Széder Fijitől Moszkváig

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Széder Fijitől Moszkváig"

Átírás

1 2015. április 9. כ' ניסן תשע"ה 17. évfolyam 29. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: חג הפסח Péntek esti gyertyagyújtás: Széder Fijitől Moszkváig Nincs még egy zsidó ünnep, amit olyan komoly előkészületek előznének meg, mint a peszáchot. A széder estére minden zsidó otthont padlástól a pincéig kitakarítanak: egyetlen szem kovászos étel, egy morzsányi kenyér, vagy bármi más tiltott élelmiszer, chomec, sem lehet sehol. Az utolsó morzsákat ünnepélyesen elégetik, ahogy ezt a nemzetközi chábád mozgalom központjában a New York-i Crown Heightsban található Eastern Parkway 770-es számú háza előtt is tették. A házszámáról csak 770-ként (sevenseventhy) ismert épületben egyébként is komoly munka folyt az ünnepet megelőző napokban, hiszen a zsinagógát is teljesen meg kellett tisztítani a chomectól. Ehhez átmenetileg lezárták a központi zsinagóga részt, a bútorokat eltávolították és egyenként megtisztították. A chábád mozgalom küldöttei világszerte közel 2000 helyszínen tartottak széderesteket. Ennek a hatalmas eseménysorozatnak a lebonyolításához rabbinövendékek utaztak a szélrózsa minden irányába, hogy segítsenek a távoli he- lyeken élő zsidóknak és a lubavicsi küldötteknek. Komoly felkészülés és többfordulós vizsga után 540 bócher indult útnak, hogy a világ 260 városába vigyenek peszáchi kellékeket és tartsanak széderesteket. A fiatalokat részint háláchikus tudással részint gyakorlati tanácsokkal látták el a felkészítő rabbik. Felhívták figyelmüket arra is, hogy sok zsidónak, akivel megismerkednek, ez az egyetlen lehetősége más zsidókkal való találkozásra egész évben. A világszerte fellelhető lubavicsi mozgalom életre hívója, az áldott emlékű Menáchem Mendel Schneerson rabbi, a lubavicsi Rebbe azért küldte küldötteit a világ szinte minden zugába, hogy az összes zsidóhoz eljuthasson a vallás lángja. Tanításainak szellemében egyetlen zsidó sem maradhat ki a széderből sem, (folytatás a 2. oldalon)

2 2 GUT SÁBESZ április 9. (folytatás az 1. oldalról) Széder Fijitől Moszkváig széderestet abban a börtönben, amelynek falai között chászid zsidók százai raboskodtak a kommunizmus idején, amiért a tilalmak ellenére is tovább hirdették, tanították és gyakorolták a zsidó vallást. így három rabbinövendék például azért utazott egészen a Fiji szigetekig, hogy az ott élő 15 zsidó számára megszervezzék a széderestet. Máshol ennél jóval többen ünnepeltek a lubavicsiak által szervezett közösségi szédereken. A taiwani Taipei egyik luxus szállodájában például 180-an gyűltek öszsze, hogy a helyi chábád küldöttekkel beszéljék el az egyiptomi kivonulás történetét. Míg a távoli országokban, ahol kevés zsidó él, csak egy-egy helyszínen tartottak szédert, addig más helyeken számos rendezvény volt. Így például Oroszországban összesen 500 helyen szerveztek közösségi szédert és ebből 150 Moszkvában volt! A legnagyobb rendezvényt az orosz főrabbi, Berel Lazar vezette, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök ünnepi üdvözletét is felolvasták az est során. Az oroszországi ünnepségek között volt egészen szokatlan helyszínen megrendezett is: a kétszázötven éve működő Botirkoszki börtönben is rendeztek Budapesten négy helyszínen szerveztek közösségi szédert a chábád közösségek és az EMIH. Ezeknek a szédereknek komoly hagyománya van, és a résztvevők jelentős része régi ismerősként üdvözli egymást. Három magyar nyelvű széder közöl választhattak az érdeklődők: az Óbudai zsinagógában és a Bét Menáchem Gyermekoktatási Központban mindkét este a közösség rabbijai, Köves Slomó és Oberlander Báruch vezetésével beszélték el az egyiptomi kivonulás történetét. Az Átid ifjúsági szervezet pedig idén is a Keren Or központban tartotta meg fiatalok számára fergeteges hangulatú ünnepségét. Az izraeli közösség héber nyelvű széderére az ünnep első estéjén került sor az Intercontinental szállóban.

3 2015. április 9. GUT SÁBESZ 3 Vízumkérelem, melyről csak a Rebbe tudott Velem és a Rebbével történt A zsidóság életben tartását szolgáló munka közben Szovjetoroszországban 1923-ban a Rebbe RáJác (Joszéf Jichák Shneerson, a hatodik lubavicsi rabbi, akit nevének kezdőbetűi alapján hívunk Rebbe RáJácnak, vagy Fridriker Rebbének, azaz előző Rebbének), Szimchá Gorodeckij rabbit küldte Azerbajdzsánba sliáchnak (küldöttnek). Később a Krímbe küldte, Ukrajnába. Ő meséli az alábbi történetet: Bención Viseckij rabbi köztiszteletnek örvendő pedagógus, aki az elmúlt negyven évben Kfár Chábádban élt. A nővérem, Dvonja Szimchá rabbi fiához, Mottel Gorodetzky rabbihoz ment feleségül. Amikor Izraelbe jöttünk, a nővérem Taskentben maradt. Az örömünk nem volt teljes, mert a nővérem ottragadt a vasfüggöny mögött. De még azelőtt, Reb Szimchá kijutott a Szovjetunióból, és ő is a Szentföldre érkezett, talán egy évvel előttünk, úgy 1964 végén. Egyedül jött. A felesége sajnos addigra már meghalt és ott temették el. Azt gondolta, hogy végre békéje és nyugalma lesz, de az Örökkévaló úgy tűnik másképpen akarta. Nagyon beteg lett, súlyos és elhúzó betegsége volt, ráadásul a családja nem volt vele. Igen köztiszteletben álló ember volt amúgy. Mivel a nővérem apósa volt, igen közel álltunk egymáshoz, jóbarátok voltunk. Mi magunk gondoskodtunk minden szükségletéről. Amikor sajnos kórházba került, az öcsém, Michael és én naponta kétszer vittünk neki enni. Ott ültünk mellette, és segítettünk, amit csak tudtunk. Pénteken édesapám meglátogatta Reb Szimchát, és én is vele mentem. Reb Szimchá nagyon maga alatt volt, leépülve, betegen a bajainak mintha nem akart volna vége szakadni. Mikor beléptünk a kórházi szobába, nyitva volt a szeme, és nem a szokott melankóliát láttuk rajta. Tágra nyílt szemekkel mosolygott és üdvözölt minket: Jönnek a gyerekeim! kiáltott fel. Csodálkozva néztünk rá: Honnét tudod? A Rebbe megírta nekem! Szinte extázisban mesélte el mi történt: írt a Rebbének leveleket a kórházból. Az egyikben áldást kért, azonban erre a levélre nem jött válasz. Egy idő múlva Reb Szimchá megint levelet írt, A jelek szerint nem érdemesültem rá, hogy a Rebbe áldását vagy válaszát megkapjam, melyben teljes felépülést kíván nekem. Aggódni kezdtem, hiszen a Rebbe nem felel És akkor ma levél jött a Rebbétől! Láttam a levelet. Hosszú levél volt,sokaknak elküldték. Ott voltam és saját szememmel láttam. Ez állt benne támuz 3., kedd Brooklyn, New York A chászid, az istenfélő közösségi aktivistának, Reb Szimchának. A Rebbe a végén számos sort a saját kezével írt oda. Áldással a gyors és teljes felépülésért, és jó hírekért. Az utóiratban az állt: Most kaptam meg a leveled, melyben áldásomat kérted. Nagyon meglepett, hogy azt írod, méltatlan vagy, Isten őrizzen tőle, s hogy nem kaptál választ stb., pedig a gyermekeid és a családjuk megkapták a vízumot, (folytatás a 4. oldalon)

4 4 GUT SÁBESZ április 9. (folytatás a 3. oldalról) hogy elmehessenek onnét. Van ennél jobb válasz?! Lehet jobb válasz és értékesebb válasz annál, hogy gyermekeid és az övéik megkapták a vízumot, és elhagyhatják a Szovjetuniót? Ez állt a Rebbe válaszában. Kitől kaphatta a jó hírt? Ráadásul ott volt a végén az áldás a felépüléséért. Nagyon megörültünk, hiszen jön a nővérem, jön a családom lehet-e ennél valami jobb? Sokáig ott ültünk vele, és mikor búcsút mondtunk, mindannyian nagyon jó hangulatban váltunk el. Hála az Örökkévalónak, jönnek a gyerekek! Néhány héttel később Bención és a családja látogatást tettek New Yorkban. Izraelbe visszatértükkor, két hónappal a Rebbének Gorodetzky rabbihoz írt levele után, meglepetés várta őket a Ben Gurion repülőtéren: Mottel Gorodetzky! Azután találkozott velünk, hogy megérkezet Izraelbe. Megmutatta nekik a levelet, amit Reb Szimchá kapott a Rebbétől. Ellenőrizték, hogy mikor kapták az értesítést a vízumról, kiderült, hogy azt csak tíz nappal később kapták meg, miután Reb Szimchával közölték itt a dolgot. Azaz ki tudhatott az indulásukról? Az útlevélhatóság, a taskenti KGB, és persze a Rebbe. A JEM által közzétett My Encounter sorozatból, Youtube: A lubavicsi Rebbe csatorna Mázl tov! Új taggal bővült az Óbudai közösség Mázl tov a Klein családnak fiuk, Tamás bár micvája alkalmából! Az ünnepségre peszách félünnepén került sor az Óbudai Zsinagógában. Gratulálunk az ünnepeltnek és a szülőknek, Klein Péternek és Dórának, kívánjuk, hogy vezessék gyermeküket továbbra is a zsidóság útján, és neveljék fel Tóra tanulásra, jócselekedetekre és zsidó esküvőre!

5 2015. április 9. GUT SÁBESZ 5 ד סב Bét Menachem Héber-Magyar Két tannyelvű Általános Iskola BEIRATKOZÁS Tisztelt Szülők! Értesítjük az érintett szülőket, hogy a 2015/2016. tanévre történő általános iskolai beíratásokra az alábbi időpontokban kerül sor: A beiratkozás időpontja: április 16. csütörtök 8-16 óráig április 17. péntek 8-15 óráig A beiratkozás helye: Bét Menachem Héber-Magyar Két tannyelvű Általános Iskola, Óvoda, Bölcsőde, 1074 Budapest, Dohány utca Intézményegység vezetői iroda (2. emelet) A beiratkozáskor be kell mutatni: 1./ A gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót (amennyiben van, születési anyakönyvi kivonatot) és lakcímet igazoló hatósági igazolványt. 2./ Külföldi állampolgár esetén: - tartózkodási engedélyt - vagy 3 hónapnál hosszabb vízumot, - vagy munkavállalási engedélyt, - vagy EU tagságot igazoló okiratot. 3./ Az óvoda által kiállított óvodai szakvélemény eredeti példányát. A beiratkozás alkalmával egy adatlap kitöltésére is sor fog kerülni, ezért kérjük, hozzák magukkal irataikat (személyi igazolvány vagy útlevél, lakcímkártya, gyermek TAJ kártyája). Szeretettel várunk mindenkit! Oberlander Batsheva igazgató Zámbó Kálmánné intézményegység-vezető

6 6 GUT SÁBESZ április 9. Peszách utolsó két napja Április 9-én csütörtökön, a nap folyamán Éruv Távsilint készítünk, hogy főzhessünk az ünnep napjain az ünnep után következő szombatra: Még az ünnep előtt félreteszünk szombatra az elkészített ételek közül egy maceszt, egy adag húst vagy halat vagy tojást, és így, mivel már az ünnep előtt elkezdtünk a szombatra készülni, az ünnepen folytathatjuk (Sámuel imája 342. old.). A félretett ételt szombat délután esszük meg. Április 9-én, csütörtök este ünnepi gyertyagyújtás sehechejánu áldás nélkül (Naptár 6. old.). Félünnepi délutáni ima, ünnepi esti ima. Álénu (Záróima 185. old.) előtt Szfirát háomer (Omerszámlálás old.). Ünnepi kidus, sehechejánu áldás nélkül ( old.) A Sás-tenger kettéválasztásának emlékére a csoda évfordulóján, ezen az estén, a chászidok ébren maradnak egész éjjel. Április 10-én, pénteken, Peszách hetedik napján ünnepi imarend. Askenáz közösségekben a reggeli ima részeként rendszeresen elmondott Tenger dalát, Oz jásir ( Akkor énekelték old.) ez alkalommal a közösség az előimádkozóval versenként felváltva, hangosan énekli. A Zsidó imakönyv 228. oldalán, a héber oldalról sajtóhiba miatt hiányzik a Könyörület tizenhárom tulajdonsága. A 71. oldal alapján pótolható. Tóraolvasás két Tórából (öt plusz egy embert hívnak fel), és Háftárák (lásd fent). A Muszáf Ámidá ismétlésében Düchenolás (papi áldás old., részletesen lásd Naptár 78. old.). Április 10-én péntek este köszönt be Peszách utolsó napja. Szombati és ünnepi gyertyagyújtás sehechejánu áldás nélkül (Naptár 6. old.). Még napnyugta előtt (19:08 körül), és csak égő lángról gyújtunk. Askenáz közösségekben a szombatfogadást szokásos módon, Löchu nöránönával ( Hadd örvendezzünk 166. old.) kezdik és a Löchá dodi-ból kihagyják a Hitnáári ( Fel a porból! 170. old.) bekezdést. Chászid közösségekben az ünnep miatt a szombatfogadást Mizmor lödávid-nál ( Dávid zsoltára 168. old.) kezdik. Péntek esti ünnepi ima szombati betoldásokkal. Askenáz közösségekben sem mondják a Máárávit költeményeket, amelyet sok közösségben máskor szoktak mondani és a Báme mádlikin Misna-fejezetet sem. Otthon a szombat tiszteletére mondott Sálom Áléchem (Angyalok köszöntése) kezdetű részt ( old.) egészen a kidusig halkan mondjuk. Ünnepi kidus ( old.) szombati betoldásokkal. Április 11-én szombaton Peszách utolsó napja. Ünnepi imarend szombati betoldásokkal. Askenáz közösségben szokás a Tóra-olvasás előtt, Salamon király Sir hásirim (Énekek éneke) könyvét olvasni. A Zsidó imakönyv 228. oldalán, a héber oldalról sajtóhiba miatt hiányzik a Könyörület tizenhárom tulajdonsága. A 71. oldal alapján pótolható. Tóraolvasás két Tórából, és Háftárák (lásd fent). Tóra-olvasás után Jizkor (Mázkir) ima elhunytjaink emlékére (349. old.). A Mázkirról és a mondandó imáról lásd részletesen Naptár 153. old. Az a szokás, hogy erre az imára csak az marad a zsinagógában, akinek valamelyik szülője már nincs az élők sorában. A Muszáf Ámidá ismétlésében Düchenolás (papi áldás old., részletesen lásd Naptár 78. old.). Délután elfogyasztjuk a szerdán eltett éruv távsilin ételt. Chászid szokás ezen a délutánon az ünnepi Minchá ima után úgynevezett messiási

7 2015. április 9. GUT SÁBESZ 7 lakomát szöudát mosiáchot tartani, mivel a megváltás nagy ünnepének végén, Peszách utolsó napján, már fénylik a Messiás sugara, és érezhető a közeledő végleges megváltás. Ezen az étkezésen szokás négy pohár bort inni. Este hétköznapi esti ima az Ámidában az Átá chonántánu ( Te ajándékoztad 145. old.) betoldással. Álénu (Záróima 185. old.) előtt Szfirát háomer (Omerszámlálás old.). Hávdálá (Szombat és ünnepbúcsúztató old.) borral, fűszerrel (bszámim) és gyertyával (nér). Április 12-én, vasárnap Iszru chág, az ünnep másnapja. Nem mondunk Táchánunt egészen Niszán hó végéig, április 19-ig. Április 17-én, pénteken este, és 18- án, szombaton: Peszách és Sávuot között askenáz szokás péntek este a Löchá dodit hagyományos gyászdallammal énekelni, és minden szombaton elmondani az Áv háráchámimot ( Az Irgalom Atyja 238. old.). Izraelben az előző szombaton már nem volt ünnep, így ott már akkor a hetiszakaszt olvasták, amit Izraelen kívül csak ezen a héten olvasnak. Az eltérés összesen 6 héten keresztül áll fenn, amíg Izraelen kívül ijár 27-én (május 16.) két hetiszakaszt olvasunk, Behárt és Bechukotájt, amit Izraelben külön, két szombaton olvasnak. Muszáf előtt újhold-hirdetés ( old.). A chászidok nem mondják az Áv háráchámimot ( Az Irgalom Atyja ) ezen a szombaton. A délutáni Minchá imában a Cidkátchá cedek ( Az igazad 279. old.) elmarad. Peszách végétől Ros Hásánáig szokás minden szombat délután a Pirke ávot (Az atyák tanításai) egy-egy fejezetét tanulmányozni. A hat fejezet befejezése után mindig újrakezdjük. Pirke ávot első fejezet ( old.). Nyár, Balaton, Alef Kids Idén nyáron is Alef Kids tábor Badacsonytomajban! A festői környezetben található, saját stranddal és úszómedencével felszerelt üdülőben egy hét fergeteges kaland vár a gyerekekre. Minden eddiginél izgalmasabb programokkal és életre szóló élményekkel vár minden gyereket az Alef Kids nyári tábora! Az üdülőben glatt kóser konyha működik, amely biztosítja a táborozók teljes ellátását. Időpont: augusztus Helyszín: Badacsonytomaj Jelentkezés és további információ: Devorah Hurwitz: Szilánk Zsuzsa: Jelentkezési határidő: április 30.

8 8 GUT SÁBESZ április 9. Új interaktív kiállítás Szegeden A hazai zsidóság történetének legizgalmasabb részleteit mutatja be a vándorkiállítás. sokat. A Civil Alap 2014 támogatásával létrejövő vándorkiállítás első alkalommal a Budapesten, az ELTE BTK-n volt megtekinthető idén januárban, most pedig több héten keresztül lesz látható a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. A megnyitón a kiállítást szervező EMIH képviseletében dr. Bőhm András, a hitközség elnökhelyettese elmondta: Köszönöm a Szegedi Tudományegyetemnek, hogy az ELTE után ők is örömmel fogadták be kiállításunkat. Az előítéletek általában az ismeretek hiányából táplálkoznak. Ezért is tartom elengedhetet- A Szegedi Tudományegyetemre érkezett a TudáShalom, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyetemi vándorkiállítása. Dr. Bőhm András, a szervezet elnökhelyettese a megnyitón kifejtette: az előítéletek az ismerethiányból táplálkoznak, ezért is fontos véleménye szerint, hogy a látogatók a kiállítás keretében megismerkedhetnek a zsidó hagyományokkal, szokásokkal, ünnepekkel és kiemelkedő zsidó származású honfitársaink eredményeivel is a múltszázadból. A kiállítás szegedi megnyitóján részt vett Dr. Lednitzky András, Izrael tiszteletbeli konzulja, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, illetve Prof. Dr. Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja. Mit és pontosan hogyan ünnepelnek a zsidók hanuka alkalmával? Hogyan lett Richter Gedeon egy egyszerű gyógyszerészből Európa egyik leginnovatívabb gyógyszergyártója? Mely magyar zsidóknak köszönhető a legtöbb találmány? A fenti kérdésekre is választ kaphatunk, és többek között megismerhetjük például Salamon Béla színész és komikus történetét, aki az életkorára vonatkozó kérdésére a nyilasoknak adott frappáns válaszával nem csak a saját, de feltehetően a Pozsonyi úti gettóház lakóinak életét is megmentette 70 évvel ezelőtt 1. A TudáShalom ilyen, és ehhez hasonló történetekkel, kérdések interaktív megválaszolásával kívánja lebontatni az előítéleteket. A kiállítást életre hívó EMIH szerint a közbeszédben nemcsak a holokauszt borzalmairól és a felelősség kérdéséről, hanem a háború előtti pezsgő életről is érdemes és kell beszélni. A tárlat részben erre a békés-boldog időszakra, részben pedig a jelenre fókuszál: a múlt büszkeségeit ugyanúgy bemutatja, mint a ma is virágzó zsidó közösségeket, vagy a sok ezer éves ünnepeket és szoká- 1 A nyilasok megkérdezték minden lakónak az életkorát, miután kiterelték őket az udvarra. Salamon Béla a következőket válaszolta a kérdésre: Hatvan leszek a nyáron. Tessék mondani nyilas úr, leszek én hatvan a nyáron? Ezt követően a feszült szituáció meglepő módon nevetésbe fulladt, és nem bántották a nyilasok a lakókat.

9 2015. április 9. GUT SÁBESZ 9 lennek, hogy a holokauszt hetvenedik évfordulójához kötődően, többek között a mostani kiállításunkkal, minden eddiginél aktívabb szerepet vállaljunk abban, hogy nem zsidó honfitársaink is megismerhessék a zsidó hagyományokat, ünnepeket és a kiemelkedő zsidó származású művészeket, tudósokat, írókat. Közös a történetünk, és a holokauszt által okozott fájdalom dacára, a mai nap egy újabb bizonyíték arra, hogy van jövője a magyar zsidóknak Magyarországon. Mi, magyar zsidók, ahogy a nagy elődök, továbbra is azon dolgozunk, hogy mindannyiunk Magyarországát tegyük egy még szerethetőbb, még nyitottabb, még sokszínűbb országgá. Ha feltennék nekem a kérdést, mit adtak nekünk a zsidók, és egy szóval kéne válaszolnom, azt mondanám: tudáshalmot. Egy nagy halom tudást. Így volt a múltban, és így lesz a jövőben is. A megnyitón elhangzott felszólalásában Dr. Lednitzky András, Izrael tiszteletbeli konzulja, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, illetve Prof. Dr. Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja is üdvözölte a kezdeményezést. A kiállítás érdekessége, hogy az interaktív felületek mellett egy rabbi is végig a helyszínen tartózkodik, akinek a zsidóságot, a hitéletet, a szokásokat érintő általánosabb, vagy akár különleges kérdéseket is feltehetnek a kiállítás megtekintői. A TudáShalom azoknak szól, akik semmit nem tudnak a zsidó vallásról, hagyományokról, illetve azoknak is, akik úgy hiszik, hogy mindent. Azoknak, akik nem sejtik, mi mindent köszönhet Magyarország zsidó származású honfitársainak, és azoknak, akik még a dalai lámáról is tudni vélik, hogy anyai ágon askenázi felmenői vannak. A kiállítás április végéig megtekinthető hétköznapokon 10:00 és 16:00 között a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. EMIH: Technikai szám: 1287 Chabad Lubavics Nevelési és Oktatási Egyesület Adószám:

10 10 GUT SÁBESZ április 9. ráckevei hétvége A Talmud Kék Duna Wellness Hotel**** (Ráckeve, Dömsödi út 1.) Idõpont: május Sábbáton Hétvégi szeminárium a dunaparton Ha egy igazi Sábesz keretében emlékezetes hétvégét szeretnél kellemes környezetben, jó társaságban, családias hangulatban eltölteni, akkor Ráckeve a legjobb választás. A négycsillagos wellness hotel, a felejthetetlen sábáti hangulat, az érdekes előadások és gyerekprogramok egyszerre adnak kikapcsolódást testnek és léleknek. Előadásainkból: A Tóra értelmezésének 13 logikai szabálya Hogyan néz ki egy talmudi oldal Antiszemita vádak a Talmud ellen A Talmud és az internet Egy arámi nyelvóra A hamis Jeruzsálemi Talmud története Hanuka a Talmudban 3 érdekes talmudi történet Jézus a Talmudban Tanuld meg a Rási betűket! Híres talmud-iskolák Magyarországon Gyakorlati témák: Nida: a harmonikus házasélet titka Mi az a mukce? Pénz és jövedelem szombaton Szokások a temetésen és a temetőben Az adakozás törvényei Részvételi díj: Ft felnőtteknek, Ft diákoknak, 6 éves korig ingyenes (az ár péntektől vasárnapig értendő) TÉGED IS SZERETETTEL VÁRUNK! További információ és jelentkezés a telefonszámon vagy a címen.

11 2015. április 9. GUT SÁBESZ 11 Szöudát Másiách A Messiás ünnepi lakomája Peszách utolsó napján, szombaton, Minchá után chászidok a Messiás-i ünnepi étkezést tartanak. Ez a hagyomány a Báál Sém Tovtól származik. Azt szokta mondani, hogy ezen a napon tündöklik fel a Messiás fénye. Ez már az aznapi Háfátárában is fellelhető, hiszen végig a Messiásról szól (Jesájá 10:32 12:6.). Vasvári Pál utcai zsinagóga: Április 11. szombat 18:00 Minchá délutáni ima 18:15 Szöudát másiách 20:30 Esti ima, hávdálá Óbudai zsinagóga: Április 11. szombat 19:00 Minchá délutáni ima 19:15 Szöudát másiách 20:25 Esti ima, hávdálá Lubavicsi chászidok ilyenkor is négy pohár bort isznak a Széder négy poharával párhuzamosan. Miért pont a Peszách-ünnep utolsó napján van ez? A lubavicsi rebbe erről a következőt magyarázza: 1. Tudjuk, hogy a megváltás fogalma csak az Egyiptomból való kivonulás óta létezik, mivel ekkor nyílt meg az eljövendő megváltás csatornája. Mivel az isteni energia földre áramlása mindenegyes Peszách-ünnepen újra és újra felerősödik ugyanúgy mint történt ez a Kivonuláskor, ahogy a Talmud mondja Niszán hónapban volt [az első] megváltás, és Niszán hónapban lesz a [Messiási] megváltás". Nyilvánvaló, hogy minden egyes Peszách-ünnepen a Messiás ragyogása, kisugárzása is újra és újra felfénylik. És mivel az isteni energia az áramlás végpontjánál a legintenzívebb, ezért a Messiás fénye is a Peszách-ünnep legutolsó napján, a nap vége felé ragyog a legfényesebben. 2. A bekövetkező megváltást előrevetítő reveláció azért esik a Peszách-ünnep utolsó napjára, mert ez olyan nap Jom Tov Séni sel Gálujot, melyet csak a diaszpórában csatolnak a zarándok ünnepekhez. E napok lényege, hogy a diaszpórában és a szétszóratásban, a zsidó nép lehetőséget kap arra, hogy egy közönséges hétköznapot ünnepé, szent nappá változtasson. A Peszách-ünnep esetében ez azt jelenti, hogy ezt a napot a szabadság és a megváltás ünnepévé alakítjuk. A megváltás lényege pedig éppen az átalakítás folyamatában rejlik a száműzetés megváltoztatása megváltássá, hogy ezáltal a teremtés legalsóbb szintjén is felfedhessük az Örökkévalót. Kibõvült választék a Judaika boltban Megújult a Keren Or központ-ban található Judaika bolt kínálata. Zsidó kegytárgyak, használati tárgyak, ékszerek és játékok is megtalálhatóak az új üzlethelyiségben. Minden eddiginél szélesebb választékkal várják a vevõket a Budapest, Károly körút 20.-ban található üzletben.

12 12 GUT SÁBESZ április 9. Csatlakozz hozzánk, légy hittan oktató! Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség hittan oktatói képzést hirdet. Várjuk mindazok jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek magukban, hogy részt vegyenek az állami iskolákban zajló hittan oktatási programunkban. Az képzés során a legkülönbözőbb szakemberek készítik fel a leendő oktatókat a munkájukra. Ennek keretében a közösségi rabbijaitól megtanulják a tananyag alapját képző vallási ismereteket, kommunikációs és mentálhigiénés képzésen vesznek részt, pedagógia és tanítás módszertani alapismeretekre tesznek szert, valamint áttekintik a különböző korosztályok számára összeállított tanmenetet. A hittan oktatók a következő tanév során Budapest különböző általános iskoláiban vesznek részt az oktatásban. A képzés időpontja: május 14-június 18, csütörtök óráig A képzés színhelye: Keren Or Központ, Károly krt. 20. Jelentkezés és további információ a címen, vagy a os telefonszámon. Heti programajánló Vasvári Pál utcai Zsinagóga Imaidõk Óbudai Zsinagóga Április 10. (péntek) 9.15 óra, ünnepi reggeli ima 19:00 óra, Kábálát sábát és ünnepi ima Április 11. (szombat) 9.15 óra ünnepi ima, Mázkir 11 óra Április 10. (péntek) óra ünnepi reggeli ima, Kabbalat sabat és ünnepi ima; Április 11. (szombat) óra ünnepi és szombati ima, Mázkir óra Gut Sábesz Megjelenik hetente Kiadja a Chabad-Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület Published weekly by Chabad-Lubavitch The Jewish Heritage Center of Hungary 1052 Budapest, Károly körút. 20. Telefon: (361) www. zsido.com Felelõs kiadó: Oberlander Báruch rabbi Szerkesztõ: Golubovics Martina Nyomdai elõkészítés: Juhász Valéria ISSN A kiadvány szent szövegek részleteit és magyarázatait tartalmazza. Kérjük, ne dobja el! Megjelenik Shlomo Michelashvili támogatásával.

Napelemek a Dohány utcában

Napelemek a Dohány utcában 2015. május 1. י"ב אייר תשע"ה 17. évfolyam 32. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.27 פרשת אחרי-קדושים Szombat kimenetele: 20.37 Napelemek

Részletesebben

A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei

A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei 2015. április 24. ה' אייר תשע"ה 17. évfolyam 31. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.27 פרשת תזריע-מצורע Szombat kimenetele: 20.37 A színfalak

Részletesebben

Peszachi maceszmorzsák

Peszachi maceszmorzsák Ára: 130 FORINT 65. évf. 5. szám 2010. március 15. Ádár 29. 5770. A MAGYARORSZÁGI ZSIDÓ HITKÖZSÉGEK SZÖVETSÉGÉNEK LAPJA Peszachi maceszmorzsák A Tóra egyszerû értelmezése szerint peszach a szabadság ünnepe:

Részletesebben

2014. TAVASZ. 100% original lauder-joint summer camp SPIRIT TGI: SZARVAS 4 ÉVSZAK 2 KERÉK. szarvasiak Saalbachban? A Madrichság kapujában

2014. TAVASZ. 100% original lauder-joint summer camp SPIRIT TGI: SZARVAS 4 ÉVSZAK 2 KERÉK. szarvasiak Saalbachban? A Madrichság kapujában 2014. TAVASZ 100% original lauder-joint summer camp SPIRIT TGI: SZARVAS 4 ÉVSZAK 2 KERÉK Ki mit eszik pészachkor? Izraelben gyerekekkel A Madrichság kapujában szarvasiak Saalbachban? AZ ÚJ KORCSOK TERVEZZ

Részletesebben

2015. május-június VI. évfolyam 5. szám

2015. május-június VI. évfolyam 5. szám בס" ד מעיין מקור 2015. május-június VI. évfolyam 5. szám סיון תשע"ה Idoszaki kiadvány Kiadja a Lativ Alapítvány למען תחייה יהודית בהונגריה 12 nap Izraelben a Lativval Tanulás és zsidó élmény DÁTUM ÍZELÍTO

Részletesebben

2015 tavasz-nyár 5775

2015 tavasz-nyár 5775 2015 tavasz-nyár 5775 Rendszeres közös tanulás Mincha/Maariv ima előtt, mindenkit szeretettel várunk. Kérjük, ellenőrizzék a körzet honlapját http://hegedus.bzsh.hu/web/ ahol hetente frissítjük az aktuális

Részletesebben

Borverseny 2015. Húsvéti képeslap

Borverseny 2015. Húsvéti képeslap A tartalomból: Visszhang Fitnesz-park Nemzetiségi rádió Német nemzetiségi hírek Schtammtisch Angyalok a Faluházban II. Pogányi Szabadegyetem Felhívás A Faluház áprilisi programja XXI. Évfolyam 3. szám

Részletesebben

Szim Salom Hírlevél. Jom Hásoá. Jom Háácmáut. Szim Salom Családi Tábor

Szim Salom Hírlevél. Jom Hásoá. Jom Háácmáut. Szim Salom Családi Tábor Szim Salom Hírlevél A Szim Salom Progresszív Zsidó Közösség havonta megjelenő kiadványa 2010 április / 5770 niszán-ijár Jom Hásoá Április 12 én, hétfőn 18 órakor emlékezzünk együtt a Soában meggyilkoltakra,

Részletesebben

Feldmájer Péter beszéde a Szent István-bazilikában tartott ökumenikus istentiszteleten

Feldmájer Péter beszéde a Szent István-bazilikában tartott ökumenikus istentiszteleten Ára: 130 FORINT 65. évf. 11. szám 2010. június 15. Támmuz 3. 5770. Pályázat rabbi- és kántori állásra Izrael: Ellenünk az egész világ Múzeumok Éjszakája (2. oldal) (5. oldal) (6. oldal) A MAGYARORSZÁGI

Részletesebben

100% original lauder-joint summer camp SPIRIT. Dobro utro Sofia! negev melléklettel! az élet, az univerzum, meg szarvas. szarvas, leicester,

100% original lauder-joint summer camp SPIRIT. Dobro utro Sofia! negev melléklettel! az élet, az univerzum, meg szarvas. szarvas, leicester, 2013. nyár 100% original lauder-joint summer camp SPIRIT ZSIDÓK A VILÁG KÖRÜL Dobro utro Sofia! negev melléklettel! zsidó útikalauz stopposoknak az élet, az univerzum, meg szarvas szarvas, leicester, utcai

Részletesebben

A SZENTMISÉK RENDJE TEMPLOMUNKBAN. SZENTSÉGIMÁDÁS Kedd reggel mise után ½9-ig. Péntek este mise után 20-ig. Elsõvasárnap du. 17-18-ig.

A SZENTMISÉK RENDJE TEMPLOMUNKBAN. SZENTSÉGIMÁDÁS Kedd reggel mise után ½9-ig. Péntek este mise után 20-ig. Elsõvasárnap du. 17-18-ig. VefBor159.qxd 2007. 10. 17. 20:17 Page 2 A SZENTMISÉK RENDJE TEMPLOMUNKBAN Hétfõ: 18.00 Kedd: 7.00 Szerda: 18.00 Csütörtök: 7.00 Péntek: 18.00 Szombat: 7.00 Vasárnap: 7.00, 9.30, 18.00 AZ IMAAPOSTOLSÁG

Részletesebben

KIÁLLUNK MELLETTED, IZRAEL! Ez volt a jelszava a Zsidó Világkongresszus

KIÁLLUNK MELLETTED, IZRAEL! Ez volt a jelszava a Zsidó Világkongresszus Kellemes ünnepeket kívánunk olvasóinknak! Ára: 130 FORINT 65. évf. 17. szám 2010. szeptember 15. Tisri 7. 5771. A MAGYARORSZÁGI ZSIDÓ HITKÖZSÉGEK SZÖVETSÉGÉNEK LAPJA KIÁLLUNK MELLETTED, IZRAEL! Ez volt

Részletesebben

Új Mustármag. Tartalom: Hírek papa Nyílt levél Bemutatkozás Programjaink in Memoriam

Új Mustármag. Tartalom: Hírek papa Nyílt levél Bemutatkozás Programjaink in Memoriam Új Mustármag A Bethánia CE Szövetség hírlevele 2011. március - április Legyen derekatok felövezve, és lámpásotok meggyújtva. Ti pedig legyetek hasonlók az olyan emberekhez, akik várják, mikor tér vissza

Részletesebben

Milyen korai élmények fűzik a nagyünnepekhez?

Milyen korai élmények fűzik a nagyünnepekhez? Rendszeres közös tanulás 2014-2015. - ősz/tél - 5775. Az őszi ünnepeket követő programok: Hétfő az esti imakezdés előtt 1 órával Rabbi Zev Paskesz - hetiszakaszkommentár Kedd az esti imakezdés előtt 1

Részletesebben

2011 KARÁCSONY. Karácsonyi gondolat Több, mint ismétlődő isteni születésnap, Több, mint csillogó ajándékok

2011 KARÁCSONY. Karácsonyi gondolat Több, mint ismétlődő isteni születésnap, Több, mint csillogó ajándékok 2011 KARÁCSONY Karácsonyi készülődés Az Egyház karácsony szent ünnepén, mikor tetőfokára hág az ünnepi hangulat, mikor mindenki elérzékenyedik, arra irányítja figyelmünket, hogy a karácsony mértéktelen

Részletesebben

Tartalom. A Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Hírlevele

Tartalom. A Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Hírlevele Megújulás 2014. I. szám A Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Hírlevele Négy szó a Kertből Patti Gallagher Mansfield Jézus a kiáltása úgy tör elő ezen a helyen, mint egy profetikus szó a Karizmatikus

Részletesebben

תשע"ב חודש אלול - szám 5772. Elul - XV. évf. 4.

תשעב חודש אלול - szám 5772. Elul - XV. évf. 4. תשע"ב חודש אלול - szám 5772. Elul - XV. évf. 4. ב"ה 2012. 08. 28. a N y í r e g y h á z i Z s i d ó H i t k ö z s é g l a p j a ע ת ו ן ה ק ה י ל ה ה י ה ו ד י ת ב נ ' י ר ע ג ' ה א ז ה AZ ŐSZI ÜNNEPEK

Részletesebben

VILÁGPO STA. Újfolyam, I. évf., 4. sz. A verbita missziós szerzetesek lapja 2005. tél

VILÁGPO STA. Újfolyam, I. évf., 4. sz. A verbita missziós szerzetesek lapja 2005. tél VILÁGPO STA Újfolyam, I. évf., 4. sz. A verbita missziós szerzetesek lapja 2005. tél Önkéntesi gyakorlat 2006. január 22., vasárnap délelõtt 11 órára várjuk a budapesti Názáret Missziósházba mindazokat,

Részletesebben

KALANDJAINK A VILÁGBAN

KALANDJAINK A VILÁGBAN 1394 2009 2009. november XVI. évfolyam 11. szám Az önkormányzat közérdekû, havonta megjelenõ lapja Ára: 100 Ft A TARTALOMBÓL ÖNKORMÁNYZATI HÍREK Új jegyzõje van falunknak. Képviselõ-testületünk két pályázat

Részletesebben

SZEGVÁRI FÜGGETLEN HAVILAP

SZEGVÁRI FÜGGETLEN HAVILAP Ára: 100 Ft XXV. évfolyam 10. szám 2012. október SZEGVÁRI FÜGGETLEN HAVILAP MEGHÍVÓ Szegvár Nagyközségi Önkormányzata, az Oktatási, Kulturális és Szociális Bizottság tisztelettel meghívja Önt az 1956-os

Részletesebben

VILÁGP Újfolyam, IX. évf. 4. sz.

VILÁGP Újfolyam, IX. évf. 4. sz. VILÁGP STA Újfolyam, IX. évf. 4. sz. A verbita missziós szerzetesek lapja 2013. tél Az Ige testté lett Jn 1,14 Az igazságosság, a béke és a teremtés megőrzése JPIC iroda Körömben 5. oldal Hová bújt a karácsony?

Részletesebben

LELKIPÁSZTORI LEVÉL XVIII. évfolyam 2009. 4. szám május

LELKIPÁSZTORI LEVÉL XVIII. évfolyam 2009. 4. szám május Fény és Forrás 2009. május 2 LELKIPÁSZTORI LEVÉL XVIII. évfolyam 2009. 4. szám május kegyelmével Isten akaratát, és örvendezünk a kegyelem által bennünk megtermő gyümölcsnek. Ez mind a jelen pillanat isteni

Részletesebben

תש"ע חודש אייר - szám 5770. Ijár - XIII. évf. 2.

תשע חודש אייר - szám 5770. Ijár - XIII. évf. 2. תש"ע חודש אייר - szám 5770. Ijár - XIII. évf. 2. ב"ה 2010. 04. 22. a N y í r e g y h á z i Z s i d ó H i t k ö z s é g l a p j a ע ת ו ן ה ק ה י ל ה ה י ה ו ד י ת ב נ ' י ר ע ג ' ה א ז ה Peszach második

Részletesebben

56-ról ötvenhatodszor

56-ról ötvenhatodszor XXVIII. évfolyam 10. szám V I S E G R Á D V Á R O S Ö N K O R M Á N Y Z A T Á N A K L A P J A 2012. október 56-ról ötvenhatodszor Tollas Tibor: Október 23. Rian a föld, a falak dőlnek, Kék harsonákkal

Részletesebben

Ba l á s t y a i Új s á g

Ba l á s t y a i Új s á g Ba l á s t y a i Új s á g i n g y e n e s ö n k o r m á n y z a t i h a v i l a p XIX. ÉVFOLYAM 2013. MÁRCIUS Hulladékszállításról ismét Lakossági kérésre a hulladékgyűjtés új rendjéről szóló tájékoztatójához

Részletesebben

Kezdõdik a nagyböjt. Negyven nap Horváth István Sándor. Nevünkben a sorsunk Milyen szempontokat vegyünk figyelembe névválasztáskor?

Kezdõdik a nagyböjt. Negyven nap Horváth István Sándor. Nevünkben a sorsunk Milyen szempontokat vegyünk figyelembe névválasztáskor? Nevünkben a sorsunk Milyen szempontokat vegyünk figyelembe névválasztáskor? 3. oldal Az élet szolgálatában Egy rabszolgalány, aki megmutatja az élet útját 8. oldal Vezércikk Negyven nap Horváth István

Részletesebben

Veled és. Fel éd. Gyermek születik nekünk, Fiú adatik nekünk! (Iz., 9,5) - K a r á c s o n y! - A Szent László Plébánia lapja

Veled és. Fel éd. Gyermek születik nekünk, Fiú adatik nekünk! (Iz., 9,5) - K a r á c s o n y! - A Szent László Plébánia lapja Veled és - K a r á c s o n y! - Fel éd A Szent László Plébánia lapja Bp. XVIII. Pestszentlőrinc Havanna lakótelep Gyermek születik nekünk, Fiú adatik nekünk! (Iz., 9,5) XXI./6. (185.sz.) 2011. December

Részletesebben

hírmondó 2012. MÁRCIUS Talpra magyar, hí a haza! március 15.

hírmondó 2012. MÁRCIUS Talpra magyar, hí a haza! március 15. HALÁSZTELKI felelős kormány illetve felelős A kormányzás nem magától értetődően jött létre 1848-ban. Nem bizonyulhatott elégségesnek március 14- én a pesti Pilvax kávéházban a 12 pont megfogalmazása, vagy

Részletesebben

jpr / kutatási beszámoló

jpr / kutatási beszámoló jpr / kutatási beszámoló Institute for Jewish Policy Research 2011 Szeptember Zsidó élet Magyarországon: Eredmények, kihívások és célok a kommunista rendszer bukása óta Kovács András és Forrás-Biró Aletta

Részletesebben

Ú PESTI NAPLÓ. Újpest mindenekfelett. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2015. január 15., IX. évf., 1. szám

Ú PESTI NAPLÓ. Újpest mindenekfelett. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2015. január 15., IX. évf., 1. szám INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2015. január 15., IX. évf., 1. szám Ú PESTI NAPLÓ JÚJPEST ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS HIVATALOS LAPJA LAPJA WWW.UJPEST.HU Fotó: Várai Mihály Újpest mindenekfelett

Részletesebben