Mérési útmutató a Mobil kommunikációs laboratórium méréseihez. IV.sz.mérés. Ad Hoc OMNeT++ szimulációs mérés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mérési útmutató a Mobil kommunikációs laboratórium méréseihez. IV.sz.mérés. Ad Hoc OMNeT++ szimulációs mérés"

Átírás

1 Mérési útmutató a Mobil kommunikációs laboratórium méréseihez IV.sz.mérés Ad Hoc OMNeT++ szimulációs mérés Mérés helye: Híradástechnikai Tanszék Mobil Távközlési és Informatikai Laboratórium (MC 2 L) I.B.113. Összeállította: Horváth Cz. János PhD hallgató Karácsony Anna Szűcs Attila Schlegl Róbert Utolsó módosítás: május 5.

2 Bevezetés Napjainkban egyre fontosabb szerepet játszik a mobilitás az élet minden területén. A jelenleg rendelkezésre álló mobil technológiák (pl. GSM) azonban költséges infrastruktúrát és összetett telepítési munkálatokat igényelnek. Sok esetben hasznos lenne, ha infrastruktúra kiépítése nélkül lehetne létrehozni kommunikációs hálózatokat. Ez az igény inspirálja a kutatókat arra, hogy feltárják az ad hoc hálózatokban rejlő lehetőségeket. Ugyanakkor sajnálatos módon még nem született olyan szervezet, amely összefogja és koordinálja a kutatók munkáját, így a kutatási, főleg a teljesítményelemzésekre vonatkozó eredmények gyakran nem összemérhetőek. A távközlésben az ad hoc fogalma viszonylag új dolog. Egy mobil ad hoc hálózat olyan mobil pontok autonóm rendszere, ahol a résztvevő egységek között vezeték nélküli, rádiós csatorna biztosítja a kommunikációt. Ha két mobil pont nincs egymás adókörzetében, akkor a köztük forgalmazott összes üzenet a közbeeső pontokon fog keresztülmenni. Erre az időre ezen állomások router funkciót látnak el. Az állomások szabadon mozoghatnak, így a teljes hálózat topológiája rövid időn belül jelentősen megváltozhat. Ebben a környezetben kell olyan routing és titkosítási protokollt alkalmazni, amely a gyakori változások dacára képes a kommunikációs utak megtartására és azok adminisztrálására. Amennyiben a célunk az, hogy teljesítmény szempontjából összehasonlítsuk a különböző ad hoc megoldásokat, szükség van egy általános szimulációs környezetre, amely azonos feltételeket teremt az elemzések elvégzéséhez. A mérés során egy ilyen általános szimulációs környezetet használunk, majd a már implementált ad hoc hálózati protokollokkal való futtatás után következtetéseket vonunk le azok teljesítményére vonatkozólag. A célunk az, hogy megismertessük az ad hoc hálózatok felépítésének és működésének alapelveit, bemutassuk az általunk alkalmazott szimulációs környezetet, valamint ismertessük az implementált protokollok teljesítményére vonatkozó következtetéseinket.

3 Az OMNeT++ diszkrét esemény szimulátor Az OMNeT++ (Objective Modular Network Testbed in C++) egy objektumorientált diszkrét esemény szimulátor. Az alkalmazási területe főleg a számítógép-hálózatok, kommunikációs protokollok és elosztott rendszerek szimulálása, de kiválóan alkalmazható minden olyan területen, ahol a diszkrét eseményeken alapuló megközelítés helytálló. A szimulálandó rendszerek modellezésére egymásba ágyazott modulokból álló modulhierarchia szolgál. Ez lehetővé teszi a rendszerfunkciók logikai felosztását és elkülönítését. A modulok üzenetküldéssel kommunikálhatnak, amelyre az OMNeT++ kétféle módszert kínál: direkt, illetve előre definiált paraméterű (késleltetés, hibavalószínűség, adatsebesség) csatornákon keresztüli üzenetátvitel. A szimulátor rugalmas működésének érdekében lehetőség nyílik a modulok számára paraméterek definiálására. A paraméterek használatával befolyásolhatók a modulok viselkedése, de segítségükkel szabályozható a felépített modulhierarchia is. A modulhierarchia alján lévő un. egyszerű modulok tartalmazzák a felhasználó által C++ nyelven megvalósított algoritmusokat. Az egyszerű modulok egymással konkurensen futnak, ami elősegíti pl. az elosztott rendszerek valóságnak megfelelő szimulálását. Az OMNet++ fejlett felhasználói felületet kínál a szimuláció megjelenítésére és nyomon követésére. A felhasználó elindíthatja/megállíthatja a szimulációt, közben megjelenítheti és módosíthatja az objektumok paramétereit. A szimulátor futási idejének csökkentésére is ad támogatást az OMNeT++: az animációs sebesség állítható, az animáció ki is kapcsolható, valamint elkészíthető a szimulátor parancssoros változata, ahol a felhasználói felület nem lassítja a program futását. A modelltopológia leírására a NED nyelv használható. A NED nyelvű állományokban definiálhatók a hálózat egyszerű/összetett moduljai, a modulok paraméterei, a modulok közötti kapcsolatok és azok paraméterei. A NED nyelv lehetőséget ad topológia minták készítésére is, ahol néhány modul típusát nem kell előre megadni, mindössze egy interfészt kell definiálni. A hiányzó modultípusok később paraméterek formájában adhatók meg. A NED nyelvű kódok.ned kiterjesz-

4 tésű fájlokban kapnak helyet, és a NEDC fordítóprogram segítségével alakíthatók C++ forráskódokká. A NED fájlokban definiált egyszerű modulok működését C++ nyelven lehet megadni, amihez az OMNeT++ széles eszköztárat biztosít. Ez az eszköztár nem más, mint egy osztályhierarchia. A hierarchia kiindulópontja a cobject osztály, amelynek a leszármazottai - többek között - az egyszerű és összetett modulok alapvető működését megvalósító csimplemodule és ccompoundmodule osztályok. A felhasználó ezen osztályokból származtathatja a saját osztályait, amelyekben a speciális modulokra jellemző sajátosságokat valósíthatja meg. A modulok közötti kommunikáció támogatására szolgálnak a cmessage, a cpacket és a cgate osztályok. Az objektumhierarchia tartalmaz olyan osztályokat is, amelyek a rugalmas adattárolásra adnak segítséget, pl.: carray, cqueue, chead, clinkedlist. A szimuláció eredményének könnyebb kiértékelésére szolgál a cstatistic osztály és annak leszármazottjai. A számítógép- és távközlő-hálózatok modellezésénél fontos útvonal-keresési problémák hatékony megoldására használható a ctopology osztály. Az itt felsoroltakon kívül még számos más osztály megtalálható az OMNeT++ -ban, az előző példák csupán a szimulátor lehetőségeinek illusztrálására szolgálnak. Mivel az OMNeT++ szabványos C++ nyelven íródott, platformfüggetlen. Nyitott forráskódú, így a teljes forráskód a felhasználó rendelkezésére áll, és szinte bármilyen operációs rendszer alatt lefordítható. A felhasználói felület Tcl/tk nyelvben készült, ezért a felhasználó ugyanazt a szimulációs környezetet használhatja minden operációs rendszer esetében. Az OMNeT++ PVM kiterjesztése alkalmassá teszi a szimulátort a többprocesszoros környezet hatékony kihasználására. Az OMNeT++ -ről további információ a szimulátor honlapján, a Internet címen érhető el.

5 Általános ad hoc szimulátor felépítése Az általános ad hoc szimulátor szintén moduláris felépítésű. Az egyes modulok kialakítása, és a modulok közti kapcsolat tükrözi az ISO/OSI rendszerszemléletet. A modulok egy része újraimplementálható, cserélhető. A szimulátor önmagában nem alkalmas szimulációk futtatására, a cserélhető modulok számára csak egy programozói felületet biztosít. Az általános ad hoc szimulátor az OMNeT++ szimulátorhoz illeszkedve C++ nyelven készült. A cserélhető modulok osztályszármaztatással, virtuális függvények implementálásával alakíthatók a felhasználó igényeihez. Az általános felépítést szem előtt tartva, a kiszolgáló rétegekben alapértelmezett modulok lettek megvalósítva, ezek módosításához, újraimplementálásához a szimulátor nem nyújt támogatást. Mobility.xml Traffic.xml MobileNode[0] Application InputDataParser MobileNode[1] Application NetworkLayer Scheduler NetworkLayer DataLinkLayer DataLinkLayer PhysicalLayer MobileNodeDatabase PhysicalLayer Transciever EnvironmentSimulation Transciever LogWriter SQL Server/ XML file/... Az általános Ad hoc szimulátor felépítése A mérés során a NetworkLayer álrétegben implementált routing protokollok teljesítményét vizsgáljuk. Az omnetpp.ini állományban lehet megválasztani, hogy a szimuláció során melyik protokollt alkalmazzuk.

6 Az InputDataParser modul Ennek a modulnak a feladata, hogy a felhasználó által megadott bemeneti adatokat értelmezze, és együttműködve az ütemező modullal a megfelelő időpontban érvényre juttassa. A bemeneti információk XML fájlok formájában adhatók meg. Szimulációk futtatásához szükséges a csomópontok száma, és azok elhelyezkedése. Mivel mobil hálózatok szimulációjáról van szó, a felhasználónak lehetősége nyílik mozgási modell definiálására is. A mérésekhez szükséges forgalmi modellek definiálása is, hiszen csakis az üzenetváltások vizsgálatával nyerhetünk információt a protokoll teljesítményéről. A mozgási és a forgalmi modellek a szimulátor bemeneti adatai. A Scheduler modul A modul feladata a bemeneti adatok feldolgozásának ütemezése. Nagy méretű bemeneti adatállományok esetén az erőforrások gazdaságos, és egyenletes kihasználása érdekében megakadályozza, hogy az InputDataParser modul az összes bemenő adatot egy ütemben dolgozza fel. E modul feladata az időfüggő események ütemezése is. Időzítést igényel a mozgási, és a forgalmi modellt tartalmazó állományok feldolgozása is. A mozgási modell, a leíró állományban lévő bejegyzésekkel adható meg. A bejegyzések tartalmazzák a csomópont azonosítót, a mozgásváltozás időpontját, és egy sebességvektort. A csomópontok aktuális pozíciójának meghatározásához elengedhetetlen, hogy az egyes bejegyzések a megfelelő időpillanatban kerüljenek a feldolgozást végző modulhoz. Hasonlóan időfüggő eseményeket definiálnak a forgalmi modell bejegyzései. Egy bejegyzés a következőket tartalmazza: az üzenetküldés időpontja (szintén a szimuláció kezdetéhez viszonyítva), a forrás és a cél csomópont száma, az üzenet tartalma vagy az üzenet hossza (a szimulációk szempontjából az üzenetcsomagok tartalma kevésbé, inkább azok mérete a lényeges). A GeneralMobileNodeDatabase modul A szimuláció során elvégzett számításokhoz szükség van a csomópontok bizonyos paramétereire, például az aktuális pozíciójukra. A számítások elvégzése többnyire a GeneralEnvironmentSimulation modulban történik, de elképzelhető olyan protokoll, amely épít a csomópontok pozíciójára, vagy egyéb paramétereire így a MobileNode modul almoduljai számára is hozzáférhetőnek kell lenni ezeknek a paramétereknek. Mivel több modul is használhatja a csomópontokhoz kötődő információkat, célszerű azokat egy központi, bármely másik modul számára elérhető modulban elhelyezni.

7 Ez a modul szolgálja ki tehát a többi modul csomópont-információkra irányuló kéréseit. Ez egy cserélhető modul, ami azt jelenti, hogy az alapértelmezett megvalósítása (bizonyos korlátok között) újra implementálható vagy tetszőlegesen bővíthető. A GeneralLogwriter modul A modul feladata, hogy a szimuláció során történő fontos eseményeket, változóértékeket valamilyen maradandó formában rögzítse. Ezen információk alapján válik lehetővé később a protokollok működésének analizálása. A modul cserélhető, és a többi modul számára is elérhető. Az alapértelmezett megvalósításban két funkciót biztosít a modul. Egyrészt lehetővé teszi egy tetszőleges szöveg, így a legfontosabb események rögzítését. Másrészt paraméterek küldhetők a kimenetre név érték párosok formájában. A GeneralEnvironmentSimulation modul A GeneralEnvironmentSimulation modul feladata a rádiós terjedési viszonyok modellezése. Ez a modul is cserélhető, így a felhasználó tetszőlegesen pontosíthatja a rádiós modellt. A modul lehetőséget biztosít különböző csatornák, ezáltal különböző csatornahozzáférési technikát alkalmazó rendszerek (pl. TDMA, CDMA) megvalósítására. A modul a csomópontokat megvalósító modulok számára nyújt átviteli szolgáltatást. Az átviteli csatornák esetén három paraméter adható meg: két csillapítási határérték, valamint az adatsebesség. A csatornák definiálásakor a felhasználó saját formulákat használhat a csillapítás, a késleltetés és a hibavalószínűség számítására. Az átvitel elején kiszámított hibavalószínűség az átvitel időtartama alatt változhat, attól függően, hogy történik-e adás a vevő csomópont közelében. A felhasználó ebben az esetben is megadhatja, hogy milyen formulát alkalmazzon a modul az additív jellegű hibák kiszámítására. A modul az alapértelmezett megvalósításban nem tartalmaz terep-szimulációt. Ez azt jelenti, hogy nem definiálhatók tereptárgyak, amelyek a rádiós átvitelt befolyásolnák. Azonban a cserélhetőségnek köszönhetően a rendszer bővíthető egy ilyen terep-szimulációval is.

8 A MobileNode modul A MobileNode modul valósítja meg a szimulációban a mobil csomópontot. Számos almodult tartalmaz, amelyek az ábrán láthatóan kapcsolódnak egymáshoz. A modul kialakításakor fontos szempont volt, hogy az almodulok az ISO/OSI architektúrához hasonlóan épüljenek fel. Mivel minden almodul cserélhető, a rétegelt felépítés lehetővé teszi, hogy csak az ad hoc útvonalválasztó protokollt megvalósító rétege(ke)t cseréljük, így ugyanazon körülmények között vizsgálhatók azok. A modul a Scheduler és a GeneralEnvironmentSimulation modulokkal van közvetlen összeköttetésben. A Scheduler modultól forgalmi információkat kap, amelyeket továbbít az alkalmazási réteget megvalósító almodulja számára. A GeneralEnvironmentSimulation modullal pedig a csomagátvitel megvalósításának érdekében van összekötve. A GeneralApplication almodul Ez az almodul minden GeneralMobileNode modulban megtalálható. A GeneralMobileNode modul ennek a modulnak továbbítja a Scheduler modultól kapott forgalmi információkat. Az almodul felhasználhatja ezen információkat az adatforgalom generálásához, de a felhasználó implementálhat saját algoritmust is erre a célra. A GeneralApplication almodul összeköttetésben áll a közvetlenül alatta lévő almodullal. Ez is cserélhető modul, azonban implementálásakor figyelembe kell venni az alsó réteg által biztosított szolgáltatások megfelelő paraméterezését. A GeneralLayer almodul Az almodul feladata, hogy támogassa a protokoll rétegek megvalósítását. Lehetőséget biztosít alrétegek definiálására is, és ez a modul is cserélhető. A GeneralMobileNode modul a GeneralLayer almodul három, specializált változatát tartalmazza: NetworkLayer, DataLinkLayer, PhysicalLayer. Ezek megfelelnek az ISO/OSI modell hálózati, adatkapcsolati és fizikai rétegeinek. Bár a GeneralMobileNode modulban a rétegek száma rögzített, az egyes rétegekben tetszőleges számú alréteg definiálható. Például az adatkapcsolati réteg tartalmazhat LLC és MAC alrétegeket is.

9 A GeneralTransciever almodul A GeneralTransciever almodul a mobil csomópontokban lévő adó-vevő berendezések működését valósítja meg. Az adó-vevő esetében fontos paraméter az adóés a vevőantenna teljesítménye és a nyeresége. Az izotróp antennákat kivéve ezek a paraméterek irányfüggők. A GeneralEnvironmentSimulation modul a csillapítás kiszámításához lekérdezheti az adó-vevők előbb említett paramétereit. A lekérdezéshez természetesen megadja a kívánt irányt. A GeneralTransciever modul is cserélhető, a felhasználónak lehetősége nyílik az antenna-karakterisztikák definiálására, vagy akár intelligens antennák megvalósítására. A rendszer működése Induláskor az InputDataParser modul megnyitja a mozgási és forgalmi modelleket tartalmazó bemeneti fájlokat. A mozgási modellt tartalmazó fájlból beolvassa a csomópontok kezdőpozícióit, és beírja azokat a MobileNodeDatabase modul által fenntartott adatbázisba. Ezután az InputDataParser modul a fájlokat párhuzamosan olvasva elkezdi elküldeni az időfüggő adatokat a Scheduler modulnak. A Scheduler modul mind a mozgási, mind a forgalmi adatokból csak konstans számút ütemez be. Ha a beütemezett adatok száma eléri ezt az értéket, akkor nem fogad el több adatot az InputDataParser modultól, csak amikor a beütemezett adatok közül egy vagy több elküldésre kerül. Az InputDataParser modul ilyenkor elkezd várakozni egészen az új szabad jelzésig. A Scheduler a beütemezett adatokat a megfelelő időpontban továbbítja a rendeltetési helyükre: a mozgási adatokat a MobileNodeDatabase modulnak, míg a forgalmi adatokat a megfelelő csomópontoknak. Ha a MobileNodeDatabase modulhoz megérkezik egy mozgási adatokat tartalmazó üzenet, akkor frissíti az adatbázis tartalmát az új adatokkal. Amikor forgalmi adatokat tartalmazó üzenetek érkeznek a MobileNode modulhoz, a modul azonnal továbbítja azokat az Application almoduljához. Az Application almodul előállítja az elküldendő adatcsomagot, majd továbbítja azt a hálózati réteget megvalósító almodulnak. A hálózati réteget megvalósító modul előállítja a saját protokoll adategységeit (PDU), majd az alrétegein keresztül elküldi azokat az adatkapcsolati réteget megvalósító modul számára. Ez a modul szintén előállítja a saját protokoll adategységeit, amelyek aztán a fizikai réteget megvalósító modulhoz érkeznek. A fizikai réteg ezután a Transcievernek küldi az adatokat, amely kerettovábbítási kérelmek formájában elküldi a kereteket az EnvironmentSimulation modulnak.

10 Az EnvironmentSimulation modul kiválasztja a Transciever által meghatározott csatornát, majd minden egyes csomópontra (mint célra) kiszámolja a csatorna csillapítását, a keret késleltetését és kezdeti bithiba-valószínűségét. Ehhez felhasználja a forrás és cél csomópontok adó-vevőinek teljesítmény paramétereit. Amennyiben a csillapítás a csatornára megadott határérték alatt marad, a keret bekerül egy átmeneti tárolóba a kiszámított késleltetés idejére. Amennyiben egyidőben több csomópont is forgalmaz, az átmeneti tárolóban lévő keretekre additív jellegű hibavalószínűségek számolódnak. Minden keret esetében a célcsomópont és a zavaró adó között számítódik ki a csillapítás, majd pedig a hibavalószínűség, ami azután hozzáadódik a keret aktuális hibavalószínűségéhez. Amikor lejár az adott keretre számított késleltetési idő, a keret kikerül az átmeneti tárolóból, majd az összegyűjtött bithiba-valószínűség alapján az EnvironmentSimulation modul elrontja a bitjeit. Végül, a keret továbbításra kerül a célcsomópont felé. A célcsomóponthoz történő megérkezéskor a csomagok a különböző rétegeken keresztül feljutnak az alkalmazási rétegig, ahol a Logwriter modul szolgáltatásainak igénybe vételével megtörténhet az esemény rögzítése. Alkalmazott routing protokollok A szimulációs környezetben eddig a Flood, a DSR és az OLSR protokollok kerültek implementálásra a NetworkLayer almodulban. A továbbiakban a három protokoll rövid ismertetése következik. Elárasztás (Flooding) Az elárasztás a legegyszerűbb reaktív útvonalválasztó protokoll. Az algoritmus lényege, hogy minden csomópont a hozzá beérkezett csomagokat minden szomszédjának továbbküldi. Ez a módszer nagyszámú kettőzött csomagot eredményez a hálózatban, ezért a forráscsomópont az azonosítóját és egy sorszámot tesz bele minden csomagba, így a többi csomópont ellenőrzi, hogy korábban továbbította-e már ezt az üzenetet vagy sem. Az elárasztás előnye, hogy mindig a legrövidebb utat választja, mert az összes lehetséges utat egyszerre választja. Hátrány viszont, hogy a sorszámozás használata ellenére sok csomag miatt a hálózat átbocsátóképessége jelentősen lecsökken.

11 Dinamikus útvonalválasztó protokoll (DSR) A DSR (Dynamic Source Routing) protokoll esetén a hálózat minden csomópontja egy útvonal gyorsítótárat (routing cache) tart fenn, amiben az éppen használt utakat tárolják. A tárat folyamatosan frissítik minden új útvonal esetén. A protokollnak két fő fázisa van: az útvonal felderítés (route discovery) és az útvonal karbantartás (route maintenance). Ha egy csomópont üzenetet akar küldeni, akkor először a saját útvonal gyorsítótárát vizsgálja meg, hogy van-e benne a célcsomópontra vonatkozó információ. Amennyiben van, akkor ezen az útvonalon elküldi a csomagot, ha nincs, akkor útvonalkérő (route request) csomagot küld egy útvonal felderítésére. A csomag a forrás és a cél címét tartalmazza, valamint egy egyedi azonosító számot. A csomagnak van egy útvonal információ (route record) része, ami a bejárt útvonalat tartalmazza, a csomópontok, melyek a csomagot megkapják, ide teszik be a címüket. Itt is, mint az előbb bemutatott AODV protokollnál egy ilyen kérést a csomópontok csak egyszer küldenek tovább. A célcsomópont vagy egy közbenső csomópont, amelyik útvonal gyorsítótára tartalmaz érvényes utat a célig válaszüzenetet (route reply) küld. Amennyiben egy közbenső csomópont talál utat a célcsomópontig, az útvonal információba kell befűznie a célig vezető útvonalat. Szimmetrikus kapcsolat esetén a válaszüzenet ugyanazt az utat járja be, mint az útvonalkérő üzenet, egyébként pedig útvonalat kell keresnie. Az összeköttetések hibáinak felderítésére és a gyorsítótárak konzisztenciájának megtartására a protokoll hibacsomagokat (route error packet) és nyugtákat (acknowledgement) használ. Javított kapcsolatállapot alapú forgalomirányítás (OLSR) Az OLSR (Optimized Link State Routing) protokoll alapja a klasszikus kapcsolatállapot alapú forgalomirányítás. A klasszikus kapcsolatállapot alapú útvonalválasztó protokollban a csomópontok HELLO csomagokkal felkutatják a szomszé-

12 dos csomópontokat, ECHO csomagokkal pedig a késleltetést határozza meg minden szomszédra vonatkozóan. Ezek után egy csomópont az ún. kapcsolatállapot csomagját melyben a szomszédok-vonali késleltetés párok listája van az elárasztás módszerével osztja szét a hálózatban. A csomópontok a legrövidebb utak kiszámításához a Dijkstra-algoritmust használják, és ennek eredménye alapján töltik ki a forgalomirányító táblájukat. Az OLSR protokoll oly módon kíván javítani az előbb leírt algoritmuson, hogy a hálózatban az elárasztás okozta többletforgalmat csökkenti. A broadcast üzeneteket nem továbbítja minden csomópont, mint az elárasztásnál, és a csomópontok nem az összes hozzá kapcsolódó vonalra vonatkozó információt terjesztik szét a hálózatban. A protokollban kulcsfogalom a multipoint relays (MPRs). Ez jelöli azokat a csomópontokat, amelyek a broadcast üzeneteket továbbítják. Egy csomópont kijelöli, hogy mely szomszédos csomópontok továbbítsák a tőle kapott üzeneteket; e szomszédok halmazát nevezzük a csomópont MPR halmazának. A csomópontok MPR-nek csak olyan szomszédokat választhatnak, melyekkel szimmetrikus kapcsolatban állnak. Egy csomópont azon szomszédai, akik nem tartoznak az MPR halmazába, azok is megkapják és feldolgozzák a csomópont broadcast üzeneteit, de nem továbbítják, így jól kiválasztott MPR halmazok esetén a hálózat többletforgalma jóval kisebb, mint elárasztást alkalmazva. További javítást jelent még, hogy egy csomópont csak arra vonatkozó információt közöl, hogy mely csomópontok jelölték őt MPR-nek. Ellenőrző kérdések 1. Mik az előnyei az ad hoc hálózatoknak? 2. Mire használható az OMNeT++ szimulátor? 3. Soroljon fel néhány az OMNeT++ által támogatott osztályt! Mire szolgálnak ezek? 4. Vázolja fel az ad hoc szimulátor moduláris felépítését! 5. Mik az egyes modulok feladatai? 6. Vázolja fel a rendszer működését! Mérési feladatok 1. Futassa le az ad hoc szimulációt a mérésvezető által megadott bemeneti állományokkal a Flood és a DSR routing protokollokkal, figyelje meg a kimenetként kapott állományokat. 2. Hozzon létre 5 csomópontból álló hálózat bemeneti állományait a példa fájlok mintájára a következők szerint: Mindegyik álljon, egymásnak küldjenek üzeneteket

13 Egy csomópont mozog, a mozgó küld vagy a többiek küldenek neki Mindegyik mozog, egymásnak küldenek üzeneteket Figyeljenenk oda, hogy ne mozogjanak túl gyorsan a csomópontok egymáshoz viszonyítva, gondolják át, hogy miért fontos követelmény ez. Találjanak olyan modelleket, amikor a csomópontok megkapják az üzeneteket és olyat, amikor nem. A statisztikai kimeneti állományban figyeljék meg, hogy az elküldött üzenetek közül mennyi érkezett meg a különböző mozgási és forgalmi modellek esetében. 3. A DSR és a Flood protokoll összehasonlítása a hálózati forgalom szempontjából (az adatokat a statisztikai állományban találják). 4. Az APPLICATION.xls alapján hasonlítsák össze a DSR és a Flood protokollban az üzenetek késleltetését.

V2V - routing. Intelligens közlekedési rendszerek. VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció. Simon Csaba

V2V - routing. Intelligens közlekedési rendszerek. VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció. Simon Csaba V2V - routing Intelligens közlekedési rendszerek VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció Simon Csaba MANET Routing Protokollok Reaktív routing protokoll: AODV Forrás: Nitin H. Vaidya, Mobile Ad Hoc

Részletesebben

Csoportos üzenetszórás optimalizálása klaszter rendszerekben

Csoportos üzenetszórás optimalizálása klaszter rendszerekben Csoportos üzenetszórás optimalizálása klaszter rendszerekben Készítette: Juhász Sándor Csikvári András Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási

Részletesebben

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás.

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás. Hálózati réteg WSN topológia. Útvonalválasztás. Tartalom Hálózati réteg WSN topológia Útvonalválasztás 2015. tavasz Szenzorhálózatok és alkalmazásaik (VITMMA09) - Okos város villamosmérnöki MSc mellékspecializáció,

Részletesebben

Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése

Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése 2007/2008. tanév, I. félév r. Kovács Szilveszter -mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Miskolci gyetem Informatikai Intézet 106. sz. szoba Tel: (46) 565-111

Részletesebben

MAC címek (fizikai címek)

MAC címek (fizikai címek) MAC címek (fizikai címek) Hálózati eszközök egyedi azonosítója, amit az adatkapcsolati réteg MAC alrétege használ Gyárilag adott, általában ROM-ban vagy firmware-ben tárolt érték (gyakorlatilag felülbírálható)

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok 1. Statikus forgalomirányítás 2. Dinamikus forgalomirányítás 3. Irányító protokollok Áttekintés Forgalomirányítás Az a folyamat, amely révén

Részletesebben

Adatkapcsolati réteg 1

Adatkapcsolati réteg 1 Adatkapcsolati réteg 1 Főbb feladatok Jól definiált szolgáltatási interfész biztosítása a hálózati rétegnek Az átviteli hibák kezelése Az adatforgalom szabályozása, hogy a lassú vevőket ne árasszák el

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 5. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer: ARP Útválasztás: route IP útvonal: traceroute Parancsok: ifconfig, arp,

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. Local Interconnection Network

Autóipari beágyazott rendszerek. Local Interconnection Network Autóipari beágyazott rendszerek Local Interconnection Network 1 Áttekintés Motiváció Kis sebességigényű alkalmazások A CAN drága Kvarc oszcillátort igényel Speciális perifériát igényel Két vezetéket igényel

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont Hálózati réteg Hálózati réteg Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont közötti átvitellel foglalkozik. Ismernie kell a topológiát Útvonalválasztás,

Részletesebben

OSI-ISO modell. Az OSI rétegek feladatai: Adatkapcsolati réteg (data link layer) Hálózati réteg (network layer)

OSI-ISO modell. Az OSI rétegek feladatai: Adatkapcsolati réteg (data link layer) Hálózati réteg (network layer) OSI-ISO modell Több világcég megalkotta a saját elképzelései alapján a saját hálózati architektúráját, de az eltérések miatt egységesíteni kellett, amit csak nemzetközi szinten lehetett megoldani. Ez a

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék Bevezetés Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu Tartalom Alapfogalmak, definíciók Az OSI és a TCP/IP referenciamodell Hálózati

Részletesebben

Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez

Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez GSM II. Mérés helye: Hálózati rendszerek és Szolgáltatások Tanszék Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium I.B.113. Összeállította:

Részletesebben

Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. (VIHIA319) méréseihez. Szenzorhálózati szimuláció OMNeT++ környezetben

Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. (VIHIA319) méréseihez. Szenzorhálózati szimuláció OMNeT++ környezetben Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. (VIHIA319) méréseihez Szenzorhálózati szimuláció OMNeT++ környezetben Mérés helye: Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék Mobil Távközlési

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

Hálózatok II. A hálózati réteg torlódás vezérlése

Hálózatok II. A hálózati réteg torlódás vezérlése Hálózatok II. A hálózati réteg torlódás vezérlése 2007/2008. tanév, I. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Miskolci Egyetem Informatikai Intézet 106. sz. szoba Tel: (46) 565-111

Részletesebben

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ A routerek elsődleges célja a hálózatok közti kapcsolt megteremtése, és

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992 Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland, BME TMIT 2018. október 29. Link-state protokollok OSPF Open Shortest Path First Első szabvány RFC 1131 ( 89) OSPFv2 RFC 2178 ( 97) OSPFv3 RFC 2740 (

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 6. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Szállítási réteg (L4) Szolgáltatások Rétegprotokollok: TCP, UDP Port azonosítók TCP kapcsolatállapotok Alkalmazási

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek teljesítőképesség-vizsgálata

Kommunikációs rendszerek teljesítőképesség-vizsgálata Kommunikációs rendszerek teljesítőképesség-vizsgálata (3. előadás) Dr. Lencse Gábor lencse@sze.hu https://www.tilb.sze.hu/cgi-bin/tilb.cgi?0=m&1=targyak&2=krtv 1 Miről lesz szó? Az OMNeT++ diszkrét idejű

Részletesebben

Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0

Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0 Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0 Dr. Berke József berke@georgikon.hu 2006-2008 A MOBIL HÁLÓZAT - Tartalom RENDSZERTECHNIKAI FELÉPÍTÉS CELLULÁRIS FELÉPÍTÉS KAPCSOLATFELVÉTEL

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Routing. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék

Routing. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék Routing Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu Út(vonal)választás - bevezetés A csomagok továbbítása általában a tanult módon,

Részletesebben

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt 14 feladat 15 perc (14:00-14:15) ck_01 Melyik parancsokat kell kiadni ahhoz, hogy egy kapcsoló felügyeleti célból, távolról elérhető legyen? ck_02 S1(config)#ip address 172.20.1.2

Részletesebben

IP anycast. Jákó András BME TIO

IP anycast. Jákó András BME TIO IP anycast Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME TIO Tematika Mi az IP anycast? Hogy működik? Mire használható? Alkalmazási példa Networkshop 2011. IP anycast 2 IP...cast IP csomagtovábbítási módok a

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6 Kocsis Gergely 2018.04.11. Hálózati konfiguráció $ ifconfig Kapcsoló nélkül kiíratja a csomópont aktuális hálózati interfész beállításait. Kapcsolókkal alkalmas

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 4. gyakorlat Feladat 0 Számolja ki a CRC kontrollösszeget az 11011011001101000111 üzenetre, ha a generátor polinom x 4 +x 3 +x+1! Mi lesz a 4 bites kontrollösszeg? A fenti üzenet

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 3. laborgyakorlat

Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 3. laborgyakorlat Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 3. laborgyakorlat Erdős András (demonstrátor) Debreceni Egyetem - Informatikai Kar Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék 2016 9/20/2016 9:41 PM 1 Adatkapcsolati

Részletesebben

Internet ROUTER. Motiváció

Internet ROUTER. Motiváció Több internetvonal megosztása egy szerverrel iptables/netfilter és iproute2 segítségével Készítette: Mészáros Károly (MEKMAAT:SZE) mkaroly@citromail.hu 2007-05-22 Az ábrán látható módon a LAN-ban lévő

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8 Kocsis Gergely 2018.11.12. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak.

Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak. Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak. Előnyei Közös erőforrás-használat A hálózati összeköttetés révén a gépek a

Részletesebben

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol A TRBOnet egy kliens szerver diszpécser szoftver MOTOTRBO rádiók száméra. A TRBOnet szoftver jól alkalmazható a MOTOTRBO rádiós rendszereknél. A szoftver

Részletesebben

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet 2. ZH A csoport 1. Hogyan adható meg egy digitális műszer pontossága? (3p) Digitális műszereknél a pontosságot két adattal lehet megadni: Az osztályjel ±%-os értékével, és a ± digit értékkel (jellemző

Részletesebben

III. Felzárkóztató mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

III. Felzárkóztató mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési utasítás ARP, ICMP és DHCP protokollok vizsgálata Ezen a mérésen a hallgatók az ARP, az ICMP és a DHCP protokollok működését tanulmányozzák az előző mérésen megismert Wireshark segítségével. A mérés

Részletesebben

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI)

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI) lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) -

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) - lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM. IP címzés. Számítógép hálózatok gyakorlata

2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM. IP címzés. Számítógép hálózatok gyakorlata IP címzés Számítógép hálózatok gyakorlata ÓBUDAI EGYETEM 2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL Az IP cím 172. 16. 254. 1 10101100. 00010000. 11111110. 00000001 Az IP cím logikai címzést tesz

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5 Kocsis Gergely 2013.03.28. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Komplex terheléses tesztmegoldások a Mobil PS és CS gerinchálózaton

Komplex terheléses tesztmegoldások a Mobil PS és CS gerinchálózaton Komplex terheléses tesztmegoldások a Mobil PS és CS gerinchálózaton Olaszi Péter, Sey Gábor, Varga Pál AITIA International Zrt. HTE Infokom konferencia és kiállítás, 2012. október 10 12. Változások a gerinchálózatban

Részletesebben

Forgalomirányítás (Routing)

Forgalomirányítás (Routing) Forgalomirányítás (Routing) Tartalom Forgalomirányítás (Routing) Készítette: (BMF) Forgalomirányítás (Routing) Autonóm körzet Irányított - irányító protokollok Irányítóprotokollok mőködési elve Távolságvektor

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7 Kocsis Gergely 2017.05.08. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások

Hálózati Technológiák és Alkalmazások Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland BME TMIT 2016. október 28. Internet topológia IGP-EGP hierarchia előnyei Skálázhatóság nagy hálózatokra Kevesebb prefix terjesztése Gyorsabb konvergencia

Részletesebben

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB ADATSEBESSÉG ÉS CSOMAGKAPCSOLÁS FELÉ 2011. május 19., Budapest HSCSD - (High Speed Circuit-Switched Data) A rendszer négy 14,4 kbit/s-os átviteli időrés összekapcsolásával

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 5. gyakorlat Feladat 0 Számolja ki a CRC kontrollösszeget az 11011011001101000111 üzenetre, ha a generátor polinom x 4 +x 3 +x+1! Mi lesz a 4 bites kontrollösszeg? A fenti üzenet

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok

Számítógépes Hálózatok Számítógépes Hálózatok 7a. Előadás: Hálózati réteg ased on slides from Zoltán Ács ELTE and. hoffnes Northeastern U., Philippa Gill from Stonyrook University, Revised Spring 06 by S. Laki Legrövidebb út

Részletesebben

Szolgáltatási szint megállapodás

Szolgáltatási szint megállapodás Szolgáltatási szint megállapodás Verzió: 1.1 (2017. november 30.) aai@niif.hu Tartalomjegyzék Tartalomjegyzésk 1 Műszaki szolgáltatások...3 1.1 Fájl-alapú metadata...3 1.1.1 Szolgáltatás URL...3 1.1.2

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

Cellaazonosító és timing advance

Cellaazonosító és timing advance Cellaazonosító és timing advance dr. Paller Gábor Készült Axel Küpper: Location-Based Services: Fundamentals and Operation c. könyve alapján GSM rádiós interfész GSM frekvenciák: 850 MHz Észak-Amerika

Részletesebben

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon - áttekintés és példák - Varga Pál pvarga@tmit.bme.hu Áttekintés Általános laborismeretek Junos OS bevezető Routing - alapok Tűzfalbeállítás alapok

Részletesebben

V2I - Infrastruktúra

V2I - Infrastruktúra V2I - Infrastruktúra Intelligens közlekedési rendszerek VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció Simon Csaba ITS hálózat az infrastruktúra oldal ITS hálózat (ism) V2V OBU On Board Unit Ad hoc hálózat

Részletesebben

Automatikus tesztgenerálás modell ellenőrző segítségével

Automatikus tesztgenerálás modell ellenőrző segítségével Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Automatikus tesztgenerálás modell ellenőrző segítségével Micskei Zoltán műszaki informatika, V. Konzulens: Dr. Majzik István Tesztelés Célja: a rendszerben

Részletesebben

COMET webalkalmazás fejlesztés. Tóth Ádám Jasmin Media Group

COMET webalkalmazás fejlesztés. Tóth Ádám Jasmin Media Group COMET webalkalmazás fejlesztés Tóth Ádám Jasmin Media Group Az előadás tartalmából Alapproblémák, fundamentális kérdések Az eseményvezérelt architektúra alapjai HTTP-streaming megoldások AJAX Polling COMET

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 8. Gyakorlat Vezeték nélküli helyi hálózatok 2016.04.07. Számítógép hálózatok gyakorlat 1 Vezeték nélküli adatátvitel Infravörös technológia Még mindig sok helyen alkalmazzák

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

Prolan Zrt. fejlesztéseiben. Petri Dániel

Prolan Zrt. fejlesztéseiben. Petri Dániel Az szabvány alkalmazása a Prolan Zrt. fejlesztéseiben Petri Dániel dpetri@prolan.hu PROLAN Irányítástechnikai Zrt. Áttekintés 61850 szabvánnyal kapcsolatos fejlesztéseink ProField IED mezőgép Új alállomási

Részletesebben

Már megismert fogalmak áttekintése

Már megismert fogalmak áttekintése Interfészek szenasi.sandor@nik.bmf.hu PPT 2007/2008 tavasz http://nik.bmf.hu/ppt 1 Témakörök Polimorfizmus áttekintése Interfészek Interfészek kiterjesztése Eseménykezelési módszerek 2 Már megismert fogalmak

Részletesebben

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott

Részletesebben

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások NETinv távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés NETinv 1.4.2 Távközlési szolgáltatók és nagyvállatok

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Számítógép hálózatok, osztott rendszerek 2009

Számítógép hálózatok, osztott rendszerek 2009 Számítógép hálózatok, osztott rendszerek 2009 1: Bevezetés: Internet, rétegmodell Alapok: aszimptótika, gráfok 1 Az előadáshoz Előadás: Hétfő 10:00 12:00 óra Gyakorlat: Hétfő 14:00-16:00 óra Honlap: http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/0910nwmsc

Részletesebben

Mobilitás és MANET Intelligens közlekedési rendszerek

Mobilitás és MANET Intelligens közlekedési rendszerek Mobilitás és MANET Intelligens közlekedési rendszerek VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció Vida Rolland Áttekintés MANET Mobile Ad Hoc Networks Ad Hoc jelentése Azonnal, ideiglenesen, előkészület

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése

GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése Mobil Informatika Dr. Kutor László GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése http://uni-obuda.hu/users/kutor/ Bejelentkezés a hálózatba

Részletesebben

Mobilitás és MANET (II)

Mobilitás és MANET (II) Mobilitás és MANET (II) Intelligens közlekedési rendszerek VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció Vida Rolland Pozíció-alapú útvonalválasztás Ad hoc útvonalválasztás lehet: topológia-alapú (pl: AODV,

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. A kommunikáció alapjai

Autóipari beágyazott rendszerek. A kommunikáció alapjai Autóipari beágyazott rendszerek A kommunikáció alapjai 1 Alapfogalmak Hálózati kommunikáció Vezérlőegységek közötti információ továbbítás Csomópontok Kommunikációs csatornákon keresztül Terepbuszok (cluster)

Részletesebben

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz)

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz) Cisco Teszt Question 1 Az ábrán látható parancskimenet részlet alapján mi okozhatja az interfész down állapotát? (2 helyes válasz) a. A protokoll rosszul lett konfigurálva. b. Hibás kábel lett az interfészhez

Részletesebben

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer CabMap hálózat-dokumentáló rendszer A CabMap hálózat-dokumentáló rendszer elsősorban passzív optikai hálózatok elektronikus dokumentálására szolgál. A rendszer hatékony és rugalmas hozzáférést biztosít

Részletesebben

WLAN lefedettségi terv készítés - Site Survey

WLAN lefedettségi terv készítés - Site Survey WLAN lefedettségi terv készítés - Site Survey 1. Mérés célja Az ISM és U-NII sávok közkedvelt használata, az egyre dizájnosabb és olcsóbb Wi- Wi képes eszközök megjelenése, dinamikus elterjedésnek indította

Részletesebben

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i 1. Bevezetés (készítette: Fodor Kristóf fodork@tmit.bme.hu) A routerek a hozzájuk csatolt hálózati szegmensek

Részletesebben

IBM felhő menedzsment

IBM felhő menedzsment IBM Váltsunk stratégiát! Budapest, 2012 november 14. IBM felhő menedzsment SmartCloud Provisioning és Service Delivery Manager Felhő alapú szolgáltatások Felhasználás alapú számlázás és dinamikus kapacitás

Részletesebben

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Ebben a feladatban a korábban megismert hálózati topológia módosított változatán kell különböző konfigurációs feladatokat elvégezni. A feladat célja felmérni

Részletesebben

IP beállítások 3. gyakorlat - Soproni Péter 2009. tavasz Számítógép-hálózatok gyakorlat 1 Bemutató során használt beálltások Windows IP-cím: 192.168.246.100 (változtatás után: 192.168.246.101) Alhálózati

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 4. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer Interfész konfigurációja IP címzés: címosztályok, alhálózatok, szuperhálózatok,

Részletesebben

TAKARÉKSZÖVETKEZETI E-BANKING RENDSZER

TAKARÉKSZÖVETKEZETI E-BANKING RENDSZER TAKARÉKSZÖVETKEZETI E-BANKING RENDSZER ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ V.1.3 2012. március 1. oldal TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS... 3 II. A SZOLGÁLTATÁSOK KÖRE... 3 2.1. STRÁZSA SZOLGÁLTATÁS... 3 2.2. LEKÉRDEZÉS, PARAMÉTEREZÉS

Részletesebben

Address Resolution Protocol (ARP)

Address Resolution Protocol (ARP) Address Resolution Protocol (ARP) Deák Kristóf Címfeloldás ezerrel Azt eddig tudjuk, hogy egy alhálózaton belül switchekkel oldjuk meg a zavartalan kommunikációt(és a forgalomirányítás is megy, ha egy

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

Hálózatok II. A hálózati réteg forgalomirányítása

Hálózatok II. A hálózati réteg forgalomirányítása Hálózatok II. A hálózati réteg forgalomirányítása 2007/2008. tanév, I. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Miskolci Egyetem Informatikai Intézet 106. sz. szoba Tel: (46) 565-111

Részletesebben

Interfészek. PPT 2007/2008 tavasz.

Interfészek. PPT 2007/2008 tavasz. Interfészek szenasi.sandor@nik.bmf.hu PPT 2007/2008 tavasz http://nik.bmf.hu/ppt 1 Témakörök Polimorfizmus áttekintése Interfészek Interfészek kiterjesztése 2 Már megismert fogalmak áttekintése Objektumorientált

Részletesebben

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei?

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_01 Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_02 a) Csomagkapcsolás b) Ütközés megelőzése egy LAN szegmensen c) Csomagszűrés d) Szórási tartomány megnövelése e) Szórások

Részletesebben

SSL elemei. Az SSL illeszkedése az internet protokoll-architektúrájába

SSL elemei. Az SSL illeszkedése az internet protokoll-architektúrájába SSL 1 SSL elemei Az SSL illeszkedése az internet protokoll-architektúrájába 2 SSL elemei 3 SSL elemei 4 SSL Record protokoll 5 SSL Record protokoll Az SSL Record protokoll üzenet formátuma 6 SSL Record

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép hálózatok 10. gyakorlat Forgalomirányítás Somogyi Viktor, Bordé Sándor S z e g e d

Részletesebben

Felhőszolgáltatások megvalósítása PureSystems eszközökön

Felhőszolgáltatások megvalósítása PureSystems eszközökön Budai Károly Szoftver architekt 2015. április 1. Felhőszolgáltatások megvalósítása PureSystems eszközökön 2015 IBM Corpora/on Tartalom è Az IBM PureSystems termékcsalád è PureFlex - IaaS è PureApplication

Részletesebben

2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép hálózatok 9. gyakorlat Forgalomirányító protokollok, RIP Somogyi Viktor, Bordé Sándor

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

1. Az internet használata

1. Az internet használata 1. Az internet használata Tartalom 1.1 Mi az internet? 1.2 ISP-k 1.3 ISP kapcsolat Mi az internet? 1.1 Vissza a tartalomjegyzékre Az internet és a szabványok Az internet világszerte nyilvánosan hozzáférhető

Részletesebben

4. Hivatkozási modellek

4. Hivatkozási modellek 4. Hivatkozási modellek Az előző fejezetben megismerkedtünk a rétegekbe szervezett számítógépes hálózatokkal, s itt az ideje, hogy megemlítsünk néhány példát is. A következő részben két fontos hálózati

Részletesebben

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői Tartalom Router és routing Forgalomirányító (router) felépítésük működésük távolságvektor elv esetén Irányító protokollok autonóm rendszerek RIP IGRP DHCP 1 2 A 2. réteg és a 3. réteg működése Forgalomirányító

Részletesebben

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári.

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári. Györgyi Tamás Szoba: A 131 Tanári E-Mail: gyorgyit@petriktiszk.hu 2 Számítógépek megjelenésekor mindenki külön dolgozott. (Personal Computer) A fejlődéssel megjelent az igény a számítógépek összekapcsolására.

Részletesebben

Történet John Little (1970) (Management Science cikk)

Történet John Little (1970) (Management Science cikk) Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Vezetői információs rendszerek Döntéstámogató rendszerek (Decision Support Systems) Döntések információn

Részletesebben

Elosztott rendszerek. Az elıadás. Az elosztott rendszer definíciója. Köztesrétegként felépülı elosztott rendszer

Elosztott rendszerek. Az elıadás. Az elosztott rendszer definíciója. Köztesrétegként felépülı elosztott rendszer 1. elıadás Az elıadás Elosztott ek 1. Bevezetés Tankönyv: Andrew S. Tanenbaum Maarten van Steen: Elosztott Rendszerek Alapelvek és Paradigmák http://people.inf.elte.hu/bonnie bonnie@inf.elte.hu Az elosztott

Részletesebben

1: Bevezetés: Internet, rétegmodell Alapok: aszimptótika, gráfok. HálózatokII, 2007

1: Bevezetés: Internet, rétegmodell Alapok: aszimptótika, gráfok. HálózatokII, 2007 Hálózatok II 2007 1: Bevezetés: Internet, rétegmodell Alapok: aszimptótika, gráfok 1 Az előadáshoz Előadás: Szerda 17:00 18:30 Gyakorlat: nincs Vizsga írásbeli Honlap: http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/g/07nwii

Részletesebben

Kommunikáció. 3. előadás

Kommunikáció. 3. előadás Kommunikáció 3. előadás Kommunikáció A és B folyamatnak meg kell egyeznie a bitek jelentésében Szabályok protokollok ISO OSI Többrétegű protokollok előnyei Kapcsolat-orientált / kapcsolat nélküli Protokollrétegek

Részletesebben

OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban

OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban Fekete Tamás 2015. December 3. Szoftver verifikáció és validáció tantárgy Áttekintés Miért és mennyire fontos a megfelelő validáció és

Részletesebben