Szakmai beszámoló a Hofherr traktor restaurálása kapcsán

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakmai beszámoló a Hofherr traktor restaurálása kapcsán"

Átírás

1 Szakmai beszámoló a Hofherr traktor restaurálása kapcsán Az alábbiakban bemutatásra kerülő restaurátori munka kapcsán felmerült tapasztalatok, és az eredményesség elemzése: A mezőgazdasági munkagép restaurálása során a cél a nem rendeltetésszerű, de működőképes állapot helyreállítása volt. A restaurálást követően a munka átadás-átvétele során a traktor működőképességét leellenőriztük, és mivel az indítás sikeres volt, a munkát szakmailag megfelelőnek találtuk. Külön kiemelendő, hogy a restaurálási árajánlatban nem szereplő gumikerekeket pótolták megfelelő méretű darabokkal. Az indításról és a működtetésről hasznos információkkal látták el az átadás során jelen lévő, a múzeumi gyűjteményben szereplő gépekkel foglalkozó műtárgykezelőt, Havrán Ferencet. A működtetést részletes videó felvétellel dokumentáltuk, így a 2014-es tavaszi újra indítást biztosítva. Megfelelő képzettséggel rendelkező traktorvezető felkérésével a munkagép nem rendeltetésszerűen de alkalomszerűen beüzemelhető. A Hoffherr es traktor restaurálás utáni állapota

2 Restaurátori dokumentáció: Ziegler Gábor-Szatmáriné Bakonyi Eszter Állapotleírás Az R jelzésű traktort az 1938-as évektől gyártották. A tárgy viszonylag jó megtartású, de felülete erősen szennyezett, korrodált. Nyomokban felfedezhető rajta festék réteg. A munkagép első, külső szemrevételezésre is erősen hiányos. Hiányoznak a fényszórói, a lámpatartó karok deformálódtak, töröttek. A tartókonzolja csonka, törött. A motorház jobb oldali védőburkolata hiányzik. A lendítőkerék és a tengely közötti hajtást létesítő lapos szíj szintén hiányzik. A vezetőülés később készült kiegészítés, hiányos. A géptest jobb oldalán korábbi javítás látható. Feltételezhetően a lemezeléssel egy törést, repedést, próbáltak áthidalni. A kipufogó rendszer felfogatási pontjai letörtek. Jelenleg dróttal erősítették a jármű vázához. A műtárgy önjáró erőgép volt, ezért számos mozgó alkatrésszel bír. Ezek részletes vizsgálata és a rejtett hibák feltárása csak a szétszerelés után, a restaurálás során lehetséges. További ellenőrzés alá kell vetni az üzemanyag ellátó és a kenő-olajazó rendszerek állapotát. Meg kell vizsgálni a motor működőképességét, a tengelykapcsolók, fékek állapotát. Jelenleg a lendítőkerék és a főtengely kézzel elfordíthatatlan. Restaurálási terv A műtárgy restaurálása során cél a tárgy eredeti állapotának megközelítése, a restaurátori etika szem előtt tartása mellett. A műtárgy egy működő erőgép volt, ezért célunk, hogy a restaurálás során a működőképességet visszaállítsuk nem állandó, üzemszerű használatra. 1. Dokumentáció A műtárgy állapotát, restaurálásának menetét részletesen, fotókkal illusztrálva dokumentáljuk végig a munkafolyamat során. 2. Szétszerelés Az önjáró munkagépet kisebb egységekre bontjuk a további kezelhetőség és vizsgálatok céljából. A leszerelt alkatrészeket külön kezeljük. A bontásokat az oldható kötőgépelemeknél végezzük, a megfelelő méretű vagy kialakítás szerszámmal úgy, hogy lehetőség szerint se a kötőgépelemeken, se az alkatrészeken sérülés ne keletkezzen. A régen oldott csavarkötések szétszerelésénél, az iparban is használatos vegyszereket használunk.

3 3. Vizsgálatok A kívülről nem látható hibák feltárása. A mozgó alkatrészek átvizsgálása. Szilárdsági és anyagminőségi szempontokból. Működőképesség ellenőrzése. A futómű és gördülő elemek állapotának ellenőrzése. Kormánymű és kerékösszetartás vizsgálata. A felületkezelt alkatrészek, elemek csoportosítása eljárás szerint (horganyzott, krómozott, festett). A legalsó festékréteg feltárása az eredeti szín megállapításhoz. 4. Tisztítás A tisztítás során cél a különböző szennyeződések eltávolítása a felületekről, úgy hogy azok por, zsír és oxidációmentesek legyenek a további kezelések hatékonysága érdekében Mivel a műtárgy több féle mind anyagában (öntött vas, acél, kovácsoltvas) mind funkciójában (hordozó felület, mozgó alkatrész, burkoló elem) alkatrészből áll, ezért a tisztítás során is különböző eljárásokat alkalmazunk. Az öntvény elemeknél, - ahol a gyártási folyamatban is alkalmazták a korrózió eltávolításához a szemcseszórásos eljárást alkalmazzuk. Azon alkatrészeken, ahol a felületi érdesség fontos szerepet játszik, mint például illeszkedő vagy csúszó felület, ott a vegyi úton történő tisztítással kezdjük a felületi szennyeződések eltávolítását. 5. Pótlás A hiányzó elemek, tömítések beszerzése, esetleges legyártása, egy eredeti analógia, kiadódó méret vagy dokumentáció alapján. A pótlások elkészítésénél szem előtt kell tartani az anyag, a méret és az alakhelyességet valamint a kornak megfelelő készítés technológiát. Ügyelni kell a pótlások, kiegészítések, javítások készítésénél, hogy az megfeleljen az eredeti funkció betöltésére. A hiányzó szabványos kötőgépelemek pótlásánál a kereskedelemben ma is használatos gépelemeket alkalmazunk. A törött, repedt acél elemek javításánál szükség esetén roncsolással oldható kötést (hegesztés) is alkalmazunk. A hegesztési eljárás megválasztása a munkadarabok anyagának függvénye. 6. Felületkezelés A megtisztított alkatrészeket az eredeti funkcióknak megfelelően felület kezeljük a későbbi korrózió kialakulásának megelőzése érdekében. A mozgó alkatrészek kopásának elkerülése végett és mechanikai akadálymentesítése érdekében, a forgómozgást végző vagy a csúszó felületeket megfelelő kenőanyaggal vonjuk be. Az eredetileg is felület bevonatos (horganyzott, nikkelezett, krómozott) elemeket újra bevonatjuk. A felületkezelés technológiája ma is azonos. A festett fém felületeket a fényezés előtt passzívájuk.

4 7. Retusálás Az eredetileg is festett alkatrészek, egységek festésének pótlása, a legalsó réteg (legrégebbi) színek alapján. A festékek megválasztásánál, figyelembe kell venni a környezetvédelmi szempontokat is. A szín kiválasztása lehet gyári vagy kevert is. A festék jó tapadása érdekében először alapozó réteget viszünk föl. A megfelelő száradási idő után visszük fel a színt. A kellő vastagság és fedés érdekében a festéket minimálisan két rétegben visszük fel a felületre, betartva a rétegek felvitele közötti a gyártó által előírt technológiai utasításokat. 8. Összeszerelés Az összeszerelésnél a már restaurált és konzervált kisebb egységeket visszaépítjük a főegységre, a gyári sorrendben. Az összeépítés folyamatos. A kötőgépelemek rögzítésénél a megfelelő szerszám és nyomaték alkalmazása szükséges, hogy az egységek kellő szilárdággal rögzüljenek egymáshoz. Ez baleset megelőzés és üzembiztonság szempontjából is nagyon fontos. Az összeszerelésnél, kellő körültekintéssel kell eljárni, hogy a lebontott alkatrészek az eredeti helyükre kerüljenek vissza.

5 A restaurálás menete: 1. Szállítás: A műtárgy, a tömege és a korrodált felületek, alkatrészek végett nehezen mozgatható volt A mozgatást nehezítette az egyik oldalra szerelt körmös kerék, melynek feladata földeken való jobb kapaszkodás volt. Az erőgép kimozgatása kézi erővel történt. A kormánymű a korrózió miatt nem működött, így azt a mozgatás során kiiktattuk. A mezőgazdasági munkagép szállítása autómentő járművel történt. 2. Szétszerelés: A szétszerelés a kötőgépelemeknél történt. A bontást nehezítette a vastag szennyeződés réteg és a csavarok erős korróziója. A szétbontás egyik célja a műtárgy kisebb egységekre való bontása volt a könnyebb kezelhetőség érdekében. A másik célja az egységek leszerelésének, hogy a belső alkatrészeket elérjük. Mivel a főtengely és a munkahenger megmozdíthatatlan volt, így a gép működésképtelen. Az izzító fej leszerelése után elérhetővé vált a dugattyú. Az alkatrészek lebontása során előtérbe kerültek a különböző szennyeződések így például: vízkő, állati ürülék, sár, olajsár, korrózió stb. A csavarok megbontásánál számos alkalommal nem volt elég az iparban is használatos csavarlazító használata, mivel az oxidáció mértéke túl nagy volt. Ezért ezeknél a csavaroknál a kimelegítés módszerét alkalmaztuk. Az eljárás lényege az acél kötőgépelemek felmelegítése, a hő tágulás céljából ezzel érve el az egybefüggő oxidrétegek elválását. Ezután a csavarok, menetek a megfelelő szerszámok használatával roncsolás mentesen szétszerelhetők. A korrózió mértéke egyes csavaroknál olyan nagymértékű volt, hogy az alkatrészek eltörtek, elszakadtak vagy a menet akkora mértékben sérült, hogy nem lehetett alkalmazni. Ezeknél az eseteknél az alkatrészeket az eredetivel megegyezővel pótoltuk. A szétszerelés során tapasztaltuk, hogy az eredeti tömítések, pakolások sok helyen sérültek illetve teljesen meg semmisültek. A szétszerelés mértékét a restaurálás során mindig a szükségszerűség határozza meg. Az eredetiség megőrzése és a felesleges sérülések elkerülése érdekében azokat az egységeket melyek nem igényelték a szétszerelést illetve működtek nem bontottuk meg. 3. Vizsgálatok: A szétszereléssel párhuzamosan vizsgálatokat végeztünk. Az egyik legfontosabb kérdés volt a munkagép eredeti színének megállapítása. A külső felületeken az eredeti festékréteg majdnem teljesen megsemmisült. A szennyeződések alatt nyomokban több réteg színt találtunk. Azoknál az egységeknél melyek nem voltak megbontva és a korrózió sem érte el megtaláltuk az eredeti barna színt. A forgó (baleset veszélyes)

6 alkatrészeknél, mint kerekek, lendítőkerék, hűtő ventilátor a figyelmeztető vörös színt választottuk. A vizsgálatok során kiderült, hogy a nyomaték váltómű túl szoros, a kormánymű nagyon nehezen mozdítható és a dugattyú a hengerfalhoz ékelődött. A víztér a javítás alatt valóban végig repedt, törött. A vízátvezető gumicső szakadt volt. 4. Tisztítás: A szétbontott alkatrészeket külön-külön tisztítottuk. A tisztítás során a felületi szennyeződések eltávolítására az alkatrészeket beázattuk. A beáztatáshoz Brigéciol -t használtunk. Az így fellazult vastag szennyeződés lerakódásokat mechanikus úton távolítottuk el. Az egyes tartó, hordozó elemek tisztításánál a vegyi tisztítás után a felületet mechanikai tisztítását drótkoronggal végeztük. A hűtővíz által bejárt alkatrészek, mint tartály, hűtőbordák, víztér és járatok a fő szennyeződést a vízkő és a rozsda okozta. Ezek eltávolítása vegyi és mechanikai úton együttesen történtek. A mozgó alkatrészeknél, ahol fontos az illeszkedés, a csúszás, az akadálytalan forgás a felületeket fém tisztára políroztuk. A légszűrő és levegő beáramló rendszer tisztításánál a beköltözött rovarok és állatok fészkei, hordalékai okoztak dugulást. Az elhasználódót (olajkormos) szűrő anyagot eltávolítottuk. A kipufogó rendszerben a megszilárdult égésterméken kívül egér fészket és tetemet is találtunk. Az üzemanyag rendszer csővezetékeit áttisztítottuk. Hasonlóképpen a kenést biztosító olajozó rendszer csöveivel. A hengerfej és a henger tisztítása nagyon aprólékos munka volt. A hengerbe szorult dugattyút apró lépésenként körbe tisztítva tudtuk megmozdítani. Miután a dugattyú kiszabadult a henger falát finoman felcsiszoltuk. A tisztítás során a vázon kialakított üregeket, nyílásokat (olaj kamrák, vízterek, stb) kitakartuk, hogy a szennyeződések ne kerülhessenek a zárt rendszerekbe. 5. Pótlás, restaurálás: Az elsődleges javítást a víztér falának repedése igényelte. Ez a sérülés régebben keletkezhetett és megpróbálták egy alumínium lemez felcsavarozásával áthidalni. A lemezt lebontottuk. A repedést végighegesztettük. A csavarok nyomait eltüntettük. Ezáltal visszaállítottuk az anyag egységét. Az olajtartály nívószint jelzője (valószínűleg nem eredeti) törött volt. (1938- as években nem alkalmaztok műanyag csövet.) A törött műanyag csövet, üvegre cseréltük. ( Az üveg ellenállóbb az olajokkal szemben).

7 A jobb oldali lámpatartó konzol törött volt. A már régebben javított tartón lévő törést, hegesztéssel javítottuk ki. A két traktor lámpát vásároltuk. A körmös kerekek mellett a traktorral elhoztunk két gumiabronccsal szerelt felnit is. A két felni különböző méretű volt. A gumiabroncsok menthetetlen állapotban voltak. Ezt a méretű gumiabroncsot Magyarországon 1950 óta nem forgalmazzák. Az abroncsok leszerelését gumiszerelő műhelyben végezték. A felnik kiegyengetése, tisztítása, alapozása és festése után két használt, de hasonló méretű abroncsot szereltettünk fel. Így a mozgatás, a szállítás a gumiabroncsokon történhet. A kibontott kötőgépelemeken a meneteket menetmetszővel vágtuk újjá. Az ülés ülőrésze egy régebbi pótlás. Az eredeti valószínűleg elveszett. A szögvas keretből készített ülőfelületet eltávolítottuk. Egy bontott régi traktorból vett üléssel helyettesítettük. Ez jobban megközelíti az eredetiséget. A hűtő tömítettségét adalékanyag hozzáadásával javítottuk. A műveletet nehezítette, hogy a hűtőfolyadékot kézzel kellett keringetni, mivel a rendszerből ki volt szerelve. A hiányzó tömítéséket gumi lemezből illetve parafából vágtuk ki. A vízátvezető csövet, önvulkanizáló szalaggal javítottuk ki. A hűtőventilátornál hiányzott egy burkolati elem. Ezt acéllemezből és acélhuzalból hideg kovácsolással és hegesztéssel alakítottuk ki, fényképek és kiadódó méretek alapján. A kipufogó felfüggesztését acélhuzalból és szögacélból alakítottuk ki a felfogatási helyekhez mérten. A lendítőkeréken és szíjtárcsán található röpsúly helyekről hiányoztak a fa betétek, ezeket pótoltuk. 6. Felületkezelés, retusálás, konzerválás: A megtisztított alkatrészeket az eredeti funkcióknak megfelelően felület kezeltük a későbbi korrózió kialakulásának megelőzése érdekében. A mozgó alkatrészek kopásának elkerülése végett és mechanikai akadálymentesítése érdekében, a forgómozgást végző vagy a csúszó felületeket megfelelő kenőanyaggal (olaj) vontuk be. Az eredetileg festett fém felületeket a tisztítás után, fényezés előtt passzíváltuk. Ehhez Rust Block rozsda-átalakító folyadékot használtunk. A passzívált felületet alapozó réteggel fújtuk be. Ez elősegíti a festék tapadását. A színréteget az alapozó száradása után szórással vittük föl. A kellő vastagság és fedés érdekében a festéket két rétegben vittük fel a felületre, betartva a rétegek felvitele közötti a gyártó által előírt technológiai utasításokat.

8 7. Összeszerelés: A megtisztított, felületkezelt, festett és konzervált egységeket folyamatosan visszaépítettük a szintén kezelt fő egységre, vázra, a gyári összeszerelés sorrendjében. Az összeépítés során folyamatosan ellenőriztük a mozgó alkatrészek működőképességét. Ellenőriztük az üzemanyag ellátó rendszert és a kenőrendszer működését. Felszereltük a kiegészített részeket úgymint vezető ülés, fényszórók, hajtó lapos szíj. 9. Beüzemelés: Feltöltöttük a kenő anyagtartályt olajjal. A hűtővíztartályt desztillált vízzel. A tüzelőanyag tartályt feltöltöttük gázolaj és petróleum keverékével. Az üzemanyag ellátó rendszert légtelenítettük, így a tüzelőanyag eljutott a hengerfejig. A motor egyhengeres kétütemű nyersolajmotor. Nem rendelkezik elektromos gyújtással, izzítással. Az üzemanyag előmelegítése kívülről történik. Az izzító fejet gázzal melegítettük meg. A gép indítása a lendítőkerék megforgatásával történt. A gép elnevezése R20-22 a motor teljesítményére utal LE mérve. A beindítása rendkívül baleset veszélyes, ezért kellő óvatosságot és rutint igényel! Felhasznált anyagok: - Rust Shock csavarlazító - Brigéciol zsírtalanító folyadék - Petróleum - Gunk C-312 hűtőtömítő folyadék - Rust Block rozsda átalakító folyadék. - WD 40 - Gépolaj - Kenőolaj - Gépzsír - Lubsol kúszó kenő folyadék - Önvulkanizáló gumiszalag - Lakkbenzin hígító - Rozsdagátló alapozó - Cell barna festék - Cell vörös festék - Cell zöld festék - Parafa - Gumilemez - Desztillált víz - Gázolaj - kötőgépelemek

9

10

11

12 A részletes dokumentációban foglalt eljárások és anyagok megfelelnek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum etikai elvárásainak. A traktort jelenleg műtárgyvédelmi okokból zárt, fedett raktárban tároljuk, a 2014-es múzeumi nyitvatartási időszakban állandó kiállításba kerül. A beszámolót bemutató link: Szentendre, Hugyecsek Balázs restaurátor állományvédelmi felelős

Restaurálási dokumentáció Csille- Hídmérleg

Restaurálási dokumentáció Csille- Hídmérleg Restaurálási dokumentáció Csille- Hídmérleg Készítette: Ziegler Gábor műszaki szakrestaurátor 2012 A tárgy restaurálás előtti állapotleírása: A műtárgy két főegységből áll. A padlóba süllyesztett hídmérlegből

Részletesebben

Tartalom: Indítómotorok..2 oldal Generátorok..8 oldal Féknyergek.14 oldal Kormányművek..18 oldal

Tartalom: Indítómotorok..2 oldal Generátorok..8 oldal Féknyergek.14 oldal Kormányművek..18 oldal Tartalom: Indítómotorok..2 oldal Generátorok..8 oldal Féknyergek.14 oldal Kormányművek..18 oldal 1 TÖRÖTT/SÉRÜLT: Konzol Indítómotorok A képen látható a KIHAJTÁSBURKOLAT sérülése. Ezt külső hatás és nem

Részletesebben

Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégium 55 darab térképlap restaurálása pályázat 2011 Pályázati azonosító: 2311/1977.

Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégium 55 darab térképlap restaurálása pályázat 2011 Pályázati azonosító: 2311/1977. Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégium 55 darab térképlap restaurálása pályázat 2011 Pályázati azonosító: 2311/1977 Beszámoló A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeum Igazgatóság Herman Ottó Múzeuma

Részletesebben

Szakmai beszámoló az állományvédelmi műhely beszerezéseivel kapcsolatban

Szakmai beszámoló az állományvédelmi műhely beszerezéseivel kapcsolatban Szakmai beszámoló az állományvédelmi műhely beszerezéseivel kapcsolatban Szakmai anyagok beszerzése: Görögkatolikus temető, Mándoki templomkert rekonstruált (11 db) és eredeti (8 db) sírjelei, és a Dél-Dunántúl

Részletesebben

Josef Wanaus Wien 1885 körül készített útikamerájának restaurálási dokumentációja

Josef Wanaus Wien 1885 körül készített útikamerájának restaurálási dokumentációja Josef Wanaus Wien 1885 körül készített útikamerájának restaurálási dokumentációja Budapest 2017 Papp János okl. restaurátorművész okl.műemlékvédelmi szakmérnök műemléki szakértő: 21-0280 1 1. A műtárgy

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek ágazaton belüli

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Az Országgyűlés Hivatala, Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14.

BESZÁMOLÓ. Az Országgyűlés Hivatala, Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14. BESZÁMOLÓ Az Országgyűlés Hivatala, Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett restaurálási munkáról Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14. BEVEZETÉS Az Országgyűlés Hivatala, Országgyűlési Könyvtár

Részletesebben

Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai. Pető Róbert

Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai. Pető Róbert Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai Pető Róbert 1. Miért? 2. Mikor? 3. Hogyan? 4. Egyéb felhasználási lehetőségek 1. Miért? 2. Mikor? 3. Hogyan? 4. Egyéb felhasználási lehetőségek Miért? A jó

Részletesebben

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja 2011 Készítette: Csűrös Orsolya és Zsiros Ágnes festő-restaurátorok A festmény adatai: Szerző: Hincz Gyula A mű címe: Erdélyi táj Mérete:

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Az Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14.

BESZÁMOLÓ. Az Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14. BESZÁMOLÓ Az Országgyűlési Könyvtár számára elvégzett restaurálási munkáról Pre-Con Kft. 1077 Budapest, Baross tér 14. 1. Articuli dominorum praelatorum, baronum, magnatum, et nobilium Posoni, 1618; 1620;

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Az orosházai Szántó Kovács János Múzeum számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Bt. 1077 Budapest, Baross tér 14.

BESZÁMOLÓ. Az orosházai Szántó Kovács János Múzeum számára elvégzett. restaurálási munkáról. Pre-Con Bt. 1077 Budapest, Baross tér 14. BESZÁMOLÓ Az orosházai Szántó Kovács János Múzeum számára elvégzett restaurálási munkáról Pre-Con Bt. 1077 Budapest, Baross tér 14. BEVEZETÉS Az orosházai Szántó Kovács János Múzeum felkérésére, az NKA

Részletesebben

Technikai festék spray

Technikai festék spray Technikai festék spray www.pintyplus.hu www.shakingcolors.hu CINK ALAPOZÓ Korróziógátló 99%-os tisztaságú cink alapozó spray Fém szerkezetek, hegesztési pontok, horganyzott elemek, vasúti szerkezetek javításhoz

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Peugeot 407 tárcsafék hátsó A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Peugeot 407 autóján párban cserélje a fékbetéteket mindkét tengelyen. Ez biztosítja a hatékony fékezést Engedje ki teljesen a kéziféket.

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Épület- és szerkezetlakatos szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Extruder szerszámok fajtái: Csőszerszámok Lemezszerszámok Profilszerszámok Az extruder szerszámok funkciója: Egyenletes áramlási sebességgel kilépő megfelelő

Részletesebben

Rozsdamentes anyagok fertőződésének megelőzése

Rozsdamentes anyagok fertőződésének megelőzése Rozsdamentes anyagok fertőződésének megelőzése Nemesacél anyagok feldolgozása során rendkívül nagy figyelmet kell fordítani a felületkezelés szakszerűségére, megfelelő hegesztőanyagok és kötőelemek kiválasztására.

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: TOYOTA YARIS XP10 tárcsafék első fékbetét csere A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Toyota Yaris XP10 autóján párban cserélje a fékbetéteket mindkét tengelyen. Ez biztosítja a hatékony fékezést

Részletesebben

A korszerű motorfelújítás. A modern kori gordiuszi csomó

A korszerű motorfelújítás. A modern kori gordiuszi csomó A korszerű motorfelújítás A modern kori gordiuszi csomó Miért van szükség motorfelújításra? Használatból eredő kopás Miért van szükség motorfelújításra? Rendkívüli meghibásodás Hol lehet alkalmazni a motorfelújítást?

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ PANNONIUS MŰHELY Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény Vankó Ágnes Emese 4150 Püspökladány, Kossuth u. 28. 1107 Budapest Fokos u. 14 Ferenczyné Csáki Annamária pannoniusz@gmail.com RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas nemesi testőrként

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas nemesi testőrként RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas nemesi testőrként 2014-2015 A restaurálandó tárgy Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas Nemesi testőrként Leltári száma: 60.171. Tulajdonos,

Részletesebben

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Képzőművészeti gyűjteményének /4024 számú pályázatának szakmai beszámolója

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Képzőművészeti gyűjteményének /4024 számú pályázatának szakmai beszámolója A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Képzőművészeti gyűjteményének 204111/4024 számú pályázatának szakmai beszámolója A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának 2017 márciusi pályázatán a HM Hadtörténeti

Részletesebben

Extrudálás alapjai. 1. Műanyagipar helyzete. 2. Műanyag termékgyártás. 3. Alapanyag. 4. A feldolgozást befolyásoló anyagjellemzők. 5.

Extrudálás alapjai. 1. Műanyagipar helyzete. 2. Műanyag termékgyártás. 3. Alapanyag. 4. A feldolgozást befolyásoló anyagjellemzők. 5. Extrudálás alapjai 1. Műanyagipar helyzete 1.1. Múltja 1.2. Jelen 1.3. Várható tendenciák 2. Műanyag termékgyártás 2.1. Termékkel szembeni elvárások 2.2. Alapanyag kiválasztás 2.3. Termékgyártásra való

Részletesebben

Technikai festék spray

Technikai festék spray TECH Technikai festék spray www.novasolspray.hu www.shakingcolors.hu CINK Fényes korrózió gátló alapozó festék spray Fém szerkezetek, hegesztési pontok, horganyzott elemek, vasúti szerkezetek javításhoz

Részletesebben

A 1973-86 között feltárt velemi kerámia anyag és a vaskeresztesi I-II. tumulus fém tárgyain elvégzett állagmegóvási feladatok szakmai beszámolója

A 1973-86 között feltárt velemi kerámia anyag és a vaskeresztesi I-II. tumulus fém tárgyain elvégzett állagmegóvási feladatok szakmai beszámolója Beszámoló a Nemzeti Kulturális Alap, Közgyűjtemények Kollégiuma 3560 kódszámú A Savaria Múzeum Őskori Gyűjteménye két legkiemelkedőbb leletegyüttesének preventív állagvédelme című pályázatához Azonosító:

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autóelektronikai műszerész szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 525 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Restaurálási dokumentáció

Restaurálási dokumentáció Restaurálási dokumentáció V. Ferdinánd engedélyezi Fejér vármegyének pecsétje latin köriratának magyar nyelvűre változtatását. 1837. V. 26. (jelzet: MNL FML IV/1/e/1396.) Restaurálás előtti állapot A bordó

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

SZERELÉSI UTASÍTÁS Piknik asztal lócával

SZERELÉSI UTASÍTÁS Piknik asztal lócával SZERELÉSI UTASÍTÁS Piknik asztal lócával Gyártó: POLYDUCT ZRt. 4181 Nádudvar, Kabai út 62. Piknik asztal lócával fő egységei: Felületkezelt vázszerkezet Felületkezelt fa asztalrész és lócarész Felületkezelt

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Leírás az elvégzett állományvédelmi munkákról

Szakmai beszámoló. Leírás az elvégzett állományvédelmi munkákról Szakmai beszámoló Nemzeti Kulturális alap Közgyűjtemények Kollégiuma A Dobó István Vármúzeum, állományvédelmi műhelyek szakmai anyag beszerzésére Új pályázati azonosító: 204133/00181 Régi pályázati azonosító:

Részletesebben

GÉPJÁRMŰ ÁLLAPOTFELMÉRŐLAP

GÉPJÁRMŰ ÁLLAPOTFELMÉRŐLAP Gépjármű azonosító paraméterek GÉPJÁRMŰ ÁLLAPOTFELMÉRŐLAP Gyártmány: Típus: Forgalomba helyezés: Gyártási év: Alvázszám: Motorszám: Hengerűrtartalom: Teljesítmény: Kivitel: Szín: Km számláló állás: Váltó

Részletesebben

A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA

A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA Technika: Kétlapos hímzett selyemzászló Készítés időpontja: 1863 (?) Hímezte: Safsler Hermina

Részletesebben

SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal

SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal Gyártó: POLYDUCT zrt. 4181 Nádudvar, Kabai út 62. Asztal fő egységei: Felületkezelt vázszerkezet Felületkezelt fa tetőrész 1 Felületkezelt vázszerkezet: Porfestés Felületkezelt

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. A Verseghy Ferenc Könyvtár számára elvégzett. könyvrestaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077. Budapest, Baross tér 14.

BESZÁMOLÓ. A Verseghy Ferenc Könyvtár számára elvégzett. könyvrestaurálási munkáról. Pre-Con Kft. 1077. Budapest, Baross tér 14. BESZÁMOLÓ A Verseghy Ferenc Könyvtár számára elvégzett könyvrestaurálási munkáról Pre-Con Kft. 1077. Budapest, Baross tér 14. 1. Lexicon Terminorum Technicorum = Tudományos Mesterkönyv Buda, 1826 Méretei:

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A mezőgazdasági és erdészeti gépésztechnikai ismeretek

Részletesebben

Szerelési utasítás PG-114 Gólyafészek rugósjáték BETONOS KIVITEL Gólyafészek rugósjáték fő egységei:

Szerelési utasítás PG-114 Gólyafészek rugósjáték BETONOS KIVITEL Gólyafészek rugósjáték fő egységei: Szerelési utasítás PG-114 Gólyafészek rugósjáték BETONOS KIVITEL Gólyafészek rugósjáték fő egységei: - Felületkezelt rugós állványzat - Tartókar - Fészek Felületkezelt rugós állványzat (1db) Gólyafészek

Részletesebben

SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás KAROSSZÉRIA JAVÍTÁS I.

SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás KAROSSZÉRIA JAVÍTÁS I. SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás KAROSSZÉRIA JAVÍTÁS I. Szerkezeti kialakítás Alvázas szerkezet, ahol az alváz és a felépítmény, ill. elkülönített utastér külön egységet képez. Önhordó kocsiszekrény,

Részletesebben

ASonic ultrahangos tisztító

ASonic ultrahangos tisztító ASonic HOME ultrahangos tisztítók Az ASonic HOME sorozat készülékeit elsősorban háztartási használatra szánták, azonban bárhol felhasználhatók, ahol a kapacitásuk és teljesítményük elegendőnek bizonyul

Részletesebben

Műszaki diszpozíció. HÉV hóseprő és HÉV mozdony járművek esztétikai állagjavítása 2014 pályaszámú HÉV hóseprő jármű esztétikai állagjavítáa

Műszaki diszpozíció. HÉV hóseprő és HÉV mozdony járművek esztétikai állagjavítása 2014 pályaszámú HÉV hóseprő jármű esztétikai állagjavítáa Műszaki diszpozíció 7. sz. melléklet Eljárás száma: Eljárás tárgya: A rész: HÉV hóseprő és HÉV mozdony járművek esztétikai állagjavítása 2014 pályaszámú HÉV hóseprő jármű esztétikai állagjavítáa A felújítás

Részletesebben

SpeedForce 50 Teljes áttekintés

SpeedForce 50 Teljes áttekintés SpeedForce 50 Teljes áttekintés 1. Sisaktartó szerszámkészlettel 2. Csomagakasztó 3. Üzemanyag olaj tároló burkolat 4. Akkumulátor és biztosíték 5. Gyújtáskapcsoló, kormányzár 6. Fékfolyadék tartály 7.

Részletesebben

DOKUMENTÁCIÓ. a Néprajzi Múzeum tulajdonában lévő 19. századi vásári kép restaurálásáról

DOKUMENTÁCIÓ. a Néprajzi Múzeum tulajdonában lévő 19. századi vásári kép restaurálásáról DOKUMENTÁCIÓ a Néprajzi Múzeum tulajdonában lévő 19. századi vásári kép restaurálásáról A tárgy leírása, állapota Leltári száma: R 10337 Mérete: 132 x 74 cm A vásári kép két vékony vászonra készült, amiket

Részletesebben

BELakva. BELakva VASTAGLAZÚR

BELakva. BELakva VASTAGLAZÚR VASTAGLAZÚR Leírás: színtartó pigmenteket tartalmazó, vastagrétegû, vízzel hígítható, akrilbázisú falazúr. Alkalmazási terület: kül- és beltéren egyaránt alkalmazható. Fa felületek és szerkezetek védô-díszítô

Részletesebben

Kárkatalógus. 1. Előszó

Kárkatalógus. 1. Előszó Kárkatalógus 1. Előszó A sérüléskatalógus célja, hogy szabványosítsa a bérautók sérülés- és kárkezelésének menetét. A közérthetőség és átláthatóság érdekében készült, mivel ezek a feltételek a korrekt

Részletesebben

SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT. III. feladat Mezőgazdasági gépész. Feladat sorozatjele: Mg III.

SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT. III. feladat Mezőgazdasági gépész. Feladat sorozatjele: Mg III. Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT az 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet alapján III. feladat Szakképesítés azonosító száma és megnevezése:

Részletesebben

KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT!

KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT! Cromkontakt galvánipari kft Cromkontakt galvánipari kft. KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT! Az Ön megbízható partnere a galvanizálásban! KAPCSOLAT 1214 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 289-295. Tel: +36-20-450-7284

Részletesebben

Hincz Gyula Nők népviseletben című festményének restaurálási dokumentációja

Hincz Gyula Nők népviseletben című festményének restaurálási dokumentációja Hincz Gyula Nők népviseletben című festményének restaurálási dokumentációja A festmény adatai: Szerző: Hincz Gyula A mű címe: Nők népviseletben Mérete: 148x114cm Technikája: olajfestmény Hordozója: vászon

Részletesebben

Szerelési utasítás FS-245 Háromszemélyes szarvas rugósjáték BETONOS KIVITEL 3 személyes szarvas rugós játék fő egységei:

Szerelési utasítás FS-245 Háromszemélyes szarvas rugósjáték BETONOS KIVITEL 3 személyes szarvas rugós játék fő egységei: Szerelési utasítás FS-245 Háromszemélyes szarvas rugósjáték BETONOS KIVITEL 3 személyes szarvas rugós játék fő egységei: - Felületkezelt rugós állványzat - UV stabilizált polietilén ülőfelület Felületkezelt

Részletesebben

Műszaki Diszpozíció. Kétpályás felsővezeték-szerelő jármű nagyjavítása

Műszaki Diszpozíció. Kétpályás felsővezeték-szerelő jármű nagyjavítása 8. számú melléklet Műszaki Diszpozíció Kétpályás felsővezeték-szerelő jármű nagyjavítása Forgalmi rendszám: BRZ484 Típus: Skoda-Schörling 706 Gyártási év: 1982 Alvázszám: 090047101 I. Motor és segédberendezései,

Részletesebben

Az egyes kardánkapcsolat típusok javítása/felújítása során elvégzendő, kötelező munkafolyamatok, műszaki előírások

Az egyes kardánkapcsolat típusok javítása/felújítása során elvégzendő, kötelező munkafolyamatok, műszaki előírások Az egyes kardánkapcsolat típusok javítása/felújítása során elvégzendő, kötelező munkafolyamatok, műszaki előírások 1) rész: Autóbusz-trolibusz kardánkapcsolatok javítása, felújítása: 1.1. Kardántengelyek

Részletesebben

Szakmai beszámoló 2013. október 21. Pályázati azonosító: 3533/00082

Szakmai beszámoló 2013. október 21. Pályázati azonosító: 3533/00082 RESTAURÁTOR MŰHELYEK TEVÉKENYSÉGÉHEZ SZÜKSÉGES SZAKMAI ANYAGOK ÉS ESZKÖZÖK BESZERZÉSE NÉPRAJZI MÚZEUM Szakmai beszámoló 2013. október 21. Pályázati azonosító: 3533/00082 A Néprajzi Múzeum az I/e altémára

Részletesebben

51 525 01 0100 31 02 Autókarbantartó és -ápoló Autószerelő

51 525 01 0100 31 02 Autókarbantartó és -ápoló Autószerelő 120-06 Gépjárműjavítás III A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ Tulajdonos: Jósa András Múzeum, Nyíregyháza FESTMÉNY EGYÉB: Ltsz.: K.89.6.1 Szerző, iskola: Barzó Endre Datálás: 1930. Cím: Holdvilágos éj Technikája: olaj Szignó, pecsét, felirat:

Részletesebben

LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN

LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN Tartalom Hegesztésről általában Lézeres hegesztés Lézeres ötvözés, felrakó- és javítóhegesztés Lézeres hegesztés gáz- és szilárdtest lézerrel Scanner és 3D lézerhegesztés TRUMPF

Részletesebben

ÖNTVÉNYTISZTÍTÓ SZŰRŐASZTAL

ÖNTVÉNYTISZTÍTÓ SZŰRŐASZTAL 070702-X-1/5 ÖNTVÉNYTISZTÍTÓ SZŰRŐASZTAL (Az alábbi adatok a képen bemutatott berendezésre érvényesek) TECHNOLÓGIAI MŰVELETEK Öntvények sorjázása, köszörülése. 070702-X-2/5 MÉRETEK Munkadarab: legnagyobb

Részletesebben

Szerelési utasítás RJFT-150 Forgótányér Forgótányér fő egységei:

Szerelési utasítás RJFT-150 Forgótányér Forgótányér fő egységei: Szerelési utasítás RJFT-150 Forgótányér Forgótányér fő egységei: - Forgótányér - Tartóváz - Forgótányér - Tartóváz Szereléshez szükséges alkatrészek: Megnevezés Méret Mennyiség Horganyzott belsőkulcsnyílású

Részletesebben

szakmai beszámoló NKA pályázat -3560/00219 azonosító szám Zsolnay archív mintalapok konzerválása, restaurálása II. ütem 2015. január 30.

szakmai beszámoló NKA pályázat -3560/00219 azonosító szám Zsolnay archív mintalapok konzerválása, restaurálása II. ütem 2015. január 30. szakmai beszámoló NKA pályázat -3560/00219 azonosító szám Zsolnay archív mintalapok konzerválása, restaurálása II. ütem 2015. január 30. Fodor Eszter papírrestaurátor E-22/1984 Kalocsai László múzeumi

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Festő, mázoló, tapétázó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

SZINTVIZSGA. I. feladat Mezőgazdasági gépész. Feladat sorozatjele: Mg I.

SZINTVIZSGA. I. feladat Mezőgazdasági gépész. Feladat sorozatjele: Mg I. Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara SZINTVIZSGA FELADAT az 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet alapján I. feladat Szakképesítés azonosító száma és megnevezése: Szintvizsga időtartama:

Részletesebben

Szerelési utasítás RJB 185/215/275 POLYBALL (Alapbetontest kivitel)

Szerelési utasítás RJB 185/215/275 POLYBALL (Alapbetontest kivitel) Szerelési utasítás RJB 185/215/275 POLYBALL (Alapbetontest kivitel) Gyártó: POLYBALL fő egységei: POLYDUCT ZRT. Nádudvar Kabai út 62. 4181 - UV stabilizált polietilén POLYBALL elem; - Felületkezelt tartóoszlop;

Részletesebben

Pneumatikus hajtású jármű hajtásláncának megtervezése és optimalizációja. Készítette: Vidovics Lajos

Pneumatikus hajtású jármű hajtásláncának megtervezése és optimalizációja. Készítette: Vidovics Lajos Pneumatikus hajtású jármű hajtásláncának megtervezése és optimalizációja Készítette: Vidovics Lajos Hajtáslánc építés fázisai irodalomkutatás, hajtáslánc koncepciók képzése, pneumatikus elemek kiválasztása,

Részletesebben

MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Megbízó: Lombard Lízing Zrt. Szeged Szemle helyszíne: Budaörs MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY JIY-202 frsz-ú VOLKSWAGEN PASSAT típusú jármő esetében. Az állapotlap 14 oldalt tartalmaz. Készítette: Autowerk

Részletesebben

Klíma kondenzvíz kivezető cső feltárása, dugulás elhárítás.

Klíma kondenzvíz kivezető cső feltárása, dugulás elhárítás. Klíma kondenzvíz kivezető cső feltárása, dugulás elhárítás. Sokan keresik a klíma kondenzvíz kivezető csövét dugulás elhárítás miatt. Akkor most itt egy kis segítség a szereléshez. A szerelés csak szerelőaknán

Részletesebben

JÉG GYORSULÁS KATEGÓRIÁK

JÉG GYORSULÁS KATEGÓRIÁK JÉG GYORSULÁS KATEGÓRIÁK AWD Spec. Gyorsulási Futam JÉG kategória besorolás 2007. 02. 24.: Hajtás: AWD Karosszéria: Épített autók A8 AWD Gyári Púder kat. Spec. 0-1599ccm 1600-2000ccm 2001-3000ccm 3001ccm

Részletesebben

A gázmotorok üzemeltetésének kihívásai a jelenlegi szabályozási környezetben karbantartási és kenéstechnikai szemmel

A gázmotorok üzemeltetésének kihívásai a jelenlegi szabályozási környezetben karbantartási és kenéstechnikai szemmel A gázmotorok üzemeltetésének kihívásai a jelenlegi szabályozási környezetben karbantartási és kenéstechnikai szemmel XX. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-Termelési Konferencia Bajomi Vilmos & Vízi József

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM ÖTVÖS FŐOSZTÁLYÁNAK KOVÁCSOLTVAS GYŰJTEMÉNYÉBE TARTOZÓ NAGYMÉRETŰ MŰTÁRGYAK FELÚJÍTÁSÁRÓL Készítette Dátum Budapest, 2010. január 2/19 RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

Szakmai beszámoló fotódokumentációval

Szakmai beszámoló fotódokumentációval Szakmai beszámoló fotódokumentációval A Magyar Bencés Kongregáció, Pannonhalmi Főapátság, Levéltár felkérésére a következő munkákat végeztük. 1. Chernel levéltár, 1472, Mátyás király oklevele mérete kb.

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0865-06/1 Az adott jármű állapotának felmérése, újrahasznosításának lehetőségei Szóbeli

Részletesebben

ALUSIL- ALUMINIUM. Jellemzők

ALUSIL- ALUMINIUM. Jellemzők 1 ALUSIL- ALUMINIUM Alusil csillogó, mikronizált alumínium spray, ami ideális mindenféle alumínium tárgy védelmére (pl. keretek, ajtók, karosszéria stb.) Felületkezelt anyagokat megvéd az oxidációtól.

Részletesebben

Felületjavítás görgızéssel

Felületjavítás görgızéssel Felületjavítás görgızéssel A görgızés mőködési elve A görgızés egy felületjavító eljárás, ahol a polírozott acélgörgık nyomást gyakorolnak a kisebb szilárdságú munkadarab felületére. Ha a görgık által

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Hegesztő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz

Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz - 1 - Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2. Biztonsági, környezetvédelmi és tűzbiztonsági rendszabályok 3. A traktor felépítése 3.1 Műszerfal és kezelő szervek 3.2

Részletesebben

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja A festmény adatai: Szerző: Hincz Gyula A mű címe: Erdélyi táj Mérete: 110x134cm Technikája: olajfestmény Hordozója: vászon ltsz.: 2011.61.1.

Részletesebben

Alcoa préskovácsolt alumínium keréktárcsák. Tények és számok

Alcoa préskovácsolt alumínium keréktárcsák. Tények és számok Alcoa préskovácsolt alumínium keréktárcsák Tények és számok TUDTA? Az Alcoa keréktárcsák a legerősebb keréktárcsák Valamennyi keréktárcsát egyetlen, nagy szilárdságú, korrózióálló alumíniumötvözet tömbből

Részletesebben

ÁLLAPOTLEÍRÁS és RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

ÁLLAPOTLEÍRÁS és RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ ÁLLAPOTLEÍRÁS és RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ a budapesti Néprajzi Múzeum gyűjteményében EA 5691 leltári szám alatt nyilvántartott kéziratos feljegyzésről A tárgy megnevezése: Hódmezővásárhelyi iparos család

Részletesebben

Szerelési utasítás EK-90 Korlát

Szerelési utasítás EK-90 Korlát Szerelési utasítás EK-90 Korlát Gyártó: POLYDUCT ZRT Nádudvar Kabai út 62. 4181 Korlát fő egységei: - Felületkezelt korlát Szereléshez mellékelt tartozékok: Megnevezés Méret Mennyiség Horganyzott fakötésű

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZEMÉLYGÉPKOCSIK Copyright ZF Friedrichshafen AG A jelen dokumentumot a szerzői jog védi. A dokumentum egészének vagy részeinek sokszorosítása és terjesztése a ZF Friedrichshafen

Részletesebben

Gumiabroncs-sérülések javítása és a közúti balesetek.

Gumiabroncs-sérülések javítása és a közúti balesetek. Gumiabroncs-sérülések javítása és a közúti balesetek. A gumiabroncsköpenyek javítása komoly szakértelmet igényel. A korszerű gumiabroncs-szerkezetek, a gépjárművek teljesítményének és sebességének növekedése

Részletesebben

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA:

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: lakk Elkészítés időpontja: 2012.02.05. 1 / 4. oldal TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1. Termék azonosító: Termékszám: JK 246 221 00 PN 112 474 06 Korrózió

Részletesebben

Engedje szabadjára a fantáziáját: fesse be unalmas és érdektelen fém- és fatárgyait életteli színekkel! A szobák és tárgyak új formában kelnek életre

Engedje szabadjára a fantáziáját: fesse be unalmas és érdektelen fém- és fatárgyait életteli színekkel! A szobák és tárgyak új formában kelnek életre Engedje szabadjára a fantáziáját: fesse be unalmas és érdektelen fém- és fatárgyait életteli színekkel! A szobák és tárgyak új formában kelnek életre festékünkkel és új történeteket mesélnek. akril szatén

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Finommechanikai műszerész szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Mindennapi vízvezeték- és gázszerelési problémák megoldása

Mindennapi vízvezeték- és gázszerelési problémák megoldása H Mindennapi vízvezeték- és gázszerelési problémák megoldása Menet- és réstömítés mindenféle felületen Loctite 511 Kis szilárdságú menettömítô Menetes fém- és csôillesztésekhez javasolt víz- és gáz-rendszerekben,

Részletesebben

Gépjárművek mechanikai és elektronikai meghibásodásaira vonatkozó AutoCheck Platinum BIZTOSÍTÁSI PROGRAM (HU-AC-NWG-L-0118)

Gépjárművek mechanikai és elektronikai meghibásodásaira vonatkozó AutoCheck Platinum BIZTOSÍTÁSI PROGRAM (HU-AC-NWG-L-0118) 1. fejezet: Bevezető rendelkezések 1.1. Jelen AUTOCHECK Platinum (ACPL PROGRAM) biztosítási program a Biztosítási fedezetet igazoló dokumentum (Biztosítási kötvény) része. 1.2. Ha ellentmondás van ezen

Részletesebben

www.menet-szerszam.hu MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.)

www.menet-szerszam.hu MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.) Sebesség, előtolás, és kenés MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.) A menetfúrás sebessége számos tényezőn alapul: a) A menetemelkedés b) Megmunkált anyag c) Furat mélység d) Furat típusa:

Részletesebben

KEDVEZMÉNYES MECHANIKAI ALKATRÉSZEK LISTÁJA

KEDVEZMÉNYES MECHANIKAI ALKATRÉSZEK LISTÁJA 4PLUSZ EGYÉB ELSO FUTÓMU ALKATRÉSZEK 4PLUSZ EGYÉB HÁTSÓ FUTÓMU ALKATRÉSZEK 4PLUSZ FÉKTÁRCSÁK 4PLUSZ GÖMBCSUKLÓK 4PLUSZ LENGOKAROK 4PLUSZ SZÉRIA LENGÉSCSILLAPÍTÓK 4PLUSZ VÍZPUMPÁK ABLAKTÖRLOKAROK ABS ALKATRÉSZEK

Részletesebben

Dr. RADNAY László PhD. Tanársegéd Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék

Dr. RADNAY László PhD. Tanársegéd Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék ACÉLSZERKEZETEK I. - 9. Előadás Dr. RADNAY László PhD. Tanársegéd Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék E-mail: radnaylaszlo@gmail.com Korrózió A szerkezeti acél korróziója egy elektrokémiai

Részletesebben

MAMS Old Timer Simson Special Bajnokság technikai kiírás

MAMS Old Timer Simson Special Bajnokság technikai kiírás MAMS Old Timer Simson Special Bajnokság technikai kiírás Csak azok az átalakítások engedélyezettek, amik jelen kiírásban engedélyezve vannak. A nem említett átalakítások tilosak! Kötelező reklámok elhelyezése

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Karosszérialakatos szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 525 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz

Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz Csavar Anya Alátét Összekötő rúd Merevítőlemez Szalag Gumi Fül Oldallemez Multi/Clamp szimpla (1), dupla és tripla (2), karimás (3) M12: 65 Nm M14: 85 Nm

Részletesebben

CSAVAROK. Oldal 477 Univerzális csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar rövid

CSAVAROK. Oldal 477 Univerzális csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar rövid Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar rövid Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar hosszú Oldal 477 Univerzális csavar rövid Oldal 477 Univerzális csavar hosszú Oldal 478 Gyors szorítócsavar rövid rövid Oldal 478 Gyors

Részletesebben

SP16V2 Háti permetező Használati útmutató

SP16V2 Háti permetező Használati útmutató SP16V2 Háti permetező Használati útmutató Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a terméket. Ebben a dokumentumban hasznos információkat talál a termék rendeltetésszerű és helyes használatával kapcsolatban,

Részletesebben

Kerti gépek katalogusa /2013

Kerti gépek katalogusa /2013 Kerti gépek katalogusa /2013 További információért kérjük, látogassa meg a www.gamagarden.eu honlapot. TARTALOMJEGYZÉK P01-02 P01-02 P01-02 P01-02 P01-02 GSS2500 Alkalmazás Kerti munkálatok során keletkezett

Részletesebben

CSAVAROK. Oldal 685 Univerzális csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar rövid

CSAVAROK. Oldal 685 Univerzális csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar rövid 680 CSAVAROK Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar rövid Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar hosszú Oldal 685 Univerzális csavar rövid Oldal 685 Univerzális csavar hosszú Oldal 686 Gyors szorítócsavar rövid rövid

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Mercedes-Benz A W168 első A cserét a következő sorrendben végezze: 1 A féktárcsákat mindkét tengelyen komplett szettben cserélje Mercedes-Benz A W168 gépkocsin, függetlenül attól, hogy az alkatrészek milyen

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Audi 80 B4 hátsó féktárcsa csere A cserét a következő sorrendben végezze: 1 A féktárcsákat mindkét tengelyen komplett szettben cserélje Audi 80 B4 gépkocsin, függetlenül attól, hogy az alkatrészek milyen

Részletesebben

Szerelési utasítás RJFH-150 Mini fészekhinta

Szerelési utasítás RJFH-150 Mini fészekhinta Szerelési utasítás RJFH-150 Mini fészekhinta Gyártó: POLYDUCT ZRT Nádudvar Kabai út 62. 4181 Mini fészekhinta fő egységei: - Felületkezelt állványzat - Fészekhinta ülőke szett - 100 Felületkezelt állványzat

Részletesebben

Enzo. zuhanykabin zuhanytálca ÖSSZESZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Enzo. zuhanykabin zuhanytálca ÖSSZESZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Enzo zuhanykabin zuhanytálca ÖSSZESZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Termékleírás Méret kabin: 800 X 1200 X 1850mm Méret tálca: 800 X 1200 X 150mm Krómozott kabinkeret Oldalüvegek: 6 mm biztonsági üveg Ajtó:

Részletesebben

Szerelési utasítás FS-247 Kétszemélyes WIPP rugósjáték Kétszemélyes Wipp rugósjáték fő egységei:

Szerelési utasítás FS-247 Kétszemélyes WIPP rugósjáték Kétszemélyes Wipp rugósjáték fő egységei: Szerelési utasítás FS-247 Kétszemélyes WIPP rugósjáték Kétszemélyes Wipp rugósjáték fő egységei: - Felületkezelt rugós állványzat - UV stabilizált polietilén ülőfelület és konzol Felületkezelt rugós állványzat

Részletesebben

MIX/A, MX, MX/A típusú motorkocsik. indító és fékellenállásainak javítási technológiája

MIX/A, MX, MX/A típusú motorkocsik. indító és fékellenállásainak javítási technológiája HÉV MŰSZAKI FŐMÉRNÖKSÉG Műszaki és Anyagellátási Osztály MIX/A, MX, MX/A típusú motorkocsik indító és fékellenállásainak javítási technológiája Jóváhagyta: Horváth István HÉV Műszaki és Anyagellátási Osztályvezető

Részletesebben

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV Kettős könyökcsuklós műanyag fröccsöntőgép SUPERMASTER SM50 - SM450 Sorozat MACHINERY CO., LTD. TAIWAN Előszó Tisztelt vásárló! Köszönjük, hogy megtisztelt bennünket

Részletesebben

Mechanikus javítások

Mechanikus javítások Mechanikus javítások Menetrögzítés Kötőelemek biztosítása rezgés és rázkódás okozta lazulás ellen Válassza ki a megfelelő terméket A csavarkötések a legfontosabb oldható kapcsolatok, melyeket a gyártás,

Részletesebben