Önrendelkezési jog érvényesülése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Önrendelkezési jog érvényesülése"

Átírás

1 Önrendelkezési jog érvényesülése Előadó: dr. Szedresi Alexandra jogi referens június 20.

2 1. Az új Ptk-ból következő jogszabályi változások A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V. törvény (a továbbiakban: új PTK) március 15-től hatályos Ptké. - hatályba léptető és átmeneti szabályok A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) változásai A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) változásai

3 Ptké. - hatályba léptető és átmeneti szabályok Minden gondnokság alatt álló személyt az új szabályok szerint felül kell vizsgálni (előtérbe helyezve azokat a cselekvőképtelen személyeket, akiknek a felülvizsgálatára eddig még egyáltalán nem került sor), a kötelező felülvizsgálat öt éven belül való kezdeményezése, perindítási kötelezettség (a gyámhatóság feladata), a gondnokság alá helyezés felülvizsgálata (bírói hatáskör maradt), a hatálybalépéskor folyamatban lévő eljárásokban az új szabályokat kell alkalmazni (folyamatban lévő az az eljárás, amelyben a Ptk. hatálybalépésének időpontjában a bíróság határozata még nem emelkedett jogerőre). A Ptk. hatálybalépése előtt hozott, felülvizsgálati kötelezettséget tartalmazó határozatok esetében a felülvizsgálati eljárást a bírósági határozatban megjelölt időpontban, de legkésőbb a Ptk. hatálybalépésétől számított öt éven belül kell a gyámhatóságnak megindítania.

4 Szt. főbb változásai Közeli hozzátartozó fogalma változik: - közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér; - hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa. Cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alatt álló személy ellátásra vonatkozó kérelmét, indítványát az érintett személy véleményét lehetőség szerint figyelembe véve a törvényes képviselője terjeszti elő. Cselekvőképességében részlegesen korlátozott személy szociális ellátás igénybevételével összefüggő kérelmét, indítványát a törvényes képviselőjének beleegyezésével terjesztheti elő. (Szt. 93. (2) bekezdése)

5 Gyvt. változásai: A hivatásos gondnok a Kormány által kijelölt szervvel kormányzati szolgálati jogviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, kivéve, ha hivatásos gondnokul mentális zavarban szenvedő személyekkel foglalkozó jogi személyt rendel ki a gyámhatóság. (Gyvt (1)) A hivatásos gondnok (kormányzati szolgálati jogviszonyban) egyidejűleg 30 gondnokolt érdekében járhat el (kivéve, ha az adott gondnokoltak igényeinek figyelembevétele alapján a gondnoki feladatok ellátását legfeljebb 35 gondnokolt egyidejű ellátása nem veszélyezteti, vagy a hivatásos gondnoki feladatokat kormányzati szolgálati jogviszonyban álló személy látja el).

6 2. Cselekvőképesség Minden ember cselekvőképes, akinek cselekvőképességét Ptk., vagy a bíróság gondnokság alá helyezést elrendelő ítélete nem korlátozza. A cselekvőképességet korlátozó jognyilatkozat semmis. Semmis a jognyilatkozat: ha a jognyilatkozatot tevő annak megtételekor olyan állapotban van, hogy az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége teljesen hiányzik. Cselekvőképtelen állapotban tett jognyilatkozat: Nem semmis, ha tartalmából és megtételének körülményeiből következtetni lehet arra, hogy a jognyilatkozat megtétele a fél cselekvőképessége esetén is indokolt lett volna (kivéve: a végintézkedés).

7 3. A kiskorú cselekvőképességének korlátozása gondnokság alá helyezéssel Jellemzői: Bíróság dönt, 17. életévét betöltött kiskorút nagykorúakra irányadó szabályok szerint cselekvőképességet részlegesen vagy teljesen korlátozó gondnokság alá helyezés kiskorú törvényes képviselője is kérheti gondnokság hatálya a nagykorúság elérésével áll be, de kiskorú már az ítélet jogerőre emelkedésével cselekvőképtelenné válik..

8 4. Cselekvőképesség részleges korlátozása A Bíróság azt a nagykorút helyezi cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá, akinek ügyei viteléhez szükséges belátási képessége - mentális zavara következtében tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent, és emiatt egyéni körülményeire, valamint családi és társadalmi kapcsolataira tekintettel meghatározott ügycsoportban gondnokság alá helyezése indokolt. Bírósági ítélet tartalmazza: személyi, illetve vagyoni jellegű ügycsoportokat, amelyekben a cselekvőképesség korlátozott A cselekvőképesség azonban részlegesen sem korlátozható, ha az érintett személy jogainak védelme a cselekvőképességet nem érintő más módon biztosítható.

9 5. Cselekvőképességében részlegesen korlátozott személy jognyilatkozata A bírósági ítéletben meghatározott ügycsoportokra vonatkozó jognyilatkozat érvényességéhez gondnoki hozzájárulás szükséges, de ha cselekvőképessé válik, maga dönt függő jognyilatkozatai érvényességéről. A cselekvőképességében részlegesen korlátozott személy és gondnoka közötti vitában a gyámhatóság dönt. Gondnok hozzájárulása nélkül: tehet olyan személyes jellegű jognyilatkozatot, amelyre jogszabály feljogosítja, megkötheti a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése körébe tartozó kisebb jelentőségű szerződéseket, rendelkezhet jövedelme bíróság által meghatározott hányadával, annak erejéig kötelezettséget is vállalhat, köthet olyan szerződéseket, amelyekkel kizárólag előnyt szerez, ajándékozhat a szokásos mértékben..

10 6. A cselekvőképesség teljes korlátozása Cselekvőképtelen az a nagykorú, akit a bíróság cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alá helyezett. A bíróság azt a nagykorút helyezi cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alá, akinek az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége mentális zavara következtében tartósan és teljeskörűen hiányzik, és emiatt egyéni körülményeire, valamint családi és társadalmi kapcsolataira tekintettel gondnokság alá helyezése indokolt.

11 7. A cselekvőképtelen nagykorú jognyilatkozata Jognyilatkozata semmis, helyette gondnoka jár el Nem semmis a teljesített csekély jelentőségű szerződés, amelynek megkötése a mindennapi életben tömegesen fordul elő, és különösebb megfontolást nem igényel. A gondnoknak a véleménynyilvánításra képes cselekvőképtelen nagykorú kívánságát, az őt érintő jognyilatkozata megtétele előtt meg kell hallgatnia, és lehetőség szerint figyelembe kell vennie.

12 8. A gyámhatóság jóváhagyásának szükségessége a) A gyámhatóság jóváhagyása szükséges (mindkét gondnoksági esetben) tartásra öröklési jogviszony alapján őt megillető jogára vagy terhelő kötelezettségére nem tehermentes ingatlanszerzésére, ingatlana tulajdonjogának átruházására vagy bármely módon történő megterhelésére gyámhatóságnak átadott vagyonára a gondnokot kirendelő határozatban megállapított összeget meghaladó értékű vagyontárgyára vonatkozó jognyilatkozatokhoz.

13 b) A cselekvőképességében a vagyoni ügyeit érintően korlátozott személy és a gondnoka közös kérelmére a gyámhatóság kivételesen indokolt esetben hozzájárulhat az érintett személy vagyona terhére: az érintett személy leszármazója önálló háztartásának alapításához, fenntartásához vagy más fontos célja eléréséhez, ha a támogatás mértéke a leszármazó (a hozzájárulás időpontjában fennálló állapot és érték szerinti) törvényes örökrészének felét nem haladja meg, vagy ingyenes juttatáshoz, jogokról ellenérték nélküli lemondáshoz vagy közcélra történő felajánláshoz, ha a jogügylet a gondnokolt megélhetését nem veszélyezteti. c) A gyámhatóság kivételesen indokolt esetben hozzájárulhat: az érintett személy leszármazója önálló háztartásának alapításához, fenntartásához vagy más fontos célja eléréséhez az érintett személy vagyona terhére, ha a támogatás mértéke a leszármazó (a hozzájárulás időpontjában fennálló állapot és érték szerinti) törvényes örökrészének felét nem haladja meg. d) Nincs szükség a gyámhatóság jóváhagyására egyik gondnoksági esetben sem, ha: a gondnokolt ingatlantulajdonának megterhelésére ingatlantulajdonának megterhelésére az ingatlan ellenérték nélküli megszerzésével egyidejűleg az ingyenes juttatást nyújtó személy javára történő haszonélvezet alapításával kerül sor, vagy a jognyilatkozat érvényességét bírósági vagy közjegyzői eljárásban elbírálták.

14 9. Zárgondnok rendelése Cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezés látszik indokoltnak,és az érintett személy vagyonának védelme sürgős intézkedést igényel. Vagyonra vagy annak egy részére a gyámhatóság rendeli ki zárgondnokot. Nincs ellene fellebbezési lehetőség.

15 10. Ideiglenes gondnokrendelés Azonnali intézkedést igénylő esetben. Gyámhatóság rendeli ki. Akinek cselekvőképességét érintő gondnokság alá helyezése indokoltnak látszik, és személyének vagy vagyonának védelme zárlat elrendelésével vagy más módon nem lehetséges. Fellebbezésnek helye nincs. Határozatban ügycsoport megjelölés. Gondnokra vonatkozó rendelkezések az irányadók.

16 11. A zárlatra és az ideiglenes gondnokrendelésre vonatkozó közös szabályok A gyámhatósági határozati elrendelést követő 8 napon belül a gondnokság alá helyezési pert meg kell indítani. A bíróság legkésőbb a keresetindítástól számított 30 napon belül a zárlatot vagy az ideiglenes gondnokrendelést hivatalból felülvizsgálja..

17 12. A gondnokság alá helyezés kezdeményezése Bíróságtól kérheti: a nagykorú együtt élő házastársa, élettársa, egyenesági rokona, testvére, a kiskorú törvényes képviselője, a gyámhatóság (hivatalból, ha tudomást szerez a szükségességéről, és a fenti hozzátartozók 60 napon belül ezt nem teszik meg), az ügyész.

18 13. A gondnokság alá helyezés kötelező felülvizsgálata Ítéletben kell rendelkezni a kötelező felülvizsgálat iránti eljárás megindításának időpontjáról, amely - cselekvőképesség részleges korlátozása esetén az ítélet jogerőre emelkedésétől számított max. 5 év, - cselekvőképesség teljes korlátozása esetén az ítélet jogerőre emelkedésétől számított max. 10 év gyámhatóság hivatalból indítja Fontos! A gondnokság alá helyezés megszüntetésére vagy módosítására irányuló per megindításának a gondnokság alá helyezés kötelező felülvizsgálat időpontját megelőzően is helye van!

19 Kérhetik: 14. A gondnokság alá helyezés megszüntetése - gondnokolt, vagy módosítása - gondnokolt együtt élő házastársa, élettársa, egyenesági rokona, testvére, - gondnok, - gyámhatóság, - ügyész.

20 15. Gondnokrendelés Gyámhatóság rendeli ki a bíróság által gondnokság alá helyezett személy részére Gondnokul kirendeli: a gondnokolt által előzetes jognyilatkozatában megjelölt vagy a gondnok kirendelése iránti eljárásban a gondnokolt által megnevezett személyt, ha ez a gondnokolt érdekeivel kifejezetten nem ellentétes, vagy ha ez nem lehetséges, a gondnokolttal együtt élő házastársat, élettársat, vagy aki a gondnokság ellátására az összes körülmény figyelembevételével alkalmas, hivatásos gondnokot (mentális zavarban szenvedő személyekkel foglalkozó jogi személy is kirendelhető, de köteles megjelölni azt a személyt, aki a gondnoki teendőket ellátja és megfelel a hivatásos gondnokra vonatkozó képesítési előírásoknak.) Előnyben: szülők, szülők által a haláluk esetére közokiratban vagy végrendeletben megnevezett személy, hozzátartozó, aki szükség esetén a személyes gondoskodást is el tudja látni.

21 16. Többes gondnokrendelés A) Ha a gondnokolt mindkét szülője vagy két hozzátartozója vállalja a gondnokságot: - közös kérelemre a gyámhatóság meghatározza a feladatkörük megosztását, ennek hiányában, - gondnokok jogköre azonos, együttesen és önállóan is eljárhatnak. B) Ha a gondnokolt vagyonának, illetve részvagyonának kezelése vagy egyes más ügyeinek intézése külön szakértelmet igényel: - gyámhatóság határozza meg a feladatkörüket

22 17. Helyettes gondnokrendelés A gyámhatóság rendeli ki a távollevő vagy más okból akadályozott gondnok mellé szükség szerint, azonnali intézkedést igénylő ügyekben járhat el.

23 18. A gondnoki tisztség megszűnése A gyámhatóság a gondnokot tisztségéből felmenti, ha: a gondnokság alá helyezést a bíróság megszüntette, vagy a gondnokolt meghalt, vagy a gondnok fontos okból a felmentését kéri, vagy utóbb keletkezik kizáró ok.

24 19. A gondnok elmozdítása Kötelezettségét nem teljesíti, vagy nem az előzetes jognyilatkozatban foglaltak szerint jár el, vagy a gondnokolt érdekeit súlyosan sérti vagy azt veszélyezteti a cselekményével. Azonnali intézkedést igénylő esetben a gyámhatóság a gondnokot az elmozdítást megelőzően felfüggeszti a tisztségéből!

25 20. A gondnok tevékenysége Törvényes képviselő. Gondnokolt vagyonának kezelésére akkor jogosult, ha a bíróság az érintett cselekvőképességét teljesen korlátozta, vagy a jövedelméről vagy a vagyonáról való rendelkezésben korlátozta. Indokolt esetben vállalása szerint a gondnokolt gondozását is ellátja. Figyelembe kell venni, ha a gondnokolt előzetes jognyilatkozatában már rendelkezett arról, hogy miként kell eljárni személyes és vagyoni ügyeiben. Ha a gondnok a jogkörét túllépve jár el, jognyilatkozata harmadik személlyel szemben hatályos, de köteles a jogosultnak okozott kárt a szerződésen kívül okozott kár szabályai szerint megtéríteni. A gondnok vagyonkezelésének a gondnokolt érdekeit kell szolgálnia! A gondnok a gyámhatóság felhívására köteles a gondnokolt vagyontárgyait átadni, ha azokat a folyó kiadásokra nem kell készen tartania A gyámhatóságnak átadott vagyonnal való rendelkezéshez a gyámhatóság jóváhagyása szükséges.

26 21. A gondnok tevékenységének felügyelete I. Gyámhatóság felügyeli. A gondnok működéséről és a gondnokolt állapotáról a gyámhatóság felhívására bármikor, egyébként az éves számadással együtt köteles beszámolni a gyámhatóságnak. A gondnokolt jogosult a gondnok működéséről és a gondnokolt vagyonáról vezetett nyilvántartásokba betekinteni, és azokról másolatot készíteni. A gondnok évente köteles számadást készteni a gyámhatóságnak: - közeli hozzátartozó gondnok esetén egyszerűsített számadást engedélyezhet, - nem köteles számadásra a gondnok, ha a gondnokoltnak nincs vagyona és jövedelme nem haladja meg a jogszabályban meghatározott mértéket. Fontos! A gyámhatóság a gondnokot eseti számadásra kötelezheti!a gondnokolt kérésére is!

27 21. A gondnok tevékenységének felügyelete II. A gondnok a tisztségének megszűnését követő 15 napon belül köteles a gyámhatóságnak végszámadást előterjeszteni Amennyiben a bíróság megszünteti a gondnokság alá helyezést vagy a vagyoni ügyekben szüntette meg a cselekvőképesség korlátozását, a gondnok a vagyon felett rendelkezni jogosult felé tartozik végszámadással. A gondnokkal szemben számadási kötelezettség alapján támasztható követelések a gondnokot a vagyonkezelés alól felmentő határozat közlésétől számított egy év alatt évülnek el.

28 22. A támogató kirendelése I. Általános jelleggel vagy adott ügycsoportra Gyámhatósági határozattal vagy gyámhatóság által erre a célra kiadott tanúsítvánnyal igazolja a támogató a kirendelését. Kérelemre: A gyámhatóság egyes ügyei intézésében, döntései meghozatalában belátási képességeinek kisebb mértékű csökkenése miatt segítségre szoruló nagykorú számára annak kérelmére cselekvőképessége korlátozásának elkerülése érdekében támogató kirendeléséről határoz.

29 Hivatalból: 22. A támogató kirendelése II. Ha a cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezési perben a bíróság úgy ítéli meg, hogy a cselekvőképesség részleges korlátozása sem indokolt, de az érintett személy meghatározott ügyei intézésében belátási képességének kisebb mértékű csökkenése miatt segítségre szorul, a gondnokság alá helyezés iránti keresetet elutasítja, és a határozatát közli a gyámhatósággal. A támogatót a bíróság határozata alapján az érintettel egyetértésben a gyámhatóság rendeli ki A támogató kirendelése a nagykorú cselekvőképességét nem érinti!

30 23. A támogató tevékenysége közigazgatási, polgári és büntető eljárási cselekményeknél jelen lehet, ha a támogatott személy érintett, támogatottjával az eljárási cselekmény rendjét meg nem zavaró módon egyeztethet, jelen van a támogatott személy jognyilatkozatának megtételekor, tanácsaival, tájékoztatásával a támogatott személy jognyilatkozatának megtételét elősegíti, a döntés meghozatalában személyes jelenlétével közreműködik, nem veheti át a döntést támogatottjától, a támogatott személy kérelmére vagy a gyámhatóság felhívására írásba kell foglalnia, hogy miben segítette és milyen tanáccsal látta el támogatottját alkalmasság, érdekellentét megítélése, a hivatásos támogatónak évente jelentést kell készítenie a gyámhatóság számára, amelyben bemutatja, hogy miben segítette a támogatottját.

31 24. Hivatásos támogató A támogatott személy nem jelöl meg támogatót, és azzal egyetért. Cselekvőképes és büntetlen előéletű személy Kormányzati szolgálati jogviszonyban (max. 45 támogatott), vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban foglalkoztatott személy, vagy hivatásos gondnok, vagy mentális zavarban szenvedő személyekkel foglalkozó jogi személy. Hivatásos támogatói feladatok ellátása: egyidejűleg legfeljebb 30 (de támogatott igényei alapján max. 35) támogatott személy esetében.

32 25. A támogató kirendelésének felülvizsgálata Ötévenként felülvizsgálja a gyámhatóság (fenntartja, felmenti és új támogatót rendel ki, megszünteti a támogatott döntéshozatalt) Rendkívüli felülvizsgálatnak van helye: - azt a támogatott személy vagy a támogató kéri, - a támogatott személyt a bíróság gondnokság alá helyezte, - más hatóság értesíti a gyámhatóságot a támogató és a támogatott személy közötti érdekellentétről, vagy - olyan egyéb tény, körülmény jut a gyámhatóság tudomására, amely indokolttá teszi a támogató kirendelésének felülvizsgálatát. Gyámhatóság vizsgálja: - a támogatott személy igénybevételének szükségességét, - támogatott személy egyetért a támogató személyével - támogató a támogatott személy érdekében járt-e el.

33 26. A támogatói tisztség megszűnése, megszüntetése A gyámhatósága támogatói a tisztségéből felmenti: azt a támogató vagy a támogatott személy kezdeményezi, a támogatott személy meghal, vagy utóbb keletkezik olyan kizáró ok, amely a támogató személy kinevezésének akadályát jelentette volna. A gyámhatóság a támogatót a tisztségéből elmozdítja, ha a támogató: a feladatait nem látja el, vagy olyan cselekményt követ el vagy olyan magatartást tanúsít, amellyel a támogatott személy érdekeit súlyosan sérti. A gyámhatóság a támogatót a tisztségéből felfüggeszti: azonnali intézkedést igénylő esetben az elmozdítást megelőzően a tisztségéből felfüggeszti. Megszűnik a támogatói tisztség: a támogató halálával.

34 27. A támogatókról és a támogatott személyekről vezetett nyilvántartás Gyámhatóság vezeti a támogató kirendelésének felülvizsgálata és a tevékenység felügyelete céljából. Támogatókról és támogatottakról. Nem hatósági nyilvántartás. A nyilvántartás adatairól írásbeli kérelemre, térítésmentesen az kaphat felvilágosítást, aki: - az ehhez fűződő jogi érdekét igazolja, vagy - az adat megismerésére és kezelésére törvényi rendelkezés alapján jogosult. A jogi érdek igazolása során meg kell jelölni: -azt a jogügyletet, egyéb okot, amely az adatfelhasználás jogszerű célját és jogalapját megalapozza. Ha a jogi érdek okirattal igazolható, azt a kérelemhez mellékelni kell. Adatkezelés 5 évig.

35 Nagykorú cselekvőképes személy tehet, cselekvőképességének jövőbeli, részleges vagy teljes korlátozása esetére, 28. Előzetes jognyilatkozat I. közokiratban, ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratban vagy gyámhatóság előtt személyesen. Előzetes jognyilatkozatok Nyilvántartásába be kell jegyezni (bejegyzés elmaradása az érvényességet nem érinti) Visszavont jognyilatkozatot törölni kell a Nyilvántartásból. Bíróság rendeli el a gondnokság alá helyező határozatában az előzetes jognyilatkozat alkalmazását (kivétel: teljesítése a gondnokolt érdekeivel kifejezetten ellentétes, vagy megnevezett személy nem vállalja a gondnoki tisztséget, vagy vele szemben jogszabályban meghatározott kizáró ok áll fenn.

36 28. Előzetes jognyilatkozat II. Megnevezheti azt az egy vagy több személyt, akit gondnokául rendelni javasol. Kizárhat egy vagy több személyt a gondnokok köréből. Meghatározhatja, hogy egyes személyes és vagyoni ügyeiben a gondnok milyen módon járjon el.

37 29. Előzetes jognyilatkozat felülvizsgálata Megváltozott körülmények, előzetes jognyilatkozatban foglaltak teljesítése a gondnokolt érdekével ellentétes lenne, a bíróságtól kérhető, a rendelkezés alkalmazásának mellőzése érdekében. Kérheti: gondnokolt, gondnok, gyámhatóság,ügyész

38 Köszönöm a figyelmet! dr. Szedresi Alexandra szedresialexandra@obdk.hu

Az ellátottjog területeit érintő jogszabályi változások, kitekintéssel az új PTK szabályaira

Az ellátottjog területeit érintő jogszabályi változások, kitekintéssel az új PTK szabályaira Az ellátottjog területeit érintő jogszabályi változások, kitekintéssel az új PTK szabályaira Előadó: dr Szedresi Alexandra jogi referens 2013 december 11 TÁMOP-557-08/1-2008-0001 1 Az új Ptk-ból következő

Részletesebben

ÖNRENDELKEZÉSI JOG ÉRVÉNYESÜLÉSE

ÖNRENDELKEZÉSI JOG ÉRVÉNYESÜLÉSE ÖNRENDELKEZÉSI JOG ÉRVÉNYESÜLÉSE DR. SZEDRESI ALEXANDRA JOGI REFERENS BETEGJOGI KÉPVISELŐ Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁJUS 29. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001

Részletesebben

2013. évi CLV. törvény a támogatott döntéshozatalról 1

2013. évi CLV. törvény a támogatott döntéshozatalról 1 2013. évi CLV. törvény a támogatott döntéshozatalról 1 1. Értelmező rendelkezések 1. E törvény alkalmazásában: 1. gyámhatóság: a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény

Részletesebben

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.)

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.) Polgári jog Személyek joga 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D. 2013. évi V. törvény (Új Ptk.) I. Könyv Bevezető rendelkezések II. Könyv Az ember mint jogalany III. IV.

Részletesebben

A jogvédők feladata és tevékenységi rendszere. Gondnoksággal kapcsolatos ellátottjogi feladatok

A jogvédők feladata és tevékenységi rendszere. Gondnoksággal kapcsolatos ellátottjogi feladatok TÁMOP-557-08/1-2008-0001 TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A jogvédők feladata és tevékenységi rendszere Gondnoksággal kapcsolatos ellátottjogi

Részletesebben

Frissítve: február :21 Hatály: 2018.I II.28. Magyar joganyagok évi CLV. törvény - a támogatott döntéshozatalról Netjogtá

Frissítve: február :21 Hatály: 2018.I II.28. Magyar joganyagok évi CLV. törvény - a támogatott döntéshozatalról Netjogtá 1. oldal 2013. évi CLV. törvény a támogatott döntéshozatalról 1 1. Értelmező rendelkezések 1. E törvény alkalmazásában: 1. gyámhatóság: a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat. a támogatott döntéshozatalról

T/ számú törvényjavaslat. a támogatott döntéshozatalról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/12099. számú törvényjavaslat a támogatott döntéshozatalról Előadó: Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere Budapest, 2013. szeptember 2013. évi törvény a támogatott döntéshozatalról

Részletesebben

A gondnokság alá helyezés iránti perek szabályai

A gondnokság alá helyezés iránti perek szabályai A gondnokság alá helyezés iránti perek szabályai 1. Felek és cselekvőképességük 1/A Felperes Ptk 2:28. [A gondnokság alá helyezés kezdeményezése] (1) A gondnokság alá helyezést a bíróságtól a) a nagykorú

Részletesebben

A cselekvőképességre vonatkozó szabályok változásai az új Polgári. Törvénykönyvben; A gondnokság alá helyezési eljárás. Szerző: dr. Szénási-Varga Nóra

A cselekvőképességre vonatkozó szabályok változásai az új Polgári. Törvénykönyvben; A gondnokság alá helyezési eljárás. Szerző: dr. Szénási-Varga Nóra A cselekvőképességre vonatkozó szabályok változásai az új Polgári Törvénykönyvben; A gondnokság alá helyezési eljárás Szerző: dr. Szénási-Varga Nóra Szolnok, 2015. 1 I. Bevezetés 2014. március 15. napján

Részletesebben

A nagykorú cselekvőképességének korlátozása az új Ptk. alapján

A nagykorú cselekvőképességének korlátozása az új Ptk. alapján A nagykorú cselekvőképességének korlátozása az új Ptk. alapján Szerző: dr. Rózsa Erika 2015. június 10. 2014. március 15. napján hatályba lépett az új Polgári Törvénykönyv, mely átalakította a cselekvőképesség

Részletesebben

A tör vény hatálya. A gondnokoltak és gondnokaik nyilvántartása

A tör vény hatálya. A gondnokoltak és gondnokaik nyilvántartása 9710 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2010. évi 30. szám (2) A gondnokoltak és gondnokaik, támogatott személyek és támogatóik, valamint az elõ ze tes jognyilatkozatok nyilvántartását az Országos Igazságszolgáltatási

Részletesebben

Frissítve: augusztus :01 Hatály: közlönyállapot (2010.III.2.) Magyar joganyagok évi XVIII. törvény - a gondnokoltak nyilvántartásá

Frissítve: augusztus :01 Hatály: közlönyállapot (2010.III.2.) Magyar joganyagok évi XVIII. törvény - a gondnokoltak nyilvántartásá 1. oldal 2010. évi XVIII. törvény a gondnokoltak és gondnokaik, a támogatott személyek és támogatóik, valamint az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásáról 1 A törvény hatálya 1. (1) E törvény hatálya

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 31. szám február 26., kedd. Tartalomjegyzék évi V. törvény A Polgári Törvénykönyvrõl 2382

MAGYAR KÖZLÖNY. 31. szám február 26., kedd. Tartalomjegyzék évi V. törvény A Polgári Törvénykönyvrõl 2382 MAGYAR KÖZLÖNY M A G Y A R O R S Z Á G H I V A T A L O S L A P J A 2013. február 26., kedd 31. szám Tartalomjegyzék 2013. évi V. törvény A Polgári Törvénykönyvrõl 2382 2382 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013.

Részletesebben

MÁSODIK KÖNYV AZ EMBER MINT JOGALANY ELSŐ RÉSZ A JOGKÉPESSÉG I. CÍM A JOGKÉPESSÉG KEZDETE ÉS MEGSZŰNÉSE

MÁSODIK KÖNYV AZ EMBER MINT JOGALANY ELSŐ RÉSZ A JOGKÉPESSÉG I. CÍM A JOGKÉPESSÉG KEZDETE ÉS MEGSZŰNÉSE 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 MÁSODIK KÖNYV AZ EMBER MINT JOGALANY ELSŐ RÉSZ A JOGKÉPESSÉG I. CÍM A JOGKÉPESSÉG KEZDETE ÉS MEGSZŰNÉSE 2:1. [A jogképesség] (1) Minden ember jogképes:

Részletesebben

Tárgy: Tájékoztató a Gyámhivatal gondnoksággal kapcsolatos feladat- és hatáskörérõl

Tárgy: Tájékoztató a Gyámhivatal gondnoksággal kapcsolatos feladat- és hatáskörérõl Szentes Városi Polgármesteri Hivatal Gyámhivatala 6601 Szentes, Kossuth tér 6. Pf. 58. Tel: (63) 510310 11-6847-3/2006. Szentes Város Önkormányzatának Képviselõ-testülete Helyben Tárgy: Tájékoztató a Gyámhivatal

Részletesebben

Képzési tananyag. Az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályainak alkalmazása -

Képzési tananyag. Az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályainak alkalmazása - 1 Képzési tananyag Az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályainak alkalmazása - Képzési program hivatásos gondnokok hivatásos támogatóvá történő átképzéséhez c. 22 órás képzéshez I. modul Jogi

Részletesebben

JOGI ISMERETEK JOGVISZONY. Olyan életszituáció, amelyet a jog szabályoz. Találjunk rá példákat!

JOGI ISMERETEK JOGVISZONY. Olyan életszituáció, amelyet a jog szabályoz. Találjunk rá példákat! JOGI ISMERETEK 2. témakör: jogviszony (alanya, tárgya, tartalma) jogképesség cselekvőképesség Olyan életszituáció, amelyet a jog szabályoz. Találjunk rá példákat! JOGVISZONY. Emberek Kinek-minek a magatartását

Részletesebben

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető vagyoni

Részletesebben

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről *

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről * 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről * ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető vagyoni

Részletesebben

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK Hatály: 2018.VII.1. - 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek

Részletesebben

Gondnokság és támogatott döntéshozatal, idősődő szülők autizmussal élő gyermekeiről való gondoskodás

Gondnokság és támogatott döntéshozatal, idősődő szülők autizmussal élő gyermekeiről való gondoskodás Gondnokság és támogatott döntéshozatal, idősődő szülők autizmussal élő gyermekeiről való gondoskodás Dr. Kálozi Mirjam Az AOSZ jogsegélyszolgálat vezetőjének előadása 2018. Március 01. A Patrónus Ház Nonprofit

Részletesebben

2. oldal MÁSODIK KÖNYV AZ EMBER MINT JOGALANY ELSŐ RÉSZ A JOGKÉPESSÉG I. CÍM A JOGKÉPESSÉG KEZDETE ÉS MEGSZŰNÉSE 2:1. [A jogképesség] (1) Minden ember

2. oldal MÁSODIK KÖNYV AZ EMBER MINT JOGALANY ELSŐ RÉSZ A JOGKÉPESSÉG I. CÍM A JOGKÉPESSÉG KEZDETE ÉS MEGSZŰNÉSE 2:1. [A jogképesség] (1) Minden ember 1. oldal 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető

Részletesebben

2. oldal MÁSODIK KÖNYV AZ EMBER MINT JOGALANY ELSŐ RÉSZ A JOGKÉPESSÉG I. CÍM A JOGKÉPESSÉG KEZDETE ÉS MEGSZŰNÉSE 2:1. [A jogképesség] (1) Minden ember

2. oldal MÁSODIK KÖNYV AZ EMBER MINT JOGALANY ELSŐ RÉSZ A JOGKÉPESSÉG I. CÍM A JOGKÉPESSÉG KEZDETE ÉS MEGSZŰNÉSE 2:1. [A jogképesség] (1) Minden ember 1. oldal 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető

Részletesebben

KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1 / 279 2014.03.24. 8:40 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 2014.03.15 1 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény

Részletesebben

2. oldal MÁSODIK KÖNYV AZ EMBER MINT JOGALANY ELSŐ RÉSZ A JOGKÉPESSÉG I. CÍM A JOGKÉPESSÉG KEZDETE ÉS MEGSZŰNÉSE 2:1. [A jogképesség] (1) Minden ember

2. oldal MÁSODIK KÖNYV AZ EMBER MINT JOGALANY ELSŐ RÉSZ A JOGKÉPESSÉG I. CÍM A JOGKÉPESSÉG KEZDETE ÉS MEGSZŰNÉSE 2:1. [A jogképesség] (1) Minden ember 1. oldal 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető

Részletesebben

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető vagyoni

Részletesebben

E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető vagyoni és személyi viszonyait.

E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető vagyoni és személyi viszonyait. 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 2014.03.15 1 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság

Részletesebben

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ KÖNYV

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ KÖNYV ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető vagyoni és személyi viszonyait. 1:2. [Értelmezési alapelv]

Részletesebben

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető vagyoni

Részletesebben

Tájékoztató a gondnoksággal kapcsolatos eljárásokról

Tájékoztató a gondnoksággal kapcsolatos eljárásokról Tájékoztató a gondnoksággal kapcsolatos eljárásokról 2014 Tartalom 1. A cselekvőképesség fogalma, korlátozása és a jognyilatkozatok...4 1.1 A cselekvőképesség...4 1.2 A cselekvőképesség korlátozása törvény

Részletesebben

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető vagyoni

Részletesebben

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV Hatály: 2016.I.1. - 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek

Részletesebben

Σ : TÖRVÉNY, BÍRÓSÁG, GYÁMHATÓSÁG!!! SENKI MÁS NEM KAPOTT LAPOT!!! Gondnokság, cselekvőképesség kérdése a pszichiátriában. Ptk. 18/A.

Σ : TÖRVÉNY, BÍRÓSÁG, GYÁMHATÓSÁG!!! SENKI MÁS NEM KAPOTT LAPOT!!! Gondnokság, cselekvőképesség kérdése a pszichiátriában. Ptk. 18/A. Gondnokság, cselekvőképesség kérdése a pszichiátriában Dr. jur. et med. Vizi János Országos Pszichiátriai Központ Jogi és forenzikus referens 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről (Ptk.) 11.

Részletesebben

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető vagyoni

Részletesebben

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető vagyoni

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Page 1 of 266 CompLex (http://www.complex.hu/) Jogtár (http://www.jogtar.hu/) Céginfo (http://www.complex.hu/ceginfo.php) Termékeink (http://www.complex.hu/termekek.php) Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

Részletesebben

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK Hatály: 2016.X.1. - 2016.XII.31. 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2015.V.8.) hatályos állapota A jel a legutoljára

Részletesebben

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ KÖNYV

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ KÖNYV ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető vagyoni és személyi viszonyait. 1:2. [Értelmezési alapelv]

Részletesebben

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 1 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető vagyoni

Részletesebben

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 1. oldal 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető

Részletesebben

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről

2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1. oldal 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] E törvény a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 31. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. február 26., kedd. Tartalomjegyzék. 2013. évi V. törvény A Polgári Törvénykönyvrõl 2382

MAGYAR KÖZLÖNY. 31. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. február 26., kedd. Tartalomjegyzék. 2013. évi V. törvény A Polgári Törvénykönyvrõl 2382 MAGYAR KÖZLÖNY MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. február 26., kedd 31. szám Tartalomjegyzék 2013. évi V. törvény A Polgári Törvénykönyvrõl 2382 2382 MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 31. szám II. Törvények 2013.

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 165. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2009. november 20., péntek. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 165. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2009. november 20., péntek. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2009. november 20., péntek 165. szám Tartalomjegyzék 2009. évi CXX. törvény A Polgári Törvénykönyvrõl 41986 41986 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2009. évi

Részletesebben

Keresetlevél nyomtatvány gondnoksági perben KERESETLEVÉL GONDNOKSÁGI PERBEN 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ

Keresetlevél nyomtatvány gondnoksági perben KERESETLEVÉL GONDNOKSÁGI PERBEN 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1 Keresetlevél nyomtatvány gondnoksági perben KERESETLEVÉL GONDNOKSÁGI PERBEN 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1.1. Eljáró bíróság megnevezése: 1.2. Felperes 3 adatai természetes személy esetén 4 1.2.1. Név (teljes

Részletesebben

2009. évi CXX. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1

2009. évi CXX. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 1. oldal 2009. évi CXX. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] Ez a törvény állapítja meg a személyek mellérendeltségen és egyenjogúságon alapuló

Részletesebben

AZ ÜGYÉSZSÉGI KÖZLÖNY 12. SZÁMÁNAK MELLÉKLETE

AZ ÜGYÉSZSÉGI KÖZLÖNY 12. SZÁMÁNAK MELLÉKLETE AZ ÜGYÉSZSÉGI KÖZLÖNY 12. SZÁMÁNAK MELLÉKLETE I Jogszabályok 2009. évi CXX. törvény* a Polgári Törvénykönyvrõl ELSÕ KÖNYV BEVEZETÕ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] Ez a törvény állapítja meg a személyek

Részletesebben

T/5949/414. számú EGYSÉGES JAVASLAT. a Polgári Törvénykönyvről

T/5949/414. számú EGYSÉGES JAVASLAT. a Polgári Törvénykönyvről Dr. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter T/5949/414. számú EGYSÉGES JAVASLAT a Polgári Törvénykönyvről Budapest, 2009. április 2 2009. évi.. törvény a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ KÖNYV

Részletesebben

KÖZÖS SZABÁLYOK A GYÁM ÉS A GONDNOK SZÁMADÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

KÖZÖS SZABÁLYOK A GYÁM ÉS A GONDNOK SZÁMADÁSÁVAL KAPCSOLATBAN KÖZÖS SZABÁLYOK A GYÁM ÉS A GONDNOK SZÁMADÁSÁVAL KAPCSOLATBAN Számadás fajtái: - rendszeres számadás - eseti számadás - végszámadás Számadásra kötelesek: - hivatásos gyám - hivatásos gondnok - gondnok

Részletesebben

2009. évi.. törvény a Polgári Törvénykönyvről * ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

2009. évi.. törvény a Polgári Törvénykönyvről * ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK Dr. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter 2009. évi.. törvény a Polgári Törvénykönyvről * ELSŐ KÖNYV BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény hatálya] Ez a törvény állapítja meg a személyek

Részletesebben

dr. Boros Zsuzsa Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

dr. Boros Zsuzsa Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium dr. Boros Zsuzsa Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Átmeneti rendelkezések A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről

Részletesebben

2010. évi XVII. tör vény* a nagykorú személy döntéshozatalának és jognyilatkozata megtételének segítéséhez kapcsolódó polgári nemperes eljárásokról

2010. évi XVII. tör vény* a nagykorú személy döntéshozatalának és jognyilatkozata megtételének segítéséhez kapcsolódó polgári nemperes eljárásokról 9706 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2010. évi 30. szám (2) Ha a tör vény hatálybalépését köve tõen az alapítvány bármely adatában változást jelentettek be, de ez nem tartalmazza a tör vényes képviselõ természetes

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat

T/ számú törvényjavaslat A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/11076. számú törvényjavaslat a gondnokoltak és gondnokaik, a támogatott személyek és támogatóik, valamint az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásáról Előadó: Dr. Draskovics

Részletesebben

Gyermekvédelmi Gyámi Csoportvezető: Varga Gabriella. A gyámi csoport feladatai és működése

Gyermekvédelmi Gyámi Csoportvezető: Varga Gabriella. A gyámi csoport feladatai és működése Gyermekvédelmi Gyámi Csoportvezető: Varga Gabriella A gyámi csoport feladatai és működése A családjogi törvény fogalmazása szerint, Az a kiskorú, aki nem áll szülői felügyelet alatt, gyámság alá tartozik.

Részletesebben

I. számú melléklet. 2. számú táblázat Rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesített gyermekek száma kor szerinti eloszlásban:

I. számú melléklet. 2. számú táblázat Rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesített gyermekek száma kor szerinti eloszlásban: 29 I. számú melléklet 1. számú táblázat 0-18 éves gyermekek korcsoport szerinti megoszlása 2004. év 2005. év korosztály férfi (fő) nő (fő) összesen férfi (fő) nő (fő) összesen 0-2 éves 2265 2122 4387 2364

Részletesebben

Laczkóné Kottner Erzsébet gyámhivatal-vezető fszt. 14. sz. 47/ Balázs Ildikó ügyintéző fszt. 12. sz. 47/

Laczkóné Kottner Erzsébet gyámhivatal-vezető fszt. 14. sz. 47/ Balázs Ildikó ügyintéző fszt. 12. sz. 47/ GYÁMHIVATAL Ügyintézők Laczkóné Kottner Erzsébet gyámhivatal-vezető fszt. 14. sz. 47/565-276 Balázs Ildikó ügyintéző fszt. 12. sz. 47/565-278 ügyintéző fszt. 12. sz. 47/565-280 ügyintéző fszt. 13. sz.

Részletesebben

1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1

1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1 OptiJus Opten Kft. I. 1959. évi IV. törvény 1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1 A 2011.6.30. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1 A törvény

Részletesebben

Keresetlevél nyomtatvány gondnoksági perben KERESETLEVÉL GONDNOKSÁGI PERBEN 1,2

Keresetlevél nyomtatvány gondnoksági perben KERESETLEVÉL GONDNOKSÁGI PERBEN 1,2 Keresetlevél nyomtatvány gondnoksági perben KERESETLEVÉL GONDNOKSÁGI PERBEN 1,2 Annak megjelölése, hogy melyik pert kívánja megindítani a keresetlevéllel: 3 (a megfelelő aláhúzandó) gondnokság alá helyezés

Részletesebben

A/6 AZ EMBER JOGKÉPESSÉGE ÉS CSELEKVŐKÉPESSÉGE JOGKÉPESSÉG

A/6 AZ EMBER JOGKÉPESSÉGE ÉS CSELEKVŐKÉPESSÉGE JOGKÉPESSÉG JOGKÉPESSÉG A felvilágosodás, a természetjogi gondolkodás eredményeként vált uralkodóvá a gondolat, hogy minden ember szabadnak és egyenlőnek születik, veleszületett, el nem idegeníthető jogai vannak.

Részletesebben

1959. évi IV. törvény - a Polgári Törvénykönyvről http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=95900004.tv. 1959. évi IV.

1959. évi IV. törvény - a Polgári Törvénykönyvről http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=95900004.tv. 1959. évi IV. 1 / 106 3/25/2012 7:57 PM A jogszabály mai napon (2012.III.25.) hatályos állapota A jel a legutoljára megváltozott bekezdéseket jelöli. Váltás a jogszabály következő időállapotára ( 2012.IV.1. ) 2 3 1959.

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény célja

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény célja 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK A törvény célja 1. 2 (1) 3 Ez a törvény az állampolgárok, valamint az állami, önkormányzati, gazdasági és civil szervezetek,

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény célja

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény célja 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK A törvény célja 1. (1) Ez a törvény az állampolgárok, valamint az állami, önkormányzati, gazdasági és civil szervezetek,

Részletesebben

1959. IV. TÖRVÉNY a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről

1959. IV. TÖRVÉNY a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1 / 151 2011.11.08. 18:03 1959. IV. TÖRVÉNY a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről (A hatálybalépéséről és a végrehajtásáról szóló 1960: 11. és az 1978: 2. törvényerejű rendelettel egységes szerkezetben.)

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény célja

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény célja 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről [Egységes szerkezetben a Ptk. hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 1960. évi 11. törvényerejű rendelettel (a továbbiakban Ptké.) és a Ptk. módosításáról

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény célja

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény célja 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről [Egységes szerkezetben a Ptk. hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 1960. évi 11. törvényerejű rendelettel (a továbbiakban Ptké.) és a Ptk. módosításáról

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről1 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK A törvény célja 1. 2 (1)3 Ez a törvény az állampolgárok, valamint az állami, önkormányzati, gazdasági és civil szervezetek,

Részletesebben

Szentendre Városi Gyámhivatal

Szentendre Városi Gyámhivatal Szentendre Városi Gyámhivatal 2000 Szentendre Városház tér 3. Tel: 06 26 503 328 Fax: 06 26 503 331 E-mail: gyamhivatal@ph.szentendre.hu Beszámoló Szentendre Városi Gyámhivatal 2008. évi munkájáról Szentendre

Részletesebben

1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1 (A hatálybalépéséről és a végrehajtásáról szóló 1960. évi 11.

1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1 (A hatálybalépéséről és a végrehajtásáról szóló 1960. évi 11. 1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1 (A hatálybalépéséről és a végrehajtásáról szóló 1960. évi 11. törvényerejű rendelettel és az 1978. évi 2. törvényerejű rendelettel

Részletesebben

1959. IV. TÖRVÉNY a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről

1959. IV. TÖRVÉNY a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1959. IV. TÖRVÉNY a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről (A hatálybalépéséről és a végrehajtásáról szóló 1960: 11. és az 1978: 2. törvényerejű rendelettel egységes szerkezetben.) [A vastag betűs

Részletesebben

1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése

1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK A törvény célja 1. (1) Ez a törvény az állampolgárok, valamint az állami, önkormányzati, gazdasági és társadalmi szervezetek,

Részletesebben

A gondnokságról. Mire szolgál a gondnokság intézménye?

A gondnokságról. Mire szolgál a gondnokság intézménye? A gondnokságról Mire szolgál a gondnokság intézménye? Minden ember maga a legjobb tudója annak, hogy mi az, ami számára jó. Ő dönt arról, mi az, ami az ő érdekét szolgálja, és mi az, ami nem. Mi történik

Részletesebben

Beleegyezés a kezelésbe a kezelés visszautasítása

Beleegyezés a kezelésbe a kezelés visszautasítása Beleegyezés a kezelésbe a kezelés visszautasítása Önrendelkezéshez való jog Önrendelkezési jog az egészségügyben: egészségügyi ellátás akkor nyújtható, a betegen beavatkozás akkor végezhető, ha abba a

Részletesebben

NYILATKOZAT KÖZELI HOZZÁTARTOZÓI VISZONYRÓL 1

NYILATKOZAT KÖZELI HOZZÁTARTOZÓI VISZONYRÓL 1 TÁJÉKOZTATÓ A mező és erdőgazdasági földekre szerződéssel alapított, 2014. április 30-án fennálló, határozatlan időre, vagy 2014. április 30-a után lejáró, határozott időtartamra nem közeli hozzátartozók

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvrıl ELSİ RÉSZ. A törvény célja. A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvrıl ELSİ RÉSZ. A törvény célja. A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvrıl ELSİ RÉSZ BEVEZETİ RENDELKEZÉSEK A törvény célja 1. (1) Ez a törvény az állampolgárok, valamint az állami, önkormányzati, gazdasági és társadalmi szervezetek,

Részletesebben

1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1

1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1 OptiJus Opten Kft. I. 1959. évi IV. törvény 1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1 A 2011.6.30. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1 A törvény

Részletesebben

LVIII. ÉVFOLYAM ÁRA: 1105 Ft 3. SZÁM JOGSZABÁLYOK

LVIII. ÉVFOLYAM ÁRA: 1105 Ft 3. SZÁM JOGSZABÁLYOK LVIII. ÉVFOLYAM ÁRA: 1105 Ft 3. SZÁM A LEGFÕBB ÜGYÉSZSÉG HIVATALOS LAPJA BUDAPEST, 2010. március 31. TARTALOM Oldal JOGSZABÁLYOK 2010. évi XV. törvény a Polgári Törvénykönyvrõl szóló 2009. évi CXX. törvény

Részletesebben

Az ügycsoportok meghatározásánál felmerülő gyakorlati problémák a cselekvőképesség részleges korlátozása iránti perekben Szerző: dr.

Az ügycsoportok meghatározásánál felmerülő gyakorlati problémák a cselekvőképesség részleges korlátozása iránti perekben Szerző: dr. Az ügycsoportok meghatározásánál felmerülő gyakorlati problémák a cselekvőképesség részleges korlátozása iránti perekben Szerző: dr. Molnár Attila Maklár, 2015. december 6. A Polgári Törvénykönyvről szóló

Részletesebben

(3) A vak, az írástudatlan, továbbá az, aki olvasásra vagy nevének aláírására képtelen állapotban van, írásbeli magánvégrendeletet nem tehet.

(3) A vak, az írástudatlan, továbbá az, aki olvasásra vagy nevének aláírására képtelen állapotban van, írásbeli magánvégrendeletet nem tehet. 586. (1) Tartási szerződés alapján az egyik fél köteles a másik felet megfelelően eltartani. Tartási szerződést kötelezettként jogi személy is köthet. (2) A tartási szerződést írásban kell megkötni. (3)

Részletesebben

Közigazgatási hatósági eljárásjog 3. Az ügyfél. Az ügyfél

Közigazgatási hatósági eljárásjog 3. Az ügyfél. Az ügyfél Közigazgatási hatósági eljárásjog 3. re és más eljárási szereplőkre vonatkozó általános szabályok A hatósági eljárás szükségképpeni résztvevője Általános ügyfélfogalom Személy, jogi személy, egyéb szervezet

Részletesebben

P O L G Á R I T Ö R V É N Y K Ö N Y V JAVASLAT NORMASZÖVEG Budapest, 2006. december 31. 2 I. KÖNYV: BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1:1. [A törvény célja] Ez a törvény a polgárok és jogalanyisággal rendelkező szervezeteik,

Részletesebben

Szülõi felügyeleti jog gyakorlás

Szülõi felügyeleti jog gyakorlás Igénylı, kötelezett Szülõi felügyeleti jog gyakorlás Ha a szülõi felügyeletet együttesen gyakorló szülõk a szülõi felügyelet körébe tartozó kérdésekben nem tudnak megegyezni, a gyámhivatal döntését bármelyik

Részletesebben

Útmutató a támogatott döntéshozatal gyámhivatali eljárásrendjéhez, összefoglalt eljárásrend a gyámhivatalok számára. I. Bevezető

Útmutató a támogatott döntéshozatal gyámhivatali eljárásrendjéhez, összefoglalt eljárásrend a gyámhivatalok számára. I. Bevezető Útmutató a támogatott döntéshozatal gyámhivatali eljárásrendjéhez, összefoglalt eljárásrend a gyámhivatalok számára I. Bevezető 1. Az útmutató célja és felépítése Jelen útmutató célja, hogy segítséget

Részletesebben

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK III. /POLGÁRI JOG/

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK III. /POLGÁRI JOG/ TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 ORSZÁGOS BETEGJOGI, ELLÁTOTTJOGI, GYERMEKJOGI ÉS DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK III. /POLGÁRI JOG/ 2015. MÁRCIUS 19. HIDVÉGINÉ DR. ADORJÁN LÍVIA TÖRVÉNYSZÉKI

Részletesebben

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 OptiJUS Opten Kft. I 2013. évi V. törvény 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 2016.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék ELSŐ KÖNYV............................................... 1 BEVEZETŐ

Részletesebben

1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről

1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1959. évi IV. törvény 1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről A 2010.08.14. és 2010.12.31. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ

Részletesebben

A GONDNOK SZÁMADÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK- SZÁMADÁSI 7RLAP

A GONDNOK SZÁMADÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK- SZÁMADÁSI 7RLAP TURA VÁROS GYÁMHIVATALA 2194 TURA, PETFI TÉR 1. : (28) 581-020/109 FAX: (28) 581-027 Email: gyamhivatal@tura.hu A GONDNOK SZÁMADÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK- SZÁMADÁSI 7RLAP A GONDNOK SZÁMADÁSÁRA VONATKOZÓ

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 51. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. április 9., péntek. Tartalomjegyzék. 104/2010. (IV. 9.) Korm.

MAGYAR KÖZLÖNY. 51. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. április 9., péntek. Tartalomjegyzék. 104/2010. (IV. 9.) Korm. MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. április 9., péntek 51. szám Tartalomjegyzék 104/2010. (IV. 9.) Korm. rendelet 105/2010. (IV. 9.) Korm. rendelet 106/2010. (IV. 9.) Korm. rendelet

Részletesebben

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 OptiJUS Opten Kft. I 2013. évi V. törvény 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1 2014.3.15. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék ELSŐ KÖNYV............................................... 1 BEVEZETŐ

Részletesebben

A cselekvőképesség és a gondnokság alá helyezés gyakorlati kérdései. Dr. Kőrös András HVG-Orac Ptk. konferencia január 10.

A cselekvőképesség és a gondnokság alá helyezés gyakorlati kérdései. Dr. Kőrös András HVG-Orac Ptk. konferencia január 10. A cselekvőképesség és a gondnokság alá helyezés gyakorlati kérdései Dr. Kőrös András HVG-Orac Ptk. konferencia 2019. január 10. A cselekvőképesség a Ptk.-ban A cselekvőképesség korlátozásának új rendszere

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELS Ő RÉSZ BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK. A törvény célja

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELS Ő RÉSZ BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK. A törvény célja 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről ELS Ő RÉSZ BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK A törvény célja 1. (1) Ez a törvény az állampolgárok, valamint az állami, önkormányzati, gazdasági és társadalmi szervezetek,

Részletesebben

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN 1998. július elsejétõl új egészségügyi törvény szabályozza a betegjogokat. Fõbb rendelkezései meghatározzák, milyen jogok illetnek meg minket a gyógykezelésünk

Részletesebben

Tájékoztató a városi gyámhivataloknak a gyámhatósági jogszabályok 2011. január 1-i változásairól

Tájékoztató a városi gyámhivataloknak a gyámhatósági jogszabályok 2011. január 1-i változásairól Tájékoztató a városi gyámhivataloknak a gyámhatósági jogszabályok 2011. január 1-i változásairól 2011. január 1. napján hatályba lépett a 2010. évi CLXXI. törvény, mely módosította a gyermekek védelméről

Részletesebben

A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek

A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2014 június 20 TÁMOP-557-08/1-2008-0001

Részletesebben

2. A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátások formái 2.

2. A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátások formái 2. Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2017. (VI.27.) önkormányzati rendelete A Dabasi Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ által nyújtott család és gyermekjóléti szolgáltatásról Dabas

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELS Ő RÉSZ BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK. A törvény célja

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELS Ő RÉSZ BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK. A törvény célja 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről ELS Ő RÉSZ BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK A törvény célja 1. (1) Ez a törvény az állampolgárok, valamint az állami, önkormányzati, gazdasági és társadalmi szervezetek,

Részletesebben

A kérelmezővel közös háztartásban élők adatai a kérelem benyújtásának időpontjában:

A kérelmezővel közös háztartásban élők adatai a kérelem benyújtásának időpontjában: KÉRELEM újszülöttek egyszeri pénzbeli támogatására Kérelmező neve: Születési neve: Születési helye: Születési ideje: Anyja neve: Társadalombiztosítási Azonosító Jele (TAJ): Állampolgársága: Családi állapota:

Részletesebben

This document has been provided by the International Center for Not-for-Profit Law (ICNL).

This document has been provided by the International Center for Not-for-Profit Law (ICNL). This document has been provided by the International Center for Not-for-Profit Law (ICNL). ICNL is the leading source for information on the legal environment for civil society and public participation.

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY évi XV. tör vény A Polgári Törvénykönyvrõl szóló évi CXX. törvény hatálybalépésérõl és végrehajtásáról 9606

MAGYAR KÖZLÖNY évi XV. tör vény A Polgári Törvénykönyvrõl szóló évi CXX. törvény hatálybalépésérõl és végrehajtásáról 9606 MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. március 2., kedd 30. szám Tartalomjegyzék 2010. évi XV. tör vény A Polgári Törvénykönyvrõl szóló 2009. évi CXX. törvény hatálybalépésérõl és végrehajtásáról

Részletesebben

Az új Ptk. szabályai - a gyermek, a szülő és a pedagógus szempontjából

Az új Ptk. szabályai - a gyermek, a szülő és a pedagógus szempontjából Az új Ptk. szabályai - a gyermek, a szülő és a pedagógus szempontjából dr. Lantai Csilla főosztályvezető-helyettes Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály A 2013. évi V. törvény

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére. Izsák Város Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2018. szeptember 4-én tartandó ülésére. Tárgy: A települési támogatásokról és szociális ellátásokról szóló rendelet módosításához.

Részletesebben