LOW-CARBON GAZDASÁG FOGARASSY CSABA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "LOW-CARBON GAZDASÁG FOGARASSY CSABA"

Átírás

1 SZIE KLÍMAGAZDASÁGTANI ELEMZŐ ÉS KUTATÓKÖZPONT LOW-CARBON GAZDASÁG FOGARASSY CSABA

2 Átmenet a karbongazdaságba Az alacsony-széntartalmú gazdaság (karbongazdaság) felé mutató átmenet kihívásokat teremt a versenyképesség terén, de lehetőségeket is nyújt: piaca 2050-re valószínűleg eléri vagy meghaladja az 500 milliárd dollárt. A vállalatoknak és országoknak úgy kell igazodniuk a változásokhoz, hogy komparatív előnyre tehessenek szert.

3 Szakpolitikai beavatkozások A célok eléréséhez szükséges szakpolitikai beavatkozásoknak piacorientáltnak kell lenniük, mert így maradhatnak kezelhető költségszinten. A kibocsátás-csökkentést célzó szakpolitika három fontos eleme, amelyek közül bármelyik figyelmen kívül hagyása megnöveli az intézkedések költségét a következők: Szénhasználat beárazása Technológiapolitika Magatartásbeli változások terén lévő akadályok megszüntetése

4 Szénhasználat beárazása Beárazás (adóval, kereskedelemmel vagy szabályozással): lényegében azt jelenti, hogy az embereket szembesítik tevékenységeik teljes társadalmi költségével, így az alacsonyabb karbon-kibocsátású termékek felé fordulnak. A gazdasági hatékonyság rámutat a szénár előnyeire: a kibocsátás-csökkentés ott valósul meg, ahol az a legolcsóbb. EU Kibocsátáskereskedelmi Rendszere (ETS) jelenleg a kibocsátások csökkentését célzó európai erőfeszítések középponti része.

5 Technológiapolitika Ennek érvényesnek kell lennie a kutatásfejlesztéstől a demonstrációs és a korai alkalmazás szakaszáig. A magánszféra fontos szerepet játszik a K+F-ben és a technológia elterjesztésében, de egy szorosabb együttműködés a kormány és az ipar között tovább ösztönzi az alacsony széntartalmú technológiák széles portfoliójának fejlesztését, és csökkenti a bevezetés költségeit.

6 Magatartásbeli változások A kibocsátások csökkentését szolgáló intézkedések költséghatékonyak, ott is előfordulnak akadályozó események. Ilyenek lehetnek a magatartásbeli és szervezeti tehetetlenség, megbízható információk hiánya, a tranzakciós költségek. Mind a termelési szektor, mint a pénzügyi szektor részére világos szabályozás és egyértelmű gazdaságpolitikai intézkedések bevezetése szükséges. Az információhiány és a politikai bizonytalanság rendkívüli mértékben hátráltathatja a technológiai alkalmazások bevezetését vagy a kapcsolódó pénzügyi termékek kifejlesztését.

7 Zöld üzleti modellek A tartósan magas energiaárak, és a globális ellátási problémák előtérbe helyezték a tiszta technológiákat és más zöld befektetési lehetőségeket, Az energia ipar a leginkább tőke igényes ipar a világon, melyhez a jelenlegi pénzügyi válságban egyre nehezebb befektetési forrásokat rendelni, főként akkor, ha figyelembe vesszük a szektor politikai bizonytalanságait (pl. állandó orosz-ukrán vita) is, A tőkepiacok mindig a jó befektetéseket keresik, s a jelenlegi befektetők a zöldenergia piacon nem csak jó befektetés lehetőségét találnak, hanem a feel good -t is, azaz a jó érzést is,

8 Fejlett vs. fejlődő országok A Kyotói Egyezmény mechanizmusai megváltoztatták a technológiák globális vándorlásának feltételeit, a fejlett országok már nem tudják a szennyezéseket a fejlődő országokba exportálni, a fejlett országok egyes befektetési mechanizmusokkal fizetnek a fejlődő országoknak, hogy az ott előállított, és a fejlett országokban elfogyasztott termékek következtében keletkezett környezetterhelés kompenzálva legyen, tiszta technológia projekteket létrehozva. (pl. a tiszta fejlődés mechanizmus, emisszió kereskedelmi séma), a fejlődő országok technológiai rendszereinek, környezetbarát működtetésének a feltételeit is igyekeznek megvalósítani, a projektek megvalósításának hatásfokát az pénzügyi egységre eső emisszió elkerülés, vagy energia-megtakarítás indikátoraival mérik, illetve minősítik is azokat,

9 Biztosítási és hitelezési termékek A biztosítási és pénzügyi szektor, a biztosítási és hitelezési kockázatok elkerülése miatt, a klímaváltozáshoz kapcsolódó kutatások, valamint a klímaváltozást csökkentő befektetések, beruházások egyik legnagyobb támogatójává válik. A részvényesek és a szigorodó környezetvédelmi szabályozás hatására folyamatosan új üzleti lehetőségeket és pénzügyi termékeket vezetnek be.

10 Zöldbanki termékek a nemzetközi piacon Ezek a speciális termékek, általában az emberek felelősségérzetére alapoznak, olyan beruházási stratégiák, melyek maximalizálni akarják a pénzügyi megtérülés lehetőségét és a szociális jólétet. Elsősorban a környezetbarát fejlesztéseket, a fogyasztók védelmének elősegítését, az emberi jólétet, a diverzitás megőrzését célzó beruházásokat, termékköröket favorizálják. Nem támogatják a fegyverkezéssel, hadsereggel, dohányáruval és alkohollal valamint a szerencsejátékokkal kapcsolatos befektetéseket.

11 Befektetési alapok (SRI) A Socially Responsible Invesment, azaz a társadalmilag felelős befektetés olyan stratégia, amely nem csak az elérhető nyereséget akarja maximalizálni, hanem szempontjai közt a fenntartható fejlődési feltételeket is figyelembe veszi. Úgynevezett ESG kritériumokat követnek: Environmental környezeti, Social társadalmi és Governance vállalatirányítási kritériumok alapján nem fektetik tőkéjüket olyan vállalatokba, amelyek ezen feltételek szerint megkérdőjelezhető tevékenységet folytatnak. Tehát sem környezetszennyező iparágakat nem támogatnak, sem munkavállalóit kizsákmányoló vagy hadiiparral kapcsolatos vállalatokat. Egyértelmű, általános stratégia nincsen, de azokat a vállalatokat preferálják, amelyek figyelembe veszik az esélyegyenlőségi, minőségbiztosítási és környezetvédelmi megközelítéseket. (pl. az alternatív energia felhasználás mértékét) vagy negatív szűrés, ami kizárási tényezőket határoz meg (pl. dohánytermékek gyártása/forgalmazása, abortuszhoz kapcsolódás).

12 Értékpapír Az értékpapírosítás a részvények közforgalomba hozatalát megelőző szakaszhoz kötődik. Az intézményi zöld vagy karbontudatos beruházások széles skáláját tudják finanszírozni, ha a szokásos eszköz alapú értékpapírokat (a kötvények egyik formája) összekapcsolják környezeti infrastruktúrával vagy projektekkel. A kölcsönjegyzéseken keresztül beruházó bankok garantált áron új kötvényeket vásárolnak, amelyeket újra eladnak intézményi befektetőknek.

13 Kötvények Erdő Kötvények: az erdő kötvényeket 2008-ban hozták létre, hogy alapot képezzenek a széleskörű újraerdősítésre. Panamában például azért, hogy könnyítsenek a közlekedési problémákon a Panama Csatorna mentén. Az újraerdősítést a csatorna vízgyűjtő területe mentén végeznék azzal a céllal, hogy a partokon javítsa a vízfolyás irányítását, az üledékek és a tápanyagok kimosódásának leállításával.

14 Katasztrófa kötvények Katasztrófa kötvények: a biztosítóknak segítenek finanszírozni a katasztrófák kockázatát, kialakítanak egy értékpapírt egy esemény kockázatának finanszírozására-biztosítására. Ez azt jelenti, hogy a biztosítók és befektetők is kereskedhetnek az értékpapírokkal, ha társítják ezt a katasztrófa kockázatokkal. A katasztrófa kötvények az értékpapírok kockázatához igazodnak, ahol a kötvény úgy működik, mint egy vállalati kötvény. Speciális nyelvezettel, megkívánva a tulajdonosoktól, hogy engedjék el, vagy halasszák el a tőke vagy kamat kifizetését, ha az aktuális katasztrófa veszteségei felülmúlják az előzőekben meghatározott mennyiséget.

15 Zöld-jelzálogfedezetű papírok Zöld jelzálog-fedezetű értékpapírok: jelzálogfedezetű értékpapírok olyan kötvények, melyek értékét több száznyi jelzálogkölcsönből származtatták, ezeket együtt értékpapírosították és ezután átértékelték, majd eladták a befektetőknek ben a jelzálog fedezetű értékpapíroknak nagy hulláma volt megfigyelhető, ami áthatotta az US jelzálogpiacának 25-30%-át. A zöld jelzálog-fedezetű értékpapíroknak az a lényege, hogy legyenek összekapcsolva a speciális energiafelhasználású és fejlett környezetvédelmi rendszerű épületekkel.

16 Technológiai lízing Főként azon cégek számára lehetőség, akik tiszta, környezetbarát technológiákkal és az ehhez szükséges eszközökkel kívánják működtetni termelési rendszereiket. Ezt a fajta lízinget az európai bankok kezdték el először alkalmazni. Az alacsony kamatlábak segítségével biztosítják a környezetbarát technológiák megvalósítását a kereskedelmi ügyfeleik számára. Néhány európai kormány nagy szerepet játszik a zöld lízingek népszerűsítésében, ezt használják a társadalmi tudatformáláshoz és az üzleti ösztönző programokhoz egyaránt. A Rabobank globálisan vezet a zöld technológiai lízing területén ben összesen 103 millió USD értékű lízing ügyletet bonyolítottak.

17 IPO segítség Az IPO az Initial Public Offering rövidítése magyarul "Elsődleges Nyilvános Forgalomba Hozatal", amikor az illető társaság részvényeit először lehet nyilvánosan jegyezni - még a tőzsdei bevezetést megelőzően. Ehhez az adott ország értékpapírfelügyeletének engedélye szükséges. Az IPO rendkívül jó lehetőséget kínál a részvény hosszú távú stabilitásának megőrzéséhez, ha a kezdeti szakaszban már meghatározásra kerülhet (karbontudatos, környezettudatos), hogy kik, és milyen szempontrendszert figyelembe véve birtokolhatják a részvények jelentős hányadát.

18 Öko-piaci indexek Öko-piaci indexek: Egyes bankok, például JP Morgan és ABN AMRO, a befektetőinek nyújt széleskörű indexeket, melyek folyamatosan változnak úgy, ahogy a jövő környezetvédelmi lehetőségei és kihívásai felmerülnek. Az Öko-piaci indexek sorozata februárjában, az ABN AMRO létesített egy részvény indexet olyan vállalkozások számára (Dow Jones Fenntarthatósági Index alapján), amelyek a globális felmelegedéssel és a környezetvédelemmel állnak kapcsolatban.

19 Magán részvények Ezek elsősorban az erdők megőrzésére illetve erdőtelepítésre irányulnak, 100%-os finanszírozást nyújt ilyen irányultságú nonprofit szervezetek számára, hogy azok megfelelő területekre, eszközökre tehessenek szert, és ezekkel folytathassák munkájukat.

