A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra"

Átírás

1 Helyi (közúti vasúti) pályahálózaton érvényes ÁLTALÁNOS SZAKMAI ISMERETEK (személyszállító és nem személyszállító vasúti JÁRMŰVEZETŐ részére) Időszakos vizsga teszt kérdések A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra A jármű rugózását és lengéscsillapítását A beosztott munkavállalón kívül Kik tartózkodhatnak a szolgálati helyen? A tuskós fék használatánál a dob- vagy tárcsafék alkalmazása azért előnyösebb, mert Amennyiben a vasúti jármű vezetője hamarabb dönt és cselekszik (reakcióidő), akkor Az elektromos motor. Ha a munkavállalót az előírt időben nem váltják le Ha egy áramkörben két eltérő elektromos ellenállással rendelkező fogyasztót párhuzamosan kapcsolunk Hegyipályának kell tekinteni azt a pályaszakaszt, ahol.. Hol helyezik el jelzőket? Kétely merül fel a leváltó személy munkavégzésre alkalmas állapotával kapcsolatban. Mi ilyenkor a teendő? Korlátozott a távolbalátás, ha. Mekkora a normál nyomtávolság? Melyek a forgalmi járatok? Melyek a vasúti pálya főbb részei? Melyik állítás igaz a dohányzással kapcsolatban? Melyik tényező befolyásolja a járműre kifejthető maximális vonó- vagy fékezőerő nagyságát? Mi a betáplálási szakasz? Mi a jelzések szerepe a vasútüzemben? Mi a kitérő? Mi a munkavezeték? Mi a teendő, ha a szolgálat kezdete után tudomására jut, hogy olyan vonalon kell vezetnie, amelyen a megelőző egy éven belül nem vezetett?

2 Mi a teendője a szolgálat megkezdése előtt, ha szabadság után ismét szolgálatba áll? Mi a teendője, ha betegség miatt a szolgálatot nem tudja megkezdeni? Mi biztosítja a vasúti kerékpár vágányon történő vezetését? Mi lehet a fékezés célja? Miért előnyösebb a tuskós-, dob- vagy tárcsafék használatánál a villamosfék alkalmazása? Mikor kell a helyszínen kiadott intézkedést/utasítást - annak végrehajtása előtt- írásban kérni? Milyen állásait különböztethetjük meg az egyszerű váltónak? Milyen elven működik a generátor? Milyen feszültséget szolgáltat a járművek közlekedéséhez az áramátalakító gépház? Mit értünk a "kézi" jelzés kifejezés alatt? Mit jelent a "szabadlátás korlátozottsága"? Mit kell tennie a munkavállalónak ha az intézkedésre jogosult személy utasítását magára nézve sérelmesnek tartja? Mit köteles közölni a szolgálatot átvevővel az a munkavállaló, aki a szolgálatot átadja? Mit nevezünk éjszakának? Mit nevezünk üzemi áramnak? Mobiltelefon és kiegészítőinek használata.. Olyan járműtípusra osztották be, amelyen a szolgálat kezdetét megelőzően egy éven belül nem vezetett. Mi a teendő? Rendkívüli járatok. Szolgálati helyet elhagyni (a leváltást, szolgálat befejezését illetve a rendkívüli helyzeteket kivéve).. Több vasúti járműből álló járműszerelvényt szeretnénk kialakítani. Melyik az a járműszerkezeti elem, amely ezt lehetővé teszi? Űrszelvény: Valamely szolgálati helyen, a beosztott munkavállalón kívül.. Válassza ki, hogy melyik az a berendezés, ami fogyasztóként és áramforrásként is működtethető? Váltófelvágás: Zárlati áram:

3 Villamos meghajtású közúti vasúti jármű KATEGÓRIA Időszakos vizsga teszt kérdések A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra A túláramvédő berendezés működésbe lép, ha.. A vasúti kerékpár jellegzetessége, hogy.. A villamos járművek vasúti kerékpárjainak jellegzetessége, hogy A vontatómotorok áramkörében lévő túláramvédő berendezések Az akkumulátor töltőberendezése meghibásodott. Mekkora az akkumulátornak az a minimális feszültségszintje, amivel a jármű önmagában tovább közlekedhet? Hogyan lehet a jármű indításakor a vontatómotorokra jutó feszültséget csökkenteni a munkavezeték feszültségéhez képest? Melyik az üzemi fékkel szemben támasztott legfontosabb követelmény? Melyik módszerrel lehet leggazdaságosabban a járművet gyorsítani, illetve fékezni? Melyik túláramvédő berendezést nem tudja a járművezető visszakapcsolni, ha túláram hatására működésbe lépett? Mi a rugóerőtárolós fék egyik előnye? Mi a túlfeszültséglevezető feladata? Mi a vezérlőhenger feladata? Mi a villamos ellenállás-fékezés lényege? Mi a visszatápláló fékezés előnye? Mi az akkumulátor töltőberendezésének feladata? Mi az irányváltó kapcsoló feladata? Mi biztosítja ívekben a közel csúszásmentes gördülést, egyenes pályán a vasúti kerékpár középhelyzetben tartását? Mi okozhatja a keréktalp laposodását? Mi történhet, ha valamilyen szigetelő tulajdonsággal rendelkező anyag kerül a kerekek és a sín közé? Miért a sínféket kell használni az üzemi fék mellett, ha a járművet vészfékezéssel kell megállítani?

4 Miért alkalmaznak a keréktárcsa és a kerékabroncs között gumirugókat? Miért alkalmazzák a hordrugókat? Miért alkalmazzák az életmentő keretet? Miért alkalmazzák az előtét-ellenállások kombinációs kapcsolását, illetve sok fokozatban történő kiiktatását a gyorsítás, illetve a fékezés alatt? Milyen elektromos kapcsolás van a menet üzemben lévő vontatómotorok között a négymotoros, forgóvázas jármű esetén? Milyen módját alkalmazzák a vasúti kerékpár hajtásának a jelenleg is üzemelő forgóvázas járműveknél? Milyen módon gyorsítható tovább a jármű, ha a munkavezeték teljes feszültségét már a vontatómotorokra kapcsolták? Milyen módszerrel történhet az áramszedő kezelése? Milyen reteszelés van az irányváltó kapcsoló és a vezérlőhenger között? Milyen túláramvédő berendezéseket alkalmaznak a villamos járműveken? Miről ismerhető fel a csapágy melegedése? Miről ismerhető fel a kardántengely törése? Mit kell járműátvételkor az áramszedővel kapcsolatosan ellenőrizni? Mitől függ a vasúti kerékpárra kifejthető maximális vonó-, illetve fékezőerő nagysága? Válassza ki a forgóvázra vonatkozó helytelen hamis állítást! Válassza ki a rugóerőtárolós fék működésére vonatkozó igaz állítást! Válassza ki a sínfék működésére vonatkozó helyes igaz állítást! Válassza ki a statikus átalakító működésére vonatkozó igaz állítást! Válassza ki a szolenoid fék működésére vonatkozó igaz állítást! Válassza ki a villamosfék működésére vonatkozó helyes igaz állítást! Válassza ki a vonó-és ütközőkészülékre vonatkozó igaz állítást! Válassza ki az áramszedőre vonatkozó igaz állítást!

5 Közúti vasúti (villamos)- Helyi vasúti járművezető SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS (F.1-F.2. számú Jelzési és forgalmi utasítás a közúti vasutak számára és kapcsolódó szabályozások) Időszakos vizsga teszt kérdések A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra F. 1. SZ. JELZÉSI UTASÍTÁS Jelzők Mi az ábrán látható "háromfogalmú főjelző "jelzésének jelentése? (3.2.1.) Mi az ábrán látható "háromfogalmú főjelző "jelzésének jelentése? (3.2.1.) Mi a teendő, ha egy időben észleli az ábrán látható jelzéseket? ( ) Mi a teendő, ha egy időben észleli az ábrán látható jelzéseket? ( )

6 Mi az ábrán látható "háromfogalmú főjelző "jelzésének jelentése? ( ) Mi az ábrán látható "háromfogalmú főjelző "jelzésének jelentése? ( ) Mi az ábrán látható "kétfogalmú főjelző "jelzésének jelentése? (3.2.2.) Mi az ábrán látható "kétfogalmú főjelző "jelzésének jelentése? (3.2.2.) Mi az ábrán látható "kétfogalmú főjelző "jelzésének jelentése? (Az alsó lencse fehér villogó fényt ábrázol.) (3.2.3.) Milyen feltételek esetén szabad elhaladni az ábrán látható jelző mellett? (Az alsó lencse fehér villogó fényt ábrázol.) (3.2.3.)

7 Mi a teendő, ha a holdfényjelző "Átmeneti " jelzését féktávolságon kívül észleli? (3.3.2.) Mi a teendő, ha a holdfényjelző "Átmeneti" jelzését féktávolságon belül észleli? (3.3.2.) Mi az ábrán látható holdfényjelző jelzésének a jelentése? (3.3.2.) Mi az ábrán látható holdfényjelző jelzésének a jelentése? (3.3.2.) Mit jelent az ábrán látható holdfényjelző jelzése? (3.3.2.) Mit jelent az ábrán látható váltójelzőn lévő vörös kör alakú fényjelzés? (3.4.3.)

8 Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? (3.4.3.) Mit jelez az ábrán látható, a felsővezetéket tartó keresztsodronyon elhelyezett kör alakú, kék színű fényjelzés? (3.4.4.) Milyen jelző látható az ábrán és mi a teendő, ha az ábrán látható jelzést észleli? (3.4.6.) Mit jelent az ábrán látható holdfényjelző felett elhelyezett ellenőrző jelző jelzése? (3.4.7.) Mit jelent az ábrán látható holdfényjelző mellett elhelyezett jelző jelzése? (3.4.8.)

9 Mi a teendő, ha forgalmi járatot vezetve az ábrán látható jelzést látja? (3.4.9.) Mi az ábrán látható, kézi ellensúlyos váltó váltójelzőjének jelzésének értelme? ( ) Mi az ábrán látható, kézi ellensúlyos váltó váltójelzőjének jelzésének értelme? ( ) Mi az ábrán látható, kézi ellensúlyos váltó váltójelzőjének jelzésének értelme? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható kézi állítású, ellensúlyos váltóhoz tartozó állítókészülék (súlykörte) jelzésének? ( )

10 Mi a jelentése az ábrán látható kézi állítású, ellensúlyos váltóhoz tartozó állítókészülék (súlykörte) jelzésének? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( )

11 Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( )

12 Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a neve és jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mit jelent az ábrán látható tábla jelzése? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( )

13 Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? ( ) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? (3.5.1.) Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? (3.5.2.) Jelzőeszközök, Jelzések a szerelvényeken

14 Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha nappal a sárga színű jelzőzászlót függőleges irányban fel-le mozgatják? (4.1.1.) Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha sötétben vagy a távolbalátás korlátozottsága esetén a fehér fényű jelzőlámpát függőleges irányban fel-le mozgatják? (4.1.1.) Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha nappal a sárga színű jelzőzászlót ferdén lefelé nyugodtan tartják? (4.1.2.) Hogyan lehet nappal, jó látási viszonyok esetén és jelzőeszköz hiányában Lassan jelzést adni? (4.1.2.) Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha sötétben vagy a távolbalátás korlátozottsága esetén a fehér fényű jelzőlámpát derékmagasságban mozdulatlanul oldalt tartják? (4.1.2.)

15 Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha nappal a sárga színű jelzőzászlót a test előtt körbeforgatják? (4.1.3.) Hogyan lehet nappal, jó látási viszonyok esetén és jelzőeszköz hiányában Megállj jelzést adni? (4.1.3.) Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha sötétben vagy a távolbalátás korlátozottsága esetén a fehér fényű jelzőlámpát a test előtt körbeforgatják? (4.1.3.) Hogyan lehet sötétben vagy a távolbalátás korlátozottsága esetén és jelzőeszköz hiányában Megállj jelzést adni? (4.1.3.) Milyen hallható jelzéseket adhat elektromos működtetésű pályacsengővel? (4.2.) Hogyan kell Figyelj jelzést adni? (4.2.1.) Hogyan kell Lassan jelzést adni? (4.2.2.) Mi a teendő, ha a mozgásban lévő szerelvényen jelzősíppal adott Megállj jelzést észlel? (4.2.3.) Hogyan kell jelzősíppal adni a Megállj jelzést? (4.2.3.) Hogyan kell jelzősíppal adni a Vészjelzést? (4.2.4.) Mi a teendő, ha a mozgásban lévő szerelvényen jelzősíppal adott Vészjelzést észlel? (4.2.4.) Hogyan kell jelzősíppal adni az Indulás jelzést? (4.2.5.) Az alábbi felsorolásból, melyik NEM minősül a szerelvény hatósági jelzésének? (5.1.) Milyen jelzésekkel kell ellátni a hatósági jelzéseken kívül a forgalmi járatként közlekedő szerelvényt? (5.2.) Hogyan kell megjelölni a Próbajáratot? (5.2.1.)

16 F. 2. SZ. FORGALMI UTASÍTÁS Vágányok, kitérők, vágány-és munkavezeték kereszteződések Melyik váltót nevezzük utánjáró váltónak? (8.3). Miről kell meggyőződni visszafogáskor, az új haladási irányba történő elindulás előtt? Válassza ki a felsorolásból, hogy melyik váltó nem hasítható? Mikor szabad a beosztott munkavállaló által, helyszíni kézi állítással átállított váltóra ráhaladni? Miről kell meggyőződnie, ha távvezérléssel történő váltóállítás helyéhez közeledik? Mi a teendő, ha az üzemben lévő áramszedő a szánszerkezet alatt fog áthaladni, de a váltó állítása nem szükséges? Hogyan kell helyesen alkalmazni a váltókra engedélyezett sebességet? Melyik esetben kell a mechanikusan nem rögzített csúcssínű váltóra történő ráhaladás előtt a váltó állásáról meggyőződni? Mi a teendő, ha a váltóhoz csúccsal szemben érkezik és a váltó mechanikus szerkezetének sérülése, vagy törése miatt a váltó csúcssínjeinek végállásban tartása vagy rögzítése nem biztosított? Mikor haladhat rá a váltóra, ha a váltóhoz csúccsal szemben érkezik és a váltó mechanikus szerkezetének sérülése, vagy törése miatt a váltó csúcssínjeinek végállásban tartása vagy rögzítése nem biztosított? Mi a teendő, ha a váltóhoz csúccsal szemben érkezik és a váltó mechanikus szerkezete sérült, törött vagy hiányzik, de a váltó csúcssínjeinek végállásban tartása vagy rögzítése biztosított? Hogyan kell közlekedni, amikor a villamos és trolibusz munkavezetékeinek kereszteződése alatt, az üzemben lévő áramszedő áthalad? (8.3.) (8.4.) (8.6.) (8.8.) (8.8.) (8.9.) (8.10). (8.12). (8.12). (8.12. (8.15.)

17 Szerelvények berendezései, fékezés és fékberendezések Milyen műszaki hibát kell a Rendellenesség kategóriába (9.2.) sorolni? Milyen műszaki hibát kell a Meghibásodás kategóriába (9.2.) sorolni? Milyen műszaki hibát kell az Üzemképtelenség kategóriába (9.2) sorolni? Milyen műszaki hibát kell az Mozgásképtelenség kategóriába (9.2.) sorolni? Melyik esetben kell Mozgásképtelennek minősíteni a (9.2.) szerelvényt? Melyik esetben kell Mozgásképtelennek minősíteni a (9.2.) szerelvényt? Melyik áramszedőt kell használni, ha a szerelvényt a (9.3.) Kezelési szabályzat szerint egy áramszedővel kell üzemeltetni, de egynél több áramszedő van a szerelvényen? Milyen feltételek mellett szabad általában az áramszedőt (9.3.) felengedni, illetve felvezérelni? Melyek az első teendői a járművezetőnek, ha az áramszedő (9.3.) hibáját állapítja meg? Mi a teendő, ha a megrongálódott áramszedő nem (9.3.) vezérelhető le vagy nem húzható le teljesen, így tovább rongálhatja a munkavezetéket is? Melyik kategóriába sorolandó, ha a szerelvény elejének (9.4.) illetve végének megjelölésére szolgáló fényforrása nem működik? Hogyan közlekedhet tovább, ha a szerelvény elejének illetve (9.4.) végének megjelölésére szolgáló fényforrása nem működik? Mi a teendő, ha a szerelvénybe tartozó valamelyik kocsinak (9.4.) az utastéri világítása teljes egészében nem működik? Mi a teendő, ha a szerelvényen a lépcsővilágítás nem (9.4.) működik? Mikor kell a szerelvény elejét és végét megjelölni? (9.4.) Milyen feltételek mellett kapcsolható vissza a vontatómotorok (9.5.) áramkörében lévő túláramvédő berendezés?

18 Mi a teendő, ha a vontatómotorok áramkörében lévő (9.5) túláramvédő berendezés ismételt bekapcsolását már nem szabad alkalmazni? Mi a teendője a járművezetőnek, ha a vezetőfülkét elhagyja? (9.6.) Mi a teendő, ha a közlekedésben résztvevők (9.7.) figyelmeztetésére szolgáló hangjelző berendezés nem működik? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.8.) a visszapillantó berendezés használhatatlanná válik, más módon pedig nem tud az utasok le-és felszállásáról meggyőződni? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.8.) a visszapillantó berendezés az egyik oldalon használhatatlanná vált, de az utasok le-és felszállása a végállomásig történő közlekedést figyelembe véve mindig a másik oldalon történik? Mi a teendő, ha az indulásjelző és a hangerősítő berendezés (9.9.) sem működik, illetve nincs jelen Indulás jelzés adására jogosult személy? Mikor adhat a járművezető Indulás jelzést, ha a szerelvényt a (9.9.) megállóhelyről indítaná? Mikor szabad a nyitva lévő ajtók zárási parancsát kiadni? (9.9.) Mi a teendő, ha az egyedi ajtónyitással felszerelt szerelvény (9.10.) ajtónyitó- vagy leszállásjelző berendezése nem működik? Mi a teendő, ha a szerelvényen a jobb első ajtó nem (9.10.) működik? Mi a teendő, ha szerelvény ugyanazon oldalán több ajtó nem (9.10.) működik? Mi a teendő, ha a szerelvény jobb oldalán lévő utolsó ajtó (9.10.) nem működik? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.11.) a homokszóró nem működik? Válassza ki, hogy a veszély esetét kivéve hol tilos a (9.11.) homokszóró használata? Válassza ki, hogy a veszély esetét kivéve hol tilos a (9.11.) homokszóró használata? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.12.)

19 a szélvédő bepárásodik, de a páramentesítő nem működik? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.12.) eső vagy hó esik, de az ablaktörlő nem működik? Mi a teendő, ha a páramentesítő vagy az ablaktörlő nem (9.12.) működik, de használatát az időjárási viszonyok nem indokolják? Hogyan kell a szerelvényt megállítani, ha a szerelvényen (9.13.) lévő vészjelzővel menet közben adnak jelzést? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.13.) a vészjelző nem működik? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.13.) az utastéri vészfék nem működik? Mi a teendő, ha a közúti forgalomban való részvétel közben (9.13.) a vészjelző vagy az utastéri vészfék működtetésének hatására a szerelvénnyel megállt? Köteles-e a hangerősítő berendezésen keresztül az utasokat (9.14.) tájékoztatni, ha a szerelvényen lévő automatikus hangbemondás nem működik? Mi a teendő, ha a hangerősítő berendezés nem működik? (9.14.) Mi a teendő, ha az utas-tájékoztató berendezés nem (9.14.) működik? Mi a teendő, ha a vezetőfülke ajtaja nem csukható be? (9.16) Szerelvények közlekedése, rendkívüli események Válassza ki a felsorolásból azokat a tényezőket, amelyeket (10.1.) mindig figyelembe kell venni a szerelvény fékezésekor? Milyen feltételekkel tekinthető az üzemi fékberendezés (10.2.) működőképesnek? Mire kell figyelni az üzemi fékezés során a fékezőerő (10.2.) megválasztásakor? Hogyan közlekedhet tovább, ha az üzemi fékberendezés (10.2.) nem működik hatásosan? Hogyan közlekedhet tovább, ha az üzemi fékberendezés (10.2.) nem működik hatásosan, és a sínféket a szerelvénybe tartozó egyik kocsin sem tudja működésbe hozni? Milyen feltételekkel tekinthető a rögzítőfék (10.3.)

20 működőképesnek? Mi a teendő, ha a rögzítőféket a rendelkezésére álló eszközökkel nem tudja teljesen feloldani? Mi a teendő, ha a két kocsiból álló szerelvény egyik kocsija a rögzítőfékkel nem befékezhető, mert a rögzítőfék működésképtelenné vált? Mi a teendő, ha az egy kocsiból álló szóló szerelvény a rögzítőfékkel nem befékezhető, mert a rögzítőfék működésképtelenné vált? Mi a teendő, ha a sínfék a közúti forgalomban való részvétel közben azért válik működésképtelenné, mert a sínféktörzsek nem tapadnak a sínfejre? Válassza ki az utasok szállításával kapcsolatos helyes állítást! Válassza ki az utasok szállításával kapcsolatos helyes állítást! Mekkora követési távolságot kell tartani az elöl haladó szerelvény mögött? Mikor szükséges az általános előírásokhoz képest nagyobb követési távolságot tartani? Mekkora követési távolságot kell tartani, az elöl haladó, nem forgalmi járat mögött? Hogyan kell megközelíteni az előttünk lévő, két megállóhely között álló szerelvényt? Milyen távolságra szabad általában megközelíteni a megállóhelyen, illetve a két megállóhely között az előttünk álló szerelvényt? Melyik esetben szabad az előttünk álló szerelvényt 1-2 méterre megközelíteni? Melyik esetben szabad az előttünk álló szerelvényt 1-2 méterre megközelíteni? Melyik esetben szabad az előttünk álló szerelvényt 1-2 méterre megközelíteni? Milyen távolságra és hogyan szabad megközelíteni a kettős megállóhelyre elsőként beállt szerelvényt? Melyik esetben szükséges a kettős megállóhelyen álló szerelvényekről az utasok átszállását megvárni? (10.3.) (10.3.) (10.3.) (10.4.) (11.1.) (11.2.) (11.5.) (11.5.) (11.5.) (11.6.) (11.6.) (11.6.) (11.6.) (11.6.) (11.7.) (11.7.)

21 Válassza ki az utasok le- és felszállására vonatkozó helyes állítást! Mikor adhat engedélyt a járművezető az utasok le- és felszállására a megállóhelyen kívül? Hogyan kell a szerelvény indítását majd további gyorsítását végezni? Mi a következő teendője, ha a szerelvény indításakor az ajtókat becsukta és az ajtók zárt állapotáról a szerelvény típusától függő visszajelzést kapott? Mikor szabad a szerelvénnyel a végállomásról elindulni, ha a végállomáson jelzőberendezés nincs telepítve, illetve a forgalmat közvetlenül irányító személy szolgálatot nem teljesít? Mi a teendője, ha egymáshoz közelfekvő vágányok esetén a két vágány között valaki tartózkodik, és ellenirányból egy másik szerelvény is közeledik? A két azonos irányban haladó szerelvény közül melyiknek van elsőbbsége az összekötő vágánynál, ahol az egyik váltó csúccsal, míg a másik gyökkel szemben fekszik és a váltók csúcssínjei mechanikusan nem rögzítettek? A két szemben közlekedő szerelvény közül melyiknek van elsőbbsége, ha az egyik vágányból történő elágazás vágánykereszteződést létesít a másik vágánnyal és a váltó csúcssínjei mechanikusan nem rögzítettek? Milyen szabály alapján kell eldönteni, hogy kinek van elsőbbsége, ha az összekötő vágány mindkét vágányból csúccsal szemben fekvő váltókkal ágazik ki és a váltók csúcssínjei mechanikusan nem rögzítettek? Melyik esetben szabad megállás nélkül továbbhaladni, ha a főjelzőn Tilos a továbbhaladás jelzés látható? Melyik esetben szabad megállás nélkül továbbhaladni, ha a főjelzőn Tilos a továbbhaladás jelzés látható? Hogyan kell megközelíteni azt a helyet, ahol a szerelvény áthaladását két lámpából álló fényjelző készülék (közúti fedezőjelző) biztosítja? (11.8.) (11.8.) (11.9.) (11.9.) (11.10.) (11.11.) (11.12.) (11.12.) (11.12.) (11.13.) (11.13.) (11.14.)

22 Hogyan kell áthaladni az útkereszteződésen, ahol a (11.14.) szerelvény áthaladását két lámpából álló fényjelző készülék (közúti fedezőjelző) biztosítja, de annak ellenőrző fénye nem világít? Mi a teendője, ha a szerelvény vezetőfülkéjéből nem tudja (11.16.) felmérni és eldönteni, hogy a vágányhoz közel álló egyéb közúti jármű mellett érintkezés nélkül el tud-e haladni? Melyik vágányra kell ráhaladni a szerelvénnyel, ha az (11.17.) egyvágányú pályát elhagyva, kétvágányú pályán közlekedik tovább? Mi a teendője, ha az egyvágányú pályán a forgalmat (11.17.) biztosító jelzőberendezés üzemképtelenné válik? Hol kell megállítania a szerelvényt, ha a pályamunkálatok (11.18.) helyén a munkások nem hagyják el az űrszelvényt? Melyik esetben kell a szerelvényt fedezni? (11.19.) Hogyan kell végrehajtani a szerelvény fedezését? (11.19.) Melyik esetben kell a szerelvényt fedezni? (11.19.) Melyik esetben térhet el az előírt útvonaltól? (12.4.) Válassza ki, hogy melyik járműmozgás nem minősül (12.6.) helytelen vágányon történő közlekedésnek? Mi a teendő, ha a szerelvény műszaki hiba miatt önerejéből (12.7.) nem képes tovább közlekedni? Mi az egyik teendője a szerelvények összecsatolása előtt? (12.8.) Melyik oldalon kell kilépnie a szerelvények közül annak a (12.8.) munkavállalónak, aki a szerelvények összecsatolásakor oda belépett? Milyen jelzést ad a tolt szerelvény vezetője a tolás (12.9.) megkezdésének jelzésére? Milyen jelzést ad a tolt szerelvény vezetője a tolás (12.9.) folytatásának jelzésére? Melyik esetben bonyolítható le a szerelvény tolása jól (12.9.) működő rádiós beszédkapcsolat használatával? Mi a teendője, ha a szerelvény tolásakor megállóhelyre (12.9.) halad be? Mi az egyik teendője, ha szerelvényszakadás következik be? (12.13.) Mi az egyik teendője, ha a hibás munkavezeték alatt lehúzott (12.14.) áramszedővel, lendülettel kell áthaladni?

23 Mikor engedheti fel ismét az áramszedőt, ha a hibás (12.14.) munkavezeték alatt lehúzott áramszedővel, lendülettel haladt át? Hogyan kell az összetorlódott szerelvényeket elindítani, majd (12.15.) gyorsítani? Mikor kell jelenteni a hálózati feszültség kimaradását? (12.15.) Melyik esetben kell a szerelvény üzemelő áramszedőjét (12.15.) lehúzni és lekötni vagy levezérelni, ha a hálózati feszültség kimaradását tapasztalja? Mi az egyik teendője, ha a szerelvény kisiklott? (12.16.) Mi az egyik teendője, ha a szerelvény kisiklott? (12.16.) Mi az egyik teendője, ha a szerelvény kisiklott? (12.16.) Hogyan kell eljárni, ha ablaktörés miatt az utasok további (12.18.) szállítása veszéllyel járna? Mi a teendő, ha az utas rosszul lesz a szerelvényen? (12.19.) Hogyan kell eljárni, ha a szerelvényen olyan mérvű (12.20.) szennyeződés van, ami miatt az utasok további szállítása nem megengedhető? Mi az első teendő, ha az utas nem tartja be az Utazási (12.21.) feltételeket? Mi a további teendője, ha az utas figyelmeztetés ellenére (12.21.) sem tartja be az Utazási feltételeket? Engedélyezett sebességek (2. melléklet) Mekkora sebességgel haladhat nem forgalmi járatot vezetve az olyan pályaszakaszon, ahol nincs rendszeres közúti vasúti forgalom? Mekkora sebességgel szabad a szánszerkezettel működtetett váltót menetáram felvételével állítani? Mekkora sebességgel haladhat a mechanikusan nem rögzített csúcssínű váltón, ha csúccsal szemben érkezik és a váltón egyenes irányban halad tovább? Mekkora sebességgel haladhat a mechanikusan nem rögzített csúcssínű váltón, ha csúccsal szemben érkezik és a váltón kitérő irányban halad tovább?

24 Mekkora sebességgel haladhat a mechanikusan nem rögzített csúcssínű váltón, ha gyökkel szemben, egyenes irányból érkezik és a váltó hasítása nélkül halad tovább? Mekkora sebességgel haladhat a mechanikusan nem rögzített csúcssínű váltón, ha gyökkel szemben, kitérő irányban érkezik és a váltó hasítása nélkül halad tovább? Mekkora sebességgel haladhat a mechanikusan nem rögzített csúcssínű váltón, ha gyökkel szemben, egyenes irányból érkezik és a váltó hasításával halad tovább? Mekkora sebességgel haladhat a mechanikusan nem rögzített csúcssínű váltón, ha gyökkel szemben, kitérő irányból érkezik és a váltó hasításával halad tovább? Mekkora sebességgel közlekedhet a biztosított vágányutas biztosítási körzetben lévő, gyökkel szemben fekvő, egyenes irányban álló váltón, ha a főjelző Szabad jelzésére halad tovább? Mekkora sebességgel közlekedhet a biztosított vágányutas biztosítási körzetben lévő, gyökkel szemben fekvő, kitérő irányban álló váltón, ha a főjelző Szabad jelzésére halad tovább? Mekkora sebességgel közlekedhet a vágánykereszteződésen, ahol mindegyik sínszálnál megszakad a sínkorona folyamatossága? Mekkora sebességgel közlekedhet a vágánykereszteződésen, ahol az egyik irányból (főirány) a sínkorona folyamatossá van téve? Mekkora sebességgel közlekedhet a vágánykereszteződésen, ahol az egyik irányból (főirány) a sínkorona folyamatossá van téve? Mekkora sebességgel közlekedhet a villamos és trolibusz munkavezetékeinek kereszteződése alatt, az üzemben lévő áramszedő áthaladásakor? Mekkora sebességgel közlekedhet azon a helyen, ahol a munkavezetéket szerelők javítják? Mekkora sebességgel közlekedhet a kocsiszínek területén a vizsgálóaknával ellátott vágányokon? Mekkora sebességgel közlekedhet a kocsiszínek területén az épületekben fekvő vágányokon? Mekkora sebességgel haladhat át a távvezérléssel állítható váltón, ha a váltóhoz tartozó váltójelző irányfénye nem világít? Mekkora sebességgel haladhat át a távvezérléssel állítható váltón, ha a váltóreteszelő jelző nem világít?

25 Mekkora sebességgel közlekedhet azon a pályaszakaszon, ahol a sínek alátámasztását szolgáló keresztaljak egy része hiányzik, de pályamunkások nem dolgoznak? Mekkora sebességgel közlekedhet azon a pályaszakaszon, ahol a sínek alátámasztását szolgáló keresztaljak cseréjét pályamunkások végzik? Mekkora sebességgel közlekedhet a vízzel elöntött pályaszakaszon, ha a víz a sínkorona szintjét 1-2 cm-el meghaladja? Mekkora sebességgel közlekedhet a vízzel elöntött pályaszakaszon, ha a víz a sínkorona szintjét 12 cm-el meghaladja? Mekkora sebességgel közlekedhet a vízzel elöntött pályaszakaszon, ha a víz magassága meghaladja az életmentő alsó szélét? Mekkora sebességgel szabad a helytelen vágányon közlekedni, ha a vágányok az úttest közepén fekszenek és fizikailag nincsenek elválasztva a mellette lévő forgalmi sávtól? Mekkora sebességgel szabad a helytelen vágányon közlekedni, ha a vágányok az úttest mellett fekszenek, és attól fizikailag el vannak választva? Mekkora sebességgel történhet a szerelvény vontatása? Mekkora sebességgel történhet a szerelvény tolása?

26 KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK (KRESZ) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy Melyik közlekedési magatartás minősül zavarásnak? Válassza ki, hogy melyik közlekedési magatartás minősül akadályozásnak! Az alábbiak közül mi minősül veszélyeztetésnek? Mikor nincs a járművezető biztonságos vezetésre képes állapotban? Válassza ki azt az esetet, amikor a járművezető nincs a biztonságos vezetésre képes állapotban! Átadható-e a jármű vezetése, ha az illető nem hozta magával az adott járműkategóriára érvényes vezetői engedélyét? Válassza ki a hangjelzés adására vonatkozó helyes állítást! Válassza ki azt a személyt, aki a forgalom irányítására és ellenőrzésére is jogosult! Válassza ki, hogy a jelzőtáblák mely csoportja nem vonatkozik a villamosra? Meddig tart a "Jobbra bekanyarodni tilos" és a "Balra bekanyarodni tilos" jelzőtábla hatálya? Válassza ki, hogy melyik jelzőtábla hatályát szünteti meg a következő útkereszteződés kezdete? Válassza ki, hogy általában mekkora távolság van a veszélyt jelző tábla és a veszélyes hely (veszélyes útszakasz kezdete) között? Válassza ki, hogy milyen célból alkalmazzák a "terelővonal" útburkolati jelet? Válassza ki, hogy milyen célból alkalmazzák a "terelővonal" útburkolati jelet? Válassza ki, hogy milyen célból alkalmazhatják a "záróvonal" útburkolati jelet? Milyen célból alkalmazhatják a "záróvonal" útburkolati jelet? Mit jelent, ha a fénysorompó két egymás mellett lévő lámpája felváltva villogó piros fénnyel jelez? A fénysorompó alsó lámpája villogó fehér fénnyel jelez. Mi a jelzés értelme? A fény - és félsorompóval együtt biztosított vasúti átjárón a továbbhaladást engedélyezi, ha

F.1.-F.2. SZÁMÚ JELZÉSI ÉS FORGALMI UTASÍTÁS A KÖZÚTI VASUTAK SZÁMÁRA

F.1.-F.2. SZÁMÚ JELZÉSI ÉS FORGALMI UTASÍTÁS A KÖZÚTI VASUTAK SZÁMÁRA F.1.-F.2. SZÁMÚ JELZÉSI ÉS FORGALMI UTASÍTÁS A KÖZÚTI VASUTAK SZÁMÁRA TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ UTASÍTÁS HATÁLYA, TARTALMA 6 1.1. Az utasítás tartalma 6 1.2. Az utasítás hatálya 6 1.3. Az utasítás ismerete

Részletesebben

Veszélyt jelző táblák. 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) "Veszélyes útkanyarulat balra" (64. ábra), "Veszélyes útkanyarulat jobbra" (65.

Veszélyt jelző táblák. 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. Veszélyt jelző táblák 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) "Veszélyes útkanyarulat balra" (64. ábra), "Veszélyes útkanyarulat jobbra" (65. ábra); b) "Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok"; a tábla azt

Részletesebben

Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi

Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba, b) útburkolati jelek hiányában - jobbra bekanyarodás

Részletesebben

Óravázlat 2014. Közlekedési ismeretek - Vezetéselmélet - Műszaki ismeretek

Óravázlat 2014. Közlekedési ismeretek - Vezetéselmélet - Műszaki ismeretek 2014. Óravázlat Közlekedési ismeretek - Vezetéselmélet - Műszaki ismeretek Az elektronikus jegyzet tartalmazza az elméleti tanfolyam tananyagát de az azon való részvételt nem helyettesíti. Az elméleti

Részletesebben

BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI Zrt. A BKV Zrt. által üzemeltetett helyi közforgalmú autóbusz közlekedés forgalmi utasítása

BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI Zrt. A BKV Zrt. által üzemeltetett helyi közforgalmú autóbusz közlekedés forgalmi utasítása BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI Zrt. A BKV Zrt. által üzemeltetett helyi közforgalmú autóbusz közlekedés forgalmi utasítása Jóváhagyta: Vezérigazgató Kelt: Budapest, 2015. Kiadja: Budapesti Közlekedési Zártkörűen

Részletesebben

Érvényes: 2013. december 31-ig. Összeállította: Vadkerti Ferenc vizsgabiztosi, ellenőrzési és eljárási egységvezető

Érvényes: 2013. december 31-ig. Összeállította: Vadkerti Ferenc vizsgabiztosi, ellenőrzési és eljárási egységvezető INFRASTRUKTÚRA VIZSGAKÉRDÉSEK ORSZÁGOS KÖZFORGALMÚ, TÉRSÉGI ÉS SAJÁT CÉLÚ VASÚTI PÁLYAHÁLÓZATRA A 19/2011. (V. 10.) NFM rendelet 3. mellékletében meghatározott vizsgához Érvényes: 2013. december 31-ig

Részletesebben

Közlekedési ismeretek

Közlekedési ismeretek Közlekedési ismeretek 1. Mit jelez a tábla? a) Számítani lehet arra, hogy a szemből érkező 3-4 gépkocsiból álló autósor korlátozza az előzés lehetőségét. b) Az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A 2010.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM

1/1975. (II. 5.) KPM-BM 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. 1.3. D vizsgatípus 1/34 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs

Részletesebben

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. OKTATÁSI SEGÉDLET A Magyar Államvasutak Zrt. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS 3. számú módosításának F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS 4. számú módosításának F.2. sz. FORGALMI

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz. 1.3. alfejezet. 2.2.1. pont. 2.2.2. pont. 2.4.2.5. pont

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz. 1.3. alfejezet. 2.2.1. pont. 2.2.2. pont. 2.4.2.5. pont 1.3. alfejezet Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelő kézi jelzőeszközöket tolatás, illetve vonatközlekedés közben tartani?

Részletesebben

A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról

A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról MAGYAR KÖZLÖNY 2009. évi 185. szám 45257 III. Kormányrendeletek A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról

Részletesebben

Két keréken közlekedve

Két keréken közlekedve Baló András-Baló Katalin Két keréken közlekedve Tevékenységközpontú közlekedési segédkönyv 11-12. évesek részére A rajzokat készítette: Bánfalvi József Budapest-Kaposvár 2007-2008. Minden szerzői jog fenntartva!

Részletesebben

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1) A közlekedésben olyan

Részletesebben

Közlekedési ismeretek

Közlekedési ismeretek Közlekedési ismeretek 1. Mit jelez a tábla? a) Számítani lehet arra, hogy a szemből érkező 3-4 gépkocsiból álló autósor korlátozza az előzés lehetőségét. b) Az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott

Részletesebben

KOTRA KÁROLY KRESZ. könyv. személygépkocsi-vezetők részére. centrifugális erő KOTR A KFT.

KOTRA KÁROLY KRESZ. könyv. személygépkocsi-vezetők részére. centrifugális erő KOTR A KFT. KOTRA KÁROLY KRESZ könyv személygépkocsi-vezetők részére centrifugális erő 2004 KOTR A KFT. KOTRA K ÁROLY KRESZ könyv személygépkocsi-vezetők részére KOTRA Kft. Püspökladány 2004 I. KÖZLEK EDÉSI ISMERETEK

Részletesebben

2/2007. Elnöki Szabályzat 2. számú Függeléke. Az A1, Akorl, A és az M kategóriás járműkezelési és forgalmi vizsgák rendjéről

2/2007. Elnöki Szabályzat 2. számú Függeléke. Az A1, Akorl, A és az M kategóriás járműkezelési és forgalmi vizsgák rendjéről 2/2007. Elnöki Szabályzat 2. számú Függeléke Készítette: Képzési és Vizsgáztatási Főosztály 1. változat kiadásának időpontja: 2007. február 1. változat - 2007 - TARTALOMJEGYZÉK I. A JÁRMŰKEZELÉSI VIZSGA

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A B kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A B kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A B kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára 2012 A Nemzeti Közlekedési Hatóságról (továbbiakban: NKH) szóló 263/2006. (XII. 20.) Korm.

Részletesebben

A teljesség igénye nélkül A kerékpárosok Az R. 13. -a (1) bekezdésének e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

A teljesség igénye nélkül A kerékpárosok Az R. 13. -a (1) bekezdésének e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: 1 A 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelet 2010. január 1-i hatállyal módosítja a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.15) KPM-BM együttes rendeletet (KRESZ). A módosítás alapvető célja a közúti

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. B kategóriás járművezető-tanfolyamok számára. Kivonat 28-44 oldal

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. B kategóriás járművezető-tanfolyamok számára. Kivonat 28-44 oldal NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG VIZSGAKÖVETELMÉNYEK B kategóriás járművezető-tanfolyamok számára Kivonat 28-44 oldal 2012 B. Forgalmi vezetés A vizsga követelményei A forgalmi vezetés vizsga célja annak megállapítása,

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG. TANTERV ÉS ÚTMUTATÓ a járművezető-képző tanfolyamok számára. B kategória

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG. TANTERV ÉS ÚTMUTATÓ a járművezető-képző tanfolyamok számára. B kategória NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERV ÉS ÚTMUTATÓ a járművezető-képző tanfolyamok számára B kategória 2007 2 Készült a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának

Részletesebben

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www A Kaposvári Rendőrkapitányság bűn-, és baleset-megelőzési szolgálata a közlekedési jogsértésekkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot Gépjárművezetőknek A rendőri intézkedés során a hatóság

Részletesebben

Járművezetési ismeretek (kérdések minden témából)

Járművezetési ismeretek (kérdések minden témából) 1. Mi a vakvezetés? a) Amikor a gépjárművezető által belátott út rövidebb, mint a féktávolság. b) Amikor a gépjárművezető által belátott út hosszabb, mint a féktávolság. c) Amikor a gépjárművezető által

Részletesebben

meghatározott darabszámú, típusú, és az előírt helyre felszerelt rendszámtábla

meghatározott darabszámú, típusú, és az előírt helyre felszerelt rendszámtábla Szeretném felhívni a tisztelt olvasók figyelmét, hogy az 1/1975 KPM-BM rendelet (közismertebb nevén: KRESZ) 2010.január 01-től számottevően módosult. Ezen írásomban szeretném a legfontosabb módosításokat

Részletesebben

Helyi pályahálózaton (Millenniumi földalatti vasút) személyszállítás céljából

Helyi pályahálózaton (Millenniumi földalatti vasút) személyszállítás céljából Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Helyi pályahálózaton (Millenniumi földalatti vasút) személyszállítás céljából Villamos meghajtású millenniumi földalatti vasúti járműveket

Részletesebben

Általános forgalmi. 1.4. Hatósági vizsgával záruló alapképzés X

Általános forgalmi. 1.4. Hatósági vizsgával záruló alapképzés X Képzés megnevezése: Általános forgalmi 1. A program besorolása 1.1. Általános képzés - 1.2. Nyelvi képzés - 1.3. Szakmai képzés - 1.4. Hatósági vizsgával záruló alapképzés X 2. A program célja A vasúti

Részletesebben

BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI RÉSZVÉNYTÁRSASÁG METRÓ F. 2. FORGALMI UTASÍTÁS. Érvényes: 2005. december 1-jétıl TARTALOM

BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI RÉSZVÉNYTÁRSASÁG METRÓ F. 2. FORGALMI UTASÍTÁS. Érvényes: 2005. december 1-jétıl TARTALOM 1 / 64 2010.03.29. 20:23 BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI RÉSZVÉNYTÁRSASÁG METRÓ F. 2. FORGALMI UTASÍTÁS Jóváhagyta a Közlekedési Fıfelügyelet Vasúti Osztálya 235/0/2005. szám alatt Érvényes: 2005. december 1-jétıl

Részletesebben

Motorkocsi-vezetői alapképzési program

Motorkocsi-vezetői alapképzési program Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság Helyi földalatti (Metró) vasúti pályahálózaton személyszállítás céljából villamos meghajtású földalatti (Metró) vasúti járműveket közlekedtető Motorkocsi-vezetői

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2011-376-5 VASÚTI BALESET Balatonlelle felső és Balatonboglár állomások között 2011. augusztus 3. 852 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2011-376-5 VASÚTI BALESET Balatonlelle felső és Balatonboglár állomások között 2011. augusztus 3. 852 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2011-376-5 VASÚTI BALESET Balatonlelle felső és Balatonboglár állomások között 2011. augusztus 3. 852 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a

Részletesebben