KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Földrajz középszint írásbeli vizsga I. összetevő

2 Fontos tudnivalók Az írásbeli vizsga során két feladatlapot kell kitöltenie. Az I. részfeladatlap megoldására felhasználható időkeret 20 perc, ebben a részben a középiskolai atlasz, illetve egyéb segédeszköz nem használható. Az idő letelte után a megoldott feladatlapot adja át a felügyelő tanárnak! A feladatokat tetszőleges sorrendben oldhatja meg. Először figyelmesen olvassa el a feladatokban megfogalmazott kérdéseket, majd gondolja át válaszát, és azt tintával (tollal) írja be a megfelelő helyre! Ha szükséges, a megoldást javíthatja, de a nem egyértelmű áthúzás, javítás, valamint ceruzával történt beírás esetén az adott feladatrészre pontot nem kaphat. Az egyes feladatok megoldásával elérhető maximális pontszámról, illetve részpontszámokról a feladatok mellett/után feltüntetett pontok tájékoztatnak. Kérjük, hogy a szürke négyzetekbe semmit ne írjon! írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 16.

3 1. rész A feladatlap-rész megoldásához atlasz nem használható! 1. Tanulmányozza a térképvázlatot, majd oldja meg a feladatokat! a) Nevezze meg a térképvázlatban 1 5. számmal jelölt városokat! pont b) Mi a neve a 6. számmal jelölt folyónak?. c) Mi a neve a 7. számmal jelölt szigetnek?. 7 pont írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 16.

4 2. Tanulmányozza a térképvázlatot, majd oldja meg a feladatokat! a) A Balaton környékéről légifelvételeket készítettek. A repülőgép az A betűvel jelölt megyeszékhely közeléből szállt fel, és a B betűvel jelölt megyeszékhely közelében ért földet. Mely megyék felett repült át az útja során? Nevezze meg a megyéket abban a sorrendben, ahogy érintette azokat! pont b) Nevezze meg a térképvázlaton 1-es számmal jelölt megyeszékhelyet! c) Útja során felvételt készített a térképvázlatban kisbetűkkel jelölt vízfolyásokról is. Nevezze meg ezeket! a).. b).. d) A leszállóhely közelében a pilóta egy másik tavat is megpillanthatott. Mi a neve ennek a tónak?. 8 pont írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 16.

5 3. Tanulmányozza a térképvázlatot, majd oldja meg a feladatokat! a) Nevezze meg a térképvázlatban 1 4. számmal jelölt városokat! pont b) Mit jelölnek a térképvázlat nagybetűi? A tenger B hegység C....(csatorna) D....(ország) 4 pont c) Nevezze meg az A és B betűvel jelölt helyek legfontosabb ásványkincsét! A.... B pont A feladatlap-résszel elérhető összes pontszám: 25 pont írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 16.

6 írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 16.

7 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 16.

8 I. Topográfiai ismeretek, készségek feladatsor feladat sorszáma maximális pontszám ÖSSZESEN 25 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Topográfiai ismeretek, készségek feladatsor elért pontszám egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 16.

9 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00 II. Időtartam: 100 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Földrajz középszint írásbeli vizsga II. összetevő

10 Fontos tudnivalók Az írásbeli vizsga során két feladatlapot kell kitöltenie. A II. részfeladatlap megoldására felhasználható időkeret 100 perc. Ebben a részben a megoldáshoz használhatja a középiskolai atlaszt. Amennyiben indokolt, használjon zsebszámológépet, de a feladatlapban minden esetben tüntesse fel a megoldás menetét is. Ha szükséges, használhat körzőt és vonalzót is. A feladatokat tetszőleges sorrendben oldhatja meg. Először figyelmesen olvassa el a feladatokban megfogalmazott kérdéseket, majd gondolja át válaszát, és azt tintával (tollal) írja be a megfelelő helyre! Ha szükséges, a megoldást javíthatja, de a nem egyértelmű áthúzás, javítás, valamint ceruzával történt beírás esetén az adott feladatrészre pontot nem kaphat. Mindig a feltett kérdéseknek megfelelően válaszoljon! Az elvártnál több válasz (pl. kettő helyett három példa megnevezése) nem jár többletponttal. Az egyes feladatok megoldásával elérhető maximális pontszámról, illetve részpontszámokról a feladatok mellett/után feltüntetett pontok tájékoztatnak. Kérjük, hogy a szürke négyzetekbe semmit ne írjon! írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 16.

11 1. Hasonlítsa össze az alábbi csillagászati adatokat! Írja a feladat sorszáma elé a megfelelő betűt az alábbiak szerint! A) ha a) > b) B) ha b) > a) C) ha a) és b) közel egyenlő a) A Hold Föld körüli keringésének ideje. b) A Hold tengely körüli forgásának ideje a) A Föld tengely körüli forgásának ideje. b) A Hold Föld körüli keringésének ideje a) A Hold tengely körüli forgásának ideje. b) A Föld tengely körüli forgásának ideje. 3 pont 2. Milyen távol van légvonalban egymástól a valóságban az a két város, amelynek távolsága az 1: méretarányú térképen 1,5 cm? A számítást itt végezze! A két város távolsága:... km. 3. Hasonlítsa össze a két hegységrendszert! Írja a számokat a halmazábra megfelelő helyére! Eurázsiai-hegységrendszer Pacifikus-hegységrendszer 1. Döntően üledékes kőzetek építik fel a vonulatokat. 2. Két szárazföldi kőzetlemez összeütközésével keletkezett. 3. Kialakulása a középidőben kezdődött. 4. Vonulatai É-D-i irányban húzódnak. 5. Jellemző felépítő kőzete az andezit. 5 pont írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 16.

12 4. Tanulmányozza az ábrát, majd válaszoljon a kérdésekre! a) Mely légköri képződményre ismer az ábra alapján?... b) Az óramutató járásához képest milyen irányban áramlik benne a levegő az északi félgömbön?... c) Milyen irányú a levegő függőleges mozgása a képződmény központjában?... d) Hogyan változik a légnyomás a képződmény középpontja felé haladva?... e) Hogyan befolyásolja a légköri képződmény az időjárás alakulását? Húzza alá a két jellemző időjárási helyzetet! derült idő, sok napsütés változékony, szeles idő tartós szélcsend csapadékos időjárás f) Írjon C betűt a melegfront jelére az ábrába! 7 pont írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 16.

13 5. Tanulmányozza a képeket, és oldja meg a feladatokat! Forrás: írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 16.

14 a) Mely külső erő játszott meghatározó szerepet a fenti (előző oldali) felszínformák kialakulásában? Írja a képek sorszámát a táblázatba, a megfelelő külső erő utáni négyzetbe! Nem tud minden négyzetbe számot írni. Külső erő Szél Víz Jég Sorszám 7 pont b) Mely képek ábrázolják az alábbi felszínformákat? Írja a fogalmak előtti négyzetbe a megfelelő kép sorszámát! Dűne Kőgomba Egykori gleccservölgy 3 pont 10 pont 6. Az alábbi grafikonok négy különböző megfigyelőállomásról származnak és sokéves méréseken alapuló éghajlati adatokat ábrázolnak. A megfigyelőállomások az északi félgömbön helyezkednek el. Tanulmányozza a diagramokat, majd oldja meg a hozzájuk kapcsolódó feladatokat! Az azonos betűk ugyanazokat az állomásokat jelölik. A négy különböző állomás adatai: középhőmérséklet Középhőmérséklet a négy megfigyelőállomáson A B C D januári középhőmérséklet júliusi középhőmérséklet csapadék (mm) Évi csapadékmennyiség a négy megfigyelőállomáson A B C D a) Állítsa az évi közepes hőingás (hőingadozás) alapján csökkenő sorrendbe a megfigyelőhelyek éghajlatait! Használja a diagramon szereplő nagybetűket! > > > írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 16.

15 b) Az A és D megfigyelőállomás azonos földrajzi szélességen fekszik. Melyik van közelebb az óceánhoz? Írja le ennek a betűjelét!... Indokolja válaszát a diagram adatai alapján! c) Melyik megfigyelőállomás éghajlatára jellemzőek az alábbi állítások? Írja az állítás elé a megfelelő állomás betűjelet! Egy állítás mellé csak egy betű írható. 1. Magas az évi középhőmérséklet, kicsi az évi közepes hőingás, ezért a mm közötti csapadék kevés, jellemző a szárazság. 2. Az alacsony évi középhőmérséklet miatt kicsi a párolgás, ezért a mm közötti csapadék mellett is pozitív a terület vízháztartása. d) Mely éghajlatú tájakon lehettek a nagybetűvel jelölt mérőállomások? Írja a grafikonokon szereplő betűket a megfelelő éghajlat neve mellé! Írjon X-et annak az éghajlatnak a neve mellé, amelyikhez nem tartozik mérőállomás! Egyenlítői éghajlat Nedves kontinentális éghajlat Mérsékelt övezeti sivatagi éghajlat Tundra éghajlat Szavanna éghajlat 5 pont 10 pont 7. Oldja meg a világnépesség alakulásával kapcsolatos feladatokat! a) Tegye időrendi sorrendbe az alábbi folyamatokat! Írja az 1. számot a legkorábbi esemény elé! Egyre nagyobb térségekre (Észak-Amerika, Közép- és Dél-Európa) terjed ki az ipari forradalom hatása. A helyhez kötött, árutermelő gazdálkodás kialakulásával gyorsabb ütemű népességnövekedés kezdődik meg. Az ipari forradalom hatására fokozódik a népességszám növekedése. Az ipari forradalom vívmányai elterjednek a fejlődő világban, ennek következményeként népességrobbanás kezdődik el. írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 16.

16 b) Az alábbi diagram külön-külön ábrázolja a fejlődő és a fejlett világ népességszámának változását. Tanulmányozza a diagramot, majd oldja meg a hozzá kapcsolódó feladatokat! népességszám y.. fő Az ábra forrása: 1. A függőleges (y) tengelyekről lemaradt az adatleolvasást lehetővé tevő pontos mértékegység. Az alábbiak közül válassza ki, és írja a megfelelő mértékegységet a diagram melletti pontozott vonalra! millió, milliárd, százmillió 2. Melyik betű jelöli a fejlett világ népességszámának változását? Hány fő élt a fejlett világban 1950-ben?... fő 4. Húzzon a diagramon egy függőleges vonalat oda, ahol a diagram igazolja az a) feladatban szereplő alábbi megállapítást! Az ipari forradalom vívmányai elterjednek a fejlődő világban, ennek következményeként népességrobbanás kezdődik el. 4 pont c) A fejlődő világban ma átlagosan 2%-os a népesség évi növekedési üteme. A világ népességének (6 790 millió fő) 85%-a él ma a fejlődő országokban. Számítsa ki, hogy hány fővel gyarapodik évente a fejlődő országok népessége! A számítást itt végezze! Gyarapodás:... fő 7 pont írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 16.

17 8. Az alábbi táblázat a megadott időpontokban a Magyar Nemzeti Bank euró árfolyamait tartalmazza. Tanulmányozza a táblázatot, és válaszoljon kérdésekre! időpont 1 euró árfolyama (Ft) március március március március március a) Március 1 5. között egy Franciaországban tartózkodó magyar állampolgár minden nap bankkártyával vásárolt. Melyik nap vásárolt a számára legkedvezőtlenebb árfolyamon? Dátum:... b) Mi történt a forinttal az euróhoz képest március 1. és 3. között? Húzza alá a megfelelőt! gyengült, erősödött 9. Az alábbi táblázat első oszlopában állításokat talál, amelyek az USA egy meghatározott körzetére vonatkoznak és egy fontos, az adott körzetre jellemző fogalmat írnak le. Döntse el, hogy melyik körzetre jellemzőek az állítások, majd írja a meghatározásban szereplő fogalmat a megfelelő körzet oszlopába! Egy fogalom csak egy körzethez írható! NYUGATI KÖRZET KÖZÉP- NYUGAT DÉLI KÖRZET 1. A XX. század elején a körzet partvidékén feltárt bányakincs, amely a petrolkémiai ipar alapja lett: 2. A körzetben a gyér városhálózat mellett leggyakoribb amerikai falusi jellegű, szórvány településtípus: 3. A főként a szubtrópusi (meleg-mérsékelt) övben fekvő körzet hagyományos textilipari növénye: 4. A körzet több millió fős nagyvárosa, amelynek közelében, a Szilícium-völgyben tömörülnek a mikroelektronika világszerte ismert központjai: 5. Szinte az egész körzetre jellemző külterjes állattartás (legelőgazdálkodás) meghatározó haszonállata: 6. Az ország éléstárának is nevezett körzet városaiban általánosan jellemző ipari ágazat: 1 írásbeli vizsga, II. összetevő 9 / május 16.

18 10. Párosítsa az országokat a rájuk jellemző meghatározásokkal! Írja a megállapítás sorszámát a megfelelő ország betűjele elé a vonalra! Nem tud minden megállapításhoz országot kapcsolni.... A) Ausztria... B) Szlovákia... C) Románia... D) Horvátország 1. Hazánkkal együtt csatlakozott az Európai Unióhoz. 2. Az országban jelentős É-D-i területi fejlettségi különbség alakult ki. 3. Idegenforgalmának legfontosabb területe Dalmácia. 4. Az ország feketekőszén-készlete európai jelentőségű. 5. Száraz kontinentális éghajlatú alföldje a kukorica- és a napraforgótermesztés fő területe. 6. Az ország energiaellátásában kiemelkedő szerepe van a vízenergiának. 4 pont 11. A térképvázlatba írt számok a hazánkban élő nagyobb lélekszámú nemzetiségek jellemző területi elhelyezkedését jelölik. Írja a térképvázlaton található számokat a megfelelő nemzetiség utáni négyzetbe! horvát: német: román: szlovák: 4 pont írásbeli vizsga, II. összetevő 10 / május 16.

19 12. Mely országokban találhatók ma az alábbi történelmi tájak? Írja a megfelelő ország nevét a táj neve után a vonalra! Felvidék:... Kárpátalja:... Vajdaság:... 3 pont 13. Olvassa el az alábbi cikkrészletet, majd oldja meg a hozzá kapcsolódó feladatokat! A szélturbinák kifejlesztése, felszerelése és üzemeltetése, a napelemek telepítése képzett szakembereknek nyújt jól fizetett állásokat. [ ]. Ezekre a területekre pedig azokat lehet átképezni, [ ] akik a válság miatt a hagyományos gazdaságban elveszítették munkájukat. A munkaerő-piaci átáramlásról becslések is születtek. A [ ] WWF franciaországi szervezetének tanulmánya szerint, ha az országban a szén-dioxidkibocsátást 2020-ig a vállalásoknak megfelelően csökkentik, akkor a megújuló erőforrások kiaknázása 316 ezer, az energiahatékonyság javítása 564 ezer új munkahelyet hoz létre. Eközben a hagyományos energiaszektorban 138 ezer, az autógyártásban 107 ezer állás veszhet oda. HVG, szeptember old. a) Sorolja fel a cikkben előforduló megújuló energiaforrásokat! b) Nevezzen meg két nyersanyagot, amelyeket a hagyományos energiaszektorban használnak fel! c) Érveljen röviden a következő állítással szemben a szövegrészlet alapján: A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében tett intézkedésekkel egyidejűleg olyan társadalmi hatásokkal is szembe kell nézniük az országoknak, mint a megnövekedő munkanélküliség pont A feladatlap-résszel elérhető összes pontszám: 75 pont írásbeli vizsga, II. összetevő 11 / május 16.

20 maximális pontszám elért pontszám I. Topográfiai ismeretek, készségek feladatsor II. Földrajzi ismeretek, képességek feladatsor Az írásbeli vizsgarész pontszáma: 100 javító tanár Dátum:... (I. Topográfiai ismeretek, készségek feladatsor II. Földrajzi ismeretek, képességek feladatsor) Az írásbeli vizsgarész pontszáma elért pontszám egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga, II. összetevő 12 / május 16.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 25. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 25. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 16. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 16. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 13. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 13. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Földrajz középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 12. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 12. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 16. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Földrajz

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Földrajz középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 21. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 21. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Földrajz

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 13. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 13. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 13. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 25. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 25., 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Földrajz középszint írásbeli

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 18. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Földrajz emelt szint írásbeli vizsga

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. október 25. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. október 25. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 25. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 19. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. október 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. október 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 16. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Földrajz

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 8. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika középszint

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. Időtartam: 45 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. Időtartam: 45 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Matematika középszint írásbeli vizsga I. összetevő

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal A versenyző kódszáma: Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 200 pont A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 6. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 6. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika középszint

Részletesebben

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 200 pont ÚTMUTATÓ A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Tisztelt Versenyző! A

Részletesebben

3. A földrajz tantárgy részletes érettségi vizsgakövetelményei és vizsgaleírása 1

3. A földrajz tantárgy részletes érettségi vizsgakövetelményei és vizsgaleírása 1 3. A földrajz tantárgy részletes érettségi vizsgakövetelményei és vizsgaleírása 1 A vizsgán a jelöltnek a földrajzi-környezeti ismeretein kívül számot kell adnia az alábbi földrajzi kompetenciák adott

Részletesebben

A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP

A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP Oktatási Hivatal A versenyző kódszáma: Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 200 pont A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÚTMUTATÓ A munka megkezdése

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 5. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Matematika középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. május 15. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben