1. tétel. 2. tétel. 3. tétel. 4. tétel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. tétel. 2. tétel. 3. tétel. 4. tétel"

Átírás

1 MISKOLCI EGYETEM Műszaki Földtudományi Kar UNIVERSITY OF MISKOLC Faculty of Earth Science & Engineering Kőolaj és Földgáz Intézet Petroleum and Natural Gas Institute H-3515 Miskolc- Egyetemváros, Hungary Tel: +36 (46) ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK az olaj- és gázmérnöki mesterszak (MSc fokozat) hallgatói részére 1. tétel Mutassa be a tárolókőzetek nedvesítési és kapilláris tulajdonságait, ismertesse a kapilláris nyomás-telítettség görbe felvételének laboratóriumi módszereit! 2. tétel Definiálja a relatív permeabilitás fogalmát. Hogyan tudja meghatározni, megmérni a relatív permeabilitást? Hol tudja felhasználni a relatív permeabilitás görbéket? 3. tétel Gázkutak három fúvókás kapacitás mérésének végrehajtása és a kiértékelés lépései, A gázkút exponenciális és kéttagú hozamegyenletének meghatározása (ábrák, összefüggések)! 4. tétel Olajtermelő kútban felvett nyomásemelkedési görbe kiértékelésének menete, milyen paraméterek határozhatók meg, és hogyan történik a paraméterek jóságának ellenőrzése?

2 2 5. tétel Az érintkezéses és differenciális elkülönülés különbségei? Az egyensúlyi számítások menete, a számításokhoz szükséges paramétereket meghatározása (K i, p k ) érintkezéses elkülönülés esetén! 6. tétel Mutassa be gáztelepek anyagmérleg egyenleteit! Ismertesse az anyagmérleg egyenletek használatát a kezdeti készlet és vízbeáramlási paraméterek meghatározásánál! 7. tétel Az egyes EOR módszerek alkalmazásával hogyan növelhető az CH telepek kihozatali tényezője? Mutassa be az egy adott telepre történő EOR, vagy EGR módszer kiválasztásának lépéseit! 8. tétel Elektromos centrifugális termelő berendezés méretezése. 9. tétel Ismertesse a folyamatos segédgázas termelés tervezésének alapjait, alapvető megfontolásait!

3 3 10. tétel Ismertesse a folyamatos segédgázas kutak kútindítását, az indító szelepsor tervezését! 11. tétel Ismertesse a mélyszivattyús rudazat méretezési módszereket! 12. tétel Ismertesse a himbaegységek felépítését, osztályozásukat, kinematikai jellemzőiket! Mutassa be a mélyszivattyús közlőművek nyomatékviszonyainak számítását! 13. tétel Folyadék-gáz szeparálás alapjai, szeparátor típusok. 14. tétel Hasonlítsa össze a Fúrós és a Várakozásos lyukegyensúly helyreállítási módszereket, a nyomásdiagramok alapján magyarázza el a módszerek lépéseit, határozza meg a megengedett maximális felszíni béléscső nyomás (MAASP) értékeit!

4 4 15. tétel Ismertesse a Volumetrikus lyukegyensúly helyreállítási módszer -t, a nyomásdiagram alapján magyarázza el a módszer lépéseit! 16. tétel Ismertesse a formáció repesztési nyomásgradiens meghatározásának elméleti és gyakorlati módszereit, valamint a repesztési nyomásgradiens és a beáramlási tolerancia szerepét a kút tervezésében! 17. tétel A kút élete során fellépő igénybevételek közül melyeket kell figyelembe venni a béléscső oszlop méretezésére? Ismertesse a béléscső oszlop szilárdsági méretezését, benne a grafikus módszert! 18. tétel Melyek a fúrási iszapok funkciói és jellemzői? Rajzolja fel a folyadékok viselkedését leíró reológiai görbéket, határozza meg a folyadékok reológiai jellemzőit, szabályozási lehetőségeket! 19. tétel Ismertesse a fúrás közben végzett információ szerzés módszereit! Mely információk nyerhetők iszapszelvényezéssel? Részletesen térjen ki a túlnyomás előrejelzés lehetőségeire!

5 5 20. tétel Ismertesse a palástcementezés módszereit, mi az egylépcsős és kétlépcsős cementezés lényegét! Milyen kútviszonyok mellett alkalmazzák azokat? Melyek az iszaplepény eltávolításának hatékony módszerei? Hogyan ellenőrzik a cementpalás minőségét és magasságát? 1. tétel Mutassa be Európa nagy kapacitású, nemzetközi földgáz távvezetékeit! Milyen változások voltak az elmúlt két évtizedben, és mi várható a következő évtizedben? 2. tétel Jellemezze az LNG-t, mint földgázforrást! Mutassa be az LNG jelenlegi és várható szerepét az Európai Unió és Magyarország energiaellátásában! 3. tétel Hogyan vehető figyelembe az időjárás véletlenszerű változása a föld alatti tárolókapacitások lekötésénél, tervezésénél? 4. tétel Osztályozza a föld alatti gáztárolókat, és definiálja a gáztároláshoz kapcsolódó alapfogalmakat!

6 6 5. tétel Mutassa be a hiszterézis görbék használatát a gáztárolók ellenőrzésére zárt tárolók és víznyomásos tárolók esetében! 6. tétel Mutassa be a gáztároló működésének volumetrikus módszerrel történő ellenőrzését zárt és víznyomásos tároló esetén! 7. tétel Jellemezze a gázelosztó rendszert, mutassa be üzemeltetőjét és annak feladatait! 8. tétel Ismertesse a gázelosztó hálózat szimulációjával megoldható problémákat, azok input adatait, valamint a szimuláció alapját adó karakterisztikus egyenletet! 9. tétel Ismertesse a gázelosztó vezeték kiviteli tervének tartalmát, a tervezett vezeték nyomvonalára vonatkozó előírásokat kül- és belterületen!

