Mondókák gyűjteménye

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mondókák gyűjteménye"

Átírás

1 Mondókák gyűjteménye 1.) Lépegetők: Tipp-topp, lépegess, Lassan, ne siess! Jól tartsd magadat, Büszkén nyakadat. Vigyázz, állj! Sétálunk, sétálunk, Egy kis dombon lecsücsülünk, csüccs! Menjünk, menjünk, mendegéljünk, Míg sűrű erdőbe érünk, A fák között mókus ugrál, Az árokban nyuszi bujkál. E rre ka kas, erre t y ú k, erre van a g yal o g út. T aréja, taréja, u g orj a fazé k ba! H o p p! Séta, séta, sétálun k, far kast látun k, el f ut un k. N ézzéte k csak, e m bere k! N a g y csiz m ában k isg yere k. K o m o l y képpel lépeget, hátrafelé nézeget. K apud előtt jár o k, nag y o kat k iálto k! (A végén kiáltunk egyet és futni kezdünk, majd lassan újra kezdjük.) E g y, kett ő, háro m, nég y, te k is ci p ő, h o vá m é g y? K i p-k o p, k o p o g o k, találd k i, h o g y k i vagyo k! A nag y o b ba k u grál ni is szeretne k: L e ve ndula ágastul, U g o r j eg yet pár ostul! A z ért adta m eg yszer m e g g yet, H o g y vele m is u g orj eg yet!

2 Száraz di ó, r opogtató, H e gedűszó, m u zsi kaszó. T e d d le babá m a szűrödet, H a d d u g orja k eg yet véled! 2.) H I N T Á Z T A T Ó K Hinta, palinta, Vígan szól a pacsirta, Hajtsad, Pista, a hintát, Hadd érje a pacsirtát. Hinta, palinta, Hagy szóljon a pacsirta. Dobd meg, Béci a hintát, Elérjük a pacsirtát. Gingalló, Szent ajtó, Főzz kását, Ha nincs só, Gingalló. Száll a hinta, gyorsan lebben, A kis Marcsa rajta, fennen. Még a madár sem száll jobban, Mint Marika a hintában. Hinta, palinta, régi dunna, kiskatona, ugorj a Tiszába! Hinta, palinta, szépen szól a pacsirta. Lökd meg gyorsan a hintát, érjük el a pacsirtát! Lóg a lába, lóga, nincsen semmi dóga, mert ha dóga vóna, a lába nem lógna. Csigabiga, gyere ki, Ég a házad ide ki! Kapsz tejet, vajat, Holnapra is marad. 3.) ÁLLATOS Csigabiga gyere ki,

3 Ha nem jössz ki, megbánod, Nem leszünk mi jó barátok. Nyuszi, nyuszi, nyulacskám, Ne félj tőlem, nincs puskám. Van ám nekem egyebem Friss káposzta levelem. Gólya, gólya, gilice! Mitől véres a lábad? Török gyerek megvágta, Magyar gyerek gyógyítja. Síppal, dobbal, nádi hegedűvel. Gólya bácsi, kelepelő, De magas a kéménytető! Gólyát látok, Fél lábon állok! Kelep, kelep, jó emberek, Itt a tavasz, örüljetek. Szebb a páva, mint a púlyka, Mert a púlyka véres húrka. Rút, rút, rút! Cin-cin, kisegér, Adok neked csontfogat, Te meg adjál vasfogat! Katalinka, szállj le, Jönnek a törökök, Sós kútba tesznek, Onnan is kivesznek. Kerék alá tesznek Onnan is kivesznek. Amott jönnek a törökök, Mindjárt agyonlőnek. Katicabogárka, szállj fel az égbe! Mondd meg Istenkének, nyissa ki a meleget, zárja be a hideget! Katicabogárka, Szállj fel az égbe,

4 Hozd le a meleget, Vidd fel a hideget. Csörög a szarka, billeg a farka. Ki lesz a vendég, egy kis növendék. Megmosdott már a cica, mosdjál te is, Marcika! Dönci bácsi, me-e-e, Van-e neki tehene? Van bizony, fekete, Mégis fehér a teje. Cirmos cica dorombol, Hallgatja egy komondor. Azt gondolja magába', hogy szebb az ő nótája. Rá is kezdi, vau-vau, Fut a cica, nyau-nyau. Cini, cini muzsika, Táncol a kis Zsuzsika, Jobbra dûl, Meg balra dûl, Tücsök koma hegedül. Tó vize, tó vize csupa nádszál, Egy kacsak, két kacsa odacsászkál. Sárban ezer kacsa bogarászik, Reszket a tó vize, ki se látszik. (Weöres Sándor) Ecc, pecc, kimehetsz, Holnapután bejöhetsz, Cérnára, cinegére, Ugorj cica az egérre, Fuss! Háp, háp, háp, Jönnek a kacsák. Jaj de éhes, jaj de szomjas Ez a társaság! Volt egy dongó, meg egy légy, Tovább is van, mondjam még? Igen! Volt egy dongó, meg egy légy, Tovább is van, mondjam még? Igen! Ha neked ez nem elég, Öleld meg a kemencét! Hátamon a zsákom, benne van a rákom. Édes kicsi rákom,

5 ki ne vágd a zsákom, mert kihull a mákom! Nyuszi fülét hegyezi, a bajuszát pödöri, sárgarépát ropogtat, ropp, ropp, ropp, nagyot ugrik, hopp, hopp, hopp! Dirmeg-dörmög a medve, nincsen neki jó kedve. Alhatnék, mert hideg van, jobb most bent a barlangban. Nyuszi, nyuszi, nyulacskám, ne félj tőlem, nincs puskám! Van ám nekem egyebem, zöld káposztalevelem! Hogy a kakas? Kilenc garas. Hát a tyúk? Az is úgy. Hát a jérce? Fizess érte! A szamárnak nagy a füle, mégsem ő a fülemüle! Nem fúj már és nem havaz, itt van itt van a tavasz! Csip-csirip, csip-csirip, Kikelet kivirít! Azt mondják a cinegék, itt a tavasz, nyitni kék. Kék ibolya, gyöngyvirág, csupa öröm a világ! Egyedem-begyedem, tenger tánc, Hajdú sógor, mit kívánsz? Nem kívánok egyebet, Csak egy tőtött verebet. 4. KISZÁMOLÓK Lementem én a pincébe Vajat csipegetni. Utánam jött édesapám hátba veregetni. Nád közé bújtam, Nád sípot fújtam. Az én sípom így szólott: Dí-dá-dú, Te vagy az a nagy szájú!

6 Megy a vonat, Megy, megy, megy. Hová megy? Mond meg nékem azt is, te! (A kérdezett mond egy helységnevet) Milyen színben megy a vonat, Mond meg nékem azt is, te! (A kérdezett mond egy színt) Van-e néked olyan színed, Mond meg nékem azt is, te! (Ha nincs rajta a nevezett szín, akkor ő a fogó) Egy, kettő, három, négy, öt, Mariska harisnyát köt. Hogy ne legyen se kicsi, se nagy, Te meg rózsám, kint vagy! Ó, ó, ó, tündérkaszinó, Kire jut a huszonkettő, Az lesz a fogó! Egy, kettő..., huszonkettő. Elmentem én az erdőbe Fát szedegetni. Utánam jött édesanyám Bottal veregetni. Nád közé ugrottam, Nádból sípot csináltam. Az én sípom azt fújta, hogy dib, dob, daruláb, Tarka kutya mezítláb. Piros kendő, pi, pi, pi. Az alatt van valami. Két kis egér meg egy nyúl, Kidűlhet az ifjú úr. Ecc, pecc, kimehetsz, Holnapután bejöhetsz. Cérnára, cinegére, Ugorj, cica, az egérre. Fuss! Etyem, petyem, ponty, Mosogatórongy.

7 Tegnap délben jöttél volna, Kaptál volna húst. Én egy kicsit kaptam, Tarisznyámba raktam. Tipegtem, topogtam, Addig míg elhullattam. Lap, lap, lap, Levelező lap. Rá van írva nagy betűkkel, Hogy te szamár vagy! Madarak voltunk, Földre szálltunk, Búzaszemet szedegettünk. Mondd meg, Hányat szedtél fel te! (Rámutatunk valakire, mond egy számot, akire a szám jön - az a fogó vagy hunyó) Egyem-begyem, csobolyó, Kecskerágó, mogyoró, A bernáti bankó. Szőlő, lipity-lapattyú, nem vagyok én félnyakú. Szent Pál lovát vasalom, Rézbotjával kongatom. Kong, kong, Balog sütő, vaskemence, Hátuljába sül a kecske. Aló mars, kifele! Egy, begy, libabegy, Kire jön a huszonegy? Vagy: terád megyen ezerkétszázhuszonegy. Kert alatt a macska szemét pillogtatja. Elvesztette gombostűjét, A kutyára fogta. A kutya azt mondta, Hogy ő el nem lopta. Inc, pinc, kalapinc, Te vagy odakint!

8 Kertem alatt van egy ház, Abban lakik Mikulás. Kértem tőle vacsorát, Azt mondta, hogy pofon vág. Ha pofon vág, meghalok, Mennybe visznek angyalok. Répa közé temetnek, Megesznek az egerek. Antanténusz, szórakaténusz, szóraka-tiki-taka. alá-balá bim-bam-bum. Ecem-pecem, pimpalláré, szól a rigó, rakoncáré, cérnára, cinegére, ugorj, cica, az egérre, fogd! Munkácson vót egy kis bót, abban mindenféle vót. Tenta, penna, papiros, eridj ki, te kis piros! Éni, péni, jupi, téni, Efer, gefer, gumi néni. Ipsziló, ipsziló, Te vagy a fogó. 5. ARCMUTOGATÓK Sűrű erdő, sík mező, (haj, homlok) Pillangó, pillangó, (szem) Szortyogó, tátogó, (orr, száj) Itt lemegyen, itt megáll, (has) Itt a kulacs, itt igyál! Itt van a szép oltár, (homlok) A két gyertya, (szempilla) A két csengő, (szem) Itt a kiskapu, (orr) Bemegy a pap, (száj)

9 Meghúzza a csengőt, (meghúzzák az orrát) Csingilingi! Itt az oltár, (homlok) Itt a két gyertya, (szem) Itt a két párna, (arc) Itt jön ki a pap. (száj) Csingilingi. (meghúzzák az orrát) Jákobnak volt hat fia, Mind a hat csizmadia: Simi, Samu, Sámuel, Dini, Dani, Dániel. 6.) SOROLÓK ÉS SZÁMOLGATÓK Ács-pács kalapács. Lovat patkol a kovács. Kis kovács, nagy kovács, vígan megy a patkolás. Ha megtalálsz, neked jut, perecből a három lyuk! Egy, kettő, három Macska ül az ágyon. Fogadjunk egy icce borban, Hogy ez bizony, három! -Bee, bari fekete, Van-e puha gyapjad? -Van uram, van uram! Három zsákkal adjak? -Egyet a gazdámnak, egyet asszonyának, egyet meg a kisfiúnak, ki itt járt vasárnap. Kövön ült két vörösbegy,

10 egyik elszállt, maradt egy. A másik meg elszaladt, a szegény kő ott maradt. Egy, kettő három, négy Te kis cipő hová mégy? Kip-kop kopogok Iskolába indulok! A kacsánknak nincsen mása, Volt tavasszal nyolc tojása. Hiába volt nyolc neki, Mert csak hetet költött ki: Egy, kettő, három, Négy, öt, hat, hét. Kerekecske, gombocska, volt egy kicsi dombocska. Dombon állt egy házikó, házikóban ládikó, ládikóban kerek tálca, a tálcán megy öt pogácsa, arra járt az egérke, mind megette ebédre! Egy - megérett a meggy, Kettő - csipkebokorvessző. Három - nincsen nekem párom. négy - biz oda nem mégy. öt - most érik a tök. Hat - hasad a pad. Hét - kiflit süt a pék. Nyolc - üres a kis polc. Kilenc - ki s Ferenc. Tíz - tekenőbe tiszta víz. Minek az a tiszta víz? Kiskertet locsolni. Minek az a kiskert? Tököt bele vetni. Minek az a tök? Disznót hizlalgatni. Minek az a disznó? A háját kivenni. Minek az a hája? Kocsit kenegetni. Minek az a kocsi? Asszonyokat - jányokat a pokolba hordani! Egy - érik a meggy.

11 Kettő - feneketlen teknő. Három - te vagy az én párom. Négy - megütött a légy. Öt - érik a tök. Hat - hasad a pad. Hét - zsemlyét süt a pék. Nyolc - tele van a polc. Kilenc - kis Ferenc. Tíz - tiszta víz. Ha nem tiszta, küld vissza, A kiscica megissza! Egy - most érik a meggy. Kettő - leng a piros kendő. Három - nincs nékem párom. Négy - bíz oda nem mégy. Öt - fújják a kürtöt. Hat - hasad a pad. Hét - mit süt a pék? Nyolc - üres a polc. Kilenc - kis Ferenc Tíz - tiszta víz. Ha nem tiszta, vidd vissza, Majd a csacsi megissza! Egy - érik a meggy. Kettő - csipkebokor vessző. Három - nincsen semmi károm. Négy - bíz oda nem mégy. Öt - érik a tök. Hat - hasad a pad. Hét - nem ettél túrós derelyét. Nyolc - üres a polc. Kilenc - kis Ferenc. Tíz - tiszta víz. Ha nem tiszta, vidd vissza, Két órára hozd vissza! Egy - érik a meggy. Kettő - csipkebokor vessző. Három - te leszel a párom. Négy - nem ettél túrós dertelyét. Öt - vidd el az ökröt. Hat - üres a pad. Hét - zöldül a rét. Nyolc - üres a polc. Kilenc - kis Ferenc. Tíz - tekenőben tiszta víz.

12 Hétfőn hentereg, Kedden kecmereg, Szerdán szendereg, Csütörtökön csak csücsül, Pénteken párnára dűl, Szombaton szundít szorgosan, Vasárnap horkol hangosan. Egy, - ösvényt küld a hegy. Kettő, - nyerget küld a felhő. Három, - lendülsz fecskeszárnyon. Négy, - szelek útján mégy. Öt, - kaput nyit a köd. Hat, - bebocsát a nap. Hét, - fényből sző mesét. Nyolc, - visszalovagolsz. Kilenc, - ide sietsz. Tíz, - viszel engem is. Egy üveg alma, két üveg alma, három üveg alma, négy üveg alma, öt üveg alma, hat üveg alma, hét üveg alma, nyolc üveg alma, kilenc üveg alma, Tíz, tíz, tiszta víz, olyan, mint a folyóvíz. Süss ki, Nap, ház alá Bújj el hideg föld alá! Süss ki, Napom, süss ki! Búzát terítek ki. 7.) ESŐŰZŐK, NAPHÍVOGATÓK Süss ki Nap, fényes Nap! Kertek alatt a ludaim megfagynak. Süss ki, Nap! Szent György nap. Kertünk alatt A báránykák megfogynak. Esik az eső, ázik a mező, Haragszik a katona, Mert megázik a lova!

13 Esik az eső, ázik a mező, Haragszik a katona, Mert megázik a lova! Ne haragudjál, Inkább bort igyál. Ha nincsen pénzed, Majd ad a király. Esik az eső, süt a Nap Paprika Jancsi mosogat. Hát az öreg mit csinál? Hasra fekszik, úgy pipál. Ess, eső, ess! Holnap délig ess! Az én hajam olyan legyen, Mint a cica farka, Mint a csikó farka, Még annál is hosszabb, Mint a Duna hossza, Mint a Tisza hossza. E g yszer v o lt eg y e m ber, szakálla v o lt kender. B i k k fa tariszn yája, éger fa csiz mája. K ö zel v o lt a tenger, beleesett fej jel, k iapadt a tenger, k i m ászott az e m ber. 8.) MESÉLGETŐK V o l t eg yszer eg y e m ber, szakálla v o lt kender. F ö l m ászott eg y fára, leesett a sárba. K é t k ut ya h úzta, a har m adi k m e g n y úzta. M a r i néni siratta, L a ci bácsi kacagta. V o l t eg yszer eg y e m ber, Sza kálla v o lt kender. H a ja v o lt k ó c, F ü le v o lt n y o lc! V o l t eg yszer eg y k i csi törpe, belenézett a tü k örbe,

14 látta, h o g y a lába g örbe, többet se néz a tü k örbe. E g yszer v o lt eg y ke m e nce, B e lebújt a k is B e nce. K o r m os v o lt a ke m e nce, Fe kete lett k is B e n ce. O da m ent a m a m ája, N e m is mert a f iára. B e csu kta a ke m e ncét, Jól m e gszi dta k is B e ncét E g yszer v o lt eg y e m ber, szakálla v o lt kender. B i k k fa tariszn yája, éger fa csiz mája. K ö zel v o lt a tenger, beleesett fej jel, k iapadt a tenger, k i m ászott az e m ber. 9. MESÉLGETŐK V o l t eg yszer eg y e m ber, szakálla v o lt kender. F ö l m ászott eg y fára, leesett a sárba. K é t k ut ya h úzta, a har m adi k m e g n y úzta. M a r i néni siratta, L a ci bácsi kacagta. V o l t eg yszer eg y e m ber, Sza kálla v o lt kender. H a ja v o lt k ó c, F ü le v o lt n y o lc! V o l t eg yszer eg y k i csi törpe, belenézett a tü k örbe, látta, h o g y a lába g örbe, többet se néz a tü k örbe. E g yszer v o lt eg y ke m e nce, B e lebújt a k is B e nce. K o r m os v o lt a ke m e nce, Fe kete lett k is B e n ce. O da m ent a m a m ája, N e m is mert a f iára. B e csu kta a ke m e ncét, Jól m e gszi dta k is B e ncét

15 E g yede m-beg yede m tengertánc, H a j d ú sógor m i t k í vánsz? N e m k í váno k eg yebet, Csa k eg y falat ken yeret! 10. LÜKTETŐK Esi k az es ő, süt a nap, Papri kajancsi m osogat. H á t az öreg m i t csi nál? H asra fe kszi k, ú g y pipál! G y é kén-g yá kán, g y ü n G y u r i bát yá m, tö k öt v isz a hátán, h o g y ha nehéz - leteszi, h o g y ha éhes - m e geszi. Csiteri, csütöri csütört ö k, di n n yét l opott az ördög. B u g y o g ó jába eldugta, ne m fért be a p o k o l ba. Ö reg pásztor el f o gta, m ó resre tanította. E t ke m, bet ke m, kergendőben, szól a ri g ó az erdőben, csiri csál, Szabó Pál, csereszn yé vel töltött tál, tüss k i, m e nj k i, te! H u l l a h ó, h ull a h ó, hi nt i-hinti H ó a p ó. H a l i-hali-hal i hó, hűha, hűha, h ull a h ó! 11. UJJSZÁMOLÓK Számolgatjuk a gyerek ujjait, az utolsó sornál két kezünkkel betakarjuk az ő kezeit: E g y, kett ő, hár o m, nég y, k o pasz barát, h o vá m é g y? Pápára d o hán yért, D e brecenbe pi páért. A d o k ne ked b u n dácskát, takard bele a cicát!

16 Sorra megszorongatjuk a gyerek ujjait a hüvelykujjától kezdve: E z el ment vadászni, ez m e glőtte, ez haza vitte, ez m e gsüt ötte, és ez az ici ke-pici ke m i n d m e gette! Egyéb változatok: H ü v el y k u j ja m al m a fa, M u t ató ujja m m e grázta, K ö zéps ő ujja m f ö lszedte, G yűrűsujja m haza vitte, A k isujja m m i n d m e gette, m e g fáj d ult a hasa tőle! E z a m a lac piacra m e g y, ez itthon m a rad, ez kap f i n o m pecsen yét, ez se m m it se kap, ez a m a lac v isít nag y ot: U í, uí, éhes vag y o k! Tenyerét körkörösen cirógatjuk, miközben az első sort elnyújtva mondjuk, majd a második sorra megcsiklandozzuk a nyakát, hónalját, pocakját : K e re kecske, d o m b o cs ka, itt szalad a n y u lacska! Egyenként számoljuk a gyerek ujját, aztán tapsolunk, majd a végén, miközben "álljon ki"-t mondunk, háromszor megbökjük a mellkasát. Tulajdonképpen kiszámoló, de a picik is élvezik: E g y, kett ő, hár o m, nég y, öt. nag y m a m a harisn yát k öt, se ne leg yen k i csi, se ne leg yen nag y, M a r i ka a h u n y ó, M a r ci álljon k i! (a nevek persze helyettesítendők) M e g y a zsi kizsi k izsi k i, m e g y a zsu k uzsu k uzsu k u, m e g y a m asi na, m asi na, én va g y o k a m asi niszta. 12. VONATOZÓK Z i k i-za ka-za katol, ez a v o nat valahol. É n vag y o k a vasutas, te m e g leg yél az utas!

17 Sihuhuhu, m e g y a v o nat, V i szi m ár az utaso kat, h ú! F ut a v o nat, m e g y a v o nat, za katol, za katol, takataka, ta kata ka, za katol, za kato 13. NYELVTÖRŐK Kilenc öles köleskazal. Se széna, se szalma, se zab! Egy kupac kopasz kukac, meg mégegy kupac kopasz kukac, az két kupac kopasz kukac. Sárga bögre, görbe bögre. Te meggymag vagy, vagy vadmeggymag vagy? Ceresznyemag megy meggymag. Pap ül a padon. Jobb egy lúdnyak egy tyúknyaknál. Emuk, gnúk, okpapik. Jó nyár ját rája. Dakszli, fokszi. Két kis kék pap két képet kap. Vasmag meg mágnesvas. Sok szó sűrű zokszó. Már sárga a márga. Csinos csíkos cinkcsészében cukros csirkecomb. Mit sütsz, kis szűcs? Tán sós húst sütsz, kis szűcs? Két kék kőkút körül ireg-forogtörpe tarka kurta farkú török tyúk. Kelemen kerekes kerekét kerek keréken kerekíti kerekre. Nincs olyan szépen szóló szép sípszó, mint a szászsebesi szépen szóló szép sípszó. Már volt egy ősz szinte, mikor egy őszinte ősz inte, legyek őszinte, mert ő szinte őszinte. Gyere Gyuri gyorsan, gyújtsunk gyertyát győri gyufagyárban gyártott gyufával. Öt ördög görget görgőn görbe úton görgő gömbbé gömbölyödött öt görögdinnyét. Nem minden fajta tarka fajta szarka farka tarkabarka, hanem csak a tarkabarka fajta tarka szarka farka tarkabarka. Öt török öt görögöt dögönyöz örömös örömök közt. Föld bömböl, döbörög, ördögökhöz könyörög. Minden olyan belső, amelynek belseje van, éppen olyan külső, mint amilyen belső az a külső, amelynek külseje van. Itat a csetneki csikós a Tiszán. Sárga cserépből csinált csengő cseng a csetneki csöndes csikós csinos csikaja nyakán

Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra

Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra kazalkolos@varazsbetu.hu Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra Mozgás a tanulási képesség javításáért Az alábbi gyakorlatok segítségével gyermeke tanulási képességét fejlesztheti. Végezzék a gyakorlatokat

Részletesebben

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Tartalom A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.)... 2 A kazári piacon... 2 Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Búbb bújj zöld ág (magyar népdal)... 2 Elfogyott a krumplileves... 3 Elvesztettem

Részletesebben

7. Kifordítom, befordítom, zongorázom, furulyázom. Ujjaimat tornáztatom. 9. Esik az eső, hajlik a vessző, haragszik a katona, mert megázik a lova.

7. Kifordítom, befordítom, zongorázom, furulyázom. Ujjaimat tornáztatom. 9. Esik az eső, hajlik a vessző, haragszik a katona, mert megázik a lova. 1. Ziki-zaka zakatol, ez a vonat valahol. Én vagyok a vasutas, te meg leszel az utas. 2. Süss fel nap, fényes nap. Kertek alatt a ludaim megfagynak. 3. Sétálunk, sétálunk egy kis dombra lecsücsülünk, csüccs.

Részletesebben

Kisiskolás az én nevem,

Kisiskolás az én nevem, 1. Hallgasd meg a verset! Mondd el, kirõl szól! Kisiskolás az én nevem Kisiskolás az én nevem, ki nem hiszi, jöjjön velem. Iskolába sietek én, nem ülök már anyám ölén. Iskolában jól figyelek, ha kérdeznek,

Részletesebben

KIOLVASOK TERE-BERE, ICE-BICE, NEKED MONDOM, MENJ KI TE!

KIOLVASOK TERE-BERE, ICE-BICE, NEKED MONDOM, MENJ KI TE! KIOLVASOK TERE-BERE, ICE-BICE, NEKED MONDOM, MENJ KI TE! 49 ITT ÜLTETTEM EGY SZEM BORSÓT Itt ültettem egy szem borsót, Itt kelt ki, Te meg, pajtás, eredj ki! 50 KIS SÁMLI, NAGY SÁMLI Kis sámli, nagy sámli,

Részletesebben

JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK

JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK 1. a) Marci kiflit eszik a konyhában. b) Zsuzsi könyvet olvas a szobában. c) Anna levelet ír Fanninak. d) Balázs a kutyával játszik a kertben.

Részletesebben

Cél Kapd el a Szfinxet! w w w.var Öazrösmbetetuli. houlv a s á ws w- wv.adriászzslebxeiatûteszt.hu tart S

Cél Kapd el a Szfinxet! w w w.var Öazrösmbetetuli. houlv a s á ws w- wv.adriászzslebxeiatûteszt.hu tart S Cél Kapd el a Szfinxet! Start Kapd el a Szfinxet! A játékot 2-4 játékos játszhatja. Szükséges kellékek: bábuk, dobókocka, szó-kép kártyák, szerencsekártyák, mozgáskártyák, ritmuskártyák, játéktábla A játékosok

Részletesebben

A zenebölcsi tervezett gyermekdalainak és mondókáinak szövege: Emőd utcai Óvóda 2011./2012. II. Félév- zenebölcsi

A zenebölcsi tervezett gyermekdalainak és mondókáinak szövege: Emőd utcai Óvóda 2011./2012. II. Félév- zenebölcsi A zenebölcsi tervezett gyermekdalainak és mondókáinak szövege: Emőd utcai Óvóda 2011./2012. II. Félév- zenebölcsi 1. Töröm, töröm a mákot; Sütök neked kalácsot; Ica-tolla -motolla, Neked adom:... 2. Esik

Részletesebben

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész Baka Judit Makár Júlia Egyszer volt 1+1 I. rész Kolozsvár, 2010 Támogatta a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma Írta: Baka Judit Illusztrálta: Makár Júlia Véleményezte: dr. P. Dombi

Részletesebben

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal)

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) DALSZÖVEGEK (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) 14. Támaszd meg oldalad Két arany pálcával. Meg is simakodjál, Meg is mosakodjál, Beszélve: Töröld meg magad

Részletesebben

Népi és cserkész játékok szövege

Népi és cserkész játékok szövege Külföldi Magyar Cserkészszövetség, Csapatfejlesztés Népi és cserkész játékok szövege A KMCSSZ alakuló csapatainak Marshall Tamás csapatfejlesztési vezetőtiszt és Tózsa Mikolt Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas

Részletesebben

GUGGÓCSKÁK SÉTÁLUNK, SÉTÁLUNK EGY KIS DOMBRA LECSÜCSÜLÜNK, CSÜCCS I

GUGGÓCSKÁK SÉTÁLUNK, SÉTÁLUNK EGY KIS DOMBRA LECSÜCSÜLÜNK, CSÜCCS I GUGGÓCSKÁK SÉTÁLUNK, SÉTÁLUNK EGY KIS DOMBRA LECSÜCSÜLÜNK, CSÜCCS I 112 ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya, ég, El ne aludjék! Aki lángot akar látni, Mind leguggolják! 113 GOMBOLYAG CÉRNA, FAGGYÚGYERTYA Gombolyag

Részletesebben

MESEBÁL 3.A hõs kisegér Huszti Zoltán

MESEBÁL 3.A hõs kisegér Huszti Zoltán MSBÁL. hõs kisegér Huszti Zoltán nek 12 Marsch lt egy - szerélt a kam - ra sar - ka mé - lyén, Laczó Zoltán Vince lt egy - szerélt egy órus ora hõs kis - e-gér. Hosz - szú far - ka volt és büsz - ke nagy

Részletesebben

KOCSÁR MIKLÓS. Dalok magyar költ k verseire

KOCSÁR MIKLÓS. Dalok magyar költ k verseire KOCSÁR MIKLÓS Dalok magyar költk verseire Énekhangra és zongorára 2. Gyurkovics Tibor versei ÖLELJ MEG ENGEM, ISTEN 1. Fönn 2. Antifóna 3. Figura 4. Istenem LÁTJÁTOK FELEIM KÉRÉS EGYHELYBEN POR-DAL Kontrapunkt

Részletesebben

otthonifejlesztes.hu

otthonifejlesztes.hu Ujjaimat mutogatom, Közben vígan mondogatom, Kifordítom, befordítom, Fölfordítom, lefordítom, Zongorázok, furulyázok, Erősebb lett a kezem, A tornát befejeztem. Így ketyeg az óra tik-tak jár (mutatóujjunkkal

Részletesebben

Garay János: Viszontlátás Szegszárdon. kk s s. kz k k t. Kö - szönt-ve, szü-lı - föl-dem szép ha - tá-ra, Kö - szönt-ve tı-lem any-nyi év u-

Garay János: Viszontlátás Szegszárdon. kk s s. kz k k t. Kö - szönt-ve, szü-lı - föl-dem szép ha - tá-ra, Kö - szönt-ve tı-lem any-nyi év u- aray János: Viszonláás Szegszáron iola Péer, 2012.=60 a 6 s s s s s so s s s 8 o nz nz nz nz nzn Ob. Blf. a 68 s C s s s s am s s n s s s s s s a s s s s s o am am C a a nz nz nz nz nz nznz nz nz nz nz

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak 3. rész Válogatás Petres Csaba Tücsök koma, gyere ki című gyűjteményéből Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2007 A szerző engedélyével

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

A róka és a farkas. Ahogy ment-mendegélt a két kis báránynyal, eccer csak eleibe állott egy farkas.

A róka és a farkas. Ahogy ment-mendegélt a két kis báránynyal, eccer csak eleibe állott egy farkas. A róka és a farkas Vót, hol nem vót, heted hét országon is túl, de még az operenciás tengeren is túl, hol a kis kurta farkú malac túr, vót eccer egy róka. Vót ennek a rókának két báránnyó. Csált 1 magánok

Részletesebben

MESEmii. gyűjtemény. Gárdonyi Géza Jékely Zoltán Szutyejev Móricz Zsigmond Benedek Elek

MESEmii. gyűjtemény. Gárdonyi Géza Jékely Zoltán Szutyejev Móricz Zsigmond Benedek Elek MESEmii gyűjtemény Gárdonyi Géza Jékely Zoltán Szutyejev Móricz Zsigmond Benedek Elek mesemi.indd 1 mesemi.indd 2 mesemi.indd 3 mesemi.indd 4 MESEmii gyűjtemény mesemi.indd 5 4 mesemi.indd 6 Jékely Zoltán:

Részletesebben

A szorgalmas és a lusta lány

A szorgalmas és a lusta lány A szorgalmas és a lusta lány MAGYAR NÉPMESE Előadta a Harkácsi Pimpó Bábcsoport 2007-ben. A mesével a DMT-n Nívódíjat nyertek. Vezetők: Dolinsky Irén, Vezérné Gonda Klára 27 28 Szereplők: Gazdag asszony

Részletesebben

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava A hónap régi magyar (katolikus) neve Böjtmás hava. Ez az elnevezés arra utal, hogy március a böjt második hónapja. A nagyböjt java többnyire

Részletesebben

8. Kire ütött ez a gyerek?

8. Kire ütött ez a gyerek? Janikovszky: Ha én felnõtt volnék 8. Kire ütött ez a gyerek? Csík Csaba nek Sopran 0 Rock Laczó Zoltán Vince Mi-ó - ta lt Kórus Tenor Bass ora G F G F F G G F G7 nagy-ra nõt-te, baj van ve-le, Ha eg se

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám:

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: TANÍTÓI PÉLDÁNY SZERVEZÉS Szükséges eszközök: színes ceruza, feladatlapok A feladatokat sorrendben kell elvégezni.

Részletesebben

Egy előre, két kettőre

Egy előre, két kettőre Baka Judit Egy előre, két kettőre Magyar népi játékok 2. rész Erdélyi Tankönyvtanács, 2010 Válogatás a szerző Ki játszik ilyent? című könyvéből (folytatás előző számunkból) A szerző engedélyével Szerkesztette:

Részletesebben

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa 1. 2. Elérhető pontszám: 9x2+2= 20 pont Húzzátok össze, lehetőleg más-más színnel, a párokat! asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve

Részletesebben

A JÁTÉRKINCS TEMATIKUS MUTATÓJA. I. Dajkarímek, mondókák, dalocskák

A JÁTÉRKINCS TEMATIKUS MUTATÓJA. I. Dajkarímek, mondókák, dalocskák A JÁTÉRKINCS TEMATIKUS MUTATÓJA A matató a játékok helyi elnevezését, vagy annak hiányában a kezdősorát, ill. a játékelvből elvonatkoztatott címet tartalmazza. Jelmagyarázat: *: kezdősor; **: dallamos

Részletesebben

Japán dalok vázlatok mezzoszopránra és vonósnégyesre

Japán dalok vázlatok mezzoszopránra és vonósnégyesre Japán dalok vázlatok mezzoszopránra és vonósnégyesre q = 126 TÜCSÖK (népdal) Beischer-Matyó Tamás fordította: Kosztolányi Dezső Mezzo-Soprano Nézd, hogy col legno szo-rít - ja, nézd, hogy szo-rít- Violin

Részletesebben

FELELGETŐS MONDÓKÁK HOVÁ MÉGY, TE KIS NYULACSKA? INGYOM-BINGYOM, TÁLIBER-TUTÁLTBER, AZ

FELELGETŐS MONDÓKÁK HOVÁ MÉGY, TE KIS NYULACSKA? INGYOM-BINGYOM, TÁLIBER-TUTÁLTBER, AZ FELELGETŐS MONDÓKÁK HOVÁ MÉGY, TE KIS NYULACSKA? INGYOM-BINGYOM, TÁLIBER-TUTÁLTBER, AZ ERDŐBE. 225 CIRÓKA- MARÓKA Ciróka-maróka, Alit főztél, Iluska? Káposztás húst. Hova tetted? Polcocskára, Elvitte

Részletesebben

ÉL ÉS VILÁGÍT. SZENTJÁNOSBOGÁR KLUB Óbuda. Szentháromság Plébánia

ÉL ÉS VILÁGÍT. SZENTJÁNOSBOGÁR KLUB Óbuda. Szentháromság Plébánia ÉL ÉS VILÁGÍT SZENTJÁNOSBOGÁR KLUB Óbuda Szentháromság Plébánia Tartalomjegyzék Betemetett a nagy hó erdőt, mezőt, rétet... 3 Fehér Karácsony, hóban mosdasz,... 4 Hány lába van a madárnak, számold meg

Részletesebben

Lassúné Ruskó Renáta ÉNEK-ZENE. Tankönyv elsõ osztályosoknak TARTÓS TANKÖNYV

Lassúné Ruskó Renáta ÉNEK-ZENE. Tankönyv elsõ osztályosoknak TARTÓS TANKÖNYV Lassúné Ruskó Renáta ÉNEK-ZENE Tankönyv elsõ osztályosoknak TARTÓS TANKÖNYV Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Hõc, hõc... Zsipp, zsupp... Húzz, húzz... Ritzáljuk az ismert dalok kezdetét! Mf. 5/6. tá tá ti - ti

Részletesebben

GÁL LÁSZLÓ VERSEI KÓRHÁZBAN. a fehér ágy fekete világ háromszor rab az öreg a beteg az ablak alatt tavasz születik nekik mondom irigyen nem neked

GÁL LÁSZLÓ VERSEI KÓRHÁZBAN. a fehér ágy fekete világ háromszor rab az öreg a beteg az ablak alatt tavasz születik nekik mondom irigyen nem neked GÁL LÁSZLÓ VERSEI KÓRHÁZBAN a fehér ágy fekete világ háromszor rab az öreg a beteg az ablak alatt tavasz születik nekik mondom irigyen nem neked és jól van így mondom magamnak és így is jól van így is

Részletesebben

A legszebb magyar állatmesék

A legszebb magyar állatmesék A legszebb magyar állatmesék Roland Tartalomjegyzék A lompos medve...4 A mezei nyúl és a sündisznó...8 A kakas és a pipe... 12 Sündisznócska lovagol... 14 A kolbász, a béka és az egér... 18 A tréfás farkas...

Részletesebben

Kösd össze az összeillı szórészeket!

Kösd össze az összeillı szórészeket! há tor gyöngy tás mor kás fu ház ál rom á mos sá rus szo dály moz szít szom széd ol vad pond ró dí ves da dony ned rál süly lyed tom na ka bog ge gár bál dol lo bol bun bát bár da bo be kar pa e ca koc

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

ˆ PERESZLÉNYI ERIKA masszázságy '

ˆ PERESZLÉNYI ERIKA masszázságy ' ˆ PERESZLÉNYI ERIKA masszázságy ' H ov a t e t s z i k mo st me n n i? A re n d e lő b e n v o l t a m a le le t e ké r t, mo st me g me g y e k a kö r ze t i o r v o s h o z, h o g y me g b e s zé l j

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

Kösd össze a szót a hozzá tartozó képpel! bab. ba-ba. ba-nán. bál-na. lá-da. vi-rág. ka-kas

Kösd össze a szót a hozzá tartozó képpel! bab. ba-ba. ba-nán. bál-na. lá-da. vi-rág. ka-kas Kösd össze a szót a hozzá tartozó képpel! bab ba-ba dob ba-nán lúd bál-na láb lá-da pont vi-rág domb ka-kas kád mó-kus 3 Kösd össze a szót a hozzá tartozó képpel! tál rák tök vár sál híd Kösd össze a szót

Részletesebben

A MAGYAR TÖRTÉNELMI TÁRSULAT KIADVÁNYAI

A MAGYAR TÖRTÉNELMI TÁRSULAT KIADVÁNYAI A MAGYAR TÖRTÉNELMI TÁRSULAT KIADVÁNYAI 2 A MA GYAR TÖR TÉ NEL MI TÁR SU LAT KI AD VÁ NYAI A kö tet írá sai zöm mel a hu sza dik szá zad idõ sza ká ról szól nak, más részt pe dig át té te le sen ér vel

Részletesebben

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról.

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. 3 ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT Ő av apukám,

Részletesebben

Versek, énekek, mondókák

Versek, énekek, mondókák Versek, énekek, mondókák Megy a hajó a Dunán, lemaradt a kapitány, kiabál, trombitál, de a hajó meg nem áll. Licsi-locsi, licsi-locs, licsi-locsi, licsi-locs. Kicsi kocsi, három csacsi, Döcögő, döcögő,

Részletesebben

136 Con Dolore. Tenor 1. Tenor 2. Bariton. Bass. Trumpet in Bb 2. Trombone. Organ. Tube bell. Percussions

136 Con Dolore. Tenor 1. Tenor 2. Bariton. Bass. Trumpet in Bb 2. Trombone. Organ. Tube bell. Percussions Tenor 1 Tenor 2 Bariton Bass Trumpet in Bb 1 Trumpet in Bb 2 Trombone Percussions Organ 136 Con Dolore Tube bell X. Nikodémus: Mer - re vagy, Jé - zus, hol ta - lál - lak? Mu-tass u - tat az út - ta- lan

Részletesebben

Népszokások az óvodában

Népszokások az óvodában Szőke Anna Népszokások az óvodában Március Böjtmás hava (A szerző Elszaladt a kemence című könyve alapján) TARTALOM Márciusi napokhoz fűződő szokások és hiedelmek / 3 Március 12. Gergely napja / 3 Március

Részletesebben

MONDÓKÁK. *Ekete-pekete-cukota-pé, Ábel-bábel-dominé, csiszi á, csiszi bé, csiszi-csuszi-pompódé!

MONDÓKÁK. *Ekete-pekete-cukota-pé, Ábel-bábel-dominé, csiszi á, csiszi bé, csiszi-csuszi-pompódé! MONDÓKÁK *Ekete-pekete-cukota-pé, Ábel-bábel-dominé, csiszi á, csiszi bé, csiszi-csuszi-pompódé! *Töröm, töröm a mákot, Sütök neked kalácsot. Édes mézzel megkenem,a sütőbe beteszem. Ucu-tolla, motolla,

Részletesebben

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT. Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT. Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak Válogatás Petres Csaba Tücsök koma, gyere ki című gyűjteményéből Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2007 Illusztrációk: Moldovan-Laskay

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

ZABARI MESÉK ÉS MONDÁK

ZABARI MESÉK ÉS MONDÁK GOMOR NÉPRAJZA XXXIV. VILLANYI PETER ZABARI MESÉK ÉS MONDÁK DEBRECEN, 1992 TARTALOM ELŐSZÓ AMESÉLÓKRÓL A ZABARI MESÉK ÉS MONDÁK ÁLTALÁNOS JEGYEI I. LEGENDAMESÉK 1. Szent Péter szamarat árul 2. Minden rest

Részletesebben

Számoltam a csöngetéseket, Ahogy vártam a betegszobán, Míg kettőkor a szomszéd haza nem vitt.

Számoltam a csöngetéseket, Ahogy vártam a betegszobán, Míg kettőkor a szomszéd haza nem vitt. TAVASZI SZÜNET (Mid Term Break) Számoltam a csöngetéseket, Ahogy vártam a betegszobán, Míg kettőkor a szomszéd haza nem vitt. Az ajtóban apám várt könnyes szemmel, Ő át tudta élni mélyen a gyászt, Szegény

Részletesebben

TÁNC 9. Tekeredik a kígyó játék - TRADICIONÁLIS 10. Dunántúli ugrós és csárdás - TRADICIONÁLIS 11. Megy a gőzös játék - TRADICIONÁLIS

TÁNC 9. Tekeredik a kígyó játék - TRADICIONÁLIS 10. Dunántúli ugrós és csárdás - TRADICIONÁLIS 11. Megy a gőzös játék - TRADICIONÁLIS KONCERT 1. Három szabó legények - TRADICIONÁLIS 2. Játékos hangszerbemutató - TRADICIONÁLIS 3. Virágéknál ég a világ - TRADICIONÁLIS 4. Badacsonyi szőlőhegyen - TRADICIONÁLIS 5. Hull a szilva a fáról -

Részletesebben

BOROS KÖZMONDÁSOK. A bor a némát is megtanítja szólani. A bor az öregember teje. A bor értéke a kora.

BOROS KÖZMONDÁSOK. A bor a némát is megtanítja szólani. A bor az öregember teje. A bor értéke a kora. BOROS KÖZMONDÁSOK A bor a némát is megtanítja szólani. A bor az öregember teje. A bor értéke a kora. A bor kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság. A bor lator bajnok, legelőször is a lábáról

Részletesebben

2003. február A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja III.évf. 2. szám

2003. február A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja III.évf. 2. szám 2003. február A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja III.évf. 2. szám Kalendárium ebruár - Böjtelő, Télutó hava A február igazi téli hónap, de azért a vége felé mind több jel mutat arra,

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

A miniszteri engedélyezés száma: NÉMÁK MEGSZÓLALTATÁSA. Képes ABC. a siketnéma-iskolák számára. Gyakorlati rész. Írta: BORBÉLY SÁNDOR

A miniszteri engedélyezés száma: NÉMÁK MEGSZÓLALTATÁSA. Képes ABC. a siketnéma-iskolák számára. Gyakorlati rész. Írta: BORBÉLY SÁNDOR A miniszteri engedélyezés száma: 44493 1922. A NÉMÁK MEGSZÓLALTATÁSA Képes ABC a siketnéma-iskolák számára. Gyakorlati rész. Írta: BORBÉLY SÁNDOR a siketnémák váczi kir. orsz. intézetének igazgatója. III.

Részletesebben

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta Kötelező versek 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN Varázskréta Ismerek egy öregasszonyt, - igazat mondok, nem tréfát - aki egyszer a tavasztól elkérte a varázskrétát. És azóta, mint a tavasz, hegyre dombra és mezőre,

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2011.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2011. Lektorálatlan összegyűjtott változat A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2011. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA Macska Czégény Nagy Erzsébet: Lustálkodás Cirmos cica gondolt egyet, selymes fűbe heveredett.

Részletesebben

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32.

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. PROGRAMFORGATÓKÖNYV Megbízó: Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. Megbízott: Csutorás Antalné, Hodosi Ibolya Tevékenység: Szülői együttműködési programok megszervezésében résztvevő pedagógus Munkaidőkeret:

Részletesebben

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy szegény ember és a felesége.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy szegény ember és a felesége. A három kívánság Magyar népmese Szabó Enikő illusztrációival Egyszer volt, hol nem volt, volt egy szegény ember és a felesége. Fiatalok voltak, szerették is egymást, de a nagy szegénység miatt sokat veszekedtek.

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika)

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika) FORGATÓKÖNYV Esemény: Madarak és fák napja Időpont: 2014. május 12. (hétfő) A program szervezői: Földi Erika, Török Éva, Vinnai Krisztina, Helyszín: PARK, Művelődési ház előtti terület, Iskolai ebédlő

Részletesebben

MUTOGATÓS, SIMAGATÓS, JÁTÉKOS MONDÓKÁK. Forrás:

MUTOGATÓS, SIMAGATÓS, JÁTÉKOS MONDÓKÁK. Forrás: MUTOGATÓS, SIMAGATÓS, JÁTÉKOS MONDÓKÁK Forrás: www.hetszin.gportal.hu/gindex.php?pg=34946886 Fújjad szél a fákat, (karokkal jobbra-balra dőlés), letöröd az ágat: (kezünkkel lassan lépegetve lefelé guggolunk)

Részletesebben

75. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2007. jú ni us 15., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2478, Ft. Oldal

75. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2007. jú ni us 15., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2478, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2007. jú ni us 15., péntek 75. szám Ára: 2478, Ft TARTALOMJEGYZÉK 2007: LXI. tv. A cég nyil vá nos ság ról, a bí ró sá gi cég el já rás ról és a vég el szá

Részletesebben

Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.*

Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.* HÚZD A KUTAT. Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.* Húzd a kutat és idézd föl bátran tiszta szellemét, hadd merüljön fel a mélyből, hol aludta szenderét! Csillogjon ezüstruhája, hömpölyögjön

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Hogyan képzeled el az erdőt és benne az ottfelejtett kasztyűt? Szerinted ki felejtette ott? Színezd ki a kártyákat, és ragaszd a megfelelő helyre: egy pár vagy fél pár

Részletesebben

Ha hétköznapokon 12.30-ig, szombaton 10.30-ig nem érkezett meg az ebédje, akkor azt a fenti telefonszámon kérjük jelezzék!

Ha hétköznapokon 12.30-ig, szombaton 10.30-ig nem érkezett meg az ebédje, akkor azt a fenti telefonszámon kérjük jelezzék! CSABAKONYHA Kft. AZ ÉTLAPOKAT KÉRJÜK CSÜTÖRTÖKIG VISSZAJUTTATNI! SZOCIÁLIS ÉTKEZTETÉSBEN RÉSZTVEVŐKNEK IS! 2015. 10. 05.- 10. 10. HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK SZOMBAT Zöldborsó Körtés-egres Tyúkhús

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Lektorálatlan összegyűjtött változat A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA Farkas Mayer Zsó: Torkos (Fotó: Fetykó Judit) Farkas koma nem volt rest Piroska mamájához

Részletesebben

Kobány Mihály: MENNIYBEN HASZNÁLHATÓ A DR. KISS ÁRON, PÉTERFY SÁNDOR, PÓSA LAJOS ÉS TIHANYI ÁGOST ÁLTAL SZERKESZTETT VERSESKÖNYV ÓVÓDÁINKBAN!

Kobány Mihály: MENNIYBEN HASZNÁLHATÓ A DR. KISS ÁRON, PÉTERFY SÁNDOR, PÓSA LAJOS ÉS TIHANYI ÁGOST ÁLTAL SZERKESZTETT VERSESKÖNYV ÓVÓDÁINKBAN! Kobány Mihály: MENNIYBEN HASZNÁLHATÓ A DR. KISS ÁRON, PÉTERFY SÁNDOR, PÓSA LAJOS ÉS TIHANYI ÁGOST ÁLTAL SZERKESZTETT VERSESKÖNYV ÓVÓDÁINKBAN! * Ennek a műnek értékét, becsét, használhatóságát egyes lapjaink

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

minden ami rejtvény, kisiskolásoknak! Olvasórally Csivitelő

minden ami rejtvény, kisiskolásoknak! Olvasórally Csivitelő Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő 3. oldalhoz 1. Karikázd be a helyes megoldások előtt álló betűt! Ezután olvasd össze, és megtudhatod, hogyan dolgoztál! Melyik az év legrövidebb napja? T/ Miklós nap

Részletesebben

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 18/2009. (III. 6.) FVM rendelete. 2009/27. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 5065

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 18/2009. (III. 6.) FVM rendelete. 2009/27. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 5065 2009/27. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 5065 1. (1) A ren de let cél ja a mo ni tor ing ada tok egy sé ges rend - szer alap ján tör té nõ adat szol gál ta tá si ke re te i nek meg ha tá - ro zá sa. (2)

Részletesebben

33. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. már ci us 27., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 3887, Ft

33. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. már ci us 27., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 3887, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. már ci us 27., hétfõ 33. szám Ára: 3887, Ft TARTALOMJEGYZÉK 62/2006. (III. 27.) Korm. r. Az egyes pénzbeli szociális ellátások elszámolásának szabályairól...

Részletesebben

Tizenkettedik lecke. Az ajtóban

Tizenkettedik lecke. Az ajtóban Tizenkettedik lecke Az ajtóban Gulyás Szia, édes! Szia, kicsim! Egy picit korán jössz... Hát... én el is mehetek... Jaj, nem úgy értem! Bocsánat! Csak még nincs kész a vacsora. A vacsora a mai meglepetés.

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

Cseri Zsófiának és az Erkel Ferenc Vegyeskarnak Scherzo. zik a ten ge ri táb la t z pi ros haj na li fény ben, iz zik a ten ge ri táb la

Cseri Zsófiának és az Erkel Ferenc Vegyeskarnak Scherzo. zik a ten ge ri táb la t z pi ros haj na li fény ben, iz zik a ten ge ri táb la Cseri Zsóiának és az Erkel Ferenc Vegyeskarnak Scherzo NAGY László S A T B Allegro gioccoso q = 10 zik a sár ga zik a ten ge ri táb la t z pi ros haj na li ény ben, iz zik a ten ge ri táb la ten ge ri

Részletesebben

Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok

Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok ÖSSZEÁLLÍTOTTA: TOMA KORNÉLIA F. DOCENS FORRÁS: GÓSY MÁRIA-IMRE ANGÉLA 2007. BESZÉDPERCEPCIÓS FEJLESZTŐ MODULOK. NIKOL KKT. BUDAPEST. Modul 1. Általános követelmény:

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. már ci us 17., hétfõ. 44. szám. Ára: 250, Ft

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. már ci us 17., hétfõ. 44. szám. Ára: 250, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. már ci us 17., hétfõ 44. szám Ára: 250, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. már ci us 17., hétfõ 44. szám TARTALOMJEGYZÉK 2008:

Részletesebben

Olvasók királya Pályázati lap. Név:... Cím:... Telefonszám vagy ... Iskola neve, osztály:...

Olvasók királya Pályázati lap. Név:... Cím:... Telefonszám vagy  ... Iskola neve, osztály:... Olvasók királya 2017 Pályázati lap Név:... Cím:... Telefonszám vagy e-mail:... Iskola neve, osztály:... 1. Csukás István: Pom Pom meséi: Madárvédő Golyókapkodó A feladat megoldásához olvasd el a meseregényt!

Részletesebben

Ked ves Ta ní tók! Ked ves Szü lôk!

Ked ves Ta ní tók! Ked ves Szü lôk! Ked ves Ta ní tók! Ked ves Szü lôk! A tech ni ka ro ha mos fej lô dé se szük sé ges sé te szi, hogy már egé szen ki csi kor ban in for - ma ti kai és szá mí tó gép-fel hasz ná lói is me re tek kel bô vít

Részletesebben

egy jó vállalkozás. Aztán nem egészen egy év alatt az egész elúszott. A pincéred elbokázta. Igaza lett apádnak! Haragszik rád.

egy jó vállalkozás. Aztán nem egészen egy év alatt az egész elúszott. A pincéred elbokázta. Igaza lett apádnak! Haragszik rád. Pista bácsi unokája A pesti kislány. A faluban csak így emlegették. Két éves lehetett, amikor az édesanyja hazavitte a faluba és a szülei segítségét kérte. Sírva panaszolta, hogy tovább már nem bírja a

Részletesebben

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra!

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 1. Másold le írott betûkkel! 2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 3. Írd le írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! b c cs d dz dzs f g gy h j k l ly m n ny p q r s sz t ty

Részletesebben

Szereplők: Bükk beszélő fa Hárs beszélő fa Harkály. Hernyók: Nyúlanya 2 nyúlcsemete Róka Darázs Madarak

Szereplők: Bükk beszélő fa Hárs beszélő fa Harkály. Hernyók: Nyúlanya 2 nyúlcsemete Róka Darázs Madarak Erdei mesék Előadta a Harkácsi Pimpó Bábcsoport 2006-ban. A mesével a Duna Menti Tavasz országos döntőjén, Dunaszerdahelyen nívódíjat nyertek. Vezetők: Dolinsky Irén,Vezérné Gonda Klára 17 18 Szereplők:

Részletesebben

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy i ( LEGUJABB QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy 1-= :-: dalkedvelö. :-: 1,,:,1 Megjelent H.-Nl... Vásárhelyen. t Kapható,: Török Pál könyvárusnill "'IL" "Kigyó-u. 2.... ", NYOMATOTT NEMES ÁRMIN

Részletesebben

Olvasás 1. tanmenet, A típus. Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója. Témák órákra bontása. Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag

Olvasás 1. tanmenet, A típus. Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója. Témák órákra bontása. Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag Olvasás 1. tanmenet, A típus Témák órákra bontása Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag 1. Ismerkedés az iskolával, a tanítóval, az osztálytársakkal.

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. jú ni us 25., szerda. 93. szám. Ára: 2400, Ft

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. jú ni us 25., szerda. 93. szám. Ára: 2400, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. jú ni us 25., szerda 93. szám Ára: 2400, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. jú ni us 25., szerda 93. szám Ára: 2400, Ft TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT. Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT. Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak Válogatás Petres Csaba Tücsök koma, gyere ki című gyűjteményéből Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2007 Illusztrációk: Moldovan-Laskay

Részletesebben

Másold le! Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. Javítás

Másold le! Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. Javítás 1. Másold le! 2. Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. 3 3. a) Kisbetű? Nagybetű? Pótold! b) Ellenőrizd le! A helyes megoldásokat megtalálod az 1. mellékletben. c) Másold le a szavakat! 4.

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. áp ri lis 19., szerda 46. szám I. kötet Ára: 1679, Ft TARTALOMJEGYZÉK 20/2006. (IV. 19.) BM r. A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint

Részletesebben

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek 1. Ugye voltál gyermek, Mi most is vagy Lerohantak az évek, az idő elhagy. Bámuló szemmel, újra nyíló szívvel játssz mindent át. Mit az élet kínált neked. Felnőtt lettél,

Részletesebben

szöveges feladatok (2. osztály) 1. Marika vett 8 kacsát, 7 lovat, 9 tyúkot és 3 szamarat a vásárban. Hány állatott vett összesen?

szöveges feladatok (2. osztály) 1. Marika vett 8 kacsát, 7 lovat, 9 tyúkot és 3 szamarat a vásárban. Hány állatott vett összesen? 1. Marika vett 8 kacsát, 7 lovat, 9 tyúkot és 3 szamarat a vásárban. Hány állatott vett összesen? 2. Péter vett 3 dm gatyagumit, de nem volt elég, ezért vissza ment a boltba és vett még 21 cm-t. Hány cm-t

Részletesebben

... Talyigán vetett ágy. hózz mosni, takarftaxri, én meg ideástam e mögé a dög taliga mögé és

... Talyigán vetett ágy. hózz mosni, takarftaxri, én meg ideástam e mögé a dög taliga mögé és Németh István Talyigán vetett ágy Háti itt van a tavasz is megint. A tavasz mindig eljön, meg a: nyár is, meg a tél is, ha várják, ha nem. Az ember szerencséje em jđn el soha. Hiába várják, hiába futnak

Részletesebben

SARTI. Alexandrion Apartman. Központ: 150 m Strand: 200 m Klíma: 5 /nap WIFI:

SARTI. Alexandrion Apartman. Központ: 150 m Strand: 200 m Klíma: 5 /nap WIFI: www.sithonia-sarti.hu www.sartimania.hu Sarti Sarti ófalu Sarti Beach Sarti a Halkidiki-félsziget kö zép sõ, Sithónia-nyúlványának ke le ti partján fek szik. Ne vét már az ókor ban is lé te zõ te le pü

Részletesebben

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok.

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. Elsőként bemutatkozunk egymásnak. Ekkor derül ki, hogy értik a nyelvünket,

Részletesebben

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak 5. rész Válogatás Petres Csaba Tücsök koma, gyere ki című gyűjteményéből Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2007 A szerző engedélyével

Részletesebben

KÍGYÓ VŐLEGÉNY TÓTH FERENC

KÍGYÓ VŐLEGÉNY TÓTH FERENC TÓTH FERENC KÍGYÓ VŐLEGÉNY - Mindenünk van, kedves uram, A legnagyobb útnak indul, csak amire vágyok, az nincs. lagzi után estébe dől. - Mi volna az? - mondd meg Este e/múlt, éjfél Is már, [tüstént! éjfél

Részletesebben

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni BRÁTÁN ERZSÉBET HÉTKÖZNAPI CSODÁK NOVELLAGYŰJTEMÉNY ELŐSZÓ Kedves olvasóim! Az alábbi novelláim a valóság és a fantázia összefonódásából születtek. Számtalanszor elmegyünk apróságok felett, pedig az élet

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd az állatokat élőhelyük szerint! 1. 3:10 Normál tyúk vaddisznó szarvas szarvasmarha róka kecske Vadon élő állatok Ház körül élő állatok 2. kérdés nagyobb mint egy önálló oldal, ezért nem tud

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd a világtájakat! 1. 4:04 Normál Jelöld! G H északkelet észak kelet délkelet délnyugat nyugat dél északnyugat minden sorban pontosan egy helyes válasz van ŐVILÁGTÁJK MLLÉKVILÁGTÁJK Jelöld! Melyik

Részletesebben

Na, ugy-e, vendéglős úr, meg van fizetve, amit ettünk,

Na, ugy-e, vendéglős úr, meg van fizetve, amit ettünk, CSALÓKA PÉTER Hát egyször vót egy szegény ember. Hát szóval ez a szegény ember mindenkit becsapott, aki csak a világon él. Nemhogy aki él, hanem aki űneki jó napot köszönt, és ha az elfogadta, az már be

Részletesebben

A f ldm vel s gyi s vid kfejleszt si miniszter 81/2009. (VII. 10.) FVM rendelete

A f ldm vel s gyi s vid kfejleszt si miniszter 81/2009. (VII. 10.) FVM rendelete 2009/96. sz m M A G Y A R K Z L N Y 24407 A f ldm vel s gyi s vid kfejleszt si miniszter 81/2009. (VII. 10.) FVM rendelete a k lcs n s megfeleltet s k r be tartoz ellenдrz sek lefolytat s val, valamint

Részletesebben