Emberi Erőforrások Minisztériuma

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Emberi Erőforrások Minisztériuma"

Átírás

1

2 Emberi Erőforrások Minisztériuma Regeneráló balneoterápiás masszőr Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési idő 30 perc) A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 40% A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő: A) A vizsgafeladat megnevezése: Masszázs elméleti alapjai I. (anatómia és élettan, ortopédia, traumatológia, reumatológia, bőrgyógyászat, ideggyógyászat), és Egészségügyi alapismeretek (szakmai jogi és etikai ismeretek, népegészségügy, egészségfejlesztés, kommunikáció témakörei) A szóbeli vizsgatevékenység során az A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 15% B) A vizsgafeladat megnevezése: Regeneráló balneoterápiás masszázs elmélet, Fizioterápia I. elmélet A szóbeli vizsgatevékenység során az B vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25% A feladatsor első részében találhatóak az 1-30-ig számozott, A és B feladatot tartalmazó vizsgakérdések. Ezek lesznek a húzótételek. A második részben található a tanári példány, mely az értékelést segíti. A tételsor az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendeletben foglalt szakképesítés 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben kiadott szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

3 1.A. Ismertesse az emberi test felépítésének általános elveit, fő részeit, síkjait, irányait és tengelyeit! - kétoldali részarányosság, szelvényezettség - az emberi test fő részei - az emberi test fő síkjai, irányai és tengelyei 1.B. Ismertesse a masszázs fogalmát, történetét, felosztását és helyét a fizioterápiában! - definíció - időrendi felsorolás - fajtái - nyugati és keleti masszázsfajták Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

4 2.A. Mutassa be az emberi test szerveződését: sejtek, alapszövetek, szervek, szervrendszerek! - a sejtek felépítése, életműködései - alapszövetek (hám-, kötő- és támasztó-, izom-, idegszövet) - szervek, szervrendszerek 2.B. Ismertesse a masszázs élettani hatását az emberi szervezetre! - helyi hatások - általános hatások - távolhatások Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

5 3.A. Jellemezze általánosságban a mozgás szervrendszerét! Sorolja fel a csontok általános tulajdonságait, jellemezze a csontok felépítését, szerkezetét, járulékos részeit! Nevezze meg a csontok összeköttetéséinek formáit! - a csontvázrendszer általános jellemzése - a csontok alakja, szerkezete - a csont járulékos alkotórészei - a csontok összeköttetéseinek formái és rövid jellemzésük 3.B. Beszéljen a masszőri tevékenység személyi és tárgyi feltételeiről és a masszőri alkalmasság kritériumairól! Ismertesse a masszázs indikációit valamint kontraindikációit! - szakmai végzettség - egészségügyi és pályaalkalmassági követelmények, saját egészségünk védelme - ANTSZ előírások - kommunikáció (egészségügyi személyzet, beteg) - adatvédelem Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

6 4.A. Jellemezze az ízületeket! Nevezze meg az ízületi sérülések formáit és legfontosabb tüneteit! - az ízület fogalma, jellemző (obligát) és járulékos alkotórészei - az ízületek összetartásában szerepet játszó tényezők - az ízületek kitüntetett helyzetei (alapállás, középállás) - az ízületek osztályozása, - az ízületekben lehetséges fő mozgások - ízületi sérülések formái, jellemző tünetei 4.B. Ismertesse a masszázs során alkalmazott vivőanyagokat, hatóanyagokat, illetve a segéd és kényelmi eszközöket! - vivőanyagok fajtái és azok használata - hatóanyagok fajtái és azok használata - illóolajok és aromaterápiás készítmények alkalmazásának főbb területei és alkalmazásuk szabályai: antimikrobális, nyugtató-szorongásoldó, mozgásszervi betegségeksportsérülések, légzőszervi megbetegedések, emésztőrendszer megbetegedései, bőrbetegségek, vizeletkiválasztó rendszer betegségei - párnák, ékek, textíliák és azok használata Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

7 5.A. Mutassa be a mozgás szervrendszer aktív részét! Jellemezze a fontosabb izom- és ínsérüléseket! - az izmok általános tulajdonságai, izmok csoportosítása, járulékos részei - az izomműködés élettana - izom- és ínsérülések 5.B. Ismertesse a klasszikus svédmasszázs különféle fogásnemeit, azok sorrendjét, és a kiegészítő masszázsfogások alkalmazásának szempontjait! - masszázs előkészítése - alapfogások - kiegészítő masszázsfogások - relaxálás-tonizálás - beteg elhelyezése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

8 6.A. Ismertesse a koponya csontjait, összeköttetéseit, izmait és leggyakoribb sérüléseit! - az arc- és az agykoponya csontjai - az arckoponya üregei - a koponya csontjainak összeköttetései - a fej izmai - a koponya leggyakoribb sérülései - az agykoponya sérülései, koponyaalapi sérülések, a koponya- és agysérülések vérzéses szövődményei 6.B. Részletesen ismertesse a svédmasszázs klasszikus alapfogását a simítást! - célja és szerepe - hatásai (mechanikus, élettani, általános, távolhatás) - kivitelezése (hol-hogyan?) - iránya-intenzitása - fajtái Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

9 7.A. Ismertesse a nyak izmait! Vázolja fel az egészségügyi etika alapelveit, jellemezze az etikai kódex által közvetített értékeket! - nyakizmok - az egészségügyi etika alapelvei - az egészségügyi etika kialakulása és alapjai - az egészségügyi etika alapelvei - etikai értékek az egészségügyben 7.B. Részletesen ismertesse a svédmasszázs klasszikus alapfogását, a dörzsölést! - célja - hatása (mechanikus, élettani, általános, távolhatás) - ritmusa - nem kívánt hatások - iránya-intenzitása- tempója-kivitelezése (helye-módja) - fajtái Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

10 8.A. Ismertesse röviden a törzs csontjait, összeköttetéseit, a mellkas deformitásokat, valamint a gerinc fontosabb ortopédiai betegségeit és sérüléseit! - a törzs csontjainak csoportosítása és jellemzésük - a gerinc összeköttetései, görbületei és mozgásai - a gerinc és a koponya összeköttetései - a bordák összeköttetései a mellcsonttal és a csigolyákkal - mellkas deformitások - a gerinc fontosabb ortopédiai betegségei - a gerinc fontosabb sérülései 8.B. Részletesen ismertesse a svédmasszázs klasszikus alapfogását a gyúrást! - célja, jellemzői - hatása (mechanikus, élettani, általános, távolhatás) - kivitelezés (hibás technika) - iránya, intenzitása, tempója, kivitelezése (helye-módja) - fajtái Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

11 9.A. Ismertesse a törzs izmait és működésüket! Definiálja a légzési segédizmokat! - a mellkas izmai - a hasizmok - a hátizmok - légzési segédizmok definíciója 9.B. Részletezze a svédmasszázs klasszikus alapfogását a vibrációt és a rezegtetést! - célja - hatása (mechanikus, élettani, általános, távolhatás) - kivitelezése, technikája - alkalmazás helye és iránya - tempója Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

12 10.A. Ismertesse a felső végtag csontjait, összeköttetéseit, valamint fontosabb ortopédiai betegségeit, leggyakoribb sérüléseit! - a vállöv vagy felső függesztő öv és a szabad felső végtag csontjai és rövid jellemzésük - a vállöv vagy felső függesztő öv és a szabad felső végtag ízületeinek felépítése és működésük - a felső végtag fontosabb ortopédiai betegségei és rövid jellemzésük - a felső végtag leggyakoribb sérülései 10.B. Részletezze a svédmasszázs klasszikus alapfogását az ütögetést! - célja - hatása (mechanikus, élettani, általános, távolhatás - kivitelezés, kontraindikációk és nem kezelhető testtájak - irány, tempó Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

13 11.A. Ismertesse a felső végtag izmait! - vállizmok - karizmok - alkarizmok - a kéz izmai 11.B. Beszéljen a kiegészítő masszázsfogásokról! Részletezze őket az alábbi szempontok szerint! - intermittáló nyomás: - célja, hatása, kivitelezése, iránya, tempója, fajtái - felrázás: ülve, hason, hanyatt - célja, hatása, kivitelezése, tempója - kirázás: - célja, lényege, hatása, kivitelezése, tempója Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

14 12.A. Ismertesse az alsó végtag csontjait, összeköttetéseit, valamint fontosabb ortopédiai betegségeit, leggyakoribb sérüléseit! - a medenceöv vagy alsó függesztő öv csontjai és rövid jellemzésük - a szabad alsó végtag csontjai és rövid jellemzésük - a medenceöv ízületeinek felépítése és működésük - a szabad alsó végtag ízületeinek felépítése és működésük - a láb szerkezete, a lábboltozatok jelentősége, kialakulása - az alsó végtag fontosabb ortopédiai betegségei és rövid jellemzésük - az alsó végtag leggyakoribb sérülései 12.B. Ismertesse a masszázs szerepét a diagnosztikában! Beszéljen a has és a mellkas svédmasszázs kezeléséről! - fizikális vizsgálat (inspectio, palpatio tapintás), izomzat, kötőszövet állapotának vizsgálata, - fájdalom, funkciózavar, mozgáskorlátozottság, anatómiai elváltozások fajtái, stb. - betegelhelyezés, a kezelést módosító körülmények - kényelmi eszközök alkalmazása a beteg állapotának figyelembevételével - tájanatómia - a kezelendő terület behatárolása - a kezelés menete, sorrendje, alkalmazandó alap és kiegészítő masszázsfogások és azok - kivitelezése, fogások iránya sorrendje - kezelési terv felállítása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

15 13.A. Ismertesse az alsó végtag izmait! - csípőizmok - combizmok - a lábszár izmai - a láb izmai 13.B. Ismertesse a nyak-vállöv és a felső végtagok svédmasszázs kezelését! - betegelhelyezés, a kezelést módosító körülmények - kényelmi eszközök alkalmazása a beteg állapotának figyelembevételével - tájanatómia - a kezelendő terület behatárolása - a kezelés menete, sorrendje, alkalmazandó alap és kiegészítő masszázsfogások és azok - kivitelezése, iránya - kezelési terv felállítása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

16 14.A. Jellemezze a keringési szervrendszer részeit! Mutassa be a szív felépítését és működését! Sorolja fel a koszorúserek szűkületeire jellemző leggyakoribb kóros jelenségeket! - a keringési rendszer két fő része, rövid jellemzése - a szív anatómiai felépítése - a szív működése - az ischaemias szívbetegség formái, jellemző tünetei 14.B. Ismertesse a lumboglutealis régió és a hát svédmasszázs kezelését! - betegelhelyezés, a kezelést módosító körülmények - kényelmi eszközök alkalmazása a beteg állapotának figyelembevételével - tájanatómia - a kezelendő terület behatárolása - a kezelés menete, sorrendje, alkalmazandó alap és kiegészítő masszázsfogások és azok - kivitelezése, fogások iránya sorrendje - kezelési terv Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

17 15.A. Jellemezze a vérkeringés perifériás részét! Foglalja össze az artériák és a vénák betegségeinek legjellemzőbb tüneteit! Jellemezze a vérzéstípusokat! Magyarázza el a perifériás keringési elégtelenség lényegét! - a vérerek fajtái, - vérkörök fajtái, fontosabb erei - az artériák betegségeire (arteriosclerosis, akut artériás elzáródás, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás) jellemző legfontosabb tünetek és panaszok - a vénák betegségeire (lábszár visszértágulat, felületes és mélyvénák vérrögösödéssel járó vénafal gyulladása) jellemző legfontosabb tünetek és panaszok - a vérzéstípusok - a sokk és a collapsus lényege 15.B. Ismertesse az alsó végtagok svédmasszázs kezelését! - betegelhelyezés, a kezelést módosító körülmények - kényelmi eszközök alkalmazása a beteg állapotának figyelembevételével - tájanatómia - a kezelendő terület behatárolása - a kezelés menete, sorrendje, alkalmazandó alap és kiegészítő masszázsfogások és azok - kivitelezése, fogások iránya sorrendje - kezelési terv felállítása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

18 16.A. Jellemezze a vér alkotórészeit és a nyirokrendszert! Foglalja össze a véralvadás mechanizmusát! Nevezze meg a véralvadási zavarban szenvedő betegeknél tapasztalható legfontosabb tüneteket! - a vér általános tulajdonságai, alakos elemei - a véralvadás lényege, négy fő fázisa - a nyirokrendszer lényege, felépítése - véralvadási zavarokkal járó legfontosabb betegségek - vérzékenyéggel járó betegségek leggyakoribb tünetei - alsó végtagi artéria embólia miatti akut elzáródásának tünetei - felületes és mélyvénákban kialakuló trombózis leggyakoribb tünetei, szövődményei 16.B. Ismertesse az arc- és a fejfájás svédmasszázs kezelését! - betegelhelyezés, a kezelést módosító körülmények - kényelmi eszközök alkalmazása a beteg állapotának figyelembevételével - tájanatómia (foramen mentale, foramen supra-infraorbitale) - a kezelendő terület behatárolása - a kezelés menete, sorrendje, alkalmazandó alap és kiegészítő masszázsfogások és azok - kivitelezése, fogások iránya sorrendje - kezelési terv felállítása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

19 17.A. Mutassa be a légzés szervrendszerét! Jellemezze a leggyakoribb kóros légzésformákat! Sorolja fel a leggyakoribb mellkasi sérüléseket! - a légzőrendszer részei - a hangképzés - a tüdő szerkezete, kettős érrendszere - a mellhártya szerepe és szerkezete - a légzés mechanizmusa - a gátorüreg - leggyakoribb kóros légzésformák, nehézlégzés formái - leggyakoribb mellkasi sérülések 17.B. Ismertesse a Hammam, cellulit, méz, csokoládé, szárazkefe és az aromaterápiás masszázs hátterét, kivitelezését! - az alkalmazandó vivőanyagok, fogások a megadott masszázstípusonként - a szárazkefe masszázs indikációi, eszközei - illóolajok, gyógynövények hatása, alkalmazásuk, tárolásuk, keverésükre vonatkozó - szabályok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

20 18.A. Mutassa be az emésztés szervrendszerét! Sorolja fel a leggyakoribb hasi sérüléseket! - az emésztés szervrendszerének feladatai - az emésztőrendszer szakaszai - a hashártya szerepe - a nagy emésztőmirigyek - az emésztés mechanizmusa - leggyakoribb hasi sérülések 18.B. Beszéljen a fizioterápiáról és annak felosztásáról az alábbi szempontok szerint! - bevitt energia alapján (magyar felosztás) - biológiai válasz szerint (német felosztás) Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

21 19.A. Jellemezze a kiválasztó szervrendszert! Ismertesse az egészségnevelés célját, feladatait, az egészségnevelés során alkalmazható egyéni, csoportos és szervezeti formákat, módszereket, azok előnyeit és hátrányait! - a vese szerkezete és működése - a vizeletelvezető- és tároló rendszer - a vizelet - az egészségnevelés célja, feladata. - az egészségnevelés során alkalmazható egyéni, csoportos és egyéb szervezeti formák, módszerek, eszközök 19.B. Beszéljen a hidroterápia történetéről, alapfogalmairól! - vallás és fürdőzés - a fürdők társadalmi szerepe - Magyarország fürdői a római és a középkorban - közönséges víz, ásványvíz, termálvíz, egyszerű termálvíz, gyógyvíz, geotermikus gradiens Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

22 20.A. Ismertesse a beteggel történő hiteles kommunikáció főbb szabályait, a kapcsolatteremtés és a kapcsolatfenntartás módszereit! - az egészségügyi szakdolgozó-beteg együttműködés javításának kommunikációs lehetőségei - a kapcsolatfelvétel, a bemutatkozás jelentősége és általános szabályai - az időskor kommunikációs jellemzői, kommunikációs nehézségek, akadályok - figyelemfelhívó jelek a páciens kommunikációjában - kapcsolat, kommunikáció feszült, indulatos betegekkel - kommunikáció a hozzátartozókkal - kommunikáció az egészségügyi team tagjai között - telefonos kommunikáció szabályai az egészségügyben 20.B. Beszéljen a hidroterápia emberi szervezetre gyakorolt hatásáról! - hőhatás - hőfokok - mechanikai hatás Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

23 21.A. Mutassa be röviden az idegrendszer felépítését és működését! - a szomatikus és vegetatív idegrendszer - az agyvelő részei - a gerincvelő szürkeállományának szerkezete - a gerincvelő pályarendszerei - a központi idegrendszer burkai - az agyvíz - az agyidegek általános anatómiai jellemzői, néhány agyideg jellemzése - a gerincvelői idegek általános anatómiai jellemzői, - az idegfonatok és legfontosabb ágaik - a gerincvelői szelvény fogalma, a szelvények száma és jelölése - a bőrszelvény vagy dermatoma - a szimpatikus idegrendszer hatásai - a paraszimpatikus idegrendszer hatásai 21.B. Beszéljen a vízgyógyászati kezelések általános szabályairól, és a szervezet hőszabályozásáról! - általános állapot - enyhe- közepes-erős inger - hő és terjedése - a hőérzetet befolyásoló tényezők - a szervezetet érő termális hatásokra kialakuló biológiai válasz és védekező reakció Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

24 22.A. Ismertesse az idegrendszeri betegségek főbb jellemző tüneteit! Jellemezze az idegrendszeri fertőzések és a koponyaűri nyomásfokozódás legjellemzőbb tüneteit! - az idegrendszeri betegségek főbb jellemző tünetei - idegrendszeri fertőzések legjellemzőbb tünetei - koponyaűri nyomásfokozódás riasztó tünetei 22.B. Ismertesse a hidroterápia javallatait, relatív ellenjavallatait! Beszéljen a borogatások és pakolások (göngyölések) formáiról a különböző hőmérsékletű és kiterjedésű fürdőkezelésekről! - indikációk, kontraindikációk - a borogatások kivitelezési szabályai - a pakolások (göngyölések) kivitelezési szabályai, fajtái - hidegfürdő, meleg fürdő, forrófürdő kivitelezési szabályai - váltott hőfokú láb, illetve taposófürdő, Kneipp - végtag fürdőkezelések Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

25 23.A. Mutassa be röviden a belső elválasztású (endokrin) mirigyek rendszerét! Jellemezze a cukorbetegséget! Definiálja az epidemiológia tárgyát, a mortalitás, morbiditás fogalmát! - a belső elválasztású mirigyek általános jellemzői - a belső elválasztású mirigyek felsorolása, fontosabb hormonjaik és azok hatásai - a cukorbetegség lényege - a cukorbetegség legfontosabb tünetei és késői szövődményei - az epidemiológia tárgya - a mortalitás, morbiditás fogalma 23.B. Ismertesse a zuhanykezelések fajtáit! - skótzuhany - szájzuhany - örvényfürdő (rész-teljes) - víz alatti vízsugár masszázs Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

26 24.A. Sorolja fel az érzékszerveket és jellemezze azokat röviden! Ismertesse a bőr anatómiai felépítését, funkcióit és függelékszerveit! - a látószerv felépítése és működése - a halló- és egyensúlyozó szerv felépítése és működése - a szaglószerv - az ízlelőszerv - a tapintó érzékszerv - a bőr általános jellemzése - a hám, az irha és a bőralja részletes jellemzése - a bőr funkciói - a hám függelékszervei 24.B. Beszéljen a súlyfürdő (subaqualis tractio) történetéről, hatásmechanizmusáról, határozza meg a helyét a mozgásszervi megbetegedések kezelésében, alkalmazásában! Ismertesse a száraz tractiók fajtáit, történetét, működésüket! - Moll-féle súlyfürdő - Papp-féle (lyra) súlyfürdő - Glisson-féle függesztés (művi testi húzás) - denevérpad - a súlyfürdő felépítése pontos függesztés - indikációk (relatív-abszolút) - kontraindikációk (általános, mozgásszervi) Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

27 25.A. Definiálja a baleset fogalmát! Osztályozza a sérüléseket! Jellemezze a nyílt lágyrész-sérüléseket (sebek)! Sorolja fel a csonttörések formáit, tüneteit, szövődményeit! - a baleset fogalma, a sérülések osztályozása - a sebek fogalma - sebtípusok csoportosítása - a csonttörések formái - a csonttörések tünetei - a csonttörések szövődményei 25.B. Ismertesse a széndioxidgáz fizioterápiás alkalmazásait, hatását. - szénsavhókezelés - szénsavgázfürdő (mofetta) - szénsavas fürdő kezelés Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

28 26.A. Mutassa be a leggyakoribb degeneratív ízületi és gerincbetegségeket röviden! - degeneratív ízületi betegségek - degeneratív gerincelváltozások 26.B. Ismertesse a hőlég és a nedves gőzkamrák (gőzfürdő) kialakítását, használatuk szabályait! Beszéljen a szauna történetéről, fejlődéséről, használatának szabályairól! Ismertesse a szauna mester feladatait, az alapprogramokat (felöntések)! - működési mechanizmusuk - élettani hatások, hatásmechanizmusuk - indikációk-kontraindikációk - alkalmazásuk szabályai - római fürdők - Finn szauna története, a szaunában alkalmazott eszközök - szaunázás szabályai - a szauna mester feladata - felöntések fajtái - munka és balesetvédelem Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

29 27.A. Mutassa be a leggyakoribb gyulladásos ízületi és gerincbetegségeket! - ízületi gyulladások lényege, felosztása, fő tünetei - monarthritisek - oligoarthritisek - a gerinc gyulladásos megbetegedései 27.B. Ismertesse a balneoterápia definícióját, alapfogalmait! Mutassa be a magyarországi gyógyhelyeket, és azok gyógyvizeit! - termálvíz, ásványvíz, gyógyvíz, gyógyhely - fürdőkúrák szabályai, technikai lebonyolítása fürdőreakció, fürdőfáradtság, komplex kezelés - vidéki és budapesti fürdők Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

30 28.A. Csoportosítsa a leggyakrabban előforduló fejfájástípusokat és jellemezze azokat! - elsődleges vagy önálló fejfájások - másodlagos vagy tüneti fejfájások - sürgősségi tünetek fejfájásnál 28.B. Ismertesse a magyarországi gyógyvizek alkalmazási területei! Beszéljen az ivókúrákról! - fürdőkúra-ivókúra és alkalmazásuk szabályai - javallatok-ellenjavallatok, a gyógyvizek fajtái és összetételük szerint Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

31 29.A. Csoportosítsa az agyi érbetegségeket és az epilepszia formáit! Jellemezze legfontosabb tüneteiket! - agyi keringészavarok felosztása (kóreredet és kórlefolyás szerint) - TIA (átmeneti ischaemiás roham) fogalma, fő tünetei - stroke lényege - TIA és a stroke gyors diagnosztikus felmérése - az epilepszia lényege, felosztásuk a rohamok lezajlása alapján - a generalizált epilepszia jellemzése - elsősegélynyújtás epilepsziás nagyroham esetén 29.B. Ismertesse a peloid fogalmát, a peloidok osztályozását, azok alkalmazását a hidroterápia történetében! Beszéljen az iszapkezelések hatásairól! Ismertesse a magyarországi gyógyiszapokat! - szerves-szervetlen-tőzegek-gyógyföldek-kevert és mesrterséges peloidok (parafangó) - nílusi iszap, Celsus, Paracelsus - fizikai- kémiai-biológiai - kolopi- marosi-hévízi gyógyiszapok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

32 30.A. Nevezze meg a mozgásszervek legfontosabb lágyrész reumatikus megbetegedéseit! Röviden jellemezze azok legfontosabb tüneteit! Mutassa be a csontritkulás lényegét! - a mozgásszervek lágyrészei - a lágyrész reumatikus megbetegedések jelentősége - legfontosabb kórképek jellegzetes tünetei - csontritkulás lényege, jelentősége, rizikófaktorai, jellegzetes tünetei. 30.B. Ismertesse az iszapkezelések formáit és az iszapkezelések metodikáját! Beszéljen a paraffin alkalmazásáról mozgásszervi megbetegedések esetén! - iszaptó-fürdő, iszapmedence, iszapkád - iszappakolás-vödör - iszapkompressz (otthon is alkalmazható) - iszapprésnedv-iontoforesis, - pakolás kivitelezése - meleg, mitigált, hideg, bőrgyógyászati, nőgyógyászati iszapkezelés (nadrág-hüvelyiszap) - óvatossági-balesetvédelmi rendszabályok - szakdolgozói teendők - a paraffin fizikai tulajdonságai, terápiás hatása, a kezelés kivitelezése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

33 AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI Tanári példány 1.A. Ismertesse az emberi test felépítésének általános elveit, fő részeit, síkjait, irányait és tengelyeit! - kétoldali részarányosság, szelvényezettség - az emberi test fő részei - az emberi test fő síkjai, irányai és tengelyei - részarányosság (szimmetria), kétoldali részarányosság (bilaterális szimmetria) - szelvényezettség (metameria) - az emberi test fő részei: - fej: homlok, nyakszirt, halánték, fülkagylók, arc, szemek, orr, száj - nyak: ádámcsutka, tarkó - törzs: testüreg, mellkas, mell, emlők, hát, mellüreg; has (köldök, comb- vagy lágyékhajlat, ágyék, hasüreg); medence (medence üreg, csípőcsont taraja, kereszttájék, fardomborulat, gát) - végtagok: - felső végtag: vállöv, kar, könyökhajlat, könyök, alkar, kéz, tenyér, kézhát - alsó végtag: csípő, comb, térd, térdhajlat, lábszár, láb, lábhát, talp - fő síkok: középsík, nyílirányú sík, homloksík, vízszintes helyzetű sík - fő irányok: jobb és bal oldal, elülső vagy hasi fekvés, hátulsó vagy háti fekvés, a középvonalhoz közelebbi és távolabbi helyzet, felső vagy feji helyzet, alsó vagy farki helyzet, haránt irány, hosszirány, befelé és kifelé néző felszín, felületes és mély, törzshöz közelebb és távolabb eső, tenyéri és kézháti oldal, talpi és lábháti oldal - fő tengelyek: függőleges, nyílirányú és haránt irányú tengely 1.B. Ismertesse a masszázs fogalmát, történetét, felosztását és helyét a fizioterápiában! - definíció - időrendi felsorolás - fajtái - nyugati és keleti masszázsfajták - India, Egyiptom, Kína, Görög-római kultúra, Római Birodalom, Arabok, Középkor (Európa Magyarország), XIX-XX. századi Európa. - Huang Ti, Hippokratész, Galénus, Aszklépiosz, Celsus, Avicenna, Hyeronymus Mercurialis, - Ambroise Paré, P.H.Ling, Mezger, Hoffa, Head-Mackenzie, Glaser-Dalicho, Elisabeth Dicke, - Paul Vogler. - frissítő-higiénikus, sport, diagnosztikus, gyógymasszázs,(svédmasszázs). - kínai, siatsu, yumeiho, thai, ayurvedikus, do in, stb.

34 2.A. Mutassa be az emberi test szerveződését: sejtek, alapszövetek, szervek, szervrendszerek! - a sejtek felépítése, életműködései - alapszövetek (hám-, kötő- és támasztó-, izom-, idegszövet) - szervek, szervrendszerek - a sejt fogalma, - a sejtek alakja, nagysága, - a sejtek alkotórészei: sejthártya, sejtplazma, sejtmag, sejt szervecskék: sejtközpont, mitokondriumok, endoplazmatikus membránrendszer, riboszómák, Golgi-apparátus, lizoszómák, - a sejtek életműködései: sejtanyagcsere, sejtmozgás, ingerlékenység, sejtnövekedés, sejtosztódás - a szövet fogalma, - a szövetek fajtái és rövid jellemzésük: hámszövet: fedőhám, mirigyhám, pigmenthám, érzékhám, felszívóhám kötő- és támasztószövet: kötőszövet (lazarostos, tömöttrostos, speciális), zsírszövet (sárga, barna), porcszövet (hialinporc vagy üvegporc, rugalmasrostos porc, kollagénrostos porc), csontszövet (csontsejtek, csontképző és csontfaló sejtek, szerves és szervetlen sejtközötti állomány) izomszövet: harántcsíkolt, sima- és szívizomszövet idegszövet: az idegsejtek feladata, csoportosítása, részei: sejttest, nyúlványok, végfácska; gliasejtek: macroglia, microglia, oligodendrogiasejt, Schwann-sejtek, idegrosthüvelyek szerepe - szervrendszerek megnevezése: mozgás szervrendszere: csontvázrendszer, izomrendszer; keringési szervek rendszere, zsigeri rendszerek: légző-, emésztő-, vizelekiválasztó- és nemi szervek rendszere; érzékszervek rendszere 2.B. Ismertesse a masszázs élettani hatását az emberi szervezetre! - helyi hatások - általános hatások - távolhatások - hatása a bőrre, kötőszövetre, izomzatra, idegrendszerre, keringésre - konszenzuális, szegmentális, reflektórikus - circulus vitiosus - a fájdalom jellege, oka, típusai, jellemzői

35 3.A. Jellemezze általánosságban a mozgás szervrendszerét! Sorolja fel a csontok általános tulajdonságait, jellemezze a csontok felépítését, szerkezetét, járulékos részeit! Nevezze meg a csontok összeköttetéséinek formáit! - a csontvázrendszer általános jellemzése - a csontok alakja, szerkezete - a csont járulékos alkotórészei - a csontok összeköttetéseinek formái és rövid jellemzésük - a csontvázrendszer általános jellemzése: csontvázrendszer részei: csontok, szalagok, ízületek, járulékos alkotórészek, csontvázrendszer feladatai, csontok száma, csontrendszer súlya, a csontok fizikai tulajdonságai - a csontok alakja, szerkezete: a csontok makroszkópos szerkezet: csontkéreg, szivacsos állomány; a csontok hosszirányú és vastagságbeli növekedése; a csontok csoportosítása alakjuk szerint: csöves, köbös, lapos, szabálytalan csontok; a csontok reliefje, felszíne - a csont járulékos alkotórészei: csonthártya, vörös és sárga csontvelő, porc - a csontok összeköttetéseinek formái: folytonos vagy folyamatos csontösszeköttetés: kötőszövetes (varratok, szalagos összeköttetés, beékelődés), porcos és csontos összeköttetés megszakított csontösszeköttetés vagy ízület 3.B. Beszéljen a masszőri tevékenység személyi és tárgyi feltételeiről és a masszőri alkalmasság kritériumairól! Ismertesse a masszázs indikációit valamint kontraindikációit! - szakmai végzettség - egészségügyi és pályaalkalmassági követelmények, saját egészségünk védelme - ANTSZ előírások - kommunikáció (egészségügyi személyzet, beteg) - adatvédelem - kézápolás, ruházat, higiénia, munkavégzés, intimitás, hőmérséklet - masszázshelyiség, masszázságy, masszázsszék - munka, baleset és tűzvédelem - javallatok frissítés céljából - relatív és abszolút ellenjavallatok

36 4.A. Jellemezze az ízületeket! Nevezze meg az ízületi sérülések formáit és legfontosabb tüneteit! - az ízület fogalma, jellemző (obligát) és járulékos alkotórészei - az ízületek összetartásában szerepet játszó tényezők - az ízületek kitüntetett helyzetei (alapállás, középállás) - az ízületek osztályozása, - az ízületekben lehetséges fő mozgások - ízületi sérülések formái, jellemző tünetei - az ízület fogalma, - az ízület jellemző (obligát) alkotórészei: ízvég vagy ízfelszín, ízületi porc, ízületi tok, ízületi üreg, ízületi szalag, ízületi nedv - az ízület járulékos alkotórészei: discus, meniscus, ízületi tömlő, rostporcos ízvápaajak - az ízületek összetartásában szerepet játszó tényezők: ízületi szalagok, ízületi tok, légnyomás, környező izmok, porfelszínek közötti tapadás, egyéb lágyrészek - az ízületek kitüntetett helyzetei: normál vagy alapállás, középállás vagy nyugalmi helyzet - az ízületek osztályozása: - mozgásképességük alapján: feszes és laza ízületek - a mozgási tengelyek száma szerint: egytengelyű ízületek (henger és forgóízület), kéttengelyű ízület (tojás és nyeregízület), soktengelyű vagy szabadízületek - a kapcsolódó csontok száma szerint: egyszerű és összetett ízületek - az ízületekben lehetséges fő mozgások: hajlítás és feszítés, távolítás és közelítés, forgatás - ízületi sérülések formái, jellemző tünetei: - zúzódás: duzzanat, nyomásérzékenység, mozgásbeszűkülés, vérömleny - rándulás - ficam: rugalmas rögzítettség, üres ízvápa, duzzanat, deformitás, nyomásérzékenység, vérömleny kifejezett fájdalom - szalagszakadás: instabil ízület, az ízület a sérült szalag oldalán nyílik, keresztszalag szakadásnál ún. asztalfiók tünet 4.B. Ismertesse a masszázs során alkalmazott vivőanyagokat, hatóanyagokat, illetve a segéd és kényelmi eszközöket! - vivőanyagok fajtái és azok használata - hatóanyagok fajtái és azok használata - illóolajok és aromaterápiás készítmények alkalmazásának főbb területei és alkalmazásuk szabályai: antimikrobális, nyugtató-szorongásoldó, mozgásszervi betegségeksportsérülések, légzőszervi megbetegedések, emésztőrendszer megbetegedései, bőrbetegségek, vizeletkiválasztó rendszer betegségei - párnák, ékek, textíliák és azok használata

37 - talcum (higroszkópikus zsírkő) - krémek (alap, zsíros, vizes), spazmolitikus, analgetikus, antiflogisztikus, sport - szappanos masszázs (lanolinos, olívaolajos, stb.) - masszázsolajok (növényi, ásványi olajok) - illóolajok, hatóanyagok: cickafark, fahéj, teafa, citromfű, levendula, rozmaring, borsmenta, kámfor, kapszaicin, eukaliptusz, kakukkfű, fenyő, édeskömény, ánizs, boróka, kamilla, stb. - allergiás bőrpróba

38 5.A. Mutassa be a mozgás szervrendszer aktív részét! Jellemezze a fontosabb izom- és ínsérüléseket! - az izmok általános tulajdonságai, izmok csoportosítása, járulékos részei - az izomműködés élettana - izom- és ínsérülések - az izmok általános tulajdonságai: izmok száma, súlya, színe, részei, eredés, tapadás, az mozgató feladatai, az izmok erei és idegei - izmok csoportosítása: alaki sajátosságok szerint, egymáshoz viszonyított működésük szerint (funkció szerinti csoportosítás), az ízületben létrehozott mozgás iránya szerint, működésük alapján, testtájak szerint, eredésük szerint - az járulékos részei: súrlódáscsökkentő berendezések (ínhüvely, nyálkatömlő), az izmok és inak burkai, izompólya - az izomműködés élettana: izomtónus, izomvédekezés, motoros egység, neuromuscularis ingerületátvitel, izomfeszülés, ill. összehúzódás, izomrángás, izomerő, fiziológiás tetanus, elektromos jelenségek, energiát szolgáltató kémiai folyamatok, az izom hőtermelése, az izomfáradás - izom- és ínsérülések: szakadás, rotátor köpeny sérülése, kétfejű karizom sérülése, Achillesín szakadása) 5.B. Ismertesse a klasszikus svédmasszázs különféle fogásnemeit, azok sorrendjét, és a kiegészítő masszázsfogások alkalmazásának szempontjait! - masszázs előkészítése - alapfogások - kiegészítő masszázsfogások - relaxálás-tonizálás - beteg elhelyezése - simítás, intermittáló nyomás, dörzsölés, gyúrás, rezegtetés, ütögetés - szitálás mángorlás, görgetés, felrázás, kirázás, stb. - beteg a lehető legellazultabb izomzattal legyen - párnák típusai

39 6.A. Ismertesse a koponya csontjait, összeköttetéseit, izmait és leggyakoribb sérüléseit! - az arc- és az agykoponya csontjai - az arckoponya üregei - a koponya csontjainak összeköttetései - a fej izmai - a koponya leggyakoribb sérülései - az agykoponya sérülései, koponyaalapi sérülések, a koponya- és agysérülések vérzéses szövődményei - az arckoponya csontjai: orrüreg körüli csontok (rostacsont, ekecsont, orrcsont, könnycsont, orrkagylók); szájüreg körüli csontok (felső állcsont, állkapocs, szájpadcsont, járomcsont) - az agykoponya csontjai: nyakszirtcsont, ékcsont, homlokcsont, falcsont, halántékcsont - az arckoponya üregei: csontos szájüreg, szemüreg, orrüreg az orrmelléküregekkel - a koponya csontjainak összeköttetései: folytonos összeköttetések (varratok), állkapocsízület - a fej izmai: - fejtető izma (homloki és nyakszirti izomhas, fejsisak) - fül körüli izmok - arcizmok: mimikai izmok (szem, száj és orr körüli izmok); rágóizmok (rágóizom, halántékizom, külső és belső röpizom) - a koponya leggyakoribb sérülései: - az arc- és agykoponya lágyrész sérülései - az arckoponyatörések (orrcsonttörés, maxillatörés, járomcsonttörés) - állkapocsficam - az agykoponya sérülései agyrázkódás, agyzúzódás, koponyacsont-törés - koponyaalapi sérülések (elülső-, középső- és hátsó koponyagödör törése) - a koponya- és agysérülések vérzéses szövődményei: dura körüli, dura alatti, agyon belüli vérömleny 6.B. Részletesen ismertesse a svédmasszázs klasszikus alapfogását a simítást! - célja és szerepe - hatásai (mechanikus, élettani, általános, távolhatás) - kivitelezése (hol-hogyan?) - iránya-intenzitása - fajtái - bevezető- átvezető-levezető (effleurage) - cutan communicatio, captatio benevolentiae, párhuzamos kéztartás a kezelt felülettel - hüvelykujj tenyéri felszínével, ökölbeszorított kéz ujjainak háti felszínével, egész tenyérrel vagy ököllel, ujjak tenyéri felszínével alkalmazzuk

40 - egykezes, kétkezes, váltott kezes, felületes, közepes, mély, nehezített, hosszanti, haránt, - szimmetrikus, körkörös, háromkörös, félkörös, nyolcas, spirál, cikcakk, U alakú, D alakú, stb 7.A. Ismertesse a nyak izmait! Vázolja fel az egészségügyi etika alapelveit, jellemezze az etikai kódex által közvetített értékeket! - nyakizmok - az egészségügyi etika alapelvei - az egészségügyi etika kialakulása és alapjai - az egészségügyi etika alapelvei - etikai értékek az egészségügyben - nyakizmok: - felületes nyakizmok (nyaki bőrizom, fejbiccentő izom) - nyelvcsont feletti és alatti izmok, - mély nyakizmok: elülső és oldalsó csoport (scalenus csoport) - tarkó- és nyakizomzat: felületes és mély csoport - bioetika, - Hippokratészi eskü, - az autonómia tiszteletének elve, - a Ne árts! elve, - a jótékonyság elve, - az igazságosság elve 7.B. Részletesen ismertesse a svédmasszázs klasszikus alapfogását, a dörzsölést! - célja - hatása (mechanikus, élettani, általános, távolhatás) - ritmusa - nem kívánt hatások - iránya-intenzitása- tempója-kivitelezése (helye-módja) - fajtái - ingerfogás (friction) - hisztamin-bradikinin - fájdalomcsillapítás fok - hüvelykujj tenyéri oldala, mutató-középső ujj tenyéri felszíne, thenar, hypothenar, ököl, PIP-DIP, - vasaló, gyalu, tenyérgyök, gereblye, hernyó, fűrész, rombusz, fenyő, sávozó-vonalazó, cikcakk - egykezes, kétkezes, hosszanti, haránt, körkörös - felületes, mély - gyors

41 8.A. Ismertesse röviden a törzs csontjait, összeköttetéseit, a mellkas deformitásokat, valamint a gerinc fontosabb ortopédiai betegségeit és sérüléseit! - a törzs csontjainak csoportosítása és jellemzésük - a gerinc összeköttetései, görbületei és mozgásai - a gerinc és a koponya összeköttetései - a bordák összeköttetései a mellcsonttal és a csigolyákkal - mellkas deformitások - a gerinc fontosabb ortopédiai betegségei - a gerinc fontosabb sérülései - a törzs csontjai: csigolyák (valódi- és álcsigolyák), bordák (valódi-, ál- és repülőbordák), mellcsont (markolat, test, kardnyúlvány) - a valódi csigolyák összeköttetései: folytonos összeköttetések (csigolyaközti porckorong, szalagos összeköttetések); ízületek - a gerinc görbületei: lordosis, kyphosis, scoliosis - a gerinc mozgásai: előre- és hátrahajlás, oldalirányú hajlás, torziós mozgás, rugószerű mozgás - a gerinc és a koponya összeköttetései: fejgyám-nyakszirti tojásízület, az I. és II. nyakcsigolya közti forgó ízület - a II-VII. bordák összeköttetései a mellcsonttal: feszes ízülettel, I. borda összenövéssel kapcsolódik a mellcsonttal - a bordák összeköttetései a csigolyákkal: a bordák fejecskéi a csigolyatesttel, a bordagumók a harántnyúlványokkal ízesülnek a csigolyákkal - mellkasdeformitások: tölcsér- és tyúkmell - a gerinc fontosabb ortopédiai betegségei: - scoliosis: fogalma (a gerincnek a homloksíkban bekövetkezett elhajlása), funkcionális és - strukturális scoliosis jellemzői (bordapúp), kompenzált és dekompenzált scoliosis - tartáshibák: fogalma (a gerinc nyílirányú síkban levő görbületeinek a fiziológiástól való eltérése, mely aktív izomerővel korrigálható), formái (domború-, nyerges- és lapos hát) - Scheuermann-féle megbetegedés: lényege, fő tünetei, - fejlődési rendellenességek: csigolyaív-szakadás és csigolyacsúszás, sacralisatio, lumbalisatio, Bastrup szindróma, spina bifida occulta - a gerinc fontosabb sérülései: gerinczúzódás, -rándulás, csigolyaficam, -törés, nyaki gerincsérülések 8.B. Részletesen ismertesse a svédmasszázs klasszikus alapfogását a gyúrást! - célja, jellemzői - hatása (mechanikus, élettani, általános, távolhatás) - kivitelezés (hibás technika) - iránya, intenzitása, tempója, kivitelezése (helye-módja) - fajtái

42 - petrissage - tónusfokozó/keringésjavító/oxigenizáció/vasodilatatio (lazító) - shunt hatás - lassú/gyors - egykezes, kétkezes, kiemelt, félkörös, körkörös, - olló (nem az ujjak végén van a hangsúly, az csípésérzés) - haránt, vongálás, plesselés, redőtolás, Thomsen, gyömöszölő, S alakú, cipózás, stb.

43 9.A. Ismertesse a törzs izmait és működésüket! Definiálja a légzési segédizmokat! - a mellkas izmai - a hasizmok - a hátizmok - légzési segédizmok definíciója - a mellkas izmai: felületes mellkasizmok (nagy mellizom, kis mellizom, kulcscsont alatti izom, elülső fűrészizom), mély vagy saját izmok (külső és belső bordaközi izmok, bordaemelő izmok, rekeszizom) és működésük - a hasizmok: egyenes hasizom, külső ferde hasizom, belső ferde hasizom, haránt hasizom, négyszögű ágyékizom; a hasizmok beidegzése és együttes működése - a hátizmok: felületes hátizmok (csuklyásizom, széles hátizom, kis és nagy rombuszizom, lapockaemelő izom, hátsó fűrészizmok), axialis törzs- és nyakizmok; a hátizmok működése és beidegzése - légzési segédizmok (minden izom, amelyik a bordákon vagy szegycsonton ered vagy tapad, segít a be- vagy kilégzésben) 9.B. Részletezze a svédmasszázs klasszikus alapfogását a vibrációt és a rezegtetést! - célja - hatása (mechanikus, élettani, általános, távolhatás) - kivitelezése, technikája - alkalmazás helye és iránya - tempója - tónuscsökkentő - lazító, fájdalomcsillapító, nyugtató - nyákoldó (bronchus szekréció) - teljes tenyér, tenyérgyök, kéz él, ujjbegy, ököl rezgés/másodperc - hajlított könyökkel vagy egyenes karral

44 10.A. Ismertesse a felső végtag csontjait, összeköttetéseit, valamint fontosabb ortopédiai betegségeit, leggyakoribb sérüléseit! - a vállöv vagy felső függesztő öv és a szabad felső végtag csontjai és rövid jellemzésük - a vállöv vagy felső függesztő öv és a szabad felső végtag ízületeinek felépítése és működésük - a felső végtag fontosabb ortopédiai betegségei és rövid jellemzésük - a felső végtag leggyakoribb sérülései - a felső függesztő öv vagy vállöv csontjai és rövid jellemzésük (lapocka, kulcscsont) - a szabad felső végtag csontjai és jellemzésük (kar: karcsont; alkar: orsócsont, singcsont; kéz: kéztő, kézközép, kézujjak) - a vállöv vagy felső függesztő öv ízületeinek felépítése és működésük (váll-kulcscsonti ízület, szegy-kulcscsonti ízület; korlátozott szabadízületek, emelés, süllyesztés, előre- és hátrahúzás, kisfokú forgómozgás) - a szabad felső végtag ízületeinek felépítése és működésük: - vállízület: gömb vagy szabadízület, közelítés, távolítás, hajlítás, feszítés, horizontális síkban közelítés, távolítás, a karcsont hossztengelyében forgó mozgás - könyökízület: csukló-forgó ízület, hajlítás és feszítés, hanyintás és borintás - kéz ízületei: - kézcsukló ízület (kéttengelyű tojásízület, tenyéri és kézháti irányba hajlítás, orsócsonti és singcsonti irányba távolítás - kéztőcsontok közti ízület (feszes ízület) - közös kéztő-kézközép ízület (feszes ízület) - hüvelykujj kéztő-kézközép ízület (kéttengelyű nyeregízület, közelítés, távolítás, szembehelyezés, visszahelyezés) - kézközépcsont-ujjízületek (korlátozott szabadízületek, hajlítás, feszítés, közelítés, távolítás) - hüvelykujj kézközép-ujjízület (egytengelyű hengerízület, hajlítás és feszítés) - ujjpercek közötti ízületek (egytengelyű hengerízület, hajlítás és feszítés) - a felső végtag fontosabb ortopédiai betegségei és rövid jellemzésük: születési felsővégtagbénulás, szokványos vállficam, teniszkönyök, golfkönyök, a kéz fejlődési rendellenességei - a felső végtag leggyakoribb sérülései: kulcscsonttörés, kulcscsontficam, lapockatörés, vállficam, karcsont törése, könyökficam, könyöktörés, alkartörés, orsócsonttörés, sajkacsonttörés 10.B. Részletezze a svédmasszázs klasszikus alapfogását az ütögetést! - célja - hatása (mechanikus, élettani, általános, távolhatás - kivitelezés, kontraindikációk és nem kezelhető testtájak - irány, tempó

45 - tapotement - tónusfokozó, reflexes izomspazmus - fájdalomcsillapító, váladéklazító - reflexes értágító, erős ingerfogás - ujjbegyes, vágás, paskolás, hanyított öklözés - distáltól proximál, caudától craniál felé

46 11.A. Ismertesse a felső végtag izmait! - vállizmok - karizmok - alkarizmok - a kéz izmai - az epidemiológia tárgya - a mortalitás, morbiditás fogalma - vállizmok, - deltaizom, - lapockaizmok: rotátor köpeny izmai (tövis feletti izom, tövis alatti izom, kis görgetegizom, lapocka alatti izom), nagy görgetegizom - karizmok: hajlítók (kétfejű karizom, karizom, hollócsőr karizom) feszítők (háromfejű karizom, kampóizom) - alkarizmok: hajlítók (borintást végző izmok: hengeres borintó izom, négyszögletű borintó izom; csuklóra ható hajlító izmok: orsócsonti csuklóhajlító izom, singcsonti csuklóhajlító izom, hosszú tenyérizom; ujjakra ható izmok: felületes és mély ujjakat hajlító izom, hosszú hüvelykujjhajlító izom) feszítők (hanyintást végző izmok: hanyintó izom, karorsói izom; csuklóra ható feszítő izmok: hosszú és rövid orsócsonti csuklófeszítő izom, singcsonti csuklófeszítő izom; ujjakra ható feszítő izmok: közös ujjakat feszítő izom, a kisujj feszítőizma, rövid és hosszú hüvelykujjfeszítő izom, a mutatóujj feszítőizma, hosszú hüvelykujj távolító izom) - a kéz izmai: tenyérizmok (hüvelykpárna izmai, kisujjpárna izmai, tenyérárok v. tenyérközép izmai: gilisztaizmok, tenyéri csontközi izmok) kézháti izmok (kézháti csontközti izmok) 11.B. Beszéljen a kiegészítő masszázsfogásokról! Részletezze őket az alábbi szempontok szerint! - intermittáló nyomás: - célja, hatása, kivitelezése, iránya, tempója, fajtái - felrázás: ülve, hason, hanyatt - célja, hatása, kivitelezése, tempója - kirázás: - célja, lényege, hatása, kivitelezése, tempója - véna és nyirokkeringési zavar (distáltól proximál felé proximáltól indulva és fokozatosan - egyre lejjebbről kezdve) - bázislégzésjavítás - Trendelenburg helyzet gravitációs hatás

47 - medence-mellkas felrázás, a mellkas intermittáló rugózása - m.gastronemius, m.triceps surae - ödéma megszüntetése, csökkentése a keringésnek megfelelő tempóban

48 12.A. Ismertesse az alsó végtag csontjait, összeköttetéseit, valamint fontosabb ortopédiai betegségeit, leggyakoribb sérüléseit! - a medenceöv vagy alsó függesztő öv csontjai és rövid jellemzésük - a szabad alsó végtag csontjai és rövid jellemzésük - a medenceöv ízületeinek felépítése és működésük - a szabad alsó végtag ízületeinek felépítése és működésük - a láb szerkezete, a lábboltozatok jelentősége, kialakulása - az alsó végtag fontosabb ortopédiai betegségei és rövid jellemzésük - az alsó végtag leggyakoribb sérülései - a medenceöv vagy alsó függesztő öv csontjai és rövid jellemzésük: 2 medencecsont (szeméremcsont, ülőcsont, szeméremcsont), keresztcsont; a medence jellemzése (részei, szerepe) - a szabad alsó végtag csontjai és rövid jellemzésük: comb (combcsont), lábszár (sípcsont, szárkapocs) láb (lábtő, lábközép, lábujjak) - a medenceöv ízületeinek felépítése és működésük: keresztcsont-csípőcsont ízület v. medenceízület, a szeméremcsontok összeköttetése - a szabad alsó végtag ízületeinek felépítése és működésük: csípőízület (szabadízület vagy dióízület, hajlítás, feszítés, közelítés, távolítás, rotáció), térdízület (csukló-forgó ízület, hajlítás, feszítés, ki- és befelé rotáció), lábszárcsontok összeköttetései, láb ízületei (felső ugróízület vagy bokaízület: egytengelyű hengerízület, hajlítás, feszítés; alsó ugróízület: forgó ízület, hanyintás és borintás; Chopart ízületi vonal, lábtő-lábközép ízületek, ujjízületek - a láb szerkezete: haránt- és hosszanti boltozat, a lábboltozatok jelentősége, kialakulása - az alsó végtag fontosabb ortopédiai betegségei és rövid jellemzésük: veleszületett csípőficam, Perthes kór, felnőttkori ismeretlen eredetű combfej elhalás, szokványos térdficam, gacsos térdállás, donga térdállás, térdkalács porcszövetének lágyulása, veleszületett dongaláb, lúdtalp, harántboltozat süllyedése, bütyök, sarokcsonti sarkantyú, kapalácsujj - az alsó végtag leggyakoribb sérülései: combnyaktörés, combcsont testének törése, térdzúzódás, térdrándulás, térdkalácstörés, oldalszalag sérülés, keresztszalag-sérülés, meniscus sérülés, lábszártörés, bokarándulás, bokatörés, sarokcsonttörés 12.B. Ismertesse a masszázs szerepét a diagnosztikában! Beszéljen a has és a mellkas svédmasszázs kezeléséről! - fizikális vizsgálat (inspectio, palpatio tapintás), izomzat, kötőszövet állapotának vizsgálata, - fájdalom, funkciózavar, mozgáskorlátozottság, anatómiai elváltozások fajtái, stb. - betegelhelyezés, a kezelést módosító körülmények - kényelmi eszközök alkalmazása a beteg állapotának figyelembevételével - tájanatómia - a kezelendő terület behatárolása - a kezelés menete, sorrendje, alkalmazandó alap és kiegészítő masszázsfogások és azok - kivitelezése, fogások iránya sorrendje - kezelési terv felállítása

49 - circulus vitiosus - a fájdalom jellege, oka, típusai, jellemzői. - indikációk-kontraindikációk - inspectio - szóbeli tájékozódás palpatio - fájdalom típusa (lokális-kisugárzó, stb.) - a kezelést módosító tényezők: akut trauma, gyulladás - protézisek, osteoporosis, haemophilia, spastikus és hypoton izomzat, - mozgáskorlátozottság, obstipatio, puffadás, hasi sérv, SPA, M. Schauermann, scoliosis, - asthma bronchiale, krónikus pneumonia, pectus excavatum-carinatum, stb. - párnák (has, henger, ék)

50 13.A. Ismertesse az alsó végtag izmait! - csípőizmok - combizmok - a lábszár izmai - a láb izmai - csípőizmok: belső csípőizmok: csípő-horpaszizom, körteképű izom, belső elfedőizom külső csípőizmok: nagy-, középső- és kis farizom, combpólyafeszítő izom, négyszögű combizom, külső elfedőizom, felső és alsó ikerizom - combizmok: feszítők: szabóizom, négyfejű combizom hajlítók: félighártyás izom, féliginas izom, kétfejű combizom közelítők: fésűsizom, karcsúizom, hosszú-, rövid- és nagy combközelítő izom - a lábszár izmai: feszítők: elülső sípcsonti izom, hosszú öregujjfeszítő izom, hosszú lábujjakat feszítő izom hajlítók: háromfejű lábikraizom, hátulsó sípcsonti izom, hosszú öregujjhajlító izom, hosszú lábujjakat-hajlító izom - szárkapcsi izmok: hosszú- és rövid szárkapcsi izom - a láb izmai: lábháti izmok: rövid öregujjfeszítő izom, rövid lábujjakat feszítő izom, lábháti csont közötti izmok talpizmok: öregujj-párna, kisujj-párna és talpközép izmai - a láb ínhüvelyei és pólyái (talpi bőnye) 13.B. Ismertesse a nyak-vállöv és a felső végtagok svédmasszázs kezelését! - betegelhelyezés, a kezelést módosító körülmények - kényelmi eszközök alkalmazása a beteg állapotának figyelembevételével - tájanatómia - a kezelendő terület behatárolása - a kezelés menete, sorrendje, alkalmazandó alap és kiegészítő masszázsfogások és azok - kivitelezése, iránya - kezelési terv felállítása - indikációk-kontraindikációk - inspectio - szóbeli tájékozódás palpatio - tapintás - a kezelést módosító tényezők: akut trauma, gyulladás, endo protézisek, osteoporosis, - haemophilia, spastikus és hypoton izomzat, mozgáskorlátozottság, fájdalom típusa (lokális- - kisugárzó), - PHS, RA, SPA, cervicobrachialgia, torticollis, nyaki borda, stb. a tanterv szerint - bénulások

51 14.A. Jellemezze a keringési szervrendszer részeit! Mutassa be a szív felépítését és működését! Sorolja fel a koszorúserek szűkületeire jellemző leggyakoribb kóros jelenségeket! - a keringési rendszer két fő része, rövid jellemzése - a szív anatómiai felépítése - a szív működése - az ischaemias szívbetegség formái, jellemző tünetei - a keringési rendszer két fő része (vérkeringés és nyirokkeringés), rövid jellemzése - a szív anatómiai felépítése: alakja, fekvése, nagysága, üregei, szívbillentyűk (zsebes, vitorlás), szívfal szerkezete, szív beidegzése, ingerképző és ingerületvezető rendszere, szív erei, szívburok - a szív működése: szívciklus, verőtérfogat, perctérfogat, szívhangok, a szív akciós árama, a vegetatív idegrendszer hatása a szívre, a szívizom oxigén- és energiaszükséglete - az ischaemias szívbetegség formái, (koszorúér-elmeszesedés, mellkasi szorító fájdalom, szívizomelhalás), jellemző tünetei 14.B. Ismertesse a lumboglutealis régió és a hát svédmasszázs kezelését! - betegelhelyezés, a kezelést módosító körülmények - kényelmi eszközök alkalmazása a beteg állapotának figyelembevételével - tájanatómia - a kezelendő terület behatárolása - a kezelés menete, sorrendje, alkalmazandó alap és kiegészítő masszázsfogások és azok - kivitelezése, fogások iránya sorrendje - kezelési terv - indikációk-kontraindikációk - inspectio - szóbeli tájékozódás palpatio - fájdalom típusa (lokális-kisugárzó, stb.) - a kezelést módosító tényezők: akut trauma, gyulladás - endoprotézisek, osteoporosis, haemophilia, spastikus és hypoton izomzat, - mozgáskorlátozottság, SPA, TEP, spondylolysis, spondylolysthesis, M.Scheuermann, - rotrusio disci intervertebralis, scoliosis, discopathia, ischias-lumboischialgia, stb.

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

Jóga anatómia és élettan

Jóga anatómia és élettan Jóga anatómia és élettan Csont és ízülettan II. (alsó végtag) Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2016.11.5-6. Medenceöv Keresztcsont az öt keresztcsonti csigolya össznövése Medencecsont csípőcsont,

Részletesebben

1.2. A mozgató szervrendszer

1.2. A mozgató szervrendszer 1.2. A mozgató szervrendszer Osváth P. (2010) Sportélettan, sportegészségtan, Budapest. (26-64. old.) Passzív mozgatórendszer: test csontjai, csontokat összekötő ízületek és ízületi szalagok. Aktív mozgatórendszer:

Részletesebben

Yoga anatómia és élettan

Yoga anatómia és élettan Yoga anatómia és élettan Áttekintés Csont és ízülettan I. (felső végtag) Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2015.08.15. Anatómia és Élettan 1. Csonttan 1. Keringés 2. Ízülettan 2. Légzés 3. Izomtan

Részletesebben

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Mozgás szervrendszer Fogak

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Mozgás szervrendszer Fogak Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana Mozgás szervrendszer Fogak Mozgás szervrendszer A helyváltoztatás az állatok jellemző képessége. A mozgásmód faji sajátosság eltérés rendellenesség Izmok aktív

Részletesebben

A 61. sorszámú Regeneráló balneoterápiás masszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 61. sorszámú Regeneráló balneoterápiás masszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 61. sorszámú Regeneráló balneoterápiás masszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 51 726 01

Részletesebben

Tartalom. 2.1 A csontrenszer biológiai szerepe

Tartalom. 2.1 A csontrenszer biológiai szerepe A mozgás szervrendszere Tartalom Szerkesztette: Vizkievicz András 1. Mozgásról általában 2.1 A csontrendszer biológiai szerepe 2.2 A csontok szerkezete 2.3 Csontok alakja 2.4 Csontösszeköttetések 3. Csontrendszer

Részletesebben

Koponya részei. Agykoponya - a koponya nagyobbik fele - 7 lapos csontból áll ( 2 páros, 3 páratlan )

Koponya részei. Agykoponya - a koponya nagyobbik fele - 7 lapos csontból áll ( 2 páros, 3 páratlan ) Koponya cranium Koponya részei Agykoponya - a koponya nagyobbik fele - 7 lapos csontból áll ( 2 páros, 3 páratlan ) Arckoponya - koponya elülső része - 15 csontból áll (6 páros, 3 páratlan ) - szabálytalan

Részletesebben

A mozgás. Rövid vázlat

A mozgás. Rövid vázlat A mozgás Rövid vázlat - a mozgástípusok - az aktív mozgás - a passzív mozgás - a helyváltoztató mozgás - a helyzetváltoztató mozgás - a mozgás szervrendszerének részei - az aktív része: az izomzat - az

Részletesebben

BESSIMEON. Általános masszázsfogások. Készítette: Steigervald Beáta és Pelle Tímea

BESSIMEON. Általános masszázsfogások. Készítette: Steigervald Beáta és Pelle Tímea BESSIMEON Általános masszázsfogások Készítette: Steigervald Beáta és Pelle Tímea 1 A masszázs alapszabályai: a masszázsnak nem szabad fájnia, mindig a szív felé masszírozunk, izmot masszírozunk nem a csontokat,

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43 A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. számú táblázat Gyógymasszőr NAPPALI óraterv. A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként

1. számú táblázat Gyógymasszőr NAPPALI óraterv. A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként 1. számú táblázat 54 726 04 Gyógymasszőr NAPPALI óraterv A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként A fő szakképesítésre vonatkozóan: 11499-12 Foglalkoztatás II. 54

Részletesebben

SYLLABUS MŰVÉSZETI ANATÓMIA II FÉLÉV

SYLLABUS MŰVÉSZETI ANATÓMIA II FÉLÉV SYLLABUS MŰVÉSZETI ANATÓMIA II FÉLÉV I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Képzőművészet-grafika Művészeti Anatómia A tantárgy típusa DF DD

Részletesebben

Ureczky Dóra. Kaposvári Egyetem Csoportvezető EOSZK Sportszolgáltatási Csoport

Ureczky Dóra. Kaposvári Egyetem Csoportvezető EOSZK Sportszolgáltatási Csoport Ureczky Dóra Kaposvári Egyetem Csoportvezető EOSZK Sportszolgáltatási Csoport Követelmények, félév menete: Az emberi szervezet felépítése: A mozgató szervrendszer (csont, ízület, izom) A szív és keringési

Részletesebben

A CSONTOK JÁRULÉKOS ALKOTÓRÉSZEI

A CSONTOK JÁRULÉKOS ALKOTÓRÉSZEI Az emberi test tartó illetve támasztórendszerét csontváznak nevezzük. A test csontos váza 206 csontból áll, és a test tömegének 10-15 %-át teszi ki. A csontok kötõszövettel, szalagokkal, porccal vagy izületekkel

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll.

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. NS 1 Normális lábfej Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. Hossz: (Pternion-Akropodion): 24 cm. Magasság: 13 cm., Szélesség: 26 cm., Mélység: 10 cm., Súly: 450

Részletesebben

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi követelményei a XXXVII. Sport ágazat alábbi

Részletesebben

33 815 02 0010 33 01 Kézápoló és műkörömépítő Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

33 815 02 0010 33 01 Kézápoló és műkörömépítő Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 54 726 04 Gyógymasszőr Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: felkészülési idő összesen: 30 perc Az A. vizsgafeladat időtartama: 15 perc A szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyi vezetője megbízásából anatómiai kiscsoportos gyakorlatot tart. Az ön feladata az anatómiai bevezető rész ismertetése. Az előadásában térjen ki a következőkre: - az emberi test fő

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SZÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SZÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK SZÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel Határozza meg a szövet fogalmát! Csoportosítsa a hámszöveteket felépítésük (rétegek száma és sejtek alakja szerint)

Részletesebben

33 815 02 0010 33 02 Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

33 815 02 0010 33 02 Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

I. A JEGYZÉK 42. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (FÜRDŐSMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI

I. A JEGYZÉK 42. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (FÜRDŐSMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI I. A JEGYZÉK 42. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (FÜRDŐSMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. Szakképesítés azonosító

Részletesebben

Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán.

Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán. KÖNYÖKÍZÜLET Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán Singcsont (ulna): pörgő bevágása (incisura trochlearis) koronanyúlvány

Részletesebben

A felső végtag csontjait 2 csoportra oszthatjuk:

A felső végtag csontjait 2 csoportra oszthatjuk: VÁLLÖV, VÁLL A felső végtag csontjait 2 csoportra oszthatjuk: I. a vállöv: kulcscsont (clavicula) lapocka (scapula) II. a szabad felső végtag részei: kar (brachium) karcsont (humerus) alkar (antebrachium)

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. augusztus 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. augusztus 08. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András

Szerkesztette Vizkievicz András Szerkesztette Vizkievicz András A mozgás szervrendszere Tartalom Szerkesztette: Vizkievicz András Mozgásról általában A csontrendszer biológiai szerepe A csontok szerkezete Csontok alakja Csontösszeköttetések

Részletesebben

Csontjai, ízületei, izmai

Csontjai, ízületei, izmai Csontjai, ízületei, izmai A láb részei: lábtő (tarsus) lábközép (metatarsus) lábujjak (digiti pedis) A lábtő csontjai: 1. ugrócsont (talus) B a lábtőcsontok közül az egyetlen, melynek közvetlen kapcsolata

Részletesebben

A vállöv és a felső végtag izmai

A vállöv és a felső végtag izmai A vállöv és a felső végtag izmai A vállöv és a felső végtag izmai Vállöv izmai Felkar izmai Alkar izmai Kéz izmai Vállöv izmai Erednek: scapula - clavicula Tapadnak: humerus proximalis részén Meghatározzák

Részletesebben

Anatómia. A sejt felépítése. A sejt felépítése. A sejt felépítése. A sejt felépítése. A sejtek felépítése és működése. Dr. Bors Melinda.

Anatómia. A sejt felépítése. A sejt felépítése. A sejt felépítése. A sejt felépítése. A sejtek felépítése és működése. Dr. Bors Melinda. A sejtek felépítése és működése Protoplazma Anatómia Dr. Bors Melinda az élő szervezetet felépítő anyag 70%-ban a vizet, 30%-ban szerves és szervetlen anyagokat tartalmaz Szerves anyagok: fehérjék, nukleinsavak,összetett

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gyógy- és sportmasszőr szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 26 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia

Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia II. Előadás A vázrendszer. Dr. Katona Krisztián, SZIE VMI A vázrendszer repülés, két lábon járás, tojásrakás alakítja csontok merevítése, súlycsökkentés,

Részletesebben

III. A JEGYZÉK 44. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (SPORTMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI

III. A JEGYZÉK 44. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (SPORTMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI III. A JEGYZÉK 44. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (SPORTMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. Szakképesítés azonosító

Részletesebben

A mozgató szervrendszer

A mozgató szervrendszer A mozgató szervrendszer Rácz Katalin - katalinracz@mail.com Passzív mozgatórendszer: test csontjai, csontokat összekötő ízületek és ízületi szalagok. Aktív mozgatórendszer: a test vázizmai. Passzív mozgatórendszer

Részletesebben

2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai

2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai 2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyén továbbképzést szerveznek, melynek keretében Önnek anatómia és bőrgyógyászat témakörben előadást kell tartania.

Részletesebben

Jóga anatómia és élettan

Jóga anatómia és élettan Jóga anatómia és élettan Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2017.05.06. orrmelléküregek garat gége légcső Tüdő hörgők hörgőcskék Felső légutak: Orrüreg: Az orrüreget és az egész légzőrendszert csillószőrös

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2442-06 Műszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2442-06 Műszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Egy rehabilitációs csoport fórumot tart érdeklődők számára. Felkérik Önt egy előadás tartására. Tartsa meg előadását! Az előadás megtartása során az alábbiakra térjen ki: - Az ortopédiai betegségek

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2441-06 Kötszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2441-06 Kötszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Pályaválasztási tanácsadás keretében érettségi előtt álló fiatalok számára előadás tartására kérték fel. Tartsa meg az előadást az ortopédiai kötszerész és fűzőkészítő tevékenységéről! Az előadás

Részletesebben

Budapest, március 29. Géher Pál dr.

Budapest, március 29. Géher Pál dr. Budapest, 2014. március 29. Géher Pál dr. Hidroterápia/Balneoterápia Hidroterápia A víz terápiás hatását használja fel. Balneoterápia A víz terápiás hatását használja fel + a gyógyvíz terápiás hatását

Részletesebben

Engedélyszám: 27905-4/2012-EAHUF. 2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 27905-4/2012-EAHUF. 2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyén továbbképzést szerveznek, melynek keretében Önnek anatómia és bőrgyógyászat témakörben előadást kell tartania. Tartsa meg előadását! - a sejt fogalma, a sejtek alakja, nagysága,

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelmény modulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák.

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

II. A JEGYZÉK 43. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (GYÓGYMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI

II. A JEGYZÉK 43. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (GYÓGYMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI II. A JEGYZÉK 43. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (GYÓGYMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. Szakképesítés azonosító

Részletesebben

Foglalkozási napló. Gyógymasszőr

Foglalkozási napló. Gyógymasszőr Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Gyógymasszőr (OKJ száma: 4 7 04) szakma gyakorlati oktatásához 4. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanuló

Részletesebben

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó Szóbeli tételek I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó baktériumokat és a védőoltásokat! 2. Jellemezd

Részletesebben

Hámszövetek (ízelítő ) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint)

Hámszövetek (ízelítő ) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Szövettan I. Hámszövetek (ízelítő ) Állati szövetek típusai Hám- és mirigyszövet Kötő- és támasztószövet Izomszövet Idegszövet Sejtközötti állomány nincs Sejtközötti állomány van Hámszövetek (felépítés

Részletesebben

Betegség Katalógus / Krankheitskatalog / Disease Catalog - Az Élet Háza Tata

Betegség Katalógus / Krankheitskatalog / Disease Catalog - Az Élet Háza Tata 1 Achilles ín szakadás utáni rehabilitáció 50% 50% 80% 0% 0% 20% 50% 10% 10% 2 Ágyékhúzódás 50% 80% 50% 0% 0% 20% 80% 0% 0% 3 Agyi vérellátás zavarai 0% 0% 80% 20% 0% 10% 50% 0% 0% 4 Agyvérzés utáni regeneráció

Részletesebben

Érettségi témakörök tanév Gyakorló fodrász. Szépészeti ismeretek ágazati érettségi vizsgatárgy

Érettségi témakörök tanév Gyakorló fodrász. Szépészeti ismeretek ágazati érettségi vizsgatárgy Érettségi témakörök 2016-2017 tanév 52 815 01 Gyakorló fodrász Szépészeti ismeretek ágazati érettségi vizsgatárgy 1.Kézápoló szakmai ismeretek 1.1 kézápoló szakmai ismeretek 1.1.1. Előkészítés, vendégfogadás,diagnosztizálás

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig minısítı neve: Vízvári László minısítı beosztása: fıigazgató JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

AZ EMBER MŰVÉSZETI SZUNYOGHY ANDRÁS DR. FEHÉR GYÖRGY RAJZOLTA ÍRTA ANATÓMIÁJA

AZ EMBER MŰVÉSZETI SZUNYOGHY ANDRÁS DR. FEHÉR GYÖRGY RAJZOLTA ÍRTA ANATÓMIÁJA AZ EMBER MŰVÉSZETI ANATÓMIÁJA RAJZOLTA SZUNYOGHY ANDRÁS ÍRTA DR. FEHÉR GYÖRGY Anatomy of the Human Body András Szunyoghy Anatomy of the Human Body is an indispensable handbook of drawing technique and

Részletesebben

ÉRTÉKELŐLAP SZÓBELI VIZSGATEVÉKENYSÉG

ÉRTÉKELŐLAP SZÓBELI VIZSGATEVÉKENYSÉG SZÓELI VIZSGATEVÉKENYSÉG őrgyógyászati ismereteket alkalmaz 1. feladat: Munkahelyén továbbképzést szerveznek, melynek keretében Önnek anatómia és bőrgyógyászat témakörben előadást kell tartania. Tartsa

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ANATÓMIA 1

ÁLTALÁNOS ANATÓMIA 1 ÁLTALÁNOS ANATÓMIA 1 Definíció: az anatómia a test felépítését tárgyaló ill. rendszerez tudomány Felosztás: * mozgásrendszer (csontváz- és izomrendszer) * keringési szervek rendszere * zsigeri rendszer

Részletesebben

QS 1 Mesterséges emberi koponya. Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g

QS 1 Mesterséges emberi koponya. Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g QS 1 Mesterséges emberi koponya Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. Az alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g QS 2 Mesterséges emberi koponya Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. Elmozdítható

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Biológia 8 osztály. 2. forduló Az emberi test felépítése A bőr és a mozgásrendszer

Biológia 8 osztály. 2. forduló Az emberi test felépítése A bőr és a mozgásrendszer MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft.

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. A gyógytorna speciális módszerei A családorvosok elmondása szerint a betegeik mintegy 60%-a mozgásszervi

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2 2.

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2 2. A 36. sorszámú Gyógymasszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 726 04 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Szolgálati titok! Titkos!

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Szolgálati titok! Titkos! Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat október 9.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat október 9. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Betegápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Betegápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. november 14.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. november 14. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

BIOLÓGIA TANMENET 8. ÉVFOLYAM

BIOLÓGIA TANMENET 8. ÉVFOLYAM BIOLÓGIA TANMENET 8. ÉVFOLYAM IKT eszközökkel támogatott órák Használt taneszközök: BIOLÓGIA 8. (MOZAIK KIADÓ) tankönyv, munkafüzet; filmek, szemléltető eszközök, számítógépek, kivetítő, SDT, Realika,

Részletesebben

Szövetek Szövet: az azonos eredetű, hasonló működésű és hasonló felépítésű sejtek csoportjait szövetnek nevezzük. I. Hámszövet: A sejtek szorosan

Szövetek Szövet: az azonos eredetű, hasonló működésű és hasonló felépítésű sejtek csoportjait szövetnek nevezzük. I. Hámszövet: A sejtek szorosan Szövetek Szövet: az azonos eredetű, hasonló működésű és hasonló felépítésű sejtek csoportjait szövetnek nevezzük. I. Hámszövet: A sejtek szorosan kapcsolódnak. Hiányzik a sejtközötti állomány. Feladata:

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

Dr. Molnár Csaba. szakorvos, természetgyógyász szakértő

Dr. Molnár Csaba. szakorvos, természetgyógyász szakértő Dr. Molnár Csaba szakorvos, természetgyógyász szakértő (Tigrisszív Bt, Thai Masszázs Iskola, Debrecen www.thaimasszazsiskola.hu; facebook: Gyógyító Ember Egészség Klub): A,,keleti'' és,,nyugati'' masszázsmódszerek

Részletesebben

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. FELADATLAP A CSOPORT ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. Milyenek az élő rendszerek? Egészítsd ki a mondatot! Az élő rendszerek a környezetükkel és folytatnak, ezért anyagi rendszerek. 3 pont 2. Csoportosíts

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 54 726 02 Ortpopédiai műszerész Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Szolgálati titok! Titkos!

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Szolgálati titok! Titkos! Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Szórakoztató táncos Szórakoztató munkatárs

Szórakoztató táncos Szórakoztató munkatárs A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Lábmasszázs Lábmasszázs A lábmasszázs más néven reflexológia egy õsi gyógymód, ami azon az elven alapul, hogy a test összes szerve energiacsatornákon keresztül össze van kötve úgynevezett "kioldópontokkal",

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Izmok funkcionális anatómiája

Izmok funkcionális anatómiája Izmok funkcionális anatómiája Az emberi izomrendszer Arcizmok: 2 nagy körkörös lefutású mimikai izom: musculus orbicularis oris 4 kis, ajkakat mozgató mimikai izom: musculus orbicularis oculi m. levator

Részletesebben

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás:

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás: Biológia 11., 12., 13. évfolyam 1. Sejtjeinkben élünk: - tápanyagok jellemzése, felépítése, szerepe - szénhidrátok: egyszerű, kettős és összetett cukrok - lipidek: zsírok, olajok, foszfatidok, karotinoidok,

Részletesebben

Különbözeti és osztályozó vizsga tételei Egészségügyi szakmacsoport. Több szerző: Gondozástan

Különbözeti és osztályozó vizsga tételei Egészségügyi szakmacsoport. Több szerző: Gondozástan 12. évfolyam Különbözeti és osztályozó vizsga tételei Egészségügyi szakmacsoport Gondozástan Több szerző: Gondozástan 1. Ismertesse a gondozás fogalmát, formáit, a gondozó jellemző tulajdonságait és az

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén. Artritis, Osteoarthrosis kezelése

Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén. Artritis, Osteoarthrosis kezelése Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén Alkalmazható készülék: Triomed Egészséges Ízület sugárzója A készülék működési ideje: 12 perc. Ajánlott kezelési zónák: Az ízületek és azok vetületei,

Részletesebben

A mozgás szervrendszere

A mozgás szervrendszere Vizsgakövetelmények Ismerje a csontváz biológiai funkcióit. Ismertesse a gerincoszlop tájékait, a mellkas, az agykoponya és az arckoponya csontjait (orrcsontot, járomcsontot, felső és alsó állcsontot).

Részletesebben

A 32. sorszámú Gyógy- és sportmasszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 32. sorszámú Gyógy- és sportmasszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 32. sorszámú Gyógy- és sportmasszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 726 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

AZ ELŐADÁS CÍME. Stromájer Gábor Pál

AZ ELŐADÁS CÍME. Stromájer Gábor Pál AZ ELŐADÁS CÍME Stromájer Gábor Pál 2 Idegrendszer Az idegrendszer felosztása Anatómiai felosztás Központi idegrendszer: Agyvelő Gerincvelő Környéki idegrendszer: Gerincvelői idegek Agyidegek Perifériás

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Foglalkozási napló. Kozmetikus

Foglalkozási napló. Kozmetikus Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Kozmetikus (OKJ száma: 54 15 02) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Tanuló Gondviselő

Részletesebben

anatómia Összeállítás tantárgyhoz a Funkcionális csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvópedagógus és tanító szakos hallgatók részére

anatómia Összeállítás tantárgyhoz a Funkcionális csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvópedagógus és tanító szakos hallgatók részére Írta és szerkesztette: Az Összeállítás a Funkcionális anatómia tantárgyhoz csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvópedagógus és tanító szakos hallgatók részére c. egyetemi jegyzet a pedagógusképzésben tanuló,

Részletesebben

Testi egészség fenntartása II. rész

Testi egészség fenntartása II. rész Egészségügyi szakmacsoport Általános asszisztens Modulszám: 1.0/2328-06 Matlákné Csizmadia Györgyi Testi egészség fenntartása II. rész Tanulói munkafüzet A Humán TISZK rendszerének továbbfejlesztése a

Részletesebben

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja.

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

RÉSZLETES CSONTTAN A KOPONYA CSONTJAI

RÉSZLETES CSONTTAN A KOPONYA CSONTJAI RÉSZLETES CSONTTAN A KOPONYA CSONTJAI RÉSZLETES CSONTTAN A KOPONYA CSONTJAI CRANIUM: agykoponya : cranium cerebrale arckoponya : cranium viscerale koponyatető : calvaria koponyaalap : basis cranii AGYKOPONYA

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben