Széder Fijitől Moszkváig

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Széder Fijitől Moszkváig"

Átírás

1 2015. április 9. כ' ניסן תשע"ה 17. évfolyam 29. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: חג הפסח Péntek esti gyertyagyújtás: Széder Fijitől Moszkváig Nincs még egy zsidó ünnep, amit olyan komoly előkészületek előznének meg, mint a peszáchot. A széder estére minden zsidó otthont padlástól a pincéig kitakarítanak: egyetlen szem kovászos étel, egy morzsányi kenyér, vagy bármi más tiltott élelmiszer, chomec, sem lehet sehol. Az utolsó morzsákat ünnepélyesen elégetik, ahogy ezt a nemzetközi chábád mozgalom központjában a New York-i Crown Heightsban található Eastern Parkway 770-es számú háza előtt is tették. A házszámáról csak 770-ként (sevenseventhy) ismert épületben egyébként is komoly munka folyt az ünnepet megelőző napokban, hiszen a zsinagógát is teljesen meg kellett tisztítani a chomectól. Ehhez átmenetileg lezárták a központi zsinagóga részt, a bútorokat eltávolították és egyenként megtisztították. A chábád mozgalom küldöttei világszerte közel 2000 helyszínen tartottak széderesteket. Ennek a hatalmas eseménysorozatnak a lebonyolításához rabbinövendékek utaztak a szélrózsa minden irányába, hogy segítsenek a távoli he- lyeken élő zsidóknak és a lubavicsi küldötteknek. Komoly felkészülés és többfordulós vizsga után 540 bócher indult útnak, hogy a világ 260 városába vigyenek peszáchi kellékeket és tartsanak széderesteket. A fiatalokat részint háláchikus tudással részint gyakorlati tanácsokkal látták el a felkészítő rabbik. Felhívták figyelmüket arra is, hogy sok zsidónak, akivel megismerkednek, ez az egyetlen lehetősége más zsidókkal való találkozásra egész évben. A világszerte fellelhető lubavicsi mozgalom életre hívója, az áldott emlékű Menáchem Mendel Schneerson rabbi, a lubavicsi Rebbe azért küldte küldötteit a világ szinte minden zugába, hogy az összes zsidóhoz eljuthasson a vallás lángja. Tanításainak szellemében egyetlen zsidó sem maradhat ki a széderből sem, (folytatás a 2. oldalon)

2 2 GUT SÁBESZ április 9. (folytatás az 1. oldalról) Széder Fijitől Moszkváig széderestet abban a börtönben, amelynek falai között chászid zsidók százai raboskodtak a kommunizmus idején, amiért a tilalmak ellenére is tovább hirdették, tanították és gyakorolták a zsidó vallást. így három rabbinövendék például azért utazott egészen a Fiji szigetekig, hogy az ott élő 15 zsidó számára megszervezzék a széderestet. Máshol ennél jóval többen ünnepeltek a lubavicsiak által szervezett közösségi szédereken. A taiwani Taipei egyik luxus szállodájában például 180-an gyűltek öszsze, hogy a helyi chábád küldöttekkel beszéljék el az egyiptomi kivonulás történetét. Míg a távoli országokban, ahol kevés zsidó él, csak egy-egy helyszínen tartottak szédert, addig más helyeken számos rendezvény volt. Így például Oroszországban összesen 500 helyen szerveztek közösségi szédert és ebből 150 Moszkvában volt! A legnagyobb rendezvényt az orosz főrabbi, Berel Lazar vezette, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök ünnepi üdvözletét is felolvasták az est során. Az oroszországi ünnepségek között volt egészen szokatlan helyszínen megrendezett is: a kétszázötven éve működő Botirkoszki börtönben is rendeztek Budapesten négy helyszínen szerveztek közösségi szédert a chábád közösségek és az EMIH. Ezeknek a szédereknek komoly hagyománya van, és a résztvevők jelentős része régi ismerősként üdvözli egymást. Három magyar nyelvű széder közöl választhattak az érdeklődők: az Óbudai zsinagógában és a Bét Menáchem Gyermekoktatási Központban mindkét este a közösség rabbijai, Köves Slomó és Oberlander Báruch vezetésével beszélték el az egyiptomi kivonulás történetét. Az Átid ifjúsági szervezet pedig idén is a Keren Or központban tartotta meg fiatalok számára fergeteges hangulatú ünnepségét. Az izraeli közösség héber nyelvű széderére az ünnep első estéjén került sor az Intercontinental szállóban.

3 2015. április 9. GUT SÁBESZ 3 Vízumkérelem, melyről csak a Rebbe tudott Velem és a Rebbével történt A zsidóság életben tartását szolgáló munka közben Szovjetoroszországban 1923-ban a Rebbe RáJác (Joszéf Jichák Shneerson, a hatodik lubavicsi rabbi, akit nevének kezdőbetűi alapján hívunk Rebbe RáJácnak, vagy Fridriker Rebbének, azaz előző Rebbének), Szimchá Gorodeckij rabbit küldte Azerbajdzsánba sliáchnak (küldöttnek). Később a Krímbe küldte, Ukrajnába. Ő meséli az alábbi történetet: Bención Viseckij rabbi köztiszteletnek örvendő pedagógus, aki az elmúlt negyven évben Kfár Chábádban élt. A nővérem, Dvonja Szimchá rabbi fiához, Mottel Gorodetzky rabbihoz ment feleségül. Amikor Izraelbe jöttünk, a nővérem Taskentben maradt. Az örömünk nem volt teljes, mert a nővérem ottragadt a vasfüggöny mögött. De még azelőtt, Reb Szimchá kijutott a Szovjetunióból, és ő is a Szentföldre érkezett, talán egy évvel előttünk, úgy 1964 végén. Egyedül jött. A felesége sajnos addigra már meghalt és ott temették el. Azt gondolta, hogy végre békéje és nyugalma lesz, de az Örökkévaló úgy tűnik másképpen akarta. Nagyon beteg lett, súlyos és elhúzó betegsége volt, ráadásul a családja nem volt vele. Igen köztiszteletben álló ember volt amúgy. Mivel a nővérem apósa volt, igen közel álltunk egymáshoz, jóbarátok voltunk. Mi magunk gondoskodtunk minden szükségletéről. Amikor sajnos kórházba került, az öcsém, Michael és én naponta kétszer vittünk neki enni. Ott ültünk mellette, és segítettünk, amit csak tudtunk. Pénteken édesapám meglátogatta Reb Szimchát, és én is vele mentem. Reb Szimchá nagyon maga alatt volt, leépülve, betegen a bajainak mintha nem akart volna vége szakadni. Mikor beléptünk a kórházi szobába, nyitva volt a szeme, és nem a szokott melankóliát láttuk rajta. Tágra nyílt szemekkel mosolygott és üdvözölt minket: Jönnek a gyerekeim! kiáltott fel. Csodálkozva néztünk rá: Honnét tudod? A Rebbe megírta nekem! Szinte extázisban mesélte el mi történt: írt a Rebbének leveleket a kórházból. Az egyikben áldást kért, azonban erre a levélre nem jött válasz. Egy idő múlva Reb Szimchá megint levelet írt, A jelek szerint nem érdemesültem rá, hogy a Rebbe áldását vagy válaszát megkapjam, melyben teljes felépülést kíván nekem. Aggódni kezdtem, hiszen a Rebbe nem felel És akkor ma levél jött a Rebbétől! Láttam a levelet. Hosszú levél volt,sokaknak elküldték. Ott voltam és saját szememmel láttam. Ez állt benne támuz 3., kedd Brooklyn, New York A chászid, az istenfélő közösségi aktivistának, Reb Szimchának. A Rebbe a végén számos sort a saját kezével írt oda. Áldással a gyors és teljes felépülésért, és jó hírekért. Az utóiratban az állt: Most kaptam meg a leveled, melyben áldásomat kérted. Nagyon meglepett, hogy azt írod, méltatlan vagy, Isten őrizzen tőle, s hogy nem kaptál választ stb., pedig a gyermekeid és a családjuk megkapták a vízumot, (folytatás a 4. oldalon)

4 4 GUT SÁBESZ április 9. (folytatás a 3. oldalról) hogy elmehessenek onnét. Van ennél jobb válasz?! Lehet jobb válasz és értékesebb válasz annál, hogy gyermekeid és az övéik megkapták a vízumot, és elhagyhatják a Szovjetuniót? Ez állt a Rebbe válaszában. Kitől kaphatta a jó hírt? Ráadásul ott volt a végén az áldás a felépüléséért. Nagyon megörültünk, hiszen jön a nővérem, jön a családom lehet-e ennél valami jobb? Sokáig ott ültünk vele, és mikor búcsút mondtunk, mindannyian nagyon jó hangulatban váltunk el. Hála az Örökkévalónak, jönnek a gyerekek! Néhány héttel később Bención és a családja látogatást tettek New Yorkban. Izraelbe visszatértükkor, két hónappal a Rebbének Gorodetzky rabbihoz írt levele után, meglepetés várta őket a Ben Gurion repülőtéren: Mottel Gorodetzky! Azután találkozott velünk, hogy megérkezet Izraelbe. Megmutatta nekik a levelet, amit Reb Szimchá kapott a Rebbétől. Ellenőrizték, hogy mikor kapták az értesítést a vízumról, kiderült, hogy azt csak tíz nappal később kapták meg, miután Reb Szimchával közölték itt a dolgot. Azaz ki tudhatott az indulásukról? Az útlevélhatóság, a taskenti KGB, és persze a Rebbe. A JEM által közzétett My Encounter sorozatból, Youtube: A lubavicsi Rebbe csatorna Mázl tov! Új taggal bővült az Óbudai közösség Mázl tov a Klein családnak fiuk, Tamás bár micvája alkalmából! Az ünnepségre peszách félünnepén került sor az Óbudai Zsinagógában. Gratulálunk az ünnepeltnek és a szülőknek, Klein Péternek és Dórának, kívánjuk, hogy vezessék gyermeküket továbbra is a zsidóság útján, és neveljék fel Tóra tanulásra, jócselekedetekre és zsidó esküvőre!

5 2015. április 9. GUT SÁBESZ 5 ד סב Bét Menachem Héber-Magyar Két tannyelvű Általános Iskola BEIRATKOZÁS Tisztelt Szülők! Értesítjük az érintett szülőket, hogy a 2015/2016. tanévre történő általános iskolai beíratásokra az alábbi időpontokban kerül sor: A beiratkozás időpontja: április 16. csütörtök 8-16 óráig április 17. péntek 8-15 óráig A beiratkozás helye: Bét Menachem Héber-Magyar Két tannyelvű Általános Iskola, Óvoda, Bölcsőde, 1074 Budapest, Dohány utca Intézményegység vezetői iroda (2. emelet) A beiratkozáskor be kell mutatni: 1./ A gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót (amennyiben van, születési anyakönyvi kivonatot) és lakcímet igazoló hatósági igazolványt. 2./ Külföldi állampolgár esetén: - tartózkodási engedélyt - vagy 3 hónapnál hosszabb vízumot, - vagy munkavállalási engedélyt, - vagy EU tagságot igazoló okiratot. 3./ Az óvoda által kiállított óvodai szakvélemény eredeti példányát. A beiratkozás alkalmával egy adatlap kitöltésére is sor fog kerülni, ezért kérjük, hozzák magukkal irataikat (személyi igazolvány vagy útlevél, lakcímkártya, gyermek TAJ kártyája). Szeretettel várunk mindenkit! Oberlander Batsheva igazgató Zámbó Kálmánné intézményegység-vezető

6 6 GUT SÁBESZ április 9. Peszách utolsó két napja Április 9-én csütörtökön, a nap folyamán Éruv Távsilint készítünk, hogy főzhessünk az ünnep napjain az ünnep után következő szombatra: Még az ünnep előtt félreteszünk szombatra az elkészített ételek közül egy maceszt, egy adag húst vagy halat vagy tojást, és így, mivel már az ünnep előtt elkezdtünk a szombatra készülni, az ünnepen folytathatjuk (Sámuel imája 342. old.). A félretett ételt szombat délután esszük meg. Április 9-én, csütörtök este ünnepi gyertyagyújtás sehechejánu áldás nélkül (Naptár 6. old.). Félünnepi délutáni ima, ünnepi esti ima. Álénu (Záróima 185. old.) előtt Szfirát háomer (Omerszámlálás old.). Ünnepi kidus, sehechejánu áldás nélkül ( old.) A Sás-tenger kettéválasztásának emlékére a csoda évfordulóján, ezen az estén, a chászidok ébren maradnak egész éjjel. Április 10-én, pénteken, Peszách hetedik napján ünnepi imarend. Askenáz közösségekben a reggeli ima részeként rendszeresen elmondott Tenger dalát, Oz jásir ( Akkor énekelték old.) ez alkalommal a közösség az előimádkozóval versenként felváltva, hangosan énekli. A Zsidó imakönyv 228. oldalán, a héber oldalról sajtóhiba miatt hiányzik a Könyörület tizenhárom tulajdonsága. A 71. oldal alapján pótolható. Tóraolvasás két Tórából (öt plusz egy embert hívnak fel), és Háftárák (lásd fent). A Muszáf Ámidá ismétlésében Düchenolás (papi áldás old., részletesen lásd Naptár 78. old.). Április 10-én péntek este köszönt be Peszách utolsó napja. Szombati és ünnepi gyertyagyújtás sehechejánu áldás nélkül (Naptár 6. old.). Még napnyugta előtt (19:08 körül), és csak égő lángról gyújtunk. Askenáz közösségekben a szombatfogadást szokásos módon, Löchu nöránönával ( Hadd örvendezzünk 166. old.) kezdik és a Löchá dodi-ból kihagyják a Hitnáári ( Fel a porból! 170. old.) bekezdést. Chászid közösségekben az ünnep miatt a szombatfogadást Mizmor lödávid-nál ( Dávid zsoltára 168. old.) kezdik. Péntek esti ünnepi ima szombati betoldásokkal. Askenáz közösségekben sem mondják a Máárávit költeményeket, amelyet sok közösségben máskor szoktak mondani és a Báme mádlikin Misna-fejezetet sem. Otthon a szombat tiszteletére mondott Sálom Áléchem (Angyalok köszöntése) kezdetű részt ( old.) egészen a kidusig halkan mondjuk. Ünnepi kidus ( old.) szombati betoldásokkal. Április 11-én szombaton Peszách utolsó napja. Ünnepi imarend szombati betoldásokkal. Askenáz közösségben szokás a Tóra-olvasás előtt, Salamon király Sir hásirim (Énekek éneke) könyvét olvasni. A Zsidó imakönyv 228. oldalán, a héber oldalról sajtóhiba miatt hiányzik a Könyörület tizenhárom tulajdonsága. A 71. oldal alapján pótolható. Tóraolvasás két Tórából, és Háftárák (lásd fent). Tóra-olvasás után Jizkor (Mázkir) ima elhunytjaink emlékére (349. old.). A Mázkirról és a mondandó imáról lásd részletesen Naptár 153. old. Az a szokás, hogy erre az imára csak az marad a zsinagógában, akinek valamelyik szülője már nincs az élők sorában. A Muszáf Ámidá ismétlésében Düchenolás (papi áldás old., részletesen lásd Naptár 78. old.). Délután elfogyasztjuk a szerdán eltett éruv távsilin ételt. Chászid szokás ezen a délutánon az ünnepi Minchá ima után úgynevezett messiási

7 2015. április 9. GUT SÁBESZ 7 lakomát szöudát mosiáchot tartani, mivel a megváltás nagy ünnepének végén, Peszách utolsó napján, már fénylik a Messiás sugara, és érezhető a közeledő végleges megváltás. Ezen az étkezésen szokás négy pohár bort inni. Este hétköznapi esti ima az Ámidában az Átá chonántánu ( Te ajándékoztad 145. old.) betoldással. Álénu (Záróima 185. old.) előtt Szfirát háomer (Omerszámlálás old.). Hávdálá (Szombat és ünnepbúcsúztató old.) borral, fűszerrel (bszámim) és gyertyával (nér). Április 12-én, vasárnap Iszru chág, az ünnep másnapja. Nem mondunk Táchánunt egészen Niszán hó végéig, április 19-ig. Április 17-én, pénteken este, és 18- án, szombaton: Peszách és Sávuot között askenáz szokás péntek este a Löchá dodit hagyományos gyászdallammal énekelni, és minden szombaton elmondani az Áv háráchámimot ( Az Irgalom Atyja 238. old.). Izraelben az előző szombaton már nem volt ünnep, így ott már akkor a hetiszakaszt olvasták, amit Izraelen kívül csak ezen a héten olvasnak. Az eltérés összesen 6 héten keresztül áll fenn, amíg Izraelen kívül ijár 27-én (május 16.) két hetiszakaszt olvasunk, Behárt és Bechukotájt, amit Izraelben külön, két szombaton olvasnak. Muszáf előtt újhold-hirdetés ( old.). A chászidok nem mondják az Áv háráchámimot ( Az Irgalom Atyja ) ezen a szombaton. A délutáni Minchá imában a Cidkátchá cedek ( Az igazad 279. old.) elmarad. Peszách végétől Ros Hásánáig szokás minden szombat délután a Pirke ávot (Az atyák tanításai) egy-egy fejezetét tanulmányozni. A hat fejezet befejezése után mindig újrakezdjük. Pirke ávot első fejezet ( old.). Nyár, Balaton, Alef Kids Idén nyáron is Alef Kids tábor Badacsonytomajban! A festői környezetben található, saját stranddal és úszómedencével felszerelt üdülőben egy hét fergeteges kaland vár a gyerekekre. Minden eddiginél izgalmasabb programokkal és életre szóló élményekkel vár minden gyereket az Alef Kids nyári tábora! Az üdülőben glatt kóser konyha működik, amely biztosítja a táborozók teljes ellátását. Időpont: augusztus Helyszín: Badacsonytomaj Jelentkezés és további információ: alefkids@gmail.com Devorah Hurwitz: Szilánk Zsuzsa: Jelentkezési határidő: április 30.

8 8 GUT SÁBESZ április 9. Új interaktív kiállítás Szegeden A hazai zsidóság történetének legizgalmasabb részleteit mutatja be a vándorkiállítás. sokat. A Civil Alap 2014 támogatásával létrejövő vándorkiállítás első alkalommal a Budapesten, az ELTE BTK-n volt megtekinthető idén januárban, most pedig több héten keresztül lesz látható a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. A megnyitón a kiállítást szervező EMIH képviseletében dr. Bőhm András, a hitközség elnökhelyettese elmondta: Köszönöm a Szegedi Tudományegyetemnek, hogy az ELTE után ők is örömmel fogadták be kiállításunkat. Az előítéletek általában az ismeretek hiányából táplálkoznak. Ezért is tartom elengedhetet- A Szegedi Tudományegyetemre érkezett a TudáShalom, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyetemi vándorkiállítása. Dr. Bőhm András, a szervezet elnökhelyettese a megnyitón kifejtette: az előítéletek az ismerethiányból táplálkoznak, ezért is fontos véleménye szerint, hogy a látogatók a kiállítás keretében megismerkedhetnek a zsidó hagyományokkal, szokásokkal, ünnepekkel és kiemelkedő zsidó származású honfitársaink eredményeivel is a múltszázadból. A kiállítás szegedi megnyitóján részt vett Dr. Lednitzky András, Izrael tiszteletbeli konzulja, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, illetve Prof. Dr. Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja. Mit és pontosan hogyan ünnepelnek a zsidók hanuka alkalmával? Hogyan lett Richter Gedeon egy egyszerű gyógyszerészből Európa egyik leginnovatívabb gyógyszergyártója? Mely magyar zsidóknak köszönhető a legtöbb találmány? A fenti kérdésekre is választ kaphatunk, és többek között megismerhetjük például Salamon Béla színész és komikus történetét, aki az életkorára vonatkozó kérdésére a nyilasoknak adott frappáns válaszával nem csak a saját, de feltehetően a Pozsonyi úti gettóház lakóinak életét is megmentette 70 évvel ezelőtt 1. A TudáShalom ilyen, és ehhez hasonló történetekkel, kérdések interaktív megválaszolásával kívánja lebontatni az előítéleteket. A kiállítást életre hívó EMIH szerint a közbeszédben nemcsak a holokauszt borzalmairól és a felelősség kérdéséről, hanem a háború előtti pezsgő életről is érdemes és kell beszélni. A tárlat részben erre a békés-boldog időszakra, részben pedig a jelenre fókuszál: a múlt büszkeségeit ugyanúgy bemutatja, mint a ma is virágzó zsidó közösségeket, vagy a sok ezer éves ünnepeket és szoká- 1 A nyilasok megkérdezték minden lakónak az életkorát, miután kiterelték őket az udvarra. Salamon Béla a következőket válaszolta a kérdésre: Hatvan leszek a nyáron. Tessék mondani nyilas úr, leszek én hatvan a nyáron? Ezt követően a feszült szituáció meglepő módon nevetésbe fulladt, és nem bántották a nyilasok a lakókat.

9 2015. április 9. GUT SÁBESZ 9 lennek, hogy a holokauszt hetvenedik évfordulójához kötődően, többek között a mostani kiállításunkkal, minden eddiginél aktívabb szerepet vállaljunk abban, hogy nem zsidó honfitársaink is megismerhessék a zsidó hagyományokat, ünnepeket és a kiemelkedő zsidó származású művészeket, tudósokat, írókat. Közös a történetünk, és a holokauszt által okozott fájdalom dacára, a mai nap egy újabb bizonyíték arra, hogy van jövője a magyar zsidóknak Magyarországon. Mi, magyar zsidók, ahogy a nagy elődök, továbbra is azon dolgozunk, hogy mindannyiunk Magyarországát tegyük egy még szerethetőbb, még nyitottabb, még sokszínűbb országgá. Ha feltennék nekem a kérdést, mit adtak nekünk a zsidók, és egy szóval kéne válaszolnom, azt mondanám: tudáshalmot. Egy nagy halom tudást. Így volt a múltban, és így lesz a jövőben is. A megnyitón elhangzott felszólalásában Dr. Lednitzky András, Izrael tiszteletbeli konzulja, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, illetve Prof. Dr. Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja is üdvözölte a kezdeményezést. A kiállítás érdekessége, hogy az interaktív felületek mellett egy rabbi is végig a helyszínen tartózkodik, akinek a zsidóságot, a hitéletet, a szokásokat érintő általánosabb, vagy akár különleges kérdéseket is feltehetnek a kiállítás megtekintői. A TudáShalom azoknak szól, akik semmit nem tudnak a zsidó vallásról, hagyományokról, illetve azoknak is, akik úgy hiszik, hogy mindent. Azoknak, akik nem sejtik, mi mindent köszönhet Magyarország zsidó származású honfitársainak, és azoknak, akik még a dalai lámáról is tudni vélik, hogy anyai ágon askenázi felmenői vannak. A kiállítás április végéig megtekinthető hétköznapokon 10:00 és 16:00 között a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. EMIH: Technikai szám: 1287 Chabad Lubavics Nevelési és Oktatási Egyesület Adószám:

10 10 GUT SÁBESZ április 9. ráckevei hétvége A Talmud Kék Duna Wellness Hotel**** (Ráckeve, Dömsödi út 1.) Idõpont: május Sábbáton Hétvégi szeminárium a dunaparton Ha egy igazi Sábesz keretében emlékezetes hétvégét szeretnél kellemes környezetben, jó társaságban, családias hangulatban eltölteni, akkor Ráckeve a legjobb választás. A négycsillagos wellness hotel, a felejthetetlen sábáti hangulat, az érdekes előadások és gyerekprogramok egyszerre adnak kikapcsolódást testnek és léleknek. Előadásainkból: A Tóra értelmezésének 13 logikai szabálya Hogyan néz ki egy talmudi oldal Antiszemita vádak a Talmud ellen A Talmud és az internet Egy arámi nyelvóra A hamis Jeruzsálemi Talmud története Hanuka a Talmudban 3 érdekes talmudi történet Jézus a Talmudban Tanuld meg a Rási betűket! Híres talmud-iskolák Magyarországon Gyakorlati témák: Nida: a harmonikus házasélet titka Mi az a mukce? Pénz és jövedelem szombaton Szokások a temetésen és a temetőben Az adakozás törvényei Részvételi díj: Ft felnőtteknek, Ft diákoknak, 6 éves korig ingyenes (az ár péntektől vasárnapig értendő) TÉGED IS SZERETETTEL VÁRUNK! További információ és jelentkezés a telefonszámon vagy a posta@zsido.com címen.

11 2015. április 9. GUT SÁBESZ 11 Szöudát Másiách A Messiás ünnepi lakomája Peszách utolsó napján, szombaton, Minchá után chászidok a Messiás-i ünnepi étkezést tartanak. Ez a hagyomány a Báál Sém Tovtól származik. Azt szokta mondani, hogy ezen a napon tündöklik fel a Messiás fénye. Ez már az aznapi Háfátárában is fellelhető, hiszen végig a Messiásról szól (Jesájá 10:32 12:6.). Vasvári Pál utcai zsinagóga: Április 11. szombat 18:00 Minchá délutáni ima 18:15 Szöudát másiách 20:30 Esti ima, hávdálá Óbudai zsinagóga: Április 11. szombat 19:00 Minchá délutáni ima 19:15 Szöudát másiách 20:25 Esti ima, hávdálá Lubavicsi chászidok ilyenkor is négy pohár bort isznak a Széder négy poharával párhuzamosan. Miért pont a Peszách-ünnep utolsó napján van ez? A lubavicsi rebbe erről a következőt magyarázza: 1. Tudjuk, hogy a megváltás fogalma csak az Egyiptomból való kivonulás óta létezik, mivel ekkor nyílt meg az eljövendő megváltás csatornája. Mivel az isteni energia földre áramlása mindenegyes Peszách-ünnepen újra és újra felerősödik ugyanúgy mint történt ez a Kivonuláskor, ahogy a Talmud mondja Niszán hónapban volt [az első] megváltás, és Niszán hónapban lesz a [Messiási] megváltás". Nyilvánvaló, hogy minden egyes Peszách-ünnepen a Messiás ragyogása, kisugárzása is újra és újra felfénylik. És mivel az isteni energia az áramlás végpontjánál a legintenzívebb, ezért a Messiás fénye is a Peszách-ünnep legutolsó napján, a nap vége felé ragyog a legfényesebben. 2. A bekövetkező megváltást előrevetítő reveláció azért esik a Peszách-ünnep utolsó napjára, mert ez olyan nap Jom Tov Séni sel Gálujot, melyet csak a diaszpórában csatolnak a zarándok ünnepekhez. E napok lényege, hogy a diaszpórában és a szétszóratásban, a zsidó nép lehetőséget kap arra, hogy egy közönséges hétköznapot ünnepé, szent nappá változtasson. A Peszách-ünnep esetében ez azt jelenti, hogy ezt a napot a szabadság és a megváltás ünnepévé alakítjuk. A megváltás lényege pedig éppen az átalakítás folyamatában rejlik a száműzetés megváltoztatása megváltássá, hogy ezáltal a teremtés legalsóbb szintjén is felfedhessük az Örökkévalót. Kibõvült választék a Judaika boltban Megújult a Keren Or központ-ban található Judaika bolt kínálata. Zsidó kegytárgyak, használati tárgyak, ékszerek és játékok is megtalálhatóak az új üzlethelyiségben. Minden eddiginél szélesebb választékkal várják a vevõket a Budapest, Károly körút 20.-ban található üzletben.

12 12 GUT SÁBESZ április 9. Csatlakozz hozzánk, légy hittan oktató! Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség hittan oktatói képzést hirdet. Várjuk mindazok jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek magukban, hogy részt vegyenek az állami iskolákban zajló hittan oktatási programunkban. Az képzés során a legkülönbözőbb szakemberek készítik fel a leendő oktatókat a munkájukra. Ennek keretében a közösségi rabbijaitól megtanulják a tananyag alapját képző vallási ismereteket, kommunikációs és mentálhigiénés képzésen vesznek részt, pedagógia és tanítás módszertani alapismeretekre tesznek szert, valamint áttekintik a különböző korosztályok számára összeállított tanmenetet. A hittan oktatók a következő tanév során Budapest különböző általános iskoláiban vesznek részt az oktatásban. A képzés időpontja: május 14-június 18, csütörtök óráig A képzés színhelye: Keren Or Központ, Károly krt. 20. Jelentkezés és további információ a hittan@zsido.com címen, vagy a os telefonszámon. Heti programajánló Vasvári Pál utcai Zsinagóga Imaidõk Óbudai Zsinagóga Április 10. (péntek) 9.15 óra, ünnepi reggeli ima 19:00 óra, Kábálát sábát és ünnepi ima Április 11. (szombat) 9.15 óra ünnepi ima, Mázkir 11 óra Április 10. (péntek) óra ünnepi reggeli ima, Kabbalat sabat és ünnepi ima; Április 11. (szombat) óra ünnepi és szombati ima, Mázkir óra Gut Sábesz Megjelenik hetente Kiadja a Chabad-Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület Published weekly by Chabad-Lubavitch The Jewish Heritage Center of Hungary 1052 Budapest, Károly körút. 20. Telefon: (361) www. zsido.com info@zsido.com Felelõs kiadó: Oberlander Báruch rabbi Szerkesztõ: Golubovics Martina Nyomdai elõkészítés: Juhász Valéria ISSN A kiadvány szent szövegek részleteit és magyarázatait tartalmazza. Kérjük, ne dobja el! Megjelenik Shlomo Michelashvili támogatásával.

SÁBESZ. Peszách a parkban

SÁBESZ. Peszách a parkban 2015. április 3. י"ד ניסן תשע"ה 17. évfolyam 28. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 18.58 חג הפסח Gyertyagyújtás a második este: 20.05 Peszách

Részletesebben

2016. április 14. (csütörtök) óra között április 15. (péntek) óra között

2016. április 14. (csütörtök) óra között április 15. (péntek) óra között Tisztelt Szülők! Az általános iskolai beiratkozásról az alábbi tájékoztatást nyújtjuk: Időpont: 2016. április 14. (csütörtök) 8.00-19.00 óra között 2016. április 15. (péntek) 8.00-19.00 óra között Helyszín:

Részletesebben

TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK

TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK Templomunk-iskolánk nevelési helyszíne Nagy előnye iskolánknak, hogy földrajzilag is közel áll hozzánk fenntartó gyülekezetünk temploma. Hagyományosan minden tanévet itt kezdünk,

Részletesebben

Óvodai beíratás. 2013 évben betölti az 5. életévét és még nem járt óvodába

Óvodai beíratás. 2013 évben betölti az 5. életévét és még nem járt óvodába Óvodai beíratás Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy az óvodai beíratás a zilizi Napközi Otthonos Óvodába a 2013/2014. évi nevelési évre 2013. április 23.- tól május 17.-ig naponta 00 00 8-11 óra között

Részletesebben

Budai ófár. Háztáji Hírek. pítvány igazgatója, akivel elbeszélgettünk az alapítvány munkájáról.

Budai ófár. Háztáji Hírek. pítvány igazgatója, akivel elbeszélgettünk az alapítvány munkájáról. Budai ófár 2014. május KÉRJÜK, TÁMOGASSA ADÓJA 1%VAL A FRANKEL ZSINAGÓGA ALAPÍTVÁNYT! ADÓSZÁM: 18114878-1-41 MAZSIHISZ TECHNIKAI SZÁMA: 0358 KÖSZÖNJÜK! Nagy örömünkre szolgált, hogy az idén is több, mint

Részletesebben

bibliai felfedező B12 1. történet: József és az angyal Bibliaismereti Feladatlap

bibliai felfedező B12 1. történet: József és az angyal Bibliaismereti Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. történet: József és az angyal Olvasd el: Máté

Részletesebben

Beiskolázási tájékoztató 2019/2020. TANÉV

Beiskolázási tájékoztató 2019/2020. TANÉV Beiskolázási tájékoztató 2019/2020. TANÉV Információk az iskoláról 8 osztályos általános iskola 8 osztály ~190 tanuló 16 pedagógus Az épület akadálymentesítve Célunk hogy, a hozzánk érkező gyerekek megtanulják,

Részletesebben

iskolai naptár 2019/20 tanév

iskolai naptár 2019/20 tanév iskolai naptár 2019/20 tanév Adatlap Név:... Osztály:... Cím:......... Telefonszám:... E-mail:... Diákigazolvány-szám:... TAJ-szám:... Édesanyja neve:... Telefonszáma:... Édesapja neve:... Telefonszáma:...

Részletesebben

EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK

EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK Egységes viselet Iskolánkban a nagyobb ünnepségeken ünnepi egyenruha viselete kötelező mind a pedagógusok, mind a tanulók számára. A hölgyek kalotaszegi

Részletesebben

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni.

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Olvasd el: Lukács

Részletesebben

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e!

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e! JELENTKEZÉSI LAP JELENTKEZÉS: A FENTI POSTACÍMEN VAGY SZEMÉLYES LEADÁSSAL JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. FEBRUÁR 16. Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész

Részletesebben

A zsidóságban nincs elveszett ügy!

A zsidóságban nincs elveszett ügy! 2015. május 8. י"ט אייר תשע"ה 17. évfolyam 33. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.46 פרשת אמור Szombat kimenetele: 21.00 A zsidóságban

Részletesebben

MÁJUSI ELÕZETES Május 1. Majális a Sárostói Sportpályán tervezett program

MÁJUSI ELÕZETES Május 1. Majális a Sárostói Sportpályán tervezett program ÁPRILIS 1-3. (csütörtök-szombat) III. Bihar-Bihor Amatõr Diákszínjátszó Fesztivál színházterme ÁPRILIS 8. (csütörtök) 17 óra A GOBLEIN kör gyûlést tart Szõllõsi Imréné vezetésével Munkákat lehet hozni

Részletesebben

Beíratás a 2016/2017. tanévre

Beíratás a 2016/2017. tanévre Beíratás a 2016/2017. tanévre A tanköteles korba lépő gyermekek beíratásának ideje a Budapest Főváros Kormányhivatala által meghatározottak szerint. A beíratáskor be kell mutatni: - a szülő, törvényes

Részletesebben

2016/2017 tanév rendje

2016/2017 tanév rendje 2016/2017 tanév rendje 2016/2017. tanév rendjéről a 12/2016. EMMI rendelete alapján 2016. augusztus 23. kedd Gólyatáboros szülői értekezlet 2016. augusztus 24-26. sz - cs - p Gólyatábor - Révfülöp 2016.

Részletesebben

Tisztelt Szülők! A 2017/2018-as nevelési évre a beiratkozás időpontja május 4-5. (csütörtök - péntek)

Tisztelt Szülők! A 2017/2018-as nevelési évre a beiratkozás időpontja május 4-5. (csütörtök - péntek) Tisztelt Szülők! A 2017/2018-as nevelési évre a beiratkozás időpontja 2017. május 4-5. (csütörtök - péntek) A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. jáig a harmadik életévét betölti, a nevelési

Részletesebben

A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei

A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei 2015. április 24. ה' אייר תשע"ה 17. évfolyam 31. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.27 פרשת תזריע-מצורע Szombat kimenetele: 20.37 A színfalak

Részletesebben

A Fák újéve: tu bisvát

A Fák újéve: tu bisvát Svát ; míg a hónap tizenötödike azaz bisvát tu bisvát =, melyből a svát ban jelentéss ert Izraelben e A naptól fák újéve számítják ( a gyümölcstermő ros hásáná leilánot fák tizedével kapcsolatos előírásokat

Részletesebben

Napelemek a Dohány utcában

Napelemek a Dohány utcában 2015. május 1. י"ב אייר תשע"ה 17. évfolyam 32. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.27 פרשת אחרי-קדושים Szombat kimenetele: 20.37 Napelemek

Részletesebben

ÉRDI TANKERÜLET FELHÍVÁS. a tankötelessé váló gyermekek iskolai beiratkozására

ÉRDI TANKERÜLET FELHÍVÁS. a tankötelessé váló gyermekek iskolai beiratkozására FELHÍVÁS a tankötelessé váló gyermekek iskolai beiratkozására A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 45. (1) bekezdése értelmében Magyarországon minden gyermek köteles az intézményes nevelés-oktatásban

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év

KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év KÖZZÉTÉTELI LISTA 2016-2017. nevelési év A nemzeti köznevelésről szóló törvény és annak végrehajtásáról rendelkező 229/2012. (VIII.28.) kormányrendelet alapján. Az óvoda megnevezése Székkutasi Líbor Ilona

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Michael Ben-Menachem. Miki

Michael Ben-Menachem. Miki Michael Ben-Menachem Miki Michael Ben-Menachem Miki Orosházától az Északi-tengerig Regényélet Háttér Kiadó Budapest Alapítva 1987-ben Michael Ben-Menachem, 2010 Háttér Kiadó, 2010 Szerkesztette Benedek

Részletesebben

ב"ה. Éves jelentés 2011

בה. Éves jelentés 2011 Bét Sálom Éves jelentés 2011 A Bét Sálom Zsinagóga Budapest egyik leggyorsabban növekvő zsidó közössége, ahol minden generáció számára biztosított a zsidó vallás, tradíció és kultúra megismerése, valamint

Részletesebben

Tisztelt Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete!

Tisztelt Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete! Tisztelt Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete! Kérem, engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam szállodánk a Két Korona Wellness Hotel ajánlatait. Szállodánk Balatonszárszón az egyik legkedveltebb üdülőövezetben

Részletesebben

Tisztelt Szakszervezeti Tag!

Tisztelt Szakszervezeti Tag! Tisztelt Szakszervezeti Tag! Kérem, engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam szállodánk a Két Korona Wellness Hotel ajánlatait. Szállodánk Balatonszárszón az egyik legkedveltebb üdülőövezetben található.

Részletesebben

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

Részletesebben

Az egyén méltósága szent és sérthetetlen

Az egyén méltósága szent és sérthetetlen Bét Orim Hírlevél XI. évfolyam 2. szám www.betorim.hu 2015. február Az egyén méltósága szent és sérthetetlen A német alkotmány első s legfontosabb kitétele az, hogy az egyén méltósága szent és sérthetetlen.

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év. Az óvoda címe, elérhetősége 6821 Székkutas, Murgács Kálmán u. 20. Telefon: 06-30/

KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év. Az óvoda címe, elérhetősége 6821 Székkutas, Murgács Kálmán u. 20. Telefon: 06-30/ KÖZZÉTÉTELI LISTA 2017-2018. nevelési év A nemzeti köznevelésről szóló törvény és annak végrehajtásáról rendelkező 229/2012. (VIII.28.) kormányrendelet alapján. Az óvoda megnevezése Székkutasi Líbor Ilona

Részletesebben

XV. évfolyam - 3. szám Kezdetben sok érdeklődő volt, de sajnos csak érdeklődtek. Többen mondják ma is, hogy szeretnének jönni néptánc oktatásra. Erre én mindig felteszem a kérdést az órákon: Itt vannak,

Részletesebben

Három égi lovag Ó, ti Istentől származó égi lovagok az úrnak mennyi szépet adtatok, a művész lelketektől megremegtek a csillagok súlyos szárnyú képzeletem bennetek az égen ás, mint őrült égi vadász a művészettek

Részletesebben

Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos

Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos Bevezetés Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos élményem eredményeként született. Nem egy olyan személy túlfûtött képzeletének vagy ábrándozásának terméke, aki valami jobb után vágyódik,

Részletesebben

2018/2019. tanév rendjéről a 14/2018. EMMI rendelete alapján augusztus 27 hétfő 15:30 Gólyatáboros szülői értekezlet

2018/2019. tanév rendjéről a 14/2018. EMMI rendelete alapján augusztus 27 hétfő 15:30 Gólyatáboros szülői értekezlet 2018/2019. tanév rendjéről a 14/2018. EMMI rendelete alapján 2018. augusztus 27 hétfő 15:30 Gólyatáboros szülői értekezlet 2018. augusztus 24-28. péntek ½ 9:00 15:00 hétfő ½ 9:00 15:00 kedd ½ 9 10:00 13:00

Részletesebben

Eötvös József Általános Iskola 1131 Budapest, Futár u. 18.

Eötvös József Általános Iskola 1131 Budapest, Futár u. 18. Eötvös József Általános Iskola 1131 Budapest, Futár u. 18. Jó tanárnak nevezhetjük azt az embert, aki tanítványait arra bátorítja, hogy saját fejükkel gondolkozzanak! Confucius 2017/2018 Iskolánkban a

Részletesebben

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Keller Jakab 1860-as évek 1944 Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944 Kohn Mihály 1876 1944 Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Krisztus és a mózesi törvény

Krisztus és a mózesi törvény április 5 11. Krisztus és a mózesi törvény SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 2Mózes 13:2, 12; 5Mózes 22:23-24; Máté 17:24-27; Lukács 2:21-24, 41-52; János 8:1-11 Mert ha hinnétek Mózesnek, nékem is

Részletesebben

Szeptember szeptember 2. hétfő 8:00 Első tanítási nap rendelet szerint gimnázium, szakgimnázium és szakközépiskola 1/9.

Szeptember szeptember 2. hétfő 8:00 Első tanítási nap rendelet szerint gimnázium, szakgimnázium és szakközépiskola 1/9. Augusztus 2019/2020. tanév rendjéről a 11/2019. EMMI rendelete alapján 2019. augusztus 26. hétfő 16:00 Gólyatáboros szülői értekezlet 2019. augusztus 26-29. hétfő ½ 9:00 15:00 kedd ½ 9:00 15:00 szerda

Részletesebben

A 2012/2013. tanév fontos időpontjai (a tanév helyi rendje)

A 2012/2013. tanév fontos időpontjai (a tanév helyi rendje) IDŐPONTOK 2012. augusztus 21. kedd 9 00 Alakuló értekezlet 2012. augusztus 22-24. szerda-péntek Gólyatábor ESEMÉNYEK MEGNEVEZÉSE 2012. augusztus 24. péntek 9 00 Konzultáció (javító- és osztályozó vizsgás

Részletesebben

Eötvös József Általános Iskola 1131 Budapest, Futár u. 18.

Eötvös József Általános Iskola 1131 Budapest, Futár u. 18. Eötvös József Általános Iskola 1131 Budapest, Futár u. 18. Jó tanárnak nevezhetjük azt az embert, aki tanítványait arra bátorítja, hogy saját fejükkel gondolkozzanak! Confucius 2019/2020 Iskolánkban a

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Kohn Manó 1857 1944. Interjúalany. Nyitrai Lászlóné (szül.sövény /Spitzer/ Judit) 1924. Gyermekek. Nyitrai István 1947

Családfa. Anyai nagyapa. Kohn Manó 1857 1944. Interjúalany. Nyitrai Lászlóné (szül.sövény /Spitzer/ Judit) 1924. Gyermekek. Nyitrai István 1947 Családfa Anyai nagyanya Apai nagyapa Spitzer Jakab? 1922 Apai nagyanya Spitzer Jakabné (szül. Rózsay Gizella)?? Anyai nagyapa Kohn Manó 1857 1944 Kohn Manóné (szül. Hirsch Flóra)?? Kohn Manóné (szül. Wurn

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők!

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők! Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. /: (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu OM: 032351 Előzetes információk a beiratkozásról

Részletesebben

A 2016/2017. tanévben a tanítási év első tanítási napja szeptember 1. (csütörtök) és utolsó tanítási napja június 15. (csütörtök).

A 2016/2017. tanévben a tanítási év első tanítási napja szeptember 1. (csütörtök) és utolsó tanítási napja június 15. (csütörtök). A 2016/2017. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2016. szeptember 1. (csütörtök) és utolsó tanítási napja 2017. június 15. (csütörtök). A tanítási napok száma száznyolcvankettő nap. A tanítási év

Részletesebben

2017/2018. tanév rendjéről a 14/2017. EMMI rendelete alapján augusztus 31. csütörtök Tanévnyitó értekezlet tanároknak

2017/2018. tanév rendjéről a 14/2017. EMMI rendelete alapján augusztus 31. csütörtök Tanévnyitó értekezlet tanároknak 2017/2018. tanév rendjéről a 14/2017. EMMI rendelete alapján 2017. augusztus 24. csütörtök Gólyatáboros szülői értekezlet 2017. augusztus 28-30. h - k - sz Gólyatábor - Balatonrendes 2017. augusztus 24-28..

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Tájékoztató a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Kedves leendő első osztályosok, Tisztelt Szülők! Hamarosan első osztályba kell íratniuk

Részletesebben

Családfa. Eisdorfer Róza (szül.?) 1860-as évek Név ismeretlen 1860-as évek Eisdorfer Kaszke 1850-es évek 1942

Családfa. Eisdorfer Róza (szül.?) 1860-as évek Név ismeretlen 1860-as évek Eisdorfer Kaszke 1850-es évek 1942 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Stern Nuhim 1860-as évek 1940 Név ismeretlen 1860-as évek 1939 Eisdorfer Kaszke 1850-es évek 1942 Eisdorfer Róza (szül.?) 1860-as évek 1942

Részletesebben

K I V O N A T. Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének március 25-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének március 25-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből K I V O N A T Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. március 25-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Napfény Óvodában és a Hétszínvirág

Részletesebben

Sokszínű húsvét Sokszínű tár

Sokszínű húsvét Sokszínű tár 2012/04/02-2012/06/15 [1] Mini tárlatunkon ezúttal a húsvét sokszínűségéhez kapcsolódva mutatunk be néhány dokumentumot a sokszínű Plakát- és Kisnyomtatványtár anyagából szemezgetve, és kívánunk minden

Részletesebben

BESZÁMOLÓ GÖDÖLLŐI MÚZEUMI ÉJ

BESZÁMOLÓ GÖDÖLLŐI MÚZEUMI ÉJ BESZÁMOLÓ GÖDÖLLŐI MÚZEUMI ÉJ Évek óta hagyomány, hogy Gödöllő városa a Múzeumok Éjszakája programot városi összefogásban valósítja meg.tehát nemcsak a múzeumok (Gödöllői Városi Múzeum, Gödöllői Királyi

Részletesebben

egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F REFoRMÁTuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK Egyházi búcsú szentmise és körmenet GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET

egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F REFoRMÁTuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK Egyházi búcsú szentmise és körmenet GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F gyóni KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉg A gyóni katolikus misék időpontja AugusztusbAn A következőképpen változik, szabadság miatt. augusztus 11-től szeptember 8-ig:

Részletesebben

Z G I A T K Ö E R É E T T N

Z G I A T K Ö E R É E T T N Z G I A K Ö E R É E N B. D. Dezső (szül. 1930-) (B.D.-el nem sikerült kapcsolatba lépnünk, ezért az ő történetét, amelyet a Holokauszt Dokumentációs Központ irattárában őriznek, álnéven tudjuk csak közzétenni.)

Részletesebben

PROGRAMNAPTÁR. Időpont E sem ény Felelős. Szeptem ber 1. Szombat 2. Vasárnap

PROGRAMNAPTÁR. Időpont E sem ény Felelős. Szeptem ber 1. Szombat 2. Vasárnap Szeptem ber 1. Szombat 2. Vasárnap 1. 3. Hétfő Tanévnyitó ünnepély - A szorgalmi idő első tanítási napja 2. 4. Kedd 3. 5. Szerda 4. 6. Csütörtök 5. 7. Péntek 8. Szombat 9. Vasárnap 6. 10. Hétfő 7. 11.

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

Az iskola épülete szorgalmi időben hétfőtől péntekig 6.00 órától 20.00 óráig tart nyitva.

Az iskola épülete szorgalmi időben hétfőtől péntekig 6.00 órától 20.00 óráig tart nyitva. Az iskola nyitvatartása: Az iskola épülete szorgalmi időben hétfőtől péntekig 6.00 órától 20.00 óráig tart nyitva. Az iskola szombaton, vasárnap és egyéb munkaszüneti napokon zárva tart, kivételt képez

Részletesebben

Fehérgyarmati Móricz Zsigmond Szakképző Iskola és Kollégium

Fehérgyarmati Móricz Zsigmond Szakképző Iskola és Kollégium Fehérgyarmati Móricz Zsigmond Szakképző Iskola és Kollégium Munkaterve a 2013/2014. tanévre Fehérgyarmat, 2013. szeptember 2. 1 Készült az emberi erőforrások minisztere 47/2013. (VII. 4.) EMMI rendelete

Részletesebben

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Tisztelt Kőteleki Lakosok! Az augusztus 20-i hétvégén sikeresen megrendezésre kerültek a falunapi programjaink. Rendezvényünk kiemelt eseménye volt a testvér

Részletesebben

PÁLYAALKALMASSÁGI VIZSGÁLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA

PÁLYAALKALMASSÁGI VIZSGÁLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA PÁLYAALKALMASSÁGI VIZSGÁLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA Kedves Felvételizőnk! Örömmel fogadtuk a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola osztatlan tanári szakára beadott jelentkezését.

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista Szervezeti adatok Intézmény megnevezése, címe Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda Általános Iskola és Gimnázium Intézmény OM azonosítója 027743 Óvoda elérhetőségei Telefon:06 78462

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS 2008. június 14. szombat 18 óra RAFFAY BÉLA szobrászművész kiállításának megnyitója a Tóparti Galériában (Révfülöp, Halász utca 6.). A kiállítást megnyitja: Kancsal Károly,

Részletesebben

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Izsák Sámuel? 1914 Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944 Legmann Rudolf 1856 1938 Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

Hanukka és Karácsony

Hanukka és Karácsony Bereczki Sándor Igehirdetések 9. Hanukka és Karácsony Mindenki Temploma Hanukka és Karácsony Igehirdetés sorozat 9. Copyright 2010 Bereczki Sándor Korrektor: Dr. Gruber Tibor Kiadványszerkesztő: Danziger

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Goldsmann Bernard?? Interjúalany. Greif Ruth (szül. Goldstein Ruth) 1932. Gyermekek

Családfa. Anyai nagyapa. Goldsmann Bernard?? Interjúalany. Greif Ruth (szül. Goldstein Ruth) 1932. Gyermekek Családfa Apai nagyapa Goldstein??? Apai nagyanya Goldstein?-né (szül.? Rozália) 1874 1949 Anyai nagyapa Goldsmann Bernard?? Anyai nagyanya Goldsmann Bernardné (szül.? Eszter) 1880-as évek 1970- es évek

Részletesebben

2017. évi programjaink

2017. évi programjaink 2017. évi programjaink Kedves Barátaink! Szeretettel ajánljuk a 2017 lelkigyakorlatos lehetőségeinket. Reméljük, örömet okoz és tudnak választani belőle. Jézus örömével várunk Benneteket: A lelkigyakorlatos

Részletesebben

Köszöntjük vendégeinket!

Köszöntjük vendégeinket! Köszöntjük vendégeinket! Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola OM azonosító: 030175 Telefon: 06-22-368-940 E-mail:iskola@mail.knyek.sulinet.hu http://www.vmg.vm-knyek.hu/

Részletesebben

Tájékoztató a jogairól

Tájékoztató a jogairól Tájékoztató a jogairól Ez a tájékoztató fontos információkat tartalmaz az Ön jogairól, ha a rendőrségen tartózkodik. Jogok alatt azokat a fontos szabadságokat és igénybe vehető segítségeket értjük, amelyek

Részletesebben

Családfa. Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es évek 1940. Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944. Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944

Családfa. Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es évek 1940. Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944. Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944 Családfa Apai nagyapa Katz Icik 1870-es évek 1939 Apai nagyanya Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944 Anyai nagyapa Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944 Anyai nagyanya Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es

Részletesebben

Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban

Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban Téma 2009. április 20-25. Időpont, helyszín Ökolábnyom kiállítás FairTrade=Fenntartható kereskedelem (interaktív foglalkozás) Elsősegély verseny Látogatás

Részletesebben

Immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Budapesti Trolibusz-közlekedési Dolgozók Szakszervezete (BTDSZ), a BKV közreműködésével az Országos Trolibusz Szakmai Találkozót. A március 20-tól 22-ig tartó

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53)

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53) Beiskolázási tájékoztató a 2017/2018-as tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 e-mail:

Részletesebben

Közzétételi lista. A 2011. évi CXC. törvény 49. és a 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 20. alapján.

Közzétételi lista. A 2011. évi CXC. törvény 49. és a 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 20. alapján. Közzétételi lista 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 23. alapján Felvételi lehetőségek: A 2011. évi CXC. törvény 49. és a 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 20. alapján. Az intézmény felvételi körzete: óvodánként

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Bibliatanulmányozó Feladatlap 1. 2.

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Bibliatanulmányozó Feladatlap 1. 2. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Találkoztál

Részletesebben

"You and Me in Beijing" Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor. Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos "You

You and Me in Beijing Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor. Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos You "You and Me in Beijing" Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor 2017 Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos "You and Me in Beijing" nyári tábor, amely során 3 kontinens diákjai gyűlnek

Részletesebben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben 2011-ben is bekerült az Igali Gyógyfürdő nyári rendezvénysorozatába a már évek óta hagyományosan megrendezésre kerülő és töretlen sikernek örvendő gyermeknap,

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám Kedves Olvasó! Hamarosan kezdődik a nyári pihenés, legalább is gyermekeink részére. Ez számunkra is öröm, viszont az, hogy hol legyen gyermekünk a nyári szünidőben már

Részletesebben

a fák táncra állanak.

a fák táncra állanak. 2015. április 10-én ismét a költészet parkjává alakul a KÖSZI előtti tér. A Költészet Napja Kőbányán ebben az évben is olyan különleges rendezvény lesz, amelyre érdemes jelentkezni gyerekeknek és felnőtteknek

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Fried Miklós? Interjúalany. Rosenberg Imre 1921

Családfa. Anyai nagyapa. Fried Miklós? Interjúalany. Rosenberg Imre 1921 Családfa Apai nagyapa Rosenberg Ábrahám Jehuda 1855 1909 Apai nagyanya Rosenberg Ábrahámné (szül. Desberg Sára) 1861 1933 Anyai nagyapa Fried Miklós? 1944 Anyai nagyanya Fried Miklósné (szül. Schwartz?)?

Részletesebben

A nevelési-oktatási intézményekben a munkát a tanév, ezen belül a tanítási év keretei között kell megszervezni.

A nevelési-oktatási intézményekben a munkát a tanév, ezen belül a tanítási év keretei között kell megszervezni. Tanév, tanítási év A nevelési-oktatási intézményekben a munkát a tanév, ezen belül a tanítási év keretei között kell megszervezni. A 2018/2019. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2018. szeptember

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 4. szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 4. szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 4. szám Kedves Olvasó! Szeszélyes tavasz vége felé járva végre többször örülhetünk a várva várt melegnek. Az általunk kínált portékák is színesebbek, vidámabbak és nyarat idézik.

Részletesebben

Családfa. Deutsch Ignác Interjúalany. Pollák Béláné (korábban: Brandl Józsefné) (szül. Schwarz Klára ) Gyermekek

Családfa. Deutsch Ignác Interjúalany. Pollák Béláné (korábban: Brandl Józsefné) (szül. Schwarz Klára ) Gyermekek Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Schwarz? Schwarz?-né (szül.?) Deutsch Ignác 1828 1915 Deutsch Ignácné (szül. Weisz Teréz) 1860 1944 Apa Schwarz Mór 1877 1941 Anya Schwarz

Részletesebben

Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény

Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény A Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata először érkezik

Részletesebben

XV. évfolyam - 12. szám 2014. December Csupor Piac Sikerrel debütált Derekegyházon a Csupor Piac, ahol kézműves termékekkel és házi készítésű finomságokkal találkozhattak az érdeklődők. A piac fizetőeszközként

Részletesebben

Óvodások leszünk 2014/2015!

Óvodások leszünk 2014/2015! Óvodások leszünk 2014/2015! - Jelentkezni a meghirdetett időpontban a lakóhely szerinti körzetileg illetékes vagy választott - önkormányzati, továbbá nem önkormányzati óvodában lehet - A jelenleg bölcsődében

Részletesebben

Összeállította: Kovács Mária igazgató a 14/2017. (VI.14.) EMMI rendelet alapján

Összeállította: Kovács Mária igazgató a 14/2017. (VI.14.) EMMI rendelet alapján ZSÁMBÉKI ZICHY MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA -. Összeállította: Kovács Mária igazgató a /. (VI..) EMMI rendelet alapján [ SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ ] SZEPTEMBER ÖSSZESÍTETT NAPTÁR / OKTÓBER HÉTFŐ 4 2 HÉTFŐ 2 32 KEDD

Részletesebben

SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014

SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014 SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014 Összeállította: Dr. Sipos Ibolya igazgató -1- -6- A TANÉV RENDJE A 2013/2014. tanévben 180 tanítási nap van. Első tanítási nap: 2013. szeptember

Részletesebben

J e g y zőkönyv NOB-26/2011. (NOB-26/2010-2014.)

J e g y zőkönyv NOB-26/2011. (NOB-26/2010-2014.) NOB-26/2011. (NOB-26/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának 2011. november 9-én, szerdán, 10 óra 07 perckor az Országház földszint 1. számú tanácstermében megtartott

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F április HIT VALLÁS

EGYHÁZAINK HÍREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F április HIT VALLÁS 2019. április HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG MISEREND A NYÁRI IDŐSZAKBAN: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra, szombat 19.00 óra, vasárnap 9.00 óra (Dabas-Szőlők),

Részletesebben

Összefoglaló a Nyári táborról

Összefoglaló a Nyári táborról TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0147 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat, Nagybajom Város Önkormányzata, Nagybajomi Általános Művelődési Központ Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

A tanévben tervezett jelentősebb rendezvények és események időpontjai

A tanévben tervezett jelentősebb rendezvények és események időpontjai A tanévben tervezett jelentősebb rendezvények és események időpontjai A 2016/2017-os tanév rendje 1. Tanítási napok szünetek: Tanítási napok száma: A tanítási napok száma száznyolcvankettő nap. A szorgalmi

Részletesebben

Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja: április ig, hétfőtől szerdáig, 8-18 óráig az első emeleti könyvtárban

Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja: április ig, hétfőtől szerdáig, 8-18 óráig az első emeleti könyvtárban Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. / : (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu OM: 032351 Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja:

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Jézus segít egy beteg férfinak Bibliatanulmányozó Feladatlap

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Jézus segít egy beteg férfinak Bibliatanulmányozó Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Jézus segít egy beteg férfinak Olvasd

Részletesebben

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Apa. Anya. D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) D. Sámuel

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Apa. Anya. D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) D. Sámuel Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Apa D. Sámuel 1870 1945 Anya D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) 1875 1949 Testvérek D. Piroska 1898? D. Imre 1900 1924 F. M.-né (szül. D. Ilona)

Részletesebben

2014. november 21-22., Thermal Hotel Visegrád. Értesítő

2014. november 21-22., Thermal Hotel Visegrád. Értesítő 2014. november 21-22., Thermal Hotel Visegrád Értesítő Kedves Kolléganők és Kollégák! UPDATE 2014 Szervező intézmény A tavalyi rendezvény sikerére alapozva a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati

Részletesebben