Az elmúlt századok során a város népélete elválaszthatatlanul

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az elmúlt századok során a város népélete elválaszthatatlanul"

Átírás

1 Köztér 67 Vida János A VÍZEN JÁRÓK PATRÓNUSA EGY ZENTAI SZOBORRÓL Az elmúlt századok során a város népélete elválaszthatatlanul összeforrott a Tiszával. Azzal a folyóval, mely számtalanszol, átszabdalta a település formáját, meghatározta az életmódját. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a neves zentai csata (1697) után, a XVIII. század derekán az újra benépesülő település lakóinak a mindennapi betevőjét a halászat biztosította a mezőgazdaság mellett. Ezek az évtizedek nemcsak a halászat gyors fejlődését hozták lendületbe, hanem a vízi élet más területeit is. Ekkortájt erősödik fel a tutajok közlekedése a folyón, amelyek sót és fát szállítanak a Felvidékről. A Délvidék felől Szeged irányába, a folyással szemben lovakkal vontatták a Fruška Gorában termelt borokkal megrakott dereglyéket. 1 Az 1700-as évek végén a Tiszán megjelennek az első hajómalmok, és szinte velük együtt megjelenik a városunkban is NEPOMUKI SZENT JÁNOS tisztelete. A vértanút a vízen járók, a molnárok és hídépítők is fogadott patrónusukként tisztelik. NEPOMUKI SZENT JÁNOS LEGENDÁJA 1340 körül született a pilseni járás Nepomuk nevű helységében (ma Csehország). Mivel mindjárt születése után életveszélyes betegségbe esett, szülei a közel fekvő zöldhegyi ciszterci kolostor templomába vitték, és megfogadták, hogy felgyógyulása esetén Isten szolgálatára szentelik. Csodák csodájára néhány nap múlva a kis beteg visszanyerte egészségét. Szülei ettől fogva kettős gonddal ügyeltek gyermekük testi és lelki fejlődésére. Mivel papi 1 Tripolsky Géza: Város, folyó, emberek. Zenta, o.

2 68 Vida JÁnos pályára szánták, magasabb tanulmányainak elvégzésére a prágai egyetemre küldték. János könnyűszerrel győzte a tanulást. A szükséges bölcseleti és teológiai ismeretek elsajátítása után a lelkes fiú papi pályáját a Boldogságos Szűz tiszteletére épült templomban kezdte meg. Mint hitszónok csakhamar egyike lett a cseh főváros legkeresettebb papjainak. Szavait szigorú aszkéta életmódjával nyomatékosította. Az akkori püspöknek is annyira tetszésére volt a lelkes fiatal pap működése, hogy sietett őt székesegyháza kanonokjai közé fogadni. A kiváló szónok és szent életű aszkéta híre mihamarabb eljutott a királyi palotába. Az akkori király, IV. VENCEL felesége gyóntatójául választotta János kanonokot, aki a szenvedő királynét fokozatosan a keresztény türelem és erő hősévé nevelte. A romlott lelkű király azonban JOHANNA türelmében nem a keresztény megnyugvás kivirágzását, hanem a rejtett bűn titkolását látta. Azt kezdte hinni, hogy a jámbor és szent életű királyné titokban megcsalja őt. Mivel azonban közvetlen bizonyítékot legnagyobb igyekezettel sem tudott előkeríteni, arra a pokoli gondolatra jutott, hogy gyóntatóatyján keresztül kísérli meg hitvese vélt titkának felfedését. Magához hivatta tehát Nepomuki Jánost, és először ígéretekkel, majd fenyegetésekkel próbálta őt a királyné gyónásának elárulására bírni. De János nem akarta megszegni a gyónási titok megőrzésére tett esküjét. Ez az állhatatosság rettenetes dühbe hozta a zsarnok uralkodót. Tömlöcbe hurcoltatta a szentet, saját jelenlétében kínpadra vonatta, és égő fáklyákkal sütögettette. János azonban most is néma maradt. A királyné közbenjárására ugyan megkegyelmeztek neki, sőt nemsokára szabadságát is visszaadták. A király haragja azonban nem múlt el, és újra elfogatta Jánost, majd május 16-án bakóival a híres Károly-hídról a sebes folyású Moldva folyóba lökette. Alighogy az élettelen test felmerült a habokból, ragyogó fény övezte körül. A szokatlan fény láttára az emberek ezrével tódultak a folyó partjára, nemsokára megjelentek a káptalan kanonokai is, A felújított Szent János-szobor (Fotó: Boros Gyevi Ottília, 1992.)

3 Cím 69

4 70 Vida JÁnos és amikor felismerték megdicsőült társukat, saját vállukon vitték tetemét a Szent Kereszt-templomba. Innét később a székesegyházban felállított sírhelyre helyezték át a hamvait, melyek jelenleg is ott nyugszanak. Amikor 1917-ben felnyitották a sírt, a szent nyelvét még egészen ép állapotban találták. 2 A gyónási titok vértanúját a nép mindjárt halála után szentként kezdte tisztelni, de hivatalos szentté avatása csak századokkal később, 1729-ben következett be. Azóta Nepomuki Szent János a legnépszerűbb és legtiszteltebb szentek közé tartozik. Tisztelete nálunk is igen nagymértékben elterjedt. Szobraival lépten-nyomon találkozhatunk hidak közelében, patakoknál, malmoknál, kutaknál és útszéleken. A Délvidéken nemcsak szobrokat állítottak tiszteletére, de több település templomának patrónusává is nyilvánították. Kültéri szobrai közül ismeretesek a szabadkai, a horgosi, a magyarkanizsai, a bajmoki, a noszai, a kishegyesi, a vajszkai, a bácsi, a bezdáni, a titeli, az oroszlámosi, a verseci, a péterrévei és a magyarcsernyei. Zentán két szobráról is tudunk. AZ ELSŐ NEPOMUKI-SZOBOR ZENTÁN A homokkőből készült szobrot 1807-ben MIHÁLKOVICS ANTAL állíttatta fel a város északkeleti szögletében, a folyó felé vezető utak kereszteződésében. Mihálkovics az 1800-as évek elején hajómalom-tulajdonnal rendelkezett, és több alkalommal is betöltötte a városi jegyző tisztségét. 3 Mint hajómalom-tulajdonos emeltette a szent tiszteletére a szobrot, és karbantartására tisztességes pénz- 2 Baranyi György: Szentek élete: az év minden napjára. Budapest, 1995, o. 3 Tari László: Zenta elöjárói, polgármesterei és elnökei. Zenta, o.: Mihálkovits Antal a város jegyzője szeptember 1-től szeptember 12-ig, majd néhány év elteltével 1818-tól 1831-ig, haláláig újra betöltötte e fontos tisztséget.

5 A vízen járók patrónusa 71 összeget helyezett letétbe a belvárosi plébánia pénztárába. 4 Részlet a latin nyelvű alapítványlevélből: Nepomuki Szent János»Sancti Joaniy Nepumucani«szobrát emeltettem, és azt jó állapotban megőrizni akarnám, ezért 30 magyar aranyforintokat letétbe helyezek a Zenta Mezőváros egyházi parókiájának pénztárába. Azzal, hogy a jövőben esedékes évi kamataiból a szükséges javítási munkálatokat elvégezhessék Kelt Zentán, július 22-én. Mihálkovics Antal sk. Zenta város első jegyzője. Az 1876-os indukációs térképen öt utca kereszteződésében áll a szobor. Mivel az idő múlásával a városban megnövekedett a forgalom, a városatyák az évben jobbnak látták áthelyeztetni a szobrot, mivel az akadályozta a közlekedést. A sz. János szobrának jelenlegi helyéről, ahol az 5 utczáról s a Nagyrétről való közlekedésnek mai napság már akadályul szolgál, díszesebb helyre teendő, és a kalocsai főegyházi hatóság által is helybenhagyott áthelyezése elfogadtatott, és az áthelyezési költségnek a városi közpénztárból való fedezése elrendeltetett. 5 Áthelyezésére mégsem került sor. Jóval később, 1910-ben ismét szó esik a szent szobráról, ekkor újra az áthelyezését tervezik, és egyben a felújítását is. 4 KFL: Zenta, általános iratok (1807). 5 ZTL F: 381. Joca Vujić-gyűjtemény. Dudás Andor krónikája. Az október 12-i egyháztanácsi közgyűlés jegyzőkönyve.

6 72 Vida JÁnos Az március 1-jén készült Egyházközségi gyűlés jegyzőkönyvében a következők olvashatók: 3. szám. Gózon István plébános-elnök előterjeszti, hogy a jelenlegi rozoga állapotban lévő Szent János-szobor helyett egy új szobor állíttassék fel a Szt. János-szoboralap terhére kb korona erejéig. Javasolja az elnök, hogy a szobor más, megfelelőbb helyre állíttassék 6 Az elbontott régi szobrot CSÓTI plébános kérelmére Tornyosra akarták kivinni, de püspöki kérelemre a ludasi templom elé került. 7 A TÓTH ISTVÁN-FÉLE NEPOMUKI SZENT JÁNOS-SZOBOR A város északkeleti részén áll közel a Tisza-parti hídfeljáróhoz a mártírhalált halt szent szobra. Esztétikailag igen szépen kivitelezett, barokkos jegyeket magán hordozó alkotás, művelődéstörténeti szempontból is figyelmet érdemel, mert a hozzá kapcsolódó események egy korszak képébe adnak bepillantást. A szobor felállítása összefüggésben áll a város kiterjedt vízi világával, mert Nepomuki Szent János a régi néphitben a vizek védőszentjeként szerepelt. Az április 27-én megtartott egyháztanácsi közgyűlésen a következőket jegyezték le: Gózon plébános bejelenti, hogy a folyó év március 1-jén megtartott egyháztanács ülése 3. számú határozatával kimondotta, hogy új Szent János-szobrot emel, s egyúttal ő meg lett bízva, hogy ebben az ügyben járjon el, illet- 6 A Szent István-plébánia irattára: Egyháztanácsi közgyűlés jegyzőkönyve. (67. old.) 7 ZTL F:38. Dudás Andor krónikája. Dr. Berecz Ferenc budapesti festő-restaurátor munka közben (Fotó: Boros Gyevi Ottília, 1992.)

7 A vízen járók patrónusa 73

8 74 Vida JÁnos ve ajánlatokat kérjen be. Eme megbízatásnak eleget tévén ajánlatot kapott KÁLMÁN ELEK pécsi szobrásztól, s egyben a szobor mintáját is bemutatja, mely lorettói márványból lenne felállítva, és 3779 koronába kerülne. A bemutatott szobormintát az egyháztanács megfelelőnek találja, és ennélfogva kimondja, hogy a Szt. János-szobor emelése tárgyában hozott határozatok felsőbb hatósági jóváhagyása után a szobrot megépítteti, illetve felemelteti, mégpedig a bemutatott minta alakjában. 8 A munkával megbízott szobrászművész hirtelen történő megbetegedése illetve halála miatt a tervezett mű nem készülhetett el. A kalocsai CSERNOCH JÁNOS ( ) érsek javaslatára a szombathelyi TÓTH ISTVÁN, Budapesten alkotó szobrászt kérték fel a szakrális műalkotás elkészítésére. A művész ekkor az egyik legerősebb magyar szobrásznak számított. Több kitűnő műalkotásával is bebizonyította, hogy a szakrális témájú művek területén is kiemelkedő művész május 29-én GÓZON plébános két képviselő-testületi tag kíséretében Budapestre utazik, hogy ott Tóth István szobrászművésszel megállapodjanak a kérdéses szobor megformálásáról. A szerződés a következőket tartalmazza: Szerződés Mely egyrészt Gózon István zentai róm. kath. plébános, másrészt Tóth István szobrász, budapesti lakos között köttetett a következő feltételek mellett: Tóth István elvállalja Nep. Szt. János 1,70 cm nagyságú szobor mintájának az elkészítését és ércbe öntését, nemkülönben a szobor talapzatának, mely 206 cm magas, haraszti vagy dunaalmási kemény mészkőből való faragását a 8 A Szent István-plébánia irattára: Egyháztanácsi közgyűlés jegyzőkönyve. (68. old.)

9 A vízen járók patrónusa 75 bemutatott minta szerint, továbbá az egész műnek Zentára való szállítását, felállítását alapozással együtt összesen 7000 Kor. azaz Hétezer Korona egységárért. Ezzel szemben a megrendelő Gózon István plébános úr tartozik Tóth Istvánnak az összes fent említett munkák fejében 7000 Kor. azaz Hétezer Koronát fizetni, a következő módon, a) a szerződés megkötésekor előlegképpen 2000 Koronát, b) a szoborminta elkészítésekor ismét 2000 Koronát, s az egész mű felállítása és átadása után nyolc napon belül a még bennlévő 3000 Kor., azaz Háromezer koronát. A vállalkozó Tóth István tartozik a szobrot a szerződés megkötésétől számított öt hónap alatt elkészíteni, felállítani és átadni. Kelt Budapesten, május hó 29-én Tanúk: Holló Barnabás sk. Vermes Gyula sk Tóth István sk. Nemessányi Andor sk. B. Jenő sk. szobrász Gózon István sk. plébános 9 A szerződést a kalocsai CSERNOCH érsek a későbbi hercegprímás hagyta jóvá. A szobor a szerződött időre elkészült, és az azt követő év márciusában szentelték fel. 10 Az életnagyságú bronzszobor eredeti gipszmintája Szombathelyen, a szalézi Szent Quini-templom altemplomában van elhelyezve. 9 A szerződés másolatát a Magyar Nemzeti Galéria Adattárában őrzik. (Lelt. sz /7. Másolat.) 10 A Magyar Nemzeti Galéria Adattára: Tóth István szobrászművész élete és életműve. Kézirat. Lelt. sz /1984/1.

10 76 Vida JÁnos Az első litániát a szent tiszteletére a szobornál május 15- én tartották, amelyről a korabeli újság, az Összetartás című helyi lap így számolt be: Nepomuki szt. János van ma, de már tegnap este volt az első délesti ájtatosság a tóparti, művészi kivitelű szt. János-szobor előtt a szokásosnál sokkal nagyobb közönség jelenlétében. Sokan még nem is látták az új szoboralkotást, mely igazi művész vésője alól kerülvén ki, e téren városunk legkiválóbb ékessége. 11 A Zentán emelt barokk szobrot Gózon plébános úr egy barátságos hangvételű levélben így köszönte meg a mesternek: Kedves művész Úr! Még egyszer szívből köszönöm az igazán gyönyörű szép emléket, melyet Ön Zenta városának készített, igazán gyönyörű emlék. Igazán mondhatom, hogy rendkívül örülök neki, és sokat gyönyörködöm a remek szép szoborban, és büszkén állíthatom, hogy csodájára jár az egész környék. 12 Itt említeném meg, hogy egy budapesti szoborbizottság kérésére a zentai Nep. Szt. János szobor másolatát 1921-ben állította fel a művész a budapesti Központi Statisztikai Hivatal épületével szemben, mely a második világháborúban sajnálatos módon teljesen megsemmisült Összetartás, május 16., XIII évfolyam 58. szám. 12 A Magyar Tudományos Akadémia Adattára: A művész emlékirataiból 13 Liber Endre: Budapest szobrai és emléktáblái. Budapest, o.

11 A vízen járók patrónusa 77 A műalkotás három lépcsőfokra emelt, díszes kiképzésű, faragványokkal díszített posztamensen áll. Zenta város lakosai is gyorsan megbarátkoztak az új köztéri szakrális szoborral, mely elhelyezése szerint keletnek, a Tisza folyó felé néz. A bronz patinás, sötét színéből adódóan a helybeliek elnevezték Fekete Jánosnak. Egy anekdota szerint ha tizenhármat üt a toronyóra, akkor Szent János leveszi a kalapját, és meghajol. (Más verzió szerint: ha nagypénteken harangoznak, akkor emel kalapot a szobor.) 14 A FALUSZÉLI SZENT JÁNOS-SZOBOR Felsőhegy déli részén, a Gyömrei út kezdeténél, a falutól mintegy 150 méternyire van a Csillagfalunak nevezett házsor. A lakosok szerint egy Csillag nevezetű ember építette itt az első házat. Az út fölötti magaslaton, közvetlenül az 1933-ban felépült Burány-malom keleti oldalán áll a Nepomuki Szent János tiszteletére emelt emlékmű. Színesre festett szobor, a hagyományos ábrázolás jeleivel készült: kanonoki ruhában a vállán átvetett hermelinnel, a fejét lehajtva tekint a kezében tartott, pálmaágra fektetett feszületre, mely korpusszal van ellátva. Talapzatán a következő felirat olvasható: KÉSZÍTTETETT TAKÁCS JÁNOS TAPODI ÉS ÖRÖKÖSEI KÖLTSÉGÉN 1901 KOVÁCS L. SZABADKÁN Az állíttató nevében feltüntetett Tapodi név a tulajdonos ragadványneveként szerepel, mely a Takács család származási helyére utal. Az évi adókönyvben szél- és gőzmalom-tulajdonosként van feltüntetve. 14 Balassy Ildikó szíves közlése alapján.

12 78 Vida JÁnos Él a faluban egy legenda, mely szerint a szobor készíttetőjének életét csak a szerencse mentette meg a vízbe fulladástól. A századfordulón ugyanis még igencsak összefüggő, nagy kiterjedésű vizes-mocsaras terület jellemezte az Orompart alatt meghúzódó lapályos részt, melyet a későbbiekben vízelvezető csatornahálózat megépítésével szüntettek meg. Történt egyszer, hogy TAKÁCS JÁNOS egy fagyos-havas téli napon az Orompart alatt képződött tó jegén hajtatta át a teherrel megrakott lovasszekerét, s a jég a többmázsás teher alatt beszakadt. Szerencsés megmeneküléséért hálából a vízen járók védőszentjének tiszteletére kisemlékművet állíttatott a Tornyosi úton, a Gyömrei út kezdeténél. A szobor alapító okirata arról tanúskodik, hogy: Takács János Tapodi zentai lakos a felsőhegyi róm. kat. plébániatemplom pénztárába egyszázharminchat korona értékben letett összege oly célból, hogy ezen tőkének kamatjából az általa letett pénznek, 540 korona költségen készített Nepomuki Szt. János szobra gondoztassék, és jó karban tartassék. Zenta Felsőhegy, augusztus 1 Cziráky Zsigmond s.k. plébános 15 A szakrális szobor napjainkban nem az eredeti helyén áll, mivel 1907 márciusában az egyháztanácsi képviselők kérésére plébános uruk az útkereszteződésből áthelyeztette a mai helyére KOVÁCS LÁSZLÓnak, a szobor alkotójának segédletével KFL: Zenta Felsőhegy, általános iratok. 16 A felsőhegyi plébánia iratanyaga: Egyháztanácsi jegyzőkönyv A zentai Nepomuki Szent János-szobor (Fotó: Tari László, 2004.)

13 Cím 79

14 80 Vida JÁnos 1948 májusában CSAJKÁS ANTAL plébános újíttatta fel a faluszéli emlékművet. A felújítási munkálatok költségeit, azaz négyezer dinárt a plébánia pénztárából fizették ki ben ismét megújították, átfestették a kőszobrot. Dr. BERECZ FERENC budapesti festő-restaurátor irányításával és a falu önkénteseivel az emlékmű körüli léckerítést is megújították. A szépen rendbe hozott Szent János-szobrot szeptember 27-én, vasárnap ünnepi istentisztelet keretében, a falu apraja-nagyja jelenlétében NAGY JÓZSEF főesperes, a Kis Szent Teréz-plébánia plébánosa újraszentelte. Az idősebb falubeliek nagy tiszteletet tanúsítanak a szent iránt. Az idős férfiak kalapot emelnek a szobor előtt, míg az idősebb asszonyok virágcsokrokat helyeznek a talapzathoz. Úgy is emlegetik, mint a faluszéli öreg János bácsi, sőt szóláshasonlat is keletkezett a nevéből: áll, mint a sarkon a Jani bácsi. Elmondható, hogy a falubéliek szépen megőrizték, megvigyázták Nepomuki Szent János emlékművét. 18 Egy felsőhegyi adatközlőnk a következő templomi népéneket osztotta meg velünk, sajnos már nem emlékszik, hogy melyik könyvből tanulta. Nepomuki Szent János tiszteletére 1. Dicsérjétek, tiszteljétek ti, keresztények, Nepomuki szent Jánost, igaz, jó hívek! Istennek hű szolgáját, Krisztus kedves mártírját, Ki érette megvetette a szörnyű halált. 2. Te vagy Prága városának hajnalcsillaga, Te vagy gyöngye, drága kincse, szép koronája, 17 Uo. 18 Vida János: Szakrális építmények és emlékművek Zentán. Zenta, o.

15 A vízen járók patrónusa 81 Nemzeted ékessége, Csehország fényessége, Az egész világnak pedig gyönyörűsége. 3. A királynénak gyónását, hogy megtartottad, A titkot, melyet hallottál, ki nem vallottad, Király ezért epedett, dühösségre gerjedett, Kínzásokkal, ha nem mondod, úgy fenyegetett. 4. De mivel hogy mindezektől meg nem ijedtél, Kínoknak nagyságától meg nem rettentél, Azért vízbe vessenek, és abban megöljenek, A király azt parancsolá embereinek. 5. Sötét éjjel bevettettél Moldva vizébe, Hogy a király gonoszsága legyen rejtekbe, De csillagok szolgáltak, melyek égből szállottak, Tested körül fényességgel világosodtak Gyűjtés: 2005., Felsőhegy, Fülöp Erzsébet (1925). A szöveget lejegyezte: Vida János.

16 82 Vida JÁnos IRODALOM: Baranyi György: Szentek élete: az év minden napjára. Budapest, 1995, Pantheon. Bálint Sándor: Szeged-Alsóváros (Templom és társadalom). Budapest, Dömötör János: Vásárhely szobrai. Hódmezővásárhely, Liber Endre: Budapest szobrai és emléktáblái. Budapest, Tari László: Zenta elöljárói, polgármesterei és elnökei. Zenta, 2001, Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Köre. /Monográfia füzetek, 47./ Tripolsky Géza: Város, folyó, emberek. Zenta, Valkay Zoltán: Zenta építészete. Újvidék Zenta, 2002, Forum Thurzó Lajos Közművelődési Központ. Vida János: Szakrális építmények és emlékművek Zentán. Zenta, Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Köre. /Monográfia füzetek, 56./ FORRÁSOK LELŐHELYEI: Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár, Kalocsa (KFL). Magyar Nemzeti Galéria Adattára, Budapest. Magyar Tudományos Akadémia Adattára, Budapest. Szent István római katolikus templom és plébánia, Zenta. Szent József, a munkás római katolikus templom és plébánia, Felsőhegy. Zentai Történelmi Levéltár, Zenta (ZTL)

Schütz Antal szerkesztésében: SZENTEK ÉLETE, az év minden napjára Hídverő Szent Benedek Nepomuki Szent János

Schütz Antal szerkesztésében: SZENTEK ÉLETE, az év minden napjára Hídverő Szent Benedek  Nepomuki Szent János Schütz Antal szerkesztésében: SZENTEK ÉLETE, az év minden napjára PANTHEON, 1995. Második kiadás. A kötet a mű 1932-34. években a Szent István Társulatnál megjelent, első kiadás alapján készült. Kivonat

Részletesebben

Az összetartozás építõkövei

Az összetartozás építõkövei Klamár Zoltán Az összetartozás építõkövei Gondolatok Silling István Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban címû könyvérõl Folyamatosan változó mikrovilágunkban sok érték menne veszendőbe, ha

Részletesebben

MANS(Z)BART(H) ANTAL

MANS(Z)BART(H) ANTAL MANS(Z)BART(H) ANTAL Gyermekkora Tóvároson született 1821. december 20-án, az akkori Öreg (ma Ady Endre) utca 4-es számú házban. Apja Josefus Mansbart viaszöntő és mézesbábos mester volt. Anyja Anna Venusin

Részletesebben

Mindszenty bíborossal

Mindszenty bíborossal K Mindszenty bíborossal Ö Déri Péter Fotók Lovagi Milán Kiadja Martinus Könyv- és Folyóirat Kiadó 9700 Szombathely, Berzsenyi Dániel tér 3. Telefon: 94/513-191, 30/864-5605 E-mail: info@martinuskiado.hu

Részletesebben

1.) Petőfi-emléktábla

1.) Petőfi-emléktábla 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása 1.) Petőfi-emléktábla A Városháza falában emléktábla van elhelyezve, amely Petőfinek állít emléket. Az emléktáblát

Részletesebben

EMLÉKHELYEK ÉS EMLÉKMŰVEK PILISCSABA VÁROS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN

EMLÉKHELYEK ÉS EMLÉKMŰVEK PILISCSABA VÁROS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN EMLÉKHELYEK ÉS EMLÉKMŰVEK PILISCSABA VÁROS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN Készítette: Rozovics Ferenc Hornyák Ferenc Csaba Faragó Péter István 2015 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK Emlékhelyek és emlékművek felsorolása

Részletesebben

Javaslat. a Kétegyházi Római Katolikus Templom és Templomkert. települési értéktárba történő felvételéhez. Készítette: Árgyelán Erzsébet

Javaslat. a Kétegyházi Római Katolikus Templom és Templomkert. települési értéktárba történő felvételéhez. Készítette: Árgyelán Erzsébet 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Kétegyházi Római Katolikus Templom és Templomkert települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Árgyelán Erzsébet. Kétegyháza 2016.

Részletesebben

Hogyan jött létre a kiállítás?

Hogyan jött létre a kiállítás? Mindannyian szívesen foglalkozunk valamivel, vagy éppen gyűjtünk valamit. Árus-Kovács Gábor katolikus plébánosunk miseruhákat gyűjt, melyből a tavasz folyamán kiállítást rendeztek Balatonalmádiban. Az

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 20/1992.(VII.1.) számú. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 20/1992.(VII.1.) számú. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 20/1992.(VII.1.) számú r e n d e l e t e az önkormányzat jelképeinek meghatározásáról (egységes szerkezetben a 17/1993. (V.1.) sz, és a 37/1993. (X.6.) számú

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma által kiírt köztéri szobor pályázatról (Juhász Ferenc)

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma által kiírt köztéri szobor pályázatról (Juhász Ferenc) Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/213 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS a Nemzeti Kulturális Alap

Részletesebben

KIMLE ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET

KIMLE ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET KIMLE ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET 1 1. 470 Horvátkimle, Fő utca 4. Helyi védelemre javasolt Megyimóri Szűz-Mária szobor Folyamatos állagmegóvás és a környezet karbantartása

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

2014. március 4-i rendkívüli ülésére

2014. március 4-i rendkívüli ülésére 5. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 4-i rendkívüli ülésére Tárgy: Pályázat benyújtása I. világháborús emlékmű renoválására

Részletesebben

Szakmai beszámoló a Gergő család hegytékának megvásárlásáról

Szakmai beszámoló a Gergő család hegytékának megvásárlásáról Szakmai beszámoló a Gergő család hegytékának megvásárlásáról A Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár pályázatot (3509/01184) nyújtott be az NKA Közgyűjtemények Kollégiumához a körmendi Gergő

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. május 7-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. május 7-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 7-i ülésére Tárgy: Zirci Országzászló Alapítvány elvi támogatási kérelme a Zirc, I. András tér, 431 hrsz-ú ingatlanon a letűnt

Részletesebben

Virágkarnevál A győztesekről: Katolikus újjászületés - A Szent Anna Plébánia virágkocsija

Virágkarnevál A győztesekről: Katolikus újjászületés - A Szent Anna Plébánia virágkocsija Virágkarnevál 2015 Bár az özönvízszerű eső és a hűvös időjárás a délelőtti karneváli felvonulást a szokásos formájában lehetetlenné tette 2015. augusztus 20-án, este a Nagyerdei Stadionban a Karneváléj

Részletesebben

Javaslat az. Útmenti keresztek Apátfalván. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat az. Útmenti keresztek Apátfalván. települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat az Útmenti keresztek Apátfalván települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Veréb Anett

Részletesebben

Ajánlott túraútvonalak Faluséta

Ajánlott túraútvonalak Faluséta MONOSTORAPÁTI Monostorapáti a Veszprém és Tapolca között húzódó út mentén fekszik, az Eger-patak völgyében, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik. Határai: északon az Agártető, délkeleten a

Részletesebben

Tematikus séták a Honismeret Napja alkalmából április 12. I. séta Kezdés időpontja: 8 óra. A középkori Veszprém legendáinak nyomában

Tematikus séták a Honismeret Napja alkalmából április 12. I. séta Kezdés időpontja: 8 óra. A középkori Veszprém legendáinak nyomában Indulás helye: Jezsuita templom Időtartama:, óra A séta hossza:, km 0. április. I. séta Kezdés időpontja: óra A középkori Veszprém legendáinak nyomában Veszprém belvárosában felkeressük azokat a fontosabb

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

Szent Mihály- Székesegyház. Veszprém

Szent Mihály- Székesegyház. Veszprém Szent Mihály- Székesegyház Veszprém Alapítása I. Régészeti leletek utalnak arra, hogy már a 10. században is templom állt a helyén. A pannonhalmi apátság alapítólevele (1001) elsőként tesz említést a székesegyházról;

Részletesebben

Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: 1.) 940 éve

Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: 1.) 940 éve Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: Hősök voltak mindannyian (URL: hosokvoltak.blog.hu) Jász-Nagykun-Szolnok Megye helyismereti

Részletesebben

A MAGYAR SZENT KORONA

A MAGYAR SZENT KORONA NEMZET FŐTERE FÜZETEK A MAGYAR SZENT KORONA [ II ] A SZENT KORONA AZ EURÓPAI KORONÁK SORÁBAN A koronázásnak és a koronák viselésének világszerte különböző hagyományai vannak, de még Európán belül is számos

Részletesebben

Rövidítésjegyzék. Jegyzetek 179

Rövidítésjegyzék. Jegyzetek 179 JEGYZETEK Rövidítésjegyzék évf. = évfolyam fn = főnév in = -ban, -ben KFL = Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár köt. = kötet mn = melléknév MOL = Magyar Országos Levéltár, Budapest Nr. = néprajz sz. = szám,

Részletesebben

DOMASZÉKI KERESZT TÚRA. Domaszéki Szent Kereszt templom Épült: 1988-ban Perczel Dénes tervei alapján

DOMASZÉKI KERESZT TÚRA. Domaszéki Szent Kereszt templom Épült: 1988-ban Perczel Dénes tervei alapján DOMASZÉKI KERESZT TÚRA Domaszéki Szent Kereszt templom Épült: 1988-ban Perczel Dénes tervei alapján A TÚRA a Csongrád megyei Domaszéken a Szent Kereszt templomnál kezdődik. A község Szegedtől 12 kilométerre

Részletesebben

ZSELICSZENTPÁL ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

ZSELICSZENTPÁL ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY ZSELICSZENTPÁL ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY VIRÁNYI ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ BT 2002.AUGUSZTUS Zselicszentpál Kaposvártól 8 km-re, a 67-es főközlekedési út közvetlen szomszédságában, a Zselici tájegységben fekvő

Részletesebben

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER HELYI VÉDELEMRE ÉPÍTMÉNYEK ÉS RÉSZLETEK Görcsönydoboka, Csele u. 032/15 hrsz. M kálvária A templom mögötti dombon álló kálvária épített

Részletesebben

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 16., tel. 88/ , fax 88/

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 16., tel. 88/ , fax 88/ Csót plébánia levéltára Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Csót plébánia levéltára (VÉL VI.42.) Raktári egység száma: 12 doboz, 1 köteg Terjedelem: 2,14 ifm Évkör: 1779

Részletesebben

ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰEMLÉKVÉDELEM. Erdősmecske. Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök

ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰEMLÉKVÉDELEM. Erdősmecske. Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök MŰEMLÉKVÉDELEM Erdősmecske Készítette: dr. Tihanyi Csaba Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök 12 11 93/2 93/3 9 8 7 16 15 1 2 27 31 31/2 6 30 3 39 40 4 89 90 91 98 51 50 49 48 47 95 81 182 46 99 45 96 97

Részletesebben

Semmelweis Ignác négyszeri kihantolása

Semmelweis Ignác négyszeri kihantolása Forrás: http://www.papp-szuleszet.hu/?p=semmelweis Semmelweis Ignác négyszeri kihantolása Dr. Papp Zoltán írása A fényképeket Dr. Csabay László készítette Talán nem mindenki tudja, hogy Semmelweis Ignác

Részletesebben

Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom

Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom A templom története: A mai ipolyfödémesi templom 1757-ben épült barokk stílusban torony nélkül (fotó 1934-ből) 1850-60-ban volt felujítva. Egyhajós építmény, melynek

Részletesebben

IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek MEGOLDÁSOK

IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek MEGOLDÁSOK IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek Rég elmúlt események emléke népesíti be a szív és virágok városát. Eredjünk néhányuk nyomába! MEGOLDÁSOK Név, osztály, iskola,

Részletesebben

Szászi Értékek Értékőrzők javaslatai 2015.

Szászi Értékek Értékőrzők javaslatai 2015. Szászi Értékek Értékőrzők javaslatai 2015. Helyi értéktár bizottság (2013-ban alakult) tagság megújítása, új tagok felvétele, hivatalos Szervezeti és Működési Szabályzat megalkotása- további hivatalos

Részletesebben

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: április 10. és 13. között Szlovéniában

Részletesebben

Hittan tanmenet 3. osztály

Hittan tanmenet 3. osztály Hittan tanmenet 3. osztály Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 A Mennyei Atya gyermekei című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák,

Részletesebben

Szentmisenapló. név. osztály. Boldog Brenner János

Szentmisenapló. név. osztály. Boldog Brenner János Szentmisenapló 2018 2019 Boldog Brenner János név osztály Boldog Brenner János életrajza Brenner János Szombathelyen született 1931. december 27-én, egy háromgyermekes család második fiúgyermekeként. János

Részletesebben

Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez

Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez K é s z í t e t t é k : S e b e s t y é n M o l n á r Á r p á d Plébános K o v á c s M á r k Nagydorogi Értéktár Bizottság ( P. H. ) N a

Részletesebben

Munkácsy emlékezete Csabán

Munkácsy emlékezete Csabán Munkácsy emlékezete Csabán 2014. március 4. Békéscsaba, Fő tér (Fiume szálloda) 1906-ban. Képeslap fekete-fehér fotója. Levéltári jelzet: XV.9./177. Őrzés helye: Munkácsy Mihály Múzeum, 17 849 Békéscsaba,

Részletesebben

275 éve született Benyovszky Móric kiállítás

275 éve született Benyovszky Móric kiállítás 2016/09/27-2017/01/28 A magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyénisége, az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója, Benyovszky

Részletesebben

Vallás. Írta: Administrator április 05. hétfő, 19:01 - Módosítás: december 20. kedd, 21:56

Vallás. Írta: Administrator április 05. hétfő, 19:01 - Módosítás: december 20. kedd, 21:56 Rádóckölked lakói két egyházközösséghez tartoznak: a római katolikus és a református egyházhoz. Jelenleg a lakosság negyed része református, háromnegyed része katolikus vallású. Csak néhányan vallják magukat

Részletesebben

Szakmai utazás a Vajdaságba

Szakmai utazás a Vajdaságba Szakmai utazás a Vajdaságba Az Apáczai Közalapítvány Határtalanul! címmel kiírt pályázatán a Türr István Gazdasági Szakközépiskola sikeresen vett részt és 2010. augusztus 28. augusztus 31. között majdnem

Részletesebben

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Túra hossza: 39 km Nehézsége: Könnyű Terep: Dombvidék A kerékpártúra Nagyrécsén a Kossuth u és a Petőfi u találkozásánál kezdődik (1). Innen a Kossuth úton a falut északi

Részletesebben

Jegyzőkönyv. A jelenléti íven feltüntetett meghívottak közül:

Jegyzőkönyv. A jelenléti íven feltüntetett meghívottak közül: 1 Jegyzőkönyv Készült A Szegvári Közös Önkormányzati Hivatal tanácskozó termében Szegvár Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. október 25-én 14:00 órakor tartott nyílt üléséről. Jelen voltak:

Részletesebben

3. napirendi pont: Tárgyalja: Gazdasági Bizottság Ügyrendi és Kommunikációs Bizottság

3. napirendi pont: Tárgyalja: Gazdasági Bizottság Ügyrendi és Kommunikációs Bizottság Kapuvár Város Polgármestere 9330 KAPUVÁR, Fő tér 1. GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE : 96/596-001, Fax: 96/596-005 E-mail: polgarmester@kapuvar.hu 3. napirendi pont: Tárgyalja: Gazdasági Bizottság Ügyrendi és Kommunikációs

Részletesebben

IV MOLNÁR ISTVÁN LEVELEZÉSE

IV MOLNÁR ISTVÁN LEVELEZÉSE IV. 423. MOLNÁR ISTVÁN LEVELEZÉSE 1907-1949 2 Doboz 0.30 ifm. Összesen: 0.30 ifm. Raktári hely: Somogy Megyei Levéltár 7400 Kaposvár, Rippl-Rónai tér 1. 1. emelet, L-M terem. Tárgy: Dr. Molnár István Somogy

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere. Javaslat salgótarjáni I. világháborús honvéd emlékművek felújítására irányuló pályázatok benyújtására

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere. Javaslat salgótarjáni I. világháborús honvéd emlékművek felújítására irányuló pályázatok benyújtására Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Szám: 19031/2017. Javaslat salgótarjáni I. világháborús honvéd emlékművek felújítására irányuló pályázatok benyújtására Tisztelt Közgyűlés! I. A Közép- és Kelet-európai

Részletesebben

Sokszínű húsvét Sokszínű tár

Sokszínű húsvét Sokszínű tár 2012/04/02-2012/06/15 [1] Mini tárlatunkon ezúttal a húsvét sokszínűségéhez kapcsolódva mutatunk be néhány dokumentumot a sokszínű Plakát- és Kisnyomtatványtár anyagából szemezgetve, és kívánunk minden

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere HE ép 1 Csákányhegyi kilátó 050/2 Leírás: A Csopak települését északról határoló Csákány-hegy, valamint a parkerdő mindig is kedvelt kirándulóhely volt az itt élők és az üdülő vendégek körében, a Balaton

Részletesebben

Ki tervezi a várost? - Szombathely városfejlesztési lehetőségei és kényszerei

Ki tervezi a várost? - Szombathely városfejlesztési lehetőségei és kényszerei Ki tervezi a várost? - Szombathely városfejlesztési lehetőségei és kényszerei Dr. Puskás Tivadar polgármester SAVARIA URBANISZTIKAI NYÁRI EGYETEM Szombathely, 2016. július 3-8. Városfejlesztés A város

Részletesebben

Középkori magyar királyok emlékei kutatási program. Zárójelentés

Középkori magyar királyok emlékei kutatási program. Zárójelentés Középkori magyar királyok emlékei kutatási program Zárójelentés A program célja az volt, hogy a 11 15. századi magyar uralkodók személyes tárgyi és szöveges emlékeit, udvari reprezentációjának kellékeit,

Részletesebben

TAKI! (Találd ki!) 2014. 10. 05. ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP

TAKI! (Találd ki!) 2014. 10. 05. ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP TAKI! (Találd ki!) 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP Keresd meg a megadott szavakat a táblázatban és húzd ki: ÁCSORGÓ, MUNKÁS, DÉNÁR, SZŐLŐ, PIAC, INTÉZŐ, BÉR, GAZDA, UTOLSÓ, ELSŐ, BARÁTOM, ROSSZ, SZEM A

Részletesebben

"Biciklitôl az űrhajóig" (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség!

Biciklitôl az űrhajóig (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség! "Biciklitôl az űrhajóig" (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség! Meghívom Önt a Városligetben lévô Közlekedési Múzeumba, ahol az Erzsébet teremben rendeztek kiállítást

Részletesebben

2 Tiszták, hősök, szentek. Szent Adalbert Szent Asztrik Szent Gellért Szent Mór Boldog Özséb

2 Tiszták, hősök, szentek. Szent Adalbert Szent Asztrik Szent Gellért Szent Mór Boldog Özséb 2 Tiszták, hősök, szentek Szent Adalbert Szent Asztrik Szent Gellért Szent Mór Boldog Özséb 2013 ( 2 ) Adalbert Prága püspöke volt Szent Adalbert emléknapja: április 23. Az államalapítást követő évtizedekben

Részletesebben

1 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska

1 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska 1 Tiszták, hősök, szentek Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska 2013 Géza fejedelem megkereszteltette fiát, aki a keresztségben

Részletesebben

László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016

László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016 László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016 Nr. 321/2016. SZENTJOBB EGYHÁZMEGYÉNK ŐSI KEGYHELYE Az Irgalmasság Évében tervezett lelkipásztori programok között, ahogyan azt Főtisztelendő Paptestvéreim

Részletesebben

A Szentháromság ábrázolása a képzőművészetben

A Szentháromság ábrázolása a képzőművészetben - 1 - A Szentháromság ábrázolása a képzőművészetben A keresztény Szentháromság-tan kiindulópontja Máté evangéliumának végén olvasható:,,menjetek tehát, tegyetek tanítványommá minden népet! Kereszteljétek

Részletesebben

Az ókori világ hét csodája

Az ókori világ hét csodája Az ókori világ hét csodája 1. A gízai Nagy Piramis Kheopsz piramisa már az ókorban is a világ egyik nagy talányának számított, és ez az egyedüli fennmaradt épület az ókori világ hét csodája közül. Az egyiptológusok

Részletesebben

Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban

Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban 2017. 05. 13. A Diakónia Keresztyén Alapítvány 51. munkapontját nyitották meg hivatalosan szombaton, május 13-án Mezőpanitban. Az új iroda nyitása, az otthoni

Részletesebben

Egyházközségi hírlevél

Egyházközségi hírlevél HAVAS BOLDOGASSZONY PLÉBÁNIA 2018. JÚLIUS 30. Egyházközségi hírlevél Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja Ministránsok és cserkészek Szeptember Szentmisék és szertartások rendje közösségi imaéletünk

Részletesebben

Mindenszentek. Halottainkra emlékezünk!

Mindenszentek. Halottainkra emlékezünk! Rákoskeresztúr, 2015. november Egyházközségi kiadvány XV. évfolyam 3. szám Megjelenik: alkalmanként Terjesztés: a Szent Kereszt és Szent Pál templomban Honlap: www.szentkereszt.weblapmagus.hu Mindenszentek

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v 1 SZIKSZÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Szám: SZ/565-2/2017. J e g y z ő k ö n y v Készült Szikszó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. március 6. napján 7.30 órakor a Szikszói Közös

Részletesebben

1/1991. (II.05.) Karcag Városi Önkormányzati rendelet

1/1991. (II.05.) Karcag Városi Önkormányzati rendelet 1/1991. (II.05.) Karcag Városi Önkormányzati rendelet a díszpolgári cím, valamint a Pro Urbe díj, a Karcagért Emlékérem 1 és a Karitatív tevékenységért díj 2, valamint a Karcag Város Közszolgálatáért díj

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

Jegyzőkönyv. a Szépítő Egyesület, Szombathely választmányi üléséről. 2010. szeptember 15 én 17.00 órakor

Jegyzőkönyv. a Szépítő Egyesület, Szombathely választmányi üléséről. 2010. szeptember 15 én 17.00 órakor Jegyzőkönyv a Szépítő Egyesület, Szombathely választmányi üléséről 2010. szeptember 15 én 17.00 órakor a Kisfaludy Sándor u.1.sz. II. emeleti helyiségében Jelen vannak: a mellékelt jelenléti ív szerint

Részletesebben

Bekecs község Önkormányzatának Képviselő-testülete JEGYZŐKÖNYV

Bekecs község Önkormányzatának Képviselő-testülete JEGYZŐKÖNYV Bekecs község Önkormányzatának Képviselő-testülete JEGYZŐKÖNYV Bekecs község Önkormányzati Képviselő-testületének 2002. július 11-én megtartott rendkívüli üléséről 1 Bekecs község Önkormányzatának Képviselőtestülete

Részletesebben

Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente

Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente A magyarországi lengyel emlékhelyeket bejárva 2014-ben hazánk egyik legszebb vidékére, a Dunakanyarba, valamint az Ipolymentére látogatunk el. Olyan

Részletesebben

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban.

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban. Időpont: 2018. december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal Szállás: Znojmoban, panzióban, 2-3-4 személyes szobákban. Étkezés: étterem lehetőség Znojmoban és Pozsonyban. Felszerelés: esőkabát,

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/213 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A Nemzeti Kulturális Alap

Részletesebben

1. melléklet a 40/2014. (VII. 24.) önkormányzati rendelethez. Pályázati felhívás-minta

1. melléklet a 40/2014. (VII. 24.) önkormányzati rendelethez. Pályázati felhívás-minta 1. melléklet a 40/2014. (VII. 24.) önkormányzati rendelethez Pályázati felhívás-minta P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S Kazincbarcika város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 40/2014. (VII. 24.) önkormányzati

Részletesebben

Program. Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola. Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület. 1.

Program. Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola. Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület. 1. Megnyitó: Program Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület 1. szekció 10.00 Dr. Kránitz Mihály (professzor, Pázmány

Részletesebben

1/5 BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLETI LENGYEL KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU

1/5 BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLETI LENGYEL KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU 1/5 BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLETI LENGYEL KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU Ikt.szám: 18-3/9/2008. J E G Y Z Ő K Ö N Y V PROTOKÓŁ amely készült a Lengyel

Részletesebben

Javaslat az Apátfalvi Nepomuki Szent János -szobor. Települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat az Apátfalvi Nepomuki Szent János -szobor. Települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat az Apátfalvi Nepomuki Szent János -szobor Települési értéktárba történő felvételéhez I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Bárkányi

Részletesebben

A Jogi és Ügyrendi Bizottság 2014. június 23. napján 14:00 kor a Polgármesteri Hivatal (Fő tér 1.) kis tanácstermében megtartott rendes üléséről.

A Jogi és Ügyrendi Bizottság 2014. június 23. napján 14:00 kor a Polgármesteri Hivatal (Fő tér 1.) kis tanácstermében megtartott rendes üléséről. SOPRON MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE JOGI ÉS ÜGYRENDI BIZOTTSÁGA Száma: 40059 69/2014 Jegyzőkönyv Készült: Jelen vannak: A Jogi és Ügyrendi Bizottság 2014. június 23. napján 14:00 kor a Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

SZENT ANNA PLÉBÁNIA. Állandó programjaink:

SZENT ANNA PLÉBÁNIA. Állandó programjaink: Munkaterv 2018 1 Állandó programjaink: Mise a Karitászért: minden hónap utolsó keddje 7 órakor Mise a papi, szerzetesi hivatásokért: minden hónap első péntekén 18 órakor Mise a Rózsafüzér-társulatért:

Részletesebben

MACSE ADATBÁZISOK. Kónya Zsuzsanna. AKuFF szakmai nap - Zsámbék, 2012.10.20.

MACSE ADATBÁZISOK. Kónya Zsuzsanna. AKuFF szakmai nap - Zsámbék, 2012.10.20. MACSE ADATBÁZISOK Kónya Zsuzsanna AKuFF szakmai nap - Zsámbék, 2012.10.20. MACSE ADATTÁRAK Családfákból (kutatóink által gyűjtött családfák egyesítéséből) Anyakönyv (kutatóink által végzett anyakönyvi

Részletesebben

IV. FÖLDMÉRÕ TALÁLKOZÓ

IV. FÖLDMÉRÕ TALÁLKOZÓ S Z E M L E IV. FÖLDMÉRÕ TALÁLKOZÓ Csíksomlyó, 2003. június19 22. Dr. Ferencz József levezetõ elnök (és az EMT Földmérõ Szakosztály elnöke) fotók: Hodobay-Böröcz András A már hagyományosnak minõsített,

Részletesebben

6600 Szentes, Kossuth tér 6. tel.: 63/ , 20/ fax.:63/

6600 Szentes, Kossuth tér 6.   tel.: 63/ , 20/ fax.:63/ SZENTES VÁROS ÖNKORMÁNYZAT FŐÉPÍTÉSZ 6600 Szentes, Kossuth tér 6. e-mail: wittek@szentes.hu tel.: 63/510-390, 20/9769-391 fax.:63/510-388 Iktatószám: E-21439-2/2011. Témafelelős: Wittek Krisztina főépítész

Részletesebben

Előterjesztés: Testületi ülés dátuma: február 16. Készítés ideje: február 07. Készítette: Herczeg Krisztián

Előterjesztés: Testületi ülés dátuma: február 16. Készítés ideje: február 07. Készítette: Herczeg Krisztián Előterjesztés: Testületi ülés dátuma: 2017. február 16. Készítés ideje: 2017. február 07. Készítette: Herczeg Krisztián Ellenőrizte: Szabadosné Harangozó Mária Jóváhagyta: Tárgyalja meg: Képviselő-testület

Részletesebben

NÉV:... CÍM, TELEFON, E-MAIL CÍM (AHOVÁ ÉRTESÍTÉST KÉRSZ):...

NÉV:... CÍM, TELEFON, E-MAIL CÍM (AHOVÁ ÉRTESÍTÉST KÉRSZ):... NÉV:... CÍM, TELEFON, E-MAIL CÍM (AHOVÁ ÉRTESÍTÉST KÉRSZ):........ 1. Párosítsd össze a múzeumokat a bennük látható kiállításokkal, tárgyakkal! Ha a kiállítási tárgyak betűjelét beírod a megfelelő négyzetbe,

Részletesebben

5. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének augusztus 2-i rendkívüli ülésére

5. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének augusztus 2-i rendkívüli ülésére 5. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. augusztus 2-i rendkívüli ülésére Tárgy: Szent László szobor felállítása Előterjesztő: Szabó

Részletesebben

ŐSZI ÜZENET. Kiadja: A Leányfalui Római Katolikus Szent Anna Plébánia 2016 Leányfalu, Szent Imre herceg útja 14. Telefon: (26) 383-091.

ŐSZI ÜZENET. Kiadja: A Leányfalui Római Katolikus Szent Anna Plébánia 2016 Leányfalu, Szent Imre herceg útja 14. Telefon: (26) 383-091. Szent Anna ŐSZI ÜZENET 2012 Kiadja: A Leányfalui Római Katolikus Szent Anna Plébánia 2016 Leányfalu, Szent Imre herceg útja 14. Telefon: (26) 383-091 Egy pohár víz! Beköszöntött az ősz, a falevelek július

Részletesebben

3 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent Erzsébet Árpád-házi Szent Kinga Árpád-házi Boldog Jolán Árpád-házi Szent Margit Szent Hedvig

3 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent Erzsébet Árpád-házi Szent Kinga Árpád-házi Boldog Jolán Árpád-házi Szent Margit Szent Hedvig 3 Tiszták, hősök, szentek Árpád-házi Szent Erzsébet Árpád-házi Szent Kinga Árpád-házi Boldog Jolán Árpád-házi Szent Margit Szent Hedvig 2013 ( 2 ) Erzsébet sokat imádkozott Árpád-házi Szent Erzsébet Ünnepe:

Részletesebben

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat támogatására.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat támogatására. BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE Készült a Képviselő-testület 2015. április 1-i ülésére Készítette: dr. Kozma Enikő alpolgármesteri jogi referens Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Uram! Téged tartottunk hajlékunknak

Uram! Téged tartottunk hajlékunknak Uram! Téged tartottunk hajlékunknak 90. zsoltár A Vámosmikolai Református Gyülekezet küzdelmes évtizedeiből 1 A reformáció Vámosmikolán Mikola hitújítására vonatkozó feljegyzés csak a 17. század második

Részletesebben

SZENT MÁRTON PLÉBÁNIA 5440 Kunszentmárton, Köztársaság tér 3. Telefon: 56/461 012 Bank: OTP 11745042-20057743 Adószám: 19865278-1-16

SZENT MÁRTON PLÉBÁNIA 5440 Kunszentmárton, Köztársaság tér 3. Telefon: 56/461 012 Bank: OTP 11745042-20057743 Adószám: 19865278-1-16 Ikt.sz.: 20/2009 Bejegyzési határozat száma: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság Pk.61.716/1994/4. Nyilvántartási szám: 475 Adó szám: 18824924 1 16 Számlaszáma: Kunszentmárton és Vidéke Tak. Szöv. 69800016-15102878

Részletesebben

2013. augusztus 26-i rendkívüli ülésére

2013. augusztus 26-i rendkívüli ülésére 3. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 26-i rendkívüli ülésére Tárgy: A Hamulyák Közalapítvány tartozásainak rendezése

Részletesebben

Nagyboldogasszony ünnepére

Nagyboldogasszony ünnepére A BAJSAI RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG TÁJÉKOZTATÓJA VIII. évfolyam, 2. (16.) szám 2010. templombúcsú Nagyboldogasszony ünnepére A mai ünnep az összes többi Mária-ünnep koronája. Arra a dicsőséges napra

Részletesebben

Bajsa. Bajsa történelme

Bajsa. Bajsa történelme Terényi Annamária Bajsa A falum 2001-tõl kezdve rendelkezik címerrel. A címeren található a fõ szimbólum, ami egy kakas, mely az egyszerûséget, szabadságot és a falusi tájat, hangulatot jelképezi. A kakas

Részletesebben

. NAPIREND Ügyiratszám: 1/641/2008. ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület november 20-i nyilvános ülésére

. NAPIREND Ügyiratszám: 1/641/2008. ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület november 20-i nyilvános ülésére . NAPIREND Ügyiratszám: 1/641/2008. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. november 20-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Tájékoztató a Wass Albert bronz mellszobrának felállításáról,

Részletesebben

20. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére

20. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére 20. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. január 26-i rendes ülésére Tárgy: Tájékoztató a Dombóváron található emléktáblákról Előterjesztő:

Részletesebben

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1 246 Hősök tere 2. Római katolikus plébánia Az udvari szárny 1746-ban, az utcai beforduló szárny

Részletesebben

Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012

Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012 Tanulmányi kirándulás tervezete, szervezése, lebonyolítása Tartalom: Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012 1. A tanulmányi kirándulás útvonala 2. A tanulmányi kirándulás

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.05.12. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.05.12. 8.10 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os HUF oda 420 vissza pedig 235; Összesen: 655

Részletesebben

J A V A S L A T emlékművek áthelyezésével kapcsolatos döntések meghozatalára

J A V A S L A T emlékművek áthelyezésével kapcsolatos döntések meghozatalára J A V A S L A T emlékművek áthelyezésével kapcsolatos döntések meghozatalára Ózd, 2016. május 20. Előterjesztő: Előkészítő: Polgármester Humánerőforrás- és Képviselő-testületi Osztály Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

1/ 4. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU

1/ 4. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU 1/ 4 Ikt.szám: 18-204/4/2005. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU J E G Y Z Ő K Ö N Y V PROTOKÓŁ amely készült a

Részletesebben

Kulturális Javak Bizottsága 2011. szeptember 14-i ülés

Kulturális Javak Bizottsága 2011. szeptember 14-i ülés Kulturális Javak Bizottsága 2011. szeptember 14-i ülés Az ülés napirendje 1. DEBRECEN (ex KASSA) TISZA típusú, folyam-tengeri áruszállító motorhajó. (Épült 1939-ben az újpesti Ganz és Tsa, Villamossági-,

Részletesebben

Három égi lovag Ó, ti Istentől származó égi lovagok az úrnak mennyi szépet adtatok, a művész lelketektől megremegtek a csillagok súlyos szárnyú képzeletem bennetek az égen ás, mint őrült égi vadász a művészettek

Részletesebben

BankVelem PénzOkos Kupa 1. forduló 1. Sokszor hallani, hogy a honfoglaló magyarok a nyereg alatt puhították a húst. Tényleg igaz, hogy a húst a

BankVelem PénzOkos Kupa 1. forduló 1. Sokszor hallani, hogy a honfoglaló magyarok a nyereg alatt puhították a húst. Tényleg igaz, hogy a húst a BankVelem PénzOkos Kupa 1. forduló 1. Sokszor hallani, hogy a honfoglaló magyarok a nyereg alatt puhították a húst. Tényleg igaz, hogy a húst a nyereg alatt tartották? a. igaz b. hamis Nem igaz, nem tartottak

Részletesebben

KATOLIKUS EGYHÁZ-LÁTOGATÁSI JEGYZŐKÖNYVEK. 16 17. század

KATOLIKUS EGYHÁZ-LÁTOGATÁSI JEGYZŐKÖNYVEK. 16 17. század KATOLIKUS EGYHÁZ-LÁTOGATÁSI JEGYZŐKÖNYVEK 16 17. század Osiris Kiadó Budapest, 2002 TARTALOM ELOSZO JEGYZETEK AZ ELŐSZÓHOZ n 25 SZEPETNEKI GÁSPÁR MESTER, VESZPRÉMI ORKANONOK ÖSSZEÍRÁSA (1554) Szepetneki

Részletesebben