsoport halmozott mérlegének eszköz oldala (Aktívák) (2007. év értékek -ban) Mérlegtételek A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei TSO Termelési divízió Jele Megnevezése Mavir Paksi Atomerőmű Atomix Vértesi Erőmű Bánhida Erőmű Hotel Aranyhíd Hotel Vértes Gter Tatabánya Erőmű Mifű MVM Észak- Buda Projekt Összesen A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK I. IMMATERIÁLIS JAVAK Alapítás, átszervezés aktivált értéke Kísérleti fejlelsztés aktivált értéke Vagyoni értékű jogok Szellemi termékek Üzleti vagy cégérték 0 6. Immateriális javakra adott előlegek 0 7. Immateriális javak értékhelyesbítése 44 0 II. TÁRGYI ESZKÖZÖK Ingatlanok és kapcs.vagyoni ért.jogok Műszaki berendezések, gépek, járművek Egyéb berendezések, felszerelések, járművek Tenyészállatok 0 5. Beruházások Beruházásokra adott előlegek Tárgyi eszközök értékhelyesbítése III. BEFEKTETETT PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK Tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban Tartósan adott kölcsön kapcsolt váll.-ban 0 3. Egyéb tartós részesedés Tartósan adott kölcsön egyéb rész.visz.váll Egyéb tartósan adott kölcsön Tartós hitelviszonyt megtestesítő értékpapír Befektetett pü.-i eszk. értékhelyesbítése 0 8. Befektetett pü.-i eszk. értékelési kül. 0

64 Mérlegtételek A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei TSO Termelési divízió Jele Megnevezése Mavir Paksi Atomerőmű Atomix Vértesi Erőmű Bánhida Erőmű Hotel Aranyhíd Hotel Vértes Gter Tatabánya Erőmű Mifű MVM Észak- Buda Projekt Összesen B. FORGÓESZKÖZÖK I. KÉSZLETEK Anyagok Befejezetlen termelés és félkész termékek Növendék -hízó és egyéb állatok 0 4. Késztermékek 0 5. Áruk Készletre adott előlegek II. KÖVETELÉSEK Vevők (követelések áruszáll. és szolg.) Követelések kapcsolt váll. szemben Követelések egyéb rész.visz.váll. szemben Váltókövetelések 0 5. Egyéb követelések Követelések értékelési különbözete 0 7. Származékos ügyletek pozitív ért. különb. 0 III. ÉRTÉKPAPíROK Részesedés kapcsolt vállalkozásban 0 2. Egyéb részesedés 0 3. Saját részvények üzletrészek 0 4. Forgatási célú hitelviszonyt megtest.értékp 0 5. Értékpapírok értékelési különbözete 0 IV. IV. PÉNZESZKÖZÖK Pénztár, csekkek Bankbetétek C. AKTíV IDŐBELI ELHATÁROL.ÁSOK Bevételek aktív időbeli elhatárolása Költségek, ráfordítások aktív időbeli elhat Halasztott ráfordítások 0 ESZKÖZÖK ÖSSZESEN

65 64 A.4. melléklet A Társaságcsoport halmozott mérlegének forrás oldala (Passzívák) (2007. év értékek -ban) Mérlegtételek Jele Megnevezése Holding központ A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei divíziók szerint összevontan Kereskedelmi divízió Szolgáltatási divízió TSO Termelési divízió Összesen D. SAJÁT TŐKE I. JEGYZETT TŐKE ebből: visszavásárolt saját tulajdoni rész II. JEGYZETT DE BE NEM FIZETETT TŐKE III. TŐKETARTALÉK IV. EREDMÉNYTARTALÉK V. LEKÖTÖTT TARTALÉK VI. ÉRTÉKELÉSI TARTALÉK Értékhelyesbítés értékelési tartaléka Valós értékelés értékelési tartaléka VII. MÉRLEG SZERERINTI EREDMÉNY E. CÉLTARTALÉKOK Céltartartalék a várható kötelezettségekre Céltartalék a jövőbeni költségekre Egyéb céltartalékok F. KÖTELEZETTSÉGEK I. HÁTRASOROLT KÖTELEZETTSÉGEK Hátrasorolt köt. kapcsolt váll. szemben Hátrasorolt köt. egyéb rész. visz. lévő váll. sz Hátrasorolt köt. egyéb gazdálkodóval sz II. HOSSZÚ LEJÁRATÚ KÖTELEZETTSÉGEK Hosszú lejáratra kapott kölcsönök Átváltoztatható kötvények Tartozások kötvénykibocsátásból Beruházási és fejlesztési hitelek Egyéb hosszú lejáratú hitelek

66 Mérlegtételek Jele Megnevezése Holding központ A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei divíziók szerint összevontan Kereskedelmi divízió Szolgáltatási divízió TSO Termelési divízió Összesen 6. Tartós kötelezettség kapcsolt váll. szemben Tartós kötelezettségegyéb rész.visz.váll.sz Egyéb hosszú lejáratú kötelezettség III. RÖVID LEJÁRATÚ KÖTELEZETTSÉGEK Rövid lejáratú kölcsönök ebből átváltható kötvények Rövid lejáratú hitelek Vevőtől kapott előleg Kötelezetts. áruszáll.és szolg.-ból (szállítók) Váltótartozások Rövid lejáratú kötelezettség kapcsolt váll.sz Rövid lejáratú köt. egyéb rész.visz. váll. sz Egyéb rövid lejáratú kötelezettségek Kötelezettségek értékelési különbözete Származékos ügyletek negatív értékelési kül G. PASSZíV IDŐBELI ELHATÁROLÁSOK Bevételek passzív időbeli elhatárolása Költségek, ráford.passzív időbeli elhatárolása Halasztott bevételek FORRÁSOK ÖSSZESEN

67 66 A.4. a melléklet A Társaságcsoport halmozott mérlegének forrás oldala (Passzívák) (2007. év értékek -ban) Mérlegtételek A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei Jele Megnevezése Holding központ MVM MVM Trade Kereskedelmi divízió MVM Partner MVM Adwest Összesen Ovit Erbe Villkesz Szolgáltatási divízió MVM Kontó MVMI Energo- Merkur Összesen D. SAJÁT TŐKE I. JEGYZETT TŐKE ebből: visszavásárolt saját tulajdoni rész. 0 0 II. JEGYZETT DE BE NEM FIZETETT TŐKE 0 0 III. TŐKETARTALÉK IV. EREDMÉNYTARTALÉK V. LEKÖTÖTT TARTALÉK VI. ÉRTÉKELÉSI TARTALÉK Értékhelyesbítés értékelési tartaléka Valós értékelés értékelési tartaléka 0 0 VII. MÉRLEG SZERERINTI EREDMÉNY E. CÉLTARTALÉKOK Céltartartalék a várható kötelezettségekre Céltartalék a jövőbeni költségekre Egyéb céltartalékok F. KÖTELEZETTSÉGEK I. HÁTRASOROLT KÖTELEZETTSÉGEK Hátrasorolt köt. kapcsolt váll. szemben Hátrasorolt köt. egyéb rész. visz. lévő váll. sz Hátrasorolt köt. egyéb gazdálkodóval sz. 0 0 II. HOSSZÚ LEJÁRATÚ KÖTELEZETTSÉGEK Hosszú lejáratra kapott kölcsönök Átváltoztatható kötvények Tartozások kötvénykibocsátásból Beruházási és fejlesztési hitelek Egyéb hosszú lejáratú hitelek

68 Mérlegtételek A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei Jele Megnevezése Holding központ MVM MVM Trade Kereskedelmi divízió MVM Partner MVM Adwest Összesen Ovit Erbe Villkesz Szolgáltatási divízió MVM Kontó MVMI Energo- Merkur Összesen 6. Tartós kötelezettség kapcsolt váll. szemben Tartós kötelezettségegyéb rész.visz.váll.sz Egyéb hosszú lejáratú kötelezettség III. RÖVID LEJÁRATÚ KÖTELEZETTSÉGEK Rövid lejáratú kölcsönök ebből átváltható kötvények Rövid lejáratú hitelek Vevőtől kapott előleg Kötelezetts. áruszáll.és szolg.-ból (szállítók) Váltótartozások Rövid lejáratú kötelezettség kapcsolt váll.sz Rövid lejáratú köt. egyéb rész.visz. váll. sz Egyéb rövid lejáratú kötelezettségek Kötelezettségek értékelési különbözete Származékos ügyletek negatív értékelési kül. 0 0 G. PASSZíV IDŐBELI ELHATÁROLÁSOK Bevételek passzív időbeli elhatárolása Költségek, ráford.passzív időbeli elhatárolása Halasztott bevételek FORRÁSOK ÖSSZESEN

69 68 A.4. b melléklet A Társaságcsoport halmozott mérlegének forrás oldala (Passzívák) (2007. év értékek -ban) Mérlegtételek A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei TSO Termelési divízió Jele Megnevezése Mavir Paksi Atomerőmű Atomix Vértesi Erőmű Bánhida Erőmű Hotel Aranyhíd Hotel Vértes Gter Tatabánya Erőmű Mifű MVM Észak- Buda Projekt Összesen D. SAJÁT TŐKE I. JEGYZETT TŐKE ebből: visszavásárolt saját tulajdoni rész. 0 II. JEGYZETT DE BE NEM FIZETETT TŐKE 0 III. TŐKETARTALÉK IV. EREDMÉNYTARTALÉK V. LEKÖTÖTT TARTALÉK VI. ÉRTÉKELÉSI TARTALÉK Értékhelyesbítés értékelési tartaléka Valós értékelés értékelési tartaléka 0 VII. MÉRLEG SZERERINTI EREDMÉNY E. CÉLTARTALÉKOK Céltartartalék a várható kötelezettségekre Céltartalék a jövőbeni költségekre Egyéb céltartalékok 0 F. KÖTELEZETTSÉGEK I. HÁTRASOROLT KÖTELEZETTSÉGEK Hátrasorolt köt. kapcsolt váll. szemben 0 2. Hátrasorolt köt. egyéb rész. visz. lévő váll. sz Hátrasorolt köt. egyéb gazdálkodóval sz. 0 II. HOSSZÚ LEJÁRATÚ KÖTELEZETTSÉGEK Hosszú lejáratra kapott kölcsönök 0 2. Átváltoztatható kötvények 0 3. Tartozások kötvénykibocsátásból 0 4. Beruházási és fejlesztési hitelek Egyéb hosszú lejáratú hitelek 2 2

70 Mérlegtételek A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei Jele Megnevezése TSO Mavir Paksi Atomerőmű Atomix Vértesi Erőmű Bánhida Erőmű Termelési divízió Hotel Aranyhíd Hotel Vértes Gter Tatabánya Erőmű Mifű MVM Észak- Buda Projekt 6. Tartós kötelezettség kapcsolt váll. szemben Tartós kötelezettségegyéb rész.visz.váll.sz Egyéb hosszú lejáratú kötelezettség III. RÖVID LEJÁRATÚ KÖTELEZETTSÉGEK Rövid lejáratú kölcsönök ebből átváltható kötvények 0 2. Rövid lejáratú hitelek Vevőtől kapott előleg Kötelezetts. áruszáll.és szolg.-ból (szállítók) Váltótartozások 0 6. Rövid lejáratú kötelezettség kapcsolt váll.sz Rövid lejáratú köt. egyéb rész.visz. váll. sz Egyéb rövid lejáratú kötelezettségek Kötelezettségek értékelési különbözete Származékos ügyletek negatív értékelési kül. 0 G. PASSZíV IDŐBELI ELHATÁROLÁSOK Bevételek passzív időbeli elhatárolása Költségek, ráford.passzív időbeli elhatárolása Halasztott bevételek FORRÁSOK ÖSSZESEN Összesen 69

71 70 A.5. melléklet A Társaságcsoport halmozott eredménykimutatása (2007. év értékek -ban) Mérlegtételek Jele Megnevezése Holding központ A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei divíziók szerint összevontan Kereskedelmi divízió Szolgáltatási divízió TSO Termelési divízió Összesen 01. Belföldi értékesítés nettó árbevétele Export értékesítés nettó árbevétele I. ÉRTÉKESÍTÉS NETTÓ ÁRBEVÉTELE Saját termelésű készletek állomány változása Saját előállítású eszközök aktivált értéke II. AKTIVÁLT SAJÁT TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKE III. EGYÉB BEVÉTELEK ebből visszaírt értékvesztés Anyagköltség Igénybe vett szolgáltatások értéke Egyéb szolgáltatások értéke Eladott áruk beszerzési értéke Eladott (közvetített) szolgáltatások értéke IV. ANYAGJELLEGŰ RÁFORDíTÁSOK Bérköltség Személyi jellegű egyéb kifizetések Bérjárulékok V. SZEMÉLYI JELLEGŰ RÁFORDÍTÁSOK VI. ÉRTÉKCSÖKKENÉSI LEíRÁS VII. EGYÉB RÁFORDÍTÁSOK ebből értékvesztés A. ÜZEMI ÜZLETI TEVÉKENYSÉG EREDMÉNYE Kapott (járó) osztalék és részesedés ebből kapcsolt vállalkozástól kapott Részesedések értékesítésének árfolyamnyeresége ebből kapcsolt vállalkozástól kapott Befektetett pü.eszk.kamatai árfolyamnyeresége

72 Mérlegtételek Jele Megnevezése Holding központ A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei divíziók szerint összevontan Kereskedelmi divízió Szolgáltatási divízió TSO Termelési divízió Összesen - ebből kapcsolt vállalkozástól kapott Egyéb kapott kamatok és kamatjellegű bevételek ebből kapcsolt vállalkozástól kapott Pénzügyi műveletek egyéb bevételei ebből értékelési különbözet VIII. PÉNZÜGYI MŰVELETEK BEVÉTELEI Befektetett pü.-i eszk.árfolyamvesztesége ebből kapcsolt vállalkozásnak adott Fizetendő kamatok és kamatjellegű ráfordítások ebből kapcsolt vállalkozásnak adott Részesedések, értékpapírok, bankbetétek értékveszt Pénzügyi művelet egyéb ráfordításai ebből értékelési különbözet IX. PÉNZÜGYI MŰVELETEK RÁFORDÍTÁSAI B. PÉNZÜGYI MŰVELETEK EREDMÉNYE C. SZOKÁSOS VÁLLALKOZÁSI EREDMÉNY X. RENDKíVÜLI BEVÉTELEK XI. RENDKíVÜLI RÁFORDíTÁSOK D. RENDKíVÜLI EREDMÉNY E. ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY XII. ADÓFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG F. ADÓZOTT EREDMÉNY Eredménytartalék igénybevétele osztalékra Fizetett (jóváhagyott) osztalék, részesedés G. MÉRLEG SZERINTI EREDMÉNY

73 72 A.5. a melléklet A Társaságcsoport halmozott eredménykimutatása (2007. év értékek -ban) Mérlegtételek A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei Jele Megnevezése Holding központ MVM MVM Trade Kereskedelmi divízió MVM Partner MVM Adwest Összesen Ovit Erbe Villkesz Szolgáltatási divízió MVM Kontó MVMI Energo- Merkur Összesen 01. Belföldi értékesítés nettó árbevétele Export értékesítés nettó árbevétele I. ÉRTÉKESÍTÉS NETTÓ ÁRBEVÉTELE Saját termelésű készletek állomány változása Saját előállítású eszközök aktivált értéke II. AKTIVÁLT SAJÁT TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKE III. EGYÉB BEVÉTELEK ebből visszaírt értékvesztés Anyagköltség Igénybe vett szolgáltatások értéke Egyéb szolgáltatások értéke Eladott áruk beszerzési értéke Eladott (közvetített) szolgáltatások értéke IV. ANYAGJELLEGŰ RÁFORDíTÁSOK Bérköltség Személyi jellegű egyéb kifizetések Bérjárulékok V. SZEMÉLYI JELLEGŰ RÁFORDÍTÁSOK VI. ÉRTÉKCSÖKKENÉSI LEíRÁS VII. EGYÉB RÁFORDÍTÁSOK ebből értékvesztés A. ÜZEMI ÜZLETI TEVÉKENYSÉG EREDMÉNYE Kapott (járó) osztalék és részesedés ebből kapcsolt vállalkozástól kapott Részesedések értékesítésének árfolyamnyeresége ebből kapcsolt vállalkozástól kapott 0 0

74 Mérlegtételek A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei Jele Megnevezése Holding központ MVM MVM Trade Kereskedelmi divízió MVM Partner MVM Adwest Összesen Ovit Erbe Villkesz Szolgáltatási divízió 15. Befektetett pü.eszk.kamatai, árfolyamnyeresége ebből kapcsolt vállalkozástól kapott Egyéb kapott kamatok és kamatjellegű bevételek ebből kapcsolt vállalkozástól kapott Pénzügyi műveletek egyéb bevételei ebből értékelési különbözet 0 0 VIII. PÉNZÜGYI MŰVELETEK BEVÉTELEI Befektetett pü.-i eszk.árfolyamvesztesége ebből kapcsolt vállalkozásnak adott Fizetendő kamatok és kamatjellegű ráfordítások ebből kapcsolt vállalkozásnak adott Részesedések, értékpapírok, bankbetétek értékveszt Pénzügyi művelet egyéb ráfordításai ebből értékelési különbözet 0 0 IX. PÉNZÜGYI MŰVELETEK RÁFORDÍTÁSAI B. PÉNZÜGYI MŰVELETEK EREDMÉNYE C. SZOKÁSOS VÁLLALKOZÁSI EREDMÉNY X. RENDKíVÜLI BEVÉTELEK XI. RENDKíVÜLI RÁFORDíTÁSOK D. RENDKíVÜLI EREDMÉNY E. ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY XII. ADÓFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG F. ADÓZOTT EREDMÉNY Eredménytartalék igénybevétele osztalékra Fizetett (jóváhagyott) osztalék, részesedés G. MÉRLEG SZERINTI EREDMÉNY MVM Kontó MVMI Energo- Merkur Összesen 73

75 74 A.5. b melléklet A Társaságcsoport halmozott eredménykimutatása (2007. év értékek -ban) Mérlegtételek A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei TSO Termelési divízió Jele Megnevezése Mavir Paksi Atomerőmű Atomix Vértesi Erőmű Bánhida Erőmű Hotel Aranyhíd Hotel Vértes Gter Tatabánya Erőmű Mifű MVM Észak- Buda Projekt Összesen 01. Belföldi értékesítés nettó árbevétele Export értékesítés nettó árbevétele I. ÉRTÉKESÍTÉS NETTÓ ÁRBEVÉTELE Saját termelésű készletek állomány változása Saját előállítású eszközök aktivált értéke II. AKTIVÁLT SAJÁT TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKE III. EGYÉB BEVÉTELEK ebből visszaírt értékvesztés Anyagköltség Igénybe vett szolgáltatások értéke Egyéb szolgáltatások értéke Eladott áruk beszerzési értéke Eladott (közvetített) szolgáltatások értéke IV. ANYAGJELLEGŰ RÁFORDíTÁSOK Bérköltség Személyi jellegű egyéb kifizetések Bérjárulékok V. SZEMÉLYI JELLEGŰ RÁFORDÍTÁSOK VI. ÉRTÉKCSÖKKENÉSI LEíRÁS VII. EGYÉB RÁFORDÍTÁSOK ebből értékvesztés A. ÜZEMI ÜZLETI TEVÉKENYSÉG EREDMÉNYE Kapott (járó) osztalék és részesedés ebből kapcsolt vállalkozástól kapott 0

76 Mérlegtételek A Társaságcsoportba teljes körűen bevont anya- és leányvállalkozások konszolidálásra előkészített mérlegei TSO Termelési divízió Jele Megnevezése Mavir Paksi Atomerőmű Atomix Vértesi Erőmű Bánhida Erőmű Hotel Aranyhíd Hotel Vértes Gter Tatabánya Erőmű Mifű MVM Észak- Buda Projekt Összesen 14. Részesedések értékesítésének árfolyamnyeresége 0 - ebből kapcsolt vállalkozástól kapott Befektetett pü.eszk.kamatai, árfolyamnyeresége ebből kapcsolt vállalkozástól kapott Egyéb kapott kamatok és kamatjellegű bevételek ebből kapcsolt vállalkozástól kapott Pénzügyi műveletek egyéb bevételei ebből értékelési különbözet 0 VIII. PÉNZÜGYI MŰVELETEK BEVÉTELEI Befektetett pü.-i eszk.árfolyamvesztesége 0 - ebből kapcsolt vállalkozásnak adott Fizetendő kamatok és kamatjellegű ráfordítások ebből kapcsolt vállalkozásnak adott Részesedések, értékpapírok, bankbetétek értékveszt Pénzügyi művelet egyéb ráfordításai ebből értékelési különbözet 0 IX. PÉNZÜGYI MŰVELETEK RÁFORDÍTÁSAI B. PÉNZÜGYI MŰVELETEK EREDMÉNYE C. SZOKÁSOS VÁLLALKOZÁSI EREDMÉNY X. RENDKíVÜLI BEVÉTELEK XI. RENDKíVÜLI RÁFORDíTÁSOK D. RENDKíVÜLI EREDMÉNY E. ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY XII. ADÓFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG F. ADÓZOTT EREDMÉNY Eredménytartalék igénybevétele osztalékra Fizetett (jóváhagyott) osztalék, részesedés G. MÉRLEG SZERINTI EREDMÉNY

77 76 A.6. a melléklet A Társaságcsoport konszolidált mérlegének kialakítása (Aktívák) év értékek -ban Mérlegtételek Előkészítő mérleg Tőke Adósság Bevétel Közbenső Összes Jele Megnevezése értékei konszolidálás konszolidálás ráfordítás eredmény módosítás Konszolidált A BEFEKTETETT ESZKÖZÖK I. IMMATERIÁLIS JAVAK Alapítás-átszervezés aktivált értéke Kísérleti fejlesztés aktivált értéke Vagyoni értékű jogok Szellemi termékek Üzleti, vagy cégérték Immateriális javakra adott előlegek Immateriális javak értékhelyesbítése II. TÁRGYI ESZKÖZÖK Ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok Műszaki berendezések, gépek, járművek Egyéb berendezések, felszerelések, járművek Tenyészállatok Beruházások, felújítások Beruházhásokra adott előlegek Tárgyi eszközök értékhelyesbítése III. BEFEKTETETT PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK Tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban Tartósan adott kölcsön kapcsolt vállalkozásban Egyéb tartós részesedés Tartósan adott kölcsön egyéb részesedési viszonyú vállalk Egyéb tartósan adott kölcsön Tartós hitelviszonyt megtestesítő értékpapír Befektetett pü.-i eszközök értékhelyesbítése Befektetett pü.-i eszközök értékelési különbözete Aktív tőkekonszolidációs különbözet /a Leányválalkozásokból /b Társult vállalkozásokból 0 0

78 Mérlegtételek Előkészítő mérleg Tőke Adósság Bevétel Közbenső Összes Jele Megnevezése értékei konszolidálás konszolidálás ráfordítás eredmény módosítás Konszolidált B FORGÓESZKÖZÖK I. KÉSZLETEK Anyagok Befejezetlen termelés és félkésztermékek Növendék-, hízó és egyéb állatok Késztermékek Áruk Készletre adott előlegek II. KÖVETELÉSEK Követelések áruszáll. és szolg. (vevők) Követelések kapcsolt vállalkozásokkal szemben Követelések egyéb részesedési visz. vállalkozásokkal szemben Váltókövetelések Egyéb követelések Követelések értékelési különbözete Származékos ügyletek pozitív értkelési különbözete Konszolidálásból eredő társasági adó követelés III. ÉRTÉKPAPÍROK Részesedés kapcsolt vállalkozásban Egyéb részesedés Saját részvények, saját üzletrészek Forgatási célú hitelviszonyt megtest.értékpapírok Értékpapírok értékelési különbözete IV. PÉNZESZKÖZÖK Pénztár, csekkek Bankbetétek C. AKTÍV IDŐBELI ELHATÁROLÁSOK Bevételek aktív időbeli elhatárolása Költségek, ráfordítások aktív időbeli elhatárolása Halasztott ráfordítások ESZKÖZÖK ÖSSZESEN

79 78 A.6. b melléklet A Társaságcsoport konszolidált mérlegének kialakítása (Passzívák) (2007. év értékek -ban) Mérlegtételek Előkészítő Tőke Adósság Bevétel Közbenső Összes Jele Megnevezése mérleg értékei konszolidálás konszolidálás ráfordítás eredmény módosítás Konszolidált D. SAJÁT TŐKE I. JEGYZETT TŐKE Ebből: Visszavásárolt saját részesedés II. JEGYZETT, DE MÉG BE NEM FIZETETT TŐKE III. TŐKETARTALÉK IV. EREDMÉNYTARTALÉK V. LEKÖTÖTT TARTALÉK VI. ÉRTÉKELÉSI TARTALÉK Értékhelyesbítés értékelési tartaléka Valós értékelés értékelési tartaléka VII. MÉRLEG SZERINTI EREDMÉNY VIII. LEÁNYVÁLLALKOZÁSOK SAJÁT TŐKE VÁLTOZÁSA IX. KONSZOLIDÁCIÓ MIATTI VÁLTOZÁSOK Adósságkonszolidálás különbözetéből Közbenső eredmény különbözetéből Aktív tőkekonsz. különb. amortizációja Társult bef. értékelése Látens Adó X. KÜLSŐ TULAJDONOSOK RÉSZESEDÉSE E. CÉLTARTALÉKOK Céltartalékok a várható kötelezettségekre Céltartalékok a jövőbeli költségekre Egyéb céltartalékok F. KÖTELEZETTSÉGEK I. HÁTRASOROLT KÖTELEZETTSÉGEK Hátrasorolt köt.kapcsolt vállak. szemben Hátrasorolt köt. egyéb rész. visz. lévő vállak. szemben Hátrasorolt. köt egyéb. gazdálkodóval szemben Passzív tőkekonszolidációs különbözet

80 Mérlegtételek Előkészítő Tőke Adósság Bevétel Közbenső Összes Jele Megnevezése mérleg értékei konszolidálás konszolidálás ráfordítás eredmény módosítás Konszolidált II. HOSSZÚ LEJÁRATÚ KÖTELEZETTSÉGEK Hosszú lejáratra kapott kölcsönök Átváltható kötvények Tartozások kötvénykibocsátásból Beruházási és fejlesztési hitelek Egyéb hosszú lejáratú hitelek Tartós kötelezettség kapcsolt vállalkozásokkal szemben Tartós kötelezettség egyéb rész.visz. vállalkozásokkal szemben Egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek Konszolidálásból adódó társ. adó tart. 0 0 III. RÖVID LEJÁRATÚ KÖTELEZETTSÉGEK Rövid lejáratú kölcsönök Ebből: átváltható kötvények Rövid lejáratú hitelek Vevőktől kapott előlegek Kötelezettségek áruszállításból és szolgáltatásból (szállítók) Váltótartozások Rövid lejáratú kötelezettség kapcsolt vállalkozással szemben Rövid lejáratú kötelezettség egyéb rész.visz.vállalk.szemben Egyéb rövid lejáratú kötelezettségek Kötelezettségek értékelési különbözete Származékos ügyletek negatív értékelési különbözete G. PASSZÍV IDŐBELI ELHATÁROLÁSOK Bevételek passzív időbeli elhatárolása Költségek, ráfordítások passzív időbeli elhatárolása Halasztott bevételek FORRÁSOK ÖSSZESEN

81 80 A.6. c melléklet A Társaságcsoport konszolidált eredménykimutatásának kialakítása (2007. év értékek -ban) Jele Eredménykimutatás tételek Megnevezése Előkészítő eredménykimutatás értékei Tőke konszolidálás Adósság konszolidálás Bevétel ráfordítás Közbenső eredmény Összes módosítás Konszolidált 01. Belföldi értékesítés nettó árbevétele Külföldi értékesítés nettó árbevétele I. ÉRTÉKESÍTÉS NETTÓ ÁRBEVÉTELE Saját termelésű készletek állomány változása Saját előállítású eszközök aktívált értéke II. AKTÍVÁLT SAJÁT TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKE III. EGYÉB BEVÉTELEK Ebből: visszaírt értékvesztés Anyagköltség Igénybevett szolgáltatások értéke Egyéb szolgáltatások értéke Eladott áruk beszerzési értéke Eladott (közvetített) szolgáltatások értéke IV. ANYAGJELLEGŰ RÁFORDíTÁSOK Bérköltség Személyi jellegű egyéb kifizetések Bérjárulékok V. SZEMÉLYI JELLEGŰ RÁFORDÍTÁSOK VI. ÉRTÉKCSÖKKENÉSI LEÍRÁS VII. EGYÉB RÁFORDÍTÁSOK Ebből: értékvesztés A. ÜZEMI ÜZLETI TEVÉKENYSÉG EREDMÉNYE Kapott (járó) osztalék és részesedés Ebből: kapcsolt vállalkozástól kapott Részesedések értékesítésének árfolyamnyeresége Ebből: kapcsolt vállalkozástól kapott Befektetett pénzügyi eszközök kamatai, árfolyamnyeresége Ebből: kapcsolt vállalkozástól kapott

82 Jele Eredménykimutatás tételek Megnevezése Előkészítő eredménykimutatás értékei Tőke konszolidálás Adósság konszolidálás Bevétel ráfordítás Közbenső eredmény Összes módosítás Konszolidált 16. Egyéb kapott (járó) kamatok és kamatjellegű bevételek Ebből: kapcsolt vállalkozástól kapott Pénzügyi műveletek egyéb bevételei Ebből: értékelési különbözet VIII. PÉNZÜGYI MŰVELETEK BEVÉTELE Befektetett pénzügyi eszközök árfolyamvesztesége Ebből: kapcsolt vállalkozásnak adott Fizetendő kamatok és kamatjellegű ráfordítások Ebből: kapcsolt vállalkozásnak adott Részesedések, értékpapírok, bankbetétek értékvesztése Pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai Ebből: értékelési különbözet IX. PÉNZÜGYI MŰVELETEK RÁFORDÍTÁSAI B. PÉNZÜGYI MŰVELETEK EREDMÉNYE C. SZOKÁSOS VÁLLALKOZÁSI EREDMÉNY X. RENDKÍVÜLI BEVÉTELEK XI. RENDKÍVÜLI RÁFORDíTÁSOK D. RENDKÍVÜLI EREDMÉNY E. ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY XII. ADÓFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG XII/A. LÁTENS ADÓ F. ADÓZOTT EREDMÉNY Eredménytartalék igénybevétele osztalékra, részesedésre Fizetett (Jóváhagyott) osztalék, részesedés Kisebbségi tul. részesedése G. MÉRLEG SZERINTI EREDMÉNY

83 82 B.1. melléklet Az immateriális javak állományának alakulása (2007. év értékek -ban) BRUTTÓ ÉRTÉK Tárgyévi változás Megnevezés Nyitó állomány Üzembehelyezés Növekedés Csökkenés Átsorolás Egyéb Összesen Értékesítés Átsorolás Selejtezés Egyéb Összesen Záró állomány Változás %-ban Alapítás-átszervezés aktívált értéke ,00 Befejezetlen kísérleti fejlesztés aktivált értéke ,32 Befejezett kísérleti fejlesztés aktivált értéke ,00 Kísérleti fejlesztés aktívált értéke ,64 Vagyoni értékű jogok ,06 Vagyoni értékű jogok értékhelyesbítése ,00 Szellemi termékek ,02 Szellemi termékek értékhelyesbítése ,74 Üzleti vagy cégérték ,00 Immateriális javakra adott előleg ,00 BRUTTÓ ÉRTÉK ÖSSZESEN ,35 ÉRTÉKCSÖKKENÉS Tárgyévi változás Megnevezés Nyitó állomány Üzembehelyezés Növekedés Csökkenés Átsorolás Egyéb Összesen Értékesítés Átsorolás Selejtezés Egyéb Összesen Záró állomány Változás %-ban Alapítás-átszervezés aktívált értéke ,38 Befejezetlen kísérleti fejlesztés aktivált értéke ,00 Befejezett kísérleti fejlesztés aktivált értéke ,00 Kísérleti fejlesztés aktívált értéke ,00 Vagyoni értékű jogok ,40 Szellemi termékek ,81 Üzleti vagy cégérték ,00 ÉRTÉKCSÖKKENÉS ÖSSZESEN ,54 NETTÓ ÉRTÉK IMMATERIÁLIS JAVAK ÖSSZESEN ,39

84 B.2. melléklet 2/1 A tárgyi eszközök állományának alakulása (2007. év értékek -ban) BRUTTÓ ÉRTÉK Megnevezés Nyitó állomány Növekedés Tárgyévi változás Csökkenés Átsorolás Egyéb Összesen Értékesítés Átsorolás Selejtezés Egyéb Összesen Záró Változás állomány %-ban Ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok ,04 Ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok értékhelyesbítése ,97 Műszaki berendezések, gépek, járművek ,04 Műszaki berendezések, gépek járművek értékhelyesbítése ,95 Egyéb berendezések, felszerelések, járművek ,59 Egyéb berendezések, felszerelések, járművek értékhelyesbítése ,51 BRUTTÓ ÉRTÉK ÖSSZESEN ,22 ÉRTÉKCSÖKKENÉS Megnevezés Nyitó állomány Üzembehelyezés Üzembehelyezés Növekedés Tárgyévi változás Csökkenés Átsorolás Egyéb Összesen Értékesítés Átsorolás Selejtezés Egyéb Összesen Záró Változás állomány %-ban Ingatlanok és kapcsolódó agyoni értékű jogok ,23 Műszaki berendezések, gépek, járművek ,88 Egyéb berendezések, felszerelések, járművek ,30 ÉRTÉKCSÖKKENÉS ÖSSZESEN ,38 NETTÓ ÉRTÉK ,08 83

85 84 B.2. melléklet 2/2 A tárgyi eszközök állományának alakulása (2007. év értékek -ban) BERUHÁZÁS Megnevezés Nyitó állomány Üzembehelyezés Növekedés Tárgyévi változás Csökkenés Átsorolás Egyéb Összesen Értékesítés Átsorolás Selejtezés Egyéb Összesen Záró Változás állomány %-ban Befejezetlen beruházások ,20 Befejezetlen felújítások ,96 Beruházási eszközök raktáron ,16 Befejezetlen beruházások, felújítások összesen ,85 Beruházásokra adott előlegek ,08 BERUHÁZÁS ÖSSZESEN ,08 TÁRGYI ESZKÖZÖK ÖSSZESEN ,89 B.3. melléklet Konszolidált tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban (2007. év értékek -ban) Társult vállalkozások Konszolidált tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban Passzív tőkekonszolidációs különbözet* Aktív tőkekonszolidációs különbözet Niker d.o.o. 2 5 EKS-Service Kft. 164 Dunamenti Erőmű ZRt Mátrai Erőmű ZRt ER-EF Erőmű Kft HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt MM Energy Corporate Finance Beratungs G.m.b.H Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Kht ÖSSZESEN: * mérlegben meg nem jelenő

86 B.4. melléklet Az aktív tőkekonszolidációs különbözet alakulása (2007. év értékek -ban) Aktív tőkekonszolidációs különbözet Társaság megnevezése Bruttó érték Értékcsökkenés Nettó érték Változás ig 2007 Összesen MVM Adwest G.m.b.H Hotel Vértes Kft Leányvállalatok összesen HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt MM Energy Corporate Finance Beratungs G.m.b.H Társultak összesen ÖSSZESEN B.5. melléklet Értékvesztések alakulása (2007. év értékek -ban) Megnevezés Nyitó állomány Tárgyévi növekedés (elszámolt értékvesztés) összesen Tárgyévi csökkenés (visszaírt értékvesztés) összesen Záró állomány Befektetett eszközök értékvesztése Tartós részesedés Tartósan adott kölcsön 2 2 Készletek értékvesztése Anyagok Befejezetlen termelés és félkész termékek Késztermékek 0 0 Áruk Követelések értékvesztése Vevők Egyéb követelés ÉRTÉKVESZTÉSEK ÖSSZESEN:

87 86 B.6. melléklet Konszolidált saját tőke változásai (2007. év értékek -ban) Változás indokai Jegyzett tőke Jegyzett, de be nem fizetett tőke Tőketartalék Eredménytartalék Lekötött tartalék Értékelési tartalék Mérleg Leányvállalati szerinti saját tőke eredmény változás Konszolidáció miatti saját tőke változás Külső tulajdonosok részesedése Összesen Nyitóegyenleg Változások: 0 0 MVM Rt évi mérleg sz. eredményének átvezetése eredménytartalékba Leányvállalatok tulajdoni hányad arányos 2006 mérleg sz. eredményének átvezetése LVSTV sorra Ki nem konszolidált osztalék 0 0 Konszolidáció miatti saját tőke változások: 0 0 (társult vállalkozások 2006.év végi értékelése) (adósság konszolidáció 2006) (OVIT Partner osztalék 2006) 0 0 (közbenső eredmény konszolidáció 2006) (bevétel/ráfordítás konszolidáció 2006) ATKK amortizáció ig társultként kezelt vállalatok 2006-os leányként bevonása Vértes részvényvásárlás - külső tul.része MVM Zrt. és MAVIR ZRt. értékelési tartalék képzése egyediben Konszolidációban felvett értékhelyesbítés Lekötött tartalék feloldás Lekötött tartalék képzés saját részvényre Bánhida apport ben bevontak ban bevontak MVM ZRt. Mérleg sz. eredmény Leányvállalatok mérleg sz. eredmény

88 Változás indokai Jegyzett tőke Jegyzett, de be nem fizetett tőke Tőketartalék Eredménytartalék Lekötött tartalék Értékelési tartalék Mérleg szerinti eredmény Leányvállalati saját tőke változás Konszolidáció miatti saját tőke változás Külső tulajdonosok részesedése Összesen Leányvállalatok külső tulajdonost megillető mérleg sz. eredményének átvezetése Leányvállalatok aktív tőkekonszolidációs különbözetének leírása Részesedésre elszámolt értékvesztés visszaírása Társult vállalkozások értékelése Társult vállalkozások aktív tőkekonszolidációs különbözetének amortizációja Közbenső eredmény konszolidáció ZÁRÓEGYENLEG

89 88 B.7. melléklet A passzív tőkekonszolidációs különbözet alakulása (2007. év értékek -ban) Passzív tőkekonszolidációs különbözet bruttó értéke Társaság megnevezése Változás OVIT ZRT PAKSI ATOMERŐMŰ ZRT VÉRTESI ERŐMŰ ZRT MAVIR ZRT MIFŰ ENERGO-MERKUR KFT VILLKESZ KFT ERBE KFT GTER KFT. 1 1 HOTEL ARANYHÍD KFT VÉRTES HOTEL KFT Összesen a konszolidált beszámolóban DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT MÁTRAI ERŐMŰ ZRT NIKER D.o.o. 5 5 HARKÁNYI GYÓGYFÜRDŐ KHT ER-EF ERŐMŰ KFT HOTEL ARANYHÍD KFT VÉRTES HOTEL KFT Beszámolóba fel nem vett

90 B.8. melléklet Hitelek alakulása (2007. év értékek -ban) Hitel célja Nyitó egyenleg Hitel felvétel Hitel törlesztés Átértékelés Átsorolás hosszú lejáratból Záró egyenleg I. Rövid lejáratú hitelek Beruházási hitel Folyószámla hitelek Rulírozó hitel Vállalatfinanszírozási hitel Autófinanszírozási hitel Rövid lejáratú hitelek összesen II. Hosszú lejáratú hitelek Szindikált hitel Beruházási hitel Rulírozó hitel Autófinanszírozási hitel Hosszú lejáratú hitelek összesen HITELEK MINDÖSSZESEN

91 90 C.1. melléklet A Társaságcsoport értékesítésének nettó árbevétele termékenként, illetve terméktípusok szerint divíziónként összevontan (2007. év értékek -ban) Szám Terméktípus Holding központ Kereskedelmi divízió Szolgáltatási divízió TSO Termelési divízió Összesen 1. Villamosenergia nagykereskedelem Villamosenergia értékesítés/átvitel Rendszerirányítási díj, rendszer szintű szolgáltatások Hálózat-, technológiai szerelés Hőértékesítés Szén értékesítés Építőipar Eszközhasznosítás Gazdasági, számítástechnikai, mérnöki szolgáltatások Szállítás, távközlés Kereskedelmi tevékenység Közvetített szolgáltatások Egyéb ipari tevékenység Gondnokolás Egyéb tevékenység ÖSSZESEN

92 C.2. melléklet A Társaságcsoport költségeinek részletezése divíziónként összevontan (2007. év értékek -ban) Megnevezés Holding központ Kereskedelmi divízió Szolgáltatási divízió TSO Termelési divízió Összesen Anyagköltség Igénybe vett szolgáltatások értéke Egyéb szolgáltatások értéke Eladott áruk beszerzési értéke Eladott (közvetített) szolgáltatások értéke ANYAGJELLEGŰ RÁFORDíTÁSOK Bérköltség Személyi jellegű egyéb kifizetések Bérjárulékok SZEMÉLYI JELLEGŰ RÁFORDÍTÁSOK ÉRTÉKCSÖKKENÉSI LEíRÁS ÖSSZESEN

93 92 D.1. melléklet Cash flow-kimutatás (2007. év értékek -ban) SORSZÁM MEGNEVEZÉS Adózás előtti eredmény (+/-) Elszámolt amortizáció (+) Elszámolt értékvesztés és visszaírás (+/-) Tárgyi eszközök, immateriális javak selejtje, leltárhiánya (+) Terven felüli écs (+) Befektetett eszközök értékesítésének, vagyontárgyak apportálásának eredménye (-/+) Kapott osztalék, részesedés (-) Hitel, adott-kapott kölcsön és kötvénytartozások átértékelési különbözete (+/-) Társult vállalkozások tárgyévi értékelése (+/-) Véglegesen átadott pénzeszközök (+) Véglegesen kapott pénzeszközök (-) Fizetett, fizetendő adó (nyereség után) (-) Fizetett, fizetendő osztalék, részesedés (-) I./A MŰKÖDÉSI CASH-FLOW MŰKÖDŐ TŐKE VÁLTOZÁSA NÉLKÜL Vevőkövetelés változása (-/+) Forgóeszközök (vevőkövetelés, cash pool, egyedi kölcsön és pénzeszköz nélkül) változása (-/+) /a. Készletek változása (-/+) /b. Kapcsolt vállalkozásokkal szembeni követelések (cash pool és egyedi kölcsön nélküli) változása (-/+) /c. Egyéb követelések változása (-/+) /d. Értékpapírok változása (-/+) Aktív időbeli elhatárolások változása (-/+) Céltartalék képzés és felhasználás különbözete (+/-) Szállítói kötelezettség változása (+/-) Egyéb rövid lejáratú kötelezettség változása (+/-) /a. Kapcsolt vállalkozásokkal szembeni kötelezettségek (cash pool és egyedi kölcsön nélküli) változása (+/-) /b. Rövid lejáratú kötelezettségek egyéb változásai (+/-) Passzív időbeli elhatárolások változása (+/-) Aktív tőkekonszolidációs különbözet változása (+/-) Passzív tőkekonszolidációs különbözet változása (+/-)

94 SORSZÁM MEGNEVEZÉS I./B MŰKÖDŐ TŐKE VÁLTOZÁSA I. MŰKÖDÉSI CASH-FLOW Befektetett eszközök beszerzése (-) /a. Befektetett eszközök növekedése(-) /b. Beruázásra adott előlegek változása (+/-) /c. Beruházási szállító változása (+/-) Befektetett eszközök eladása (+) Akvizíció útján megszerzett pénzeszköz (+) Kapott osztalék, részesedés (+) II. BEFEKTETÉSI CASH-FLOW Részvénykibocsátás, tőkebevonás bevétele (+) Részvénybevonás, tőkekivonás (tőkeleszállítás) (-) Külső tulajdonosok részesedése (+/-) Kötvény, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír kibocsátásának bevétele (+) Kötvény, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír visszafizetése (-) Hitel, kölcsön felvétele (+) Hitel és kölcsön törlesztése, visszafizetése (-) Cash pool követelések és lv.-nak adott egyedi kölcsön változása (-/+) Cash pool kötelezettségek és anyavállalattól kapott egyedi kölcsön változása (+/-) Hosszú és rövidlejáratra nyújtott kölcsönök és elhelyezett bankbetétek törlesztése, megszüntetése, eváltása (+) Hosszú és rövid lejáratra nyújtott kölcsönök és elhelyezett bankbetétek növekedése (-) Véglegesen kapott pénzeszközök (+) Véglegesen átadott pénzeszközök (-) Alapítókkal szembeni, ill. egyéb hosszú lejáratú kötlezettségek változása (+/-) III. FINANSZÍROZÁSI CASH-FLOW IV. PÉNZESZKÖZÖK VÁLTOZÁSA

95 94 E.1. melléklet Konszolidált munkaügyi adatok (2007. év értékek -ban) Munkavállalók besorolása Átlagos statisztikai állományi létszám (fő) Bérköltség Személyi jellegű egyéb kifizetések Szellemiek Egyéb munkavállalók Állományba tartozók összesen: Állományon kívüliek ÖSSZESEN: E.2. melléklet Környezetre káros anyagok és veszélyes hulladékok készletváltozása (2007. év értékek tonnában) Társaság megnevezése Nyitó készlet Növekedés Csökkenés Záró készlet OVIT ZRt MAVIR ZRt Tatabánya Erőmű Kft Környezetre káros anyagok MVM Zrt OVIT ZRt Paksi Atomerőmű Zrt MAVIR ZRt Tatabánya Erőmű Kft Vértesi Erőmű ZRt Veszélyes hulladékok

96 E.3. melléklet Környezetvédelmet szolgáló tárgyi eszközök állományváltozása (2007. év értékek -ban) Megnevezés Ingatlanok Műszaki berendezések, gépek, járművek Egyéb berendezések, felszerelések, járművek Beruházások Összesen Bruttó érték nyitó állománya Növekedés Csökkenés Bruttó érték záró állománya Értékcsökkenés nyitó állománya Növekedés Csökkenés Értékcsökkenés záró állománya ÖSSZESEN

97

1. melléklet a évi CI. törvényhez 1. számú melléklet a évi C. törvényhez A mérleg előírt tagolása A változat

1. melléklet a évi CI. törvényhez 1. számú melléklet a évi C. törvényhez A mérleg előírt tagolása A változat 1. melléklet a 2015. évi CI. törvényhez 1. számú melléklet a 2000. évi C. törvényhez A mérleg előírt tagolása A változat Eszközök (aktívák) A. Befektetett eszközök I. Immateriális javak 1. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

"A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) adatok e Ft-ban. Sorszám A tétel megnevezése Előző év Tárgyév

A MÉRLEG Eszközök (aktívák) adatok e Ft-ban. Sorszám A tétel megnevezése Előző év Tárgyév "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) 2011.01.01-2011.12.31 1 A. Befektetett eszközök 46 605 42 994 2 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 281 1 640 3 Alapítás-átszervezés aktivált értéke - - 4 Kísérleti fejlesztés aktivált

Részletesebben

Éves beszámoló üzleti évről

Éves beszámoló üzleti évről 1 0 5 8 5 5 6 0 6 2 0 9 1 1 4 0 1 Statisztikai számjel 0 1-1 0-0 4 1 6 3 3 Cégjegyzék száma a vállalkozás megnevezése: a vállalkozás címe, telefonszáma: K O P I N T - D A T O R G Zrt. 1081 Budapest, Csokonai

Részletesebben

HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt Budapest, Igló u Éves beszámoló

HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt Budapest, Igló u Éves beszámoló 01-10-045570 HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. 1185 Budapest, Igló u. 33-35. Éves beszámoló 2011. január 01. - 2011. december 31-ig tartó gazdasági évről 01-10-045570 11 "A" MÉRLEG Eszközök

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ (TERVEZET) december 31.

ÉVES BESZÁMOLÓ (TERVEZET) december 31. TERVEZET a vállalkozás megnevezése 1082 Budapest, Futó u. 47-53. VII. emelet a vállakozás címe ÉVES BESZÁMOLÓ (TERVEZET) 2013. december 31. a vállalkozás vezetője (képviselője) TERVEZET "A" MÉRLEG Eszközök

Részletesebben

Szerencsejáték Zártkörűen Működő Részvénytársaság Budapest, Csalogány u december 31-ei. Éves beszámoló

Szerencsejáték Zártkörűen Működő Részvénytársaság Budapest, Csalogány u december 31-ei. Éves beszámoló Szerencsejáték Zártkörűen Működő Részvénytársaság 1015 Budapest, Csalogány u. 30-32. 2013. december 31-ei Éves beszámoló..... a vállalkozás vezetője (képviselője) 1 MÉRLEG "A" változat - Eszközök (aktívák)

Részletesebben

Éves Beszámoló. A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. "A" változat

Éves Beszámoló. A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. A változat A vállalkozás neve: A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. Éves Beszámoló Beszámolási időszak: 2005. január 1. - Előző időszak: 2004. január 1. - 2004. december 31. Beszámoló készítés oka: Normál,

Részletesebben

Éves beszámoló december 31.

Éves beszámoló december 31. 0. 6720 Szeged Zrínyi u. 4-8. 62/592250 ŀ11092612493111306 Éves beszámoló 2012. december 31. 11092612493111306 1/6. oldal "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) módosí- év tásai 1 A. Befektetett eszközök 7842874

Részletesebben

Éves beszámoló. Csepeli Hőszolgáltató Kft Budapest, Kalotaszeg utca Statisztikai számjel Cégjegyzék száma

Éves beszámoló. Csepeli Hőszolgáltató Kft Budapest, Kalotaszeg utca Statisztikai számjel Cégjegyzék száma Csepeli Hőszolgáltató Kft Éves beszámoló 2011 "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) módosí- tásai 1 A. Befektetett eszközök 288 472 6 289 281 544 2 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 3 787 0 2 526 3 Alapítás-átszervezés aktivált

Részletesebben

www.szamviteltanar.hu

www.szamviteltanar.hu ÉVES BESZÁMOLÓ - MÉRLEG A változat Eszközök (aktívák) 200X. december 31. adatok E Ft-ban Sorszám A tétel megnevezése Előző év Előző év(ek) módosításai Tárgyév a b c d e 1 A. Befektetett eszközök 2 I. IMMATERIÁLIS

Részletesebben

1116 Budapest, Kalotaszeg utca 31. Éves beszámoló. Az adatok könyvvizsgálattal alátámasztva

1116 Budapest, Kalotaszeg utca 31. Éves beszámoló. Az adatok könyvvizsgálattal alátámasztva Csepeli Hőszolgáltató Kft Éves beszámoló 2013 Az adatok könyvvizsgálattal alátámasztva "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) módosí- év tásai 1 A. Befektetett eszközök 268 396 255 285 2 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 1

Részletesebben

Norbi Update Lowcarb Nyrt Budapest, Záhony u. 7/C. Negyedéves jelentés

Norbi Update Lowcarb Nyrt Budapest, Záhony u. 7/C. Negyedéves jelentés 24359573774011401 Statisztikai számjel 0110047754 Cégjegyzék szám Norbi Update Lowcarb Nyrt. 1031. Budapest, Záhony u. 7/C. Negyedéves jelentés 01.01-06.30 Cégjegyzék szám "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák)

Részletesebben

statisztikai számjel cégjegyzék szám. Szegedi Sport és Fürdők Kft Szeged, Temesvári krt. 33.

statisztikai számjel cégjegyzék szám. Szegedi Sport és Fürdők Kft Szeged, Temesvári krt. 33. statisztikai számjel cégjegyzék szám Szegedi Sport és Fürdők Kft. 2011. december 31. BESZÁMOLÓ Keltezés: Szeged, 2012.június 08. vállalkozás vezetője (képviselője) PH. MÉRLEG "A" változat - Eszközök (aktívák)

Részletesebben

Statisztikai számjel: 23024216-6420-114-01 Cégjegyzék szám: 01-10-046833. BVK Holding Zrt. MÉRLEG Eszközök (aktívák)

Statisztikai számjel: 23024216-6420-114-01 Cégjegyzék szám: 01-10-046833. BVK Holding Zrt. MÉRLEG Eszközök (aktívák) MÉRLEG Eszközök (aktívák) 01. A. Befektetett eszközök (02.+10.+18. sorok) 55 999 937-103 742 764 02. I. IMMATERIÁLIS JAVAK (03. - 09. sorok) 2 029-3 942 03. Alapítás- átszervezés aktivált értéke - - 04.

Részletesebben

MÉRLEG "A" változat Eszközök (aktívák)

MÉRLEG A változat Eszközök (aktívák) 0 1-0 9-9 1 3 6 5 7 1 1 S.sz. A tétel megnevezése Előző év 01. A. Befektetett eszközök (02.+10.+18. sor) 894 282 0 818 312 02. I. IMMATERIÁLIS JAVAK (03.-09. sorok) 127 898 0 38 989 03. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

Éves beszámoló. 2012. üzleti évről. 2 3 9 2 1 9 1 7 3 7 0 0 1 1 3 1 3 Statisztikai számjel. 1 3 0 9 1 5 6 2 9 2 Cégjegyzék száma

Éves beszámoló. 2012. üzleti évről. 2 3 9 2 1 9 1 7 3 7 0 0 1 1 3 1 3 Statisztikai számjel. 1 3 0 9 1 5 6 2 9 2 Cégjegyzék száma 2 3 9 2 1 9 1 7 3 7 0 0 1 1 3 1 3 Statisztikai számjel 1 3 0 9 1 5 6 2 9 2 Cégjegyzék száma a vállalkozás megnevezése Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft a vállalkozás címe, telefonszáma 2030 Érd,

Részletesebben

Mérleg. Engedélyes tevékenység* Ebből ivóvízágazat*

Mérleg. Engedélyes tevékenység* Ebből ivóvízágazat* A SZÁMVITELI SZÉTVÁLASZTÁS A Víziközmű szolgáltatásról szóló törvény 49. (3) bekezdése alapján a víziközmű szolgáltató eit engedélyköteles ek és másodlagos e vonatkozásában elkülönült mérlegben és eredménykimutatásban

Részletesebben

Éves beszámoló mérlege - "A"

Éves beszámoló mérlege - A Cégbíróság: Fővárosi Bíróság mint Cégbíróság Global NRG Kereskedelmi és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság 1122 Budapest, Maros u. 12. Éves beszámoló mérlege - "A" A mérleg fordulónapja: 2005.

Részletesebben

DÉKÁ KFT. Statisztikai számjel. Cégjegyzékszám. MÉRLEG Eszközök (aktívák) adatok eft-ban. Előző év(ek) módosításai. Előző év. A tétel megnevezése

DÉKÁ KFT. Statisztikai számjel. Cégjegyzékszám. MÉRLEG Eszközök (aktívák) adatok eft-ban. Előző év(ek) módosításai. Előző év. A tétel megnevezése 0 1-0 9-9 8 0 0 7 5 1 1 MÉRLEG Eszközök (aktívák) (ek) A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK (I.+II.+III. sorok) 3 612 3 439 I. IMMATERIÁLIS JAVAK (1-7. sorok) 2 000 2 000 1 Alapítás-átszervezés aktivált értéke 2 Kísérleti

Részletesebben

MÉRLEG "A" változat - Eszközök (aktívák)

MÉRLEG A változat - Eszközök (aktívák) 6720 Szeged, Tisza L. krt. 24. 11090081-9329-113-06 MÉRLEG "A" változat - Eszközök (aktívák) 1 A A. Befektetett eszközök 2 151 127 0 2 605 249 2 I I. Immateriális javak 7 061 6 196 3 Alapítás-átszervezés

Részletesebben

IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA január december 31.

IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA január december 31. IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA 1031 Budapest, Záhony u. 7. 2015. január 1. - 2015. december 31. ÉVES BESZÁMOLÓ 1 1 MÉRLEG Eszközök (aktívák) 01. A. Befektetett eszközök (02. +10. +18. sor) 193 921 225

Részletesebben

Éves beszámoló üzleti évről

Éves beszámoló üzleti évről 2 2 2 6 0 3 3 6139257201 Statisztikai jel 0 1-0 9-9 1 9 8 82 Cégjegyzék a KÉZMŰ Fővárosi Kézműipari Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 1147 Budapest, Csömöri út 50-60. Éves beoló 2012. üzleti évről

Részletesebben

15EB-01. Cégadatok (A) Cégjegyzékszáma: Székhelye:

15EB-01. Cégadatok (A) Cégjegyzékszáma: Székhelye: 15EB-01 Cégadatok (A) Cég neve: KOPINT-DATORG KFT Cégjegyzékszáma: 01-09-168162 Székhelye: 1081 BUDAPEST CSOKONAI utca 3. Adószáma: 10777488-2-42 KSH jelzőszáma: 10777488-6209-113-01 (B) Beszámoló aláírására

Részletesebben

közötti időszakról szóló ÉVES BESZÁMOLÓ

közötti időszakról szóló ÉVES BESZÁMOLÓ 22700368-3523-113-01 A vállalkozás megnevezése: A vállalkozás címe, telefonszáma: 1031 Budapest, Nánási út 5-7. B-325. 2016.01.01-2016.12.31 közötti időszakról szóló ÉVES BESZÁMOLÓ Kelt: Budapest, 2017.04.25

Részletesebben

Mérleg "A" betű római arab Megnevezés Megnevezések módosulásai

Mérleg A betű római arab Megnevezés Megnevezések módosulásai Mérleg "A" A Befektetett eszközök A I Immateriális javak A I 1 Alapítás-átszervezés aktivált értéke A I 2 Kísérleti fejlesztés aktivált értéke A I 3 Vagyoni értékű jogok A I 4 Szellemi termékek A I 5 Üzleti

Részletesebben

Norbi Update Lowcarb Nyrt Budapest, Záhony u. 7/C. Negyedéves jelentés

Norbi Update Lowcarb Nyrt Budapest, Záhony u. 7/C. Negyedéves jelentés 24359573774011401 Statisztikai számjel 0110047754 Cégjegyzék szám Norbi Update Lowcarb Nyrt. 1031. Budapest, Záhony u. 7/C. Negyedéves jelentés 2015.01.01-2015.09.30 Cégjegyzék szám "A" MÉRLEG Eszközök

Részletesebben

Éves beszámoló Statisztikai számjel Cégjegyzék száma

Éves beszámoló Statisztikai számjel Cégjegyzék száma 2 0 3 9 0 7 5 0 9 0 0 1 5 7 2 0 1 Statisztikai számjel 0 1 0 9 9 2 0 8 3 6 Cégjegyzék száma A vállalkozás megnevezése Duna Palota Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. A vállalkozás címe, telefonszáma 1051

Részletesebben

2015. I. féléves beszámoló

2015. I. féléves beszámoló 1 3 8 1 2 2 0 3 5 8 2 9 1 1 4 0 1 Statisztikai számjel 0 1-1 0-0 4 5 5 3 1 Cégjegyzék száma Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. a vállalkozás megnevezése 1022 Budapest, Törökvész út 30/a a vállalkozás címe,

Részletesebben

2015 évi Éves beszámoló

2015 évi Éves beszámoló 0 1-1 0-0 4 7 7 5 4 a vállalkozás megnevezése a vállalkozás címe, telefonszáma 2015 évi Éves zárómérleg 2015.01.01. - 2015. 12. 31. a vállalkozás vezetője (képviselője) P.H. Sorszám 2 4 3 5 9 5 7 3 7 7

Részletesebben

15EB-01. Cégadatok (A) IdomSoft Informatikai Zrt Cégjegyzékszáma: Székhelye:

15EB-01. Cégadatok (A) IdomSoft Informatikai Zrt Cégjegyzékszáma: Székhelye: 15EB-01 Cégadatok (A) Cég neve: IdomSoft Informatikai Zrt Cégjegyzékszáma: 01-10-046896 Székhelye: 1134 Budapest Tüzér utca 41. Adószáma: 23083185-2-41 KSH jelzőszáma: 23083185-6201-114-01 (B) Beszámoló

Részletesebben

Éves beszámoló Első Hazai Energia-Portfolió Nyilvánosan Működő Rt szeptember 30.

Éves beszámoló Első Hazai Energia-Portfolió Nyilvánosan Működő Rt szeptember 30. A vállalkozás megnevezése Első Hazai Energia-Portfolió Nyilvánosan Működő Rt. A vállalkozás címe, telefonszáma 1118 Budapest, Ménesi út 22. 2015. szeptember 30. Éves beszámoló a vállalkozás vezetője Első

Részletesebben

Előző év(ek) módosításai a b c d e I. IMMATERIÁLIS JAVAK ( sorok)

Előző év(ek) módosításai a b c d e I. IMMATERIÁLIS JAVAK ( sorok) 0 1-1 0-0 4 6 4 7 9 1 1 MÉRLEG Eszközök (aktívák) "A" változat (ek) 01 A. Befektetett eszközök (02.+10.+18. sor) 7 389 0 4 358 02 I. IMMATERIÁLIS JAVAK (03.-09. sorok) 5 728 0 4 291 03 1. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

Keltezés: Budapest, január 20.

Keltezés: Budapest, január 20. 0 1 0 9 7 0 6 0 8 6 1 1 "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) 01. A BEFEKTETETT ESZKÖZÖK (2.+10.+18.) 212 913 0 0 11 579 5 429 83 942 313 863 02. I. IMMATERIÁLIS JAVAK (3.... 9.) 0 0 0 0 0 273 273 03. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

Éves beszámoló 0 1-1 0-0 4 1 7 6 8. Statisztikai számjel. Cégjegyzék száma. Palota Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság. 2014. december 31.

Éves beszámoló 0 1-1 0-0 4 1 7 6 8. Statisztikai számjel. Cégjegyzék száma. Palota Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság. 2014. december 31. 1 0 7 0 6 9 9 6 6 8 3 2 1 1 4 0 1 Statisztikai számjel 0 1-1 0-0 4 1 7 6 8 Cégjegyzék száma Palota Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság a vállalkozás megnevezése 1156 Budapest, Száraznád u. 4-6.,

Részletesebben

Éves beszámoló Első Hazai Energia-Portfolió Nyilvánosan Működő Rt március 31.

Éves beszámoló Első Hazai Energia-Portfolió Nyilvánosan Működő Rt március 31. A vállalkozás megnevezése Első Hazai Energia-Portfolió Nyilvánosan Működő Rt. A vállalkozás címe, telefona 1118 Budapest, Ménesi út 22. 2015. március 31. Éves beoló a vállalkozás vezetője "A" EREDMÉNYKIMUTATÁS

Részletesebben

2017. ÉVI BESZÁMOLÓ. Mérleg : - Eszközök - Források. Eredmény-kimutatás. Cash-flow kimutatás

2017. ÉVI BESZÁMOLÓ. Mérleg : - Eszközök - Források. Eredmény-kimutatás. Cash-flow kimutatás 1 2 0 5 2 5 8 5-6 8 1 0-1 1 4-0 1 Statisztikai szám 0 1-1 0-0 4 2 8 5 0 cégjegyzékszám XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Mérleg : - Eszközök - Források Eredmény-kimutatás

Részletesebben

Éves beszámoló 2013. december 31.

Éves beszámoló 2013. december 31. 2465481-1412-113-3 Statisztikai számjel 3-9- 126499 Cégjegyzék száma Adorján-Tex Kft. 63 Kalocsa Szent István király út 26. Éves beszámoló Keltezés: 214. április 25. 2465481-1412-113-3 1/6. oldal "A" MÉRLEG

Részletesebben

Nextent Informatika Zrt.

Nextent Informatika Zrt. 1 3 5 2 2 2 2 5 6 2 2 1 1 4 1 1-1 - 4 5 2 6 a vállalkozás megnevezése 1112 Budapest, Facsemete u. 1/5 a vállalkozás címe 27. évi ÉVES BESZÁMOLÓ Budapest, 28. május 6. 1 3 5 2 2 2 2 5 6 2 2 1 1 4 1 1-1

Részletesebben

`A` típusú mérleg, Eredménykimutatás összköltség eljárással

`A` típusú mérleg, Eredménykimutatás összköltség eljárással 1 01. A. Befektetett eszközök (02.+10.+18. sor) 108,034 77,035 02. I. IMMATERIÁLIS JAVAK (03-09. sorok) 8,218 5,630 03. 1. Alapítás-átszervezés aktivált értéke 04. 2. Kisérleti fejlesztés aktivált értéke

Részletesebben

Statisztikai számjel: Cégjegyzékszám: MECSEKERDŐ Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Statisztikai számjel: Cégjegyzékszám: MECSEKERDŐ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Statisztikai számjel: 1 1 0 0 9 4 2 9-0 2 1 0-1 1 4-0 2 Cégjegyzékszám: 0 2-1 0-0 6 0 0 9 3 MECSEKERDŐ Zártkörűen Működő Részvénytársaság 7623 Pécs, Rét u. 8. 2012. év Éves beszámoló Pécs, 2013. február

Részletesebben

Keltezés: Budapest, 2015.március 25.

Keltezés: Budapest, 2015.március 25. 0 1 0 9 7 0 6 0 8 6 1 1 "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) 01. A BEFEKTETETT ESZKÖZÖK (2.+10.+18.) 193 172 0 0 88 386 281 558 02. I. IMMATERIÁLIS JAVAK (3.... 9.) 0 0 0 2 828 2 828 03. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük.

PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük. PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük. ESZKÖZÖK (aktívák) Előző év Tárgyév A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 79 260 72 655 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 10

Részletesebben

Összköltség eljárással készített eredménykimutatás "A" változat

Összköltség eljárással készített eredménykimutatás A változat 31 Összköltség eljárással készített eredménykimutatás "A" változat (ek) 01. Belföldi értékesítés nettó árbevétele 02. Exportértékesítés nettó árbevétele I. Értékesítés nettó árbevétele (01.+ 02.) 03. Saját

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT 11EB-1 11EB 11EB/A 11EB/M/A1 11EB/M/A2 11EB/M/A3 11EB/M/A4 11EB/E-O/A1 11EB/E-O/A2 Cégadatok

Részletesebben

Éves beszámoló december 31. Egyéb. üzleti évről

Éves beszámoló december 31. Egyéb. üzleti évről 1 1 4 7 4 5 3 5 3 5 3 0 1 1 3 1 1 Statitsztikai számjel 1 1-0 9-0 0 5 8 6 6 Cégjegyzék szám Adószám 11474535-2-11 A vállalkozás székhelye 2931 Almásfüzitő, Fő út 1 Éves beszámoló 2016. december 31. Egyéb

Részletesebben

GYULAI KÖZÜZEMI NONPROFIT KFT GYULA, Szent László u Eves beszámoló

GYULAI KÖZÜZEMI NONPROFIT KFT GYULA, Szent László u Eves beszámoló 0 GYULAI KÖZÜZEMI NONPROFIT KFT 5700. GYULA, Szent László u. 16. 06-66-362-377, Eves beszámoló 2016 Keltezés: 2017. március 16. ~~--= 1/6. oldal "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) 2016 december 31 adatok E

Részletesebben

Statisztikai számjel: Cégjegyzékszám: MECSEKERDŐ Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Statisztikai számjel: Cégjegyzékszám: MECSEKERDŐ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Statisztikai számjel: 1 1 9 4 2 9-0 2 1 0-1 1 4-0 2 Cégjegyzékszám: 0 2-1 0-0 6 9 3 MECSEKERDŐ Zártkörűen Működő Részvénytársaság 7623 Pécs, Rét u. 8. 2016. év Éves beszámoló Pécs, 2017. február 28. Pécs,

Részletesebben

Statisztikai számjel. PANNON-VÍZ Zrt. A változat MÉRLEG Eszközök (aktívák)

Statisztikai számjel. PANNON-VÍZ Zrt. A változat MÉRLEG Eszközök (aktívák) 1 1 4 0 1 4 2 9 3 6 0 0 1 1 4 0 8 Statisztikai számjel PANNON-VÍZ Zrt. A változat MÉRLEG Eszközök (aktívák) A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 32.585.877 35.266.884 I. Immateriális javak 300.339 296.016 1. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

Éves beszámoló. EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Közhasznú Társaság üzleti évről

Éves beszámoló. EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Közhasznú Társaság üzleti évről 0 1-1 4-0 0 0 3 0 8 EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Közhasznú Társaság a vállalkozás megnevezése 1134 Budapest,Váci út. 37. Tel.: 06/1-477-3100 a vállalkozás címe, telefonszáma Éves beszámoló 2005.01.01-2005.12.31.

Részletesebben

13EB-01 Robert Stöllinger Controlling Audit Kft./Török Zoltán

13EB-01 Robert Stöllinger Controlling Audit Kft./Török Zoltán 1 / 8 2015.10.16. 7:35 Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat 1055 Budapest, Kossuth tér 4. Cégadatok (A) Cég neve: 13EB-01 KPMG Tanácsadó Kft. Cégjegyzékszáma:

Részletesebben

Éves beszámoló 0 1-1 0-0 4 2 8 4 2. Pannon-Váltó Vagyonkezelõ és Kereskedelmi Részvénytársaság

Éves beszámoló 0 1-1 0-0 4 2 8 4 2. Pannon-Váltó Vagyonkezelõ és Kereskedelmi Részvénytársaság 1 1 1 3 7 6 6 5 7 1 2 1 1 4 1 1-1 - 4 2 8 4 2 a vállalkozás megnevezése 139 Budapest Kossuth Lajos üdülõpart 12. I/B. a vállalkozás címe, telefonszáma 22. december 31. Éves beszámoló Keltezés: Budapest,

Részletesebben

Vígszínház Nonprofit Kft

Vígszínház Nonprofit Kft 2 3 3 9 5 8 1 9-9 0 0 1-5 7 2-0 1 Statisztikai számjel 0 1-0 9-9 6 3 6 4 5 cégjegyzék szám A vállalkozás megnevezése: címe: 1137 Budapest, Szent István krt 14. 2016.december 31 ÉVES BESZÁMOLÓ. Cg-01-09-963645

Részletesebben

TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT Pécs, Nyugati ipari út 8. 72/ Éves beszámoló üzleti évről

TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT Pécs, Nyugati ipari út 8. 72/ Éves beszámoló üzleti évről 1 4 9 2 5 8 8 9 3 6 1 1 4 0 2 Statisztikai számjel 0 2-1 0-0 6 0 3 5 4 Cégjegyzék száma TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT. 72/421-700 Éves beszámoló 2017. 01. 01. - 2017. 12. 31. üzleti évről Keltezés : Pécs, (1) Eszközök

Részletesebben

1 0. s z. m e l l é k l e t

1 0. s z. m e l l é k l e t 1. sz. me lléklet Az üzleti év fordulónapja: 214.12.31. Budaörsi Települési Nonprofit Kft. üzletág MÉRLEG eszközök (aktívák) Sorszám tev. Btg egész 1. A. Befektetett eszközök (2.+1.+18.sor) 197 932 2 238

Részletesebben

Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. Éves beszámoló üzleti évről. Keltezés: Érd, február 29. a vállalkozás vezetője (képviselője)

Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. Éves beszámoló üzleti évről. Keltezés: Érd, február 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) 1 3 0 9 1 5 6 2 9 2 a vállalkozás megnevezése Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. a vállalkozás íme, telefonszáma 2030 Érd, Fehérvári út 63/b-; 06-23-500-000 Éves beszámoló 2015. üzleti évről a vállalkozás

Részletesebben

Mérleg- és eredménykimutatás adatok - E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt Éves beszámoló Forgalmi költség eljárással készített eredménykimutatás "A" változat

Mérleg- és eredménykimutatás adatok - E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt Éves beszámoló Forgalmi költség eljárással készített eredménykimutatás A változat Mérleg- és eredménykimutatás adatok - E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt Éves beszámoló Forgalmi költség eljárással készített eredménykimutatás "A" változat A beszámolóban szereplő cégnév: E.R.Ö.V. Víziközmû Zrt Beszámolási

Részletesebben

Statisztikai számjel. Érd és Térsége Víziközmű Kft. Éves beszámoló üzleti évről

Statisztikai számjel. Érd és Térsége Víziközmű Kft. Éves beszámoló üzleti évről 1 3 0 9 0 6 6 5 1 3 a vállalkozás megnevezése Érd és Térsége Víziközmű Kft. a vállalkozás íme, telefonszáma 2030 Érd, Fehérvári út 63/b-; 06-23-500-000 Éves beszámoló 2015. üzleti évről a vállalkozás vezetője

Részletesebben

NAVIGATOR INFORMATIKA ZRT. a vállalkozás megnevezése. 1095 Budapest, Máriássy u. 5-7. a vállalkozás címe. 2010. december 31.

NAVIGATOR INFORMATIKA ZRT. a vállalkozás megnevezése. 1095 Budapest, Máriássy u. 5-7. a vállalkozás címe. 2010. december 31. 1 2 6 8 2 5 1 5 6 2 0 9 1 1 4 0 1 0 1-1 0-0 4 4 6 2 1 Cégjegyzék a a vállalkozás megnevezése 1095 Budapest, Máriássy u. 5-7. a vállalkozás címe 2010. december 31. Éves beoló P.H. 0.1 " A " MÉRLEG Eszközök

Részletesebben

KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT MÉRLEG 1 / 1. a b c d e

KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT MÉRLEG 1 / 1. a b c d e Eszközök (aktívák) 1 / 1 (ek) 1. A. Befektetett eszközök (2.+10.+18. sor) 724 130 0 766 264 2. I. IMMATERIÁLIS JAVAK (3.-9. sorok) 15 445 0 80 427 3. Alapítás-átszervezés aktívált értéke 0 0 2 989 4. Kísérleti

Részletesebben

Összköltség eljárással készített eredménykimutatás "A" változat

Összköltség eljárással készített eredménykimutatás A változat 31 Összköltség eljárással készített eredménykimutatás "A" változat 01. Belföldi értékesítés nettó árbevétele 31 863-1 189 02. Exportértékesítés nettó árbevétele I. Értékesítés nettó árbevétele (01.+ 02.)

Részletesebben

Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft. Távhőszolgáltatói üzem

Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft. Távhőszolgáltatói üzem Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft. MÉRLEG eszközök (aktívák) Sorszám A tétel megnevezés Szolgáltatói a b e 01. A. Befektetett eszközök (02.+10.+18.sor) 114 656 02. I. IMMATERIÁLIS JAVAK (03.-09.

Részletesebben

CENTRÁL SZÍNHÁZ Színházművészeti Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

CENTRÁL SZÍNHÁZ Színházművészeti Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2 0 1 9 8 9 5 0-9 0 0 1-5 7 2-0 1 Statisztikai számjel 0 1-0 9-9 1 7 9 0 0 cégjegyzék szám A vállalkozás megnevezése: CENTRÁL SZÍNHÁZ Színházművészeti Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címe: 1065

Részletesebben

2014. évi. Éves beszámoló. Beszámolási időszak: 2014.01.01-2014.12.31.

2014. évi. Éves beszámoló. Beszámolási időszak: 2014.01.01-2014.12.31. 0 1-1 0-0 4 4 1 7 6 a vállalkozás megnevezése 1027 Budapest, Kapás u. 6-12. 452-5780 a vállalkozás címe, telefonszáma 2014. évi Beszámolási időszak: 2014.01.01-2014.12.31. 0 1-1 0-0 4 4 1 7 6 2 1 "A" EREDMÉNYKIMUTATÁSA

Részletesebben

Mérleg "A" változat Eszközök (aktívák)

Mérleg A változat Eszközök (aktívák) Statisztikai számjel:23711402-3600-113-17 11 Eszközök (aktívák) 01. A. Befektetett eszközök (02.+10.+18.sorok) 263 320 0 263 320 02. I. IMMATERIÁLIS JAVAK (03.-09.sorok) 0 0 0 03. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1 2 0 5 2 5 8 5-6 8 1 0-1 1 4-0 1 Statisztikai szám 0 1-1 0-0 4 2 8 5 0 cégjegyzékszám XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Mérleg : - Eszközök - Források Eredmény-kimutatás

Részletesebben

Mecsekerdő Zrt 0 2 1 0 0 6 0 0 9 3. ország. 24 hsz. em. ajtó 5. Adóazonosító jele: Adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozat

Mecsekerdő Zrt 0 2 1 0 0 6 0 0 9 3. ország. 24 hsz. em. ajtó 5. Adóazonosító jele: Adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozat KIM KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM 14EB-01 11/2009. (IV. 28.) IRM-MeHVM-PM együttes rendelet Kizárólag elektronikus úton nyújtható be. ELEKTRONIKUS ŰRLAP a számviteli törvény szerinti beszámoló

Részletesebben

ÜZLETI TERV 2014. ÉVRE

ÜZLETI TERV 2014. ÉVRE ESZKÖZÖK (aktívák) ÜZLETI TERV 2014. ÉVRE Tervadat 2014.év 01. A. Befektetett eszközök (02.+10.+17.) 739 644 712 382 703 558 02. I. Immateriális javak (03.-09.) 15 846 12 883 23 858 03. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

1. gyakorló feladat ESZKÖZÖK

1. gyakorló feladat ESZKÖZÖK 1. gyakorló feladat ESZKÖZÖK A. BEFEKTETT ESZKÖZÖK 846.663 952.892 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 31.343 23.945 1. Alapítás-átszervezés aktivált értéke 2. Kísérleti fejlesztés aktivált értéke 3. Vagyoni értékû

Részletesebben

Zuglóiak Egymásért Alapítvány Budapest, Pétervárad u év Éves beszámoló

Zuglóiak Egymásért Alapítvány Budapest, Pétervárad u év Éves beszámoló Statisztikai jel: 184773-9499-569-1 1145. Budapest, Pétervárad u. 2. Éves beoló Budapest, 217. február 25. Statisztikai jel: 184773-9499-569-1 Éves beoló MÉRLEGE Eszközök (aktívák) ezer Ft 1. A. Befektetett

Részletesebben

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014. II. félév

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014. II. félév II. évfolyam Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014 II. félév 1. feladat (lekötött tartalék meghatározása, osztalékkal kapcsolatos számítások, saját tőke mérlegrészlet

Részletesebben

Éves beszámoló. Statisztikai számjel Cégjegyzék száma

Éves beszámoló. Statisztikai számjel Cégjegyzék száma 1 3-0 9-1 5 6 2 9 2 A vállalkozás megnevezése: A vállalkozás íme, telefonszáma: Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. 2030 Érd, Fehérvári út 63/b-., 06-23-500-000 Éves beszámoló 2016. üzleti évről 2017.

Részletesebben

A FINEXT Vagyonkezelő NYRT. időközi vezetőségi beszámolója november 19.

A FINEXT Vagyonkezelő NYRT. időközi vezetőségi beszámolója november 19. A FINEXT Vagyonkezelő NYRT. időközi vezetőségi beszámolója 2012. november 19. 1. a Társaság cégadatai Cégnév: Finext Vagyonkezelő NyRt Székhely: 1082 Budapest, Futó u. 47-53. VII. emelet Elérhetőség: 061

Részletesebben

Éves beszámoló. a 2013. üzleti évről

Éves beszámoló. a 2013. üzleti évről 2 1 9 2 5 2 2 1 7 2 1 9 5 7 2 0 1 0 1-0 9-8 9 0 7 1 0 Cégjegyzék száma Statisztikai számjel a vállalkozás megnevezése KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. a vállalkozás címe, telefonszáma 1119

Részletesebben

HIVENTURES Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt évi

HIVENTURES Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt évi 0 1-1 0-0 4 4 1 7 6 a vállalkozás megnevezése 1027 Budapest, Kapás u. 6-12. 452-5780 a vállalkozás címe, telefonszáma 2016. évi 1 0 1-1 0-0 4 4 1 7 6 1 1 MÉRLEGE (Eszközök) A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK (I.+II.+III.)

Részletesebben

Ügyfél neve Bookline Magyarország Kft 1 2 6 o 2 1 8 o 5 2 4 7 1 1 3 o 1 Statisztikai számjel Mérlegkészítés helye Budapest

Ügyfél neve Bookline Magyarország Kft 1 2 6 o 2 1 8 o 5 2 4 7 1 1 3 o 1 Statisztikai számjel Mérlegkészítés helye Budapest Ügyfél neve Bookline Magyarország Kft 1 2 6 o 2 1 8 o 5 2 4 7 1 1 3 o 1 Statisztikai számjel Mérlegkészítés helye Budapest Mérlegzárás éve 2005 o 1 - o 9-6 9 4 4 4 2 Cégjegyzék szám Mérlegzárás dátuma

Részletesebben

. melléklet a 3 /2013. (XII. 29.) MNB rendelethez

. melléklet a 3 /2013. (XII. 29.) MNB rendelethez . melléklet a 3 /2013. (XII. 29.) MNB rendelethez 10. melléklet a 38/2013. (XII. ) MNB rendelethez A független biztosításközvetítő éves felügyeleti jelentése ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLA Táblakód Megnevezés Adatszolgáltató

Részletesebben

A tétel megnevezése 2007.12.31 2008.12.31. a b d d

A tétel megnevezése 2007.12.31 2008.12.31. a b d d 1.2.4.6.4.7.8.0./5.1.9.0./1.1.4/0.1. Statisztikai jel 01-10-044336 Cégjegyzék 0.1 BMSK Beruházási, Mőszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. MÉRLEG - 2008.01.01.- 2008.12.31. MÉRLEG

Részletesebben

Cégjegyzék szám

Cégjegyzék szám A vállalkozás megnevezése: A vállalkozás címe, telefonszáma: A beszámoló: Lehet például: Üzleti év Időszak Keltezés helye dátuma 1 1 9 9 0 7 7 8 7 2 2 0 1 1 4 0 6 0 6-1 0-0 0 0 2 7 9 Előtársasági beszámoló

Részletesebben

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! .

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! . Eredménykimutatás A FORRÁS Zrt. (továbbiakban: Társaság) 2009. december 31-i főkönyvi kivonatának forgalmi adatai (forintban). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül

Részletesebben

Éves beszámoló december 31. Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. Tatabánya. Tatabánya, március 14.

Éves beszámoló december 31. Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. Tatabánya. Tatabánya, március 14. I I Cégjegyzék száma Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. Tatabánya 2011. december 31. Éves beszámoló Tatabánya, 2012. március 14. VÉRTES' epdészeti és FAIPARI za HKÖRUfN MUKÖDO RÉSZVÉNYTÁpR~SÁG 11187622-0201-114-11

Részletesebben

XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1 2 0 5 2 5 8 5-6 8 1 0-1 1 4-0 1 Statisztikai szám 0 1-1 0-0 4 2 8 5 0 cégjegyzékszám XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Mérleg : - Eszközök - Források Eredmény-kimutatás

Részletesebben

IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA január december 31.

IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA január december 31. IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKLA 1031 Budapest, Záhony u. 7. 2018. január 1. - 2018. december 31. ÉVES BESZÁMLÓ íh.4--1 MÉRLEG Eszközök (aktívak) Sor- EI{)z{)év Eévek Tárgyév mód 01. ESZKÖZÖK (aktívák) 02.

Részletesebben

MAKÓ TÉRSÉGI VÍZIKÖZMŰ KFT 0 6 0 9 0 0 3 0 5 5. 8/a hsz. em. ajtó 1 1 0 9 2 6 9 8 2 0 6. Medgyesi Pál. ország település. utca

MAKÓ TÉRSÉGI VÍZIKÖZMŰ KFT 0 6 0 9 0 0 3 0 5 5. 8/a hsz. em. ajtó 1 1 0 9 2 6 9 8 2 0 6. Medgyesi Pál. ország település. utca KIM KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM 12EB-01 11/2009. (IV. 28.) IRM-MeHVM-PM együttes rendelet ELEKTRONIKUS ŰRLAP a számviteli törvény szerinti beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének

Részletesebben

Éves beszámoló. Statisztikai számjel Cégjegyzék száma

Éves beszámoló. Statisztikai számjel Cégjegyzék száma 1 3-0 9-0 6 6 5 1 3 A vállalkozás megnevezése: A vállalkozás íme, telefonszáma: Érd és Térsége Víziközmű Kft. 2030 Érd, Fehérvári út 63/b-., 06-23-500-000 Éves beszámoló 2017. üzleti évről 2018. február

Részletesebben

Immateriális javak állományának változása évben

Immateriális javak állományának változása évben Immateriális javak állományának változása 2013. évben Immateriális javak Vagyoni Üzleti vagy Szellemi Kisérleti fejl. Alapítás átszerv. értékű jog cégérték termék aktivált értéke aktivált értéke Összesen

Részletesebben

Bookline.hu Internetes Kereskedelmi 1Rt2 9 2 1 3 6 O 7 4 1 4 1 1 4 O 1 Statisztikai számjel

Bookline.hu Internetes Kereskedelmi 1Rt2 9 2 1 3 6 O 7 4 1 4 1 1 4 O 1 Statisztikai számjel Ügyfél neve Mérlegkészítés helye Bookline.hu Internetes Kereskedelmi 1Rt2 9 2 1 3 6 O 7 4 1 4 1 1 4 O 1 Statisztikai számjel Budapest Mérlegzárás éve 25 O 1-1 O - O 4 4 8 4 1 Cégjegyzék szám Mérlegzárás

Részletesebben

2012. december 31. adatok E Ft-ban Előző év Tárgyév módosí tásai a b c d e. A tétel megnevezése

2012. december 31. adatok E Ft-ban Előző év Tárgyév módosí tásai a b c d e. A tétel megnevezése Statisztikai jel 1/6. oldal A MÉRLEG Eszközök (aktívák) év l A. Befektetett eszközök 208981 0 216469 2 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 4678 0 3580 3 Alapítás-átszervezés aktivált értéke 4 Kísérleti fejlesztés aktivált

Részletesebben

"A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) 2008. december 31. adatok E Ft-ban El z Sorszám módosí-

A MÉRLEG Eszközök (aktívák) 2008. december 31. adatok E Ft-ban El z Sorszám módosí- 03-09-102802 11 "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) módosí- tásai 1 A. Befektetett eszközök 662702 0 702547 2 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 60 0 94 3 Alapítás-átszervezés aktivált értéke 4 Kísérleti fejlesztés aktivált

Részletesebben

Tárgy : Szentes Városellátó Nkft. 2015. I. negyedéves beszámolója Témafelelős: Varga Sándor Mell. : 2015 I. negyedéves mérleg Ikt. sz.

Tárgy : Szentes Városellátó Nkft. 2015. I. negyedéves beszámolója Témafelelős: Varga Sándor Mell. : 2015 I. negyedéves mérleg Ikt. sz. Szentes Városellátó Nonprofit Kft. 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Tárgy : Szentes Városellátó Nkft. 2015. I. negyedéves beszámolója Témafelelős: Varga Sándor Mell. : 2015 I. negyedéves mérleg Ikt. sz. :

Részletesebben

Éves beszámoló i fordulónappal készíte8. Alfen Almásfüzitői Energekai Szolg. K

Éves beszámoló i fordulónappal készíte8. Alfen Almásfüzitői Energekai Szolg. K Adószám: 11474535-2-11 A vállalkozás megnevezése: Vállalkozás székhelye: 2931 Almásfüzitő, Fő út 1. 2012.12.31-i fordulónappal készíte8 Éves beszámoló Eszközök (ak$vák) 1. A. Befektete( eszközök (02+10+18.sor)

Részletesebben

Éves beszámoló üzleti évről

Éves beszámoló üzleti évről 11101518151516101612101911111410111 Statisztikai számjel loll I - III I -1014111613131 Cégjegyzék száma a va a ozás megnevezése: NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. a vállalkozás címe, telefonszáma:

Részletesebben

IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA január december 31.

IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA január december 31. IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA 1031 Budapest, Záhony u. 7. 2016. január 1. - 2016. december 31. ÉVES BESZÁMOLÓ Cégjegyzék a MÉRLEG Eszközök (aktívák) 01. ESZKÖZÖK (aktívák) 02. A. Befektetett eszközök

Részletesebben

CENTRÁL SZÍNHÁZ Színházművészeti Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

CENTRÁL SZÍNHÁZ Színházművészeti Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2 0 1 9 8 9 5 0-9 0 0 1-5 7 2-0 1 Statisztikai számjel 0 1-0 9-9 1 7 9 0 0 cégjegyzék szám A vállalkozás megnevezése: CENTRÁL SZÍNHÁZ Színházművészeti Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címe: 1065

Részletesebben

10. melléklet a 49/2014. (XI. 27.) MNB rendelethez

10. melléklet a 49/2014. (XI. 27.) MNB rendelethez 10. melléklet a 49/2014. (XI. 27.) MNB rendelethez A független biztosításközvetítő éves felügyeleti jelentése Éves jelentés ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLA Táblakód Megnevezés Adatszolgáltató Gyakoriság Beküldési határidő

Részletesebben

Éves beszámoló 2013.

Éves beszámoló 2013. 2 4 3 1 9 9 3 1 6 4 9 9 1 1 4 0 1 Statisztikai számjel 0 1-1 0-0 4 7 7 3 5 Cégjegyzék száma a vállalkozás megnevezése Alliance Jura-Hongrie Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. a vállalkozás címe, telefonszáma

Részletesebben

Szerencsejáték Zártkörűen Működő Részvénytársaság Budapest, Csalogány u december 31-ei. Éves beszámoló

Szerencsejáték Zártkörűen Működő Részvénytársaság Budapest, Csalogány u december 31-ei. Éves beszámoló Szerencsejáték Zártkörűen Működő Részvénytársaság 1015 Budapest, Csalogány u. 30-32. 2012. december 31-ei Éves beszámoló..... a vállalkozás vezetője (képviselője) 1 MÉRLEG "A" változat - Eszközök (aktívák)

Részletesebben

Az alkusz és a többes ügynök felügyeleti jelentései ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLA. Táblakód Megnevezés Adatszolgáltató Gyakoriság Beküldési határidő

Az alkusz és a többes ügynök felügyeleti jelentései ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLA. Táblakód Megnevezés Adatszolgáltató Gyakoriság Beküldési határidő 10. melléklet a 39/2018. (XI. 14.) MNB rendelethez Az alkusz és a többes ügynök felügyeleti jelentései Féléves jelentés 1 48A 2 48B1A1 3 48B1AE 4 48B1B 5 48B2A1 6 48B2AE Táblakód Megnevezés Adatszolgáltató

Részletesebben

PARKOLÓ-GAZDA Kft. Éves beszámoló. 2010. év. 8900 Zalaegerszeg, Rákóczi F. u. 10-22. 12701227-5221-113-20 Statisztikai számjel

PARKOLÓ-GAZDA Kft. Éves beszámoló. 2010. év. 8900 Zalaegerszeg, Rákóczi F. u. 10-22. 12701227-5221-113-20 Statisztikai számjel 12701227-5221-113-20 Statisztikai számjel 20-09-065082 Cégjegyzék száma PARKOLÓ-GAZDA Kft. 8900 Zalaegerszeg, Rákóczi F. u. 10-22. Éves beszámoló 2010. év Oldal 1 12701227-5221-113-20 Statisztikai számjel

Részletesebben

60A A kockázati tőkealap adatai - Források

60A A kockázati tőkealap adatai - Források 60A A kockázati tőkealap adatai - Források 001 60A1 Saját tőke 002 60A11 Jegyzett tőke 003 60A12 Jegyzett, de még be nem fizetett tőke (-) 004 60A13 Tartalék 005 60A131 Lekötött tartalék 006 60A132 Értékelési

Részletesebben

Tisztelt felhasználó! Kérjük töltse ki vállalkozása adatait: Sikeres kitöltést kívánunk! 2003. február 14.

Tisztelt felhasználó! Kérjük töltse ki vállalkozása adatait: Sikeres kitöltést kívánunk! 2003. február 14. Tisztelt felhasználó! Ön a következő Excel munkafüzetlapokon a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerinti kettős könyvvezetésen alapuló Éves beszámoló és Egyszerűsített éves beszámoló mérlegeit és

Részletesebben