20 Zöld alapok Az új energetikai technológiák népszerűségét növeli a fokozódó környezettudatosság, mely miatt egyre erőteljesebb a gazdasági és politikai nyomás is, főként az éghajlati környezeti előírások betartására és szigorítására irányulnak. Ebből a trendből az energiahatékonyság, az emissziós kontrol, a megújuló energia, energiakezelés és energia szolgáltatások területe profitál elsősorban! A pénzügyi intézeteknél megtalálható ilyen jellegű alapok, olyan vállalatokba fektetnek be, melyek a megújuló és tiszta energiaforrások iparában tevékenykednek, valamint részt vesznek az új technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázásában.

21 Katasztrófa kötvény alap Néhány terméket jelenleg is kínálnak kereskedelmi bankok azokon a területeken, ahol már most is a klímaváltozás hatásaihoz alkalmazkodnak. Ez a trend a jövőben valószínűleg fel fog gyorsulni, mert az agrártermelés, a turizmus és más szektorok is igénylik ezeket az extra beruházásokat (pl. az élelmiszertermelésben az öntözési rendszerek kiépítése), hogy megküzdhessenek a klímaváltozás hatásaival. Leu Prima Katasztrófa kötvény alap, amit a Suisse Group kínál. A világ első nyilvános katasztrófa kötvény alapja, mely egy részének célja a klímaváltozással egybefüggő természeti katasztrófák okozta károk finanszírozása. Azért hozták létre, mert az előtte létező biztosítások nem fedték le a piacot.

22 CO2 alapú hiteltermékek A részben szén-dioxid alapú elszámolást is magába integráló hitelezési rendszerek sajátossága az, hogy a hitelezők az ÜHG gázok elkerülését is támogató projekt tulajdonságként kezelik. A programok a környezeti tulajdonságok javítását célozzák meg termékeik segítségével. Minden termék esetében nyomon követhető a CO2 elkerülés nagysága, illetve a termékek alkalmazásához kapcsolódó indirekt ÜHG csökkentés megvalósítása.

23 Clean Air auto loan Olyan autókra vehető fel ez a kölcsön, melyek már környezetbarát technológiákkal működnek, mely a széndioxid kibocsátás jelentős csökkentésével fogható meg. Két kategóriát különböztetnek meg: Az átlagos érték kevesebb, mint 50%-át bocsátja ki. Az átlagos érték kevesebb, mint 33%-át bocsátja ki. A bankok honlapján megtalálhatók ezeknek a járműveknek a kibocsátás szerint sorrendbe állított listája. Azok vásárolhatók meg kedvezőbb hitelkondíciókkal, amelyek kedvezőbb emisszió kibocsátási tulajdonsággal rendelkeznek. Hasonló konstrukciót kínál a Toyota cég is japán vásárlóinak, mikor az autó megvásárlásakor opcióként kínálja a várható CO 2 emisszió kibocsátáshoz kapcsolódó karbon crediteket. Az autó 5 éves üzemeltetéséhez kapcsolódó CO 2 kibocsátások ellentételezésére, karboncsökkentő projektekből származó emisszió megtakarításokat ad ajándékba

24 Gyorskölcsön Fontos momentuma a gyors elbírálási idő. Fuvarozó cégeknek kínálják, hogy a hatékony üzemanyag technológiákat finanszírozhassák. Segítség abban, hogy például Smart Way szerelvényt/berendezést vásárolhassanak, amely 15%-kal képes növelni az üzemanyag felhasználás hatásfokát. A terméket az US EPA-val (United States Environment Protection Agency) és a fuvarozó szektorral társulva kínálják. A környezetvédelmi haszon rendkívüli, mert nagymértékben csökkenti a légszennyezést és mérhető az ÜHG kibocsátás csökkentés is. Ugyanakkor a berendezés beszerelése jelentős költségmegtakarítást eredményez a cégeknek (US EPA, 2008).

25 Hitelkártya termékek A zöld termékek nagy családja befektetési és hitelkártyákat foglal magába, amelyek környezetvédelmi tevékenységeket segítenek. Zöld hitelkártyákat kínálnak a legnagyobb hitelkártya vállalatok, akik általában civil szervezeteknek küldenek adományt, körülbelül fél százalékpontot minden vásárlásnál, egyenleg átutalásnál vagy készpénz kivételnél. A hitelkártyák éves kamatlába 15-22% között mozog és ennek legtöbbje benne foglaltatik az éves használati díjba. Észak-Amerikában már régóta működik jó néhány zöld kártya szolgáltatás, mint például MBNA s Sierra Club hitelkártya, Shorebank Pacific s Salmon Nation Platinum Visa, Royal Bank of Canada s WWF Visa hitelkártya és Citigroup s Environmental Defense Platinum Master Card.

26 Zöld hitelkártya változatok Ezeknek a zöld hitelkártyáknak többféle variációja van, de általánosságban elmondható, hogy a kártyák profitját, vagy a használattal arányos összeg bizonyos százalékát, zöld szervezeteknek utalják, és azok ÜHG csökkentési projektek finanszírozásába fektetik. Létezik olyan opció is, hogy környezetbarát vagy karbontudatos termékek vásárlása esetén a kártyatulajdonosok bizonyos kedvezményeket kapnak.

27 Carbon commodity termékek Pénzügyi termékek és szolgáltatások, amelyek kapcsolódnak a karbon piachoz, az európai összefüggésben igencsak specifikusak. Ez a régiós eltérés főleg az EU Emissziós Kereskedelmi rendszerének (EU ETS) elindulásakor keletkezett 2005 januárjában. A terv szerint európai ipartelephez egy-egy karbon kvótát/korlátozást rendelnek. Ettől a szabályozástól azt várták, hogy egy új, klímavédelemhez kapcsolódó banki pénzügyi szolgáltatáshoz vezessen, amely költséghatékonyan tudja optimalizálni az emissziós kvóták használatát. Az EU ETS kvótarendszere nem igazán hozta az elvárt emissziós kvóták banki kereskedelmének beindulását, mivel a részbeni túl kvótázás, illetve a pénzügyi válság a piaci elvárásokat jelentősen átírta.

28 Karbontermékek piaca A nemzetközi karbonpiacon folyó emisszió-kereskedelem, amelynek termékei kiterjednek mind az EU kötelező emisszió kereskedelmi piacára, mind az önkéntes piacokra, rendkívüli lehetőségeket kínálnak hazánk klímapolitikai stratégiájának költséghatékonnyá tételére. A klímapolitikai célok megvalósítása mellett azonban kiemelkedő jelentősége lehet a hazai zöldenergia termelő rendszerek hatékony projekt finanszírozásában, vagy a fenntartható üzleti stratégia alapfeltételeinek értelmezésében is. A pénzpiaci vizsgálatok alapján úgy ítéljük meg, hogy az emisszió kibocsátás vagy korlátozás rendszereinek kezelése legalább akkora kihívás a pénzintézetek számára, mint a politikai vagy környezetvédelmi szakemberek részére.

29 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!!

KLÍMABARÁT GOLF, WELLNESS,BANKI ÉS INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK

KLÍMABARÁT GOLF, WELLNESS,BANKI ÉS INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK SZIE KLÍMAGAZDASÁGTANI ELEMZŐ ÉS KUTATÓKÖZPONT KLÍMABARÁT GOLF, WELLNESS,BANKI ÉS INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK /LOW-CARBON PRODUCTION AND SERVICE/ DR. FOGARASSY CSABA Karbongazdaság (zöldből kékbe) Az alacsony-széntartalmú

Részletesebben

KLÍMABARÁT GOLF, WELLNESS,BANKI ÉS INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK

KLÍMABARÁT GOLF, WELLNESS,BANKI ÉS INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK 2012.05.25. OpenUniversity SZIE KLÍMAGAZDASÁGTANI ELEMZŐ ÉS KUTATÓKÖZPONT KLÍMABARÁT GOLF, WELLNESS,BANKI ÉS INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK /LOW-CARBON PRODUCTION AND SERVICE/ DR. FOGARASSY CSABA Karbongazdaság

Részletesebben

KARBONGAZDASÁGTAN AVAGY A TERVSZERŰ ÜVEGHÁZGÁZ TÉS ÉS EMISSZIÓMENEDZSMENT GYAKORLATI KÉRDÉSEI

KARBONGAZDASÁGTAN AVAGY A TERVSZERŰ ÜVEGHÁZGÁZ TÉS ÉS EMISSZIÓMENEDZSMENT GYAKORLATI KÉRDÉSEI 2009. KARBONGAZDASÁGTAN AVAGY A TERVSZERŰ ÜVEGHÁZGÁZ TÉS ÉS EMISSZIÓMENEDZSMENT GYAKORLATI KÉRDÉSEI DR. FOGARASSY CSABA LUKÁCS ÁKOS KARBONGAZDASÁGTAN AVAGY A TERVSZERŰ ÜVEGHÁZGÁZ CSÖKKENTÉS ÉS EMISSZIÓMENEDZSMENT

Részletesebben

KARBONTUDATOS ÜZLETI STRATÉGIÁK. Lukács Ákos

KARBONTUDATOS ÜZLETI STRATÉGIÁK. Lukács Ákos KARBONTUDATOS ÜZLETI STRATÉGIÁK Lukács Ákos kutató Klímagazdaságtani Elemző és Kutató Központ Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Email: lukacs.akos@gtk.szie.hu

Részletesebben

ÚJ ÜZLETÁG: KVÓTAKERESKEDELEM AZ ÜZLETI ÉS MAGÁNSZEKTORBAN

ÚJ ÜZLETÁG: KVÓTAKERESKEDELEM AZ ÜZLETI ÉS MAGÁNSZEKTORBAN KLÍMAGAZDASÁGI SZAKKÖZGAZDÁSZ KÉPZÉS 2012 ÚJ ÜZLETÁG: KVÓTAKERESKEDELEM AZ ÜZLETI ÉS MAGÁNSZEKTORBAN Dr. Fogarassy Csaba SZIE Egyetemi Klímatanács Főtitkára Bevezetés AZ EU KARBON- PIACAI KÖTELEZŐ ÉS ÖNKÉNTES

Részletesebben

A BANKSZEKTOR ÉS AZ EMISSZIÓ CSÖKKENTÉS

A BANKSZEKTOR ÉS AZ EMISSZIÓ CSÖKKENTÉS A BANKSZEKTOR ÉS AZ EMISSZIÓ CSÖKKENTÉS Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens, főtitkár Szent István Egyetem Egyetemi Klímatanács 2009. május Háttér PÁRATLAN TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI KAPCSOLATRENSZER, AMELY

Részletesebben

Felelősségvállalás a pénzügyi szektorban: transzparencia és hitelesség

Felelősségvállalás a pénzügyi szektorban: transzparencia és hitelesség Felelősségvállalás a pénzügyi szektorban: transzparencia és hitelesség Konferencia a lakossági pénzügyek egyes kérdéseiről MeH - PSZÁF 2007. május 22. Braun Róbert egyetemi docens, Corvinus Egyetem ügyvezető,

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok PÉNZPIACI befektetési eszközalap portfólió Benchmark: RMAX Típus: Rövid lejáratú állampapír Árfolyam 1,638 HUF/egység Valuta HUF Portfolió nagysága 8 180 498 608 HUF Kockázati besorolás: alacsony A bemutatott

Részletesebben

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok PÉNZPIACI befektetési eszközalap portfólió Benchmark: RMAX Típus: Rövid lejáratú állampapír Árfolyam 1,657HUF/egység Valuta HUF Portfolió nagysága 7 625 768 268 HUF Kockázati besorolás: alacsony A bemutatott

Részletesebben

Elan SBI Capital Partners és az SBI European Fund Bemutatása. 2009 június

Elan SBI Capital Partners és az SBI European Fund Bemutatása. 2009 június Elan SBI Capital Partners és az SBI European Fund Bemutatása 2009 június Tartalom Elan SBI Capital Partners Tőkealapkezelő Zrt.- Bemutatása SBI European Tőkealap (Alap) - Bemutatása SBI European Tőkealap

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek

Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek Gerőházi Éva - Hegedüs József - Szemző Hanna Városkutatás Kft VÁROSKUTATÁS KFT 1 Az előadás szerkezete Az energiahatékonyság kérdésköre

Részletesebben

EPC pénzügyek. Transparense projekt.

EPC pénzügyek. Transparense projekt. EPC pénzügyek Transparense projekt Energiahatékonysági projektek finanszírozása A következő pénzügyi lehetőségek állnak rendelkezésre egy energiahatékonysági intézkedés finanszírozására Kereskedelmi és

Részletesebben

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Energia Másképp III., Heti Válasz Konferencia 2011. március 24. Dr. Németh Miklós, ügyvezető igazgató Projektfinanszírozási Igazgatóság OTP Bank

Részletesebben

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések

Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések MFB Csoport: integrált pénzügyi szolgáltatások Szoros és hatékony együttműködés az MFB Csoport hitelezési, befektetési, garancia vállalási és támogatási tevékenységet

Részletesebben

Tőkeköltség (Cost of Capital)

Tőkeköltség (Cost of Capital) Vállalati pénzügyek 1 9. előadás A tőkeköltség szerepe Tőkeköltség (Cost of Capital) Tőkeköltség 1 2 A tőkeköltség értelmezése TŐKEKÖLTSÉG A finanszírozási források ára (költsége), A befektetők által elvárt

Részletesebben

Változási esettanulmány Assen város példáján

Változási esettanulmány Assen város példáján Változási esettanulmány Assen város példáján A kontextus és helyi kihívások bemutatása Assen városa ambiciózus fenntarthatósági célt tűzött ki maga elé,amely keretében 2015-ig (ill. 2020-ig) számos fenntarthatósági

Részletesebben

K&H HOZAMLÁNC ÉLETBIZTOSÍTÁSHOZ VÁLASZTHATÓ NYÍLTVÉGŰ ESZKÖZALAPOK

K&H HOZAMLÁNC ÉLETBIZTOSÍTÁSHOZ VÁLASZTHATÓ NYÍLTVÉGŰ ESZKÖZALAPOK K&H HOZAMLÁNC ÉLETBIZTOSÍTÁSHOZ VÁLASZTHATÓ NYÍLTVÉGŰ ESZKÖZALAPOK K&H TŐKEVÉDETT PÉNZPIACI ESZKÖZALAP Az eszközalap kockázatviselő kategória szerinti besorolása: védekező A tőkevédett pénzpiaci eszközalap

Részletesebben

Megújuló energia és energiahatékonysági helyzetkép

Megújuló energia és energiahatékonysági helyzetkép Megújuló energia és energiahatékonysági helyzetkép Szabó Zsolt államtitkár Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkárság Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai. Örményi Viktor 2015. május 6.

A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai. Örményi Viktor 2015. május 6. A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai Örményi Viktor 2015. május 6. Előzmények A Virtuális Erőművek kialakulásának körülményei 2008-2011. között a villamos energia piaci árai

Részletesebben

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6.

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. A tanulmány az NFGM megbízásából készült Miért? (NFFT Jövőkereső) Mindezekre tekintettel halaszthatatlan, hogy a magyar társadalom körében széleskörű

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek. Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium

Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek. Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium A kibocsátás csökkentés globális feladat A világ átlaghőmérséklet-növekedésének 2 C fok alatt tartása nemzetközileg

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a NN Biztosító Zrt. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Pálffy Anikó Elemzési és Statisztikai Főosztály

Pálffy Anikó Elemzési és Statisztikai Főosztály EU stratégiai és jogszabályi keretek Pálffy Anikó Elemzési és Statisztikai Főosztály Budapest, 2019. március 1. Európai energiapolitika 2015 után harmadik éve növekvő európai energiafogyasztás A 2020-as

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL

ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL 2014. október HANSAINVEST Hanseatische Investment Gmbh alapjai 2014. október Forrás: hansainvest.de HANSAinternational

Részletesebben

Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság)

Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság) A fenntarthatóságot segítő regionális támogatási rendszer jelene és jövője ÉMOP - jelen ROP ÁPU Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság) A környezeti fenntarthatóság érvényesítése A környezeti

Részletesebben

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság Energiastratégia 2030 a magyar EU elnökség tükrében Globális trendek (Kína, India); Kovács Pál helyettes államtitkár 2 A bolygónk, a kontinens, és benne Magyarország energiaigénye a jövőben várhatóan tovább

Részletesebben

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz:

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.2.25. COM(2015) 80 final ANNEX 1 AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A

Részletesebben

Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében. Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr.

Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében. Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr. Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr. Tánczos Katalin A magyar energia- és környezetpolitika összefüggései, új kihívásai MTA

Részletesebben

Energiahatékonyság, megújuló energiaforrások, célkitűzések és szabályozási rendszer Varga Tamás Zöldgazdaság-fejlesztési Főosztály

Energiahatékonyság, megújuló energiaforrások, célkitűzések és szabályozási rendszer Varga Tamás Zöldgazdaság-fejlesztési Főosztály Energiahatékonyság, megújuló energiaforrások, célkitűzések és szabályozási rendszer Varga Tamás Zöldgazdaság-fejlesztési Főosztály Build Up Skills Hungary I. projekt konferencia Budapest, Ramada Resort

Részletesebben

Teljes a leállás - Önkormányzati és közintézményi energiahatékonysági projektek

Teljes a leállás - Önkormányzati és közintézményi energiahatékonysági projektek Energiagazdálkodás: a jövő lehetőségei és korlátai Világgazdaság konferencia Teljes a leállás - Önkormányzati és közintézményi energiahatékonysági projektek Makra József Budapest, Danubius Hotel Gellért

Részletesebben

Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés

Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés Dr. Kiss Csaba MKET Elnökhelyettes Alstom Hungária Zrt. Ügyvezető Igazgató 2014. március 18. Az Irányelv története 2011 2012: A direktíva előkészítése,

Részletesebben

Energetikai célú beruházások megvalósítására igénybe vehető nemzetközi pályázati rendszerek. Vámosi Gábor igazgató

Energetikai célú beruházások megvalósítására igénybe vehető nemzetközi pályázati rendszerek. Vámosi Gábor igazgató Energetikai célú beruházások megvalósítására igénybe vehető nemzetközi pályázati rendszerek Vámosi Gábor igazgató Tartalom Nemzetközi pályázati rendszerek bemutatása 1. ELENA 2. JESSICA 3. LIFE + program

Részletesebben

Értékpapírosítás felügyeleti szempontból

Értékpapírosítás felügyeleti szempontból Értékpapírosítás felügyeleti szempontból Szeniczey Gergő, Fogyasztóvédelemért és piacfelügyeletért felelős ügyvezető igazgató, MNB Budapesti Corvinus Egyetem 2017. március 16. 1 Az európai és amerikai

Részletesebben

Harmadik feles (ESCO) finanszírozás lehetőségek és előnyök. Vámosi Gábor LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. Ügyvezető

Harmadik feles (ESCO) finanszírozás lehetőségek és előnyök. Vámosi Gábor LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. Ügyvezető Harmadik feles (ESCO) finanszírozás lehetőségek és előnyök Vámosi Gábor LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. Ügyvezető Energetikai fejlesztések jelentősége önkormányzatoknál Jelentőség: - Már rövid távon

Részletesebben

Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban

Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban Zilahy Gyula Tisztább Termelés Magyarországi Központja Budapest, Hungary http://hcpc.bke.hu Lépések a kibocsátások csökkentésének az irányába 1. Csővégi

Részletesebben

Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes

Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes Klímapolitikai Főosztály Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM)

Részletesebben

A vállalati pénzügyi döntések fajtái

A vállalati pénzügyi döntések fajtái A vállalati pénzügyi döntések fajtái Hosszú távú finanszírozási döntések Befektetett eszközök Forgóeszközök Törzsrészvények Elsőbbségi részvények Hosszú lejáratú kötelezettségek Rövid lejáratú kötelezettségek

Részletesebben

ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.

ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. Stratégia Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. komplex energetikai szolgáltatóként kíván tevékenykedni az alábbi területeken: Fókuszban az energiatermelés és a szinergikusan

Részletesebben

A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN Balassagyarmat, 2013.május 09. Mizik András erdőmérnök Ipoly Erdő Zrt. Miért Zöldgazdaság? A Zöldgazdaság alapelvei:

Részletesebben

Intelligens fogyasztásmérés az elosztói engedélyesek szemszögéből. Mező Csaba 2009.01.22

Intelligens fogyasztásmérés az elosztói engedélyesek szemszögéből. Mező Csaba 2009.01.22 Intelligens fogyasztásmérés az elosztói engedélyesek szemszögéből Mező Csaba 2009.01.22 Cél 2006/32 EK irányelv Célok Biztosítani a lehetőségét az energiahordozók (gáz, villamos energia, hőmennyiség, víz)

Részletesebben

Nemzetközi klímapolitikai együttműködés, az EU klímapolitikája, vállalásai, eszközei, és a hazai feladatok

Nemzetközi klímapolitikai együttműködés, az EU klímapolitikája, vállalásai, eszközei, és a hazai feladatok Nemzetközi klímapolitikai együttműködés, az EU klímapolitikája, vállalásai, eszközei, és a hazai feladatok dr. Faragó Tibor, dr. Hasznos Erika sztratoszféra Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium felszín

Részletesebben

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA TARTALOM I. HAZAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 1. KEHOP, GINOP 2014-2020 2. Pályázatok előkészítése II. ENERGIA HATÉKONY VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEK

Részletesebben

Támogatási lehetőségek a turizmusban

Támogatási lehetőségek a turizmusban Támogatási lehetőségek a turizmusban Hévíz 2015. május 28. Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó Lehetőségek az operatív programokban 2014-2020 1. Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP)

Részletesebben

A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál

A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál.dr. Makai Martina főosztályvezető VM Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály 1 Környezet és Energia Operatív Program 2007-2013 2007-2013

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

- Fenntarthatósági szempontok érvényesítése a pályázatokban -

- Fenntarthatósági szempontok érvényesítése a pályázatokban - - Fenntarthatósági szempontok érvényesítése a pályázatokban - A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése ÁROP-1.1.5/C A Tokaji kistérség fejlesztési

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, június Fenntartható termelés és fogyasztás

Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, június Fenntartható termelés és fogyasztás Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, 2012. június 13-14. Fenntartható termelés és fogyasztás Szuppinger Péter Kállay Tamás szakértők Regionális Környezetvédelmi Központ Regional Environmental

Részletesebben

Az energiahatékonysági irányelv 2012/27/EU átültetése

Az energiahatékonysági irányelv 2012/27/EU átültetése Az energiahatékonysági irányelv 2012/27/EU átültetése 3% 1,5 % Győrfi Annamária Zöldgazdaság Fejélesztési Főosztály - főosztályvezető-helyettes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1 Az irányelv átültetésének

Részletesebben

VP Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban. A projekt megvalósítási területe Magyarország.

VP Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban. A projekt megvalósítási területe Magyarország. VP3-4.2.1-4.2.2-18 Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban 1 Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2. napjától 2021. január 4. napjáig van

Részletesebben

Az energia menedzsment fejlődésének intelligens technológiai támogatása. Huber Krisz=án 2014. október 9.

Az energia menedzsment fejlődésének intelligens technológiai támogatása. Huber Krisz=án 2014. október 9. Az energia menedzsment fejlődésének intelligens technológiai támogatása Huber Krisz=án 2014. október 9. EU iránymutatások 2020 EU 3. Energia csomag 2009 július Fenntarthatóság (környezet) Versenyképesség

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek Dr. Boross Norbert Kommunikációs igazgató ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Miért van szükség az energiahatékonyságra? Minden változáshoz,

Részletesebben

A PÉNZÜGYI KÖZVETÍTÉS

A PÉNZÜGYI KÖZVETÍTÉS A pénzügyi piacok szerepe a pénzügyi rendszerben Dr. Vigvári András intézetvezető egyetemi tanár vigvari.andras@bgf.hu Pénzügy Intézeti Tanszék A PÉNZÜGYI KÖZVETÍTÉS? MEGTAKARÍTÓK MEGTAKARÍTÁSOK VÉGSŐ

Részletesebben

Okos Városok T-City Szolnok. HTE INFOKOM 2014 Smart Metering & Environment

Okos Városok T-City Szolnok. HTE INFOKOM 2014 Smart Metering & Environment Okos Városok T-City Szolnok HTE INFOKOM 2014 Smart Metering & Environment OKOS VÁROS Az angol nyelvű Smart City elnevezést fordíthatnánk korszerű városra, emberközpontú városra, vagy egyszerűen: élhetőbb

Részletesebben

Az Energia[Forradalom] Magyarországon

Az Energia[Forradalom] Magyarországon Az Energia[Forradalom] Magyarországon Stoll É. Barbara Klíma és energia kampányfelelős Magyarország barbara.stoll@greenpeace.hu Láncreakció, Pécs, 2011. november 25. Áttekintés: Pár szó a Greenpeace-ről

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében Dr. Papp Csaba megyei jegyző Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 1 A megyei önkormányzat feladatai megyei szintű

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA

ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA Dr. Maráczi Zsolt Társaság a Lakásépítésért Egyesület, ügyvezető elnök EU-források felhasználása az energia hatékony lakásberuházásoknál a 2014-2020 közötti időszakban

Részletesebben

Nemzetközi Geotermikus Konferencia. A pályázati támogatás tapasztalatai

Nemzetközi Geotermikus Konferencia. A pályázati támogatás tapasztalatai Nemzetközi Geotermikus Konferencia A pályázati támogatás tapasztalatai Bús László, Energia Központ Nonprofit Kft. KEOP 2010. évi energetikai pályázati lehetőségek, tapasztalatok, Budapest, eredmények 2010.

Részletesebben

Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány

Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány Körforgásos Gazdaságért Alapítvány 2014 elején jött létre magánkezdeményezésre Elsődleges

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA

MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fenntartható gazdaság szempontjai

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Modern vállalati pénzügyek tárgyból

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Modern vállalati pénzügyek tárgyból Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Modern vállalati pénzügyek tárgyból az alap levelező képzés Gazdasági agrármérnök V. évf. Pénzügy-számvitel

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása

A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása Olti Máté osztályvezető I. LIFE Klímapolitikai Tréning 2016. április 28. I. A LIFE Program A LIFE az Európai Unió pénzügyi finanszírozási

Részletesebben

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE?

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO 14001 SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? Bárczi István a Fenntarthatósági Divízió vezetője 2014. szeptember 23. A KÖRNYEZETIRÁNYÍTÁSI RENDSZER ÚJABB KAPCSOLÓDÁSI

Részletesebben

A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) PÉNZÜGYI ESZKÖZEI

A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) PÉNZÜGYI ESZKÖZEI A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) PÉNZÜGYI ESZKÖZEI SZABÓ KRISZTINA JÚLIA NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMOK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

A változó tőkepiaci környezet és kihívásai

A változó tőkepiaci környezet és kihívásai A változó tőkepiaci környezet és kihívásai Szeniczey Gergő ügyvezető igazgató Kecskemét 2016. szeptember 16. 1 Előadás tartalma Szabályozási változás- MiFID II. Technológiai fejlődés - Fintech Automatizált

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 47 55 pont jeles 38 46 pont jó 29 37 pont közepes 20 28

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A7-0033/11. Módosítás. Romana Jordan a PPE képviselıcsoportja nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A7-0033/11. Módosítás. Romana Jordan a PPE képviselıcsoportja nevében 7.3.2012 A7-0033/11 11 Romana Jordan 38 bekezdés 38. hangsúlyozza, hogy az energiahatékonysági tervet frissíteni kell, olyan kötelezı célkitőzésekkel kiegészítve, amelyek tényleges, számszerősített intézkedések

Részletesebben

SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu. Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok

SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu. Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok Előzmények Fogyasztói elvárások a környezetbarát üzletvitel tekintetében A

Részletesebben

A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben. Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29.

A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben. Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29. A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben előad adó: Princz Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29. : Princz-Jakovics Tibor (PhD tudományos munkatárs PhD) okl. építőmérnök Budapesti Műszaki

Részletesebben

Környezeti fenntarthatóság

Környezeti fenntarthatóság Környezeti fenntarthatóság Cél: konkrét, mérhető fenntarthatósági szempontok vállalása, és/vagy meglévő jó gyakorlatok fenntartása. 5 FŐ CÉLKITŰZÉS I. A környezeti követelmények elfogadása és megtartása

Részletesebben

Honics István CFA befektetési igazgató

Honics István CFA befektetési igazgató OTP Paletta Az alap neve: OTP Paletta Fajtája, típusa: Nyíltvégű, nyilvános, vegyes alap Az alap indulása: 1997. november 17. : 7+RDX+Titan20+CETOP20 Az OTP Paletta egy kötvényekből, kincstárjegyekből

Részletesebben

LIFE Éghajlat-politikai Alprogram Jogi és pénzügyi kihívások dr. Konstantin Kata klímapolitikai referens I. LIFE Klímapolitikai tréning 2016.

LIFE Éghajlat-politikai Alprogram Jogi és pénzügyi kihívások dr. Konstantin Kata klímapolitikai referens I. LIFE Klímapolitikai tréning 2016. LIFE Éghajlat-politikai Alprogram Jogi és pénzügyi kihívások dr. Konstantin Kata klímapolitikai referens I. LIFE Klímapolitikai tréning 2016. április 28. 0. LIFE Konzorciumi célok 2016-ban legalább 12

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

Az FTP és Stratégiai Kutatási Terve. Birte Schmetjen, Lengyel Atilla CEPF Titkárság

Az FTP és Stratégiai Kutatási Terve. Birte Schmetjen, Lengyel Atilla CEPF Titkárság Az FTP és Stratégiai Kutatási Terve Birte Schmetjen, Lengyel Atilla CEPF Titkárság Tartalom Bevezető / FTP általában Stratégiai Kutatási Terv (SRA) Az SRA megvalósítása = FTP FTP szervezetei Összefoglalás

Részletesebben

A HAZAI KLÍMA- ÉS ENERGIAPOLITIKAI AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

A HAZAI KLÍMA- ÉS ENERGIAPOLITIKAI AKTUÁLIS KÉRDÉSEI TISZTA, OKOS ÉS MEGFIZETHETŐ ENERGIA A HAZAI KLÍMA- ÉS ENERGIAPOLITIKAI AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár ENERGIAÁTMENET országos fórum, FUGA

Részletesebben

11170/17 ol/eo 1 DGG1B

11170/17 ol/eo 1 DGG1B Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. július 11. (OR. en) 11170/17 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága a delegációk EF 162 ECOFIN 638 UEM 230 SURE 29 A Tanács következtetései

Részletesebben

A klímaváltozás várható gazdasági hatásai Magyarországon Kutatási eredmények áttekintése

A klímaváltozás várható gazdasági hatásai Magyarországon Kutatási eredmények áttekintése A klímaváltozás várható gazdasági hatásai Magyarországon 2020-2040 Kutatási eredmények áttekintése I. Elméleti keretek Tények és kockázatok A tudományos elemzések szerint az emberi tevékenység jelentős

Részletesebben

Nemzeti Pedagógus Műhely

Nemzeti Pedagógus Műhely Nemzeti Pedagógus Műhely 2009. február 28. Varga István 2007. febr. 21-i közlemény A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól: - sikeres a kiigazítás: mutatóink minden várakozást felülmúlnak, - ipari

Részletesebben

OTP Consulting Romania OTP Bank Romania. Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, április 4.

OTP Consulting Romania OTP Bank Romania. Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, április 4. OTP Consulting Romania OTP Bank Romania Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, 2008. április 4. A Nemzeti Stratégiai Referencia Kerethez kapcsolódó Operatív Programok Humánerőforrás-fejlesztési Operatív

Részletesebben

Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai

Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai Budapest, 2013. november 26. A Kbt. 2013. július 1-jei változásai nyomán felmerült egyes jogértelmezési kérdések konferencia Varga Katalin, Energiaklub

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon. Műhelymunka

Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon. Műhelymunka Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon Műhelymunka A SEAP finanszírozási lehetőségei: Fókuszban a megtakarítás-alapú energiaszolgáltatási

Részletesebben

LIFE. Környezet- és klímapolitikai programok. Dr. Toldi Ottó

LIFE. Környezet- és klímapolitikai programok. Dr. Toldi Ottó LIFE Környezet- és klímapolitikai programok Dr. Toldi Ottó K+F tanácsadó, klímapolitikai referens Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály 2017. május 4. Klímavédelmi szakmai nap a klímatudatos

Részletesebben

Társaságok pénzügyei kollokvium

Társaságok pénzügyei kollokvium udapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar udapesti Intézet Továbbképzési Osztály Társaságok pénzügyei kollokvium F Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 55 60 pont

Részletesebben

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Bevezetés. Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11.

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Bevezetés. Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11. Amit a zöld beszerzésről tudni kell Bevezetés Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11. Tartalom Az Energiaklubról A zöld beszerzés definíciója A zöld beszerzés előnyei Buy Smart+ projekt

Részletesebben

Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon

Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon Dióssy László Szakállamtitkár, c. egyetemi docens Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Enterprise Europe Network Nemzetközi Üzletember

Részletesebben

Energia és karbon tőzsdei termékek piaca

Energia és karbon tőzsdei termékek piaca Energia és karbon tőzsdei termékek piaca Piacinformációk és "hedging" stratégiák Beata Zombori Szent István Egyetem, 2011. június 3. Tartalom Energia és karbon piaci termékek bemutatása 2 A piaci árfolyamok

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása IV. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása IV. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2004. IV. negyedév 1 Budapest, 2004. február 21. A IV. negyedévben az állampapírpiacon folytatódott a biztosítók és nyugdíjpénztárak több éve tartó folyamatos

Részletesebben

A NOVIS Eszközalapok Alapszabálya

A NOVIS Eszközalapok Alapszabálya A NOVIS Eszközalapok Alapszabálya A NOVIS ETF Részvény Eszközalap Alapszabálya A NOVIS ETF Részvény Eszközalapot a NOVIS Poisťovňa a.s. biztosító társaság hozta létre és kezeli, amelynek székhelye: Námestie

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL

ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL 2014. február HANSAINVEST Hanseatische Investment Gmbh alapjai 2014. február Forrás: hansainvest.de HANSAinternational

Részletesebben

Velencei tó Térségfejlesztő Egyesület HVS 2011 LEADER Kritériumok

Velencei tó Térségfejlesztő Egyesület HVS 2011 LEADER Kritériumok A LEADER program a társadalmi-gazdasági szereplők együttműködését ösztönzi az olyan javak és szolgáltatások létrejötte, fejlesztése érdekében, amelyek a lehető legnagyobb hozzáadott értéket biztosítják

Részletesebben

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény szerinti egyoldalú szerződésmódosítás alapjául szolgáló okok listája

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény szerinti egyoldalú szerződésmódosítás alapjául szolgáló okok listája A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény szerinti egyoldalú szerződésmódosítás alapjául szolgáló okok listája I. Egyoldalú szerződésmódosítás lakáshitelek esetén

Részletesebben

Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban

Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban Körforgásos gazdaság koncepciója és hazai realitása MASZESZ XVIII. ORSZÁGOS KONFERENCIA Lajosmizse (2017.05.16) Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban Galambos

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben