Az adatkapcsolati réteg

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az adatkapcsolati réteg"

Átírás

1 Dr. Gyányi Sándor

2 Az adatkapcsolati réteg Fő feladat: hibakezelés, adatok nagyobb egységekbe, úgynevezett keretekbe szervezése. A fizikai közegben mindig van zaj, zavar, torzítás, emiatt hibák keletkezhetnek. Az adatkapcsolati réteg kezeli a hibákat. Megosztott közeg esetén (például busz topológiás hálózatok) fontos feladat a közeghozzáférés vezérlése!

3 Közeghozzáférés Probléma: több eszköz egyetlen átviteli közeget használ. Szükség van a közeg használatának szabályozására. Változatok Véletlen vezérlés: Egyik állomásnak sincs szüksége külön engedélyre üzenetek továbbításához. Egy állomás mielőtt elküldene valamit, ellenőrizheti, szabad-e a közeg. Így működik például a CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection). Osztott vezérlés: Egyetlen állomásnak van joga egy adott időn belüli adatátvitelre, és ez a jog állomásról állomásra halad tovább. (Például: Token Passing, CSMA/CA - Carrier Sense MultipleAccess withcollisionavoidance). Központosított vezérlés: Egy kitüntetett állomás vezérli a hálózati belépéseket, a többi állomás figyel, mikor kap engedélyt adattovábbításra a vezérlőállomástól. Fajtái: lekérdezéses, vonalkapcsolásos, időosztásos többszörös hozzáférés (TDMA Time Division Multiple Access).

4 Véletlen vezérlés: CSMA/CD Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection (Ütközést detektáló vivőérzékeléses többszörös hozzáférés). Az Ethernet technológia közeghozzáférés vezérlő eljárása. Ha egy állomás adni akar,,,belehallgat'' az átviteli közegbe és meghatározza, hogy van-e állomás, ami éppen ad (vivőérzékelés). Ha a közeg,,csendes'', akkor elkezdi az adást, ha nem, megvárja, míg eltűnik a vivő és akkor kezdi. Ha két állomás egyszerre ad, akkor ütközés keletkezik és az adat elvész. Ezt valamennyi állomás figyeli és érzékeli. Az ütközésben részt vevő állomások leállítják az átvitelüket és várni kezdenek.ha ugyanannyi időt várnának, akkor egyszerre telne le az idő, és ismét ütközés alakulna ki, ezért véletlen hosszúságú ideig várakoznak.

5 CSMA/CD: Exponential backoff 1. Ha két állomás adatcsomagja ütközik, akkor mindkét állomás generál egy véletlen számot 1 és n között, és ezzel arányos ideig várakozik. Ha a számgenerálás eloszlása egyenletes, akkor mindegyik állomás egyforma eséllyel generálja a legkisebb számot. Ha az újraküldés során is ütközés keletkezik, akkor újra ez a folyamat zajlik, azonban a véletlen szám tartománya immár 1 és 2n közötti lesz. Így annak esélye, hogy két állomás is ugyanazt a számot generálja, felére csökken.

6 CSMA/CD: Exponential backoff 2. Az újabb ütközéskor (aminek valószínűsége az állomások számának növekedésével nő) a maximális számérték ismét duplázódik (így már 1 és 4n közötti a tartomány). A további ütközésekkor a maximális várakozási idő ismét duplázódik, egy határértéket elérve pedig sikertelen lesz a küldés. Minden ütközéskor a végpont küld egy jam signal jelet.

7 CSMA/CD: Exponential backoff 3. N N N I I I I 12 N Végpont adást kezdeményez. 2. Van folyamatban adás? 3. Küldendő adatkeret felépítése. 4. Adás megkezdése. 5. Történt ütközés? 6. Adás folytatása, ütközés figyelése. 7. Adás sikeresen befejeződött? 8. Adás vége, sikerág. 9. Jam signal küldése. 10. Próbálkozások számának növelése. 11. Elérte a maximumot? 12. Igen, sikertelen adás jelzése. 13. Véletlen szám generálása. 14. Várakozás ennek megfelelő ideig.

8 Osztott vezérlés: Token Passing Logikai gyűrű topológia esetén alkalmazható. Vezérjel-továbbítás: egy jel (token üzenetküldési jog) halad a gyűrű mentén állomásról állomásra. A tokennek két állapota van, szabad ill. foglalt. Ha egy állomás foglalt tokentkap, akkor ezzel együtt egy üzenetet is kap. Eldönti, hogy neki szól-e, ha igen akkor elolvassa és továbbítja, ha nem, akkor csak továbbítja. Ha egy állomás szabad tokentkap és van üzenete, akkor foglaltra állítja a tokentés vele együtt a gyűrűbe teszi az üzenetét, ha nincs üzenete, akkor a szabad állapotú tokent továbbítja. Az üzenetet a gyűrűből az veszi ki, aki beletette, ezután szabadra állítja a tokent és továbbítja. Probléma, hogy a vezérjel feldolgozása és felügyelete meglehetősen bonyolult.

9 CSMA/CA 1. CSMA/CA: Carrier Sense Multiple Access with CollisionAvoidance(Ütközést elkerülő vivőérzékeléses többszörös hozzáférés). A CSMA/CD-hez némiképpen hasonló eljárás, de olyan közegben használatos, ahol az ütközések érzékelése nem lehetséges. Rádiós hálózatok esetében az adó és vevőantenna közelsége miatt nem állapítható meg az ütközés ténye.

10 CSMA/CA 2. Ha egy állomás adni akar,,,belehallgat'' az átviteli közegbe és meghatározza, hogy van-e állomás, ami éppen ad. Ha a közeg csendes, akkor elkezdi az adást. Ha nem, akkor a csatorna felszabadulása az exponential backoffalgoritmus szerint várakozik, majd megkísérli az adást. Az IEEE lehetővé teszi a virtuális vivőérzékelést az RTS/CTS (Request to Send/Clear to Send) üzenetváltásokkal.

11 IEEE 802 szabványok Szám Téma IEEE A szabványhalmaz alapjai IEEE LLC (Logical Link Control) alréteg IEEE CSMA/CD (Ethernet) IEEE Token Bus IEEE Token Ring IEEE MAC (Media Access Control) alréteg IEEE Szélessávú átvitel IEEE Optikai kábelek IEEE Integrált hang és adat lokális hálózatok IEEE LAN-ok biztonsági kérdései IEEE Wireless LAN

12 Az IEEE 802 rétegei Az adatkapcsolati réteget két alrétegre bontották: LLC és MAC rétegekre. Az LLC alrétegfelelős a logika kapcsolatokért, míg a MAC a közeghozzáférésért. Többféle hálózati technológiához is megfelelő ugyanaz az LLC implementáció. LLC szabvány: MAC szabványok: 802.3, 802.4, A is követi az LLC réteg ajánlásait, így a WLAN és LAN hálózatok könnyen együttműködhetnek.

13 Az Ethernet és a Az Ethernet fejlesztése a Xerox cégnél kezdődött. Mivel a Xerox nem látott benne nagy fantáziát, ezért Robert M. Metcalfe, az egyik fejlesztő kivált a cégből, és megnyerte az Ethernet szabvány támogatására a Digital és az Intel cégeket. Az így kialakult DIX Ethernet vezetett az IEEE szabvány megalkotásához (kisebb eltérésekkel). Kezdetekben 10Mbps, jelenleg már gigabites sebességek.

14 Ethernet címzés Alapvetően busz topológiára fejlesztették, osztott közeget használt. A végpontokat egyedi címek azonosítják (MAC address). A MAC cím 48 bites, amely két részre bomlik: 24 bites gyártói kód; 24 bites eszköz azonosító. Ábrázolása: 6 db 8 bites, hexadecimális szám, kettősponttal elválasztva.

15 Címtípusok Háromféle cím: Unicast(egy címzett - 00:26:18:f2:7d:60); Broadcast(a hálózat összes tagja címzett, csupa 1 bitből áll ff:ff:ff:ff:ff:ff); Multicast(többes címzés, egy, vagy több címzett, de nem mindenki. A MAC cím legkevésbé értékes -bitje 1 állapotú - 01:00:5e:00:00:00).

16 Ethernet keretszervezés Preamble (8 byte) Célcím (6Byte) Forráscím (6 byte) Típus* (2 byte) Adat ( byte) FCS (4 byte) GAP (12 byte) Preamble: 7 byte az órajel szinkron biztosításához, 1 byte (Start Frame Delimiter). Cél-és forráscím: a címzett és a feladó MAC címe. Típus: az IEEE ban ez a mező a kerethossz, az Ethernet-benpedig a szállított adatcsomag típusa. A hossz mindig kisebb 2048-nál (0x800), a típus pedig nagyobb, vagy egyenlő, így megkülönböztethetők a keretek. Adat: a hasznos adat, minimum 46 byte-raegészítve (padding). FCS: 32 bites CRC hibafelfedő kód. GAP: a keretek küldése között minimum 12 byte idejének megfelelő szünetet kell tartani.

17 Ethernet hálózati eszközök Osztályozhatók a működési réteg szerint (fizikai, adatkapcsolati réteg). A fizikai rétegben működő eszközök nem törődnek a továbbított információval, csak az adatokat reprezentáló villamos mennyiségekkel. 4 eszköz: Repeater; Hub; Bridge; Switch.

18 Repeater Fizikai réteg. Azonos típusú hálózatok (minden rétegben megegyező) összekapcsolásához használható. A jeleket erősíti, regenerálja, helyreállítja (limitált kábelhossz, torzulások, csillapítások miatt). Csak bittovábbítást végez, tárolási funkció nincs. A bemenetére kerülő minden bit továbbításra kerül. Tipikusan busz topológia esetén használatos. Gyűrű topológia esetén minden állomás eleve repeater.

19 Hub Fizikai réteg. Tipikusan sodrott érpáras hálózatok esetén alkalmazott. Kategóriái passzív hub: nem végez jelismétlést, feladata az adattovábbbítás; aktív hub: jelismétlést is végez. Portszám(csatlakozók száma):4-128 (RJ45-ös csatlakozó). Egy-egy porthoz egy-egy gép csatlakozik. Bizonyos feltételek között bővíthetők, hierarchiába szervezhetők (összekötés: speciális kábel crosslink, fordítós kábel).

20 Bridge Adatkapcsolati réteg. Az egyes hálózati részek forgalmát választja el. Belelát az üzenetekbe, a fizikai címeket értelmezi, megállapítja, hogy ki küldte és kinek. Eldönti, hogy továbbítani kell-e az üzenetet a másik szegmensbe. Öntanuló, saját maga tartja karban adatbázisát. Tárolási funkcióval rendelkezik. Eltérő fizikai szegmenseket is összeköthet.

21 Switch Adatkapcsolati réteg. Valamennyi portjáhoztartozik egy táblázat (CAM table), amelyben nyilván tartja a porton elérhető végpontok MAC címét. Öntanuló, ha ismert portontalálható a célállomás, akkor nem küldi ki az összes portjáraa keretet, így nem foglalja feleslegesen a sávszélességet. Valódi csillag topológiát valósít meg.

22 Vezeték nélküli helyi hálózatok Hordozható eszközök: igény a vezeték nélküli, mobil kapcsolatra. WLAN (Wireless LAN): Vezeték nélküli kapcsolódás a LANhoz. A vezetékes LAN-okkal együttműködni képes megvalósítás. (A WLAN-nak lehetnek vezetékes részei is.) A kapcsolat (fizikai közeg) elektromágneses esetleg infravörös. Távolságok: szabad téren kb. 300m, épületen belül kb. 30 m. Biztonsági probléma: illegális rácsatlakozás, lehallgathatóság titkosítás szükséges! Szabványok: IEEE Bár eredetileg minőségi jelölés volt, szokásos neve még: WiFi Wireless Fidelity).

23 Rádiós WLAN Mindenütt szabadon igénybe vehető frekvenciasávokban, ami rendkívüli lehetőséget teremtett egy szabványos, mindenki számára bárhol könnyen hozzáférhető vezeték nélküli számítógépes hálózati rendszer létrehozására. Ugyanakkor szabályozatlanok, a sok eszköz miatt zajosak. 2.4 GHzsáv -ISM (Industrial, Scientificand Medical), ipari, tudományos és orvosi alkalmazás. 2, GHz, 14 előre kijelölt vivőfrekvencia. (Földrajzi régiók szerint különbözhet.) 5 GHz sáv UNII (Unlicenced National Information Infrastructure) GHz, 12 előre kijelölt vivőfrekvencia. (Földrajzi régiók szerint különbözhet.)

24 Rádiós WLAN problémái A vezeték nélküli kapcsolat a külső jelek ellen védtelen, zajos és megbízhatatlan. A közeg jóval kevésbé megbízható mint a vezetett hullámú összeköttetés esetében, időfüggő, aszimmetrikus terjedési tulajdonságok jellemzik. A WLAN által használt frekvenciasávok zavartatása jelentős (2,4GHz: mikrohullámú sütők).

25 Felépítés A WLAN hálózatok cellás felépítésűek. Egy ilyen cella elnevezése: BSS (Basic Service Set). A szabványok támogatják a több cella összekapcsolásával kialakított ESS (Extended Service Set) struktúrát. A BSS-eketvezetékes gerinchálózat, DS (Distribution System) kapcsolja össze. Lehetséges vezeték nélküli összekapcsolás is: WDS (Wireless Distribution System).

26 BSS kialakítása Kétféle topológia: csillag és szövevényes. Csillag topológia: az állomások közötti átvitel egy kitüntetett állomás közreműködésével és vezérlésével történik (infrastruktúra mód). A vezérlő állomás az AP (Access Point). Egyenrangú állomásokból kialakított szövevényes hálózat. Nincs kitüntetett vezérlőállomás, ad hoc mód.

27 WLAN szabványok Megjelenés Vivőfrekvencia Sebesség Átviteli eljárás Hatótávolság IEEE ,4GHz 1 és 2 Mbps Infra FHSS DSSS 300m IEEE a GHz 54 Mbps OFDM 200m IEEE b ,4GHz 5,5és 11 HR-DSSS 100m Mbps IEEE g ,4GHz 54 Mbps OFDM 200m IEEE n ,4GHz és 5GHz 248Mbps OFDM (MIMO) 200m Bluetooth ,4GHz 1Mbps FHSS 10m

28 WLAN architektúra LLC (LogicalLink Control) Logikai kapcsolatvezérlés MAC (Media Access Control) CSMA/CA változatok (DCF) illetve lekérdezéses eljárások (PCF) Fizikai réteg Infra FHSS DSSS a OFDM b HR- DSSS g OFDM

29 WLAN közeghozzáférés vezérlés A látható és a rejtett terminál problémájának kezelése érdekében a két működési módot támogat (DCF, PCF). A fő különbség közöttük, hogy van-e központosított vezérlés. DCF (DistributedCoordinationFunction elosztott koordinációs funkció). Nem alkalmaz központi vezérlést, az állomások versengenek az adásidőért. CSMA/CA (Carrier Sense Multipple Access/Collision Avoidance vivőérzékeléses többszörös hozzáférés ütközés elkerüléssel) eljárás változatai. RTS/CTS nyugták. Megvalósítása kötelező. Használható ad-hoc és infrastruktúra módban. PCF (Point Coordination Function pont koordinációs funkció). Minden tevékenységet bázisállomás segítségével vezérel, csak infrastruktúra módban használható. A bázisállomás sorra lekérdezi a az állomásokat: van-e elküldendő keretük? Ütközés nem történhet. Megvalósítása opcionális.

30 Hidden terminal probléma A B C Az A állomás csak a B állomás adását érzékeli, így a C állomás adása közben is megkezdi saját adatainak küldését. A B állomás érzékeli mind az A, mind a C állomás adását, így nála ütközés keletkezik. Megoldás: virtuális vivőérzékelés (RTS adás előtt, CTS nyugtázáskor).

31 DCF (Distributed Coordination Function) Az állomás adási szándék esetén belehallgat a csatornába és amíg az foglalt, addig nem kezdi el az adást. A csatorna szabaddá válása után nem kezdi el az adást azonnal, hanem egy ideig vár. ( A várakozási idő állomás és szituációfüggő, több összetevője van, függ pl. attól, hogy sikeres vagy sikertelen adatküldési próbálkozásai voltak ill. függ az állomás által generált véletlen számtól.) A vétel helyén interferencia előfordulhat, ezt az adó közvetlenül nem érzékeli. Minden sikeresen vett keret esetén, a vevő állomás küld egy nyugtát, ezzel igazolja a keret hibátlan vételét.

32 DCF (folytatás) Az adatkeretek leadása előtt a küldő állomás elküldhet egy RTS (RequestToSend) keretet, amelyre a fogadó állomás egy CTS (Clear To Send) kerettel válaszol. Az RTS és a CTS keretek is tartalmazzák az információt, hogy a következő adatkeret és az utána következő ACK keret leadása mennyi időt fog igénybe venni. Azok az állomások, akik a küldő állomáshoz vannak közel, de rejtettek a fogadó állomás számára, az RTS keretből, azok az állomások, akik a fogadó állomáshoz vannak közel, a CTS keretből fogják tudni, hogy mennyi ideig nem szabad a csatornában forgalmazni.

33 PCF (Point Coordination Function) Az Access Point-ot minden állomásnak látnia kell. Az Access Pointegy ún. polling(lekérdezési) listával rendelkezik. Az állomások erre kérésük alapján kerülnek fel. Az Access Pointa kommunikációban többi állomásnál magasabb prioritással rendelkezik. Az Access Pointún. PollingRequestüzenetekkel megszólítja az egyes állomásokat, hogy küldjék el adataikat (beacon frame jelzőfény keret).

34 PCF (folytatás) A jelzőfény keret tartalmazza a kommunikáció konkrét paramétereit (pl. óraszinkronizáció, ugrási sorozatok és tartózkodási idő az FHSS számára, stb. ill. utasítást adhat az állomásnak, hogy pl. menjen stand-byállapotba és maradjon ebben az állapotban, míg pl. a felhasználó fel nem ébreszti.) A jelzőfény keret szólítja fel az új állomásokat a polling listára való feliratkozásra. A lekérdezett állomásnak gyakorlatilag azonnal válaszolnia kell. A stand-byállapotban levő állomásoknak küldött kereteket az Access Point átmenetileg tárolja.

35 Hálózati és szállítási réteg Feladatuk a hálózati kommunikáció absztrakt (hálózati technológiától független) megvalósítása a magasabb rétegek számára. Fizikai címzés az eszköz technológiafüggő címének használata helyett logikai címzés. Hálózatok közötti folyamatvezérlés. Jelenleg leggyakrabban használt technológia: IP (hálózati réteg) és TCP (szállítási réteg).

36 TCP/IP protokollgyűjtemény Alkalmazási réteg Telnet SMTP FTP HTTP HTTPS DNS Szállítási réteg Hálózati réteg Transmission Control Protocol (TCP) Address Resolution Protocol (ARP) Internet Protocol (IP) User Datagram Protocol (UDP) Internet Control Message Protocol (ICMP)

37 TCP/IP, UDP/IP Protokoll gyűjtemények IP (Internet Protocol): a hálózati réteg protokollja. TCP (TransmissionControlProtocol): szállítási réteg protokoll, megbízható átvitelt szolgáltat. UDP (UserDatagramProtocol): szállítási réteg protokoll, nem nyújt biztosítékot a sikeres átvitelre.

38 IP Internet: hálózatok hálózata, helyi hálózatok összekötése egy nagyobb kiterjedésű hálózatba. Logikai címek biztosítják a végpontok egyedi azonosítását, IPv4 esetén 32 bites méret. Fejlettebb IP változat: IPv6 (128 bites címek). Napjainkban még az IPv4 a legelterjedtebb.

39 IP címek Az IP cím két részre bomlik: a hálózati címbitek (networkbits) azonosítják a hálózatot, a végpont címbitek (hostbits) pedig a hálózaton belül működő végpontot. IPv4 cím ábrázolása: 4 darab 8 bites egész szám decimálisan, egymástól pontokkal elválasztva (pl ). IPv6 cím ábrázolása: 8 darab 16 bites egész szám hexadecimálisan, egymástól kettőspontokkal elválasztva. A csupa 0 bitet tartalmazó elemek kihagyhatók (pl: fe80::226:18ff:fef2:7d60).

40 IPv4 hálózati címek A hálózati forgalomirányítás a hálózatok azonosítója alapján keresi a célállomást. A célhálózat megfelelő végpontjának azonosítójával csak a célhálózat vezérlő egysége foglalkozik. Az útválasztás egyszerűsítése miatt kezdetben címosztályok alapján határozták meg az IP címben található hálózat azonosító bitjeit. Megállapodás alapján a hálózat címe a csupa 0 végpont azonosítóval rendelkező cím.

41 IPv4 címosztályok 1. A címosztályok azonosítása az első néhány bitből történt: A osztály: első bit 0 állapotú, és közti értékek, 128 darab hálózat, mindegyik 24 hostbittel rendelkezik (2 24 elvi végpont). B osztály: első két bit 10 állapotú, és közti értékek, darab hálózat, mindegyik 16 hostbittel rendelkezik (2 16 elvi végpont). C osztály: első három bit 110 állapotú, és közti értékek, 2 21 darab hálózat, mindegyik 8 hostbittel rendelkezik (2 8 elvi végpont).

42 IPv4 címosztályok 2. D osztály: első négy bit 1110 állapotú, és közti értékek. Speciális címek, IP multicast célokra. E osztály: első négy bit 1111 állapotú, és közti értékek. Nem kiosztható, speciális címek.

43 Classless IP Egy külön jelölő adat segítségével adható meg az IP címen belül a net és hostbitek halmaza. Hálózati maszk (netmask): 32 bites érték, azokon a helyeken 1 az értéke, ahol az IP cím a hálózati biteket tartalmazza, míg a végpont bitek helyén 0. Megadása hasonló az IP címekéhez, például a C címosztály alapértelmezett maszkja:

44 Hálózati cím számítása Az IP cím és a hálózati maszk bitenkénti ÉS műveletének eredménye az összes hostbitet 0 értékre állítja, míg a net bitek változatlanok maradnak. Maszk bit Cím bit Eredmény Az ÉS függvény igazságtáblázata.

45 Hálózati cím számítási példa Legyen az IP cím: , binárisan: A hálózati maszk: , binárisan: A bináris ÉS művelet: & vagyis:

46 Hálózati cím, üzenetszórási cím A hálózati cím amelynek hostbitjei 0 értékűek - a hálózaton belül nem osztható ki. IP alhálózaton belül is lehetséges az üzenetszórás (broadcast). Ez egy speciális címre küldött üzenettel lehetséges. A broadcastcímben a végpontbitek értéke 1. Ez a cím sem osztható ki működő végpont számára. Emiatt egy IP alhálózatban a lehetségesnél mindig kettővel kevesebb cím osztható ki.

47 Subnetting, supernetting Hálózati maszkkal lehetséges egy IP hálózatot alhálózatokra bontani. Például a hálózat a maszkkal 256-2=254 elemű. Ezt a hálózatot fel lehet osztani kisebb részekre: maszkkal 4 darab 64-2=62 elemű alhálózatra (subnetting). Több, egybefüggő IP alhálózatot össze lehet fogni nagyobb hálózatra: maszkkal 2 darab 256 elemű hálózatot egy 512-2=510 eleműre.

48 Subnet példa Legyen az IP cím: , binárisan: A hálózati maszk: , binárisan: A bináris ÉS művelet: & vagyis:

49 Subnet példa (folytatás) A IP cím a maszkkal a hálózat egyik (23-as végpont azonosítóval rendelkező tagja). Ugyanez az IP cím a maszkkal már a alhálózat 7-es azonosítóval rendelkező tagja lenne. A 3 hostbit 111 állapotú: ez a alhálózat üzenetszórási címe!

50 Útválasztás A helyi hálózatokat az útválasztók (router) kötik össze más hálózatokkal. A routerakülső hálózatokból kapott csomagokat a helyi hálózatba, a helyi hálózatból kapott (külső irányba szánt) csomagokat a szomszédos hálózatok irányába küldi. Minden routerrendelkezik egy irányítási táblával (routing table), amely tartalmazza azt, hogy a külső hálózatokat milyen interface irányban találja. Forrás:

51 Routing table Hálózati cím/hálózati maszk (az ábrán Destination/Genmask): a célhálózat azonosítója. Metric: az adott irány értéke (azonos irányoknál döntő). Interface: a hálózat ebben az interfaceirányban található.

52 IPv4 csomagok Az IP-t az RFC791 írja le. Minden csomag előtt fejléc.

53 IPv4 fejléc 1. Minden IP csomag előtt egy fejléc található, amely a célbajuttatáshoz szükséges mezőket tartalmaz. Fontosabb mezők: Version: 4 bit, az IP verziószáma (4 vagy 6). Headerlength: a fejléc hossza 32 bites egységekben (például az 5 érték valójában 20 byte hosszúságot jelent). Total length: az IP csomag teljes hossza. Time tolive: a csomag maximális élettartama másodpercben vagy ugrásszámban.

54 IPv4 fejléc 2. Protocol: az IP csomagban szállított adat értelmezéséhez szükséges protokoll kódja. Headerchecksum: a fejléc ellenőrző összege. Az IP csak a fejléc hibamentességét ellenőrzi, ugyanis ezt az értéket minden útválasztónak újra kell számolnia a TTL mező változása miatt. Source: a feladó IP címe. Destination: a címzett IP címe.

55 TCP 1. Szállítási réteg protokoll. Egy végponton több szolgáltatás is működhet párhuzamosan, mindegyik szolgáltatást a port címe azonosít (16 bit). Külön port cím a távoli, külön port cím a helyi szolgáltatás számára. Átvitelvezérlést biztosít.

56 TCP 2. A csomagok hibamentes átvitelét ellenőrző összeg és újraküldési mechanizmus teszi lehetővé. Minden átvitt byte sorszámozott (Sequence Number), így a csomagvesztés kiküszöbölhető, és a sorrendhelyesség is biztosítható. Virtuális összeköttetés kialakítása a kapcsolatfelvétel során.

57 TCP datagramok A TCP-taz RFC 793 írja le. Minden datagramelőtt fejléc (egy TCP datagram az IP csomagokba ágyazódnak). A TCP virtuális összeköttetésre az úgynevezett háromutas kézfogás (threeway handshake) szolgál. A legtöbb szolgáltatás TCP-re épül.

58 Portok Egy távoli szolgáltatás eléréséhez szükséges ismerni az adott szolgáltatás portcímét. Ezt a távoli végpont adminisztrátora rendeli hozzá, emiatt a kapcsolódás nehézségeket okoz. A gyakoribb szolgáltatások egyszerűbb használata érdekében ezekhez mindenki által ismert címeket rendeltek: well-known ports.

59 Jól ismert portcímek Az IANA (Internet AssignedNumberAuthority) osztja ki. Néhány ilyen cím: 20, 21: File Transfer Protocol(FTP). 22: Secure Shell (SSH). 23: Telnet. 25: Simple Mail Transfer Protocol(SMTP). 80: Hypertext Transfer Protocol(HTTP). 110: Post Office Protocolv. 3 (POP3). 143: Internet Message Access Protocol v. 4 (IMAP4). 443: Hypertext Transfer Protocol over SSL (HTTPS).

60 TCP fejléc

61 TCP fejléc fontosabb mezői Sourceport: a feladó által a kapcsolattartásra használt port címe. Destinationport: a távoli végponton futó szolgáltatás port címe. Sequencenumber: a TCP datagrambanszállított adathalmaz első oktetjének sorszáma. Acknowledgementnumber: a másik féltől fogadott adatblokk sorszámának visszaigazolása. Flags: a kapcsolat vezérlésére használt bitek.

62 TCP háromutas kézfogás A kapcsolatot kezdeményező kliens egy TCP üzenetet küld a másik félnek (szerver), amelyben a SYN bit beállított ( 1 ) értékű. A szerver feljegyzi a kapcsolat adatait, majd egy TCP üzenetben az ACK bit 1 állapotával nyugtázza, egyidejűleg egy SYN üzenetet is küld (ez egy üzenetben lehetséges). A kliens ACK üzenettel nyugtázza, a kapcsolat létrejön. Az üzenetváltásban megállapodnak a SEQUENCE NUMBER értékekről is.

63 UDP Szállítási réteg protokollja, olyan szolgáltatások számára, amelyek nem igénylik a TCP megbízható átvitelvezérlő mechanizmusait. Az átvitelvezérlést és a hibajavítást az alkalmazási rétegben kell végezni. Népszerű a real-timealkalmazások körében (hang- és képátvitel).

64 UDP fejléc Hiányoznak a TCP hibajavító, átvitelvezérlő mechanizmusai. IP kiegészítése portcímekkel.

65 ARP (Address Resolution Protocol) Helyi, üzenetszórásos hálózaton (például Ethernet, vagy utódai) az adatkapcsolati réteg címe alapján történik az adat célba juttatása. IP használatakor a célállomás külső hálózatok felé az útválasztó -IP címe ismert csak, így szükség van a logikai és a fizikai címek közötti fordításra. Erre szolgál az ARP.

66 ARP csomag Üzenetváltás: ARP kérés broadcastcímre: keresem a IP cím tulajdonosát. ARP válasz a kérést feladó fizikai címére: én vagyok, mellékelem a fizikai címem.

67 ICMP (Internet Control Message Protocol) Az IP hálózatok szervizüzeneteit szállítja. Csomagok kézbesíthetetlensége esetén hibaüzenetek (például Destination Unreachable, Time Exceeded). Diagnosztikai célú üzenetek (EchoRequest, Echo Reply). Hordozója az IP csomag (0x01 protokollkód).

68 ICMP csomag

69 DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) A kliensoldali hálózati konfiguráció bonyolult, összetett, változások esetén sok munkát jelent az új adatok átvezetése. A sok változás szükségszerűen növeli a tévedések lehetőségét, címütközés esetén hálózati problémák jelentkeznek. Megoldás: központi szerveren történik a kiosztott címek nyilvántartása, a kliensek ettől kapják meg a beállítási adatokat. Nem szükséges kliens gépeken az összes IP konfigurációra vonatkozó adatot manuálisan megadni, csak egy DHCP kliensprogramot futtatni.

70 DHCP (folytatás) A DHCP első definíciója az RFC 1531-ben található, mint a BOOTP protokoll utóda. Az IPv4-re vonatkozó DHCP szabvány: RFC Gyártó független megoldás, a legtöbb gyártó támogatja, heterogén rendszerek esetén is alkalmazható.

71 A DHCP működése 1. A kliens és a szerver közti kommunikáció 4 szakaszban történik: Felfedezés (Discover): a kliens broadcastudp üzenettel küldi el a Discover csomagot (ekkor még nem rendelkezik sem IP címmel, sem a DHCP szerver elérhetőségével). Ajánlat (Offer): a hálózaton elérhető DHCP szerverek megvizsgálják az általuk kiosztható címek listáját. Ha van kiajánlható cím, akkor kiválasztanak egyet, és ezt egy Offer csomagban küldik el a kliens számára.

72 A DHCP működése 2. Kérés (Request): a kliens a megkapott ajánlatok közül kiválasztja a megfelelőt (több ajánlat esetén általában az első beérkezettet), majd az ajánlatot küldő DHCP szerverhez egy Request csomagot juttat el. Visszaigazolás (Acknowledge): az ajánlatot küldő szerver beregisztrálja a klienst saját adatbázisába így lefoglalva a kiosztott címet majd küld egy nyugtát. Ettől a ponttól kezdve a kliens használhatja a kapott beállítási adatokat.

73 DHCP címkiosztás Háromféle kiosztási módszer: Dinamikus: kérés esetén a szerver a rendelkezésre álló tartományból (pool) választ egy címet. A kliens következő kérésére ugyanígy, a szabad címek közül válogat. Automatikus: hasonló a dinamikus kiosztáshoz, de a szerver feljegyzi a kliens fizikai címét, így a legközelebbi kérés beérkezésekor ugyanazt a címet osztja ki. Statikus: a szerver adatbázisában megadott fizikai címekhez állandó IP címek találhatók, ezért ugyanazon MAC című kliens mindig ugyanazt az IP címet kapja.

74 DHCP adatok A DHCP szerver nagy mennyiségű beállítási adatot képes küldeni a kliensnek: A kliens IP címe, hálózati maszkja. Az alapértelmezett átjáró. DNS szerver elérhetőségek. NTP szerver elérhetőségek. A bérleti idő (leasetime). A kliensnek egy előre definiált ideig van joga a beállításokat használni, a lejárat előtt meg kell újítania (renewal).

Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök

Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök 2008 13. Adatkapcsolati réteg, MAC alréteg Ethernet, WiFi 1 MAC alréteg Statikus Multiplexálás Dinamikus csatorna foglalás Kollízió alapú protokollok Verseny-mentes

Részletesebben

MAC címek (fizikai címek)

MAC címek (fizikai címek) MAC címek (fizikai címek) Hálózati eszközök egyedi azonosítója, amit az adatkapcsolati réteg MAC alrétege használ Gyárilag adott, általában ROM-ban vagy firmware-ben tárolt érték (gyakorlatilag felülbírálható)

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 4. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer Interfész konfigurációja IP címzés: címosztályok, alhálózatok, szuperhálózatok,

Részletesebben

Adatkapcsolati réteg 1

Adatkapcsolati réteg 1 Adatkapcsolati réteg 1 Főbb feladatok Jól definiált szolgáltatási interfész biztosítása a hálózati rétegnek Az átviteli hibák kezelése Az adatforgalom szabályozása, hogy a lassú vevőket ne árasszák el

Részletesebben

Rohonczy János: Hálózatok

Rohonczy János: Hálózatok Rohonczy János: Hálózatok Rohonczy János (ELTE) 2005 v.1.0 1 Topológia fa csillag gyűrű busz busz / gerinc Rohonczy János (ELTE) 2005 v.1.0 2 Kiterjedés LAN MAN WAN Rohonczy János (ELTE) 2005 v.1.0 3 Fizikai

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8 Kocsis Gergely 2018.11.12. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

Address Resolution Protocol (ARP)

Address Resolution Protocol (ARP) Address Resolution Protocol (ARP) Deák Kristóf Címfeloldás ezerrel Azt eddig tudjuk, hogy egy alhálózaton belül switchekkel oldjuk meg a zavartalan kommunikációt(és a forgalomirányítás is megy, ha egy

Részletesebben

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter Kiszolgálók üzemeltetése Iványi Péter Hálózatok N gép esetén a legegyszerűbb ha mindegyiket mindegyikkel összekötjük N-1 kártya és kábel kell Megosztott (shared) kábel Egyszerre több gép is csatlakozik

Részletesebben

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter Kiszolgálók üzemeltetése Iványi Péter Hálózatok N gép esetén a legegyszerűbb ha mindegyiket mindegyikkel összekötjük N-1 kártya és kábel kell Megosztott (shared) kábel Egyszerre több gép is csatlakozik

Részletesebben

Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 3. laborgyakorlat

Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 3. laborgyakorlat Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 3. laborgyakorlat Erdős András (demonstrátor) Debreceni Egyetem - Informatikai Kar Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék 2016 9/20/2016 9:41 PM 1 Adatkapcsolati

Részletesebben

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Számítógép hálózatok Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük. Miért építünk hálózatot? Információ csere lehetősége Központosított

Részletesebben

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés Lokális hálózatok Számítógép hálózat: több számítógép összekapcsolása o üzenetküldés o adatátvitel o együttműködés céljából. Egyszerű példa: két számítógépet a párhuzamos interface csatlakozókon keresztül

Részletesebben

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék Bevezetés Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu Tartalom Alapfogalmak, definíciók Az OSI és a TCP/IP referenciamodell Hálózati

Részletesebben

Számítógép-hálózatok zárthelyi feladat. Mik az ISO-OSI hálózati referenciamodell hálózati rétegének főbb feladatai? (1 pont)

Számítógép-hálózatok zárthelyi feladat. Mik az ISO-OSI hálózati referenciamodell hálózati rétegének főbb feladatai? (1 pont) A verzió Név, tankör: 2005. május 11. Neptun kód: Számítógép-hálózatok zárthelyi feladat 1a. Feladat: Mik az ISO-OSI hálózati referenciamodell hálózati rétegének főbb feladatai? (1 pont) 2a. Feladat: Lehet-e

Részletesebben

Számítógép-hálózatok. Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez

Számítógép-hálózatok. Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez Számítógép-hálózatok Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez IPV4 FELADATOK Dr. Lencse Gábor, SZE Távközlési Tanszék 2 IP címekkel kapcsolatos feladatok 1. Milyen osztályba tartoznak a következő

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Wireless LAN hálózatok (WLAN)

Kommunikációs rendszerek programozása. Wireless LAN hálózatok (WLAN) Kommunikációs rendszerek programozása Wireless LAN hálózatok (WLAN) Jellemzők '70-es évek elejétől fejlesztik Több szabvány is foglalkozik a WLAN-okkal Home RF, BlueTooth, HiperLAN/2, IEEE 802.11a/b/g

Részletesebben

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek Hálózatok Rétegei Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök WEB FTP Email Telnet Telefon 2008 2. Rétegmodell, Hálózat tipusok Közbenenső réteg(ek) Tw. Pair Koax. Optikai WiFi Satellit 1 2 Az Internet

Részletesebben

Az Internet működésének alapjai

Az Internet működésének alapjai Az Internet működésének alapjai Második, javított kiadás ( Dr. Nagy Rezső) A TCP/IP protokollcsalád áttekintése Az Internet néven ismert világméretű hálózat működése a TCP/IP protokollcsaládon alapul.

Részletesebben

Az Ethernet példája. Számítógépes Hálózatok 2012. Az Ethernet fizikai rétege. Ethernet Vezetékek

Az Ethernet példája. Számítógépes Hálózatok 2012. Az Ethernet fizikai rétege. Ethernet Vezetékek Az Ethernet példája Számítógépes Hálózatok 2012 7. Adatkapcsolati réteg, MAC Ethernet; LAN-ok összekapcsolása; Hálózati réteg Packet Forwarding, Routing Gyakorlati példa: Ethernet IEEE 802.3 standard A

Részletesebben

MACAW. MAC protokoll vezetéknélküli LAN hálózatokhoz. Vaduvur Bharghavan Alan Demers, Scott Shenker, Lixia Zhang

MACAW. MAC protokoll vezetéknélküli LAN hálózatokhoz. Vaduvur Bharghavan Alan Demers, Scott Shenker, Lixia Zhang MACAW MAC protokoll vezetéknélküli LAN hálózatokhoz Vaduvur Bharghavan Alan Demers, Scott Shenker, Lixia Zhang készítette a fenti cikk alapján: Bánsághi Anna programtervező matematikus V. 2009. tavaszi

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Tartalom. Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése. Rétegek használata az adatok továbbításának leírására. OSI modell. Az OSI modell rétegei

Tartalom. Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése. Rétegek használata az adatok továbbításának leírására. OSI modell. Az OSI modell rétegei Tartalom Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése Bevezetés: az OSI és a Általános tájékoztató parancs: 7. réteg: DNS, telnet 4. réteg: TCP, UDP 3. réteg: IP, ICMP, ping, tracert 2. réteg: ARP Rétegek

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 4. gyakorlat Feladat 0 Számolja ki a CRC kontrollösszeget az 11011011001101000111 üzenetre, ha a generátor polinom x 4 +x 3 +x+1! Mi lesz a 4 bites kontrollösszeg? A fenti üzenet

Részletesebben

16. fejezet Az IEEE evolúciója és keretszerkezete

16. fejezet Az IEEE evolúciója és keretszerkezete 16. fejezet Az IEEE802.11 evolúciója és keretszerkezete A vezeték nélküli LAN hálózatok evolúciója A vezetékes LAN hálózatokhoz hasonlóan a vezeték nélküli LAN hálózatok is sokat változtak. A változást

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe Tartalom Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP Adatkapcsolati réteg A hálózati kártya (NIC-card) Ethernet ARP Az ARP protokoll Az ARP protokoll által beírt adatok Az ARP parancs Az ARP folyamat alhálózaton

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2016.02.23. TCP/IP alapok A Microsoft Windows alapú hálózati környezetben (csakúgy, mint más hasonló

Részletesebben

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP P címzés

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP P címzés Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea IP P címzés Csomagirányítás elve A csomagkapcsolt hálózatok esetén a kapcsolás a csomaghoz fűzött irányítási információk szerint megy végbe. Az Internet Protokoll (IP) alapú

Részletesebben

Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok M2M Statusreport 1

Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok M2M Statusreport 1 Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok 2017.02.20. M2M Statusreport 1 Mi a Packet Tracer? Regisztrációt követően ingyenes a program!!! Hálózati szimulációs program Hálózatok működésének

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

UTP vezeték. Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 1

UTP vezeték. Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 1 UTP vezeték A kábeleket kategóriákba sorolják és CAT+szám típusú jelzéssel látják el. A 10Base-T és 100Base-TX kábelek átvitelkor csak az 1, 2 (küldésre) és a 3, 6 (fogadásra) érpárokat alkalmazzák. 1000Base-TX

Részletesebben

Programozható vezérlő rendszerek KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2.

Programozható vezérlő rendszerek KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2. KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2. CAN busz - Autóipari alkalmazásokhoz fejlesztették a 80-as években - Elsőként a BOSCH vállalat fejlesztette - 1993-ban szabvány (ISO 11898: 1993) - Később fokozatosan az iparban

Részletesebben

Helyi hálózatok. (LAN technológiák, közös médium hálózatok)

Helyi hálózatok. (LAN technológiák, közös médium hálózatok) (LAN technológiák, közös médium hálózatok) 2 Helyi hálózatok (LAN-ok) kommunikációs hálózat, lokális méret broadcast jellegű átvitel nincs hálózati réteg funkcionalitás LAN Internet Router 3 Helyi hálózatok

Részletesebben

H Í R A D Á S T E C H N I K A. Híradástechnika labororatórium. Router mérése. mérési útmutató

H Í R A D Á S T E C H N I K A. Híradástechnika labororatórium. Router mérése. mérési útmutató H Í R A D Á S T E C H N I K A I N T É Z E T Híradástechnika labororatórium Router mérése mérési útmutató Elméleti áttekintés 1.1 Adatkapcsolati réteg A manapság leginkább elterjedt helyi hálózati szabvány

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7 Kocsis Gergely 2017.05.08. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hálózat szimuláció. Enterprise. SOHO hálózatok. Más kategória. Enterprise. Építsünk egy egyszerű hálózatot. Mi kell hozzá?

Hálózat szimuláció. Enterprise. SOHO hálózatok. Más kategória. Enterprise. Építsünk egy egyszerű hálózatot. Mi kell hozzá? Építsünk egy egyszerű hálózatot Hálózat szimuláció Mi kell hozzá? Aktív eszközök PC, HUB, switch, router Passzív eszközök Kábelek, csatlakozók UTP, RJ45 Elég ennyit tudni? SOHO hálózatok Enterprise SOHO

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező képzés - 1. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező képzés - 1. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező képzés - Kocsis Gergely 26.4.8. Számítógéphálózat Számítógéprendszerek valamilyen információátvitellel megvalósítható célért történő összekapcsolása Erőforrásmegosztás

Részletesebben

Vezetéknélküli technológia

Vezetéknélküli technológia Vezetéknélküli technológia WiFi (Wireless Fidelity) 802.11 szabványt IEEE definiálta protokollként, 1997 Az ISO/OSI modell 1-2 rétege A sebesség függ: helyszíni viszonyok, zavarok, a titkosítás ki/be kapcsolása

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II Kocsis Gergely 2016.04.29. Route tábla Lekérdezése: $ route -n $ netstat -rn Eredmény: célhálózat átjáró netmaszk interfész Route tábla Útválasztás: -

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 5. gyakorlat Feladat 0 Számolja ki a CRC kontrollösszeget az 11011011001101000111 üzenetre, ha a generátor polinom x 4 +x 3 +x+1! Mi lesz a 4 bites kontrollösszeg? A fenti üzenet

Részletesebben

Szabó Richárd Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat

Szabó Richárd Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat 2 Tartalomjegyzék 1. Fogalma 2. Rövid történeti áttekintés 3. Hálózatok csoportosítása(i) I. Területi kiterjedés alapján II. Topológia (elemek fizikai elhelyezkedése)

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont Hálózati réteg Hálózati réteg Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont közötti átvitellel foglalkozik. Ismernie kell a topológiát Útvonalválasztás,

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 8. Gyakorlat Vezeték nélküli helyi hálózatok 2016.04.07. Számítógép hálózatok gyakorlat 1 Vezeték nélküli adatátvitel Infravörös technológia Még mindig sok helyen alkalmazzák

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5 Kocsis Gergely 2013.03.28. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 3. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Adatkapcsolati réteg Közeghozzáférés (Media Access Control) Ethernet (10BASE-2/10BASE-T) Fizikai címzés Ethernet

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások

Hálózati Technológiák és Alkalmazások Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland BME TMIT 2016. február 23. Bemutatkozás Vida Rolland egyetemi docens, tárgyfelelős IE 325, vida@tmit.bme.hu 2 Fóliák a neten Tárgy honlapja: http://www.tmit.bme.hu/vitma341

Részletesebben

IV. - Hálózati réteg. Az IP hálózati protokoll

IV. - Hálózati réteg. Az IP hálózati protokoll IV. - Hálózati réteg IV / 1 Az IP hálózati protokoll IP (Internet Protocol) RFC 791 A TCP/IP referenciamodell hálózati réteg protokollja. Széles körben használt, az Internet alapeleme. Legfontosabb jellemzői:

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja.

6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja. 6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja. Csoportosítás kiterjedés szerint PAN (Personal Area

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése

Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése 2007/2008. tanév, I. félév r. Kovács Szilveszter -mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Miskolci gyetem Informatikai Intézet 106. sz. szoba Tel: (46) 565-111

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 5. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer: ARP Útválasztás: route IP útvonal: traceroute Parancsok: ifconfig, arp,

Részletesebben

LAN Technológiák. Osztott médium hálózatok. LAN-ok

LAN Technológiák. Osztott médium hálózatok. LAN-ok LAN Technológiák Osztott médium hálózatok LAN-ok 1 Fejlett pollozási megoldások pollozási időtöbblet csökkentése ütközési veszteség csökkentése szabványos megoldások IEEE 802.3 Ethernet IEEE 802.4 Token

Részletesebben

Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor

Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu IPV4 FELADATOK Dr. Lencse Gábor,

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt 14 feladat 15 perc (14:00-14:15) ck_01 Melyik parancsokat kell kiadni ahhoz, hogy egy kapcsoló felügyeleti célból, távolról elérhető legyen? ck_02 S1(config)#ip address 172.20.1.2

Részletesebben

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés 5. Hálózati címzés Tartalom 5.1 IP-címek és alhálózati maszkok 5.2 IP-címek típusai 5.3 IP-címek beszerzése 5.4 IP-címek karbantartása IP-címek és alhálózati maszkok 5.1 IP-címek Az IP-cím egy logikai

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Hajdu György: A vezetékes hálózatok Hajdu Gy. (ELTE) 2005 v.1.0 1 Hálózati alapfogalmak Kettő/több tetszőleges gép kommunikál A hálózat elemeinek bonyolult együttműködése Eltérő

Részletesebben

III. előadás. Kovács Róbert

III. előadás. Kovács Róbert III. előadás Kovács Róbert VLAN Virtual Local Area Network Virtuális LAN Logikai üzenetszórási tartomány VLAN A VLAN egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

Részletesebben

* Rendelje a PPP protokollt az TCP/IP rétegmodell megfelelő rétegéhez. Kapcsolati réteg

* Rendelje a PPP protokollt az TCP/IP rétegmodell megfelelő rétegéhez. Kapcsolati réteg ét * Rendelje a PPP protokollt az TCP/IP rétegmodell megfelelő Kapcsolati réteg A Pont-pont protokoll (általánosan használt rövidítéssel: PPP az angol Point-to-Point Protocol kifejezésből) egy magas szintű

Részletesebben

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI)

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI) lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) -

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) - lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

4. Hivatkozási modellek

4. Hivatkozási modellek 4. Hivatkozási modellek Az előző fejezetben megismerkedtünk a rétegekbe szervezett számítógépes hálózatokkal, s itt az ideje, hogy megemlítsünk néhány példát is. A következő részben két fontos hálózati

Részletesebben

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői Tartalom Router és routing Forgalomirányító (router) felépítésük működésük távolságvektor elv esetén Irányító protokollok autonóm rendszerek RIP IGRP DHCP 1 2 A 2. réteg és a 3. réteg működése Forgalomirányító

Részletesebben

1. A számítógép-hálózatok ISO-OSI hivatkozási modelljének hálózati rétege 1.a Funkciói, szervezése

1. A számítógép-hálózatok ISO-OSI hivatkozási modelljének hálózati rétege 1.a Funkciói, szervezése Forgalomirányítás: Követelmények, forgalomirányítási módszerek, információgyűjtési és döntési módszerek, egyutas, többutas és táblázat nélküli módszerek. A hálózatközi együttműködés heterogén hálózatok

Részletesebben

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei?

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_01 Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_02 a) Csomagkapcsolás b) Ütközés megelőzése egy LAN szegmensen c) Csomagszűrés d) Szórási tartomány megnövelése e) Szórások

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2017.03.08. TCP/IP alapok IPv4 IP cím: 32 bites hierarchikus logikai azonosító. A hálózaton

Részletesebben

Tűzfalak működése és összehasonlításuk

Tűzfalak működése és összehasonlításuk Tűzfalak működése és összehasonlításuk Készítette Sári Zoltán YF5D3E Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 1 1. Bevezetés A tűzfalak fejlődése a számítógépes hálózatok evolúciójával párhuzamosan,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

H Í R A D Á S T E C H N I K A. Híradástechnika labororatórium. Router mérése. mérési útmutató

H Í R A D Á S T E C H N I K A. Híradástechnika labororatórium. Router mérése. mérési útmutató H Í R A D Á S T E C H N I K A I N T É Z E T Híradástechnika labororatórium Router mérése mérési útmutató Elméleti áttekintés 1.1 Fizikai interfészek A mérésben szereplő eszköz (router) két fontos, különböző

Részletesebben

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. Ethernet

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. Ethernet Tartalom Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP Adatkapcsolati réteg Ethernet Beágyazás a 2. rétegben ARP Az ARP protokoll Az ARP protokoll által beírt adatok Az ARP parancs Az ARP folyamat alhálózaton

Részletesebben

Hálózati réteg, Internet

Hálózati réteg, Internet álózati réteg, Internet álózati réteg, Internet Készítette: (BM) Tartalom z összekapcsolt LN-ok felépítése. z Ethernet LN-okban használt eszközök hogyan viszonyulnak az OSI rétegekhez? Mik a kapcsolt hálózatok

Részletesebben

Adatátviteli rendszerek Mobil IP. Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet

Adatátviteli rendszerek Mobil IP. Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet Adatátviteli rendszerek Mobil IP Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet IP alapok Lásd: Elektronikus hírközlési hálózatok OSI rétegmodell; IPv4; IPv6; Szállítási protokollok;

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

A TCP/IP számos adatkapcsolati réteggel együtt tud működni:

A TCP/IP számos adatkapcsolati réteggel együtt tud működni: lab Vezetékes átvitel Adatkapcsolati réteg Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Adatkapcsolati réteg Feladata: IP datagrammokat küld és fogad az IP modulnak

Részletesebben

Adatkapcsolati réteg. A TCP/IP számos adatkapcsolati réteggel együtt tud működni: Ethernet, token ring, FDDI, RS-232 soros vonal, stb.

Adatkapcsolati réteg. A TCP/IP számos adatkapcsolati réteggel együtt tud működni: Ethernet, token ring, FDDI, RS-232 soros vonal, stb. lab Vezetékes átvitel Adatkapcsolati réteg Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Adatkapcsolati réteg Feladata: IP datagrammokat küld és fogad az IP modulnak

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 3. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 3. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 3 Kocsis Gergely 2018.02.21. Fizikai réteg Kábelek Koax kábel külső köpeny belső vezeték szigetelés árnyékolás + külső vezeték - mára kevéssé jellemző - jellemző

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz)

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz) Cisco Teszt Question 1 Az ábrán látható parancskimenet részlet alapján mi okozhatja az interfész down állapotát? (2 helyes válasz) a. A protokoll rosszul lett konfigurálva. b. Hibás kábel lett az interfészhez

Részletesebben

Hálózati réteg - áttekintés

Hálózati réteg - áttekintés Hálózati réteg - áttekintés Moldován István BME TMIT Rétegződés Az IP Lehetővé teszi hogy bármely két Internetre kötött gép kommunikáljon egymással Feladata a csomag eljuttatása a célállomáshoz semmi garancia

Részletesebben

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB. Farkas József SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK ALAPISMERETEK MMK- Informatikai projektellenőr képzés

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB. Farkas József SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK ALAPISMERETEK MMK- Informatikai projektellenőr képzés INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB Farkas József SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK ALAPISMERETEK 2017. 03. 21. MMK- Informatikai projektellenőr képzés Tartalom Hálózatok csoportosítása Hálózati topológiák, protokollok

Részletesebben

1. Egy analóg vagy digitális multiméter segítségével hogyan dönthető el egy UTP kábel két végén lévő csatlakozók bekötésének helyessége?

1. Egy analóg vagy digitális multiméter segítségével hogyan dönthető el egy UTP kábel két végén lévő csatlakozók bekötésének helyessége? 1. Egy analóg vagy digitális multiméter segítségével hogyan dönthető el egy UTP kábel két végén lévő csatlakozók bekötésének helyessége? Ellenőrizzük a vezetékeket folytonosságra (szakadásra) és zárlatra.

Részletesebben

21. tétel IP címzés, DOMAIN/URL szerkezete

21. tétel IP címzés, DOMAIN/URL szerkezete 21. tétel 1 / 6 AZ INTERNET FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE A világháló szerver-kliens architektúra szerint működik. A kliens egy olyan számítógép, amely hozzáfér egy (távoli) szolgáltatáshoz, amelyet egy számítógép-hálózathoz

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2011

Számítógépes Hálózatok 2011 Számítógépes Hálózatok 2011 10. Hálózati réteg IP címzés, IPv6, ARP, DNS, Circuit Switching, Packet Switching 1 IPv4-Header (RFC 791) Version: 4 = IPv4 IHL: fejléc hossz 32 bites szavakban (>5) Type of

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

applikációs protokollok

applikációs protokollok Applikációs protokollok Hálózati szolgáltatások 2. applikációs protokollok: HTTP, HTTPS, FTP, SFTP, POP3, IMAP, SMTP Informatikus (rendszerinformatikus) Az OSI modell viszony-, megjelenítési és alkalmazási

Részletesebben

Alkalmazás rétegbeli protokollok:

Alkalmazás rétegbeli protokollok: Alkalmazás rétegbeli protokollok: Általában az alkalmazásban implementálják, igazodnak az alkalmazás igényeihez és logikájához, ezért többé kevésbé eltérnek egymástól. Bizonyos fokú szabványosítás viszont

Részletesebben

2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM. IP címzés. Számítógép hálózatok gyakorlata

2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM. IP címzés. Számítógép hálózatok gyakorlata IP címzés Számítógép hálózatok gyakorlata ÓBUDAI EGYETEM 2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL Az IP cím 172. 16. 254. 1 10101100. 00010000. 11111110. 00000001 Az IP cím logikai címzést tesz

Részletesebben

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 5. gyakorlat Ethernet alapok Deák Kristóf S z e g e d i T u d o m á n y e g

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben