Emberi Erőforrások Minisztériuma

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Emberi Erőforrások Minisztériuma"

Átírás

1

2 Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyógymasszőr Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: felkészülési idő összesen: 30 perc Az A. vizsgafeladat időtartama: 15 perc A szóbeli vizsgatevékenység során az A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 5% A B. vizsgafeladat időtartama: 15 perc A szóbeli vizsgatevékenység során az B vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 5% A C. vizsgafeladat időtartama: 20 perc A szóbeli vizsgatevékenység során az C vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 15% A D. vizsgafeladat időtartama: 20 perc A szóbeli vizsgatevékenység során az D vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 15% A vizsgafeladat értékelési súlyaránya együttvéve: 40% A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreit tartalmazzák. A feladatsor első részében találhatóak az 1-30-ig számozott, A., B., C. és D. feladatot tartalmazó vizsgakérdések. Ezek lesznek a húzótételek. A második részben található a tanári példány, mely az értékelést segíti. A tételsor az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendeletben foglalt szakképesítés 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben kiadott szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

3 1. A. Ismertesse az emberi test felépítésének szerkezeti elveit, fő részeit, síkjait, irányait és tengelyeit! - kétoldali részarányosság, szelvényezettség - az emberi test fő részei - az emberi test fő síkjai, irányai és tengelyei 1. B. Ismertesse a masszázs fogalmát, történetét, felosztását és helyét a fizioterápiában! - definíció - időrendi felsorolás - fajtái - mechanoterápia - nyugati és keleti masszázsfajták 1. C. Ismertesse a központi idegrendszer felépítését és működését! Ismertesse az agyi keringészavarok felosztását kóreredet és kórlefolyás szerint! - koponyaagy vagy agyvelő (cerebrum) részei - az agyvelő vérellátása - agykamrák - gerincagy vagy agyvelő (medulla spinalis) szürkeállományának szerkezete - a gerincvelő pályarendszerei - a központi idegrendszer burkai - az agyvíz - agyi keringészavarok felosztása kóreredet és kórlefolyás szerint 1. D. Ismertesse a klímaterápia fogalmát, felosztását, helyét a fizioterápiában! - az időjárás összetevői - egyes földrajzi éghajlatok biológiai hatásai - időjárási frontok és azok biológiai hatásai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

4 2. A. Mutassa be az emberi test szerveződését: sejtek, alapszövetek, szervek, szervrendszerek! - a sejtek felépítése, életműködései - alapszövetek (hám-, kötő- és támasztó-, izom-, idegszövet) - szervek, szervrendszerek 2. B Ismertesse a fájdalmat, mint tünetet! Ismertesse a masszázs élettani hatását az emberi szervezetre! - circulus vitiosus - vertebralis -és radicularis fájdalom - leggyakoribb radicularis szindrómák (L.4, L.5, S.1) - helyi hatások - általános hatások - távolhatások 2. C. Ismertesse a perifériás idegrendszer felépítését és működését! Ismertesse az alkoholos és diabeteses polyneuropathia fő tüneteit! Ismertesse az alagút szindrómák lényegét, foglalja össze leggyakoribb előfordulási formáit! - az agyidegek általános anatómiai jellemzői - az agyidegek felsorolása, rövid jellemzésük - ideggyökerek - az idegfonatok és legfontosabb ágaik - a gerincvelői szelvény fogalma, a szelvények száma és jelölése - a bőrszelvény vagy dermatoma - szimmetrikus polyneuropathiák lényege, okai, tünetek és panaszok - az alagút szindrómák lényege - leggyakoribb alagút szindrómák 2. D. Ismertesse az inhalációs terápia felosztását és helyét a fizioterápiában! Ismertesse a speleoterápiát! - aeroion kezelés - aerosol kezelés és technikai kivitelezése - hideg és meleg barlangok tulajdonságai, kezelési indikációi - híres magyarországi és külföldi barlangok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

5 3. A. Jellemezze általánosságban a mozgás szervrendszerét! Sorolja fel a csontok általános tulajdonságait, jellemezze a csontok felépítését, szerkezetét, járulékos részeit! Nevezze meg a csontok összeköttetéséinek formáit! - a csontvázrendszer általános jellemzése - a csontok alakja, szerkezete - a csont járulékos alkotórészei - a csontok összeköttetéseinek formái és rövid jellemzésük 3. B. Beszéljen a masszőri tevékenység személyi és tárgyi és technikai feltételeiről, a masszőri alkalmasság kritériumairól! Ismertesse a masszázs indikációit valamint kontraindikációit! - szakmai végzettség - eü. és pályaalkalmassági követelmények, saját egészségünk védelme! - ÁNTSZ előírások - kommunikáció (eü. személyzet, beteg) - adatvédelem 3. C. Ismertesse a vegetatív idegrendszer felépítését és működését! Csoportosítsa a szervezet reakcióit! Ismertesse a jelző reakciókat! - a vegetatív idegrendszer legfontosabb feladatai, anatómiai jellegzetességei - a szimpatikus idegrendszer felépítése és hatásai - a paraszimpatikus idegrendszer felépítése és hatásai - a vegetatív tónus - a szervezet reakcióinak fajtái - a fájdalom szerepe, formái, hatása a szervezetre - a láz okai, szerepe, fokozatai, szakaszai, jellege 3. D. Beszéljen a helioterápia és fototerápia fizioterápiában betöltött szerepéről! - a napfény összetétele és a napsugárzást befolyásoló tényezők - a helioterápia indikációja, kontraindikációja - ultraibolya sugárkezelés - látható fénykezelés - infravörös kezel- lézerkezelések Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

6 4. A. Jellemezze az ízületeket! Nevezze meg az ízületi sérülések formáit és legfontosabb tüneteit! Hasonlítsa össze a degeneratív és gyulladásos ízületi betegségekben jelentkező fájdalom jellegét! - az ízület fogalma, jellemző és járulékos alkotórészei - az ízületek összetartásában szerepet játszó tényezők - az ízületek kitüntetett helyzetei - az ízületekben lehetséges fő mozgások - az ízületek osztályozásának szempontjai - ízületi sérülések formái, jellemző tünetei - degeneratív jellegű fájdalom jellemzői - gyulladásos jellegű fájdalom jellemzői 4. B. Ismertesse a masszázs során alkalmazott vivőanyagokat, hatóanyagokat illetve a segéd és kényelmi eszközöket! - vivőanyagok fajtái és azok használata, mit? mire? miért? - hatóanyagok fajtái és azok használata - illóolajok és aromaterápiás készítmények alkalmazásának főbb területei és alkalmazásuk szabályai: antimikrobiális, nyugtató-szorongásoldó, mozgásszervi betegségeksportsérülések, légzőszervi megbetegedések, emésztőrendszer megbetegedései, bőrbetegségek, vizeletkiválasztó rendszer betegségei - párnák (has, henger), ékek, textíliák és azok használata 4. C. Jellemezze az aktív védekező mechanizmusokat! Ismertesse a klasszikus tünetekkel járó fertőző betegség lefolyásának szakaszait! Ismertesse a TIA és a stroke lényegét! - védőmechanizmusok - természetes védőgátak - immunválaszok - gyulladás - a klasszikus tünetekkel járó fertőző betegségek lefolyásának szakaszai - TIA fogalma, okai, tünetei, a betegség várható lefolyása - a stroke fogalma, rizikófaktorai, lehetséges okai, felosztása, tünetei - a TIA és a stroke felismerése 4. D. Beszéljen az elektroterápia felosztásáról, alkalmazási területeiről és a száraz trakciós kezelésekről! - kisfrekvenciás kezelések:0-1000hz Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

7 - középfrekvenciás kezelések: hz - nagyfrekvenciás kezelések: Hz felett - mechanoterápia - Glisson-féle extensiós készülék, Czagány-féle extensiós készülék és a denevérpad alkalmazási területe, használata a mozgásszervi megbetegedésekben Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

8 5. A. Mutassa be a mozgás szervrendszer aktív részét! Jellemezze a fontosabb izom- és ínsérüléseket! - az izmok általános tulajdonságai, izmok csoportosítása, járulékos részei - az izomműködés élettana - izom- és ínsérülések 5. B. Ismertesse a klasszikus svédmasszázs különféle fogásnemeit, azok sorrendjét, és a kiegészítő masszázsfogások alkalmazásának szempontjait! - masszázs előkészítése - alapfogások - kiegészítő masszázsfogások - relaxálás-tonizálás - beteg elhelyezése 5. C. Jellemezze a járványfolyamat közvetlen (elsődleges) és közvetett (másodlagos) mozgatóerőit! Ismertesse a köszvény és a rheumatoid arthritis (RA) lényegét, tüneteit! - a fertőzés forrása, terjedési módjai, a fogékony emberi szervezet - természeti és társadalmi tényezők - a köszvény lényege, etiológia, patológia, tünetek, terápiája, megelőzése - a rheumatoid arthritis (RA) lényege, etiológiája, patológiája, klinikai, radiológiai és laboratóriumi tünetei, kórlefolyása, terápiája 5. D. Ismertesse a nyirokrendszer anatómiáját, élettanát valamint a primer nyiroködéma okát és fajtáit! - a nyirokrendszer felépítése, működése, - nyirokkeringés - nyirokcsomók - nyiroködéma típusai - primer nyiroködéma Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

9 6. A. Ismertesse röviden a koponya csontjait, összeköttetéseit, izmait és leggyakoribb sérüléseit! - az arc- és az agykoponya csontjai - az arckoponya üregei - a koponya csontjainak összeköttetései - a fej izmai - a koponya leggyakoribb sérülései - az agykoponya sérülései, koponyaalapi sérülések, a koponya- és agysérülések vérzéses szövődményei 6. B. Részletesen ismertesse a svédmasszázs klasszikus alapfogását a simítást! - célja és szerepe - hatásai (mechanikus, élettani, általános, távolhatás) - kivitelezése (hol-hogyan?) - iránya- intenzitása-tempója - fajtái 6. C Ismertesse a spondylitis ankylopoetica (SpA) lényegét! Sorolja fel az egyszerű, eszköz nélküli fizikális diagnosztikai módszereket (fizikális vizsgálatok)! Sorolja fel a testméretek (szomatometria) vizsgálatára szolgáló egyszerű eszközös diagnosztikai módszereket! - SpA lényege, előfordulási gyakorisága, klinikai és radiológiai tünetei - SpA diagnózisának ún. New York-i kritériumai - a betegség lefolyása, prognózisa, terápiája - egyszerű, eszköz nélküli fizikális diagnosztikai módszerek - egyszerű eszközös diagnosztikai módszerek 6. D. Ismertesse a nyak- has- és felső végtag nyirokdrenázs kezelését! - nyirokdrenázs fogásai - nyirokdrenázs célja hatásai - indikációk- kontraindikációk (abszolút és relatív) - a kezelés menete, sorrendje és szabályai testtájanként Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

10 7. A. Ismertesse a nyak izmait! Jellemezze a nyak leggyakoribb ortopédiai és reumatológiai betegségeit! Vázolja fel az egészségügyi etika alapelveit, jellemezze az etikai kódex által közvetített értékeket! - nyakizmok - a nyak ortopédiai betegségei: veleszületett és szerzett ferdenyak, Klippel-Feil szindróma, nyaki borda - a nyak reumatológiai betegségei: scalenusszindróma, nyaki porckorongsérv, spondylosis cervicalis, cervicobrachialgia - az egészségügyi etika alapelvei - az egészségügyi etika kialakulása és alapjai - etikai értékek az egészségügyben 7. B. Részletesen ismertesse a svédmasszázs klasszikus alapfogását, a dörzsölést! - célja - hatása (mechanikus, élettani, általános, távolhatás) - ritmusa - nem kívánt hatások - iránya-intenzitása- tempója-kivitelezése (helye-módja) - fajtái 7. C. Ismertesse a gerinc ortopédiai betegségeit! - a scoliosis lényege - funkcionális és strukturális scoliosis - a gerinc tartáshibái - Scheuermann-féle megbetegedés - fejlődési rendellenességek - coccygodynia 7. D. Ismertesse a secunder nyiroködémát! - nyirokdrenázs célja, hatásai - a másodlagos nyirok ödéma okai - tünetei - szövődményei - stádiumai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

11 8. A. Ismertesse röviden a törzs csontjait, összeköttetéseit a mellkas deformitásokat! Ismertesse a ptx lényegét! - a törzs csontjainak csoportosítása és jellemzésük - a gerinc összeköttetései, görbületei és mozgásai - a gerinc és a koponya összeköttetései - a bordák összeköttetései a mellcsonttal és a csigolyákkal - tájékozódási pontok a törzsön - mellkas deformitások - ptx lényege, formái, tünetei, veszélye 8. B. Részletesen ismertesse a svédmasszázs klasszikus alapfogását a gyúrást! - célja, jellemzői - hatása (mechanikus, élettani, általános, távolhatás) - kivitelezés (hibás technika) - iránya, intenzitása, tempója, kivitelezése (helye-módja) - fajtái 8. C. Ismertesse az osteoporosist és az osteomalaciát! - az osteoporosis lényege, jelentősége, etiológiája, patológiája - az osteoporosis felosztása - az osteoporosis klinikai képe, radiológiai tünetei - az osteoporosis diagnózisa, rizikófaktorai, prevenciója, terápiája - az osteomalacia lényege, oka - az osteomalacia klinikai képe, terápiája 8. D. Ismertesse a nyak, hát és az alsó végtag nyirokdrenázs kezelését! - nyirokdrenázs célja hatásai - nyirokdrenázs fogásai - indikációk- kontraindikációk (abszolút és relatív) - a kezelés menete, sorrendje és szabályai testtájanként Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

12 9. A. Ismertesse a törzs izmait és működésüket! Definiálja a légzési segédizmokat! - a mellkas izmai, eredés, tapadás, működés - a hasizmok, eredés, tapadás, működés - a hátizmok, eredés, tapadás, működés - légzési segédizmok definíciója 9. B. Részletezze a svédmasszázs klasszikus alapfogását a vibrációt és a rezegtetést! - célja - hatása (mechanikus, élettani, általános, távolhatás) - kivitelezése, technikája - alkalmazás helye és iránya - tempója 9. C. Ismertesse a discopathia lényegét, statikai következményeit, radiológiai tüneteit! - a gerinc elemi mozgásszegmentum lényege, részei - a discopathia lényege, kialakulásának mechanizmusa, statikai következményei, radiológiai tünetei 9. D. Ismertesse a nyak, arc és mellkas nyirokmasszázs kezelését! - nyirokdrenázs célja hatásai - nyirokdrenázs fogásai - indikációk- kontraindikációk (abszolút és relatív) - a kezelés menete, sorrendje és szabályai testtájanként Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

13 10. A. Ismertesse a felső végtag csontjait, összeköttetéseit, valamint fontosabb ortopédiai betegségeit, leggyakoribb sérüléseit! - a vállöv vagy felső függesztő öv és a szabad felső végtag csontjai és rövid jellemzésük - a vállöv vagy felső függesztő öv és a szabad felső végtag ízületeinek felépítése és működésük - a felső végtag fontosabb ortopédiai betegségei és rövid jellemzésük - a felső végtag leggyakoribb sérülései 10. B. Részletezze a svédmasszázs klasszikus alapfogása az ütögetés! - célja - hatása (mechanikus, élettani, általános, távolhatás) - kivitelezés, kontra indikációk - nem kezelhető testtájak - irány, tempó 10. C. Ismertesse a PHS, az enthesitisek, a fascitisek lényegét! - a PHS lényege, kialakulása, okai, leggyakoribb megjelenési formái, kezelése - az entesitisek lényege, okai, klinikai képe, leggyakoribb anthesitisek - fascitisek leggyakoribb formái, tünetei, kezelése 10. D. Ismertesse a passzív kimozgatás elméleti alapjait és a nyaki, háti és az ágyéki gerinc passzív kimozgatását! - a passzív mozgatás célja, a kivitelezés szabályai - indikációk- kontraindikációk - izolált és összetett passzív mozgás - az emberi test fő síkjai, irányai, tengelyei - a nyak, a hát, az ágyéki gerinc ízületei, ízületi mozgásai és fokértékei - kivitelezés különböző testhelyzetekben - betegelhelyezés, betegbiztonság Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

14 11. A. Ismertesse a felső végtag izmait! Definiálja az epidemiológia, a mortalitás, és a morbiditás fogalmát! - vállizmok eredése, tapadása, működése - karizmok eredése, tapadása, működése - alkarizmok eredése, tapadása, működése - a kéz izmai eredése, tapadása, működése - az epidemiológia fogalma - a mortalitás, morbiditás fogalma 11. B. Beszéljen a kiegészítő masszázsfogásokról! Részletezze őket az alábbi szempontok szerint! - intermittáló nyomás: célja, hatása, kivitelezése, iránya, tempója, fajtái (nyomás-szorítás, kiemelés-nyomás, váltott kezes) - felrázás: ülve, hason, hanyatt, célja, hatása, kivitelezése, tempója - kirázás: célja, lényege, hatása, kivitelezése, tempója - kontraindikációk - a kivitelezés szabályai 11. C. Ismertesse az arthrosis lényegét, klinikai és radiológiai tüneteit! Sorolja fel a szekunder artrosishoz vezető leggyakoribb okokat! Jellemezze a kéz kisízületi arthrosisokat! - arthrosis lényege, patológiája, előfordulási gyakorisága, klinikai és radiológiai tünetei - az arthrosis terápiája, megelőzése, csoportosítása - a szekunder arthrosishoz vezető leggyakoribb okok, rizikótényezők - a kéz kisízületi arthrosisai: I. CMC ízület arhtrosisa, Heberden- és Bouchard-arthrosis 11. D. Ismertesse a passzív kimozgatás elméleti alapjait és a felső végtag ízületeinek passzív kimozgatását! - a passzív mozgatás célja, a kivitelezés szabályai - indikációk- kontraindikációk - izolált és összetett passzív mozgás - az emberi test fő síkjai, irányai, tengelyei - a váll, a könyök, a csukló és a kéz ízületei, ízületi mozgásai és fokértékei - kivitelezés, különböző testhelyzetekben - betegelhelyezés, betegbiztonság - lapocka mobilizálása - vállöv mozgásai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

15 12. A. Ismertesse az alsó végtag csontjait, összeköttetéseit, valamint az alsó végtag leggyakoribb sérüléseit! - a medenceöv vagy alsó függesztőöv csontjai és rövid jellemzésük - a szabad alsó végtag csontjai és rövid jellemzésük - a medenceöv ízületeinek felépítése és működésük - a szabad alsó végtag ízületeinek felépítése és működésük - a láb szerkezete, a lábboltozatok jelentősége, kialakulása, fenntartásukat biztosító tényezők - az alsó végtag leggyakoribb sérülései 12. B. Ismertesse a masszázs szerepét a diagnosztikában! Beszéljen a has és a mellkas svédmasszázs kezeléséről! - fizikális vizsgálat (inspectio, palpatio tapintás), izomzat, kötőszövet állapotának vizsgálata, - fájdalom, funkciózavar, mozgáskorlátozottság, anatómiai elváltozások fajtái, stb. - betegelhelyezés, a kezelést módosító körülmények - kényelmi eszközök alkalmazása a beteg állapotának figyelembevételével - tájanatómia - a kezelendő terület behatárolása - a kezelés menete, sorrendje, alkalmazandó alap és kiegészítő masszázsfogások és azok - kivitelezése, fogások iránya sorrendje - kezelési terv felállítása 12. C. Ismertesse a térd- és csípőarthrosisra vonatkozó ismereteit! - térdarthrosis lényege, előfordulási gyakorisága, patológiája, etiológiája, klinikai képe - patellofemoralis ízület arthrosisának tünetei - csípőarthrosis lényege, előfordulási gyakorisága, etiológiája, klinikai képe, radiológiai tünetei, terápiája 12. D. Ismertesse a passzív kimozgatás elméleti alapjait és az alsó végtag ízületeinek passzív kimozgatását! - a passzív mozgatás célja, a kivitelezés szabályai - indikációk- kontraindikációk - izolált és összetett passzív mozgás - az emberi test fő síkjai, irányai, tengelyei - a csípő, a térd, a boka és a láb ízületei, ízületi mozgásai és fokértékei - kivitelezés, különböző testhelyzetekben - betegelhelyezés, betegbiztonság Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

16 13. A. Csoportosítsa az alsó végtag izmait! Ismertesse az egészségnevelés célját, feladatait, az egészségnevelés során alkalmazható módszereket, eszközöket, azok előnyeit és hátrányait! - csípőizmok felosztása, eredés, tapadás, működés - combizmok felosztása, eredés, tapadás, működés - a lábszár izmai felosztása, eredés, tapadás, működés - a láb izmai felosztása, működés - az egészségnevelés célja, feladata - az egészségnevelés során alkalmazható egyéni, csoportos módszerek, eszközök és egyéb szervezeti formák 13. B. Ismertesse a nyak-vállöv és a felső végtagok svédmasszázs kezelését! - betegelhelyezés, a kezelést módosító körülmények - kényelmi eszközök alkalmazása a beteg állapotának figyelembevételével - tájanatómia - a kezelendő terület behatárolása - a kezelés menete, sorrendje, alkalmazandó alap és kiegészítő masszázsfogások és azok kivitelezése, iránya - kezelési terv felállítása 13. C. Ismertesse a discushernia lényegét, kialakulásának mechanizmusát, leggyakoribb előfordulási helyeit! Sorolja fel vertebralis és radicularis tüneteit! Jellemezze a leggyakoribb radicularis szindrómákat! - discushernia lényege, kialakulásának mechanizmusa, leggyakoribb előfordulási helyei - vertebralis tünetek - radicularis tünetek - Lasèque-tünet, femoralis jel, kivitelezésük - L 4, L 5, S 1 radicularis szindróma jellemzése - nyaki porckorongsérv jellemzése 13. D. Ismertesse a szegmentmasszázs elméleti alapjait és a fejfájás szegmentmasszázs kezelését! - definíciója, elve, élettani alapjai, metamerek - Head-Mackenzie zónák, reflexfenomének, szimptómák - a kezelés felépítése, ideje - a kezelést megelőző vizsgálat (derma rubra, alba) - inspectio: bőr és izomzónák - palpatio: bőr és izomzónák, objektív vizsgálat - a kezelés irányelvei, kivitelezése, fogásrendszere - a kezelés helyi és élettani hatásai - kiegészítő kezelések - indikációk-kontraindikációk - akaratlan következményei, tónuseltolódások és azok megszüntetése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

17 14. A. Jellemezze a keringési szervrendszer részeit! Mutassa be a szív felépítését és működését és ismertesse az ischaemiás szívbetegségeket! - a keringési rendszer két fő része, rövid jellemzése - a szív anatómiai felépítése - a szív működése - az ischaemias szívbetegség lényege, jelentősége, formái, jellemző tünetei, szövődmények 14. B. Ismertesse a lumboglutealis régió és a hát svédmasszázs kezelését! - betegelhelyezés, a kezelést módosító körülmények - kényelmi eszközök alkalmazása a beteg állapotának figyelembevételével - tájanatómia - a kezelendő terület behatárolása - a kezelés menete, sorrendje - alkalmazandó alap és kiegészítő masszázsfogások és azok kivitelezése - fogások iránya sorrendje - kezelési terv felállítása 14. C. Ismertesse a megadott degeneratív gerincelváltozások lényegét, tüneteit, előidéző tényezőit! - spondylosis lényege, elkülönítése az egyéb arthrosisoktól - spondylosis cervicalis kialakulása, klinikai tünetei, leggyakoribb megjelenési helyei - spondylosis dorsalis hajlamosító tényezői, klinikai tünetei - lumbago előidézői, klinikai tünetei - spondylosis lumbalis lényege, klinikai tünetei - caudasyndroma lényege, tünetei 14. D. Ismertesse a szegmentmasszázs elméleti alapjait és a szívbetegségek esetén alkalmazott szegmentmasszázs kezelést! - definíciója, elve, élettani alapjai, metamerek - Head-Mackenzie zónák, reflexfenomének, szimptómák - a kezelés felépítése, ideje - a kezelést megelőző vizsgálat (derma rubra, alba) - inspectio: bőr és izomzónák - palpatio: bőr és izomzónák, objektív vizsgálat - a kezelés irányelvei, kivitelezése, fogásrendszere - a kezelés helyi és élettani hatásai - kiegészítő kezelések - indikációk-kontraindikációk - akaratlan következményei, tónuseltolódások és azok megszüntetése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

18 15. A. Jellemezze a vérkeringés perifériás részét! Ismertesse a vérzéstípusokat! Magyarázza el a perifériás keringési elégtelenség lényegét! - a vérerek fajtái, - vérkörök fajtái, fontosabb erei - a vérzéstípusok - a shock és az collapsus lényege 15. B. Ismertesse az alsó végtagok svédmasszázs kezelését! - betegelhelyezés, a kezelést módosító körülmények - kényelmi eszközök alkalmazása a beteg állapotának figyelembevételével - tájanatómia - a kezelendő terület behatárolása - a kezelés menete, sorrendje, alkalmazandó alap és kiegészítő masszázsfogások és azok - kivitelezése, fogások iránya sorrendje - kezelési terv felállítása 15. C. Ismertesse a gyermekkori és a felnőttkori csípőízületet és térdízületet érintő ortopédiai betegségeket! - veleszületett csípőficam - Perthes-kór - felnőttkori ismeretlen eredetű combfej elhalás - szokványos térdkalácsficam - Schlatter-Osgood-féle betegség - tengelydeformitások - chondromalatia patellae 15. D. Ismertesse a szegmentmasszázs elméleti alapjait és a tüdő-mellhártya betegségek esetén alkalmazott szegmentmasszázs kezelést! - definíciója, elve, élettani alapjai, metamerek - Head-Mackenzie zónák, reflexfenomének, szimptómák - a kezelés felépítése, ideje - a kezelést megelőző vizsgálat (derma rubra, alba) - inspectio: bőr és izomzónák - palpatio: bőr és izomzónák, objektív vizsgálat - a kezelés irányelvei, kivitelezése, fogásrendszere - a kezelés helyi és élettani hatásai - kiegészítő kezelések - indikációk-kontraindikációk - akaratlan következményei, tónuseltolódások és azok megszüntetése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

19 16. A. Jellemezze a vér alkotórészeit és a nyirokrendszert! Foglalja össze a véralvadás mechanizmusát! Csoportosítsa a véralvadási zavarokkal járó betegségeket! Ismertesse a pikkelysömört! - a vér általános tulajdonságai, alakos elemei - a véralvadás lényege, négy fő fázisa - a nyirokrendszer lényege, felépítése - véralvadási zavarokkal járó betegségek csoportosítása, főbb tünetei - pikkelysömör lényege, tünetei, lefolyása 16. B. Ismertesse az arc- és a fejfájás svédmasszázs kezelését! - betegelhelyezés, a kezelést módosító körülmények - kényelmi eszközök alkalmazása a beteg állapotának figyelembevételével - tájanatómia (foramen mentale, foramen supra-infraorbitale) - a kezelendő terület behatárolása - a kezelés menete, sorrendje, alkalmazandó alap és kiegészítő masszázsfogások és azok kivitelezése, fogások iránya sorrendje - kezelési terv felállítása 16. C. Ismertesse az izmok reumatológiai megbetegedéseit! - lokális myalgiák lényege, felosztása, okai, tünetei, leggyakrabban érintett izmok, kezelése - generalizált myalgia lényege, formái, jelentősége, klinikai tünetei, tenderpont és triggerpont közötti különbség - izomspazmus lényege, vizsgálata, okai, egyoldali és kétoldali paravertebralis izomspazmussal járó betegségek - izomgyengeség okai, vizsgálata - izomatrófia jellemzői, okai 16. D. Ismertesse a szegmentmasszázs elméleti alapjait és a lumboischialgia esetén alkalmazott szegmentmasszázs kezelést! - definíciója, elve, élettani alapjai, metamerek - Head-Mackenzie zónák, reflexfenomének, szimptómák - a kezelés felépítése, ideje - a kezelést megelőző vizsgálat (derma rubra, alba) - inspectio: bőr és izomzónák - palpatio: bőr és izomzónák, objektív vizsgálat - a kezelés irányelvei, kivitelezése, fogásrendszere - a kezelés helyi és élettani hatásai - kiegészítő kezelések - indikációk-kontraindikációk - akaratlan következményei, tónuseltolódások és azok megszüntetése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

20 17. A. Mutassa be a légzés szervrendszerét! Jellemezze a gyakoribb kóros légzésformákat, a nehézlégzés formáit, cyanosist és a légutak védekező reflexeit! Röviden jellemezze az asthma bronchiale, a pneumonia, a pleuritis, a tuberculosis lényegét! - a légzőrendszer részei - a hangképzés - a tüdő szerkezete, kettős érrendszere - a mellhártya szerepe és szerkezete - a légzés mechanizmusa - a gátorüreg - leggyakoribb kóros légzésformák - légutak védekező reflexei - az asthma bronchiale, a pneumonia, a pleuritis és a tuberculosis lényege 17. B. Ismertesse a Hammam, cellulit, méz, csokoládé, szárazkefe és az aromaterápiás masszázs hátterét, kivitelezését! - az alkalmazandó vivőanyagok, fogások a megadott masszázstípusonként - a szárazkefe masszázs indikációi, eszközei illóolajok, gyógynövények hatása, alkalmazásuk, tárolásuk, keverésükre vonatkozó szabályok 17. C. Ismertesse az ortopédiai gerincműtétek típusait és a postlaminectomiás szindrómát! Ismertesse a leggyakoribb fertőző bőrbetegségeket! - az ortopédiai gerincműtétek típusai, indikációi - a postlaminectomiás szindróma lényege, tünetei, terápiája - gennykeltő baktériumok okozta bőrbetegségek - gombás bőrbetegségek - vírusok okozta bőrbetegségek - rühesség lényege, terjedése, tünetei, kezelése - tetvesség fajtái, közös tulajdonságai, tünetei 17. D. Ismertesse a szegmentmasszázs elméleti alapjait és a vesebetegségek esetén alkalmazott szegmentmasszázs kezelést! - definíciója, elve, élettani alapjai, metamerek - Head-Mackenzie zónák, reflexfenomének, szimptómák - a kezelés felépítése, ideje - a kezelést megelőző vizsgálat (derma rubra, alba) - inspectio: bőr és izomzónák Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

21 - palpatio: bőr és izomzónák, objektív vizsgálat - a kezelés irányelvei, kivitelezése, fogásrendszere - a kezelés helyi és élettani hatásai - kiegészítő kezelések - indikációk-kontraindikációk - akaratlan következményei, tónuseltolódások és azok megszüntetése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

22 18. A. Mutassa be az emésztés szervrendszerét! Ismertesse az ulcus ventriculi et duodeni, a gastritis acuta et chronica, a carcinoma ventriculi lényegét, fontosabb tüneteit! Jellemezze a nem fertőzéses eredetű bélgyulladásokat! Ismertesse az ileus lényegét, formáit, tüneteit és következményeit! - az emésztés szervrendszerének feladatai - az emésztőrendszer szakaszai - a hashártya szerepe - a nagy emésztőmirigyek - az emésztés mechanizmusa - ulcus ventriculi et duodeni lényege, kialakulásának okai, tünetei, diagnosztikája, szövődményei - gastritis acuta et chronica okai, tünetei, következménye - carcinoma ventriculi lényege, kialakulásában szerepet játszó tényezők, rákmegelőző elváltozások a gyomorban, klinikai tünetei, diagnosztikája - nem fertőzéses eredetű bélgyulladások fajtái, lényegük, tüneteik, lefolyásuk - az ileus lényege, formái, tünetei, következményei, diagnosztikája 18. B. Beszéljen a fizioterápiáról és a felosztásáról a megadott szempontok szerint! - definíció - bevitt energia alapján (magyar felosztás) - biológiai válasz szerint (német felosztás) 18. C. Ismertesse a láb ortopédiai betegségeit! Ismertesse a vérkeringési zavar következtében kialakuló tüdőbetegségeket! - a veleszületett dongaláb lényege, okai, tünetei, kezelése - a lúdtalp lényege, előfordulása, kialakulásában szerepet játszó tényezők, klinikai formái, tünetei, kezelése - harántboltozat-süllyedés lényege, tünetei, következményei - bütyök lényege, előfordulása, kialakulásában szerepet játszó tényezők, tünetei, következményei - sarokcsonti sarkantyú lényege - kalapácsujj lényege, előfordulása, oka, tünetei - hallux rigidus lényege, jelentősége - pangásos tüdő, tüdővizenyő, tüdőembólia, tüdőinfarktus, jobbkamra-hypertrophia lényege, okai, panaszok, tünetek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

23 18. D. Ismertesse a szegmentmasszázs elméleti alapjait és a gyomorbélbetegségek esetén alkalmazott szegmentmasszázs kezelést! - definíciója, elve, élettani alapjai, metamerek - Head-Mackenzie zónák, reflexfenomének, szimptómák - a kezelés felépítése, ideje - a kezelést megelőző vizsgálat (derma rubra, alba) - inspectio: bőr és izomzónák - palpatio: bőr és izomzónák, objektív vizsgálat - a kezelés irányelvei, kivitelezése, fogásrendszere - a kezelés helyi és élettani hatásai - kiegészítő kezelések - indikációk-kontraindikációk - akaratlan következményei, tónuseltolódások és azok megszüntetése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

24 19. A. Jellemezze a vizeleti szervek rendszerét! Ismertesse a fertőzéses és az immunológiai eredetű vesebetegségeket, a vesekövességet, valamint a veseelégtelenséget! - a vese szerkezete és működése - a vizeletelvezető- és tároló rendszer - a vizelet - a vizelet összetételének kóros változásai - fertőzéses vesebetegségek lényege, előfordulása, okai, formái, tünetei, szövődménye - immunológiai eredetű vesebetegségek lényege, formái, tünetei, szövődményei - vesekövesség lényege, tünetei, diagnózisa - veseelégtelenség lényege, tünetei, formái, okai, kezelése 19. B. Beszéljen a hidroterápia történetéről, alapfogalmairól! - a vallás és a fürdőzés - a fürdők társadalmi szerepe - Európai fürdőkultúra kialakulása, a wellness előfutára - Magyarország fürdői a római és a középkorban - közönséges víz, ásványvíz, termálvíz, egyszerű termálvíz, gyógyvíz, geotermikus gradiens 19.C. Ismertesse a csont-rendszerbetegségeit, a végtagfejlődési rendellenességeket! Csoportosítsa a szív ritmuszavarait! - achondroplasia, osteogenesis imperfecta, Marfan-szindróma, Ehlers-Danlos-szindróma lényege, előfordulása, tünetei - végtagfejlődési rendellenességek okai, formái, kezelése - ritmuszavarok okai - a sinuscsomóból kiinduló (nomotop) ingerképzési zavarok lényege, okai, formái - más helyről kiinduló (heterotop) ingerképzési zavarok lényege, formái, tünetei, következményei - ingervezetési zavarok 19. D. Ismertesse a szegmentmasszázs elméleti alapjait és a vállbetegségek esetén alkalmazott szegmentmasszázs kezelést! - definíciója, elve, élettani alapjai, metamerek - Head-Mackenzie zónák, reflexfenomének, szimptómák - a kezelés felépítése, ideje - a kezelést megelőző vizsgálat (derma rubra, alba) Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

25 - inspectio: bőr és izomzónák - palpatio: bőr és izomzónák, objektív vizsgálat - a kezelés irányelvei, kivitelezése, fogásrendszere - a kezelés helyi és élettani hatásai - kiegészítő kezelések - indikációk-kontraindikációk - akaratlan következményei, tónuseltolódások és azok megszüntetése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

26 20. A. Jellemezze a nemi szervek rendszerét! Mutassa be a beteggel történő hiteles kommunikáció főbb szabályait, a kapcsolatteremtés és a kapcsolatfenntartás módszereit! - elsődleges és másodlagos nemi jelleg - belső - és külső férfi nemi szervek - belső - és külső női nemi szervek - a gát - a női nemi ciklus - az egészségügyi szakdolgozó-beteg együttműködés javításának kommunikációs lehetőségei - a kapcsolatfelvétel, a bemutatkozás jelentősége és általános szabályai - az időskor kommunikációs jellemzői, kommunikációs nehézségek, akadályok - figyelemfelhívó jelek a páciens kommunikációjában - kapcsolat, kommunikáció feszült, indulatos betegekkel - kommunikáció a hozzátartozókkal - kommunikáció az egészségügyi team tagjai között - telefonos kommunikáció szabályai az egészségügyben 20. B. Beszéljen a hidroterápia emberi szervezetre gyakorolt hatásáról! - hőhatás - hőfokok és hatásuk - mechanikai hatás - érreakció - konszenzuális reflex 20.C. Ismertesse a cardialis decompensatio leggyakoribb okait, patomechanizmusát, tüneteit, formáit! - a szívelégtelenség lényege, következménye - a szívelégtelenség leggyakoribb okai, patomechanizmusa - a decompensatio tünetei - a bal szívfél elégtelenség okai - a bal szívfél krónikus elégtelenség lényege, tünetei - a bal szívfél akut elégtelenség lényege, tünetei - jobb szívfél elégtelenség okai, következménye, tünetek - vegyes szívelégtelenség lényege, következménye 20.D. Ismertesse a csonthártyakezelés elméleti alapjait és a lumboischialgia esetén alkalmazott csonthártyakezelést! Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

27 - a periostalis kezelés elve, élettani alapja - hatásai: trofikus ill. távolhatás, mesterséges csonthártyagyulladás - kivitelezése, technikája és szabályai - alkalmazási helyei - indikációk-kontraindikációk Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

28 21. A. Mutassa be az idegrendszer felépítését és működését! - az idegrendszer funkcionális felosztása, anatómiai részei - az inger, az ingerület fogalma - a szinapszis fogalma, részei - a reflex fogalma, a reflexív részei - a reflexek felosztása 21. B. Beszéljen a vízgyógyászati kezelések általános szabályairól, és a szervezet hőszabályozásáról! Szempontok a válaszadáshoz - általános állapot - enyhe- közepes-erős inger - hő és terjedése - a hőérzetet befolyásoló tényezők - a szervezetet érő termális hatásokra kialakuló biológiai válasz és védekező reakció 21. C. Ismertesse az artériák legfontosabb betegségeit! - verőér-elmeszesedés lényege, tünetei, rizikófaktorai, leggyakoribb érelmeszesedések - claudicatio intermittens, arteriosclerosis obliterans lényege, tünetei - thromboangitis obliterans (Bürger-kór) lényege, tünetei - akut artériás elzáródás lényege, tünetei, következményei - magas vérnyomás lényege, felosztása a kiváltó ok szerint, - a hypertonia okozta panaszok, tünetek, szövődményei - alacsony vérnyomás lényege, okai, tünetei 21. D. Fejtse ki a kötőszöveti masszázs elméletét! - a kötőszöveti masszázs alapja és háttere - a vegetatív idegrendszer felosztása és szabályozó működése - a kötőszöveti zónák helye, előfordulása, jelentősége - a kötőszöveti zónák vizsgálata - a kötőszöveti zónák és hozzájuk tartozó szervi funkciók összefüggése - a kötőszöveti masszázs kezelési helye és technikája - a beteg elhelyezése - a kötőszöveti masszázs hatása, hatásmechanizmusa - a kötőszöveti masszázs során jelentkező irritációk - a kötőszöveti masszázs időtartama, dozírozás - indikációk-kontraindikációk Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

29 22. A. Jellemezze az izomtónus zavarait, az izomatrófiát, az izomgyengeséget és a bénulást! Röviden jellemezze a thrombosis, az embólia és az ödéma lényegét! Csoportosítsa az ödémákat! - kóros izomtónus fokozódás jellemzői, formái, tünetei - kóros izomtónus csökkenés okai, következményei - izomatrófia jellemzői, formái - izomgyengeség lényege, tünetei, fokozatai, eloszlása - bénulás lényege, eloszlása - petyhüdt bénulás okai, tünetei - a spasticus vagy merev bénulás oka, tünetei - a centrális bénulás oka, jellemzői - a perifériás bénulás oka tünetei, a bénult végtagon kialakuló kóros tartások - thrombosis jellemzése - embólia jellemzése - ödéma jellemzése, csoportosítása 22. B. Ismertesse a hidroterápia javallatait, relatív ellenjavallatait! Beszéljen a borogatások és pakolások (göngyölések) formáiról a különböző hőmérsékletű és kiterjedésű fürdőkezelésekről! - indikációk, kontraindikációk - a borogatások kivitelezési szabályai, fajtái (hideg, meleg és felmelegedő) - krioterápia - a pakolások (göngyölések) kivitelezési szabályai, fajtái - hidegfürdő, meleg fürdő, forrófürdő kivitelezési szabályai - váltott hőfokú láb, illetve taposófürdő, Kneipp taposó - végtagfürdő kezelések 22. C. Ismertesse a vénák betegségeit! - a lábszár visszértágulat lényege - a felületes vénák vérrögösödéssel járó vénafal gyulladásának lényege - a mélyvénák vérrögösödéssel járó vénafal gyulladásának lényege - a kar vénái trombophlebitisének okai - krónikus mélyvénás elégtelenség lényege - egyéb vénatágulatok 22. D. Ismertesse az SPA betegségspecifikus gyógymasszázskezelés elméletét! - a betegség lényege, etológiája, korai és késői mozgásszervi és extrasceletális tünetei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

30 - terápiás lehetőségek - inspectio, palpatio, betegelhelyezés - kezelési terv felállítása az érintett izomcsoportok figyelembevételével - a kezelés helye és a kezelés menete - kiegészítő masszázsfogások - kontraindikációk Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

31 23. A. Mutassa be a belső elválasztású (endokrin) rendszert! Jellemezze a cukorbetegséget! - a belső elválasztású mirigyek általános jellemzői - a belső elválasztású mirigyek felsorolása, fontosabb hormonjaik és azok hatásai - a cukorbetegség lényege - a cukorbetegség legfontosabb tünetei és késői szövődményei 23. B. Ismertesse a zuhanykezelések fajtáit! Szempontok a válaszadáshoz - skótzuhany - szájzuhany - örvényfürdő (rész-teljes) - víz alatti vízsugár masszázs 23. C. Jellemezze az idegrendszeri fertőzéseket és a koponyaűri nyomásfokozódást! - agyhártyagyulladás lényege, meningealis izgalmi jelek, gennyes és savós agyhártyagyulladás kórokozói, tünetei, kórjóslata - agyvelőgyulladás lényege - Lyme-kór lényege - szifilisz lényege - agytályog lényege - járványos gyermekbénulás lényege - koponyaűri nyomásfokozódás lényege, riasztó tünetei 23. D. Ismertesse a morbus Scheuermann betegségspecifikus gyógymasszázskezelés elméletét! - betegség lényege, oka, etológiája, előfordulása, fő klinikai tünetei, következményei - terápiás lehetőségek - inspectio, palpatio - betegelhelyezés! - kezelési terv felállítása (fokozott és rögzült thorachalis kyphosis, fokozott lumbális lordosis) - a kezelés helye és a kezelés menete a betegség stádiumának megfelelően - kiegészítő masszázsfogások - kontraindikációk Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

32 24. A. Sorolja fel az érzékszerveket és jellemezze azokat! Ismertesse a bőr anatómiai felépítését, funkcióit és függelékszerveit! - a látószerv felépítése és működése - a halló- és egyensúlyozó szerv felépítése és működése - a szaglószerv - az ízlelőszerv - a tapintó érzékszerv - a bőr általános jellemzése - a hám, az irha és a bőralja részletes jellemzése - a bőr funkciói - a hám függelékszervei 24. B. A súlyfürdő (subaqualis tractio) története, hatásmechanizmusa, helye a mozgásszervi megbetegedések kezelésében, alkalmazása! Ismertesse a száraz tractiók fajtáit, történetét, működési elvüket! - Moll-féle súlyfürdő, alkalmazásának szabályai - Papp-féle (lyra) súlyfürdő, alkalmazásának szabályai - Glisson-féle függesztés (művi testi húzás), alkalmazásának szabályai - denevérpad, alkalmazásának szabályai - súlyfürdő felépítése pontos függesztés - indikációk (relatív-abszolút) - kontraindikációk (általános, mozgásszervi) 24. C. Ismertesse a bőr anatómiai felépítését, funkcióit és függelékszerveit! Jellemezze a fizikai ártalmak okozta bőrbetegségeket, az anyajegyeket és a festékes bőrdaganatot! - a bőr általános jellemzése - a hám, az irha és a bőralja részletes jellemzése - a bőr funkciói - a hám függelékszervei - mechanikai ártalmak, hőártalmak, sugárzás okozta bőrártalmak - az anyajegyek lényege - a festékes vagy foltos anyajegyek jellemzői, vizsgálata, megváltozását jelző gyanújelek, eltávolításuk javallatai - az éreredetű anyajegyek jellemzői - a hám eredetű anyajegyek jellemzői - a festékes bőrdaganat jelentősége, kialakulását elősegítő tényezők, megelőzése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

33 24. D. Ismertesse a coxarthrosis betegségspecifikus gyógymasszázskezelés elméletét! - betegség lényege, oka, etológiája, előfordulása, fő klinikai tünetei, következményei - terápiás lehetőségek - inspectio, palpatio - a csípőízület passzív mozgáspályáinak beszűkülése - betegelhelyezés! - kezelési terv felállítása az érintett oldal és a beteg állapotának figyelembevételével - a kezelés helye és a kezelés menete a betegség stádiumának megfelelően (hanyatthason-oldalt) - kiegészítő masszázsfogások, passzív kimozgatás - kontraindikációk Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

34 25. A. Definiálja a baleset fogalmát! Osztályozza a sérüléseket! Jellemezze a nyílt lágyrész-sérüléseket (sebek)! Sorolja fel a csonttörések formáit, tüneteit, szövődményeit! - a baleset fogalma - a sérülések osztályozása - a sebek fogalma - sebtípusok csoportosítása - a csonttörések formái - a csonttörések tünetei - a csonttörések szövődményei 25. B. Ismertesse a széndioxid-gáz fizioterápiás alkalmazásait, hatását! - szénsavhókezelés - szénsavgázfürdő (mofetta) - szénsavas fürdő kezelés 25.C. Jellemezze a pyramis eredetű és az extrapyramidalis hyperkineticus mozgászavarokat! Ismertesse a Parkinson-kórt! - a hosszú, leszálló, ún. efferens pályarendszer anatómiai felépítése, szerepe - a pyramis eredetű mozgászavarok jellemzői, góctünetek, pyramisjelek, - extrapyramidalis mozgászavarok jellemzői, hyperkinetikus és akinetikus rigoros mozgászavarok jellemzői - Parkinson-kór lényege, oka, fő tünetei 25. D. Ismertesse a luxatio coxae congenita betegségspecifikus gyógymasszázskezelés elméletét! - betegség lényege, oka, etológiája, előfordulása, fő klinikai tünetei, következményei - terápiás lehetőségek - inspectio, palpatio - a csípőízület passzív mozgáspályáinak beszűkülése - betegelhelyezés! - kezelési terv felállítása az érintett oldal és a beteg állapotának figyelembevételével - a kezelés helye és a kezelés menete a betegség stádiumának megfelelően (hanyatthason-oldalt) - kiegészítő masszázsfogások, passzív kimozgatás - kontraindikációk Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

35 26. A. Ismertesse a máj és a hasnyálmirigy felépítését és működését, valamint a hashártya lemezeit! Határozza meg a hepatitis, a pancreatitis, a cholelithiasis, a cholecystitis, az icterus, a peritonitis lényegét, okait, fontosabb tüneteit! - a máj elhelyezkedése, szerkezete, legfontosabb funkciói, az epehólyag szerepe - a hasnyálmirigy elhelyezkedése, részei, feladata - a hashártya lemezei, szerepe - fertőző májgyulladás jellemzői, megelőzése - a szérum hepatitis jellemzői, megelőzése - az akut hepatitiszek tünetei - krónikus hepatitis lényege, jelentősége - pancreatitis lényege, okai, tünetei, kórlefolyása - cholelithiasis lényege, rizikófaktorai, tünetei, szövődményei - cholecystitis lényege, tünetei, szövődményei - icterus lényege, okai - peritonitis lényege, okai, tünetei 26. B. Ismertesse a hőlég és nedves gőzkamrák (gőzfürdő) kialakítását, használatuk szabályait! Beszéljen a szauna történetéről, fejlődéséről, használatának szabályairól! A szauna mester feladatai, alapprogramok (felöntések)! - működési mechanizmusuk - élettani hatások, hatásmechanizmusuk - indikációk-kontraindikációk - alkalmazásuk szabályai - római fürdők - Finn szauna története, a szaunában alkalmazott eszközök - szaunázás szabályai - a szauna mester feladata - felöntések fajtái - munka és balesetvédelem 26. C. Ismertesse a neurogén izombetegség és a sclerosis multiplex (SM) lényegét! - myasthenia lényege, oka, gyakorisága, tünetei, lefolyása - dystrophia musculorum progressiva lényege, a Duchenne-féle DMP öröklődés menete, első tünetek megjelenési ideje, lefolyása, tünetei, kezelése - a sclerosis multiplex lényege, oka, előfordulási gyakorisága, patogenezise, tünetei, kórlefolyása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

36 26. D. Ismertesse a cervicobrachialis szindróma betegségspecifikus gyógymasszázskezelés elméletét! - betegség lényege, oka, fő klinikai tünetei, következményei - terápiás lehetőségek - inspectio, palpatio - betegelhelyezés! - kezelési terv felállítása a beteg állapotának figyelembevételével, az érintett ideggyök lefutásának, a fájdalomnak és az érzészavarnak megfelelően - a kezelés helye és a kezelés menete a betegség stádiumának megfelelően (hanyatthason-oldalt, ülve) - kiegészítő masszázsfogások, passzív kimozgatás - kontraindikáció Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

37 27. A. Ismertesse a Sudeck-dystrophiát és a Volkmann-féle ischaemiás contracturát! Csoportosítsa a gyógyászati segédeszközöket! - Sudeck-dystrophia v. algodystrophia lényege, etiológia, kialakulásának stádiumai, kezelése - Volkmann-féle ischaemiás contractura lényege, oka, következménye, korai és késői tünetei, kezelése - gyógyászati segédeszközök lényege, felosztása 27. B. Ismertesse a balneoterápia definíciója, alapfogalmait a magyarországi gyógyhelyek, és azok gyógyvizei! - termálvíz, ásványvíz, gyógyvíz, gyógyhely definíciója - fürdőkúrák szabályai, technikai lebonyolítása, - fürdőreakció, fürdőfáradtság, komplex kezelés - fontosabb vidéki és budapesti fürdők, illetve vízösszetételük 27. C. Ismertesse a daganatok fogalmát, népegészségügyi jelentőségét! Csoportosítsa a karcinogén tényezőket! Mutassa be a benignus és malignus daganatok közti különbséget! Ismertesse a rákmegelőző állapotokat és a daganatra figyelmeztető jeleket! - daganatok fogalma, népegészségügyi jelentősége - karcinogén tényezők csoportosítása, - jóindulatú daganatok jellemzői - rosszindulatú daganatok jellemzői - az emlőrák helyi tünetei - a daganatok hatása a szervezetre - rákmegelőző állapotok - daganatra figyelmeztető jelek 27. D. Ismertesse a lumboischialgia betegségspecifikus gyógymasszázskezelés elméletét! - betegség lényege, oka, fő klinikai tünetei, következményei - terápiás lehetőségek - inspectio, palpatio - betegelhelyezés! - kezelési terv felállítása a beteg állapotának figyelembevételével, az érintett ideggyök lefutásának, a fájdalomnak és az érzészavarnak megfelelően - a kezelés helye és a kezelés menete a betegség stádiumának megfelelően (hanyatthason-oldalt) - kiegészítő masszázsfogások, passzív kimozgatás - kontraindikáció Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

38 28. A. Csoportosítsa a leggyakrabban előforduló fejfájástípusokat és jellemezze azokat! Foglalja össze az aszepszis és antiszepszis lényegét, ismertesse a higiénés kézfertőtlenítés formáit és kivitelezését! - elsődleges vagy önálló fejfájások - másodlagos vagy tüneti fejfájások - sürgősségi tünetek fejfájásnál - az aszepszis lényege, módszere - az antiszepszis lényege, módszere - a higiénés kézfertőtlenítés lényege, formái menete 28. B. Ismertesse a magyarországi gyógyvizek alkalmazási területeit és a fürdőkúrákat, gyógyvizes ivókúrákat! - fürdőkúra-ivókúra és alkalmazásuk szabályai - javallatok-ellenjavallatok 28. C. Ismertesse a fertőző betegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló tevékenységet! Mutassa be a műtéti érzéstelenítés formáit! - általános jellegű (megbetegedésektől független) járványügyi feladatok lényege - a járványügyi megelőzés és a járványügyi védekezés meghatározása - általános (aspecifikus) megelőző tevékenység formái - fajlagos (specifikus) megelőzés lehetőségei - a védőoltások célja, formái - járványügyi teendők lényege fertőző betegségek előfordulásakor - műtéti érzéstelenítés célja, a helyi és általános érzéstelenítés módszerei 28. D. Ismertesse a primer fibromyalgia szindróma betegségspecifikus gyógymasszázskezelés elméletét! - betegség lényege, etiológiája, oka, fő klinikai tünetei, következményei - terápiás lehetőségek - inspectio, palpatio - betegelhelyezés - kezelési terv felállítása a beteg állapotának figyelembevételével (fájdalom tűrőképesség) - a kezelés helye és a kezelés menete a betegség stádiumának megfelelően (hanyatthason- ülve) - kiegészítő masszázsfogások, passzív kimozgatás - kontraindikáció Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

39 29. A. Ismertesse az epilepszia lényegét, formáit! Jellemezze a generalizált rohamokat! Jellemezze a perifériás és a centralis facialis paresist! - az epilepszia lényege, felosztásuk a rohamok lezajlása alapján - a generalizált epilepszia jellemzése - elsősegélynyújtás epilepsziás nagyroham esetén - a perifériás facialis paresis tünetei, kezelése, prognózisa - a centralis facialis paresis oka, tünetei 29. B. Ismertesse a peloidok fogalmát, osztályozását, alkalmazásukat a hidroterápia történetében! Ismertesse az iszapkezelések hatásait! Ismertesse a magyarországi gyógyiszapokat! - szerves-szervetlen-tőzegek-gyógyföldek-kevert és mesterséges peloidok (parafangó) - nílusi iszap, Celsus, Paracelsus - fizikai- kémiai-biológiai hatásai - kolopi- marosi-hévízi gyógyiszapok 29. C. Mutassa be a megadott gyermekkori betegségeket az alábbi szempontok szerint! (veleszületett szívhibák, reumás láz, pseudocroup, dehidráció, bárányhimlő) - veleszületett szívhibák lényege, felosztása - Fallot-tetralógia, septum defektusok, nyitott Botallo vezeték, aorta szűkület lényege, tünetei - reumás láz oka, klinikai megjelenési formái - pseudocroup lényege, tünetei, terápiája - dehidráció lényege, fajtái, okai, általános tünetei - bárányhimlő lényege, lappangási ideje, tünetei, szövődménye, a beteg gyermek ápolása, megelőzése 29. D. Ismertesse a pes planus betegségspecifikus gyógymasszázskezelés elméletét! - betegség lényege, típusai, etológiája, oka, fő klinikai tünetei, következményei - terápiás lehetőségek - inspectio, palpatio - betegelhelyezés! - kezelési terv felállítása a beteg állapotának figyelembevételével - a kezelés helye és a kezelés menete a betegség stádiumának megfelelően (hanyatthason), a kezelendő régió a lábujjaktól tart a lumboglutealis régióig, de a másodlagos scoliosis kialakulása esetén a kezelést kiterjesztjük az occiputig - kiegészítő masszázsfogások, passzív kimozgatás-nyújtás? - kontraindikáció Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gyógy- és sportmasszőr szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 26 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

A 61. sorszámú Regeneráló balneoterápiás masszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 61. sorszámú Regeneráló balneoterápiás masszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 61. sorszámú Regeneráló balneoterápiás masszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 51 726 01

Részletesebben

1. számú táblázat Gyógymasszőr NAPPALI óraterv. A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként

1. számú táblázat Gyógymasszőr NAPPALI óraterv. A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként 1. számú táblázat 54 726 04 Gyógymasszőr NAPPALI óraterv A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként A fő szakképesítésre vonatkozóan: 11499-12 Foglalkoztatás II. 54

Részletesebben

33 815 02 0010 33 01 Kézápoló és műkörömépítő Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

33 815 02 0010 33 01 Kézápoló és műkörömépítő Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÉRTÉKELŐLAP SZÓBELI VIZSGATEVÉKENYSÉG

ÉRTÉKELŐLAP SZÓBELI VIZSGATEVÉKENYSÉG SZÓELI VIZSGATEVÉKENYSÉG őrgyógyászati ismereteket alkalmaz 1. feladat: Munkahelyén továbbképzést szerveznek, melynek keretében Önnek anatómia és bőrgyógyászat témakörben előadást kell tartania. Tartsa

Részletesebben

2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai

2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai 2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyén továbbképzést szerveznek, melynek keretében Önnek anatómia és bőrgyógyászat témakörben előadást kell tartania.

Részletesebben

Engedélyszám: 27905-4/2012-EAHUF. 2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 27905-4/2012-EAHUF. 2390-10 Masszázs alapozás követelmény modul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyén továbbképzést szerveznek, melynek keretében Önnek anatómia és bőrgyógyászat témakörben előadást kell tartania. Tartsa meg előadását! - a sejt fogalma, a sejtek alakja, nagysága,

Részletesebben

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi követelményei a XXXVII. Sport ágazat alábbi

Részletesebben

33 815 02 0010 33 02 Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

33 815 02 0010 33 02 Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43 A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

I. A JEGYZÉK 42. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (FÜRDŐSMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI

I. A JEGYZÉK 42. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (FÜRDŐSMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI I. A JEGYZÉK 42. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (FÜRDŐSMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. Szakképesítés azonosító

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Budapest, március 29. Géher Pál dr.

Budapest, március 29. Géher Pál dr. Budapest, 2014. március 29. Géher Pál dr. Hidroterápia/Balneoterápia Hidroterápia A víz terápiás hatását használja fel. Balneoterápia A víz terápiás hatását használja fel + a gyógyvíz terápiás hatását

Részletesebben

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor 1. Az eszméletlen beteg az eszmélet és a tudat fogalma az eszméletlenség és kóma okai fokozatai, felosztások az eszméletlenség okai ápolási

Részletesebben

A mozgásszervi fogyatékosok

A mozgásszervi fogyatékosok Okok, következmények, rehabilitáció A mozgásszervi fogyatékosok A mozgásszerv: tartó és mozgatóapparátus A fogalom definíciója, gyakorlati szempontok alapján: Mozgásfogyatékos az a személy, akinél aktív

Részletesebben

Foglalkozási napló. Gyógymasszőr

Foglalkozási napló. Gyógymasszőr Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Gyógymasszőr (OKJ száma: 4 7 04) szakma gyakorlati oktatásához 4. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanuló

Részletesebben

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyi vezetője megbízásából anatómiai kiscsoportos gyakorlatot tart. Az ön feladata az anatómiai bevezető rész ismertetése. Az előadásában térjen ki a következőkre: - az emberi test fő

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. augusztus 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. augusztus 08. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelmény modulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák.

Részletesebben

A 32. sorszámú Gyógy- és sportmasszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 32. sorszámú Gyógy- és sportmasszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 32. sorszámú Gyógy- és sportmasszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 726 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

II. A JEGYZÉK 43. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (GYÓGYMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI

II. A JEGYZÉK 43. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (GYÓGYMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI II. A JEGYZÉK 43. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (GYÓGYMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. Szakképesítés azonosító

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. november 14.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. november 14. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

2354-06 Nőgyógyászati citodiagnosztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2354-06 Nőgyógyászati citodiagnosztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A laboratóriumba vendég érkezik. Tájékoztassa a rákmegelőzés lehetőségeiről! Ismertesse a citológiai előszűrő vizsgálatok lényegét! - a primer és szekunder prevenció fogalma, eszközei - a citológia

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

TÁRSSZERZŐ - HATÁRIDŐ: JÚNIUS 30.

TÁRSSZERZŐ - HATÁRIDŐ: JÚNIUS 30. TÁRSSZERZŐ - HATÁRIDŐ: JÚNIUS 30. Stroke rehabilitációs ellátásról (felnőtt) Belgyógyászat, endokrinológia, diabétesz és anyagcserebetegségek 2 A felnőttkori obezitás jelentősége a rehabilitációban Dr

Részletesebben

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó Szóbeli tételek I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó baktériumokat és a védőoltásokat! 2. Jellemezd

Részletesebben

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász LÁGYRÉSZ SÉRÜLÉSEK S SEK KEZELÉSE KÜLÖNBK NBÖZŐ GYÓGYTORNA GYTORNA MÓDSZEREKKEL Bély Zsófia gyógytornász Lágyrészek bőralatti kötőszövet inak ínhüvelyek íntapadások szalagok bursák tágabb értelemben ide

Részletesebben

Tájékoztatás a fizioterápiás kezelésekről

Tájékoztatás a fizioterápiás kezelésekről Kedves Betegünk! Tájékoztatás a fizioterápiás kezelésekről Tájékoztatónk célja, elkalauzolni Önt a fizioterápia világába. Összeállításunkkal szeretnénk Önt tájékoztatni arról, hogy a Fizio-és mozgásterápia

Részletesebben

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja.

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

Dr. Molnár Csaba. szakorvos, természetgyógyász szakértő

Dr. Molnár Csaba. szakorvos, természetgyógyász szakértő Dr. Molnár Csaba szakorvos, természetgyógyász szakértő (Tigrisszív Bt, Thai Masszázs Iskola, Debrecen www.thaimasszazsiskola.hu; facebook: Gyógyító Ember Egészség Klub): A,,keleti'' és,,nyugati'' masszázsmódszerek

Részletesebben

Különbözeti és osztályozó vizsga tételei Egészségügyi szakmacsoport. Több szerző: Gondozástan

Különbözeti és osztályozó vizsga tételei Egészségügyi szakmacsoport. Több szerző: Gondozástan 12. évfolyam Különbözeti és osztályozó vizsga tételei Egészségügyi szakmacsoport Gondozástan Több szerző: Gondozástan 1. Ismertesse a gondozás fogalmát, formáit, a gondozó jellemző tulajdonságait és az

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája.

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. PTE ETK KAPOSVÁRI KÉPZÉSI KÖZPONT KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKA SZAKIRÁNY SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. 2.) Az agy fejlődési rendellenességeinek

Részletesebben

Más mint a többi! Más mint a többi?

Más mint a többi! Más mint a többi? Más mint a többi! Más mint a többi? Kiss Erika Témák 1. kik ők? mi a mozgáskorlátozottság? 2. az ellátás, a rehabilitáció szereplői feladatuk általános elvek, gyakorlat 3. néhány az integrált intézményi

Részletesebben

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan 11. évfolyam BIOLÓGIA 1. Az emberi test szabályozása Idegi szabályozás Hormonális szabályozás 2. Az érzékelés Szaglás, tapintás, látás, íz érzéklés, 3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2 2.

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2 2. A 36. sorszámú Gyógymasszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 726 04 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TK témák V Védőnő szakirány GY Gyógytornász szakirány Képalkotó iagnosztikai

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat március 6.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat március 6. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev. Vándor Anna fordítása

D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev. Vándor Anna fordítása Az NPCRIZ termékek komplex alkalmazása D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev Vándor Anna fordítása Tartalomjegyzék A szív- és érrendszer patológiája...4 Arteriális hypertensio, neurocirkulatiós dystonia... 4

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

11.00-12.00 Gyakorlat Az orvos-beteg viszony jelentősége az orvosi munka szempontjából.

11.00-12.00 Gyakorlat Az orvos-beteg viszony jelentősége az orvosi munka szempontjából. 2012-2013 Intézet neve: Belgyógyászati Intézet A tárgy neve: Belgyógyászati propedeutika Évfolyam/félév: III. évfolyam, 1. félév Óraszám/félév- előadás: 30 (2/hét) - gyakorlat: 15x2 óra Előadások helye,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat október 9.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat október 9. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

III. A JEGYZÉK 44. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (SPORTMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI

III. A JEGYZÉK 44. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (SPORTMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI III. A JEGYZÉK 44. SORSZÁMA ALATT KIADOTT MASSZŐR (SPORTMASSZŐR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. Szakképesítés azonosító

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Vízvári László minősítő beosztása: főigazgató JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a Fürdőüzemi ügyfélkapcsolati tevékenység, a Fürdőüzemi munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelem és a Szuggesztív kommunikáció

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 51 726 01 Regeneráló balneoterápiás masszőr Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési idő 30 perc) A vizsgafeladat értékelési súlyaránya:

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott 11489-12 Szépészeti szolgáltatóegység működtetése, 11490-12 Szolgáltatást

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig minısítı neve: Vízvári László minısítı beosztása: fıigazgató JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2441-06 Kötszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2441-06 Kötszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Pályaválasztási tanácsadás keretében érettségi előtt álló fiatalok számára előadás tartására kérték fel. Tartsa meg az előadást az ortopédiai kötszerész és fűzőkészítő tevékenységéről! Az előadás

Részletesebben

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam...

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam... Tartalom BIOLÓGIA...2 10. évfolyam...2 11. évfolyam...3 12. évfolyam...4 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 11. évfolyam...5 12. évfolyam...6 SPORTEGÉSZSÉGTAN...7 1 BIOLÓGIA 10. évfolyam Nappali tagozat Azírásbeli

Részletesebben

2355-06 Egyéb citológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2355-06 Egyéb citológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Tájékoztassa a munkahelyére érkező vendégeket a különféle szervekből nyert citológiai anyagok feldolgozásáról, diagnosztikára való előkészítéséről! Tájékoztatója során az alábbi szempontokra

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

A reumatológus fizikális diagnosztikája

A reumatológus fizikális diagnosztikája AKUT DERÉKFÁJÁS (szakszerűen, korszerűen) A reumatológus fizikális diagnosztikája Dr. Temesvári I. Péter Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Diagnózis régen (- és ma?) Derékfájdalom Röntgen

Részletesebben

Foglalkozási napló. Kozmetikus

Foglalkozási napló. Kozmetikus Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Kozmetikus (OKJ száma: 54 15 02) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Tanuló Gondviselő

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2013. november 13.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2013. november 13. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Egészségügyi szervező szak egészségturizmus szervező szakirány. Záróvizsga tételsor

Egészségügyi szervező szak egészségturizmus szervező szakirány. Záróvizsga tételsor Egészségügyi szervező szak egészségturizmus szervező szakirány Záróvizsga tételsor 1. tétel A. Ismertesse az egészség definíció változásait a modern egészségdefiníció, egészségfejlesztés szemlélete alapján!

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat május 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat május 16. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. Gellai Nándor gyógytornász-fizioterapeuta Dr. Berecz Zsuzsanna reumatológus

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2442-06 Műszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2442-06 Műszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Egy rehabilitációs csoport fórumot tart érdeklődők számára. Felkérik Önt egy előadás tartására. Tartsa meg előadását! Az előadás megtartása során az alábbiakra térjen ki: - Az ortopédiai betegségek

Részletesebben

Betegség Katalógus / Krankheitskatalog / Disease Catalog - Az Élet Háza Tata

Betegség Katalógus / Krankheitskatalog / Disease Catalog - Az Élet Háza Tata 1 Achilles ín szakadás utáni rehabilitáció 50% 50% 80% 0% 0% 20% 50% 10% 10% 2 Ágyékhúzódás 50% 80% 50% 0% 0% 20% 80% 0% 0% 3 Agyi vérellátás zavarai 0% 0% 80% 20% 0% 10% 50% 0% 0% 4 Agyvérzés utáni regeneráció

Részletesebben

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN)

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) I. KÉRDÉSCSOPORT A foglalkozás-egészségügyi szolgálat felépítése, működési területe 1. A munka világának szabályozása az Európai Unióban és Magyarországon. 2. Foglalkozás-egészségügy

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Szolgálati titok! Titkos!

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Szolgálati titok! Titkos! Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma Fizioterápiás asszisztens Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenység

Emberi Erőforrások Minisztériuma Fizioterápiás asszisztens Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenység Emberi Erőforrások Minisztériuma 54 725 03 Fizioterápiás asszisztens Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési

Részletesebben

LÉGZŐRENDSZER. Meixner Katalin

LÉGZŐRENDSZER. Meixner Katalin LÉGZŐRENDSZER Meixner Katalin Légzőrendszer részei - cavum nasi, orrmelléküregek - larynx - trachea - bronchi - pulmo Anatómiai áttekintés A légzés élettana Külső légzés: - O2- CO2 transzport - alveolusokban

Részletesebben

Egészségügyi alapismeretek alapvizsga 2018

Egészségügyi alapismeretek alapvizsga 2018 Egészségügyi alapismeretek alapvizsga 2018 1. Ismertesse a szív felépítését és működését! Beszéljen az életmód keringési szervekre gyakorolt hatásáról! Beszéljen a pulzus megfigyeléséről! 2. Jellemezze

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Gimnasztikai gyakorlatelemzés és -tervezés, rajzírás alkalmazása

A vizsgafeladat ismertetése: Gimnasztikai gyakorlatelemzés és -tervezés, rajzírás alkalmazása A vizsgafeladat ismertetése: Gimnasztikai gyakorlatelemzés és -tervezés, rajzírás alkalmazása A tételekhez segédeszköz nem használható. A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga kezdetének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazza.

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelmény modulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák.

Részletesebben

AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE

AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE Dr. BÁLINT GÉZA Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet 2019. április 11-12. Kétszer ad, aki gyorsan ad! Semmit sem ad, aki késlekedik! Várólista termeli a krónikus

Részletesebben

XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA

XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA 2014 XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. ORVOS, CSONTKOVÁCS, FÁJDALOM SZINDRÓMA

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Betegápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Betegápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja 200. Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel vagy felsőoktatási intézményben

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

Gyógyszolgáltatások. A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére.

Gyógyszolgáltatások. A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére. Gyógyszolgáltatások A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére. Így: Kopásos jellegű ízületi betegségek (Arthrosis) Csípő-

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fizioterápiás szakasszisztens szakképesítés A fizioterápia elmélete és gyakorlata modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fizioterápiás szakasszisztens szakképesítés A fizioterápia elmélete és gyakorlata modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Krónikus nyiroködéma okai, szövődményei, kezelése. Szabó Éva DEOEC Bőrklinika

Krónikus nyiroködéma okai, szövődményei, kezelése. Szabó Éva DEOEC Bőrklinika Krónikus nyiroködéma okai, szövődményei, kezelése Szabó Éva DEOEC Bőrklinika Nyirokkeringés Intersticiumból a nyirokkapillárisok a vérkapillárisokba fel nem vett fölösleges sejtközötti folyadékot szállítják

Részletesebben

Kezelés típusai. Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív. Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció. Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg

Kezelés típusai. Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív. Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció. Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg Meridián 4-8 Repetíció Kezelés típusai Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg Tüdő meridián Forráspont: 1. Tonizáló

Részletesebben

Ortopédiai cipész Cipész, cipőkészítő, cipőjavító

Ortopédiai cipész Cipész, cipőkészítő, cipőjavító Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK. DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011.

POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK. DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011. POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011. Szövődmények Meghatározás: a műtéti eljárás alatt vagy után jelentkező klinikai eltérés az elvárt normális események folyamatától,

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a Fürdőüzemi munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelem és a Szuggesztív kommunikáció követelménymodulok témakörét tartalmazzák.

Részletesebben

A mellkas fizikális vizsgálata

A mellkas fizikális vizsgálata A mellkas fizikális vizsgálata Vizsgálómódszerek Inspectio = megtekintés Palpatio = tapintás Percussio = kopogtatás Auscultatio = hallgatózás Inspectio Mellkas alakja Mellkas kitérése Jellemző eltérések

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SZÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SZÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK SZÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel Határozza meg a szövet fogalmát! Csoportosítsa a hámszöveteket felépítésük (rétegek száma és sejtek alakja szerint)

Részletesebben

GYÓGYPEDAGÓGIAI SEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ

GYÓGYPEDAGÓGIAI SEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ GYÓGYPEDAGÓGIAI SEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ 54-140-01 1. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: A Gyógypedagógiai segítő munkatárs részt vesz a közvetlen gyógypedagógiai munka előkészítésében. Közreműködik

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazza.

Részletesebben

Testet, lelket, szellemet gyógyító forrásaink - Természeti kincsünk és örökségünk a gyógyító víz

Testet, lelket, szellemet gyógyító forrásaink - Természeti kincsünk és örökségünk a gyógyító víz Testet, lelket, szellemet gyógyító forrásaink - Természeti kincsünk és örökségünk a gyógyító víz Printz-Markó Erzsébet tanársegéd, NymE-Ak Turizmus Intézet doktorjelölt, SZE-RGDI Amiről szó lesz fürdőtörténet

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben