IT Biztonság. Dr. Bakonyi Péter c.főiskolai tanár

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "IT Biztonság. Dr. Bakonyi Péter c.főiskolai tanár"

Átírás

1 IT Biztonság Dr. Bakonyi Péter c.főiskolai tanár

2 A hálózati információbiztonság megteremtése Az információs társadalom kiteljesedése hazánkat minőségileg új kihívásokkal állítja szembe, ahol a terrorizmus, szervezett bűnözés eszközeivel viszonylag kis ráfordítással mind a közigazgatás, mind az üzleti élet rendszereinek működése megbénítható, akár több ezer kilométer távolságból. A biztonság és bizalom a jól működő gazdaság alapja és feltétele. Meg kell tehát védeni az információk és információs rendszerek rendelkezésre állását, hitelesíthetőségét, bizalmasságát, sértetlenség és letagadhatatlanságát, és egy esetleges kiesésre való tekintettel ki kell alakítani a rendszerek működésének helyreállíthatóságához szükséges védelmi, figyelési/érzékelési és reagálási képességek kialakítását és fenntartását is.

3 A hálózati információbiztonság megteremtése A tapasztalatok szerint mind a piaci, mind a közigazgatási szereplők hajlamosak e problémával csak akkor foglalkozni, ha már a baj megtörtént, azonban ennek költségei jóval magasabbak lehetnek, mint az állam által támogatott, irányított és felügyelt, tervszerű felkészülésnek. Az informatikai biztonsági problémák igen jelentős gazdasági károkat okoznak, melyek elhárítása fontos feladat az IKT iránti bizalom megteremtése, az IKT megfelelő terjedése és a versenyképesség érdekében. A biztonság ezen ága is közjószág, ezért megteremtésében az állami szerepvállalás elengedhetetlen.

4 A biztonság kialakításának lépései Helyzetfelmérés: ennek során meghatározzuk és osztályozzuk a védendő információkat, erőforrásokat, veszélyeket és fenyegetettségeket. Kockázatelemzés: a helyzetelemzés alapján meghatározzuk a fenyegetettségek által képviselt kockázatokat. Védelmi intézkedések kidolgozása: a kockázatokat kezelni kell, ezért meghatározzuk a kockázatok kezelésére (csökkentéséhez, elkerüléséhez, elviseléshez) szükséges intézkedéseket. A védelmi intézkedéseket implementáljuk és működtetjük. Ennek során folyamatosan figyelemmel kísérjük és helyesbítjük biztonsági rendszerünket.

5 Az informatikai biztonság 3/5 pillérei 1. Bizalmasság (Confidentiality): az információhoz csak az arra feljogosítottak férhetnek hozzá. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy biztosítani kell, hogy illetéktelenek vagy ne férhessenek hozzá az adathoz, vagy az adatok olyan formában pl. titkosítva legyenek hozzáférhetőek, hogy azt csak az arra jogosultak (személyek, rendszerek) tudják értelmezni. 2. Sértetlenség (Integrity): az információt csak az arra feljogosítottak módosíthatják. Más szóval ez azt jelenti, hogy az adat mindig olyan állapotban legyen, ahogy az utolsó, módosításra jogosult hagyta. Gyakorlatban meg kell akadályozni a módosítás jellegű hozzáféréseket, illetve megfelelő módszerekkel biztosítani kell a jogosulatlan (vagy véletlen, pl. műszaki hibából eredő) módosítások felismerését.

6 Az informatikai biztonság pillérei 3. Letagadhatatlanság (non-repudation) alatt azt értjük, hogy az információ jogosult módosítója vagy előállítója ne tudja letagadni ezt a cselekedetet. Ez nyilvánvalóan alapvető fontosságú például az elektronikus úton indított közigazgatási eljárások, stb. esetében. 4. Az elszámoltathatóság/hitelesség (authentication) annak biztosítása, hogy az információval kapcsolatos műveletek végrehajtója később azonosítható legyen. Ez többek között megfelelő naplózással biztosítható.

7 Az informatikai biztonság három pillére 5. Elérhetőség (Availability): az információ rendelkezésre áll az arra feljogosítottak számára. Gyakorlatban biztosítani kell, hogy a rendszer, amely az adatot szolgáltatja működőképes legyen, ne lehessen támadással megbénítani, műszaki hiba esetén sem semmisüljenek meg az adatok és az információ értelmezhető formában álljon rendelkezésre. Megjegyzés: Vannak akik csak három alappillért sorolnak fel, s a sértetlenség körébe sorolják a letagadhatatlanságot és a hitelességet.

8 Információbiztonság-technikai fenyegetettség Ez a legkönnyebben érzékelhető veszély a számítógéphasználók számára. A különféle rosszindulatú kódok vírusok, kémprogramok - járványszerűen jelennek meg. Az ábrán láthatjuk az utóbbi évek nagy nyári vírusinvázióit. A periodicitás okát a szakma még nem tárta föl. A rosszindulatú malware kódok állatrendszertani besorolásával sokan próbálkoztak, de sikertelenül: a besorolás elavul, mire elkészül. Kb különböző fajú, ismert, rosszindulatú kód tenyészik a világhálón. A megelőzést a gyors változás és a rendszerezés lehetetlensége nehezíti, a szakma az utólagos védekezésre rendezkedett be.

9 Fogalomtár

10 A havonta detektált új vírusok és férgek száma A havonta detektált új vírusok és férgek száma január és között. A zöld vonal a tendenciát mutatja. (Forrás: Yuri Mashevsky, Kaspersky Lab, Watershed in malicious code evolution

11 A havonta detektált új trójai programok száma A havonta detektált új trójai programok száma 2003 január és 2005 között. A zöld vonal a tendenciát mutatja. (Forrás: mint előbb)

12

13 Fogalomtár Phishing-adathalászat: A phishing-támadások általában ben történő megkereséssel kezdődnek. A csalók gyakorlatilag kéretlen levélként küldik ki felhívásukat, amiben arra próbálják rávenni a címzetteket, hogy látogassanak el hamis weboldalakra, és ott adják meg különféle személyes vagy banki adataikat. Vhising: A phishing és a pharming óvatossá tette a felhasználókat, ezért a becsapás újabb módját találták ki: levelet írnak vagy telefonos üzenetet hagynak egy szervezet nevében (pl. bank), és kérik, hogy hívják fel az adott telefonszámot, ami természetesen nem az adott szervezethez tartozik. Pharming: A pharming lényege, hogy a keresett weboldal helyett a felhasználót más weblapra irányítják, és azt a látszatot keltik, mintha jó helyen járna

14 Phishing üzenetek száma

15 Phishing üzenetek szektoronként

16 Fogalomtár DoS (Denial of Service) attack egy informatikai szolgáltatás részleges vagy teljes megbénítása Gyakran a támadótól is jelentős erőforrást igényel Patcheléssel, sávszélesség korlátozásával védekezhetünk DDoS (Distributed DoS) attack olyan DoS támadás, ahol a szolgáltatásbénítás több forrásból történik Sok kis erőforrású zombie host egyesítése (botnet) Védekezni nagyon nehéz Kik csinálják: ellenségek, maffia (védelmi pénz)

17 DoS attack

18 Hype Cycle for information security-2006

19 Prioritás mátrix

20

21 Virtuális biztonsági partíció A többszörös virtulis gépek biztonságát garantáló technológia, ezt a VMM-( vm manager ) ben valósítják meg autentikációs szabvány Az küldőjét azonosítja Adatbázisok biztonsági eszközei A vállalati adatbázisok biztonságát érik el pl. titkosítással, behatolás védelemmel, a monitorozás nem ide tartozik

22

23 Hálózati hozzáférés ellenőrzése- NAC A rendszer biztonsági állapotát ellenőrzi. Ezen állapot alapján határozza meg a biztonsági stratégiát és a megvalósítandó intézkedéseket Biometrikus technológiák Újlenyomat, szem és arc diagnosztika alapján azonosítják az embereket E mail titkosítás Számos módszer ismert az titkosításra, hogy biztosítsák az érzékeny adatok biztonságát-mime, PGP,..

24

25

26

27 Mashup fenyegetés A web 2.0 koncepció a tartalmakat különböző site-okból állítja össze. Ez új fenyegetésket hordoz magában Adatbázis féreg Az adatbázis kezelő rendszert támadja meg RFID fenyegetés Ezek a fenyegetések: a személyíségi jogok megsértése, virusok, stb Rootkits Ez egy módosított rendszer file amit a támadó elhelyez a szerver rendszerén hogy észrevétlenül admonisztrativ ellneőrzést nyerjen a rendszeren

28

29

30 WLAN támadás Védeni kell a wlan-t mert különben bizalmas információkat lehet veszíteni Azonosság lopás Az egyén személyes vagy pénzügyi információjának elsajátítása pénzlopás vagy más bűncselekmény elkövetése miatt Adathalászat A felhasznlótól trükkösen megszerzi a banki azonosítást,hogy a pénzét eltuljadonítsa Mobil és vezetéknélküli készülékek elleni támadás Már vannak mobil vírusok. A készülékek elsajátítása a szerzői tulajdon elsajátitása

31

32 Botnets Egy károkozó szoftver, amely észrevétlen mindaddig amig nem élesítik hogy bajt okozzon általában a DoS támadással Spyware Egy kártékony szoftver amely a felhasználó tudta nélkül ad információt Spam Nem kívánt tömeges DNS támadás A DNS rendszert támadja meg és hamis információk alapján olyan site-okra irányítja amelyek kárt okozhatnak. ( Pharming )

33

34 Denial of Service ( DoS ) támadás Informatikai szolgáltatás részleges vagy teljes megbénítása Hybrid féreg A hybrid technika többféle technikát használ a férgek terjesztésére. Többek között a szoftver és haálózat sérülési pontjait keresi meg Virusok Kártékony programok széleskörű terjedésre alkalmasak

35

36

37

38

39

40 Az információbiztonsági szabványok rendszere Irányítás BS ISO/IEC Műszaki Hálózatbiztonság IS Titkosítás - IS18033 Digitális aláírás IS Időbélyegzés IS Üzenethitelesítés IS 9797 Hozzáférés-ell. IS Folyamat Infokom védelem modelljei IS Kockázatkezelés IS BS (ITIL) Ellenintézkedés Behatolásérzékelés TR SSE-CMM IS Mérés IS ISO 9001 SSE-CMM IS Inf.bizt. incidensek kez. TR Audit, tanúsítás ISO EN ISO 62-es útmutató EN EA 7/13 Letagadhatatlanság - IS13888 TTP szolgáltatások IS Kulcsgondozás IS Lenyomatképzés IS Termék/rendszer értékelés Működő rendszerek felmérése IS Az inf. biztonság értékelésének közös szempontjai CC IS Inf. biztonságértékelés módszertana IS Az inf. biztonság garanciális keretei IS EN Védelmi profilok nyilv. - IS Védelmi profilok megadása IS Kriptográfiai modulok biztonsági követelményei IS Kriptográfiai modulok értékelése FIPS Védelmi profilok (pl. NIST)

41 Incidenskezeléssel foglalkozó csoportok (CERT vagy CSIRT) Megelőző szolgáltatások Bejelentés/közlemény Technológiai figyelmeztetések Biztonsági audit és értékelés Konfigurálás és biztonsági eszközök, alkalmazások használata Behatolásészlelő szolgáltatások Biztonsággal kapcsolatos információk terjesztése Reagáló szolgáltatások Riasztás és figyelmeztetés Incidenskezelés ~ elemzése ~re adott válasz helyben ~re adott válasz támogatása ~re adott válaszok koordinálása Sebezhetőségek kezelése ~ elemzése ~re adott válasz ~re adott válasz koordinálása Kártékony inf. termékek kezelése ~ elemzése ~re válasz ~re válasz koordinálása Biztonságot javító szolgáltatások Kockázatelemzés Katasztrófavédelmi terv Biztonsági tanácsadás Tudatosság növelése Oktatás/tanfolyamok Termékértékelés/ tanúsítás

42 Fogalomtár Adminisztratív biztonság: Az információ védelme adminisztratív eszközökkel. Pl.: jelszókezelési szabályzat. Algoritmikus biztonság: Az információ védelme informatikai eszközökkel. Pl.: titkosítás. Autentikáció: Annak a megállapítása, hogy valaki, vagy valami az-e, mint akinek állítja magát. Autorizáció: Valakinek vagy valaminek a feljogosítása valamely művelet elvégzésére, vagy valamely infomációhoz való hozzáférésre. Back-up: biztonsági mentés. CERT vagy CSIRT incidenskezeléssel foglalkozó csoportok

43 Fogalomtár DoS (Denial of Service) attack egy informatikai szolgáltatás részleges vagy teljes megbénítása DDoS (Distributed DoS) attack olyan DoS támadás, ahol a szolgáltatásbénítás több forrásból történik Elektronikus aláírás: Olyan eljárás, amely segítségével megbizonyosodhatunk az elektronikus információ forrásáról és sértetlenségéről. Fizikai biztonság: Az információt kezelő rendszerek fizikai védelmét megvalósító védelmi intézkedések. Pl.: tűzvédelem, lopás elleni védelem. Malware: Kórokozó, rosszindulatú program titokban, nemkívánt műveleteket végrehajtó program.

44 Fogalomtár Melissa virus: Melissa vírus volt az első olyan vírus, amely ben terjedt, és amely az Outlook segítségével további 50 felhasználónak küldte el magát. Bár maga a vírus nem okozott kárt, vagyis nem módosított vagy törölt adatokat, az általa szétküldött óriási mennyiségű számos hálózatot a lebénulásig terhelt. Spam kéretlen eket jelent. Ezeket a kéretlen eket általában egyszerre nagyon sok címre küldik el. Gyakran használnak közvetítő szervereket a kéretlen ek küldésére, ami megbéníthatja a valós ek küldését Tűzfal: Olyan hálózati eszköz, amely képes valamilyen szabályrendszer alapján számítógép hálózat forgalmát szűrni.

45 Fogalomtár Tanúsítvány: Olyan elektronikus adat, amely megbízható harmadik fél segítségével tanúsítja a kérdéses rendszer, kommunikáló fél azonosságát. Zombie Computers: DDOS támadásoknál egy automatizált eszköz felkutatja a hálózaton lévő sebezhető számítógépeket, majd egy rosszindulatú program ezekre telepszik. Ez a gép a zombie. Az ilyen gépek megfelelő utasításra támadnak.

46 Köszönöm a figyelmet!

Dr. Bakonyi Péter c.fıiskolai tanár

Dr. Bakonyi Péter c.fıiskolai tanár IT Biztonság Dr. Bakonyi Péter c.fıiskolai tanár A hálózati információbiztonság megteremtése Az információs társadalom kiteljesedése hazánkat minıségileg új kihívásokkal állítja szembe, ahol a terrorizmus,

Részletesebben

Informatikai adatvédelem a. Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató

Informatikai adatvédelem a. Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató Informatikai adatvédelem a gyakorlatban Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató Az informatika térhódításának következményei Megnőtt az informatikától való függőség Az informatikai kockázat üzleti kockázattá

Részletesebben

A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA

A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA 1. Általános rendelkezések 1.1 Az Informatikai Biztonsági Szabályzat (IBSZ) célja Szerződéses és leendő partnereink tájékoztatása a DFL Systems Kft.

Részletesebben

A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI. Az audit gyakorlati szempontjai. Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor

A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI. Az audit gyakorlati szempontjai. Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI { Az audit gyakorlati szempontjai Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor Mobil: +36 20 916 3541 E-mail: sipos.gyozo@nador.hu SZÁMSZERŰSÍTETT KOCKÁZATOK

Részletesebben

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály -

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 1 GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 2018. február 5. Debrecen Keczán Attila rendszergazda 2 GDPR informatikus szemmel Bemutatkozás Adminisztratív

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Információbiztonsági Szabályzat elkészítése és javasolt tartalma. Debrıdy István Németh Ákos

Információbiztonsági Szabályzat elkészítése és javasolt tartalma. Debrıdy István Németh Ákos Információbiztonsági Szabályzat elkészítése és javasolt tartalma Debrıdy István Németh Ákos 2013. évi L. törvény Az e törvény hatálya alá tartozó elektronikus információs rendszerek teljes életciklusában

Részletesebben

A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság

A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) A 2013. évi L. törvény hatálya alá tartozó elektronikus információs rendszerek biztonságának

Részletesebben

Krasznay Csaba Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem

Krasznay Csaba Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Krasznay Csaba Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Korábban soha nem látott mennyiségű közigazgatási rendszer- és szoftverfejlesztés történik Magyarországon A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint

Részletesebben

Muha Lajos: Informatikai biztonság

Muha Lajos: Informatikai biztonság Az élet minden területén egyre bonyolultabb és nagy kiterjedés! informatikai rendszerek alakulnak ki. Az intézmények tevékenységét és m!ködését mind intenzívebben támogatják informatikai alkalmazások.

Részletesebben

GLOBÁLIS KIHÍVÁS, REGIONÁLIS VÁLASZOK

GLOBÁLIS KIHÍVÁS, REGIONÁLIS VÁLASZOK GLOBÁLIS KIHÍVÁS, REGIONÁLIS VÁLASZOK KIBERBIZTONSÁG KELET-KÖZÉP-EURÓPÁBAN Berzsenyi Dániel külső munkatárs Stratégiai Védelmi Kutatóközpont Copyright 2012 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.

Részletesebben

Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben. Börtsök András Projekt vezető. www.nospammail.hu

Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben. Börtsök András Projekt vezető. www.nospammail.hu Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben Börtsök András Projekt vezető www.nospammail.hu Email forgalom 2010 2010. májusában Magyarország az egy főre jutó spamek

Részletesebben

Bevezetés. Adatvédelmi célok

Bevezetés. Adatvédelmi célok Bevezetés Alapfogalmak Adatvédelmi célok Adatok és információk elérhet!ségének biztosítása és védelme Hagyományosan fizikai és adminisztratív eszközökkel Számítógépes környezetben automatizált eszközökkel

Részletesebben

Syllabus 1.0 Ez a dokumentum részletesen ismerteti az ECDL IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is.

Syllabus 1.0 Ez a dokumentum részletesen ismerteti az ECDL IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. Syllabus 1.0 Ez a dokumentum részletesen ismerteti az ECDL IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. A modul célja Az IT-biztonság ECDL modul célja, hogy a vizsgázó

Részletesebben

Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata

Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata 2009.11.19. TARTALOMJEGYZÉK 1 Általános rendelkezések... 3 1.1 A SZABÁLYOZÁS CÉLJA... 3 1.2 A DOKUMENTUM BESOROLÁSA... 3 1.3 KAPCSOLAT AZ ELECTOOL

Részletesebben

(appended picture) hát azért, mert a rendszerek sosem

(appended picture) hát azért, mert a rendszerek sosem 1 Általános kezdés: Nyilvánvaló, hogy banki, üzleti szférában fontos a biztonság, de máshol? Otthoni gépen? Személyes adatok megszerezhetőek stb. vissza lehet élni vele -> igen tényleg fontos. Beágyazott,

Részletesebben

ADATKEZELÉSI SZERZŐDÉS ADATFELDOLGOZÓVAL

ADATKEZELÉSI SZERZŐDÉS ADATFELDOLGOZÓVAL ADATKEZELÉSI SZERZŐDÉS ADATFELDOLGOZÓVAL Amely létrejött a Adatkezelő neve:. Adatkezelő székhelye:.. Adatkezelő adószáma vagy cégjegyzékszáma: adatkezelő (továbbiakban Adatkezelő) és a Syntax team Kft

Részletesebben

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket?

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? Egy email szövegében elhelyezet információ annyira biztonságos, mintha ugyanazt az információt

Részletesebben

Sérülékenység kezelés. Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ

Sérülékenység kezelés. Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ Sérülékenység kezelés Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ 1 A biztonságérzet a veszély érzékelésének hiánya 2 Mi a sérülékenység? Sérülékenység: Az IT biztonság területén a sérülékenység

Részletesebben

IT Biztonsági és Adatvédelmi Incidenskezelési Szabályzat. Hatályos: május 25-től visszavonásig

IT Biztonsági és Adatvédelmi Incidenskezelési Szabályzat. Hatályos: május 25-től visszavonásig IT Biztonsági és Adatvédelmi Incidenskezelési Szabályzat Hatályos: 2018. május 25-től visszavonásig 1. A SZABÁLYZAT célja és hatálya Jelen szabályzatban használt fogalmak a Dunanett Nonprofit Kft. Adatvédelmi

Részletesebben

2013. évi L. törvény ismertetése. Péter Szabolcs

2013. évi L. törvény ismertetése. Péter Szabolcs 2013. évi L. törvény ismertetése Péter Szabolcs Szudán Csád Nigéria Szomália Krím - Ukrajna Irak Szíria Kiber hadviselés Társadalmi, gazdasági, jogi folyamatok információs hálózatokon mennek végbe, ez

Részletesebben

Információbiztonság irányítása

Információbiztonság irányítása Információbiztonság irányítása Felső vezetői felelősség MKT szakosztályi előadás 2013.02.22 BGF Horváth Gergely Krisztián, CISA CISM gerhorvath@gmail.com Találós kérdés! Miért van fék az autókon? Biztonság

Részletesebben

Információbiztonsági kihívások. Horváth Tamás & Dellei László 2010. 11. 23.

Információbiztonsági kihívások. Horváth Tamás & Dellei László 2010. 11. 23. Információbiztonsági kihívások Horváth Tamás & Dellei László 2010. 11. 23. Bemutatkozás Miről lesz szó Aktualitások, veszélyek az IT biztonság területén Megoldások Elő bemutató WIFI Hack Nádor Rendszerház

Részletesebben

Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre

Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre Angyal Adrián vezető szakértő 2013. évi L. törvény: az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról IBTv. vagy 50-es törvény

Részletesebben

Dr. Horváth Zsolt Dr. Tóth Zoltán, 2011

Dr. Horváth Zsolt Dr. Tóth Zoltán, 2011 Az információbiztonság megjelenése az egészségügyi szolgáltató szervezetek minőségirányítási rendszerében Dr. Horváth Zsolt Dr. Tóth Zoltán, 2011 Működési kérdések az információbiztonság szemszögéből Tisztában

Részletesebben

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA Dr. Haig Zsolt mk. alezredes egyetemi docens ZMNE BJKMK Információs Műveletek és Elektronikai Hadviselés Tanszék haig.zsolt@zmne.hu AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA Az előadás az MTA Bolyai

Részletesebben

Az informáci alapjai. Bevezetés az információbiztonság és információbiztonsági irányítási rendszer alapfogalmaiba és szükségességébe

Az informáci alapjai. Bevezetés az információbiztonság és információbiztonsági irányítási rendszer alapfogalmaiba és szükségességébe Az informáci cióbiztonság alapjai Bevezetés az információbiztonság és információbiztonsági irányítási rendszer alapfogalmaiba és szükségességébe Tartalom Az információbiztonság fogalma Az információbiztonsági

Részletesebben

Az ISZT Hun-CERT és a PROBE program. HBONE Workshop

Az ISZT Hun-CERT és a PROBE program. HBONE Workshop Az ISZT Hun-CERT és a PROBE program HBONE Workshop 2016.11.16. Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) Non-profit egyesület Alapítva: 1997, Munkatársak: 5 fő Az ISZT feladatai Koordináció (.hu cctld, BIX,

Részletesebben

Muha Lajos. Az információbiztonsági törvény értelmezése

Muha Lajos. Az információbiztonsági törvény értelmezése Muha Lajos Az információbiztonsági törvény értelmezése kibervédelem? KIBERVÉDELEM KRITIKUS INFORMÁCIÓS INFRASTRUKTÚRÁK VÉDELME ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK VÉDELME Az információvédelem igénye Magyarország

Részletesebben

Nemzetközi jogszabályi háttér I.

Nemzetközi jogszabályi háttér I. SZ2 Az elektronikus információbiztonságról szóló jogszabályok és a létfontosságú rendszerek Budapest, 2016. szeptember 28. Selyem Zsuzsanna tű. alezredes (zsuzsanna.selyem@katved.gov.hu) Nemzetközi jogszabályi

Részletesebben

Adatvédelem-vírusvédelem aktuális szervezeti kérdései az egészségügyi intézményekben

Adatvédelem-vírusvédelem aktuális szervezeti kérdései az egészségügyi intézményekben Adatvédelem-vírusvédelem aktuális szervezeti kérdései az egészségügyi intézményekben Nagy István Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Informatikai osztályvezető XXIII. Magyarországi Egészségügyi

Részletesebben

A BS7799 és ITIL szabványokról avagy menedzsment- és folyamatszabványok az informatika fejlesztése, üzemeltetése és védelme területén.

A BS7799 és ITIL szabványokról avagy menedzsment- és folyamatszabványok az informatika fejlesztése, üzemeltetése és védelme területén. A BS7799 és ITIL szabványokról avagy menedzsment- és folyamatszabványok az informatika fejlesztése, üzemeltetése és védelme területén Krauth Péter MSZT 89. (Informatikaszabványosítási) Műszaki Bizottság

Részletesebben

Informatikai biztonság a kezdetektől napjainkig

Informatikai biztonság a kezdetektől napjainkig Informatikai biztonság a kezdetektől napjainkig Dr. Leitold Ferenc tanszékvezető, egyetemi docens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar E-közszolgálati Fejlesztési Intézet Információbiztonsági

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE)

SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE) SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE) Számítógépes kártevők A rosszindulatú számítógépes programokat összefoglalóan kártevőknek (angolul malware, ejtsd melver) nevezzük. A kártevők típusai: Vírusok Férgek Kémprogramok

Részletesebben

Gyakorlati lépések, megoldási javaslatok. - Módszertan - Gyakorlati tapasztalatok - Felkészülési útmutató

Gyakorlati lépések, megoldási javaslatok. - Módszertan - Gyakorlati tapasztalatok - Felkészülési útmutató Gyakorlati lépések, megoldási javaslatok - Módszertan - Gyakorlati tapasztalatok - Felkészülési útmutató Barócsi István - Foursys Kft. Értékesítési vezető, Adatvédelmi tisztviselő (DPO Data Protection

Részletesebben

IT hálózat biztonság. Hálózati támadások

IT hálózat biztonság. Hálózati támadások 5. Hálózati támadások Támadások típusai: Emberek manipulációja (social engineering) Fizikai támadás Hardveres támadás Szoftveres támadás illetve ezek tetszőleges kombinációja 2 A biztonsági tevékenységek

Részletesebben

IT biztonsági törvény hatása

IT biztonsági törvény hatása IT biztonsági törvény hatása IT biztonság a modern államigazgatás szolgálatában Tim Zoltán CISA, CISM, CRISC, CCSK, IPMA B Budapest, 2014. Október 16. 1 Informatikai biztonság jogszabályai Today 1 2 3

Részletesebben

IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja

IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja Ez a dokumentum részletesen ismerteti az IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. 2014 ECDL Alapítvány A syllabus

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárság e-közigazgatási Főosztály által üzemeltetett

TANÚSÍTVÁNY. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárság e-közigazgatási Főosztály által üzemeltetett TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft, mint a NAT által NAT-6-0048/2011 számon akkreditált terméktanúsító szervezet tanúsítja, hogy a Közigazgatási

Részletesebben

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 3 1.1 Az Informatikai Biztonsági Politika célja... 3 1.1.1 Az információ biztonság keret rendszere... 3 1.1.2

Részletesebben

Dr. Muha Lajos. Az L. törvény és következményei

Dr. Muha Lajos. Az L. törvény és következményei Dr. Muha Lajos Az L. törvény és következményei a törvény hatálya A 2. (1) bekezdésben felsorolt (állami és önkormányzati) szervek és ezen szervek számára adatkezelést végzők A nemzeti adatvagyon körébe

Részletesebben

Információbiztonság vs. kiberbiztonság az okos város szempontjából. Dr. Krasznay Csaba NKE Kiberbiztonsági Akadémia

Információbiztonság vs. kiberbiztonság az okos város szempontjából. Dr. Krasznay Csaba NKE Kiberbiztonsági Akadémia Információbiztonság vs. kiberbiztonság az okos város szempontjából Dr. Krasznay Csaba NKE Kiberbiztonsági Akadémia Definíciók Információbiztonság: az elektronikus információs rendszer olyan állapota, amelyben

Részletesebben

GDPR- INFORMATIKAI MEGOLDÁSOK A JOGI MEGFELELÉS BIZTOSÍTÁSÁNAK ÉRDEKÉBEN

GDPR- INFORMATIKAI MEGOLDÁSOK A JOGI MEGFELELÉS BIZTOSÍTÁSÁNAK ÉRDEKÉBEN GDPR- INFORMATIKAI MEGOLDÁSOK A JOGI MEGFELELÉS BIZTOSÍTÁSÁNAK ÉRDEKÉBEN Pflanzner Sándor ADAPTO Solutions Kockázatelemzés követelménye a rendeletben Az adatkezelő és az adatfeldolgozó... a változó valószínűségű

Részletesebben

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ FREDERIK TECHNOLOGIES PARTNEREI RÉSZÉRE

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ FREDERIK TECHNOLOGIES PARTNEREI RÉSZÉRE FREDERIK TECHNOLOGIES PARTNEREI RÉSZÉRE Hatályos: 1 TARTALOM 1. ADATKEZELŐ ADATAI... 3 2. A TÁJÉKOZTATÓ CÉLJA... 3 3. AZ ADATKEZELÉS ÁLTALÁNOS CÉLJA... 3 4. KEZELT ADATOK...4 4.1. SZERZŐDÉSES KAPCSOLATOK...

Részletesebben

DHA VÉDELMI RENDSZER EREDMÉNYEINEK STATISZTIKAI VIZSGÁLATA

DHA VÉDELMI RENDSZER EREDMÉNYEINEK STATISZTIKAI VIZSGÁLATA DHA VÉDELMI RENDSZER EREDMÉNYEINEK STATISZTIKAI VIZSGÁLATA Laboratory of Cryptography and System Security (CrySyS) Híradástechnika Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (szabog@crysys.hu)

Részletesebben

Felhasználók hitelesítése adatbiztonság szállításkor. Felhasználóknak szeparálása

Felhasználók hitelesítése adatbiztonság szállításkor. Felhasználóknak szeparálása Szabó Zsolt adatbiztonság tároláskor Felhasználók hitelesítése adatbiztonság szállításkor Felhasználóknak szeparálása jogi és szabályozási kérdések incidens kezelés öntitkosító meghajtókat Hardveres Softveres

Részletesebben

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B Számítógépes vírusok Barta Bettina 12. B Vírusok és jellemzőik Fogalma: A számítógépes vírus olyan önmagát sokszorosító program,mely képes saját magát más végrehajtható alkalmazásokban, vagy dokumentumokban

Részletesebben

Biztonság. Információ. Adat. Információelmélet. Információbiztonság az alkalmazásfejlesztésben ADAT INFORMÁCIÓ

Biztonság. Információ. Adat. Információelmélet. Információbiztonság az alkalmazásfejlesztésben ADAT INFORMÁCIÓ Információbiztonság az alkalmazásfejlesztésben Röviden az információbiztonságról Miért van erre szükség az alkalmazásfejlesztésben? Néhány ismertebb támadás Amire a biztonságos fejlesztés érdekében figyelni

Részletesebben

IV. Számítógépes vírusok és védekezési módszerek

IV. Számítógépes vírusok és védekezési módszerek IV. Számítógépes vírusok és védekezési módszerek Mi is az a VÍRUS? A számítógépes vírusok olyan programok, amelyek képesek önmagukat reprodukálni, s így szaporodni. Hogyan aktiválódnak? program használat

Részletesebben

Informatikai biztonság, IT infrastruktúra

Informatikai biztonság, IT infrastruktúra , IT infrastruktúra Az informatikai biztonság az információk és az informatikai rendszerek védelme a jogosulatlan hozzáféréstől, használattól, változtatástól, megsemmisüléstől. Számos tényező veszélyezteti

Részletesebben

MYSEC TALK SPECIAL SPAMMING BOTNET KLIENS A BONCASZTALON

MYSEC TALK SPECIAL SPAMMING BOTNET KLIENS A BONCASZTALON MYSEC TALK SPECIAL SPAMMING BOTNET KLIENS A BONCASZTALON ELŐADÁS FEJEZETEI BOTNETEK ÁTTEKINTÉSE RENDSZER ÁTTEKINTÉSE LOGELEMZÉS AZ ELSŐ NYOM.. AZ ELSŐ REAKCIÓ, AZUTÁN A MÁSODIK FÁJLOK & FUNKCIÓK LOGELEMZÉS

Részletesebben

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II.

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II. Elektronikus levelek Az informatikai biztonság alapjai II. Készítette: Póserné Oláh Valéria poserne.valeria@nik.bmf.hu Miről lesz szó? Elektronikus levelek felépítése egyszerű szövegű levél felépítése

Részletesebben

vezeték nélküli Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com

vezeték nélküli Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com Biztonság és vezeték nélküli hálózat? Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com 1 Amiről szó lesz - tervezés Mi az a CVD? Hogyan készül Mire e használjuk áju Vezeték nélküli

Részletesebben

Bárányfelhő vagy viharfelhő? A felhő alapú megoldások biztonsági kérdései. Császár Rudolf Műszaki fejlesztési vezető Digital Kft.

Bárányfelhő vagy viharfelhő? A felhő alapú megoldások biztonsági kérdései. Császár Rudolf Műszaki fejlesztési vezető Digital Kft. Bárányfelhő vagy viharfelhő? A felhő alapú megoldások biztonsági kérdései Császár Rudolf Műszaki fejlesztési vezető Digital Kft. Tartalom Cloud computing definíció Cloud computing adatbiztonsági szemüveggel

Részletesebben

Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése. Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009

Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése. Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009 Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009 Előadás tartalma Adatbázis biztonsággal kapcsolatos fogalmak értelmezése Rendszertani alapok Rendszerezési kategóriák

Részletesebben

Integrált biztonság. Integrated security. / Irodalomfeldolgozás / 2007.06.04. www.futurit.eu

Integrált biztonság. Integrated security. / Irodalomfeldolgozás / 2007.06.04. www.futurit.eu / Irodalomfeldolgozás / Integrated security www.futurit.eu BEVEZETÉS BIZTONSÁGI KOCKÁZATOK BIZTONSÁGI MÓDSZEREK, MÓDSZERTANOK SZENZOROK SZENZORHÁLÓZATOK ELÉRHETŐSÉGEK BEVEZETÉS 1/1. Biztonság: kárt okozni

Részletesebben

PTA CERT-Hungary Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ

PTA CERT-Hungary Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ Puskás Tivadar Közalapítvány PTA CERT-Hungary Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ Adathalászat (phishing) 2012. május Tartalom Bevezető...3 Adathalászat (phishing)...3 Banki és pénzügyi szektor ellen irányuló

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT ADATVÉDELMI NYILATKOZAT 1) AZ ADATVÉDELMI NYILATKOZAT HATÁLYA Jelen internetes oldalt és a hozzá tartozó webes alkalmazásokat és adatbázisrendszert az Ecologic Consulting Kft. (székhely: 1132 Budapest

Részletesebben

Megbízhatóság az informatikai rendszerekben

Megbízhatóság az informatikai rendszerekben Megbízhatóság az informatikai rendszerekben Az információ Minden intelligens rendszer hajtóanyaga Az információ minőségi jellemzői Sértetlenség Biztonság Adatvédelem Titkosság Hitelesség Rendelkezésre

Részletesebben

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4.

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. Móricz Pál ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. változások célja Előadás tartalma megváltozott fogalmak, filozófia mit jelentenek

Részletesebben

Bevezetés az Informatikai biztonsághoz

Bevezetés az Informatikai biztonsághoz AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG SPECIÁLIS TÉMAKÖREI Hungarian Cyber Security Package Bevezetés az Informatikai biztonsághoz 2012 Szeptember 12. Mi a helyzet manapság az informatikával? Tévedni emberi dolog,

Részletesebben

Rendszerszemlélet let az informáci. cióbiztonsági rendszer bevezetésekor. Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu

Rendszerszemlélet let az informáci. cióbiztonsági rendszer bevezetésekor. Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu Rendszerszemlélet let az informáci cióbiztonsági rendszer bevezetésekor Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu Informáci cióbiztonsági irány nyítási rendszer (IBIR) részeir Információs vagyon fenyegetettségeinek

Részletesebben

Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ. Szekeres Balázs Műszaki igazgató PTA CERT-Hungary Központ Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ

Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ. Szekeres Balázs Műszaki igazgató PTA CERT-Hungary Központ Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ Szekeres Balázs Műszaki igazgató PTA CERT-Hungary Központ Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ 1 PTA CERT-Hungary Központ 2005. január 1-től látja el a Kormányzati CERT szerepet

Részletesebben

Adatbiztonság. Adatbiztonság, adatvédelem. IT elemei és környezete - veszélyforrások

Adatbiztonság. Adatbiztonság, adatvédelem. IT elemei és környezete - veszélyforrások , adatvédelem Az adatok jogosulatlan megszerzése, módosítása és tönkretétele elleni műszaki és szervezési intézkedések és eljárások együttes rendszere. IT elemei és környezete - veszélyforrások Személyzet,

Részletesebben

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok Alapfogalmak Biztonság Biztonsági támadások Biztonsági célok Biztonsági szolgáltatások Védelmi módszerek Hálózati fenyegetettség Biztonságos kommunikáció Kriptográfia SSL/TSL IPSec Támadási folyamatok

Részletesebben

IT-biztonság. 1.1.2 A kiberbűnözés fogalma 1.1.3 A hackelés, a crackelés és az etikus hackelés közötti különbségek

IT-biztonság. 1.1.2 A kiberbűnözés fogalma 1.1.3 A hackelés, a crackelés és az etikus hackelés közötti különbségek IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja Ez a dokumentum részletesen ismerteti az IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. 2014 ECDL Alapítvány A syllabus

Részletesebben

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. Tóth Béla 2015.

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. Tóth Béla 2015. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Tóth Béla 2015. Név: Tóth Béla Tanulmányok: 2010 - Óbudai Egyetem / NIK Informatikai Biztonság szak Mérnök Diploma Főállásban: Pénzügyi szektor IT Infrastruktúra

Részletesebben

8. Hálózatbiztonsági alapok. CCNA Discovery 1 8. fejezet Hálózatbiztonsági alapok

8. Hálózatbiztonsági alapok. CCNA Discovery 1 8. fejezet Hálózatbiztonsági alapok 8. Hálózatbiztonsági alapok Tartalom 8.1 A hálózati kommunikáció veszélyei 8.2 Támadási módszerek 8.3 Biztonságpolitika 8.4 Tűzfalak használata A hálózati kommunikáció veszélyei 8.1 A hálózatba való behatolás

Részletesebben

Tudjuk-e védeni dokumentumainkat az e-irodában?

Tudjuk-e védeni dokumentumainkat az e-irodában? CMC Minősítő vizsga Tudjuk-e védeni dokumentumainkat az e-irodában? 2004.02.10. Miről lesz szó? Mitvédjünk? Hogyan védjük a papírokat? Digitális dokumentumokvédelme A leggyengébb láncszem Védelem korlátai

Részletesebben

NAGY SÁV, NAGY VÉDELEM A KIBERBIZTONSÁG MODERN FAKTORAI. Keleti Arthur Kecskemét, 2014.10.08

NAGY SÁV, NAGY VÉDELEM A KIBERBIZTONSÁG MODERN FAKTORAI. Keleti Arthur Kecskemét, 2014.10.08 NAGY SÁV, NAGY VÉDELEM A KIBERBIZTONSÁG MODERN FAKTORAI Keleti Arthur Kecskemét, 2014.10.08 TEMPÓ SÁVSZÉLESSÉG KOMPLEXITÁS 2 Kép forrás: Internet, http:// www.fbi.gov 3 A KÍNAIAK JOBBAN CSINÁLJÁK 4 HOVA

Részletesebben

Technológia az adatszivárgás ellen

Technológia az adatszivárgás ellen 2008.12.15. Technológia az adatszivárgás ellen 2008. november 17. Fazekas Éva, Processorg Software 82 Kft. Áttekintés 1 A probléma 1. blé 2. Az elvárt eredmény 3. Megoldási lehetőségek 4. A technológia

Részletesebben

FOGYASZTÓVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK

FOGYASZTÓVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK Takács Péter hírközlési fogyasztói jogok képviselője FOGYASZTÓVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK Aktualitások az európai hírközlésszabályozásban 2009. június 25. WWW.HFJK.NHH.HU A javaslatcsomag jelentősége A javaslatcsomag

Részletesebben

Adott egy szervezet, és annak ügyfelei. Nevezzük a szervezetet bank -nak. Az ügyfelek az Interneten keresztül érzékeny információkat, utasításokat

Adott egy szervezet, és annak ügyfelei. Nevezzük a szervezetet bank -nak. Az ügyfelek az Interneten keresztül érzékeny információkat, utasításokat ! # $%&'() Adott egy szervezet, és annak ügyfelei. Nevezzük a szervezetet bank -nak. Az ügyfelek az Interneten keresztül érzékeny információkat, utasításokat küldenek a banknak. A bank valahogy meggyzdik

Részletesebben

ARCHIVÁLÁSI OSZTÁLYBA SOROLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ SEGÉDTÁBLÁZAT - Kitöltési útmutató

ARCHIVÁLÁSI OSZTÁLYBA SOROLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ SEGÉDTÁBLÁZAT - Kitöltési útmutató ARCHIVÁLÁSI OSZTÁLYBA SOROLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ SEGÉDTÁBLÁZAT - Kitöltési útmutató A segédtábla célja: Az elektronikus információs rendszerek (továbbiakban: EIR) archiválási osztályba sorolása a Belügyminisztérium

Részletesebben

Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai

Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai Bartek Lehel Zalaszám Informatika Kft. 2012. május 11. Az ISO 27000-es szabványsorozat az adatbiztonság a védelmi rendszer olyan, a védekező számára kielégítő

Részletesebben

1036 Budapest, Perc utca 2. Tel: Honlap: Adatvédelmi tájékoztató

1036 Budapest, Perc utca 2. Tel: Honlap:   Adatvédelmi tájékoztató Adatvédelmi tájékoztató Készült: 2018.04.25. AZ ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ CÉLJA A VIVEKA Világkerekítő Műhely, (a továbbiakban Adatkezelő) elkötelezett ügyfelei, partnerei, önkéntesei személyes adatainak

Részletesebben

Szabó Zoltán PKI termékmenedzser szabo.zoltan@netlock.hu

Szabó Zoltán PKI termékmenedzser szabo.zoltan@netlock.hu Elektronikus számlázás Szabó Zoltán PKI termékmenedzser szabo.zoltan@netlock.hu TARTALOM A NetLock-ról röviden Magyarország első hitelesítés-szolgáltatója Az ealáírásról általában Hogyan, mivel, mit lehet

Részletesebben

2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása. Április 22.

2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása. Április 22. 2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása Az óra rövid vázlata Nemzetközi együttműködések áttekintése A CAIDA céljai A CAIDA főbb kutatási irányai 2007-2010 között Internet

Részletesebben

Vállalati adatvédelem

Vállalati adatvédelem Vállalati adatvédelem és a Hargitai László, kiberbiztonsági tanácsadó 2017. március 2. Tartalom 1 a kibertérben 2 adatok: üzleti érték és 3 - új követelmények és ok 4 Megoldás: a szervezet szintjén 5 Az

Részletesebben

Andrews Kft. A technológia megoldás szállító. <zambo.marcell@andrews.hu>

Andrews Kft. A technológia megoldás szállító. <zambo.marcell@andrews.hu> Andrews Kft. A technológia megoldás szállító. Az Andrews bemutatása. 1999 derekán alakult az ALF tűzfal fejlesztésére. Csak magyar tulajdonosok. Tulajdonosok zömében mérnökök

Részletesebben

NEMZETI ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI HATÓSÁG. A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság

NEMZETI ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI HATÓSÁG. A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság NEMZETI ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) A 2013. évi L. törvény hatálya alá tartozó elektronikus

Részletesebben

Az adathalászat trendjei

Az adathalászat trendjei Az adathalászat trendjei Mi változott, mi változik és mi fog változni Szekeres Balázs 1 Phishing azaz adathalászat Phishing is a cybercrime in which a target or targets are contacted by email, telephone

Részletesebben

ELTEC HOLDING KFT. ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

ELTEC HOLDING KFT.   ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ ELTEC HOLDING KFT. HTTP://WWW.ELTEC.NET/ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ Készítette: Nagy Krisztián Ellenőrizte: Dömölki Csaba Változat: 1.1 (2018.01.02.) ELTEC HOLDING KFT. 1 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 3 ADATKEZELŐ...

Részletesebben

Az ITIL egyszeruen. avagy. híd

Az ITIL egyszeruen. avagy. híd Az ITIL egyszeruen avagy híd 1 A piaci megatrend millió USD 300 Üzemeltetés (outsourcing) Üzembeállítás és támogatás 200 Alkalmazáskészítés Rendszer- és hálózatintegrálás 100 Informatikai tanácsadás és

Részletesebben

Szervezetek és biztonsági tudatosság - Jogérvényesítés a kiber térben

Szervezetek és biztonsági tudatosság - Jogérvényesítés a kiber térben Szervezetek és biztonsági tudatosság - Jogérvényesítés a kiber térben Birkás Bence Nemzetközi kapcsolattartó Puskás Tivadar Közalapítvány 1 2 3 ENSZ: Senkit nem lehet azzal büntetni, hogy megfosztják az

Részletesebben

Belső Biztonsági Alap 2014-2020

Belső Biztonsági Alap 2014-2020 Belső Biztonsági Alap 2014-2020 Rendőri együttműködés, válságkezelés Alföldy Csilla r. őrnagy Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium 2014. június 19. 1 Jogi háttér AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS

Részletesebben

Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete

Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete Baptista Szeretetszolgálat VII. Oktatási konferencia 2015.03.19. Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete Szakmai tapasztalat: - 1979-1980: FÜTI, R20/R40 nagygépes operátor

Részletesebben

Az információbiztonság új utakon

Az információbiztonság új utakon Az információbiztonság új utakon Előadó: Kmetty József vezérigazgató Jozsef.Kmetty@kurt.hu Az információs társadalom jelentősége Nincs olyan eszköz, amelyhez az ember ne folyamodna, hogy megmeneküljön

Részletesebben

AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG SPECIÁLIS TÉMAKÖREI. Hungarian Cyber Security Package

AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG SPECIÁLIS TÉMAKÖREI. Hungarian Cyber Security Package AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG SPECIÁLIS TÉMAKÖREI Hungarian Cyber Security Package Behatolásvédelem Hálózatbiztonsági események érzékelése Benyó Pál Kabai András Tartalom Hálózatbiztonsági incidensek Hálózatbiztonsági

Részletesebben

Tájékoztató a K&H e-bank biztonságos használatáról

Tájékoztató a K&H e-bank biztonságos használatáról K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu Tájékoztató a K&H e-bank biztonságos használatáról A K&H Bank internetbank

Részletesebben

KARCAGI POLGÁRMESTERI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI STRATÉGIA (IBS)

KARCAGI POLGÁRMESTERI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI STRATÉGIA (IBS) 2-8/2014 KARCAGI POLGÁRMESTERI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI STRATÉGIA (IBS) Jóváhagyom: Karcag, 2014. július Oldal: 1 / 9 1. IBS dokumentum karbantartás Dokumentum változások története Verzió Dátum

Részletesebben

UNICEF fotópályázat Adatkezelési Tájékoztató

UNICEF fotópályázat Adatkezelési Tájékoztató UNICEF fotópályázat Adatkezelési Tájékoztató Jelen Adatkezelési Tájékoztatót az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány (székhely: 1077 Budapest, Wesselényi u. 16., a továbbiakban: "UNICEF Magyarország", vagy

Részletesebben

Hegyi Béla, technikai tanácsadó. Cisco MARS Bemutatása

Hegyi Béla, technikai tanácsadó. Cisco MARS Bemutatása Hegyi Béla, technikai tanácsadó Cisco MARS Bemutatása Tartalom Hálózati eszközök menedzsmentje a probléma CS-MARS terminológia, alapfogalmak MARS termékcsalád MARS bevezetése A megvalósított megoldás előnyei,

Részletesebben

Informatikai Biztonsági szabályzata

Informatikai Biztonsági szabályzata A NIIF Intézet Informatikai Biztonsági szabályzata Készítette: Springer Ferenc Információbiztonsági vezető Ellenőrizte: Jóváhagyta: Császár Péter Minőségirányítási vezető Nagy Miklós Igazgató Dátum: 2008.05.09.

Részletesebben

A tűzfal mögötti adatvédelem. Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14.

A tűzfal mögötti adatvédelem. Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14. A tűzfal mögötti adatvédelem Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14. Előszó a lánc erősségét a leggyengébb láncszem határozza meg! 2014.05.14. 2 Hálózati biztonsági kérdések Tűzfal Internet

Részletesebben

Adatbiztonság és adatvédelem

Adatbiztonság és adatvédelem Adatbiztonság és adatvédelem Avagy, hogyan védhetjük meg adatainkat? Az adat szó fogalma Számítástechnikában számokkal Adatgyőjtés Adatbevitel Adatfeldolgozás Adattárolás Rövidtávon Hosszútávon Önmagában

Részletesebben

IT-Shield Mss. Biztonság a javából. Kezelt biztonsági szolgáltatások üzletéhez igazítva! www.it-shield.hu

IT-Shield Mss. Biztonság a javából. Kezelt biztonsági szolgáltatások üzletéhez igazítva! www.it-shield.hu IT-Shield Mss Biztonság a javából. Kezelt biztonsági szolgáltatások üzletéhez igazítva! www.it-shield.hu PAJZS a KiberviLág FELÉ Napjaink egyre nagyobb kihívásokkal küzdő üzleti informatikai világában

Részletesebben

Információbiztonság az Ibtv. tükrében Dr. Krasznay Csaba

Információbiztonság az Ibtv. tükrében Dr. Krasznay Csaba Információbiztonság az Ibtv. tükrében Dr. Krasznay Csaba 1 Nemzetközi biztonsági trendek és hatásaik Kiberfenyegetések 56% azon szervezetek aránya, akik kibertámadás áldozatai voltak 2 Kiterjedt ellátási

Részletesebben

Informatikai biztonság alapjai

Informatikai biztonság alapjai Informatikai biztonság alapjai 3. Rosszindulatú programok Pethő Attila 2008/9 II. félév Rosszindulatú programok (malware) fajtái vírusok, férgek, trójaiak, spyware, dishonest adware, crimeware, stb. Vírusok

Részletesebben