A kozmetikus csak az egészséges arc és test ápolásával, kezelésével, valamint az ezek szépséghibáinak kozmetikai megszüntetésével foglalkozik.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kozmetikus csak az egészséges arc és test ápolásával, kezelésével, valamint az ezek szépséghibáinak kozmetikai megszüntetésével foglalkozik."

Átírás

1

2 TARTÓS SMINKKÉSZÍTŐ Tartalom 1. A tetoválás története 2. A bőr szerkezete, anatómiai felépítése 2.1. Hámréteg 2.2 Irharéteg 3. A tetováló gépek felépítése 3.1. A tetováló gépek kiválasztási szempontjai 3.2. A tetováló gép működése 4.Színelmélet 5. A sminktetováláshoz szükséges anyagok 5.1. Pigment 5.2.Fertőtlenítőszer 5.3.Érzéstelenítő 5.4.Vérzéscsillapító 5.5.Egyszer használatos eszközök 6. Tetoválás menete 6.1.Mikor csináljunk tartós sminket? 6.2. Permanent make-up felhasználási területei 6.3 A sminktetoválás higiéniája 6.4. A sminktetoválás menete 7. Indikáció, kontra indikáció ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET A sminktetoválás kiváló üzleti lehetőség a kozmetikusok számára. A már sminktetováló szakemberek számára pedig sokszorosan megtérülő üzleti befektetés az új technikák elsajátítása, mert meglévő vendégeik számára is tudnak újabb lehetőségeket kínálni. A kozmetikus csak az egészséges arc és test ápolásával, kezelésével, valamint az ezek szépséghibáinak kozmetikai megszüntetésével foglalkozik.

3 Kóros eredetű tüneteknél, valamint lázas, fertőző betegségnél a kozmetikus legfeljebb egyetlen tanácsot adhat, miszerint a vendég azonnal keressen fel egy orvosi rendelőt. A kozmetikusi munkát csak szakképesítés birtokában folytatható. A tartós sminkkészítő képzésre jelentkezés alapfeltétele a kozmetikusi végzettség. ( Kozmetikus ) Továbbá a tanfolyam megkezdése előtt a pályaalkalmassági követelmények, szakmai alkalmassági követelmények és az egészségügyi alkalmassági vizsgálata is kötelező. A képzés során 30% az elmélet és 70% a gyakorlat aránya. A maximális óraszám 150 óra, a minimális óraszám nincs meghatározva.. Kozmetikus csak egészséges bőrön végezhet kezelést-sminktetoválást!

4 SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOM 1. A tetoválás története A tattoo" szó, a tahiti "tatu" szóból származik, a jelentése: nyomot hagyni valamin. Egyes állítások szerint a tetoválást már, i.e évvel ezelőtt is használták. Az írott történelem szerint a legkorábbi tetoválások Egyiptomban, a nagy piramisok építése idején készültek- és az ásatások során előkerült egy egyiptomi női múmia is, melynek a testén tetoválásokat találtak. A múmia, kb évvel ezelőttről származott és a testén egyértelmű festéknyomokat találtak, melyek pontok-vonalak voltak. A tetoválásokat ebben a korban a nők viselték és a legtöbb jel a hason volt, a tudósok szerint a termékenységet szimbolizálták ezzel. Az egyiptomi leletekkel hasonló korú (i. e. IV-V évezred), mezopotámiai - Úrból és Eriduból zármazó agyagszobrocskákon pedig a hegtetoválás félre ismerhetetlen jeleit találjuk ben egy szenzációs lelet került elő, a Jégember. A Jégember - Ötzi - felülírta az eddigi ismereteinket, amit a tetoválásról tudtunk. A vizsgálatok bebizonyították, hogy körülbelül 5300 éves, tehát az ő tetovált teste a legkorábbi ilyen jellegű lelet ami fennmaradt az utókornak. 1. ábra Jégember kézfeje 1 Az őskori lelet gerincének alsó felén, valamint a jobb térdén és bokáján lévő apró tetovált pontok és keresztek valószínűleg fájdalomcsillapítási, gyógyászati célokat szolgált a tézist alátámasztja, hogy ezeken a területeken reumatikus és egyéb fájdalmas elváltozások találtak a tudósok. Természetesen a görögök előtt sem volt ismeretlen a műfaj. A tetoválás technikáját, először az i.sz. 6. században élt orvos, Aetius örökítette meg. Leírása alapján, a tetoválásra kijelölt területet először fertőtlenítő hatású növények levével mosták le, majd a formát tűvel böködték a bőrbe "amíg a katonának vére nem folyt", Végül alaposan bedörzsölték a tintát a bőrébe, amihez hagymalébe kevert egyiptomi fenyőkérget, rozsdát, gubacsot és kénsavat használtak fel. Felderítőik azonosítására és rangjelzésük könnyebb azonosítása végett került a katonákra varrat ábra. forrás:

5 A rómaiak leginkább bűnözőik és a rabszolgáik megjelölésére használták a bőrbe karmolt jeleket. Galénosz római orvos feljegyzéseiben említést tesz egy szépészeti beavatkozásról, aminek során egy, a Colosseumban szabadságát elnyert gladiátorról távolította el a (rabszolgaságát jelző) tetoválását. Afrikában, máig kis sebeket ejtenek a bőrön, hogy erősítsék a szervezet immunredszerét, és ennek egyben dekoratív funkciója is van. Az Ainu nép társadalmi rangjuk szerint viselt tetoválást. A Dayak harcosok a levágott fejek számának függvényében viselhettek tetoválásokat A Polinézek hozták a tetoválás művészetét Új-Zélandra. A maori arctetoválás, a Moko - több ezer éves ma is használatos népművészet. Különlegessége, hogy tetoválás és hegtetoválás is egyben. Ugyanis készítésénél élesre csiszolt fogakat és albatross csontot használtak. 2. ábra Moko készítése 2 Mialatt nyugaton csökkent a tetoválás jelentősége, Japánban egyre erősödött. Először csak a bűnösök megjelölésére használták. Aki először követett el bűnt, annak húztak egy vonalat keresztben a homlokán. A másodiknál hozzátetováltak egy boltív szerű vonalat, a harmadiknál még egy vonalat. Ezután a tetoválás esztétikai szerepet is kapott. A Japánok sajátos viseleti stílusa 1700 körül alakult ki. Egyedül a királyi család tagjainak volt szabad díszes ruhát hordani. Ennek következtében a középosztálybeliek díszes, egész testes tetoválásokkal ékesítették magukat ruha helyett. A nyugati kultúrába csak az 1600-as évek végén tért vissza a tetoválás egy tengerésznek köszönhetően. William Dampner egyik felfedezőútjáról magával hozott egy teletetovált Polinéz férfit Giolo Herceget, aki nagy szenzációt keltett Londonban. Visszatérve egy ilyen útról ő is elhozott egy tetovált Polinézt, Omai-t. Hamarosan a felsőosztálybeliek apró tetoválásokkal díszítették magukat, természetesen csak diszkrét helyeken. Rövid időn belül divat lett a tetoválás, ám széles körű elterjedése hosszabb időt vett 2 2.ábra forrása:

6 igénybe. A kezdeti időben kézzel végezték a műveletet. A Második Világháború után a tetoválás iránti bizalom megrendült, 1961-ben feltűnt Hepatitis-nek köszönhető. 2. A bőr szerkezete, anatómiai felépítése.

7 A tartós sminkészítés alapjaihoz hozzátartozik a bőr rétegeinek ismerete, funkciónális működése. A bőr három fő rétegből, a hámrétegből, az irharétegből és a bőraljából áll. A sminktetoválás szempontjából a hámrétegnek és az irharétegnek van jelentősége. A sminktetoválásnál a pigmenteket a papilláris réteg és a bazális réteg kell bejuttatni. Hámréteg (epidermis) A hámréteg 5 további rétegből áll. Stratum basale Egy sejtsoros hengerhámsejtekből áll, melyek szorosan illeszkednek egymáshoz. Az egymáshoz illeszkedő sejtek hullámvonal mentén kapcsolódnak az irhához. A hámréteg valamennyi rétegének, egyre elszarusodó sejtjei ezekből a hengerhámsejtekből állnak. A bazális sejtek, gyorsan osztódnak és egyre feljebb kerülnek, végül a szarurétegben kötnek ki és (képződésüktől számítva kb. négy hét múlva) élettelen szarupikkelyek formájában válnak le. A hengerhámsejtek plazmája, egy kéntartalmú cisztein anyagot tartalmazó plazma, melyet tonofibrillumnak nevezzük. A bazális rétegben, ezenkívül festékanyagot tartalmazó sejtek is találhatóak, ezek a melanociták. Stratum spinosum Többrétegű, de nem szorosan illeszkedő köbhámsejtek építik fel, amelyek a szemcsés réteg felé lassan átalakulnak laphámsejtekké. A tüskés rétegben a sejtek egy részében a sejthártya megvastagszik, ezek a dezmoszómák, amelyek a sejtek közötti anyagcsere folyamatok lebonyolításában és a sejtek összetartásával játszanak szerepet. A lazán elhelyezkedő több sejtsoros tüskésréteg sejtjeit, a pozitív töltésű Ca 2+ ionok és a negatív töltésű RCOO karboxilát ionok is stabilizálják. Itt taláhatóak még a Langerhans-sejtek is, amelyek fagocitáló (faló) funkciója fontos a bőr védelmi feladatának elvégzésében. Stratum granulosum Egy sejtsoros laphámsejtek építik fel, amelyekben a sejtmag már zsugorodott. A laphámsejtek citoplazmáiban felhalmozódó kéntartalmú fehérje- a keratohyalin -, amely a tonofibrillumból származó, kéntartalmú fehérjék továbbalakulásából származik és szaru előanyaga. Stratum lucidum Egy- két sejtsoros laphámból áll. A sejtjei már nem tartalmaznak sejtmagot, nem tekinthetők valódi sejteknek. A sejtek szorosan illeszkednek egymáshoz és a bennük egy kéntartalmú anyag az eleidin szaru elő anyaga található.

8 Stratum corneum Több sejtsoros, elszarusodott laphám sejtekből áll. A sejtek a szemcsés réteg felé szorosabban, a felszín felé egyre lazábban helyezkednek el. Az alsóbb rétegeket egy szfingolipid, a ceramid tartja össze. A ceramid az elszarusodás során keletkezett, a sejtek lipid tartalmából. 3. ábra A bőr 3 Az irharéteg Az irha sejtekből, rostokból és a kocsonyás alapállományból áll. Az irha tömegének 90 százalékát hajlékony, kollagén rostok teszik ki. A kollagén rugalmas kötőszövet, ami a bőrben és a csontokban is megtalálható Ezen kívül még elasztikus rostok és retikuláris rostok is találhatóak az irhában. Az irhában különböző sejtek is előfordulnak. Közülük a fibrociták termelik a kollagént és a kocsonyás alapállományt. - A hisztociták (fagocitáló sejtek, falósejtek) bekebelezik a sejttörmelékeket, 3 ábra forrás: Skinlayers.png (http://hu.wikipedia.org/wiki/bőr_(anatómia))

9 - A masztociták (hízósejtek) külső hatásra szétesnek és belőlük a bőr számára hasznos (értágító és gyulladáscsökkentő) anyagok (hisztamin, heparin, szerotonin)szabadulnak fel. - A fehérvérsejtek, amelyek a védőmechanizmusokban játszanak szerepet. A sejtek és a rostok a kocsonyás alapállományban helyezkednek el, amelynek alapanyaga egy poliszacharid, a hialuronsav. Nagy vízmegkötő képessége lévén a bőr hidratáltságáért felelős. 3. A tetováló gépek felépítése 1871-ben Samuel O Rilay Szabadalmaztatta az első tetováló gépet Az ötletet Edison elektronikus tolla adta, ami tűvel és tintával készített pontokat a papírra. A korabeli tetováló gép alkatrésze volt, egy tekercs, egy cső és egy tűtartó. Ezek részei a mai tetoválógépnek is.

10 4. ábra Az első tetováló gép A tetováló gépek kiválasztási szempontjai A sminktetováló készülék kiválasztásánál a következő szempontokat érdemes figyelembe venni: - Milyen egyenletes a gép vonalvezetése és a festékbejuttatási képessége? - Milyen fájdalomérzettel jár az eljárás, és milyen sérülést okoz? - Mennyire higiénikus a gép? - Könnyen kezelhető- e a gép? - Mennyire tartós a gép? - A gép egyenletes vonalvezetése azon múlik, hogy a készülékben a tű le-, felmozgása mellett a tű oldalirányú rezgése milyen mértékben kiküszöbölt. Minél egyenletesebb a tű le-felmozgása, és minél kisebb a tű oldalirányú rezgése, annál egyenletesebb vonalat lehet vele húzni. A legjobb minőségű készülékekben a precíz mechanika teljesen kiküszöböli az oldalirányú rezgést. Ezáltal a pigmentek egyenletesen jutnak be a bőrbe illetve kisebb fájdalmat és a sérülést is okozunk vele. Ez azért fontos, mert ha kisebb a tetoválással járó bőrsérülés, és egyenletesebb az okozott sérülés széle, (nem roncsolódott) annál kisebb fájdalommal jár a beavatkozás. a vendég gyorsabban gyógyul, kellemesebb lesz számára a rehabilitációs időszak. szebb lesz a tetoválása 44 ábra forrása:

11 5. ábra- 6. ábra 10-szeres nagyítás 7. ábra-8. ábra 70 szeres nagyítás 5 9. ábra-10. ábra 220 szoros nagyítás 6 - Szintén fontos kritérium a sminktetováló készülékeknél,a könnyen kezelhetőség, hiszen tökételes munkát csak kényelmes körülmények között lehet végezni. A kézi egység súlya, és kiképzése, mennyire kényelmes a kézi egység fogása munka közben. Választható lábpedál vagy kézi vezérlés. A lábpedál kényelmes munkát tesz lehetővé, gyors ki és bekapcsolást biztosít. A higiénia az egyik legfontosabb szempont a sminktetoválásnál! -. A régi gépeknél, a tű befogót nem lehetett sterilizálni, mert egybe építették a gép műszaki részeivel. Ezért sem ultrahangos sterilizátort sem más elven működő fertőtlenítő gépet nem lehetett használni,mert a motor megsérült volna. Kivenni nem lehetett, a tűbefogó pedig egy olyan kicsi átmérőjű tartószerkezet volt, hogy kitisztítani sem lehetett külön kép forrása: kép forrása:

12 - A mai gépeknél már a tűbefogó is egyszer használatos, a tűvel és a tűcsúccsal egyetemben. A profi gépeknél ezt a három egységet egybeépítették, ezáltal az összeszerelhetőséget és a kezelhetőséget is megkönnyítik a szakemberek számára. 11. ábra ábra Steril modulok 7 - A tűmélység állíthatósága. A tű megfelelő mélységének beállítása az egyik sarkalatos pontja a sminktetoválásnak, ez azért nagyon fontos, mert különböző a bőr vastagsága a szemnél, a szemöldöknél és a szájnál. Természetes, hogy a pigmenteket is különböző mélységbe kell bejuttatni. Profi gépeknél ez egyszerűen, a készülék tűcsúcstartó részének elcsavarásával oldható meg. - A tű leütési sebességének szabályozása is precízebb és a jobb minőségű munka készítését szolgálja. Teljesen digitális, mikroprocesszor által kontrollált készülékeknél a sebessége széles skálán ( leütés / másodperc), fokozatmentesen változtatható, a leggyorsabbtól a legkíméletesebbig. Természetesen vannak gépek ahol manuálisan szabályozható a leütési sebesség, ezeknek a minősége és precizitása legalább olyan minőségű mint a mikroprocesszor által kontrollált készülékeknél. 13. ábra- 14. ábra Digitális tetováló gépek 8 - A gép össze- és szétszerelhetősége között szintén igen nagy különbségek vannak. A profi készülékeknél a tűcsúcs és a tű egybeépített, úgynevezett modul rendszerű, és egyetlen mozdulattal csatlakoztatható a kézi egységhez. Az egyszerűbb gépek között van olyan, ahol 3-4 apró alkatrészt kell összeszerelni, ahhoz, hogy elkezdhessük a tetoválást. Ráadásul itt a tökéletes sterilizáció is kétséges néha kép forrása: kép forrása:

13 - A gép működési zajszintje. A vendég számára a túl hangos gép, ijesztő, a szakember számára pedig fárasztó hallgatni órákon keresztül. - Fontos szempont lehet, hogy mennyi garanciát vállal az eladó a sminktetováló készülékre, és a javítást milyen határidővel végzi. A legbiztonságosabb, ha a készülékek szervízelését helyben végzik, nem küldik a gyártó országba, mert ez biztosítja a rövid szervízelési időt Beláthatjuk, hogy nem csak a tanfolyam kiválasztása, de a megfelelő tetováló gép kiválasztása is felelősségteljes feladat. Ne az anyagiak határozzák meg a döntéseinket a tetováló gép választásánál, mert hosszú távon nem ez lesz a determináns szempont A tetováló gép működése A kozmetikai piacon jelenlévő sminktetováló gépeket 2 nagy csoportra oszthatóak: a) A leütési sebességet nem állítható b) A leütési sebesség állítható Ezek tovább csoportosíthatók: Manuálisan szabályozható Digitálisan szabályozható készülékek - Manuálisan állítható tetováló gépeknél a sebességet csak korlátozott tartományban lehet állítani leütés / másodperc Ez történhet a gyártó által előre beállított sebességfokozat kapcsoló gombbal, illetve egy fokozatmentes csavaró gombbal. Ezeknek a készülékeknek minimális oldalirányú rezgése is van. - Manuálisan állítható, mikroprocesszor által kontrollált készülék Itt a gép működési paramétere, nem különbözik a teljesen digitalizált változattól. Inkább az eladhatóság és a piac kereslete hozta létre ezt a típust, hiszen nagyon jó minőségű gépet elérhető áron tudunk vásárolni.

14 15. ábra 9 - Teljesen digitális, mikroprocesszor által kontrollált készülék, ami minimális sérülés és minimális fájdalomérzetet okoz. A feszültségstabilitás tökéletesen egyenletes fordulatszámot biztosít. A sebessége széles skálán ( leütés / másodperc), fokozatmentesen változtatható, a leggyorsabbtól a legkíméletesebbig. (13.kép) 4.Színelmélet A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba eső részére érzékeny a szem retinája, de a különböző hullámhosszú fényekre másként reagál, ez okozza a különböző színüket Háromfajta érzékelő sejtet lehet megkülönböztetni, melyek érzékenysége a vörös, a zöld és a kék színeknél a legerősebb. A látórendszer fontos tulajdonsága a színállandóság, tehát az agy a színeket nem abszolút módon azonosítja, hanem relatív úton, a környezethez hasonlítva. Egy szín származhat egy adott hullámhosszúságú fénysugárból és több fény keverékéből, ha több különböző hullámhosszúságú fénysugár összességét érzékeljük. A szemünk ugyanúgy a lila színnek látja a megfelelő hullámhosszú fényt, mint a vörös és a kék színeknek megfelelő hullámhosszú fények keverékét. Vannak színek, melyek csak színkeveréssel állíthatók elő, például a bíbor. Azt a színt, amely a teljes spektrumon azonos intenzitású, fehérnek nevezzük. Alapszínnek nevezzük a sárga, a kék és a piros színeket. Hideg színek : kéktől- a zöldig - Meleg színek :sárgától bíborig

15 16. ábra Sárga- kék-piros:- alap színek 10 A színkör jobb oldalán elhelyezkedő színeket a meleg színek. A színkör bal oldalának színei a hideg színek. A színkörön egymással szemben elhelyezkedő színeket komplementereknek, azaz kiegészítő színeknek hívjuk. (kék 1- narancs 2, piros1- zöld 2, sárga 1 lila 2) Ha két komplementer színt összekeverünk mindig szürkét kapunk. 5. A smintetováláshoz szükséges anyagok - pigment - fertőtlenítőszer - érzéstelenítő - vérzéscsillapító - egyszer használatos eszközök 5.1. Pigmentek A sminktetováláshoz pigmenteket használunk. A pigmentek finom, a tetováláshoz meghatározott mikronszemcséjű anyagok, amelyek vízben és szerves oldószerekben oldhatatlanok. Szemcseméretük, alakjuk és a részecskék méretbeli szóródása kihat a tetováló festék állagára, stabilitására. Egy részük a fehér színűek nemcsak a szín biztosítását szolgálja, hanem mint töltőanyag, a festék mennyiségét is növelik és javítják annak fedőképességét is. A pigmentek legfőbb jellemzője a szín. Kémiai összetételük alapján két csoportra oszthatók: Szerves -, és szervetlen pigmentekre. A sminktetoválásnál a megfelelő árnyalatú és intenzitású szín az egyik legfontosabb kritérium a tökéletes munka elvégzéséhez.. Folyamatosan bővülő széles színskála és a különböző kiszerelésben megvásárolható pigmentek a kozmetikus munkavégzését segítik elő 10 16képforrása:

16 17. ábra- 18. ábra Pigment 11 - A másik fontos tényező a festék vásárlásánál, hogy nézzük meg a termék minőségi tanúsítványát, ami igazolja, hogy bevizsgált, az egészségre ártalmatlan anyagokat tartalmaz. Használatuk biztonságos, mert bizonyítottan nem tartalmaznak mérgező, rákkeltő, vagy allergiát okozó összetevőket - Az elmúlt évtizedben rendkívül gyorsan nőtt az allergiás és érzékeny bőrű vendégek száma. Nem minden sminktetováló festék használata kockázatmentes. Nem megfelelő minőségű pigmentekkel allergia, nem kívánt színelváltozás okozható, rákkeltő anyagok juttathatók a bőr alá. Ilyen hírek időről-időre számos médiában megjelennek. Sokan félnek az allergiától és a betegségektől, ezért inkább nem csináltatnak sminktetoválást. A mellékletben csatolt minőségi tanúsítványt a Baalbek stúdió bocsájtotta rendelkezésünkre. Festékeik magas minőségű, gammával sterilizált, anti - allergén, finom szemcseméretű pigmenteket tartalmaznak, optimális fizikai és kémiai karakterisztikával rendelkeznek. Az EU-ba forgalomban lévő festékek között az egyik legmagasabb minősítést kapták. Rendkívül gazdaságosan és bármilyen típusú készülékhez alkalmazhatók a permanent make-up készítés során és a helyreállító orvoslásban egyaránt kép forrása:

17 19. ábra Pigment készítése Fertőtlenítőszerek A tetováláshoz szükséges fertőtlenítők: Műszer-, eszköz fertőtlenítők Bőrfertőtlenítők Műszer-, eszköz fertőtlenítők - Spovirid (baktericid, fungicid, virucid- HBV/HIV inaktiváló, sporocid) Összetétele: N- alkil-n- benzil- N, N- dimetil- ammónium- klorid, Formaldehid, Nemionos tenzid Hígitva1 % 20 perc, a sporocid hatás 20% 60 perc. - Virusept (baktericid, fungicid, virucid- HBV/HIV inaktiváló, sporocid) Összetétele: N- alkil-n- benzil-n, Glioxál, N- dimetil- ammónium- klorid, Formaldehid, Nemionos tenzid Hígitva1 % 20 perc, a sporocid hatás 20% 60 perc. Bőrfertőtlenítők A tartós sminkkészítéshez széles spektrumú fertőtlenítőket használunk. Virucid, fungicid és baktericid. - Sanisept DD- ( Hepatitis B, HIV, inaktíváló hatású is)

18 Összetétele:N,N-Dimetil-N, N-Didecil, ammónium klorid, izopropanol, etanol A hígítatlan készítményt a bőrfelületre juttatjuk, majd 30 másodpercig hagyjuk a bőrön. - Medasept ( baktericid, fungicid, virucid- HBV/HIV inaktiváló) Összetétele:o-Fenil-fenol; Etanol A hígítatlan készítményt a bőrfelületre juttatjuk, majd 30 másodpercig hagyjuk a bőrön. - Medoderm-( baktericid, fungicid, virucid- HBV/HIV inaktiváló) Összetétele N, N-didecil-N, N-dimetil-ammónium-klorid,Etanol, n-propanol) A hígítatlan készítményt a bőrfelületre juttatjuk, majd 30 másodpercig hagyjuk a bőrön. 5.3 Érzéstelenítők - Lidocain 10% Allergizálhat, ezért mindig ki kell kérdezni a vendéget! A spray hatóanyaga a lidokain, a helyi érzéstelenítők csoportjába tartozik. A tetoválás során az alkalmazás helyén átmenetileg felfüggesztik az idegszövet ingerületvezető képességeit. A helyi érzéstelenítés során először a fájdalom szűnik meg, ezt követi a hőérzés és a tapintás érzékelésének megszűnése. A Lidocain spray alkalmazható minden olyan esetben, ahol a bőr vagy a nyálkahártya érzéstelenítése szükséges. - Emla (prilocain lidocain emulzió) 5%-os érzéstelenítő krém tetováláshoz, dermaroller kezeléshez. Az EMLA - t arra a helyre kenjük, ahol érzésteleníteni szeretnénk a tetoválás során, occlusív kötést ( dunszt kötést )helyezünk rá. A tetoválással foglalkozó cégek ezeken kívül számos, más jó minőségű- gyógyászatban is használt- érzéstelenítőket forgalmaznak 5.4 Vérzéscsillapítók A tetováló cégek erre a célra is kifejlesztettek megbízható termékeket. Abban az estben, ha nem ezekből választ, mindig kérjük ki egy orvos tanácsát Egyszer használatos eszközök - gumi kesztyű, applikátor, festéktartó. 6. Sminktetoválás menete A kozmetikus feladata szépségápolás, azaz az arc és a bőr, kedvező adottságainak kiemelése, fokozása és az apróbb szépséghibák palástolása. A szépségápolás rendszerint kendőzéssel (sminkkel) történik, ami elsősorban az arc fontos pontjaira, a szemekre és a szájra, szemöldökre koncentrálódik. A sminktetoválás a nap 24 órájában biztosítja a tökéletes megjelenést, napi időráfordítás nélkül. A sminktetoválás 2-3 évig tart, így a divat és az egyéni ízlés változásának megfelelően időről-időre változtatható. A veleszületett és szerzett kozmetikai hibákat, csak orvos engedélyezhet!

19 Kozmetikus csak egészséges bőrt tetoválhat! A vendéget mindig ki kell kérdezni, a tetoválás megkezdése előtt! 6.1.Mikor csináljunk tartós sminket? Kozmetikai tetoválás szempontjából mindig figyelni kell, hogy a vendégnél rákérdezzünk, lesz-e a közeljövőben a tetoválandó felületen műtét. Ugyanis ebben az esetben a beavatkozás után kell a sminktetoválást megcsinálni. (plasztikai műtét, botox injekció, ráncfeltöltés, stb.) Normál esetben - amennyiben megválaszthatjuk az időpontot- menstruációt követő hét a legalkalmasabb, mert a vendég ebben a hormonális ciklusban.a legnyugodtabb a vendég és a fájdalomküszöb is ilyenkor magasabb Permanent make-up felhasználási területei - Szemöldök (hiányos, ritka, előnytelen formájú, aszimmetria korrigálása ) - Szemhéj (szempillák kiemelése, sűrítése, szép formájú szem hangsúlyozása, keskeny szemoptikai nagyobbítása, "szomorú" szem vidámítása ) - Száj (aszimmetria eltüntetése, kontúr nélküli száj kontúrozása, halvány hangsúlytalan száj színének élénkítése, szájnagyobbítás, kicsinyítés ) - Szépségpötty - Kisebb motívumok test szerte 6.3 A sminktetoválás higiéniája A higiénia az egyik legfontosabb szempont a sminktetoválásnál. A tartós sminket csak gumikesztyűben végezhetjük! A tetoválás alatt legyen letakarva steril kiskendővel a vendég. Soha ne tetováljunk vendéget úgy, hogy utcai ruhába van! A sminktetoválás előkészületeknél nagyon fontos a bőr fertőtlenítése, és hogy a forma felrajzolásához használt eszköz és festék szintén steril legyen, hiszen a forma felrajzolása után rögtön kezdődik a tetoválás, ami azt jelenti, hogy a festék, amivel felrajzoltunk bekerül a bőrbe. A sminktetováláshoz alkalmazott tűk és modulok higiéniai okokból egyszer használatosak, és minden alkalommal - még ugyanannál a vendégnél is újat kell használni. A pigmentet mindig az egyszer használatos festéktartó tálkába kell tenni, mert a tetoválás során vér és testnedv kerül a festékbe, ami rövid időn belül bomlásnak indul A sminktetoválás menete 1. Tájékoztatás, megbeszélés, indikációk, kontra indikációk.

20 2. Ilyen volt fotó 3. A kezelendő bőrfelület letisztítása 4. A kezelendő bőrfelület fertőtlenítése 5. A kontúr megrajzolása 6. A szín kiválasztása- vendéggel együtt 7. A tájékoztató aláírása. ( Amiben az indikációk, kontra indikációk, utókezelés. A tetováláshoz használt szín és vonalvezetés közös megbeszélés és beleegyezés után történt.) 8. Sminktetoválás 9. Ilyen lett fotó 10. Következő időpont megbeszélése, kontroll (21-30 nap) 7.1. Indikáció 7. Indikáció, kontra indikáció Mindenkinek javasoljuk: - aki kontaktlencsét visel - veleszületett és szerzett kozmetikai hibák korrigálására (nyúlszáj, stroke, motoros diszfunkció, SMP- csak orvosi engedéllyel.) - allergiás a sminkkészítményekre - aki szeret sportolni és zavarja a smink, edzés közben- vagy futás közben is szép szeretne lenni - aki állandóan rohan és nincs ideje sminkelni. - aki egyszerűen szép szeretne lenni a nap minden szakaszában- maximalista - az idő múlása ellen az elmosódott kontúrok újra rajzolására 7.2. Kontra indikáció - keloid hajlam - keringési rendellenesség, - gyulladásos folyamatok a szervezetben, - bőrelváltozások, - cukorbetegség, - vérzékenység, - szövetszaporulatok a kezelt felületen, - herpesz.

21 ÖNELLENŐRZŐ FELADATOK 1. feladat Milyen eszközökkel tetováltak régen? 2. feladat Sorolja fel a tetováló gépek kiválasztási szempontjai! 3. feladat Csoportosítsa a tetováló gépeket működési elvük szerint!

22 4. feladat Milyen anyagokat használunk a sminktetoválás során? 5. feladat Sorolja fel a permanent make up felhasználási területeit! 6. feladat Sorolja fel a tetoválás kontra indikációit! 7. feladat Írja le a tetoválás menetét!

23 MEGOLDÁSOK 1. feladat Milyen eszközökkel tetováltak régen? Növényi tüskéket laposra csiszolt éles fogakat, albatross csontot, éles fém szerszámot használtak. 2. feladat Sorolja fel a tetováló gépek kiválasztási szempontjai! A sminktetováló készülék kiválasztásánál a következő szempontokat érdemes figyelembe venni: 1. - Milyen egyenletes a gép vonalvezetése és a festékbejuttatási képessége? 2. - Milyen fájdalomérzettel jár az eljárás, és milyen sérülést okoz? 3. - Mennyire higiénikus a gép? 4. - Könnyen kezelhető- e a gép? 5. - Mennyire tartós a gép? 3. feladat Csoportosítsa a tetováló gépeket működési elvük szerint! A kozmetikai piacon jelenlévő sminktetováló gépeket 2 nagy csoportra oszthatóak: a) A leütési sebességet nem állítható b) A leütési sebesség állítható 1. Manuálisan szabályozható 2. Digitálisan szabályozható készülékek Ezek tovább csoportosíthatók: - 1. Manuálisan állítható tetováló gépeknél a sebességet csak korlátozott tartományban lehet állítani leütés / másodperc - 1. Manuálisan állítható, mikroprocesszor által kontrollált készülék - 2.Teljesen digitális, mikroprocesszor által kontrollált készülék 4. feladat: A sminktetováláshoz szükséges anyagok 1. - pigment 2. - fertőtlenítőszer 3. - érzéstelenítő 4. - vérzéscsillapító 5. - egyszer használatos eszközök 5. feladat Permanent make-up felhasználási területei - Szemöldök (hiányos, ritka, előnytelen formájú, aszimmetria korrigálása ) - Szemhéj (szempillák kiemelése, sűrítése, szép formájú szem hangsúlyozása, keskeny szem optikai nagyobbítása, "szomorú" szem vidámítása )

24 - Száj (aszimmetria eltüntetése, kontúr nélküli száj kontúrozása, halvány hangsúlytalan száj színének élénkítése, szájnagyobbítás, kicsinyítés ) - Szépségpötty - Kisebb motívumok test szerte 6. feladat Kontra indikáció 1. - keloid hajlam 2. - keringési rendellenesség, 3. - gyulladásos folyamatok a szervezetben, 4. - bőrelváltozások, 5. - cukorbetegség, 6. - vérzékenység, 7. - szövetszaporulatok a kezelt felületen, 8. - herpesz. 7. feladat A tetoválás menete: 1. Tájékoztatás, megbeszélés, indikációk, kontra indikációk. 2. Ilyen volt fotó 3. A kezelendő bőrfelület letisztítása 4. A kezelendő bőrfelület fertőtlenítése 5. A kontúr megrajzolása 6. A szín kiválasztása- vendéggel együtt 7. A tájékoztató aláírása. FELHASZNÁLT IRODALOM Balbeek stúdió saját jegyzete és képei EGIS_kulsoleges_oldatos_spray/

25

b. A bőr anatómiája, a bőr mint az egyik szervünk, a bőr rétegei, rövid jellemzésük

b. A bőr anatómiája, a bőr mint az egyik szervünk, a bőr rétegei, rövid jellemzésük 1. EGY VENDÉG ARCKEZELÉSRE JÖN LÁNYÁVAL A KOZMETIKÁBA. KEZELÉS KÖZBEN A MUNKAHELYI PROBLÉMÁKRÓL BESZÉLNEK, ÉS SZÓBA KERÜL, HOGY VENDÉGE FŐNÖKE MINDEN BŐRT LENYÚZ AZ ALKALMAZOTTAIRÓL. MAGYARÁZZA EL VENDÉGÉNEK,

Részletesebben

Információtartalom vázlata. a. A citoplazma felépítése és jellemzése: citoszol, citoszkeleton, az exo- és endocitózis

Információtartalom vázlata. a. A citoplazma felépítése és jellemzése: citoszol, citoszkeleton, az exo- és endocitózis 2. TESTKEZELÉSRE JELENTKEZIK BE EGY VENDÉG AZ ÖN KOZMETIKÁJÁBA. SZERETNE A KEZELÉSEK MELLETT OTTHONI ÁPOLÁSRA ALKALMAS TESTÁPOLÓT. AZ ELŐZETES KONZULTÁCIÓ SORÁN MEGEMLÍTI, HOGY AZ ÉDESANYJÁTÓL ÖRÖKÖLTE

Részletesebben

Tóthné Hajdu Gabriella- SPECIÁLIS TESTKEZELŐ

Tóthné Hajdu Gabriella- SPECIÁLIS TESTKEZELŐ 1 BEVEZETÉS ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Ismételjük át a legfontosabb anatómiai alapokat. A megfelelő testkezelés kiválasztásához és alkalmazásához elengedhetetlen a megfelelő anatómiai ismeretek elsajátítása.

Részletesebben

VIRIDEX RF. SalonTech

VIRIDEX RF. SalonTech VIRIDEX RF SalonTech Viridex RF A Viridex RF működésének alapja a vékony tű legvége által 4 Mhz-es rezgésekkel átadott rádiófrekvenciás hőenergia. Az előidézett termo koagulációnak köszönhetően kíméletesen

Részletesebben

Korszerű vérvételi eszközök - gyorsabb, könnyebb és biztonságosabb módszer

Korszerű vérvételi eszközök - gyorsabb, könnyebb és biztonságosabb módszer Korszerű vérvételi eszközök - gyorsabb, könnyebb és biztonságosabb módszer Gyors Könnyű Biztonságos Accu-Chek ujjbegyszúró rendszerek elleni harcban Partner a cukorbetegség 10 éve Magyarországon Accu-Chek

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

Alkatrészek. Elem Fedőlap (Nyissa ki az elemek behelyezéséhez) Csatlakozó. Aljzat/foglalat Nose bilincs. Készülék

Alkatrészek. Elem Fedőlap (Nyissa ki az elemek behelyezéséhez) Csatlakozó. Aljzat/foglalat Nose bilincs. Készülék Tartalom Tartalom Bevezetés Alkatrészek Általános figyelmeztetések és biztonság Az Allergia Elleni Készülék használata Áramforrás Termékjellemzők Karbantartás A készüléken található szimbólumok magyarázata

Részletesebben

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Cserháti Pálma MSc, biológus Országos Epidemiológiai Központ, Dezinfekciós osztály Biocidok és szabályozásuk Biocid termék: hatóanyag,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kruzslicz Zsolt. Színkeverés. A követelménymodul megnevezése: Mázolás, festés, felújítási munkák I.

MUNKAANYAG. Kruzslicz Zsolt. Színkeverés. A követelménymodul megnevezése: Mázolás, festés, felújítási munkák I. Kruzslicz Zsolt Színkeverés A követelménymodul megnevezése: Mázolás, festés, felújítási munkák I. A követelménymodul száma: 0878-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-019-30 SZÍNKEVERÉS

Részletesebben

Nyomtató. A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse.

Nyomtató. A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse. Nyomtató A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse. Nyomtatók csoportosítása: Ütő (impact) nyomtatók Kalapács vagy

Részletesebben

SZŐRTELENÍTŐ TERMÉKEK

SZŐRTELENÍTŐ TERMÉKEK SZŐRTELENÍTŐ TERMÉKEK LES BANDES DE CIRE FROIDE BIO HYPOALLERGENIQUES, INNOVATION ACORELLE HIPOALLERGÉN ÖSSZETÉTEL : - bio méhviasszal - bio Aloe verával gyantázás közben hidratálja és nyugtatja a bőrt

Részletesebben

Esztétikai vonal PROFESSZIONÁLIS TERMÉKEK. Linea di prodotti dermocosmetici

Esztétikai vonal PROFESSZIONÁLIS TERMÉKEK. Linea di prodotti dermocosmetici Esztétikai vonal PROFESSZIONÁLIS TERMÉKEK KLASSZIKUS MEGKÖZELÍTÉS: BOTOX injekciók Botox a márkaneve a Clostridium botulinum baktérium által termelt toxinnak. Az izom, amelybe befecskendezik nem tud összehúzódni,

Részletesebben

Partner- kapcsolati ajánló

Partner- kapcsolati ajánló Partner- kapcsolati ajánló A Martina Gebhardt natúrkozmetika széleskörű lehetőséget biztosít a gyakorló kozmetikusok számára, hogy szakmai felkészültségüknek megfelelő, kozmetikájuk és vendégkörük sajátos

Részletesebben

Az eljárás hatására a bőr hidratáltsága fokozódik, csökkennek a ráncok, a szarkalábak, a szemkörnyék bőre évekkel fiatalodik.

Az eljárás hatására a bőr hidratáltsága fokozódik, csökkennek a ráncok, a szarkalábak, a szemkörnyék bőre évekkel fiatalodik. Ismerje meg az intézetünkben alkalmazott esztétikai, kozmetológiai eljárásokat! A hatóanyagokról, a kezelések, kúrák menetéről, hatásairól itt megtudhatja a részleteket. Az önnek legmegfelelőbb kezelések

Részletesebben

ABSOLUTE! AOS! DIGIMATIC Tolómérő. ellátott indukciós jeladó

ABSOLUTE! AOS! DIGIMATIC Tolómérő. ellátott indukciós jeladó ABSOLUTE! AOS! DIGIMATIC Tolómérő AOS (Advanced Onsite Sensor) funkcióval ellátott indukciós jeladó Kézi mérőeszközök és adatátviteli rendszerek Új! ABS Digimatic Tolómérő Új költséghatékony standard DIGIMATIC

Részletesebben

Allergia Elleni Készülék Használati Utasítás

Allergia Elleni Készülék Használati Utasítás Allergia Elleni Készülék Használati Utasítás Tartalom Tartalom Bevezetés Alkatrészek Általános figyelmeztetések és biztonság Az Allergia Elleni Készülék használata Áramforrás Termékjellemzők Karbantartás

Részletesebben

műhelyből sem hiányozhat.

műhelyből sem hiányozhat. Egyetlen műhelyből sem hiányozhat. A Bosch PBD 40 asztali fúrógép. ÚJ! A Bosch PBD 40 asztali fúrógép a legnagyobb fokú pontossághoz és kezelési komforthoz. További információkat a www.bosch-do-it.hu honlapon

Részletesebben

MANUMED BASIC. Fix magasság 80/83 cm Nagyon stabil

MANUMED BASIC. Fix magasság 80/83 cm Nagyon stabil MANUMED BASIC A kezelőágy vizsgálatra és kezelésekre is alkalmas.kitűnő minőségű anyagokból készűlt, fix magassággal (80cm) és könnyen állítható szekciókkal rendelkezik. Fej illetve hátrésszel rendelkező

Részletesebben

Relaxáló, lifting-feszesítő kezelés. A legjobb, C-Vitaminon alapuló kezelés a ráncok ellen.

Relaxáló, lifting-feszesítő kezelés. A legjobb, C-Vitaminon alapuló kezelés a ráncok ellen. Relaxáló, lifting-feszesítő kezelés. A legjobb, C-Vitaminon alapuló kezelés a ráncok ellen. 1 Milyen esetekben ajánlott? fáradtság az öregedés jeleinek megjelenése azonnali ragyogó hatás eléréséhez diéta

Részletesebben

Ragasztócsík ellenőrző kamerás rendszer

Ragasztócsík ellenőrző kamerás rendszer Ragasztócsík ellenőrző kamerás rendszer / Esettanulmány egy új fejlesztésű, flexibilis, felhasználóbarát betanítási rendszerről./ A papírdobozok gyártása során elengedhetetlen, hogy a ragasztás jó minőségű

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelmény modulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák.

Részletesebben

kompakt fényképezőgép

kompakt fényképezőgép kompakt fényképezőgép A digitális fényképezőgépek legszélesebb kategóriája, minden olyan, viszonylag kis méretű gép ide sorolható, amely egymagában sokféle fotós feladatra alkalmas. Előnyük a relatíve

Részletesebben

SMARTWINCH csörlőgép baromfitartáshoz

SMARTWINCH csörlőgép baromfitartáshoz SMARTWINCH csörlőgép baromfitartáshoz Kezelési utasítás és műszaki tájékoztató Verzió : 01/hun POULTRY-TECH Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. H-2943 Bábolna, Pf.: 37. Tel. 06 20 388 5550, 5543 Tel. 06 96

Részletesebben

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fénytechnika A szem, a látás és a színes látás Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Tagiskolája

Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Tagiskolája KOZMETIKUS TANULÓK FÉLÉVI SZÁMONKÉRÉS LEÍRÁSA A 2011/12-ES TANÉVBEN 2/14. ÉVFOLYAM Készítette: A BéKSZI Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Tagiskolájának Szolgáltatóipari Munkaközössége. A kiírást

Részletesebben

gyártott konyha higiéniai termékek bemutatása és felhasználási javaslata.

gyártott konyha higiéniai termékek bemutatása és felhasználási javaslata. Konyha higiénia Az Evm Zrt által Az Evm Zrt által gyártott konyha higiéniai termékek bemutatása és felhasználási javaslata. 1.Fázis: Zsírtalanítás és fertőtlenítés egy fázisú mosogató és fertőtlenítőszerrel.

Részletesebben

Ultrallergic Szérum TRAINING CENTER

Ultrallergic Szérum TRAINING CENTER Ultrallergic Szérum A nök több, mint 60 %-a gyakorta tapasztalja, hogy diszkomfort érzése van, böre érzékeny MIT MOND A VENDÉGÜNK? A bőröm érzékeny és mindenre reagál Bőröm gyulladt és feszül Folyamatosan

Részletesebben

Tisztelt látogató, kedves szülő!

Tisztelt látogató, kedves szülő! Tisztelt látogató, kedves szülő! Köszönjük, hogy megtisztel figyelmével, és megtekinti az ÁlomVirág babalégzésfigyelő készülékünk rövid ismertetőjét, mely orvosok által tesztelt és tanácsolt, a Babára

Részletesebben

60 PERCES TISZTÍTÓ PREMIUM KEZELÉS LES PURIFIANTES

60 PERCES TISZTÍTÓ PREMIUM KEZELÉS LES PURIFIANTES 60 PERCES TISZTÍTÓ PREMIUM KEZELÉS LES PURIFIANTES A kezelési idő: 60 perc A kezelés célja: a tiszta, ápolt bőr Mélytisztítás, a bőr a tökéletes hygiéniai állapotának elérése és további kezelésekre való

Részletesebben

Állatjelölés, állatazonosítás, szőrápolás

Állatjelölés, állatazonosítás, szőrápolás Cégünk a modern és biztonságos állatjelölési technikák széles választékát kínálja partnereinek. Kínálatunkban megtalálhatóak füljelzők, elektronikus azonosító eszközök, tetováláshoz szükséges termékek,

Részletesebben

A Győri Szolgáltatási SZC Kossuth Lajos Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma

A Győri Szolgáltatási SZC Kossuth Lajos Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma A Győri Szolgáltatási SZC Kossuth Lajos Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma SZAKMAI TANTÁRGYAINAK OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI 2015. 55 815 02 KOZMETIKUS SZAKMA Tartalom KOZMETIKUS SZAKMAI ISMERETEK

Részletesebben

Az akció 2014. november 5-től 2014. december 23-ig, illetve a készlet erejéig tart!

Az akció 2014. november 5-től 2014. december 23-ig, illetve a készlet erejéig tart! KARÁCSONYI KATALÓGUS 2014 Az akció 2014. november 5-től 2014. december 23-ig, illetve a készlet erejéig tart! WALDNER DOTEC CARBON Könnyű, tenyérre szabott, http://pannonia.unas.hu/spd/mhs410033/donic-waldner-dotec-carbon

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék...

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék... Tartalomjegyzék Az Ultralieve Pro készülék...2 Az ultrahang előnyös hatásai...2 Milyen problémák kezelésére használható a készülék...2 A készüléket tilos használni...3 Az Ultralieve Pro részei...4 Az ultrahang

Részletesebben

SU-10 MŰTŐASZTAL ALAPKIÉPÍTÉS: FUNKCIÓK ÉS MOZGATÁSOK: FELHASZNÁLÁS: Oldalirányú döntések. Trendelenburg pozíció

SU-10 MŰTŐASZTAL ALAPKIÉPÍTÉS: FUNKCIÓK ÉS MOZGATÁSOK: FELHASZNÁLÁS: Oldalirányú döntések. Trendelenburg pozíció SU-10 MŰTŐASZTAL FELHASZNÁLÁS: ALAPKIÉPÍTÉS: FUNKCIÓK ÉS MOZGATÁSOK: A műtőasztalt kezelések és műtétek végrehajtásához tervezték az általános sebészet, érsebészet, szívsebészet, idegsebészet, urológia,

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05.

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05. Jellemzők, rehabilitáció A hallási fogyatékos emberek Halláskárosodás- a populáció 10%-a Hanghullámok gyakorisága, frekvenciája = Hz; Hangerő = db Az emberi fül 20-20 000 Hz-t érzékel, Emberi beszéd kb.

Részletesebben

BDMv3 használati útmutató v1.1 2013-04-03. Használati útmutató. BDMv3 / BDMv3O

BDMv3 használati útmutató v1.1 2013-04-03. Használati útmutató. BDMv3 / BDMv3O Használati útmutató Egység neve: BDMv3 / BDMv3O Egység tartalma: Külső modul / Kültéri külső modul, ami egyben az érzékelő is (1) Töltő adapter (5V 2A) (opcionális) Külső csatlakozások: Töltő csatlakozó

Részletesebben

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász LÁGYRÉSZ SÉRÜLÉSEK S SEK KEZELÉSE KÜLÖNBK NBÖZŐ GYÓGYTORNA GYTORNA MÓDSZEREKKEL Bély Zsófia gyógytornász Lágyrészek bőralatti kötőszövet inak ínhüvelyek íntapadások szalagok bursák tágabb értelemben ide

Részletesebben

Fisher oldalfali splitklíma-berendezések inverteres és fi x sebességû kivitelben. Swarovski. Bevált minôség a legtöbb extrával!

Fisher oldalfali splitklíma-berendezések inverteres és fi x sebességû kivitelben. Swarovski. Bevált minôség a legtöbb extrával! Fisher oldalfali splitklíma-berendezések inverteres és fi x sebességû kivitelben Bevált minôség a legtöbb extrával! Most Swarovski fülbevalót adunk ajándékba Fisher klímaberendezés vásárlása esetén! Költséghatékony

Részletesebben

PÚDER-ALAPANYAGOK, EGYÉB KIEGÉSZÍTŐ-, ÉS ADALÉKANYAG

PÚDER-ALAPANYAGOK, EGYÉB KIEGÉSZÍTŐ-, ÉS ADALÉKANYAG PÚDER-ALAPANYAGOK, EGYÉB KIEGÉSZÍTŐ-, ÉS ADALÉKANYAG TANULÁSIRÁNYÍTÓ A szervetlen anyagoknál csoportosítottuk a sókat: vízben oldódó és vízben nem oldódó sókra. A vízben nem oldódó sók, a kozmetikai gyakorlatban

Részletesebben

SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS

SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Az eredményes munka szempontjából szükség van arra, hogy a kozmetikus, a gyakorlatban használt alapanyagokat ismerje, felismerje

Részletesebben

Szín Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió)

Szín Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió) Színek Németh Gábor Szín Elektromágneses rezgések Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió) Vörös 800-650 400-470 Narancs 640-590 470-520 Sárga 580-550 520-590 Zöld 530-490 590-650 Színek esztétikája Érzéki-optikai

Részletesebben

HOMEOPÁTIÁVAL ELÉRT EREDMÉNY PSORIASISBAN DR. DÉRER CECILIA HOMEOPATA BAJA II.INTERDISZCIPLINÁRIS KOMPLEMENTER MEDICINA KONGRESSZUS A PSORIASIS GYAKRAN ELŐFORDULÓ BŐRBETEGSÉG. A BETEGEK 5-8 %-A SZENVED

Részletesebben

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK 1. BEVEZETŐ Az IB aktív infravörös mozgásérzékelő szenzorok különböző magasságban és szélességben védik az átjárókat, beltéri és kültéri ablakokat. Az eszközök két darabos, adó és vevő kiszerelésben készülnek,

Részletesebben

MEGHÍVJUK ÖNT ÉS KOLLÉGÁIT AZ AUTOMOTIV KIÁLLÍTÁSRA AHOL CÉGÜNK AZ

MEGHÍVJUK ÖNT ÉS KOLLÉGÁIT AZ AUTOMOTIV KIÁLLÍTÁSRA AHOL CÉGÜNK AZ MEGHÍVJUK ÖNT ÉS KOLLÉGÁIT AZ AUTOMOTIV KIÁLLÍTÁSRA AHOL CÉGÜNK AZ Anyagvizsgálat-Méréstechnika Kft. A MAJOSZ TÁRSKIÁLLÍTÓJAKÉNT JELENIK MEG. Időpont: Helyszín: 2013. november 7-8-9 (csütörtök/péntek/szombat)

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM. MP Szájvédő: Sem a finom sem a durva szennyeződést nem szűri meg Nem rendelkezik részecskeosztály besorolással

MUNKAVÉDELEM. MP Szájvédő: Sem a finom sem a durva szennyeződést nem szűri meg Nem rendelkezik részecskeosztály besorolással 1,27 MP Pormaszk MP Szájvédő: Sem a finom sem a durva szennyeződést nem szűri meg Nem rendelkezik részecskeosztály besorolással MP Szájvédő MP Finompromaszk FFP1: részecskeosztály 1/EN 149:2001 Nem mérgező

Részletesebben

MAGNETER KÉSZÜLÉKCSALÁD HASZNÁLATI UTASÍTÁS

MAGNETER KÉSZÜLÉKCSALÁD HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1 MAGNETER KÉSZÜLÉKCSALÁD HASZNÁLATI UTASÍTÁS 3 MAGNETER KÉSZÜLÉKCSALÁD HASZNÁLATI UTASÍTÁS PR01 és PRD01 készülékekhez 1. csatlakoztassa a matracot a PR 01,és vagy a PRD 01 kezelő egységhez 2. csatlakoztassa

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ORLANDO TECHNIKAI INFORMÁCIÓK. A gyártó fenntartja a méret-, modell-, szín- és árváltoztatás jogát. A megadott méretek cm-ben értendõek.

ORLANDO TECHNIKAI INFORMÁCIÓK. A gyártó fenntartja a méret-, modell-, szín- és árváltoztatás jogát. A megadott méretek cm-ben értendõek. YEAR GARANCIA ORLANDO SYNCRON MECHANIKA TECHNIKAI INFORMÁCIÓK 2:1 SYNCRON mechanika által szabályozott háttámla- és ülõlap mozgás összehangolás súlyhoz állítható háttámla-ellennyomás szabályozhatóság folyamatos

Részletesebben

A 4 FEJES EMOTION RF4

A 4 FEJES EMOTION RF4 EURÓPÁBAN ELSÔKÉNT MAGYARORSZÁGON A RÁDIÓFREKVENCIÁS CSÚCSKÉSZÜLÉK A 4 FEJES TÖBB PÓLUS, KOMBINÁLT ERÔTÉR, FOKOZOTT HATÉKONYSÁG 1 Innováció A multipoláris rádiófrekvenciás technológia a legújabb tudományos

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott 11489-12 Szépészeti szolgáltatóegység működtetése, 11490-12 Szolgáltatást

Részletesebben

Hámszövetek (ízelítő ) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint)

Hámszövetek (ízelítő ) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Szövettan I. Hámszövetek (ízelítő ) Állati szövetek típusai Hám- és mirigyszövet Kötő- és támasztószövet Izomszövet Idegszövet Sejtközötti állomány nincs Sejtközötti állomány van Hámszövetek (felépítés

Részletesebben

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek).

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). Mivel az egész testünkben jelen van, sok információt nyerhetünk belőle, hisz egy

Részletesebben

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Kíváncsi, mit takar az "artériás stiffness" kifejezés? Tudni szeretné, miért érdemes mérni az artériáinak életkorát? Foglalkoztatja az egészsége, és többet

Részletesebben

39. Elmeszesedés (calcificatio)

39. Elmeszesedés (calcificatio) Elmeszesedés 39. Elmeszesedés (calcificatio) élettani elmeszesedés (calcificatio phisiologia) aktív calcifikációs folyamat csontokban Ca 3 (PO 4 ) 2 9 rész CaCO 3... 1 rész kóros elmeszesedés (calcificatio

Részletesebben

Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved?

Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved? A HALLÁSVESZTÉSRŐL Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved? Nem elképzelhetetlen, hogy Ön tudja meg utoljára. A hallásromlás fokozatosan következik be és lehet, hogy már csak akkor veszi észre,

Részletesebben

Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít.

Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít. Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít. Mi jobb az alacsony költségeknél? A költségmentesség! A Hilti az Ön igényeihez

Részletesebben

Újdonságok az esztétikai fogászatban

Újdonságok az esztétikai fogászatban Újdonságok az esztétikai fogászatban Dr. Péter Tamás Úgy gondolom a XXI. században egyre több ember számára vált fontossá a jó megjelenés, ennek pedig szerves részét képezi az esztétikus, ápolt fogazat.

Részletesebben

H4501 Ultrahangos és Nagyfrekvenciás (VIO) kombinált (2 az 1-ben) professzionális készülék használati utasítása

H4501 Ultrahangos és Nagyfrekvenciás (VIO) kombinált (2 az 1-ben) professzionális készülék használati utasítása H4501 Ultrahangos és Nagyfrekvenciás (VIO) kombinált (2 az 1-ben) professzionális készülék használati utasítása A készülék kozmetikai szalonok szolgáltatását bővítendő, szakmai felkészültséget igénylő

Részletesebben

Elõmosók / Fõmosók ... D-Color színes ruhák mosószere. ... D-Eco fõmosószer. ... D-Uni fõmosószer ... D-Plus munkaruhák mosószere

Elõmosók / Fõmosók ... D-Color színes ruhák mosószere. ... D-Eco fõmosószer. ... D-Uni fõmosószer ... D-Plus munkaruhák mosószere FÕMOSÓK D-Color színes ruhák mosószere Különbözõ mosási célokra, színes és fehér, szintetikus, pamut és kevertszálas textíliák kézi és gépi mosására egyarát alkalmas mosópor. Alkalmazás: 10-20 g/kg, 10-20

Részletesebben

MARKETING PREZENTÁCIÓ GOMMAGE ECLAT PARFAIT

MARKETING PREZENTÁCIÓ GOMMAGE ECLAT PARFAIT KRÉMES BŐRRADÍR MARKETING PREZENTÁCIÓ GOMMAGE ECLAT PARFAIT Elérhető: 2014 július Miért radírozzunk? 30 naponta minden hámsejt megújul. Ezt a sejtmegújulást azonban számos tényező hátráltatja, mint pl.

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉP ALKATRÉSZ KENŐANYAG - SZERVIZ Telephely: 7522 Kaposújlak, 610-es Fő út, 095/3 hrsz. Telefon: 82/713-274, 82/714-030, 30/336-9804,

MEZŐGAZDASÁGI GÉP ALKATRÉSZ KENŐANYAG - SZERVIZ Telephely: 7522 Kaposújlak, 610-es Fő út, 095/3 hrsz. Telefon: 82/713-274, 82/714-030, 30/336-9804, METAL-FACH bálázók Z562 A Z562 bálázógép gyártásánál a Metal-Fach elsőként az országban alkalmazott olyan innovatív gyártási módszert, ahol a megbízhatóságot és a magas fokú préselést (szorítást) a teljesen

Részletesebben

Sejtmozgás és adhézió Molekuláris biológia kurzus 8. hét. Kun Lídia Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézet

Sejtmozgás és adhézió Molekuláris biológia kurzus 8. hét. Kun Lídia Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézet Sejtmozgás és adhézió Molekuláris biológia kurzus 8. hét Kun Lídia Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézet Sejtmozgás -amőboid - csillós - kontrakció Sejt adhézió -sejt-ecm -sejt-sejt MOZGÁS A sejtmozgás

Részletesebben

Használati utasítás KMS Fűmagvető

Használati utasítás KMS Fűmagvető Használati utasítás KMS Fűmagvető Gyártó: KMS-Rinklin GmbH Freiburgerstr. 10 Gewerbepark Breisgau D-79427 Eschbach Tel.: +49-7634/505488-0 Fax: +49-7634/505488-20 E-Mail: info@kms-rinklin.de Internet:

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2436-06 Szemészeti eljárások elmélete és gyakorlata követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2436-06 Szemészeti eljárások elmélete és gyakorlata követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Felnőtt szemészeti rendelőbe érkezik egy beteg a háziorvosától hipertónia miatt szemfenék vizsgálatra. Az orvos megkéri Önt, hogy ismertesse a beteggel az esettel kapcsolatos tudnivalókat. Tájékoztassa

Részletesebben

PAINFREE. Elektromágneses készülék otthoni használatra HASZNÁLATI UTASÍTÁS

PAINFREE. Elektromágneses készülék otthoni használatra HASZNÁLATI UTASÍTÁS PAINFREE Elektromágneses készülék otthoni használatra HASZNÁLATI UTASÍTÁS BEVEZETÉS Gratulálunk új Painfree készülékéhez! A Painfree egy igazán lenyűgöző és hasznos készülék. A Painfree igazoltan segít

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: BRADOLIFE fertőtlenítő kendő fertőtlenítő kendő Florin Vegyipari és Kereskedelmi

Részletesebben

A gyökérkezelés során használatos fertőtlenítő oldatok, gyógyszerek DR. BARTHA KÁROLY 2014

A gyökérkezelés során használatos fertőtlenítő oldatok, gyógyszerek DR. BARTHA KÁROLY 2014 A gyökérkezelés során használatos fertőtlenítő oldatok, gyógyszerek DR. BARTHA KÁROLY 2014 A gyökérkezelés egyes lépései diagnosztika érzéstelenítés izolálás trepanálás munkahossz meghatározása gyökércsatorna

Részletesebben

Let our Training Knives. www.shocknife.com

Let our Training Knives. www.shocknife.com Let our Training Knives www.shocknife.com Katonai Hatósági Rendvédelmi szervek Stressz... Mikor egy embert megtámadnak egy késsel, hatalmas pszichológia változások mennek végre a testében, hogy szervezete

Részletesebben

A SELVE mindig a megfelelõ motort kínálja. Elektronikus végállású motorok Redõnyök és napellenzõk számára

A SELVE mindig a megfelelõ motort kínálja. Elektronikus végállású motorok Redõnyök és napellenzõk számára A SELVE mindig a megfelelõ motort kínálja Elektronikus végállású motorok Redõnyök és napellenzõk számára SELVE SE Plus motorok Biztonság mindenek felett! Az otthon biztonságáért A zárt redõnypalást biztonságot

Részletesebben

ÚJ Ránctalanító, Vitalizáló Krémek MARKETING PREZENTÁCIÓ. Elérhetö: 2014 január

ÚJ Ránctalanító, Vitalizáló Krémek MARKETING PREZENTÁCIÓ. Elérhetö: 2014 január ÚJ Ránctalanító, Vitalizáló Krémek MARKETING PREZENTÁCIÓ Elérhetö: 2014 január A bör öregedésének jelei Az öregedés jelei a vendég szemszögéböl Ráncok és barázdák megjelenése (szarkalábak, barázdák, szemöldök

Részletesebben

Így működik a Mély pórus tisztító, hidratáló, ránctalanító készülék, tekintse meg a youtube-on.

Így működik a Mély pórus tisztító, hidratáló, ránctalanító készülék, tekintse meg a youtube-on. Érintse a készülék fejét az arcához és lassú körkörös mozgással, kezdve az arc középpontjától haladjon kifelé. Érezni fogja a készülék vibrálását. A Deep pore cleanser, mély pórustisztító, hidratáló készülék

Részletesebben

Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb

Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb Kezelési útmutató akkumulátoros (12V) automata elektronikához A készülék használata Időzítés Ciklus 1. 2 Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb Az akkumulátor csatlakozók megfelelő polaritással

Részletesebben

RECON-PRO, AML1000 BEVETÉS - NORMÁL MŰKÖDÉS (SOP) Thursday, November 10, 11

RECON-PRO, AML1000 BEVETÉS - NORMÁL MŰKÖDÉS (SOP) Thursday, November 10, 11 RECON-PRO, AML1000 BEVETÉS - NORMÁL MŰKÖDÉS (SOP) BEVETÉS ELŐTTI BEÁLÍLTÁS 1. Telepek behelyezve, kapacitás ellenőrzés A: KI / Be kapcsoló 4 sípolás=teljes töltés 3 sípolás=75% 2 sípolás=50% 1 sípolás=cseréljen

Részletesebben

Összeadó színkeverés

Összeadó színkeverés Többféle fényforrás Beépített meghajtás mindegyik fényforrásban Néhány fényforrásban beépített színvezérlő és dimmer Működtetés egyszerűen 12V-ról Színkeverés kézi vezérlővel Komplex vezérlés a DkLightBus

Részletesebben

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma:

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma: Leltári szám: 2011/1 Puriter Baglyas Erika, 2005 Szappan, tükör, szöveg 90x30x300 cm Üveglapon három sorba rendezett szappandarabkákba vésett szórészletekből a tökéletes tisztaság lehetetlenségéről értekező

Részletesebben

LES CORRECTRICES. Regeneráló sorozat, amely 20 és 40 év között ajánlott:

LES CORRECTRICES. Regeneráló sorozat, amely 20 és 40 év között ajánlott: LES CORRECTRICES sorozat, amely 20 és 40 év között ajánlott: A TERMÉKCSALÁD CÉLJA: - Az apróbb ráncok kisimítása - A sejtekműködés energizáása - A káros oxidációs folyamatok megállítása - A sejműködés

Részletesebben

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés -

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Both Béla*, JósvayJános**, Klauber András* * Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet,

Részletesebben

exilis - HOZD MAGAD FORMÁDBA! JÖVŐJE

exilis - HOZD MAGAD FORMÁDBA! JÖVŐJE BTL ORVOS-ESZTÉTIKA exilis - HOZD MAGAD FORMÁDBA! Hárman párban: a rádiófrekvencia, az ultrahang és a hűtés egyetlen kezelőfejben, egyszerre működtetve és az eredmény? Egy gyors, hatékony, fájdalommentes

Részletesebben

AMS Hereimplantátum Használati útmutató

AMS Hereimplantátum Használati útmutató AMS Hereimplantátum Használati útmutató Magyar Leírás Az AMS hereimplantátum szilikon elasztomerből készült, a férfi herezacskóban levő here alakját utánzó formában. Az implantátum steril állapotban kerül

Részletesebben

ELSSEGÉLY - útmutató

ELSSEGÉLY - útmutató ELSSEGÉLY - útmutató Menthívás: Tel: 104 vagy 112 Mikor? Életveszély, vagy gyanúja (eszméletlen, súlyos vérzés, stb.); Baleset, sérülés, Mérgezés Ers fájdalom, (pl. Fulladásérzés) Nehézlégzés; Égési sérülések:

Részletesebben

A Honvédkórház fizioterápiáján használt mágnes és lézerterápiás készülékek alkalmazásának tapasztalatai

A Honvédkórház fizioterápiáján használt mágnes és lézerterápiás készülékek alkalmazásának tapasztalatai A Honvédkórház fizioterápiáján használt mágnes és lézerterápiás készülékek alkalmazásának tapasztalatai K O V Á C S Z S U Z S A N N A M H E K R E U M A T O L Ó G I A É S F I Z I O T E R Á P I A S Z A K

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. KÜLSŐ TARTÁLYOS, FOLYAMATOS TINTAELLÁTÓ RENDSZER (CISS) ELŐRE TELEPÍTETT PATRONOKKAL 4 x 1000 ml PIGMENT TINTÁVAL FELTÖLTVE

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. KÜLSŐ TARTÁLYOS, FOLYAMATOS TINTAELLÁTÓ RENDSZER (CISS) ELŐRE TELEPÍTETT PATRONOKKAL 4 x 1000 ml PIGMENT TINTÁVAL FELTÖLTVE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÜLSŐ TARTÁLYOS, FOLYAMATOS TINTAELLÁTÓ RENDSZER (CISS) ELŐRE TELEPÍTETT PATRONOKKAL 4 x 1000 ml PIGMENT TINTÁVAL FELTÖLTVE A HP Officejet X 451dw, 476dw, 551dw, 576dw nyomtató modellekhez

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május BIOLÓGIA EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 1. A csontok fölépítése (10 pont) 1. A csont össztömege csökkent. C 2. A csont szervetlen sótartalma csökkent. A 3. A csont

Részletesebben

AN900 B háromsugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei

AN900 B háromsugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei AN900 B háromsugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei A TÁPFESZÜLTSÉG (POWER) ZÖLD színű jelzőfénye akkor kapcsol be, amikor az adóegység működésbe lép. SZINT jelzőfény (piros)

Részletesebben

BIOLÓGIA TANMENET 8. ÉVFOLYAM

BIOLÓGIA TANMENET 8. ÉVFOLYAM BIOLÓGIA TANMENET 8. ÉVFOLYAM IKT eszközökkel támogatott órák Használt taneszközök: BIOLÓGIA 8. (MOZAIK KIADÓ) tankönyv, munkafüzet; filmek, szemléltető eszközök, számítógépek, kivetítő, SDT, Realika,

Részletesebben

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít!

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít! Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem Megnyugtat és kényelmet biztosít! Sebezhetőség a nehéz napokon A WHO adatai szerint a nőgyógyászati problémák 63%-át

Részletesebben

A köztakaró. Dr. Forgó István. NYF-MMK Agrártudományi Tanszék. Dr. Forgó István A köztakaró

A köztakaró. Dr. Forgó István. NYF-MMK Agrártudományi Tanszék. Dr. Forgó István A köztakaró A köztakaró Dr. Forgó István NYF-MMK Agrártudományi Tanszék Köztakaró A köztakaró a test védőburka a külső környezet hatásaival (mechanikai, hő-, vegyi hatás) szemben, amely a tapintás szervét is magában

Részletesebben

Az áramlási citométer és sejtszorter felépítése és működése, diagnosztikai alkalmazásai

Az áramlási citométer és sejtszorter felépítése és működése, diagnosztikai alkalmazásai Az áramlási citométer és sejtszorter felépítése és működése, diagnosztikai alkalmazásai Az áramlási citométer és sejtszorter felépítése és működése Kereskedelmi forgalomban kapható készülékek 1 Fogalmak

Részletesebben

Vandart (Rex Clinic Hotel)

Vandart (Rex Clinic Hotel) Vandart (Rex Clinic Hotel) Masszázsok és Wellness Testkezelések (Uraknak) Kurland Bali Paradise Wellness Rituálé mályva virágokkal: Ez a wellness kezelés bámulatosan varázsolja át a petyhüdt, fakó bőrt,

Részletesebben

Gyógyszolgáltatások. A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére.

Gyógyszolgáltatások. A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére. Gyógyszolgáltatások A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére. Így: Kopásos jellegű ízületi betegségek (Arthrosis) Csípő-

Részletesebben

MÉRY Android Alkalmazás

MÉRY Android Alkalmazás MÉRY Android Alkalmazás Felhasználói kézikönyv Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2014.06.12 Oldal: 1 / 7 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. MÉRY Android alkalmazás 3 1.2. A MÉRY Android alkalmazás funkciói

Részletesebben

Segítség az ENDY 6200 és LOCAPEX Five használatához

Segítség az ENDY 6200 és LOCAPEX Five használatához Segítség az ENDY 6200 és LOCAPEX Five használatához - Akku & töltés - Az előlap tisztítása - Max. motor sebesség és nyomaték. - Olajozás. - Klinikai problémák (Információk és megoldások) - Minden készülékünk

Részletesebben

MaxiCut. prorange TM. MaxiCut

MaxiCut. prorange TM. MaxiCut A jól szellőző kesztyű a vágás elleni védelmet a kényelemmel, a rugalmassággal és a száraz környezetben történő precíz munkavégzéssel kombinálja. 6-féle méretben, 2-féle tenyérrel és 4 vágási szinttel

Részletesebben

KIMBERLY-CLARK TERMÉKEK PRÉMIUM HÁZTARTÁSI HIGIÉNIAI TERMÉKEK,PAPÍRÁRUK

KIMBERLY-CLARK TERMÉKEK PRÉMIUM HÁZTARTÁSI HIGIÉNIAI TERMÉKEK,PAPÍRÁRUK KIMBERLY-CLARK TERMÉKEK PRÉMIUM HÁZTARTÁSI HIGIÉNIAI TERMÉKEK,PAPÍRÁRUK 72 Szeged, Vadkerti tér. Adószám: HU1904 Cégjegyzékszám: 0-09-0209 Bankszámlaszám: 242-400-00400 Tel.: +-70/470 Fax:+-1/700 2022

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. TIF 5500 automatikus halogén gáz detektor

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. TIF 5500 automatikus halogén gáz detektor HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215 5000. Szolnok, Csáklya u. 6. Tel./Fax: (56)

Részletesebben

Dr. Szőrös Gabriella NRSZH. Előadás kivonat

Dr. Szőrös Gabriella NRSZH. Előadás kivonat Dr. Szőrös Gabriella NRSZH Előadás kivonat Alkalmassági vizsgálatok Rehabilitációs alkalmasság Motivációs vizsgálatok Gépjárművezetői alkalmasság Munkaszimulátoros vizsgálatok Jogszabályi változás Mkcs

Részletesebben

Lyxio 200mg por bels.old. 30x. Alkalmas a légutakban lévő sűrű, viszkózus váladék oldására. Bioeel Fenyőrügy méz szirup 150g

Lyxio 200mg por bels.old. 30x. Alkalmas a légutakban lévő sűrű, viszkózus váladék oldására. Bioeel Fenyőrügy méz szirup 150g ACC HOT 200mg por bels.oldat 20x 1867 Ft 1599 Ft Lyxio 200mg por bels.old. 30x 1186 Ft 999 Ft TriActin Wick citrom ízű por bels. oldat 5x 1229 Ft 1045 Ft hatóanyag: acetilcisztein hatóanyag: acetilcisztein

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben