3. Kapcsolás vállalati hálózatokban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3. Kapcsolás vállalati hálózatokban"

Átírás

1 3. Kapcsolás vállalati hálózatokban

2 Tartalom 3.1 A vállalati szintű kapcsolási folyamatok megismerése 3.2 A kapcsolási hurkok kialakulásának megelőzése 3.3 VLAN-ok konfigurálása 3.4 A trönkölés és a VLAN-ok közötti forgalomirányítás 3.5 A VLAN-ok kezelése vállalati hálózatokban

3 A vállalati szintű kapcsolási folyamatok megismerése 3.1

4 Kapcsolók funkciói, lehetőségei Vezeték sebességű gyorstovábbítás. Virtuális LAN-ok (VLAN) létrehozása, karbantartása. MAC cím alapú döntéshozás. CAM (Content Addressable Memory) tartalom szerint címezhető memória.

5 Kapcsoló működése Elévülési intervallum MAC cím tábla bejegyzését ennyi ideig tartja meg. Keret beérkezésekor a kapcsoló megnézi, hogy megtalálható-e a táblájában a forrás MAC cím. Ha nincs hozzáadja és indítja az elévülési időzítőt. Ha van, akkor csak alaphelyzetbe állítja.

6 Kapcsoló működése Majd megnézi, hogy a cél MAC cím benne van-e a táblájában. Ha igen, akkor a keretet a megfelelő portra küldi. Ha nincs, akkor elárasztással kiküldi a keretet.

7 Kapcsoló működése, funkciói

8 Szórási tartomány Azon eszközök alkotják, melyek a szórásos kereteket megkapják. A szórásos keretet minden aktív portján kiküldi a kapcsoló.

9 Ütközési tartomány A hubok nem szabnak határt az ütközési tartománynak. A kapcsolók mikroszegmentációval egy portra csökkentik az ütközési tartományok méretét.

10 Mikroszegmentálás Két csatlakozó állomás kommunikációjához a kapcsoló egy virtuális kapcsolatot hoz létre a portok között. A kapcsoló a keretátvitel végéig fenntartja a virtuális áramkört (VC). Több virtuális áramkör is lehet aktív egyszerre. Javítja a sávszélesség kihasználását.

11 Mikroszegmentálás

12 Kapcsolások Szimmetrikus kapcsolás Minden portja azonos sebességű. Aszimmetrikus kapcsolás Két vagy több nagysebességű főkapcsolati (uplink) port. Csatlakozás más kapcsolókhoz. Összeköttetés kiszolgálókhoz. Csatlakozás más hálózatokhoz.

13 Hardver alapúak. 2. rétegű kapcsolás Mikroszegmentálás. A továbbítás a keretben és a MAC-táblában megtalálható cél MAC-cím alapján történik. Az adatforgalmat csak egy hálózati szegmensen, alhálózaton belül továbbítja.

14 3. rétegű forgalomirányítás Szoftver alapúak Mikroprocesszorok segítségével, IP-címek alapján hajtják végre a forgalomirányítást. A szoftvere segítségével keresi meg a célállomás IP-címét és a célhálózat felé vezető legjobb útvonalat. Az adatok továbbítását különböző hálózatok és alhálózatok között végzik.

15 Többrétegű kapcsolás (multilayer switching) Egy kapcsoló és router tulajdonságait ötvözi. A 3. rétegű kapcsolást alkalmazás-specifikus integrált áramkörök (ASIC) végzik. A keret- és csomagtovábbítás ugyanazon áramkörök segítségével történik. Gyorsítótár használata Egy adatfolyam első csomagjának irányítási információit elmenti.

16 Kapcsolási módszerek Tárol-és-továbbít Közvetlen kapcsolás Gyorstovábbítás Töredékmentes kapcsolás Adaptív közvetlen kapcsolás

17 Tárol-és-továbbít Az egész keretet beolvassa és eltárolja a memóriában, mielőtt kiküldené a céleszköz felé. A ciklikus redundancia ellenőrző érték (CRC) kiszámításával ellenőrzi a keretet Nem továbbítja a hibás kereteket. Lehető legnagyobb késleltetéssel jár. Gyakori átvitelhibák esetén alkalmazzák.

18 Gyorstovábbítás A kapcsolás leggyorsabb módja. A kapcsoló amint elolvassa a cél MAC-címet, azonnal elkezdi a keret továbbítását a megfelelő célportra. A legkisebb a késleltetése, de ütközéstöredékeket és sérült kereteket egyaránt továbbít. Egy stabil, kis hibaarányú hálózatban ez a legmegfelelőbb kapcsolási módszer.

19 Töredékmentes A továbbítás előtt megvárja a keret első 64 bájtját. A legrövidebb érvényes Ethernet keret ugyanis 64 bájt hosszú. 64 bájtnál kisebb keretet eldobja (ütközéstöredék - runt). A legmegfelelőbb választás olyan környezetben, ahol sok az ütközés.

20 Adaptív közvetlen kapcsolás Kezdetben gyorstovábbítás használata. A memóriában egy számláló segítségével nyilvántartja a hibák számát. Ha a hibák száma meghalad egy küszöbértéket, átvált tárol-és-továbbít kapcsolási módra. Ha a hibák száma visszaesik a küszöbérték alá, akkor a kapcsoló visszavált gyorstovábbításra.

21 Kapcsolási módok Tárol-és-továbbít Közvetlen Gyorstovábbítás Töredékmentes Adaptív közvetlen 64 bájt

22 Kapcsolók védelme

23 A kapcsolási hurkok kialakulásának megelőzése 3.2

24 Redundancia feladata Egy összeköttetés, egy eszköz vagy egy kapcsoló kritikus portjának meghibásodása a hálózat működésképtelenségét okozhatja. A redundancia biztosítja A magas szintű megbízhatóságot. Meghibásodásra érzékeny és kritikus pontok számának csökkentését.

25 Redundancia a kapcsolt hálózatokban A kapcsolók esetében redundanciát a köztük kialakított többszörös összeköttetéssel érhetünk el. Előnye: Csökkenti a torlódásokat. Biztosítja a nagymértékű rendelkezésre állást. Biztosítja a terheléselosztást.

26 Problémák a redundáns hálózatokban Kapcsolási hurkok Szórási viharok Többszörös kerettovábbítás Sávszélesség felesleges lefoglalása. CPU időveszteség. Adatforgalom esetleges duplázása. MAC-adatbázis instabilitás A kapcsoló egy állomás MAC-címét akár két külön porttal is összefüggésbe hozhatja

27 Feszítőfa protokoll (Spanning Tree Protocol - STP) Nyílt szabványú protokoll. Hurokmentes logikai topológiával létrehozott redundancia. Működése A kapcsolók bekapcsoláskor ellenőrzik a kapcsolt hálózatok esetleges hurkait. Hurok észlelésekor letiltják az érintett portok valamelyikét. A többi porton aktív marad a kerettovábbítás.

28 STP

29 STP A hálózat összes kapcsolóját egy faszerkezetű, kiterjesztett csillag topológiájú hálózattal kapcsolja össze. Az STP az alábbiakat teszi: Bizonyos interfészeket készenléti vagy lezárt állapotba helyez. A többi interfészt továbbító állapotban hagyja. Ha egy továbbító útvonal elérhetetlenné válik, akkor a hálózat újrakonfigurálásával a megfelelő készenléti útvonalat aktiválja.

30 STP összetevők Gyökérponti híd BPDU - Bridge Protocol Data Unit BID - Bridge ID Port típusok Gyökérponti port Kijelölt port Lezárt port

31 Gyökérponti híd Az STP topológia elsődleges kapcsolója, vagyis központi pontja. A gyökérponti híd híd-protokoll adategységek (Bridge Protocol Data Unit, BPDU) segítségével kommunikál a többi kapcsolóval. A gyökérponti kapcsoló két másodpercenként csoportcímzéssel BPDU keretet küldik ki az összes többi kapcsolónak.

32 BPDU tartalma A BPDU-t küldő kapcsoló azonosítója A forrásport azonosítója A gyökérponti hídhoz vezető útvonal összesített költsége Az elévülési időzítők értéke A hello időzítők értéke

33 STP kapcsoló port állapotok A kapcsoló elindítása után a portok végighaladnak a következő négy állapoton: Lezárt Figyelő Tanuló Továbbító Akár 50 másodpercbe is telhet, míg a portok továbbító módba kerülnek.

34 Lezárt STP kapcsoló port állapotok Bekapcsoláskor, megakadályozva ezzel a hurkok kialakulását. Figyelő Fogadják a szomszéd kapcsolók BPDU kereteit. BPDU alapján eldönti mely portok kerülhetnek tanuló módba.

35 Tanuló STP kapcsoló port állapotok Ha egy port adatkereteket továbbíthat anélkül, hogy hurok alakulna ki. Tanulja a porthoz tartozó Mac címeket. Továbbító Adatkereteket továbbító port. Letiltott Rendszergazda által letiltott port.

36 Hozzáférési és trönk port Hozzáférési port Nem okozhatnak hurkokat a hálózatban. Ha állomás kapcsolódik egy porthoz rögtön továbbító módba kerülhet. Trönkport Fennáll a veszélye hurok kialakulásának. Vagy továbbító-, vagy lezárt állapotba kerülnek.

37 Gyökérponti híd választás A hídazonosító alapján történik Bridge ID (BID) - híd prioritása + MAC cím. Legkisebb hídazonosítójú kapcsoló lesz. Hídprioritás alapértelmezett értéke 32,768. Hálózatonként egy gyökérponti híd létezik. A gyökérponti híd a hálózat topológiájára vonatkozó információt tartalmazó BPDU-kat küld minden kapcsolónak.

38

39 Gyökérponti híd választás Bekapcsoláskor mindegyik kapcsoló azt feltételezi, hogy ő a gyökérponti híd. Elkezdik a saját azonosítójukkal ellátott BPDU-k kiküldését. Ha S2 kisebb értékű azonosítót hirdet mint S1, akkor S1 elfogadja, hogy S2 a gyökérponti híd.

40 STP port típusok Az STP három különböző port típust definiál: Gyökérponti port Kijelölt port Lezárt port

41 Gyökérponti port Egy kapcsoló azon portja amelyből a legkisebb költségű útvonal vezet a gyökérponti kapcsolóhoz. A kapcsolók a gyökérponti kapcsolóhoz vezető útvonal összeköttetéseinek eredő költségértéke alapján határozzák meg a legkisebb költségű útvonalat.

42 Kijelölt port és Lezárt port Kijelölt port Egy hálózatszegmens azon portja amelyen át az adott szegmens és gyökérponti híd közötti adatforgalom halad, de nem tartozik a legkisebb költségű útvonalhoz. Lezárt port Olyan port, mely nem továbbít adatforgalmat.

43 STP port típusok

44 Gyökérponti híd választása manuálisan A többihez képest kisebb prioritás értékkel kell konfigurálni. A prioritás beállítása: S3(config)#spanning-tree vlan 1 priority ig 4096 egész számú többszöröse Alapértelmezett értékének visszaállítása S3(config)#no spanning-tree vlan 1 priority

45 Gyökérponti híd választása

46 Feszítőfa működése 1. A gyökérponti híd választás. 2. A gyökér-, a kijelölt- és a lezárt portok megválasztása. 3. Gyökérponti híd 2 s-ként BPDU-t küld minden kapcsolónak.

47 Feszítőfa működése 4. Ha egy összeköttetés meghibásodik, akkor az STP újból elvégzi a számításokat. 5. Új feszítőfa létrehozása a hurokmentes hálózatért másodpercet is igénybe vehet. Nincs adatforgalom az újraszámításban érintett portokon.

48 Kapcsolt hálózat változása

49 PortFast STP fejlesztések Lehetővé teszi, hogy a hozzáférési port rögtön továbbító módba kerüljön. UplinkFast Felgyorsítja az új gyökérport kiválasztását. BackboneFast Gyors konvergenciát biztosít a feszítőfa topológia megváltozásakor.

50 Show spanning-tree Show parancsok A gyökérponti híd azonosítója, a hídazonosító és a portok állapota. Show spanning-tree summary A portok állapota összefoglalva. Show spanning-tree root A gyökérponti híd állapota és konfigurációja.

51 Show parancsok Show spannig-tree detail Részletes információ a portokról. Show spanning-tree interface Az STP interfészek állapota és konfigurációja. Show spanning-tree blockedports A lezárt portok.

52 Gyors feszítőfa protokoll (RSTP) Az IEEE 802.1w szabványa. Felgyorsítja a feszítőfa újraszámolását. A kapcsolók között duplex, pont-pont összeköttetést igényel. A feszítőfa újrakonfigurálása <1 s. Az RSTP visszaállítható STP-re. Hagyományos eszközökkel együtt is működik.

53 Gyors feszítőfa protokoll Port állapotok Eldobó (STP lezárt-, figyelő- és letiltott állapotokhoz hasonlítható) Tanuló Továbbító Aktív topológia Minden nem eldobó állapotban lévő port az aktív topológia része, és azonnal továbbító módba kerül.

54 STP, RSTP

55 VLAN-ok konfigurálása 3.3

56 VLAN - Virtual Local Area Network Alkalmazási területek Kapcsolt hálózatban az üzenetszórások korlátozására. Azonos felhasználási területhez tartozó állomások csoportosítására. Egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

57 VLAN

58 VLAN Minden VLAN önálló helyi hálózatként működik. Egy vagy több kapcsolón ível át. A VLAN két legfontosabb feladata: Az üzenetszórások VLAN-on belül tartása. Az eszközök csoportosítása. VLAN-ok közötti adattovábbításhoz harmadik rétegbeli eszköz szükséges.

59 VLAN tagság VLAN tagság létrejötte Elhelyezkedésük alapján. MAC-címük alapján. IP-címük alapján. Használt alkalmazásaik alapján. VLAN tagság hozzárendelése Statikusan rendszergazda manuálisan. Dinamikusan - VLAN management policy server.

60 Dinamikus VLAN tagság VMPS - VLAN management policy server 1. Egy eszköz kapcsolóporthoz csatlakozik. 2. A VMPS megkeresi az adatbázisában az adott MAC-címet. 3. A használt portot átmenetileg a megfelelő VLAN-hoz rendeli. A hozzáadás, a változtatás és az eltávolítás automatikusan megy végbe.

61 Felügyeleti VLAN Alapértelmezés szerint az 1-es VLAN. Alapértelmezés szerint minden port az 1-es VLAN-ba tartozik. Kapcsoló távoli konfigurálásához a felügyeleti VLAN-nak kell IP-címet adni. A CDP és a VTP információcserére használja.

62 VLAN konfigurálás Új VLAN létrehozásakor egy számot és egy nevet kell megadni. VLAN létrehozása Switch(config)#vlan vlan_szám Switch(config-vlan)#name vlan_név VLAN törlése Switch(config)#no vlan vlan_szám

63 Portok VLAN-hoz rendelése Port hozzárendelése a már létező VLAN-hoz Switch(config)#interface fa0/port_szám Switch(config-if)#switchport access vlan vlan_szám Több port egyidejű hozzárendelése VLAN-hoz Switch(config)#interface range fa0/tartomány_kezdete - tartomány_vége Switch(config-if)#switchport access vlan vlan_szám

64 Portok VLAN-hoz rendelése Port kivétele egy meghatározott VLAN-ból: Switch(config)#interface fa0/port_szám Switch(config-if)#no switchport access vlan vlan_szám Amikor egy port VLAN hozzárendelését megszüntetjük, visszakerül az VLAN1-be. Amikor egy VLAN-t törlünk, minden hozzátartozó port inaktívvá válik.

65 Show parancsok Show vlan Show vlan brief Show vlan id azonosító Show vlan name vlan_szám

66 VLAN-ok azonosítása Egy adott VLAN-hoz tartozó eszközök csak az azonos VLAN-hoz tartozókkal képesek közvetlenül kommunikálni. A kapcsoló minden portjához egy meghatározott VLAN-t rendel. Amikor egy keret érkezik a portra, a kapcsoló bejegyzi az Ethernet keretbe a VLAN azonosítóját (VID - VLAN ID).

67 VID A VID Ethernet kerethez történő hozzáadását keretcímkézésnek (frame tagging) nevezik. IEEE 802.1Q (dot1q) Megnöveli az Ethernet keret méretét. Minimális hossz 64 bájtról 68-ra Maximális hossz 1518-ról 1522 bájtra

68 802.1Q keretcímkézés

69 802.1Q Ha egy 802.1Q protokollnak megfelelő port egy másik ugyanilyen porthoz csatlakozik, a VLAN címkézési információ a két port között továbbítódik. Ha a kapcsolódó port nem felel meg a 802.1Q protokollnak, a VLAN címkét a kapcsoló eltávolítja.

70 802.1Q Ha 802.1Q protokollt nem támogató eszköz vagy port 802.1Q keretet kap, a címkézési adatot figyelmen kívül hagyja. Második rétegbeli közbülső helyezhetők el a trönk vonalon. Az eszközöknek 1522 bájtos vagy nagyobb keretek kezelésére is képesnek kell lenniük.

71 A trönkölés és a VLAN-ok közötti forgalomirányítás 3.4

72 Hozzáférési- és trönkport

73 Hozzáférési port A hozzáférési port kizárólag egy VLAN-hoz tartozik. Általában egyetlen eszköz, asztali gép vagy kiszolgáló kapcsolódik ehhez a porthoz. Ha hubon keresztül több állomás is csatlakozik hozzá, mindegyik ugyanannak a VLAN-nak a tagja lesz.

74 Trönkport Csak az azonos VLAN-hoz tartozó eszközök tudnak egymással kommunikálni. Minden egyes VLAN külön összeköttetést igényelne a kapcsolók között. Trönk Több VLAN forgalmának szállítása egy kapcsolaton keresztül.

75 Trönk vonal Kapcsoló - kapcsoló Trönkport Kapcsoló - forgalomirányító Kapcsoló Q trönkölést támogató hálózati kártyával rendelkező állomás.

76 Trönkport

77 Trönkport, keretcímkézés Több VLAN forgalmának szállítása egy kapcsolaton keresztül. Fontos a VLAN-ok azonosítása. VID - VLAN ID Keretcímkézés 802.1Q ISL - Inter-Switch Link (Cisco) a legtöbb kapcsoló nem támogatja.

78 Keretcímkézés S1 kapcsoló címkézi a keretet, mielőtt a trönk vonalra helyezné. S2 kapcsoló eltávolítja a címkét, mielőtt a hozzáférési portra továbbítaná. S1 S2

79 Trönkport konfigurálása Switch(config-if)#switchport mode trunk Switch(config-if)#switchport trunk encapsulation {dot1q isl negotiate} A 2960-as kapcsoló esetén beágyazást nem kell konfigurálni, mert csak a 802.1Q protokollt támogatja. A negotiate szomszédos kapcsolók közötti beágyazás automatikus észlelését teszi lehetővé.

80 Port konfigurálása Port visszaállítása hozzáférési portként Switch(config-if)#no switchport mode trunk Switch(config-if)#switchport mode access

81 Automatikus portmód felismerés Switch(config-if)#switchport mode dynamic {desirable auto} desirable port trönkport lesz, ha a túlsó oldal trunk, desirable, vagy auto. auto port trönkport lesz, ha túlsó oldal trunk vagy desirable módban van.

82 Címkézetlen forgalom, Natív VLAN Bizonyos forgalom tipusoknak VLAN ID nélkül kell áthaladni a trönk vonalon. Ezeket címkézetlen forgalomnak nevezik. CDP és a VTP protokollok forgalma. Natív VLAN alkalmazható a címkézetlen forgalom továbbítására.

83 Natív VLAN Cisco Catalyst kapcsolókon alapértelmezetten a VLAN1. Bármelyik VLAN beállítható. A trönkvonal mindkét végén ugyanazt kell beállítani. Switch(config-if)#dot1q native vlan vlan-azonosító

84 VLAN-ok közötti forgalomirányítás A különböző VLAN-ok között csak harmadik rétegbeli eszköz tud kapcsolatot teremteni. VLAN-ok közötti forgalom ellenőrizhető.

85 VLAN-ok közötti forgalomirányítás

86 VLAN-ok közötti forgalomirányítás 1. Minden VLAN a harmadik rétegbeli eszköz egy-egy külön interfészéhez kapcsolódik. 2. Alinterfészek alkalmazása. A kapcsoló interfészét 802.1Q trönkportra kell konfigurálni. A forgalomirányítón minden VLAN-hoz alinterfészt kell konfigurálni a 802.1Q beágyazással.

87 Konfigurálása 1. Trönkport konfigurálása a kapcsolón Switch(config-if)#switchport mode trunk 2. Fizikai interfész konfigurálása a routeren Router(config-if)#no ip address Router(config-if)#no shutdown

88 VLAN-ok közötti forgalomirányítás 3. Alinterfész konfigurálása VLAN-onként Router(config)#interface fa0/0.10 Router(config-subif)#encapsulation dot1q vlan_szám Router(config-subif)#ip address ip_cím maszk

89 Konfiguráció ellenőrzése Switch#show trunk Router#show ip interfaces Router#show ip interfaces brief Router#show ip route

90 A VLAN-ok kezelése vállalati hálózatokban 3.5

91 VTP VLAN Trunking Protocol VLAN-ok központi felügyelete. 2. rétegbeli üzenettovábbító protokoll. Lehetővé teszi egy hálózati szegmensen a VLAN adatbázis megosztását és felügyeletét egy központi kiszolgálóról. A forgalomirányítók nem továbbítják a VTP frissítéseket.

92 VTP A VTP egy ügyfél-kiszolgáló alapú üzenettovábbító protokoll. Egy VTP tartományban VLAN-ok létrehozására, törlésére és átnevezésére szolgál. Minden tartomány egyedi névvel rendelkezik. Két VTP változat létezik, az 1-es és a 2-es. Az 1-es változat az alapértelmezett, és nem kompatibilis a 2-es változattal.

93 VTP üzemmódok A VTP három módban működik: Kiszolgáló Ügyfél Transzparens. Alapesetben minden kapcsoló kiszolgáló módban van. A redundancia érdekében ajánlott legalább két kiszolgálót konfigurálni.

94 Kiszolgáló VTP üzemmódok Létrehoz, módosít és töröl VLAN-okat. VTP üzeneteket küld ki minden trönk portján. Ügyfél A kiszolgálótól kapott VLAN változások alapján módosítja saját adatbázisát. VTP üzeneteket küld minden trönk portján.

95 Transzparens VTP üzemmódok Továbbítja a kapott VTP hirdetményeket. A kapott VTP üzeneteket nem veszi figyelembe, nem változtatja adatbázisát. Saját VLAN adatbázisának változásairól nem küld frissítéseket.

96 Tartalma VTP hirdetmények Felügyeleti tartomány, konfiguráció verziószám és az összes VLAN paraméter. Csoport címre küldik. Ha a hirdetmény verziószáma nagyobb, mint a kapcsoló NVRAM-jában tárolt VLAN adatbázis verziószáma, akkor frissíti VLAN adatbázisát az új információkkal.

97 VTP hirdetmények verziószáma A verziószáma terjedhet A kapcsoló újraindítása 0-ra állítja a verziószámot. Egy új kapcsoló hálózatba történő beillesztésénél a következőkre kell figyelni Ha a VTP verziószáma nagyobb Valamint kiszolgáló üzemmódban van Felülírja a meglévő VLAN adatbázist.

98 VTP hirdetmények verziószáma Ennek a helyzetnek az elkerülésére VTP jelszó használata. Nullázzuk a kapcsoló verziószámát. Mielőtt egy kiszolgáló módú kapcsolót már tartalmazó hálózathoz új kapcsolót adunk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a kapcsoló ügyfél vagy transzparens módban van-e.

99 VTP hirdetmények verziószáma

100 VTP Üzetettípusok Összegző hirdetmény Részleges hirdetmény Hirdetménykérés

101 Összegző hirdetmény 5 s-ként vagy a VLAN adatbázis változásakor küldik a szerverek. Tartalmazzák a VTP tartomány nevét és a konfiguráció verziószámát. Amikor egy tartománybeli kapcsoló megkapja, ellenőrzi a verziószámot. Nagyobb verziószám esetén egy hirdetménykérést küld.

102 Részleges hirdetmény Az összegző hirdetményt VLAN információkat tartalmazó részleges hirdetmény követi. A részleges hirdetményekben találhatók az összegző hirdetményhez kapcsolódó új VLAN információk. Ha több VLAN létezik, akkor több részleges hirdetményre van szükség.

103 Hirdetménykérés VLAN információkat hirdetménykérésekkel kérdezik le, ha A kapcsolót törölték. A VTP tartomány neve megváltozott. A kapcsoló a sajátjánál nagyobb verziószámú VTP összegző hirdetményt kapott.

104 VTP konfigurálása Switch(config)#vtp domain domain-név Switch(config)#vtp mode [server client transparent] Switch(config)#vtp password jelszó Switch#reload

105 show vtp status show vtp password show vtp counters Ellenőrzés

106 VLAN és IP telefónia A VLAN-környezet ideális a késleltetésre érzékeny forgalom, pl. hangátvitel esetén. A hangátvitel számára prioritást kell biztosítani az adatátvitellel szemben. Hangátvitelre szolgáló külön VLAN létrehozásával elkerülhető a kétfajta forgalom versengése a rendelkezésre álló sávszélességen.

107 VLAN és IP telefónia Egy IP-telefonnak általában 2 portja van Az egyik a hang-, a másik pedig az adatátvitel számára. Számítógép kapcsolódik az IP telefonhoz, a telefon kapcsolódik a kapcsolóhoz. A hangforgalom elválasztásához külön hangtovábbításra szolgáló VLAN-t érdemes létrehozni a kapcsolón.

108 VLAN és WLAN A WLAN forgalom nem biztonságos és a hekkerek kedvelt célpontja. Külön VLAN kialakítása. A vezeték nélküli VLAN kötöttségei nincsenek hatással a többi VLAN-ra. A felhasználó biztonsági okokból a tűzfalon kívül csatlakozik a VLAN-hoz, és a vezeték nélküli hálózatból a belső hálózat eléréséhez azonosítania kell magát.

109

110 Bevált VLAN megoldások Kiszolgáló helyének megtervezése. Nem használt portok letiltásal A felügyeleti VLAN konfigurálása 1-estől eltérő VLAN-számmal. VLAN trönkprotokoll használata. VTP tartományok létrehozása. Minden a meglévő hálózathoz csatlakozó új kapcsoló csatlakoztatás előtti újraindítása.

111 Ez a minősített tanári segédanyag a HTTP Alapítvány megbízásából készült. Felhasználása és bárminemű módosítása csak a HTTP Alapítvány engedélyével lehetséges. info@http-alapitvany.hu A segédanyag a Cisco Hálózati Akadémia CCNA Discovery tananyagából tartalmaz szöveges idézeteket és képeket. A tananyag a Cisco Inc. tulajdona, a cég ezzel kapcsolatban minden jogot fenntart.

III. előadás. Kovács Róbert

III. előadás. Kovács Róbert III. előadás Kovács Róbert VLAN Virtual Local Area Network Virtuális LAN Logikai üzenetszórási tartomány VLAN A VLAN egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

Részletesebben

Kapcsolás vállalati hálózatokban. Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka

Kapcsolás vállalati hálózatokban. Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka Kapcsolás vállalati hálózatokban Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka Vállalati szintű kapcsolási folyamatok Kapcsolás és a hálózat szegmentálása Azzal együtt, hogy a kapcsolók

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2012 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 7. gyakorlat Feszítőfa protokoll Zelei Dániel S z e g e d i T u d o m á n y

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 7. gyakorlat Feszítőfa protokoll (STP) Zelei Dániel, Bordé Sándor S z e g e

Részletesebben

7. Feszítőfa protokoll Spanning-tree protocol

7. Feszítőfa protokoll Spanning-tree protocol A Cisco kapcsolás Networking alapjai és Academy haladó szintű Program forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 7. Feszítőfa protokoll Spanning-tree protocol Mártha Péter

Részletesebben

1. Kapcsolók konfigurálása

1. Kapcsolók konfigurálása 1. Kapcsolók konfigurálása Üzemmódok: Felhasználói Privilegizált Globális konfigurációs váltás: enable (en), váltás: exit váltás: configure terminal (conf t), váltás: exit váltás: változó, váltás: exit,

Részletesebben

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei?

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_01 Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_02 a) Csomagkapcsolás b) Ütközés megelőzése egy LAN szegmensen c) Csomagszűrés d) Szórási tartomány megnövelése e) Szórások

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

IP alapú komunikáció. 2. Előadás - Switchek 2 Kovács Ákos

IP alapú komunikáció. 2. Előadás - Switchek 2 Kovács Ákos IP alapú komunikáció 2. Előadás - Switchek 2 Kovács Ákos PoE Power Over Ethernet Még jobban előtérbe került a IoT kapcsán WAP, IP telefon, Térfigyelő kamerák tápellátása Résztvevők: PSE - Power Source

Részletesebben

Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet

Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet A leírást készítette: Török Viktor (Kapitány) GAMF mérnökinformatikus rendszergazda FOSZK hallgató, Hálózatok II. tárgy Web: http://prog.lidercfeny.hu/ Források: Medgyes

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend?

2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. Melyek a VPN hálózatok típusai? a. Távoli b. Internetes c. Intranetes d. Elosztási e. Hozzáférési f. Központi 2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1.

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek Kommunikációs rendszerek programozása ről általában HUB, Bridge, L2 Switch, L3 Switch, Router 10/100/1000 switch-ek, switch-hub Néhány fontosabb működési paraméter Hátlap (backplane) sávszélesség (Gbps)

Részletesebben

Újdonságok Nexus Platformon

Újdonságok Nexus Platformon Újdonságok Nexus Platformon Balla Attila balla.attila@synergon.hu CCIE #7264 Napirend Nexus 7000 architektúra STP kiküszöbölése Layer2 Multipathing MAC Pinning MultiChassis EtherChannel FabricPath Nexus

Részletesebben

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán CISCO gyakorlati segédlet Összeállította: Balogh Zoltán 2 1. Forgalomirányítók alapszintű konfigurálása Hostname megadása: (config)#hostname LAB_A Konzol és telnet kapcsolatok jelszavainak megadása: (config)#line

Részletesebben

8. Virtuális LAN-ok. A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. Kapcsolás alapjai, haladó forgalomirányítás

8. Virtuális LAN-ok. A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. Kapcsolás alapjai, haladó forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 8. Virtuális LAN-ok 1. VLAN fogalmak 2. VLAN konfigurálás 3. VLAN hibaelhárítás VLAN bevezetés Jellemzők VLAN használatával eszközök és felhasználók

Részletesebben

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt 14 feladat 15 perc (14:00-14:15) ck_01 Melyik parancsokat kell kiadni ahhoz, hogy egy kapcsoló felügyeleti célból, távolról elérhető legyen? ck_02 S1(config)#ip address 172.20.1.2

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 8. Kapcsolás az Ethernet hálózatokban 1. 2. Ütközési és szórási tartományok Második rétegbeli hídtechnika Ha egy Ethernet szegmenst bővítünk => => az átviteli közeg kihasználtsága

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok 1. Statikus forgalomirányítás 2. Dinamikus forgalomirányítás 3. Irányító protokollok Áttekintés Forgalomirányítás Az a folyamat, amely révén

Részletesebben

1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend?

1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. kép 2. kép 3. kép 4. kép a. 1. kép b. 2. kép c. 3. kép d. 4. kép 2. Hálózati adatátvitel során milyen tényezők okoznak

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői Tartalom Router és routing Forgalomirányító (router) felépítésük működésük távolságvektor elv esetén Irányító protokollok autonóm rendszerek RIP IGRP DHCP 1 2 A 2. réteg és a 3. réteg működése Forgalomirányító

Részletesebben

WorldSkills HU 2008 döntő Packet Tracer

WorldSkills HU 2008 döntő Packet Tracer WorldSkills HU 2008 döntő Szeged, 2008. október 17. FIGYELEM! Az eszközök konfiguráláshoz a grafikus felület korlátozottan vehető igénybe! Helyzetismertetés Most kerültünk a WSC vállalathoz, mint hálózati

Részletesebben

Forgalomirányítás (Routing)

Forgalomirányítás (Routing) Forgalomirányítás (Routing) Tartalom Forgalomirányítás (Routing) Készítette: (BMF) Forgalomirányítás (Routing) Autonóm körzet Irányított - irányító protokollok Irányítóprotokollok mőködési elve Távolságvektor

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatikai Kar

Debreceni Egyetem Informatikai Kar Debreceni Egyetem Informatikai Kar Egy telephelyi kommunikációs hálózat elemzése, tesztelése és technológiáinak ismertetése Témavezető: Dr. Almási Béla Egyetemi docens Készítette: Ruszcsák Péter Mérnök

Részletesebben

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ A routerek elsődleges célja a hálózatok közti kapcsolt megteremtése, és

Részletesebben

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI)

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI) lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) -

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) - lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

IP alapú kommunikáció. 3. Előadás Switchek 3 Kovács Ákos

IP alapú kommunikáció. 3. Előadás Switchek 3 Kovács Ákos IP alapú kommunikáció 3. Előadás Switchek 3 Kovács Ákos Vlanok elbonyolítva Mi lenne, ha egy szolgáltató az ügyfeleit el akarja szeparálni egymástól? Vlan?? Király max 4096 pár ügyfél Megoldás: QinQ, vagy

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással A Cisco kapcsolás Networking alapjai Academy Program és haladó szintű forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással Mártha

Részletesebben

6. Forgalomirányítás

6. Forgalomirányítás 6. Forgalomirányítás Tartalom 6.1 Az irányító protokollok konfigurálása 6.2 Külső forgalomirányító protokollok Az irányító protokollok konfigurálása 6.1 Vissza a tartalomjegyzékre A forgalomirányítás alapjai

Részletesebben

(Ethernet) Készítette: Schubert Tamás. LAN kapcsolás /1

(Ethernet) Készítette: Schubert Tamás. LAN kapcsolás /1 LAN kapcsolás (Ethernet) Készítette: (BMF) LAN kapcsolás /1 LAN kapcsolás Tartalom Fogalmak Kapcsoló szimbólumok Ethernet kapcsolók Mikro-szegmensek, virtuális összeköttetések Szimmetrikus, aszimmetrikus

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Tartalom. Kapcsolók. Második rétegbeli kapcsolás. Második rétegbeli hídtechnika. Második rétegbeli hídtechnika

Tartalom. Kapcsolók. Második rétegbeli kapcsolás. Második rétegbeli hídtechnika. Második rétegbeli hídtechnika Tartalom Kapcsolók 1 Második rétegbeli kapcsolás A kapcsolók működése VLAN és a trönkölés mikroszegmentálás duplex-félduplex üzemmód CAM (Content-addressable memory) alkalmazásspecifikus integrált áramkörök

Részletesebben

Adatkapcsolati réteg 1

Adatkapcsolati réteg 1 Adatkapcsolati réteg 1 Főbb feladatok Jól definiált szolgáltatási interfész biztosítása a hálózati rétegnek Az átviteli hibák kezelése Az adatforgalom szabályozása, hogy a lassú vevőket ne árasszák el

Részletesebben

Kapcsolás alapjai, haladó forgalomirányítás

Kapcsolás alapjai, haladó forgalomirányítás 1 Kapcsolás alapjai, haladó forgalomirányítás 4. A kapcsolás elmélete 1. Ismerkedés az Ethernet / 802.3 LAN-nal 2. Ismerkedés a LAN-kapcsolással 3. A kapcsoló működése Az Ethernet / 802.3 LAN kialakulása

Részletesebben

BajaWebNet hálózatfeladat Egy kisvállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A kisvállalatnak jelenleg Baján, Egerben és Szolnokon vannak irodaépületei, ahol vezetékes, illetve vezeték nélküli hálózati

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

1. Az internet használata

1. Az internet használata 1. Az internet használata Tartalom 1.1 Mi az internet? 1.2 ISP-k 1.3 ISP kapcsolat Mi az internet? 1.1 Vissza a tartalomjegyzékre Az internet és a szabványok Az internet világszerte nyilvánosan hozzáférhető

Részletesebben

Routing IPv4 és IPv6 környezetben. Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el

Routing IPv4 és IPv6 környezetben. Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el Routing IPv4 és IPv6 környezetben Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el Tartalom 1. Hálózatok osztályozása Collosion/Broadcast domain Switchelt hálózat Routolt hálózat 1. Útválasztási eljárások

Részletesebben

MAC címek (fizikai címek)

MAC címek (fizikai címek) MAC címek (fizikai címek) Hálózati eszközök egyedi azonosítója, amit az adatkapcsolati réteg MAC alrétege használ Gyárilag adott, általában ROM-ban vagy firmware-ben tárolt érték (gyakorlatilag felülbírálható)

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok 1. Távolságvektor alapú forgalomirányítás 2. RIP 3. IGRP Útvonalfrissítő üzenetek Frissítések - Periódikusan - Topológia megváltozásakor

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Kapcsolók biztonsága/1

Kapcsolók biztonsága/1 Kapcsolók biztonsága Készítette: Dr. Óbudai Egyetem Kapcsolók biztonsága/1 Tartalom Kapcsolók biztonsága A feszítőfa protokoll (Spanning Tree Protocol) Virtuális LAN-ok (VLAN) Virtuális LAN, trönk használata

Részletesebben

Felhő alapú hálózatok (VITMMA02) Hálózati megoldások a felhőben

Felhő alapú hálózatok (VITMMA02) Hálózati megoldások a felhőben Felhő alapú hálózatok (VITMMA02) Hálózati megoldások a felhőben Dr. Maliosz Markosz Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Részletesebben

Address Resolution Protocol (ARP)

Address Resolution Protocol (ARP) Address Resolution Protocol (ARP) Deák Kristóf Címfeloldás ezerrel Azt eddig tudjuk, hogy egy alhálózaton belül switchekkel oldjuk meg a zavartalan kommunikációt(és a forgalomirányítás is megy, ha egy

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Újdonságok Nexus Platformon

Újdonságok Nexus Platformon Újdonságok Nexus Platformon Balla Attila CCIE #7264 balla.attila@synergon.hu Újdonságok Unified Fabric Twin-AX kábel NX-OS L2 Multipathing Fabric Extender Emlékeztető Továbbítás Routing Van bejegyzés ->

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 90 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 30%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 90 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 30%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Ebben a feladatban a korábban megismert hálózati topológia módosított változatán kell különböző konfigurációs feladatokat elvégezni. A feladat célja felmérni

Részletesebben

1. Forgalomirányítók konfigurálása

1. Forgalomirányítók konfigurálása 1. Forgalomirányítók konfigurálása Üzemmódok: Felhasználói Privilegizált Globális konfigurációs váltás: enable (en), váltás: exit váltás: configure terminal (conf t), váltás: exit váltás: változó, váltás:

Részletesebben

Hálózatok építése és üzemeltetése. Hálózatbiztonság 2.

Hálózatok építése és üzemeltetése. Hálózatbiztonság 2. Hálózatok építése és üzemeltetése Hálózatbiztonság 2. Hálózatok biztonságos darabolása és összekötése 2 Virtuális helyi hálózatok 3 Virtuális helyi hálózat - VLAN Nagy hálózatok szétdarabolása Kisebb hálózat,

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon - áttekintés és példák - Varga Pál pvarga@tmit.bme.hu Áttekintés Általános laborismeretek Junos OS bevezető Routing - alapok Tűzfalbeállítás alapok

Részletesebben

Teszt topológia E1/1 E1/0 SW1 E1/0 E1/0 SW3 SW2. Kuris Ferenc - [HUN] Cisco Blog -

Teszt topológia E1/1 E1/0 SW1 E1/0 E1/0 SW3 SW2. Kuris Ferenc - [HUN] Cisco Blog - VTP Teszt topológia E1/1 E1/0 SW1 E1/0 E1/0 SW2 SW3 2 Alap konfiguráció SW1-2-3 conf t interface e1/0 switchport trunk encapsulation dot1q switchport mode trunk vtp domain CCIE vtp mode transparent vtp

Részletesebben

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz)

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz) Cisco Teszt Question 1 Az ábrán látható parancskimenet részlet alapján mi okozhatja az interfész down állapotát? (2 helyes válasz) a. A protokoll rosszul lett konfigurálva. b. Hibás kábel lett az interfészhez

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013 (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 Tartalomjegyzék Csatlakozás az internetre Hálózati eszközök Bináris számrendszer IP-cím Hálózati berendezések IP hierarchia Hálózati hierarchia Alhálózatok Topológiák Hálózatok

Részletesebben

A tűzfal mögötti adatvédelem. Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14.

A tűzfal mögötti adatvédelem. Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14. A tűzfal mögötti adatvédelem Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14. Előszó a lánc erősségét a leggyengébb láncszem határozza meg! 2014.05.14. 2 Hálózati biztonsági kérdések Tűzfal Internet

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység Elágazás azonosító száma megnevezése: 4 481 03 0010 4 01 Informatikai hálózat-telepítő és -üzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1163-06

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013 (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus

A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus hozzáférési listában. access-template Manuálisan elhelyez

Részletesebben

CISCO gyakorlati segédlet

CISCO gyakorlati segédlet CISCO gyakorlati segédlet 1. Forgalomirányítók konfigurálása Hostname megadása: (config)#hostname LAB_A Konzol és telnet kapcsolatok jelszavainak megadása: (config)#line con 0 (config-line)#password cisco

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Ősz 2018 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 11. gyakorlat Virtuális Helyi Hálózatok (VLAN) Inter VLAN routing Bordé Sándor,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Ethernet. Hozzáférési hálózatoktechnológiák. Moldován István. Department of Telecommunications and Media Informatics

Ethernet. Hozzáférési hálózatoktechnológiák. Moldován István. Department of Telecommunications and Media Informatics Ethernet Hozzáférési hálózatoktechnológiák Moldován István Budapest University of Technology and Economics Department of Telecommunications and Media Informatics Ethernet továbbítás MAC Forwarding Topology

Részletesebben

Switch konfigurációs demo

Switch konfigurációs demo 2014.03.20. 5. Sulinet + nyílt nap Budapest Mácsai Gábor Molnár Tamás Hálózatüzemeltetés NIIF Intézet Tartalom A konfiguráláshoz szükséges elemek Hasznos tudnivalók a konfiguráció előtt Alapkonfiguráció

Részletesebben

8.) Milyen típusú kábel bekötési térképe látható az ábrán? 2 pont

8.) Milyen típusú kábel bekötési térképe látható az ábrán? 2 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont Hálózati réteg Hálózati réteg Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont közötti átvitellel foglalkozik. Ismernie kell a topológiát Útvonalválasztás,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Ősz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 10. gyakorlat Virtuális Helyi Hálózatok (VLAN) Inter VLAN routing Bordé Sándor

Részletesebben

CISCO PACKET TRACER PARANCS SEGÉDLET

CISCO PACKET TRACER PARANCS SEGÉDLET CISCO PACKET TRACER PARANCS SEGÉDLET (Készítette: Várgász) Router> - felhasználói exec mód Router# - privilegizált exec mód Router(config) globális konfigurációs mód Host név beállítása: Router(config)#

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok

Számítógépes Hálózatok Számítógépes Hálózatok 6. Előadás: Adatkapcsolati réteg IV. & Hálózati réteg Based on slides from Zoltán Ács ELTE and D. Choffnes Northeastern U., Philippa Gill from StonyBrook University, Revised Spring

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Ősz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 11. gyakorlat Feszítőfa protokoll (STP) Vezetéknélküli hálózatok (WLAN) Bordé

Részletesebben

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i 1. Bevezetés (készítette: Fodor Kristóf fodork@tmit.bme.hu) A routerek a hozzájuk csatolt hálózati szegmensek

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5 Kocsis Gergely 2013.03.28. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

Biztonsági megfontolások a lokális hálózatok adatkapcsolati rétegében

Biztonsági megfontolások a lokális hálózatok adatkapcsolati rétegében Biztonsági megfontolások a lokális hálózatok adatkapcsolati rétegében Előadó: Farkas Károly, farkask@hit.bme.hu, BME 2012 Cisco and/or its affiliates. All rights reserved. 1 Támadás típusok és védekezési

Részletesebben

4. Vállalati hálózatok címzése

4. Vállalati hálózatok címzése 4. Vállalati hálózatok címzése Tartalom 4.1 IP-hálózatok hierarchikus címzési sémája 4.2 A VLSM használata 4.3 Az osztály nélküli forgalomirányítás és a CIDR alkalmazása 4.4 NAT és PAT használata IP-hálózatok

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992 Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland, BME TMIT 2018. október 29. Link-state protokollok OSPF Open Shortest Path First Első szabvány RFC 1131 ( 89) OSPFv2 RFC 2178 ( 97) OSPFv3 RFC 2740 (

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7 Kocsis Gergely 2017.05.08. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 90 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 30%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 90 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 30%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 9. gyakorlat Forgalomirányítás (RIP) Somogyi Viktor S z e g e d i T u d o m

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 6. gyakorlat Virtuális Helyi Hálózatok (VLAN) Somogyi Viktor, Bordé Sándor

Részletesebben

Infokommunikációs hálózatok Mérési útmutató. Switch eszközök konfigurálása I. Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet

Infokommunikációs hálózatok Mérési útmutató. Switch eszközök konfigurálása I. Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet Infokommunikációs hálózatok Mérési útmutató Switch eszközök konfigurálása I. Dombora Sándor Konkoly Dóra Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet Ver: 0.4 2016. március 8.

Részletesebben

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe Tartalom Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP Adatkapcsolati réteg A hálózati kártya (NIC-card) Ethernet ARP Az ARP protokoll Az ARP protokoll által beírt adatok Az ARP parancs Az ARP folyamat alhálózaton

Részletesebben

routing packet forwarding node routerek routing table

routing packet forwarding node routerek routing table Az útválasztás, hálózati forgalomirányítás vagy routing (még mint: routeing, route-olás, routolás) az informatikában annak kiválasztását jelenti, hogy a hálózatban milyen útvonalon haladjon a hálózati

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben