Dr. Bakonyi Péter c.fıiskolai tanár

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dr. Bakonyi Péter c.fıiskolai tanár"

Átírás

1 IT Biztonság Dr. Bakonyi Péter c.fıiskolai tanár

2 A hálózati információbiztonság megteremtése Az információs társadalom kiteljesedése hazánkat minıségileg új kihívásokkal állítja szembe, ahol a terrorizmus, szervezett bőnözés eszközeivel viszonylag kis ráfordítással mind a közigazgatás, mind az üzleti élet rendszereinek mőködése megbénítható, akár több ezer kilométer távolságból. A biztonság és bizalom a jól mőködı gazdaság alapja és feltétele. Meg kell tehát védeni az információk és információs rendszerek rendelkezésre állását, hitelesíthetıségét, bizalmasságát, sértetlenség és letagadhatatlanságát, és egy esetleges kiesésre való tekintettel ki kell alakítani a rendszerek mőködésének helyreállíthatóságához szükséges védelmi, figyelési/érzékelési és reagálási képességek kialakítását és fenntartását is.

3 A hálózati információbiztonság megteremtése A tapasztalatok szerint mind a piaci, mind a közigazgatási szereplık hajlamosak e problémával csak akkor foglalkozni, ha már a baj megtörtént, azonban ennek költségei jóval magasabbak lehetnek, mint az állam által támogatott, irányított és felügyelt, tervszerő felkészülésnek. Az informatikai biztonsági problémák igen jelentıs gazdasági károkat okoznak, melyek elhárítása fontos feladat az IKT iránti bizalom megteremtése, az IKT megfelelı terjedése és a versenyképesség érdekében. A biztonság ezen ága is közjószág, ezért megteremtésében az állami szerepvállalás elengedhetetlen.

4 A biztonság kialakításának lépései Helyzetfelmérés: ennek során meghatározzuk és osztályozzuk a védendı információkat, erıforrásokat, veszélyeket és fenyegetettségeket. Kockázatelemzés: a helyzetelemzés alapján meghatározzuk a fenyegetettségek által képviselt kockázatokat. Védelmi intézkedések kidolgozása: a kockázatokat kezelni kell, ezért meghatározzuk a kockázatok kezelésére (csökkentéséhez, elkerüléséhez, elviseléshez) szükséges intézkedéseket. A védelmi intézkedéseket implementáljuk és mőködtetjük. Ennek során folyamatosan figyelemmel kísérjük és helyesbítjük biztonsági rendszerünket.

5 Az informatikai biztonság 3/5 pillérei 1. Bizalmasság (Confidentiality): az információhoz csak az arra feljogosítottak férhetnek hozzá. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy biztosítani kell, hogy illetéktelenek vagy ne férhessenek hozzá az adathoz, vagy az adatok olyan formában pl. titkosítva legyenek hozzáférhetıek, hogy azt csak az arra jogosultak (személyek, rendszerek) tudják értelmezni. 2. Sértetlenség (Integrity): az információt csak az arra feljogosítottak módosíthatják. Más szóval ez azt jelenti, hogy az adat mindig olyan állapotban legyen, ahogy az utolsó, módosításra jogosult hagyta. Gyakorlatban meg kell akadályozni a módosítás jellegő hozzáféréseket, illetve megfelelı módszerekkel biztosítani kell a jogosulatlan (vagy véletlen, pl. mőszaki hibából eredı) módosítások felismerését.

6 Az informatikai biztonság pillérei 3. Letagadhatatlanság (non-repudation) alatt azt értjük, hogy az információ jogosult módosítója vagy elıállítója ne tudja letagadni ezt a cselekedetet. Ez nyilvánvalóan alapvetı fontosságú például az elektronikus úton indított közigazgatási eljárások, stb. esetében. 4. Az elszámoltathatóság/hitelesség (authentication) annak biztosítása, hogy az információval kapcsolatos mőveletek végrehajtója késıbb azonosítható legyen. Ez többek között megfelelı naplózással biztosítható.

7 Az informatikai biztonság három pillére 5. Elérhetıség (Availability): az információ rendelkezésre áll az arra feljogosítottak számára. Gyakorlatban biztosítani kell, hogy a rendszer, amely az adatot szolgáltatja mőködıképes legyen, ne lehessen támadással megbénítani, mőszaki hiba esetén sem semmisüljenek meg az adatok és az információ értelmezhetı formában álljon rendelkezésre. Megjegyzés: Vannak akik csak három alappillért sorolnak fel, s a sértetlenség körébe sorolják a letagadhatatlanságot és a hitelességet.

8 Információbiztonság-technikai technikai fenyegetettség Ez a legkönnyebben érzékelhetı veszély a számítógéphasználók számára. A különféle rosszindulatú kódok vírusok, kémprogramok - járványszerően jelennek meg. Az ábrán láthatjuk az utóbbi évek nagy nyári vírusinvázióit. A periodicitás okát a szakma még nem tárta föl. A rosszindulatú malware kódok állatrendszertani besorolásával sokan próbálkoztak, de sikertelenül: a besorolás elavul, mire elkészül. Kb különbözı fajú, ismert, rosszindulatú kód tenyészik a világhálón. A megelızést a gyors változás és a rendszerezés lehetetlensége nehezíti, a szakma az utólagos védekezésre rendezkedett be.

9 Fogalomtár

10 A havonta detektált új vírusok és férgek száma A havonta detektált új vírusok és férgek száma január és között. A zöld vonal a tendenciát mutatja. (Forrás: Yuri Mashevsky, Kaspersky Lab, Watershed in malicious code evolution

11 A havonta detektált új trójai programok száma A havonta detektált új trójai programok száma 2003 január és 2005 között. A zöld vonal a tendenciát mutatja. (Forrás: mint elıbb)

12

13 Fogalomtár Phishing-adathalászat: A phishing-támadások általában ben történı megkereséssel kezdıdnek. A csalók gyakorlatilag kéretlen levélként küldik ki felhívásukat, amiben arra próbálják rávenni a címzetteket, hogy látogassanak el hamis weboldalakra, és ott adják meg különféle személyes vagy banki adataikat. Vhising: A phishing és a pharming óvatossá tette a felhasználókat, ezért a becsapás újabb módját találták ki: levelet írnak vagy telefonos üzenetet hagynak egy szervezet nevében (pl. bank), és kérik, hogy hívják fel az adott telefonszámot, ami természetesen nem az adott szervezethez tartozik. Pharming: A pharming lényege, hogy a keresett weboldal helyett a felhasználót más weblapra irányítják, és azt a látszatot keltik, mintha jó helyen járna

14 Phishing üzenetek száma

15 Phishing üzenetek szektoronként

16 Fogalomtár DoS (Denial of Service) attack egy informatikai szolgáltatás részleges vagy teljes megbénítása Gyakran a támadótól is jelentıs erıforrást igényel Patcheléssel, sávszélesség korlátozásával védekezhetünk DDoS (Distributed DoS) attack olyan DoS támadás, ahol a szolgáltatásbénítás több forrásból történik Sok kis erıforrású zombie host egyesítése (botnet) Védekezni nagyon nehéz Kik csinálják: ellenségek, maffia (védelmi pénz)

17 DoS attack

18 Hype Cycle for information security-2006

19 Prioritás mátrix

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34 Az információbiztonsági szabványok rendszere Irányítás BS ISO/IEC Mőszaki Hálózatbiztonság IS Titkosítás - IS18033 Digitális aláírás IS Idıbélyegzés IS Üzenethitelesítés IS 9797 Hozzáférés-ell. IS Folyamat Infokom védelem modelljei IS Kockázatkezelés IS BS (ITIL) Ellenintézkedés Behatolásérzékelés TR SSE-CMM IS Mérés IS ISO 9001 SSE-CMM IS Inf.bizt. incidensek kez. TR Audit, tanúsítás ISO EN ISO 62-es útmutató EN EA 7/13 Letagadhatatlanság - IS13888 TTP szolgáltatások IS Kulcsgondozás IS Lenyomatképzés IS Termék/rendszer értékelés Mőködı rendszerek felmérése IS Az inf. biztonság értékelésének közös szempontjai CC IS Inf. biztonságértékelés módszertana IS Az inf. biztonság garanciális keretei IS EN Védelmi profilok nyilv. - IS Védelmi profilok megadása IS Kriptográfiai modulok biztonsági követelményei IS Kriptográfiai modulok értékelése FIPS Védelmi profilok (pl. NIST)

35 Incidenskezeléssel foglalkozó csoportok (CERT vagy CSIRT) Megelızı szolgáltatások Bejelentés/közlemény Technológiai figyelmeztetések Biztonsági audit és értékelés Konfigurálás és biztonsági eszközök, alkalmazások használata Behatolásészlelı szolgáltatások Biztonsággal kapcsolatos információk terjesztése Reagáló szolgáltatások Riasztás és figyelmeztetés Incidenskezelés ~ elemzése ~re adott válasz helyben ~re adott válasz támogatása ~re adott válaszok koordinálása Sebezhetıségek kezelése ~ elemzése ~re adott válasz ~re adott válasz koordinálása Kártékony inf. termékek kezelése ~ elemzése ~re válasz ~re válasz koordinálása Biztonságot javító szolgáltatások Kockázatelemzés Katasztrófavédelmi terv Biztonsági tanácsadás Tudatosság növelése Oktatás/tanfolyamok Termékértékelés/ tanúsítás

36 Fogalomtár Adminisztratív biztonság: Az információ védelme adminisztratív eszközökkel. Pl.: jelszókezelési szabályzat. Algoritmikus biztonság: Az információ védelme informatikai eszközökkel. Pl.: titkosítás. Autentikáció: Annak a megállapítása, hogy valaki, vagy valami az-e, mint akinek állítja magát. Autorizáció: Valakinek vagy valaminek a feljogosítása valamely mővelet elvégzésére, vagy valamely infomációhoz való hozzáférésre. Back-up: biztonsági mentés. CERT vagy CSIRT incidenskezeléssel foglalkozó csoportok

37 Fogalomtár DoS (Denial of Service) attack egy informatikai szolgáltatás részleges vagy teljes megbénítása DDoS (Distributed DoS) attack olyan DoS támadás, ahol a szolgáltatásbénítás több forrásból történik Elektronikus aláírás: Olyan eljárás, amely segítségével megbizonyosodhatunk az elektronikus információ forrásáról és sértetlenségérıl. Fizikai biztonság: Az információt kezelı rendszerek fizikai védelmét megvalósító védelmi intézkedések. Pl.: tőzvédelem, lopás elleni védelem. Malware: Kórokozó, rosszindulatú program titokban, nemkívánt mőveleteket végrehajtó program.

38 Fogalomtár Melissa virus: Melissa vírus volt az elsı olyan vírus, amely ben terjedt, és amely az Outlook segítségével további 50 felhasználónak küldte el magát. Bár maga a vírus nem okozott kárt, vagyis nem módosított vagy törölt adatokat, az általa szétküldött óriási mennyiségő számos hálózatot a lebénulásig terhelt. Spam kéretlen eket jelent. Ezeket a kéretlen eket általában egyszerre nagyon sok címre küldik el. Gyakran használnak közvetítı szervereket a kéretlen ek küldésére, ami megbéníthatja a valós ek küldését Tőzfal: Olyan hálózati eszköz, amely képes valamilyen szabályrendszer alapján számítógép hálózat forgalmát szőrni.

39 Fogalomtár Tanúsítvány: Olyan elektronikus adat, amely megbízható harmadik fél segítségével tanúsítja a kérdéses rendszer, kommunikáló fél azonosságát. Zombie Computers: DDOS támadásoknál egy automatizált eszköz felkutatja a hálózaton lévı sebezhetı számítógépeket, majd egy rosszindulatú program ezekre telepszik. Ez a gép a zombie. Az ilyen gépek megfelelı utasításra támadnak.

40 Köszönöm a figyelmet!

IT Biztonság. Dr. Bakonyi Péter c.főiskolai tanár

IT Biztonság. Dr. Bakonyi Péter c.főiskolai tanár IT Biztonság Dr. Bakonyi Péter c.főiskolai tanár A hálózati információbiztonság megteremtése Az információs társadalom kiteljesedése hazánkat minőségileg új kihívásokkal állítja szembe, ahol a terrorizmus,

Részletesebben

Információbiztonsági Szabályzat elkészítése és javasolt tartalma. Debrıdy István Németh Ákos

Információbiztonsági Szabályzat elkészítése és javasolt tartalma. Debrıdy István Németh Ákos Információbiztonsági Szabályzat elkészítése és javasolt tartalma Debrıdy István Németh Ákos 2013. évi L. törvény Az e törvény hatálya alá tartozó elektronikus információs rendszerek teljes életciklusában

Részletesebben

Informatikai adatvédelem a. Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató

Informatikai adatvédelem a. Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató Informatikai adatvédelem a gyakorlatban Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató Az informatika térhódításának következményei Megnőtt az informatikától való függőség Az informatikai kockázat üzleti kockázattá

Részletesebben

A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA

A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA 1. Általános rendelkezések 1.1 Az Informatikai Biztonsági Szabályzat (IBSZ) célja Szerződéses és leendő partnereink tájékoztatása a DFL Systems Kft.

Részletesebben

A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI. Az audit gyakorlati szempontjai. Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor

A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI. Az audit gyakorlati szempontjai. Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI { Az audit gyakorlati szempontjai Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor Mobil: +36 20 916 3541 E-mail: sipos.gyozo@nador.hu SZÁMSZERŰSÍTETT KOCKÁZATOK

Részletesebben

Biztonság. Információ. Adat. Információelmélet. Információbiztonság az alkalmazásfejlesztésben ADAT INFORMÁCIÓ

Biztonság. Információ. Adat. Információelmélet. Információbiztonság az alkalmazásfejlesztésben ADAT INFORMÁCIÓ Információbiztonság az alkalmazásfejlesztésben Röviden az információbiztonságról Miért van erre szükség az alkalmazásfejlesztésben? Néhány ismertebb támadás Amire a biztonságos fejlesztés érdekében figyelni

Részletesebben

A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság

A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) A 2013. évi L. törvény hatálya alá tartozó elektronikus információs rendszerek biztonságának

Részletesebben

A BS7799 és ITIL szabványokról avagy menedzsment- és folyamatszabványok az informatika fejlesztése, üzemeltetése és védelme területén.

A BS7799 és ITIL szabványokról avagy menedzsment- és folyamatszabványok az informatika fejlesztése, üzemeltetése és védelme területén. A BS7799 és ITIL szabványokról avagy menedzsment- és folyamatszabványok az informatika fejlesztése, üzemeltetése és védelme területén Krauth Péter MSZT 89. (Informatikaszabványosítási) Műszaki Bizottság

Részletesebben

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály -

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 1 GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 2018. február 5. Debrecen Keczán Attila rendszergazda 2 GDPR informatikus szemmel Bemutatkozás Adminisztratív

Részletesebben

Muha Lajos: Informatikai biztonság

Muha Lajos: Informatikai biztonság Az élet minden területén egyre bonyolultabb és nagy kiterjedés! informatikai rendszerek alakulnak ki. Az intézmények tevékenységét és m!ködését mind intenzívebben támogatják informatikai alkalmazások.

Részletesebben

Krasznay Csaba Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem

Krasznay Csaba Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Krasznay Csaba Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Korábban soha nem látott mennyiségű közigazgatási rendszer- és szoftverfejlesztés történik Magyarországon A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint

Részletesebben

Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata

Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata 2009.11.19. TARTALOMJEGYZÉK 1 Általános rendelkezések... 3 1.1 A SZABÁLYOZÁS CÉLJA... 3 1.2 A DOKUMENTUM BESOROLÁSA... 3 1.3 KAPCSOLAT AZ ELECTOOL

Részletesebben

GLOBÁLIS KIHÍVÁS, REGIONÁLIS VÁLASZOK

GLOBÁLIS KIHÍVÁS, REGIONÁLIS VÁLASZOK GLOBÁLIS KIHÍVÁS, REGIONÁLIS VÁLASZOK KIBERBIZTONSÁG KELET-KÖZÉP-EURÓPÁBAN Berzsenyi Dániel külső munkatárs Stratégiai Védelmi Kutatóközpont Copyright 2012 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.

Részletesebben

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Nincs informatika-mentes folyamat! Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Oláh Róbert számvevı tanácsos Az elıadás témái 2 Miért, mit, hogyan? Az IT ellenırzés

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI INFORMATIKAI BIZOTTSÁG

KÖZIGAZGATÁSI INFORMATIKAI BIZOTTSÁG KÖZIGAZGATÁSI INFORMATIKAI BIZOTTSÁG 25. számú Ajánlása Magyar Informatikai Biztonsági Ajánlások (MIBA) 25/2. Magyar Informatikai Biztonsági Értékelési és Tanúsítási Séma (MIBÉTS) 1.0 verzió 2008. június

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárság e-közigazgatási Főosztály által üzemeltetett

TANÚSÍTVÁNY. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárság e-közigazgatási Főosztály által üzemeltetett TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft, mint a NAT által NAT-6-0048/2011 számon akkreditált terméktanúsító szervezet tanúsítja, hogy a Közigazgatási

Részletesebben

Adatbiztonság és adatvédelem

Adatbiztonság és adatvédelem Adatbiztonság és adatvédelem Avagy, hogyan védhetjük meg adatainkat? Az adat szó fogalma Számítástechnikában számokkal Adatgyőjtés Adatbevitel Adatfeldolgozás Adattárolás Rövidtávon Hosszútávon Önmagában

Részletesebben

Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre

Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre Angyal Adrián vezető szakértő 2013. évi L. törvény: az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról IBTv. vagy 50-es törvény

Részletesebben

2013. évi L. törvény ismertetése. Péter Szabolcs

2013. évi L. törvény ismertetése. Péter Szabolcs 2013. évi L. törvény ismertetése Péter Szabolcs Szudán Csád Nigéria Szomália Krím - Ukrajna Irak Szíria Kiber hadviselés Társadalmi, gazdasági, jogi folyamatok információs hálózatokon mennek végbe, ez

Részletesebben

Bevezetés. Adatvédelmi célok

Bevezetés. Adatvédelmi célok Bevezetés Alapfogalmak Adatvédelmi célok Adatok és információk elérhet!ségének biztosítása és védelme Hagyományosan fizikai és adminisztratív eszközökkel Számítógépes környezetben automatizált eszközökkel

Részletesebben

Információbiztonság irányítása

Információbiztonság irányítása Információbiztonság irányítása Felső vezetői felelősség MKT szakosztályi előadás 2013.02.22 BGF Horváth Gergely Krisztián, CISA CISM gerhorvath@gmail.com Találós kérdés! Miért van fék az autókon? Biztonság

Részletesebben

(appended picture) hát azért, mert a rendszerek sosem

(appended picture) hát azért, mert a rendszerek sosem 1 Általános kezdés: Nyilvánvaló, hogy banki, üzleti szférában fontos a biztonság, de máshol? Otthoni gépen? Személyes adatok megszerezhetőek stb. vissza lehet élni vele -> igen tényleg fontos. Beágyazott,

Részletesebben

Informatikai biztonsági elvárások

Informatikai biztonsági elvárások Informatikai biztonsági elvárások dr. Dedinszky Ferenc kormány-fıtanácsadó informatikai biztonsági felügyelı 2008. július 2. Tartalom Átfogó helyzetkép Jogszabályi alapok és elıírások Ajánlások, a MIBA

Részletesebben

Muha Lajos. Az információbiztonsági törvény értelmezése

Muha Lajos. Az információbiztonsági törvény értelmezése Muha Lajos Az információbiztonsági törvény értelmezése kibervédelem? KIBERVÉDELEM KRITIKUS INFORMÁCIÓS INFRASTRUKTÚRÁK VÉDELME ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK VÉDELME Az információvédelem igénye Magyarország

Részletesebben

Syllabus 1.0 Ez a dokumentum részletesen ismerteti az ECDL IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is.

Syllabus 1.0 Ez a dokumentum részletesen ismerteti az ECDL IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. Syllabus 1.0 Ez a dokumentum részletesen ismerteti az ECDL IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. A modul célja Az IT-biztonság ECDL modul célja, hogy a vizsgázó

Részletesebben

MYSEC TALK SPECIAL SPAMMING BOTNET KLIENS A BONCASZTALON

MYSEC TALK SPECIAL SPAMMING BOTNET KLIENS A BONCASZTALON MYSEC TALK SPECIAL SPAMMING BOTNET KLIENS A BONCASZTALON ELŐADÁS FEJEZETEI BOTNETEK ÁTTEKINTÉSE RENDSZER ÁTTEKINTÉSE LOGELEMZÉS AZ ELSŐ NYOM.. AZ ELSŐ REAKCIÓ, AZUTÁN A MÁSODIK FÁJLOK & FUNKCIÓK LOGELEMZÉS

Részletesebben

Gyakorlati lépések, megoldási javaslatok. - Módszertan - Gyakorlati tapasztalatok - Felkészülési útmutató

Gyakorlati lépések, megoldási javaslatok. - Módszertan - Gyakorlati tapasztalatok - Felkészülési útmutató Gyakorlati lépések, megoldási javaslatok - Módszertan - Gyakorlati tapasztalatok - Felkészülési útmutató Barócsi István - Foursys Kft. Értékesítési vezető, Adatvédelmi tisztviselő (DPO Data Protection

Részletesebben

Az informáci alapjai. Bevezetés az információbiztonság és információbiztonsági irányítási rendszer alapfogalmaiba és szükségességébe

Az informáci alapjai. Bevezetés az információbiztonság és információbiztonsági irányítási rendszer alapfogalmaiba és szükségességébe Az informáci cióbiztonság alapjai Bevezetés az információbiztonság és információbiztonsági irányítási rendszer alapfogalmaiba és szükségességébe Tartalom Az információbiztonság fogalma Az információbiztonsági

Részletesebben

NEMZETI ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI HATÓSÁG. A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság

NEMZETI ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI HATÓSÁG. A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság NEMZETI ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) A 2013. évi L. törvény hatálya alá tartozó elektronikus

Részletesebben

IT hálózat biztonság. Hálózati támadások

IT hálózat biztonság. Hálózati támadások 5. Hálózati támadások Támadások típusai: Emberek manipulációja (social engineering) Fizikai támadás Hardveres támadás Szoftveres támadás illetve ezek tetszőleges kombinációja 2 A biztonsági tevékenységek

Részletesebben

Nemzetközi jogszabályi háttér I.

Nemzetközi jogszabályi háttér I. SZ2 Az elektronikus információbiztonságról szóló jogszabályok és a létfontosságú rendszerek Budapest, 2016. szeptember 28. Selyem Zsuzsanna tű. alezredes (zsuzsanna.selyem@katved.gov.hu) Nemzetközi jogszabályi

Részletesebben

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II.

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II. Elektronikus levelek Az informatikai biztonság alapjai II. Készítette: Póserné Oláh Valéria poserne.valeria@nik.bmf.hu Miről lesz szó? Elektronikus levelek felépítése egyszerű szövegű levél felépítése

Részletesebben

Dr. Muha Lajos. Az L. törvény és következményei

Dr. Muha Lajos. Az L. törvény és következményei Dr. Muha Lajos Az L. törvény és következményei a törvény hatálya A 2. (1) bekezdésben felsorolt (állami és önkormányzati) szervek és ezen szervek számára adatkezelést végzők A nemzeti adatvagyon körébe

Részletesebben

Informatikai biztonság a kezdetektől napjainkig

Informatikai biztonság a kezdetektől napjainkig Informatikai biztonság a kezdetektől napjainkig Dr. Leitold Ferenc tanszékvezető, egyetemi docens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar E-közszolgálati Fejlesztési Intézet Információbiztonsági

Részletesebben

Az ITIL egyszeruen. avagy. híd

Az ITIL egyszeruen. avagy. híd Az ITIL egyszeruen avagy híd 1 A piaci megatrend millió USD 300 Üzemeltetés (outsourcing) Üzembeállítás és támogatás 200 Alkalmazáskészítés Rendszer- és hálózatintegrálás 100 Informatikai tanácsadás és

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI INFORMATIKAI BIZOTTSÁG

KÖZIGAZGATÁSI INFORMATIKAI BIZOTTSÁG KÖZIGAZGATÁSI INFORMATIKAI BIZOTTSÁG 25. számú Ajánlása Magyar Informatikai Biztonsági Ajánlások (MIBA) 1.0 verzió 2008. június - 1 - Közigazgatási Informatikai Bizottság 25. számú Ajánlása Készült a Miniszterelnöki

Részletesebben

FOGYASZTÓVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK

FOGYASZTÓVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK Takács Péter hírközlési fogyasztói jogok képviselője FOGYASZTÓVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK Aktualitások az európai hírközlésszabályozásban 2009. június 25. WWW.HFJK.NHH.HU A javaslatcsomag jelentősége A javaslatcsomag

Részletesebben

Az ISZT Hun-CERT és a PROBE program. HBONE Workshop

Az ISZT Hun-CERT és a PROBE program. HBONE Workshop Az ISZT Hun-CERT és a PROBE program HBONE Workshop 2016.11.16. Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) Non-profit egyesület Alapítva: 1997, Munkatársak: 5 fő Az ISZT feladatai Koordináció (.hu cctld, BIX,

Részletesebben

Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ. Szekeres Balázs Műszaki igazgató PTA CERT-Hungary Központ Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ

Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ. Szekeres Balázs Műszaki igazgató PTA CERT-Hungary Központ Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ Szekeres Balázs Műszaki igazgató PTA CERT-Hungary Központ Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ 1 PTA CERT-Hungary Központ 2005. január 1-től látja el a Kormányzati CERT szerepet

Részletesebben

Információbiztonság. Tóth Balázs, CISSP Információbiztonsági tanácsadó

Információbiztonság. Tóth Balázs, CISSP Információbiztonsági tanácsadó Információbiztonság Tóth Balázs, CISSP Információbiztonsági tanácsadó Mirıl lesz szó Az információbiztonság alapjai Biztonságtudatosság Az információbiztonság alapjai A hiánya tőnik fel elsısorban Az információbiztonság

Részletesebben

Krasznay Csaba ZMNE doktorandusz

Krasznay Csaba ZMNE doktorandusz Krasznay Csaba ZMNE doktorandusz Adódik a kérdés, hogy miért kell kiemelten foglalkozni egy funkcionálisan jól működő rendszer esetén a biztonsággal? Válasz: mert e-közigazgatási rendszerek esetén nemzeti

Részletesebben

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. Tóth Béla 2015.

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. Tóth Béla 2015. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Tóth Béla 2015. Név: Tóth Béla Tanulmányok: 2010 - Óbudai Egyetem / NIK Informatikai Biztonság szak Mérnök Diploma Főállásban: Pénzügyi szektor IT Infrastruktúra

Részletesebben

Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai

Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai Bartek Lehel Zalaszám Informatika Kft. 2012. május 11. Az ISO 27000-es szabványsorozat az adatbiztonság a védelmi rendszer olyan, a védekező számára kielégítő

Részletesebben

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 3 1.1 Az Informatikai Biztonsági Politika célja... 3 1.1.1 Az információ biztonság keret rendszere... 3 1.1.2

Részletesebben

Információbiztonsági kihívások. Horváth Tamás & Dellei László 2010. 11. 23.

Információbiztonsági kihívások. Horváth Tamás & Dellei László 2010. 11. 23. Információbiztonsági kihívások Horváth Tamás & Dellei László 2010. 11. 23. Bemutatkozás Miről lesz szó Aktualitások, veszélyek az IT biztonság területén Megoldások Elő bemutató WIFI Hack Nádor Rendszerház

Részletesebben

Sérülékenység kezelés. Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ

Sérülékenység kezelés. Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ Sérülékenység kezelés Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ 1 A biztonságérzet a veszély érzékelésének hiánya 2 Mi a sérülékenység? Sérülékenység: Az IT biztonság területén a sérülékenység

Részletesebben

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B Számítógépes vírusok Barta Bettina 12. B Vírusok és jellemzőik Fogalma: A számítógépes vírus olyan önmagát sokszorosító program,mely képes saját magát más végrehajtható alkalmazásokban, vagy dokumentumokban

Részletesebben

IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja

IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja Ez a dokumentum részletesen ismerteti az IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. 2014 ECDL Alapítvány A syllabus

Részletesebben

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA Dr. Haig Zsolt mk. alezredes egyetemi docens ZMNE BJKMK Információs Műveletek és Elektronikai Hadviselés Tanszék haig.zsolt@zmne.hu AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA Az előadás az MTA Bolyai

Részletesebben

KARCAGI POLGÁRMESTERI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI STRATÉGIA (IBS)

KARCAGI POLGÁRMESTERI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI STRATÉGIA (IBS) 2-8/2014 KARCAGI POLGÁRMESTERI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI STRATÉGIA (IBS) Jóváhagyom: Karcag, 2014. július Oldal: 1 / 9 1. IBS dokumentum karbantartás Dokumentum változások története Verzió Dátum

Részletesebben

Az NKI bemutatása EGY KIS TÖRTÉNELEM

Az NKI bemutatása EGY KIS TÖRTÉNELEM EGY KIS TÖRTÉNELEM Az NKI bemutatása Tikos Anita Nemzeti Kibervédelmi Intézet 2013. Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiája 2013. július 1.: hatályba lép az Információbiztonsági törvény (Ibtv.) Heterogén szervezetrendszer:

Részletesebben

Bevezetés az Informatikai biztonsághoz

Bevezetés az Informatikai biztonsághoz AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG SPECIÁLIS TÉMAKÖREI Hungarian Cyber Security Package Bevezetés az Informatikai biztonsághoz 2012 Szeptember 12. Mi a helyzet manapság az informatikával? Tévedni emberi dolog,

Részletesebben

Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel

Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel Fábián Zoltán Dr. Horváth Zsolt, 2011 Kiindulás SZTE SZAKK információ információ adatvédelmi szabályozás napi gyakorlat információ Milyen az összhang? belső

Részletesebben

Szabó Zoltán PKI termékmenedzser szabo.zoltan@netlock.hu

Szabó Zoltán PKI termékmenedzser szabo.zoltan@netlock.hu Elektronikus számlázás Szabó Zoltán PKI termékmenedzser szabo.zoltan@netlock.hu TARTALOM A NetLock-ról röviden Magyarország első hitelesítés-szolgáltatója Az ealáírásról általában Hogyan, mivel, mit lehet

Részletesebben

Adott egy szervezet, és annak ügyfelei. Nevezzük a szervezetet bank -nak. Az ügyfelek az Interneten keresztül érzékeny információkat, utasításokat

Adott egy szervezet, és annak ügyfelei. Nevezzük a szervezetet bank -nak. Az ügyfelek az Interneten keresztül érzékeny információkat, utasításokat ! # $%&'() Adott egy szervezet, és annak ügyfelei. Nevezzük a szervezetet bank -nak. Az ügyfelek az Interneten keresztül érzékeny információkat, utasításokat küldenek a banknak. A bank valahogy meggyzdik

Részletesebben

Dr. Horváth Zsolt Dr. Tóth Zoltán, 2011

Dr. Horváth Zsolt Dr. Tóth Zoltán, 2011 Az információbiztonság megjelenése az egészségügyi szolgáltató szervezetek minőségirányítási rendszerében Dr. Horváth Zsolt Dr. Tóth Zoltán, 2011 Működési kérdések az információbiztonság szemszögéből Tisztában

Részletesebben

Szervezetek és biztonsági tudatosság - Jogérvényesítés a kiber térben

Szervezetek és biztonsági tudatosság - Jogérvényesítés a kiber térben Szervezetek és biztonsági tudatosság - Jogérvényesítés a kiber térben Birkás Bence Nemzetközi kapcsolattartó Puskás Tivadar Közalapítvány 1 2 3 ENSZ: Senkit nem lehet azzal büntetni, hogy megfosztják az

Részletesebben

IT Biztonsági és Adatvédelmi Incidenskezelési Szabályzat. Hatályos: május 25-től visszavonásig

IT Biztonsági és Adatvédelmi Incidenskezelési Szabályzat. Hatályos: május 25-től visszavonásig IT Biztonsági és Adatvédelmi Incidenskezelési Szabályzat Hatályos: 2018. május 25-től visszavonásig 1. A SZABÁLYZAT célja és hatálya Jelen szabályzatban használt fogalmak a Dunanett Nonprofit Kft. Adatvédelmi

Részletesebben

Szabványok, ajánlások

Szabványok, ajánlások Szabványok, ajánlások ISO 27000 szabványcsalád COBIT (Control Objectives for Information and Related Technology) Common Criteria (ISO/IEC 15408) ITIL és ISO/IEC 20000 (IT Infrastructure Library) KIB 25.

Részletesebben

GDPR- INFORMATIKAI MEGOLDÁSOK A JOGI MEGFELELÉS BIZTOSÍTÁSÁNAK ÉRDEKÉBEN

GDPR- INFORMATIKAI MEGOLDÁSOK A JOGI MEGFELELÉS BIZTOSÍTÁSÁNAK ÉRDEKÉBEN GDPR- INFORMATIKAI MEGOLDÁSOK A JOGI MEGFELELÉS BIZTOSÍTÁSÁNAK ÉRDEKÉBEN Pflanzner Sándor ADAPTO Solutions Kockázatelemzés követelménye a rendeletben Az adatkezelő és az adatfeldolgozó... a változó valószínűségű

Részletesebben

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek IV. számú módosításának kivonata 2010. március 15. Általános szerzıdési

Részletesebben

Az NKI bemutatása. Tikos Anita Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Az NKI bemutatása. Tikos Anita Nemzeti Kibervédelmi Intézet Az NKI bemutatása Tikos Anita Nemzeti Kibervédelmi Intézet EGY KIS TÖRTÉNELEM 2013. Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiája 2013. július 1.: hatályba lép az Információbiztonsági törvény (Ibtv.) Heterogén szervezetrendszer:

Részletesebben

ROP 3.1.3. Partnerség építés a Balaton régióban

ROP 3.1.3. Partnerség építés a Balaton régióban Elıadó: Fazekas Rita, környezetvédelmi ügyintézı Európai Parlament és a Tanács 761/2001/EK rendelete alapján a Környezetvédelmi Vezetési és Hitelesítési Rendszerében (EMAS) való önkéntes részvételi lehetısége

Részletesebben

Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben. Börtsök András Projekt vezető. www.nospammail.hu

Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben. Börtsök András Projekt vezető. www.nospammail.hu Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben Börtsök András Projekt vezető www.nospammail.hu Email forgalom 2010 2010. májusában Magyarország az egy főre jutó spamek

Részletesebben

DHA VÉDELMI RENDSZER EREDMÉNYEINEK STATISZTIKAI VIZSGÁLATA

DHA VÉDELMI RENDSZER EREDMÉNYEINEK STATISZTIKAI VIZSGÁLATA DHA VÉDELMI RENDSZER EREDMÉNYEINEK STATISZTIKAI VIZSGÁLATA Laboratory of Cryptography and System Security (CrySyS) Híradástechnika Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (szabog@crysys.hu)

Részletesebben

AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG SPECIÁLIS TÉMAKÖREI. Hungarian Cyber Security Package

AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG SPECIÁLIS TÉMAKÖREI. Hungarian Cyber Security Package AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG SPECIÁLIS TÉMAKÖREI Hungarian Cyber Security Package Behatolásvédelem Hálózatbiztonsági események érzékelése Benyó Pál Kabai András Tartalom Hálózatbiztonsági incidensek Hálózatbiztonsági

Részletesebben

NAGY SÁV, NAGY VÉDELEM A KIBERBIZTONSÁG MODERN FAKTORAI. Keleti Arthur Kecskemét, 2014.10.08

NAGY SÁV, NAGY VÉDELEM A KIBERBIZTONSÁG MODERN FAKTORAI. Keleti Arthur Kecskemét, 2014.10.08 NAGY SÁV, NAGY VÉDELEM A KIBERBIZTONSÁG MODERN FAKTORAI Keleti Arthur Kecskemét, 2014.10.08 TEMPÓ SÁVSZÉLESSÉG KOMPLEXITÁS 2 Kép forrás: Internet, http:// www.fbi.gov 3 A KÍNAIAK JOBBAN CSINÁLJÁK 4 HOVA

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság május 8. verzió 1.0. A BEJELENTÉS-KÖTELES SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓK

TÁJÉKOZTATÓ. Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság május 8. verzió 1.0. A BEJELENTÉS-KÖTELES SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓK TÁJÉKOZTATÓ A BEJELENTÉS-KÖTELES SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓK RÉSZÉRE Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018. május 8. verzió 1.0. 2 / 5 oldal Tisztelt Szolgáltatók! Az új kiberbiztonsági

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI INFORMATIKAI BIZOTTSÁG. 25. számú Ajánlása. Magyar Informatikai Biztonsági Ajánlások (MIBA)

KÖZIGAZGATÁSI INFORMATIKAI BIZOTTSÁG. 25. számú Ajánlása. Magyar Informatikai Biztonsági Ajánlások (MIBA) KÖZIGAZGATÁSI INFORMATIKAI BIZOTTSÁG 25. számú Ajánlása Magyar Informatikai Biztonsági Ajánlások (MIBA) 25/3. Informatikai Biztonsági Iránymutató Kis Szervezeteknek (IBIX) 1.0 verzió 2008. június Közigazgatási

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft, mint tanúsító szervezet.

TANÚSÍTVÁNY. A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft, mint tanúsító szervezet. TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft, mint tanúsító szervezet tanúsítja, hogy a NETI Informatikai Tanácsadó Kft. által kifejlesztetett OneWayer

Részletesebben

A Hivatal érvényben lévő alábbi dokumentumok létrehozása, szinkronizálása szükséges

A Hivatal érvényben lévő alábbi dokumentumok létrehozása, szinkronizálása szükséges Informatikai Biztonsági feladatok: Fizikai biztonsági környezet felmérése Logikai biztonsági környezet felmérése Adminisztratív biztonsági környezet felmérése Helyzetjelentés Intézkedési terv (fizikai,

Részletesebben

A Z E L E K T R O N I K U S A L Á Í R Á S J O G I S Z A B Á L Y O Z Á S A.

A Z E L E K T R O N I K U S A L Á Í R Á S J O G I S Z A B Á L Y O Z Á S A. JOGI INFORMATIKA A Z E L E K T R O N I K U S A L Á Í R Á S J O G I S Z A B Á L Y O Z Á S A. A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve

Részletesebben

Quo Vadis IT Sec? Mi újság az IT Biztonság világában? Máriás Zoltán, TMSI Kft

Quo Vadis IT Sec? Mi újság az IT Biztonság világában? Máriás Zoltán, TMSI Kft Quo Vadis IT Sec? Mi újság az IT Biztonság világában? Máriás Zoltán, TMSI Kft az elıadás neve lehetett volna akár.. A-A (az antivírusnak annyi) T-T (tőzfal? talán, de mi van, ha mégsem?... ) Ha-Ha (a határvédelem

Részletesebben

Rendszerszemlélet let az informáci. cióbiztonsági rendszer bevezetésekor. Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu

Rendszerszemlélet let az informáci. cióbiztonsági rendszer bevezetésekor. Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu Rendszerszemlélet let az informáci cióbiztonsági rendszer bevezetésekor Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu Informáci cióbiztonsági irány nyítási rendszer (IBIR) részeir Információs vagyon fenyegetettségeinek

Részletesebben

IT-biztonság. 1.1.2 A kiberbűnözés fogalma 1.1.3 A hackelés, a crackelés és az etikus hackelés közötti különbségek

IT-biztonság. 1.1.2 A kiberbűnözés fogalma 1.1.3 A hackelés, a crackelés és az etikus hackelés közötti különbségek IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja Ez a dokumentum részletesen ismerteti az IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. 2014 ECDL Alapítvány A syllabus

Részletesebben

Út az ITIL-e00n át az ISO/IEC 20000-ig Fujitsu Siemens Computers Kft.

Út az ITIL-e00n át az ISO/IEC 20000-ig Fujitsu Siemens Computers Kft. Út az ITIL-e00n át az ISO/IEC 20000-ig Fujitsu Siemens Computers Kft. Nádas Bence - Menedzselt szolgáltatások vezető, Fujitsu Siemens Computers Kft. 2009. március 18. Vállalatunk A Fujitsu Siemens Computers

Részletesebben

MKB BANK ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A BANKSZÁMLÁK VEZETÉSÉRİL, A BETÉTGYŐJTÉSRİL ÉS A KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRÓL

MKB BANK ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A BANKSZÁMLÁK VEZETÉSÉRİL, A BETÉTGYŐJTÉSRİL ÉS A KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRÓL MKB BANK ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A BANKSZÁMLÁK VEZETÉSÉRİL, A BETÉTGYŐJTÉSRİL ÉS A KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRÓL Budapest, 2012. június 1. TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 6 1. Az Üzletszabályzat

Részletesebben

Tudjuk-e védeni dokumentumainkat az e-irodában?

Tudjuk-e védeni dokumentumainkat az e-irodában? CMC Minősítő vizsga Tudjuk-e védeni dokumentumainkat az e-irodában? 2004.02.10. Miről lesz szó? Mitvédjünk? Hogyan védjük a papírokat? Digitális dokumentumokvédelme A leggyengébb láncszem Védelem korlátai

Részletesebben

Információbiztonság vs. kiberbiztonság az okos város szempontjából. Dr. Krasznay Csaba NKE Kiberbiztonsági Akadémia

Információbiztonság vs. kiberbiztonság az okos város szempontjából. Dr. Krasznay Csaba NKE Kiberbiztonsági Akadémia Információbiztonság vs. kiberbiztonság az okos város szempontjából Dr. Krasznay Csaba NKE Kiberbiztonsági Akadémia Definíciók Információbiztonság: az elektronikus információs rendszer olyan állapota, amelyben

Részletesebben

Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása

Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása Dr. Dedinszky Ferenc kormány-főtanácsadó Informatikai biztonsági felügyelő Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkárság

Részletesebben

Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete

Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete Baptista Szeretetszolgálat VII. Oktatási konferencia 2015.03.19. Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete Szakmai tapasztalat: - 1979-1980: FÜTI, R20/R40 nagygépes operátor

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY KARBANTARTÁSI Jegyzőkönyv

TANÚSÍTVÁNY KARBANTARTÁSI Jegyzőkönyv TANÚSÍTVÁNY KARBANTARTÁSI Jegyzőkönyv A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft, mint a Nemzeti Akkreditációs Testület által NAT-6-0048/2011 számon akkreditált

Részletesebben

Integrált biztonság. Integrated security. / Irodalomfeldolgozás / 2007.06.04. www.futurit.eu

Integrált biztonság. Integrated security. / Irodalomfeldolgozás / 2007.06.04. www.futurit.eu / Irodalomfeldolgozás / Integrated security www.futurit.eu BEVEZETÉS BIZTONSÁGI KOCKÁZATOK BIZTONSÁGI MÓDSZEREK, MÓDSZERTANOK SZENZOROK SZENZORHÁLÓZATOK ELÉRHETŐSÉGEK BEVEZETÉS 1/1. Biztonság: kárt okozni

Részletesebben

KOGÁT - Környezetvédelmi, Olaj- és Gázipari Technológiákat Kutató-fejlesztı Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelısségő Társaság

KOGÁT - Környezetvédelmi, Olaj- és Gázipari Technológiákat Kutató-fejlesztı Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelısségő Társaság KOGÁT - Környezetvédelmi, Olaj- és Gázipari Technológiákat Kutató-fejlesztı Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelısségő Társaság 2008. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE Budapest, 2009. június 26. 1. oldal 1 A

Részletesebben

Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése. Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009

Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése. Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009 Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009 Előadás tartalma Adatbázis biztonsággal kapcsolatos fogalmak értelmezése Rendszertani alapok Rendszerezési kategóriák

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. Giesecke & Devrient GmbH, Germany által előállított és forgalmazott

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. Giesecke & Devrient GmbH, Germany által előállított és forgalmazott TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

IT biztonsági törvény hatása

IT biztonsági törvény hatása IT biztonsági törvény hatása IT biztonság a modern államigazgatás szolgálatában Tim Zoltán CISA, CISM, CRISC, CCSK, IPMA B Budapest, 2014. Október 16. 1 Informatikai biztonság jogszabályai Today 1 2 3

Részletesebben

INFORMÁCIÓBIZTONSÁGRÓL GAZDASÁGI VEZETŐKNEK A 41/2015. (VII. 15.) BM RENDELET KAPCSÁN ELŐADÓ: NAGY ISTVÁN

INFORMÁCIÓBIZTONSÁGRÓL GAZDASÁGI VEZETŐKNEK A 41/2015. (VII. 15.) BM RENDELET KAPCSÁN ELŐADÓ: NAGY ISTVÁN INFORMÁCIÓBIZTONSÁGRÓL GAZDASÁGI VEZETŐKNEK A 41/2015. (VII. 15.) BM RENDELET KAPCSÁN ELŐADÓ: NAGY ISTVÁN Előadó: Nagy István Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Informatikai osztályvezető Időpont:

Részletesebben

1. számú melléklet. Etikai Kódex. 1. Az el fizet személyes adatai

1. számú melléklet. Etikai Kódex. 1. Az el fizet személyes adatai 1. számú melléklet Etikai Kódex 1. Az el fizet személyes adatai Amennyiben az el fizet személyes adatai (bejelentkezési azonosító, jelszó) nem a szolgáltató hibájából kerülnek illetéktelen személyhez,

Részletesebben

Számítástechnika nyugdíjasoknak. 2011. Február 16.

Számítástechnika nyugdíjasoknak. 2011. Február 16. Számítástechnika nyugdíjasoknak 2011. Február 16. A mai előadás témája Az internet Az Internet a hálózatok hálózata, avagy egy mindent és mindenkit összekötı világmérető informatikai szuper sztráda. Szerepe

Részletesebben

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ FREDERIK TECHNOLOGIES PARTNEREI RÉSZÉRE

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ FREDERIK TECHNOLOGIES PARTNEREI RÉSZÉRE FREDERIK TECHNOLOGIES PARTNEREI RÉSZÉRE Hatályos: 1 TARTALOM 1. ADATKEZELŐ ADATAI... 3 2. A TÁJÉKOZTATÓ CÉLJA... 3 3. AZ ADATKEZELÉS ÁLTALÁNOS CÉLJA... 3 4. KEZELT ADATOK...4 4.1. SZERZŐDÉSES KAPCSOLATOK...

Részletesebben

Adatbiztonság. Adatbiztonság, adatvédelem. IT elemei és környezete - veszélyforrások

Adatbiztonság. Adatbiztonság, adatvédelem. IT elemei és környezete - veszélyforrások , adatvédelem Az adatok jogosulatlan megszerzése, módosítása és tönkretétele elleni műszaki és szervezési intézkedések és eljárások együttes rendszere. IT elemei és környezete - veszélyforrások Személyzet,

Részletesebben

Mi köze a minőséghez?

Mi köze a minőséghez? Dr. Kondorosi Károly egyetemi docens A COBIT szabványról Bemutatkozik az SQI A szoftverminőség komplex kérdésköre 2005. április 15. Mi köze a minőséghez? Mennyire biztonságos egy informatikai rendszer?

Részletesebben

DDoS támadások, detektálás, védekezés. Galajda József - Core Transport Network Planning Expert

DDoS támadások, detektálás, védekezés. Galajda József - Core Transport Network Planning Expert DDoS támadások, detektálás, védekezés Galajda József - Core Transport Network Planning Expert (D)DoS - áttekintés (D)DoS (Distributed) Denial of Service Szolgáltatás megtagadással járó támadás Célja egy

Részletesebben

Sapientia Egyetem, Matematika-Informatika Tanszék.

Sapientia Egyetem, Matematika-Informatika Tanszék. Kriptográfia és Információbiztonság 11. előadás Sapientia Egyetem, Matematika-Informatika Tanszék Marosvásárhely, Románia mgyongyi@ms.sapientia.ro 2018 Miről volt szó az elmúlt előadáson? hash függvények

Részletesebben

2006. évi XCIV. törvény. a tőz elleni védekezésrıl, a mőszaki mentésrıl és a tőzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény módosításáról

2006. évi XCIV. törvény. a tőz elleni védekezésrıl, a mőszaki mentésrıl és a tőzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény módosításáról Mi változott a tőzvédelmi törvényben, 2006-ban? A 2006. évi XCIV. törvény több ponton módosította az 1996. évi XXXI. Törvényt. A változások és az eredeti szöveg egymás melletti vizsgálata és a hozzá főzött

Részletesebben

PTA CERT-Hungary Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ

PTA CERT-Hungary Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ Puskás Tivadar Közalapítvány PTA CERT-Hungary Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ Adathalászat (phishing) 2012. május Tartalom Bevezető...3 Adathalászat (phishing)...3 Banki és pénzügyi szektor ellen irányuló

Részletesebben

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket?

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? Egy email szövegében elhelyezet információ annyira biztonságos, mintha ugyanazt az információt

Részletesebben

Tudatos kockázatmenedzsment vs. megfelelés

Tudatos kockázatmenedzsment vs. megfelelés Tudatos kockázatmenedzsment vs. megfelelés Horváth Balázs horvath.balazs@trconsult.hu Ruha Norbert ruha.norbert@trconsult.hu Agenda A korszerű kockázatmenedzsment kihívásai és jellemzői A megfelelés problémaköre

Részletesebben