SÁBESZ. Peszách a parkban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SÁBESZ. Peszách a parkban"

Átírás

1 2015. április 3. י"ד ניסן תשע"ה 17. évfolyam 28. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: חג הפסח Gyertyagyújtás a második este: Peszách a parkban Rendhagyó ünnepi karnevállal készült az Alef Kids csapata peszách ünnepére: mindenki számára nyitott, ingyenes programot szerveztek a Szent István Parkban. A korábbi sikerekre való tekintettel az Alef Kids peszách-váró karneválját a Duna egyik partjáról a másikra, az Óbudai Zsinagógából a Szent István Parkba helyezték át. Mivel az elmúlt időben egyre többen csatlakoztak Újlipótvárosból az Alef Kids programjaihoz, így elsősorban nekik kívántak a szervezők kedvezni a helyszínválasztással: A szukoti karneválhoz hasonlóan szeretnénk, ha a peszáchi ünnepség is hagyománnyá válna a Szent István Parkban. mondta el az egyik szervező, Szilánk Zsuzsa. A szabadtéri rendezvényen sportversenyekkel, macesz sütéssel, ugrálóvárral és arcfestéssel is találkozhattak, akik kilátogattak az ingyenes karneválra vasárnap délelőtt. A kézműves foglalkozásokon az Alef Kids ifjúsági vezetői segítették a gyerekeket, akiknek vattacukorral és pattogatott kukoricával is kedveskedtek. A résztvevők egész idő alatt áramlottak, voltak, akik csak rövid időre álltak meg, a parkból hazafelé tartva, míg mások az egész délelőttjüket ott töltötték. Sokan célirányosan ezért a programért látogattak el a Szent István Parkba, de voltak szép számmal olyanok is, akik csak játszóterezni indultak, de szívesen csatlakoztak a rendezvényhez. A nyitott, ingyenes program különlegessége volt, hogy sok, környéken lakó idős ember, akik napi sétájukat ejtették meg, örömmel csatlakoztak az ünneplő gyerekekhez. A program jó lehetőséget kínált a szülőknek, hogy megismerkedjenek az Alef Kids vasárnapi suli programjával, valamint az EMIH által szervezett általános iskolai hittan oktatással is. Már a karneválon volt két új jelentkező a hittanra, növekedett a facebook csoportunk is vasárnap estére. Így tudunk építkezni és nyitni, lépésről lépésre. mondta kérdésünkre Hurwitz Dvora Lea, az Alef Kids vezetője.

2 2 GUT SÁBESZ április 3. Talmudi fogalmak Egy hétig tartó tisztátalanság Tumát sivá Rituális tisztátalanság, amely hét napon át tart. Annak a személynek, aki a rituális tisztátalanság egy súlyos formáját kapta meg például az, aki egy nidá-val, azaz egy menstruáló nővel közösült, vagy az, aki egy emberi holttesttől vált rituálisan tisztátalanná (tumát mét), legalább hét napig várnia kell, mielőtt visszanyerheti rituális tisztaságát. Részlet a nemsokára meg jelenõ magyar Talmud kötetbõl Nyár, Balaton, Alef Kids Idén nyáron is Alef Kids tábor Badacsonytomajban! A festői környezetben található, saját stranddal és úszómedencével felszerelt üdülőben egy hét fergeteges kaland vár a gyerekekre. Minden eddiginél izgalmasabb programokkal és életre szóló élményekkel vár minden gyereket az Alef Kids nyári tábora! Az üdülőben glatt kóser konyha működik, amely biztosítja a táborozók teljes ellátását. Időpont: augusztus Helyszín: Badacsonytomaj Jelentkezés és további információ: alefkids@gmail.com Devorah Hurwitz: Szilánk Zsuzsa: Jelentkezési határidő: április 30. Zsidóság szótára Chupá Esküvői baldachin. Szimbolikus sátor, melybe a vőlegény a menyasszonynyal együtt lép be. A chupá szerkezete, felépítése helyi szokástól függ. Általában azonban oldalfal nélküli baldachin. A chupá alá lépés jelképezi a jegyességből (éruszin) a házasságba (niszuin) való átlépést, s ezért ekkor mondják el az esküvői áldást is (Birkát chátánim). Napjainkban az éruszin szertartást azonnal a niszuin követi, és szokás, hogy mindkettő a chupá alatt történik. Davenolás imádkozni. Az ige szótári alakja a dávén (héberül löhitpálél). A szó jiddis átvétel, s nem az ige héber formáját adja vissza. Minden bizonnyal a latin divinus ( isteni ) szóból származik. A davenolás az Istenihez való imádkozást jelenti. Dekalog a Tízparancsolat görög eredetű neve.

3 2015. április 3. GUT SÁBESZ 3 Velem és a Rebbével történt Egy óvodás szidurja és a könyvkiadás Mójse Weiss magyar származású rabbi a Chábád-központ vezetője Sherman Oaksban, Kaliforniában. Kisgyermek volt, amikor édesapja kapcsolatba került a Rebbével az 1960-as években. A hajvágási szertartásomra a Rebbe küldött nekem egy szidurt egy kis Chábádritusú imakönyvet. Édesapám, bár igen jó véleménnyel volt a Lubavicsról és a Rebbéről, ugyanakkor hajlíthatatlan volt abban a tekintetben is, hogy nekünk a magunk szokását kell követni. Magyar volt. Szatmár városának közeléből származott, abból a régióból egy Nuszách szefárád című imakönyvet használt, amely chászid rítusú imakönyv, de nem pontosan olyan, mint a Chábádé. Édesapám nagyon akarta, hogy mi is ezt a szokást kövessük. Persze azt sem akarta, hogy elveszítsem a szidurt, tehát nem is adta oda nekem, és nagyon mérges voltam. Óvodás volt még, és odament az óvoda igazgatójához, és azt mondta neki, hogy papírt kér. Az igazgató megkérdezte: Mire kell neked a papír, Mojse Áron? Mert lubavicsi imakönyvet fogok írni. Végigmért, és megkérdezte: És miért szeretnél te lubavicsi imakönyvet írni? Lubavicsi vagyok, azért akarok lubavicsi imakönyvet írni! Emlékszem, kaptam is tőle papírt, és valamiféle mappába eltettem, és elkezdtem másolni az imakönyvet. Nagyon szerettem volna elmenni apámmal a Rebbéhez, de ő azt hallotta egy idősebb chászidtól, Slomó Aaron Kazarnovsky rabbitól, hogy kisgyermekeket nem szokás a Rebbéhez vinni. Eljött a chánukká, és elment a Rebbéhez. A Rebbe kezében volt a jegyzet, és ezt kérdezte: Milyen idős Mojse Áron? Azt felelte: Mojse Áron négy éves. Nagyon szeretett volna a Rebbéhez bejönni, de Kazarnovsky rabbi azt mondja, hogy ne hozzunk be kisgyereket. A R e b b e a z t mondta: Na, hát legközelebb nyugodtan hozd el! Azt mondta: Jona Mordecháj bár micvája jövőre lesz, elhozhatom az egész családot? Igen, hozd csak el az egész családot. A bátyám, Jona Mordecháj születésnapja Hosáná Rábára esik. Bementünk az egész családdal. Az apám bemutatott minket a Rebbének, és elmondta a Rebbének a történetet az imakönyvvel, és a papírral, amikor papírt kértem az óvodában. A Rebbe apámra nézett, és azt mondta neki, jiddisül: Ha az Örökkévaló akarja, majd lubavicsi könyveket fog kiadni. Huszonöt évvel később lehetett, éppen egy különleges könyv volt készülőben, a Rebbe magyarázatai édesapjának a Zohárról írott műveihez. Az volt a jelentősége, hogy a Rebbe akkor engedte meg először a nevét ráírni egy könyvre. Hála az Örökkévalónak, én lehettem a kiadója mindhárom kötetnek. Akkoriban a Rebbe osztogatta az egydollárosokat vasárnaponként. Hála az Örökkévalónak, új könyvet adtunk ki; a Rebbe jegyzeteit az édesapja által írt Zohár-kommentárhoz. Szeretnék áldást kérni a gyermekeknek. akik a Tóra tanulásával és a micvákkal lesznek elfoglalva. Legyen kettős része- (folytatás a 4. oldalon)

4 4 GUT SÁBESZ április 3. (folytatás a 3. oldalról) ket a megváltásban. Első audienciáján a Rebbe azt mondta, Chábád-könyveket fog nyomtatni. Hála legyen az Örökkévalónak, be is teljesítette ezt a próféciát. Könyveket mondtam, azaz többes számban. Ezt a következő könyvért Csodálatos volt, ahogy a Rebbe felelt, emlékezett, hogy ez lesz az életem küldetése, a könyvkiadás, annyi év elmúltával Kijött a második könyv, a Szukkot félünnepi napjain. Eljöttünk a Rebbéhez, hogy mézes süteményt kapjunk. A Rebbe szélesen mosolygott, átvette a könyvet, és azt mondta: A szent könyvért fizetni kell, és nálam nincs pénz a szukkot idején voltunk,de a mézes süteménnyel becsomagoltak egy egydollárost is, és a Rebbe azt mondta: A sütemény mellett lesz egy kis pénz is. Adott még nekem néhány darabot: Ezt a könyvért is. A JEM által közzétett My Encounter sorozatból, Youtube: A lubavicsi Rebbe csatorna A széder főpróbája Óbudára látogattak a Lauder óvodások és szüleik. Látogatásuk oka egy modell széder volt: egy főpróba, amelyen gyerekek és felnőttek megismerkedhettek a széder est menetével. A Lauder óvodából azzal kéréssel keresték meg Köves Dvorát, a zsinagóga rebbecenjét, hogy segítsen megszervezni egy elő-szédert az óvodásoknak. A szervezők célja az volt, hogy az óvoda szellemiségével összhangban, bemutassák a szédert azoknak a családoknak, akik nincsenek olyan közel a gyökereikhez, akik esetleg még nem is láttak ilyen estét és szeretnék megismerni. A program oktató, tájékoztató jellegű kezdeményezés volt, ami nagy sikert aratott mind a szülők, mind a gyerekek körében. A modellszédert Köves Slomó rabbi vezette. A program során nemcsak magát a szédert mutatta be, hanem azt is, hogyan lehet dalokkal és játékokkal a gyermekeket is bevonni az események menetébe. Többek között azért választották az Óbudai zsinagógát, mivel amellett, hogy rendelkezik megfelelő befogadóképességű helyiséggel, szeretnék a zsidó élet minél szélesebb spektrumát bemutatni. Emellett a program szervezője, Klein Judit, személyes tapasztalataiból tudta, hogy Köves Slomó, a zsinagóga rabbija nagyon jól ért a kisgyerekek nyelvén. Ezt a szülők is megtapasztalhatták a rendhagyó széderen. Radnai Tamás, aki feleségével és négy és fél éves nagyobbik lányával érkezett a modell széderre, kiemelte, hogy a gyerekeket nagyon érdekelte a program, és Köves rabbi nagyszerűen le tudta őket kötni érdekes meséivel. Mint mondta, minden közösségi programon részt vesznek, amit az óvoda szervez, így csatlakoztak ehhez a lehetőséghez is. Noha évek óta maga vezeti családjának a széderestet, még így is tudott ez az alkalom újdonsággal szolgálni számára is. A modell széderek rendezése egyre elterjedtebb zsidó közösségekben, elsősorban azok számára szervezik ezeket, akik maguk szeretnének családjuk számára szédert tartani, de nincsenek tisztában az est menetével.

5 2015. április 3. GUT SÁBESZ 5 ד סב Bét Menachem Héber-Magyar Két tannyelvű Általános Iskola BEIRATKOZÁS Tisztelt Szülők! Értesítjük az érintett szülőket, hogy a 2015/2016. tanévre történő általános iskolai beíratásokra az alábbi időpontokban kerül sor: A beiratkozás időpontja: április 16. csütörtök 8-16 óráig április 17. péntek 8-15 óráig A beiratkozás helye: Bét Menachem Héber-Magyar Két tannyelvű Általános Iskola, Óvoda, Bölcsőde, 1074 Budapest, Dohány utca Intézményegység vezetői iroda (2. emelet) A beiratkozáskor be kell mutatni: 1./ A gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót (amennyiben van, születési anyakönyvi kivonatot) és lakcímet igazoló hatósági igazolványt. 2./ Külföldi állampolgár esetén: - tartózkodási engedélyt - vagy 3 hónapnál hosszabb vízumot, - vagy munkavállalási engedélyt, - vagy EU tagságot igazoló okiratot. 3./ Az óvoda által kiállított óvodai szakvélemény eredeti példányát. A beiratkozás alkalmával egy adatlap kitöltésére is sor fog kerülni, ezért kérjük, hozzák magukkal irataikat (személyi igazolvány vagy útlevél, lakcímkártya, gyermek TAJ kártyája). Szeretettel várunk mindenkit! Oberlander Batsheva igazgató Zámbó Kálmánné intézményegység-vezető

6 6 GUT SÁBESZ április 3. Kérdezd a Rabbit! Tisztelt Rabbi! Egy nehéz helyzetben kérném a segítségét azzal kapcsolatban, hogyan teljesíthetném a peszáchi négy pohár bor elfogyasztását. Várandós vagyok, a terhességem elején járok. Sajnos inzulinrezisztanciám van, ami tulajdonképpen a cukorbetegség előszobája, és így nem ihatok szőlőlevet, egy pohárral sem, nem hogy néggyel. Ugyanakkor a várandósság miatt bort sem ihatok, főleg nem ilyen mennyiségben. Egyáltalán: nőkre is vonatkozik a négy pohár bor elfogyasztása? Van valami felmentés ez alól? Várom válaszát, üdvözlettel: M. Tisztelt M.! A Sulchán áruch (Orách chájim 472:14.) egyértelműen lefekteti, hogy a nőknek is kötelező a négy pohár bor, ugyanúgy, mint az összes többi peszáchi micva. Ilyen esetekben, mint az Öné, meg kell vizsgálni, mit mond a háláchá és mit mond az orvos. Kidust tele pohár borra kell mondani, ahol a pohár űrtartalma eléri legalább az egy röviit, ami nem több, mint 0.86 dl. A széderen nem kell meginni az egészet csak mölo lugmáv, egy pofazacskónyit, vagyis annyit, ami egyszerre az ember szájának egyik oldalába befér, ami nem egy nagy mennyiség (uo. 271:13.). Azonban, ha az orvos ezt a mennyiséget sem engedi, akkor természetesen rá kell hallgatni. Ha ez a helyzet, akkor lenne egy másik megoldás. A Talmud (Pszáchim 107a.) azt írja, hogy ha nincs bor a városban, akkor lehet chámár mödinát, vagyis a helyi bort is használni hávdálára (szombatbúcsúztató szertartás). Mi az a helyi bor? Minden olyan fontos ital, amit az emberek isznak bor helyett. Több vélemény szerint, alkoholos ital kell, hogy legyen ez, például sör vagy hasonló (lásd Smirát sábát köhilchátá 2. kötet 60. fejezet 17. lábj., Piszké tsuvot 272:9.), de a mi esetünkben ez nem megoldás ha a terhessége miatt az orvos nem engedi még ezt a kis mennyiséget sem alkoholból. Ezért muszáj lesz hagyatkozni a többi véleményre (uo.), akik elfogadják más fontos italt is, például természetes gyümölcslé. A természetes kizárja a koncetrátumból készült gyümölcslevek. De még mindig problémás a dolog egy kicsit, hisz a Talmud hávdáláról beszél, így felmerül a kérdés, hogy kidust lehet e mondani chámár mödinára? Erről eltérő vélemények vannak a Sulchán áruchban (uo. 272:9.). A RSZ (uo. 11.) azt írja, hogy általában ne mondjon az ember a szombati kidust erre, hanem inkább kenyérre, ha valami miatt lehetetlen mondani a borra. De a peszáchi szédernél azt írja a RöMÁ (uo. 483:1., RSZ uo. 4.), hogy semmiképpen nem lehet mondani a kidust kenyérre, csak borra vagy chámár mödinára. Így véleményem szerint az Ön számára a természetes gyümölcslé ivása lenne a megoldás. Ha a fenti megoldást fogja igénybe venni, akkor arra kell figyelni, hogy más áldást kell mondani rá. Hisz a borra bojré hágofent kell mondani, de a gyümölcslevekre a sehákol áldást kell mondani.

7 2015. április 3. GUT SÁBESZ 7 Ha valami miatt a fenti megoldás se jó, akkor még egy lehetőség van, hogy végig használja a bort, de ne igyon belőle csak egy minimális mennyiséget (Srágá háméir responsum 3. kötet 118. fej. A peszáchi törvények 4.). De erre nem lehet hagyatkozni, csak akkor, ha már minden kötél szakad", hisz a legtöbb vélemény szerint, ha az ember nem ivott egy pofazacskónyi mennyiséget, akkor nem tett eléget a micvának. Kívánok Önnek könnyű terhességet, és egészséges babát, neveljék fel zsidóságra, Tóra tanulásra és zsidó esküvőre! Kóser és boldog Peszáchot kívánva: Oberlander Báruch Így tanulunk mi! Nyílt napon ismerkedhettek meg a szülők a Bét Menáchem Általános Iskolával. Az érdeklődők minden évfolyamon egy héber és ez magyar nyelvű órát tekinthettek meg. A nagysikerű program során az oktatási módszerek mellett magát az épületet is bejárhatták a vendégek, így pontos képet kaphattak arról az oktatói-nevelői munkáról, légkörről és modern, jól felszerelt környezetről, amit az iskola biztosít egyre növekvő létszámú diákjainak. Az érdeklődő szülők között voltak, akik már idejáró gyermekeik tanulását szerették volna megtekinteni, mások az iskolaelőkészítő évfolyam utáni lehetőségekre voltak kíváncsiak, de megjelentek olyanok is, akiknek még nem jár az intézménybe gyermeke. Jó és megnyugtató volt látni, hogy milyen elfogadó és támogató környezetben tanul a kislányom, és hogy mind a héber, mind a magyar tárgyakat nagyon felkészült és profi pedagógusok oktatják. mondta kérdésünkre az egyik édesanya.

8 8 GUT SÁBESZ április 3. Rejtvény Válaszoljon helyesen a hetiszakasszal kapcsolatos kérdéseinkre és nyerjen értékes könyveket! A megfejtéseket a rejtveny@zsido.com címre küldheti be. A megfejtéshez segítséget a oldalon talál! Múlt heti: Kik fogyaszthatják el a vétek- és bűnáldozat húsát? A kohaniták fogyaszthatják el a vétek- és bűnáldozat húsát. Milyen étkezéssel kapcsolatos törvényre van figyelmeztetés ebben a hetiszakaszban? A Tóra figyelmeztet, hogy tilos az állat háját és vérét fogyasztani. Eheti: Kik és miért halnak meg ebben a hetiszakaszban? Mi az oka Mózes és Áron nézeteltérésének? Heti programajánló Gut Sábesz Megjelenik hetente Várjuk a válaszokat, a nyerteseket ben értesítjük. Imaidõk Nyári időszámítás! Múlt héten szombatról vasárnapra virradóan tértünk át a nyári időszámításra. Innentől kezdve zsinagógáinkban az alábbiak szerint alakulnak a péntek esti imaidők: Vasvári Pál utcai Zsinagóga április 3. (péntek) óra ünnepi esti ima, első Széder este április 4. (szombat) 9.15 óra, ünnepi reggeli ima, 19:00 óra ünnepi esti ima, második Széder este április 5. (vasárnap) 9.15 óra, ünnepi reggeli ima április 9. (csütörtök) óra ünnepi esti ima április 10. (péntek) 9.15 óra, ünnepi reggeli ima 19:00 óra, Kábálát sábát és ünnepi ima április 11. (szombat) óra ünnepi ima, Mázkir óra Óbudai Zsinagóga április 3. (péntek) óra ünnepi esti ima, első Széder este április 4. (szombat) óra ünnepi reggeli ima óra ünnepi esti ima, második Széder este; április 5. (vasárnap) óra ünnepi reggeli ima április 9. (csütörtök) óra ünnepi esti ima április 10. (péntek) óra ünnepi reggeli ima, Kabbalat sabat és ünnepi ima; Április 11. (szombat) óra ünnepi és szombati ima, Mázkir óra Kiadja a Chabad-Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület Published weekly by Chabad-Lubavitch The Jewish Heritage Center of Hungary 1052 Budapest, Károly körút. 20. Telefon: (361) www. zsido.com info@zsido.com Felelõs kiadó: Oberlander Báruch rabbi Szerkesztõ: Golubovics Martina Nyomdai elõkészítés: Juhász Valéria ISSN A kiadvány szent szövegek részleteit és magyarázatait tartalmazza. Kérjük, ne dobja el! Megjelenik Shlomo Michelashvili támogatásával.

Széder Fijitől Moszkváig

Széder Fijitől Moszkváig 2015. április 9. כ' ניסן תשע"ה 17. évfolyam 29. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.06 חג הפסח Péntek esti gyertyagyújtás: 19.08 Széder

Részletesebben

Tisztelt Szülők! A 2017/2018-as nevelési évre a beiratkozás időpontja május 4-5. (csütörtök - péntek)

Tisztelt Szülők! A 2017/2018-as nevelési évre a beiratkozás időpontja május 4-5. (csütörtök - péntek) Tisztelt Szülők! A 2017/2018-as nevelési évre a beiratkozás időpontja 2017. május 4-5. (csütörtök - péntek) A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. jáig a harmadik életévét betölti, a nevelési

Részletesebben

2016. április 14. (csütörtök) óra között április 15. (péntek) óra között

2016. április 14. (csütörtök) óra között április 15. (péntek) óra között Tisztelt Szülők! Az általános iskolai beiratkozásról az alábbi tájékoztatást nyújtjuk: Időpont: 2016. április 14. (csütörtök) 8.00-19.00 óra között 2016. április 15. (péntek) 8.00-19.00 óra között Helyszín:

Részletesebben

A zsidóságban nincs elveszett ügy!

A zsidóságban nincs elveszett ügy! 2015. május 8. י"ט אייר תשע"ה 17. évfolyam 33. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.46 פרשת אמור Szombat kimenetele: 21.00 A zsidóságban

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év

KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év KÖZZÉTÉTELI LISTA 2016-2017. nevelési év A nemzeti köznevelésről szóló törvény és annak végrehajtásáról rendelkező 229/2012. (VIII.28.) kormányrendelet alapján. Az óvoda megnevezése Székkutasi Líbor Ilona

Részletesebben

Óvodai beíratás. 2013 évben betölti az 5. életévét és még nem járt óvodába

Óvodai beíratás. 2013 évben betölti az 5. életévét és még nem járt óvodába Óvodai beíratás Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy az óvodai beíratás a zilizi Napközi Otthonos Óvodába a 2013/2014. évi nevelési évre 2013. április 23.- tól május 17.-ig naponta 00 00 8-11 óra között

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év. Az óvoda címe, elérhetősége 6821 Székkutas, Murgács Kálmán u. 20. Telefon: 06-30/

KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év. Az óvoda címe, elérhetősége 6821 Székkutas, Murgács Kálmán u. 20. Telefon: 06-30/ KÖZZÉTÉTELI LISTA 2017-2018. nevelési év A nemzeti köznevelésről szóló törvény és annak végrehajtásáról rendelkező 229/2012. (VIII.28.) kormányrendelet alapján. Az óvoda megnevezése Székkutasi Líbor Ilona

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

Beiskolázási tájékoztató 2019/2020. TANÉV

Beiskolázási tájékoztató 2019/2020. TANÉV Beiskolázási tájékoztató 2019/2020. TANÉV Információk az iskoláról 8 osztályos általános iskola 8 osztály ~190 tanuló 16 pedagógus Az épület akadálymentesítve Célunk hogy, a hozzánk érkező gyerekek megtanulják,

Részletesebben

ÉRDI TANKERÜLET FELHÍVÁS. a tankötelessé váló gyermekek iskolai beiratkozására

ÉRDI TANKERÜLET FELHÍVÁS. a tankötelessé váló gyermekek iskolai beiratkozására FELHÍVÁS a tankötelessé váló gyermekek iskolai beiratkozására A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 45. (1) bekezdése értelmében Magyarországon minden gyermek köteles az intézményes nevelés-oktatásban

Részletesebben

A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei

A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei 2015. április 24. ה' אייר תשע"ה 17. évfolyam 31. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.27 פרשת תזריע-מצורע Szombat kimenetele: 20.37 A színfalak

Részletesebben

!"#$ ,"-*"$"$ "-%!$)"%""-%*(. / -&0& 1 -*" ,#*"5,#! 1 A! $ "" $ & B! "" $ '(" $ " " A!% E % D2"% D D

!#$ ,-*$$ -%!$)%-%*(. / -&0& 1 -* ,#*5,#! 1 A! $  $ & B!  $ '( $   A!% E % D2% D D $ % $ & & '(& )'(' +,-./01 ) & 20(3 % & 4( 3 5 $ & 6 7 % )& (%83% 2 ) 5 98..'1 : & % $ $% $ $& 7 % % ; & & % $ ) &<

Részletesebben

Óvodások leszünk 2014/2015!

Óvodások leszünk 2014/2015! Óvodások leszünk 2014/2015! - Jelentkezni a meghirdetett időpontban a lakóhely szerinti körzetileg illetékes vagy választott - önkormányzati, továbbá nem önkormányzati óvodában lehet - A jelenleg bölcsődében

Részletesebben

HIRDETMÉNY A 2017/2018. NEVELÉSI ÉVRE SZÓLÓ ÓVODAI, BÖLCSŐDEI BEIRATKOZÁSRÓL ÓVODAI BEIRATKOZÁS

HIRDETMÉNY A 2017/2018. NEVELÉSI ÉVRE SZÓLÓ ÓVODAI, BÖLCSŐDEI BEIRATKOZÁSRÓL ÓVODAI BEIRATKOZÁS HIRDETMÉNY A 2017/2018. NEVELÉSI ÉVRE SZÓLÓ ÓVODAI, BÖLCSŐDEI BEIRATKOZÁSRÓL Budakeszi Város Önkormányzata, mint a Pitypang Sport Óvoda, a Budakeszi Szivárvány Óvoda, a Budakeszi Bölcsőde, a Mosolyvár

Részletesebben

Budai ófár. Háztáji Hírek. pítvány igazgatója, akivel elbeszélgettünk az alapítvány munkájáról.

Budai ófár. Háztáji Hírek. pítvány igazgatója, akivel elbeszélgettünk az alapítvány munkájáról. Budai ófár 2014. május KÉRJÜK, TÁMOGASSA ADÓJA 1%VAL A FRANKEL ZSINAGÓGA ALAPÍTVÁNYT! ADÓSZÁM: 18114878-1-41 MAZSIHISZ TECHNIKAI SZÁMA: 0358 KÖSZÖNJÜK! Nagy örömünkre szolgált, hogy az idén is több, mint

Részletesebben

Napelemek a Dohány utcában

Napelemek a Dohány utcában 2015. május 1. י"ב אייר תשע"ה 17. évfolyam 32. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.27 פרשת אחרי-קדושים Szombat kimenetele: 20.37 Napelemek

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s. A Humán Erőforrás Bizottság 2015. március 23-i ülésére

E l ő t e r j e s z t é s. A Humán Erőforrás Bizottság 2015. március 23-i ülésére Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592 660. Pf.: 76. fax: 592 676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E l ő t e r j e s

Részletesebben

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre RACHEL ALLEN Ezt a könyvet férjemnek, Isaac-nak ajánlom akinek szere tete, támogatása

Részletesebben

MÁJUSI ELÕZETES Május 1. Majális a Sárostói Sportpályán tervezett program

MÁJUSI ELÕZETES Május 1. Majális a Sárostói Sportpályán tervezett program ÁPRILIS 1-3. (csütörtök-szombat) III. Bihar-Bihor Amatõr Diákszínjátszó Fesztivál színházterme ÁPRILIS 8. (csütörtök) 17 óra A GOBLEIN kör gyûlést tart Szõllõsi Imréné vezetésével Munkákat lehet hozni

Részletesebben

K I V O N A T. Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének március 25-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének március 25-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből K I V O N A T Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. március 25-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Napfény Óvodában és a Hétszínvirág

Részletesebben

Beíratás a 2016/2017. tanévre

Beíratás a 2016/2017. tanévre Beíratás a 2016/2017. tanévre A tanköteles korba lépő gyermekek beíratásának ideje a Budapest Főváros Kormányhivatala által meghatározottak szerint. A beíratáskor be kell mutatni: - a szülő, törvényes

Részletesebben

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat TÁJÉKOZTATÓ az óvodai felvételekről

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat TÁJÉKOZTATÓ az óvodai felvételekről Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat TÁJÉKOZTATÓ az óvodai felvételekről A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) 8. (1) bekezdése szerint az óvoda a gyermek három

Részletesebben

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők!

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők! Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. /: (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu OM: 032351 Előzetes információk a beiratkozásról

Részletesebben

iskolai naptár 2019/20 tanév

iskolai naptár 2019/20 tanév iskolai naptár 2019/20 tanév Adatlap Név:... Osztály:... Cím:......... Telefonszám:... E-mail:... Diákigazolvány-szám:... TAJ-szám:... Édesanyja neve:... Telefonszáma:... Édesapja neve:... Telefonszáma:...

Részletesebben

Kedves Szülők! A leendő első osztályos, tanköteles gyermekek beíratásával kapcsolatos információkra szeretnénk felhívni a figyelmüket.

Kedves Szülők! A leendő első osztályos, tanköteles gyermekek beíratásával kapcsolatos információkra szeretnénk felhívni a figyelmüket. Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM: 032351 KLIK 122013 Cím: 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. / : (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu Kedves Szülők!

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének február 26-i rendes ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének február 26-i rendes ülésére 766-1/2014. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. február 26-i rendes ülésére Tárgy: Óvoda és bölcsődei beiratkozási időpontjának meghatározása Előterjesztő:

Részletesebben

A beiratkozás időpontja: május 6-től május 10-ig.

A beiratkozás időpontja: május 6-től május 10-ig. HIRDETMÉNY Az óvodai felvételekről A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban Nkt.) 8. (l) bekezdése szerint az óvoda a gyermek három éves korától a tankötelezettség kezdetéig

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista Szervezeti adatok Intézmény megnevezése, címe Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda Általános Iskola és Gimnázium Intézmény OM azonosítója 027743 Óvoda elérhetőségei Telefon:06 78462

Részletesebben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben 2011-ben is bekerült az Igali Gyógyfürdő nyári rendezvénysorozatába a már évek óta hagyományosan megrendezésre kerülő és töretlen sikernek örvendő gyermeknap,

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA a nevelési évre

KÖZZÉTÉTELI LISTA a nevelési évre KÖZZÉTÉTELI LISTA a 2017-2018. nevelési évre A 229/2012 (VIII.28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról 23. -a értelmében az alábbi adatokat tesszük közre: Az óvoda megnevezése

Részletesebben

-1- A TANÉV RENDJE. Az I. félév vége: január 14. A tanulók értesítése a félévi eredményeikről: január 21.

-1- A TANÉV RENDJE. Az I. félév vége: január 14. A tanulók értesítése a félévi eredményeikről: január 21. -1- A TANÉV RENDJE A 2010/2011. tanévben 183 tanítási nap van. Első tanítási nap: 2010. szeptember 1. (szerda) Utolsó tanítási nap: 2011. június 15. (szerda) Az I. félév vége: 2011. január 14. A tanulók

Részletesebben

Elsős beiratkozás tájékoztató 2019/2020 tanévre. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola Ének-zene Tagozatos Általános Iskolája

Elsős beiratkozás tájékoztató 2019/2020 tanévre. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola Ének-zene Tagozatos Általános Iskolája Elsős beiratkozás tájékoztató 2019/2020 tanévre Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola Ének-zene Tagozatos Általános Iskolája Iskola bemutatása VÁROSMAJORI GIMNÁZIUM ÉS KÓS KÁROLY ÁLTALÁNOS

Részletesebben

SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014

SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014 SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014 Összeállította: Dr. Sipos Ibolya igazgató -1- -6- A TANÉV RENDJE A 2013/2014. tanévben 180 tanítási nap van. Első tanítási nap: 2013. szeptember

Részletesebben

Derecskei Zenei Esték

Derecskei Zenei Esték MÁJUS 1. (szombat) 10.00 óra Majális Helyszín: Sárostói Sportpálya Az idén elõször lehetõség lesz támogatói jegy vásárlására is, mellyel a rendezvényt támogathatják. Az támogatói jegy ára 550 Ft. Egy támogatói

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Tájékoztató a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Kedves leendő első osztályosok, Tisztelt Szülők! Hamarosan első osztályba kell íratniuk

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Goldsmann Bernard?? Interjúalany. Greif Ruth (szül. Goldstein Ruth) 1932. Gyermekek

Családfa. Anyai nagyapa. Goldsmann Bernard?? Interjúalany. Greif Ruth (szül. Goldstein Ruth) 1932. Gyermekek Családfa Apai nagyapa Goldstein??? Apai nagyanya Goldstein?-né (szül.? Rozália) 1874 1949 Anyai nagyapa Goldsmann Bernard?? Anyai nagyanya Goldsmann Bernardné (szül.? Eszter) 1880-as évek 1970- es évek

Részletesebben

Köszöntjük vendégeinket!

Köszöntjük vendégeinket! Köszöntjük vendégeinket! Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola OM azonosító: 030175 Telefon: 06-22-368-940 E-mail:iskola@mail.knyek.sulinet.hu http://www.vmg.vm-knyek.hu/

Részletesebben

3. számú melléklet Felvételi szabályzat

3. számú melléklet Felvételi szabályzat 3. számú melléklet Felvételi szabályzat 1. AZ ELLÁTÁSRA JOGOSULTAK KÖRE 1.1. A Lenvirág Bölcsőde Nagykovácsi Nagyközség közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezőknek 20 hetestől

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola OM azonosító: 030175 Telefon: 06-22-368-940 E-mail:iskola@mail.knyek.sulinet.hu http://www.vmg.vm-knyek.hu/ Kápolnásnyék,

Részletesebben

Mandulavirág Óvoda Csopak. :Kossuth u. 26. 8229. : 06-87 / 446-080 E-mail: csopakovoda@chello.hu. Közzétételi lista

Mandulavirág Óvoda Csopak. :Kossuth u. 26. 8229. : 06-87 / 446-080 E-mail: csopakovoda@chello.hu. Közzétételi lista :Kossuth u. 26. 8229 : 06-87 / 446-080 E-mail: csopakovoda@chello.hu Közzétételi lista 2014-2015 229/2012 (VIII. 28.) Kormányrendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról értelmében az

Részletesebben

Családfa. Deutsch Ignác Interjúalany. Pollák Béláné (korábban: Brandl Józsefné) (szül. Schwarz Klára ) Gyermekek

Családfa. Deutsch Ignác Interjúalany. Pollák Béláné (korábban: Brandl Józsefné) (szül. Schwarz Klára ) Gyermekek Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Schwarz? Schwarz?-né (szül.?) Deutsch Ignác 1828 1915 Deutsch Ignácné (szül. Weisz Teréz) 1860 1944 Apa Schwarz Mór 1877 1941 Anya Schwarz

Részletesebben

INTÉZMÉNYÜNK KÖZZÉTÉTELI LISTÁJA A KÖZNEVELÉSI TV. 23 -A ALAPJÁN

INTÉZMÉNYÜNK KÖZZÉTÉTELI LISTÁJA A KÖZNEVELÉSI TV. 23 -A ALAPJÁN INTÉZMÉNYÜNK KÖZZÉTÉTELI LISTÁJA A KÖZNEVELÉSI TV. 23 -A ALAPJÁN Intézményünk neve, címe: Székhely: Telephely: 4465 Rakamaz, Dózsa György út 1. Óvodába jelentkezhet vagy másik óvodába átjelentkezhet minden

Részletesebben

Különös közzétételi lista 229/2012. (VIII.28.) Kormányrendelet 23 (1) bekezdése alapján

Különös közzétételi lista 229/2012. (VIII.28.) Kormányrendelet 23 (1) bekezdése alapján Különös közzétételi lista 229/2012. (VIII.28.) Kormányrendelet 23 (1) bekezdése alapján ÁLTALÁNOS ISKOLA 1. A felvételi lehetőség A felvételnél a tanulók felvételéről az igazgató dönt. Az elutasító döntés

Részletesebben

Györteleki Napsugár Óvoda OM: Györtelek, Kossuth út 133/c Tel/fax:

Györteleki Napsugár Óvoda OM: Györtelek, Kossuth út 133/c Tel/fax: Különös Közzétételi Lista 2016/2017-es nevelési év Óvoda Az alábbi adatokat tesszük közzé a Nemzeti Erőforrás Miniszter 229/2012. (VIII.28.) Kormányrendelet 10. fejezet 23 -a értelmében. SZERVEZETI ÉS

Részletesebben

Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja: április ig, hétfőtől szerdáig, 8-18 óráig az első emeleti könyvtárban

Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja: április ig, hétfőtől szerdáig, 8-18 óráig az első emeleti könyvtárban Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. / : (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu OM: 032351 Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 20. NAPIREND: Ügyiratszám: 1/569/2017 E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2017. november 24-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívandók: Az óvodai beiratkozás

Részletesebben

Közzétételi lista. Az óvoda neve: Kiskörei ÓV-LAK Óvoda. Az óvoda címe: 3384 Kisköre, Béke út az óvoda OM azonosító száma:

Közzétételi lista. Az óvoda neve: Kiskörei ÓV-LAK Óvoda. Az óvoda címe: 3384 Kisköre, Béke út az óvoda OM azonosító száma: Közzétételi lista Az óvoda neve: Kiskörei ÓV-LAK Óvoda Az óvoda címe: 3384 Kisköre, Béke út 9-11. az óvoda OM azonosító száma: 031423 2016/2017. nevelési év Tájékoztató az óvodai felvételről: Az óvoda

Részletesebben

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Keller Jakab 1860-as évek 1944 Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944 Kohn Mihály 1876 1944 Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882

Részletesebben

Tankönyvosztás az Irinyi János Általános Iskolában. Tisztelt Szülők, Tanulók!

Tankönyvosztás az Irinyi János Általános Iskolában. Tisztelt Szülők, Tanulók! Tankönyvosztás az Irinyi János Általános Iskolában Tisztelt Szülők, Tanulók! Hiánytalanul megérkeztek a 2018/19-es tanévre megrendelt tankönyvek. Osztásukra a következő időpontokban kerül sor: 2018. augusztus

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 15. NAPIREND: Ügyiratszám: 1/572/2015. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2015. november 27-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívandók: A Tapolcai Kertvárosi

Részletesebben

Kedves Uvaterv -es Vendégeink!

Kedves Uvaterv -es Vendégeink! Kedves Uvaterv -es Vendégeink! A TIHANYI ÜDÜLŐ - a 2012-es évben is várja a pihenni, nyaralni vágyó vendégeket. Az üdülési program lehetőséget ad : - rövidebb, hosszabb időszak, - csak szállás, - szállás

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról- alapján név: Szent Imre Katolikus Általános Iskola Tagóvodája székhely: 2100 Gödöllő

Részletesebben

Bemutatkozik új programszervezo. Falukarácsony. Programajánló. Idopontváltozás! Idopontváltozás! Január. XVII. évfolyam - 1.

Bemutatkozik új programszervezo. Falukarácsony. Programajánló. Idopontváltozás! Idopontváltozás! Január. XVII. évfolyam - 1. XVII. évfolyam - 1. szám Programajánló január 20. (Szerda) Nyugdíjas Klub 2016. évi első Klubnapja január 22. (Péntek) Magyar Kultúra Napja január 30. (Szombat) DerekDarts - Darts kupa február 13. (Szombat)

Részletesebben

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt.

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Andrassew Iván A folyó, a tó és a tenger A platón ültünk Avrammal, a teherautót egy szerzetes vezette. A hegyoldalból a menekülttábor nem tűnt nagynak.

Részletesebben

Információk: Ponácz Ferenc igazgatóhelyettes, tel.: 22/ 506-162 Titkárság, tel.: 22/ 506-472. web: www.telekiblanka.hu. e-mail: budai@telekiblanka.

Információk: Ponácz Ferenc igazgatóhelyettes, tel.: 22/ 506-162 Titkárság, tel.: 22/ 506-472. web: www.telekiblanka.hu. e-mail: budai@telekiblanka. Kedves Szülők! Köszönjük érdeklődésüket iskolánk hat évfolyamos gimnáziumi képzése iránt. E tájékoztató honlapunkon történő megjelentetésével is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy Önök minél több információhoz

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete Pályázati azonosító: TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0016. Továbbtanulás erősítő kezdeményezések támogatása pályázati felhívás keretében, Továbbtanulás erősítése a Móricz Zsigmond Iskolában. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A

Részletesebben

Eötvös József Általános Iskola 1131 Budapest, Futár u. 18.

Eötvös József Általános Iskola 1131 Budapest, Futár u. 18. Eötvös József Általános Iskola 1131 Budapest, Futár u. 18. Jó tanárnak nevezhetjük azt az embert, aki tanítványait arra bátorítja, hogy saját fejükkel gondolkozzanak! Confucius 2017/2018 Iskolánkban a

Részletesebben

ב"ה. Éves jelentés 2011

בה. Éves jelentés 2011 Bét Sálom Éves jelentés 2011 A Bét Sálom Zsinagóga Budapest egyik leggyorsabban növekvő zsidó közössége, ahol minden generáció számára biztosított a zsidó vallás, tradíció és kultúra megismerése, valamint

Részletesebben

Eötvös József Általános Iskola 1131 Budapest, Futár u. 18.

Eötvös József Általános Iskola 1131 Budapest, Futár u. 18. Eötvös József Általános Iskola 1131 Budapest, Futár u. 18. Jó tanárnak nevezhetjük azt az embert, aki tanítványait arra bátorítja, hogy saját fejükkel gondolkozzanak! Confucius 2019/2020 Iskolánkban a

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról- alapján név: Szent Imre Katolikus Általános Iskola Tagóvodája székhely: 2100 Gödöllő

Részletesebben

Összeállította: Kovács Mária igazgató a 14/2017. (VI.14.) EMMI rendelet alapján

Összeállította: Kovács Mária igazgató a 14/2017. (VI.14.) EMMI rendelet alapján ZSÁMBÉKI ZICHY MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA -. Összeállította: Kovács Mária igazgató a /. (VI..) EMMI rendelet alapján [ SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ ] SZEPTEMBER ÖSSZESÍTETT NAPTÁR / OKTÓBER HÉTFŐ 4 2 HÉTFŐ 2 32 KEDD

Részletesebben

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23.

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. 8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. Kísérő tanárok: Lipcsei Anna Mária projektfelelős (osztályfőnök, pedagógia ) Buzás Klára tanító, gyógypedagógus) Rabóczki Ottó osztályfőnök ( testnevelés-biológia

Részletesebben

Családfa. Eisdorfer Róza (szül.?) 1860-as évek Név ismeretlen 1860-as évek Eisdorfer Kaszke 1850-es évek 1942

Családfa. Eisdorfer Róza (szül.?) 1860-as évek Név ismeretlen 1860-as évek Eisdorfer Kaszke 1850-es évek 1942 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Stern Nuhim 1860-as évek 1940 Név ismeretlen 1860-as évek 1939 Eisdorfer Kaszke 1850-es évek 1942 Eisdorfer Róza (szül.?) 1860-as évek 1942

Részletesebben

Családfa. Wagner Adolfné (szül. Frankfurter Lina) 1860-as évek 1917 körül. Nincs adat. Wagner Adolf? 1915/16. Nincs adat. Apa.

Családfa. Wagner Adolfné (szül. Frankfurter Lina) 1860-as évek 1917 körül. Nincs adat. Wagner Adolf? 1915/16. Nincs adat. Apa. Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Wagner Adolf? 1915/16 Anyai nagyanya Wagner Adolfné (szül. Frankfurter Lina) 1860-as évek 1917 körül Apa S. (Sprerlinger) Jenő 1890 1941 Anya S. Jenőné

Részletesebben

A szelektív utánzás mint a kulturális tanulás eszköze

A szelektív utánzás mint a kulturális tanulás eszköze A szelektív utánzás mint a kulturális tanulás eszköze A kultúra megjelenése és átörökítése a szociális tanulás formáira támaszkodik. A kultúra lényegi jellemzője az ismeretek felhalmozása, melyhez találmányokra,

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Összeállította: Kovács Mária igazgató a 12/2016. (VI.27.) EMMI rendelet alapján

Összeállította: Kovács Mária igazgató a 12/2016. (VI.27.) EMMI rendelet alapján ZSÁMBÉKI ZICHY MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA -. Összeállította: Kovács Mária igazgató a /. (VI..) EMMI rendelet alapján [ SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ ] SZEPTEMBER ÖSSZESÍTETT NAPTÁR / OKTÓBER HÉTFŐ 5 3 HÉTFŐ 3 34 3 KEDD

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista A kormány 229/2012 (VIII. 28.) kormányrendelete a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról 23. -a értelmében az alábbi adatokat tesszük közzé: Az óvoda megnevezése:

Részletesebben

TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK

TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK Templomunk-iskolánk nevelési helyszíne Nagy előnye iskolánknak, hogy földrajzilag is közel áll hozzánk fenntartó gyülekezetünk temploma. Hagyományosan minden tanévet itt kezdünk,

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53)

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53) Beiskolázási tájékoztató a 2017/2018-as tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 e-mail:

Részletesebben

Óvodai jelentkezési lap 2015/2016. Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2015.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék.

Óvodai jelentkezési lap 2015/2016. Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2015.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék. Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Óvodai jelentkezési lap 2015/2016 Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2015.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék. 1. A

Részletesebben

Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási intézmények

Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási intézmények Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási intézmények részére 10. számú melléklet a 11/1994 (VI.8 ) MKM rendelet alapján 1. A pedagógusok iskolai végzettsége, szakképzettsége hozzárendelve a helyi

Részletesebben

1. Az iskola nyitva tartása, az iskolában tartózkodás rendje

1. Az iskola nyitva tartása, az iskolában tartózkodás rendje 1. Az iskola nyitva tartása, az iskolában tartózkodás rendje Az iskola szorgalmi időben reggel 7 órától a szervezett foglalkozások befejezéséig, de legalább 16 óráig tart nyitva. A felnőttoktatás levelező

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

PÁLYAVÁLASZTÁS 2016/ OSZTÁLYOSOKNAK ÉS A SZÜLŐKNEK

PÁLYAVÁLASZTÁS 2016/ OSZTÁLYOSOKNAK ÉS A SZÜLŐKNEK PÁLYAVÁLASZTÁS 2016/2017. 8. OSZTÁLYOSOKNAK ÉS A SZÜLŐKNEK 2016.10.20. A középfokú iskoláknak, kollégiumoknak nyilvánosságra kell hozniuk honlapjukon a felvételi tájékoztatójukat. 2016.10.31. Az általános

Részletesebben

Mádi Furmint Ünnep 2013 Szakmai Beszámoló

Mádi Furmint Ünnep 2013 Szakmai Beszámoló Mádi Furmint Ünnep 2013 Szakmai Beszámoló Tartalomjegyzék: Technikai adatok 2 A program eredményessége, szakmai hatásai 3 Részletes Program 4-6 Fotóalbum 7-16 Sajtómegjelenések 17-22 Kreatív anyagok 23-24

Részletesebben

Családfa. Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951. Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina ) 1878 1941. Seiger Gottlieb 1864 1924

Családfa. Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951. Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina ) 1878 1941. Seiger Gottlieb 1864 1924 Családfa Apai nagyapa Lőrincz Dániel 1870 1929 Apai nagyanya Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951 Anyai nagyapa Seiger Gottlieb 1864 1924 Anyai nagyanya Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina )

Részletesebben

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Apa. Anya. D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) D. Sámuel

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Apa. Anya. D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) D. Sámuel Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Apa D. Sámuel 1870 1945 Anya D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) 1875 1949 Testvérek D. Piroska 1898? D. Imre 1900 1924 F. M.-né (szül. D. Ilona)

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Humán Bizottságának február 25-i rendkívüli ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Humán Bizottságának február 25-i rendkívüli ülésére Hu/2. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Humán Bizottságának 2016. február 25-i rendkívüli ülésére Tárgy: A 2016/2017. nevelési évre az óvodába történő jelentkezés

Részletesebben

ÓVODÁS LESZEK! Tájékoztató a leendő óvodás gyermekek szülei részére Budakalász, április óra Kós Károly Művelődési ház- Díszterem

ÓVODÁS LESZEK! Tájékoztató a leendő óvodás gyermekek szülei részére Budakalász, április óra Kós Károly Művelődési ház- Díszterem ÓVODÁS LESZEK! Tájékoztató a leendő óvodás gyermekek szülei részére Budakalász, 2016. április 07. 18 óra Kós Károly Művelődési ház- Díszterem A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.)

Részletesebben

Családfa. Apa. Anya. Adler Mátyás 1897 1944. Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895 1944. Házastárs. Testvérek. Interjúalany. Pudler János 1921 1999

Családfa. Apa. Anya. Adler Mátyás 1897 1944. Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895 1944. Házastárs. Testvérek. Interjúalany. Pudler János 1921 1999 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Adler? Nincs adat Pollák? Pollák?-né?? 1837 1942 (szül.?)? 1911 Apa Adler Mátyás 1897 1944 Anya Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

február 19. (péntek) 18:00 Derekegyház Község Önkormányzata pályázatot hirdet

február 19. (péntek) 18:00 Derekegyház Község Önkormányzata pályázatot hirdet XVII. évfolyam - 2. szám 2016. Február A Magyar Kultúra Napjára kisiskolásoknak és óvodásoknak kiírt rajzpályázatra több, mint 40 rajz érkezett. Ennek eredményhirdetése következett, az eredmények a következők

Részletesebben

A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely

A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely WALDORF HÁZ PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ INTÉZET 1075 Budapest, Asbóth u. 17. Tel.: 1-4610090; 30-3287448; Fax: 1-4136866; E-mail: waldorfhaz@waldorf.hu A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely 2010. január 29-31.

Részletesebben

Iskolai programterv ( as tanév) Szeptember

Iskolai programterv ( as tanév) Szeptember Iskolai programterv (2017-18-as tanév) Szeptember 1. péntek 8.00 Tanévnyitó ünnepség, osztályfőnöki órák 17.00 Szülői értekezlet 1.a és 1.z osztálynak 4. hétfő 16.00 Összevont szülői értekezlet 5. osztályoknak

Részletesebben

Óvodai jelentkezési lap 2016/2017. Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2016.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék.

Óvodai jelentkezési lap 2016/2017. Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2016.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék. Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Óvodai jelentkezési lap 2016/2017 Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2016.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék. 1. A

Részletesebben

Bibliai tanítás a részegségről

Bibliai tanítás a részegségről Bibliai tanítás a részegségről ADUNARE Bibliai tanítás a részegségről A részegségről tanulni nehéz feladat de ugyanakkor nagyon fontos. Mi úgy szeretnénk leélni az életünket hogy az Istennek tetsző legyen

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F április HIT VALLÁS

EGYHÁZAINK HÍREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F április HIT VALLÁS 2019. április HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG MISEREND A NYÁRI IDŐSZAKBAN: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra, szombat 19.00 óra, vasárnap 9.00 óra (Dabas-Szőlők),

Részletesebben

1-/A kérdések a beiratkozó tanulóra vonatkoznak. Kérem, hogy az igen, a nem vagy a nem tudom rovatba tett X-szel válaszoljon.

1-/A kérdések a beiratkozó tanulóra vonatkoznak. Kérem, hogy az igen, a nem vagy a nem tudom rovatba tett X-szel válaszoljon. S z e n t I m r e K a t o l i k u s Á l t a l á n o s I s k o l a 2 3 0 0 R á c k e v e, S z e n t I s t v á n t é r 2 2. t e l / f a x. 0 6 / 2 4-422- 803 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

TÁRGY: A Szálkai Óvodai beíratási felhívása a 2016/2017. nevelési évre

TÁRGY: A Szálkai Óvodai beíratási felhívása a 2016/2017. nevelési évre AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 5. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: A Szálkai Óvodai beíratási felhívása a 2016/2017. nevelési évre E L Ő T E R J E S Z T É S SZÁLKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2016. február

Részletesebben

Tájékoztatás az intézményi étkezés igénybevételéről

Tájékoztatás az intézményi étkezés igénybevételéről Tájékoztatás az intézményi étkezés igénybevételéről Intézményünkben a SODEXO Magyarország Kft. gondoskodik az intézményi étkeztetésről. Intézményünkben esztétikusan kialakított ebédlő várja a gyerekeket.

Részletesebben

7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései

7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései 7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései II. A hitoktatás mai helyzetelemzése a. A hittanórák időpontjával kapcsolatos kérdések A közoktatási intézményekben (óvodákban, általános iskolákban) törvény által

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZ- SÉGEINK GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET május HIT VALLÁS

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZ- SÉGEINK GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET május HIT VALLÁS 2019. május HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG MISEREND A NYÁRI IDŐSZAKBAN: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra, szombat 19.00 óra, vasárnap 9.00 óra (Dabas-Szőlők),

Részletesebben

ISB 7. hírlevél. Üdvözöljük Önöket! Fontos információ

ISB 7. hírlevél. Üdvözöljük Önöket! Fontos információ 2015. 12. 11. Fontos információ Karácsonyi vásár - december 12. szombat Bethlehem - december 17. csütörtök Karácsonyi műsor - december 18. péntek Téli szünet - december 19-2016. január 4. Első tanítási

Részletesebben

A XI. BÁCSFEKETEHEGYI FALUNAP ÉS A XII. BÁCSFEKETEHEGYI MEGGYNAPOK MŰSORA. 2015. június 12. - 13. - 14. (péntek szombat vasárnap) 10.

A XI. BÁCSFEKETEHEGYI FALUNAP ÉS A XII. BÁCSFEKETEHEGYI MEGGYNAPOK MŰSORA. 2015. június 12. - 13. - 14. (péntek szombat vasárnap) 10. A XI. BÁCSFEKETEHEGYI FALUNAP ÉS A XII. BÁCSFEKETEHEGYI MEGGYNAPOK MŰSORA 2015. június 12. - 13. - 14. (péntek szombat vasárnap) Péntek: (2015.06.12.) Helyszín: Óvoda Piactér Központ - Óvoda 10.00 Karneváli

Részletesebben

[ SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ ] ZSÁMBÉKI ZICHY MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA

[ SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ ] ZSÁMBÉKI ZICHY MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ZSÁMBÉKI ZICHY MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA -. [ SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ ] Összeállította: Kovács Mária igazgató a /. (VI..) EMMI rendelet alapján SZEPTEMBER ÖSSZESÍTETT NAPTÁR / OKTÓBER HÉTFŐ 3 1 6 HÉTFŐ 1 31 KEDD

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZEMÉLYAZONOSÍTÓ IGAZOLVÁNY KIÁLLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES OKIRATOKRÓL (2011.01.01.):

TÁJÉKOZTATÓ A SZEMÉLYAZONOSÍTÓ IGAZOLVÁNY KIÁLLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES OKIRATOKRÓL (2011.01.01.): TÁJÉKOZTATÓ A SZEMÉLYAZONOSÍTÓ IGAZOLVÁNY KIÁLLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES OKIRATOKRÓL (2011.01.01.): 1. Ha a személyazonosító érvényességi ideje lejár 14-70 év között, és 70 év felett (addig, amíg érvényes az

Részletesebben