Átmenet az IPv4-ből az IPv6-ba

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Átmenet az IPv4-ből az IPv6-ba"

Átírás

1 Átmenet az IPv4-ből az IPv6-ba

2 Átmenet az IPv4-ből az IPv6-ba Tranzíciós eljárások Dual-stack strategy - kettős stack stratégia Tunneling Header translation - fejléc fordítás

3 Dual-stack strategy Az IPv6 felé tett első lépés olyan rendszerek telepítése, melyek támogatják az IPv6-ot. Ezek a rendszerek a kettős stack stratégián alapulnak, amely az IPv4 és IPv6 használatát is támogatja. Ezek a rendszerek IPv6-ot használnak más IPv6 rendszerekkel való kommunikációra, illetve képesek visszalépni IPv4 módba régi rendszerekkel való párbeszédhez. Annak eldöntésére, hogy melyik protokollt válasszák megkérdeznek egy DNS szervert és ellenőrzik, hogy IPv6 vagy IPv4 címmel válaszol.

4 Dual-stack strategy Application TCP IPv6 IPv4 Ethernet IPv6 Host IPv4 Host Dual Stack Host

5 Dual-stack strategy Ha már egyszer egy hoszt tudja, hogy a cél képes IPv6-t kezelni, akkor még azt is ki kell derítenie, hogy hogyan továbbítsa a csomagokat. Ha cél ugyanazon a linken található mint a forrás, akkor IPv6-ot kell használni. Ha azonban a cél más linken van, akkor a hoszt az IPv6 útvonalválasztók hirdetéseire figyel. Ha egy ilyen hírdetés megérkezik, akkor a csomagokat ehhez az útvonalválasztóhoz küldi. Ha nem érkezik, akkor a hosztnak tunnel-eken (alagutakon) kell kommunikálnia.

6 Tunneling IPv6 szigetek összekötése IPv4 felett Ha csomagot küldünk az egyik IPv6 rendszerből egy másik IPv6 rendszerbe, akkor ezt a két rendszert egy IPv4 rendszer elválaszthatja egymástól. Sokféle topológia lehetséges Router to router Host to router Host to host Tunneling típusok Configured tunnels Automatic tunnels Tunnel broker 6to4 6over4

7 Átmenet az IPv4-ből az IPv6-ba IPv4 Packet IPv6 Packet IPv4 Destination IPv6 Host IPv6 Host IPv4 Internet Token Ring

8 Automatic tunneling Ez a tunneling egy olyan válfaja, mely IPv4-kompatibilis IPv6-os címeket használ fel az IPv6-os csomagok IPv4-en keresztülmenő alagutakon való automatikus továbbítására. A küldő állomás (vagy router) ilyenkor a célcím mezőből állapítja meg az alagút végpontját, ezért a következő két esetben használható: Állomástól-állomásig terjedő alagút. Tipikusan ilyet használunk két, IPv4-es hálózattal összekapcsolt dual-stack-es állomás összekötésére. Ilyenkor az alagút lefedi a csomag teljes útvonalát. Routertől állomásig terjedő alagút. Ebben az esetben az alagút a csomag útvonalának utolsó szegmensét fedi le. Amikor a csomag megérkezik az IPv4 - IPv6 határra, akkor az Ipv6 csomagokat IPv4 csomagokba csomagolják be és ezeket elküldik az IPv4 cél végpontra. A vevő rendszer pedig automatikusan visszaállítja az IPv6 üzeneteket. Ez a technika nem igényel semmilyen speciális konfigurálást egyik rendszerben sem, ezért automatic tunneling-nek hívják.

9 Automatic tunneling Az automatikus alagutak nagy előnye a kényelem, és a minimális konfiguráció szükségessége. Technikailag úgy oldható meg a dolog, hogy minden dual stack-es állomás, amelyikhez IPv4-kompatibilis IPv6-os cím rendelhető (a stack megengedi), alkalmas az automatikus tunnelinggel csomagolt datagramok fogadására. Ilyenkor az IPv4-kompatibilis címet szükségszerűen a ki/becsomagolást végző pszeudo interfészhez rendeljük. Ez a hozzárendelés történhet teljesen automatikusan, pl. bootoláskor, a gép az IPv4-es címéből kiszámolt IPv4 kompatibilis címet a fenti interfészhez rendeli.

10 Automatic tunneling Fontos, hogy mind a küldő, mind a fogadó állomásnak rendelkeznie kell IPv4 kompatibilis címmel, illetve az automatikus tunnelinget végrehajtó interfésszel. Az automatikus tunnelinget kezdeményező állomások forráscímébe is IPv4-kompatibilis cím kerül, így ezeknek válaszolni is csak automatikus tunnelinggel lehetséges (ez akkor is így van, ha ugyanazon a hálózati szegmensen helyezkednek el!). küldhet datagramokat IPv4-es broadcast vagy multicast címekre, illetve a loopback címre. Egy komoly probléma merül fel ezzel kapcsolatban. Az állomás csak a saját hálózatának broadcast címeit ismeri, ezért nem dobja el azokat a csomagokat, melyek egy távoli broadcast-ra vonatkoznak.

11 Configured Tunneling Ha nem állnak rendelkezésre IPv4 kompatíbilis címek (pl. ha más hosztok nem ismerik az IPv6-ot), akkor az automatic tunneling nem alkalmazható. Ilyenkor configured tunneling-re van szükség. Ez az alagút végpontjának explicit konfigurálását jelenti. Valamennyi IPv6 implementáció támogatja ezt a megoldást. Az alagutak végponthainak dual-stack csomópontoknak kell lenniük. Az IPv4 cím a tunnel végpontja. Elérhető IPv4 címekre van szükség, nem lehet NAT a végpontok között!

12 Configured Tunneling

13 A két módszer kombinálása A két technika (konfigurált és automatikus tunneling) jól kiegészíti egymást, ezért célszerű a kettőt együtt használni. Az elszigetelt dual-stackes állomásokat (vagyis azokat, amelyek nem kapcsolódnak IPv6-os routerhez) úgy konfiguráljuk, hogy legyen egy előre beállított alagútjuk egy IPv6-os routerhez (tipikusan egy 6Bone routerhez), és IPv4-kompatibilis címet rendelünk hozzájuk. Ha ez az állomás ezután egy IPv4-kompatibilis célcímmel rendelkező állomással akar kommunikálni, akkor az automatikus tunnelinget használja, ha egy natív IPv6-os címmel rendelkező állomásnak akar csomagot küldeni, akkor azt az előre konfigurált alagútba küldi. Ha az utóbbi állomás válaszol, akkor azt az alagút másik végpontján elhelyezkedő routernek küldi, amelyik automatikus tunnelinggel tovább küldi az első állomásunknak.

14 Tunnel Broker Az IPv6-os Internet napjainkban és várhatóan a közeljövőben még főként az IPv4 feletti alagutak hálózatából áll, nagyon kevés a WAN szintű natív IPv6-os kapcsolat. Ha rendelkezünk egy natív IPv6-os szigettel és egy dual stackes routerrel, vagy akár csak egyetlen dual-stack-es állomással, és azt szeretnénk az IPv6-os Internetre kapcsolni, akkor először is fel kell venni a kapcsolatot egy olyan szervezettel, mely gateway-ként szolgálhat a 6Bone felé (ez lehet akár egy backbone router is), meg kell kérni őket, hogy routerüket konfigurálják úgy, hogy az a tőlünk induló alagút másik végpontjaként funkcionáljon, és nem utolsósorban az alagút konfigurációt saját hálózatunkon is el kell végezni. Továbbá meg kell oldani még, hogy IPv6-os csomópontjaink szerepeljenek a DNS-ben. A Tunnel Broker kitalálói ezt az egész hosszadalmas és vesződséges folyamatot igyekeztek automatizálni.

15 Tunnel Broker

16 Tunnel Broker Az ábrán a távoli gép/hálózat jelenti azt az állomást, melyet az IPv6-os Internetre szeretnénk kapcsolni (a továbbiakban egy állomásról lesz szó, melyet kliens-nek nevezek, de ez akár egy egész hálózat is lehetne). Adott tehát egy dual stack-es állomás, globálisan egyedi IPv4-es címmel, az IPv4-es Internetre kapcsolva. A Tunnel Broker egy virtuális IPv6-os Internet szolgáltató funkcióját tölti be, mely biztosítja a kliensek és a 6Bone gateway-ek (tunnel szerverek) közti kapcsolat menedzselését, illetve a klienseket bejegyzi a DNS rendszerbe. Ehhez a kliens állomáson mindössze egy Tunnel Broker kliensprogramnak kell futnia.

17 Tunnel Broker A központ, azaz a Tunnel Broker ezután különféle konfigurációs üzeneteket küld három irányba: a kliensek, a Tunnel Serverek és a DNS rendszer irányába. Ezekkel a konfigurációs üzenetekkel biztosítja az alagutak létrehozását, konfigurálását, lebontását, illetve regisztrálja a kliens gépet a DNS-ben. Ugyancsak a Tunnel Broker feladata egy IPv6-os cím/címtartomány (attól függően, hogy a kliens egy állomás vagy egy router) kiosztása, melyet a saját, IANA-nál bejegyzett címei közül választ (ez is azt mutatja, hogy úgy működik, mint egy ISP).

18 Tunnel Broker A Tunnel Broker előnye, hogy adaptívan váltogat az erőforrások között. Például egy alagút kiépítését csak akkor kezdeményezi, ha a kliens részéről igény érkezik rá, amikor már nem kell bontja a kapcsolatot, és az alagutat kiosztja másnak. Továbbá a megfelelő módszerek implementálásával hatékonyság növelhető azáltal, hogy mindig a klienshez legközelebbi, vagy a leggyorsabb kapcsolattal rendelkező szerverrel létesít kapcsolatot. Ami az egészet igazán vonzóvá teszi az az, hogy ezt a kliens felé tökéletesen átlátszó módon oldja meg, ő csak annyit érzékel, hogy van egy gyors és megbízható IPv6-os Internet kapcsolata.

19 Tunnel Broker Már csak arra van szükség, hogy a kliens kiépítse a kapcsolatot a Tunnel Brokerrel. Erre magától értetődő megoldás adódik, használjuk ki a jelenlegi IPv4-es Internet szolgáltatásait. A Tunnel Broker szolgáltatók egy nyilvános WWW oldalon hirdethetik magukat, ahol a majdani kliens letöltheti a megfelelő konfigurációs kliensprogramot. Itt elküldheti a megfelelő regisztrációs információkat is a Tunnel Broker felé. Miután felinstallálta és beállította a kliensprogramot, a dolog automatikusan működésbe lép. A módszer a NAT-doboz mögött helyet foglaló, lokális IP címmel konfigurált hálózat esetében nem alkalmazható.

20 Tunnel Broker

21 6to4 Az automatikus tunneling egyik nagy hátránya, hogy a célcímnek mindenképpen IPv4-kompatibilisnek kell lennie, és az alagút végpontjának meg kell egyeznie a csomag célcímével. Amennyiben tehát IPv6-os hálózatunkból egy natív IPv6-os állomást szeretnénk megszólítani, azt (a tunneling technikát alkalmazva) csak előre konfigurált tunnelekkel tehetjük meg. Ehhez tehát szükséges az, hogy a konfigurált alagút a cél IPv6-os hálózatra mutasson, vagy egy olyan IPv6-os routing infrastruktúrára, amellyel a célállomás kapcsolatban áll (tipikusan 6Bone). A 6to4 technika lehetővé teszi, hogy két olyan natív IPv6-os tartomány ( tartomány alatt akár egyetlen állomást is érthetünk) kapcsolatot létesíthessen egymással, melyek elszigeteltek bármilyen IPv6-os routing infrastruktúrától, és egymással sem állnak explicit alagút kapcsolatban.

22 6to4 A módszer implementálásához mindössze az IPv6-os hálózatunk címtartományát kell gondosan megválasztani és a határoló router szorul némi extra konfigurációra. A becsomagolást/kicsomagolást a határoló router végzi, a kapcsolatok kiépítéséhez tehát elegendő egyetlen IPv4-es cím az egész IPv6- os hálózatnak.

23 6to4 A 6to4 natív IPv6-os tartománynak a következő prefix-el kell rendelkeznie: FP 3 bit 001 TLA ID 13 bit 0x0002 RES + NLA ID = 32 bit IPv4-es cím SLA ID 16 bit Interfész ID 64 bit Látható, hogy ez egy teljesen szabályos, akár globálisan is routolható IPv6-os cím. Annyi a specialitás benne, hogy a legfelsőbb szintű hálózat azonosító egy az IANA által bejegyzett érték (FP+TLA=2002/16), mely az összes 6to4 tartományt azonosítja. Ezután következik a 6to4 router IPv4-es címe, mely alapján becsomagolást végző partner kiépíti a 6to4 routerünkkel az alagút kapcsolatot.

24 6to4 A rendszer működése nagyon egyszerű: natív IPv6-os állomásunktól egy csomag indul, melynek 2002/16 a prefixe. Ez mondjuk a default útvonalon eljut a 6to4 routerig. A router felismeri azt, hogy ez egy 6to4 cím, és nem a saját hálózatán található. A címből kiveszi az IPv4-es címet, majd becsomagolja az IPv6-os csomagot egy IPv4-esbe, és elküldi erre az IPv4-es címre (ehhez természetesen szükséges, hogy a router szoftvere támogassa a 6to4 routolást). A fogadó dual stack-es, 6to4 router érzékeli, hogy egy IPv4-be ágyazott IPv6-os csomag érkezett az egyik interfészére (41-es protokoll mező). Ezután kicsomagolja és tovább routolja a natív IPv6-os hálózat felé.

25 6over4 A 6OVER4 ajánlás lényege, hogy olyan elszigetelt IPv6-os állomások, melyeknek nincs közvetlen összeköttetése egy IPv6-os routerrel, teljes értékű állomásokként működhessenek, mintha egy fizikailag is kiépített IPv6-os hálózat részei lennének. Az állomásokról feltételezzük, hogy szerves részei egy működő, Internetre kapcsolt IPv4-es infrastruktúrának. Az ötlet az, hogy az IPv6-os réteg az IPv4-es réteget adatkapcsolati rétegként használja fel. Az IPv4-es réteg tehát mint egy virtuális adatkapcsolati réteg funkcionál. Az ugyanazon az IPv4-es, multicastolásra képes hálózaton levő, 6over4-el bekonfigurált dual stack-es állomások IPv6-os szinten azt látják, hogy a többiekkel fizikai összeköttetésben állnak (holott az összeköttetés ezen a multicastolásra képes IPv4-es hálózaton keresztül valósul meg). A módszer alapfeltétele az, hogy az összekötő IPv4-es hálózat multicastolásra képes legyen.

26 Header translation Még a távolabbi jövőben is szükség lehet a régi IPv4 hálózatokkal való kommunikációra az IPv6 hálózatból. Ehhez a régi rendszerekben fejléc fordításra lesz szükség. Ahhoz, hogy egy IPv6 hosztról érkező, IPv4 hálózatbeli IPv4 hosztnak csomagot küldhessünk, az IPv4 hálózat útvonalválasztóinak le kell fordítani az IPv6 címet egy IPv4 címre. Ennek módja az, hogy elhagyjuk az IPv6 cím felső 96 bitjét és a maradék 32 bit adja az IPv4 címet, valamint az Ipv6 fejlécet egy IPv4 fejléccel kell helyettesíteni. A fordításhoz IPv4 mapped címeket használnak. Fordított irányban az útvonalválasztó 80 nullát és 16 egyest tesz az IPv4 cím elé, így kapjuk a 128 bites IPv6 címet.

27 Átmenet az IPv4-ből az IPv6-ba Az átmeneti eljárások előnyei: Fokozatos frissítés és telepítés: egyedileg lehet IPv4 hosztokat és útvonalválasztókat upgreade-elni, anélkül, hogy ezzel egyidejûleg más hosztokat és útvonalválasztókat frissítenénk. Az új IPv6 hosztok és útvonalválasztók egyesével installálhatók. Minimális frissítés függés: a hosztok IPv6 frissítéséhez elõkövetelményként csupán a DNS szervereknek kell képeseknek lenniük az IPv6 címbejegyzések kezelésére. Az útvonalválasztókkal szemben ugyanakkor nincs elõkövetelmény. Könnyû címzés: ha egy IPv4 hosztot IPv6 hoszttá frissítenek, attól még folyamatosan használhatja a meglévõ címét. Így nem kell új címet igényelnie és ezért az adminisztrátoroknak sem kell a címzési tervet módosítaniuk.

28 Átmenet az IPv4-ből az IPv6-ba A fokozatos frissítés lehetõvé teszi a hoszt és útvonal forgalmazók számára, hogy az IPv6-ot termékeik sorába a megfelelõ helyre integrálják. A végfelhasználók és hálózati operátorok pedig saját ütemtervük szerint telepíthetik az IPv6-ot. A migráció lépései a következõk: No D-Day! A DNS szerverek felkészítése az IPv6 címek kezelésére. A kettõs stack rendszer bevezetése (IPv4 és IPv6 egyidejû támogatása). IPv6 címek elhelyezése a frissített rendszerek DNS rekordjaiban. Tunneling alkalmazása IPv4 rendszerrel szeparált IPv6 rendszerek között. IPv4 támogatás megszüntetése a rendszerekben. Header translation alkalmazása a maradék csak IPv4-et kezelõ rendszerekben.

Application TCP. IPv6 IPv6. IPv4 Host. IPv6 Host. Dual Stack Host

Application TCP. IPv6 IPv6. IPv4 Host. IPv6 Host. Dual Stack Host lab Átmenet az IPv4-ből az -ba Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem támogatottsága IP-re épülő hálózati szolgáltatások DNS (Domain Name Service) 6-os verziója

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2016.02.23. TCP/IP alapok A Microsoft Windows alapú hálózati környezetben (csakúgy, mint más hasonló

Részletesebben

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP P címzés

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP P címzés Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea IP P címzés Csomagirányítás elve A csomagkapcsolt hálózatok esetén a kapcsolás a csomaghoz fűzött irányítási információk szerint megy végbe. Az Internet Protokoll (IP) alapú

Részletesebben

IPV6 TRANSITION. Számítógép-hálózatok (BMEVIHIA215) Dr. Lencse Gábor

IPV6 TRANSITION. Számítógép-hálózatok (BMEVIHIA215) Dr. Lencse Gábor IPV6 TRANSITION Számítógép-hálózatok (BMEVIHIA215) 2014. április 9., Budapest Dr. Lencse Gábor tudományos főmunkatárs BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék lencse@hit.bme.hu Tartalom Az IPv4

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992 Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland, BME TMIT 2018. október 29. Link-state protokollok OSPF Open Shortest Path First Első szabvány RFC 1131 ( 89) OSPFv2 RFC 2178 ( 97) OSPFv3 RFC 2740 (

Részletesebben

Internet Protokoll 6-os verzió. Varga Tamás

Internet Protokoll 6-os verzió. Varga Tamás Internet Protokoll 6-os verzió Motiváció Internet szédületes fejlődése címtartomány kimerül routing táblák mérete nő adatvédelem hiánya a hálózati rétegen gépek konfigurációja bonyolódik A TCP/IPkét évtizede

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások

Hálózati Technológiák és Alkalmazások Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland BME TMIT 2016. október 28. Internet topológia IGP-EGP hierarchia előnyei Skálázhatóság nagy hálózatokra Kevesebb prefix terjesztése Gyorsabb konvergencia

Részletesebben

IP anycast. Jákó András BME TIO

IP anycast. Jákó András BME TIO IP anycast Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME TIO Tematika Mi az IP anycast? Hogy működik? Mire használható? Alkalmazási példa Networkshop 2011. IP anycast 2 IP...cast IP csomagtovábbítási módok a

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 5. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer: ARP Útválasztás: route IP útvonal: traceroute Parancsok: ifconfig, arp,

Részletesebben

Hálózati réteg - áttekintés

Hálózati réteg - áttekintés Hálózati réteg - áttekintés Moldován István BME TMIT Rétegződés Az IP Lehetővé teszi hogy bármely két Internetre kötött gép kommunikáljon egymással Feladata a csomag eljuttatása a célállomáshoz semmi garancia

Részletesebben

állomás két címmel rendelkezik

állomás két címmel rendelkezik IP - Mobil IP Hogyan érnek utol a csomagok? 1 Probléma Gyakori a mozgó vagy nomád Internetfelhasználás Az IP-címét a felhasználó meg kívánja tartani, viszont az IP-cím fizikailag kötött ennek alapján történik

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 6. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 6. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 6 Kocsis Gergely 2017.03.27. CIDR A kiszolgálóhoz (150.60.0.0/16) 4000, 900, 2000 és 8000 csomópont címzésére alkalmas címtartomány-igény érkezik kis időkülönbséggel.

Részletesebben

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont Hálózati réteg Hálózati réteg Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont közötti átvitellel foglalkozik. Ismernie kell a topológiát Útvonalválasztás,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

Számítógép-hálózatok. Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez

Számítógép-hálózatok. Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez Számítógép-hálózatok Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez IPV4 FELADATOK Dr. Lencse Gábor, SZE Távközlési Tanszék 2 IP címekkel kapcsolatos feladatok 1. Milyen osztályba tartoznak a következő

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2017.03.08. TCP/IP alapok IPv4 IP cím: 32 bites hierarchikus logikai azonosító. A hálózaton

Részletesebben

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI)

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI) lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) -

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) - lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Alhálózatok. Bevezetés. IP protokoll. IP címek. IP címre egy gyakorlati példa. Rétegek kommunikáció a hálózatban

Alhálózatok. Bevezetés. IP protokoll. IP címek. IP címre egy gyakorlati példa. Rétegek kommunikáció a hálózatban Rétegek kommunikáció a hálózatban Alhálózatok kommunikációs alhálózat Alk Sz H Ak F Hol? PDU? Bevezetés IP protokoll Internet hálózati rétege IP (Internet Protocol) Feladat: csomagok (datagramok) forrásgéptől

Részletesebben

IPv6 Elmélet és gyakorlat

IPv6 Elmélet és gyakorlat IPv6 Elmélet és gyakorlat Kunszt Árpád Andrews IT Engineering Kft. Tematika Bevezetés Emlékeztető Egy elképzelt projekt Mikrotik konfiguráció IPv6 IPv4 kapcsolatok, lehetőségek

Részletesebben

2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM. IP címzés. Számítógép hálózatok gyakorlata

2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM. IP címzés. Számítógép hálózatok gyakorlata IP címzés Számítógép hálózatok gyakorlata ÓBUDAI EGYETEM 2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL Az IP cím 172. 16. 254. 1 10101100. 00010000. 11111110. 00000001 Az IP cím logikai címzést tesz

Részletesebben

Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor

Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu IPV4 FELADATOK Dr. Lencse Gábor,

Részletesebben

4. előadás. Internet alapelvek. Internet címzés. Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban?

4. előadás. Internet alapelvek. Internet címzés. Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban? 4. előadás Internet alapelvek. Internet címzés Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban? A hálózati réteg fontos szerepet tölt be a hálózaton keresztüli adatmozgatásban,

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

IP - Mobil IP. Hogyan érnek utol a csomagok? Dr. Simon Vilmos. adjunktus BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék svilmos@hit.bme.

IP - Mobil IP. Hogyan érnek utol a csomagok? Dr. Simon Vilmos. adjunktus BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék svilmos@hit.bme. IP - Hogyan érnek utol a csomagok? 2013.Április 11. Dr. Simon Vilmos adjunktus BME Hálózati Rendszerek és svilmos@hit.bme.hu 2 Probléma Gyakori a mozgó vagy nomád Internet-felhasználás Az IP-címét a felhasználó

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT november 5. HSNLab SINCE 1992

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT november 5. HSNLab SINCE 1992 Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland, BME TMIT 2018. november 5. Adatátviteli feltételek Pont-pont kommunikáció megbízható vagy best-effort (garanciák nélkül) A cél ellenőrzi a kapott csomagot:

Részletesebben

Adatátviteli rendszerek Mobil IP. Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet

Adatátviteli rendszerek Mobil IP. Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet Adatátviteli rendszerek Mobil IP Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet IP alapok Lásd: Elektronikus hírközlési hálózatok OSI rétegmodell; IPv4; IPv6; Szállítási protokollok;

Részletesebben

IPv6 alapok, az első lépések. Kunszt Árpád <arpad.kunszt@andrews.hu> Andrews IT Engineering Kft.

IPv6 alapok, az első lépések. Kunszt Árpád <arpad.kunszt@andrews.hu> Andrews IT Engineering Kft. IPv6 alapok az első lépések Kunszt Árpád Andrews IT Engineering Kft. Bemutatkozás Kunszt Árpád Andrews IT Engineering Kft. arpad.kunszt@andrews.hu Miről lesz szó? Körkép IPv6

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 4. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer Interfész konfigurációja IP címzés: címosztályok, alhálózatok, szuperhálózatok,

Részletesebben

Címzés IP hálózatokban. Varga Tamás

Címzés IP hálózatokban. Varga Tamás Hálózatba kötve Multicast csoport Router A Router B Router C Broadcast Multicast Unicast 2. oldal Klasszikus IP címzés 32 bit hosszú Internet címek 8 bites csoportok decimális alakban RFC 791 Bit #31 Bit

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Élet az IPv4 után. Hbone workshop

Élet az IPv4 után. Hbone workshop Élet az IPv4 után Hbone workshop 2010 2010.11.11 Eredeti IPv6 bevezetési terv Size of the Internet IPv6 Deployment IPv6 Transition using Dual Stack IPv4 Pool Size Time Új IPv6 bevezetési terv? IPv4 Pool

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2016.03.02. TCP/IP alapok A Microsoft Windows alapú hálózati környezetben (csakúgy, mint más

Részletesebben

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári.

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári. Györgyi Tamás Szoba: A 131 Tanári E-Mail: gyorgyit@petriktiszk.hu 2 Számítógépek megjelenésekor mindenki külön dolgozott. (Personal Computer) A fejlődéssel megjelent az igény a számítógépek összekapcsolására.

Részletesebben

Az Internet működésének alapjai

Az Internet működésének alapjai Az Internet működésének alapjai Második, javított kiadás ( Dr. Nagy Rezső) A TCP/IP protokollcsalád áttekintése Az Internet néven ismert világméretű hálózat működése a TCP/IP protokollcsaládon alapul.

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 2. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Barizs Dániel

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 2. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Barizs Dániel Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 2. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Barizs Dániel 2015.09.29. Microsoft Windows Server specifikus alapok MMC console MMC

Részletesebben

routing packet forwarding node routerek routing table

routing packet forwarding node routerek routing table Az útválasztás, hálózati forgalomirányítás vagy routing (még mint: routeing, route-olás, routolás) az informatikában annak kiválasztását jelenti, hogy a hálózatban milyen útvonalon haladjon a hálózati

Részletesebben

MAC címek (fizikai címek)

MAC címek (fizikai címek) MAC címek (fizikai címek) Hálózati eszközök egyedi azonosítója, amit az adatkapcsolati réteg MAC alrétege használ Gyárilag adott, általában ROM-ban vagy firmware-ben tárolt érték (gyakorlatilag felülbírálható)

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

OSI-modell. 9.Tétel. A fizikai réteg (physical layer)

OSI-modell. 9.Tétel. A fizikai réteg (physical layer) 9.Tétel OSI-modell A számítógép hálózatok - a megvalósításuk bonyolultsága miatt - tehát rétegekre osztódnak. A hálózatokra vonatkozó rétegmodellt 1980-ban fogalmazta meg az ISO (International Standards

Részletesebben

Unicast. Broadcast. Multicast. A célállomás egy hoszt. A célállomás az összes hoszt egy adott hálózaton

Unicast. Broadcast. Multicast. A célállomás egy hoszt. A célállomás az összes hoszt egy adott hálózaton lab Broadcasting-multicasting Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Unicast A célállomás egy hoszt IP cím típusok Broadcast A célállomás az összes hoszt

Részletesebben

Unicast A célállomás egy hoszt. Broadcast A célállomás az összes hoszt egy adott hálózaton

Unicast A célállomás egy hoszt. Broadcast A célállomás az összes hoszt egy adott hálózaton lab Broadcasting-multicasting Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem IP cím típusok Unicast A célállomás egy hoszt Broadcast A célállomás az összes hoszt

Részletesebben

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott

Részletesebben

Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok M2M Statusreport 1

Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok M2M Statusreport 1 Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok 2017.02.20. M2M Statusreport 1 Mi a Packet Tracer? Regisztrációt követően ingyenes a program!!! Hálózati szimulációs program Hálózatok működésének

Részletesebben

4. Hivatkozási modellek

4. Hivatkozási modellek 4. Hivatkozási modellek Az előző fejezetben megismerkedtünk a rétegekbe szervezett számítógépes hálózatokkal, s itt az ideje, hogy megemlítsünk néhány példát is. A következő részben két fontos hálózati

Részletesebben

Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése

Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése 2007/2008. tanév, I. félév r. Kovács Szilveszter -mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Miskolci gyetem Informatikai Intézet 106. sz. szoba Tel: (46) 565-111

Részletesebben

Számítógép-hálózatok zárthelyi feladat. Mik az ISO-OSI hálózati referenciamodell hálózati rétegének főbb feladatai? (1 pont)

Számítógép-hálózatok zárthelyi feladat. Mik az ISO-OSI hálózati referenciamodell hálózati rétegének főbb feladatai? (1 pont) A verzió Név, tankör: 2005. május 11. Neptun kód: Számítógép-hálózatok zárthelyi feladat 1a. Feladat: Mik az ISO-OSI hálózati referenciamodell hálózati rétegének főbb feladatai? (1 pont) 2a. Feladat: Lehet-e

Részletesebben

17. IPv6 áttérési technikák

17. IPv6 áttérési technikák Minőségbiztosítás IP hálózatokon (vitt9181) 17. IPv6 áttérési technikák Lukovszki Csaba, lukovszki@tmit.bme.hu TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM 2005.

Részletesebben

IPV6 TRANSITION. Kommunikációs hálózatok I. (BMEVIHAB01) évi fóliái alapján készült. Dr. Lencse Gábor

IPV6 TRANSITION. Kommunikációs hálózatok I. (BMEVIHAB01) évi fóliái alapján készült. Dr. Lencse Gábor IPV6 TRANSITION Kommunikációs hálózatok I. (BMEVIHAB01) 2016. évi fóliái alapján készült 2017. március 30., Budapest Dr. Lencse Gábor tudományos főmunkatárs BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

BajaWebNet hálózatfeladat Egy kisvállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A kisvállalatnak jelenleg Baján, Egerben és Szolnokon vannak irodaépületei, ahol vezetékes, illetve vezeték nélküli hálózati

Részletesebben

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 Tartalomjegyzék Csatlakozás az internetre Hálózati eszközök Bináris számrendszer IP-cím Hálózati berendezések IP hierarchia Hálózati hierarchia Alhálózatok Topológiák Hálózatok

Részletesebben

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1 G Data MasterAdmin TechPaper_#0202_2013_09_09 1 Tartalomjegyzék G Data MasterAdmin... 3 Milyen célja van a G Data MasterAdmin-nak?... 3 Hogyan kell telepíteni a G Data MasterAdmin-t?... 4 Hogyan kell aktiválni

Részletesebben

Tűzfal megoldások. ComNETWORX nap, 2001. I. 30. ComNETWORX Rt.

Tűzfal megoldások. ComNETWORX nap, 2001. I. 30. ComNETWORX Rt. Tűzfal megoldások ComNETORX nap, 2001. I. 30. ComNETORX Rt. N Magamról Hochenburger Róbert MCNI / MCNE MCNI = Master CNI MCNE = Master CNE CNI = Certified Novell Instructor CNE = Certified Novell Engineer

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció Tantárgykódok: MIN6E0IN 4. Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2016-17. tanév tavaszi félév NAT (Network Address and Port Translation) NAT (Network Address

Részletesebben

Bevezető. PoC kit felépítése. NX appliance. SPAN-Proxy

Bevezető. PoC kit felépítése. NX appliance. SPAN-Proxy Bevezető A dokumentum célja összefoglalni a szükséges technikai előkészületeket a FireEye PoC előtt, hogy az sikeresen végig mehessen. PoC kit felépítése A FireEye PoC kit 3 appliance-t tartalmaz: NX series:

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6 Kocsis Gergely 2018.04.11. Hálózati konfiguráció $ ifconfig Kapcsoló nélkül kiíratja a csomópont aktuális hálózati interfész beállításait. Kapcsolókkal alkalmas

Részletesebben

IPV6 TRANSITION. Kommunikációs hálózatok I. (BMEVIHAB01) Dr. Lencse Gábor

IPV6 TRANSITION. Kommunikációs hálózatok I. (BMEVIHAB01) Dr. Lencse Gábor IPV6 TRANSITION Kommunikációs hálózatok I. (BMEVIHAB01) 2015. november 12., Budapest Dr. Lencse Gábor tudományos főmunkatárs BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék lencse@hit.bme.hu Tartalom

Részletesebben

Az RSVP szolgáltatást az R1 és R3 routereken fogjuk engedélyezni.

Az RSVP szolgáltatást az R1 és R3 routereken fogjuk engedélyezni. IntServ mérési utasítás 1. ábra Hálózati topológia Routerek konfigurálása A hálózatot konfiguráljuk be úgy, hogy a 2 host elérje egymást. (Ehhez szükséges az interfészek megfelelő IP-szintű konfigolása,

Részletesebben

2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM NAT/PAT. Számítógép hálózatok gyakorlata

2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM NAT/PAT. Számítógép hálózatok gyakorlata NAT/PAT Számítógép hálózatok gyakorlata ÓBUDAI EGYETEM 2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL Címkezelés problematikája Az Internetes hálózatokban ahhoz, hogy elérhetővé váljanak az egyes hálózatok

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

Előnyei. Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 2

Előnyei. Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 2 VPN Virtual Private Network A virtuális magánhálózat az Interneten keresztül kiépített titkosított csatorna. http://computer.howstuffworks.com/vpn.htm Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 1 Előnyei

Részletesebben

21. tétel IP címzés, DOMAIN/URL szerkezete

21. tétel IP címzés, DOMAIN/URL szerkezete 21. tétel 1 / 6 AZ INTERNET FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE A világháló szerver-kliens architektúra szerint működik. A kliens egy olyan számítógép, amely hozzáfér egy (távoli) szolgáltatáshoz, amelyet egy számítógép-hálózathoz

Részletesebben

Kommunikáció. 3. előadás

Kommunikáció. 3. előadás Kommunikáció 3. előadás Kommunikáció A és B folyamatnak meg kell egyeznie a bitek jelentésében Szabályok protokollok ISO OSI Többrétegű protokollok előnyei Kapcsolat-orientált / kapcsolat nélküli Protokollrétegek

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

III. előadás. Kovács Róbert

III. előadás. Kovács Róbert III. előadás Kovács Róbert VLAN Virtual Local Area Network Virtuális LAN Logikai üzenetszórási tartomány VLAN A VLAN egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

Részletesebben

Elosztott rendszerek

Elosztott rendszerek Elosztott rendszerek NGM_IN005_1 Az Internet, mint infrastruktúra Hálózati történelem 1962 Paul Baran RAND csomagkapcsolt katonai hálózat terve 1969 Bell Labs UNIX 1969 ARPANet m!ködni kezd University

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

Internet Protokoll 4 verzió

Internet Protokoll 4 verzió Internet Protokoll 4 verzió Vajda Tamás elérhetőség: vajdat@ms.sapientia.ro Tankönyv: Andrew S. Tanenbaum Számítógép hálózatok Az előadás tartalma Ocionális fe IPv4 fejrész ismétlés Az opciók szerkezete:

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

Alkalmazás rétegbeli protokollok:

Alkalmazás rétegbeli protokollok: Alkalmazás rétegbeli protokollok: Általában az alkalmazásban implementálják, igazodnak az alkalmazás igényeihez és logikájához, ezért többé kevésbé eltérnek egymástól. Bizonyos fokú szabványosítás viszont

Részletesebben

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter Kiszolgálók üzemeltetése Iványi Péter Hálózatok N gép esetén a legegyszerűbb ha mindegyiket mindegyikkel összekötjük N-1 kártya és kábel kell Megosztott (shared) kábel Egyszerre több gép is csatlakozik

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II Kocsis Gergely 2016.04.29. Route tábla Lekérdezése: $ route -n $ netstat -rn Eredmény: célhálózat átjáró netmaszk interfész Route tábla Útválasztás: -

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013 (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

IPv6 alapok. (elmélet és gyakorlat) Fábián Attila

IPv6 alapok. (elmélet és gyakorlat) Fábián Attila IPv6 alapok (elmélet és gyakorlat) Fábián Attila fabian.attila1994@gmail.com Miről lesz szó? 1. Az IPv4 története 2. Az IPv6 története 3. Átállás IPv4-ről IPv6-ra 4. Az IPv6 címek felépítése 5. IPv6 címzés

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

Routing IPv4 és IPv6 környezetben. Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el

Routing IPv4 és IPv6 környezetben. Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el Routing IPv4 és IPv6 környezetben Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el Tartalom 1. Hálózatok osztályozása Collosion/Broadcast domain Switchelt hálózat Routolt hálózat 1. Útválasztási eljárások

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység Elágazás azonosító száma megnevezése: 4 481 03 0010 4 01 Informatikai hálózat-telepítő és -üzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1163-06

Részletesebben

1. Mit jelent a /24 címmel azonosított alhálózat?

1. Mit jelent a /24 címmel azonosított alhálózat? Traffic engineering: a lehetőség, hogy a hálózatban zajló forgalmat sokféle eszközzel racionalizálhassuk. Ilyen az LSP metric, a link coloring, az LSP @ IGP/OSPF. Hibavédelem: az MPLS lehetővé teszi, hogy

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Készítette: Segédlet a gyakorlati órákhoz. Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2015-16. tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Készítette: Segédlet a gyakorlati órákhoz. Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2015-16. tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 1. 2015-16. tanév 1. félév Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék Elérhetőség Göcs László Informatika Tanszék 1.emelet 116-os iroda gocs.laszlo@gamf.kefo.hu

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 4

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 4 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 4 Tartományok közti útválasztás konfigurálása: alapok Emlékeztető: interfészkonfiguráció R1 R2 link konfigurációja R1 routeren root@openwrt:/# vtysh OpenWrt#

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP kapcsolás hálózati réteg

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP kapcsolás hálózati réteg Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea IP kapcsolás hálózati réteg IP kapcsolás Az IP címek kezelése, valamint a csomagok IP cím alapján történő irányítása az OSI rétegmodell szerint a 3. rétegben (hálózati network

Részletesebben

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői Tartalom Router és routing Forgalomirányító (router) felépítésük működésük távolságvektor elv esetén Irányító protokollok autonóm rendszerek RIP IGRP DHCP 1 2 A 2. réteg és a 3. réteg működése Forgalomirányító

Részletesebben

A belső hálózat konfigurálása

A belső hálózat konfigurálása DHCP A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. Szerver (Windows 2012) SWITCH Kliens gép (Windows 7) Hálózati kártya (LAN1) Hálózati kártya (LAN1) Állítsunk be egy lan1

Részletesebben

16. IPv6 áttekintés és technikai megoldások

16. IPv6 áttekintés és technikai megoldások 16. IPv6 áttekintés és technikai megoldások Lukovszki Csaba, lukovszki@tmit.bme.hu TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM 2005. 1 IPv6 és technikai alapjai

Részletesebben

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei?

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_01 Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_02 a) Csomagkapcsolás b) Ütközés megelőzése egy LAN szegmensen c) Csomagszűrés d) Szórási tartomány megnövelése e) Szórások

Részletesebben

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés 5. Hálózati címzés Tartalom 5.1 IP-címek és alhálózati maszkok 5.2 IP-címek típusai 5.3 IP-címek beszerzése 5.4 IP-címek karbantartása IP-címek és alhálózati maszkok 5.1 IP-címek Az IP-cím egy logikai

Részletesebben

III. Felzárkóztató mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

III. Felzárkóztató mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési utasítás ARP, ICMP és DHCP protokollok vizsgálata Ezen a mérésen a hallgatók az ARP, az ICMP és a DHCP protokollok működését tanulmányozzák az előző mérésen megismert Wireshark segítségével. A mérés

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 2

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 2 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 2 IP címzés IP subnetting Valós (hosztok azonos linken) vagy logikai alhálózat (operátor által routing célokra kreált ) Aggregáció: sok hoszt azonos prefixen

Részletesebben

Routing update: IPv6 unicast. Jákó András BME EISzK

Routing update: IPv6 unicast. Jákó András BME EISzK Routing update: IPv6 unicast Jákó András goya@eik.bme.hu BME EISzK Változatlan alapelvek: IPv4 IPv6 prefixek a routing table-ben különféle attribútumokkal a leghosszabb illeszkedő prefix használata kétszintű

Részletesebben

8. Hálózati réteg. 8.1. Összeköttetés nélküli szolgálat megvalósítása

8. Hálózati réteg. 8.1. Összeköttetés nélküli szolgálat megvalósítása 8. Hálózati réteg A hálózati réteg feladata, hogy a csomagokat a forrástól egészen a célig eljuttassa. Ehhez esetleg több routeren is keresztül kell a csomagnak haladnia, ill. előfordulhat, hogy egy másik

Részletesebben

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás.

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás. Hálózati réteg WSN topológia. Útvonalválasztás. Tartalom Hálózati réteg WSN topológia Útvonalválasztás 2015. tavasz Szenzorhálózatok és alkalmazásaik (VITMMA09) - Okos város villamosmérnöki MSc mellékspecializáció,

Részletesebben

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek Hálózatok Rétegei Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök WEB FTP Email Telnet Telefon 2008 2. Rétegmodell, Hálózat tipusok Közbenenső réteg(ek) Tw. Pair Koax. Optikai WiFi Satellit 1 2 Az Internet

Részletesebben

Hálózatok I. A tárgy célkitűzése

Hálózatok I. A tárgy célkitűzése Hálózatok I. A tárgy célkitűzése A tárgy keretében a hallgatók megismerkednek a számítógép-hálózatok felépítésének és működésének alapelveivel. Alapvető ismereteket szereznek a TCP/IP protokollcsalád megvalósítási

Részletesebben

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK]

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK] Mérési utasítás WireShark használata, TCP kapcsolatok analizálása A Wireshark (korábbi nevén Ethereal) a legfejlettebb hálózati sniffer és analizátor program. 1998-óta fejlesztik, jelenleg a GPL 2 licensz

Részletesebben