Jelentősebb potenciális takarónövény-fajok a szőlősorközbe

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jelentősebb potenciális takarónövény-fajok a szőlősorközbe"

Átírás

1 Jelentősebb potenciális takarónövény-fajok a szőlősorközbe Donkó Ádám, Miglécz Tamás, Valkó Orsolya, Deák Balázs, Kelemen András, Török Péter, Zanathy Gábor, Tóthmérész Béla, Zsigrai György, Drexler Dóra Borvidékeink arculatán több szempontból is változások mutatkoznak. Jelen esetben a sorközökre szeretnénk fókuszálni, mivel a néhány évtizeddel ezelőtti jellemző állapotokhoz képest tisztán tartott sorköz, gyomirtott soralj, mind gyakrabban fogad minket zöldített sorközök látványa. Jóllehet, alföldi szőlőtermő területeken hagyománya van a rozzsal bevetett sorközöknek, néhány évtizede még a következetesen, maradéktalanul gyommentesen tartott, tiszta szőlőültetvény volt hazánkban általános. Hogy miért is érdemes sorköztakarásban gondolkodni? A kérdést több oldalról is megközelíthetjük. Eróziós károk mérséklése: a meredek lejtésű, hegy-völgy sorvezetésű ültetvények és a mind gyakoribb szélsőséges időjárási elemek (felhőszakadások, heves nyári esőzések stb.) komoly problémákat okozhatnak a kizárólag mechanikai művelésű sorközökben, ahonnan a csapadékvíz akadálytalanul folyhat le, magával ragadva a talajszemcséket. Talajszerkezet javítás: egyoldalú mechanikai művelés során könnyen romlik a talajszerkezet és eketalp-betegség, talajtömörödés is felléphet. Azonban, ha megfelelő, fajgazdag sorköztakarót alkalmazunk, annak fajai az eltérő gyökeresedési típus és mélység révén természetszerű, kedvező talajszerkezet hoznak létre. A növények gyökérzete lazítja a talaj, s az elhalt gyökerek nyomában növekszik a talaj pórustérfogata. A talaj őszi késes lazítása (és nem forgatása) azonban így is évente-kétévente szükséges lehet. Biodiverzitás növelése: megfelelő, fajgazdag sorköztakarót alkalmazva a talaj életre kel. És itt ne csak a felszín feletti látható flórára és faunára gondoljunk (a növényzettel fedett sorköz élőhelyet biztosít számos hasznos rovar számára is), hanem a talajlakókra, úgy a hasznos földigilisztákra, mint a mikroszkopikus élőlényekre is. Például a szőlő víz- és tápanyagfelvételét segítő mikorrhiza gombákra. Ne felejtsük el azt sem, hogy a borturizmus keretében birtoklátogatásra érkezők is szemet gyönyörködtetőnek tartják ezeket a virágdísztől pompázó sorokat, és az élő ültetvény képe mindenképp pozitívan befolyásolja a pincészetről alkotott összbenyomást.

2 Az elmúlt évtizedekben kísérletező kedvű gazdálkodók mellett több egyetem, kutatóintézet kezdett talajápolási vizsgálatokba, hogy górcső alá vegyék a lehetséges módszereket, amelyek alternatívát nyújthatnak a kémiai gyomirtással kombinált, egyoldalú mechanikai talajműveléssel szemben. A korábban alkalmazott technikákkal, beidegződésekkel sok esetben nehéz volt, nehéz a szakítás. Tény, hogy a szőlőtermesztőnek, borásznak különösen, ha a két munkakör ugyanarra a személyre hárul bizony nap mint nap számos váratlan problémával kell szembenéznie, és ez sok estben hátráltathatja vagy gátolhatja az új módszerek, eljárások befogadását és kipróbálását. Így a bevált vagy inkább megszokásból alkalmazott technológiákon a túlterheltségből, vagy éppen kényelemből nehezen változtatnak. Örvendetes azonban, hogy nemcsak integrált és ökológiai termesztést folytatók, hanem konvencionális gazdálkodók is egyre inkább alkalmaznak különféle sorköztakarásos technológiákat. Leginkább az erózió elleni védekezés miatt, de az sem mellékes, hogy a takarónövényzet biztosítja az ültetvény átjárhatóságát az év minden napján, és nem utolsó sorban a technológia legtöbbször kevesebb gépi munkaerőt, sorköz bejárást igényel, mint a mechanikai talajművelés. Az ÖMKi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft. partnerintézményeivel együtt, 2012 tavaszán kezdett fajgazdag sorköztakaró-keverékek fejlesztésébe és vizsgálatába (további részletek: E cikkünk célkitűzése, hogy három év vonatkozásában, a kísérletben részt vevő gazdaságok, kutatók, szakemberek véleményei alapján néhány növényfaj takarónövényzetben való alkalmazásának előnyeit és hátrányait értékeljük. A fajok megválasztása során lényeges, hogy az egyes sorközi növények ne gátolják a szőlő növekedését, fejlődését, valamint jól tűrjék a szárazságot és a taposást. Fontos továbbá, hogy egyszerű legyen az ápolásuk, s az egyes beavatkozások (talajlazítás, kaszálás, hengerezés) után képesek legyenek megújulni, illetve magjaikat elszórni. Cél, hogy a lejtős területű ültetvényben a növényfajok hatékonyan védjenek az erózió ellen, ne kopjanak ki a traktor nyomvonalában, de ne idézzenek elő fokozott csúszásveszélyt sem. A talaj szervesanyag tartalmának növelése szempontjából nem elhanyagolható szempont a választott növény zöldtömeg képzése sem. Az ökológiai gazdálkodásban előnyt jelent a takarónövény biológiai aktivitása, N-gyűjtő hatása, valamint hosszan tartó virágzása is. Az egyes magkeverékekben elsőbbséget élveznek azok a takarónövények, amelyeknek eltérő a gyökeresedési mélysége.

3 Bíborhere (Trifolium incarnatum): Állománya kísérleti keverékeinkben általában az első évben volt látványos, a második-harmadik évekre jellemzően borítása csökken, esetenként teljesen eltűnik. Hazai tapasztalatok szerint nem veti újra magát. Pillangós növény, tehát a légköri nitrogén megkötésével gazdagítja a talajt. Bár nem őshonos növény, nem terjeszkedik veszélyes mértékben (sőt, inkább kikopik). A birtokok szakembereiben legtöbbször pozitív benyomást keltett a dekoratív megjelenése és nem zavaró magassága miatt (1. kép. Fotó: Miglécz Tamás). Búzavirág (Centaurea cyanus): az úgynevezett füves-gyógynövényes teszt-keverékben volt (van) jelen, a gazdák egyöntetűen üdvözölték, mint a magyar táj már-már elfeledett színfoltját. Habitusával nem okoz problémát a művelésben ez az egyéves növény, amely rendkívül jól újraveti magát. A kísérleti keverékben mindössze 1 tömegszázalék volt a részaránya, a vélemények szerint ez még növelhető (2. kép. Fotó: Miglécz Tamás). Fehérhere (Trifolium repens): A sorköztakaró keverékek egyik fő évelő növényének is nevezhetjük. Botanikus szakemberek és termelői vélemények alapján is egy jól alkalmazható növényfaj, amely hengerelést sem igényel, a vetés évében is megfelelő borítást ér el, emellett nitrogénfixáló szerepe is van. Indáival eredményesen kúszik be a soraljba is, lehetővé téve a sorközéptől-sorközépig folytatott talajápolást. A tapasztalatok alapján különböző termőhelyi viszonyok mellett is eredményesen megtelepszik és több éven át megmarad (3. kép. Fotó: Miglécz Tamás). Fehér mustár (Sinapis alba): Tapasztalataink szerint általában a vetés évében van jelen, második évre általában kikopik. A termelők kiemelték, hogy erózióveszélyes sorközökben szívesen alkalmazzák magkeverékekben, mivel hamar nagy borítást ér el és eredményesen fogja a talajt, viszonylag mélyre hatoló gyökérzetével. Legtöbbször jól hengerelhető, amire általában szükség is van a magassága miatt. Sok esetben azonban azt tapasztaltuk, hogy a vetést követően kialakult fehér mustár állomány árnyékoló hatása miatt nehezen csíráznak a keverék további (például pillangós) fajai. A lehengerelt mustár alatt szintén kedvezőtlenek a körülmények a többi vetett faj számára. Ugyanakkor, ha magas tarlóval lekaszálják, például júliusban, a jellemzően száraz, aszályos időjárás miatt a vetett kísérőfajok visszaszorulhatnak, ugyanakkor a gyomok előjöhetnek. Itt a technológia sikeressége nagyban függ a talaj gyommagkészletétől és az őszi időjárástól. Ha nem uralkodnak el a gyomok és érkezik megfelelő mennyiségű csapadék, a pillangós fajok ősszel megjelennek és fejlődésnek indulnak.

4 Kedvezőtlen évjáratokban azonban, vagy ha: - a mustár nagymértékben van jelen, - magas a további, jellemzően egy évig fennmaradó fajok (magvas gomborka, mézontófű/facélia, hajdina/pohánka) aránya, - alacsony az évelő fajok tömegszázaléka, - nyáron alacsony tarlóval lekaszálják az állományt és a többi faj nem tud megerősödni, - aszályos a nyár, akkor nehezebben alakul ki az évelő állomány. Többek között emiatt is javaslunk eróziótól nem veszélyeztetett területeken olyan magkeveréket, amelyben az egy éves fajok részaránya csekély vagy nincsenek is jelen. Hajdina / pohánka (Fagopyrum esculentum): Megítélése általában kedvező. Jellemzően egy évig marad fenn, vetés után hamar megjelenik, gyorsan fejlődik. Könnyen hengerelhető, dekoratív, fehér virágú növény. Nem árnyékolja be túlzottan a talajt, ami kedvező a pillangósok és más évelők kelése szempontjából. Szolidan dekoratív, bár kétségtelenül nem őshonos faj. Keverékekbe jól felhasználható, nem válik belőle agresszív gyom, a növénytakaróból a 2-3. évre rendszerint kikopik. Lándzsás útifű (Plantago lanceolata): A fehérhere mellett egyik alapvetően fontos és értékes faj a szőlősorközök takarónövényzetében. Még ha a tavaszi vetést száraz időjárás is követi, rendszerint ez az első növény, amelyik megjelenik a magkeverék fajaiból, szinte bármely termőhelyen. A taposást rendkívül jól tűri, többször tapasztaltuk, hogy a traktor keréknyomban főleg ez a faj marad fenn. Tőlevélrózsája jól elterül a talajon és a gyomelnyomó tulajdonsága mellett a traktor kapaszkodását is elősegíti. A heves zivatarok így a keréknyomban sem okoznak jelentősebb károkat, legalábbis a fedetlen sorközökhöz képest. Nitrogénben gazdag talajon hajlamos magas magszárat növeszteni, amely a szőlőben dolgozókat esetleg zavarhatja. Ez esetben vagy lehengereljük, vagy akár magasan, például 30 cm-en lekaszáljuk az állományt. Így a virágzó pillangósokat nem zavarjuk a maghozásban, és a tapasztalatok szerint marad elég alacsonyabbra nőtt útifű magszár, amely az utánvetést biztosítani tudja (4. kép. Fotó: Miglécz Tamás). Komlós lucerna (Medicago lupulina): A keverékek szintén fontos növénye. Alacsony termetű, 1-2 éves pillangós faj, amely nyárra elég sok magot hoz ahhoz, hogy biztosan újravesse magát. A fehérhere mellett az a növény, amely rendkívül jól terjed a soraljba is. A

5 legkülönbözőbb termőhelyi adottságok mellett is jó biztonsággal megtelepszik és megmarad. Hengerelni nem szükséges, azonban ha a többi növény miatt erre szükség lenne, azt viszonylag jól tűri. Apró, sárga virágai dekoratívak, bár termete és kisméretű virágzata miatt eltörpül más látványos megjelenésű fajok mellett. Ebből a szempontból is gazdagítja a szőlősorközök takarónövényzetének változatos összetételét. Mézontófű (Phaecelia tanacetifolia): Gyakran alkalmazzák a magkeverékekben. Látványos, lila virágú növény, a termelők és a borturisták egyaránt kedvelik. Vetés után hamar kifejlődik. Nem őshonos növényfaj. Állománya rendszerint nem újul fel, többnyire a második évre eltűnik. Tulajdonságai sok esetben egyeznek a mustáréval, akár derékig érő magassága miatt hengerelése rendszerint szükségessé válhat, sűrű állománya pedig korlátozza az évelő pillangósok megerősödését (5. kép. Fotó: Miglécz Tamás). Szarvaskerep (Lotus corniculatus): Rendkívül hasznos összetevője a fajgazdag magkeverékeknek. Attraktív sárga virágai gazdagítják a növénytakaró színpompáját. Őshonos, viszonylag hamar megtelepedő pillangós faj. Habitusa nem feltétlen igényli a hengerelést, jelenlétével jól illeszkedik a sorközökbe. Takarmánybaltacim (Onobrychis viciifolia): Több éves növény, amely már a csírázást követő néhány hónap múlva arasznyi karógyökeret növeszt. Talajlazító és nitrogén-megkötő hatása jelentős. Látványos, rózsaszín virágzata mellett nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül erős habitusát és elfásodó szárát. Tapasztalataink alapján a sorközökben kelése nem mindig megbízható, termete miatt hengerelést igényel. Vadmurok (Daucus carota): Karógyökere jó talajlazító hatású, a növénytakaróban való megtelepedése azonban nem minden esetben kielégítő. Ha sárga- vagy fehérrépát alkalmazunk, ami tapasztalataink szerint a vetőmagbeszerzés során akaratunkon kívül is előfordulhat, az esetleg felkeltheti a sorokban dolgozók érdeklődését. A vetési bükköny (Vicia sativa) nagy magmérete miatt általában kevés magszámmal található a kereskedelmi forgalomban kapható keverékekben, így sok esetben alacsony egyedszámmal kel a vetett sorközökben. Azokon a helyszíneken, ahol a kísérleti keverékekbe belekerült, illetve megjelent, fogadtatása általában kedvező volt. Kezelési-fenntartási gondokat rendszerint nem okozott. Elkúszó, tetszetős virágú pillangós növény. Előszeretettel használják támasztó növénnyel, például árpával kombinálva, időszakos takarónövényként is.

6 Vöröshere (Trifolium pratense): Habitusa a fehérherénél nagyobb. Alkalmas fajgazdag keverékekbe, különösen mélyebben fekvő parcellákban, ahol elegendő víz áll rendelkezésre. Nagy zöldtömeget fejleszt, belvízre hajlamos szőlőtermő területeken alkalmas lehet a probléma mérséklésére is. Nitrogénben gazdagítja a talajt, hengerelése/magas tarlós kaszálása szükséges lehet (5. kép. Fotó: Miglécz Tamás). A fentiekben felsoroltakon felül vannak természetesen további növényfajok, amelyek még sikeresen alkalmazhatók a sorközökben, ilyenek például a nyúlszapuka (Anthyllis vulneraria), magvas gomborka (Camelina sativa), közönséges imola (Centaurea jacea), szerradella/csibeláb (Ornithopus sativus), vagy tarka koronafürt (Coronilla varia). Fajgazdag sorköztakaró, de hogyan? Ha elvetettük a fajgazdag keverékünket, még korántsem vagyunk készen a sorközi növénytakaró kialakításával. Az utóbbi években mind gyakrabban szembesülhetünk azzal a ténnyel, hogy C fokos nappali csúcsokkal berobban a tavasz, sokszor csapadék alig hullik. Ha tavasszal vetettük a keveréket, ne ijedjünk meg, ha gyomosodik a sorköz és nehezen csíráznak az elvetetett magvak. Tapasztalataink alapján ilyen esetben a legjobb, ha magas tarlóval kaszáljuk/mulcsozzuk a sorközöket. Ne hagyjuk a gyomfajokat magot hozni, de ne is tárcsázzunk/forgassunk be az állományt. Őszre, a megfelelő csapadékmennyiség megérkezésekor megindul a vetett állomány csírázása. Természetesen a siker nagyban függ a talaj gyommagkészletétől is. (Ebből a szempontból előnyös, ha olyan sorközökbe végezzük a magvetést, melyet előzőleg több éven át mechanikailag műveltünk.) Ha lehetőségünk van rá, vessük el a keveréket szeptember-október folyamán. Nyáron lehetőleg ne kaszáljuk az állományt, csak hengereljük le, ha a magassága problémát okozna. Hengerelésre alkalmazhatunk bármely arra alkalmas, akár házi gyártású eszközt, amellyel megfelelően a talajra simítható a növényzet. A hengerelés jellemzően nem akadályozza a növényt a virágzásban és a maghozásban. Ősszel, praktikusan szüret előtt, magas tarlóval (15-20 cm) kaszáljuk/mulcsozzuk le az állományt. Ez a művelet segíti a beérett magvak szétszóródását és a lehengerelt/elszáradt/bomlásnak indult szerves anyagok sűrű rétegét szétoszlatja. Amennyiben az állományt csak hengerelve műveljük, azt tapasztaltuk, hogy a harmadik évre befülledhet, és a vastag lesimított növényanyag alatt szigetszerűen kikophat a vetett állomány.

7 A magas tarlós kaszálás mellett tehát ne feledkezzünk meg az őszi késes lazításról, melynek fokozott szerepe van a tápanyagok feltáródásában és az őszi-téli csapadék leengedésében. A talaj lazítását végezhetjük minden vagy minden második sorközben. Kísérleti tapasztalataink és a gazdák véleménye alapján, hazai körülmények között legtöbbször a minden második sorközbe történő vetés optimálisabb. Jóllehet, meredek lejtésű ültetvényekben, vagy ha a talaj vízháztartása, az ültetvény kora ezt lehetővé teszi, minden sorközben kialakíthatunk takarást. Záró gondolatok A 2012-ben indult fajgazdag takarónövényzetet vizsgáló kísérletünk összesen hét borvidékre terjed ki; eredményeink azt mutatják, hogy a legjobb megoldást illetően nincs egyértelműen fekete vagy fehér keverék. Adott birtokon belül is jelentős eltérések lehetnek, mind a termelői igények, mind pedig a környezeti adottságok vonatkozásában. Megjelölhetőek azonban azok a növényfajok, amelyek legtöbb esetben, illetve speciális körülmények között jó teljesítményt nyújtanak. Honlapunkon, a oldalon a 2013-ik évi szőlősorköz-összefoglalóban részletesen taglaljuk az egyes alternatív talajápolási módszerek előnyeit és hátrányait, a kísérletek gazdaságokra bontott eredményeit. Véleményünk szerint vállalható kompromisszumok mellett szinte minden körülmények között van lehetőség valamely talajkímélő talajápolási technológia sikeres alkalmazására. Köszönetünket fezezzük ki a kísérletben résztvevőknek/azt segítőknek: Árpád-hegy Pince, Biocont Magyarország Kft, Bock Pincészet, Csányi Pincészet, Edegger Kft, Feind Borház, Gere Pincészet, Gilvesy Pincészet, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Gyukli Pince, Hárs Pincészet, Heimann Pincészet, Illyés Kúria, Kanczler András (Basilicus Borkultúra Központ, Zöld Birtok Kft), Martinus Borház, Mészáros Pál Borház és Pince, Mészárosné Pólya Diána, Pántlika Pincészet, Pendits Kft, Stefán Tibor, Tringa Borpince, Tokaj-Oremus Kft, Tokaj-Hétszőlő Zrt, Vida Családi Borbirtok, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet.

FAJGAZDAG TAKARÓNÖVÉNYZET A SORKÖZBEN ÉLŐ ÜLTETVÉNY

FAJGAZDAG TAKARÓNÖVÉNYZET A SORKÖZBEN ÉLŐ ÜLTETVÉNY FAJGAZDAG TAKARÓNÖVÉNYZET A SORKÖZBEN ÉLŐ ÜLTETVÉNY Donkó Ádám 1 Miglécz Tamás 2 Török Péter 2 Valkó Orsolya 2 Deák Balázs 3 Kelemen András 3 Zanathy Gábor 4 Zsigrai György 5 Drexler Dóra 1 1 Ökológiai

Részletesebben

Talajápolás a szőlőben

Talajápolás a szőlőben Talajápolás a szőlőben Donkó Ádám Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2014 Bevezetés - Klímaváltozás, szélsőséges időjárás (pl. heves záporok) - Hegy-völgy irányú sorvezetés eróziós károk - Takarónövény

Részletesebben

Fajgazdag szőlősorköz-takarónövényzet magkeverékek vizsgálata és fejlesztése magyarországi szőlőültetvényekben

Fajgazdag szőlősorköz-takarónövényzet magkeverékek vizsgálata és fejlesztése magyarországi szőlőültetvényekben Fajgazdag szőlősorköz-takarónövényzet magkeverékek vizsgálata és fejlesztése magyarországi szőlőültetvényekben Donkó Ádám Miglécz Tamás Török Péter Valkó Orsolya Deák Balázs Kelemen András Zanathy Gábor

Részletesebben

Mustár-olajretek keverék

Mustár-olajretek keverék 2030 Érd, Emil utca 28. Tel/Fax:23/369-381 Mobil:06-20-950-9073, 06-20-503-2328 E-mail:gyarmati.tamas@gyarimag.hu,info@gyarimag.hu Honlap: www.gyarimag.hu Mustár-olajretek keverék Ár: 470 Ft+ÁFA/kg Vetési

Részletesebben

A szőlősorközbe telepített vetőmagkeverék fejlődésének alakulása és szerepe

A szőlősorközbe telepített vetőmagkeverék fejlődésének alakulása és szerepe A szőlősorközbe telepített vetőmagkeverék fejlődésének alakulása és szerepe Készítette: Dr. Varga Jenő Győrújbarát 2014. október 16. Takarónövény szerepe: - védi a talajt az erózióval és a deflációval

Részletesebben

Fajgazdag szőlősorköz-takarónövényzet magkeverékek fejlesztése és alkalmazási lehetőségei magyarországi szőlőültet vényekben

Fajgazdag szőlősorköz-takarónövényzet magkeverékek fejlesztése és alkalmazási lehetőségei magyarországi szőlőültet vényekben SzŐl ÉSzET ÉS AGROBIODIVERzITá S Fajgazdag szőlősorköz-takarónövényzet magkeverékek fejlesztése és alkalmazási lehetőségei magyarországi szőlőültet vényekben Donkó Ádám Drexler Dóra Illyés Eszter ( ) Herpergel

Részletesebben

Ökológiai Gazdálkodás

Ökológiai Gazdálkodás Ökológiai Gazdálkodás Melléklet A fajgazdag sorköztakaró növényzet alkalmazása ökológiai szőlőművelésben Szőlősorköz 2012 februárjában az ÖMKi on-farm kutatást indított a szőlőtermesztésben alkalmazható

Részletesebben

Magas biológiai értékű tömegtakarmányt biztosító gyep kialakítása az ökológiai gazdálkodás keretei között: előzetes eredmények

Magas biológiai értékű tömegtakarmányt biztosító gyep kialakítása az ökológiai gazdálkodás keretei között: előzetes eredmények Magas biológiai értékű tömegtakarmányt biztosító gyep kialakítása az ökológiai gazdálkodás keretei között: előzetes eredmények Hajnáczki Sándor Csavajda Éva Illyés Eszter ( ) Donkó Ádám Drexler Dóra 1.

Részletesebben

KÍMÉLŐ TALAJÁPOLÁS A SZŐLŐBEN

KÍMÉLŐ TALAJÁPOLÁS A SZŐLŐBEN KÍMÉLŐ TALAJÁPOLÁS A SZŐLŐBEN DONKÓ Á. 1, MIGLÉCZ T. 2, VALKÓ O. 3, DEÁK B. 4, KELEMEN A. 5, TÖRÖK P. 6, ZANATHY G. 7, TÓTHMÉRÉSZ B. 8, ZSIGRAI GY. 9 és DREXLER D. 10 1 ÖMKi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Részletesebben

Pillangós növények a zöldítésben

Pillangós növények a zöldítésben Pillangós növények a zöldítésben Két nagy csoportot különböztetünk meg a zöldítésben használt pillangós növényfajok esetében: I. A nagymagvú pillangósok ( hüvelyesek) - Őszi-tavaszi borsó - Szója - T.bükköny

Részletesebben

Szőlősorköz takarónövényzet telepítése fajgazdag magkeverékek vetésével

Szőlősorköz takarónövényzet telepítése fajgazdag magkeverékek vetésével Szőlősorköz tkrónövényzet telepítése fjgzdg mgkeverékek vetésével MIGLÉCZ T., DONKÓ Á., DREXLER D., VALKÓ O., DEÁK B., TÖRÖK P., KELEMEN A., TÓTHMÉRÉSZ B. Bevezetés Szőlőültetvények mechnikus tljművelésének

Részletesebben

Átál ás - Conversion

Átál ás - Conversion Átállás - Conversion Kezdeti lépések megismerni az ökológiai gazdálkodás szabályait általános szabályok, szemlélet rendeletek EU 2092/91, 1804/1999 (140/1999, 2/2000, 82/2002) tápanyag gazdálkodás talajművelés

Részletesebben

Bevezetés, irodalmi áttekintés

Bevezetés, irodalmi áttekintés (91)ILLYÉS E., 1 DREXLER D., 1 HERPERGEL Z. P., 2 VALKÓ O., 3 LÁSZLÓ G., 4 TÖRÖK P., 3 Fajgazdag szőlősorköz-takarónövényzet magkeverékek fejlesztése és alkalmazási lehetőségei magyarországi szőlőültetvényeken:

Részletesebben

A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI

A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI Mélylazítás célja és szükségessége Célja: a talaj fejlődési folyamatainak eredményeként vagy egyéb talajtani és agrotechnikai okokból a talaj mélyebb rétegeiben

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

Tanácsok a zöldítés feltételeinek teljesítéséhez

Tanácsok a zöldítés feltételeinek teljesítéséhez Tanácsok a zöldítés feltételeinek teljesítéséhez Megjelent a földművelésügyi miniszter 10/2015. (III. 13.) FM rendelete az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó

Részletesebben

A zöldítés feltételrendszerének évi változásai és gyakorlati javaslatok az előírások teljesítésére

A zöldítés feltételrendszerének évi változásai és gyakorlati javaslatok az előírások teljesítésére A zöldítés feltételrendszerének 2018. évi változásai és gyakorlati javaslatok az előírások teljesítésére Dr. Novák László, Gazda Kontroll Kft. 2017. november 07. - Keszthely Zöldítés jelenleg Diverzifikáció

Részletesebben

A növényflóra szerepe az ökológiai szőlőtermesztésben az Istervin projekt eredményei

A növényflóra szerepe az ökológiai szőlőtermesztésben az Istervin projekt eredményei A növényflóra szerepe az ökológiai szőlőtermesztésben az Istervin projekt eredményei Készítette: Dr. Varga Jenő Istervin zárókonferencia Hilltop Borhotel és Étterem Neszmély 2014. november 19. Vizsgált

Részletesebben

TECHNIKAI GYEPESÍTÉS EGYÉB MÓDSZEREK

TECHNIKAI GYEPESÍTÉS EGYÉB MÓDSZEREK TECHNIKAI GYEPESÍTÉS EGYÉB MÓDSZEREK Dr. TÖRÖK PÉTER DEBRECENI EGYETEM TTK ÖKOLÓGIAI TANSZÉK MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport Növényökológia II. NÖVÉNYI ANYAG BEJUTTATÁSA Magkeverékek vetése Alacsony

Részletesebben

Horváth Gábor Agro-Largo Kft.

Horváth Gábor Agro-Largo Kft. Horváth Gábor Agro-Largo Kft. Végzettségek: Mezőgazdasági technikus (Cserháti Sándor Mezőgazdasági és Gépészeti Szakközépiskola, 1997) Vidékfejlesztési Agrármérnök (Pannon Egyetem Georgikon Kar, folyamatban)

Részletesebben

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban GYURICZA CSABA ASZÁLY NAPI RENDEZVÉNY BUDAPEST, 2015. JÚNIUS 17. Megbeszélendők 1. Tendenciák a talajművelésben 2. Okszerű talajművelés feltételei

Részletesebben

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE /

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE / 2018.09.07. 14.30 TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE - 06-20/258-7599 faj fajta fajtaleírás kiszerelés fémzár csávázás egység nettó listaár Facélia Lilla 20 kg igen nem kg 1.010 Ft/kg

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek Hagyományos rendszerek: a teljes felület művelése, alapművelésre ágyeke használata, elmunkálásra egyszerű eszközök (simító, henger, fogas, tárcsa),

Részletesebben

Pillangós takarmánynövények kísérleti módszertan PILLANGÓS NÖVÉNYEK

Pillangós takarmánynövények kísérleti módszertan PILLANGÓS NÖVÉNYEK PILLANGÓS NÖVÉNYEK TARTALOMJEGYZÉK. Bevezetés... 2. Általános rész... 2. Bejelentés kezdeményezése... 2.2 Bejelentés elfogadása... 6 2. Vizsgálat szüneteltetése, megszűnése, bejelentések visszavonása,

Részletesebben

Spontán gyepregeneráció és szénaráhordásos gyeprekonstrukció

Spontán gyepregeneráció és szénaráhordásos gyeprekonstrukció Spontán gyepregeneráció és szénaráhordásos gyeprekonstrukció VALKÓ ORSOLYA DEBRECENI EGYETEM, ÖKOLÓGIAI TANSZÉK Spontán szukcesszió Egyre szélesebb körben támaszkodnak rá Legtermészetesebb gyeprekonstrukciós

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Magkeverékek fejlesztése fajgazdag szőlősorköz-takarónövényzethez

Magkeverékek fejlesztése fajgazdag szőlősorköz-takarónövényzethez Magkeverékek fejlesztése fajgazdag szőlősorköz-takarónövényzethez Miglécz Tamás 1 Donkó Ádám 2 Török Péter 1 Valkó Orsolya 1 Deák Balázs 3 Kelemen András 3 Tóth Katalin 1 Drexler Dóra 2 Tóthmérész Béla

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS

ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS Gazdálkodók lapja ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS MELLÉKLET Baktériumkészítmények hatása az ökológiai kukoricatermesztésben A hazánkban forgalmazott baktériumkészítmények (talajoltó anyagok) szinte mindegyike használható

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. Tesztfeladatok

Részletesebben

Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor)

Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor) Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor) Művelési kezelések: 1. Szántás (28-32 cm, SZ) és elmunkálás, 2. Lazítás (35-40 cm, L), elmunkálás tárcsával, 3. Kultivátoros

Részletesebben

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA VÍZIGÉNYE A kukorica a szántóföldi növények között a közepes űek csoportjába tartozik. A tenyészidő folyamán a termőhelytől, a hibrid tenyészidejének

Részletesebben

Éghajlatbarát mezőgazdaság? dr.gyulai Iván, Ökológiai Intézet

Éghajlatbarát mezőgazdaság? dr.gyulai Iván, Ökológiai Intézet Éghajlatbarát mez gazdaság? Éghajlatbarát mezőgazdaság? dr.gyulai Iván, Ökológiai Intézet A konvencionális mezőgazdaság éghajlati összefüggései I. Kibocsátások Energiafelhasználással összefüggő kibocsátások

Részletesebben

Talaj- és vízvédelem Biodiverzitás növelése Helyes mezőgazdasági gyakorlatokkal

Talaj- és vízvédelem Biodiverzitás növelése Helyes mezőgazdasági gyakorlatokkal Talaj- és vízvédelem Biodiverzitás növelése Helyes mezőgazdasági gyakorlatokkal Pecze Rozália Syngenta rozalia.pecze@syngenta.com Miért Zöldítünk? Klíma károk mérséklése Természeti erőforrások védelme

Részletesebben

Azok a külső környezeti tényezők, növényi szervesanyag mennyiségét két nagy csoportba sorolhatók.

Azok a külső környezeti tényezők, növényi szervesanyag mennyiségét két nagy csoportba sorolhatók. övid bevezetés a Grime-féle -- stratégia té koncepcióhoz Azok a külső környezeti tényezők, melyek korlátozzák ák az élő és elhalt lt növényi szervesanyag mennyiségét két nagy csoportba sorolhatók. Ezek

Részletesebben

I. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA április

I. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA április I. évfolyam, 3. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. április Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. április I. évfolyam, 3.

Részletesebben

Zöldtrágyázás új szellemben. Takarónövényes szőlő- illetve gyümölcstermesztés és a zöldtrágyázás

Zöldtrágyázás új szellemben. Takarónövényes szőlő- illetve gyümölcstermesztés és a zöldtrágyázás Zöldtrágyázás új szellemben Takarónövényes szőlő- illetve gyümölcstermesztés és a zöldtrágyázás A TALAJTAKARás JELENTŐSÉGE A termőhelyi és időjárási viszonyoknak megfelelően alkalmazott takarónövényes

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010.május 14. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A trópusokon fák ágain és kérgén megtelepedő és talajlakó fajaik egyaránt vannak, a mérsékelt övben csak utóbbiak. A legtöbb faj élőhelyigénye igen jellegzetes. A különböző gyepeknek, lápoknak is megvannak

Részletesebben

Önkormányzati területek összegzése

Önkormányzati területek összegzése Önkormányzati területek összegzése A képviselő testület döntése alapján Gyomaendrőd város önkormányzata a tulajdonában álló termőföldeket maga műveli. Illetve a folyamatban lévő bérleti szerződéseket lejárata

Részletesebben

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS Balla Zoltán Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Nyíregyháza 2017. március

Részletesebben

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával.

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával. DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám Dekalb repce Akadémia Müller Gábor Repce állományszárítás Roundup Mega használatával Czepó Mihály Hasznos információk Árutőzsdei információk Agrometeorológia Szaktanácsadás

Részletesebben

TERMÉSZETVÉDELMI CÉLÚ GYEPESÍTÉS A GYAKORLATBAN. (Esettanulmányok a Hortobágyi Nemzeti Parkból) KAPOCSI István¹, DEÁK Balázs²

TERMÉSZETVÉDELMI CÉLÚ GYEPESÍTÉS A GYAKORLATBAN. (Esettanulmányok a Hortobágyi Nemzeti Parkból) KAPOCSI István¹, DEÁK Balázs² TERMÉSZETVÉDELMI CÉLÚ GYEPESÍTÉS A GYAKORLATBAN (Esettanulmányok a Hortobágyi Nemzeti Parkból) KAPOCSI István¹, DEÁK Balázs² ¹ Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, ² MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport

Részletesebben

Zöldtrágya vetőmag katalógus. Etalon Vetőmag 4130 Derecske Móriczföld 0290/9

Zöldtrágya vetőmag katalógus. Etalon Vetőmag 4130 Derecske Móriczföld 0290/9 Zöldtrágya vetőmag katalógus Etalon Vetőmag 4130 Derecske Móriczföld 0290/9 www.vetomagderecske.hu Tisztelt Gazdálkodók! 2018-ban az ökológiai másodvetések már nem jelentenek újdonságot a gazdálkodók számára,

Részletesebben

Részvételi kutatás a hazai ökogazdálkodás fejlesztéséért Dr. Dre ler Dóra, üg vezető

Részvételi kutatás a hazai ökogazdálkodás fejlesztéséért Dr. Dre ler Dóra, üg vezető Részvételi kutatás a hazai ökogazdálkodás fejlesztéséért Dr. Dre ler Dóra, üg vezető OMÉK Budapest, 2015. szeptember 25. Idővo al Célunk: A e zetközi szi tű tudományos kutatás elő ozdítása a hazai ökológiai

Részletesebben

Magas biológiai értékű tömegtakarmányt biztosító gyep kialakítása az ökológiai gazdálkodás keretei között: előzetes eredmények

Magas biológiai értékű tömegtakarmányt biztosító gyep kialakítása az ökológiai gazdálkodás keretei között: előzetes eredmények Magas biológiai értékű tömegtakarmányt biztosító gyep kialakítása az ökológiai gazdálkodás keretei között: előzetes eredmények Hajnáczki Sándor 1 Illyés Eszter ( ) 2 Donkó Ádám 2 Szabó Gábor 3 Zimmermann

Részletesebben

A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés

A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú

Részletesebben

I. évfolyam, 5. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA június

I. évfolyam, 5. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA június I. évfolyam, 5. szám, 214 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 214. június Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 214. június I. évfolyam, 5. szám,

Részletesebben

Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.)

Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.) Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.) A vetésforgó összeállítása A vetésforgó tervezésekor a legfontosabb szempont a biológiai talajtermékenység megőrzése, és a kártevők felszaporodásának megakadályozása,

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar Fölhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Debrecen, Böszörményi út 138

DEBRECENI EGYETEM Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar Fölhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Debrecen, Böszörményi út 138 A T C DEBRECENI EGYETEM Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar Fölhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Debrecen, Böszörményi út 138 BALMAZ típusú mélylazító munkájának minősítése

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet. az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet. az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/267/2008. Tervezet az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. február

Részletesebben

Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei Magyarországon

Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei Magyarországon Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei Magyarországon Dr. Németh Krisztina Tudományos főmunkatárs NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Állomás Kecskemét- Katonatelep Budapest 2016. december 02. Ökológiai

Részletesebben

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: Termesztés céljai, jelentősége (fő- és melléktermékek felhasználása) Fajtaismeret (fontosabb

Részletesebben

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata GK Békés A fajta elismerés éve: 2005. A fajtai korai érésű, szálkás típusú. Alkalmazkodóképessége kiváló. Fagy- és télállósága

Részletesebben

Szőlősorköz takarónövényzet létrehozására szolgáló magkeverékekkel kapcsolatos tapasztalatok

Szőlősorköz takarónövényzet létrehozására szolgáló magkeverékekkel kapcsolatos tapasztalatok Természetvédelmi Közlemények 21, pp. 160 169, 2015 Szőlősorköz takarónövényzet létrehozására szolgáló magkeverékekkel kapcsolatos tapasztalatok Miglécz Tamás 1, Donkó Ádám 2, Valkó Orsolya 1, Deák Balázs

Részletesebben

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait!

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! 1. Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! Információtartalom vázlata: - Az almos trágya összetétele - A bélsár összetétele és állatfajonkénti szárazanyagtartalma

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

Méhlegelő technológiai füzet 2011

Méhlegelő technológiai füzet 2011 Méhlegelő technológiai füzet 2011 www.syngenta.hu Méhlegelők kialakítása és termesztéstechnológiája Hova telepítsünk Méhlegelőt? Technológiai ajánlás Gazdasági utak mellé A Syngenta 2009-ben több európai

Részletesebben

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS KÉPZÉS Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai című előadás tananyaga Környezetgazdálkodási Osztályvezető 2008. Bevezetés: A termeléstől elválasztott közvetlen támogatási

Részletesebben

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Dr. Divéky-Ertsey Anna adjunktus SZIE, KERTK, Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék Fenntartható mezőgazdaság Hosszú távon működő,

Részletesebben

TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL Projektszám: HUSK/1101/2.2.1/0294

TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL Projektszám: HUSK/1101/2.2.1/0294 TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL Projektszám: HUSK/1101/2.2.1/0294 SZAKÉRTŐ NEVE: Prof. Dr. Benedek Pál Feladat megnevezése: EDAFON MINTAVÉTELEZÉS

Részletesebben

Precíziós gazdálkodás, mint a versenyképesség és a környezetvédelem hatékony eszköze. Dr. Balla István Tudományos munkatárs NAIK-MGI

Precíziós gazdálkodás, mint a versenyképesség és a környezetvédelem hatékony eszköze. Dr. Balla István Tudományos munkatárs NAIK-MGI Precíziós gazdálkodás, mint a versenyképesség és a környezetvédelem hatékony eszköze Dr. Balla István Tudományos munkatárs NAIK-MGI Bevezetés Robbanásszerű népességnövekedés Föld lakossága 7,5 Mrd. fő

Részletesebben

Duna Stratégia Zöld minikonferencia október 8. A talajvízforgalom szerepe és jelentősége változó világunkban

Duna Stratégia Zöld minikonferencia október 8. A talajvízforgalom szerepe és jelentősége változó világunkban A talajvízforgalom szerepe és jelentősége változó világunkban Tóth Eszter MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Pannon Egyetem Földünk klímája 10 millió évvel ezelőttől napjainkig Forrás: met.hu Az elmúlt

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL Projektszám: HUSK/1101/2.2.1/0294

TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL Projektszám: HUSK/1101/2.2.1/0294 TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL Projektszám: HUSK/1101/2.2.1/0294 Összefoglaló 2013.05.01. -08.31. között végzett Atkamonitoring vizsgálatokról

Részletesebben

Az ISTERVIN Természetvédelem a Duna menti területeken ökológiai szőlőtermesztési technológia bevezetésével című projekt bemutatása.

Az ISTERVIN Természetvédelem a Duna menti területeken ökológiai szőlőtermesztési technológia bevezetésével című projekt bemutatása. Vér András 1 Szőke Lajos 2 Az ISTERVIN Természetvédelem a Duna menti területeken ökológiai szőlőtermesztési technológia bevezetésével című projekt bemutatása. Angol cím verandras@mtk.nyme.hu szoke.lajos@kfk.kefo.hu

Részletesebben

Gyomszabályozás. az ökológiai gazdálkodásban. Madaras Krisztina

Gyomszabályozás. az ökológiai gazdálkodásban. Madaras Krisztina Gyomszabályozás az ökológiai gazdálkodásban Madaras Krisztina Károkozásuk Ökoban a legfőbb terméskorlátozó tényező Térparazitizmus, élősködés Víz- és tápanyag konkurencia Kártevők, kórokozók Terméskiesés,

Részletesebben

Gyenge adottságú és szárazodó termőhelyen történő fa alapanyag termelésének megalapozása VM determinációs projekt

Gyenge adottságú és szárazodó termőhelyen történő fa alapanyag termelésének megalapozása VM determinációs projekt Újabb módszerek az erdészeti termőhely minősítésben Rásó János Csiha Imre Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi Kísérleti Állomás Gyenge adottságú és szárazodó

Részletesebben

ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben

ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben A könyv összefoglalja a gyümölcstermő növények környezeti igényeire vonatkozó ismereteket, segítséget nyújtva evvel az adott gyümölcsfaj számára alkalmas terület kiválasztásához,

Részletesebben

Talajművelési rendszerek

Talajművelési rendszerek Talajművelési rendszerek A szántóföldi növények talajművelési rendszerei ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Talajművelési rendszer Talajművelési rendszer kialakítását meghatározó tényezők A talajművelés klasszikus sorrendje

Részletesebben

Készítette: Szerényi Júlia Eszter

Készítette: Szerényi Júlia Eszter Nem beszélni, kiabálni kellene, hogy az emberek felfogják: a mezőgazdaság óriási válságban van. A mostani gazdálkodás nem természeti törvényeken alapul-végképp nem Istentől eredően ilyen-, azt emberek

Részletesebben

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva.

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. 1. számú melléklet (Forrás: K.B) TEMATIKUS TERV Téma: Az őszi búza termesztése. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. Nevelési

Részletesebben

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz

Részletesebben

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014 EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik AGRO.bio Talaj növény - élet Minden itt kezdődik AGRO.bio Hungary Mikrobiológiai megoldásokat nyújt a mezőgazdaság minden területén Egészséges növekedés termés BactoFil 1500 hektár megfelelő termőtalaj

Részletesebben

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai Cziráki László 2014. A talajművelés eljárásai Fogalma: meghatározott céllal, kiválasztott eszközzel végzett talajmunka Talajelőkészítés: több talajművelési eljárás

Részletesebben

Szántóföldi kultivátorok

Szántóföldi kultivátorok Szántóföldi kultivátorok - Magágykészítő vagy könnyű kultivátorok Feladatuk: Szántáselmunkálás, magágykészítés. Művelési mélység: 5-15 cm Művelő szerszám: rugós száron: kétoldalt ívelt művelőszerszám.

Részletesebben

Zöldtrágya. fajok és keverékek

Zöldtrágya. fajok és keverékek Zöldtrágya fajok és keverékek A 2015-ös és 2016-os év megmutatta, hogy a zöldítési szabályok jelentős változásokat hoztak a gazdálkodók életébe. Sok gazdálkodónak át kellett gondolnia vetéstervét és úgy

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A TALAJMŰVELÉS RENDSZERE I. Előadás áttekintése A talajművelési rendszerek fogalma, áttekintése, csoportosítása.

Részletesebben

A növénytermesztés közvetlen támogatásai 2015-2020

A növénytermesztés közvetlen támogatásai 2015-2020 A növénytermesztés közvetlen támogatásai 2015-2020 Potori Norbert Martonvásár, 2014. szeptember 25. Magyarország KAP pénzügyi kerete 2016-2020 (pénzügyi év) + 15% Pillérek közötti átcsoportosítás -15%

Részletesebben

3. Ökoszisztéma szolgáltatások

3. Ökoszisztéma szolgáltatások 3. Ökoszisztéma szolgáltatások Általános ökológia EA 2013 Kalapos Tibor Ökoszisztéma szolgáltatások (ecosystem services) - az ökológiai rendszerek az emberiség számára számtalan nélkülözhetetlen szolgáltatásokat

Részletesebben

Miért éppen Energiaültetvény? Energetikai önellátás a gyakorlatban A mai kor követelményei Gazdaságosság Energiahatékonyság Károsanyag-kibocsátás csökkentés Megújuló energia-források alkalmazása Helyi

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ, VALAMINT AZ AGRÁRKÖRNYEZET-GAZDÁLKODÁSI ÖVEZETEKBEN

VIDÉKFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ, VALAMINT AZ AGRÁRKÖRNYEZET-GAZDÁLKODÁSI ÖVEZETEKBEN VIDÉKFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ, VALAMINT AZ AGRÁRKÖRNYEZET-GAZDÁLKODÁSI ÖVEZETEKBEN Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség A TÁMOGATÁSOK ÁLTALÁNOS KERETE Figyelembe véve,

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A főbb talajtípusok hatása a talajművelésre Előadás áttekintése Az egyes főtípusba tartózó mezőségi talajok erdőtalajok

Részletesebben

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme Élőhelyvédelem Gyepek védelme A gyeptársulások helye a magyarországi vegetációban legszárazabb gyeptársulások üde gyeptársulások természetes gyepek antropogén eredetű gyepek legnedvesebb gyeptársulások

Részletesebben

Az OECD rendszerben minősített vetőmagok statisztikája 2004/2005

Az OECD rendszerben minősített vetőmagok statisztikája 2004/2005 Az OECD rendszerben minősített vetőmagok statisztikája 2004/2005 Az OECD közzé tette a 2004/2005 évre vonatkozó jelentését az OECD vetőmag rendszerek alapján végzett vetőmag minősítésekről. A megkérdezett

Részletesebben

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Trágyázás Mérlegelv Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Mivel Szerves trágya Műtrágya Növényi maradvány Előző évi maradvány Pillangosok N megkötése

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc ÚMVP II. tengely A földhasználat racionalizálása a környezeti és természeti értékek

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára betegség-előrejelzése Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára 2019.06.13. Az Ezerjó hazája Május 30-án elállt az eső. Korábban azt vártuk, hogy essen, de most már örültünk

Részletesebben

Szarvasmarha- és juh legelés szerepe a Pannon szikes gyepek Natura 2000-es élőhelyek fenntartásában március Gödöllő

Szarvasmarha- és juh legelés szerepe a Pannon szikes gyepek Natura 2000-es élőhelyek fenntartásában március Gödöllő Tóth Edina, Valkó Orsolya, Deák Balázs, Kelemen András, Miglécz Tamás, Tóthmérész Béla, Török Péter Szarvasmarha- és juh legelés szerepe a Pannon szikes gyepek Natura 2000-es élőhelyek fenntartásában 2016.

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

1 NAIK, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Badacsonyi Kutató Állomás tudományos főmunkatárs

1 NAIK, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Badacsonyi Kutató Állomás tudományos főmunkatárs Varga Péter 1 - Májer János 2 - Németh Csaba 3 Különböző talajápolási módok hatása eróziónak kitett szőlőültetvényben, a 214-es évjáratban The effects of different soil cultivating methods on a vineyard

Részletesebben

A magbank szerepe szikes gyepek fajgazdagságának fenntartásában

A magbank szerepe szikes gyepek fajgazdagságának fenntartásában A magbank szerepe szikes gyepek fajgazdagságának fenntartásában Tóth Katalin, Tóthmérész Béla, Török Péter, Kelemen András, Miglécz Tamás, Deák Balázs, Radócz Szilvia, Simon Edina, Lukács Balázs, Valkó

Részletesebben

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE /

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE / 2019.02.28. 09.00 TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE - 06-20/258-7599 faj fajta fajtaleírás fajtaképviselő kiszerelés fémzár csávázás csávázószer éréscsoport egység listaár megjegyzés

Részletesebben

Borászati technológia I.

Borászati technológia I. Borászati technológia I. A borszőlő minőségét befolyásoló tényezők Az alapanyag minősége alapvetően meghatározza a termék minőségét! A szőlész és a borász együttműködése nélkülözhetetlen. A minőségi alapanyag

Részletesebben

A Közös Agrárpolitika költségvetése

A Közös Agrárpolitika költségvetése A Közös Agrárpolitika költségvetése A 2014-2020 közötti költségvetési időszakban a KAP költségvetése 11%-kal kevesebb mint 2007-2013-ban De a magyar gazdák és a magyar vidék támogatásai 2014-2020 között

Részletesebben