A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra"

Átírás

1 Helyi (közúti vasúti) pályahálózaton érvényes ÁLTALÁNOS SZAKMAI ISMERETEK (személyszállító és nem személyszállító vasúti JÁRMŰVEZETŐ részére) Időszakos vizsga teszt kérdések A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra A jármű rugózását és lengéscsillapítását A beosztott munkavállalón kívül Kik tartózkodhatnak a szolgálati helyen? A tuskós fék használatánál a dob- vagy tárcsafék alkalmazása azért előnyösebb, mert Amennyiben a vasúti jármű vezetője hamarabb dönt és cselekszik (reakcióidő), akkor Az elektromos motor. Ha a munkavállalót az előírt időben nem váltják le Ha egy áramkörben két eltérő elektromos ellenállással rendelkező fogyasztót párhuzamosan kapcsolunk Hegyipályának kell tekinteni azt a pályaszakaszt, ahol.. Hol helyezik el jelzőket? Kétely merül fel a leváltó személy munkavégzésre alkalmas állapotával kapcsolatban. Mi ilyenkor a teendő? Korlátozott a távolbalátás, ha. Mekkora a normál nyomtávolság? Melyek a forgalmi járatok? Melyek a vasúti pálya főbb részei? Melyik állítás igaz a dohányzással kapcsolatban? Melyik tényező befolyásolja a járműre kifejthető maximális vonó- vagy fékezőerő nagyságát? Mi a betáplálási szakasz? Mi a jelzések szerepe a vasútüzemben? Mi a kitérő? Mi a munkavezeték? Mi a teendő, ha a szolgálat kezdete után tudomására jut, hogy olyan vonalon kell vezetnie, amelyen a megelőző egy éven belül nem vezetett?

2 Mi a teendője a szolgálat megkezdése előtt, ha szabadság után ismét szolgálatba áll? Mi a teendője, ha betegség miatt a szolgálatot nem tudja megkezdeni? Mi biztosítja a vasúti kerékpár vágányon történő vezetését? Mi lehet a fékezés célja? Miért előnyösebb a tuskós-, dob- vagy tárcsafék használatánál a villamosfék alkalmazása? Mikor kell a helyszínen kiadott intézkedést/utasítást - annak végrehajtása előtt- írásban kérni? Milyen állásait különböztethetjük meg az egyszerű váltónak? Milyen elven működik a generátor? Milyen feszültséget szolgáltat a járművek közlekedéséhez az áramátalakító gépház? Mit értünk a "kézi" jelzés kifejezés alatt? Mit jelent a "szabadlátás korlátozottsága"? Mit kell tennie a munkavállalónak ha az intézkedésre jogosult személy utasítását magára nézve sérelmesnek tartja? Mit köteles közölni a szolgálatot átvevővel az a munkavállaló, aki a szolgálatot átadja? Mit nevezünk éjszakának? Mit nevezünk üzemi áramnak? Mobiltelefon és kiegészítőinek használata.. Olyan járműtípusra osztották be, amelyen a szolgálat kezdetét megelőzően egy éven belül nem vezetett. Mi a teendő? Rendkívüli járatok. Szolgálati helyet elhagyni (a leváltást, szolgálat befejezését illetve a rendkívüli helyzeteket kivéve).. Több vasúti járműből álló járműszerelvényt szeretnénk kialakítani. Melyik az a járműszerkezeti elem, amely ezt lehetővé teszi? Űrszelvény: Valamely szolgálati helyen, a beosztott munkavállalón kívül.. Válassza ki, hogy melyik az a berendezés, ami fogyasztóként és áramforrásként is működtethető? Váltófelvágás: Zárlati áram:

3 Villamos meghajtású közúti vasúti jármű KATEGÓRIA Időszakos vizsga teszt kérdések A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra A túláramvédő berendezés működésbe lép, ha.. A vasúti kerékpár jellegzetessége, hogy.. A villamos járművek vasúti kerékpárjainak jellegzetessége, hogy A vontatómotorok áramkörében lévő túláramvédő berendezések Az akkumulátor töltőberendezése meghibásodott. Mekkora az akkumulátornak az a minimális feszültségszintje, amivel a jármű önmagában tovább közlekedhet? Hogyan lehet a jármű indításakor a vontatómotorokra jutó feszültséget csökkenteni a munkavezeték feszültségéhez képest? Melyik az üzemi fékkel szemben támasztott legfontosabb követelmény? Melyik módszerrel lehet leggazdaságosabban a járművet gyorsítani, illetve fékezni? Melyik túláramvédő berendezést nem tudja a járművezető visszakapcsolni, ha túláram hatására működésbe lépett? Mi a rugóerőtárolós fék egyik előnye? Mi a túlfeszültséglevezető feladata? Mi a vezérlőhenger feladata? Mi a villamos ellenállás-fékezés lényege? Mi a visszatápláló fékezés előnye? Mi az akkumulátor töltőberendezésének feladata? Mi az irányváltó kapcsoló feladata? Mi biztosítja ívekben a közel csúszásmentes gördülést, egyenes pályán a vasúti kerékpár középhelyzetben tartását? Mi okozhatja a keréktalp laposodását? Mi történhet, ha valamilyen szigetelő tulajdonsággal rendelkező anyag kerül a kerekek és a sín közé? Miért a sínféket kell használni az üzemi fék mellett, ha a járművet vészfékezéssel kell megállítani?

4 Miért alkalmaznak a keréktárcsa és a kerékabroncs között gumirugókat? Miért alkalmazzák a hordrugókat? Miért alkalmazzák az életmentő keretet? Miért alkalmazzák az előtét-ellenállások kombinációs kapcsolását, illetve sok fokozatban történő kiiktatását a gyorsítás, illetve a fékezés alatt? Milyen elektromos kapcsolás van a menet üzemben lévő vontatómotorok között a négymotoros, forgóvázas jármű esetén? Milyen módját alkalmazzák a vasúti kerékpár hajtásának a jelenleg is üzemelő forgóvázas járműveknél? Milyen módon gyorsítható tovább a jármű, ha a munkavezeték teljes feszültségét már a vontatómotorokra kapcsolták? Milyen módszerrel történhet az áramszedő kezelése? Milyen reteszelés van az irányváltó kapcsoló és a vezérlőhenger között? Milyen túláramvédő berendezéseket alkalmaznak a villamos járműveken? Miről ismerhető fel a csapágy melegedése? Miről ismerhető fel a kardántengely törése? Mit kell járműátvételkor az áramszedővel kapcsolatosan ellenőrizni? Mitől függ a vasúti kerékpárra kifejthető maximális vonó-, illetve fékezőerő nagysága? Válassza ki a forgóvázra vonatkozó helytelen hamis állítást! Válassza ki a rugóerőtárolós fék működésére vonatkozó igaz állítást! Válassza ki a sínfék működésére vonatkozó helyes igaz állítást! Válassza ki a statikus átalakító működésére vonatkozó igaz állítást! Válassza ki a szolenoid fék működésére vonatkozó igaz állítást! Válassza ki a villamosfék működésére vonatkozó helyes igaz állítást! Válassza ki a vonó-és ütközőkészülékre vonatkozó igaz állítást! Válassza ki az áramszedőre vonatkozó igaz állítást!

5 Közúti vasúti (villamos)- Helyi vasúti járművezető SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS (F.1-F.2. számú Jelzési és forgalmi utasítás a közúti vasutak számára és kapcsolódó szabályozások) Időszakos vizsga teszt kérdések A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra F. 1. SZ. JELZÉSI UTASÍTÁS Jelzők Mi az ábrán látható "háromfogalmú főjelző "jelzésének jelentése? (3.2.1.) Mi az ábrán látható "háromfogalmú főjelző "jelzésének jelentése? (3.2.1.) Mi a teendő, ha egy időben észleli az ábrán látható jelzéseket? ( ) Mi a teendő, ha egy időben észleli az ábrán látható jelzéseket? ( )

6 Mi az ábrán látható "háromfogalmú főjelző "jelzésének jelentése? ( ) Mi az ábrán látható "háromfogalmú főjelző "jelzésének jelentése? ( ) Mi az ábrán látható "kétfogalmú főjelző "jelzésének jelentése? (3.2.2.) Mi az ábrán látható "kétfogalmú főjelző "jelzésének jelentése? (3.2.2.) Mi az ábrán látható "kétfogalmú főjelző "jelzésének jelentése? (Az alsó lencse fehér villogó fényt ábrázol.) (3.2.3.) Milyen feltételek esetén szabad elhaladni az ábrán látható jelző mellett? (Az alsó lencse fehér villogó fényt ábrázol.) (3.2.3.)

7 Mi a teendő, ha a holdfényjelző "Átmeneti " jelzését féktávolságon kívül észleli? (3.3.2.) Mi a teendő, ha a holdfényjelző "Átmeneti" jelzését féktávolságon belül észleli? (3.3.2.) Mi az ábrán látható holdfényjelző jelzésének a jelentése? (3.3.2.) Mi az ábrán látható holdfényjelző jelzésének a jelentése? (3.3.2.) Mit jelent az ábrán látható holdfényjelző jelzése? (3.3.2.) Mit jelent az ábrán látható váltójelzőn lévő vörös kör alakú fényjelzés? (3.4.3.)

8 Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? (3.4.3.) Mit jelez az ábrán látható, a felsővezetéket tartó keresztsodronyon elhelyezett kör alakú, kék színű fényjelzés? (3.4.4.) Milyen jelző látható az ábrán és mi a teendő, ha az ábrán látható jelzést észleli? (3.4.6.) Mit jelent az ábrán látható holdfényjelző felett elhelyezett ellenőrző jelző jelzése? (3.4.7.) Mit jelent az ábrán látható holdfényjelző mellett elhelyezett jelző jelzése? (3.4.8.)

9 Mi a teendő, ha forgalmi járatot vezetve az ábrán látható jelzést látja? (3.4.9.) Mi az ábrán látható, kézi ellensúlyos váltó váltójelzőjének jelzésének értelme? ( ) Mi az ábrán látható, kézi ellensúlyos váltó váltójelzőjének jelzésének értelme? ( ) Mi az ábrán látható, kézi ellensúlyos váltó váltójelzőjének jelzésének értelme? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható kézi állítású, ellensúlyos váltóhoz tartozó állítókészülék (súlykörte) jelzésének? ( )

10 Mi a jelentése az ábrán látható kézi állítású, ellensúlyos váltóhoz tartozó állítókészülék (súlykörte) jelzésének? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( )

11 Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( )

12 Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a neve és jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mit jelent az ábrán látható tábla jelzése? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( )

13 Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? (3.5.1.) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? (3.5.2.) Jelzőeszközök, Jelzések a szerelvényeken

14 Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha nappal a sárga színű jelzőzászlót függőleges irányban fel-le mozgatják? (4.1.1.) Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha sötétben vagy a távolbalátás korlátozottsága esetén a fehér fényű jelzőlámpát függőleges irányban fel-le mozgatják? (4.1.1.) Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha nappal a sárga színű jelzőzászlót ferdén lefelé nyugodtan tartják? (4.1.2.) Hogyan lehet nappal, jó látási viszonyok esetén és jelzőeszköz hiányában Lassan jelzést adni? (4.1.2.) Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha sötétben vagy a távolbalátás korlátozottsága esetén a fehér fényű jelzőlámpát derékmagasságban mozdulatlanul oldalt tartják? (4.1.2.)

15 Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha nappal a sárga színű jelzőzászlót a test előtt körbeforgatják? (4.1.3.) Hogyan lehet nappal, jó látási viszonyok esetén és jelzőeszköz hiányában Megállj jelzést adni? (4.1.3.) Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha sötétben vagy a távolbalátás korlátozottsága esetén a fehér fényű jelzőlámpát a test előtt körbeforgatják? (4.1.3.) Hogyan lehet sötétben vagy a távolbalátás korlátozottsága esetén és jelzőeszköz hiányában Megállj jelzést adni? (4.1.3.) Milyen hallható jelzéseket adhat elektromos működtetésű pályacsengővel? (4.2.) Hogyan kell Figyelj jelzést adni? (4.2.1.) Hogyan kell Lassan jelzést adni? (4.2.2.) Mi a teendő, ha a mozgásban lévő szerelvényen jelzősíppal adott Megállj jelzést észlel? (4.2.3.) Hogyan kell jelzősíppal adni a Megállj jelzést? (4.2.3.) Hogyan kell jelzősíppal adni a Vészjelzést? (4.2.4.) Mi a teendő, ha a mozgásban lévő szerelvényen jelzősíppal adott Vészjelzést észlel? (4.2.4.) Hogyan kell jelzősíppal adni az Indulás jelzést? (4.2.5.) Az alábbi felsorolásból, melyik NEM minősül a szerelvény hatósági jelzésének? (5.1.) Milyen jelzésekkel kell ellátni a hatósági jelzéseken kívül a forgalmi járatként közlekedő szerelvényt? (5.2.) Hogyan kell megjelölni a Próbajáratot? (5.2.1.)

16 F. 2. SZ. FORGALMI UTASÍTÁS Vágányok, kitérők, vágány-és munkavezeték kereszteződések Melyik váltót nevezzük utánjáró váltónak? (8.3). Miről kell meggyőződni visszafogáskor, az új haladási irányba történő elindulás előtt? Válassza ki a felsorolásból, hogy melyik váltó nem hasítható? Mikor szabad a beosztott munkavállaló által, helyszíni kézi állítással átállított váltóra ráhaladni? Miről kell meggyőződnie, ha távvezérléssel történő váltóállítás helyéhez közeledik? Mi a teendő, ha az üzemben lévő áramszedő a szánszerkezet alatt fog áthaladni, de a váltó állítása nem szükséges? Hogyan kell helyesen alkalmazni a váltókra engedélyezett sebességet? Melyik esetben kell a mechanikusan nem rögzített csúcssínű váltóra történő ráhaladás előtt a váltó állásáról meggyőződni? Mi a teendő, ha a váltóhoz csúccsal szemben érkezik és a váltó mechanikus szerkezetének sérülése, vagy törése miatt a váltó csúcssínjeinek végállásban tartása vagy rögzítése nem biztosított? Mikor haladhat rá a váltóra, ha a váltóhoz csúccsal szemben érkezik és a váltó mechanikus szerkezetének sérülése, vagy törése miatt a váltó csúcssínjeinek végállásban tartása vagy rögzítése nem biztosított? Mi a teendő, ha a váltóhoz csúccsal szemben érkezik és a váltó mechanikus szerkezete sérült, törött vagy hiányzik, de a váltó csúcssínjeinek végállásban tartása vagy rögzítése biztosított? Hogyan kell közlekedni, amikor a villamos és trolibusz munkavezetékeinek kereszteződése alatt, az üzemben lévő áramszedő áthalad? (8.3.) (8.4.) (8.6.) (8.8.) (8.8.) (8.9.) (8.10). (8.12). (8.12). (8.12. (8.15.)

17 Szerelvények berendezései, fékezés és fékberendezések Milyen műszaki hibát kell a Rendellenesség kategóriába (9.2.) sorolni? Milyen műszaki hibát kell a Meghibásodás kategóriába (9.2.) sorolni? Milyen műszaki hibát kell az Üzemképtelenség kategóriába (9.2) sorolni? Milyen műszaki hibát kell az Mozgásképtelenség kategóriába (9.2.) sorolni? Melyik esetben kell Mozgásképtelennek minősíteni a (9.2.) szerelvényt? Melyik esetben kell Mozgásképtelennek minősíteni a (9.2.) szerelvényt? Melyik áramszedőt kell használni, ha a szerelvényt a (9.3.) Kezelési szabályzat szerint egy áramszedővel kell üzemeltetni, de egynél több áramszedő van a szerelvényen? Milyen feltételek mellett szabad általában az áramszedőt (9.3.) felengedni, illetve felvezérelni? Melyek az első teendői a járművezetőnek, ha az áramszedő (9.3.) hibáját állapítja meg? Mi a teendő, ha a megrongálódott áramszedő nem (9.3.) vezérelhető le vagy nem húzható le teljesen, így tovább rongálhatja a munkavezetéket is? Melyik kategóriába sorolandó, ha a szerelvény elejének (9.4.) illetve végének megjelölésére szolgáló fényforrása nem működik? Hogyan közlekedhet tovább, ha a szerelvény elejének illetve (9.4.) végének megjelölésére szolgáló fényforrása nem működik? Mi a teendő, ha a szerelvénybe tartozó valamelyik kocsinak (9.4.) az utastéri világítása teljes egészében nem működik? Mi a teendő, ha a szerelvényen a lépcsővilágítás nem (9.4.) működik? Mikor kell a szerelvény elejét és végét megjelölni? (9.4.) Milyen feltételek mellett kapcsolható vissza a vontatómotorok (9.5.) áramkörében lévő túláramvédő berendezés?

18 Mi a teendő, ha a vontatómotorok áramkörében lévő (9.5) túláramvédő berendezés ismételt bekapcsolását már nem szabad alkalmazni? Mi a teendője a járművezetőnek, ha a vezetőfülkét elhagyja? (9.6.) Mi a teendő, ha a közlekedésben résztvevők (9.7.) figyelmeztetésére szolgáló hangjelző berendezés nem működik? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.8.) a visszapillantó berendezés használhatatlanná válik, más módon pedig nem tud az utasok le-és felszállásáról meggyőződni? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.8.) a visszapillantó berendezés az egyik oldalon használhatatlanná vált, de az utasok le-és felszállása a végállomásig történő közlekedést figyelembe véve mindig a másik oldalon történik? Mi a teendő, ha az indulásjelző és a hangerősítő berendezés (9.9.) sem működik, illetve nincs jelen Indulás jelzés adására jogosult személy? Mikor adhat a járművezető Indulás jelzést, ha a szerelvényt a (9.9.) megállóhelyről indítaná? Mikor szabad a nyitva lévő ajtók zárási parancsát kiadni? (9.9.) Mi a teendő, ha az egyedi ajtónyitással felszerelt szerelvény (9.10.) ajtónyitó- vagy leszállásjelző berendezése nem működik? Mi a teendő, ha a szerelvényen a jobb első ajtó nem (9.10.) működik? Mi a teendő, ha szerelvény ugyanazon oldalán több ajtó nem (9.10.) működik? Mi a teendő, ha a szerelvény jobb oldalán lévő utolsó ajtó (9.10.) nem működik? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.11.) a homokszóró nem működik? Válassza ki, hogy a veszély esetét kivéve hol tilos a (9.11.) homokszóró használata? Válassza ki, hogy a veszély esetét kivéve hol tilos a (9.11.) homokszóró használata? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.12.)

19 a szélvédő bepárásodik, de a páramentesítő nem működik? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.12.) eső vagy hó esik, de az ablaktörlő nem működik? Mi a teendő, ha a páramentesítő vagy az ablaktörlő nem (9.12.) működik, de használatát az időjárási viszonyok nem indokolják? Hogyan kell a szerelvényt megállítani, ha a szerelvényen (9.13.) lévő vészjelzővel menet közben adnak jelzést? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.13.) a vészjelző nem működik? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.13.) az utastéri vészfék nem működik? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.13.) a vészjelző vagy az utastéri vészfék működtetésének hatására a szerelvénnyel megállt? Köteles-e a hangerősítő berendezésen keresztül az utasokat (9.14.) tájékoztatni, ha a szerelvényen lévő automatikus hangbemondás nem működik? Mi a teendő, ha a hangerősítő berendezés nem működik? (9.14.) Mi a teendő, ha az utas-tájékoztató berendezés nem (9.14.) működik? Mi a teendő, ha a vezetőfülke ajtaja nem csukható be? (9.16) Szerelvények közlekedése, rendkívüli események Válassza ki a felsorolásból azokat a tényezőket, amelyeket (10.1.) mindig figyelembe kell venni a szerelvény fékezésekor? Milyen feltételekkel tekinthető az üzemi fékberendezés (10.2.) működőképesnek? Mire kell figyelni az üzemi fékezés során a fékezőerő (10.2.) megválasztásakor? Hogyan közlekedhet tovább, ha az üzemi fékberendezés (10.2.) nem működik hatásosan? Hogyan közlekedhet tovább, ha az üzemi fékberendezés (10.2.) nem működik hatásosan, és a sínféket a szerelvénybe tartozó egyik kocsin sem tudja működésbe hozni? Milyen feltételekkel tekinthető a rögzítőfék (10.3.)

20 működőképesnek? Mi a teendő, ha a rögzítőféket a rendelkezésére álló eszközökkel nem tudja teljesen feloldani? Mi a teendő, ha a két kocsiból álló szerelvény egyik kocsija a rögzítőfékkel nem befékezhető, mert a rögzítőfék működésképtelenné vált? Mi a teendő, ha az egy kocsiból álló szóló szerelvény a rögzítőfékkel nem befékezhető, mert a rögzítőfék működésképtelenné vált? Mi a teendő, ha a sínfék a közúti forgalomban való részvétel közben azért válik működésképtelenné, mert a sínféktörzsek nem tapadnak a sínfejre? Válassza ki az utasok szállításával kapcsolatos helyes állítást! Válassza ki az utasok szállításával kapcsolatos helyes állítást! Mekkora követési távolságot kell tartani az elöl haladó szerelvény mögött? Mikor szükséges az általános előírásokhoz képest nagyobb követési távolságot tartani? Mekkora követési távolságot kell tartani, az elöl haladó, nem forgalmi járat mögött? Hogyan kell megközelíteni az előttünk lévő, két megállóhely között álló szerelvényt? Milyen távolságra szabad általában megközelíteni a megállóhelyen, illetve a két megállóhely között az előttünk álló szerelvényt? Melyik esetben szabad az előttünk álló szerelvényt 1-2 méterre megközelíteni? Melyik esetben szabad az előttünk álló szerelvényt 1-2 méterre megközelíteni? Melyik esetben szabad az előttünk álló szerelvényt 1-2 méterre megközelíteni? Milyen távolságra és hogyan szabad megközelíteni a kettős megállóhelyre elsőként beállt szerelvényt? Melyik esetben szükséges a kettős megállóhelyen álló szerelvényekről az utasok átszállását megvárni? (10.3.) (10.3.) (10.3.) (10.4.) (11.1.) (11.2.) (11.5.) (11.5.) (11.5.) (11.6.) (11.6.) (11.6.) (11.6.) (11.6.) (11.7.) (11.7.)

21 Válassza ki az utasok le- és felszállására vonatkozó helyes állítást! Mikor adhat engedélyt a járművezető az utasok le- és felszállására a megállóhelyen kívül? Hogyan kell a szerelvény indítását majd további gyorsítását végezni? Mi a következő teendője, ha a szerelvény indításakor az ajtókat becsukta és az ajtók zárt állapotáról a szerelvény típusától függő visszajelzést kapott? Mikor szabad a szerelvénnyel a végállomásról elindulni, ha a végállomáson jelzőberendezés nincs telepítve, illetve a forgalmat közvetlenül irányító személy szolgálatot nem teljesít? Mi a teendője, ha egymáshoz közelfekvő vágányok esetén a két vágány között valaki tartózkodik, és ellenirányból egy másik szerelvény is közeledik? A két azonos irányban haladó szerelvény közül melyiknek van elsőbbsége az összekötő vágánynál, ahol az egyik váltó csúccsal, míg a másik gyökkel szemben fekszik és a váltók csúcssínjei mechanikusan nem rögzítettek? A két szemben közlekedő szerelvény közül melyiknek van elsőbbsége, ha az egyik vágányból történő elágazás vágánykereszteződést létesít a másik vágánnyal és a váltó csúcssínjei mechanikusan nem rögzítettek? Milyen szabály alapján kell eldönteni, hogy kinek van elsőbbsége, ha az összekötő vágány mindkét vágányból csúccsal szemben fekvő váltókkal ágazik ki és a váltók csúcssínjei mechanikusan nem rögzítettek? Melyik esetben szabad megállás nélkül továbbhaladni, ha a főjelzőn Tilos a továbbhaladás jelzés látható? Melyik esetben szabad megállás nélkül továbbhaladni, ha a főjelzőn Tilos a továbbhaladás jelzés látható? Hogyan kell megközelíteni azt a helyet, ahol a szerelvény áthaladását két lámpából álló fényjelző készülék (közúti fedezőjelző) biztosítja? (11.8.) (11.8.) (11.9.) (11.9.) (11.10.) (11.11.) (11.12.) (11.12.) (11.12.) (11.13.) (11.13.) (11.14.)

22 Hogyan kell áthaladni az útkereszteződésen, ahol a (11.14.) szerelvény áthaladását két lámpából álló fényjelző készülék (közúti fedezőjelző) biztosítja, de annak ellenőrző fénye nem világít? Mi a teendője, ha a szerelvény vezetőfülkéjéből nem tudja (11.16.) felmérni és eldönteni, hogy a vágányhoz közel álló egyéb közúti jármű mellett érintkezés nélkül el tud-e haladni? Melyik vágányra kell ráhaladni a szerelvénnyel, ha az (11.17.) egyvágányú pályát elhagyva, kétvágányú pályán közlekedik tovább? Mi a teendője, ha az egyvágányú pályán a forgalmat (11.17.) biztosító jelzőberendezés üzemképtelenné válik? Hol kell megállítania a szerelvényt, ha a pályamunkálatok (11.18.) helyén a munkások nem hagyják el az űrszelvényt? Melyik esetben kell a szerelvényt fedezni? (11.19.) Hogyan kell végrehajtani a szerelvény fedezését? (11.19.) Melyik esetben kell a szerelvényt fedezni? (11.19.) Melyik esetben térhet el az előírt útvonaltól? (12.4.) Válassza ki, hogy melyik járműmozgás nem minősül (12.6.) helytelen vágányon történő közlekedésnek? Mi a teendő, ha a szerelvény műszaki hiba miatt önerejéből (12.7.) nem képes tovább közlekedni? Mi az egyik teendője a szerelvények összecsatolása előtt? (12.8.) Melyik oldalon kell kilépnie a szerelvények közül annak a (12.8.) munkavállalónak, aki a szerelvények összecsatolásakor oda belépett? Milyen jelzést ad a tolt szerelvény vezetője a tolás (12.9.) megkezdésének jelzésére? Milyen jelzést ad a tolt szerelvény vezetője a tolás (12.9.) folytatásának jelzésére? Melyik esetben bonyolítható le a szerelvény tolása jól (12.9.) működő rádiós beszédkapcsolat használatával? Mi a teendője, ha a szerelvény tolásakor megállóhelyre (12.9.) halad be? Mi az egyik teendője, ha szerelvényszakadás következik be? (12.13.) Mi az egyik teendője, ha a hibás munkavezeték alatt lehúzott (12.14.) áramszedővel, lendülettel kell áthaladni?

23 Mikor engedheti fel ismét az áramszedőt, ha a hibás (12.14.) munkavezeték alatt lehúzott áramszedővel, lendülettel haladt át? Hogyan kell az összetorlódott szerelvényeket elindítani, majd (12.15.) gyorsítani? Mikor kell jelenteni a hálózati feszültség kimaradását? (12.15.) Melyik esetben kell a szerelvény üzemelő áramszedőjét (12.15.) lehúzni és lekötni vagy levezérelni, ha a hálózati feszültség kimaradását tapasztalja? Mi az egyik teendője, ha a szerelvény kisiklott? (12.16.) Mi az egyik teendője, ha a szerelvény kisiklott? (12.16.) Mi az egyik teendője, ha a szerelvény kisiklott? (12.16.) Hogyan kell eljárni, ha ablaktörés miatt az utasok további (12.18.) szállítása veszéllyel járna? Mi a teendő, ha az utas rosszul lesz a szerelvényen? (12.19.) Hogyan kell eljárni, ha a szerelvényen olyan mérvű (12.20.) szennyeződés van, ami miatt az utasok további szállítása nem megengedhető? Mi az első teendő, ha az utas nem tartja be az Utazási (12.21.) feltételeket? Mi a további teendője, ha az utas figyelmeztetés ellenére (12.21.) sem tartja be az Utazási feltételeket? Engedélyezett sebességek (2. melléklet) Mekkora sebességgel haladhat nem forgalmi járatot vezetve az olyan pályaszakaszon, ahol nincs rendszeres közúti vasúti forgalom? Mekkora sebességgel szabad a szánszerkezettel működtetett váltót menetáram felvételével állítani? Mekkora sebességgel haladhat a mechanikusan nem rögzített csúcssínű váltón, ha csúccsal szemben érkezik és a váltón egyenes irányban halad tovább? Mekkora sebességgel haladhat a mechanikusan nem rögzített csúcssínű váltón, ha csúccsal szemben érkezik és a váltón kitérő irányban halad tovább?

24 Mekkora sebességgel haladhat a mechanikusan nem rögzített csúcssínű váltón, ha gyökkel szemben, egyenes irányból érkezik és a váltó hasítása nélkül halad tovább? Mekkora sebességgel haladhat a mechanikusan nem rögzített csúcssínű váltón, ha gyökkel szemben, kitérő irányban érkezik és a váltó hasítása nélkül halad tovább? Mekkora sebességgel haladhat a mechanikusan nem rögzített csúcssínű váltón, ha gyökkel szemben, egyenes irányból érkezik és a váltó hasításával halad tovább? Mekkora sebességgel haladhat a mechanikusan nem rögzített csúcssínű váltón, ha gyökkel szemben, kitérő irányból érkezik és a váltó hasításával halad tovább? Mekkora sebességgel közlekedhet a biztosított vágányutas biztosítási körzetben lévő, gyökkel szemben fekvő, egyenes irányban álló váltón, ha a főjelző Szabad jelzésére halad tovább? Mekkora sebességgel közlekedhet a biztosított vágányutas biztosítási körzetben lévő, gyökkel szemben fekvő, kitérő irányban álló váltón, ha a főjelző Szabad jelzésére halad tovább? Mekkora sebességgel közlekedhet a vágánykereszteződésen, ahol mindegyik sínszálnál megszakad a sínkorona folyamatossága? Mekkora sebességgel közlekedhet a vágánykereszteződésen, ahol az egyik irányból (főirány) a sínkorona folyamatossá van téve? Mekkora sebességgel közlekedhet a vágánykereszteződésen, ahol az egyik irányból (főirány) a sínkorona folyamatossá van téve? Mekkora sebességgel közlekedhet a villamos és trolibusz munkavezetékeinek kereszteződése alatt, az üzemben lévő áramszedő áthaladásakor? Mekkora sebességgel közlekedhet azon a helyen, ahol a munkavezetéket szerelők javítják? Mekkora sebességgel közlekedhet a kocsiszínek területén a vizsgálóaknával ellátott vágányokon? Mekkora sebességgel közlekedhet a kocsiszínek területén az épületekben fekvő vágányokon? Mekkora sebességgel haladhat át a távvezérléssel állítható váltón, ha a váltóhoz tartozó váltójelző irányfénye nem világít? Mekkora sebességgel haladhat át a távvezérléssel állítható váltón, ha a váltóreteszelő jelző nem világít?

25 Mekkora sebességgel közlekedhet azon a pályaszakaszon, ahol a sínek alátámasztását szolgáló keresztaljak egy része hiányzik, de pályamunkások nem dolgoznak? Mekkora sebességgel közlekedhet azon a pályaszakaszon, ahol a sínek alátámasztását szolgáló keresztaljak cseréjét pályamunkások végzik? Mekkora sebességgel közlekedhet a vízzel elöntött pályaszakaszon, ha a víz a sínkorona szintjét 1-2 cm-el meghaladja? Mekkora sebességgel közlekedhet a vízzel elöntött pályaszakaszon, ha a víz a sínkorona szintjét 12 cm-el meghaladja? Mekkora sebességgel közlekedhet a vízzel elöntött pályaszakaszon, ha a víz magassága meghaladja az életmentő alsó szélét? Mekkora sebességgel szabad a helytelen vágányon közlekedni, ha a vágányok az úttest közepén fekszenek és fizikailag nincsenek elválasztva a mellette lévő forgalmi sávtól? Mekkora sebességgel szabad a helytelen vágányon közlekedni, ha a vágányok az úttest mellett fekszenek, és attól fizikailag el vannak választva? Mekkora sebességgel történhet a szerelvény vontatása? Mekkora sebességgel történhet a szerelvény tolása?

26 KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK (KRESZ) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy Melyik közlekedési magatartás minősül zavarásnak? Válassza ki, hogy melyik közlekedési magatartás minősül akadályozásnak! Az alábbiak közül mi minősül veszélyeztetésnek? Mikor nincs a járművezető biztonságos vezetésre képes állapotban? Válassza ki azt az esetet, amikor a járművezető nincs a biztonságos vezetésre képes állapotban! Átadható-e a jármű vezetése, ha az illető nem hozta magával az adott járműkategóriára érvényes vezetői engedélyét? Válassza ki a hangjelzés adására vonatkozó helyes állítást! Válassza ki azt a személyt, aki a forgalom irányítására és ellenőrzésére is jogosult! Válassza ki, hogy a jelzőtáblák mely csoportja nem vonatkozik a villamosra? Meddig tart a "Jobbra bekanyarodni tilos" és a "Balra bekanyarodni tilos" jelzőtábla hatálya? Válassza ki, hogy melyik jelzőtábla hatályát szünteti meg a következő útkereszteződés kezdete? Válassza ki, hogy általában mekkora távolság van a veszélyt jelző tábla és a veszélyes hely (veszélyes útszakasz kezdete) között? Válassza ki, hogy milyen célból alkalmazzák a "terelővonal" útburkolati jelet? Válassza ki, hogy milyen célból alkalmazzák a "terelővonal" útburkolati jelet? Válassza ki, hogy milyen célból alkalmazhatják a "záróvonal" útburkolati jelet? Milyen célból alkalmazhatják a "záróvonal" útburkolati jelet? Mit jelent, ha a fénysorompó két egymás mellett lévő lámpája felváltva villogó piros fénnyel jelez? A fénysorompó alsó lámpája villogó fehér fénnyel jelez. Mi a jelzés értelme? A fény - és félsorompóval együtt biztosított vasúti átjárón a továbbhaladást engedélyezi, ha

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra Helyi (közúti vasúti) pályahálózaton érvényes ÁLTALÁNOS SZAKMAI ISMERETEK (személyszállító és nem személyszállító vasúti JÁRMŰVEZETŐ részére) Időszakos vizsga teszt kérdések A Vizsgaközpont által készített

Részletesebben

EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT

EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT (BKV ZRT. Fogaskerekű Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra Elővárosi vasúti pályahálózaton VASÚTI MUNKAVEZETŐ, VONALGONDOZÓ Infrastruktúra (BKV Zrt. HÉV F.2. sz.forgalmi és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített

Részletesebben

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

FORGALMI DISZPÉCSER FOGASKEREKŰ VASÚT Infrastruktúra. (BKV ZRT. Fogaskerekű Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások)

FORGALMI DISZPÉCSER FOGASKEREKŰ VASÚT Infrastruktúra. (BKV ZRT. Fogaskerekű Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) FORGALMI DISZPÉCSER FOGASKEREKŰ VASÚT Infrastruktúra (BKV ZRT. Fogaskerekű Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített

Részletesebben

VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ FOGASKEREKŰ VASÚT személyszállítás Infrastruktúra. (BKV ZRT. Fogaskerekű Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások)

VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ FOGASKEREKŰ VASÚT személyszállítás Infrastruktúra. (BKV ZRT. Fogaskerekű Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ FOGASKEREKŰ VASÚT személyszállítás Infrastruktúra (BKV ZRT. Fogaskerekű Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont

Részletesebben

F.1.-F.2. SZÁMÚ JELZÉSI ÉS FORGALMI UTASÍTÁS A KÖZÚTI VASUTAK SZÁMÁRA

F.1.-F.2. SZÁMÚ JELZÉSI ÉS FORGALMI UTASÍTÁS A KÖZÚTI VASUTAK SZÁMÁRA F.1.-F.2. SZÁMÚ JELZÉSI ÉS FORGALMI UTASÍTÁS A KÖZÚTI VASUTAK SZÁMÁRA TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ UTASÍTÁS HATÁLYA, TARTALMA 6 1.1. Az utasítás tartalma 6 1.2. Az utasítás hatálya 6 1.3. Az utasítás ismerete

Részletesebben

Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek

Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek 1. Ön a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsit vezeti. Haladhat-e egyenesen tovább az útkereszteződésben ennél a jelzésnél? 2. Ön a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsit

Részletesebben

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK Fényjelző készülékek 1 lencsés? 2 lencsés? 3 lencsés? Gyalogos fényjelző készülék? Mi a különbség a nyíl alakú zöld és a tele zöld fény között? Rendőri jelzések Fő jelzés? Kiegészítő karjelzés?

Részletesebben

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre KRESZ-módosítási javaslatok a városi közútkezelő szempontjából Lendvai Gábor Forgalomtechnikai munkatárs Budapesti

Részletesebben

1. Alapelvek a közlekedésben

1. Alapelvek a közlekedésben 1. Alapelvek a közlekedésben 1. Mit jelent a közlekedésben a bizalmi elv? a) Számíthat arra, hogy a KRESZ minden helyzetben és helyen pontosan szabályozza a közlekedésben részt vevők jogait és kötelességeit.

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral:

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: (a hatályos KRESZ KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 54. ) (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy

Részletesebben

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével Mocsári Tibor főmérnök 2010. szeptember Kerékpáros Vasúti ájárók Közlekedésbiztonsági forgalombiztonsága Nap - NKH - KKK, szakmai

Részletesebben

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor Hányadikként hajthat át a 1. kereszteződésen a jelű autó? (1 2:55 Normál helyes válasz) E Elsőként. Másodikként. Harmadikként. Negyedikként. Nem hajt át, mert Tanulóvezető. Ebben a forgalmi helyzetben

Részletesebben

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl.

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl. Útvonaltípust jelzõ táblák KRESZ Táblák 1. Elsõbbséged van a betorkolló útról, illetve autóúton a keresztezõ útról érkezõkkel szemben. A táblával jelzett helyen nem kell számítanod sem kerékpárosokra,

Részletesebben

I. A közúti közlekedéssel kapcsolatos alapvető ismeretek

I. A közúti közlekedéssel kapcsolatos alapvető ismeretek 1 HERMAN OTTÓ ÁLT. ISK. és BUDAÖRSI LOGOPÉDIAI INT. KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK tantárgyi követelmények a 8. évfolyamos tanulók részére A tantárgy célja, hogy az általános iskolai tanulmányaikat befejező tanulók

Részletesebben

13. Utasítást adó jelzőtáblák

13. Utasítást adó jelzőtáblák 13. Utasítást adó jelzőtáblák (1) 47 Az utasítást adó jelzőtáblák: a) 48 Kötelező haladási irány (17 19. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Autópálya Autópálya Autóút Autóút Főútvonal Főútvonal Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező A szembejövő

Részletesebben

Közúti vasúti (villamos) pályahálózat

Közúti vasúti (villamos) pályahálózat Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Közúti vasúti (villamos) pályahálózat FORGALMI DISZPÉCSER ALAPKÉPZÉS Közúti vasúti Járművezetői előképzettséggel rendelkezőknek (F.1-F.2.

Részletesebben

16. Veszélyt jelző táblák

16. Veszélyt jelző táblák 16. Veszélyt jelző táblák (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. ábra); 64. ábra 65. ábra b) Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok ;

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D)

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D) TOLATÁSVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton É-D (M3) (BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D)

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D) EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, bizt.ber és pálya szolgálatok) földalatti (Metró) pályahálózaton É-D (M3) (BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások)

Részletesebben

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák 17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők: a) 113 Kijelölt gyalogos-átkelőhely (103. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt

Részletesebben

Képzési tematika. Helyi vasúti pályahálózat. Közúti villamos vasúti pályahálózat. F.1-F.2. számú Jelzési és Forgalmi Utasítás eltérések

Képzési tematika. Helyi vasúti pályahálózat. Közúti villamos vasúti pályahálózat. F.1-F.2. számú Jelzési és Forgalmi Utasítás eltérések Képzési tematika Helyi vasúti pályahálózat Közúti villamos vasúti pályahálózat F.1-F.2. számú Jelzési és Forgalmi Utasítás eltérések Villamos meghajtású közúti vasúti járművezető Infrastruktúra személyszállítás

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2.

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2. PERONŐR INFRASTRUKTÚRA MILLENIUMI FÖLDALATTI VASÚT (BKV Rt. MFAV Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal

Részletesebben

Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK)

Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK) Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK) 2013. május 1-jei hatállyal módosult a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, azaz a KRESZ. A változásokat

Részletesebben

2. Van-e különbség a kerékpáros alkalmassága tekintetében a főútvonalon, illetve a mellékutakon történő kerékpározás során? o a. igen o b.

2. Van-e különbség a kerékpáros alkalmassága tekintetében a főútvonalon, illetve a mellékutakon történő kerékpározás során? o a. igen o b. Megldásk. 1.számú tesztlap 1. Melyik felszerelés kötelező a biztnságs kerékpárzáshz? (Több jó válasz is lehet!) a. baseballsapka b. helyesen beállíttt bukósisak c. lámpák és macskaszem d. láthatósági mellény

Részletesebben

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www A Kaposvári Rendőrkapitányság bűn-, és baleset-megelőzési szolgálata a közlekedési jogsértésekkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot Gépjárművezetőknek A rendőri intézkedés során a hatóság

Részletesebben

Képzési tematika. Helyi vasúti pályahálózat. Közúti villamos vasúti pályahálózat. F.1-F.2. számú Jelzési és Forgalmi Utasítás eltérések.

Képzési tematika. Helyi vasúti pályahálózat. Közúti villamos vasúti pályahálózat. F.1-F.2. számú Jelzési és Forgalmi Utasítás eltérések. Képzési tematika Helyi vasúti pályahálózat Közúti villamos vasúti pályahálózat F.1-F.2. számú Jelzési és Forgalmi Utasítás eltérések Váltóőr 2016 1.1. Modul megnevezése: Helyi vasúti pályahálózat Közúti

Részletesebben

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések Járművezetés az eltiltás tartama alatt [a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 15/A. (1) bek.] Az elsőbbség és az előzés szabályainak

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra Elővárosi vasúti pályahálózaton ÁLTALÁNOS FORGALMI Infrastruktúra (BKV Zrt. HÉV F.2. sz.forgalmi és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések

Részletesebben

A-Veszélyt jelző táblák

A-Veszélyt jelző táblák A-Veszélyt jelző táblák A-001 Veszélyes útkanyarulat balra A-002 Veszélyes útkanyarulat jobbra A-003 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok, az első útkanyarulat balra A-004 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok,

Részletesebben

Képzési tematika. Helyi vasúti pályahálózat. Közúti villamos vasúti pályahálózat. F.1-F.2. számú Jelzési és Forgalmi Utasítás eltérések

Képzési tematika. Helyi vasúti pályahálózat. Közúti villamos vasúti pályahálózat. F.1-F.2. számú Jelzési és Forgalmi Utasítás eltérések Képzési tematika Helyi vasúti pályahálózat Közúti villamos vasúti pályahálózat F.1-F.2. számú Jelzési és Forgalmi Utasítás eltérések Infrastruktúra helyi pályahálózaton (közúti vasút) nem személyszállítás

Részletesebben

Közúti vasúti (villamos) pályahálózat

Közúti vasúti (villamos) pályahálózat Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Közúti vasúti (villamos) pályahálózat Vasúti pályahálózat ismereti modul Infrastruktúra helyi, városi vasúti pályahálózaton NEM személyszállítás

Részletesebben

autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS

autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS Név (amit a blogon is használsz):... autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS 1. Vezethet-e mezőgazdasági vontatóból és egy könnyű pótkocsiból álló járműszerelvényt B kategóriára érvényes vezetői engedéllyel?

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton NEM személyszállítás Infrastruktúra É-D (M3) (BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK

Részletesebben

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY FELADATLAP 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása A közúti közlekedés biztonságát szolgáló köznevelési intézményi nevelési

Részletesebben

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok Jelen összefoglalás csak a fontosabb szabályokat tartalmazza. A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek,

Részletesebben

F. 1. SZÁMÚ JELZÉSI UTASÍTÁS

F. 1. SZÁMÚ JELZÉSI UTASÍTÁS BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI VÁLLALAT FOGASKEREKŰ VASÚT F. 1. SZÁMÚ JELZÉSI UTASÍTÁS Jóváhagyta a Közlekedési Hírközlési és Vízügyi Minisztérium Vasúti Közlekedési Főosztálya a 453.804/1994. szám alatt, 1994.10.01.-től.

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra TÍPUSISMERET EV3 TÍPUSÚ METRÓ MOTORKOCSI IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra A vonat ajtózárás vezérlés biztosítéka (PD2)

Részletesebben

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL KÖZLEKEDÉSI JELZŐTÁBLÁK 1. A járművel való közlekedéskor az úton a járművezető köteles: (Két helyes választ kell bekarikázni) a) a jármű haladását a saját felmérése szerinti forgalmi viszonyokhoz igazítani,

Részletesebben

KRESZ vizsga tesztlap

KRESZ vizsga tesztlap 1. Szeszes ital hatása alatt jármvet vezetni A) csak akkor veszélyes, ha a vezet nem szokott hozzá az alkoholhoz. B) a reflexek tompulása miatt már kisebb mennyiség fogyasztása esetén is veszélyes. C)

Részletesebben

Veszélyt jelző táblák. 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) "Veszélyes útkanyarulat balra" (64. ábra), "Veszélyes útkanyarulat jobbra" (65.

Veszélyt jelző táblák. 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. Veszélyt jelző táblák 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) "Veszélyes útkanyarulat balra" (64. ábra), "Veszélyes útkanyarulat jobbra" (65. ábra); b) "Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok"; a tábla azt

Részletesebben

Képzési tematika. Helyi vasúti pályahálózat. Közúti villamos vasúti pályahálózat. F.1-F.2. számú Jelzési és Forgalmi Utasítás eltérések

Képzési tematika. Helyi vasúti pályahálózat. Közúti villamos vasúti pályahálózat. F.1-F.2. számú Jelzési és Forgalmi Utasítás eltérések Képzési tematika Helyi vasúti pályahálózat Közúti villamos vasúti pályahálózat F.1-F.2. számú Jelzési és Forgalmi Utasítás eltérések Vasúti munkavezető 2016. 1.1. Modul megnevezése: Helyi vasúti pályahálózat

Részletesebben

Évszakváltás a közlekedésben

Évszakváltás a közlekedésben Évszakváltás a közlekedésben A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk

Részletesebben

I. Az úttal kapcsolatos fogalmak

I. Az úttal kapcsolatos fogalmak I. Az úttal kapcsolatos fogalmak j) Osztottpályás út: olyan út, amelynek a két forgalmi irány céljára - egymástól járdaszigettel, növényzettel, zárt villamospályával vagy más hasonló módon elválasztott

Részletesebben

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás az erdei vasutak számára I. rész Jelzési utasítás TARTALOM 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 1.1 A JELZÉSEK RENDELTETÉSE... 4 1.2 A JELZÉSEK ADÁSA ÉS MEGFIGYELÉSE... 4 1.3 A JELZÉSEK ALKALMAZÁSA NAPPAL ÉS

Részletesebben

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL KÖZLEKEÉSI SZAÁLYOK 1. Mi szerint köteles eljárni a vezető, ha a közlekedési jelzések eltérnek a közlekedési szabályoktól: a) a közlekedési szabály szerint, b) a kialakított közlekedési jelzések szerint,

Részletesebben

63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet

63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet 63/201 (IV. ) Korm. rendelet az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM

1/1975. (II. 5.) KPM-BM 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése

A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése A kerékpár kötelező felszerelésére vonatkozó részletes szabályokat a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra TÍPUSISMERET 81-717,714 TÍPUSÚ METRÓ MOTORVONAT DŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra AVR üzemű vonat ajtói tartalékkal sem

Részletesebben

A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései

A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései A mozgáskorlátozottak külön engedélye és jelzése 51/A. A 13. (1) bekezdésének g/1. és i/1. pontjában, a 14. (13) bekezdésében, a 17. (1) bekezdésének

Részletesebben

2. sz. módosítás tervezet az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

2. sz. módosítás tervezet az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 2. sz. módosítás tervezet az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz Melléklet Az Utasítás 1. fejezetének 1.1. alfejezetében az 1.1.1. pont az alábbiak szerint módosul: 1.1.1. Az F. 1. sz. Jelzési Utasítás (a továbbiakban:

Részletesebben

... JOGSZABÁLYOK. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól

... JOGSZABÁLYOK. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól 1. oldal, összesen: 65... JOGSZABÁLYOK JOGSZABÁLY SZÖVEGE 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek.

Részletesebben

Jelzőtáblák. Főútvonal útkereszteződésben. Főútvonal vége tábla következik méterre. kanyarodik. Elsőbbségadás kötelező

Jelzőtáblák. Főútvonal útkereszteződésben. Főútvonal vége tábla következik méterre. kanyarodik. Elsőbbségadás kötelező Jelzőtáblák Főútvonal útkereszteződésben kanyarodik Főútvonal vége tábla következik méterre Autópálya Autópálya vége Autóút Autóút vége Főútvonal Főútvonal vége Elsőbbségadás kötelező Elsőbbségadás kötelező

Részletesebben

Közúti vasúti (villamos) pályahálózat

Közúti vasúti (villamos) pályahálózat Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Közúti vasúti (villamos) pályahálózat Vasúti járműismereti modul Villamos meghajtású közúti vasúti jármű kategória ALAPKÉPZÉSI PROGRAM Készítette

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: nincs

Tájékoztató. Használható segédeszköz: nincs 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 05 Vasútforgalmi szolgálattevő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi

Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba, b) útburkolati jelek hiányában - jobbra bekanyarodás

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ - GÖDÖLLŐ 2011. MÁRCIUS 24. Fontosabb jogszabályok FONTOSABB JOGSZABÁLYOK 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 5/1990.(IV.12.) KöHÉM (ER) rendelet a közúti járművek

Részletesebben

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Kocsirendezők részére

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Kocsirendezők részére SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések Kocsirendezők részére Milyen esetben kell alkalmazni a Sajátcélú Vasúti Pályahálózatok Szolgálati Utasításának vonatkozó előírásait?

Részletesebben

Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek Ködfényszóróra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek Ködfényszóróval minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet fel szabad szerelni. A járműre felszerelhető ködfényszórók száma: 2

Részletesebben

2/2007. Elnöki Szabályzat 10. számú Függeléke. a B, C1, C, D1, D kategóriás, továbbá valamennyi kombinált kategóriás forgalmi vizsga feladatai

2/2007. Elnöki Szabályzat 10. számú Függeléke. a B, C1, C, D1, D kategóriás, továbbá valamennyi kombinált kategóriás forgalmi vizsga feladatai 2/2007. Elnöki Szabályzat 10. számú Függeléke valamennyi kombinált kategóriás forgalmi vizsga feladatai Készítette: Képzési és Vizsgáztatási Főosztály 1. változat kiadásának időpontja: 2007. február 1.

Részletesebben

ELHELYEZÉS-ELRENDEZÉS KAROS SOROMPÓK. Kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb ismeretek 2. Oldal 1

ELHELYEZÉS-ELRENDEZÉS KAROS SOROMPÓK. Kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb ismeretek 2. Oldal 1 7. Vasúti átjárók A vasúti átjárók a közúti közlekedés legveszélyesebb színterei. Kerékpárutak vasúti kereszteződései a vasút előírásai szerint általában önálló jelzésekkel épülnek ki. A kerékpársk közlekedésük

Részletesebben

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok Munkabizottsági anyag (Deák János, Dr. Fülöp Ágnes, Hóz Erzsébet, Dr. Major Róbert, Siska Tamás) KTI,

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2.

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2. VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ MILLENIUMI FÖLDALATTI VASÚT NEM személyszállítás Infrastruktúra (BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2.Forgalmi Utasítás + AVR Függelék (É-D

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2.Forgalmi Utasítás + AVR Függelék (É-D VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton személyszállítás Infrastruktúra É-D (M3) (BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-035-5 VASÚTI BALESET Budapest, Bécsi út végállomás 2013. január 14. 17 sz. villamos

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-035-5 VASÚTI BALESET Budapest, Bécsi út végállomás 2013. január 14. 17 sz. villamos ZÁRÓJELENTÉS 2013-035-5 VASÚTI BALESET Budapest, Bécsi út végállomás 2013. január 14. 17 sz. villamos A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

Villamosközlekedés biztonsága a hazai körforgalmainkban: kötöttpálya vagy kötött a pálya?

Villamosközlekedés biztonsága a hazai körforgalmainkban: kötöttpálya vagy kötött a pálya? Villamosközlekedés biztonsága a hazai körforgalmainkban: kötöttpálya vagy kötött a pálya? Szeged, 5. sz. főút 43103. j. út-lakópark (Szabadkai út Horgosi út Hiúz u.) körforgalmának közúti biztonsági felülvizsgálata

Részletesebben

KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák...km...km...km Autópálya Autópálya Autópálya...kilométerre Autóút Autóút...kilométerre Autóút Autóút...kilométerre kötelezetség kötelezetség 7.5 t kötelezettség

Részletesebben

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011.

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól II. RÉSZ Közúti jelzések A rendőr

Részletesebben

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS A kerékpározás hatásai nem igényel fosszilis energiát externáliák nem szennyezi a levegőt, nincs széndioxid kibocsátása nem okoz zajt kevés helyet foglal infrastruktúra igénye alacsony

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton NEM személyszállítás Infrastruktúra K-NY (M2) (BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA

Részletesebben

A KÖZLEKEDÉS-BIZTONSÁG ALAPJAI ÉS A FOGALMAK

A KÖZLEKEDÉS-BIZTONSÁG ALAPJAI ÉS A FOGALMAK Tisztelt vezetőjelöltek! Kérdéseiknek köszönve, valamint annak, hogy más személyek is utaltak a vizsgakérdéseknél észlelt mulasztásokra és hibákra, módosítottuk azokat a kérdéseket, amelyeknél az észrevételek

Részletesebben

SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS

SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS HOGYAN KÉSZÍTSD FEL A KERÉK- PÁRODAT TAVASZRA? Mosd le, töröld át a vázat, és nézd meg az alkatrészeket! Győződj meg róla, hogy nincs-e

Részletesebben

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok))

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok)) 2012. 12.10. A biztonságos közlekedésért I. - Hol szabad kerékpározni? Kaposváron elkészült 7 kilométer hosszú kerékpárforgalmi úthálózat. Mivel a városban közlekedőknek több, Kaposváron eddig ismeretlen

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. oldal, összesen: 63 JOGSZABÁLY SZÖVEGE 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. oldal, összesen: 63 JOGSZABÁLY SZÖVEGE 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos

Részletesebben

H Í R L E V É L TARTALOM:

H Í R L E V É L TARTALOM: H Í R L E V É L 2013. május KRESZ MÓDOSÍTÁSOK TARTALOM: 1. TÁMOP 5.6.1.C-11/2. pályázat hírek Áldozatvédelmi és mediációs iroda nyílt Veszprémben 2. A legfontosabb KRESZ változások 2013. május 1-től 2013.

Részletesebben

2400 TACHOGRÁF KEZELÉSI KÖNYV

2400 TACHOGRÁF KEZELÉSI KÖNYV 2400 TACHOGRÁF KEZELÉSI KÖNYV FIGYELEM! Bármilyen szennyeződésnek a tachográfba jutása a készülék meghibásodásához vezethet, ezért a tachográfot csak az írólap cseréjének idejére nyissa ki. Ne hagyja az

Részletesebben

Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportjának megjegyzései, értelmezés, vélemény. Témakör (korábbi 2009 augusztusában közzé tett rendelet

Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportjának megjegyzései, értelmezés, vélemény. Témakör (korábbi 2009 augusztusában közzé tett rendelet A Magyar Kerékpárosklub első ízben 2007-ben készítette el KRESZ módosítási javaslatait. Azóta folyamatosan figyelemmel kísértük, és részt vettünk a készülő KRESZ módosítás kidolgozásában. 2009 augusztusában

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 4. Saját célú, térségi és keskeny nyomtávolságú pályahálózaton Kocsirendező alapképzés (Sajátcélú vasúti pályahálózatok Szolgálati Utasítása) ismereti és vizsga anyag. 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. AZ

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton személyszállítás Infrastruktúra K-NY (M2) (BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014

Részletesebben

A teljesség igénye nélkül A kerékpárosok Az R. 13. -a (1) bekezdésének e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

A teljesség igénye nélkül A kerékpárosok Az R. 13. -a (1) bekezdésének e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: 1 A 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelet 2010. január 1-i hatállyal módosítja a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.15) KPM-BM együttes rendeletet (KRESZ). A módosítás alapvető célja a közúti

Részletesebben

1. Melyik irányba kell a kormányt elfordítani, ha a motorkerékpár hátsó kereke a nyíl irányában megcsúszik?

1. Melyik irányba kell a kormányt elfordítani, ha a motorkerékpár hátsó kereke a nyíl irányában megcsúszik? 1 / 169 1. Melyik irányba kell a kormányt elfordítani, ha a motorkerékpár hátsó kereke a nyíl irányában megcsúszik? A 2-es jelű irányba. Az 1-es jelű irányba. Nem kell elfordítani a kormányt, mert az első

Részletesebben

F.1. Jelzési ismeretek 1. Mit jelent a jelzés parancselvének érvényesítése? 2. Határozza meg a jelzők, jelzőeszközök és figyelmeztető jelek fogalmát!

F.1. Jelzési ismeretek 1. Mit jelent a jelzés parancselvének érvényesítése? 2. Határozza meg a jelzők, jelzőeszközök és figyelmeztető jelek fogalmát! Jelzési ismeretek 1. Mit jelent a jelzés parancselvének érvényesítése? 2. Határozza meg a jelzők, jelzőeszközök és figyelmeztető jelek fogalmát! 3. Határozza meg a távolbalátás és a szabadlátás korlátozottságának

Részletesebben

KRESZ és közútkezelés

KRESZ és közútkezelés KRESZ és közútkezelés Forgalmász napok Sopron 2013. június 12-13. Nagy Zoltán osztályvezető Magyar Közút NZRT. telefon: 819-9133 e-mail:nagy.zoltan@kozut.hu A józan paraszti ész hiánya minden területen

Részletesebben

99/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet

99/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet a közúti közlekedéssel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról A Kormány a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés a) pont 20. és 21. alpontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról

A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról MAGYAR KÖZLÖNY 2009. évi 185. szám 45257 III. Kormányrendeletek A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK A gyalogos, kerékpáros, segédmotoros kerékpárvezető és kerekes székes közúti közlekedés szabályainak és viselkedési normáinak oktatásához önállóan feldolgozható digitális tartalom és módszertan az 5 12.

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2.

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2. VONAT ÉS UTASFORGALOM IRÁNYÍTÓ MILLENIUMI FÖLDALATTI VASÚT Infrastruktúra (BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A 2010.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2.

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2. EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, bizt.ber és pálya szolgálatok) MILLENIUMI FÖLDALATTI VASÚT (BKV Rt. MFAV Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014

Részletesebben

KRESZ és jogalkalmazás. Mit várunk egy ÚJ KRESZ jogszabálytól KTE konferencia Budapest

KRESZ és jogalkalmazás. Mit várunk egy ÚJ KRESZ jogszabálytól KTE konferencia Budapest KRESZ és jogalkalmazás Mit várunk egy ÚJ KRESZ jogszabálytól KTE konferencia 2013. 04. 09. Budapest A KRESZ értelmezése Jogalkalmazó a közlekedő ember ítélkező hatóság További értelmezést igénylő fogalmak

Részletesebben