A kozmetikus csak az egészséges arc és test ápolásával, kezelésével, valamint az ezek szépséghibáinak kozmetikai megszüntetésével foglalkozik.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kozmetikus csak az egészséges arc és test ápolásával, kezelésével, valamint az ezek szépséghibáinak kozmetikai megszüntetésével foglalkozik."

Átírás

1

2 TARTÓS SMINKKÉSZÍTŐ Tartalom 1. A tetoválás története 2. A bőr szerkezete, anatómiai felépítése 2.1. Hámréteg 2.2 Irharéteg 3. A tetováló gépek felépítése 3.1. A tetováló gépek kiválasztási szempontjai 3.2. A tetováló gép működése 4.Színelmélet 5. A sminktetováláshoz szükséges anyagok 5.1. Pigment 5.2.Fertőtlenítőszer 5.3.Érzéstelenítő 5.4.Vérzéscsillapító 5.5.Egyszer használatos eszközök 6. Tetoválás menete 6.1.Mikor csináljunk tartós sminket? 6.2. Permanent make-up felhasználási területei 6.3 A sminktetoválás higiéniája 6.4. A sminktetoválás menete 7. Indikáció, kontra indikáció ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET A sminktetoválás kiváló üzleti lehetőség a kozmetikusok számára. A már sminktetováló szakemberek számára pedig sokszorosan megtérülő üzleti befektetés az új technikák elsajátítása, mert meglévő vendégeik számára is tudnak újabb lehetőségeket kínálni. A kozmetikus csak az egészséges arc és test ápolásával, kezelésével, valamint az ezek szépséghibáinak kozmetikai megszüntetésével foglalkozik.

3 Kóros eredetű tüneteknél, valamint lázas, fertőző betegségnél a kozmetikus legfeljebb egyetlen tanácsot adhat, miszerint a vendég azonnal keressen fel egy orvosi rendelőt. A kozmetikusi munkát csak szakképesítés birtokában folytatható. A tartós sminkkészítő képzésre jelentkezés alapfeltétele a kozmetikusi végzettség. ( Kozmetikus ) Továbbá a tanfolyam megkezdése előtt a pályaalkalmassági követelmények, szakmai alkalmassági követelmények és az egészségügyi alkalmassági vizsgálata is kötelező. A képzés során 30% az elmélet és 70% a gyakorlat aránya. A maximális óraszám 150 óra, a minimális óraszám nincs meghatározva.. Kozmetikus csak egészséges bőrön végezhet kezelést-sminktetoválást!

4 SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOM 1. A tetoválás története A tattoo" szó, a tahiti "tatu" szóból származik, a jelentése: nyomot hagyni valamin. Egyes állítások szerint a tetoválást már, i.e évvel ezelőtt is használták. Az írott történelem szerint a legkorábbi tetoválások Egyiptomban, a nagy piramisok építése idején készültek- és az ásatások során előkerült egy egyiptomi női múmia is, melynek a testén tetoválásokat találtak. A múmia, kb évvel ezelőttről származott és a testén egyértelmű festéknyomokat találtak, melyek pontok-vonalak voltak. A tetoválásokat ebben a korban a nők viselték és a legtöbb jel a hason volt, a tudósok szerint a termékenységet szimbolizálták ezzel. Az egyiptomi leletekkel hasonló korú (i. e. IV-V évezred), mezopotámiai - Úrból és Eriduból zármazó agyagszobrocskákon pedig a hegtetoválás félre ismerhetetlen jeleit találjuk ben egy szenzációs lelet került elő, a Jégember. A Jégember - Ötzi - felülírta az eddigi ismereteinket, amit a tetoválásról tudtunk. A vizsgálatok bebizonyították, hogy körülbelül 5300 éves, tehát az ő tetovált teste a legkorábbi ilyen jellegű lelet ami fennmaradt az utókornak. 1. ábra Jégember kézfeje 1 Az őskori lelet gerincének alsó felén, valamint a jobb térdén és bokáján lévő apró tetovált pontok és keresztek valószínűleg fájdalomcsillapítási, gyógyászati célokat szolgált a tézist alátámasztja, hogy ezeken a területeken reumatikus és egyéb fájdalmas elváltozások találtak a tudósok. Természetesen a görögök előtt sem volt ismeretlen a műfaj. A tetoválás technikáját, először az i.sz. 6. században élt orvos, Aetius örökítette meg. Leírása alapján, a tetoválásra kijelölt területet először fertőtlenítő hatású növények levével mosták le, majd a formát tűvel böködték a bőrbe "amíg a katonának vére nem folyt", Végül alaposan bedörzsölték a tintát a bőrébe, amihez hagymalébe kevert egyiptomi fenyőkérget, rozsdát, gubacsot és kénsavat használtak fel. Felderítőik azonosítására és rangjelzésük könnyebb azonosítása végett került a katonákra varrat ábra. forrás:

5 A rómaiak leginkább bűnözőik és a rabszolgáik megjelölésére használták a bőrbe karmolt jeleket. Galénosz római orvos feljegyzéseiben említést tesz egy szépészeti beavatkozásról, aminek során egy, a Colosseumban szabadságát elnyert gladiátorról távolította el a (rabszolgaságát jelző) tetoválását. Afrikában, máig kis sebeket ejtenek a bőrön, hogy erősítsék a szervezet immunredszerét, és ennek egyben dekoratív funkciója is van. Az Ainu nép társadalmi rangjuk szerint viselt tetoválást. A Dayak harcosok a levágott fejek számának függvényében viselhettek tetoválásokat A Polinézek hozták a tetoválás művészetét Új-Zélandra. A maori arctetoválás, a Moko - több ezer éves ma is használatos népművészet. Különlegessége, hogy tetoválás és hegtetoválás is egyben. Ugyanis készítésénél élesre csiszolt fogakat és albatross csontot használtak. 2. ábra Moko készítése 2 Mialatt nyugaton csökkent a tetoválás jelentősége, Japánban egyre erősödött. Először csak a bűnösök megjelölésére használták. Aki először követett el bűnt, annak húztak egy vonalat keresztben a homlokán. A másodiknál hozzátetováltak egy boltív szerű vonalat, a harmadiknál még egy vonalat. Ezután a tetoválás esztétikai szerepet is kapott. A Japánok sajátos viseleti stílusa 1700 körül alakult ki. Egyedül a királyi család tagjainak volt szabad díszes ruhát hordani. Ennek következtében a középosztálybeliek díszes, egész testes tetoválásokkal ékesítették magukat ruha helyett. A nyugati kultúrába csak az 1600-as évek végén tért vissza a tetoválás egy tengerésznek köszönhetően. William Dampner egyik felfedezőútjáról magával hozott egy teletetovált Polinéz férfit Giolo Herceget, aki nagy szenzációt keltett Londonban. Visszatérve egy ilyen útról ő is elhozott egy tetovált Polinézt, Omai-t. Hamarosan a felsőosztálybeliek apró tetoválásokkal díszítették magukat, természetesen csak diszkrét helyeken. Rövid időn belül divat lett a tetoválás, ám széles körű elterjedése hosszabb időt vett 2 2.ábra forrása:

6 igénybe. A kezdeti időben kézzel végezték a műveletet. A Második Világháború után a tetoválás iránti bizalom megrendült, 1961-ben feltűnt Hepatitis-nek köszönhető. 2. A bőr szerkezete, anatómiai felépítése.

7 A tartós sminkészítés alapjaihoz hozzátartozik a bőr rétegeinek ismerete, funkciónális működése. A bőr három fő rétegből, a hámrétegből, az irharétegből és a bőraljából áll. A sminktetoválás szempontjából a hámrétegnek és az irharétegnek van jelentősége. A sminktetoválásnál a pigmenteket a papilláris réteg és a bazális réteg kell bejuttatni. Hámréteg (epidermis) A hámréteg 5 további rétegből áll. Stratum basale Egy sejtsoros hengerhámsejtekből áll, melyek szorosan illeszkednek egymáshoz. Az egymáshoz illeszkedő sejtek hullámvonal mentén kapcsolódnak az irhához. A hámréteg valamennyi rétegének, egyre elszarusodó sejtjei ezekből a hengerhámsejtekből állnak. A bazális sejtek, gyorsan osztódnak és egyre feljebb kerülnek, végül a szarurétegben kötnek ki és (képződésüktől számítva kb. négy hét múlva) élettelen szarupikkelyek formájában válnak le. A hengerhámsejtek plazmája, egy kéntartalmú cisztein anyagot tartalmazó plazma, melyet tonofibrillumnak nevezzük. A bazális rétegben, ezenkívül festékanyagot tartalmazó sejtek is találhatóak, ezek a melanociták. Stratum spinosum Többrétegű, de nem szorosan illeszkedő köbhámsejtek építik fel, amelyek a szemcsés réteg felé lassan átalakulnak laphámsejtekké. A tüskés rétegben a sejtek egy részében a sejthártya megvastagszik, ezek a dezmoszómák, amelyek a sejtek közötti anyagcsere folyamatok lebonyolításában és a sejtek összetartásával játszanak szerepet. A lazán elhelyezkedő több sejtsoros tüskésréteg sejtjeit, a pozitív töltésű Ca 2+ ionok és a negatív töltésű RCOO karboxilát ionok is stabilizálják. Itt taláhatóak még a Langerhans-sejtek is, amelyek fagocitáló (faló) funkciója fontos a bőr védelmi feladatának elvégzésében. Stratum granulosum Egy sejtsoros laphámsejtek építik fel, amelyekben a sejtmag már zsugorodott. A laphámsejtek citoplazmáiban felhalmozódó kéntartalmú fehérje- a keratohyalin -, amely a tonofibrillumból származó, kéntartalmú fehérjék továbbalakulásából származik és szaru előanyaga. Stratum lucidum Egy- két sejtsoros laphámból áll. A sejtjei már nem tartalmaznak sejtmagot, nem tekinthetők valódi sejteknek. A sejtek szorosan illeszkednek egymáshoz és a bennük egy kéntartalmú anyag az eleidin szaru elő anyaga található.

8 Stratum corneum Több sejtsoros, elszarusodott laphám sejtekből áll. A sejtek a szemcsés réteg felé szorosabban, a felszín felé egyre lazábban helyezkednek el. Az alsóbb rétegeket egy szfingolipid, a ceramid tartja össze. A ceramid az elszarusodás során keletkezett, a sejtek lipid tartalmából. 3. ábra A bőr 3 Az irharéteg Az irha sejtekből, rostokból és a kocsonyás alapállományból áll. Az irha tömegének 90 százalékát hajlékony, kollagén rostok teszik ki. A kollagén rugalmas kötőszövet, ami a bőrben és a csontokban is megtalálható Ezen kívül még elasztikus rostok és retikuláris rostok is találhatóak az irhában. Az irhában különböző sejtek is előfordulnak. Közülük a fibrociták termelik a kollagént és a kocsonyás alapállományt. - A hisztociták (fagocitáló sejtek, falósejtek) bekebelezik a sejttörmelékeket, 3 ábra forrás: Skinlayers.png (http://hu.wikipedia.org/wiki/bőr_(anatómia))

9 - A masztociták (hízósejtek) külső hatásra szétesnek és belőlük a bőr számára hasznos (értágító és gyulladáscsökkentő) anyagok (hisztamin, heparin, szerotonin)szabadulnak fel. - A fehérvérsejtek, amelyek a védőmechanizmusokban játszanak szerepet. A sejtek és a rostok a kocsonyás alapállományban helyezkednek el, amelynek alapanyaga egy poliszacharid, a hialuronsav. Nagy vízmegkötő képessége lévén a bőr hidratáltságáért felelős. 3. A tetováló gépek felépítése 1871-ben Samuel O Rilay Szabadalmaztatta az első tetováló gépet Az ötletet Edison elektronikus tolla adta, ami tűvel és tintával készített pontokat a papírra. A korabeli tetováló gép alkatrésze volt, egy tekercs, egy cső és egy tűtartó. Ezek részei a mai tetoválógépnek is.

10 4. ábra Az első tetováló gép A tetováló gépek kiválasztási szempontjai A sminktetováló készülék kiválasztásánál a következő szempontokat érdemes figyelembe venni: - Milyen egyenletes a gép vonalvezetése és a festékbejuttatási képessége? - Milyen fájdalomérzettel jár az eljárás, és milyen sérülést okoz? - Mennyire higiénikus a gép? - Könnyen kezelhető- e a gép? - Mennyire tartós a gép? - A gép egyenletes vonalvezetése azon múlik, hogy a készülékben a tű le-, felmozgása mellett a tű oldalirányú rezgése milyen mértékben kiküszöbölt. Minél egyenletesebb a tű le-felmozgása, és minél kisebb a tű oldalirányú rezgése, annál egyenletesebb vonalat lehet vele húzni. A legjobb minőségű készülékekben a precíz mechanika teljesen kiküszöböli az oldalirányú rezgést. Ezáltal a pigmentek egyenletesen jutnak be a bőrbe illetve kisebb fájdalmat és a sérülést is okozunk vele. Ez azért fontos, mert ha kisebb a tetoválással járó bőrsérülés, és egyenletesebb az okozott sérülés széle, (nem roncsolódott) annál kisebb fájdalommal jár a beavatkozás. a vendég gyorsabban gyógyul, kellemesebb lesz számára a rehabilitációs időszak. szebb lesz a tetoválása 44 ábra forrása:

11 5. ábra- 6. ábra 10-szeres nagyítás 7. ábra-8. ábra 70 szeres nagyítás 5 9. ábra-10. ábra 220 szoros nagyítás 6 - Szintén fontos kritérium a sminktetováló készülékeknél,a könnyen kezelhetőség, hiszen tökételes munkát csak kényelmes körülmények között lehet végezni. A kézi egység súlya, és kiképzése, mennyire kényelmes a kézi egység fogása munka közben. Választható lábpedál vagy kézi vezérlés. A lábpedál kényelmes munkát tesz lehetővé, gyors ki és bekapcsolást biztosít. A higiénia az egyik legfontosabb szempont a sminktetoválásnál! -. A régi gépeknél, a tű befogót nem lehetett sterilizálni, mert egybe építették a gép műszaki részeivel. Ezért sem ultrahangos sterilizátort sem más elven működő fertőtlenítő gépet nem lehetett használni,mert a motor megsérült volna. Kivenni nem lehetett, a tűbefogó pedig egy olyan kicsi átmérőjű tartószerkezet volt, hogy kitisztítani sem lehetett külön kép forrása: kép forrása:

12 - A mai gépeknél már a tűbefogó is egyszer használatos, a tűvel és a tűcsúccsal egyetemben. A profi gépeknél ezt a három egységet egybeépítették, ezáltal az összeszerelhetőséget és a kezelhetőséget is megkönnyítik a szakemberek számára. 11. ábra ábra Steril modulok 7 - A tűmélység állíthatósága. A tű megfelelő mélységének beállítása az egyik sarkalatos pontja a sminktetoválásnak, ez azért nagyon fontos, mert különböző a bőr vastagsága a szemnél, a szemöldöknél és a szájnál. Természetes, hogy a pigmenteket is különböző mélységbe kell bejuttatni. Profi gépeknél ez egyszerűen, a készülék tűcsúcstartó részének elcsavarásával oldható meg. - A tű leütési sebességének szabályozása is precízebb és a jobb minőségű munka készítését szolgálja. Teljesen digitális, mikroprocesszor által kontrollált készülékeknél a sebessége széles skálán ( leütés / másodperc), fokozatmentesen változtatható, a leggyorsabbtól a legkíméletesebbig. Természetesen vannak gépek ahol manuálisan szabályozható a leütési sebesség, ezeknek a minősége és precizitása legalább olyan minőségű mint a mikroprocesszor által kontrollált készülékeknél. 13. ábra- 14. ábra Digitális tetováló gépek 8 - A gép össze- és szétszerelhetősége között szintén igen nagy különbségek vannak. A profi készülékeknél a tűcsúcs és a tű egybeépített, úgynevezett modul rendszerű, és egyetlen mozdulattal csatlakoztatható a kézi egységhez. Az egyszerűbb gépek között van olyan, ahol 3-4 apró alkatrészt kell összeszerelni, ahhoz, hogy elkezdhessük a tetoválást. Ráadásul itt a tökéletes sterilizáció is kétséges néha kép forrása: kép forrása:

13 - A gép működési zajszintje. A vendég számára a túl hangos gép, ijesztő, a szakember számára pedig fárasztó hallgatni órákon keresztül. - Fontos szempont lehet, hogy mennyi garanciát vállal az eladó a sminktetováló készülékre, és a javítást milyen határidővel végzi. A legbiztonságosabb, ha a készülékek szervízelését helyben végzik, nem küldik a gyártó országba, mert ez biztosítja a rövid szervízelési időt Beláthatjuk, hogy nem csak a tanfolyam kiválasztása, de a megfelelő tetováló gép kiválasztása is felelősségteljes feladat. Ne az anyagiak határozzák meg a döntéseinket a tetováló gép választásánál, mert hosszú távon nem ez lesz a determináns szempont A tetováló gép működése A kozmetikai piacon jelenlévő sminktetováló gépeket 2 nagy csoportra oszthatóak: a) A leütési sebességet nem állítható b) A leütési sebesség állítható Ezek tovább csoportosíthatók: Manuálisan szabályozható Digitálisan szabályozható készülékek - Manuálisan állítható tetováló gépeknél a sebességet csak korlátozott tartományban lehet állítani leütés / másodperc Ez történhet a gyártó által előre beállított sebességfokozat kapcsoló gombbal, illetve egy fokozatmentes csavaró gombbal. Ezeknek a készülékeknek minimális oldalirányú rezgése is van. - Manuálisan állítható, mikroprocesszor által kontrollált készülék Itt a gép működési paramétere, nem különbözik a teljesen digitalizált változattól. Inkább az eladhatóság és a piac kereslete hozta létre ezt a típust, hiszen nagyon jó minőségű gépet elérhető áron tudunk vásárolni.

14 15. ábra 9 - Teljesen digitális, mikroprocesszor által kontrollált készülék, ami minimális sérülés és minimális fájdalomérzetet okoz. A feszültségstabilitás tökéletesen egyenletes fordulatszámot biztosít. A sebessége széles skálán ( leütés / másodperc), fokozatmentesen változtatható, a leggyorsabbtól a legkíméletesebbig. (13.kép) 4.Színelmélet A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba eső részére érzékeny a szem retinája, de a különböző hullámhosszú fényekre másként reagál, ez okozza a különböző színüket Háromfajta érzékelő sejtet lehet megkülönböztetni, melyek érzékenysége a vörös, a zöld és a kék színeknél a legerősebb. A látórendszer fontos tulajdonsága a színállandóság, tehát az agy a színeket nem abszolút módon azonosítja, hanem relatív úton, a környezethez hasonlítva. Egy szín származhat egy adott hullámhosszúságú fénysugárból és több fény keverékéből, ha több különböző hullámhosszúságú fénysugár összességét érzékeljük. A szemünk ugyanúgy a lila színnek látja a megfelelő hullámhosszú fényt, mint a vörös és a kék színeknek megfelelő hullámhosszú fények keverékét. Vannak színek, melyek csak színkeveréssel állíthatók elő, például a bíbor. Azt a színt, amely a teljes spektrumon azonos intenzitású, fehérnek nevezzük. Alapszínnek nevezzük a sárga, a kék és a piros színeket. Hideg színek : kéktől- a zöldig - Meleg színek :sárgától bíborig

15 16. ábra Sárga- kék-piros:- alap színek 10 A színkör jobb oldalán elhelyezkedő színeket a meleg színek. A színkör bal oldalának színei a hideg színek. A színkörön egymással szemben elhelyezkedő színeket komplementereknek, azaz kiegészítő színeknek hívjuk. (kék 1- narancs 2, piros1- zöld 2, sárga 1 lila 2) Ha két komplementer színt összekeverünk mindig szürkét kapunk. 5. A smintetováláshoz szükséges anyagok - pigment - fertőtlenítőszer - érzéstelenítő - vérzéscsillapító - egyszer használatos eszközök 5.1. Pigmentek A sminktetováláshoz pigmenteket használunk. A pigmentek finom, a tetováláshoz meghatározott mikronszemcséjű anyagok, amelyek vízben és szerves oldószerekben oldhatatlanok. Szemcseméretük, alakjuk és a részecskék méretbeli szóródása kihat a tetováló festék állagára, stabilitására. Egy részük a fehér színűek nemcsak a szín biztosítását szolgálja, hanem mint töltőanyag, a festék mennyiségét is növelik és javítják annak fedőképességét is. A pigmentek legfőbb jellemzője a szín. Kémiai összetételük alapján két csoportra oszthatók: Szerves -, és szervetlen pigmentekre. A sminktetoválásnál a megfelelő árnyalatú és intenzitású szín az egyik legfontosabb kritérium a tökéletes munka elvégzéséhez.. Folyamatosan bővülő széles színskála és a különböző kiszerelésben megvásárolható pigmentek a kozmetikus munkavégzését segítik elő 10 16képforrása:

16 17. ábra- 18. ábra Pigment 11 - A másik fontos tényező a festék vásárlásánál, hogy nézzük meg a termék minőségi tanúsítványát, ami igazolja, hogy bevizsgált, az egészségre ártalmatlan anyagokat tartalmaz. Használatuk biztonságos, mert bizonyítottan nem tartalmaznak mérgező, rákkeltő, vagy allergiát okozó összetevőket - Az elmúlt évtizedben rendkívül gyorsan nőtt az allergiás és érzékeny bőrű vendégek száma. Nem minden sminktetováló festék használata kockázatmentes. Nem megfelelő minőségű pigmentekkel allergia, nem kívánt színelváltozás okozható, rákkeltő anyagok juttathatók a bőr alá. Ilyen hírek időről-időre számos médiában megjelennek. Sokan félnek az allergiától és a betegségektől, ezért inkább nem csináltatnak sminktetoválást. A mellékletben csatolt minőségi tanúsítványt a Baalbek stúdió bocsájtotta rendelkezésünkre. Festékeik magas minőségű, gammával sterilizált, anti - allergén, finom szemcseméretű pigmenteket tartalmaznak, optimális fizikai és kémiai karakterisztikával rendelkeznek. Az EU-ba forgalomban lévő festékek között az egyik legmagasabb minősítést kapták. Rendkívül gazdaságosan és bármilyen típusú készülékhez alkalmazhatók a permanent make-up készítés során és a helyreállító orvoslásban egyaránt kép forrása:

17 19. ábra Pigment készítése Fertőtlenítőszerek A tetováláshoz szükséges fertőtlenítők: Műszer-, eszköz fertőtlenítők Bőrfertőtlenítők Műszer-, eszköz fertőtlenítők - Spovirid (baktericid, fungicid, virucid- HBV/HIV inaktiváló, sporocid) Összetétele: N- alkil-n- benzil- N, N- dimetil- ammónium- klorid, Formaldehid, Nemionos tenzid Hígitva1 % 20 perc, a sporocid hatás 20% 60 perc. - Virusept (baktericid, fungicid, virucid- HBV/HIV inaktiváló, sporocid) Összetétele: N- alkil-n- benzil-n, Glioxál, N- dimetil- ammónium- klorid, Formaldehid, Nemionos tenzid Hígitva1 % 20 perc, a sporocid hatás 20% 60 perc. Bőrfertőtlenítők A tartós sminkkészítéshez széles spektrumú fertőtlenítőket használunk. Virucid, fungicid és baktericid. - Sanisept DD- ( Hepatitis B, HIV, inaktíváló hatású is)

18 Összetétele:N,N-Dimetil-N, N-Didecil, ammónium klorid, izopropanol, etanol A hígítatlan készítményt a bőrfelületre juttatjuk, majd 30 másodpercig hagyjuk a bőrön. - Medasept ( baktericid, fungicid, virucid- HBV/HIV inaktiváló) Összetétele:o-Fenil-fenol; Etanol A hígítatlan készítményt a bőrfelületre juttatjuk, majd 30 másodpercig hagyjuk a bőrön. - Medoderm-( baktericid, fungicid, virucid- HBV/HIV inaktiváló) Összetétele N, N-didecil-N, N-dimetil-ammónium-klorid,Etanol, n-propanol) A hígítatlan készítményt a bőrfelületre juttatjuk, majd 30 másodpercig hagyjuk a bőrön. 5.3 Érzéstelenítők - Lidocain 10% Allergizálhat, ezért mindig ki kell kérdezni a vendéget! A spray hatóanyaga a lidokain, a helyi érzéstelenítők csoportjába tartozik. A tetoválás során az alkalmazás helyén átmenetileg felfüggesztik az idegszövet ingerületvezető képességeit. A helyi érzéstelenítés során először a fájdalom szűnik meg, ezt követi a hőérzés és a tapintás érzékelésének megszűnése. A Lidocain spray alkalmazható minden olyan esetben, ahol a bőr vagy a nyálkahártya érzéstelenítése szükséges. - Emla (prilocain lidocain emulzió) 5%-os érzéstelenítő krém tetováláshoz, dermaroller kezeléshez. Az EMLA - t arra a helyre kenjük, ahol érzésteleníteni szeretnénk a tetoválás során, occlusív kötést ( dunszt kötést )helyezünk rá. A tetoválással foglalkozó cégek ezeken kívül számos, más jó minőségű- gyógyászatban is használt- érzéstelenítőket forgalmaznak 5.4 Vérzéscsillapítók A tetováló cégek erre a célra is kifejlesztettek megbízható termékeket. Abban az estben, ha nem ezekből választ, mindig kérjük ki egy orvos tanácsát Egyszer használatos eszközök - gumi kesztyű, applikátor, festéktartó. 6. Sminktetoválás menete A kozmetikus feladata szépségápolás, azaz az arc és a bőr, kedvező adottságainak kiemelése, fokozása és az apróbb szépséghibák palástolása. A szépségápolás rendszerint kendőzéssel (sminkkel) történik, ami elsősorban az arc fontos pontjaira, a szemekre és a szájra, szemöldökre koncentrálódik. A sminktetoválás a nap 24 órájában biztosítja a tökéletes megjelenést, napi időráfordítás nélkül. A sminktetoválás 2-3 évig tart, így a divat és az egyéni ízlés változásának megfelelően időről-időre változtatható. A veleszületett és szerzett kozmetikai hibákat, csak orvos engedélyezhet!

19 Kozmetikus csak egészséges bőrt tetoválhat! A vendéget mindig ki kell kérdezni, a tetoválás megkezdése előtt! 6.1.Mikor csináljunk tartós sminket? Kozmetikai tetoválás szempontjából mindig figyelni kell, hogy a vendégnél rákérdezzünk, lesz-e a közeljövőben a tetoválandó felületen műtét. Ugyanis ebben az esetben a beavatkozás után kell a sminktetoválást megcsinálni. (plasztikai műtét, botox injekció, ráncfeltöltés, stb.) Normál esetben - amennyiben megválaszthatjuk az időpontot- menstruációt követő hét a legalkalmasabb, mert a vendég ebben a hormonális ciklusban.a legnyugodtabb a vendég és a fájdalomküszöb is ilyenkor magasabb Permanent make-up felhasználási területei - Szemöldök (hiányos, ritka, előnytelen formájú, aszimmetria korrigálása ) - Szemhéj (szempillák kiemelése, sűrítése, szép formájú szem hangsúlyozása, keskeny szemoptikai nagyobbítása, "szomorú" szem vidámítása ) - Száj (aszimmetria eltüntetése, kontúr nélküli száj kontúrozása, halvány hangsúlytalan száj színének élénkítése, szájnagyobbítás, kicsinyítés ) - Szépségpötty - Kisebb motívumok test szerte 6.3 A sminktetoválás higiéniája A higiénia az egyik legfontosabb szempont a sminktetoválásnál. A tartós sminket csak gumikesztyűben végezhetjük! A tetoválás alatt legyen letakarva steril kiskendővel a vendég. Soha ne tetováljunk vendéget úgy, hogy utcai ruhába van! A sminktetoválás előkészületeknél nagyon fontos a bőr fertőtlenítése, és hogy a forma felrajzolásához használt eszköz és festék szintén steril legyen, hiszen a forma felrajzolása után rögtön kezdődik a tetoválás, ami azt jelenti, hogy a festék, amivel felrajzoltunk bekerül a bőrbe. A sminktetováláshoz alkalmazott tűk és modulok higiéniai okokból egyszer használatosak, és minden alkalommal - még ugyanannál a vendégnél is újat kell használni. A pigmentet mindig az egyszer használatos festéktartó tálkába kell tenni, mert a tetoválás során vér és testnedv kerül a festékbe, ami rövid időn belül bomlásnak indul A sminktetoválás menete 1. Tájékoztatás, megbeszélés, indikációk, kontra indikációk.

20 2. Ilyen volt fotó 3. A kezelendő bőrfelület letisztítása 4. A kezelendő bőrfelület fertőtlenítése 5. A kontúr megrajzolása 6. A szín kiválasztása- vendéggel együtt 7. A tájékoztató aláírása. ( Amiben az indikációk, kontra indikációk, utókezelés. A tetováláshoz használt szín és vonalvezetés közös megbeszélés és beleegyezés után történt.) 8. Sminktetoválás 9. Ilyen lett fotó 10. Következő időpont megbeszélése, kontroll (21-30 nap) 7.1. Indikáció 7. Indikáció, kontra indikáció Mindenkinek javasoljuk: - aki kontaktlencsét visel - veleszületett és szerzett kozmetikai hibák korrigálására (nyúlszáj, stroke, motoros diszfunkció, SMP- csak orvosi engedéllyel.) - allergiás a sminkkészítményekre - aki szeret sportolni és zavarja a smink, edzés közben- vagy futás közben is szép szeretne lenni - aki állandóan rohan és nincs ideje sminkelni. - aki egyszerűen szép szeretne lenni a nap minden szakaszában- maximalista - az idő múlása ellen az elmosódott kontúrok újra rajzolására 7.2. Kontra indikáció - keloid hajlam - keringési rendellenesség, - gyulladásos folyamatok a szervezetben, - bőrelváltozások, - cukorbetegség, - vérzékenység, - szövetszaporulatok a kezelt felületen, - herpesz.

21 ÖNELLENŐRZŐ FELADATOK 1. feladat Milyen eszközökkel tetováltak régen? 2. feladat Sorolja fel a tetováló gépek kiválasztási szempontjai! 3. feladat Csoportosítsa a tetováló gépeket működési elvük szerint!

22 4. feladat Milyen anyagokat használunk a sminktetoválás során? 5. feladat Sorolja fel a permanent make up felhasználási területeit! 6. feladat Sorolja fel a tetoválás kontra indikációit! 7. feladat Írja le a tetoválás menetét!

23 MEGOLDÁSOK 1. feladat Milyen eszközökkel tetováltak régen? Növényi tüskéket laposra csiszolt éles fogakat, albatross csontot, éles fém szerszámot használtak. 2. feladat Sorolja fel a tetováló gépek kiválasztási szempontjai! A sminktetováló készülék kiválasztásánál a következő szempontokat érdemes figyelembe venni: 1. - Milyen egyenletes a gép vonalvezetése és a festékbejuttatási képessége? 2. - Milyen fájdalomérzettel jár az eljárás, és milyen sérülést okoz? 3. - Mennyire higiénikus a gép? 4. - Könnyen kezelhető- e a gép? 5. - Mennyire tartós a gép? 3. feladat Csoportosítsa a tetováló gépeket működési elvük szerint! A kozmetikai piacon jelenlévő sminktetováló gépeket 2 nagy csoportra oszthatóak: a) A leütési sebességet nem állítható b) A leütési sebesség állítható 1. Manuálisan szabályozható 2. Digitálisan szabályozható készülékek Ezek tovább csoportosíthatók: - 1. Manuálisan állítható tetováló gépeknél a sebességet csak korlátozott tartományban lehet állítani leütés / másodperc - 1. Manuálisan állítható, mikroprocesszor által kontrollált készülék - 2.Teljesen digitális, mikroprocesszor által kontrollált készülék 4. feladat: A sminktetováláshoz szükséges anyagok 1. - pigment 2. - fertőtlenítőszer 3. - érzéstelenítő 4. - vérzéscsillapító 5. - egyszer használatos eszközök 5. feladat Permanent make-up felhasználási területei - Szemöldök (hiányos, ritka, előnytelen formájú, aszimmetria korrigálása ) - Szemhéj (szempillák kiemelése, sűrítése, szép formájú szem hangsúlyozása, keskeny szem optikai nagyobbítása, "szomorú" szem vidámítása )

24 - Száj (aszimmetria eltüntetése, kontúr nélküli száj kontúrozása, halvány hangsúlytalan száj színének élénkítése, szájnagyobbítás, kicsinyítés ) - Szépségpötty - Kisebb motívumok test szerte 6. feladat Kontra indikáció 1. - keloid hajlam 2. - keringési rendellenesség, 3. - gyulladásos folyamatok a szervezetben, 4. - bőrelváltozások, 5. - cukorbetegség, 6. - vérzékenység, 7. - szövetszaporulatok a kezelt felületen, 8. - herpesz. 7. feladat A tetoválás menete: 1. Tájékoztatás, megbeszélés, indikációk, kontra indikációk. 2. Ilyen volt fotó 3. A kezelendő bőrfelület letisztítása 4. A kezelendő bőrfelület fertőtlenítése 5. A kontúr megrajzolása 6. A szín kiválasztása- vendéggel együtt 7. A tájékoztató aláírása. FELHASZNÁLT IRODALOM Balbeek stúdió saját jegyzete és képei EGIS_kulsoleges_oldatos_spray/

25

b. A bőr anatómiája, a bőr mint az egyik szervünk, a bőr rétegei, rövid jellemzésük

b. A bőr anatómiája, a bőr mint az egyik szervünk, a bőr rétegei, rövid jellemzésük 1. EGY VENDÉG ARCKEZELÉSRE JÖN LÁNYÁVAL A KOZMETIKÁBA. KEZELÉS KÖZBEN A MUNKAHELYI PROBLÉMÁKRÓL BESZÉLNEK, ÉS SZÓBA KERÜL, HOGY VENDÉGE FŐNÖKE MINDEN BŐRT LENYÚZ AZ ALKALMAZOTTAIRÓL. MAGYARÁZZA EL VENDÉGÉNEK,

Részletesebben

A Grapefruit mag kivonat

A Grapefruit mag kivonat A Grapefruit mag kivonat Miért a Grape Vital terméket válassza? TOP 4 Az egyetlen eredeti Grapefruit mag kivonat koncentrátum a világon, amely 1. vírus, 2. baktérium, 3. gombaölő és 4. sporicid* hatással

Részletesebben

MUNKAANYAG. Weiser Attila. Az egyes árufőcsoportok minőségi jellemzői

MUNKAANYAG. Weiser Attila. Az egyes árufőcsoportok minőségi jellemzői Weiser Attila Az egyes árufőcsoportok minőségi jellemzői A követelménymodul megnevezése: A beszerzés és az értékesítés előkészítése, megszervezése A követelménymodul száma: 0067-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Információtartalom vázlata. a. A citoplazma felépítése és jellemzése: citoszol, citoszkeleton, az exo- és endocitózis

Információtartalom vázlata. a. A citoplazma felépítése és jellemzése: citoszol, citoszkeleton, az exo- és endocitózis 2. TESTKEZELÉSRE JELENTKEZIK BE EGY VENDÉG AZ ÖN KOZMETIKÁJÁBA. SZERETNE A KEZELÉSEK MELLETT OTTHONI ÁPOLÁSRA ALKALMAS TESTÁPOLÓT. AZ ELŐZETES KONZULTÁCIÓ SORÁN MEGEMLÍTI, HOGY AZ ÉDESANYJÁTÓL ÖRÖKÖLTE

Részletesebben

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL?

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A MEGELÕZÉS LEHETÕSÉGEI Betegtájékoztató Írta: Dr. Solymosi Tamás 2003 2 A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A... 1 BEVEZETÉS... 5 A pajzsmirigyhormonok

Részletesebben

Különböző országok különböző szokások Transzplantáció: mindig legyen remény!

Különböző országok különböző szokások Transzplantáció: mindig legyen remény! 2015. tavasz Amit a veséről tudni kell A cukorbetegség szövődményei Különböző országok különböző szokások Transzplantáció: mindig legyen remény! NephroCare Magyarország Betegelégedettségi Program eredmények

Részletesebben

ÉLELMISZER vagy ÉLELMISZERIPARI TERMÉK?

ÉLELMISZER vagy ÉLELMISZERIPARI TERMÉK? Ha egy békát forró vízbe dobunk, az állat hanyatt homlok menekül. Ha azonban egy hideg vízzel teli fazékba tesszük, és lassan kezdjük el melegíteni, a béka megfő anélkül, hogy bármilyen menekülési reakciót

Részletesebben

ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN az ADALÉKANYAGOKRÓL

ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN az ADALÉKANYAGOKRÓL ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN az ADALÉKANYAGOKRÓL ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN szeretnénk a magyar élelmiszergyártók kezdeményezésére tájékoztatni a fogyasztókat az élelmiszer adalékokról. Az utóbbi évtizedben főleg

Részletesebben

TANULÁSI STRATÉGIÁK ÉS STÍLUSOK, A FEJLESZTÉS PSZICHOLÓGIAI ALAPJAI

TANULÁSI STRATÉGIÁK ÉS STÍLUSOK, A FEJLESZTÉS PSZICHOLÓGIAI ALAPJAI KOSSUTH LAJOS TUDOMÁNYEGYETEM Dr. Balogh László TANULÁSI STRATÉGIÁK ÉS STÍLUSOK, A FEJLESZTÉS PSZICHOLÓGIAI ALAPJAI Debrecen, 1995 A kéziratot lektorálta: Dr. Madácsi Mária tanszékvezetõ fõiskolai tanár

Részletesebben

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Budapest, 2002. június Készült a Tetra Alapítvány támogatásával. Tetra Alapítvány Budapest, 2002. június TARTALOM 1. BEVEZETŐ...1 1.1. A környezeti jelentésről...1

Részletesebben

VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT

VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT 2. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga (WADA) a Nemzetközi

Részletesebben

GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK

GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK ÚT A HALLÁSHOZ GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK ÚT A HALLÁSHOZ GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK A kiadvány a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit

Részletesebben

FODRÁSZ ANYAGISMERET

FODRÁSZ ANYAGISMERET FODRÁSZ ANYAGISMERET A jegyzet tartalmazza a modulzáró vizsgákhoz és a szakképesítő vizsgához szükséges elméleti tananyagot, valamint a gyakorláshoz szükséges feladatokat is. Összeállította: Szeverényi

Részletesebben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Budapesti Műszaki Főiskola Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Szakdolgozat Készítette: Tóka Norbert Műszaki menedzser Belső konzulens: Kőszeghy Béla Külső

Részletesebben

Kiadó Műszaki MINTA 2012 NAT

Kiadó Műszaki MINTA 2012 NAT TARTALOMJEGYZÉK 3 AZ ÉLŐ RENDSZEREK 8 Bevezetés a biológiába......................................................................................... 8 A biológia területei és kutatási módszerei......................................................................

Részletesebben

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 19 20 Tartalomjegyzék 1. Általános bevezetõ...25 1.1. Elõzmények...25 1.2. Általános alapelvek...27 2. Expozícióbecslés...29 2.1. Bevezetõ...29 2.1.1. A mért

Részletesebben

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat a Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás részére Készült a TÁMOP-2.2.3-07/2-2F A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása című konstrukció

Részletesebben

Bevezetés az egészségügy. gazdaságtanába. e-book. Pulay Gyula

Bevezetés az egészségügy. gazdaságtanába. e-book. Pulay Gyula TÁMOP-4.1.2/A/1-11/1-2011-0015 Egészségügyi Ügyvitelszervező Szakirány: Tartalomfejlesztés és Elektronikus Tananyagfejlesztés a BSc képzés keretében Bevezetés az egészségügy gazdaságtanába e-book Pulay

Részletesebben

CCD kamerák. Egy ilyen kis tároló három alapvető részből áll: szennyezett félvezető alapréteg, szigetelő zóna (általában szilícium-dioxid), elektróda.

CCD kamerák. Egy ilyen kis tároló három alapvető részből áll: szennyezett félvezető alapréteg, szigetelő zóna (általában szilícium-dioxid), elektróda. CCD kamerák A CCD kamerák alapelvét még 1970 táján fejlesztették ki a Bell Laboratóriumokban. A kutatás eredményeként olyan eszközöket készítettek, melyek ún. MOS (Metal Oxide Semi-conductor, Fém-Oxid

Részletesebben

fizikai hatások kölcsönhatásának tekinthető. Arról is meg voltam győződve, hogy a fizika, a kémia és a biológia törvényei mindenre magyarázattal

fizikai hatások kölcsönhatásának tekinthető. Arról is meg voltam győződve, hogy a fizika, a kémia és a biológia törvényei mindenre magyarázattal ELŐSZÓ Nagy titok az, hogy bár az emberi szív vágyódik, az után az Igazság után, amiben tisztán megtalálja a szabadságot és az örömet, mégis az emberek első reakciója erre az Igazságra gyűlölet és félelem."

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja III. évfolyam 3. szám 2006. ősz Ingyenes kiadvány

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja III. évfolyam 3. szám 2006. ősz Ingyenes kiadvány A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja III. évfolyam 3. szám 2006. ősz Ingyenes kiadvány A tartalomból: Egészségesebb nemzedékért épül az Auguszta Erős mag a Neonatológiai

Részletesebben

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. A teljesítményértékelési rendszer. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. A teljesítményértékelési rendszer. A követelménymodul megnevezése: Brusztné Kunvári Enikő A teljesítményértékelési rendszer A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli és munkaerőpiaci ismeretek, álláskeresési technikák alkalmazása A követelménymodul száma: 2655-06 A tartalomelem

Részletesebben

Mindenki által használható/elérhető termékek Design for all (Jókai Erika)

Mindenki által használható/elérhető termékek Design for all (Jókai Erika) Mindenki által használható/elérhető termékek Design for all (Jókai Erika) A Design for All szemléletről Olyan beavatkozás a használati eszközök, szolgáltatások és a fizikai környezet kialakításába, mely

Részletesebben

Mély agyi stimuláció: múlt, jelen és jövő

Mély agyi stimuláció: múlt, jelen és jövő Dr. Kovács Norbert Mély agyi stimuláció: múlt, jelen és jövő Neurology Kft, 2014 Dr. Kovács Norbert: Mély agyi stimuláció: múlt, jelen, jövő Elektronikus könyv Dr. Kovács Norbert A könyv tartalma szerzői

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. Az élelmiszerek fő csoportjai. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. Az élelmiszerek fő csoportjai. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése Szabóné Koncz Zsuzsanna Az élelmiszerek fő csoportjai A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése A követelménymodul száma: 1429-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-30

Részletesebben

Preklet Edina A FAANYAG FOTODEGRADÁCIÓJÁNAK VIZSGÁLATA KÜLÖNBÖZŐ HULLÁMHOSSZÚSÁGÚ ULTRAIBOLYA ÉS LÁTHATÓ LÉZERFÉNNYEL TÖRTÉNŐ BESUGÁRZÁS ESETÉN

Preklet Edina A FAANYAG FOTODEGRADÁCIÓJÁNAK VIZSGÁLATA KÜLÖNBÖZŐ HULLÁMHOSSZÚSÁGÚ ULTRAIBOLYA ÉS LÁTHATÓ LÉZERFÉNNYEL TÖRTÉNŐ BESUGÁRZÁS ESETÉN Preklet Edina A FAANYAG FOTODEGRADÁCIÓJÁNAK VIZSGÁLATA KÜLÖNBÖZŐ HULLÁMHOSSZÚSÁGÚ ULTRAIBOLYA ÉS LÁTHATÓ LÉZERFÉNNYEL TÖRTÉNŐ BESUGÁRZÁS ESETÉN Doktori (Ph.D.) értekezés Témavezető: Dr. Papp György intézetigazgató

Részletesebben

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan?

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? 2011 Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni

Részletesebben