WEBERGONÓMIA A HONLAPKÉSZÍTÉS ERGONÓMIÁJA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "WEBERGONÓMIA A HONLAPKÉSZÍTÉS ERGONÓMIÁJA"

Átírás

1 WEBERGONÓMIA A HONLAPKÉSZÍTÉS ERGONÓMIÁJA

2 ERGONÓMIA Ergonómia: a dolgozó és a munkakörnyezet közötti kapcsolat tanulmányozása 1. Ez a szó a görög ergos szóból származik, ami munkát jelent, és a nomos szóból, ennek jelentése törvény. Az ergonómia fogalom jelentése a munkafolyamatokkal, illetve ezeknek az ember számára gazdaságos és a legkisebb erőkifejtést igénylő kialakításával foglalkozó tudomány 2. Ergonómikus a tervezésben: a test és a lélek sajátosságait tudatosan figyelembe vevő. Ergonómikus a kivitelezésben: a használó testét és lelkét nem károsító. Forrás: Az Idegen Szavak Gyűjteménye:

3 WEBERGONÓMIA A webergonómia az ergonómiának az internetes világra értelmezett formája, amelyik a használható weboldalak megtervezésével és kialakításával foglalkozik. Azt értjük egy weboldal használhatósága alatt, hogy használható-e bárki, átlagos (vagy akár átlag alatti) képességekkel és tapasztalatokkal rendelkező számára rendeltetésszerűen. Egy weboldal használhatósága annál jobb, minél kevesebb erőfeszítést kell tennie a felhasználónak a kezelése során. (Steve Krug)

4 HASZNÁLHATÓSÁG USABILITY A használhatóság (usability) fogalmát a szakirodalomban, illetve a különböző szabványokban eltérően definiálják. Tekintsünk át ezek közül néhányat! 1. ISO (Guidance on Usability, 1998) definíció: Annak mértéke, ahogy a terméket meghatározott felhasználók meghatározott célokért eredményesen, hatékonyan és elégedetten használják egy adott környezetben. 2. ISO/IEC 9126 (Software product evaluation Quality characteristics and guidelines for their use,1991) definíció: A használhatóság a jellemzők azon összegzése, amelyet a használathoz szükséges erőfeszítés mértéke, illetve a felhasználók által arról kialakított értékelés határoz meg.

5 HASZNÁLHATÓSÁG USABILITY 3. A szabvány továbbfejlesztett változatában (ISO/IEC FDIS ) a használhatóság a következőképp van meghatározva: A szoftvertermék azon adottsága, hogy a felhasználó számára érthető, tanulható, használható és vonzó, amikor azt meghatározott feltételek mellett használja. Összefoglalva: Az ISO szabványokban a használhatóság két szerepkörben is megjelenik, egyrészt egy szoftver tervezési tevékenységként, másrészt egy olyan átfogó célként, hogy a szoftver teljesítse a felhasználói igényeket (Bevan, 1999).

6 HASZNÁLHATÓSÁG USABILITY A következő idézet Krugtól, a használhatóság mellett, nagyon sokat elárul a weben szörföző felhasználók hozzáállásáról és weblaphasználati szokásairól. Gyakran felteszik nekem a következő kérdést: Mi a legfontosabb teendőm, ha Gyakran olyan honlapot felteszik szeretnék nekem a következő készíteni, kérdést: amit biztosan Mi a legfontosabb könnyen lehet teendőm, használni? A ha válasz olyan egyszerű. honlapot szeretnék Nem olyasmi, készíteni, hogy: amit Ami biztosan lényeges, könnyen nem lehet használni? távolabb két kattintásnál, vagy Beszéld a felhasználók nyelvét!, és nem is az, hogy A válasz egyszerű. Nem olyasmi, hogy: Ami lényeges, nem lehet távolabb két Légy következetes! Csupán ennyi: NE TÖRD A FEJEM! kattintásnál, vagy Beszéld a felhasználók nyelvét!, és nem is az, hogy Légy következetes! Csupán ennyi: NE TÖRD A FEJEM! A lényeg tehát, hogy minél kevesebb erőfeszítésébe teljen a felhasználónak az oldal használata. Azaz ne terheljük feleslegesen az agyát felesleges döntéshozások elvárásával, minden legyen egyértelműen megfogalmazva és vizuálisan megjelenítve. FORRÁS: KRUG, Steve: Ne törd a fejem! Felhasználóbarát webdizájn. HVG Kiadói Zrt., Bp p.

7 MEGFOGALMAZÁSRA PÉLDA A példában a felhasználó egy állást keres, nézzük meg, hogy a különböző szöveges megfogalmazásokra miként reagál gondolatban.

8 VIZUÁLIS MEGJELENÍTÉSRE PÉLDA Miként lehet egyértelműsíteni vizuálisan azt, hogy valamire rá lehet kattintani?

9 HASZNÁLHATÓSÁGI FAKTOROK U S A B I L I T Y Megtanulhatóság (Learnability): Amikor a felhasználó először találkozik a felülettel, mennyire egyszerű számára az alapvető feladatok elvégzése? Hatékonyság (Efficiency): Ha a felhasználó már megismerkedett a felülettel, akkor milyen gyorsan tud különböző feladatokat megoldani? Megjegyezhetőség (Memorability): Amennyiben a felhasználó egy ideig nem használta a felületet, a korábban megszerzett tudását mennyire gyorsan tudja újra felidézni? Hibák (Errors): Hány hibát ejt a felhasználó, milyen mértékűek ezek, és mennyire tudják a hibáikat könnyen javítani? Elégedettség (Satisfaction): Mennyire megfelelő, kényelmes a felület használata a felhasználó számára?

10 FELHASZNÁLÓI SZOKÁSOK Ahhoz, hogy érthetőbbé váljon számunkra, mivel tudjuk a felhasználók számára használhatóbbá (magától érthetővé) tenni weboldalainkat ismernünk kell a felhasználók viselkedését. 1. A felhasználók nem olvassák végig az oldalakat, csak átfutják. 2. Nem a lehető legjobb döntésre törekszenek, hanem megragadják az első elfogadható lehetőséget. 3. Nem gondolják végig, hogy hogyan működik valami, csak használják azt valahogyan.

11 FELHASZNÁLÓK VISELKEDÉSE A tartalomra koncentrálnak, ha nem releváns, a lap további felépítésével sem törődnek Amikor az oldalra érnek, figyelmen kívül hagyják a navigációs sávokat és átfogó szerkezeti elemeket. Nem értik, hol tartózkodnak a website egészét tekintve Rendkívül célirányosak Fő stratégia a keresésre hagyatkozás Elkerülik a reklámokat, szlogeneket Ha az oldal irreleváns, hamar otthagyják Ha nem értenek valamit az oldalon, nem szánnak időt az elsajátításra

12 FELHASZNÁLÓI ÉLMÉNY USER EXPERIENCE Olyan formában adjuk az információt, amely a felhasználói szokásoknak megfelel. Cél, hogy a felhasználó jól és biztonságban érezze magát a felületen. Jelezni kell, ha a felhasználónak várnia kell Jól nyomtatható oldalakat kell létrehozni Ne kelljen a felhasználónak emlékeznie korábbi oldalakon lévő információra Jól használható Gyakran ismételt kérdések gyűjtemény biztosítása

13 1. VIZSGÁLATI MÓDSZEREK Analitikus módszerek A felhasználók várható tevékenységének szimulálása Irányelv vizsgálat Bejárások Empirikus módszerek Az alkalmazást, vagy annak működő prototípusát vizsgáljuk Megfigyelés Használhatósági teszt (pl. Papír prototípus) Papír prototípus A rendszer egy papíron megvalósított változata, amelyen a felhasználók egy reprezentatív csoportjával a valós életben is előforduló feladatok interaktív tesztelése történhet, a kísérletet vezető személy (facilitátor) működtetése által.

14 SZEMMOZGÁSVIZSGÁLAT Mozgásútvonal, időzítés hossza Hőtérképes felvétel

15 A WEBLAPOK ERGONÓMIA ELVEI ÉS TIPIKUS HIBÁK 1. Tartalomtervezés (Fontos a tartalomtervezés és a megjelenés szétválasztása) 2. Oldaltervezés 3. Linkek (hivatkozások) 4. Olvashatóság (A szöveggel kapcsolatos tudnivalók) 5. Navigáció 6. Megjelenés (design, színek, grafika) 7. Multimédiás tartalom

16 1. TARTALOMTERVEZÉS Jakob Nielsen vizsgálatai ébresztették rá a weblapfejlesztőket arra, hogy a felhasználók a weben nem olvasnak, hanem scannelnek, azaz csak végigpásztázzák az oldalt kulcsszavakat és fontos információkat keresve => a lényeget akarják kiszűrni. 1. A felhasználók elsősorban a tartalomra koncentrálnak nem a designra! 2. A látogatók a főcímeket, szövegeket tekintik át először. 3. Összefoglalással kezdődjön az oldal! 4. Legyünk tömörek! 5. Könnyű áttekinthetőség. 6. Rövid szövegek (lassabban olvasunk a képernyőről, mint könyvből (230/250 szó/perc nyomtatásban, képernyőről kb. 25%-kal kevesebb.) 7. Bekezdésenként egy gondolat! 8. Az oldal felső része értékesebb, mert gördítés nélkül elérhető.

17 A TEKINTETEK HŐTÉRKÉPES MEGJELENÍTÉSE Eltérő tartalomnál a mintázatok különböznek, 3 alapoldal típus létezik: Bemutatkozás jellegű oldal ( akasztófa) Termékbemutató (F betű) Kereső találati oldal (E betű) Forrás:

18 ÉRTÉKES INFORMÁCIÓTARTALOM - 31% keret (oprsz. és böngésző) - kék - 20% értékes információ (térkép) - zöld - 23% navigáció - sárga - 10% hirdetés - rózsaszín - 16% kihasználatlan terület - fehér Jakob Nielsen vizsgálatainak köszönhetően alakították a szoftverfejlesztők a böngészőket úgy, hogy kisebb helyet foglaljanak el a képernyőből!

19 2. OLDALTERVEZÉS ALAPELVEK 1. Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2. A tartalom töltse ki legalább az oldal felét, de jobb ha a 80%-ához közelít! 3. A navigációt a minimálisra kell csökkenteni! 4. Ne legyenek túlságosan nagy méretű, üres képek az oldalon! 5. A hirdetéseket jobb volna teljesen kihagyni használhatósági szempontból! 6. Tartalom-kiemelés és elhagyás elve. 7. A fehér terület fontos szerepe (tipográfiailag, oldalelrendezésben). => 8. Böngészőben való megjelenítés! (fix szélességű, alkalmazkodó szélességű (liquid), rugalmas (responsible))

20 OLDALTERVEZÉS Weblaptervezési normák, sémák Szabvány Logó az oldal bal felső sarkában van (ráklikkelve visszatérés a főoldalra) Keresődoboz a nyitóoldalon Bevezető Splash oldalak mellőzése Vízszintes nyomvonal morzsa (breadcrumb, kenyérbél) navigáció Forrás: Webergonómia - Jakob Nielsen nyomán (Typotex, 2011)

21 OLDALTERVEZÉS Weblaptervezési normák, sémák Közmegegyezés A laptérkép neve: laptérkép, vagy oldaltérkép A látogatott link színét meg kell változtatni Webáruházaknál a bevásárlókosár linkje a jobb felső sarokban legyen Testvérterületekre mutató linkek megléte Segítség elhelyezése jobb felső sarokban A bejelentkezési folyamat a jobb felső sarokban Forrás: Webergonómia - Jakob Nielsen nyomán (Typotex, 2011)

22 OLDALTERVEZÉS Homályos: Weblaptervezési normák, sémák A fő navigációs sémák (oszlop balkézről, felső sáv/fülek, középre tolt telefonkönyv, stb ) Keresőszolgáltatás elhelyezése (Balra fent, jobbra fent, középen ) Forrás: Webergonómia - Jakob Nielsen nyomán (Typotex, 2011)

23 3. LINKEK, LINKEK FAJTÁI Beágyazott link: Aláhúzott szöveg a főszövegben, ami jelzi hogy bővebb információ található egy másik oldalon. Strukturális link A lapszerkezet különböző szintjeire (testvér, gyermek) Mutatnak. Asszociatív linkek (külső linkek) Aktuális oldalhoz hasonló, ahhoz kapcsolódó oldalak eléréséhez.

24 LINKEK SZÍNE ÉS ALÁHÚZÁSA A linkek színe Még nem látott és már meglátogatott linkek színét meg kell különböztetni. (Ajánlott a kék illetve lila színek megtartása, a szabványos színek használata elősegíti a felhasználók tájékozódását. Ha megváltoztatjuk, akkor ugyanazon szín eltérő árnyalatait érdemes használni.) A piros linkszínek kerülendők! A linkek aláhúzása: A link legyen aláhúzva! Kivételt jelenthet a navigációs menü és a linklista. Ami nem link, az NE legyen aláhúzva, félrevezeti a felhasználót! A linkek ne kerüljenek túl közel egymáshoz!

25 LINKEK HASZNÁLATA Linkek hossza, elnevezése: Ne legyen a link túl hosszú, 2-4 szó, max. 60 karakter A kattintson ide kifejezés nem szerencsés Önmagában értelmes legyen a link neve! ROSSZ! Linkekhez fűzött rövid magyarázat Milyen típusú információt várhat a felhasználó a linktől? A hivatkozott oldal neve Oldalrész neve Milyen információ található a céloldalon Figyelmeztetés az esetleges problémára (pl. csak regisztrált felhasználóknak) JÓ!

26 4. SZÖVEGGEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK A WEBEN Értékes információtartalom -> a weboldal tartalmában valami, fontosat, újat közöljön -> a többség számára érdekes és figyelemfelkeltő legyen Jól megfogalmazott szövegek (nyelvezet!) -> objektív (tényszerűen közöljük) -> tömören fogalmazzunk -> világosan fogalmazzunk Gyors és könnyű információszerzés -> a felhasználók javarészt az információért jönnek a weboldalainkra -> cél az információ gyors és hatékony megszerzése - > legyen belső kereső beépítve - > figyelnünk kell a letöltési időre, ne legyenek nagy méretű animációk Jól olvashatóság -> karakterméret -> karakterszín -> karakter háttér színe Jól tagoltság ->kiemelések alkalmazása ->listák, felsorolások és számozások alkalmazása

27 5. NAVIGÁCIÓ Hol vagyok? Hol jártam már / honnan jöttem? Hova mehetek innen? Hát itt meg mit lehet csinálni?

28 HOSSZÚ OLDALAK ESETÉN A NAVIGÁCIÓ: Hosszú oldalak esetén legyen megjelenítve tartalom menü is Ezzel a felhasználók a lap megfelelő részére ugorhatnak. Fontos, hogy legyen Vissza link is

29 MENÜSOR A menüsornak színezett hátteret kell adni, hogy a tartalomtól elválasztott legyen Az oldal bal felén kell lennie, vagy vízszintesen felül Megjegyzés: A jobboldali igazítás előnyösebb lenne, de a normától való eltérés miatt nem szerencsés használni A jobbra igazított menü közelebb van a gördítősávhoz, az egérmozgás csökkenne ezzel a megoldással

30 OLDALTÉRKÉP

31 MENÜ, AMELY ELTÉR A SZOKÁSOSTÓL

32 A SZOKÁSOSTÓL ELTÉRŐ NAVIGÁCIÓ

33 NAVIGÁCIÓS HIBÁK Navigációs eszközök hibái Nem egyértelmű navigációs eszközök Link? Nem, csak Aláhúzott szöveg!

34 6. DESIGN, MEGJELENÉS Áttekinthetőség Nem egységes oldalkinézet Design /olvashatóság Zavaró színek Szövegszerkesztési hibák Nem megfelelő háttér és szöveg színek Nem koordinált megjelenés Gyenge minőségű képek használata Túl nagy, vagy kis méretű szövegek használata Nem megfelelő háttérkép Átlátszó képek nem megfelelő használata

35 SZÍNSÉMA BEÁLLÍTÁS (TIPP) Hasznos oldal:

36 SZÖVEGSZERKESZTÉSI HIBÁK

37 NEM MEGFELELŐ HÁTTÉR ÉS SZÖVEGSZÍN

38 GYENGE MINŐSÉGŰ KÉPEK, KOORDINÁLATLAN MEGJELENÉS

39 TÚLSÁGOSAN NAGY/KICSI MÉRETŰ BETŰK

40 NEM MEGFELELŐ HÁTTÉRKÉP

41 ÁTLÁTSZÓ KÉPEK NEM MEGFELELŐ HASZNÁLATA Mind helytelen Az első jó, a többi helytelen

42 7. MULTIMÉDIÁS TARTALOM 7.1. Válaszidők A multimédiás tartalom letöltése lassú a fájlformátumot, méretet, lejátszási időt tüntessük fel Előzetest tegyünk fel pl. videoból kivágott képkockákat

43 ESETTANULMÁNY Látszik a videóelőzetes, a tartalom rövid leírása, elérhető a videó teljes szövegű leírása, megtekinthető on-line a felvétel és letölthető különböző formátumokban is. (Forrás: Abonyi-Tóth Andor: A SCORM és WCAG szabványnak megfelelő e-tananyagok fejlesztési módszerei és tapasztalatai az ELTE Informatikai Karán)

44 VIDEÓ A sávszélesség növekedésével egyre nagyobb szerepet kap WEB-es TV adások Videómegosztók (pl. youtube.com, indavideo.hu) Távoktatás (beszélő személyiségének átvitele) Tananyagok gazdagítása Probléma lehet rossz kép- és hangminőség

45 HANG Magyarázó, segítő szövegek lejátszása Zenei illusztrációk Csak indokolt esetben használjuk Letöltési sebesség Idegesítő tulajdonságok (ugyanaz a hangminta perceken keresztül) Munkahelyen zavaró Legyen kikapcsolható, lehalkítható

46 ANIMÁCIÓ Lefoglalják az ember periférikus látását Nehéz a tartalomra koncentrálni Ne hagyjuk az animációt végtelen ciklusban futni Még a ma már elavult GIF formátumban is volt lehetőség az animációs állományban rögzíteni, hogy hányszor menjen végbe az animáció.

47 KÉPEK KIVÁGÁSA, MÉRETEZÉSE Sok az indokolatlan grafika képként megjelenített szöveg Egy kép felér 1000 szóval letöltéskor mindenképp :-) Kép kicsinyítése lényegkiemelő képkicsinyítés Körbevágás, képkicsinyítés

48 MANIPULÁCIÓ A KÉPEKKEL Egy kép különböző részlete mást-mást sugallhat!

49 AZ AKADÁLYMENTESÍTÉS A KÓD SZINTJÉN TÖRTÉNIK Forrás: Tömösközi Péter

50 FORRÁSOK Abonyi-Tóth Andor: A weblapkészítés ergonómiája, példák, elvek, módszerek és eszközök (előadás - FSZK KKOP IKT képzés, 2012) KRUG, Steve (2008): Ne törd a fejem! Felhasználóbarát webdizájn. HVG Kiadói Zrt., Budapest. ISBN:

51 AJÁNLOTT IRODALOM NIELSEN, Jakob (2002): Web-design. Typotex Kft. Elektronikus Kiadó, Budapest. ISBN: KRUG, Steve (2008): Ne törd a fejem! Felhasználóbarát webdizájn. HVG Kiadói Zrt., Budapest. ISBN: LEISZTER, Attila (2011): Webergonómia - Jakob Nielesen nyomán. Typotex Kft. Elektronikus Kiadó, Budapest. ISBN:

52 AJÁNLOTT IRODALOM ABONYI-TÓTH Andor; PATAKI Máté, MÁTÉTELKI Péter (2011): Bevezetés az info-kommunikációs akadálymentesítés világába I., Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, ISBN: PATAKI Máté, ABONYI-TÓTH Andor (2011): Bevezetés az infokommunikációs akadálymentesítés világába II., Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, ISBN:

53 AJÁNLOTT IRODALOM BEAIRD, Jason: The beautiful web design. Sitepoint Pty. Ltd., Australia, (~170 old.) FORGÓ, Sándor-HAUSER Zoltán-KIS-TÓTH Lajos:Médiainformatika. Líceum Kiadó, Eger, 2001 (~400 old.) ITTEN, Johannes: A színek művészete (A szubjektív élmény és objektív megismerés, mint a művészethez vezető utak). Göncöl Kiadó, Bp., (~100 old.) RUNG, András-KISS, Orhidea Edith: Felhasználóbarát honlapok Webergonómiai tanulmányok. Gondolat Kiadó, Bp., (205 old.) TÖREKY Ferenc: Vizuális kommunikáció (Látáskultúra, rajzkultúra, képi látás). Nemzeti tankönyvkiadó Rt., Bp., (214 old.) VIRÁGVÖLGYI, Péter: A tipográfia mestersége számítógéppel. Osiris Kiadó, Bp., WEST, Suzan: Stílusgyakorlatok A tipográfia és az oldaltervezés hagyományos és modern megközelítése. Virágvölgyi Péter fordításában. ÚR Könyvkiadó, (~220 old.) WILLIAMS, Robin: Tervezz bátran Oldartervezés és tipográfia egyszerűen. Bp., Scolar Design, 2006.)

54 AJÁNLOTT LINKEK

WEBERGONÓMIA A HONLAPKÉSZÍTÉS ERGONÓMIÁJA

WEBERGONÓMIA A HONLAPKÉSZÍTÉS ERGONÓMIÁJA WEBERGONÓMIA A HONLAPKÉSZÍTÉS ERGONÓMIÁJA ERGONÓMIA Ergonómia: a dolgozó és a munkakörnyezet közötti kapcsolat tanulmányozása 1. Ez a szó a görög ergos szóból származik, ami munkát jelent, és a nomos szóból,

Részletesebben

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS Jelölje be azt a sort, amelyben kizárólag a weboldalakkal szemben támasztott alapkövetelmények szerepelnek. Értékes információtartalom, olvashatóság, vonzó és igényes megjelenés. Olvashatóság, felhasználói

Részletesebben

V20130320. Abonyi-Tóth Andor, ELTE IK MOT

V20130320. Abonyi-Tóth Andor, ELTE IK MOT 1 V20130320 Abonyi-Tóth Andor, ELTE IK MOT 2 Néhány alapfogalom Ergonómia Az ergonómia egyszerűen fogalmazva a dolgozó és a munkakörnyezet közötti kapcsolat tanulmányozása. Ez a szó a görög ergos szóból

Részletesebben

Tantárgy neve: Webdesign I. Kódja: NBP_MK146G3 Kreditszáma: 2

Tantárgy neve: Webdesign I. Kódja: NBP_MK146G3 Kreditszáma: 2 Tantárgy neve: Webdesign I. Kódja: NBP_MK146G3 Kreditszáma: 2 A tanóra típusa (ea./szem./gyak./konz.) és száma: gyakorlat, heti 2 óra Az értékelés módja (kollokvium/gyakorlati jegy/egyéb): gyakorlati jegy

Részletesebben

V20120229. Abonyi-Tóth Andor, ELTE IK MOT. Néhány alapfogalom

V20120229. Abonyi-Tóth Andor, ELTE IK MOT. Néhány alapfogalom 1 V20120229 Abonyi-Tóth Andor, ELTE IK MOT 2 Néhány alapfogalom 1 Ergonómia Az ergonómia egyszerűen fogalmazva a dolgozó és a munkakörnyezet közötti kapcsolat tanulmányozása. Ez a szó a görög ergos szóból

Részletesebben

Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban

Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban Készítette: Mezei Ádám Info-kommunikációs Akadálymentességi Műhelykonferencia 2008. november 20 Mi az oka, hogy NEM akadálymentes honlapokat készítünk? 1) Nem gondolunk

Részletesebben

TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL

TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL http://bit.ly/a1lhps Abonyi-Tóth Andor Egyetemi tanársegéd 1117, Budapest XI. kerület, Pázmány Péter sétány 1/C, 2.404 Tel: (1) 372-2500/8466 http://abonyita.inf.elte.hu

Részletesebben

DSD. A webes akadálymentesítés helyzete Magyarországon Pataki Máté DSD. Pataki Máté 1/ 41

DSD. A webes akadálymentesítés helyzete Magyarországon Pataki Máté DSD. Pataki Máté 1/ 41 A webes akadálymentesítés helyzete Magyarországon Pataki Máté Pataki Máté 1/ 41 Témakörök W3C -Web Accessibility Initiative (WAI) Célcsoportok Fogyatékossággal élők Technológiailag megkülönböztetettek

Részletesebben

Minta weboldal. 8 Keresés. A helyi közösségek saját weboldalainak arculati megkötései és elrendezési javaslata.

Minta weboldal. 8 Keresés. A helyi közösségek saját weboldalainak arculati megkötései és elrendezési javaslata. Webarculat A weboldal A LEADER Helyi Akciócsoportok weboldalai mind-mind egyedi megoldások, a helyi közösséggel kapcsolatos információk megosztóhelyei. Ezek a weboldalak szabadon szerkeszthetők, bizonyos

Részletesebben

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07.

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07. Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás 2011. január 07. Tartarlom Guide book,,...3 Trainer s slides,,...4 Trainer s handbook,,...5 CD,,...6

Részletesebben

A felhasználói interakciók alapelvei. Losteiner Dávid

A felhasználói interakciók alapelvei. Losteiner Dávid A felhasználói interakciók alapelvei Losteiner Dávid Bevezetés Manapság főleg grafikus (GUI, weboldal) A vele dolgozó hatékony munkavégzését szolgálja Lehetőleg elrejti a belső működést Biztosítja a munka

Részletesebben

Webfejlesztés Szempontok

Webfejlesztés Szempontok Webfejlesztés Szempontok A webfejlesztés alapjai Miért készülnek weboldalak? Valamit nyújtani szeretnénk a felhasználónak. A webfejlesztés során elsősorban a felhasználók igényeit vesszük figyelembe. Nevezhetjük

Részletesebben

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre.

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre. Symbian Nokia Vodafone Magyarország zrt. 1096 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Nokia szolgáltatások, alkalmazások Nokia smartphone-okhoz: Az ovi.com Nokia okostelefonokhoz felépített, háttérszolgáltatást

Részletesebben

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 1. Az informatikai eszközök használata 5 4. Infokommunikáció, 5. Az információs társadalom 1 4.1. Információkeresés, információközlési

Részletesebben

Webdesign és információ építészet a gyakorlatban

Webdesign és információ építészet a gyakorlatban THE INTERNET,mapped on the opposite page, is a scalefree network in that Webdesign és információ építészet a gyakorlatban dis.'~tj port,from BYALBERTU\SZLOBARABASI ANDERICBONABEAU THE INTERNET,mapped on

Részletesebben

Szövegszerkesztés. Microsoft Office Word 2010

Szövegszerkesztés. Microsoft Office Word 2010 Szövegszerkesztés Microsoft Office Word 2010 Szövegformázás A dokumentumszöveg formátumát meghatározó felépítés formázott - szöveg, - táblázat, - kép + stílusok + eszköztár beállítások Karakterek Bekezdések...

Részletesebben

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség:

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: KRYPTON sablon Részletes leírás a sablonhoz kapcsoló új beállításokról Diavetítés a kezdőlapon A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: Képes diavetítés Termékes diavetítés

Részletesebben

Ha már fizetsz érte, hozzon pénzt! 1023 Budapest, Zsigmond tér 10. Tel: +36 (1) 484-5000 Fax: +36 (1) 484-5009 info@active.hu www.active.

Ha már fizetsz érte, hozzon pénzt! 1023 Budapest, Zsigmond tér 10. Tel: +36 (1) 484-5000 Fax: +36 (1) 484-5009 info@active.hu www.active. Ha már fizetsz érte, hozzon pénzt! 1023 Budapest, Zsigmond tér 10. Tel: +36 (1) 484-5000 Fax: +36 (1) 484-5009 info@active.hu www.active.hu Zavar, hogy a felhasználók vásárlás nélkül hagyják el az oldalt?

Részletesebben

INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁK

INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁK JÁRÁSI SZÉKHELYEKRE/FŐVÁROSI KERÜLETEKRE KÉSZÍTENDŐ 2014-2020 INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁK ELKÉSZÍTÉSÉT TÁMOGATÓ INFORMATIKAI MODUL FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV V2 Készítette a Lechner Nonprofit

Részletesebben

HTML é s wéblapféjlészté s

HTML é s wéblapféjlészté s HTML é s wéblapféjlészté s 1. Melyik országból ered a hipertext-es felület kialakítása? USA Japán Svájc 2. Webfejlesztéskor ha a site-on belül hivatkozunk egy file-ra, akkor az elérési útnak... relatívnak

Részletesebben

SZÁMALK SZAKKÖZÉPISKOLA

SZÁMALK SZAKKÖZÉPISKOLA KÉPZÉS MEGNEVEZÉSE: Felhasználóbarát digitális szolgáltatások fejlesztése (Használhatósági szakértő/usability expert alapok fakultáció) Készítette: dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar Tartalomipari

Részletesebben

Alapként a Szabálykönyv szolgál és minden szabálypont illusztrált videoklipekkel, összekapcsolva a megfelelő szöveges állományokkal.

Alapként a Szabálykönyv szolgál és minden szabálypont illusztrált videoklipekkel, összekapcsolva a megfelelő szöveges állományokkal. Multimédiás röplabda játékvezetői oktatási anyag Multimédiás röplabda játékvezetői oktatási anyag röplabda játékvezetők és játékvezetői oktatók és minden, röplabda szabályok iránt érdeklődő számára készült,

Részletesebben

2. 3. Keresés az Interneten. Navigáció az Interneten: Megoldások. Internetes keresés buktatói. 1. Keresőmotorok. Webes keresési lehetőségek

2. 3. Keresés az Interneten. Navigáció az Interneten: Megoldások. Internetes keresés buktatói. 1. Keresőmotorok. Webes keresési lehetőségek Keresés az Interneten Navigáció az Interneten: Keresőrendszerek, keresési tippek Egyszerű keresőrendszerek Tematikus keresőrendszerek, katalógusok Portálok Adatbázisok, online folyóiratok Elektronikus

Részletesebben

A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek

A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek Ezen dokumentumban a Canvas LMS régi, illetve az új, modernebb felhasználói felületének eltéréseire térünk ki, segítséget adva azon felhasználóknak, akik

Részletesebben

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv 2 PowerPoint 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 PowerPoint 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN

ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN Milyen általános követelményekkel kell számoljunk? Mint minden IKT eszköznek, a jelen m-learning platformnak is megvannak a maga technikai követelményei,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. az MFB Zrt. közvetítői oktatási rendszeréhez

Felhasználói kézikönyv. az MFB Zrt. közvetítői oktatási rendszeréhez Felhasználói kézikönyv az MFB Zrt. közvetítői oktatási rendszeréhez Tartalomjegyzék 1. Közvetítői tanfolyamtípusok... 3 2. Belépés, jelszókezelés... 4 3. Bejelentkezés utáni képernyő felépítésének ismertetése...

Részletesebben

INFORMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.NY OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA

INFORMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.NY OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség kezdete: 2013. 09. 01. Oldal/összes: 1/6 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 INFORMATIKA

Részletesebben

Online hirdetési specifikáció. Fidelio.hu

Online hirdetési specifikáció. Fidelio.hu Online hirdetési specifikáció Fidelio.hu Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK, FONTOS INFORMÁCIÓK... 3 1. Banner formátumok... 3 1.1 Medium Rectangle... 3 1.3 Roadblock... 3 1.4 Super leaderboard... 3

Részletesebben

Informatika 9Ny. Az informatikai eszközök használata

Informatika 9Ny. Az informatikai eszközök használata Informatika 9Ny Téma Az informatikai eszközök használata Alkalmazói ismeretek Írott és audiovizuális létrehozása - Szövegszerkesztés Tartalom A számítógépes perifériák megismerése, használatbavétele, működésük

Részletesebben

Használati útmutató Az online példatárhoz

Használati útmutató Az online példatárhoz Használati útmutató Az online példatárhoz A Példatár egy többféle szűrési feltétellel és találati megjelenítéssel rendelkező online adatbázis: I. Keresés 1. Találati lista 2. Térképes megjelenítés 3. Alrendszerek

Részletesebben

Dinamikus geometriai programok

Dinamikus geometriai programok 2011. február 19. Eszköz és médium (fotó: http://sliderulemuseum.com) ugyanez egyben: Enter Reform mozgalmak a formális matematika megalapozását az életkjori sajátosságoknak megfelelő tárgyi tevékenységnek

Részletesebben

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül!

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítette: Tratnyek Csilla 2010.03.01. Készítsünk weblapot

Részletesebben

MÉRY Android Alkalmazás

MÉRY Android Alkalmazás MÉRY Android Alkalmazás Felhasználói kézikönyv Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2014.06.12 Oldal: 1 / 7 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. MÉRY Android alkalmazás 3 1.2. A MÉRY Android alkalmazás funkciói

Részletesebben

A beadandó 4 db feladatból áll. Mindegyik feladatra külön jegyet kap, amelyek beszámítanak a félév végi jegybe.

A beadandó 4 db feladatból áll. Mindegyik feladatra külön jegyet kap, amelyek beszámítanak a félév végi jegybe. Beadandó feladatok A beadandó 4 db feladatból áll. Mindegyik feladatra külön jegyet kap, amelyek beszámítanak a félév végi jegybe. A leadási határidő lecsúszása esetén -1 jegy az adott feladatra, 2 óránként.

Részletesebben

30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok

30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok 30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok Ebben a dokumentumban lépésről lépésre leírjuk a "Felkészítés a köznevelési regisztrációs és tanulmányi alaprendszer (KRÉTA) pedagógusmoduljaihoz"

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Az internet jellemzői 25 perc 2. Szolgáltatások az interneten 20 perc

Részletesebben

Cetelem. hirdetési kézikönyv. áruhitelnyújtó partnerek részére március

Cetelem. hirdetési kézikönyv. áruhitelnyújtó partnerek részére március Cetelem hirdetési kézikönyv áruhitelnyújtó partnerek részére 2017 március A Cetelem ügyfelei áruhitelnyújtó partnereinken keresztül találkoznak a Bank szolgáltatásaival. Ez a kézikönyv a Cetelem termékeivel

Részletesebben

DSD. A W3C Magyar Iroda Akadálymentesítési Törekvései Pataki Máté, Kovács László

DSD. A W3C Magyar Iroda Akadálymentesítési Törekvései Pataki Máté, Kovács László A W3C Magyar Iroda Akadálymentesítési Törekvései Pataki Máté, Kovács László A World Wide web Consortium (W3C) Hogy kihasználhassuk a Web nyújtotta összes lehetőséget... A webszabványok fejlesztésének semleges

Részletesebben

A tér, ami megtérül...

A tér, ami megtérül... A tér, ami megtérül... 1149 Budapest Egressy út 17-21. A tér, ami megtérül... Kedves Partnerünk! Köszönjük megtisztelő figyelmét. Engedje meg, hogy bemutatkozzunk és részletesen ismertessük Önnel ajánlatunkat.

Részletesebben

Sütik (cookie) kezelése

Sütik (cookie) kezelése Sütik (cookie) kezelése A Magyar Telekom Nyrt. weboldala sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése

Részletesebben

Responsive Web Design. Dr. Nyéki Lajos 2019

Responsive Web Design. Dr. Nyéki Lajos 2019 Responsive Web Design Dr. Nyéki Lajos 2019 Bevezetés A responsive web design tervezési technika által létrehozott web oldalak skálázhatók, a web oldalt mobil telefon, táblagép és asztali számítógép böngészőjével

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZEGED VÁROS KÖZLEKEDÉSE 1.00 verzió Dátum: 2012.02.29. Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Dimag.hu médiaajánlat

Dimag.hu médiaajánlat Dimag.hu médiaajánlat Tartalom 1 Infinety bemutatkozás - Új portfólió az élvonalban! 2 A Dimag.hu bemutatkozás 3 A Dimag.hu tartalmi elemei 4 A Dimag.hu strukturális felépítése 5 Látogatottsági és demográfiai

Részletesebben

Kalauz.hu médiaajánlat

Kalauz.hu médiaajánlat Kalauz.hu médiaajánlat Tartalom 1 Infinety bemutatkozás - Új portfólió az élvonalban! 2 Kalauz.hu bemutatkozás 3 A Kalauz.hu tartalmi elemei 4 A Kalauz.hu strukturális felépítése 5 Látogatottsági és demográfiai

Részletesebben

Digitális írástudás, digitális műveltség

Digitális írástudás, digitális műveltség Digitális írástudás, digitális műveltség A statisztikai adatok és kutatási eredmények tükrében Eszenyiné dr. Borbély Mária Országos Könyvtárügyi Konferencia 202. november 22-23. Eurostat, 202 e-skills

Részletesebben

Jelentkezési lap képző szervek részére

Jelentkezési lap képző szervek részére Jelentkezési lap képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegzék Belépés Jelentkezési lap felület Kézi kitöltés menete Alapadatok megadása Korábban megszerzett vezetői engedély adatai Személyes

Részletesebben

Webergonómia, avagy a weboldal elrendezése

Webergonómia, avagy a weboldal elrendezése Webergonómia, avagy a weboldal elrendezése Miért kell ezzel a témával foglalkozni? A web a figyelem iparága, ahol a fő fizetőeszköz a felhasználó ideje. Mit néznek meg, hajlandók elidőzni, és hova fognak

Részletesebben

Használhatósági problémák Neptun.NET

Használhatósági problémák Neptun.NET Használhatósági problémák Neptun.NET (oktatói interfészek) Web-alkalmazások használhatósági sajátosságai Klasszikus tartalom orientált website vs. funkcionalitás orientált web-alkalmazás Tranzakció orientált

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET világraszóló tudás FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás) http://eisz.mersz.org 2017. MÁRCIUS AKADÉMIAI KIADÓ ZRT. 1. Könyvespolc Az oldal betöltésekor a következő

Részletesebben

Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. 2015. szeptember

Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. 2015. szeptember Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2014 2020 2015. szeptember Készült a Miniszterelnökség Agrár Vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság, mint a Magyarország

Részletesebben

Az ergonómia fogalma, kialakulásának/ fejlődésének főbb állomásai. Az ergonómiai szempontú tervezés alapkövetelményei

Az ergonómia fogalma, kialakulásának/ fejlődésének főbb állomásai. Az ergonómiai szempontú tervezés alapkövetelményei Az ergonómia fogalma, kialakulásának/ fejlődésének főbb állomásai. Az ergonómiai szempontú tervezés alapkövetelményei Dr. Szabó Gyula szabo.gyula@bgk.uni-obuda.hu Bánki, Fsz. 4. 666-5431 Követelmény Vizsga

Részletesebben

Videohirek.hu médiaajánlat

Videohirek.hu médiaajánlat Videohirek.hu médiaajánlat Tartalom 1 Infinety bemutatkozás - Új portfólió az élvonalban! 2 Videohirek.hu bemutatkozás 3 Videohirek.hu tartalmi elemei 4 A Videohirek.hu strukturális felépítése 5 Látogatottsági

Részletesebben

Továbbá weboldalunkon, külön menüpont alatt weben is megjelennek az állashirdetések, ugyanúgy, mint egy állásportálon. ->

Továbbá weboldalunkon, külön menüpont alatt weben is megjelennek az állashirdetések, ugyanúgy, mint egy állásportálon. -> LIFTJOBS ÁLLÁSHIRDETÉS A LIFTREKLÁMNÁL A liftreklámok nézettsége és az utazóközönség sokszínűsége miatt plakátjaink kiválóak a munkaerőpiac hirdetései számára is. Álláskeresőknek és állást hirdetőknek

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezető partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

Dinamikus geometriai programok

Dinamikus geometriai programok 2010. szeptember 18. Ebben a vázlatban arról írok, hogyan válhatnak a dinamikus geometriai programok a matematika tanítás hatékony segítőivé. Reform mozgalmak a formális matematika megalapozását az életkjori

Részletesebben

Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére

Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére Responsive, dinamikus weboldal Alapcsomag tartalma Reszponzív, dinamikus weboldal Egyedi webdesign 1-5 menüpont

Részletesebben

Váci Mihály Kulturális Központ Cím: Telefon: Fax: Web: E-mail: Nyilvántartásba vételi szám:

Váci Mihály Kulturális Központ Cím: Telefon: Fax: Web: E-mail: Nyilvántartásba vételi szám: TÁJÉKOZTATÓ Digitális írástudás fejlesztése /D009 A képzés során megszerezhető kompetenciák A képzésben résztvevő: képessé válik a legfontosabb számítástechnikai kifejezések megnevezésére, megérti a számítógép

Részletesebben

tartalomszolgáltatási igényeinek megfelelően Berze Lajos Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár

tartalomszolgáltatási igényeinek megfelelően Berze Lajos Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár A Mahara testre szabása a könyvtár tartalomszolgáltatási igényeinek megfelelően Berze Lajos Berze.Lajos@lib.szie.hu Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Tartalomszolgáltatás Tartalomszolgáltatás

Részletesebben

Integrált Településfejlesztési Stratégia tervezését támogató alkalmazás

Integrált Településfejlesztési Stratégia tervezését támogató alkalmazás TeIR Integrált Településfejlesztési Stratégia tervezését támogató alkalmazás Felhasználói útmutató Budapest, 2015. január Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ALKALMAZÁS BEMUTATÁSA... 3 2.1. TELEPÜLÉS

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv a REINER SCT cyberjackr RFID standard HUN eszig kártyaolvasók garanciális hibabejelentő weboldalához I. A hibabejelentő weboldal elérhetősége Az alábbi URL címek egyikének internetes

Részletesebben

Informatika tagozat osztályozóvizsga követelményei

Informatika tagozat osztályozóvizsga követelményei Tartalom 9. évfolyam... 1 10. évfolyam... 4 11. évfolyam... 6 12. évfolyam... 8 9. évfolyam Az informatikai eszközök használata Az egészséges munkakörnyezet megteremtése Neumann elvű számítógép felépítése

Részletesebben

Sütik (cookie) kezelése

Sütik (cookie) kezelése Sütik (cookie) kezelése A Simaliba Játszóház weboldala sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése

Részletesebben

Összetett feladatok. Föld és a Hold

Összetett feladatok. Föld és a Hold 1. feladat Összetett feladatok Föld és a Hold Készíts weblapot, ahol a Földet és a Holdat mutatod be! A weblaphoz tartozó nyers szöveg a fold.txt és a hold.txt tartalmazza. A forrásban megtalálod a fold.jpg

Részletesebben

A WEBOLDAL LEGFONTOSABB ELEMEI, AVAGY MITŐL VÁSÁROL A LÁTOGATÓ? ELEMEZZÜK KI EGYÜTT HONLAPJÁT!

A WEBOLDAL LEGFONTOSABB ELEMEI, AVAGY MITŐL VÁSÁROL A LÁTOGATÓ? ELEMEZZÜK KI EGYÜTT HONLAPJÁT! A WEBOLDAL LEGFONTOSABB ELEMEI, AVAGY MITŐL VÁSÁROL A LÁTOGATÓ? ELEMEZZÜK KI EGYÜTT HONLAPJÁT! 2013. Szeptember 11. 1 28 weboldal ellenőrző lépés Miért kell a weboldal? Mi a célunk vele? 1. A domain Könnyen

Részletesebben

Milyen sütiket és mire használ az OTP Bank?

Milyen sütiket és mire használ az OTP Bank? Sütik (cookie) kezelése Az OTP Bank weboldala sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében.

Részletesebben

Czifra Sándor Lőrinczi Konrád. Videó vezérelt kurzusok készítése Moodle keretrendszerben

Czifra Sándor Lőrinczi Konrád. Videó vezérelt kurzusok készítése Moodle keretrendszerben Czifra Sándor Videó vezérelt kurzusok készítése Moodle keretrendszerben A kezdetek... Felsővezetői támogatás. Nemzetközi trendek kutatása. Tanulmány utak, best practice Szakmai iránymutatás, oktatás. Módszertani

Részletesebben

Programtervezés. Dr. Iványi Péter

Programtervezés. Dr. Iványi Péter Programtervezés Dr. Iványi Péter 1 A programozás lépései 2 Feladat meghatározás Feladat kiírás Mik az input adatok A megoldáshoz szükséges idő és költség Gyorsan, jót, olcsón 3 Feladat megfogalmazása Egyértelmű

Részletesebben

A tér, ami megtérül...

A tér, ami megtérül... A tér, ami megtérül... A tér, ami megtérül... Kedves Partnerünk! Köszönjük megtisztelő figyelmét. Engedje meg, hogy bemutatkozzunk és részletesen ismertessük Önnel ajánlatunkat. Kik vagyunk? A www.gazdaktere.hu

Részletesebben

A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ

A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tanulók számára A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ 2017. TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés...4 Bejelentkezés a rendszerbe...4 Jelszó módosítása...4 Tájékozódás a távoktatási portálon...5 A személyes nyitólap...5

Részletesebben

Digitalizáció a marketingben új tervezési és. hirdetési formák Popart Reklámügynökség Kft.

Digitalizáció a marketingben új tervezési és. hirdetési formák Popart Reklámügynökség Kft. Digitalizáció a marketingben új tervezési és hirdetési formák Popart Reklámügynökség Kft. 68,38 milliárd Ft Ennyit költöttek a hazai hirdetők digitális reklámra. (IAB/2016) Forrás: https://iabhublog.com/

Részletesebben

Sulidoc Iskolai dokumentum megosztó Dokumentáció

Sulidoc Iskolai dokumentum megosztó Dokumentáció Sulidoc Iskolai dokumentum megosztó Dokumentáció 1. oldal Tartalomjegyzék Bevezetés/áttekintés...3 Regisztráció...3 A használat feltételei...4 Bejelentkezés...4 Ikonsor...4 Könyvtárszerkezet...5 Műveleti

Részletesebben

Helyzet-Tér-Kép. Budapest, április

Helyzet-Tér-Kép. Budapest, április TeIR Helyzet-Tér-Kép Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április 1. BEVEZETŐ A Helyzet-Tér-Kép informatikai modul adott területegység (régió, megye, járás, település/budapesti kerület) társadalmi gazdasági

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum:

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2012.02.16 Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Shape.hu médiaajánlat

Shape.hu médiaajánlat Shape.hu médiaajánlat 3333 Tartalom 1 Infinety bemutatkozás - Új portfólió az élvonalban! 2 Shape.hu bemutatkozás 3 A Shape.hu tartalmi elemei 4 A Shape.hu strukturális felépítése 5 Látogatottsági és demográfiai

Részletesebben

Menetrendek.hu médiaajánlat

Menetrendek.hu médiaajánlat Menetrendek.hu médiaajánlat Tartalom 1 Infinety bemutatkozás - Új portfólió az élvonalban! 2 Menetrendek.hu bemutatkozás 3 A Menetrendek.hu tartalmi elemei 4 A Menetrendek.hu strukturális felépítése 5

Részletesebben

Hirdetési információk - lakasvasar.com - bevezető árak! Banner Méret (képpont) Heti ár Havi ár Full - standard banner (fekvő) 468 x 60 px 50 000 140 000 Dupla banner 468 x120 px 60 000 170 000 Button banner

Részletesebben

felhasználásra kerül(het)nek online tranzakciók igénybevételekor, vagy

felhasználásra kerül(het)nek online tranzakciók igénybevételekor, vagy (Cookie u.n. "Sütik" felhasználási tájékoztató) Az Magyar Épületgépészek Szövetsége által üzemeltetett weboldalakra való belépéssel, ha ezt az Ön (a látogató) által használt böngésző beállítások engedik,

Részletesebben

Egzinet Partner Portál

Egzinet Partner Portál Egzinet Partner Portál Adminisztrációs felület Oktatási segédanyag 1 Készítsd el saját weboldalad! I. Bejelentkezés Minden Egzinet Partner Portál a http://admin.egzinet.hu adminisztrációs felületen keresztül

Részletesebben

Nyest.hu médiaajánlat

Nyest.hu médiaajánlat Nyest.hu médiaajánlat 93333 Tartalom 1 Infinety bemutatkozás - Új portfólió az élvonalban! 2 Nyest.hu bemutatkozás 3 A Nyest.hu tartalmi elemei 4 A Nyest.hu strukturális felépítése 5 Látogatottsági és

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

Sütik kezelése (cookie)

Sütik kezelése (cookie) Utolsó módosítás 2018.09.07. Sütik kezelése (cookie) A(z) Xtreme Lashes weboldala sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és

Részletesebben

3.1.1. A márka megjelenítése, márka elemek A logo A logo körül minimálisan szabadon hagyandó terület

3.1.1. A márka megjelenítése, márka elemek A logo A logo körül minimálisan szabadon hagyandó terület 2007. július. 3.. körül minimálisan szabadon hagyandó terület 3 Minden egyes OTP csoporttag logoja esetében érvényes szabály, hogy az embléma (a kör) méretének egyharmad része távolságot kell szabadon

Részletesebben

Anyagleadási paraméterek az utolsó oldalon

Anyagleadási paraméterek az utolsó oldalon Bemutatkozás A 2015-ben 10 éves Termálfürdő.hu Magyarország vezető egészségturizmussal foglalkozó portálja, amely a fürdőzés mellett életmód, wellness témákban nyújt érdekes és minőségi információkat olvasóinak.

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI. Gödöllő, 2011

Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI. Gödöllő, 2011 Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI Gödöllő, 2011 A prezentáció előkészítése Tájékozódjunk! (Hol? Kiknek? Hogyan?) Fogalmazzuk meg a célokat! Gép nélkül! Tervezzünk! Hagyjunk

Részletesebben

Közösségi marketing 2015-ben. Facebook kommunikáció miért kell?

Közösségi marketing 2015-ben. Facebook kommunikáció miért kell? Közösségi marketing 2015-ben Facebook kommunikáció miért kell? Hidasi Judit Író (Húsz éve ír és szerkeszt, öt regényt írt közben) Kommunikátor (PR és Közösségi Marketing szakértő Uzine Communications)

Részletesebben

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája A táblázatkezelés alapjai A táblázat szerkesztése A táblázat formázása A táblázat formázása Számítások a táblázatban Oldalbeállítás és nyomtatás

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2018. március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Mire jó az önéletrajz? Az önéletrajz egy olyan dokumentum, ami bemutat minket a munkaadó számára.

Mire jó az önéletrajz? Az önéletrajz egy olyan dokumentum, ami bemutat minket a munkaadó számára. Mire jó az önéletrajz? A felnőtt önálló élethez szükségünk van egy fizető állásra. Az álláskereséshez szükség van egy önéletrajzra. Az önéletrajz egy olyan dokumentum, ami bemutat minket a munkaadó számára.

Részletesebben

Élő online bemutatók a www.webkiallitas.hu oldalon v1.0

Élő online bemutatók a www.webkiallitas.hu oldalon v1.0 Élő online bemutatók a www.webkiallitas.hu oldalon v1.0 2014.11.20. Netex-Magyarország Kft. Bevezető A www.webkiallitas.hu oldalon a kiállítóknak lehetőségük van úgynevezett online események, így például

Részletesebben

Geeks.hu médiaajánlat

Geeks.hu médiaajánlat Geeks.hu médiaajánlat 3333 Tartalom 1 Infinety bemutatkozás - Új portfólió az élvonalban! 2 Geeks.hu bemutatkozás 3 A Geeks.hu tartalmi elemei 4 A Geeks.hu strukturális felépítése 5 Látogatottsági és demográfiai

Részletesebben

Vajda Éva. Bevezetés a keresőmarketingbe

Vajda Éva. Bevezetés a keresőmarketingbe Vajda Éva Bevezetés a keresőmarketingbe Alapfogalmak Fizetett hivatkozások - hirdetés Organikus találatok - ki kell "érdemelni" jó honlappal Organikus vs fizetett hivatkozás Organikus - keresőoptimalizálás

Részletesebben

VirtueMart bővítmény letölthető termékek eladásához

VirtueMart bővítmény letölthető termékek eladásához Kézikönyv a VirtueMart letölthető termékek bővítményhez. Ez a bővítmény lehetővé teszi a digitális termékek fizetős, vagy ingyenes, vagy regisztráláshoz kötött letöltését. Pld.: Szoftverek, e-könyvek,

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben