LUX-díj évi program

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "LUX-díj évi program"

Átírás

1 Kommunikációs Főigazgatóság LUX-díj évi program 1) Bevezetés A LUX-díj mutatja az Európai Parlament kultúra iránti elkötelezettségét, és előmozdítja az egyéb európai szakpolitikákkal szorosan összefüggő kulturális sokszínűséget. A Lisszaboni Szerződésnek köszönhető növekvő jogalkotói hatáskörök révén az Európai Parlament erősen szimbolikus jelentőségű kezdeményezéseket is elfogadhat. Az egyik ilyen kezdeményezés az Európai Parlament filmművészeti díjának létrehozása volt, amelyet első alkalommal 2007-ben a Római Szerződés 50. évfordulójának évében ítéltek oda. A LUX-díj évente ráirányítja a reflektorfényt a nyilvános európai vita középpontjába kerülő filmekre. A film mint kulturális tömegtájékoztatási eszköz az Európáról és annak jövőjére vonatkozó viták és gondolkodás ideális színterévé válhat. Az elmesélt történeteken túl, a kiválasztott vagy a LUX-díjért versenyben lévő filmek feltárják a közös európai értékeket, és kérdéseket fogalmaznak meg velük kapcsolatban, továbbá olyan határokon átnyúló témákkal foglalkoznak, mint például a gazdasági és szociális válság, a bevándorlás, az igazságosság, a szolidaritás, a polgári szabadságjogok és az alapvető jogok. A filmek bepillantást engednek az európaiak életébe, meggyőződéseibe, kétségeibe és identitáskeresésébe. A filmek elősegítik a napjaink főbb szociális és politikai kérdéseivel kapcsolatos eltérő álláspontok kifejezésre juttatását, és ennélfogva hozzájárulnak az európai identitás és az Európán belüli különbözőségek szélesebb körben történő megvitatásához. Az európai filmművészet támogatása révén az Európai Parlament és a LUX-díj célja, hogy választ találjon az uniós polgárokkal folytatott kommunikáció új formáinak felkutatása jelentette kihívásokra, az ezerarcú, plurális Európán belüli viták egyik leghűbb tükrévé téve az európai filmművészetet. A művészetre, a kultúrára és a filmművészetre is fenyegetést jelentő jelenlegi gazdasági, politikai és szociális válsággal való szembenézés során a LUX-díj az európai kreativitás és sokféleség támogatására törekszik. Az európai filmművészet támogatása az Európát megosztó, fizikai és lélektani értelemben egyaránt egyre élesebbé váló határok leküzdését célzó eszköz. A filmművészet az egyik leggazdagabb és legerőteljesebb kulturális kifejezésmód, és benne rejlik az életünkön eluralkodó félelemmel és bizonytalansággal való szembeszállás lehetősége. A filmművészet tükör, amelyben felismerhetjük, hogy mennyi minden közös van bennünk, vagy éppenséggel a köztünk lévő különbségek szokatlanságát és érdekességét.

2 2) Az alapelvek A kulturális sokszínűséget bemutató Európai Parlament A kultúra és annak sajátos filmművészeti kifejezési formája továbbra is olyan hatékony területek maradnak, amelyeken belül az Európai Parlament folytathatja és folytatnia is kell az Európai Unió polgáraival való kommunikációt, annak érdekében, hogy jobban megismerhessék és megérthessék az Európai Parlamentet. A LUX-díj, amely a Parlament önálló, eredeti kezdeményezésének kézzelfogható megnyilvánulása, e cél elérésének egyik módja. Az Európai Parlament elkötelezett a kultúra iránt Míg az Európai Unió csak támogatói és koordinációs hatáskörökkel bír ezen a területen, a Parlament hagyományosan a közösségi jog középpontjába helyezi a kultúrát. Ennek egyik bizonyítéka a Kulturális és Oktatási Bizottság kezdeményezésére Filmszínház és európai identitás címmel október 27-én tartott nyilvános meghallgatás, valamint az említett bizottság tagjainak részvétele a LUX FILMNAPOK rendezvényén és a kulturális kivételről folyó vitákban a jelentősebb nemzetközi filmfesztiválokon. A mozi az európai kulturális modell központi eleme A filmművészet a kulturális sokféleség értelmezéseinek kikristályosítása révén igazolja kulturális és ipari értékét minden olyan társadalom számára, amely saját határain belül és kívül befolyást kíván gyakorolni. A film egyike azon kulturális formáknak, amelyek leginkább megteremthetik a közös térséghez való tartozás érzését, és ebben az esetben európai szellemiséget. A kultúra emberi és politikai konstrukció, és a filmművészet ennek középpontjában áll. A LUX-díj az Európai Parlament kommunikációs stratégiájának része. A LUX-díj olyan eszköz, amely hozzájárul az Európai Parlament kommunikációs politikájához. A hivatalos jelölést és a verseny lebonyolítását a LUX-díj művészeti és filmes legitimitását biztosító, szakmabeliekből álló testület végzi. 3) Célkitűzések - Az Európai Unióról és szakpolitikáiról zajló nyilvános vita megvilágítása. - Az európai (illetve európai koprodukcióban készült) alkotások Unión belüli terjesztésének támogatása.

3 Az európai kultúra erőteljesen széttöredezett képet mutat. Csak kevés művész és alkotás képes átjutni a határokon és külföldi közönségre találni. Ez alól a filmművészet sem kivétel. A film eredeti nyelve ugyanis akadályt jelent annak többnyelvű piacon való terjesztésében. 4) A kiválasztási eljárás A filmek jelölésének módja a jelölőtestület A jelölőtestület egy 16 személyből álló testület, amely tagjai a film világából kerülnek ki választja ki a LUX-díj hivatalos jelöltjei közé a döntőbe kerülő filmeket. A testület producereket, forgalmazókat, filmszínház-üzemeltetőket, fesztiváligazgatókat és filmkritikusokat foglal magában. Az Európai Bizottság (KREATÍV EURÓPA) és az Európa Tanács Eurimages alapja megfigyelőként vesznek részt a testület ülésein. A testület összetételét az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága hagyja jóvá. A tagok egyharmadát évente új tagokra cserélik. Az előző évi LUX-díj nyertes filmjének képviselője hivatalból tagja a testületnek. A filmek a jelölőtestület javaslata alapján kerülnek be a LUX-díj hivatalos jelöltjei közé. A filmekre az Európai Parlament képviselői, továbbá maguk a filmipari szakemberek is tehetnek javaslatot. A jelölőtestület tagjai megnézik filmeket, melyek közül tízet választanak be a hivatalos jelöltek közé, majd ezek közül hármat juttatnak a döntőbe. A jelölőtestület abszolút többséggel, vagy ennek hiányában titkos szavazáson elért egyszerű többséggel dönt. A tagok legfeljebb öt filmet javasolhatnak, és legfeljebb kettő egyezhet meg állampolgárságukkal. A jelölőtestület azon tagjainak, akik részt vettek az egyik versenyben lévő, esetlegesen általuk javasolt film készítésében vagy értékesítésében, tartózkodniuk kell a végső szavazástól, mivel ahhoz közvetlen kereskedelmi érdekük fűződik. A tagoknak titoktartást kell fogadniuk a jelölések és a döntős filmek hivatalos bejelentéséig. 5) Szavazási eljárás és a LUX-díj átadása Strasbourgban A díjazottról az európai parlamenti képviselők döntenek novemberben vagy decemberben.

4 A szavazási eljárás egy hónapig tart, melynek során mindegyik európai parlamenti képviselő egy filmre szavazhat. Az európai parlamenti képviselők négyféleképpen tekinthetik meg a filmeket: - 2 héten keresztül a 2013-ig az Európai Parlamenten belül felállított LUX vetítőteremben (napi 2 vetítés). A filmek új vetítési helyszínének keresése jelenleg is zajlik; - saját tagállamukban, az Európai Parlament tájékoztatási irodái által szervezett LUX filmrendezvény keretein belül; - az internetes platformon lekérhető videón (jelszó kérését követően hozzáférhető minden európai parlamenti képviselő számára); - DVD-n (nagyon kis számban és elsősorban a Kulturális Bizottság tagja i és az alelnökök számára). A szavazási eljárás a díjátadó ünnepség előtti napon 23 órakor zárul. A szavazás eredményére tehát csak az ünnepségen derül fény. A LUX-díj díjátadó ünnepségét megelőzően újságírói szemináriumra kerül sor, ahol EPképviselők, szakértők és filmrendezők vitáznak a filmművészetről és Európáról. A díjátadó ünnepségre a strasbourgi plenáris üléshét 2012-ig a novemberi, immár a decemberi üléshét keretei között, általában a vitát követően és a szavazást megelőzően kerül sor. A három versenyfilm forgatócsoportja meghívást kap a díjátadó ünnepségre és a plenáris ülés meglátogatására. A győztest az Európai Parlament elnöke hirdeti ki, aki a boríték felbontásakor tudja meg a díjnyertes film címét. A nyertes film forgatócsoportját képviselő személyt felkérik, hogy intézzen rövid beszédet a plenáris ülésteremben jelen lévőkhöz. Amint már említettük, 2011 óta a díjátadó ünnepség reggelén szemináriumot szerveznek újságíróknak, amelyen tagállamonként legalább két újságíró vesz részt. A LUX FILMNAPOK 2012-es első megrendezése óta egy speciális Public Audience Mention (Közönségdíj) létrehozására került sor, melyet a következő Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon hirdetnek ki a 2014-as hivatalos jelölés közzétételekor. 6) Részvételi feltételek A LUX-díjért versengő filmeknek a következő feltételeknek kell megfelelniük: 1. Játékfilmek vagy kreatív dokumentumfilmek vehetnek részt (lehetnek animációk is). 2. Legalább 60 percesek.

5 3. A KREATÍV EURÓPA (MEDIA) program keretében támogatás ra jogosult produkciók vagy koprodukciók eredményei, melyeket az Európai Unió valamelyik tagállamában, illetve Izlandon, Liechtensteinben vagy Norvégiában készítettek. 4. Az európai értékek egyetemességét ünneplik, tanúsítják az európai hagyományok sokszínűségét, megvilágítják az európai integráció folyamatát, és betekintést nyújtanak Európa építésének folyamatába. 5. A filmek fesztiváli premierjére/bemutatójára június 1. és május 31. között került sor. 6. A filmek nem szerepelnek az A kategóriás filmfesztiválok (Velence, San Sebastian, Berlin, Cannes, Karlovy Vary és Locarno) első helyezettjei között. 7) A LUX-díj alapjainak megteremtése és kapcsolódó tevékenységek 2010 júliusában a Parlament a LUX-díj alapjainak jövőjéről szóló elemzést kezdeményezett. Az átfogó elemzési folyamat célja az volt, hogy megerősítse a LUX-díj európai kulturális színtéren való láthatóságát, valamint hogy a Parlament által július 5-én elfogadott intézményi kommunikációs stratégiájának megfelelően maradéktalanul kihasználja a díj mint a Parlament egyik kommunikációs eszköze azon képességét, hogy közismertté tegye a versenyfilmek által érintett témákról folyó politikai vitákat. A LUX-díj európai kulturális színtéren való láthatóságának megerősítése érdekében a következő két lényeges változtatás szükséges ennek kivitelezésében: LUX-díj megnyitása a közönség előtt, megőrizve ugyanakkor a képviselők részvételét; a három versenyfilm vetítési ciklusának kiterjesztése a 28 tagállamra egy nyilvános rendezvény formájában (LUX FILMNAPOK).. Ez biztosítaná a feltételeket egy európai közös tér kialakításához: lehetőséget nyújtana az európai polgároknak, hogy a kapcsolódó politikai vitákon keresztül élőben, valamint interneten és a közösségi médián keresztül egy helyen (tagállamonként egy-egy városban) és egyidejűleg beszélgetést folytassanak ugyanarról a témáról (a versenyfilmekről). Emellett a július 5-én megerősített június 17-i elnökségi határozatban foglaltaknak megfelelően a nagy filmfesztiválokon nyíló lehetőségeket is ki kell használni a polgárokkal és a szakmabeliekkel való kapcsolatteremtésre. A LUX-díjjal kapcsolatos tevékenységek (LUX FILMNAPOK) óriási lehetőséget nyújtanak a tagállamokban élő polgárokkal való közvetlen kommunikációt illetően. Ennek eredményeként az alábbi elvek jóváhagyására került sor, melyek kapcsolódnak a LUX-díjat, illetve a Parlament kulturális sokféleség iránti elkötelezettségét továbbá elősegítő tevékenységekhez, különösen az intézmény kommunikációs stratégiájának keretében: - A LUX-díjjal kapcsolatos tevékenységek átirányítása a nyilvánosság felé; - A vetítések és viták decentralizált megszervezése a polgárok Európai Unió-szerte való bevonásának céljából.

6 - Hozzájárulás a tartós hálózatok létrehozásához, különösen a kultúra terén. 8) Mit kínál a LUX-díj? A LUX FILMNAPOK keretében a három döntős filmet feliratozzák az EU valamennyi hivatalos nyelvén, és DCP-fájlokat készítenek minden tagállam számára. A LUX-díj odaítélése továbbá maga után vonja az eredeti nyelvi verzió(k) látás- és hallássérültek számára az eredetinél több nyelvi verzióra történő adaptációját, illetve a tagállamokban való hatékonyabb népszerűsítést. A LUX-díj egyre jelentősebb névvé válik az európai filmgyártás támogatásában. Segítséget nyújtott filmek számára abban, hogy megtalálják helyüket a piacon, és olyan nagy közönséget érjenek el, amelyre különben nem lett volna lehetőségük. 9) A évi LUX-díjért folyó verseny programja A LUX-díjjal kapcsolatos események ös programja 2014: Június Július 6.: Jún. 5. A jelölőtestület döntése a évi LUX-díj hivatalos jelöltjei közé kerülő 10 filmről, amely a hivatalos bejelentésig titkos. A hivatalos jelöltek és a közönségdíj hivatalos bejelentése a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon (CZ). Kb. július 20. (Róma): A évi LUX-díj döntőjébe jutott három döntős film bejelentése sajtókonferencia keretében. Aug szept. Augusztus 28 szept. 6.: Giornate degli Autori Velencei Napok (a velencei nemzetközi filmfesztivál keretében), a évi LUX-díj három döntős filmjének vetítése és a 28 Times Cinema ötödik alkalommal történő megrendezése. 1 Szeptember eleje az Európai Parlament tájékoztatási irodái rendelkezésre bocsátják a vetítési helyszínek listáját. 1 A Velencei Napokkal és az Europa Cinemas hálózattal együttműködésben létrehozott 28 Times Cinema (eredetileg: 27 Times Cinema ) projekt megrendezésére 2010 óta kerül sor Velencében. A projekt keretében 28 fiatal filmkedvelő kap meghívást a rendezvényre, akik az EU egy-egy tagállamát képviselik. A Velencében vendégül látott és 25 év közötti életkorú néző megtekinti a filmvetítéseket, és részt vesz a filmek cselekményéről és az európai filmművészet témáiról folytatott vitákban. Ezek a találkozók a rendezők, szerzők, filmipari szakemberek és az Európai Parlament képviselőinek részvételével zajlanak. A három korábbi alkalommal a találkozóról blog és felvétel készült, amely minden nap bemutatásra került.

7 Október Október 27 december 19. A LUX Filmnapok megnyitása a 28 tagállamban, az Europa Cinemas hálózattal, filmfesztiválokkal és filmintézetekkel partnerségben okt. 27 május 31.: Szavazás a közönségdíjról. November November 3.: Az EP-képviselők az EU mind a 24 hivatalos nyelvén DVDformátumban (kérésre, korlátozott számban) vagy (mindenki számára elérhető módon) letölthető videó formájában megkapják a évi LUX-díj döntőjének három filmjét; a december 16-ig tartó belső szavazási eljárás megkezdése. November 6 7. (megerősítendő) LUX Filmnapok: A évi LUX-díj döntőjébe jutott három film vetítésének megkezdése partnerségben a brüsszeli kulturális központtal, EP-képviselők jelenlétében (megerősítendő). December December 1 11.: helyszín megerősítendő LUX Filmszínház: az EP épületeiben/azokon kívül a évi LUX-díj három döntős filmjének vetítése; December : Les Arcs Európai Filmfesztivál (megerősítendő) December 16.: az EP-képviselők általi szavazás lezárása; December 17.: díjátadó ünnepség Strasbourgban, előtte újságírói szeminárium és workshopok. December 19.: a évi LUX Filmnapok zárónapja. 2015: Január Február Március Április Május Rotterdami filmfesztivál (megerősítendő) Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága elfogadja a jelölőtestület összetételét. Brüsszel, a jelölőtestület első ülése. Március 8. a nemek közötti esélyegyenlőséggel kapcsolatos együttműködést szolgáló esemény Brüsszel, a jelölőtestület második ülése. Cannes, Rendezők Kéthete (a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál keretében): Közlemény a LUX-díjról/LUX Filmnapokról, szakmai találkozók és a jelölőtestület informális ülése.

8 Európa-nap (az Európai Parlament nyílt napja) Brüsszelben, Strasbourgban és Luxembourgban. Brüsszeli filmfesztivál. Június Június/július Brüsszel, a jelölőtestület utolsó ülése. Brüsszeli Európai Filmfesztivál. A évi LUX-díj hivatalos jelöltjeinek nyilvános bejelentése a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon; a évi LUX-díj közönségdíjas filmjének bejelentése. 10) A évi LUX-díj jelölőtestületének összetétele BOGNÁR Péter, forgalmazó, fesztiválszervező Francesca FEDER, producer Giorgio GOSETTI, a Velencei Napok Filmfesztivál művészeti igazgatója Dirk IMPENS, a évi LUX-díjas The Broken Circle Breakdown című film producere Ivana IVISIC, audiovizuális tanácsadó Jose Luis CIENFUEGOS, a Sevillai Európai Filmfesztivál igazgatója Stéphane DE POTTER, forgalmazó, Cinéart-Cinélibre Fatima DJOUMER, nemzetközi kapcsolatok és rendezvényszervező, Europa Cinéma Marion DÖRING, az Európai Filmakadémia igazgatója Jakub DUSZYNSKI, forgalmazó, Gutek Film, az Europa Distribution társelnöke Magyarország Franciaország Olaszország 2013-as LUX-díjas Horvátország Spanyolország Belgium EU EU Lengyelország

9 Per ERICSSON, a Svéd Filmintézet Filmoktatás Tanszékének vezetője Paul Peter HUTH, a ZDF szerkesztője és filmkritikusa Christophe LEPARC, a Cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete szekciójának főtitkára Karel OCH, filmkritikus és a Karlovy Vary-i Filmfesztivál művészeti igazgatója Jonathan ROMNEY, a The Guardian, a City Limits, a Sight and Sound, és a The Independent on Sunday filmkritikusa Mira STALEVA, a Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál igazgatóhelyettese Svédország: Németország Franciaország Cseh Köztársaság Egyesült Királyság Bulgária Alapító tagok: Michel DEMOPOULOS filmkritikus, az ERT közszolgálati televízió különleges tanácsadója Georgette RANUCCI szervező és forgalmazó, Lucky Red, Olaszország Megfigyelők: Roberto OLLA Európa Tanács, az Eurimages filmtámogatási alap ügyvezető igazgatója Matteo ZACCHETTI Európai Bizottság, Oktatásügyi és Kulturális Főigazgatóság, Kreatív Európa Program MEDIA, osztályvezető-helyettes

LUX FILMDÍJ évi program

LUX FILMDÍJ évi program Kommunikációs Főigazgatóság LUX FILMDÍJ 2016. évi program 1) Bevezetés Az idén 10. évfordulóját ünneplő LUX filmdíj az Európai Parlament kultúra irántiel kötelezettségének bizonyítéka, amely előmozdítja

Részletesebben

LUX FILMDÍJ évi program

LUX FILMDÍJ évi program Kommunikációs Főigazgatóság LUX FILMDÍJ 2017. évi program 1) Bevezetés A LUX FILMDÍJ mutatja az Európai Parlament kultúra iránti elkötelezettségét, és előmozdítja az egyéb európai szakpolitikákkal szorosan

Részletesebben

LUX-díj 2015. évi program

LUX-díj 2015. évi program Kommunikációs Főigazgatóság LUX-díj 2015. évi program 1) Bevezetés A LUX-díj mutatja az Európai Parlament kultúra iránti elkötelezettségét, és előmozdítja az egyéb európai szakpolitikákkal szorosan összefüggő

Részletesebben

LUX FILMDÍJ évi program

LUX FILMDÍJ évi program Kommunikációs Főigazgatóság LUX FILMDÍJ 2019. évi program 1) Bevezetés A LUX FILMDÍJ mutatja az Európai Parlament kultúra iránti elkötelezettségét, és előmozdítja az egyéb európai szakpolitikákkal szorosan

Részletesebben

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA Európai Parlament 2014-2019 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 13.6.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0186 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely első olvasatban 2017. június 13-án került elfogadásra

Részletesebben

Felkérjük a Tanácsot, hogy vizsgálja meg a szöveget annak érdekében, hogy általános megközelítést lehessen elérni a határozati javaslatról.

Felkérjük a Tanácsot, hogy vizsgálja meg a szöveget annak érdekében, hogy általános megközelítést lehessen elérni a határozati javaslatról. Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. november 10. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0186 (COD) 13660/16 LIMITE FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: az Állandó Képviselők Bizottsága (I. rész)

Részletesebben

A8-0061/19 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához

A8-0061/19 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához 8.6.2017 A8-0061/19 Módosítás 19 Petra Kammerevert a Kulturális és Oktatási Bizottság nevében Jelentés Santiago Fisas Ayxelà Az Európa kulturális fővárosai kezdeményezés 2020 2033. évekre COM(2016)0400

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.30. COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a Kreatív Európa program (2021 2027) létrehozásáról

Részletesebben

TÖRTÉNETEINK A FILM ÁLTAL KÖZVETÍTETT ÉRZELMEK FÉNYÉBEN

TÖRTÉNETEINK A FILM ÁLTAL KÖZVETÍTETT ÉRZELMEK FÉNYÉBEN TÖRTÉNETEINK A FILM ÁLTAL KÖZVETÍTETT ÉRZELMEK FÉNYÉBEN Európai Unió, 2014 TÖRTÉNETEINK A FILM ÁLTAL KÖZVETÍTETT ÉRZELMEK FÉNYÉBEN A kultúra alapvető szerepet játszik társadalmaink kialakításában. Lehetővé

Részletesebben

Lux-díj 2012: díj az európai film népszerűsítéséért

Lux-díj 2012: díj az európai film népszerűsítéséért Lux-díj 2012: díj az európai film népszerűsítéséért Andrea Segre filmje, az Io sono Li (Shun Li és a költő) nyerte 2012-ben a Lux díjat. A film a bevándorlás és a hagyományos közösséghez való tartozás

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0156/153. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas az EFDD képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0156/153. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas az EFDD képviselőcsoport nevében 21.3.2019 A8-0156/153 153 5 preambulumbekezdés (5) Az európai kulturális sokféleség előmozdításához elengedhetetlenek a jól fejlődő és stabil kulturális és kreatív ágazatok, amelyek széles és sokrétű közönségeknek

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.6.17. COM(2016) 400 final 2016/0186 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az Európa kulturális fővárosai kezdeményezés 2020 2033. évekre szóló uniós

Részletesebben

L 165 I Hivatalos Lapja

L 165 I Hivatalos Lapja Az Európai Unió L 165 I Hivatalos Lapja Magyar nyelvű kiadás Jogszabályok 61. évfolyam 2018. július 2. Tartalom II Nem jogalkotási aktusok HATÁROZATOK Az Európai Tanács (EU) 2018/937 határozata (2018.

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 20. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 20. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. június 20. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0186 (COD) 10329/17 CODEC 1059 CULT 88 AELE 54 EEE 31 PE 46 TÁJÉKOZTATÓ Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon?

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 2000. óta létezik az Európai Unió egységes kultúratámogató programja. A korábbi

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS POLITIKA

KOMMUNIKÁCIÓS POLITIKA KOMMUNIKÁCIÓS POLITIKA A hatékony kommunikáció szükségességének egyik jogalapja az Európai Unió Alapjogi Chartájában rejlik, amely az európai kérdésekben az Unió valamennyi polgára számára biztosítja a

Részletesebben

XT 21023/17 hk/ms 1 TFUK

XT 21023/17 hk/ms 1 TFUK Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 22. (OR. en) XT 21023/17 BXT 31 INF 100 API 73 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága a delegációk Az EUSZ 50. cikke szerinti tárgyalások

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Forgalmazói ügynökségek

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Forgalmazói ügynökségek KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Creative Europe Forgalmazói ügynökségek Pályázat megnevezése (angol) Support to Sales Agents 2017 Pályázat kódja EACEA/01/2017

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT

EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 Információs nap Budapest, 2015.01.13. A program célja a polgárok ismereteinek javítása az

Részletesebben

2014. július szeptember EPSA Hírlevél

2014. július szeptember EPSA Hírlevél Kedves Önérvényesítők! Ez az Önérvényesítők Európai Platformjának hírlevele. Az Önérvényesítők Európai Platformját röviden EPSA-nak hívják. Ebben a számban sok érdekes hírt szeretnénk megosztani veled.

Részletesebben

Az EU intézményrendszere

Az EU intézményrendszere Az EU intézményrendszere EU Parlament EU Tanácsa EU Bizottság 1 http://csikszereda.gov.hu/tajekoztato-az-europai-parlamenti-valasztasokrol 2 A Parlament kialakulása 1952-ben alapították az Európai Szénés

Részletesebben

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS Nem tagja az Európa Tanácsnak (Belarusz) TAGÁLLAMOK SZÉKHELY ÉS IRODÁK KÖLTSÉGVETÉS Albánia, Andorra, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia

Részletesebben

SI.nergy a szlovén munkaprogram lényege a szinergia. A 18 hónapos vagy trojka-program főbb témái. A szlovén elnökség kulturális prioritásai

SI.nergy a szlovén munkaprogram lényege a szinergia. A 18 hónapos vagy trojka-program főbb témái. A szlovén elnökség kulturális prioritásai 35. A 2008-as szlovén EU-elnökség kulturális programja 1 Az Európai Unió 2008-as szlovén elnökségének kulturális programja A 2008. január 1-jén kezdődött hat hónapos szlovén EU-elnökség elsősorban a kultúrák

Részletesebben

41. A 2008-as francia EU- elnökség kulturális prioritásai

41. A 2008-as francia EU- elnökség kulturális prioritásai A 2008-as francia EUelnökség kulturális prioritásai 41. Az Európai Unió 2008-as francia elnökségének kulturális prioritásai Franciaország az Európai Unió soros elnöke 2008. július 1. és december 31. között.

Részletesebben

PUBLIC. 6489/17 mlh/hs/eo 1 DG E LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsának. Brüsszel, március 3. (OR. en) 6489/17 LIMITE

PUBLIC. 6489/17 mlh/hs/eo 1 DG E LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsának. Brüsszel, március 3. (OR. en) 6489/17 LIMITE Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. március 3. (OR. en) 6489/17 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV 1 Tárgy: LIMITE PV/CONS 6 EDUC 58 JEUN 27 CULT 18 AUDIO 17 SPORT 10 Az Európai Unió Tanácsának 2017.

Részletesebben

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás Az Európai Unióról dióhéjban Továbbtanulás, munkavállalás Dorka Áron EUROPE DIRECT - Pest Megyei Európai Információs Pont Cím: 1117 Budapest Karinthy F. utca 3. Telefon: (1) 785 46 09 E-mail: dorkaa@pmtkft.hu

Részletesebben

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA?

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? INFORMÁCIÓS ADATLAP 1. AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? Az Európai Parlament előkészítő tevékenységével összhangban

Részletesebben

EMLÉKHELYEK ÉS AZ EURÓPAI ÖRÖKSÉG CÍM

EMLÉKHELYEK ÉS AZ EURÓPAI ÖRÖKSÉG CÍM EMLÉKHELYEK ÉS AZ EURÓPAI ÖRÖKSÉG CÍM LEHETŐSÉGEK AZ EURÓPAI UNIÓS FELLÉPÉSRE BUDAPEST, 2014.09.05. BENKŐNÉ KISS ZSUZSANNA FŐOSZTÁLYVEZETŐ, MINISZTERELNÖKSÉG Az Európai Örökség cím felhívja a figyelmet

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Nem-formális tanulás? Informális tanulás Formális tanulás Nem-formális tanulás 2 Fiatalok Lendületben Program számokban Elızmény: Ifjúság 2000-2006 Program Idıtartam:

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 28. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0049 (NLE) 6795/17 UD 55 CORDROGUE 31 JAVASLAT Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. február 28. Címzett: Biz.

Részletesebben

Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja. Információs Napok, február

Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja. Információs Napok, február Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja Információs Napok, 2009. február Projekt bemutatása Háttér Projekt célja Pályázók köre Értékelés szakmai szempontjai Értékelés eljárásrendje

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére január 15.

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére január 15. BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTI POLGÁRMESTERI HIVATAL POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek civil szervezetek részére 2018. január 15. 1173 Budapest, Pesti út 165.; Levélcím:

Részletesebben

KREATÍV EURÓPA ( ) MEDIA ALPROGRAM

KREATÍV EURÓPA ( ) MEDIA ALPROGRAM KREATÍV EURÓPA (-) MEDIA ALPROGRAM PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 6/6: Európai alkotások online népszerűsítése. CÉLKITŰZÉSEK ÉS LEÍRÁS Ez a felhívás az európai kulturális és kreatív ágazat támogatási programjának

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ Ref. Ares(2018)3022244-08/06/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG KOMMUNIKÁCIÓS FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ E dokumentum célja, hogy

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0133/1. Módosítás

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0133/1. Módosítás 11.9.2017 A8-0133/1 1 1 bekezdés 1. üdvözli az Elnökség döntését, amely szerint felkéri majd az igazgatást egységes formátum kidolgozására az előadók és a vélemények előadói számára önkéntes jogalkotási

Részletesebben

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10.

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEKRE VONATKOZÓ EURÓPAI UNIÓS SZABÁLYOZÁS.MOSTANÁIG CSAK BIZOTTSÁGI

Részletesebben

KREATÍV EURÓPA ( ) MEDIA ALPROGRAM

KREATÍV EURÓPA ( ) MEDIA ALPROGRAM KREATÍV EURÓPA (2014 2020) MEDIA ALPROGRAM PÁLYÁZATI FELHÍ VÁS EACEA/16/2016: Filmfesztiválok támogatása FIGYELEM! Ez a pályázati felhívás az alábbi feltételek teljesülésének függvényében él: a rendelkezésre

Részletesebben

Környezetvédelmi Főigazgatóság

Környezetvédelmi Főigazgatóság Környezetvédelmi Főigazgatóság Főbiztos: Stavros Dimas Főigazgató: Mogens Peter Carl A igazgatóság: Kommunikáció, Jogi Ügyek & Polgári Védelem B igazgatóság: A Természeti Környezet Védelme Osztály: Természetvédelem

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 30. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 30. (OR. en) Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. október 30. (OR. en) 12742/15 LIMITE PUBLIC PV/CONS 50 ECOFIN 748 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV 1 Tárgy: Az Európai Unió Tanácsának 2015. október 6-án Luxembourgban

Részletesebben

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt.

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt. 2010.6.24. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 164/3 A Bizottság által közölt tájékoztatás az Európai Parlament és a Tanács műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira

Részletesebben

*** AJÁNLÁSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2012/0268(NLE) 21.5.2013

*** AJÁNLÁSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2012/0268(NLE) 21.5.2013 EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság 21.5.2013 2012/0268(NLE) *** AJÁNLÁSTERVEZET az Európai Unió és a Zöld-foki Köztársaság közötti, a jogellenesen tartózkodó személyek

Részletesebben

AZ EGSZB ÉS A NYUGAT-BALKÁN

AZ EGSZB ÉS A NYUGAT-BALKÁN Európai Gazdasági és Szociális Bizottság AZ EGSZB ÉS A NYUGAT-BALKÁN Külkapcsolatok Az EGSZB és a Nyugat-Balkán: kétszintű megközelítés Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) kettős regionális

Részletesebben

A MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI TRAKTOROKKAL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA

A MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI TRAKTOROKKAL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Fogyasztási cikkek Gépjárműipar A MŰSZAKI FEJLŐDÉSHEZ VALÓ HOZZÁIGAZÍTÁSSAL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG MEZŐGAZDASÁGI TRAKTOROK (CATP-AT) ENTR/04-EN

Részletesebben

Parlaméter Európai Parlament Eurobarométer (EB/EP 78.2)

Parlaméter Európai Parlament Eurobarométer (EB/EP 78.2) Kommunikációs Főigazgatóság KÖZVÉLEMÉNY-FIGYELŐ OSZTÁLY Brüsszel, 2013. február 14. Parlaméter Európai Parlament Eurobarométer (EB/EP 78.2) KÖZÉPPONTBAN A NEMEK SZERINTI VÉLEMÉNYKÜLÖNBSÉGEK A férfiak és

Részletesebben

A Magyar-Német Fórum 25. Éves Közgyűlése. és a. Magyar-Német Ifjúsági Fórum 5. közgyűlése. 2015. november 12-13.

A Magyar-Német Fórum 25. Éves Közgyűlése. és a. Magyar-Német Ifjúsági Fórum 5. közgyűlése. 2015. november 12-13. Németországi Európa Unió Az Európa Mozgalom Magyar Tanácsa Európa Intézet, Budapest A Magyar-Német Fórum 25. Éves Közgyűlése és a Magyar-Német Ifjúsági Fórum 5. közgyűlése 2015. november 12-13. Az európai

Részletesebben

Az EU intézményrendszere

Az EU intézményrendszere Az EU intézményrendszere EU Parlament EU Tanácsa EU Bizottság 1 A Tanács és a Főtitkárság főépülete, a Justus Lipsius Brüsszelben Justus Lipsius (1547-1606) holland jogfilozófus és filológus https://commons.wikimedia.org/wiki/file:justus_lipsius,_eastern_side.jpg

Részletesebben

KREATÍV EURÓPA ( ) MEDIA ALPROGRAM. EACEA 30/2018: Európai audiovizuális alkotások online népszerűsítési

KREATÍV EURÓPA ( ) MEDIA ALPROGRAM. EACEA 30/2018: Európai audiovizuális alkotások online népszerűsítési KREATÍV EURÓPA (0-00) MEDIA ALPROGRAM PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 0/08: Európai audiovizuális alkotások online népszerűsítési. CÉLKITŰZÉSEK ÉS LEÍRÁS Ez a felhívás az európai kulturális és kreatív ágazat

Részletesebben

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA?

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? INFORMÁCIÓS ADATLAP 1. AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? Az Európai Parlament előkészítő tevékenységével összhangban az Európai

Részletesebben

valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE

valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE A NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐSÉG EURÓPAI INTÉZETE valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE között létrejött együttműködési megállapodás Preambulum Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) és a Nemek Közötti

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 04/2018

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 04/2018 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 04/2018 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés: Uniós segítségnyújtási önkéntesek kirendelése, beleértve a pályakezdő szakemberek gyakornoki kihelyezését és a végrehajtó

Részletesebben

12671/17 ol/zv/eo 1 DGD 2C

12671/17 ol/zv/eo 1 DGD 2C Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. szeptember 29. (OR. en) 12671/17 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: az elnökség Előző dok. sz.: 12112/17 az Állandó Képviselők Bizottsága/a Tanács FREMP 99 JAI 847 COHOM

Részletesebben

Európában továbbra is kihívást jelent a matematikában és a természettudományokban nyújtott gyenge teljesítmény javítása

Európában továbbra is kihívást jelent a matematikában és a természettudományokban nyújtott gyenge teljesítmény javítása EURÓPAI BIZOTTSÁG SAJTÓKÖZLEMÉNY Európában továbbra is kihívást jelent a matematikában és a természettudományokban nyújtott gyenge teljesítmény javítása Brüsszel, 2011. november 16. Két ma közzétett bizottsági

Részletesebben

*** AJÁNLÁSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2014/0047(NLE)

*** AJÁNLÁSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2014/0047(NLE) EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság 18.9.2014 2014/0047(NLE) *** AJÁNLÁSTERVEZET a Horvát Köztársaságnak az Európai Gazdasági Térségben való részvételéről szóló megállapodásnak

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Tanács határozata

MELLÉKLET. a következőhöz: A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.5. COM(2014) 338 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Tanács határozata az OTIF felülvizsgálati bizottságának 25. ülésén a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Egyezménynek

Részletesebben

15. szakbizottsági ülés szeptember 24. Az Uniós polgárság, kormányzás, intézményi és külügyek szakbizottság MUNKADOKUMENTUMA

15. szakbizottsági ülés szeptember 24. Az Uniós polgárság, kormányzás, intézményi és külügyek szakbizottság MUNKADOKUMENTUMA 15. szakbizottsági ülés - 2012. szeptember 24. CIVEX-V-036 Az Uniós polgárság, kormányzás, intézményi és külügyek szakbizottság MUNKADOKUMENTUMA AZ UNIÓS POLGÁRSÁG ERŐSÍTÉSE: AZ UNIÓS POLGÁROK VÁLASZTÓJOGÁNAK

Részletesebben

1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK. 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága. A részvételi feltételekhez fűződő kérdések

1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK. 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága. A részvételi feltételekhez fűződő kérdések 1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága A részvételi feltételekhez fűződő kérdések 1. Megerősítem, hogy vállalkozásom ipari vagy kereskedelmi jellegű

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.10.8. COM(2014) 619 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz való nyilvános hozzáférésről

Részletesebben

Készítette: Nagy Attiláné a Harsányi János GSZKI könyvtárostanára

Készítette: Nagy Attiláné a Harsányi János GSZKI könyvtárostanára Képes beszámoló Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet által szervezett (2011.11.29. 2011.12.02.) brüsszeli szakmai tanulmányútról Készítette: Nagy Attiláné a Harsányi János

Részletesebben

EURÓPA ITT KEZDŐDIK!

EURÓPA ITT KEZDŐDIK! EURÓPA ITT KEZDŐDIK! EURÓPA ÖNNEL KEZDŐDIK! Az Európai Örökség cím nagyszerű lehetőség arra, hogy felhívja a figyelmet közös örökségünkhöz tartozó helyszínére, és nagyobb megbecsültséget érjen el számára.

Részletesebben

EDC BROSSÚRA. Mi a Demokratikus Állampolgárságra Nevelés

EDC BROSSÚRA. Mi a Demokratikus Állampolgárságra Nevelés EDC BROSSÚRA Mi a Demokratikus Állampolgárságra Nevelés A Demokratikus Állampolgárságra Nevelés (EDC, Education for Democratic Citizenship, Éducation à la citoyenneté démocratique) olyan gyakorlatok és

Részletesebben

9227/19 ADD 1 ll/kk 1 ECOMP.1 LIMITE HU

9227/19 ADD 1 ll/kk 1 ECOMP.1 LIMITE HU Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. június 11. (OR. en) 9227/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 25 ECOFIN 488 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA (Gazdasági és Pénzügyek) 2019. május 17. 9227/19 ADD

Részletesebben

Versenykiírás. Készítsd el te is videódat Arany Jánosról!

Versenykiírás. Készítsd el te is videódat Arany Jánosról! Versenykiírás Szereted Arany János műveit? Érdekesnek találod az életét? Izgat a filmkészítés? Szeretsz történeket (mozgó)képben vagy rajzban elmesélni? Készítsd el te is videódat Arany Jánosról! Az ARANYFESZT

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés Az EU segítségnyújtási önkénteseinek kirendelése, beleértve az

Részletesebben

Mit jelent számomra az Európai Unió?

Mit jelent számomra az Európai Unió? Mit jelent számomra az Európai Unió? Az Európai Unió egy 27 tagállamból álló gazdasági és politikai unió. Európa szomszédos országainak háborús kapcsolata érdekében jött létre a legsűrűbben lakott régió,

Részletesebben

EURÓPAI VÁLASZTÁSOK Választások előtti közvélemény-kutatás - Első fázis Első eredmények: Az európai átlag és a főbb tendenciák országok szerint

EURÓPAI VÁLASZTÁSOK Választások előtti közvélemény-kutatás - Első fázis Első eredmények: Az európai átlag és a főbb tendenciák országok szerint Kommunikációs Főigazgatóság C. Igazgatóság - Kapcsolat a polgárokkal KÖZVÉLEMÉNY-FIGYELŐ EGYSÉG EURÓPAI VÁLASZTÁSOK 2009 2009/05/27 Választások előtti közvélemény-kutatás - Első fázis Első eredmények:

Részletesebben

Jerzy Hoffman. A történelem vonzásában

Jerzy Hoffman. A történelem vonzásában Jerzy Hoffman. A történelem vonzásában Jerzy Hoffman rendező születésének 80. évfordulója alkalmából Életmű-kiállítás nyílt a Lengyel Intézetben (Budapest 1065, Nagymező u. 15.). A kiállítás 2012. november

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK 673/2014 RENDELETE (2014. június 2.) a közvetítő testület, valamint annak eljárási szabályzata létrehozásáról (EKB/2014/26)

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK 673/2014 RENDELETE (2014. június 2.) a közvetítő testület, valamint annak eljárási szabályzata létrehozásáról (EKB/2014/26) L 179/72 AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK 673/2014 RENDELETE (2014. június 2.) a közvetítő testület, valamint annak eljárási szabályzata létrehozásáról (EKB/2014/26) AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK KORMÁNYZÓTANÁCSA,

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.9.14. COM(2015) 430 final 2015/0193 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió és a Palaui Köztársaság közötti, a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumok alóli

Részletesebben

9146/16 ac/ju 1 DG E - 1C

9146/16 ac/ju 1 DG E - 1C Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 19. (OR. en) 9146/16 AUDIO 64 CULT 44 DIGIT 53 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: a Tanács Főtitkársága a Tanács Előző dok. sz.: 8668/16 AUDIO 53 CULT 35 DIGIT 45

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.23. COM(2016) 86 final 2016/0052 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió, Izland, a Liechtensteini Hercegség és a Norvég Királyság közötti, a 2014 2021 közötti

Részletesebben

Megvitatandó napirendi pontok (II.)

Megvitatandó napirendi pontok (II.) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. július 1. (OR. en) 10824/19 OJ CRP2 25 IDEIGLENES NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (II. rész) Európa épület, Brüsszel 2019. július 3. és 4. (10.00, 9.00)

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

Az EUREKA és a EUROSTARS program

Az EUREKA és a EUROSTARS program Az EUREKA és a EUROSTARS program Mészáros Gergely vezető-tanácsos 2014.03.13. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének

Részletesebben

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2014.11.25.)

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2014.11.25.) EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 2014.11.25. C(2014) 9048 final A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2014.11.25.) a Bizottság főigazgatói, valamint a szervezetek vagy önfoglalkoztató személyek közötti megbeszélésekről

Részletesebben

A magyar uniós elnökség és a régiók jövője című konferencia. 2009. május 21-22. Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola

A magyar uniós elnökség és a régiók jövője című konferencia. 2009. május 21-22. Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Hol tart az Európai Unió a többszintű kormányzás intézményrendszerének kiépítésében Dr. Szalay András EU Régiók Bizottsága tagja Veszprémi önkormányzati képviselő A magyar uniós elnökség és a régiók jövője

Részletesebben

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220)

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Integrációtörténeti áttekintés Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet - 1950 május 9. Schuman-terv Szén-és

Részletesebben

Erasmus+ és Kreatív Európa - A két ernyőprogram bemutatása. Bagó Zoltán Európai Parlamenti Képviselő EP Kulturális és Oktatási Bizottságának tagja

Erasmus+ és Kreatív Európa - A két ernyőprogram bemutatása. Bagó Zoltán Európai Parlamenti Képviselő EP Kulturális és Oktatási Bizottságának tagja Erasmus+ és Kreatív Európa - A két ernyőprogram bemutatása Bagó Zoltán Európai Parlamenti Képviselő EP Kulturális és Oktatási Bizottságának tagja Erasmus+ keretprogram az Unió oktatási, képzési, ifjúsági

Részletesebben

Az EU közjogi alapjai Gombos Katalin

Az EU közjogi alapjai Gombos Katalin Az EU közjogi alapjai 2017. 03. 13. Gombos Katalin 2017. 03. 13. 1 Csatlakozás Csatlakozások: Északi kibővülés Déli kibővülés Volt EFTA-államok Keleti kibővülés Horvátország Gombos Katalin 2017. 03. 13.

Részletesebben

99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8

99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8 99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8 BELSŐ MEGÁLLAPODÁS A TAGÁLLAMOK KORMÁNYAINAK A TANÁCS KERETÉBEN ÜLÉSEZŐ KÉPVISELŐI KÖZÖTT AZ AKCS-EK PARTNERSÉGI

Részletesebben

Erasmus. Külföldi ösztöndíj-lehetőség hallgatóknak és oktatóknak. Sopron, 2008. május 26. Az Erasmus páratlan program

Erasmus. Külföldi ösztöndíj-lehetőség hallgatóknak és oktatóknak. Sopron, 2008. május 26. Az Erasmus páratlan program Erasmus Külföldi ösztöndíj-lehetőség hallgatóknak és oktatóknak Sopron, 2008. május 26. Tempus Közalapítvány Az Erasmus páratlan program 1987 - Erasmus 3244 hallgató 1997 - Magyarország csatlakozik 856

Részletesebben

7051/16 ac/tk/kk 1 DGB 1 A

7051/16 ac/tk/kk 1 DGB 1 A Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. március 23. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2014/0013 (NLE) 7051/16 AGRI 125 AGRIORG 15 FELJEGYZÉS AZ I/A NAPIRENDI PONTHOZ Küldi: Címzett: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

IP/11/1153. EURÓPAI BIZOTTSÁG SAJTÓKÖZLEMÉNYNem vonzók a kezdő tanári fizetések derül ki egy jelentésből

IP/11/1153. EURÓPAI BIZOTTSÁG SAJTÓKÖZLEMÉNYNem vonzók a kezdő tanári fizetések derül ki egy jelentésből EURÓPAI BIZOTTSÁG SAJTÓKÖZLEMÉNYNem vonzók a kezdő tanári fizetések derül ki egy jelentésből Brüsszel, 2011. október 4. A pályakezdő pedagógusok bruttó alapfizetése csaknem valamennyi európai országban

Részletesebben

Projekt címe: LIFE TreeCheck:

Projekt címe: LIFE TreeCheck: Projekt címe: LIFE TreeCheck: A városi hőszigetek hatásainak minimalizálása zöld területekkel PROJEKT HELYSZÍNEK: Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia, valamint: Ausztria, Belgium és Németország

Részletesebben

A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, ÍRORSZÁG,

A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, ÍRORSZÁG, JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉSHEZ, AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉSHEZ ÉS AZ EURÓPAI ATOMENERGIA-KÖZÖSSÉGET LÉTREHOZÓ SZERZŐDÉSHEZ CSATOLT, AZ ÁTMENETI RENDELKEZÉSEKRŐL SZÓLÓ

Részletesebben

A GÉPJÁRMŰVEKKEL FOGLALKOZÓ MŰSZAKI BIZOTTSÁG ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA

A GÉPJÁRMŰVEKKEL FOGLALKOZÓ MŰSZAKI BIZOTTSÁG ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG Egységes piac, fogyasztási cikkekre vonatkozó jogszabályok és azok végrehajtása Gépjárműipar MŰSZAKI BIZOTTSÁG GÉPJÁRMŰVEK ENTR/1722/02-EN Brüsszel,

Részletesebben

Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola

Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola AZ ÁLLAM SZEREPVÁLLALÁSA A MAGYAR FILMMŰVÉSZET ÉS FILMIPAR 2004-2014. KÖZÖTTI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁBAN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A MOZGÓKÉPÖRÖKSÉG MEGŐRZÉSÉRE

Részletesebben

GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE

GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2017. március 23-ai ülésére Tárgy: Javaslat a Gödöllő Európa Kulturális Fővárosa 2023" című pályázaton való elindulás megerősítésére, valamint

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, április 13. (OR. en) 7763/10 Intézményközi referenciaszám: 2009/0168 (CNS) AELE 10 SCHENGEN 29 JAI 245

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, április 13. (OR. en) 7763/10 Intézményközi referenciaszám: 2009/0168 (CNS) AELE 10 SCHENGEN 29 JAI 245 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2010. április 13. (OR. en) 7763/10 Intézményközi referenciaszám: 2009/0168 (CNS) AELE 10 SCHENGEN 29 JAI 245 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS HATÁROZATA

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanács működtetéséről

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanács működtetéséről SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 194/2009-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanács működtetéséről Budapest, 2009. január 2 Vezetői összefoglaló

Részletesebben

PUBLIC. 8974/16 pu/pn/kb 1 DG C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 26. (OR. en) 8974/16 LIMITE PV/CONS 23 RELEX 402

PUBLIC. 8974/16 pu/pn/kb 1 DG C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 26. (OR. en) 8974/16 LIMITE PV/CONS 23 RELEX 402 Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 26. (OR. en) 8974/16 LIMITE PUBLIC PV/CONS 23 RELEX 402 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV 1 Tárgy: Az Európai Unió Tanácsának 2016. május 13-án Brüsszelben tartott

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Külügyi Bizottság. 21.3.2005 PE 355.681v01-00

EURÓPAI PARLAMENT. Külügyi Bizottság. 21.3.2005 PE 355.681v01-00 EURÓPAI PARLAMENT 2004 ««««««««««««Külügyi Bizottság 2009 21.3.2005 1-24.MÓDOSÍTÁS Véleménytervezet Gerardo Galeote Quecedo Az Európai Külügyi Szolgálat létrehozásának intézményi vonatkozásai (2004/2207(INI))

Részletesebben

A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA ELNÖKSÉGÉNEK 127. ÜLÉSE január 26.

A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA ELNÖKSÉGÉNEK 127. ÜLÉSE január 26. Brüsszel, 2011. január 10. A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA ELNÖKSÉGÉNEK 127. ÜLÉSE 2011. január 26. 6. PONT AZ EURÓPAI TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI CSOPORTOSULÁSOK (EGTC) PLATFORMJÁNAK LÉTREHOZÁSA Előterjesztő: a főtitkár

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.4.8. COM(2016) 188 final 2016/0103 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió és a Marshall-szigeteki Köztársaság közötti, a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumok

Részletesebben

EU közjogi alapjai május 7.

EU közjogi alapjai május 7. EU közjogi alapjai 2018. május 7. TEMATIKA febr. 12. Integrációtörténeti áttekintés febr. 19. Az EU jogalanyisága, alapértékei, integrációs célkitűzések, tagság, Az EU hatáskörei febr. 26. Az intézmények

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az EU intézményei 138.lecke Az intézményrendszer általános jellemzői Az Európai

Részletesebben

KREATÍV EURÓPA ( ) MEDIA ALPROGRAM

KREATÍV EURÓPA ( ) MEDIA ALPROGRAM KREATÍV EURÓPA (2014 2020) MEDIA ALPROGRAM PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/21/2019: A nem nemzeti filmek forgalmazásának támogatása a forgalmazás szelektív rendszere FIGYELMEZTETÉS: Ez a pályázati felhívás az

Részletesebben

CURRICULUM VITAE. Tanulmányok, végzettség. /2008/ Corvinus Egyetem, posztgraduális képzés Tuirizmus szakértő diploma. Ügyvédi, jogi szakvizsga

CURRICULUM VITAE. Tanulmányok, végzettség. /2008/ Corvinus Egyetem, posztgraduális képzés Tuirizmus szakértő diploma. Ügyvédi, jogi szakvizsga CURRICULUM VITAE Adatok Név: dr Kricsfalvi. Anita Születési hely, idő : Budapest, 1972.12.10. Állampolgárság: magyar Postacím: 1061 Budapest,Jókai tér 8. Mobiltelefon:36 20 5120705 anita@businessitalia.hu

Részletesebben

Viták az Európai Parlamentben a KAP jövőjéről

Viták az Európai Parlamentben a KAP jövőjéről Viták az Európai Parlamentben a KAP jövőjéről dr. Mezei Dávid európai parlamenti tanácsadó 1 Előzmények Lyon-jelentés (2010. július) a KAP költségvetését legalább a 2013-as szinten meg kell őrizni az élelmiszer

Részletesebben

11917/1/12 REV 1ADD 1 lj/lj/kk 1 DQPG

11917/1/12 REV 1ADD 1 lj/lj/kk 1 DQPG AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2012. október 4. (11.10) (OR. fr) Intézményközi referenciaszám: 2010/0197 (COD) 11917/1/12 REV 1 ADD 1 WTO 244 FDI 20 CODEC 1777 PARLNAT 324 A TANÁCS INDOKOLÁSA Tárgy:

Részletesebben

(Vélemények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK BIZOTTSÁG (2008/C 14/10)

(Vélemények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK BIZOTTSÁG (2008/C 14/10) 2008.1.19. C 14/27 V (Vélemények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK BIZOTTSÁG Pályázati felhívás az emberkereskedelemmel foglalkozó szakértői csoport létrehozásáról szóló 2007/675/EK bizottsági határozatra vonatkozóan

Részletesebben