7 7 10. tétel Ismertesse a nyomásszabályozó állomások kapcsolási sémáit, biztonsági berendezéseit és beszabályozásukat! 11. tétel Mutassa be a gázelosztó vezeték rekonstrukciójának okait, eljárásait, az elosztói engedélyes feladatát! 12. tétel Ismertesse a gázelosztó hálózatokban előforduló hibákat és elhárítási módszereiket! 13. tétel Osztályozza a gáz, folyékony és szilárd halmazállapotú tüzelőanyagokat! Mutassa be az éghető gázokra, valamint a szilárd tüzelőanyagokra vonatkozó sztöchiometrikus égési egyenleteket! 14. tétel Mutassa be az éghető gázok cserélhetőségére vonatkozó alapelveket, módszereket! Ismertesse az SNG, PSG, LPG és LNG gázok tulajdonságait, alkalmazási lehetőségeit!

8 8 15. tétel Jellemezze a gáz halmazállapotú tüzelőanyagok égését, a szabad és zárt sugarakat, valamint ismertesse a külső- és belső recirkuláció fogalmait és szerepét! 16. tétel Mutassa be a gáz halmazállapotú tüzelőanyaggal megvalósított kapcsolt áram- és hőtermelés berendezéseit, szerkezeti elemeit, működésüket, tervezési alapelveiket! 17. tétel Ismertesse a szénhidrogén tüzelés emissziós hatásait, az emisszió és az imisszió közötti különbséget! Mutassa be milyen összetevőkkel jellemezhető egy átlagos földgáz eltüzelés utáni füstgáza, és hogyan csökkenthető az emittált szennyezők mennyisége! 18. tétel Jellemezze a zárt térben bekövetkező lefúvatott gázrobbanásokat! Ismertesse a gázfelhalmozódásra, gyulladásra, lángterjedésre, gyújtópont elhelyezkedésére vonatkozó elméleti alapokat! 19. tétel Ismertesse hazánk geotermikus adottságait! Mutassa be a hévíztermelő és a szénhidrogéntermelő kutak közötti hasonlóságokat és különbségeket! Ismertesse a geotermikus energia hasznosításának hazai és nemzetközi gyakorlatát!

9 9 20. tétel Ismertesse a hőszivattyú működését, valamint a földhőszivattyús energiatermelés folyamatát! Elemezze a földhőszivattyús fűtő és hűtő rendszerek utóbbi tíz év folyamán történt Európai előre törésének okát! Tudnivalók: A záróvizsgán a tételek kidolgozásához nem áll rendelkezésre felkészülési idő. A záróvizsgán az Intézet által összeállított képletgyűjtemény használható. Ajánlott szakirodalom a témákhoz Alliquander, Ö.: Rotary fúrás; Műszaki Könyvkiadó, Budapest, Árpási, M.: Mélyfúrás. Mélyfúrási csövek és méretezése; Tankönyvkiadó, Budapest, Baker, R.: Gyakorlati kitörésvédelem; PETEX, Bobok, E.: Áramlástan; Miskolci Egyetemi Kiadó, Miskolc, Bobok, E., Tóth, A.N.: Megújuló energiák; Miskolci Egyetemi Kiadó, Bódi, T.: Föld alatti gáztárolás, gáztermelés. (Oktatási segédlet) Kőolaj és Földgáz Intézet Cerbe, G.: A gáztechnika alapjai, Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, Farkas, O., Nagy, G.: Tüzeléstan; Tankönyvkiadó, Budapest, Gősi, P.: Földgázelosztás; Műszaki Könyvkiadó, Budapest, Joos, L.: Gázfelhasználás a háztartásban és a kisfogyasztóknál; Frohner Bt., Pécs, M. Rasin T.: Natural Gas Underground Storage: Inventory and Deliverability; PennWell Mating, B., Drágossy, R.: Rezervoármechanika I; Tankönyvkiadó, Budapest, Pápay, J.: Development of Petroleum Reservoirs; Akadémiai Kiadó, Budapest, Rabia, H.: Well Engineering & Construction, Szepesi, J.: Mélyfúrás. A tároló formációk serkentő kezelésének alapjai; Tankönyvkiadó, Budapest, Szepesi, J.: Mélyfúrás - A kitörésvédelem alapjai; Tankönyvkiadó, Budapest, Szilas, A. P.: Kőolaj és földgáz termelése és szállítása I. és II.; Akadémiai Kiadó, Budapest, Takacs, G.: Gas Lift Manual; PennWell Corporation, Tulsa, USA, Takács, G.: Himbás-rudazatos mélyszivattyúzás; Akadémiai Kiadó, Budapest, Takács, G.: Sucker-Rod Pumping Manual; PennWell Corporation, Tulsa, USA Tihanyi, L., Zsuga, J.: Földgázszállító rendszerek tervezése és létesítése; megjelent TÁMOP B-10/2/KONV keretén belül, Miskolc, Tihanyi, L., Zsuga, J.: Földgázszállító rendszerek üzemeltetése; megjelent B-10/2/KONV keretén belül, Miskolc, a a TÁMOP Tóth, A.: Bevezetés az áramlástanba; megjelent a TÁMOP B-10/2/KONV keretén belül, Miskolc, Tóth, J.: Rezervoármechanika II.; Nemzeti Tankönyvkiadó, 1993.

10 10 Török, J., Fürcht, L., Bódi, T.: PVT Properties of Reservoir Fluids; megjelent a TÁMOP B-10/2/KONV keretén belül, Miskolc, Turzó, Z.: Csavarszivattyúk fluidum termeléshez; megjelent a TÁMOP B-10/2/KONV keretén belül, Miskolc, Vida, M. (fősz.): Gáztechnikai Kézikönyv; Műszaki Könyvkiadó, Budapest, Zöld, A. (szerk.): Épületgépészet I. Alapismeretek; Épületgépészeti Kiadó Kft., Budapest, Miskolc, október 11. Dr. Turzó Zoltán sk. intézetigazgató egyetemi docens

1. tétel. 2. tétel. 3. tétel. 4. tétel

1. tétel. 2. tétel. 3. tétel. 4. tétel MISKOLCI EGYETEM Műszaki Földtudományi Kar UNIVERSITY OF MISKOLC Faculty of Earth Science & Engineering Kőolaj és Földgáz Intézet Petroleum and Natural Gas Institute H-3515 Miskolc- Egyetemváros, Hungary

Részletesebben

H3515 Miskolc, Egyetemváros, HUNGARY Tel: ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK

H3515 Miskolc, Egyetemváros, HUNGARY Tel: ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK MISKOLCI EGYETEM Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet UNIVERSITY OF MISKOLC Faculty of Earth Science & Engineering Institute of Petroleum and Natural Gas H3515 Miskolc, Egyetemváros, HUNGARY

Részletesebben

H3515 Miskolc, Egyetemváros, HUNGARY Tel: ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK

H3515 Miskolc, Egyetemváros, HUNGARY Tel: ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK MISKOLCI EGYETEM Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Gázmérnöki Intézeti Tanszék UNIVERSITY OF MISKOLC Faculty of Earth Science & Engineering Institute of Petroleum and Natural Gas Department

Részletesebben

1. tétel. 2. tétel. 3. tétel. 4. tétel. 5. tétel

1. tétel. 2. tétel. 3. tétel. 4. tétel. 5. tétel 1. tétel Milyen tényezők befolyásolják a béléscső saru helyét? Mutassa be a béléscső saru helyének meghatározási módszereit és a beáramlási tolerancia tervezésének szempontjait! 2. tétel Milyen igénybevételei

Részletesebben

FÖLDGÁZELOSZTÁS MFKGT730017

FÖLDGÁZELOSZTÁS MFKGT730017 FÖLDGÁZELOSZTÁS MFKGT730017 Olaj- és gázmérnöki mesterszak Gázmérnöki specializáció TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Miskolc, 2018/2019

Részletesebben

II. INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK

II. INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK A Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézete, az MTA Bányászati Tudományos Bizottsága MAB Bányászati Szakbizottság, Szénhidrogénipari és Geotermikus Albizottság, az OMBKE Egyetemi Osztálya közös szervezésében

Részletesebben

ALKALMAZOTT ÁRAMLÁSTAN MFKGT600654

ALKALMAZOTT ÁRAMLÁSTAN MFKGT600654 ALKALMAZOTT ÁRAMLÁSTAN MFKGT600654 Műszaki földtudományi alapszak Olaj- és gáz specializáció nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ

Részletesebben

PROGRAMFÜZET INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK A FLUIDUMBÁNYÁSZATBAN. 2015. június 18. (csütörtök) szakmai tudományos konferencia

PROGRAMFÜZET INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK A FLUIDUMBÁNYÁSZATBAN. 2015. június 18. (csütörtök) szakmai tudományos konferencia A Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézete, az MTA Bányászati Tudományos Bizottsága MAB Bányászati Szakbizottság, Szénhidrogénipari és Geotermikus Albizottság, Geoinformatikai és Térinformatikai Munkabizottság,

Részletesebben

Geotermikus szakirányú képzés

Geotermikus szakirányú képzés Geotermikus szakirányú képzés Felvétel feltétele: Műszaki végzettség (MSc vagy BSc) Képzési idő: 4 félév, levelező jelleggel Képzésért felelős: Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Szakvezető: Dr.

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 544 02 Fluidumkitermelő technikus

Részletesebben

ÁRAMLÁSTAN MFKGT600443

ÁRAMLÁSTAN MFKGT600443 ÁRAMLÁSTAN MFKGT600443 Környezetmérnöki alapszak nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ INTÉZET Miskolc, 2018/2019. II. félév TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Fluidumkitermelő technikus Energiatermelő és -hasznosító technikus

Fluidumkitermelő technikus Energiatermelő és -hasznosító technikus A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Sz.G. - Gyakorlati mélyfúrás-geofizika 5. éves geofizikus hallgatóknak 1

Sz.G. - Gyakorlati mélyfúrás-geofizika 5. éves geofizikus hallgatóknak 1 Gyakorlati mélyfúrás-geofizika 5. éves geofizikus hallgatóknak Előadó: Szongoth Gábor geofizikus (Geo-Log Kft.) Tartalom Bevezetés A mélyfúrás-geofizika kapcsolódó pontjai A mélyfúrás-geofizika módszerei

Részletesebben

Anyagjellemzők változásának hatása a fúróiszap hőmérsékletére

Anyagjellemzők változásának hatása a fúróiszap hőmérsékletére Anyagjellemzők változásának hatása a fúróiszap hőmérsékletére Kis László, PhD. hallgató, okleveles olaj- és gázmérnök Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Kulcsszavak:

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara Szilárdásvány Bányászati Tagozat Geotermikus Szakosztály tevékenysége 2010-2012

Magyar Mérnöki Kamara Szilárdásvány Bányászati Tagozat Geotermikus Szakosztály tevékenysége 2010-2012 Magyar Mérnöki Kamara Szilárdásvány Bányászati Tagozat Geotermikus Szakosztály tevékenysége 2010-2012 Dr. Tóth Anikó ME Kőolaj és Földgáz Intézet Budapest, 2012. december 12. Geotermikus Szakosztály alakulás

Részletesebben

Geotermikus oktatás, továbbképzés nem csak magyarul!

Geotermikus oktatás, továbbképzés nem csak magyarul! Geotermikus oktatás, továbbképzés nem csak magyarul! Dr. Tóth Anikó Nóra Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézet Magyar Mérnöki Kamara Geotermikus Szakosztálya Budapest, 2014. május 29. Geotermikus

Részletesebben

Biomassza tüzelés kommunikációs dosszié BIOMASSZA TÜZELÉS ANYAGMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Biomassza tüzelés kommunikációs dosszié BIOMASSZA TÜZELÉS ANYAGMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ BIOMASSZA TÜZELÉS ANYAGMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Miskolc, 2013 1. Tantárgyleírás 2. Tantárgytematika

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 544 02 Fluidumkitermelő technikus

Részletesebben

Cső-távvezeték üzemeltető (olaj, gáz) Energiatermelő és -hasznosító technikus

Cső-távvezeték üzemeltető (olaj, gáz) Energiatermelő és -hasznosító technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

OLAJ- ÉS GÁZMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK. képzési és kimeneti követelmények

OLAJ- ÉS GÁZMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK. képzési és kimeneti követelmények OLAJ- ÉS GÁZMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK képzési és kimeneti követelmények 1. A mesterképzési szak megnevezése: olaj-és gázmérnöki (Oil and Gas Engineering). A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi

Részletesebben

GEOTERMIA AZ ENERGETIKÁBAN

GEOTERMIA AZ ENERGETIKÁBAN GEOTERMIA AZ ENERGETIKÁBAN Bobok Elemér Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézet 2012. február 17. Helyzetkép a világ geotermikus energia termeléséről és hasznosításáról Magyarország természeti adottságai,

Részletesebben

Kitekintés az EU földgáztárolási szokásaira

Kitekintés az EU földgáztárolási szokásaira Dr. Tihanyi László, professor emeritus Galyas Anna Bella, PhD hallgató Kitekintés az EU földgáztárolási szokásaira 2 16 15 4 2 MISKOLCI EGYETEM Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Gázmérnöki

Részletesebben

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Égéselméleti számítások Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Miskolci Egyetem - Tüzeléstani és Hőenergia Tanszék 2 Tüzelőanyagok Definíció Energiaforrás, melyből oxidálószer jelenlétében, exoterm

Részletesebben

A Fóti Élhető Jövő Park kisfeszültségű hálózati szimulátora. MEE Vándorgyűlés 2015.09.17. Kertész Dávid ELMŰ Nyrt. Sasvári Gergely ELMŰ Nyrt.

A Fóti Élhető Jövő Park kisfeszültségű hálózati szimulátora. MEE Vándorgyűlés 2015.09.17. Kertész Dávid ELMŰ Nyrt. Sasvári Gergely ELMŰ Nyrt. A Fóti Élhető Jövő Park kisfeszültségű hálózati szimulátora MEE Vándorgyűlés 2015.09.17. Kertész Dávid ELMŰ Nyrt. Sasvári Gergely ELMŰ Nyrt. Tartalom 1 2 3 4 5 6 7 Célok Az eszköz bemutatása A leképzett

Részletesebben

Dr. Jobbik Anita. Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet. Igazgató, kutatásvezető

Dr. Jobbik Anita. Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet. Igazgató, kutatásvezető A megújuló kutatóintézet tevékenysége és jövőbeni lehetőségei a "Földi energiaforrások hasznosításához kapcsolódó hatékonyság növelő mérnöki eljárások fejlesztése" című pályázatának vonatkozásaiban Dr.

Részletesebben

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe Fosszilis energiák jelen- és jövőképe A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE A HAZAI ENERGIASZERKEZET TÜKRÉBEN Dr. TIHANYI LÁSZLÓ egyetemi tanár, Miskolci Egyetem MTA Energetikai Bizottság Foszilis energia albizottság

Részletesebben

BIOMASSZA TÜZELÉS. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA ÉS SZILIKÁTTECHNOLÓGIASZAKIRÁNY KÖZELEZŐ TANTÁRGYA (nappali munkarendben)

BIOMASSZA TÜZELÉS. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA ÉS SZILIKÁTTECHNOLÓGIASZAKIRÁNY KÖZELEZŐ TANTÁRGYA (nappali munkarendben) BIOMASSZA TÜZELÉS ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA ÉS SZILIKÁTTECHNOLÓGIASZAKIRÁNY KÖZELEZŐ TANTÁRGYA (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR

Részletesebben

SZÉNHIDROGÉN-FELHASZNÁLÁS MFKGT720013

SZÉNHIDROGÉN-FELHASZNÁLÁS MFKGT720013 SZÉNHIDROGÉN-FELHASZNÁLÁS MFKGT720013 Olaj- és gázmérnöki mesterszak Gázmérnöki specializáció nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ

Részletesebben

A tételsor a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/34

A tételsor a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/34 A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreit tartalmazza. A tételhez

Részletesebben

MAGYAR KAPCSOLT ENERGIA TÁRSASÁG COGEN HUNGARY. A biogáz hasznosítás helyzete Közép- Európában és hazánkban Mármarosi István, MKET elnökségi tag

MAGYAR KAPCSOLT ENERGIA TÁRSASÁG COGEN HUNGARY. A biogáz hasznosítás helyzete Közép- Európában és hazánkban Mármarosi István, MKET elnökségi tag ? A biogáz hasznosítás helyzete Közép- Európában és hazánkban Mármarosi István, MKET elnökségi tag Tartalom MAGYAR KAPCSOLT ENERGIA TÁRSASÁG A biogáz és a fosszilis energiahordozók A biogáz felhasználásának

Részletesebben

Fluidumkitermelő Energiatermelő és -hasznosító technikus

Fluidumkitermelő Energiatermelő és -hasznosító technikus A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Geotermikus távhő projekt modellek. Lipták Péter

Geotermikus távhő projekt modellek. Lipták Péter Geotermikus távhő projekt modellek Lipták Péter Geotermia A geotermikus energia három fő hasznosítási területe: Közvetlen felhasználás és távfűtési rendszerek. Elektromos áram termelése erőművekben; magas

Részletesebben

Hulladékból energiát technológiák vizsgálata életciklus-elemzéssel kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István

Hulladékból energiát technológiák vizsgálata életciklus-elemzéssel kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István Hulladékból energiát technológiák vizsgálata életciklus-elemzéssel kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István II. éves PhD hallgató,, Sályi István Gépészeti Tudományok Doktori Iskola VIII. Életciklus-elemzési

Részletesebben

Melléklet. 4. Telep fluidumok viselkedésének alapjai Olajtelepek

Melléklet. 4. Telep fluidumok viselkedésének alapjai Olajtelepek Melléklet 4. Telep fluidumok viselkedésének alapjai 4.1. Olajtelepek A nyersolaj fizikai tulajdonságok és kémiai összetétel alapján igen széles tartományt fednek le, ezért célszerű őket csoportosítani,

Részletesebben

Fluidumkitermelő technikus Energiatermelő és -hasznosító technikus

Fluidumkitermelő technikus Energiatermelő és -hasznosító technikus A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FÖLDGÁZKERESKEDELEM MFKGT720006

FÖLDGÁZKERESKEDELEM MFKGT720006 FÖLDGÁZKERESKEDELEM MFKGT720006 Olaj- és gázmérnöki mesterszak Gázmérnöki specializáció Nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet

Részletesebben

Bodnár István PhD hallgató Miskolci Egyetem Sályi István Gépészeti Tudományok Doktori Iskola

Bodnár István PhD hallgató Miskolci Egyetem Sályi István Gépészeti Tudományok Doktori Iskola Szerves ipari hulladékok energetikai célú hasznosításának vizsgálata üvegházhatású gázok kibocsátása tekintetében kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István PhD hallgató Miskolci Egyetem Sályi István

Részletesebben

FÖLDGÁZFELHASZNÁLÁS MFKGT730018

FÖLDGÁZFELHASZNÁLÁS MFKGT730018 FÖLDGÁZFELHASZNÁLÁS MFKGT730018 Olaj- és gázmérnöki mesterszak Gázmérnöki specializáció nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ INTÉZET

Részletesebben

Gázégő üzemének ellenőrzése füstgázösszetétel alapján

Gázégő üzemének ellenőrzése füstgázösszetétel alapján MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ENERGIA- ÉS MINŐSÉGÜGYI INTÉZET TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Gázégő üzemének ellenőrzése füstgázösszetétel alapján Felkészülési tananyag a Tüzeléstan

Részletesebben

University of Debrecen Áttekintés Hő- és áramlástechnikai gépek I. TALAMON Attila Assistant lecturer talamona@eng.unideb.hu www.eng.unideb.hu/talamona 02.17 02.24 03.03 03.10 03.17 03.24 03.31 04.07 04.14

Részletesebben

VÍZKÉMIA TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

VÍZKÉMIA TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ KÖRNYEZETMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉS TÖRZSANYAG TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2014 1 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás, tárgyjegyző, óraszám,

Részletesebben

GEOFIZIKAI MÉRÉSEK. Földtudományi mérnöki mesterszak / Geofizikusmérnöki szakirány. 2017/18 II. félév. A kurzus ebben a félévben nem indult

GEOFIZIKAI MÉRÉSEK. Földtudományi mérnöki mesterszak / Geofizikusmérnöki szakirány. 2017/18 II. félév. A kurzus ebben a félévben nem indult GEOFIZIKAI MÉRÉSEK Földtudományi mérnöki mesterszak / Geofizikusmérnöki szakirány 2017/18 II. félév A kurzus ebben a félévben nem indult TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi

Részletesebben

Energiagazdálkodás kommunikációs dosszié ENERGIAGAZDÁLKODÁS. LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS Törzsanyag TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Energiagazdálkodás kommunikációs dosszié ENERGIAGAZDÁLKODÁS. LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS Törzsanyag TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ENERGIAGAZDÁLKODÁS LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS Törzsanyag TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Miskolc, 2013 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások szolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások Pécs, 2010. szeptember 14. Győri Csaba műszaki igazgatóhelyettes Németh András üzemviteli mérnök helyett/mellett megújuló energia Megújuló Energia

Részletesebben

ÉRTÉKVADÁSZAT A RÉGIÓBAN Small & MidCap konferencia a BÉT és a KBC közös szervezésében 2012. október 11. Hotel Sofitel Budapest

ÉRTÉKVADÁSZAT A RÉGIÓBAN Small & MidCap konferencia a BÉT és a KBC közös szervezésében 2012. október 11. Hotel Sofitel Budapest ÉRTÉKVADÁSZAT A RÉGIÓBAN Small & MidCap konferencia a BÉT és a KBC közös szervezésében 2012. október 11. Hotel Sofitel Budapest Miskolci geotermikus hőbetáplálási projekt Népesség 170000 fő Üzemeltetés

Részletesebben

Az 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet a megújuló energiát termelő berendezések és rendszerek műszaki követelményeiről

Az 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet a megújuló energiát termelő berendezések és rendszerek műszaki követelményeiről 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet beszerzéséhez és működtetéséhez nyújtott támogatások igénybevételének A rendeletben előírt műszaki követelményeket azon megújuló energiaforrásból energiát termelő rendszerek

Részletesebben

Specialitások: Nem-konvencionális kutatás/termelés, rétegrepesztés Piet Van Assche ügyv. DELCUADRA Szabó György ügyv. Falcon-TXM

Specialitások: Nem-konvencionális kutatás/termelés, rétegrepesztés Piet Van Assche ügyv. DELCUADRA Szabó György ügyv. Falcon-TXM Specialitások: Nem-konvencionális kutatás/termelés, rétegrepesztés Piet Van Assche ügyv. DELCUADRA Szabó György ügyv. Falcon-TXM A Falcon Ltd. mőködési területe Dublin cégközpont Budapest technikai központ

Részletesebben

Nem konvencionális szénhidrogének, áteresztőképesség. Az eljárás nettó jelenértéke (16/30-as bauxit proppant esetén)

Nem konvencionális szénhidrogének, áteresztőképesség. Az eljárás nettó jelenértéke (16/30-as bauxit proppant esetén) Hidraulikus Rétegrepesztés Optimalizálása Dr. Jobbik Anita Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet MTA-ME ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport Lengyel Tamás, Pusztai Patrik Miskolci

Részletesebben

Földgázszállítás MFKGT720015

Földgázszállítás MFKGT720015 Földgázszállítás MFKGT720015 Olaj- és gázmérnöki mesterszak Gázmérnöki specializáció nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ INTÉZET

Részletesebben

Biogáz alkalmazása a miskolci távhőszolgáltatásban

Biogáz alkalmazása a miskolci távhőszolgáltatásban Biogáz alkalmazása a miskolci távhőszolgáltatásban Kovács Tamás műszaki csoportvezető 23. Távhő Vándorgyűlés Pécs, 2010. szeptember 13. Előzmények Bongáncs utcai hulladéklerakó 1973-2006 között üzemelt

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások

Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások Nyomásszabályozó állomások 1 Földgázszállító és -elosztó rendszer F O R R Á S O L D A L Hazai földgáztermelő mező kiadási pontja Import gázvezeték belépési

Részletesebben

A GEOTERMIKUS ENERGIA TERMELÉS ÉS HASZNOSÍTÁS HAZAI ÉS NEMZET ZI GYAKORLATA

A GEOTERMIKUS ENERGIA TERMELÉS ÉS HASZNOSÍTÁS HAZAI ÉS NEMZET ZI GYAKORLATA A GEOTERMIKUS ENERGIA TERMELÉS ÉS HASZNOSÍTÁS HAZAI ÉS NEMZET ZI GYAKORLATA Dr. Tóth Anikó PhD Miskolci Egyetem K olaj és Földgáz Intézet Országos Bányászati Konferencia 2016. november 25. Tartalom A geotermikus

Részletesebben

ENERGIAKERESKEDELEM. Műszaki földtudományi alapszak Olaj- és gáz specializáció. Nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

ENERGIAKERESKEDELEM. Műszaki földtudományi alapszak Olaj- és gáz specializáció. Nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ENERGIAKERESKEDELEM Műszaki földtudományi alapszak Olaj- és gáz specializáció Nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Miskolc,

Részletesebben

ALKALMAZOTT KÉMIA ÉS TRANSZPORTFOLYAMATOK

ALKALMAZOTT KÉMIA ÉS TRANSZPORTFOLYAMATOK ALKALMAZOTT KÉMIA ÉS TRANSZPORTFOLYAMATOK Anyagmérnök/Kohómérnők MSc képzés Tantárgyi Kommunikációs Dosszié MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2014 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

Visszasajtolás pannóniai homokkőbe

Visszasajtolás pannóniai homokkőbe Visszasajtolás pannóniai homokkőbe Szanyi János 1 Kovács Balázs 1 Szongoth Gábor 2 szanyi@iif.u-szeged.hu kovacs.balazs@gama-geo.hu posta@geo-log.hu 1 SZTE, Ásványtani Geokémiai és Kőzettani Tanszék 2

Részletesebben

Feladatok és megoldásaik. Totó (19 p) Megoldásokat lásd a mellékelt lapon sárga háttérrel jelölve.

Feladatok és megoldásaik. Totó (19 p) Megoldásokat lásd a mellékelt lapon sárga háttérrel jelölve. Feladatok és megoldásaik Totó (19 p) Megoldásokat lásd a mellékelt lapon sárga háttérrel jelölve. Kakukktojás (5 p) Melyik a kakukktojás és miért? Húzzátok alá és indokoljátok meg a választásotokat! a.)

Részletesebben

MTA-ME ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport

MTA-ME ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport EGS geotermikus rezervoár megvalósításának kérdései Dr. Jobbik Anita Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet MTA-ME ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport 1 Enhanced Geothermal System

Részletesebben

A fa mint energiahordozó felhasználási lehetőségei a távhőszolgáltatásban és a fontosabb környezeti hatások

A fa mint energiahordozó felhasználási lehetőségei a távhőszolgáltatásban és a fontosabb környezeti hatások A fa mint energiahordozó felhasználási lehetőségei a távhőszolgáltatásban és a fontosabb környezeti hatások Idrányi Zsolt igazgató, PhD. stud. Prof.Dr. Marosvölgyi Béla Nyugat-Magyarországi Egyetem Kooperációs

Részletesebben

MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK

MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK A Miskolci Egyetem közleménye 84. kötet, 1. szám (2013) MISKOLCI EGYETEMI KIADÓ 2013 A kiadvány főszerkesztője: DR. KOVÁCS FERENC az MTA rendes tagja a Műszaki Földtudományi

Részletesebben

Szénhidrogén-szállítás MFKGT710012

Szénhidrogén-szállítás MFKGT710012 Szénhidrogén-szállítás MFKGT710012 Olaj- és gázmérnöki mesterszak Gázmérnöki specializáció nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ

Részletesebben

Energiahatékonyság növelésének lehetősége a. gázátadó állomásokon. Galyas Anna Bella, Ph.D. hallgató Köteles Tünde, Ph.D. hallgató

Energiahatékonyság növelésének lehetősége a. gázátadó állomásokon. Galyas Anna Bella, Ph.D. hallgató Köteles Tünde, Ph.D. hallgató Galyas Anna Bella, Ph.D. hallgató Köteles Tünde, Ph.D. hallgató Energiahatékonyság növelésének lehetősége a 20 20 15 09 gázátadó állomásokon MISKOLCI EGYETEM Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz

Részletesebben

Depóniagáz hasznosítás működő telepek Magyarországon Sári Tamás, üzemeltetés vezető ENER-G Natural Power Kft.

Depóniagáz hasznosítás működő telepek Magyarországon Sári Tamás, üzemeltetés vezető ENER-G Natural Power Kft. Depóniagáz hasznosítás működő telepek Magyarországon Sári Tamás, üzemeltetés vezető ENER-G Natural Power Kft. XXI. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás Szombathely, 2011 Tartalom 1. 2. 3.

Részletesebben

1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.)

1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.) 1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.) Miért kell az éghető gázokat szagosítani? c.) Milyen

Részletesebben

FÚRÁS. Varga Károly RAG Hungary Kft

FÚRÁS. Varga Károly RAG Hungary Kft FÚRÁS Varga Károly RAG Hungary Kft Miről lesz szó Mi is az a fúróberendezés A fúrás célja a kút Amiről sosem feledkezünk meg Biztonság Környezetvédelem Mi is az a fúró berendezés Alapokból az egész Mi

Részletesebben

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft.

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft. Kompresszor állomások telepítésének feltételei, hatósági előírások és beruházási adatok. Gázüzemű gépjárművek műszaki kialakítása és az utólagos átalakítás módja Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika

Részletesebben

Szakolyi Biomassza Erőmű kapcsolt energiatermelési lehetőségei VEOLIA MAGYARORSZÁGON. Vollár Attila vezérigazgató Balatonfüred, 2017.

Szakolyi Biomassza Erőmű kapcsolt energiatermelési lehetőségei VEOLIA MAGYARORSZÁGON. Vollár Attila vezérigazgató Balatonfüred, 2017. Szakolyi Biomassza Erőmű kapcsolt energiatermelési lehetőségei Vollár Attila vezérigazgató Balatonfüred, 2017. március VEOLIA MAGYARORSZÁGON Több, mint 20 éve a piacon Víz Hulladék Energia ESZKÖZÖK AJÁNLATOK

Részletesebben

Kommunális hulladéklerakón keletkező gázok hasznosítása

Kommunális hulladéklerakón keletkező gázok hasznosítása Kommunális hulladéklerakón keletkező gázok hasznosítása Előadó: Barna László hulladékgazdálkodási üzletágvezető A.K.S.D. Kft. (4031 Debrecen, István út 136.) Best Western Hotel Lido, 2007. szeptember 5.

Részletesebben

Tantárgyleírások. Olaj- és Gázmérnöki mesterszak

Tantárgyleírások. Olaj- és Gázmérnöki mesterszak Tantárgyleírások Olaj- és Gázmérnöki mesterszak Tárgy Kód A mesterszak közös tárgyai: Mérnöki statisztika...gemak711m Numerikus módszerek, optimálási eljárások...gemak712m Mérnöki számítástechnika...gemak713m

Részletesebben

Kőolajkutatás, termelés, szállítás

Kőolajkutatás, termelés, szállítás Kőolajkutatás, termelés, szállítás Molnár Zsolt 2012. október 26. Ráhangoló Ohhhh.. Úgy látom, hogy fontos szerep vár rád a jövő olajiparában! Témakörök 1. Geológia A Föld szerkezete Atmoszféra Kéreg Köpeny

Részletesebben

ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS

ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.3 1.6 A földgázszállító vezetékekből kifúvatott gáz hasznosítása Tárgyszavak: metánkibocsátás; kifúvatás; elosztóhálózat; emissziócsökkentés.

Részletesebben

ENERGETIKAI BERENDEZÉSEK

ENERGETIKAI BERENDEZÉSEK ENERGETIKAI BERENDEZÉSEK LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS Törzsanyag TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Miskolc, 2013 1.

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel A altétel Ön egy hídépítő tervező cég műszaki munkatársa. Az alábbi kérdésekre válaszolva mutassa be a tervezéshez

Részletesebben

A hidrogeológus mérnökképzés változásai a Miskolci Egyetemen

A hidrogeológus mérnökképzés változásai a Miskolci Egyetemen A hidrogeológus mérnökképzés változásai a Miskolci Egyetemen Szűcs Péter és Kovács Balázs Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar, Környezetgazdálkodási Intézet, Hidrogeológiai-Mérnökgeológiai Intézeti

Részletesebben

ENERGIAGAZDÁLKODÁS. ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

ENERGIAGAZDÁLKODÁS. ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ENERGIA ÉS MINŐSÉGÜGYI INTÉZET Miskolc, 2014/15.

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés 2008/09 I félév Kalorikus gépek Bsc Mérés dátuma 2008 Mérés helye Mérőcsoport száma Jegyzőkönyvkészítő Mérésvezető oktató D gépcsarnok

Részletesebben

rendszerszemlélet Prof. Dr. Krómer István BMF, Budapest BMF, Budapest,

rendszerszemlélet Prof. Dr. Krómer István BMF, Budapest BMF, Budapest, A háztarth ztartási energia ellátás hatékonys konyságának nak rendszerszemlélet letű vizsgálata Prof. Dr. Krómer István BMF, Budapest BMF, Budapest, 2009 1 Tartalom A háztartási energia ellátás infrastruktúrája

Részletesebben

Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások

Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások Horánszky Beáta 2018. október Gáznyomás-szabályozás 1 Földgázszállító és -elosztó rendszer F O R R Á S O L D A L Hazai földgáztermelő mező kiadási pontja

Részletesebben

PannErgy Nyrt.-ről röviden

PannErgy Nyrt.-ről röviden PannErgy Nyrt.-ről röviden Tulajdonosi szerkezet 11,5% 22,3% 8,6% 8,0% 8,7% 25,3% Benji Invest 2,5% 13,2% ONP Holding SE Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt Külföldi intézményi Alkalmazottak, vezetők PannErgy

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK LEHETSÉGES SZEREPE A LOKÁLIS HŐELLÁTÁSBAN. Németh István Okl. gépészmérnök Energetikai szakmérnök

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK LEHETSÉGES SZEREPE A LOKÁLIS HŐELLÁTÁSBAN. Németh István Okl. gépészmérnök Energetikai szakmérnök A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK LEHETSÉGES SZEREPE A LOKÁLIS HŐELLÁTÁSBAN Németh István Okl. gépészmérnök Energetikai szakmérnök TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS ÖSSZEFOGLALÓ ADATAI Mértékegység 1990 1995 2000 2001 2002

Részletesebben

Közép-Magyarországi Operatív Program Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése. Kódszám: KMOP-3.3.3-13.

Közép-Magyarországi Operatív Program Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése. Kódszám: KMOP-3.3.3-13. Közép-Magyarországi Operatív Program Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése Kódszám: KMOP-3.3.3-13. Támogatható tevékenységek köre I. Megújuló energia alapú villamosenergia-, kapcsolt hő- és villamosenergia-,

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

AVO ANALÍZIS ELMÉLETI HÁTTERE ÉS ALKALMAZÁSA A SZÉNHIDROGÉN- KUTATÁSBAN

AVO ANALÍZIS ELMÉLETI HÁTTERE ÉS ALKALMAZÁSA A SZÉNHIDROGÉN- KUTATÁSBAN AVO ANALÍZIS ELMÉLETI HÁTTERE ÉS ALKALMAZÁSA A SZÉNHIDROGÉN- KUTATÁSBAN Választható - Műszaki Földtudományi alapszak, Földtudományi mérnöki mesterszak, Olaj és Gázmérnöki mesterszak 2018/19 I. félév TANTÁRGYI

Részletesebben

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02.

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánástól kapott adatok a 114-es kútról Általános információk Geotermikus adatok Gázösszetétel Hiányzó adatok: Hő

Részletesebben

A GÁZFELHASZNÁLÁS ALAPJAI 1. MFKGT601163

A GÁZFELHASZNÁLÁS ALAPJAI 1. MFKGT601163 A GÁZFELHASZNÁLÁS ALAPJAI 1. MFKGT601163 Műszaki földtudományi alapszak Olaj- és gáz specializáció nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR KŐOLAJ ÉS

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELEM MÉRÉSTECHNIKÁJA KÖRNYEZETMÉRNÖK hagyományos képzés

KÖRNYEZETVÉDELEM MÉRÉSTECHNIKÁJA KÖRNYEZETMÉRNÖK hagyományos képzés KÖRNYEZETVÉDELEM MÉRÉSTECHNIKÁJA KÖRNYEZETMÉRNÖK hagyományos képzés TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc, 2008. Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

KÖRNYEZETSZENNYEZÉS VIZSGÁLÓ MÓDSZEREK

KÖRNYEZETSZENNYEZÉS VIZSGÁLÓ MÓDSZEREK KÖRNYEZETSZENNYEZÉS VIZSGÁLÓ MÓDSZEREK ANYAGMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc, 2008. Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 52 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Konvencionális és nem-konvencionális szénhidrogén kitermelő eljárások és várható szerepük az energiaellátásban - PÁPAY JÓZSEF -

Konvencionális és nem-konvencionális szénhidrogén kitermelő eljárások és várható szerepük az energiaellátásban - PÁPAY JÓZSEF - Konvencionális és nem-konvencionális szénhidrogén kitermelő eljárások és várható szerepük az energiaellátásban - PÁPAY JÓZSEF - MTA Energetika és Környezet Albizottság Ankét Budapest, 2015, március 26,

Részletesebben

23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet

23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet 23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet a 140 kwth és az ennél nagyobb, de 50 MWth-nál kisebb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről

Részletesebben

A GÁZFELHASZNÁLÁS ALAPJAI 2. MFKGT601273

A GÁZFELHASZNÁLÁS ALAPJAI 2. MFKGT601273 A GÁZFELHASZNÁLÁS ALAPJAI 2. MFKGT601273 Műszaki földtudományi alapszak Olaj- és gáz specializáció nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR KŐOLAJ ÉS

Részletesebben

Kérdések. Sorolja fel a PC vezérlések típusait! (angol rövidítés + angol név + magyar név) (4*0,5p + 4*1p + 4*1p)

Kérdések. Sorolja fel a PC vezérlések típusait! (angol rövidítés + angol név + magyar név) (4*0,5p + 4*1p + 4*1p) Sorolja fel az irányító rendszerek fejlődésének menetét! (10p) Milyen tulajdonságai és feladatai vannak a pneumatikus irányító rendszereknek? Milyen előnyei és hátrányai vannak a rendszer alkalmazásának?

Részletesebben

110/2007. (XII. 23.) GKM rendelet

110/2007. (XII. 23.) GKM rendelet 110/2007. (XII. 23.) GKM rendelet a nagy hatásfokú, hasznos hőenergiával kapcsoltan termelt villamos energia és a hasznos hő mennyisége megállapításának számítási módjáról A villamos energiáról szóló 2007.

Részletesebben

Épületek hatékony energiaellátása

Épületek hatékony energiaellátása Épületek hatékony energiaellátása Dr. Büki Gergely Magyar Energetikusok Kerekasztala 2009. február 10. 1. Energiatükör - tanulságok EU 27 Magyarország 1995 2006 1995 2006 Végenergia-felhasználás, F PJ

Részletesebben

ENERGIAGAZDÁLKODÁS. ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (levelező munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

ENERGIAGAZDÁLKODÁS. ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (levelező munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (levelező munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ENERGIA ÉS MINŐSÉGÜGYI INTÉZET Miskolc,

Részletesebben

A biomassza rövid története:

A biomassza rövid története: A biomassza A biomassza rövid története: A biomassza volt az emberiség leginkább használt energiaforrása egészen az ipari forradalomig. Még ma sem egyértelmű, hogy a növekvő jólét miatt indult be drámaian

Részletesebben

A szállítóvezetékhez való csatlakozás, Együttműködési megállapodások Rendszerfejlesztés

A szállítóvezetékhez való csatlakozás, Együttműködési megállapodások Rendszerfejlesztés A szállítóvezetékhez való csatlakozás, Együttműködési megállapodások Rendszerfejlesztés Gellényi Zoltán Rendszerirányítás és Kapacitáskereskedelem igazgató 2014. április 16. Kapacitásigény, rendszerfejlesztés

Részletesebben

Biogáz betáplálása az együttműködő földgázrendszerbe

Biogáz betáplálása az együttműködő földgázrendszerbe Biogáz betáplálása az együttműködő földgázrendszerbe Köteles Tünde, Ph. D. hallgató Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet, Gázmérnöki Intézeti Tanszék FGSZ Zrt., Kapacitásgazdálkodás

Részletesebben

Minőségelmélet kommunikációs dosszié MINŐSÉGELMÉLET. Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié

Minőségelmélet kommunikációs dosszié MINŐSÉGELMÉLET. Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MINŐSÉGELMÉLET Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MISKOLCI EGYETEM Műszaki Anyagtudományi Kar Energia- és Minőségügyi Intézet Minőségügyi Intézeti Kihelyezett Tanszék MISKOLC,

Részletesebben

MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFOM

MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFOM MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MA RKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARK ETINFO MARKETINFO MARKETINFO

Részletesebben